Page 1

ca

extreme nuance en diepe gevoelens

#32

geekfest

gadgets

annemie ploeger

De grootste geeks van VIA verenigden zich voor deze memorabele LAN-party!

Technologiepionier Bas laat ons wederom kennismaken met de nieuwste snufjes!

Een interessant kijkje in het leven van onze docente van cognitieve psychologie


inhoud 3 voorwoord 4 activiteitenkalender 5 De Werkvloer 6

annemie ploeger

8

Bas' gadgets

13

via in beeld

14 recept 15 A.W.E.S.O.M.E IT: Yes, I agree 16 geekfest 18 studentvoorlichter 20

geef het maar een titel

21 levenskunstenaar 22 horoscoop 24 STRIP

colofon

ca

De Cavia is het blad van VIA, studievereniging voor studenten van informatica, informatiekunde en kunstmatige intelligentie aan de Universiteit van Amsterdam. 2e kwartaaluitgave 2012/2013 Meegewerkt aan deze Cavia: Fabiën Tesselaar Bas van den Heuvel Roelof Ruis Tijmen Zwaan Merijn van Wouden Eszter Fodor & Sharon Gieske Floris Kroon Ronnie P. Bezoekadres Kamer A0.10 Science Park 904 1098 XH Amsterdam Postadres Postbus 94216 1090 GE Amsterdam t.n.v. “Studievereniging VIA” (020) 525 7880 cavia@svia.nl


voorwoord

3

Iedereen mag er natuurlijk zijn of haar eigen mening over hebben, maar in deze tijd van onvermurwbare uitspraken vind ik zelf toch wel enigszins, dat er best wel wat meer gericht mag worden op subtiliteiten en nuances. Ik wil daarmee niet zeggen dat men niet mag zeggen wat ze denkt. Maar soms komt het er op zo een onbedachtzame manier uit. Men hoeft toch ook niet constant zo vast in het zadel te zitten. In mijn optiek is dat niet okee. Ik sta open om er een keertje over te converseren met wie dat nodig lijkt. Want laten we wel wezen; een goed discours tussen een stel geciviliseerde lieden zorgt ervoor dat alle oneffenheden opgehelderd worden. Maar soms, soms kan ik het niet uitstaan wanneer anderen deze visie niet met mij delen. Ik krijg dan de neiging deze mensen te bekeren naar de nuance. Ik wil niet te opdringerig zijn, integendeel, maar ze moeten wel gewoon naar mij luisteren. Maar dat vertikken ze dan gewoon. Eigenlijk is het gewoon schandalig. 't Kan echt niet door de beugel hoe de raffinementen van ons, beschaafde lui, weggewuifd worden! We moeten ons verenigen in een georganiseerd collectief waarin we onze standpunten aan de samenleving opdragen. Genuanceerden, verenigt U! De tijden van de botte verdrukking zijn voorbij! We pikken dit niet langer! We bezetten de dam! Het Malieveld! Als niet goedschiks, dan maar kwaadschiks! Roei de kakkerlakken dezer beschaving uit! ! Waar wacht je op, ben je nog niet overtuigd? Zie deze Cavia dan als pamflet vol inspiratie. Binnenkort kunnen we allen vrijelijk onze genuanceerdheid botvieren!

Merijn, hoofdredacteur

Voel jij je betrokken bij de VIA? Voeg jezelf bij de Facebookgroep en zie direct wanneer er interessant nieuws, uitnodigingen voor lezingen en activiteiten, aanbiedingen, tips en insider's humor wordt geplaatst!

tinyurl.com/svia-fb


activiteitenkalender

4

CAVIA 32

Een overzicht van de aankomende activiteiten die VIA organiseert. Kijk op onze website svia.nl voor actuele en uitgebreidere informatie!

4

feb

Algemene ledenvergadering Het is zover, bestuur 12 zal haar realisatie en gehaalde puntjes presenteren. Zo ook zal bestuur 13 haar nieuwe plan aan ons brengen en hopelijk verkozen worden.

18

Magic the Gathering: Booster draft

20

Tikibad

20

snic: SurroundIT

12

A.W.E.S.O.M.E. I.T.: Yes, I Agree

feb

feb

maa

apr

5

mei

De gamingcommissie gaat weer een nieuwe booster draft organiseren. Voel je niet verlegen om je in te schrijven als je lang niet hebt gespeeld, of als je zelf geen deck meer hebt!

Pak je mooiste badpak of strakste speedo maar alvast uit de kast want via gaat weer naar het tikibad. Schrijf je vóór 18 februari in op svia.nl!

SurroundIT is een symposium over smart surroundings. Over de dag verdeeld zullen er een aantal lezingen, bedrijvenstands en een netwerkborrel met diner zijn. Kaarten verkrijgbaar bij VIA.

Dit congres van VIA zal dit jaar recente ontwikkelingen belichten in de digitale en fysieke wereld, gebruikmakend van verzamelde informatie over de mens en zijn omgeving. Zie ook pag. 15.

VIA-reis 2013 Een week lang alles inclusief naar Budapest met VIA, en dat voor een luttele 200€! Zowel educatieve als non-educatieve activiteiten worden er georganiseerd. Er is plaats voor 45 reizigers.


De Werkvloer

J

aap, ik moet je even spreken. Maar even discreet. Onder, eh, vier ogen, zeg maar.’

’Ja, luister eens Marian, ik ben nu nog even dit klantgesprek aan het afhandelen. Kan dit niet éven wachten?’ ’Ja-haap! Doe nou niet zo flauw! Of, eh, flauw, ik bedoel het ook niet kwaad... Maar ik zou het prettig vinden als we -’ ’Volgens mij, heh, volgens mij heb ik dit al vaker gezegd, maar ik wens niet gestoord te worden tijdens werkuren! Alleen als er taart is. Of gebak, of cake. Misschien is bakwaren wel het juiste woord.’ ’Nou, heel misschien is er straks ook wel iets in de categorie bakwaren, zoals je dat zo mooi zegt, als we nou maar even kunnen praten, alsjebliehieft...’

5

’Lekker duidelijk weer, dit. Het is dat je me gebak in het vooruitzicht hebtgesteld, anders zat ik zó weer achter m’n bureau. Hoe zit dat dan verder met die verbintenis?’ ’Ik weet dat je getrouwd bent Jaap, maar eh, hoe...’ ’HET GAAT PRIMA IN MIJN HUWELIJK! GODVERDOMME MARIAN, WAT WIL JE VAN ME? WIL JE ME SOMS KAPOT HEBBEN?’ ’...’ ’Ach nee, Marian, nou niet gaan huilen, niet huilen nou... Ik wilde je, ik, eh... dat huwelijk ligt gewoon nogal gevoelig...’ ’Ja, dat blijkt, nou, op deze manier hoeft het van mij niet hoor...’ ’Hoeft wat niet?!’

’Hè godver Marian, je begint me nu echt behoorlijk op m’n zenuwen te werken! Maar, gebak, zei je toch? Dan valt er wellicht over te praten.’

’Dat gesprek, ik word doodsbang van je als je je zo gedraagt!’

’Waarover precies..?’

’Bekijk het maar met je bakwaren.’

’Over dat gesprek natuurlijk! Jij wilde toch een gesprek? Kom maar op dan! Maar vertel me eerst even waar het over gaat.’ ’Eh, ja, een, tja, een twee-eenheid, een zielsband, Jaap. Een verbintenis dieper dan welke verbintenis dan ook!’

’En die taart dan? Komt er nou ook geen taart..?’

Marian verlaat het kantoor van Jaap en beëindigt daarmee de dialoog.

roelof


6

annemie ploeger

CAVIA 32

Annemie ploeger is docent Cognitieve Psychologie (KI) Hoe ben je bij psychologie terechtgekomen? Ik wilde journaliste worden. Daar had ik al mijn vakken op afgestemd. Maar daar ben ik in VWO 6 op terug gekomen. Toen ben ik naar de bieb gegaan en heb allerlei boeken geleend van geschiedenis, politiek, sociologie, kunstgeschiedenis en psychologie. En toen kwam ik erachter dat ik alleen de boeken van psychologie in één avond uit las. Daarom begon ik die studie (in 1991) , en ik heb er geen seconde spijt van gehad. Was er toen je begon met studeren een groot verschil vergeleken met nu? Inhoudelijk niet. Verder alleen dat ik tijdens mijn studie vrijwel geen internet heb gebruikt. Dat kwam toen net op. Op het Roeterseiland stond er één pc in de centrale waar je op kon internetten. Maar er waren nog geen zoekmachines.

evolutionaire psychologie. Ik was daarvoor al begonnen te helpen bij cognitieve psychologie. En nu kom ik ook veel op het Science Park om les te geven bij psychobiologie. Als ik een bèta was geweest had ik denk ik ook kunstmatige intelligentie als richting gekozen. Ik vind het een fascinerend gebied. De filosofische kant spreekt me ook erg aan.

Wat doe je bij de uva? Ik heb hier gestudeerd, mijn master gehaald, en na wat omzwervingen ook hier mijn promotietraject gedaan. In 2008 heb ik mijn doctorstitel gehaald. Toen ben ik meteen docent geworden. Dat was begonnen met een nieuw vak over mijn favoriete thema:

Zie je de toekomst van KI positief in? Ja! zeker wel. Ik lees nu het boek ‘How to create a mind’ van Ray Kurzweil. Hij is ook heel positief over de naderende singulariteit, wanneer we de computer niet meer kunnen onderscheiden van de mens.


7 Denk je dat psychologie en KI op den duur dan samensmelten? Dat denk ik niet, omdat de meeste psychologie toch klinische psychologie is. De meeste studenten worden opgeleid als therapeut. Maar van de cognitieve psychologie kan ik me dat best wel voorstellen. Het is ook heel interessant dat het brein parallel werkt, en een computer vooral serieel (en die kan dat veel sneller). Dat heeft beide z'n voordelen en het zou natuurlijk mooi zijn als je die op de een of andere manier kan combineren. Waarom was je direct het onderwijs ingegaan? Als promovendus begeleidde ik een hele fanatieke student. En die stelde voor om samen een cursus evolutionaire psychologie op te zetten. Ik twijfelde een beetje, maar zette toch de stap en dat werd erg gewaardeerd aan de UvA. Hierdoor werd ik ook voor andere vakken gevraagd, zoals door Ingmar Visser om te helpen bij Cognitieve Psychologie voor KI. Ik geef nu 70% onderwijs en doe 30% onderzoek. Onderwijzen is veel zwaarder dan onderzoek doen, omdat er in het onderwijs van alle kanten aan je wordt getrokken. Het slokt veel tijd op, maar toch worden overuren niet uitbetaald. Met onderzoek doen werk je ook veel, maar dan maak je ook carrière. Dat is dus een minpunt bij het

onderwijzen, maar het geeft tenminste wel persoonlijke voldoening. Heb je naast al dat werk nog wel tijd voor hobbies? Ja hoor. mijn belangrijkste hobbies zijn mijn kinderen en mijn man. Ik fiets van Amsterdam-west naar het Science Park en terug. Wielrennen is ook een hobby van me. Ik geef trainingen op het circuit van Sloten. Hoe is de nuance erin geĂŤvolueerd bij de mensheid? De belangrijkste factor daarbij is de evolutie van de neo cortex, en dan voornamelijk de dorsolaterale- en mediale prefrontale cortex. Die is bij mensen stukken groter dan bij andere diersoorten, en zorgt ervoor dat je je driften kan onderdrukken. Als je heel ongenuanceerd bent, kan het dat dit deel niet goed werkt. Maar het is ook moeilijk om daar een definitieve uitspraak over te doen, want iedereen heeft andere hersenen (ik breng nu hierbij de nuance zelf al aan). Heb je nog een advies aan de lezer? Om te weten wat de overeenkomsten zijn tussen mens en computer, is het belangrijk om je verdiepen in de cognitieve psychologie, dat zou ik graag aan de studenten mee willen geven. En dat komt dit jaar in mijn vak ook nog meer aan bod.

merijn


8

Bas' gadgets

CAVIA 31

DASHER Toen ik Dasher voor het eerst zag leek het een onbenullig arcadespelletje, maar in tegendeel: Dasher is een vernuftig stukje software dat een goed alternatief biedt voor toetsenborden zoals we die nu kennen. Uit nieuwsgierigheid heb ik het op mijn smartphone geïnstalleerd en de afgelopen week heb ik het voor alles wat met typen te maken heeft gebruikt. Dasher is ontwikkeld aan de Cambridge Universiteit met als hoofddoel het makkelijker te maken te typen met één hand of zelfs zonder handen. Het werkt namelijk op een totaal andere manier dan een gewoon toetsenbord. Door met je vinger of muis op het scherm te drukken of klikken beweeg je een kruisje door allerlei vierkantjes, die allemaal voor een letter, cijfer, leesteken of actie staan. De vierkantjes zijn allemaal duidelijk onderverdeeld in groepen (zo is bijvoorbeeld het onderscheid kleine versus hoofdletters makkelijk te zien) en zitten altijd op dezelfde plekken vergeleken met elkaar. Dit principe maakt het gebruik van alternatieve wijsmiddelen als eyetracking software extra nuttig.. Maar Dasher is niet alleen maar een spannende manier om te typen, het leert namelijk constant. De software berekent aan de hand van analyses van je persoonlijke typgedrag en een voorontworpen taalmodel (bijvoorbeeld Nederlands of Engels) welke letter of welk leesteken het meest

waarschijnlijk volgt. Aan de hand van deze berekeningen zijn sommige vierkanten prominenter in beeld, waardoor het veel makkelijker wordt om veelgebruikte woorden te typen. Zo verschijnen bijvoorbeeld bij de gemiddelde Viaan na het typen van 'Al' in Dasher de letters 'cohol' snel achter elkaar. Het grootste nadeel van Dasher is dat het veel moeite kost om het goed onder de knie te krijgen. Blind typen is niet mogelijk omdat de waarschijnlijkheid van elke toets constant verandert en de grootte van de vierkantjes dus niet uit het hoofd te leren zijn. Daarnaast gaat het typen niet echt snel, het is namelijk moeilijk vloeiend te typen als de beweegsnelheid hoog is.


König Full HD Universal Gaming Box Een tijdje geleden besloot ik m'n Playstation 2 weer eens uit de kast te halen om wat te gamen. Dit werd echter moeilijk, omdat ik helemaal geen TV heb. Na veel te lang zoeken kocht ik op internet de König Full HD Universal Gaming Box, een apparaat om de console op een computerbeeldscherm aan te sluiten. Het is een klein, apart gevormd, zwart apparaatje met diverse manieren om een console aan te sluiten: Composiet, S-video, component en VGA. De output, een enkele VGA aansluiting, is voor mij natuurlijk het allerbelangrijkste. Met een bijgeleverd tulp naar S-video kabeltje is mijn Playstation op het machientje aangesloten. De gaming box heeft een eigen user interface, waar dingen als resolutie en input kunnen worden geregeld. Het menu is te bedienen met knoppen op het apparaat zelf of met de bijgeleverde afstandsbediening. Het menu kan worden weergegeven in een geruime hoeveelheid talen, waaronder Nederlands (al zit dat wel vol met spelfouten). De eerste keer dat ik mijn Playstation aanzette werkte alles meteen feilloos. Een beetje op valse hoop gebracht door de “Full HD” die 6 keer op de doos staat, was ik vrij teleurgesteld over de kwaliteit van het beeld. Kleine teksten waren amper te lezen en alles was vaag en pixelachtig. Het is moeilijk te zeggen of dit door het

apparaatje, door het beeldscherm of door de Playstation zelf komt, maar in mijn herinnering zagen mijn PS spellen er toch een stuk beter uit. Al met al is het een apparaatje dat precies doet wat je ervan verwacht: Je helpen je Playstation op een VGA beeldscherm aan te sluiten. De beeldkwaliteit is niet uitermate geweldig, maar spellen spelen doet hij. Bij gebrek aan een TV, maar een drang naar gamen, is de König Full HD Universal Gaming Box zeker een aanrader.

Bas


advertorial 10

CAVIA 32

KPN Consulting – Inspiring Consultants of Tomorrow KPN Consulting is het ICT-adviesbedrijf van KPN, de marktleider voor geïntegreerde IT- en telecommunicatiedienstverlening in Nederland. De drijfveer van onze consultants is gestoeld op een dertig jaar oude traditie van avontuur en enthousiasme. We hebben dan ook een kleurrijke historie: in 1980, aan het begin van het digitale tijdperk, begon het bedrijf als Pink Elephant, een bijverdienste van drie TU-studenten, aan een groot avontuur. Buiten collegetijden beheerden zij de mainframes van grote organisaties en ministeries. Overnames leidden tot diverse naamsveranderingen: via PinkRoccade en Getronics Consulting naar KPN Consulting. Volgens Arnold van Mameren, vice president KPN Consulting, zijn de uitgangspunten niet beïnvloed door de vele naamsveranderingen. “De avontuurlijke instelling waarmee die studenten Pink Elephant runden, is bij ons nog steeds voelbaar. Met professionaliteit en de drive om nieuwe dingen te ontwikkelen bouwen wij verder aan de ICT van de

toekomst. Daarbij is ICT geen doel op zich, maar een middel om klanten hun doelen te helpen realiseren. Sinds vier jaar vormt onze kennis van ICT een mooie combinatie met de kennis van telecommunicatie binnen KPN. Wij willen vooruitstrevend zijn binnen het KPN-concern door voorop te lopen met de nieuwste technologieën. Onze samenwerking met partners als Microsoft en Cisco biedt ons de kans mee te werken aan technologieën die nog niet op de markt zijn.”

‘Wij brengen de mogelijkheden en risico’s van de laatste technologische trends in kaart. Daarbij kijken we niet alleen naar de ICT, maar ook naar de impact die het heeft op organisaties én op medewerkers.’ Arnold van Mameren - KPN Consulting


11 “KPN Consulting is een community van hoogopgeleide mensen die creatief, nieuwsgierig en sociaal vaardig zijn en een ondernemende, dienstverlenende instelling hebben”, aldus Van Mameren. “Hun bindende factor is hartstocht voor ICT en voor wat het kan doen voor organisaties en de mensen die er werken. Op basis van wederzijds vertrouwen bouwen zij een duurzame, persoonlijke band op met hun klanten. Deze samenwerking is intens, en de lol is om klanten steeds weer te verrassen met oplossingen die beter zijn dan de klant zelf had bedacht. De persoonlijke ontwikkeling van onze consultants is een continu proces. Daar hechten we grote waarde aan en daar investeren we in.”

Van Mameren besluit: “We hebben nu zo’n 1000 medewerkers met opleidingsniveau wo of hbo-relevant, en ongeveer 150 externe professionals. De gemiddelde leeftijd schat ik op ongeveer 34 jaar. Onze recruiters zoeken continu de beste talenten op de arbeidsmarkt. Zo blijft ook onze organisatie voortdurend veranderen en blijft onze pioniersgeest intact.” Voor meer informatie kijk op www.kpn.com/consulting of neem contact op met onze campus recruiter Mandy Klemann via mandy.klemann@kpn.com of via 06-13444246


via in


beeld

Bas


14

recept

Liefdevolle appeltaart voor dates, kerst of goed ontbijt. NAGERECHT - 6 PERS. - 15 MIN. + 90 MIN. OVENTIJD

no gee g 1€ p n .p.!

4 Jonagold appels, 63 rozijnen, 10g custard poeder, 6ml citroensap, 250g boter, 200g suiker, 2 eieren, 400 g zelfrijzend bakmeel, 2 el kaneel, Springvorm (~28cm doorsnede), Kom om beslag in te maken, Bak om appels in te bewaren Dit is toch een taart waar ik veel voor voel, er is haast geen.. nee geen andere taart die ik liever zou wensen. Laten we meteen maar beginnen met wat ingrediënten bij elkaar rapen, meestal kijk je eerst of je alles hebt en ren je weer terug naar de winkel als je boter, een ei, suiker of zelfs appels bent vergeten. TIP: als je bakvorm niet van het aangegeven formaat is kun je ook alle hoeveelheden delen tot het wel klopt, of je zoekt een ander recept. Ben je heel zeker dat je een taart wilt bakken, verwarm dan alvast de oven voor op 180 °C. Goed dus we hebben alles op een rijtje en dan kunnen we beginnen aan een van de twee delen (of beide tegelijk, mocht je deze taart niet alleen hoeven te maken). TIP: Haal alvast de boter uit de koelkast voor je begint, dan wordt het wat zachter en hoef je het niet in de magnetron te stouwen. Je kunt de rozijnen ook een klein beetje voorweken op water. Houd je niet van de schil, dan zul je deze overal af moeten schillen. Snijd de appels in schijfjes zonder klokhuis. Om het vullen makkelijker te maken kun je ze ook nog halveren. Leg ze in een bak. Doe hier wat kaneel (1 el) over en sprenkel zachtjes wat citroensap erover. Voeg vervolgens de rozijnen hier aan toe. 1. Klop de 250g boter, suiker en één ei tot een luchtige massa. 2. Voeg het bakmeel toe en mix tot het deeg makkelijk kneedbaar en plak kerig is (je kunt er een deegbal van maken in plaats van deegvingers) 3. Vet de onder en zijkant van de springvorm in 4. Vul de springvorm (bodem, zijrand) met ¾ van het deeg 5. Sprenkel wat custard poeder 6. Leg nu de appel/rozijnenmix in de springvorm 7. Van overgebleven deeg kun je nu vormpjes over de appels leggen 8. Gebruik het tweede ei om de rand en versiering te schilderen De appeltaart moet nu 90 min. in de oven.

fabiën


A.W.E.S.O.M.E IT: Yes, I agree Heb je je ooit afgevraagd wat er met alle data gebeurt die over jou via het internet wordt verzameld en waar het voor wordt gebruikt? In juni 2012 heeft de Nederlandse overheid een wet aangenomen om de privacy van internetgebruikers te beschermen. Als gevolg hiervan komen we steeds vaker de term ‘Yes, I Agree’ of de Nederlandse vertaling ervan tegen als we op het internet surfen. We moeten cookies accepteren voor het optimaal gebruik van de site waar we ons op bevinden. Maar waarom? De reden hiervoor is dat cookies gebruikt worden om informatie over jou en jouw voorkeuren op te slaan zodat die gebruikt kunnen worden om bij-voorbeeld gerichter te kunnen adverteren. Daarnaast worden er ook andere soorten data over ons verzameld. Zo worden we op steeds meer plekken en steeds beter in de gaten gehouden door (beveiligings-)camera’s. Aan de hand van de informatie die door deze camera’s wordt verzameld kunnen er aanpassingen in onze omgeving worden gedaan die onze levens makkelijker maken of juist om bijvoorbeeld bedrijven beter te kunnen laten adverteren.

15

Als het op het verzamelen van data over individuen neerkomt, komen er heel wat vragen bij kijken. Waar wordt deze data voor gebruikt? Op welke manier wordt het gebruikt? Is het wel ethisch verantwoord? Schendt het niet de privacy van individuen? Om deze vragen te beantwoorden organiseert de congrescommissie van VIA op vrijdag 12 april in Casa 400 de derde editie van het congres A.W.E.S.O.M.E. I.T. Dit jaar willen we recente ontwikkelingen in de digitale en fysieke wereld, die gebruik maken van verzamelde informatie over de mens en zijn omgeving, belichten. Een aantal van de onderwerpen die langs zullen komen zijn cybersecurity, cyberwarfare, forensisch beeldonderzoek, smart surroundings en meer.

Of je geïnteresseerd bent in de techniek achter de beveiliging van je eigen persoonlijke gegevens, of je liever te weten komt hoe de toekomstige moderne stad de bewoners voorziet van alle mogelijke gemakken, de editie van dit jaar biedt voor ieder wat wils.

Eszter & Sharon


16

T

geekfest

oen microsoft 3 dagen van tevoren besloot om het evenement te cancellen, bracht dat bij vele VIA-leden verscheidene gevoelens omhoog. Teleurstelling en woede was bij iedereen te merken. Gelukkig was door snel toedoen van de geweldige Fokke heel snel een vervanging geleverd. We konden met z'n allen terecht bij het Mirror Centre, waar genoeg mogelijkheid was tot zelfreflectie en zelfs een magisch portaal naar Narnia achter een spiegel was verborgen. Zelf was ik niet direct aanwezig omdat ik lunch ging halen voor alle deelnemers, maar toen ik rond 13.00 uur eindelijk binnen kwam was het al best vol. Meteen werd ik overwelmd door een bende hongerige (ba)vianen die allemaal ook nog niet hadden ontbeten. Na zelf ook een broodje te hebben gegeten ging ik mijn computer opzetten. Al snel werd mijn complete game-database gedownload vanuit alle hoeken en kon het echte feestje beginnen.

CAVIA 31

Er werd een breed scala aan games gespeeld waaronder: -Team Fortress 2 -Age of Empires 2 -Halo -Warcraft 3 -OpenArena -En vast nog veel meer games die ik over het hoofd heb gezien.


17 Ook waren een er een aantal consoles aanwezig waar flink op gespeeld is. Er zaten eigenlijk continue mensen te spelen. Het was interessant om te zien hoeveel er na het spelen op de wii U plotseling heel positief erover werden, terwijl daarvoor eigenlijk niemand geinteresseerd was. Verder werd er nog een leuke workshop

3D-modeling gegeven door Ysbrand en Sosha, waar wel een aantal leuke modellen uit zijn gekomen. Voor de vianen die eventjes geen zin meer hadden om achter de computer te zitten was er een Axes & Allies spel opgezet dat werd gespeeld door de mensen van de gamingcommissie. Hierbij konden ze meekijken en leren hoe het spel werkt zodat er binnenkort een spel gestart kan worden waar meer mensen aan mee kunnen doen. In totaal waren er zo'n 70 man gedurende de dag aanwezig en ik denk dat niemand zich heeft verveeld. Ik wil nog wel even iedereen bedanken die heeft meegeholpen dit geweldige evenement te organiseren. Daarnaast nog de complimenten aan iedereen die heeft geholpen met opruimen; het was de snelst opgeruimde lan-party die ik ooit heb gezien (en dat zijn er heel wat). Geekfest was een geweldig spektakel en zeker voor herhaling vatbaar.

tijmen


18

studentvoorlichter

CAVIA 32

Hoe heb jij je studie gekozen? Je hebt op school allerlei voorlichting gehad, je zult een vak op school leuk hebben gevonden en daar meer van hebben willen weten, een UvA-bachelordag heeft je kunnen helpen of je hebt het internet afgestruind naar testjes en informatie. Misschien heb je ook wel iene-miene-mutte gekozen (en toevallig goed geprikt). Het is per persoon verschillend hoe het kiezen van een studie verloopt. De UvA biedt een hoop mogelijkheden voor informatie. Er zijn bachelordagen, je kunt meelopen, er is proefstuderen, er komen soms mensen van een studie naar middelbare scholen om voorlichting te geven en natuurlijk is er een website. Een aantal van die taken wordt gedaan door de studentvoorlichters van eenstudie. Het FNWI heeft ongeveer twee studentvoorlichters per studie (iets meer voor de grotere studies) dus in totaal zijn er rond de 30, die ondersteund worden door medewerkers van de afdeling communicatie. Ik ben Floris, en samen met Ruben geef ik dit jaar de voorlichting voor informatica. Dat houdt in dat wij aanwezig zijn op de bachelordagen en daar een praatje houden voor de aanwezigen, en daarna begeleiden bij het practicum. Ook worden wij gevraagd als er scholieren zijn die een dag mee willen lopen. Het belangrijkste deel van het werk is echter het bezoeken van scholen: we gaan alleen of samen naar een middelbare school toe om daar voor een klas, meestal

meerdere rondes achter elkaar, te vertellen hoe ontzettend leuk informatica is. Over het algemeen ben je twee jaar achter elkaar studentvoorlichter, het eerste jaar is de ander de persoon die het jou leert, het tweede jaar andersom. Je begint het eerste jaar met een briefing waarin wat algemene zaken worden besproken, en in de eerste paar weken krijg je ook een presentatiecursus. Samen met je partner maak je de presentaties voor verschillende gelegenheden, afhankelijk van hoe lang je kunt presenteren en wat voor publiek je hebt. Bij een schoolbezoek moet je zelf regelen dat je op de locatie komt, we worden uitgenodigd door scholen in steden als Utrecht, Hoorn of Purmerend. Eenmaal op locatie word je opgevangen en krijg je een lokaal toegewezen. Je hebt uiteraard een laptop bij je (zeker als je informatica studeert) dus die moet je op de beamer aansluiten. Dan druppelen langzaam de scholieren binnen en kun je beginnen.


De presentaties die we geven duren gemiddeld een half uur, de ene school geeft je drie kwartier voor alleen informatica, bij de andere school moeten informatica, kunstmatige intelligentie en informatiekunde samen in een half uur. We passen onze presentaties aan op het publiek: een vierde klas heeft niet zo veel aan specifieke vakbeschrijvingen, terwijl een zesde klas over het algemeen al wel klaar is met oriĂŤnteren.

De hoedenwinnaar! Kijk hem eens gelukkig zijn met zijn gewonnen hoed! Micha de groot heeft meegedaan aan de wedstrijd in de vorige Cavia, waarin het aantal hidden hoedjes in een tekst geteld moest worden. Floris Kroon (die bovenstaande tekst heeft geschreven) telde er 26. Helaas Floris, dit was niet genoeg! Micha telde er 29. En daarmee had zelfs hij niet het juiste antwoord, want het werkelijke aantal lag op maar liefst vier-endertig hoedjes! Roelof had die met zijn vloeiende schrijvershand kunstig in deze memorable tekst vervlochten. Omdat Micha toch een aardig end is gekomen, gunnen we hem deze hoed, die heel handig is wanneer je je op de Afrikaanse steppe wilt camoufleren!

Achteraf word je per school verschillend bedankt: ergens tussen een doosje Merci-chocolade en een chagrijnige blik van de schoonmaker omdat je paraplu op de grond drupt. Al met al is het een erg leuk baantje dat ook prima verdient, het is leuk om scholieren enthousiast te maken over een studie en ze te helpen goed te kiezen.

floris kroon


20

geef het maar een titel CAVIA 32

Met miniscule sipjes geniet ik ten volle teugen van mijn ochtend jus d’orange, die ik gewoonlijks rond een uur of negen drink als ik daar mij goed bij voel. Ik geniet toch zo van drinken. Er is natuurlijk altijd die soms echter... Soms echter sta ik rond elf uur, wanneer de zon en haar stralen mijn kamer (van bodem tot plafond) hemels fel doet verlichten, op. Op deze momenten ga ik voor een kopje thee. De keuzes in thee zijn verrassend talrijk: Oranje, rood, groen, donker, grijs, zwart (de kleur op de pakjes dan, ik ga meestal qua smaak voor welke kleur het meest tot mijn gevoel spreekt op dat moment) en nog vele andere, misschien zijn er zelfs mix-kleuren of geblend als je het zo wilt noemen. Mocht ik trouwens wel om negen uur opstaan en nog niet het huis hebben verlaten, dan zou ik ook een kopje thee nemen. Voor iedereen die denkt dat thee

alleen maar warm water met een kleurtje is, dan heb je het mis. Thee is gevuld met de krachten ontrokken uit de aarde, de planten, het leven zelf... maar misschien drinkt u liever koffie, dat kan ook en dat is prima. Ook koffie komt in kleuren, maar ik ben wat dat betreft kleurenblind of een leek als u het zo wilt noemen. Nu we al twee (of misschien drie à vier als gewoon water en koffie als dranken worden geteld) dingen zijn tegen gekomen die ik graag drink hebben we nog net tijd genoeg voor een laatste: Cola. Niemand! Maar dan ook niemand weet welke plantenextracten erin zitten, niemand vraagt het zich ook echt hard af, maar de vraag die ik mij dan stel na een tijdje is: “Fabiën, is dat dan ook wel nodig om te weten?” Misschien niet, soms echter heb je ergens gewoon te diepe gevoelens voor en wil je alle dingen weten. Of niet, dat kan ook.

fabiën


levenskunstenaar Wij zijn allemaal een levenskunstenaar Wordt je van deze grote schoonheid en kracht eens gewaar Kijk eens naar je zelf met een “nieuwe blik” En voel eens diep van binnen – wat wil ik Geef je leven vorm als een groot en veelzijdig artiest Je kunt je leven gaan leven zoals jij dit zelf kiest Ga je eigen leven schilderen als een mooi schilderij Een leeg vlak ligt voor je, de inhoud bepaal jij Wordt het een vrolijk plaatje of een triest gebeuren Het is aan jou of je vreugde ziet, of blijft treuren Geef je leven als danser eens zelf kleur en glans Wals door het leven en dans je eigen dans Schrijf je eigen levensmelodie, schrijf je eigen levenslied Luister naar je zielenklank, geef je leven vorm zoals jij het ziet Dirigeer je leven als een echte dirigent Laat het orkest eens spelen wie je werkelijk bent Schrijf je eigen boek in je eigen woorden, in je eigen taal Jij bent de schrijver van je levensverhaal Je beeldhouwt je eigen sculpturen, gehouwen uit je eigen bewustzijn Zie je zelf groot en niet langer klein 12 januari 2008, Ellen Sombroek

21


22

horoscoop

CAVIA 32

Ram, 21/3-20/4 De volgende keer dat je naar de dokter gaat moet je hem even vragen naar je linkerkuit te kijken. Daar ontwikkelt zich een tumor. Ook begint het kraakbeen tussen je nekwervels langzaam af te breken en op den duur zal dit zware klachten opleveren. Verder ben je helemaal gezond!

Stier, 21/4-20/5 Stier, je moet eens leren je mond te houden als mensen tegen je praten. Je bent zo onbeleefd de laatste tijd en het valt jezelf niet eens op. Verder denk je ook niet goed aan je voedselinname; wat jouw maagdarmkanaal wel niet te verduren krijgt... Verder is het wel een pluspunt dat je meer geld aan de armen geeft.

Tweelingen, 21/5-21/6 Ik lig totaal in een deuk om hoe dom jij je gedraagt. Hilarisch! Ik denk dat je zelf wel beseft wat ik bedoel ;) Gelukkig heb je daarnaast zo veel leuke karaktereigenschappen dat het niet zo erg is. Het spijt me van je kat. Ooit zul je haar weer ontmoeten. Hou de moed om te blijven geloven in de kracht van de mensheid.

Kreeft, 22/6-22/7 Goh, dus wat je gisteren deed, dat was opzettelijk? Dus je wilt mensen doen walgen? Ik heb een leuk idee: pak een lege mayonaise-emmer en vul hem met vanillekwark. Ga vervolgens in een drukbezochte publieke ruimte zitten en eet hem met een grote lepel in nog grotere teugen leeg. Enjoy!

Leeuw, 23/7-23/8 Waarom heb je het contact met die vriend verbroken? Je weet dat jullie altijd zo goed met elkaar op konden schieten. Gelukkig heb je er spijt van. Maar als het gemis je teveel wordt, probeer het dan vooral niet goed te maken. Zoek je heil in whisky en chocolade. En loop een rondje door het park.

Maagd, 24/8-23/9 Het wordt eens tijd dat je ontmaagd wordt. Er zit een zweertje te etteren vlakbij de ingang waar je slokdarm uitkomt. Deze is dusdanig groot (je zult het zelf ook wel voelen) dat dit orgaan verwijderd moet worden. Gelukkig kan met de moderne techniek genoeg gedaan worden om het gemis op te vangen.


23 Weegschaal, 24/9-23/10 Kom op, moest je nou echt die koperhandelaar zo op zijn hart trappen? Ik vind dat jij en Fiona jullie excuses aan moeten bieden. Rens kwam er laatst zelfs achter wat jij hebt uitgespookt in de kleedkamers van het clubhuis... Wat wil je in hemelsnaam bereiken? Gaat dit nog steeds over Steven? Wat?? Vertel op!!

Schorpioen, 24/10-22/11 jij bent echt de baas. On-ge-lo-ve-lijk, wat ben jij cool. Er is er maar ĂŠĂŠn en dat ben jij. Alleen jij bent zo knap, zo slim, zo grappig en ook zo gezond. Zo avontuurlijk ook... :) Ik zie de hele dag je gezicht voorbij komen. Ik kan het niet helpen. Ik denk dat ik verliefd op je ben.

Boogschutter, 23/11-22/12 Tafels. Stoelen. Banken. Kledingkasten. Krukjes. Bureaus. Allemaal voorbeelden van alledaags meubilair. Geen van deze heb jij in je huis staan. Wanneer ga je die kale toendra nou eens inrichten? Je hebt er zo lang naar uitgegeken, en nu zit je bij de pakken neer...

Steenbok, 23/12-19/1 Het leven bestaat uit een grote connectie van fractalen waarbij iedereen met elkaar verbonden is. Het universum ademt de energie van de bron uit, deze energie vloeit door de aderen van mensen en vaten van bomen. De rotatie van de melkweg zorgt voor fluctuaties in de ruimtekromming.

Waterman, 20/1-19/2 Jij bent van alle markten thuis, is het niet? Dus je kan misschien maar beter eens een ander baantje zoeken. Eentje waarbij je niet bespot wordt door je collega's. Af en toe moet dat kunnen, maar dit gaat te ver. Ga ook eens een keer met je vrienden een potje voetballen.

Vissen, 20/2-21/3 Ik heb geen bericht voor jou doorgekregen. Ik probeerde verbinding te maken maar de flow van jouw astrale krachten zijn beperkt. Jammer, je houdt een extra uitgebreid bericht van me tegoed voor de volgende keer! (Zorg er wel voor dat de flow van je astrale krachten dan goed is)

ronnie p.


strip

Cavia 32  
Cavia 32  

Cavia 32 - Extreme nuance en Diepe Gevoelens

Advertisement