2 minute read

KUVAAJAN VINKKI Hämmästyttävä lyhytelokuva Dive Odyssey

Näin tehtiin vaikuttava Dive Odyssey

Dive Odyssey -lyhytelokuva on saanut inspiraationsa Ojamon kaivoksesta ja kiinnostuksesta hyviin, vanhoihin scifi-leffoihin. Elokuva tehtiin myös rakkaudesta lajiin – sukeltamiseen. SUSANNA KORKIATUPA Kuva Thomas Broumand, Broufoto Oy

”EXPLORER” eli Gemma Smith lähtee arktisista olosuhteista liikkeelle kohti pimeitä syvyyksiä, pitkin kapeaa tunnelia kohti jotakin, joka kutsuu. Kun katselee elokuvaa ensimmäistä kertaa, tekee lähestulkoon mieli laittaa kädet silmille; voi nimittäin hyvin kuvitella, että pimeydestä voi koska tahansa tulla esiin jotain hyvin outoa. Tutkimusmatkailija kohtaakin pian syvyydessä ”Aquanautin” (Andy Torbet).

OJAMON MYSTINEN HELVETINPORTTI Elokuva on tehty täysin vapaaehtoisvoimin omalla rahalla, mikä tuntuu uskomattomalta siihen nähden, kuinka taidokas se on. Mistä elokuva oikein kertoo, ohjaaja-käsikirjoittaja Janne Suhonen? – Dive Odyssey on monitulkintainen ja ihan tarkoituksella. Halusin, ettei siinä ole vuorosanoja lainkaan, vaan katsoja voi tulkita sen parhaaksi kokemallaan tavalla. Kaikki sai alkunsa kuitenkin sukeltamisesta, mistäs muusta. Janne Suhonen kertoo aloittaneensa sukelluksen hieman sattumalta opiskeluaikoina.

– Opiskelukaveri houkutteli minut sukelluskurssille. Sukellusura oli tyssätä jo alkuunsa, sillä peruskurssin jälkeen ei juurikaan tullut sukellettua, kunnes muutin uuteen asuntoon ja tuore kämppäkaverini sattumalta oli lajin harrastaja. Pitkään sukelsin vain meressä, kunnes

eräänä päivänä minut houkuteltiin Ojamon kaivokseen Lohjalle. Hurahdin kaivos- ja luolasukeltamiseen täysin, hän kertoo.

Ojamolla oleva ”helvetinportti” on yhdessä louhintasalissa oleva tukipilari, joka on aikoinaan rakennettu tukemaan yläpuolista järveä, ettei se romahda kaivokseen. Tämä oli tuoreelle kaivossukeltajalle uskomaton ilmestys. Myöhemmin hän on kuvannut seinää lukuisia kertoja. Sen takia Ojamo myös valikoitui yhdeksi Dive Odysseyn kuvauspaikoista.

– Olen ammatiltani valokuvaaja ja työkseni mukana monenlaisissa kaupallisissa projekteissa. Helvetinportin käyttäminen jossain tuotannossa on jo vuosia ollut haaveeni. Olin puhunut tästä jo aiemmin tutuille ulkomaisille sukelluskavereillekin. Alkuun suunnittelin paikassa kaupallista tuotantoa, mutta pian huomasin, ettei se olisi ollut mahdollista, koska väkeä ja kalustoa olisi tarvittu valtavasti, Janne Suhonen taustoittaa.

KAIKKI SANOIVAT ”YES” Janne Suhonen sai projektiin mukaan useita ammattisukeltajia ja -kuvaajia. Mukaan lähtivät mielellään myös laite- ja kameravalmistajat, jotka lupasivat ammattikalustoa lainaksi tuotantoon. Tuotantotiimiin kuului kaiken kaikkiaan noin 40 henkilöä. Elokuvaa kuvattiin Ojamon lisäksi Pohjois-Norjassa Pluran luolastossa ja sitä ympäröivillä tuntureilla ja sen loppukohtaus Mäkelänrinteen uimahallissa Helsingissä. Norja valittiin yhdeksi kuvauskohteeksi, koska sinne oli suhteellisen helppo päästä. Tuntureilla liikkumiseen ja lupiin tuli myös aulista apua norjalaisilta kontakteilta. Koko projektiin kului aikaa kaksi vuotta, mikä on tällaiselle tuotannolle lyhyt aika.

– Koko tiimi on ollut mukana töiden ja muiden projektien lisäksi omalla vapaaajallaan. Ei ollut helppoa saada eri puolilla maailmaa ammatikseen sukeltavien aikatauluja sopimaan yhteen, mutta niin se vain onnistui, Janne Suhonen paljastaa. Projektissa ei ollut aluksi mukana äänisuunnittelijaa eikä leikkaajaa. Ammattimiehet löytyivät lopulta sen opiskelukaverin avustuksella, joka Suhosen alun perin lajin pariin houkutteli. – Samu ja Ville Kuukka ovat ammattileikkaaja ja äänisuunnittelija, jotka lähtivät myös projektiin mielellään mukaan. Olen todella tyytyväinen elokuvan musiikkiin ja äänisuunnitteluun, hän kertoo.

Kaikkien kuvausprojektissa mukana olleiden nimet löytyvät elokuvan nettisivuilta. Katsohan sivustolta myös itse elokuva, ellet ole sitä vielä nähnyt. www.diveodyssey.net