__MAIN_TEXT__

Page 1

UTFLYKTER GALLERI TEATER MAT&DRYCK KULTUR

NUMMER 4 • 2018

Sverige magasinet Sveriges STÖRSTA tidning

om turism och nöjen

Tema

Musik,Opera & Festivaler

Visfestival på Holmön Musikal med Per Gessles musik Västerås – en av landets äldsta städer

LÄDERLAPPEN Anders Larsson gör succé på Wermland Opera


Upplev Sveriges största konstglassamling. Spännande utställningar. Familjeaktiviteter. Glasblåsning i hyttan. Shopping. Fika. Storgatan 5 , 360 65 Boda glasbruk 0471-249360, www.theglassfactory.se, info@theglassfactory.se


Underbara resor med Go Slow! Skottland, den vilda skönheten Följ med på vår resa där vi besöker whiskydestilleri, åker båt på Loch Lomond, ser Mackintoshs verk i Glasgow, besöker det nya V&A museum i Dundee, vandrar på the Royal Mile i Edinburgh och lite till!

Umbrien, en smakrik resa i Italiens gröna hjärta Det klassiska Umbrien med sina medeltida byar omgivna av lantlig miljö och en matlagningskonst som är omtalad för sin utsökta enkelhet. Vi besöker Assisi, Spoleto, Spello och Montefalco, njuter av skönhet i forntida arkitektur och konst samt regionens olika delikatesser.

Västerbotten, en kul-tur-resa från kust till fjäll Ett leende landskap som bjuder på fjäll, skogar, forsar och havskust men också ett mångbottnat kulturliv och prisbelönt gastronomi. Matprofilen Ella Nilsson är vår ciceron.

Läs mer på www.goslowtravel.se För kontakt: 08-717 90 70 eller info@goslowtravel.com


A A LT E M V I T S E

2018:

AND E L P P EO ES R U T CREA

F

VÄLKOMMEN TILL SVERIGES MEST SAMTIDA OPERAFESTIVAL

5 –7 JULI ACA DEMY WEEK FRÅN 2 JULI

HA LMSTA D • LAHOLM

info & biljetter hallandopera.se


»Dido & Aeneas – Offend the Gods and Love obey« samt Den Förbjudna Stadens orkester från Beijing 15 augusti 19.00 Tomtens kalkbrott, Falköping

Bachs solocellosviter med Mime Brinkman 16 augusti 19.00 S:t Olofs kyrka, Falköping

Dolcezza di Morte med Göteborg Baroque 17 augusti 19.00 Varnhems klosterkyrka

Maskeradbal med Höör Barock 18 augusti 18.00 Kråks herrgård, Skara

Sommarnattskonsert med trumpetare 18 augusti 22.00 Skara Domkyrka

»Then Svenska Mässan« med Göteborg Baroque 19 augusti 18.00 Varnhems klosterkyrka Biljetter från 1 maj

www.vallebaroque.se


Upplev Andris Nelsons och Gewandhausorchester Leipzig – Unikt gästspel på Malmö Live! Mästerlige Andris Nelsons leder den anrika orkestern i höstens mest spännande konsert. Under turnén som kröner orkesterns 275-årsjubileum ger Gewandhausorchester Leipzig en exklusiv konsert på Malmö Live torsdagen den 11 oktober 2018 under ledning av stjärndirigenten Andris Nelsons. Orkestern framför Mahlers magnifika Symfoni nr 5 och Nobody knows the trouble I see av Zimmermann. Solist under gästspelet är Håkan Hardenberger – rankad som världens bäste trumpetare.

*Biljettpris: 100-995 kr. Grupprabatt 15% vid bokning av grupp om minst tio personer. Biljetter på malmolive.se

OKTOBER

11

TORSDAG 19:00


ANNONS

ANNONS

RELEVANS.NET

M

BLI VÄN MED DIN PROSTATA

Cernitol Novum kan hjälpa män med prostatabesvär

Frekventa trängningar, svårigheter att kissa och efterdropp orsakade av en godartad prostataförstoring är vanliga problem för många män över 50 år.Men prostatabesvären behöver inte styra och begränsa tillvaron. Med Cernitol kan du erhålla god hjälp mot dessa besvär och få tillbaka friheten i vardagen. Cernitol Novum är ett växtbaserat läkemedel med avsvällande och antiinflammatoriska egenskaper. Läs bipacksedeln noga före användning. För mer information, se fass.se. Kontakta läkare innan behandling för att inte missa eventuell bakomliggande allvarlig sjukdom (prostata- eller urinblåsecancer). Om besvären förvärras eller kvarstår i mer än 6 månader ska läkare kontaktas för förnyad bedömning. AB Cernelle, telefon 042–69 230.

av frekventa trängningar såväl dag som natt, svårigheter att kissa med en känsla av ofullständig blåstömning samt irriterande efterdropp. Ofta beror problemen på en förstorad prostata. För många resulterar det i såväl störd nattsömn som en evig jakt efter närmsta toalett. Problemen uppfattas ofta som en naturlig del av åldrandet och något man får leva med i det tysta. Endast ett fåtal män väljer därför att behandla sina symptom idag, trots att effektiv behandling finns. I Sverige beräknas minst 25 procent av alla män mellan 55-75 år ha så mycket besvär på grund av godartade förändringar i prostatan att de behöver en aktiv medicinsk behandling. Cernitol Novum är godkänt som ett receptfritt växtbaserat läkemedel i Sverige för behandling av godartad prostataförstoring. – Cernitol har avsvällande, inflammationshämmande effekter på prostatan och verkar avslappnande på urinrörets muskulatur, vilket gör blåstömningen lättare och toalettbesöken färre, berättar Ken Tinebo, VD på Cernelle. Cernitol har funnits på marknaden i över 60 år och med mer än 50 miljoner dygnsdoser per år är Cernitol ett av världens mest använda läkemedel vid godartade prostatabesvär. Nyligen godkändes Cernitol för behandling av godartad prostataförstoring i Frankrike och målet är att kunna nå ut till ännu fler. – Vi vill att Cernitol ska vara en naturlig rutin och hjälp i vardagen, som lindrar prostatabesvären och ger män en bättre vardag och ett friare liv, säger Ken Tinebo. ånga män besväras

Läs mer om Cernitol Novum på cernitol.se


LISA FÄRSK FISK OCH MAT ONLINE

Hur mycket vi än ser att du besöker oss i Östermalmshallen så förstår vi också att din tid inte alltid räcker till. Det är därför Lisa Elmqvists e-handel finns. Med fantastiska färska råvaror, färdiglagat, fisk, kött, menyer, matkassar, presenter, recept, förslag med mera så kan du handla on-line och få leverans till bostaden, kontoret, jobbet eller t o m utomlands. Vår e-handel, Mat Online, hittar du genom vår hemsida: lisaelmqvist.se. Det är lätt och lustfyllt att handla där, precis som vi vill att det ska vara hos oss i verkliga livet. Och tro inte att kunskapen och kvaliteten uteblir bara för att du handlar på nätet. Tvärtom, den finns där dygnet runt. När det passar dig.

www.lisaelmqvist.se


SUDERSAND Fårö, Gotland

Sudersand Resort är Fårös största semesteranläggning. Boende för alla - camping, hotell, stugor, strandvillor m.m. Det finns bl.a. en stor lekplats för barnen, pool, äventyrsgolf samt en 3 km lång & fantastisk sandstrand! Läs mer på vår hemsida och boka ditt boende idag!

www.sudersand.se | 0046 (0)498 223536


”Get used to being noticed”

W W W. J O S E F I N C U M M I N G S .C O M INSTAGR A M: @JOSEFINCUM MINGS


24 Innehåll 36 82

LÄDERLAPPEN Anders Larsson gör succé i Johan Strauss’ klassiker på Wermland Opera.

Nummer 4 • 2018

UNIKT GÄSTSPEL I MALMÖ Världsdirigenten Andris Nelsons och Gewandhausorchester Leipzig kommer till Malmö Live i höst. Boka biljett redan nu!

55

KREATIVITET I BRUKSMILJÖ En av landets äldsta städer har tagit industriarvet in i modern tid. Välkommen till Västerås.

74 PUERTO DE MOGAN Pärlan på Gran Canaria. Blomsterprakt och härlig mat i öns mysigaste hamnkvarter.

94 108

MYSIGA HOTELL PÅ 40 PLATSER En brokig samling av anrika slott, pampiga herrgårdar, charmiga värdshus och snygga designhotell. Countryside Hotels är en riktig godispåse.

ANNA BÅGSTAM Under dagtid är hon jurist i Sveriges Riksdag. På kvällarna skriver hon flyfotad spänningslitteratur. Möt en debutant med en plan.

NATIONALMUSEUM I JÄMTLAND Söndag 17 juni slår Nationalmuseum upp portarna i residensstaden Östersund. Ytterligare en anledning att besöka Jämtland Härjedalen! SVERIGEMAGASINET

13


Ledare

April är som torsdag April. Smaka på ordet. Första kvartalet är undanstökat. Vintern är formellt sett över – nu kommer våren! Hurra! Och sen blir det sommar!! Njaaää … kanske inte riktigt. April kan faktiskt vara riktigt lögnaktig – i synnerhet för oss som bor i södra Sverige. Ena dagen regnar det, andra dagen snöar det, tredje dagen är det slaskigt, fjärde är det glashalt och på den femte dagen skiner solen som om den aldrig hade gjort något annat. Och varje gång solen nyvaket kikar fram bakom en molnkant så är det precis som allt är förlåtet. Vi kastar av oss vinterkläderna, återuppväcker cyklarna från sin vinterdvala och skenar iväg på morgonen med ett brett leende på läpparna. – Nu är våren här! frustar vi glatt i den bitiga motvinden. Nu är det bara en tidsfråga innan sommaren kommer på allvar! Riktigt så enkelt är det alltså dessvärre inte. Dagen efter kan temperaturen helt omotiverat sjunka under nollan igen, och vi får vackert bita ihop och rota i källaren efter dunjacka och mössa igen. Trädgården beter sig också lite irrationellt. Ena dagen svämmar rabatterna över av snödroppe, vintergäck och krokus, för att nästa dag gömmas under ett dödsbringande istäcke. Men ändå. April är lite grann som torsdag. Det är inte riktigt helg, men vi har den i sikte. Lite tålamod bara, så kommer våren och det börjar dofta syrén i varenda trädgård. Och sen blir det faktiskt en lång och härlig sommar. Hur overkligt det än kan låta idag. Vi önskar dig en härlig vår och trevlig läsning. Var du än befinner dig!

Tony Manieri, vårälskare


Sverige magasinet Sveriges STÖRSTA tidning

om turism och nöjen

APRIL 2018 Post-/besöksadress: Grindsgatan 27, 118 57 Stockholm Webb: magasingruppen.se E-post: info@magasingruppen.se Fakturaärenden: faktura@magasingruppen.se Beställning av enstaka exemplar: ex@magasingruppen.se

Redaktion redaktionen@magasingruppen.se Om du vill nå en enskild medarbetare: (respektive) fornamn@magasingruppen.se REDAKTÖR & ANSVARIG UTGIVARE: Marie Tillman

Veganchoklad – smakar och gör gott! För dig som bryr dig lite extra. Allt fler upptäcker vår naturligt goda veganchoklad.

FORMGIVNING: Tony Manieri PROJEKTADMINISTRATION: Charlotte Lindmark SKRIBENTER: Torbjörn Karlgren, Charlotte Lindmark (CL), Marie Tillman (MT), Tony Manieri (TM), Anna Ekberg (AE), Rebecca Manieri, Olivia Collin, Birgitta Jacobsson, Christina Gutiérrez Malmbom OMSLAG: Läderlappen FOTO: Mats Bäcker

Marknad och försäljning SÄLJCHEF: Marie Tillman Tel: +46 (0)707 17 30 50 marie@magasingruppen.se PROJEKTLEDARE: Charlotte Lindmark Tel: +46 (0)706 25 71 78 charlotte@magasingruppen.se ANNONSSÄLJARE: Sara Ericsson Tel: +46 (0)766 08 09 07 sara@magasingruppen.se Reidar Tillman Tel: +46 (0)708 19 80 70 reidar@magasingruppen.se Jona Näs Tel: +46 (0)735 63 22 18 jona@magasingruppen.se Sverigemagasinet produceras och ges ut av Lännersta Industrier HB, Stockholm TRYCK: Printall, Estonia OM SVERIGEMAGASINET: Sverigemagasinet är en vid Patent- och Registreringsverket registrerad periodisk skrift med utgivningsbevisnummer 31263. Sverigemagasinet finns på Skavsta flygplats, hotell och turistbyråer över hela Sverige och distribueras en gång i månaden. Den som tillställer tidningen material anses medge digital lagring och publicering. Sverigemagasinet ansvarar ej för insänt, ej beställt material. Pristagare ansvarar själva för eventuell beskattning av vinster i tidningens tävlingar. Citera oss gärna, men ange källan, tack.

SVERIGEMAGASINET

www.green-star.se

SVERIGEMAGASINET

15


Noterat Malmös vildaste ställe

Välkomna in på en exotisk rundvandring i en tropisk värld mitt i Malmö. Malmö Reptilcenter är 500 kvadratmeter djungel. Djurparker har en viktig roll i dagens samhälle för att öka förståelsen för djur och natur. Terrariet i Malmös folkets park öppnade 1983 och har gjort sig känt för sina goda avelsresultat. Det går att boka guidade turer för skolor och övriga sällskap som möhippor och svensexor. Malmö Reptilcenter erbjuder också företag och privatpersoner att bli fodervärdar i deras utställning. RED www.malmoreptilcenter.se

Slappna av i Skultuna Centralt beläget i Mälardalen, ligger ett av Västmanlands största turistmål: Skultuna. En dryg mil norr om Västerås.  En vackert bevarad bruksmiljö, där svensk mässing tillverkats i närmare 400år. År 1607 startade Skultuna mässingsindustri av kung Karl IX, något som senare visade sig bli grunden till Skultuna mässingsbruk. På mässingsbruket finns Museum och fabriksbutiker väl värt ett besök! Stanna över natten på det anrika Skultuna Brukshotell som under de senaste åren varsamt renoverats till en inbjudande Hotell- och konferensanläggning med både en välrenommerad bar med ca.200 single-malt whisky och en hemtrevlig restaurang. På hotellet kan man idag njuta av både fika, lunch och fina festmiddagar. Hotellets senaste tillskott – en mysig relaxavdelning - inkluderar två olika sauna, badkar och en utomhusjacuzzi med egen trädgård och lusthus. På hotellet kan man numera även beställa massage av en certifierad Thai-massör. Hotellets hemtrevliga atmosfär kan varmt rekommenderas för vila och avkoppling. RED   www.skultunahotell.se www.skultunafabriksbutiker.se

Livet är en Dylanlåt Dylansällskapet spelas fram till den 5 maj på Intiman i engelska parken i Malmö, vägg i vägg med Malmö Opera. Det är en dramakomedi om några män i panikåldern som förts samman av kärleken till Bob Dylan. Pjäsen är skriven av Dennis Magnusson (som skrivit både för teater och TV och film tidigare) Att döda ett tivoli och Zlatans leende, är exempel på två av hans pjäser som spelats på Malmö Stadsteater. I rollerna ser vi Göran Dyrssen, Hans-Peter Edh, Erik Olsson och Håkan Paaske. Markus, Konrad och Bror träffas tre gånger om året för att prata om deras husgud – Bob Dylan. De lagar mat, dricker vin och dyrkar idolen. Allt i livet kan förklaras med en Dylanlåt. De vet till och med vilken Dylanskiva som kvinnorna i deras liv representerar. Bob Dylan följer männen genom livet, genom skilsmässor, medelålderskriser, nya kärlekar, och oväntade dödsfall. De håller stenhårt fast vid Dylan, trots att allt annat faller. En dag kommer en fjärde medlem med på middagen, Erik. Han ska träffa Dylan veckan därpå innan en konsert, han har betalat dyra pengar för att skaka hand med mästaren … RED FOTO: Malmö Stadsteater

16

SVERIGEMAGASINET

www.malmostadsteater.se/dylansallskapet


Noterat Det hettar till i sommarnatten Är du ute på vägarna i sommar? Fortsätt förbi gränsen till staden Raseborg i Finland. Raseborgs stad ligger en timme från Helsingfors och Åbo. Du tar dig dit med bil buss tåg eller båt. Staden bjuder på storslagna skärgårdsvyer, idyllisk småstadsatmosfär och unika, välbevarade gamla järnbruk. Höjdpunkterna under sommaren är sommarteatrarna vid Raseborgs slottsruin och Svartå Slott, antikmarknaderna i Fiskars och Billnäs och inte att förglömma Ekenäs sommarkonserter. Raseborgs Sommarteater är den största sommarteatern i Svenskfinland med över 1000 fasta sittplatser. I år presenteras musikalen West Side Story, som är en modern version av William Shakespeares Romeo och Julia. Från de allra första tonerna till de sista andetagen är West Side Story en fantastisk kärlekssaga. Berättelsen om ett kärlekspar som försöker klara sig i en värld av hat, våld och fördomar är en av de mest nyskapande, hjärtskärande och betydelsefulla musikaliska drama i vår tid. Pjäsen är lika aktuell idag som då den uruppfördes för 60 år sedan. I musikalen deltar drygt 30 amatörskådespelare och en sjumanna orkester. Premiär på Raseborgs Sommarteater blir det den 28 juni och man ger 20 föreställningar till och med den 5 augusti. AE www.raseborg.org

Herkules i Ystad I 20 år har Sommarteatern i Ystad framfört underhållning med samhällsaktuella budskap för en publik i alla åldrar. I år framförs Herkules, som är en nyskriven musikal, och teatern lovar att inte svika den traditionen. Pjäsen Herkules spelas mellan den 8 juli och den 5 augusti och publiken i Åbergs trädgård får följa Herkules på hans livs största äventyr. Tillsammans med honom kommer vi att kämpa med frågor om att passa in, och till vilket pris. Även vikten av att vara sann mot sin omgivning och mot sig själv. På resan kommer vi träffa antikens största gudar och gudinnor, samt utforska allting mellan himmel och underjord. Pjäsen utspelar sig i antikens Grekland där vi träffar Herkules. Enda sedan barnsben har han vetat om att han är annorlunda, men det är inte förrän en alldeles speciell födelsedag som han får veta vad detta beror på. Herkules är halvgud. Med en mänsklig mamma och en gudomlig pappa tvingas han konfrontera sig själv på ett sätt han aldrig behövt förut. Men kommer Herkules behålla stadigt fotfäste på marken, eller kommer hans resa leda honom lite för nära solen? AE www.sommarteaternystad.com

The Sound of Music sommaren 2016 slog publikrekord med över 20 300 besökare. På bilden ser vi kapten von Trapps barn tillsammans med Maria som spelades av Sarah Nedergård. Foto: Emilia Nyberg

FOTO: Bo Håkansson

Skrattfest på Vallarna Årets sommarteater på Vallarna i Falkenberg utanför Göteborg, ger Pilsner och Penseldrag. Premiär är den 1 juli och sedan spelas föreställningen fram till den 12 augusti. Hittills har över 1,2 miljoner människor besökt Vallarna, en imponerande siffra, vilket gör den till Sveriges mest besökta friluftsteater. Vad sägs om 18 000 koppar kaffe? Så många serveras varje sommar! Om man tar en galen streber tillika en förvirrad tant och adderar två kärlekstörstande ungkarlar, så säger vi varmt välkomna till 57:ans innergård, där en skara av de hjärtligaste och mest pricksäkra figurer tillsammans denna sommar skapar en ”uppåt-väggarna” livad afton på Vallarnas klassiska utomhusscen. Det bjuds på kärlek, gapskratt, pilsner och penseldrag (jodå) samt en hel del sång när Sveriges träffsäkraste gäng tar plats på scenen hälsar teatern. I ensamblen syns Claes Månsson, Jojje Jönsson, Siw Carlsson, Mikael Riesebeck, Ing-Marie Carlsson, Anna Carlsson, med flera. A E  www.vallarna.se SVERIGEMAGASINET

17


Noterat

FOTO: Nöjesteatern

Älskad familjemusikal sätts upp i Malmö Musikalen Annie har premiär den 30 november 2018 på Nöjesteatern i Malmö. En klassisk familjemusikal med vacker musik, färgsprakande dansscener och en gripande historia. I 30-talets New York träffar vi föräldralösa Annie som bor på barnhem, föreståndaren, Miss Hannigan tycker inte om barn och Annie undrar sorgset om morgondagen blir en bättre dag. Regisserar föreställningen gör Eva Rydberg, som 2005 själv gjorde rollen som Miss Hannigan på samma scen. 2018 blir det Nanne Grönvall som axlar rollen som Miss Hannigan. Thomas Järvheden spelar Mr Warbucks, Anna Sahlene spelar Grace och Kalle Rydberg spelar Rooster.  På scen kommer även en stor ensemble och ett glatt gäng barnhemsbarn underhålla tillsammans med hunden Sandy. RED www.nojesteatern.se

18

SVERIGEMAGASINET

Sommaren är räddad! Barebells lanserades 2016 och erbjuder ett brett sortiment av proteinberikade alternativ till mellanmål, frukost och efterrätter med fantastiska smaker. Snart lanserar de även proteinglassar för alla glassälskare som önskar ett hälsosammare alternativ. Nyheterna består av Barebells populära proteinbars i glassform och två helt nya Ice Cream Sticks. Sveriges mest älskade proteinbars Barebells Caramel Cashew och Salty Peanut finns nu äntligen i glassform. Dessutom presenteras två mjuka och fylliga Ice Cream Sticks i smakerna Strawberry Vanilla och Chocolate Caramel. Nyheterna är laddade med protein och utan tillsatt socker. RED www.barebells.se


Noterat

Les Ballets Trockadero de Monte Carlo i Sverige Det hela började på sjuttiotalet i New York på Off-Off Broadway. En grupp balettentusiaster ville komma med en lekfull och underhållande syn på den traditionella klassiska dansen och startade Les Ballets Trockadero de Monte Carlo. Idag är de en stor sensation i dansvärlden. Den 26 maj intar gruppen Nöjesteatern

i Malmö med en show bestående enbart av män, som på ett lekfullt sätt skapar humor inom den klassiska balettraditionen. Trockadero har turnerat världen över i 34 länder och fler än 600 städer och repertoaren består av ett urval av klassiker inom balett och modern dans, som till exempel Nötknäp-

paren, Svansjön, Don Quixote och Giselle. Trockadero är en garanterad succé för de som inte vet någonting om balett och ett absolut måste för de som känner till originalen. RED FOTO: Les Ballets Trockadero de Monte Carlo

Utmanaren Erik Höglund I utställningen på Blekinge museum i Karlskrona visas ett rikt urval av unika verk och bruksföremål, ur Erik Höglund-samlingen. Vi möter hans verk i alla tänkbara material; smide, glas, granit, brons och måleri. Erik Höglund hade djup och bredd i sitt skapande, och han var en utmanare livet igenom. Under perioden på Boda glasbruk 1953-73 antog han utmaningar som radikalt förändrade det svenska glaset. Som målare uttryckte han sig med starka färger, och genom hela sin konstnärliga bana tycks färgen vara drivkraften. Han gjorde omkring 150 större verk för offentlig miljö. I födelsestaden Karlskrona är ”Fiskargumman” på Fisktorget ett välkänt verk för de flesta. Höglund utmanade beställaren på sitt underfundiga vis och överraskade genom att ge sin fiskargumma mer kvinnliga former än någon väntat sig. Utställningen visas tills vidare. MT www.blekingemuseum.se Erik Höglund i sin ateljé under arbetet med Fiskagumman i Karlskrona. FOTO: Manfred Kieber SVERIGEMAGASINET

19


Noterat Demokrati på turné i Gävleborg Folkteatern i Gävleborg gör en storsatsning under valåret med fyra urpremiärer och en turnerande kulturfestival. Kulturfestivalen Drömmar och Demokrati är en festival av samtal, konst- och teaterhändelser som anpassar sig efter platsen eller staden den besöker under vårens turné i regionen. Ett valår blir lätt en arena för partipolitisk debatt och plånboksfrågor, men med Drömmar och Demokrati vill Folkteatern i Gävleborg skapa ett öppet och reflekterande samtal om vilken värld vi vill leva i. Det görs med tre helt nyskrivna föreställningar: den bombastiska och drömska SAD Symphony av Tove Sahlin om gemenskapens gränser och möjligheter, Utopier av Erik Uddenberg om sökandet efter nya världar att leva i, och Broderskap av Jens Peter Karlsson, en berättelse om hur tjocka blodsbanden är när de testas av allt mer polariserade åsikter. Dessutom en drömsk stråkkonsert vid namn Drömkväde som är resultatet av ett samarbete mellan Folkteaterns Görgen Antonsson och en stråkkvartett från Gävle Symfoniorkester. RED www.folkteaterngavleborg.se FOTO: Henrik Dahl

Gessle och kärleken till Halland Teater Halland spelar föreställningen Halland Love Stories, en musikal till Per Gessles musik, om kärlek i Halland, baserad på hallänningarnas egna kärlekshistorier som Teater Halland har samlat in via mail, Instagram, Facebook eller på hemsidan. Under mars och april turnerar föreställningen i hela Halland. Det handlar om den där pirrande känslan som tar över allt. Värmen. Blickarna. Väntan vid telefonen och lusten som svämmar över. Att vara utvald, älskad och oövervinnerlig. Och om den stora förkrossande sorgen när allt är slut. Bottenlös förtvivlan och famlandet efter halmstrån. Anna Sjövall, teaterchef på Teater Halland, hur kom du på idén till en musikal om kärlek i Halland, med Per Gessles musik? – Vi vill närma oss vår publik, lära känna den och få publiken att lära känna oss. Vi ville därför göra en föreställning där historierna kommer från publiken och kom då fram till att ha temat kärlek eftersom det är något som engagerar oss alla på olika sätt. Utifrån dessa kärlekshistorier hoppas vi kunna göra en föreställning som berättar om vårt samhälle idag. Musikalidén växte fram när en skådespelare gick och sjöng hela dagarna och att det blev just Per Gessle känns givet eftersom vi är här i Halland. Det är fantastiskt kul att kunna göra en musikal med alla hans hits. RED www.teaterhalland.se FOTO: Annika von Hauswolff

20

SVERIGEMAGASINET


Noterat Historiska romaner om svenska emigranter

m en e n d a s t 4 , då v i återv än d e.»

Sid. 40.

Anita Hammarstedt tycker om att skriva om verkliga personer. Fyra generationer kvinnor (1808-1945) och Från Rörstrand till Rio (1880-1892) handlar om hennes släktingar. Anita gör noggrann research och väver in Sveriges historia i handlingen, sedan kryddar hon med en stor portion fantasi. Här nedan berättar hon om sin femte bok med arbetsnamnet De som återvände som är en fortsättning på Från Rörstrand till Rio. – Många ställde frågan vad hände sedan när de läst om familjen som emigrerade till Brasilien, berättar Anita. Det undrade jag också och började göra efterforskningar och snart var jag igång med skrivandet. Lars Johan Eriksson återvände till Sverige i juli 1892 tillsammans med tre av sina barn. En trasig och utfattig familj. Men vännerna i Sverige fanns kvar och hjälpte dem att komma igång och långsamt återvände en form av ”normalt” liv i deras tillvaro. Lars Johan fick arbete som snickare och kunde snart samla sin lilla familj i ett eget hem. En familj som både blev större och mindre genom åren. – Jag vill inte avslöja för mycket, men min research har tagit mig från Stockholm till Oil City och Jamestown i Amerika och på dessa tre platser kommer historien i huvudsak att utspela sig. – Mestadels utspelar det sig i Stockholm, en stad som gick ifrån att vara Europas smutsigaste till en av de renaste. Gamla träkåkar revs och stora stenhus växte upp och gatorna fick nya namn. Luzerngatan och Lilla och Stora Badstugatan vet nog ingen var de låg men om jag säger Kungsgatan och Sveavägen blir det mer bekant. Hästkärrorna trängdes med bilar som snart tog överhanden på stadens gator. Hästspårvagnarna ersattes med elektriska vagnar. En spännande tid, avslutar Anita Hammarstedt. RED

Salieri vs Mozart och Satayagraha på Folkoperan Folkoperan är ett operahus som drivs av lusten att utveckla och förnya operakonsten, att göra den tillgänglig och samtidigt väcka nya tankar genom spännande uttryck och oväntade möten. Först ut under 2018 är Salieri vs Mozart som är något så udda som en komisk föreställning om avundsjuka med dödlig utgång. Den följs av en repris av succén Satyagraha av Philip Glass i samarbete med Cirkus Cirkör. Men det lilla operahuset ska också ut i världen; Satyagraha gästspelar i Köpenhamn och i USA och fjolårets succé Förklädd gud ska på Sverigeturné. Till hösten ger Folkoperan plats på scen för en normkreativ tolkning av Massenets opera Don Quijote. Riddaren av den sorgliga skepnaden som trots hån, våld och motgångar aldrig tvivlar på sig själv, på kärleken och det goda i människan. www.folkoperan.se SALIERI VS MOZART: Frida Österberg (Författaren) och Loa Falkman (Salieri). FOTO: Markus Gårder SVERIGEMAGASINET

21


Festival Noterat

Skandinaviens största hårdrocksfestival

Iron Maiden (ovan) och The Darkness är två av dragplåstren på Sweden Rock.

Festivalen i Sölvesborg, nära havet, Sweden Rock går av stapeln den 6-7-8-9 juni. Här finns något för alla. I ett hav av artister hittar vi bland annat Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Judas Priest och Nazareth. Varje år lockas besökare från ca 50 länder, där de bjuds på över 80 konserter i en mix av klassisk rock, hårdrock, sydstatsrock och metal. Gott om campingplatser, även för husbilar. Sweden Rock är känt för att hålla en hög nivå på service, den vänskapliga atmosfären har blivit ett signum. RED www.swedenrock.com

Västerås Rockfest Västerås Rockfest är en helt ny festival som har premiär på Bombardier Arena i Västerås 28 juni. Det är spännande att det fortfarande startas nya rockfestivaler. Arrangeras i samarbete med Gain/Sony och Karlsson & Norberg. Headliner är det svensk-danska metalbandet Amaranthe. Spelar gör även bland andra Corroded, Smash Into Pieces och Lillasyster. AE www.vasteras.com

Drömhus. FOTO: Universal Music

Vi som älskar 90-talet Kända artister spelar de mest populära 90-talslåtarna i Stockholm, Göteborg och Malmö tre lördagar mellan 7 och 21 juli. Medverkar gör nationella och internationella artister, bland annat Scooter, E-Type, The Outhere Brothers, Daddaway, DR Alban, C+C Music, Factory och Drömhus. RED www.90talet.party

22

Amaranthe. FOTO: Amaranthe.se SVERIGEMAGASINET


Noterat

FOTO: Karlssons Musik

World Accordion Day!

FOTO: Thorbjørn Hansen/ROCKPHOTO

En av Europas största festivaler 30 juni - 7 juli är det dags igen för Roskilde Festival. På Roskilde spelar artister som Nine Inch Nails, Fever Ray, My Bloody Valentine, Black Star, Sampha and Four Tet och många fler. Festivalen pågår i 8 dagar och har 130 000 besökare och 175 artister. På festivalområdet brukar allt vara välorganiserat. Likaså finns möjligheter till flera alternativa boenden. RED www.roskilde-festival.dk

Den 6:e Maj firas varje år World Accordion Day - Dragspelets Dag över hela världen. Hos Karlssons Musik i Fjärås, som ligger cirka fyra mil utanför Göteborg, firar man denna dag med att ha öppet hus och bjuda på uppträdanden av artister i form av Marco Lo Russo från Italien och Søren Brix från Danmark. Marco Lo Russo är en prisbelönt musiker & kompositör. Han har turnerat med mängder av Italiens största artister och kommer nu för första gången till Sverige och besöker Fjärås. Søren Brix är en av Danmarks absolut främsta dragspelare, han har många gånger medverkat i radio och TV i olika länder, medverkat på ett antal CD-produktioner och även tävlat som Danmarks representant i dragspels-VM. För dig som är dragspelsfantast går det att läsa mer om World Accordion Day på Facebook-sidan, där du även kan se bilder på artisterna, själva ge kommentarer samt få ytterligare uppdateringar om detta event och mycket annat. DRAGSPELSMUSEUM

En sak är säker - firar du Dragspelets dag måste du även passa på att besöka det unika dragspelsmuseet som Karlssons musik har, det finns omkring hundra dragspel att beskåda. För en sann dragspelsälskare kommer muséet säkert att vara en näst intill himmelsk upplevelse. Hela dagen kommer det dessutom att bjudas på fina specialerbjudanden på både dragspelsinstrument, tillbehör, böcker och CDs av olika slag. CL

Sveriges mysigaste festival Helgeåfestivalen i Knislinge går av stapeln den 5 – 7 juli i år och lockar med artister som Backyard Babies, Dan Reed Network och Takida, som är ett av de mest önskade banden till Helgeåfesivalen och nu är de alltså äntligen på väg från Ånge till Knislinge, skriver Helgeåfestivalen i ett pressmeddelande. Goda nyheter för alla punkälskare är att de har släppt fyra punkband till årets festival. Dia Psalma, Mimikry, Charta 77 och The Headlines. RED www.helgeafestivalen.se Takida. FOTO: Ville Juurikkala

SVERIGEMAGASINET

23


Noterat

Sveriges mörkaste festival Thrash, death och black metal, den hårdaste av den hårda musiken. Gefle Metal Festival, som inriktar sig på de mer extrema formerna av hårdrock, är en metal och hårdrocksfestival i Gävle som hölls första gången 2016. Festivalen hålls i gasklockeområdet i stadsdelen Brynäs i centrala Gävle. Årets festival går av stapeln 13-14 juli. Festivalen kan ståta med ett av världens största death metal-band, Cannibal Corpse som

har sålt över två miljoner skivor. Tunga och inflytelserika med stenhård musik och ultrabrutala texter. Några av de andra banden som spelar är polska Behemoth, som gör sin enda sverigespelning i sommar på festivalen, finska Children Of Bodom, tyska Sodom, andra band som kan nämnas är Venom, Coroner, Lacuna Coil, Once Human och The Lurking Fear. På scen står 36 band under två dagar. RED

Digert program på Dala-Floda Operafest

I sagolikt vackra Dala-Floda, endast 30 minuters resväg från Leksand, sjungs det opera i varje buske under några dagar i augusti. Proffs, amatörer, gamla, unga – ja alla är välkomna att vara med. Tillsammans skapar vi en festival som inte är lik någon annan berättar Roine Wassberg som är styrelseledamot i Dala-Floda Operafest. Roine passar även på att lägga till att festivalen startades för åtta år sedan av Anna Eklund Tarantino som är festivalens konstnärliga ledare. Förutom opera på ICA och opera i det gröna sätts operan Cavalleria Rusticana med fyra föreställningar upp. Medverkar gör Paulina Pfeiffer, Mathias Zachariassen, Linus Flogell, Ulrika Tenstam,  Maria Sveingunsen. Dala-Floda Operakör samt 9-manna orkester under ledning av SvenOlof Juvas. Det kommer även att ges två föreställningar av Cosi fan tutti med Opera Vox från Stockholm. I kyrkan blir det en opera och romanskonsert med Ann Hallenberg. Operafesten avslutas med en Galakonsert med Dalasinfoniettan, Joa Helgesson, Paulina Pfeiffer och Mathias Zachriassen. Föreställningarna hålls på den gamla dansbanan vid Strandbackens Folkets park, som har väggar och tak – och en fantastisk akustik. AE   www.dalaflodaoperafest.se

Paulina Pfeiffer. FOTO:

Mathias Zachariassen. FOTO: Sten Andersson

24

SVERIGEMAGASINET

Joa Helgeson. FOTO: Yuli Gates


Festival

FOTO: Lagerstam Event

Mustasch och Hardcore Superstar till Rockfesten i Kungsträdgården!

T

vå legendariska sound. 18 album och över 70 miljoner streams. Mustasch och Hardcore Superstar har ett minst sagt tungt bagage tillsammans. Naturligtvis kommer de till Rockfesten i Kungsträdgården och är två av tio klara akter till sommarens festival som har fri entré. Mustasch och Hardcore Superstar är tunga rockakter var för sig. Tillsammans blir det megatungt. Naturligtvis kommer de till Kungsträdgården när festivalen för fjärde året i rad landar i Kungsträdgården med gratis entré för alla. TUNGT?

Definitivt. Mustasch har byggt upp ett imponerande CV sedan starten 1998 med Grammisnomineringar och turnéer med band som Motörhead och Gluecifer. Hardcore Superstar som inte tog den enkla vägen utan tryckte in thrash metal och sleaze-rock i den ena änden av tuben och fick sitt karaktäristiska sound i den andra. Till Rockfesten kommer också Spiders, rockbandet från Göteborg med den karismatiska sångerskan Ann-Sofi Hoyles i spetsen. Nu i mars släpptes deras nya platta ”Killer Machine” som blev bandets tredje album sedan deras debut 2012.  20-21 juli är datumen du ska tatuera in i svanken för att inte missa Rockfesten och behöver du fler argument än Mustasch, Hardcore Superstar och Spiders för att göra det så kommer sju till här: Dead By April, The Hawkins, Violet Janine, Sparzanza, Ballbreaker (AC/ DC Tribute), O.T.C. ”Ozzy Tribute Coveband” och Smash Into Pieces. Då har du hela den imponerande bandlistan för Rockfesten. Har du varit här förut så vet du att det handlar om ett schysst häng och bra käk, mitt i hjärtat av Stockholm. Tusentals underbara rockers, Stockholm och Kungsträdgården när de är som bäst och musik som träffar hjärtat, hjärnan och magen samtidigt. Har du inte varit här förut så ses vi i juli … TEXT: Torbjörn Karlgren

FOTO: Lagerstam Event SVERIGEMAGASINET

25


Opera LÄDERLAPPEN (tyska: Die Fledermaus) är en operett i tre akter med musik av Johann Strauss d.y. Operetten utspelar sig i Wien omkring år 1870. Den rike Gabriel von Eisenstein har dömts till ett kort fängelsestraff. Plötsligt gör doktor Falke, en nära vän till Eisenstein entré. Han övertalar sin vän att istället för att vänta in transporten till fängelset, följa med honom på en fest hos prins Orlofsky, där han lovar ett överflöd av kvinnor och champagne. Falke har dock för avsikt att spela sin vän Eisenstein ett spratt som hämnd för något som Falke utsattes för flera år sedan då han berusad och endast iklädd fladdermusvingar lämnades utanför Operan av Eisenstein. Det Falke kallar för «läderlappens hämnd» ska utspela sig ikväll …

26

SVERIGEMAGASINET


Opera

Läderlappen 3.0

Johann Strauss’ operett från 1874 blir en dråplig och viktig Läderlapp. Wermland Opera framför det klassiska verket i en burlesk serietidningsversion med världsbarytonen Anders Larsson i huvudrollen som den tragiske gestalten Falke.

Bilden: Andra aktens maskeradfest hos Orlovskij. Eisenstein (Anton Lundqvist) är utklädd till fjäril medan Falke (Anders Larsson) har klätt sig till Fladdermus. Orlovskij (Richard Hamrin) är medelpunkt och styr festen från sin stridsvagn.

SVERIGEMAGASINET

27


Opera

Falke (fladdermusen) förnedras av sin vän Eisenstein på en fest. Nu vill fladdermusen hämnas!

I

början av 1870-talet står Johann Strauss på höjdpunkten av sin karriär. Hans valser, polkor och galopper spelas inte bara i Wien utan i hela världen. Under denna tid firar Jaques Offenbach triumfer med sina satiriska och smarta operetter i Paris. Direktören vid Theater an der Wien föreslår därför att Strauss ska skriva musikdramatik. Den då drygt fyrtioåriga tonsättaren hade aldrig tänkt på det. ”Ord är ord”, brukade han säga ”och serveras bäst utan sås”. Men han är beredd att göra ett försök. Teaterdirektionen vänder sig till Paris. Där spelas pjäsen La Revillon med stor framgång, Den hade vissa sexuella undertoner som skulle kunna få problem med den katolskt influerade österrikiska censuren. Men med viss omarbetning och med Johann Strauss musik därtill fick operetten sin premiär 5 april 1874 på Theater an der Wien. I Läderlappen fick det växande borgerskapet, eller medelklassen som vi skulle kalla det, se något som utspelade sig här och nu och handlade om dem. Och sedan dess har Läderlappen blivit Johann Strauss mest omtyckta operett och ständigt befunnit sig på repertoaren. TREDJE GÅNGEN PÅ WERMLAND OPERA

Det är tredje gången föreställningen sätts upp på Wermland Operas scen. Denna gång har valet fallit på det engelska produktionsteamet regissör Sam Brown och scenograf Annemarie Woods. 2011 blev de det första regi/scenografi-paret som vann båda internationella tävlingarna för unga lovande produktionsteam; de vann både The Ring Award i Graz och The European Opera Directing prize. I Graz var Wermland Operas chef Ole Wiggo Bang en av jurymedlemmarna och det var första gången som han såg Sams Browns första akt av operetten Läderlappen. AnneMarie

28

SVERIGEMAGASINET

Dr Falke undersöker Eisenstein och passar på att ge honom en extra spruta …

Woods gjort både scenografi och kostym till föreställningen och nu, sju år senare har de fått återvända till stycket och tillsammans även utvecklat akt två och tre. FÖRFLYTTNING TILL WIEN 1945

I deras tolkning förflyttar vi oss till Wien 1945 när andra världskriget precis avslutats. Den österrikiska huvudstaden har blivit uppdelad i fyra delar mellan segermakterna; en fransk, en engelsk en amerikansk och en sovjetisk del. Därför har flera av de kända karaktärerna i föreställningen fått nya nationaliteter. Till exempel så är Alfred, Rosalindas älskare en amerikansk GI Joe, som uppvaktar henne med kärlek, korvar och annat åtråvärt från svarta börsen. Wien har svultit i flera år och lyxprodukter som choklad, nylonstrumpor och riktigt kött har varit bristvaror, för att inte säga helt omöjligt att få tag på. Andra aktens stora fest, som hela operan kretsar kring, ges i originaloperetten av Prins Orlofsky. I denna tolkning har Orlovskij ändrat stavningen av sitt namn och blivit kommendant från Wiens sovjetiska sektor. På festen bjuds också ett överdåd som Wienborna inte sett make till på länge; choklad från USA, whisky från Storbritannien, ostron från Frankrike och vodka från Sovjet! Flera av de övriga karaktärerna är också ”vanliga” österrikare som under kriget varit medlöpare med nazisterna och som samma dag som kriget tog slut snabbt ändrade ståndpunkt och vände kappan efter de nya vindar som blåste då. Dr Falke (Anders Lasson) som är föreställningens motor och intrigmakare har fått bli en av de tusentals judar som fanns i Wien innan 1938, men som i princip undanröjdes mangrant under kriget. Falkes bästa vänner Gabriel och Rosalinda Eisenstein flyttade under kriget in i Falkes lägenhet och gömde honom under golvplankorna under alla år. Därför


Opera kallar sig Dr Falke ”Sista juden i Wien”. Naturligtvis är han tacksam mot Eisensteins som hjälpt till att gömma honom, men nu har de inte en enda tanke på att lämna tillbaka lägenheten till Falke utan ser den som sin. En verklighet som alltför många upplevt genom århundradena! SNEGLING MOT SERIERNAS VÄRLD

Scenografin och kostymerna för tankarna till seriernas värld. Seriernas förhöjning och förstärkning passar väl in på Läderlappens drastiska och dråpliga karaktärer. Publiken får titta in i genomskärningen av ett hyreshus som fått flera blessyrer under kriget och uppenbarligen sett bättre dagar. De olika rummen i rad, i flera våningar för – med sin oregelbundenhet – tankarna till en seriestripp. Detta förstärks av de mönstrade tapeterna, de grälla färgerna och att det knappt finns en enda rät vinkel på varken väggar eller golv. Kostymerna är antingen 40-talets klädmode eller fantasifulla maskeradkostymer, som till exempel Falkes fladdermuskostym – likheten med Batman är slående! TEXT: Tony Manieri FOTO: Mats Bäcker

Anders Larsson – baryton med hela Europa som arbetsfält

Anders Larsson gör huvudrollen som Falke i Wermland Operas uppsättning av Läderlappen. Han har framträtt på de stora scenerna runt om i Europa sedan 1995, och räknas som en av de främsta sångarna i landet. Anders Larsson har framträtt på scener som Kungliga Operan i Stockholm, GöteborgsOperan, Den Kongelige Opera i Köpenhamn, Glyndebourne Opera, La Monnaie i Bryssel, Oper Frankfurt, Staatsoper Berlin, Gran Teatre del Liceu i Barcelona och Teatro Real i Madrid i roller som Greven i Figaros Bröllop, Guglielmo i Così fan tutte, Belcore i Kärleksdrycken, Silvio i Pajazzo, Marcello i La Bohème, Sharpless i Madama Butterfly, Lescaut i Manon Lescaut, Don Alvaro i Resan till Reims, Escamillo i Carmen, Valentin i Faust, Lindorf/Coppelius/Mirakel/Dapertutto i Hoffmanns äventyr, Germont i La Traviata, Posa i Don Carlos, Ford i Falstaff, Falke i Läderlappen, Greven i Capriccio, Mandryka i Arabella, Fernando i Fidelio och titelrollerna i Ullmanns Kejsaren av Atlantis, Eugen Onegin och Daniel Börtz Goya. En oerhört rutinerad artist, med andra ord. Sverigemagasinet träffar Anders Larsson för en pratstund.

rummet. Det gör naturligtvis att upplevelsen blir optimal – både för publiken och för oss som uppträder. Du har ju framfört i stort sett allt man kan tänka sig av de klassiska verken, men nämnt att du drömmer om rollen som Scarpia i Puccinis Tosca. Vad är det med just den operan som känns så lockande? – Det är ju fantastisk musik! Man måste nog verkligen stålsätta sig om man inte ska bli berörd av Tosca, oavsett om man tycker om opera eller ej. Tosca går rakt in i hjärtat på de flesta, skulle jag tro. Vartenda nummer är bra. I andra stycken kanske vart tredje nummer är bra, men Puccini var verkligen speciell i det avseendet. Hur ser framtiden ut för Anders Larsson, efter Läderlappen? – Närmast kommer en spännande dramatisering av Norrmalmstorgsdramat i Vattnäs Konsertlada i sommar. Vattnäs, som ligger utanför Mora, har Dalarnas enda konserthus och för musiken står en av Europas just nu mest intressanta kompositörer, svenske Albert Schnelzer, som här gör sin debut som operakompositör. Det känns oerhört inspirerande. – Det är också lockande att vara med om ett uruppförande, att inte jämföra eller bli jämförd med tidigare uppsättningar. Normalt sett jobbar vi med verk som kanske skrevs för flera hundra år sedan, och som naturligtvis har framförts på en mängd scener av en mängd fantastiska sångare. Det blir ett oskrivet blad, vilket känns spännande. Samma sak blir det för publiken, man får uppleva ett musikstycke som ingen annan någonsin har hört. När det gäller Läderlappen i Wermland Operas uppsättning, så kan man ju också tala om ett annorlunda grepp. Det måste också kännas inspirerande. – Absolut! Det är tredje gången jag framför Läderlappen, och tidigare har det handlat om traditionella uppsättningar med traditionell kostym och dekor. Den här gången är operan placerad i en modern kontext med en slags seriemagasinskaraktär, vilket blir spännande både för oss på scenen och förhoppningsvis också för publiken! TM

Vilket värdesätter du högst; att få framföra olika verk eller att få framträda på olika scener runt om i världen? – Det är nog en kombination av att man får möjlighet att sjunga på akustiskt väldigt bra operahus, med oerhört duktiga och inspirerade dirigenter, regissörer och kollegor. Det som lockar mest med att sjunga utomlands är nog just det, att man kan plocka russinen ur kakan, välja stycken som passar ens röst och en ensemble som är inspirerande. – Jag tänker speciellt på Brysseloperan, som har en fantastisk akustik, och även Barcelonas operahus. Det är kul att sjunga där bara för den skull, att det låter så bra som det någonsin kan. Man behöver bra akustik för att kunna sjunga bra. – För ett tag sedan var jag i Norge och sjöng på Kristiansands operahus, och där har man verkligen lyckats att få fram det perfekta akustiska

FOTO: Johanna Sterner SVERIGEMAGASINET

29


Västerås 7/4, Luleå 11/4, Östersund 12/4, Örnsköldsvik 13/4, Halmstad 19/4, Kalmar 21/4, Växjö 22/4, Vara 28/4 Biljetter: www.unitedstage.se, ticketmaster.se www.unitedstage.se På

Visfestival Holmön 27–29 JULI 2018

På Turné Missa inte en av landets mest omtyckta visfestivaler på Sveriges soligaste ö. Ett besök på Holmön är en magisk upplevelse – speciellt under festivalen. På hemsidan kan du snart boka vår populära Visresa – buss från Umeå centrum, färja till Holmön och konserbiljett.

Västerås 7/4, Luleå 11/4, Östersund 12/4 Programmet växer13/4, snart fram på: Halmstad 19/4, Örnsköldsvik Kalmar visfestivalen.nu 21/4, Växjö 22/4, Vara 28/4 Biljetter: www.unitedstage.se,ticketmaster.se


13-15 JULI VÄRLDSARVSJAZZEN PÅ VÄRLDSARVSGÅRDEN ERIK-ANDERS I SÖDERHAMN

ALE MÖLLER BAND THE REAL GROUP JONAS KULLHAMMAR & EKDAHL/BAGGE BIG BAND MAGNUS LINDGREN & STOCKHOLM UNDERGROUND MIRIAM AIDA AMANDA GINSBURG ADELN THOU SHALT SWING Världsarvsjazzen är en festival i det lilla formatet för dig som gillar vacker miljö, god mat och riktigt bra jazz och folkmusik. Här är allt nära; hälsingenaturen, världsarvet, maten och framför allt; artisterna och musiken. Mer information om artister, biljetter, avgångstider för festivalbussar med mera finns på www.varldsar vsjazzen.se


A H A R G A Y SAT ASS L G IP IL H P V A R E T K A E EN OPERA I TR S REGI: TILDE BJÖRFOR7 50 16 0

FOLKOPERAN.SE / 08-6

”Seriöst och vackert… en fullträff. ” DN ”… helt kongenialt…” SVD ”...oemotståndligt” SVT Kulturnyheterna

SUCCÉN ÄR TILLBAK A NYPREMIÄR ! 18 MAJ!


O PE RA AV M USO RG S K I J En djärv, intensiv och praktfull opera om hur en karismatisk man lyckas lura massorna, ett ständigt aktuellt tema. Regissören Peter Konwitschnys tolkning är en omskakande upplevelse, kritisk mot konsumtionssamhället och dagens politiska klimat.

21 APR IL – 1 3 M A J Köp biljetter och boka bord i GöteborgsOperans Restaurang 031-13 13 00, www.opera.se goteborgsoperan GOdanskompani

@goteborgsoperan

@goteborgsoperan


Festival

I Västerbotten tystnar aldrig musiken Året om lever den dynamiska musikscenen i Västerbotten. Här anordnas festivaler, konserter och föreställningar; opera, hardcore, pop, punk, rock, blues, jazz, folkmusik och oväntade fusioner. Här finns också ett gitarrmuseum i absoluta världsklass!

V

ästerbotten skapar hela tiden sitt eget soundtrack – en spännande musikregion med ett synnerligen brett register. Här finns Norrlandsoperan som tillsammans med Sveriges nordligaste symfoniorkester erbjuder en generös repertoar av musik- och scenkonst. Från Västerbotten kommer också moderna världsartister som Refused, Jonas Knutsson, Mats Öberg och Morgan Ågren, Meshuggah och The Wannadies som alla fostrats i länets genuina musikkultur. Jazz, pop och hardcore har varit starka grenar i decennier men även rap-musiken har på senare år skaffat sig starka, unga röster i hela länet. Allt från Cleo till Gonza-Ra från hip-hop-kollektivet Random Bastards – alla

34

SVERIGEMAGASINET

goda representanter för den atmosfär som präglar kultur- och inte minst musiklivet i länet. Popen är fortfarande stark, inte minst genom Deportees, som under flera år hyllats som en av Sveriges bästa liveakter vars album hyllats av så väl musikrecensenter som musikälskare. Umeå stoltserar också med det unika Guitars – The Museum, ett museum där musikhistorien berättas genom gitarrer. Under årens gång har tvillingarna Åhdén bytt och sålt alltifrån klassiska amerikanska bilar till dyrbara gitarrer för att de allra mest spektakulära gitarrerna ska få ta sin plats i samlingen. På muséet finns över 400 gitarrer, spelade på av alla från ZZ Top till Elvis Presleys bandmedlemmar. FESTIVALER OCH MARKNADER

I Västerbotten finns en av Sveriges största festivaler, Brännbollsyran, som fokuserar på modern dansmusik. Yran har gått tvärt emot

strömmen och växt till en stor samlingsplats och manifestation för livemusik. Brännbollsyran håller till på Campus i Umeå sista helgen i maj varje år. På natursköna Nordanåområdet i Skellefteå arrangeras Trästockfestivalen i slutet av juli – Sveriges största gratisfestival och en folkfest som under dagarna två bjuder på livemusik, performance och mat. Festivalen som har levt i 26 år drivs av viljan att skapa möjligheten för alla, oavsett plånbok, att vara en del av den kulturella folkfesten. Västerbotten har även en av landets största marknader, Åsele marknad, som växt från en ordinär marknad till Norrlands största folkfest. Under fyra dagar fylls orten med närmare 150 000 besökare och ett fullspäckat program där de mest aktuella och populära svenska artisterna står på scen. Skellefteå är inte sämre. Under fem som-


Festival mardagar förvandlas stadens gator till en fest. Den väletablerade Stadsfesten har musiken i fokus och lockar årligen närmare 100 000 besökare. På scenen uppträder världsstjärnor med sin musik – Avicii, Agnes och Airbourne är bara ett par av de närmare 300 artister som gästat festivalen. Gatufestivalen har något för alla och ett program som pågår tills solen går upp, i staden som aldrig sover. På idylliska Holmön har artister som Eldkvarn, Lill-Babs och Helen Sjöholm bland många andra uppträtt under den unika Visfestivalen. En festival med visionen att synliggöra och höja visans status. Här ges även mindre kända talanger en möjlighet att uppträda, och kanske är festivalen Sveriges mest jämställda festival. Packa picknickkorgen, slå dig ner i gräset och njut av viskonsten, på Sveriges soligaste ö. Västerbotten är inte bara berättarnas län – det är även musikens. Den varierande och dynamiska paletten av olika musikakter och scener är i sig en god reseanledning. TEXT: Olivia Collin

Föregående sida: Fullt ös på festivalen. FOTO: Ludwig Eriksson Till vänster: Trästock. FOTO: Ludwig Eriksson Ovan: Adam Lindberg. FOTO: Emil Hägglund Nedan: Joel Sundholm. FOTO: Emil Hägglund

SVERIGEMAGASINET

35


KUNGSTRÄDGÅRDEN 20-21 JULI 2018

LIVE!

FRI ENTRÉ! www.rockfesten.nu

ROCKFESTEN PRESENTERAS AV LAGERSTAM EVENT I SAMARBETE MED ROCKKLASSIKER.


Festival

Anna Ternheim. FOTO: Lagerstam Event

Thomas Stenström. FOTO: Lagerstam Event

Timo Räisänen. FOTO: Lagerstam Event

På Flotten – en sommar med flytande konserter Fem magiska onsdagar på en specialbyggd flotte-scen. Med artister som bland andra Anna Ternheim, Thomas Stenström och Timo Räisänen med sin hyllning ”Timo sjunger Ted”. Det handlar om På flotten i Karlskoga.

D

et var premiär och succé sommaren 2017 för På Flotten i Karlskoga. Fem magiska onsdagar med en flytande flotte-scen som ligger ankrad i sjön Möckeln. En hänförd publik på stranden, mat, dryck och svensk sommar när den är som bäst. Nu är På Flotten tillbaka fem gånger om och nytt för i år är att konsertsommaren dessutom avslutas med en tvådagars festival. - Ett fantastiskt koncept och så många glada människor att vi ganska snabbt insåg att vi skulle göra På Flotten igen, konstaterar arrangören Niclas Lagerstam. Därför blir det inte bara fem nya onsdagskvällar vid Gamla Båthamnen i Karlskoga, utan dessutom Flottfestivalen en fredag-lördag i augusti. Först ut På Flotten i sommar är Timo Räisänen med sitt hyllade ”Timo sjunger Ted” som återigen visar hur sol, vind och vatten – som på flotten – knyter ihop svensk sommar med kärlek och värme. Timo kommer att bjuda på många fantastiska Gärdestad-klassiker som bland annat ”Himlen är oskyldigt blå” och ”För kärlekens skull”. Sedan blir det rockabilly med John Lindberg Trio på flotten, för att gå vidare till kanske sommarens höjdpunkt – Anna Ternheim (Spela Shore-

line!). Därefter tar Pernilla Andersson båten ut till flotten och sist ut På Flotten är Thomas Stenström och Hanna Järver 1 augusti – men där det var över förra året växlar På flotten upp rejält i sommar. För du vet hur det är när man testar något och gillar det så mycket att man bara vill ha mer av det? Just det. Så är det med På flotten också. Så i år blir det Flottfestivalen också. En helg i augusti är det premiär för festivalen med samma upplägg som På flotten-onsdagarna men med så mycket mer. Artisterna till Flottfestivalen presenteras senare under våren. TEXT: Torbjörn Karlgren

ARTISTERNA PÅ FLOTTEN I SOMMAR!

4 juli Timo sjunger Ted 11 juli John Lindberg Trio 18 juli Anna Ternheim 25 juli Pernilla Andersson 1 augusti Thomas Stenström & Hanna Järver SVERIGEMAGASINET

37


Konsert

Unikt gästspel i Sverige

Gewandhausorchester Leipzig under ledning av stjärndirigenten Andris Nelsons

38

SVERIGEMAGASINET


Konsert Malmö Live har haft fler internationella stjärnbesök, som London Symphony Orchestra & Yuja Wang, världstenoren Juan Diego Flórez och legenden Philip Glass, men det stannar inte där. Nu kan den svenska publiken se fram emot ännu en världsartist. Andris Nelsons och Gewandhausorchester Leipzig kommer till Malmö Live i höst.

G

ewandhausorchester Leipzig anses som en av de främsta orkestrarna i världen, och är också en av de äldsta. Den eftertraktade orkestern firar 275 år och ger under sin jubileumsturné en exklusiv konsert den 11 oktober på Malmö Live. Medverkar under gästspelet gör även trumpetsolisten Håkan Hardenberger, Malmös egen världsstjärna. Gewandhausorchester Leipzig som uruppfört verk av Beethoven, Schumann, Schubert, Mendelssohn, Brahms, Bruckner och Wagner, spelar enbart på de största konserthusen världen över. Från USA till Japan får de stående ovationer för sin spelskicklighet och sin unika klang, färgad av den 275-åriga tradition som orkestern förvaltar.  Orkesterns nytillträdde dirigent är den karismatiske dirigentvirtuosen Andris Nelsons, en av de högst rankade dirigenterna i världen just nu. Rigafödde Nelsons har nyligen tillträtt som orkesterns tjugoförste Gewandhauskapellmeister och träder därmed in i raden av föregångare som storheterna Arthur Nikisch, Wilhelm Furtwängler, Bruno Walter och Herbert Blomstedt som alla lett orkestern till många framgångar. Under en tolvårsperiod, 1835-1847, var tonsättaren Felix Mendelssohn-Bartoldy orkesterns Kapellmeister. GEWANDHAUSORCHESTER LEIPZIG

Med en historia som går så långt tillbaka som till 1400-talet är Gewandhausorchester Leipzig en av de äldsta orkestrarna i världen. Orkesterns hemvist sedan 1781 är Gewandhaus i Leipzig men orkestern framträder även på operan i Leipzig och i Thomaskyrkan och gör turnéer över hela världen. Namnet Gewandhaus härrör från 1498 och syftar på det ”klädeshus” som byggdes som mässhus för tyg och klädesförsäljning i gamla Leipzig. År 1743 grundades en konsertförening av en grupp rika köpmän i staden och en sexton man stark orkester bildades. De inledande trettioåtta åren gavs konserter i olika byggnader men från och med 1781 flyttades konsertverksamheten till

«tygförrådshuset» som kunde ta emot en publik på femhundra personer och orkestern fick sitt nuvarande namn. Lagom till orkesterns hundraårsjubileum byggdes Gewandhaus ut och kunde därefter ta emot tusen personer i publiken. I samband med ombyggnaden inpräntades ett citat på husets fasad. Det skulle tjäna som motto för orkestern: Res severa verum gaudium, ”Sann glädje är en allvarlig sak”. Mottot togs på allvar och i detta första Gewandhaus fick Beethovens Pianokonsert nr 3, ”Kejsarkonserten”, sitt uruppförande liksom Schuberts C-dursymfoni, Schumanns symfoni nr 1, 2 och 4, Mendelssohns violinkonsert och hans tredje symfoni, den ”Skotska”, Wagners Mästersångarna i Nürnberg samt Brahms violinkonsert och Ein deutsches Requiem. TVÅ NYA KONSERTHUS

Mellan 1882 och 1884 byggdes ett nytt konserthus i Leipzig och som fick namnet Neues Gewandhaus och kunde ta emot 1 700 konsertbesökare i den stora konsertsalen och 650 i kammarmusiksalen. Orkesterns motto fick en hedersplats även i detta nybygge. Konserthuset förstördes till stor del under andra världskriget och det dröjde många år innan planerna på ett tredje Gewandhaus tog form. Orkestern fick söka tillfälliga konsertlokaler i nära fyrtio år innan den till slut fick en ny hemvist. Men år 1981 stod äntligen ett tredje Gewandhaus klart och invigningen kunde äga rum. Konserthuset är placerat mitt emot operahuset i Leipzig och har plats för 1 900 besökare. På invigningsprogrammet stod bland annat Beethovens nionde symfoni. Orkesterns motto fick denna gång en hedersplats på orgelläktaren. I dagens Gewandhaus återfinns Europas största takmålning, Gesang vom Leben, ”Sånger om livet”, målad av Sighard Gille på en yta av 714 kvadratmeter.

ANDRIS NELSONS

Som Music Director för Boston Symphony Orchestra och Kapellmeister för Gewandhausorchester Leipzig är Andris Nelsons en av de internationellt ledande dirigenterna idag. Nelsons har även ett långsiktigt samarbete med Wiener Philharmoniker för att dokumentera Beethovens symfonier och med denna orkester gör han även en turné till Kina denna säsong. Andra orkestrar som Nelsons regelbundet återkommer till är Berliner Philharmoniker och Royal Concertgebouw Orchestra. FOTO: Marco Borggreve

TEXT: Anna Ekberg

SVERIGEMAGASINET

39


5–12 AUGUSTI

Cavalleria Rusticana Cosi fan tutti Konsert med Ann Hallenberg Galakonsert med Dalasinfoniettan Biljetter: visitdalarna.se 0771–62 62 62 från 2 maj www.dalaflodaoperafest.se

Den lilla festivalen med det stora hjärtat Smålandsoperan ger Georges Bizets Opera

Libretto av Henri Meilhac och Ludovic Halévy

I regi av Åsa Elmgren och Björn Elmgren

Åseda Folkets Park 21.7–12.8 2018

Biljetter www.smop.se/biljetter eller hos Uppvidinge kommun 0474-470 00 Biljetter kan även köpas hos våra ombud: Hotell Cardinal 0470-72 28 00 Hotell Olof 0474-108 36, Opera-menyer – se www.smop.se


Solen och Nordstjärnan OPÉRA-BALLET POUR LOUIS XIV ET CHARLES XII VADSTENA SLOTT · 20 JULI – 8 AUGUSTI Musikalisk ledare: Dan Laurin · Regi och koreografi: Karin Modigh

S O M M A R I VA D S T E N A

Kammarmusik-Akademien, Riddartornet, Sommarkonserter, SON, Master Class Foto: Markus Gårder och Vadstena-Akademien

Biljtter: vadstena-akademien.org


Opera

Dido & Aeneas. FOTO: Gรถteborg Baroque

Fรถrbjudna stadens

kammarorkester i Gรถteborg

42

SVERIGEMAGASINET


Opera I vackra Vallebygden är det för 7:e året barockmusikfestival igen. Valle Baroque bjuder som vanligt på upplevelser utöver det vanliga. Förbjudna stadens kammarorkester kommer och gästspelar från Beijing. Allt pekar på att det blir en oförglömlig helkväll.

D

en 15-19 augusti sätter Göteborg Baroque upp barockopera i det gamla kalkbrottet i Broddetorp strax utanför Falköping.  Kvällen inleds med kinesisk musik genom 1000 år. För första gången under Valle Baroque kommer det dessutom att ges en konsert med en soloartist. Mime Brinkmann på cello, som kommer att spela Bachs välkända och älskade sviter för solocello. Samtidigt utspelar sig den populära Maskeradbalen i Skara, varför inte ta chansen att klä upp dig i barockkläder och lära dig några nya danser under kvällens lopp! Det kommer även att bjudas på en av musikhistoriens mest älskade och spelade operor, Dido och Aeneas av kompositören Henry Purcell. Sista konserten ges som vanligt i Varnhems klosterkyrka med Göteborg Baroque och tillsammans med deltagare från körkursen som pågår under hela festivalen. I år med Svenska mässan av Roman som avslutningsmusik.  FANTASTISK ARBETSMILJÖ

Göteborg Baroque startar med Valle Baroque sitt 15-årsjubileum som ensemble. Sedan starten har ensemblen turnerat i Europa, spelat in prisbelönade skivor och fått fantastiska recensioner i media. Valle Baroque är ett sätt för ensemblen att få möjlighet att spela på de fantastiska spelställen som Skara, Varnhem och Falköping bjuder på med gamla medeltida kyrkor och andra lokaler där lokalproducerad mat och underbar natur möts. Håll koll på hemsidan för att få uppdateringar kring konserter under festivalen. Det kommer garanterat att finnas något för alla. Från barnkonserter och pubkvällar. Från innerlig cellomusik till maskeradbalen på Krååks herrgård i Skara.

Mime Brinkmann. FOTO: Göteborg Baroque

FAKTA: Barockmusik är musik skriven 1600-1750. I slutet av den perioden infaller det som kallas högbarock och det är då de överdådiga kläderna gör sin entré på allvar. Tonsättare under barocken är bl.a. Bach, Händel och Vivaldi. Göteborg Baroque spelar på tidstrogna instrument som antingen är original från tiden eller kopior. De har en annan klang och för blåsinstrument finns det mindre hjälpmedel i form av klaffar eller ventiler i förhållande till dess moderna motsvarigheter.

TEXT: Charlotte Lindmark

SVERIGEMAGASINET

43


Festival

Allt är inte Evert Taube Mitt i smällkalla vintern behöver vi en solglimt att se fram emot och nu börjar vi så smått tänka på sommaren med allt vad det innebär. Sommaren är festivalernas tid. Vad är härligare än att samlas och lyssna på fantastiska artister och umgås.

P

å många orter i Sverige arrangeras visfestivaler under sommarmånaderna. Musiken kan variera, men ofta är det ett lugn tempo kombinerat med mat och vacker inramning. Inte förvånande hittar du ofta tolkningar av kända svenska skalder som Taube, Åkerström eller Vreeswijk, Men det förekommer även att artister framför nyskrivna visor och en del framföranden sker på engelska. Ett besök kan vara planerat eller spontant. Du kanske ser en skylt vid vägen när du ska passera? Trampa på bromsen och anslut dig! Det kan bli en minnesvärd afton. VISFESTIVAL HOLMÖN 

Det finns ett flertal kända festivaler som återkommer varje år och som blir populärare hela

44

SVERIGEMAGASINET

tiden. En av dem är Visfestival Holmön. Holmön ligger 2,5 mil norr om Umeå och 1 mil ut i havet, du tar dig dit med färja. Visfestivalen arrangeras alltid sista helgen i juli – enkelt att komma ihåg. Just i år betyder det 27–28 juli. Festivalen erbjuder en avslappnad familjär miljö med härlig Bullerbykänsla för både stora och små. Det är helt enkelt ett perfekt resmål för ett gäng i olika åldrar. En del vill sitta långt fram under det stora taket. Andra halvligger hellre med picknickkorgen i gräset längre bak. VISRESAN TILL HOLMÖN

Arrangören säljer ett paket som heter Visresan, Fördelen med Visresan är att då ingår bussresa från centrala Umeå och förtur till färjan både dit och hem – plus entrébiljetter förstås. Kanske tar du färjan redan på morgonen för att hinna ta ett dopp vid den fina sandstranden och kolla in alla båtarna. Sen strosar du

långsamt bort mot festivalområdet bara ca 500 meter bort.   ÖVERRASKNINGAR UTLOVAS

I år möter du nya unga artister som Natalie Carrion, en spännande artist med samiska rötter, och Olov Antonsson, mannen som skriver låtar om Umeå. Dessutom kommer Frida Selander, som lagom till festivalen ger ut sitt nya album När du går på känsla är du alltid i tid. Frida låter som en blandning av Nina Simone och Jeff Buckley, men med texter på svenska. Anna Stadling kommer, hon kallas Sveriges bästa countrysångerska och jämförs med Emmylou Harris. I fjol släppte hon albumet Efter stormen – med den fantastiska duetten Den här sången är till dig. Du träffar även Mikael Wiehe, som har en stor och trogen publik – och som fick väldigt


Festival många nya fans efter succén i tv-programmet Så mycket bättre. Dessutom framträder Lise & Gertrud som spelar allt från Beatles, Bowie och Vreeswijk, till U2 och Ulla-Carin Nyquist. Som kronan på verket avslutar Östen med Resten, så förbered dig på både humor och sorg med skönt sväng. TEXT: Birgitta Jacobson FOTO: Kalle Prorok

Sommaren på Holmön Visfestival Holmön är förstås en höjdpunkt under sommaren, men det händer så mycket mer på den soliga ön. MIDSOMMAR 22 JUNI

Vid Holmögården sker ett traditionellt midsommarfirande med dans kring midsommarstången. POSTRODDEN 29–30 JUNI

Postrodden över Kvarken går den historiska transportvägen mellan Björkö och Holmön.   SOMMARTEATER 7–11 JULI 

Årets pjäs utspelar sig på 1980-talet när u-båtar siktats vid både Holmögadd och Bergudden. Det är förstås en påhittad historia – med några korn av sanning. SEA JAZZ 14–15 JULI

En liten, skön jazzfestival med bra artister och god stämning. MUSIK I SOMMARKVÄLL I KYRKAN 4 JULI (PREL) HOLMÖVECKAN 16–21 JULI

Utställningar, musik, fikaförsäljning, bakning i bagarstugor, lerduveskytte, besök på en gammeldags ”fiskebastu” och berättarkväll på Båtmuseet. MUSIK I SOMMARKVÄLL I KYRKAN 18 JULI (PREL) FÖRFESTIVAL MED HOLMÖVISOR 25 JULI VISFESTIVAL HOLMÖN 27–28 JULI GUDSTJÄNST I VISANS TECKEN 19 JULI FYRENS DAG 18 EL.19 AUGUSTI

Förlisningar och strandfynd hela sommaren Hela sommaren visar museet en utställning om förlisningar och strandfynd. Utställningens namn är inte klart. SVERIGEMAGASINET

45


36 BAND - 3 SC ENER - 2 DAGAR

13-14 JULI GASKLOCKORNA GÄVLE

Världens roligaste föreställning kommer till Malmö!

OM PANG I BYGGET OCH PAPPHAMMAR FICK ETT KÄRLEKSBARN... EN AV VÄRLDENS MEST OMTYCKTA FAMILJEMUSIKALER!

Världens roligaste föreställning kommer till Malmö och Göteborg!

OM PANG I BYGGET OCH PAPPHAMMAR FICK ETT KÄRLEKSBARN...

WINNER OLIVIER AWARD 2015

WINNER

WINNER

BROADWAY.COM AWARD 2017

BROADWAY WORLD UK AWARD 2015

WINNER BROADW AY AWARD WORLD 2017

Regi, översättning och manusbearbetning: Sven Melander

WINNER WINNERCorneliusWINNER WINNER WINNThorson Med Andreas T Olsson • Niklas Jönsson• Löfmark • Susanne ER Sanna Persson Halapi • Robin Stegmar • Simon “Chippen” Svensson • Regi, översättning och manusbearbetning: Sven Melander RobertCornelius RydbergLöfmark • Susanne Thorson Med Andreas T Olsson • Niklas Jönsson• WHATSONSTAGE.COM AWARD 2014

OLIVIER AWARD 2015

BROADWAY WORLD UK AWARD 2015

BROADWAY.COM AWARD 2017

BROADW AY AWARD WORLD 2017

Sanna Persson Halapi • Robin Stegmar • Simon “Chippen” Svensson • Robert Rydberg

LORENSBERGSTEATERN, GÖTEBORG NÖJESTEATERN, MALMÖ

NÖJESTEATERN, MALMÖ 14 september–4 november

8 november–15 december

14 september–4 november

Boka biljetter: www.juliusbiljettservice.se, www.lorensbergsteatern.se. Info: www.theplaythatgoeswrong.se

Stor ensemble & orkester • Regi: Eva Rydberg Miss Hannigan: Nanne Grönvall • Mr Warbucks: Thomas Järvheden • Grace: Anna Sahlene Rooster Hannigan: Kalle Rydberg • Lily: Nina Pressing • President Roosevelt: Fredrik Dolk

PREMIÄR 30 NOVEMBER NÖJESTEATERN, MALMÖ

Biljetter: www.juliusbiljettservice.se 0775 700 400

Biljetter på www.juliusbiljettservice.se 0775 700 400 Julius Production & AIS Production presenterar


CA

RSJUKAS R NCE IK

ÖR SF

W

.C

AN

S.

WW

SE

B UND

SVERIG ES

Ditt ekonomiska stöd betyder mycket för att våra bidragssökande barn och vuxna skall orka kämpa för ett friskare liv. 1976

CE R SJ U KAS

RI

K

CA

RSJUKAS R NCE IK ÖR SF

W

.C

AN

1976

CE R SJ U KAS

S.

WW

SE

B U ND

Sveriges Cancersjukas Riksförbund (SCR) Barksväg 14 nb • Box 7107 • 170 07 Solna Telefon 08 – 31 82 05 • Fax 08 – 32 07 60 Hemsida www.cancersjukasriks.se E-post info@cancersjukasriks.se Org nr 802006 – 7602

SVERIG ES

Bankgiro 5140 – 2352 • Plusgiro 302852 – 9

RI

K


Teater

Älskade Carmen! För det mesta spelas hon som förförerskan, romen och den underklassiga som bryter konventioner, gör som hon vill men på slutet ändå inte vinner. Hon dör samtidigt som publiken på arenan jublar.

S

målandsoperan byter nu spelplats för de närmaste tre åren och flyttar sin sommaropera till Åseda Folkets Park, 40 minuters bilväg från Växjö. I sommar spelas Carmen med premiär 21 juli. Till bedövande vackra toner kittlas åskådaren, utmanas en smula, för att sen kunna gå hem och veta att ordningen är återställd. Både tjuren och Carmen är stendöda. Handlar det om att vi vill leka med tanken om den fria och åtrående kärleken som inte följer konventioner och regler? Är Carmen en underdog vars död bekräftar det vackra men omöjliga i friheten? Skomakare - förbliv vid din läst-konceptet? Publiken får drömma om det sanna och fria för att sen återföras till en verklighet där ordningen är återställd.

Carmen är kvinna, rom och tillhör inte de privilegierades skara. Nyhetsrapporteringen om de romska tiggarna som tvingats till tiggeri utanför stormarknader och servicebutiker i nutida Sverige bekräftar folkgruppens utsatthet. Att ställa sig frågor om romernas situation idag gör handlingen obehagligt aktuell. Carmen är ett säkert kort. Vi vet redan hur det går och vi vet att vi känner igen oss. – Ni ville ha smörja och det är vad ni har fått, påstås kompositören Bizet ha sagt om Toreadorarian. För att vara en av världens mest kända arior känns uttalandet som en örfil mot publiken. – Hör vi så fel? undrar den som förälskat sig i melodislingorna. – Sjung vackert I skorrande strängar, skaldade Fröding. Sjung vacker om kärlek ändå.

Det gör Carmen onekligen. Hon sjunger mycket vackert om kärleken ur ett mezzo-läge, även det ett brott mot konventionen där operaprimadonnan skall vara en sopran. Carmen är på många sätt en omskakande och ifrågasättande opera samtidigt som den är klassisk och förutsägbar. Vi vet hur det går. Men vad händer i oss som beskådar hennes resa mot en våldsam död? Och hur hanterar vi oss själva när vi inser att det vi innerst inne längtar efter och vill inte är det som förväntas eller belönas av en omvärld? George Bizet hann aldrig uppleva den framgång som Carmen blev. Han dog i en hjärtattack endast 36 år gammal. Operan Carmen är idag ett klassiskt verk med många bottnar som överlevt i generationer. Det i sig är en prestation i en föränderlig värld. TEXT: Christina Gutiérrez Malmbom FOTO: Linda Himsel

SVERIGEMAGASINET

49


Festival

Operafestival extra allt Solister upphängda i krokar, skönsång på medeltida kroatiska, ensembler klädda i kaninhuvuden, vampyropera och opera för barn. Sverigemagasinet träffar Hedvig Jalhed, konstnärlig ledare för Halland Opera & Vocal Festival där nyskapande opera står i centrum.

FOTO: Wramén/Thorbjörnsson

50

SVERIGEMAGASINET


Festival

I

dén om en halländsk sommarfestival med svenska och internationella ensembler och solister där nyskapande opera står i centrum uppkom 2013. Strax efter att idén började bubbla på kontoret på Kultur i Halland kom Hedvig Jalhed in i bilden då hon erbjöds uppdraget som konstnärlig ledare. - Det lät som ett spännande projekt eftersom jag inriktat mig på samtida och nyskapade former av opera! Jag såg det också som en möjlighet att profilera Halland Opera & Vocal Festival till något alldeles speciellt, berättar Hedvig. Festivalen genomfördes första gången sommaren 2014 på Halmstad Teater. Därefter växte den och anordnades på flera platser i Laholm under 2016 års upplaga. I år, torsdag 5 juli till lördag 7 juli, arrangeras Halland Opera and Vocal Festival återigen i Halmstad. Dessutom utökas festivalen för första gången med Academy week, en veckas spännande kurser och workshops i Laholm 2-7 juli. Berätta om årets festival! - För första gången arbetar vi med ett festivaltema, och den röda tråden är ”People & Creatures”! För mig handlar temat om mänsklighet. Vad är det att vara människa och vad är i så fall motsatsen till att vara mänsklig? Från det djuriskt lustdrivet spontana till det konstgjorda och kontrollerade utforskar vi människan och hennes gudar och monster. I hur hög grad styr vi det artificiella, våra demoner och andeväsen, och i hur stor utsträckning styr de oss? Är vi inte alla bitvis både människor och freaks? Festivalprogrammet är ännu hemligt och släpps inom kort, men kan du redan nu avslöja något om vad publiken kommer få uppleva under årets festival? - Vi kommer att få uppleva en invigningskonsert där vi får bekanta oss med karaktärer från den svenska opera- och romanslitteraturen. En av de mer spektakulära akterna utforskar hur vi står ut med och kontrollerar smärta. Där hängs solisterna upp i skinnet med hjälp av krokar så kallad body suspension. Det blir också vampyropera (!) med mera. Vem skulle uppskatta att gå på Halland Opera & Vocal Festival?

FOTO: Anna W. Thorbjörnsson

- Festivalen riktar sig till alla som är intresserade av spännande upplevelser på scen, samtida musik och opera. Det finns programpunkter för olika åldra även barn & familj. Vi bjuder på både på stillsam musik, sinnliga upplevelser, stor dramatik och hisnande experiment. Allt med den mänskliga rösten i fokus. Vad gör du mer än arbeta med operafestivalen i Halland? - Jag är i grunden klassiskt utbildad operasångare och har gjort solistroller på bl.a. Kungliga Operan och Malmö Opera. Jag är född och uppvuxen i Halmstad, flyttade därifrån en tid men nu är jag återigen hallänning och bor i Mellbystrand utanför Laholm. Jag driver sedan många år nyoperakompaniet Operation Opera och är sedan två år tillbaka doktorand i scenisk gestaltning vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Vad är det bästa med att arbeta som konstnärlig ledare? - Det bästa är att jag får möjlighet att vara med och skapa en plattform för den fantastiska mångfald av konstnärliga vokaluttryck som finns därute. Att få sätta ihop ett internationellt program med grupper och artister från olika traditioner. För mig handlar det om konstnärlig mångfald och om att ta operan, inte bara in i framtiden utan att placera den i vår samtid! Många ser opera främst som ett kulturarv snarare än en levande och mångsidig konstform. Idag behöver opera inte ”bara” framföras av klassiska sångare. Visst, vi kan sätta upp gamla fantastiska verk i ny form men vi ska också skapa nya verk direkt från och för vår tid.

FOTO: Wramén/Thorbjörnsson

TEXT: Marie Tillman SVERIGEMAGASINET

51


NY MARCSÄKLE!N

Vi finns där du minst anar...

QSTA

En liten station på landsbygden kan göra stor skillnad för bygden, det vet vi alla. Det möjliggörs tack vare att man gör sina tankningar på den lokala orten. Tillsammans kan vi på så sätt hålla hela Sverige levande. Tack för din lojalitet!

SÅ HÄR HITTAR DU VÅRA 400 STATIONER: Gå in på hemsidan www.qstar.se/stationer Gå in från en smartphone så visar den direkt närmaste station

Gå in på www.hitta.se – Välj Vägbeskrivning Klicka på Vägbeskrivning så visas alla våra stationer längs din färdväg.

QR-koden Scanna koden med en QR-scanner i din Smartphone och du länkas direkt till vår mobilanpassade sida ”Hitta närmaste mack”.


Vi skickar vad du vill, vart du vill. Du vet väl att vi skickar både små och stora paket åt privatpersoner och företag? Med vår manuella hantering ger vi alltid dina prylar lite extra kärlek vart de än ska i Sverige. Läs mer om vårt erbjudande och våra fasta priser på www.bussgods.se.

Caravan Club är en ideell förening för alla Klubben bildades 1958 och har idag fler än 30.000 medlemsfamiljer. Grunden för verksamheten är ett aktivt fritids- och friluftsliv med många aktiviteter, omfattande träffverksamhet, utbildningar, teknisk rådgivning mm. Caravan Club är dessutom Sveriges största privata campingplatsägare med campingplatser från Vindeln i Västerbotten till Sturkö i söder.

CARAVAN CLUB OF SWEDEN Föreningen med familjen i centrum. Tel 019-23 46 10

Fritid som förenar

som gillar campinglivet.

bli medlem du också!

Mer fritid för pengarna... Besök vår hemsida för mer information om hur även du får tillgång till våra förmåner.

w w w. c a r a v a n c l u b .se

üFörmånligt üEkonomiskt üTryggt £ £ £


Välkomna till det naturliga stoppet i västra Östergötland! Utmed E4:an

Sparregatan 2, McDonald’s Mjölby Mjölby

Sparregatan 2

McDonald’s Linköping

Kylarevägen McDonald’s2,Linköping Braskens Bro Kylarevägen 2 Rydsvägen 1D, Rydsvägen 1D Valla

Utmed väg 50

Badstrandsvägen 1, McDonald’s Motala Motala Badstrandsvägen 1

Svedengatan 14

Svedengatan 14, Tornby

S:t Larsgatan 35, City

Välkomna till McDonald’s i Mjölby, Linköping och Motala Välkomna till Mc Donald´s i Mjölby, och Motala Telefon 0708–70 63 Linköping 68


VĂ…REN KOMMER MED STORMSTEG! SĂśndagsĂśppet mars! SĂśndagsĂśppeti LaxĂĽ i LaxĂĽ11-15. 11-15.VĂ…RVISNING VĂ…RVISNINGi Karlstad i Karlstadbutiken butiken24-26 6-8 april!

#ĂŒUPDI.PUPS

#ĂŒUPDI.PUPS

149.900:-

158.900:-

Missa inte!

Inkl Garmin 722xs, bakre dynsats & pulpetĂśverdrag

Gäller fram till sista april o MĂŒOBUJMMFOSJLUJHU MĂŒHSĂŠOUBQĂŒFOEBTU

2.95%

Ryds 488 Sport med honda 50 hk Just nu fÜr Endast 12.000:- Värde: 40.000:-

ill: 527xs, komplett dynsats, vattenskidbĂĽge, hydraulstyrning, KĂśp t Garmin pulpetĂśverdrag, en extra sittplats i fĂśren och stereo med 2 st hĂśgtalare.

Fyrhjuling Goes

Micore 480 SC med Honda 50 hk

eller om ni har ekonomi, betala halva bĂĽten nu och halva bĂĽten om ett ĂĽr HELT RĂ„NTEFRITT.

ill: KĂśp t

Stort utbud av mopeder!

FVMMEZOTBUT /NFBTUBSULJUUJMMNPUPSO TUFSFPNFETU IĂšHUBMBSF WBUUFOTLJETCĂŒHe Du kan även fĂĽ annan storlek eller annat märke pĂĽ motorn. Alla modeller hemma nu!

OBS! NY

8.995:Bayliner 175 BR-E

frĂĽn

56.900:-

159.900:-

Utrustad med ham kapell, stereo, mattonri vattenskidkrok

Med gallergrind monterat

13.900:-

STĂ–RST I SVERIGE PĂ… LINDER ALUMINIUMBĂ…TAR!

Stor

FISKERllEA upp ti

50%

book!

Kolla pris pĂĽ face

Ekolod och plotter

SUPERERBJUDANDE!

LaxĂĽ Tel: 0584-122 LaxĂĽ Tel: 0584-122 22 22

Karlstad Tel: 054-85 01 71 01 71 Karlstad Tel: 054-85

Ă–rebro Tel: 019-27 80 00 Ă–rebro Tel: 019-27 80 00

Ă…mĂĽl Tel: 0532-100 15 www.marinfritid.com Ă…mĂĽl Tel: 0532-100 15

www.marinfritid.com

info@marinfritid.com

www.marinfritid.com Mopedbilar BĂĽttillbehĂśrsbutiker

LAXĂ… LaxĂĽ-Klockartorp, E20 Tel: 0584-122 22 Fax: 0584-122 55

KARLSTAD Nattvindsgatan 2, Ă–rsholmen Tel: 054-85 01 71 Fax: 054-85 08 57

ÖREBRO Aspholmsvägen 3 Tel: 019-27 80 00 Fax: 019-27 80 01

ÅMÅL Gamla Örnäsvägen 9 Tel: 0532-10015

KÜp nu – betala nästa ür! Vi har se rv verkstäd iceer alla marin pü or Välkomn na. a!

KÜp nu – betala nästa ür!


Upplevelser

Historiska vyer vid Anundshög. FOTO: Clifford Shirley

Västerås – när brukshistorien möter framtiden Staden reste sig i begynnelsen ur vattnet och blev en av landets viktigaste industriorter med en stigande utvecklingskurva. Häng med till Västerås, en av landets äldsta städer som tagit industriarvet in i modern tid. Varför inte gå målarkurs i bruksmiljö?

A

tt det ursprungliga namnet Västra Aros andra del betyder åmynning är ingen tillfällighet. Under yngre stenåldern, på den tiden människan knappt var bofast, låg platsen för staden under vatten. Svartån är ett kvarvarande minne och har alltid varit en förutsättning för stadens utveckling. Västerås är en av landets allra äldsta städer. Arkeologer har här funnit spår av bebyggelse och gravrösen ifrån bronsåldern. Staden pryddes med eget sigill i slutet av 1200-talet. Läget vid Nordens största insjöhamn har genom seklen gjort Västerås till en av landets mest framträdande industristäder. Två av Europas största företag inom elektrifiering och kraftöverföring, Asea (nuvarande ABB) och Svenska Metallverken, startades här i början av 1900-talet.

ICA OCH H&M

Västerås industrialiseringskultur förde med sig att storföretagen ICA och Hennes & Mauritz startades i staden. Företagarandan har fortsatt att betyda befolkningsökning, vilket borgar för utveckling än i våra dagar. Fabriks- och brukslokaler har bevarats för att återanvändas till olika aktiviteter. Ett exempel är The Steam hotel, 18 våningar högt med 227 rum, två restauranger, konferenslokaler och spa, uppfört i det ett över etthundra år gammalt ångkraftverk, som tidigare försåg inte bara Västerås utan delar av övriga landet med elektricitet. I samma byggnad återfinns dessutom äventyrsbadet Kokpunkten, inrymt i åtta våningar. SKULTUNA BRUKSHOTELL BYGGS UT

Ett av de senare tillskotten vad gäller återanvändande av industrilokaler

SVERIGEMAGASINET

57


Upplevelser är att Skultuna Brukshotell byggts ut, in i det 400 år gamla mässingsbrukets tidigare verkstadslokaler. En helt ny konferensdel har därmed skapats med ambitionen ett omsorgsfullt förvaltande av de gamla industrilokalernas kapital. Lokalen ”Brännhyttan” användes tidigare av den kände Skultunadesignern Pierre Forssell. Här återfinns numera en utställning med miniatyrhus kopierade efter lokala historiska byggnader. Ett resultat av ett nära samarbete med Hembygdsföreningen. Kanske är det också en händelse som ser ut som en tanke att det går att hitta fornlämningar bara några hundra meter bort. SKAPANDET SITTER I VÄGGARNA

I den nya konferensanläggningen ingår dessutom ett aktivitetshus för teambuilding. Här finns en ateljé där mötesaktiviteter i kreativt skapande, som att gå målarkurs, hålls av en lokal konstnär. - När man anländer till Skultuna på konferens kommer man inte bara till en konferenssal utan även till ett stycke svensk kulturhistoria. Atmosfären i den vackra bruksmiljön runt Svartån är unik. Besökare som dessutom väljer att delta i några av våra teambuildingaktiviteter eller göra ett besök i Hembygdsföreningens museum, får ut ännu lite mer av besöket, säger Tord Haugli, ägare av Skultuna Brukshotell. Kreativ verksamhet i anrika brukslokaler är även det ett tecken i tiden och kanske även en devis för det moderna Västerås. En gång så effektfullt upphöjt ur vattnet. Med stora effekter på dåtid, nutid och framtid. TEXT: Anna Ekberg Västerås domkyrka, byggd 1271. FOTO: Leon Grimaldi

Pittoresk miljö vid Svartån, stadens pulsåder. FOTO: Clifford Shirley

58

SVERIGEMAGASINET


Upplevelser

Hotell Hackspett liknar inget annat. FOTO: Clifford Shirley

Tips och sevärdheter i Västerås Före detta västra Aros ligger vid Mälarens norra strand, cirka 10 mil västnordväst om Stockholm. Här bor cirka 120 000 människor, vilket gör Västerås till landets femte största stad. Västerås är en stiftsstad. Den mäktiga domkyrkan med sitt 92 meter höga torn invigdes 1271 och räknas till en av ortens viktigaste sevärdheter. Här ligger till exempel Erik XIV begraven sedan i slutet av 1500-talet. Den officiella förklaringen till varför hans fötter höggs av och lades bredvid kistan är att den var för kort. Den inofficiella lyder däremot att det var den tidens metod att motverka att de döda skulle kunna gå igen. Det vill säga spöka … Sveriges största gravhög Anundshög, nio meter hög, 64 meter i diameter och daterad till 500-700 år efter Kristus, är ytterligare ett viktigt turistmål. Fornlämningarna indikerar Västerås som kärnan i ett tydligt maktcentrum så tidigt som under järnåldern. Västerås är också en av landets äldsta städer. Ett mått på högt kulturvärde är att Gustav Vasa höll reformationsriksdagen här 1527 och arvsriks-

dagen 1544. Två möten som skapade nya förutsättningar för det framtida Sverige. Ett ytterligare är att landets första gymnasium grundades på orten så tidigt som 1623. Landets första pizza sägs dessutom ha serverats i Västerås 1947. Orsak: En Asea-invandrad italienare, också det på sitt sätt ett kulturmått! Västerås erbjuder i nutid nöjen, shopping och upplevelser på allra högsta nivå. Mälarens stränder bjuder sommartid in till bad och alla tänkbara sommaraktiviteter. En publik höjdpunkt är en av Europas största bilträffar, Västerås Summer Meet. Träffen äger rum 5 juli på Johannisbergs Flygfält i dagarna tre, med tiotusentals biltokiga besökare. Den som upptäcker kreativa boenden i träd och under vatten ser inte fel. Konstnären Mikael Genbergs världsberömda installationer – tillika hotell – Utter Inn, Hackspett och Ooops är välkänt egensinniga. Hotell Hackspett finns uppe i ett träd. Ooops är skapat i form av ett till synes sjunkande hus i Mälaren, med boende under vattenytan. Hotell Utter Inn har en flytbrygga på 25 kvadratmeter och erbjuder även det spännande boende under vattenytan! SVERIGEMAGASINET

59


DÄR DÅTID MÖTER FRAMTID OCH ALLT DÄREMELLAN Ett besök på Västmanlands läns museum är roligt både för dig som är stor och för dig som är lite mindre. Kom och upplev våra interaktiva och lekfulla utställningar om Västmanlands historia från forntid fram till modern tid som alltid står hos oss. Mellan den 21 april - 19 augusti kan du se Folkhemmets rum, en utställning med 135 fotografier ur Nordiska museets samlingar. Bilderna visar boendeideal från folkhemsperioden 1930-1960-tal. Västmanlands läns museum kompletterar utställningen med folkhemsbostadens typiska möbler och föremål. Välkommen in för en stunds tankeväckande nostalgi!

Alltid fri entré • Karlsgatan 2, Västerås • 021-39 32 22 • www.vastmanlandslansmuseum.se


Västerås domkyrka Medeltida altarskåp av högsta kvalitet, kung Erik XIVs grav, Sveriges rikaste bestånd av epitafier från den svenska stormaktstiden och den alldeles egna Skattkammaren. Här möts du av historiens vingslag och spår av en tusenårig historia. Öppet alla dagar kl 9-17. Fri entré! Visning varje söndag kl 12.30 samt dagligen under sommarsäsong.

Öppnar 2018 i Konsistoriehuset vid Västerås domkyrka.

www.svenskakyrkan.se/vasteras

Skattkammaren

foto: henrik mill, emil atak, johan fors

Öppet alla dagar kl 9-17. Fri entré!

Orgelmatiné Kort orgelkonsert varje helgfri lördag kl 12. Fri entré! Hela musikprogrammet hittar du på webben.


DRÖMMER DU OM ATT SE AFRIKAS BIG 5? Följ med oss på safari och få en upplevelse för livet! Vi skräddarsyr safariresor till Afrika, och vår specialitet är östra Afrika. I Tanzania bor du på våra egna bekväma tältcamper som ligger i de djurrikaste delarna av Serengeti. Kombinera gärna safarin med avkopplande sol och bad på Zanzibar, Pemba Island eller Seychellerna. Vi har även resor till bland annat Kenya, Uganda, Sydafrika, Botswana och Madagaskar. Läs mer på kenzantours.se/afrika. Ella Johanson Rustad är ansvarig för Kenzan Tours resor till Afrika. Hon hjälper dagligen resenärer att uppfylla sina drömmar om att åka på safari. – För att våra kunder ska få se så mycket som möjligt av Afrikas fantastiska djurliv har vi egna camper i Serengeti. Camperna flyttas under året enligt djurens migration genom parken. På så sätt ökar chanserna att få se många vilda djur, oavsett när under året man åker dit. Vi sätter också ihop safaripaket med flera olika parker i norra Tanzania så att man får se ett varierat djurliv. Det unika med Kenzan Tours safariresor är också att kunderna, i samråd med guiden, styr över dagarna med safari. Om de vill ha en heldag med djurskådning eller ta en lunchpaus på campen, det bestämmer de själva. En safari är ett oförglömligt äventyr, och vi vill att fler ska få uppleva det.

Vill du veta mer om våra safariresor till Afrika, ring eller mejla mig så berättar jag mer. Tel: 021-18 16 17 Email: ella@kenzantours.se

kenzantours.se


NORRLANDS STÖRSTA HOTELL I UMEÅ!

BO PÅ NORRLANDS STÖRSTA HOTELL NÄR DU BESÖKER UMEÅ Vi har fantastiska rumspriser, stora familjerum och helgbuffé ingår i priset. Vi har fantastiska helg och sommarpriser med middag som ingår i rumspriset. Ring Bokningen på 0046 90 108721 Ring bokningen på 0046 90 108721 Vi ses ses på Björken! Vi påHotell Björken!

www.hotellbjorken.se www.hotellbjorken.se


Livskvalitet

Redo för nya utmaningar? Dags att gå vidare i yrkeslivet? Om du känner så – ta en titt på vad de olika folkhögskolorna erbjuder. Det finns ett brett utbud av musik-, teater- och andra estetiska linjer. Det finns kurser som förbereder dig för ett visst yrke eller kompletterar luckor i utbildningen inför fortsatta studier.

S

verigemagasinet har träffat Ida Berglund som är 27 år och har ett riktigt höjdarår bakom sig. Ida har pluggat Allmän kurs med spanskainriktning på Braheskolan där hälften av utbildningen var på idylliska Visingsö i Sverige, och den andra hälften i Barcelona. Vad fick dig att välja Allmän kurs med spanska på Braheskolan? – Efter att ha jobbat ett par år kände jag att jag ville testa något nytt i livet, få nya erfarenheter och möjlighet att samla nya tankar och vidga min livssyn. Man läser en termin på Visingsö och en termin i Barcelona, berätta hur det var att bo på Visingsö? – Visingsö ligger i Vättern och är en jättevacker plats med ekskog och fornlämningar med mycket historia. Vi hade våra egna rum men delade badrum och sällskapsrum vilket var en erfarenhet bara det, men det fungerade bra. Och hur var det att plugga i Barcelona? – Det är en fantastik stad med charmiga

64

SVERIGEMAGASINET

områden och mycket fint att se. En stor positiv del av den här utbildningen är att ha tryggheten i att redan känna sina klasskamrater när en flyttar till Barcelona, skolans personal ett stort stöd under hela studietiden. Hur fungerar studierna? – Eftersom det är en folkhögskola ligger fokus på individen och att den ska utvecklas utifrån sin nivå och sina förutsättningar. Vi har inte haft några prov utan regelbundna mentorssamtal för att reflektera över hur det har gått. Lärarna är otroligt pedagogiska och kunniga och det märks att de lägger ner stor tid för att planera lektionerna efter våra förmågor och för att vi ska ha roligt och lära oss mycket. Har du några råd till de som ska börja på kursen? – Ha kul och umgås mycket med folket ni träffar på Visingsö för ni blir som en familj och det är skönt att ha i Barcelona. Ta vara på tiden och se och var med på mycket av vad som händer och finns både på Visingsö och i Barcelona för det är två speciella platser och tiden går verkligen fort. TEXT: Anna Ekberg FOTO: Braheskolan

Sverige har 154 folkhögskolor som drivs av folkrörelser, ideella organisationer, stiftelser eller föreningar och landsting och regioner. BRAHESKOLAN

Skolan är politiskt och religiöst obunden och belägen på Visingsö mitt i Vättern. Du tar dig hit med båt från Gränna. Skolan arbetar med profilområdena internationalisering, språk och kultur samt det sociala perspektivet. Här kan du också studera på allmänna kurser som ger dig gymnasiekompetens. Braheskolan anordnar kurser både i Sverige och utomlands. Huvudman: Folkuniversitetet INTERNATIONELLA SKOLORNA BARCELONA

Internationella Skolorna i Barcelona arrangerar utbildningar, kurser och skolresor med spanska språket samt spansk kultur och spanskt samhällsliv i centrum. Braheskolan är en del av stiftelsen Internationella skolorna som är Folkuniversitetets utlandsavdelning. Internationella Skolorna Barcelonas undervisningslokaler ligger i Barcelonas gamla stadskärna, Barrio Gótico (Gotiska kvarteren), några minuters promenad från Plaça Catalunyaoch en kvart från stranden.


BROBY GÅRD GALLERI, CAFÉ & INREDNING

Oss hittar du mellan Västerås och Enköping. Butiken med allt från vintage till modern design. I vårt café kan du njuta av gofika och smarriga smörgåsar, samtidigt som du får inspiration till inredning och utemiljö. Galleriet erbjuder fina konstupplevelser under året.

Säsongen har startat!

Vårt galleri har många spännande utställare detta år. Nyfiken på att se vilka det ärvilka? Gå in på www.brobygard.se/galleri Välkomna att besöka oss under året!

Broby Gård Tillinge Broby Gård 2, 74594 Enköping www.brobygard.se Följ oss på facebook och instagram Öppet lör, sön kl 12-16, övriga tider bokning av grupper


FOTO: United Stage

Musik

Lång väg hem för Kikki

”Ibland måste man resa långt för att hitta hem”, skrev någon när Kikki Danielsson släppte ”Portrait of a painted lady”, tredje delen i den svit någon kallade ”självhjälpscountry”. Möt en stark kvinna. På elcykel.

F

örst var det Ranelid och bilen. Sedan kom Kikki Danielsson och elcykeln. När Blocket skulle profilera sig var det först med författaren Björn Ranelid och sedan med den Kikki Danielsson som kallas folkkär. Men Kikki hade inte varit Kikki om hon inte snabbt talat om att hennes bästa affär på Blocket var något helt annat. – Min hittills bästa affär var när jag sålde en infra-bastu och ett marmorbord till samma person, säger Kikki Danielsson. Och visst säger det något om henne när hon – folkkär och omhuldad i decennier – samtidigt sitter som vi andra och lägger upp annonser på säljsajter för att bli av med ”skräpet” i källaren? Men så har hon också stått kvar, levt långt bortom schlagerrefränger och rubriker, år efter år, och förklaringen gav kanske Aftonbladets recensent efter hennes premiär nyligen: – När Kikki Danielsson drar igång sin turné blir det country, dansband och många skämt. Men starkast av allt är personligheten – hos

66

SVERIGEMAGASINET

kvinnan som från scenen förklarar att hon föredrar kranvatten, är singel och delar med sig av självdistans och livsvisdom: – Man ska aldrig springa efter killar eller bussar. Det kommer alltid nya … 2015 kom artisten med ”Bra vibrationer” och ”Papaya Coconut” bakom sig ut med ”A painted lady”, det som blev en countrytrilogi med hennes mest personliga låtar hittills. Hon slängde sig så att säga ut från scenen utan skyddsnät – och hela publiken stod kvar, tog emot henne och förklarade sin kärlek. När sista cd:n i trilogin avslutas med Marianne Faithfuls ”The ballad of Lucy Jordan” är varje ton, varje andetag så äkta att huden knottrar sig och ett helt livs erfarenheter och upplevelser strömmar ut ur högtalarna. Det är från Visseltofta till Nashville på 65 år. Eller tre minuter. På elcykel. Missa inte Kikki Danielsson om hon trampar förbi en scen nära dig denna vår och sommar … TEXT: Torbjörn Karlgren


Den fantastiska resan till

The Good Old Days Hanna von Spreti

Claes Malmberg

Jan Malmsjö Eva-Lotta Bernst röm

Succéparet från CHARLEY´S TANT tillsammans igen!!

Samt ensemble & The Winston Trio

Jonsered Sommarteater En underbar utomhusteater vid Jonsered Herrgård & Trädgårdar Spelas 29/6-22/7

Biljetter: www.ticketmaster.se • Tel: 0771-70 70 70 Mer info: www.jonseredsommarteater.se


MASSAKERGUDEN Rakbladsvass satir och träffsäker komik av Yasmina Reza

PREMIÄR 21 APRIL, LILLA SCENEN AV YASMINA REZA

ÖVERSÄTTNING: ANDERS BODEGÅRD REGI: BENGT LARSSON HEPPLING SCENOGRAFI/KOSTYMDESIGN: RICHARD ANDERSSON MEDVERKANDE: EVA CLAAR, MATS JÄDERLUND GUNILLA RYDHOLM-ERIKSSON, LENNART ERIKSSON

BILJETTER 033-35 35 35, BORASSTADSTEATER.SE


Ditt vardagsrum i Askersund

Mellansveriges nyaste scenkonstarena i fantastisk skärgårdsmiljö, belägen precis mitt emellan Stockholm och Göteborg

VÄRLDSPREMIÄR !! Sjöängen, Askersund 30 juni & 1 Juli 2018

Kom och delta i något unikt i sommar. Världens första allsångsdeckare tar plats på Sjöängen och innehåller både en helknasig mordhistoria och allsång tillsammans med artister och publik. Skuld och gröna skogar är skriven av Monica Forsberg och Peter Flack vilka båda ingår i ensemblen på scenen tillsammans med Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, Marie Kühler, Peter Kjellström och Amanda Flack. Välkomna!

Zinkgruvan Mining AB Huvudsponsor scenkonst

Biljetter och information :

www.visitaskersund.se


Teater

Bilder från repetitionerna av Molières klassiska komedi Tartuffe som har premiär 13 april på Teater Västernorrland.

Närproducerad dramatik med humor och spänning Med hemmascen i Sundsvall och uppdrag att turnera i hela länet är det sällan lugnt i Teater Västernorrlands lokaler. Ambitionen är att producera föreställningar som både kan skapa igenkänning och utmana publiken.

I

verkstäder och ateljéer är det fullt upp. En dekormålare lägger sista handen på det som ser exakt ut som ett schackrutigt marmorgolv. I syateljén hänger en krinolin på en provdocka och i nästa rum provas peruker fram. 13 april är det premiär för vårens stora satsning Tartuffe. - Vi tillverkar allt för alla föreställningar här i huset. Det är verkligen en ynnest att dagligen vara omgiven av sådana fantastiska kreatörer och konstnärer, säger Lena Engqvist Forslund, teaterchef. TARTUFFE – EN ROLIG FÖRESTÄLLNING PÅ FULLASTE ALLVAR

Tartuffe är en komedi med fart och fläkt som stångas med såväl moral som dubbelmoral, rätt och fel, skrivna som oskrivna regler, skratt och allvar. I Teater Västernorrlands version spelas den dessutom i commedia clown-form. Det innebär att skådespelarna först repeterar in hela pjäsen som vanligt och därefter lämnar över sig till maskerna. Maskerna gör som de vill och skådespelarna måste våga släppa taget och låta dem göra rollen. Kanske kommentera vad som sägs på scen och rent utav det som händer i publiken. - Maskarbetet utgår från de klassiska Commedia del’arte-maskerna men min ambition har varit att försvenska dem och låta skådespelarnas egna konstnärskap och ansikten och kroppar påverka slutresultatet, berättar Claes Åström, regissör. Att skapa mask är en lång process som börjar tidigt. Maskdesigner Johanna Ruben läser noggrant manus, söker inspiration och skissar. Det

70

SVERIGEMAGASINET

handlar om att skapa sig en tydlig bild av vad som ska berättas, och framför allt – vad varje enskild karaktär ska berätta. – Masken har en viktig del i att förstärka karaktärernas personlighetsdrag, men den kan också berätta om karaktärernas relationer till varandra, säger Johanna Ruben, maskdesigner. HÖSTEN HOS TEATER VÄSTERNORRLAND

I höst spelas Family Feelings, en varmkomedi för alla åldrar med hög igenkänningsfaktor. Utöver flertalet föreställningar på Sundsvalls Teater turnerar uppsättningen i Västernorrland. Annandag jul är det premiär för årets stora familjeföreställning; Pelle Svanslös – musikalen. Det blir en rivig föreställning med klös för stora och små. ÖKAT FOKUS PÅ DEN UNGA PUBLIKEN

Under 2018 växlar Teater Västernorrland upp verksamheten för barn och unga med fokus delaktighet i repertoarläggningen. Tillsammans med klass 5 på Hellbergsskolan i Sundsvall har idén till föreställningen Fyra spänn City med premiär våren 2019 arbetats fram. En rejäl dos humor och vänskap utlovas. - För oss är det inte svårare än att vi ska göra relevanta produktioner inifrån barns och ungas perspektiv. Vi jobbar med en ny klass varje termin för att de ska kunna bidra med idéer till föreställningarna, berättar Kristoffer Berglund, projektledare för barn och unga. TEXT: Redaktionen FOTO: Lia Jacobi


>>TAUBE TODAY EN T E A T E R K O N S E R T AV C E D E R H O L M / B J E R K Ø

»Taube today – en kärleksförklaring till den fria konsten« VLT

>> PR EMIÄR 1 8 A P R I L , S T O R A S C E N E N

UPPLEV EVERT TAUBES STÖRSTA HITS SOM DU ALDRIG GJORT FÖRUT!

UPPSA L A > > >> STADS T E A T ER B ILJ / I N F O : 018-14 62 00 WWW.UPPSALASTADSTEAT E R . S E


Teater

Rasande tempo i klassisk komedi på Borås Stadsteater Det är bäddat för rakbladsvass satir och träffsäker komik när Borås Stadsteater i vår sätter upp Yasmina Rezas prisbelönta och kritikerrosade komedi, Massakerguden.

D

ramat filmatiserades 2001 av Roman Polanski under namnet ”Carnage”, med Kate Winslet, Jodie Foster, John C. Reilly och Christoph Waltz i rollerna. Föreställningen regisseras av Bengt Larsson Heppling som senast regisserade komedin ”Ingen är perfekt” på Stora scenen på Borås Stadsteater under våren 2017. Föreställningen handlar om Lille Ferdinand som har har slagit ut framtänderna på sin klasskamrat, Bruno. Nu träffas föräldrarna för att i lugn och ro, på ett civiliserat sätt, lösa konflikten över en kopp kaffe, i det ena parets perfekta hem. Snart nog krackelerar inte oväntat den civiliserade fasaden rejält, espressokopparna byts mot romglas och bara några drinkar senare haglar anklagelserna kors och

tvärs i rummet och skulden för slagsmålet är inte alls längre självklar. Det dröjer inte länge förrän tonen mellan föräldraparen skärps och det tar hus i helvete, mobiltelefoner dränks i blomvaser, det kräks över dyra konstböcker, tulpaner slits i stycken och när husdjur ska avlivas finns det inte längre någon återvändo. I ett rasande tempo kämpar de med och mot varandra, för att upprätthålla den perfekta ytan, medan den designade lägenheten alltmer påminner om skolgårdens råa kaos. Men framför allt kämpar var och en med att bibehålla bilden av sig själv, som vuxen, som belevad, som respekterad, som lyckad. Det går inte särskilt väl. Ett är säkert: ingen är densamme när komedin når sitt slut. TEXT: Anna Ekberg FOTO: Borås Stadsteater

Massakerguden, av Yasmina Reza. Översättning: Anders Bodegård. Regi: Bengt Larsson Heppling. Scenografi/kostymdesign: Richard Andersson. I rollerna: Eva Claar, Gunilla Rydholm-Eriksson, Lennart Eriksson, Mats Jäderlund

72

SVERIGEMAGASINET


i SOL VIND & VATTEN

EN FÖRESTÄLLNING SOM GÅR RAKT IN I HJÄRTAT!

M O A LIGNELL

P E R N I L L A ANDERSSON

J O H A N BODING

Välkomna till en föreställning fylld av musik glädje o kärlek!

www.jerkules.se

12/4 BORÅS Åhaga FÅTAL KVAR!

27/4 UMEÅ Folkets hus FÅTAL KVAR!

13/4 GÖTEBORG Konserthus SLUTSÅLT!

28/4 SUNDSVALL Tonhallen

14/4 JÖNKÖPINGS Konserthus FÅTAL KVAR!

29/4 UPPSALA Konsert & Kongress

15/4 NORRKÖPING Konserthus

4/5

ÖREBRO Conventum

19/4 KALMAR Kalmarsalen

5/5

KARLSTAD CCC

20/4 VÄXJÖ Konserthus SLUTSÅLT!

6/5

VÄSTERÅS Konserthus

21/4 HALMSTAD Teater SLUTSÅLT!

11/5

MALMÖ Live

22/4 HELSINGBORGS Konserthus FÅTAL KVAR! 13/5 STOCKHOLM Rival EXTRAFÖREST.

Mer info och biljettförsäljning se www.jerkules.se eller på respektive konserthus.


Teater

Världens roligaste föreställning kommer till Malmö och Göteborg!

F

olkhögskolans teatersällskap sätter upp The Play that goes wrong, ett klassiskt mordmysterium som utspelar sig i 1920-talets England, men som titeln antyder - allt som kan gå fel gör det! De olycksaliga skådespelarna kämpar mot alla odds för att ta sig genom föreställningen

till den sista ridådragningen. Oväntade händelser resulterar i galna konsekvenser och mer än en gång är det osäkert om föreställningen ska kunna genomföras! 5 stjärnor från The Daily Mail, kallad ”Gut-busting hit” av New York Times och med omnämnande som ”den roligaste föreställningen vi har sett!” Om du kan få en biljett, vad väntar du på? Föreställningen snubblar in på sitt fjärde

2017 Broadway World Winner for Best New Play 2017 Broadway.com Winner Favourite New Play 2015 Olivier Award Winner for Best New Comedy 2015 BroadwayWorld UK Winner for Best New Play 2014 WhatsOnStage Award Winner for Best New Comedy

74

SVERIGEMAGASINET

katastrofala år och sitt första år i Sverige. Premiär i Malmö den 14 september och Göteborg den 8 november. Vi lovar inte att det går som det ska, men The Play that goes wrong kommer garanterat att efterlämna en bitterljuv smärta av skratt … TEXT: Charlotte Lindmark FOTO: Nöjesteatern

Regi, översättning och manusbearbetning: Sven Melander I rollerna: Andreas T Olsson, Niklas Jönsson, Cornelius Löfmark Susanne Thorsson, Sanna Persson, Robin Stegmar Simon “Chippen” Svensson, Robert Rydberg


TAGE ANDERSEN

Konst Kultur Natur Magi

Gunillaberg

Sommarutställning 19 maj - 16 september, öppet dagligen kl. 11-18 Gunillaberg Säteri, 56597 Bottnaryd/Entré SEK 130/Facebook @gunillabergofficial/www.tage-andersen.com


Resor

76

SVERIGEMAGASINET


Resor

Puerto de Mogán

– pärlan på Gran Canaria Ett besök på Gran Canaria är inte komplett innan du sett öns vackraste ort. Hit åker man för att njuta av den vackra atmosfären och flanera bland kanaler, små broar, prunkande gränder och allt från förstklassiga restauranger till mysiga krypin.

SVERIGEMAGASINET

77


Resor

Det är lätt att förstå varför Puerto de Mogán kallas Spaniens Venedig …

78

SVERIGEMAGASINET

Bougainvillea, hibiskus, acacia och prunkande rosenbuskar växer överallt i de charmiga gränderna runt hamnen …


Resor

S

panien passerade förra året USA och gick upp på andra plats i den internationella listan över de populäraste länderna att semestra i. Frankrike ligger fortfarande etta, men när det handlar om semester med sol och bad, god mat och trevliga människor – då finns det ingenting i Europa som kan konkurrera med Spaniens kronjuveler Kanarieöarna. Ända sedan charterresor blev populära i Sverige på 1960-talet har ögruppen varit det mest älskade resmålet under vinterhalvåret för soltörstande svenskar. Och kommer du till Gran Canaria får du absolut inte missa den ljuvliga lilla hamnpärlan Puerto de Mogán! Byn ligger på öns sydvästra sida och påminner om ett spanskt Venedig i miniatyr. Här strosar man gärna runt i de smala gränderna bland vita låga hus övervuxna av prunkande bogainvillea och hibiskus. Otroligt vackert, romantiskt och mysigt! Närmast vattnet och hamnpromenaden ligger fullt av små restauranger och barer tätt blandat med souvenirbutiker. Längs kajen i den lilla småbåtshamnen samsas seglare från hela världen med sportfiskebåtar som ligger redo för dagsturer med fiskeglada turister. Och att döma av mängden fiskar som simmar runt i det kristallklara vattnet i hamnbassängen så är nog chansen att få napp stor! Härifrån utgår även en undervattensbåt som tar ut turister för att beskåda havsbottnen. Puerto de Mogán har vid flera tillfällen varit centrum för marina fototävlingar och det är ett mål som ingen dykare som kommer till Gran Canaria bör missa. Havsbottnen längs med kusten i detta område är en allmän hemlighet som alla dykare känner till. Utspritt på botten ligger vrak efter förlista skepp, som mött sitt öde genom flera århundraden. Viken med stranden ligger är väl skyddad från vind och strömmar och är kantad av palmer med en liten kanal i ena änden. Stranden är barnvänlig med finkornig, gyllenbrun sand som är härlig att både ligga på och leka i. Varje fredagsmorgon hålls också en populär marknad på småbåtshamnens kaj där du kan köpa allt från lokalt hantverk och kryddor till souvenirer, kläder, frukt och mycket mer. Marknaden börjar vid busshållsplatsen och sträcker sig ända bort till slutet av hamnen. Kort sagt – Puerto de Mogán har något för alla! TEXT: Rebecca & Tony Manieri FOTO: Adobe Stock

Traditionell spansk paella med nyfångad fisk och skaldjur serveras på de mysiga restaurangerna längs kajkanten i hamnkvarteren.

Alldeles i anslutning till byns hjärta ligger en vacker liten sandstrand. Här finns gott om solstolar och parasoller för uthyrning. Vattnet är klart och runt vågbrytaren går det utmärkt att snorkla. Här kan man få syn på många olika typer av fisk och skaldjur.

Att ta sig till Puerto de Mogán är enkelt. Det går lokala bussar från Las Palmas och Playa Ingles. Det finns även gott om taxibilar och har du egen hyrbil är det bara att följa GC1 söderut.

Gran Canaria har ett milt och behagligt klimat med cirka 300 soldagar per år. Under vinterhalvåret ligger dagstemperaturen på runt 20 grader och under sommaren runt 30 grader. SVERIGEMAGASINET

79


Sveriges största outlet för märkeskläder till hela familjen herr dam barn sport jeans skor

7000m² butik

upp till 70% lägre pris nordens största utbud av kostymer

besök oss eller shoppa online

vfo.se widengrensvägen 1 vingåker måndag–fredag 10:00-19:00 lördag–söndag 10:00-18:00

Res som för hundra år sedan med våra ångtåg i originalskick! Upplysningar och tidtabeller på www.oslj.nu

Museiföreningen Östra Södermanlands Järnväg Box 53, 647 22 Mariefred. Tel: 0159-210 00, e-post: oslj@telia.com

www.oslj.nu


Dammode med det lilla extra Vi erbjuder 2-Biz, Avet Lingerie, Ilse Jacobsen Zerres, Joseph Ribkoff, Masai, Elton, Signature, Dranella, MODES Stockholm mfl.

www.boutiquesurprise.se

Storlek 36–48 Vardagar 11-18, Lördagar 11-15 Stationsgatan 4, 172 68 Sundbyberg 08-29 66 80, butiken@boutiquesurprise.se Instagram & Facebook www.boutiquesurprise.se

boutiquesurprisesundbyberg

Sitt och sov! Med Nyttadesigns Resekrage får du en skön sömn i sittande ställning. Resekragen som fått högsta betyg i test är tillverkad i mjuk ekologisk trikå och plysch. Den är fylld med boveteskal och väger cirka 400 gram.

SVERIGEMAGASINET

IR P S R D Å Å TR 10

Kudden är unik eftersom du kan ändra volym och forma den med händerna efter ditt individuella behov och stöd.

109

A 10 år på spåret i Lokstallarna! Jubileumspriser se tradspira.se

Häng den runt en rem eller stag så tar den ingen plats i väskan. Högsta betyg i Expressens (Allt om resor) test av resekuddar 2014 och 2016. 22 apr.

Grund Kristina Andersson Mora, Svensk tillverkning

www.nyttadesign.se

08-650 75 08 • info@nyttadesign.se

Vackra smycken för hem & trädgård


KINASPECIALISTEN 20 OLIKA KINARESOR, AVRESA VARJE FREDAG, SE HEMSIDAN Peking 8 dagar fr 6850:-

Peking–Shanghai fr 13850:-

Peking–Xian–Shanghai fr 17850:- (allt ingår)

Peking–Xian–Tibet 24850:-

Kina runt 15 dagar 22850:-

Peking–Xian–Guilin 17850:- (allt ingår)

Peking + Hainan 15 dagar (sol och bad) Ordinarie pris 19990:- nu 17990:-

EURO CHN www.eurochn.se

tel: 0707–997977


Mellan dröm och verklighet. Vill du uppleva hjärtat av det vackraste Värmland? Då är du välkommen till Dömle Herrgård. Konferens, bröllop, fest, aktiviteter och mycket skratt. Eller bara avkoppling, njutning och lyx i lugn och ro. Allt i en helt sagolik miljö. Egen strand i änden på vår vackra herrgårdspark, jacuzzis utomhus eller kanske en drink på Frugårdens soldäck. Mat av absolut toppklass i

herrgårdens vackra matsal, kanske efter en tur till Lerins museum eller Lagerlöfs Mårbacka. Eller varför inte gå runt hörnet, till den vackra 18-håls golfbanan. Kanske ta en tur med kanot eller cykel? Allt finns nära. Bo i topprenoverade dubbelrum eller i en svit. Hos oss är det du som väljer. Ring oss på 0552-41750 eller läs mer och boka på domle.se.

Dömle Herrgård i hjärtat av Värmland • Domle.se • +46 552 417 50 • info@domle.se


Upplevelser

En godispĂĽse av upplevelser

84

SVERIGEMAGASINET


Upplevelser Countryside Hotels grundades 1983 och är en sammanslutning av circa fyrtio hotell från Skåne i söder till Dalarna i norr. Hotellen är en brokig samling anrika slott, pampiga herrgårdar, charmiga värdshus, snygga designhotell och gemytliga pensionat och gästgiverier. Den gemensamma nämnaren är att skapa en upplevelse utöver det vanliga. Här finns en godisbit för alla.

C

ountryside Hotels ägs gemensamt av de anslutna medlemsanläggningarna och tillsammans verkar de aktivt för en levande landsbygd. Hotellen är ofta viktiga arbetsgivare på sina orter, och det mesta av det som serveras på restaurangerna produceras av små lokala leverantörer. Sverigemagasinet träffar Anna Madsen, marknadschef på Countryside Hotels, för ett samtal om kvalitetstid i underbara miljöer. Vilken är den främsta anledningen till att man ska välja en vistelse hos Countryside Hotels? – Att man får en upplevelse som är något utöver det vanliga. Man möts av ett fantastiskt personligt värdskap, människorna som driver hotellen är riktiga eldsjälar, och deras driv genomsyrar hela upplevelsen, från hur kuddarna är upplagda på rummen till vilket vin som serveras till middagen. Många av våra hotellägare är själva kockar och lägger stor vikt vid att upplevelsen vid middagen blir så unik som möjligt. När man reser bort över en weekend så är ju mat och dryck en viktig del av upplevelsen. Ofta har hotellen både tre- fyraoch femrätters menyer som ingår i paketen, och flera anordnar även vinprovningar, gourmetpaket eller champagnehelger, berättar Anna Madsen och fortsätter: – Andra saker som genomsyrar verksamheten på våra hotell är nogrannheten vid alla detaljer och den personliga atmosfären. Något

man kanske inte kan få i samma utsträckning på ett större hotell. Alla våra hotellrum ser till exempel olika ut – det finns inte två som ser likadana ut. Idag är ca fyrtio hotell anslutna till Countryside Hotels. Hur gör ni när ni väljer ut hotellen? – Vi besöker regelbundet hotell som har kontaktat oss om medlemskap. Vi har ju en del grundläggande krav, som att det ska finnas WiFi, man ska ha minst tre stjärnor och en del annat, men det oftast en formalitet. För oss är den viktigaste frågan hur känslan är när vi besöker hotellet. Är detta ett hotell som uppfyller även de mjuka värdena – är det en ombonad känsla, finns det ett stort engagemang hos ägarna, är matupplevelsen på hög nivå. Saker som för oss är viktigare än att alla badrummen är helkaklade eller att det finns TV med massor av kanaler på alla rum, säger Anna Madsen. Ni har även en rad spännande pakererbjudanden, som säkert lockar många att prova en vistelse hos er? – Absolut! Vi säljer i första hand färdiga paket med ett visst tema, och det är något som andra hotell inte erbjuder. Vi har alltd något extra; det kan vara en flaska champagne som ingår, att det finns spabehandling som ingår, eller något annat som förhöjer upplevelsen. Dessutom ligger många av våra hotell vid vattendrag, vilket gör att omgivningarna är vackra och inbjuder till promenader och vistelse i naturen. Varför inte ta en kanot- eller kajaktur eller hyra mountainbikes, som många av hotellen erbjuder.

– Vårt uppdrag är att sätta guldkant på människors liv. Att man som gäst på bästa sätt ska kunna ta vara på tiden tillsammans med någon man bryr sig om och njuta av en underbar gemensam upplevelse. Vad skulle du säga är den främsta anledningen till att ett hotell väljer att ansluta sig till er? – Många av våra hotell är ju väldigt små, och har inte stora personalresurser. Man lägger ofta all energi på att hotellen, rummen och maten ska var på så hög nivå som möjligt. Det finns inte riktigt tid till eller möjlighet att lägga fokus på marknadsföring och administration. Därför är det en stor fördel att ligga tillsammans med de andra hotellen inom Countryside Hotels och ha gemensam bokning, och kunna ta del av tankar och idéer om nya spännande paketerbjudanden för gästerna och andra liknande saker. – Man blir del av en familj där alla strävar mot samma gemensamma mål: Att Countryside Hotels ska vara det ledande alternativet för privatresenären som önskar boka utvalda och personliga hotell på landsbygden med fokus på mat, miljö & upplevelser. – Countryside Hotels är som en godispåse – här finns något gott för alla! avslutar Anna Madsen med ett leende. TEXT: Tony Manieri FOTO: Countryside Hotels

3 mysiga exempel på weekendpaket att njuta av: Romantisk weekend på tu man hand

Spaweekend och spapaket

Gourmetpaket som passar en livsnjutare

Det har sagts att vi bara behöver tre saker i livet: Något att se fram emot, något att göra och någon att älska. Med god mat och dryck på romantisk weekend kombinerar du alla tre! En romantisk weekend på tu man hand på ett av Sveriges mest romantiska hotell – Visst låter det alldeles, alldeles underbart? När ni lämnat vardagen hemma för en helg och checkat in på ett av våra utvalda romantiska hotell finns det bara tid för att rå om varandra.

På de hotell som har egna spa- och relaxavdelningar bjuds det på en stor variation av hälsooch spa-weekends. Variationerna av välgörande behandlingar för både kropp och själ är lika omväxlande som hotellen själva. Att boka en spaweekend eller ett spapaket är ett av de bästa sätten att koppla bort vardagsstressen och alla måsten där hemma. Ta med bästa vännen, din partner, hela familjen eller kom helt ensam för njutbar egentid.

En gourmetweekend på våra hotell är en frestelse för alla sinnen, att längta efter eller att drömma sig tillbaka till. Kanske passar ni på att fira en födelsedag, ett bröllop eller helt enkelt bara vill ha en gastronomisk upplevelse. Countryside Hotels kök har utmärkelser från bland andra White Guide, Chaine des Rôtisseurs och Sveriges Bästa Bord – vilket talar sitt tydliga språk. Här väntar en matupplevelse utöver det vanliga! SVERIGEMAGASINET

85


UPPLEV

NÄÄS FABRIKER

VARJE DAG

Välkommen till Nääs Fabriker! Här finns butiker, kafé, hotell, restaurang och kontorslokaler – allt i vacker bruksmiljö. Läs mer på naasfabriker.se

kafé, restaurang & deli

inspireras av områdets butiker

Välj mellan vår hotellrestaurang, dagens lunch och fika i kaféet eller varför inte en pizza hos Hugos Handel och Kök?

Här hittar du bland annat mode, inredning, design och delikatesser. Och fler härliga butiker är på gång.

besök vårt badhus & hotell

flytta hemifrån med ditt kontor

Bo på hotellet och njut av bastu, varma utomhusbad med bryggor ut i sjön och härliga loungemiljöer i rofylld atmosfär nära naturen.

Vårt nya co-workingkoncept erbjuder gemensamma ytor för arbete, möten och inspiration. Boka ditt medlemskap idag.

Spinnerivägen 1, Tollered 031-799 63 00 naasfabriker.se Öppettider butiker: Måndag–Fredag 10–18, Lördag–Söndag 10–16


LEDIG 1/1

Ett hem hemifrån Precis intill sjön Vidöstern i Småland ligger Toftaholm Herrgård, en fristad med en drygt sexhundraårig historia. Här upplever du lugn, tystnad och en utpräglad gästfrihet. Genom tiderna har vi gästats av såväl kungar och nobelpristagare som berömda formgivare. Välkommen hem till oss så ska vi berätta mer. Historic moment

Wellness

Herrgårdsgolf

Herrgårdsliv

En herrgårdsupplevelse med förstklassig mat i en miljö med drygt sexhundra års historia.

Koppla av i vårt Eco-spa vid sjön Vidöstern och njut sedan av en god middag.

Kombinera din favoritsysselsättning med finmiddag och avslappning.

En riktig lyxhelg med det bästa vi kan erbjuda av både mat och boende.

1 495KR

1 695KR

1 895KR

1 995KR

per person

per person

per person

per person

Mer information på www.toftaholm.se Boka på 0370-440 55 eller info@toftaholm.se


Foto: Tommy Andersson

Välkomna till Dalarna och Fryksås Hotell & Gestgifveri

Hos oss kan du bo, äta och koppla av i en underbar fäbomiljö med härlig utsikt över Orsasjön och Siljan. Efter en skön dag i naturen njuter du av en gourmetmiddag lagad av utvalda närproducerade råvaror av högsta kvalitet.

Vår, sommar och höst, perfekt för utomhus aktiviteter Foto: Klemner Studio

Våren och försommaren är perfekt för MBT träning och andra aktiviteter. Cyklingen i skogarna runt Orsa Grönklitt och Fryksås erbjuder stor variation. Välj mellan rejäla backar både uppför och utför, eller lättcyklade skogsstigar och mysiga grillplatser. Se våra erbjudanden på www.fryksashotell.se

www.fryksashotell.se info@fryksashotell.se 0250 – 460 00, 460 20


Vardagslyxpaket? Midsommarpaket? Sommarpaket? Se vidare: www.sundbyholms-slott.se/weekendpaket

Fyrstjärnigt hotell med slottsrestaurang, vid södra Mälaren, 70 minuter från Stockholm.

Fira Valborg i vacker slottsmiljö!

Vår & sommar på Slottet www.sundbyholms-slott.se/champagneweekend

28/4, 5/5, 19/5, 2/6

Mousserande vin & konfekt Slottets stora afternoon tea med scones och mängder av goda bakverk Fyrarätters middag vid tända ljus Logi en natt & frukost Körsång och majbrasa i slottsparken. från 1495 kr/person www.sundbyholms-slott.se/valborgsweekend

Champagneweekend Afternoon tea, vinprovning med sommelier, fyrarätters middag, logi och frukost: www.sundbyholms-slott.se/vinprovningsweekend

12/5, 26/5, 16/6

Vinprovningsweekend KONFERENS, WEEKEND, FEST & BRÖLLOP

info@sundbyholms-slott.se 016 - 42 84 00


Business or pleasure? BUSINESS AND PLEASURE!

äventyr?

Läs m bok er oc h a nu inla på nds b 077

1-53

ana

n.se 53 5 3

nestorville.se

Vilket är ditt

Business or pleasure? or pleasure? Business or pleasure? Business or pleasure? Business AND PLEASURE! BUSINESS ANDBUSINESS PLEASURE! BUSINESS AND PLEASURE! BUSINESS AND PLEASURE!

Villa Källhagen, som på landet fast ändå inte.

villa@kallhagen.se • 08-665 03 00 • kallhagen.se

Villa Källhagen är perfekt anpassat för beresta människor med höga förväntninga Man sover gott i sköna sängar, äter gott i den klassiska restaurangen eller den lev lobbybaren. Bra förbindelser och snabb trådlös uppkoppling. Bemanning dygnet runt och matservering alla dagar i veckan. Promenadavstånd från Strandvägen el Karlaplan. Buss precis utanför dörren, lätt att få taxi och utmärkta parkeringsmöjl Djurgårdsbrunnsvägen 10, 115 27 Stockholm

Business or pleasure? BUSINESS AND PLEASURE!

Business pleasure? Business or or pleasure? BUSINESS PLEASURE! BUSINESS AND AND PLEASURE!

Villa Källhagen är perfekt anpassat för beresta människor med höga förväntningar. Man sover gott i sköna sängar, äter gott i den klassiska restaurangen eller den levande lobbybaren. Bra förbindelser och snabb trådlös uppkoppling. Bemanning dygnet runt och matservering alla dagar i veckan. Promenadavstånd från Strandvägen eller Karlaplan. Buss precis utanför dörren, lätt att få taxi och utmärkta parkeringsmöjligheter.

Välj någon av alla våra färdiga paketresor eller köp Sveriges enda tågluffarkort och skapa ditt eget äventyr!

Business or pleasure? Villa är anpassat beresta människor med höga förväntning Villa Källhagen är perfekt anpassat förKällhagen beresta med högaför förväntningar. Villa Källhagen är perfekt anpassatmänniskor förperfekt beresta människor med höga förväntningar. AND PLEASURE! Mangott sover gott igott sköna sängar, äter gott den levande klassiska restaurangen eller den lei Villa som på landet fast ändå Man soverKällhagen, gott i sköna äter i den klassiska restaurangen elleri den Man soversängar, gottBUSINESS i sköna sängar, äter i den klassiska restaurangen eller den levande

lobbybaren. förbindelser och snabb trådlös uppkoppling. lobbybaren. Bra förbindelser snabb trådlös uppkoppling. Bemanning dygnet lobbybaren. Braoch förbindelser ochBra snabb trådlös uppkoppling. Bemanning dygnetBemanning dygne ochdagar matservering dagar veckan. från Promenadavstånd från Strandvägen e runt och matservering alla dagarrunt i veckan. Promenadavstånd från iStrandvägen eller runt och matservering alla i veckan.alla Promenadavstånd Strandvägen eller Karlaplan. Buss precis dörren, lätt att fåparkeringsmöjligheter. taxi och utmärkta parkeringsmö Karlaplan. Buss precis utanför dörren, lätt att få taxi ochutanför utmärkta parkeringsmöjligheter. Karlaplan. Buss precis utanför dörren, lätt att få taxi och utmärkta

Villa Källhagen, som på inte. landet fast ändå Villa Källhagen är perfekt anpassat för beresta människor med höga förväntningar. Villa Källhagen, som på landet fast ändå Villa Källhagen, som på landet fast ändå inte. Man sover gott i sköna sängar, äter gott klassiskamänniskor restaurangen eller den levande Villa Källhagen är perfekt anpassat föri den beresta med höga förväntningar. Man sover gott i sköna sängar, äter gott i den klassiska restaurangen eller den levande lobbybaren. Bra förbindelser och snabb trådlös uppkoppling. Bemanning dygnet Man sover gott iBra sköna sängar, i den klassiska restaurangen lobbybaren. förbindelser ochäter snabbgott trådlös uppkoppling. Bemanning dygnet eller den levande runt och matservering alla dagar i veckan. Promenadavstånd från Strandvägen eller runt ochBra matservering alla dagar i veckan. Promenadavstånd från Strandvägen eller Djurgårdsbrunnsvägen 10, 115 27 Stockholm lobbybaren. förbindelser och snabb trådlös uppkoppling. Bemanning dygnet Karlaplan. Buss precis utanför dörren, lätt att få taxi och utmärkta parkeringsmöjligheter. Karlaplan. Buss precis utanför dörren, lätt att få taxi och utmärkta parkeringsmöjligheter. runt och matservering alla dagar i veckan. Promenadavstånd från Strandvägen eller villa@kallhagen.se • 08-665 03 00 • kallhagen.se Karlaplan. Buss precis utanför dörren, lätt att få taxi och utmärkta parkeringsmöjligheter. Villa Källhagen är perfekt anpassat för beresta människor med höga förväntningar.

Djurgårdsbrunnsvägen 10, 115 27 Stockholm Djurgårdsbrunnsvägen 10, 115 27 Stockholm Djurgårdsbrunnsvägen 10, 115 27 Stockholm Villa landet fast fast ändå ändå inte. inte. Villa Källhagen, Källhagen, som som på på landet villa@kallhagen.se • 08-665 03 00 • kallhagen.se villa@kallhagen.se • 08-665 03•00 • kallhagen.se villa@kallhagen.se 08-665 03 00 • kallhagen.se

Villa Källhagen, som på landet fast ändå inte. Djurgårdsbrunnsvägen 10, 115 115 27 27 Stockholm Stockholm Djurgårdsbrunnsvägen 10,

Villa Källhagen är perfekt anpassat för beresta människor med höga förväntningar. Man sover gott i sköna sängar, äter gott i den klassiska restaurangen eller den levande lobbybaren. Bra förbindelser och snabb trådlös uppkoppling. Bemanning dygnet


RUNDRESA FLYG & BUSS 8 DAGAR FR 8 495:-

RUNDRESA BUSS 9 DAGAR FR 6 795:-

Rom med Florens & Venedig

Bretagne

Upplev det antika Rom, konststaden Florens och kanalernas Venedig. Vi färdas genom underbara landskap, fascineras av folklivet och njuter av kokkonst och viner i världsklass.

Med ett keltiskt arv, charmiga fiskebyar och härliga sandstränder väntar Bretagne på att upptäckas. En region med en stark koppling till havet, karaktär och en alldeles egen identitet.

ALLT DET TA INGÅR:

ALLT DET TA INGÅR: Resa i komfortbuss med Scandoramaguide . 8 övernattningar i dubbelrum . 8 frukostar . 2 middagar

Flygresa till Rom och hem från Venedig . Bussrundresa med Scandoramaguide . 7 övernattningar i dubbelrum . 7 frukostar . 1 middag

AVRESOR: Köpenhamn Stockholm Oslo

26/5, 9/6, 21/7, 18/8, 15/9, 29/9, 13/10 26/5, 9/6, 21/7, 18/8, 29/9, 13/10 14/4, 13/10

AVRESOR: Bussresa från Malmö: 21/4, 19/5, 23/6, 21/7, 22/9 Anslut enkelt från 100 orter!

RUNDRESA BUSS 9 DAGAR FR 5 495:-

RUNDRESA FLYG & BUSS 8 DAGAR FR 9 795:-

England & Skottland

Baltikum Runt

Följ med och upplev underbara England och mytomspunna Skottland! Bli hänförd av Lake District’s skönhet och låt dig imponeras av Skottlands dramatiska landskap.

Huvudstäderna Vilnius, Riga och Tallinn bjuder på sSpännande shopping i pittoreska gränder, litauisk middag i det roterande TV-tornet. Slott, medeltida murar, tinnar och torn upplever vi tillsammans på vår resa i Polen, Litauen, Lettland och Estland. ALLT DET TA INGÅR: Resa i komfortbuss med Scandoramaguide . 7 övernattningar i dubbelrum . 1 övernattning i dubbelhytt . 7 frukostar . 2 middagar . 1 utflykt

ALLT DET TA INGÅR: Flygresa till London samt hem från Edinburgh . Bussrundresa med Scandoramaguide . 7 övernattningar i dubbelrum . 7 frukostar . 2 middagar . 4 utflykter

AVRESOR: Köpenhamn

10/5, 24/5, 5/7, 26/7, 30/8, 20/9

Stockholm Oslo

Läs mer om allt som ingår och boka på:

10/5, 24/5, 5/7, 26/7, 30/8, 20/9 30/8

eller boka på din resebyrå!

scandorama.se • 040-600 00 00

AVRESOR:

Bussresa från Malmö: 21/4, 12/5, 26/5, 9/6, 14/7, 4/8, 8/9, 22/9 Anslut enkelt från 100 orter!

ide!

d gu Alltid me


Nostalgi

Ångtåg med tidsmaskin

1959 började ett antal järnvägsentusiaster köra ångtåg med 600 mm spårvidd på en tegelbruksbana utanför Södertälje. Detta var Sveriges första museijärnväg och den fick namnet Östra Södermanlands Järnväg, ÖSlJ.

1

964 upphörde SJ med sin trafik Mariefred–Läggesta. ÖSlJ fick då möjlighet att överta bandelen och byggde om den 11 kilometer långa banan till 600 mm smalspår och startade trafik för allmänheten. I slutet av 1990-talet byggdes statsjärnvägen mellan Södertälje och Eskilstuna om. I samband med detta lyckades ÖSlJ förvärva den nedlagda sträckan Läggesta–Taxinge-Näsby, som sedan byggts om till 600 mm spårvidd. Idag kör ÖSlJ passagerartrafik varje dag under sommarsäsongen och dessutom lördagar och söndagar vår och höst. DE SMALASTE SPÅREN

Museiföreningen Östra Södermanlands Järnväg är en ideell förening som arbetar med att samla, renovera, bevara och i drift visa lok och vagnar från landets minsta järnvägar, de med 600 mm spårvidd. Det har funnits sju sådana banor med passagerartrafik i Sverige men också ett stort antal industribanor. Den första av de sju banorna var Kosta–Lessebo Järnväg, som öppnades 1888. 600-banorna med persontrafik hade sin glansperiod

92

SVERIGEMAGASINET

i början av 1900-talet. De flesta lades ner på 30-talet, då konkurrensen från bussar och bilar blev för stark. FRUKOST MED OSCAR II

Stationshuset i Mariefred är byggt i jugendstil och vid invigningen av banan mellan Mariefred och Läggesta den 30 september 1895 åt kung Oscar II lunch i väntsalen. Stationshuset har i dag utrymmen för järnvägsdriften på bottenvåningen samt bibliotek och personalutrymmen på övervåningen. Stationsuret, ett lodur med pendel, är tillverkat 1893 för Jönköping–Gripenbergs Järnväg. Innan det kom till Mariefred 1966 satt uret på Jönköpings Östra station. Stationshuset i Läggesta nedre är också uppfört 1895 i en stil som då var vanlig för mindre stationer på landsorten. ÖSlJ har restaurerat huset och återgett väntsalen dess prägel av förra sekelskiftet. EGET BILJETTRYCKERI

Taxinge Näsby station är också den uppförd 1895 men i skånsk trapp-


Nostalgi gavelstil. Eftersom den dåvarande ägaren till Taxinge slott, den från Skåne härstammande greven Arvid Posse, bekostade stationshuset lät han sin son Fredrik Posse, som var en känd järnvägsbyggare, påverka ritningarna. I huset finns ÖSlJ eget biljettryckeri installerat och utanför syns en gammaldags semafor. SOM I EN TIDSMASKIN

Reser du med järnvägen finns en talad färdbeskrivning via mobiltelefonen. Genom appen ”Tidsmaskinen” får resenären en fortlöpande beskrivning av det man ser genom tågfönstret på resan mellan Mariefred och Taxinge. Ett otippat modernt möte mellan dåtid och nutid. TEXT: Marie Tillman FOTO: Östra Sörmlands Järnväg

FAKTARUTA

ÖSlJ har ca 1500 medlemmar som stöder verksamheten med sina årsavgifter. Omkring 130 av dem arbetar aktivt och oavlönat vid banan med trafiken och med renovering och underhåll av materielen i de egna verkstäderna. I sin rullande materiel har ÖSlJ bland annat elva ånglok, nio motorlok, ett elektriskt ackumulatorlok, en motorvagn, 17 personvagnar och ett drygt trettiotal godsvagnar. Det mesta av materielen är i driftsdugligt skick. Mer information om de personförande 600-banorna finns i en utställning vid Jernvägscaféet, på väggtavlor i stationshuset i Mariefred.

SVERIGEMAGASINET

93


Tjurvas Erik Höglund. Foto Morgan Karlsson. Tillstånd Ingrid Höglund.

UTMANAREN

ERIK HÖGLUND

GLAS – MÅLERI – SKULPTUR

I utställningen på Blekinge museum i Karlskrona, visas ett rikt urval av unika verk och bruksföremål.

blekingemuseum.se

Varje smycke är unikt

Vem sade att en flicka inte blir lyckligare av ett personligt smycke? Vackra handgjorda smycken med stil i silver finns hos Ursula Klasén. Inget är det andra likt. www.1000artsgallery.com

Hushållningssällskapet och Jamtli presenterar

Vårmarknad Hantverk, hus & trädgård

Våren börjar med Vårmarknad på Jamtli i Östersund! Kurser, inspiration och handfasta råd till egna trädgården, torpet och hemmet. Vårmarknaden är fylld med spännande föreläsningar, skickliga hantverkare, mathantverkare och nära 100 utställare.

Mån-Fre Lör-Sön

19–20 maj 2018, Östersund Facebook “f ” Logo

CMYK / .ai

www.jamtli.com

Jul -Aug Sep -Apr Maj -Jun

10 -17 12 -17

10 -17 12 -18

10 -18 12 -18


UTSTÄLLNINGAR 2018

GRUVMUSEUM

GRUVMUSEUM GRUVMUSEUM

GRUVMUSEUM

Välkommen att besöka den nya utställningen kommen att besöka den nya utställningen i Stenhuset i Ädelfors. Bergsbruk, arbetarnas enhuset i Ädelfors. Bergsbruk, arbetarnas och gruvägarnas historia är Välkommen att besöka den och nyasägner utställningen någraoch teman i utställningen. gruvägarnas historia sägner är i Stenhuset i Ädelfors. Bergsbruk, arbetarnas ra teman i utställningen. och gruvägarnas historia och sägner är FÖR ÖPPETTIDER OCH MER INFO:

några teman i utställningen. vetlanda.museum@vetlanda.se

R ÖPPETTIDER OCH MER INFO: FÖR ÖPPETTIDER OCH MER INFO: anda.museum@vetlanda.se vetlanda.museum@vetlanda.se

Välkommen att besöka den nya utställningen i Stenhuset i Ädelfors. Bergsbruk, arbetarnas och gruvägarnas historia och sägner är några teman i utställningen. FÖR ÖPPETTIDER OCH MER INFO: vetlanda.museum@vetlanda.se


Litteratur

Anna Bågstam

– från formell juridik i Riksdagshuset i Stockholm till nyskapande och skruvad fiktion i lilla Lerviken i Skåne.

96

SVERIGEMAGASINET


Litteratur Anna Bågstam jobbar sedan många år som jurist, nu på Sveriges Riksdag. Idén till succédebuten, ljudboksserien Stockholm Psycho, föddes under en skrivarkurs på Folkuniversitetet. Nu debuterar hon ”på riktigt” med romanen Ögonvittnet och berättar om skillnaden mellan att skriva kanslisvenska i Riksdagen på dagtid och flyfotad spänningslitteratur på kvällarna. Sverigemagasinet träffar en debutant med en plan.

S

tockholm Psycho är en ljudboksserie i tio avsnitt, ungefär en timme var. Dramaturgiskt är de uppbyggda som en TV-serie: en tydlig berättelse som löper genom alla episoder, och varje episod avslutas med en cliffhanger. Tanken är såklart att man ska vilja lyssna på nästa avsnitt. En ny genre, som tilltalar allt fler. Anna Bågstams ljudboksdebut fick stort genomslag och nominerades i kategorin ”Årets deckardebut” med motiveringen ”nyskapande, skruvat och spännande. Nu kommer hennes första roman, och i och med den testar Anna hur hon går hem hos traditionella deckarälskare. Hur var det första steget från ditt arbete som jurist till ”Stockholm Psycho”?

Det kan ju också vara en fälla, i det att man riskerar att bli väldigt detaljerat om ämnen man är väl insatt i. Hur hanterar du risken att bli ”folkbildare” inom områden du känner väl till? – Jag försöker att lägga stort fokus på spänningen och det dramaturgiska, och inte bli för detaljerad när det gäller till exempel fakta. Det är viktigt att det finns ett flyt i berättelsen, även om läsaren såklart ska få en korrekt bild av hur det till exempel går till när polisen arbetar. – Samtidigt vill man ju inte att läsaren ska hänga upp sig på att det finns faktafel i berättelsen, för det kan paja hela läsupplevelsen. Det är en balansgång, men mitt mål har hela tiden varit att skriva en så spännande och lockande historia som möjligt och inte fastna i beskrivningar eller förklaringar. Jag har till exempel valt att lägga stort fokus på relationer – både i Harriets yrkesliv och privat. Hur ser framtiden ut för dig och Harriet?

– Jag gick en kurs på Folkuniversitetet och hade inte skrivit skönlitterärt tidigare. Det är ju ett språk som jag inte använder i mitt dagliga arbete som jurist på Sveriges Riksdag. Tanken jag fick var att skriva något roligt, något lite skruvat, eftersom jag gillar den typen av film och litteratur själv. När jag var färdig med manuset fick jag höra att Storytel lanserade en ny ljudboksserie som skulle vara lite grann som Netflix, alltså avsnitt på ungefär en timme. Så då skickade jag in mitt manus till dem, och de gillade det.

–Tanken är att Ögonvittnet är den första delen i en serie böcker om Harriet. Man ska få följa henne i några episoder till. Nu kommer en samvetsfråga: Om du fick välja att släppa ditt dagjobb och bli författare på heltid, skulle du göra det då? – Det skulle jag absolut. Nu när jag har fått prova att skriva skönlitterärt, och skapa en sorts fantasivärld att leva i, så känns det fantastiskt. Det är något som skiljer sig väldigt mycket från den värld jag har rört mig under de senaste tjugo åren yrkesmässigt. Skulle det visa sig att skriva på heltid blir en möjlighet, så skulle jag gärna göra det. I mitt arbete handlar det mycket om att vara formell och korrekt, och nu när jag fått möjligheten att skriva på ett friare sätt så känns det oerhört attraktivt!

Ljudboksserier är ju en ganska ny företeelse, och du var en av de första som publicerades i det formatet. Nu kommer Ögonvittnet, både i pappersform och som ljudboksserie. – Precis. Storytel var ju först i landet med det konceptet, så det var ju väldigt spännande att få vara med på den resan redan från början. Ursprungstanken var att hitta ett format som var lättlyssnat och anpassat så att man kan lyssna på ett avsnitt till och från jobbet eller på joggingrundan. Det är ofta linjära berättelser som rullar på kronologiskt, gärna ett tydligt perspektiv från en huvudkaraktär. – I Ögonvittnet är det min karaktär Harriet man följer, och jag tror att man ganska snabbt kommer in i berättelsen och lever sig in i hennes situation. Det är inte så många hopp i tiden eller tillbakablickar, utan man följer berättelsen i en rak linje. Jag tror att det gör att det blir lätt att lyssna på. I ditt dagliga arbete befinner du dig väldigt långt ifrån det som utspelar sig i dina berättelser. Finns det beröringspunkter som du kan dra nytta av? – Inte mer än att jag är van vid att skriva och jag läser mycket. Däremot har jag tidigare arbetat i domstol och fått en ganska bred erfarenhet av hur rättsväsendet är uppbyggt i Sverige. Det är ju något som jag vet är polulärt bland de som läser deckare. Man vill gärna ha detaljer kring en brottsplatsutredning eller hur polisen arbetar. Eftersom jag har en hel del kontakter så har jag också möjlighet att hålla berättelsen aktuell även i det avseendet.

TEXT: Tony Manieri FOTO: Elisabeth Ohlson Wallin

Annas tre favoriter på Netflix: 1. HOUSE OF CARDS

Den episka berättelsen om presidentparet Underwoods minst sagt udda metoder för att uppnå maximal makt i Vita Huset. 2. BREAKING BAD

Kemiläraren Walter White drabbas av cancer och beslutar att skapa ekonomisk trygghet för familjen genom att börja producera och sälja metamfetamin med hjälp av den tidigare eleven Jesse. 3. GYPSY

Psykologiskt drama om terapeuten Jean Holloway, som börjar tänja på gränserna och tar en promenad på den mörka sidan när den stora mitt i livet-tristessen rullar in. SVERIGEMAGASINET

97


Litteratur Här publicerar Sverigemagasinet ett utdrag ur Anna Bågstams roman ’Ögonvittnet’ i samarbete med Norstedts Förlag.

Ögonvittnet 1 Söndagen den 27 augusti 2017 Margareta måste vara tokig. Ska Harriet börja sitt nya jobb på en söndag? Sedan när arbetar civila brottsutredare på helgen? Hon läser sms:et igen. Harriet, jag försökte ringa dig tidigare men din telefon verkar vara avstängd. Kan du komma in redan i morgon, hälsningar Margareta Bladh. Sms:et skickades 22:37 på lördagskvällen. Antingen är hennes nya chefen arbetsnarkoman eller så är helgarbete det normala i Skåne sedan polisens omorganisation, tänker Harriet och stoppar ner telefonen i väskan. Det är tidig morgon och vimpeln på flaggstången hos grannen Yvonne fladdrar i blåsten. Ute på havet går vita gäss och vinden bär med sig en svag doft av gammal tång från hamnen. Försiktigt låter Harriet ytterdörren glida igen och hon smyger iväg längs den stenbelagda trädgårdsgången. Det klickar när hon låser upp den silverfärgade Saaben på garageuppfarten och hon kastar en sista blick mot sin pappas kalkade stenhus. En gång i tiden var det en fiskestuga men i takt med att familjen växte byggdes huset ut till en liten skånelänga. Svart och vit bryter den av mot grässlänten belägen precis där backafallet möter stranden. Stockrosorna som växer nästan ända upp till nocken skymmer fönstren men Harriet kan se att det fortfarande är släckt där inne. Varken hennes pappa Eugen eller schäfern Kato är vakna. Hon tar upp mobilen igen. Det är typiskt att hennes blivande chef inte kunde ringa henne. Mobilmasterna når nästan aldrig ner till Lerviken där Eugen bor och täckningen svajar. Meddelanden kan man skicka men samtalen går nästan aldrig fram. Det är inget som bekommer oss här i byn, brukar Yvonne alltid säga och nicka kärleksfullt mot Eugen när de dricker det sedvanliga eftermiddagskaffet i trädgården om sensommarkvällarna. Yvonne har bott i det roströda tegelhuset bredvid Eugen så länge Harriet kan minnas, men har fortfarande inte fyllt femtio. Hon måste ha varit väldigt ung när Harriet var liten, men Harriet uppfattade henne alltid som mycket äldre än hennes egen mamma, Jorun. Kanske för att Yvonne alltid både sa och uppskattade sådant som äldre människor gillar. Vi lever ett lugnt liv, jag och Eugen och alla andra här. I Lerviken saktar vi ner istället för att gasa när trafikljusen slår om till gult. Så fort hon har kommit ut på landsvägen trampar hon gasen i botten och lämnar det lilla samhället bakom sig. Om mindre än en kvart kommer hon att vara framme vid polishuset i Landskrona. Inåt landet breder åkrarna ut sig och mellan avstyckningarna skymtar gårdarna i trädklungor. Fälten är skördade och landskapet påminner om ett lapptäcke. Harriet svänger av på riksvägen som leder längs kusten. Havsbandet kantas av fiskelägen. Ålabodarna, Sundvik och Borstahusen. Och så Lerviken då, som fått sitt namn efter lerbrytningen som försörjde tegelbruken under förra seklet. I dag är de djupa vattenfyllda gravarna det enda minnet som finns kvar från den tiden. Det här är den vackraste platsen på jorden, kanske i hela

98

SVERIGEMAGASINET

universum, tänker Harriet. Hon gjorde rätt val. För en sekund släpper hon blicken från vägens vita mittlinje och låter den glida över de gräsbeklädda dalarna hon passerar. Hon ser några brunvita kor som betar och vid horisonten mitt i det böljande sundet skymtar vindkraftverken och konturen av bron till Danmark. Södra regionens storsatsning på civilutredare blev en chans för henne att få jobba med något annat än inbrott och ungdomar på glid, som hon gjorde i Stockholm. Sedan hon till Eugens stora förtret hoppade av juristlinjen och började plugga sociologi har hon känt att hon måste visa att hon kan lyckas med något. Även om hon aldrig kommer att bli professor som sin far är en anställning som brottsutredare med placering i Landskrona ett steg framåt. Till och med något han skulle kunna vara stolt över. Dessutom är det en möjlighet att tillbringa det kommande halvåret i det lilla fiskeläget vid Öresund. Jag hade blivit sur på dig om du tackat nej. Detta kommer med riksgaranti leda till något som gör mig totalt avundsjuk och vi kommer kunna hänga oftare, hade Lisa sagt. Harriet ler när hon tänker på det. Lisa älskar män i uniform. Just nu bor hon i Malmö efter att ha sålt sin lägenhet i Stockholm och flyttat in hos en högst tvivelaktig man som hon maratondejtade i exakt 67 timmar under midsommarhelgen. Harriet är inte alls lika äventyrlig men hon känner sig i alla fall modig, även om Lerviken inte är nytt. Hon tillbringade alla sina somrar här som barn. De senaste åren har hon inte varit här så mycket, och det har berott på att hennes bror Paul belamrat huset under tio veckor varje sommar med sin fru Eva-Lena och deras tre söner. Efter att ha ägnat dyrbara semesterveckor åt att hoppa över simpuffar och badringar som strösslats ut över den lilla gräsplätten framför skånelängan och fått varenda middag avbruten av barnens ”färdig kom och torka” för att därefter frikostigt utnyttjas som barnvakt har Harriet gett upp. Det är tröttsamt att ständigt vara den tokiga, lekfulla fastern som saknar pojkvän, fast jobb och har dålig karaktär. Men nu är jag här, tänker Harriet. Dessutom hade hon och Paul kommit överens om att det var bra om någon hade möjlighet att vara hos Eugen en tid. När ens far närmar sig åttio behöver någon ha honom under uppsikt, hade Paul sagt. Och det var tydligt att denna någon var Harriet. Själv hade han dragit till Bali med familjen och lämpat över hunden på sin far. Paul gör alltid så, startar något och sticker sedan. Jag tror att ett husdjur är precis vad Eugen behöver, så att han inte är ensam, hade Paul förklarat som om det vore av omtanke. Harriet kunde höra sin svägerskas ord skina igenom när Paul nämnde pappa vid förnamn. Men Harriet vet att det inte alls handlar om Eugen. Hon är rätt säker på att Paul behöver åka iväg och reparera sitt äktenskap. Och någon måste ju se efter den ouppfostrade schäfern som de aldrig någonsin haft tid för. Hon byter grepp på ratten och växlar ner. Tanken ger henne dåligt samvete. Hennes bror är godhjärtad, men ibland är det som om hans enda åtagande är Eva-Lena och barnen, och Harriets fritid är underordnad eftersom hon inte har familj. Hon svänger in på Rådhusgatan och parkerar Saaben utanför pizzerian mittemot polisstationen i Landskrona. De vackra sekelskifteshusen, det danskröda teglet och trådbussarna ger alltid Harriet en nästan exotisk känsla. Hon fäller ner solskyddet och betraktar sig själv i spegeln. De bruna lockarna har trasslat sig och nästippen är skär efter blåsten. Hon hade önskat att det var ett ansikte med mer pondus som mötte henne, men det kan inte hjälpas. Snart 29 år och fortfarande sitter tonårshullet kvar på kinderna, precis som på låren.


Litteratur Det plingar till i mobilen och Harriet kastar sig fram. Messet är från Lisa. Välkommen till södern Harry, lycka till på nya jobbet, jag håller tummarna för att det är pintjockt med hunkar på stationen. Hör av dig så fort du kan. Harriet fnissar. Lisas bild av poliser är att de har tatuerade överarmar, äter hamburgare jämt och framförallt inte drar sig för att använda handfängsel även privat. What’s not to love, som Lisa skulle ha sagt. Hon måste försöka komma ihåg att ringa henne innan hon är tillbaka i Lervikens mobilskugga. Harriet skickar iväg ett mess. Tack, tror du att de kommer behålla uniformen på under innebandyn eller spela i bar överkropp? Hon vet att Lisa kommer skratta åt meddelandet. Harriet rättar till jeansen och kliver ur bilen. Nu gäller det.

2 Det finns ingen ringklocka vid polisstationens stora mörka glasdörrar. Med darrande hand slår hon Margaretas nummer. Efter första signalen svarar en sträv röst. ”Jag kommer ner och öppnar på en gång.” Några sekunder senare är en svartklädd medelålders kvinna synlig bakom glasrutan. Hon ser inte alls ut som Harriet föreställt sig. Harriet hade tänkt sig en blond atletisk person. Margareta är lång och smal och det grå håret är klippt i en skarp page. Absolut inte typen som köper ett tvåpack mazariner – en direkt och en för smakens skull. Det är som om Harriet kan höra den tomma prassliga mazarinförpackningen som hon vet ligger gömd längst ner i handväskan efter gårdagens tågresa. Margareta hälsar henne med ett fast handslag och Harriet noterar hennes omålade men välskötta naglar. Snabbt drar hon tillbaka handen och hoppas att Margareta inte ska märka hennes eget avskavda ljusrosa lack. Harriet borde ha tagit bort det, men Eugen hade ingen aceton hemma. ”Vad bra att du kunde börja direkt. Det är kaos här efter omorganisationen och då blir det så här. Det är bara att vänja sig”, säger Margareta snabbt och leder Harriet genom en mörk kontorskorridor bakom receptionen. ”Lena, som bemannar disken, kommer att hjälpa till med passerkort och allt sådant i morgon”, fortsätter hon när de passerar. ”Men du kanske får påminna henne. Hon är en sådan som har otur när hon tänker.” Harriet hinner inte svara men hon noterar att Lenas datorskärm är full med notislappar i olika färger. ”Jouren tog emot ett larm om en kropp i går kväll, jag vill att du är med från början”, fortsätter Margareta och betraktar henne medan hon pratar. ”Vi är kort om folk här och det som låg på specialutredarna i Malmö har kastats ut över oss på lokal nivå. Händer något får vi helt enkelt ha beredskap. Även om det är helg. Jag har ringt in ytterligare en polisutredare men han kunde komma in först efter lunch.” De kommer till ett fikarum möblerat med ljusa björkbord och soffor med spräcklig lila nittiotalsklädsel. Margareta drar snabbt fram en pappmugg, räcker en annan till Harriet innan hon fortsätter gå på om den nya polisorganisationen. Selectamaskinen bullrar så högt att Harriet knappt hör vad Margareta säger. ”Vad har du för bakgrund?” frågar hon när maskinen tystnar. ”Jag var inte med i rekryteringen, du får själv berätta.” ”Jag är socionom. Har jobbat med ungdomar och utsatta familjer, och sedan med mängdbrott”, svarar Harriet snabbt och drar ner tröjan som åkt upp under bomberjackan. Borde hon kanske berätta att hon faktiskt har läst juridik också och att hennes pappa är professor i civilrätt och har viss förankring i rättsväsendet? Det hade kanske låtit bra. Margareta tar en klunk kaffe. Rynkorna runt munnen liknar spindelben när hon dricker. ”Jag syftade på din bakgrund som brottsutredare, på universitet lär

man sig inte lösa kriminalfall. Har du varit med i en mordutredning tidigare?” Harriet fingrar lite på koppen. ”Nej, men jag har jobbat som utredare i snart tre år”, får hon till slut fram. Och jag är modig, observant och analytisk, skulle hon vilja tilllägga, för det är vad hennes tidigare chef brukade säga. Något som är viktigare än juridiken. Margareta rör inte en min. ”Kom, vi går in på mitt arbetsrum. Ditt är inte klart än. Vi kommer sätta upp ett speciellt rum för utredningen här om inte Malmö tar detta, men jag tror inte det. Alla resurser går till skjutningarna”, säger hon kort och går före Harriet vidare i korridoren mot den enda dörren bakom vilken det lyser. Rummet är väl tilltaget. Ett skrivbord, två överfulla bokhyllor med pärmar, en fåtölj och en soffa. Över soffan hänger en tavla föreställande citadellet i Landskrona. Margareta slår sig ner vid skrivbordet och nickar åt Harriet att sätta sig i en stol mittemot. ”Vi kan prata mer under lunchen om vi hinner, jag är inte så mycket för pladder. Jag sätter in dig i fallet direkt”, fortsätter hon, knäpper på datorn och tillägger: ”Jag trodde inte att du skulle vara så ung.” Harriet lägger benen i kors och lutar sig mot armstödet. Hon har svårt att hitta en ställning som känns bekväm i den hårda besöksstolen. ”En kvinnokropp påträffades vid en av gårdarna utanför Landskrona i går kväll. Det var hemtjänsten som slog larm. Ingen öppnade när de ringde på och när de såg att maten hängde kvar på dörren anade de oråd och gick runt huset och letade. Hon låg ute i ladugården, som det verkar misshandlad till döds. Tekniska håller på där ute nu. Jag har kontaktat dem och bett att vi ska få komma dit.” Harriet harklar sig. Hon och Margareta har känt varandra i tio minuter och nu är hon inkastad i en mordutredning. ”Vi har inte gått ut med det i media än, offrets make är fortfarande inte underrättad. Enligt folkbokföringsregistret är han boende på gården men han har inte synts till. Han är i sjuttioårsåldern. Jag har fått vittnet från hemtjänsten att hålla tyst, åtminstone till måndag. Det är viktigt att detta inte kommer ut.” Margaretas blick vilar på tavlan ovanför Harriets huvud medan hon pratar. ”Första dygnet är helt avgörande om vi ska lyckas hitta gärningsmannen. Det är nästan alltid någon närstående, och sker misshandeln i bostaden är det maken som är den skyldige i åttio procent av fallen. Men du har säkert läst på om allt sådant, precis som alla andra. Jag är mest intresserad av att klara upp det här så fort som möjligt så att vi slipper annan inblandning”, fortsätter Margareta. ”Jouråklagaren har begärt att maken ska plockas in, men vi har ingen aning om var han befinner sig. De skickade ut ett dolt sms till hans mobil men den har inte tagit emot det. Den är antagligen avstängd. Skulle inte förvåna mig om han har fått panik och hunnit lämna landet vid det här laget.” Margareta öppnar en skrivbordslåda och tar fram ett oparfymerat lypsyl och smörjer läpparna. ”Vi kommer att hitta honom. Vi gör alltid det”, säger hon. ”Vad vet vi om offret och hennes make?” frågar Harriet försiktigt. ”Kvinnan är 53 år, arbetar inte. Maken är 72 år, ägare till gården sedan 1982. Hans inkomster förra året uppgick till 4,5 miljoner medan hennes i princip är obefintliga. Han har tillgångar i Sverige på cirka 128 miljoner och gården har ett taxeringsvärde på närmare 75 miljoner. Det finns inga barn eller andra anhöriga.” Margareta pausar och ställer ner lypsylet på skrivbordet. ”Skönt, då slipper vi ha dem ringande.” Harriet noterar att det saknas fotografier på barn eller barnbarn på Margaretas skrivbord och att hon inte heller har någon vigselring på fingret. ”Mannen är dömd för misshandel av hustrun vid två tillfällen. SVERIGEMAGASINET

99


Litteratur Åklagaren kunde lika gärna ha anhållit honom i sin frånvaro om du frågar mig. Men jouråklagaren är grön”, fortsätter hon. ”Lennart, kriminalteknikern, har lovat att visa oss brottsplatsen. Han ringer så fort de är klara med det viktigaste. Jag har begärt att vi ska få komma dit innan detta läcker ut. Sen blir det kaos.” ”Var ligger gården?” frågar Harriet. ”Ungefär en mil norrut, någon kilometer från kusten. Utanför ett fiskeläge som heter Lerviken, om du är bevandrad i den här landsändan.” Kaffet fastnar i halsen och Harriet börjar hosta. ”Kusten här är kantad av fashionabla fiskelägen. Lerviken var en plats för vanliga människor tidigare men nu har det förvandlats till kommunens gräddhylla.” Det är inte riktigt sant, tänker Harriet, men Margareta ser så föraktfull ut att hon kommer av sig. ”Vad heter offret?” får hon till sist fram. ”Laura Andersson. Maka till finansmannen Douglas Andersson. Han köpte godset av en adelssläkt, men har aldrig själv drivit lantbruket. Marken är utarrenderad.” Fan, hon vet vilka makarna Andersson är. Alla i Lerviken vet det. Det var flera år sedan Harriet såg dem, men hon kommer ihåg dem från somrarna när hon var liten. De hade en stor blankpolerad bil, kanske en Jaguar, som de parkerade vid den lilla gästhamnen när de promenerade ner till stranden i kritvita morgonrockar för att ta ett morgondopp. Det skvallrades alltid om dem i byn. Laura var mycket yngre än Douglas, hade långt klarrött hår och samma grace som en filmstjärna. Vacker, mystisk och hemlighetsfull. Men hon gick konstigt, haltade som om hon hade skadat benet. En gäll signal bryter tystnaden. ”Det är kriminalteknikern, de har varit på plats sedan i går kväll och nu kan vi åka dit”, säger Margareta och reser sig snabbt. ”När vi är där är det jag som ansvarar för utredningen. Jag vill bara påminna om det.” Harriet slår ner blicken. Vad menar hon? Tror hon att Harriet kommer göra bort sig? Uppföra sig som en nyutexaminerad person som springer runt och hänvisar allt till något hon läst om i teorin? Eugen brukar ibland skoja om sina studenter som beter sig på det viset. Kommer i kostym och pratar viktigt men har inte en aning om att Eugen egentligen tycker att deras uppsatser och artiklar bara är snäppet över mediokra. Men hennes pappa är för snäll för att säga något. Margareta skulle däremot säkert markera. Harriet borde inte ha pratat om sin akademiska bakgrund. Hon borde ha förstått att det skulle provocera. Det finns inte en polis som inte irriterar sig på att de med en annan utbildning har högre lön. Nämner hon dessutom att hon kommer från Lerviken, som Margareta just stämplat som gräddhylla, kommer hennes nya chef döma ut henne direkt och tro att hon är en bortskämd tjej som aldrig har fått kämpa för något. Så fort Margareta har kört ut från parkeringshuset sätter hon telefonen mot örat. Det låter som om hon pratar med patrullen på plats. ”Jag blir så jävla trött på insatschefen”, säger hon och lägger på. ”Jag försöker få dit en hundpatrull men de befinner sig tydligen utanför Olofström där någon gamling virrat bort sig i helgen.” Hon skakar på huvudet. Harriet fastnar med blicken på sina jeans. Hur ska hon lyckas berätta för Margareta att hon faktiskt bor i fiskeläget? Hon tar sats men Margareta har redan hunnit ringa jouråklagaren. ”Jag behöver få ett beslut på en masttömning, Henrikehill 330 grader.” Hon släpper blicken från vägen och vänder sig mot Harriet. ”Den närmsta masten”, förtydligar hon. Harriet känner väl till Henrikehill, ett slott på höjden några kilometer från viken. Stora hotellet, kallas det i byn. ”Konrad, den ordinarie åklagaren, kommer ändå vilja ha tömningen i

100

SVERIGEMAGASINET

morgon. Det är lika bra att begära den på en gång så sparar vi lite tid. Du kan börja med listan sen när den kommer.” Precis innan Lerviken tar Margareta av på en smal grusväg mellan åkrarna. Sundgodset ligger någon kilometer längre in, väl dolt bland träd. Det har blåst upp och löven vajar i vinden. Två radiobilar och en stor silverfärgad folkabuss står parkerade på gårdsplanen och fyra uniformerade poliser bevakar avspärrningarna. Godset är vackert putsat i varmt gult med vita foder runt de höga fönstren. Det ser ut precis som Harriet minns förutom att trädgården, de två ladugårdsbyggnaderna och parken som skymtar på baksidan av det stora boningshuset är omringade av blåvita avspärrningsband med texten ”polis”. ”Hej!” En man helt täckt i vita skyddskläder med en brun papperspåse i handen kommer ut från en av byggnaderna. Hans grova skor knastrar i gruset. Han går bestämt fram till dem, drar ner munskyddet som täcker halva ansiktet, lirkar av en lila plasthandske och sträcker fram handen mot Harriet. ”Lennart Mattson, det är jag som är tekniker. Jag visar er runt. Är det du som är den nya brottsutredaren?” ”Ja, Harriet Vesterberg. Börjar i dag.” Lennarts ögon är vänliga. ”Är det första dagen?” Han ser förvånad ut, men Harriet nickar. ”Kan vi sätta igång direkt?” frågar Margareta otåligt. Lennart ler lite. ”Man gör klokast i att hålla sig väl med henne, i synnerhet om hon inte har fått i sig sitt kaffe”, säger han och nickar mot Margareta så att Harriet ska förstå. Margareta verkar inte bry sig om kommentaren. ”Jag har med extra skyddskläder till er. Vänta.” Han försvinner mot den silverfärgade bussen. ”Vi börjar i ladugården.” Harriet och Margareta drar på sig overallerna. ”Hon ligger fortfarande kvar, hämtningen är på väg nu men de dröjer. De har haft en skjutning i Malmö i natt”, tillägger Lennart. De börjar gå mot den ena av två långsmala vitputsade byggnader med svarta dörrar. En sval vind sveper över gårdsplanen. Harriet värmer händerna i fickorna. Hon noterar att Margareta är oberörd. Det är svårt att föreställa sig att hon är polis. Hon ser ut som om hon skulle kunna blåsa omkull i vinden. Hur har den spensliga figuren klarat fystesten? Dörren knarrar och en svag doft av diesel slår emot dem. Inne i ladan står två traktorer. I övrigt är det tomt i lokalen. Harriet ser henne direkt. Benen sticker fram bakom ett av fordonen. Hon ligger på rygg och är klädd i en ljus klänning. Barfota. Huden lyser gulvit och tånaglarna är rödmålade i samma nyans som hennes långa hår. Det högra benet är brutet i en onaturlig vinkel och stortån pekar ner i golvet. Hon går närmare. Lokalen mörknar ju längre in hon kommer. På det smutsiga betonggolvet precis vid traktorns vänstra framhjul syns en stor svart fläck. ”Hon har blött kraftigt från huvudet”, säger Lennart. Det gnisslar till från ytterdörren och ytterligare en person i vita Michelinkläder kommer in i ladan. Han hälsar med en nick. ”Har ni hittat något vapen eller tillhygge?” frågar Margareta och skannar lokalen. Hennes ögon ser svarta ut i det dunkla ljuset. ”Nej, inget i anslutning till kroppen. Vi har beslagtagit några verktyg och redskap som fanns inne i ladan”, svarar Lennart. ”Ni kommer få tillgång till bilderna sedan. Vi har tagit närmare trehundra.” Harriet böjer sig fram och kikar in under traktorn. Lennart tänder en ficklampa och Harriet fastnar med blicken på den livlösa, förvridna kroppen.


10–13 maj 2018 Karlskronas internationella litteraturfestival www.bokohav.se


Lyssna och njut av Ramona Franssons verklighetsbaserade trilogi uppläst av Gunilla Leining, vinnare av Storytels Stora Ljudbokspris. Finns att laddas ner som Mp3 ljudbok eller E-bok hos samtliga näthandlare eller bibliotek samt

välsorterade bokhandlare.

Varje smycke är unikt

Vem sade att en flicka inte blir lyckligare av ett personligt smycke? Vackra handgjorda smycken med stil i silver finns hos Ursula Klasén. Inget är det andra likt. www.1000artsgallery.com

• Ge ett smycke för lycka i livet •

Originalet sedan 1912. Säljs till förmån för synskadade.

08-39 90 70 • www.lyckopenningen.se

Fyra generationer kvinnor Succéroman av Anita Hammarstedt

Succéroman av Anita Hammarstedt

EN TRILOGI

DEL I

EN TRILOGI DEL III DEL III II DEL III

BEGYNNELSEN utkommer hösten 2017

BEGYNNELSEN utkommer hösten 2017 GÄRNINGEN utkommer våren 2018 UPPGÖRELSEN utkommer hösten 20182018 GÄRNINGEN utkommer våren UPPGÖRELSEN utkommer hösten 2018

Gå in på vår hemsida och se filmen http://anomar-forlag.se/nyheter.html

Gå in på vår hemsida/nyheter och se trailern

www.anomar-forlag.se Fotograf: Linda Lundquist

Läs den spännande historien där vi får följa fyra kvinnor från tidigt 1800-tal och 150 år framåt. Deras öden blandas med Sveriges utveckling och historien utspelar sig i Sörmland och Stockholm. Christina föddes i Malmköping 1808 och fick sex oäkta barn. Hon var Anitas farmors mormors mor. Du beställer via AVH förlag www.avh-forlag.se eller via telefon till Anita (0709-820016) Förutom signering ingår en broschyr med foton bl a på verklighetens kvinnor.


Och tuffare blir det. Dyrare, ensammare, och nu är det läskiga bilder påtuffare paketen Snartensammare, får man kanske inte ensläskiga röka Och blirockså. det. Dyrare, och nu är det utomhus Hör också. av dig Snart om du på att av. bilderlängre. på paketen fårfunderar man kanske intelägga ens röka utomhus längre. Hör av dig om du funderar på att lägga av.

Och tuffare blir det. Dyrare, ensammare, och nu är det läskiga bilder på är paketen också. Snart får man kanske inte ens röka Och tuffare blir det. Dyrare, ensammare, och nu det läskiga utomhus längre. Hör av dig om du funderar på att lägga av. bilder på paketen också. Snart får man kanske inte ens röka utomhus längre. Hör av dig om du funderar på att lägga av.


En vinnar-TV till

oslagbart pris 75" PASSA PÅ!

Detta är stort!

PRIS SÄNKT

12.000:-

29.990:• Energiklass A+ • Skärmstorlek tum/cm: 75”/189 • Effekt vid drift 138 W • Energiförbrukning 191 kWh/år

FÖRBEREDD FÖR BOXER, COMHEM, CANAL DIGITAL

Panasonic LCD med förstklassig bildkvalitet Denna läckra, gigantiskt stora tv har en elegant design som passar interiören i ditt hem. Panasonics 4K PRO HDR-teknik bidrar till att filmerna presenteras exakt på det sätt som filmskaparna föreställt sig. Av Panasonic rekommenderat pris: 48.399 kr. Vårt tidigare pris: 41.990 kr.

Nästa generations bildkvalitet – i toppklass, helt i enlighet med filmskaparnas visioner

PANASONIC TX-75EX780E

Vi kör hem och installerar din tv! Hemkörning*, inkoppling, kanalinställning, bortforsling av emballage * Gäller inom stadsgräns. Fråga oss var gränsen går för din ort.

990:Fast pris

Hitta din butik på euronics.se


Gasolbord och växthus

www.bony.se • tel 08-560 310 70

Känner du någon som dricker för mycket? Var tionde vuxen utvecklar beroende till alkohol. De flesta av dem kommer på det alldeles för sent. Majoriteten av de alkoholberoende har fortfarande arbetet kvar, problemet syns inte utanpå …

Känner Kännerdu dunågon någonsom somdricker drickerför förmycket? mycket?

Var Vartionde tiondevuxen vuxenutvecklar utvecklarberoende beroendetill tillalkohol, alkohol,de deflesta flestaavavdem demkommer kommerpå pådet det alldeles alldelesför försent. sent.Majoriteten Majoritetenavavde dealkoholberoende alkoholberoendehar harfortfarande fortfarandearbetet arbetet Malingsbo erbjuder beroendebehandling för män och kvinnor i yrkeslivet. kvar, kvar,problemet problemetsyns synsinte inteutanpå utanpå…… Kostnadsfri konsultation; arbetsgivare, FHV och privatpersoner.

Malingsbo Malingsboerbjuder erbjuderberoendebehandling beroendebehandlingför förmän mänoch ochkvinnor kvinnori iyrkeslivet. yrkeslivet. Kostnadsfri Kostnadsfrikonsultation; konsultation;arbetsgivare, arbetsgivare,FHV FHVoch ochprivatpersoner. privatpersoner. BEHANDLINGSALTERNATIV: Behandlingsalternativ; Behandlingsalternativ; - -Öppenvårdsbehandling Öppenvårdsbehandling i iÖrebro, Örebro,66veckor veckor Öppenvårdsbehandling i Örebro, 6 veckor. -Heldygnsvård Heldygnsvård Malingsbo, Malingsbo,28 28dagar dagar Heldygnsvård Malingsbo, -28 dagar.

Malingsbo Malingsboheldygnsvård heldygnsvård

Malingsbo heldygnsvård

Örebro Örebroöppenvård öppenvård

Örebro öppenvård

Malingsbo Malingsborehabcenter rehabcenterAB AB Malingsbo MalingsboHerrgård Herrgård MALINGSBO REHABCENTER AB 777 77793 93SÖDERBÄRKE SÖDERBÄRKE Malingsbo Tele Tele0240 0240––351 35151, 51,019 019-Herrgård -25 2550 5000 00• 777 93 Söderbärke Telefon: 0240 – 351 51 • 019 - 25 50 00 malingsbo.rehab@telia.com malingsbo.rehab@telia.com malingsbo.rehab@telia.com • www.malingsborehabcenter.se www.malingsborehabcenter.se www.malingsborehabcenter.se

/ /Tommy TommyElmertoft, Elmertoft,0240 0240––351 35151, 51,070 070––227 2271979 1979


Resor

106

SVERIGEMAGASINET


Resor

Upptäck Afrika på safari! Trött på vardagen? Här kommer lösningen! För de flesta människor är en safari exotiskt, något man upplever en gång i livet. När du väl har bestämt dig för att göra en sådan resa ska den definitivt göras på rätt sätt.

K

enzan Tours är en svensk resebyrå som specialiserar sig på skräddarsydda resor till värdens mest exotiska platser. – Det spelar ingen roll vart du vill åka, säger reseförsäljaren Ella Johanson Rustad. Vi kan göra dina drömmar till verklighet. Till skillnad från de flesta resebyråer använder Kenzan Tours ett team av experter, alla med sina egna specialkunskaper, utrustade för att bäst hjälpa dig att skräddarsy din resa efter dina önskemål och krav. Johanson Rustad är specialist på Tanzania som är ett av företagets populäraste resmål. I Tanzania driver Kenzan Tours en egen safariverksamhet, Kenzan Wildlife Safaris, vilket innebär att de kan vara väldigt flexibla när de sätter ihop en safariresa till Tanzania. – Vi skräddarsyr resor för såväl mindre som större sällskap, och med det antal safaridagar de vill ha. Vi driver också egna tältcamper i Serengeti. En ligger vid Marafloden i norr och är öppen juli-oktober, under den stora migrationen. Det är en underbar plats för att observera de stora flockarna med vilddjur i rörelse. – Vi har också en mobil tältcamp som vi sätter upp i två olika områden i Serengeti beroende på vilken tid på året det är, säger Johanson Rustad. Under juni-november finns den i norra Serengeti. Från december till april flyttar hjordarna söderut och då sätter vi upp tältcampen i södra Serengeti. Att vi har två uppställningsplatser gör att det inte spelar någon roll när du reser. Oavsett när på året det är finns det en stor chans att du kommer att se många av Afrikas majestätiska djur, inklusive de berömda Big

Five: lejon, elefanter, bufflar, leoparder och noshörningar. Enligt Johanson Rustad är safarin oftast så uppiggande och spännande att folk brukar vilja runda av sin resa på stranden i Zanzibar eller på Seychellerna. Men Kenzan Tours gillar inte att generalisera. Företaget tillmötesgår alla kunder olika och tillsammans kommer man fram till en resa som passar alla. Allt ifrån flyg till boende ordnas. – Om du jämför oss med andra resebyråer så är vi inte billigast, men vi är däremot bäst, avslutar Ella. TEXT: Marie Tillman FOTO: Ola Sjögren, Kenzan Tours

Fler spännande äventyr väntar! För dig som vill ha lite mer äventyr utöver djurupplevelser, och kanske reser med barn, så finns det andra spännande resmål hos Kenzan Tours, som Costa Rica och Kuba. • COSTA RICA - DET GRÖNA PARADISET

Costa Rica är ett grönt paradis som passar hela familjen. Utforska den tropiska regnskogen, häng med på äventyrsaktiviteter eller koppla av på Stilla havets vackra stränder. • KUBA - DET GENUINA KARIBIEN

Drömmer du om en resa till Karibien med mer än bara vackra stränder? Res till färgstarka Kuba och upplev dess charm och unika atmosfär av historia och glädje, musik och dans.

SVERIGEMAGASINET

107


En rikare upplevelse Lämna bruset och boka in Västerbotten i sommar. Här kan du vandra mellan höga fjälltoppar, cykla i orörd vildmark, fiska i bottenlösa sjöar, rida längs vackra skogsstigar, njuta av lokala delikatesser och ta del av den samiska kulturen. Allt det som tillsammans format platsen till det den är i dag. visitvasterbotten.se

Allmän kurs med språkprofil valbar inriktning

drama eller konst! • • • •

Engelska - Visingsö/Brighton Franska - Visingsö/Aix-en-Provence Spanska - Visingsö/Barcelona Tyska - Visingsö/Düsseldorf

Kostnadsfria, CSN-berättigade folkhögskolekurser för dig som vill ut i världen och är intresserad av språk. Kurserna passar både dig som har slutbetyg såväl dig som vill komplettera för behörighet till högskolan. Under hösten läser du på Visingsö och vårterminen utomlands. Vi har även terminskurser som startar direkt utomlands. Ta chansen!

www.braheskolan.se


Läckerheter direkt från grillen! nd bsgaest u p st lar ng eibnegs Nyköapfit beer p h ö t k y f N o in dr Oneeleucratinotsn of esta à la carte rs

and

Upplev bästa pubmiljön - där alla är välkomna!

Fruängsgatan Tel +46(0)155 21 63 05 www.olivertwist-nyk.se Fruängsgatan 28 Tel 28 +46 (0)155 21 63 05 www.olivertwist-nyk.se


Kultur

Nationalmuseum öppnar i Jamtli – ännu en anledning att resa till Östersund

Nationalmuseums byggnad i Stockholm stängde år 2013 för ett omfattande renoveringsarbete som nu är inne på sluttampen. Parallellt med arbetet har det lite anonymt pågått ett spännande nybygge på en helt annan ort 50, mil från Blasieholmen i Stockholm. Söndag 17 juni klockan 14.00 slår Nationalmuseum upp dörrarna för ett helt nytt och permanent museum i residensstaden Östersund tillsammans med Jamtli, regionalt museum i Jämtland Härjedalen.

D

et hela tog sin början för drygt åtta år sedan. Likt trenden i övriga Europa började planerna på vad som kan liknas vid en filial, ett permanent museum på annan ort att ta form. Till grund för det låg Nationalmuseums uppdrag att verka för tillgängliggörande av sina samlingar i hela landet. Ett gediget uppdrag när Sverige både är avlångt och demografiskt obalanserat. Nationalmuseum och Jamtli har under en lång följd av år samarbetat kring vandringsutställningar, andra tillfälliga utställningar och långtidslån av konst och samtal inleddes kring ett mer formaliserat och långsiktigt samarbete. Det hela landade i bygget av ett konstmuseum i anslutning till Jamtlis befintliga

110

SVERIGEMAGASINET

byggnader och i december 2016 togs det första spadtaget. Att valet föll på att samarbeta med Jamtli har sin förklaring i Jamtlis prisbelönta kulturarvspedagogiska verksamhet, men även på den geografiska placeringen i Sveriges mitt med Åre/Trondheim i väst och Sundsvall i öst. FÖRST UT

Under namnet Nationalmuseum Jamtli kommer utställningar med verk ur Nationalmuseums samlingar att visas och den första utställningen ”Sex sekler av samtid” bjuder på nyckelverk ur Nationalmuseums samlingar med konstnärer som Rembrandt, Rubens, Jenny Nyström, Carl Larsson, Alexander Roslin, Ulrica Fredrika Pasch – för att endast nämna några namn. Utställningen speglar Nationalmuseums samlingspresen-


Porträtt av en gammal dam (1655), Rembrandt Harmenszoon van Rijn, Nationalmuseum.

I anslutning till Jamtlis befintliga utställningslokaler uppför Nationalmuseum sin första filial utanför Stockholm, Nationalmuseum Jamtli. Invigningen är planerad till 17 juni 2018. Illustration: Henning Larsen Architects

Ovan: Studiehörnet. Esbjörn. (1912), Carl Larsson, Nationalmuseum. Nedan: Moldavisk prinsessa (1777), Alexander Roslin, Nationalmuseum.

tation i Stockholm och den rika program- och konstpedagogiska verksamheten får Jamtlis signum. I konstmuseet finns Jamtlis konstateljé med plats för kreativt skapande och reflektion med den aktuella utställningen som utgångspunkt. Konstföremålen till varje utställning väljs ur Nationalmuseums samlingar bestående av drygt 700 000 föremål bestående av konsthantverk, design och porträtt från 1500-talet och framåt. Utställningen ”Sex sekler av samtid” består av drygt 100 föremål och den står fram till våren 2019. Därefter ersätts den med en ny utställning. SPÄNNANDE MÖTEN UTLOVAS

Varje sommar vaknar Jamtlis friluftsmuseum till liv med levande rollspel i de kulturhistoriska husen och gårdarna. Gästerna kan göra en tidsresa och möta människor från nödåren 1785 och fram till det moderna samhället 1975. Aktörerna lever sina dagar i vardag och fest, som det gjordes under deras aktuella tid. Att kanske möta konstnären Alexander Roslin vid besöket på Nationalmuseum Jamtli blir därför inte så konstigt. Vill ni veta mer om Nationalmuseum Jamtli finns det att läsa på Jamtlis hemsida och även på Nationalmuseum. TEXT: Gustav Kron FOTO: Nationalmuseum SVERIGEMAGASINET

111


Clinic Strömstad Estetisk plastikkirurgi

HAR DU FUNDERAT PÅ ETT PLASTIKKIRURGISKT INGREPP? Välkommen till den trygga kliniken med patienten i fokus. Hos oss träffar du alltid kirurgen personligen och kan diskutera dina önskemål och möjligheter. Du kan välja att komma på konsultation i Strömstad, Skara, Moss i Norge eller i Stockholm. Om du väljer att operera dig hos oss i Strömstad kan du stanna över natten i vacker och avstressande skärgårdsmiljö.

www.clinicstromstad.se | 0526 667 60 | 08 33 82 80


Spa-resor 2018

Följ med på en avslappnande och trevlig resa till kurorten Pärnu i Estland

Resedatum och pris: 25.3–2.4: 3950 kr 19–27.8: 3950 krkr 27.5 – 4.6: 3950 kr 23.9 – 1.10: 3950 22.4–30.4: 3950 kr 23.9–1.10: 3950 kr 19.8 – 27.8: 3950 kr 4.11 – 12.11: 3950 kr 27.5–4.6: 3950 kr 4.11–12.11: 3950 kr

Detta ingår i priset: • Båtresa Stockholm – Tallinn – Stockholm med Tallink & Silja Line, del i B2-hytt. • Busstransfer Tallinn – Pärnu – Tallinn. • Boende, del i dubbelrum, på Estonia Medikal Spa, helpension, börjar och slutar med lunch. • 3 behandlingar per dag, ordinerad av läkare (må – lö) 1–2 läkarbesök under veckan. • Bad och bastu avdelning med 5 olika bastur, japanskt värmebad, flera olika bubbelbad mm. • Guidad rundtur i Pärnu. Reseledare följer med under hela resan. AVA-RESOR ordnar två kvällar med allsång, karaoke och dans, tisdag och fredag med vår egen musiker Jukka Päivärinta. Bingospel på lördagen. Vi reserverar oss för pris- och innehållsändringar.

Varmt välkomna med på resan! AVA-RESOR: 070–7252159, ava-resor@hotmail.com www.ava-resor.se


HYR UT DIN STUGA MED OSS Tryggt – Enkelt – Betalning i förskott – Skattefritt upp till 50 000:-

info@stugsommar.se www.stugsommar.se 020-625625


NORRLANDS STÖRSTA HOTELL I UMEÅ!

BO PÅ NORRLANDS STÖRSTA HOTELL NÄR DU BESÖKER UMEÅ Vi har fantastiska rumspriser, stora familjerum och helgbuffé ingår i priset. Vi har fantastiska helg och sommarpriser med middag som ingår i rumspriset. Ring Bokningen på 0046 90 108721 Ring bokningen på 0046 90 108721 Vi ses ses på Björken! Vi påHotell Björken!

www.hotellbjorken.se www.hotellbjorken.se

Kavlås Växthus Växthus för livsnjutare och odlare

• • •

Rektangulära växthus i glas eller kanalplast, från 24 kvadratmeter Runda lustväxthus från 11 kvadratmeter Även bågväxthus, kaminer & kokgrytor

Hortumvaxthus.se

info@hortumvaxthus.se

info@rattviksknuten-massan.com Mobil: 070-652 89 78


Högbo Pensionat tantochfarbror.se

Välkomna till det lilla nybyggda pensionatet med 8 dubbelrum i lantlig och avkopplande miljö 500m från Högbo Bruk GPS koordinater: N 60. 66803 E 16. 80144.

• Ge ett smycke för lycka i livet •

skommarsgarden.se Tel 070-555 83 01 Helena & Lennart hälsar er hjärtligt välkommna!

Originalet sedan 1912. Säljs till förmån för synskadade.

08-39 90 70 • www.lyckopenningen.se

Välkommen älkommen till till oss! oss! & Flora Linnea Plantskola På Linnea Fredriksdal i & Flora Plantskola PåHelsingborg Fredriksdal i Helsingborg

www.fredriksdalstradgardskafe.nu I 042-140 660 I info@fredriksdalstradgardskafe.nu www.floralinnea.se I 042-327 799 I info@floralinnea.com


Upplevelser

Lätt att hitta din drömsemester vid havet! Många förknippar semester med att resa till havet. Morgonpromenader längs stranden, lata dagar i solen, kanske en fisketur eller en cykelrunda? Bovidhavet.com är en ny bokningsportal som gör det enkelt för dig att hitta och boka semesterboende som ligger max 1000 meter från havet.

I

dag bokar de flesta sina resor och boenden på internet. Man söker sig fram via hemsidor, sociala medier och recensioner och för dem som vill bo nära havet är just placeringen med närhet till havet viktigt. Genom att specialisera sig på boendeanläggningar som ligger max 1000 meter från havet, har bovidhavet.com gjort förarbetet. På bokningssajten finns det också restips för olika aktiviteter och ett urval med sevärdheter för varje landskap. Med 20 års erfarenhet inom turism vet Gunilla Söderlund och hennes team vad som krävs för en lyckad semester. Till hennes bokningsportal ansluts bara de anläggningar som har 1000 meter till havet – eller kortare! En promenad på högst en kvart alltså. Med en så havsnära semester blir det enkelt att ta sig till stranden.

– Du kanske vill bo på hotell, men så hittar du ett boende i en gammal köpmangård som du blir förälskad i. Kustsamhällen är en viktig del av Sveriges historia, vi har alltid sökt oss till vatten och färdats på vatten, berättar Gunilla Söderlund som ligger bakom satsningen. Havet har sedan stenåldern varit med och format Sverige. Fortfarande har havet en speciell dragningskraft och för många är en semester med hav i närheten en nödvändighet. FRÅN LYXBOENDEN TILL ENKLA OASER

TEXT: Charlotte Lindmark FOTO: Bo vid Havet

Längs Sveriges 2400 kilometer långa kust ryms många slags boendeformer. Vill du campa på natursköna Gotland eller i Bohusläns idylliska skärgård? Kanske föredrar du att bo i lyxtält utanför Stockholm? Oavsett vilket du väljer är havet den gemensamma nämnaren. På bovidhavet.com hittar du idag hundra boendeanläggningar som alla har sin speciella, individuella karaktär, och antalet ökar! SVERIGEMAGASINET

117


-Bli din egen arkitekt!

Energieffektiva hus

Garpen 119

Med VästkustVillan kan du bli din egen arkitekt. Klipp och klistra, rita till och dra ifrån eller varför inte börja med ett helt tomt ark? Med dina idéer och vår erfarenhet skapar vi ditt drömhem. Precis så som du vill ha det. På hemsidan www.vastkustvillan.se hittar du närmsta försäljningskontor. Du är även välkommen att ringa oss, tel. 0325-18600.

- Våra hus är som våra kunder, alla olika!

Er bästa investering

Karisma 5A E

N

ER

HU

S

Ny modell

GI

EFFEKTIVA

Borohus anpassar alla hus efter behov och önskemål. Hjärtligt välkomna att kontakta oss. Tillsammans tar vi fram det optimala huset för just dig och din familj. Se alla modeller och beställ katalog på vår hemsida www.borohus.se.

Villor & Fritidshus

·

Tel 0325-186 20


Möt nutidens dinosaurier Välkommen till strutsfarmen som är långt mer än bara strutsar. Restaurang och café med meny som passar alla. Som kronan på verket ett eget brygghus och fullständiga rättigheter. Prova gärna våra storsäljare strutsägglass och strutsburgare. Gårdsbutik med allt från strutskött till dammvippor och hudvårdsprodukter av strutsolja. Guidade turer. Lekland för barnen.

kaffe Guidad tur och aka: 135 kr. med strutsäggk KATUR” Uppge koden ”FI

Sveden 1, Borlänge • 0243–23 31 37 www.sahlinsstruts.se


Glasförpackningskomprimering Reducerar volym till vikt Glasförpackningskomprimering Reducerar volym till vikt

”Med en flask Crusher, kan personalen volymreducera flaskor direkt i baren. Perfekt för pubar, restauranger och hotell. Installera ”Baby Jaws ” i barer. Inget mer vinglande med flaskor till lagerplatser genom trånga ”Med en flask Crusher, kan personalen volymreducera flaskor direkt i barer. Barpersonalen är bakom disken hela natten. baren. Perfekt för pubar, restauranger och hotell. Installera ”Baby Jaws ” i Vi gör så att Ni tjänar mer pengar och sparar samtidigt på miljön! barer. Inget mer vinglande med flaskor till lagerplatser genom trånga barer. Barpersonalen är bakom disken hela natten. Vi gör så att Ni tjänar mer pengar och sparar samtidigt på miljön!

Under bardisken PEL BB01 Under bardisken PEL BB01

På lastkajen/lagret PEL BB06

På lastkajen/lagret Se länk PEL BB06 https://m.youtube.com/watch?v=byMGJYhRCFU https://m.youtube.com/watch?v=PEuCku6eHXo Se länk https://m.youtube.com/watch?v=byMGJYhRCFU https://m.youtube.com/watch?v=PEuCku6eHXo

Scanwaste Scanwaste Komprimering för återvinning

www.scanwaste.se

Komprimering för återvinning

www.scanwaste.se


Enkla lösningar på växande problem

Res med oss i Värmland! varmlandstrafik.se

GÖR DIG PROBLEM-FRI

Behandla med Grön-Fri och låt regnet göra jobbet. Så enkelt är det att bli fri från alger och lav på tak, fasader och markytor. Hitta din närmsta butik på grönfri.se


Trädgård

The Green Guide lyfter Skånska trädgårdar 122

SVERIGEMAGASINET


Trädgård Solen letar sig ned genom det täta bladverket hos ett enormt mullbärsträd vars små frukter ännu inte är mogna. Doften av gammaldags rosor blandar sig fint med havsvindar från Öresund, knappt hundra meter bort. Vi befinner oss i Paul Jönska gårdens förtrollade trädgård i Viken, norr om Helsingborg.

H

är lät en förmögen sjökapten anlägga en allmogeträdgård i slutet av 1800-talet. Slingrande grusgångar, många rabatter omgärdade av låga buxbomshäckar och fyllda med ett myller av rosor, perenner, sommarblommor och fruktträd hittar du här. Det fina med Paul Jönska gården är att det utmed trädgårdens norra långsida finns en liten grind som alltid är öppen. En ideell förening vårdar denna bevarade trädgårdsskatt och bjuder in besökare, sju dagar i veckan utan ersättning. Den gamla kaptensgården visas också mot entré av en guide. Många härliga trädgårdstips som det här får man av nystartade The Green Guide, ett litet reseföretag som har koll på det gröna Skåne. Trädgårdsjournalisten och författaren Christina Högardh-Ihr har samlat välkända parker, slottsträdgårdar, privata trädgårdspärlor, caféer och gröna gårdsbutiker i en guide. Christina och hennes medarbetare vill tipsa om sina smultronställen och gärna också visa dem. – Det som är så fantastiskt med att göra en trädgårdsresa är att alla dina sinnen fylls på menar Christina. – Du får kunskap, insikt, skönhetsupplevelser, doft- och smaksensationer. I Skåne kan man på några dagar hinna med flera trädgårdsbesök, promenader i underbar natur, ett slottsbesök kanske och kombinera det med att äta riktigt gott. Skåne är ju vad man skulle kunna säga Sveriges skafferi och här finns ett otroligt stort utbud av närodlade produkter med himmelska smaker från ekologiska grönsaker, frukt & bär, bröd & bakverk, ost & charkuterier samt äppeljuice & vin! BLOMSTERSHOW I MALMÖ

Skånes trädgårdshistoria tar sin början under renässansen när Skåne tillhörde Danmark och många slott och slottsträdgårdar byggdes. Idag är flera av dessa slott och parker inte bara förlorade minnen utan publika besöksmål. Trädgårdarnas form och design hittar inspiration från Danmark, Tyskland, England och Italien men här har också utvecklats en egen skånsk karaktär. En trädgård i Skåne är ofta som Paul Jönska Gårdens, tät, lummig och omgärdad av insynsskyddande häckar. Här blandas ofta nytta med nöje, grönsaker med blommor. I Skåne finns också en stor lust till att visa upp sina trädgårdar och arrangera blomstershower. Malmö Garden Show har blivit Malmös eget Chelsea Flower Show och är ett folkligt, härligt jättemingel av blommor, idéträdgårdar, balkongtävlingar, musik, mat och mycket annat. I Helsingborg firas rosorna och dess mest intensiva blomning på Fredriksdal varje år och sista helgen i augusti firar man avslutningen på säsongen på Sofiero där fokus ligger på skörd och smak.

dessa länder och det finns många olika koncept kring det. The Green Guide tror på trädgårdsturism i Sverige och Skåne och menar att nu är det dags för oss att bjuda in besökare från övriga Europa till oss. – Och såklart dags för oss svenskar att upptäcka våra egna trädgårdsturistmål, fortsätter Christina. HÄRLIG BLOMSTERPRAKT

Under våren är de skånska trädgårdarna och omgivningarna i sitt härligaste flor. Tusentals boklöv i Söderåsens Nationalpark och i Kullabergs Naturreservat skimrar i ljusaste grönt, vatten glittrar i bäckar och tjärnar och fågelkvittret är intensivt. Vårlökar, magnolior, fruktträd, rododendron & azaleor blommar vackert, bin och humlor surrar och i alla grönsaksland spirar små groddar. Naturen här välkomnar alltid, och till många trädgårdar finns det grind! TEXT: Christina Högardh-Ihr FOTO: The Green Guide BLOMSTRANDE SKÅNSKA BESÖKSMÅL!

The Green Guide tipsar om många, härliga skånska besöksmål i huvudsak Öresundsregionen. De arrangerar också paketresor med buss, entréer till trädgårdar, god mat & fina hotellerbjudanden samt expertguidning. Välkommen in på www.thegreenguide.se och botanisera! https://www.thegreenguide.se/sv/project/varturen/ https://www.thegreenguide.se/sv/project/tradgardsrundan/ https://www.thegreenguide.se/sv/project/rosfest/

TRÄDGÅRDSTURISM PÅ FRAMMARSCH

I Helsingborg med omnejd arrangeras öppna trädgårdshelger där alla som vill får en unik chans att kika in bakom staketet i en privat blomsterdröm eller kanske hos en kolonilott. – Stora slottparker är spännande och intressant på alla vis men det absolut härligaste är att få träffa en sann entusiast hemma i deras egna gröna rum, för att få idéer som man kanske själv kan förverkliga, säger Christina. Svenska entusiaster har i många år gjort resor till länder som England, Irland, Frankrike och Italien. Trädgårdsturism är ett begrepp i SVERIGEMAGASINET

123


Besök Växhuset i sommar

design

artforeye.se

– ett prisbelönt miljöprojekt i södra Hälsingland!

0702-55 26 13 www.vaxhuset.se facebook.se/mobodarne

Här finns inspirationsträdgård, café, ekoby, djur, utställning, naturstigar i de fina omgivningarna, fiskemöjligheter i Edesjön, badbrygga, kanoter och cyklar att hyra och mycket annat.

Bo i vårt unika 12-kantiga vandrarhem 100 meter från Edesjön som vi driver i samarbete med Svenska Turistföreningen. Medlemsrabatt gäller.

Gå en kurs i bland annat odling, hantverk och permakultur!

Upplevelser för alla åldrar!


Vårfint på graven

Allt för utsmyckning av familjegraven

BRONSSPARV 346304, 5,5 cm BRONSFJÄRIL 7619, 4 cm

BRONSSPARV 346401, 7 cm

BRONSHJÄRTA 7606, 3 cm

ÄNGEL 2817, 14 cm Carrara marmorkomposit

BRONSSPARV 346404, 8,7 cm

info@bnsgravsmyckning.se • Telefon 0141–233 920

www.bnsgravsmyckning.se


Sommartips

Du kan också tjäna extra pengar på din stuga

126

SVERIGEMAGASINET


Sommartips

Har du en underbar stuga som bara står tom när du inte är där? Då kan du tjäna upp till 50 000 kronor skattefritt på somrarna! Stugsommar hjälper dig att på ett smidigt och tryggt sätt hyra ut din stuga så att du får en extra slant i fickan och fler får möjligheten att njuta av ett härligt semesterboende. Du kan också tjäna extra pengar på din stuga.

B

okningen för 2018 är i full gång då det är populärt att semestra i Sverige och efterfrågan på semesterboenden ökar ju närmare sommaren vi kommer. Vår vackra natur och idylliska omgivningar lockar hit många som istället för att bo på hotell söker ett personligare boende. Men tillgången på hus är begränsad, så därför är det god idé att hyra ut ditt extraboende de veckor om året när du ändå inte utnyttjar det. STUGSOMMAR GÖR JOBBET

Stugsommar har över 60 års erfarenhet av att hjälpa stugägare att förmedla sina semesterboenden till många nöjda kunder. Den vanligaste kunden är barnfamiljer från Sverige och Tyskland, men tack vare ett brett nätverk får din stuga inte bara marknadsföring i Sverige utan även ute i hela Europa. Genom att använda sig av Stugsommar så slipper du hålla koll på allt själv. Istället sköter de allt från marknadsföring och kundkontakt till betalning och administration. Med andra ord behöver du inte anstränga dig särskilt mycket och ändå tjänar du pengar. TRYGGT OCH SÄKERT

Att hyra ut ett boende privat kanske kan kännas lite osäkert. Därför kan det vara smart att vända sig till Stugsommar som inte bara sköter allt åt dig, utan även ger dig en trygghet som är svår att matcha. – Vi är till exempel ensamma i Sverige om att erbjuda en helt kostnadsfri inventarieförsäkring. Dessutom har vi marknadens mest generösa försäkring mot sena avbokningar, säger Lena Börtin på Stugsommar. Ett fokus på att bygga alla relationer på ett gott samarbete gör också att du kan känna dig säker i affären. – Med ett 15-tal lokala representanter är du aldrig heller långt borta från din personliga kontakt, säger Lena Börtin. BETALNING I FÖRSKOTT

– Vi förstår att det är viktigt för kunden att känna ekonomisk trygghet i sitt val av samarbetspartner. Därför sker utbetalningen i förskott den första vardagen i månaden, för de bokningar som infaller under den aktuella månaden, avslutar Lena Börtin på Stugsommar. Några röster från husägare som redan i dag samarbetar med Stugsommar: Ingrid Wieselgren, Löa, Kopparberg: – Stugsommar är mer aktiva i sin marknadsföring och det ger resultat! Så säger Ingrid, som upplever att bokningarna har ökat sedan hon skrev avtal med Stugsommar. Familjens stuga i Bergslagen är vackert belägen vid en sjö och det är roligt att huset utnyttjas även de perioder då det annars skulle stå tomt. Ingrid tycker att det stora internationella underlaget av gäster är en av fördelarna med Stugsommar och hon ser fram emot att kommande säsonger ska bli lika lyckade som tidigare. – Det är lätt och bekvämt att hyra ut genom Stugsommar, säger Ingrid. Ett genomtänkt och proffsigt koncept och vi blir trevligt bemötta. Informationen på webben är också mycket bra. Dessutom har vi genomgående haft trevliga och skötsamma gäster. Per och Monica Isaksson, Lerdala: – Vi uppfyllde vår önskedröm om att köpa ett fritidshus med bästa läge på Öland och finansierade det genom att hyra ut vårt hus genom Stugsommar. Per och Monica har hyrt ut genom Stugsommar sedan 1996 och de har nu inte mindre än åtta hus som de hyr ut. Intäkterna har återinvesterats och möjliggjorde deras gamla dröm om ett fritidshus på Öland. Kontakten med gästerna är mycket bra och i flera fall har detta lett till varaktiga relationer så att man till exempel byter bostad med varandra under semestern. Gästerna kommer från hela Europa och bland annat bodde en av Tysklands mest kända radiopratare en tid i deras hus. – Stugsommar är en pålitlig samarbetspartner och vi vet att vi får snabb hjälp vid eventuella problem. Ett lätt, roligt och mycket lönsamt sätt att hyra ut sitt hus. TEXT: Anna Rein FOTO: Södra Bohuslän Turism

I snitt tjänar de flesta cirka 25 000 kronor per år, men vissa tjänar det mångdubbla. Upp till 50 000 tjänar du dessutom helt skattefritt per år. SVERIGEMAGASINET

127


Nu lägre 20% förb energirukn ing!

SÄKER LÄTTSKÖTT avlopp

HYGIENISK

Allt förbränns och blir lukt-och bakteriefri aska

DRIFTSÄKER

Utvecklad sedan 1959 och konstruerad för krävande miljöer

LÅNG GARANTI

Besök vår utställning - Mörtnäsvägen 2, 13936 Värmdö, vardagar 12-16, lördagar 10-14

incino.se | info@incino.se | 08-10 40 40 | Mörtnäsvägen 2, 13936 Värmdö


FYRKLÖVERNS STUGBY bo i underbar natur med utsikt över Siljan

2

80 stugor, 3‐6 bäddar, 21‐46m . Gångavstånd till Siljan och Rättviks centrum - med butiker, restauranger, bowlinghall och simhall. Golfbana 3 km. Många evenemang och aktiviteteter. Lågsäsongspriser t.o.m. v.24.

Öppet året om. Onlinebokning

www.stugby.se 0248-107 65

FÅGELFORS HATT-ATELJÉ

www.fagelforshatt.se

Bruksgatan 17, Fågelfors. Telefon: 0491-515 99

Biog·s Sert„o+100 Samarbete med lokal NGO

Socialt miljˆprojekt i Brasilien

V‰lkommen att bidra med valfritt belopp

www.cetra.org.br

Biogas frÂn gˆdsel till spisen

gratis energi fˆr matlagning lÂter tr‰den st kvar mer tid fˆr odling b‰ttre h‰lsa i ett kˆk utan rˆk mer fritid fˆr barnen kvinnor fÂr mer egen tid b‰ttre ekonomi CO2-neutralt

Din vinst blir gl‰djen att bidra till hÂllbart liv fˆr familjerna i Brasilien och en global miljˆinsats

Bankgiro 246-2653 M‰rk: BGS100 Swish 123 197 19 02 M‰rk: BGS100 Orgnr. 556700-3354 Bengt Carlsson Tel. 070-265 12 90 www.bento50.se

Biofˆrgasare hos familjen Sales i Mucambo, Cear·-Brasilien

Inkomna pengar ˆverfˆrs frÂn Bento50 AB till CETRA utan annan kostnad ‰n bankavgifterna


HUNDGRINDAR

Grindar till upp emot 200 bilmodeller. Krocktestade lastgaller till de vanligaste modellerna.

HUNDBURAR

Krocktestade, måttanpassade burar till de vanligaste kombibilarna. Finns även som hel och trekvartsbur.

FÖR DIG SOM VILL ÅKA TYST OCH SÄKERT

Syns du inte så finns du inte! Kontakta annonsavdelningen på telefon 0707–17 30 50 eller Epost: annons@magasingruppen.se

Sverige magasinet Sveriges STÖRSTA tidning

Ändlös god smak!

om turism och nöjen

Med gott hantverk från grunden skapar vi många unika smakminnen från er grill. Allt kött är noga utvalt och kommer ifrån den vackra Örserum och Gränna trakten. Titta in till oss och upplev en naturlig atmosfär av Hugos många, ändlöst goda charkprodukter. Får vi här fresta er med Hugos wienerkorv – en svensk grillklassiker!

Örserum, Gränna Tel 0390-300 35

Besök oss: www.hugosschark.se och följ oss på facebook. Öppet: vardagar 09.00-18.00 lördagar 09.00-13.00 i juli söndagar 09.00-13.00


NYA! NR 2 2018

Medlemstid

ning för hund

ägarnas rik

sorganisatio n

VATTENTRÄN ING ⁄ BROHO LMER,

Ras i fokus

⁄ NR 2 2018

Hjälp för barnrädda hundar!

Broholme r, ma och bullma stiff stiff

MASTIFF, BULLM

100 år av hu ndträning Brukshund klub

ASTIFF ⁄ HJÄLP FÖR

– mer aktuell

ben än någons in

BARNR ÄDDA HUNDAR ⁄ SVENSKA BRUKS HUNDKLUBBE

N 100 ÅR

Utställning SVENSKA KENNE

2 2018 LKLUBBEN ⁄ NR

Vattenträn ing SPONSOR

Att simma är sko Lär dig me nsamt för både ung a och gam r aktivering om att trä iorna i bassängen: fris la hundar. Jun och reh abilite kvård, gring + Vet handlin erinärens råd Mimmi är bäst i Sverige

Dags att planera!

18 sidor utställnings-PM

Eldsjälar runt ringen

Prestigeuppdrag re för svensk doma

dem Möt några av som gör en g utställning möjli

SPONSOR

Gillar du att läsa om hundar? Som medlem i en av Svenska Kennelklubbens länsklubbar får du två spännande hundtidningar i brevlådan Vår medlemstidning Hundsport har fått ett nytt utseende och uppdaterat innehåll! Som medlem får du den hem i brevlådan åtta gånger per år. Där kan du läsa om allt som rör hund; om nya hundsporter och roliga prylar för hunden till det senaste inom hundforskningen. Dessutom får du en helt ny bilaga, Hundsport Utställning, som är fullspäckad med intressant läsning för dig som är nyfiken på vad som händer i utställningsringar runtom i landet.

Utöver tidningarna som skickas direkt hem till dig kan du läsa fler titlar ur vår växande tidningsfamilj digitalt. En av dessa är Hundsport Special som fördjupar sig i ämnen som rör avel, hundens beteende och hälsa. Lagom till jaktsäsongen är det premiär för ytterligare en bilaga, Hundsport Jakthund. Den vänder sig till dig som har jakt och jakthundsraserna som sitt stora intresse.

Som medlem i Svenska Kennelklubben kan du tävla i roliga hundsporter, delta på aktiviteter med din hund och få rabatt på bland annat försäkring och resor. Samtidigt bidrar du till att stärka hundens roll i samhället. Välkommen som medlem du också!

Svenska Kennelklubben – hundägarnas riksorganisation I 08-795 30 00 I www.skk.se


matt linoljefärg inomhus för naturligt vackra rum ”Äntligen en linoljefärg för inomhusbruk som varken är hälsoskadlig eller miljöfarlig! Med linolja som bindemedel är vår matta linoljefärg ett naturligt och hållbart val. För en sund inomhusmiljö, fri från plast. Färgen fäster på de flesta underlag och ger en tålig och vacker yta.”

l ä s m e r p å w w w. o t t o s s o n f a r g . c o m


TR É! N FR IE 4/7

TIMO SJUNGER TED

11/7

JOHN LINDBERG TRIO

18/7

ANNA TERNHEIM

25/7

PERNILLA ANDERSSON

1/8

THOMAS STENSTRÖM & HANNA JÄRVER www.paflotten.se

På Flotten arrangeras av Lagerstam Event i samarbete med:


”ro lig t, an n o r lu n da … f yn d ig t”

DN

S HÄMND

USEN FLADDERM

ån

et ak s o n p te r /PER b be l Tea 5 kr e l i dufé , i ll f t 5 D 1 3 e tt, stbu tré

j o t en uk bil t t é , f r sa m e r i n . e d L p er o p , s u m b la ars L m ra u d r un og pr n dg r a S

fr

Sp

el

as t B t w e l I LJ i l l er . 0 6 ma m l 54 E T T an -2 ER j do 1 0 pe 3 9 ra 0 .c om

Operett av Johann Strauss d.y.

Profile for Sverigemagasinet

Sverigemagasinet nummer 4 2018  

Sverigemagasinet ges ut 10 gånger om året och delas ut genom Visitorganisationer, kommuner och på turistbyråer i hela Sverige. Ska man semes...

Sverigemagasinet nummer 4 2018  

Sverigemagasinet ges ut 10 gånger om året och delas ut genom Visitorganisationer, kommuner och på turistbyråer i hela Sverige. Ska man semes...

Advertisement