Page 1

inleiding 003 voorstellingen 005 praktisch 119 bestelformulier 129 kalender 135 colofon 140

|001|


De ziel van de kunsten.

Zoals ieder jaar is deze podiumbrochure opgevat als een overzicht van de dans- en theatervoorstellingen die nu al vastliggen in STUK. We zijn er immers van overtuigd dat zo’n chronologisch overzicht handig is voor jullie, onze bezoekers. Maar tegelijkertijd is zo’n overzicht van voorstellingen een enorme reductie van wat STUK te bieden heeft. Niet alleen komen er nog heel wat voorstellingen bij i.h.k.v. festivals als Artefact en Playground en gaat het sowieso maar om een fractie van het artistieke leven in STUK aangezien er geen beeldende kunst, muziek of film op de volgende pagina’s staat. Neen, het manco is veel fundamenteler van aard: de ziel van het kunstencentrum ontsnapt aan zo’n opsomming. In STUK gebeurt immers zoveel meer dan het presenteren van die prachtige voorstellingen. Kunstenaars leven en werken in STUK. Ze eten er en lezen er. Ze gaan bondgenootschappen aan en sluiten vriendschappen. Ze discussiëren. Ze veranderen de wereld of proberen dat. Ze steken hun nek uit voor een beter klimaat, hebben politieke overtuigingen en denken na over wetenschap. Ze proberen hun gevoelens in teksten te gieten of zoeken naar inzicht in de liefde. Ze worstelen met repertoire of schaven aan het nieuwe. Ze kijken hoe de wereld binnenkomt en zijn geïnteresseerd in jullie. Ze lopen hun publiek tegen het lijf. Na een repetitie. Op café. De acteur komt naar concerten. De muzikant gaat naar de film. Sommigen van jullie discussiëren mee, tijdens feesten van filosofie of andere debatten. Of na de voorstelling, in groep of onder vier ogen. De wereld is weer een beetje gekanteld. De voorstellingen … dat zijn gestolde momenten die even voor stilstand zorgen, waarna alles weer door gaat. De ziel van het kunstencentrum zit in die wirwar van ontmoetingen, in de dynamiek, vlak voor en vlak na het stilstaan. Soms ook in het stilstaan zelf. Je krijgt korting als je minstens vijf voorstellingen uit deze brochure kiest. Maar je krijgt nog veel meer als je in STUK blijft hangen, komt discussiëren, kunstenaars en elkaar aanspreekt en tijd neemt voor een expo of een debat. Misschien krijg je dan zicht op de ziel van de kunsten. Welkom in STUK.

|003|


theater | STUK start

De Warme Winkel & De Utrechtse Spelen

Viva la naturisteraçion! wo 25, do 26 & vr 27 september 13 . 20u00 STUK Soetezaal GRATIS (gelieve te reserveren)

Als radicale idealisten propageert een groep troubadours een betere en schonere samenleving, met naturisme als troef. Niet omdat naturisten betere mensen zijn, maar vanuit de overtuiging dat die levenswijze de mens gelukkiger en de planeet gezonder kan maken. Het naakte bestaan als de bron van alles. Maar welke regels zijn nodig om in vrijheid te leven? En is een nieuw begin in de huidige samenleving nog wel mogelijk? Of moeten we het hele systeem apocalyptisch opblazen om te zien wat in de nieuwe leegte ontstaat? Deze fantasierijke en inhoudelijk ijzersterke voorstelling sluit naadloos aan bij de nog altijd zeer actuele zoektocht naar nieuwe ideeën over de samenleving. Na het grote succes van de kringloopwinkelvoorstelling Jandergrouwnd vorig seizoen mag De Warme Winkel natuurlijk niet in het programma ontbreken. Tijdens STUK START speelt het gezelschap Viva la naturisteraçion!, volgens onze programmator een van de allerbeste voorstellingen van de afgelopen jaren die niet voor niks werd geslecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2012. Mis ‘m niet!

www.dewarmewinkel.nl

© s . peper

www.deutrechtsespelen.nl

|005|


dans | première | STUKproduct

Marc Vanrunxt & Arco Renz

Discografie (werktitel) di 8 oktober 13 . 20u30 STUK Soetezaal basis €14 | reductie €10

Discografie is een dubbele solo, gecreëerd door twee choreografen voor één danser. Marc Vanrunxt en Arco Renz maken elk een solo voor danser Rob Fordeyn. Beide solo’s worden samengeweven tot één voorstelling. Op basis van de ‘catching disco beats’ en het onstuimige synthesizergeluid eigen aan de popmuziek uit de jaren 80, zorgt Daniel Vanverre voor een gepaste soundtrack. In 2012 maakte Marc Vanrunxt al een eerste studie voor dat project waarin de attitude en techniek van het klassiek ballet werden geïntroduceerd in een wereld vol glitter en glamour. De specifieke achtergrond en bewegingskwaliteiten van Fordeyn zijn de gemeenschappelijke inzet van de creatie, waarin twee verschillende schrifturen met elkaar in dialoog gaan. Fordeyn danste onder meer bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, The Forsythe Company en in het heftige performancewerk van Trajal Harrell. De verwantschap tussen het werk van Marc Vanrunxt en Arco Renz ligt in de aandacht voor verstilling en mysterie met als doel: ‘schoonheid’ die raakt. Bij het bekijken van hun platenkast ontdekten ze hun gedeelde interesse in popmuziek uit de jaren 80. www.kunst-werk.be www.kobaltworks.be

© kunst/ werk

griet verstraelen, programmator dans over marc vanrunxt & arco renz

Marc Vanrunxt en Arco Renz hebben ervaring, dat straalt van hun werk af. Ze maken tot in de kleinste details unieke voorstellingen. Beide choreografen zijn sinds jaren een bijzondere stem in het danslandschap. De intensiteit van hun bewegingen en beelden in combinatie met meestal erg indringende muziek creëren een bijna mystieke fantastische wereld. In hun voorstellingen nemen kracht, schoonheid en verstilling je mee voor een intense kijkervaring. deze voorstelling is een coproductie van stuk.

|007|


dans | Belgische première

Matija Ferlin

The Other At The Same Time do 10 oktober 13 . 20u30 STUK soetezaal basis €14 | reductie €10 Engels gesproken

De jonge Kroatische choreograaf Matija Ferlin ging met zijn vier dansers kamperen. Enkele weken leefden ze in totale afzondering in de wilde, uitgestrekte natuur van Zuid-Istrië. Ze vormden een kleine, afgesloten gemeenschap waarbij ze zich enkel konden verhouden tot elkaar en hun omgeving. Die boeiende ervaring vormt de basis voor The Other At The Same Time. Concrete situaties tijdens het kamperen vormen directe startpunten voor choreografische bewegingen. De voorstelling toetst de relatie tussen beweging en tekst, tussen individu en gemeenschap, tussen theater en natuur. Indirect roept hij vragen op als: Wat zijn de 'terms and conditions' van sociale relaties? Wat is de kwaliteit van vriendschappen? Op een speelse manier tracht deze jonge, beloftevolle choreograaf hierop een antwoord te bieden. Ongetwijfeld zeer herkenbaar. In 2011 werd Ferlin als een van de meest toonaangevende choreografen verkozen door het New Yorkse V-magazine. Zijn vorige voorstelling was al te zien op het Kunstenfestivaldesarts 2013.

© n. zgank

www. emanat.si

|009|


theater

Flash Forward di 15 oktober 13, di 26 november 13, di 11 maart 14, di 13 mei 14 . 20u00 . STUK Onthaal

FLASH

basis €10 | reductie €6

Net als de vorige seizoenen biedt Flash Forward je de kans om kennis te maken met het theatertalent van morgen. Op iedere editie kun je gaan kijken naar twee voorstellingen van veelbelovende theatermakers en gezelschappen, telkens gevolgd door een nagesprek met de spelers en regisseurs. Om zo snel mogelijk op nieuwe ontwikkelingen te kunnen reageren leggen we het programma pas kort van tevoren vast, dus houd de STUK-website in de gaten. Op de eerste editie op 15 oktober presenteren we in elk geval de première van A thing of beauty, een fysieke theatervoorstelling gebaseerd op seriemoordenaar Jeffrey Dahmer. De Noorse regisseur Øystein Johansen studeerde in 2010 af aan de mime-opleiding in Amsterdam en blinkt uit in mysterieus, beeldend werk waarin de mimiek van de spelers sterk is geïnspireerd op het instinctieve gedrag van dieren. abonnees kunnen zich als introductie gratis inschrijven voor een van de flash forward-avonden.

|011|


theater | STUKproduct

Sanja Mitrovic / Stand Up Tall Productions

SPEAK!

do 17 oktober 13 . 20u30 STUK Soetezaal basis €10 | reductie €6 Engels gesproken, Nederlandse boventitels

SPEAK! (gepresenteerd op Kunstenfestivaldesarts 2013) is een performance over de macht van publieke sprekers om de maatschappij vorm te geven. Door middel van historische toespraken proberen twee performers het publiek voor zich te winnen. Het publiek bepaalt wie er wint. Waar heeft de winnaar zijn succes aan te danken? Met subtiele humor en een zekere speelsheid neemt SPEAK! ons mee op reis langs beelden en ideeën uit onze collectieve geschiedenis, op weg naar een mogelijke toekomst. De van oorsprong Servische theatermaker Sanja Mitrovic toont in haar werk een fascinatie voor de verhouding tussen communicatie, representatie en de realiteit. Ze won in 2010 de BNG Nieuwe Theatermakersprijs, de grootste Nederlandse prijs voor theatermakers, voor Will you ever be happy again?, waarin ze de confrontatie aanging met het recente oorlogsverleden van haar vaderland.

© k . deruyter

www.sanjamitrovic.com

|013|


theater | dubbelspel

Toneelhuis / Guy Cassiers & LOD / Dominique Pauwels

MCBTH

vr 18 & za 19 oktober 13 . 20u00 30CC/Schouwburg basis

reductie

rang 1

€25

€21

rang 2

€22

€18

Dubbelspelticket in combinatie met Trainer op 27 & 28 november 13 in STUK Soetezaal

Macbeth is een van Shakespeares bloedigste en donkerste stukken, en zijn protagonist een van de meest poëtische, meest verbale en meest verbeeldingsrijke figuren die hij gecreëerd heeft. Zijn dramatische introspectie is een messcherpe analyse van hoe iemand terechtkomt in de duistere kant van zichzelf en een hele wereld met zich mee in de vernietiging trekt. MCBTH is het verhaal van Macbeth teruggebracht tot zijn naakte essentie. Met vijf acteurs, zes muzikanten (SPECTRA Ensemble) en drie zangeressen (VOCAALLAB) wordt het drama verteld van een man die met iedere moord die hij begaat steeds meer greep verliest op de werkelijkheid. Guy Cassiers en Dominique Pauwels gaan op zoek naar een nieuwe vorm van muziektheater: muziek en zang worden medespelers in het verhaal. Ze leggen een dimensie bloot die in het spreken verborgen en verdrongen blijft. MCBTH wil via de intense interactie van woord, beeld en zang iets oproepen van de wrede poëzie die het stuk draagt.

© k. broos

www.toneelhuis.be www.lod.be

|015|


theater | dubbelspel

de Koe

Olga (Ольга)

De brief komt altijd aan di 22 & wo 23 oktober 13 . 20u00 30CC/Schouwburg

basis reductie

rang 1

€17

€14

rang 2

€15

€12

Dubbelspelticket in combinatie met Vermogen op 13 & 14 november 13 in STUK Soetezaal

Olga is een nieuwe tekst die is gebaseerd op Anton Tsjechovs biografie, briefwisselingen en kortverhalen. Naar jaarlijkse gewoonte trekken een familie en aanverwante vrienden/collega’s uit het theatermilieu zich terug in een landhuis om op verhaal te komen. Ditmaal zullen ze zich ook moeten bezinnen over het voortbestaan van het huis dat dringend aan restauratie toe is. Maar in de aanloop naar die levensbelangrijke vergadering, waar er gewacht wordt op de leden van de raad van bestuur, heeft het zestal alle moeite van de wereld niet ten onder te gaan aan interne amoureuze spanningen, generatieconflicten, rivaliteit, geldzucht, achterklap, frustraties en verdrongen ambities. Met o.m. Natali Broods, Sien Eggers, Lucas Van den Eynde. Na het succes van de weergaloze Wederopbouw van het Westen-trilogie, waarmee de Koe zich opnieuw positioneerde als een van de meest vitale en relevante collectieven die het Nederlandstalige theater rijk is, tonen we dit jaar maar liefst twee spiksplinternieuwe stukken van het Antwerpse gezelschap (zie ook p. 033).

© s . dierckx

www.dekoe.be

|017|


move me

Move Me

The Suspension of disbelief 21 - 26 oktober 13

Onder de noemer Move Me trekt STUK tijdens een viertal momenten in het seizoen de pure danskaart. Naast spraakmakende dansvoorstellingen staan er ook voor- en nagesprekken, lezingen, film, workshops ... op het programma. Dit seizoen is elke Move Me samengesteld rond een specifiek thema. In de eerste Move Me-week kan je in STUK terecht voor een reeks dansvoorstellingen die elk op hun eigen manier het idee ‘fictie’ benaderen. The Suspension of disbelief is een vaak gebruikte term over literatuur en film om onze wil tot overgave aan fictie te benoemen. Fictie, of fantasie, wijst op het spelen met de werkelijkheid. De makers van deze choreografieën nodigen ons uit de verbeelding toe te laten. Ze streven in hun werk niet naar het realisme maar naar de ultieme verbeelding. Pure dansbewegingen, ‘feedbackende’ lichamen en androgyne karakters dagen onze verbeelding uit. Ze zijn herkenbaar maar toch bevreemdend. Hedendaagse dans kan onze fantasie blijven prikkelen en uitdagen. Die verbeeldingskracht biedt de ruimte om de harde realiteit op een andere manier te interpreteren en op zoek te gaan naar nieuwe vormen van kijken en denken.

|019|


dans | Belgische première | Move Me

An Kaler

Insignificant Others (learning to look sideways) di 22 oktober 13 . 20u30 STUK Soetezaal basis €10 | reductie €6

In deze bijzondere voorstelling van de Oostenrijkse choreografe An Kaler zien we drie dansers buiten adem op het podium. Ze staan muisstil maar hun pompende ademhaling verraadt de uitputting. De verstilling van hun bewegingen en van de scène anticipeert op de intensieve choreografie die volgt. Plotseling barsten de bewegingen los. De dansers raken elkaar, op een blik na, nauwelijks aan. Maar het ritme en de intensiteit van de bewegingen brengen deze dansers samen op een bijzondere manier. De personages doen denken aan de tekeningen van de New Yorkse kunstenaar Robert Longos. Eind jaren 70 tekende hij bekende figuren in ‘getwiste’, zwevende en vallende houdingen waardoor de lichamen een onstabiel beeld creëren. An Kaler doet met haar bewegingen en de indringende soundtrack bijna hetzelfde maar voegt er subtiel een extra dimensie aan toe. De drie sterke dansers hebben opmerkelijke androgyne eigenschappen. Hun gezicht, lichaam, kostuum en bewegingen zijn dubbelzinnig. Insignificant Others (learning to look sideways) is een intrigerende voorstelling met ambigue personages, virtuoze bewegingen en een indrukwekkende soundtrack.

© e. würdinger

www.dasschaufenster.at

|021|


dans | première | Move Me | STUKproduct

Salva Sanchis / Kunst/Werk

The Phantom Layer

wo 23 & do 24 oktober 13 . 20u30 STUK Labozaal basis €14 | reductie €10

The Phantom Layer is een voorstelling over betekenis geven aan dat wat nog niet gebeurd is. Het gaat over oneindige herhaling en over vrijheid. De titel verwijst specifiek naar het zichtbaar blijven van sporen. Salva Sanchis wil het met dit nieuwe project hebben over sporen die achterblijven en lagen die achter of onder de dans hun invloed hebben: de danser die de beweging uitvoert met zijn of haar achtergrond staat centraal, niet de beweging zelf. The Phantom Layer creëert een dans uit verhaallijnen die ons zelfbewustzijn definiëren en die menselijke interactie mogelijk maken. Door het combineren van een dansvocabularium, ontwikkeld door de dansers, met fictie uit bestaande literatuur, slaat The Phantom Layer een brug tussen het abstracte en het concrete. De voorstelling presenteert een onderzoek naar het menselijk handelen en onze tegenstrijdige nood aan zowel structuur als vrijheid. Sanchis gebruikt de tekst niet enkel als een middel om fictie binnen te halen in zijn werk, maar ook om via de taal muzikaliteit te genereren. www.kunst-werk.be

griet verstraelen, programmator dans over salva sanchis

Het unieke dansvocabularium van Salva Sanchis bestaat uit spontane bewegingen aan de hand van intelligente opdrachten en parameters. Hij slaagt er in om het zintuiglijke, intuïtieve en cognitieve in één choreografie te versmelten. Het werk van Salva laat je onderdompelen en meevoeren in de stroom van bewegingen en ‘mind states’. deze voorstelling is een coproductie van stuk.

|023|


dans | première | Move Me | transit Festival van Vlaanderen

champdaction, Yutaka Oya en Benjamin Van Esser & Cecilia Lisa Eliceche

creatieopdracht za 26 oktober 13 . 20u30 STUK Soetezaal basis €14 | reductie €10

De jonge Argentijnse danseres en choreografe Cecilia Lisa Eliceche presenteerde in STUK eerder haar eigen choreografie Cow’s theory, ze schitterde als danseres onder meer in de voorstelling Chant éloigné van Claire Croizé en in maart 2014 gaat haar volgende creatie UNISON in première in STUK. Ze is een van de meest getalenteerde jonge dansers en choreografen van het moment en won de tweede prijs in de befaamde Prix Jardin d’Europe. In haar werk zijn dans, politiek en de kracht van de verbeelding altijd zeer sterk met elkaar verbonden. Omwille van deze overtuiging in de semiotische kracht van beweging en haar bijzondere interesse in muzikale structuren nodigt STUK haar uit voor een creatieopdracht in het kader van Move Me, The suspension of disbelief. Speciaal voor deze gelegenheid maakt Eliceche een solo op de live muziek Face so pale van David Lang. Ze tracht het publiek te overtuigen van de pure beleving van beweging. Laat alle realiteiten achter je en laat je meenemen door de poëzie van deze bijzondere ontmoeting tussen muziek en dans.

© stuk / j. thiry

Deze voorstelling maakt deel uit van een avond in samenwerking met TRANSIT. Ook deze organisatie gaf een creatieopdracht aan de jonge componist en muzikant Benjamin Van Esser en dit zal het eerste deel van de avond zijn. Het tweede deel is dan de dansvoorstelling van Cecilia Lisa Eliceche.

|025|


theater | stukproduct

Diederik Peeters

Hulk

di 29 & wo 30 oktober 13 . 20u30 STUK Labozaal basis €10 | reductie €6 Engels gesproken

Voor Hulk, provisoir genoemd naar de groene strip- en filmfiguur wiens fysieke kracht recht evenredig met zijn woede de hoogte inschiet, is Diederik Peeters van plan eens ferm uit zijn krammen te schieten. Hamvraag is welke invloed hevige humeurigheid, woede en frustratie op de werkelijkheid kunnen uitoefenen en hoe ze de manier bepalen waarop wij in de wereld staan. Op het toppunt van intense toorn en hevige driftigheid neemt de vervorming van de realiteit extreme vormen aan. Het is dat soort gefrustreerde razernij die als motief doorheen de voorstelling loopt. Hoewel Peeters in Hulk samen met Nada Gambier op het podium staat is de voorstelling geen duet, maar een heus ‘ensemblestuk’ waarvoor ten eerste licht, maar ook geluid, decor en zelfs kostuum zich ontpoppen tot evenwaardige mede- of tegenspelers van de performers. www.spinspin.be marijn lems, programmator theater over diederik peeters

In maart 2012 kwam Diederik Peeters naar STUK met de voorstelling Red herring. De originele combinatie van droge, slapstick-achtige humor met een beklijvende existentiële vervreemding maakte de performance tot een van de hoogtepunten van het seizoen. De interactie tussen spel, decor, licht en geluid, die ook in Hulk een belangrijke rol zal spelen, resulteert in een mysterieuze wereld waarin de mens is gereduceerd tot speelbal van zijn eigen driften en emoties. deze voorstelling is een coproductie van stuk.

|027|


theater | stukproduct

Steigeisen

Open Atelier Vanaf dit seizoen, en de komende vier jaar, gaat STUK een structurele samenwerking aan met theatergroep Steigeisen. Dit Brusselse collectief heeft de afgelopen jaren keer op keer zijn kwaliteiten bewezen met voorstellingen die het midden houden tussen documentaire en theater. In stukken als Fobbit, Lethal inc. en Billy, Sally, Jerry and the .38 gun (allen te zien geweest in STUK) wordt de feilbare mens achter historische gebeurtenissen getoond en wordt de geschiedenis tastbaar. In oktober, november en december zal Steigeisen een onderzoeksatelier inrichten in STUK. Hoewel het gezelschap tot nu toe heeft gewerkt vanuit historische bronnen zullen ze tijdens dit traject onderzoek doen naar geĂŤngageerde theaterauteurs enerzijds en Roemeense filmmakers anderzijds. Regelmatig gooien ze de deuren open voor het publiek om de vruchten van het onderzoek in allerlei presentatievormen met je te delen. De toegang is gratis - houd onze website en maandfolder in de gaten voor meer info. www.steigeisen.be

marijn lems, programmator theater over steigeisen

Het intrigerende theater van Steigeisen onderscheidt zich door diepgravende research, prachtige teksten en menselijk, zeer gedetailleerd spel. Met de combinatie van historische feiten en personages en fictieve teksten wordt de grens tussen het persoonlijke en het politieke opgeheven. Door het verleden zo dichtbij te brengen bieden Thomas Bellinck en Jeroen Vander Ven een boeiend perspectief op het heden.

Š stuk/j. thiry

deze voorstelling is een coproductie van stuk.

|029|


theater | Belgische première | Playground | Dubbelspel op locatie

Lundahl & Seitl

Proscenium

do 7 t/m wo 13 november 13 . uren nog te bepalen op locatie, vertrek 30CC/Schouwburg basis: €14 | reductie: €10

Het werk van kunstenaarsduo Lundahl & Seitl is al veelvuldig te zien geweest op het kunstenfestival Playground (i.s.m. Museum M), met als hoogtepunt het onvergetelijke Symphony Of A Missing Room in Museum M. Door middel van een hoofdtelefoon en kleine theatrale interventies werd aan de toeschouwer een parallelle wereld geopenbaard, onzichtbaar voor de andere bezoekers van het museum. Ook Proscenium belooft een unieke zintuiglijke ervaring te worden. Dit keer richten Lundahl & Seitl zich echter niet op de context van het museum, maar op die van het theater. In een vervreemdende tour door de krochten van de Stadsschouwburg wordt de grens tussen fictie en realiteit en tussen publiek en performers langzamerhand opgeheven. Wat zijn de minimale bestaansvoorwaarden voor theater als kunstvorm? “We have been interested in the theatre as a building where different worlds come into existence; in time, each world will stop and another world will be opened up. What are the traces left of these presences?”

© lundahl & seitl

www.lundahl-seitl.com

|031|


theater | dubbelspel | Belgische première

de Koe & Mugmetdegoudentand

Vermogen

wo 13 & do 14 november 13 . 20u30 STUK Soetezaal basis €14 | reductie €10 Dubbelspelticket in combinatie met Olga op 22 & 23 oktober 13 in 30CC/Schouwburg

Een man en een vrouw rijden in hun auto langs de Kroatische kust, waar ze net hun tweede huis hebben moeten verkopen .
Nu ze eindelijk over een zekere status dachten te beschikken, zeker wisten dat ze redelijke, vriendelijke en humane mensen waren geworden, bleken andere zaken plotseling al even definitief. Hun status is kwetsbaar, het lichaam vervalt, de kinderloosheid is blijvend en de razernij laat zich niet wegstoppen. Het ongemak blijkt steeds minder tijdelijk. 
 In 2009 maakten Willem De Wolf (Krenz – de gedoodverfde opvolger) en Lineke Rijxman Hannah en Martin, een briljante voorstelling over de onmogelijke relatie tussen Martin Heidegger en Hannah Arendt, èn over het nog altijd sluimerende gevaar van het populisme. Rijxman won de Theo d’Or voor haar rol en de voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlandse Theaterfestival. In hun nieuwe samenwerking gaan Rijxman en De Wolf de confrontatie aan met de existentiële vertwijfeling van een koppel dat op alle vlakken met lege handen komt te staan.

www.dekoe.be www.mugmetdegoudentand.nl

|033|


theater | Dubbelspel | Première | STUKproduct

SKaGeN / Valentijn Dhaenens & Jeroen Wuyts

DeKleineOorloG

wo 20, do 21, vr 22 & za 23 november 13 . 20u30 STUK Soetezaal basis €16 | reductie €12 Dubbelspelticket in combinatie met Alles Van Eva op 25 & 26 maart 14 in 30CC/Schouwburg

In DegrotemonD kwamen toespraken van leiders over heel de wereld doorheen de geschiedenis aan bod. Veelal poogden zij massa’s tot opstand of oorlog te bewegen om vervolgens de gesneuvelden te prijzen en hun achtergebleven familie te troosten met zalvende woorden. In DeKleineOorloG wordt de focus verlegd naar de gevolgen van al die opzwepende teksten op zij die de daad bij het woord moeten voegen en zij die moeten leven in het kielzog van de mens als oorlogvoerend wezen. Er wordt genoeg geschreven en verteld over de heroïsche kant van de oorlog. DeKleineOorloG gaat over de andere kant. “Je bent zo verdoofd dat je rustig ten strijde trekt, zonder tranen en zonder angst, en toch weten we allemaal dat we onderweg zijn naar een onvervalste hel. Maar in een strak uniform klopt je hart niet zoals het wil. Je bent jezelf niet, je bent nauwelijks nog een mens, ten hoogste een goed functionerende automaat die alles zonder veel nadenken doet. (Kresten Andresen, soldaat in het Duitse leger, Deen, 23 jaar)

www.skagen.be

© i. gozin / daily dolores

marijn lems, programmator theater over valentijn dhaenens

Wat mij betreft was DegrotemonD een van de meest indrukwekkende performances van de afgelopen jaren; de manier waarop Valentijn Dhaenens een lijn trok tussen alle verschillende toespraken die in de voorstelling aan bod kwamen resulteerde in een ongeëvenaarde verbeelding van een mensheid die gedoemd is telkens dezelfde fouten te maken. Ik ben dan ook zeer verheugd dat we de première van DeKleineOorloG mogen presenteren. deze voorstelling is een coproductie van stuk.

|035|


dans | Dubbelspel

Rosas & Ictus

Vortex Temporum wo 27 & do 28 november 13 . 20u00 30CC/schouwburg basis

reductie

rang 1

€25

€21

rang 2

€22

€18

Dubbelspelticket in combinatie met Partita 2 op 27 februari t/m 1 maart 14 in STUK Soetezaal

Voor Anne Teresa De Keersmaeker, die als een van de weinige vooraanstaande choreografen wordt geboeid door de complexiteit van de hedendaagse muziek, is Vortex Temporum het stuk waarop ze het afgelopen decennium haar aandacht heeft toegespitst. Dit late werk van de Franse componist Gérard Grisey is een strakke compositie met een verfijnd timbre. Het vertoont enerzijds een spectrale harmonie die gebaseerd is op natuurlijke akoestische klankkwaliteiten, en getuigt anderzijds van een groot gevoel voor cirkel- en spiraalvormige beweeglijkheid — patronen die in de voorstellingen van Rosas alomtegenwoordig zijn. Rosasdansers en Ictus-muzikanten bundelen hun krachten in een gezamenlijke zoektocht naar diverse vormen van tijdsbeleving. De Keersmaeker onderzoekt hoe tijd samentrekt en uitzet, wervelt en zich splitst, in een choreografisch contrapunt van klanken, gebaren van muzikanten, bewegingen van dansers en ruimtelijke dynamiek.

© a. van aerschot

www.rosas.be

|037|


theater | Dubbelspel

Toneelhuis / Abke Haring

Trainer

wo 27 & do 28 november 13 . 20u30 STUK Soetezaal basis €14 | reductie €10 Dubbelspelticket in combinatie met MCBTH op 18 & 19 oktober 13 in 30CC/Schouwburg

Drie mannen, twee vrouwen; de nachtploeg. Met ingesleten discipline voltrekken deze fabrieksarbeiders routineus hun handelingen. Ze praten maar onder hun woorden stroomt een dieper leven. Een choreografie van beweging en conversaties. De mens is de machine, de machine is de mens. Over het ontwricht doordoen, uitgesteld inzicht, weten maar niet kunnen, negeren van besef. In de banale gesprekken en hersenloze bewegingen sijpelt de sensualiteit aldoor binnen. Of sijpelt ze net weg? In Trainer toont Abke Haring ons een nachtploeg in een fabriek, die door hun routineuze handelingen een choreografie van mechanische sensualiteit vormen. Een botsing tussen mens en machine. Op de scène zie je o.m. Theo d’Or-winnaar Marlies Heuer en Needcompany-speler Misha Downey aan het werk. Abke Haring is een van de meest interessante theatermakers van het moment. In haar volstrekt unieke, weerbarstige theatertaal cirkelen een kille, vastgelopen wereld en tastende poëtische teksten om elkaar heen. Na de ontroerende samenwerking met Benjamin Verdonck vorig jaar (Song #2) heeft ze nu weer helemaal zelf de touwtjes in handen voor haar eerste grote-zaalvoorstelling.

© f. janssens

www.toneelhuis.be

|039|


move me

Move Me

Le Sacre du Printemps 10 - 14 december 13

Onder de noemer Move Me trekt STUK tijdens een viertal momenten in het seizoen de pure danskaart. Naast spraakmakende dansvoorstellingen staan er ook voor- en nagesprekken, lezingen, film, workshops ... op het programma. Dit seizoen is elke Move Me samengesteld rond een specifiek thema. In 2013 vieren we de honderdste verjaardag van Le Sacre du Printemps, één van de meest revolutionaire werken van de 20ste eeuw. Igor Stravinski maakte de voorstelling op vraag van Les Ballets Russes. De premiere op 29 mei 1913 in het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs verliep uiterst tumultueus. Hoewel de modernistische choreografieën van Les Ballets Russes het publiek eerder hadden gesmaakt, ging dat kunstwerk voor velen te ver. De choreografie was te vreemd en de bewegingen te onherkenbaar, te woest. De ongewone ritmische accenten en onvoorspelbare maatwisselingen in de muziek waren voor bijna iedereen onbegrijpelijk. Toeschouwers werden boos en gingen letterlijk op de vuist met de enkele verdedigers van het werk. Een eeuw na de eerste opvoering blijft Le Sacre du Printemps voor vele artiesten een referentiewerk. Het doet ons nog steeds nadenken over het ontstaan van het modernisme, over andere conflictueuze vernieuwingen, over de relatie tussen een gemeenschap en een individu, over de plaats van het offer in onze huidige samenleving en over nog zoveel meer. Tijdens deze Move Me kan je voorstellingen zien die nu gemaakt zijn met dat ophefmakende werk van Stravinski als inspiratiebron.

|041|


dans | Move Me

Roger Bernat

The Rite of Spring di 10 (20u30) & wo 11 (22u00) december 13 STUK Labozaal basis €14 | reductie €10

Rather than see a show, you will cross paths with one. Roger Bernat De Spaanse kunstenaar Roger Bernat maakt sinds 2008 speelse voorstellingen waarin het publiek een hoofdrol heeft. Vaak zien we in zijn werk geen acteurs maar benoemt hij de toeschouwers tot de bewoners van de theatrale ruimte. The Rite of Spring is een speels mechanisme dat zich ontrolt samen met het publiek. De toeschouwers krijgen een hoofdtelefoon en worden verwelkomd in de voorstellingsruimte op de tonen van Igor Stravinski’s Le Sacre du Printemps waarvan Pina Bausch een historische versie maakte in 1975. Er zijn verschillende stemmen te horen, op meerdere kanalen. De toeschouwer beleeft een voorstelling die tegelijkertijd een spel en een choreografie is.

© blenda

www.rogerbernat.info

|043|


dans | dubbelspel internationaal | Move Me

Laurent Chétouane

Sacré Sacre du Printemps do 12 december 13 . 20u30 STUK Soetezaal basis €16 | reductie €12

De Frans-Duitse Laurent Chétouane regisseert sinds 2006 in de grootste theaters van Duitsland en presenteert dansvoorstellingen op zowat alle internationale dansfestivals in Europa. In 2012 werkte hij in STUK tijdens een residentie aan ô, een dansvoorstelling die in première ging op het Festival d’Avignon van datzelfde jaar. Voor Sacré Sacre du Printemps gaat Chétouane aan de slag met één van de meest invloedrijke voorstellingen van de 20ste eeuw die bij de eerste opvoering werd geschandaliseerd. Die bevatte te veel vreemde elementen en stelde zo de angst voor het onbekende in onze maatschappij centraal. Het intrigeerde Chétouane hoe er toen werd omgegaan met dat ongekende en hoe Le Sacre du Printemps zich als het ware opofferde voor het toelaten van het vreemde in de kunst en in de maatschappij. In een choreografie die bestaat uit drie korte delen zien we zeven dansers zich als offeraars verhouden tot elkaar en tot de muzikale spanning tussen de originele muziek van Stravinski en de meeslepende soundtrack van Leo Schmidthals. Chétouane toont aan de hand van deze prachtige choreografie zijn voorstel om in onze samenleving plaats te maken voor het onbekende. op wo

11 december is er een vertoning die gratis toeganke-

lijk is voor de studenten met een cultuurkaart ku leuven.

© o. fantisch

meer info: www.kuleuven.be/cultuurkaart

|045|


theater | Dubbelspel

tg STAN & Toneelhuis & Olympique Dramatique

Creatie 2013 (werktitel) do 12, vr 13 & za 14 december 13 . 20u00 30CC/Schouwburg basis

reductie

rang 1

€17

€14

rang 2

€15

€12

Dubbelspel met JDX – A Public Enemy op 26 & 27 maart 14 in STUK Soetezaal

Ooit zullen, volgens vermaard kosmoloog en theoretisch natuurkundige Lawrence Krauss, mensen mekaar niet meer ontmoeten. Omdat ze niet meer zullen bestaan. Wij, van Stan en Olympique Dramatique, behoren tot deze verdoemde soort. En wie dit leest ook. Laat ons, mensen, mekaar ontmoeten nu het nog kan! Wij bereiden iets voor. Een setting voor een grootse ontmoeting. Het heeft lang genoeg geduurd om tot dit ontmoeten te komen. Niet minder dan een eeuwigheid. De spelers van deze twee vermaarde theatercollectieven zijn elkaar al ettelijke malen op de vloer tegengekomen, maar nu slaan Stan en Olympique Dramatique eens officieel de handen ineen voor wat ze zelf “een groots verhaal” noemen. Welk verhaal, dat is op het moment van schrijven nog niet zeker, maar met spelers als Koen De Graeve, Charlotte Vandermeersch, Geert Van Rampelberg, Damiaan De Schrijver ... kan het alleen maar een zeer aangename theateravond opleveren.

www.stan.be

© f. janssens

www.toneelhuis.be

|047|


theater | Dubbelspel

De Roovers

Ik, in het blauw di 17, wo 18 & do 19 december 13 . 20u30 STUK Labozaal basis â‚Ź14 | reductie â‚Ź10 Dubbelspel met De Laatsten der Onverstandigen op 29 & 30 april 14 in 30CC/Schouwburg

Als de wind even wegvalt, houdt ze op met lopen. het water bereikt de hoogte van haar laarzen. ze kijkt, controleert hoe ver het nog is. ze is de bomkrater gepasseerd en heeft staan kijken naar een paar schapen in de koude wind. ze heeft twee zware stenen in haar zak gestopt. Stroomopwaarts ligt haar tas. ze merkt hoe ze haar ogen sluit en dan weer opent. ze denkt alles is ervaring. ze staat even stil zoals ze stilstond op weg naar het strand. toen waren er warme tuinen en geurige appels. nu wind en flarden regen. Op 28 maart 1941 pleegde Virginia Woolf zelfmoord. Ze kon niet anders, schreef ze in een briefje aan haar naasten, omdat ze voelde dat ze weer gek aan het worden was. Tekstschrijver Peter Verburgt is al jaren geboeid door Woolfs werk en de tragische wijze waarop ze aan haar einde is gekomen. Wat ging er in haar om tijdens die wanhoopsdaad? In een stream of consciousness reconstrueert ze haar leven, haar relaties. Gedachten over schrijverschap en vrouw-zijn worden afgewisseld met herinneringen. Sara de Bosschere kruipt in de huid van Virginia Woolf en theatergoeroe JanJoris Lamers biedt weerwerk.

www.deroovers.be

|049|


theater

Jan Decorte

Shylock

do 9 & vr 10 jan 14 . 20u30 . STUK Soetezaal basis €14 | reductie €10

Shylock is een bewerking van De Koopman van Venetië. Het verhaal over de verliefde Bassiano, zijn loyale vriend Antonio en de Joodse woekeraar Shylock is een van Shakespeares meest weerbarstige stukken, een ronduit vreemde combinatie tussen tragedie en komedie, en daarmee een uitstekende keuze voor de al even genre-agnostische Jan Decorte. In zijn stukken botsen het perverse, het tragische en het komische immers altijd op uitdagende wijze. Met Shylock schrijft Jan Decorte een messcherpe theatertekst over vooroordelen en menselijkheid, over macht en liefde. Hij doet dat zoals we van hem gewend zijn op de kruising tussen frêle poëzie en pure rock-‘n-roll. Voor deze voorstelling werkt hij andermaal samen met Compagnie Marius met o.m. Herwig Ilegems (Duts, Van Vlees en Bloed). Eerder maakten ze samen al de Shakespearebewerkingen Wintervögelchen en Niks of niks.

www.marius.be

|051|


theater | Dubbelspel

Abattoir Fermé

Ghost

di 14 & wo 15 jan 14 . 20u30 STUK Soetezaal basis €14 | reductie €10 Dubbelspelticket in combinatie met Grey Gardens op 6 & 7 mei 14 in 30C/Schouwburg

Voor zijn nieuwste creatie liet Abattoir Fermé zich inspireren door indrukken en momentopnamen van een roadtrip door Georgia, Louisiana en Missisippi. Ghost wordt een visuele reis langs dolende geesten en mysterieuze gespreksflarden, recht naar het moeras dat het geheugen van het Amerikaanse zuiden verbergt... "Een reis down South - way down South - is als kijken naar spoken die uit een moeras opduiken een vette groene soep waaruit onmogelijke figuren verschijnen en verdwijnen een toxische gumbo waarachter vermoedens en verhalen lijken te schuilen snapshots van good ol' boys, southern belles, swamp people en voodoo queens..." Abattoir Ferm’ tovert steevast een vreemd en duister universum te voorschijn, dat bevolkt wordt door allerhande zonderlinge figuren. De kracht van het gezelschap is dat de menselijke kwetsbaarheid van de personages ondanks de vervreemdende atmosfeer toch centraal blijft staan. Het gezelschap presenteert werelden om je in te verliezen, dan weer nachtmerrie-achtig, dan weer vol humor, en altijd boeiend.

© s. lernous

www.abattoirferme.be

|053|


dans | première | STUKproduct

David Hernandez

For movement’s sake wo 22 januari 14 . 20u30 STUK Soetezaal basis €14 | reductie €10

David Hernandez kan putten uit jaren ervaring als choreograaf en werkte al meermaals samen met Meg Stuart en Anne Teresa De Keersmaeker. De fysieke theatraliteit die hij ontwikkelde in de vroege jaren van Damaged Goods en de aanpak van muziek en beweging die leidde tot een samenwerking met Rosas geven zijn bewegingsonderzoek een bijzonder uitgangspunt. Met For movement’s sake zet Hernandez zijn onderzoek naar pure beweging in relatie tot muziek verder. De muziek van de barokcomponist Buxtehude wordt gecombineerd met Hernandez’ choreografie. De titel For movement’s sake verwijst naar een verklaring van Merce Cunningham dat dans zichzelf laat lezen, dat er geen andere reden tot beweging is dan de pure beweging zelf. Hernandez creëert een unieke bewegingstaal die schippert tussen geste en esthetiek waarin het vermogen tot communicatie wordt geëtaleerd. Verwacht pure dans in een bijzondere scenografische setting waarbij de performers in een voortdurende metamorfose verkeren.

Griet verstraelen, programmator dans over david hernandez

David Hernandez is een eigenzinnige danser en choreograaf, een doorzetter. Ik heb bewondering voor hoe hij vol overtuiging de puurheid van dans en beweging inzet als inspiratiebron. Telkens verbaast hij met de bijzondere combinatie van dans en muziek. Ik kijk heel erg uit naar het samenbrengen van zijn complexloze vloeiende bewegingen en de impressionante muziek van Buxtehude.

© d. hernandez

deze voorstelling is een coproductie van stuk.

|055|


theater | STUKproduct

Lies Pauwels

White lies do 23 januari 14 . 20u30 STUK Soetezaal basis €10 | reductie €6

© f. debrock

In White Lies laat Lies Pauwels (bekend van Turquaze, Badpakje 46) zich zien zoals ze is. En toch ook weer niet: als actrice heeft zij immers een permanente reflex om zichzelf een reeks van tijdelijke, vluchtige identiteiten aan te meten. In White lies wordt daarmee meer dan één verhaal verteld: de voorstelling is opgebouwd als een tocht door een spiegelpaleis waarin geen enkele ruimte is wat ze lijkt te zijn. Zekerheden bestaan niet – maar het verlangen naar een houvast wordt daar alleen maar groter door.
Op een persoonlijke en eerlijke manier gaat Lies Pauwels het gesprek met haar publiek aan – al zal dat publiek er altijd van doordrongen blijven dat ook deze eerlijkheid een vorm van fictie is. Wat zal overheersen is de compromisloze performance van een sterke speler die ervoor zal zorgen dat de toeschouwer zich niet alleen aangesproken voelt, maar ook bij zichzelf te rade gaat: wat zijn de grenzen en de utopieën van mijn eigen leven? Wie ben ik en wie had ik kunnen zijn?

|057|


dans | dubbelspel | 5+

ZOO / Thomas Hauert

Danse étoffée sur musique déguisée [5+] zo 26 januari 14. 16u00 30CC/Schouwburg basis €11 | reductie €10 Dubbelspelticket in combinatie met Creatie 2013 / ZOO op 15 mei 14 in STUK Soetezaal

Danse étoffée sur musique déguisée is het eerste stuk dat Thomas Hauert maakt voor een jong publiek (5 +). Mat Voorter wordt in zijn knotsgekke dansen live begeleid door pianist Daan Vandewalle die zich laat gaan op John Cage’s Sonatas and Interludes for Prepared Piano. De piano kennen we: die toets geeft die noot. Maar als we zijn mechaniek verstoren, door bijvoorbeeld stukjes plastiek tussen de snaren te spannen, klinkt die plots helemaal anders, nieuw, vreemd. Ingepakt in lagen van ballonnen, tuinslangen en borstelstelen breekt ook danser Mat Voorter uit zijn cocon en ontplooit hij vreemde antennes op weg naar zijn ontmoeting met wonderlijke monsters. Het idee van de ‘prepared piano’ toegepast op het lichaam creëert een ongelofelijke verbeelding die een fantastische ervaring oplevert voor jong en oud.

© f. vanzielighem

www.zoo-thomashauert.be

|059|


theater

Tristero & Transquinquennal

L’un d’entre nous di 28 januari 14 . 20u30 STUK Soetezaal basis €14 | reductie €10

Frans gesproken, Nederlandse boventitels

Wat weet u nu van de politiek? Wat weet u nu van de liefde? Wat weet u nu van ons? Wat weten wij daar nu van? L’un d’entre nous is een voorstelling over de politiek, de liefde en het individu die bestaat uit drie corresponderende delen. Door middel van een lange reeks uitspraken die allemaal beginnen met ‘In de politiek...’ of ‘In de liefde...’ passeren eerst allerlei clichés en boutades de revue, gevolgd door een reeks persoonlijke ontboezemingen, leugens en weetjes door de performers. Zo wordt van het politieke, grootschalige niveau naar het persoonlijke, kleinschalige niveau afgedaald – en zo blijkt dat de manier van denken op die drie verschillende gebieden onderling niet heel erg verschilt. Door de droge humor die de tekst in de hand werkt en het prettig relativerende scènebeeld – de zeven spelers liggen naast elkaar in een reusachtig bed, waardoor het gevoel van een intiem ‘onderonsje’ nog wordt onderstreept – wordt L’un d’entre nous een hilarische deconstructie van onze individuele denkbeelden.

www.tristero.be

© h. sorgeloos

www.transquinquennal.be

|061|


theater | belgische première | artefact

Theater Adhoc

Higgs

di 18 & wo 19 februari 14 . 20u30 STUK Soetezaal basis €14 | reductie €10

Theater- en filmmaker Jan van den Berg combineert in zijn voorstellingen de gebieden van wetenschap en kunst. Op een manier die doet denken aan de speelsheid van A short history of nearly everything van Bill Bryson maakt hij de grondprincipes achter grote ontdekkingen en complexe theorieën duidelijk, zonder de mens achter de wetenschap uit het oog te verliezen. Het liefst houdt hij zich bezig met de vraagstukken die het uiterste van zijn verbeeldingsvermogen vragen; de gebieden waar de wetenschap op welhaast artistieke wijze de grens tussen fictie en realiteit aftast. In de lecture performance Higgs doet Van den Berg verslag van de jarenlange jacht op het Higgsdeeltje. Zeven jaar volgde hij de zoektocht op de voet; vele malen daalde hij af naar de ondergrondse deeltjesversneller van CERN en sprak hij met Peter Higgs, de man die het bestaan van ‘the God particle’ voorspelde. Een voorstelling over de humor en tragiek van de oerknal, protonenporno en zwarte gaten.

© digidaan

www.theateradhoc.nl

|063|


dans | dubbelspel

Rosas

Partita 2 do 27, vr 28 februari & za 1 maart 14 . 20u30 STUK Soetezaal basis €20 | reductie €16 Dubbelspelticket in combinatie met Vortex Temporum op 27 & 28 november 13 in 30CC/Schouwburg

Uit een spontaan improvisatiemoment, ‘s morgens vroeg in 2010 op de lege scène van het Cloître des Célestins in Avignon, bleek hoe vanzelfsprekend de artistieke band is tussen Anne Teresa De Keersmaeker en Boris Charmatz. Ze delen een dubbele passie voor choreografische structuren en de vrijheid van improvisatie.  Als erkende makers voelen ze beiden ook de onbedwingbare behoefte om zelf te dansen. De choreografie van Anne Teresa De Keersmaeker krijgt zijn vorm doorheen de levendige architectuur van Bachs Partita nr.2, live uitgevoerd door Amandine Beyer of George Alexander Van Dam. Beide dansers gaan op zoek naar de beweging verbonden aan de muziek, zich bewust van Bachs meesterschap, maar zonder overdreven bewondering ervoor.    Beeldend kunstenaar Michel François creëert zijn derde scenografie voor Rosas. Zoals zo vaak in hun samenwerking geldt in dit duet het principe ‘less is more’; de kracht schuilt in de eenvoud. Op de muzikant en zijn instrument na is de scène leeg. De Keersmaeker en Charmatz nodigen ons uit om getuige te zijn van hun gezamenlijk onderzoek, en om hun passie voor beweging en reflectie met hen te delen.

© a. van aerschot

www.rosas.be

|065|


Move Me

Move Me

Togetherness 3 - 8 maart 14

Onder de noemer Move Me trekt STUK tijdens een viertal momenten in het seizoen de pure danskaart. Naast spraakmakende dansvoorstellingen staan er ook voor- en na-gesprekken, lezingen, film, workshops ... op het programma. Dit seizoen is elke Move Me samengesteld rond een specifiek thema. De term ‘community’ is alomtegenwoordig. Het staat voor een gemeenschap, een groep, waar gedeelde informatie, gelijkaardige interesses of eigenschappen centraal staan. Behoren tot de juiste communitiy bepaalt je sociaal kapitaal en is dus onmisbaar in de huidige samenleving. We vergeten wel eens dat community een eeuwenoude term is en niet enkel te maken heeft met het digitale tijdperk. De choreografen en dansers die je tijdens deze Move Meweek aan het werk kan zien zijn geinteresseerd in nieuwe vormen van community zoals bijvoorbeeld ‘Togetherness’, een term die wordt gebruikt om een fysiek samenzijn te benoemen. Deze jonge generatie kunstenaars is op zoek naar een manier om zich met elkaar te verbinden door bewegingen. Ze onderzoeken, vaak met het traditionele idee van de unisono (het gelijktijdig uitvoeren van dezelfde beweging) als vertrekpunt, wat gemeenschappelijkheid betekent. Hoe het tot stand komt, welke sociale codes er nodig zijn en wat een fysieke community betekent nu en in de toekomst.

|067|


dans | première | Move Me | STUKproduct

Cecilia Lisa Eliceche

UNISON

di 4 maart 14 . 20u00 STUK Labozaal basis €10 | reductie €6

Voor UNISON gaat de Argentijnse Cecilia Lisa Eliceche aan de slag met één van de meest gekende choreografische begrippen: de unisono, of het gelijktijdig uitvoeren van eenzelfde beweging. Ze vraagt zich af of we een gemeenschap kunnen herdenken aan de hand van deze klassieke formele choreografische ‘tool’. Eliceche is geïnteresseerd in de manier waarop we in de maatschappij ons samenzijn ervaren, in vraag stellen en herdefiniëren. Daarnaast probeert ze ook relevante ideeën uit feministische teksten van o.m. Donna Haraway en Judith Buttler een plaats te geven in de dans. Eliceche’s ervaringen als danser in het werk van Claire Croizé (Chant Eloigné) en Eleanor Bauer (A Dance for the Newest Age, Tentative assembly) en als choreografe van haar vorige werk Cow’s Theory stimuleren haar een voorstelling te maken waarin ze opnieuw vorm en politiek wil verbinden. Zeer bewust kiest ze voor een politieke betekenis in haar werk maar tegelijkertijd tracht ze ruimte te laten voor een vrije interpretatie.

Griet verstraelen, programmator dans over cecilia lisa eliceche

Cecilia Lisa Eliceche is één van de meest gedreven jonge makers die ik de laatste jaren ontmoet heb. Haar benadering van dans als politieke manifestatie is diep gegrond in haar persoonlijke politieke overtuiging maar daarbij verliest ze nooit het recht op vrije interpretatie uit het oog. Een jonge choreografe die zo bewust de fysieke kracht van dans gebruikt om haar politieke verantwoordelijkheid als kunstenaar te vervullen is werkelijk bijzonder.

© stuk / j . thiry

deze voorstelling is een coproductie van stuk.

|069|


dans | première | Move Me | STUKproduct

Vera Tussing

T-Dance

di 4 maart 14 . 21u30 STUK Studio basis €10 | reductie €6

De exploratie van de zintuigen is een centraal thema in het werk van de jonge, Duitse choreografe Vera Tussing. Hoe beïnvloeden de zintuigen onze ervaring? Hoe betrouwbaar zijn onze zintuigen? Zijn de zintuigen onderling inwisselbaar? In deze voorstelling gaat Tussing op zoek naar de marges van de tastzin en de verbondenheid die daarmee samenhangt. Zijn we nog wel verbonden als we elkaar niet fysiek aanraken? Kan verbeelding nieuwe vormen van tactiliteit en connectiviteit doen ontstaan? T-Dance is een voorstelling over aanraking en geraakt worden. Tussing tracht een verbondenheid te creëren tussen publiek en dansers. Kan je als publiek een voorstelling 'ten volle' empatisch meebeleven? Met een ingenieus, speelse choreografie toont Tussing het belang aan van aanraking en tactiliteit in een maatschappij die wordt overspoeld door visuele prikkels.

www.veraalbert.wordpress.com

Griet verstraelen, programmator dans over vera tussing

Vera Tussing is een krak in het bespelen van onze zintuigen. Ze slaagt er in je de voorstelling fysiek te doen beleven van op je stoel. Ik vind het wonderlijk hoe ze een concept kan vertalen naar een intrigerende fysieke ervaring. Je ontdekt je eigen zesde zintuig: de empathische beleving van beweging!

© v tussing

deze voorstelling is een coproductie van stuk.

|071|


dans | Belgische première | Move Me

Ame Henderson / Public Recordings

relay

wo 5 & do 6 maart 14 . 20u30 STUK Soetezaal basis €14 | reductie €10

Voor relay nodigde de Canadese choreografe Ame Henderson acht bijzondere dansers en twee uitmuntende elektronicamuzikanten uit om deel te nemen aan een choreografisch project. Samen maken ze een voorstelling over de verschillende mogelijkheden van samenzijn en over de mogelijke politieke betekenis van ‘leaderless togetherness’. Met het analyseren en herdenken van de unisono (het gelijktijdig uitvoeren van eenzelfde beweging), trachten de performers nieuwe manieren van samenzijn te ontdekken. Het ultieme samenzijn zou moeten kunnen bestaan zonder het opheffen van de individualiteit. Tegelijkertijd is relay gebaseerd op de geheugens van de dansers en muzikanten enerzijds en op hoe de sporen van hun verleden een start vormen voor hun gezamenlijke toekomstige verbeelding anderzijds.

© o. yûkseker

www.publicrecordings.org

|073|


theater

Theater Malpertuis / Piet Arfeuille

Lenz

wo 12 maart 14 . 20u30 STUK Soetezaal basis €10 | reductie €6

Lenz is een novelle van de Duitse auteur Georg Büchner over de jonge kunstenaar Lenz, een intens passionele variant van Shakespeares Hamletfiguur. Hij trekt zich terug in een bergdorp, alwaar hij getuige is van de dood van een jong meisje. Vooral de onbegrijpelijkheid van de dood en de ogenschijnlijke afwezigheid van een God die zou moeten redden in plaats van vernietigen zorgen ervoor dat hij uiteindelijk de pedalen verliest. Piet Arfeuille bewandelt in zijn oeuvre twee sporen: aan de ene kant experimenteert hij met beeldend theater dat de grens opzoekt tussen cinema en toneel (Yesterday, een samenwerking met filmmaker Nathalie Teirlinck, was in 2012 in STUK te zien), aan de andere kant maakt hij teksttheater voor de grote zaal. Ook in het laatste geval zijn er echter duidelijke filmische invloeden merkbaar; vorig jaar kwam hij met een bewerking van Ingmar Bergmans Herfstsonate, en dezelfde spirituele, lyrische sfeer is sterk aanwezig in zijn nieuwe voorstelling Lenz.

© b. kenneally

www.malpertuis.be

|075|


theater | stukproduct

10 jaar Berlin!

Bonanza

di 18 maart 14 . 20u30 . STUK Soetezaal

Tagfish

wo 19 maart 14 . 19u00 . STUK Soetezaal

Jerusalem

do 20 maart 14 . 20u30 . STUK Soetezaal

Iqaluit (installatie)

wo 12 > do 20 maart 14 . STUK Binnenplein . GRATIS

per voorstelling: basis €14 | reductie €10 combinatieticket voor de drie voorstellingen: basis €20 | reductie €15

In 2014 bestaat Berlin, voormalige ‘artist in residence’ van STUK, 10 jaar. In die tijd is het gezelschap uitgegroeid tot een toonaangevend collectief dat internationale lof oogst met zijn documentairetheater, dat het midden houdt tussen theater en cinema, en tussen fictie en realiteit. Hoog tijd dus voor een feestje rond de beste voorstellingen, die allemaal met steun van STUK tot stand kwamen. In het fantastische Bonanza maken we kennis met de zeven laatste, merkwaardige inwoners van ‘ghost town’ Bonanza in de Amerikaanse mid-west. Een blik op de wereld door de ogen van een kleine gemeenschap. Tagfish brengt het absurde (maar waargebeurde) verhaal rond een prestigeproject in het Ruhr-gebied. Een onwaarschijnlijk verhaal van welles-nietes. Jerusalem toont een indringend stadportret van de omstreden hoofdstad met beelden van Oost en West, de kruisweg, een party aan de klaagmuur, het vrijdagsgebed, een Palestijnse doedelzakrepetitie, de checkpoints, een orthodoxe moonwalk ... Iqaluit is een installatie over de gelijknamige hoofdstad van de Inuit.

www.berlinberlin.be een extra voorstelling van tagfish op 19 maart om 21u00 is gratis toegankelijk voor de studenten met een cultuurkaart ku leuven. meer info: www.kuleuven.be/

© berlin

cultuurkaart

|077|


theater | STUKproduct

Wolff / Thomas Ryckewaert

Genesis

za 22 maart 14 . 16u00 op locatie (vertrek bij STUK Onthaal) basis €16 | reductie €12

Thomas Ryckewaert waagt zich in zijn nieuwe creatie aan een van de meest paradoxale meesterwerken uit de wereldliteratuur: Genesis, het eerste boek van de Bijbel. De theatermaker creëert een triptiek waarin dat poëtisch en schokkend werk vanuit verschillende hoeken wordt belicht. Genesis is een dagvullende voorstelling die start om 16u00 met Genesis (I) - Wetenschap, een lezing waarin het publiek wordt ingewijd in de bijbeltheorie door filosofen, theologen en Bijbelvertalers. Omstreeks 18u00 volgt dan Genesis (II) – Religie, een door Ryckewaert geregisseerde eucharistieviering. In een compositie van licht, geluid, zang, tekst en stilte worden kerken theatergangers samen getuige van een 2000 jaar oud ritueel waaraan subtiel is geschaafd. Na een pauze begint om 20u30 Genesis (III) – Theater waarbij Ryckewaert zijn versie van het boek Genesis op scène brengt: een voorstelling over onze levenslange poging de chaos te bedwingen. In dit unieke artistieke project regisseert Ryckewaert achtereenvolgens de wetenschapper, de priester en de acteur. Een zoektocht naar de oorsprong van performance, naar de kern van het ritueel. Is liturgie theater? Is theater liturgie? dit project wordt mede mogelijk gemaakt door spes-forum.

© g. winogrand

www.wolffvzw.be

|079|


dans | dubbelspel

KVS / faustin linyekula

drums and digging ma 24 & di 25 maart 14 . 20u30 STUK Soetezaal basis €16 | reductie €12 Dubbelspelticket in combinatie met The New Forest – De Wet op wo 2 april 14 in 30CC/Schouwburg

De Congolese choreograaf Faustin Linyekula reist terug naar zijn geboortedorp Obilo, waar hij op zoek gaat naar de dansen van vroeger. Op die reis bezoekt hij ook Gbadolite waar de ruïnes van Mobutu's paleis staan. Hij volgt er de jeugdherinneringen van actrice Véronique Aka Kwadeba die opgroeide in de entourage van Mobutu. Samen met zijn reisgezellen stelt Linyekula zich de vraag 'Wat is er met onze dromen gebeurd? Wat rest er nog van onze kindertijd in een land dat de verantwoordelijkheid voor zijn eigen toekomst van zich afschuift?' Sinds 2006 is Linyekula regelmatig te gast bij de KVS.

www.kvs.be

|081|


theater | dubbelspel

SKaGeN

Alles van Eva di 25 & wo 26 maart 14 . 20u00 30CC/Schouwburg basis reductie rang 1

€17

€14

rang 2

€15

€12

Dubbelspelticket in combinatie met DeKleineOorloG op 20 t/m 23 november 13 in STUK Soetezaal

Met Alles van Eva laat SKaGeN een jarenlange wens in vervulling gaan: een theaterbewerking van het hoorspel The wisdom of Eve, dat later werd verfilmd als de Hollywoodklassieker All about Eve. Eva, lieftallig, jong, en theatergroupie, aanbidt Margot (gespeeld door Barbara Sarafian), gevestigde ster aan het theaterfirmament. Iederéén aanbidt Margot, die echter vooral in de clinch ligt met haar vijand de tijd. Rimpeltje na rimpeltje zet die zijn handtekening in haar gelaat, wat Margot onzeker, en bijgevolg onhandelbaar maakt. Eva probeert in Margots entourage door te dringen, en klimt dankzij haar charmes snel op tot ‘personal assistant’ van de ster. Maar wat eerst toewijding leek, zou wel eens meedogenloze ambitie kunnen zijn... Alles van Eva gaat over mateloze ijdelheid, nietsontziende eerzucht, onstilbare honger naar aandacht en liefde van het publiek, en de wrede wissel der generaties en het eeuwige verlies dat daarmee gepaard gaat.

© m. steegmans

www.skagen.be

|083|


theater | dubbelspel

tg STAN

JDX – a public enemy wo 26 & do 27 maart 14 . 20u30 STUK Soetezaal basis €16 | reductie €12 Dubbelspelticket in combinatie met Creatie 2013 (werktitel) op 12 t/m 14 december 13 in 30CC/Schouwburg

Aan de vooravond van federale verkiezingen en naar aanleiding van zijn 25-jarig bestaan, speelt tg STAN opnieuw JDX – A public enemy, een voorstelling die de vier STAN-spelers creëerden in 1993. De voorstelling, gebaseerd op een tekst van Ibsen (Vijand van het Volk), vertelt het verhaal van een enkeling die tegenover een maatschappelijke en politieke meerderheid staat. Een dokter ontdekt dat het water in een nieuw kuuroord ernstig vervuild is. Zijn broer, de burgemeester van de stad, weigert op te treden wegens de zware financiële gevolgen die dat zou hebben. Uiteindelijk wordt de dokter als een ‘vijand van het volk’ gebrandmerkt, want de bevolking denkt dat haar welvaart bedreigd wordt. De rol van de media en de valkuilen van de democratie worden uitvoerig belicht. In een provocerende stijl stelt de voorstelling het totaal gebrek aan oprechtheid in een democratie aan de kaak, het gesjoemel, de leugens en intimidatie, het bedriegen van de bevolking en de onverdraagzaamheid.

© b. nienhuis

www.stan.be

|085|


theater | Dubbelspel

Het KIP

Becky Shaw di 1 april 14 . 20u30 STUK Soetezaal basis €14 | reductie €10 Dubbelspelticket in combinatie met De America’s op 24 mei 14 in 30CC/Schouwburg

Het jonge gezelschap Het KIP, ontstaan vanuit een fusie tussen Ceremonia en Het GEIT, gooit de laatste jaren hoge ogen met toegankelijk teksttheater dat van het pure spelplezier bijna uit zijn voegen barst. Na de exuberante energie van Chicks for money and nothing for free en de intelligente Albee-bewerking Qui a peur de Regina Louf? komt het gezelschap nu als eerste theatermakers buiten de VS met een tekst van de New Yorkse schrijfster Gina Gionfriddo, de nieuwe revelatie van de Amerikaanse theaterwereld. In Becky Shaw schetst Gionfriddo personages om van te houden. Zoekende vrouwen, falende mannen, bedrog, pure liefde en ingewikkelde vriendschappen in een bijzonder mooi maar scherp verhaal, gebracht met veel medeleven en nog meer humor. De uitgesproken karakters worden o.m. vertolkt door Gilles De Schryver (Code 37, Hasta la Vista) en Robrecht Vanden Thoren (Hasta la Vista, Offline, Wat als?).

© t. dhanens

www.hetkip.be

|087|


theater | Dubbelspel

KVS & Wunderbaum

The New Forest – De Wet wo 2 april 14 . 20u00 30CC/SchouwburG basis

reductie

rang 1

€17

€14

rang 2

€15

€12

Dubbelspelticket in combinatie met drums and digging op 24 & 25 maart 14 in STUK Soetezaal

‘Gerechtigheid? Die krijg je in het hiernamaals. In dit leven heb je de wet.’ uit: A Frolic of His Own van William Gaddis The New Forest – De Wet is een voorstelling over netten en mazen, over regels en interpretaties, over invloed en machteloosheid. Zo is er het verhaal van Oscar, die aangereden wordt door zijn eigen (onbemande) auto. Moet hij een proces tegen zichzelf aanspannen? En terwijl een serie bizarre rechtszaken gevoerd wordt over het lot van een hond die klem zit in een kunstsculptuur, zien we hoe de levens van een Somalische piraat, een illegale prostituee en een Europarlementariër elkaar heel toevallig raken. Het Vlaams-Nederlandse collectief Wunderbaum startte in 2013 met The New Forest, een ambitieus project waarbij vier jaar lang gezocht wordt naar alternatieven voor een toekomstige samenleving. Deze voorstelling is een onderdeel van dat grootschalige project en handelt over de wet, zoals de titel al doet vermoeden.

www.kvs.be

© j. scheeren

www.thenewforest.nl

|089|


Move Me

Move Me

Duets, dialogues & dance 2 - 29 april 14

Onder de noemer Move Me trekt STUK tijdens een viertal momenten in het seizoen de pure danskaart. Naast spraakmakende dansvoorstellingen staan er ook voor- en nagesprekken, lezingen, film, workshops ... op het programma. Dit seizoen is elke Move Me samengesteld rond een specifiek thema. Het duet in de dans is de evenknie van de dialoog in het theater. Het samen creëren en het samen dansen gaat uit van een relatie waarin beide dansers evenwaardig zijn. Elk met een eigen inbreng wordt er naar een geheel gezocht. Er wordt getracht samen een parcours af te leggen op zoek naar de betekenis van het samenzijn. Wat trekt hen aan en wat doet hen verschillen van elkaar. Wat kunnen ze met twee en niet alleen? In een dialoog zoeken ze naar een wederzijds begrip om tot een evenwichtig gesprek te komen. Het duet is één van de meest aanwezige compositievormen in de dansgeschiedenis. Ook in de hedendaagse danswereld blijft het een onuitputtelijke inspiratiebron voor vele dansers en choreografen. Ze creëren telkens unieke conversaties door overtuiging, ervaring en uitdaging te combineren. Tijdens de hele maand april kan je in STUK terecht voor de meest uiteenlopende dansduetten. Laat je inspireren door de romantiek in het werk van Sidi Larbi Cherkaoui, de politieke bagage van Moya Michael en Igor Shyshko, de dualiteit tussen tekst en beweging in het werk van Cynthia Loemij en Mark Lorimer of het gedeelde dagboek van Fumijo Ikeda en Un Yamada.

|091|


dans | Move Me

Ovaal / Cynthia Loemij & Mark Lorimer

Dancesmith - Camel, weasel, whale wo 2 april 14 . 20u30 STUK Labozaal basis â‚Ź14 | reductie â‚Ź10

De samenwerking tussen de twee fenomenale dansers Cynthia Loemij en Mark Lorimer, gekend als dansers in voorstellingen van Rosas, tg Stan en Thomas Hauert, berust op een 20 jaar lange intieme vriendschap. In 2011 maakten ze daarover samen de indrukwekkende voorstelling To intimate. Hun dansen kenmerkt zich door puurheid en de oprechte overgave aan beweging en aan elkaar. Net zoals ze in To Intimate een nauwe samenwerking aangingen met de cellist Thomas Luks, kiezen ze nu voor de boeiende dialoog met Clinton Stringer, danser en grafisch ontwerper. In Dancesmith Camel, weasel, whale bekijken ze dans als taal en taal als een grafisch object waarmee je kan ontwerpen. De bewegingen in de voorstelling komen uit het enorme archief van dansmateriaal dat hun lichaam bezit. Voor de compositie van deze choreografie baseren ze zich op de beperkingen zoals we die kennen in de grammatica. Ze gebruiken de grammaticale opzet van literatuur en muziek om nieuwe choreografische structuren te ontwikkelen.

Š stuk / j . thiry

www.seventyseven.be

|093|


dans | dubbelspel | Move Me

Sidi Larbi Cherkaoui & Shantala Shivalingappa / Eastman

Play

do 3 april 14 . 20u30 STUK Soetezaal basis €20 | reductie €16 Dubbelspelticket in combinatie met 4D op 8 & 9 april 14 in 30CC/Schouwburg

Play draait om twee verweven gegevens: het idee van toneelspelen, het vertolken van een rol zoals vereist in het theater en de spelletjes die mensen spelen, in dit geval een man en een vrouw. Het schaakspel, het spel van de verleiding, het spel waarin mannelijk-vrouwelijke energie uitgespeeld wordt, niet zozeer tegen mekaar dan wel in het winnen van de ander. In Play gebruikt Shantala Shivalingappa het vocabularium van het Indiase kuchipudi – bestaande uit ritmische patronen en gebarencodes – om op een rustige en natuurlijke manier een voorstelling te componeren, die draait rond verhalen van liefde en scheiding, soms over de grenzen van het leven heen. Sidi Larbi Cherkaoui gaat volledig op in het expressieve stramien dat dat oplevert en waarin een minieme handbeweging de vertelling kan transformeren. Hij laat zich meevoeren naar een wereld die hij nog niet kende en die hij nu wil ontdekken. Hun stemmen dansen, ze voeden Sidi Larbi Cherkaoui’s overtuiging dat zingen een innerlijke, onzichtbare choreografie is.

© k. broos

www.east-man.be

|095|


dans | dubbelspel | Move Me

Sidi Larbi Cherkaoui / Eastman

4D

di 8 en wo 9 april 14 . 20u00 30CC/Schouwburg basis

reductie

rang 1

€25

€21

rang 2

€22

€18

Dubbelspelticket in combinatie met Play op 3 april 14 in STUK Soetezaal

4D. Vier Duetten, Voor Dans, Vier Dimensies, Vierde Dimensie. Met een titel die een groot aantal interpretaties toelaat, brengt Sidi Larbi Cherkaoui duetten die zowel op zichzelf staan als een inkijk bieden in een ruimere wereld. Het zijn duetten waarvan de originele versies ontstonden in zeer uiteenlopende omstandigheden. De eerste twee delen Faun en Pure waren twee creatieopdrachten. Het derde duet Sin groeide uit Babel(words), dat gechoreografeerd werd samen met Damien Jalet en het vierde deel Matter was in zijn oorspronkelijke vorm een belangrijke scène uit Origine dat in 2008 in première ging. Die vier duetten werden herzien, aangevuld om het tot autonome werken te maken en bij elkaar gebracht om een volwaardig programma te vormen.

© h. glendinning

www.east-man.be

|097|


dans | Move Me | stukproduct

Moya Michael & Igor Shyshko

Darling

wo 23 april 14 . 20u30 STUK Soetezaal basis €14 | reductie €10

‘Darling is een tedere choreografie zoals je die zelden ziet. Subtiel en vol poëzie ...,’ Sarah Vankersschaever in De Standaard Darling ging in januari 2012 in première in STUK. Deze voorstelling werd zo goed onthaald dat we ze graag opnieuw presenteren. De Zuid-Afrikaanse Moya Michael en de WitRus Igor Shyshko werkten de afgelopen jaren bij gezelschappen zoals Rosas en Akram Khan. Shyshko groeide op in de nasleep van de ramp in Tsjernobyl en Michael in de politieke onrust van de apartheid. Grote invloeden die ook in een klein leven sporen nalaten. Ze trachten hun persoonlijke geschiedenis te traceren tot het moment van hun ontmoeting. Darling is een confrontatie tussen een macro- en een microwereld met dans als communicatiemiddel. Die samenwerking tussen twee zeer bijzondere, sterke en emotionele dansers, levert een poëtische voorstelling op.

Griet verstraelen, programmator dans over moya michael en igor shyshko

Moya en Igor zijn twee zeer innemende dansers. Het ontroert mij hoe ze werken met persoonlijke bagage, de omstandigheden waarin ze opgroeiden, hun onderlinge relatie. Hun werk is uniek dankzij oprechte overgave aan bewegingen, de manier waarop ze iets persoonlijk kunnen openplooien tot iets herkenbaar en hoe ze abstracte beweging vullen met emotie.

© c. neuenschwander

deze voorstelling is een coproductie van stuk.

|099|


dans | Move Me

Fumiyo Ikeda

Fumiyo&Un (werktitel) di 29 april 14. 20u30 STUK basis €14 | reductie €10

© h. koike

Fumiyo&Un is een ontmoeting van twee generatiegenoten, met dezelfde Japanse roots, maar een heel verschillend parcours. Als 16-jarige kwam Fumiyo Ikeda naar België en ontwikkelde hier haar verdere danscarrière bij Rosas. Un Yamada, zes jaar jonger, groeide op in Japan en begon relatief laat aan haar professionele danscarrière. Voor Fumiyo&Un mailen ze elkaar dagelijks een ‘woord van de dag’. Dat ‘dagboek van woorden’ bevat zo’n 900 woorden. Ieder woord is verbonden aan een specifiek tijdstip en een specifieke plaats en verwijst naar een concrete ervaring. De woordenverzameling vormt een gedeeld geheugen. Beiden delen een grote passie voor J. S. Bach. De saxofoons van BL!NDMAN brengen de orgelwerken van Bach. Het orgel had in Bachs tijd orkestrale proporties aangenomen die door de componist ten volle benut zijn. Door het opsplitsen van de stemmen komt het briljante van de composities des te meer aan de oppervlakte.

|101|


theater

Braakland/ZheBilding

Hebzucht

vr 25 & za 26 april 14 . 20u30 STUK Soetezaal basis €16 | reductie €12

‘Hebzucht is een daad. Een daad van verantwoordelijkheid. Het maakt van deze voorstelling de meest waardevolle van afgelopen seizoen.’ (De Standaard *****) ‘Vele maanden onderzoek naar het hart van de financiële crisis zijn knap vertaald naar een raak leerstuk dat je in verstomming achterlaat. De hele wereld in één voorstelling.’ (Beste Theater 2012, De Theatermaker) De ondergang van Fortis en de financiële gevolgen daarvan worden door Braakland/ZheBilding op indrukwekkende wijze omgesmeed tot een voorstelling die bol staat van de prachtige dialogen. Schrijver Stijn Devillé puurt ogenschijnlijk moeiteloos poëzie uit het vocabularium van shareholders en stockbrokers. De falende topmannen en -vrouwen worden niet gespaard, maar worden ook nooit eendimensionale slechteriken; feilloos laat Devillé zien hoe het systeem instort als niemand verantwoordelijkheid neemt. De ijzersterke muzikale ondersteuning zet de immer groeiende paniek nog eens extra in de verf.

© f. verdonckt

www.braakland.be

|103|


theater | dubbelspel

De Roovers

De Laatsten der Onverstandigen / Dollarcyclus part II di 29 & wo 30 april 14 . 20u00 30CC/Schouwburg basis

reductie

rang 1

€17

€14

rang 2

€15

€12

Dubbelspelticket in combinatie met Ik, In Het Blauw op 17 t/m 19 december 13 in STUK Labozaal

In deze tragikomedie van de Oostenrijkse toneelschrijver Peter Handke geeft hij zonder terughoudendheid zijn visie op de beweegredenen van een clubje topondernemers, vertegenwoordigers van een bikkelhard segment van de maatschappij. Ze maken prijsafspraken om de concurrentie definitief uit te schakelen. Maar één man besluit om zich niet aan die afspraak te houden. Dwangmatig probeert iedereen zich te handhaven maar twijfel en achterdocht slaan toe. De Laatsten der Onverstandigen belicht zowel de boven- als de onderkant van de economische ellende. De Laatsten der Onverstandigen is part II van de Dollarcyclus, een serie over de financiële en morele crisis van het moderne kapitalistische systeem. Vorig seizoen speelden de Roovers Shakespeares Timon van Athene als eerste deel van de reeks. Met De Laatsten der Onverstandigen springen de Roovers verder in de tijd, naar het einde van de gouden jaren 60, wanneer ons westers consumptiemodel zijn eerste barsten begin te vertonen.

© s. stessel

www.deroovers.be

|105|


theater

Ontroerend Goed

Wijven

wo 30 april 14 . 20u30 STUK Soetezaal basis €14 | reductie €10

Ons goestingskes veranderen gelijk niets we zijn prinseskes die kicken op een hoepelrok om feminisme geven we geen f*** we willen da ne vent het voor ons regelt we zijn hoeren, brave meiskes, mama’tjes. we zien overal tekens aan de wand. we dagen uit maar als ‘t verkeerd loopt snappen we ‘t nie. we zijn wijven. en het podium is van ons. Met stukken als Intern, A game of you en (voornamelijk) Audience heeft Ontroerend Goed een imago van rasprovocateurs voor zichzelf opgebouwd. Dat lijkt niet te gaan veranderen in deze nieuwe voorstelling, waarin zes actrices het recht claimen om de belichaming van alle vastgeroeste clichés over vrouwen te zijn. In een soort poging tot antiemancipatie zetten ze zich af tegen feminisme en zwelgen ze in de bevestiging van rollenpatronen en ‘idées fixes’. In die overdrijving zoeken de spelers/makers de confrontatie met de ‘male gaze’ die al deze stereotypes in stand houdt en stellen ze de vraag of de vrouwelijke identiteit überhaupt wel bestaat. Op de scène o.m. Anemone Valcke (Aanrijding in Moscou, Adem, Offline) en Karolien De Bleser.

www.ontroerendgoed.be

|107|


theater | common ground | première | STUKproduct

Merel de Groot / De Grote Beweging Het werk van theatermaker Merel de Groot is een groot onderzoek naar de mogelijkheid om nieuwe verbindingen te maken tussen kunst, maatschappij en publiek. Die focus liet zich al vermoeden in de naam van haar eerste voorstelling Tot de wereld, maar ook in haar latere werk vond ze steeds radicale manieren om de muren van het theater te slechten. Zo liet ze in Woorden woorden woorden eerst een kudde schapen door het theater passeren, en in een latere versie een mensenstroom van meer dan 100 figuranten, teneinde de buitenwereld en de scène samen te laten vallen. Een dergelijke insteek maakt haar de ideale kunstenaar voor een project binnen Common Ground, waaronder STUK projecten bundelt van kunstenaars die werken met de stad en zijn bewoners. In het najaar van 2013 komt De Groot eerst kennismaken met Leuven en haar inwoners, om vervolgens een ‘voorstel aan de stad’ te formuleren. In een doorlopend gesprek met de stad gaat ze op zoek naar verbindende, toekomstgerichte beelden en ideeën. Houd onze website of Facebookpagina in de gaten om op de hoogte te blijven van het project!

marijn lems, programmator theater over merel de groot

Feitelijk zoek ik al jaren naar een manier om Merel de Groot een plek te geven binnen STUK. Haar meest recente werk sluit naadloos aan bij Common Ground: zij is een van de meest inspirerende kunstenaars die ik ken en weet op een nieuwe plek snel een gevarieerde groep mensen aan zich te verbinden. Haar verbeeldingskracht en verbindingsdrang zorgen telkens voor een unieke, collectieve ervaring die voor mij de essentie is van goed theater.

© stuk / j . thiry

deze voorstelling is een coproductie van stuk.

|109|


theater | dubbelspel

Abattoir Fermé

Grey Gardens di 6 & wo 7 mei 14 . 20u00 . 30CC/Schouwburg basis

reductie

rang 1

€17

€14

rang 2

€15

€12

Dubbelspelticket in combinatie met Ghost op 14 & 15 januari 14 in STUK Soetezaal

Een bewerking-naar-toneel van de gelijknamige documentaire uit 1975 over moeder Edith Beale & haar dochter Edith – oftewel Big Edie en Little Edie - die wonen in een overwoekerd huis, tussen de vlooien, zwerfkatten en wasberen, in de anders zo chique buurt van East Hampton, New York. De Beales waren familie van Jackie Kennedy, maar lieten hun leefomstandigheden volledig verslonzen nadat de echtgenoot van Big Edie haar verliet. Uiteindelijk werden ze bijna uit hun huis gezet omdat de woning onveilig werd verklaard door brandweer en politie. Het verhaal werd al eerder bewerkt tot musical, theaterstuk en een film. De versie van theatercollectief Abattoir Fermé, niet onbekend met bronmateriaal over outsiders en bijzondere levenskeuzes, heeft klassebakken Chiel van Berkel en Gène Bervoets in de rol van moeder en dochter. Teksttheater over verpauperde adel, schone schijn en vergankelijkheid, waarin hilariteit en tragiek tegen mekaar aanschurken.

© s. lernous

www.abattoirferme.be

|111|


dans | dubbelspel | STUKproduct

ZOO / Thomas Hauert

Creatie 2013 (werktitel) do 15 mei 14 . 20u30 STUK Soetezaal basis €16 | reductie €12 Dubbelspelticket in combinatie met Danse étoffée sur musique déguisée op 26 januari 14 in 30CC/Schouwburg

Voor deze creatie gaat Thomas Hauert op verkenning in het menselijk bewustzijn. We worden constant blootgesteld aan ontelbare zintuiglijke prikkels. Een onbewuste selectie daarvan is wat we ons ‘bewustzijn’ noemen. Het is dus niet autonoom. Het ‘zelf’ komt bovendrijven uit dat schitterende, complexe organisme dat het lichaam is. Een en ander wil Hauert vertalen in individuele, collectieve en supracollectieve bewegingen, een caleidoscoop van gebeurtenissen op de scène die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben maar die op een ongrijpbare manier met elkaar verweven zijn en betekenis genereren. Op de scène staan acht dansers en één violist. Het publiek wordt ondergedompeld in een ruimtelijke, auditieve ervaring, een reis door ruimte en tijd waarvoor Hauert samenwerkt met de Colombiaanse componist Fredy Vallejos.

www.zoo-thomashauert.be

griet verstraelen, programmator dans over thomas hauert

Thomas Hauert creëert sinds vele jaren een uniek dansvocabularium en een uiterst speelse compositiemethode. Zijn werk is zeer belangrijk in de ontwikkelingen van de danswereld. Hij toont dat met intuïtieve beweging en intelligente compositie alles mogelijk is. Als kijker word ik geprikkeld door de gewaagde kostuums, chaotische decors en gekke bewegingen. Hedendaagse dans olv Thomas Hauert kan prettig gestoord zijn.

© f. vanzieleghem

deze voorstelling is een coproductie van stuk.

|113|


theater | STUKproduct

Pieter De Buysser

Landschap met springwegen ma 19 & di 20 mei 14 . 20u30 STUK Soetezaal basis €10 | reductie €6

Vorig jaar maakte Pieter De Buysser met de performance Book Burning diepe indruk vanwege de manier waarop hij een balans vond tussen inhoudelijke maatschappijkritiek en een meeslepend, sprookjesachtig verhaal. Die mengeling was al eerder succesvol in Metselvariaties voor beginners, maar in de meer lyrische, hoopvollere stijl van Book Burning raakte De Buysser pas echt een snaar. De voorstelling werd dan ook geselecteerd voor het Theaterfestival ’13. In Landschap met springwegen zoekt De Buysser wederom de confrontatie tussen het persoonlijke en het politieke. Dit maal doet hij dat aan de hand van een verzameling objecten die een unieke rol hebben gespeeld in onze geschiedenis, zoals de bel uit het experiment van Pavlov, het mes van de guillotine tijdens de Belgische revolutie of het kostuum waarin Franz Ferdinand werd doodgeschoten (zie foto). Die dingen zijn op de avond van de voorstelling werkelijk en fysiek bij ons, je kan er je vingers nog aan snijden. Door, met, tegen en in weerwil van de historische objecten komt Pieter de Buysser met een subversieve fabel.

www.pieterdebuysser.com

© collectie spaarnestad

marijn lems, programmator theater over pieter de buysser

Pieter De Buysser is een van de weinige theatermakers die een diepgravend maatschappelijk engagement weet te koppelen aan een genereuze en rijke verbeeldingskracht. De vragen die hij oproept worden nergens didactisch of prescriptief; hij opent ruimte in je geest zonder die meteen weer op te willen vullen. Hij laat nog zien dat theater een verrijking kan zijn van het maatschappelijke discours in plaats van alleen maar een ontsnappingsluik. deze voorstelling is een coproductie van stuk.

|115|


theater | Dubbelspel

Het KIP

De America’s za 24 mei 14 . 20u00 30CC/Schouwburg basis

reductie

rang 1

€17

€14

rang 2

€15

€12

Dubbelspelticket in combinatie met Becky Shaw op 1 april 14 in STUK Soetezaal

Na jaren van broedertwist drijven de leden van de familie America hun onenigheden over werk, seks, leven en liefde op de spits. Hun broeierige strijd veroorzaakt eerst rimpels en dan schokgolven die voelbaar zijn tot buiten de grenzen van de provinciestad waar de clan, een allegaartje van klaplopers en would-becriminelen, de zaak uitmaakt. Tien jaar na zijn regiedebuut maakt Johan Knuts de balans op van zijn voorbije producties en schrijft een familiesaga als ensemblestuk voor alle spelers van het KIP. De America’s staat in de steigers als een (wan)smakelijke misdaadkomedie, maar wordt ook een gevoelige uitval in de stellingenoorlog die Knuts met zijn persoonlijke demonen voert.

© het kip

www.hetkip.be

|117|


praktisch

|119|


praktisch

PRIJZEN

Bij elke voorstelling vind je een basis- en een reductieprijs.

REDUCTIEFORMULES ABONNEMENT Kies je uit het theater- en dansaanbod minstens 5 (betalende) voorstellingen, dan geniet je van de reductieprijs. Als je in de loop van het seizoen nog extra tickets bovenop je abonnement koopt, krijg je die tickets ook aan de reductieprijs. Het bestelformulier vind je op p. 129. STUKKAART / CULTUURKAART Met de STUKkaart krijg je korting op zowat alles wat STUK organiseert. Ze kost €12 en is al na 3 à 4 voorstellingen terugverdiend. Studenten KU Leuven en Groep T kunnen bij de inschrijvingen intekenen voor een Cultuurkaart, die gelijkgesteld is aan de STUKkaart. De STUKkaart is een jaar geldig en is persoonlijk (en moet dus getoond worden om korting te krijgen). Om van de reductieprijs te genieten moet je STUKkaart geldig zijn op het moment dat je betaalt. STUKkaarthouders kunnen ook online tickets kopen aan reductieprijs. -18 JAAR Vanaf dit seizoen kunnen -18-jarigen ook goedkoper naar de STUKvoorstellingen. Op die manier wil STUK het comfortabeler maken voor de cultuurminnende scholier om naar STUK te komen. Op vertoon van je identiteitskaart aan het STUK Onthaal krijg je je tickets aan gereduceerde prijs. DUBBELSPEL De Dubbelspelkorting is een korting voor twee aan elkaar gelinkte voorstellingen uit het Dubbelspelprogramma (STUK i.s.m. 30CC). Daarvoor verwijzen we je verder naar de Dubbelspelbrochure, die je in STUK gratis kan aanvragen. CULTUURWAARDEBONS /CADEAUBONS STUK aanvaardt de Cultuurwaardebons van de Stad Leuven en de cultuurcheques van Sodexho en Edenred. Cultuurwaardebons zijn ook te koop aan het STUK Onthaal (€6/bon, 1 jaar geldig vanaf de dag van aankoop). SECTORPAS OKO Op vertoon van de sectorpas van oKo seizoen 13-14, krijg je ook tickets aan de reductieprijs.

|120|

praktisch

RESERVEREN / BETALEN RESERVEREN · online www.stuk.be, 24/7 · STUK Onthaal, ma-vr : 10u00-13u00 & 14u00-18u00 (in juni zijn er enkele extra sluitingsdagen, houd het in de gaten op www.stuk.be // zomerverlof gesloten van 6 tot 22 juli 13) · bestelformulier opsturen (Naamsestraat 96, 3000 Leuven) of faxen naar 016/320 330 · ticket@stuk.be, reservering enkel geldig wanneer je een bevestiging ontvangt · telefonisch, enkel losse tickets, reservatie 1 maand geldig BETALEN · STUK Onthaal: cash, proton, bancontact, VISA of MasterCard · telefonisch: VISA, MasterCard of via overschrijving (be 86 7344 2920 0050) met vermelding van je naam · online www.stuk.be: VISA, MasterCard of via overschrijving (opgelet: je reservatie vervalt indien we je betaling niet binnen de week ontvangen) De tickets worden kosteloos thuis gestuurd als we je betaling meer dan een week voor aanvang van de voorstelling ontvangen, nadien liggen de tickets klaar aan de kassa. Breng dan wel het betalingsbewijs mee. ONBETAALDE RESERVATIES VERVALLEN Je reservatie blijft een maand geldig en vervalt nadien automatisch zonder dat je ervan wordt verwittigd. Indien je minder dan een maand voor de voorstelling reserveert, kan je je ticket(s) ophalen aan de avondkassa, ten laatste een half uur voor aanvang van de voorstelling. Niet opgehaalde tickets worden dan vrijgegeven. Tickets voor voorstellingen in 30CC/Schouwburg moeten op voorhand betaald worden. Kan je toch niet naar de voorstelling komen, dan stellen we het erg op prijs als je het STUK Onthaal daarvan op de hoogte brengt. TICKETS ANNULEREN Tickets worden alleen terugbetaald wanneer een voorstelling afgelast wordt. Tickets ruilen kan wel, maar enkel voor dezelfde voorstelling op een andere datum. Hiervoor moet je de te ruilen ticket(s) meebrengen. SCHOLEN Schoolgroepen (vanaf 10 leerlingen) genieten een bijzondere reductie maar kunnen maximum 20% van de totale zaalcapaciteit innemen. Meer info via het STUK Onthaal. Voor de voorstellingen die plaatsvinden in 30CC/Schouwburg kan je terecht bij 30CC.

|121|


praktisch

WACHTLIJSTEN Voor uitverkochte voorstellingen wordt een wachtlijst aangelegd. Vanaf 11u00 op de dag van de voorstelling kan je bellen en wordt je naam op de lijst geplaatst. Tien minuten voor aanvang wordt de wachtlijst afgeroepen. Je hebt geen garantie op een ticket maar het is het proberen waard. Opgelet: tickets via de wachtlijst kunnen enkel cash betaald worden. LAATKOMERS Voorstellingen beginnen in de regel stipt. Laatkomers kunnen jammer genoeg niet meer toegelaten worden. Ongebruikte tickets worden niet terugbetaald. PROGRAMMA PER E-MAIL Schrijf je via www.stuk.be in op volgende nieuwsbrieven: · wekelijkse nieuwsbrief: DEZE WEEK IN STUK · concerten: MUZIEK IN STUK · expo: EXPO IN STUK FACEBOOK, TWITTER, YOUTUBE, INSTAGRAM STUK is ook actief op de sociale media met alle basisinformatie aangevuld met fotoreportages, filmpjes ... > facebook.com/stukleuven > twitter.com/stukleuven > youtube.com/stukleuven > instagram.com/stukleuven INFO & TICKETS T 016/320 320 | www.stuk.be | ticket@stuk.be adresgegevens publiek: je adresgegevens worden opgeno-

men in het adressenbestand van kunstencentrum stuk. dat

WAAROM u niet elk SCHOOnMAAkMiDDel uit De BuuRt VAn kinDeRen MOet HOuDen

adressenbestand kan worden gebruikt door de structurele sponsors van kunstencentrum stuk. als je dat niet wenst,

laat het ons dan weten. je hebt inzage- en correctierecht conform de wet op de privacy van

8/12/1992.

In 1956 werd Joseph McVickers schoonmaakmiddel voor behang­ papier een geweldig succes. Maar niet als schoonmaakmiddel. Want toen z’n zus het product meenam naar haar kleuterklasje ontdekten ze dat kleuters niets liever deden dan ermee te boetseren. De eerste Play­Doh was een feit. Een mooi voorbeeld van iemand die open­ staat voor het onverwachte en zo meer vindt dan hij zoekt. Of hoe u op zoek gaat naar een naald in een hooiberg en eruit rolt met de boerendochter. U maakt het mee in De Standaard. Beginnen bij het nieuws en eindigen met… iets nieuws. Verwacht het onverwachte in De Standaard en De Standaard Weekend, met het Weekblad en het Magazine.


Speciaal voor iedereen die niet élke avond naar een live concert kan: élke avond een live concert.

Geniet elke avond van een live concert met ‘In de loge’, elke weekdag om 19 uur op Klara.

Klara. Alles voor de kunst.

En als Panamarenko wél iets interessants doet, maak je het mee op Cobra.be De cultuursite van de VRT


PASTA & SOEPBAR ‘S MIDDAGS & ‘S AVONDS

CLUBSTUK

MAANDELIJKS GRATIS FEEST

JAZZ OP ZONDAG

IEDERE ZONDAG GRATIS JAZZCONCERT VANAF 21U00

STUKTAART

IEDERE EERSTE ZONDAG VAN DE MAAND GRATIS ‘CAFÉ DANSANT’ VOOR JONG & OUD

CAFÉCONCERTEN

GRATIS CONCERTEN VAN JONGE BANDS

30CC is en blijft je huis van vertrouwen. Ook in het seizoen 2013-2014 beleef je bij ons het fijnste, mooiste, spannendste, grappigste … van de podiumkunsten. Met o.a. Daan, Youp van ‘t Hek, Carminho, Tom Lanoye en Jules Deelder, La Petite Bande, Amparo Sanchez, Toneelhuis, de beste dansproducties, HETPALEIS, Wim Helsen, Brussels Philharmonic, alle premières en de beste hernemingen van stadsgezelschappen Braakland/ZheBilding en fABULEUS, prominente jazz & world, massa’s familievoorstellingen en zo veel meer. Het nieuwe seizoen opent met het betoverende stemmenspektakel-bij-volle-maan Cantaluna op zaterdag 21 september 2013. En noteer nu ook al de andere hoogtepunten: Europalia.India (18 oktober 2013 – 5 januari 2014), de achtste Rode Hond (26-29 oktober 2013), de derde Leuvense Klimaatweek (9-17 november 2013), editie 2 van Leuven Jazz (20-23 maart 2014), het aangrijpende Stabat Maters (27-28 maart 2014) en het polyfoniefestival Passie van de Stemmen (8-10 mei 2014). Blijf je graag het hele jaar op de hoogte van ons programma? Schrijf je dan via onze website in op onze maandelijkse elektronische nieuwsbrief of volg ons op facebook.com/30ccleuven. 30CC Rijschoolstraat 4 bus 004 3000 Leuven tel. 016 23 84 27 30CC@leuven.be open: ma-vr: 8.30 - 16.30 uur TICKETS & ABONNEMENTEN ONLINE: www.30CC.be BALIE: onthaal- en ticketbalie in Tweebronnen, Diestsestraat 49, 3000 Leuven open ma en wo van 12.00 uur tot 18.00 uur di en vr van 10.00 uur tot 18.00 uur do van 12.00 uur tot 20.00 uur za van 10.00 uur tot 17.00 uur

OPENINGSUREN

MA-VR 11U00 - 02U00 ZA 14U00 - 02U00 ZO 14U00 - 02U00

NAAMSESTRAAT 96 - 3000 LEUVEN WWW.STUK.BE | WWW.FACEBOOK.COM/STUKCAFÉ

TELEFONISCH: 016 300 900 bereikbaar ma, wo en do van 12.00 uur tot 18.00 uur, di en vr van 10.00 uur tot 18.00 uur


bestelformulier 13-14

|000|

|000| |129|


bestelformulier 13-14 Gelieve dit bestelformulier (voor- en achterkant) terug te sturen naar kunstencentrum STUK | Naamsestraat 96, B-3000 Leuven, te mailen naar ticket@stuk.be of te faxen naar 016/320 330. voornaam

NAAM STRAAT + NR

POSTCODE + GEMEENTE

GSM

GEBOORTEDATUM

E-MAIL

TELEFOON

Reductietarief is van toepassing op een abonnement (vanaf 5 betalende voorstellingen uit het volledige STUK-aanbod) of wanneer JE een geldige STUKkaart of cultuurkaart ku leuven hebt, of wanneer je -18 bent. Meer uitleg daarover vind JE op p. 120

❍ Ik heb een geldige STUKkaart met vervaldatum ... / ... / ... ❍ Ik bestel een STUKkaart : €12 ❍ Ik ben -18 jaar (geboortedatum .... / ..... / .....)

Subtotaal STUKkaart

Subtotaal tickets € totaal bedrag

Ik betaal dit bedrag:

Per overschrijving Met vermelding naam op rekeningnummer Kunstencentrum STUK vzw: BE 86 7344 2920 0050 ❍

VISA | MasterCard

Kaartnummer

|130|

Vervaldatum

Naam kaarthouder

Handtekening

|131|


bestelformulier naam:

bestelformulier naam:

Viva la naturisteraçion! | De Warme Winkel & De Utrechtse Spelen

T-Dance | Vera Tussing

❍ 25 ❍ 26 ❍ 27.09.13 GRATIS x......... t i c k e t s

❍ 04.03.14

Discografie (werktitel) | Marc Vanrunxt & Arco Renz

relay | Ame Henderson / Public Recordings

❍ 08.10.13

€10 x......... t i c k e t s €......

€6 x......... t i c k e t s € ......

€10 x......... t i c k e t s € ...... ❍ 05 ❍ 06.03.14

The Other At The Same Time | Matija Ferlin

Lenz | Theater Malpertuis / Piet Arfeuille

❍ 10.10.13 €10 x......... t i c k e t s € ......

❍ 12.03.14

SPEAK! | Sanja Mitrovic / Stand Up Tall Productions

Bonanza | Berlin

❍ 17.10.13 €6

x......... t i c k e t s € ......

MCBTH | Toneelhuis & LOD ❍ 18 ❍ 19.10.13

€6 x......... t i c k e t s € ......

€10 x......... t i c k e t s € ......

€10 x......... t i c k e t s € ......

€10 x......... t i c k e t s € ......

Tagfish | Berlin

Rang 1

❍ €21

Rang 2 ❍

€18 x......... t i c k e t s € ......

Olga | de Koe

❍ 19.03.14 Jerusalem | Berlin

❍ 22 ❍ 23.10.13

Rang 1

❍ €14

Rang 2 ❍

€12 x......... t i c k e t s € ......

Insignificant Others (learning to look sideways) | An Kaler ❍ 22.10.13

❍ 18.03.14

€6

x......... t i c k e t s € ......

The Phantom Layer | Salva Sanchis / Kunst/Werk

❍ 20.03.14

Berlin combinatieticket voor Bonanza, Tagfish & Jerusalem €15 x......... t i c k e t s € ......

❍ 18, 19& 20.03.14

Genesis | Wolff / Thomas Ryckewaert

❍ 23 ❍ 24.10.13 €10 x......... t i c k e t s € ......

❍ 22.03.14

Creatieopdracht | Y. Oya, B. Van Esser & C. L. Eliceche

Drums and digging | KVS/Faustin Linyekula

❍ 26.10.13

€10 x......... t i c k e t s € ......

Hulk | Diederik Peeters ❍ 29 ❍ 30.10.13

❍ 24 ❍25.03.14 €12 x......... t i c k e t s € ...... Alles van Eva | SKaGeN

€6

x......... t i c k e t s € ......

❍ 25 ❍ 26.03.14

Rang 1

Proscenium | Lundahl & Seitl

JDX - a public enemy | tg STAN

tickets kan je enkel telefonisch of online bestellen

❍ 26 ❍ 27.03.14

Vermogen | de Koe & Mugemetdegoudentand

Becky Shaw | Het KIP

❍ 13 ❍ 14.11.13

€10 x......... t i c k e t s € ......

DeKleineOorloG | SKAGEN ❍ 20 ❍ 21 ❍ 22

❍ 23.11.13 €12 x......... t i c k e t s € ......

❍ 01.04.14

❍ €14

Rang 2 ❍

€12 x......... t i c k e t s € ......

€10 x......... t i c k e t s € ......

Rang 1

❍ €21

❍ 02.04.14

Rang 1

❍ €14

Rang 2 ❍

Rang 2 ❍

€18 x......... t i c k e t s € ......

❍ 02.04.14

€10 x......... t i c k e t s € ......

Play | Sidi Larbi Cherkaoui & Shantala Shivalingappa / Eastman

❍ 27 ❍ 28.11.13 €10 x......... t i c k e t s € ......

❍ 03.04.14

The Rite of Spring | Roger Bernat

4D | Sidi Larbi Cherkaoui / Eastman

€16 x......... t i c k e t s

❍ 10 ❍ 11.12.13 €10 x......... t i c k e t s € ......

❍ 08 ❍ 09.04.14

Sacré Sacre du Printemps / laurent chétouane

Darling | Moya Michael & Igor Shyshko

€12 x......... t i c k e t s € ...... ❍ 12.12.13

❍ 23.04.14

Creatie 2013 | tg STAN, Toneelhuis & Olympique Dramatique

Fumiyo&Un (werktitel) | Fumiyo Ikeda

❍ 14.12.13

Rang 1

❍ €14

Rang 2 ❍

€12 x......... t i c k e t s € ......

Ik, in het blauw | De Roovers ❍ 17 ❍ 18 ❍ 19.12.13 Shylock | Jan Decorte ❍ 9 ❍ 10.01.14

€10 x......... t i c k e t s € ......

❍ 14 ❍ 15.01.14

€10 x......... t i c k e t s € ......

€10 x......... t i c k e t s € ......

€6 x......... t i c k e t s € ......

Danse étoffée sur musique déguisée | ZOO / Thomas Hauert

€10 x......... t i c k e t s € ......

L'un d'entre nous | Tristero & Transquinquennal ❍ 28.01.14

❍ 29.04.14

€18 x......... t i c k e t s € ......

€10 x......... t i c k e t s € ...... €10 x......... t i c k e t s € ......

❍ 25 ❍ 26.04.14

€12 x......... t i c k e t s € ......

❍ 29 ❍ 30.04.14

Rang 1

❍ €14

Rang 2 ❍

€12 x......... t i c k e t s € ......

❍ 30.04.14

€10 x......... t i c k e t s € ......

Grey Gardens | Abattoir Fermé ❍ 06 ❍ 07.05.14

Rang 1

❍ €14

Rang 2 ❍

€12 x......... t i c k e t s € ......

Creatie 2013 | ZOO / Thomas Hauert

White lies | Lies Pauwels

❍ 26.01.14

Rang 2 ❍

Wijven | Ontroerend Goed

For movement's sake | David Hernandez

❍ 23.01.14

❍ €21

De Laatsten der Onverstandigen / Dollarcyclus part II | De Roovers

Ghost | Abattoir Fermé

❍ 22.01.14

Rang 1

€ ......

Hebzucht | Braakland/ZheBilding €10 x......... t i c k e t s € ......

€12 x......... t i c k e t s € ......

Dancesmith - Camel, weasel, whale | Ovaal / C. Loemij & M. Lorimer

Trainer | Toneelhuis / Abke Haring

❍ 12 ❍13

€12 x......... t i c k e t s € ......

The New Forest - De Wet | KVS & Wunderbaum

Vortex Temporum | Rosas & Ictus ❍ 27 ❍ 28.11.13

€12 x......... t i c k e t s € ......

€10 x......... t i c k e t s € ......

❍ 15.05.14

€12 x......... t i c k e t s € ......

Landschap met springwegen | Pieter De Buysser ❍ 19 ❍ 20.05.14

€6 x......... t i c k e t s € ......

De America's | Het KIP ❍ 24.05.14 Rang 1 ❍ €14

Rang 2 ❍

€12 x......... t i c k e t s € ......

Higgs | Theater Adhoc ❍ 18

❍ 19.02.14

€10 x......... t i c k e t s € ......

Als abonnee mag je GRATIS naar een van de vier Flash Forward-avonden waar

Partita 2 | Rosas

telkens 2 nieuwe voorstellingen van jong talent worden getoond

€16 x......... t i c k e t s € ...... ❍ 27 ❍ 28.02 ❍ 01.03.14

❍ 15.10.13

❍ 26.11.13 ❍ 11.03.14

❍ 13.05.14 GRATIS

UNISON | Cecilia Lisa Eliceche ❍ 04.03.14

|132|

€6 x......... t i c k e t s € ......

|133|


kalender podiumkunsten 13-14

|000|

|135| |000|


kalender podiumkunsten 13-14

wo 25, do 26 & vr 27 sep 13 Viva la naturisteraçion! · De Warme Winkel & De Utrechtse spelen — di 8 okt 13 Discografie (werktitel) · Marc Vanrunxt & Arco Renz — do 10 okt 13 The Other At The Same Time · Matija Ferlin — di 15 okt 13 Flash Forward — do 17 okt 13 SPEAK! · Sanja Mitrovic / Stand Up Tall Productions — vr 18 & za 19 okt 13 MCBTH · Toneelhuis / Guy Cassiers & LOD / Dominique Pauwels — di 22 & wo 23 okt 13 Olga · de Koe — di 22 okt 13 Insignificant Others (learning to look sideways) · An Kaler — wo 23 & do 24 okt 13 The Phantom Layer · Salva Sanchis / Kunst/Werk — za 26 okt 13 creatieopdracht · champdaction, yutaka Oya en Benjamin Van Esser & Cecilia Lisa Eliceche — di 29 & wo 30 okt 13 Hulk · Diederik Peeters — do 7 t/m 13 nov 13 proscenium · lundahl & seitl — wo 13 & do 14 nov 13 Vermogen · de Koe & Mugmetdegoudentand — wo 20, do 21, vr 22 & za 23 nov 13 DeKleineOorloG · SKaGeN / Valentijn Dhaenens & Jeroen Wuyts — di 26 nov 13 Flash Forward — wo 27 & do 28 nov 13 Vortex Temporum · Rosas & Ictus

|136|

kalender podiumkunsten 13-14

wo 27 & do 28 nov 13 Trainer · Toneelhuis / Abke Haring — di 10 & wo 11 dec 13 The Rite of Spring · Roger Bernat — do 12 dec 13 Sacré Sacre du Printemps · Laurent Chétouane — do 12, vr 13 & za 14 dec 13 Creatie 2013 · tg STAN & Toneelhuis & Olympique Dramatique — di 17, wo 18 & do 19 dec 13 Ik, in het blauw · De Roovers — do 9 & vr 10 jan 14 Shylock · Jan Decorte — di 14 & wo 15 jan 14 Ghost · Abattoir Fermé — wo 22 jan 14 For movement’s sake · David Hernandez — do 23 jan 14 White Lies · Lies Pauwels — zo 26 jan 14 Danse étoffée sur musique déguisée · ZOO / Thomas Hauert — di 28 jan 14 L’un d’entre nous · Tristero & Transquinquennal — di 18 & wo 19 feb 14 Higgs · Theater Adhoc — do 27, vr 28 feb & za 1 maa 14 Partita 2 · Rosas — di 4 maa 14 UNISON · Cecilia Lisa Eliceche — di 4 maa 14 T-Dance · Vera Tussing — wo 5 & do 6 maa 14 relay · Ame Henderson / Public Recordings — di 11 maa 14 Flash Forward

|137|


kalender podiumkunsten 13-14

wo 12 maa 14 Lenz · Theater Malpertuis / Piet Arfeuille — wo 12 — 20 maa 14 Iqaluit · Berlin — di 18 maa 14 Bonanza · Berlin — wo 19 maa 14 Tagfish · Berlin — do 20 maa 14 Jerusalem · Berlin — za 22 maa 14 Genesis · Wolff / Thomas Ryckewaert — ma 24 & di 25 maa 14 drums and digging · KVS / faustin linyekula — di 25 & wo 26 maa 14 Alles van Eva · SKaGeN — wo 26 & do 27 maa 14 JDX - a public enemy · tg STAN — di 1 apr 14 Becky Shaw · Het KIP — wo 2 apr 14 The New Forest - De Wet · KVS & Wunderbaum — wo 2 apr 14 Dancesmith - Camel, weasel, whale Ovaal / Cynthia Loemij & Mark Lorimer — do 3 apr 14 Play · Sidi Larbi Cherkaoui & Shantala Shivalingappa / Eastman — di 8 & wo 9 apr 14 4D · Sidi Larbi Cherakoui / Eastman — wo 23 apr 14 Darling · Moya Michael & igor Shyshko — vr 25 & za 26 apr 14 Hebzucht · Braakland/ZheBilding

|138|

kalender podiumkunsten 13-14

di 29 apr 14 Fumiyo&Un (werktitel) · Fumiyo Ikeda — di 29 & wo 30 apr 14 De Laatsten der Onverstandigen / Dollarcyclus part II De Roovers — wo 30 apr 14 Wijven · Ontroerend Goed — di 6 & woe 7 mei 14 Grey Gardens · Abattoir Fermé — di 13 mei 14 Flash Forward — do 15 mei 14 Creatie 2013 · ZOO / Thomas Hauert — ma 19 & di 20 mei 14 Landschap met springwegen · Pieter De Buysser — za 24 mei 14 De America’s · Het KIP

|139|


colofon

Medewerkers

Vrijwilligerscoördinatie

Algemene en artistieke leiding

Elisabeth De Schutter

Steven Vandervelden

Onderhoud

Zakelijke leiding

Rosette Van Mechgelen,

Klaus Ludwig

Cecilia Nyarko, GOM

Dagelijkse leiding

Wieter Bloemen

Brochure

Programmatie theater

Teksten

Marijn Lems

Frank Geypens, Marijn Lems,

Programmatie dans

Steven Vandervelden &

Griet Verstraelen

Griet Verstraelen

Programmatie muziek

Vormgeving

Gilke Vanuytsel

Leen Persoons

Programmatie beeldkunst

Foto's portretten

Hicham Khalidi

Joeri Thiry

Programmatie film

Coördinatie

Fonk vzw

Frank Geypens

Productie beeldkunst

Druk

Ilse Van Essche

Drukkerij Sintjoris

Communicatie

De credits van de voorstellingen zijn te

Frank Geypens, Joeri Thiry &

vinden op www.stuk.be

Leen Persoons Boekhouding

Raad van Bestuur

Leen Van Hoeck

Voorzitter

Technische leiding

Jo Stulens

Richard Kerkhofs

Ondervoorzitter

Techniek

Stefaan Saeys

Babs Boey, Anne Heyman,

Peter Anthonissen, Mart

Jesse Janssens, Erik

Buekers, Lies Daenen, Jeroen

Penninckx, Roel Penninckx,

De Corte, Saïd El Khadraoui,

Neal Van Pee & Johannes

Jo Rombouts, Izzy Van Aelst,

Vochten

Katinka Vandevelde

Huismeester

Joachim Beckers

STUK wordt gesteund door

Catering

Hanne Goris & Peter Hannosset Coördinatie onthaal & ticketing

Ingrid Van Eycken Onthaal en ticketing

Merel Dekleermaeker, Annemie Lambrechts, Lisanne Valgaerts, Hilde Van Wijnsberghe Coördinatie horeca

Raphael Klaps & Zoë Pauwels STUKcafé

Hans Fannes, Siemen Fouriau, Mattias Vanderheyden, en de tappersploeg

|140|

Mediasponsors

STUK theater & dans 13/14  
STUK theater & dans 13/14  

In deze theater- en dansbrochure wordt het nieuwe seizoen van STUK (Leuven) in woord en beeld gepresenteerd.

Advertisement