Page 1

27  00 0

B R A NS CH E NS STÖR STA O B E R O E N DE T I DN I N G ! N R 3 apri l 2019

Å RG 14

VI

R: en RE P lig ER tO N rve UM st ME o R SA

SVERIGE MÄSTERK S OCK SOMMAR S RECEPT

INNOVATIV REKRYTERING

Så lyckas du med intervjun EKONOMI

Låna egna pengar till firman NK SALUHALL

Entreprenörerna på plats DRINKRECEPT

Romdrinkar till maten MÖTEN

Personliga eller digitala?

GABRIEL JONSSON – SVERIGES MÄSTERKOCK 2019

”Mat är inget man har patent på” NYRENOVERAT I GÖTEBORG CITYHOTELLET KLART EFTER TRE ÅR AV RENOVERING NYHETER

BÄSTA TIPS

NUET BY ZACAPA GÄSTEN GUIDAS GENOM MÅLTIDEN VIA HÖRLURAR 

TRENDER

MAT & DRYCK

VINNARMENY OMBORD KOCKLANDSLAGETS RÄTTER PÅ VIKING LINE 

STATISTIK

REPORTAGE


SEASIDE GARDEN väderskyddslösningar™ till takterrasser, innergårdar, bryggor, torg och vanliga uteserveringar. Leveransexempel

Karlstad

Visby

Sydkoster

Visby

Sydkoster

Karlstad

Vaxholm

Om SEASIDE GARDEN lösningar™

VÄDERSÄKRING & VÄDERSKYDD

SEASIDE GARDEN UTEMÖBLER

Kundnyttan som ingår i SEASIDE GARDEN lösningar™ bygger på 20 års erfarenhet, skräddarsydd tillverkning och leveranser direkt från tillverkare och lager i Europa.

Uteserveringar och uteplatser med våra sol-, vind- och regnskyddslösningar har ofta motordrivna öppningsbara terrasstak, höj- och sänkbara alt skjutbara vindskyddsväggar eller smakfulla vindtåliga parasollkombinationer som grund.

Utemöbler som harmonierar är det som ger helheten åt en SEASIDE GARDEN lösning™. Premiumkänslan grundas på design, kvalitet och funktion. Rätt prisnivå uppnås genom leveranser utan mellanled direkt från fabrik.

Läs om ”Öppningsbara terrasstak” och ”Parasoller” på www.seasidegarden.se

Läs om ”Stolar” och ”Byggbara soffor” på www.seasidegarden.se

NYHET 2018 Nytt för i år är vridbara aluminiumlameller som förutom att ge skydd för regn, sol, vind och t o m snölast också kan styra ljusinsläpp och skugga.

Ring 035-53 000 för mer information eller maila info@seasidegarden.se och begär ett förslag på SEASIDE GARDEN lösning™ till uteserveringen eller till fastighetens uteplats.

Skallebackavägen 13 302 41 Halmstad Tel 035-530 00

info@seasidegarden.se www.seasidegarden.se


Vi på Stayhot dedikerar vår tid till att uforma och tillverka nyskapande och högpresterande produkter som håller måttet i de mest krävande restaurangmiljöer, år efter år.

T E W

08 35 79 15 info@stayhot.se www.stayhot.se

stayhotab

Foto — La Bocca

Vi tillverkar värmelampor för morgondagens kök.


active air cleaning

Kökskåpa med underhållsfri ozonrening Kökskåpans integrerade ozonmodul är unik på marknaden. Modulen är helt inbyggd i kåpan och den sitter lättåtkomlig i tilluftskammaren bakom frontpanelen. Genom sin unika konstruktion och placering är ozonmodulen helt underhållsfri, vilket gör den till marknadens i särklass mest effektiva och användarvänliga reningsmetod.

Interzon AB

l 08-544 444 30 l www.interzon.com


Svenska Media Docu AB Tingsgatan 2, 827 32 LJUSDAL Tel 0651-150 50, fax 0651-133 33 www.svenskamedia.se Chefredaktör Annika Rådlund 0766-47 10 50 Erikslundsgatan 3 126 32 Hägersten annika@svenskamedia.se VD och ansvarig utgivare Mikael Sagström Journalister Jenny Fors Yasemin Bayramoglu Layout Svenska Media Docu AB 0651-150 50 Annonser Annica Westerlund 0651- 69 90 18 annica.westerlund@annonskraft.se Koordinator Åsa Arvidsson 0651-150 50 arvidsson@svenskamedia.se Adressändring och prenumeration Måndag-fredag 9-15 0651-69 90 90 pren@svenskamedia.se

Ledare

annika@svenskamedia.se

Vilket prisregn!

U

nder vintern så har det fullkomligen haglat priser över våra hotell, från alla möjliga håll. Clarion Hotel Post i Göteborg har till exempel blivit utsett till Sveriges Bästa Enskilda Hotell vid Grand Travel Awards i Stockholm. Det priset har röstats fram av 1 400 medarbetare på Sveriges resebyråer. Nordic Choice Hotels har utnämnts till Sveriges bästa arbetsplats i resebranschen, ett pris som grundar sig i en medarbetarundersökning gjord av Great Place to Work och hur företagen själva motiverar, inspirerar och tar hand om sina anställda samt hur företagskulturen ser ut. Elite Hotels är Nordens bästa hotellkedja, i alla fall om man frågar affärsresenärerna. Nordic Business Travel Awards baseras nämligen på NPS bedömningar av Nordens största företag som är medlemmar i organisationen för Business Travel Associations i Sverige, Norge, Danmark och Finland.  NPS - Net Promoter Score - bygger egentligen på en enda fråga: ”Hur troligt är det att du skulle rekommendera företaget till en vän eller kollega?” Där drog alltså Elite det allra längsta strået. Martin & Servera arrangerar årligen en tävling, som heter Utmaningen, för sina kunder. Den sätter fokus på viktiga hållbarhetsfrågor och lyfter goda exempel som kan inspirera branschen till förbättringar. Årets tema för tävlingen har varit ”Öka Eko” och den genomfördes i två tävlingsklasser – en för måltidsverksamheter i offentlig sektor, en för hotell och restauranger. Även här var det ett hotell som utmärkte sig, och det var Radisson Blu Waterfront Hotel & Congress i Stockholm vann tävlingsklassen Hotell & Restaurang.

UTGIVNINGSPLAN 2019 Nr 4 ute 5 juni Materialdag 16 maj

Nr 7 ute 6 nov Materialdag 18 okt

Nr 5 ute 4 sep Materialdag 16 aug

Nr 8 ute 4 dec Materialdag 15 nov

Nr 6 ute 28 jan Materialdag 9 jan

I DETTA NUMMER av tidningen kan du läsa om ett annat Radisson hotell som säkert kommer att utmärka sig i tävlingar framöver, nämligen nyrenoverade Radisson Blu Scandinavia i Göteborg som precis har blivit klart efter tre år av renovering. I det här numret har vi även intervjuat en person som fått guldregn över sig, nämligen Sveriges Mästerkock 2019 – Gabriel Jonsson. Han lär vi också få se mer av under året!

Trevlig läsning! PÅ OMSLAGET

Gabriel Jonsson Foto: Frida Wismar

TS-kontrollerad upplaga 16 900 ex. Tidningens format 210x297 mm. Satsyta 185x270 mm. Tryck V-TAB Vimmerby. Personuppgiftspolicy Din personliga integritet och vår hantering av dina personuppgifter är viktig för oss. Vi har förtydligat hur vi hanterar dina personuppgifter i vår policy. Läs mer på www.svenskamedia.se/policy

Annika Rådlund, Chefredaktör


Innehåll

april 2019

18

24

40 ”Ät mindre kött men bättre kött”/Johan Jureskog 10 | GABRIEL JONSSON

Vinnaren av Sveriges Mästerkock 2019

40 | NK SALUHALL

62 | STATISTIK

Vilken typ av möten gillar vi bäst?

44 | NYHETER 18 | MATUPPLEVELSE

64 | TÄVLING

med guidning genom hörlurar

46 | STORKÖKSNYHETER

24 | NYRENOVERAT HOTELL

48 | PRODUKTNYHETER

66 | NÄSTA NUMMER Radisson Blu Skandinavia i Göteborg

50 | SPANYHETER 30 | INNOVATIV REKRYTERING Tips för en lyckad intervju

54 | RECEPT

Sveriges mästerkocks favoriter

36 | VINNARMENY OMBORD

Kocklandslaget serverar på Viking Line

58 | VINSIDAN

38 | EKONOMI

60 | DRINKAR

Låna egna pengar till firman

6

www.hotellorestaurang.se

Romdrinkar till maten

Tävla om fina priser på sidan 64.


SAY HELLO TO JURA 12 YEAR OLD JURA 12 YEAR OLD ARTNR 20485 PRIS 229KR - 35 CL

SAY HELLO TO

Alkohol i samband med arbete รถkar risken fรถr olyckor.

WWW.ARCUSSWEDEN.SE

FINNS I HYLLAN Pร… SYSTEMBOLAGET.


Susy DKR. 499,-

Liva DKR. 799,-

Bull DKR. 1.199,-

Joy DKR. 649,-

Malou DKR. 799,-

Viola DKR. 599,-

Carolina, svart DKR. 399,-

Bristol DKR. 799,-

Isabella, svart DKR. 569,-

Eliza DKR. 599,-

Joanna M954 DKR. 1.399,-

Sun öppen DKR. 1.399,-

www.lobo-contract.se

Tlf. +45 47 31 46 00 · DK – 3600 Frederikssund


Gabriel Jonsson

Sveriges Mästerkock 2019 Matlagning som tidigare bara har varit ett intresse hos byggkonsulten Gabriel Jonsson, har med vinsten i Sveriges Mästerkock plötsligt öppnat upp helt nya karriärsmöjligheter. Nu öppnar han en matstudio, släpper en kokbok och har startat en Youtube-kanal där han sprider sin matglädje och kunskap. TEXT: ANNIKA RÅDLUND FOTO: FRIDA WISMAR

H

an berättar att han har lagat mat hela sin uppväxt, han har bott på en lantgård och där fick han vara med och bidra i det dagliga arbetet från tidig ålder. – Jag är uppvuxen på en gård utanför Eskilstuna och vi hade får och spannmål som huvudsyssla. Så man kan säga att jag fått med mig en hög arbetsmoral därifrån. Men det var kul att få hjälpa till, att få jobba och få ta in hö och halm. Det var härligt! Det var också magiskt med alla djur. Gabriel Jonsson kan beskriva livet på landet med ett ord: frihetskänsla. När han berättar om sitt fortsatta liv så kan man se att lantlivet har präglat honom hela livet. Att fritt få ströva i skog och mark, att jaga och fiska är hans största intressen, förutom matlagningen då. Och långa promenader med hunden Britta runt Visby, där han bor nu, är stunder han njuter av.

10

www.hotellorestaurang.se

– Vi bor i en lägenhet en bit ut på landet. Så jag ser får även här, var och varannan Gotlänning har ju det, säger han med ett leende. han gärna lagar och när han i höstas presenterade sin auditionrätt för juryn i Sveriges Mästerkock: Lennart Mannerström, Mischa Billing och Markus Aujalay - så var han nervös. Men det visade sig att det var han helt i onödan. Det var en perfekt tillagad rådjurssadel som han serverade med små stekta kantarellfyllda kroppkakor, rödvinssås och rårörda lingon. Rätten gick verkligen hem hos juryn och med den paradrätten var saken biff. Han fick fortsätta i programserien och tog sig igenom alla utmaningar ända fram till segern. – Det var nervöst i början men sedan lättade det lite grann. KÖT T ÄR NÅGONTING


Livet på landet har präglat Sveriges nya mästerkock.

www.hotellorestaurang.se

11


Labradoren Britta är en kär familjemedlem.

Det är bra att få kritik också så länge det är befogat. Hans framgångsrecept för att lyckas så bra i tävlingarna tror han beror på att han var väl förberedd. – Man ska vara så förberedd som man bara kan vara. Man ska till exempel kunna filéa en fisk, kunna köttemperaturer och kunna stycka en fågel. Flexibilitet är också bra, man måste vara öppen för nya lösningar. Kanske har man tänkt laga en sak men sedan finns inte den råvaran, då får man tänka om och tänka ut en ny lösning och ta till nödlösningar.

om det är lockande ibland. Sedan är saker inte lika goda på vintern heller som när de är i säsong. Mat med närodlat och vilt är något som han lagar ofta och som ligger honom varmt om hjärtat. – Jag jagar så mycket jag hinner, både på fastlandet och här på Gotland. Här finns det bara rådjur och rabbys, som vi kallar kanin för här. Runt Eskilstuna jagar jag älg, vildsvin, kronhjort, rådjur och dovhjort. Under den här hösten blev det inte lika mycket jakt för honom som det brukar eftersom inspelningen av Sveriges Mästerkock ägde rum under tolv veckor då. Men älgjakten är annars helig förklarar han. – Den är verkligen en favorit, det är en stor grej kring älgjakten, både uppslutningen av folk och den trevliga stämningen med sköna dagar i skogen. Av de olika viltköttsorterna så finns det en annan favorit än älg som toppar listan. – Jag gillar både att äta och laga kronhjort, det är som en blandning mellan rådjur och älg i struktur och köttet. Den

”Jag gillar all sorts mat från alla kulturer men brinner för nordisk mat”

HAN BESKRIVER SIN matlagningsstil som klassisk men gärna

med en twist, genom att till exempel bryta ner någon komponent i en annan struktur eller presentera den i en annan form. – Jag gillar all sorts mat från alla kulturer men brinner för nordisk mat. Det är mest naturvänligt istället för att frakta råvaror över hela jorden. Inte laga sparris på vintern till exempel, jag försöker i alla fall att tänka på det sättet även

12

www.hotellorestaurang.se


Att vara väl förberedd och redo att improvisera och tänka om är Gabriels tips för att lyckas i Sveriges Mästerkock. Foto: Daniel Olsson/TV4

är mjäll och fin att laga och passar till mycket, både till grönsaker och pommes eller bara till sås. I hans nysläppta bok ”Från skog till bord” har han blandat sina tidigare favoritrecept med rätter han tagit fram under säsongen av Sveriges Mästerkock med några helt nyframtagna recept. Eftersom programmet inte direktsänds så var den egentliga finalen i början av december, fast den sändes i TV den 3 april. – Det var en kokbokstävling i avsnittet innan finalen, då bestod tävlingsmomentet i att presentera en kokboksidé och en rätt som skulle symbolisera matlagningen och knyta ihop boken i stort. Då lagade jag rådjursfilé med potatis och västerbottenkroketter, med körvel och kantareller med örtsmör. Rätten och presentationen av nordisk matlagning i säsong gick hem hos juryn. Receptet finns nu med i boken som han fick chans att färdigställa i och med vinsten. – Jag satte igång med den direkt efter finalen och hade möten ihop med förlaget och fotograferade rätterna. Det är viktigt att den symboliserar vad man står för och jag

är jättenöjd med den. Den är uppdelad i olika årstider och rätterna är säsongsanpassade och det finns även ett tillbehörskapitel om man bara vill göra rödvinssåsen eller pressgurkan till exempel. Just nu känner han en enorm lättnad när alla vet hur det gick i Sveriges Mästerkock. – Det var svårt att hålla sig från att berätta, alla är så sjukt nyfikna och folk försökte sätta en på pottan hela tiden. Dagarna har rullat på sedan finalprogrammet spelades in, han håller bland annat på att öppna upp en matstudio i Visby och han har startat en Youtube-kanal som heter Ett Gottland. – En matstudio är för att då kan jag spela in Youtube-klipp där och även ta emot slutna sällskap och laga mat där. Både laga mat ihop med andra, till andra och ha tävlingar där. Framförallt så tycker han att det är kul att lära sig av andra kockar och att sprida den kunskap han har. – Mina förebilder är Tommy Myllymäki och de han har tävlat ihop med, och Tom Sjöstedt. Inte att eftersträva att vara som dem, men de inspirerar och man kan ta något litet

”Det var svårt att hålla sig från att berätta”

www.hotellorestaurang.se

13


Hummersoppa, Coeur de filet provençale och chokladbrowniedesserten som Gabriel lagade i finalen i Sveriges Mästerkock övertygade juryn.

”Mat är inget man har patent på, det finns ingen anledning att inte dela med sig av sina kunskaper” från dem och sedan göra något eget. Mat är inget man har patent på, det finns ingen anledning att inte dela med sig av sina kunskaper. Istället för att sitta och hålla på något nytt så vill jag nå ut med det först av alla, att ”det var jag som kom på det” och visa att man är nytänkande är ju bättre än att vara tyst och så kommer någon annan sen och går ut med det och tar på sig äran. Att titta på välkända kockar är inget nytt tidsfördriv för Gabriel Jonsson, han berättar att när han var liten så tittade han hellre på matlagningsprogram än på barnprogram på TV:n. Något som vi idag ser har gett resultat ihop med många timmar i köket…

14

www.hotellorestaurang.se


GABRIEL JONSSON

Wery grillserie Star 600

Foto: TV4/Meter

Ålder: 31 år. Bor: Visby. Familj: Sambon Olivia och labradoren Britta. Aktuell med: Vinnare av Sveriges mästerkock 2019. Nionde säsongen av Sveriges mästerkock sändes på på TV4, TV4 Play och C More. Finalen sändes den 3 april 2019. Kokboken Från skog till bord som gavs ut 4 april av Bonnier Fakta. Vinsten: En kvarts miljon kronor och kokbokskontraktet med Bonnier Fakta. Yrke: Egenföretagare inom bygg. Gör just nu: Startar upp en matstudio i Visby och en Youtube-kanal som heter Ett Gott Land. Favoriträtt: En biff med bearnaise­ sås och pommes är magiskt om det är rätt tillagat. Favoritdryck: Ett bra rödvin är aldrig fel.

Ett av avsnitten i Sveriges Mästerkock inspelades på Madeira, och den resan beskriver han som en stor inspirationsresa och ett fantastiskt minne. – Vi fick gå på matmarknad ihop med en välkänd kock där som driver en restaurang och så fick vi laga en förrätt på musslor och en varmrätt på en djuphavsfisk. Det var spännande med tanke på att man inte har hållit på med det tidigare. Och så provade vi Madeiravin förstås! är något han har tagit till sig. – Jag försöker utveckla matlagningen så mycket som möjligt hela tiden, även i det dagliga livet. Och man kan säga att livet har förändrats sedan det stod klart att han skulle gå vidare i Sveriges Mästerkock, då sade han ifrån sig sina bygguppdrag för att satsa på matlagningen fullt ut. – I framtiden skulle jag vilja ha en restaurang. Men det får vänta lite, jag behöver mer erfarenhet först – jag har ju aldrig jobbat i restaurang på det sättet. På frågan var han är om fem år svarar han så här: – Jag vet inte. Vill jag göra det här så ser vi vad det leder till. Jag gör det som jag trivs med, trivs jag inte att ha en restaurang så har jag inte det. Men just nu är det lockande! ▪

Wery Grillserie – originalet! Hög kvalitet med lång livslängd. Bygg din egen Wery grillserie, i el eller gas på stativ, underskåp eller kylbänk. Skall du steka, fritera, grilla eller koka? Utrustningen finns i Wery-serien!

DE NYA MATKUNSKAPERNA

Göteborg | Tel 031- 29 92 20 | www.mkab.eu


Bomonti Årets glassigaste erbjudande! SMACH mjukglassmaskin till extra bra introduktionspris. Nu endast 99 500 :- (Ord. pris 136 900:-) Erbjudandet gäller under perioden 17/4 - 31/5 Leasingförslag 1 780:-/mån* Besök oss på vår webbplats bomonti.se och upptäck hela vårt breda sortiment av mjukglass- och glasstillverkningsmaskiner. *Löptid 60 mån Restvärde 10%

Välkommen till BOMONTI - Maskiner för professionell glasstillverkning. Tel 08 590 930 20

bomonti.se

info@bomonti.se

www.nordiq.me

Designduo med hållbarhet i sikte

Designduon John och Johan skapar kreativa koncept, de utvecklar idéer och skapar röda trådar. Deras arbeten resulterar i prisvinnande inredningar och varumärken. De har utvecklat ett eget arbetssätt för att skapa framtidens designkoncept för hotell, restaurang och offentlig miljö.


Vi inreder och möblerar hela ditt ställe – om du vill Vi vet. Det är ett helt företag att inreda och möblera en hel verksamhet. Vi vet också att din tid är dyrbar. Oavsett om du ska inreda en restaurang eller ett helt hotell, får du personlig hjälp av våra företagssäljare och företagsinredare. Från planering till färdig lösning om du vill. Med vårt breda sortiment kan du vara säker på att få en funktionell, prisvärd och mer hållbar lösning, med omtanke om både människor och miljö. Välkommen!

479:20 exkl. moms

BJÖRKSTA Bild med ram, vandring, svart. 140×100 cm.

639:20 exkl. moms

BJÖRKSNÄS Avlastningsbord, björk.

IKEA.se/företag Allt ni behöver till företagets alla rum


18

www.hotellorestaurang.se


Solo dining med guidning i hörlurar.

Marion Ringborg och Linn Söderström tillsammans med bartendern Michael Hajiyianni.

Matupplevelse med hörlurar Nuet by Zacapa är ett nytt grepp av Garba, som består av kockarna Marion Ringborg och Linn Söderberg. På den här pop up-restaurangen är det inte ett bord för två eller fler som gäller, utan ensambord där gästen blir guidad via hörlurar genom middagen. TEXT: ANNIKA RÅDLUND FOTO: ANNIKA RÅDLUND OCH OSCAR OLSON ​

G

ästerna får slå sig ned vid ett varsitt litet runt bord, där där ett tänt ljus glimmar och det ligger en mp3-spelare och ett par hörlurar och väntar. Gästerna ombeds efter en stund att ta på sig hörlurarna och starta det förinspelade spåret. Rösten i lurarna är mjuk och melodisk, som på ett avslappningsband. Rösten hälsar välkommen och uppmuntrar till att reflektera över vad de ser och färgerna på bordet. Där ligger en meny och ljusstrimman får det tända ljuset att reflekteras i glasen.

Det är kockarna bakom Garba, Marion Ringborg och Linn Söderström, som tagit fram menyn för Nuet. På Garba är Marion kreativt ansvarig köksmästare och den som skapar menyer och rätter och Linn Söderström är administrativ köksmästare och dessertansvarig. starten hösten 2017 en ambulerande restaurang. Den startade på Galleriet på Sköldungagatan 6 i Stockholm och har sedan dess gästspelat, gjort pop ups och kört längre samarbeten med till G A R BA Ä R SE DA N

www.hotellorestaurang.se

19


Via tre förinsperade spår blir matgästerna guidade genom förrätt, huvudrätt och efterrätt.

Vita dukar, vita hörlurar och tända ljus. Med solo dining är mat och dryck i fokus.

exempel A House och Gamla Riksarkivet. Istället för en social upplevelse så bygger det här konceptet på den buddistiska läran och soul dining, där man ger maten den uppmärksamhet den förtjänar – att man helt enkelt är i nuet. – Det vanliga är ju att ett restaurangbesök handlar om en social upplevelse, nu har vi gjort något helt annat, förklarar Marion Ringborg. Till rätterna har bartender Michael Hajiyianni, som till vardags arbetar på den trendiga baren Rubys i Köpenhamn, tagit fram drinkar som passar till de tre olika rätterna. nionde plats i World Class och han använde sig av Zacapa för att få fram den mörka tonen i sina drinkar som skulle serveras som antingen aperitifs eller till desserter. Den kunskap han förvärvade under World Class i Berlin har han nu använt sig av i sitt samarbete med Garba för att skapa menyn för Nuet by Zacapa.  – När jag sätter ihop en drink som ska

Restaurang Nuet by Zacapa poppade denna gång upp på Temporärt Studio i Stockholm.

passa till en matservering försöker jag inte matcha maten för mycket. Målet är istället att skapa en drink som inte tar över, utan som förhöjer maten och upplevelsen, förklarar han. Nuet Solo dining är motsatsen till senaste årens restaurangtrender med delad mat, delade bord, stressig miljö och dålig akustik. Allt fler lever ensamma men att äta ensam på restaurang är för många fortfarande tabu. Vissa länder har dock kommit längre, i Sydkorea och Japan är det sedan länge socialt accepterat att äta ensam i det offentliga rummet. Det finns till och med ett namn för konceptet, Honbap.

MICHAEL KOM PÅ

20

www.hotellorestaurang.se

skapa enskilda ytor för gästen kan de äta middag själv och därmed få en upplevelse utöver det vanliga utan vare sig mobiltelefon eller sällskap. Man menar här att studier har visat på att genom att äta ensam får man en positiv inverkan på sin hälsa och ökar sin produktivitet samt kreativitet och empati. GENOM ATT AVSIKTLIGT

– Vår tredje utgåva av Nuet by Zacapa inspireras av buddhistiska munkar som äter tillsammans, men i total tystnad. Detta skärper deras fokus på mat och dryck, säger Maria Vegeberg Gram, Senior Culture & Entertainment Manager på Diageo Reserve. I tidigare Nuet som arrangerats var det också mobilfritt, med fokus på sällskapet och maten på bordet. I denna version av Nuet med hörlurar och guidning via mp3 togs matupplevelsen ett steg till. ▪

GARBA Garba är ett restaurangprojekt som drivs av kockarna Marion Ringborg och Linn Söderström. ”Kroglivet blir roligare om man jobbar tillsammans med andra” är deras devis.    De anlitas av företag för olika event, privatpersoner för hemma hos-middagar och de samarbetar med andra krogar under namnet Garba on tour eller genom pop up-restauranger.


e r u p Papperssugrör av förnybar råvara

- med ansvar för människa och natur Prova 20% RABATT PÅ PAPPERSSUGRÖR t! at b ra ifr st Gäller t o m 31 maj. Ange rabattkod “plastfritt2021” i kassan. pla Plastfria och beläggningsfria papperssugrör, testade för alla tillfällen. Perfekta för restaurang, uteservering, bar och café. Hitta även andra biologiskt nedbrytbara produkter under vårt varumärke PURE! Se hela vårt sortiment i vår webbshop eller kontakta din grossist. Kontakta någon av våra många samarbetspartners idag!

GREEN DOTS

Art.nr 85569 DRINKS Längd 20 cm, Ø 6 cm

Art.nr 87010 DRINKS Längd 20 cm, Ø 6 cm

Art.nr 87011 DRINKS Längd 20 cm, Ø 6 cm

Art.nr 87510 DRINKS Längd 20 cm, Ø 6 cm

Art.nr 87511 SHAKES Längd 21 cm, Ø 8 cm

Art.nr 87512 SHAKES Längd 21 cm, Ø 8 cm

Art.nr 87517 DRINKS Längd 20 cm, Ø 6 cm

Art.nr 87518 DRINKS Längd 20 cm, Ø 6 cm

HEART STARS

Art.nr 87513 DRINKS Längd 20 cm, Ø 6 cm

Art.nr 87514 DRINKS Längd 20 cm, Ø 6 cm

Art.nr 87515 DRINKS Längd 20 cm, Ø 6 cm

www.papstar-shop.se

Art.nr 87516 DRINKS Längd 20 cm, Ø 6 cm

Följ oss på instagram

@papstarsverige


fruktdryck för små äventyrare

ANTAL KFP

ART NR KIVIKS MUSTERI

ART NR MARTIN& SERVERA

ART NR MENIGO

ART NR SVENSK CATER

ART NR OUT OF HOME

Bamse fruktdryck med sugrör JORDGUBB, 20 cl

27

73468

476325

118648

73468

73468

2406-73468 101264653

Bamse fruktdryck med sugrör ÄPPLE, 20 cl

27

73968

476598

118647

73968

73968

2406-73968 101264785

Bamse fruktdryck med sugrör PÄRON, 20 cl

27

73818

476713

118649

73818

73818

2406-73818 101264660

Bamse fruktdryck med sugrör JORDGUBB, 3-pack

9

73468

2406-73468 101265024

Bamse fruktdryck med sugrör ÄPPLE, 3-pack

9

73968

2406-73968 101265030

Bamse fruktdryck med sugrör PÄRON, 3-pack

9

73818

2406-73818 101264632

PRODUKT

För mer information : kiviksmusteri.se

ART NR PRIVAB

ART NR AXFOOD NÄRLIVS


? g i d n e g i Känner du

ingen ieniska lösn a och hyg g li n vä jö il a, m ekonomisk Vi har den

Ledande leverantör av handtorkar Top Industri AB • Tfn 019-16 41 30 www.topindustri.se

Dags att förnya miljön… ..varför inte med våra måttsydda stolsöverdrag? Förändra uppdukningen till bröllopet eller sommarfesten. Våra stolsöverdrag finns i en mängd olika färger och kvalitéer och måttsys alltid till just era stolar. Leveranstiden är normalt endast 2 veckor och det bästa av allt, med priser från SEK 159,- per stolsöverdrag. Kontakta oss!

Med Icetainer® Kylbricka kan man på ett enkelt och billigt sätt hålla maten kall på serveringsbordet. Med Icetainer® Plastlock och Sarger förlängs kyltiden vid exponering av kyld mat på Icetainer® Kylbricka. Håller ditt serveringsbord hygieniskt och fräscht längre.

G525

GN 1/1

G260

G320

GN 1/2

R300

AB Nils Thorwaldson

För en bättre konferens Nybrogatan 34 • 114 39 Stockholm Tel 08-744 40 00 • Fax 08-744 44 40 E-post info@thorwaldsons.se www.thorwaldsons.se

GN 1/3


Makeover för Göteborgshotellet Efter tre års renovering har Radisson Blu Scandinavia i Göteborg fått sig ett rejält lyft. Det har nu gått från att vara ett hotell i 80-talsanda till ett modernt intenationellt hotell i glammigare stil. TEXT: ANNIKA RÅDLUND FOTO: RADISSON HOTELS

24

www.hotellorestaurang.se

S

tartskottet för storsatsningen på Radisson Blu Scandinavia gick 2016. Med Fastighets AB Balder som fastighetsägare togs beslut om en totalrenovering från golv till tak. Varenda kvadratmeter, av sammanlagt 27 517, granskades och gavs


Den nyrenoverade hörnsviten på Radisson Blu Scandinavia Hotel.

Ombonat och ljusa pasteller i ett av femton mötesrum.

Det finns 38 sviter och hotellets berömda Kungasvit mäter hela 160 kvadratmeter. Här har många stora celebriteter bott under sina besök i staden, något som man på hotellet är väldigt stolta över förstås. varit mest utmanade med renoveringen har varit att ha hotellverksamheten igång och samtidigt behålla hundra procent nöjda gäster. Trots renoveringen så har beläggningen varit hög hela tiden med snittpriser som man beskriver har nått ”all-time-high”. I sin nya skepnad vill hotellet hålla en internationell klass och erövra nya gäster från både Sverige och utomlands. Jessica Rivle menar att det centrala läget är viktigt och dessutom är hotellet är det enda i Göteborg som ingår i en internationell kedja. – Det är en viktig framgångsfaktor inte minst i affärsvärlden. Internationella gäster vet att de kan förvänta sig service i världsklass, samtidigt som vi vill upplevas unikt göteborgska i vår personlighet och attityd. Hon är väldigt nöjd med resultatet. – Renoveringen har varit helt fantastisk och det jag är mest nöjd med är slutresultatet, hur vi maximerat varenda kvadratmeter och skapat nya ytor där vi kan erbjuda våra gäster avkoppling i ett förstklassigt spa, modern yoga, internationella cocktails, kreativa möten och en nordisk matupplevelse. Erik Selin, vd på fastighetsbolaget Balder – DET SOM

nytt liv av arkitekter och inredare. Allt för att återge flaggskeppet sin forna glans. Hotellet är beläget vid Drottningtorget i Göteborg och öppnade någon gång mitt i det glada 80-talet som sedan möttes av 90-talet med lågkonjunktur, omtumlande globalisering och digitalisering. – Göteborg har under åren växt kraftigt som destination och evenemangsstad och nya konkurrenter har utmanat både oss och hela branschen, säger hotelldirektör Jessica Rivle. Hotellet har 355 hotellrum och standardrummen är bland de största i Göteborg.

tycker också att renoveringen har varit lyckad. – Vi är väldigt nöjda med hur arbetet har förlöpt och framförallt det fina resultatet. Det är viktigt för Göteborg att kunna erbjuda hotell på den höga nivå där Radisson Blu Scandinavia nu befinner sig. ▪

RADISSON BLU SCANDINAVIA HOTEL

Läget: vid Drottningtorget i Göteborg, mitt emot centralstationen Öppnade: 1986 Helrenovering: 2016-2019 Arkitekter: We are more (rummen), Lundwall Architects (lobby) och New Order (spa) Nyinvigdes: 8 april 2019 Antal rum: 355 hotellrum varav 38 sviter Konferensavdelning: 15 mötesrum varav en stor bankettsal med kapacitet för 480 sittande gäster Service: Hotellet har två restauranger, barer, butiker samt ett bevakat garage med parkeringsservice och elbilsplatser. Hagabadet Spa & Yogastudio erbjuder yogaklasser, spaupplevelser och gym.

www.hotellorestaurang.se

25


Passa på nu att boka upp Era utemöbler & glassmaskiner innan det tar slut i lagret för säsongen.

ÄR NI REDO FÖR VÅREN OCH SOMMAREN 559:-

559:-

Vit/blå Artnr: 3342

Svart/vit Artnr: 3343

569:-

Creme/grön Artnr: 3340

Artnr: 3355 Stol B175 R öd/vit

Artnr: 3356 Stol B187 Blå/vit

Artnr: 3357 Stol B187 Grön/Creme

Artnr: 3352 Stol B175 Svart/vit

:-

279:-

Artnr: 3220

Artnr: 3321

859:-

Karmstol

Karmstol

LAGERVARA

LAGERVARA

LAGERVARA

Bord C77

Bord C75

Artnr: 3362 Ord.pris: 1 198:-

Artnr: 3363 Ord.pris: 1298:-

Artnr: 3364 Ord.pris: 1 198:-

:-

699:-

Aluminium. Ord.pris: 1 198:-

Artnr: 3348

LAGERVARA

769:Bord

Artnr: 3346

Trä/aluminium. Ord.pris: 1 298:-

LAGERVARA

LAGERVARA

LAGERVARA

LAGERVARA

Fiberrotting. Stapelbara. Ord.pris: 525:-

Fiberrotting. Stapelbara. Ord.pris: 525:-

759:Bord + stativ

Bord C74

299:-

Artnr: 3322

Karmstol

Aluminium. Stapelbara. Ord.pris: 459:-

759:-

Artnr: 3358 Stol B187 Röd/Creme

299:-

559:-

Artnr: 3353 Stol B175 Grön/Creme

569:-

569:-

559:-

Creme/röd Artnr: 3341

569:-

569:-

Artnr: 3354 Stol B175 Blå/vit

559:-

559:-

:-

75 900 :-

49 990

:-

54 900

Mjukglassmaskin 1-smak SSI-151-TG Luftkyld Kapacitet: 16 kg/timme Mått: 397x814x710mm Ord.pris: 74 900:-

Leasingförslag: 1182kr/mån

LAGERVARA

Mjukglassmaskin 1-smak SSI-141TG Luftkyld Kapacitet: 12 kg/timme Mått: 397x680x710mm Ord.pris: 69 900:-

Leasingförslag: 1 074 kr/mån

LAGERVARA

:-

94 900

rande

e störis

pa Själv

Mjukglassmaskin 1-smak ISI-161-TH

Mjukglassmaskin 1-smak ISI-271-THI

Leasingförslag: 1 634 kr/mån

Leasingförslag: 2 040 kr/mån

Luftkyld Kapacitet: 21 kg/timme Mått: 380x790x917mm Ord.pris: 135 900:-

Artnr: 3012, Luftkyld Kapacitet: 12 kg/timme Mått: 300x775x750mm Ord.pris:109 900:-

LAGERVARA

LAGERVARA

Slushmaskin 1-grupp Icetro

Artnr: 3005 Mått: 213x475x833mm Kapacitet: 12 liter Ord.pris: 16 900:-

Leasingförslag: 301 kr/mån

LAGERVARA

Slushmaskin 2-grupp Icetro

:-

13 990

08-661 46 40 info@koksborsen.com Storängsvägen 19 115 42 Stockholm

www.koksborsen.com

:-

21 990

Artnr: 3003 Mått: 400x480x895mm Kapacitet: 2x12 liter Ord.pris: 25 900:-

Leasingförslag: 473 kr/m ån

LAGERVARA


Är du redo för den bästa smaken i världen? Den perfekta menyn året runt produkt

innehåll

artikelnummer

Pommes 7 mm

5 x 2500 g

211.001

Pommes 10 mm

5 x 2500 g

213.001

Pommes 12 mm

6 x 2500 g

135.021

Pommes 15 mm

6 x 2500 g

230.012

Pommes Steakhouse

5 x 2500 g

240.001

Våra Frysta Pommes håller en jämn kvalitet under hela året. Det är en produkt som tillmötesgår dina kunders högt ställda krav. • Jämn kvalitet under hela året • Mycket för pengarna • Ett brett sortiment av pommes för alla rätter, måltider och smaker Se hela vårt sortiment på www.farmfrites.com


DETTA ÄR EN ANNONS

Karl Ljung på koffeinstinn upptäcktsresa i Lavazzas hemstad. – Det som slår en när man besöker Lavazza i Turin är hur länge de har varit involverade i vårt sätt att dricka kaffe, i hela 125 år har de rostat, blandat och förfinat vår kaffekultur. Det är svindlande länge och det sitter verkligen i väggarna, säger Karl Ljung, krögare och kräsen kaffekonnässör som driver den italienska restaurangen L’Avventura i Stockholm. Karl Ljungs ambition med L’Avventura är att ta den klassiska italienska restaurangen till en ny nivå och fånga essensen av det som är Italien för honom. – Hos oss ska du inte bara få en extraordinär upplevelse av det italienska köket, dess smaker och dofter. Du ska även uppleva spektakulära serveringar och smakkombinationer utöver det vanliga, säger Karl. Karl Ljung är en mycket rutinerad kock som gärna utmanar våra föreställningar av det förväntade. Detta ledde till att han utsågs till ambassadör för Lavazza i Sverige vilket började med en inspirationsresa till Lavazzas hemstad Turin i nordvästra Italien. – Det museum över kaffets historia som Lavazza har byggt upp i sitt nya huvudkontor

i Turin är ett absolut måste-besök för alla som är intresserade av kaffe, säger Karl.

doftlösa kaffebönan, åka in i rosten och komma ut som en aromatisk smakexplosion.

Här finns allt från hur odling, rostning och blandning av olika kaffesorter har utvecklats till rena tekniska innovationer som mockabryggaren, den första espressomaskinen till att Lavazza var företaget som utvecklade den första espressomaskinen som än i dag förser astronauterna på den internationella rymdstationen ISS med nybryggd espresso varje dag, en så kallad Isspresso.

I närheten av rosteriet ligger Lavazza Innovation Center, en plats där många av världens absolut främsta kockar har experimenterat och utvecklat nya sätt att njuta av kaffets alla smaker och aromer. Här har kockstjärnor Massimo Bottura, Carlo Cracco, Davide Oldani och Ferran Adrià skapat allt från ätbara kaffekoppar, nitro-cappuccino till coffee caviar och Èspesso, första kaffet i fast form.

En av Karls stora aha-upplevelser under sitt besök i Turin var på rosteriet. – Det var fascinerande att där på plats få uppleva den stora skillnad som rostningstemperaturen gör för kaffets smak och doft. Det är fascinerade att se den råa, nästan

– Jag måste säga att jag är i gott sällskap, säger Karl med ett leende och fortsätter: – Det som verkligen imponerar på mig är nivån på Lavazzas kocksamarbeten, det här är några av världens absolut bästa kockar. Dessutom arbetar de med dessa kockar


DETTA ÄR EN ANNONS

”Det som verkligen imponerar på mig är nivån på Lavazzas kocksamarbeten, det här är några av världens absolut bästa kockar.”

under många år, det säger mycket om hur familjen Lavazza arbetar med långsiktighet, de är involverade och driver på utvecklingen. Sånt här gillar jag. På Lavazza Innovation Center träffade Karl även kocken Andrea Mazza, som har arbetat hos just Ferran Adriá när han drev den världsberömda restaurangen El Bulli. – Jag tycker om att inspireras av andra kockar. Jag gillar speciellt Andreas Espresso Tonic, den är väldigt populär hos oss på L’Avventura. Det jag gillar är att den blir lika bra oavsett om du gör den med eller utan alkohol. Det är espressons komplexa bitterhet som gör att det blir bett i smaken. På frågan om hur han tycker att våra kaffevanor på restaurang har utvecklats säger han:

– För 5–6 år sedan beställde alla espresso efter maten. Idag är det annorlunda. Nu beställer de som vill ha en kopp bryggkaffe, just en kopp bryggkaffe. Bryggkaffet har fått ett stort uppsving, en fjärdedel av allt kaffe vi serverar är brygg. Även fast att vi är en italiensk restaurang.

på kaffets ursprung, blandning eller hur det är rostat. Kaffet börjar helt klart närma sig vinet när det kommer till vad gästen vill veta. Och det här tycker jag kul. Det är mycket roligare att serva en gäst som är nyfiken på hur jag har tänkt när jag har valt kaffe till min restaurang.

– Och eftersom vi är en italiensk restaurang jobbar vi mycket med digestivo efter maten, som en god grappa, amaro eller en limoncello. Till detta passar det ju bäst med en espresso tycker jag – men det är ju en smaksak.

Slutligen, hur vill du ha ditt kaffe? – För mig handlar kaffekvalitet om smaken, creman och att kaffet har rätt temperatur. Min personliga favorit är en espresso, den har allt.

Dessutom menar Karl att gästerna blivit kunnigare och vill veta mer om kaffet: – Det är väldigt vanligt att gästen vill veta vilket kaffemärke vi serverar och vad det finns att välja mellan, man är ofta nyfiken


Lita inte på magkänslan Så undviker du kostsamma felrekryteringar Rekrytering är något avgörande för verksamheten och borde därför prioriteras bättre. Det tycker Thomas Eklöf och Nils Hallén som har skrivit boken Innovativ rekrytering. Där ger de tips och råd om hur du kan få en bättre struktur på rekryteringsprocessen och få lättare att hitta rätt person till rätt plats. TEXT JENNY FORS ​ ​

M

ånga branscher har svårt att rekrytera medarbetare med tillräcklig kompetens. Ofta är det svårt att hitta kvalificerad personal. Det gör att rekryteringen tar längre tid och i värsta fall lyckas man inte alls, vilket ger en ökad arbetsbörda för befintlig personal. – Det är vanligt att ta hjälp av en researchbyrå med rekryteringen. Men det kostar. Dessutom är det bra att kontinuerligt arbeta med rekrytering som en del i affärsverksamheten och då är det en fördel att ha en person i företaget som har hand om det, säger Thomas Eklöf, som tillsammans med Nils Hallén har skrivit boken Innovativ rekrytering.

30

www.hotellorestaurang.se

Thomas Eklöf är beteendevetare med yrkesexamen inom rekrytering. När han gick utbildningen var Nils Hallén en av föreläsarna. – Jag frågade om Nils ville bli min mentor och efter 10 månaders mentorskap kom vi på att vi skulle skriva en bok tillsammans. Vi tyckte att det saknades litteratur inom området och att en mer modern och nyanserad bild av rekryteringsprocessen skulle komma till nytta, säger Thomas. Nils Hallén och Thomas Eklöf inledde ett mentorskap där idén på en gemensam bok föddes. Foto: Carola Björk.

skrivit kurslitteratur i ämnet och är jurist i bakgrunden. Han fokuserar mest på urvalsdelen medan

N I L S H A R T I DIG A R E


Ofta rekryterar man personer som är lik en själv. Foto: Getty Images.

Thomas Eklöf mer har en HR-profil. – Olika branscher har förstås olika utmaningar. Vissa får in för många ansökningar, men det vanligaste är att det råder kompetensbrist, säger Thomas. Enligt honom är det vanligast att rekrytera när behovet uppstår, när någon person slutar eller går i pension. – Då försöker man att ersätta den personen, att hitta en ny Lena eller Erik, men det kan skapa begränsningar och är sällan bästa lösningen. Att arbeta proaktivt och strategiskt med rekrytering kan innebära att synliggöra sitt varumärke och ha en undersida på webb-

platsen som beskriver hur det är att jobba på just den arbetsplatsen. – Många letar runt på olika hemsidor när de söker nytt jobb och därför är det bra att man lätt kan hitta information om jobb där. Varför inte genom en film? Men var ärlig och öppen när ni beskriver verksamheten. Att förmedla något som man inte kan stå för håller inte i längden, sådant kommer fram till slut, säger Thomas. tydlig kultur på företaget och förmedla det utåt är en bra strategi för att locka till sig nya medarbetare. – Var också tydlig med att ange vilken AT T HA EN

Boken ger kunskap om rekrytering och personalstrategier som främjar goda resultat. Förlag: Natur & Kultur.

www.hotellorestaurang.se

31


”Skapa talangpooler för att hålla de talanger varma som inte fick just det här jobbet men kan vara aktuella för nästa tjänst” Thomas Eklöf

typ av medarbetare ni söker. Lika så när ni sätter ut en jobbannons ska kravställningen vara tydlig. Vilken utbildning och erfarenhet krävs? Ju utförligare beskrivningen är desto lättare blir urvalet bland kandidaterna, säger Nils Hallén. – Varje rekryteringstillfälle ska ha en unik kravprofil. Sätter man alltid ut en standardannons blir ansökningsgruppen bredare. Sedan kan man till exempel ta bort det personliga brevet som ofta har ganska låg tillförlitlighet. Var hellre tydligare med vad som ska stå i CV:t, råder Thomas Eklöf. att börja med en nulägesanalys. Hur jobbar vi med rekrytering? Är det bara när behovet uppstår och skulle vi ha kompetensen att arbeta mer långsiktigt med personalstrategier? – Ofta hittar man inte riktigt rätt kandidat, men tar ändå den bäst lämpade för att inte dra ut ännu mer på tiden. Det är vanligt att man jämför kandidaterna med varandra, men man bör gå efter en standardiserad urvalsprocess. Det finns ingen quick fix när det gäller lyckosam rekrytering. Prioritera några få insatser, till exempel en mer strukturerad process. Mät och följ upp, säger Nils. DET ÄR BRA

Det vanligaste felet är att inte ge rekryteringen den prioritet som behövs. Felrekryteringar är kostsamma. Men om man lyckas anställa rätt personer får man ett bättre arbetsklimat och högre lönsamhet. Vid en rekrytering samlar vi in en mängd data från olika urvalsmetoder, som intervjuer, tester, simuleringsövningar och referenser. Samtidigt påverkar vår magkänsla oss. Vi bildar snabbt en uppfattning om en person utifrån hur denne ser ut och för sig. – Vårt första intryck av människor vi möter är ofta färgat av våra fördomar och snedvridningar. Ofta dras man till folk som liknar en själv, men mångfald stärker verksamheten. Du ska inte förlita dig på din magkänsla. Den är tyvärr opålitlig vid rekrytering. Du kanske upplever att personen påminner om en annan människa som du inte är så förtjust i, säger Thomas. ny teknik som kan vara aktuell vid rekrytering. Självlärande datorprogram med artificiell intelligens kan granska enorma datamängder eller videointervjuer. – Den ökade digitaliseringen skapar också nya arbetstillfällen samtidigt som vissa jobb automatiseras. Verksamheter förändras ständigt och det är därför viktigt att hela tiden ligga steget före och förutse behoven för nästa år och ännu längre fram, säger Thomas.

D E T KO M M E R OC K SÅ

Thomas Eklöf, beteendevetare.

Han tipsar också om att spara goda kandidater till framtida behov. – Skapa talangpooler för att hålla de talanger varma som inte fick just det här jobbet men kan vara aktuella för nästa tjänst. Slutligen tar Thomas och Nils upp vad som händer när man väl har genomfört anställningen. – Introduktionen för den nyanställde är viktig. Se till att alla arbetsredskap finns på plats och att personen får en grundlig överlämning. Ofta får man för lite tid att lära sig och komma in i jobbet. En bra introduktion gör personen mer benägen att trivas och stanna kvar på sin plats. Kontinuerliga samtal och medarbetarundersökningar är också värdefullt för att behålla goda medarbetare, avslutar Thomas Eklöf. ▪

”Det är vanligt att man jämför kandidaterna med varandra, men man bör gå efter en standardiserad urvalsprocess.” Nils Hallén

TIPS – REKRYTERING 1. Skapa en tydlig karriärsida på webbplatsen. 2. Gör en tydlig kravprofil. 3. Förutse framtida behov och behåll kontakten med talangerna. 4. Strukturera och standardisera processen. Om ingen platsar för jobbet, börja om i stället för att plocka in den som är bäst av de sökande. Nils Hallén, jurist och författare.

32

www.hotellorestaurang.se

5. Lita inte på magkänslan.


Inga tillsatser. Naturligt gott. Bra färskost behöver inga tillsatser. På Arla® tar vi därför bara mjölk, kärnar den till grädde och låter den umgås med naturlig syrningskultur. Och så en nypa salt för smakens skull. Sen är den klar att använda som ingrediens i desserter, bakverk, sallader, ugnsrätter och bas i kalla röror. Eller helt enkelt direkt som krämigt smörgåspålägg.

Läs mer på kund.arla.se.


Norrländska möbler,

som skapar obegränsade möjligheter

RESTAURANG & KÖKSKOMPANIET Kvalitet & design när det är som bäst! Ett stort brett sortiment av hotell, restaurangoch storköksutrustning hittar du här hos oss!

Allt som ni behöver �inns hos oss! 0661-109 31

info@edvardssons.com

www.edvardssons.com

070-561 17 94 www.restaurang-kokskompaniet.se Alla priser är ekklusive moms och frakt. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel.


NYHETER

Lagkapten Jimmi Eriksson och Fredrik Andersson, som är Team Manager i Svenska Kocklandslaget.

Förrätten består av piggvar pocherad i grillad smörsås med broccoli, piggvarsmousseline, syrad gurka, fläder och stenbitsrom.

Vinnarmenyns efterrrätt är mjölkchoklad- och mandelbavaroise med örtsorbet, varm pâte á choux fylld med mandelkola samt yoghurtskum och marinerat päron.

Vinnarmeny ombord

Kocklandslaget serverar fine dining på färja

I november tävlande det Svenska Kocklandslage i Culinary World Cup i Luxemburg. Efter guldplaceringar i både Kalla Bordet och Varmköket korades de till segrare i den prestigefyllda tävlingen. Nu har de tagit vinnar-menyn med sig till en av Viking Lines kryssningar så resenärer som är sugna på en kulinarisk upplevelse över det vanliga kan nu få uppleva det till havs. TEXT: ANNIKA RÅDLUND FOTO: ANNIKA RÅDLUND OCH VIKING LINE

KOCKLANDSLAGETS AVSMAKNINGSMENY Menyn består av sex rätter från tidigare tävlingssuccéer inklusive vinnarrätterna från Luxemburg med tillhörande särskilt utvalda drycker. Den serveras under varje fredag och lördag i maj ombord på Viking Cinderella.

36

www.hotellorestaurang.se

V

iking Line har sedan 2017 ett samarbete med Svenska Kocklandslaget med syftet att vidareutveckla matupplevelsen ombord på Viking Lines sju fartyg. Hittills har landslaget tillsammans med rederiet lanserat en helt ny buffé, ett nytt julbord, en grönare barnbuffé och uppdaterat menyn för Viking Lines konferensgäster. Nu lanserar rederiet möjligheten resenärer att uppleva en avsmakningsmeny signerad Svenska Kocklandslaget, där vinnarrätterna från VM i Luxemburg ingår. Menyn serveras i liten skala ombord på nöjeskryssaren Viking Cinderella, som går dagligen från Stockholm till Åland och tillbaka. – Det här är både roligt och utmanande för oss, vi tränade inför Culunary Cup med kocklandslaget i två år men det är annorlunda att arbeta i ett storkök på en båt, det ska ju samtidigt i köket arbetas för att all annan servering också ska fungera, förklarar Fredrik Andersson, som är kock-

landslagets Team Manager. Han är ombord tillsammans med Jimmi Eriksson för att träna på rätterna i storköket. Endast tolv platser till kommer att erbjudas varje fredag och lördag i maj för resenärerna och då utlovas förstås en matupplevelse i världsklass. Det är inte första gången som kocklandslaget serverar avsmakningsmeny ombord, i höstas serverade de en specialframtagen avsmakningsmeny på Viking Cinderella och Helsingforsfartygen Gabriella och Mariella. – Den bestod av fem tidigare tävlingsrätter med tillhörande noga utvalda drycker och serverades av Kocklandslaget själva, som samtidigt avslöjade historien bakom varje rätt. Det var första gången vi skapar den här typen av intim fine dining-upplevelse för de riktiga finsmakarna. – Gensvaret har varit fantastiskt fint och biljetterna till de olika sittningarna går åt snabbt, berättar Janne Lindholm som är restaurangchef Viking Line. ▪


Tillförlitlig. Enkel. Funktionell.... och så rengör den sig själv!

För Joel Lindqvist var Fagor ett nytt märke han stötte på då han, för två år sedan, letade ugn till sin nystartade verksamhet Mat- & Chokladstudion. Efter en två månaders lång testperiod då Joel lånade hem ugnen på prov från Storköksbutiken.se var saken klar, - Joel hade hittat sin nya ugn. -”Som kock och konditor behöver jag en ugn som är multifunktionell och klarar av mina höga krav. Jag måste kunna ställa in en temperatur och fuktighet mycket precist och den behöver värmas upp och kunna kyla ned snabbt. Med Fagor ställer jag enkelt in skräddarsydda program för att styra temperatur och ånga, precis som jag vill ha det.

Fagor är överlägsen andra ugnar jag arbetat med när det gäller att torka olika råvaror som exempelvis örter. Andra ugnars fläktar har blåst bort råvarorna och försvårat arbetet. Priset som Storköksbutiken.se erbjuder är utan tvekan de bästa på marknaden och deras

Storköksbutiken

l

Godsvägen 19, Trelleborg

l

service är outstanding. De levererar, installerar och ser till att allt fungerar. Skulle något krångla så är de alltid tillgängliga för att snabbt lösa problemet. De är sköna killar man har att göra med och de levererar alltid fantastisk service. De ställer upp i ur och skur och gör allt de kan för att göra sina kunder nöjda. Utöver ugnen har jag köpt underrede till bänkskiva samt kyl och frys. Jag kommer utan tvekan att vända mig till Storköksbutiken.se när det gäller nästa inköp.” Joel Lindqvist. Vinnare av Dessertmästarna 2014, 3:a i Årets konditor 2017 och vinnare av Skånska gastronomipriset 2018. Öppnade Mat& Chokladstudion 1 juni 2016. Lagar sött och gott, tårtor, bakverk, chokladpraliner, marmelader och sylt.

Ring oss: 0410 41444

l

Mejla oss: info@storkoksbutiken.se


NYHETER

Du kan inte använda företaget som spargris.

Låna pengar till firman – så här gör du

Att låna pengar av sitt bolag är ett stort no-no. Att däremot låna ut pengar går fint – och kan vara en bra affär för både dig och firman. Om det görs på rätt grunder, vill säga. TEXT: YASEMIN BAYRAMOGLU ​ ​

I

aktiebolagslagens tjugoförsta kapitel regleras noga i vilken mån ett aktiebolag får låna ut pengar. Där står att man som närstående, eller juridisk person som ägs av närstående, inte får lov att låna pengar av bolaget. Det är helt enkelt så många hinder att det i praktiken inte ska vara något alternativ, även om det finns vissa undantag på strikt kommersiella grunder. – Det handlar om att skydda aktiebolagets tillgångar helt enkelt och att man inte ska kunna konsumera oskattade pengar, säger Fatih Özcelik, auktoriserad revisor på PWC i Sundsvall. Lånar man pengar av bolaget i alla fall kan det få skattekonsekvenser och revisorn är skyldig att ta upp det i sin revisionsberättelse.

38

www.hotellorestaurang.se

Att låna ut sina privata medel till företaget är däremot en helt annan sak. Här riskeras inte bolagets pengar, men det finns ändå regler att hålla sig till. Både för Fatih Özcelik, auktori- bolagets skull – och serad revisor på PWC. sin egen. – Det är viktigt att det finns ett verkligt kapitalbehov i företaget, särskilt om man har för avsikt att ta ut ränta för sitt lån. Det blir trots allt en kostnad för företaget att låna pengar, även om räntan blir avdragsgill. NÄR DET GÄLLER nivån på räntan måste den

vara marknadsmässig. – Det är ett lite luddigt begrepp, men man brukar säga att man kan utgå från statslåne- räntan och lägga på 1-3 procent. Man kan också göra så att man ber om en offert från sin bank, för att få veta vad skulle man få betala där för motsvarande lån med samma säkerhet, säger Fatih. Men även om man håller sig till statslåneräntan plus tre procent finns det skäl att vara försiktig. Räntan kan ändå ifråga-

sättas. Då måste du kunna motivera hur du bestämt räntenivån i förhållande till företagets ekonomiska situation. Bedöms man ha tagit ut för hög ränta kan det anses vara uttag av lön eller dold utdelning, vilket innebär att det blir en annan skattesituation. FÖRUTOM ATT HA koll på räntan och kapital-

behovet är det en annan sak som är väldigt viktig: formalian! – Om du lånar ut pengar till ditt företag är det viktigt att du skriver en revers. Det kan du göra själv, men det ska framgå vem det är som är långivare och vem som är mottagare, datum, ränta, hur mycket som ska amorteras och så vidare. Detta är för ordningens skull i bolaget, men också för att skydda dig som privatperson. Om företaget skulle gå i konkurs kan det finnas möjlighet att få tillbaka på skatten för förlusten, säger Fatih och tillägger: – Det blir ett värdepapper. Driver man företaget själv kanske man tänker att det inte är så viktigt, men det är lätt att glömma och då får man stå för förlusten själv. Det viktiga är att man noga tänker över hur man löser det noga från början. Är du osäker så rådgör med din revisor eller bokföringbyrå, säger Fatih Özcelik. ▪


BÄTTRE ERGONOMI OCH EFFEKTIVITET

Var en del av

SM i

utomhus

matlagning

2019

I år besöker vi: Östersund 25/5 Örnsköldsvik 1/6 Kinnekulle 1/6 Falkenberg 29/6 Dalsland 25/8 Växjö 13/9

Storkökskåpan VentiQ Innovativ ventilation med nerfällbar UV-rengöring. UV-rengöring minskar kostnaden för sotning avsevärt.

Induktionsspisar Våra induktionsspisar finns i tre olika storlekarna. 350x650, 650x650, 800x800mm. De två större finns med GN 1/1 ugn.

Final på Billingen Skövde den 15 september

Vässa kunskap och knivar och anmäl ditt lag på

utomhusmatlagning.se

Rostfri inredning Inredning med flyttbara tillbehör. TripleLayer ger en stabil och ljuddämpande toppskiva.

Först till kvarn! NEXT En del av Skövde kommun

www.elektrotermo.se


NYHETER

Androuet ost erbjuder hantverksostar främst från Frankrike.

Johan Jureskog och Klas Ljungquist är två av mat­ entreprenörerna i NK Saluhal

Nils Molinder från Melanders Fisk i NK Saluhall.

Nya saluhallen invigd NK i Stockholm har tagit fram ett nytt koncept för att kunna erbjuda en saluhall med högklassig mat och dryck. Flera namnkunniga i branschen har tagit plats i den nyöppnade och nyrenoverade lokalen. TEXT: ANNIKA RÅDLUND ​ ​

S

aluhallen ligger i Parkaden på andra sidan Regeringsgatan, i den del som numera är en del av NK. Det är ett nytt koncept som nu har byggts i vad som tidigare tjänstgjorde som ytor för en matbutik. Man beskriver saluhallen som ”en unik nordisk entreprenörledd saluhall” där både delikatesser och matserveringar ryms under samma tak. Det finns flera kända namn inblandade, bakom köttdisken hittar man Johan Jureskog och Klas Ljungquist från AG Kötthandel, fiskdisken bemannas av bröderna Nils och Erik Molinder, ostdisken av Vin-

40

www.hotellorestaurang.se

cent och Anna Lefèvre från Androuet Ost och Johannes Cullberg från Paradiset står för baslivsmedel, frukt och grönt. NK Bröd och NK Konfektyr drivs av Johan Sörberg, en av landets främsta bagare och konditorer. Här finns även Danielle och Johan Lalins Dr Mat med sitt hälsosamma utbud samt Katarina och Håkan Milds glassföretag Lejonet & Björnen. - Vi är väldigt glada över att äntligen kunna presentera vår nya saluhall. Matentreprenörerna tillhör toppskiktet i sina respektive kategorier och besitter den kunskap och erfarenhet som kommer

göra NK Saluhall till en matdestination för såväl stockholmare som tillresta matentusiaster, säger Andreas Edström, varuhuschef Nordiska Kompaniet. - I NK Saluhall kommer vi att fortsätta att sprida vårt budskap ”Ät mindre kött men bättre kött”. Vi tror att den nya saluhallen kommer att bli Stockholms nya gastronomiska knutpunkt, och vi ser det som ett utmärkt forum för att svara på frågan ”Vad är bra kött”, säger Johan Jureskog, ägare av AG Kötthandel. ▪

NK SALUHALL Öppnade: 7 mars 2019 Var: Hamngatan 18-20 i Stockholm På plats i saluhallen: Melanders Fisk, Androuet ost, Paradiset, AG Kötthandel, DR Mat, NK Bröd, NK Konfektyr samt Lejonet och Björnen.


? g i d n e g i Känner du

lösningen ygieniska h ch o a g li a, miljövän ekonomisk Vi har den

HÖGPRESTERANDE KYL- OCH FRYSUTRUSTNING FÖR PROFESSIONELLT BRUK

Liebherr kyl- & frysskåp utvändigt och invändigt helt i rostfritt Ledande leverantör av handtorkar helautomatisk elektronisk termostat Top Industri AB

Tfn 019-16 41 30

digital visning av temperatur www.topindustri.se

pressade hyllskenor i gavlarna självstängande dörr dörren står öppen i 90° fläktkyld med dubbla fläktar anslutning till centrallarm lås Dags att förnya miljön… ..varför inte med våra måttsydda stolsöverdrag? Förändra uppdukningen till bröllopet eller sommarfesten. Våra stolsöverdrag finns i en mängd olika färger och kvalitéer och måttsys alltid till just era stolar. Leveranstiden är normalt endast 2 veckor och det bästa av allt, med priser från SEK 159,- per stolsöverdrag. Kontakta oss!

COLIA Scandinavia AB Bråtagatan 8A SE-619 33 TROSA Tel +46 (0)156 67 57 00

AB Nils Thorwaldson

För en bättre konferens Nybrogatan 34 • 114 39 Stockholm colia.se

Tel 08-744 40 00 • Fax 08-744 44 40 E-post info@thorwaldsons.se www.thorwaldsons.se www.hotellorestaurang.se

41


Helautomatisk kaffemaskin med enastående prestanda, teknik och design i världsklass! Thermoplan Black & White 4 Compact

• Kompakt - endast 228 mm bred • Låga servicekostnader genom unikt modulsystem

www.multeral.se l 08-556 574 00 info@multeral.se

FÖRLÄNG SOMMAREN MED 36M 2 Vår svenska sommar är underbar. Men en aning för kort. Med en FA92 DUO från HunterDouglas kan du öppna uteserveringen tidigare och stänga den senare än normalt. Våra markiser är tåliga och utvecklade för vårt nordiska klimat. Och med några extra tillval som värmare, belysning och väggar ökar chansen ytterligare att gästerna stannar till och väljer just din restaurang.

För mer information; www.hunterdouglas.se Markisen på bilden är av modellen FA92 Duo. Maxyta i utfällt läge blir hela 36 m2 och med plats till 24 extra sittplatser kan det generera en intäktsökning på upp till 96 000 kr per dag.

42

www.hotellorestaurang.se


! T E H NY

Pease är en helt ny vegansk råvara. Rik på protein från ärter och lätt att smaksätta för grön, kreativ matlagning. Tack vare lågt utsläpp av CO2 är Pease dessutom klimatsmart. Kort och gott, Pease är för alla som vill göra livet bättre med god och bra mat från ärtan. Upplev Pease på findusfoodservices.se.


NYHETER

Av: Annika Rådlund, annika@svenskamedia.se

FÖRSTA SPADTAGET Det byggs ett nytt Clarion Hotel mitt i Sundsvall med 270 rum, takterrass med utsikt över Selångersån, gym och spa samt restauranger och barer som ska kombinera internationella och lokala influenser. Hotellet ska stå klart under våren 2021. www.dios.se

Teamet inför Culinary Olympics Svenska Kocklandslaget får tre nya medlemmar i sin laguppställning inför Culinary Olympics 2020. Nyförvärven är Ludwig Tjörnemo, Anton Husa och Anders Isaksson. – Med starka rekryteringar är vi äntligen ett komplett lag igen efter att några medlemmar valt att lämna efter höstens framgång i VM, säger Fredrik Andersson, Team Manager i Svenska Kocklandslaget. Totalt består laget av sju kockar och tre konditorer och i slutet

på mars gör de sin första gemensamma träning inför OS. Culinary World Olympics 2020 inleds den 14 februari 2020 i Stuttgart och efter fjolårets VM-guld är förväntningarna på laget större än någonsin. www.kocklandslaget.se

Team Manager: Fredrik Andersson Team Captain: Jimmi Eriksson Kockar: Anders Karlsson Daniel Haynes Henric Herbertsson Ludwig Tjörnemo Anders Isaksson Konditorer: Kasper Kleihs Sebastian Pettersson Anton Husa

POP UP-RESTAURANG I ÅRE Under Åre Gastronomy Week, som ägde rum i mars, fanns tre Årets Kock-vinnare (David Lundqvist, Johan Backéus och Thomas Sjögren) på plats i en pop up-restaurang på torget och kombinerade smakupplevelser med jämtländska råvaror. Melleruds stod bakom konceptet och de flyttade även ut gastronomin i Åre Bergbana, för att tillgängliggöra mathantverket för fler, genom Melleruds avsmakningsmeny på 7 minuter.  www.aregastronomy.se

ÅRETS BAGARE 2019 Alexander Pelli från Uddevalla som kammade hem titeln Årets bagare – Svensk Mästare för professionella bagare. Han imponerade med sitt nytänkande och smaksensationer i bland annat sina bullar, samt dinkelknäcke med polenta och anisoch rödbetsknäcke med citron. Till vardags jobbar han på Bageri Petrus i Stockholm. www.bageri.se

PODD-STUDIO I HOTELLET Clarion Hotel Sign lanserar en egen podcaststudio, som fått namnet The Studio. I samband med lanseringen ingår hotellet även ett nära samarbete med Acast (en poddradioapplikation och webbtjänst). Syftet är att skapa kreativa synergier och vara en tilgång för podd-kreatörer knutna till Acast. Studion är bokningsbar alla dagar i veckan för den som vill boka en egen podd-session. www.assefa.se

44

www.hotellorestaurang.se

STEAM PUNK IMPADE Fanny Johansson vann Svensk Mästare för Unga Bagare 2019. Under finalen visade de tio finalisterna fram 148 bakverk i fem olika kategorier under fem timmar. Fanny imponerade med sitt maffiga skådebröd med temat ”Steam Punk”. www.bageri.se


SÄLJA? ? A P Ö K

Professionell hjälp genom hela processen.

Till salu! Ansvarig Mäklare: Petra Schollin Löfbom 0720 - 77 62 04 E-post: petra@hrfformedling.se

Objekt

snr:

10343

Ansvarig Mäklare: Fredrik Andersson 0720 - 78 75 90 E-post: fredrik@hrfformedling.se

jektsn ObOb jekt snr: r:

2017 60 8316

Ansvarig Mäklare: Ansvarig Mäklare: Olle Bergström Kontoret 0771 -0703 10 18-2838 18 28 E-post: kontoret@hrfformedling.se E-post: olle@hrfformedling.se

ObjeOb jektsn ktsn r: r:

10 10 3334 71

Ansvarig Mäklare: Ansvarig Mäklare: OlleKontoret Bergström 38 18 28 0771 0703 - 10 18-28 E-post: olle@hrfformedling.se E-post: kontoret@hrfformedling.se

Objekt Obje ktsnr:snr:

10 10 33 33 78

LÖNSAM LIVSSTIL I HALMSTAD

VÄLKÄNDA RESTAURANG NAMA I HÖLLVIKEN

FJÄLLHOTELL I VÄRLDSMÄSTARBYN TÄRNABY!

LOFSDALENS FJÄLLHOTELL | UNIKT RENOVERAT I TURISTOMRÅDE

Bransch: Hotell Län: Söndrum, Halmstad, Halland Oms: 4 000 000 SEK Begärt Pris: 15 450 000 SEK Hyra: Egen fastighet

Bransch: Restaurang Län: Höllviken, Vellinge, Skåne Oms: 7 000 000 SEK Begärt Pris: 2 500 000 SEK Hyra: 33 286 SEK / MÅN

Bransch: Hotell Län: Tärnaby, Storuman, Västerbotten Oms: 13 000 000 SEK Begärt Pris: 15 000 000 SEK Hyra: Egen fastighet

Bransch: Hotell, Vandrarhem Län: Lofsdalen, Härjedalen, Jämtland Oms: Ring för info! Begärt Pris: 23 500 000 SEK Hyra: Egen fastighet

Nu finns möjlighet att förvärva ett unikt och lönsamt gårdshotell med fastigheter och boningshus. Här driver du din verksamhet och bor på plats.

I hjärtat av Höllviken finner vi denna välkända Sushirestaurang med ett väl fungerande och populärt koncept.

Tärnaby Fjällhotell ligger med bästa läge direkt vid Anjabacken, vilket bjuder in till aktiviteter året runt.

En sällsynt möjlighet att förvärva ett mycket påkostat och nyrenoverat fjällhotell i en av vårt mest turistintensiva områden Lofsdalen.

0771 - 10 18 28 växeln:

www.hrfformedling.se


NYHETER

Av: Annika Rådlund, annika@svenskamedia.se

NY GLASSMASKIN Nu lanserar Bomonti en ny serie mjukglass- och glassSMACH mjukglassmaskin till extra bra introduktionspris. tillverkningsmaskiner för Nu endast 99 500 :- (Ord. pris 136 900:-) Vi bjuder på mjukglassmix värt upp till 72 000:-* professionell glasstillverkFram t.o.m. 30/4 ingår 200 liter mix utan extra kostnad ningvid från märket SMACH. köp av en självpastöriserande bänkmodell i rostfritt utförande. Bomonti är en leverantör av Erbjudandet gäller under perioden 13/3-30/4 Leasingförslag 1 599:-/mån** alla delar som behövs för Besök oss på vår webbplats bomonti.se och upptäck vårt atthela producera egen glass. breda sortiment av mjukglass- och glasstillverkningsmaskiner. Du får också inspiration och *Räkneexempel 200 liter = 12 st glassar/ liter á 30 kr/st **10% kontant vägledning av professionelLöptid 60 mån Restvärde 10% Välkommen till BOMONTI - Maskiner för la glasstillverkare. www.bomonti.se professionell glasstillverkning. Årets glassigaste erbjudande!

Tel 08 590 930 20

bomonti.se info@bomonti.se

​Foto: Getty Images

Kombiugn i miniformat

Fagors nya kombiugn Optima i miniformat har samma funktioner som deras Advancemodell. Den här ugnen får plats nästan överallt med ett djup på bara 56,3 cm. Med funktioner som ångkokning, kombiläge, konvektion, regenerering

samt slowcooking ger Optima många valmöjligheter. Det automatiska rengöringssystemet ser till att du kan lägga din tid på att laga härlig mat åt dina gäster istället för att rengöra ugnen. www.storkoksbutiken.se

NY KLIMATMÄRKNING För att inspirera restauranger och storkök att bli mer hållbara har Orkla Foods Sverige nu klimatberäknande recept och ett digitalt verktyg som gör det enkelt att skapa bra veckomenyer. Det finns nu över 100 klimatberäknade recept i receptbanken. www.orklafoodsrs.se/veckomeny

KURS I SPECIALKOST Mashie håller specialkostkurs som riktar sig till dig som behöver aktuell information, inspiration och förnyelse kring arbetet med specialkoster. Nytt för i år är att de även kan erbjuda en webbaserad kurs. www.mashie.com/sv/kurser/specialkost/

FÖRSÄLJNING AV EKOLOGISKT OCH MILJÖMÄRKT Under 2018 har ekologiskt och miljömärkt (försäljning i kr) ökat med 5 procent hos Martin & Servera Restauranghandel. Andelen för privat marknad nådde 11,2 procent och andelen på den offentliga marknaden landade på 32,2 procent. Företagets mål för 2020 är: kunder i offentlig verksamhet 40 procent och på den privata marknaden 15 procent. De menar att tillväxttakten för ekologiskt och miljömärkt mattats av något det senaste året, framför allt på den privata restaurangmarknaden. www.martinservera.se

46

www.hotellorestaurang.se

RETURLÅDOR Branschföreningen Livsmedelsgrossisterna och Svenska Retursystem har slutit ett avtal om att införa livsmedelsbranschens system för returlådor inom restaurang och storkök. Syftet är att minska resursanvändningen i branschen. www.retursystem.se www.menigo.se


Njut av vår friska citron & fröjdefulla grape

Lågt kaloriinnehåll

Den perfekta måltidsdrycken! utan tillsatt socker

Art.nr Kiviks Musteri

Art.nr Out of Home

Art.nr Svensk Cater

Art.nr Menigo

Art.nr Martin&Servera

Art.nr Privab

63242

63242

63372

63372

63242

120901

256966

2406-63242

Citron Frisk Fruktvatten, 20 x 33 cl

63372

120902

250157

2406-63372

Grape Fröjd Fruktvatten, 20 x 33 cl

Produkt


NYHETER

Av: Annika Rådlund, annika@svenskamedia.se

NY JURA-SERIE Master Blender Richard Paterson har gjort om whiskyn från grunden och integrerat rökfaten i hela linjen. Nya Jura kombinerar en viskning av rök från de amerikanska ekfaten med en finishperiod i sherryfat. En mix av Highlandoch Island-stil. Nytt för våren är att 12-åringen lanseras i halvflaska på 35 cl. www.jurawhisky.com

FYRA NYA RÄTTER Vegetarisk mat samt hälsosam kost är i fokus i de nya frysrätterna från Dafgårds: halloumibullar med linguini, champinjonrisotto och halloumistroganoff samt en rätt med kyckling och citronrisotto. www.dafgards.se

BLODAPELSINCIDER Den brittiska ciderproducenten Bulmers lanserar nu en karaktäristisk brittisk äppelcider med citrusaromer från blodapelsin som ger en fruktig smak - Zesty Blood Orange. www.heineken.com

ISLAND BULLDOG Gotlands Bryggeris första neipa - en modern gotländsk tolkning av en modern ölstil. Den har något mindre alkohol, 4,5 procent, med mjukt och välbalanserat inslag av fruktighet från humlen. www.spendrups.se

MASTER ORIGIN Nespresso Master Origin är en kaffeserie framtagen tillsammans med lokala kaffehantverkare runtom i världen. Det senaste tillskottet är Origin Costa Rica – ett kaffe som tar dig på en smakresa till Costa Ricas frodiga gröna landskap och berikande naturliga källor. Café Istanbul och Caffè Venezia, är två nya lanseringar inspirerade av världens allra första kaffehus. De nya kaffesorterna är framtagna för att skapa en unik upplevelse av doften, smaken och atmosfären i de historiska kaffehusen. www.nespresso.com/se

DAY TO NIGHT COLLECTION Innehåller fem olika teer med olika funktioner, till exempel uppiggande Ginseng Matcha Green på morgonen, After Dinner för att stödja matsmältningen efter maten och Night Time med rogivande örter som valeriana och kamomill. www.biofood.se www.pukkaherbs.se

NY SÄSONGSWHISKY Mackmyra har genom ett samarbete med en calvadosproducent tagit fram en säsongswhisky som delvis är slutlagrad på ekfat mättade med calvados från Christian Drouin. www.mackmyra.se

48

www.hotellorestaurang.se

EKOLOGISK CHOKLAD Green & Black’s lanserar tio ekologiska chokladkakor på den svenska marknaden. Tillverkad av etiskt odlad ekologisk kakao, från Dominikanska Republiken, som är fairtrademärkt. www.mondelezinternational.com


Lunnevads folkhögskola söker

Restaurangchef Läs mer på: www.lunnevad.se

Välkommen!

Skräddarsy dina menymappar hos oss!

TEL: 08 - 462 00 31 I N F O @ P R O M O T I OSkapa NAB E din. S egen på W W W . P R O M O T I OMenymapp NAB.SE hemsidan!

www.hotellorestaurang.se

49


NYHETER

Av: Annika Rådlund, annika@svenskamedia.se

NY SKIN ROLLER 3 IN1 Uppföljaren till Swiss Clinics tidigare prisbelönta Skin Roller; Årets innovation Swedish Beauty Awards 2016, samt ”Best DIY buy” Stella Awards 2018 (UK). Skin Roller 3 n1 är en mikronålsbehandling med utbytbara nålhuvuden. Tre nålhuvuden ingår för att kunna behandla hela kroppen. www.swissclinic.se

VOLCANIC ELIXIR Farsali beauty oil - tillverkad med 100 % naturligt producerad tamanuolja, antiinflammatorisk och idealisk för acnehud. www.farsali.com www.sephora.se

EKOLOGISK OLJA Skonsam rengöringsolja som rengör utan att torka ut huden. Oparfymerad och passar alla hudtyper, även den mest känsliga. www.bysara.se

Spa-nyheter Dags att förnya sortimentet på spa-anläggningen? Här några nylanserade produkter som tar hand om huden och boostar den inför sommaren.

TEBISKIN Cera Boost face cream mjukgör och skyddar huden. Ökar hudens motståndskraft och tillför fukt med långtidsverkande effekt. För torr, åldrad hud eller vid behov av mjukgörande behandling. www.tebiskin.se

DOFTLJUS CHAMPAGNE Företaget Dofta tillverkar sina doftljus i Halmstad. White & Gold - Champagne har 40 h+ brinntid. Topnot: Exotiska frukter, green accord. Hjärta: Persika och ros. Bas: Mysk. www.dofta.com

FIRMING BODY LOTION EKOLOGISK LERA Loelle Organic Beauty Stockholm lanserar tre djuprengörande rhassoulleror för tre olika hudtyper, som passar både som ansiktsmask, kroppsmask och hårinpackning. Leran kommer från kvinnokooperativ i Marocko. www.loelle.se

50

www.hotellorestaurang.se

Den aktiva ingrediensen i Firming Body Lotion är SymFit™ som har en kliniskt beprövad anti-cellulit- och en fettreducerande effekt för att minska fettdepåerna. Resultatet ska bli en mjukare, mer tonad hud. www.beauty-bar.se

BOTANIC GARDEN Maria Nila har lanserat doftljus; Botanic Garden, Ember Myth och Orchid Vetiver. 100% vegetabiliska fetter, brinntid 50 h. Finns även i presentförpackning med hårinpackning eller kroppsmask, producerad i Sverige. www.marianila.com/se


VI ÄR ER KOMPLETTA PROJEKTERINGSBYRÅ Vi vet att varje etablering är unik och kräver full uppmärksamhet och engagemang. Oavsett om konceptet som ska etableras är nytt eller befintligt kan vi uppmärksamma och ta hänsyn till fastighetens förutsättningar och hyresgästens verksamhet. Tillsammans med er tar vi fram den mest kostnadseffektiva lösningen för etableringen och skapar en långsiktig och hållbar lösning. Vi är en engagerad partner för alla delar av projektet: från förprojektering, kostnadskalkylering, kökskonsultation, ritningsarbeten, konceptualisering och design till projektledning och slutbesiktning.

- kostnadseffektivitet - kompetens - partnerskap - prestigelöshet - trygghet Restaurangprojektering är mer än en konsult. Vi är en partner! Lenlin Restaurangprojektering AB Stora Torget 1, 582 19 Linköping // restaurangprojektering.se

HALKHÄMMANDE SKOR FÖR DET PROFESSIONELLA KÖKET MED SIKA FUNCTION STÅR DU STADIGT. ÄVEN NÄR DET GÅR UNDAN. Skon är designad med halkskydd i åtanke, och testad i professionella köksmiljöer. Sulans unika mönster ger maximalt grepp på olika underlag, medan stötabsorberingen förebygger ömma fötter vid långa arbetspass. Ett säkert val för alla köksproffs. sikafootwear.se/function

NYHET

SIKA FUNCTION


Tar bort dålig lukt! BioZone ger snabbt och effektivt ren och frisk luft. Våra luftrenare kräver inga filter och inga kemikalier. De är enkla att installera och tar bort föroreningar, skadliga partiklar och besvärande lukter inomhus: MiniPowerZone används i lokaler med kraftiga lukter, där den snabbt renar luften. Effektiv sanering av hotellrum, hytter etc.

• Fukt- och mögellukt • Cigarettrök och all slags röklukt • Lukt från avfallsrum och hushållssopor

AirCare stoppar bakterietillväxt och renar inomhusluften. Har stor kapacitet och passar perfekt för avfallsrum och offentliga toaletter.

BioZone Scandinavia AB 08-128 950 00 info@biozone.se biozone.se

AGRENCO GREEN BOX

E TT E N E R G I S N Å LT & M I LJ ÖVÄ N LI G A R E A LTE R N ATI V BIOLOGISKT AVFALL KAN REDUCERAS NER TILL 15% MED VÅR KOMPOSTERINGSMASKIN

WWW.AGRENCO.SE | INFO @ AGRENCO.SE | +46 40 94 00 54


Vi putsar fönster i Stockholm åt Vasakronan, Miss Clara, Fabegé, Scandic Ariadne, Sånga-Säby, Nobis Hotel och många fler. Vill du bli vår nästa referenskund? Ring!

Bromma Fönsterputs AB Org.nr 556616-7952 God kreditvärdighet sedan 2013 © Bisnode 25 nov 2013

! s u o olici

g e V

RAW - VEGAN - EKOLOGISK Fritt från gluten och tillsatt socker.

a smarter way of fika www.puckiesofsweden.se l 072-572 72 71

Passa på nu! ELGRILLAR som ger kolsmak! Flera storlekar, från 11.500:FRITÖS 18 kW 60x60 cm, 11+11 liter

STEKHÄLL 12.100:60x60 cm

VÄRMELAMPOR med hiss

ckså!

a sommar o

rbud denn li eldningsfö

Det kan b

19.600:-

GRÖNSAKSSKÄRARE med 5 st diskar

14.600:-

1.600:Tel. 08-657 94 90 • www.smaky.se • info@smaky.se

ed

ätter m

Vi forts

SNING N E R R E LAG RABATTar % 0 5 40 zabänk ar • piz kylbänk ysskåp 400 l kyl & fr


RECEPTSIDAN

Av: Annika Rådlund, annika@svenskamedia.se

Gabriel Jonssons nyutgivna kokbok inspirerar till att laga mat efter årstid. Utgiven av BonnierFakta.

Sommarrecept av Sveriges Mästerkock ”Den enklaste av middagar kan bli ett minne för livet, oavsett om middagen äts i en hipp restauranglokal eller vid en värmande och sprakande brasa vid en sjö” Gabriel Jonsson

Abborre med ”tappad” potatis, ljummen kålsallad och vitvinssås 400 g abborrfilé, eller någon annan vitfisk 2 dl vitt vin 4 dl vatten rivet skal från 1 citron 4 kvistar timjan salt ”Tappad potatis” 12 fasta potatisar salt Kålsallad 7 grönkålsblad 7 savojkålsblad 4 gröna sparrisar 1 msk smör 1 msk olja salt nymalen peppar

54

www.hotellorestaurang.se

Vitvinssås 4 +1 dl vispgrädde 1 hackad schalottenlök 3 dl vitt vin 1 kvist timjan 4 dl fiskfond 1 tsk sardellcrème salt citronsaft smör och tillsätt: 0,5 dl hackad dill 0,5 dl hackad persilja citronsaft efter smak Till servering: några dillkvistar några persiljekvistar 4 tunt hyvlade sparrisar

Gör så här: Koka potatisen med skal i osaltat vatten tills den nästan är klar, den ska ha en liten kärna kvar med tanke på att den ska gå klart i ugnen. Lägg potatisen i en ugnsform och tryck till den så att den ser ”tappad” ut. Salta och kör på grillfunktion i ugnen tills den fått fin färg. Salta fisken och lägg den i en ugnsform. Slå på vin och vatten blandat med citronskal och timjan. Kör i ugnen på ca 100 grader till en innertemperatur på 42 grader. Koka upp 4 dl grädde i en kastrull och reducera tills hälften återstår. Fräs löken i lite smör i en annan kastrull, den ska inte få färg utan bara bli glansig.

Tillsätt vin och timjan och låt reducera tills en tredjedel återstår. Häll i fiskfonden och reducera tills hälften återstår. Tillsätt den reducerade grädden och låt koka ihop. Vispa 1 deciliter grädde väldigt lätt och tillsätt den i såsen. Smaka av med sardellcrème, salt och citronsaft. Nu har du sås som är supergod precis som den är. Du kan även smaksätta den med örter och citron. Strimla kålen och skär sparrisen i stora bitar. Stek i het stekpanna tillsammans med smör och olja. Smaka av med salt och peppar. Servera fisken med potatis, vitvinssås och kålsallad, garnera med örter och sparris.


Inkokt rabarber med havresmul och vaniljglass 4 personer 4 rabarberstjälkar 1 vaniljstång 0,5 dl vitt vin 0,5 dl vatten 0,5 dl strösocker 1 kanelstång 1 tsk kardemummakärnor

Vaniljglass 0,5 vaniljstång 1,5 dl mjölk, 3 % 1 dl vispgrädde 3 äggulor 0,5 dl strösocker

Havresmul 1 dl havregryn 0,5 dl hackad mandel 0,5 dl strösocker 25 g smör

Vaniljglassen Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och vaniljfrön. Låt svalna. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll gräddblandningen över gulorna och häll tillbaka i kastrullen. Sjud blandningen till 85 grader, tills den börjar tjockna, under kraftig vispning. Häll smeten i en skål och kyl den. Sila smeten och kör i glassmaskin. Inkokt rabarber Ansa rabarbern och skär den i cirka 5 centimeter stora bitar. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp vin och vatten i en kastrull och tillsätt vaniljstången plus frön, socker, kanelstång och kardemummakärnor. Låt sjuda 10 minuter och ta sedan kastrullen från plattan. Tillsätt rabarbern och låt stå och dra i cirka 15 minuter. Havresmul Sätt ugnen på 200 grader. Blanda havregryn, mandel, socker och smör till en smulig deg. Sprid ut smuldegen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda ca 10 minuter eller tills smulet fått fin färg. Rör om i smulet någon gång under tiden. Ta upp rabarbern ur lagen och servera med havresmul och vaniljglass.

Rabarber med havresmul och vaniljglass.

www.hotellorestaurang.se

55


ANNO

1888

Ekologiska lemonader – i perfekt storlek för ditt café eller restaurang

Art.nr Kiviks Musteri

Art.nr Out of Home

Art.nr Svensk Cater

Art.nr Menigo

Art.nr Martin&Servera

63247

63247

63247

118226

436840

Ekologisk Lemonad Citron

12 x 27,5 cl

63827

63827

63827

118227

449561

Ekologisk Lemonad Päron Ingefära

12x 27,5 cl

Produkt

Förpackning

63927

63927

63927

119833

538629

Ekologisk Lemonad Svartvinbär Citronmeliss

12x 27,5 cl

63457

63457

63457

120450

368589

Ekologisk Lemonad Rosé Jordgubb Mynta

12x 27,5 cl

63207

63207

63207

121659

253757

Ekologisk Lemonad Cola

12x 27,5 cl

Läs mer om alla våra produkter på kiviksmusteri.se


Skapa rumslighet Moriska paviljongen Malmö

Utnyttja ytan maximalt

Flexibla lösningar

w w w.soltak .se - 0734070650 - info@soltak .se baras.se

• Rätt volym • Öppnad flaska håller i 30 dagar • Rätt serveringstemperatur

Smart vinservering

Svensk generalagent för 2 starka produktserier, - för mer fakta kontakta

info@decanteller.se

Perfekt vinförvaring

Ett av de snabbast växande varumärkena inom vinkylar på världsmarknaden. Stort servicenätverk, varierande storlekar, färger och modeller (inbyggnad i över- och underskåp samt fristående).

Vi söker just nu ÅF/installatöre ri Småland och Sk åne.


VINSIDAN

Av: Annika Rådlund, annika@svenskamedia.se

Tre vita endruvsviner 100 % ALBARIÑO FRÅN GALICIEN Vinhuset Ramón Bilbao grundades 1924 av Ramón Bilbao Murga, och idag har man vingårdar i Rioja, Galicien och Rueda. Under 1900-talet låg fokus på att utforska nya marknader med viner som Rioja Crianza, Reserva och Gran Reserva. Idag förfinas de klassiska Riojavinerna vid sidan av nya projekt som Mirto och Edición Limitada. 1999 var en milstolpe, då Rodolfo Bastida anslöt som vinmakare. Ramón Bilbao började nu definiera sin vinstil till att bli mer elegant och fruktig, där eken endast är ett komplement. Man köpte även in franska ekfat, och minskade den totala tiden på ek för alla viner. På senare år har man tagit sig längre upp i vingårdarna, för att odla på hög höjd. Allt för att kunna skörda druvor med mer fräschör, struktur och karaktär Resultatet är rena, fruktiga viner med snyggt integrerade fattoner. För de vita vinerna är det fokus på att det har druvans och platsens karaktär.

100 % ALVARINHO FRÅN PORTUGAL Producenten Anselmo Mendes håller till i Norra Portugal, i Melgaco, Vinho Verde, invid den spanska gränsen med Rias Baixas på andra sidan. Utnämnd till såväl ”Årets vinmakare” och ”Årets Producent” i Portugal. I Vinho Verde, eller Minho som regionen också heter, omplanteras och omvärderas druvstockarna i jakt på de druvor som lämpar sig bäst för områdets jordmån och mikroklimat. Man beskär hårt för att öka koncentrationen i druvorna. Vinerna från detta område är ofta lite rikare och mer intensiva i stilen. Passar till smakrika rätter, fisk, fågel, pasta och smöriga såser. Tänk bättre vita bourgogne-viner.

58

RAMÓN BILBAO ALBARIÑO 2017

Ny årgång!

Ursprung: Spanien, Rias Baixas, Galicien. Producent: Ramón Bilba. Leverantör: Primewine. Druva: 100 procent Albariño. Färg: Klargul. Doft: Nyanserad av färsk ananas, nektarin, mineral, lime, päron och blommor. Smak: Frisk och fruktig med inslag av färsk ananas, passionsfrukt, mineral, lime, päron och blommor. Lång, frisk eftersmak. Alkoholhalt: 12,5 procent. Sockerhalt: 2 g/l. Tillverkning: Vinet jäses och vilar på ståltank i låg temperatur för att framhäva vinets mineralitet och fräschör.

100 % GRÜNER VELTLINER FRÅN ÖSTERRIKE Leth är en familjeägd firma som har sitt säte i Fels am Wagram. Egendomen är planterad med de gröna druvsorterna grüner veltliner, riesling, sauvignon blanc, weissburgunder, chardonnay och gelber muskateller. På senare år har producenten även ökat sin rödvinsproduktion som idag utgör drygt 25 procent av den totala produktionen. Producentens mest odlade blå druvsorter är blauburgunder och zweigelt. Familjen Leth driver också ett druvsortmuseum med 150 olika druvsorter, varav flera av dessa inte längre används i kommersiell vinodling.

ALVARINHO MUROS MELGAÇO 2017

LETH GRÜNER VELTLINER FAMILIEN RESERVE 2018

Ursprung: Portugal, Vinho Verde. Producent: Anselmo Mendes. Leverantör: Stellan Kramer. Druva: Alvarinho. Färg: Guld. Doft: Citrus, apelsin, päron, blommor och mineral. Smak: Frisk med aromer av apelsinskal, örter, blommor och fat. Medelfyllig, torr, komplex smak med mineraler och en lång finish, bra syra. Passar till: Sallader, ost, smakrika rätter, fisk, fågel, pasta och smöriga såser. Alkoholhalt: 13 procent. Sockerhalt: 5,7 g/l. Serveras: 8-10º C. Lanserades: Februari 2015. Årgång 2017 ute nu.

Ursprung: Österrike, Wagram, Niederösterreich. Producent: Weingut Leth. Leverantör: Domaine Wines Sweden AB. Druva: Grüner veltliner. Färg: Ljusgul. Doft: Fruktig, något kryddig med inslag av gula päron, vitpeppar, gula äpplen och citrus. Smak: Fruktig, något kryddig med inslag av gula päron, vitpeppar, gula äpplen, örter och citrus. Passar till: Rätter av fisk eller ljust kött. Alkoholhalt: 12 procent. Sockerhalt: <3 g/l. Serveras: Vid 8-10°C. Lanserades: Årgång 2018 lanserades i mitten av mars.

www.hotellorestaurang.se


Europa Commerce Företagsförmedling

Funderar Ni på att sälja er verksamhet? Då kan det här vara er viktigaste affär. kontakta en tillförlitlig företagsförmedlare. Vi har bemannad kundtjänst som svarar dygnet runt.

Vi garanterar en säker affärsöverlåtelse, både för säljare och köpare. 040 616 02 70 | info@eucommerce.se | www.eucommerce.se

Beskrivning Konferens- & Aktivitetsanläggning med Camping / 1079 Gyllene tillfälle att förvärva Kyrkekvarn – en attraktiv konferens- & aktivitetsanläggning som redan idag är ett starkt varumärke med stor kundkrets. Kyrkekvarn är naturskönt belägen tre mil nordväst om Jönköping i friluftsriket Mullsjö.

Objekt nr:

1078

Attraktivt belägen i Tidans natursköna ådal ligger Kyrkekvarns konferens-

Bransch:

Camping, Konferens, Aktivitet

och aktivitetsanläggning som nu är till salu. Här finns 8 trevliga stugor med 6

Namn:

Kyrkekvarn

Adress:

Kyrkekvarn  

Ort:

565 94 Sandhem             

Oms:

3 265 500 kr                     

passar många på att njuta av den storslagna naturen under en ridtur med

Pris:

13 000 000 kr

islandshästar.

sovplatser i varje stuga. Kyrkekvarn har även en populär campingplats med tillhörande servicehus. Till Kyrkekvarn kommer campingbesökare, företag och andra grupper för att hyra stuga, paddla kanot, tävla i mångkamp, bada i bubbelpool eller i någon av de vedeldade badtunnorna. I Kyrkekvarn


DRINKSIDAN

Av: Annika Rådlund, annika@svenskamedia.se

Romdrinkar till maten Bartender Michael Hajiyianni kom på nionde plats i World Class i Berlin och han använde sig av Zacapa för att få fram den mörka tonen i sina drinkar som skulle serveras som antingen aperitifs eller till desserter. Den kunskap han förvärvade under tävlingen har han nu använt sig av i sitt samarbete med Garba för att skapa drinkmenyn för Nuet by Zacapa. 

TILL VARMRÄTTEN: ZACAPA AND WINE 3 cl Zacapa 23 4,5 cl kokos- och dragonvin (Belsazar white vermouth infuserad med dragon, blandad med kokosvatten) 1 cl geraniumsaft 2 stänk persikobitter Dragonolja som garnityr Gör så här: Häll alla ingredienser i ett mixerglas med is, rör om och sila ner i ett glas utan is. Addera tre droppar dragonolja ovanpå. Kokos- och dragonvin: Låt ett knippe dragon dra i 700 ml vit vermouth i 2 h. Sila sedan bort dragonen och fyll på med 300 ml kokosvatten. Geraniumsaft (pelargonsaft): Lägg tio pelargonblad tätt ihop med 500 g socker i en fryspåse i 24 h. Blanda sedan i 0,5 l kokande vatten och 50 g citronsyra och rör om till allt lösts upp. Sila bort bladen. Dragonolja: Låt ett knippe dragonblad dra i 300 ml solrosolja i 24 h och sila sedan bort dragonen. Om drinken: En väldigt inbjudande drink med äppelsyra från geraniumsaften. Anissmaken från dragonen matchar svartkålen i maten väl. Geraniumsaft är en mix av pelargonblad socker, champagne och äppelsyra. Smaken är blommigt torr och krispig.

TILL FÖRRÄTTEN: MILAN WITH A VIEW

TILL DESSERTEN: STINGER

Gör så här: Skaka ingredienserna (utom champagnen), sila ner i ett glas utan is och toppa med champagne.

Gör så här: Mixa alla ingredienser i förväg, häll i en flaska och frys i minst 1 h. Häll drinken över ett isblock, rör om 20 gånger och låt den späda ut sig.

2 cl Zacapa 23 1 cl Lime 1 cl Grenadine 1 cl Cinar 4 cl Champagne En nypa salt

Om drinken: Enkel och lättillänglig. Cinaren ger den bitterhet som är signfikant för en aperitif. Hemmagjord grenadine ger en fräsch fruktighet som passar finfint till en sallad.

60

www.hotellorestaurang.se

2 cl Zacapa negra 2 cl Cognac 2 cl Creme de menthe 2 stänk Absinthe Myntablad som garnityr

Om drinken: Stark och robust. En twist på klassiken Grasshopper (mint, grädde och choklad). Absinthen ger en lite örtig ton.


Nytt från Scotsman – dispensrar för krossis och kubis i EcoX-serien. Se hela vår miljövänliga serie av ismaskiner på www.mannrox.se

• PARASOLL

Behöver dina sittplatser förnyas?

• VÄRMARE • MÖBLER • TAKLÖSNINGAR • INRAMNINGAR

INDUSTRIELL TAPETSERING ARTEX AB ARTEX.SE

0142-133 40 INFO@ARTEX.SE

SPECIALISTER PÅ LÖNSAMMA UTESERVERINGAR www.verandauteserveringar.se │ 08-24 01 11 www.hotellorestaurang.se

61


STATISTIK

Av: Annika Rådlund, annika@svenskamedia.se Källa: Easy Fairs. Foto: Getty Images

Hellre personliga möten Möten i jobbet är värdefullt, fysiska möten slår digitala möten och vi går helst på möten i vårt närområde. 8 av 10 föredrar nämligen fysiska möten framför digitala, det visar en undersökning som Åby Arena genomfört bland västsvenskar inför vårens invigning av Göteborgs nya mötesplats.

I

en tid då vi kan göra det mesta digitalt – alltifrån att handla till att träffa läkare – finns det saker som vi fortfarande föredrar att göra fysiskt. En sådan sak är att gå på möte. De främsta anledningarna till att vi vill träffas öga mot öga istället för via skärmar är att vi tycker det är enklare att bygga relationer vid fysiska möten och att det helt enkelt är trevligare. Det visar en undersökning i vilken en panel med 600 personer från Västsverige fått svara på frågor om möten. Bakom undersökningen står Åby Arena, som består av Åbytravet samt helt nya Åbymässan och Åby Hotel. Tillsammans slår dessa aktörer i vår upp portarna till Göteborgs nya mötesplats, knappt tio minuter från centrala Göteborg, och inför invigningen ville de ta reda på vad folk egentligen tycker om möten.

I undersökningen har det framkommit att exempel på saker som mäss- och hotellbesökare tycker är viktigt är att det finns god mat, spännande upplevelser i närheten och gott om parkeringsplatser. Med Åbytravet och flera restauranger i direkt anslutning samt goda parkeringsmöjligheter bekräftar undersökningen att Åby Arena satsat på rätt saker. – Den som besöker oss kan nu kombinera travupplevelser med att gå på mässa, konferera i moderna lokaler, äta på någon av restaurangerna och sedan sova gott på Åby Hotel. Undersökningen vi genomfört visar att många upplever att det påverkar ett möte positivt att ha en närvaro av djur, så det känns kul att kunna erbjuda de som har möten på Åby Arena närheten till våra fina hästar, säger Kent Jellmund, marknadschef på Åbytravet.

Åby Arena invigs våren 2019 i Mölndal, strax utanför Göteborg. Här ingår Åbymässan, Åbytravet, Åby Mat & Möten, Åby Hotel och Friskis & Svettis. Det är ett samarbete mellan fastighetsägaren Klövern AB, Åbytravet, mässbolaget Easyfairs och den familjeägda hotellaktören HKC Hotels. Åby Arena är det enda mötes- och upplevelsekonceptet i Sverige där trav, mässa, hotell, mat, gym och konferens finns på samma område. www.easyfairs.com

62

www.hotellorestaurang.se

Därför föredrar vi fysiska möten framför digitala 1. Det är enklare att bygga relationer med kollegor. 2. Mindre risk för missförstånd när man ser allas kroppsspråk. 3. Det är trevligare. 4. Man lär känna de andra deltagarna. 5. Problemlösningen ökar när alla är på samma ställe.

Hotell- och mässbesökare uppskattar 1. Inspirerande miljö. 2. Bra wifi. 3. Bra ytor för möten. 4. Nya och fräscha lokaler. 5. Träningsmöjlighet.


ARRENDATOR SÖKES till välskött hotellanläggning i underbara norska fjällen!

Valdres Tillfälle! Høyfjellshotell

aurang • Festsal 120 bäddar • Rest

• Camping

Valdres Høyfjellshotell ligger vid Steinsetfjorden i Etnedal, endast 180 kilometer norr om Oslo. Hotellet har utmärkt utgångsläge för både korta och långa turer i varierad bergsterräng. Omgivningarna är väl lämpad för aktiviteter under alla årstider. Hotellet har 120 bäddar fördelat på 61 rum på två våningar (56 dubbelrum och 5 enkelrum) med eget badrum och TV med flera kanaler. Hotellet har ett stort receptionsområde, en restaurang med kapacitet för upp till 200 gäster och loungekapacitet upp till 350 gäster inkluderat samt en enastående festsal och stor bar med fullständiga rättigheter. Hotellet var tidigare i full drift större delen av året, men på grund av tidigare ägarens höga ålder har den varit något mindre och ojämn den senaste tiden. Trots det har man gjort stora investeringar i underhåll och reparationer och anläggningen är i gott skick, med alla erforderliga tillstånd. Nuvarande ägare har lång erfarenhet av hotellverksamhet och kan, om så önskas, vara den nya arrendatorn behjälplig. För närvarande pågår ett arbete med att etablera en campingplats för 200 vagnar i anslutning till hotellet där man redan har den nödvändiga kapaciteten i restaurangavdelningen. Etableringen beräknas öka tillströmning av besökare och ge ännu större intäktspotential.

Välkommen att kontakta oss för mer information och intresseanmälan! Valdres Højfjellshotell Jarle M. Lunde E-post: jarle@vhh.no Telefon: +47 91357000 www.vhh.no

Unlimited freedom for your success. Thanks to patented adaptive beamforming technology, TeamConnect Ceiling 2 ceiling microphone provides 100% flexibility in the meeting room - regardless of design or architecture. www.sennheiser.com/tcc2


Betalningar: TÄVLING

DITT HJÄRTA MEN Tävla INTE och vinn! DIN PASSION.

Av: Annika Rådlund, annika@svenskamedia.se

Solskydd med anti age-egenskaper

Ta hand om huden i solen!

FÖRSTA PRIS:

Eucerins solskyddsprodukter med hyaluronsyra för ansikte och kropp både återfuktar och skyddar huden mot åldrande orsakat av solen. De är framtagna tillsammans med hudläkare och fungerar att använda som bas i den dagliga hudvårdsrutinen. Eucerin Photoaging Control Sun Lotion Extra Light SPF 30 och SPF 50+ är anti age-lotion för kroppen. Skyddet består av högeffektiva UVA/UVB-filter med potenta antioxidanter som neutraliserar oxidativ stress och förebygger solskador. 150 ml. Eucerin Anti-age Sun Fluid SPF 30 och 50, är ett solskydd för ansiktet som passar alla hudtyper. Solskyddscremen innehåller antioxidanter som stödjer hudens eget DNA-reparationssystem, medan hyaluronsyran bidrar till att minska synliga tecken på hudens åldrande. 50 ml. www.eucerin.se

ANDRA PRIS:

TREDJE PRIS:

Sveriges Mästerkock Gabriel Jonssons nyutgivna kokbok. Huvudråvaran i alla recept kommer från den svenska skogen eller våra fiskevatten och kompletteras med säsongens odlade grönsaker. Jaga och laga och äta rätt i säsong. Alla recept är uppdelade efter årstid, samt ett kapitel för goda tillbehör. www.bonnierfakta.se

Vegetarisk och vegansk festmat från Trädgårdscaféet på Slottsträdgården Ulriksdal. Plockmat, goda bröd och röror, soppor, sallader och andra rätter, allt kryddat med smaker från världens alla kök. Perfekt som buffé för större sällskap. www.semic.se

Från skog till bord

Vegofest med Slottsträdgården Ulriksdal

Fyll i rätt sidnummer till rätt annons! 1.

2.

3.

4.

5.

Se filmen om Hotell Pigalle p verifone.s

VI ÄR ER KOMPLETTA PROJEKTERINGSBYRÅ

Vi förstår att du inte brinner för kortterminaler utan, som Carl Lundgren på

Fyll i rätt sidnummer till rätt annons: Fig 1: sid....... 2: sid....... Fig 3: sid....... sid....... viktigt Fig 5: sid....... Hotell Pigalle, för kunderna ochFigvad du erbjuder. Men detFig är4:otroligt att

betalningarna funkar. De är själva hjärtat i din verksamhet. Det ska gå smidigt Namn:.............................................................................................................................................................................................................................. och säkert. Du ska snabbt kunna få hjälp och alltid ha tillgång till senaste

Är du redo för

Adress: ...................................................................................................................................................................................................................... sman – dispensrar för Vi..krossis vet attoch varje etablering unik och kräver uppmärksamhet och engagemang. Oavsett om konceptet som ska teknik. Så att duär med full kraft kanfull ägna dig åt din passion. erien. Se helaPostadress/ort: vår miljövänliga etableras är........................................................................................................................................................................................ nytt eller befintligt kan vi uppmärksamma och ta hänsyn till fastighetens förutsättningar och hyresgäst kiner på www.mannrox.se verksamhet. Tillsammans med er tar vi fram den mest kostnadseffektiva lösningen för etableringen och skapar en

bästabitar! smaken Små delikata

Tel:........................................................................................................................................................................................................................................ långsiktig och hållbar lösning. Vi är en engagerad partner för alla delar av projektet: från förprojektering,

Verifonetill:–”Tävling3/19 världsledande på betallösningar kostnadskalkylering, ritningsarbeten, konceptualisering och design till projektledning och Vi vill ha din lösning senast 15 maj 2019kökskonsultation, H&R”, Svenska Media, Tingsgatan 2, 827 32 Ljusdal. slutbesiktning.

Vinnarna från förra numret: 1:a pris Lyxigt hudvårdskit vann Monica Sjöberg i Malmö. 2:a pris Köksredskap av biokomposit från GastroMax vann Anne-Marie Dahlberg, Vetlanda. 3:e pris Boken The Hills vann Shirin Mojabi i Bromma. Grattis! Vinsterna kommer på posten.

64

www.

- kostnadseffektivitet - kompetens - partnerskap hotellorestaurang - prestigelöshet Skapa enkelt en ny och smakfull matupplevelse .se


Svensk KRAV halm från närliggande åkrar

Skördning av svamp

Vi är de enda i Sverige som tillverkar eget substrat

”Livsmedel i ett svenskt kretslopp” ...det självklara valet för alla hotell och restaurangkök Småklasar på väg

Läs mer om vår världsunika odling på vår hemsida. Där hittar du även kontaktinformation. Svenskt Jordbruk SE-EKO-01

www.fungigarden.se by Nekludov

VÄLKOMMEN ATT BLI CASIO ANVÄNDARE! Framtidens pekkassa är här! Med Android och molntjänst! Kassapaket från 299 kronor exkl.moms per månad!

www.kassamaskin.se 08-447 56 00

Alkoholfria Craft Beers Ale

Lager

www.heba.se

Lager

Veteöl

Glutenfritt

EKO Menigo Art. nr: 109179

Sv. Cater Art. nr: 8313


Kommer ut 5 juni 2019

Foto: Getty Images

NÄSTA NUMMER

Detta händer i vår Vi tipsar om kommande mässor och event. 26-27 april 2019 Göteborg Vin & Deli, stadens största vinoch delikatessmässa. Utställarna representerar såväl smaker från stora delar av världen som lokala smaker från Göteborg med omnejd. Arrangeras på Svenska Mässan. www.vinochdeli.se

3-4 maj 2019 Senes Wine Fair med vin, champagne och delikatesser på Münchenbryggeriet i Stockholm. Vinproducentar från Europa och sommelierer finns på plats. Arrangeras av Senses Wineclub. Publik mässa, biljetter via Tickster. www.senseswineclub.se/senses-winefair-2019.aspx

10-12 maj 2019 Dryck & Delikatess på Nackastrandsmässan i Stockholm, Ny publik mässa med delikatesser från olika delar av världen samt kvalitetstillbehör till köket. www.nackastrandsmassan.se

13-16 maj 2019

Inspirerande sommarnummer! Grillat är godast

Tips, trix, årets grilltrender och recept.

Sommarens drycker

Vin, midsommardrinkar, sommarcocktails, alkoholfritt och snaps - nyheter och hur du matchar det bäst med sommarmaten.

Vindistrikt

Vi dyker ner i ett vindistrikt som är både klassiskt och nytänkande.

Grönt för ökat välmående

Den gröna kulören, grön mat, gröna smoothies och gröna teer får oss att må bättre. Tips hur du maxar årets grönaste årstid. Hör gärna av dig om du vill att vi skriver en artikel om just din speciella verksamhet. annika@svenskamedia.se

Vinexpo i Bordeaux i Frankrike på Bordeaux Exhibition Centre. B2B mässa inom vin och sprit. 2000 varumärken från hela världen och cirka 40 000 besökare. www.vinexpobordeaux.com

22 maj 2019 Whiskykryssning med Arcus och tema Bushmills Steamship Collection på Viking Cinderella. Minimässa och provningar. www.vikingline.se

5-9 juni 2019 Smaka på Stockholm – stor matfestival i Kungsträdgården där flera av landets främsta kockar och restauranger finns med. I år är det fokus på Framtidens mat. www.smakapastockholm.se Vi reserverar oss för eventuella ändringar. Kontrollera alltid att arrangemanget ­kommer att genomföras.

www.3s.nu 66

www.hotellorestaurang.se


Betalningar:

DITT HJÄRTA MEN INTE DIN PASSION.

Se filmen om Hotell Pigalle på verifone.se

Vi förstår att du inte brinner för kortterminaler utan, som Carl Lundgren på Hotell Pigalle, för kunderna och vad du erbjuder. Men det är otroligt viktigt att betalningarna funkar. De är själva hjärtat i din verksamhet. Det ska gå smidigt och säkert. Du ska snabbt kunna få hjälp och alltid ha tillgång till senaste teknik. Så att du med full kraft kan ägna dig åt din passion.

Verifone – världsledande på betallösningar


POSTTIDNING B

SvenskaMedia Docu AB Lรถjtnantsgatan 9 827 32 Ljusdal

Tel: 08-672 07 50

Profile for Svenska Media Docu AB

Hotell & Restaurang nr 3, 2019  

Hotell & Restaurang nr 3, 2019