Page 1

Lions Clubs International, Sverige Nr 1. sept. 2013

www.lions.se

Barry J. Palmer, Lions internationella president med hustru Anne.

Barnen fr책n Baltikum bjuds p책 upplevelser. LION1.indd 1

2013-08-30 12:39:22


LEDARE

Satsa på kvinnor

F

De som jag mest blir imponerad av är kvinnor som är och varit en del av mitt liv. Barry J. Palmer, Lions internationella president, med hustru Anne.

Det är lätt att bli imponerad av atleter och entreprenörer, men de som jag mest blir imponerad av är de kvinnor som är och varit en del av mitt liv. Som lionmedlem är jag imponerad av de kvinnliga Lions jag möter. Ett exempel är Lion Pauline Henebery från Australien som driver ett projekt för att barn till fattiga föräldrar i Indonesien ska få gå i skola.

Den största framgången för Lions är troligen när beslutet togs att erbjuda kvinnor medlemskap i vår organisation. Om vi sedan tar ett steg till och bjuder in dem mer än idag kommer det steget bli det andra mest viktiga i Lions historia. För vi sackar efter i frågan. Kvinnor är 50 % av befolkningen på jorden, men ändå har vi endast 24,5 procent av dem med som medlemmar i Lions. Min

dröm är att vi detta år ska nå 30 % kvinnor i Lions i slutet av detta verksamhetsår och 50 % 2017, när Lions fyller 100 år. Vi behöver den gåva och talang som kvinnor för med sig. De kommer oftast med ett annat perspektiv, entusiasm och energi. Till dig som klubbmedlem, sök upp kvinnor och fråga dem om de vill bli medlemmar. Lions behöver det.

Nu har han varit på besök Vår nya internationella president Barry J. Palmer har vart och besökt oss i Sverige i samband med guvernörsrådsmöte 2 i Nyköping. Lars Kuntze, ordförande Sveriges Lions, med hustru Kerstin.

I hans program finns mycket av det som finns i årets svenska verksamhetsplan. Mycket om medlemrekrytering och medlemstapp. Han tycker att vi i Europa och framförallt Norden har alldeles får få kvinnor. Målet internationellt är att det skall vara 50 % kvinnliga medlemmar år 2017. I Asien ligger man nära det målet. I årets verksamhetsplan skriver vi mycket om vikten av att arbetet i klubbarna intensifieras. Fler verktyg finns redan nu som kan hjälpa klubbarna i detta arbete. KIA (Klubbens Inre Arbete) finns idag som en bildserie att hämta på Lions Sveriges hemsida under ”Verktygslådan”. CEP (Club

Excellence Process), eller det svenska nam-net Bra Klubb Processen, innsockså som ett verktyg och kommer att presenteras för klubbarna genom distriktsrådet. CEP är ett verktyg som man kan använda som underlag för att ta fram en handlingsplan för klubben. Vi kommer under hösten att starta upp arbetet med distriktsindelningen. Det uppdrag som vi fick på riksmötet i Åre. Vi kommer också att se över formerna för riksmötesordningen. Stadgesekreteraren har också fått i uppgift att se över stadgar och arbetsordning, för att anpassa dessa till

de internationella stadgarna och anpassa dessa till tiden. I övrigt tror och hoppas jag att vi under året skall vända trenden när det gäller medlemskap. Jag tror på klubbarna och att de under året kommer att arbeta hårt för att genomföra detta. Världens Barn-aktiviteten kommer som vanligt att genomföras och vi Lions är med. I kampanjen ingår vissa fasta förutsättningar, bland andra produktion och sändning av en insamlingsgala i Sveriges Television den 11 oktober och två studioprogram den 6 och 13 oktober tillika insamlingsevenemang över hela landet den 5 och den 12 oktober.

2

LION1.indd 2

2013-08-30 12:39:25

T l s t s I d t n C f u


r h

t i. -

NYHETER

Flodblindhet utrotad Detta firades med en ceremoni i Colombias huvudstad Bogota den 29 juli med Colombias president Juan Manuel Santos, Jimmy Carter och LCIF:s ordförande Wayne Madden med fler deltagare.

The Carter Center, som leds av USA:s tidigare president Jimmy Carter, har tillsammans med Lions, som genom Lions Clubs International Foundation donerar pengar för att utrota sjukdomen flodblindhet, nu lyckats med sitt mål i Colombia. Landet har som första land i Latinamerika utrotat flodblindhet.

– Colombias ansträngningar tillsammans med oss visar att det går att utrota sjukdomen flodblindhet, sade Jimmy Carter, som också är medlem i Lions, vid ceremonin. – Det här är en historisk dag för människorna i Colombia. En av Lions huvudinriktningar är att förhindra onödig blindhet i världen. Colombia är ett bevis på att det går, när vi jobbar tillsammans mot samma mål, sade LCIF:s ordförande Wayne Madden.

Det var 1999 som Lions och LCIF startade samarbetet med The Carter Center för att utrota sjukdomen i Latinamerika och då speciellt i sex länder: Brasilien, Colombia, Ecuador, Guatemala, Mexiko och Venezuela. Omkring en halv miljon människor i dessa länder finns i riskområdena för flodblindhet. Flodblindhet är en ögonsjukdom som sprids av den svarta stickflugan som håller till vid vissa floder i tropiska länder där den kläcker sina ägg. Floder som människor bor omkring och/eller använder för bevatt-

ning och hygien. Människor smittas av flugan som sprider små mikroskopiska maskar som förorsakar svår klåda och som så småningom leder till obotlig blindhet. Denna sjukdom går att förhindra genom att ge alla människor som bor eller vistas i riskområden en tablett och behandling i tre år. Tabletten doneras av läkemedelsföretaget Merck. Behandlingarna betalas av The Carter Center och LCIF:s donationer och Lions hjälper till med administrationen av behandlingen. Exempelvis deltar Lions medlemmar som volontärer när tabletterna ska delas ut i områdena på landsbygden.

Vinterresor till Europa

L H E LG JULMARKNAD • JU R J U LS H O P P I N G • N YÅ

a g r -

Lions har genom LCIF donerat mer än tre miljoner US Dollar till The Carter Center för att utrota flodblindhet i Latinamerika.

Guidade buss- och flygresor i bekväm kombination. Med oss får du uppleva så mycket mer!

NYH ET!

Flyg till London & Paris

m I g n n 2

Berlin burg Ham

Lübeck

Stämningsfull julhelg på slott

Prag P Nu får du

Nyår i Paris 4 d med flyg från Kastrup och Arlanda. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . från 5 395:I priset ingår: Flygresa Skandinavien - Paris t/r, Busstransfer flygplatsen - hotellet t/r, 3 övernattningar i dubbelrum, frukost dag 2 - 4 samt Scandoramaguide.

Julhelgen i Berlin 4 d med buss . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . från 3 295:I priset ingår: Resa i komfortbuss, 3 övernattningar i dubbelrum, frukost dag 2 - 4, middag på julafton, samt Scandoramaguide.

Till våra bussresor finns det anslutningar från 50 orter! Endast bokningar per telefon till Scandorama, uppge ”Lions” för att få din rabatt.

5% rabatt V I N T ERRE SO R — 2013 —

på alla våra resor – och 5% går till Lions Hjälpfond.

2013-08-29 17:20:55

w w w.s c a n d o r a m a .s e • 040-600 00 00 3

LION1.indd 3

2013-08-30 12:39:26


REDAKTÖREN

Roligt att så många sänder in. Många klubbar sänder in material med text och bild till sidorna som vinjetteras landet runt. Det är roligt. Målsättningen är att ta med alla bidrag, som skildrar det externa Lions medlemmar gör.

INNEHÅLL

Ledare Nyheter Nyheter Landet runt Klubbprojetet, LC Ljugarn Tema miljö Klubbprojektet Världens Barn Distriktprojektet Röda Fjädern Nyfiken på GRO Världen runt Om internationelle presidenten

2 3 5 6 16 18 19 20 22 23 24 25 27

E b L

NÄSTA NUMMER: MANUSSTOPP 30 september 2013. Förstasidesbilden: Liten bild: Lions nye president med hustru. Stor bild: LC Ljugarn bjuder varje år barn från Lettland på sommarläger på Gotland. Tidningen Lion är ett officiellt organ från Lions Clubs International. Utges efter tillstånd av internationella styrelsen på 21 språk. WE SERVE.

Interna saker, medaljer och annat, publicerar vi inte i tidningen utan på medlemssidan av www.lions.se. Syftet med tidningen Lion är att visa på allt det som Lions gör inom ramen för kärnverksamheten: We Serve/Vi hjälper. Som ni ser består material på landet runt-sidorna av bild och bildtext. Här måste jag som redaktör gå in och korta i texter, för att alla ska få kunna komma med i tidningen, hoppas på föreståelse för detta. Maud Nordell Redaktör

Executive Officers President Barry J. Palmer, North Maitland, Australia; Immediate Past President Wayne A. Madden, Auburn, Indiana, United States; First Vice President Joseph Preston, Dewey, Arizona, United States; Second Vice President Dr. Jitsuhiro Yamada, Minokamo-shi, Gifu-ken, Japan. Contact the officers at Lions Clubs International, 300 W. 22nd St., Oak Brook, Illinois, 60523-8842, USA.

First Year Directors Fabio de Almeida, São Paulo, Brazil; Lawrence A. “Larry” Dicus, California, United States; Roberto Fresia, Albissola Marina, Italy; Alexis

Tidningen Lion i svensk version utges av Lions Clubs International, MD 101, Sverige. Redaktör och ansvarig utgivare: Maud Nordell Tidningskommitté: Erik Bohlin, Lars G Andersson, Tomas Johansson och Maud Nordell. Korrektur: Anders Medin. Lions Clubs International, MD 101, Sverige Geijersvägen 24 112 44 Stockholm Telefon: 08-744 59 00 Till redaktören tryck: anknytning 2 E-post: thelion@lions.se www.lions.se Tryck: V-Tab. 2013. Posttidning B, medlemstidning.

Vincent Gomes, Pointe-Noire, Republic of Congo; Cynthia B. Gregg, Pennsylvania, United States; Byung-Gi Kim, Gwangju, Korea; Esther LaMothe, Michigan, United States; Yves Léveillé, Quebec, Canada; Teresa Mann, Hong Kong China; Raju V. Manwani, Mumbai, India; William A. McKinney, Illinois, United States; Michael Edward Molenda, Minnesota, United States; John Pettis Jr., Massachusetts, United States; Robert Rettby, Neuchatel, Switzerland; Emine Oya Sebük, Istanbul, Turkey; Hidenori Shimizu, Gunma, Japan; Dr. Steven Tremaroli, New York, United States. Second Year Directors Benedict Ancar, Bucharest, Romania; Jui-Tai

Chang, Multiple District 300 Taiwan; Jaime Garcia Cepeda, Bogotá, Colombia; Kalle Elster, Tallinn, Estonia; Stephen Michael Glass, West Virginia, United States; Judith Hankom, Iowa, United States; John A. Harper, Wyoming, United States; Sangeeta Jatia, Kolkata, West Bengal, India; Sheryl M. Jensen, Rotorua, New Zealand; Stacey W. Jones, Florida, United States; Tae-Young Kim, Incheon, Korea; Donal W. Knipp, Missouri, United States; Sunil Kumar R., Secunderabad, India; Kenneth Persson, Vellinge, Sweden; Dr. Ichiro Takehisa, Tokushima, Japan; Dr. H. Hauser Weiler, Virginia, United States; Harvey F. Whitley, North Carolina, United States.

4

LION1.indd 4

2013-08-30 12:39:27

I d P ti


NYHETER

Ny LEO-klubb En ny LEO klubb har bildats, igen. Denna gång i Långsele, LEO Club Gårn.

Namnet kommer av att det var på fritidsgården LEO-klubben bildades. Lionklubben har en tid hjälpt fritidsgården och fritidsgårdens ungdomar har hjälp lionklubben.

ring och sagt och gjort, Ingvar Haglöf 80 år och medlem sedan 1970 gick ned tillsammans med några klubbkamrater till fritidsgården och berättade om vad Lions är och gör.

Under en längre tid har också klubben velat ha en föryng-

Resultatet, ungdomarna bildade en leoklubb. Ja, i alla fall

nio ungdomar. Ricardo Ekman heter presidenten. – Det har blivit ett lyft för lionklubben. Vi har fått en nytändning i och med LEO, säger Ingvar Långström i klubben, som var en av dem som var på fritidsgården.

Tredje studentklubben i Sverige Sveriges Lions tredje studentklubb har bildats, Lions Club Iris i Uppsala. De fem medlemmarna studerar vid Uppsala universitet. Klubbens första projekt är ett samarbete med en fristående organisation som heter Bus4Africa om ett center på Zanzibar som ger utbildning åt lokalbefolkningen inom datorkunskap men även engelska. Centret drivs av en lokal utvecklingsorganisation. – Vi har hjälpt till med datorer, bland annat 32 bärbara datorer, som vi fått och som vi skänkt centret. Vi har även hjälpt till att kommentera kursplaner. På sikt hoppas vi även att vi ska kunna få volontärer från Uppsala universitet att åka ned och hjälpa till som lärare på plats, berättar Viktor Sundman, som är president i Lions Club Iris.

I höst när terminen startar igen hoppas studentklubben på att kunna få fler medlemmar. Studentklubben är en filialklubb till LC Upsala-Disa. På bild ses från vänster Lina Nymoen, Viktor Sundman och Sofia Carlsbrand från LC Iris, tillsammans med Vivianne Eriksson LC Upsala-Disa.

– Vi kom i kontakt med Lions Upsala-Disa genom att vi behövde hjälp. Vi blev så varmt mottagna att vi funderade, varför inte starta en lionklubb vi också, berättar Viktor.

5

LION1.indd 5

2013-08-30 12:39:28


LANDET RUNT

Stipendium

Våfflor

S

Lions i Hjo, Tibro och Karlsborg har delat ut stipendier till gymnasieungdomar. Kriteriet är att de ska ha agerat med betoning på sociala och medmänskliga värden. På bilden ses stipendiaterna och representanterna för lionklubbarna.

LC Ängeholm bjöd ungdomar på våfflor på stan på kvällen till skolavslutningsdagen. Klubben hoppades att det skulle ge en lugnande inverkan på stämningen och ett bra sätt att visa upp Lions.

L r R B

Bilrally

Marknad

S

LC Åby har arrangerat populärkonsert, Åbydagen och bilrally. Det senare ett uppskattat inslag för barn mellan sju och elva år. Vidare delade klubben ut ungdomsledarstipendium.

Sedan 2001 är LC Boliden arrangör för Bolidens marknad, som pågått sedan 1971. Det bjuds på knallar, tivoli och lokala förmågor, bland annat tävlingen småstjärnorna. Behållningen går till klubbens hjälpverksamhet.

L t

6

LION1.indd 6

2013-08-30 12:39:34


n e t

d, h -

LANDET RUNT

Samarbete

Glädje

LC Borgholm har arrangerat en kväll på temat ”Öland spirar helgen” tillsammans med tidningen Ölandsbladet och Roy Wilsons Quintet. Behållningen, 10 000 kronor, går till Barndiabetesfonden.

Lions Club Ullsaxen bjöd 450 pensionärer på underhållning. Klubben har har de senaste åren kunnat lämna generösa bidrag till äldrevården tack vare lyckat luciaprogram, men i år genomförde klubben underhållningsaktiviteten i egen regi. På bild ses Jan Hjalmarsson, Marie Arturen, Henry Augustsson, vilka är Borås bästa underhållare.

Sticke

Motorcykel

LC Bräkne Hoby har skänkt gosedjuret Sticke till vårdcentralen.

LC Byske har även i år arrangerat tisdagsträffar med traktens MC-gäng. Kvällen inbringade nästan 5  000 kronor som går till Barndiabetesfonden. 

7

LION1.indd 7

2013-08-30 12:39:40


LANDET RUNT

Diplom

Folkfest

G

LC Eda delar ut diplom till ett par företagare i Arvika som tack för deras insats för Lions insamling till Barndiabetesfonden. På bild ses president Margaretha von Wachenfeldt med Tony och Maria Hasselmark.

LC Eldsberga har bjudit invånarna på folkfest vid stranden i Laxvik. Festen innehåller både loppis, lotterier, kaffe med våfflor, dans och chokladhjul med mera. Ger klubben bland annat fin PR för Lions i bygden.

L c K o

Båtlotteri

Hjärtat

E

LC Fjugesta har sålt lotter där vinsten är en båt. Behållningen går till Barndiabetesfonden. Klubben har även delat ut stipendier, ihop med två andra föreningar på orten.

LC Färjestaden har skänkt en hjärtstartare till äldreboendet i Färjestaden. På bild ses Ann-Cristine Eriksson från äldreboendet och Lars Nilsson, president i klubben.

L la t L S

8

LION1.indd 8

2013-08-30 12:39:46


e n

t -

LANDET RUNT

Gåva

Också gåva

LC Gammelstad har samlat in 100 000 kronor till Lions cancerforskningsfond som de överlämnat. På bild från vänster Knut Sjöberg – fondens representant, Karl-Erik Perdahl och president Stig Bäckman.

LC Genarp har skänkt över 50 000 kronor till organisationen Läkare utan gränser. På bild ses president Tommy Blomqvist och kassören Tommy Petersson från Lions överlämna gåvan.

En lördag

Stipendium

LC Götene arrangerar sedan 32 år ett evenemang som kallas Götenelördag. I år var temat insamling till Barndiabetesfonden. Stipendier delas ut, knallar finns på plats och i Lionsfemman tävlar 5:e klassare mot varandra. På bild ses Sören Thoor och Klas Persson.

LC Hindås har delat ut ett stipendium i samband med ett bordtennisläger. Stipendiet går till tränaren Natalja Zaitseva, som här får stipendiet av Eddie Magnusson från LC Hindås.

9

LION1.indd 9

2013-08-30 12:39:52


LANDET RUNT

Stipendium

Golf

T

LC Huddinge har delat ut 30 stipendier till 11 skolor i kommunen. För att få dessa ska ungdomarna ha varit framgångsrika i idrott eller musik samt vara ett föredöme. I 50 år har klubben delat ut dessa stipendier. Jochen Lidbeck från Lions Club Huddinge delade ut stipendier på en skola.

LC Kalmar har arrangerat en golftävling där intäkterna, 17 250 kronor, gick till Barndiabetesfonden. På bilden syns vinnarna Tommy och Gun Karlsson med sina vinster från det digra prisbordet, som till stor del var skänkt av företag i Kalmar.

L m in s C n

Trädgårdsmässa

Guldkant

L

LC Karlskrona/Jarramas arrangerar en trädgårdsmässa och får in hela 300 000 kronor till hjälpkassan. I tre år har klubben gjort det. Årets mässa lockade 70 utställare och 10 000 besökare.

LC Lidingö förgyllde tillvaron för de boende vid äldreboendet Silverhöjden genom att i juni bjuda på tårta och trubadurunderhållning. Trubadur var lionmedlemmen Anders Lefrell.   

I t Ö h v k

10

LION1.indd 10

2013-08-30 12:39:56


a, s n g

h n

LANDET RUNT

Till BRIS

För äldre

LC Öregrund har skänkt behållningen från sina evenemang Öregrundsmåndag och Badortsdagarna till föreningen BRIS. Behållningen blev över 250 000 kronor. På bild ses kommunalrådet Margareta Widén-Berggren, Lions Club Öregrunds ordförande Karl-Erik Brännkärr, BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström.

LC Partille har i cirka 20 år arrangerat utflykter för de äldre på fyra äldreboenden. Mycket uppskattad utflykt av de äldre.

Loppis

Sill

I Piteå är Lions årliga loppmarknad ett stort folknöje med tusentals besökare. För klubbarna LC Piteå och LC Piteå/ Öjebyn är detta årets huvudaktivitet. Sedan starten 1959 har loppmarknaden ökat i omfattning. Årets bruttointäkt var 420 000 kr och under åren har sammanlagt 6,7 miljoner kronor samlats in..

LC Råå har bjudit invånarna på ”sillabord”. Cirka 800 personer serverades havets läckerheter. Detta är en tradition sedan 20 år tillbaka.

11

LION1.indd 11

2013-08-30 12:40:00


LANDET RUNT

Stipendier

Utflykt

G

LC Reng Höllviken har delat ut stipendier. Dels ett som kallas Liontassen, som går till en person som gjort något förtjänstfullt för lokalsamhället och dels till bästa kompis, se bilden som visar stipendiaten Amanda Ulfshög med Bibbi Joelsson från Lions.

LC Skara har bjudit de äldre på äldreboenden i kommunen på utflykt.

L g V

Smörgåsar

Allsång

T

LC Skara Lisa serverade kaffe med smörgåsar (sponsrade av lokala företag) hembakta bullar och kakor, samt korv och bröd vid Grålleklubbens veteranbilsutställning. Behållningen blev cirka 10 000 kronor som  oavkortat går till klubbens hjälpverksamhet.

LC Skärblacka har arrangerat Allsång vid Brådtoms sluss för 10:e året i rad. Behållningen, 50 000 kronor, går till barndiabetesforskningen. På bild ses artistparet Åsa Sjöberg och Claes Lövgren. Hasse Cratz och Roland Engdahl från Lions med Albin Märsund 11 år som blev årets Emil.

L c c i

12

LION1.indd 12

2013-08-30 12:40:03


n

s g n

LANDET RUNT

Golftävling

Barnens dag

LC Skövde, Skövde/Ryd och Skultorp har arrangerat en golftävling där behållningen gick till Lions Cancerfond Väst. Behållningen blev 60 000 kronor.

LC Sollefteå har bjudit alla barn mellan 2 och 12 år på att hoppa i hoppborgar.

Till fond

Till hemlösa

LC Stenungssund har skänkt 100 000 kronor till Lions Cancerfond Väst. På bild ses Lars Brorsson, kassör i Lions Cancerfond Väst tar mot checken av Sergy Persson, president i LC Stenungsund.

LC Stockholm/S:t Erik har arrangerat loppis där behållningen går till uteliggare på Kungsholmen. På bild ses från vänster Lars Ericsson, Håkan Vase-Wickström, Göran Österlund samt klubbens president Nils Thoor letandes i en påse.

13

LION1.indd 13

2013-08-30 12:40:07


LANDET RUNT

Publikt

Paketförsäljning

C

LC Stockholm har deltagit i evenemanget ”Smaka på Stockholm” i somras. Klubben hade en utställning och berättade om Lions. På besök kom även turister, Lions från England och på bild från Malaysia, som var på besök i huvudstaden.

LC Ulricehamn har haft paketförsäljning till förmån för Barndiabetesfonden. Cirka 200 paket såldes på en timme. Vinsterna var skänkta. Behållningen blev 11 000 kronor.

L o n

Allsång

God kamrat

S

LC Vansbro har arrangerat en allsångsgala på Vansbro Teater till förmån för Röda Fjädern och Barndiabetesfonden. Samtliga medverkande ställde upp helt ideellt och behållningen blev 12 000 kronor.

LC Vellinge har delat ut stipendier till två ungdomar i gymnasiet. Stipendiet ska delas av en tjej och en kille. Kriterier är att vara en god kamrat, ta stort ansvar för sig själv och det gemensamma arbetet och sin klass bland annat.

Å e å v

14

LION1.indd 14

2013-08-30 12:40:17


r e.

i v

LANDET RUNT

Cykling

Priser

LC Ystad, Skurup och Trelleborg serverade blåbärssoppa och höll i invigningen av en cykelväg. På bild Carina Rudnert från Trafikverket som klipper bandet.

Lions hjälpkommitté som representerades av Hans Hallberg, fick dela ut priser under Svenska Handikappidrottsförbundets ungdomsspel. Lions hade sponsrat.

Simning

Ambulans

Årets ”Degernässim” arrangerad av LC Degerfors blev en succéartad tillställning med många deltagare i spridda åldrar från 14 till 74, stor publik, fint väder och 22 grader i vattnet. Hela överskottet går till Röda Fjädern.

Lionklubbar i zon 7 i distrikt 101-V, nio klubbar, har skänkt en ambulans till Prienai i Litauen.

Foto: Tomas Nilsson, Karlskoga Tidning.

15

LION1.indd 15

2013-08-30 12:40:24


KLUBBPROJEKTET

”Vill inte åka hem till – Vi vill inte åka hem. – Allt är roligt, men speciellt att bada. Ögonen lyser på de 16 lettiska barnen mellan 7–16 år från familjekriscentret i Zante, Lettland. Barnen har förmånen att få vara på sommarläger på Gotland i en vecka och detta tack vare Lions Club Ljugarn som betalar för allt, även resan till och från Gotland. Klubben har arrangerat lägret sedan 2009. Att ha relationer med de baltiska länderna är något som är vanligt bland gotlänningar, även att hjälpa sina grannar i öster. För Lions Club Ljugarn är sommarlägren klubbens största hjälpprojekt. I hjälpprojektet till Lettland och orten Zante ingår också hjälp till andra fattiga människor med exempelvis matkassar till jul, kläder, utrustning till skola med mera. – Vi samtransporterar vårt gods med Oscar Pettersson GotlandLettlandshjälpen. Människorna

är mycket fattiga och behoven är omättliga, berättar Christer Wennström i klubben.

tredje lägret tar förberedelserna ett halvår, men det är mycket jobb.

Christer är projektledare och initiativtagare till sommarlägren. Det började med att Christer åkte med Oscar Pettersson för att bland annat dela ut förnödenheter.

Christers fru Margareta – också Lion och med i LC Ljugarn, passande nog förskollärare hjälper till och är också den som sett till att barnen får översänt pedagogiska material, som klubben ”tigger ihop” av enskilda och företagare. Margareta och Christer är lägeransvariga och har god hjälp av många medlemmar men också av icke medlemmar.

– Det var en vistelse på fyra dagar i Lettland och orten Zante och familjekriscentret för barn. Det tog mig två månader att bearbeta. Jag grät i bussen tillbaks, minns Christer. Väl hemma övertygade Christer klubben att detta skulle bli LC Ljugarns hjälpprojekt. – Klubben hade letat efter ett hjälpprojekt som man kunde kontrollera och som låg relativt nära, så det var inte så svårt att få igenom, säger Christer. Det första lägret arrangerade klubben 2009. – Det tog oss 9 månader att förbereda, nu när vi arrangerar det

Klubben bjuder Under själva lägervistelsen för barnen på Gotland, som är en vecka, ingår även tre personal från kriscentret liksom två tolkar och två volontärer. Ett läger kostar omkring 100 000 kronor att arrangera. Barnen, deras tolkar och personalen bjuds på allt, även resan till och från Lettland. Pengarna som finansierar lägret kommer från gotlänningarna genom insamlingar, från sommargäster samt företag som sponsrar.

Christer är flitig med att på klubbens hemsida, till tidningar och annan media rapportera resultat och att få in pengar genom att tala om till vilket behjärtansvärt ändamål pengarna går till. Klubben har inga problem att få in pengar och prylar.

o ä

– En företagare på ön, till exempel, skänker oss kläder och skor. Barnen kommer få med sig var sin flyttlåda med kläder efter veckan här på ön, berättar Christer.

a n m m C

Först är barnen lite avvaktande, men allt eftersom tiden går och de ser och upplever saker så åker först munnarna ned i förvåning över allt som finns och sedan blir de mindre avvaktande och släpper loss i lekar och aktiviteter. – Den här veckan betyder otroligt mycket för barnen. De har inte ens varit utanför sin hemort tidigare, inte i vår egen huvudstad, än mindre utomlands. De tror nästan inte sina ögon att det kan finnas så här mycket fint. Det gör dem lite

16

LION1.indd 16

2013-08-30 12:40:25

– o o h

B m f ä n d o i m ä k m v

M p b p


KLUBBPROJEKTET

ill Lettland”

h m l. å

h d r r

e, h å h h

r n a r e

osäkra först, berättar Aija som är chef för familjekriscentret. – Barnen känner sig också lite otrygga, de har växt upp under otrygga förhållanden, fortsätter hon. – De här barnen har upplevt allt som står i barnkonventionen att de inte ska uppleva: missbrukande föräldrar, kriminalitet och övergrepp, fyller Christer i. Barnen placeras av sociala myndigheter på kriscentret när föräldrarna inte kan vara föräldrar och barnen far illa. Barnen får bo på kriscentret i 30 dagar medan utredningar görs och sedan placerar man barnen i fosterfamiljer. Ibland försöker man också att rehabilitera föräldrarna, men om det inte går kan barnen få stanna i fosterfamilj/er i hela sitt liv tills de blir vuxna. Många av fosterföräldrarna är pensionärer som tar emot 4-5 barn för att dryga ut sin magra pension. Men familjekriscentret

och dess chef Aija håller noga koll på fosterfamiljerna och är de inte bra får barnen en ny fosterfamilj. Att få komma bort en vecka som de nu får på Gotland är oerhört värdefullt för barnen. På programmet står besök på Kneippbyn, ett lek- och vattenland, utflykt till en vikingaby men även lekar och bad och porslinsmålning. När de far hem får de med sig kläder, skor med mera.

Fakta om LC Ljugarn: 28 medlemmar, blandad klubb. Omsättning omkring 170 000 kronor per år. Största hjälpprojekt: Hjälpen till Lettland och sommarlägren för barnen på kriscentret i Zante. Största intäktsprojekt: Sälja påskbjörkar – ger klubben cirka 65 000 kronor. Marknadslada/Second hand – 65 000 kronor. Lotterier i samband med aktiviteter: 15  000 kronor. Övrigt cirka 25 000 kronor. Klubben har funnits sedan år 1985.

Bilden överst: Christer Wennström i mitten bland alla barnen. Till höger sitter på huk chefen för familjekriscentret, Aija. Bilden nederst: Som ett avslutande inslag på en av dagarna fick barnen och personalen åka veteranbilar tillbaka till Ljugarn.

17

LION1.indd 17

2013-08-30 12:40:29


MILJÖ

Tema miljö Hörde ni när entreprenören och företagsledaren Niklas Zennström (som grundade bland annat Skype = telefonsamtal via nätet) var sommarpratare i Sveriges radio i somras? Han talade om miljö och då speciellt Östersjöns miljö, som ligger honom varmt om hjärtat. Lions har också miljö som ett ämne att arbeta med.

Redan 1972 kom Lions internationella deklaration om miljö. Där står bland annat: ”Lionrörelsen är en av de internationella organisationer som bör samordna sina ansträngningar för att bevara och förbättra den mänskliga miljön till förmån för denna och kommande generationer”. Deklarationen består av väldigt många fler ord. Den finns att läsa i sin helhet i Sveriges Lions Handbok på sidan 87. (Hand-

boken finns även på www. lions.se) Hur arbetar Sverige Lions och dess klubbar med miljön? Ja, det är något tidningen Lion undrar och EFTERLYSER tips och bidrag från klubbarna i hela Sverige. Att miljön är viktig för nuvarande och kommande generationer är något som alla kan skriva under på. Och att miljöfrågor också kan leda till konflikter oroar.

Att arbeta för miljön faller in under Lions uppgift som är att ”Göra det möjligt för frivilliga att tillhandahålla hjälpinsatser i samhället, tillgodose humanitära behov….”. Ta rent vatten, exempelvis, ett synnerligen humanitärt behov.

Läs mer nedan om distrikt 101-A:s miljöpris.

Miljöpris för Mälarens vatten

L b lj

Från vänster: Sven-Arne Wennerberg, Holger Svensson, Sten Ullerstrand mottagare av priset, Rolf Hallberg och Björn Andersson.

Här är ett exempel på hur Lions arbetar med miljö. Nämligen klubbar i distrikt 101-A som för första gången i år delat ut ett miljöpris. – Priset heter Lions miljöpris – vatten. Skälet är att vi vill uppmuntra de som arbetar med att skydda våra färskvattenreservoarer. Tillgång till tjänligt dricksvatten är den viktigaste frågan i världen idag. Vi vill även sätta Lions på kartan över organisationer som värnar om miljön. Vi tror att vi kan att-

rahera nya medlemmar också genom att visa att vi satsar på miljön, säger Rolf Hallberg, ordförande i distriktets miljökommitté. Distriktets pris är på 45 000 kronor. Det delades ut i samband med nationaldagsfirande i Kungsträdgården, Stockholm. Det gick då till Fältstationen Rördrommen som ligger mellan Strängnäs och Eskilstuna. – Vi ger priset till Fältstationen för att de jobbar med att skydda ett våtmarksområde, vars utflöde är till Mälaren, från föro-

reningar. De har arbetat med att restaurera strandängarna och våtmarken för att skydda fågellivet och minska utsläppet av närsalter till Mälaren. I samarbete med kommunerna Eskilstuna och Strängnäs har man gett 150 arbetslösa ungdomar jobb med restaureringen, berättar Rolf. Fältstationen ligger mellan Eskilstuna och Strängnäs, vid en vik av Mälaren som heter Sörfjärden. Platsen är unik för att den är en plats för fågeln Rördrommen. För pengarna kom-

mer Fältstationen att utöka sin informationsverksamhet och satsning på ungdomar för att förbättra miljön. Mälaren är en dricksvattentäkt för mer än två miljoner människor. Mälarens miljö är känslig för igenväxning, algblomning, utsläpp och exploatering av stränder. Nästa år, 2014, kommer distrikt 101-A att dela ut priset till en organisation som värnar om Vätterns miljö. För att läsa mer om fältstationen, se www.rordrommen.nu

18

LION1.indd 18

2013-08-30 12:40:32

P

L n k d s J


KLUBBPROJEKTET

n t a r -

t .

n

n h t n å s h

t n m

Bildtexter Bildtexter Bildtexter Bildtexter Bildtexter Bildtexter Bildtexter Bildtexter Bildtexter

Lions Club Åsa satsar 36 000 kronor per år av insamlade medel till att ge människorna i Jurbarkas, Litauen, förnödenheter och leksaker till barnen, bland annat. Det är invånarna i Åsa och sponsorer som skänker till klubben. Hjälpen är välkommen i en tillvaro som inte alltid är så ljus. Bilderna har tagits av klubben vid besök i Jurbarkas.

Paket ger glädje Lions Club Åsa hjälper fattiga människor i Litauen. Nyligen sände klubben över 55 kubikmeter förnödenheter som tacksamt och glädjestrålande togs emot av invånarna i Jurbarkas.

”Vi är grannar. Avståndet fågelvägen mellan Åsa och Jurbarkas är lika långt som mellan Åsa och Sundsvall”, skriver klubben på sin hemsida. Dock är det som två olika världar, den ena med välstånd och överflöd den andra, ja utan. Lasten bestod av kläder, mat och leksaker. Tidigare har klubben också sänt över en ambulans till sjukhuset, som var i behov av en ny. För sina insatser till Litauen har LC Åsa prisats av Litauens ambassad i Sverige.

-

Pengarna till förnödenheterna till Jurbarkas kommer från generösa åsabor som ger till klubben vid olika insamlingar, men också från företag som sponsrar. Klubben delar ut ungefär 240 000 kronor per år till olika hjälp- och samhällsprojekt, varav cirka 36 000 kronor går till människorna i Jurbarkas. På i

klubbens detalj vart

hemsida pengarna

står går.

www.asa.lions.se/utdelade-medel.

19

LION1.indd 19

2013-08-30 12:40:34


VÄRLDENS BARN

Lions med i höstens insamling I höst är det insamling till Radiohjälpen/Världens Barn igen. Lions är med, men det för näst sista gången. Lions har varit med sedan 2007 och kommer att vara med i insamlingen nu i höst samt hösten 2014. Sedan träder Lions tillbaka till förmån för andra organisationer. Radiohjälpen har ett rullande schema över de totalt tjugotalet organisationer som ingår i den så kallade Världens Barn-familjen, vilket Lions gör fortfarande.

Höstens kampanj har temat: Hälsa, utbildning och en värdig framtid. Kampanjperioden är september till november med kulmen kring riksinsamlingshelgen 12 oktober. SVT sänder mellan den 5 och 12 oktober om Världens Barn med insamlingsgala den 11 oktober. Vidare deltar lokalradion P4 aktivt liksom tidigare år. 12 organisationer deltar i insamlingskampanjen i höst och dessa är: Diakonia, Clowner Utan Gränser, KFUM, Lions, Erikshjälpen, PMU, Läkarmis-

sionen, Unicef, Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Kyrkan och Kooperation Utan Gränser. Förutom Röda Korset som får 14 % och Rädda Barnen som får 11 % av insamlade medel får övriga organisationer 5 %. Sedan starten har Lions profilprojekt i Morogoro, Tanzania (synprojekt, mödra- och BBvård samt rent vatten) fått cirka 14 miljoner till projektet. Det har gett resultat i att Sveriges Lions kunnat förbättra vården för 650 000 människor i

Tanzania, Morogoro, se separat artikel här. För dig som lionmedlem och för din klubb finns en kampanjsida där du hittar kontaktpersoner till de som håller i insamlingsaktiviteterna i din regioin, se www.lions.se och medlemssidan samt länken Världens Barn. Där hittar du också information om Lions profilprojekt, var man beställer material till exempel affischer med mera samt vilka som ingår i organisationen.

Förbättrat vården för 650 000 människor Sedan 2006 har Sveriges Lions förbättrat vården för 650 000 människor i Tanzania. Det handlar huvudsakligen om synvård samt BB- och mödravård. I detta arbete ingår också att förse bybor och deras sjukvårdsinrättningar med rent vatten och el via solenergi. Det är människor som bor i distrikten Morogoro och Mvomero som fått hjälpen från Sveriges Lions. 23 miljoner kronor har satsats, pengar som kommer från allmänheten i Sverige via Lions insamlingar och via deltagande i Radiohjälpen/Världens Barn (14 miljoner kronor) samt pengar från Lions internationellt genom Lions Clubs International Foundation.

Befolkningen består mest av fastboende jordbrukare och nomader. Sjukvården har varit eftersatt och därmed heller inte haft så högt förtroende hos befolkningen. Barnadödligheten vid födslar har varit hög, kvinnor har hellre fött hemma än åkt till BB. Större delen av distriktens bybor saknar vatten för dryck och hygien. På hälsocentralerna har läkarna inte vatten för att tvätta sår, händer och instrument. När en hälsocentral uppgraderas borras samtidigt en djup brunn med ledningar så att både hälsocentralen och omgivande byar kan få rent och gott vatten. Vattenprojekt pågår i olika stadier för 15 hälsocentraler, 23 skolor och 155 000 bybor.

Investeringarna från Sveriges Lions sida har handlat om flera saker, dels om uppgradering av lokaler och utrustning, men även utbildning av sjukvårdspersonal samt information till byar och byråd för att ändra attityder kring förlossning exempelvis. Även synvården har ingått i uppgraderingen. Arbetet har gett resultat, förutom säkrare vård och förlossningar med adekvat utrustning har antalet patienter som söker sig till vårdinrättningarna ökat som därmed behandlat fler patienter. Synen att invånarna själva ska förvalta investeringarna och exempelvis kunna sköta färskvattenanläggningarna har funnits med från början. Hjälp till självhjälp, således.

20

LION1.indd 20

2013-08-30 12:40:34

B

D

D L f

S B s je li

– 1 n P t M L r s n d v e

P i a t


VÄRLDENS BARN

t

r a r e s

n n el a

a n al t m m m

a a p,

Från vänster: Tidigare medlem i Lions internationella styrelse Sunil Watawala, hälsominister Maithripala Sirisena och projektledare Mats Granath.

Barnen undersöks i skolorna.

Diabetesprojektet startat Diabeteskliniken i Negombo Sri Lanka med förebyggande insatser för skolbarn, har startat. Sveriges Lions profilprojekt i Världens Barn, diabetesprojektet i Sri Lanka, har startat ett år tidigare än planerat, då projektet fått medel från Världens Barn-insamlingen 2012. – Projektet startade 1 juni i år och invigdes 11 juni i närvaro av personer från hälsoministeriet och parlamentet i Sri Lanka. Lion PID Sunil Watawala (tidigare medlem i internationella styrelsen för Lions), Lion PIP Mahendra, projektkoordinator Lion Dr Loretta, lionmedlemmar och flera doktorer från LC Negombo Host samt inte minst skolbarn och föräldrar, berättar Mats Granath från LC Trollbäcken som är projektledare. Totalt deltog ca 600 personer vid invigningen i Negombo Stadshus vilket var en viktig milstolpe för projektet. Projektet fick 1,5 miljoner kronor redan i mars i år. För dessa pengar har man nu anställt två läkare, två diabetessjuksköterskor, åtta assistenter, en projektledare

samt gjort inköp av medicinsk utrustning. Personalteamet har börjat åka ut till skolor för att undersöka barn mellan 6 och 16 år. Det är 10-taletet skolor som ska besökas och totalt 18 000 skolbarn i Negombo ska undersökas för att se om skolbarnet är i rikszonen att utveckla diabetes typ 2. För de som bedöms vara i riskzonen sätts behandling in med kost och motion och livsstilsfrågor. En bedömning är att 12-14 % kan vara i riskzonen. Pengar från Världens Barn-insamlingen i höst går till detta projekt. – Myndigheterna i Sri Lanka är lyriska över vår satsning då Sri Lanka är ett fattigt land. Vårt projekt går ut på att nå de som inte själva uppsöker läkare för undersökning av riskfaktorer och eventuell behandling av diabetes. Sri Lanka är ett av de fattigaste länderna i världen och det är stor skillnad mellan fattiga och rika i landet, även vad gäller tillgång till sjukvård, berättar Mats. Mats Granath och den svenska projektledningen - som består av Lars Sandin från LC Färingsö, Alex Perera LC Sundsvall

och doktor Elisabet Rytter, specialist på näringslära - samarbetar med Lions Club Negombo Host. Det är också från den klubben deras styrgrupp kommer vilka också anställt personalen som arbetar med skolorna och skolbarnens föräldrar. – Vi utvecklar en modell för hur man kan arbeta med förebyggande diabetesinsatser. Sedan måste de själva driva detta när projektet är slut om två år. Därför är myndigheter och viktiga beslutsfattare involverade i projektet från början. De kontakter medlemmar i LC Negombo Host har med beslutsfattare, ända upp på regeringsnivå, är så klart betydelsefulla för fortsättningen, säger Mats. Det som görs i skolorna är bla. BMI-tester genom en sk. ”IN Body” maskin. En studie som gjorts av läkare i Sri Lanka visar på en dramatisk ökning av diabetes typ 2 hos unga, som är knuten till kost och motion. 12-14 % av unga uppskattas vara i riskzonen för att drabbas av diabetes och det är dem vi ska fokusera på med behandlingsinsatser såsom kost och sportaktiviter, med andra ord livsstilsfrågor.

21

LION1.indd 21

2013-08-30 12:40:37


DISTRIKTSPROJEKT

Alla får en chans Lions Basket Cup firar 30 år i år. Det är en baskettävling där även de ungdomar som inte kvalar in till elitspel får en chans. För 30 år sedan startade Ellert Karlsson, LC Färingsö, Lions Basket Cup. I år, 30-årsjubileet, spelade 100 lag. – Jag var då ordförande i Järva basket och såg hur ungdomar som inte platsade i eliten tappade sugen. De blev utslagna och gick bara omkring och slog dank, om de inte gjorde bus. - Genom att starta Lions Basket Cup fick de en chans att spela vidare. Och vem vet, någon av dem kanske senare i livet faktiskt gick till eliten, berättar Ellert Karlsson. – Det är bra att fler får en chans att spela vidare. Elituttagningen sker alldeles för tidigt och bland de som inte platsar kan det finnas de som blir duktiga senare i livet. - Det är bra att de får känna att de får fortsätta att spela och prestera, säger Christer Lundstedt, LC Spånga, medlem i distriktets ungdomskommitté och ansvarig för idrott/aktiviteter.

I k b m m

M k d

U L f v R a s f m g

s s f lä i v

Lions Basket Cup är ett projekt inom distrikt 101-A som arrangerar cupen tillsammans med Stockholms basketförbund. Förbundet står för all administration, sätter upp lag och bokar hallar etc. Lions står för bland annat tröjor och i år sportdrycksflaskor. Klubbarna betalar 30 kronor per medlem och år i distriktet till Lions Basket Cup. Turneringen pågår från januari till maj, då det är final. Det är pojkar och flickor som deltar i åldern 12 – 16 år.

S

Läs mer på iof1.idrottonline.se

S S ä la

22

LION1.indd 22

2013-08-30 12:40:40


t l

C -

h h e

k t, t

a t

r r

RÖDA FJÄDERN

Nära målet Insamlingsmålet för Röda Fjädernkampanjen till förmån för barndiabetesforskningen kommer allt närmare. Just nu är siffran uppe i 7,8 miljoner kronor. Målet är satt till 13 miljoner. Pengarna kommer att gå till Barndiabetesfonden och dess stöd till forskning om barndiabetes. Under verksamhetsåret 2012-2013 hade Lions insamlingskampanjen till förmån för barndiabetesforskningen under Lions varumärke för nationella insamlingar Röda Fjädern. Insamlingskampanjen är nu avslutad, avslutades vid verksamhetsårets slut, alltså sista juni 2013. För klubbar som fortfarande har pengar som man samlat in men som man inte skickat in går det bra att göra detta fortfarande. - Lions kampanj mot barndiabetes är avslutad, men det är behjärtansvärt om alla som vill fortsätter att stödja kampanjen för forskningen mot barndiabetes så att vi kan lämna över en större summa vid riksmötet i Linköping 2014, säger Jan Granlund som var Röda Fjädern-general.

- Det finns klubbar som har kontaktat oss i arbetsgruppen och vill fortsätta bidra till kampen mot barndiabetes, det är bra. För de som behöver finns det fortfarande broschyrer och pins och igelkotten Sticke att beställa från Barndiabetesfondens kansli, telefon 013-10 56 90, tillägger Jan Granlund. Det var 1965 som Lions första Röda Fjädern-insamling genomfördes, till förmån för bostäder till handikappade. Den kampanjen inbringade 13 miljoner kronor. Den dåvarande TV-profilen Lennart Hyland deltog aktivt i kampanjen därefter, 1969, där TV-tittarna fick bidra till insamlingen. Resultatet där blev 33 miljoner kronor som tillföll cancerforskningen. Sedan har Röda Fjädern-insamlingar skett 1989 – till förmån för astma- och allergiforskningen (64 miljoner kronor), 1999 till förmån för forskningen om åldersrelaterade sjukdomar (11,4 miljoner kronor), 2009 till förmån för hjärnforskningen om beroende (9 miljoner kronor). Sedan kom då den som var förra verksamhetsåret – barndiabetesforskningen.

r

Att arbeta nära vår ledare Barry Palmer ger massor av positiv energi. Visste du att Lions i Calcutta är så stort att staden består av tre Lions distrikt? Barry Palmer var på besök i Calcutta och fick fysiskt vara med när en specialist opererade patienter i en hastighet som vi inte kan drömma om och detta på ett av Lions ägt sjukhus. Lions i Calcutta äger och driver 18 sjukhus i enbart ett av distrikten. Totalt i Calcutta äger och driver Lions 58 sjukhus. Läkaren flög in till Calcutta en gång i månaden och arbetade en vecka i sträck på ett av Lions sjukhus - gratis. När Barry Palmer frågade om läkaren var Lions fick han svaret – Nej. Varför inte? frågade Barry och då blev svaret – Ingen har frågat mig! Vill du bli medlem? Javisst vill jag det! Om man aldrig får frågan, kan man inte heller få möjlighet att acceptera inbjudan. För mig är alla medmänniskor med hjärtat på rätta stället välkomna i vår familj. Må det vara specialläkare i Indien, pensionär i Melbourne, student i London eller LEO i München. Män eller kvinnor, ungdomar eller pensionärer. Alla drar vi vårt strå till stacken och ingen arbetsinsats skall vägas mot någon annans. Alla gör så gott de kan. Låt oss bara bli flera som får känna den värme, som uppkommer när vi gjort en insats i samhället.

r 0 ll

å m

e

ID Kenneths spalt

Sommar är lika med Lions ungdomsläger. I Sverige arrangerades två läger, Camp Småland och Camp Värmland. Totalt deltog 50 ungdomar i åldern 17-21 år från olika länder. Samtidigt deltar svenska ungdomar på läger i andra länder. Syftet med dessa arrangemang är att förverkliga ett av Lions syften: Att skapa och upprätthålla en anda av samförstånd mellan jordens folk.

Kenneth Persson Sveriges Lions representant i Lions internationella styrelse.

23

LION1.indd 23

2013-08-30 12:40:43


NYFIKEN PÅ

En föreningsmänniska – Jag är nog en av de få som faktiskt frågat om jag får vara med i Lions. Jag kände nämligen att jag ville göra något nyttigt för andra människor och samhället. Samtidigt träffa nya människor och ha roligt. Tidningen Lion träffar Lars Kuntze, Sveriges Lions nya ordförande och guvernörsrådets ordförande. Om han fick vara med? Ja, så klart, i Lions Club Oxelösund där han varit med sedan 1995. Att bli ordförande var inte något som Lars planerade, han fick helt enkelt frågan. (Då frågade han inte själv.) Av vem han fick frågan förtäljer inte historien, men han tog sig en funderare, pratade med sin hustru Kerstin och bestämde sig: Ja, det vill han och speciellt då arbeta med att få ingång medlemsutveckling.

– Jag har själv jobbat en hel del med dessa frågor både i klubben, distriktet och i multipeldistriktet, berättar Lars. Lars är numera pensionär, efter en karriär inom IT-branschen, de sista åren med eget företag. Trots att han är pensionär har han inte någon tillvaro som innebär att ”mata duvor på en parkbänk”. Lars är och har varit en föreningsmänniska länge. När han arbetade och hade barn hemma var han aktiv inom idrotten för barnens skull. – Jag var med och startade Haninge hockeyklubb, på den tiden vi bodde i Stockholm, vilket vi gjorde i 20 år. Idag bor de på landet utanför Nyköping.

– Jag tror på att klubbarna genom att göra en verksamhetsplan, där alla medlemmar får uppgifter att ansvara för, kommer att se att klubben därigenom både behåller sina medlemmar och får nya. Men det gäller att klubben ger de nya medlemmarna chansen och både lyssnar och tar tillvara på deras idéer, annars slutar de, säger Lars.

Lars har också varit aktiv inom folkdansen och mycket intresserad av att laga mat och är med i ett kompisgäng som lagar gourmetmat.

Under hans och hans distriktsguvernörers verksamhetsår vill de satsa på att stötta klubbarna och framförallt zonordförande med verktyg för att hjälpa klubbarna med medlemskapet. Alltså det som brukar kallas för GMT (medlemskap) och GLT (ledarskap).

Kerstin och Lars tycker även om att vandra. De går ofta på Sörmlandsleden och även utomlands, som i Tyskland och England. Något som kanske kan behövas efter en gourmetmiddag, som Lars gillar att laga.

– Hemma är det jag som står för matlagningen. Min hustru Kerstin sköter trädgård och målar tavlor och även huset.

R

N i f e

I I L 2 n lo P

D f

Lars är med i ett kompisgäng som lagar gourmetmat. Nu får han som ordförande för guvernörsrådet i Sverige röra i ”Lions grytor”.

24

LION1.indd 24

2013-08-30 12:40:45


VÄRLDEN RUNT

n,

e e

-

vi t

d -

-

s

En ögonläkare från Rumänien som gått kurs på Lions ögoncenter i Prag, undersöker ett barn.

Räddar syn i östra Europa När järnridån föll i östra Europa och Ryssland föll också i mångt och mycket sjukvårdsinrättningar och andra offentliga system. Idag har LCIF och Sight First tagit upp en skärva av det som föll, nämligen ögonsjukvården. I Prag ligger ett Lions ögoncenter bekostat av LCIF (Lions Clubs International Foundation) och pengar från Sight First (Lions och LCIF:s ögonvårdsprogram). Sedan 2002 har 1 120 ögonläkare från 20 länder i forna Sovjet och östra Europa genomgått vidareutbildning där. De som tränar är specialister, ofta gör de detta som volontärer. Ofta ligger Lions ögonsjukhus i länder som Indien och Paraguay, men detta är det första i östra Europa. Doktor Tatiana Ghidirimschi från Moldavien är en av dem som fått träning på Lions ögoncenter i Prag.

Från Bosnien kommer doktor Amra Nadarevic. – Jag har blivit inspirerad och fått massor av nya idéer som jag ska ta med mig till mitt hemland och sjukvården där. Jag är mycket tacksam för möjligheten att få gå kurs hos Lions ögoncenter, säger hon. Lions Club Prague Hartig är involverad och det var klubben som startade samarbete med Charles universitet och sökte stöd från LCIF/Sight First. Under denna sommar har 27 studenter gått på Lions ögoncenter.

p

o sh

on

Li

– Jag har turen att få gå kurser med kunniga läkare. Nu kan jag bättre hjälpa patienterna i mitt hemland, säger hon om sin vidareutbildning.

Keps A-425 160 kr

Mugg G-869 80 kr

Brosch G-931 75 kr

Märke B-8 85 kr Tröja MD-PI 210 kr

Slips A-285 275 kr A-425 160kr

e

Dekal D-168 90 kr

Fler artiklar finns på http://www.lions.se/lionshop Tel: +46-8-744 59 00 E-post: supplies@lions.se

LION1.indd 25

25

2013-08-30 12:40:48


LIONS QUEST

Fotbollsspelare supportar Lions Quest Sport och idrottslag har en förmåga att ena samhällen. Lions Club Sandnes i Norge har tagit fasta på detta sammanhang och fått ett framgångsrikt fotbollslag med sina spelare att bli ambassadörer för Lions Quest. När spelarna pratar med ungdomarna om Lions Quest-relaterade ämnen, ja då lyssnar de på sina idoler. En av Norges Lions Quest lärare, Trond Rekstad, har en son som spelar i Sandnes juniorfotbollslag. Det var Trond som kom på idén och kontaktade Lions Club Sandnes och föreslog ett samarbete för att få ut Lions Quest i skolorna. Klubben, Trond och marknadsdirektören för Sandnes fotbollslag möttes och visst var fotbollslaget intresserat av att bli Lions Quest-ambassadör. Men inte bara det, de vill något mer, de tog gärna på sig att själva bli utbildade

i Lions Quest för att gå ut i skolorna och prata med barnen och ungdomarna.

vi kommer till dem i skolorna, säger en av fotbollsspelarna Björnar Holmvik.

Partnerskapet började i januari 2012 mellan Lions och fotbollsklubben. Idag går fotbollsklubbens spelare ut i skolorna och håller en timmes föreläsning om mobbning, positivt beslutsfattande och om att säga nej till droger med mera. Och barnen/ungdomarna lyssnar. Det är ju deras idoler som kommer till dem i skolan och pratar med dem. Fotbollsidolerna pratar utifrån sina egna erfarenheter.

När fotbollslaget spelar matcher har de på sig matchtröjor med Lions Quests norska logotyp på ryggen och Lions Quest får ha med information i matchprogrammet och på stortavlor.

- Sandnes är en rik kommun som i mångt och mycket lever på olja och oljepengar. Men barnen/ungdomarna har liknande problem med mobbning etc som alla andra barn, säger Trond Rekstad. - Det betyder så mycket för eleverna när

Till idag har Sandnes fotbollslag besökt 10 skolor och ska när 2013 är slut ha besökt ytterligare 10 skolor. Lions Quest i Norge heter officiellt ”Det är mitt val”. Lions Quest är LCIF:s (Lions Clubs International Foundation) program som nått ut till 12 miljoner elever i 82 länder. För att få in pengar till Lions Quest har Lions i Norge en årlig tulpanaktivitet, Lions säljer tulpaner på gator och torg, som år 2012 inbringade 2 miljoner US dollar.

26

LION1.indd 26

2013-08-30 12:40:49

A in

P b

B I s A H

I b

P f

A f d

H


v

å a a h

0 t

t s m r m

NYFIKEN PÅ

Bildtexter Bildtexter Bildtexter Bildtexter Bildtexter Bildtexter Bildtexter Bildtexter Bildtexter

Amanda Heikki och Johseena Norberg från LC Gävle träffade, liksom medlemmar i guvernörsrådet och andra lionmedlemmar, Lions internationella president Barry J. Palmer som var på besök i Sverige.

Presidenten på besök i Sverige Barry J. Palmer heter Lions Clubs Internationals president för verksamhetsåret 2013-2014. Han bor i Australien och är med i Lions Club Hornsby. I Australien stöder Lions många projekt, bland annat ett barncancerinstitut. President Palmers hjärta klappar speciellt för de behövande och främst då barn. Att få in fler kvinnor i Lions är också en fråga som han tycker är viktig, se hans ledare i detta nummer. Hans tema är: Följd dina drömmar, läs mer

om det i hans program i detta nummer. Han har valt det för han menar att många berömda affärsidéer, innovationer och program börjar med just en vild dröm. - För mig är inte drömmar något som kommer i sömnen, utan planer som inte låter dig sova, säger Barry J. Palmer. - Identifiera din dröm och hur du ska göra den verklig. Planera och arbeta för att förverkliga den, säger han. För bra serviceaktiviteter börjar ofta med en dröm. Barry J. Palmer blev medlem av en slump 1976. Han kom i kontakt med LC Hornsby genom ett företag han jobbade med. Han

frågade lionpresidenten, varför frågar du inte mig om jag vill bli medlem? Jag trodde du var för upptagen, blev svaret. Lionskollegor i Australien beskriver honom som en envis person som kan motivera och leda andra. Palmer är född mitt under andra världskriget i Hornsby, utanför Sydney. Skogen var Palmers bakgård med kängurur som hoppade runt. Han träffade sin fru Anne när hon var 15 år och han själv 19. De har tre barn och åtta barnbarn. Australien har 20 miljoner invånare. Drygt 27 000 Lions i 1 249 klubbar.

27

LION1.indd 27

2013-08-30 12:40:49


IP:S PROGRAM

LIONS CLUBS INTERNATIONAL PRESIDENTENS TEMA 2013–2014 PRESIDENT

BARRY J. PALMER

Följ din dröm ”Om du kan drömma det, kan du göra det.” – Walt Disney Martin Luther King sa inte, ”Jag har ett mål”, inte heller ”Jag har en ambition.” De mäktigaste orden i hans berömda tal var ”Jag har en dröm”. En dröm innefattar våra innersta önskningar. Den förkroppsligar vår identitet. Vi känner oss ofta inte kompletta som människor förrän vi förverkligar våra drömmar. Den innovativa och talangfulla danska arkitekten Jorn Utzon hade en dröm om att bygga en struktur som inte bara skulle vara känd för dess estetiska design, utan också en struktur som skulle definiera dess omgivning samtidigt som den trotsade principerna för modern arkitektur. År 1957 fick han sin chans. Hans design av operahuset i Sydney valdes bland över 200 förslag. Det fanns många som inte trodde på projektet och flera berömda arkitekter sade att det var omöjligt. Arbetet började på allvar i mars 1959. Efter många försök och misslyckanden började operahusets skal ta form. Slutligen, efter 14 år, öppnades operahuset för allmänheten 1973. Idag står det som en världskänd symbol för Sydney och Utzons dröm lever vidare som både ett arkitektoniskt underverk och ett perfekt exempel på ”om du kan drömma det, kan du göra det”. Vi har alla förhoppningar och drömmar. Vi går alla igenom tider i våra liv när vi får idéer om saker som vi skulle vilja uppnå under de kommande åren. Det är en naturlig mänsklig tendens att skapa ett ideal som vi vill uppnå i framtiden. Alla bör ha en dröm – en vision – ett mål, och ibland något lika unikt som vårt eget DNA. Utmaningen är tvåfaldig: först att identifiera din dröm och sedan att arbeta på att förverkliga drömmen, för det finns ingenting som är så nedslående som en oföverkligad dröm.

Det är aldrig för sent att hitta sin dröm. Har du hittat din?

2 Drömtidslegenden om de tre systrarna

HJÄLPINSATSER. Det är mer än en dröm, det är vår identitet Vi finns för att hjälpa andra. Detta skiljer oss från andra och definierar oss som organisation. Det är därför vi kan påstå att vi är ”Den globala ledaren inom humanitära hjälpinsatser”. Våra globala servicekampanjer för att engagera ungdomar (augusti), arbeta med blinda och synskadade (oktober), lindra hungersnöden (december och januari), och arbeta på att förbättra miljön (april), förstärker vårt servicerykte, ger klubbar och distrikt ännu en möjlighet att skapa positiv förändring för att förbättra livet för våra medmänniskor. Varje år står våra globala servicekampanjer för över 200 miljoner timmar av hjälpinsatser, med ett direkt inflytande på 16 miljoner människor. Förutom dessa kampanjer, utmanar jag även lionmedlemmar i hela världen att fokusera på att minska fattigdomen genom åtgärder såsom mikrofinansiering och lågkostnadsteknik som kan förbättra liv och göra så att fler nödställda kan bryta fattigdomscykeln och förverkliga sin potential.

4

28

LION1.indd 28

2013-08-30 12:40:51


IP:S PROGRAM

Vår globala påverkan är imponerande, men våra lo-

Lions har stora drömmar och arbetar för att förverk-

kala program – på klubb- och distriktsnivå – är de

liga dessa drömmar. Under de senaste åren bidrog

som verkligen förenar oss med våra respektive sam-

Lions t.ex. till att förbättra läs- och skrivkunnigheten

hällen.

genom programmet för läsinsatser och vi har planterat miljontals träd över hela världen för att förbättra

Nu när vi har 46 000 klubbar över hela världen – i

vår miljö. Både programmet för läsinsatser och träd-

städer, i förorter och i småstäder ute på landsbygden

planteringsprojekten fortgår förstås som program

har vår servicetradition etablerat lionklubbarna som

inom organisationen. Tillsammans med de globala

en avgörande ingrediens i de samhällen de hjälper.

servicekampanjerna hjälper de oss att öka vår räck-

Bara förra året, då endast hälften av våra klubbar

vidd och allmänhetens kännedom om vilka vi är och

använde det nya rapporteringssystemet för service-

vad vi gör. När andra ser lionmedlemmar i arbete vill

aktiviteter, vet vi att vi utförde över 450 000 service-

de dela vår dröm om hjälpinsatser för alla.

VÄNNER OCH FAMILJ kan dela drömmen om att hjälpa andra

projekt, vilket motsvarar 500 miljoner servicetimmar

Undersökning efter undersökning visar ett betydande intresse för att hjälpa till. Men allt eftersom människor får allt mindre ledig tid blir det minimal tid över för frivilligarbete. Frivilligarbetare vill se omedelbara resultat om de ska investera sin fritid i att hjälpa andra. Med andra ord är det inte längre acceptabelt att bara delta i ett möte eller samla in pengar till ett ändamål. Frivilligarbetare vill kavla upp ärmarna och delta i praktiska serviceprojekt för samhället. De vill se att de i slutet av dagen har gjort en betydande insats.

som gynnade över 200 miljoner människor. Det är de lokala lionklubbarna som sponsrar idrottsaktiviteter för ungdomar, bygger parker eller ger stipendier åt studerande. Det är de lokala lionklubbarna som skänker måltider direkt till behövande familjer, eller ser till att det finns mat på hyllorna i den lokala matbanken. När någon behöver ett par glasögon är det den lokala lionklubben som delar ut kuponger. Vi planterar träd. Vi deltar i aktiviteter som förbättrar läskunnigheten. Vi sponsrar utbytesprogram och mentorprogram för ungdomar. Vi hjälper de äldre och mycket mer.

Vi passar perfekt för de flesta som vill hjälpa till på samhällsnivå. Så introducera din lionklubb för din familj, dina vänner och dina grannar. Jag ber lionmedlemmar att under april månad sponsra evenemang för ”Vänner och familj”.

Frivilligarbetare vill tillhöra en organisation som ägnar sig åt

Bjud in din familj och dina vänner att delta i en

godhet – lionklubbar. De vill ha en organisation med erfaren-

av klubbens serviceaktiviteter, ett öppet hus, eller

het – lionklubbar. De vill ha en organisation med global

ett informellt möte såsom en picknick eller en

räckvidd, men lokal inverkan – lionklubbar. De vill tillhöra en

grillträff. Det finns inget bättre sätt att introdu-

organisation som skapar en familjeatmosfär och kamrat-

cera Lions för de som är mindre bekanta med

skap. Återigen – lionklubbar.

den organisation som du har lärt känna och tycker om.

6

”En dröm du drömmer ensam är bara en dröm. En dröm ni drömmer tillsammans är verklighet”

DELA MED DIG AV DRÖMMEN

- John Lennon

Lions Clubs International represente-

När du följer din dröm är det viktigt att vidta åtgärder, främja samar-

rar ett globalt nätverk av ansvarsfulla

bete, skapa drivkraft och våga ta risker. Dela din dröm med andra.

lionmedlemmar. Individer som vill

Engagera varje tillgänglig resurs för att förverkliga din dröm. Arbeta

hjälpa, som engagerar sig i att skapa

hårt, lär dig värdefulla ledarkunskaper, utveckla förtroende och stärk

en värld utan lidande, och som

grunden för vår framtid genom att dra nytta av våra olika webbase-

genom sin obevekliga strävan efter

rade och instruktörsledda utbildnings- och utvecklingsmöjligheter.

att uppnå sina drömmar hjälper

Besök ledarskapsresurscentret på webbplatsen för att få idéer och

andra att förverkliga sina drömmar.

förslag medan du skapar din dröm.

ANSVAR, ERKÄNSLA OCH RÄCKVIDD Som lionmedlemmar är vi alla medvetna om andras behov och känner ett starkt ANSVAR att förbättra våra samhällen. Vi vet alla att ansvar betyder att ta hand om andra, att vara rättvis och pålitlig.

Vi är ett team. Vi delar Lions dröm. Var och en av oss ansvarar inte bara för våra medlemmar, utan även för organisationens framtid. Distriktsguvernörens team arbetar med det globala medlemsteamet (GMT) och globala ledarskapsteamet (GLT) och andra för att stimulera medlemstillväxten genom hjälpinsatser och engagemang, samt identifiera och utveckla inspirerade, effektiva lionledare. De vidtar fokuserade åtgärder så att vår dröm om en

Jag tänker på ansvar som att ta till-

bättre värld hålls levande och

vara på det du har till förfogande, att

blomstrar.

välja, ta kontroll och ha förmågan att

Bra ledare verkar inte i ett vakuum.

personliga val kan du skapa det du

Bra ledare känner till värdet av att ar-

vill uppnå. Det är viktigt att vi är

beta tillsammans och uppnår fram-

medvetna om var vårt ansvar upphör

gång genom samarbete. Det första

och andras ansvar börjar. Vi måste

reagera och vidta åtgärder. Genom

steget på vägen mot effektivt ledar-

låta andra ta ansvar för sina egna

skap är att ha ett team omkring dig som kan hjälpa dig att förverkliga den gemensamma drömmen.

problem och sina egna drömmar Ansvar betyder också att vi måste vidta åtgärder: Att ta ansvar för det som behöver göras och hitta nya sätt att få det gjort. Det betyder att vi måste hänge oss åt att leda, skapa, lösa problem och sedan se till att få saker och ting utförda. Det betyder att vi måste ta risker och

om de ska kunna växa, och vi måste uppmuntra deras drömmar genom att uppmärksamma deras prestationer.

arbeta hårt.

8

29

LION1.indd 29

2013-08-30 12:40:53


IP:S PROGRAM

Att hjälpa andra är en del av vårt arv och vår historia. För att förstå vad det innebär att vara en lionmedlem och hjäpa andra behöver man inte se längre än till Lions Clubs Internationals syften och etik. Fundera över följande utdrag:

FRÅN VÅRA SYFTEN ATT SKAPA och upprätthålla en anda av samförstånd mellan jordens folk.

Jag måste ofta återgå till några av dessa fraser för att påminna mig om hur

ERKÄNSLA är en viktig komponent för medlemmars

Men hur är det med den individuella klubbmedlem-

tillfredsställelse.

men? Den som alltid tar en aktiv roll i serviceprojekt. Den som alltid ringer när en klubbmedlem är sjuk,

Erkänsla är djupt rotat i Lions arv och servicetradition

den som alltid är först med att gratulera andra för

och bör regelbundet införlivas. Snabb erkänsla för

deras prestationer, och den som klubben alltid kan

prestationer och medlemmarnas bidrag håller klub-

räkna med. Du vet vilka de är. Glöm inte att ge er-

ben fräsch och motiverar medlemmarna.

känsla för DERAS prestation. Ibland räcker ett enkelt ”tack” eller ett handslag. Eller varför inte skapa era

Jag har skapat utmärkelser för drömprestationer för

egna klubbutmärkelser – såsom ett certifikat för en

att ge erkänsla åt distriktsguvernörer och deras team,

”okänd hjälte”. Erkänsla och beröm räcker långt för

samt utmärkelser för zon- och regionordföranden.

att hålla moralen hög och skapa en positiv klubbupp-

Dessa utmärkelser är tidsbundna – med möjligheter

levelse för medlemmarna.

att få utmärkelser varje kvartal och de kräver också

ATT GENOM aktiva insatser på olika områden

viktigt det är att dela våra servicedrömmar

bidra till samhällets välfärd.

med andra och utöka vår räckvidd.

ATT UPPMUNTRA duglighet och ansvarskänsla

Det bästa sättet att utöka vår räckvidd är

i affärs- och yrkesliv.

genom att öka antalet medlemmar. Ju fler medlemmar vi har, desto mer hjälpinsatser

FRÅN VÅR ETIKKOD

kan vi utföra. Du förstår – vi arbetar inte för

ATT BETRAKTA min dagliga gärning som ett

medlemstillväxt bara för att öka antalet. Målet

kall och sköta den på ett sätt som skapar tillit

att hjälpa och upprätthålla vår position som

GÖR vänskapen till ett mål, icke ett medel.

Varje hjälpinsats för oss närmare vår dröm.

Sann vänskap fordrar ingenting för egen del och får aldrig göras beroende av ömsesidiga

ALLTID fullgöra mina medborgerliga plikter.

genom en förbättrad klubbatmosfär, kan vi

Att ha nöjda medlemmar är viktigt för att de ska

Uppfylla dem frivilligt genom att ge tid, arbete

stanna kvar. Det är även viktigt när det gäller att

och medel.

medlemmar vet vad det innebär att hjälpa andra. Vi

uppfylla kriterierna för klubbens excellensutmärkelse,

har hjälpt andra genom hjälpinsatser sedan 1917.

Genom att bjuda in nya medlemmar – kvinnor, ungdomar, familj, vänner – och genom att fo-

för utmärkelserna finns på LCI:s webbplats. Klubbar kan få erkänsla för prestationer genom att

världens största humanitära hjälporganisation.

tjänster.

samarbete och framgång på klubbnivå. Kriterierna

utöka vår insatser och vår globala RÄCKVIDD. Lion-

med medlemstillväxt är att öka vår kapacitet

och förtroende.

kusera på att ha tillfredställda medlemmar behålla fler medlemmar och öka vår förmåga att hjälpa andra.

ATT BISTÅ mina medmänniskor i deras svårigheter. De sörjande behöver mitt deltagande, de svaga och nödlidande mitt stöd.

och distriktsguvernörer kan förstås förtjäna excellensutmärkelsen till distriktsguvernörens team. Båda ger

Även om vi alla har individuella drömmar och för-

erkänsla för hjälpinsatser, ledning, ledarskapsutveck-

hoppningar, delar alla lionmedlemmar åtminstone en

ling och klubbtillväxt.

dröm – en värld utan lidande. Men samhällsbehoven fortsätter att växa. Vi måste nå fler och öka vår ka-

10

pacitet för att kunna tillmötesgå dessa behov.

1 av 5 håller vår dröm levande Folk blir medlemmar av flera olika anledningar: �

För att hjälpa sina samhällen

För att vara involverade i ett specifikt serviceprojekt

växt i varje konstitutionellt område. Med andra ord –

PRESIDENTENS TEMA 9

om vi hade behållit bara 1 av 5 medlemmar som lämnade klubben under de senaste fem åren, skulle antalet medlemmar ha ökat betydligt och därmed hjälpt oss att hålla takten med samhällens växande behov.

För att hjälpa tillsammans med vänner eller familj

En positiv klubbatmosfär och meningsfulla serviceakti-

För möjligheten att bli en ledare

viteter är de viktigaste faktorerna för medlemmarna. Det huvudsakliga verktyget för att klubbar ska kunna

Medlemmar väljer att sluta därför att många av dessa

lyckas är klubbens excellensprocess (CEP), som finns

anledningar inte tillgodoses. Det är viktigt att nya

på LCI:s webbplats. Den ger en omfattande handled-

medlemmar känner sig välkomna, och att deras åsik-

ning för en mer meningsfull klubbupplevelse. Två

ter värdesätts. Det är lika viktigt att involvera alla

punkter i checklistan för klubbens excellensprocess

medlemmar i klubbaktiviteter, och att aktiviteter tillgo-

ger speciellt hög avkastning – Utvärdering av sam-

doser klubbmedlemmarnas intressen och önskemål.

hällsbehov och undersökningen ”Hur utvärderar du

Detta kan innebära att hitta nya sätt att hjälpa, uppda-

din klubb”? Om ni utför båda dessa finns det poten-

tera klubbens traditioner, starta nya traditioner och

tial att förbättra klubbens atmosfär och förbättra med-

vara öppen för nya idéer. Det kan också betyda att

lemmarnas tillfredsställelse.

Ett 50/50- förslag för att förverkliga vår dröm

man ser till att alla medlemmar får möjlighet att leda – antingen som klubbtjänstemän eller som ordförande

Sist och slutligen vill vi ju behålla varje medlem och se

för ett klubbprojekt. Det åligger alla lionmedlemmar

våra klubbar fortsätta att blomstra, vilket gör att vi kan

att försöka behålla våra medlemmar.

fortsätta att tillhandahålla de hjälpinsatser våra samhällen har börjat förvänta sig från den globala ledaren

Även om vi har en mycket hög rekryteringsnivå undrar

inom humanitära hjälpinsatser.

jag hur många fler medlemmar vi kan rekrytera och behålla, och hur mycket bättre vi kan göra deras frivilligupplevelse med rätt omsorg, kreativitet och satsning på att ge en meningsfull upplevelse? Det har aldrig varit ett stort problem att rekrytera nya medlemmar. Varje år rekryterar vi i genomsnitt 200 000 nya medlemmar. Men i slutet av året, när slutsiffrorna räknas ihop, är vår nettoökning bara en liten del av det. Varför? Vi behåller helt enkelt inte tillräckligt många av våra medlemmar. Under de senaste fem

Sedan 1987, när den första kvinnan gick med i Lions Clubs International, har kvinnor varit underrepresenterade bland våra medlemmar, men antalet ökar. Kvinnor utgör nu 24,5 % av alla våra medlemmar i världen, även om kvinnor utgör strax över hälften av världens befolkning. Så vi har bara kommit halvvägs mot att nå vår fulla potential. Min dröm är att öka antalet kvinnliga medlemmar med ytterligare 5,5 % under de kommande 12 månaderna, vilket blir 30 % i slutet av 2013-2014. Dessutom vill jag uppnå en 50/50-paritet av män och kvinnor som blir medlemmar i organisationen före vårt 100-årsjubileum.

En ny studie visade att: � 83 % av deltagarna rapporterade att de

fick, förbättrade eller utvecklade sina ledarkunskaper tack vare frivilligarbete och 78 % rapporterade en förbättring av deras kommunikationsförmåga. � Cirka 50 % av deltagarna har varit in-

volverade i frivilligarbete i mer än fem år och 22 % i mer än 10 år. � Nästan 40 % av deltagarna började ar-

beta som frivilligarbetare innan de var 16 år och över 55 % arbetade som frivilligarbetare när de var 30 år. � Över 90 % sade att de arbetade som

som frivilligarbetare därför att det gav dem en känsla av att de gjorde något för att förbättra livet för andra.

åren, om vi hade kunnat minska andelen medlemmar som lämnade oss med 20 %, skulle antalet medlemmar vara nästan 1,5 miljoner, med en positiv nettotill-

PRESIDENTENS TEMA 11

12

30

LION1.indd 30

2013-08-30 12:40:55


IP:S PROGRAM

Studien utfördes av tidningen Womens Way och alla

För att hjälpa oss att dela vår dröm om hjälpinsatser

Bilda nya klubbar

svarande var kvinnor. Är du förvånad? Det borde du

med andra – män, kvinnor och unga, har jag nöjet att

Ett av de bästa sätten som lionmedlemmar

inte vara.

meddela att organisationen har utvecklat ett nytt verktyg – ”Bara fråga! – Handbok för rekrytering av

År 2010 startade Lions Clubs International en arbets-

nya medlemmar”.

har kunnat utöka vår globala räckvidd har varit genom att bilda nya klubbar. Nya klubbar skapar fler möjligheter för samhället och ser-

grupp för kvinnor och familjer för att ta reda på kvin-

viceinriktade personer att engagera sig i pro-

nornas behov i vår organisation. Arbetsgruppen har

jekt som de bryr sig om. Genom att bilda nya

fått fram många resultat och en sak var mycket tydlig

klubbar kan lionmedlem-

– kvinnor utför frivilligarbete av samma anledningar

marna identifiera och tillgo-

som män. Kvinnor går med i Lions av samma anled-

dose behoven i fattiga

ning som män – FÖR ATT HJÄLPA.

områden på sina hemorter. Nya klubbar skapar också

Vi gör framsteg. Det finns fler kvinnor i ledarskapspo-

mångfald genom att locka

sitioner i vår organisation – på klubb-, distrikts- och

till sig nya medlemmar, in-

internationell nivå – än någonsin tidigare i vår historia.

klusive fler ungdomar och

Det är positivt. Men vi kan bli ännu bättre. Vi behö-

kvinnor.

ver fortsätta att göra betydande framsteg mot att Det finns många framgångsberättelser – för

uppnå vårt ultimata mål på 50 % kvinnligt medlem-

många för att räkna upp – där nya klubbar bil-

skap. Kom ihåg – kvinnor går med av samma anled-

dades för att tillmötesgå ett specifikt behov.

ningar som män och lämnar klubben av samma

Nya klubbar ger nya idéer och för med sig nya

anledningar som män. Alla medlemmar vill ha en till-

sätt att tillhandahålla hjälpinsatser. Framför allt

fredsställande erfarenhet av frivilligarbete.

gör de att vi kan nå nya medlemmar, ge dem en möjlighet att ha ett positivt inflytande på

Leo- och lionmedlemmar - dela drömmen om hjälpinsatser Kommer du ihåg när du var 16, 18 eller 21? Kommer du ihåg din första flickvän/pojkvän, läxa eller när du pluggade för din slutexamen? Kommer du ihåg när du började på ditt första jobb, eller när du skapade din första budget samtidigt som du balanserade arbete och familjeliv? Det är en leomedlems liv. Ändå, trots denna extremt händelserika period i deras liv, hittar leomedlemmar tid till frivilligarbete – och placerar ofta andras behov framom sina egna. Leomedlemmar vill ge och påverka. Låt dem vara unga och uppleva frivilligarbete på sina egna villkor. Deras leoerfarenhet räcker långt när de ska besluta om de i framtiden vill följa sina drömmar och fortsätta med sitt frivilligarbete som lionmedlemmar. Våra leomedlemmar har mycket att bidra med. De har lika mycket att lära oss som vi har att lära dem. Vi kan lära oss av deras entusiasm, innovation och påhittighet och vi kan fortsätta att agera som mentorer för att ge vägledning, uppmuntran och erkänsla.

andras liv.

Deras hjälpinsatser

Nu när vi försöker öka vårt arbete med att

rande. Ta tillvara på

skapa nya klubbar är det viktigt att komma ihåg att klubbstorleken spelar roll. En ny LCIstudie visar att klubbar som bildas med minst 25 medlemmar är aktiva längre. Det högre

är unika och inspiredet och fortsätt välkomna dem som medlemmar i lionfamiljen.

antalet medlemmar i en ny klubb förbättrar klubbens livsduglighet och vitalitet. Min dröm är att få nya klubbar att ha 25 eller fler medlemmar och därmed förbättra deras långsiktiga framgång.

14

PRESIDENTENS TEMA 13

Drömmer du på nya sätt? Det finns många sätt att förverkliga vår dröm om att öka vår kapacitet att hjälpa. Ett sätt är genom effektiv PR. I början av det nya århundradet investerade Lions Clubs International flera miljoner dollar i traditionella PR-medier. Vi nådde en extern publik på åtta miljoner personer per år. År 2011 investerade vi bara USD 300 000 men nådde ändå en beräknad publik på närmare 30 miljoner personer. Det är en betydligt högre avkastning. Hur gjorde vi det? Sociala medier. Den utbredda användningen av sociala medier har i grunden förändrat hur människor kommunicerar och delar information. Facebook står nu för 12,3 procent av den tid som människor ägnar på internet jämfört med bara 7,2 procent år 2011. PR är inte längre bara för de professionella. Var och en av våra 1,35 miljoner medlemmar har nu potential att öka offentlighetens kännedom om vilka vi är och vad vi gör – att berätta historien om Lions med passion och övertygelse – genom webbplatser och sociala medier. Men vi har fortfarande lång väg kvar. För närvarande har inte tillräckligt många av våra klubbar webbplatser och sidor på sociala medier. Vi kan bli ännu bättre. Genom vårt e-klubbhus kan varje klubb etablera en närvaro på internet. Jag är glad över att kunna meddela att vi har utvecklat en automatiserad e-klubbhussida för nya klubbar. Från och med i år får en klubb en e-klubbhuswebbplats samtidigt som den får sitt charterbrev. Det är ett bra sätt för nya klubbar att dela sin historia när de börjar sin dröm om hjälpinsatser.

En förbättrad närvaro på internet genom sociala medier och webbplatser gör att vi kan kommunicera snabbare och enklare, samt nå en större publik. Och med en bättre närvaro på sociala medier kan ingen påstå att vi är ”världens bäst bevarade hemlighet”, eftersom vi kan dela med oss av vår berättelse och vår dröm till miljontals andra människor. Några av de bästa framgångsberättelserna kommer från det arbete vi gör genom Lions Clubs International Foundation (LCIF). Genom LCIF kan vi förverkliga drömmar.

Identifiera din dröm. Tro på din dröm. Dela din dröm. Och framför allt – ”Följ din dröm”

Fortsätt drömma

Även om det var svårt och det fanns många hinder i hen-

För många år sedan bodde en utbytesstu-

gare som sa att hon aldrig skulle uppnå sin dröm.

nes väg, gav hon inte upp. Hon lyssnade inte på nejsä-

dent från Indonesien hos oss. Hon hette Meita. En dag frågade jag henne vad hon ville göra med sitt liv. Hon svarade, ”jag vill

Låt inte någon stjäla dina drömmar, eller försöka tala om för dig att drömmar är omöjliga.

Sedan LCIF grundandes år 1968 har organisationen

bli läkare och arbeta med fattiga i mitt sam-

strävat efter att upprätthålla Lions mål för humanitära

hälle”. Vi varken träffade eller hörde av

Vi står inför många utmaningar. Även om vi drömmer om

hjälpinsatser i hela världen. LCIF har beviljat över

henne på över 25 år. När jag blev en inter-

en värld där allas behov kan tillmötesgås, står vår dröm i

nationell direktor fick jag möjlighet att tala

stark kontrast till verkligheten. Men drömmar förverkligas

11 000 anslag på mer än USD 811 miljoner inom de fyra huvudområdena - synvård, ungdomar, katastrofhjälp och andra humanitära insatser.

vid en Lions-kongress i Indonesien. Jag frå-

inte över en natt. Våga drömma, och arbeta sedan hårt

gade om någon av lionmedlemmarna visste

för att förverkliga den drömmen.

vem hon var eftersom vi var i hennes hemstad. Nästa dag när Anne och jag gick ige-

För att fortsätta att förverkliga drömmar för andra är

I slutändan ska du komma ihåg att drömmar ger oss an-

nom lobbyn i vårt hotell kom en ung kvinna

ledning till att förbättra oss. Det spelar ingen roll om du

LCIF beroende av det generösa stöd och samarbete

fram till oss tillsammans med en man och

har stora eller små kunskaper, mer eller mindre karisma

som partnerorganisationer såsom The Bill and Me-

två barn. Hon frågade, ”Är du Barry Pal-

eller talang än någon annan. Det spelar ingen roll alls om

linda Gates Foundation, The Clinton Global Initiative,

mer?” När jag svarade ja sa hon, ”Jag är

du kommer från en fattig eller rik bakgrund. Drömmar

Meita!” Vi var överlyckliga över att få träffa

känner inga gränser, ingen demografi och ingen socioeko-

henne igen och inte alls förvånade över att

nomisk ställning. Det som spelar roll är

hon hade förverkligat sin dröm om att bli

att våga ha drömmar och arbeta hårt

läkare och arbeta med fattiga i sitt samhälle.

för att förverkliga dem.

WHO och myndigheter ger. Men framför allt är LCIF beroende av lionmedlemmarnas kontinuerliga stöd. Tillsammans kan vi hålla drömmar levande för miljontals människor över hela världen.

PRESIDENTENS TEMA 15

SW 3/13

31

LION1.indd 31

2013-08-30 12:40:58


B-posttidning Avsändare: Lions Clubs International, Sverige Geijersvägen 24 112 44 Stockholm

ANNONS Klipp ur hela kupongen och skicka in

Funderar du på att skriva testamente? Med ett enkelt testamente kan du själv bestämma hur ditt arv ska användas. Om du tycker forskning är viktigt så kan du skriva in HjärtLungfonden i ditt testamente. Då stödjer du forskningen för att rädda människor till livet och ge dem fler friska år.

Beställ gärna vår testamentshandledning

så får du veta hur man gör detta på enklast möjliga sätt. Fyll i och posta hela kupongen redan idag eller ring 08-566 242 06 så kommer den kostnadsfritt. Du kan också beställa på www.hjart-lungfonden.se

NAMN

ADRESS

POSTNR

P O S TA D R E S S

Skicka in hela kupongen till Hjärt-Lungfonden, 110 05 Stockholm. Skriv FRISVAR på kuvertet så slipper du portokostnader.

pg 90 91 92 -7 www.hjart-lungfonden.se

LION1.indd 32

2013-08-30 12:40:58

Lion 01 13 14  
Advertisement