Boost 2.0

Page 1

2 0 n T S O BO

16 0 2 r e b m septe

o

21 LEERJONGERE DIETHER WON EEN STAGE BIJ RESTAURANT THE JANE VAN SERGIO HERMAN

04 THOMAS START LUNCHHUIS EN PROEFWINKEL IN ASSE 11 MAXIME VERVAARDIGDE ZIJN BRIL VOLLEDIG ZELF UIT EEN OUD SKATEBOARD 12 JOSEFIEN KREEG ALLES MET DE PAPLEPEL MEE 23 STÉPHANIE WAAGDE HAAR KANS OM UIT TE PAKKEN MET HAAR ONDERNEMERSIDEE


2

INHOUDSOPGAVE

23 STÉPHANIE WAAGDE HAAR KANS OM UIT TE PAKKEN MET HAAR ONDERNEMERSIDEE

04

11

12

Thomas start lunchhuis en proefwinkel in Asse

Maxime vervaardigde zijn bril volledig zelf uit een oud skateboard

Josefien kreeg alles met de paplepel mee


3

07

Leerjongere Melissa werkt al sinds december 2011 met hart en ziel in de zorgsector

08

Leerjongere schrijnwerker heeft ambitie om op eigen houtje te starten

14

Tinne begeleidt cursisten, (leer)bedrijven en docenten bij het leren op de werkvloer

15

Ondernemerscoach: Voor alle SYNTRA-cursisten met ondernemersambities

18

BOOSTER in de kijker

21

Leerjongere Diether won een stage bij restaurant The Jane van Sergio Herman

24

Luc volgde een opleiding tot gecertificeerd installateur van hernieuwbare energie

27

Nieuw concept voor de achtste editie van Ondernemen in Vlaanderen

26

16 Justine en Hans gingen de uitdaging aan om samen een beenhouwerij over te nemen


4

THOMAS START LUNCHHUIS EN PROEFWINKEL IN ASSE

“Advies en beleving, dat is de kracht van de Smaakmarkt.” PROEVEN EN COMBINEREN Hoewel de Smaakmarkt ook enkele bieren aanbiedt, is het slechts een klein onderdeel van het assortiment. Komt de opleiding zytholoog dan wel van pas?

T

Thomas Boone, cursist zytholoog (bierkenner) richtte eind maart op de Steenweg in Asse de Smaakmarkt op, een uniek lunch- en winkelconcept waarbij je alles kan kopen wat op de lunchkaart staat. En dat valt bij de klanten enorm in de smaak. “Een echte meerwaarde voor Asse. Helemaal fan!” zegt één van de commentaren op de Facebookpagina.

VRIJHEID EN GROEI Met de Smaakmarkt heeft Thomas de stap naar volledige zelfstandigheid gezet. En daar heeft hij, ondanks de uitgebreide administratie, nog geen moment spijt van gehad. “Ik had er écht goesting in”, legt hij uit. “Nu “Zeer zeker”, antwoordt Thomas. “Toen heb ik de volledige vrijheid om de ik twee jaar geleden aan de opleiding Smaakmarkt verder uit te bouwen. begon, wist ik nog niet 100% zeker Zo zullen we in de toekomst het wat ik ermee zou doen. Geleidelijk assortiment verder uitbreiden aan groeide het idee voor de Smaak- met verschillende kazen. Daarmarkt, en hoewel bier hierin geen gro- naast willen we ons met onze te rol speelt, wil ik de opleiding toch geschenkmanden vol lekkere, afmaken. lokale en duurzame producten meer richten tot bedrijven. We De cursus is veel ruimer dan enkel het zijn goed bezig, en ik heb veel biergegeven. In het eerste jaar komt zin om te ontdekken wat de vooral de theorie aan bod, terwijl het toekomst brengt.” tweede jaar erg praktijkgericht is. Je leert proeven, over voeding nadenken, welke voedings­middelen en smaken gecombineerd kunnen worden… en daarin adviseer ik nu mijn klanten.”

MEERWAARDE VAN DE GROEP “Bovendien is het niet alleen een leerzame, maar ook een erg fijne en ontspannende opleiding”, gaat Thomas verder. “In het eerste jaar zijn er enkele brouwerijbezoeken die een interes“Mensen kopen meer en meer op het sante blik achter de schermen bieden. internet, dus het wordt des te belangrijker om een verschil te maken”, legt Maar ook van mijn mede­cursisten heb Thomas uit. “Wij geloven zeer sterk ik veel geleerd. Naast de hobbyisten, in advies en beleving. Onze produc- zoals aanvankelijk ook ik, zitten er in ten zijn lekker, duurzaam en zoveel mijn groep ook mensen die al profesmogelijk lokaal. Als ze niet lokaal te sioneel met het vak bezig zijn. Hun vinden zijn, kiezen we voor dagverse concrete tips en praktijkervaring vormen een echte meerwaarde.” BIO-varianten.” Ontdek onze opleidingen rond wijn, bier en koffie op www.syntra-mvl.be/wijn-bier-en-koffie

100% LOKAAL OF BIO


5

ID-KIT naam

Thomas Boone deze opleiding gaf hem een boost

Zytholoog (bierkenner) trots op

lunchhuis en proefwinkel De Smaakmarkt www.smaakmarkt.be

In de Smaakmarkt kan je alles kopen wat op de lunchkaart staat.

Het assortiment wordt binnenkort uitgebreid met heerlijke kazen.

Geschenkmanden vol lekkere producten zijn de specialiteit.


6

ID-KIT naam

Melissa Clauwaert deze opleidingen gaven haar een boost

Leertijd logistiek helper in de zorg en leertijd verzorgende/zorgkundige


7

LEERJONGERE MELISSA WERKT AL SINDS DECEMBER 2011 MET HART EN ZIEL IN DE ZORGSECTOR

“Werken in de zorg is een roeping.”

M

Melissa Clauwaert volgde als leerjongere twee opleidingen in de zorgsector en werkt al sinds december 2011 met hart en ziel in een woon- en zorgcentrum. Andere mensen een goed gevoel geven, daar doet ze het voor. In juni 2016 studeerde ze af als zorgkundige maar ze blaakt van de energie om nog een opleiding tot verpleegkundige te starten.

“Ik heb altijd al iets willen doen in de zorg. Toen de leertijdopleiding ‘logistiek helper in de zorg’ er kwam, was ik er dan ook als de kippen bij om me in te schrijven. Net nadat ik mijn diploma behaalde, werd de 3-jarige leertijd­ opleiding ‘verzorgende/zorgkundige’ in het leven geroepen. Ik twijfelde geen minuut en schreef me meteen in.” Beantwoordde de opleiding aan je verwachtingen? “Absoluut, ik zou de opleiding zeker aanraden aan iedereen die in de zorgsector aan de slag wil. Ik vind het een groot voordeel dat onze leerkracht een verpleegkundige is met een eigen thuispraktijk. Je krijgt les van iemand die in het beroep staat en dat is altijd een pak interessanter dan de theorie die je er zelf kan op nalezen.”

molen waardoor je je een goed beeld kan vormen van wat de job effectief inhoudt. Wat spreekt jou aan in het beroep? “Werken in de zorgsector is een roeping. Het moet echt in je zitten want het vereist een bepaalde ingesteldheid die je onmogelijk kan aanleren. Wat mij aanspreekt is het sociale en menselijke aspect van de job. Het respect van de bewoners dat je terugkrijgt, geeft enorm veel voldoening. Na iedere werkdag keer ik blij en opgelucht naar huis omdat ik iemand heb kunnen helpen. Het voornaamste vind ik om de bewoners een goed gevoel te geven. Hier zijn ze niet zomaar een nummer. Na verloop van tijd heb je ook een band met hen opgebouwd. Zelfs als ik afgestudeerd ben, zien ze me hier zeker nog terug in het WZC De Zilvermolen.”

“Het woon- en zorgcentrum (WZC) De Zilvermolen geeft leerjongeren echt kansen. Ik ben hen daar enorm dankbaar voor. Als je fouten maakt, word je er niet meteen op afgerekend. Ze gaan je stimuleren om je te herpakken. Zo was ik vroeger een flapuit maar heb ik nu geleerd om twee keer na te denken voordat ik iets zeg. Ik heb al de opmerking gekregen dat ik daar enorm in gegroeid ben.”

Je krijgt les van iemand die in het beroep staat en dat is altijd een pak interessanter dan enkel de theorie.

Je hebt nu zes jaar lang leren en werken gecombineerd via de leertijd en nog is je leerhonger niet gestild? “Begrijp me niet verkeerd: zorgkundige vind ik een fantastische job maar op aanraden van mijn leerkracht en partner, ga ik in september een opleiding Je bent al enkele jaren aan de slag Hoe was het om op jonge leeftijd tot verpleegkundige aanvatten. Ik wil in woon- en zorgcentrum De Zilver- meteen op de werkvloer terecht te ook hier volledig voor gaan.” komen?

LEERTIJD: WERKEN EN LEREN MET EEN LEERCONTRACT Steek je graag je handen uit de mouwen en wil je een leuk vak leren in de praktijk? De leertijd combineert leren en werken voor jongeren tussen 15 en 25 jaar.

In een notendop: • Je werkt 4 dagen, je gaat 1 dag naar school • Je ontvangt iedere maand een leervergoeding • Je behaalt een officieel diploma secundair onderwijs • Je ouders behouden het kindergeld

Meer weten? Surf naar www.leertijd.be


8

LEERJONGERE SCHRIJNWERKER HEEFT AMBITIE OM OP EIGEN HOUTJE TE STARTEN

“Hard werken schrikt me niet af.”

M

Maarten Myncke was 16 toen hij zich of ik interesse heb om de zaak in enniet thuis voelde op de schoolban- kele jaren over te nemen.” ken en zich inschreef voor de leertijdopleiding schrijnwerkerij. Dat hij uit het juiste hout gesneden was voor de leertijd blijkt drie jaar later. Je moet echt Maarten is nog steeds aan de slag gemotiveerd zijn om er bij Meubel­makerij De Verbinding iets van te maken. in Sint-Denijs-Westrem waar hij de knepen van het vak geleerd heeft.

Hoe kwam je erbij om je in te schrijven voor de leertijd? “Het was eigenlijk mijn vader die de leertijd aanraadde. Ik vond mijn draai niet op school en zelf had hij ook de bakkerstiel via een leertijdopleiding onder de knie gekregen. Een hele dag stilzitten is niet mijn ding. De leertijd was dan ook meteen mijn goesting door de vele praktijk. Let op, evident is het niet. Je moet echt gemotiveerd zijn om er iets van te maken. Je vakanties vallen weg, je moet elke dag op tijd op je werk zijn en je moet je handen uit de mouwen steken.”

En? Is het ondernemerschap iets waarvoor je open staat? “Het ondernemerschap schrikt me zeker niet af. Ik ben niet bang om hard te werken. Ik heb zelfs mijn attest bedrijfsbeheer al behaald omdat ik met het idee speel om samen met mijn zus een interieurbedrijf op te starten. Zij is bouwtechnisch tekenaar bij een architect. We zouden dus een perfect duo kunnen vormen. Maar we gaan niets overhaasten. In september start ik in bijberoep als meubelmaker. Binnen een vijftal jaar is het mijn ambitie om mijn bijberoep tot hoofdberoep uit te Vertel eens wat meer over je werkplek. bouwen.” “Ik ben aan de slag als meubelmaker bij schrijnwerker Wim Van Lancker in Sint-Denijs-Westrem. Ik maak meu- Maarten start in september als bels op maat en ga ze ook plaatsen bij schrijnwerker in bijberoep. Interesse klanten. Het is leuk om iedere dag iets in op maat gemaakte meubels? nieuws te doen. Al moet je ook goed je Contacteer hem via 0477 60 20 54. hoofd erbij houden want je werkt met duur materiaal. Maar mijn patroon is Meer info over onze bouw- en hout­ een goeie leermeester. Hij heeft me de opleidingen vind je op: stiel geleerd en heeft zelfs al gepolst www.syntra-mvl.be/bouw


9

ID-KIT naam

Maarten Myncke deze opleiding gaf hem een boost

Leertijd schrijnwerkerij


10

ID-KIT naam

Maxime Van Der Eecken deze opleiding gaf hem een boost

Opticien

trots op

zijn zelfgemaakte bril. Bekijk het montagefilmpje op www.vandereecken.info


11

MAXIME VERVAARDIGDE ZIJN BRIL VOLLEDIG ZELF UIT EEN OUD SKATEBOARD

“Dankzij deze opleiding verbreed ik mijn kennis.”

M

Maxime Van Der Eecken werkte al een dikke twee jaar voor één van de grootste optiekketens in België, toen hij op een dag via het intranet een bericht zag verschijnen over de opleiding Opticien – Optometrist bij SYNRA Midden-Vlaanderen. Waarom niet, dacht hij? Hij schreef zich in. “Ik wou me verder professionaliseren. En daar heb ik nog geen moment spijt van gehad.”

KENNIS EN VERDIEPING Het is nochtans geen lichte opleiding. In een opleidingstraject van drie jaar wordt dieper ingegaan op de knepen van het optiekersvak.

Er is de stiekeme droom om ooit, in de verre toekomst, mijn eigen optiekzaak te kunnen starten.

We hebben ook vakken als pathologie, om bepaalde oogziekten te kunnen herkennen. Al deze theorie is echter noodzakelijk om de praktijk te kunnen kaderen. Ik heb wel al wat praktijkervaring vanuit mijn huidige job, en dankzij de theorie heb ik deze echt kunnen uitdiepen.” NAAR DE PRAKTIJK Uiteraard biedt de opleiding ook heel wat ruimte voor praktijkoefeningen. Dat gaat van het afnemen van oogtesten en het slijpen van glazen tot… het maken van een bril. Trots toont Maxime zijn exemplaar dat hij volledig zelf vervaardigd heeft. “Het montuur heb ik gemaakt uit een oud skateboard, en de glazen zijn met de hand geslepen.” Het resultaat is licht, modern en ronduit indrukwekkend. In een filmpje van 4 minuten kan je het proces volgen. “In werkelijkheid heeft het wel wat langer geduurd”, vertelt Maxime. “Ik denk dat ik er in totaal ongeveer 24 uur aan gewerkt heb.”

afnemen van oogtesten aan bod zullen komen. Er is ook de mogelijkheid om bedrijfsbeheer te volgen, om zo volledig voorbereid te zijn op het werken als zelfstandige. En hoe ziet hij de toekomst nadat hij zijn diploma op zak heeft? “Er is de stiekeme droom om ooit, in de verre toekomst, mijn eigen optiekzaak te kunnen starten. Maar zover is het nog lang niet. Zelfs na het behalen van mijn diploma heb ik nog heel wat ervaring op te doen.” En wat met de brillen? Vinden we over enkele jaren in de betere optiekzaak naast de bekende brilmerken ook monturen van het merk “Max”? “Zou dat niet fijn zijn?”, droomt Maxime luidop. “Wie weet is er wel een markt voor?” Misschien wel, maar dat zou ons naar een heel ander verhaal brengen. “We zien wel wat de volgende jaren brengen”, eindigt hij. “Ik weet in ieder geval dat ik zeer tevreden ben met de richting dat het nu al uitgaat.”

BRILLEN “MAX” “Ik dacht aanvankelijk dat het gemak- Maxime heeft nu zijn tweede jaar van Ontdek de opleiding tot opticien kelijker ging zijn”, geeft Maxime toe. de opleiding beëindigd. Hij kijkt al- en andere paramedische beroepen “Er komt best wel wat theorie bij kij- vast uit naar het derde en laatste jaar, www.syntra-mvl.be/para­medischeken: technologie, optica, scheikunde… waarin nog meer optometrie en het diensten


12

JOSEFIEN KREEG ALLES MET DE PAPLEPEL MEE

“De opleiding bracht letterlijk fleur in mijn leven.”

W

We ontmoeten Josefien Goethals in de groene serres van Kruiden Claus in Kruishoutem, een plek waar ze zich als een vis in het water voelt. Josefien heeft net haar jaar Meester-Florist met glans beëindigd, als vervolmaking van de opleiding Florist die ze eerder bij SYNTRA Midden-­ Vlaanderen volgde.

en orthopedagogie gevolgd en ben getrouwd met een gepassioneerd tuinontwerper. Floristiek brengt de creatieve insteek en mensenkennis samen. Het is voor mij een uitlaatklep die me tot rust brengt. Wat ik er echter vooral leuk aan vind, is dat je er drie personen gelukkig mee maakt: de klant, de persoon voor wie de klant iets koopt, en jezelf. Bovendien vind ik het intrigeDRIE PERSONEN GELUKKIG rend dat tijdens alle belangrijke mo“Bij mijn eigen trouw heb ik samen­ menten in een mensenleven bloemen gewerkt met een floriste, en dat was aanwezig zijn, hoe subtiel ook.” de aanzet om met de opleiding te starten”, vertelt Josefien. “Alle puzzel­ BASIS EN VERDIEPING stukjes kwamen samen. Als (klein) De opleiding tot Meester-Florist heeft dochter van een artistieke (groot) in totaal drie jaar geduurd. “Toch was moeder heb ik de mogelijkheden van het ideaal te combineren met mijn job kleurencombinaties met de paplepel en gezin”, gaat Josefien verder. “Het meegekregen. Ik heb kunstonderwijs ritme van één avond in de week sloot


13

ID-KIT naam

Josefien Goethals deze opleidingen gaven haar een boost

Florist en Meester-Florist trots op

het ontwikkelen van een eigen stijl die door zowel collega-floristen als hobby­ isten (h)erkend wordt www.fienfleur.be

goed aan bij mijn levensstijl. De les- die erg complementair zijn. Ze hebsen gaan van plantkunde tot concrete ben elk hun eigen insteek, waardoor je technieken, vorm- en kleurenleer en verschillende ideeën en visies krijgt.” diverse bloemschikkingen. Je krijgt een zeer degelijke en brede basis. Vervolgens is het aan jou om te bepalen hoe je het verder invult. SYNTRA Ik maak er drie Midden-Vlaanderen organiseert bijvoorbeeld korte cursussen voor mees- personen gelukkig mee: ter-floristen. Zo kan je je verder verde klant, de persoon diepen in bepaalde technieken.” EIGEN STIJL “Wat ik zeer goed vond aan de opleiding is dat de groepen niet te groot zijn. We zijn gestart met 18. Het is erg mooi om te zien hoe iedereen doorheen de lessen een eigen stijl begint te ontwikkelen. Je leert veel van elkaar. Daarnaast krijg je les van twee docenten

voor wie de klant iets koopt, en mezelf.

met haar eigen zaak in bijberoep. In haar bloemenatelier FienFleur kunnen klanten creatieve bloemwerken op bestelling kopen. Alles wordt met zorg en liefde voor de natuur gemaakt. “Ik hoop om binnen vijf jaar als voltijds zelfstandige aan de slag te kunnen gaan. Zo wil ik het bloemenatelier verder uitbreiden, en me verder toespitsen op het geven van workshops. Maar ook grotere evenementen zoals huwelijken en business gerelateerde evenementen wil ik nog meer met mijn bloemwerken opfleuren.”

OPFLEUREN Voor alle opleidingen groen en tuin Hoe ziet Josefien de toekomst, nu ze zichzelf meester-florist mag noe- surf naar www.syntra-mvl.be/groenmen? Sinds oktober 2015 is ze gestart en-tuin


14

TINNE BEGELEIDT CURSISTEN, (LEER)BEDRIJVEN EN DOCENTEN BIJ HET LEREN OP DE WERKVLOER

S

inds april 2016 is SYNTRA Midden-Vlaanderen een nieuwe collega rijker. Tinne Caluwaerts staat als werkplekcoach in voor de begeleiding en opvolging van cursisten, bedrijven en docenten bij het werkplekleren. “Werkplekleren betekent dat je meer dan de helft van je opleidingstijd leert in een bedrijf. Alles wat je voor het gekozen beroep moet kunnen en kennen, krijg je dus op de werkvloer onder de knie. Daarnaast krijg je als cursist les op een SYNTRA-campus waar de ervaren docenten zoveel mogelijk inspelen op wat je in het bedrijf geleerd hebt. Mijn rol bestaat erin om zowel de cursisten, de docenten als het bedrijf intensief te begeleiden zodat alle partijen het maximum uit de opleiding halen.”

“Belangrijkste is dat de cursist staat te popelen om aan de slag te gaan.”

Wat houdt die begeleiding concreet in? “De begeleiding start eigenlijk al vanaf het prille begin. Eerst toets ik af wat de verwachtingen van de cursist zijn om na te gaan welk type bedrijf het best bij de cursist past. Het is enorm belangrijk dat er een match is tussen de werkgever en de jongere. De begeleider in het bedrijf staat er niet alleen voor. Zo geef ik alle nodige info over de aanpak, de evaluatie en andere praktische zaken. Ook de docenten betrekken we mee in het verhaal want het is de bedoeling dat zij hun lessen afstemmen op de vaardigheden die in het bedrijf aangeleerd werden. Ik zorg er dus


15

voor dat de samenwerking tussen het bedrijf, de cursist en de docent goed verloopt zodat de cursist de competenties verwerft die hij/zij nodig heeft om het gekozen beroep uit te oefenen.”

met het ontwikkelen van een competentietool. Leg eens uit. “Wij zijn volop bezig met het ontwikkelen van een instrument of tool die toelaat om op te volgen wat de cursist al geleerd heeft.

Hoe weet een cursist of zo’n duale opleidingsvorm iets voor hem/haar is? “Eerst en vooral is het belangrijk dat je Ik zorg er voor dat de graag al doende leert en dat je staat te samenwerking tussen het popelen om in de praktijk aan de slag bedrijf, de cursist en de te gaan. Bij werkplekleren (of duaal leren) krijg je het beroep dus in de docent goed verloopt zodat vingers door je handen uit de moude cursist de competenties wen te steken en effectief aan de slag verwerft die hij/zij nodig te gaan. Het grote voordeel is dat je een heleboel werkervaring opdoet die heeft om het gekozen erg goed van pas komt als je een job beroep uit te oefenen. zoekt. Want de kans op tewerkstelling is veel groter als je praktijkervaring kan voorleggen.” Het komt er op neer dat de begeleider in het bedrijf op een heel eenvoudige Als werkplekcoach ben je ook bezig manier kan aangeven in hoeverre een

cursist bepaalde vaardigheden onder de knie heeft. Het is de bedoeling dat de docent met zijn lessen inspeelt op de resultaten van die meting.” Je praat enorm geëngageerd over het werkplekleren. Een functie die je precies op je lijf geschreven is. “Klopt. Ik heb 9 jaar in het secundair onderwijs les gegeven en heb ook bij de VDAB jongeren begeleid bij hun zoektocht naar werk. In deze functie kan ik mijn expertise in deze twee domeinen perfect verenigen. Alles wat met opleiden te maken heeft, boeit mij mateloos. Zo volg ik momenteel in mijn vrije tijd de master opleidings- en onderwijswetenschappen. Het is enorm interessant om de theorieën en modellen te vertalen naar mijn dagelijkse job als werkplekcoach.”

DE ONDERNEMERSCOACH

VOOR ALLE SYNTRA-CURSISTEN MET ONDERNEMERSAMBITIES JE DROOMT VAN EEN EIGEN ZAAK MAAR… • Je hebt angst voor de sprong in het onbekende • Je hebt financiële vragen bij je plannen • Je wil de haalbaarheid van je ondernemersidee bij een objectief persoon aftoetsen • Je wil meer weten over juridische vormen, startvoorwaarden, subsidies, steunmaatregelen, … • Je wil je eigen valkuilen en stresssignalen leren herkennen • …

Kortom, vraag je je af of het ondernemerschap écht wel iets voor jou is? Of ben je al goed op weg maar heb je nog ondernemersvragen? Als cursist bij SYNTRA Midden-Vlaanderen kan je op elk moment met al je bekommernissen en twijfels bij onze ondernemerscoach terecht. Deze stelt zich flexibel op naar tijdstip en campus en past zich aan naar wat voor jou als cursist haalbaar is. Bovendien is deze dienstverlening helemaal gratis.

Wat kan de ondernemerscoach voor jou betekenen? • Volledig neutraal en objectief advies • Vast aanspreekpunt • 1-op-1 coaching • Ondersteuning volledig afgestemd op jouw vraag

De dienstverlening van de ondernemerscoach is gratis voor alle cursisten van SYNTRA Midden-Vlaanderen.


16

JUSTINE EN HANS GINGEN DE UITDAGING AAN OM SAMEN EEN BEENHOUWERIJ OVER TE NEMEN

“We geloven in de sterkte van een duurzame, lokale economie.”

D

De winkelbel rinkelt gezellig wanneer we slagerij Den Eeuwigen Been­houwer in Herzele bezoeken. In de toonbank lonken de worstjes en andere vleeswaren verleidelijk. “95% van wat in onze toonbank ligt, hebben we zelf bereid”, vertelt Justine Neyens trots. “Naar de toekomst toe willen we hier zelfs 100% van maken”, voegt Hans Mertens, haar partner, toe.

GEDREVEN VAKSPECIALISTEN Justine en Hans hebben allebei de opleiding slager bij SYNTRA Midden-­ Vlaanderen gevolgd, maar niet op hetzelfde ogenblik en niet op dezelfde manier. “Ik ben gestart met een leertijdopleiding, omdat ik nog geen 18 jaar was toen ik aan de opleiding begon”, legt Justine uit. “Zo heb ik gedurende drie jaar vier vijfde bij een leermeester gewerkt. Eén dag in de week had ik les. Dit was de ideale combinatie van theorie en praktijk.”

’s avonds les. Ook bij hem gingen theorie en praktijk hand in hand. “We kunnen de opleiding bij SYNTRA Midden-­Vlaanderen alleen maar aanraden”, vertellen beiden enthousiast. “De campus in Gent heeft een volledig vernieuwde infrastructuur en ook de docenten zijn stuk voor stuk specialisten die de liefde voor het vak met veel enthousiasme doorgeven. Ook de medestudenten zijn een meerwaarde. Zij werken eveneens bij leermeesters, en dat biedt interessante uitwisselingen van andere inzichten en ideeën.”

LOKALE AMBITIES Zoals dat soms gaat, vonden Justine 95% van wat in onze en Hans elkaar en samen gingen ze de toonbank ligt, hebben uitdaging aan om een beenhouwerij we zelf bereid. Naar de over te nemen. “Hoewel er aan werk toekomst toe willen we hier in dienstverband geen gebrek is, was het steeds mijn droom om zelfstandig zelfs 100% van maken. te worden”, vertelt Hans. “En ik ben hem hierin gevolgd”, vult Justine aan. Eind maart openden ze hun slagerij, Hans ging aan de slag in een avond- met duidelijke ambities. “Naast een opleiding met een stagecontract. Hij volledig zelfbereid aanbod, willen we werkte fulltime in een slagerij, en onze ecologische voetafdruk zo klein volgde daarnaast drie uur per week mogelijk houden. We werken daarom

zoveel mogelijk met lokale boeren en leveranciers. Naast vleeswaren bieden we ook enkele bijproducten aan zoals kruiden en sauzen, en ook deze worden geleverd door lokale handelaars. We geloven sterk in een duurzame, lokale economie.” KANSEN BIEDEN Omdat ze tijdens hun leertijd zelf zo’n goede ervaringen hadden met hun leermeesters, willen ze ook iets terug­doen voor de opleiding zelf. “In de verre toekomst, wanneer we voelen dat we voldoende informatie kunnen doorgeven, willen we jonge mensen die het vak willen leren de kans geven om bij ons een weekstage te volgen. Buitenlandse stages zijn bijvoorbeeld erg duur, en wij willen een goedkoper, maar even kwaliteitsvol alternatief aanbieden.”

De opleiding tot slager is beschikbaar in avondopleiding, als voltijdse dagopleiding overdag of via de leertijd. Meer info vind je op www.syntra-mvl.be/ vlees-en-kaas


17

ID-KIT naam

Justine Neyens en Hans Mertens deze opleiding gaf hen een boost

Slagerij en Vleeswaren trots op

hun pas geopende slagerij Den Eeuwigen Beenhouwer

95% ZELFBEREID

BIJPRODUCTEN WORDEN GELEVERD DOOR LOKALE HANDELAARS


18

BOOSTER IN DE KIJKER: DARIA IS DOCENTE KUNSTNAGELSTYLING IN CAMPUS AALST

“Ik krijg een adrenaline rush van lesgeven.”

E

ID-KIT naam

Daria Adriaens booster

Geeft haar passie voor nagelstyling door aan cursisten

en carrière kan soms vreemde ben, maar zo zie ik het niet. Er zijn te wendingen aannemen. Zoals de weinig professionals die nagelstyling loopbaan van Daria Adriaens. onder de knie hebben. Als ik een uitZe werkte in een uitzendkantoor toen nodiging ontvang van een cursist voor ze zich impulsief inschreef voor een de opening van een eigen zaak, vind ik cursus nagelstyling. Wat op het eerste dat fantastisch. Ook mogen cursisten gezicht een bevlieging leek, is van- mij altijd contacteren als ze met vradaag haar passie en leven. Ze runt gen zitten. Zelfs na de opleiding maak haar eigen kunstnagelstudio Keyola ik tijd voor hen vrij.” en geeft intussen al tien jaar les bij SYNTRA Midden-Vlaanderen. Leuk Je zei daarnet dat het aantal professiom weten: twee ex-cursisten zijn onals die de stiel meester zijn niet zo aan de slag in haar zaak. dik bezaaid zijn. Wat maakt iemand tot een goeie nagelstylist volgens “Ik ben klein begonnen als nagel­ jou? styliste bij een kapster maar gelei- “Productkennis en techniek zijn bedelijk aan groeide het vertrouwen langrijk maar waar ik op zijn minst en dus ook mijn klantenbestand. even veel belang aan hecht is het De agenda met afspraken raakte contact met de klanten. Iets waar ik al snel vol. Na twee jaar gaf ik zelf tijdens de opleiding steevast op hamer. les en ben ik een winkel gestart Je bent als nagelstylist ook een beetwaar je alles van wimperextensi- je psycholoog. Tijdens de nagelstyling ons, spraytanning en nagelpro- vertrouwen vele klanten je persoonlijducten kan vinden. Ik ben in 7 ke dingen toe. Je moet je sociaal en jaar tijd 5 keer verhuisd omdat empathisch kunnen opstellen. Want het telkens te klein werd. De elke klant is koning. Verder is het winkelruimte en nagelstudio belangrijk om je voortdurend bij te is inmiddels 250 m2.” scholen. Zo volg ik regelmatig opleidingen, vaak ook internationaal, om op Waarom combineer je het de hoogte te blijven van de nieuwste runnen van een eigen zaak technieken.” met lesgeven? “Het lesgeven doe ik ontzet- Heb je voorkennis nodig om de opleitend graag. Al ben ik doodop ding te starten? na een drukke dag, als ik ’s “Neen, we starten vanaf nul. Iedereen avonds voor de klas sta, voel kan zich de kunst van de nagel­styling ik een adrenaline rush. Je eigen maken. Je moet het alleen maar cursisten zien groeien geeft willen en veel oefenen. Je slaagkans enorm veel voldoening. Ik is erg groot als je er thuis ook tijd in hoor wel eens de opmer- investeert.” king dat ik tijdens de lessen mijn eigen concurrenBenieuwd naar Daria haar nagel­ ten aan het groot maken studio? Surf naar www.keyola.be


19

Daria gaf ooit les aan Natalie en Pauline in campus Aalst van SYNTRA Midden-Vlaanderen. Vandaag werken ze in de nagelstudio van hun docente. Daria over haar poulains:

Ik heb hen zelf opgeleid wat een enorm voordeel is. Ze kennen mijn manier van werken en weten waar ik belang aan hecht.

Ik werk hier in september 2 jaar. Het is boeiend om aan de bron te zitten. Je bent als eerste op de hoogte van nieuwe trends en producten. Ook de relaxte werksfeer bevalt me. Het is een toffe job.

ID-KIT naam

Pauline Schoof deze opleidingen gaven haar een boost

Leertijd kapster en kunstnagelstyling

ID-KIT naam

Natalie Sonck deze opleidingen gaven haar een boost

Voltijdse dagopleiding schoonheidsspecialiste – specialiste kunstnagelstyling

Ik werk deeltijds bij Keyola en ben daarnaast ook in bijberoep aan de slag als kapster en nagelstyliste. Het contact met de klanten en intussen creatief bezig zijn, dat is echt iets voor mij. Daria is een perfectionist. Ze is streng maar rechtvaardig. De opleiding duurt misschien iets langer dan andere cursussen maar het rendeert. Zo weet ik nu ook hoe ik probleemnagels moet aanpakken.


20

ID-KIT naam

Diether De Latte deze opleiding gaf hem een boost

Leertijd restaurant en keuken trots op

Stage bij The Jane van Sergio Herman.


21

LEERJONGERE DIETHER WON EEN STAGE BIJ RESTAURANT THE JANE VAN SERGIO HERMAN “Ik wilde een stiel leren in de praktijk, niet op de schoolbanken.”

O

Op de horecawedstrijd “Cup Cuisine” won Diether De Latte de hoofdprijs met zijn drie zelfbedachte creaties op basis van kreeft, lam en chocolade. Hij sleepte daarmee een felbegeerde stageplaats in de wacht bij Sergio Hermans restaurant The Jane. Redenen genoeg om de kok in opleiding op de rooster te leggen.

zo ben ik in de leertijd gerold. De praktijkgerichte aanpak ligt mij helemaal. Momenteel ben ik als leerjongere nog altijd aan de slag in Domein Saint-Hubert en maak ik zowel hapjes, garnituren, ijsbereidingen, crèmes, sauzen… Ik kan overal bijspringen waar nodig omdat ik intussen al enorm veel bijgeleerd heb. En ik blijf continu evolueren.”

“Ik ben net terug van een buitenlandse stage in Frankrijk. Wat de beroepstechnische vaardigheden betreft, viel het me op dat de keuken in België moderner is maar het is sowieso een boeiende ervaring geweest. Je leert met andere producten werken en ze op een andere manier bereiden. Zo kreeg ik de kans om verse vis te reinigen en te fileren, wat volledig nieuw was voor mij.”

Patisserie vind ik de moeilijkste discipline uit de keuken die ik absoluut helemaal onder de knie wil hebben.

Hoe kwam je er bij om je in te schrijven voor de leertijdopleiding “restaurant en keuken”? “Ik zat op de sportschool maar het voltijds onderwijs lag me niet. Ik wilde een stiel leren maar 5 dagen op de schoolbanken zitten was niets voor mij. In het weekend werkte ik in restaurant Domein Saint-Hubert waar ik borden dresseerde en groenten sneed. Mijn belangstelling voor koken groeide en

Tijdens de horecawedstrijd Cup Cuisine moest je op basis van vooraf opgelegde basisingrediënten een eigen creatie maken voor vier personen. Je kwam daarbij als beste kok uit de bus. Een overwinning die je verwacht had? “Ik was erg gemotiveerd om de wedstrijd Cup Cuisine te winnen maar was er nooit vanuit gegaan dat ik met de hoofdprijs zou gaan lopen. Het menu heb ik helemaal zelf bedacht en heb ik nooit echt op voorhand kunnen uittesten. Dat bracht dus enige spanning en stress met zich mee. Maar het is allemaal goed verlopen. Ik mag nu 3 dagen stage lopen bij het toprestaurant The Jane. Iets waar ik enorm hard naar uitkijk.” Wat zijn je plannen na het afstuderen? “Van zodra ik mijn diploma op zak heb, volg ik in september de avondopleiding brood- en banketbakker in campus Oudenaarde. Patisserie vind ik de moeilijkste discipline uit de keuken die ik absoluut helemaal onder de knie wil hebben. Ik wil alles perfect kunnen.”

Je staat op het punt om je officieel diploma te behalen. Hoe blik je nu terug op die keuze? “Nu ik in mijn derde jaar zit, vind ik het heel plezant. We krijgen de kans om voor externen te koken en die dynamiek is tof. Onze leerkracht Carl Geenens is een topdocent. Hij is erg geëngageerd en hij zorgt er ook voor Meer weten over opleidingen voor dat we nieuw keukenmateriaal krijgen waar we tijdens de praktijklessen mee jongeren met veel praktijk? Surf naar www.leertijd.be aan de slag gaan.”


22

Ik vond het jammer dat door een gebrek aan marketingkennis en financiële kracht al die heerlijke lokale en ambachtelijke producten uit de Provence geen breder publiek vinden.

ID-KIT naam

Stéphanie Lenders dit gaf haar een boost

Deelname aan #StartYoung trots op

haar op punt gesteld businessplan en uitgewerkte haalbaarheids­ analyse


23

STÉPHANIE WAAGDE HAAR KANS OM UIT TE PAKKEN MET HAAR ONDER­NEMERSIDEE

“Dankzij #StartYoung krijgen mijn ideeën vorm.”

A

Als je een idee hebt, moet je er iets mee doen. En dat is precies wat Stéphanie Lenders gedaan heeft. Ze schreef zich in voor #Start­ Young, een wedstrijd voor kandidaat-starters jonger dan 30, uitgeschreven door SYNTRA Midden-Vlaanderen en SYNTRA West.

uitwerken. Alles wordt getoetst aan de concrete haalbaarheid. Drie sessies van telkens 1 uur lijken beperkt, maar het is ongelofelijk hoeveel waardevolle informatie je krijgt, helemaal afgestemd op jouw project.”

Al de informatie die ik gekregen heb, de

“Ik was op vakantie in de Provence”, legt Stéptips, de uitgewerkte haalbaarheidsstudie… hanie uit. “Daar zag ik al die heerlijke lokale en ambachtelijke producten, en ik vond het jammer zijn zeer bruikbare instrumenten in de dat deze door een gebrek aan marketingkennis verdere ontwikkeling van mijn project. en financiële kracht geen breder publiek vinden. Daaruit groeide het idee om vanuit mijn ervaring en kennis in verkoop, communicatie en advertising ondersteuning te bieden aan lokale en ambachte- NEUS OP DE FEITEN lijke voedingsproducenten, en dit via mijn netwerk De uitslag van de wedstrijd was bij het in druk gaan van BOOST nog niet gekend, maar zelfs mocht ze de prijzenpot en een e-commerce platform.” van € 400 niet in de wacht slepen, heeft Stéphanie toch het gevoel dat ze al gewonnen heeft. CONCRETE HAALBAARHEID “StartYoung is hiervoor de perfecte voorbereiding”, “Al de informatie die ik gekregen heb, de tips, de uitgewerkgaat Stéphanie verder. “In twee groepsessies van tel- te haalbaarheidsstudie… zijn zeer bruikbare instrumenten kens drie uur die de coaches zeer creatief aanpakken, in de verdere ontwikkeling van mijn project. Je wordt met worden de algemene aspecten van het ondernemer- je neus op de feiten gedrukt. Ik weet dat het niet gemakschap en het commerciële en financiële luik besproken. kelijk zal zijn, maar het is wel haalbaar, en dat geeft me Het zijn soms echte brainstormsessies en de ideeën energie. Ik ga mijn eigen weg, op mijn eigen ritme. Begin en inzichten van de andere kandidaten zijn enorm ver- volgend jaar start ik in bijberoep, en ik hoop vandaaruit rijkend. Vervolgens kan je in drie individuele sessies mijn project en passie naar een volwaardig zelfstandig kiezen welk aspect van je businessplan je verder wil statuut te kunnen leiden.”

OVER #STARTYOUNG #StartYoung is een initiatief van SYNTRA Midden-Vlaanderen en SYNTRA West. Iedereen die jonger is dan 30 en nog geen ondernemersnummer heeft, maar wél een ondernemersidee, kan gratis deelnemen. Je maakt kans op een prijzenpot van € 400, en gaat sowieso met een uitgewerkt en realistisch businessplan naar huis.

Ontdek meer initiatieven voor startende ondernemers op www.syntravoorstarters.be


24

LUC VOLGDE EEN OPLEIDING TOT GECERTIFICEERD INSTALLATEUR VAN HERNIEUWBARE ENERGIE

“Niet bijleren is achteruitgaan.”

W

Wie vanaf volgend jaar een zonneboiler wil laten plaatsen en hiervoor een premie wil aanvragen, zal enkel nog een beroep kunnen doen op een gecertificeerd installateur. SYNTRA Midden-Vlaanderen heeft de innovatieve opleiding “Gecertificeerd installateur van hernieuwbare energie - Zonthermische installaties voor sanitair warm water” in het leven geroepen. Hiermee zet SYNTRA Midden-Vlaanderen zich op de kaart van opleidingsverstrekkers rond groene energie in Vlaanderen. Installateur Luc Marckx is één van de cursisten.

gie die er nodig is. Deze opleiding biedt een brood­nodig kader, en toont het belang van een kwaliteitsvolle installatie volgens de regels van de kunst.”

labo zonnethermie opende, aangepast aan de opleiding. In diverse praktijk­ opstellingen komen verschillende systemen en hun technische mogelijkheden aan bod. Theorie en praktijk DUIDELIJKE RENDEMENTSBEPALING gaan hand in hand. Dit is ook het geval En daar komt best veel bij kijken. Luc in het eindwerk, waarin de cursisten legt uit: “De leerstof is uitgebreid. Zo een volledige analyse maken van een wordt er niet alleen dieper ingegaan eerder geplaatste of nog te plaatsen op de wetgeving en de theoretische installatie. “Praktische werkervaring basiselementen van zonne-energie, en de uitgediepte kennis van de opook de vele technische mogelijkhe- leiding komen hierin volledig samen,” den van panelen en boilers komen bevestigt Luc. grondig aan bod. Er komen ook heel wat berekeningen aan te pas. Hierbij moeten we rekening houden met de Deze opleiding toont BROODNODIG KADER hoeveelheid personen, het aantal te het belang van een “Deze opleiding heeft een grote meer- plaatsen panelen, de grootte van het waarde”, vertelt Luc. “In het verleden opslagvat… om zo tot een duidelijke kwaliteitsvolle installatie werden zonthermische installaties niet rendementsbepaling te komen, vollevolgens de regels van altijd even doordacht geplaatst. Er ont- dig afgestemd op de concrete situatie.” de kunst. brak kennis. Alles stond in het teken van het minimum aantal zonne­panelen THEORIE EN PRAKTIJK dat nodig is om maximaal van de pre- Naast de theorie is er ook ruimte voor mie te kunnen genieten. Er werd te praktijk. De opleiding wordt georgaweinig rekening gehouden met concre- niseerd in de campus in Aalst, waar ONONTBEERLIJKE KENNIS te factoren zoals het aantal bewoners ex-minister van Energie Annemie Tur- “De kennis rond hernieuwbare energie van de woning of de hoeveelheid ener- telboom op 11 april het gloednieuwe is onontbeerlijk voor elke installateur”, eindigt Luc. “Je moet blijven vooruitgaan. Niet bijleren, is achteruitgaan. De vraag naar duurzame en groene energie zal alleen maar toenemen. Het certificaat is een troef, want het toont dat we weten wat we doen. Klanten kunnen gerust zijn dat de installatie optimaal wordt uitgevoerd door een vakman met kennis van zaken.” Voor meer info surf naar: www.syntra-mvl.be/ duurzaam-bouwen-en-energie


25

ID-KIT naam

Luc Marckx deze opleiding gaf hem een boost

Gecertificeerd installateur van hernieuwbare energie Zonthermische installaties voor sanitair warm water trots op

zijn tot in de puntjes uitgewerkt eindwerk waarin praktijkervaring getoetst wordt aan de theorie

KLIMAATBEURS: NAAR EEN KLIMAATNEUTRAAL AALST De Stad Aalst streeft naar klimaatneutraliteit tegen 2050. Dit is geen vrijblijvende keuze, maar een noodzaak. Om deze doelstelling te halen zal elke burger zijn steentje moeten bijdragen. De Stad Aalst is zich hier ook van bewust. Samen met de partners DâK (De Aalsterse Klimaatkoepel) en SYNTRA Midden-Vlaanderen organiseert de Stad Aalst een eerste Aalsterse klimaatbeurs. Verschillende standhouders geven tips om energiebesparend te leven en mee te werken aan een klimaatneutrale stad. Er worden “goede praktijken” getoond en bezoekers krijgen de kans om via diverse workshops handige weetjes mee te nemen naar hun eigen huis en leefomgeving.

WAAR? Gebouwen van SYNTRA Midden-Vlaanderen (campus Aalst) Wijngaardveld 9 te 9300 Aalst WANNEER? Vrijdag 25 november 2016 van 16 tot 18 uur Zaterdag 26 november van 11 tot 16 uur MEER WETEN? Stad Aalst: kris.coen@aalst.be vzw BEA: kelly.vandenbossche@aalst.be SYNTRA Midden-Vlaanderen: aalst@syntra-mvl.be DâK: gudrun.wyntin@telenet.be


26

Ik werk erg graag met dieren.

Ik droom ervan om hier een eigen bakkerij te starten.

ID-KIT naam

Anas Haroun (links op foto) opleidingsboost

Leertijd bakker trots op

Drie jaar geleden sprak de SyriĂŤr Anas nog geen woord Nederlands. Nu zit hij in zijn laatste jaar van de bakkersopleiding en heeft hij de ambitie om zelfstandig bakker te worden.

ID-KIT naam

Melissa Dehenau (rechts op foto) opleidingsboost

Leertijd paardenhouder trots op

Deze praktijkgerichte opleiding ligt mij helemaal. Ik ben van plan om hierna nog de opleiding tot zelfstandig instructeur te volgen.

Als ik slaag voor dit examen, is mijn certificaat als erkend technicus opnieuw 5 jaar geldig.

ID-KIT naam

Marloes Van Kemenade opleidingsboost

Voltijdse dagopleiding modeontwerp trots op

In deze opleiding kan ik mijn creativiteit helemaal botvieren. Hierna start ik in bijberoep als ontwerpster van kledij op maat.

ID-KIT naam

Oswald Segers opleidingsboost

Hernieuwing GI trots op

Als zelfstandig erkend installateur moet ik mijn certificaat voor erkend technisch gasvormige brandstoffen ieder vijf jaar hernieuwen. Dit kan met een korte bijscholing met aansluitend een examen.

Ik wou al van kleins af aan in de mode aan de slag.


27

NIEUW CONCEPT VOOR DE ACHTSTE EDITIE VAN ONDERNEMEN IN VLAANDEREN

“TOMORROWLAND VOOR JONGE ONDERNEMERS”

uitvoeren van het online zoekgedrag nemen in Vlaanderen te openen? van jonge ondernemers. De informatie “Carl Van de Velde geeft een aantal die we daardoor verkregen, was een geheimen prijs om succesvol te zijn bron van inspiratie.” als ondernemer. Het wordt geen theo­ retisch betoog, maar een zeer praktische en dynamische sessie waarin hij wil inspelen op de risico’s die je We stappen af van het moet durven nemen en de angsten beursconcept waar die je moet overwinnen om succes te kunnen verwerven. Om daar klaar voor bezoekers schuifelend te zijn, is kennis verwerven een stehun weg moeten zoeken “We merken dat ons doelpubliek van vige vertrekbasis. En precies aan die naar informatie die hen pre-starters, starters en ervaren onvoorwaarde willen we op 27 oktober dernemers nood heeft aan gerichte ruimschoots tegemoetkomen.” interesseert. inhoud, expertise en contacten die verder gaan dan het louter uitwisselen van businesscards”, vertelt Nicolas. “Daarom stappen we af van Waarom is deze achtste editie een het beursconcept waarop bezoekers absolute must voor ondernemers? schuifelend hun weg moeten zoeken “Omdat we de ambitie hebben om naar informatie die hen interesseert. ondernemers met concrete vragen In plaats daarvan hebben we een nog dezelfde dag een antwoord te Wanneer? content­event uitgewerkt waar elke bezorgen. Daardoor zal een heel Donderdag 27 oktober 2016 ondernemer gemakkelijk relevante inter­actieve dynamiek ontstaan. Elke inhoud en expertise kan vinden op ba- workshop, elk rondetafelgesprek of Waar? sis van zijn uniek profiel. Onze slogan, elke sessie zal zodanig gelabeld worICC Gent, “kennis maakt machtig”, geeft aan dat den dat bezoekers, op basis van hun Van Rysselberghedreef 2 we resoluut gaan voor die inhoudelij- eigen profiel, snel hun weg zullen vin9000 Gent ke invulling. Dat maken we waar met den om het maximum uit het event te meer dan 80 workshops, inspiratie- en halen. Via de handige Time2-netwerk Inschrijven voor dit gratis sofasessies.” & plannings­tool zal elke deelnemer, event? spreker of expert actief op zoek kunondernemeninvlaanderen.be Hoe weet je wat relevant is voor je nen gaan naar profielen die ze per#OIV2016 bezoekerspubliek? soonlijk willen ontmoeten.” “Niet omdat we helderziend zijn maar omdat we in de aanloop naar het event Waarom kozen jullie voor Business een grondige analyse hebben laten Mentor Carl Van de Velde om OnderOndernemen is een container­begrip dat elke pre-starter, starter of groeier op een andere manier invult. Omdat een traditionele beurs daar onmogelijk op kan inspelen, gooit ‘Ondernemen in Vlaanderen’ het over een totaal andere boeg. “Noem de achtste editie gerust Tomorrowland voor jonge ondernemers”, zegt Event Manager Nicolas Demeure.


? T S O BO

n e e n a a nood

e t h c i r e g k j i t k a r P e z n n e o g k n i e d d i e l p Ont o e l e n o i s s e & prof

aalstraat 8W1, 9240

nderen VZW, Nachteg

NTRA Midden-Vlaa : Thierry Semey, SY ver ge uit e lijk rde oo Verantw

Zele

www.syntra-mvl.be


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.