__MAIN_TEXT__

Page 1


Velkommen til SVENDBORG GRAPHIC 2020 I år er det tredje gang, Svendborg Bibliotek byder velkommen til Danmarks eneste festival, der forener animation, spil og tegneserier. Programmet, du holder i hænderne, er et godt billede på, hvordan Svendborg Graphic har udviklet sig de seneste tre år. Det er et festivalprogram, der på alle måder er blevet større og flottere.

International festival

Lorenzo Mattotti s. 18-19

I år rykker Svendborg Graphic op i en liga for sig med flere store verdensnavne på programmet. Vi er særligt stolte over at kunne præsentere engelske Dave McKean. Et forbillede for tegnere verden over, der både giver en talk og sin første masterclass i Danmark nogensinde. Dave McKean s. 4-5

Også animationsprogrammet får en international profil i 2020. Igen i år viser vi mange spændende animationsfilm, men denne gang har vi fået italienske Lorenzo Mattotti og lettiske Gints Zilbalodis til at præsentere hver deres film.

Sussi Bech s. 11 & 28

Festivalgæsterne kan også møde Lorenzo Mattotti til en talk, hvor han fortæller om sin fascinerende karriere. Disse muligheder for at komme helt tæt på verdensnavne som McKean og Mattotti er et særligt kendetegn for Svendborg Graphic.

Workshops med dygtige, danske tegnere Et andet kendetegn for festivalen er, at vi inviterer gæsterne til at fatte pennen og selv være med. Derfor har vi igen i år åbne workshops med store, danske tegnere. I år er det Sussi Bech, kendt fra serien om Nofret, Rune Ryberg, der fik prisen for Bedste danske tegneserie i 2019, og Henrik Rehr, der brød igennem med sit album Gavrilo Princip. 2


Ny pris: Concept Artist of the Year

Dave McKean står bag årets festivalplakat

Som den første festival herhjemme sætter vi fokus på concept art. En lidt overset disciplin, hvor dygtige tegnere arbejder bag kulisserne og skaber de mest fantastiske universer. Det vil vi gerne hylde, og derfor uddeler vi for første gang prisen Concept Artist of the Year. Den går til finske Tuomas Korpi, som vi glæder os til at opleve både til livetegning, udstilling og talk under festivalen.

Plakaten findes i flere størrelser og kan købes på Svendborg Bibliotek, hvor du også finder et festivalkrus med samme motiv og en flot festivalparaply.

Tuomas Korpi s. 6-7

Venues Åbent animationsstudie Vi er også glade for, at Team Generous lægger produktionen af deres animationsfilm for Red Barnet i Svendborg. Det giver festivalgæsterne mulighed for at besøge dem i animationsstudiet og følge animatorernes arbejde på tæt hold.

Konference om kreativitet Bladrer du igennem programmet, vil du se, at mange nye formater er kommet til. Bl.a. et særligt program til ungdomsskolerne, en særudstilling, hvor ti tegnere fra ind- og udland fortolker Corto Maltese, og en heldagskonference med en faglig diskussion af kreativitetens muligheder og blindgyder. Men bare rolig. Programmet byder også på velkendte formater som Sketch Fight Night, Tegnebattle, VR-oplevelser, tegnezone, Minecraft konkurrence, retro spilarkade, brætspilscafé og meget mere. Rigtig god fornøjelse!

Svendbog Graphic foregår flere steder i Svendborg, der alle ligger i gåafstand fra Svendborg Bibliotek. Se kort over alle venues, foruden parkeringspladser samt tog- og busstation på s. 43.

Få det fulde overblik over programmet Du finder en oversigt over alle festivalens arrangementer på midtersiderne s. 22-24.

FESTIVALARMBÅND Giver gratis adgang til ALT under festivalen. Køb det på Svendborg Bibliotek eller på svendborg-graphic.dk Voksne: 125 kr. Børn 7-12 år: 100 kr. Børn under 7 år: Gratis

Del dine oplevelser på #svendborggraphic 3


Et verdensnavn. Et ikon. Et forbillede for tegnere verden over. Nu gæster han Svendborg Graphic, hvor du kan opleve ham på helt nært hold.

Dave McKean Det har krævet flere års forberedelser og hårdt arbejde. Nu er det endelig lykkedes at få engelske Dave McKean til Svendborg. - Det er stort. Det er rigtig, rigtig stort. En enestående chance for at komme helt tæt på en illustrator i verdensklasse, siger festivalleder Asbjørn Bourgeat om årets hovednavn. Når engelske Dave McKean tager rundt i verden, er det normalt til events med tusindvis af mennesker og timelange køer, hvor gæsterne håber på at få en autograf. Helt anderledes bliver det på Svendborg Graphic.

Oplev mesteren Eksklusiv masterclass - Når vi hiver en kapacitet som Dave McKean til Danmark, ville det være lidt tamt, hvis han bare skulle sidde og signere, siger festivalleder Asbjørn Bourgeat. - Derfor har vi arrangeret en masterclass, hvor vi i stedet dykker ned i, hvordan han arbejder. Hvilke teknikker bruger han, og hvilke tanker gør han sig, når han skaber sine universer? Det er første gang, Dave McKean giver en masterclass i Danmark, og det er Peter DyringOlsen, leder af Grafisk Fortælling på The Animation Workshop, der styrer slagets gang. Det er gratis at deltage, men der er begrænsede pladser. Det er ifølge festivallederen med fuldt overlæg, så deltagerne kan komme helt tæt på og selv have mulighed for at stille spørgsmål undervejs.

Se side 5 4

Retrospektiv udstilling Selv hvis du ikke tegner eller læser tegneserier, vil det være en oplevelse at træde ind i Dave McKeans univers under festivalen. Han både tegner, skriver, maler, laver film, fotograferer og leger med digitale virkemidler. Men først og fremmest fortæller han historier – i alt hvad han gør. - Det er tit et fantastisk spændende mix af virkemidler, som jeg personligt aldrig bliver træt af, siger Asbjørn Bourgeat, der også inviterer festivalens gæster på den første danske Dave McKean udstilling nogensinde. Udstillingen i SAK Kunstbygning viser eksempler på alt fra tegneserier, plakater og bogforsider til digital kunst, malerier og collager.

Se side 32


Se eksempler på Dave McKeans værker på: davemckean.com/portfolio

DAVE McKEAN MASTERCLASS Søndag d. 2. februar kl. 9.30-11.30 Tingsalen, Tinghusgade 43, 1. sal Gratis adgang med festivalarmbånd Reservér plads på svendborg-graphic.dk

Talk med Henrik Rehr I løbet af weekenden kan du også opleve Dave McKean i en talk med den internationalt anerkendte tegneserieskaber Henrik Rehr, der er fløjet ind fra New York. De har begge skabt historiske tegneserier, og under dette års Svendborg Graphic mødes de for første gang til en snak om emnet.

Se side 30

T

IN ENGLISH - PLEASE! This year’s headliner is Dave McKean – an inspiration to artists worldwide. Meet him at an exclusive masterclass and at a talk with Henrik Rehr on the topic of hist orical graphic novels. Both events are in English and free of charge but remember to book tickets at svendborg-graphic.dk. The festival also presents Denmark’s first Dav e McKean exhibition with selected graphic novels, posters, book covers, paintings, and colla ges.

5


Hvad er

Concept Art? Svendborg Graphic sætter fokus på concept art, fordi det er en væsentlig del af både film, animation og spil. Assassin’s Creed, Star Wars, Harry Potter og Marvelfilmene er eksempler på spil- og filmproduktioner, der har benyttet sig af store mængder concept art. En concept artist visualiserer den verden, som handlingen udspiller sig i. Hvordan ser karaktererne ud? Hvilket udstyr har de? Hvordan så bymiljøet ud i en bestemt tidsperiode? Hvilken stemning skal der skabes? Hvordan forestiller vi os en fjern galakse? 6


CONCEPT ARTIST OF THE YEAR:

Tuomas Korpi Hæderspris Concept art er ofte en lidt overset disciplin, og derfor har Svendborg Graphic indstiftet en hæderspris, der skal uddeles for første gang i år. Årets Concept Artist er finske Tuomas Korpi, der både er en teknisk dygtig og meget alsidig kunstner. Han har animationsstudiet Piñata i Finland, hvor han har arbejdet for de helt store spillere i branchen, bl.a. Marvel, LEGO, Blizzard, Ubisoft og Electronic Arts. Prisoverrækkelsen er en del af den festlige afslutning på Svendborg Graphic 2020 i Tingsalen søndag eftermiddag. Det er også i Tingsalen, at du hele festivalugen kan se en udstilling af Tuomas Korpis concept art.

Se side 31

IN ENGLISH - PLEASE! The recipient of the honorary award Concept Artist of the Year is Finnish Tuomas Korpi, a technically skilled and versatile artist. Of his most recent creations is the concept art for a new Moomin-series that will have its Danish premiere during Svendborg Graphic. Watch the Moomin universe come to life on the big screen, when Korpi turns one of Scala’s auditoriums into his personal workspace.

Smugkig på ny Mumi-serie Senest har Tuomas Korpi lavet concept art til en ny serie med Mumitroldene. Svendborg Graphic har helt eksklusivt fået lov til at vise fire afsnit af serien, selv om den endnu ikke er kommet til Danmark.

Se side 34-35

Livetegning med Tuomas Korpi Se Årets Concept Artist arbejde live med Mumiuniverset. Det foregår i Scala, hvor Tuomas Korpi sidder og arbejder på scenen, imens publikum kan se tegningerne blive til på det store lærred. Livetegning blev så stor en succes til sidste års festival, at der i år er afsat en time mere, hvor publikum er mere end velkomne til at byde ind med spørgsmål. Vær opmærksom på, at arrangementet er på engelsk.

LIVETEGNING MED TUOMAS KORPI Lørdag d. 1. februar kl. 11-13, Scala biografen, Centrumpladsen 2

S

Gratis adgang med festivalarmbånd 7


Et spændende

KUNSTEN og det HVAD SKER DER, når en finsk illustrator, der er vant til at arbejde på store Marvel- og Mumiproduktioner, tegner nye etiketter til to sydfynske bryggerier?

For Erik Nielsen fra Ø-Bryg var det ikke uden nervøsitet, at han lagde designet til en ny etiket i hænderne på finske Tuomas Korpi:

Først tænkte jeg, at sådan en finsk animator, han kunne godt tage det et fuldstændig vildt og uventet sted hen. Men resultatet er blevet virkelig godt. Jeg er rigtig glad for etiketten, fortæller Erik Nielsen, der lancerer sin nye 5700 pilsner i anledning af Svendborg Graphic.

Idéen til en superlokal øl havde han haft i et stykke tid. Det skulle være en pilsner, der bar Svendborgs postnummer, og den skulle selvfølgelig brygges på boghvede, som mange forbinder med Fyn. Men at en internationalt anerkendt concept artist skulle designe etiketten, havde brygger Erik Nielsen ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig. 8

- Det er fantastisk, at en international anerkendt kunstner er med til at sætte Svendborg og Sydfyn på landkortet. Her kan man virkelig tale om, at kunsten møder det kulinariske, og pludselig bliver der skabt opmærksomhed omkring begge dele, siger Erik Nielsen fra Ø-Bryg.

Tegn selv videre på etiketten Mikrobryggeriet Æ er det andet bryggeri, der bliver sat spot på under dette års festival. Hertil har Tuomas Korpi skabt en sort-hvid etiket. Tanken er, at både børn og voksne får en farveblyant sammen med deres Æblebrus, så de selv kan farvelægge etiketten. - Det er en rigtig skæg idé, og med alle de dygtige illustratorer, der er i Svendborg i uge 5, kan det hurtigt blive et samleobjekt, siger brygger Thomas Malchow-Møller. Sammen med Troels Schierning Valeur står han bag den børnevenlige Æblebrus. En drik lavet udelukkende på fyn-


møde mellem

KULINARISKE Idéen er, at både børn og voksne får en farveblyant sammen med deres Æblebrus, så de selv kan farvelægge etiketten.

ske råvarer og helt uden tilsat sukker, vand eller E-numre. De to bryggere fra Æ har været meget interesserede i at se, hvordan den finske kunstner greb opgaven med etiketterne an. - Vi lægger jo meget omtanke i alle dele af vores produktion, så vi har selvfølgelig fulgt hans arbejde tæt. Det har været interessant at se den legende proces, hvor etiketten blev til, fortæller Thomas Malchow-Møller.

Ø-Brygs nye 5700 pilsner, der naturligvis er på præcis 5,7 procent, og Æblebrusen fra Bryggeriet Æ kan begge smages og købes på festivalen. Lørdag eftermiddag er der en kombineret smagning og udstilling på programmet. Både den finske kunstner og de lokale bryggere er til stede i den fine gamle Tingsal, hvor du kan se eksempler på Tuomas Korpis arbejde, imens du smager på sagerne.

Donation fra Øernes Kunstfond Mødet mellem den internationale kunstner og de to sydfynske bryggerier er blevet mulig med en donation fra Øernes Kunstfond, og festivalleder Asbjørn Bourgeat er glad for at kunne give gæsterne endnu en oplevelse i uge 5: - Svendborg Graphic appellerer til mange sanser, men indtil nu har vi manglet noget, der rammer næse og mund. Det råder vi bod på nu.

KOMBINERET SMAGNING OG UDSTILLING Lørdag d. 1. februar kl. 16-17.30 Tingsalen, Tinghusgade 43, 1. sal Gratis adgang med festivalarmbånd

T 9


HISTORISKE verdener ÅRETS TEMA

I rigtig mange tegneserier, spil og animationsfilm udspiller handlingen sig i en anden tid, og derfor ligger der ofte enorme mængder research bag. På dette års festival kan du høre nogle af de dygtigste på dette felt fortælle om deres arbejde med historiske verdener.

Henrik Rehr

Henrik Rehr er en tegner, der har bevæget sig i mange genrer, siden han begyndte med Basserne og Rasmus Klump. Oprindeligt er han fra Fyn, men har boet i New York siden midten af 1990’erne. Sit helt store gennembrud fik han med Gavrilo Princip. En historisk graphic novel om den unge nationalist, der udløste Første Verdenskrig, da han skød den østrig-ungarske ærkehertug i 1914. Gavrilo Princip blev nomineret til DR Romanprisen, og nu er Henrik Rehr højaktuel med endnu en tegnet biografi. Denne gang om den russiske forfatter Lev Tolstoj. Begge album er gode eksempler på tegnede værker, der bygger på grundig research og en stor respekt for de historiske kilder.

Talk Henrik Rehr og engelske Dave McKean giver os et indblik i arbejdet med historiske tegneserier.

Se side 30

Workshop Gratis tegneworkshop med Henrik Rehr.

Se side 28 10


Sussi Bech Ikke til at komme udenom, når det gælder historiske tegneserier. Sussi Bech er en ener i det danske tegneseriemiljø, og hun har modtaget et hav af priser, siden det første album om pigen Nofret udkom for over 30 år siden. Lige siden har flere generationer af børn og unge fulgt Nofrets færd rundt om Middelhavet, alt imens de på forunderlig vis er blevet klogere på Oldtidens historie og politiske intriger. Hele serien om Nofret er kommet i en flot, samlet udgave, og i efteråret udkom Slave i Levanten – et album, hvor Sussi Bech fortæller Nofrets forhistorie, fra hun bliver solgt som slave, til hun ender som haremskvinde i Babylon i det allerførste album.

Workshop Gratis tegneworkshop med Sussi Bech.

IN ENGLISH - PLEASE! This year’s theme is historical worlds in graphic novels, games, and animatio n. Join a drawing workshop with Sussi Bech and hear about her work with Nof ret. Henrik Reh r, creator of the critically acclaimed graphic nov el Gavrilo Princip, is also hosting a workshop – as well as giving a talk with Dave McKean on historic al graphic novels.

SIGNING MED ÅRETS KUNSNERE Mød Sussi Bech, Henrik Rehr, Dave McKean og flere af festivalens andre kunstnere, der er samlet til en fælles signing. Søndag d. 2. februar kl. 12.30-14 Svendborg Bibliotek, Svinget 1

B

Se side 28

11


HISTORIEN på spil Glæden ved at spille sammen går flere tusinde år tilbage, så i år sætter vi spot på historiske brætspil.

Brætspilscafé Træd ind i den stemningsfulde spillehule, hvor du kan prøve en række klassiske spil. Dem du kender: Kalaha, skak – og de mere ukendte som det nordiske brætspil Hnefatafl, der blev spillet allerede i Jernalderen og Vikingetiden. Prøv også mere moderne og farverige spil – fælles for dem alle er, at de foregår i en anden tid. Der er både let tilgængelige spil, som er hurtige at sætte sig ind i, og komplicerede, strategiske spil for de mere garvede. Vi starter nye spil kl. 12, 13, 14 og 15, hvor alle er velkomne til at slå sig ned ved spillebordet – alene eller sammen med venner og familie.

BRÆTSPILSCAFÉ Lørdag d. 1. og søndag d. 2. februar kl. 10-16 HF & VUC Svendborg, Viebæltet 5 Gratis adgang med festivalarmbånd 12

VR-Cowboyduel Er du én af vestens hurtigste revolvermænd, eller må du se dig dyppet i tjære og rullet i fjer? Nu har du chancen for at få det afgjort én gang for alle. I VR-spillet Duel VR dyster du mod en anden spiller om at være den sidste, der står i en klassisk westernduel.

VR-COWBOYDUEL

V

Lørdag d. 1. og søndag d. 2. februar kl. 10-16 HF & VUC Svendborg, Viebæltet 5 Gratis adgang med festivalarmbånd

V


BRÆTSPILSturneringer

I år dyster vi i historiske brætspil. Der er en præmie til vinderen af hver turnering, men det vigtigste er at have det sjovt. Kender du ikke reglerne i de to spil, kan du komme en halv time før og lære dem.

Carcassonne

Azul

Et enkelt, strategisk spil, der handler om at bygge byer, klostre og veje i Middelalderens Frankrig. Det tager typisk 30-45 minutter at spille, og alle fra 10 år og op kan lære det. Vinderen af hvert spil går videre til næste runde, indtil den endelige vinder er fundet.

CARCASSONNE Lørdag d. 1. februar kl. 11 HF & VUC Svendborg, Viebæltet 5 Gratis adgang med festivalarmbånd

Et taktisk spil, som er nemt at lære. Her er ingen lange tekster at sætte sig ind i, og det er en klar fordel at have god visuel sans. Spillet tager 45-60 minutter, og alle fra 12 år og op kan være med. Vinderen af hvert spil går videre til næste runde, indtil den endelige vinder er fundet.

AZUL

V

Søndag d. 2. februar kl. 11 HF & VUC Svendborg, Viebæltet 5

V

Gratis adgang med festivalarmbånd 13


Historiske animationsfilm Alle tre forestillinger er gratis med festivalarmbånd! Reservation er dog nødvendig. Book dine billetter på svendborg-graphic.dk og mød op senest 15 minutter før forestillingen.

Prinsen af Egypten En fantastisk fortælling om to brødre, én af royalt blod, én forældreløs med en hemmelig fortid. De vokser op som de bedste venner, men ender med at stå overfor hinanden, da den ene bliver hersker over det mest magtfulde imperium på jorden, og den anden vælger sit folk. Deres sidste konfrontation vil ændre deres liv – og verden – for evigt. Tilladt fra 7 år, dansk tale.

PRINSEN AF EGYPTEN Mandag d. 27. januar kl. 18 Scala biografen, Centrumpladsen 2

S

Fortællingen om Prinsesse Kaguya En smuk Oscar-nomineret animationsfabel fra Studio Ghibli. Den gamle bambussælger, Okina, finder en lille pige, der ikke er større end en finger. Okina og hans kone tager hende til sig og opdrager hende som deres egen datter. Pigen ønsker ikke at vende tilbage til det liv, hun havde, før hun blev fundet. Men måske har hun ikke noget valg. Tilladt for alle, filmen har danske undertekster.

FORTÆLLINGEN OM PRINSESSE KAGUYA Tirsdag d. 28. januar kl. 18 Scala biografen, Centrumpladsen 2

S

This Magnificient Cake En stop-motion film, der bevæger sig ubesværet mellem komedie og tragedie med en bittersød og finurlig undertone. Historien tager afsæt i kolonitidens Afrika, hvor vi følger fem forskellige karakterers færden: En søvnløs konge, en midaldrende pygmæ, der arbejder på et luksushotel, en alkoholiseret forretningsmand, en mediterende portør og en ung desertør. Tilladt fra 15 år, med engelske undertekster.

THIS MAGNIFICIENT CAKE Onsdag d. 29. januar kl. 18 Scala biografen, Centrumpladsen 2 14

S


Klog på en time Anders Ands historiske verdener Anders Christian Sivebæk er redaktør på Dansk Donaldist-Forenings medlemsblad, og han ved stort set alt om Anders And. Tidligere er hele Andebys historie fra 1818 og frem til i dag blevet kortlagt ud fra tegneserierne. Nu kan du blive klogere på det hele – på bare én time. Hvad er din yndlingsperiode i verdenshistorien? Vikingetiden, Romertiden, Stenalderen? Eller måske Det Vilde Vesten i USA? Spørg endelig løs, hvis du gerne vil høre om Andebys historie i en bestemt periode. Anders Christian Sivebæk kan de fleste af historierne på fingrene. Anders Vildand, Anders Ands forfader i tegneren Marco Rotas streg ©Disney

ANDERS ANDS HISTORISKE VERDENER Torsdag kl. 16-17 Svendborg Bibliotek, Svinget 1 Gratis adgang med festivalarmbånd

B

Harry Potters historie fortalt i et maleri Sara Kornerup Fog er uddannet dekorationsmaler, og under festivalen udstiller hun maleriet A different Portrait – first year, der visualiserer Harry Potters liv og person. Alt, hvad der findes på maleriet, er enten hans ejendele eller henvisninger til hans liv i det første år på Hogwarts. Du kan både se Sara Fogs originaler og prøve at farvelægge nogle af de billeder, som hun har samlet i en flot malebog. Tryk af maleriet og malebøgerne kan købes på standen, og hvis du har lyst til at dykke endnu mere ned i Sara Fogs univers, kan du deltage i en workshop i farvelægning. Se side 25

HARRY POTTERS HISTORIE Lørdag d. 1. og søndag d. 2. februar kl. 10-16 HF & VUC Svendborg, Viebæltet 5 Gratis adgang med festivalarmbånd

V 15


Mød Trine Laier Hør den vilde historie om, hvordan Trine Laiers forældre arbejdede som hemmelige agenter. I 50 år holdt de mund om deres tophemmelige missioner. Lige indtil spiludvikler Trine Laier besluttede at lave et spil, der fortæller om hendes egen jagt på sandheden. For hvad lavede hendes forældre egentlig under Den kolde krig?

COSMIC TOP SECRET MED TRINE LAIER Lørdag d. 1. februar kl. 14-15 Tingsalen, Tinghusgade 43, 1. sal Gratis adgang med festivalarmbånd Reservér plads på svendborg-graphic.dk

T

Prøv computerspillet Cosmic Top Secret og hør Trine Laier fortælle om det – og om en højst usædvanlig barndom. Spillet har vundet flere priser, både for historiefortællingen og for den visuelle stil, der er inspireret af de mange hemmelige dokumenter, som Trine Laier har gennemgået under afsløringen af hendes forældres hemmelige liv.

Graphic Top Secret En anderledes tur rundt på Svendborg Graphic. Vi springer tilbage i tiden, til dengang den kolde krig var på sit koldeste, og spionerne lurede overalt. Nu har du muligheden for at være spion! Vi skal bruge din hjælp til at dykke ned i et spionnetværk fuld af hemmelige missioner, skjulte planer, kodede beskeder og mystiske gåder. Har du lyst til at hjælpe os med at løse mysteriet? Så mød op i Børnebiblioteket, hvor du får udleveret dine hemmelige papirer. Her starter din mission, og hvis du vil fuldføre den, skal du hele vejen rundt på Svendborg Graphic. For at blive godkendt som spion, skal du være mindst 10 år.

16

GRAPHIC TOP SECRET Lørdag d. 1. og søndag d. 2. februar kl. 10-16 Svendborg Bibliotek, Svinget 1 Gratis adgang med festivalarmbånd

B


TEGNEZONE TEGNE I år har vi udvidet Tegnezonen. Du kan stadig slippe fantasien løs på den store tegnevæg, hvor der er frit slag, uanset om du tegner tændstikmænd eller kaster dig ud i en stor 3D-tegning. Derudover kan du opleve VR-fænomenet Tilt Brush. Det kan bedst beskrives som et overdimensioneret tegneprogram, hvor du tager VR-brillerne på og pludselig står midt i dét, du er i gang med at tegne.

TEGNEZONE Mandag d. 27. januar til søndag d. 2. februar i bibliotekets åbningstid Svendborg Bibliotek, Svinget 1 Gratis adgang med festivalarmbånd

B

I Tegnezonen kan du også lave din egen tegneseriestribe, prøve et lysbord eller gå på opdagelse i gamle animationsformer som thaumatroper og flipbøger.    Wacom stiller desuden lækkert tegneudstyr til rådighed, så du kan prøve det grej, som de professionelle illustratorer bruger til daglig.

Mød eleverne fra The Animation Workshop Drømmer du om at arbejde med animation og visuelle fortællinger? Så har du mulighed for at møde nogle af eleverne fra The Animation Workshop i Viborg. De står klar til at svare på alt, lige fra hvordan hverdagen på skolen er – til hvilke linjer man kan vælge, og hvordan undervisningen foregår. Bare spørg løs.

MØD ELEVERNE FRA THE ANIMATION WORKSHOP Lørdag d. 1. og søndag d. 2. februar kl. 10-16 Svendborg Bibliotek, Svinget 1 Gratis adgang med festivalarmbånd

B 17


Mød Lorenzo Mattotti Italienske Lorenzo Mattotti er endnu et verdensnavn, som det er lykkedes af få til Svendborg Graphic i år.

18


IN ENGLISH - PLEASE! Hear Lorenzo Mattotti talk abo ut his fascinating career as a graphic novel arti st, illustrator, painter, and animation instructor in an excl usive interview. You also have the opportunity to hea r him present his new animated film The Bears’ Fam ous Invasion of Sicily.

Interview med Mattotti Det er en stor personlighed, der gæster Svendborg. I dette eksklusive interview kan du høre Lorenzo Mattotti fortælle om sin fascinerende karriere som tegneserieskaber, illustrator, tegner, maler og animationsinstruktør. Sit helt store gennembrud fik han med tegneserien Bål, hvor han fortolkede tegneseriemediet på en helt ny måde. Siden er han blevet kendt for sin særegne, meget kunstneriske og visuelt stærke stil. I dag er Lorenzo Mattotti anerkendt i vide kredse, ikke bare for sine tegneserier og animationsfilm. Som illustrator har han lavet forsider til store magasiner som The New Yorker, Vanity Fair og Le Monde. Han har lavet plakaten til filmfestivalen i Cannes og har gennem årene arbejdet sammen med kunstnere som Lou Reed og Neil Gaiman. I det hele taget har han været involveret i et utal af projekter, der har vakt opmærksomhed verden over. Hør ham fortælle om det hele til Svendborg Graphic, hvor du også har mulighed for at stille spørgsmål.

INTERVIEW MED LORENZO MATTOTTI Søndag d. 2. februar kl. 12-13 Tingsalen, Tinghusgade 43, 1. sal Gratis adgang med festivalarmbånd Reservér plads på svendborg-graphic.dk

T

Mattotti præsenterer Bjørnene fra Sicilien Imens Lorenzo Mattotti er i Svendborg, præsenterer han sin nye animationsfilm, Bjørnene fra Sicilien. Filmen er produceret af holdet bag Red Turtle, animationsfilmen der tog publikum med storm under Svendborg Graphic 2017. Vi kan godt garantere, at den smukke Bjørnene fra Sicilien bliver en lige så stor oplevelse. Den har allerede vundet flere priser, og inden filmvisningen i Scala kan du høre Mattotti fortælle om sit store arbejde med filmen – både som illustrator og instruktør.

BJØRNENE FRA SICILIEN Lørdag d. 1. februar kl. 16-18 Scala biografen, Centrumpladsen 2 Gratis adgang med festivalarmbånd Reservér plads på svendborg-graphic.dk

S 19


Animationsfilm Alle forestillinger er gratis med festivalarmbånd. Reservation er dog nødvendig. Reserver billetter på svendborg-graphic.dk og mød op senest 15 minutter før forestillingen.

Away Den lettiske filmskaber og animator Gints Zilbalodis kommer til Svendborg Graphic for at præsentere animationsfilmen Away. En smuk og poetisk film, der allerede har vundet flere priser. Det helt særlige er, at den 26-årige lette egenhændigt har skrevet, instrueret og produceret filmen, samt komponeret al musikken. Det har taget ham tre et halvt år, og inden vi blænder op for filmen, kan du høre ham fortælle om filmen og om, hvad der får en ung filmskaber til at kaste sig ud i så omfattende et projekt. Filmen handler om en dreng, der styrter ned med et fly og lander på en øde ø. Inden længe er drengen nødt til at flygte fra en mørk ånd. Men er den ond eller god? Han ved det ikke. På sin rejse gennem den eksotiske verden, han er havnet i, får han selskab af en sangfugl, der tilbyder ham sin hjælp til at komme hjem. Filmen er helt uden dialog og er tilladt fra 7 år.

AWAY, MØD GINTS ZILBALODIS Torsdag d. 30. januar kl. 18 Scala biografen, Centrumpladsen 2

Forpremiere på Drømmebyggerne

dre drømme har store konsekvenser. Så Minna må redde Jenny i drømmeverdenen for at redde sin familie i den virkelige verden. Tilladt for alle.

En hyggelig søndagsfilm for hele familien, der først får premiere i resten af Danmark i vinterferien. Den danske animationsfilm handler om 12-årige Minna, der får vendt op og ned på sit liv, da papsøsteren Jenny flytter ind. Hun er en plage, og Minna vil bare gerne af med hende! En nat møder Minna Drømmebyggerne og opdager, at hun kan ændre Jenny ved at ændre hendes drømme. Men at æn-

FORPREMIERE PÅ DRØMMEBYGGERNE Søndag d. 2. februar kl. 11.30 Scala biografen, Centrumpladsen 2 20

S

S


Coraline Filmen er baseret på Neil Gaimans roman og instrueret af Henry Selick, som også var instruktør på The Nightmare Before Christmas. Coraline handler om en pige, der har fundet en hemmelig dør i huset, hvor hun og hendes forældre lige er flyttet ind. Da hun åbner den, opdager hun en alternativ – og meget bedre – udgave af sit eget liv. Eventyret tager dog snart en farlig drejning. Filmen har dansk tale og er tilladt fra 7 år.

Animation er ikke kun tegnefilm, og slet ikke kun for børn. OFF – Odense International Film Festival har samlet en håndfuld af de allerbedste animerede filmperler fra festivalen i 2019. Særligt udvalgt til Svendborg Graphics gæster.

PS: Kom til fællesspisning i Byens Gårdbutik, Vestergade 23, inden filmen. Fra kl. 17 er der suppe med brød og tilbehør på menuen.

PS: Caféen i Byens Gårdbutik holder åbent frem til filmvisningen. Nyd en frokost eller et filmsæt med kaffe og hjemmebagt kage.

CORALINE Fredag d. 31. januar kl. 18 AOF/Baggårdsbiffen, Vestergade 23

A

Brendan og hemmelighedernes bog

Filmperler fra OFF19

FILMPERLER FRA OFF19 Lørdag d. 1. februar kl. 15.30 AOF/Baggårdsbiffen, Vestergade 23

A

eventyr for Brendan. På sin vej gennem en fortryllet skov finder han en lille ulveunge, der følger ham. Filmen er med dansk tale og tilladt fra 7 år.

Et fremragende håndanimeret historisk drama om en lille dreng, der overvinder både mytologiske skabninger og sin egen frygt. I det 9. århundrede bor den 12-årige munk Brendan i en øde irsk dal. På klostret bor også Broder Aidan, der oplærer Brendan i illuminationens kunst. Det bliver indgangen til en verden af nye

BRENDAN OG HEMMELIGHEDERNES BOG Fredag d. 31. januar kl. 16 Scala biografen, Centrumpladsen 2

S 21


PROGRAMOVERSIGT Det sker HELE UGEN fra mandag d. 27. januar til søndag d. 2. februar Man.-søn. Hele døgnet

UDSTILLING: EN HYLDEST TIL CORTO MALTESE Se s. 33

Under åben himmel Ramsherred

25. januar - 1. marts Tirs.-søn. kl. 11-16

UDSTILLING: DAVE MCKEAN – RETROSPEKTIV Se s. 32

SAK Kunstbygning Vestergade 27-31

Man.-fre. kl. 10-17.30 Lør. kl. 10-15.30 Søn. Lukket

UDSTILLING: THE ANIMATION WORKSHOP Se s. 33

Byens Gårdbutik Vestergade 23

Man-fre kl. 14-16 Lør. & søn. kl. 10-16

UDSTILLING: TUOMAS KORPI - CONCEPT ARTIST OF THE YEAR Se s. 32

Tingsalen Tinghusgade 43

Man-tors. kl. 8-18 Fre. kl. 8-17 Lør-søn. kl. 10-16

UDSTILLING: MUMITROLDENE GENNEM TIDEN Se s. 34

Svendborg Bibliotek Svinget 1

Man. kl 8-søn. kl. 16

MINECRAFT KONKURRENCE Se s. 36

Online

Man-tors. kl. 8-18 Fre. kl. 8-17 Lør-søn. kl. 10-16

MUMITEKET: MØD MUMITROLDENE Se s. 34-35

Svendborg Bibliotek Svinget 1

Man-fre kl. 14-18 Lør. & søn. kl. 10-16

SVENDBORG GRAPHIC SPILARKADE Se s. 39

Kælderen i Buen Tinghusgade 43

Man-fre. kl. 14-16 Lør kl. 10-16 Søn. kl. 10-14

TEAM GENEROUS – SE ANIMATORERNE ARBEJDE Se s. 26-27

Buen Tinghusgade 43

Man-tors. kl. 8-18 Fre. kl. 8-17 Lør. & søn. kl. 10-16

TEGNEZONE Se s. 17

Svendborg Bibliotek Svinget 1

Man-fre kl. 14-16 Lør. & søn. kl. 10-16

VR-OPLEVELSE: DE DØDES Ø Se s. 38

Svendborg Bibliotek Svinget 1

Det sker KUN mandag d. 27. til fredag d. 31. januar

22

Man.-fre. kl. 10.30-11

MUMITROLDENE – HØJTLÆSNING Se s. 34-35

Svendborg Bibliotek Svinget 1

Man. kl. 16-17.30

ÅBNING AF SVENDBORG GRAPHIC Vær med til den forrygende åbning af festivalen

Tingsalen Tinghusgade 43

Man. kl. 18-20

FILM: PRINSEN AF EGYPTEN Se s. 14

Scala biografen Centrumpladsen 2

Tirs. kl. 15-17

WORKSHOP I FARVELÆGNING Se s. 25

Svendborg Bibliotek Svinget 1

Tirs. kl. 18-20

FILM: FORTÆLLINGEN OM PRINSESSE KAGUYA Se s. 14

Scala biografen Centrumpladsen 2

Ons. kl. 15-17

WORKSHOP I FARVELÆGNING Se s. 25

Svendborg Bibliotek Svinget 1

Ons. Kl. 16.30-17.30

FILM: SMUGKIG PÅ NY MUMI-SERIE Se s. 34-35

Svendborg Bibliotek Svinget 1

Ons. kl. 18-19

FILM: THIS MAGNIFICIENT CAKE Se s. 14

Scala biografen Centrumpladsen 2


Tors. kl. 9-15.30

KONFERENCE: KREATIVITETENS MULIGHEDER OG BLINDGYDER Se s. 41

Tingsalen Tinghusgade 43

Tors. kl. 15-17

WORKSHOP I FARVELÆGNING Se s. 25

Svendborg Bibliotek Svinget 1

Tors. kl. 16-17

KLOG PÅ EN TIME: ANDERS ANDS HISTORISKE VERDENER Se s. 15

Svendborg Bibliotek Svinget 1

Tors. kl. 16.30-17:30

FILM: SMUGKIG PÅ NY MUMISERIE Se s. 34-35

Svendborg Bibliotek Svinget 1

Tors. kl. 18-20

FILM: AWAY, PRÆSENTERES AF GINTS ZILBALODIS Se s. 20

Scala biografen Centrumpladsen 2

Tors. kl. 18.30-21

WORKSHOP: BEGYNDERTEGNING Se s. 29

Svendborg Bibliotek Svinget 1

Fre. kl. 15.30-17

LAV FAMILIENS EGEN FREDAGSFILM Se s. 38

Tingsalen Tinghusgade 43

Fre. kl. 16-18

FILM: BRENDAN OG HEMMELIGHEDERNES BOG Se s. 21

Scala biografen Centrumpladsen 2

Fre. kl. 18-20

FILM: CORALINE Se s. 21

Baggårdsbiffen/AOF Vestergade 23

Det sker lørdag d. 1. februar Lør. kl. 10-16

MØD ELEVERNE FRA THE ANIMATION WORKSHOP Se s. 17

Svendborg Bibliotek Svinget 1

Lør. kl. 10-16

GRAPHIC TOP SECRET – SKATTEJAGT MED SPIONTEMA Se s. 16

Svendborg Bibliotek Svinget 1

Lør. kl. 10-11

FILM: ANIMEREDE KORTFILM FOR DE SMÅ Se s. 25

Svendborg Bibliotek Svinget 1

Lør. kl. 10-12

WORKSHOP: HENRIK REHR Se s. 28

Svendborg Bibliotek Svinget 1

Lør. kl. 10-13

WORKSHOP FOR UNGDOMSSKOLERNE: LÆR AT LAVE ZINES Se s. 37

HF & VUC Svendborg Viebæltet 5

Lør. kl. 10-13

WORKSHOP FOR UNGDOMSSKOLERNE: MICRO GAME JAM Se s. 37

HF & VUC Svendborg Viebæltet 5

Lør. kl. 10-13

WORKSHOP FOR UNGDOMSSKOLERNE: DESIGN DIN EGEN PLAKAT Se s. 37

HF & VUC Svendborg Viebæltet 5

Lør. kl. 10-16

BYG MED LEGO Se s. 36

HF & VUC Svendborg Viebæltet 5

Lør. kl. 10-16

VR-OPLEVELSE: COWBOYDUEL Se s. 12

HF & VUC Svendborg Viebæltet 5

Lør. kl. 10-16

HARRY POTTERS HISTORIE FORTALT I ET MALERI Se s. 15

HF & VUC Svendborg Viebæltet 5

Lør. kl. 11-12

TALK: HELT TÆT PÅ HUGO PRATT OG CORTO MALTESE Se s. 30

Tingsalen Tinghusgade 43

Lør. kl. 11-13

LIVETEGNING MED TUOMAS KORPI Se s. 6-7

Scala biografen Centrumpladsen 2

Lør. kl. 11-13

BRÆTSPILSTURNERING: CARCASONNE Se s. 13

HF & VUC Svendborg Viebæltet 5

Lør. kl. 12, 13, 14 & 15

DROP-IN BRÆTSPILSSTART Se s. 12

HF & VUC Svendborg Viebæltet 5

Lør. kl. 12.30-13.30

TALK: DAVE MCKEAN & HENRIK REHR Se s. 30

Tingsalen Tinghusgade 43

Lør. kl. 12.30-14.30

WORKSHOP: RUNE RYBERG Se s. 29

Svendborg Bibliotek Svinget 1

23


Lør. kl. 14-15

COSMIC TOP SECRET MED TRINE LAIER Se s. 16

Tingsalen Tinghusgade 43

Lør. kl. 14.30-15.30

TEGNEBATTLE Se s. 42

Svendborg Bibliotek Svinget 1

Lør. kl. 15.30-16.30

FILM: ANIMEREDE FILMPERLER FRA OFF19 Se s. 21

Baggårdsbiffen/AOF Vestergade 23

Lør. kl. 16-18

FILM: BJØRNENE FRA SICILIEN, PRÆSENTERES AF LORENZO MATTOTTI Se s. 18-19

Scala biografen Centrumpladsen 2

Lør. kl. 16-17.30

KOMBINERET SMAGNING OG UDSTILLING: KUNSTEN MØDER DET KULINARISKE Se s. 8-9

Tingsalen Tinghusgade 43

Lør. kl. 20.30-21.30

SKETCH FIGHT NIGHT Se s. 42

Svendborg Musikskole Dronningemaen 57

Det sker søndag d. 2. februar Søn. kl. 9.30-11.30

MASTERCLASS: DAVE MCKEAN Se s. 4-5

Tingsalen Tinghusgade 43

Søn. kl. 10-16

MØD ELEVERNE FRA THE ANIMATION WORKSHOP Se s. 17

Svendborg Bibliotek Svinget 1

Søn. kl. 10-16

GRAPHIC TOP SECRET – SKATTEJAGT MED SPIONTEMA Se s. 16

Svendborg Bibliotek Svinget 1

Søn. kl. 10-11

FILM: ANIMEREDE KORTFILM FOR DE SMÅ Se s. 25

Svendborg Bibliotek Svinget 1

Søn. kl. 10-12

WORKSHOP: SUSSI BECH Se s. 28

Svendborg Bibliotek Svinget 1

Søn. kl. 10-16

BYG MED LEGO Se s. 36

HF & VUC Svendborg Viebæltet 5

Søn. kl. 10-16

VR-OPLEVELSE: COWBOYDUEL Se s. 12

HF & VUC Svendborg Viebæltet 5

Søn. kl. 10-16

HARRY POTTERS HISTORIE FORTALT I ET MALERI Se s. 15

HF & VUC Svendborg Viebæltet 5

Søn. kl. 11-13.30

BRÆTSPILSTURNERING: AZUL Se s. 13

HF & VUC Svendborg Viebæltet 5

Søn. kl. 11.30-13.30

FILM: FORPREMIERE PÅ DRØMMEBYGGERNE Se s. 20

Scala biografen Centrumpladsen 2

Søn. kl. 12, 13, 14 & 15

DROP-IN BRÆTSPILSSTART Se s. 12-13

HF & VUC Svendborg Viebæltet 5

Søn. kl. 12-13

INTERVIEW MED LORENZO MATTOTTI Se s. 18-19

Tingsalen Tinghusgade 43

Søn. kl. 12.30-14

SIGNING MED ÅRETS KUNSTNERE Se s. 11

Svendborg Bibliotek Svinget 1

Søn. kl. 14-15

TALK: TUOMAS KORPI & FREDERIK VILLUMSEN Se s. 31

Tingsalen Tinghusgade 43

Søn. kl. 15-16

PRISOVERRÆKKELSE: CONCEPT ARTIST OF THE YEAR OG PREMIERE PÅ TEAM GENEROUS’ FILM Se s. 31

Tingsalen Tinghusgade 43

Se kort over alle venues på s. 43 24


Animerede kortfilm for de små De mindste (under 7 år) kommer gratis med til Svendborg Graphic, og til dem har vi lavet et særligt program med kortfilm, der varer cirka fem-syv minutter. Det er meget forskellige film, mange af dem er helt uden ord. Fælles for dem alle er, at de er underholdende og meget børnevenlige. Svendborg Graphic har udvalgt filmene blandt de film, som afgangseleverne fra The Animation Workshop i Viborg har lavet gennem årene. Fine små film, som I kan hygge jer med under festivalen. Kom forbi, når I har lyst, slå jer ned i puderne og tag en pause sammen med børnene.

ANIMEREDE KORTFILM FOR DE SMÅ Lørdag d. 1. og søndag d. 2. februar kl. 10-11 Svendborg Bibliotek, Svinget 1 Gratis adgang med festivalarmbånd

B

Workshop i farvelægning Sara Kornerup Fog er uddannet dekorationsmaler og har gennem tiden lavet finurlige udsmykninger i private hjem og institutioner, malet gavlmalerier og stået for teater- og filmkulisser. På Svendborg Graphic kan du se hendes flotte trompe l’oeil maleri, der fortæller Harry Potters historie. Se s. 15 Men du kan også lure hende nogle tricks af på denne workshop, hvor I skal farvelægge Det gyldne lyn fra Harry Potter-serien. Kom og lær, hvordan du får det helt rigtige, magiske udtryk frem.

WORKSHOP I FARVELÆGNING Tirsdag, onsdag og torsdag, d. 28.-30. januar kl. 15-17 Svendborg Bibliotek, Svinget 1 Gratis adgang med festivalarmbånd

B 25


Team GENEROUS Animationsfilm kan meget mere end bare underholde. De kan også bruges til velgørenhed og være med til at hjælpe mennesker i nød. Under Svendborg Graphic kan du se en film for Red Barnet blive til. For 10 år siden gik et hold af professionelle animatorer for første gang sammen om at skabe en film til Red Barnet. Ingen af dem fik løn, så det var ren velgørenhed. Siden har Team Generous været samlet med jævne mellemrum og lavet film til bl.a. Læger uden Grænser og WWF Verdensnaturfonden. Nu markerer de 10-året ved at vende tilbage til udgangspunktet og lave en ny film til Red Barnet. - Det er vigtigt at huske på, at der er en verden uden for animations- og underholdningsbranchen. En verden hvor nogle mennesker er i nød og har brug for hjælp. Vi håber, at filmene, som Team 26

Generous giver til stærke og ambitiøse hjælpeorganisationer, kan gøre en forskel for de mennesker, siger Frederik Villumsen, der er idémand og grundlægger af Team Generous. Han har sammensat holdet af professionelle animatorer, der tilbringer hele festivalugen i Svendborg. Her knokler de i døgndrift for at få filmen færdig, så den kan vises for publikum søndag eftermiddag.


Se animatorerne arbejde Formidlingen af animationsfaget er en hjertesag for Frederik Villumsen, og derfor har han valgt at slå dørene op og invitere festivalgæsterne helt ind i maskinrummet, hvor Team Generous sidder og arbejder. Den færdige film kommer til at vare cirka et minut, og selvom det ikke lyder af meget, svarer det til en hel uges arbejde for op til 10 mand. Som festivalgæst kan du følge hele den kreative proces med at udvikle filmen, se animatorernes arbejde og stille spørgsmål undervejs.

ÅBENT ANIMATIONSSTUDIE Mandag d. 27. -fredag d. 31. januar kl. 14-16, lørdag d. 1. februar kl. 10-16 & søndag d. 2. februar kl. 10-14 Buen, Tinghuset, Tinghusgade 43 Gratis adgang med festivalarmbånd

T

IN ENGLISH - PLEASE! Team Generous is a group of professional animators offering their services to different charitable organizations free of charge. This year they are making a film for Save the Children, and Svendborg Graphic’s guests will be able to follow the work process up close in the open animation studio. The film will be shown for the first time Sunday during the festival.

Vær med til premieren på den færdige film Alle er velkomne, når Red Barnet-filmen vises for allerførste gang til den festlige afslutning på Svendborg Graphic 2020. Se også side 31

FILMPREMIERE Søndag d. 2. februar kl. 15 Tingsalen Tinghusgade 43, 1. sal Gratis adgang med festivalarmbånd

T 27


Åbne tegneworkshops Sussi Bech Kvinden bag serien Nofret, der de sidste 30 år har begejstret læsere verden over. Nu får du en helt enestående mulighed for at sidde sammen med hende og tegne. I anledning af Svendborg Graphic giver Sussi Bech en yderst sjælden workshop, hvor hun tager udgangspunkt i serien om Nofret. Imens I sammen finder papir og blyanter frem, giver Sussi Bech eksempler på ansigtsopbygning, anatomi og perspektivtegning. Der er sørget for alle de materialer, I får brug for.

WORKSHOP MED SUSSI BECH Søndag d. 2. februar kl. 10-12 Svendborg Bibliotek, Svinget 1 Gratis adgang med festivalarmbånd

Henrik Rehr Dansk tegner bosiddende i New York, der fik sit gennembrud med Gavrilo Princip. Nu er han højaktuel med endnu en tegnet biografi, denne gang om den russiske forfatter Lev Tolstoi. Begge værker er tegnet i den stramme, sort/hvide stil, der efterhånden er blevet Henriks Rehrs kendetegn. På denne workshop fortæller han om sin måde at arbejde på, og bagefter er det din tur til at prøve kræfter med den sort/hvide tegnestil. Der er sørget for alle de materialer, I får brug for.

WORKSHOP MED HENRIK REHR Lørdag d. 1. februar kl. 10-12 Svendborg Bibliotek, Svinget 1 Gratis adgang med festivalarmbånd 28

B

B


Rune Ryberg Tegner og tegneserieforfatter med en baggrund i animationsfilm. Hans stil er et farverigt ramasjang af krøllede streger, fuld af energi og dynamik. I 2019 modtog han Pingprisen for Bedste danske tegneserie med bogen Death Save. Har du lyst til at lære, hvordan han bruger farver i sine tegneserier og illustrationer, så er det bare at dukke op. Der er sørget for alle de materialer, I får brug for.

WORKSHOP MED RUNE RYBERG Lørdag d. 1. februar kl. 12.30-14.30 Svendborg Bibliotek, Svinget 1 Gratis adgang med festivalarmbånd

B

Tegning for begyndere Flere festivalgæster har efterspurgt en workshop, hvor de kan komme i gang med at tegne. Så nu er den her. Cecilie Thorsen er uddannet i Grafisk Fortælling fra The Animation Workshop og er god til at lære fra sig. Sammen arbejder I med tegningens grundprincipper, helt fra begynderniveau. I leger med både blyant, tusch og kul, men går seriøst til værks, så fokus hele tiden er på, hvordan I selv kan øve videre, når I kommer hjem.

WORKSHOP I BEGYNDERTEGNING Torsdag kl. 18.30-21 Svendborg Bibliotek, Svinget 1 Gratis adgang med festivalarmbånd Reservér plads på svendborg-graphic.dk

B 29


TRE Helt tæt på Hugo Pratt og Corto Maltese Hvem er han egentlig, ham Corto Maltese? Og hvem er den italienske tegner Hugo Pratt, der siden 1960’erne har begejstret publikum verden over med sin serie om sømanden og eventyreren Corto Maltese? Afspejler Corto Malteses eventyrlyst i virkeligheden Hugo Pratts egen udlængsel?

HELT TÆT PÅ HUGO PRATT OG CORTO MALTESE Lørdag d. 1. februar kl. 11-12 Tingsalen, Tinghusgade 43, 1. sal Gratis adgang med festivalarmbånd Reservér plads på svendborg-graphic.dk

X

Den garvede oversætter Lorens Juul Madsen har oversat serien til dansk. Christopher Ouzman er forlægger på Forlaget Faraos Cigar, der udgiver Corto Maltese-serien i Danmark. Nu giver de os et sjældent indblik i en tegneseriefigur, der bare har ventet på at indtage søfartsbyen Svendborg.

T

Dave McKean & Henrik Rehr Hvordan kan graphic novels bruges til at formidle historien – og særligt temaet krig? Dave McKeans graphic novel Black Dog er en psykologisk skildring af, hvordan krigens rædsler påvirker os som mennesker. Henrik Rehrs Gavrilo Princip handler om den unge nationalist, der udløste Første Verdenskrig, da han skød den østrig-ungarske tronfølger. Nu flyver de to tegneserieskabere ind fra England og USA for at deltage i Svendborg Graphic. Det bliver første gang, de mødes om emnet, og deres talk foregår på engelsk. 30

DAVE MCKEAN & HENRIK REHR Lørdag d. 1. februar kl. 12.30-13.30 Tingsalen, Tinghusgade 43, 1. sal Gratis adgang med festivalarmbånd Reservér plads på svendborg-graphic.dk

T


X

TALK

Tuomas Korpi & Frederik Villumsen

Denne talk bliver en festlig afslutning på Svendborg Graphic. En eftermiddag med både talk, prisoverrækkelse og filmpremiere.

To unge, ambitiøse animatorer Den ene er finske Tuomas Korpi, der har animationsstudiet Piñata i Finland. Se s. 6-7 Den anden er danske Frederik Villumsen, partner i det Oscar-nominerede animationsstudie Nørlum og initiativtager til projektet Team Generous. Se s. 26-27 Nu mødes de to til en spændende snak om, hvad den visuelle fortællekunst kan.

Prisoverrækkelse Vi lader propperne springe og skåler for Tuomas Korpi, der får overrakt Svendborg Graphics hæderspris som Concept Artist of the Year.

Filmpremiere Premiere på kampagnefilmen for Red Barnet, som Team Generous har knoklet med hele festivalugen. Nu vises den for allerførste gang.

TALK, PRISOVERRÆKKELSE & FILMPREMIERE Søndag d. 2. februar kl. 14-16 Tingsalen, Tinghusgade 43, 1. sal Gratis adgang med festivalarmbånd

T

31


UDSTILLINGER Dave McKean – retrospektiv Engelske Dave McKean fik sit gennembrud, da han tegnede forsider til den ikoniske tegneserie Sandman af Neil Gaiman. Siden har han vundet adskillige priser for sit arbejde, og nu udstiller han for første gang i Danmark. Den retrospektive udstilling viser en illustrator, der arbejder kompromisløst med sit udtryk i tegning, fotografi, maling, digital kunst og collage. Rent teknisk er han vanvittig dygtig, og hans univers er på én gang fabulerende, poetisk og grotesk. Udstillingen byder på et bredt udvalg af hans værker. Tilsammen viser de en meget alsidig kunstner, der formår at ramme bredt – og ofte lige i hjertet.

DAVE McKEAN UDSTILLING Lørdag d. 25. januar-søndag d. 1. marts, tirsdag til søndag kl. 11-16 SAK Kunstbygning, Vestergade 31 Gratis adgang med festivalarmbånd

K

Tuomas Korpi – Concept Artist of the Year Vi kårer finske Tuomas Korpi til Concept Artist of the Year under festivalen, og på denne udstilling bliver et udvalg af hans værker vist i stort format i den gamle Tingsal. En sjælden lejlighed til at opleve concept art på virkelig højt niveau og fra flere forskellige produktioner. Det er også i Tingsalen, at du kan være med til den festlige prisoverrækkelse søndag eftermiddag. Se s. 31

TUOMAS KORPI UDSTILLING Mandag d. 27.- fredag d. 31. januar kl. 14-16, lørdag d. 1.- søndag d. 2. februar kl. 10-16 Tingsalen, Tinghusgade 43, 1. sal Gratis adgang med festivalarmbånd

32

T


En hyldest til Hugo Pratts Corto Maltese Svendborg Graphic har inviteret ti kunstnere fra ind- og udland til at vise deres fortolkning af sømanden Corto Maltese - Hugo Pratts mest kendte og elskede tegneseriefigur. Hvad ville være mere passende i en søfartsby som Svendborg? Dave McKean, Sussi Bech, Henrik Rehr, Tom Christensen, Rune Ryberg, Karoline Stjernfelt og Nicolai Hvidberg er blandt de kunstnere, der har fået frie hænder, både hvad angår stil, indhold og teknik. Du kan se deres meget forskellige bud på opgaven under åben himmel på Ramsherred, hvor værkerne er blæst op i stort format.

Mandag d. 27. januar til søndag d. 2. februar, hele døgnet Ramsherred, under åben himmel

R

Nicolai Hvidberg Jørgensen

EN HYLDEST TIL HUGO PRATTS CORTO MALTESE

Afgangseleverne fra The Animation Workshop I anledning af Svendborg Graphic viser Byens Gårdbutik og Litteraturhus Svendborg en udstilling fra The Animation Workshop. Se et udvalg af afgangsprojekter fra 2019, og slå dig ned i den hyggelige café, hvor du kan fordybe dig i tegneserieklassikere, som Svendborg Bibliotek har hevet frem fra gemmerne.

THE ANIMATION WORKSHOP Mandag d. 27.- fredag d. 31. januar kl. 10-17.30 og lørdag d. 1. februar kl. 10-15.30 Byens Gårdbutik & Litteraturhus Svendborg Vestergade 23

G 33


Mød MUMITROLDENE

Mumiteket Vi forvandler Børnebiblioteket til ét stort Mumitek, hvor du kan møde Mumitroldene i hele festivalugen.

Mumi-udstillinger Mumitroldenes udtryk har forandret sig en hel del, siden finske Tove Jansson tegnede den første Mumi-historie helt tilbage i 1953. På udstillingen kan du bl.a. se nogle af Tove Janssons egne skitser af Mumitroldene og danske Mårdøn Smets originaltegninger fra 1990’erne, hvor historierne om Mumitroldene kom som albumserie i farver. Se også, hvordan animationsstudiet Gutsy Animations har arbejdet med den helt nye Mumi-serie, der vises for første gang i Danmark under festivalen. Mumiteket rummer også en fin udstilling af Mumisamleobjekter, ligesom alle de elskede Mumi-bøger selvfølgelig er fundet frem og udstillet. 34

Hvem er din yndlings-Mumi? Gå på jagt i Mumiteket, se om du kan finde alle Mumitroldene og leg med Mumi-bamserne i hulen. Du kan også prøve at tegne din yndlings-Mumi på et lysbord og trykke dit eget Mumi-badge.

Højtlæsning Mandag til fredag kl. 10.30 læser børnebibliotekaren en Mumihistorie for de 3-7 årige.

MUMITEKET Mandag d. 27. januar til fredag d. 31. januar i bibliotekets åbningstid + lørdag d. 1. februar og søndag d. 2. februar kl. 10-16 Svendborg Bibliotek, Svinget 1 Gratis adgang med festivalarmbånd

B


på Børnebiblioteket Vidste du?

…at Mø har lavet titelsangen til den nye Mumiserie? …og at hun er så glad for Mumitroldene, at hun har en tatovering med Snorkfrøkenen?

Smugkig på den nye Mumi-serie Årets Concept Artist, Tuomas Korpi, har lavet det smukke concept art til en ny Mumi-serie, der nu vises for første gang i Danmark. Vi viser 2x2 afsnit af Moominvalley, der allerede har vundet flere priser og er solgt til 20 lande. Serien er endnu ikke lavet med dansk tale. Derfor sørger to skuespillere for at oversætte undervejs, så alle kan være med. Der vil også være lidt hyggesnacks til filmen, så ingen går kolde i de sene eftermiddagstimer.

SMUGKIG PÅ DEN NYE MUMI-SERIE Onsdag d. 29. og torsdag d. 30. januar kl. 16.30-17.30 Svendborg Bibliotek, Svinget 1

B

Gratis adgang med festivalarmbånd 35


konkurrence Hvem bygger det mest imponerende historiske bygningsværk? Har du en arkitekt i maven? Er du nysgerrig på, hvor lang tid det vil tage at bygge Eiffeltårnet på egen hånd? Så har du chancen nu! For at deltage i konkurrencen skal du bygge enten et historisk bygningsværk eller en opfindelse, der har haft stor historisk betydning.

Vind fede LEGO-præmier

Bare nysgerrig?

Byggeprojekterne bliver bedømt af et kompetent dommerpanel med historiker Nils Valdersdorf Jensen i spidsen, og vinderne får direkte besked mandag d. 3. februar. Der er præmier til 1., 2. og 3. pladserne i aldersgrupperne 7-11 år og 12-17 år.

Så følg med i byggeprojekterne på denne hjemmeside: map.svendborg-graphic.dk:8234

MINECRAFT KONKURRENCE

Sådan deltager du Log ind på Svendborg Graphics Minecraft server, hvor du får dit eget område at bygge på. Du skal bruge din egen computer med Minecraft Java Edition. Minecraft-serveren kører version 1.14.4, og du skal tilslutte dig til serveren med IP-adressen: mc.svendborg-graphic.dk:25654

Byg med LEGO Synes du, at det er sjovere at bygge med virkelige klodser? Så kig forbi Svendborg Graphics LEGObyggezone.

BYG MED LEGO Lørdag d. 1. & søndag d. 2. februar kl. 10-16 HF & VUC Svendborg, Viebæltet 5 Gratis adgang med festivalarmbånd 36

V

Mandag d. 27. januar kl. 8 til søndag d. 2. februar kl. 16. Online på Svendborg Graphics Minecraft server med IP-adressen: mc.svendborg-graphic.dk:25654 Det er gratis at deltage

w w w


Tag på Svendborg Graphic

med din ungdomsskole eller klub Går du på ungdomsskole – og har du en spiludvikler, grafiker eller tegneserietegner i maven? Så har du mulighed for at deltage i tre helt særlige workshops på Svendborg Graphic. De tre workshops er gratis, og når du tilmelder dig, får du et festivalarmbånd, der giver fri adgang til alle de andre tilbud på festivalen.

Nicolai Hvidberg Jørgensen

Lær at lave Zines Synes du, at der mangler et magasin eller en tegneserie om dét, du interesserer dig for? Så har du muligheden for at lave dit helt eget ZINE. Hør, hvad zines er og lær, hvordan du laver dit eget. Her skal vi klippe, klistre og tegne! Workshoppen er med illustrator og tegneserietegner Nicolai Hvidberg Jørgensen, der til dagligt arbejder med både blæk, blyant, kridt, spraymaling, gouache, akvarel, linoleumstryk og digital billedbehandling.

Micro Game Jam …i har tre timer til at lave et lille skydespil fra bunden! Vi arbejder i Unity 3D, men hvordan spillet ser ud, er helt op til dig og de andre på holdet. Du behøver ikke nogen viden om spil på forhånd, bare medbring en computer og en god attitude. Workshoppen er med Sylvester Hansen fra Arty Farty Games. Han har fem års erfaring fra spilindustrien, hvor han har en særlig kærlighed for spil med en god historie og en flot præsentation.

Design din egen plakat Vil du lære, hvordan du designer en flot plakat? Til dit band, din klub eller til et særligt event? Få tips og tricks fra en professionel grafiker, der har helt styr på, hvordan du får dit budskab til at brænde igennem. I skal arbejde med farver, billeder, komposition og typografi, enten på din egen bærbare eller med tusch, saks, lim og papir. Uanset om du arbejder digitalt eller analogt, får du kyndig vejledning fra Trine Kirketerp Struve, der har arbejdet med visuel formidling i 20 år. I sit firma GRAFlab har hun fokus på klar og tydelig kommunikation, der afspejler afsender og taler til modtager.

WORKSHOPS FOR UNGDOMSSKOLERNE Lørdag 1. februar kl. 10-13 HF & VUC Svendborg, Viebæltet 5 Tilmeld dig via din ungdomsskole eller klub

V 37


VR-oplevelser er meget mere end spil Måske kender du Arnold Böcklins berømte maleri De dødes ø, hvor færgemanden fragter de døde over til dødsriget. På Svendborg Graphic kan du tage VR-briller på og selv komme med på sejlturen. Hvilke tanker opstår på sådan en tur? Selve filmen varer 5-6 minutter, men VR-oplevelsen er iscenesat, så det ikke bare handler om at tage et par briller på.

VR-OPLEVELSEN DE DØDES Ø Mandag d. 27.-fredag d. 31. januar kl. 14-16 Lørdag d. 1. & søndag d. 2. februar kl. 10-16. Svendborg Bibliotek, Svinget 1 VR-filmen er med engelsk tale. Gratis adgang med festivalarmbånd

B

Forbered dig på en tankevækkende totaloplevelse, som du vil huske længe efter. Tør du tage med?

Lav familiens egen fredagsfilm Det er sjovt og magisk at lave sine egne små stop-motion-film. Har I en eller flere små filminstruktører i familien? Så vær med til en hyggelig eftermiddag, hvor I får hjælp, tips og tricks til teknikker, der gør det let at lave jeres egen film. Dagen slutter med popcorn og filmpremiere på jeres små, korte film. Vi har iPads, der er klar til brug, men I må gerne medbringe jeres egen tablet. I skal bare huske at installere den gratis app FILM-X Animation på forhånd. Den kan downloades i Appstore og Google Play.

38

LAV FAMILIENS EGEN FREDAGSFILM Fredag d. 31. januar kl. 15.30-17 Tingsalen, Tinghusgade 43, 1. sal Gratis adgang med festivalarmbånd Reservér plads på svendborg-graphic.dk

T


Svendborg Graphic

SPILARKADE

Prøv pinball og arkademaskiner fra dengang far var dreng.

Tag dine børn med tilbage til The Good Old Days, hvor ingen havde spillemaskiner derhjemme. Til en tid, hvor du var nødt til at gå ned i en spillearkade, hvis du ville spille computer - og hvor det var slut med at spille, når du ikke havde råd til flere credits. Svendborg Graphic Spilarkade er ren nostalgi. I kan prøve fem pinballmaskiner og 10 arkademaskiner, hvor nogle af dem er multiplayerspil, så I kan spille sammen om at gennemføre banerne. Det bedste er, at I ikke behøver at smide mønter i maskinerne – der er simpelthen ubegrænsede credits! Imens I venter på, at det bliver jeres tur, kan I se nogle af tegningerne fra Rune Rybergs album Death Save, hvor pinballmaskinerne spiller en vigtig rolle. Et album, der vandt Pingprisen for bedste danske tegneserie i 2019.

SPILARKADE Mandag d. 27.-fredag d. 31. januar kl. 14-18, lørdag d. 1. & søndag d. 2. februar kl. 10-16 Tinghuset, i kælderen under Buen Tinghusgade 43 Gratis adgang med festivalarmbånd

T

39


TOUR de GRAPHIC På de populære TOUR de GRAPHIC oplever elever fra 2.- 8. klasse et udvalg af festivalens spændende aktiviteter. De kan slippe deres kreativitet løs på en kæmpe tegnevæg, lave deres egen tegneserie, prøve et lysbord eller opdage gamle animationsformer som thaumatroper og flipbøger. TOUREN byder også på udstillinger og et besøg i animationsstudiet, hvor Team Generous arbejder.

Svendborg Graphic Skoleprogram

Åbner elevernes øjne for NYE VERDENER Hvert år under Svendborg Graphic er der et helt særligt program for skolerne. Et program, der giver eleverne et sjældent indblik i de kreative brancher. - Havde det ikke været for vores skoleprogram, havde vi lagt festivalen i vinterferien. Men vi prioriterer det højt, fordi det er vigtigt, at de kreative fag og brancher også bliver præsenteret for skoleeleverne, siger Maja Lisa Hansen, der er ansvarlig for Svendborg Graphics skoleprogram. 40

- Når eleverne kommer forbi animationsstudiet på festivalen, opdager de, at tegning kan være et fag på linje med alt andet. De får et kig ind i en verden, hvor den form for kreativitet har værdi. For børn, der har et talent i den retning, kan sådant et besøg få en helt afgørende betydning for deres valg senere i livet, siger Maja Lisa Hansen. GRAPHIC ANIMATED Fra animationsstudiet kan eleverne tage videre i biografen til GRAPHIC ANIMATED, hvor de kan se eksempler på færdige animationsfilm, der er tilpasset deres klassetrin. - På den måde får de både et indblik i arbejdet med tegning og animation – og de får set nogle helt andre film end dem, de ser på YouTube og TV, siger Maja Lisa Hansen, der glæder sig over den store interesse for festivalens skoleprogram. Skolerne fik programmet tilsendt i efteråret, og der var så meget rift om pladserne, at alle skoletilbud under Svendborg Graphic er fuldt bookede.


Konference

Kreativitetens MULIGHEDER og BLINDGYDER E Martin Bigum

Internationalt anerkendt billedkunstner, kendt for sine farverige malerier og figuren Art. Hør ham udfolde sin egen personlige rejse ind i kreativiteten, og om hvordan han gennem sit liv har arbejdet med at tæmme dens kraft.

Alle taler om det, men hvad vil det egentlig sige at være kreativ? Og hvilken betydning har det kreative for vores læring og dannelse? Har du lyst til at sætte fokus på kreativitet i din formidling eller undervisning, er der masser af inspiration at hente på denne konference under Svendborg Graphic.

E Peter Balch Berthelsen

Udstillingsdesigner på Moesgaards Museum – har bl.a. været med til at skabe særudstillingen om Pompeji. Hvilke tanker ligger bag Moesgaard Museums banebrydende tilgang til museumsformidling og særligt deres brug af interaktive designs?

E Julie Borup Jensen

Professor på Institut for Kultur og Læring, Aalborg Universitet – og violinist fra Det Jyske Musikkonservatorium.

Maleri: Martin Bigum

Hør hvordan kunst i læreprocesser involverer både vores sanser og følelser - og dermed skaber plads til mange forskellige måder at deltage og lære på.

E Jan Løhmann Stephensen

Lektor på Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet – og forfatter til bogen Tænkepauser – Kreativitet. Hør hvordan ny teknologi ændrer kreative former og processer og dermed udfordrer vores selvforståelse som det kreative væsen par excellence.

E Tuomas Korpi

Årets Concept Artist og ejer af det finske animationsstudie Piñata. (Bemærk: Oplæg på engelsk.) Med afsæt i sit arbejde med at udvikle den nye serie om Mumitroldene fortæller Korpi om de kreative processer, han selv benytter sig af.

KONFERENCE Torsdag d. 30. januar Kl. 9-15.30 Tingsalen, Tinghusgade 43, 1. sal Pris: 950 kr. Tilmeldingsfrist 15. januar Læs hele programmet og tilmeld dig på svendborg-graphic.dk

T 41


Sketch Fight Night Igen i år sætter professionelle tegnere fra ind- og udland hinanden stævne til den traditionsrige Sketch Fight Night. De to hold dyster i impro-tegning i stil med Hatten Rundt impro-teater. Et uforudsigeligt, rablende vanvittigt show, hvor publikum er med til at stille de skæve udfordringer.

Så er det de unge tegneres tur! Til dagligt sidder de fordybet ved hvert deres tegnebord derhjemme. Nu mødes de og viser, hvad de kan live på scenen.

Hvem af tegnerne har modet til at træde ind i ringen? Hvilket hold skal hjembringe vinderbælterne?

Kom og hep med, når de talentfulde unge tegnere bliver stillet over for sjove og overraskende udfordringer.

Traditionen tro bliver det en løssluppen, festlig aften, hvor du får en sjælden lejlighed til at opleve de dygtige tegnere på slap line.

Igen i år er Jannik Broz fra Tegnefestival vært, så det bliver med garanti en underholdende eftermiddag med masser af fart over feltet.

Jannik Broz fra Tegnefestival leder slagets gang og sørger for den gode stemning, når blyanterne kommer på overarbejde.

PS: Er du under 25 år og har du lyst til at deltage i Tegnebattle? Så skriv til info@svendborg-graphic.dk

SKETCH FIGHT NIGHT Lørdag d. 1. februar kl. 20.30-21.30 Svendborg Musikskole Dronningemaen 57 Gratis adgang med festivalarmbånd 42

Tegnebattle

M

TEGNEBATTLE Lørdag d. 1. februar kl. 14.30-15.30 Svendborg Bibliotek Svinget 1 Gratis adgang med festivalarmbånd

B


Svendborg Graphic Venues P

gemaen Dronnin

M

K

P

R Ra ms he rre d

P

GA

P

P

B

R Svendborg Bibliotek, Svinget 1

Ramsherred

K

T Tinghuset, Tinghusgade 43

SAK Kunstbygning, Vestergade 31

M

S Scala biografen, Centrumpladsen 2

V

BUSS TATIO N

S

GÅRD

T

BANE

P

Toldb odve j

V B

Svendborg Musikskole, Dronningemaen 57

G HF & VUC Svendborg, Viebæltet 5

Byens Gårdbutik, Vestergade 23

AOF/Baggårdsbiffen, Vestergade 23

Der er adgang til offentlige toiletter på alle venues

A

43


TAK! SPONSORER

SAMARBEJDSPARTNERE

Baggårdsbiffen

Profile for Svendborg Bibliotek

Svendborg Graphic program 2020  

International festival for animation, spil og tegneserier 27. januar - 2. februar

Svendborg Graphic program 2020  

International festival for animation, spil og tegneserier 27. januar - 2. februar