Page 1

‘Waar komen de appels van Sneeuwwitje vandaan en wat eet de Chinese Nachtegaal eigenlijk?’ Dit ontdek je in In het sprookjesbos!

If you want your children to be intelligent, read them fairy tales. If you want them to be more intelligent, read them more fairy tales. Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere.

Alber t Einstein


Bekende sprookjes vormen thema’s voor natuuractiviteiten Elk hoofdstuk begint met het voorlezen van een bekend sprookje; hierdoor wordt de fantasiewereld van kinderen aangesproken. Zij worden spelenderwijs betrokken bij leerzame onderwerpen. Uit ieder sprookje is een natuurvoorwerp gekozen dat aanleiding geeft tot gesprekken. Bij Sneeuwwitje zijn dit bijvoorbeeld appels en bij Pinoccio is hout het natuurvoorwerp. De taalontwikkeling wordt niet alleen gestimuleerd door het voorlezen van de sprookjes maar ook door het aangaan van gesprekken met de kinderen. Om de gesprekken op gang te brengen zijn voorbeeldvragen opgenomen en achtergrondinformatie over het betreffende natuurvoorwerp.


De activiteiten zijn zowel binnen als buiten uit te voeren en zijn wisselend van lengte en van karakter. Er zijn knutselideeĂŤn, er wordt gekookt en geproefd, gespeeld, onderzocht en ontdekt. De meeste activiteiten kunnen met gratis, natuurlijk of hergebruikt materiaal uitgevoerd worden. Ze zijn gericht op zintuigelijke beleving, het stimuleren van sociale vaardigheden en het ontwikkelen van creativiteit. Natuurbeleving en milieubewustzijn lopen als groene draden door het sprookjesbos. Kinderen leren in In het Sprookjesbos dat zij onderdeel zijn van de natuur en leren er goed voor te zorgen. Spelenderwijs, gezond en veilig (ook in een stedelijke omgeving) dat is het uitgangspunt.

Voor wie? Pedagogisch medewerkers, activiteiten- en spelbegeleiders en docenten kunnen de ideeĂŤn uit het boek gebruiken in de (buitenschoolse) opvang en op school. Voor ouders is In het sprookjesbos een inspiratiebron voor het ondernemen van activiteiten.


Boekgegevens In het sprookjesbos Sprookjes met activiteiten gericht op natuurbeleving voor jonge kinderen Suzanne Wardenaar Met illustraties van Saskia Masselink ISBN 9789088503474 | 204 pagina’s | € 26,50 Meer informatie is te vinden op: www.inhetsprookjesbos.nl. Hier vind je onder andere extra verdieping per sprookje en een compleet uitgewerkt voorbeeldhoofdstuk.

Bestellen Het boek is te bestellen in elke (online) boekhandel en op www.inhetsprookjesbos.swpbook.com

Workshops/Lezingen op maat In het sprookjesbos is een praktisch handboek waarin alle activiteiten stap voor stap worden beschreven. Voor verdieping, uitwisseling en praktische handvaten is het mogelijk om een workshop te volgen. De workshops worden op maat aangeboden en aangepast op vragen uit de praktijk. De workshop is bedoeld voor pedagogisch medewerkers, activiteiten- en spelbegeleiders, docenten, ouders en vrijwilligers.

De au teur Suzanne Wardenaar studeerde Pedagogiek en werkte in de hulpverlening en de kinderopvang. Op dit moment is zij zelfstandige. Vanuit haar bedrijf ‘Bloeiend’ ontwikkelt en organiseert zij activiteiten en projecten op het gebied van pedagogiek, educatie en welzijn.

Uitgeverij SWP | Postbus 257 | 1000 AG Amsterdam | E: marketing@mailswp.com

In het sprookjesbos  
In het sprookjesbos  

‘Waar komen de appels van Sneeuwwitje vandaan en wat eet de Chinese Nachtegaal eigenlijk?’ Dit ontdek je in - In het sprookjesbos! - Spro...