Szentendre és Vidéke 6. lapszám

Page 1


SZENTENDRE ÉS VIDÉKE KÖZÉLETI ÉS KULTURÁLIS LAP

Alapítva: 1899. | Újraalapítva: 1987. szevi@szentendre.hu | +36 20/449 0806

Megjelent 3000 példányszámban

Kiadó: Szentendrei Kulturális Központ NKft. Felelős kiadó: Lakatos Judit ügyvezető

Főszerkesztő: Herczku Nóra

Szerkesztőségi titkár: Molnár Andrea

Munkatársak: Csupor Réka, Gergály Judit, Gergi Erna, Kuklai Katalin, dr. Török Katalin

Fotó: Trenka Attila, Bellai László, Isza Ferenc

Címlapon: Fényfestés a Főtéren

Címlapfotó: Deim Balázs

Tördelő: Kovencz Péter

Szerkesztőség: Szentendre, Dumtsa Jenő utca 22. telefon: +36 20/449 0806

e-mail: szevi@szentendre.hu

Hirdetések felvétele: telefonon: +36 20/478 3821

személyesen: csütörtökönként 9 és 13 óra között e-mailen: hirdetes.kult@szentendre.hu

Nyomda: Virtuóz Kiadó és Nyomdaipari Kft. 1037 Budapest, Bécsi út 267. 5/1. felelős vezető: Tolonics Gergely

Index: PFH/88/1987 ISSN 0239-068X

Kedves Olvasó!

Negyvenéves elmúltam, amikor az – egyébként magánpraxisban rendelő – nőgyógyászom az éves rákszűrésen azt tanácsolta: menjek el mammográfiára, mert már elértem azt a kort, amikortól ajánlott a rendszeres szűrés. Nem mentem. Behívót még nem kaptam, akiket ajánlott az orvosom, azoknál sokára volt csak időpont. És egyébként is úgy gondoltam, hogy fiatal vagyok én még, sokáig szoptattam, ha valaki, akkor én biztosan nem leszek mellrákos. A következő évi szűrésen megint javasolta, hogy menjek el, s mivel addigra már a szomszéd rendelőben is volt mammográfia, ezúttal megfogadtam a tanácsát. Másfél centis daganatot találtak az egyik mellemben. A szövettani eredményt, egyben a daganatos betegség diagnózisát a 41. születésnapomon kaptam kézhez. Semmilyen panaszom, tünetem nem volt, ami előre jelezte volna. Szerencsésnek tartom magam, mert a rosszindulatúak közül a legkevésbé agresszív „betolakodóval” volt dolgom, ráadásul idejében, még műthető állapotban fedezték fel, így a gyógyulási esélyeim közel százszázalékosak. Még úgy is, hogy a legközelebbi nyirokcsomóba már átterjedt a daganat. Emiatt azonban hosszabb és kellemetlenebb volt a kezelés, mert a sugár- és hormonterápia mellett a kemoterápia is szükségessé vált. Jó néhányszor eszembe jutott már, hogy vajon mennyit úsztam volna meg belőle, ha egy évvel korábban hallgatok a nőgyógyászom első tanácsára… Sokan azért nem járnak szűrésre, mert tartanak a vele járó izgalmaktól. Ilyenkor mindig az ember agyába fészkeli magát a szorongás attól, hogy „mi van, ha pozitív a lelet”. A daganattal érintettek tudják ezt talán a legjobban, nem hinném, hogy van olyan közülünk, aki egy csöppnyi félelem nélkül képes elmenni a kontrollvizsgálatokra, és persze minden banális tünet és fájdalom esetén is sokkal nagyobb bennünk – és a minket kezelő orvosokban is – a riadalom.

Egy mammográfiás vizsgálat pár percig tart, és az eredményre sem kell sokat várni. A mellrák ma már jól gyógyítható, sokkal jobban, mint akár tíz évvel ezelőtt. Még a negyedik stádiumú, áttétes betegeknél is előfordul kezelés mellett akár több évtizednyi tünetmentesség. Az azonban tény, hogy az esélyek annál jobbak, a kezelések pedig annál könnyebbek, minél korábban felfedezik a daganatot. Ezért is örültem a hírnek, hogy az új mobil mammográfiás állomás időpontegyeztető rendszerének köszönhetően nőtt az érdeklődés az emlőszűrés iránt a szentendrei járásban. Mert a saját bőrömön tapasztaltam meg az idejében elvégzett szűrővizsgálatok életmentő voltát.

„Éljünk a mának! Ma is, és holnap. Élvezzünk órát, s perceket! Mosoly játsszon arcunkon mindig, És szeressünk, hogy szeressenek!”

(Márai Sándor: Mosoly játsszon az arcodon – részlet)

Ivan dan – A fény ünnepe

A Szentendrei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat legnagyobb ünnepe, az Ivan dan, vagyis  keresztelő Szent János ünnepe, amit őseik mediterráneumból hozott hagyományát újjáélesztve luminara ünnepként rendeztek meg immár negyedik alkalommal. Ilyenkor mécsesek világítják meg az utcákat, tereket, hogy ezek fényével méltó és lenyűgöző hangulatot teremtsenek szerte a városban.

– Régi vágyunk, hogy e nap, amelyet dalmát közösségünk több évszázadon át megőrzött, s amely Szentendre búcsújának napja, ismét városi közösségi ünnep legyen. Olyan dalmát mediterrán hangulatú ünnep, amely Szent Iván-éji sétára, barátokkal közös

esti teraszozásra csábítja a szentendreieket és a város szerelmeseit. Ezen az estén volt a múzeumok éjszakája is, amely számos érdekes programot kínált – mondta lapunknak Benkovics György, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

„Az ezernyi apró fény sokasága az egymásért érzett jót erősítse bennünk!” – olvasható a város dalmát közösségének felhívásában. – A gyertya, mécses fontos jelképe volt a középkori városok életének. Szimbolikus jelentősége, hogy a világító mécsesek a megváltót, a világ fényét jelképezik, amely megvilágosodást és reményt hoz. Egy ünnep, amelyben gyertyák világítják meg az épületeket, utcákat, tereket, hogy ezek fényével méltó és lenyűgöző légkört teremtsenek. Keresztelő Szent János küldetése is arról szól, hogy tanúskodjon a világosságról.

A fény ünnepe minden évben délután ötkor dalmát misével indul. A szürkület beálltával kezdik el a több ezer mécses kirakását az önkéntesek. A Fő téren nyolc órától a béke, a szeretet és a jólét jelképét, olajágakat raknak ki mécsesekből a város vezetőivel,

az új és jelenlegi önkormányzati képviselőkkel közösen. A Templomdombon Keresztelő Szent János tizennyolc méteres jelképét rakják ki mécsesekből, és idén is elkészül az a kis fénypatak, amely a Templomdombról a Duna-parti Kucsera keresztig vezet.” Mindeközben a Duna korzón lévő sátrakban kóstolót kínáltak szentendrei dalmát ételekből, és persze volt boros sátor is. 21 órától pedig, amikor már lement a nap, a Riverside pontonon a ViGaD, a Fő téren pedig az Igraj Kóló horvát nemzetiségi együttes szórakoztatta az ünneplőket. A komolyzene kedvelői sem maradtak különlegesség nélkül, Stéger Ferenc Európa-hírű énekesre emlékezve fél tíztől operaestet rendeztek a főtéri városi Vendégház udvarán a Vujicsics Tihamér Zeneiskola énekművész hallgatóinak közreműködésével.

Programok Szentendrén

Az aktuális szentendrei programok megtalálhatók a Szentendrei Programkereső weboldalon, amely az alábbi QR kód beolvasásával érhető el, illetve a Szentendre Mobil Applikációban, melynek fő célja, hogy a szentendreiek a helyi ügyeket kényelmesebben intézhessék és egy új, korszerűbb csatornán is tájékozódhassanak az aktuális közéleti kérdésekről, eseményekről.

Hagyomány és ünnep

Szerb búcsú Szentendrén

Szentendre különleges hagyományokat őriz. Közülük az egyik az augusztus 19-i szerb búcsú, ami egyesíti a vallási hagyományokat, a közösségi élményt és a kulturális örökséget. A Krisztus színeváltozása tiszteletére szentelt

Preobrazsenszka templom búcsúja már a XVIII. században is a város egyik legjelentősebb eseménye volt. Az ünnep évről évre emlékeztet a múlt értékeire, miközben lehetőséget biztosít a jelen közösségének összetartására és ünneplésére.

Szőlőszentelés

Az ortodox egyházi hagyomány szerint a szerb búcsú napján, augusztus 19-én történik az új szőlő felszentelése. Ez a szertartás évszázadokon keresztül nagy jelentőséggel bírt a szőlőés bortermelő szentendrei lakosok körében. A szőlő és a bor nem csupán megélhetési forrást jelentett a helyiek számára, hanem szerves része volt a közösségi és vallási életnek is.

Háromszáz éves hagyomány

– A szerb búcsú legalább háromszáz éves hagyomány a városban, amit mindig megrendezünk – mondja Margaritovits Milenkó, a szerb önkormányzat elnöke. – Régebben, amikor még a városban sokkal több szerb élt, rengetegen érkeztek ide más nagy városokból és külföldről is. Szekerekkel jöttek, és mind látni akarták a Preobrazsenszka templom híres kegyképét, a Csodatevő Máriát. Ma már kevesebben vesznek részt a búcsún. Szerbek főleg a környező településekről érkeznek, de jönnek még szerb szimpatizánsok is, olyan emberek, akiket érdekel a kultúránk, szeretik az ételeinket, vagy szívesen táncolnak velünk hajnalig.

Ünnepi istentisztelet és vecsernye

A búcsú legfontosabb része az ünnepi istentisztelet, amit a délutáni vecsernye követ. Az istentisztelet különleges spirituális élményt nyújt a hívőknek, akik számára ez a nap a hit és a közösség megerősítésének alkalma. A vecsernye után a templomkertben népi mulatság veszi kezdetét, zene és tánc szórakoztatja az egybegyűlteket. A hagyomány szerint a vecsernye után az egyházközség borral kínálja a templomkertben összegyűlt vendégeket. Ez a gesztus nem csupán az ünnepi alkalom része, hanem az évszázados szőlőtermesztési és borkészítési kultúra tovább élése is.

Hajnalig tart az utcabál

Az augusztus 19-i szerb búcsú hajnalig tartó utcabállal zárul. Mindenkit szeretettel várnak a Lázár cár téren az utcabálra, ami 20 órakor kezdődik, és hajnali 2-ig tart. A zenekarok szervezése még folyamatban van, de az már biztos, hogy fellép a tököli koló zenekar – árulja el Margaritovits Milenko. A koló a szerbek hagyományos körtánca, amit összekapaszkodva, népi zenére járnak. A macskaköves Lázár cár téren ugyan kicsit nehezebb a tánc, de ez nem riasztja vissza azokat, akik igazán jól szeretnék érezni magukat.

Ünnepi program

10:00 – Istentisztelet a Preobrazsenszka templomban 15:30 – Vecsernye és kalácsszentelés

18:00 – Kötetlen program – zene, tánc – a templom kertjében 20:00 – Utcabál a Lázár cár téren a Selo szerb zenekarral

Ritmusa a tamburából pattog a bokák közé…

Emberemlékezetnél is régebbi időkbe nyúlik vissza a szentendrei Preobrazsenszka templom augusztus 19-i búcsújának története, a valamikor még érintetlen népviseletes népszokásokkal kísért ünnepe.

A homlokzatával a Szamárhegy legmagasabb pontján álló Tabakosok keresztje felé néző templomot 1741-ben kezdték el építeni a környéken lakó, szorgos munkából meggazdagodott tabakosok, tímárok pénzén. Az 1746 júliusára elkészült templomot az „Úr színeváltozása” tiszteletére szentelték fel. Az egyházi ünnepet a katolikusok augusztus 6-án, az ortodox egyház augusztus 19-én tartja.

Az evangéliumok egyik központi eseményének, Krisztus színeváltozásának méltó megünnepléséről szóló, talán legkorábbi szentendrei szöveg-emlék éppen a tabakos céh 1698-ban kelt, I. Lipót császár által megerősített és 28 artikulusból álló kiváltságlevelében található. Az 5. artikulus kimondja, hogy az Úr színeváltozásának ünnepén a céhmesterek kötelesek a templomi zászlók alatt a körmenetben „ tisztes rendben és illő tisztelettel… mindaddig haladni, amíg a keresztet a templomba vissza nem kísérték”. Ne feledjük, hogy ezt az ünnepi körmenetet nem a most fennálló templom, hanem fából épült elődje körül tették meg a tisztes tímárok és családjaik. A fatemplomot több mint kétszázötven évvel ezelőtt felváltotta a kőből épült Preobrazsenszka. Azóta a falai között zajlanak az augusztus 19-i egyházi szertartások, majd azt követően a templom kertjében, magas kerítés mögött és nagy lombos fák alatt tamburazenére verik fel sebesen pattogó lábukkal a port a mindig vidám kólótáncosok.

A délszláv nemzeti táncot, a kólót kört alkotva vagy sort képezve, egymással öszszekapaszkodva táncolják, legkevesebben hárman. A világrekordot 2005-ben Pécsett állították fel, ahol és amikor 846 táncossal kígyózott a kólósor a tamburán, bőgőn, furulyán, harmonikán játszó zenekar muzsikájára.

A két világháború között nyaranta a városban dolgozó festők figyelmét is felkeltette a szentendrei szerb búcsú, nem is csekély mértékben. Vajda Lajos például 1936-ban

a feleségéhez Pozsonyba küldött egyik levelében az alábbiakat írta:

„ Holnapután, azaz szerdán az egyik szerb templom tartja a búcsúját (szerbül: slava), és ennek már előre örülök, mert délután

mindig táncolnak (kólót) az udvaron, és szól a zene, ami csodálatosan szép, s ilyenkor mindig eszembe jutnak a gyermekkori emlékek, jaj, de boldog lennék, ha te is itt lennél akkor, ilyent még soha nem hallottál, az biztos. Minderről kellene egy hangosfilmet készíteni, orosz technikával, a fejemben van az egésznek az anyaga, csak fel kellene dolgozni á la Pudovkin.”

Bálint Endre 1940-ben a Népszava hasábjain osztotta meg olvasóival szentendrei élményeit a Preobrazsenszka szerb búcsújáról, ám mind között a legízesebb és legjobban átélhető visszaemlékezés Szántó Piroska tollából maradt ránk. „ Augusztus 19-e van, a Preobrazsenszka-templom ünnepe. Vagy a templom védőszentjének az ünnepe? Szentendrén azt mondják: a

szerb búcsú. Mi azt mondjuk: a kóló. Kitódul a nép a templomból a délutáni istentisztelet után a templom udvarára. A portikuszban hordókat ütnek csapra, az egyházfi felesége poharakkal és bögrékkel szaladgál, a pópa kijön és megáll az udvar közepén, s ráköszönti a poharát mindenekre. Még pesti autó is áll a templom kapuja előtt, jöttek Pestről, Pomázról, Csobánkáról a kólóra, nyakukba akasztották a rózsaszín-sárga mézeskalács olvasót, eszik a mézes mogyorót, cserregő szerb beszéd, a különböző szerb közösségekből összejött ismerősök nagyokat csapkodnak egymás hátára, ragyogó fekete szemű lányok, nagy darab barna férfiak és fekete selyemkendős nénik között rengeteg gyerek bújócskázik…”

(Török Katalinnak a Szentendre és Vidékében 2009. augusztusban megjelent, Ritmusa a tamburából pattog a bokák közé… A szerb búcsú és a kóló című írásának rövidített változata)

A Szentendrei Kulturális Központ nyári programjai

Színes programok sokaságát kínálja mindenkinek a Szentendrei  kulturális  központ ( k U lT) nyáron is – árulta el  l akatos Judit ügyvezető. Júliusban gyertyaúsztatás lesz, augusztus utolsó hétvégéjén Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva  fesztivál, egész nyáron koncertek és kertmozi várják a nagyérdeműt a Barlangban, a P’Art Moziban pedig premierek, kiállítások és más különleges programok.

A Szentendrei Kulturális Központ a nyári fesztiválszezont a Lurkócia Városi Gyereknappal nyitotta meg május 26-án, a Czóbel parkban. Szentendre legnagyobb gyereknapi rendezvényén több száz mosolygós gyermek szórakozott önfeledten. A gyereknapi forgatag után a KULT munkatársai már gőzerővel készülnek a nyári programokra. Idén július 20-án tartják meg a hagyományos, zenés gyertyaúsztatást a Dunán. A gyertyaúsztatás páratlan látványában este fél tíztől gyönyörködhetnek a látogatók a Duna korzón. A Duna ilyenkor romantikus fényekben pompázik, a folyón úszó gyertyák mintha előttünk táncoló szentjános bogarak lennének. Az előző évekhez hasonlóan a Vadkacsa Egyesület segít a mécsesek vízre bocsátásában és a program biztonságos lebonyolításában. A gyertyaúsztatás idejére lezárt dunai szakaszra hajóról rakják ki folyamatosan a speciális mécseseket, majd a Postás Strandnál az összes mécsest begyűjtik a folyó és a környezetünk megóvásának érdekében. Idén a rendezvény vis z-

szanyúlik az Ister Napok hagyományaihoz, és napközben ingyenes vízi programokat kínál az érdeklődők részére. Szombaton 14–18 óra között a Vadkacsa Egyesülettel kalandozhatnak a Dunán kicsik és nagyok egyaránt. A gyertyaúsztatás előtt Pálházi Bence Bandája ad koncertet a Dunaparti Művelődési Ház udvarán, majd egy fergeteges táncházzal zárják az estét a Dunakorzón, amelyhez szintén Pálházi Bence és zenekara húzza majd a talpalávalót. Nincs augusztus Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál nélkül, a Szentendrei Kulturális Központ idén immár tizenkilencedik alkalommal rendezi meg a város legnagyobb nyárzáró eseményét. Augusztus 30. és szeptember 1. között Szentendre ismét éjjel-nappal nyitva áll majd a látogatók előtt, hogy megmutassa a város az igazi arcát. A fesztivál programjainak alakításába idén is bekapcsolódnak a város kulturális intézményei, civil szervezetei, művészeti egyesületei és üzleti vállalkozásai. A legszentendreibb fesztivál töretlenül képviseli azt, amit az alapítók megálmodtak:

egy közösségi alapokon szerveződő, három napon át tartó izgalmas, sokszínű, a minőségi kultúrát képviselő programsorozat létrehozását, amelyen keresztül Szentendre megmutatja értékeit és egyediségét a kultúra, a művészet és a vendéglátás területén. A fesztivál műfaji sokszínűsége, bohém jellege és a népszerű, hagyományos programelemek idén is megtalálhatóak a kínálatban. Szélesre tárják műhelyeik, üzleteik kapuit a szentendrei lokálpatrióták a Házak, udvarok, házigazdák néven ismert programsorozatban. Ezúttal is lesznek gyerekprogramok, fényfestés a Fő téren, programok a Barlangban és a P'Art Moziban, kiállítások és műhelybemutatók. A rendezvény ideje alatt a Duna korzó ismét Borkorzóvá alakul. A Borkorzó nagyszínpadán koncertet ad a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság Big Band, a Magashegyi Underground, a The Biebers, a Swing á la Django, illetve a fesztiválon ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a Szentendréhez ezer szállal kötődő, híres Vujicsics együttes. További két meglepetésfellépő szórakoztatja majd a fesztivál látogatóit, szombaton pedig hajnali kettőig magyar és külföldi retro slágerek szárnyain repülhetünk vissza az időben egy DJ közreműködésével. A borok kedvelőinek is különleges élményben lehet részük: a Borkorzón helyi és országosan is ismert pincészetek borait kóstolhatják meg a rendezvény logójával ellátott borospohárból.

A Barlang egész nyáron koncertekkel, kulturális programokkal és kertmozi vetítésekkel várja a látogatóit. Június 25-től minden kedd este megnézhetünk egy-egy fantasztikus filmet a vendéglátóhely kertjében. Az idei kertmoziszezon a Macskafogó digitálisan felújított változatával indul, és olyan magyar filmek is vászonra kerülnek, mint a Lefkovicsék gyászolnak című dramedy, a Kálmán-nap, a Kék pelikán című animációs dokumentumfilm és a Magyarázat mindenre című magyar-szlovák dráma. A tavalyi nagy

sikerű együtt éneklős kertmozi után nem lehet kihagyni, hogy augusztus 20-án ismét az István, a király kerüljön műsorra. Újra levetítik a rockoperát, amiről kiderült, hogy mindenki kívülről fújja. Augusztusban a cseh sörök világába is elkalauzolja az érdeklődőket a Barlang. A Sörgyári capriccio című csehszlovák vígjáték vetítése előtt sörkóstolón vehetnek részt, sőt házi hermelint is kóstolhatnak a sörök szerelmesei. A filmek mellett a helyi zenekaroké és lemezlovasoké lesz a főszerep a nyár folyamán, országos hírű formációk is koncerteznek majd a Barlang szabadtéri színpadán. Fellép többek között a Balaton zenekar, az Európa Kiadó, Co Lee, a Hot Jazz Band, és megismétli tavalyi fergeteges koncertjét az Ivan & The Parazol. Ismét lesz ruhacsere a Barlang udvarán, immár tizenhatodik alkalommal. Havonta börzéknek is otthon ad a klub, biciklik és lemezek között válogathatunk, eladhatjuk régi darabjainkat, és új kincsekre tehetünk szert. A Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál programját többek között a Zuboly, az Analog Balaton és a Hét Hat Club koncertjei színesítik a Barlang kertjében. A P’Art Mozi kapui egész nyáron nyitva állnak azok számára, akik a szabadtéri mozizás helyett nyáron is a hagyományos moziélményt választanák. Bár a népszerű filmklubok nyáron szünetelnek, premierekkel, havonta megújuló kiállításokkal és különleges programokkal várnak minden érdeklődőt. A tavalyihoz ha sonlóan augusz tus 29-én, csütörtökön a P’Art Moziban tartják meg a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál nulladik napját, amelynek során a Friss Hús Rövidfilmfesztivál díjnyertes filmjeinek válogatása lesz látható. A fesztivál pénteki napján pedig éjszaka is mozizhatunk Szentendrén, 18 óra és hajnal 2 óra között egy karszalaggal akár négy filmet is megnézhetnek a filmek szerelmesei. A Szentendrei Kulturális Központ minden érdeklődőt szeretettel vár a nyári programokon!

Szentendrei Teátrum

2024. július 26. – augusztus 24.

A teátrum ismét kinyit egy hónapra a Városháza udvarán, várjuk önöket idén nyáron is a csillagfényes nézőtérre.

2024-ben is változatos és igényes lesz a kínálatunk, mint egy csodás ünnepi asztal, amelyről ezer ízt lehet kóstolni, hiszen ahogy megszokhatták, nálunk nem csak színdarabok, de táncestek és koncertek között is válogathat a közönség, kedve szerint.

A könnyed műfajból is olyan előadásokat hívtunk, amelyek alkotói biztos garanciát jelentenek a szórakozásra. Arra biztatjuk önöket, nézzék meg a részletes programban, hogy kik játszanak a Mikor hazudtam? színműben, a Csak egy kis terápia vígjátékban, a S.Ö.R. című, mulatságos összefoglalóban Shakespeare műveiből, az Édeskettes hármasban musicalben, na és a LOFT komédiában. Mindegyik remek kikapcsolódás lesz!

Bekapcsolódás lesz viszont Csákányi Eszter egyszemélyes darabja, az Amikor találkoztam Barisnyikovval, és az lesz a Mély levegő monodráma is, Pálos Hanna, valamint a Társ/as/játék interaktív pszichoteátrum Xantus Barbará val és Takátsy Péter rel. Koncertkínálatunkban ismét lesz Barokk Udvarlás – ingyenes kamarakoncertekkel szerte a városban és esti nagykoncerttel, a brit régizenét megidézve. A Találkát adott

a sors előadásban Cziffra György hihetetlen életfordulatait idézi fel Gubik Petra és Balázs János, sok klasszikus és könnyűzenével. Az Egy díva kalandozásai során pedig Vivalditól Fényes Szabolcsig vezet zenei utazásunk Fischl Móniká val és László Ferenccel, slágerekkel és remek sztorikkal. A Frontátvonulás pedig ismerős, mégis vadonatúj produkció lesz: Cseh Tamás és Bereményi Géza ikonikus lemezét a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves, végzős zenés színművész osztálya adja elő. Irodalmi témájú program lesz Gyabronka József fel Dante: Purgatórium-Paradicsom nagyszabású monológja (a tavaszi Dante: Pokol folytatása), és Müller Péter Szeretetkönyv című könyvéből, Papadimitriu Athina főszereplésével egy remek színpadi játék is. Valamint vendégül látjuk a Pár-Beszéd című, felolvasós-zenés eseményen Spiró Györgyöt, Závada Pált és Dés Lászlót. És rendkívül izgalmas táncesteket kínálunk a műfaj kedvelőinek: rögtön a nyitónapon Mendelssohn-muzsikával és a Szentivánéji álom táncverziójával, a Kulcsár Noémi Tellabor társulattal. Jön az izgalmas, fúziós Esszencia előadás, amelyben az Oláh Trió dzsesszformáció adja a zenét Bartók Bélá-

tól ihletődve a Feledi Project táncosainak, és Náray Erika színművésznek.

A Szinesztézia 2.0 kortárs táncest ismerős lehet, hiszen három éve hasonló címmel és koncepcióval lépett fel Gergye Krisztián Társulata: a Ferenczy Múzeum festményei által inspirált tánc-reflexiókban gyönyörködhetünk, amelyek során a táncosok a hatalmasra vetített művek előtt mozognak. Most új képeket, s az azokra adott performansz válaszokat láthatunk, de a régi előadásból is visszaköszönnek alkotások.

S végül, örömmel ajánljuk a Szinesztézia mellett a többi „nagy visszatérőnket” is: a Szigligeti Színház Nagyvárad immár harmadszor lesz a vendégünk, idén Bertolt Brecht, Állítsátok meg Arturo Ui! című gengszterparádéjával, ami egyben a Szentendrei Teátrummal közös koprodukciós bemutató. Ismét eljön a Vajda Múzeum udvarába a Hanna – szabadesés több szólamban előadás, Szenes Hanna naplóiból összeállítva. És sokak kérésének eleget téve, újra játsszuk az egyik legkedvesebb saját produkciónkat, Karinthy Ferenc: Dunakanyar című, keserédes komédiáját, Szinetár Dórá val és Makranczi Zalánnal. Kedves közönség! Böngésszék a műsort, csapjanak le a legjobb jegyekre, és jöjjenek, mert szeretettel és remek nyári programokkal várjuk önöket!

Jegyek, info online: szentendreiteatrum.hu Jegyek személyesen: Tourinform Iroda Szentendre, Dumtsa Jenő u. 22.

július 26. péntek Városháza udVar

Shakespeare-Mendelssohn: Szentivánéji álom

táncelőadás

szereplők: Kulcsár Noémi Tellabor társulat

július 28. Vasárnap Városháza udVar Tasnádi István: Mikor hazudtam?

színmű egy felvonásban szereplők: Péterfy Bori, Rohonyi Barnabás

július 30. kedd Városháza udVar Müller Péter: Szeretetkönyv színpadi játék, zenével szereplők: Papadimitriu Athina, Kutik Dezső

július 31. szerda Városháza udVar S.Ö.R.

Shakespeare Összes műve Rövidítve szereplők: Gáspár András, Kálid Artúr, Kálloy Molnár Péter

augusztus 1. csütörtök Városháza udVar N. Simon-M. Hamlisch – C. Bayer Sager: Édeskettes hármasban musical szereplők: Földes Eszter, Peller Károly

augusztus 3. szombat Városháza udVar Gergye Krisztián: Szinesztézia 2.0 kép-performansz egy gyűjtemény vonzásában szereplők: Nagy Csilla, Gergye Krisztián

augusztus 4. Vasárnap Városháza udVar PÁR-Beszéd beszélgetés-felolvasás-zene szereplők: Spiró György, Závada Pál, Dés László, Dés András

augusztus 5. hétfő augusztus 8. csütörtök Városháza udVar Karinthy Ferenc: Dunakanyar keserédes egyfelvonásos szereplők: Szinetár Dóra, Makranczi Zalán

augusztus 6. kedd Városháza udVar Ozsgyáni Mihály: Csak egy kis terápia vígjáték 2 részben szereplők: Szabó P. Szilveszter, Mihályfi Balázs, Szendy Szilvi, Náray Erika, Faragó András

augusztus 6. kedd augusztus 7. szerda Vajda múzeum udVar Hanna - szabadesés több szólamban

Szenes Hanna naplóiból, visszaemlékezésekből összeállítva szereplők: Bíró Eszter, Widder Kristóf

augusztus 10. szombat Városháza udVar Barokk Udvarlás - Musica Britannica délutántól ingyenes kamarakoncertek szerte a városban, este nagykoncert szereplők: VII. Régizenei Nyári Akadémia tanárai és növendékei

2024. JÚLIUS 26. – AUGUSZTUS 24.

jegyek online, info: szentendreiteatrum.hu jegyek személyesen: Tourinform iroda, Dumtsa J. u. 22.

augusztus 11. Vasárnap Városháza udVar Találkát adott a sors Cziffra György életének, személyiségének felidézése, sok-sok zenével szereplők: Gubik Petra, Balázs János

augusztus 12. hétfő Városháza udVar TÁRS/as/JÁTÉK improvizáció és interaktív pszichológiai játék párkapcsolati témákról főszereplők: Xantus Barbara, Takátsy Péter, Széles Flóra

augusztus 12. hétfő Vajda múzeum udVar

Halász Rita: Mély levegő monodráma egy mai nő életéről szereplő: Pálos Hanna

augusztus 14. szerda augusztus 15. csütörtök Városháza udVar Bertolt Brecht: Állítsátok meg Arturo Uit! történelmi gengszterparádé a Szigligeti Színház Nagyvárad vendégjátéka főszereplők: Sebestyén Hunor, Trabalka Cecília

augusztus 17. szombat Városháza udVar Egy díva kalandozásai koncert remek sztorikkal, Vivalditól Fényes Szabolcsig szereplők: Fischl Mónika, László Ferenc, Silló István

augusztus 18. Vasárnap Városháza udVar

Amikor találkoztam Barisnyikovval monodráma szereplő: Csákányi Eszter

augusztus 20. kedd Városháza udVar Feledi Project: Esszencia táncelőadás élő jazz kísérettel, Bartók Béla „15 parasztdal” műve által inspirálva szereplők: Feledi Project Társulat, Oláh Trió, Náray Erika

augusztus 21. szerda Városház udVar

Dante: Purgatórium - Paradicsom

részlet Dante: Isteni színjáték című művéből szereplő: Gyabronka József

augusztus 22. csütörtök Városháza udVar

Frontátvonulás

Cseh Tamás-Bereményi Géza ikonikus lemezének előadása szereplők: az SZFE ötödéves zenés színművész osztálya

augusztus 23. péntek Városháza udVar

S.Ö.R.

Shakespeare Összes műve Rövidítve szereplők: Gáspár András, Kálid Artúr, Kálloy-Molnár Péter

augusztus 24. szombat Városháza udVar

Adorján Beáta: LOFT egyfelvonásos komédia szereplők: Auksz Éva, Sajgál Erika, Trokán Anna

Pezsdítő művészet

Mit nézzünk meg júliusban Szentendrén? Az egyik legjobb választás a nyári forró napok idején egy séta a belvárosban, ahol Szentendre múzeumait egy jeggyel járhatjuk végig, ráadásul a Szentendre városkártyával kedvezményes áron.

A szabadság művészete – A művészet szabadsága

Világszínvonalú, grandiózus tárlat nyílt Európai Iskola – Veszélyes csillagzat alatt címmel a MűvészetMalomban. A július 28-ig látható kiállítás az 1945–1948 között működő, nagy hatású művészcsoport, az Európai Iskola alkotóinak munkásságát mutatja be a MűvészetMalom impozáns tereiben, 1200 négyzetméteren, tizenegy tematikus szekcióban. Július 6-án, szombaton 16 órától Pataki Gábor és Várkonyi György művészettörténészek tárlatvezetésével kerülhetünk közelebb a hazai művészeti élet e jelentős hatású korszakához.

Világhírű művészek a Templomdombon

Czóbel Béla művei mellett olyan világhírű művésztársak munkái adnak inspirációt a Czóbel Múzeum elegáns, tereiben, mint Renoir, Rippl-Rónai József, Braque, Picasso, Ilosvai Varga István, Kernstok Károly, Chagall, Hatvany Ferenc és Matisse. A Templom téri múzeum kiállítása Czóbel Béla 20. század eleji európai művészeti változások sűrűjében kibontakozó szövevényes kapcsolati rendszerét tárja fel. A Paletták – Czóbel Béla párizsi és magyarországi kapcsolatai című tárlatot a nagy érdeklődésre tekintettel meghosszabbították, így 2025. január 31-ig látogatható.

fekete-fehér

Vietnám

A Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterének legújabb kiállítása egy egzotikusnak ható, mégis nyomasztó világba kalauzolja a látogatót. A többszörös díjnyertes fotográfus, Kudász Gábor Arion 2019-ben két hónapot töltött Vietnamban, analóg és digitális kameráival megörökítve nemcsak a vidéket, az épületeket, de a

sorsokat, családi viszonyrendszereket is. Július 13-án, szombaton 16 órától a Tropical Depression című kiállítás kurátora, Kozák Zsuzska tart tárlatvezetést a PhotoLabban.

egy aktuális téma: a környezettudatosság

Dédszüleink már mindent tudtak a takarékosságról, a környezetkímélő életmódról – nem kell semmit újra felfedezni, elég, ha újratanuljuk a jó megoldásokat. „Jó lesz még valamire” – mondták, és a kidobásra ítélt tárgyak új funkcióban, új életre keltek. A takarékos szemlélet jó példáit és néha meghökkentő produktumait mutatja be a Ferenczy Múzeum Takarékos módi című néprajzi kiállítása, amely a paraszti kultúra példáira alapozva kilenc témakörben vezet el napjaink pozitív gyakorlatáig.

A Ferenczy Múzeumi Centrum kiállításai sétálójeggyel látogathatók, azaz egy jeggyel minden kiállítás megtekinthető a váltás napján. Részletek, programok, nyitvatartási rend: www.femuz.hu Fotó: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

Múzeumi Mesék – már öt éve!

Hogyan gyógyítanak a mesék, milyen úton vezetnek az önismeret felé? A mesék inspirálnak, bátorságot adnak, megküzdési mintával vérteznek fel, segítségükkel megváltozhatnak korábbi álláspontjaink, belső képünk.

Öt éve indult el Nagy Luca meseterapeuta vezetésével a Ferenczy Múzeumi Centrum innovatív, felnőtteknek szóló önismereti foglalkozása, a Múzeumi Mesék sorozat. A nagy sikerű program idén az Erasmus+ szakmai képzései közé is bekerült. Az idei múzeumok éjszakáján jubileumi múzeumsétával, pezsgős koccintással ünnepelte az FMC a népszerű programot.

Nyári mulatságok a régi Szentendrén

Nyolcvan-száz évvel ezelőtt nem voltak még rendezvények és fesztiválok. Az emberek mégis igen jól szórakoztatták magukat és egymást sok jó ötlettel, leleménnyel, házi készletből és ötletekkel gazdálkodva.

Önerőből kiizzadt és pályázatok útján elnyert százezrek és milliók, rendezvényszervező cégek-irodák-magánzók megfeszített munkája, együttesek és híres előadóművészek közreműködését hirdető plakátok és programfüzetek, tévé-rádió-sajtó nyilvánossága. Egy csokorra való azokból a napjainkban unos-untalan használt praktikákból, amelyek nélkül rendezvények, idegenforgalmi programok már elképzelhetetlenek. S mindez a közönség megnyeréséért folyó, egyre jobban hajszolt versenyben. A szórakozás, a szórakoztatás is piaci termék lett. A fesztiválok korát éljük. Apropó, fesztivál. Nemzetközi szó, amelynek első előfordulása a magyar nyelvben a történeti-etimológiai szótár szerint 1948ból származik. A szó nemzetközi résztvevőkkel rendezett ünnepi játékot, előadás-sorozatot, ünnepélyes seregszemlét és legtágabb értelmében bármilyen ünnepi alkalmat jelöl, jelent. A kezdeti fesztiválok még átfogó, valóban nagyszabású, többnyire nemzetközi ünnepségek voltak, mint például a filmfesztivál, a művészeti fesztivál, a tavaszi fesztivál. Ma már gyakran egy közepes színvonalú, provinciális rendezvény is fesztiválként kínálja magát meg- és bevételre.

Szentendre talán leghíresebb és legnépszerűbb, nagy történelmi múltra visszatekintő forrása, az Ó-víz, szerbül Sztara voda, még a második világháború után is a város egyik nagy népszerűségnek

örvendő kiránduló- és piknikező helye volt. Fényének elhalványulásában bizonyára szerepet játszott, hogy idővel a Pap-sziget, majd a Postás strand vették át a helyét. A század első felében azonban vitathatatlanul a nagyszerű vizű forrás és környéke volt a városhoz közeli kedvelt helyek között az első.

A katolikus legényegylet megalakulása után egy hónappal, 1899 nyarán a „fényesen sikerült nyári mulatságot” rendezett Ó-vízen (Sztara vodán). A várost a Rákóczi-induló hangjai mellett elhagyó társaság a napot tánccal, társasjátékokkal, tréfás mutatványokkal, úgy mint zsákban futás, versenyfutás, lepényrágás, fazékverés töltötte el. A mulatság fényét és sikerét emelte az adakozó vendégsereg: Dumtsa Jenő polgármester, Kada Mihály plébános, Stéger Ferenc operaénekes és más helyi nevezetességek jelenléte. Két héttel a legényegylet vigassága után a görögkeleti szerb dalárda rendezett nyári mulatságot ugyancsak az Ó-víznél. Egy másik alkalommal a helyi újságban közzétett invitáló sorokkal várta pünkösdkor a lakosságot a Sztara vodához ünnepélyes kirándulásra az egyik vendéglős ilyetén szavakkal: „ Kitűnő hideg ételekről és italokról gondoskodva van. Számos látogatásért esd Jogosütz József vendéglős”.

A század első felében nagy divatja volt a városban működő egyletek (a mai egyesületek elődei) többnyire zárt körű és jótékony célú rendezvényeinek. 1899-ben, augusztus közepén a szentendrei

Kaszinó kivilágos kivirradtig, cipőszakadásig tartó mulatságán Miklós cigány húzta a talpalávalót. Fél tízkor tüzes csárdással kezdődött a tánc, ezt követte a „csodahatású” kóló, majd harminc pár táncolta a „négyest”.

A következő évben a Szentendrei Korcsolyázó Egylet hangversennyel egybekötött táncestélyt rendezett hetven-nyolcvan fős tagságának.

Az 1930-as években a nyarakat Szentendrén, a művésztelepen töltő festők a maguk és az őket meglátogató barátaik mulattatására néhány alkalommal jelmezbált, színi előadásokat rendeztek. Pénzük másra is csak szűkösen, de erre a célra végképp nem lévén, a „kosztümöket” nagy leleménnyel maguk készítették. Kántor Andor festőművész visszaemlékezését idézem: „ Rögtönzött mulatságokat, vidám álarcosbálokat rendeztünk… Egyik, talán legsikerültebb az volt, amikor Bánovszky mint utcanő, Barcsay szárnyakkal és nyíllal, mint Ámor, Jeges, mint faun, Czeglédy mint óceánröpülő, Bindorfer mint ajaknéger, Szuly Angéla, mint gésa, Pándy, mint pólisi, Heintzné mint Nofret, én, mint Bagdadi tolvaj szerepeltünk. Heintzné, aki valamikor színinövendék volt és Pándy élték ki magukat leginkább a rendezésben és új ötletek kiagyalásában. Ők találták ki, hogy részleteket adnak elő Shakespeare művekből.

A színi előadásokhoz kiválasztott darabok, operák szövegét kollektívan írtuk át humoros formába. Ezek a paródiák, mint pl. a Bánk Bán, Othello, Rómeó és Júlia azért is voltak igen mulatságosak, mert a jelmezeket magunk készítettük el. Pl. a díszruhákon szereplő arany gombokat vadgesztenyéből, a tollforgókat borotvapamacsból. A női szerepeket is férfiak alakították, így pl. Desdemonát Heintz Henrik (kebleket is festettünk neki), Othello szerepét Bindorfer Ferenc szentendrei bognár mester és költő formálta meg halálosan komolyan és lelkiismeretesen.”

Egy másik történet Onódi Béla elbeszélésében: „ Egy jelmezbál alkalmával a telepen vendégeskedő Reiser Ottó festőnövendékből vízi hullát csináltunk. A kidülledt szemeit félbevágott és a szemüregbe szorított ping-pong labdából készítettük, az arcát szederjesre festettük ki és felfúvódott hasat is kreáltunk. Miután ezeken a jelmezbálokon a bor is bőségesen folyt, vízi hullánk alaposan becsípett. Becipeltük a szobájába és rádobtuk az ágyra; ahol el is aludt. Reggel Pestről jövet szülei meglátogatták. Szobájába benyitva, anyja ebben az állapotban látta meg az ágyon fekve, és ijedt sikoltozásba kezdett, mert azt hitte tényleg baja történt a fiúnak.” Egy városi kimutatás, amely a vigalmi adókból származó 1926. évi bevételeket veszi számba, a fizetés köteles rendezvények körébe nyújt betekintést. E szerint a megnevezett évben huszonöt táncmulatság, hat színielőadás, huszonöt sportesemény, kilenc cirkuszi mutatvány, illetve előadás és hat vásári mutatvány járult hozzá a helyiek szórakozásához. Az évről évre Szentendrén sátrat állító cirkuszt a helyiek érdeklődése mellett a városban dolgozó festők is kitüntették figyelmükkel, minthogy közülük többen (például Jeges Ernő, Ámos Imre, Kántor Andor, Vörös Géza) megfestették a Cirkusz Szentendrén témájú művüket.

A régi szentendreiek szórakozási lehetőségei a valóságban ennél sokkal árnyaltabbak voltak, gondoljunk csak a városba érkező színtársulatok fellépéseire, vagy a helyi kocsmákban felnőtt szereplőkkel, egymásnak előadott amatőr színielőadások színes, zamatos világára, a még élő népszokásokra, s nem utolsó sorban a Duna által nyújtott számos szórakozási lehetőségre.

(Török Katalinnak a Szentendre és Vidéke 2009. augusztusi számában megjelent, „A Röntgensugár és az Óceánrepülő – Imígyen szórakoztatták magukat a régi szentendreiek” című írásának rövidített, átdolgozott változata)

KONCERT

BARl AN g Duna korzó 18. www.szentendreprogram.hu

június 28., péntek 19:00

KONCERT – Band in the Pit, Pozvakowski, Hegy Kezdd velünk a nyarat egy hatalmas szabadtéri bólogatással!

Belépő: 3500 Ft

július 2., kedd 21:00

KERTMOZI – Hulló levelek (12) finn dráma/vígjáték, eredeti nyelven, magyar felirattal, 86 perc, 2023 Két magányos ember találkozik a helsinki éjszakában, és megpróbálják megtalálni életük első, utolsó és egyetlen szerelmét. Belépő: 2000 Ft

július 4., csütörtök 19:00

KONCERT – Kobza Vajk Kvintett, Diabolus In Musica, Bihari Balázs (Hippikiller) Orientális zene különleges hangszerekkel, akusztikus metál és egyszálgitár.

Belépő: 2500/3000 Ft

július 5., péntek 21:00

KONCERT – Korai Electric A Korai Öröm és a Korai Trancemission zenekar magvát alkotó zenészekből álló formáció követi a tradícióit. A folyamatzenében a gépies dob és basszus mellett a doromb, a szintetizátorok és a khöömei difónikus ének ázsiai és egzotikus tájakra repít…

Belépő: 2000/2500 Ft

július 6., szombat 20:30

KONCERT- Balaton – Négy és fél évtized után is töretlenül színpadon!

Belépő: 2500/3000 Ft

július 7., vasárnap 14:00

BÖRZE – Dress.Ruha.Csere Hozd el megunt, de még jó állapotban lévő nyári darabjaidat, és szerezz új kincseket! Ahány ruhát hozol, annyit vihetsz is!

A belépés ingyenes!

július 9., kedd 21:00

KERTMOZI – A fiú és a szürke gém (16) japán animációs film, 124 perc, 2023 Ezen a helyen megszűnik a halál, az élet pedig újraindul.

Belépő: 2000 Ft

július 12., péntek 20:00

KONCERT – Európa Kiadó

A magyar alternatív könnyűzene úttörő, mára legendássá vált formációja.

Belépő: 5000/5900 Ft

július 13., szombat 20:00

KONCERT – 20 éves a Kettő kettő tánczenekar Születésnapi szuperkoncert meglepetés vendégekkel és tánc kifulladásig. Belépő: 2000/2500 Ft

július 16., kedd 21:00

KERTMOZI – Lefkovicsék gyászolnak (12) magyar dramedy, 85 perc, 2024 A film a generációs különbségekről szól, és legfőképpen arról, hogy sosem késő megbocsátani.

Belépő: 2000 Ft

július 19., péntek 20:00

KONCERT – Super Starsky Cseszkó gazdaságos skazenekar! Minden idők legnagyobb hazai és világslágerei ska stílusban! Belépő: 2000/2500 Ft

július 20., szombat 20:00

KONCERT – Pálházi Bence Bandája Magyar autentikus népzene, a Kárpát medence szebbnél-szebb dallamai

Belépő: 1000 Ft

július 23., kedd 21:00

KERTMOZI – Vendég a francia kastélyban (12) francia romantikus vígjáték, eredeti nyelven, magyar felirattal, 110 perc, 2023 A boldogabb idők emlékeihez vezető út egyáltalán nem a tervek szerint alakul… Belépő: 2000 Ft

július 26., péntek 20:00

KONCERT – Kisbetűs ünnepnapok, Grabovski

Bohém melankólia és minden idők egyik zenekara.

Belépő: 2500/3000 Ft

július 27., szombat 19:00

KONCERT – FIRKIN, vendég: Deskavaary Az életvidám írpunk nagyágyúi garantáltan szétcsapják a komor hangulatot. Ráadásul a szókimondó, elementáris energiájú Deskavaary fogja a kedélyeket beizzítani, így minden adott a jó hangulathoz!

Belépő: 4500/5500 Ft

július 28., vasárnap 11:00

BÖRZE – Bringabörze

Egyedülálló kerékpáros rendezvény, ahol új gazdára lelhet megunt kerékpárod, túladhatsz alkatrészeiden, ha pedig szükséged van bármire, ami a bringázáshoz kell, azt is jó eséllyel megtalálod. A belépés ingyenes!

július 30., kedd 21:00 KERTMOZI – Kálmán nap (16) magyar dráma, 71 perc, 2023 Az egyre sűrűsödő koccintások mentén gyorsan felsejlenek a már nehezen titkolható párkapcsolati nehézségek.

Belépő: 2000 Ft

P’ART MOz I Duna korzó 25. www.partmozi.hu

június 26., szerda BÓDY TEREM:

ANIMÁCIÓ HÓNAPJA: 15:30 AGYMANÓK 2. 100’ (szinkronizált) (6E)

ANIMÁCIÓ HÓNAPJA: 17:30 SZUPERÉK 76’ (szinkronizált) (12)

ANIMÁCIÓ HÓNAPJA: 19:00 KÉK PELIKAN 79’ (16) 20:30 MOTOROSOK 117’ (feliratos) (16)

június 27., csütörtök

BÓDY TEREM:

ANIMÁCIÓ HÓNAPJA:

15:30 AGYMANÓK 2. 100’ (szinkronizált) (6E)

17:30 HANG NÉLKÜL: ELSŐ NAP 100’ (szinkronizált) (16E)

19:30 HORIZONT: EGY AMERIKAI EPOSZ 181’ (feliratos) (16E)

június 28., péntek

BÓDY TEREM:

ANIMÁCIÓ HÓNAPJA:

15:30 AGYMANÓK 2. 100’ (szinkronizált) (6E)

17:30 HANG NÉLKÜL: ELSŐ NAP 100’ (szinkronizált) (16E)

19:30 HORIZONT: EGY AMERIKAI EPOSZ 181’ (feliratos) (16E)

június 29., szombat

BÓDY TEREM:

ANIMÁCIÓ HÓNAPJA: 15:30 AGYMANÓK 2. 100’ (szinkronizált) (6E) 17:30 HANG NÉLKÜL: ELSŐ NAP 100’ (szinkronizált) (16E)

19:30 HORIZONT: EGY AMERIKAI EPOSZ 181’ (feliratos) (16E)

június 30., vasárnap BÓDY TEREM:

ANIMÁCIÓ HÓNAPJA: 15:30 AGYMANÓK 2. 100’ (szinkronizált) (6E) 17:30 HANG NÉLKÜL: ELSŐ NAP 100’ (szinkronizált) (16E) 19:30 HORIZONT: EGY AMERIKAI EPOSZ 181’ (feliratos) (16E)

július 1., hétfő BÓDY TEREM: 15:30 AGYMANÓK 2. 100’ (szinkronizált) (6E)

17:30 MOTOROSOK 117’ (feliratos) (16) 19:45 FURIOSA: TÖRTÉNET A MAD MAXBŐL 148’ (feliratos) (18)

július 2., kedd BÓDY TEREM: 15:30 AGYMANÓK 2. 100’ (szinkronizált) (6) 17:30 HANG NÉLKÜL: ELSŐ NAP 100’ (szinkronizált) (16) 21.00 BARLANG KERTMOZI: HULLÓ LEVELEK 86’ (feliratos) Jegyár: 2000Ft

július 3., szerda BÓDY TEREM: 15:30 AGYMANÓK 2. 100’ (szinkronizált) (6) 17:30 VALAMI MADARAK 90’ (12)

július 4., csütörtök BÓDY TEREM: 16.00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12)

18.00 AGYMANÓK 2. 100’ (szinkronizált) (6)

20:00 HANG NÉLKÜL: ELSŐ NAP 100’ (szinkronizált) (16)

július 5., péntek BÓDY TEREM: 16:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12)

18:00 AGYMANÓK 2. 100’ (szinkronizált) (6)

20:00 FRANCIA NYÁR SOROZAT: MINDENÜTT FÉRFI 98’ (szinkronizált) (16)

július 6., szombat BÓDY TEREM: 14:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12) 16:00 AGYMANÓK 2. 100’ (szinkronizált) (6) 18:00 GARFIELD 101’ (szinkronizált) (12) 20:00 MOTOROSOK 117’ (feliratos) (16)

július 7., vasárnap BÓDY TEREM: 14:00 GRU 4.(95’ (szinkronizált) (12) 16:00 AGYMANÓK 2. 100’ (szinkronizált) (6) 18:00 GARFIELD 101’ (szinkronizált) (12) 20:00 BAD BOYS – MINDENT VAGY TÖBBET 110’ (szinkronizált) (16)

július 8., hétfő BÓDY TEREM: 15:30 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12) 17:30 GARFIELD 101’ (szinkronizált) (12) 19:30 HORIZONT: EGY AMERIKAI EPOSZ 181’ (feliratos) (16)

július 9., kedd BÓDY TEREM: 16:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12) 18:00 MINDENÜTT FÉRFI 98’ (szinkronizált) (16) 20:00 FRANCIA NYÁR SOROZAT: KI HITTE VOLNA? 87’ (szinkronizált) (12)

21.00 BARLANG KERTMOZI: A FIÚ ÉS A SZÜRKE GÉM 124’ (feliratos) (16) Jegyár: 2000Ft

július 10., szerda BÓDY TEREM: 16:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12)

18:00 A BOLDOGSÁG ÜGYNÖKE 94’ (feliratos) (12)

20:00 TÖKÉLETES NAPOK 123’ (feliratos) (12)

július 11., csütörtök BÓDY TEREM: 16:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12)

18:00 LEFKOVICSÉK GYÁSZOLNAK 85’ (12) 19:45 VIGYÉL A HOLDRA 132’ (szinkronizált) (12E)

július 12., péntek

BÓDY TEREM:

16:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12) EGYSZERI, EKXLUZÍV VETÍTÉS:

18:00 SZENT 105’ (feliratos) (12)

20:00 VIGYÉL A HOLDRA 132’ (szinkronizált) (12E)

július 13., szombat

BÓDY TEREM:

14:00 AGYMANÓK 2. 100’ (szinkronizált) (6) 16:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12) 18:00 VIGYÉL A HOLDRA 132’ (szinkronizált) (12E)

20:30 KI HITTE VOLNA? 87’ (szinkronizált) (12)

július 14., vasárnap

BÓDY TEREM:

14:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12) 16:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12) 18:00 VIGYÉL A HOLDRA 132’ (szinkronizált) (12E)

20:30 KI HITTE VOLNA? 87’ (szinkronizált) (12)

július 15., hétfő BÓDY TEREM: 16:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12) 18:00 MINDENÜTT FÉRFI 98’ (szinkronizált) (16) 20:00 VIGYÉL A HOLDRA 132’ (szinkronizált) (12E)

július 16., kedd

BÓDY TEREM: 16:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12)

18:00 GARFIELD 101’ (szinkronizált) (12) 20:00 VIGYÉL A HOLDRA 132’ (szinkronizált) (12E)

BARLANG KERTMOZI: 21:00 LEFKOVICSÉK GYÁSZOLNAK 84’ (12)

Jegyár: 2000Ft

július 17., szerda

10:00 SENIOR SZERDA: MINDENÜTT FÉRFI 98’ (szinkronizált) (16) 16:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12)

18:00 AGYMANÓK 2. 100’ (szinkronizált) (6) 20:00 VIGYÉL A HOLDRA 132’ (szinkronizált) (12E)

július 18., csütörtök BÓDY TEREM: 16:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12) 18:00 FRANCIA NYÁR SOROZAT: UTAZÁS VÁLÁS ELLEN 102’ (feliratos) (16) 20:00 KIVÉRZŐ SZERELEM 104’ (feliratos) (18)

július 19., péntek BÓDY TEREM: 16:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12) 18:00 UTAZÁS VÁLÁS ELLEN 102’ (feliratos) (16) 20:00 KIVÉRZŐ SZERELEM 104’ (feliratos) (18)

július 20., szombat BÓDY TEREM: 14:00 AGYMANÓK 2. 100’ (szinkronizált) (6) 16:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12) 18:00 UTAZÁS VÁLÁS ELLEN 102’ (feliratos) (16) 20:00 KIVÉRZŐ SZERELEM 104’ (feliratos) (18)

július 21., vasárnap BÓDY TEREM: 14:00 AGYMANÓK 2. 100’ (szinkronizált) (6) 16:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12) 18:00 UTAZÁS VÁLÁS ELLEN 102’ (feliratos) (16) 20:00 KIVÉRZŐ SZERELEM 104’ (feliratos) (18)

július 22., hétfő BÓDY TEREM: 16:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12) 18:00 UTAZÁS VÁLÁS ELLEN 102’ (feliratos) (16) 20:00 FRANCIA NYÁR SOROZAT: A SZENVEDÉLY ÍZE 136’ (feliratos) (12)

július 23., kedd BÓDY TEREM: 16:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12) 18:00 VIGYÉL A HOLDRA 132’ (szinkronizált) (12E) 20:30 VALAMI MADARAK 90’ (12) BARLANG KERTMOZI: 21:00 VENDÉG A FRANCIA KASTÉLYBAN 105’ (feliratos) (12) Jegyár: 2000 Ft

július 24., szerda BÓDY TEREM: 16:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12) 18:00 KIVÉRZŐ SZERELEM 104’ (feliratos) (18)

PREMIER ELŐTT: 20:00 DEADPOOL & ROZSOMÁK 127’ (szinkronizált) (16E)

július 25., csütörtök BÓDY TEREM: 16:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12) 18:00 KIN ÉS YUK – KÉT SARKI RÓKA KALANDJAI 85’ (szinkronizált) (6) 19:45 DEADPOOL & ROZSOMÁK 127’ (szinkronizált) (16E)

július 26., péntek BÓDY TEREM: 16:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12) 18:00 KIN ÉS YUK – KÉT SARKI RÓKA KALANDJAI 85’ (szinkronizált) (6) 19:45 DEADPOOL & ROZSOMÁK 127’ (szinkronizált) (16E)

július 27., szombat BÓDY TEREM: 14:00 AGYMANÓK 2. 100’ (szinkronizált) (6) 16:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12) 18:00 KIN ÉS YUK – KÉT SARKI RÓKA KALANDJAI 85’ (szinkronizált) (6) 19:45 DEADPOOL & ROZSOMÁK 127’ (szinkronizált) (16E)

július 28., vasárnap BÓDY TEREM: 14:00 AGYMANÓK 2. 100’ (szinkronizált) (6) 16:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12) 18:00 EXHIBITION ON SCREEN: RENOIR, A MEGOSZTÓ MŰVÉSZ 90’ (feliratos) (12E) 19:45 DEADPOOL & ROZSOMÁK 127’ (szinkronizált) (16E)

július 29., hétfő BÓDY TEREM: 16:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12) 18:00 UTAZÁS VÁLÁS ELLEN 102’ (feliratos) (16) 20:00 DEADPOOL & ROZSOMÁK 127’ (szinkronizált) (16E)

július 30., kedd BÓDY TEREM: 16:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12)

18:00 MINDENÜTT FÉRFI 98’ (szinkronizált) (16) 20:00 DEADPOOL & ROZSOMÁK 127’ (szinkronizált) (16E) BARLANG KERTMOZI: 21:00 KÁLMÁN-NAP 71’ (16) Jegyár: 2000Ft

július 31., szerda BÓDY TEREM: 16:00 GRU 4. 95’ (szinkronizált) (12) 18:00 KI HITTE VOLNA? 87’ (szinkronizált) (12) 19:45 DEADPOOL & ROZSOMÁK 127’ (szinkronizált) (16E)

KIÁLLÍTÁS

fe Re NCz Y MÚzeUM

Kossuth Lajos u. 5. www.femuz.hu

2023. március 26. – 2028. március 26. A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) kiállítás.

május 5. – szeptember 15. FINOM ÉLETEK – A GYŰJTEMÉNY DIÁKSZEMMEL – Az FMC diákkurátorainak válogatása

június 20. – október 6. TAKARÉKOS MÓDI – néprajzi kiállítás Nyitva: csütörtök – vasárnap, 10:00-18:00 között

VAJDA MÚzeUM

Hunyadi u. 1. www.femuz.hu

2023. november 12. – 2024. szeptember 8. VAJDA LAJOS SZENTENDRÉJE – Vajda motívumvilágának nyomában. Nyitva: csütörtök – vasárnap, 10:00-18:00 között

CzóB el MÚzeUM Templom tér 1. www.femuz.hu

2023. május 21. – 2025. január 31. (meghosszabbítva!) PALETTÁK – Czóbel Béla párizsi és magyarországi kapcsolatai Nyitva: csütörtök-vasárnap 10:00-18:00 között

kOVÁCS MARg IT ke RÁMIAMÚzeUM Vastagh György u. 1. www.femuz.hu

2019. április 12. – 2029. december 31. KOVÁCS MARGIT, A DUNA KIRÁLYNŐJE –állandó kiállítás. Nyitva: hétfő – vasárnap, 10:00-18:00 között

kM e TTY MÚzeUM Fő tér 21. www.femuz.hu

2024. június 6. – 2025. május 25. BARCSAY JENŐ: A formák ritmusa –kiállítás

Nyitva: csütörtök-vasárnap, 10-18 óra között.

Sze NTe NDRe I kÉPTÁR Fő tér 2-5. www.femuz.hu

március 9. – szeptember 1.

JÁTÉK A „PARNASSZUSON” – Jávor Piroska festőművész kiállítása.

Nyitva: csütörtök – vasárnap, 10:00-18:00 között

MŰVÉSze TMAlOM Bogdányi u. 32. www.femuz.hu

április 7. – július 28. EURÓPAI ISKOLA – VESZÉLYES

CSILLAGZAT ALATT (1945-1948)

Nyitva: szerda – vasárnap, 10:00-18:00 között

július 6., szombat 16.00 KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS

július 27., szombat 16.00 ZÁRÓ TÁRLATVEZETÉS

Photol ap – Vajda Múzeum Szentendre, Hunyadi u. 1. www.femuz.hu

május 11. – október 13. TROPICAL DEPRESSION – Kudász Gábor

Arion kiállítása.

Nyitva: csütörtök – vasárnap, 10:00 – 18:00 között

július 13., szombat 16.00 KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS

ELŐADÁS

HAMVAS BÉ l A Pe ST M egYe I kÖNYVTÁR Pátriárka u.7. www.hbpmk.hu

június 26., szerda 18.00 CSENDÉS TÉR – ÚT AZ ÁRAMLÓ ÉLETHEZ – Bátorfi Andrea könyvbemutatója

fel HÍVÁS

Szentendre Város Önkormányzat pályázati felhívást tesz közzé az önkormányzat tulajdonában álló lakás piaci alapon történő bérbeadásáról:

Cím (Szentendre) Alapterület Komfortfokozat Lakás állapota Bérleti díj* minimum 1792/2/A/21 hrsz Dunakorzó u. 26. B. lh. II/7. ajtó 42 m2 összkomfort felújítandó 126 000 Ft/hó

*A bérleti díj nem tartalmazza a közös költséget, valamint a közüzemi szolgáltatások díját, **helyi rendelet alapján jövedelemtől függően.

A pályázatokat a Hivatal Iktatójába 2024. augusztus 28. 10 óra 00 percig (Városház tér 3. I. emelet) kell benyújtani. Minden szükséges információt a pályázati kiírás tartalmaz, amely a Városfejlesztési és Vagyongazdálkodási Irodán vehető át és a www.szentendre.hu/ingatlanportal internetes oldalról tölthető le.

Tájékoztatás telefonon: 26/785-091

július 3., szerda 18.00 MŰVÉSZET ÉS BÓVLI – Házak – Emberek – Történetek

Múltidéző séták Szentendrén – Török Katalin előadása

WORKSHOP

Rege NTAg MŰH elYg AlÉRIA ÉS k ÁVÉ zó Kucsera F. utca 2/A www.regentag.hu

július 6., szombat 10.00 Suribachi workshop

július 13. és 27., szombat 14.00-17.00 Agyagozás és korongozás

július 13. és 27., szombat 14.00-17.00 Kerámiafestés

EGÉSZSÉG

Sze NTe NDRe I JÁRÁS eg ÉSz SÉgfe J le Sz TÉSI IRODA Szentendre, Városház tér 4. www.efi.szentendre.hu

július 2., 9., 16., 23. és 30., kedd 9:00-10:00 KÖZÖSSÉGI TORNA Keddenként 9 órakor várjuk az érdeklődőket a V8 uszoda nagy konferencia termében! A rövid regisztrációs űrlap az efi.szentendre.hu érhető el.

július 2., 9., 16., 23. és 30., kedd 14.00-15.00

GYALOGLÓKLUB – BUDAKALÁSZ

Indulás: Budakalász, Omszk park, GÓL vendéglő előtti tér

A gyaloglóklubról az efi@szeirendelo.hu e-mail címen, valamint a+36 70/456 0605ös telefonszámon Lazanyi Editnél lehet érdeklődni. A csoporthoz a járásból lehet csatlakozni, az első alkalom előtt érdemes az aktuális indulás részleteiről tájékozódni.

július 3., 10., 17., 24. és 31., szerda 09.0010.00

GYALOGLÓKLUB -TAHITÓTFALU

Indulás: Tahitótfalu, Hídfő

A foglalkozás szakember irányításával zajlik. Az óra bemelegítéssel indul, majd a tempós gyaloglás után levezető nyújtással zárul. Ajánlott felszerelés: réteges, kényelmes öltözet, sportcipő. A foglalkozás INGYENES, de részvételi szándékát kérjük jelezze az alábbi linken: https://forms.gle/ uhUvFs6KecKY4ywj6 vagy napközben 9-15 óra között a KAPCSOLAT fül alatt található telefonszámaink valamelyikén.

július 4., 11., 18. és 25., csütörtök 14.0016.00

GYALOGLÓKLUB-LEÁNYFALU

Indulás: Leányfalu, Pócsmegyeri rév A foglalkozás szakember irányításával zajlik. Az óra bemelegítéssel indul, majd a tempós gyaloglás után levezető nyújtással zárul. Ajánlott felszerelés: réteges, kényelmes öltözet, sportcipő. A foglalkozás INGYENES, de részvételi szándékát kérjük jelezze efi@szeirendelo.hu e-mail címen vagy a +36-20-315-5339-es telefonszámon.

július 8. és 22., hétfő 18.00-19.00 SZORONGÁS ÉS AGGODALOM OLDÁS – 1. alkalom

SZABADBAN

DUNA-IPO lY N e Mze TI PARk PROg RAMJAI www.dunaipoly.hu

július 4., 11., 18. és 25., csütörtök Naplemente séta a Sas-hegyen – Sashegyi Látogatóközpont, Budapest XI., Tájék u. 26. A Sas-hegy kellemes nyár esti sétának ad lehetőséget a hegy szirtjei felett kanyargó vadvirágokkal szegélyezett ösvényen.

APR ó HIRD e TÉS ek

EGÉSZSÉG

Házhoz megyek! Fogsor készítését, javítását vállalom garanciával. Hívjon bizalommal! Telefon: +36 20/980-3957

SZOLGÁLTATÁS

Hűtőgép, villanytűzhely, mosógép, mikrohullámsütő javítása sugárzásméréssel. Tel.: +36 26/788-367, +36 30/950-4187, Mezei Sándor

Cserép- és téglakályha, kandalló, kemence építést vállalunk. bakoskandallo.hu Tel.: +36 20/492-1296

Tetőfedő-, bádogos-, lapostetőszigetelés- és ácsmunkát vállalunk. Családi ház építéséhez állvány bérbeadó! badogosbela47@gmail.com

Tel.: +36 70/578-1468

Kőművesmunkák, kerítések, járdák, vízóraaknák készítése, burkolatjavítás, térkövezés

+36 30/341 3423 Kara László

25 éves az Atticus Antikvárium! Könyvek, könyvtárak készpénzes vétele, ingyenes kiszállással.

Hívjon most +36-20-931-3773

KÉRI GALÉRIA vásárol aranyat, brilles, ezüst ékszereket, evőeszközöket, karórákat, Zsolnayt, Herendit, bútorokat, festményeket, régi katonai eszközöket, érméket, könyveket, hagyatékot. Ingyenes kiszállás. www.kerigaleria. hu, Bp. II., Fillér u. 1., 06-70-620-3636

Készpénzért veszek értékbecsléssel! Bútorokat, festményeket, órákat, dísztárgyakat, porcelánokat, könyveket, írógépet, szőrmebundát, bakelit lemezeket, ezüstöket, aranyat, hagyatékot díjtalan kiszállással. Németh Dániel 06202949205

Tetődoktor Régi hajlott tetők javítása, cseréje, beázás elhárítás, bádogozás, Lindab tető, új tető cserepezése, kisebb javítások, SOS munkák: 0670/757-5455

KERES

Kőművest és segédet keresek beugrósra, heti 2-3 nap, egész évre. Tel:. +36 30/341 3423

KIADÓ-ELADÓ

Hévízen a központban 2-3 fő részére lifttel, garázzsal apartman kiadó! 12.000 Ft/éj/apartman

Tel.: +36 20/494-2550

Választási eredmények

Az országos arányt meghaladóan magas volt a részvétel (63,94%) Szentendrén a 2024. június 9-én megtartott választáson.   fülöp  z solt polgármestert a szavazó szentendreiek több mint 50%-a támogatta. A polgármester jelölő szervezete, a Társaság az Élhető Szentendréért  e gyesület (T e S z ) a képviselőtestületben kilenc mandátumot szerzett, az Összeköt  e gyesület– f idesz–k DNP ötöt, míg a Mi Hazánk–Szentendrei Nemzeti– konzervatív  kör egyet.

2024. június 9-én közös eljárásban zajlott le a polgármesterek, a helyi önkormányzati képviselők, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament magyarországi képviselőinek választása. A választásra jogosultak száma a szavazás napján Szentendrén 22 682 volt, ebből a lakóhelyük szerint szavazók száma 22 524, a tartózkodási helyükre átjelentkezetteké 158. Magyarországon kívüli EU-tagállamok állampolgárai 307, huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező, menekült 65. A választáson a részvételi arány országosan magas volt, Szentendrén az országos arányt is meghaladó mértékben. A leadott szavazatok számlálása a szavazás lezárultát követően, 19 óra után kezdődött meg. Elsőként a polgármester-választások, majd a helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának részeredményeit közölte a Nemzeti Választási Iroda, a szavazólapok feldolgozottságának függvényében. Az megválasztott képviselők június 19-én vették át a megbízólevelüket Szirmai Erikától, a Helyi Választási Bizottság elnökétől. Megbízatásuk október 1-jétől szól, az új testület ekkor kezdi meg munkáját.

A polgármester-választás során leadott érvényes szavazatok megoszlása fülöp zsolt, Társaság az Élhető Szentendréért egyesület (Te Sz) 50,13% (7131)

Petricskó Zoltán, Összeköt Egyesület | Fidesz | KDNP 41,91% (5961)

Dr. Filó András, Mi Hazánk Mozgalom | Szentendrei Nemzeti-Konzervatív Kör 7,96% (1132)

egyéni választókerületi szavazatok megoszlása

Szentendre 01. számú egyéni választókerület Weszelits András, Összeköt egyesület | fidesz | kDNP 44,44% (648)

Pál Gábor, Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TESZ) 43,21% (630)

Dr. Filó András, Mi Hazánk Mozgalom | Szentendrei Nemzeti-Konzervatív Kör: 12,35% (180)

Szentendre 02. számú egyéni választókerület Magyar Judit, Társaság az Élhető Szentendréért egyesület (Te Sz) 50,48% (629)

Boda Anna, Összeköt Egyesület | Fidesz | KDNP 41,49% (517)

Pál Béla, Mi Hazánk Mozgalom | Szentendrei Nemzeti-Konzervatív Kör 8,03% (100)

Szentendre 03. számú egyéni választókerület kun Csaba, Összeköt egyesület | fidesz | kDNP: 46,41% (639)

Bíró Barna, Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TESZ) 45,75% (630)

Horváth Tamás, Mi Hazánk Mozgalom | Szentendrei Nemzeti-Konzervatív Kör 7,84% (108)

Szentendre 04. számú egyéni választókerület k irály Miklós, Társaság az Élhető

Szentendréért egyesület (Te Sz)

50,08% (656)

Pocskai Norbert, Összeköt Egyesület | Fidesz | KDNP 42,14% (552)

Szabó László, Mi Hazánk Mozgalom | Szentendrei Nemzeti-Konzervatív Kör 7,79% (102)

Szentendre 05. számú egyéni választókerület Herczeg g ábor, Társaság az Élhető

Szentendréért egyesület (Te Sz)

52,42% (704)

Dr. Torda Márta, Összeköt Egyesület | Fidesz | KDNP 37,97% (510)

Gyenes András, Mi Hazánk Mozgalom | Szentendrei Nemzeti-Konzervatív Kör 9,61% (129)

Szentendre 06. számú egyéni választókerület zakar Ágnes, Összeköt egyesület | fidesz | kDNP 46,75% (711)

Nagy Attila, Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TESZ) 46,55% (708)

Berecz István, Mi Hazánk Mozgalom | Szentendrei Nemzeti-Konzervatív Kör 6,71% (102)

Szentendre 07. számú egyéni választókerület

Drávucz zsolt, Társaság az Élhető Szentendréért egyesület (Te Sz) 50,17% (752)

Dr. Ács Péter, Összeköt Egyesület | Fidesz | KDNP 43,30% (649)

Telbisz Zsolt Tihamér, Mi Hazánk Mozgalom | Szentendrei Nemzeti-Konzervatív Kör 6,54% (98)

Szentendre 08. számú egyéni választókerület Pilis Dániel, Társaság az Élhető Szentendréért egyesület (Te Sz)

49,20% (707)

Balázsfalvi Balázs, Összeköt Egyesület | Fidesz | KDNP 42,73% (614)

Sándor István, Mi Hazánk Mozgalom | Szentendrei Nemzeti-Konzervatív Kör 8,07% (116)

Szentendre 09. számú egyéni választókerület

Dr. g ondos g abriella, Társaság az Élhető Szentendréért egyesület (Te Sz) 48,04% (710)

Neuschl György, Összeköt Egyesület | Fidesz | KDNP 35,86% (530)

Holló István, Mi Hazánk Mozgalom | Szentendrei Nemzeti-Konzervatív Kör 16,10% (238)

Szentendre 10. számú egyéni választókerület Varga Csaba, Társaság az Élhető Szentendréért egyesület (Te Sz) 50,65% (735)

Szabados András, Összeköt Egyesület | Fidesz | KDNP 38,80% (563)

Dr. Czeglédi Katalin, Mi Hazánk Mozgalom | Szentendrei Nemzeti-Konzervatív Kör 10,54% (153)

Bár a győzelem több választókerületben is csak néhány szavazaton múlott, nem merült fel az újraszámlálás igénye.

Kompenzációs listán mandátumot szerzett: Bíró Barna, Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TESZ)

Filó András, Mi Hazánk Mozgalom | Szentendrei Nemzeti-Konzervatív Kör

Petricskó Zoltán, Összeköt Egyesület | Fidesz | KDNP

Balázsfalvi Balázs, Összeköt Egyesület | Fidesz | KDNP

2024. július

RÖVID HÍREK

Pályázati támogatás

Összesen több mint 393 millió forint értékű pályázatot nyert májusban Szentendre. A Magyar Államkincstártól május 30-án érkezett tájékoztatás szerint az európai uniós forrásból finanszírozott TOP PLUSZ pályázaton a Szentendre MűvészetMalom Látogatóközpont kialakítására 314 960 629 forint támogatást, két közmosdó létesítésére pedig 78 740 787 forintot nyert el a város. A MűvészetMalom Látogatóközpont pályázatát a város új turisztikai koncepciójával és brand stratégiájával összhangban állította össze az önkormányzat. A fejlesztés eredményeként a központba érkező látogatók részletes tájékoztatást kapnak a város értékeiről, Szentendre látványosságairól. Az állandó és időszakos kiállítások mellett más érdekes programokon is részt vehetnek az érdeklődők, akár a szitanyomást is kipróbálhatják. A két közmosdó a Szentendrére érkező turisták kulturált kiszolgálását biztosítja, a jelenlegi kapacitást bővíti. Az egyiket a belvárosi Lázár cár tér melletti, Bogdányi úti épületben alakítják majd ki, a másikat pedig a teátrum parkolójánál, ahová a turistabuszok érkeznek.

Csökkentik az energiaköltséget

Közbeszerzési eljárást írtak ki a V8 Uszoda és környéke geotermikus rendszerének megvalósítására. A lépést a jelentősen megemelkedett energiaárak, illetve az önkormányzatoknak a rezsicsökkentésből történt kizárása indokolta, aminek következtében a városvezetés 2021-ben elhatározta: csökkenteni kell a város függését az energiaáraktól. Ennek részeként tavaly elkészült a V8 Uszoda és Szabadidőközpont területén és annak környezetében a geotermikus potenciál felmérése, hogy megalapozza a létjogosultságát egy geotermikus hőhasznosító rendszer tervezésének, ami alapján megszületett a geotermikus rendszer pályázatának műszaki leírása. Az elképzelés lényege, hogy földhő felhasználásával oldják meg az uszoda hőigényét. Amennyiben meleg vagy forró vizet talál a közbeszerzést elnyerő vállalkozó, akkor a geotermikus energia elégíti majd ki a hőigényt, amennyiben nem, úgy hőszivattyús megoldást építenek ki. A beruházás nem jelent plusz költséget az önkormányzatnak, mert a fejlesztést végző cég a saját pénzéből, esetleg pályázati

forrást felhasználva építi ki a rendszert. Az önkormányzat a beruházás átadását követően a jelenlegi energiaszámlának maximum a 90 százalékát fizeti majd üzemeltetési költségként tíz éven keresztül, azt követően pedig a kiépített energiarendszer átkerül a város tulajdonába. Hasonló kezdeményezéssel szeretnének korszerű fűtési rendszert kiépíteni és napelemeket elhelyezni a Püspökmajori lakótelepen, illetve 1,27 gigawatt éves teljesítményre kalibrált naperőművet építeni a KÉKI 1 néven ismert rekultivált hulladéklerakó telep területén.

Mentőöv az önkormányzattól

A Szentendrei Teátrum a korábbi évekkel ellentétben csak töredékét kapta a szokásos pályázati és minisztériumi támogatásoknak, ezért bizonytalanná vált az idei nyár programja. A negyven milliós költségvetésnek alig negyede, tíz millió forint állt rendelkezésre, amely ötmillió forintos pályázati támogatásból és ötmillió forint saját forrásból tevődik össze. Az önkormányzat jelentős, harminc millió forintos extra támogatással segíti ki a szentendrei színházat a bajból.

Sebességmérők az utakon

Öt nagy forgalmú útszakaszra helyez ki sebességkijelző készüléket a városvezetés, miután rendszeresen érkeznek lakossági bejelentések arról, hogy sokan a közlekedési szabályok figyelmen kívül hagyásával, a megengedett sebességet jelentősen túllépve közlekednek. A sebességkijelző készülékek beszerzésével kapcsolatos eljárás már megindult, és annak sikeres befejeződését követően, várhatóan még idén nyáron kihelyezik a készülékeket a Vasúti villasornál, a Szentlászlói, a Sztaravodai és a Barackos úton, valamint a Barackvirág utcában. A Szentlászlói és a Sztaravodai úton a Magyar Közúttal egyeztetve kerülnek ki a készülékek, miután azok az utak a közút kezelésében vannak, a többi készülék elhelyezéséről önállóan dönt az önkormányzat. A napelemes áramellátással működő készülékek az elhaladó járművek sebességének mérésén és kijelzésén kívül számlálják az elhaladó járműveket, illetve azokat az autókat is, amelyek túllépik a megengedett sebességet. Rendszámot nem rögzítenek (a gyorshajtás miatti bírságolásra ugyanis kizárólag a rendőrség jogosult).

A készülékek által összegyűjtött adatok

ugyanakkor alkalmasak arra, hogy a jövőbeni forgalomszervezésnél felhasználja azokat a város vezetése.

költözik a családsegítő

A Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás az európai uniós forrásból finanszírozott TOP PLUSZ pályázaton 250 millió forintot nyert a Bodor-udvar épületének felújítására. A felújítás befejezése után a Szentlászlói útról ide költözik a családsegítő szolgálat. A Bajcsy-Zsilinszky utca 3. szám alatti, az 1700-as években, barokk stílusban épült lakóház műemlék, amelynek felújításához az önkormányzat elkészíttette az örökségvédelmi engedélyezési tervdokumentációt. Az építészeti kivitelezési tervek mellett talajmechanikai, faldiagnosztikai vizsgálatok is készültek, valamint a környezetrendezési munkák – a kert és a kerítés kialakításának – tervei is elkészültek. Az épület felújításával az irodákon kívül két interjúszobát, egy nagyobb társaság számára is használható csoportszobát alakítanak ki, továbbá egy kisebb váróhelyiséget. Az összesen 270 m2-es területet teljeskörűen felújítják és akadálymentesítik.

A Bodor-udvar felújításával a családsegítő jelenlegi problémái megoldódnak, a jobb munkafeltételek biztosítása és modernizálása révén az intézmény magasabb szinten lesz képes eleget tenni feladatainak. Sikeres közbeszerzési eljárás esetén a családsegítő jövőre már birtokba veheti a felújított épületet.

e nergetikai korszerűsítés

Elkészültek az Izbégi Tagóvoda energetikai korszerűsítési tervei, és már lefolytatták a kivitelezési közbeszerzési eljárást is. A közel százéves épületet fennállása óta többször felújították, de energetikai szempontból a mai követelményeknek nem felel meg. Az önkormányzat 66 millió forint támogatást nyert az európai uniós forrásból finanszírozott TOP PLUSZ pályázaton. Jelenleg az óvoda az épületenergetikai tanúsítványa szerint a „JJ – kiemelkedően rossz” kategóriába esik. A korábbi évek felújításai során nem volt kiemelt szempont az épület energiatakarékos működtetése. Elkészült az óvoda energetikai korszerűsítéséhez szükséges éghajlatváltozási reziliencia vizsgálat, amely szerint a klímavédelmi követelményeknek a tervezett felújítás megfelel. A projekt részeként elkészült a város Fenntartható Energia és Klíma Akcióterve

(SECAP) is, ennek megfelelően az óvoda korszerűsítésével tovább csökkenthető az önkormányzati tulajdonban lévő épületek üvegházhatású gázkibocsátása. Az épület korszerűsítése során – megőrizve a meglévő építészeti karakterét – 12-18 cm külső szigetelést, padló- és padlásszigetelést kap az óvoda, lecserélik a nyílászárókat három rétegű hőszigetelő üvegezéssel, a tornácnál külső, a csoportszobáknál belső árnyékolással. A régi kazán cseréjével levegő-víz hőszivattyúval és kondenzációs gázkazánnal üzemelő, radiátoros fűtési rendszert alakítanak ki. A kivitelezési közbeszerzés eredményességéről, valamint a pénzügyi fedezet biztosításáról a képviselő-testület dönt. A kivitelezés ezt követően a Városi Óvoda Központtal és az Izbégi Tagóvodával történő egyeztetéssel kezdődhet meg.

Letették Izbég-Csicserkó városrészben, a Vasvári Pál és Fürj utca találkozásánál épülő Szent András Óvoda és Bölcsőde alapkövét. Az eseményen részt vett Erdő Péter bíboros, a Szent András Katolikus Általános Iskola és Óvoda vezetői és munkatársai, az intézményt tervező építészek, Fülöp Zsolt polgármester és Pilis Dániel alpolgármester. Az Európai Unió és a magyar állam támogatásával 1,2 milliárd forintból megvalósuló intézményben négy csoportszobás óvoda és két csoportszobás bölcsőde kap helyet, földszintes elrendezésben. A csoportszobák mellett közös programok, rendezvények számára egy nagytermet is terveztek, továbbá két, egybe is nyitható tornaszobát. Több udvari játszókertet alakítanak ki az udvaron. A kivitelezés várhatóan tizenöt hónapot vesz igénybe, a területet már körbekerítették és a földmunkák is elkezdődtek. A projekt részeként a főegyházmegye az épület körüli közterület fejlesztéséhez is hozzájárul 40 millió forinttal, így megoldódik a Fürj és a Vasvári Pál utca intézmény körüli szakaszainak csapadékvíz-elvezetése, szilárd útburkolatának kiépítése, továbbá bővülnek a közhasználatú parkolóhelyek. Az épület energiaszükségletét napelemekkel és környezetbarát hőszivattyús megoldással biztosítják. A főegyházmegye a terület zöldfelületének fejlesztését is vállalta: a parkosítással, a többszintes zöldfelületeket kialakításával, fák, bokrok ültetésével a terület ökológiailag is értékesebbé válik. Az intézmény megépültével mintegy százötven gyermek töltheti kisgyermekkorát korszerű,

kulturált, természet közeli helyen, miközben a környék is megújul.

Ugyancsak lakossági kezdeményezésre ideiglenesen fekvőrendőrt helyeztet ki az utcában az önkormányzat.

Szúnyoggyérítés Szentendrén

A Magyar Védőnők Egyesületének szakmai zsűrije a több száz ajánlás alapján ítélte oda az Év védőnője elismerést az iskolavédőnő kategóriában Szőkéné Szabó Csillának, akire sok szentendrei szülő, kolléga és gyerek is szavazott. A díjat a védőnők napja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a Gondozási Központ munkatársa, aki az Izbégi és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulóinak védőnőjeként 2010 óta dolgozik Szentendrén. A pályaválasztásában meghatározó szerepet játszott lakhelyének, Pilisszentkeresztnek területi védőnője. Az elismerés alkalmából a szentendre.hu készített vele interjút, amely a következő QR-kódot beolvasva érhető el.

Módosul a pakolási rend

Az iskolai nyári szünet idejére ütemezve, június 24-től ismét változik a forgalmi rend a SPAR áruház építési területén. Június 24. és augusztus 31. között a leégett áruház területén már nem lehet parkolni, és az alternatív parkolók megközelítése is változik. A VSZ telephelyén kialakított ideiglenes parkolóba június 24-től kerülő útvonalon lehet eljutni. A 11-es út felől érkezőknek a Vasúti villasoron haladva balra, a Szabadkai útra kell kanyarodni, majd onnan ismét balra kanyarodva a Római temető utcán kell haladni a forgalom elől lezárt területig, ahol a HÉV-sínek mentén visszakanyarodva lehet eljutni a VSZ-telephely mellett kialakított parkolóba. Ez egyben azt is jelenti, hogy a VSZ-parkolóból csak gyalogosan lehet eljutni a HÉV-állomáshoz. A SPAR forgalomterelő táblákkal és molinókkal jelzi a változást. Az érintett területen, különösen a terelőútként kijelölt utcákban arra kell számítani, hogy június 24. és augusztus 31. közötti időszakban a szokásosnál nagyobb lesz a forgalom. A Szabadkai utcából a Vasúti villasorra kanyarodást forgalomtechnikai tükör felszerelésével segíti az önkormányzat a balról érkező forgalom láthatósága érdekében. A Római temető utcában lakók javaslata alapján az utca elejére 30 km/h-ás sebességkorlátozó táblát állított a Városi Szolgáltató.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) megbízásából Szentendrén – lapzártánk után – végezték el a tervek szerint a nyári földi-kémiai szúnyoggyérítést. Szentendre Város Önkormányzata a Dunakanyar Környezetvédelmi Egyesülettel együttműködve évek óta szorgalmazza, hogy a kémiai helyett a környezetbarát biológiai szúnyoggyérítést nagyobb arányban alkalmazzák a központi gyérítés rendszerében is. Fontos tudni ugyanakkor, hogy az önkormányzat csak saját területein védekezhet biológiai módszerekkel a szúnyogok ellen, ez pedig Szentendre esetében a város összterületének mindössze 8 százaléka. A szúnyoglárvák kifejlődésének megelőzéséhez az ingatlantulajdonosok is jelentősen hozzájárulhatnak azzal, ha rendszeresen megszüntetik vagy letakarják az épületek körüli kisebb, pangó vízfelületeket.

A szúnyogok elleni korszerű és hatékony védekezés közegészségügyi szempontból is fontos feladat. A témára visszatérünk.

Mikor fürödhetünk a Dunában?

A Postás strand már megkapta az idei szezonra a működési engedélyt, de a nyitás előtti vízminőség-vizsgálatra az árhullám miatt már nem kerülhetett sor. A napok óta tartó kánikula ellenére még nem száradt ki a felázott talaj a strandon, a víz uszadékfákkal teli és zavaros, ezért egyelőre nem alkalmas fürdése. Az újabb helyszíni szemlére az árhullám nyomait fel kell számolni, ki kell jelölni a fürdőhely területét, a strand berendezési tárgyait – táblákat, szabadtéri bútorokat, játékokat, ivókutakat, mosdókat stb. – használható állapotba kell hozni, el kell végezni a mederfenék szonáros vizsgálatát, ki kell helyezni a bójákat. Jó esetben tehát július első hetében nyithat a strand.

A júniusi árhullám során megrongálódott zigzag fapallókat a strandon a kivitelező garanciálisan javítja. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nyilvánvaló, hogy a 2016 és 2019 között megvalósított fejlesztés esztétikailag tetszetős ugyan, de az ártéri környezet más műszaki megoldást kíván. Ennek lehetőségeit vizsgálja a városvezetés.

egyházi óvoda épül
Szabó

Mammográfia: vita és tapasztalatok

Három héten keresztül, május 27-től, június 14-ig rendelt a mammográfiás mobil emlőszűrő állomás Szentendrén, a Paprikabíró utcai nagyparkolóban. Bár az új ellátási forma kezdetben vitát váltott ki, végül népszerűnek bizonyult. Az ellátáson három hét alatt több mint ezer nő jelent meg, a korábbi adatok pedig azt mutatták, hogy egy év alatt átlagosan kétezerötszázan szoktak szűrésre járni a városban.

Vezető halálok a rosszindulatú daganat

A nők körében világszinten négy daganatos megbetegedésből egy esetért és hat daganatos halálozásból egy esetért az emlőrák felel. Habár a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a rosszindulatú daganatos megbetegedések hazánkban is vezető halálozási oknak számítanak, az 50-69 év közötti nők körében elvégzett mammográfiás szűrések tekintetében hazánk az utolsó négy uniós ország között szerepel 30 százalék alatti szűrési aránnyal.

Az időben felismert betegség gyógyítható

A szűrésnek fontos feladata van, hiszen a korán felismert rosszindulatú emlőbetegségek ma már jól gyógyíthatóak. A szűrések célja az, hogy a tüneteket és panaszokat még nem okozó daganatokat és daganat előtti állapotokat felismerje. Minden arra jogosult 45-65 év közötti nő kétévente egyszer névre szóló levelet kap, amelyben mammográfiás szűrővizsgálatra hívják.

Szakellátás Szentendrén

Szentendrén a SZEI (Szentendre Város Egészségügyi Intézményei) épületében 2006 óta működött mammográfiai szakellátás, amelyet egy olyan egészségügyi magánvállalkozás látott el, amellyel még Verseghy Ferenc városvezetése alatt kötöttek szerződést. A covid időszak alatt azonban elszámolási viták keletkeztek a szolgáltató és a SZEI között, aminek következménye a szerződés felbontása lett. Néhány hónapon át a Kapás utcai rendelőben végezték a Szentendrén és környéken élő nők szűrését, május végétől azonban mobil szűrőállomások végzik a vizsgálatokat.

Petíció és nyílt levél

A változás hírére az Összeköt Egyesület és a Nők Szentendréért tagjai online petíciót indítottak, amelynek május elejétől lapzártánkig 591 aláírója volt. A petícióban a mammográfiai szakrendelés viszszaállítását kérték, különös tekintettel arra, hogy biztosítva legyen szakorvosi ellátás, ultrahangvizsgálat és biopsiavételi lehetőség is Petricskó Zoltán, az Összeköt Egyesület és a Fidesz közös polgármesterjelöltje pedig nyílt levélben tett fel kérdéseket Fülöp Zsolt nak a közösségi médiában, amire a polgármester a szentendre.hu oldalon válaszolt. Ezekben szó esett arról, hogy milyen körülmények között szűnt meg a SZEI-ben szolgáltató vállalkozás szerződése, hány végrehajtási eljárás indult az ügyben, valamint jelenleg mekkora öszszeg kifizetéséről folyik vita a felek között. (A kérdéseket és a válaszokat megtalálják a következő QR-kódot beolvasva)

Nagy volt az érdeklődés a mobil szűrőállomáson

Mindeközben a Paprikabíró utcai parkolóban megkezdődött a szűrés, egyben az új rendszer vizsgája is. A mobil állomáson rugalmas rendszert alakítottak ki, a szűrés ideje alatt a kézhez kapott behívó tartalmazta az időpontegyeztetéshez szükséges telefonszámot, a szolgáltató munkatársai pedig munkanapokon 8-16 óra között várták a hívásokat.

– A szűrési hajlandóság növekedett, a korábbiaknál érezhetően többen jelentek meg a szűrésen – mondta el a Dublinszki-Boda Péter, Szentendre Város Egészségügyi Intézményei intézményvezetője. – Átlagosan napi 74-80 vizsgálatot végeztek el a Paprikabíró utcai nagyparkolóban álló szűrőállomáson, ahová a Szentendrei járás teljes területéről érkeztek a 45-65 év közötti hölgyek. A SZEI elsődleges célja a szűrési tevékenység kiterjesztése, az egészségtudatosság fontosságának hangsúlyozása, valamint a szűrésen megjelenő hölgyek számának növelése. A nagy érdeklődés miatt június 7. után meghosszabbították a kitelepülést június 14-ig.

A sikeres program folytatódik

Több településre is szeretnénk eljutni, július 22-től Pomázon, 29-től pedig Tahitótfaluban lesz a mammográfiás mobil előszűrő állomás. Az ősz folyamán pedig visszatér Szentendrére. A mobil szűrő állomás sikeréhez hozzájárulhatott az is, hogy a páciensek maguk választhatták meg a nekik megfelelő időpontot, és a vizsgálatra érkezők ingyen használhatták a parkolót – sorolta az előnyöket Dublinszki-Boda Péter, aki azt is hozzátette, hogy száz kiszűrt esetből három olyan akadt, akinek további vizsgálatokra volt szüksége, ezért nem hagyták őket magukra, aktívan menedzselték a betegútjukat. Telefonon tartották velük a kapcsolatot, és időpontot is szerveztek nekik.

Tavaszi áradás

Május 31-től naponta nagyjából ötven centimétert emelkedett a Duna vízszintje. A tetőzés június 8-án, 13 órakor következett be, ekkor 541 centiméter volt a vízállás, ami 42 centiméterrel alacsonyabb volt a legutóbbi decemberi árhullámhoz képest.

A Duna vízgyűjtő területein nagy mennyiségű csapadék hullott, ezért árhullám vonult le június első hetében. Május 31-től átlagosan naponta ötven centimétert emelkedett a vízszint Szentendrénél. Ezért a városvezetés döntése alapján a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság és a VSZ NZrt. néhány megelőző intézkedést tett:

• lezárták a Postás strand sétányát

• a Duna korzón a mobilfal szervizútját szakaszosan lezárták,

• Derecskén a Dunakanyar sétányt szakaszosan, majd teljesen lezárták,

• a Honvédségi és a Fürdő utcai zsilipeket lezárták.

A derecskeiek védekezésének segítése érdekében június 5-én a Sellő utcában lakossági fórumot tartott a városvezetés, és az ott felvetett kérdésekben az önkormányzat intézkedett. A fórumon elhangzott, hogy a régóta Derecskén lakók működtetnek egy zártkörű Facebook-csoportot, ahol segíteni tudnak az elmúlt években odaköltözőknek az árhullámok elleni védekezéssel kapcsolatban. Az önkormányzat a saját online csatornái mellett ebben a csoportban is tartja a kapcsolatot az érintett ingatlantulajdonosokkal, de szórólapon is rendszeresen tájékoztatja őket. Még aznap egy homokszállítmány érkezett a Papszigeti út és a Dunakanyar sétány kereszteződésébe. A VSZ NZrt. munkatársai a tetőzés hétvégéjén ügyeletet tartottak, náluk és a Rendészeti Igazgatóságnál is lehetett homokzsákokat igényelni.

A tetőzés június 8-án, 13 órakor következett be Szentendrén, 541 centiméteres vízállással, ami a decemberi 583 centiméternél jóval alacsonyabb árhullám volt. Lassan induló apadással június 14-én ismét 500 centiméter alá kerül a vízszint.

Jámbor Ferenc, a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság vezetője elmondta, hogy ekkora vízállásnál, illetve tetőzésnél nem kellett

az áramszolgáltatás szüneteltetésére számítani, és árvízvédelmi készültség elrendelésre sem volt szükség.

Az árhullám levonulása után a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. munkatársai június 17-én, hétfőn megkezdték a visszamaradt iszap eltakarítását a Duna korzón, Derecskén és a kerékpárúton.

A Duna-parti területeken található fitnesz parkokat – a Postás strandon és a Papszigeten –, valamint a Sellő utcai játszótér területét a takarítási és fertőtlenítési munkák elvégzéséig lezárták. Ezeket a felázott területeket egy ideig nem lehetett munkagépekkel megközelíteni, ezért csak a száradást követően lehetett megkezdeni az iszap lemosását és a parkberendezési tárgyak, játszó- és fitneszeszközök fertőtlenítését.

Gergály Judith Fotók: Trenka Attila

Városrészi Költségvetés – megvalósult

fejlesztések

Az elmúlt fél évben tíz fejlesztés valósult meg a 2023-as Városrészi Költségvetés program projektjeiből.

elkészült a Sztaravoda park 11-es főút felé eső kapuja ( 2023. december 12.)

A meglévő kerítéshez igazított, keretes, gyerekzárral felszerelt kiskapu felszereléséhez oszloppótlásra, valamint egy kerítésvég elhelyezésére is szükség volt. A kaput a kerítéssel megegyező zöld színre festették. A fejlesztés költsége bruttó 482 600 forint volt.

Megvalósult a Szentlászlói út melletti járda felújítása a Csapás utcától a Pásztor utca irányába. (2024. február 24.)

A Csapás utcától mintegy 150 méter hosszon új, egybefüggő, másfél méter széles, térkőburkolattal kivitelezett járdaszakasz épült meg, alkalmazkodva a korábban felújított járdaszakasz stílusához. A járdával párhuzamosan 1,5 méter szélesen zúzott köves, tömörített felületet alakítottak ki. A járdafelújítás során a lakosság együttműködésének köszönhetően a korábban szabálytalanul kialakított esővíz-kivezetéseket is sikerült megfelelő módon megépíteni. A fejlesztés költsége bruttó 7 344 410 forint volt.

Új forgalmi rend a Vasúti villasor környékén. ( 2024. március 27.)

A Vasúti villasor és környéke új forgalmi rendjének kialakítását hosszas lakossági egyeztetés és szakértői előkészítés előzte meg. A kompromisszumos koncepció alapján készült tervek megvalósítása már korábban elkezdődött, kikerültek a sebességkorlátozó és súlykorlátozó táblák. Március végén először az egyirányúsításhoz szükséges jogszabályban előírt táblák telepítése zajlott, majd a forgalom lassító terelők telepítésére került sor.

Megvalósult a Czóbel-lépcső rekonstrukciója. ( 2024. március 27.)

Újjáépítették a Czóbel-parkból az Ábrányi

Emil utca felé tartó, több mint 30 méter hoszszú lépcső töredezett, sérült burkolatát. Az eredeti vasbeton szerkezetet megtartották, az egyenetlenségeket kijavították. A lépcsőt szürke térkővel burkolták, ennek színével, anyagával megegyező új kerti szegélyezést kapott. A kivitelezés után a lépcső környékét

rendezték és füvesítették. A fejlesztés költsége bruttó 5 842 445 forint volt.

elkészült a füzesparki kosárlabdapálya újjáépítése. ( 2024. április 5.)

A pálya új aszfaltburkolatot kapott. Az előző évben cserélt palánk után a második palánkot is megépítették, labdafogó hálót telepítettek a palánkok mögé, helyükre kerültek az új padok, tartós, csúszásgátló festékkel festették fel a szabványos pályaelemeket. Folyamatban van az Ungvári utcai oldalon a pálya védelme pollerekkel és parkolók kialakítása. A fejlesztés költsége bruttó 7 150 735 forint volt.

Megvalósult a Bubán téri játszótér. (2024. június 1.)

A rendelkezésre álló keretből telepítettek egy csúszdatornyot, alatta homok talajborítással, kialakítottak egy homokozót árnyékoló napvitorlával, egy csimpaszkodó játékot, és a sakkozók számára a kültéri sakkasztalt telepítettek. A téren hamarosan kihelyeznek két utcai szemétgyűjtőt is. A fejlesztés költsége bruttó 3 903 345 forint volt.

Új burkolatot kapott a katona József utca. (2024. június 1.)

Lászlótelep egyik nagyobb forgalmú földútja kapott cementstabilizált szilárd burkolatot. A betonalapra bitumen és apró dolomit szórás került. A fejlesztés költsége bruttó 7 487 412 forint volt.

elkészült a forrás utcai játszótér fejlesztése. (2024. június 1.)

Megépült a játszótér hiányzó kerítésszakasza, gyerekbiztos kaput építettek, valamint egy kétszárnyú kaput is kialakítottak, hogy a területgondozáshoz szükséges munkagépek bejárását is biztosítsák. Fejlesztették a játszótér melletti világítást is, két napelemes kandelábert telepítettek a játszótér skanzen felőli oldalán. Rendezték a buszmegálló előterét és környékét is. Már megrendelés alatt van két játék is, egy mérleghinta és egy egyensúlyozó lépegető. A fejlesztés költsége bruttó 6 417 873 forint volt.

Megépült a Vasúti villasoron, a Dr. Nagy l ajos utcánál a gyalogátkelőhely, új járda és zöldfelület került kialakításra. (2024. június 5.)

A Vasúti villasor és környéke városrészben többször előforduló javaslat volt a Dr. Nagy Lajos utcánál, a Református óvodánál egy gyalogátkelő kialakítása. Mivel egy zebra létesítésének előírt szabályai szerint az átkelő mindkét oldalán járdát és közvilágítást kell kiépíteni, ehhez a Városrészi Költségvetés kerete kevés volt. Így a gyalogátkelő kiépítése a SPAR Magyarország Kft.-vel együttműködésben valósult meg.

Térfigyelő kamera építése a Pannónia parknál. (2024. június 10.)

A kamera kihelyezése az eddigi összes Városrészi Költségvetésben szerepelt javaslatként.

A 2022-es folyamat negyedik helyezettje az az évi maradványösszegből került megvalósításra. A fejlesztés költsége bruttó 486.691 forint volt. k iss Barna

A Polják-kripta környékének parkosítása

A városrészi költségvetési tárgyaláson felmerült javaslatként a Kisboldogtanyán található Polják-kripta és kishíd környezetének rendezése, azonban a többség nem ezt a javaslatot támogatta. Egy harminc éve itt lakó ingatlantulajdonos, Hendrich Antal azonban úgy gondolta, nem szeretné hagyni a műemlék jellegű épület állagának tovább romlását.

– A helyben lakókkal összefogtunk, és társadalmi munkában június 15-én kiszabadítottuk a fák, bokrok, földbeomlás fogságából ezeket az értékeket – fejtegette Hendrich Antal. – Könyvtári kutatásaim során ráakadtam egy helytörténeti munkára, amely említi ezt a helyet. Kimásoltam a közvetlenül erre vonatkozó oldalakat. Úgy tervezem, hogy egy ismertető táblára kitéve, az erre járók megismerhetik a környék történetét.

Ifjú

Sheldon és Rubik ernő is feltűnt a szentendrei szaunában

Június 14-16. között rendezték meg a V8-ban a szaunamesterek világbajnokságának magyar fordulóját. Elképesztően színes és egyedi programokkal készült tizenkét szaunamester egyéniben, és öt csapat is megmutatta, hogyan lehet a hivatásukat még magasabb szintre emelni… na meg a hőmérsékletet is.

Kezdő szaunamesterként izgatottan és kíváncsian vártam, hogy mi fog történni egy háromnapos világbajnokságon. Főként az érdekelt, hogyan lehet egy show-műsort előadni a szanuában, száz fokban, jelmezbe öltözve, illatokkal, zenével, tizennégy percbe sűrítve úgy, hogy közben az alaptechnika is hibátlan legyen. Így a végén már kijelenthetem: a versenyzőknek ez az összhang remekül sikerült.

Minden program nagyon karakteres, nagyon más volt témájában és megvalósításban is. Mindjárt a legelején például az idén ötvenedik évfordulóját ünneplő Rubik-kocka került a központba, belőle pedig víz a kályhára. Feltűnt ifjú Sheldon, és vele együtt a közönség átélhette egy autista kisfiú belső vívódásait. Vagy éppen Alice, akiről az elején nehéz volt eldönteni, hogy rajzfilmfigura Csodaországban, vagy egy drogos, aki pszichedelikus élményből ébredt fel. A versenyzők egy világbajnoki produkcióban a legváltozatosabb kellékeket, jelmezeket és legötletesebb attrakciókat vonultatják fel. Nemcsak az illatok különlegesek, a háttér, a fények, a berendezés úgy van megkomponálva, mintha színházban ülne az ember. Csak itt nem feltétel a szép ruha. Igazából semmilyen ruha nem feltétel.

Mi alapján dönti el a zsűri, hogy ki a legjobb?

– Nagyon nehéz három olyan programot kiválasztani, amely majd a világbajnokságon a lehető legjobb eredményt éri el. Nagyon szofisztikált szabályrendszer van, a pontok ötven százalékát az alaptechnikák adják: a hőemelés, hőfüggöny, illatok, szaunaélmény, a maradék pedig a kreativitás, közönségkapcsolatok, show-elemek és ezeknek az egyensúlya. Ha szépen legyezel, oda

raksz mindent, akkor sérülhet a show-műsor, ha pedig élethűen alakítod a karaktered, az a legyezés rovására mehet – ez a szép feladat – jegyezte meg a szünetben Zelenák János főszervező, aki maga is évek óta zsűrizik a külföldi fordulókon.

A helyemen ülsz!

A versenyzők hónapokig készülnek, és sokszor az utolsó pillanatig tökéletesítik a részleteket. Ennek a tizennégy percnek minden pillanata precízen ki van találva, minden mozdulatnak a helyén kell lenni az utolsó poénig. Hubert Bence például az egyik legnehezebb karaktert, ifjú Sheldont választotta. – Azt a legelején kitaláltam, hogy ha bejövök ifjú Sheldonként, akkor rámutatok valakire a közönségből és szólok: „A helyemen ülsz!” A „Bazinga” poénon viszont sokat gondolkodtam, hogyan lehetne beépíteni. Végül kitaláltam, hogy úgy teszek, mintha egy nagyon szakmaiatlan dolgot csinálnék a szaunában és felkiáltok: Bazinga! Csak úgy sheldonosan, hogy csak vicceltem – árulta el a szaunamester.

A történetekhez természetesen nemcsak a poén és a show-elemek tartoznak hozzá, a legtöbbjüknek van egy mély mondanivalója is, amin aztán két jeges fürdő között elgondolkodhat a közönség.

Valaki a tizenkettedik lesz, de nem tekintjük utolsónak!

A zsűri tagjai voltak: Torsten Splanemann Du Chesne, az AufgussWM elnöke; Riccardo Marzi, az Aufguss.it alapítója; Pavel Hofrichter, a cseh szaunaélet vezetője; Lay Pang Ong, a dán-maláj szakmai legenda, aki már az első világbajnokságon is zsűrizett, generációkat látott felnőni; és végül Kim P. Pedersen, a dán szaunaélet felvirágoztatója, nem mellesleg a világbajnokság meglehetősen bonyolult informatikai hátterének kezelője. A zsűritagok minden versenyprogramra beültek, szombaton este derült ki, hogy ki az a hat versenyző, aki továbbjutott. Ők vasárnap megismételték, tökéletesítették a programjukat.

– Valaki a tizenkettedik lesz, ez matematika, de nem úgy tekintünk rá, hogy ő az utolsó, hiszen megelőzi azt a sok szaunamestert, aki nem érezte magát elég jónak, vagy nem volt bátorsága

indulni. Megéri kipróbálni magad, hiszen itt látod a többieket, visszajelzéseket kapsz, fejlődsz. Ha nem is jutsz be a döntőbe, ezen a versenyen mindenki nyer – tette hozzá a főszervező.

Gergály Judith Fotók: Aufguss.hu/Ryszard Rak

A finn szaunakultúra az UN e SCO szellemi kulturális örökségének listájára került

A szauna története több ezer éves múltra tekint vissza, főként az északi népeknél. Különféle fajtái alakultak ki. A vándorló, északi nomádok a földbe gödröt ástak, ebbe tüzet raktak, és felülről befedték, hogy egy fürdésre alkalmas, meleg helyet készítsenek. Például húst is szárítottak benne, és más hasonló mezőgazdasági tevékenységeket is végeztek itt. A gyógyítás helyszíne is volt: nem csak természetgyógyászati eszközként használták, hanem az orvos, a kuruzsló is itt gyógyított. A finn szauna a finn kultúra jelentős része. Finnországban az ötmilliós lakosság több mint hárommillió szaunát használ, átlagosan egyet háztartásonként. A finnek számára a szauna a barátok és a család testi és lelki kikapcsolódási helye. A szaunákat nem luxusnak, hanem szükségletnek tekintik. A közegészségügy és a bölcsődék megjelenése előtt, egészen a XIX. századig szinte az összes finn anya szaunában szült.

Gyerekkori barátságtól a világhírig

Születésnapi beszélgetés az ötvenéves Vujicsics  e gyüttessel

Szentendrén senkinek nem kell bemutatni a Vujicsics együttest. Azt szokták mondani, hogy az ötven még gombócból is sok, hát még öt évtizednyi fellépés, zenekari próba, utazás, közös kalandok! A nem mindennapi évforduló kapcsán invitáltuk az együttes tagjait egy kis beszélgetésre, gyerekkorról, nemzetiségi gyökerekről, Pomázról és persze a legendás szentendrei fellépésekről.

Hol máshol találkoztunk volna, mint a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskolában, ahol rendszeresen próbál a zenekar. Az együttesből mindenki megérkezett: Eredics Gábor (basszprímtambura, harmonika, ének), Eredics Kálmán (bőgő, derbuka, ének), Borbély Mihály (szaxofon, klarinét, tárogató, furulya, okarina, dvojnice, brácstambura), Szendrődi Ferenc (prímtambura, brácstambura, szamica), Brczán Miroszláv (csellótambura, brácstambura, ének). Győri Károly 2006-ban bekövetkezett halála után bekerült a zenekarba Eredics Áron is (primtambura, basszprímtambura, szamica), a Söndörgő Együttes frontembere. Ez a jelenlegi felállás, amit be is mutattak nekünk a zeneiskola lépcsőjén.

gyerekkori baráti társaság

A Vujicsics Együttes ma a hazánkban élő délszláv nemzetiségek hagyományának legismertebb magyarországi képviselője. Az együttes 1974 tavaszán alakult meg Pomázon. Már a beszélgetés elején kiderült, hogy Szendrődi Ferenc és Eredics Kálmán egy óvodába jártak, onnan ismerik egymást, az alapító tagok a helyi zeneiskolában – ami a szentendrei zeneiskola kihelyezett tagozata volt – kötöttek barátságot.

– A pomázi nemzetiségi tánccsoport felkért minket, hogy legyünk a zenekaruk. Eleinte mindenféle – magyar, délszláv, román, sváb – népzenét játszottunk, a legtöbbet hallás után, nem kellett kottából játszani. Egy idő múlva már bálokban is felléptünk, így mi lettünk a falu zenekara – idézi fel a kezdeteket Eredics Kálmán. Pomázon a szerb hagyományok voltak a legerősebbek, így nem volt kérdés, hogy milyen zenét játszanak. Eredics Gábor meg is jegyezte: – Ha Halmos Béla Pomázon nőtt volna fel, ő is délszláv népzenét hegedült volna. Magyar fiúk voltunk, de befogadott minket a szerb közösség.

A zenekar minden tagjának volt nemzetiségi kötődése: az Eredics testvérek üknagyapja szerb pap volt Csobánkán, Brczán Miroszlávnak szerb, Győri Károlynak dalmát, Borbély Mihálynak pedig szlovák felmenői vannak.

Az országos ismertséget az 1974-es Ki mit tud? vetélkedőn elért első hely hozta meg számukra, első lemezük 1981-ben jelent meg. Nemcsak itthon lettek népszerűek, hanem külföldön is óriási sikereket arattak. Ezek közül kiemelkednek az ausztráliai, angliai, francia-, olasz-, spanyolországi turnék, de például kétszer fél évet muzsikáltak Kuvaitban is.

karcsi ma is itt van velünk

Évtizedek alatt rengeteg élményük gyűlt össze a külföldi turnékról, felidézték például, amikor kölcsön Trabanttal indultak el a spanyolországi Valenciáig, vagy amikor egy Zsigulival sokezer kilométert vezettek. Nagyon sok szép emlékük kötődik Győri Károlyhoz. Ő fogta össze a zenekart 2006-ban bekövetkezett haláláig. Közel húsz éve, hogy nincs közöttük, de egy pillanatra sem feledkeznek meg róla.

– A mai napig sokat álmodunk vele, ami olyan valóságos, mintha ott állna előttünk – árulja el Erdeics Gábor. – Akkoriban még nem volt GPS, de Karcsi nagyon felkészült volt, mindent pontosan tudott, hol lesz benzinkút, mikor érünk oda, mennyit pihenhetünk, soha nem késtünk el fellépésről. Nagyon szigorú volt, harmincnyolcszor mentünk el Velence mellett, és egyszer sem engedte, hogy bemenjünk. Tartani kellett a tervet, hogy időben odaérjünk. Ő fogta össze a zenekart a turnékon, 18 éve hogy nincs köztük, de egy pillanatra sem feledkeznek meg róla.

– A mai napig sokat álmodunk vele, ami olyan valóságos, mintha ott állna közöttünk – árulja el Eredics Gábor.

Nem üzleti vállalkozás, hanem egy család

Eredics Áront is kérdezzük, aki Kálmán fia és Gábor unokaöccse, nem mellesleg profi tamburás és a világhírű Söndörgő Együttes (1995) alapító tagja. Ez már a második generáció, az egyik legkeresettebb fesztiválzenekar Európa szerte. Természetesen az „apák” zenéjén nőttek fel.

– A Söndörgőben is szoros a családi kötelék, a két öcsém ( Eredics Benjamin Eredics Salamon) és az unokatestvérem ( Eredics Dávid ) is tagja. Ez az, amit láttunk otthon, hogy az együttes nem egy üzleti vállalkozás, hanem olyan, mint egy család. Emlékszem az első fellépésünkre, ahova eljött „A” Vujicsics is, még életemben nem izgultam annyira – meséli Áron, aki Győri Károly halála után tagja lett a zenekarnak. – Önmagában egy nagy ajándék, hogy édesapám, nagybátyám mellett zenélhetek, és a zenekar többi tagja is családtagnak minősül számomra. Nagy megtiszteltetés, hogy itt lehetek közöttük, mint második generációs zenész. Ez egy nagy tanulási folyamat még mindig – teszi hozzá Áron.

Megtudjuk azt is, hogy az egyik legemlékezetesebb fellépés a Söndörgő számára a dániai Roskilde Fesztivál volt, ahol 2013-ban

szerepeltek. Érdekessége, hogy éppen harminc évvel korábban ugyanott adott koncertet a Vujicsics Együttes is. Csak akkoriban éppen Jaco Pastoriusszal voltak egy plakáton, a Söndörgő zenekar után pedig Rihanna lépett fel.

– Kopogtak az öltöző ajtaján, egy idős úr állt ott sétabottal. Kérdezte, hogy ti vagytok a Vujicsics gyerekek? Elárulta, hogy harminc évvel korábban ő szervezte oda a Vujicsics Együttest, és direkt azért jött ki aznap, hogy minket lásson. Nagyon megható volt.

Ötven év titka

Sokan kérdezik a Vujicsics Együttes tagjaitól évtizedek óta, hogy mi a titka annak, hogy ötven éve együtt zenélnek, majdnem ugyanabban a felállásban.

– Talán egymás tisztelete és a sok közös munka, sok megélt közös élmény, és hogy hagyunk teret a másiknak – mondja Borbély Mihály.

Beszélgetünk még a szentendrei emlékekről, fellépésekről, amikből szintén elég sok van. Az első, a legemlékezetesebb szentendrei koncertjük a Kovács Margit Múzeumban volt, még bőven 1974, a Ki mit tud? előtt.

A mai napig aktívak, sok koncertjük van, a naptár erre a nyárra is tele van. Láthatjuk őket a Művészetek Völgyében, a MÜPA-ban és a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál színpadán is szeptember elsején. Az ötvenedik, jubileumi évet Pécsett is megünnepelik a Kodály Központban, majd a Zeneakadémián zárják januárban.

És végül ne feledkezzünk meg arról sem, hogy színre és színpadra lépett már a harmadik generáció, a ViGaD Együttes, akik szintén rokoni szálakkal kötődnek a Vujicsicshoz. A zenekar neve a három fiatal alapító zenész keresztnevére (Vince, Gáspár, Dániel) utal.

Gergály Judith

Jaco Pastorius és Rihanna

Fő téri történet

Ez a több mint száztíz éves képeslap a szentendrei Fő teret ábrázolja, amit hívtak az előtt Piac térnek, Hetivásár térnek és a Városi kút terének is. Szemben az 1752-ben épült Blagovetenska – vagy csak egyszerű néven görög templom – áll, a tér közepén az 1763-ban a kolerajárvány végén emelt kőkereszt, mellette a város kútja, a kép jobb szélén az úgynevezett kereskedőházak egyik fele látszik. A régi századokban itt volt Szentendre központja, erre haladt a római limes útja, ide torkollott a Budáról jövő országút. Itt tartották a piacokat, a környező üzletekben magyar, szerb és izraelita kereskedők kínálták az áruikat. Weisz Márk vegyesboltját 1876. június 26-án jegyezték be. A Kereskedelmi Minisztérium kimutatása szerint a cég nevét 1897 októberében változtatták Weisz Márk és fia névre. A szemközti Korona szálló emeleti ablakából készült fotográfián a bolt előtt ott állt az egész család. Elsősorban lisztet árultak, de takarmányt és fűszereket is. A bejárat előtt mindig várakozott egy lovas kocsi, amellyel a lisztes zsákokat a vevőkhöz elfuvarozták. Weisz Márk képes levelezőlapokat is kiadott Szentendréről, az itt láthatót is ő készíttette, ahogy azt is, amelyik emeletes házát mutatta be a Görög utca sarkán, a Duna-parton.

Ürmös Lóránt

DIÁkOlIMPIAI HÍRek

Az év végére is jutott kimagasló eredmény a diákolimpiai sorozatban: országos bajnok és országos második helyezést is elértek a szentendrei iskolák diákjai.

2024. május 25–26-án Győrben rendezték meg a diákolimpia atlétika országos döntőjét, ahonnan a szentendrei gimnazisták fantasztikus eredményekkel tértek haza. Brucker Lili (Móricz Zsigmond Gimnázium) kétszeres diákolimpiai bajnoki címet szerzett 200 és 400 m síkfutásban. Cseh Krisztina

(Móricz Zsigmond Gimnázium) 800 m síkfutásban a 7. helyet, Veres Patrik (Móricz Zsigmond Gimnázium) 400 m síkfutásban a a 8. helyet, 800 méteren a 4. helyet szerezte meg, Mátyás Vince (Ferences Gimnázium) pedig a 8. helyen végzett magasugrásban.

Strandröplabda

A dobogó harmadik fokára állhatott fel Csepelen 2024. május 24-26-án Solymosi Róza és Munkácsi Réka (Ferences Gimnázium). A páros profi kategóriában, 49 indulóból lett bronzérmes. Farkas Botond és Veres Botond (Móricz Zsigmond Gimnázium), valamint Ott Zsófia és Sótér Fanni (Móricz Zsigmond Gimnázium) az 5. helyet érték el, a 9. helyen végezett a Móricz Zsigmond Gimnázium fiú amatőr csapata: Demény Brúnó, Darázs Döme, Hankó Benedek, Hoffman Gergő, Streit Gergő, valamint a Barcsay Általános Iskola párosa: Kányi-Németh Zsófia és Kiss Megara és a Református Gimnázium lány párosa: Böde Hanna és Szabó Noémi.

A 2023/24-es idény strandkézilabda országos döntőjébe két szentendrei iskola is bejutott. A Móricz Zsigmond Gimnázium csapatának az időzítés nem volt megfelelő, a rákóczis fiúk viszont bajnokok lettek kiváló teljesítménnyel, magabiztos versenyzéssel. A torna gólkirálya címet is elhozhatták a fiúk Kis Máté sze -

mélyében. A bajnokcsapat tagjai: Bús Barnabás, Hajdu Balázs, Hajdu Máté, Kiss Máté, Misius Ákos, Gyuris Máté, Tóth Bendegúz, Szentendrey Zétény, Forgács Markó és Vehoczki Bence.

Teremkézilabda

Az idén a III. korcsoport ezüstéremmel tért haza az országos elődöntőből. A csapat tagjai: Szőke Bálint, Kovács Benjamin, Gyönyörű Bernát, Porkoláb Alex, Hugyecz Botond, Kulicskó Iván Vladimir, Somogyi Bendegúz, Szaka Zalán, Bánhidi Ábel, Falch Benjamin, Cservenka Áron, Jakab Miksa, Hajdu Gergő.

Pálya atlétika
Strandkézilabda

Bajnoki eredmények

kÉ z I l ABDA NB II SzN ke

NB II-es lányaink tavaszi fordulója a felsőházban már nem volt olyan zökkenőmentes, mint az alapszakasz mérkőzései. Ott jóval kiegyensúlyozottabb a mezőny, így nehezebb dolga volt a Szentendre NKE csapatának. Végül az Észak-Nyugat felsőházában a 6.

helyet szerezték meg a lányok, így a következő szezonban is az NB II-es bajnokságban folytatják a szereplésüket. A csapat már a nyári szezon strandkézilabda-bajnokságára készül, ahol a hazai versenyek mellett nemzetközi szinten is megméretik magukat, hiszen az az ő igazi terepük.

kOSÁRl ABDA SzkS e

Eddigi legjobb eredményét érte el az SZKSE felnőtt csapata. A 2023/24-es szezonban az NB II-es bajnokságban összesen 44 csapat mérettette meg magát. A csapat tisztes helytállással, küzdelmes mérkőzésekkel a háta mögött a csoportban az előkelő 4. helyen végzett. Az eddigi legjobb eredményüket érték el, hiszen a rájátszásban is 4. helyen végeztek, így összesítésben a 13. hely lett a végső helyezésük.

kORfBAll SzkHS e

Az idei bajnokságban a dobogó harmadik fokára állhatott fel a SZKHSE korfball csapata. A szentendreiek évek óta csatáznak a legjobbak között, ez a helyezés is azt mutatja, hogy kiváló munka folyik az egyesületnél. A hazai terem versenyek után indult a strandkorfball.

Jakab Gergely a magyar válogatott tagjaként vett részt a Pattayában megrendezett strandkorfball világbajnokságon. Végig nagyon szoros mérkőzéseket játszott a magyar csapat, amely pici szerencsével a dobogóig is menetelhetett volna. Végül a 7. helyen zártak, a 18 nemzetet felsorakoztató világbajanokságon, amivel értékes kvalifikációs pontokat gyűjtöttek a világjátékokra. Szentendreiként büszkék vagyunk Erdei Attilára, aki a válogatott menedzsereként segíti a csapatot.

l ABDARÚg ÁS DUNAk ANYAR S e

Pest megye II. osztályú bajnokságában szerepelt a Dunakanyar SE felnőtt csapata. A 16 csapatot számláló csoport 4. helyén végetek, mindössze 2 ponttal lemaradva a dobogóról. Málits Márkó a házi góllövőbajnokság élén végzett 17 lőtt góllal. Bonifert Máté 15, míg Egervári Márton 14 góllal járult hozzá a csapat sikeréhez.

Kétéves lett a Sólyom Kupa

A Templomdombi Sólymok Sportegyesület Szentendre Város Önkormányzata támogatásával idén immáron másodszor rendezte meg a Sólyom Kupát a szentendrei iskolák kosárcsapatainak részvételével.

A június 7-én a Ferences Sportcsarnokban tartott sportesemény akrobatikus rock’n roll-bemutatóval kezdődött, majd a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium, az Izbégi Általános Iskola, a Ferences Gimnázium és a Templomdombi Általános Iskola csapatai mérték össze tudásukat a kupáért és a 25 000 forintos sportszer-utalványokért.

A 2024-es Sólyom Kupa helyezései, 5-6. osztályos kategória:

I. Izbégi Általános Iskola

II. Templomdombi Általános Iskola „fehér” csapat,

II. Templomdombi Általános Iskola „fekete” csapat

A 2024-es Sólyom Kupa helyezései, 7-8. osztályos kategória:

I. Ferences Gimnázium

II. Szentendrei II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium

III. Templomdombi Általános Iskola

Ezúton is szeretnénk megköszönni a szervezőknek a II. Sólyom Kupa megrendezését.

Utánpótlás-eredmények

Utánpótlás-eredményeink kiválóak, és reméljük, nem szakad meg ez a sorozat a jövőben sem. Labdasportban és egyéni versenyszámban is hoztak fantasztikus eredményeket a fiatalok, valamint több sportágban is erősítik a korosztályos válogatottakat.

ATLÉTIKA

A jövő nagy tehetsége Brucker Lili Hanna, aki jelenleg az Újpesti Torna Egylet versenyzője. Szentendrén Vasvári Sándor keze alatt nevelkedett. Sikert sikerre halmoz, és tizenhét éves kora ellenére már a Word Athletics legjobbjai között szerepel. Ebben az évben a diákolimpiai elsőség után számos hazai versenyen állhatott a dobogó legfelső fokán. Edzője szerint kivételes tehetség, s ha komolyan veszi az atlétikát, nemzetközi szintű versenyzővé válhat.

TRIATLON

A június 9-én Keszthelyen megrendezett triatlonversenyen Bíró Máté a SZKHSE színeiben indulva 1:17:23 idővel korosztályában a 4. helyen, míg férfi abszolút kategóriában a 28. helyen végzett. Máté a tavalyi versenyhez képest tizenhat percet javított szint idején.

STRANDRÖPLABDA

Az Audi Hungaria U16-os Magyar Bajnokság 1. fordulóját rendezték meg a hétvégén. A fiúk kiváló rajtot vettek. A Dunakanyar Röplabda Egyesület színeiben Kocsis Vince és Bártfai Boldizsár páros bronzéremmel térhetett haza. A fiúk a magyar nemzeti válogatott tagjai, és jelenleg a ranglista első helyén állnak. A június 8/9-én megrendezett Match Kupán az Ott Zsófia, Veres Botond vegyes páros is bronzérmet szerzett.

STRANDKÉZILABDA

Június 15-én elkezdődött a magyar felnőtt strandkézilabda bajnokság. Hogy ez miért az utánpótláshíreknél szerepel? Mert a Kalász BHC csapatát 16-18 éves, többnyire szentendrei fiúk alkotják. Tavaly hatalmas meglepetést okoztak, amikor a felnőtt mezőnyben, akkor 16-17 évesen az ország harmadik legjobb csapata lettek.

A bajnokság legjobb tizenkét csapata hazai és nemzetközi versenyeken gyűjthető pontszámok alapján kerül az augusztus első hétvégéjén megrendezésre kerülő országos döntőbe.

A fiúk Agárdon, az első állomáson máris ezüstéremmel kezdtek. Bízzunk a további sikerekben, és szurkoljunk, hogy idén is bekerüljenek a döntőbe! Az egyesület utánpótláscsapata a Bókay-kertben rendezett UP Strandkézilabda Kupán vett részt, ahonnan nagyon szép eredményekkel értek haza.

KOSÁRLABDA

Az U15 korosztály Réder Sándor edző vezetésével a megyei bajnokságban a dobogó legfelső fokára jutott. A pomázi és szentendrei előkészítő csapataink idén először vettek részt az U10 tornán. Az U11 és U12 korosztályok pedig az országos regionális bajnokságban mérették meg magukat. Mindketten a D csoportban zártak. Az U13-as csapat a megyei bajnokság alsó házának élén zárt. Az U16 és az U18 korosztály szintén regionális bajnokságban indult. A kezdeti nehézségek ellenére sikerült talpra állni, és az U16-ban a középház élbolyában, míg az U18 korosztályban az alsóház élbolyában zárni a bajnokságot.

LUDAS MATYI MESEJÁTÉK

07. 17. szerda 11h

A FELESÉG NEGYVENNÉL KEZDŐDIK

HÁZASSÁGJAVÍTÓ KOMÉDIA

07. 17. szerda 20:30h

MESEORSZÁG

MAGYAR NÉPMESÉK 60 PERCBEN 07.18. csütörtök 11h

HURRÁ! ZENEKAR KONCERTJE GYEREKEKNEK 07. 20. szombat 11h

CSIPKERÓZSIKA MESEJÁTÉK 07. 19. péntek 11h

HELLO, EVERYBODY!

NÉMETH KRISTÓF ESTJE 07. 20. szombat 20:30h

HOGYAN ÉRTSÜK FÉLRE A NŐKET? 2. CSÁNYI SÁNDOR VÍGJÁTÉKA 07. 19. péntek 20:30h

A KISKAKAS GYÉMÁNT FÉLKRAJCÁRJA MESEJÁTÉK 07. 21. vasárnap 11h

LOVE.HU

SZERELMES VÍGJÁTÉK 07. 22. hétfő 20:30h

SZERETŐBŐL EGY IS SOK

VÍGJÁTÉK 2 RÉSZBEN 07. 24. szerda 20:30h

KIKÉREM MAGAMNAK!

SZTÁROK IMPROVIZÁLNAK 07. 26. péntek 20:30h

fel HÍVÁS

VÁROSI KITÜNTETŐ DÍJAK JAVASLATTÉTELÉRE

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Városi Kitüntető Díjak alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 3/2023. (I. 30.) önkormányzati rendeletével a helyi közügyek valamely területén elért kimagasló teljesítmény vagy huzamosabb időn át folytatott kiemelkedő munkálkodás, életmű elismerésére kitüntető díjakat alapított. A rendelet értelmében a kitüntető díjak minden évben egy személynek, vagy csoportnak adományozhatók a képviselő-testület határozata alapján. Nem adományozható díj aktuális ciklusidőben a képviselő-testület, valamint állandó bizottsága tagjai részére. Szentendre Város Önkormányzatának nevében a kitüntetéseket a polgármester a 2024. október 23-i városi ünnepség keretében adja át. A kitüntetések bruttó 100 000 Ft támogatással, emlékplakettel vagy emléktárggyal és oklevéllel járnak. Amennyiben a kitüntető díjban közösség vagy csoport részesül, kétszeres összegű támogatás, egy emlékplakett és egy oklevél jár.

Az alábbi kitüntetésekre lehet javaslatot tenni:

SZENTENDRE VÁROS SZOLGÁLATÁÉRT DÍJ adományozható azon személynek vagy csoportnak, aki, illetve amely a város közéletében köztisztviselői, vagy közalkalmazotti szolgálatban hoszszú időn át kiemelkedő munkát végzett, vagy valamely jelentős szellemi alkotással járult hozzá a közszolgálat színvonalának emeléséhez, ezzel általános elismerést vívott ki az ügyfelek és a szolgáltatást igénybevevők körében.

SZENTENDRE VÁROS KÖZMŰVELŐDÉSI DÍJ adományozható azon személynek vagy közösségnek, aki, illetve amely kiemelkedő eredményeket ért el közművelődési tevékenységével az ifjúság művelődéséért végzett munkában, a közművelődés korszerű formáinak és módszerének kidolgozásában és meghonosításában, s mindezek mellett kitűnik a közéletben való részvételével.

SZENTENDRE VÁROS KÖZEGÉSZSÉGÜGYI DÍJ adományozható a város egészségügyi és szociális ellátása érdekében kiemelkedő tevékenységet kifejtő egészségügyi vagy szociális területen dolgozónak, az orvos kivételével.

SZENTENDRE VÁROS TESTNEVELÉSI ÉS SPORT DÍJ adományozható a város érdekében kifejtett magas színvonalú sportmunkáért, országos vagy nemzetközi sportteljesítményért annak a személynek, csoportnak vagy csapatnak, aki vagy amely a mérhető teljesítmény mellett magatartásával és életmódjával is példaként állítható a város közössége elé.

SZENTENDRE VÁROS TISZTES IPAROSA DÍJ adományozható annak a személynek vagy csoportnak, aki, illetve amely a gazdasági élet különböző területén kiemelkedő eredményeket ért el, és ezzel hozzájárult Szentendre város jó hírnevének öregbítéséhez, értékeinek növeléséhez.

SZENTENDRE VÁROS KÖZBIZTONSÁGÁÉRT DÍJ adományozható azon személynek vagy csoportnak, aki, illetve amely a város közbiztonsága érdekében hosszú időn át kiemelkedő munkát végezett, vagy valamely tevékenységével hozzájárult a város közbiztonságának színvonalas emeléséhez.

SZENTENDRE VÁROS MECÉNÁSA DÍJ adományozható azon személynek, közösségnek vagy csoportnak, aki, illetve amely anyagi hozzájárulással kiemelkedő módon támogatja Szentendre város jó hírnevének öregbítését, értékeinek növelését, megőrzését.

SZENTENDRE VÁROS KUCSERA DÍJ adományozható azon 1527. év közötti személy részére, aki a hős kultuszt megerősítve, a közösségért kiállásban példát mutatva, erős elköteleződéssel, a közösség, város iránti felelősséggel, önkéntes, aktív tevékenységével a közösségi célok és értékek növeléséért, megőrzéséért kiemelkedő teljesítményt nyújt.

SZENTENDRE VÁROS CIVIL SZERVEZETE DÍJ adományozható azon közösség részére, amely aktív résztvevője a város civil életének, tevékenységével, a várost segítő kezdeményezéseivel, javaslataival elindítja a közös gondolkodást, és hozzájárul a fejlesztések megvalósításához, tanácsaival, véleményével elősegíti az innováció, a kulturális- és sport élet színvonalának emelését, a hagyományok ápolását, más civil szervezeteket is bevon a város életébe, megerősítve ezzel a társadalmi megújulás, folyamatát. (A díjjal pénzjutalom nem jár.)

A díjakra javaslatot tehet:

a) a polgármester, a jegyző;

b) a képviselők, a bizottsági tagok;

c) szentendrei szakmai, civil szervezetek, egyesületek, intézmények;

d) legalább 10 állandó szentendrei lakóhellyel rendelkező lakos. A díjakból évente egy-egy adományozható, azonban kivételesen indokolt esetben a képviselő-testület kategóriánként több díj odaítéléséről is dönthet.

A javaslatok beérkezési határideje: 2024. július 31. (szerda)

A javaslat beadásának helyszíne: Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatal Iktatója (2000 Szentendre, Városház tér 3.)

Kérjük a javaslattevőket, hogy a méltatások szövegét 10-15 gépelt sorban fogalmazzák meg a hivatal ügyfélszolgálatán átvehető vagy a honlapunkról letölthető adatlapon. A javaslatokat az adatlap kitöltése után e-mailben szkennelve is el lehet küldeni a fent megadott határidőben a jegyzo@szentendre.hu e-mail címre. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy csak a határidőre beérkezett, hiánytalan adatokkal, méltatással és aláírással ellátott javaslatokat áll módunkban elfogadni! További felvilágosítást kérhető a hivatal jegyzői titkárságán a 26/785-033 telefonszámon.

ÁlTAl ÁNOS S eg É lYHÍVó: 112

M e NTők : 104

Mentőállomás

2000 Szentendre, Bogdányi u. 31.

Telefon: +36-26/310-424; +36-26/319-941

TŰzO lTóSÁg : 105

2000 Szentendre, Ipar u. 5. Telefon: +36-26/500-017; +36-26/500-018 Önkéntes Tűzoltók: +36-20/429-2646

Re ND ő RSÉg : 107

Rendőrkapitányság

2000 Szentendre, Dózsa György út 6/a. Telefon: +36-26/502-400

Körzeti megbízottak:

Pismány: Kuczmog József c. r. főtörzszászlós

Püspökmajor ltp: Balog Bence r. főtörzsőrmester

Pannónia telep: Szakács Tibor r. őrmester Belváros: Marek Viktor r. törzsőrmester

PO lg ÁRő RSÉg

2000 Szentendre, Bükköspart 34/a Telefonos ügyelet: +36-30/621-2600

Sze NNYVÍz Sz ÁllÍTÁS – MI.MI Team Bt. 2000 Szentendre, Szatmári u. 29. Telefon: +36-30/937-4265

kÖz Te RÜ le T- felÜgYele T Telefon: +36-26/300-407 Telefon: +36-20/290-0190

E-mail: szeri@szentendre.hu

Re NDÉSze TI IRODA

2000 Szentendre, Paprikabíró utca 21. Telefon központi: +36-26/300-407 Telefon ügyeleti: +36-20/290-0190

E-mail: szeri@szentendre.hu

Sze NTe NDRe I JÁRÁSI HIVATAl

2000 Szentendre, Dózsa Gy. út 8. Honlap: www.kormanyhivatal.hu Telefon: +36-26/501-900

E-mail: jarasihivatal.szentendre@pest. gov.hu

g A z DI ke R e S ő

KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK

Az ügyfélszolgálatok elérhetőségei:

• Szociális ügyek: +36-26/501-920, -921, -923, -924

• Hatósági ügyek: +36-26/501-905

• Gyámügy: +36-26/501-903, -932, -933, -934

E-mail: gyamugy.szentendre@pest. gov.hu

• Foglalkoztatási osztály: +36-26/500031, -032

2000 Szentendre, Dunakanyar körút 1.

E-mail: szentendre.foglalkoztatas@pest. gov.hu

• Népegészségügyi osztály: +36-26/310149 2000 Szentendre, Városház tér 1.

E-mail: antsz.szentendre@pest.gov.hu

kORMÁNYAB l Ak

2000 Szentendre, Dózsa György út 8.

Telefon: +36 1/550-1858

MVM N e XT (áramszolgáltató)

Honlap: www.ker.mvmnext.hu

Telefon: +36-1/20/30/70-474-9999

E-mail: ugyfelszolgalat@mvm.hu

DMRV

+36-27/999-688

+36-80/224-488

Műszaki hibabejelentés:

+36-27/511-511

E-mail: ugyfelszolgalat@dmrvzrt.hu

ÖN kORMÁNY z ATI ÜgYfÉ l SzO lg Ál ATI

IRODA

2000 Szentendre, Duna korzó 25

• távhő és hulladékgazdálkodás

• parkolás

• helyi adóügyek

• egyéb önkormányzati ügyek

• rendészeti ügyek

Telefon: +36-26/300-407

E-mail: ugyfelszolgalat@szentendre.hu

Sze NTe NDRe I JÁRÁSI HIVATAl fÖ lDHIVATAlI OSz TÁlY

2000 Szentendre, Dunakanyar körút 1. Telefon: +36-26/312-413, 301-743

Panda másfél-két év körüli ivartalan szuka. Közepes testű staffordshire terrier keverék. Nagyon kedves, aktív kutya, imád a hátára feküdni és „simiztetni” a hasát. Játékos, nagy mozgásigényű. Tökéletesen sétál pórázon. Szuka kutyák és macskák mellé nem ajánljuk. Lakásban tartásra is alkalmas, ha biztosítják neki a napi három sétát. Szőre ápolást nem igényel. Fiatal párnak tökéletes választás. Érdeklődni lehet Tolnai Józsefnél a +36 20) 931-6948-es számon.

gYógYSze RTÁRI NYITVATARTÁS Legközelebbi 0-24 óráig nyitva tartó gyógyszertár: Huszár gyógyszertár Pomáz 2013 Pomáz, Huszár utca 2. Telefon: +36-26/999-425 kálvária gyógyszertár: 2000 Szentendre Kálvária u. 33. Telefon: +36-20/314-1638 Hétfő-Vasárnap: 7:00-21:00

Napvirág-csepp gyógyszertár 2000 Szentendre, Dózsa Gy. u. 20. Telefon: +36-26/319-354

Pismány gyógyszertár 2000 Szentendre, Ady Endre út 26. Telefonszám: +36-26/505-779

Szent e ndre gyógyszertár: 2000 Szentendre, Kanonok u. 4. Telefon: +36-26/310-868

Ulcisia gyógyszertár

2000 Szentendre, Dobogókői út 7. Telefon: +36-30/214-1091

Vasvári Patika: 2000 Szentendre, Sas u. 10. Telefon: +36-26/312-825

ORVOSI ÜgYele T: egységes ügyeleti telefonszám: 1830 Központi ügyelet: 2000 Szentendre, Bükköspart 27. Telefon: +36-26/312-650

Hétköznap: 16.00-22.00

Hétvégén és ünnepnapokon: 08.00-14.00

Országos Mentőszolgálat ügyelet:

Hétköznap: 22.00-08.00

Hétvégén és ünnepnapokon: 14.00-08.00

Dedikált gyermekorvosi ügyelet: Vác, Argenti Döme tér 1-3. Hétköznapokon: 16.00-22.00 Hétvégén és ünnepnapokon: 08.00-22.00 g ONDOz ÁSI kÖz PONT 2000 Szentendre, Sztaravodai út 2. Telefon: +36-26/311-964 gondozasikozpontszentendre@gmail.com

Sze NTe NDRe I CSAl ÁDS eg ÍTő

2000 Szentendre, Szentlászlói út 89. Telefon: +36-26/312-605

VÉD ő N ők

2000 Szentendre, Duna korzó 25. Telefon: +3626/311-943 vedonok-szentendre@janoskorhaz.hu

POSTA

Szentendre Posta 1.

2000 Szentendre, Kossuth Lajos utca 23/25.

hétfő-péntek 8:00-18:00 szombat 8:00-12:00 vasárnap zárva Telefon: +36-26/312-212 https://posta.hu)

Szentendre Posta 3.

2000 Szentendre, Fehérvíz u.20. Telefonszám: +36-26/310-099 https://posta.hu)

Áll ATORVOS (ügyelet): +36-30/662-6849

ÁRVÁCS k A Áll ATVÉD ő egYe SÜ le T: +36-20/384-6715

gYe PM e STe R: +36-20/931-6948

Sze NTe NDRe I kÖz Te M e Tő: Tel/Fax: +36-26/310-442

HAMVAS BÉ l A Pe ST M egYe I kÖNYVTÁR: 2000 Szentendre, Pátriárka u.7. +36-26/310-222 Nyitvatartás: H, K: 13-19-ig

Szerda: zárva CS, P: 9-15-ig Szombat: 9-15-ig Vasárnap: zárva Augusztus 7-21-ig a könyvtár zárva tart.

TANULÓVEZETÓ

JELENTÉSŰ ELŐTAG SZEREPJÁTÁK

NEM HASZNÁL, HANEM 

KÖVETKEZŐ

JÓD VEGYJELE 

KUKA ÁRA

ZORRÓ JELE

A POHÁR NEM FÉLIG ÜRES, HANEM FÉLIG

NŐI NÉV

VAN! ORDÍT RÓLA

ZSÁKUTCA JELE

A rejtvény helyes megfejtéseit 2024. július 22-ig várjuk a szerkesztőségünkbe vagy a szevi@szentendre.hu e-mail címre. A helyes megfejtők között egy páros mozi belépőt sorsolunk ki a P’Art Mozi felajánlásával. A szerencsés nyertes nevét a július 31-i lapszámunkban tesszük közzé. A júniusi rejtvényünk helyes megfejtése „egyesülve a sokféleségben” volt. A nyertes Kun Attila. Nyereménye egy páros belépő az Európai Iskola kiállításra a Ferenczy Múzeumi Centrum felajánlásával.

VÍZ-GÁZ – FŰTÉSSZERELÉS GÁZKAZÁN CSERE, KÉMÉNYBÉLELÉS

A kondenzációs gázkazán, működési elvéből kifolyólag, 25-30% energia megtakarítást jelent, A hagyományos gázkészülékekkel szemben!

Vállaljuk:

– egyszerűsített eljárásban, gázkazánok cseréjét

– kondenzációs kazánok, kedvezményes beszerzését

– kémények bélelését, átalakítását

– víz-gáz – fűtési hálózatok kiépítését

– tervezését, teljeskörű ügyintézést – ingyenes felmérés, és ajánlatkészítés 06-30-936-86-36

kékesi Miklós ügyvezető  g ázprojekt kft. www.gazprojektkft.hu kekesi.gazprojekt@gmail.com

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.