Sunny Guide USA

Page 1

Sunny guide

USA Praktische tips voor onderweg

#MetEenHuurautoZieJeMeer


WELCOME TO THE UNITED STATES OF AMERICA! In deze Sunny Guide over de USA vind je handige informatie en tips voor onderweg. Over verkeers­regels, verkeersborden, tanken en tolwegen, maar ook wat je moet doen bij eventuele schade of pech. Neem de guide mee op vakantie, want dan kun je de informatie ook ter plaatse makkelijk vinden.

Happy Travels!

Altijd meenemen naar de USA: ✓ Een geldig EU-rijbewijs Daarnaast wordt een internationaal rijbewijs aangeraden. NB: Bestuurders moeten vaak ten minste 21 of 23 jaar oud zijn en minimaal 1 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Ben je tussen de 21 en 25 jaar, vraag dan bij boeking naar het Under Age pakket van Sunny Cars. Dan mag je toch met een huurauto in de USA rijden. Regel je dit ter plaatse dan is het duurder en niet altijd meer mogelijk. ✓ Een geldig paspoort ✓ ESTA Toeristen die naar de USA reizen moeten uiterlijk 72 uur voor aankomst een ESTA (elektronische reisvergunning) aanvragen. https://esta.cbp.dhs.gov ✓ Creditcard met pincode op naam van de hoofdbestuurder. ✓ Je Sunny Cars voucher!


CHECKLIST

Het is zover, je gaat de auto ophalen De vakantie is begonnen. De eerste stap is de auto ophalen. Check of alles werkt en noteer eventuele schade. Maak foto’s en laat eventuele schade aantekenen op het contract. Kijk ook hoeveel benzine er in de tank zit. Loop bij voorkeur samen met de lokale autoleverancier een controlerondje om de auto. Met de checklist hiernaast kun je zeker niets vergeten. Sommige verhuurders willen je een grotere auto ‘aansmeren’. Vraag wat de aanvullende kosten zijn en kijk goed of je hem echt nodig hebt. Hetzelfde geldt voor verzekeringen. Bij Sunny Cars huur je all-in. Je hoeft geen extra verzekeringen af te sluiten.

Lees het contract goed door voor je het ondertekent. Zijn de namen en gegevens van de bestuurder in orde? Een tweede bestuurder is niet altijd inbegrepen in de USA. Check of de tweede naam ook op het contract staat. Kloppen de kosten voor eventuele extra's als accessoires, one way, etc? Ben je het eens met de hoogte van de waarborgsom? Heb je een betalingsbewijs voor de waarborgsom? Staat het telefoonnummer voor noodgevallen erop? Snap je de afspraken rond tankregeling en tankinhoud? Check welk type brandstof je moet tanken. Maak een foto van de benzinestand. Heb je eventuele schade die al op de auto aanwezig is genoteerd en gefotografeerd? Zijn merk, type, kenteken en km-stand correct? Mag je de grens over met de auto of niet? Dubbelcheck de huurperiode en inlevertijd! Autohuur gaat per 24 uur. Een uurtje te laat kan je zo een extra dag kosten.


10x handig om te weten Je hebt de huurauto opgehaald, de roadtrip gaat nu echt beginnen. Met de volgende 10 reminders weet je zeker dat je goed op pad gaat.

2 HANDEN VRIJ! In de meeste Amerikaanse staten is het vasthouden of het, al dan niet handsfree, gebruiken van een mobiele telefoon tijdens het rijden verboden. Per staat kunnen verschillende regels gelden voor beginnende en ervaren bestuurders. Ook sms'en is in veel staten verboden.

3 HULPDIENSTEN 1 MAXIMUMSNELHEID Binnen de bebouwde kom:

25-45 mph 40-70 km

Buiten de bebouwde kom:

40-70 mph 64-112 km

Snelwegen (freeways):

60-75 mph 95-120 km

De maximumsnelheden verschillen per staat en worden altijd met borden aangegeven, in mijlen per uur. De snelheden liggen lager dan in Nederland en België, waardoor rijden in de VS een stuk rustiger is. Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid meestal 30 mph. In de buurt van scholen is de maximumsnelheid meestal 15 of 20 mph.

Als je een politieauto, brandweerwagen of ambulance tegenkomt die licht- en geluidssignalen voert, moet je aan de rechterkant van de weg stoppen totdat deze voorbij is.

4 VERKEERSLICHTEN Anders dan in Nederland hangen verkeers­lichten in Amerika meestal aan de overkant van de kruising. Als er geen verkeerslichten hangen, moeten alle auto’s stoppen. Wie het eerste aankwam, mag als eerste weer gaan rijden.


5 VERLICHTING In vrijwel alle staten geldt dat bestuurders, net als in Nederland, overdag alleen verplicht zijn om licht te voeren wanneer het zicht wordt belemmerd. In Alaska is op sommige snelwegen het voeren van dimlicht verplicht; dit wordt aangegeven met borden.

6 AFSLAAN BIJ ROOD LICHT

8 VOORRANG

Tenzij uit borden anders blijkt (No turn on red), mag je bij een rood verkeerslicht naar rechts afslaan, of vanuit een eenrichtingsweg naar een eenrichtingsweg naar links afslaan. In New York City is dit echter verboden, tenzij er een bord staat dat het mag.

Auto’s van rechts hebben voorrang. Op T-kruisingen heeft het verkeer op de doorgaande weg over het algemeen voorrang. Als op een kruispunt twee bestuurders beiden linksaf willen slaan, moeten zij voor elkaar langs gaan. Op kruispunten met op alle wegen een stopbord (voorzien van een onderbord met de tekst 4-way of All way) moet iedere bestuurder stoppen. De bestuurders mogen vervolgens doorrijden in volgorde van aankomst bij het kruispunt.

9 GELUIDSSIGNALEN Toeteren is alleen toegestaan bij direct gevaar voor een aanrijding en op smalle bergwegen bij onoverzichtelijke bochten met een vrij zicht van minder dan 200 ft (60 meter).

10 KEEP YOUR LANE 7 SCHOOLBUSSEN Een stilstaande schoolbus met knipperende lichten mag je niet inhalen. Auto’s moeten stoppen op zes meter afstand en mogen pas doorrijden als de rode lichten van de bus zijn gedoofd.

Veel snelwegen zijn vier- of zesbaans in beide richtingen en hier geldt het keep your lane-systeem. Wat inhoudt dat je op een gekozen baan moet blijven rijden en dat auto’s elkaar zowel links als rechts mogen inhalen. Je wisselt in principe alleen van baan als je de snelweg wilt verlaten.


Wegennet en tol Er zijn verschillende soorten wegen in de USA: Interstate Highways Hoofdwegen van kust naar kust, brede autosnelwegen, soms met tolheffing (turnpikes). Ze hebben minstens zes tot soms wel twaalf rijstroken. Superhighways of Expressways Hebben ook zes tot twaalf rijstroken. Freeways Hebben meestal vier of zes rijbanen. Routes Een wegennet voor kortere afstanden van primaire en secundaire hoofdwegen.

Choice locations Zelf je auto uitzoeken? Dat klinkt aantrekkelijk en op veel luchthavens in de USA kan het. Bij deze zogenaamde choice locations staan alle soorten auto’s netjes geordend op een rijtje. Ter plaatse kies je in de categorie die je geboekt hebt zelf de auto uit. Alle auto’s zijn open, dus je kunt hem even uitproberen. Heb je een auto gekozen, dan ga je naar de exit booth voor het contract en klaar ben je.

Gravel Roads Alleen in afgelegen gebieden komen onverharde wegen voor. Hier mag je met een huurauto alleen op rijden als de weg een officieel wegnummer heeft. Zo niet, dan ben je niet verzekerd als je op zo’n weg rijdt. Een voorbeeld is het strand van Daytona Beach. Hier ben je met een huurauto niet verzekerd, omdat het geen officiële weg is, hoewel hier wel auto’s mogen komen. Turnpikes Tolwegen, maar de tolbedragen zijn minder hoog dan in Europa. Er zijn verschillende varianten van tolwegen: een gesloten tolsysteem met tickets, voornamelijk op langeafstandsroutes, een open tolsysteem (vaak bij bruggen en tunnels), en tolstroken (express lanes) op een verder tolvrije snelweg. Tol kun je meestal contant (met muntgeld) betalen, bij een tolhokje of een automaat.


Boetetarieven

Reis je met kinderen? In alle staten is het gebruik van een kinderzitje verplicht. De regelgeving met betrekking tot kinderzitjes verschilt per staat. Het verplichte gebruik van een kinderzitje is in de regel gebonden aan de leeftijd van het kind (meestal t/m 9 jaar), vaak aangevuld met een gewichts- en/of lengte-eis. Vraag bij boeking van de huurauto welke regels gelden. Kinderzitjes kun je het beste meteen bestellen bij de reservering, dan weet je zeker dat ze voorradig zijn als je de huurauto ophaalt. Wil je je eigen stoeltje mee­ nemen? Vraag dan vooraf bij de airline wat de regels zijn. Niet overal mag het stoeltje mee de cabine in. Soms moet het worden ingecheckt in het ruim.

Bekeuringen. Niemand wordt er blij van en daarom is het maar beter om ze te voorkomen. De hoogte van verkeersboetes in Amerika verschilt per staat en ze zijn fors hoger dan wij gewend zijn. Er wordt scherp gecontroleerd, de politie is veelvuldig aanwezig en zal je meteen aanhouden. Word je aangehouden, blijf in je auto zitten, doe het raampje open en houd je handen op het stuur. EEN ALGEMEEN OVERZICHT VAN DE OVERTREDINGEN WAARVOOR JE EEN BEKEURING KUNT KRIJGEN:

Snelheidsovertredingen: de hoogte van de boete hangt af van de mate van overschrijding van de snelheidslimiet en de staat waar je de overtreding begaat, maar varieert van ca. 150 tot 500 dollar. Niet stoppen bij een stopbord, of voor overstekende voetgangers: 200 tot 900 dollar. Niet stoppen voor een schoolbus: tot ca. 900 dollar. Rijden onder invloed van alcohol en/of drugs: inname rijbewijs, hechtenis mogelijk. Rijden zonder autogordel: ca. 350 dollar. Fout parkeren: 150 tot 900 dollar.


Tanken in de USA In de USA is loodvrije benzine (unleaded gasoline) verkrijgbaar met verschillende octaangetallen en onder verschillende namen, zoals Unleaded Regular (87 octane), Unleaded Mid/Plus/Special (89 octane), Unleaded Premium/Super/ Supreme/Silver (91-93 octane). In Europa wordt het octaangetal van benzine uitgedrukt in RON-waarden, in de USA in PON- of AKI-waarden. De Europese octaangetallen 92 en 95 kun je vergelijken met respectievelijk de Amerikaanse octaangetallen 87 en 91. Check het klepje van je benzinetank, hier staat precies vermeld welke brandstof je moet tanken. Benzine wordt verkocht per US gallon en één US gallon is ongeveer 3,80 liter. Veel tankstations zijn 24/7 geopend. Bij tankstations kan contant of met een creditcard worden betaald. Bij sommige

tankstations kun je ook met een Nederlandse bankpas (met Cirrus- of Maestrologo) betalen, mits deze is geactiveerd voor gebruik in de USA. Er komen steeds meer tankautomaten en onbemande tankstations in Amerika. Bij tankautomaten kan met een creditcard (met pincode) worden betaald. Houd er wel rekening mee dat buitenlandse creditcards niet altijd worden geaccepteerd. Vaak moet bij het tanken een postcode worden opgegeven. Soms wordt de postcode van een Amerikaans hotel of autoverhuurbedrijf geaccepteerd, maar niet altijd. Er zijn voldoende tankstations in het hele land, alleen in dunbevolkte gebieden en in de bergen zijn minder tankstations. Tank in die gebieden voor de zekerheid altijd als je een tankstation tegenkomt. Let ook op de borden met ‘No service for x miles’ (de komende x mijlen geen tankstation).


Wist je dat? › Huurauto’s in Amerika altijd een

automaat zijn?

› Het in de USA op veel plekken

Parkeren In de USA kunnen de regels voor parkeren verschillen per staat. We raden aan altijd goed op de borden te letten en je aan de regels te houden. De volgende regels gelden voor de hele USA. •B estuurders moeten hun auto altijd aan de rechterkant van de weg parkeren, maar op eenrichtingswegen mogen auto’s ook aan de linkerkant staan. •A ls je de auto op een helling parkeert, moeten de voorwielen van de auto tegen de stoeprand gedraaid zijn. •P arkeren langs een weg met een groene stoeprand is toegestaan op bepaalde tijden die worden aangegeven op borden. •P arkeren is onder meer verboden op een brug of in een tunnel, op de stoep, naast een gele of rode stoeprand, op meer dan 30 cm afstand van de stoeprand, binnen 5 meter van een brandkraan, binnen 6 meter van een voetgangersoversteekplaats of een kruising, binnen 6 meter van de ingang van een brandweerkazerne of ambulancepost, binnen 10 meter van een safety zone voor voetgangers en binnen 15 meter van een spoorweg­ overgang.

verboden is om in een auto of camper te roken in het bijzijn van kinderen?

› Drugs en te veel alcohol in het

verkeer verboden zijn? In alle Amerikaanse staten is het maximaal toegestane alcohol­ gehalte in het bloed 0,8 promille. Voor bestuurders jonger dan 21 jaar geldt in alle staten een absoluut alcoholverbod. Het meenemen van een geopende fles alcoholhoudende drank is vrijwel overal verboden.


Rijstroken In de USA werken ze veel meer met rijstroken en wisselstroken dan wij in Europa gewend zijn. De belangrijkste vind je hier: • Witte lijnen scheiden rijstroken met verkeer in dezelfde richting, gele lijnen scheiden rijstroken met verkeer in tegengestelde richting. • Een dubbele doorgetrokken gele streep mag niet worden overschreden. Het naar links afslaan naar een inrit of vanuit een uitrit is meestal wel toegestaan.

• Sommige wegen hebben een centraal gelegen 'wisselrijstrook', waarvan de rijrichting (ochtend- en avondspits) wordt geregeld met verkeerslichten en/of verkeersborden. Deze strook is gemarkeerd met dubbele gele onderbroken strepen. • Op wegen in stedelijke gebieden met meer dan twee rijstroken in dezelfde rijrichting, wordt de meest rechter­rij­strook over het algemeen gebruikt voor in- en uitvoegende auto’s. Bestuurders die rechtdoor gaan, moeten zich aan het Keep your lanesysteem houden. • Als een bestuurder links afslaat naar een weg met twee of meer rijstroken in dezelfde rijrichting, moet de bestuurder na het afslaan eerst de meest linkse rijstrook kiezen en daarna naar rechts opschuiven.

S ommige wegen hebben een 'afslagstrook', voor voertuigen die linksaf willen slaan. Deze strook is gemarkeerd met dubbele gele strepen, waarbij de strepen aan de buitenzijde door­ge­trokken zijn en de strepen aan de binnenzijde onderbroken. Voertuigen die recht­ door rijden of die willen inhalen, mogen geen gebruikmaken van deze strook.


Hellingen en bochten, verminder snelheid

Maximum snelheid 25 mph (40 km)

Verkeersborden

Borden NOdie betrekking hebben opPARKING scholen en kinderen zijn A NY fluorescerend groengeel TIME

ONLY

Waarschuwingsborden zijn gele op hun punt staande, vierkante borden met daarop in zwart een waarschuwingssymbool of waarschuwingstekst. R R Bij wegwerkzaamheden zijn deze borden oranje in plaats van geel. Verbods- en gebodsborden zijn rechthoekig of vierkant van vorm, wit met een zwarte rand en in zwart een symbool en/of tekst. NO

U nadert PARKINGeen stopbord, A NY rustigT Irijden ME

Schoolzone

NO PARKING

NO PARKING

A NY TIME

A NY

NO PARKING

ONLY TIME

Verplichte rijrichting

A NY TIME

NO PARKING

ONLY

LY

R

R

R

R

NO PARKING A NY TIME

Adviessnelheid

R

R

ONLY ONLY

R

R

R

R

ONLY

R

ONLY

R

A NY TIME

Pas op, overweg

Rode tekst geeft een verbod aan. NO tekst geeft een Een groene PARKING aan. toestemming A NY TIME

Bord op de achterkant van voertuigen die niet harder kunnen rijden dan 25 mph (40 km)

R

Verboden te liften


E N G E LS E W

OORDEN

Open Open Stop Stoppen Turnpike (met tol) sn Auto elweg eway Interstate/fre eg )w el n (s to u A osed The road is cl ten o sl ge af is Weg ty ri o ri Give p enen rl ve g an Voorr Closed Gesloten Slow Langzaam Detour Omleiding Parking Parkeren Exit Afrit Gas station on Benzinestati Pedestrians Voetgangers No entry te gaan o b Ver den in Speed bump mpel er V keersdre eed Maximum sp eid h el sn m u im Max No U-turn Keerverbod ea Pedestrian ar ied b ge rs ge n Voetga

Handige zinnen voor autohuur Een paar handige zinnen die betrekking hebben op autohuur Hier heeft u mijn rijbewijs. Here is my driving licence. •

Gaat er benzine of diesel in mijn auto? Does my car take petrol or diesel? •

Welke auto is voor mij? Which one is my car? •

Waar is het dichtstbijzijnde tankstation? Where is the nearest petrol station? •

Welk nummer moet ik bellen als ik problemen met de auto heb? If I have trouble with the car, which number do I call? •

Kunt u dat opschrijven? Can you write it down please? •

Waar laat ik mijn auto als mijn vakantie er op zit? Where should I leave the car when I finish my trip?


1

2

3

4

5

5 handige reisapps voor op vakantie Met deze handige reisapps ga je goed voorbereid op vakantie en maak je het reizen ter plaatse nog makkelijker: 1. PACKPOINT Nooit meer je zonnebril of verrekijker vergeten? Dan is PackPoint iets voor jou. Deze app stelt automatisch een “slimme� inpaklijst voor jouw reis samen op basis van een korte vragenlijst die je vooraf invult. Geen inpakstress meer.

2. SYGIC TRAVEL Tripjes plannen is leuk om te doen maar kan soms erg veel tijd kosten. Met deze app bespaar je een hoop tijd en weet je binnen een mum van tijd wat er te doen is in en rondom jouw vakantiebestemming. Van leuke tours, GPS kaarten, accommodatie tot de weersvoorspelling, Sygic Travel helpt je je reisschema nog beter te plannen.

3. MAPS.ME Met deze gratis offline navigatie app verdwaal je nooit meer op reis. Download nu alvast de plattegronden van de steden en regio's waar je in Spanje gaat rondtoeren, zodat je altijd offline toegang hebt tot een gedetailleerde kaart. Je kunt zelfs alle hotspots die je wilt bezoeken markeren door ze een kleurtje te geven. 4. FIND MY CAR SMARTER Het is iedereen vast wel eens overkomen; Na lang zoeken heb je eindelijk een parkeerplek gevonden voor je auto, maar op de terugweg weet je niet meer (precies) waar de auto geparkeerd stond. Met de app Find my Car Smarter verlies je je auto nooit meer uit het oog! 5. AROUNDME Op zoek naar een pinautomaat, tankstation, supermarkt, parkeerplaats, restaurant of wat dan ook? Met AroundMe hoef je niet lang te zoeken. Deze handige app geeft precies aan wat er allemaal in de buurt te vinden is.


24/7 NOODNUMMER SUNNY CARS +31 (0)23 - 5 699 690

Pech onderweg? We hopen natuurlijk dat alles goed gaat op je roadtrip. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en pech onderweg kan altijd gebeuren. Ook een deuk, kras of steentje door de ruit is zo gebeurd. Wat moet je in zo'n geval doen?

TECHNISCHE PROBLEMEN? • Bel de lokale wagenparkbeheerder. Het nummer vind je op de voucher en op het lokale huurcontract. • Kom je er niet uit? Bel ons dan op +31 23 5699 690. VERKEERSONGEVAL? • Bel de plaatselijke hulpdiensten via 911 (vanaf een mobiele telefoon). • Bel ook de lokale wagenparkbeheerder. SCHADE GEREDEN? • De declaratie regel je achteraf via de online schademelding. De link naar dit formulier staat op de voucher en op de website. • Vul het online schadeformulier in. • Upload de volgende documenten: - Betaalbewijs (creditcardafschrift of bon voor contante betaling) - Lokaal huurcontract - Schaderapport van de lokale verhuurder (indien beschikbaar). • Wij gaan er dan meteen mee aan de slag, zodat jij je geld zo snel mogelijk terug hebt.

Tip! Maak foto's van de schade.

Dan heb je altijd bewijsmateriaal.