__MAIN_TEXT__

Page 1

mamaslilla

DOPGUIDE I samarbete med Svenska kyrkan

Finaste doppresenterna Hur väljer jag faddrar?

Så väljer du namn till ditt barn

Litet, stort eller mittemellan – dop på 3 sätt

så här går ett dop till – allt du behöver veta mamas lilla dopguide 1


TIPS! Rama in baksidan på denna dopbilaga. Sätt i en ram och ge bort som doppresent!

1.

s chefredaktör o a m m att bli mamma a m

Första

gåvan

Jag är tacksam över livet!

Linda Öhrn Lernström, chefredaktör Denna bilaga följer med mama nr 7 2015 och är ett samarbete mellan mama och Svenska kyrkan. Ansvarig utgivare: Linda Öhrn Lernström. Redaktör: Niklas Sessler. Formgivning: Maria Lanner.

2 mamas lilla dopguide

Bjuden på dop? Här är 13 fina presenter med det lilla extra till de minsta! 3.

4.

av Katia Jando 6. 7.

5.

8. 9.

ic

kss

o

n

11.

er

10.

h ans

Innan jag blev gravid med min dotter hade jag aldrig varit gravid tidigare. Det är så klart inget negativt med det, eftersom jag inte heller hade planerat någon graviditet innan. Men innan du varit gravid så är det svårt att veta om du faktiskt KAN bli gravid. Dessutom är jag själv enda barnet och för mina föräldrar tog det många år innan de fick mig. Att bli gravid har därför aldrig varit en självklarhet för mig, jag har försökt att ha ett öppet sinne och en förståelse för att livet faktiskt inte alltid blir som man planerat. När jag för drygt tre år sedan stod där med stickan som visade två streck kände jag en enorm tacksamhet. En tacksamhet för livet, och en insikt att livet faktiskt då och då kan bli precis som man planerat. Det liv som sedan visade sig komma har gett mitt liv en helt ny innebörd. Att bli förälder är ju som ni alla vet den största och finaste gåvan du kan få. När du inte trodde att du kunde älska den här lilla personen mer, inser du att du för var dag som går bara knyter ett starkare band och älskar hen ännu mer. Tack Bibi för att just du är du, och att jag får vara din mamma! Förhoppningsvis kan denna lilla dopbilaga ge inspiration till dig som går i tankarna att döpa ditt barn.

2.

13. 12.

1. Halsband droppe, 275 kr, svenskakyrkan.se/dop. 2. Armband, 495 kr, Lekmer. 3. Sparbössa, 229 kr, Guldfynd. 4. Musikmobil, 239 kr, Ferm living. 5. Påslakanset, 499 kr, Garbo & friends. 6. Målarbok, 350 kr, The tiny universe. 7. Prinsessan Estelles bönbok, 145 kr, verbum.se. 8. Skor, stl 19–24, 499 kr, Kavat. 9. Lådor, 349 kr, Majvillan. 10. Smyckesskrin och speldosa, 229 kr, Sophie la Girafe. 11. Sparkbil, 980 kr, Bonde of Sweden. 12. Klossar, 199 kr, Kids concept. 13. Personligt namnpussel, 272 kr, littlewoodenwonders.etsy.com. mamas lilla dopguide 3


Frågor & svar om dopet

Genom dopet välkomnas barn och vuxna in i kyrkan. För föräldrarna till ett nyfött barn är det en speciell högtid. Kanske är det första gången sedan barnet fötts som föräldrarna träffar släktingar och visar upp sitt barn. Dopet innebär också ett ställningstagande. Genom dopet blir man medlem i en församling och i Svenska kyrkan. Att boka ett dop är inte komplicerat. Ni väljer ut den kyrka där ni vill att dopet ska äga rum och ringer sedan till församlingsexpeditionen för att boka en tid. Det spelar ingen roll vilken församling ni tillhör, utan ni kontaktar den församling vars kyrka ni vill ha dopet i. Vanligen träffar man prästen en gång före dopet för att gå igenom vad som kommer att

4 mamas lilla dopguide

magn us aronson

Hur gar ett dop till?

/ikon

Vid vilken alder ar det lampligt att dopa ett barn?

En ny liten människa har kommit till världen. Det är klart att det ska firas med ett dop! hända under akten. Tänk på att vara ute i god tid! Under dopet öser en präst vatten över barnets huvud tre gånger och säger: Jag döper dig i Faderns och Sonens och den helige Andens namn. Hur gudstjänsten sedan utformas kan variera.

46,3%

av alla barn som föddes under 2014 blev döpta i Svenska kyrkan. Bland barn med minst en förälder som är medlem är andelen 67,9 procent. Totalt skedde cirka 53 000 dop i Svenska kyrkan under 2014. KÄLLA: SVENSKAKYRKAN.SE

Det går alltid bra att döpas, oavsett ålder. De flesta som döps är mellan tre och fem månader gamla, men om föräldrarna vill att barnet ska döpas tidigare eller senare är det inga problem.

Vad ar skillnaden mellan dop och namngivning? Dopet är en inbjudan att bli kristen och leva i en nära relation till Gud. Det är en gemenskap som omfattar alla döpta. Ett vanligt missförstånd är att man genom dopet får sitt namn, men så är det alltså inte. Namnet får barnet när vårdnadshavarna anmäler namnet till Skatteverket.

Vad hander om barnet borjar grata? Ingen panik! Dopet är barnens högtidsfest, och prästen är van vid gråtande barn. Det går bra att ta en kort paus för att trösta och lugna barnet om man vill.

Maste man ha dopet i kyrkan? Oftast sker dopet i kyrkan, men det finns inget hinder för att låta döpa sitt barn hemma i vardagsrummet, i trädgården under ett blommande äppelträd eller i en vacker skogsglänta. Det kan dock hända att man av praktiska skäl måste säga nej till dop utanför kyrkan, så det är bra att diskutera alternativen med sin doppräst.

Far man valja egna dikter eller sanger till dopet? Ja, man får ha egna dikter och sånger vid dopgudstjänsten. Det finns dock en ordning för dopgudstjänsten som innehåller allt det som ett dop i Svenska kyrkan ska innehålla, men det finns utrymme för personliga tillägg. Prata med din doppräst kring vilka dikter och sånger som ni vill ha, så att de passar in i dopgudstjänstens helhet.

Hur lang tid tar ett dop? Dopgudstjänsten är ca 30 minuter lång. Om dopet ingår i en ordinarie gudstjänst tar det längre tid.

Maste man ha sarskilda klader nar man dops? Nej, det behöver man inte. Det är en gammal tradition att bära vit klädsel vid dop, men det är föräldrarna som bestämmer. Det vita symboliserar renheten och storleken på dopklänningen att barnet kan växa i tro. I många församlingar kan man låna en dopklänning/dopdräkt för ett spädbarnsdop.

Vad kostar ett dop? Det kostar ingenting! Präst, musiker, vaktmästare och kyrka – allt ingår.

Droppa in på dop! Flera församlingar runt landet erbjuder numera drop-in-dop. Det kräver ingen föranmälan – det enda som behövs är personnummer och båda vårdnadshavarnas underskrift. Församlingen står för präst och musik och ser till att det blir en festlig dopdag för dig och dina gäster. Vissa församlingar bjuder på fika. Hitta din församling och kolla vad som gäller på svenskakyrkan.se/dop

mamas lilla dopguide 5


magnus aronson/ikon

magnus aronson/ikon

Hur valjer man faddrar?

Att bli tillfrågad om att bli fadder är fint, stort och speciellt. Det är ett viktigt förtroende där man får en särskild relation till barnet som döps. Som fadder är man en förebild som för alltid kommer att vara en del i barnets liv och finnas till hands med råd, stöd och uppmuntran. Vid dopet är det ofta faddern som bär fram barnet. Det är också vanligt att faddern medverkar under dopet genom att till exempel fylla dopfunten med vatten, tända ett ljus, be en bön eller läsa en text. Men åtagandet som fadder slutar inte vid dopet. Faddern ska följa barnets utveckling och fortsätta finnas där, och vara en annan vuxen som barnet kan vända sig till om hen behöver. Faddern får gärna uppmärksamma barnet under födelsedagar, examen och andra viktiga dagar i barnets liv, och kan också påminna om dop-dagen genom att skicka en hälsning.

L in

n é a K a r e m o/ I KO

N

Frågor & svar om faddrar Vem får bli fadder? Det finns en enda regel för att kunna bli fadder, och det är att man själv är döpt.

Vem ska jag välja som fadder? Välj någon som du har stort förtroende för. Det kan vara en släkting eller en nära vän.

Är det faddrarna som tar hand om barnet om föräldrarna dör? Nej, förr skulle faddrarna ta hand om barnet om dess föräldrar dog, men några såna krav finns inte i dag.

Är det någon skillnad på att vara fadder eller gudförälder? Nej, det är samma sak.

Hur många faddrar får man ha? Det finns ingen gräns för hur många faddrar man får ha, och man behöver inte ha någon fadder alls om man inte vill. Enligt en undersökning för några år sedan valde tre av fyra att ha en fadder.

Vad är fadderns roll? Att föra in barnet i den kristna tron, att vara en viktig vuxen för barnet och att finnas där för barnet under uppväxten.

Dop på tre sätt Litet, stort eller med ett personligt tema? Gör ditt barns dopdag speciell genom att anpassa den efter er smak och era förväntningar. Möt tre familjer som delar med sig av sina helt olika – men alla lika fina – dop. text Josefin Knave

6 mamas lilla dopguide

mamas lilla dopguide 7


l it e t d op

”Vi valde ett litet dop” Rebecca, 29, mamma till Vide, berättar:

frida funemyr

Rebecca Unnerud Ålder: 29. Familj: Karl, 3 2, och Vide, född 4 oktober 2014. Gör: Frilansjournalist och filmvetare. Bor: Stockholm.

tips till dig som vill ha ett litet dop Ta inte på dig för mycket. Ett dop behöver inte vara ett superstort projekt. Det viktigaste är att det blir av och att man har en trevlig dag! Välj en kyrka som du själv tycker är vacker och praktiskt bra. I vårt fall kunde vi ha dopfikat i en lokal mitt emot kyrkan, vilket var väldigt smidigt. Låt släkten baka.

8 mamas lilla dopguide

”Vi valde att ha ett litet dop, bara för de allra närmaste. Det har nog med våra personligheter att göra, vi gillar inte att stå i centrum på det sättet. Skulle vi haft ett stort dop skulle det nog helt enkelt inte ha känts som ’vårt’ dop. Vi är så klart oerhört stolta över Vide och vill visa upp honom för alla vi känner, men det går ju att göra på många andra sätt. Genom att ha ett litet dop slapp vi dra jobbiga gränser på gästlistan. Nu kändes det självklart att bara närmaste familjen, Vides gudmor och Karls kusin med flickvän, som är väldigt nära vänner till oss, skulle närvara. Vi skickade ut inbjudan en månad innan, och efter det provade vi ut en dopklänning och planerade fikat. Vi ville ha knytis, så vi var flera som hjälptes åt att baka. Vi besökte kapellet eftersom vi inte varit där innan, och det kändes verkligen som att det skulle passa oss och Vide. Min mammas kusin är präst och hon tog sig an uppdraget. Det kändes fint att just hon som står oss så nära döpte vår son. Min svåger sjöng ”Utan dina andetag”, och mina två syskonbarn fick hälla upp dopvattnet. På dopfikat efteråt serverades smörgåstårta och fika, och så hade vi gjort en tipspromenad om Vides första halvår. Jag är så glad för att vi hade dopet.”

sonligt dop Per

”Vi ville komplettera ceremonin med vår musikglädje”

Angelica, mamma till Glim, berättar:

”För oss kändes det självklart att döpa vår son. Både jag och Glims pappa, Oliver, är döpta och tycker att det är en fin tradition. Vi bokade annandag jul som datum redan när jag var gravid, och började spåna idéer strax efter att Glim föddes i början av september. I början gick tankarna mest kring vilka vi ville bjuda och hur vi skulle hinna laga mat till alla tillsammans med en liten bebis. Vi önskade att ceremonin skulle bli så intim och personlig som möjligt trots antalet gäster. Det kändes viktigt att göra dopet till vårt eget. Oliver och jag har växt upp med musiken, och i dag studerar jag till flöjtist och Oliver till musikalartist.

tips till dig som vill ha ett musikaliskt dop Det är roligast om ni som föräldrar har möjlighet att antingen framföra något själva, eller involvera gästerna på något sätt. Välj musik till barnet. För oss kändes det viktigt att ha i åtanke att musiken skulle rikta sig till Glim och inte nödvändigtvis till gästerna. Låt temat följa med hela dagen. Nästa gång vi får tillfälle att ha ett dop vill vi få in mer musik även under dopminglet efteråt.

Musik har alltid varit en stor del av våra liv. Därför var det ingen tvekan om att vi ville komplettera det religiösa i ceremonin med vår musikglädje. Min storebror hade gjort ett vackert arrangemang på ”Stilla natt” som han spelade på marimba. Det kändes högtidligt att han som gudfar spelade något och läste en liten text. Oliver sjöng ”Besvärjelse” av Oscar Danielson och blev kompad på gitarr och fiol av två vänner. Sången handlar om en förälders villkorslösa kärlek till sitt barn. Att han sjöng den för Glim på dopet kändes helt perfekt. Vi var båda väldigt nöjda med dopet. Ceremonin kändes intim, högtidligt och varm – precis som vi ville ha den.”

Angelica Andersson Ålder: 2 2. Familj: Oliver, 23, och Glim, född 3 september 2014. Gör: Studerar till flöjtist. Bor: Göteborg.

mamas lilla dopguide 9


tips till dig som vill ha ett stort dop Var ute i god tid. Om vi hade gjort något annorlunda hade vi varit ute i ännu bättre tid med bokning av kyrka och lokal. Lokalen som tillhör kyrkan som vi hade dopet i var redan uppbokad på vårt datum, annars skulle vi varit där. Be om hjälp. Ta emot hjälp så mycket det går från vänner och bekanta, och då menar vi med allt – från dekorationer och bakning till hyra av porslin. Med en liten bebis hinner du inte lika mycket som när man bara var två, upplevde vi. Välj en passande lokal. Se till att lokalen ni väljer rymmer så många gäster ni vill ha, och att den är ett stort rum och inte många små.

10 mamas lilla dopguide

p Stort do

Prästen som döpte Alice hade även vigt Angelica och Stefan året innan.

”Vi bjöd in över 80 personer” Angelica Lagergren, 29, mamma till Alice, berättar: ”Vi bestämde oss för att döpa Alice

redan när hon låg i magen. Både jag och Stefan är döpta, så för oss var det naturligt att låta Alice döpas också. Vi ville att Alice skulle få döpas i samma kyrka som vi gifte oss i. Vi visste redan från början att vi ville bjuda de flesta som vi bjöd på bröllopet, så vi bjöd in över 80 personer. Det kanske låter konstigt, men det var släkten och de närmaste vännerna. Vi ville ha ett stort dop där många var välkomna, och jag tror att det slutade med att ungefär 75 gäster närvarade. Vi planerade dopet i ungefär två månader. Vi ville ha rosa, vitt och guld som tema, och pysslade mycket själva. Jag tog hem några vänner som hjälpte mig att göra pompoms i vitt och rosa.

Vi beställde också en hel del från nätet, som cupcakesformar, vimplar och små dekorationer till bakverken. Vi hängde en massa ballonger i taket i lokalen där vi skulle ha dopfikat och köpte även en maskin för att göra heliumballonger. Min syster gjorde superfina tårtor, och familjemedlemmar och vänner hade hjälpt till och bakat. Själva dopceremonin var klassisk. Vi hade samma präst som när vi gifte oss, och Alice njöt av all uppmärksamhet när prästen lyfte upp henne inför alla gäster. Jag tror att gästerna uppskattade dopet, mycket på grund av vår otroligt karismatiska präst som gjorde ceremonin väldigt levande och tilltalande även för icke-troende gäster. Det var fint att så många ville komma och dela den här stunden med vår dotter.”

mamas lilla dopguide 11

Sandra Moreira/@sandrocas

Angelica Lagergren Ålder: 29. Familj: Stefan, 32, och Alice, född 17 juli 2014. Gör: Arbetar som journalist och bloggar tillsammans med Stefan på herrochfrulagergren.se. Bor: Åkersberga utanför Stockholm.


Va

? a t a k b e s a h r n t e d Inte för vanligt, inte för ovanligt, inte för svårt, inte för fult, och absolut inte samma sak som mamma eller pappa. Eller kompisen. Få saker kan provocera oss lika mycket som ett namn. text Niklas Sessler

Nej, inte DET!!!

populäraste flicknamnen 2014

1. Elsa 2. Alice 3. Maja 4. Agnes 5. Lilly 6. Olivia 7. Julia 8. Ebba 9. Linnea 10. Molly

populäraste pojknamnen 2014

1. Lucas 2. William 3. Oscar 4. Oliver 5. Liam 6. Elias 7. Hugo 8. Vincent 9. Charlie 10. Alexander

Man får det som nyfödd, eller strax efteråt, och bär det oftast med sig hela livet. Ofta föregås det av veckor av funderingar och diskussioner. Men vad är det som styr våra namnval? – Det finns flera olika faktorer, säger namnforskaren Katharina Leibring vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala. För det första måste föräldrarna vara överens. Sen ska namnet vara vackert, och om det redan finns ett syskon vill man kanske att namnet ska passa ihop med syskonets. Och har man mer än ett språk eller en kultur i familjen måste namnet kunna fungera på båda språken. Många väljer ett namn som funnits i släkten tidigare, oftast som andra- eller tredjenamn, men även som tilltalsnamn. – Namn brukar återkomma med ungefär 90 års mellanrum, efter tre generationer, säger Katharina Leibring. Det är inte ovanligt att barn får ett namn som föräldrarnas far- eller morföräldrar har haft. Att namn från filmer och böcker påverkar oss är tydligt – att Elsa gått upp på förstaplatsen på listan över populära flicknamn i Sverige har förstås en hel del med Disneyfilmen ”Frost” att göra. – För några år sedan fanns det en tjej som hette Minnah, som gick till final i ”Idol”, och det namnet gjorde ett jätteskutt på topplistan både det året och året efter, berättar Katharina Leibring. Och att Harry har ökat väldigt mycket de senaste fem–sex åren är definitivt en Harry Potter-effekt. Många hade väntat sig en Estelle effekt efter att Victoria och Daniel tillkännagett namnet på sin dotter, men faktum är att det har blivit tvärtom: namnet har minskat något i popularitet sedan

prinsessans födelse (däremot har det ökat som namn på hundar och katter). Namnforskarna kan också se en ökning av namn som är könsneutrala, som Kim, Lo och Charlie – det senare var ju tidigare ett smeknamn för både Charles och Charlotte och är i dag ett riktigt trendnamn som bärs av såväl Amanda och Alex Schulmans respektive Gustav Fridolins döttrar samt Camilla Läckbergs och Martins Melins son och Malin Gramers son. Den fornnordiska trenden, med flicknamn som Freja, Astrid, Tyra, Sigrid och Hilda, och pojknamn som Loke, Sigge och Vidar, har varit tydlig under hela 2000-talet. Även bibliska namn kommer starkt: både Leah, Sara och Rut ökade 2014, liksom pojknamnen Noah, Isak , Adam , Benjamin och Josef, för att ta några exempel. – En fördel med bibliska namn är ju att de också funkar bra internationellt, kommenterar Katharina Leibring. Vad är det trendigaste man kan döpa ett barn till? – Dubbelnamn, som Anna-Klara och Per-Erik. De var vanliga på 40- och

50-talet, men börjar komma igen nu. Sen är Li-ändelsen väldigt populär, i namn som Tuva-Li, Hanna-Li, Nova-Li och Tindra-Li. Man kan också se helt nya sammansatta namn, som EmmaSofia. Över huvud taget kommer det fler och fler namn. Är det okej att välja samma namn som en kompis har valt?

– Ja, tycker man om det så kan man absolut ta det! Om två barn som är kompisar växer upp med samma namn brukar man ju oftast komma på ett smeknamn som skiljer dem åt. Är det något du skulle vilja avråda från när det gäller namn?

– Alltför fantasifulla stavningar. Det komplicerar väldigt mycket.

Källa: SCB

12 mamas lilla dopguide

mamas lilla dopguide 13


magnus aronson/IKON

Vilka sanger ska jag valja? Jim Elfström/IKON

Att sätta ord på kärleken till sitt barn är inte det lättaste. Som tur är finns det proffs som kan hjälpa till. Här kommer förslag på fina psalmer och sånger som välkomnar ditt barn till världen.

Psalmer

magnus aronson/IKON

s mamrait favo

Psalm 21 Måne och sol Psalm 248 Tryggare kan ingen vara Psalm 381 Gud har en famn Psalm 383 Med vår glädje över livets under Psalm 386 Upp ur vilda, djupa vatten Psalm 606 Det gungar så fint Psalm 607 Jag är hos dig, min Gud Psalm 730 Må din väg gå dig till mötes Psalm 744 Barn och stjärnor Psalm 787 Nära marken Psalm 791 Du vet väl om att du är värdefull Psalm 897 Det sker ett under i världen Psalm 898 Vid dopets källa Psalm 899 Innan Psalm 900 Barn döps i nådens hav Psalm 901 Lilla liv Psalm 928 Sov du lilla Psalm 929 När du går från dopets källa

14 mamas lilla dopguide

Andra sanger

Älskade barn (Jessica Nilsson) Det gåtfulla folket (Beppe Wolgers/Olle Adolphson) Majas visa (Alice Tegnér) Sång till friheten (Björn Afzelius) För ett barn (Peter LeMarc) Sparvöga (Marie Fredriksson) Min lille kejsare (Plura Jonsson) Det vackraste (Nanne & Peter Grönvall/ Maria Rådsten) Livet i min famn (Linda Andersson Burström) Handens fem fingrar (Lisa Nilsson)

Fler låttips finns på Svenska kyrkans spellista för dopet på Spotify!

Fråga prästen Hur ska jag klara att vara förälder när det finns så mycket ont i världen som mitt barn kommer att möta? Det är en fråga som jag har upplever ligger och skvalpar under ytan i många samtal inför dopet. Att få barn innebär för många föräldrar en svårhanterlig känslomix av oändlig tacksamhet och oro. Det nyfödda barnet är så beroende av sina föräldrar, och det kan vara ett ansvar som känns obegripligt stort. I dopet döps en människa in i en stor gemenskap av döpta människor över hela jorden och genom historien. Det blir en konkret bild av att varje liten människa är värd att nämnas vid sitt eget namn och samtidigt är hon en del av något oändligt mycket större.

Jag är ensamstående och tycker det känns jobbigt att stå ensam vid dopfunten, går det att lösa på något sätt? Jag kan förstå att det kan kännas ensamt, men det finns inga skäl att göra så om det känns på det viset. Många familjer väljer att ha faddrar till sina barn och då står ju faddrarna med där framme. Flera gånger har jag varit med om att det känts bättre att alla som är med står eller sitter tillsammans runt dopfunten och då har vi gjort så.

Kan ett syskon få en uppgift under dopet?

Rebecka Nyberg

MARIA BERGSTRAND Är 36, präst sedan 2006, jobbar på biskopens sekretariat i Stockholm, bor i Älvsjö och är mamma till två barn, 3 och 5 år. Idag har många församlingar drop-in-dop. Då döps flera människor under en och samma dag, ofta med gemensamt dopfika efteråt. Det kanske kan vara ett alternativ?

Är det inte att pådyvla barnet en trosuppfattning att låta döpa det? Att döpa sitt barn i tacksamhet över att hon eller han finns till och i hopp och bön om att livet ska bli så bra som möjligt innebär, enligt min uppfattning, kärleksfull omsorg och inte indoktrinering. Att tro att man kan skala bort all påverkan och skapa något slags neutralt tomrum för barnet att växa i tror jag inte fungerar. Däremot är det betydelsefullt att kunna dela sina egna tankar om tro och liv med sina barn för att de ska kunna utveckla en livsåskådning som kan bära dem genom livet.

Syskon får gärna ha uppgifter under dopet! Det kan vara allt från att sjunga en sång och dansa en dans till att hälla upp dopvatten eller torka småsyskonets blöta huvud. Att få en uppgift är viktigt på många sätt. Dels är det förstås roligare att vara med om man har något att göra, dels kan det ge de lite större barnen en erfarenhet av att de är kapabla, behövda och kan spela roll i kyrkan och världen.

Hur ser kyrkan på barn? Vid varje barndop i Svenska kyrkan läser vi om hur Jesus lyfter fram barnen som förebilder för alla människor. Texten är central och ett viktigt skäl till att kyrkan välkomnar barn, både till dop och till aktiviteter som öppen förskola, babysång, körer, läxläsning och samtalsgrupper. I kyrkoordningen, lagtexten som Svenska kyrkan följer, står det att barn intar en särställning i kristen tro och därför ska uppmärksammas särskilt. Dessutom måste alla beslut som fattas i Svenska kyrkan gå igenom en så kallad barnkonsekvensanalys. Det betyder att barn alltid ska få komma till tals kring det som vuxna har ansvar och makt att bestämma, vilket jag tycker är helt fantastiskt.

Läs fler frågor och svar om dopet på svenskakyrkan.se/dop.

mamas lilla dopguide 15


Gud som haver barnen kär Gud som haver barnen kär, se till mig som liten är. Vart jag mig i världen vänder står min lycka i Guds händer. Lyckan kommer, lyckan går, du förbliver, Fader vår.

16 mamas lilla dopguide

Klipp ur eller skriv ut från svenskakyrkan.se/dopoch sätt i en ram!

Profile for Svenska_kyrkan

mamas lilla dopguide i samarbete med Svenska kyrkan  

Denna bilaga följer med mama nr 7 2015 och är ett samarbete mellan mama och Svenska kyrkan. 16 sidor.

mamas lilla dopguide i samarbete med Svenska kyrkan  

Denna bilaga följer med mama nr 7 2015 och är ett samarbete mellan mama och Svenska kyrkan. 16 sidor.