Page 1

som berättelse och mülarbok Illustrationer av Marcus Ivarsson


Julevangeliet är det stycke ur Bibeln som läses i kyrkorna under julafton, julnatten och/eller juldagen (ibland även på skolans julavslutning eller julspel), och som handlar om Jesu födelse. Här kan du både läsa och måla berättelsen om hur Jesus föddes. Baserat på Lukasevangeliet kapitel 2 vers 1-20.


Vid den här tiden befallde kejsar Augustus att alla människor i hans stora rike skulle räknas. De måste då fara till den stad eller by som deras släkt en gång kom ifrån. 3


Josef måste därför fara den långa vägen från Nasaret i Galiléen till staden Betlehem i Judéen. Han for tillsammans med Maria, som han var förlovad med och som väntade barn. Maria skulle snart föda. Hon blev mycket trött av resan. 4


5


När de äntligen kom fram till Betlehem var värdshusen fulla och de hittade ingenstans att bo. Då erbjöd en av värdshusägarna dem att bo i stallet där oxen och åsnan hade sin plats.

6


Medan de var där, blev det tid för Maria att föda. Och hon födde en son, som hon lindade och la i en krubba. 7


Samma natt vaktade några herdar sina får på ängarna utanför Betlehem. Då blev plötsligt himlen ljus och en ängel stod framför dem. Herdarna blev mycket rädda, men ängeln sa: Var inte rädda. Jag kommer med en stor glädje. Idag har en frälsare fötts i Betlehem. Ni ska hitta honom lindad i en krubba.

8


Plötsligt fylldes himlen av änglar som sjöng lovsång till Gud: Ära vare Gud i höjden och fred på jorden, åt människorna, som han älskar. 9


Herdarna skyndade iväg och fann Maria och Josef och det nyfödda barnet. De berättade vad änglarna sagt om barnet och alla blev förvånade över vad herdarna sa.

10


Till Josef och Maria kom också några österländska stjärntydare. De hade sett en stor stjärna som de följde hela vägen till stallet i Betlehem. Maria och Josef gav sin pojke namnet Jesus. (Baserat på Luk 2:1-20)

11


Produktion: Svenska kyrkan Västerås, 2016. Illustrationer: Marcus Ivarsson.

Och det finns mer att berätta. Kom till våra barnverksamheter, så får du veta mer!

Julevangeliet malarbok2016 tryck nationellt