Page 1

2012 Ridturer pĂĽ Island

Ă…R Ridsemester - Kulturresor - Ekoturer


ÍSHESTAR HÄLSAR DIG WHAT IS INCLUDED? VÄLKOMMEN TILL ISLAND 2012 ÅR Íshestar grundades i november 1982. Det innebär att vi firar 30-årsjubileum i år. Att se tillbaka väcker liv i många minnen och gör oss stolta över vad vi lyckats skapa. Vi har kunnat öppna upp islandshästens värld i dess eget hemland för mer än 200 000 besökare från över 40 olika länder. Det har varit ett privilegium för mig personligen att kunna vara med.

Vad som verkligen gör mig glad är att se de hundratals och tusentals gäster som återvänder varje år och som verkligen tagit islandshästen till sitt hjärta. Jag vill tacka alla som gjort detta möjligt – våra partners, som utgör hörnstenarna i företaget, samt deras personal, våra ambitiösa turguider, vår professionella och lojala personal på kontoret och vid ridcentret samt våra säljagenter över hela världen. Sist men verkligen inte minst ett stort tack till alla våra gäster som gjort drömmen om Íshestar möjlig. Jag vill också hälsa nya gäster som följer med på någon av våra turer under jubileumsåret varmt välkomna.

ÍSHESTARS VARUMÄRKE

Ända sedan Íshestar grundades har vi samarbetat med hästfarmare över hela landet. Det är de som är de verkliga experterna på den lokala terrängen och historian. Vi gör detta för att försäkra oss om att varje tur har sin egen charm och organiseras av en lokal expert, farmaren och hans familj. Våra samarbetspartners använder sina egna hästar och rider genom de delar av landet de känner så väl. Säkerhet, kvalitet och personlig service har alltid varit Íshestars varumärken och med vårt stora urval av fina hästar kan vi erbjuda en mångfald av ridturer för både erfarna ryttare och nybörjare. Att driva en flock fria hästar med sig är det traditionella sättet att rida på Island, eftersom man byter häst åtminstone en gång om dagen. Vi är stolta över att kunna följa denna tradition på de flesta av våra flerdagsridturer över höglandet, genom lavafält, älvar och buskig vegetation.

Boka din ridtur på Island hos oss:

Bokning & Information Telefon: 031-711 31 50 info@heklatravel.se www.heklatravel.se RESPLAN MED DAGSPROGRAM OCH MERA INFORMATION Finns att få på www.heklatravel.se eller genom kontakt med Hekla Travel eller våra agenter.

Jag ser fram emot att få träffa er på Island! För Íshestars personal,

____________________ Einar G. Bollason Verkställande direktör

Från vänster: Ásta, Maya, Elin, Bryndís, Einar, Harpa, Einar Thór, Rannveig, Sigrún, Silja, Gitta, Steinunn

2


Íshestar 30 år 1982 - 2012 Íshestar grundades 1982 av tre isländska familjer. En av grundarna, Einar Bollason, och hans fru Sigrún Ingólfsdóttir arbetar fortfarande i företaget. Några av grundarfamiljernas ättlingar arbetar som guider på våra flerdagarsturer under sommaren. Under de första åren erbjöd Íshestar i huvudsak kortare ridturer från gården Miðdalur på södra Island. År 1983 genomfördes en ridtur längs höglandsleden Kjölur för första gången. Året efter lades turen Gyllene cirkeln till. Från 1987 lades nya rutter till programmet och nya hästgårdar togs in som partners. År 2000 slog Íshestars moderna ridcenter upp portarna i staden Hafnarfjörður nära Reykjavik. Från centret utgår dagsturer till häst året om.

1988. Människorna på bilden spelade en viktig roll och guidade många av Íshestars turer under de tidiga åren. 1984. De tidiga åren på gården Miðdalur.

1997. Willy Kilwing med Doris Schuster och Einar Bollason. Willy har inte missat en enda sommar sedan 1987.

1989. En mysig kväll på Einhyrningur.

2002. Íshestars VD och grundare Einar Bollason tillsammans med Hillary Clinton och före detta jordbruksministern Guðni Ágústsson. 1993. Íshestars “drömresa” tvärsöver Island på 28 dagar.

3


VAD INGÅR? Det är viktigt att våra kunder är medvetna om vad som ingår i priset för turen, och vad som inte gör det. Inkvartering i Reykjavik (ingår i flera av våra turer) sker i delade dubbel- eller trippelrum. Frukost ingår. Enkelrum kan fås i Reykjavik mot ett tillägg. Under ridturen ingår helpension. Menyn består av en rejäl frukost och traditionella isländska rätter (fisk eller lamm). Vegetariska måltider går att ordna mot förhandsbeställning. Alla ryttare gör sin egen lunchmatsäck av det som serveras till frukost. Alkoholhaltiga drycker ingår ej i priset för turen och är svåra att få tag i på höglandet. De kan köpas till ett rimligt pris i taxfreebutiken på Keflaviks flygplats vid ankomsten. Individuell reseförsäkring ingår ej i priset för turerna. Vi uppmanar alla våra kunder att skaffa en lämplig reseförsäkring innan resan till Island. Kunder från Europa ombeds vänligen ta med europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC-kort).

• • • •

I flerdagsturerna 3 – 19 och 614 ingår:

• Samtliga transfers och inrikesflyg enligt turprogrammet

samt inkvartering och helpension under ridturen. Våra guider på turerna talar engelska och skandinaviska och några talar även tyska och franska. I turerna 3-10, 12, 14-15, 17, 19 och 68 ingår även en natt på gästhem eller hotell inklusive frukost i Reykjavik innan och efter ridturen, samt en välkomstmåltid. Tur 611 inkluderar en hotellövernattning i Reykjavik. Turerna 11, 13, 16, 18 och 614 börjar och slutar i Reykjavík och innehåller ingen övernattning i Reykjavík. Regnkläder, vattenflaska, sadelväska, ridhjälm och sovsäck med lakan (vid behov).

• •

• Vid avbokning mindre än en vecka i förväg uttas fullt pris för turen.

Íshestar förbehåller sig rätten att ändra dagsprogrammet vid ogynnsamma väg- eller väderförhållanden. Om turen inställs av Íshestar på grund av otillräckligt antal deltagare, måste detta meddelas kunden minst 4 veckor i förväg. Íshestar ska så långt det överhuvudtaget är möjligt erbjuda kunden ett likvärdigt alternativ utan extra kostnad för denne. Om alternativet inte är fullt tillfredsställande för kunden, återbetalas erlagd betalning i sin helhet. Men vi är stolta över att slå fast att detta hänt mycket sällan sedan vi började vår verksamhet år 1982.

Hållbarhetspolicy På Íshestar är vi stolta över att vara certifierade medlemmar av EarthCheck, det största miljöledningssystemet inom rese- och turismindustrin. Vårt mål är att stötta en hållbar utveckling inom områdena natur, samhälle, kultur och ekonomi med EarthChecks riktlinjer som bas.

Vi lägger särskild tonvikt vid att:

• Transfers, ridhjälm, gummistövlar, regnkläder eller varma

• Valet av ridvägar sker i full överenskommelse med lokala markägare. • Se till att hästar och människor stör naturen så lite som möjligt. • Så långt som möjligt använda förnybara resurser i våra aktiviteter. • Minimera mängden avfall och fokusera på återvinning

Dessutom:

• •

I alla dagsturer ingår:

kläder under ridturen. Måltider ingår i vissa av turerna men finns som tillval på andra, se respektive turbeskrivning för detaljer. Våra guider talar engelska och skandinaviska. Se turprogram för detaljer om vad som inkluderas i kombinationsturerna.

• •

Regler och villkor Vi kräver 30% förskottsbetalning i samband med bokningen för att kunna reservera plats. När vi emottagit förskottsbetalningen, är platsen säkrad. Återstående belopp betalas senast sex veckor innan turen startar. Om du beställer via bokningssystemet på Íshestars webbplats, måste du erlägga full betalning i samband med beställningen. Våra avbokningsvillkor gäller enligt följande: Vid avbokning (via brev, fax eller e-post) mer än sex veckor i förväg uttas en avbokningsavgift om 10 % av priset på turen. Vid avbokning (via brev, fax eller e-post) mindre än sex veckor men mer än tre veckor i förväg uttas en avbokningsavgift om 30 % av priset på turen. Vid avbokning mindre än tre veckor men mer än en vecka i förväg uttas en avbokningsavgift om 50 % av priset på turen.

och återanvändning.

• Vi har som målsättning att skapa goda och säkra

arbetsvillkor för våra anställda och ge dem de bästa utvecklings- och utbildningsmöjligheterna. Vi lägger vikt vid att anställa och kontraktera arbetskraft från närbelägna samhällen och stödjer internationellt samarbete genom att erbjuda praktikplatser och arbetstillfällen till både lokala och utländska praktikanter och studenter. Vi väljer i första hand lokala produkter och tjänster med så liten miljöpåverkan som möjligt. Vi ger alla anställda regelbunden utbildning i miljöfrågor och uppmuntrar våra anställda att delta i företagets miljöarbete. Vi uppmanar våra anställda att informera gäster och leverantörer om frågor som rör miljön och uppmuntrar ett ansvarsfullt förhållningssätt gentemot djur och natur. Vi har ett nära samarbete med miljöorganisationer och andra intressenter i miljöfrågor. Vi uppfyller alla tillämpliga lagar och bestämmelser som gäller för miljö, offentlighet, arbetshälsa, säkerhet, hygien och anställning.

• • •

• •

4


Innehåll BRA ATT VETA

Sida

Íshestar 30 år..............................................................................................................3 Regler & villkor........................................................................................................... 4 Hållbarhetspolicy...................................................................................................... 4 Vad ingår? .................................................................................................................. 4 Desinficering av ridutrustning...............................................................................5 Hitta rätt tur.................................................................................................................6 Planera semestern ....................................................................................................7 Islandshästen ......................................................................................................... 8-9 Lär känna våra samarbetspartners .................................................................. 28 Lär känna våra guider............................................................................................ 29 Íshestars ruttkarta...................................................................................................34 Om Island.................................................................................................................. 35 ÍH-Travel...............................................................................................................36-37

FLERDAGS RIDSEMESTERPAKET

Inklusive flygplatstransfers, välkomstmöte, inkvartering i RVK en natt före/efter ridturen. Sovsäckslogi under ridturen: IH-3 Nordlandets sevärdheter: Naturen kring sjön Mývatn.......................10 IH-7 Kjölur: Mitt emellan glaciärerna................................................................. 13 IH-8 Egilsstaðir: Östlandets hemligheter.........................................................14 IH-9 Grand Tour........................................................................................................ 16 IH-10B Íshestar special: Nationalparken Jökulsárgljúfur med omnejd.. 16 IH-10C Íshestar special: Borgarfjördur, Strandir och Dalir.......................... 17 IH-10D Íshestar special: Fjordar – Lónsöræfi ................................................. 17 IH-12 Skapelsens krafter: Fjallabakleden och kratrarna Lakagígar ........ 18 IH-17 Nordlig odyssé: Skagafjördurs högland ............................................... 19 IH-19 Vulkanen Hekla - Landmannalaugar: Bergtagen .............................20 IH-68 Ride on the Wild Side: Res med packhästar ..................................... 15 Övernattning på gård, gästhem eller hotell under alla/de flesta nätter på ridturen: IH-4 Vulkaniska vyer: Lockelser i söder ........................................................... 11 IH-5 Snæfellsnes: Magi och mystik.................................................................... 12 IH-6 Gyllene cirkeln: Southern Comfort........................................................... 21 IH-14 För dig i mogen ålder: Stränder, dalar och fjordar .......................... 23 IH-15A Hästinsamlingen - Skrapatungurétt.................................................... 27 IH-15B Hästinsamlingen - Víðidalstungurétt.................................................. 27 IH-611 Hästar under norrskenen......................................................................... 26

FLERDAGS RIDSEMESTRAR från/till Reykjavík

Inklusive transfer från RVK t/r gården, inkvartering i RVK ingår ej. Övernattning på gård eller gästhem under alla nätter på ridturen: IH-11 Ridäventyr på landsbygden...................................................................... 22 IH-13 Geysir-Gullfoss Special............................................................................... 22 IH-16 Stränder och fjällritt.................................................................................... 23 IH-18 Hoppets väg: Upptäcktsfärder i nordväst........................................... 24 IH-614 Höstligt äventyr: Fårinsamlingen - Landmannafrétt..................... 26

DAGSTURER

D1 Naturens under..................................................................................................30 D2 Lavaturen............................................................................................................30 D3 Vikingaturen Express....................................................................................... 31 D5 Vikingaturen........................................................................................................ 31 D41 Hästar och Blå lagunen: Wellness............................................................. 32 D42 Hästar och Gullfoss – Geysir: Sadlar och sevärdheter....................... 32 D43 Hästar och valar: Det lokala djurlivet...................................................... 32 D44 Hästar och vandring: Fjäll och lavafält................................................... 32 D45 Familjeäventyr: Vi bryr oss om barnen.................................................. 33 D46 Blå lava: Ridning och snorkling................................................................ 33 D47 Svart lava: Ridning och grottutforskning............................................... 33

! Desinficering av ridutrustningen Det är viktigt att följa reglerna när det gäller desinficering av begagnade ridkläder. Ridutrustning såsom ridstövlar, ridbyxor, jackor, mössor, handskar mm. måste tvättas (40°C) eller kemtvättas. Persedlar som inte kan tvättas eller kemtvättas måste desinficeras minst fem dagar före ankomsten till Island. De isländska djurskyddsmyndigheterna rekommenderar bredspektrummedlet Virkon S för desinficeringen. Sadel, betslar eller annan läderutrustning får inte föras in i landet. Vi hoppas på din förståelse för dessa säkerhetsåtgärder. De är nödvändiga för att inte få in smittsamma djursjukdomar till Island. Hästarna är inte vaccinerade och är därför mottagliga för infektioner från andra länder. Hjälp oss värna om den känsliga isländska naturen! För ytterligare information, besök www.mast.is

5


Att hitta en tur som passar Du behöver inte vara proffsryttare för att rida med på våra turer, men en del turer är av naturen svårare än andra. För att hjälpa dig välja rätt svårighetsgrad har vi klassat varje tur med hästar. En del turer är till för ryttare med liten ridvana, andra är svårare. Därför bör klassningen kunna hjälpa till att hitta en tur för alla. Om du känner dig tveksam, ring oss eller skicka ett mejl.

Nybörjare Liten eller ingen ridvana krävs.

Medelgoda ryttare Du behärskar skritt, medellånga sträckor i trav (tölt) och korta sträckor i galopp.

Goda ryttare Du behärskar alla gångarter, sitter säkert och bekvämt i sadeln i upp till 7 timmar varje dag.

Mycket erfarna ryttare Starka och vana ryttare som rider regelbundet och kan hantera en häst i öppen terräng.

Om du vet hur man rider engelsk stil bör du inte få några svårigheter med att rida islandshäst. Western-ryttare bör inte heller ha några problem med att anpassa sig till det isländska sättet att rida. Íshestars guider tar sig tid i början av varje tur att förklara och visa hur hästen ska sadlas och bestigas och hur man rider med i de olika gångarterna. De förklarar noggrant när och var man rider tölt, islandshästens speciella gångart.

Sagt om turerna ”En underbar islandsupplevelse med fina hästar och charmiga människor! Rekommenderas varmt!” Karin Maillard från Schweiz – Gyllene cirkelnturen

”För några år sedan trodde jag att min första tur skulle bli en engångsupplevelse. Sedan dess har jag återvänt varje år och blivit beroende av Island och islandshästar” Carla Blekkink från Holland – Snæfellsnesturen

”Ännu en fantastisk semester med Íshestar. Återigen, förstklassiga hästar, guider, landsbygd, mat etc. Jag önska bara jag hade råd att återvända varje år! Sue Postans från Storbritannien – turen Nordlandets sevärdheter

”Om du vill få en oförglömlig ridtur på Island med bra hästar, god mat och bra personal i Islands otämjda natur, men längs fina ridvägar, är Hjaltis och Åsas Kjölurtur det rätta valet för dig” Regin och Vilbjørg Eikholm från Färöarna – Kjölurturen

”Jag förlorade mitt hjärta till Island, någonstans i Vatnsdalur” Michéle Gross från Tyskland – turen Hoppets väg

6


Planera semestern Turer som startar i juni: JUN 9. 10. 11. 16. 17. 23. 24. 30.

IH-6 Gyllene Cirkeln IH-13 Geysir Gullfoss Special IH-11 Ridäventyr på landsbygden IH-5 Snæfellsnes, IH-6 Gyllene Cirkeln, IH-7 Kjölur, IH-3 Nordlandets Sevärdheter, IH-13 Geysir Gullfoss Special, IH-16 Stränder och fjällritt IH-5 Snæfellsnes, IH-6 Gyllene Cirkeln, IH-7 Kjölur IH-3 Nordlandets Sevärdheter, IH-8 Egilsstaðir, IH-13 Geysir Gullfoss Special, IH-16 Stränder och fjällritt IH-6 Gyllene Cirkeln, IH-7 Kjölur

Turer som startar i juli: JUL 1. 2. 7. 8. 9. 14. 15. 17. 21. 22. 23. 28. 29. 30.

IH-3 Nordlandets Sevärdheter, IH-8 Egilsstaðir, IH-13 Geysir Gullfoss Special IH-11 Ridäventyr på landsbygden, IH-19 Landmannalaugar IH-4 Vulkaniska vyer, IH-5 Snæfellsnes, IH-6 Gyllene Cirkeln, IH-7 Kjölur IH-13 Geysir Gullfoss Special, IH-17 Nordlig odyssé, IH-18 Hoppets väg IH-11 Ridäventyr på landsbygden, IH-19 Landmannalaugar IH-6 Gyllene Cirkeln, IH-7 Kjölur IH-3 Nordlandets Sevärdheter, IH-8 Egilsstaðir, IH-12 Skapelsens krafter, IH-13 Geysir Gullfoss Special, IH-18 Hoppets väg IH-10C Íshestar Spec: Borgarfjörður-Dalir-Strandir IH-6 Gyllene Cirkeln, IH-7 Kjölur IH-3 Nordlandets Sevärdheter, IH-12 Skapelsens krafter, IH-13 Geysir Gullfoss Special, IH-17 Nordlig odyssé, IH-18 Hoppets väg, IH-68 Ride on the Wild Side IH-11 Ridäventyr på landsbygden, IH-19 Landmannalaugar IH-6 Gyllene Cirkeln, IH-7 Kjölur IH-13 Geysir Gullfoss Special, IH-18 Hoppets väg IH-11 Ridäventyr på landsbygden, IH-19 Landmannalaugar

Turer som startar i augusti: AUG 2. 4. 5. 6. 11. 12. 13. 15. 18. 19. 25. 26.

IH-10B Íshestar Spec: Jökulsárgljúfur IH-4 Vulkaniska vyer, IH-5 Snæfellsnes, IH-6 Gyllene Cirkeln, IH-7 Kjölur IH-8 Egilsstaðir, IH-13 Geysir Gullfoss Special, IH-17 Nordlig odyssé, IH-18 Hoppets väg IH-11 Ridäventyr på landsbygden IH-4 Vulkaniska vyer, IH-6 Gyllene Cirkeln, IH-7 Kjölur, IH-14 För dig i mogen ålder IH-13 Geysir Gullfoss Special, IH-18 Hoppets väg IH-11 Ridäventyr på landsbygden, IH-19 Landmannalaugar IH-10D Íshestar Spec: Fjordar - Lónsöræfi IH-5 Snæfellsnes, IH-6 Gyllene Cirkeln, IH-7 Kjölur IH-3 Nordlandets Sevärdheter, IH-13 Geysir Gullfoss Special, IH-16 Stränder och fjällritt, IH-18 Hoppets väg IH-6 Gyllene Cirkeln IH-13 Geysir Gullfoss Special

Turer som startar i september: SEP 12. IH-15A Hästinsamlingen: Skrapatungurétt 14. IH-614 Höstligt äventyr: Fårinsamling 20. IH-611 Hästar under norrskenen

Turer som startar i oktober: OKT 2. 4. 11. 18.

IH-15B Hästinsamlingen: Víðidalstungurétt IH-611 Hästar under norrskenen IH-611 Hästar under norrskenen IH-611 Hästar under norrskenen

7


Islandshästen

HISTORIA Islandshästens historia kan spåras tillbaka till kolonisationen av ön under den senare delen av 800-talet. Vikingatida bosättare tog med sig sina bästa hästar, av olika härkomst, de flesta av germanskt ursprung. Rasen har förblivit ren i tusen år och därför finns idag bara en enda hästras på Island – islandshästen. Idag finns närmare 80 000 hästar på Island – en smått otrolig siffra för ett land med 300 000 invånare.

8

Islandshästen är intelligent, godlynt och mångsidig. Det är den mest färggranna rasen i världen med mer än 40 olika färger och drygt 100 variationer. Att färdas till häst blir allt mer populärt. Isländska ryttare visar respekt och ansvar för naturen, precis som för sina hästar. Det arrangeras alla möjliga tävlingar utifrån hästarnas olika gångarter, från nybörjarnivå till topklassiga mästerskap.


DE FEM GÅNGARTERNA Islandshästen är unik bland alla hästraser eftersom den behärskar fem gångarter – skritt, trav, tölt, galopp och flygande pass. Rasen är mest känd för den jämna, fyrtaktiga gångarten tölt, som är mycket bekväm för ryttaren och elegant att se på hästen.

Skritt

Skritt

Skritt är en fyrtaktig gångart. Hästen bör vara avslappnad då man skrittar, röra sig raskt och sätta ner hovarna en i taget.

Trav Trav är en tvåtaktig gångart där fram- och bakbenen på motsatt sida rör sig samtidigt. Det är viktigt att träna på denna gångart, liksom på de övriga.

Trav

Galopp Galopp är en tretaktig gångart som kan ridas i olika tempo. Långsam galopp kan vara bekväm medan snabb galopp kan liva upp hästen och öka dess vilja till samarbete.

Galopp

Tölt Tölt är islandshästens specialitet. Det är en jämn, fyrtaktig gångart där hästens bakben rör sig en god bit in under kroppen. Islandshästen bemästrar denna gångart naturligt och i olika hastigheter, från graciös, samlad, långsam tölt till mycket snabb ökad tölt. Jämnheten i denna gångart är vad som gör den så attraktiv.

Tölt

Flygande pass Flygande pass är en tvåtaktig lateral gångart. Inte alla islandshästar klarar den, men de som bemästrar alla fem gångarterna anses vara de främsta exemplaren.

Text och bilder är tagna från The Horse Breeders Association of Iceland www.fhb.is

Flygande pass

9


20 År

3

Nordlandets sevärdheter Undren kring sjön Mývatn Goda ryttare

Längd: 8 dagar – 7 nätter – 5 riddagar – 170 km Reseperioder 2012: Söndag – söndag 17 – 24 juni • 24 juni – 1 juli • 1 – 8 juli • 15 – 22 juli • 22 – 29 juli • 19 – 26 augusti Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavík. Sovsäcksövernattning i gemensamma utrymmen under ritten. Gruppstorlek: Max. 18 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats Tillval: Valskådningstur från båt, betalas på plats. Bokningskod: IH – 3 Norra Island är känt för sin storslagna natur och sitt varierade landskap. Vår tur leder oss från gården Saltvík nära Húsavík till områdena kring sjön Mývatn, som är känd för sina vulkaniska landformationer och otaliga häckande andfåglar. En valskådningstur (tillval) fulländar denna cirkel av naturliga höjdpunkter till lands och till sjöss. Vi rider längs mjuka ridvägar idealiska för tölt, islandshästens speciella gångart. Från bördig jordbruksbygd tar vi oss upp mot fjällen Gæsafjöll. Vi tillbringar natten i fjällstugan vid Theistareykir. Genom ett område täckt av sprickor och

10

Höglandstur

Denna tur nominerades av Sunday Times som en av de tio bästa utflykterna i världen.

förkastningar efter jordbävningar och vulkanisk aktivitet går vägen mot sjön Mývatn, där kokande lerkratrar och underliga lavaformationer påminner oss om den vulkaniska kraft som döljer sig under oss. Vi kan ta oss ett avslappnande dopp i ett utomhusbad med geotermiskt uppvärmt vatten. Under de följande två dagarna tar vi oss från Hólssandurs svarta sandöknar över Hvammsheiðiheden mot kusten och tillbaka till gården. Efter en skön tur i ett ständigt växlande landskap kan vi koppla av i de varma utomhuskaren med utsikt över havet och bergskedjan Kinnafjöll.


Nyhet

4

Vulkaniska vyer Lockelser i söder Goda ryttare

Längd: 8 dagar – 7 nätter – 5 riddagar – 165 km Reseperioder 2012: Lördag – lördag 7 – 14 juli • 4 – 11 augusti • 11 – 18 augusti Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavik. Stug- och gårdsinkvartering i dubbelrum med delade faciliteter under ridturen. Enkelrum finns mot tillägg. Gruppstorlek: Max. 14 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats Bokningskod: IH – 4 Att rida i ett område som karakteriseras av två majestätiska vulkaner är en upplevelse som inte kan jämföras med något annat. Den ökända vulkanen Eyjafjallajökull reser sig över området och vulkanen Hekla ligger alldeles i närheten. Vi påminns om förödande utbrott genom tiderna och njuter av det jämna ridunderlaget som bildats av vulkanisk aska och tefra. På turen ser vi också landmärken från Njáls saga och kan förvänta oss att få höra om hjältar och nidingar från sagornas tid. Vi besöker de varma källorna i Geysir samt vattenfallet Gullfoss på vägen till gården Eyvindarmúli i de historiska områdena kring Fljótshlíð. Vi börjar ritten längs älven Markar-

Höglandstur

fljót och får en glimt av naturparken Thórsmörk på väg upp i bergen. Hästarna får vänta på oss medan vi återvänder till bebodda trakter för en bekväm övernattning. Vi fortsätter längs fina ridvägar väster om glaciären Tindfjallajökull och rider in i vulkanen Heklas lavafält. Detta fantastiska område är värt att utforska! Vi stannar två nätter i mysiga sommarhus i närheten. Under de två sista riddagarna följer vi leden vid Hekla tillbaka till Fljótshlíð, där vi avslutar turen. Innan vi återvänder till Reykjavik och vårt hotell tar vi en omväg längs sydkusten och njuter av ett avslappnande bad i Blå lagunen.

11


25 ÅR

5

SNÆFELLSNES Magi och Mystik Goda ryttare

Höglandstur

Längd: 9 dagar – 8 nätter – 6 riddagar – 215 km Reseperioder 2012: Lördag - söndag 16 – 24 juni • 23 juni – 1 juli • 7 – 15 juli • 4 – 12 augusti • 18 – 26 augusti Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavik. Delade rum under ridturen, bäddad säng under fyra nätter, sovsäck under två nätter. Gruppstorlek: Max. 18 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats OBS: Knähöga gummistövlar rekommenderas för strandritten! Tillval: Busstur till sevärdheterna på Snæfellsneshalvön. Betalas på plats. Bokningskod: IH – 5 I Snæfellsneshalvöns nationalpark återfinner du en av de mest berömda sevärdheterna på Island, den glaciärtäckta kägelvulkanen Snæfellsjökull. Dess mystiska atmosfär blev känd genom Jules Vernes roman “Resan till jordens medelpunkt”. Flera av de välkända sagorna utspelar sig i området. Det rika fågellivet lockar besökare från hela världen. Själva halvön kallas ofta för “Island i ett nötskal” på grund av det extremt växlingsrika landskapet. Att uppleva tölten, islandshästens speciella gångart, är enkelt på denna tur på grund av de fina ridvägarna på land. Den plana, jämna sandstranden gör turen till ett rent nöje för både hästar och ryttare.

12

Vi rider genom mäktiga lavafält, kratrar och aska efter forntida utbrott i dalgången Hítardalur. Vi får också njuta av vidöppna sträckor med ljus sand längs stranden Löngufjörur, där bara tidvattnet begränsar hästarnas och ryttarnas frihet. Kratern Eldborg är ett landmärke – vi ser den ljusa sanden bli svart när vi når dess lavafält. På vår sista riddag följer vi utkanten av lavaflödet längs stranden innan vi återbördar hästarna till gården Stóri-Kálfalækur. En del av denna tur kan bokas som en 5 dagarstur med 4 riddagar – se tur IH-16.


7

KJÖLUR Mitt emellan glaciärerna Goda ryttare

Längd: 9 dagar – 8 nätter – 6 riddagar – 210 km Reseperioder 2012: Lördag – söndag 16 – 24 juni • 23 juni – 1 juli • 30 juni – 8 juli • 7 – 15 juli • 14 – 22 juli • 21 – 29 juli • 28 juli – 5 augusti • 4 – 12 augusti • 11 – 19 augusti • 18 – 26 augusti Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavik. Delade rum i enkla fjällstugor med sovsäckslogi under ridturen. Gruppstorlek: Max. 20 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats OBS: Turerna avgår turvis från norr till söder och vice versa. Tillval: Båttur på glaciärlagunen Hvítárvatn. Betalas på plats. Bokningskod: IH – 7

Res tillbaka i tiden och rid längs den historiska Kjölurrutten. Så har islänningar gjort i århundraden, på väg till det stora sommaralltinget i Thingvellir, som grundades år 930. Vi besöker denna historiska plats, som sedermera blivit nationalpark. Innan vi lämnar civilisationen för den karga vildmarken i inlandet stannar vi till vid de varma källorna i Geysir och beundrar det majestätiska vattenfallet Gullfoss.

Höglandstur

På resan från söder mot norr eller vice versa – rakt igenom hjärtat av Island – kommer vi och våra hästar att befinna oss mitt emellan de mäktiga glaciärerna Langjökull och Hofsjökull. Skyddade, gröna dalgångar kommer som en överraskning i detta karga landskap. I Hveravellir, ett geotermiskt område på höglandet, kan vi slappna av med ett långt, varmt bad i midnattssolen! Om du vill se så mycket som möjligt av det isländska höglandet, är denna tur, som körts ända sedan 1983, antagligen det perfekta valet för dig.

13


8

EGILSSTAÐIR Östlandets hemligheter

+

Goda ryttare som kan hantera en häst i öppen terräng

Höglandstur

Längd: 9 dagar – 8 nätter – 6 riddagar – 215 km Reseperioder 2012: Söndag – måndag 24 juni – 2 juli • 1 – 9 juli • 15 – 23 juli • 5 – 13 augusti Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavik. Delade rum i enkla fjällstugor med sovsäckslogi under ritten. Gruppstorlek: Max. 16 deltagare OBS: En del vandring längs branta fjällsidor kan förekomma. Tillval: Safari med fyrhjulsdriven jeep till glaciären Vatnajökull. Betalas på plats. Samlingsplats: Keflaviks flygplats Bokningskod: IH – 8

Upptäck den otroliga, vilda skönheten på östra Island. Även bland islänningar är denna del av inlandet en välbevarad hemlighet. Islandshästen är trygg på foten och det överlägset bästa färdmedlet för att utforska den otämjda naturen. Från havsnivå klättrar vi upp till höglandsplatån, där vegetationen och landskapet bär arktisk prägel. Dalgången Hrafnkelsdalur är skådeplats

14

för Hrafnkelssagan, som utspelade sig under medeltiden. Den gigantiska kanjonen Hafrahvammagljúfur är en oförglömlig sevärdhet och ett monument över naturkrafterna. Turen tar oss förbi Snæfell - Islands näst högsta fjäll. I ett specialfordon tar vi oss till Vatnajökull, där vi tillbringar en del tid intill kanten av den jättelika iskupolen. Vi får se vildgäss och flockar av renar på sommarbete. Sedan tar vi oss ner i dalgången Norðurdalur längs älven Jökulsá. Här passerar vi ett antal vackra vattenfall på väg ner till de gröna ängarna.


Nyhet

68

RIDE ON THE WILD SIDE Res med packhästar

Längd: 9 dagar – 8 nätter – 6 riddagar – 195 km Reseperioder 2012: Söndag – måndag, 22 – 30 juli Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavik. Övernattning i sovsäck i tält eller primitiva stugor under ritten. Gruppstorlek: Max. 12 deltagare OBS: En del vandring längs branta fjällsidor kan förekomma. Samlingsplats: Keflaviks flygplats Bokningskod: IH – 68 Föreställ dig att du reste tillbaka till 1800-talet, då post och varor levererades till avlägset belägna gårdar på hästryggen. Tillsammans med vår värd Denni följer vi gamla tiders leder i samma anda som då på denna unika tur genom östra Island. Vi får höra berättelser om dem som färdades längs leden århundraden tillbaka. Vi plockar bär och islandslav för att dryga ut våra måltider och försöker fånga fisk i de klara vattnen på

+

Goda ryttare som kan hantera en häst i öppen terräng

Höglandstur

höglandet. Östra Islands avlägsna bergstrakter är idealiska för denna typ av tur. Vi tillbringar en natt i Sænautasel, en återuppbyggd stuga av sten och torv och njuter av en varm dusch i vattenfallet i Laugarvellir. En annan natt tillbringar vi i en gammal herdestuga omgivna av höglandets rogivande lugn. Allt bagage och alla förnödenheter transporteras på hästryggen, så förbered dig på en upplevelse bortom det vanliga.

15


9

Grand Tour

10B Mycket erfarna ryttare

Längd: Kombinera två valfria avgångar på våra turer 3, 5, 7, 8, 12, 17 och 19, som avgår helgerna efter varandra. Boende: Enligt turprogrammet. Gruppstorlek: Enligt turprogrammet. Samlingsplats: Keflaviks flygplats Bokningskod: IH – 9

Höglandstur

Varför inte uppleva flera delar av Island på ditt besök? Tänk dig de avlägsna, gräsbevuxna höglandshedarna på Egilsstaðirturen i öster. Korsa inlandet på Kjölurleden och se de märkliga naturfenomenen vid sjön Mývatn i norr. Njut av utsikten mot glaciären Snæfellsjökull i väster och de färggranna fjällen i Landmannalaugar i söder. Utforska det norra höglandet på vår Nordliga odyssé och det södra höglandet på turen Skapelsens krafter. De flesta av våra längre turer kan kombineras och det är upp till dig att välja ut vilka två delar av Island som du vill upptäcka. Titta igenom detaljbeskrivningen för varje tur och hitta de två du gått och drömt om.

16

ÍSHESTAR SPECIAL Bortom nationalparken Jökulsárgljúfur Mycket erfarna ryttare

Höglandstur Special

Längd: 12 dagar – 11 nätter – 9 riddagar – 368 km Reseperioder 2012: Torsdag – måndag, 2 – 13 augusti Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavik. Övernattning i sovsäck i delade rum under ritten. Gruppstorlek: Max. 20 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats OBS: Denna tur rekommenderas endast för erfarna ryttare med tillräcklig uthållighet får långa riddagar på 40-50 km under 7-9 timmar. Bokningskod: IH – 10B

På denna specialtur med värdarna Bjarni Páll och Elsa från gården Saltvík rider vi bortom Mývatn till gården Grímsstaðir och vidare till Möðrudalur. Gården Möðrudalur ligger väl dold bland bergen, och är den högst belägna gården av alla på Island. Vi utforskar naturens pärlor medan vi rider genom nationalparken Jökulsárgljúfur, förbi Europas mest kraftfulla vattenfall Dettifoss. Utsikten är spektakulär! Vi besöker också Forvöð, en dold pärla i nationalparken som bara kan nås till fots eller med häst. Nätterna tillbringar vi på en del välbekanta platser såsom fjällstugan i Theistareykir och området kring sjön Mývatn. Vi utforskar fascinerande nya områden bland fjällen och rider längs stigar som legat bortglömda i åratal.


10C

ÍSHESTAR SPECIAL Borgarfjörður, Strandir och Dalir Mycket erfarna ryttare

Höglandstur Special

Längd: 13 dagar – 12 nätter – 10 riddagar – 370 km Reseperioder 2012: Tisdag – söndag, 17 – 29 juli Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavik. Bäddade sängar på Reykir Country Hotel och gården Stóri-Kálfalækur. Sovsäckslogi i tre nätter på gården Skerðingsstaðir. Gruppstorlek: Max. 20 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats OBS: Denna tur rekommenderas endast för erfarna ryttare med tillräcklig uthållighet får långa riddagar på 40 – 50 km under 7 – 9 timmar. Bokningskod: IH – 10C

Följ med våra värdar Siggi och Ólöf, välkända från Snæfellsnesturerna, på en utmanande ritt genom det vackra Borgarfjörðurdistriktet. Längs den gamla fjälleden Holtavörðuheiði tar vi oss i riktning nordväst in i det mytomspunna området kring Strandir, känt för sin orörda natur och sin urtida trolldomskonst. Vi fortsätter genom Dalir, där intrigen och triangeldramat i Laxdælasagan ägde rum. Med den vackra vulkanen Snæfellsjökull i fonden rider vi genom fjällen och korsar fjordar vid lågvatten. Vi får också rida längsmed stranden, ett rent nöje för både hästar och ryttare. Detta är vår längsta ridtur med hela 10 riddagar. Vi får njuta av bra hästar och god mat samtidigt som vi upplever Islands variationsrika landskap på denna spännande ridtur.

10D

ÍSHESTAR SPECIAL Fjordar – Lónsöræfi Mycket erfarna ryttare

Höglandstur Special

Längd: 12 dagar – 11 nätter – 9 riddagar – 300 km Reseperioder 2012: Onsdag – söndag, 15 – 26 augusti Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavik. Sovsäckslogi under ritten. Gruppstorlek: Max. 16 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats OBS: Denna tur går i vildmarken och rekommenderas endast för friska, vältränade och mycket erfarna ryttare. Ridning upp och ner för branta fjällsluttningar kan förekomma, liksom smala stigar och ridning i grovhuggen terräng. Bokningskod: IH – 10D

Upptäck gömda naturpärlor tillsammans med vår värd Denni. Upplev östlandets otroliga hästar på denna tur ut i den avlägsna vildmarken. Vi beger oss söderut och upptäcker skatter som aldrig skådats förut på östlandet. Vi rider ner i fjordar och upp i fjällen på en tur som saknar motstycke. En av kvällarna tar vi våra förnödenheter med oss på packhästar och övernattar i en stuga som bara kan nås till fots eller med häst. De häpnadsväckande vyerna i Lónsöræfi öppnar upp sig framför oss med sina grova men färggranna fjällsidor. Vi beundrar glaciären Thrándarjökull, rider nära den majestätiska glaciären Vatnajökull och från den pittoreska staden Höfn i Hornafjörður. Vår värd Denni har tagit fram denna fantastiska tur ut i vildmarken. Låt dig smittas av hans passion för östra Island och följ med på denna tur långt bortanför de vältrampade stigarna.

17


Nyhet

12

Skapelsens krafter Fjallabakleden och kratrarna Lakagígar

+

Goda ryttare som kan hantera en häst i öppen terräng

Höglandstur

Längd: 9 dagar – 8 nätter – 6 riddagar – 220 km Reseperioder 2012: Söndag – måndag, 15 – 23 juli • 22 – 30 juli Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavik. Delade rum i enkla fjällstugor med sovsäckslogi under ritten. Gruppstorlek: Max. 16 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats OBS: Varannan tur går från öster mot väster, varannan i motsatt riktning från väster mot öster. Bokningskod: IH – 12 Vi har nöjet att återigen presentera en av våra mest populära turer från förr – Fjallabak, med knorr. Ridturen kombinerar Islands variationsrika natur och geologiska höjdpunkter med härliga ridvägar som gläder både häst och ryttare. Ridturen börjar längsmed älven Markarfljót och fortsätter upp i bergen. Vi följer förstklassiga ridvägar genom svart vulkanaska, som härrör från vulkanen Heklas utbrott. Natten tillbringar vi nära glaciären Mýrdalsjökull. Ridturen tar oss tvärsöver sandöknen Mælifellssandur in i lavafälten efter Skaftáreldar, ett förödande utbrott på 1700-talet. Kratrarna Lakagígar har skapat ett område med dramatisk skönhet, som bara utgör en av de många höjdpunkterna på vår tur. Vare sig du färdas från öster mot väster eller tvärtom är ridturen genom de otroliga landskapen längs Fjallabak en oförglömlig upplevelse.

18


17

Nordlig odyssé

+

Skagafjörðurs högländer

Längd: 9 dagar – 8 nätter – 6 riddagar – 200 km Reseperioder 2012: Söndag – måndag, 8 – 16 juli • 22 – 30 juli • 5 – 13 augusti Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavik. Delade rum i enkla fjällstugor och på gårdar med övernattning i sovsäck under ritten. Gruppstorlek: Max. 16 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats Bokningskod: IH – 17

Goda ryttare som kan hantera en häst i öppen terräng

Höglandstur

Skagafjörður är en del av Island som har en stark tradition av hästuppfödning. Det är ett nöje för oss att presentera en ridtur som går från detta välkända område in i höglandets karga vildmark. Turen leder oss hela vägen till Laugafell, en plats känd för den naturligt uppvärmda källan och sin gröna vegetation, en sann oas för dem som följer den gamla och berömda Sprengisandurleden. Från gröna betesmarker klättrar vi till avlägsna ökenliknande områden nära den majestätiska glaciären Hofsjökull. Vi utforskar Islands vildmark genom att bitvis följa den gamla Sprengisandurleden. Endast här i norr kan du se hästar beta fritt i skyddade dalgångar under sommarmånaderna, oberoende av människor, med bara sina naturliga instinkter att förlita sig på. Vi njuter av den rofyllda Austurdalen och bykyrkan i Ábær, där mässa endast hålls en gång per år. Klyftan Merkigil blir ett landmärke på turen innan vi återvänder mot grönskande fält och ängar. Detta är en tur som kombinerar den fascinerande och omväxlande vildmarken på norra Island med historiska vyer och berättelser och anmärkningsvärda män och kvinnor.

19


19

Vulkanen Hekla - Landmannalaugar Bergtagen

Goda ryttare

Höglandstur

Längd: 8 dagar – 7 nätter – 6 riddagar – 240 km Reseperioder 2012: Måndag – måndag 2 – 9 juli • 9 – 16 juli • 23 – 30 juli • 30 juli – 6 augusti • 13 – 20 augusti Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavik. Delade rum i enkla fjällstugor med sovsäckslogi under ritten. Gruppstorlek: Max. 16 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats OBS: En del av våra avgångar startar på Fossnes. Första riddagen blir därmed den som står sist i dagsprogrammet. Bokningskod: IH – 19

Vulkanen Hekla, som ofta kallas Islands drottning, reser sig högt över ett fascinerande område. Varje dag blir vi påminda om de många förödande utbrotten genom tiderna. Landmannalaugar är en annan färggrann skönhet på det södra höglandet. Den naturliga badkällan här är bara en av de många höjdpunkter som gör detta område till ett av Islands mest populära resmål för den som tycker om natur och äventyr. På vägen ut till gården besöker vi vattenfallet Gullfoss och de varma källorna i Geysir. Från gården Kálfhóll beger vi oss ut i de bördiga jordbruksbygderna och ansluter till den vackra led som följer den mäktiga glaciärälven Thjórsá. Ridturen fortsätter mot höglandet längs prima ridvägar, genom svart vulkanaska från Heklas utbrott till fjällstugan i Hólaskógur. Vi rider till det vackra området Landmannahellir, en passande utpost på den centrala högplatån, innan vi får tillfälle att njuta av utsikten mot Landmannalaugars färggranna ryolitfjäll. Vägen tillbaka går genom lavafält och bergsformationer ner till gröna dalar och åter till civilisationen. De energiska men väldresserade hästarna gör turen njutbar för alla som söker efter ett utmanande höglandsäventyr.

20


6

Gyllene cirkeln Southern Comfort

+

Medelgoda ryttare som är bekväma med långa dagar i sadeln

Landsbygdstur

Längd: 8 dagar – 7 nätter – 6 riddagar – 180 km Reseperioder 2012: Lördag – lördag 9 – 16 juni • 16 – 23 juni • 23 – 30 juni • 30 juni – 7 juli • 7 – 14 juli • 14 – 21 juli • 21 – 28 juli • 28 juli – 4 augusti • 4 – 11 augusti • 11 – 18 augusti • 18 – 25 augusti • 25 – 31 augusti Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavik. 2-4-bäddsrum med delade faciliteter på gården Fossnes. Två nätter i rum med eget badrum på hotell Geysir. Gruppstorlek: Max. 18 deltagare Tillval: Snöskoterkörning på glaciären Langjökull. Betalas på plats. Samlingsplats: Keflaviks flygplats Bokningskod: IH – 6

Det finns inget bättre sätt att besöka de varma källorna vid Geysir och det gyllene vattenfallet Gullfoss på än att rida genom den underbara landsbygden på södra Island. På väg till gården tar vi del av de fantastiska vyerna i Thingvellirs nationalpark. Denna populära tur är idealisk för barnfamiljer och för dem som inte har tillräcklig riderfarenhet för våra höglandsturer. Men tänk på att riddagarna kan bli långa, så du bör vara vid god kondition och ha en grundläggande ridvana. På vår första riddag bekantar vi oss med islandshästarna och deras speciella gångarter på en avslappnande ridtur genom de lantliga omgivningarna kring gården Fossnes. Därefter lämnar vi gården och rider till det magnifika vattenfallet Gullfoss och de varma källorna i Geysir. Efter en avslappnad riddag i området känns det som att rida i utkanten av civilisationen. Vi korsar höglandsheden Hrunaheiði och njuter av fina ridvägar på väg genom dalgången Laxárdalur tillbaka till Fossnes gård. En del av denna tur kan bokas som en 5-dagarstur med 4 riddagar – se tur IH – 13.

21


11

Ridäventyr på landsbygden

13 Medelgoda ryttare

Landsbygdstur

Längd: 3 dagar – 2 nätter – 3 riddagar – 70 km Reseperioder 2012: Måndag – onsdag 11 – 13 juni • 2 – 4 juli • 9 – 11 juli • 23 – 25 juli • 30 juli – 1 augusti • 6 – 8 augusti • 13 – 15 augusti Boende: Sommarhus med vardera två st 2-bäddsrum, bäddad säng. Gruppstorlek: Max. 12 deltagare Samlingsplats: Reykjavik. Inkvartering före och efter ridturen arrangeras på egen hand. Bokningskod: IH – 11

Är du inte beredd att sitta så många dagar i sadeln men vill ändå vistas utomhus? Har du en viss ridvana och uthållighet? Då kan detta vara turen för dig. Vi följer de fina ridvägarna till Islands magnifika sevärdheter, de varma källorna i Geysir och vattenfallet Gullfoss. Under tre riddagar leder guiden oss till naturens olika under. Vi kommer att få uppleva tölt, islandshästens speciella gångart. Denna bekväma gångart använder vi oss av under en del av turen, men vi travar och skrittar emellanåt också. På vägen till gården Kjóastaðir besöker vi Thingvellir, en viktig historisk och geologisk plats som utnämndes till Islands första nationalpark.

22

GEYSIR - GULLFOSS + SPECIAL Medelgoda ryttare som är bekväma med långa dagar i sadeln

Landsbygdstur

Längd: 5 dagar – 4 nätter – 4 riddagar – 110 km Reseperioder 2012: Söndag – torsdag 10 – 14 juni • 17 – 21 juni • 24 – 28 juni • 1 – 5 juli • 8 – 12 juli • 15 – 19 juli • 22 – 26 juli • 29 juli – 2 augusti • 5 – 9 augusti • 12 – 16 augusti • 19 – 23 augusti • 26 – 30 augusti Boende: 2-4-bäddsrum med delade faciliteter på gården Fossnes. Rum med eget badrum på hotel Geysir under två nätter. Gruppstorlek: Max. 18 deltagare Samlingsplats: Reykjavik. Inkvartering före och efter ridturen arrangeras på egen hand. OBS: Turen avslutas i Reykjavik klockan 10:30 på torsdag förmiddag. Tillval: Snöskoterkörning på glaciären Langjökull. Betalas på plats. Bokningskod: IH – 13 Detta är en kortversion av vår populära Gyllene cirkelntur. Vi besöker de varma källorna i Geysir och det gyllene vattenfallet Gullfoss. Vi får också se nationalparken Thingvellir på transfer­ dagen. Logi på en mysig semestergård med varmt utomhuskar samt på hotell med eget badrum. Deltagarna på denna tur ansluter till den längre Gyllene cirkelnturen under fyra dagar och återvänder sedan till Reykjavik den femte dagen medan deltagarna på den längre turen fortsätter sin tur.


Nyhet

14

För dig i mogen ålder Stränder, dalar och fjordar

Goda ryttare, 55 år eller äldre

Landsbygdstur

Längd: 9 dagar – 8 nätter – 6 riddagar – 195 km Reseperioder 2012: Lördag – söndag, 11 – 19 augusti Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavik. Delade rum med sänglinne under turen. Gruppstorlek: Max. 18 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats OBS: Knähöga gummistövlar rekommenderas för strandritten! Bokningskod: IH – 14

Det är inte mer än rätt att vi under vårt trettionde jubileumsår sätter upp en tur till nationalparken Snæfellsnes för kunder som är 55 år eller äldre. På denna tur hoppas vi få träffa många av våra tidigare vänner på nytt, liksom att stifta nya bekantskaper. Våra värdar och partners sedan 1988 Sigurður (Siggi) och Ólöf, leder turen tillsammans med Íshestars grundare Einar Bollason. Vi rider genom dalar och mäktiga lavafält. Majestätiskt reser sig Snæfellsjökull framför oss när vi korsar stranden längs den anrika led som bara lokalbefolkningen känner till. Förutom fina ridvägar inkluderar turen också en del sightseeing. Vi besöker fågelbergen i Arnarstapi och hajmuseet i Bjarnarhöfn. Från den färggranna staden Stykkishólmur stävar vi ut till havs. Missa inte denna stora möjlighet att delta i en bekväm ridtur som utforskar höjdpunkterna på Snæfellsneshalvön.

16

Stränder och fjällritt Goda ryttare

Landsbygdstur

Längd: 5 dagar – 4 nätter – 4 riddagar – 130 km Reseperioder 2012: Söndag – torsdag, 17 – 21 juni • 24 – 28 juni • 19 – 23 augusti Boende: Delad logi, två nätter i bäddad säng och två nätter i sovsäck. Gruppstorlek: Max. 18 deltagare Samlingsplats: Reykjavik. Inkvartering före och efter ridturen arrangeras på egen hand. OBS: Knähöga gummistövlar rekommenderas på denna tur. Tillval: Busstur till sevärdheterna på Snæfellsneshalvön. Betalas på plats. Bokningskod: IH – 16

Halvön Snæfellsnes sträcker sig ut från den västra delen av Island. Här hittar man många av de naturfenomen Island har att erbjuda. Vi börjar turen på gården Stóri-Kálfalækur och tar oss upp i bergen, där vi beundrar naturens färgrikedom i dalen Hítardalur. Genom lavafält och längs fjällsluttningar rider vi ner till Atlanten och fortsätter ridturen längs stranden. Denna traditionella led, som endast blottas av tidvattnet, ger hästar och ryttare fina möjligheter att rida i jämn tölt över stora avstånd. Deltagarna på denna tur förenas med den längre Snæfellsnesturen under fyra dagar, men återvänder till Reykjavik på den femte dagen medan deltagarna på den längre turen fortsätter sin tur.

23


18

Hoppets väg Upptäcktsfärder i nordväst Goda ryttare

Landsbygdstur

Längd: 5 dagar – 4 nätter – 4 riddagar – 120 km Reseperioder 2012: Söndag – torsdag 8 – 12 juli • 15 – 19 juli • 22 – 26 juli • 29 juli –2 augusti • 5 – 9 augusti • 12 – 16 augusti • 19 – 23 augusti Boende: 2-4-bäddsrum, säng med sänglinne Gruppstorlek: Max. 16 deltagare Samlingsplats: Reykjavik. Inkvartering före och efter ridturen arrangeras på egen hand. OBS: Knähöga gummistövlar rekommenderas på denna tur. Bokningskod: IH – 18

Denna tur utgör en idealisk möjlighet för alla som vill njuta av en bekväm ridtur i olika typer av landskap. Vi rider genom oförstörd natur och får en god inblick i den isländska historian genom de sagor vi får ta del av. Att rida på den jämna, sandiga marken är en ren glädje för både häst och ryttare. Det blir gott om tid till att uppleva den unika gångarten tölt medan vi undersöker naturen och historien i detta särpräglade område.

24

Vi börjar ritten vid gården Hvammur, som ligger i dalen Vatnsdalur. Det blir en häftig upplevelse att rida i vatten, då vi korsar lagunen som kallas Hóp i sällskap med en flock fria hästar. Besöket hos sälkolonin på norra Atlantkusten är något man inte bör missa. En annan höjdpunkt på denna tur är bussresan tillbaka till Reykjavík längs höglandsleden Kjölur. Vi färdas mellan två glaciärer, njuter av ett dopp i en naturlig varm källa i Hveravellir samt besöker de varma källorna i Geysir och det majestätiska vattenfallet Gullfoss innan återkomsten till Reykjavik.


25


Nyhet

Hästar under 611 norrskenen

614 Medelgoda ryttare

Hösttur

Längd: 4 dagar – 3 nätter – 2 riddagar Reseperioder 2012: Torsdag – söndag, 20 – 23 september • 4 – 7 oktober • 11 – 14 oktober • 18 – 21 oktober Boende: Sommarhus med vardera två st 2-bäddsrum i två nätter, bäddad säng, inkvartering på hotell i Reykjavik en natt. Gruppstorlek: Min. 6, max. 12 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats. Vi rekommenderar att man inte anländer senare än kl 16:00. Bokningskod: IH – 611 Hösten på Island färgar landsbygden i bjärta färger och norrskenen flammar på den kolsvarta natthimlen. Vi besöker de mest kända sevärdheterna på Island och rider islandshäst längs förstklassiga ridvägar. Efter en fin dag i sadeln spanar vi efter glimrande norrsken. Efter ankomsten börjar vi turen med att besöka Blå lagunen, där vi slappnar av i det mineralrika vattnet. Sedan fortsätter vi till gården Kjóastaðir, som ligger i närheten av Geysirs varma källor och vattenfallet Gullfoss. Under två riddagar får vi bekanta oss med tölt, islandshästens speciella gångart, på vägen till dessa magnifika mål. På kvällarna får vi uppleva lugnet på den isländska landsbygden och se upp mot himlen, där de gröna norrskenen dansar i skyn (om vädret tillåter).

Höstligt äventyr Fårinsamling tillsammans med fårfarmarna i Landmannalaugar, Jökulgil och nära vulkanen Hekla. Goda ryttare Hösttur

Längd: 7 dagar – 6 nätter – 6 riddagar Reseperioder 2012: Fredag – torsdag, 14 – 20 september Boende: Sovsäckslogi (ta med egen!) i enkla fjällstugor tillsammans med de lokala fårfarmarna som också deltar i fårinsamlingen. Gruppstorlek: Max. 8 deltagare Samlingsplats: Reykjavik. Inkvartering före och efter ridturen arrangeras på egen hand. OBS: En del vandring förekommer. Bokningskod: IH – 614 På denna unika tur slår vi följe med fårfarmarna på södra Island när de samlar in sina tusentals får från fjällen. Vi samlar får i Landmannaafréttur, ett betesområde nära det berömda Landmannalaugar. Gula, rödaktiga och grönskimrande ryolitberg ger detta område en magisk prägel. Vulkanen Hekla tronar över landskapet och vi samlar in fåren i svart sand och vulkanaska som skickats mot skyn av denna beryktade vulkan under seklen. De lokala bönderna har samlat får i området sedan århundraden tillbaka. De lär ut hur man hanterar hjorden, driver fåren nerför fjällsluttningar, över älvar och ut ur skyddade dalgångar till nattens viloplats, bara för att nästa dag bege sig ut igen för att samla in ytterligare fler. På kvällen får vi njuta av sång i stugan då bönderna firar en lyckad dag bland bergen. Man kan inte komma närmare själ och hjärta på de mest äkta av alla islänningar – bönderna. Alla deltagare deltar i en årlig tradition och inte en tillrättalagd ridtur. Därför krävs öppet sinnelag, god fysisk hälsa och förmåga till nära samarbete med andra människor. Förvänta dig att bli behandlad som en i gruppen, med krav om att uppfylla din plikt varje dag. Som belöning får du njuta av kamratandan mellan alla dem som deltar i detta stora höstäventyr.

26


10 ÅR

15A

Hästinsamlingen

15B

Skrapatungurétt

Hästinsamlingen Víðidalstungurétt

Goda ryttare

Längd: 7 dagar – 6 nätter – 4,5 riddagar – 130 km Reseperioder 2012: Onsdag – tisdag, 12 – 18 september Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavík. Säng med sänglinne i 2-4-bäddsrum på gården. Gruppstorlek: Max. 16 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats Tillval: Dans på bygdegården i Blönduós , entré betalas på plats. Bokningskod: IH – 15A

Hösttur

Föreställ dig fria och lekfulla hästar som rusar ner från sina sommarbeten på höglandet för att återförenas med sina ägare. Märrar och deras föl, unghästar och valacker finner vägen genom det karga landskapet, ännu inte riktigt färdiga att ge upp sin frihet inför vintern. Den anrika traditionen att samla in hästar hålls vid liv bara på norra Island. En kort ridtur är redan inplanerad på ankomstdagen. Turen, som utgår från vårt ridcenter i Hafnarfjörður, utgör ett bra tillfälle att lära känna islandshästen och att förbereda sig för de kommande dagarna. De följande fyra riddagarna är förlagda till norra Island. Från gården Hvammur rider vi genom vackra dalgångar och böljande landskap till dalen Laxárdalur. Här förenas vi med islänningarna och hjälper till att samla in och driva hästarna ner från fjällen till insamlingsfållan Skrapatungurétt. När uppgiften är slutförd firar lokalbefolkningen den lyckade insamlingen med en fest, ”réttardansleikur”, och vi är inbjudna! Insamlingen fortsätter nästa dag när hästarna sorteras vid uppsamlingsplatsen. Vi hjälper till att återföra några av dem till sina hemmabeten.

Goda ryttare

Längd: 7 dagar – 6 nätter – 4,5 riddagar – 135 km Reseperioder 2012: Tisdag – måndag, 2 – 8 oktober Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavík. Dubbelrum med bäddad säng under ritten. Gruppstorlek: Max. 20 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats Tillval: Dans på bygdegården i Víðihlíð, entré betalas på plats. Bokningskod: IH – 15B

Hösttur

Följ med hästfarmarna på detta stora höstäventyr. Var med när de driver flocken, skiljer ut hästarna och firar den lyckade återföreningen mellan hästar och ägare. Den varierade terrängen inbegriper höglandshedar, gröna dalar som just håller på att iklä sig sprakande gula och röda höstfärger, djupa blå sjöar och älvar samt klyftan Kolugljúfur, där en trollpacka en gång bodde. En kort ridtur är redan inplanerad på ankomstdagen. Turen, som utgår från vårt ridcenter i Hafnarfjörður, utgör ett bra tillfälle att lära känna islandshästen och att förbereda sig för de kommande dagarna. Från gården Bjargshóll på nordlandet följer vi goda ridvägar tills vi stöter på islänningarna, som redan samlat in hästar under ett antal dagar. Vi slår följe med dem och hjälper till att driva hästarna till fållan Víðidalstungurétt. När uppgiften är slutförd firar lokalbefolkningen den lyckade insamlingen med en fest, ”réttardansleikur”, och vi är inbjudna! Nästa dag sorteras hästarna. Vi får uppleva uppspeltheten hos både djur och människa när hästar och föl skiljs ut från hjorden och återförenas med sina rättmätiga ägare.

27


Lär känna våra samarbetspartners

Bjarni Páll och Elsa har hand om Nordlandets sevärdheter och Íshestar Special i norr. De är kända för sina utomordentliga hästar och sin goda organisationsförmåga. Detta är deras tjugonde säsong för Íshestar och vi hoppas att de kommer att fortsätta att arbeta för oss i minst 20 år till.

Siggi och Ólöf har lett Snæfellsnesturen sedan 1987 och firar därmed sitt 25-årsjubileum under 2012. De har utgjort en av hörnstenarna i Íshestars familj. Vem kan någonsin glömma Siggis utomordentliga hästar eller Ólöfs fantastiska matlagning?

Hjalti G. och Åsa har hand om vår äldsta tur Kjölur, liksom Ridäventyr på landsbygden och Norrskensturen. Utgångspunkten är deras gård Kjóastaðir. Fina hästar och ännu finare sång är deras varumärke. Ingen behöver oroa sig för att inte Hjalti ska hitta – han har rest över Kjölur minst 120 gånger redan.

Kiddi och Birna började förra året med ett antal specialavgångar. Under 2012 presenterar de två nya turer. Vulkaniska vyer går upp i det fascinerande höglandet ovanför naturreservatet Thórsmörk och den ökända vulkanen Eyjafjallajökull. De leder också turen Skapelsens krafter, som återskapar vår tidigare Fjallabaktur inklusive kratrarna i Lakagígar. Vi på Íshestar har höga förväntningar på detta unga och entusiastiska par.

Haukur och Sonja leder Hoppets väg och hästinsamlingen till Skrapatungurétt från sin gård Hvammur. De är framgångsrika hästuppfödare. Med sina fina hästar och sitt vänliga bemötande på turerna får de våra kunder att återvända hem med ett leende på läpparna, angelägna om att återvända.

Gestur och Margrét med sönerna Thórður och Egill har redan lett Landmannalaugarturerna under många år. Kända för sin förstklassiga hästuppfödning och sina fina, starka hästar är de ofta svåra att ta farväl av för många av våra gäster. Numera har de även hand om Gyllene cirkelnturerna.

Denni och Arna tog över Egilsstaðirturen från Jón Thór förra året och gjorde ett omedelbart intryck på denna populära tur som vi haft på programmet sedan 1991. Utmärkta hästar, ren natur och avlägsna områden har alltid varit kännetecken för turen. Under 2012 kommer dessutom två nya, spännande turer att läggas under deras ansvar – en Íshestar specialtur och turen Ride on the Wild Side med packhästar.

Hjalti J. och Anna Lísa är nykomlingar sedan 2010. Anna Lísa har redan avslöjat sig som en mästerlig kock på specialturerna och vår Kjölurtur. Tillsammans startade de turen Nordlig odyssé i vackra Skagafjörður med omnejd förra sommaren och gjorde den till en omedelbar succé.

28


Lär känna våra guider Benóný Jónsson började arbeta för Íshestar år 1986. Yrke: Biolog, forskar om sötvattenfiskar. Språk: Engelska, danska och tyska

Ómar S. Rafnsson är konstruktör och agronom. Han har rest över höglandet till häst sedan barnsben och började arbeta för Íshestar 2011. Språk: Engelska och lite tyska.

Björk Jakobsdóttir har arbetat som guide på Íshestar sedan 2007. Under vintern jobbar hon som skådespelare, regissör och ståuppkomiker. Språk: Engelska, tyska och lite skandinaviska.

Samúel Örn Erlingsson, lärare, dokumentärfilmsproducent och reporter på isländsk TV, har arbetat som guide på Íshestars turer sedan 2008. Språk: Engelska, danska plus lite norska, svenska och tyska.

Haukur Hauksson har varit på Íshestar sedan 2002 och har under denna tid upplevt de flesta av våra turer. Hans huvudsakliga sysselsättning är vice vd för Ísavia. Språk: Engelska och skandinaviska.

Sjöfn Sverris driver ett tryckeri tillsammans med sin man, men ger sig ut till häst närhelst det är möjligt. Hon började guida turer åt Íshestar 2011. Språk: Engelska och danska.

Judith Bischof började som guide hos Íshestar 2010. Hon fullgjorde sina psykologistudier i Tyskland men bor nu på norra Island. Språk: engelska, tyska (modersmål) samt lite franska.

Svandís Dóra Einarsdóttir har arbetat för Íshestar som turguide sedan 2006. Hon tog examen på konstskola som skådespelerska. Språk: Engelska och skandinaviska plus lite franska.

Kristján Baldursson/Danni, advokat, har arbetat som guide för Íshestar sedan sin juridikexamen år 2002. Språk: Engelska och portugisiska samt lite danska, tyska och spanska.

Vilborg Halldórsdóttir är skådespelerska, men arbetar som manusförfattare inom teater och media. Hon har varit guide hos Íshestar sedan 2003. Språk: Engelska och italienska, lite tyska, danska och franska.

Magnús Kjartansson har varit Íshestarguide sedan 2008. Han är musiker och kompositör samt arrangerar och dirigerar musik. Språk: Engelska och skandinaviska.

Þormar Ingimarsson, musiker, började på Íshestar år 2005 men har ridit på höglandet I mer än 25 år. Språk: Engelska och danska.

29


D1

Naturens under En perfekt nybörjartur Nybörjare - Liten eller ingen ridvana krävs

Dagstur

Veckodagar: Alla dagar Säsong: 15 april – 15 oktober Längd: 2-3 timmar (inkl transfers) Ridning: 1 timme Avgångar: 13:00 och 16:30 Transfer börjar: 11:30 och 15:30 Åldersgräns: 8 år. Barn 8-11 år får 50 % rabatt Priset inkluderar: Transfers, guidad ridtur, hjälm, gummistövlar, regnkläder eller varma kläder vintertid. Under denna bekväma ridtur följer vi vackra ridvägar längs buskbeväxta fjällsidor och över mosstäckta lavafält. Ingen tidigare ridvana krävs för denna tur – vi håller ett lugnt tempo för att du ska känna dig trygg. Om du föredrar en ridtur i snabbare tempo rekommenderar vi Lavaturen eller någon av våra andra turer.

30

D2

LAVATUREN Vår mest populära tur Nybörjare - Liten eller ingen ridvana krävs

Dagstur

Veckodagar: Alla dagar Säsong: Året om Längd: 3 timmar (inkl transfers) Ridning: 1 ½ - 2 timmar medräknat stopp Avgångar: 10:00 och 14:00 Transfer börjar: 08:30 och 12:45 Åldersgräns: 8 år. Barn 8-11 år får 50 % rabatt Priset inkluderar: Transfers, guidad ridtur, hjälm, gummistövlar, regnkläder eller varma kläder vintertid Tillval: Hemlagad lunch på restaurant Jósalir vid ridcentret (ingår ej i priset).

Att rida islandshäst är något man måste uppleva åtminstone en gång i livet. Från Íshestars ridcenter i Hafnarfjörður utgår förstklassiga ridvägar, som kan avnjutas i sadeln på en av våra vänliga hästar. Vi rider genom lavafält och längs vackra, grönskande fjällsluttningar. På vägen spanar vi efter formationer i lavan och får uppleva islandshästens speciella gångart, tölt. Turen passar lika bra för nybörjare som för mer erfarna ryttare.


D5

VIKINGATUREN

D3

För goda ryttare

VIKINGATUREN EXPRESS För goda ryttare

Goda ryttare

Dagstur

Veckodagar: Alla dagar Säsong: Året om Längd: 7-8 timmar (inkl transfers och lunch) Ridning: 4½ - 5 timmar medräknat stopp Avgångar: 10:00 Transfer börjar: 08:30 Åldersgräns: 12 år Priset inkluderar: Transfers, guidad ridtur, hjälm, gummistövlar, regnkläder eller varma kläder vintertid, hemlagad lunch på restaurant Jósalir på ridcentret.

Vill du testa islandshästens styrka och uthållighet? Är du en erfaren ryttare? Då är dessa turer till för dig! Vi rider på bra ridvägar genom andlöst vackra lavafält, korsar älven Kaldá, rundar fjället Helgafell och fortsätter in i naturparken Heiðmörk. Vikingaturen startar med en introduktionsritt på morgonen. Efter lunch på ridcentret beger vi oss

Goda ryttare

Dagstur

Veckodagar: Alla dagar Säsong: Året om Längd: 5 timmar (inkl transfers) Ridning: 2½ - 3 timmar medräknat stopp Avgångar: 13:00 Transfer börjar: 11:30 Åldersgräns: 12 år Priset inkluderar: Transfers, guidad ridtur, hjälm, gummistövlar, regnkläder eller varma kläder vintertid Tillval: Hemlagad lunch på restaurant Jósalir vid ridcentret (ingår ej i priset).

ut igen och prövar islandshästens olika gångarter. Vi rider i trav, tölt samt galopp och får verkligen uppleva islandshästens mångsidighet. Vikingaturen express ansluter till Vikingaturen på eftermiddagen.

SKRÄDDARSYDDA TURER Vi uppfyller alla behov Varför inte ge dig hän och uppleva Island och islandshästen i ditt eget tempo med privat guide? Vi har lång erfarenhet av att arrangera privata turer och garanterar fullständig anonymitet. Vi erbjuder ett urval av specialprogram för grupper och företag. Restaurant Jósalir rymmer upp till 120 gäster och vårt fullt utrustade kök serverar lunch och middag efter önskemål. Baren serverar drinkar med fullständiga rättigheter och förgyller din utflykt med livemusik, dans eller annan underhållning. Vilka önskemål du än har hjälper vi dig att planera turen precis såsom du vill ha den. Vänligen kontakta oss för ytterligare information.

31


RIDNING OCH MER DÄRTILL Gör det mesta möjliga av dagen

Hästar och Blå lagunen

D41 Wellness

Nybörjare - Liten eller ingen ridvana krävs

Dagstur

Veckodagar: Alla dagar Säsong: Året om Längd: Efter eget val! Avgångar: 10:00 och 14:00 Ridning: 1½ - 2 timmar medräknat stopp Transfer börjar: 08:30 och 12:45 Åldersgräns: 8 år Priset inkluderar: Transfers, guidad ridtur, hjälm, gummistövlar, regnkläder eller varma kläder vintertid, busstransfer till/från Blå lagunen Tillägg: Entré till Blå lagunen enligt gällande prislista. Se www.bluelagoon.is Glöm inte att ta med: Baddräkt och handduk (Kan också hyras vid Blå lagunen) Upplev den världsberömda islandshästen (på Lavaturen) och upptäck muskler du inte trodde att du hade. Efter ridturen åker vi till den mytomspunna Blå lagunen. Här kan du simma, låta dig masseras eller bara slappna av och njuta i det varma vattnet.

Hästar och

Nybörjare - Liten eller ingen ridvana krävs

Dagstur

Veckodagar: Alla dagar Säsong: Året om Längd: 7-8 timmar Ridning: 1½ - 2 timmar medräknat stopp Avgångar: 10:00 (året om) och 14:00 juli och augusti Transfer börjar: 08:30 (året om) och 12:45 juli och augusti Åldersgräns: 8 år Priset inkluderar: Transfers, guidad ridtur, hjälm, gummistövlar, regnkläder eller varma kläder vintertid samt en guidad valskådningstur. Tillval: Hemlagad lunch på restaurant Jósalir vid ridcentret (ingår ej i priset). Vänligen notera: Turen avslutas i hamnen i centrum av Reykjavík efter båtutflykten. Möt Islands två största djur under loppet av en dag. Vi följer prima ridvägar (Lavaturen) genom andlöst vacker natur i sadeln på en stark och trygg islandshäst. Avslutninsvis tar vi en båttur ut på bukten Faxaflói för att skåda val och delfiner.

Hästar och vandring Nyhet

D42 Gullfoss – Geysir Sadlar och sevärdheter Nybörjare - Liten eller ingen ridvana krävs

Dagstur

Veckodagar: Alla dagar Säsong: Året om Längd: 7-8 timmar Ridning: 1½ - 2 timmar medräknat stopp Avgångar: 10:00 Transfer börjar: 08:30 Åldersgräns: 8 år Priset inkluderar: Transfers, guidad ridtur, hjälm, gummistövlar, regnkläder eller varma kläder vintertid samt en guidad busstur till Gullfoss och Geysir

Islandshästen är en symbol för sitt hemlands naturkrafter. Denna tur ger dig ett smakprov på alltihop. Efter en ridtur på 1½-2 timmar genom lavafälten (Lavaturen) besöker vi de fascinerande varma källorna i Geysir och det vackra vattenfallet Gullfoss på en guidad busstur.

32

Hästar och valar

D43 Det lokala djurlivet

D44 Fjäll och lavafält

Nybörjare - Liten eller ingen ridvana krävs

Dagstur

Veckodagar: Alla dagar Säsong: Mars till oktober Längd: 6-7 timmar Ridning/Vandring: 1½ - 2 timmar vardera Avgångar: 14:00 Transfer börjar: 12:45 Åldersgräns: 8 år Min: 4 personer (vänligen kontakta oss om du reser ensam) Priset inkluderar: Transfers, guidad ridtur, hjälm, gummistövlar, regnkläder eller varma kläder vintertid samt en guidad vandringstur. Varför låta hästarna göra hela jobbet? Först njuter vi av styrkan hos islandshästen på en ridtur genom lavafälten (Lavaturen). Därefter utmanar vi oss själva med en två timmars vandringstur upp på fjället Helgafell i närheten av vårt ridcenter.


Nyhet

Nyhet

Blå lava

D46 Ridning och snorkling Nybörjare - Liten eller ingen ridvana krävs

Dagstur

Veckodagar: Alla dagar Säsong: 15 maj – 15 september Längd: 7-8 timmar Ridning: 1½ - 2 timmar medräknat stopp Avgångar: 10:00 Snorkling: 1½ - 2 timmar Transfer börjar: 08:30 Åldersgräns: 14 år Min: 2 personer (vänligen kontakta oss om du reser ensam) Priset inkluderar: Transfers, guidad ridtur, hjälm, gummistövlar, regnkläder eller varma kläder vintertid, guidad snorklingstur med full utrustning, hemlagad lunch på restaurang Jósalir. Ta med: Varma underkläder (fleece-/ylletröja och byxor), varma sockor och ett ombyte. Att först rida islandshäst (Lavaturen) och sedan snorkla i klarblått vatten i nationalparken Thingvellir är den ultimata lavaturen på Island! Utforska lavan på land och under vattnet.

D45

Svart lava - Ridning

D47 och grottutforskning Nybörjare - Liten eller ingen ridvana krävs

Dagstur

Veckodagar: Alla dagar Säsong: Året om Längd: 7 timmar Ridning: 1½ - 2 timmar medräknat stopp Caving: 1½ - 2 timmar Åldersgräns: 10 år Avgångar: Alla dagar 9:00-9:30. Från 15 november till 15 februari sker avhämtning 10:00-10:30 på grund av att det ljusnar senare. Samlingsplats: Cintamani store, Laugavegur 11, om du bor i centrum. Priset inkluderar: Transfers, guidad ridtur, hjälm, gummistövlar, regnkläder eller varma kläder vintertid under ridturen, guidad grottutflykt, grottutrustning samt hemlagad lunch på restaurant Jósalir. Min: 4 personer (vänligen kontakta oss om du reser ensam) Ta med: Varma utomhuskläder, vattentät jacka och byxor, mössa samt handskar, rejäla kängor. Följ med och utforska en 2 200 år gammal lavagrotta i Blåfjällen och upptäck Island underifrån. Fortsätt ovan jord i sadeln på en islandshäst genom lavafälten i Hafnarfjörður (Lavaturen).

FAMILJEÄVENTYR Vi bryr oss om barnen

Veckodagar: Alla dagar Säsong: Året om Längd: ½ timme Avgångar: 13:00 Transfers: Ingår ej, men kan arrangeras mot tillägg. Priset inkluderar: guidad ridtur, hjälm, gummistövlar, regnkläder eller varma kläder vintertid.

Reser du tillsammans med unga hästentusiaster? Låt hela familjen gemensamt uppleva en halvtimmes ridtur längs bekväma ridvägar i närheten av Íshestars ridcenter. Våra hästar är lugna och passar utmärkt för barn och oerfarna ryttare. På ridcentret finns också hundar, katter och kaniner som alla kan få hälsa på. Det finns en barnhörna med bondgårdsanknutna leksaker.

Barn under 6 år leds vid töm i paddock till ett rabatterat pris. Vänligen notera att minst en vuxen måste stanna kvar vid ridcentret tillsammans med barnet.

33


34

HAFNARFJÖRÐUR

Stóri-Kálfalækur Þórisjökull

Kálfhóll

L

UL

K JÖ

NG

LA

Eiríksjökull

Kjóastaðir

Ok

Dæli

Eyjafjallajökull

F

HO

LL

KU

Ö SJ

MÝRDALSJÖKULL

Eyvindarmúli

Mælifell Hvammur

Fotografier: Gígja Einars, Saltvík, Kiddi och Birna, Carla Blekkink, Connie Herholz, Judith Bischof, Denni, Kay Uwe Eggert, Sigurður Jökull, Sabine Hanggi, Johanna Hammes, Helga Thoroddsen, Steinunn Guðbjörnsdóttir, Pascale Baillet, Marianne Welch, Helga Davíðs, Siggi Sigmunds, Arctic Adventures, Frank Bradford, Silja Birgisdóttir, Blue Lagoon med flera. Tryckning: Svansprent

Dagsturer

Íshestar Special

Vulkaniska vyer

Nordlandets sevärdheter

Hoppets väg

Hästinsamlingen

Nordlig odyssé

Snæfellsnes

Stränder och fjällritt

Kjölur

Skapelsens krafter

Hekla och Landmannalaugar

Gyllene cirkeln

Ridäventyr på landsbygden

Hästar under norrskenen

Snæfellsjökull

DRANGAJÖKULL

Saltvík

VATNAJÖKULL

Skriðuklaustur


OM ISLAND

Landet

Vädret

Island är en ö, vars storlek på 103 000 kvadratkilometer motsvarar en knapp fjärdedel av Sveriges yta eller drygt dubbla Danmark. Det högsta fjället, Hvannadalshnjúkur, reser sig 2 109 meter över havet. Drygt 11 % av landytan är täckt av glaciärer, bland annat Vatnajökull, som är Europas största glaciär.

Island har ett mycket mildare klimat än vad namnet och läget intill polcirkeln antyder. En gren av Golfströmmen rinner längs syd- och västkusten och mildrar klimatet avsevärt. I Reykjavik är medeltemperaturen i januari 0,1 °C och i juli 11,2 °C.

Energiförsörjningen Läget rakt över den Mittatlantiska ryggen gör Island till en s k ”hot spot” av vulkanisk och geotermisk aktivitet. Över 30 vulkaner har haft utbrott under de senaste tvåhundra åren och naturligt upphettat vatten förser en stor del av befolkningen med miljövänlig, föroreningsfri värme. Älvarnas kraftverk bidrar med miljövänlig vattenkraft.

Folket Av de lite mer än 300 000 invånarna på Island bor hälften i huvudstaden Reykjavik med förstäder. Det centrala höglandet är obebott (och obeboeligt), och de flesta tätorter ligger vid kusten.

Språket Island koloniserades av nordbor på 800-talet. Islänningarna talar fortfarande samma språk som vikingarna gjorde, fastän modern isländska har genomgått vissa förändringar i uttal och, självklart, ordförråd.

Historian År 930 grundade isländska nybyggare ett av världens första nationella parlament, Alltinget. Den gamla självstyrelsetiden, som beskrivs i de klassiska isländska sagorna, varade fram till 1262, då Island förlorade sin självständighet till Norge och senare Danmark. År 1944 utropades Island som en självständig republik.

ÖST Du som besöker östra Island blir förvånad över de stora kontrasterna i landskapet. Mäktiga fjordar och höga fjäll, vänliga och fridfulla fiskebyar, frodiga och skogsklädda dalgångar liksom karga höglandshedar och djupa kanjoner karakteriserar området.

Väst På västra Island och i Västfjordarna lockar den oförstörda naturen besökare. Orsaken är enkel. Höglandet i väster är orört och så gott som obebott. Snæfellsneshalvön brukar kallas för ett Island i miniatyr, eftersom många av landets naturliga sevärdheter går att återfinna här.

Norr Norra Island imponerar med sina blomstrande byar och lantbruk, hisnande fjälltoppar och med öarna utanför kusten. Ett landskap under utveckling, som gör Nordlandet till en egen, unik värld med kratrar, lavaformationer, kokande lerpölar och plymer av ånga.

SYD Det varierade landskapet på södra Island uppvisar en mångfald av naturfenomen såsom glaciärer, vulkaner, vattenfall, gejsrar och en fantastisk kustlinje. Historiska platser markerar milstolpar i landets och folkets förflutna. Platserna är tydligt skyltade och enkla att nå.

35


we‘ll TAKe you There! All The mosT exciTing plAces in icelAnd

experience A greAT dAy wiTh us! discover all the magical places not to be missed when in iceland: Beautiful nature, multicoloured mountains, fertile farmlands, stunning views, plummeting waterfalls, natural wonders and geological phenomena.

Book now on www.re.is

Book now by calling 580 5400

BSÍ Bus Terminal 101 Reykjavík +354 580 5400 main@re.is • www.re.is

Travel Agency

Authorised by Icelandic Tourist Board

O

IH_HT_2012_SE  

2012 Ridsemester - Kulturresor - Ekoturer ÅR RESPLAN MED DAGSPROGRAM OCH MERA INFORMATION ÍSHESTARS VARUMÄRKE 2 ÅR Finns att få på www.hekla...