__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Nr 6. juni. 2017 www.lions.se

Hjälper syriska flyktingbarn Sid 14-15


LEDARE

Förändringens vindar

Livet består av förändringar. De som endast tittar bakåt eller bara befinner sig i nuet missar framtiden, har president John F. Kennedy sagt. Så är det med Lions också och därför förändrar vi nu vårt serviceinnehåll för att stämma med framtiden.

Vår nya plattform för service (hjälpaktiviteter) växer och blir till hela fem stycken. Vi lägger till diabetes och barncancer. Det som vi jobbat med tidigare fortsätter: Syn, miljö och hunger. Vi kommer också avsevärt att trycka på miljö, jobbar för renare vatten, sanitet och miljövänligare energi.

Vi har valt dessa fem områden efter studier och undersökningar och samtal med Lions och LEOs över hela världen. Vårt mål är att positivt inom dessa områden förbättra livet för 200 miljoner 2021. Det är ett ambitiöst mål och kommer tredubbla vårt humanitära avtryck. Jag vet att Lions över hela världen kommer att klara

På riksmötet och guvernörsrådsmötet

Bob Corlew, Lions Clubs International President

detta, vilket vi brukar göra när vi sätter mål. Vårt koncept för det nya århundradet kommer att storligen öka Lions positiva avtryck humanitärt över hela jorden.

Mattias och Maria Öberg

På riksmötet och guvernörsrådsmötet i Upplands Väsby fattades många viktiga beslut för Sveriges Lions. Vi beslöt bland annat att starta arbetet med att reducera antalet distrikt och att det arbetet ska vara klart senast 1/7 2019. Flera distrikt pratar redan med varandra och det kan gå betydligt fortare än så. Vi beslöt enligt vår nya PR-strategi att vi ska arbeta med renodlade egna insamlingskampanjer vilket innebär att vi lämnar insamlingssamarbetet med Världens Barn samt Radiohjälpen och önskar dem lycka till med deras framtida insamlingar. Vi inrättar en MD riksmöteskommittee som både skriver om arbetsordningen och genomför riksmöten med målet att det ska vara prisvärt med kvalitet för våra medlemmar. Vi inrättar en nationell insamlingsoch informationsdag den 8 oktober. Det var några av alla bra beslut och ni kan läsa om dessa på vår hemsida.

2

Jag och guvernörsrådet vill tacka alla medlemmar och klubbar för ett fantastiskt år och ladda under en underbar sommar så tar vi nya tag igen i höst. Tack! Mattias Öberg Mattias Öberg Guvernörsrådets ordförande 2016-2017


INNEHÅLL

Ledare 2 Nyheter 4 Landet Runt 6 Klubbprojektet 12 14 Vi följer upp Riksmötet 16 Hand in Hand 18 LCIF 20

NÄSTA NUMMER: MANUSSTOPP 15/8 2017. Förstasidesbilden: Syriska flyktingbarn Tidningen Lion är ett officiellt organ från Lions Clubs International. Utges efter tillstånd av The Board of Directors på 21 språk. We Serve/Vi hjälper Vi älskar att hjälpa, vi finns på plats, vi gör det möjligt. Tidningen Lion i svensk version utges av Lions Clubs International, MD 101, Sverige. Redaktör och ansvarig utgivare: Maud Nordell Tidningskommitté: Lars G Andersson, Tomas Johansson och Maud Nordell. Korrektur: Lars G. Andersson.

INNEHÅLL

Trevlig sommar! Sista tidningen innan sommaren bjuder på uppföljning av projektet ”De glömda barnen” som handlar om att Lions hjälper syriska flyktingbarn. Det handlar om lite vad som hände på Lions årsmöte/riksmöte och det handlar om vad LCIF, Lions Clubs International Foundation, gör.

Trevlig läsning i hängmattan! Maud Nordell Redaktör

Lions Clubs International, MD 101, Sverige Geijersvägen 24 112 44 Stockholm Telefon: 08-744 59 00 Till redaktören tryck: anknytning 2 E-post: tidningenlion@lions.se

Tryck: V-Tab. 2017. Posttidning B, medlemstidning.

EXECUTIVE OFFICERS President Chancellor Robert E. “Bob” Corlew, Milton, Tennessee, United States; Immediate Past President Dr. Jitsuhiro Yamada, Minokamoshi, Gifu-ken, Japan; First Vice President Naresh Aggarwal, Delhi, India; Second Vice President Gudrun Yngvadottir, Gardabaer, Iceland; Third Vice President Jung-Yul Choi, Busan City, Korea. DIRECTORS Second Year Directors Melvyn K. Bray, New Jersey, United States; Pierre H. Chatel, Montpellier, France; Eun-Seouk Chung, Gyeonggi-do, Korea; Gurcharan Singh Hora, Si-

liguri, India; Howard Hudson, California, United States; Sanjay Khetan, Birgani, Nepal; Robert M. Libin, New York, United States; Richard Liebno, Maryland, United States; Helmut Marhauer, Hildesheim, Germany; Bill Phillipi, Kansas, United States; Lewis Quinn, Alaska, United States; Yoshiyuki Sato, Oita, Japan; Gabriele Sabatosanti Scarpelli, Genova, Italy; Jerome Thompson, Alabama, United States; Ramiro Vela Villarreal, Nuevo León, Mexico; Roderick “Rod” Wright, New Brunswick, Canada; Katsuyuki Yasui, Hokkaido, Japan. First year directors Bruce Beck, Minnesota, United States; Tony

Benbow, Vermont South, Australia; K. Dhanabalan, Erode, India; Luiz Geraldo Matheus Figueira, Brasílía, Brazil; Markus Flaaming, Espoo, Finland; Elisabeth Haderer, Overeen, The Netherlands; Magnet Lin, Taipei, Taiwan; Sam H. Lindsey Jr., Texas, United States; N. Alan Lundgren, Arizona, United States; Joyce Middleton, Massachusetts, United States; Nicolin Carol Moore, Arima, Trinidad and Tobago; Yasuhisa Nakamura, Saitama, Japan; Aruna Abhay Oswal, Gujrat, India; Vijay Kumar Raju Vegesna, Visakhapatnam, India; Elien van Dille, Ronse, Belgium; Jennifer Ware, Michigan, United States; Jaepung Yoo, Cheongju, Korea.

3


Nyheter

Lions hjälper svältande i Somalia och Kenya Lions Sverige sänder totalt 225 000 kronor till mat och vatten till svältande människor i Somalia och Kenya. 130 000 kronor går till Somalia och 95 000 kronor till Kenya. Pengarna är insamlade av Lions från allmänheten i Sverige och sänds till Lions på plats i Somalia och Kenya. Det är sedan medlemmarna i Lions i Somalia och Kenya som sköter inköp av mat och vatten och distribuerar ut detta till de som svälter. - Vi får sedan fortlöpande redovisning av

4

våra Lions-medlemmar i Somaila och Kenya, så att vi vet att pengarna kommer fram till de som behöver, säger Gunilla Persson som är ordförande för Sveriges Lions Hjälpkommitté.

ten och kunnat bygga skolor med hjälp av pengar från Lions. - Vidare har LC Bossaso i regionen Puntland distribuerat mat och mediciner till runt 100 familjer i Puntland, berättar Mursal.

I Somalia är det LC Muqdishu som levererat mat till drabbade människor som flytt torkar in till Mogadishu – huvudstaden.

Det här är ett exempel på hur Lions arbetar för att hjälpa i världen. Lions till Lions, så att man vet att pengarna når de som ska bli hjälpta. Tack vare Lions nätverk av andra Lions i hela världen, 1,4 miljoner medlemmar i 210 länder och geografiska områden, når Lions hjälp ut snabbt, med precision – man/Lions på plats/ vet i det landet som drabbats vad som behövs, rapportering sker till Lions i Sverige vad pengarna har använts till.

- De har fått ris, mjöl, socker, matolja och dadlar, berättar Mursal Isa, LC Borlänge, som är länken mellan Lions i Sverige och Lions i Somalia. Mursal, som själv kommer från Somalia, är också den som startat lionklubbar i Somalia och mycket mer, som exempelvis sett till så att byar fått rent vat-


Nyheter

5


LANDET RUNT

Visade upp sig

Leksaker

100 års firande

Firande

Räddningsvästar

Mjukisdjur

Lions Club Emmaboda har överlämnat ett antal räddningsvästar till Räddningstjänsten i Emmaboda. Västarna som är i olika storlekar kan lånas av allmänheten utan kostnad. Åke Svensson från Lions överlämnar räddningsvästarna till brandinspektör Håkan Ohlsson.

LC Falun har ordnat uppmuntran i form av mjukisdjur till barn på Falu Lasaretts dagkirurgi.

Lions Ängelholm och Munka Ljungby anordnade en fest på Stortorget i Ängelholm med information om vad Lions gör, samlade in till hjälpkassan och visade Lions katastroftält med mera.

LC Dalby bjöd på kaffe och kaka samt ballonger till barnen, informerade om Lions   och fick 10 personer på en listan som är intresserade att som i första steget hjälpa till när vi behövde arbetsinsats.

6

LC Landskrona/Citadella har handlat en mängd leksaker som man skänkt till Kvinnohuset i Landskrona. Barnen på boendet hade en lång önskelista. Idag har man totalt 17 barn som är mellan 6 månader och 15 år och leksakerna som inköptes tillgodoser allas behov. Pengarna som använts är de medel som insamlats i samband med förra årets Luciafirande.

LC Uppsala Disa firade Lions 100-årsdagsinsamling med att hålla aktiviteter i form av chokladhjul, ballongerna och ansiktsmålning i ett köpcentrum i Uppsala-trakten.


LANDET RUNT

Till cancerforskningen

Samarbete

Firande

Lek för barn

Städning

Påsk-björkar ger pengar

Lions i Hallsberg har städat i sin kommun, längs elljusspår, vandringsleder, runt en sjö och en damm med flera ställen. Mycket skräp plockades och nu hoppas man att det inte ska slängas så mycket skräp hädanefter då det blivit rent och snyggt. På bild Bertil Fredriksson, Barbro Karlsson och Erkki Hartikainen

Lions i Höör har pyntat 550 påsk-björkar som prytt Höörs centrum. Klubbens medlemmar hugger, pyntar, sätter ut och tar in björkarna som sedan eldas upp efter påsk. Detta är klubbens största aktivitet som ger ungefär 100 000 kronor som sedan går ut till välgörenhet.

LC Gammelstad har överlämnat, genom Karl-Östen Sällström på bild, en gåva till Lions Cancerforskningsfond i Umeå. Martin Enqvist från fonden, också på bild, tog emot gåvan. Denna fond har sedan starten för 51 år sedan samlat in mer än 215 miljoner kronor som används för att stödja forskningen mot cancer.

Lions i Grums har firat att klubben fyller 50 och Lions 100 år med en föreställning för barn. Alla barn som ville fick komma upp på scenen och sjunga och dansa i avslutningslåten, tillsammans med Kerstin och Peter, som stod för scenframträdandet.

Lions i Gävle Norra och Hille IF har träffats och funnit att man har en del gemensamt. Det resulterade i att man kunde genomföra en kurs för barn- och ungdomsledare. Kursen är en del i det utbildningsprogram Tillsammans. Syftet var att utveckla det sociala lärandet, fördjupa arbetet med värdegrundsfrågor samt förebyggande arbete mot bland annat mobbing.

För att fira att Lions fyller 100 år bjöd LC Hallsberg på en barn och ungdomsdag lördagen den 6 maj. Det bjöds på hoppborg, ponny ridning, korv och bröd och popcorn bland annat. Det var en blandning av barn och ungdomar från olika länder som kom, även nya invånare till Sverige.

7


LANDET RUNT

Påskpynt

Rullstolar

Stöd till funktionshindrade

Konsert

Till sjuka barn

Stöd

Tillsammans med LC Kalmar har hundratalet förskolebarn pyntat påsk-träd i glada färger. Det är sedan några år en tradition som uppskattas. Barnen gör sina olika dekorationer hemma på förskolan och marscherar sedan tillsammans och pryder trädet med sina saker, sedan blir det fika och till sist reses påsk-björken med alla fina ägg och påskkäringar hängande på grenarna.

Lions Club Lindesberg Kristina har gett bidrag till en teatergrupp för funktionshindrade, Lindesbergs Stjärnorna. Teatergruppen lockar stor publik med sin sång och sina sketcher. Här lämnar Lions Kristinas president Agneta Andersson över en check med årets stöd till den lilla teaterföreningen.

Luleå Lions har skänkt 50 000 kronor till Hjältarnas Hus i Umeå som är ett nytt patienthotell för svårt sjuka barn och deras familjer, så att de kan bo tillsammans under tuffa behandlingar. Luleå Lions president Mats Torstensson överlämnar gåvan till Nordeas kontorschef David Jones som är sponsor och ambassadör för Hjältarnas Hus.

8

Lions Club Kalmar har samlat in över ett hundra rullstolar som de skänkt till Litauen. På bilden packar Sven-Olof Johansson, Christer Gustafsson och Rolf Halle en del av rullstolarna.

Lions Club Lidingö har på nytt anordnat en konsert i samarbete med Lidingö musikskola. Årets artist var Gunilla Barkman som gjorde ett mycket uppskattat framträdande. Då alla deltagare uppträdde gratis kunde hela inträdesavgiften från den fullsatta kyrkan, 45 000 kronor, gå till Solvatten. Foto av Therese Wiberg, wfoto.se

LC Västervik har stöttat Frälsningsarmén och Västervikshjälpen med 10 000 kronor vardera. Det gjordes i samband med julklappsförsäjningen klubben arrangerar. Julklapparna skänks av företag och handlare på orten. Detta blev 230 julklappar som säljs till allmänheten och ger gott tillskott till klubbens hjälpkassa.


LANDET RUNT

Lotteri

Barnhem

Påsk

Bjuder pensionärer

Fika

Jubileumsresa

Lions i Lycksele har varje år ett lotteri som går ut på att gissa när stenen sjunker genom isen på Umeälven. Pengarna som kommer in går till klubbens hjälpverksamhet.

Lions Club Nybro har i många år varit med och pyntat staden till påsk med björkar. Nytt för året var att klubben klär björkarna med pappersband av cellulosa istället för fågelfjädrar. På bilden ses Lions med hjälp av arbetsamma nyanlända färdigställa björkarna.

Överkalix Lions bjöd på fika och delade ut ballonger och pins samt informerade om Lions på lördagen den 6 maj.

Lions i Mönsterås stöttar, tillsammans med den lokala Rotaryklubben, ett barnhem i Indien. Nyligen gav Lions ett bidrag på 10 000 kronor till barnhemmet.

I cirka 25 års tid har Lions Östhammar bjudit ensamma pensionärer på en lunch på påskafton. Man får en matbit, lite trevlig musikunderhållning, samt lotterier. Naturligtvis så bjuder vi på skjuts för de som har det lite svårt att komma på egen hand.

LC Partille har tagit de äldre på trygghets och äldreboenden i Partille kommun på en bussutflykt. Resan avslutades på Jungman Janssons restaurang med sång och underhållning. Partilleklubben fyller 60 år och Lions Firar 100 år och detta firades. Stämningen var på topp och det märktes denna sköna vårdag att Lions gör skillnad för de äldre.

9


LANDET RUNT

Sångstund

Stipendium

Insamling i Skellefteå

Minnesfest

Musikresa

Till Polen

Lions Club Partille har besökt Brattåskärrs Trygghetsboende och bjudit på kaffe och underhållning. Bo-Göran Hallén och Bengt Åkerberg stod för underhållningen och det kändes lite av vår och feststämning.

Lions är samarbetspartner vid ”Motown featuring afro-dite”showen i regi Dröse & Norberg Production, som framfördes i Skellefteå under mars. Insamlingssumman i Skellefteå uppgick till 10 300 kronor och då tillkommer de som skänkt via swish. Alla pengar går oavkortat till projektet ”De glömda barnen”.

LC Sollentuna har bjudit på en musikalisk resa genom Elvis repertoar tolkad med sång och piano. Besökarna fick höra de mest kända och älskade låtarna med många pärlor varvade med kuriosa ur Elvis liv och enastående karriär.

10

LC Sjöbo har delat ut sitt ungdomsstipendium på 5 000 kronor till Bianca Nilsson, gymnastikklubben GK Stjärnan. Stipendiet är en utmärkelse i enlighet med Lions etik och syften genom att “medverka till ökad livskvalitet för sin omgivning genom föredömligt initiativtagande och kreativitet”.

LC Skillingaryd/Vaggeryd har arrangerat en våffel- och minnesfest på äldreboendet Furugården i Vaggeryd. I samband med festen skänkte Museiföreningen och Lions den historiska boken ”Från Waggeryd till Vaggeryd- en vandring i tid och rum”, en till varje avdelning på Furugården.

LC Bräkne-Hoby och LC Sölvesborg har under årens lopp fått utrangerade sängar och sjukhusmaterial från ett sjukhus på orten. Sängarna och sjukhusmaterialet har klubbarna skickat till Litauen och nu även till ett sjukhus i Polen. I den Polska staden Brzeg har sjukhuset där fått 30 sängar som har rönt mycket uppmärksamhet och glädje ibland sjukhusets personal och kommunalpolitiker.


LANDET RUNT

Tullhund

Pub

Till Kronans fritidsgård

Integration

Glasögon

Stipendier

Lions Club Strängnäs har delat ut bidrag till Tullen för att köpa in en ny tullhund, eller narkotikasökhund. Lions bidrar till detta och hundarna gör stor samhällsnytta. Här ses en hund som var på besök hos LC Strängnäs, samtidigt som Tullen fick ta emot bidraget.

Lions Club Trollhättan har skänkt dansspeglar till Kronans fritidsgård. Klubben var där och överlämnade speglarna och spikade upp en liten skylt som talade om att Lions skänkt speglarna. De uppskattades av ungdomarna och en pojke visade upp en skicklig dans

Med 1800 tvättade glasögon kunde LC Upsala Disa sammanfatta kvällens arbete. Varje april är det tradition att hämta glasögon från Uppsalas butiker och att klubbmedlemmarna samlas för rengöring av dessa, paketering och sändning till organisationen Vision för all. Det är en kväll för att Träffas och Trivas och samtidigt göra nytta.

Lions Club Susedalen har sponsrat en PUB-afton på boendet Begonian, Getinge med deltagande av ett 50 tal gäster. Mat, dryck och en musikfrågor blev mycket uppskattat.

Lions i Ulricehamn deltar mycket aktivt i integrationsarbetet i kommunen. En stor mängd flyktingar, främst från Syrien och Afghanistan, är numera bosatta i olika delar av västgötakommunen. En del i detta arbete är att skapa förståelse kring invandringen bland kommunens ursprungliga innevånare.

Lions klubbar i Kalmar-trakten och på Öland, zon 3 i distrikt 101-SM, har gett resestipendier till optikerstuderande för att åka med Lions samarbetspartner Vision For All till Mexico och dela ut glasögon till fattiga människor.

11


integration

Låna en människa På Stadsbiblioteket i Uppsala kan man inte bara låna böcker, man kan även låna en människa. Av de cirka 230 människor som finns att låna är många med i Lions. Låter detta konstigt?Någon form av koppleri? Nej då, så klart inte alls. Det handlar om ett integrationsprojekt som Lions i Uppsala och ett par privatpersoner tagit initiativ till och nu samarbetar med Uppsala Stadsbibliotek om; ”låna en Uppsalabo”.

12

Hela syftet är att föra samman nya svenskar som bor i Uppsala med infödda svenskar. Många som kommit till Sverige kan ha bott flera år i landet (här Uppsala) men har svårt att få kontakt med svenskar. Det man behöver är kontakt för språkets skull, för att förstå kulturen och för att i viss mån bryta isolering. Inger Widerlöv Nilsson, medlem i Lions Club Upsala Disa, var den som först nosade upp idén, från Falun (men där var inte Lions engagerad i projektet) och tyckte att det skulle vara något för Uppsala.

- Jag läste om det och tyckte att det skulle vara ett perfekt projekt att engagera Lions i. Det rimmar verkligen bra med Lions värdegrund, säger Inger. Och det passar särskilt bra just nu med 100-årsjubileumsuppmaningen att satsa på något hållbart i lokalsamhället. Hennes klubb, LC Upsala Disa, tände på idén och det gjorde fler lionklubbar så nu är det ett zonprojekt inom zon 2 i distrikt 101-U. - Vi behövde ett bra och konkret projekt att samlas kring, Låna en Uppsalabo


integration är ett sådant, säger Jan Hallström, LC Uppsala/Sävja. Så här går det till: På Stadsbiblioteket i Uppsala finns det pärmar där personer som vill bli utlånade skriver in att de vill låna ut sig. De skriver sitt förnamn, ålder och intressen, inget mer. Två gånger i veckan är ett bord bemannat på stadsbiblioteket, av Lions och några andra volontärer – 10 volontärer varav 7 från Lions. På bordet ligger pärmarna framme. Då kan låntagare komma och titta i pärmarna och samtala med volontärerna som berättar hur det hela går till när man lånar och lånas ut. - Det är oerhört viktigt att vi berättar vad som gäller. Att vi förmedlar kontakten, att vi bjuder på fika första gången i kaféet intill biblioteket och att det är där låntagaren och den utlånade träffas första gången. Att det enbart handlar om att få träffa någon för att träna svenska språket och utbyta intressen. Att det inte handlar om en ”date”, att det inte är så att den som lånas ut kan ordna jobb och eventuellt bostad med mera, berättar Inger. Träffarna därefter mellan låntagare och utlånad är något som de två tillsammans bestämmer om enskilt. Projektet startade hösten 2016 och har blivit en succé. Hittills har 260 personer lånat, vilket betyder att de 130 lånats ut till 2 låntagare var. Den som lånar och den som lånas

ut måste vara över 18 år. Projektet startade hösten 2016 och har blivit en succé. Hittills har cirka 260 personer lånat, vilket betyder att många Uppsalabor lånats ut flera gånger. Den som lånar och den som lånas ut måste vara över 18 år. De flesta låntagare är män mellan 20 och 30 år. Uppsalabor som lånas ut är mestadels medelålders kvinnor. - Efterfrågan är jättestor på att få någon att låna och vi har brist på personer som vill bli utlånade, speciellt i åldrarna mellan 30 och 50 år och även brist på män som vill bli utlånade, säger Mohamed Mekrami, som är chef på Stadsbiblioteket. En man som är till utlåning och som prövat på är Jan Hallström, Lions. - Två gånger har jag varit utlånad, till en man från Syrien och en från Pakistan. Det är oerhört spännande och intressant, man får höra om livsöden, lära sig om andra kulturer och så ser man också att det är mer som förenar oss människor åt än skiljer oss åt. Precis som i alla umgängen så ska det förstås klicka mellan människorna för att det ska bli fortsatta träffar. I Jans fall har han fortsatt att träffa en av dem. Gunilla Svennbeck, också medlem i Lions (LC Upsala Disa) har varit utlånad 3 gånger. Jag har fortsatt träffa två av dem, det är jättekul att få insikt i andra kulturer, säger Gunilla. Charlie, som bott i Sverige flera år och nu

fått svenskt medborgarskap, men som från början kommer från Palestina, är på biblioteket för att låna en Uppsalabo för första gången. - Jag vill förbättra min svenska, säger han på perfekt engelska. Milen från Eritrea är här för andra gången. Den första hon träffade klickade det inte med, så hon är här nu för att pröva på nytt. - Jag träffar sällan svenskar och vill lära mig språket och kulturen, säger Milen, som utbildar sig till undersköterska. Andra exempel det berättas om är en lionmedlem som varit utlånad och där kontakten fungerar så bra att hon fått en hel familj som regelbundet träffar henne och hennes egen familj. Ytterligare ett exempel är en man 30 år som träffat en kvinna på 72 år och som fann varandra i musiken, den ena spelar cello och den andra fiol. Själva driften av projektet är gratis, tack vare volontärerna. Projektet har fått bidrag från Uppsala kommun som använts till marknadsföring: Banderoll på gågatan i stan, på stortavlor på stan och i broschyrer som bland annat delats ut på SFI = Svenska för invandrare och ett par annonser i lokalpressen. Många gånger är de tillfällen då Lions och projektet fått synas och höras i media, i lokal TV, radio och tidningar. Nu är projektet så känt och intressant att till och med Uppsalas landshövding, Göran Enander, anmält sig och finns nu med i pärmen med personer till utlåning.

13


Vi följer upp

10 kg LEGO till syriska Drygt 1 000 syriska flyktingbarn får gå i skola, tack vare Lions Sverige. 40 familjer får bo i Lions blå tält och har tillgång till dricksvatten och en sanitär anläggning, tack vare Lions Sverige.

Projektet ”De glömda barnen”, för syriska flyktingbarn och deras familjer, som befinner sig vid gränsen till Syrien i Turkiet, tuffar på och fler skolmoduler och bostadstält blir verklighet, tack vare Lions Sverige. - När man ser dessa små varelser komma till sin första skoldag och vet från vilka omständigheter de kommer ifrån, ja då är det rent ut

14


Vi följer upp

flyktingbarn sagt hjärtskärande, säger Leif Niord som är medlem i LC Nossebro och som på plats i Turkiet, ihop med sin hustru Nilgün Niord, medlem i Lions i Turkiet, samt andra Lions från Turkiet, är de som konkret hjälper de syriska flyktingbarnen och deras familjer på plats. Det är pengar från Sveriges Lions som gör denna hjälp möjlig. I flera omgångar har Leif och Nilgün delat ut matpaket och kläder till de syriska flyktingbarnen och deras familjer. Så även nyss. Men projek-

tet har utökats så att pengar från Sveriges Lions också blivit till tält för att bo i och till skolmoduler så att barnen kan få gå i skola. 15 skolmoduler har hittills kommit på plats. Vid den senaste utdelning invigdes en ny skolmodul och även 10 kg LEGO delades ut till barnen. Gissa om de blev glada? Bilderna här visar hur det ser ut.

15


riksmöteT

LEO

Lions riksmöte i 100-årets tecken Riksmötet handlar om det vi gjort och det vi avser att göra. Under 100 år har Lions utfört hjälpinsatser lokalt och internationellt. Lions grundare, Melvin Jones, har uttryckt sig så här: ”Du kommer aldrig långt förrän du börjar hjälpa andra.”

16

- Vi har hjälpt 15 000 syriska flyktingbarn till en bättre vardag, med förnödenheter och med skola. - Detta visar det vi säger: Vi älskar att hjälpa, vi finns på plats, vi gör det möjligt. De här meningarna kan du som medlem ta och fylla på med vad just din klubb gör. Det är ett sätt att kommunicera för allmänheten hur och med vad vi jobbar. Med dessa ord öppnade guvernörsrådets ordförande Mattias Öberg riksmötet som var den 20 juni i Upplands-Väsby, en kommun norr om Stockholm.

Under riksmötet 2017 delades Lions Bragdlejon och Livskvalitepriser ut. Bragdlejon fick Karl Forsman, paralympier som tävlar i simning. Han tog guld i Paralympics i Rio. Vidare fick Ellinor Axelsson Vaughn som tävlar i skytte, också paralympics. Livskvalitepriser gick till Anna Björs, Charlotte Sjöberg och Tomas Granlund. Lejonkronan, Lions pris till klubb ”som under kalenderåret före kommande riksmöte utfört den mest aktningsvärda aktiviteten inom respektive distrikt”*, delades också ut. I år gick Lejonkronan till LC Nossebro, för att det var i


riksmöteT den klubben det hela började, det som idag kal�las för ”De glömda barnen” och som syftar till att hjälpa syriska flyktingbarn som tagit sig över gränsen till Turkiet och lever i gränsområden. Leif Niord är med i LC Nossebro och det är Leif och hans hustru Nilgün, medlem i en lionklubb i Turkiet, som är de som på plats hjälper flyktingarna. Vidare delades kulturstipendium ut, det gick till Gottsundateatern, som jobbar med barn och ungdomar som normalt inte har en naturlig väg in i kulturen. LEO, Lions ungdomsorganisation, var med och hade sitt eget riksmöte. Det var LEO Växjö och LEO Linköping som var representerade. - Vi diskuterar vad vi gör och hur vi ska få fler medlemmar, berättar Emanuel Nuss. - Tyvärr är antalet LEO just nu i minskande antal, vi behöver bli fler. LEO Linköping har en aktivitet där de står utanför mataffärer och ber människor som kommer och handlar om att köpa en matartikel till, som sedan skänks via LEO till människor som har det svårt. Vidare arbetar LEO i Linköping med att hjälpa flyktingar, anordnar andrahands-försäljning och hjälper till vid Lions aktiviteter. LEO Linköping har för närvarande nio medlemmar. LEO Växjö som är knutet till högskolan på orten har 30 medlemmar, på pappret som de säger, och antalet aktiva beräknas till hälften. De hjälper i huvudsak till med Lions aktiviteter på orten. LEO Växjö är en mycket blandad klubb avseende nationaliteter, Kina, Sverige, Litauen, Tyskland och Thailand är representerade. Skälet till att de unga vuxna är engagerade i LEO är tre saker:

LC Nossebro fick pris, Lejonkronan.

- Vi vill hjälpa andra människor och hjälpa till i samhället. - Vi vill via LEO ha ett internationellt nätverk, vilket man får. - Vi vill få ledarutbildning och växa som ledare och människa, vilket också är något man gör genom att vara med i LEO. *Citat från Sveriges Lions Handbok.

17


Hand in Hand

Lions betalar nu pengar till Hand in Hand för att lyfta ytterligare en by i Indien ur fattigdom. Nästan 350 000 kronor betalar Lions till en annan hjälporganisation, Hand in Hand, för att hjälpa fattiga människor i Indien. Sedan några år har Lions och Hand in Hand ett samarbete där Lions betalar in pengar, som man samlat in från allmänheten, och sedan ger vidare till Hand in Hand. Den organisationen i sin tur har som enda syfte att hjälpa kvinnor främst att bli entreprenörer för att på så sätt lyfta ett helt samhälle runt kvinnan eller kvinnorna ur fattigdom. Hand in Hand paketerar olika hjälpinsatser beroende på hur mycket pengar som man som givare ger, se deras hemsida. Det kan handla om stöd till någon kvinna som entreprenör, en skola eller som nu när Lions skänker en hel by. Detta har blivit möjligt genom pengar från klubbar i hela Sveriges Lions genom det beslut på förra årets riksmöte om att klubbarna rekommenderades betala in ett frivilligt belopp till MDs kontor som öronmärks till Hand in Hand. (Förslag 6 från det årets guvernörsråd.)

18

Den största summan av de totalt nästan 350 000 kronorna som Lions nu betalar till Hand in Hand kommer enskilt från Lions Club Sölvesborg. Klubben betalar in nästan 104 000 kronor, självt. Varför gör ni det? - Det rimmar ju med hela Lions idé att hjälpa dem som har det sämst. Vi i Sölvesborg satsar mycket av våra insamlade medel lokalt, till barn, unga och gamla. Vi ville göra något internationellt och tycker att Hand in Hand har ett sådant bra koncept för att hjälpa, hjälp till självhjälp, säger Mia Persson Fröjd i LC Sölvesborg, som var drivande i frågan och fick med sig klubben att satsa. - Vi är jätteglada för att det nu blivit av, fortsätter hon - Vi har dessutom fått mycket bra lokal publicitet kring detta, fyra lokaltidningar bland annat Blekinge läns tidning, SydÖstran och Kristianstadsbladet har skrivit om klubben och beslutet att skänka nästan 104 000 kronor till Hand in Hand.

Om det är nu någon som inte vet så är det den tidigare industrimannen Percy Barnevik som grundat Hand in Hand. Konceptet går ut just på att lyfta människor ur fattigdom genom självhjälp och då främst genom satsningar på kvinnligt entreprenörskap. Man beräknar att ungefär 25 % lever i fattigdom i en av världens största demokratier, Indien. Lions och Hand in Hand har arbetat ihop tidigare. Under 2014 satsade Lions pengar på att hjälpa en by i Indien genom Hand in Hand i ett tvåårigt projekt. Byn heter Karikili och ligger i södra Indien. Fram till idag har Hand in Hand genom sitt arbete skapat mer än 1,6 miljoner jobb och förbättrat livsvillkoren för över 8 miljoner människor.


kongressen

Kallelse till den internationella kongressen I enlighet med Artikel VI, Moment 2, i den internationella arbetsordningen utfärdas härmed officiell kallelse till den internationella kongressen 2017. Vår 100:e internationella kongress kommer att hållas i Chicago, Illinois, USA. Den inleds klockan 9:00 den 30 juni och avslutas den 4 juli. Syftet med kongressen är att välja president, första vice president, andra vice president, tredje vice president och 17 medlemmar i den internationella styrelsen samt behandla andra vederbörligen förelagda ärenden. Chicago är staden där Lions startade 1917, den perfekta staden för vår hundrade kongress. Chicago har vackra stränder, fantastisk arkitektur och ett oräkneligt antal kulturella sevärdheter. Maten är underbar, människorna är vänliga vilket är passande för Lions födelsestad, Lions och deras hjälpinsatser är en del av livet runtom Chicago. De fem dagarna kommer att bjuda på tal från berömda talare, underhållning i världsklass, en berörande fackelceremoni för att markera vårt hundraårsjubileum och självfallet Lions kongresstraditioner såsom den internationella paraden, installationen av vår nya internationella president och tre plenarsessioner som demonstrerar den fantastiska vidden och omfattningen av Lions hjälpinsatser. Al Gore, USA:s tidigare vice president, kommer att vara huvudtalare och Remote Area Medical kommer att tilldelas Lions humanitära utmärkelse 2017. En annan höjdpunkt är tillkännagivandet av vinnarna i fredsaffischtävlingen och uppsatstävlingen.

The Beach Boys, the Charlie Daniels Band, Patti LaBelle, the Blues Brothers Revue, David Archuleta från “American Idol”, the African Children’s Choir och andra fantastiska artister kommer att uppträda under kongressen. Kongressveckan är en fantastisk upplevelse fylld av gemenskap, nöjen och undervisning. Hundraårsjubileets kongress kommer att bli extra minnesvärd. Lions medlemmar kommer att förstå och uppskatta vad Lions har åstadkommit under de senaste 100 åren och hjälpa till att inleda vårt andra århundrade av hjälpinsatser. Undertecknat av mig i Oak Brook, Illinois, USA, den 9 maj 2017. Med vänlig lionhälsning

Chancellor Bob Corlew Lions Clubs Internationals president

Nå ut till unga

Som er internationelle president får jag vara med om mycket och se och lära om mycket som Lions gör över hela världen. Det jag är imponerad av är ungdomarnas entusiasm, energi och idealism.

Vi Lions behöver mer än idag liera oss med ungdomar. Bjud in dem att delta i era hjälpprojekt, lyssna på deras idéer och ta till er, prata inte ned dem, ta dem seriöst. Åk på turné i skolor och använd Lions ungdomsprojekt, såsom fredsaffischtävlingen, för att nå ut till unga människor. För att säga en sliten fras: Det är de unga som är framtiden. Bob Corlew Lions Internationella president

19


LCIF

Detta gör LCIF – humanitär hjälp vid katastrofer med mera. LCIF ökar takten LCIF planerar att öka takten i att bekämpa barnsjukdomen mässlingen över hela världen, man vill satsa US dollar 50 miljoner per år.

LCIF ökar takten i att bekämpa barnsjukdomen mässlingen. LCIF gör det också i tider där det behövs än mer. I nära 50 år har LCIF tack vare Lions hjälpt de svagaste människorna på denna jord. 2018 fyller LCIF 50 år och man tänker fira det med att hjälpa ännu mer och fler; rädda fler människors syn, investera så att fler får rent vatten och hjälpa fler och mer människor vid katastrofer. Här följer några andra historier där LCIF gör skillnad för människor:

Humanitär hjälp Timme efter timme sitter Mary Ndundo böjd över sin symaskin i Nairobi. Hon bor och arbetar i Kibera, ett slumområde i Kenya. Sedan hon fick ett mikrolån, tack vare Lions och LCIF, har hon kunnat utöka sin affärsverksamhet. Hon syr tröjor till skolbarn och hennes hyresvärd har gett henne mer utrymme för sitt företag.

Ndundo är en av flera kvinnor som fått en puff för att få igång eller utveckla sin affärsidé genom mikrolån från LCIF. Genom att kunna göra det kan hon även försörja sin familj. Lions i distrikt 411 A i Kenya samarbetar med ASA i Kenya för att ge dessa kvinnor denna chans.

Ger synen åter I El Salvador, ett fattigt land som terroriseras av gäng, narkotikaligor härjar. Här har familjer med barn som har dålig syn eller riskerar att förlora synen, små chanser att få hjälp. Hälsovården existerar knappt. Men tack vare LCIF har Lions i distrikt D2 kunnat bygga upp en sjukstuga där man kan hjälpa fattiga familjer.

LCIF har gett ett stöd på US dollar 53,601 för att kunna utbilda 28 ögonläkare och andra yrkesgrupper samt bygga en sjukstuga för att hjälpa dessa människor.

Ger hjälp i katastrofer En tyfon drabbade Asien sommaren 2015 och följdes av monsunregn, kraftiga vindar och översvämningar. Miljoner människor förlo-

rade sina hem, el och rent vatten. För att hjälpa gav LCIF genast ett katastrofanslag på US dollar 10 000. Vidare gavs ett anslag till Taiwan på US dollar 200 000 för återuppbyggnad.

20


LCIF

Idrottare med funktionshinder

Inom Lions i USA arbetar man med hälsovård för personer med funktionshinder som idrottar. Programmet heter Special Olympics och finansieras med hjälp av LCIF, Lions Clubs International Foundation. som medlem i Lions. Lions som även stöttar och samarbetar med Special Olympics. Just nu är han ordförande (president) för Garden State Chamipions Lions Club.

Rodenbeck har spelat fotboll sedan 2007 inom Special Olympics.

Här är en intervju med en idrottare som deltar på hög nivå inom Special Olympics och som också är med i Lions. Han heter Steve Rodenbeck och har tävlat i många grenar inom Special Olympics, fotboll, volleyboll, hockey, basketball och tennis. Han har även tävlat för USA i World Games. Steve är aktiv också på sin hemort och då

av kommunikation. I vår klubb har vi bestämt att vi ska samarbeta med andra klubbar i distriktet avseende olika hjälpprojekt.

Har Lions hjälpt dig att bli en bättre ledare inom idrotten eller inom samhället i övrigt? - Ja, genom att vara med i Lions har jag förbättrat mig i rollen som ledare för en grupp och att samarbeta.

Hur kan Lions generellt öka medvetenheten om Special Olympics-programmet som Lions har? - Genom att få andra klubbar som ännu inte deltar i aktiviteten att delta, för att se vilken otroligt skillnad det gör för våra funktionsnedsatta idrottare. - Jag vill säga till alla klubbar, hjälp till i projekt och evenemang för Special Olympics. Det är så väldigt värdefullt och ger så mycket.

Har Lions lärt dig något nytt? - Ja, ledarskap, att arbeta i grupp och vikten

För att läsa mer om Special Olympics i USA, se lcif.org

Varför blev du medlem i Lions? - För att jag ville göra skillnad för människor och förbättra deras liv och vårt samhälle.

Mer om LCIF Under verksamhetsåret 2015-16 har LCIF hjälp mer än 44 miljoner människor i världen. Varje dollar som donerats går till människor som behöver hjälp, såsom Mary Ndundo i början av artikeln. Att höja vårt mål till 50 miljoner US dollar per år, vilket är en ökning med 10 miljoner US dollar, är ett ambitiöst mål. Men tänk om alla medlemmar i Lions gav 10 US dollar per år, då skulle målet vara nått.

21


Styrelsen

Officiellt meddelande Internationella kongressen 2017, Chicago, Illinois, USA Följande ändringsförslag avseende organisationens arbetsordning kommer att föreläggas delegaterna för röstning vid den internationella kongressen 2017.

PUNKT 1: EN RESOLUTION FÖR ATT ÄNDRA BESTÄMMELSERNA GÄLLANDE DEN OFFICIELLA KALLELSEN FÖR ATT TILLÅTA ATT DEN OFFICIELLA KALLELSEN UTFÄRDAS 60 DAGAR INNAN DEN INTERNATIONELLA KONGRESSEN. (DETTA ÄNDRINGSFÖRSLAG KRÄVER MAJORITETSRÖST.) SKALL FÖLJANDE RESOLUTION ANTAS? BESLUTAS ATT, med ikraftträdande från och med verksamhetsåret 2017-2018, ändra Artikel VI, Moment 2 i den internationella arbetsordningen genom att ta bort texten "fyrtio (40)" och ersätta den med "sextio (60)". PUNKT 2: EN RESULUTION FÖR ATT ÄNDRA BESTÄMMELSERNA GÄLLANDE STYRELSEREPRESENTATIONEN SÅ ATT DE STÄMMER ÖVERRENS MED DE SENASTE ÄNRINGARNA I DE INTERNATIONELLA STADGARNA. (DETTA ÄNDRINGSFÖRSLAG KRÄVER MAJORITETSRÖST.) SKALL FÖLJANDE RESOLUTION ANTAS? BESLUTAS ATT, från och med verksamhetsåret 2017-2018, ändra Artikel II, Moment 5, i den internationella arbetsordningen genom att ta bort ordet ”fjorton (14)” på rad 5. PUNKT 3: EN RESOLUTION FÖR ATT TILLÅTA ATT EN INTERNATIONELL DIREKTOR OCH EN VERKSTÄLLANDE TJÄNSTMAN FRÅN SAMMA DISTRKT SITTER I DEN INTERNATIONELLA STYRELSEN SAMTIDIGT. (DETTA ÄNDRINGSFÖRSLAG KRÄVER MAJORITETSRÖST.) SKALL FÖLJANDE RESOLUTION ANTAS? BESLUTAS ATT, ändra Artikel II, Moment 5(c) i den internationella arbetsordningen genom att ta bort texten “, och en direktor”.

22

PUNKT 4: EN RESOLUTION FÖR ATT ÄNDRA GILTIGHETSTIDEN FÖR INTYG SOM GODKÄNNER EN INTERNATIONELL DIREKTOR FRÅN TVÅ (2) TILL TRE (3) PÅ VARANDRA EFTERFÖRLJANDE KONGRESSER, OCH KRÄVA EN VÄNTETID PÅ TRE ÅR FÖR KANDIDATER SOM ÖNSKAR YTTERLIGARE ETT GODKÄNNANDE TILL POSTEN SOM INTERNATIONELL DIREKTOR EFTER DEN INLEDANDE PERIODEN, SAMT KRÄVA EN VÄNTETID PÅ TRE ÅR FÖR EN KANTIDAT TILL POSTEN VICE PRESIDENT EFTER TVÅ PÅ VARANDRA EFTERFÖLJANDE GODKÄNNANDEN. (DETTA ÄNDRINGSFÖRSLAG KRÄVER MAJORITETSRÖST.) BESLUTAS ATT, ändra Artikel II, Moment 4 (a), andra stycket i den internationella arbetsordningen genom att ändra giltighetstiden för ett godkännande från två (2) till (3) på varandra efterföljande kongresser genom att ta bort ordet “två (2)” och ersätta det med ordet “tre (3)”. BESLUTAS VIDARE ATT, ändra Artikel II, Moment 4 i den internationella arbetsordningen genom att lägga till ett nytt stycke (c) enligt följande: Intyg om godkännande av kandidat till posten internationell direktor skall vara giltigt i tre (3) på varandra efterföljande kongresser förutsatt att kandidaten i övrigt är kvalificerad att bli vald. Om kandidaten inte blir vald under den inledande giltighetstiden måste kandidaten vänta i tre (3) år innan kandididaten kan ansöka om ett nytt godkännande. Intyg om godkännande av kandidat till posten tredje vice president ska vara giltigt under tre (3) på varandra efterföljande kongresser förutsatt att kandidaten i övrigt är kvalificerad att bli vald, med högst två (2) på varandra efterföljande godkännanden. Om kandidaten inte blir vald under de två (2) på varandra efterföljande perioderna måste kandidaten vänta tre (3) år innan kandidaten kan ansöka om ett nytt godkännande.


Styrelsen Delegatformulär Delegatformulär Delegatformulär Klubbdelegater till Lions internationella kongress 2017 kan utses på ett av följande sätt: Klubbdelegater tillpå Lions internationella kongress kan utses på ett av följande sätt: • Logga in MyLCI >>> Min lionklubb >>>2017 Delegater vid internationell kongress Skicka in detta formulär LCI:s huvudkontor genom att nedan. Klubbdelegater tillpå Lions internationella kongress kan utses på ett avadressen följande sätt: •• Logga MyLCI >>>till Min lionklubb >>>2017 Delegater vidanvända internationell kongress En bekräftelse på delegatuppdraget kommer att skickas till klubbdelegaten. Om delegatens •• Skicka detta formulär LCI:s huvudkontor genom att adressen nedan. e-postuppgifter saknas kommer Logga in på MyLCI >>>till Min lionklubb >>> Delegater vidanvända internationell kongress bekräftelsen att skickas till klubbtjänstemannen. En bekräftelse delegatuppdraget kommer att skickas till klubbdelegaten. Om delegatens • Skickapå detta formulär till LCI:s huvudkontor genom att använda adressen nedan. e-postuppgifter saknas kommer bekräftelsen att skickas till klubbtjänstemannen. En bekräftelse på delegatuppdraget kommer att skickas till klubbdelegaten. Om delegatens e-postuppgifter saknas kommer Klubbnummer: bekräftelsen att skickas till klubbtjänstemannen. Klubbnamn: Klubbnummer: Klubbens ort: Delstat: Land: Klubbnamn: Klubbnummer: Klubbens ort: Delstat: Land: Klubbnamn: Delegatens medlemsnummer: Klubbens ort: Land: Delegatens (för-, mellan- och efternamn): Delstat: Delegatens namn medlemsnummer: Delegatens e-postadress: Delegatens namn (för-, mellan- och efternamn): Delegatens medlemsnummer: Delegaten föredrar följande språk på röstsedeln: Delegatens e-postadress: Delegatens namn (för-, mellan- och efternamn): Delegaten föredrar följande språk på röstsedeln: Delegatens e-postadress: Godkännande klubbtjänsteman: (Välj en) Klubbpresident Klubbsekreterare Delegaten föredrar följande språk på röstsedeln: Tjänstemannens medlemsnummer: Godkännande klubbtjänsteman: (Välj en) Klubbpresident Klubbsekreterare Tjänstemannens namn: (för-, mellanoch efternamn): Tjänstemannens medlemsnummer: Godkännande klubbtjänsteman: (Välj en) Klubbpresident Klubbsekreterare Tjänstemannens namn: namnteckning: Tjänstemannens (för-, mellan- och efternamn): Tjänstemannens medlemsnummer: Tjänstemannens namnteckning: Tjänstemannens namn: (för-, mellan- och efternamn): Skicka in formuläret senast den 1 maj 2017 till: nd Tjänstemannens namnteckning: Member Service Center – Lions Clubs International – 300 W. 22 St. – Oak Brook, IL USA 60523 Skicka in formuläret senast den 1 maj 2017 till: Fax 1-630-571-1687 MemberServiceCenter@lionsclubs.org Tel 1-630-203-3830 nd Member Service Center – Lions Clubs International – 300 W. 22 St. – Oak Brook, IL USA 60523 in formuläret den 1 maj 2017 till: 1-630-203-3830 Fax skicka 1-630-571-1687 Klubbar MemberServiceCenter@lionsclubs.org som använder dettaSkicka delegatformulär för senast attTel utse sina delegater måste formuläret till det nd St. – Oak Brook, IL USA 60523 Member Service Center – Lions Clubs International – 300 W. 22 internationella huvudkontoret innan den 1 maj 2017. MemberServiceCenter@lionsclubs.org Tel 1-630-203-3830 Fax 1-630-571-1687 Klubbar som använder detta delegatformulär för att utse sina delegater måste skicka formuläret tillformuläret det Om du inte har möjlighet att skicka in formuläret innan den 1 maj 2017 ska du ta med det undertecknade internationella huvudkontoret innan den 1 maj 2017. och ett ID-kort till kongressen. använder detta in delegatformulär för den att sina delegater måste skicka formuläret det Om duKlubbar inte harsom möjlighet attanvänder skicka formuläret innan 1klubbdelegater maj 2017 ska du ta med det Klubbar som MyLCI måste utse sinautse senast den 28undertecknade juni, 2017. tillformuläret internationella innan den 1 maj 2017. och huvudkontoret ett ID-kort till kongressen. Om du inte harKlubbar möjlighet attanvänder skicka in formuläret innan maj 2017 ska du ta med det formuläret som MyLCI måste utseden sina1klubbdelegater senast den 28undertecknade juni, 2017. och ett ID-kort till kongressen. Klubbar som använder MyLCI måste utse sina klubbdelegater senast den 28 juni, 2017.

2017 CNV-DF_SW 2017 CNV-DF_SW 2017 CNV-DF_SW

23


B-posttidning Avsändare: Lions Clubs International, Sverige Geijersvägen 24 112 44 Stockholm

Världen Runt

Bekämpar fattigdom Även om Indien har den snabbast växande ekonomin i världen har också landet många fattiga. Hälften av befolkningen beräknas sakna egna hem att bo i, ännu fler saknar sanitet och flera saknar utbildning. Lions i Irland, tillsammans med Lions i Indien och LCIF samarbetar och ger ut mikrolån till kvinnor på indiska landsbygden, ungefär på samma sätt som Hand in Hands framgångsrika koncept.

Lions i Indien har fått ett anslag från LCIF på US dollar 50 000. Detta har gått till mikrolån till kvinnor, som startat små företag. Någon köper en ko som kan ge mjölk som hon säljer, en annan har köpt en symaskin och syr kläder som hon säljer och en tredje har startat en liten kiosk där hon säljer drycker och snacks till lokalbefolkningen. Kvinnorna får ta ett lån på ungefär US dollar 366, som de sedan betalar tillbaka med en procents ränta i 25 månader. Lions är involverade i varje steg, från att skriva lånehandlingar till utbetalning, träning i budgetering och utveckling av företagen.

En kvinna som fått Lions mikronlån är Lourdu Mary. Hon bor i en by med sina två barn, utan elektricitet och rinnande vatten. Hon använde pengarna till att köpa en ko vars mjölk hon säljer till byborna. Det gör att hon kan betala skola för sina barn och ha till de nödvändigaste utgifterna. Sedan LCIF startade med mikrolån 2014 har LCIF gett stöd till sex projekt i Indien, Sri Lanka, Nepal, Irland och Kenya på totalt US dollar 75 000. Mer än 1 200 lån har beviljats. För att läsa mer om mikrolån från LCIF, se lcif.org

Profile for Lions Clubs International MD101

Tidningen Lion nr 6/2016-2017  

Det senaste numret av Sveriges Lions officiella tidning.

Tidningen Lion nr 6/2016-2017  

Det senaste numret av Sveriges Lions officiella tidning.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded