Page 1

ANNA KATHARINA FONN MATRE

Uken

HIB-QUIZ

– Verditest er en Tidenes billettsalg dårlig idé

Kven, kva, kvar?

SIDE 3

SIDE 27

SIDE 24

h is gl no En st. in e s udv ew .st w

Kultur

w

Kultur

w

Kommentar

N

STUDVEST

Onsdag 24. FEBRuar 2010 Nr. 7, årgang 66 Uke 8 www.studvest.no

magasin

Pengekrangel på Kvarteret

Kakkmaddaby :Larm

• Forhandling om ølinntekter mellom Kvarteret og driftsorganisasjonene har pågått i minst tre uker. • Ifølge anonyme kilder skal usikkerheten rundt avtalen gått så langt at driftsorganisasjonene diskuterte flytting av konserter fra kulturhuset under åpningsuken.

NYHET

side 22

Foto: MARIE HAVNEN

Skyhøye klagekostnader

FÅR IKKJE REISE Kvotestudentar mistar støtte om dei reiser på utveksling. – Urettferdig, meiner Grant McDermott som får støtte av Gudbrand Johannes Qvale. side 5

• I 2009 var det 816 klager på eksamenskarakterene ved Det juridiske fakultet. • Klagingen har kostet fakultetet minst 755 000 kroner. side 6 og 7

Foto: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN

Foto: ANDREAS ROKSVÅG

kultur

TREDJE FORSØK FOR HF Håpet om studenthus for HF-studentene lever fortsatt. Denne uken fikk Humanistisk Studentutvalg et nytt alternativ for hvor HF-hus kan plasseres. side 23


2

24. februar 2010

Synspunkt.

Vår tids propaganda THERESE SANNI Kulturjournalist

Frankrikes president Nicolas Sarkozy lanserte i juni i fjor forslaget om den såkalte «le grand emprunt» (det store lånet) som går ut på at regjeringen vil ta opp lån på 35 milliarder euro som et investeringstiltak i Frankrikes fremtid. Tilskuddet skal hovedsakelig gå til forskning og høyere utdanning ved presitsjeuniversitene i landet. Det kontroversielle låneforslaget ble raskt hett debattstoff i franske aviser. 17. februar i år satte imidlertid franskmennene igjen rødvinen i vrangstrupen, da regjeringens informasjonssjef lanserte reklameannonsen for låneforslaget. For ikke bare ble annonsen trykket før låneforslaget har fått endelig godkjenning: I annonsen står også den franske republikks emblem, kvinneskikkelsen «La Marianne», iført et langt klede og sin karakteristiske frygiske lue – begge i monarkiets hvite farger. Lykkelig og gravid ruver Marianne bak tittelen «Frankrike investerer i sin fremtid», med blikket søkende mot horisonten. Dermed markedsfører plutselig Marianne Sarkozys økonomiske politikk som om det var det mest naturlige i hele verden. Komisk? Tragisk? Alle franskmenn med respekt for seg selv og sin republikk, vil svare det siste. For Marianne, som representererer republikkens filosofi om frihet, likhet og brorskap, misbrukes i presidentens kampanje. Ved å beslaglegge Marianne som symbol og omformulere henne til en UMPregissert og partipolitisk unøytral Marianneklone, er det som om man ønsker å formidle at Sarkozy og Marianne (les: Republikken) er ett. Og det hele til en sviende prislapp på 975 000 statseide euro rett før regionalvalget i mars. Men hvilke andre verdier formidler i såfall Sarkozys Marianne? I 2005, under ungdomsopptøyene i Frankrikes mange forsteder, glapp ordet avskum ut av Sarkozys munn da han omtalte opprørerne (som stort sett var andregenerasjonsinnvandrere) på direktenyhetene. I nyere tid har han dessuten skapt mye furore for sitt ønske om å verne om «den franske identitet» – hva nå enn han måtte mene med dét.

STUDVEST

Leiar. Medan studentane jublar over å ha fått attende kulturhuset sitt, sit leiarar frå Kvarteret og studentorganisasjonane framleis i konflikt.

Familiegjenforeining med bismak I denne utgåva av Studvest skriv vi om Kvarterstyret (KvaSt) og leiarane frå driftsorganisasjonane som forhandlar om såkalla ny «dorgeavtale». Den gamle kontrakta mellom Det Akademiske Kvarter og driftsorganisasjonane (dorgane) Bergen Realistforening (RF), Aktive Studenters Forening (ASF), Bergen Filmklubb, Studentteateret Immaturus og Studentersamfunnet i Bergen er utdatert og skal fornyast. Dette har skapt knutar på tråden for det som i utgangspunktet burde vore ei lukkeleg familiegjenforening. Fordeling av ølinntekter mellom Kvarteret og dorgane er kjerna i konflikten. Kanskje ikkje så rart, ettersom begge partar her kan sikre seg ein særs viktig pengepott. Kva som har vorte diskutert på dei lukka møtene mellom KvaSt og dorgane i minst tre veker er uvisst. Men ettersom alle partane dei siste tre åra har hatt ei negativ innteningskurve grunna mangel på felles forsamlingshus i Olav Kyrres gate, kan ein rekne med at punkta i kontrakta som inneberer pengar er eit ømtålig punkt for fleire.

talt på slutten av året. Ei slik ordning kan påverke ASF og RF i negativ forstand: Mindre pengar på bok, mindre pengar å booke band og artistar for. Desse to konsertarrangørane har sidan opninga i 1995 hatt sin faste heim i Kvarteret. Under oppussinga av kulturhuset dei siste tre åra har imidlertid ASF og RF vore gjestar på Hulen og USF Verftet. Det kan kanskje vere vanskelegare for Kvarteret å slå i bordet med ein avtale, som i driftsorganisasjonane ikkje har sagt ja til, når «borna» har vore ute og sjekka tilhøva med alternative konsertheimar. I tillegg til krøll på grunn av ølpengar, har òg Studentforeningen Borg førebels usikre vilkår for vidare drift. Med tanke på at Kvarteret skal leggje til rette for at driftsorganisasjonane arrangerer kultur for studentar, håpar vi for alle partar at KvaSt og leiardorgane snart klarar å sjå enden på desse forhandlinga. Klarar dei ikkje å verte einige, er det til sjuande og sist studentane krangelen går utover.

Ifølgje tidlegare president i RF, Bjørn Hagerup, har driftsorganisasjonane fått tilbod om inntekter frå billettsal og ein eventuell bonus utbe-

Marianne-kampanjen fremstår som valgpropaganda for UMPs politikk og idealer på vegne av en UMP-dominert regjering. Og spør man Sarkozy, kan det virke som om hans franske ideal sammenfaller med støtte til elitene og et nostalgisk og flyktig nasjonsbegrep. Det kan man ikke pålegge Marianne å representere.

Tips oss! Foto: Hildegunn holtet

studvest@uib.no

Ansvarlig redaktør: Kenneth Nodeland kenneth.nodeland@studvest.no Studvest kommer ut hver onsdag i et opplag på 8500. Studvest blir utgitt av Velferdstinget i Bergen, som står uten redaksjonelt ansvar. Grunnlagt i 1945. Studvest er en avis for og av studenter ved lærestedene tilknyttet Student­samskipnaden i Bergen. Studvest er en partipolitisk uavhengig og kritisk ukeavis. Studvest arbeider etter reglene i Vær varsom-plakaten for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avis­ omtale, oppfordres til å kontakte redaksjonen.

Uken som gikk. Alternative tilbud til folk med alternative tanker under den årlige Alternativmessen i Grieghallen i helgen.


STUDVEST

3

24. februar 2010

Kommentar. Siv Jensen vil at alle som ønsker norsk statsborgerskap, skal gjennom en verditest.

Men hvem definerer de gjeldende verdiene?

Pensum: Brunost, likestilling og flatfyll Anna katharina Fonn Matre Nyhetsjournalist

For Siv Jensen er neppe alene om å ønske seg en slik verditest, selv om hun er den eneste som tør si det høyt. Det må være lov å stille krav til dem som ønsker å være norske statsborgere. Vi ønsker oss tross alt et åpent og inkluderende samfunn der folk flest har frihet til å leve som de vil. Da er det selvsagt også viktig at de som slipper inn i samfunnet vårt, er testet og kontrollert før de får ta del i friheten.

Du finner ikke mer særnorske verdier enn flatfyll og ferdigmat. Det er selvsagt de store og universelle verdiene Siv Jensen ønsker å implemen-

Illustrasjon: Anna katHarina Fonn matre

Det er landsstyremøtetid for Fremskrittspartiet. Med andre ord tid for den årlige spredningen av fremmedfrykt. Det er bare gått knappe to uker siden forrige utspill fra høyrepopulistenes dronning. Snikislamiseringen er, ifølge Jensen, kommet ut av skapet som åpent praktiserende, noe FrP bruker for alt det er verdt i sitt arbeid for å vekke splid om norsk innvandringspolitikk. Siste tilskudd på fryktlisten er et forslag om obligatorisk verditest for alle som ønsker å bli norske statsborgere. Forslaget er så latterlig at det er vanskelig å ta det alvorlig. FrPs klangbunn i befolkningen gjør at man likevel ikke kan avfeie det blott med et skuldertrekk.

tere hos våre nye landsmenn. Likestilling, ytringsfrihet og religionsfrihet utgjør en hellig treenighet som synes å være svaret på alle integreringsproblemer, og for å bli norsk statsborger, må du vise at du har forstått det. Hvordan partileder Jensen har tenkt å kartlegge dette, er for meg et mysterium. Betyr det at de med lav arbeidsmoral som kommer til Norge for å snylte på velferdsstaten, bør avvises også?

Nei, for det er beviselig i ferd med å bli en del av det norske verdigrunnlaget å skulke unna og la andre ta regningen i arbeidslivet. Bare spør Jens Stoltenberg. Så da er det vel greit da. Sett deg til rette, sprett en Grandis og sleng over øljekken – så lenge du godtar en fornærmelse i ny og ne. Og slipper kona til bak rattet. Friheten til å velge har du fortjent, og du finner ikke mer særnorske verdier enn flatfyll og ferdigmat. Det finnes allerede en ver-

ditest for norske statsborgere. Ideelt sett ønsker vi nemlig at alle som bor i Norge, skal respektere norsk lov, og denne er som kjent tuftet på nettopp – norske verdier. Er du født i Norge, er dette eneste krav som stilles til deg. Og her skal man være tydelig også overfor nye innbyggere. Det skulle bare mangle. Ingen vil vel være uenige i at vi ikke er immun mot trusler fra ekstremister på norsk jord, men dette utspillet er far-

lig retorikk fra Siv Jensen. Hun er en smart dame, og vet at å koble grunnverdier og frihetsbegrep med skremmebilder fra ytterliggående fundamentalisme gir full uttelling på skrekkbarometeret. Noe som er med på å skape større skille i det norske samfunnet heller enn å integrere. For å bekjempe slike holdninger, må man fremmedfrykten selv til livs. Men den utfordringen tar neppe Jensen & Co.

Foto: SANNA BLIX

Sitert. Fra media de siste dagene.

Jeg trodde at jeg kunne gjøre hva jeg ville på grunn av min kjendis­ status. Tiger Woods, golfspiller, møter pressen for første gang etter at hans utenomekteskapelige aktiviteter ble avslørt (VG).

Knausgård har blitt littera­ turens svar på Skavlan. Trond Blindheim, rektor ved Markedshøyskolen, på spørsmål om Karl Ove Knausgård er i ferd med å bli for stor (Klassekampen).

Vi ble nærmest utnevnt til landsforrædere fordi vi sa nei til å konkurrere om penger fra Statoil. Kråkesølv, Bodø-band, om debatten som kom i kjølvannet av de ikke ville konkurrere om Statoil-stipendet på 800 000 kroner (Dagsavisen).

Dopingjegerne behandler oss dårligere enn svin på vei til slakteriet. Magdalena Neuner, tysk skiskytter, forlater OL i protest mot dopingjegerne, som hun mener behandler utøverne på en elendig måte (Aftenposten).

For meg er det helt utenkelig at et liberalt samfunn som det norske skal begynne med en kles­politikk. Trygve Vedum Slagsvold, nestleder i Senterpartiet, mener hijab-forbud minner om lover fra langt mer totalitære regimer (Dagbladet).


4

24. februar 2010

NYHET

STUDVEST

VILLE BETALE TURNUSPL ASS

Etter årets trekning av nummer til turnusplass, kom det ein e-post til alle medisinstudentane ved NTNU. E-posten var frå ein medisinstudent i Oslo som ønskte å bytte turnusplass mot betaling. Det skriv Adresseavisa. Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) er klar over at det i enkelte tilfelle blir tilbudt økonomisk kompensasjon for bytting av turnusplassar. - At nokon få prøvar å kjøpe seg til ein plass vil eg seie er uetisk åtferd. Vi jobbar kontinuerleg med endringar på kva vi må stramme inn på for å unngå at systemet vert utnytta, seier Per Haugum, direktør i SAFH.

Strømmen tyner studentbudsjettene Dårlig isolerte lei­ ligheter vil merkes godt på strøm­ regningen, mener Leieboerforeningen.

rådet der temperaturene ikke har

fast strømpris, men at kontrakten

Øystein Økland, kommunika-

holdt mål.

da står fast i tre år, og påvirkes ikke

veren vil BKK fortsatt ha en av lan-

sjonsrådgiver i Bergenshalvøens

hvis det skulle bli nedgang i strøm-

dets laveste nettleier.

Kommunale Kraftselskap (BKK),

har temperaturene vært helt nede

prisene.

og forteller at sprengkulda i januar

i 15 grader, sier han, og legger til

medførte en økning i strømforbru-

at jo kaldere det er, desto større er

ØKER NETTLEIEN

ket på hele 20 prosent i Bergen.

faren for fuktskader.

Som beboer i bergensområdet beta-

ger, og en økning av nettleien kan

Mange boliger har peis, men

ler man nettleie til BKK i tillegg til

bli dyrt for dem. De har ikke krav

nettområdet har økt med over 100

ifølge Høisæther har huseiere ofte

strømforbrukskostnader til strøm-

på sosialhjelp, og burde hatt mulig-

– De fleste studenter leier privat i

gigawatttimer, sier Økland.

fjernet peisen fremfor å kjøpe ny, og

leverandøren. Bergens Tidende

heten til en form for nødhjelp i sli-

gamle skorsteinshus fra 18- og tid-

Hvis det høye strømforbruket

at de da fjerner en viktig varmekil-

skrev i desember at BKK fra april

ke tilfeller, sier han.

lig 1900- tallet, der isolasjonen ikke

fortsetter ut februar kan det, til

de, som både kan være strømspa-

2010 planlegger å øke nettleien

er god. Det merker man ved en ve-

tross lavere strømpriser enn i fjor,

rende og miljøvennlig.

med 10 prosent. Men kostnadene

sentlig forhøyning på strømregnin-

bety en økning på bort i mot ti pro-

blir ikke like høye som forventet.

gen, spesielt nå fra den kalde vin-

sent på strømregningen sammen-

han, og tror at grunnen til at husei-

teren, sier Stig Høisæther, leder for

lignet med den du fikk i 2009.

er vil at leieboerene selv skal betale

ne kan bli noe lavere enn tidligere

strøm er opplagt.

varslet. En økning på fem prosent

– Da slipper de den greia selv.

for en gjennomsnittlig husstand

Høisæther mener det kan være

betyr 400 kroner mer i året, sier

Tekst: IDA SANDVIK LIEN

– Det var steikende kaldt, sier

– Strømforbruket i det lokale

Leieboerforeningen.

– På grunn av dårlig isolering

– Det er helt urimelig, mener

DÅRLIG ISOLERT

en markant oppgang av strømfor-

Leieboerforeningen har befart

bruket.

flere studentboliger i bergensom-

en god avtale å velge bosted med

Den kalde vinteren har ført til

STRØMSPARETIPS • Skru av lys i rom du ikke er i. • Hold dører og vinduer stengt. Luft kort og effektivt i steden for å ha vinduene på gløtt over lengre tid. Ha heller ordentlig gjennomtrekk i fem minutter. • Skru av ovner om natten og når du ikke er hjemme. • Skru fjernsynsapparat og datamaskiner (også skjermene) helt av. • Senk innetemperaturen til 19 grader. • Bruk miljømerkede elektriske apparater. Nyere apparater er også mer energieffektive enn eldre. • Skru av vannet i dusjen når du såper deg inn.

Kilde: John Magnus Dahl, leder for studentlaget til Naturvernforbundet.

– Studenter lever på lånte pen-

– Beregninger tyder på at den-

Økland.

SLIK BYTTER DU STRØMLEVERANDØR • Ta kontakt med den nye kraftleverandøren og be dem sende deg en kontrakt og et oppsigelsesskjema. • Les av strømmåleren din, skriv under papirene du har fått tilsendt og send dem i retur. • Din nye leverandør vil informere din nåværende kraftleverandør og netteier om leverandørskifte, og cirka tre uker senere vil byttet skje og du vil motta strøm fra din nye kraftleverandør. • Det er gratis å skifte strømleverandør, og du kan skifte så ofte du vil. • På konkurransetilsynet.no kan du finne ut hvilke som er de billigste strømleverandørene.

Kilde: www.forbrukerportalen.no

Fem på Høyden

MARTE HÅLD SKÅLESKOG (19), SOSIOLOGI 1. 2600 kroner fordelt på fire beboere. Det er litt sure penger, men jeg vil heller betale enn å fryse. 2. Leiligheten er litt dårlig isolert. Det trekker fra vinduene.

Høisæther er derimot bekymret

for studentenes økonomi.

Fotomontasje: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN

Ifølge kommunikasjonsrådgi-

TAPERNE. Utleiere fjerner viktige varmekilder for å spare penger. – Hele leiemarkedet skriker etter endringer. Utleier kan smile hele veien til banken, mens leietakerne blir de store taperne sier Stig Høisæther, leder for Leieboerforeningen.

1. Hvor mye betalte du for din siste strømregning? 2. Er leiligheten dårlig isolert?

ERLEND OSCAR BYRKJELAND (21), PEDAGOGIKK 1. 1200 kroner fordelt på tre beboere. Det er ikke noe problem. Strøm må man ha uansett. 2. Den er helt greit isolert, så vi har ganske lavt strømforbruk.

MARIUS RØNNEKLEIV (20), NYE MEDIER 1. 1200 kroner fordelt på tre beboere. Det er ikke den utgiften som svir mest. Det er verre med for eksempel NRKlisensen. 2. Den er helt greit isolert.

TOHRILD ØSTERNÅ (19), SAMFUNNSØKONOMI 1. 2000 kroner fordelt på to beboere. Det tar på økonomien. Vi hadde ikke vært flinke nok til å lese av strømmåleren, så vi fikk oss en smell der. 2. Leiligheten var dårlig isolert før, men det er fikset nå.

MARTE BRUNBORG AASE (22), NORDISK 1. 1100 kroner fordelt på to beboere. Jeg trodde strømregningen skulle bli høyere. Det er ikke så ille å betale strøm, fordi vi betaler ikke for varmtvann. 2. Ja, det trekker veldig. Spesielt i gangen. Foto: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN


STUDVEST

5

24. februar 2010

FLEIRE KVINNER VIL BLI PREST

STORE STIPEND TIL SKOGSTUDENTAR

andelen kvinnelege studentar har gått opp dei siste to åra, seier Atle Ottesen Søvik, kommunikasjonsrådgivar ved Det teologiske Menighetsfakultet. Statistikken for dei tre siste semestra viser at av i alt 35 kandidatar som tok eller er i ferd med å fullføre praktikum ved MF, var 22 av dei kvinner.

Skognæringa ser dei store rekrutteringsproblema i åra framover og lokkar studentar med store stipend for å fullføre ei mastergrad i skogfag. Det skriv Østlendingen. Etter ein boom mot slutten av 1990-tallet, har søkinga til skogfag på universitetsnivå sunke kraftig. I 2009 var det berre seks studentar som byrja på skogfag. Helge Urstrømmen er leiar av Skoglauget, som næringa oppretta for å jobbe med rekruttering på høgskolenivå. Han meiner skogutdanning er ikkje så smalt som mange vil ha det til. – I dag ser vi at fleire vel å jobbe med ulandssaker, internasjonale oppdrag, ja til og med finans, seier Urstrømmen til Østlendingen.

•Stadig fleire kvinner studerer teologi. Det melder lærestadene Det teologiske Menighetsfakultet (MF) og Misjonshøgskolen i Stavanger. – Vi ser at trenden i søkjarmassen totalt sett er synkande, men

Føler seg diskriminert NHH-studenten Grant McDermott og fleire andre får ikkje støtte til utveksling fordi dei er kvotestudentar.

Tekst: ALICE TEGLE Foto: MARIE HAVNEN

KJEMPAR SAMAN

– Dette kom som eit sjokk. Vi blir

Jo h a n n e s

urettferdig behandla, seier mas-

Handelshøyskoles Studentforening

terstudent Grant McDermottt ved

(NHHS) og International Student

Norges Handelshøyskole (NHH).

Union, samt administrasjonen på

Sørafrikanaren er ein av fire

NHH. Studentleiaren meiner det

kvotestudentar ved NHH. Saman

først og fremst er ein kamp om prin-

med andre masterstudentar er han i

sipp.

full gang med å søkje på utveksling til hausten, men håpet heng i ein tynn tråd.

Senter

for

Internasjonal

Utdanning (SiU) administrerer utdanninga for kvotestudentar. Dei ser behovet for ein meir restriktiv

– Uansett om vi vel utveksling

eller ikkje er vi underlagt dei same restriksjonane om tilbakebetaling av lån til Lånekassen. Det er ingen som tener på at utvekslingsstipendet forsvinn, argumenterer kvotestudenten.

I ryggen har han leiar Gudbrand Q va l e

i

Norsk

Slik situasjonen er i dag blir minoriteten fråteke majoriteten sine rettar. Gudbrand Johannes Qvale, leiar i Norsk Handelshøyskoles Studentforening

praksis.

Slike restriksjonar strir mot føremålet med kvoteordninga. Grant McDermott, masterstudent ved NHH

– Over 50 prosent av masterstu-

dentane på NHH reiser på utveksling. Det skal vere likskap. Slik situasjonen er i dag blir minoriteten fråteke majoriteten sine rettar.

Av d e l i n g s d i r e k t ø r

Jo h n

Andersen på Internasjonalt kontor

– Dei utanlandske studentane

ved NHH støttar studentane.

skal ta grad i Noreg og gjere seg

kjende med det norske systemet og

sjonal dimensjon i utdanninga, då

institusjonane. Difor er det vedtatt

bør det ikkje sorterast på nasjona-

at kvotestudentar ikkje kan søke

litet, seier han.

om støtte til utveksling, seier infor-

masjonsleiar Hanne Alver Krum i

Eg har håp om ei rettferdig løysing,

SiU.

seier Grant McDermott.

KJENNER SEG LURT

I DIALOG

Grant McDermott fryktar han må

Leiinga ved NHH har vore i kontakt

gi opp draumen om utveksling i

med SiU. Informasjonsleiar Hanne

Portugal.

Alver Krum i SiU meiner NHH og

kvotestudentane har grunn til å vere

– Slike restriksjonar strir mot

– Alle har fordel av ein interna-

– Vi kjempar mot same «fiende».

føremålet med kvoteordninga, hev-

optimistiske.

dar han, og utdjupar:

– Heile ideen med ordninga er

tane får behalde kvotestipendet og

at folk frå ikkje-OECD-land skal

samtidig reise på utveksling, men eg

ta med seg internasjonal erfaring

kan ikkje sei noko sikkert så lenge

til heimlandet. Derfor ser vi ikkje

det er under behandling.

logikken i å nekte oss støtte til ut-

veksling, seier han.

svaret vil kome i løpet av ei veke,

innan søknadsfristen er omme.

Ein viktig grunn til at studen-

– Det er godt muleg at studen-

Informasjonsleiaren forsikrar at

ten søkte seg til NHH var at skulen tilbyr eit av dei mest prestisjetunge masterprogramma. Her er utveksling ein føresetnad for å fullføre.

– Viss vi ikkje har pengar til å

reise på utveksling, må vi bli verande i Noreg. Eg fekk stipend til andre skular, så hadde eg visst at vi uansett ikkje får støtta kunne eg like gjerne gått på ein annan skule, seier ein frustrert McDermott.

KVOTEORDNINGA • Støtteordning for studentar frå utviklingsland, landa på Vest-Balkan og land i AustEuropa/Sentral-Asia. • Ordninga blir finansiert av UD, administrert av SIU og studentane får støtta gjennom Lånekassen (lik støtta for norske studentar).

FANGA PÅ NHH. Sørafrikanske Grant McDermott (t.v.) har ikkje same utvekslingsrettar som sine norske medstudentar på NHH. Saman med studentleiar Gudbrand Johannes Qvale (t.h) kjempar han nå ein innbitt kamp mot desse reglane.


6

24. februar 2010

STUDVEST

NYHET

Flere mastere på overtid

Kost Jusstudentenes klagestrøm ga Det juridiske fakultet en regning på over tre kvart million kroner i 2009. - Penger som alternativt kunne blitt brukt til undervisning, sier avdelingsdirektør. Tekst: MORTEN VELAND SIGRUN AKER NORDENG Foto: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN

– Studentene har rett i å klage og det må vi forholde oss til. Men dette er veldig høye tall og det er viktig at det settes fokus på dette, sier Eivind Buanes, avdelingsdirektør ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen (UiB).

tergrad krever mye selvstendighet

under for lave bevilgninger. God

ning. I denne sammenhengen er det

hos studenten.

oppfølgning og nok veiledning blir

viktig at Kunnskapsdepartementet

– Du er mye overlatt til deg selv.

lett nedprioritert. I tillegg tar utdan-

følger opp lærestedene og legger

Dessuten tror jeg ikke den trenden

ningsinstitusjonene inn for mange

til rette for gode, overordnede ram-

Det er helt klart at det går mye ressurser bort i klageprosessen, som kunne være brukt til andre ting som for eksempel mer undervisning.

om at ««alle»» må ha master i dag

studenter for å sikre seg nok pen-

mer, sier Aasland.

Eivind Buanes, avdelingsdirektør ved Det

for å få jobb, passer for alle. Mange

ger fra staten som går utover kvali-

bruker nok lenger tid fordi det aka-

teten på utdanningen og tyner res-

demiske liv ikke passer for dem,

sursene per student enda mer, sier

Du er mye overlatt til deg selv.

sier Mælen.

studentparlamentslederen.

Siv Mælen, masterstudent

2000 jusstudentene for hele 816

LAVE BEVILGNINGER

HARDT ARBEID. HiB-studentene Siv Mælen (f.v.) og Marion Rogers Løseth regner begge med å fullføre masteren innenfor normert tid, men synes det er en svært krevende prosess.

Master­studentene Marion Rogers Løseth og Siv Mælen er ikke overrasket over at 40 prosent av høyskolenes masterstudenter ikke avslutter studiet til normert tid. Tekst: IDA ROLAND BIRKVAD Foto: ØYVIND ZAHL

juridiske fakultet

I løpet av 2009 sto de omlag

klager. Anslag foretatt av fakul-

EGET ANSVAR

– Har høyskolene tatt inn for

tetsledelsen viser at dette kostet fakultetet i overkant av 755 000

i

Minister for forskning og høyere

mange studenter for å oppnå økte

Studentparlamentet ved HiB, me-

utdanning Tora Aasland mener

bevilgninger fra staten?

kroner.

– Det er et paradoks at høyskolene,

ner ikke det nødvendigvis er noe

høyskolenes lave tall for normert

som har ord på seg for å gi mer opp-

problem at masterstudenter ikke

gjennomføring av mastergrad kan

opp til hvert enkelt studiested å

følgning og veiledning enn univer-

fullfører til normert tid.

ha mange årsaker. Hun overlater

vurdere, sier Tora Aasland.

sitetene, har størst problemer med

imidlertid oppgaven med å finne

– IRRITERENDE UTGIFT

at folk ikke blir ferdig til normert

gjerne studiet med jobb eller annet

disse til lærestedene selv.

Studvest skrev for to uker siden

tid, sier masterstudent i musikkpe-

engasjement, noe som i mange til-

om den trange økonomiske situa-

dagogikk ved Høgskolen i Bergen

feller er en svært relevant kombi-

nom rutinene sine for veiledning

(HiB), Marion Rogers Løseth.

nasjon. Noen er gjerne i ferd med

og oppfølgning for å få studentene

å opprette egen bedrift eller er for

igjennom graden innenfor den gitte

KREVER SELVSTENDIGHET

eksempel politisk engasjert, sier

tidsrammen. Hva de konkrete årsa-

En undersøkelse fra NIFU STEP

han.

kene til den store forskjellen mel-

viser at andelen studenter ved landets høyskoler som gjennomfører mastergraden på normert tid har sunket kraftig. Blant dem som skulle ha avsluttet masteren i 2003 måtte hele 40 prosent ha mer tid

Øystein

Fi m l a n d ,

leder

– Masterstudenter kombinerer

Mange bruker nok lenger tid fordi det akademiske liv ikke passer for dem. Siv Mælen, masterstudent

– Høyskolene må selv gå igjen-

lom universitetene og høyskolene er, vet jeg rett og slett ikke.

– Regjeringen kritiseres av stu-

dentpolitkere for å kutte i midlene til høyere utdanning og at dette nettopp går utover veiledning og oppfølgning av den enkelte stu-

på seg. Dette står i skarp kontrast

dent. Kjenner du deg igjen i dette?

til universitetene som har økt stu-

dentandelen som gjennomfører på

at det lave gjennomstrømstallet for

tiden med 60 prosent.

gjennomføring på normert tid skyl-

rested å bestemme hvordan de vil

des manglende ressurser.

forvalte og distribuere bevilgnin-

går på master i dramapedagogikk

– Hele den høyere utdannings-

gene fra staten. Det er selvsagt be-

ved HiB, mener allikevel at en mas-

sektoren sliter økonomisk og lider

kymringsfullt om det kuttes i veiled-

Både Løseth og Mælen, som

Fimland mener imidlertid også

– Dette er en avveining det er

– Det er opp til hvert enkelt læ-

MASTERGJENNOMSTRØMNING VED HIB Av de masterprogrammene som har uteksaminert studenter ved HiB har Studvest følgende tall: • Master i historie med samfunnsfagdidaktikk: Av de ti studentene som startet i 2007 har ingen fullført til normert tid. • Master i musikkpedagogikk: Av de 16 studentene som startet i 2007 har seks fullført til normert tid. • Master i dramapedagogikk: av de ni studentene som startet i 2007 har åtte fullført til normert tid.

– Det utgjør en ganske stor

budsjettpost, stadfester Buanes.

sjonen ved Det juridiske fakultet, som blant annet gikk utover oppfølging av studentene.

Studentene tar sjansen for man kanskje ikke tror at en har noe å tape på å klage. Ingvill Meinich, leder for Juridisk Studentutvalg

– Det er helt klart at det går

mye ressurser bort i klageprosessen, som kunne være brukt til andre ting som for eksempel mer undervisning, sier han.

Leder for Juridisk studentut-


STUDVEST

7

24. februar 2010

NYHET

tbar klagekultur

DYRE RETTIGHETER. Ingvill Meinich, leder av Juridisk studentutvalg, tror ikke studentene på jussen tenker nevneverdig over kostnadene knyttet til klage på eksamenskarakter.

valg, Ingvill Meinich, mener disse

i underkant av 14 prosent av stu-

i det private og offentlige arbeids-

har sine rettigheter forholder vi oss

utgiftene er små i den store sam-

dentmassen på UiB.

markedet.

til, så får heller de som lager lovene

menhengen.

se på dette, sier Strandbakken.

Buanes mener at det ikke bør

– Fakultetsledelsen prøver å si

SÅ MYE KOSTER KLAGINGEN

– I det store budsjettet er ikke

være noen spesiell grunn til det

at alle ikke trenger Aer og Ber, men

• Klager på bachelor:

dette mye. Jeg tror fakultetet ser på

klages mye på Det juridiske fakul-

på stipendiatstillingene sorterer de

dette som en litt irriterende utgift,

tet enn ved andre fakulteter.

selv ut på karakterer, sier Meinich.

1,25 timer på klagebegrunnelse per sensor.

men dette er en rettighet vi har som

studenter, sier hun.

de beste jobbene, og mange mener

KJENNER RETTIGHETENE

– Tror du studentene er klar

nok at det er et karakterjag som jeg

Dekan ved Det juridiske fakultet,

over kostnadene knyttet til klagin-

selv mener er noe overdrevet, sier

Asbjørn Strandbakken, viser til

gen?

Buanes.

utdannelsen studentene tar som

– Karakterene er viktige for å få

– Jeg tror ikke de er klar

hovedforklaringen på klagemeng-

over det, men man hører jo alltid

KARAKTERPRESS

den.

om de som går opp en karakter.

I motsetning til Buanes mener

Studentene tar sjansen fordi de

Meinich at karakterjaget er hoved-

sine rettigheter og de ønsker gjerne

kanskje ikke tror en har noe å tape

årsaken til de høye klagetallene.

å overprøve et eksamensresultat,

på å klage, sier Meinich.

sier han.

– Det veldig store karakter-

– Dette er jurister som kjenner

– Er det ikke synd at så mye

presset gjør at studentene ønsker

KLAGER MEST

å overprøve karakteren om de ikke

penger forsvinner på denne måten

Tall fra Bergensavisen viser at jus-

føler den er god nok, sier hun.

når den økonomiske situasjonen på

studentene klagde mer enn alle

UiB er trykket?

de andre fakultetene til sammen i

ha forståelse for at karakterer er

2007, det til tross for at de utgjør

viktig i det jussutdannelsen, både

ger ved UiB og det at studentene

Meinich mener at fakultetet må

– Det er også andre utfordrin-

KLAGEGANG • Frist for å klage på sensur er tre uker etter at sensuren faller. • Klagesensur blir gjort av to nye sensorer. Nytt sensurvedtak fra klagekommisjonen er endelig og kan ikke påklages. • Behandlingstid for eksamensklage er 3-6 uker fra klagefristen går ut. • Ved eventuell endringer kan dette gjøres både til gunst og ugunst for klager.

Kilde: Skjema for klagesensur ved Det juridiske fakultet

813 klager • Klager på master:

8 timer på klagebegrunnelser per sensor. 13 klager på masteroppgaver i 2009. Ganges med lønnssats (inkludert sosiale utgifter) = 337 kroner per sensor. Totalsum = cirka 755 000 kroner I tillegg kommer kostnader til kopiering, porto og betydelige administrative kostnader.


8

24. februar 2010

STUDVEST

NYHET

– Semestrene er for korte Studentparlamentet ønsker lengre semestre for HF-, SV- og psykologistudenter. – Det kan bli vanskelig, mener avdelingsdirektør.

praksis også må gjelde for studen­

lig å utvide semestrene.

tene ved Det humanistiske fakultet

(HF), Det samfunnsvitenskaplige

ge opp semestrene på en måte som

fakultet (SV) og Det psykologiske

ivaretar studentenes rettigheter,

fakultet.

men det kan bli vanskelig å forlen­

– Det går først og fremst på ut­

ge dem uten at dette går på bekost­

danningskvalitet. Jeg studerer selv

ning av kvalitetssikringen, mener

ved SV-fakultetet og synes semes­

hun.

Tekst: KRISTINE NÆSS THORSEN Foto: HILDEGUNN HOLTET

mesteret. Det er viktig at studente­

OPTIMISTISK

ne får noe ut av det de studerer, og i

Kvilhaugsvik er likevel optimis­

dag er det for liten tid til å sette seg

tisk.

– I første omgang vil vi se på mulig­

inn i faget før semesteret er omme,

heten for å forlenge perioden mel­

mener hun.

men jeg synes vi må ta tak i pro­

– Vi gjør vårt ytterste for å leg­

trene er for korte, spesielt høstse­

– Det blir nok en utfordring,

blemstillingen. Det er synd at det

lom undervisningsslutt og eksamen. Å forlenge undervisningsperioden,

SKEPTISK

skal gå utover de samme studen­

det vil si perioden med forelesnin­

Lise Gundersen, avdelingsdirektør

tene hvert år, sier hun.

ger og seminarer, vil nok koste for

på SV, begrunner de korte seme­

Gundersen er enig.

mye for øyeblikket, sier Hanne

strene med lang sensur.

– Vedtaket i Studentparlamentet

Kvilhaugsvik, fagpolitisk og fors­

– Semestrene på SV-fakultetet

viser at vi har engasjerte studenter

kningsansvarlig i Arbeidsutvalget

er i noen tilfeller kortere på grunn

som er opptatt av best mulig kvali­

(AU) ved Universitetet i Bergen

av omfattende eksamensperioder.

tet i undervisningen. Det viser også

(UiB).

Sensuren på fakultetet tar normalt

hva studentene våre er opptatt av,

Hun og resten av Student­

tre uker. Samtidig er det stadig

og fungerer dermed som en indika­

parlamentet går nå inn for at stu­

flere studenter som ber om klage­

tor på hvilke mål vi bør jobbe mot,

dieåret skal vare i ti måneder. Selv

begrunnelser og klager på karak­

sier hun.

om dette er skrevet i Universitets-

teren, noe som gjør at sensuren kan

og høgskoleloven, presiserer

ta ytterlig tre uker, sier hun.

Studentparlamentet at loven i

ØNSKER ENDRING. Hanne Kvilhaugsvik, fagpolitisk og forskningsansvarlig i AU, mener semestrene på SV, HF og Det psykologiske fakultet bør bli lengre.

Gundersen tror det blir vanske­

Frykter byggebråk på NHH I dag går den eneste veien fram til der nybygget på NHH skal bygges, foran hovedbygningen. Dette vil føre til betydelig bråk i byggeperioden. Tekst: LINN ENGESVIK

Hovedverneombud ved Norges

– Det vil nok bli både bråkete

minst mulig problematisk. Petersen

Handelshøyskole (NHH), Rolf Jens

men for å gjøre ulempene minst

og skittent i forbindelse med byg­

regner med at alle innendørsaktivi­

Brunstad, er bekymret for bråket

mulig, må det sees på alternative

gingen, men det må vi bare være

teter vil kunne gå som normalt.

i byggeperioden. Slik det ser ut i

adkomstveier, legger han til.

forberedt på. Både vi i studentfo­

– Bygget må reises uansett,

reningen og ledelsen ved skolen er

BEDRE FOR ALLE

FORSTÅR BEKYMRINGENE

opptatt av å finne gode løsninger

Både studentforeningen og ledel­

– Det skal store mengder gods

Gudbrand Johannes Qvale, le­

på de problemer som måtte oppstå,

sen ved NHH er klare på at resul­

inn og det skal sprenges ut en be­

der i Norges Handelshøyskoles

sier han.

tatet blir bedre for alle.

tydelig masse. Dette vil føre til en

Studentforening (NHHS), er enig i

stor ulempe i byggeperioden, sier

at det vil bli en vanskelig periode

Kurt Petersen, forstår bekymringe­

han.

for mange.

ne.

Bygget må reises uansett, men for å gjøre ulempene minst mulig, må det sees på alternative adkomstveier.

dag, vil anleggstrafikken gå forbi hovedbygningen.

Assisterende direktør ved NHH,

– Det vil alltid være problemer

knyttet til byggesaker, men resulta­ tet er at det blir bedre for alle. Vi må bare tilpasse oss i en kort periode.

Ledelsen ved skolen vil ha tett

kontakt med entreprenørene som

Rolf Jens Brunstad, hovedverneombud ved NHH

skal utføre arbeidet, for å gjøre det

Grafikk: LINK SIGNATUR

NYBYGGET

PLANLEGGINGSFASE. Det spydspissformede nybygget skal stå klart i desember 2012.

• Skal erstatte lokalene NHH i dag leier i Merino-bygget. • Gjør at NHH får en samlet campus. • Skal bygges på østsiden av hovedbygningen. Det vil si mot sentrum. • Skal være på 13 000 kvadratmeter.

– Det blir en nettoøkning i an­

tall grupperom, og det blir i alle fall ingen stor nedgang i antall lesesal­ plasser. I tillegg blir de nye lese­ plassene bedre enn de vi har i dag, sier Qvale.

– Det faglige er godt ivaretatt,

men det kan alltid bli bedre, sier han, og legger til at det bli fint for kommende studenter å få en samlet skole.


STUDVEST

9

24. februar 2010

NYHET

Ikke doping­ fritt på SiB

5 på trenings­ senteret 1. Har du inntrykk av at det er mye doping på treningssentrene? 2. Hva kan gjøres for å redusere antallet som doper seg?

BIRTE HOFSETH (24) UTVIKLINGSSTUDIER 1. I grunn ikke, men det er jo ganske mange kjøttkaker. Har aldri sett noe eller hørt om noen, men regner med at det er noe. 2. Det er vel forbudt allerede, men man kunne frontet konsekvensene av doping.

OLE CHRISTIAN JØRGENSEN (20) TAR PILOTSERTIFIKAT 1. Ikke sånn veldig mye. Det virker å gå greit. 2. Mye testing og hvis man blir tatt burde de få streng straff.

DOPINGANSVARLIG. Alexander Schyve Bjerck har ansvaret for dopingarbeidet på Vektertorget, og sier at SiB forventer noen positive tester.

Lederen for Studentidretten tror det finnes personer på alle deres treningssentre som doper seg. To personer testet positivt hos SiB i høst.

Vektertorget.

er SiBs kompetansesenter, hvor

de har tilspisset tilbudet for toppi-

– Jeg tror vi har personer på

sier han.

alle våre treningssentre som doper

drett.

EGENERKLÆRING

seg dessverre, akkurat som på de

– Det kan appellere mer til de

For å bli testet må man skrive frivil-

andre treningssentrene i Bergen,

typer idretter hvor det forekommer

lig under på en egenerklæring, en

sier leder for Studentidretten Bård

mer doping, sier Johansen.

såkalt antidoping-kontrakt.

Johansen.

– For to uker siden hadde vi

ANTIDOPINGAVTALE

stand og informerte om vårt do-

MISTANKE OM DOPING

SiB har en treårig avtale med

pingarbeid. Da stod vi i salen og

Tekst: MARTIN MOE Foto: RONALD HERMANSEN

– Jeg ble ikke overrasket over at

Antidoping Norge for alle sine tre-

pratet med folk, svarte på eventuel-

noen ble tatt. Det er ikke vits å teste

ningssentre.

le spørsmål og samlet underskrifter

I høst ble det foretatt åtte tester på

mannen i gaten, sier Bjerck.

til egenerklæringer, sier Soltvedt.

Studentsamskipnadens (SiB) tre-

byggende arbeid og dopingkontrol-

ningssentre, fire på Fantoft og fire

på Vektertorget, sier at de ikke vel-

ler, sier Johansen.

skriver under på egenerklæringen.

på Vektertorget. To av testene på

ger ut hvem som helst til testing.

Soltvedt sier at muskeloppbyg-

Idrettsleder Johansen synes det er

Vektertorget var positive.

– Testene koster en del. Derfor

gingsstoffer har blitt mer populære

uheldig at 10 til 20 prosent ikke vil

– Jeg ble ikke overrasket over at noen ble tatt. Det er ikke vits i å teste mannen i gaten.

tester vi de vi har mistanke mot.

de siste årene og er enkle å få tak

ta avstand fra doping.

Det er ikke helt tilfeldig hvem som

i.

testes, men det kan være både og.

– Å drive dopingarbeid er vik-

midler til å få folk til å skrive under

Alexander Schyve Bjerck, idrettslærer

Rune Soltvedt, avdelingsleder

– Avtalen innebærer mye fore-

tig i og med at vi har mange ung-

siden det baserer seg på frivillig-

dommer. Vi vil at sentrene våre skal

het, men det kan jo endre seg, sier

Vektertorget og i Fantofthallen tes-

være rene, forteller han.

han.

tene ble utført i høst.

på at det ikke er mer doping på

– Vi har jo hatt en liten mistan-

ke om at det kunne være mer ut-

Vektertorget enn andre steder.

tester, sier idrettslærer Alexander

bredt på Vektertorget og Fantoft,

Schyve Bjerck. Han har ansva-

sier han.

problem, men det vil alltid være

ret for antidopingarbeidet på

noen som ikke følger spillereglene,

Han forteller at Vektertorget

– Jeg vil ikke si at det er et stort

LISE BENTZON (26) ØKONOMI PÅ BI 1. Nei. 2. Det må være nulltoleranse. De som blir tatt blir utestengt. Det kunne vært mer opplyst om hvilke midler som er lov og ikke.

– Vi har for tiden ingen virke-

Johansen sier at det hel-

– Vi forventet noen positive

Soltvedt sier at 80 til 90 prosent

ler ikke var tilfeldig at det var på

Johansen føler seg trygg

DAG HENNING STAVELI (25) JUSS 1. Nei, ikke sånn jeg opplever det. Det er kanskje flere større typer her enn på SiB sentrum. 2. Flere antidoping-kampanjer og konfrontasjon om hva doping gjør med deg.

ANN KRISTIN KNUDSEN (30) STIPENDIAT I PSYKOLOGI 1. Det er sikkert litt. Tror ikke det gjelder veldig mange, men noen få. 2. Nulltoleranse-policy som de driver med her, men vet ikke hvor lett det er å få til.


10

3. februar 2010

presenterer blant andre:

CASIOKID

S

50 CENT & G-UNIT

Y L I M A F R E SUP www.uken.no

THOM HELL

UKEREVYEN AMATØR!

BERGENFEST & EKKOFESTIVALEN PRESENTERER:

Annon­sere her?

FREDAG 30. APRIL 2010

SCENER: DET AKADEMISKE KVARTER, OLE BULL SCENE & LOGEN

THE FIX 2010 INNGÅR I BERGENFEST DAGSPASS FREDAG 30. APRIL. BILLETTER PÅ BERGENFEST.NO, BILLETTSERVICE TLF 81533133 POSTEN, NARVESEN & 7-ELEVEN. GRUPPER OG HOTELLPAKKER: TLF 09901

annonse@studvest.no

STUDVEST


Foto: Øyvind Hjelmen

I n n t il 5 0 % r a b a t t mandag – torsdag!

Studenter som kjøper billett på nett reiser aller billigst mandag – torsdag.

www.kystbussen.no RAPP Foto: Glenn Karlsen

Din stolthet I politiet blir du sett opp til og stolt på. Du er tilstede på viktige begivenheter og får ofte stor oppmerksomhet fra publikum. Få yrker har så mange varierte arbeidsoppgaver som politiyrket, og få yrker lar deg være like mye i begivenhetenes sentrum. Les mer om et yrke med mening på phs.no.

hver Dag er en viktig Dag. Bli Politi.


12

Tennessee Williams

VG

BA e riann de Ma ensemble n e l å r En st t godt ren til n og e e Nielse ne klassik ma n e d d st ra gjør inten er og g o t t et te usjon joner. BT s gn, ill om lø kelige rela s e n n me

Spilles på Store Scene Billettbestilling: 55 60 70 80 / 815 33 133 / dns@dns.no / www.dns.no er du under 30 år? Ta med deg inntil 2 venner som ikke har vært på Dns før til kun kr. 50 pr billett. Kjøp din billett på Dns billettkontor og få vennebilletter på kjøpet!

BTkortet

Annon­sere her? annonse@studvest.no

evatuftdesign.no - Foto: Fredrik Arff

3. februar 2010

STUDVEST


magasin

Kakkmaddaby:Larm


14

Magasin 24. februar 2010

STUDVEST

Reportasje.

hotellkos. – Jeg har ingenting i mot å dele en dobbelseng med Stian, sier Pål.

passer på. Kristoffer vokter godt på skarptrommen sin, og spurte flere ganger i løpet av dagen om hvor den var.

BERGENSVÆR. Minusgrader og sur vind preger de x antall gåturene til og fra hotellet i Oslo.

En dag i livet som Kakk Studvest fikk følge guttene i Kakkmaddafakkas opp- og nedturer gjennom en hel dag under årets by:Larm. kristoffer antonio skinlo Kulturjournalist

chris andré aadland Fotojournalist

–Ååå! Så sykt irriterende! – Well, at least you made the best out of it. Klokken har passert godt over midnatt, og guttene i Kakkmaddafakka har akkurat levert sin tredje konsert på to dager. Dagens andre. En ødelagt bass, slitne bandmedlemmer, ute er det sur vind og minusgrader. – Nå vil jeg bare tilbake til hotellet og legge meg, sier pianist Jonas Nielsen. «Drøh sø / Eg va så jæla ute i går / No e eg

inne / Eg va så jæla ute i går / Oåo å!»

ALKOLÅS Studvest får være flue på veggen når Kakkmaddafakka ankommer Oslo Plaza og by:Larm-sirkuset, etter en natt med tilhørende konsert i Ås. Reisefølget består av vokalist Axel Vindenes, bassist Stian Sævig, cellist Pål Vindenes, pianist Jonas Nielsen, trommeslager Kristoffer van der Pas, kameramannen Han Derre Pål Rønnevik som skal lage dokumentar fra Oslo-turen, samt de fungerende managerne på turen David Holmes og Mark Lane. Dagen starter med utdeling av rom og reglement. – Now, who wants to sleep together? spør David og Mark, herremennene som driver Vamoose hjemme i Bergen. David serverer guttene i Kakkmaddafakka titt og ofte, og

vet å advare mot en potensiell katastrofe. – And guys don’t touch the mini-bar. It’s electronic, and if you touch anything it will be charged straight from my credit-card, sier David, uten å få nevneverdig sympati fra bandet. – Jammen, hvor skal vi sette vår øl da?

Jeg skal feste en katt i trynet ditt, og få den til å klore deg. Og så skal jeg kaste egg på deg, før jeg knuser ballene dine. Axel Vindenes

KATT I TRYNET

– Where the fuck are you? Axel snakker i telefonen. Bandet skal

spise middag i by:Larm-teltet, men David har ennå ikke møtt opp til avtalt tid, som var klokken 1655. Nå er klokken 1715. Axel forteller at David nok en gang har brutt en avtale, mens Jonas mener derimot at Axel gjør det oftere enn David. Uenigheten ender til slutt med at Jonas og Axel begynner å diskutere antall brutte avtaler og hvorvidt Axel eller David er den tregeste, og det fører til at kamphanene i begge stiger frem. – Jeg gleder meg så sykt til den dagen meg og deg skal sloss, Jonas. Jeg hadde knust deg, sier Axel. – Det er en dårlig påstand! svarer Jonas. Det kan virke som om de begge har drømt om dette lenge, da guttene tilsynelatende har planen klar for hvordan slosskampen skal utarte seg. – Jeg skal knuse knærne dine! sier


STUDVEST

15

24. februar 2010 Magasin

MØH. Møh er det kvinnelige kjønnsorgan på Ballabang. Statuen fascinerer guttene i Kakkmaddafakka nok til at de stopper opp.

SYNGER MED. Axel og Pål kan alle tekstene til A-laget, og har ingen problemer med å synge med på strofer som: «Eg ser du ristar skikkelig, deg vil eg stikke pikken i!»

BRANSJETREFF. Axel, Kristoffer og Stian er spente før de skal ut på scenen og overbevise alle de fremmøtte delegatene.

VANNVOGN. Jonas backstage på Tilt. Det er ingen tvil om at dette er en ungdomskonsert.

Jonas. – Jeg skal feste en katt i trynet ditt, og få den til å klore deg. Og så skal jeg kaste egg på deg, før jeg knuser ballene dine, kommer det fra Axel, mens han gjør en klorende gest i retning ansiktet til Jonas. Rundt dem står resten av bandet og ler. Vel vitende om at Jonas er veldig allergisk mot både katter og egg. Deretter eskalerer det til at guttene begynner å demonstrere hvordan de vil slå hverandre, og Axel legger seg ned på gulvet for å vise en teknikk. – Jeg skal presse ansiktet ditt ned, og så slår jeg deg med albuen. I en bevegelse. Det funker dritbra. Jeg har sett det på TV, sier Axel, før han går og slår til en stol på samme måte. Etter «gemyttene» roer seg, kryper dog Axel til korset. – Det er nok Jonas og Kristoffer som er de sterkeste i bandet. Ganske klart.

– This is a good entourage! Og gjengen vokser. I det du trer inn i by:Larm-teltet, er det som å være i Bergen. Kakkmaddafakka treffer fort bekjente. A-laget, Forza, Casiokids, Engelen, Mikal Telle, Erlend Øye og Razika er blant dem som får i seg næring i form av baccalao, blåskjell, fiskeburgere eller øl. Bergensbordet, som jentene i Razika kaller det, er fullt av gode historier og vennskapelig prat. Den heftigste diskusjonen handler om at bandene som spiller på by:Larm ikke får gratis øl, noe guttene i Kakkmaddafakka ikke er nevneverdig fornøyde med. Girson fra A-laget, som også er makkeren til Lars Vaular, tror det har vært med på å redde økonomien til by:Larm.

ENTOURAGE

– For å si det slik, da vi spilte på Quarten med Lars i sommer, forsto man hvorfor de har gått konkurs et par ganger. Vi hadde gratis drikke backstage, grovt regnet, for kanskje 200 000 kroner. Jack, vodka, champagne, øl. Alt. Det var slik at folk tok to su-

Flokken sprader ut i snøen i retning matteltet for å nyte en bedre fiskemiddag. Bandet, kameramannen, samt David og Mark. En forholdsvis stor gjeng, og Axel virker å være fornøyd.

This is a good entourage. Axel Vindenes

per av en øl, og så tok seg en ny øl, for den forrige var blitt lunken eller dau, forteller Girson.

KRISTEN SAMLING Etter en konsert med A-laget, hvor Axel og Pål-ene har danset, sunget og brautet med, er det tid for guttene å chille i loungen i teltet. Bandets eget tremannskor, Kakkmaddachoir, har dukket opp, og har også fått selskap av Erlend Øye. På en stor rund, hårete hvit pute forteller bassist Stian om bandets faste ritualer før de går på scenen. – Vi pleier å varme opp stemmene våre med å synge kristne salmer. «Hvem har skapt alle blomstene», «Måne og sol», «Dine hender er fulle av blomster» og «Sommer kommer». Alle synes det bare er morsomt, unntatt Kristoffer. Han liker ikke å gjøre det. Og etter allsangen har jeg en peptalk med bandet, forteller Stian. Den noe utradisjonelle oppvarmingen er kanskje et av tegnene på Kakkmaddafakkas uforutsigbarhet. De har for lengst fått rykte på seg for å være et av Bergens beste liveband, og har sjelden problemer med å engasjere publikum. Den ungdommelige energi-

en og barnslige humoren gjør at det sjelden er et kjedelig øyeblikk med bandet. Faktisk er det å være med Kakkmaddafakka en hel dag såpass inspirerende og livlig at noen av de kjedeligste øyeblikkene finner sted når Norge tar OL-gull i skiskyting.

Vi pleier å varme opp stemmene våre med å synge kristne salmer. Stian Sævig

DRITBRA Dagens første konsert er like rundt hjørnet. En ungdomskonsert på utestedet Tilt. Uten øl-servering. Et sted som om natten er en symbiose av øl og pinball-spill. Men ikke nå. Når bandet ankommer, har jentene i Razika akkurat spilt seg ferdige. – Hva skal vi gjøre med de nye band-tskjortene våre? – Selge dem? spør Jonas. Backstage-arealet, en liten krok i et lager med tre tepper som vegger, viser tydelig at dette er en ungdomskonsert. Kjeks, druer, vannflasker, brød med tilhørende pålegg, og enda flere vannflasker er det som tilbys


16

Magasin 24. februar 2010

STUDVEST

KJØR OSS OPP. Kristoffer gjør sitt for å få publikum til å bråke mer.

SHAKE THAT ASS. Axel får en privat dans av «Bubbsyboy», mens «Helmelicious» koser seg i bakgrunnen.

SCHMEKKFULLT. Et kvarter før konserten startet var det omtrent bare The New Wine som hadde kommet seg til teltet. Fra første tone var salen full.

LETTBEINT UNDERHOLDNING. Pål hadde ingen problemer med å bryte tyngdekraftens lover. Han svevde på scenen.

artistene. Ingen øl her heller. Det som derimot finnes der er visittkortet til bandet som spiller før Kakkmaddafakka: Polkabjørn & Kleine Heine. På kortet står blant annet følgende:

Jeg måtte på do og drite, men det var kø, og hun før meg var kanskje inne i ti minutter. Jeg sto og banket på døren og sa at jeg egentlig skulle være på scenen.

Kakkmaddafakka-konsert. Lokalet er mer eller mindre smekkfullt av smårips, så vel som noen voksne. Bandet drar i gang første låt. Lang intro. Cello, bass, piano og trommer. Lengre intro. Publikum elsker det, og bandet koser seg. Men vel to minutter ut i introen, skjønner man at noe ikke er helt etter planen. For da begynner bandet å rope på vokalist Axel som ennå ikke har kommet på scenen. Men han kommer. Ett, to, tre, firr!

låten som en sang om «søndagsaktiviteter» til det unge, men neppe så naive publikum. Tilbake i backstage-området diskuterer man hvordan konserten gikk, og Axel forklarer sin noe halsende entré på konserten. – Jeg måtte på do og drite, men det var kø, og hun før meg var kanskje inne i ti minutter. Jeg sto og banket på døren og sa at jeg egentlig skulle være på scenen. Selv gjorde jeg meg ferdig på to minutter.

«I wanna do something! / What do you wanna do? / I wanna do something special with you!»

I feel like we’re about to play a basketball game.

Axel Vindenes

«Ring og bestill en privat jodlekonsert med Polkabjørn & Kleine Heine. Under by:Larm vil frivillige og publikum få muligheten til å bestille jodling, begravelsessanger, strupesang og opera. Musikerne vil akseptere gaver i form av mat og drikke.» Etter nærmere 25 minutter med jodlende oppvarmere som blant annet fremførte sveitsiske tidløse hits fra det blide 40-tallet, er det klart for kveldens første

Konserten går strålende, og de har publikum i sin hule hånd, til tross for at de bare spiller nye sanger. Publikum lar seg kanskje mest sjarmere av bassist Stian, som smiler og blunker til alle de fnisende småjentene gjennom hele konserten. Så er det klart for avslutningslåten. Sangen heter nemlig «Drøh sø», noe som stammer fra Ballabang. Et språk noen av guttene var med på å utvikle og bruke da de gikk på Gimle ungdomskole. Drøh betyr drikke, og sø betyr syk. Drikkesyk. Altså fyllesyk. Axel beskriver

Mark Lane.

GI MEG NOE BASS Noen små timer etter ungdomskonserten er unnagjort, må guttene gjøre seg klare for en ny konsert. Denne gangen i by:Larm-teltet på Youngstorget, som er hovedscenen under arrangementet. Det er nesten folketomt, og Axel har tidligere påpekt at det kan bli hardt å spille samtidig som Ungdomskulen og Katzenjammer. Bak scenen, i noe som later til å være et uendelig mørke, begynner korguttene å

skifte. De følte seg litt rustne under den første konserten, og gjør seg tidlig klare for å øve. De tar jobben sin meget seriøst, og under ungdomskonserten var det noen bevegelser som ikke var i takt. Det må rettes opp i. – Jeg har ikke gjort dette på over en måned, påpeker korgutt Sverre. Resten av bandet holder på å gjøre seg klare, og det strømmer stadig flere folk inn i salen. Guttene slutter å bekymre seg, ettersom det er bortimot fullt de få minuttene før konserten starter. Salmene uteblir, men peptalken tar Stian ansvar for. Gjengen samles i ring. – Ok, gutter. Gleder vi oss? – Ja… kommer det stille fra resten av ringen. Svaret er ikke godt nok. – Jeg sa, GLEDER VI OSS? – JAA! – Det har begynt å komme en del folk, og vi har en fantastisk lydmann her i dag. Vi må bare kose oss og trøkke skikkelig til, sier en blodalvorlig Stian. – I feel like we’re about to play a basketball game, sier Mark, som er tidligere Ulriken Eagles-spiller, til latter fra de an-


Foto: skjalg bøhmer vold

STUDVEST


STUDVEST s

KUL

bergen filmklub 24.02 Human Highway (1982) 28.02 The Tulse Luper Suitcases (2003)

Fleire filmvisningar vert annonsert utover v책ren.


sin

LTURKALENDER

VÅR 2010

24.02 Immaturus-quiz (Speilsalen) 27.02 Heilhus: Åpen scene (Maos Lille Røde) 13.03 The Rocky Horror Show, premiere (Tivoli) 15.03 The Rocky Horros Show (Tivoli) 16.03 The Rocky Horros Show (Tivoli) 18.03 The Rocky Horros Show (Tivoli) 19.03 The Rocky Horros Show (Tivoli) 20.03 The Rocky Horros Show (Tivoli) 17.04 Den Skallede Sangerinnen, premiere (Tivoli) 19.04 Den Skallede Sangerinnen (Tivoli) 20.04 Den Skallede Sangerinnen (Tivoli) 21.04 Den Skallede Sangerinnen (Tivoli) 23.04 Den Skallede Sangerinnen (Tivoli) 24.04 Den Skallede Sangerinnen (Tivoli) 29.04 Åpen scene (Storelogen) 05.05 Immaturus-quiz (Speilsalen)

kvarteret

25.02 Bierstube (RF) 27.02 Heilhus: Kråkesølv (ASF) 04.03 Audrey Horne og Ribozyme (RF) 04.04 Jam (RF) 05.03 Slagsmålsklubben (ASF) 06.03 Heilhus: Skilla (ASF) 06.03 Heilhus: Kollwitz (ASF) 11.03 Mobb Deep (RF) 12.03 Navigators og Dig Deeper (ASF) 13.03 (Metal)heilhus: Susperia og Your Inner Intentions (RF) 18.03 The Vineyards (RF) 18.03 Musikkhistorisk Aften (RF) 26.03 Little Hands of Asphalt, My Little Pony, Monzano, Get Dancy djs og Sarah Postcard DJs (ASF) 27.03 Heilhus: The Megaphonic Thrift (ASF) 27.03 Heilhus: Death By Unga Bunga (ASF) 15.04 Motorpsycho (ASF) 17.04 Heilhus: Synkoke (ASF) 17.04 Heilhus: The Cubical (ASF) 23.04 Grant Lee Phillips (ASF) 04.04 Heilhus: Lama (ASF) 01.05 Gatas Parlament (RF) 01.05 DJ Don Martin og Chris Qualitytime (RF)

Klubb (arrangør Borg): 06.03 Heilhus: Def iLL Fi 01.05 Heilhus: Def iLL Fi Fleire klubbkveldar vert annonsert utover våren.

samfunnet

24.02 Kultur: Er 100 kvinnedager nok? (Teglverket) 25.02 Upop: Når «mann» og «kvinne» ikke passer (Tivoli) 27.02 Heilhus: BDSM - et annerledes forspill (Tivoli) 02.03 Upop: «Det virker for meg» (Teglverket) 03.03 Kultur: Europeisk identitet (Teglverket) 03.03 Frokost med Kim Friele (Studia, Studentsenteret) 04.03 Debatt: Tobin or not Tobin? (Tivoli) 09.03 Upop: Ikke vårt problem (Teglverket) 10.03 Kultur: Det grådige hjartet (Teglverket) 10.03 Operacafé: Tysk kveld og jazzjam (Teglverket) 11.03 Debatt: Prostitusjonsloven (Stjernesalen) 12.03 Debattskolen: Retorikk for taletrengte (Storelogen) 16.03 Upop: Grøn kjemi (Teglverket) 17.03 Kultur: Kurt blir kunst (Maos Lille Røde) 18.03 Debatt: Asylbarnas Soria Moria (Stjernesalen) 20.03 Heilhus: Are Kalvø om oss (Tivoli) 22.03 Upop: Grung-forelesningen 2010: Kai Eide (Auditorium 1, Faculty of Law) 23.03 Upop: Klima etter København (Teglverket) 24.03 Kultur: Å være Tomas Espedal (Teglverket) 24.03 Operacafé: Jazzcafé (Teglverket) 25.03 Debatt: Det farløse barnet (Tivoli) 06.04 Upop: Fra folkerett til menneskerett? (Teglverket) 07.04 Kultur: Er øl den nye vinen? (Teglverket) 08.04 Debatt: Samhandling for ein kvar pris? (Tivoli) 13.04 Upop: Teknologi på dypt vann (Teglverket) 14.04 Kultur: Bildenes språk (Teglverket) 15.04 Debatt: Juryen på tiltalebenken (Storelogen) 20.04 Upop: Kvinnelige overgripere (Teglverket) 21.04 Kultur: Mer enn å tegne hus (Teglverket) 24.04 Heilhus: En frimurers bekjennelser (Tivoli) 27.04 Upop: Micro Empowerment (Teglverket) 28.04 Kultur: Ole Bull – vårt Folks første og største Festøieblikk (Teglverket) 28.04 Operacafé: Kom mai, du skjønne milde! (Teglverket) 29.04 Debatt: Hvem tar parti for EU? (Tivoli)

hulen

25.02 Rebekka Karijord og af Scherp 26.02 The Generous Days og The Red Haired Temperament 04.03 Bloodcargo, BlueGem og MAMMüTH 05.03 Zeromancer og Sinister King 11.03 Zoom Urørt-turné: Pink Robots og Jack Dalton 12.03 The Bloody Hollies 18.03 Loupland, Crawling Duck Johnson og Übertøs. 19.03 Love A (tidl. Florence Valentin) og Love Dance 25.03 Torsdagsrock 08.04 Tellusalie 15.04 Howl 16.04 Susanne Sundfør 22.04 Lillasyster og Torch 23.04 Moddi 25.05 Jack Oblivian 05.06 Tøm Hodets Tanker

Foto: emil weatherhead breistein

bb immaturus


STUDVEST

17

24. februar 2010 Magasin

KREISI MADDAFAKKAS. «Helmelicious» og «Svubbsyboy» skaper stemning nede blant publikum.

dre. – Watch out for number 15, he’s a good blocker, svarer Jonas. Bandet drar i gang setlisten, og tar kjapt kontroll over de fremmøtte. Alt går knirkefritt første halvdel av konserten, inntil instrumentalen. Midt i låten begynner Axel å introdusere bandmedlemmene. Kristoffer van der Paz! Trommesolo. Dr. Jones! Pianosolo. Sti in the Li! Intet annet enn sprakete lyd og mild latter fra publikum. Big P! Cellosolo, med overgang til refrenget. Da forsvinner Stian backstage. Han må ha ny bass. Det viser seg at det har blitt sølt vann på batteriene på bassen, og den er dermed ubrukelig. Dermed må bandet fortsette uten ham, og spiller hele neste låt uten bassist. David stormer ut av lokalet og får låne en bass. – I borrowed it from some guy in another band, and he wasn’t really happy about it. Men før avslutningsnummeret kommer Stian inn igjen, til øredøvende applaus. Bandet drar i gang «Drøh sø», med latinsk pianospill som høres ut om det spilles med et glass vodka eller to for mye i blodet. Sangen tar publikum med storm, og den kunne fått selv Vladimir Putin til å danse på bordet i

bar overkropp. Sangen er stort sett en opptempo gladlåt, med en rolig del før det smeller på slutten: «Now Mario ’s calling / He’s asking me out / I know that he’s talking, but it feels like he shouts / Some American band, and a touring DJ / I say «thanks for the guest list, but not today » / For eg e så jæla drøh sø / Eg va så jæla ute i går / No e eg inne / Eg va så jæla ute i går / Oåo å!» Konserten avsluttes. Publikum har danset seg så svette at regjeringen kunne fått god hjelp til å fylle landets tomme svømmebassenger. Den tredje konserten på to dager. Dagens andre. Nå skal bandet bare feste. I hvert fall dem som orker det. I morgen venter en ny dag som drøh sø.

BY:LARM

KAKKMADDAFAKKA

• Årlig norsk musikkonferanse og -festival.

• Bandet består av: Axel «Axemax» Vindenes på vokal og gitar, Pål «Big P» Vindenes på cello, Stian «Sti in the Li» Sævig på bass, Jonas «Mr. Jones» Nielsen på tangenter og Kristoffer «Doof» van der Pas på trommer.

• Arrangementet går over tre dager og består av seminarer, foredrag og workshops på dagtid, og konserter på kveldstid. • Har de siste årene blitt avholdt i Oslo, men ble fra 1998 til 2007 aldri arrangert i Oslo. Ledelsen ville aldri arrangere det i Oslo, men da de var på randen av konkurrs måtte de flytte det hovedstaden. Siden har det gått mye bedre med økonomien. • Ble sist avviklet i Bergen i 2004. • Er Skandinavias største musikkongress. • Ingrid Olava ble tildelt årets Statoilstipend på 800 000 kroner. • Tidligere vinnere av stipendet er Ida Maria (2008) og Mathias Eick (2009). • I år deltok flere bergensband, blant annet: The New Wine, Casiokids, Datarock, The Pink Robots, Blood Command, A-laget, Lars Vaular, Manheads, Razika, Skatebård, Matias Tellez, Fjorden Baby! og Put Your Hands Up For Neo-Tokyo.

• I tillegg består Kakkmaddachoir av: Lars Helmik «Helmelicious» RaaheimOlsen, Martin «Bubbsyboy» Sande og Sverre «Svubbsyboy» Sande. • Tidligere har de også med seg blåsere på scenen. • De har gitt ut albumet: «Down to earth», og én EP: «Already your favorite EP». • Slipper ny plate til sommeren, og skal straks på en måned lang europaturné. • Bandet skulle opprinnelig bare ha én konsert, men responsen var så overveldende at de valgte å fortsette. • Deltok på Eggstockfestivalen i 2006, og vant publikumsprisen. • Er under plate selskapet Bergen Mafia Records.


18

24. februar 2010

STUDVEST

Ukens foto fra studentavisene. Under Dusken, Trondheim

Studquiz. 1. Hva ble Benito Mussolini ofte kalt? 2. Den andre verdenskrig fikk et vendepunkt i 1942, og da blant annet gjennom et kjent slag i Afrika. Hvor var dette? 3. Hva er slektskapet mellom Adidas og Puma? 4. Hvor kommer merket Reebok fra? 5. Hva heter Opel i Storbritannia? 6. Den siste britiske tennisspilleren til å vinne en Grand Slam-turnering er idag kanskje best kjent som et klesmerke. Hvilket? 7. Band som The Who og Small Faces var populære i en britisk subkultur på 1960-kallet, og bevegelsen har også gitt navn til et norsk band. Hva ble disse ungdommene kalt? 8. Hva var disse ungdommenes foretrukne transportmiddel? 9. Mens hippiebevegelsen ofte settes i forbindelse med narkotiske midler som marihuana og LSD, hadde denne bevegelsen et annet narkotisk stoff som sin favoritt. Hvilket?

Svar: 1. Il Duce. 2. El Alamein i Egypt. 3. Grunnleggerne Adolf og Rudolf Dassler var brødre. 4. Bolton, England. 5. Vauxhall. 6. Fred Perry. 7. Mods. 8. Scootere. 9. Amfetamin. 10. Keith Moon fra The Who.

Foto: severin sadjina

10. Trommisen Animal fra The Muppet Show sies å være inspirert av hvilken kjent trommeslager?

ARVTAKEREN. 10. februar valgte medlemmene av Studentersamfundet i Trondheim sin neste leder. Valget falt på psykologistudent Mari Norman (24), som fram til 17.mai vil få oppfølging av nåværende leder Leiv-Erik Ødegaard.

Studentradioen. www.srib.no • 96.4 & 107,8 mhz UKAS ALBUM Marina and the Diamonds

The Family Jewels (Warner)

SPILLELISTEN Strange Boys – Be Brave

Janelle Monįe ft. Big Boi – Tightrope

The Soft Pack – C’mon

Razika – Above All

Team Me – Weathervanes and Chemicals

UKAS LÅT

Marina and the Diamonds – Oh No!

Monzano – Yes, We Can’t

Strange Boys Be Brave (Rough Trade)

Boca Chica – Lake Erie

Jónsi – Go On

The Megaphonic Thrift – Talks Like a Weed King

Mandag

Tirsdag

Onsdag

torsdag

07:00 Morgenmusikk 08:00 Frokostblanding 10:00 Alternatip 11:00 Skumma Kultur 12:00 Hodgepodge 13:00-14:00 Jazzonen

07:00 Morgenmusikk 08:00 Frokostblanding 10:00 Klassisk avsporing 11:00 Bulldozer 12:00 Hardcore 13:00-14:00 Discopolis

07:00 Morgenmusikk 08:00 Frokostblanding 10:00 Soft Science 11:00 Venstreparty 12:00 Fuzz 13:00-14:00 Aggresso!

07:00 Morgenmusikk 08:00 Frokostblanding 10:00 Utenriksmagasinet Mir 11:00 Kinosyndromet 12:00 Plutopop 13:00-14:00 Speilkulen

Fredag

Lørdag

Søndag

07:00 Morgenmusikk 08:00 Frokostblanding 10:00 Studentnytt 11:00 Avantgarden 12:00 Spilledåsene 13:00-14:00 Forward

07:00 Morgenmusikk 10:00 Studentradiolista 11:00 Undikken 12:00 Vatikanet 13:00-14:00 Ordet på gaten

07:00 Morgenmusikk 10:00 Akademia 11:00 På lærarrommet 12:00 Lydsjekk 13:00-14:00 Gutter er gutter

Student-TV. Se Bergen Student-TV på www.bstv.no GÅ INN PÅ WWW.BSTV.NO FOR DE FERSKESTE OPPDATERINGENE FRA STUDENTLIVET I BERGEN. Vi gir deg nyheter hver dag, samt kulturnyhetene du ikke vil gå glipp av. Ta ein velfortjent pause frå pensum på www.bstv.no

Denne veka oppdaterer vi som alltid studentbergen med ferske nyheter. Ta ein daglig tur innom BSTV.no for det siste nye.

Ser du noe? SKJER DET NOE? studvest @ uib.no


STUDVEST

19

24. februar 2010

EKSPONERT

MARIE HAVNEN Fotojournalist

Hver uke presenterer Studvests fotojournalister egne utvalgte bilder som har evnen til 책 fortelle en historie eller som enkelt og greit bare fascinerer.

Fr책 skatepark, Roskilde 2009.

Sommar. Sol. Festival. Fri.


20

24. februar 2010

KRONIKK

STUDVEST

Leserinnlegg: Maks 500 ord. Kronikk: Maks 1000 ord. Innleveringsfrist er fredag kl. 15.00. Skriv til kenneth.nodeland@studvest.no. Redaksjonen forbeholder seg retten til å forkorte og publisere innleggene på internett.

Selv om det er myndighetene som har det overordnede ansvaret for høgere utdanning, har studenter både store muligheter og stort ansvar til å påvirke utdanningspolitikken.

Ansvar for egen utdanning ØYSTEIN FIMLAND

Leder, Studentparlamentet ved Høgskolen i Bergen

Dagens samfunn er i stadig utvikling, og for at vi som studenter skal være i stand til å møte yrkeslivet med en utdanning som er faglig relevant har også vi et ansvar for at utdanningene våre er gode nok.Vi er ikke lenger elever som blir lært, vi er studenter som skal lære og ha ansvar for vår egen utdanning. Å delta aktivt både i utdanningen og i kvalitetsarbeidet for fagene er svært viktig, og det finnes store muligheter for å påvirke studiehverdagen på alle nivåer.

Arkivillustrasjonsfoto: RONALD HERMANSEN

Utdanningene må speile samfunnets be­ hov i et stadig mer ut­ fordrende og dynamisk arbeidsliv. MYNDIGHETENES ANSVAR Myndighetene har i Norge det overordnede ansvaret for høgere utdanning, noe som blant annet innebærer finansiering. God kvalitet og utvikling i høgere utdanning er noe samfunnet trenger, og grunnen til dét

VÅRT ANSVAR. - Vi blir de som må forhindre at institusjonene kutter i viktige utdanninger, skriver Øystein Fimland. Her ved Det Humanistiske fakultet ved UiB, som kanskje må legge ned flere studier på grunn av dårlig økonomi.

er enkel: Utdanningene må speile

ler å flytte, da institusjonenes øko-

rent økonomiske hensyn, heller enn

systemene.

samfunnets behov i et stadig mer

nomi allerede er svak.

hva som er bra for studiekvaliteten,

eller bredden i utdanningene. Dette

legger en rekke svært gode føringer

STORT ANSVAR

for studenters påvirkning. Vi har rett

Men med alle rettighetene og mulig-

utfordrende og dynamisk arbeidsliv.

for studentenes interesser.

Universitets- og høgskoleloven

Dette gjøres ved hjelp av gode syste-

ØKONOMISKE KUTT

resulterer i at flere og flere studenter

mer for kvalitetssikring og utvikling

Jens Stoltenberg annonserte på

møter et arbeidsliv dårligere forbe-

på å ta del i fagutvalg og uttrykke

hetene følger det et stort ansvar. Vi

i utdanningene, men ressurser til å

Kontaktkonferansen for universi-

redt, med svakere faglig kompetanse

våre meninger om hvordan fagkva-

må være de som passer på at svek-

utføre dette arbeidet er avgjørende.

tets- og høgskolesektoren for noen

i forhold til tidligere.

liteten er. Vi har rett på å opprette

ket økonomi for institusjonene ikke

Universitets- og høg­ skoleloven legger en rekke svært gode føringer for studenters påvirkning.

uker siden at det vil bli trangere ti-

studentdemokratier på alle nivåer

går på bekostning av studentene og vår fremtid, og at de som kommer et-

STUDENTERS ROLLE

ved skolen. Vi har rett på å være re-

å gi tilbake» etter at staten «lenge

Her har vi som studenter en svært

presentert i alle organer og utvalg, til

ter oss i vår utdanning får den kom-

har gitt mye». Dette viser en uheldig

viktig rolle. Vi blir de som må for-

og med i institusjonsstyret, skolens

petansen de trenger! Det kan være

utvikling, og tyder på at staten ikke

hindre at institusjonene kutter i vik-

høyeste organ. Det mange ikke vet

nasjonalt, på institusjonen din, eller

er villig til å ta det ansvaret de har

tige utdanninger, tar inn for mange

er at Studentenes Landsforbund og

rett og slett i fagutvalget eller i dialog

for høgere utdanning. Finanskrise

studenter, eller kutter i viktige deler

Norsk Studentunion jobber direkte

med foreleseren din: Du har i Norge

Det er også myndighetenes an-

og dårligere tider møtes mye bedre

av undervisningen. Og her har vi en

mot regjeringen og Stortinget, og

en helt spesiell mulighet til å enga-

svar at det utdannes det antall ar-

med kompetente arbeidstakere med

rekke grunnleggende muligheter i

gjør et svært viktig arbeid nasjonalt

sjere deg og ta dette ansvaret!

beidstakere yrkene i samfunnet

relevant og nødvendig utdanning,

trenger, og at disse er kvalifiserte

enn med kutt i midler til den delen

til å utøve dem. Det finnes en rekke

av samfunnet som klarest definerer

systemer som passer på, og hele ti-

vår fremtid.

den reviderer utdanningene, men

Vi blir de som må forhindre at institu­ sjonene kutter i viktige utdanninger.

problemet er at forslag til endringer ikke blir tilstrekkelig finansiert. Institusjonene får ofte ikke nok midler til å kunne gjøre nødvendige

der, og at «det nå er sektorens tur til

Hver uke skriver studentledere i Studvest

endringer, eller utvikle utdanningene både gjennom kvalitetssikrings-

arbeid og forskning, slik at de er til-

prøver etter beste evne å møte ut-

passet de utfordringer som finnes i

fordringene dårlig økonomi gir, men

samfunnet. De har heller ingen mid-

blir tvunget til å gjøre endringer av

Høgskolene og universitetene Synnøve Mjeldheim Skaar Leder, Studentparlamentet ved UiB

Øystein Fimland Leder, Studentparlamentet ved HiB

Gudbrand Johannes Qvale Leder, NHHS

Ellen Ringstad Nestleder, Studentrådet ved KHIB


STUDVEST

21

24. februar 2010

DEBATT

Leserinnlegg: Maks 500 ord. Kronikk: Maks 1000 ord. Innleveringsfrist er fredag kl. 15.00. Skriv til kenneth.nodeland@studvest.no. Redaksjonen forbeholder seg retten til å forkorte og publisere innleggene på internett.

Åpent brev til rektor ved Universitetet i Bergen Nakba) i 1948. De har gjemt seg

vitenskaps- og ingeniørstudenter

blokaden eller okkupasjonen for

rett og menneskerettigheter for uni-

bak denne fornektelsen til tross for

for forskning og vitenskapelige ek-

øvrig. Mange av dem fortsetter å

versitetets studentunion, støtte den

all historisk dokumentasjon som

sperimenter. For å gjenoppbygge

samarbeide med Israels sikkerhets-

palestinske studentbevegelsen og

ugjendrivelig beviser hendelsene,

universitetet fra ruinene kreves det

og militærindustri i utviklingen av

gå inn for boikott, de-investeringer

Kjære rektor, fakultetsmedlem-

senest dokumentert av israelske

millioner av dollar, samt forsynin-

dødelige våpen og militære strate-

og sanksjoner (BDS) av alle typer

mer og studenter ved Universitetet

historikere som Ilan Pappe.

ger som er utilgjengelige i Gaza på

gier, inkludert bruk av kollektive

for å kunne la fred og rettferdighet

grunn av Israels illegale, hermetiske

avstraffelser og andre grove brudd

få råde i Midtøsten.

PALESTINSKE STUDENTERS KAMPANJE FOR AKADEMISK BOIKOTT AV ISRAEL (PSCABI)

i Bergen. Vi i Palestinske Studenters

Under Israels «Operasjon Støpt

blokade.

på internasjonal lov. Heller ingen is-

Kampanje for Akademisk Boikott

Bly» hvor over 1400 mennesker i

Israel fortsetter dessuten sine

raelsk akademisk sammenslutning

Vi oppfordrer Universitetet i

av Israel (PSCABI), applauderer de-

Gaza, overveiende sivile, ble mas-

aggresjoner som fratar palesti-

eller forening har noen sinne mot-

Bergen til å boikotte akademiske

res universitets initiativ som tillater

sakrert, ble også mer enn 37 bar-

nere deres rett til å leve i trygghet

satt seg okkupasjonen eller Israels

institusjoner i Israel. Dersom dette

diskusjon om en mulig akademisk

ne- og ungdomsskoler, inkludert

og sikkerhet, deres rett til de mest

fornektelse av flyktningenes FN-

skjer vil deres universitet være et

boikott av Israel.

18 skoler som fungerte som beskyt-

grunnleggende formene for helse-

sanksjonerte rett til å vende tilbake

stort moralsk eksempel, ikke bare

Vi som sender dette åpne brevet

telse for internt fordrevne, truffet.

vesen, og – med direkte relevans

til sine hjem.

for andre akademiske institusjoner

er palestinere som rammes av alle

Akademiske institusjoner, som det

til internasjonale akademikere og

former for israelsk apartheidpoli-

Islamske Universitetet i Gaza (IUG)

institusjoner – deres rett til utdan-

Dette er bare et fåtall grunner

egne studenter. De vil innse at de til-

tikk. Vi er vel vitende om israelske

ble med overlegg angrepet og delvis

ning. Bøker kan ikke bli transpor-

for hvorfor – til tross for det sterke

hører en utdanningsinstitusjon som

akademiske institusjoners medvirk-

ødelagt. Påstander fra de israelske

tert inn til Gazastripen, og studen-

presset mot boikott av Israel – det

lever opp til de høyverdige idealer

ning til undertrykkingen, ekspropri-

okkupasjonsstyrkene om at IUGs

ter som har fått stipend til univer-

virkelig er et desperat behov for en

og prinsippene de underviser i.

eringen og fordrivingen av vårt folk.

forskningslaboratorier ble brukt

siteter over hele verden blir år etter

akademisk boikott av alle israelske

Israels universiteter har faktisk spilt

«til å lage våpen» ble kategorisk

år forhindret fra å fullføre sin hardt

universiteter. Vi vil sterkt oppfordre

en nøkkelrolle i å fornekte Israels

dementert av rettsmedisinske be-

tilkjempede utdanning.

våre medstudenter ved Universitetet

systematiske og tvangsmessige ut-

vis, blant annet av restene fra fors-

i Bergen til å støtte boikottoppropet,

Palestinske Studenters Kampanje

drivelse av et flertall av Palestinas

kningslaboratoriene, som kun fram-

Ingen Israelske universiteter

fremme resolusjoner som fordøm-

for Akademisk Boikott av Israel

befolkning under katastrofen (al

viste ordinære materialer brukt av

har tatt standpunkt mot massakrer,

mer Israels brudd på internasjonal

(PSCABI)

i resten av verden, men også for sine

Hjertelig,

Noe på hjertet? Har du sterke meninger, er det rom for leserbrev. Maks 500 ord. Er du godt inni faget ditt? Skriv en kronikk til oss. Maks 1000 ord. Innleveringsfrist er fredager kl. 15.00. Illustrasjon: HANNE DALE

Skriv til kenneth@studvest.no.


22

24. februar 2010

KULTUR

STUDVEST

JURISTFORENINGEN TRUGA AV POLITIET

Via ei Facebook-melding til alle medlemmene av gruppa «Juristforeningens utelivsavtaler med Sjoko og Luux», har foreininga sendt ut eit tilbod med teksten «Gode priser i baren». «Øl+shot for 49 kr.». «2 for 1 i baren.» No får dei kniven på strupa av Kontor for skjenkekontoret i Bergen kommune, melder Bergens Tidende. I eit brev til foreininga står det at dei vil «vurdere å politianmelde Juristforeningen dersom det registreres tilsvarende og gjentatte brudd på reklamebestemmelsene». Leiar for Juristforeningen ber om orsak for lovbrotet. – Enkelte studentar som nyleg har vorte medlem har tatt seg av utsendinga. Her har vi gått på ein smell, seier han til BT.

Ølkonflikt for Kvarteret Arrangører skal ha diskutert muligheten for å flytte konserter fra Kvarteret under åpningsuken, forteller anonyme kilder. Konfliktens kjerne skal være ølinntekter.

overleve som konsertarrangør, opplyser Bjørn Hagerup.

STØTTE FRA UIB Den økonomiske modellen mellom Kvarteret og driftsorganisasjonene har eksistert siden Kvarteret åpnet for første gang i 1995, og innebærer at de forskjellige aktørene har ekstern økonomi. Kvarteret er finansiert av Universitetet i Bergen

Tekst: GURO HOLM

(UiB), men de andre driftsorgani-

I forbindelse med innflytting på

sasjonene mottar ikke støtte uten å

Det Akademiske Kvarter forhand-

søke om det på forhånd.

les det om nye kontrakter mellom

Det er ikke første gang vi opplever svingninger i økonomien i sammenheng med denne type forandringer.

driftsorganisasjonene (dorgene) og Kvarterstyret. I avtalen er det fordeling av ølinntekter som er kjernen i konflikten.

– Kvarteret har lagt frem et for-

slag der driftsorganisasjonen får billettinntektene og en eventuell bo-

Stine Henriksen, RF-president

nus utbetalt på slutten av året. Men regninger må jo betales løpende for

at organisasjonen skal overleve,

Studentsamskipnaden i Bergen på

forteller Bjørn Hagerup, tidligere

betingelsen av at vi skaper et kul-

president i Bergen Realistforening

turhus for alle studenter i Bergen.

(RF), og legger til:

UiB ser den sosiale verdien av å ha

Det

v i r ke r

som

– Vi er støttet av UiB og

om

et samlepunkt som Kvarteret midt i

Kvarterstyret er mer opptatt av å

sentrum, opplyser PR-ansvarlig for

legge til rette for raveparty enn å

Kvarteret, Bendik Støren.

legge til rette for konserter, teater, film og debatter, sier Hagerup.

– USTABIL ØKONOMI

Ifølge president Stine Henriksen

Det virker som om Kvarterstyret er mer opptatt av å legge til rette for raveparty.

har RF slitt med svingende økono-

Bjørn Hagerup, tidl. RF-president

mi det siste året.

– Det er en naturlig følge av at

vi har måttet ha arrangementer på NG2 og utbytting av styret. Det er ikke første gang vi opplever svingninger i økonomien i sammenheng

Studvest kjenner fra anonyme

med denne type forandringer, for-

kilder til at det fra dorgenes side

klarer Henriksen.

gikk så langt at det ble diskutert

muligheter for å flytte konsertene

Dahle, vil ikke kommentere saken

i åpningsuken vekk fra kulturhu-

utover at forhandlingene går frem-

set på grunn av usikkerheten rundt

over.

Illustrasjonsfoto: RONALD HERMANSEN

Leder for Kvarteret, Stian

dorgeavtalen.

VIL HA LIKE VILKÅR BEKREFTER KONFLIKT

For Studentforeningen Borgs del er

Nåværende president i RF, Stine

fremtiden på Kvarteret usikker. Per

Henriksen, bekrefter at det er en

dags dato har Kvarteret fem drifts-

konflikt rundt ølinntektene.

organisasjoner.

– Men vi håper og tror at vi

kommer til enighet og finner best mulig løsning så alle overlever økonomisk, sier hun.

Den nye avtalen har resultert i

ukentlige forhandlinger.

Vi håper på å få en permanent plass som arrangør på Kvarteret. Siri Sand Kaastad, leder for Borg.

ØLPROBLEMATIKK. Kvarteret har i minst tre uker forhandlet med driftsorganisasjonene om fordeling av ølinntekter.

dre typen arrangør er brukeror-

tet med mange store klubbnavn

ganisasjonene (borgene), og det er

som for eksempel Bjørn Torske og

her Borg hører til.

Skatebård.

– Ettersom Borg i dag har en

– Vi håper på å få en permanent

– Dorgene jobber nå

arrangementsfrekvens på samme

plass som arrangør på Kvarteret,

frem til en avtale, men vi regner

med å utarbeide en ny dorgeav-

nivå som dorgene, og har som in-

avslutter Sand Kaastad.

med å komme frem til noe snart,

tale der blant annet inntektene

tensjon å legge til rette for et mang-

sier Gøran Thengs, leder for Aktive

fra ølsalget er et omtvistet tema.

foldig kulturtilbud på Kvarteret,

Studenters Forening.

Forhandlingene med Kvarterstyret

jobber Borg med å få i stand en in-

– Foreløpig har vi ikke kommet

– Driftsorganisasjonene og

står derfor på hold foreløpig, for-

tensjonsavtale som stadfester våre

Kvarteret har alltid hatt et godt

klarer Siri Sand Kaastad, leder for

rettigheter som arrangør, forteller

samarbeid, på tross av mange ue-

Borg.

Sand Kaastad.

nigheter, men RF er avhengige av

øl- og billettinntekter for å kunne

rangere på studenthuset. Den an-

Dorgene forplikter seg til å ar-

Borg har i mange år vært ak-

tive i Bergens kulturliv, og har skil-

Se leder side 2.

DET AKADEMISKE KVARTER • Er studentenes kulturhus i Bergen. • Har fem driftsorganisasjoner: Bergen Realistforening (RF), Aktive Studenters Forening (ASF), Samfunnet, Immaturus og Bergen Filmklubb. I tillegg kommer Borg, som er en av flere brukerorganisasjoner. • Huset består av elleve rom, har plass til 1500 besøkende og drives på dugnad.


STUDVEST

23

24. februar 2010

HELSING FR Å 50 CENT

• Den verdskjende stensilkunstnaren Dolk og Fjorden Baby! skal samarbeide om platecoveret til det komande albumet til bandet, melder BA. Den anonyme kunstnaren frå Bergen er verdskjend for sin spesielle grafittikunst på veggar i det offentlege rom. Men han lagar òg stensilar for sal, og eit bilete av kronprins Haakon i bursdagskrone av papp frå Burger King vart kjøpt inn av Henning Warloe til rådhuset i Bergen. – Dolk er ein god kompis av alle i bandet, så det er naturleg å samarbeide, seier vokalist Sturle Kvilekval.

DANK A UT CASIOKIDS

Ingrid Olava fekk Statoil sitt Bylarm-stipend på 800 000 kroner i førre veke. Ho danka dermed ut blant andre bergensbandet Casiokids og Donkeyboy på målstreken i Oslo, melder BA. – Eg tek i mot desse pengane med enorm takk og stort framtidshåp, sa Olava då ho fekk stipendet. Ho håpar på eit grønare Statoil i framtida. – Det var uventa å vinne, eg trudde det var eit band som skulle vinne, sa ho og takka juryformann Magne Furuholmen.

Fortsatt håp for HF-hus

VIL REDDE HF. Ved å gi HF-studentene et samlingslokale vil Elise Dåvøy og Anders Tangen, leder og organisasjonssekretær i HSU, skape tilhørighetsfølelse og godt studentmiljø på fakultetet.

HSU har arbeidet i to år med å få et eget studentlokale for HF, nå vurderes et tredje lokale.

Tekst: LISA MARIA BREISTEIN SØLVBERG Foto: ANDREAS ROKSVÅG

– Foreløpig har vi bare blitt pre-

– Vi er optimister og ser fram til

enig, og legger til:

sentert for en idé, men den går ut

å samarbeide med dekanatet om en

på å gjøre store endringer i etasjen.

snarlig løsning, sier Tangen.

å fullføre på studier når en føler

Forslaget går ut på en blandings-

– Studenter vil lettere fortsette

faglig og sosial tilhørighet. 16 fag-

løsning: Studentlokale samt lese-

VIKTIG PROSJEKT

utvalg og organisasjoner stod bak

sals- og arbeidsplasser, forteller

Universitetsdirektør Kari Tove

HSU sitt ønske om et studenthus

Tangen.

Elvbakken vil ikke kommentere

da saken kom opp i fakultetsstyret

saken spesielt angående student-

i juni 2009. Dette er noe studentene

PÅ IDÉSTADIET

huset.

vil ha, sier Dåvøy.

Enda en gang er situasjonen for

Det nye alternativet er derimot ikke

studentlokale snudd for Det huma-

fritt for utfordringer.

får bli en dialog mellom fakultetet

nistisk fakultet (HF).

og Eiendomsavdelingen.

– Det med lesesalsplasser kan

– Hva som angår HF konkret,

– Vi har hatt møte med deka-

være et problem hvis en ikke får

natet på HF. Det er tydelig at HF-

flere en annen plass. HF er allerede

prosjektet er viktig.

ledelsen nå innser alvoret i situa-

det fakultetet med færrest lesesals-

sjonen, og tilbyr et alternativt loka-

plasser per student, sier organisa-

areal for studenter. Jeg har stor til-

le, fjerde etasje på Sydneshaugen

sjonssekretæren, og legger til:

lit til at HF og Eiendomsavdelingen

Organisasjonssekretæren presise-

skole, sier organisasjonssekretær i

vil klare dette, sier hun.

rer avslutningsvis:

Humanistisk Studentutvalg (HSU),

at vi ikke har hatt noen utredelse

Anders Tangen.

med Eiendomsavdelingen ennå, og

TILHØRIGHETSPROBLEM

tilhørighetsproblemet er en helt re-

Foreløpig er det forrige alter-

at dette er på idéstadiet. Dessuten

– På fakultetet har vi en svært lav

ell problemstilling som fakultetet

nativet om å ha studentlokale i den

er det usikkert hvordan dekanatets

tilhørighetsfølelse, dette vil der-

må ta på alvor. Vi vil ikke lage enda

nedlagte kantinen på HF lagt på is,

forslag kan realiseres, sier Tangen.

for være en investering, forteller

et vannhull i byen, vi vil redde HF,

og HSU skal nå utrede det nye til-

Tangen.

sier organisasjonssekretæren.

budet.

dringer er han positivt innstilt.

– Det er også viktig å bemerke

Til tross for fremtidige utfor-

Elvbakken mener derimot at

Vi vil ikke lage enda et vannhull i byen, vi vil redde HF.

– Jeg synes det er viktig med

Anders Tangen, organisasjonssekretær i HSU.

Leder i HSU, Elise Dåvøy, er

– Et viktig poeng å få frem er at

DETTE ER SAKEN • Humanistisk Studentutvalg (HSU) har arbeidet for å åpne et eget studenthus for fakultetet i to år. • Vaktmesterboligen på Det humanistiske fakultet (HF) var lenge et alternativ, men etter utgreiingen fra Eiendomsavdelingen kom det frem at dette ville koste en million kroner. • Etter dette ble en nedlagt kantine vurdert som nytt studentlokale, HF-ledelsen var negative til dette. • Utfordringene for vaktmesterboligen som studenthus har blant annet vært om de må betale internhusleie og at stedet må bli godkjent til bruk av Eiendomsavdelingen. • I går foreslo dekanatet å gjøre om fjerde etasje på Sydneshaugen skole til studentlokale. HSU skal nå vurdere dette.


24

24. februar 2010

STUDVEST

KULTUR

Knallsalg for Samfunnsbeviss UKEN 2010 UKEN mistet Wyclef Jean fra programmet, men antall forhåndssolgte billetter er likevel høyest i festivalens 30 år lange historie.

TIDLIG PROGRAMSLIPP

Tross en strek i line-upen, kan

trekker Jakobsen frem bookingan-

UKEN 10 smykke seg med det bes-

svarlig Marius Oscar Lie og styrets

te billettsalget noensinne.

innsats som en viktig faktor til at

billettsalget har gått så bra.

Tekst: HILDE ELISABETH BJØRK Foto: LINE SILSETH

– Bookingen av Wyclef Jean var

har sluppet programmet.

helt sikker, men da turneen hans

ble flyttet fremover, passet det

re enn noen gang, og vi hadde til

ikke lenger inn i tidspunktet for

sammen fire separate artistslipp

UKEN, sier pressesjef Lars Østli

før programmet i sin helhet ble

Jakobsen.

sluppet. Dette er unikt i UKEN-

sammenheng, sier Asplin.

Med et allerede fullstappet

– Til nå har vi solgt 11 800 bil-

I tillegg til å være tidlig ute,

ligning hadde UKEN 08 på samme

tid på å finne rette artister og band,

– Kom litt tett nå, ikke mist skoen!

tidspunkt solgt 7 500 billetter, for-

som har resultert i et fantastisk bra

teller Asplin.

program, sier Jakobsen.

ledere for årets revy ved Det sam-

PR-sjefen tror suksessen med

forhåndsalget ligger i hvordan de – I år slapp vi artister tidlige-

– Styret har brukt ekstremt mye

Vi har fått positiv tilbakemelding på de eksterne salgspunktene, som også har solgt bra.

lemmer, har for tiden hektiske dager før premieren den 2. mars på Kvarteret.

– Vi har latt oss inspirere av

hvordan vi støtt og stadig finner feil og mangler ved dagens samfunn og at vi klager over at alt var bedre i gamle dager, uten at dette nødvendigvis er faktum. Spørsmålet vi dermed stiller er «var alt så mye

Kirsten Viga Skretting, en av to

funnsvitenskapelige fakultet (SV), samler fire skuespillere på gulvet foran seg. På hennes signal setter de i gang med en alternativ tolk-

bedre før?», sier Skretting.

Nå er det på tide at vi som studenter tar tak i dette. Sindre Markussen, student og initiativtaker til demonstrasjonen

ning av «Cell block tango» fra mu

vegruppe, som står bak sketsjene

GIR UT MAGASIN

– Vår mentalitet er litt som den

som vises. Og selv om det er SV-

I likhet med Jakobsen håper Asplin

blant studentene på SV. Vi skal jo

studenter som står bak program-

på å appellere til studenter utenfor

produsere noe og må jobbe for det,

met, understreker Skretting at

men vi skal da ha det gøy også, sier

revyen er vel så interessant for

Skretting.

den jevne jusstudent som for SV-

– UTSLAGSGIVENDE SLIPP Daglig leder i Nor PR AS, Fredrik

velkjente UKEN-bussen har fun-

Jonatan Asplin, trekker imidlertid

Hannestad, mener det er riktig å

net sin plass på torget.

frem en praktisk utfordring.

anta at det tidlige programslippet

har vært utslagsgivende for det

ding på de eksterne salgspunktene,

programmer, er det klart at det har

høye billettsalget.

som også har solgt bra, forteller

gitt oss en del ekstraarbeid. Styret

Asplin.

må nå sitte å klistre «avlyst»-lapper

gruppen blir eksponert for produk-

over konserten hans, sier Asplin.

tet, dessto lettere er det å oppnå gode resultater, sier Hannestad.

sammen består av 71 aktive med-

sjéer, høye hæler og store smil.

for festivalen. PR-sjef for UKEN,

– Jo lenger tidsperiode mål-

ken i fjor høst. Gruppen, som til

sikalen Chicago, alle ikledd negli-

Jonatan Asplin, PR-sjef UKEN

Norges Handelshøyskole, og den

– Med 10 000 forhåndsbestilte

Tekst: LIVE ØRA DANIELSEN Foto: SKJALG BØHMER VOLD

letter, av totalt 22 000. Til sammen-

program, mener Jakobsen at det ikke får noen videre konsekvenser

Smil, latter, sang, moro og spiritfingers. Slik beskriver lederne for SV-revyen forestillingen som har premiere kommende tirsdag på Kvarteret.

– Vi har fått positiv tilbakemel-

Det hjelper ikke med gode artister, hvis ikke folk kjenner til festivalen. Fredrik Hannestad, daglig leder i Nor PR.

Hannestad i Nor PR legger vekt

Nytt av året er en egen skri-

studenter.

Vi føler oss litt lei av å diskutere forskjellene mellom NHH og Høyden. Kirsten Viga Skretting, leder for SV-revyen.

– I år har vi gått litt vekk fra

SV-humoren, vi føler oss litt lei av å diskutere forskjellene mellom NHH og Høyden, sier hun.

– Og selv med noen innslag

som omhandler SV, blir det ikke nødvendigvis SV-humor ut av det, legger regissør Anita Nesse til.

NY SKRIVEGRUPPE Årets revy, som går under temaet

SOSIAL GEVINST

«Relativt lykkelig», startet rekrut-

Fo r

teringen allerede under fadderu-

Hasselknippe Dahl-Hansen fris-

skuespiller

Sandra

på at synlighet i bybildet er en viktig faktor for å lykkes.

– Det hjelper ikke med gode ar-

tister, hvis ikke folk kjenner til festivalen, sier Hannestad.

De største markedsføringstil-

takene for festivalen trer likevel i kraft først denne uken, og de satser på å nå ut til så mange som mulig.

– Vi har et UKEmagasin som

kommer sammen med Bergens Tidene, i 95 000 eksemplarer, sier Asplin.

UKEN • Studentstyret festival på Norges Handelshøyskole. • Blir arrangert annenhvert år. • Vestlandets nest største kulturfestival. • Fyller 30 år i 2010. • Varer fra 4.-21. mars TORVALL MENNINGEN. UKEN-bussen er i år som før på plass, og gjør festivalen synlig i Bergen sentrum

TAR MAKTEN. «Sex, mat, puppy eyes, undertøy, mensen - makt» synger skuespillerne, f.v. Kristin Hasselknippe Dahl-Hansen.


STUDVEST

25

24 februar 2010

KULTUR

Terapeutiske toner

st moro ter det mer å pugge tekster enn det gjør å lese pensum, men hun understreker at der arbeidet kan medføre et lite offer rent skolemessig, medbringer det en sosial gevinst.

– En veldig fin ting med å være

med her, er at det blir mye mer gøy å lese til eksamen når den tid kommer – etter å ha vært med i revyen er det jo ikke mulig å være på lesesalen uten å støte på et kjent fjes, sier hun.

Og med kun en uke til premi-

ere, er nervene tydelig tilstede, både for de som står bak og de som skal på scenen. Selv etter å ha vært involvert i revyen tre år tidligere, forteller Skretting at hun er spent før tirsdagens forestilling i Storelogen, som dermed blir den første revyen til å spilles på det nyåpnede Kvarteret.

– Jeg tror det skal gå fint, men

man vet aldri før ti minutter før forestillingen starter. Det er jo hjertebarnet vårt som skal vises frem, sier hun.

– Og det kommer nok til å føles

litt tomt å være ferdig med alt, legger Dahl-Hansen til. MUSIKK MED MENING. Artist Elin Sofye Rabbevågs mener en utdannelse ved musikkterapi er den perfekte plan B.

SV-REVYEN • Arrangert første gang i 2007. • Ledes i år av Kirsten Viga Skretting og Marianne Jønsberg, og regisseres av Anita Nesse. • Spilles i Storelogen på Kvarteret fra 2.-6. mars.

ne Reinlie, Julie Nybakken Hansen og Sandra

Artist og musikkterapistudent Elin Sofye Rabbevåg vil hjelpe både seg selv og andre gjennom musikken.

skal øke livskvaliteten til folk, ikke

sonlig erfaring med. Hun mener at

med musikk her, i motsetning til i

lære dem å bli flinke, sier hun.

dersom en har opplevd noe vanske-

Ålesund. Det skal mer til for å leg-

lig kan en få det ut gjennom mu-

ges merke til når det er så mange

sikken.

om beinet.

Rabbevåg eksisterte, og til og med i Bergen, fant hun ikke ut før i fjor, til sin store overraskelse.

Tekst: SOLVEIG H. LYGREN Foto: SKJALG BØHMER VOLD

At det perfekte studiet for

– Å ha en utdanning som mu-

sikkterapeut som plan B føles veldig bra, sier hun.

Gjennom å lage musikk sparer jeg mye penger jeg ellers ville måtte brukt på psykologtimer.

Den 18. april spiller Rabbevåg

på Logen Bar. Til tross for at EP-en allerede er gitt ut, har hard kamp om byens konsertlokaler ført til utsettelse av det offisielle slippet.

Minussiden med å bo her er at det er veldig mange som driver med musikk her, i motsetning til i Ålesund.

Hun har studert alle musikkut-

AMBISJONER

danninger som er tilgjengelige i

Musikkterapi er et tverrfaglig stu-

Bergen. Først musikkproduksjon

dium, med musikkvitenskaplige så

på Noroff, deretter musikklærer på

vel som samfunnsfaglige dimensjo-

og vondt. Gjennom å lage musikk

høgskolen. Som student ved mu-

ner. På opptaksprøven fikk derfor

sparer jeg mye penger jeg ellers

sikkterapi på Griegakademiet føler

et årsstudium i sosialantropologi

ville måtte brukt på psykologtimer,

hun at hun har landet riktig.

positivt utslag.

sier artisten.

Elin Sofye Rabbevåg, artist

En musikkterapeut er ikke det samme som en musikklærer – du skal øke livskvaliteten til folk, ikke lære dem å bli flinke. Elin Sofye Rabbevåg, artist

– Som student på musikkte-

Elin Sofye Rabbevåg, artist

– Jeg har opplevd mye på godt

Et slikt syn på musikken fører

rapi vinner en på å være allsidig.

til en tekst- og vokalbasert artist.

Opptaksprøvene var omfattende.

– Når jeg har konsert vil jeg at

av etablerte musikere, både trom-

Det var like mye et intervju som

folk skal få med seg hva jeg syn-

mis i Major Parkinson, Jens Erik

å vise at du var flink, forteller

ger – hvis de bare hører musikken

Aasmundsen, og gitarist i The

Rabbevåg.

og ikke teksten blir det i hvert fall

O we n s ,

meningsløst for meg, sier hun.

Sistnevnte var produsent på EP-en

Dette henger sammen med den – Etter utdannelsen er det man-

MANGE OM BEINET

ge som arbeider med barn med spe-

Rabbevåg er fra Ålesund, men er

– Selv synes jeg musikk er den

sielle behov. Jeg kunne tenke meg

kommet for å bli i Bergen.

beste formen for terapi. Denne tan-

å jobbe i fengsel, sier Rabbevåg, og

ken går hånd i hånd med studiet

forteller at hittil har alle som har

dere og være artist i. Det er mange

mitt, sier Rabbevåg.

gått ut fra denne linjen gått rett i

muligheter og et bra musikkmiljø,

100-prosent stilling som er rele-

sier hun.

vant.

Da hun studerte musikklærer

på høyskolen var hun mer usikker på hva hun ville. Å lære andre å bli

Daniel

Birkeland.

og driver Havnelageret studio der

videre veien etter studiet.

På EP-en har hun fått god hjelp

– Bergen er en super by å stu-

Selv går hun ofte på de mange

jammene i sentrum, både for å ut-

flinke føltes ikke som et mål.

TERAPEUTISK EFFEKT

folde seg selv og å lytte til andre.

– En musikkterapeut er ikke det

På hvilken måte musikk kan hjelpe

samme som en musikklærer – du

folk, har den unge artisten selv per-

at det er veldig mange som driver

– Minussiden med å bo her er

den ble spilt inn.


26

24. februar 2010

STUDVEST

KULTUR

Til bladhyllene!

GODE NABOER. Bevæpnet med minnepinner skal Kasper Gulbransen (f.v.), Erik Endresen, Jacob Lysgaard og Emilio Sanhueza videreføre klubbkonseptet Nabovarsel fra å være forbeholdt byens danseløver til nå også å inkludere de av byens danseløver som også er lesehester. Pluss noen til.

Klubbkonseptet Nabovarsel skal utgi magasin digitalt, gjennom minnepinner. – Superpositivt, mener UPOP-gründer Birthe Skotheim.

magasin med seriøse artikler.

bygget rundt klubb og elektronisk

Snarere er det mot hovedsta-

tet blir. UPOP-redaktør Skotheim

Kulturbransjen ligger etter når det

musikk og kunst. I første utgave har

den at paralleller kan trekkes. Som

ønsker uansett nykommerne vel-

gjelder nytenkning om distribusjon

vi en enorm sak på omtrent 10 000

bloggen Smuglesning, som nylig

kommen.

av materiale, pluss den økonomis-

ord om utelivet i Berlin. En så detal-

gav ut SMUG, en liten bauta av et

ke faktoren: Det er dyrt å trykke

jert artikkel om utelivet i Berlin har

magasin.

engasjement, kunnskap og inter-

opp magasiner og aviser, forklarer

jeg aldri sett på norsk før, fortsetter

– Smuglesning.no er bloggete

esse. Når en lager en slik publika-

Sanhueza.

Nabovarsel-redaktøren.

og har en useriøs tone, men ma-

sjon kan en ha mer internasjonalt

gasinet som kom ut var ikke bare

og utvidet preg enn med en klubb-

en veldig moden affære men også

kveld. For Nabovarsels del er det en

gjennomarbeidet. Du kan absolutt

måte å utvide klubbkonseptet på og

trekke parallarell til SMUG, fort-

sette det inn i en ny sammenheng,

setter Sanhueza.

mener hun.

– Vi lanserer en fanzine som skal

ganger i løpet av 2010.

distribueres via minnepinner. De

vil inneholde en PDF-fil der man

for lite seriøs skriving om elektro-

Det er superpositivt at det kommer flere aktører på banen som kan belyse det litt smalere området av kulturlivet i Bergen .

kan lese magasinet i sin helhet,

nisk musikk, kunst og kultur. Det

Birte Skotheim, redaktør UPOP.

forteller ansvarlig redaktør Emilio

gjelder ikke bare musikken, men

Sanhueza.

alle aspekter ved klubbkulturen,

SMUGLESER SMUG

sign. Han vil utnytte det digitale

som er en viktig del av den urbane

Selv om det vil bli skrevet om noen

formatets særegenheter.

kultur- og utelivsbloggen UPOP,

kulturen, sier Sanhueza.

av de samme temaene som i UPOP,

Birthe Skotheim, er spent på den

ser ikke Skotheim på Nabovarsel

skjerm. Dessuten, i pdf-formatet

alternative måten å distribuere på.

stilte kosmopolitter kunne lese seg

som en konkurrent.

kan du linke til alt mulig i teksten.

– De benytter seg av teknolo-

opp på denslags, sittende på kafé

– Vi oppdaterer jo hver dag på

Bladet er også liggende; har du det

gien som finnes, og det er alltid bra

med laptopen foran seg, ledsaget

nettet, så formatene er veldig for-

stående ser du bare litt av gangen,

og spennende med nye ting. Det

av en espresso (eller et snitt øl).

skjellige. Det er superpositivt at

og du sier til leserene at «dette er et

blir spennende å se hvordan det

– Vi sitter på en del kunnskap

det kommer flere aktører på banen

papirblad som du leser på skjerm»,

blir tatt imot, sier hun.

når det gjelder storbyer, fordi mye

som kan belyse det litt smalere om-

sier Lysgaard.

av den alternative kulturen der er

rådet av kulturlivet i Bergen.

Tekst: THOMAS COOK Foto: RONALD HERMANSEN

DJ–JOURNALISTIKK Første utgave kommer etter planen i mars. Bladet, som skal omhandle klubbkulturen, skal komme ut tre

Redaktør for den bergenske

– Målet er å lage et seriøst

– I Norge og Skandinavia er det

Snart vil altså byens utilfreds-

– En kommer langt med stort

DIGITALDESIGN

Jacob Lysgaard er student ved

Kunsthøgskolen i Bergen og ansvarlig for Nabovarsel-bladets de-

– Layouten optimaliseres for

Tiden vil vise hvordan resulta-

NABOVARSEL • Klubbkonsept startet av Kasper Gulbrandsen og Emilio Sanhueza i 2004, i dag er også Njål Paulsberg med. • Snart også magasin, planlagt med fire årlige utgivelser, via minnepinner. • Vil koste cirka 100 kroner. • Skal etter planen finansieres av Nabovarsels klubbdrift. • Første utgaven vil være «on demand», og dermed avhengig av forhåndsbestillinger. Det er per i dag bestilt omtrent 20 utgaver.


STUDVEST

27

24 februar 2010

KULTUR

Quiz i 100

Ukens navn.

Excel(lent) og nyansatt

Quiz-en ved Høgskolen i Bergen har vorte kjempepopulær. Quizmaster Paul Ottar Tornes vil derimot ikkje ta på seg æra. Tekst: SONDRE ÅKERVIK Foto: SKJALG BØHMER VOLD

To gonger i månaden inviterer Høgskulen i Bergen både studentar og andre til quiz-kveld. Dette har vore ein tradisjon i mange år, men etter at Paul Ottar Tornes vart quizmaster for rundt eit år sidan, har populariteten skote i vêret. Jamt over plar det vere 100 personar

«TITS AND ASS». Paul Ottar Tornes (f.v.) skuar over forsamlinga for å sjå kor mange som trur på faktaene han serverer er rett eller feil. Hendene på overkroppen for fakta, hendene på rumpa om det er feil.

innom for å konkurrere, vere so-

enklare enn vanleg. Quiz-master

leg, men samtidig er den ei ut-

siale og drikke billeg øl.

opplyser at det snart er duka for

fordring, seier jentene på laget

«Tits and ass», ein variant av «True

«Økofrøkna».

or False» der ein skal halde henda

på overkroppen dersom ein trur

spørsmåla og quiz-en.

spørsmålet er rett, eller på stumpen

om ein meiner det er feil.

meg lenge, men sidan dei mangla

ein til å gjere jobben, valte eg å ta

Det er fint å kunne møte folk ein er saman med på skulen i ein annan setting. Ingvill Nakken, quiz-deltakar.

– Førre gong var her 140 folk,

– Tits for true, ass for false, re-

Tornes er glad for at folk likar – Det er kjekt å høyre. Eg kvia

peterer Tornes fleire gongar.

utfordringa, seier Tornes.

Stadig fleire må ut av konkur-

– Kvifor har quizen blitt så po-

fortel Øyvind Kyvik, arrangement-

ransen, men stemninga er stigande.

pulær?

og marknadsansvarleg, som hev-

At dei norske skiskyttarane skyt

dar det var rekord i antal besøkan-

fullt hus hjelp på, for sjølvsagt er

iallfall, humrar quiz-masteren, før

de.

– Det er ikkje på grunn av meg

olympiske leikar på storskjerm i

han utdjupar:

Laget «Teknoklikken» har vore

bakgrunnen. Til slutt står Erlend

fast inventar i mange år, og har som

Smedsvik att som vinnar – til stor

me her, dei føler eit tilknytting til

einaste lag reservert bord.

jubel frå han sjølv, og dei andre på

plassen.

laget han; «Automagi».

– Det er fint å kunne møte folk

– Nei, eg trur folk føler seg hei-

ein er saman med på skulen i ein annan setting, seier Ingvill Nakken

FØLER SEG HEIME

på laget.

Quiz-master Tornes gjer klart for ei ny runde med spørsmål. Det er

«TITS AND ASS»

tydeleg at han nyter respekt blant

Første runde er ferdig. Det ser ut

dei frammøtte.

til at spørsmåla er overkomelege.

– Kva gjer quizen bra?

Fleire påpeikar at spørsmåla er

– Den er ikkje for vanske-

Denne UKEN SNAKKER VI MED:

TOVE SVANØE ENDRESEN

Alder: 26 år studerer: Fullført mastergrad i administrasjons- og organisasjonsviten-

skap. Holder for tiden på med en påbegynt bachelor i samfunnsøkonomi.

Aktuell som: Nyansatt leder og koordinator for Eggstockfestivalen 2010.

Først og fremst: Gratulerer med ny jobb! Det er første året Eggstockfestivalen har utlyst en stilling og det har ifølge nettsiden vært mange gode søkere på jobben. Hvordan føles det å være den heldige utvalgte som til slutt ble ansatt? Det føles veldig, veldig bra. Det er alltids gøy å vinne og i tillegg er det jo en veldig god jobb å kombinere med studier. Hvilke egenskaper tror du har bidratt til å gi deg jobben? Jeg har mye erfaring med jobbing innen musikkmiljøet fra tidligere. Bergen har et stort og lukket miljø, men dersom man kjenner noen nøkkelpersoner, kommer man langt. I tillegg er jeg ekstremt organisert – nesten for organisert. Jeg elsker faktisk Excel, og jobben med Eggstockfestivalen krever mye Excel-arbeid. Jeg har jobbet mye med organisering og jeg behersker det å ha mange oppgaver samtidig.

Quiz-glede. Jubel ved Teknoklikken-bordet over korrekte svar. –Vi går alltid for å vinne, deier dei. Frå v.: Charlotte Markusen, Edith Opheim, Ingvill R. Nakken og Carl-Fredrik Hammersland.

I år skal jo også Eggstockfestivalen tilbake på Kvarteret etter å ha vært på USF Verftet under Kvarterets oppussing. Hvordan tror du det blir? Det er enormt gøy å få være der. Dessuten tror jeg det er lettere å samle studentene på Kvarteret enn

på Verftet rent geografisk.

Hvordan blir tiden for deg frem til påmeldingsfristen i mars og festivalstart i juni? Det er mye som skal skje fremover og det er mye som skal på plass før juni. Det ligger veldig mye organiseringsarbeid bak en slik prosess som publikum ikke får med seg. Det kan for eksempel være jobben som ligger bak det å skaffe sponsorer til festivalen. Hva gleder du deg mest til i denne nye jobben? Jeg gleder meg aller mest til tiden under selve festivalen. Det er veldig givende å se at noe man har jobbet mye med blir vellykket. Etter at man har jobbet med et arrangement lenge og resultatet blir bra, begynner man plutselig å sove godt igjen.

Tekst: THERESE SANNI Foto: IDA ANDERSEN


28

24. februar 2010

STUDVEST

ANMELDELSER

Foto: PRESSE

Et godt mysterium

havnet på øya etter å ha drept sine tre barn, og

Etterforsker Daniels og hans partner

enn en ungpikedrøm fra 90-tallet. Nok en

er tilsynelatende sporløst forsvunnet fra sitt

Chuck (Mark Ruffalo) er fanget på en øy, om-

gang gjør han en ekstremt bra rolle, og

eget låste rom. Øya er gjennomsøkt uten spor.

ringet av farlige psykiatriske pasienter og

sammen med Mark Ruffalo og Ben Kingsley

Ingen ansatte har sett noe. Så kommer stor-

ubehagelig avbalanserte psykiatere. Med en

løfter de filmen et ekstra nivå. Dette er ikke

men, det er umulig å forlate øya, og mysteriet

voldsom storm, forsvinninger, mørke kroker

lettbente helteroller eller gjennomsiktige

begynner for alvor.

og hemmeligheter, samt det avsperrede åste-

skurkeroller. I denne filmen er det mye mer

Året er 1954, og psykiatrien er definitivt

det, har denne filmen alt et godt mysterium

for publikum å bryne seg på. Regissør Martin

ikke der den er i dag. Krigen er enda friskt i

skal ha. I typisk Agatha Christie-stil, legges

Scorsese har skapt en nervepirrende film, der

minne, og historier om eksperimenter på men-

filmen opp slik at det er mulig for publikum

skumle undertone gjør den til et brilliant og

Nervepirrende bra. Gjennom tåken kom-

nesker fortelles. Shutter Island ledes av Dr.

å pønske på mordere og mysterier underveis.

intelligent mysterium.

mer skipet som frakter US Marshall Teddy

Cawley (Ben Kingsley), en psykiater som har

Men i motsetning til Poirot, som vanligvis kan

ASTRID HAUGE RAMBøL

Daniels (Leonardo DiCaprio) til Shutter

tro på terapi fremfor neddoping og drastisk

etterforske i fred og ro, er DiCaprios tilværel-

Island, øya som er hjem til sinnssyke krimi-

hjernekirurgi. Men så begynner rykter å surre,

se langt mindre bekymringsløs.

nelle. Krigsveteranen kommer for å undersø-

for hva er det egentlig som foregår i det tom-

ke forsvinningen av en kvinnelig fange. Hun

me, men likevel strengt bevoktede fyrhuset?

te filmer vist at han er ettertrykkelig mye mer

FILM drama/thriller «Shutter Island» Regi: Martin Scorsese

Leonardo DiCaprio har gjennom sine sis-

Velskrevet brødtekst døden, og, ja, du gjettet riktig: Kjærligheten.

lide og litt for tro- eller formfaste sammen-

alt-som-har-med-sex-å-gjøre, eller en litt for

hengen som gjør boka så repeterende at den

banal grunnhistorie. Alle disse momentene

som onanerte til stemmen din (Sissel

tidvis blir en slags parodi på seg selv.

gir følelsen av at deler av boken strengt tatt

Rotsetvatn) hver fredag, om deg (Sigurd) –

kunne vært komprimert ned.

din slitne norsklærer som får elevene til å

Marthinsen, har utvilsomt et stort skriveta-

lese Bjørneboe, og om deg (Tanya) og ditt

lent. Mange av fortellingene hans er vakre

vende forfatterskap, er det overhodet ingen

første tungekyss med jeg-personen. Og det

skildringer av menneskeliv som glir fra –

tvil om. Marthinsen har en klar og særegen

er boka om deg, morfar, som dør etter ditt

eller mot hverandre. Men til tross for høy-

fortellerstemme som innbyr til mersmak.

andre hjerteinfarkt. Og slik fortsetter histo-

depunkter som åpnings- og avsluttningsse-

Selv om stilen er på plass, kan det være en

Stilrunking og runking med stil. Boka «Du»

riene. For det er akkurat denne voyeuristis-

kvensene, «Solskinn» og «Så dette var ditt

tankevekker at det ikke alltid lønner seg å

er boka med 34 korte fortellinger der de

ke, men deltakende, stemmen som tilhører

liv» (som delvis overlapper fortellermessig),

spille alt på ett kort (les: stilen). Men så fort

evige mellommenneskelige relasjoner står

jeg-personen. Den er dermed den drivende

virker det ikke som om alle historiene er like

stilen ikke blir (nesten) det eneste høyde-

i fokus. Gjennom én (flere?) navnløs(e) jeg-

faktoren som spinner de 34 små historiene

viktige. Noe av det som trekker fortellinge-

punktet med Marthinsens bøker, lover det

person(er), gir boka raske innblikk i livets

i «Du» sammen i en større sammenheng.

ne ned kan være en delvis intetsigende slutt,

mer enn godt for fremtidige utgivelser.

små og store øyeblikk – det være seg livet,

Dessverre er det òg noe av denne bunnso-

hyppige og noe pubertalske skildringer av

THERESE SANNI

BOK roman «Du» Thomas J.R. Marthinsen (Gyldendal)

«Du» er boka om deg, stalkeren (Richart)

Forfatteren av boka, Thomas J.R.

Men at «Du» kan være starten på et lo-


STUDVEST

29

24. februar 2010

A: Kandidaten viser uvanlig stor evne til originalitet og/eller gjennomførelse. B: En sterk besvarelse, med et positivt helhetsinntrykk. Mangler det lille ekstra. C: Følger stort sett normene for helhetlig oppbygging. Kandidaten kjører «safe». D: Legger seg under gjennomsnittet, og problemene trer sterkerer fram. E: Kandidaten har med det minimale som trengs for en ståkarakter. F: Stryk

CD folk/pop Lightspeed Champion «Life Is Sweet! Nice To Meet You» (Domino/Playground)

Litt for mye. Med et artistnavn og et oppsyn som Lightspeed Champion skulle du tro du visste hva du fikk, men slik er det jo ikke – på langt nær. Med en bakgrunn som hardcore-musiker i bandet Test Icicles og et utseende som gjør at han hadde vunnet samtlige George Clinton lookalike-konkurranser han hadde vært med i, skulle man kanskje tro at man fikk servert noe skikkelig sært. Men det er det bare å slå fast med en gang: Dette er ikke særlig sært. Devonte Hynes kreerte Lightspeed Champion som en måte å få utløp for sine indre folkrock-fantasier og samtidig pare dem med en sterk elsk for klassiske Broadwaymusikaler. Det høres kanskje ut som en noe usannsynlig kombinasjon, men i praksis funker det ganske bra. Hynes serverer søtladen folk-pop med sterke romantiske overtoner. Det er inspirasjonen fra amerikansk folkrock som er lettest å spore her, det er også et tydelig sofistikert element over albumet, som ikke har vært så tydelig hos Hynes tidligere. Og det er i sine mest sofistikerte øyeblikk Hynes er på sitt beste, som når han høres ut som en slags Bacharach møter Gershwin-versjon av Neil Diamond på «Smooth Day (At The Library)». Dessverre er han strålende for sjelden. Han blir lidende under noe av det samme som andre, smått eksentriske, britiske singersongwritere, som Ed Harcourt og Badly Drawn Boy. Han har disse små øyeblikkene av eksellense, mens brorparten av albumet reduseres til fyllmasse. Noe av problemet ligger i albumets lengde, som definitivt er i lengste laget. Om noen av de svakeste sporene hadde blitt kuttet ut, ville albumet blitt en mer kvalitativt intens opplevelse, men som vi alle vet: Selvbeherskelse er en kunst. HåVARD RINGEN

Klassisk Olava CD indiepop Ingrid Olava «The Guest» (Universal/Daring Viola)

Dyster, men fin. Slik kan den ferskaste plata til Ingrid Olava best skildrast. Dei elleve ferske songane held alle ein jamn Olavakvalitet: God songrøyst akkompagnert med pianospel frå artisten. På enkeltspor har ho òg fått hjelp frå strykarar, slik som ho gjorde på debut-singelen «Only Just Begun». Dette, kombinert med eit mindre pop-ete preg enn førsteplata «Juliet’s Wishes», gjer at ho forankrar seg endå meir som sjølvstendig artist i jazzmiljøet. Tida då ho berre var korist for Madrugada kjennest fjern. Sjølv om tverrsnittet av songane til Olava ikkje har vore up-tempo radiohitar, er denne plata hakket dystrare enn tidlegare. Musikalsk melankoli kan vere bra, men i dette tilfellet har det tatt litt over. Fleire av son-

gane brukar ein del tid før dei finaste partia

den atypiske skjøre solskinnsfylte «Min Siste

dukkar opp og umiddelbart merkar eg meg

Dag».

berre eit par songar som potensielle radio-

hitar: «Love, Oh Love», «The Sun», «I Was

ke låter, tiltenkt et (enda mer) danselystent

Wrong» og allereie mykje spelte «Warrior

publikum. Boblende «Fot I Hose» har un-

Song».

dertegnede opplevd skape festlig furore på

Men så er det heller ikkje dei mest po-

Roskilde-festivalen, en reaksjon som nok

lerte popliste-toppane platemakaren siktar

ledsager bandet overalt. Det er dette segmen-

seg inn mot: Mange av songane vil for mu-

tet cd nummer to henvender seg mot. Denne

sikarar og musikkelskarar vekse seg større

er fylt med mer eller mindre lekne remixer

Nachspielmusikk. Det har blitt gjort mang

og større. Kvifor? Fordi her er mykje musi-

av musikere fra Bergen (Velferd, Axemax &

en sammenligning siden Hellfuck først kom

kalsk snadder. Her er, som tidlegare nemnd,

Big P) og utenfor (Captain Credible, Lo-Fi-

på banen i 2007. «Norsk musikkindustris bes-

strykarar. På «The Queen» snik det seg inn

Fnk). Dessuten en fin Casiokids-remake av

te siden Jokke!», «På nivå med Rammstein!»,

saksofon, på ein annan afrikanske trommer

Familjen-hiten «Det Snurrar i Min Skalle».

kommenterer fansen. Debutplaten har ende-

(det høyrest i alle fall slik ut). Eit orkester

Remix-delen av platen ville kledd digital

lig blitt sluppet, og hypen har nådd sitt høy-

i bakgrunnen som startar varsamt, men

utgivelse eller vinylformatet. Sammen utgjør

depunkt. Horder av bergensere vræler med

med aukande volum og intensitet, gjer at

de to platene likevel to forskjellige aspekter

til de obskøne tekstene, og det kan se ut som

fleire av songane framstår som store verk.

ved et kreativt band, der den ene siden preges

nachspiel-kongen nå også inntar Østlandet.

Overgangane utover i spora er gjennom-

av barnslig og ellevill indieinfluert elektroni-

Med Bjørn Hellfuck har Norges musikksce-

førde på ein god måte. Ein trur på artisten

ka, mens den andre siden hører til i klubbkul-

ne fått det den trengte aller minst, nemlig

når mest all anna musikk forsvinn, og røysta

turen. Og ettersom man aldri ville kjøpt en

enda mer underlivshumor i musikken.

hennar står åleine, sårbar og rein.

plate bestående av «fyllmateriale» virker det

Andreplata til Olava er døypt «The

jo lurt å inkludere det her. For det er unektelig

Jokkes lillebrors oppkast, og det eneste

Guest», men verket hennar stadfestar at ho

stas med et dobbeltalbum, men cd nummer to

Hellfuck har til felles med Rammstein er

for alvor er meir enn berre ein gjest i Musikk-

trekker ned helheten.

fascinasjonen for kjønnsorganer. Og det

Noreg. Jamvel saknar eg litt av den drau-

THOMAS COOK

hele blir som med kjønnsorganer flest, det

mande, men positivt innstilte romantikaren Olava viste på førsteplata. Litt meir dur, litt

Alt kan repeteres

mindre moll. Og meir up-tempo-songar. Ho

Moon Duo «Escape» (Woodsist)

meg grådig på meir av sorten. Men alt i alt, dette ei plate som fortener mange gjennom-

samleie

CD pop

Bjørn Hellfuck «Innforjævlig» (USM/Universal)

Vel. «Innforjævlig» er kompisen til

er begrenset hvor lenge man orker å snakke om det. Platen er hverken en musikalsk prestasjon eller spesielt nyskapende. Det

CD rock

meistrer desse så inderleg godt – det gjer

Schizofrent

Instrumentalene er hardere elektronis-

er nachspiel-musikk som av ukjente grunner har truffet det ganske land rett i leveren. Hellfuck har klart det alle gutteromsband

høyringar i spelaren.

håper på, nemlig gratis øl backstage og et

JANNE G. SøRGULEN

stort og variert publikum som gladelig brøler med på hele albumets 16 sanger.

Fuck MINI CD elektronika Casiokids «Topp stemning på lokal bar» (Nightliner/Universal)

Kjør mega! Sett bort fra den tåpelige og trivielle tittelen (skjønt, sitatet fra et av bandmedlemmenes mamma underbygger bandets forlokkende barnehagedimensjon) er Casiokids’ nyeste utgivelse «Topp stemning på lokal bar» en studie i lekkert designhåndverk. Tykk som en liten bok – det er jo dobbeltalbum, må vite – byr platen fysisk sett på fornøyelig omgang: Hipsterbarnslig fotografitematikk, rosa cd-plater og, selvsagt, pappcover. Om ikke alt materialet er nytt, er det modent for utgivelse. Platen begynner med upbeat skrangleindie i «Grønt Lys I Alle Ledd», med umiskjennelig på-grensen-av-falskhetharmonier som bandets vokalister har tatt med fra tiden i det fabelaktige bandet Syme (hvis fremtid dessverre ser mørk ut). Men vi får da barnehageelektro i stedet. «Togens Hule» omfavner bandets fortid som savanneinstrumentalister og er jungelelektronika i forlengelsen av samplebaserte «Bagamoyo» fra for noen år tilbake. Nærmest magisk er Casiokids de gangene det rådende dansbare, rytmiske lydbildet (ofte beliggende et sted mellom The Very Best og Vampire Weekend, med en ekstra dæsj elektronikk) forløses av stagnasjon i energi. Og deretter, i stillheten som oppstår i vakuumet: Sursøt vokalkjemi mellom frontfigurene Vogsborg og Endresen, oppå den i form av crescendo gradvis tilbakevendende melodien og rytmen. Som i svisken «Finn Bikkjen» og

Det er noe schizofrent over musik-

Dette er egentlig slikt jeg er svak for. Fire

ken, som varierer fra viserock, som i hiten

lange låter som bare durer i vei uten mål

«Krabbeklo», til punk-inspirert dyresex og

og mening, med to-tre akkorder i nærmest

slåssing i «Eg knulte en» og «Eg blir så for-

manisk repetisjon, repetisjon, repetisjon,

banna». De beveger seg inn i en sjanger som

samme (kjedelige) riff loopet i åtte minutter

kan defineres som nachspiel-rølp, og kan

kun fordi man kan, mumlende rusvokal som

vise til mange store artister, som blant annet

fremfører uhørbare tekster i massiv rom-

Luxus Leverpostei og Oslos store sønn Oral

klang, lange fuzzgitarstreker over dunkle

Bee. Underholdningsverdien er diskutabel,

basslerreter og slappe trommer, alt sammen

men tilstede. At Hellfuck tiltrekker seg en

fullstendig intetanende om og uinteressert i

voksende fanskare er utsolgte konserter og

omgivelsene, som om dette er tonesatt solip-

medieinteresse et bevis på, og umiddelbare

sisme, eventuelt dansemusikk av og for tun-

fremtidsutsikter tilsier at drikkevise-sjange-

ge heroinister, helt idiotisk musikk egentlig,

ren skal få regjere VG-lista en stund til.

steinalderrock for trommemaskinalderen,

fullstendig fri for intellektuell ballast, men

«Innforjævlig» uten å samtidig anmelde fe-

med desto mer primitiv ugga-bugga-atmos-

nomenet Bjørn Hellfuck. Hellfuck er som

fære, samtidig som analogsynthen og wah-

første gang du så på porno. Det var spennen-

wah-pedalen på gitaren gir en slags psyke-

de, det var kontroversielt, det var stygge ord

delisk, retrofuturistisk aura av verdensrom-

og naken hud. Men, som med nakenhet, er

met slik det var på 70-tallet…

det ikke første gang vi hører noen ramse opp

Jeg kunne ha holdt den setningen gåen-

synonymer til genitalia og komme med de-

de til avisens tilmålte anmeldelseslengde på

taljerte forklaringer om mer eller mindre

omkring 300 ord var nådd, men et sted for-

mislykkede parringsforsøk.

svinner liksom poenget med å tvære ting ut.

GURO HOLM

Det er umulig å anmelde platen

Så også for Moon Duo? Det er et godt spørsmål. (Takk.) Etter å ha hørt denne platen omtrent ti ganger klarer jeg ennå ikke å bestemme meg for om de poserer som kompromissløse for å slippe arbeidet med å skrive skikkelige låter, eller om de har laget en temmelig strålende rockeplate. Denne binære problemstillingen er selvsagt ugyldig – begge alternativene kan utmerket godt være riktige – men noen bedre måte å uttrykke ambivalensen min klarer jeg ikke å hoste opp ak-

Foto: PRESSE

Broadway vs Prærien

kurat for øyeblikket. Det tryggeste er nok bare å gi platen en god C og lenger opp i anmeldelsen putte inn noe om at bandet sikkert har tatt mye narkotika. MAGNUS GRøNN REITEN

BJØRN HELLFUCK. Nachspeilmusikk som av ukjente grunner har truffet det ganske land rett i leveren, mener Studvest anmelder.


Her finner du Studvest SiB Fantoft Treningssenter

UiB Inst. Sam. Pol.

Apollon

UiB Juridisk Fakultet

Bergen Kino

UiB Mat. Nat.

Biskopen

UiB Psykologisk fakultet

Brød og vin

UiB Rokkansenteret

Cafe Edvard

UiB SV

Cafe Knøderen

UiB SV Bibliotek

Cafe Opera

KHiB Marken

UiB U. Phil

Dromedar Cafe Spesial

KHiB Strømgaten

UiB Verdensrommet, Christies gt. 20

Kvarteret Dromedar

HiB Haukelandsbakken

SiB Vektertorget Treningssenter HiB Lærerhøgskolen SiB Sentrum Treningssenter Landås HiB Møllendalsveien

SiB Fantoft Studentboliger SiB Alrek Studenthjem SiB Gyldenpris Studentboliger SiB Hatleberg Studentboliger Haukeland Sykehus BB-bygget Haukeland

HiB Nygårdsgaten HiB Nordnes

Fruktbar Fruktbar Garage Garage

NHH Hovedbygg NHH Merino

Bergen Arkitektskole

Hulen Hulen

Odontologen

NLA Sandviken

BI

NG2

Bystasjonen

UiB Glassbygget

KiB (Kunstskolen i Bergen)

Vamoose Vågen fetevare Vamoose USF Verftet

UiB Fysisk Institutt

Norges Kreative Fagskole

USF Verftet

Fysiologi Haukeland

Karrieresenteret NSU Studentsenteret

Griegakademiet

Vågen fetevare

UiB HF Adm. bygg UiB HF Bibliotek UiB HF Sydnes

Kvarteret Garage

Apollon


STUDVEST

24. februar 2010

31

Apropos.

BAKSNAKK

Dårleg stemning

Musikkekstra.

Årets by:Larm-vinnere Plateindustriens årlige fesjå er endelig over, og landets håpefulle band kan igjen dukke tilbake i håpløsheten de kom fra. Imidlertid er det alltid noen som får et viktig gjennombrudd på by:Larm. Her er artistene som Petre kommer til å spille til døde de kommende månedene. SILJE HEGGESDAL Heggesdal har sin unge alder (23) til tross funnet et helt særegent uttrykk. Hun synger, som flere gjør, men spiller i tillegg piano, altså samtidig på én og samme gang. Under konsertene er det ikke slik at hun synger litt i en mikrofon, for så å gå bort til pianoet og spille på det, så tilbake til mer synging osv. Derimot synger hun mens hun samtidig sitter ved pianoet og trykker på tangentene (dette muliggjøres ved at sangmikrofonen er plassert i pianoets umiddelbare nærhet); det skapes dermed et lydbilde hvor tonene fra pianoet veves sammen med stemmen hennes. Denne unike tilnærmingen kombineres med gripende tekster som gjerne tar for seg utradisjonelle temaer som problematisk kjærlighet samt erfaringer hun har gjort seg i sitt eget liv. Deler av by:Larm-publikummet begynte å gråte mens hun spilte. «Fantastisk», sa en eller annen mann som antakelig er halvveis kjent for noe.

DEATH BLASTER Denne kvartetten fra et mindre sted i Rogaland spiller bredbeint hardrock med innslag av pønk. «De beintøffe, rocka riffene sitter løst, dette får virkelig rockefoten i gang.» skrev VGs musikkanmelder Stein Østbø om debut-EP-en. Death Blaster har opparbeidet seg et rykte som et av landets beste liveband, noe som ble bekreftet på by:Larm: Vokalisten hadde tilsynelatende kjempemange tatoveringer, ikke bare på armene, men ifølge

enkelte også på overkroppen, og både gitaristen og bassisten hadde temmelig langt hår som de viftet mye rundt med mens de spilte på instrumentene sine. Låttitler som «The Color Black Is Cool» og «Driving Faster Than the Regulated Speed Limit» skulle vel si sitt om hvilken råskap disse gutta har.

FUNKY TOKYO HANDCLAPS Purungt, lovende band som har blitt bloggosfæreyndlinger på rekordtid. Spiller ifølge seg selv elektronikainspirert pop og er inspirert av Chromeo, Sebastien Tellier og fargede, tettsittende dongeribukser. Har allerede hatt en radiohit på den ungdomsorienterte kanalen Petre, fjorårets «I Wanna Dance With an American Apparel Model», som også ble remikset av flere utenlandske DJ-er med egne blogger. Får mye skryt av både Knut Schreiner og Erlend Øye, som i Natt&Dag uttalte at «de minner litt om The Whitest Boy Alive, bare uten meg selv som frontfigur og trekkplaster». På by:Larm leverte de en forrykende konsert i bakgården på Fisk og Vilt som dessverre ble avbrutt litt for tidlig da det oppsto bråk idet utestedets vakter skulle kaste ut en fyr som helt åpenlyst gikk rundt med en usikret Moods of NorwayT-skjorte. by:Larm-vinnerne er plukket ut i samarbeid med Audun Vinger, Wolfgang Plagge og et lite barn. Baksnakk var ikke selv til stede på by:Larm, men har mange bransjekontakter samt et lemfeldig forhold til fakta. Takk til nettstedet Upop for catering.

Det bedre­vitende beltedyret Omforladels. «Det er et beltedyr som sier det, så da er det greit.»

Tiger Woods beklager overfor familie og fans: «Trodde jeg kunne gjøre det jeg ville som kjendis». – Det kan du, kjør kølla di i MGP-Didrik.

OMFORLADELS

STUDVEST studvest@uib.no

Nyhetsredaktør

Daglig leder

Illustratører

Marie Havnen

Joakim Kyrre Myklebust Telefon: 994 55 904

Nora Hjelmbrekke

Skjalg Bøhmer Vold

Parkveien 1 5007 Bergen www.studvest.no

Mari-Louise Uldbæk Stephan mari.stephan@studvest.no Telefon: 979 70 752

Annonser

Linn Jeanette Fylkesnes

55 54 52 06 (Ansvarlig red.) 55 54 51 48 (Nyhet) 55 54 52 21 (Kultur) 55 54 52 33 (Foto)

Kulturredaktør Janne G. Sørgulen janne@studvest.no Telefon:416 94 690

Amund Engelsen Telefon 991 56 133 annonse@studvest.no

Christer M.L. Bendixen Andreas Servan Kamilla Andersen Fotojournalister:

Grafisk utforming

Adrian B. Søgnen

Nyhetsjournalister Gerd Margrete Tjeldflåt Kristine Næss Thorsen Morten Veland Anders Jakobsen Anna Katharina Fonn Matre

Kulturjournalister Håvard Ringen Magnus Grønn Reiten Thomas Cook Kristoffer Antonio Skinlo Lisa Maria Breistein Sølvberg Live Ø. Danielsen Therese Sanni

Ida Sandvik Lien

Tore Friestad Astrid Hauge Rambøl

Bernt Humberset Hagen

Fotoredaktør

Berit Bye

Ansvarlig redaktør

Hedvig Elisabeth Andersland

Kenneth Nodeland

Hildegunn Holtet hildegunn.holtet@studvest.no Telefon: 412 31 903

Aina Alvsvåg

Line Silseth

Sigrun Aker Nordeng Ida Roland Birkvad

Emil Weatherhead Breistein

Linn Engesvik

Hilde Elisabeth Bjørk

Ida Andersen

Alice Tegle

Sondre Åkervik

Øyvind Zahl

Solveig Helene Lygren

Chris André Aadland

Ole Jakob Skåtun Martin Moe

Ronald Hermansen

Lars Fredriksson Selvik

Ole Magnus Mostad

Andreas Roksvåg

Nils Henrik Nilsen

kenneth.nodeland@studvest.no Telefon: 959 33 217 Trykk

Data- og nettansvarlig

Mediatrykk

Erlend Røsjø Telefon: 934 07 773

Ingrid Elisabeth Arntsen Vidar Flak Birgit Hove Vilde Kleppe Braanaas

Jarle Hovda Moe

Mikkel Toft Gimse

Guro Holm

For å unngå eindel unødig stress i livet mitt er det ein del tema eg ikkje snakkar med visse folk om. Det er ikkje det at eg er feig og ikkje tør snakke med dei om det. Det er berre det at eg har prøvd det før. Og det funka ikkje. Eg bedundrar Jonas Gahr Støre og Dalai Lama når dei snakkar om dialog, respekt og samarbeid. Ofte har eg sjølv prøvd denne dialogiske linja. Eg har følt meg open for å lytte til kva andre har å seie i saker der eg veit eg ikkje er samd med dei. Eg har tenkt: « No er det viktig at eg lyttar til motparten sitt syn på verda.» Problemet er berre at det ofte blir kaos. Dialogen strandar i ei tåke av skikkeleg dårleg stemning. Koselege vaffel- og kaffiettermiddagar hos mormor har endt med den ekle «vi lever på to ulike planetar»-kjensla. Diskusjonen om korvidt muslimane kjem til å ta over Noreg eller ikkje har dessverre ikkje endt med det eg håpa på. Mormor har ikkje blitt overtyda. Ho har stått på sitt. Eg har stått på mitt. Kompisen som synest at militæret er så fantastisk har heller ikkje blitt overtyda av mine pasifistiske haldningar. Dialogen er død. Diskusjonen går i stampe. Det same gjeld samtalane med veninnene mine som synest eg er ein tulling fordi eg ikkje gidd å sjå «Sex og Singelliv». Utallege samtalar har enda opp på denne måten, ja nettopp, med skikkeleg dårleg stemning (før vi nokon brått skiftar over til eit tema der vi veit at vi har samanfallande synspunkt). Til meir eg tenkjer over kor mange situasjonar og samtalar eg ikkje ynskjer å ha, til meir innser eg at illusjonane om meg sjølv har fått ein alvorleg knekk. Eg er hyggeleg, men ikkje så hyggeleg. Eg er imøtekomande, men ikkje så imøtekomande. Eg er som alle andre. Ein egoist som prakkar mine eigne meiningar over på andre.


fredag

Badlands

KLUBB: Soul City: Teddy Touch Café Opera, 2200. Kvar fredag.

Antony Hill 

Quiz night med 

Ricks presenterer:

?

Ordet på gaten Rick’s, 2300. Jonny Bayer & Son.dre junior. 2. etg.

lørdag Heilhus: Kråkesølv Kvarteret – Teglverket, 2230.

Heilhus: Sigh & Explode Kvarteret – Speilsalen, 0100.

Swing’n’Seet: Paco Trio Neptun Hotell – Ludvig Bar, 1400.

The Megaphonic Thrift Apollon, 1500. Sleppfest i butikk.

Columbi Egg: Folkemusikkfest Fensal – Kong Oscars gt. 15, 1930. Bruce Molsky og Annbjørg Lien, Kvarts Bergen Mandolinband og gratis kræsj-kurs i folke- og gamaldans.

Bergen Blues Band Røkeriet USF, 2100.

Jazzsteppa Studio USF, 2200. Live Dubstep.

Josefin Winther med gjestar Madam Felle, 2230.

The Pink Robots Garage, 2230.

Dørene åpner 21.00 cc: 150,- + avgift Forsalg på 815 33 133 eller billettservice.no

d’sound

20.03.2010

1900: Raske Svende, Logen Teater. 1900: Grev Lyhne og Dr. Bo, Logen Bar. 2000: ThanThan, Logen Bar. 2100: InninOtherworld, Logen Teater. 2200: Bingomasters, Logen Bar. 2300: Christiania Jazzclub, Logen Teater. 2359: Skovsyren, Logen Bar.

Christiania i Bergen

Scruffy Murphy’s, 2300.

Madam Felle, 2230. Jørgen Sandvik Bluesband.

Bergen Blues & Roots Club

Garage, 2230. Soup, St. Helen og Gode Ord Dør Sist.

Trondheim Calling

Inside/Hinsides, 2200.

The Vengeance Party

Sardinen USF, 2100.

Monk’s Casino

2200: Hiphop Jam, Logen Bar.

2000: ThanThan, Logen Bar. 2100: Skovsyren, Logen Teater.

Filmklubb Roman Polanski: Wanted and Desired

Hipsters

Room and a Half

samfunnet

Heilhus: BDSM – et annerledes forspill

Kvarteret – Teglverket, ons (3.3) 1915.

Europeisk identitet

Kvarteret – Teglverket, tys 1915. Innleiar: Terje Lømo, professor og lege UiO.

Det virker for meg

Kvarteret – Tivoli, lau 1915. Innleiar: Ann-Kristin Tangerud, leiar av Smil Norge.

Kvarteret – Tivoli, tor 1915. Innleiar: Esben Esther Pirelli Benestad. Randi Elin Gressgård. Marit Vaula Rasmussen.

Når «mann» og «kvinne» ikke passer sammen

Kvarteret – Teglverket, ons (24.2) 1915. Innleiar: Hannah Helseth, sosiolog og skribent. Charlotte Myrbråthen, redaktør Tidsskriftet Fett.

Er 100 kvinnedager nok?

Cinemateket USF, ons (3.3) 1900. Regi: Aleksei Mizgirjov. Russland 2008.

Tambourine, Drum

Cinemateket USF, ons (3.3) 2100. Regi: Andrej Khrzhanovskij. Russland 2008.

Cinemateket USF, tys 2100. Regi: Gunnar Vikene. Noreg 2009.

Vegas

Cinemateket USF, tys 1900. Regi: Diverse. Noreg.

Filmskapere på vei

Kvarteret – Tivoli, søn 2000.

The Tulse Luper Suitcase

Cinemateket USF, tor 1800 og søn 2100. Regi: John Ford. USA 1956.

The Searchers

Cinemateket USF, tor 2100 og søn 1830. Regi: Valeri Todorovskij. Russland 2008.

Cinemateket, ons (24.2) 2100. Regi: Alina Rudnitskaja. Russland 2003-2007.

Tre dokumentarfilmer

Kvarteret – Tivoli, ons (24.2) 2000. Regi: Marina Zenovich. USA/England 2008.

Cinemateket USF, ons (24.2) 1900. Regi: Karen Shakhnazarov. Russland 2008.

The Vanished Empire

scene

Stand Up Bergen: Dag Sørås

utstilling

Galleri Fisk. Til 25. februar. Skulpturar. Knut Ivar Huseby Aaser.

Annenrangs utvalg

Rick’s – Visekjelleren, ons (3.3) 2100.

Stand Up Bergen: Craig Cambell

Rick’s Teater, fre og lau 2100. Regi: Thomas N. Ryste.

Klypa

Logen Teater, tor 2300 og fre 2359. Varieté.

Coconut Band

Rick’s – Visekjelleren, ons (24.2) og fre 2100. Med Per Erik Skogan og Walt Holland.

Ole Bull Scene, ons (24.2) 1900, tor 1900 og 2130, fre 1900, lau 1900 og 2130 og ons (3.3) 1900. Regi: Erik Ulfsby.

Marit Voldsæter: Drit i å danse!

Logen Teater, ons (24.2) 2300, tor og lau 2359. Arr.: Christiania i Bergen.

Open scene

Rick’s Teater, ons (24.2) og tor 2100. Stand up.

En Del Barco og en del Soleglad

Grieghallen – Griegsalen, ons (24.2) og fre 1900. Opera av Wolfgang Amadeus Mozart. Arr.: Den Nye Opera, Det Kongelige Teater, København og Theater an der Wien.

Figaros bryllup

Den Nationale Scene – Store Scene, ons (24.2)-fre 2000, lau 1800, mån-ons (3.3) 2000. Av Tennessee Williams. Regi: Stein Winge.

En sporvogn til begjær

Regi: Anita Nesse.

Kvarteret, Storelogen, tys og ons (03.03) 19.30

SV-revyen: Relativt Lykkelig

Den Nationale Scene – Småscenen, ons (24.2)-fre 2000 og lau 1800. Musikal av Stephen Sondheim. Regi: Johan Osuldsen.

Company

Innleiar: Jahn-Otto Johansen, journalist og forfattar.

24. februar - 3. mars 2010

Bergen Mandolinband Christiania i Bergen

mandag

tysdag

Wineyard (non-live)

Onsdag

Timba Night

Calibar, 2000. DJ-ane Casino & Charanga miksar kubansk salsa, son og timba.

KLUBB:

The Australian Pink Floyd Show Grieghallen – Griegsalen, 2000. Big Pink Greatest Hits.

Kvar tysdag.

Garage, 2230.

KLUBB:

Café Opera, 2230. Akustisk open mic-arrangement. Kvar tysdag.

Naked

Vamoose, 2200. Kvar måndag.

The Vamoose Indie Jam

Victoria Café og Pub, 2000.

Mark Geary

søndag

Hulen, 2230.

Rockaften

KLUBB:

1700: Gaia Vibration og Final Stroke, Logen Teater. 1900: Brunette Bros vs. Coconut Band, Logen Teater. 1900: Grev Lyhne og Dr. Bo, Logen Bar. 2030: Christiania Jazzclub, Logen Teater. 2130: Bingomasters, Logen Teater. 2230: Gaia Experience, Logen Bar. 2359: Hostesaft, Logen Teater.

Inside/Hinsides, 2359.

Scruffy Murphy’s, 2300.

Badlands

kulturveka Onsdag Lynyrd Skynyrd Arenum, 1930.

Helge Nyheim Madam Felle, 2200.

Christiania i Bergen 2100: Brunette Bros vs. Cconut Band, Logen Bar. 2230: Hostesaft, Logen Teater.

torsdag Rebekka Karijord Hulen, 2230.

Bierstube Kvarteret – Teglverket, 2000.

Thorax Knøderen, 2000.

Mads Eriksen Madam Felle, 2200.

Gotthard Garage, 2230.

D-Techs Rick’ Teater, 2300.

Christiania i Bergen 1900: Gaia Vibration og Final Stroke, Logen Teater. 1900: Raske Svende, Logen Teater.

stand up Bergen presenterer

P TAnd u

Dørene åpner 19.30 cc: 30,-

hver torsdag og  LIVE s sdag  og hver  on fredag fredag fra 20.30 Dørene åpner 20.00 cc: 120,- inkl avgift Forsalg på 815 33 133 eller billettservice.no

www.ricks.no

Anna Nilsson og Oscar Wettersten

Tilsammans. Til 26. februar. «Ett Anstándigt Liv».

Foto, måleri og handverk

Logen. Til 27. februar. Div. Kunstnarar. Arr.: Christiania i Bergen.

Annika Hagstrøm

Kvarteret. Til 28. februar. «Tibets mange ansikter – Kulturelle øyeblikk og møter fra Tibet». Fotografi.

The Satanist Paradox

Galleri S.E. Til 28. februar. Konsert med Utarm kl 1800 på opningsdagen.

Sveinung Rudjord Unneland

Hordaland Kunstsenter. Til 28. februar. «Palinca Pastorale».

Sven Drühl

Galleri S.E. Til 28. februar. «Shades of Grey». Silisium, olje og lakk.

Blodig alvor

Bergen Kunstmuseum – Stenersen. Til 25. april. Norsk kunst på 80-talet.

anna

Stephane Leonard: Ope studio

USF Verftet, ons (24.2) 1900. Ope studio/utstilling med gjestekunstnar. Lyd og teikning.

Bransjetreff – musikk møter scenekunst

Landmark, ons (24.2) 2000. Frå låt til manus. Ein samtal emed Vidar Magnussen om korleis ein 80-talshit danna grunnlaget for eit manus.

Immaturus-quiz

Kvarteret – Speilsalen, ons (24.2) 2000.

Parade

Bergen sentrum, ons (24.2) 1500. Arr.: Christiania i Bergen.

Christianias historie

Logen Bar, ons (24.2) 1730. Føredrag. Arr.: Christiania i Bergen.

Monica Johansen og Beate Einen

Galleri Vox. Til 28. februar. Foto og glasobjekt.

Offisiell opning «Christiania i Bergen»

Nordnes bydelshus, ons 1730. Speling kvar onsdag i andre etasje. www.spillby.com/bergen

Bergen brettspillklubb

Flaggfabrikken, ons (3.3) 1800. Vertskap: Morten Torgersrud. Utdrag frå teksten «Towards a philosophy of photography» (1983) av Vilém Flusser.

B-open lesesirkel

Logen Bar, fre 1730. Debatt. Arr.: Christiania i Bergen.

Christiania i klemme mellom staten og mafiaen

Nøsteboden – Nøstegt. 32, tor 1730. Debatt.

Normaliseringen av Christiania

Matematisk institutt – Aud. PI, tor 1900. Rask innføring i FreeBSD og FreeBSD jails ved Crister Solskogen.

Bergen (BSD) and Linux User Group

Logen Bar, ons (24.2) 1900.

Lars Normann

Logen Teater, ons (24.2) 1900. Arr.: Christiania i Bergen.

Gaia Experience

Logen Teater, ons (24.2), tor og lau 0100. Arr.: Christiania i Bergen.

Filmar av Laurie Grundt

Logen Teater, ons (24.2) 1800.

Hanni Kamaly og Ingvild Festervoll

Det Akademiske Kvarter. Til 28. februar. Fotografi og illustrasjonar.

Mette Ashby

Lille Atelier. Til 28. februar. «Portretter». Oljemåleri.

Mattias Arvastsson

Entrée. Til 2. mars. «Prescence No. 5»

Ruta Pakarklyte

Galleri Format. Til 7. mars. «Spor». Installasjon.

Whatever Works

Visningsrommet USF. Til 7. mars.

William Nicolaysen

Borggården USF. Til 14. mars. Måleri.

Hilde Angel Danielsen

S12 Galleri og Verksted. Til 21. mars. «Transparent Tegl».

Ingrid Skarprud

Galleri Knot. Til 27. mars. «Stay tuned for more happy days». Keramikk.

John Audun Hauge

Kystkultursenteret i Sandviken. Til 28. mars. «Båt?». Skulptur.

Bjarne Melgaard

Bergen Kunstmuseum – Tårnsalen. Til 11. april. «Jealous». Måleri.

Studvest 2010 07  
Studvest 2010 07  
Advertisement