__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

4 0 n T S O BO

7 1 0 2 s u t s augu

o

09 VALERIE VOLGT EEN OPLEIDING ORTHOPEDISCH SCHOEN­TECHNOLOOG 08 CÉLINE WERD DOOR ONDERNEMERSCOACH KLAARGESTOOMD VOOR DE ARBEIDSMARKT 10 BRAM IS GELUIDS­TECHNICUS BIJ BLACK BOX REVELATION 20 ASTRID WIL INCLUSIEF KINDERDAGVERBLIJF OPSTARTEN


2

INHOUDSOPGAVE

24 LISA VOLGDE EEN OPLEIDING HONDENTRIMMER EN WERKT NU IN DE ZAAK VAN HAAR DOCENTE

06

14

16

Manon toert met bakfiets rond als kleur- en stijlconsulent

Louis en Dwight willen na schildersopleiding samen hun eigen zaak starten

Elien koos voor het ondernemerschap via Maak Werk van je Zaak


3

04

Laurent vond meteen werk na opleiding grafisch vormgever en webdesigner

08

CĂŠline werd door ondernemerscoach klaargestoomd voor de arbeidsmarkt

10

Bram is geluidstechnicus en tourmanager bij onder meer Black Box Revelation

12

Nadja doceert met hart en ziel in de opleiding grafische vormgeving

18 Luc combineert een job als cipier met een eigen traiteur- en cateringzaak

20 Astrid wil inclusief kinderdagverblijf opstarten

26

Ontdek de ambities van Ellen, Sally en Sharon

22 Karzan runt eigen zaak na opleidingen pc-technicus en netwerkbeheerder Alle foto’s in dit magazine werden genomen door onze huisfotograaf Cressy Dejonckheere, ex-cursiste van de avondopleiding fotografie. M  eer weten over de opleiding? Surf naar www.syntra-mvl.be/grafisch


4

LAURENT VOND METEEN WERK NA OPLEIDINGEN GRAFISCH VORMGEVER EN WEBDESIGNER

“Mijn tip voor andere cursisten? Zorg dat je eruit springt.”

ID-KIT naam

Laurent Beuten deze opleidingen gaven hem een boost

voltijdse dagopleiding grafisch vormgever en webdesigner trots op

job bij Case Company en artwork voor Magic Graphics casecompany.world www.behance.net/lbeuten


5

Momenteel werk je bij Case Company in hartje Gent. Hoe ben je daar precies terecht gekomen? “Na mijn opleiding kon ik in drie verschillende bedrijven aan de slag maar ik koos voor Case Company. Het is een jong bedrijfje dat gepersonaliseerde smartphonehoesjes produceert en online verkoopt. Alles gebeurt hier in-house waardoor ik een project van A tot Z kan opvolgen. Ik ben zowel betrokken bij de verpakking als de branding en de website. Ik werk hier nog geen jaar maar intussen brachten we al twee nieuwe producten op de markt. Dat maakt mijn job boeiend en afwisselend. Daarnaast werk ik ook voor de zijonderneming MonTattoo, een trendy merk voor tijdelijke tattoos die ontworpen worden door gerenommeerde tattoo-artiesten en illustrators.”

L

Laurent Beuten is al van jongs af aan vergroeid met zijn potlood. Als kind was hij altijd aan het tekenen. Ook als hij verondersteld was op te letten in de klas. Zijn keuze voor een opleiding grafisch vormgever, noemt hij vandaag zijn beste beslissing ooit. Na het afstuderen, had hij de jobs voor het uitkiezen.

aangeraden. Als studeren niet echt je ding is, maar je wil graag iets concreets aanleren, dan is SYNTRA ideaal. In de grafische sector wordt ook niet zo snel naar je diploma gevraagd, maar is vooral je portfolio van belang. Daaruit blijkt meteen wat je in je mars hebt. Maar het is wel belangrijk dat je er veel mee bezig bent.

“Ik ben van jongs af aan creatief bezig, maar het besef dat ik er ook mijn job kon van maken, kwam pas laat. De beslissing om de grafische weg in te slaan is één van mijn beste beslissingen ooit. Toen ik afstudeerde in crossmedia-ontwerp, voelde ik me nog niet klaar voor de arbeidsmarkt. Na de opleiding grafisch vormgever bij SYNTRA had ik dat gevoel wel.”

Als ik een tip mag geven aan andere cursisten: zorg dat je eruit springt. Je krijgt tijdens de opleiding veel kennis mee, maar je moet er na de les wel zelf mee aan de slag.”

Waarom lag die opleiding je zo goed? “Je krijgt les van allerlei mensen uit het vakgebied met wie je ook een goed gesprek kan aanknopen. Ik heb al verschillende mensen de opleiding

Ik heb al verschillende mensen de opleiding grafisch vormgever aangeraden.”

Naast je fulltime job ben je ook nog in bijberoep als freelancer aan de slag. Welke opdrachten doe je zoal? “Vanaf mijn zestiende deed ik links en rechts al opdrachten voor grafisch werk. De illustraties die ik als freelancer maak zijn minder clean dan mijn werk voor Case Company. Onder de naam ‘Magic Graphics’ vind je me ook op Youtube terug. Je kan daar onder meer time-lapse filmpjes bekijken van hoe mijn artwork tot stand komt. Dankzij die filmpjes heb ik zelfs klanten uit Hawaï waar mijn tekenstijl erg in de smaak valt.”

Toen je afgestudeerd was als grafisch vormgever, deed je er nog een opleiding webdesigner bovenop. Nog niet moe gestudeerd? “Een opleiding webdesigner komt erg van pas in mijn huidige job. Ik werk samen met webdevelopers en dan verloopt de communicatie vlotter als Meer weten over de opleidingen je Wordpress kent en weet hoe je be- die Laurent volgde? Surf naar standen correct moet aanleveren.” www.syntra-mvl.be/grafisch


6

MANON TOERT MET BAKFIETS ROND ALS KLEUR- EN STIJLCONSULENT

“Kledij moet je persoonlijkheid accentueren en tonen wie je echt bent.”

O

Op de tonen van ‘Zij heeft stijl’ komt Manon De Ridder aangewandeld op onze afspraak. Ze komt net van de opleiding styling artist en zal ons meer uitleg geven over haar alter ego ‘Manon l’Eco’ waarmee ze met de bakfiets de Gentenaars stijl bijbrengt.

“Mode fascineert mij al van kleins af aan. Ik herinner me dat ik als kind catalogussen in elkaar stak met zelfgetekende outfits waar ik prijzen op plakte. Dat ik in het middelbaar een creatieve studierichting zou kiezen, stond dus al vrij snel vast. Het werd ‘creatie en mode’ waar ik patronen leerde tekenen en leerde werken met verschillende materialen en vormen. Daarna ben ik een modeopleiding aan het KASK gestart, maar de mode­ wereld is te hard voor mij. Een job als styling artist ligt me beter en daarom schreef ik me in voor de opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen in campus Sint-Niklaas.” Onder de naam ‘Manon l’Eco’ geef je workshops aan huis rond kleur-, stijlen make­-up. Je verplaatst je hiervoor in Gent met een bakfiets. Hoe kwam je op het idee? “Voor de cursus bedrijfsbeheer kreeg ik de opdracht om een fictief bedrijf uit te de grond te stampen. Ik had het idee uitgewerkt om als styling artist rond te toeren met een Amerikaanse ‘van’

die dienst deed als mobiel salon. Hoe langer ik met het concept bezig was, hoe meer zin ik kreeg om er effectief mee aan de slag te gaan. Maar een busje valt moeilijk te rijmen met het ecologische gedachte­goed en is bovendien niet efficiënt in centrum Gent.

Als je een goede outfit draagt, straal je dat ook uit.

Je eerste workshops zijn intussen al achter de rug. Wat typeert jou als styling artist? “Ik apprecieer enorm dat iemand een eigen stijl heeft. Het kan niet de bedoeling zijn dat iedereen er hetzelfde bijloopt. Ik wil dan ook niemand in een keurslijf stoppen. Kledij moet je persoonlijkheid accentueren en tonen wie je bent. De grootste stijlblunder? Jezelf proberen te verstoppen in te ruime kledij. Mensen die wat zwaarder zijn, hebben soms die neiging terwijl dit nergens voor nodig is. Als je een goede outfit draagt, straal je dat ook uit. Als styling artist kom je vaak mensen tegen die zich niet goed in hun vel voelen. Daarom is het belangrijk dat je goed met mensen kan omgaan en probeert om hen terug zelfvertrouwen te geven.”

Toen kwam ik op het idee van een bakfiets en vielen alle puzzelstukjes in elkaar. De financiële drempel van een grote opstartkost viel weg en zo werd mijn bedrijf ‘Manon L’Eco’ geboren. Meteen ook een kleine kwinkslag naar de opera Manon Lescaut van Puccini.” Als styliste ben je verondersteld mee te zijn met de nieuwste modetrends. Je werkt momenteel onder het sta- Het is wellicht handig om altijd een tuut van student-zelfstandige. Welke professioneel excuus te hebben om voordelen brengt dat met zich mee? te shoppen. “Dat statuut voor studenten met onder- “Het zal je misschien verbazen maar nemersambities is enorm interessant: eigenlijk shop ik erg weinig. Ik stel je bent vrijgesteld van BTW en je be- me altijd de vraag ‘heb ik dit echt notaalt geen sociale bijdragen als je in- dig?’ en vaak is het antwoord ‘neen’. komen lager is dan 6600 euro per jaar. Als ik bij klanten langs ga, adviseer ik Bovendien kan ik ook gebruik maken ook altijd welk kledingstuk een mooie van de kmo-portefeuille waardoor ik aanvulling zou zijn op hun garderobe. tot 40% korting krijg op opleidingen. Wie gaat shoppen herkent het vast: je Zo ga ik volgend jaar nog een cursus komt thuis met iets nieuws en je beseft allround visagie volgen.” plots dat je eigenlijk niets hebt dat erbij


7

past, waardoor je opnieuw de winkelstraten moet induiken. Een workshop wardrobe­planning is ideaal om zo’n impulsaankopen te vermijden.” Ga je ook zo te werk vanuit het ecologisch idee om te consuminderen? “Absoluut. Ik heb een aantal maanden in een ecologische community gewoond en daar heb ik gezien hoe het ook anders kan. De make-up die ik gebruik tijdens mijn workshops is ook ‘cruelty free’. Daarnaast geef ik op mijn blogs ook tips rond diervriendelijke cosmetica en natuurlijke producten die je kan gebruiken als verzorging.” Wat zijn je plannen met ‘Manon L’Eco’? “Op korte termijn: het lanceren van mijn gloednieuwe website die mijn vriend in elkaar gebokst heeft. Daarnaast zou ik binnen een aantal jaren graag een eigen ruimte hebben waar ik kleur- en stijladvies kan geven.

ID-KIT naam

Manon De Ridder

Als je zelfstandige bent, kan je helemaal voor je eigen visie en doelen gaan en dat spreekt me enorm aan. Maar toch lijkt het me leuk om halftijds nog een andere job te hebben waar ik vaste collega’s heb.”

deze opleiding gaf haar een boost

styling artist trots op

eigen ecologisch bedrijf ‘Manon L’Eco’ manoneco.wordpress.com

Ook passie voor mode en styling? Ontdek alles over de opleiding via www.syntra-mvl.be/styling


8

ID-KIT naam

Céline Coucke dit gaf haar een boost

bootcamp rond ondernemingszin trots op

zelfgemaakt filmpje over bootcamp: tinyurl.com/syntra-bootcamp

CÉLINE WERD DOOR ONDERNEMERSCOACH KLAARGESTOOMD VOOR DE ARBEIDSMARKT

“Ik kreeg tips en advies waar ik écht iets aan heb tijdens de zoektocht naar een job.”

C

Céline Coucke is een creatieve cursiste die na haar studies interieurvormgeving voor de opleiding visual merchandiser koos. Toen ze de kans kreeg om deel te nemen aan de bootcamp ‘Hoe maak je het verschil op de arbeidsmarkt?’, aarzelde ze geen seconde.

“Ik ben er nog niet helemaal uit welke richting ik uit wil na mijn opleiding. Daarom leek de bootcamp mij erg interessant. De cursisten die geselecteerd werden voor de workshops komen uit uiteenlopende opleidingen. Van bakkers, webdesigners tot styling artists. Op die manier krijg je ook de kans om te leren van elkaar.” Je hebt al een aantal workshops achter de rug. Beantwoorden ze aan je verwachtingen? “Absoluut. We hebben net een kookworkshop achter de rug waar ik meer geleerd heb over koken met natuurlijke producten en het kweken van krui-

den. Een geplant zaadje groeit pas als je het voldoende aandacht geeft. Net zoals we aandacht moeten geven aan onze eigen groei. Het was ook een goeie oefening in het leren samenwerken met mensen die je niet kent. Verder hebben we die dag gebrainstormd rond een case waar innovatieve ideeën voor nodig waren.”

Ik raad de bootcamp voor elke cursist aan. Het is de ideale voorbereiding op een job.

overtuigt van je kwaliteiten. Niet gemakkelijk maar wel bijzonder nuttig als je jezelf moet voorstellen in een sollicitatiegesprek. Solliciteren is nog volledig nieuw voor mij en ik ben blij dat ik nu weet hoe ik dit moet aanpakken. Binnenkort heb ik een individueel gesprek met de ondernemerscoach en krijg ik feedback op mijn CV. Dat zijn tips waar je echt iets aan hebt tijdens de zoektocht naar een job.”

Voor welk type cursist zou je de bootcamp aanraden? “Ik zou het eigenlijk voor elke cursist aanraden. Je steekt er veel van op maar je moet wel bereid zijn om er ook tijd in te investeren. Als je gemotiveerd bent is het de ideale voorbereiding op Wat is je tot hier toe het meest bij- een job.” gebleven? “De sessie rond overtuigend pitchen vond ik erg interessant. Een pitch is Meer weten over de gratis diensteen korte en krachtige presentatie verlening van de ondernemerscoach van jezelf. We kregen tips over hoe voor SYNTRA-cursisten? Surf naar je je gesprekspartner in 10 seconden www.syntravoorstarters.be


9

VALERIE VOLGT EEN OPLEIDING ORTHOPEDISCH SCHOEN­ TECHNOLOOG

“Het is een zeer dankbaar beroep.” ID-KIT naam

Valerie Feskens deze opleiding gaf haar een boost

orthopedisch schoentechnoloog trots op

gaf haar carrière nieuwe wending en heeft nu ambities om orthopedisch bedrijf over te nemen

E

Een orthopedisch schoentechnoloog dat ik niet vroeger voor die opleiding maakt schoenen en steunzolen op heb gekozen.” maat van patiënten, sporters en kinderen met voetproblemen. Benieuwd hoe het is om in de schoenen van Er is zowel het contact met de een orthopedisch schoentechnoloog patiënt als het creatieve werk te staan, trokken we aan de mouw in het atelier. van Valerie Feskens. In campus Sint-­ Niklaas volgt ze de professionele opleiding boordevol praktijk. Hoe ziet jouw werkdag er precies uit? “Mijn ouders hebben 35 jaar geleden “Dat varieert enorm. Als orthopeeen orthopedisch bedrijf in Zoersel disch schoentechnoloog heb je een opgestart. Het is niet zo dat ik van enorm veelzijdige job. Die afwissejongs af aan ervan droomde om ortho- ling maakt het ook zo boeiend. Er is pedisch schoentechnoloog te worden. zowel het contact met de patiënt als Wij woonden boven de zaak en ik zag het creatieve werk in het atelier. Het heel wat mensen met voetproblemen is belangrijk dat je als orthopedisch passeren. Maar toen ik aan de slag schoen­technoloog zowel sociaal voewas in de immowereld, begon het te lend als handig bent. Je bent een wringen. De sfeer lag me niet: te con- luisterend oor voor je patiënten maar currentieel. Als orthopedisch schoen- je moet het detailwerk ook perfect in technoloog help je mensen. Je ziet de vingers krijgen.” een patiënt de zaak binnenkomen met pijn en dan doe je er alles aan om die Gebeurt dat ambachtelijk proces pijn te verlichten. Ik heb nu zelfs spijt hele­maal in-house?

“Ja, in onze zaak wordt de schoen van A tot Z op maat van de patiënt ontworpen en vervaardigd. Ik probeer ook altijd een zo elegant mogelijke schoen te ontwerpen. Je moet natuurlijk rekening houden met het type voet maar ik hou de esthetische kant in het achter­hoofd.” Je zit momenteel in je tweede jaar. Wat zijn je plannen na de opleiding? “Het diploma orthopedisch schoentechnoloog is erkend door het RIZIV waardoor ik een RIZIV-nummer kan aanvragen. Je moet wel nog in Brussel een examen afleggen maar deze opleiding is een goeie voorbereiding op dat examen. Op termijn is het de bedoeling dat ik in de voetsporen van mijn ouders treed en de zaak overneem.” Benieuwd wat een opleiding orthopedisch schoentechnoloog precies inhoudt? Surf naar www.syntra-mvl.be/ orthopedisch-schoentechnoloog


10

ID-KIT naam

Bram Van Der Weeën deze opleiding gaf hem een boost

geluidstechnicus trots op

job als sound engineer en tourmanager van verschillende bands zoals Black Box Revelation, The Van Jets, Digitalism …

BRAM IS GELUIDSTECHNICUS EN TOURMANAGER BIJ ONDER MEER BLACK BOX REVELATION

“Ik heb de tofste job die ik me kan inbeelden.”

N

Na drie weken in de VS met Black Box Revelation rond te toeren, gaf Bram Van Der Weeën zijn ambities om muzikant te worden op. Niet dat het leven van een drummer hem niet beviel; hij wou vooral meer te weten komen over de techniek die komt kijken bij het maken van muziek. Zijn inschrijving in de opleiding geluidstechnicus was het begin van een carrière waar hij van kinds af aan van droomde.

“In mijn studententijd was ik drummer bij LARSSON (later Customs) en geluidsman bij Black Box Revelation. Ik combineerde dit met een opleiding scheikunde aan de Universiteit Gent maar plots werd Black Box Revelation razendsnel populair. Als je drie weken in The States op tour mag, gaan je studies snel verwateren. Ik leefde toen in een rush. Bij LARSSON wisten we wel wat een micro en mengpaneel was,


11

maar eigenlijk hadden we geen flauw benul waarmee we bezig waren. De techniek die er achter schuilde, fascineerde mij enorm. Daarom schreef ik me in voor een opleiding geluidstechnicus bij SYNTRA.”

te maken met last-minute veranderingen die de planning helemaal door elkaar gooien. Ook moet je organisatorisch zeer sterk staan. Je moet erin slagen om voor elke groep een plan uit te denken om hen beter te laten presteren, zowel op muzikaal Je was één van de eerste cursisten als technisch vlak. Mijn job is enorm die de opleiding volgde. Wat vond je afwisselend. Het is de tofste job die ik ervan? me kan inbeelden. Ik krijg nog altijd “Het was een nieuwe wereld die voor kippenvel als een publiek volledig uit me openging. In ons repetitiekot wis- het dak gaat tijdens een optreden. Dat ten we niet van welk hout pijlen te ma- je daar hebt kunnen toe bijdragen door ken, maar in de opleiding krijg je vanaf een show zo goed mogelijk te mixen, nul de stiel onder de knie. Ik kreeg les dat geeft een kick.” van docenten naar wie ik erg opkeek. Specialisten in hun vak met elk hun eigen visie en persoonlijkheid, wat het enorm boeiend maakte. Wat ik erg In de opleiding goed vond aan de opleiding, is dat je geluidstechnicus vertaal na de theorie meteen de kennis naar je de theorie meteen naar de praktijk vertaalt. Zeer hands-on de praktijk. dus. Je moet je niet eerst wekenlang door de theorie spartelen voordat je creatief kan zijn. Ook de flexibiliteit van de opleiding lag mij. Je kan je uren zelf kiezen wat voor mij ideaal was. Ik Kan je eigenlijk nog naar een optreheb de opleiding al aan veel mensen den gaan en er gewoon van genieten? aangeraden.” “Neen, dat is één van de weinige nadelen van mijn job. Het is erg moeilijk om Vond je na je opleiding snel werk in compleet onbezonnen van een show de sector? te genieten. Ik zal meteen de zaal “In het begin deed ik links en rechts bekijken en de technische gang van freelance-opdrachten in het muziek- zaken observeren. Je leert ook enorm wereldje. Zo ben ik ook in de Ancienne veel door te stelen met je ogen. Het Belgique verzeild geraakt. 4 jaar lang optreden moet al bijzonder goed zijn heb ik daar als geluidstechnicus ge- voordat ik alles van me kan afzetten en werkt. Een enorm fijne ervaring die gewoon van de muziek kan genieten.” me ook de kans gaf om mijn netwerk uit te bouwen. Momenteel ben ik op Er heerst een clichébeeld over de zelfstandige basis aan de slag als muziekwereld van seks, drugs en sound engineer en tour manager van rock & roll. Overroepen? verschillende bands zoals Black Box “Zo losbandig gaat het er echt niet Revelation, The Van Jets, Digitalism,…” aan toe in het muziekwereldje. Er is Welke eigenschappen moet je heb- natuurlijk wel eens een feestje zoals ben om je job goed uit te oefenen? dat overal wel eens gebeurt in het “Eerst en vooral is het belangrijk dat weekend, maar de glitter en glamour je stressbestendig bent. Je krijgt vaak is vaak ver te zoeken. Als je op tour

bent, moet je ook erg vaak wachten en praktische dingen regelen om een show van anderhalf uur te spelen. Muzikanten zijn vaak tot op het neurotische af bezig met hun muziek en kunnen zich niet te veel escapades veroorloven. Concertgangers betalen veel geld voor een ticket en het is logisch dat ze dan ook veeleisend zijn.” Ik kan me voorstellen dat er jongeren zijn die, net als jij toen, dromen van een job in de muzieksector. Welke tips kan je hen geven? “Als geluidstechnicus vind je vrij gemakkelijk werk als je kennis van zaken hebt. De Belgische muzieksector zit in de lift en ook in het theatercircuit, op bedrijfsevents en in televisieproducties hebben ze geluidstechnici nodig. Mijn tip? Probeer zoveel mogelijk dingen uit. Heb geen schrik om op je bek te gaan en geloof niet alles wat op het internet staat.”

Droom je ook van een job als geluidstechnicus? Surf naar www.syntra-mvl.be/ geluidstechnicus voor alle details over de opleiding.


12

BOOSTER IN DE KIJKER:

NADJA DOCEERT MET HART EN ZIEL IN DE OPLEIDING GRAFISCHE VORMGEVING

“Durf je passie te volgen.” Nadja Roegiers combineert het lesgeven met een job als freelance grafisch vormgeefster. Onder de naam Studio-E.V.A laat ze samen met haar vriend Dirk Hoes hun creatieve ontwerpen los op het grote publiek. “De webshop is er eigenlijk gekomen toen mijn vriend, die meubelmaker is, enkele maanden buiten strijd was door een hernia. Hij had veel tijd om na te denken en stelde voor om samen onze schouders onder een pro-

ject te zetten. Niet lang daarna werd Studio-E.V.A geboren. Het is leuk om met Studio-E.V.A volledig ons eigen ding te kunnen doen.” Wat typeert Studio-E.V.A precies? “Met Studio-E.V.A willen wij vooral mooie, kwalitatieve gebruiksvoorwerpen maken. Dit gaat van kleine meubels tot kaartjes, onderzetters en snijplanken. Alles wat je op de website vindt, hebben wij van A tot Z gemaakt. Een tijdrovend proces waardoor je


13

onmogelijk in dezelfde prijscategorie zit als de bekende ketens. Maar dat is onze ambitie ook niet.” Waaraan hecht je belang tijdens het creatief proces? “Ik vind het belangrijk dat ontwerp en functie hand in hand gaan. Als ik op een beurs sta, hoor ik wel eens ‘Oh, maar dat vind ik veel te mooi om te gebruiken’. Maar het is toch niet omdat het een pannenonderzetter is, dat het daarom lelijk hoort te zijn? Vroeger maakten mijn vriend en ik uitsluitend zaken voor onszelf, nu kunnen ook andere mensen van onze ontwerpen genieten. De feedback die we krijgen op onze creaties vind ik heel fijn.”

Ik vind het supermotiverend om mijn cursisten te zien evolueren.

Vanwaar de keuze om je job als vormgeefster te combineren met het lesgeven? “De afwisseling is enorm boeiend. Het vraagt veel energie om het ene creatieve concept na het andere te bedenken. De interactie bij het lesgeven vind ik tof. Als ik mijn cursisten een opdracht geef, vind ik het boeiend om te zien hoe elke cursist die op zijn eigen manier uitvoert. Zo leer ik andere stijlen kennen en ontdek ik wat er leeft

ID-KIT naam

Nadja Roegiers geeft les in

grafische vormgeving trots op

eigen zaak www.studio-eva.be

bij een iets jongere generatie. Ook vind ik het belangrijk om in mijn les altijd vanuit de praktijk te vertrekken. Zelfs al gaat het om technische materie als drukvoorbereiding.”

sen starten compleet vanaf nul. Als ik zie dat iemand iedere kans aangrijpt om beter te worden in het vak, zie je hem of haar echt groeien. Aan mijn cursisten geef ik de raad mee: volg je passie en durf je te smijten. Schrik Wat zijn je stokpaardjes als docente hebben is nergens voor nodig. Soms grafische vormgeving? Hoe wordt ie- krijg ik mailtjes van ex-cursisten die mand een goeie graficus? me laten weten waar ze na afstuderen “In mijn les moet je niet je broek ko- terecht gekomen zijn. Het doet deugd men verslijten. Voor een opleiding om te lezen dat iemand als zelfstandigrafische vormgeving heb je geen ge is gestart, een opleiding fotografie voorkennis nodig, maar wel een juis- aan het volgen is of op een communite state of mind. De passie voor het catiedienst aan de slag is.” grafische moet er zijn. Dat is niet iets wat om 17 uur stopt. Als je een toffe reclamefolder in de bus krijgt, dan sta Ook zin om je passie voor een je daar als graficus bij stil en gooi je vak door te geven aan gemotiveerde dat niet achteloos bij het oud papier. cursisten? Solliciteer voor een job Ik vind het supermotiverend om mijn als docent via www.syntra-mvl.be/ cursisten te zien evolueren. Mijn les- vacatures


14

LOUIS EN DWIGHT WILLEN NA SCHILDERS­­OPLEIDING SAMEN HUN EIGEN ZAAK STARTEN

“Schilder is het mooiste beroep dat er is.”

L

Louis Gilbert en Dwight Heijerick ontmoetten elkaar in de hogeschool. Ze volgden een opleiding Digital Arts & Entertainment toen ze in de Quick plannen smeedden voor een andere toekomst. Beiden handig en niet vies van fysiek werk, besloten ze om een opleiding schilder te volgen met het idee om na de studies samen een eigen zaak te starten.

Dwight: “Tijdens onze opleiding aan de hogeschool deden Louis en ik links en rechts klusjes voor vrienden en familie. Dat waren niet alleen schilderwerken maar ook andere opdrachten zoals de installatie van een carport, het plaatsen van een nieuwe gevel… Na een tijdje stelden we vast dat we het werk altijd voornamen op onze studies.” Louis: “Zo groeide het idee om een dagopleiding schilder te volgen bij SYNTRA. Een opleiding met veel praktijk op de werkvloer. De praktijkopleider uit het bedrijf toont je alles voor en dan is het de bedoeling dat je meteen meedraait in de onderneming. Ik mocht zelfs meegaan naar klanten thuis om de offertes te bespreken. Zo kwamen alle facetten van de job aan bod. Dwight en ik kregen elk in een ander bedrijf de stiel onder de knie. Het voordeel hiervan is dat we elkaar perfect aanvullen wat bepaalde technieken betreft.”

Louis: “Voor mij is schilder het mooiste beroep dat er is. Je hebt heel veel variatie waardoor het leuk blijft. Je werkt zowel binnen als buiten en ook inhoudelijk heb je veel afwisseling. Je doet zelden maanden aan een stuk hetzelfde werk.” Hoe is het idee ontstaan om samen een onderneming te starten? Dwight: “Tijdens de examenperiode van onze opleiding aan de hogeschool waren we in de Quick iets aan het eten toen het idee vorm kreeg. D&L-schilderwerken, de naam was geboren. Onze omgeving stond er ook meteen achter. Ze hadden al gezien hoe we erin geslaagd waren om een huisje te renoveren van A tot Z en hadden er dus wel vertrouwen in. Bovendien is op de particulierenmarkt vrij veel vraag naar een goeie schilder.”

Zijn jullie van plan om meteen na afJullie hadden al een ruime kennis studeren erin te vliegen? van bouwtechnieken opgebouwd. Dwight: “Neen, dat zou ik geen goed Waarom viel jullie keuze op een op- idee vinden. Eerst willen we onze kennis nog wat uitbreiden en meer leiding schilder?

ID-KIT naam

Louis Gilbert en Dwight Heijerick deze opleidingen gaf hen een boost

schilder

trots op

gaan zich samen in het ondernemerschap smijten


15

Met twee weet je altijd meer dan alleen.

ervaring opdoen zodat we perfect voorbereid kunnen opstarten. Momenteel volg ik nog een avondopleiding interieur­inrichter wat ik ook erg graag doe. “ Louis: “Omdat ik gefascineerd ben door totale bouwprojecten, ben ik van plan om nog een bouwopleiding bij SYNTRA te volgen. Aan de andere kant wil ik ook niet te lang wachten met het oprichten van een vennootschap want dan bestaat het risico dat het plan verwatert.” Al enig idee wat de USP’s zullen zijn van D&L-schilderwerken? Hoe gaan jullie je onderscheiden van de concurrentie? Louis: “We zijn erg perfectionistisch.” Dwight: “Klopt. We leveren nooit half werk. Als we iets niet weten of twijfelen over een plan van aanpak, dan zoeken we het uit totdat het juist zit. Het voordeel is: met twee weet je altijd meer dan alleen. We hebben ook de ambitie om ons te specialiseren in bepaalde technieken. Bijvoorbeeld in het plaatsen van mortex, een waterdichte bekleding die zowel op muren, vloeren, badkamers als meubilair gebruikt kan worden. Er zijn niet zoveel schilders die dat kunnen. Ook kalkverf vind ik een boeiend product.” Wat spreekt jullie aan in het ondernemerschap? Louis: “Voor mij is dat: zelf je keuzes kunnen maken. Ik zou moeite hebben om voor een baas te werken.” Dwight: “Het geeft effectief meer voldoening als je in eigen naam een opdracht tot een goed einde brengt. Als zelfstandige kan je zelf de eer opstrijken van het geleverde werk.” Benieuwd naar de opleiding schilder? Surf naar www.syntra-mvl.be/schilder voor alle details.

NIEUW

AL WERKEND LEREN MET EEN VOLTIJDSE DAGOPLEIDING Sinds vorig jaar kan je bij SYNTRA Midden-Vlaanderen een voltijdse dagopleiding volgen waarbij je op de werkvloer het vak van A tot Z krijgt aangeleerd. Je wordt dus meteen ondergedompeld in de praktijk waardoor je de stiel snel in de vingers krijgt. • Minstens 60% van je opleiding leer je een vak op de werkvloer waar je de nodige skills opdoet om het beroep uit te oefenen. • De overige 40% van je opleidingstijd krijg je aanvullend les op een SYNTRA-campus. • Je zoekt zelf een bedrijf maar wij helpen je stap voor stap. • Je krijgt ondersteuning van een coach. • Je behaalt een diploma, erkend door de Vlaamse Overheid. • Je bent na afstuderen helemaal klaar voor de arbeidsmarkt. • Je ouders behouden het kindergeld. SURF VOOR ALLE INFO NAAR WWW.WERKPLEKLEREN.BE


16

ELIEN KOOS VOOR HET ONDERNEMERSCHAP VIA MAAK WERK VAN JE ZAAK

“Ik heb mijn angst voor het ondernemerschap helemaal overwonnen.”

O

Op de klassieke vraag in het vrienden­ boekje ‘Wat wil je later worden?’, antwoordde de kleine Elien steevast met ‘zelfstandige’. Vandaag blijken haar woorden profetisch te zijn. Na enkele professionele omzwervingen, richtte ze samen met haar vrouw croquebar Tuur op. Daarnaast geeft ze al freelancester workshops rond sociale media.

“Ik was 5 jaar aan de slag als social media trainer bij communicatie­ bureau Talking Heads toen er structurele veranderingen plaatsvonden in het bedrijf. Ik diende mijn ontslag in om thuis alles op een rijtje te zetten en stil te staan bij mijn professionele ambities. Het toeval wil dat het contract van mijn vrouw Marijke toen net ook afliep. Plots vielen alle puzzelstukjes op hun plaats en besloten we om de sprong naar het ondernemerschap te wagen.”

Jullie hebben samen ‘Tuur, Croque Anders’ opgericht. Hoe verliep het proces om je ondernemersidee te vertalen naar de praktijk? “Via de VDAB zijn we in ‘Maak Werk van je Zaak’ gerold (een project waarbij je als werkzoekende begeleiding en opleidingsbudget krijgt bij de uitbouw van je eigen zaak, nvdr). We volgden een workshop bij Starterslabo en gingen op zoek naar een pand in hartje Gent.

Als starter word je overspoeld met informatie.

We stonden net op het punt om een huurcontract te tekenen toen we ons realiseerden dat het zowel praktisch als financieel een beter idee zou zijn om ons te focussen op catering. Marij-

kes vader was vroeger kok aan huis en via hem konden we gemakkelijk aan materiaal geraken. We leveren nu croque monsieurs met verrassende combinaties aan bedrijven en voorzien ook catering op events en feestjes.” Jullie hebben net de croquebar in NEST geopend, de oude bibliotheek op het Woodrow Wilsonplein in Gent die nu dienst doet als creatieve broedplaats voor iedereen die zijn ei kwijt wil. Hoe valt het mee? “Het is een leuke kans om te ontdekken of het ons ligt om dagelijks in een croquebar te staan. Het is wel even aanpassen om een hele dag recht te staan maar we amuseren ons. Naast mijn job bij Tuur geef ik als freelancer ook workshops rond sociale media. Ik geef onder meer advies aan ondernemers hoe ze de reflex kunnen kweken om dagelijks bezig te zijn met sociale media. Wat is een goeie post? Hoe


17

ID-KIT naam

Alain De Ridder deze opleiding gaf hem een boost

basis lastechnieken trots op

het feit dat verschillende lastechnieken nu ook tot zijn vaardigheden behoren

ID-KIT naam

Elien Vanhaesebrouck dit gaf haar een boost

begeleiding van onze startersadviseur via Maak Werk van je Zaak trots op

eigen croquebar Tuur

krijg je inspiratie? Welke tools kunnen je helpen? Het zijn vooral die vragen waarop ik een antwoord formuleer. De afwisseling tussen de workshops die mentaal veel van mij vragen en het eerder fysieke werk in Tuur, ligt mij. Toen ik bij een communicatiebureau werkte, heb ik gemerkt dat ik niet gemaakt ben om fulltime achter een PC te zitten.”

Zoals de ‘springplank naar zelfstandige’, waardoor je als werkzoekende 12 maanden zelfstandige in bijberoep kan zijn zonder dat je je uitkering verliest. Het volledige traject dat we tot hier toe afgelegd hebben, heeft ons veel zelfvertrouwen gegeven. Ik heb dan ook beslist om de springplank te verlaten en volledig zelfstandige in hoofdberoep te worden. Mijn angst Je hebt je onder meer laten begelei- voor het ondernemerschap heb ik den door onze startersadviseur Anja. helemaal overwonnen door Tuur.” Een aanrader? “Als starter word je overspoeld met in- Wat spreekt je precies aan in het formatie. Ik wist bijvoorbeeld te laat onder­nemerschap? dat ik via ‘Maak Werk van je Zaak’ “Toen ik als kind een vriendenboekje bepaalde workshops gratis had kun- moest invullen, antwoordde ik op de nen volgen. De startersadviseur van vraag ‘Wat wil je later worden?’ altijd SYNTRA heeft me de push gegeven met ‘zelfstandige’. Mijn vader was ook om de sprong naar het ondernemer- zelfstandige en ik ging als kind soms schap te wagen. Ze heeft me over de mee naar klanten. Hoe je een klant tot streep getrokken. Er bestaan ook veel klant maakt en hem kan overtuigen opvangnetten die je de kans geven om van je kwaliteiten, dat boeit mij. Als je van het ondernemerschap te proeven. in loondienst bent, is de drempel naar

het ondernemerschap vrij hoog. Het is net alsof er dan geen plaats meer in je hoofd is om creatieve ideeën uit te werken. Toen ik werkzoekend was, kwam die ruimte ineens wel vrij.” Na december verlaten jullie het NEST in Gent. Al concrete plannen over de toekomst? “Daar liggen we nog niet wakker van. Het is vooral het ondernemerschap zelf dat me enorm ligt. Misschien is Tuur wel een opstap naar iets anders. We zien wel.”

Werkzoekend en ondernemers­ ambities? Maak kennis met onze gratis coaching via www.syntra-mvl.be/ maak-werk-van-je-zaak


18

LUC COMBINEERT EEN JOB ALS CIPIER MET EEN EIGEN TRAITEUR- EN CATERINGZAAK

“Angst hebben om te ondernemen is nergens voor nodig.”

ID-KIT naam

Luc Toningr deze opleiding gaf hem een boost

traiteur-banketaannemer trots op

eigen zaak BBQ aan huis www.bbqaanhuislt.be

Het ontbreekt Luc Toningr niet aan lef om zijn carrière over een andere boeg te gooien. 20 jaar geleden startte hij met een slagersopleiding, ging aan de slag in een vleeswarenbedrijf, maar stapte over naar een job als cipier. Omdat zijn passie voor voeding begon te kriebelen, runt hij sinds kort een traiteur- en cateringzaak in bijberoep. Als hij over zijn barbecues aan huis vertelt, gaan zijn ogen harder stralen. “Toen ik 26 jaar was, volgde ik een slagersopleiding. Ik kon meteen in een vleeswarenbedrijf aan de slag maar dit was fysiek zwaar werk. Ik besloot het roer om te gooien en ik werd cipier

in de Nieuwe Wandeling in Gent. Na 14 jaar begon het idee te rijzen om iets te doen met mijn passie voor voeding. Ik heb een tijdje bij een traiteur gewerkt maar stilletjes aan groeide het idee om zelf iets op te starten. Daarom schreef ik me in voor de opleiding traiteur – banket­aannemer bij SYNTRA.” Hoe lukt het om je voltijdse job te combineren met de avondopleiding en je traiteurzaak? “Het is niet altijd eenvoudig om alles gecombineerd te krijgen maar de lessen zijn gelukkig erg praktijkgericht. Ook al is het niet slecht om af en toe wat theorie te krijgen. Het is bijvoorbeeld

handig om nog eens de regels rond tafelschikking te horen. Al had ik vrij veel voorkennis, je leert toch altijd iets bij.” Hoe zou je je cateringzaak omschrijven? Wat typeert je als traiteur? “Ik maak er een punt van om mijn vlees zelf te bereiden en ik zet volledig in op kwaliteit en verse producten. Het artisanale speelt bij mij een belangrijke rol. Daarnaast ben ik een pietje precies: ieder stukje vlees moet perfect gebakken zijn. Ik ga voor het pure: een goed stuk vlees heeft soms niet meer nodig dan wat peper en zout. Ook hygiëne en klantvriendelijkheid zijn één van mijn stokpaardjes.


19

Als ik een offerte­aanvraag krijg, ga ik altijd langs bij de klant. Ongeacht of het voor een feest van 10 of 150 man is. Goeie communicatie is belangrijk en via telefoon of mail kunnen snel misverstanden ontstaan.”

om te ondernemen, maar eigenlijk is dat nergens voor nodig. Het is belangrijk dat je je informeert en een financieel plan opstelt. Maar als je klein start, heb je weinig te verliezen. Het is volgens mij niet nodig om meteen alle materialen nieuw aan te kopen. Ik ben kleinschalig begonnen met een startkapitaal van 1500 euro. Ik kocht Ik heb spijt dat ik de stap een aanhangwagen en een barbecueniet vroeger heb gezet. toestel en ik was vertrokken. Mijn zaak groeit veel sneller dan verwacht. Mijn agenda zit tot twee maanden ver volHoe komt het dat je na een loopbaan geboekt. De complimenten die ik krijg, van 20 jaar de sprong naar het onder- hebben mijn onzekerheid helemaal nemerschap hebt gewaagd? weggenomen. Nu heb ik spijt dat ik “Weet je, een mens heeft vaak schrik niet vroeger de stap heb gezet.”

Hoe ziet je toekomstplan eruit? “Ik leef van dag tot dag maar ik ga me in de toekomst nog verder specialiseren in vegetarische, lactose- en gluten­ vrije maaltijden. Er is daar steeds meer vraag naar en ik hou ervan om mijn creativiteit de vrije loop te laten gaan. Denk maar aan een tricolor van wortel, een kleurrijke salade, een tomaat gevuld met quinoa, … Gerechten verzinnen die goesting doen krijgen om te eten, dat is mijn ding.” Geïnspireerd door Luc zijn verhaal? Surf naar www.syntra-mvl.be/ horeca voor ons boeiend opleidingsaanbod in de sector.


20

ASTRID WIL INCLUSIEF KINDERDAGVERBLIJF OPSTARTEN

“Ik kijk uit naar de dag waarop ik kan starten als zelfstandig onderneemster.”

A

Astrid Herremans volgt een opleiding ‘verantwoordelijke kinder­ opvang’ in campus Asse. Haar ambitie: het opstarten van een kinderdagverblijf waar kinderen met een beperking opgevangen kunnen worden. Haar achtergrond als pediatrisch verpleegster komt daarbij uitstekend van pas.

“Mijn job als kinderverpleegster doe ik supergraag, maar in het ziekenhuis kwam ik geregeld in contact met ouders die moeilijk opvang vonden voor hun kindje met een beperking. Vaak blijven mama’s noodgedwongen thuis omdat hun peuter anders niet de juiste zorgen zou krijgen. Zo kwam ik op het idee om een kinderdagverblijf op te starten waar kinderen met een specifieke zorgbehoefte perfect opgevangen kunnen worden. In zo’n inclusieve kinderopvang zijn de voorzieningen aangepast en komen er geregeld logopedisten en kinesisten over de vloer.”


21

ID-KIT naam

Astrid Herremans deze opleiding gaf haar een boost:

verantwoordelijke kinderopvang trots op

ambities om inclusief kinderopvang op te starten

Hoewel je als kinderverpleegster wettelijk gezien in orde bent om een kinderopvang te starten, besloot je toch om de opleiding ‘verantwoordelijke kinderopvang’ te volgen. “Met mijn diploma als verpleegkundige zou ik in principe kunnen opstarten maar ik wou me toch verder verdiepen in het financiële en administratieve luik dat erbij komt kijken. Voor mijn eindwerk moet ik een fictief kinderdagverblijf opstarten van A tot Z. Uit die oefening leer ik heel wat. De meeste docenten hebben ook zelf een kinderopvang en halen vaak nuttige praktijkvoorbeelden aan.” Wist je al van jongs af aan dat je iets in de zorgsector wou doen? “Toen ik na het middelbaar een studie­ richting moest kiezen, twijfelde ik tussen een opleiding verpleegkundige of lerares. Ik ben ook al 13 jaar lid van de Chiro. Dat ik iets wou doen met kinderen was voor mij al snel duidelijk.

Maar het is niet de bedoeling dat ik zelf fulltime kinderverzorgster word. Het is vooral het totaalplaatje van het runnen van een kinderopvang dat mij aanspreekt: de samenwerking met de ouders, het contact met de kinderen, het verzorgende aspect, het organisatorische…”

deerd ben ga ik terug fulltime werken en zal ik intussen uitkijken naar een geschikt pand.

Het is moeilijk in te schatten wat er mijn pad zal kruisen. Hoewel ik weet dat de vraag naar kinderopvang erg groot is, is er nog altijd de financiële drempel die me wat afschrikt. Het vraagt een grote investering en het eerste jaar draai je quasi geen winst. Daarnaast besef ik ook dat het een Voor mijn eindwerk moet ik immense verantwoordelijkheid is. een fictief kinderdagverblijf Daarom wil ik me op voorhand gronopstarten van A tot Z. Uit die dig informeren en alles van naaldje tot draadje uitpluizen. Eens alles goed geoefening leer ik veel. regeld is, ben ik er vrij zeker van dat ik in mijn opzet zal slagen. Ik kijk enorm uit naar de dag waarop ik kan starten Je combineert de opleiding momen- als zelfstandig onderneemster.” teel met een halftijdse job in het zieken­huis. Hoe zie je de toekomst? Meer info over onze opleidingen “Met mijn onregelmatige uren is het vaak puzzelen om alles rond te krij- kinderopvang vind je op gen maar het lukt wel. Als ik afgestu- www.syntra-mvl.be/kinderopvang


22

ID-KIT naam

Karzan Jan deze opleiding gaf hem een boost

voltijdse dagopleiding PC-technicus en netwerkbeheerder trots op

eigen zaak Kany Company


23

KARZAN RUNT EIGEN ZAAK NA OPLEIDINGEN PC-TECHNICUS EN NETWERKBEHEERDER

“Ik streef altijd naar beter.”

V

Veerkrachtig en ambitieus. Dat is de indruk die Karzan Jan achterlaat als je hem voor het eerst spreekt. 21 jaar geleden was hij assistent-arts in Iraaks-Koerdistan maar noodgedwongen ontvluchtte hij zijn land. Hij deed er alles aan om zijn leven in België zo snel mogelijk op de rails te krijgen. Na een intensieve cursus Nederlands volgde hij een resem opleidingen: PC-technicus, netwerkbeheerder en Cisco Networking Academy. Met de opgedane kennis startte hij zijn eigen zaak Kany Company in hartje Sint-Niklaas.

“Vluchten was niet echt een keuze. Mijn leven was in gevaar en dan handel je instinctief. Zoals je een huis zou ontvluchten bij een zware brand. Je staat dan ook niet stil over wat er zich achter de deur afspeelt. Het enige wat je denkt op zo’n moment is: ‘Ik moet hier weg.’ Maar het was wel aanpassen aan een compleet nieuwe wereld met andere normen en waarden.” De taal leren was wellicht de eerste horde die genomen moest worden. “De taal onder de knie krijgen vond ik niet zo moeilijk. Integendeel: ik deed dat graag. Misschien omdat ik goed Engels kan? Ik ben naar de bib geweest en daar hebben ze mij een cassette gegeven met Nederlandse woorden die ik kon meevolgen in een boekje. Zo heb ik mijn eerste woord-

jes geleerd. Het heeft 7 jaar geduurd Je had de smaak precies goed te pakvoordat mijn papieren in orde waren. ken. Zo leergierig? Mijn vrijheid was dus gelimiteerd. Ik “Ik streef altijd naar beter. Ook hou kon geen huurcontract aangaan of een ik ervan om er uit te springen. Toen opleiding volgen.” ik een eindwerk moest maken, wou ik iets doen wat anders was. Vroeger heb ik nog viool gespeeld en het muziekinstrument gaf mij inspiratie. Zo De opleiding PC-technicus kwam ik op het idee om alle ondervond ik ronduit fantastisch. delen van een computer in een gitaar te bouwen. Het is mijn privécomputer geworden die ik dagelijks gebruik en perfect werkt. Het heeft alle functies Liep je al lang rond met het idee om die een computer moet hebben met een opleiding PC-technicus te volgen? de charme van een gitaar. De docent “De IT-wereld was compleet nieuw voor was er meteen verliefd op.” mij en ik zag daar toekomst in. Als ik iets niet kan of weet, voel ik de drang Je runt al een aantal jaren Kany Comom mij in die materie te verdiepen. De pany in Sint-Niklaas. Komt de kennis opleiding PC-technicus was al opge- die je hebt opgedaan bij SYNTRA goed start toen ik me wou inschrijven. De van pas in je zaak? docent twijfelde even of hij me wel nog “Zeker. We zijn gespecialiseerd in alles zou toelaten. wat computers en gsm’s aangaat en bieden ook een geldtransferservice In het begin had ik het moeilijk om aan. Ik doe hier alles zelf: het uitrolhet dialect en de vaktermen te begrij- len van een netwerk, de installatie van pen maar iedere dag ging ik blij naar printers en de reparatie van compuhuis omdat ik nieuwe dingen had ters. Mijn ambitie is om internationaal geleerd. Ik vond de opleiding ronduit te gaan. Ik zou graag de zaak verder fantastisch en ik heb er enorm veel uitbreiden en vestigingen opstarten in aan gehad. Het niveau was wel vrij andere Europese landen. Ik zei het al: hoog. Omdat ik zo enthousiast was ik streef steeds naar meer en beter.” over de opleiding heb ik me na afstuderen meteen ingeschreven voor Benieuwd naar de opleidingen een opleiding netwerkbeheerder. En waar Karzan zo enthousiast over is? na die opleiding volgde ik nog een Surf naar www.syntra-mvl.be/ Cisco-opleiding.” hardware en ontdek er alles over.


24

LISA VOLGDE EEN OPLEIDING HONDENTRIMMER EN WERKT NU IN DE ZAAK VAN HAAR DOCENTE

“De job is niet te onderschatten maar het is een passie.” ID-KIT naam

Lisa Wésel deze opleiding gaf haar een boost

hondentrimmer trots op

kon na de opleiding meteen aan de slag in hondentrimsalon van docente

L

Lisa Wésel is helemaal zot van dieren. De opleiding hondentrimmer was dan ook op haar lijf geschreven. Na afstuderen kon ze aan de slag blijven in de zaak van haar docente.

En die praktijk is nodig om zoveel mogelijk vachten van al die verschillende hondenrassen te leren kennen. Honden­trimmer is zo’n uitgebreid be­roep dat het onmogelijk is om alle rassen en vachten op school te leren “Ik volgde een opleiding dierenzorg in kennen. In de lessen krijg je een zeer de middelbare school en ik wist me- goede basis mee waar je later mee teen dat ik iets met honden wou doen. aan de slag kan. Zo volg ik maandeAlleen wist ik niet goed wat. Toen ik lijks workshops sinds ik de opleiding stage liep in het hondentrimsalon gestart ben. Ook ga ik af en toe naar van Aicha Vermeulen was het voor het buitenland om bij te leren van inmij meteen duidelijk: dit is iets voor ternationale trimmers. Het is een job mij. Aicha is docente in de opleiding waarbij het belangrijk is om bij te blijhondentrimmer – pensionhouder en ven en jezelf te verbeteren.” zij raadde mij de opleiding aan. Wat vond je van de docenten? Tevreden van de opleiding? “Docente Aicha slaagt er bijzonder “Zeker. Het is één van de weinige op- goed in om haar passie door te geven leidingen waar je zoveel praktijk krijgt. en de cursisten gemotiveerd te houden.


25

het dagelijks doet. Daarom schrikt het me wat af om zelfstandige te worden. Misschien dat ik later in bijberoep als zelfstandige aan de slag ga, maar het vraagt ook veel investering in materialen. Iets om over na te denken…”

Tijdens de opleiding merk je dat de docenten veel ervaring hebben in het vak.

Als je een dipje hebt, pept ze je op en sleurt ze je er door. Ook bij de andere docenten merk je dat ze veel ervaring hebben in het vak. Anatomie wordt bijvoorbeeld gegeven door een dierenarts. Het is niet zo dat de les­gevers uit hun boek voorlezen. Het is wel een opleiding waar wat inspanning van je verwacht wordt. Zo moet je voor de praktijklessen zelf honden mee­nemen wat veel organisatie vraagt. Maar als je een passie voor honden hebt, is de opleiding een absolute aanrader.” Na de opleiding kon je aan de slag in het hondentrimsalon van je docente. Een toffe job? “In het begin beperkte mijn taak zich tot het ontklitten, wassen en klaarzetten van honden maar vandaag heb

ik het vak van A tot Z in de vingers. Het salon breidt binnenkort uit en dan is het de bedoeling dat ik de verantwoordelijkheid op mij neem als Aicha afwezig is. Dan sta ik niet alleen in voor de klanten maar moet ik ook de winkel openhouden en de dieren van het pension verzorgen. Die afwisseling maakt de job boeiend.” Waar moet je als hondentrimmer goed in zijn? “Je moet vooral veel geduld hebben want niet iedere hond is even gemakkelijk om mee te werken. Sommige worden agressief en daar moet je mee om kunnen. Fysiek is de job niet te onder­schatten maar als het een passie is, blijf je er voor gaan. Je beseft pas hoe zwaar het is eens je

Je doet ook mee aan wedstrijden voor hondentrimmers en niet zonder succes. Je mag al drie trofeeën op je kast zetten. Hoe verloopt zo’n wedstrijd precies? “Zo’n wedstrijd vraagt veel voorbereiding. Je hondje moet veel vacht hebben en moet goed onderhouden zijn of je maakt weinig kans. Mijn liefde voor honden is zo groot dat ik overweeg om nog twee honden bij te nemen. Ik zou erg graag nog een poedel en een bichon frisé hebben. Mochten ze later geschikt blijken voor een wedstrijd, is dat ook mooi meegenomen. Maar lang niet elke hond kan je voor trimwedstrijden gebruiken. Als het je eigen hond is, heb je wel een voetje voor. Als baasje ken je ze door en door en kan je ze mooi leren stilstaan wanneer de jury langskomt. Bovendien krijgen ze dan veel aandacht en knuffels wat ze super vinden.”

Wil je van je passie voor dieren ook je beroep maken? Surf naar www.syntra-mvl.be/ hondentrimmer en ontdek alle details over de opleiding.


26

Na deze opleiding zou ik graag met een vriendin een koffiehuisje met zoete gerechten starten.

ID-KIT naam

Ellen De Waegemaeker opleidingsboost

voltijdse dagopleiding brood- en banketbakker trots op

De patisserie vind ik het leukste in deze opleiding. Onze docent Frans is top en leert ons de stiel echt aan.

De theorie is niet te onderschatten maar de praktijk is bijzonder leuk.

ID-KIT naam

Sally De Sutter

opleidingsboost

voltijdse dagopleiding schoonheidsspecialiste trots op

Ik wilde al van kleins af aan iets in de schoonheid doen maar mijn ouders wilden dat ik eerst een zevende jaar kantoor zou volgen. Ik ben blij dat ik nu mijn droom kan waarmaken.


27

Veel praktijk is erg belangrijk als je kapster wil worden en hier krijg ik alle skills in de vingers.

ID-KIT naam

Sharon Van Laere opleidingsboost

voltijdse dagopleiding kapper trots op

Ik heb 2 jaar in het onderwijs gestaan maar ik wou van jongs af aan al kapster worden. Nu ga ik er voluit voor.

ONDERNEMEN IN VLAANDEREN KENNIS MAAKT MACHTIG 09.11.2017 Flanders Expo Gent

#ikonderneem

HONGER NAAR ONDERNEMEN?

VERSLIND KENNIS OP ONDERNEMEN IN VLAANDEREN, DE ONE STOP SHOP VOOR ELKE BEDRIJFSLEIDER

Een initiatief van:

In samenwerking met:

Met de steun van:

OB69256

MEER INFO op www.ondernemeninvlaanderen.be


Wil je ook je verhaal kwijt in BOOST? o 01 n ST

BOO 6 il

201

20 BRAM HEE FT DANKZI J LEERTIJD EEN VAST CONTRACT OP ZAK

o 2 n T BOOS 0

r 2016 septembe

T GAT RG E VIND LEDEBE 08 ELIN ARKT IN IN DE M

NIERS­ KRUIDE OPENT OOR IN 05 YVES OOR&M ZAAK M GENT. AR ERS NA ZET KO IN 10 LORE ALS KAPITE B EEN JO DER­ : IS ON DE TEST OR MIJ? 18 DOE IETS VO NEMEN N T METEE ALI VIND EIDING 20 MAG DAGOPL GEVER JOB NA RM CH VO GRAFIS

21 LEERJONGERE DIETHER WON EEN STAGE BIJ RESTAURANT THE JANE VAN SERGIO HERMAN

06 LESLEY OPE ARTISANALE NT EIGEN BAKKERIJ 10 ABDUL MAAKT AM BITIES ALS BOEKH OUDER WA AR 12 ALAIN SCH OOLT ZICH OM TOT LAS SER 5/07/2016

L.indd

016_FINA

ost_april2

Syntra_Bo

o 4 0 n T S O O B

2017 augustus

18 DOKWERKS TER FRANCISCA KIEST VOOR EEN CARRIÈ RESWITCH

14:20:54

04 THOMAS START LUNCHHUIS EN PROEFWINKEL IN ASSE

1

11 MAXIME VERVAARDIGDE Syntra_Boost_ april_2017-3MW ZIJN BRIL VOLLEDIG ZELF UIT Y.indd 1 EEN OUD SKATEBOARD

09 VALERIE VOLGT EEN OPLEIDING ORTHOPEDISCH SCHOENTECHNOLOOG

12 JOSEFIEN KREEG ALLES MET DE PAPLEPEL MEE

3/04/17 08:51

23 STÉPHANIE WAAGDE HAAR KANS OM UIT TE PAKKEN MET HAAR ONDERNEMERSIDEE

08 CÉLINE WERD DOOR ONDERNEMERSCOACH KLAARGESTOOMD VOOR DE ARBEIDSMARKT 10 BRAM IS GELUIDSTECHNICUS BIJ BLACK BOX REVELATION 20 ASTRID WIL INCLUSIEF KINDERDAGVERBLIJF OPSTARTEN

Syntra_Boost_september2016.indd 1

18/08/16 09:21

BEN JE EEN (EX)-CURSIST BIJ SYNTRA MIDDEN-VLAANDEREN EN WIL JE GETUIGEN OVER JE OPLEIDING? Laat ons iets weten via www.syntra-mvl.be/boost en wie weet lees je binnenkort jouw verhaal in de volgende BOOST.

volg ons op

www.syntra-mvl.be

Verantwoordelijke uitgever: Thierry Semey, SYNTRA Midden-Vlaanderen VZW, Nachtegaalstraat 8W1, 9240 Zele

A pr

o 03 n T S O O B

april 2017

Profile for SYNTRA Midden-Vlaanderen

Boost 4.0  

In dit magazine pakken we uit met succesvolle verhalen van cursisten waar we trots op zijn. Laat je inspireren door hun ondernemingszin. Of...

Boost 4.0  

In dit magazine pakken we uit met succesvolle verhalen van cursisten waar we trots op zijn. Laat je inspireren door hun ondernemingszin. Of...

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded