Page 1


Blikvangers p2 / Time to escape p8 / Centrale componist Luc Brewaeys p10 / Programma’s p12 / Familieconcert p30 / Symfonieorkest Specials p32 / Tickets & informatie p40 / Overzicht & reservatieformulier p44 /

Concert + een concert met net dat tikkeltje extra School proof ik ga naar een concert en ik neem mee: mijn klas.

Symfonieorkest Vlaanderen geniet de steun van

V.U. Dirk Coutigny. Westmeers 74 . B 8000 Brugge . T +32 50 84 05 87


VOORWOORD

Time to escape! Beste muziekliefhebber Kent u het iconische schilderij Der Wanderer über dem Nebelmeer van Caspar David Friedrich? Een wandelaar keert de toeschouwer zijn rug toe en kijkt uit over een in nevelen gehulde vallei. De man eist de voorgrond op maar speelt toch slechts een bijrol in een beeld gedomineerd door de natuur. Hoewel hij de kijker geen blik gunt, wordt die laatste niet buitengesloten. Van het hoogromantische beeld gaat een oproep uit tot meekijken, meeturen, meedrijven naar een andere plaats, naar een betere wereld, wellicht. Symfonieorkest Vlaanderen wil tijdens dit seizoen voor u die onbekende einder zijn. De figuur op de cover van deze jaarbrochure heeft de woeste natuur ingeruild voor een urban setting. Hij ontstijgt evenwel het grijze stenen landschap en geeft de verbeelding vrij spel. De toeschouwer wordt uitgenodigd tot dagdromen.

In een wereld die tegenwoordig vaak grauw kleurt, zorgt Symfonieorkest Vlaanderen voor verrassende kleurtinten. Elk concert wordt even een bubbel, een veilige ruimte weg van het gehol en gedoe van alledag. Keer uw zorgen de rug toe en speur met ons nieuwe horizonten af. Time to escape: het orkest onder leiding van chef-dirigent Jan Latham-Koenig toont de weg! Dirk Coutigny Intendant

© Kim De Graeve

Dit seizoen is dan ook een ode aan de kracht van de verbeelding. Symfonieorkest Vlaanderen biedt boeiende vluchtroutes aan uit de alledaagse realiteit. Ver weg van harde cijfers, efficiëntie en presteren, reizen we in ons hoofd naar de Appalachian Spring met Aaron Copland of het zwoele zuiden met Ravels Bolero. De concertzaal wordt een glooiende weide op de tonen van Beethovens Zesde Symfonie ‘Pastorale’. We wanen ons weer kind als De Notenkraker ten tonele verschijnt en dromen van het Himmlische Leben dat Mahler ons voorspiegelt in zijn Vierde Symfonie. Bannelingen Rachmaninov, Steiner en Weill gaan in hun muziek op zoek naar een beter land. Met de composities van onze centrale componist Luc Brewaeys treden we een klankenuniversum binnen dat ieders wildste fantasie overstijgt.


Sept.Okt

Dec. Jan.

2

Nov.

www.symfonieorkest.be


3

Blikvangers seizoen 2016-2017

Sept.Okt Verdriet van Moeders

Dec. Aladdin en De Wolf

Nov. Onvoltooid verleden

Jan. My country, my love

Dit openingsconcert verkent de littekens die de Eerste Wereldoorlog sloeg bij zij die achterbleven: de moeders. Petra Vermotes creatie richt zich op het verdriet van ‘oermoeder’ Käthe Kollwitz. Balsem voor de ziel vinden we in prachtige muziek van o.a. Vaughan Williams en Sibelius, helende woorden van Chris Lomme en stijlvolle beelden van Klaas Verpoest.

Neem een flinke hoeveelheid van Bachs herkenbare baroktaal. Meng met een stevige dosis tertsen op de wijze van de grote meesters. Kruid lustig met romantische Mendelssohnmelodieën en symfonische Prokofiev-toetsen. Ziedaar een heerlijk en fris gerecht, u geserveerd door maître Azis Sadikovic en meesterkok Yossif Ivanov.

Lize Spit vertelt ons een verhaal voor het slapengaan... Met Nielsens Aladdin Suite wanen we ons in Oosterse sferen. Tan Duns contrabasconcerto The Wolf vertelt ons een fabel waarin de wolf symbool staat voor (de teloorgang van) de authentieke Mongoolse cultuur. Na De Notenkraker van Tchaikovsky reizen we als vanzelf richting dromenland.

Een programma als een postkaart. Smetana tekent een slingerende Moldau doorheen een glooiend Boheems landschap. Chopin noteert op de ommezijde een adieu – verpakt als Pianoconcerto – aan zijn vaderland Polen. Dvořák kleeft de postzegel met zijn Zevende Symfonie en zendt zo zijn Slavische klanken de wijde (en nieuwe) wereld in.


www.symfonieorkest.be

4

Feb.Mrt Bolero

Apr. Een beter land

Mrt. Pastorale

Mei. Abendrot

De opwarming van de aarde? Dit programma geeft er zijn geheel onschuldige draai aan… Zonder onze ecologische voetafdruk te vergroten, vliegen we van Spanje, over Argentinië naar Mexico en terug. Ravels zuiderse Bolero, de zin­ derende waaghalzerij van Ginastera’s Estancia Suite en broeierige werken van Copland en Lalo toveren een blos op uw winterwangen.

Maart brengt een droom van een programma. Beethovens Zesde Symfonie ‘Pastorale’ rijgt idyllische scènes aaneen tot een fantastisch muzikaal landschap. Copland doet dromen van Noord-Amerika’s natuurpracht en centrale componist Brewaeys creëert een klankenroes die uitwaaiert langs de Schotse Lornkust. Wilt u nog wel wakker worden?

/ Dec. Familieconcert. Weerwolven

De nacht valt over Wakkerdam. Ook het orkest dommelt zachtjes in. Alles lijkt vredig ... maar dan ... worden drie muzikanten weer wakker. Ze hebben harige handen en scherpe tanden. Het zijn WEERWOLVEN en ze willen het orkest verslinden! We hebben dappere speurneuzen nodig om deze weerwolven te ontmaskeren. Komen jullie helpen?

Blikvangers seizoen 2016-2017

Grenzen noch wetten kunnen muziek het zwijgen opleggen. Hoewel Rachmaninov, Steiner en Weill – in de ban geslagen door dictatoriale regimes – hun land moesten ontvluchten, overstijgen hun Pianoconcerto, Casablanca Suite en Driestuiversopera elke beteugeling. Ook qanoenspeler Osama Abdulrasol moest op zoek naar een beter land. Martin Valcke verklankt zijn omzwervingen.

De seizoensfinale danst op romantische, hemelse melodieën het ultieme einde tegemoet. Centrale componist Luc Brewaeys zwaait zijn leermeester uit met Credeva. Richard Strauss laat zijn Vier letzte Lieder fonkelen als een gestirnte Nacht. Mahler spiegelt ons in zijn Vierde Symfonie het Himmlische Leben voor. Het afscheid van seizoen 2016-2017 kan niet paradijselijker klinken.


Feb.Mrt Apr.

Mrt.

Mei.

5


www.symfonieorkest.be

Over ons. Symfonieorkest Vlaanderen is een professioneel, ondernemend symfonieorkest dat bestaat sinds 1960. Met een bezetting van ongeveer zestig geĂŤngageerde en gepassioneerde topmusici brengt het orkest een repertoire van classicisme tot heden. Zijn thuisbasis is Brugge maar Symfonieorkest Vlaanderen geeft concerten over gans Vlaanderen en trekt ook regelmatig naar het buitenland.

6


Š Simon van Boxtel

7


www.symfonieorkest.be

8


9

Time to escape: jaarthema 2016-2017 Symfonieorkest Vlaanderen toont u in seizoen 2016-2017 een ontsnappingsroute. Time to escape: uit de jachtige werkelijkheid, de dagelijkse mallemolen. De vluchtwegen zijn talrijk en divers, van uitwaaien in de natuur tot een letterlijke vlucht naar het zuiden. De vlucht is als een dagdroom: iets verrassends, onwezenlijks, mysterieus, buitengewoons dat de waan van elke dag openbreekt.

© Simon van Boxtel

Weggevoerd worden uit de werkelijkheid, het is een beweging die onvermijdelijk doet terugdenken aan de romantiek, de kunststroming die ontstond op het scharnier tussen 18de en 19de eeuw en waarin kunstenaars, schrijvers en componisten hun heil zochten in wat was, wat zou of nooit kon zijn. Het romantische gedachtegoed is evenwel van alle tijden, en dit seizoen vooral van Symfonieorkest Vlaanderen. Zo duiken we het verleden in, met een ode aan Bach in de vorm van Brahms Vierde Symfonie. Tan Duns contrabasconcerto De Wolf voert ons terug naar de onschuld van de kindertijd, waar de grootste gevaren in het donker onder het bed loerden. Ook vaderlandsliefde was voor romantici een vluchtweg. Het celebreren van de grootsheid van een (vergane) natie bleek een dankbare distractie voor politieke of maatschappelijke impasses. Smetana verheerlijkt Bohemen en De Moldau in een melodie die rust brengt voor elk vermoeid hoofd. Het gepieker thuislaten en zonniger oorden opzoeken, doen we in een zinderend programma dat het ritme van Ravels Bolero volgt. De ultieme vlucht spiegelt

Strauss ons voor met zijn Vier letzte Lieder. “Die weidse zwijgende vreedzaamheid, gedompeld in het avondrood. Hoe zeer zijn we ’t wandelen nu moe --- is het ten dode toe?” Vluchten heeft in onze huidige samenleving evenwel ook een donkere kant. Dagelijks bereiken ons berichten en beelden van mensen op zoek naar een beter land. De eeuwenoude queeste naar een nieuwe thuis waart doorheen een productie met werk van componisten die zelf ooit hun Heimat moesten verlaten. Martin Valcke verklankt de omzwervingen van qanoenspeler Osama Abdulrasol in een pakkende creatie. De keur aan solisten en dirigenten voor dit seizoen neemt een hoge vlucht. Zelf ga ik mijn vierde jaar in als chef-dirigent. Voor mij, maar ook voor de gastdirigenten en de solisten blijft muziek de ultieme manier om te verdwalen in schoonheid en rust. Dirigenten als Karel Deseure en Adrien Perruchon verliezen zich in meeslepende scores. Solisten als Yossif Ivanov, Nikolai Demidenko en Aleksander Madzar tillen u met hun virtuositeit boven de realiteit uit. De werken van centrale componist Luc Brewaeys leiden u naar een symfonische klankenplaneet. Vluchten kan niet meer, met dergelijke veelbelovende programma’s aan de horizon. Ik durf te wedden dat u wat graag onze ontsnappingsroutes zal volgen. Onze gidsen Verbeelding en Verlangen leiden u op een louterende tocht. Geniet! Jan Latham-Koenig Chef-dirigent


www.symfonieorkest.be

10


11

Centrale componist Luc Brewaeys

Met Luc Brewaeys pikt Symfonieorkest Vlaanderen tijdens seizoen 2016-2017 terug de draad op van de centrale componist: een hedendaagse componist wordt een jaar lang muzikaal in de spotlights geplaatst. Brewaeys was vereerd met deze focus op zijn werk en het orkest keek uit naar uitvoeringen in het bijzijn van de meester. De componist overleed helaas te vroeg om dit eerbetoon mee te maken. Vanuit een diep respect brengt Symfonieorkest Vlaanderen met de werken Credeva en Along the shores of Lorn een hommage aan één van de grootste hedendaagse componisten die ons land gekend heeft. Een terugblik.

© Geert Logghe

Na zijn opleiding bij André Laporte in Brussel trok Brewaeys in de vroege jaren tachtig naar Italië en Duitsland. Hij verruimde er zijn horizon bij Franco Donatoni en Brian Ferneyhough. Daarnaast onderhield hij nauwe banden met Iannis Xenakis. Beslissend was het contact met de muziek van Franse componisten Tristan Murail en Gérard Grisey, die in hun grootse, kleurrijke composities machtige klankvelden creëerden. Ook de invloed van de muziek van Jonathan Harvey is onmiskenbaar. Klank zou dan ook één van de belangrijkste parameters worden in Brewaeys’ werken. Uiterst extreme, overdonderende klankexperimenten worden niet meteen geassocieerd met traditionele stukken of genres als symfonieën, muziektheater of intieme kamermuziek. Toch maakt Brewaeys net hier furore,

ondanks (of dankzij?) zijn klankobsessie. De voorliefde voor het orkest en zijn talent voor orkestreren – met acht symfonieën als resultaat – maken van hem een echte symfonicus. Brewaeys’ opvallende lichaamstaal met rusteloze gestiek wordt in zijn muziek in alle heftigheid weerspiegeld: weelderig, genereus, letterlijk schitterend, exuberant. Zijn muziek kan het best omschreven worden als “spectraal symfonisch met lyrische accenten”. In een wereld waar de wetenschap de muziek ontmoet, wordt de fysische structuur van geluid gebruikt als compositiemateriaal. Deze techniek vormt de basis van Brewaeys’ muzikale discours.

Ik schrijf muziek om de muziek.

Dat het niet de eerste keer is dat Luc Brewaeys een centrale rol krijgt toebedeeld, spreekt voor zich. De vele prijzen die hij tijdens zijn leven in de wacht sleepte, zetten hem als componist uitgebreid op de nationale en internationale kaart. Brewaeys was verslaafd aan componeren. Hij noemde deze drang meer destructief dan de ziekte, kanker, waaraan hij eind 2015 veel te vroeg overleed. Naar een artikel in De Groene Amsterdammer, 20 november 2012.


Š Simon van Boxtel

www.symfonieorkest.be

12


13

Overzicht Programma


www.symfonieorkest.be

14


15

September/Oktober 2016

Verdriet van Moeders Vrij. Ven. Fri. 23.09.2016

20 uur

Zo. Dim. Sun. 25.09.2016

15 uur

Concertgebouw. Brugge info & tickets +32 50 84 05 87 deSingel. Antwerpen info & tickets +32 50 84 05 87

Za. Sam. Sat. 01.10.2016

Muziekcentrum de Bijloke. Gent info & tickets +32 9 269 92 92

20 uur

Dirigent.

Jan Latham-Koenig

Actrice.

Chris Lomme

Beeldkunstenaar. Klaas Verpoest

Ralph Vaughan Williams (1872-1958) Fantasia on a Theme by Thomas Tallis Petra Vermote (°1968) Het Verdriet van Moeders. Creatie Maurice Ravel (1875-1937) Le Tombeau de Couperin Jean Sibelius (1865-1957) De Zwaan van Tuonela - Lemminkäinen-suite

Een rijk, weelderig werk als seizoensopener? De Brit Ralph Vaughan Williams tekent present. Zijn Fantasia voor strijkers ontkiemde uit een melodie van landgenoot Thomas Tallis (15051585) en ontvouwt zich hemels mooi als een matroesjka-popje. Het verdriet van moeders staat centraal in de creatie van Vlaamse componiste Petra Vermote. Vermote weeft een compositie rond brieven van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz, de belichaming van moederleed tijdens de Eerste Wereldoorlog. Kollwitz’ zoon Peter sneuvelde immers in 1914 nabij Diksmuide, toen amper 18 jaar oud. Actrice Chris Lomme vertolkt Kollwitz’ woorden. Beeldkunstenaar Klaas Verpoest voegt een extra dimensie toe aan dit lijden dat tijd en plaats overstijgt. Nog meer oorlogsthematiek bij Maurice Ravel. In Le Tombeau de Couperin, oorspronkelijk een pianosuite in zes delen, herdenkt hij de droeve oorlogsdood van zes van zijn vrienden. Afsluiten doen we met het sfeervolle De Zwaan van Tuonela. Het beeld van de zwaan haalde de Finse componist Sibelius uit de Kalevala, het Finse nationale epos. Bij monde van de althobo zingt de zwaan – meedeinend op het ritme van de donkere doodsrivier Tuonela – zijn elegie. Deze productie kadert binnen GoneWest, de culturele herdenking van honderd jaar Groote Oorlog door de provincie West-Vlaanderen. In samenwerking met Moeders voor Vrede.

ENG

This season’s opening concert honours those scarred and left behind by the First World War: the mothers. Petra Vermote’s creation focuses on the grief of ‘godmother’ Käthe Kollwitz. Exquisite music by Vaughan Williams and Sibelius, actress Chris Lomme’s healing words and refined images by Klaas Verpoest are a balm to the soul.

FR

Le concert d’ouverture rend hommage à celles marquées et abandonnées lors de la Première Guerre mondiale : les mères. La création de Petra Vermote se concentre sur la douleur de la ‘marraine des mères’ Käthe Kollwitz. Les œuvres sublîmes de Vaughan Williams et Sibelius, les mots de guérison de Chris Lomme et les images élégantes de Klaas Verpoest sont un baume pour l’âme.


www.symfonieorkest.be

16


17

November 2016

Onvoltooid verleden Do. Jeu. Thu. 17.11.2016

20 uur

Vrij. Ven. Fri. 18.11.2016

20 uur

Do. Jeu. Thu. 24.11.2016

20 uur

Zo. Dim. Sun. 27.11.2016

15 uur

Concertgebouw. Brugge info & tickets +32 50 84 05 87

Muziekcentrum de Bijloke. Gent info & tickets +32 9 269 92 92

Paleis voor Schone Kunsten. Brussel info & tickets +32 50 84 05 87 deSingel. Antwerpen info & tickets +32 50 84 05 87

Dirigent.

Azis Sadikovic

Solist.

Yossif Ivanov. viool Sergej Prokofiev (1891-1953) Symfonie nr. 1 ‘Klassieke’ Felix Mendelssohn (1809-1847) Vioolconcerto Johannes Brahms (1833-1897) Symfonie nr. 4 ENG

Take a generous portion of Bach’s characteristic baroque discourse. Add a fair amount of thirds in the manner of the great masters. Season well with romantic Mendelssohn-melodies en symphonic Prokofiev-flavours. Behold a deliciously fresh dish, served by maître d’ Azis Sadikovic and masterchef Yossif Ivanov.

De populariteit van Johann Sebastian Bach vandaag staat in schril contrast met de moeheid voor zijn muziek op het einde van de 18de eeuw. Felix Mendelssohn haalde de muziek van de Duitse grootmeester van onder het stof en bewerkstelligde zo de Bach-revival. In zijn Vioolconcerto combineert Mendelssohn de pulserende baroktaal met onvergetelijke romantische melodieën. Yossif Ivanov, die vorig seizoen zijn debuut maakte bij Symfonieorkest Vlaanderen, staat opnieuw paraat om u te beroeren met zijn weergaloze techniek en fabelachtige lyriek. Johannes Brahms bouwt in zijn Vierde Symfonie verder op de traditie van Bach en Beethoven en brengt een muzikale ode aan de terts. Eén klein tooninterval is voor Brahms voldoende muzikale grondstof om een symfonisch meesterwerk te creëren. Ook Sergej Prokofiev liet zich niet onbetuigd over muziek uit het verleden en componeerde in zijn geheel eigen stijl een ‘klassieke’ symfonie. Lichtvoetige Mozartiaanse karakters en speelse thema’s worden aangevuld met een rijke instrumentatie en pakkende harmonieën; muziek uit het verleden in een fris nieuw jasje.

FR

Prenez une grande quantité du langage baroque typique pour Bach. Ajoutez abondamment d'autres ingrédients à la manière des grands maîtres. Assaisonnez gaiement de mélodies romantiques de Mendelssohn et de touches symphoniques de Prokofiev. Voici un plat délicieux et rafraîchissant, servi par le chef Azis Sadikovic et le maître Yossif Ivanov.


www.symfonieorkest.be

18


19

December 2016

Aladdin en De Wolf Do. Jeu. Thu. 15.12.2016

20 uur

Zo. Dim. Sun. 18.12.2016

15 uur

Concertgebouw. Brugge info & tickets +32 50 84 05 87 deSingel. Antwerpen info & tickets +32 50 84 05 87

Dirigent.

Jan Latham-Koenig

Solist.

Dominic Seldis. contrabas

Verhaal en verteller. Lize Spit

Carl Nielsen (1865-1931) Selectie uit Aladdin Suite Tan Dun (°1957) The Wolf. Contrabasconcerto Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840-1893) Selectie uit Notenkraker Suite

ENG

A programme like a bedtime story ... With Nielsen’s 'Aladdin Suite' we make a magic carpet ride to the universe of ‘A Thousand and One Nights’. Tan Dun’s double bass concerto 'The Wolf' is a fable depicting the dying culture of the Mongols. Tchaikovsky’s warm Christmas tale 'The Nutcracker' sprinkles magical sand onto our eyes. Sweet dreams!

Chef-dirigent Jan Latham-Koenig en schrijfster Lize Spit beteugelen vlagen van heimwee naar de kindertijd met een duik in het symfonische sprookjesrepertoire. Nielsens Aladdin Suite voert u op een vliegend tapijt langs feestelijke marsen, Oosterse dansen en feeërieke Hindutempels. Tan Duns contrabasconcerto The Wolf brengt ons naar het verre Mongolië. Het originele verhaal van Jiang Rong vertelt hoe student Chen Zhen en zijn klasgenoten het ‘echte’ leven ontdekken in het spoor van de autochtone steppebewoners. In die authentieke Mongoolse cultuur is de wolf een heilig dier: hij is de krachtige, buitenaardse behoeder van goed en kwaad. Met de imminente teloorgang van de cultuur dreigt echter ook de wolf uit te sterven. Dominic Seldis vertolkt een absolute hoofdrol in deze fabel die een gevecht schetst tussen groene steppe en genadeloos oprukkende industrialisering. Tchaikovsky verkoos een warm kerstverhaal boven een filosofische zedenles. Hij vereeuwigde in zijn Notenkraker het sprookje van de houten soldatenpop die tot leven komt. Schitterende melodieën, zwierige walsen en tot de verbeelding sprekende harmonieën doen elk kerstlichtje verbleken. FR

Un programme de conte de fée avant le coucher… Avec la 'Suite d’Aladdin' de Nielsen, nous faisons un tour dans l’univers des ‘Mille et une Nuits’ a bord d’un tapis magique. Le concerto pour contrebasse de Tan Dun 'The Wolf' est une fable dans laquelle le loup symbolise la mort de la culture mongole authentique. Après le conte de Noël 'Casse-Noisette' de Tchaïkovski, nous sommes transportés tout naturellement au pays des rêves.


www.symfonieorkest.be

20


21

Januari 2017

My country, my love Vrij. Ven. Fri. 13.01.2017

20 uur

Za. Sat. Sam. 14.01.2017

20 uur

Ma. Lun. Mon. 16.01.2017 Paleis voor Schone Kunsten. Brussel info & tickets +32 50 84 05 87

20 uur

Za. Sat. Sam. 21.01.2017

20 uur

Concertgebouw. Brugge info & tickets +32 50 84 05 87

Muziekcentrum de Bijloke. Gent info & tickets +32 9 269 92 92

De Spil. Roeselare info & tickets +32 51 26 57 00

Zo. Dim. Sun. 22.01.2017

deSingel. Antwerpen info & tickets +32 50 84 05 87

15 uur

Dirigent.

Vassilis Christopoulos

Solist.

Nikolai Demidenko. piano Bedřich Smetana (1824-1884) De Moldau (Má Vlast) Frédéric Chopin (1810-1849) Pianoconcerto nr. 1 Antonín Dvořák (1841-1904) Symfonie nr. 7 ENG

A picture postcard programme. Smetana draws a winding Moldau meandering through a rolling Bohemian landscape. With his 'Piano Concerto', Chopin writes a farewell note to his home country Poland. Sticking the stamp with his 'Seventh Symphony', Dvořák ultimately sends his superb Slavic sounds into the wide (and new) world.

Vanuit een nationalistische reflex brachten componisten vaak een ode aan hun vaderland. De onvoorwaardelijke liefde voor hun Heimat resulteerde in verhalende werken met een sterke couleur locale. Má Vlast is een cyclus van zes symfonische gedichten waarin Smetana een kleurrijk Boheems landschap schildert. In het feeërieke tweede gedicht De Moldau slingert de rivier uit de titel zich doorheen een glooiend, groen landschap. We volgen de loop van de machtige Moldau vanaf haar ontstaan uit twee kleine bronnen tot haar samensmelting met de Elbe. Ook Chopin integreerde heel wat authentieke Poolse invloeden in zijn zwierige polka’s of broeierige mazurka’s. Zijn Eerste Pianoconcerto heeft het gewoonweg allemaal: springlevende, virtuoze versieringen, uitgebalanceerde begeleidingen en levendige tempi. Net als Smetana en Chopin ademde Antonín Dvořák de taal van zijn bakermat Bohemen. Geïnspireerd door Johannes Brahms, boetseerde hij zijn briljante Zevende Symfonie, tot op vandaag beschouwd als één van zijn beste werken. Oost-Europese melancholie en passionele passages van poëtische power gaan hand in hand; een klassieke symfonie met een immense schwung ‘alla Zingarese’.

FR

Un programme tout comme une carte postale. Smetana dessine une Moldau sinueuse à travers la campagne vallonnée de Bohème. Avec son 'Concerto pour Piano', Chopin écrit, au verso, un adieu à son pays natal, la Pologne. Dvořák colle le timbre avec sa 'Septième Symphonie' et envoie ainsi ses sons Slaves dans le grand meilleur monde.


www.symfonieorkest.be

22


23

Februari/Maart 2017

Bolero

Za. Sam. Sat. 18.02.2017

20 uur

Zo. Dim. Sun. 19.02.2017

15 uur

Woe. Mer. Wed. 01.03.2017

20 uur

Muziekcentrum de Bijloke. Gent info & tickets +32 9 269 92 92 deSingel. Antwerpen info & tickets +32 50 84 05 87

Concertgebouw. Brugge info & tickets +32 50 84 05 87*

Dirigent.

Adrien Perruchon

Solist.

Josef Špaček. viool

Voel de zuiderse zon op uw winterse wangen! We starten in Spanje met Lalo’s Symphonie Espagnole. Dit vermomde vioolconcerto is één van Lalo’s meest populaire werken. Wie kan immers weerstaan aan dit werk vol warme kleuren, pakkende solopassages en eindeloze duende-uitroepen? Van Spanje zetten we koers richting Argentinië met Ginastera’s Estancia Suite. Stoere cowboys, rurale volksdansen en een desolate pampas-setting worden verenigd in deze ZuidAmerikaanse waaghalzerij. Copland neemt u op zijn beurt mee naar een broeierig Mexicaans salon waar enkele Guapos de longen uit hun lijf dansen op traditionele Mexicaanse volksmuziek.

Mathias Coppens (°1988) B MAJOR. Creatie** Édouard Lalo (1823-1892) Symphonie Espagnole Alberto Ginastera (1916-1983) Estancia Suite Aaron Copland (1900-1990) El Salon Mexico Maurice Ravel (1875-1937) Bolero

Eindigen doen we opnieuw op het Iberische schiereiland. Sterk beïnvloed door het warme bloed van zijn Spaanse moeder, verwerkte Maurice Ravel een rist zuiderse elementen in zijn muziek. Met de Bolero, origineel een Spaanse trage dans, tovert hij een hypnotiserend perpetuum-mobile met een uitbundige climax op scène; of hoe een kleine roffel boven zichzelf uitstijgt en uitmondt in een bombastische finale.

ENG

FR

Global warming? This programme has an interesting and utterly harmless spin on the matter... Nevermind your ecological footprint when flying from Spain, over Argentina to Mexico and back. Ravel’s southern 'Bolero', the exciting audacity of Ginastera’s 'Estancia Suite' and the sweltering heat in works by Copland and Lalo will no doubt make you blush in winter times. * kadert binnen B Major! Festival*, zie p.36 ** Enkel in Brugge tijdens B Major! Festival

L’échauffement de la planète ? Ce programme y donne une réponse entièrement innocente… Sans augmenter notre empreinte écologique, nous volons aller-retour de l'Espagne au Mexique en passant par l’Argentine. Le 'Boléro' méditerranéen de Ravel, l’audace excitante de la 'Suite Estancia' de Ginastera et la chaleur étouffante dans les œuvres de Copland et Lalo mettent un teint rose sur vos joues en hiver.


www.symfonieorkest.be

24


25

Maart 2017

Pastorale Zat. Sam. Sat. 18.03.2017 CC Zwaneberg. Heist-op-den-Berg info & tickets +32 15 25 07 70

20 uur

Do. Jeu. Thu. 23.03.2017

20 uur

Zat. Sam. Sat. 25.03.2017

20.15 uur

Concertgebouw. Brugge info & tickets +32 50 84 05 87

CC Het Perron. Ieper info & tickets + 32 57 23 94 80

Zo. Dim. Sun. 26.03.2017

15 uur

Ma. Lun. Mon. 17.04.2017

20 uur

deSingel. Antwerpen info & tickets +32 50 84 05 87

O.L.V.-Ter-Duinenkerk. Koksijde info & tickets info@paasconcert.be*

Dirigent.

Karel Deseure Ludwig van Beethoven (1770-1827) Symfonie nr. 6 ‘Pastorale’ Luc Brewaeys (1959-2015) Along the Shores of Lorn Aaron Copland (1900-1990) Appalachian Spring

ENG

Close your eyes for a dreamlike programme. Beethoven’s 'Sixth Symphony ‘Pastoral’ weaves idyllic scenes into a fabulous musical patchwork. Copland rouses dreams of North America’s natural beauty and central composer Luc Brewaeys conjures up alluring sound clouds hovering over the shores of Lorn. Do you even want to wake up? * aangepast programma, zie p. 58.

Ludwig van Beethoven componeerde met zijn Zesde Symfonie ‘Pastorale’ waarschijnlijk de bekendste natuurode uit de hele muziekgeschiedenis. In een voor die tijd atypische vijfdelige symfonie schetst Beethoven met zijn gekende passie en lyriek een aantal idyllische scènes: het ontwaken van het land, het ruisen van de rivier, het samenzijn van mensen, een dramatisch onweer en een slotlied van vrolijke herders. Het beroemde openingsthema – wedden dat u het kan meezingen? – wordt uitgerold tot een fantastisch muzikaal landschap. In Along the Shores of Lorn, dat in 2005 gecreëerd werd door Symfonieorkest Vlaanderen, gaat centrale componist Luc Brewaeys de postmoderne toer op met flageoletten, eigenzinnig contrapunt en heel wat ravissante trompetsoli. In een atmosferisch klankkunstwerk ontvouwt zich op uiterst expressieve wijze een ongeziene symfonische weelde. Met de nodige power en rock ’n roll trekt Copland in zijn Appalachian Spring alle registers open om de Amerikaanse cultuur in kaart te brengen. Copland verheerlijkt Noord-Amerika’s schitterende natuurpracht en de ontelbare kansen die The Land of the Free biedt aan avontuurlijke dromers. Grootse Amerikaanse gestiek maakt af en toe plaats voor een etherische, uitgepuurde eenvoud. FR

Fermez les yeux pour ce programme de rêve. La 'Sixième Symphonie' de Beethoven, la pastorale enchaîne des scènes idylliques qui forment un paysage musical. Copland suscite des rêves de la beauté naturelle de l’Amérique du Nord et le compositeur central Brewaeys évoque de séduisants nuages sonores planant au-dessus des rives écossaises de Lorn. Voulez-vous vraiment vous réveiller ?


www.symfonieorkest.be

26


27

April 2017

Een beter land Za. Sat. Sam. 22.04.2017

20 uur

Di. Mar. Tue. 25.04.2017

20 uur

Zo. Dim. Sun. 30.04.2017

15 uur

Muziekcentrum de Bijloke. Gent info & tickets +32 9 269 92 92 Concertgebouw. Brugge info & tickets +32 50 84 05 87 deSingel. Antwerpen info & tickets +32 50 84 05 87

Dirigent.

Jan Latham-Koenig

Solisten.

Aleksandar Madzar. piano Osama Abdulrasol. qanoen Martin Valcke (°1963) Qanoenconcerto. Creatie Sergej Rachmaninov (1873-1934) Pianoconcerto nr. 2 Kurt Weill (1900-1950) Kleine Dreigroschenmusik Max Steiner (1888-1971) Casablanca Suite

ENG

Borders nor laws can silence music. Though banned by dictatorial regimes and hence forced to flee their homelands, composers Rachmaninov, Steiner and Weill transcend any form of oppression in their 'Piano Concerto', 'Casablanca Suite' and 'The Threepenny Opera', respectively. Qanun player Osama Abdulrasol equally lives in exile. Martin Valcke put his wanderings to music.

Vluchten is van alle tijden. Mensen moeten al sinds eeuwen hun thuisland verlaten, op zoek naar een nieuwe, betere wereld. Ook componisten van ontaarde of te progressieve muziek hadden het vaak zwaar te verduren. De Driestuiversopera (Dreigroschenoper) was één van die onvergetelijke kunstwerken die componist Kurt Weill en dichter Bertolt Brecht samen creëerden. Het originele theaterstuk werd in 1931 verfilmd en lag aan de basis van de veroordeling van Weills muziek door de nazi’s. Ook Max Steiner ontvluchtte zijn thuisland Oostenrijk om zich vervolgens te onderscheiden als één van de belangrijkste filmcomponisten ooit. In zijn Casablanca Suite uit de gelijknamige blockbuster is de vluchtelingenthematiek nooit ver weg. Rachmaninov kende eveneens een turbulente levensloop. Zijn Tweede Pianoconcerto was de virtuoze vrucht van een overwonnen depressie. Deze herboren creativiteit kon evenwel niet verhinderen dat hij na de Russische Oktoberrevolutie in 1917 als gebroken man op zoek moest naar een nieuwe thuis. Deze drie tijdloze klassiekers worden voorafgegaan door een creatie van componist Martin Valcke in samenwerking met de Irakese qanoenspeler Osama Adbulrasol. Deze laatste was zelf verplicht zijn thuisland achter te laten om hier een nieuw leven te beginnen. FR

Ni les frontières, ni les lois ne peuvent faire taire la musique. Interdits par des régimes dictatoriaux et contraints de fuir leurs pays d’origines, les compositeurs Rachmaninoff, Steiner et Weill transcendent toute forme d’oppression dans leurs 'Concerto pour Piano', 'Suite Casablanca' et 'Opéra de Quat’Sous'. Même le joueur de Qanun – Osama Absulrasol – a dû s'exiler. Martin Valcke evoque musicalement ses errances.


www.symfonieorkest.be

28


29

Mei 2017

Abendrot Do. Jeu. Thu. 11.05.2017

20 uur

Zo. Dim. Sun. 14.05.2017

15 uur

Do. Jeu. Thu. 18.05.2017

20 uur

Concertgebouw. Brugge info & tickets +32 50 84 05 87 deSingel. Antwerpen info & tickets +32 50 84 05 87

Paleis voor Schone Kunsten. Brussel info & tickets +32 50 84 05 87

Dirigent.

Jan Latham-Koenig

Solisten.

Olga Jelínková. sopraan Galina Averina. sopraan Richard Strauss (1864-1949) Vier letzte Lieder Luc Brewaeys (1959-2015) Credeva Gustav Mahler (1860-1911) Symfonie nr. 4

ENG

This concert season dances towards its finale with romantic, celestial melodies. Central composer Luc Brewaeys waves his mentor goodbye in 'Credeva'. Richard Strauss’s 'Four Last Songs' twinkle like a night full of stars. Mahler’s 'Fourth Symphony' reflects 'The Heavenly Life'. The farewell to season 2016-2017 could not possibly sound more blissful.

Het romantische laatste programma van dit seizoen baadt in een mysterieuze rode gloed. De Vier letzte Lieder van Richard Strauss zien gelaten het nakende noodlot tegemoet en belichamen in een symbolische, laatromantische taal het onvermijdelijke gevoel van berusting. Een groots en expressief orkest begeleidt de luisteraar in zijn serene tocht richting avondrood. Het expressieve Credeva (“hij geloofde”) van centrale componist Luc Brewaeys vormt diens muzikale adieu aan leermeester Franco Donatoni. Jan Fabre tekent voor de tekst bij deze compositie voor twee sopranen en orkest. Gustav Mahler zoekt in zijn Vierde Symfonie de finale slaap op. In een monumentale symfonie verklanken een sprookjesachtig scherzo, pakkende melodieën, kleurrijke harmonieën en meesterlijk uitgekiende variatiereeksen Das Himmlische Leben. Het laatste deel van de symfonie is een muzikale weerspiegeling van een feest in de hemel. Met chef-dirigent Jan Latham-Koenig in een glansrol, danst de lyrische sopraansolo op fonkelende orkestklanken naar het ultieme einde (van het seizoen). FR

La saison se termine avec l’aide de mélodies romantiques et célestes. Notre compositeur central Luc Brewaeys salue son mentor avec son œuvre 'Credeva'. Les 'Vier letzte Lieder' de Richard Strauss scintillent comme une nuit pleine d’étoiles. La 'Quatrième Symphonie' de Mahler reflète la vie céleste. L’adieu à la saison 2016-2017 ne pourrait être plus divin.


Š Alexios Tjoyas

www.symfonieorkest.be

30


31

Familieconcert

Weerwolven

Het begint te schemeren. De burgers van Wakkerdam worden moe. Maar dan, net op het moment dat iedereen indommelt, zijn er drie burgers plots klaarwakker. Drie die honger hebben‌ Drie die ervoor zorgen dat iemand de volgende ochtend niet meer wakker zal worden‌ Drie WEERWOLVEN!! Wat altijd een oude legende leek, wordt nu spannende werkelijkheid! Help jij mee om de drie weerwolven in het orkest te ontmaskeren? Je krijgt zelf een rol in het verhaal. Als heks, spiekend kindje, jager of burger probeer je de weerwolven te vangen. Wees niet bang want we zullen met velen zijn om de valse muzikanten te vinden. Kunnen we op jouw speurtalent rekenen? Weerwolven is een interactieve familievoorstelling voor kinderen vanaf 8 jaar. Symfonieorkest Vlaanderen brengt muziek uit de 20ste eeuw, onder leiding van burgemeester-dirigent Steven Verhaert. Steven Beersmans leidt het moordlustige spel in goede banen.

Dinsdag 27 december 2016 15 uur Concertgebouw. Brugge

Woensdag 28 december 2016 15 uur deSingel. Antwerpen

In samenwerking met Martin Valcke (compositie/ arrangementen), Maja Jantar (regie, artistieke leiding), Mirjam de Wit (productieleiding), Satu Peltoniemi (kostuums en decor), Steven Beersmans (spelleider), Steven Verhaert (dirigent), figuranten (LUCA School of Arts) en 999 Games. Tickets voor kinderen en jongeren t.e.m. 15 jaar kosten in elke rang 8 euro. Reserveer nu alvast de beste plaatsen voor u en uw (klein)kinderen! Info & tickets + 32 50 84 05 87 www.symfonieorkest.be


Š Korneel Alsteens

www.symfonieorkest.be

32

Hall for Cornwall in Truro, op concerttournee in het Verenigd Koninkrijk, februari 2016.


33

Symfonieorkest Specials


www.symfonieorkest.be

34


35

Acoustic Power Jongeren beleven klassieke muziek met workshop en concert. Een project van Concertgebouw Brugge in samenwerking met Jeugd en Muziek Vlaanderen en Symfonieorkest Vlaanderen met de steun van Provincie West-Vlaanderen. Met het laagdrempelige en interactieve project Acoustic Power maakt het Concertgebouw leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs van West-Vlaanderen warm voor klassieke muziek. Uitgangspunten zijn de overweldigende kracht van orkestmuziek en de ongelofelijke talenten die de musici jarenlang ontwikkelden om tot een gepassioneerd samenspel te komen. Dit project verloopt in drie stappen, telkens aangepast aan de verschillende studierichtingen en –niveaus. Workshop: een jonge muzikant maakt op school een introductie op het concert dat de leerlingen zullen meemaken in het Concertgebouw. Met sterke verhalen, veel muziek, interactie en een aanstekelijk enthousiasme ervaren jongeren dat klassieke muziek boeiend en krachtig is. Do it yourself (facultatief): leerlingen worden uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan met klassieke muziek. Dans, beeld, drama, techniek, ‌ . Alles kan en alles mag. Concert: leerlingen maken een kort, wervelend concert mee van Symfonieorkest Vlaanderen in de grote zaal van het Concertgebouw. Actrice Liesa Naert neemt als gastvrouw de leerlingen op sleeptouw in een verhaal over muziek en passie. Meer informatie: Online via www.acousticpower.be, acousticpower@concertgebouw.be of +32 50 47 69 99.


www.symfonieorkest.be

36

B Major!

1 – 5 maart 2017 B Major! is een kersvers tweejaarlijks muziekfestival in de krokusvakantie waarvoor alle professionele muziekactoren in Brugge de krachten bundelen. B Major! brengt een prikkelend vijfdaags programma geënt op het bijzondere DNA van de stad.

B MAJOR! Muziekbiënnale Brugge

B M AJ O R ! M u z ie k biënn a l e B r u g g e

B Major! zet de intense samenwerking tussen alle partners van deze bruisende muziekstad in de verf: Cultuurcentrum Brugge, Cactus Muziekcentrum, Vrijstaat O. / De Werf, MAfestival en Concertgebouw Brugge presenteren jaarlijks een breed gamma aan muzikale genres en stijlen uit alle windrichtingen. B Major! laat deze troeven zien en focust daarbij op muzikale creaties uit de stad. Brugges drie professionele orkesten – Anima Eterna Brugge, Symfonieorkest Vlaanderen en Het Kamerorkest Brugge – snijden elk een gloednieuw project aan. Daarnaast krijgen heel wat componisten en muzikanten de opdracht om nieuw werk te maken. Voor de premières zetten zetten we uiteraard de diverse concertzalen én enkele iconische Brugse locaties in. De traditionele concertformats laten we achter ons: het festival nodigt het publiek uit op huiskamerconcerten, een concertparcours en een geënsceneerd concert. Kers op de taart is de grootschalige instrumenten- en fondsenwerving voor het humanitaire project MUSIC FUND. Symfonieorkest Vlaanderen trapt dit nieuwe festival op gang op woensdag 1 maart 2017 met het concert ‘Bolero’. Speciaal voor dit concert zal de jonge componist Mathias Coppens een werk creëren dat draait rond een as van Brugse thema’s. Twee keer raden welke toonaard zijn creatie zal hebben… Met de steun van stad Brugge.


37

www.visitbruges.be

An extraordinary concert hall, a world-renowned pioneering period orchestra, a versatile first-class symphony orchestra and a high-profile early music festival are making Bruges a vibrant classical music city throughout the year.

Samen met Toerisme Brugge, Anima Eterna, MAfestival en Concertgebouw Brugge maakt Symfonieorkest Vlaanderen promotie in het buitenland. Ontdek alles hierover op www.visitbruges.be

AD_SYMFONIEVL_BRUGESSOUNDSGREAT_169,5x240.indd 1

21/03/16 14:24


Š Simon van Boxtel

www.symfonieorkest.be

38


39

Reservatie Informatie


www.symfonieorkest.be

40

Š Simon van Boxtel

Tickets & informatie


41

Info voor de concerten in Antwerpen, Brugge en Brussel (*) Online.

Reserveer via de website www.symfonieorkest.be (**)

Bestelformulier.

Voor abonnementen en losse tickets vermeldt u het aantal in de kolom van de gewenste prijscategorie. Opsturen naar Tickets – Westmeers 74 – 8000 Brugge.

Telefonisch.

+32 (0)50 84 05 87

Kantoor.

Westmeers 74 . 8000 Brugge nieuwe openingsuren, zie achterflap. Gesloten: • 5-6 mei 2016 en 16 mei 2016 • van 11 juli t.e.m. 16 augustus 2016

Start ticketverkoop.

Voor abonnees met behoud van zitplaats: 25.04.2016 t.e.m. 27.05.2016 Voor abonnees met andere zitplaats én nieuwe abonnees: vanaf 30.05.2016. Losse tickets: vanaf 06.06.2016.

Genummerde plaatsen.

Alle plaatsen zijn genummerd. De beste plaatsen worden voorbehouden voor onze abonnees. Reservaties worden in volgorde van betaling behandeld.

Opgelet!

Uw reservatie is pas definitief na ontvangst van uw betaling. Na 30 dagen vervalt de reservatie automatisch. Betaalde tickets worden uitsluitend terugbetaald bij annulering van een concert.

Reducties.

Rekeningnummer.

BE06 7330 1321 0622 (BIC KREDBEBB)

Personen +60 jaar, Knack-Clubleden, Davidsfondsleden, werkzoekenden, andersvaliden en groepen vanaf tien personen hebben recht op reductie.

E-mail.

Nieuw! Jongeren - 18 jaar. 8 euro in iedere categorie in Brugge, Brussel en Antwerpen.

tickets@symfonieorkest.be (*) Tickets voor concerten in Gent, Roeselare, Ieper, Heist-op-den-Berg en Koksijde worden rechtstreeks besteld bij het cultuurhuis. Zie pagina 58. (**) Enkel voor nieuwe abonnementen en losse tickets. Verlenging van het abonnement enkel via telefoon, e-mail, bestelstrook of kantoor.

Verzendingen.

Tickets worden per post opgestuurd als u minstens tien dagen vóór het concert reserveert en betaalt. Wie dat later doet, kan zijn tickets vóór het concert afhalen aan de balie van het orkest.

Abonnees worden verwend. - 15 % korting op losse tickets - absolute voorrang bij plaatsbespreking = beste plaatsen - eenzelfde plaats bij elk concert - een gratis programmatoelichting bij elk concert in de vorm van een prachtig programmaboek - nooit aanschuiven aan de kassa - als eerste geïnformeerd over het nieuwe seizoensprogramma, speciale acties en extra concerten


www.symfonieorkest.be

42

Billets et information.

Information pour nos concerts à Anvers, Bruges et Bruxelles (*) Par internet.

www.symfonieorkest.be (**)

Par écrit.

Pour les abonnements ou les tickets séparés, mentionnez le nombre dans la colonne correspondante à la catégorie de prix désirée. Envoyez votre réservation à Tickets – Westmeers 74 – 8000 Brugge.

Par téléphone.

+32 (0)50 84 05 87

Dans nos bureaux.

Westmeers 74 . 8000 Brugge Fermé: • 5, 6 mai et le 16 mai 2016 • du 11 juillet au 16 août 2016

Numéro de compte.

BE06 7330 1321 0622 (BIC KREDBEBB)

E-mail.

tickets@symfonieorkest.be (*) Billets pour les concerts à Gent, Roeselare, Ieper, Heist-op-den-Berg et Koksijde peuvent être commandés directement auprès du centre culturel. Voir page 58. (**) Uniquement pour les abonnés et les billets séparés. La prolongation d’un abonnement se fait exclusivement par téléphone, par e-mail, par écrit ou dans nos bureaux.

Vente des billets.

Réabonnement (même place) : du 25.04.2016 jusqu’au 27.05.2016. Changement d’abonnement (nouvelle place) et nouveaux abonnements : à partir du 30.05.2016. Tickets séparés : à partir du 06.06.2016.

Places numérotées.

Toutes les places sont numérotées. Les meilleures places sont réservées aux abonnements. Les réservations seront traitées par ordre de paiement.

Attention.

Votre réservation sera considérée comme ferme et définitive à réception de votre paiement. Si votre paiement n’est pas reçu dans les 30 jours, la demande de réservation sera considérée comme annulée par le client. Les billets vous seront remboursés uniquement en cas d’annulation d’un concert.

Réductions.

Personnes +60 ans, membres Le Vif Club, personnes moins valides, demandeurs d’emploi et groupes de plus de 10 personnes bénéficient d’un tarif réduit. Nouveau ! Jeunes - 18 ans. 8 euro dans tous les catégories à Bruges, Bruxelles et Anvers.

Envois.

Si la réservation et le paiement sont effectués 10 jours ouvrables avant le concert, les tickets sont envoyés par la poste. Dans le cas contraire, ils sont à retirer avant le concert à la caisse de l’orchestre.

Vous abonner, c’est bénéficier des avantages suivants. - épargner jusqu’à 15 % du prix courant des billets individuels - être prioritaire lors de la réservation de vos places = les meilleures places - occuper les mêmes places d’année en année - régler tous les concerts en une fois, ce qui évite les files d’attente à la billetterie - être informé en premier lieu du programme de la nouvelle saison et des actions spéciales


43

Tickets and information.

Information for our concerts in Antwerp, Bruges and Brussels (*) Online.

www.symfonieorkest.be

With order form.

For season tickets or single tickets, indicate the number of tickets in the column of the chosen price category. Send it to Tickets – Westmeers 74 – 8000 Brugge.

Start ticket sales.

Season tickets with same seat renewal option: from 25.04.2016 until 27.05.2016. Season tickets with new seats or new season tickets: from 30.05.2016. Sale of single tickets: from 06.06.2016.

Numbered places.

By telephone.

+32 (0)50 84 05 87

Every seat is numbered. The best places are reserved for the season tickets. Reservations are processed in order of payment.

In our offices.

Attention.

Westmeers 74 . 8000 Brugge Closed: • the 5th, 6th and 16th of May 2016 • from the 11th of July till the 16th of August 2016

Account number.

BE06 7330 1321 0622 (BIC KREDBEBB)

E-mail.

tickets@symfonieorkest.be (*) Tickets for concerts in Gent, Roeselare, Ieper, Heist-op-den-Berg en Koksijde can be ordered directly from the cultural centre. See page 58. (**) Only for new subscribers and individual tickets. Season tickets renewal exclusively by phone, e-mail, with the order form or in our offices.

Your reservation is only confirmed after receipt of payment. If payment has not been received within 30 days, the reservation will automatically expire. Tickets will only be refunded in the event of a concert cancellation.

Reductions.

Persons above 60 years, members of Knack/ Le Vif club, people with disabilities, unemployed and groups above 10 persons are eligible for reductions. New! Young people under 18. 8 euro in every category in Bruges, Brussels and Antwerp

Delivery of tickets.

If the booking and payment are made 10 working days before the concert, the tickets will be sent out by post. Otherwise they must be collected before the concert at the desk of the orchestra.

Subscribe and enjoy the following advantages. - 15 % discount on the individual ticket price - absolute priority seat reservations = the best seats - enjoy a regular seat throughout the whole season - buy your tickets for the upcoming season in a single order, avoiding queues at the ticket desk - being the first to know about the new season programme and special actions


Š Simon van Boxtel

www.symfonieorkest.be

44


45

Overzicht & Reservatie


www.symfonieorkest.be

46

Kalender Antwerpen deSingel Blauwe Zaal

Verdriet van Moeders

Zondag 25 september 2016. 15u. Vaughan Williams – Vermote – Ravel – Sibelius

Onvoltooid verleden

Zondag 27 november 2016. 15u. Prokofiev – Mendelssohn – Brahms

Aladdin en De Wolf

Zondag 18 december 2016. 15u. Nielsen – Dun – Tchaikovsky

My country, my love

Zondag 22 januari 2017. 15u. Smetana – Chopin – Dvořák

Bolero

Zondag 19 februari 2017. 15u. Lalo – Ginastera – Copland – Ravel

Pastorale

Zondag 26 maart 2017. 15u. Beethoven – Brewaeys – Copland

Een beter land

Zondag 30 april 2017. 15u. Valcke – Rachmaninov – Weill – Steiner Zondag 14 mei 2017. 15u. Strauss – Brewaeys – Mahler

Familieconcert

Woensdag 28 december 2016. 15u

© Simon van Boxtel

Abendrot


25.09.2016

27.11.2016

18.12.2016

22.01.2017

19.02.2017

26.03.2017

30.04.2017

14.05.2017

Verdriet van Moeders

Onvoltooid verleden

Aladdin en de Wolf

My country, my love

Bolero

Pastorale

Een beter land

Abendrot

32 euro

DATUM

28.12.2016

BUITEN DE REEKS

Weerwolven

Prijzen zijn inclusief reservatie- en verzendingskosten

RANG 1

FAMILIECONCERT red. 28 euro

t.e.m 15 j 8 euro EINDTOTAAL

euro

TOTAAL

red. 10 euro

EINDTOTAAL

red. 66 euro

red. 10 euro

RANG 3

96 euro

14 euro

RANG 3

t.e.m 15 j 8 euro 14 euro

red. 136 euro

red. 20 euro

red. 20 euro

156 euro

23 euro

RANG 2

red. 190 euro

red. 28 euro

RANG 2

t.e.m 15 j 8 euro 23 euro

Prijzen zijn inclusief reservatie- en verzendingskosten

ABONNEMENT 8 CONCERTEN ANTWERPEN

32 euro

DATUM

PROGRAMMA

216 euro

RANG 1

✂

LOSSE TICKETS ANTWERPEN

euro

TOTAAL

47


www.symfonieorkest.be

48

mevrouw . madame . mrs .

reservatieformulier. ANTWERPEN. de heer . monsieur . sir

Naam . nom . name straat . rue . street postcode . code postal . zip code tel. tél. tel.

nr. stad . ville . city .

geb. datum . date de naissance . date of birth

/

/

e-mail voorkeur plaats (enkel bij nieuw abonnement of losse tickets)

taal . langue . language Ned.

franç.

Eng.

Ik betaal door storting van het totaalbedrag op het IBAN-rekeningnummer BE06 7330 1321 0622 (BIC KREDBEBB) van Symfonieorkest Vlaanderen vzw Je paie le montant total par virement au compte IBAN BE06 7330 1321 0622 (BIC KREDBEBB) I wish to pay the total amount by transfer to account number BE06 7330 1321 0622 (BIC KREDBEBB) met VISA of Eurocard-MasterCard kaartnummer

vervaldatum

CVC code

U vindt de CVC-code (Card Verification Code) op de achterzijde van uw creditcard. Uw CVC-code bestaat uit de laatste drie cijfers van het getal in het handtekeningenveld. Conform de wet tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer van 8/12/1992, gewijzigd 11/12/1998. Conforme la loi sur la protection de la vie privée du 08.12.1998. Conforming to the privacy protection law of 08.12.1992, modified 11.12.1998.

Ik betaal het bedrag van. Je paie le montant de. I hereby pay the sum of.

handtekening euro

Reservatie van meerdere abonnementen?

Réservation de plusieurs abonnements ? Booking multiple season tickets? Ik voeg de gegevens van alle abonnees in een apart document toe. Zo worden alle magazines thuis bezorgd. J’ajoute les coordonnées de tous les abonnées dans un document séparé. Ainsi, la livraison des programmes à domicile est garantie. All subscription details will be added in a separate document. Thus, all programme notes will be sent to the home address.

Terugsturen naar . À renvoyer à . To be returned to . Symfonieorkest Vlaanderen Tickets . Westmeers 74 . 8000 Brugge Reservaties worden in volgorde van betaling behandeld. Les réservations seront traitées par ordre de paiement. Reservations are processed in order of payment.

Info. +32 (0)50 84 05 87 Bestellen kan ook via. Commandez également sur. You can also order at. www.symfonieorkest.be


49

Antwerpen. deSingel. Blauwe zaal Desguinlei 25 . 2018 Antwerpen

Podium

rang. 1

rang. 2

rang. 3


www.symfonieorkest.be

50

Kalender Brugge Concertgebouw Concertzaal Verdriet van Moeders

Vrijdag 23 september 2016. 20u. Vaughan Williams – Vermote – Ravel – Sibelius

Onvoltooid verleden

Donderdag 17 november 2016. 20u. Prokofiev – Mendelssohn – Brahms

Aladdin en De Wolf

Donderdag 15 december 2016. 20u. Nielsen – Dun – Tchaikovsky

My country, my love

Vrijdag 13 januari 2017. 20u. Smetana – Chopin – Dvořák

Bolero. B Major!

Woensdag 1 maart 2017. 20u. Coppens – Lalo – Ginastera – Copland – Ravel

Pastorale

Donderdag 23 maart 2017. 20u. Beethoven – Brewaeys – Copland

Een beter land

Dinsdag 25 april 2017. 20u. Valcke – Rachmaninov – Weill – Steiner Donderdag 11 mei 2017. 20u. Strauss – Brewaeys – Mahler

Familieconcert

Dinsdag 27 december 2016. 15u

© Simon van Boxtel

Abendrot


23.09.2016

17.11.2016

15.12.2016

13.01.2017

01.03.2017

23.03.2017

25.04.2017

11.05.2017

Verdriet van Moeders

Onvoltooid verleden

Aladdin en de Wolf

My country, my love

Bolero

Pastorale

Een beter land

Abendrot

37 euro

DATUM

27.12.2016

BUITEN DE REEKS

Weerwolven

red. 34 euro

Prijzen zijn inclusief reservatie- en verzendingskosten

RANG 1

FAMILIECONCERT t.e.m. 15j 8 euro 29 euro

RANG 2

red. 230 euro

red. 34 euro

Prijzen zijn inclusief reservatie- en verzendingskosten

ABONNEMENT 8 CONCERTEN BRUGGE

37 euro

DATUM

PROGRAMMA

250 euro

RANG 1

red. 26 euro

200 euro

29 euro

RANG 2

t.e.m. 15j 8 euro

red. 177 euro

red. 26 euro

21 euro

RANG 3

142 euro

21 euro

RANG 3

red. 18 euro

red. 120 euro

red. 18 euro

t.e.m. 15j 8 euro

red. 68 euro

red. 10 euro

14 euro

euro

EINDTOTAAL

t.e.m. 15j 8 euro

TOTAAL

red. 10 euro

EINDTOTAAL

90 euro

14 euro

RANG 4

✂

LOSSE TICKETS BRUGGE

euro

TOTAAL

51


www.symfonieorkest.be

52

mevrouw . madame . mrs .

reservatieformulier. BRUGGE. de heer . monsieur . sir

Naam . nom . name straat . rue . street postcode . code postal . zip code tel. tél. tel.

nr. stad . ville . city .

geb. datum . date de naissance . date of birth

/

/

e-mail voorkeur plaats (enkel bij nieuw abonnement of losse tickets)

taal . langue . language Ned.

franç.

Eng.

Ik betaal door storting van het totaalbedrag op het IBAN-rekeningnummer BE06 7330 1321 0622 (BIC KREDBEBB) van Symfonieorkest Vlaanderen vzw Je paie le montant total par virement au compte IBAN BE06 7330 1321 0622 (BIC KREDBEBB) I wish to pay the total amount by transfer to account number BE06 7330 1321 0622 (BIC KREDBEBB) met VISA of Eurocard-MasterCard kaartnummer

vervaldatum

CVC code

U vindt de CVC-code (Card Verification Code) op de achterzijde van uw creditcard. Uw CVC-code bestaat uit de laatste drie cijfers van het getal in het handtekeningenveld. Conform de wet tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer van 8/12/1992, gewijzigd 11/12/1998. Conforme la loi sur la protection de la vie privée du 08.12.1998. Conforming to the privacy protection law of 08.12.1992, modified 11.12.1998.

Ik betaal het bedrag van. Je paie le montant de. I hereby pay the sum of.

handtekening

euro

Reservatie van meerdere abonnementen?

Réservation de plusieurs abonnements ? Booking multiple season tickets? Ik voeg de gegevens van alle abonnees in een apart document toe. Zo worden alle magazines thuis bezorgd. J’ajoute les coordonnées de tous les abonnées dans un document séparé. Ainsi, la livraison des programmes à domicile est garantie. All subscription details will be added in a separate document. Thus, all programme notes will be sent to the home address.

Terugsturen naar . À renvoyer à . To be returned to . Symfonieorkest Vlaanderen Tickets . Westmeers 74 . 8000 Brugge Reservaties worden in volgorde van betaling behandeld. Les réservations seront traitées par ordre de paiement. Reservations are processed in order of payment.

Info. +32 (0)50 84 05 87 Bestellen kan ook via. Commandez également sur. You can also order at. www.symfonieorkest.be


53

Brugge.

Concertzaal ‘t Zand 34 . 8000 Brugge

Podium

zijbalkon 1

parterre - corbeille

middenbalkon 1

middenbalkon 2

rang. 1

rang. 2

rang. 3

rang. 4

zijbalkon 2

zijbalkon 1

zijbalkon 2

parterre


www.symfonieorkest.be

54

Kalender Brussel

Paleis voor Schone Kunsten Henry Le Bœufzaal

Onvoltooid verleden

Donderdag 24 november 2016. 20u. Prokofiev – Mendelssohn – Brahms

My country, my love

Maandag 16 januari 2017. 20u. Smetana – Chopin – Dvořák Donderdag 18 mei 2017. 20u. Strauss – Brewaeys – Mahler

© Simon van Boxtel

Abendrot


24.11.2016

16.01.2017

18.05.2017

Onvoltooid verleden

My country, my love

Abendrot

75 euro

29 euro

red. 66 euro

red. 26 euro

60 euro

23 euro

RANG 2

Prijzen zijn inclusief reservatie- en verzendingskosten Frais de réservation et d’envoi inclus. Reservation and mailing costs included

ABONNEMENT 3 CONCERTEN ABO 3 CONCERTS

DATUM DATE

PROGRAMMA PROGRAMME

RANG 1

red. 51 euro

red. 20 euro

red. 38 euro

red. 15 euro

EINDTOTAAL

46 euro

18 euro

RANG 3

euro

TOTAAL

LOSSE TICKETS BRUSSEL. BRUXELLES. BRUSSELS

55


www.symfonieorkest.be

56

mevrouw . madame . mrs .

reservatieformulier. BRUSSEL. de heer . monsieur . sir

Naam . nom . name straat . rue . street postcode . code postal . zip code tel. tél. tel.

nr. stad . ville . city .

geb. datum . date de naissance . date of birth

/

/

e-mail voorkeur plaats (enkel bij nieuw abonnement of losse tickets)

taal . langue . language Ned.

franç.

Eng.

Ik betaal door storting van het totaalbedrag op het IBAN-rekeningnummer BE06 7330 1321 0622 (BIC KREDBEBB) van Symfonieorkest Vlaanderen vzw Je paie le montant total par virement au compte IBAN BE06 7330 1321 0622 (BIC KREDBEBB) I wish to pay the total amount by transfer to account number BE06 7330 1321 0622 (BIC KREDBEBB) met VISA of Eurocard-MasterCard kaartnummer

vervaldatum

CVC code

U vindt de CVC-code (Card Verification Code) op de achterzijde van uw creditcard. Uw CVC-code bestaat uit de laatste drie cijfers van het getal in het handtekeningenveld. Conform de wet tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer van 8/12/1992, gewijzigd 11/12/1998. Conforme la loi sur la protection de la vie privée du 08.12.1998. Conforming to the privacy protection law of 08.12.1992, modified 11.12.1998.

Ik betaal het bedrag van. Je paie le montant de. I hereby pay the sum of.

handtekening euro

Reservatie van meerdere abonnementen?

Réservation de plusieurs abonnements ? Booking multiple season tickets? Ik voeg de gegevens van alle abonnees in een apart document toe. Zo worden alle magazines thuis bezorgd. J’ajoute les coordonnées de tous les abonnées dans un document séparé. Ainsi, la livraison des programmes à domicile est garantie. All subscription details will be added in a separate document. Thus, all programme notes will be sent to the home address.

Terugsturen naar . À renvoyer à . To be returned to . Symfonieorkest Vlaanderen Tickets . Westmeers 74 . 8000 Brugge Reservaties worden in volgorde van betaling behandeld. Les réservations seront traitées par ordre de paiement. Reservations are processed in order of payment.

Info. +32 (0)50 84 05 87 Bestellen kan ook via. Commandez également sur. You can also order at. www.symfonieorkest.be


57

Brussel. Paleis voor Schone Kunsten Ravensteinstraat 23 . 1000 Brussel Podium

zetels

zetels

corbeille

Cat. 1

Cat. 2

Cat. 3

voorbehouden PSK


www.symfonieorkest.be

58

Kalender Overige concerten Gent. Muziekcentrum De Bijloke Verdriet van Moeders

Zaterdag 1 oktober 2016. 20u. Vaughan Williams – Vermote – Ravel – Sibelius

Onvoltooid verleden

Vrijdag 18 november 2016. 20u. Prokofiev – Mendelssohn – Brahms

My country, my love

Zaterdag 14 januari 2017. 20u. Smetana – Chopin – Dvořák

Bolero

Zaterdag 18 februari 2017. 20u. Lalo – Ginastera – Copland – Ravel

Een beter land

Zaterdag 22 april 2017. 20u. Valcke – Rachmaninov – Weill – Steiner Tickets Gent. Rechtstreeks te bestellen bij Muziekcentrum de Bijloke Jozef Kluyskensstraat 2 . 9000 Gent T +32 9 269 92 92 www.debijloke.be

Roeselare. De Spil

My country, my love

zaterdag 21 januari 2017. 20u. Smetana – Chopin – Dvořák Tickets Roeselare. Rechtstreeks te bestellen bij De Spil Hippoliet Spilleboutdreef 1 . 8800 Roeselare T +32 51 26 57 00 info@despil.be – www.despil.be

Heist-op-den-Berg. CC Zwaneberg Pastorale

Zaterdag 18 maart 2017. 20u. Beethoven – Brewaeys – Copland Tickets Heist-op-den-Berg. Rechtstreeks te bestellen bij CC Zwaneberg Cultuurplein 1 . 2220 Heist-op-den-Berg T +32 15 25 07 70 info@zwaneberg.be - www.zwaneberg.be

Ieper. CC Het Perron Pastorale

Zaterdag 25 maart 2017. 20.15u. Beethoven – Brewaeys – Copland Tickets Ieper. Rechtstreeks te bestellen bij CC Het Perron Fochlaan 1 . 8900 Ieper T +32 57 23 94 80 cultuurcentrum@ieper.be - www.acci.be

Koksijde. O.L.V.-Ter-Duinenkerk Pastorale

Maandag 17 april 2017. 20u. Beethoven – Tchaikovsky – Copland (solist. Felix Vermeirsch. cello) Tickets Koksijde. Rechtstreeks te bestellen bij Lions Club De Panne-Westkust info@paasconcert.be – www.paasconcert.be


59

Your greatness suits us Word mecenas van Symfonieorkest Vlaanderen Met de gepaste fierheid klop ik bij u aan om toe te treden tot het mecenaat van Symfonieorkest Vlaanderen. Ons professionele symfonieorkest bestaat sinds 1960 en brengt een repertoire van het classicisme tot het heden. Cultuur wordt weliswaar gesubsidieerd maar de overheid vindt het essentieel dat de kunstinstellingen ook eigen middelen voorzien door ticketverkoop, het organiseren van bijkomende evenementen én het zoeken naar steunende vrienden en sponsors. Wij willen dan ook actief op zoek gaan naar leden voor ons mecenaat. Als Mecenas geniet u van tal van exclusieve ticket- en prijsvoordelen, een persoonlijke service en een nauw contact met dirigenten en solisten op speciale events. Dit mecenaat is dé manier om een cultureel engagement aan te gaan. Wilt u graag Mecenas worden? Voor een gedetailleerde brochure met alle voordelen, of voor persoonlijke inlichtingen kunt u terecht bij Jasper Gheysen (jasper.gheysen@symfonieorkest.be of 050 84 05 87- intern nummer 5).

Van harte. Geert Dhondt Voorzitter Raad van Bestuur Symfonieorkest Vlaanderen

© Andrew Snowball

We danken u alvast hartelijk om dit engagement in overweging te nemen en hopen u spoedig te verwelkomen op één van onze concerten.


www.symfonieorkest.be

60

Het Davidsfonds: daar zit muziek in! Kent u het Davidsfonds al? Het is het grootste cultuurnetwerk van Vlaanderen dat jaarlijks honderden evenementen organiseert, tientallen cursussen opzet, goed 200 cultuurreizen uitstippelt en tal van boeken aanbiedt. In veel van wat we doen, speelt muziek een belangrijke rol. Klassieke muziek, maar ook oude muziek, jazz of folk bijvoorbeeld. Een greep uit ons muzikale aanbod voor de komende maanden. Muziekreizen - Met componist Piet Swerts en tenor Zeger Vandersteen, in de voetsporen van Beethoven en Schumann, naar Bonn en het Beethovenfestival – van vrijdag 23 tot zondag 25 september - Met Bruno Spaepen naar Milaan. Opera Le Nozze di Figaro in de Scala en in de voetstappen van Verdi in Busseto – van maandag 31 oktober tot donderdag 3 november - Met Els Swinnen naar Praag. Muzikale en culturele verrassingen in de Gouden Stad. Els Swinnen begeleidt en speelt in ‘haar’ Praag – van vrijdag 23 tot dinsdag 27 december - Met Aäron Blomme naar Moskou. Bolshoi, Borodin Kwartet en Sretensky-koor, met een vleugje orthodoxie – van donderdag 29 december tot dinsdag 3 januari

Muziekcursussen - Zondag 26 juni: zomercursus bij AlbaNova – Tussen leven en dood. Midzomerfestival voor creatie en muzikaal erfgoed in Landcommanderij Alden-Biesen. Lezingen door Sofie Taes, concerten door Edding Quartet, Thomas Bauer & Jos Van Immerseel, Jan Van Elsacker & Rolf Lisveland - Vrijdag 5 augustus: zomercursus bij MAfestival voor oude muziek in Concertgebouw Brugge. Lof der Zotheid. Lezingen door Koen Uvin en openingsconcert door Le Concert Spirituel - Dinsdag 23 tot donderdag 25 augustus: zomercursus bij Laus Polyphoniae, festival voor oude muziek, in Elzenveld en AMUZ Antwerpen. Cultuur, literatuur en muziek uit de 14de eeuw. Lezingen door prof. Frank Willaert en dr. Eugeen Schreurs, concerten door o.a. La Reverdie en Club Mediéval Meer weten? Als u meer wil weten over onze muziekreizen of muziekcursussen kan u altijd terecht op onze website waar u het volledige aanbod terugvindt: www.davidsfonds.be. Er bestaat ook een aparte brochure met het actuele aanbod van de muziekcursussen en de muziekreizen; u krijgt ze gratis thuis toegestuurd als u even uw gegevens doorgeeft via info@davidsfonds.be. Vermeld telkens wel de specifieke brochure die u graag ontvangt.


61

Uniek aanbod: koop het topwerk Bach van John Eliot Gardiner, krijg het gratis thuis toegestuurd en word meteen ook lid van het Davidsfonds!

Sir John Eliot Gardiner (1943) groeide letterlijk op onder één van de twee schilderijen die er van Johann Sebastian Bach bekend zijn: zijn vader had het in de Tweede Wereldoorlog in bewaring gekregen. Geen wonder dus dat net die componist hem is blijven fascineren. Gardiner studeerde Arabisch, middeleeuws Spaans en geschiedenis in Cambridge, en muziek in London en Parijs. Al tijdens zijn studie dirigeerde hij diverse koren. In 1968 richtte hij het Monteverdi Choir op. Hij dirigeerde alle grote orkesten ter wereld en heeft als dirigent talloze malen werken van Bach uitgevoerd. Hij wordt beschouwd als één van de grootste interpreten ervan. Gardiners levenslange omgang met Bach is uitgemond in een boek waarin hij al zijn eruditie en hartstocht heeft aangewend om zoveel mogelijk greep te krijgen op de componist en de mens Bach. In een meeslepende stijl gaat Gardiner in op de historische en muzikale context waarin de componist werkte, diens ideeën, diens werkwijze, en op zijn eigen omgang met deze muziek. Voor abonnees en sympathisanten van Symfonieorkest Vlaanderen doet het Davidsfonds een speciaal aanbod: wie 49,90 euro overschrijft op rekeningnummer BE98 4310 0693 8193 met vermelding ‘Davidsfonds Symfonieorkest Vlaanderen’ krijgt Bach zonder verzendingskosten thuis toegestuurd (hardcover, 672 p.). Bovendien krijgt u er gratis de Davidsfonds Cultuurkaart bij die u korting of andere voordelen biedt bij alles wat het Davidsfonds doet!

Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijgt u: • Korting op evenementen, cursussen, cultuurreizen en boeken van het Davidsfonds • Boeken- en cultuurvoordeel van de maand: elke maand een uitzonderlijke korting op een boek en cultureel evenement • Voordelen bij heel wat toonaangevende Vlaamse musea en cultuurhuizen (MAS, NTG, Musea Brugge, Kasteel van Gaasbeek, Wiels, Muzee…) • Vier keer per jaar gratis Davidsfonds Cultuurmagazine in uw bus

DS SFON T DAV IDU U R K A A R C U LT-2 016 2 0 15

12 ssens An Jan Metsysplein n Quinte uven e 7 L 3456 3000 mer: 12 Lidnum


BEN JIJ AL FAN

van West-Vlaanderen?

Nieuws van de provincie over de meest uiteenlopende beleidsdomeinen, achtergrondinfo, beslissingen van de provincieraad en nog zoveel meer, 7 dagen op 7, de klok rond via

www.west-vlaanderen.be www.facebook.com/westvlaanderen @provinciewvl www.west-vlaanderen.tv

Verhelderende brochures, toeristische routekaarten en diverse provinciale publicaties vind je in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis Jan Van Eyckplein 2, 8000 Brugge t

0800 20 021 (gratis nummer)

e

provincie@west-vlaanderen.be

www.west-vlaanderen.be/informatiecentrum (e-shop)


EXPERIMENT/BEELDENDE KUNST/THEATER/JAZZ/ACTU KLASSIEKE MUZIEK/POËZIE/ DESIGN/FOTOGRAFIE/DANS/ OUDE MUZIEK/LITERATUUR/ OPERA/ARCHITECTUUR/A FILOSOFIE/FILMMUZIEK/I GESCHIEDENIS/ERFGOED/GRA HEDENDAAGSE MUZIEK/FESTI POLITIEK/ECONOMIE/WORLD PERFORMANCE/SOCIOLOGIE/ CHANSONS/ SOUNDSCAPE Klara. Blijf verwonderd.


SEIZOEN 2016 –2017

© Elena Chernyshova

Ontdek het programma vanaf 11.05.16 op www.concertgebouw.be


Het Orkest Musici

Contrabassen

Chef-dirigent

Jan Latham-Koenig

Koenraad Hofman Jan Verheye Bram Decroix Sanne Deprettere

Concertmeester

Houtblazers

Jo Vercruysse

Eerste violen

Nathalie Hepp Bence Abraham Peter Hellemond Veerle Houbraken Eva Stijnen Tim Breckpot Annerien Stuker

Tweede violen

Gudrun Verbanck Isabelle Buyck Geraldine De Baets Isabelle Decraene Liesbet Jansen Noémi Tiercet/ Hanneke Verbueken

Altviolen

Kris Hellemans Bieke Jacobus Kaatje Strauven Bruno De Schaepdrijver Lieve Dreelinck Korneel Taeckens Ático Razera/Dino Dragovic

Celli

Renaat Ackaert Jan Van Kelst Isabelle Brys Caroline Steen Wouter Vercruysse Hélène Viratelle

Caroline Peeters, fluit Veerle Secember, fluit, piccolo Korneel Alsteens, hobo Carola Dieraert, hobo, Engelse hoorn Jeroen Vrancken/ Daniel Mourek, klarinet Tom Daans, klarinet, Es-klarinet, basklarinet Koen Coppé, fagot Tamara Smits, (contra)fagot

Koperblazers

Bruno Melckebeke, hoorn Lies Molenaar, hoorn Frank Clarysse, hoorn Steven Bossuyt, trompet Bart Coppé, trompet Bob Van Der Strieckt, trombone Charlotte Van Passen, trombone Konstantin Koev, (bas)trombone

Slagwerk

Antoine Siguré, pauken Wim De Vlaminck, slagwerk Jonathan Beyers/FrançoisXavier Leroy, slagwerk

Harp

Anouk Sturtewagen

Piano/celesta Tae Yoshioka

Vrijwilligers Maria Buysse Leo Davit Daniëlle Debrauwere André De Meyer Balder Dendievel Guido Dendievel Jappe Dendievel Sony De Pauw Greet De Smet Kristien Devolder Hugo Dierckxsens Hannie Haers Elly Lambert Erika Laridon Paul Pieters Ingrid Reynaerts

Raad van Bestuur Geert Dhondt, voorzitter Luk Pillen, ondervoorzitter Bart Snauwaert, secretaris Frank Beke Inge Buyse Rinaldo Castelli Arnoud Declerck Lieve Ectors Yves Gazelle Filips Pieters

Management Dirk Coutigny, intendant Liesbet Cuvelier, financiën en administratie Annelien De Rycke, productieleiding Stephanie Dierckxsens, artistieke planning Jasper Gheysen, communicatie Hanne Pirlet, ticketverkoop en publiekswerking Benoit Verbeek, orkestregie Eva Knapen, orkestregie


Afgitekantoor Brugge Erkenningsnr. P308506

BELGIE(N) - BELGIQUE

PB- PP B- 00733

Werkten mee aan deze uitgave. Jasper Gheysen Hanne Pirlet Liesbet Cuvelier Annelien De Rycke Stephanie Dierckxsens Charlotte Dekeersgieter Fotografie. Š Andrei Churakov (tenzij anders vermeld) Lay-out. Henk Linskens Druk. Die Keure Contact. Westmeers 74 – B 8000 Brugge T. +32 50 84 05 87 info@symfonieorkest.be www.symfonieorkest.be

RETOUR NAAR Symfonieorkest Vlaanderen Westmeers 74 B 8000 Brugge

Prettige vakantie. Het secretariaat van Symfonieorkest Vlaanderen is gesloten van 11 juli t.e.m. 16 augustus 2016.

Nieuwe openingsuren kantoor: Ma - Do: 10u - 17u Vrij: 10u - 15u

Volg ons op

Jaarbrochure 2016-2017 - Symfonieorkest Vlaanderen  
Jaarbrochure 2016-2017 - Symfonieorkest Vlaanderen