Page 1

juni-augusti 2013

Klassiska

BILAR

på träffar Så fixar du

VÄTTERNS läckraste fisk Scen-

SOMMAR i Sydnärke

vretstorpsparken

ALLA VAR DÄR!

Här SKÖfinns bad NAS en T

FOTBOLLSLEGENDEN TILLBAKA I HALLSBERG

E


Det är i Kumla det händer! Möt upp en vän! Kumla torg är en perfekt mötesplats. Möt upp en vän och botanisera bland torgets charmiga butiker och restauranger. Lyckades du fynda något?

Låt dagen sjunka in! Runda av en dag i Kumla med ett avslappnande dopp. I Djupadalsbadet kan du välja mellan både inom- och utomhusbad. Kanske är bubbelpoolen något för dig?

www.orebrotown.com/kumla

2

Börja din dag på topp! Starta dagen i Kumla genom att besöka Kvarntorpshögen och njut av Konst på Hög, milsvida utsikter eller en fika i kaffestugan. Vilket konstverk tyckte du bäst om?

Lunch i det gröna? Att bestiga berg tar på krafterna. I Kumla sjöpark kan du koppla av i sköna grönområden och inta en god lunch i det nybyggda växthuset.


6 TYCKARE enkät

illustrationer: rolf pettersson

Blir det något dopp i sommar? Sommaren blir förhoppningsvis lika lång som vintern som till slut gav med sig. I Sydnärkeskommunerna finns pärlor, och vi ställde frågan om sommardopp till de verkliga kännarna, ortsborna: Ska du bada i sommar?

Birgitta Pettersson, Askersund

Gunnar WistrandJonsson, Askersund

– Ja. Var då? Vi har skaffat båt, så förhoppningsvis blir det i Vättern.

Tilda, Kumla

– Ja, så klart. Och var tycker du om att bada? – Vid kusten, och idag ska jag bada fötterna med hunden Finns det något ställe du inte tycker om att bada? – Nej

Hemmagjord el - Ingen CO2 & bättre än bankränta

– Ja, det ska jag. Var då då? I Hagabadet här i Askersund.

Isabella Agerhäll, Kumla – Ja, det ska jag väl. Var ska du bada då? – Mallorca, vi ska åka dit snart. Sen brukar jag bada i Hästhagsbrottet och Tisaren, ibland. Varför just Hästhagsbrottet? – Det är nära, och det brukar inte vara så mycket folk där, man får bryggan för sig själv.

www.karkulla.se

Lars- Erik Jonsson, 60

Filip Aspelin, 17: – Ja, var som helst.

0768-910 340

– Kanske, det beror på väder, vind och humör.

Rollups

Profilkläder Reklamgodis

Beachflaggor

Banderoller Visitkort

Affischer

Kepsar med brodyr

Bildekor

Klisterdekaler Flyers

Grafisk design

Reflexvästar www.kungsreklam.com

Nyhet!

Lasergravyr

Presentreklam

Välkommen in - Köpmangatan 13 i kumla. Tel 019-25 30 35

USB-minnen

Pennor Kuvert

3


INLEDAREN litzén

redaktör Lars Litzen redaktion@kumlanytt.se PRODUKTION Anders Nilsson, Mediaguru media.guru@telia.com

Du vet inte vad du missar, kungen LÄSTE JUST ATT KUNGEN på sin 40-årsturné i länet inte kommer sätta sin fot i Sydnärke. Han vet inte vad han missar! Här finns ju allt, kanske inte så snofsigt alla gånger, men för oss som bor här fullt tilläckligt för att känna glädjen bulta i bröstet över bygden, åtminstone när solen skiner...

Omslagsbild: Pontus Linderholm i Lanna badgruva. Foto: Sune Eskelinen

MEDARBETARE I DETTA NUMMER

Weine Ahlstrand Andreas Anvestam Lisbeth Axelsson Markus Behr Anders Björk Anna Buske Viktor Edholm Lilian Edström KG Ekblom Fredrik Eklund Sune Eskelinen Thomas Fransson Kent Halttunen Annemarie Hellström Adam Jonsson Zoran Ladinek Niclas Lindahl Erik Lodetti Roger Lundberg Jan-Åke Karlsson Lars-Åke Madelid Dilan Mokre Matz Pettersson Rolf Pettersson Mats Runering Lennart Tybell Gunnar Wahlberg Björn Widén ANNONS Anders Björk, Thomas Berglund annons@kumlanytt.se Sofia Lindecrantz sofia@sydnarkenytt.se UPPLAGA Distribueras i tidningsställ och i butiker i Hallsberg, Askersund, Laxå och Lekeberg (ca 7 000 ex). Tidningen kan även läsas på www.sydnärkenytt.se Tryck V–TAB Örebro 2013 www.v–tab.se ADRESS Kanal Regional – Kumlanytt Västra Drottninggatan 11 692 33 Kumla www.kumlanytt.se

Det här är elfte gången vi ger ut kvartalstidningen Kumlanytt, den delas som vanligt ut till alla hushåll i Kumla. Men nu delar vi med även med oss av innehållet genom tidningen Sydnärkenytt. Därför är det artiklar även från Hallsberg, Askersund, Lekeberg samt en liten bit Laxå i Tiveden. Vi hänger ju liksom ihop i södra Närke, detta synnerligen variationsrika område. Här finns slätter med jordmån som kunnat försörja befolkningen i århundraden och som tack vare kloka lantbrukare fortsätter att ge oss mat. Att skåda spirande vårvete på böljande fält är dessutom vackert. Här finns skogar så djupa att man kan gå vilse. Gransus och mossa, flyttblock och timmer. Och sjöarna, från de små kalkstensbrotten till den mäktiga Vättern, som ger svalka och lek och den där kontakten med ett urelement som vi en gång klev upp ur för att bli människor. Sydnärke är modernt - vi hänger med bra på många händer inom tillverkning och service - och samtidigt uråldrigt, tidigt befolkat. Länkar till dom som var här före oss finns överallt om man spanar lite grand. Dåtid och nutid - människorna är livet och kulturen och just nu skapar vi framtidens historia. Det finns så mycket att berätta, se bara i denna tidning! Men det finns mycket mer. Ta därför en funderare på uppropet på sidan 39 om en veckotidning för Sydnärke. Det kostar inget att visa sitt intresse. Går vi vidare lovar vi att skicka ett provnummer till kungen!

Lars Litzén, ansvarig utgivare

Med Sydnärkenytt når din annons fler

Den som vill nå en bred publik i Kumla, Hallsberg, Askersund och Lekeberg annonserar med fördel i något – eller flera – av föreningen Kanal Regionals medier – på webben, i tidningen, i radio eller som sponsor för vårt TV–magasin Kumlanytt.

•Våra webbsidor får nu över 64 000 besök i månaden, både av Sydnärkebor och andra som vill hänga med. Tidningen delas ut till Kumlas cirka 9 300 hushåll samt distribueras via tidningsställ i övriga Sydnärke (upplaga cirka 7 000). •Radio Sydnärke sänds på webben och i Radio 94,3 med dess breda lyssnarskara. •Våra TV-magasin sänds i ComHems och (inom kort) Telias kabelnät och kan ses av cirka 50 000 hushåll i Örebro, Kumla och Hallsberg. För annonsering, priser etc: Kontakta Anders Björk, tel 0730–59 38 36, Thomas Berglund, 0709–32 25 80 eller annons@kumlanytt.se


KUMLINGEN

...konfronterar en barnfamilj som är på väg till Liseberg En serie av Markus Behr och Adam Jonsson Illustration: Niclas Lindahl

Mossbanegatan 76 A, Kumla 019-57 85 06

PM Rör är ett företag som arbetar med både stora och små uppdrag. Vi är auktoriserade i branschregler, säker vatteninstallation.

Nybyggnation I Renovering och tillbyggnad Infiltrationsanläggningar I Service Värmesystem: Värmepumpar och Pannor Vattenpumpar I Konstruktioner

Företaget kommer under sommaren 2013 att flytta till nya lokaler i Norra MOS.

Trygghet

Tar du hand om dina ögon? Välkommen till din närmaste Aoptik!

Alltid gratis Det är dags att träffa en skicklig optiker!

synundersökning och ögontrycksmätning! Undersökningarna utförs alltid av legitimerade optiker med hög kompetens och det får ta den tid som behövs. OBS inget köptvång! Gäller ej linser, remisser och recept.

Kumla Hagendalsv. 12 019-56 06 66

nsk kedj ve

a

Örebro Kungsg.14 019-31 16 00

s

Långa armar? Huvudvärk? Trötthet? Torra ögon?

Vår idé: Hög kvalitet till lågt pris! Välj bland de senaste modebågarna från bla Ray Ban - Prada - Armani - Versace - Tiger - Peak Performance -mfl. kända märken.

5


OSKYLDIG ? Sexmordet i Sannahed reportage: lars-Åke madelid

MORDDRAMA. Lördagkvällen 16 augusti 1913 våldtogs och mördades 24-åriga Signe Larsson av två ynglingar vid Sannahed i närheten av Kumla. Det är den officiella sanningen som varat i 100 år. Nu visar det sig att det kan ha varit ett – justitiemord.

sannolikhet oskyldig trots sitt erkännande. Låt oss ta det från början och den officiella versionen: 24-åriga Signe Larsson hade besökt sin kusin i Samsala och var på hemväg till Blacksta by, en cykeltur på tre kilometer. Hon hade besökt en kusin för att ta farväl då semestern var slut och hon skulle återvända till Dalarna, där hon hade en tjänst som hushållslärarinna. Klockan var halv nio på kvällen när hon styrde hemåt. Det var oväder med regn och hon hade motvind vilket gjorde att det inte gick så fort.

henne knytnävsslag i ansiktet men hon tog sig ändå fram till gården. På trappen upp till huset hann de ifatt henne igen, tog kraftiga stryptag och våldförde sig på henne.

De trodde det var katten som skrek

Inifrån huset hörde både häradsdomaren, hans hustru och de båda tjänsteflickorna skriken från Signe men trodde det var två hankatter som slogs. Innan det ena hembiträdet gick till sängs tittade hon dock ut från fönstret och såg en man som hukande lyste sig fram med en tändsticka. Hon trodde att det var någon som letade Plötsligt rusade en eller två män fram intill mask eller äpplen och gick och lade sig. Klockan sju följande morgon, söndag 17 auYnglingarna var 19-årige skofabriksarbetaren hinderbanan vid exercisfältet i Sannahed. De knuffade ned henne i diket och kastade sig gusti, gjorde tjänsteflickorna den hemska uppElis Wallin från Edsberg men boende i Örebro och 17- årige smideslärlingen Erhard Karlsson- över henne. Signe Larsson var kraftig och stark täckten. Polisen tillkallades och genom olika Albinsson från Yxhult. De bägge erkände och och gjorde förtvivlat motstånd. Hon lycka- förhör fick de fram att våldsdådet troligen utförts mellan kl 21 och 22 på lördagkvällen. det brutala dådet väckte stor uppståndelse, En lantbrukare hade hittat en damcykel, det rådde närmast lynchstämning i Kumla. en damhatt och näsduk märkt ”P” invid Hotbilden var så stor att fångarna fick flythindervallen på exercisfältet, ungefär mitt tas från poliskontoret till Örebro Enskilda för officerarnas mässbyggnad. Näsduken banks avdelningskontor i Kumla där de fick en viktig betydelse i den kommande fortsatta förhören hölls. När de häktats rättegången då det framkom att Elis Walfördes de dock över till fängelset i Örebro. lin lånat den. Han hade använt den för att dämpa Saras skrik. Dådet väckte uppståndelse På hindervallen hittades även hårnålar, Även i övriga landet väckte mordet uppknappar från Signes kappa och längs landsståndelse. Än idag skrivs det artiklar och vägen en rad halvätna äpplen. Genom att görs radioprogram om händelsen. följa äpplena, som låg som en snitslad bana, När jag fick uppdraget att skriva denna kom polisen till en gård där ägaren berätartikel kändes det som ett rutinjobb, att tade att han på lördagskvällen gett bort beskriva en redan känd händelse. Men ju äpplena till två unga män - han kände igen fler samtida tidningsartiklar jag läste desto den ene, Elis Wallin. mer misstänksam blev jag. Det var något Här, i sitt föräldrahem, greps den ena av de två misssom inte stämde. Det var en rad detaljer tänkta sexmördarna, en 17-årig pojke från Yxhult. jag reagerade på, avvikelser som gjorde Erhard greps i sitt hem i Yxhult mig alltmer tveksam. Redan på söndagsförmiddagen kunde När jag fick en nådeansökan i mina hän19-årige Elis Wallin gripas i sin lägenhet der, skriven av den äldre ynglingen fem år på Köpmangatan 9 i Örebro. Efter ett kort efter dådet, föll bitarna på plats. Det jag förhör med Wallin kunde 17-årige Erhard intuitivt känt vid tidigare genomläsning Karlsson-Albinsson gripas i sitt hem i Yxdes slita sig loss och började springa mot sin hult på eftermiddagen. verkade besannas. Det var inte bara ett mord som begicks i släkting, häradsdomare A G Anderssons gård Vid kommande rättegångsförhandlingar er1913. Det mesta talar för att det även skedde i södra Sanna, 600 meter bort. Männen lycka- kände de båda. Erhard Karlsson-Albinsson ett justitiemord. En av ynglingrna var med stor des hinna ifatt henne flera gånger och tilldelade dömdes till tio års straffarbete medan Elis Wal-

17-ÅRINGEN GRIPEN I SITT HEM I YXHULT

Låt kärleken blomma!

Arkivera Bokföring mm. Transport och packning Destruktion

16år 1997-2013

Kärlekspelargon 49:- (ord 59:- )

Möbler mm. säkert & billigt.

Flyttstädning 019-58 01 01  www.aml.nu 6

(Klipp ut annonsen)

Magasinera

Allt för din trädgård och mycket mer... Kom och trivs i vår trevliga trädgård! Fika i växthuset och lekplats för barnen. Södra Via Kumla, Tel 019-57 57 46 www.bjorkatradgard.com


klaras upp – efter 100 år lin dömdes till döden, ett straff som sedan omvandlades till livstids straffarbete. Så ungefär lyder den gängse berättelsen om händelsen och där tog den också slut, inga överklaganden beviljades åren efteråt. Men låt oss mer i detalj granska händelsen, förhören och erkännandena: På lördagen hade de båda tillsammans med Erhards vän Knut Gustavsson inhandlat tre liter brännvin i Örebro. Erhard och Knut hade varsin flickvän som de bestämt träff med vid Gröna stugan i Sannahed på lördagskvällen. Därför tog de tåget till Hallsberg där de besökte en av Knuts kompisar. De drack en del sprit innan de vid sju-tiden begav sig till fots mot Sannahed. På vägen blev de dock osams och Knut vände hemåt och struntade i mötet med flickvännen.

Raglar mot Sannahed och äter äpple Elis och Erhard går tillsammans vidare mot Sannahed och Elis undrar om Erhard tror att Knuts flickvän skulle kunna ta honom istället. Så här långt är de bådas vittnesmålen samstämmiga men nu börja de skilja sig. Medan de går käkar de på äpplen som de fått av en man i en trädgård på vägen. Erhard börjar bli illamående och spyr flera gånger efter vägen. Han hävdar i det första förhöret att de fått äpplena av vännen Knut i Hallsberg. Men både mannen i trädgården och Knut vittnar senare om att det är helt fel. Redan nu tycks Erhard ha varit redigt berusad och minnesbilderna suddiga då han knappast hade anledning att ljuga om en sådan detalj. Helt klart är att 17-årige Erhard blir allt fullare och vinglar från sida till sida på vägen enligt vittnen. Han ramlar i diket flera gånger och 19-årige Elis får stötta honom för att han inte ska ramla omkull. Till slut når de fram till det f.d. caféet Gröna stugan, där Erhard kastar sig i diket för att sova och vänta på flickvännen. Elis lägger sig bredvid och käkar äpplen i väntan på flickorna. Därefter ska det hända som anges i början på artikeln; överfall, våldtäkt och mord på Signe Larsson. uuu

Signe Larsson, 24, från Blacksta, våldtogs och mördades brutalt en sommarnatt för i år 100 år sedan. Två unga män från trakten bands snabbt till händelsen, men domen kan ha varit ett justitiemord.

Visa var du är i sommar med GPS

Tel: 019-58 10 45 Radiog. 3, Kumla www.ekonoma.se

• Företagsutveckling • Ekonomisk rådgivning • Bokslut • Bokföring • Bolagsbildningar • Administration Medlem i

Nikon Coolpix S9500

2995 kr

• • • • • •

Inbyggd GPS Inbyggd WiFi 22x optisk zoom Full HD-filming 18 MP 3” OLED-skärm

KVALITET • SERVICE • OMTANKE Hagendalsv 7, Kumla • 019-57 08 44 7


Vid A överföll mördaren Signe. Vid B flera hundra meter söderut ströps hon till döds.

Terrängen mellan platsen för överfallet och platsen där Signe slutligen mördades är brant och svårforcerad. ELIS WALLIN greps först av de två.

HITTA HIT: N59.0921 E15.1582

Här slogs Signe för sitt liv – skriken uuu I Kumla förhördes Elis Wallin först av de två och han nekade bestämt. När han skulle föras tillbaka till cellen slet han sig fri och rymde. Det blev stor uppståndelse och polis från alla närliggande orter mobiliserades. Man misstänkte dock att Elis skulle ta sig tillbaka till Örebro och upprättade vägspärrar. Klockan tre på natten dök Elis upp gående på järnvägen vid Sofielund utanför Örebro och greps.

Misstankarna stärktes Eftersom han rymt var han starkt misstänkt för dådet och förhördes återigen på måndagen. Det får bli en kortfattad beskrivning av en utsaga som förändrades allt eftersom förhör och rannsakning (rättslig prövning) pågick. Enligt Elis Wallin hade Erhard huvudrollen,

det var han som mördat Signe Larsson. Själv hade Elis suttit i diket och ätit äpplen. Han påstår att Erhard hela tiden tjatade om att ”ta en kvinna på vägen”. Och att de överenkommit om att ”ta första bästa kvinna”. Vilket verkar tämligen orimligt eftersom Erhard var stupfull och på väg för att träffa sin fästmö.

”Blek, darrade och nedsmutsad” Men plötsligt hade Erhard, enligt Elis, pekat på en kvinnlig cyklist som närmade sig och ropat ”Där kommer en jänta” och med ett vrål rusat upp på vägen för att hejda henne. De hade hamnat i diket med Erhard ovanpå och när hon skrek hade han tilldelat henne ett par knynävsslag i ansiktet. Ögonblicket

BERGSLAGENS BYGG Vi är ett företag med kunskap inom nybyggnation, om- och tillbyggnation, köksmontage, fönsterbyte, takomläggning och all form av inredning. Vi kan även erbjuda helhetslösningar dvs. helentreprenad då vi har bra samarbete med underleverantörer inom el, vvs, golv, måleri och mark. Inget jobb är för litet.

Tel. 0722-50 07 97 bergslagensbygg@gmail.com www.bergslagensbygg.se

8

Kök Fönster Golvläggning

Det mesta inom bygg!

Kontakta oss för kostnadsfri offert eller platsbesök.

OBS! Rotavdrag direkt på fakturan!

efter fattade han ett grepp runt hennes strupe och klämde till hårt, enligt Elis. Hon slet sig dock loss och sprang vidare. Erhard tog upp förföljandet och de försvann ur sikte. När Erhard kom tillbaka efter en halvtimme var han mycket blek, darrade, var svettig, nedsmutsad av jord och hade kragen i oordning, enligt Elis Wallin. Hur sannolikt är det att en redlöst berusad person ena stunden legat i ett dike och sovit och nästa sekund rusat upp på vägen, överfallit en kraftig och stark kvinna, börjat brottas och slagits för att sedan jaga henne 500-600 meter längs en hindervall och över en sandgrop för att slutligen genomföra en fullbordad våldtäkt och till slut strypt henne? Men polisen ansåg sig nu ha en huvudmiss-

Inglasningar Insoleringsglas Fönsterbyten Utnyttja ROT-avdraget när du byter fönsterglas eller isoleringsglas En riktig glasmästare!

50år

i brans

chen

Tel 019-58 11 93 Affärsgatan 1, 692 72 Hällabrottet


båda misstänkta till bårhuset vid Kumla kyrka. Där fick de konfronteras med Signe Larssons sargade lik. Elis Wallin syntes oberörd medan Erhard blev kallsvettig och började skaka så att poliserna fick hålla i honom. Den hemska synen chockade honom.

”Det kanske var jag, jag minns inte”

Intill trappan till detta hus våldtogs och mördades Signe Larsson, 24. Hennes kamp för livet mot gärningsmannen uppfattades av dem som var inne i huset som ett kattslagsmål i trädgården.

togs för ett kattslagsmål tänkt, den 17-årige Erhard Karlsson-Albinsson. Jag har själv gått den beräknade sträckan från första överfallet till mordplatsen och det är ingen lätt promenad, det är gropigt och brant. Att en stupfull person skulle ha klarat av både jakten och den fullbordade våldtäkten, och dessutom - enligt vittnen - utan att få fläckar på kläderna ställer jag mig mycket skeptisk till.

Nekar helt i det första förhöret Något förhörsprotokoll där polisens frågor framgår har jag inte kunnat ta del av utan mer anat dem på det sätt Erhard Karlsson-Albinsson svarar. Någon spontan berättelse från Albinsson själv om vad som hänt under kvällen framkommer inte. Uppenbart är att polisen

genast delgav Erhard de uppgifter Elis Wallin lämnat om att Erhard var ensam förövare. Det framgår av dennes svar till förhörsledaren. Han blev upprörd över Elis uppgifter och hävdar att det var han själv som låg i diket, åt några äpplen och somnade sedan. Vad Elis Wallin haft för sig under tiden hade han ingen aning om och han mindes i övrigt ingenting om kvällen. Han förnekade helt det han blev beskylld för och trots uppenbara påtryckningar stod han på sig, han hade inte begått något brott. Polisen kom ingen vart med dessa två motsatta uppfattningar om händelsen. Ett erkännande från någon av dem eller båda var vad som behövdes. Polisen bestämde sig för att ta till mer drastiska metoder - de tog med sig de

Det är inte svårt att tänka sig att poliserna nu började ansätta Erhard och spela på hans samvete, på känslor av moral och synd, vilket inte var svårt då Erhard inte mindes något. – Det var kanske jag som strypte henne, men jag minns inte för jag var så full, sa Erhard hest på väg ut från bårhuset. Direkt efter besöket på bårhuset togs Erhard in på ett nytt förhör. Polisen ville ha ett erkännande och svaren börjar nu tydligt förändras. Han ansätts uppenbarligen hårt och aggressivt eftersom svaren inskränker sig till ett ” så kan det ha varit”, ” det är möjligt”, ” förmodligen är det så”, ”visst kan det ha gått till så” ”det verkar sannolikt” etc. Han kunde inte komma ihåg om han och Elis överenskommit om att ”gripa första kvinna ”, ”men det kunde ju hända att de gjort så”, han minns ingenting. Hans vittnesmål är passivt och endast svar på frågor och påståenden. Den hårda pressen och att han inte mindes något får Erhard Karlsson-Albinsson att skriva under ett erkännande. Men vid den rättsliga prövningen den femte september tar han tillbaka sitt erkännande och hävdar att han är helt oskyldig . Målet måste skjutas upp. Både fängelsedirektören och fängelseprästen besöker 17-åringen i hans cell och hävdar att det enda han kunde göra för att rentvå sitt samvete är att erkänna. Och Erhard ger dem ett nytt erkännande som sedan blir vägledande i domen.

”Lätt att få människor att erkänna” Jag funderar kring erkännandet - är det vanligt att oskyldiga erkänner ett brott de inte begått? Jag ringer Jercy Sarnecki, välkänd professor i krimonologi på Stockholms universitet. Det är mycket lätt att få människor att erkänna, hävdar han. Speciellt under hårda påtryckningar där man utsätter dem för samvets- och moraliska frågor. Extra enkelt är det om den misstänkte varit full och inte minns så mycket. uuu

Vi gör allt inom: El, tele, data, industri, service samt styr och regler installationer 019-58 27 67

foretaget@elbyranab.com

9


uuu Dåtida rättssystem var uppbyggt kring erkän-

nanden, det räckte för en fällande dom. Idag ställs andra beviskrav än ett erkännande. – Det är inte alls ovanligt att människor erkänner något de inte gjort och det gäller än idag. Det har suttit massor av oskyldigt dömda i våra fängelser, bara genom deras erkännanden. Och det gör det helt säkert fortfarande, glöm inte Thomas Quick, säger Jercy Sarnecki.

Vittnesmålen som rätten struntade i Det är intressant att ta del av andra senare vittnesmål som inte rätten tog hänsyn till i skuldfrågan. Efter att Erhard vaknat i diket begav han sig genast till sin flickvän Ester. Hon berättade att hon inte kommit till mötesplatsen på grund av det dåliga vädret och att hon inte trodde han skulle komma. Enligt henne hade Erhard uppträtt som vanligt, hade inga leriga kläder och de satte sig och drack kaffe och pratade en stund. Sedan hade de gått till sängs och älskat. Vid halvsex på morgonen begav han sig hem till Yxhult. När hans moder kom hem på morgonen efter sitt städarbete gjorde sonen i ordning kaffe och därefter gick han upp på vindsrummet och sov. Vid tretiden på eftermiddagen kom polisen och hämtade honom. Elis Wallin hade en rumskamrat på Köpmangan 9, hattmakaren Rosander. Han vittnade om att Elis Wallin var mycket nedsmutsad vid sin hemkomst på kvällen och han hade som förklaring sagt att han blivit överfallen av luffare på vägen. Detta vittnesmål förnekade Elis helt vid rättegången. Arrendatorn Valfrid Persson hade på vägen vid Sannahed mött Elis och Erhard och uppgav att den ene raglade och den andre gick stadigt. Klockan var då strax efter åtta. En tjänsteflicka hos handlanden Vilhelm Hagberg hade sett Elis Wallin kika in genom fönsterrutan kring kl 22 på kvällen. Då Hagberg gick ut hade Elis sprungit mot Gröna stugan men snart kommit tillbaka för att återigen kika genom fönstret. Inget vittne har däremot sett Erhard under kvällen. Inget av dessa vittnesmål togs det någon notis om i den fortsatta rättegången.

Fem år efter domen bekänner Elis När häradsrätten efter snabbt övervägande

Flügger grundades år 1783. I dag har kedjan 600 butiker i Skandinavien och är de professionella målarnas förstaval.

10

fastställde domen löd den på tio års straffarbete för Erhard Karlsson-Albinsson och dödsstraff för Elis Wallin som senare omvandlades till livstids straffarbete. Erhard började avtjäna sitt straff på Uppsala fängelse men förflyttades senare till Långholmen och frigavs 1923. Fem år efter domen händer något mycket märkligt. I sin nådeansökan till Högsta Domstolen 1918 tar Elis Wallin på sig hela skulden för dådet. Som nådeansökan är detta erkännande besynnerligt då det knappast stärker hans chanser till nåd. Nådeansökan verkar vara spontan och detaljrik vilket ökar dess trovärdighet. Jag ska citera en del, vi börjar med historien från när de två männen ligger i diket: När vi hade letat där en stund och inga flickor hördes av så sade jag till honom att jag går in

Erhard, 17 dömdes till TIO ÅR – enbart på sitt erkännande till Hallsberg och åker till Örebro för nu kommer det ändå inga flickor. Då svarade han ”ja gör det du, men jag ska ligga en stund till”. Då gick jag från honom framåt mot Hallsberg…. men när jag kom mitt för jordvallen på höger sida om vägen då fick jag se flickan….. Jag låg alldeles nedkrupen om sidan av vägen… Då kom den tanken att jag skulle våldtaga henne….sedan sprang jag ifatt henne…. jag upphann henne vid den s.k. hindervallen… jag knuffade till henne så hon var tvungen att stanna….jag sprang framom velocipeden och försökte dra ned henne på sidan….hon gjorde starkt motstånd men jag fick ned henne till sist….Där kastade jag ikull henne och försökte

Marsvägen 1, Kumla Tel. 019-57 86 46 Öppet: 7-18, Lö 10-14

begå våldtäkt vilket inte lyckades… Hon hade då skrikit på hjälp tre gånger… jag tilldelade henne ett slag i ansiktet med knuten näve men när hon fortfor att skrika tog jag upp en näsduk ur fickan för att stoppa i hennes mun, men det var då hon bet mig i lillfingret… Det var den näsduken som ingen av oss ville vidkännas. När hon kom omkull frågade hon ”vad jag var för människa, vet ni att det finns en gud”… Sen sprang jag upp på vägen för att dra ned velocipeden i diket för att ingen skulle se den. Under tiden sprang hon upp på vägen och över på andra sidan där jag upphann henne.

”Jag ensam som mördat henne” Så fortsätter historien detaljerat fram till våldtäkten och strypmordet som skedde med både händer och livrem. Det var när Elis skulle ta på sig livremmen igen som han märkte att en bit var borta, det var därför han tände en tändsticka för att söka efter den. Det ljus som tjänsteflickan hade sett men tolkat fel. Elis avslutar nådeansökan med följande: ”I ett som allt har hon skrikit sex gånger…Jag har endast två gånger försökt att med våld taga henne. Om halsen har jag hållit med händerna två gånger…Det enda jag använde som hjälp var livremmen. Om vi nu skulle varit två om detta då hade flickan ej kommit upp från platsen vid första tillfället. ….Men det är jag ensam som har mördat henne. Detta är det rätta som jag nu har skrivit från början till slut. Det andra är lögn, avslutar Elis sin nådeansökan. Denna bekännelse kom alltså fem år efter mordet men ingen resning begärdes, Erhard hade säkerligen ingen advokat och ingen annan tycks ha brytt sig om denna bekännelse. Myndigheterna hade ju bådas erkännande på papper och var nöjda med det. Det handlade ju bara om en ung smideslärlings eventuella oskuld.

Elis tog sitt liv - hängde sig i cellen Elis Wallin gjorde sig snabbt omöjlig på Långholmen genom sitt retliga humör. Han miss handlade bland annat en medfånge svårt med en skomakarkniv. Den bråkige Elis förflyttades till Västervik, som då var en specialanstalt för disciplinfångar, för att därefter flyttas över till sinnessjukhuset i samma stad. Han hängde sig på sjukhuset 1932, 37 år gammal.


Erhard Karlsson-Albinsson emigrerade till USA efter sina tio år i fängelset och bytte namn. Han försörjde sig först som snickare men började snart göra tomtaffärer där han blev mycket framgångsrik. 1930 återvände han till Sverige, skaffade fru och barn och levde ett vanligt familjeliv in på 80-talet då han dog i Stockholm. I dag pekar det mesta på att Erhard Karlsson-Albinsson pressades att erkänna ett brott som han inte begått. Det tragiska mordet på den unga Signe Larssson väckte en storm av avsky inte minst i kristna kretsar som förutom att brännmärka alkoholen och ”slasklitteraturen” angrep socialisten Hinke Berggren för förförelse av ungdomen - han hade helgen före mordet hållit ett föredrag i Hallsberg om rätten till fri kärlek och preventivmedel.

5 rutor Volvo V70, Saab Combi 2.950:tig En rikstare! ä m s gla

50år

i bra

nsch e

Tel 019-58 11 93 Affärsgatan 1, 692 72 Hällabrottet

n

11


Pressen och polisen? jagade OSKYLDIG text: björn widén / foto: lennart tybell, viktor edholm

JUSTITIEMORD? – Om du inte sköter dig, så kommer Olle Möller och tar dig! Så sa småbarnsmammorna på 60-talet, då de inte fick fason på sina bråkiga telningar. Och ett sådant hot tog oftast skruv. För vem Olle Möller var visste även minsta barn: En bestialisk mångmördare, som tog livet av både småflickor och vuxna kvinnor. Men var Olle Möller verkligenen mördare? Eller kom han till följd av otur och slump i skottgluggen för polisens misslyckade och missriktade mordspaningar? Blev han ett oskyldigt offer för inte bara ett utan flera justitiemord? Är fallet Olle Möller i själva verket en av de största rättsskandalerna i 1900-talets svenska kriminalhistoria?

Sannsaga i romanform Ja, efter att ha läst makarna och advokatkollegerna Lena Ebervall och Per E Samuelsons bok ”Mördaren i Folkhemmet” är det svårt att tro att Möller var skyldig till vad han dömdes för. Författarna betecknar själva sin bok som ”en sannsaga i romanform”. Man kan lika gärna kalla den en dramadokumentär. Och det är ingen tvekan om att författarparet lagt ner ett omfattande och gediget arbete på researchen samt fiskat fram många fakta som förblev okända för allmänheten på den tiden det begav sig och mördaren Möller figurerade på tidningarnas förstasidor månad efter månad. I boken träder en ny bild av Olle Möller fram. Han är inte bara den hårdhudade och stöddigt skrävlande tuffingen, utan mera en naiv, god-

trogen, hjälpsam och gladlynt lustigkurre. En skrattande och skojfrisk pratmakare med en olycklig benägenhet att dra malplacerade och oftast grovkornigt skabrösa historier. Han beskrivs också som fruntimmerskarl med en inte obetydlig framgång hos kvinnorna. Och ingenstans framskymtar några pedofila drag. Hans dotter har dessutom upprepade gånger sagt ”att bättre pappa kunde ingen ha”. Varför skulle en framgångsrik kvinnokarl utan pedofila drag plötsligt våldföra sig på en liten flicka som 10-åriga Gerd? Det tycks ingen ha frågat sig i samband med att Möller utan några handfasta bevis dömdes till 10 års straffarbete för det mordet. Det är nog inte för djärvt att tippa att den skyldige till Gerdmordet var pedofilen KarlHugo Färnström, som till utseendet var snarlik Möller och som 1964 får livstidsstraff för mordet på femåriga flickan Kerstin nio år tidigare. För det mordet hade Möller suttit häktad, men släppts ”i brist på bevis”.

Junevall en lokal hjälte

Och nu när Färnström blir avslöjad och dömd, så sitter Olle Möller för femte året inlåst för att ha mördat 32-åriga Ruth Lind från Fjugesta. När man på riksmordkommissionen får veta att Olle Möller suttit och pratat med fru Lind i ortopedklinikens väntrum på Länslasarettet i Örebro samma dag som hon försvinner, så är saken ha helt klar för polisens mordspanare. Det är naturligtvis Olle Möller som varit framme igen. Han klarade sig förargligt nog undan Kerstinmordet, men nu ska han minsann nitas! Den som i viss mån försöker hejda ”stockholmarnas” vilda framfart är polischefen i Glanshammar, Karl Junevall. Han är tveksam till att man talar om mord, när det än så länge bara rör sig om ett förLena Ebervall, en av författarna till boken som ifrågasätter domarna mot svinnande. Och han förstår inte Olle Möller. att all spaning siktar mot Möller, i stället för att satsa på ett brett upplagt förutsättningslöst utredningsarbete. Medan ”stockholmarna” utan resultat organiserar stora skallgångskedjor i Västernärke på jakt efter det befarade mordoffret, så leder Junevalls gedigna rutinarbete fram

Dömd för två mord – det kan vara en av de största rättsskandalerna i svensk kriminalhistoriA 12

till att han hittar Ruth Linds kropp under en rishög utmed Dyltastigen nordöst om Örebro. Genom att bortse från vittnesmål som talar till Möllers förmån och ställa sig kallsinniga till Junevalls uppgifter får de professionella mordutredarna till sist ihop en indiciekedja som ska kunna fälla Olle Möller. Denne sitter då sedan länge häktad. Hans advokat Einar van de Velde bor liksom mordspanarna och de stora tidningarnaskriminalreportrar på Stora Hotellet i Örebro. Alltmedan månaderna går blir man på hotellet som en enda stor familj. Det här var innan jag själv började på Örebro-Kuriren, men jag har ofta hört frilansaren Claes Ericson med nostalgi i stämman berätta om den här perioden, då han fick umgås med kända mordspanare och legendariska reportrar som Massi Svensson på DN och Börje Heed på Aftonbladet. Och författarparet Ebervall & Samuelson berättar om en helt osannolik fest efter mammuträttegångens sista dag.

Största människojakten Tre festdeltagare med svärtade ansikten uppträder som ”Dylta rythm boys”, Möllers fru hämtas med taxi från Hidingsta till festen och får tråda första dansen med van de Velde och det saknas varken cognac till kaffet eller cigarrer till groggarna. 159 vittnen har hörts under rättegången och Östernärkes tingshus har varit fullsatt med åhörare varje dag. Den 5 augusti 1960 faller domen. Möller döms till fängelse i sju år. Vid förhandlingarna i Svea hovrätt hörs hela 170 vittnen och påföljden skärps till 11 års fängelse. – Den största människojakten i svensk kriminalhistoria, säger författarparet om polisens – och pressens! – jakt på Olle Möller. Så sent som 1981 beslutar länsåklagare Stig L Age att inleda en ny förundersökning om mordet på Ruth Lind. En ny mördare finns namngiven, men hinner dö innan han tas i förhör.

I behov av granskning Olle Möller släpps fri under 70-talet och är då en svårt sjuk pensionär. Han dör 1983 och fortsätter in i döden att bedyra sin oskuld. Hans sista begäran om resning övertas av dottern, men Högsta Domstolen säger nej. – Det finns en verklighet och bara en. Men den går inte längre att hitta, konstaterar numera bortgångne Karl Junevall på en av bokens sista sidor. Han var som pensionär än en gång sysselsatt med fallet Olle Möller, när Stig L Age ville sätta igång en ny utredning. Och tillsammans med kommissarie Stig Sandin besökte de Olle Möller på sjukhuset bara dagar innan hans död. Kanske ansåg de båda polisveteranerna att Högsta domstolen, HD, borde ha granskat den gamla häxprocessen mot Möller på nytt. Men ibland är rättvisan blind, helblind.


Olle Möller tillsammans

OLLE MÖLLER DOG 1983, kort efter att han i en intervju med Örebro-Kuriren fortsatt att hävda sin oskuld. Bilden, som kan vara den sista som togs av den för två mord dömde Olle Möller togs i hans sista hem i Hidingsta utanför Örebro i januari samma år av Kurirens fotograf Lennart Tybell. 13


Fisk för fest. Katrin Siggesson och Britt-Louise Otter serverar mycket av Vätterns läckerheter vid Olshammarsgården.

Humlans fritids i Askersund fiskar vid Vätterns strand. - Kul tycker Inez Persson och Emma Johansson.

Färskare lax än här kan väl inte finnas? I Olshammar hoppar den nästan själv in i ugnen HITTA HIT: N58.7560 E14.7979 text och foto: weine ahlstrand

SOMMARGOTT. – Vi tillagar och serverar ungefär ett ton fisk per år. Det vi framför allt bjuder våra gäster på är Vätternlax. Det säger Britt-Louise Otter som driver Olshammarsgården i just Olshammar, naturskönt intill Vättern, med utsikt över ortens båthamn, är det ganska naturligt att värdshuset gärna erbjuder fiskrätter. Såväl Vätternlaxen och den ännu mera exklusiva storrödingen kommer från lokala fiskare. 14

I dag finns det ett tjugotal yrkesfiskare i Vättern. Det klara och fiskrika vattnet lockar förstås även många sportfiskare och fritidsfiskare. De fina förutsättningarna för fiske gör att Vättern ibland kallas för Sveriges sydligaste fjällsjö.

minskat, så finns goda chanser att fånga den lynniga färggranna favoriten på sportfiskeredskap. Trollingfiske efter röding är den vanligaste och kanske ”säkraste” sportfiskemetoden. Men en och annan röding fångas även på spinnfiske från land.

Fiskarnas drömfisk

Vättern är mer än fiske

Under den blå vattenytan finns bland annat Sveriges största och värdefullaste bestånd av storröding. Ingen annan fisk är så förknippad med Vättern som storrödingen. Att få en sådan på kroken är många fiskares dröm. Storrödingen kan nå vikter upp till 10-12 kilo, men den vanligaste fångsten är fiskar på 1-2 kilo. Även om beståndet under senare år

Men tänk på att Vättern kan vara mycket mer än fisk och fiske. Vättern och dess omgivning bjuder på mycket annat. Har du inte båt kan du boka en tur i den norra skärgården med M/S Wettervik. Båten utgår regelbundet från Askersunds hamn. Och vill du hålla dig på land så finns flera upplevelserika naturreservat intill Vätterns stränder.


GRAFISK FORM: GRAPUS REKLA

VISSTE DU DET HÄR OM VÄTTERN? Vättern är Europas femte största sjö efter Ladoga, Onega, Vänern och Peipus. Räknas ibland som Sveriges sydligaste fjällsjö för sitt klara vatten. Mått: 135 km lång och 31 km som bredast. Största djup är 128 meter, strax söder om Visingsö. Innehåller 74 km³ vatten och har nära 12 000 kobbar och skär.

I Vättern finns 31 fiskarter, bl a röding, öring, lax, harr, sik, abborre och gädda. Samt att inte förglömma, signalkräftan. Lite fiskeregler. Fiske med handredskap är fritt över hela Vättern. Det är tillåtet att från strand eller båt meta, pimpla, spinn-, haspel- eller flugfiska. Trollingfiske och dragrodd får fritt bedrivas på allmänt vatten samt på enskilt vatten utanför öppen strand. Detaljerade regler finns bland annat på www.vattern.org Vättern används som dricksvattenkälla för ca en kvarts miljon människor runt sjön. Flera kommuner längre bort undersöker möjligheten till vattenförsörjning via Vätterns klara vatten. Stora delar av den Norra skärgården är ett naturreservat. Utnäset, Harge Uddar, Hargemarken, Prinskullen och Verkanäset är andra naturreservat som gränsar mot Vättern och som nås från land. Mer information om länets naturreservat finns på www.lansstyrelsen.se/orebro

NI ÖNSK AR, VI LEVERER

Britt-Louises ugnsstekta Vätternlax Det här behövs till 8 port: Ca 3-4 kg hel lax Ca 1,5 dl grovsalt Ca 0,5 dl citronpeppar 1 gul lök 1 morot Ca 5 smala klyftor citron 0,5 hg färsk dill med skaft

Så gör du: •Skölj laxen och lägg den på folie. Strö salt och peppar ut- och invändigt i fisken. Fyll fisken med grönsakerna, rulla in den i folie och lägg på långpanna. Stek fisken i ugn i ca en timma på 225 grader. Filea upp fisken i lagom portioner. Servera gärna med färsk potatis och stenromsås.

GRATIS!

LIMOS.SE inträde och köföreträde på alla krogar i ÖREBRO! www.limos.se

inträde och köföreträde Anländ till krogen med lyx & stil! Åk upp till 8 personer för 1000 kr! på alla krogar i ÖREBRO! Vi hämtar er från förfesten/valfri adress till valfri krog i Örebro. Ingår: resa, före i kön & fri entré!

www.limos.se

Ni kan ta med egen dryck och köra en skön förfest i Limousinen påvägen till valfri krog. Det är billigare än att ta taxi + entré! Vem vill inte åka säkert och stilfullt hem efter en skön utekväll? Eller lyx varför inte Åk till upp efterfesten? Anländ till krogen med & stil! till 8 personer för 1000 kr!

Vi hämtar er från förfesten/valfri adress till valfri krog i Örebro. www.limos.se 070-28 70 000 Ingår: resa, före i kön & fri entré! Ni kan ta med egen dryck och köra en skön förfest i Limousinen på vägen till valfri krog. Det är billigare än att ta taxi + entré! Vem vill inte åka säkert och stilfullt hem efter en skön utekväll? Eller varför inte till efterfesten?

15


A L AL Sommarprogrammet i parken 27 juni: PRO dans kl 17-20, Lennart Erlandsson 4 juli: PRO dans kl 17-20, Rolf o Harald 4 augusti: Stor familjedag kl 15-18 Barnteater med Ove Hoffner. På scenen: Qvinnskören från Askersund, Kumla Spelmän, The Wild Horse Silver Dollar Saloon Band. Gästspel: The Streaplers Samt diverse aktiviteter i parken. Gratis entré för barn under 15 år. 8 augusti: PRO dans kl 17-20 Olle Gustavsson 15 augusti: PRO dans kl 17-20 Peter Karlsson 31 augusti: Chippis dansorkester kl 21-01

16

1961 träffades de i Vretstorps Folkets park, Majken från Vretstorp och Stig Olovsson från Kårberg. Sedan dess har de varit parken - och varann - trogna i vått och torrt. Parken i Vretstorp har varit deras gemansamma liv i över ett halvsekel!


Majken och Stig och Vretstorps Folkets park, en kärlekshistoria

! R Ä D R A V ars-Åke

t: L är! tex också d

14 .0231 E IT: N59 H A T IT H

jag var

.8691

PARKHISTORIA. Folk får något nostalgiskt i blicken när man pratar om Vretstorp Folkets park. Direktbussar gick från Kumla, Hallsberg, Askersund och Laxå. Bilar, gärna stora amerikanare, från hela Närke, Västergörtland och Östergötland rullade in på parkeringen framför parken. Vretstorps Folkets park lockade massor med folk under sin storhetstid men till skillnad från många andra folkparker lever den än idag. Hit har många rest i sin ungdom fulla av förväntan och på dansgolvet kanske mött sitt livs stora kärlek. – Vi träffades på dansbanan sommaren 1961, vi var båda 20 år, berättar Stig Olovsson och ler mot sin fru Majken. – Jag bodde i Kårberg men jobbade på Konsum i Vretstorp. Den kvällen vi träffades tog jag, ihop med ett gäng Kårbergsgrabbar, taxi till parken. Jag letade upp den snyggaste bruden i parken och det var Majken i mina ögon. Det var så det började och sen var jag fast. Vi har hängt ihop sedan dess, säger Stig stolt.

Chef under glansåren Det finns ett märkligt samband mellan de två; det var nämligen Majkens morfar som byggde dansbanan i parken på 30-talet, en park som Stig blev chef över 1969. Stig var folkparschef under de stora glansåren mellan 1969–1979. – Början och mitten av 70-talet var fantastiska. Det kom bussar och bilar från när och fjärran för att se våra artister och dansband. Lite före Stigs tid i parken spelade jättepopulära Hep Stars 1966 inför 1 711 personer, då publikrekord. Även Cornelis Vreeswijk spelade samma sommar och stoppade som vanligt gaget i bröstfickan och bjöd sen vännerna flott på Gyllene Freden i Stockholm.

Genombrott med Snoddas En folkpark i Vretstorp uppfördes redan i mitten av 1920-talet under ledning av den lokala socialdemokratiska ungdomsklubben. Den låg intill Vretstorpsverken. Föreningen Folkets Hus i Vretstorp bildades 1931 och började genast leta efter en bättre plats. 1934 förhandlade man sig fram till en

Madelid

plats en bit ovanför Vretstorpsverken. Parken hade ingen större publik verksamhet fram till början av 50–talet. Genombrottet kom i augusti 1952 med Gösta ”Snoddas” Nordgren som lockade över 1 000 personer. 1969 började parken köra ”Vretstorpsnatta” med allehanda begivenheter, premiären lockade 1733 personer vilket är imponerande med tanke på att det endast bodde omkring 1 000 personer i hela samhället.

Då stank det i parken Det fanns inget vatten i parken och endast utedass. Ett tag testade man med en eltoalett åt artisterna som skulle förbränna sk-ten genom en liten skorsten. – Det funkade inte, det rök över parken som från ett krematorium och luktade fruktansvärt! 1972 fick vi äntligen vattentoaletter installerade, berättar Stig Olovsson. Gästböckerna skvallrar om alla kända band och artister som uppträtt. Blivande ABBA spelade 1 september 1973 under namnet ”Björn, Benny, Agneta och Frida” inför 1 889 åskådare. – Vi bokade dem igen i början av 1974 men när de vann musikfestivalen i Brighton så bokade de av spelningen här i parken. Annars hade de säkert slagit ett för evigt publikrekord. Nu är det Flamingokvintetten från samma år, 1974, som har rekordet med 3 091 personer. På lilla dansbanan spelade samma kväll Vi Fem från Kumla, berättar Stig Olofsson.

Fick bjuda snabbt I början av året var det bokning av säsongens stora artister. Folkparkerna var indelade i olika distrikt med Örebro län och Värmland som

ett distrikt. – Vi ansvariga träffades under sättningskonferenser och presenterades årets större artister som skulle på turné. Vretstorp samarbetade ofta med Karlskoga Folkets park. När de ropade ut att t ex Siw Malmqvist hade en kvällsspelning i distriktet gällde det att vara snabb och ropa ”Karlskoga, Vretstorp bokar henne”. De som var snabbast fick artisten. Artisterna hade ofta två spelningar per kväll och Karlskoga tog spelningen klockan 21 och vi 23-spelningen vilket var bästa tiden för oss. I slutet av 70-talet började folkpakerna gå kräftgång i landet och Vretstorp var inget undantag. Stig berättar: – Dels började vi få konkurrens av logdanserna som kom igång ordentligt då, sedan var det de ständiga raggarbråken som blev värre och värre. Ibland fick vakterna kedja fast bråkmakare i stängslet i väntan på polisen. Och det hände att ett hundratal raggare hotade med att storma och riva stängslet om de inte fick gå in gratis. Det hände när Rockfolket spelade här och vi kunde inte göra något, de fick gå in. – Det här skrämde bort folk och dessutom blev artistgagerna allt högre så det gick inte ihop, berättar Stig medan vi tar en promenad i parken.

Ungdomsdiscon blev stökiga Nuvarande folkparksföreståndaren Alf Sunesson ansluter sig och fyller i: – Bråken och nedgången fortsatte under 80-talet men 1989–91 körde vi igång ungdomsdisco som blev mycket populärt. Tyvärr blev det snart för mycket stök igen och vi lade ned discot. – Det är inte förrän nu på 2000–talet som det börjat vända upp igen. Vi har fått en bra mix i parken med familjedagar, pensionärsdanser och däremellan större artister och modern dans. Så nu är det positivt och det är roligt att vara föreståndare för en så vacker park, säger Alf Sunesson. Stig och Majken tar en promenad runt i parken och minns gamla tider, för att till sist gå ned för kärleksstigen mot utgången, den stig de gick efter att ha träffats för 52 år sedan.

MINNS DU DEM ÄN? ARTISTERNAS HÄLSNINGAR I GÄSTBOKEN

VÄND! uuu 17


uuu

HEP STARS VAR HÄR...

...DÅ MÅSTE JU TAGES...

...OCH SHANES KOMMA !

Parkens gästbok – en bit svensk kulturhistoria

I BEGYNNELSEN VAR SNODDAS

18

STEFAN DEMERT O JEJA S

BOOGIE CHARLIE NORMAN


VI SOM

MEDBORGARE VREESWIJK

TOM ”SEX BOMB” JONES

SK A B L I LITE B

ERÖMD A SOM

ABBA

...och alla som ingen minns i dag!

19


Annat var det förr... text: och foto: kent halttunen

MÄSTARMÖTE. Sven-Erik är 87 år och snickare. Henrik är 36, och han är också snickare. Trots att det skiljer 50 år mellan de båda har hantverket ändå varit det samma genom åren. Det är hammare och spik som gäller – och så lite blick för att det ska bli snyggt. - Men det är klart, skruvdragaren klara man sig inte utan och en handhyvel vet jag knappt hur man använder, säger Henrik Lindvall med ett skratt. Vi har stämt träff med snickarna Sven-Erik Karlsson och Henrik Lindvall för att prata om hur yrket har förändras genom åren. Vi träffas i Skogstorp där Henrik bygger ett modernt hus. I dag går det inte att klara sig utan en bil, berättar snickaren Henrik Lindvall och visar sin fullastade skåpbil samtidigt som mobiltelefonen ringer. Annat var det när Sven-Erik började arbeta som snickare på 1950-talet. Då var det cykel som gällde och verktygen var inte fler än att de rymdes i snickarlådan som man kunde frakta på pakethållaren. – Vi cyklade överallt, som till exempel till Hallsberg. Det fanns inget annat alternativ, berättar han. Det första Henrik gör när han kommer till en ny arbetsplats är att försäkra sig om att det finns el tillgängligt. Finns det inte el, då tar han med sig ett mobilt, dieseldrivet elverk. De flesta maskiner drivs med el, eller så måste man ladda batterierna till alla handverktyg. – Utan el blir det inte mycket gjort, säger Henrik. För Sven-Erik var el ingen nödvändighet. Det var hammare, såg, yxa, stämjärn, kniv och vattenpass för det mesta. Under 1950-talet hade de första eldrivna betongblandarna in-

SNICK-SNACK OM ETT YRKE I FÖRVANDLING 20

När Sven-Erik Karlsson började som snickare på 1950-talet var inte verktygen fler än att de rymdes i en snickarlåda som man kunde frakta på cykeln.

förts. Det gjorde åtminstone gjutningsarbetet lättare. – Vi fick ofta börja med att konstuera egna byggnadsställningar, idag monterar man upp en färdig ställningar på kort tid, säger han. Var trävirket av bättre kvalité förr? – Nja, det fanns bra och dåligt virke även på den tiden, säger Sven-Erik. – Virket kanske var av lite bättre kvalité, men å andra sidan var det sämre precision på sågningen och då blev det lite svårare att jobba med, förklarar Henrik.

Mer allsidigt förr Kanske var snickaryrket mer allsidigt förr, menar de båda. Sven-Erik berättar att han ibland fick sätta på beslag på fönster och hänga in gångjärnen på plats. I dag kommer fönstren färdiga och jobbet är mer att montera dessa på plats. De båda snickarna är överens om att tempot har ökat under åren. Alla kunder och företag förväntar sig att det ska gå mycket fortare och rationellare att bygga hus idag. Det kanske är en förklaring till att det blir problem med fukt och mögel i hus, även om det inte ska behöva bli så om man gör som man ska, förklarar Henrik. Att vara snickare eller byggnadsarbetare är ett utsatt yrke. Det förekommer många olika typer av arbetsskador men både Sven-Erik och Henrik har klarat sig från allvarligare skador. – Det är lätt hänt och man måste vara skärpt hela tiden, säger de båda.

Henrik Lindvall är numera egen företagare. Sven-Erik Karlsson funderade några gånger på att starta egen byggfirma, men förblev anställd genom hela sin yrkeskarriär. Som egen måste man vara bra på att planera jobben, och se till att allt flyter som det ska. Det kan vara pressande ibland men samtidigt skapar det också frihet, berättar Henrik.

Har aldrig ångrat sig Varken Sven-Erik eller Henrik har någonsin ångrat sitt val att bli snickare. – Jag trivdes alltid bra och det var kul att se hur husen byggdes upp och samhället utvecklades, berättar Sven-Erik som numera är pensionär men han har sina snickarverktyg kvar. – Jag kan inte tänka mig ett bättre yrke, menar Henrik. Hur tycker ni att snickaryrket har förändrats? – I grunden är det samma yrke som tidigare. Det är hammare och spik som gäller och så måste man ha lite blick, förklarar Sven-Erik. – Jag tror också att yrket i grunden är detsamma. Även om jag använder skruvdragare och de elektriska sågarna mer så måste man ändå ha samma blick för hantverket, säger Henrik. Hur blir man en bra snickare? – Man måste ha lite handlag och känsla för vad man gör, ibland är det svårt att lära sig. Det tar år att bygga upp ett gott rykte men det kan raseras på kort tid om man gjort dåligt ifrån sig, säger de båda snickarna Henrik Lindvall och Sven-Erik Karlsson.


Den moderna snickaren Henrik har bilen full av verktyg och han skulle inte klara sig många minuter utan den.

Kumla Folkets Hus

www.kumla.fh.se

Läs hela bioprogrammet på www.kumla.fh.se

Sommar bio! Man of Steel 3D 26 & 28 juni 19.00

Live från

New York i HD-kvalitet & surroundljud

Dumma Mej 2 3D 30 jun 17.00 & 2 juli 18.00 Tyskungen 4 Juli 19.00 The Lone Ranger 11 juli 19.00 World War Z 3D 25 Juli 19.00 The Wolverine 1 aug 19.00 Monsters University 3D 31 Juli 18.00, 4 aug 17.00, 11 aug 15.00 Känn ingen sorg 8-9/8 19.00, 11/8 18.00 Hur många kramar… 17 aug Kl.18.30, 18 aug 18.00 & 20 aug 19.00

Biljettbokning: 019-58 25 30 21


HITTA HIT: N58.7704 E14.9461

FAKTA OM KLÅVUDDEN Klåvudden ligger i Askersund kommun, det är den sydligaste spetsen av Harge uddar vid norra Vättern. Det är en av de fågellokaler där man sett flest arter i Närke. Klåvudden är en lokal ihop med närliggande Harge dammar, och här har fågelskådare observerat och rapporterat 216 olika arter genom åren. Det innebär att det är den sjätte bästa

22

fågellokalen i Närke. Att ta sig till Klåvudden är inte helt enkelt. Vägbeskrivningar är svåra att göra och den sista biten är det enskild väg. Första gången är det kanske bäst att åka med någon som hittar i området. Eller varför inte följa med på de exkursioner som Närkes Ornitologiska Förening arrangerar.

kartgrafik: benny fredriksson

När man besöker Klåvudden vet man aldrig vad som väntar, det är det som gör fågellokalen så spännande, menar Nils-Erik Ström när han står och spanar ut över Vättern. Ibland kallas Klåvudden för ”Närkes Sahara”. Anledningen är att ibland kan det vara helt tomt på fåglar.


På spaning efter den fågel som flytt text och foto: kent halttunen

ORNITOLOGPARADIS. Klåvudden är en av de mest säregna fågellokalerna i Närke. Här är ingen morgon den andra lik. Här kan man mötas av tjock dimma eller av hård vind som blåser ända in i märgen, men också av underbara mornar då sikten är så klar att man kan se ända till Omberg. Klåvudden är också den enda platsen i landskapet där chansen är stora att få se de arktiska fågelarterna. Därför är det ett måste för fågelNils-Erik Ström står och spanar ut över norra Vättern vid klipporna i Klåvudden, en plats som har själv hittade för snart 25 år sedan. Han åker hit varje vår för att få uppleva ejdrar, sjöorrar och svärtor som sträcker norrut. – Vi var några stycken som alltid spanade efter fåglar här längs Hargevikarna och vi såg att det var många av de arktiska fågelarterna som rastade eller sträckte vidare norrut. Därför började vi leta efter en bra utkiksplats i området, berättar Nils-Erik Ström från Åmmeberg. Efter en del letande hittade han Klåvudden, en hög klippavsats på den sydligaste spetsen av Harge uddar. Här uppe har man en underbar utsikt över hela norra Vättern, man ser Nydalen i öster och Aspa bruk i väster. Söderut hittar man öarna Stora och Lilla Röcknen, och Orrholmarna. Vid klart väder är det inga problem att se ända till Omberg.

Före soluppgången

Vinden kan också vara besvärande, det slår snabbt om och sjön blir krabb. Alla fågelskådare har frusit på Klåvudden; det kalla vattnet och vinden gör att man fryser ända in i märgen. Men det kan det vara värt: I slutet av april och början av maj har man störst chans att se ejder, sjöorre, svärta, bergand och alfågel. Det är arter som inte häckar i Närke. Lite senare under våren kan man se kustpipare, kustsnäppa, myrspov och andra högarktiska fågelarter. – Min största upplevelse är nog när jag fick se min första svartnäbbade islom här, berättar Nils-Erik. Sedan dess har Nils-Erik och hans fågelskådarkompisar upptäckt många rariterar på denna säregna plats, som till exempel: praktejder, fjällabb, vitnackad svärta, stormfågel, alkekung och tobisgrissla.

Färre sjöfåglar Nils-Erik tycker han märkt flera förändringar i För fågelskådning är den bästa tiden på året fågellivet. Antalet sjöfåglar har minskat under från mitten av april till början av juni, och då åren. Förr kunde man se över tusen sjöorrar på tidigt på morgonen, helst ska man vara på plats en morgon som drog norrut, i dag är det sällan innan solen går upp. Det är då många arktiska man ser över 100. Förr såg man ejder vid varje arter passerar. En teori, fast ingen vet riktigt, tillfälle, idag är det bara vid någon enstaka dag är att en del av fåglarna kommer från söder under våren. och orienterar sig längs Vättern stränder. Vid – Tjusningen med Klåvudden är att man aldrig norra Vättern passar fåglarna på att rasta en vet hur det ska bli här. En morgon kan man kort stund, eller så flyger de upp på hög höjd stå flera timmar och bara se en fiskmås. Anför att fortsätta sin långa flytt upp till de arki- dra mornar är luften full av fåglar om man har svårt att hinna med, säger Nils Erik. tiska breddgraderna. Fågelskådningen har också förändrats under – Trots att jag har varit här över 200 gånger de många år som har jag ändå svårt Nils-Erik varit aktiv. att lista ut vilka Idag, när det finns väderförutsättningar moderna hjälpmesom är bäst, säger del med pip i telefoNils-Erik Ström som nen och noggranna har skådat fågel sidor på nätet med ända sedan han som beskrivningar var 10-åring bytte en man kan hitta nya båse spelkulor mot arter, är det många en gröngölingsunge i fågelskådare som en skokartong. åker runt för att få Vädret på Klåvudsina kryss. den kan minst sagt Fortfarande brukar Nils-Erik ta fram den gamlaan– Men jag är inte vara omväxlande. teckningsboken som ligger i brevlådan. Där fyller han kryssare. Visst är Trots att det är klart noggrant i dagens observationer. jag glad för en ny på åkrarna bara någon kilometer från Kåvudden kan det vara en art men för mig är tjusningen att stå här på tjock dimma när man kommer fram och det den här vackra platsen och se ett gäng sjöorrar går knappt att se vattnet från klippavsatsen. flyga förbi.

DRÖMMER DU OM ETT NYTT KÖK?

Låt oss förverkliga Dina köksdrömmar

Allt fr ån luckor enbart till fär digt kök!

Måttanpassade skåp, bänkskivor, luckor i trä, melamin och lackerat Öppet: Tisdag & Onsdag 11-18 Lördag 11-14 ASPHOLMEN, infart Boställsvägen 7

Tel 019-27 45 60 www.koksteam.se

23


muller

muller

muller Huller om muller...

Krom- och lackextra. Troligen har en tidning i Närke aldrig tidigare publicerat en bild med så här många amerikanare på. I alla fall inte från en skylift 50 meter ovanför Strandparken i Vätterns pärla, Askersund. Men det är det årliga Car Meet värt.

24 Kumlanytt.se Sommarblad 2012


. ladda för car meet!

text och foto: weine ahlstrand

Fram mot sommaren börjar de rulla längs våra vägar. Stiliga amerikanare från kanske 1950-talet. Unika veteranbilar och motorcyklar. Sommaren är också fordonsträffarnas tid. Så även i Sydnärke. Störst av dem alla är Midnight Cruisers klassiska Car & Bike Meet i Askersund.

Klassiska bilträffar i Sydnärke Motormuller, spegelglänsande lacker och krom. Folkfest. Alla ingredienserna lär finnas med när klassiska Car and Bike Meet äger rum i Askersund mitt i högsommaren. Förra året kom 1 300 fordonsutställare och cirka 7 000 besökare. Och med tanke på att evenemanget ständigt växt sedan starten 1989, så talar allt för att det blir en minst lika stor folk- och motorfest i år.  – Det är riktigt stort nu. Vi börjar närma oss gränsen för vad som är möjligt att ta emot, både vad gäller utställare och publik, säger Mikael Johansen, kassör i arrangörsklubben Midnight Cruisers. Men det är kul, och vi får mycket uppskattning för arrangemanget.

Började som en rolig grej Mikael Johansen var med när allt startade för 24 år sedan, mest som en rolig grej. – Första åren höll vi till på idrottsplatsen i Åmmeberg. Sedan insåg vi att träffen kunde locka fler om vi kunde vara i Askersund. Vi kontaktade kommunen och fick tillgång till grönytorna i Strandparken. I dag är det få utställare som kan konkurrera med vårt läge, centralt, i en vacker park alldeles intill Vättern. Car & Bike Meet 2013 inträffar lördagen den 20 juli klockan 10-17. Förutom själva utställningen av läckra fordon innehåller dagen olika uppvisningar, musik av liveband, marknad och prisutdelningar. I år tävlas det i nio bilklasser och om fem mc-priser. Senare på eftermiddagen och långt in på kvällen blir det som alltid spontan cruising längs Askersunds gator.

Veteranträff i Sannahed Under Car & Bike Meet dominerar amerikanarna. Men unika motorcyklar och veteranbilar har också sin plats. Och just veteranfordon finns det flera chanser att se i sommar, exempelvis 3 juli vid Sannaheds hembygdsgård. Då arrangerar Nerikes fordonshistoriker en uuu

Kumlanytt.se Sommarblad 2012

25


hitta mer bilgodis här På de här webbsidorna kan du läsa mer om klubbar och träffar:

www.classiccars.se www.usabil.nu www.midnightcruisers.se www.nerikesfh.se

Färdigputsat inför sommaren. Roland Sandberg i Sannahed äger en Fiat 600 Multipla från 1956 och en Daimler DB 18 Consort från 1951. Nu ser han fram emot sommarens alla fordonsträffar.

uuu veteranträff i samarbete med Kumla-Sannahed

hembygdsförening. – Vi har ordnat den här veteranträffen i några år nu, och intresset bara växer. I år kan det nog bli närmare 200 ekipage, både bilar och motorcyklar, tror Roland Sandberg, ordförande i Nerikes fordonshistoriker. Han har varit ordförande i klubben sedan starten för tio år sedan. Det egna motorintresset är förstås genuint och har funnits med sedan ungdomen. På tomten står de egna veteranerna och glänser, en italiensk Fiat 600 Multipla från 1956 och en engelsk Daimler från 1951. Båda rariteter som renoverats från grunden av Roland.

SKRUVA ÄR KUL MEN MINST LIKA ROLIGT ATT ÅKA RUNT PÅ MEETS

Polering pågår. Roland Sandberg ger sin Daimler den sista finishen.

Fiaten är en sexsitsig minibuss som det rullar fyra exemplar av i Sverige. Daimlern är högerstyrd och utrustad med halvautomatisk växellåda och även här finns det fyra inregistrerade i hela landet. – Det finns två delar i det här intresset. Det är roligt att få ordning på fordonet, att skruva och meka. Sedan är det minst lika roligt att använda fordonet, att åka runt på olika veteranträffar och prata med likasinnade, säger Roland. Den senare delen gillas även av hustrun Inger Sandberg. Daimlern brukar rulla cirka 200 mil per år och italienaren 100 mil.

Tisdagsträffar i Askersund Ytterligare en möjlighet att se veteranfordon ges varannan tisdag (jämna veckor) i hamnen i Askersund. Då träffas medlemmarna i Askersunds Veteranfordonsklubb med sina skötebarn för allmän beskådan. Så det finns gott om tillfällen att se gamla fina amerikanare och andra veteranbilar i sommar, i Sydnärke, övriga länet och om man i vill, hela landet.

26

Car & Bike Meet. Då invaderas den vackra Strandparken i Askersund av amerikanare, veteranbilar, mo-

torcyklar


r och fordonsentusiaster.

e s . a l m u k . t gymnasie

www.jn-

Boxning i Kumla Från 10 år och uppåt Motion och Elit Killar och Tjejer www.bstor.se

Välkommen till Hamnhuset och vår livsstilsbutik! Här finner du

dam- och herrkläder gummistövlar, smycken inredning mm. Öppet: tors,fre 12-18 lör,sön 11-16

café

Lindbovägen 7, 696 30 Askersund www.hamnhuset.se, Tel 0583-100 90

”Tar emot friskvårdkupong och friskvårdcheck”

GBM Helhetsterapi Homeopati Massage Zonterapi Healing KBT pedagog Blodanalys Aqua Detox Fotbad för kropp själ och andlighet Gunn-Britt Haraldsson Mobil: 0705-54 74 85 Telefontid mån-fre 8-9 gunbritt@gbmhelhetsterapi.se www.gbmhelhetsterapi.se

27


scen Kalabalik i Nalavi sommar

text: lisbeth axelsson / foto: zoran ladinek

HITTA HIT: N59.1586 E15.0009

Illustration: Göte Göransson

För trehundra år sedan höll rätten för Grimstens härad ett extrating i Skyberga gästgivaregård i Hardemo. I ett protokoll härifrån, daterat 13 april 1713, kan man läsa om en strid mellan bybor i Nalavi i Kräcklinge och till trakten förlagd militär, en strid som varade i tre dagar. Den inträffade två dagar efter Karl XII:s kalabalik i Bender och rörde värvning av en ung pojke.

Men hur var det nu? Är det du som är Kristin... eller jag? Vem är det som är Kerstin, då..? Repetitionerna är i full gång en majdag. Snart gäller det att veta vem som är vem, annars kan kalabaliken bli fullständig i Nalavi efter midsommar. Amanda Hagsten och Lisbeth Axelsson försöker hålla tungan rätt i mun.

ELDSTRID. Det är 1713 i Nalavi by. I februari. Än är det långt till det att gräset gror och lador och visthus åter kan fyllas. Kritter, getter, höns och grisar hörs gnaga på träet i sina bås och spiltor. Folket i gårdarna oroar sig för att förråden inte ska räcka tills dess de åter kan fyllas på. De har hungeråren 1709 och 1711 i färskt minne. Karl XII är i Bender, gäst hos bundsförvanten sultanen i Osmanska riket, numera Turkiet. Där har han suttit efter sitt nesliga och katastrofala nederlag mot ryssarna i Poltava. Under de fyra åren i Bender har kungen lärt sig äta kåldolmar! Men det vet inte Nalaviborna. De vet inte heller att Karl XII blivit utkastad från Bender. Sultanen ville inte ha sin gäst kvar, det blev väl för dyrt och beDet hände i byn 1713. svärligt. Nu händer det igen! Kungen är enväldig och bestämmer sedan sitt trontillträde som 15-åring över folket och invånarna i de sju gårdarna i Nalavi. Han utfärdar sina hus er utom Spelet sk befallningar på håll Fältväbelsgården, Nalavi eftersom han är ute i LÖR 29 JUNI KL 14 & 19 SÖN 30 JUNI KL 14 krig hela tiden. Med ryttare skickar han

BILJETTER: www.lekebergsrevyn.se 070-5361787 PRIS: 100:- m. kaffe & tillbehör.

28

300 ÅR SEDAN STRIDERNA

hem depescher som berättar vad undersåtarna ska göra. Prästen Gustav Klingius i Kräcklinge kyrka, dit byborna måste gå varje söndag eftersom det är kyrkoplikt, läser upp kungens önskemål och krav. Karl XII har ett omättligt behov av soldater och understöd vad gäller förråd och krigsmateriel. Under de 13 år han hittills krigat har det gått åt mängder. Nu börjar manfolket tryta. Militär som är förlagd bland befolkningen i Mellansverige har svårt att hitta dugliga nya karoliner att skicka ner i Europa som kanonmat. Det är ett spätt rekryteringsunderlag, klagar ett soldatvärvande befäl i Värmland. Pojkarna blir allt yngre och magrare, med andra ord.

Då kokar bönderna över I Nalavi är det likadant. Här är det manfolksbrist. Den 16-årige Mårten är därför välbehövd på Fältväbelsgården där han tjänar dräng och upprördheten blir stor när han luras att ta värvning av en på gården bredvid bosatt korpral Holm. Böndernas ilska kokar över. När korpralen gått iväg med drängen in till Örebro för att skriva in en ny soldat på slottet, beslutar de sig för att ta honom tillbaka. Detta tilltag är förstås en allvarlig händelse. Militären som är förlagd på gårdarna runt om rycker ut med sina hästar, pistoler och värjor och snart är bataljen i full gång mot böndernas

påkar och hötjugor. I tre dagar, 3-5 februari, böljar striden fram och tillbaka och slutar med att militären skjuter skarpt och en 12-årig piga blir träffad i armen. Skador uppstår förstås även på bybefolkningens slagskämpar. Trots all strid är det ingen som mister livet. Däremot blir det rättssak i Skyberga. Tingsprotokollet från förhandlingarna upptäckte historikern Sören Klingnéus, bosatt i Norra Folkavi, av en slump i ett arkiv. Vilka straff som utmättes för stridigheterna står dock inte i dokumentet. Fallet remitterades till hovrätten för avgörande, men något beslut därifrån har inte stått att finna. Kanske blev det en sådan oordning i rikets affärer efter Bender att rikets styrande hade annat att göra än att bestraffa några bönder i Närke.

EN BUSSLAST ÄKTA BUSSAR Byborna i Nalavi sätter nu upp ett bygdespel där händelsen för trehundra år sedan dramatiserats. Spelet äger rum 29-30 juni på samma plats som för trehundra år sedan och genomförs av de människor som idag bor i samma gårdar med omnejd. Dessutom gästas byn åter av en karolinertrupp. Det är Nerike Wermelands Caroliner som visar upp sig i autentiska uniformer.


LISBETH Det är svårt nog att vara sann mot sig själv, men att låtsas vara någon annan, det är helt otroligt knepigt! Man tror ju inte det, när man ser och hör skickliga skådespelare som Krister Henriksson föreställa doktor Glas eller Pernilla August vara Star Wars-mamma. Tänk att blicka rakt in i en kamera och säga: Jag älskar dig! och få publiken som tittar bakom kameran att tro att det är till hjärtats utvalda som repliken sägs! Vilken inlevelse och koncentration som måste krävas! Eller för den delen hamna i säng med någon som man ska älska och kyssa fast man inte är kär i just den personen. Jag fattar inte hur man kan klara det på ett trovärdigt sätt. Otroligt svårt.

ton repliker att få ur mig, fördelat på fyra entréer. Först ska jag komma fram bakom en stugknut med en korg med vita trasor i på armen, gå snabbt mot publiken över gräsmattescenen och ropa på min dotter: ”Kristin! Kristin!” Bara det! Hur ropar man på ett naturligt sätt? Sen säga: Där är du ju, bra! Och sedan, när Kristin svarat: ”Ja, mor” komma ihåg vad som står i manus! Dessutom måste jag säga det jag har att berätta för min dotter rakt ut mot publiken. Så gör man ju inte annars. Det är tonläget som är svårt. Och minspelet. Lisbeth Axelsson får inte titta fram under hucklet. Jag får inte se glad ut, men inte ledsen heller. Bestämd, snarare. Eftersom jag har bråttom ska replikerna sägas medan jag är på väg bort, fast ändå inte, om ni förstår vad jag menar, jag måste ju stå kvar medan jag pratar. En annan svårighet är att hålla isär re-

Jag har väl femton repliker och svårt med tonläget

Det har jag insett nu eftersom jag prövar på skådespelaryrket som änkan Kerstin på Nilsagården i byspelet Kalabaliken i Nalavi. Det är inte alls så avancerat, inga kärleksscener! Nej, då! Jag har väl kanske sammanlagt fem-

Foto: Roger Lundberg

krönika

Lisbeth Axelsson är journalist och författare.

plikerna. Tänk om jag säger det som ska fram avslutningsvis redan i början. Usch jag ryser vid tanken! I skrivande stund vet jag inte hur det ska gå. Men jag hoppas ju på succé, förstås. Medspelarna är mina grannar och jag tycker att de redan kan sina repliker riktigt bra. Överhuvudtaget är jag väldigt förvånad och oerhört stolt över att vi i vår by Nalavi där jag bor lyckats baxa vår idé sedan tre år ända till genomförande. Och att jag vågade åta mig en roll! Det är jag mest häpen över. I den mån jag nu tycker att replikerna är för långa, för krystade, för svåra att få ur sig, så kan jag inte skylla på någon annan än mig själv, manusförfattare som jag varit till detta spel, med grannarnas stöd och hjälp.

Har Du stopp i avloppet, läckande kranar eller problem med värmen? Behöver Du nytt och fräscht i badrum eller kök? Vänd dig till:

Vi hjälper dig gärna med ditt byggprojekt!

Kumla VVS

Kumla-Björka 206 I 019-57 09 05 I www.xlbjorka.se Öppet: mån-ons, fre 07.00-17.00, tors 07.00-18.30, lör 10.00-13.00

019-58 04 24 070-491 80 22

Alltid välkoman till

Välkommen! 29


scen Halla-ba-lo i Svennevad sommar

HITTA HIT: N59.0194 E15.3805

text: anna buske

OMSORGSBUSKIS. Svennevadsspelet har blivit bygdens unika tradition av friluftsteater, som i år firar 25-årsjubileum. Aldrig har man behövt ställa in på grund av vädret och hoppas förstås slippa det även i sommar med den nya föreställningen ”Halla-ba-lo på hemmet” som har premiär 27 juni. Två i ensemblen har varit med nästan alla år sedan starten för 25 år sedan, Regissören Timo Parker och Ingrid Olsson som agerar på scenen. – Inte ett enda år har vi behövt ställa in föreställningen på grund av dåligt väder, berättar Bengt-Ove Eklund. – En enda gång minns jag att vi fick ta en paus på en timme när det kom en skur.

Kavat och Frisk I årets pjäs spelar Bengt-Ove en gammal gubbe som hör illa och bor på ett äldreboende. Boendet har kommunen sålt till en privat aktör vid namn direktör Urban Kavat. Vid hans sida finns den trånande läkaren Kristina Frisk. Kavat vill modernisera och rationalisera, han har ingen förståelse för sina patienter. – Jag är ju själv pensionär, så man kan väl säga att jag håller på att träna in mig på hemmet, säger Bengt-Ove med ett skratt. Förvecklingarna och missförstånden blir många när de äldre inte är nöjda med den nya ägaren. – De gamla på hemmet hör illa och har dåligt minne, då blir det lite tokigheter på det moderna äldreboendet.

Minskat intresse Premiären är 27 juni klockan 19 och spelplatsen är vid Sörberg, hembygdsgården. Sedan kör ensemblen vidare med fem föreställningar till. I pausen finns det servering. Publiken har minskat under åren. Det kunde vara upp emot 1 700 i publiken förr, nu är det cirka 1 000 personer. – För några år sedan gick det bussar från Tjällmo men de har svikit oss nu, säger BengtOve. – Fast de kommer i bilar, annars är besökarna från Hallsberg, Pålsboda, Örebro och Hjortkvarn. – Byborna i Svennevad är de som är sämst på att komma.

För 25:e året brakar det loss på scenen i Svennevad efter midsommar. Arrangörerna hoppas på att den vikande

ELDSJÄL OCH KREATÖR – ANNEMARIE LÄMNAR ÖVER uI augusti är det tjugofem år sedan det första Sven-

Inget spel nästa år Ensemblen består av människor i åldrarna 19–70 år – tio personer är på scenen. Det är mycket tid och engagemang som ligger bakom. Men det är svårt att få folk att jobba ideellt, menar Bengt-Ove Eklund och berättar att nästa år blir det inget spel. – Vi tar igen oss ett tag, säger han.

30

Annemarie Hellström lämnar vidare till ny krafter i Svennevad efter 25 år av bygdespelsskapande. På bilden spelförfattaren själv i en stilstudie från ett tidigare spel.

nevadsspelet hade premiär. Jag fick en förfrågan från Anita Johansson och Marguerite Landin om att göra något för hembygdsföreningen på hembygdsgården Sörberg, kanske ett bygdespel. Sakta tog en amatörteaterföreställning form och många ville vara med, inte bara stå på scen, utan vara med och jobba fram en scen och dekor och samla kläder. uI augusti 1988 begick vi premiären med Timo Parker som regissör. Det var ingen Dramatenföreställning över det hela, men folk hade roligt och vi hade ännu roligare. De första fyra åren spelade vi samma stycke, men med nya aktörer. Det dröjde inte länge förrän vi fick åhörare från hela länet och ända från Östergötland, Västergöt-


En tid av Rock and roll och vida kjolar

Vi som spelar i Halla-ba-lo:Stående från vänster: Casandra Frisberg, Åke Edengren (musiker), Bengt-Ove Eklund, Camilla Eklund, Arne Hellström, Ingrid Olsson, Andreas Ludvigsson och Timo Parker (regissör) Sittande från vänster: Camilla Frisberg, Eber Ingvarsson, Martin Karlsson och Gunilla Pettersson.

hallsberg.se

/ljuvafemtio tal

gruppfoto: fredrik eklund

Besök årets sommarutställning i Hallsberg där vi bygger upp en tidstypisk lägenhet med mängder av 50-talsprylar och historik!

I entrén ingår inträde till Bergöövåningen med konst av Karin och Carl Larsson. Du kan också boka guidade visningar, 0582-68 53 86/ 35 Välkommen till Bergööska huset! Östra Storgatan 5, Hallsberg.

FOUR FRIENDS publiktrenden kan vändas med ”Halla-ba-lo på hemmet”.

STAFETTEN EFTER 25 ÅR land och Sörmland. uDärefter har titlarna kommit och gått, men Svennevadsspelet bestått. I tur och odning: Hönsmiddag (1988), Kungajakten (1994), Bröllopsapparaten (1998), Silver och sattyg (2000), Svinaktiga affärer (2003), Till äktenskap ledig (2005), Rum för resande (2006), Getapors och tallstrunt (2007) och Drömmen om Amerika (2008), det sista stycke jag skrev tillsammans med arbetsgruppen. Där kände jag att nu måste andra ta över, uMånga har varit med i spelet under åren. En del finns inte kvar i dag. Vi som var skapligt unga då, vi är pensionärer i dag. Ungdomarna som började i spelet, är vuxna och utflyttade. Det är tidens gång. uMen i sommar firas alltså 25 år med spelet och jag kan bara önska lycka till i fortsättningen! – annemarie hellström

31


scen Juvelsmycke i Riseberga sommar

HITTA HIT: N59.1559 E14.8890

Hela 33 personer från tre olika teaterföreningar i ingår i ensemblen för Drottningens juvelsmycke. Minst lika många är sysselsatta bakom scenen med musik, kostymer, rekvisita, ljud och ljus. För regissören Ingalill Ekström (infällda bilden) är uppsättningen en tidsresa och ett samspel med amfiteatern. text: K-G Ekblom / foto: Sune Eskelinen

KLASSISKT. Under juni spelas föreställningen Drottningens juvelsmycke på amfiteatern i Riseberga. – Vi vill skapa en teaterupplevelse med fokus på spelplatsens betydelse. Miljön ska vara starkt naturromantisk, rollfigurerna ska vara tydliga och engagerande, ett visst mått av folkbildning ska ingå och spelstilen ska vara klassisk med ett framträdande inslag av musik, berättar Gunilla Pihlblad, producent för föreställningen. Drottningens juvelsmycke är skriven av Carl Jonas Love Almqvist och spelas 8-23 juni. Under våren har repetitionerna pågått och inför premiären har arbetet intensifierats med övningar i stort sett varje dag. Allt ska stämma, kostym, smink, repliker, ljud. Ja, allt som hör en teaterföreställning i det gröna till. – Spelplatsen är en mycket viktig faktor för att skapa den atmosfär som ensemblen önskar, menar regissören Ingalill Ekström, som har be-

32

arbetat Almqvists bok och skrivit ett eget manus för just denna uppsättning.

Relationsdrama Natur, historia och humor invävt i ett starkt relationsdrama placerat i en intressant social miljö, passager i ett gränsland mellan dröm och verklighet samt musiken med vokala in

Mellan dröm och verklighet I naturromantisk spelmiljö satser som en integrerad del i föreställningen, allt detta uppfyller Drottningens juvelsmycke av Carl Jonas Love Almqvist, heter det i en progamförklaring: Likheten mellan Shakespeares Puck i En midsommarnattsdröm och Almqvists Tintomara är

slående. Där finns kärleken till naturen, kärleken till musiken, det androgyna draget och det oförställda barnets perspektiv. Därutöver har Drottningens juvelsmycke ett dokumentärt drag och den historiska dimensionen som frammanar ett intresse för hur det egentligen förhöll sig med mordet på Gustav III, sammanfattar regissören. Pjäsen utspelar sig under några veckor i mars 1792. – Det historiska mordet finns som en bakgrund och kuliss till den egentliga handlingen som är mångfacetterad med flera bottnar. Vi vill som huvudkonflikt ta fram hur den lilla människan begår handlingar med personliga och privata drivkrafter och sedan tappar kontroll över hur handlingens intention bedöms och de följdverkningar den ger helt beroende på miljö och sammanhang. Politik, fördomar, falskhet och intriger är verkligheten som vi har att trixa oss igenom under vår tid på jorden, förklarar Ingalill Ekström. Det är flera teaterföreningar från länet som


Sköna & Snygga Slippers Flera färger • Pris: 150-250 kr

Mån-fre kl 13.00-17.00 Sveavägen 19, Kumla www.skoindustrimuseet.se

Öppet

Svenska Skoindustrimuseet Skotillverkning Historia Försäljning Skomode

Kungamördaren Anckarström (Jonas Åhsberg) svingar sitt svärd i detta 1700-talsdrama.

Världsbutiken Hallsberg

Livsmedel, leksaker, korgar, presenter m.m.

Välkommen till oss i sommar!

Öppet alla vardagar Stortorget 1 • Välkommen! Alltid schyssta varor Aldrig rea på mänskliga rättigheter!

Tel: 019-58 21 30 www.s-varme.se Sörbyvägen 3, 692 34 Kumla

Acki Fernberg som Tintomara tar emot en kamrat på scenen som utnyttjas optimalt i denna stora uppsättning.

Det kompletta företaget!

tillsammans har förverkligat juvelsmycket på scen. – Lekebergs Revysällskap kommer att stå för projektledningen i samarbete med Karlskogarevyn Görsköj, Karlskoga och Kraxkompaniet, Kumla. Men flera andra amatörteaterföreningar i länet deltar genom att ha medlemmar med i olika funktioner, förklarar Gunilla Pihlblad i samband med en av de sista intensiva repetitionerna inför premiären. Hon menar att kontakter och samarbete mellan amatörteaterföreningarna har fortsatt under åren i flera produktioner i form av teknikstöd, scenbyggen, lån av skådespelare med mera. – Den samlade erfarenheten har nu nått en punkt där vi bedömer att vi teateramatörer har kraft att bedriva ett större projekt från vision till färdig föreställning, med punktvisa konsultinsatser från närliggande professionella aktörer och fria grupper. Det är viktigt att Riseberga amfiteater bibehålls i folks medvetande som en spelplats för teater, tillägger hon avslutningsvis.

Totalentreprenör - borrar och installerar allt för vatten och energi, allt i egen regi. • VVS-arbeten • El-arbeten • Kyl-arbeten • Installerar bergvärme Vi borrar själva - egen borrigg!

33


scen På luffen i Lerbäck sommar

HITTA HIT: N58.9514 E15.0428

text och foto: weine ahlstrand

JUBILEUM. Varje sommar kommer cirka 10 000 teaterlystna människor till Lerbäck i Sydnärke för att se den årliga barn- och familjeföreställningen. I år fyller teatern tio år och då bjuds publiken på klassikern ”Rasmus på luffen” av Astrid Lindgren. – Sommaren 2004 startade vår teaterverksamhet här i Lerbäck med just ”Rasmus på luffen”. Nu firar vi med att spela den igen. Och då blir det vår största sommarproduktion hittills med sju vuxna skådespelare, tre musiker och tolv barn i ensemblen, berättar Johan och Jenny Gille som driver Lerbäcks Teater. Lagom till premiären den 28 juni ska en ny och bekvämare publikläktare stå färdig, med fler platser under regntak. En annan nyhet

är att publiken erbjuds möjlighet att beställa lunch före matinéföreställningarna. Som vanligt är hela familjen Gille engagerad i föreställningen. I huvudrollerna som ParadisOskar och Rasmus syns Johan Gille och Truls Gille, far och son. Truls delar Rasmusrollen med Henrik Cullberg. I andra roller syns Jenny, Elvira och Hannes Gille. Till och med minsta barnet, Hilda nio månader, har en liten roll i spelet. Johan Gille står även för dramatisering

och regi och Jenny för scenografi och kostymer. I övrigt syns flera bekanta skådespelare, bland annat Conny Andersson, Fredrik Andersson, Mathias Blad, Sara Klingvall och Ulrik Spjut. Som musiker medverkar Fredrik Åkerblom (kompositör och kapellmästare), Johan Frendberg och Johan Holmberg. Sammanlagt bjuds 32 spelningar, från 28 juni till 28 juli. Varje föreställning är cirka en timma och 40 minuter, inklusive paus.

SÅ FÖDDES LERBÄCKS TEATER Lerbäcks gästgivaregård ligger vackert på en liten kulle bara ett stenkast från byns kyrka och hembygdsgård. Gårdsplanen inramas av två stora flygelbyggnader. Runt om breder ängar med betande kor ut sig. Gården bär på mycket historia. Här bedrevs gästgiveri och krogverksamhet från 1820-talet och till långt in på 1900-talet. Hit kom Johan och Jenny Gille 2002. – Vi bodde i en lägenhet i Göteborg och drömde om ett stort rött hus på landet där barnen skulle växa upp. Resten kom efter hand, sammanfattar Jenny. Och resten är idag ganska mycket. Tolv år efter flytten har familjen Gille förändrat sin nya hemort i grunden. Varje år besöks Lerbäck, med 110 bofasta invånare, av 20 000 teaterlystna personer. På sommaren lockar barn- och familjeföreställningar vid friluftscenen. På vintern är det kluriga deckargåtor och farser som drar folk.

Astrid Lindgrens värld Johan och Jenny Gille har båda ett förflutet som skådespelare vid Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Johan jobbade även med regi och som teaterchef. Två år efter flytten till Sydnärke bestämde de sig för att satsa på

34

Teaterfamiljen Gille. Jenny och Johan med barnen Truls, Elvira och Hannes. Minstingen Hilda sov under fotograferingen.

någonting eget på hemmaplan. Lerbäcks Teater föddes. Snabbt visade det sig att flera kollegor och kompisar från Astrid Lindgrens Värld ville vara med både på och runt scenen. Första uppsättningen blev Rasmus på luffen, som spelades på gårdsplanen mellan gästgiveriets två flyglar. Det blev succé direkt. – Vi planerade för 18 föreställningar och 3 000 besökare. Men det kom 5 000 och fler ville se. Det blev extraföreställningar i en idrottshall i Askersund, berättar Jenny och Johan. Sedan har det rullat på med nya sommarföreställningar varje år. Efter hand växte även en annan verksamhet fram under vintertid. – Vi kände att vi behövde en större lokal där vi kunde spela teater året runt, så vi byggde om gårdens gamla sädesmagasin och hönshus till en modern teaterlada med restaurang.

I den nya lokalen bjuds publiken på kluriga deckargåtor eller halsbrytande farser och en trerätters teatermeny.

Prisade Lerbäcks Teater har tilldelats Askersunds kommuns kulturpris och blivit årets företagare i kommunen. Man har även tagit emot landstingets kulturpris och många andra utmärkelser. Verksamheten har till och med blivit föremål för forskning om vad som gör företagande på landsbygden framgångsrikt. Tioårsjubileum nu. Hur ser det ut på Lerbäcks Teater om ytterligare tio år? – Vi spelar fortfarande teater här på gården. Men mycket har förändrats, precis som under de första tio åren, säger Johan och Jenny Gille.


Antonio Lindbäck leder ett heat mot Piraterna från Motala, kanske blivande finalmotståndare.

HALVA RESAN KVAR:

Lite vassare Indianer – då kan guldet bärgas i höst      

text: anders björk / foto: andreas anvestam SPEEDWAY: Nu är vi mitt i speedwaysäsongen och Indianerna jagar sitt första guld på 22 år. Laget är mångas favorit och har också fått en hygglig start på säsongen. Men några förare behöver höja sig om det ska gå hela vägen till guldet.   Ryske superstjärnan Emil Sajfutdinov har inte fått någon vidare start i sin nya klubb och bör ha betydligt mer att ge. Antonio Lindbäck och Mathias Thörnblom behöver också höja sig. Niels Kristian Iversen ser dock lika vass ut som förra säsongen och kapten Piotr Protasiewicz levererar nästan alltid. Men trots att Indianerna just nu är tvåa i serien känns det som

att det finns mer att ge. Om bara laget når upp sin förväntade nivå bör det räcka till finalen. Drygt halva grundserien återstår. Sex av åtta lag går till slutspel, det missar knappast Indianerna. Men en högre tabellplacering i grundserien ger bättre förutsättningar för att lyckas i slutspelet. Radio Sydnärke sänder alla bortamatcher i radio 94,3 och på speedwayradio.se och har så gjort under ett par år. Här är de matcher som återstår för Indianerna under grundserien. 18 juni Ikaros Smederna borta, 25 juni Västervik hemma, 2 juli Hammarby borta, 9 juli Elit Vetlanda hemma, 23 juli Dackarna hemma, 30 juli Piraterna borta, 6 augusti Vargarna borta, 13 augusti Ikaros Smederna hemma.

VÄLKOMMEN TILL DIN BILVERKSTAD

RÄDDA LIV!

Backaskogs Bilservice AB 019-58 37 82

Besöksadress: Änggatan 3-9 • Kumla

• Bilservice alla märken

• Transport & Husbilar • Däckservice

• Air Condition-service • Allt inom Bil-El

Besök oss på www.backaskogs.nu

Gå våra utbildningar!  Första hjälpen  Hjärt-lungräddning

RING!

Vi är ombud för: ATG Svenska Spel Länstrafiken (Du kan köpa och ladda pengar/kort och rabattkort här som ända butik i kumla) Välkomna till oss! Peder Ståhl med personal

0734-139063

35


foto: viktor edholm

Hanna Wahlström från Linköping i ett sammanbitet spjutkast under Stocksätersspelen.

Ha en skön sommar! önskar Glad Påsk!

Lättbetongprojektören önskar

Lättbetongprojektören

Västra Drottningg. 8, Kumla I 019-570 330 I v.parken@telia.com

Tel: 076-345 98 28, 019-58 38 40 Köpmangatan 22, Kumla Öppet: mån-fre 10-18, lördag 10-14

Vi har sommarpresenter för alla tillfällen i sommar!

VL:s Bilverkstad Kumla

Reparationer Däckservice Underredsbehandling Rekond Tel 0722-18 16 89

36


Sydnärke plantskola för svensk friidrott

Ebba bäst i Sverige Vid stavhopsmattan glider unga Ebba Blomstrand graciöst över höjd efter höjd. Hon stannar på 3,05 meter och det innebär nytt personligt rekord och att hon utökar sitt Sverigebästa resultat i åldersklassen under året med två centimeter. – Jag trodde jag rev först eftersom jag slog i ribban, men den låg kvar ändå konstaterar en jublande Ebba efteråt.  Kort efter stavhoppet vinner Ebba även 80 meter för Flickor 13 med tiden 11.04, men det är ingen tvekan om vilken sport hon gillar bäst.  – Löpning handlar mest bara om att springa, i stavhopp är det mycket mer man tränar på så

det är roligare, säger Ebba som tränar fyra-fem gånger i veckan.

Vill ha bättre förutsättningar – Hon springer bra, har fin koordination och sen har hon haft nytta av att hållit på med gymnastik innan. Och så länge hon tycker det är kul och vill hålla på och friidrotta ska hon göra det, men det där bestämmer hon helt själv, berättar Ebbas mamma Monika Karlsson som även är ledare i klubben. De är runt 20 aktiva i Åsbro GOIF, träningen bedrivs på Solhaga IP i Askersund och en gång i veckan har de tillgång till gympahall, men Monika Karlsson är inte helt nöjd. – Utebanorna vi tränar på är av rödstybb, jag vet inte hur många klubbar i Sverige som bedriver träning på såna, men det är inte helt bra, berättar hon. Ibland åker de dock till Hallsberg och Örebro och tränar, men inte heller hallsbergarna i Stocksäter är helt nöjda med förutsättningarna de har. – Vi behöver mer förrådsutrymmen för att få plats med allt, vi har fått tillåtelse av kommunen att bygga ut, men vi får ingen hjälp med pengar utan måste bekosta allt själva, muttrar ledaren Örjan Frisén.

 

foto: viktor edholm

FRIIDROTT: Stocksäters IF i Hallsberg är Sydnärkes största friidrottsklubb, men även andra klubbar kan producera talanger. Som Åsbro GOIF, där 13-årige stavlöftet Ebba Blomstrand briljerade när Stocksäterspelen anordnades i början av juni. Det råder full aktvitet på Transtensvallen när Stocksäters IF arrangerar tävling. Folk löper, hoppar, kastar, skriker, jublar och i vissa fall även gråter. Idrott engagerar alltid, oavsett ålder och klass.

Ebba Blomstrand, stavlöfte från Åsbro GOIF.

Ewa Apell Karlsson är tillbaka hos oss på Resia i Örebro. Vi hälsar alla gamla kunder från kumlatiden varmt välkomna att besöka Ewa på Stortorget 4 i Örebro.

37


Bildelsnetto Hallsberg

ADR: TEGELGATAN 1 Bildelar & verktyg TEL: 0582-151 40

Tel: 0582-15140 Tegelgatan 1, Hallsberg www.bildelsnetto.se

NYHET!

-Digital Skyltning

Installationer av:

-El -Ljud -Ljus -Bild -Datanät

| info@alltek.se | www.alltek.se | 070-558 24 09 |

Inglasningar Insoleringsglas Fönsterbyten Utnyttja ROT-avdraget när du byter fönsterglas eller isoleringsglas En riktig glasmästare!

50år

i brans

chen

Tel 019-58 11 93 Affärsgatan 1, 692 72 Hällabrottet

VÄLKOMMEN TILL EN RIKTIG GYMNASIESKOLA www.alleskolan.eu

38 Kumlanytt.se Sommarblad 2012


Vi kommer om intresset visar sig tillräckligt att framställa ett provnummer av Sydnärkenytt för att visa hur vi menar att en bra lokaltidning ska se ut. Då kan det vara dags att bestämma sig.

Med vänlig hälsning

LARS LITZÉN, ansvarig utgivare redaktion@sydnärkenytt.se 0730-94 57 58

emailadress (om du har en):

Om du tycker att idén är bra och kan tänka dig att prenumerera så uppmanar vi dig att skicka in kupongen här intill. Det är en intresseanmälan, du förbinder dig inte till någonting. Men den ger oss en möjlighet att planera för fortsättningen.

Telefon:

Men det krävs således att vi är tillräckligt många för att tidningen Sydnärkenytt ska bli verklighet. Tidningen ska vara prenumererad, utkomma torsdagar och kosta cirka 400 kronor om året.

Adress:

Presstödet är beslutat av Sveriges riksdag för att även mindre tidningar ska kunna leva. Det är en fråga om demokrati. Även vi i Sydnärke ska kunna ha en tidning som ägnar sig åt våra intressen, en tidning som inte är till för att tjäna pengar åt sina ägare i storstäderna.

Namn:

Föreningen Kanal Regional som driver webbsidorna Sydnärkenytt i Kumla, Hallsberg, Askersund och Lekeberg har beslutat att undersöka förutsättningen för att starta veckotidningen Sydnärkenytt. Vårt första mål är i så fall att nå 1 500 prenumeranter, som är villkoret för att erhålla det statliga presstödet.

Ja, jag är intresserad av att Sydnärke får en egen veckotidning!

Vi är över 50 000 människor som bor och arbetar i södra Närke. Vi är värda en egen tidning som bevakar och informerar. En tidning som roar och debatterar, som kort sagt berättar om vad som händer - och har hänt - i vårt intressanta område. En lokaltidning värd namnet. Vi tycker att det saknas idag.

Kumlanytt.se Sommarblad 2012

Sänd talongen per post, portot är betalt och adressen är redan iskriven på talongens andra sida: Eller gå in på www.sydnarkenytt.se/veckotidning

Sydnärke borde ha en egen veckotidning! Håller du med?

39


BAD

pärlor

bild? Vitsand erbjuder en naturupplevelse utöver det vanliga med bad i det klaraste av vatten.

Sydnärkenytt c/0 Kanal Regional

SVARSPOST 20636339 692 20 Kumla

Beach med nationalpark en oslagbar kombo i sommar i Tiveden PLAYA. Badsäsongen för dörren. Och vi är många som tycker om att njuta av ett svalkande dopp, när solen står som högst och värmen gör sig påmind. I Laxå kommun, som har en mängd fina badsjöar, har man kanske sitt alldeles ”egna” lilla badställe. En plats som man kanske funnit för många år sedan och sedan hållit tyst om. För de som inte haft den lyckan kan jag bara säga – hav tröst. Här kommer ett suveränt badsommartips – Vitsand, beläget alldeles intill Tivedens nationalpark. Vitsand, faktiskt rätt okänt för många, är en verklig pärla på mer än ett sätt. En fantastisk sandstrand, mjukt månformad, små vindpinade tallar, och vild natur runt  samt  TreFrankeras ej. Mottagaren betalar portot.

40

hörningens rena vatten gör det hela till ett av de finaste bad som tänkas kan. Lägg därtill toaletter, grillplatser och en fungerande parkering så förstår alla och envar att det här är en av Tivedens verkliga pärlor!

Så mycket mer Men Vitsand är så mycket mer. Tröttnar du på att ligga och sola, bada och titta på kanoter och kajaker som stilla glider förbi så finns annat att se och göra. Har du något sånär bra kondition kan du vandra till närbelägna Junker Jägares sten, det enskilt största klippblocket i hela nationalparken. 15 meter, stående på högkant och med en tall växande på ovansidan. Att det sen finns en bloddrypande sägen kring det hela gör inte besöket mindre intressant.

text: matz pettersson/ foto: jan-åke karlsson

HITTA HIT: N58.7294 E14.5694


20% Rabatt på ett köp!

*Gäller även hundmat, kattmat och kattsand.

Hälsokosthandel Håll dig pigg och frisk i sommar med

ChiSan 500ml 189kr KanJang 500 ml 219kr Välkommen in! Välfyllda hyllor med kosttillskott, ekolivs och téer! Välkommen!

Elisabeth Granbom

Ta med denna kupong till oss så gäller erbjudandet! Namn: Kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Gäller en gång per hushåll. Erbjudandet gäller till och med 7/7 2013

Esplanaden 1, 694 31 Hallsberg Öppettider: Vardagar: 10-18, Lördag: 10-13, Söndag: Stängt

Tel: 0582-150 50 Stortorget 1 Hallsberg

www.aramis.st Kvarngatan 22 019-58 33 18

PIZZA KEBAB SALLAD Snabbt och gott - Mycket för pengarna!

Torget, Kumla I 019-56 02 48

41


B

och mycket mycket mer...

Hagendalsvägen 30 i Kumla Öppet: mån-fre 10-18, Lörd 10-16 Tel. 019-58 33 30 www.kafetillsalu.se Inredningsbutik & Kafé an där näst allt är till salu!

CA

Ta din lunch eller fika på vår nya stora uteservering där solen lyser hela dagen!

LoppC CAA FFÉÉ LoppLoppmarknad Lopp-

CA

Välkommen hälsar Annie & Maria!

CA FÉ FÉ

Loppmarknad Lördagar 10-15 marknad marknad CA marknad

marknad F ÖPPET HELA SOMMAREN Lördagar 10-15É Lördagar 10-15 Lördagar 10-15 Lördagar 10-15 ÖPPET HELA SOMMAREN Boka bakluckeloppis ÖPPET SOMMAREN ÖPPETHELA HELA SOMMAREN ÖPPET HELA SOMMAREN Boka bakluckeloppis Bokabakluckeloppis bakluckeloppis inför lördagarna! Boka inför lördagarna! Boka bakluckeloppis inför lördagarna! inför lördagarna! inför lördagarna!

Uffes Lada Uffes Lada Uffes Lada Uffes Lada

Uffes Lada

Kvarngatan 17, Kvarngatan 17,Hallsberg Hallsberg Kvarngatan 17, Hallsberg Bordsbest. 0582-145 8080 Bordsbest. 0582-145 Kvarngatan 17, Hallsberg Bordsbest. 0582-145 Kvarngatan 17, Hallsberg www.uffeslada.se Bordsbest. 0582-145 8080 www.uffeslada.se

Bordsbest. 0582-145 80 www.uffeslada.se www.uffeslada.se

www.uffeslada.se

JUST NU – Extra varma priser till ditt bygge!

Vi har Cuprinols hela sortiment av utomhusfärg! Fasadfärg plus 10 liter i standardkulörer ord. pris 1899:-

NJ-

KAMPA

PRIS

1399:Träolja V 5 liter ord. pris 307:-

KAMPAN

PRIS

Priserna gäller t o m 31/7-13

J-

239:Industrig. 11 HALLSBERG Tel 0582-884 40 www.rebyggvaruhus.se

42

ÖppEttidEr Mån, tis, ons Tors

7–17 7–18

Fre Lör

7–17 9–12

Öppettiderna kan avvika under storhelger samt sommartid.


BAD

HITTA HIT: N59.2423 E14.9252

pärlor

text: kg ekblom / foto: sune eskelinen

Ett

gruvligt brott att bada i härL

Familjen Jonas och KatarinaPietrzak Rådström Edlund med barnen Annie, 4 år, Julia, 10 år och lilla Alexia letade efter nya badställen för ett tag sedan och med hjälp av smartphoneappen Badkartan hittade de Lanna Badgruva. – Det blir nog några besök i sommar. Det är så himla vackert här, säger Katarina.

sand har fraktats ned till strandkanten. Under våren har även en förbättrad nerfart byggts för att personer som använder rullstol lättare ska komma ned till vattenbrynet.

KALKBROTT. Badgruvan i Lanna ska bli ett friluftsbegrepp. Lekebergs kommun storsatsar på att bygga ett paradis för alla blötdjur och för dem som är ute efter naturupplevelser. I den första etappen av satsningen har det byggts en asfalterad väg ned till badet.

Vandringsleder

– Även tillgängligheten för personer med funktionshinder har blivit bättre, förklarar Lars Skoghäll kultur- och fritidschef på Lekebergs kommun. Badgruvan har i alla tider varit en plats för våghalsar som hoppat från klipporna. Nu ska det dessutom bli mer familjevänligt och mer

Projektet Lanna badgruva kostar i den första etappen cirka 1,6 miljoner kronor. Förutom bad skapas även förutsättningar för rid-, cykel- och vandringsleder runt det nedlagda brottet. – Lekebergs IFs cykelsektion har redan skyltat upp slingor för äventyr på två hjul. Snitslade banor med olika karaktärer, enligt Lars

Skoghäll. I den andra etappen finns det planer på naturstigar med informationstavlor om vad det är besökarna ser på sin vandring runt i området. Det ska också byggas flera grillplatser runt brottet, där det ska gå att sitta ned och beundra utsikten över nejden.

Kiosk på önskelista Fler parkeringsplatser, belysning och en kiosk står på listan för att göra området än mer attraktivt, enligt kultur- och fritidschefen. Totalt har projektet beviljats 2,3 miljoner kronor.

Musik i sommarkväll, friluftsgudstjänst, utställningar och mycket mer! Besök vår webbplats för aktuellt program. Vägkyrka i Ekeby 1-14 juli kl.13-18 m andakt kl.15

Visning av kyrkan och dess textilier, servering av kaffe, te och hembakt, utställning av ”Tre konstnärer” akvarell, skulptur m m.

”Njutbart” - lätt sommarlunch i Kumla församlingshem varje tisdag i juli kl.12.30-14.30 Kom och sitt ner på vår fina uteplats bland lavender och fjärilar...

Välkommen i sommar!

vxl 019-58 93 00, www.svenskakyrkan.se/kumla

43


DJUP

intervjun: BJÖRN NORDQVIST, Hallsbergslegend

” Fotboll? Nä, bandy var text: anders björk / foto: sune eskelinen

FOTBOLL: Med sina 115 landskamper som mittback i landslaget är Björn Nordqvist en av blågults största genom alla tider. Men fotboll var inte favoritsporten avslöjar hallsbergaren. - Att åka ut på blankisen en solig söndag och spela bandy finns det inget som slår, berättar Nordqvist för Sydnärkenytt.

Efter flera fruktlösa försök att få tag i Björn Nordqvist har jag nästan gett upp hoppet, men i grevens tid löser sig allt och Nordqvist, som numer bor i Kungälv, går med på att komma och besöka sin gamla hemort Hallsberg. –  Det känns trevligt att vara här och det mesta är sig likt, men min far gick bort ganska tidigt och när min mor flyttade härifrån till Göteborg för tolv år sedan har jag inte mycket kontakt med Hallsberg längre, berättar Nordqvist när han stigit av tåget en varm försommardag i slutet av maj.  Stort få dra på sig fotbollsskorna Vi tar bilen från stationen och åker iväg till Transtensvallen, det var där Björns karriär startade. Knappast visste han då hur framgångsrik den skulle bli när han som 15-åring debuterade i IFK Hallsbergs A-lag. –  Det kändes stort få debutera i A-laget, det minns jag än idag. Och att få spela i riktiga fotbollsskor var en höjdare med, innan A-laget hade man spelat med gympaskor, minns Nordqvist tillbaka som snabbt visade sin talang och vid 18 års ålder värvades han till  IFK Norrköping som dominerade svensk fotboll då. – Det var ett enormt steg att ta från division 4 till Allsvenskan. Halva deras lag bestod av landslagsspelare och man strök lite efter väggarna i början för att inte störa nån.   Trots konkurrensen tog det inte lång tid

44

innan grabben från Hallsberg spelat till sig en plats i lagets startelva. I Norrköping blev han kvar i elva säsonger innan proffsäventyr i holländska PSV Eindhoven väntade.  Var Sveriges backklippa – Fotbollsmässigt var det ganska likt Sverige, men livet vid sidan var en stor omställning. I Holland tränade man ett pass på förmiddagen sen var man ledig. I Sverige jobbade jag åtta till fem på dagen och sen var träningen. Du jobbade heltid trots du spelade på så hög nivå i Sverige alltså? – Absolut, jag hade lite olika jobb. De sista åren jobbade jag åt kommunen som en länk mellan skola och kommun.  Björn Nordqvists proffskarriär i all ära, men det var i blågult han gjorde sig ett namn. 115 landskamper mellan 1963-78 , varav 92 av dem som lagkapten är imponerande siffror. Han var den stora backklippan i Sverige på 60 och 70-talet, men vad var det som gjorde han kunde hålla så hög klass länge? Björn tänker efter innan han svarar, det känns som han inte vill framhäva sig själv för mycket. – Jag kanske hade de kvaliteter som de eftersökte. Jag var relativt snabb, ganska bra i luften och fick efter hand allt bättre spelförståelse, jag var stabil tyckte nog förbundskaptenerna. 

VM 1974 blev en succé

Och 92 av dessa landskamper som lag-

kapten, varför fick du det förtroendet under så lång tid? – Det startade när Orvar Bergmark blev förbundskapten 1966, jag tror att jag upplevdes som en trygg person och spelar man där bak är det lättare att styra och ställa dessutom.  Sammanlagt blev det tre VM-turneringar för Björn Nordqvist, 1970, 1974 och 1978 och det är ingen tvekan vilken av dem han  har bäst minnen från. –  Vi hade ett kanonlag 1974 och var nära att gå riktigt långt. Vi förlorade en viktig match mot kommande världsmästarna, hemmanationen  Västtyskland, trots att vi länge var i ledning. Många påstod efteråt att det var VM:s bästa match, berättar Nordqvist om  den klassiska matchen i ösregn. Sedermera slutade Sverige femma i VM.

Bandy var favoriten

Det fanns/finns ju massor av ungdomar som vill lyckas i fotbollen, vad gjorde att just du kom så långt? –  Ja det kan man fråga sig, jag var ingen större stjärna egentligen men jag älskade att träna och hålla igång, även på vintern då jag spelade bandy och hockey. Sen gäller det ha lite tur och komma till rätt lag som gör att man utvecklas, och det gjorde jag. Du spelade alltså allsvensk bandy i fem år i Katrineholm, vad tyckte IFK Norrköping om det? –  Jag tror inte dom tyckte om det, men vi


som tågade hem

Björn Nordqvists meritlista: 115 A-landskamper. 92 som lagkapten. Svensk mästare 1962 och 1963 med IFK Norrköping. 362 matcher i Fotbollsallsvenskan. Tilldelades Guldbollen 1968. Invald i Svensk fotbolls Hall of Fame. Bonusinfo: Medverkade som ”Bagarn” Olsson i TV-serien Åshöjden som spelades in 1985.

grejen Hör Björn berätta i webb-TV www.sydnärkenytt/ Hallsberg

hade inga kontrakt på den tiden så man gjorde som man ville. Inga kontrakt, så det var inga stora pengar du tjänade i IFK Norrköping då? – Absolut inte. Vad vi hade var segerpremier, och det tyckte jag var ganska bra eftersom vi vann så ofta. Vad tyckte du var roligast då, bandy eller fotboll? – Jag och Orvar Bergmark diskuterade det där en gång och vi tyckte nog båda att bandy var roligast. Det finns inget som slår att åka ut en solig söndag på blankisen med snövallar omkring. Men jag höll ändå alltid fotbollen som min huvudsyssla.

Det mesta bättre nu

Han bor i Kungälv, utanför Göteborg, nu för tiden och håller vid 70 års ålder fortfarande igång. Tre-fyra gånger i veckan tränar han på Friskis & Svettis och varje lördag träffas ett gäng äldre herrar och spelar fotboll på IFK Göteborgs kamratgård, bland annat Ralf Edström, Tord Holmgren och 80-årige legenden Bengt ”Fölet” Berntsson. Vad tycker då egentligen Björn om fotbollen nu jämfört med hur den var på hans tid?   – Fotbollen har utvecklats enormt mycket sen jag höll på och man gör saker i ett helt annat tempo idag. Är det nåt som var bättre på din tid? – Det var kanske inte lika mycket ryck i tröjan. Det är lite för mycket knuff, riv och slit nu

för tiden, framförallt på fasta situationer.

Sorgligt med IFK Hallsberg Vi förflyttar oss någon kilometer norrut frånTranstensvallen till Esplanaden 11 B där Björn växte upp.  ”Det där var min balkong förr” pekar han ut och ser lite rörd ut. Det känns som många gamla minnen kommer tillbaka när han blickar ut över den intilliggande parken  där han ofta var och lekte som ung. Vi kommer in på att IFK Hallsberg i år tvingades lägga ner sitt  A-lag  på grund av spelarbrist. Björn Nordqvist blir ledsen när han hör det. –  Det känns sorgligt att höra att det inte finns underlag för ett A-lag.  När jag höll på här fanns både A, B och kanske även ett Clag och juniorlag därunder. Men det är väl en utveckling att lag läggs ner på flera platser, inte bara här.

Borde uppmärksammas mer

Varför tror du det är så? – Det finns så mycket mer att göra idag, förr var det fotboll som gällde på sommaren, konstaterar Björn Nordqvist. Han framstår som en väldigt enkel och jordnära person, men frågan är om Hallsberg gjort tillräckligt för att uppmärksamma sin levande fotbollslegend? Tveksamt. Tips till Hallsbergs kommun: Varför inte döpa en gata efter Björn Nordqvist till exempel? Han satte ju ändå Hallsberg på Sveriges fotbollskarta. Vad säger ni?

45


SKOHISTORIEN PÅ 22 RADER – EN INDUSTRIEPOKS UPPGÅNG OCH FALL Skohistorien började med Anders Andersson från Hörstabacken, ”partiskomakeriets fader”. Åren efter andra världskriget var tillverkningen som störst i Sverige. Det fanns över 250 skofabriker i landet, drygt hälften av dem låg i Kumla och Örebro. 1955 släpps importen på skor fri, vilket gjorde att den ökade mycket kraftigt och den svenska skoindustrin slogs ut. Under 1960och 1970-talet fick de flesta skofabrikerna i Sverige läggas ner. Idag finns bara några få fabriker med tillverkning kvar i Kumla.

Thomas Fransson har i samarbete med Skoindustrimuseet kartlagt var alla skofabriker låg i Kumla och Åbytorp. Här syns sydvästra Kumla där över 30 skofabriker funnits på 21 markerade platser (siffrorna) – och det finns fyra kartor till! Kartorna finns att hämta på museet för upptäcktsfärder.

En gång fanns det 143(!) skofabriker i Kumla – nu är de kartlagda text: lars litzén / foto: sune eskelinen

FOTSPÅR. Att Kumla varit en skostad känner säkert många till men att det funnits så hiskligt många som 143 skofabriker förvånade till och med Thomas Fransson när han började kartlägga dem. Nu är kartorna klara och Skoindustrimuseet arrangerar två guidade turer i sommar för den som vill upptäcka Kumlas säregna skohistoria.

jag ville belysa hur stor Kumla var som skostad, berättar Thomas Fransson. Jag hörde nyss en kille som tog ett kartblad och utbrast: ”Oj, vad mycket skofabriker, är det verkligen sant?”

Fem olika kartblad Thomas Fransson i Åbytorp kommer från en riktig skomakarsläkt, både mor och far arbetade med skotillverkning liksom farfar. Farmor Alda var syster till bröder-

na Jansson vars utrustning fortfarande används för skotillverkning på museet. – De äldre vet väl en del om var fabrikerna låg men inte de yngre,

Det har legat så tätt med fabriker att Thomas och Lilian Edström, föreståndare på Skoindustrimuseet, fått dela upp dem på fem olika kartblad. 74 platser är mar-

kerade, på några har det funnits olika tillverkare, tillsammans hela 143 stycken.

Gå eller cykla – Vi har dividerat några gånger om var de alla låg men nu tror vi att det är OK. Med betoning på tror, skrattar Thomas. Man kan gå eller cykla till de olika adresserna – en del av byggnaderna är inte kvar, andra har byggts om men minner om

Bildelsnetto Hallsberg

ADR: TEGELGATAN 1 Bildelar & verktyg TEL: 0582-151 40

Tel: 0582-15140 Tegelgatan 1, Hallsberg www.bildelsnetto.se

46


Skoindustrimuseet är ett äreminne över en epok som präglade Kumlabygden i många decennier. Thomas Fransson har kartlagt Kumlas alla(?) fabriker och och i sommar blir det stadsvandringar i skomakarnas spår. Men symbolen för museet, skomakarn på taket, är en trofé från skofabriken Kronan i Örebro...

en epok då skorna dominerade Kumla. – De stora fabrikerna med hundratals anställda är välbekanta men många av de små är okända. Räknar man ihop antalet sysselsatta så förstår man hur stort det var. – Och då har vi inte räknat med alla som satt hemma och nåtlade, det var gårdagens sätt att komma ut på arbetsmarknaden och kunna tjäna lite pengar, förklarar Thomas Fransson.

Det är roligt när nån säger: ”Oj, är det verkligen sant?”

SKOMAKARVANDRINGAR Den som vill lära mer om Kumlas skohistoria kan passa på att gå med på de guidade vandringar som Skoindustrimuseet inbjuder till: Måndag 24 juni kl 18.00 i Nordöstra Kumla, Samling vid Skoindustrimuseet. Måndag 8 juli kl 18.00 i Sydvästra Kumla, samling vid Skofabriken Sture, Stationsgatan 20, nuvarande Sveas bageri.

47


HÄNDER kumla/hallsberg i sommar För mer information: www.orebrotown.com/kumla

Hembygdsgårdarnas Dag 4 augusti kl 14-17 på Hembygdsgården i Hällabrottet Fotoutställning 24 augusti - 16 september i Kumla bibliotek Hallsbergs nya kulturslinga 6 maj till september i centrala Hallsberg Ljuva femtiotal! 15 juni - 18 augusti i Bergööska huset, Hallsberg

Veteranfordonsträff och hantverksdag 3 juli kl 18, Sannaheds Hembygdsgård Utställning: En Kumlatös konstresa 2-21 augusti, Utställningshörnan, Kumla bibliotek Sjöslaget 2013 i Djupadalsparken 3-4 augusti i Djupadalsparken och på Stationshotellet

Sommarutställning 25 maj - 10 augusti, Kumla bibliotek. Midsommar i Sannahed 21 juni kl 13. KumlaSannaheds Hembygdsgård. Mikael Wiehe 29 juni kl 16 på Kvarntorpshögen Sommarutställning 1-31 juli i Utställningshörnan, Kumla bibliotek

Gör en trevlig båtkryssning från Örebro på Hjälmaren och Hjälmarekanal

M/S Gustaf Lagerbjelke

25 juni - 21 augusti

Räkkryssning

Njut av räkor i massor, fartfylld tretimmars båtresa med underhållande trubadur ombord. Avg. Örebro varje onsdag , lördag kl 19.00 -22.00 och fredagar kl 20.00 - 23.00. Måndagar kör vi speciella allsångskvällar kl 19.00 - 22.00 Pris 280 :- inkl. räkfrossa, sallad, bröd, ajoli, dressing mm. Fullständiga rättigheter. Alternativ mat kan förbeställas (Räkturerna fortsätter fram till 28 sep.)

Guidad lunchkryssning Från Örebro söndagar kl 12.00 - 15.00 Vi kryssar på Svartån och Hjälmaren, slussar i Örebro sluss. Under den tre timmar långa rundturen berättar vi om vad vi passerar och Örebros sjöfartshistoria. Ni serveras också en god ugnsbakad Laxlunch med dryck och kaffe. Pris 250:- inkl lunch. Alternativ mat kan förbeställas.

Hjälmarekanal & Hjälmaredocka Guidad sjö och kanaltur med slussning. Örebro till Hjälmare docka (Arboga) och kanalutställningen. Upplev en heldag på Hjälmaren och Sveriges äldsta Kanal med den fantastiska bergskanalen. Avg. tisdagar kl 10.00 åter kl.17.00 Pris 310:- inkl. returbuss. (Lunch, fika mm. finns att köpa ombord)

Hjälmarekanals slussar Guidad sjö och kanaltur över Hjälmaren, hela Hjälmarekanal med alla nio slussarna och Arboga ån. Örebro till Kungsör. En fantastisk vattenväg från 1600 talet! Avg. torsdagar kl 9.00 åter kl.18.00 Pris 330:- inkl. returbuss. (Lunch, fika mm. finns att köpa ombord) Fullständiga Rättigheter & barnpris finns Bokning och information tel. 019-7609300 www.lagerbjelke.com

Vi har kläderna för sommarens alla festligheter!

Välkomna in till oss på Broder Blå. Vi har kläder i stl. 56-164 från Cheap Monday, ebbe, Lee, Levi’s & Rockefella.

48

Kolla in vår webbshop www.broderbla.se eller följ oss på www.facebook.com/broderbla för senaste nytt. Trädgårdsgatan 15, Kumla


HAIR STUDIO M Svennevadsspelet 2013 27 juni - 4 juli på Sörberg, Svennevads hembygdsgård Frisksportarnas Riksläger 6-13 juli på området kring Alléskolan i Hallsberg Transtenscupen 2013 10-11 augusti i Idrottsparken, Hallsberg

BADRUMSSPECIALISTEN

Åsenlunds Rör Jonny Åsenlund Åsenlunds Rör Kyrkogatan 20 692 36 Kumla Tel: 019-58 16 69 Mobil: 070-453 05 02 E-mail: asenlunds.ror@telia.com

019-57 36 33 TRÄDGÅRDSG. 7 KUMLA

Salongen är stängd v.29 Vi önskar er alla en riktigt glad sommar!! Marina & Mikaela Hair Studio M 019-57 36 33

Restaurang Nytorget & Bowling Vi erbjuder!

Bowling & matpaket A la carte Lunch Pizza Restaurang: 0582 145 63 Bowling: 0582 133 23 www.nytorget.nu

49


GY N N A vÅ R A a N n O N s ö r e r ! Vätterns norra skärgård upplevs bäst med oss! Välkomna ombord på M/S Wettervik!

Vi avgår från hamnen i Askersund ut mot Vätterns norra skärgård. (N 58 52.690 E 014 54.100)

Fartyget är tillgänglighets anpassat vilket innebär att det är en båt för alla.

Dagskryssningar Kombikryss Dagskryssning Special Räkfrossor Söndagskryss med buffé Whiskyprovning Ost & vin kväll Vi kan också chartras för firmafesten, familjehögtider mm. Fullständiga rättigheter och en speciell charter meny ombord. Kaptenen ombord har även vigselrätt. The Heart of Sweden logotype PANTONE 382

Alla resor måste förbokas på Tel 0709-770263 eller www.wettervik.se/bokning Välkomna ombord önskar Johan & Marita med besättning.

ALLT INOM STEN, KAKEL OCH KLINKER

Polering pågår. Roland Sandberg ger sin Daimler den sista finishen.

Chokladsalongen

14-15 september Klockan 10.00-17.00 Chokladsalongen är en chokladfestival med passion och smakupplevelser för alla läckergommar. Varje år fylls staden Askersund med provningar, utställningar, tävlingar, underhållning och upplevelser från världens alla hörn. På Chokladsalongen händer det alltid något nytt.

Temat för årets salong är “choklad och bakverk” Askersunds kommun, Turist- och evenemangsbyrån, 696 82 Askersund Tel: 0583-810 88 turistbyran@askersund.se

Car & Bike Meet. Då invaderas den vackra Strandparken i Askersund av amerikanare, veteranbilar, mo-

50

torcyklar


OVE PERSSON BYGG Kumla

Snickerier Renovering Ställningsuthyrning Grävjobb

070-714 60 81

Målning

Tapetsering

samt allt i branschen förekommande arbeten. Telefon: 019-57 55 54 070-330 92 80, 070-561 06 80

KAMPANJ PÅ MARKISER Funderar du på att köpa nya markiser? KANONPRISER PREMIÄR NYHET!

Vid bokning av både lackförsegling och rostskyddsbehandling lämnar vi 10% DINITROL- marknadsledande inom rostskydd Viagatan 9, Kumla 019-57 10 70 www.eklundsbilvard.se

Eller vill du byta väv på dina befintliga markiser? Passa då på att 17/6 beställa dem före 28/3 Måndag för att ta del av kampanjpriset.

Tisdag 18/6 Kl 13.00 - 18.00

15% Rabatt på

Fönster & Terassmarkiser 25% rabatt på motorer vid köp av markis

För mer information • tel.nr: 019-57 87 46(Elinstallation ingår ej) Kontaktperson: Janne Karlsson Detta premiärerbjudande gäller endast dessa 2 dagar

i Nya Lokaler

Stenevägen 28 - Kumla

MARKISER RING 019-57 87 46

Restaurang & Café i Kumla Sjöpark Goda rum för både fest, catering och konferens. Välkommen till oss!

019-760 20 80 www.godarum.nu

En trygg samarbetsparnter sedan 1977

Behöver du hjälp med lokalvård eller hushållsnära tjänster? Välkommen att prova oss du också! Kumla: 019-57 87 74 www.stadarn.se

51


TEST Vad kan du om södra Här får du lite huvudbry. Det som står i texten och som följs av en fråga är sant. Två av de tre svarsalternativen är dock inte sanna och kan ibland vara helt lögnaktiga. Även i detta tidningsnummer är ”vatten” temat för frågorna, Med tanke på att tidningen från och med detta nummer har en vidare spridning än enbart i Kumla så finns det även med några frågor som berör grannkommunerna i söder. frågor: Mats Runering

1 x 2

100 meter högre 50 meter högre 50 meter lägre

FRÅGA 2 Avloppsvattnet från västra delen av tätorten Kumla leds till reningsverket, som ligger i östra delen. Hur löste man detta rent tekniskt med tanke på hindren i form av järnvägsspår och rullstensåsen? Avloppsledningen drogs norrut och passerade järnväg och ås genom att byggas in i viadukten x Avloppsledningen lades in i gamla gångtunneln under järnvägen och korsar åsen i nedgrävt skick 2 Avloppsledningen drogs söderut och passerade hindren genom att följa Blackstaån 1

FRÅGA 3 Genom Hallsberg rinner Rösättersbäcken, som i folkmun kallas Puttlabäcken. Varifrån kommer den benämningen? 1 x 2

”Puttla” är ett gammalt ord för ”porla” ”Puttla” är ett ljudhärmande (onomatopoetiskt) ord Bäcken har sin upprinning vid Puttes torp på Vingen

FRÅGA 4 År 1539 utkom i Venedig den första egentliga kartan över Norden, Carta Marina, genom stöd från påven Paulus III. Bland inte alltför många orter finns faktiskt Kumla medtaget, med den tidens stavning CVMBLA. Upphovsmannen till kartan hade rest omkring och kartlagt bygderna med detta uppseendeväckande goda resultat – vem var det? 1 x 2

Olaus Magnus Olaus Petri Olaus Stenbock

FRÅGA 5 Bildhuggaren Sergel gjorde det. Författaren Selma Lagerlöf gjorde det också. Drack brunn

i Porla i Laxå kommun. Vattnet ansågs tidigt heligt eftersom det var järnhaltigt och lätt fick en rödaktig hinna. Det magiska vattnet kunde bota sjukdomar. Porla brunn hade vid förra sekelskiftet 1000 besökare varje sommar. 1923 började tillverkningen av Porla bordsvatten.1939 brann badhuset ned och hälsobrunnen lades ned. Men fortfarande såldes vattnet på flaska. Under vilket århundrade började den allmänna källdrickningen i Porla? 1 1300-talet x 1500-talet 2 1700-talet FRÅGA 6 En av världens äldsta fiskar, en ”karpoid”, hittades av geologen Jan Johansson i Kvarntorp för ett 30-tal år sedan. Karpoiden är en utdöd typ av tagghudingar och är cirka 5 cm lång. När levde denna karpoid? 1 x 2

För cirka 140 miljoner år sedan För cirka 340 miljoner år sedan För cirka 540 miljoner år sedan

FRÅGA 7 Arbetet med den blivande Kumlasjön skedde som AK-arbete. Många arbetslösa fick sysselsättning med att för hand gräva bort tusentals kubikmeter jord och annat material. En ungkarl kunde få 8 kronor i veckan i understöd för att arbeta 2 dagar i veckan vid Kumlasjön. Kumlas arbetslösa ungkarlar hade möjlighet att få äta på ett ställe som de galghumoristiskt kallade ”Hotell Savoj” – ett välkänt lyxhotell i Malmö. Det blev gröt på morgonen och ett mål lagad mat på eftermiddagen måndag – fredag. Vilken inrättning i Kumla kallades ”Hotell Savoj”? 1 x 2

Andraklass väntsalen i Kumla stationshus Källaren i Järnvägshotellet Fattigstugan norr om kyrkan

FRÅGA 8 Ett av de främsta besöksmålen i Askersund är Stjärnsunds slott uppfört 1798-1801 vid sjön Vättern i nyantik stil, Själva säteriet tillskapades dock under stormaktstiden, år 1637, av Johan Oxenstierna och kom genom olika köp att omfatta oerhörda arealer. En period var Karl XIV Johan ägare, därefter Oscar I och därefter Prins Gustaf. ”Sångarprinsen” lär ska ha komponerat bl a ”Glad såsom fågeln i morgonstunden” på den så kallade Prinskullen. Nya 1x1122xxx1x

52

rätta svar:

FRÅGA 1 Rullstensåsarna i Närke, till exempel Kumlaåsen, bildades under vattenytan i det stora hav som kallas Yoldiahavet för cirka 10 000 år sedan. På vilken nivå låg då Yoldiahavets yta jämfört med dagens Östersjön?

ägare tillträdde. Den sista ägaren, en barsk och drivande kvinna ägnade mycket tid åt bland annat lantbruk och kreatursskötsel och var en av de första att installera ett badrum. 1948 sålde hon skogen till Uppsala universitet och testamenterade slottet med parken till Kungliga Vitterhetsakademien för bevarande som kulturminnesmärke. Hon avled 1951. Under sin långa levnad kom hon att personifiera Stjärnsund och vann respekt genom sitt engagemang och kunnande. Hon drev ett omfattande avelsarbete med inriktning på rödbrokig svensk boskap som har Stjärnsund som sin stamgård och är en av de vanligaste koraserna i Sverige. Vad hette hon? 1 x 2

Christina Soop Augusta Cassel Eleonora Dohna

FRÅGA 9 Den 27 juli 1977 sprängdes en ”glaciär” i Kumla – vår enda i modern tid. Det var den gångna vinterns myckna snöande som medfört att den gaturöjda snön kördes till en plats i så stor mängd att den inte smälte trots att högsommaren inträtt. Bergsprängaren John Moberg, som förresten skrivit flera böcker, laddade med 50 kg dynamit i flera borrhål. Sprängsalvorna luckrade i alla fall upp ytan på det hårt packade snöberget om 15 000 kubikmeter snö. Snön hade packats med bandtraktor för att rymma så mycket som möjligt. Genom sprängningen kunde de varma vindarna smälta snabbare, men om hela isberget hann försvinna före nästa snöfall är osäkert. Var låg snö- och isberget? 1 x 2

På Hammarbergs gärde I grusgropen vid nuvarande John Norlanders gata På fältet vid Viaspåret

FRÅGA 10 Lördagen den 13 augusti 1977 köade hundratals kumlabor på torget för att hämta vatten från en tankbil som körde vatten från Örebro. 20 000 människor drabbades genom att de inte kunde få fram tjänligt vatten genom sina kranar. Vad hade hänt? 1

x

En tankbil hade kört av vägen vid vattentäkten i Blacksta och innan området hade sanerats måste vattnet stå stilla i ledningarna för att undvika oljeintag Fenollösning hade kommit ut i dricks-


Närke?

vattnet vid vattenverket i Blacksta Vid hemvärnsövning i Sannahed/Blacksta hade en pluton av misstag råkat skjuta hål i huvudledningen från vattenverket i Blacksta

FRÅGA 11 Kumla gamla varmbadhus invigdes 1924. I början saknades omklädningsrum, de badande fick lägga sina kläder vid bassängkanten. Trots att bassängen bara var 5x10 meter tränade simklubben där och en kumlaflicka blev till och med svensk mästare i simning 1938. 1968 lades badhuset ned. Året innan registrerades 6000 bastubad, 423 karbad och 15 000 skolbad. Besökstrenden var sjunkande de sista åren, bland annat beroende på konkurrensen från Alléhallen i Hallsberg. Vad hette simmaren som blev svensk mästare? Doris Ek Anna-Greta Nyström Ann-Marie Eriksson

FRÅGA 12 En av de mest kända personerna i Hallsberg var ”Enslingen på Bockön”, en person som från början hade alla förutsättningar till ett gott liv. Efter diverse anställningar bosatte han sig, cirka 40 år gammal, på Bockön i Tisaren och försökte livnära sig på hönsuppfödning. Här kom han att bo ensam i 20 år under små omständigheter. När han blev gammal fick han disponera en primitiv stuga i Skogalund. Han dog på Solbergahemmet 1928, 93 år gammal. Under vistelsen på Bockön lärde han sig franska för att kunna brevväxla med Franska astronomiska sällskapet i Paris och den världsberömde astronomen Camille Flammarion. Han lade fram förslag till förenklad tids- och cirkelindelning. Han byggde själv sina instrument som han behövde för sina astronomiska studier. Vad hette vår person?

019-58 00 66, Hagendalsv. 5

Petra

• Vi hjälper dig att lyckas • Vår kunskap din trygget • Ett säkert golvval Vi utför golvbeläggningar med fogfria industrigolv och golvavjämningar med cementbundna material, planspackling, fallspacklingar. Både nyproduktion och renoveringar. Vi är specialister på golvläggning för industri och offentliga miljöer även garage, trappor, balkonger. Kontakta oss för en kostnadsfri besiktning och offert. 019-25 11 20, 070-580 72 90, www.nerikesindustrigolv.se

”Välkomna till oss på kontoret i Kumla” Maria Maj Annika Helena Tel: 019-579670

från 199:-/mån

Kom igång och träna i sommar!

Du vet väl om att vi erbjuder en gratis gyminstruktion? BodyPump BodyCombat Cykel Zumba Core Piloxing Crossover Tabatafitness Poweryoga

nJoy Kumla, Viagatan 9, tel.019-570257,www.njoy.se

Nu kan du köpa årskort

Tel__________________________________

nJoy erbjuder ett komplett gym samt ett fullspäckat gruppträningsschema. Hos oss kan du testa allt från Zumba till cykelpass och Core m.m.

Namn_______________________________

Emil Norlander August Mattsson Karl Karlsson nJoy Kumla, Viagatan 9, tel. 019-570257, www.njoy.se

1 x 2

Therese

Denna talong berättigar dig till en gratis provträning vid ett tillfälle på nJoy Kumla. Kan nyttjas t.o.m. 31/8 2013.

1 x 2

Mia

PROVTRÄNA PÅ NJOY!

2

53


Dags att gnugga geniknölarna under sommaren med Gunnar Wahlbergs korsord. Din lösning vill vi ha senast 2 september så du har god tid på dig! Skicka den till Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla, märk kuvertet Korsord. Eller lämna i vår brevlåda på gaveln vid Fyrvägsstoppet.

konstruktör: Gunnar Wahlberg

k k o l G u n n a rs r s Vinn o g priser d a

Vågrätt 1. Grottmänniska 7. Morgonrodnadens gudinna i Hellas 8. Ses på vissa vinetiketter 9. Elakhet 11. Grekisk fältherre och politiker under antiken NAMN: ____________________________________________________________________________ 15. _ es Salaam 16. Obetydlig ADRESS: __________________________________________________________________________ 17. Kort USA-stat 19. Rysk flod som sammanbinder Ladoga och Onega 21. Kortsida på hus 22. Forntida vikingaort i Norge Lodrätt 25. Kvinnoplagg 26. Viking hos Frans G. Bengtsson 1. Sådan meddelas en part som uteblivit 20. “Svar betalt” 27. Semitisk gud i Kanaan från förhandlingar 23. Avisa grundad 1830 29. Rakels storasyster 2. Latinsk äggstock 24. Gudarnas munskänk i Hellas 30. Ton i skala 3. Munhålans “tak” 28. Skydd för djur 32. Aning, knyst 4. Brukar slynglar kallas 31. Limpa 35. Öländsk fågelstation 5. Riklig 33. Spiritistiskt möte 38. Och 6. Klandras 36. Ädelgas 40. Förkortat berg på engelsk karta 7. Luthers både födelse- och dödsstad 37. _ x2 = berguv 41. Varg i _ 10. Skalton 39. Lösningsmedel 42. Artiklar 12. Italiensk tenor 42. Förvriden 44. Sportplats 13. Försäkringsbolag 43. Isränna 46. Bergsmassiv mellan Schweiz och Ital14. Olle Tandberg 45. Surhetsmått ien 18. Morisk borg i Spanien 47. Hatad kung av Palestina, död år 4 f.Kr.

GRATTIS TILL VINNARNA I VÅRBLADETS KORSORD Tio rätta lösningar av korsordet i Kumlanytts vårblad har sållats fram. Helt lätt var det inte och blev inte lättare av att ett par frågor tyvärr hade fallit bort. Men följande kloka vinnare belönas med biobiljett: Siw Wallin, Löveg., Monica Lindberg, Turebergsg., Else-Britt Björk, Fabriksg., Barbro Karlsson, Åkerg., Lars Johansson, Örsta, Arne Gustafsson, Marielundsg., Carl-Arne Carlzon, Götg., Birgit o Sixten Andersson, Hammarg., Rigmor Almlöf, Odeng. och Lill-Britt Karlsson, S:a Kungsvägen.

54


BYGGVARUFÖRMEDLINGEN BYGGVARUFÖRMEDLINGEN BYGGVARUFÖRMEDLINGEN BYGGVARUFÖRMEDLINGEN BYGGVARUFÖRMEDLINGEN BYGGVARUFÖRMEDLINGEN

Besök Närkes största utställning av dörrar och fönster

Ring en fönsterrådgivare

Monterat & Klart!

Välj r ä fönst tt er!

Välkommen! Boka kostnadsfritt hembesök med våra installatörer på 019-56 91 44 eller besök byggvaruformedlingen.se

U-värde 0.77w/m2

SHF 2-LUFT WSP3:1 Ett modernt fönster som ser gammalt ut.

EC90 2-LUFT ALU Marknadens lägsta U-värde 0.77w/m2

Passa på att beställa ditt uterum nu!

Monterat & Klart! Vi har allt för ditt uterum från standard till det exklusiva. Stommar, skjutdörrar, skjutfönster och tak. Kom in och prata uterum med oss vi hjälper dig till ett uterum som passar både till hus och ekonomi. Kostnadsfri måttanpassning och alltid fri hemleverans 15.000:vid order över 10.000:-

NU 12.900:ord. pris 18.900:-

Takskjutport med automatik Nu kostar det bara från 12.900:- * inkl. moms att få en takskjutport med automatik från tyska Novoferm monterad och klar med ROT-avdraget använt.

UTERU MSKAMPA NJ!

Monterat & Klart! Ring oss för kostnadfri offert! 10-års GARANTI på material och arbete!

I erbjudandet ingår Novoferm ISO 20 takskjutport upp till 2500 x 2125 mm med vit mellanpanel, motor 1 st. handsändare och montage. K-värde/panel=1,0 Frakt tillkommer. * Ord. pris 18.900:Välkommen till vår utställning i Kumla!

Öppettider: Måndag-Fredag 9.00-17.00 Torsdag 9.00-18.00 Christer Christer

Richard Richard

Andreas Göran

Fordonsgatan 3 • KUMLA • 019-56 91 44 • info@byggvaruformedlingen.se • www.byggvaruformedlingen.se 55 BYGGVARUFÖRMEDLINGEN BYGGVARUFÖRMEDLINGEN BYGGVARUFÖRMEDLINGEN BYGGVARUFÖRMEDLINGEN BYGGVARUFÖRMEDLINGEN BYGGVARUFÖRMEDLINGEN


Sydnärkes billigaste butik ligger i Kumla I alla fall enligt PRO:s prisundersökningar. Enligt PRO så har Maxi ICA Stormarknad Kumla de lägsta livsmedelspriserna i Närke på varorna i PRO:s prisundersökningar* 2006, 2007, 2008, 2011 samt 2012. Välkommen att handla i närkes billigaste stormarknad! *Prisundersökningen i sin helhet hittar du på www.PRO.se

Välkommen till oss. Det är värt resan.

Alla dagar 8-22

Sydnärkenytt Sommarblad 2013  
Sydnärkenytt Sommarblad 2013  

Fullmatad tidning om Sydnärke - sommaren 2013. Fler nyheter hittar du på www.sydnarkenytt.se

Advertisement