Page 1

the destinations of

SWE DI SH LAPLAND S V E R I G E S A R K T I S K A D E S T I N AT I O N

vinter/vårvinter 2017/2018

Upplev Skogslandet FARTFYLLDA AKTIVITETER I ROGIVANDE MILJÖ

TREEHOTEL exklusivt boende i trädkronorna

ISDIMMA HUSKY ADVENTURES

Drömmen om det enkla

Stork

linten

SAML VINTE AS KRING RM AKTIV YS OCH ITETE R


Krispig vinter i varma Boden d o f t e n , l j u d e t o c h k ä n s l a n av vinter träffar rakt i hjärtat när du möter Boden för allra första gången. Kylan som biter lätt i kinden, ögonen som tåras av fartvinden när hundspannet forsar fram genom den snötyngda skogen, dina steg som knarrar mot det vita mjuka vackra. Passa på nu när du är här och samla på dig många vita vinterminnen som räcker länge länge. När du går på upptäcktsfärd här i vår lilla stad kommer du att märka att allt är nära: caféer, restauranger, upplevelser och människor. Utforska den spännande militärhistorien som gör sig 2

påmind både här och där. Andas in den krispiga luften, känn doften av snö. Och när tårna blivit frusna och magen kurrar är det gott att söka sig in i värmen för en fika, kanske med rykande varm choklad och en nybakad kanelbulle. Eller varför inte en riktigt god måltid av lokala råvaror. Det är nära till naturen också. Ja, faktum är att Boden ligger mitt i naturen. Skogen och det kuperade landskapet kring våra två älvdalar är en naturlig lekplats som vi nyttjar flitigt hela vintern. Här vill vi att du också ska vara med och leka. Upptäck den oslagbara känslan av att ta sig fram på ospårad mark, mellan snötyngda träd. Välj själv om du föredrar att glida fram alldeles ljudlöst för egen maskin, på turskidor. Eller om du hellre tar hjälp med farten och gasar fram i full fart på snöskoter. Är du uppmärksam, kommer du hitta DE ST I NAT I ONS OF SW E DI S H L A PL A ND   BODEN


Foto: Mats Engfors/Fotographic

Från toppen av Storklinten får du kanske Bodens bästa utsikt över det vintervita skogslandet.

spår efter skogens vilda djur och om du har riktigt tur, kanske du skymtar skogens konung mellan trädstammarna. Om du fortfarande har energi över och vill värma dig ordentligt efter en dag utomhus, ska du besöka äventyrsbadet Nordpoolen – med tropisk temperatur och massor av skoj. Och du som lockas av kultur får inte missa länskonsthallen Havremagasinet, med både internationella och lokala konstnärer. Vi som bor här älskar den krispiga vintern, kylan och mest av allt: snön. Du hittar oss i skidbacken, på den frusna älven eller körande på skoterlederna. Varmt välkommen att dela vardagen med oss, vi garanterar blossande röda vinterkinder!

Bodens Turistcenter Vi på Bodens Turistcenter hjälper dig att planera ditt besök i Boden och Swedish Lapland. Vi tipsar om boende, restauranger, transporter, aktiviteter och sevärdheter. Liten eller stor grupp? Vi hjälper er att utforma dagsprogram för utflykter och guideturer. Hos oss kan du köpa upplevelser såsom guidade turer, badupplevelser, hundspannsturer och Ski-pass. Här finner du även biljetter till lokala evenemang, fiskekort, böcker, hantverk och souvenirer. I Boden parkerar du gratis med P-skiva på angivna parkeringsplatser. Denna finns att hämta utan kostnad hos oss på Turistcentret. Du är varmt välkommen till Boden! Telefon: 0921-624 10, e-post: info@upplevboden.nu Upptäck mer på www.upplevboden.nu #upplevboden @upplevboden

TOURIST

C EN T ER

3


EGET NÄSTE I

Foto: Johan Jansson

trädtopparna

4

DE ST I NAT I ONS OF SW E DI S H L A PL A ND   BODEN


Foto: Treehotel

om frihet högt i trädtopparna, i ett alldeles eget näste. Magin att uppleva skogen från ovan, att vara mitt i trädkronan och bli ett med suset, att få dela skogens hemligheter. Det som började som ett experiment i Haradsskogarna, med möjlighet att bo i en hemmabyggd trädkoja, blev fröet till den briljanta idén med exklusivt boende i designade trädrum just precis här. På Treehotel har välrenommerade arkitekter fått tillfälle att ta ut svängarna och skapa estetiskt och innovativt fulländade gömställen där du lugnt kan landa och bara vara. Här väntar allt det där som är kontrast till livet i staden: stillhet, tystnad, gott om plats, ren luft och naturliga upplevelser. Bara att gå genom skogen är ett litet äventyr i sig. Passa på att känna doften av skogen, den friska vintervinden och storheten i att få vara liten i naturen. Hemtrivseln och stämningen på Treehotels pensionat, som ligger alldeles i anslutning till Treehotel, måste upplevas. När du öppnar dörren och blir omsluten av doften av hemlagad mat på lokala råvaror, kokkaffe och nybakat. Ah, här är gott att bara vara.

Nyfiken på Treehotel? Följ med på en guidad tur där du får höra berättelsen om hur Treehotel blev verklighet. Du får dessutom följa processen genom bilder och berättelser. Turen innehåller en skön promenad upp till området med visning av trädrummen och bastur. Kom gärna med skor för att gå i skog och mark.

Foto: Sebastian Gröndal

Foto: Håkan Hjort/niac-photo.se

f ö rv e r k l i g a d i na ba r n d o m s d rö m m a r

CYKLA I VINTRIGT LANDSKAP

KOPPLA AV I VÄRMEN Ett ångande bad ger välbehövlig avkoppling efter en lång dag ute i den friska vinterluften. På Treehotel finns två bastur med vacker utsikt över älv och skog. Den mindre trädbastun har plats för 8 personer, och i anslutning till denna finns även möjlighet att njuta i den varma, ångande badtunnan under bar himmel. Är man ett större sällskap är den stora bastun ett perfekt alternativ. På Treehotels pensionat finner du den mysiga relaxen i gammeldags miljö med bubbelbad, klassiskt bad och bastu. Ett tips är att boka in en helkväll på pensionatet med relax i kombination med pizzabakning i den vedeldade ugnen. I framtiden finns också planer att bygga ett kallbadhus mitt i Luleälven i Harads.

Foto: Treehotel

Följ med Taiga Adventures på en cykeltur på leder, genom den sagolika vinterskogen och över öppna snötäckta ängar. Kanske får du syn på något av skogens vilda djur? Fat Bike, eller ”Fatty” som det kallas i folkmun, är som en mountainbike men med ballongdäck, som gör det lättare att cykla på mjukt underlag. Fördelen då är att du kan ta dig fram till platser som annars kan vara svårtillgängliga.

VÄLSMAKANDE I TIDSTYPISK MILJÖ Mitt inne i skogslandet med vy över Luleälven finner du Treehotels restaurang. Här välkomnas du i en hemtrevlig miljö där interiören är plockad ur 30- till 50-talets Sverige. Atmosfären andas värme och lugn och du kan känna dig som hemma, men utan vardagens stress. I restaurangen erbjuds du delikatesser från det lokala skafferiet och svensk husmanskost. Menyn förändras från säsong till säsong för att ingredienserna ska vara av bästa kvalité. Så gott som alla råvaror är lokala och i största möjligaste mån ekologiskt odlade. Personalen hjälper gärna till att anpassa en meny efter dina önskemål. 5


Foto: Elisabeth Johansson

Vår vinterkatedral Foto: Sörbyn Turism & Konferens

BLI ETT MED SKOGEN

Efter en dag ute i naturen finns det få saker som är lika avkopplande som en varm bastu. Här på Sörbyn Turism & Konferens.

6

landskapet som omger Boden är en välsignelse. Här, i den stolta, högsträckta barrskogen regerar lugnet och stillheten. Dröm dig bort, låt trädstammarna förvandlas till pelare – och gå på upptäcktsfärd i en vintervit katedral skapad för äventyr. Det bästa av allt är att skogen är så lättillgänglig, med aktiviteter anpassade även för funktionshindrade. Notera hur ljuset skiftar mellan stammarna och får dem att glöda när solen letar sig hela vägen ner till snötäcket som vi vandrar på. Här, under de snötyngda träden, är ljuden dämpade när vi spanar efter spår av liv – det är riktigt spännande att gissa vem som gick här alldeles innan oss. Mest spännande är kanske att sitta knäpptyst med Mikael Suorra, Hide & See, i hans björngömsle och spana efter nyvaken nalle. Eller varför inte följa med en riktigt skicklig guide på småviltsjakt i vinterskogen. Kvällstid sveper mörkret sin mjuka mantel över skogslandet och vi får uppleva det magiska polarljuset som strålar upp från horisonten. Ja, för natten är långt ifrån svart. Norrskenet som dansar på himlen skiftar från grönt till violett och speglar sig i den vita snön. Den gnistrande stjärnhimlen och fullmånen som kastar sitt silver över världen. Det är svårt att se sig mätt. Så skynda hit – vi längtar efter att få visa dig allt det här och lite till.

d e t b ö l ja n d e s ko g s k l ä d da

DE ST I NAT I ONS OF SW E DI S H L A PL A ND   BODEN


Foto: Love Rynbäck

På ospårad snö Upplev det vidsträckta vinterlandskapet. Tillsammans med CreActive Adventure kan du ta dig fram på snöskor eller turskidor genom det snötunga skogslandet. Med lite tur så kanske ni upptäcker djurspår av till exempel ren, vessla, räv, hare och skogens konung, älgen. Eller sätt dig bekvämt i en släde bakom skoter och du har ett bra utgångsläge för att spana efter det majestätiska djuret på en älgsafari. Avslutar gör du bäst framför en värmande eld med vildmarkslunch. Efter maten sitter det alltid fint med en kopp kaffe. Äkta svenskt kokkaffe tillreds över öppen eld i en sotpanna, en slags kaffekanna, och serveras självklart i en kosa. www.creactive-adventure.se

DJURSKÅDNING & NATURUPPLEVELSER Mikael Suorra är en hängiven och kunnig naturguide. I företaget Hide & see erbjuder han personliga och genuina upplevelser där du får tjuvtitta in i de vilda djurens värld. Under vinterhalvåret är huvudaktiviteten örnskådning från ett komfortabelt uppvärmt gömsle. Hide & see har också naturupplevelsepaket med färd genom Bodens skogsland där älg, ren, rådjur, örn, hare, räv, tjäder, orre med mera rör sig. Mikael erbjuder även isfiske i vårt gnistrande vinterlandskap och berättar om vår natur och kultur runt en värmande brasa med hemlagat tilltugg vid elden. Hide & see utgår från Svartlå i Lule älvdal. Aktiviteterna är tillgängliga för funktionsnedsatta.

Foto: Maria Åsén

Foto: Elisabeth Johansson

Med snöskor på fötterna tar du dig fram med lätthet även där snön ligger djup och ospårad.

SPÅRAT & OSPÅRAT EN HIMMELSK HÄNDELSE Du kommer alltid minnas ditt första norrsken. Vid soleruption slungas enorma mängder partiklar ut i rymden. När partiklarna når jordens magnetfält leds de in i en cirkel runt Nordpolen och kommer i kontakt med atmosfärens övre lager. Där bildas ljussken i olika färger och solvindarna styr norrskenets spektakulära show. På bra avstånd från stadens ljusförorening avnjuts en god middag i det uppvärmda tältet. Den stjärnklara natten är magisk och förhoppningsvis dansar det mytomspunna norrskenet in över himlen i den arktiska vinternatten.

Sedan urminnes tider har skidan använts som ett smidigt sätt att ta sig fram över den vinterklädda marken. Turskidor passar till den ospårade terrängen medan längdskidan gör sig bra på pistade skidspår. I Boden finner du väl preparerade spår på den lokala skidstadion Pagla. För spårkartor – www.boden.se

Foto: Marita Bergström

www.hideandsee.se

www.arcticadventure.se

7


Foto: Mats Engfors/Fotographic

STORKLINTEN PREPARERAR FÖR

skidäventyr

o m g i v n i n g e n k r i n g s t o r k l i n t e n är lite som ett sagolandskap – med böljande skogsklädda toppar och dalar, inbäddade i kritvit ren snö. Och det är just snön som gör vinterleken extra kul, när du får kasta dig utför Storklintens välpreparerade pister. Här finns en bredd som gör att hela familjen trivs – från nybörjare till mer avancerade åkare. Ja, till och med offpist-fantasten har utmaningar att kasta sig över på baksidan av berget. Terrängen är idealisk även för längdåkning. Följ spåret som rundar berget och tar dig genom den underbara naturen i Ekoparken som omger anläggningen. För alla som vill putsa på skidtekniken, oavsett ålder, finns duktiga skidlärare som gärna delar med sig av sina kunskaper. Och om du inte orkar packa med dina egna skidor, kan du hyra hela utrustningen på plats. Dagen summerar du bäst 8

i samspråk med andra skidåkare, på afterski med trubadur i restaurangen, som också serverar välkomponerade middagar med fokus på regionens fina råvaror. Boendet på anläggningen håller hög klass. Stugorna är rymliga med plats för flera familjer och mysiga, personligt inredda och med all tänkbar bekvämlighet. Ja, de är som gjorda för att kunna må riktigt gott efter långa, härliga dagar utomhus. Vissa stugor har egen bastu och samtliga har en ljuvlig utsikt mot backen och det storslagna skogslandskapet. Här kan man sitta länge och bara njuta av det fridfulla. Det bästa av allt är ändå att den imponerande och kompletta skidupplevelsen i Storklinten ligger så överraskande nära städerna vid kusten. Så skynda dig hit i vinter! DE ST I NAT I ONS OF SW E DI S H L A PL A ND   BODEN


Foto: Mats Engfors/Fotographic

njut av omgivningarna

i dalen. För dig som vill sitta och ta in naturen med en kopp värmande kaffe i ena handen och ett pimpelspö i andra kan du testa på isfiske på sjön Lapptjärn. Här fiskar du efter den vackra rödingen. För en vacker och stillsam promenad i skogarna är snöskor ett bra alternativ. Med dem tar du dig lätt fram i den djupa snön.

Foto: Mats Engfors/Fotographic

Kom nära elementen och upplev lugnet på en härlig tur i skogen. I området kring Storklinten erbjuds många olika aktiviteter. Här finner du en kuperad terräng, gammal skog och närhet till sjöar och vattendrag. Runt berget löper ett längdspår på 8,5 km och ett kortare spår på 2,4 km i flack terräng med start och mål nere

TANKA UPP MED NY ENERGI När magen börjar kurra och kroppen behöver tankas är det nära till ny energi. Ta med egen mat och grilla vid någon av grillplatserna ute på området eller kom in i värmen på Restaurang Storklinten. I den nyrenoverade restaurangen serveras dagtid en uppskattad buffé med varierande meny och självklart barnalternativ. Vissa kvällar bjuder Storklinten in till speciella arrangemang och festkvällar med menyer i olika teman, andra kvällar beställer du från kvällens À la carte. Fyller någon år? Bjud in till barnkalas med vinterlek, tårta och Flygräven Gunnard! Den mysiga restaurangen är dessutom en perfekt festlokal med fina boendemöjligheter i anslutning.

Välpreparerade pister och snälla barnbackar För dig som vill åka utför erbjuder Storklinten välpreparerade fina pister med bra lutning. För glidaren och den nyfikne finns långa varierande slingor, och de äventyrliga kan roa sig på anläggningens funpark Parkatjakka, eller bege sig ut i offpist på baksidan av berget. Känner du dig lite osäker och skakig i benen? Då finns Flygräven Gunnards skidskola för de yngre. Inga förkunskapskrav ställs på åkaren och har man inga egna grejer finns all nödvändig utrustning att hyra vid Storklintens skiduthyrning. Åkbandet hjälper också de yngsta som ännu inte behärskar liften att ta sig snabbt och smidigt upp till toppen av barnbacken. Avsluta den härliga skiddagen med livemusik på afterski, där även barnens favorit Gunnard är på plats för att dansa och busa med barnen. 9


Naturen i huvudrollen d u s o m g i l l a r fa rt o c h f l ä k t har mycket att utforska när du besöker Boden. Särskilt om du gillar att det är naturen som spelar huvudrollen i de allra flesta aktiviteter. Varför inte ge dig och ditt sällskap en utmaning att prova så många olika färdmedel som möjligt för att ta er fram i det snöklädda landskapet? Snöskoter är lite av en självklarhet för alla oss som bor här. Det måste du också prova. Frihetskänslan att med lätthet kunna färdas långa sträckor över det vita, orörda är ljuvlig. Du kommer älska fartvinden mot kinden och närheten till naturen medan du lär känna det maskinstarka fordonet. Kanske längs Malmens Väg eller på jakt efter packisen i skärgården. Hundspann skulle kunna beskrivas som ett hantverk, ett fascinerande samspel mellan människa och hund och med ett alldeles eget språk. Fartkänslan är helt oslagbar när släden 10

flyter fram, ljudlöst mellan träden eller på isen, alldeles nära snön, som yr upp från tassarna och landar på dina glödande kinder. Det är en tur som gärna kan få fortsätta länge länge. Treehotel erbjuder en riktigt spännande expeditionstur, där du får möjlighet att själv köra ett spann och övernatta i en mysig stuga i skogen. Eller häng med Isdimma Husky Adventure i Sörbyn, som enbart har renrasiga Sibirian Husky i sina spann, och lev ut drömmen om vildmarksäventyret. Laplandhusky är ytterligare ett alternativ, med unika hundspannsturer i vinterskogen. Kaffe på utflykten är ett måste. Och då som traditionen bjuder, kokat i en sotpanna över öppen eld för att sedan avnjutas i en träkosa, kanske smaksatt med en bit torkat renkött. Varje fartfylld dag avrundas allra bäst i en ångande het bastu. Visst är du redo nu, att kasta dig ut i äventyret? DE ST I NAT I ONS OF SW E DI S H L A PL A ND   BODEN


Foto: Graeme Richardson

Isdimma Husky Adventure, Foto: Fredrik Broman/humanspectra.com

LÄR KÄNNA DRAGHUNDARNA Alaskan Husky är den ”ras” som är framavlad för att vara en bra slädhund. Egentligen är det ingen ren ras utan en blandras, oftast med Siberian Husky i korsningen och inte allt för sällan en fågelhundras. En Alaskan Husky kan se ut lite hur som helst, uppfödaren gör inte så stor sak av utseendet. Det viktigaste är istället förmågan att vara en del av draghundsteamet, att de är anpassade för att springa och har en vilja att jobba. En Siberian Husky, ibland kallad ”Real Husky”, är en ren ras som uppskattas för dennes tålighet, utseende och att den har ett trevligt psyke som ofta är lugnt och stabilt. Uppsynen på dessa båda raser skiljer sig litegrann. En Siberian Husky är oftast välpälsad med en yvig svans och inte allt för sällan de karaktäristiska blå ögonen. En riktig skönhet med andra ord. Gemensamt för de båda, är den otroligt glada viljan att dra.

Foto: Martin Norberg

FÖLJ MED PÅ EXPEDITION Gör som ortsbefolkningen och ta dig fram med snöskoter. Friheten och närheten till naturen är häpnadsväckande. Den gamla transportleden för malm, Malmens Väg, ger skoteråkningen många möjligheter och tar dig ända från kusten i öster till fjällen i väster. Om du följer med på CreActive Adventures guideexpedition till Polcirkeln åker du genom skogslandet i Råne älvdal och korsar tillslut latituden. En annan spännande tur på snöskoter tar dig ut till de yttre delarna av Luleå skärgård. Om vädret tillåter försöker ni nå ut till packisen, som med sin spektakulära vy påminner om Arktis. Efter alla uteaktiviteter krävs det en värmande brasa, en god vildmarkslunch och en rejäl kosa kokkaffe.

Foto: Love Rynbäck

www.creactive-adventure.se

Finn bästa skoterlederna I Boden finner du 75 mil skoterled. Bra leder som utgör en del av det stora nät av leder som finns i regionen. För att få en bra överblick kan du köpa Skoterledskartan som täcker upp hela regionen. Kartan hittar på Bodens Turistcenter eller hos en skoterhandlare. Den finns också att ladda hem på din smarta telefon. www.skoterkarta.se

11


Foto: Mats Engfors/Fotographic

HA KUL TILLSAMMANS

inne & ute 12

DE ST I NAT I ONS OF SW E DI S H L A PL A ND   BODEN


Foto: Mats Engfors/Fotographic

Snö och en backe ger förutsättningar för den bästa vinterleken. Här kan du roa dig i timmar oavsett ålder. Klättra upp och åk ner på det sätt som passar. Några väl beprövade åkdon är snowracer, åkmadrass, stjärtlapp, skidor eller kanske bara direkt på rumpan. Vilken teknik du än väljer utlovas massor av skoj. För att göra dagen ännu mer glädjerik så packas med fördel varm choklad och en god korv att grilla över öppen eld. På Bodens Turistcenter finns stjärtlappar att låna och vi hjälper gärna till med att hitta en passande backe.

Foto: Malin Jonsson

Skoj i backen

Värmande bad

Efter långa dagar av vinteräventyr kan det vara underbart att känna på lite tropisk värme i inomhusklimat. NordPoolen är äventyrsbadet där vattenvärlden är full av badäventyr. Det finns mycket att göra för både vuxna och barn; de nya snabba vattenrutschbanorna och en vild fors lockar fram det barnsliga i dig, och sköna bastubad och bubbelpooler finns för dig som vill ha det lite lugnare.

NJUT AV TYSTNADEN Isfiske är en stor del av vår kultur – både som avkoppling och ett sätt att fånga kvällens middag. Pimpla genom den tjocka isen efter den vackra rödingen på kallkällsjön Vitträsket, så stilla och tyst att du nästan kan höra fisken. Med något skönt att sitta på och kaffe i termosen utlovas en härlig vinterdag på sjön. När du är lagom röd om kinderna och frusen om tårna söker du dig in i värmen till den sprakande brasan och en god middag på Restaurang Kallkällan – kanske lagad på din egen fångst!

Foto: Sörbyn Turism & Konferens

www.nordpoolen.com

www.sorbyn.se

13


Foto: Fredrik Broman/humanspectra.com 14

DE ST I NAT I ONS OF SW E DI S H L A PL A ND   BODEN


15


Kultursjälen Boden ”Vi är snart i Boden. Först den långa bron över Luleåälven vid Trångfors. Jag förnimmer hur bron ekar av tidig vinterdag. Jag hinner uppfatta något av älven som vältrar sig under, och smala iskanter som inte har brett ut sig ännu. Känslan av att åka tillbaka ett stycke baklänges i tiden finns, flyktig, i den exakta förnimmelsen av att åka in i något ganska nytt.” Ur ”Vinterresa i Norrbotten”, Eyvind Johnson Nobelpristagare i Litteratur 1974, född i Boden.

Vi åker baklänges i tiden för att hitta bilderna, orden som beskriver Boden idag. Det är en historia om en fästning som byggdes på fem höga berg, vilka tillsammans bildade en mäktig, vaktande ring kring staden. En fästning som saknade motstycke i hela Norden; Bodens fästning eller ”Låset i norr”. Boden blev en stad vars befolkning kraftigt utökades med människor från olika delar av Sverige för tjänster inom det militära eller på garnisonssjukhuset, men samtidigt var Boden en ytterst hemlig och stängd plats för utländska medborgare

fram till 1997. Denna blandning av människor blev grogrund för stadens kulturliv som vi ser det idag; konst, musik, revy och teater, film och inte minst det litterära arvet efter proletärförfattaren Eyvind Johnson. Idag kan man besöka Havremagasinet, en länskonsthall med utställningar av internationell standard, men som även visar konst från Bodenskolan. I anknytning till biblioteket finns även Konstgillets konsthall. Musiken rymmer allt ifrån rock till klassiska körverk och lever året om på flera scener. I den prisbelönta biografen Sagas omhuldande mörker har många vaggats in i filmens värld. I dag är Boden en öppen stad, en öppen mötesplats för hela världens kulturer. Taggtråden är nedriven och de fem höga bergen som omger Boden är numera populära utkiksplatser mot horisonten. Välkommen hit och utforska det spännande kulturlivet i Boden – ett dynamiskt möte mellan då och nu. Vi ser mycket fram emot att få bli din vägvisare.

16

Den imponerande byggnaden Havremagasinet är en av Bodens största byggnader, ett hus med en total yta på 3 600 kvm, fördelade på sex plan. Denna kulturminnesmärkta byggnad är idag över 100 år och hade under sin verksamhetstid till uppgift att lagra foder för försvarsmaktens hästar. Numer huserar här Havremagasinet – Länskonsthall Boden. Här visas utställningar med lokal kulturhistorisk förankring, tillsammans med nordisk och internationell samtidskonst som behandlar aktuella teman. I vinter visas utställningen ”Territories”, en vandringsutställning och ett samarbete mellan fem olika organisationer i Barentsområdet. Huvudtemat är migration.

Foto: Petra Älvstrand

Foto: Patrik Öhman

Havremagasinet – Länskonsthall

www.havremagasinet.se

DE ST I NAT I ONS OF SW E DI S H L A PL A ND   BODEN


Foto: Graeme Richardson

Storforsen Norra Europas största obundna fors, och med en total fallhöjd på 82 meter räknas den som en av regionens mäktigaste upplevelser. Här kan du följa de väldiga vattenmassorna längs utsiktsramper och komma kittlande nära det skummande och virvlande vattnet. www.alvsbyn.se/visit

JOKKMOKK

3

UTFLYKTSTIPS NÄRA BODEN

Jokkmokk är den självklara mötesplatsen för samer från hela Sápmi. Sedan 1605, i över fyra hundra år, har färgstarka Jokkmokks Marknad firats årligen med start den första torsdagen i februari. Den varma folkfesten bjuder på kulturaktiviteter och fantastiska matupplevelser just när vintern är som kallast. Marknaden lockar tiotusentals besökare från hela världen. Samhället är själva epicentrum för den samiska kulturen, med unika kunskaper om regionens naturliga råvaror. Foto: Graeme Richardson

www.destinationjokkmokk.se

PÅ FRUSET HAV Det är en speciell känsla att färdas på det frusna havet med en isbrytare som väger 350 ton. När Arctic Explorer färdas fram äter den sig genom den tjocka havsisen som delvis täcker norra Bottenviken. I spåret efter isbrytaren blandas mörkt vatten med stora isblock och för den modige finns chans att simma i det iskalla havsvattnet med en överlevnadsdräkt. Är du inte sugen på ett dopp så kan du promenera runt på isen. www.gransresor.se

17


Lokala råvaror

LANDAR GOTT I MAGGROPEN

På Restaurang Kallkällan lägger man stor vikt vid bra råvaror.

i vår karaktär genom matkulturen i regionen: the taste of Swedish Lapland. I årtusenden har våra förfäder lärt sig hantera naturens generösa gåvor – det vilda köttet från älg, ren och hare med karakteristisk smak av skog och mark, de ädla fiskarna i våra rena vatten och söta, syrliga, smakrika bär, grönsaker och örter från vår rika jord. Till det måste vi självklart lägga kokkaffet, det svarta och starka, som värmer och piggar upp och som helst ska tillredas över öppen eld – i en sotsvart kaffepanna. Fikakulturen sitter intimt samman med kaffekulturen och vi doppar gärna söta kakor av alla sju sorter, eller varför inte en

l ä r k ä n na s jä lva k ä r na n

18

kanelbulle, till kaffet. En perfekt energikick i pausen mellan olika aktiviteter. För det är precis så med maten: att den är en del av vår kultur, en del av oss och en självklar länk till din upplevelse. Restaurangerna i vår region handplockar noga utvalda råvaror som tillreds med stor omsorg och skicklighet. På Restaurang Kallkällan i Sörbyn till exempel. Här kan du som jagar eller fiskar under ditt besök dessutom få fångsten tillagad för en fullkomlig matupplevelse som belöning efter en lyckad dag. Att kunna härleda varje råvara på tallriken är en rikedom och en ynnest. Mer lokalproducerat än så här kan det knappast bli. Välkommen till bords! DE ST I NAT I ONS OF SW E DI S H L A PL A ND   BODEN


RUTER RETRO CAFÈ På detta nostalgicafé är det inte bara det goda hembakta fikat och klassiska smörgåsar du kan njuta av, utan passa också på att kika runt bland gamla prylar. Caféet är näst intill ett museum och tar dig med på en tidsresa tillbaka till 50- och 60-talet.

Kulinarisk matlagning Gastronomic cooking är en ypperlig aktivitet för arbetsgruppen, kompisgänget eller familjen. Oavsett hur gastronomiskt intresserad eller belevad ni är får ni här ta del av matglädje och kunskap för att tillaga en fantastisk måltid. Coachade av en professionell kock gör ni en kulinarisk resa genom en säsongsanpassad trerättersmeny som kökschefen själv har jobbat fram. www.sorbyn.se

Foto: Sörbyn Turism & Konferens

Foto: Tomas Bergman

www.retrocafe.se

Foto: Magnus Skoglöf

SVANTES VILT & BÄR Finns det något mer naturligt än att äta det som kommer direkt från skog och mark? Det som är mattrender idag, har varit en självklar del av vår matkultur sedan urminnes tider. Månghundraåriga traditioner av regionens renskötsel, jakt och fiske borgar för fina råvaror med rena smaker. På Svantes Vilt & Bär i natursköna Harads utanför Boden, kan du köpa med dig förädlade delikatesser hem. Rökt, torkat, gravat eller färskt av bland annat ren, fisk och skogsfågel från lokala jägare. De olika tillredningssätten ger en karaktäristisk smak samt gör produkterna hållbara på ett naturligt sätt – allt enligt traditionen. www.svantesvilt.se

19


Naturnära boende

Foto: Sörbyn Turism & Konferens

HÖJER UPPLEVELSEN

20

DE ST I NAT I ONS OF SW E DI S H L A PL A ND   BODEN


Foto: Marcel Köppe

WESTERN FARM VILLAGE I Western Farm Village får du en känsla av 1800-talets vilda västern utan att tumma på nutidens bekvämligheter. Här finns moderna kaklade badrum samtidigt som rummen är tidsenligt inredda. Området ligger i anslutning till västernstaden Western Farm och vare sig du är där för en konferens eller för att besöka en festkväll behöver du bara kliva ut genom dörren så är du på plats. Dagens aktiviteter avslutas med fördel i bastu och badtunna, och på värdshuset serveras enklare mat och dryck. Ett mysigt boendealternativ i unik miljö. www.westernfarm-village.se

Ett stenkast från centrum ligger Boden Camping, en stadsnära modern campingplats med närheten till fina strövområden.

Fyra

Foto: Quality Hotel Bodensia

BOENDEN NÄRA TILL LÄNGDSPÅR

Sörbyn Turism & Konferens Lockar ett boende utanför staden, varför inte checka in på Sörbyn Turism & Konferens? Här bor du antingen i mysiga hotellrum eller i trevliga stugor.

Quality Hotel Bodensia

Pensionat Drottninggatan 11

Mitt i Boden centrum finner du stadshotellet Quality Hotel Bodensia, ett välkomnande hotell anpassat efter resenärer som uppskattar kvalitet och funktion.

Ett nytt familjedrivet pensionat beläget i ett vackert sekelskifteshus mitt i centrala Boden. Här har du närhet till det mesta staden har att erbjuda.

Foto: Pensionat Drottninggatan 11

Boden Camping

Foto: Sörbyn Turism & Konferens

Foto: Boden Camping

nä r d u b e s ö k e r o s s i Boden, vill vi att du ska bo riktigt bra. Därför har vi bäddat med många olika alternativ för att just du ska kunna hitta din favorit. Som en röd tråd går naturen hand i hand med boendet. Ja, för vi vet hur magiskt det är att både somna och vakna nära naturen, i tystnaden och med en vacker utsikt att vila blicken på. En liten extra krydda och frihetskänsla för dig som väljer ett boende i stadskärnan, är möjligheten att ta dig fram på skidor mellan hotellet och de välpreparerade längdskidpåren på Paglastadion. Tänk – att bara få glida fram, nästan mitt i stan. Ja, det fungerar självklart alldeles utmärkt även när du bor bekvämt och lyxigt i naturen. Varför inte testa att gå på snön – med hjälp av snöskor. Det är en magisk känsla att kunna välja helt egna vägar över snötäcket, mellan träden eller ute på isen. Kanske på jakt efter norrskenet eller den overkligt myllrande stjärnhimlen. Och vi är omåttligt stolta över att kunna erbjuda glamping på bekväma Aurora Safari Camp i Råne älvdal, mysiga rum och stugor på Sörbyn Turism & Konferens eller designade trädrum på Treehotel. De är alla helhetsupplevelser – mer än bara boende. En självklarhet för att du enkelt ska få ta del av vår vardag och bli ett med vår spektakulära arktiska miljö.

21


N

O

RR

SK

EN

PÅ VINTER

N

i Swe d i s h l a

n e d o B MOT GÄLLIVARE

pl and

FLAKABERG

JÄRNVÄG MOT NARVIK

MOT JOKKMOKK

RÅ N

E

Ä

L

V

EN

LAXHOLMEN

SANDTRÄSK GUNNARSBYN HARADS

SÖRBYN

STORKLINTEN LU

L

E

Ä

LV

EN

383

SV

MOT RÅNEÅ

E

IG

TI

LL GAMM

EL

AD

356

S KYRKBY

NORDLIGAS

SW

ES

A

ST

BODEN MOT ÄLVSBYN

R

AND:

PL

ED

H

LA

356

R

IS

97

JÄRNVÄG MOT LULEÅ

TE

D

MOT GAMMELSTAD & LULEÅ

E

ST

IN

AT

ION

AIR PORT

LULEÅ

FLYGTID STOCKHOLM–LULEÅ 60 MIN

22

RA

TIL

G L LU LEÅ SKÄR

ÅR

D

DE ST I NAT I ONS OF SW E DI S H L A PL A ND   BODEN


Boende Camping & stugor BODEN CAMPING Idrottsgatan 8, Boden 0921-138 50 www.bodenscamping.se En modern camping, med handel och service i centrala Boden inom gångavstånd. Erbjuder campingplatser och olika typer av stugboende. Nära till skidspåret och Pagla skidstadion.

HOTELL NIVÅ Kungsgatan 4, Boden 0921-558 60 www.hotellniva.se Hotell beläget bredvid järnvägsstationen men ändå nära till centrum, serverar en trevlig kvällsbuffé. HOTELL BODEN BUSINESS PARK Teknikvägen 3–13, Sävast 0921-782 70 www.bodenbusinesspark.com Hotellet ligger en bit utanför Bodens centrum och är ett konferenshotell med flertalet enkelrum och några dubbelrum.

SÖRBYN TURISM & KONFERENS Sörbyn 220, Gunnarsbyn 0924-220 36 www.sorbyn.se Fina hotellrum i ett naturskönt läge utanför Boden stad. Här bor du mitt i naturen, omsluten av vacker miljö. Reception hittar du i restaurangbyggnaden Kallkällan, som även är huvudbyggnaden. Här kan du varva ner i den mysiga loungehörnan med bar och öppen spis.

Vandrarhem BODENS VANDRARHEM Fabriksgatan 6, Boden 070-681 33 35 www.bodensvandrarhem.se Trevligt vandrarhem mittemot järnvägsstationen. Fräscha rum med egen dusch och WC. Sällskapsrum och självhushållskök, frukost kan beställas. STORKLINTEN URBERGSLÄNGAN Storklinten, Övre Svartlå 0921-138 50 www.storklinten.se Fräscha rum och lägenheter med bekvämt läge direkt i backen. I Urbergslängan finns också vallarum där skidor och brädor kan förvaras och vallas.

Foto: Mats Engfors/Forographic

STORKLINTEN CAMPING & STUGOR Storklinten, Övre Svartlå 0921-138 50 www.storklinten.se Fint stugboende eller campingtomter med direkt närhet till skidområdet. Fri tillgång till servicebyggnad med dusch/ WC samt bastu när du bor på campingen.

WESTERN FARM VILLAGE Buddbyvägen 6, Boden 0921-151 00 www.westernfarm-village.se Här får du en känsla av 1800-talets vilda västern utan att tumma på nutidens bekvämligheter. Fungerar för större familjer eller sällskap, likväl som en mindre familj. Boende i stugor och rum.

Pensionat Foto: Brittas Pensionat

Unik boendeupplevelse med modernt designade trädrum mitt i orörd natur. Lämna den tidsstyrda vardagen, njut av stillheten och hämta ny kraft i en familjär och stilren miljö.

Foto: Sörbyn Turism & Konferens

TREEHOTEL Edeforsvägen 2 A, Harads 0928-103 00 www.treehotel.se

SÖRBYN TURISM & KONFERENS Sörbyn 220, Gunnarsbyn 0924-220 36 www.sorbyn.se Fina timrade stugor med utsikt över sjön Vitträsket, utrustade med WC, dusch och pentry. Restaurang i huvudbyggnaden.

Foto: Marcel Köppe

QUALITY HOTEL BODENSIA Kungsgatan 47, Boden 0921-177 10 www.bodensia.se Modernt stadshotell mitt i centrum med á la carte restaurang, en mysig lobbybar och relaxavdelning med panoramavy över Boden stad. Foto: Peter Lundström

BODENS BED & BREAKFAST Landstingsvägen 3 C, Boden 070-519 99 66 www.bodensbb.se B&B i ett lugnt område med gångavstånd till centrum. Stora fina rum med ett allrum på varje våning med möjlighet till självhushåll.

TREEHOTEL GUESTHOUSE Edeforsvägen 2 A, Harads 0928-103 00 www.treehotel.se Att bo här är en resa i tiden. Pensionatet som är kulturskyddat har originaltapeter från 50-talet. Här hittar du även Treehotels restaurang.

PENSIONAT DROTTNINGGATAN 11 Drottninggatan 11, Boden 0921-757 75 www.drottninggatan11.se Ett mindre familjedrivet pensionat beläget i ett vackert sekelskifteshus mitt i centrala Boden med närhet till många av stadens alla aktiviteter. Foto: Pensionat Drottninggatan 11

Hotell

23


Aktiviteter

CREACTIVE ADVENTURE Överstbyn 234, Gunnarsbyn 070-207 37 51 www.creactive-adventure.se Outdooraktiviteter och expeditioner som t. ex. skotersafaris, turskidåkning och snöskoturer i Boden och i hela Swedish Lapland.

SKIFIX Kopplingsvägen 10 A, Boden 0921-108 08 www.skifix.com En av de största skiduthyrarna i Sverige. Här finns modern slalomutrustning att hyra.

FATBIKE Edeforsvägen 2A, Harads 0928-103 00 www.treehotel.se Prova cykla Fatbike, en mountainbike men med mycket bredare däck vilket gör det möjligt att cykla på mjuka underlag. PAGLA Paglaberget, Boden 0921-620 00 www.boden.se I Pagla finner du flera längdskidspår, två backar för utförsåkning och en för pulkaåkning. Området är ett populärt utflyktsmål för den som vill tillbringa några timmar i det fria.

Foto: Rånisgården

Foto: Lennart Jönsson

STORKLINTEN Övre Svartlå, Boden 0921-138 50 www.storklinten.se Ett skidområde med fem liftar, varav en är ett åkband för de små barnen, tretton nedfarter och längdskidspår på ca 10 km. Storklinten är länets största backe utanför fjällen.

RÅNISGÅRDEN Buddbyvägen 10, Boden 070-663 44 09 www.ranisgarden.se På välutbildade westernhästar kan du rida ut i den vintriga skogen. Eller varför inte åka på en lugn och stämningsfull slädtur, nedbäddad i en 1800-talsrissla. 24

Vinterfiske

ISDIMMA HUSKY ADVENTURE Sörbyn 110, Gunnarsbyn 070-956 15 88 www.isdimma.com Hundspannsturer med det lilla extra. Hundarna är renrasiga Siberian Husky så kallade ”Real Huskies” som är trevliga och lugna.

BODENS TURISTCENTER – FISKEKORT Enter Galleria, Boden 0921-624 10 www.upplevboden.nu Här kan du köpa fiskekort till flertalet sjöar och vatten i Boden men också Fjällfiskekortet för Arjeplog, Jokkmokk, Gällivare och Kiruna. Här hittar du även en informativ fiskekarta.

LAPLANDHUSKY Skogså 16, Boden 070-563 64 40 www.laplandhusky.com Ett hundspannsföretag som har flera olika typer av turer att välja på. Åka, köra eller varför inte både och?

MBS-GUIDING Gamla byvägen 19, Gunnarsbyn 073-640 86 34 www.mbsguiding.com Erbjuder professionell fiskeguidning och avslappnande naturupplevelser.

Foto: Graeme Richardson

Foto: Mats Engfors/Fotographic

ARCTIC ADVENTURE Boden 070-569 29 01 www.arcticadventure.se Anordnar naturbaserade upplevelser så som fiske, skotersafari och norrskensspaning.

Hundspann

SÖRBYN TURISM & KONFERENS Sörbyn 220, Gunnarsbyn 0924-220 36 www.sorbyn.se Ligger mellan den rödingsrika kallkällsjön Vitträsket och Råneälvens största lugnvatten Degerselet. Foto: Palle Andersson

Äventyr på snö & is Foto: Elisabeth Johansson

Skidåkning

DE ST I NAT I ONS OF SW E DI S H L A PL A ND   BODEN


Aktiviteter TREEHOTEL GUESTHOUSE Edeforsvägen 2A, Harads 0928-103 00 www.treehotel.se Erbjuder en pittoresk spaavdelning med kallbad, bastu och bubbelbad.

FÖRSVARSMUSEUM Granatvägen 2, Boden 0921-628 00 www.forsvarsmuseum.se En spännande resa i svensk försvarshistoria från slutet av 1800-talet fram till idag. Här finns också ett café och en trevlig museibutik med bl. a historisk litteratur.

TREEHOTEL Edeforsvägen 2A, Harads 0928-103 00 www.treehotel.se Bastubad bland trädtopparna med utsikt över älv och skog.

NORDPOOLEN Garnisonsgatan 1, Boden 0921-624 00 www.nordpoolen.com

QUALITY HOTEL BODENSIA Kungsgatan 47, Boden 0921-177 10 www.bodensia.se Stora relaxavdelningar som erbjuder bastu och lounge, med fin utsikt över Boden stad. SÖRBYN Sörbyn 220, Gunnarsbyn 0924-220 36 ww.sorbyn.se Vedeldad bastu på stranden till sjön Vitträsket. Foto: Sörbyn Turism & Konferens

Bastu & SPA

BODENS FÄSTNING – RÖDBERGSFORTET Rödberget, Boden 070-266 31 62 www.rodbergsfortet.com Ta ett kliv in i militärhistorien och ta del av Sveriges mest påkostade försvarshemligheter genom tiderna. Rödberget öppnar upp för förbokade guideturer vintertid.

Foto: Mats Engfors/Fotographic

Sevärdheter

Äventyrsbad. Avskild relaxavdelning med olika bastur, takpool och bubbelpool.

Övriga aktiviteter Foto: Försvarsmuseum

HIDE & SEE Nedre Svartlå 29, Boden 070-575 99 73 www.hideandsee.se Erbjuder personliga och genuina upplevelser där du får tjuvtitta in i de vilda djurens värld. Aktiviteterna är anpassade för funktionsnedsatta. STRAJK ALLEY Brogatan 36E, Boden 0921-160 70 www.strajkalley.se Med den senaste tekniken för bowling och en mysig restaurang levereras en trevlig bowlingupplevelse. En ”bowlingdrake” gör det enklare för små barn att bowla.

HAVREMAGASINET LÄNSKONSTHALL Norrbottensvägen 16B, Boden 0921-930 41 www.havremagasinet.se Är en av Sveriges största konsthallar och visar utställningar med samtidskonst som behandlar aktuella och internationella teman. Ett mysigt café finns för den som är sugen eller hungrig.

TREEHOTEL ZIPLINE Edeforsvägen 2A, Harads 0928-103 00 www.treehotel.se I säkerhetssele tillsammans med erfarna guider får du uppleva en adrenalinfylld färd.

Foto: Strajk Alley

GUIDAD VISNING TREEHOTEL Edeforsvägen 2A, Harads 0928-103 00 www.treehotel.se Ta del av det unika hotellet, och dess hotellrum uppe i talltopparna. Endast mot förbokning under vintersäsongen.

Foto: Treehotel

25


Restauranger & caféer Restauranger

Y

ENJO ®

SW E

D

IS

D

Y ENJO ®

D

D

OF

A H L PLAN

HANSSONS 0921-544 84 Drottninggatan 6, Boden www.hanssons.kitchen

Foto: Brittas Pensionat

TH

E TA S T

SW E

E TA S T

TH

OF

CAFÉ RÄVASTEN 0921-48 10 12 Vändträsk 23, Boden www.caferavasten.se

A H L PLAN

THE BULL 0921-155 55 Lulevägen 2, Boden www.restaurangthebull.se

E

TH

RESTAURANG TREEHOTEL 0928-103 00 Edeforsvägen 2 A, Harads www.treehotel.se

RESTAURANG PANELEN 0921-557 20 Prinsgatan 6, Boden www.panelen.nu

E

RESTAURANG BODENSIA 0921-177 10 Kungsgatan 47, Boden www.bodensia.se

RESTAURANG PÄR & MICKES KÖK 0921-538 35 Kungsgatan 20, Boden www.paromickes.com

IS

MING PALACE 0921-107 32 Färgaregatan 7, Boden

RESTAURANG NORRIGÅRDEN 0921-103 51 Kyrkkläppen 3, Boden www.norrigarden.nu

Foto: Café Rävasten

Caféer

ALLSTAR 0921-163 00 Kungsgatan 43, Boden www.allstarbar.se/boden

E TA S T

Foto: Susie Q’s Diner

D

Foto: Hanssons Café

SUZIE Q’S DINER 073-828 14 14, Stationsgatan 8, Boden, www.suzieqs.se Foto: Konditori Opalen

IS

Y

D

SW E

®

OF

ENJO

E

RESTAURANG KALLKÄLLAN 0924-220 36 Sörbyn 220, Gunnarsbyn & Teknikvägen 3, Boden www.sorbyn.se www.bodenbusinesspark.com

KONDITORI OPALEN 0921-185 54 Kungsgatan 49, Boden www.konditoriopalen.se

A H L PLAN

Foto: Ruter Retro Café

RUTER RETRO CAFÉ 070-645 62 58 Granatvägen 3, Boden www.retrocafe.se

E TA S T

ENJO

Y

TH

OF

D

IS

D

®

SW E

A H L PLAN

26

MANDANAS CAFÉ 0921-175 21 Drottninggatan 16, Boden www.mandanascafe.se

E

Foto: Sörbyn Turism & Konferens

LE CROISSANT 0921-36 03 56 Kungsgatan 43, Boden www.lecroissant.se/boden

Vi guidar dig till regionens hjortronställen, Swedish Laplands kulinariska pärlor. Platser där du kan avnjuta måltider tillagade på råvaror hämtade från närområdet, eller köpa med dig lokalproducerade produkter hem.

DE ST I NAT I ONS OF SW E DI S H L A PL A ND   BODEN


Lokalt hantverk

Närproducerat

SÖRBYNS TENNTRÅD Sörbyn 401, Gunnarsbyn 0924-221 25 070-644 03 13 www.pewterofsweden.com Här kan du köpa vackra tenntrådsarmband eller tillbehör för att själv tillverka dina egna smycken.

BODENS KÖTT & VILT LAPPSIMON Edeforsvägen 94, Harads 0928-108 80 www.bkv.se Erbjuder ett brett sortiment av kött. Så som nöt, fågel, fisk, fläsk, chark och vilt. E TA S T

GILLA Drottninggatan 9, Boden 0921-198 12 www.gillabutiken.se Inredning och andra vackra ting – stort utbud av accessoarer till ditt hem.

HEMMA HOS MOLLY Drottninggatan 9, Boden 0921-151 51 En personlig butik med inredning, smycken, delikatesser och mycket mer.

Foto: Wulkans Bobutik

Y

ENJO

Foto: Tenntrådssmyckeriet Snåret

A H L PLAN

Inredning & design

IS

D

®

SW E

TURISTCENTER Enter Galleria, Boden 0921-624 10 www.upplevboden.nu Här erbjuds många fina hantverk. Du finner alltifrån tenntrådsarbeten och smycken till glaskonst, tygtryck och stickat.

OF

TENNTRÅDSSMYCKERIET SNÅRET Snårvägen 7, Boden 0921-649 80 070-323 14 29 www.tenntradssmyckeriet.se Tillverkning av tennarmband och andra tenntrådssmycken som passar både till vardags och fest. Allt efter kundens önskemål.

D

SVANTES VILT & BÄR Edeforsvägen 73, Harads 0928-100 50 www.svantesvilt.se Delikatesser av ren är det som Svantes Vilt & Bär är mest känd för. De förädlar allt inom viltkött och även fisk och fågel som lokala jägare fångat i fjällen och skogen.

E

TH

Foto: Hemma hos Molly

Unik shopping Antikt & Second Hand ANTIKBODEN Drottninggatan 16 A, Boden 0921-157 40 www.bodensauktionskammare.se Butik med antikviteter samt begagnat i bra kvalité. KUPAN – RÖDA KORSET Drottninggatan 15, Boden 0921-144 70 kommun.redcross.se/boden Second hand-butik mitt i centrum. Här finns även ett café som då och då erbjuder musikevenemang och föreläsningar. PINGSTKYRKANS RETURIDÉ Pontonjärvägen 8, Boden 0921-163 48 www.returide.se Butik i tre plan på över 1 250 kvm, fulladdad med loppisfynd – kläder, skor, möbler, inredning, design och leksaker, för att nämna några kategorier.

WULKANS BOBUTIK Kungsgatan 53, Boden 0921-123 35 Butiken för dig som gillar inredning och design.

VECKANS ALLEHANDA Kungsgatan 14, Boden 0921-133 44 www.veckansallehanda.se Här hyr Bodensarna själva loppisplats för försäljning av inredning, design och kläder.

ÖNSKA Drottninggatan 8, Boden 0921-149 90 www.onska.se Allt för köket och lite till med många kända varumärken.

ÅTERVINNINGEN Lundagårdsgatan 7, Boden 0921-627 27 Second hand-butik med försäljning av möbler, husgeråd, böcker m.m.

Resa Biluthyrning

Centralstation

Flyg

CIRCLE K 0921-143 22 www.circlek.se

RESECENTRUM 0921-545 24

ARVIDSJAUR AIRPORT www.arvidsjaur-flygplats.se

Tåg

LULEÅ AIRPORT www.swedavia.se/lulea

HERTZ 0921-665 25 www.hertz.se

SJ 0771-75 75 75 www.sj.se

SKELLEFTEÅ AIRPORT www.skellefteaairport.se

Buss

Taxi & Flygtaxi

Resebyrå

CITYBUSS 0921-500 10 www.boden.se/lokaltrafiken

BODEN TAXI 0921-177 00 www.bodentaxi.se

AXESS RESEBYRÅ 0921-565 40 www.axessresebyra.se

LÄNSTRAFIKEN 0771-100 110 www.ltnbd.se

FLYGTAXI 08-120 920 00 www.flygtaxi.se

FÖRETAGSRESOR I BODEN 0921-177 40 www.foretagsresor.nu

AVSTÅND FRÅN BODEN TILL:

Arvidsjaur Haparanda Harads Jokkmokk Kiruna Luleå Narvik Nordkap Piteå Skellefteå Sorsele Stockholm Stora Sjöfallet Storforsen Sörbyn

140 km 130 km 48 km 133 km 307 km 36 km 522 km 842 km 82 km 158 km 222 km 931 km 275 km 85 km 36 km 27


NO

RRS

KEN PÅ VI

NT

ER N

AT

LAN

TEN

Ä

M

ÄÄ

LV

EN

TRÄ

SK

AN

N

N

O

KIRUNA

NL

R

RNE

PAJALA T R

D

O N E

Ä LV EN

KAL

GÄLLIVARE

IXÄLVEN

POL

JOKKMOKK

CIRK

ELN

ÖVERTORNEÅ RÅN

ÖVERKALIX

POLCIRKELN

LV E

N

ARJEPLOG

HAPARANDA BODEN EÄ

LVE

N

L

Ä

SV

SORSELE

E

ED

ES

VINDEL

IG

ÄLVSBYN

VI

KE

PITEÅ

ÄL

VE N

SK

EL SKÄRGÅRD

LE F

E

T

ARKTISKA DE

SW

BOTTEN

EN

N

ARVIDSJAUR

LULEÅ V

e4

D:

E

LAN

L UL

H

P LA

R

IS

P

IT

KALIX

ST

LV

EN

SKELLEFTEÅ

ER

IG

E

A

TI

ON

e4

IN

SV

Ä

Välkommen till Sveriges arktiska destination! I Swedish Lapland hittar du unika arktiska upplevelser. Här högt uppe vid Polcirkeln kan du, tack vare den varma Golfströmmen i Atlanten, uppleva årstider med vida kontraster mellan polarnätter med sprakande norrsken i ett vitt vinterland, och varm sommar fylld av bad och 100 dagar utan natt under midnattssolen.   I öst – 300 km kuststräcka mot Bottenvikens skärgård, världens största bräckvattenskärgård med tusentals öar. Sandstränder, fiskelägen och unika råvaror. I väst – vidsträckta fjäll, bäckar med vatten så rent att det går att dricka och mängder av äventyr runt knuten. Däremellan den stilla, gåtfulla, givmilda skogen och älvdalar från Skellefteälven i söder till Torneälven i nordöst som alla bjuder på sina unika särdrag. Här är traditionerna och kulturen stark, och kärleken till naturen ännu starkare. Välkommen att dela vår arktiska vardag och naturnära liv. www.swedishlapland.com

Boden Turism är en medlemsägd ekonomisk förening som verkar för att utveckla besöksnäringen i destinationen Boden. Vårt uppdrag är att göra destinationen känd som ett spännande besöksmål med närhet till natur, god mat och aktiviteter. Upptäck mer på: www.upplevboden.nu @upplevboden #upplevboden 28

Idé: Swedish Lapland Visitors Board & Boden Turism • Copy: Helikopter Brand Design • Omslagsbild: Fredrik Broman/humanspectra.com • Karta illustrerad av: Lisa Wallin • www.swedishlaplandvisitorsboard.com

RÖ ST

TO

VE MU ONIOÄL

F

E

FI

G

IO

EN

L

IN

LV

G

O

LA

Ä

M

M

EN

N

K

Destinations of Swedish Lapland Boden vinter/vårvinter 2017/18 SV  

Besöksguide till Boden i Swedish Lapland

Destinations of Swedish Lapland Boden vinter/vårvinter 2017/18 SV  

Besöksguide till Boden i Swedish Lapland

Advertisement