__MAIN_TEXT__

Page 1

VÅREN 2021

Lättläst för unga vuxna & vuxna

Lättlästa versioner av tidlösa klassiker s. 62

Varför ska vi läsa böcker? Lilla Augustprisetvinnaren, mediapedagogen och bibliotekarien Ester Roxberg lägger ut texten.

s. 40

Äntligen som lättläst!

GEORGE ORWELLS

1984

BÖCKER FÖR sfi, lärvux, sva, bibliotek, gymnasier, språkintro och yrkessvenska. 1


Vi är Nypon och Vilja förlag! Nypon och Vilja förlag är Sveriges största specialförlag för lättläst litteratur. Vi ger ut böcker för alla som kämpar med sin läsning. Våra böcker finns på skolor och bibliotek. I vår utgivning finns skönlitterära berättelser och lättillgängliga faktaböcker på olika nivå för att det ska finnas en bok till varje läsare. Våra böcker passar också bra för elever i särskolan.

REDAKTION NYPON OCH VILJA FÖRLAG Övre raden från vänster:

Nedre raden från vänster:

Jenny Ivarsson Redaktör Anna Nyman Förläggare Mia Ljunggren Redaktör

Charlotta Fahlén Redaktör Henny Holmqvist Redaktionschef och förläggare Annette Persson Redaktör

PS! Kanske har du också träffat våra ambassadörer Ullabritta Engström, Ann Granat, Rosmarie Skagerberg och Gunilla Hagman. De hjälper ofta till på mässor.

Vill du få boktips från oss? Via våra olika kanaler får du tips på nya lättlästa böcker, forskning inom läs- och skrivutveckling och olika evenemang. Genom att följa oss kan du hålla dig u ­ ppdaterad om det senaste från lättlästvärlden.

Missa inte våra nyhetsbrev Med Viljas nyhetsbrev får du de senaste lättlästa nyheterna och boktips direkt i din mejl. Anmäl dig via vår webb, eller mejla info@viljaforlag.se

Följ oss på Facebook Vi delar intressanta artiklar om lättläst, läs- och skrivutveckling och integrationsfrågor. Glöm inte att lajka @viljaforlag

2

www.viljaforlag.se På vår webb kan du läsa mer om och köpa böcker från hela Viljas utgivning. Här kan du också ladda ner alla våra kostnadsfria arbetsmaterial.

Följ oss på Instagram Missa inte alla lättlästa boktips och trender! @viljaforlag


KRÖNIKA

Det krävs mod och uthållighet Året som passerat har präglats av pandemin. Utmaningarna har varit många och stora, inte minst för dig som tvingats hitta nya vägar i ditt arbete med att möta elever och låntagare. Med stort intresse har vi följt och imponerats av alla kreativa initiativ och ansträngningar.

e-böcker och ljudböcker. De flesta våra böcker finns inlästa hos Inläsningstjänst och Ugglo. Om din skola eller kommun har ett abonnemang hos dem, kan du få tillgång till de digitala böckerna.

Mod och uthållighet krävs också av dem som kämpar med sin läsning. Mod att välja en bok och uthållighet att fortsätta läsa, trots att bokstäverna dansar på boksidan, eller det som står i texten är svårt att förstå. Det modet vill vi belöna!

Ett brett utbud av lättläst är också en förutsättning för att du ska hitta det som passar just din elev eller låntagare.

Tillsammans med våra fantastiska författare skapar vi berättelser som väcker nyfikenhet och lockar fram läsvilja. Berättelser som vill bli lästa – en rad, en sida, ett kapitel i taget. Och till slut en hel bok!

Bland vårens nyheter finns lättlästa versioner av George Orwells klassiker 1984 och Djurfarmen, Chimamanda Ngozi Adichies prisbelönta epos En halv gul sol i lättäst bearbetning och en erotisk berättelse av tvåfaldigt Augustprisade Jessica Shiefauer.

Olika format för olika behov Viljas böcker finns för att du som lärare eller bibliotekarie ska hitta en bok som kan ge just din läsare en läsupplevelse oavsett hens intresse, förutsättningar eller förkunskaper. Ibland betyder det en fysisk bok, ibland en digital utgåva. Därför erbjuder vi både tryckta böcker och olika digitala format, som

Vi har lättlästa nyheter för den som precis börjat lära sig svenska, nyskriven fantasy och skräck, riktigt lätta deckare och förstås alla faktanyheter – om

allt från fotboll till politiska mord. Och mycket mer! Hoppas vi ses snart! Under ett år brukar vi träffa bibliotekarier och lärare i många olika sammanhang. Då får vi höra vad ni tycker om våra böcker, hur ni använder dem och vad ni vill ha och behöver. Det har inte varit möjligt det här året och vi saknar det så. Vi skulle bli väldigt glada om du hör av dig till oss på redaktionen och delar dina åsikter med oss! Och mitt i allt elände vill vi påminna om att läsning lindrar oro och inger hopp, hos dig såväl som hos dina elever och låntagare. Hälsningar från Viljas redaktion! Anna, Annette, Henny, Jenny, Mia, och Sofié

L ÄT

T

.

T

.

T

T

.

. X-

E

L

.

Ä ST N

.

- LA RG E

X

X

TL

I VÅ

RGE

.

Studentlitteratur Box 141 221 00 Lund

LA

Ä ST

I VÅ

POSTADRESS

Studentlitteratur Åkergränden 1 226 60 Lund

E DI U M

TL

N

BESÖKSADRESS

M

Ä ST N

.

ALL

TL

I VÅ

.

Ä ST

.

SM

TL

I VÅ

MAL

Ä ST N

N

-S

.

X

TL

.

Ä ST

I VÅ

TL

I VÅ

Markerar våra nyheter.

N

Nyhet!

T

Psst! Så läser du symbolerna

LARG

Lättlästnivåer

Flerspråk

Nivåerna går från X-Small, lättast, till XX-Large som ger mer läsutmaning.

Böcker som finns på fler språk än svenska.

TELEFON KUNDTJÄNST

046-31 22 00

info@viljaforlag.se

www.viljaforlag.se

3


Vårens nyheter från Vilja förlag

Till alla våra böcker finns gratis arbetsmat erial och lärarhandledning att ladda hem k ­ ostnadsfritt!

viljaforlag.se

På detta uppslag finns en snabb översikt av alla vårens nyheter från Vilja förlag. I katalogen hittar du över 300 titlar för unga vuxna och vuxna. Böckerna är indelade efter nivå och i slutet av katalogen hittar du information om våra digitala titlar och register.

4

s. 62

s. 7

s. 39

s. 41

s. 72

s. 73

s. 38

s. 27

s. 41

s. 58

s. 25

s. 57


INNEHÅLL

s. 30 - 31

X-SMALL

På lättlästnivå XS hittar du böcker med mycket enkel text och illustrationer som bildstöd.

Intervju med Åsa Storck, vinnare av Studieförbundet Vuxenskolans litteraturpris för Lättläst 2020!

s. 8

SMALL

På lättlästnivå S hittar du vardagsnära berättelser med enkla meningar och lite text. s. 14

TEMA SPORT

Hitta böcker utifrån ett specifikt tema. Denna gång tipsar vi om böcker inom sport. s. 20-21

MEDIUM

På lättlästnivå M hittar du böcker om relationer, känslor och vardagsliv berättade med enkel text.

s. 64

s. 22

Annelie Drewsen och Cilla Dahlén / Ett liv

LARGE

På lättlästnivå L hittar du romance, feelgood och ungdomsromaner av välkända författare. s. 34

TEMA FANTASTIK OCH SKRÄCK

Hitta böcker utifrån temat fantastik. s. 36-39

X-LARGE

På lättlästnivå XL hittar du bästsäljare i lättläst version, klassiker, biografier m.m.

s. 29

s. 48

XX-LARGE

På lättlästnivå XXL hittar du bästsäljare i lättläst version, klassiker m.m. s. 68

FAKTA

Faktaböcker om allt från djur och natur till personer. s. 72-75

s. 75

VILJA JOBBA

Läromedel och nya skönlitterära böcker med fokus på jobb. s. 76-77

DIGITALT

Läs mer om Viljas böcker som e-bok och ljudbok. s. 78

s. 69 s. 58 Jessica Schiefauer / Pose

REGISTER s. 78

BESTÄLLNINGSINFO

Här hittar du information om hur du beställer böcker från Vilja förlag. s. 82

5


6


VILJA GUIDE

Färdiga upplägg för lättlästa boksamtal VILJA GUIDE är en samling inspirerande böcker för dig som vill jobba med lättläst och skönlitteratur i undervisningen eller genom boksamtal. Nu kommer en ny del i den uppskattade guideserien! Att arbeta med biografier i undervisningen ger många möjligheter att väcka nyfikenheten hos läsaren. Dessutom ger biografier spännande ingångar till olika ämnen, som litteratur, naturvetenskap och samhällskunskap. Möjligheterna till samarbete mellan olika ämnen blir därmed stora. I den här guiden presenterar Cilla Dalén och Annelie Drewsen hur man kan arbeta med lättlästa biografier på olika sätt i undervisning och bokcirklar.

GUIDER 49 KR GUIDE TILL BOKSAMTAL MED OVANA LÄSARE Hur får man ovana och ovilliga läsare att närma sig en bok? Det handlar den här guiden om. Med utgångspunkt i den skönlitterära läsningen diskuteras allt från bokval till modell för boksamtal. Författare: Maria Agdler ISBN: 978-91-7723-825-6 40 sidor

GUIDE TILL ­BOKSAMTAL FÖR ALLA

GUIDE TILL LÄTTLÄSTA BIOGRAFIER NY Låt verkliga personer väcka nyfikenhet hos läsarna! Biografier passar bra att arbeta med i flera av skolans ämnen eller att använda som grund för samarbeten mellan bibliotekarier och lärare. I den här guiden finns många tips, idéer och konkreta förslag på hur lättlästa biografier kan användas i undervisning och bokcirklar. Författare: Annelie Drewsen och Cilla Dalén ISBN: 978-91-7949-329-5 36 sidor

GUIDE TILL ATT LÄSA OCH SKRIVA POESI Hur kan man arbeta med poesi i klassrummet? I den här guiden varvas tips och idéer med konkreta uppgifter och exempel på hur elever kan skriva, läsa och analysera poesi.

Författare: Jenny Edvardsson ISBN: 978-91-7949-266-3 44 sidor

GUIDE TILL BEARBETADE KLASSIKER

I den här guiden diskuteras hur du kan arbeta med lättläst litteratur i boksamtal. Här betonas värdet av att samtala om litteratur i grupp och exempel ges på hur arbetet kan läggas upp.

Klassiker har en förmåga att ta upp frågor som ständigt är aktuella och intressanta. I den här guiden ges förslag på hur du som lärare kan arbeta med bearbetade klassiker.

Författare: Maria Agdler ISBN: 978-91-7723-598-9 40 sidor

Författare: Linda Odén ISBN: 978-91-7723-808-9 40 sidor

GUIDE TILL ­L ÄTTLÄSTA BILDERBÖCKER

GUIDE TILL BOKSAMTAL FÖR SFI OCH SVA

Guiden ger en teoretisk inblick i läsning av bilderböcker, men också konkreta och användbara lektionsupplägg. Den tar dessutom särskilt upp bildens relation till den lättlästa texten.

Hur kan man arbeta med skönlitteratur på sfi och med elever som har svenska som andraspråk? Med utgångspunkt i lättläst presenteras förslag på lektionsupplägg.

Författare: Toura Hägnesten ISBN: 978-91-7723-597-2 40 sidor

Författare: Josefin Schygge ISBN: 978-91-7723-599-6 40 sidor

7


T

. X-

E

T LÄ

T

T LÄ

.

. - LARG E

.

.

T LÄ

I VÅ

.

Ä ST N

X

TL

X

RGE

Ä ST N

.

LA

.

E DI U M

TL

I VÅ

Ä ST I VÅ

M

TL

N

ALL

.

LAR G

MAL

L

-S

Ä ST I VÅ

SM

TL

N

.

.

Ä ST I VÅ

.

X

TL

N

I VÅ

T

Ä ST

N

TL

Så känner du igen lättlästnivå X-Small • Böcker med illustrationer och fotografier för unga vuxna och vuxna. • Böckerna har lite text och en enkel meningsbyggnad. • Böckerna innehåller vardagsnära ord, ofta är det substantiv eller verb. • Om det finns text är meningarna enkla och vanliga. Framför allt huvud­satser. • Finns det bindeord är det de allra vanligaste som ”och” och ”men”.

• Texterna handlar om vardagen. Alla ska kunna ta till sig berättelsen ­oberoende av utbildnings­bakgrund, kultur eller läsförmåga. • Böckerna passar för Studieväg 1 på sfi, framför allt kurs A och B. • Böckerna passar undervisningen på Svenska från dag ett och Vardagssvenska. • Böckerna har cirka 20 sidor.

• Böckerna har en luftig grafisk form, det är glest mellan raderna och marginal­ erna är breda.

Psst! Så läser du symbolerna Nyhet!

Flerspråk

Markerar våra nyheter.

Böcker som finns på fler språk än svenska.


BILDSTÖD SERIEN GÅ TILL

Välkommen till vardagslivet

Författaren och sfi-läraren Eva Thors Rudvall skriver Sveriges kanske mest lättlästa böcker. Fotoboksserien Gå till tar med läsaren till bland annat biblioteket, skogen, tågstationen och vårdcentralen. I den senaste boken Gå till tvättstugan får vi veta mer om hur det går till när man ska tvätta i en tvättstuga.

GÅ TILL TVÄTTSTUGAN NY Sara har tvättat. Men när hon ska lägga in sin tvätt i torktumlaren går det inte! Den är full av någon annans tvätt. Då dyker grannen Liam upp. Det är han som har glömt sina kläder i tvättstugan. Sara blir sur och skäller ut honom rejält. Men det visar sig snart att Sara själv får anledning att be Liam om ursäkt … ISBN: 978-91-7949-298-4 L ÄT

. SM

ALL

.

.

T

MAL

.

-S

I VÅ

Ä ST N

Ä ST

I VÅ

TL

TL

N

SERIEN GÅ TILL Författare: Eva Thors Rudvall Foto: Jonatan Bylars/Malin Eriksson Lix 12–15, 28–32 sidor Pris: 99 kr

X

L

GÅ TILL SFI

GÅ TILL ­BIBLIOTEKET

GÅ TILL ­MATAFFÄREN

GÅ TILL SKOGEN

Tanja ska börja på sfi. Allt är nytt och Tanja är nervös. Men läraren och de andra eleverna verkar trevliga. Tänk om Tanja träffar någon hon känner!

Jamal går till biblioteket för att låna en bok om bilar. Han träffar Lisa som är bibliotekarie. Hon hjälper honom att hitta en bra bok och att ordna ett lånekort.

Eva ska handla. Hon har en lista med sig till affären. Vi får följa Evas inköpstur steg för steg. Det blir möten med bekanta och funderingar kring varor.

Siri har tagit sin hund Maxi ut i skogen för att leta svamp. Men Maxi känner doften av ett djur och rymmer. Siri hittar honom mitt i ett kantarellställe.

ISBN: 978-91-7723-322-0

ISBN: 978-91-7723-168-4

ISBN: 978-91-7723-169-1

ISBN: 978-91-7723-446-3

GÅ TILL SOPRUMMET

GÅ TILL ­ TANDLÄKAREN

GÅ TILL TÅGSTATIONEN

GÅ TILL VÅRDCENTRALEN

Att källsortera är något var och en av oss kan göra för att bidra till en bättre miljö. Vi möter Nils, som är på väg till soprummet. Han slänger både glas, papper, plast och metall.

Vi får följa med Elsa och hennes mamma till tandläkaren. Elsa har ett hål som måste lagas. Läsaren får ta del av vad som händer vid ett tandläkarbesök.

Maja ska åka tåg till Ystad. Först klickar hon på fel biljett, sedan är hissen trasig. Så kommer tåget inrullande. Men var är mobilen, där biljetten finns.

Tim har hög feber och rejält ont i halsen. Han har bokat en tid på vårdcentralen. En doktor undersöker honom och en sköterska tar prover.

ISBN: 978-91-7723-719-8

ISBN: 978-91-7723-570-5

ISBN: 978-91-7723-788-4

ISBN 978-91-7723-840-9

9


BILDSTÖD

ABC I STAN En ABC-bok för vuxna! Boken innehåller hela alfabetet och varje bokstav presenterar ett namn och en aktivitet.

TL

Ä ST

-S

MAL

Bb

Bo

L

Cc

Bo betalar med kort.

6

.

.

I VÅ

X

ABC i stan är skriven av Eva Thors Rudvall, som är sfi-lärare med erfarenhet av att undervisa analfabeter. Boken har vackra illustrationer på varje sida med en kort text och en bildordlista. Ut med leksaker! In med användbara ord som betala, buss och odla.

N

L ÄT

ISBN: 978-91-8829-1707 Lix: 14, 40 sidor Pris: 109 kr

ABC för vuxna!

betalar

Cissi cyklar på en stolpe.

kort

Cissi

cyklar

stolpe

7

SERIEN HON & HAN

Missöden och lyckliga slut Kärlek, livsglädje och underhållande berättelser. Ann Gomérs serie med tydliga och vuxna illustrationer av María Hergueta bidrar till mycket läsglädje.

”Det finns en humoristisk glimt i berättelsen och Ebba och Filip hinner träda fram som personligheter även om texten är kort.”

TL

Ä ST

-S

MAL

N

10

FLÖRTEN

BRÅTTOM

PAJEN

HUNDEN

ISBN: 978-91-8829-173-8

ISBN: 978-91-8829-305-3

ISBN: 978-91-8829-304-6

ISBN: 978-91-7723-371-8

L

X

.

.

I VÅ

L ÄT

Helene Ehriander, BTJ-häftet 2016:20

SERIEN HON & HAN Författare: Ann Gomér Illustratör: María Hergueta Lix 9–12, 24–32 sidor Pris: 99 kr


BILDSTÖD

Läs lättare med bilder Eva Thors Rudvalls lustfyllda berättelser med illustrationer av Marie Herzog har hjälpt många att läsa sina första böcker. Att kombinera en rolig berättelse med illustrationer och bildordlista ökar möjligheten att läsa och förstå.

Fixa hemma med parallelltext Fixa hemma har många illustrationer och varje kapitel har en egen bildordlista. I just denna version finns alla texter på fyra språk. På så sätt kan fler i en klass vara med i boksamtalet och känna glädjen och styrkan i en gemensam läsupplevelse.

Boken är på svenska, engelska, arabiska och somaliska.

Serien om Moa och Alis kärlekssaga

BÖRJA I FÖRSKOLAN NY Nilla ska börja i förskolan och pappa Ali är med den första dagen. De är båda lite nervösa. Ali oroar sig för om Nilla ska trivas, men pedagogen Ola tar med henne bort till gungorna. Och plötsligt händer något som får alla på gott humör. Det här blir bra, tänker Ali!

ISBN: 978-91-7723-800-3 Pris: 109 kr

Börja i förskolan innehåller en rad användbara glosor från förskolemiljö, för den som är ny i svenska språket. ISBN: 978-91-7949-300-4

BIOBESÖKET

FIXA HEMMA

FLYTTA IHOP

ISBN: 978-91-8783-187-4

ISBN: 978-91-8829-102-8

ISBN: 978-91-8829-171-4

ISBN: 978-91-7723-324-4

ÄTA UTE

VÄLKOMMEN PÅ FEST!

FÅ BARN TL

Ä ST

-S

MAL

L

X

.

.

ISBN: 978-91-7723-442-5

I VÅ

ISBN: 978-91-7723-166-0

N

ISBN: 978-91-8829-314-5

T

VECKAN

SERIEN MOA & ALI Författare: Eva Thors Rudvall Illustratör: Marie Herzog Lix 8–14, 20–44 sidor Pris: 99 kr

11


BILDSTÖD

Ä ST

-S

MAL

.

L

X

.

På vår webb hittar du gratis arbetsmaterial till alla våra böcker

TL

I VÅ

Psst ..!

FRÅN TUNNELBANA TILL FÅTÖLJ Text och bild: Anna Fiske ISBN: 978-91-8706-158-5 40 sidor Pris: 129 kr

N

Det här är en kärleksfull vardagsskildring om två personer som finner varandra. Bilderboken är både vacker och pedagogisk – med sina rikt detaljerade miljöer lockar den fram fantasin samtidigt som den lär ut några av våra vanligaste svenska ord.

T

Romantisk bilderbok för vuxna

ww w.vilja forlag.se /kostna dsfrittarb etsmaterial

Vilja förlag vill öka möjligheterna att använda lättläst skönlitteratur i undervisningen. Det gör vi genom att komplettera alla våra skönlitterära svenska böcker med arbetsmaterial. Materialet består dels av en handledning med tips och idéer till er pedagoger, dels av lektionsmaterial för eleverna. Arbetsmaterialet är kostnadsfritt och du laddar ner det från vår webb. Samma material kan du skriva ut hur många gånger som helst. Du kan även välja att ladda ner materialet till din dator.

12


BILDSTÖD

Träna svenska med Eva och Adam

ÅRET RUNT MED EVA OCH ADAM Följ med Eva och Adam till stadens torg och ta del av vad de olika årstid­erna erbjuder i form av torghandel och naturupplevelser! Boken består av enkel text och bildglosor.

Som analfabet behöver man inte bara lära sig bokstäver – man behöver också tillägna sig och förstå symbolerna för siffror och vanliga företeelser i det nya samhället. Med Eva och Adam blir det en lustfylld upplevelse.

TL

Ä ST

-S

MAL

N L

X

.

.

I VÅ

Författare: Eva Thors Rudvall Illustratör: Catharina Nygård Lix: 11–17, 32 sidor Pris: 109 kr

T

ISBN: 978-91-7723-723-5

SIFFROR MED EVA OCH ADAM Det här är en grundläggande sifferbok för vuxna. Genom tydliga illustrationer och enkel text presenteras siffrorna 1–10. Berättelsen kretsar kring grannarna Eva och Adam. ISBN: 978-91-7723-552-1

Kärlek och årstider på samma gång

Ä ST N

-S

MAL

I VÅ

TL

.

.

T

I jagform berättar en kvinna om mötet med sin man Amir. Vi får följa detta kärlekspar under de fyra årstiderna. Från deras första kyss på nyårsafton, till graviditet och förlossning i december.

X

L

AMIR OCH JAG – ETT ÅR TILLSAMMANS Författare: Annelie Drewsen Illustratör: María Hergueta ISBN: 978-91-7723-159-2 Lix 12, 40 sidor Pris: 109 kr

13


T

. X-

E

T LÄ

.

T LÄ

.

T LÄ

.

T

L

.

.

T

I VÅ

- LARG E

Ä ST N

X

TL

X

RGE

Ä ST N

.

LA

.

E DI U M

TL

I VÅ

Ä ST I VÅ

M

TL

N

.

.

Ä ST I VÅ

SM

TL

N

MAL

.

. -S

Ä ST

I VÅ

I VÅ

X

TL

N

N

T

L Ä ST

LAR G

ALL

Så känner du igen lättlästnivå Small • Böcker på den här nivån har enkla och vanliga meningar. • Böckerna har framför allt huvudsatser. • Det kan finnas enstaka meningar med omvänd ordföljd. • Om det finns bindeord används oftast ”och” och ”men”. • Böckerna handlar ofta om vardagslivet.

• Böckerna har en luftig grafisk form, det är glest mellan raderna och marginalerna är breda. • Böckerna passar för Studieväg 1 och 2 på sfi, framför allt kurs B. • Böckerna fungerar för Vardagssvenska och Svenska från dag ett. • Böckerna har cirka 30 sidor.

Psst! Så läser du symbolerna Nyhet!

Flerspråk

Markerar våra nyheter.

Böcker som finns på fler språk än svenska.


RINGA 112

Dramatik när olyckan slår till i Alöv! Serien om familjen på Storgatan handlar om en helt vanlig familj i Sverige idag. Nora är från Marocko och Emil från Sverige. De träffades i Paris och gifte sig. Barnen Kenza och Adam är födda där och talar både franska och svenska. Nu har familjen flyttat till Sverige och bor i en lägenhet med tre rum och kök på Storgatan 12 i Alöv.

Ä ST

När de går hem berättar Kenza mer

– Jag ska gå lucia, säger Kenza när

om hur de ska fira lucia på Humlan.

familjen äter middag.

– Man får vara lucia, tärna, stjärn-

I VÅ

gosse eller tomte, säger hon. – Vad vill du vara? frågar Nora. – Lucia, såklart, säger Kenza.

.

.

TL

N

Författare: Sofie Berthet Lix: 15–18, 32–40 sidor Pris: 99 kr

L ÄT

Böckerna tar upp vardagsnära händelser som skapar identifikation. Här finns familjeliv, traditioner, kulturkrockar och relationer. Böckerna är mycket lättlästa. Både språk och innehåll är anpassade för dem som behöver träna sitt språk och läsförståelse.

SM

ALL

För hon har en krona med ljus på huvudet och ett rött band om magen.

– Det vill jag med, säger Adam. – Killar kan inte vara lucia, säger Kenza. – Du ljuger! säger Adam. Middagen blir fort stökig. Emil försöker lugna. – Lucia var alltid en flicka när jag

Nora rynkar pannan. Hon vet inte hur lucia ser ut.

gick i skolan, säger han. Men jag har läst i tidningen att pojkar kan vara lucia nu för tiden.

6

7

RINGA 112 NY Nora har hämtat barnen på fritids. Det är mörkt ute och nu vill de hem. Men på vägen händer en olycka. En man blir påkörd, och Nora måste hjälpa honom. Hon ringer 112, och både polis och ambulans kommer till platsen. Det blir en annorlunda eftermiddag för Nora och barnen.

ISBN: 978-91-7949-347-9

FIRA LUCIA Nora är från Marocko och Emil från Sverige. De träffades i Paris och gifte sig. Nu har familjen precis flyttat till Sverige och ska fira lucia för första gången. ISBN: 978-91-7723-792-1

BÖRJA SKOLAN Kenza ska börja i förskoleklass till hösten. Hela familjen åker för att köpa saker inför skolstarten. Nora vill köpa block och pennor till Kenza, precis som hennes familj gjorde vid skolstarten i Frankrike, men det behöver hon inte – barnen får det i skolan.

”Det här är en igenkännbar vardagssituation för många och skildrar svensk verklighet på ett trivsamt sätt. En härlig historia som är utmärkt lästräning.” Pia Lindestrand, BTJ, om Vab och semlor.

VAB OCH SEMLOR Nora går på sfi för att lära sig svenska. På fredag har hon ett stort prov som hon behöver plugga till. Hennes man Emil har fullt upp på bageriet, alla vill köpa semlor. Mitt i vardagsstressen blir deras son sjuk. Vem ska vabba? ISBN 978-91-7723-828-7

ISBN: 978-91-7949-273-1

15


BILDSTÖD

Minnen från ett äktenskap Karin och Markus har varit gifta i 30 år. Idag ska de fira sin bröllopsdag. Karin lagar en god middag och tänker ut en speciell efterrätt. Hon tänker sedan tillbaka på första dagen hon och Markus träffades. Är hans minnen lika starka som hennes? En varm bok som lyfter både det positiva och det svåra i våra mellan­mänskliga relationer.

TL

Ä ST

N

.

.

I VÅ

SM

ALL

TL

Ä ST

N I VÅ

.

.

T

Författare: Katarina Genar ISBN: 978-91-8829-306-0 Lix 15, 32 sidor Pris: 109 kr

T

PÄRLBRÖLLOP

M

DET STÅR SKRIVET I STJÄRNORNA En ensam man tycker om att titta på stjärnorna. En kväll åker han till det stora observatoriet och träffar Sara.

Författare: Alice Hemming Illustratör: Tania Vicedo ISBN: 978-91-7723-558-3

16

E DI U M

EN BILD AV HONOM

STRID I NATTEN

I DEN MÖRKA SKOGEN

Alice stammar, men vem behöver ord när man kan uttrycka sig med bilder? Hon älskar att fota. När hon tittar igenom sina senaste bilder ser hon en suddig figur i bakgrunden. Är hon förföljd?

Soldaterna marscherar i natten, det är deras jobb. Kommer de att behöva strida i natt? En bok som skildrar hur det kan vara att arbeta som soldat.

Nam och Lin ska tälta i skogen. Nam ska bjuda Lin på en fin picknick, men han har glömt en viktig detalj – maten.

Text och foto: Jo Cotterill Översättare: Carina Gabrielsson Edling ISBN: 978-91-7723-561-3 72 sidor

Författare: Stephen Rickard ISBN: 978-91-7723-560-6

Författare: Cath Jones Illustratör: Kate Morgan ISBN: 978-91-7723-683-2


VILJA BILD

SERIEN VILJA BILD

Illustrerade berättelser Här är Nam, Lin och hennes stora

Bong. hund komplement söta Bilder är ofta ett utmärkt för att öka förståelsen i texten. Böckerna i Vilja Bild innehåller alla lättlästa texter och många illustrationer. Allt för att underlätta för unga och vuxna som kämpar med att läsa.

– Förlåt. Har du väntat länge? säger hon. – Nej, säger jag. – Jag såg något på himlen, säger hon. Något jag inte har sett förut. Men det är borta nu.

20

21

SERIEN VILJA BILD Översättare: Carina Gabrielsson Edling och Anna Rosenqvist Lix 9–14, 44 sidor om inte annat uppges Pris: 109 kr TT

L Ä ST

NI VÅ

.

4

. SM

”… realistiska illustrationer harmoniserar väl i kombination med denna varmt mänskliga stundtals humoristiska vardagsskildring …”

5

ALL

Kristofer Flensmarck, BTJ, om Bennys foodtruck.

MESSA MIG

BENNYS ­FOODTRUCK

TRÄNA PÅ KÄRLEK

En tjej är på väg till en fest och ser en snygg kille på bussen. Tyvärr visar det sig att det är fler som är intresserade av honom. Åh nej, vad ska hon göra nu?

Benny lagar god mat som han säljer i sin foodtruck. Men en dag trillar han ner från en stege och skadar sig. Hur ska det nu gå?

Lisa springer längs gatan. Plötsligt snubblar hon, och det är då hon träffar Jim. Tycke uppstår, och de bestämmer att de ska träna ihop en dag. Men i stället för att träna börjar de prata, och inser snart att de har en hel del gemensamt!

Författare: Alice Hemming Illustratör: Paula Romani ISBN: 978-91-7723-557-6

Författare: Cath Jones Illustratör: Mia Underwood ISBN: 978-91-7723-559-0

Författare: Elizabeth Dale Illustratör: Mark Long ISBN: 978-91-7723-679-5

17


BOKSERIE

VARDAGSSERIEN

Lära mer om Sverige Vardagsserien tar upp f­ öreteelser som man ofta stöter på i det svenska samhället. Böckerna ger en inblick i, och förståelse för, det samhälle vi alla är en del av. En möjlighet att läsa om vardagliga händelser och samtidigt träna språket!

PÅ KOLONI­LOTTEN

I MATAFFÄREN

I TVÄTTSTUGAN

Amira är två år och ska börja förskolan. Hennes mamma Sana vill helst ta hand om Amira själv.

En sommardag följer Sara med sin granne Liv till hennes kolonilott. Det är första gången Sara är på en kolonilott.

Samir ska gå och handla välling till sin son för allra första gången, men det blir svårare än han trott. Det finns ju så många.

Sara och hennes familj har flyttat till en egen lägenhet med en tvättstuga. S ­ ara vet inte hur maskinen fungerar.

ISBN: 978-91-8829-198-1

ISBN: 978-91-7723-151-6

ISBN: 978-91-8803-795-4

ISBN: 978-91-8803-796-1

Ä ST

.

.

I VÅ

TL

N

T

FÖRSKOLAN MYRAN

SM

18

VÅRT ­FREDAGSMYS

RING POLISEN!

På fredagar har Lena och hennes fru fredagsmys ihop med sina barn. Det är den bästa dagen på hela veckan.

En dag när Aya kommer hem upptäcker hon att det varit inbrott i hennes lägenhet. Men Aya vågar inte ringa polisen!

ISBN: 978-91-7723-152-3

ISBN: 978-91-8803-794-7

ÄLDRE­BOENDET BJÖRKGÅRDEN Sara kan inte förstå varför svenskar låter sina föräldrar vara på äldreboenden. ISBN: 978-91-7723-122-6

ALL

VARDAGSSERIEN Författare: Christina Wahldén Lix 13–17, 20–48 sidor Pris: 109 kr


BOKSERIE

Finns på engelska och arabiska!

SERIEN OM ANNA OCH JONAS

Följ en familj i vardagen

SERIEN OM ANNA & JONAS Författare: Hans Peterson Lix 8–17, 24–28 sidor Pris: 99 kr Ä ST I VÅ

.

.

TL

N

L ÄT

Anna och Jonas lever ett helt vanligt samboliv. Läs om deras resa från första kyssen till barn, villa och vardags­bestyr. Hans Petersons ­berättelser är lätta att läsa och följa med i.

SM

ALL

”Det här är en ­utmärkt liten bok för vuxna som ­behöver träna på sin läsförståelse.” Pia Lindestrand, BTJ, om boken Hemma

BIBLIOTEKET

HEMMA

OLYCKAN

I den sjuttonde boken tar Jonas med barnen till biblioteket. Där träffar de bibliotekarien Stina, som hjälper dem runt.

I den sextonde boken ställs Anna inför en tuff omställning. Kort efter att hon och Jonas tagit ett lån förlorar hon jobbet.

I den femtonde boken råkar Jonas ut för en olycka på jobbet. Hans arm blir skadad och måste gipsas.

ISBN: 978-91-8829-1905

ISBN: 978-91-8803-700-8

ISBN: 978-91-8803-781-7

SJUKHUS

FARFAR

RESAN

BRÖLLOPET

HUSET

ISBN: 978-91-8783-138-6

ISBN: 978-91-8783-195-9

ISBN: 978-91-8783-196-6

ISBN: 978-91-7567-018-8

ISBN: 978-91-8783-100-3

SEMESTER

PENGAR

FILMEN

EXET

VARDAG

ISBN: 978-91-8783-109-6

ISBN: 978-91-8783-139-3

ISBN: 978-91-8722-109-5

ISBN: 978-91-8722-107-1

ISBN: 978-91-7567-017-1

19


TEMA SPORT

Inom sporten ryms alla känslor Drömmen om Zlatan, kampen mot dyslexin Johan drömmer om att bli proffs, som Zlatan, och att spela i landslaget. Allt han tänker på är fotboll. Men för att nå sitt mål måste han kämpa med både dyslexi och fotbollsskador, samtidigt som han har kärleksproblem. Kommer han att lyckas? Ä ST

X

.

.

I VÅ

L ÄT

TL

N

SERIEN OM JOHAN Författare: Johanna Nilsson Lix 14–16, 52–72 sidor Pris: 119 kr

KANSKE SOM ZLATAN

- LA

RG

E

NÄSTAN SOM ZLATAN

LÅNGT IFRÅN ZLATAN

Johan går på fotbollsgymnasiet, ett steg närmare sin dröm att bli proffs. Allt i den nya skolan är svårt. Han kämpar både med sin dyslexi och om en plats i klasslaget. Och så Ella ... Kärlek på distans är inte lätt. Detta är andra boken i serien.

Johan kämpar för att rehabilitera sig efter en skada. Han måste bli stark nog för att fortsätta hålla sin dröm vid liv. Drömmen är att en dag bli fotbollsproffs, och minst lika bra som Zlatan. Detta är bok nummer tre i serien. ISBN: 978-91-7567-600-5

ISBN: 978-91-7567-395-0

Johan drömmer om att bli proffs som Zlatan och spela i landslaget. Johan har dyslexi och hatar att läsa och skriva. Men nu gäller det att komma in på fotbollsgymnasiet. Han bara måste! Detta är första boken i serien.

NÄRMARE ZLATAN

Sommarlov och allt är perfekt! Johan spelar med gamla laget, träffar sin tjej Ella och blir uttagen till ungdomslandslaget! Men, snart märker Johan att det kommer nya svårigheter med framgången. Detta är bok nummer fyra i serien. ISBN: 978-91-7567-887-0

SISTA MATCHEN?

ISBN: 978-91-7567-269-4 Finns också på ARABISKA ENGELSKA DARI SOMALISKA

IFK Måla har haft problem med för få spelare och för lite pengar. Egon Ek har tagit hand om klubben ett tag, men nu orkar han inte längre. Så plötsligt får han hjälp från oanat håll!

TL

Ä ST N

LA

RGE

.

.

I VÅ

T

Författare: Martin Palmqvist ISBN: 978-91-7723-150-9 Lix 16, 48 sidor Pris: 119 kr

Kärlek i skejtparken

Ä ST

.

.

I VÅ

20

TL

N

Författare: Maria Frensborg Lix 12, 24–32 sidor Pris: 109 kr

T

Om ung förälskelse bland asfalt och betong. Maria och Jens träffas i rampen, det visar sig att de gillar att skejta – och varandra. Förhoppningen är att serien bidrar till mycket igenkänning, vare sig man står på randen till vuxenlivet, eller har upplevt denna tid i sitt liv själv.

SM

ALL

RAMPEN

TRICKET

BRÄDAN

ISBN: 978-91-8829-131-8

ISBN: 978-91-8829-195-0

ISBN: 978-91-7723-316-9


TEMA SPORT

Väck läslusten med engagerande sport! Ä ST

.

.

I VÅ

TL

N

FAKTA OM 40 sidor Pris: 99 kr

T

Lättlästa fakta om sport kan vara en smart genväg till läsning för läsovana, men sportintresserade elever.

SM

ALL

FAKTA OM PARKOUR

FAKTA OM E-SPORT

Författare: Kalle Güettler ISBN: 978-91-88793-52-2

Författare: Anne-Sofie Duch Teglgaard ISBN: 978-91-7825-094-3

FAKTA OM FOTBOLL NY

Bollen är rund och allt kan hända! Men är det verkligen så enkelt? Här får läsaren lära sig om reglerna på plan, rollerna inom laget och vilket land som vunnit flest VM-guld. Författare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7987-037-9

FAKTA OM AGILITY Författare: Sofie Berthet ISBN: 978-91-7825-359-3

FAKTA OM SKATEBOARD

FAKTA OM FRIIDROTT

Författare: Troels Gollander ISBN: 978-91-7567-211-3

Författare: Ann-Charlotte Ekensten ISBN: 978-91-7567-606-7

Fler Fakta om – böcker hittar du på vår webb och på sidan 73 i katalogen

viljaforlag.se /fak ta-om

SERIEN OM AMINA

Vänskap, sport och gemenskap

GE INTE UPP, AMINA!

SATSA ALLT, AMINA!

ISBN: 978-91-7567-097-3

ISBN: 978-91-7567-386-8

ISBN: 978-91-7567-538-1

ISBN: 978-91-7567-958-7

TL

Ä ST

LA

RGE

I VÅ

.

SERIEN OM AMINA Författare: Annelie Drewsen Illustratör: Anders Westerberg Lix 16–17, 60–96 sidor Pris: 109 kr

T

KOM IGEN, AMINA!

N

ISBN: 978-91-78253807

SPRING, AMINA!

Amina har blivit uttagen till svenska landslaget och ska tävla i EM! Allt borde kännas bra, men för att bli bäst i EM måste laget kunna samarbeta.

.

VI ÄR BÄST, AMINA!

21


T

. X-

E

T LÄ

.

T LÄ

.

T LÄ

.

T LÄ

.

T

L

.

.

I VÅ

- LARG E

Ä ST N

.

E DI U M

X

TL

X

RGE

Ä ST N

.

LA

TL

I VÅ

Ä ST I VÅ

M

TL

N

.

ALL

I VÅ

.

SM

Ä ST N

MAL

Ä ST N

.

-S

I VÅ

X

TL

I VÅ

Ä ST N

TL

TL

LAR G

Så känner du igen lättlästnivå Medium • Böckerna har ett vardagsnära språk i korta stycken med kort radlängd.

• Böckerna har flera meningar som talar om tid och plats.

• Framför allt förekommer huvudsatser. Ibland omvänd ordföljd.

• I böckerna fokuseras det mer på händelseförlopp än miljö- och person­ beskrivningar.

• Konjunktioner som ”och” och ”men” är vanligt förekommande. • Böckerna handlar om vardag, ­samhället och arbetslivet, och skildrar situationer som är lätta att känna igen sig i.

• Böckerna passar för Studieväg 1 och 2 på sfi, framför allt kurs B och C. • Böckerna har cirka 40 sidor.

Psst! Så läser du symbolerna Nyhet!

Flerspråk

Markerar våra nyheter.

Böcker som finns på fler språk än svenska.


Ä ST

.

.

I VÅ

TL

N

Oväntade möten

Författare: Maria Frensborg Lix 15, 60–64 sidor Pris: 119 kr

T

FEELGOOD

M

E DI U M

DEN BLÅ KAPPAN Sara känner sig ensam och längtar efter någon att dela vardagen med. En kylig höstdag när hon är på promenad går hon in i en second hand-butik för att värma sig. Där hittar hon en vacker gammal blå kappa. ISBN: 978-91-7723-780-8

”Den blå kappan är en bok från Vilja förlag, som håller fanan högt när det gäller publiceringen av lättlästa böcker. [...] Människorna är överlag ömsint beskrivna och som vanligt finns en skicklighet hos den erfarna författaren i att formulera ett lättläst språk.” Inger Ulfstedt-Fjellsson, BTJ 18/19

DE SVARTA GLASÖGONEN Yosef provar glasögon i en butik. Han testar ett par svarta bågar. En tjej kommer fram och säger att han är snygg i svart. De pratar en stund. Hon är söt, tänker Yosef. Nästa dag går han tillbaka. Han vill träffa henne igen. Men nu är tjejen försvunnen. Hur ska Yosef hitta henne? ISBN: 978-91-7949-262-5

Åsa Storck

23


INTERVJU AMANDA HELLBERG

Från spänning till romantik i presentbutiken Romance är världens största litterära genre, enligt Wikipedia. Nu satsar även spänningsförfattaren Amanda Hellberg på kärleken med en serie lättlästa romance- och feelgood-romaner i butiksmiljö.

Amanda Hellberg debuterade 2008 med skräckromanen Styggelsen och har sedan dess mest skrivit spänning, för både vuxna och barn. Men förra året kom hennes historiska kärleksroman Jul i krinolin och nu Kalla fötter, den första delen i en serie om tre lättlästa romanceböcker för Vilja förlag. – Det var en författarkollega som tyckte att jag skrev bra kärleksscener och föreslog romance. Jag testade och det är faktiskt minst lika spännande som att skriva deckare! Kärlek i presentbutiken Kalla fötter är en samtida kärlekshistoria som kretsar kring presentbutiken Rosa rummet. Idén fick Amanda när hon själv var i en presentbutik och såg den blyga tjejen i kassan spana på en manlig kund. Att historien är inkluderande och att man kan identifiera sig med karaktärerna tycker Amanda är viktiga kännetecken på en bra kärlekshistoria. – Man ska känna igen och förstå huvudpersonernas glädje, oro och längtan efter kärlek. Det är också viktigt att det inte går för lätt, att det finns en del hinder som huvudpersonerna måste övervinna, även om det garanterat slutar lyckligt. Med ett hjärta för lättläst Att skriva lättläst tycker Amanda har varit en spännande utmaning.

24

Hon har tidigare arbetat med ovana läsare och har själv ett barn som behöver lättlästa böcker. – Lättläst ligger mig verkligen varmt om hjärtat. Ett lättläst språk betyder inte att berättelsen i sig måste vara enkel. Amanda Hellberg skriver på svenska, men bor sedan många år med sin familj i Oxford, Storbritannien. På frågan om hur det påverkar hennes språk svarar hon: – Vi pratar bara engelska hemma

”Att skriva romance är lika spännande som att skriva deckare.”

och om jag läst och skrivit extra mycket på svenska så hör familjen att jag börjar bryta och prata svengelska. Det finns vissa svenska ord som inte finns på engelska och som jag saknar, till exempel pigg, dygn och knäveck.


KÄRLEK

Kärleksdrömmar i Rosa Rummet En ny romantisk serie om Sanna som söker den stora kärleken – något vi alla kan känna igen oss i, som en realityserie på bästa sändningstid. I Amanda Hellbergs tappning får vi möta karaktärer som känns äkta, med både små och stora problem. En sak är att hitta kärleken, en annan är att behålla den. Kalla fötter är den första boken i den romantiska trilogin om Sanna och presentbutiken Rosa Rummet. En inkluderande berättelse om känslor, relationer och passion. Boken är en mysig och romantisk berättelse som griper tag och värmer hjärtat. Och det slutar inte här. Det här är bara början …

Amanda Hellberg är en hyllad författare som har skrivit många spänningsromaner för vuxna, men även barn- och ungdomsböcker. Hon är en mästare på att beskriva relationer och erotik. För sin debutroman Styggelsen nominerades hon till Borås Tidnings debutantpris 2009.

KALLA FÖTTER NY Sanna är 32 år och älskar livets goda. Hon har en mysig lägenhet och trivs på sitt jobb i presentbutiken Rosa Rummet. Ändå känner Sanna att något saknas: en man att dela tillvaron med. Men var finns han? Kanske närmare än Sanna tror ...

T

Ä ST

.

.

I VÅ

TL

N

Författare: Amanda Hellberg Omslag: Helena Hammarström ISBN: 978-91-7949-316-5 Lix: 17, 72 sidor Pris: 129 kr

M

EDI U M

Sedan väljer hon en kjol och en tröja, och klär sig snabbt. Hon blåser håret och sminkar sig lätt.

2

Hela tiden fryser hon så att hon skakar. Plötsligt märker hon att hon är

Sanna hoppar av bussen och

sen. Nu måste hon skynda sig,

springer mot Rosa rummet. Det

annars missar hon bussen.

är en presentbutik som ligger mitt

Så klantigt! Hon avskyr att stressa.

i stan. Hon var jätteglad när hon fick jobb där, och hon trivs. Ylva är ägare till Rosa rummet. Hon har rosa hår och är nästan alltid glad. Sanna tycker att Ylva är den bästa chef hon någonsin har haft.

8

9

Siri och Jamal – vänner som berör Alla borde ha rätt att kallas för sitt rätta namn och få lov att gå sin egen väg i livet. Böckerna om vänskapen mellan finländska Siri och den unge Jamal från Syrien har berört många läsare.

T

Ä ST

.

.

TL

I VÅ

Författare: Åsa Storck Lix 14–15, 40–48 sidor Pris: 109 kr

N

JAMAL OCH SIRI

M

E DI U M

MITT RÄTTA NAMN Siri och Jamal möts på ett språkcafé. De har båda flytt från krig och kommit ensamma till Sverige. Hon är gammal, han är ung, men de har mer gemensamt än man kan tro. ISBN: 978-91-8783-190-4

HITTA RÄTT Jamal har varit i Sverige en tid men han saknar sin familj och har svårt att passa in. På sommarskolan vill de flesta spela fotboll, men inte Jamal. En dag får han prova på att måla. ISBN: 978-91-7723-396-1

25


UNGA VUXNA

Typiska tabbar, Tobias!

TL

Ä ST N

OVÄNTAT BESÖK Tobias och Leila är ihop. Nu har han blivit hembjuden till Leila, och ska få träffa hennes familj för första gången. Leilas farfar bor hos dem, och enligt Lelia är han väldigt nyfiken på Tobias. När Tobias ringer på dörren, öppnar en äldre man. Men var är Leila någonstans?

.

.

I VÅ

SERIEN OM TOBIAS Författare: Kerstin Lundberg Hahn Lix 15–16, 36–52 sidor Pris: 99 kr

T

I sin serie Typiskt Tobias! skildrar Kerstin Lundberg Hahn med stor värme unga människors funderingar, och bjuder på minst ett stort gapskratt. Tobias gör bort sig ibland (eller ganska ofta) och så blir han kär …

M

EDI U M

ISBN: 978-91-7825-368-5

KAOS I SKALLEN

PANK OCH KÄR

STOPP, STANNA!

DAGENS HJÄLTE

ISBN: 978-91-7567-536-7

ISBN: 978-91-7567-751-4

ISBN: 978-91-7567-897-9

ISBN: 978-91-8829-505-7

SISTA HÅLLPLATSEN

BLODIGT ALLVAR

BARA VÄNNER?

ISBN: 978-91-7567-535-0

ISBN: 978-91-7825-112-4

ISBN: 978-91-8879-354-6

Lättläst om att vara ung idag

Ä ST

.

.

I VÅ

TL

N

T

Vänskap, kärlek och framtidsdrömmar. Att vara ung är att söka sin egen väg och finna den – här beskrivet genom tre olika temperament och perspektiv.

M

26

EDI U M

DAGBOKEN

SERUM

Tarek har flytt till Sverige. Nu går han i skolan och lär sig svenska. Det är svårt, orden på det nya språket är inte hans ord. En dag får Tarek en dagbok av sin lärare.

Musiken och bandet är Majas hela liv och det finns inget hon älskar lika mycket som att stå på scen och spela bas. Men även i bandet finns intriger!

Författare: Annelie Drewsen ISBN: 978-91-8829-193-6 Lix 16, 60 sidor Pris: 109 kr

Författare: Mårten Melin ISBN: 978-91-7723-405-0 Lix 12, 48 sidor Pris: 119 kr


SERIEN UNG

Angeläget och extra lätt! Serien UNG innehåller riktigt lättlästa ungdomsböcker för yngre tonåren. Titlarna är valda för att spegla en verklighet som kanske inte alla ungdomar lever i, men ändå hör talas om. Här finns stöld, fylla och utsatthet på sociala medier. Men också vänskap, kärlek, mod och humor. Detta är den tionde boken i serien.

JAG SER DIG! NY Det var fest i aulan. Jag och Niklas stod utanför. Och nu brinner det överallt. Jag har elden i ryggen och Clara i famnen. Alla ser oss komma ut genom den stora porten. Det hörs ljud av sirener. Sedan blir allt svart.

SOM VANLIGT IGEN Jag har bott på sjukhuset länge. Nu säger min läkare att jag får åka hem. Han tittar på mina brännskador för sista gången. – Din hud läker fint, säger han. – Du kan börja skolan nu, säger mamma. Allt blir som vanligt igen. Jag nickar. Men det kommer aldrig att bli som vanligt. Dagen efter ska jag till skolan. Mamma och pappa vill köra mig, men jag säger nej.

Ä ST

.

.

I VÅ

TL

N

SERIEN UNG Översättare: Catharina Andersson Lix 11–13, 48–56 sidor Pris: 99 kr

5

T

4

M

Isa får otäcka sms från ett nummer hon inte känner igen. Sms:en blir mer och mer hotfulla, och hon blir rädd. Hon vet inte vem det är, men har sina misstankar. Antagligen är det en kille på skolan. Isa och kompisen Carro bestämmer sig för att avslöja honom. Nu ska de ta honom på bar gärning!

Författare: Bjarke Schjødt Larsen ISBN: 978-91-7987-115-4

EDI U M

”Vi är stolta över Ung-serien. Den är ett gensvar på alla uppmaningar vi fått från dig som är lärare eller bibliotekarie, om att det måste finnas riktigt lättlästa böcker med åldersrelevant innehåll för elever i tonåren. Böcker som motiverar även den ovana läsaren att sätta sig ner med en bok.” KONDOMJAKTEN

Författare: Bjarke Schjødt Larsen ISBN: 978-91-7825-454-5

Författare: Per Straarup Søndergaard ISBN: 978-91-7825-404-0

Lena Maria Nordstrand, redaktionschef Nypon förlag

Ä ST

.

.

I VÅ

TL

N

T

FLAMMOR AV HAT

SM

ALL

VIT SOM SNÖ

INGEN FÅR VETA!

BARA JAG

FUCK YOU

Författare: Marie Duedahl ISBN: 978-91-7825-407-1

Författare: Marianne Randel Søndergaard ISBN: 978-91-7987-030-0

Författare: Julie Clausen Översättare: Catharina Andersson ISBN: 978-91-7987-031-7

Författare: Marie Duedahl ISBN: 978-91-7825-455-2

27


UNGA VUXNA

Vänskap i tre delar

TL

Ä ST N

LA

RGE

.

.

I VÅ

T

Linn, Azra och Nico står i centrum i var sin bok om stark vänskap. Författaren Moa Eriksson Sandberg belyser samtidigt de höga krav och osynliga regler som omger unga tjejer, trakasserierna de utsätts för och reaktionerna de får när de står upp för sig själva.

Författare: Moa Eriksson Sandberg Lix 14–15, 72–92 sidor Pris: 129 kr

AZRAS BOK

LINNS BOK

NICOS BOK

Azra har bara några månader kvar till studenten, men ingen plan för framtiden. Hon är trött på alla killar som tafsar, tar plats och snackar skit. Vad kan göras?

Snart är gymnasiet slut. Azra ska börja plugga juridik, och Nico har kommit in på en dansskola. Det är bara Linn som inte vet vad hon ska göra.

Vi får följa med Nico till dansskolan. Där blir det tydligt vilken press dansare får stå ut med, och hur svårt det är att hinna ta hand om sig själv samtidigt.

ISBN: 978-91-7723-401-2

ISBN: 978-91-7723-548-4

ISBN: 978-91-7723-655-9

00-talets viktigaste bok

KORT KJOL

Äntligen sommarlov! Myran och hennes klasskamrater firar. Myrans bästis åker hem, medan Myran följer med två killkompisar på efterfest. Men festen urartar och de två killarna utsätter Myran för en våldtäkt. För Myran följer en fruktansvärd tid. Rädslan, polisförhören och rättegången. Hur ska hon kunna leva vidare? Och hur ska hon kunna komma tillbaka till skolan där alla vet vad som har hänt?

TL

Ä ST

LA

RGE

.

.

I VÅ

N

T

Författare: Christina Wahldén ISBN: 978-91-7987-060-7 Lix 16, 108 sidor Pris: 129 kr

Tre snabba frågor till författaren Christina Wahldén

Hur får du idéerna till dina böcker?

Jag är journalist från början så jag får många idéer från verkligheten. Nyheter är en bra inspiration tycker jag.

Varför är det så viktigt med lättlästa böcker?

Det är en demokratisk fråga. Alla människor ska kunna ta del av det som händer i världen och få en läsupplevelse, även om man har olika svårigheter med att läsa. Alla har rätt att utvecklas vidare, från den nivå där man är.

Vad är det bästa med att vara författare?

Fotograf: Malin Eirefelt

28

Att man får hitta på människor och händelser precis så som man vill ha dem. Vilket väder det ska vara får man också hitta på. Att arbeta med språket och orden är det roligaste jag vet. Alla människor pratar olika. Jag gillar att tjuvlyssna.


UNGDOM

Allt du alltid har velat veta om sex!

Det är kanske den ärligaste bok som skrivits om sex. Här tar Inti Chavez Perez upp frågor om sex ur unga killars perspektiv. Boken har fått stor uppmärksamhet för sin rättframhet och den har lästs och uppskattats av många unga genom åren. Originalutgåvan blev nominerad till Slangbellan år 2011, med motiveringen: På ett klart och enkelt språk reder Inti Chavez Perez ut de krångligaste sexuella frågor och fördjupar sig i de känsligaste

NÅGRA SÄTT ATT HÅNGLA PÅ

Författare: Inti Chavez Perez Omslag: Victoria Black och Lisa Benk Bearbetning: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7987-108-6 Lix 22, 116 sidor Pris: 109 kr

Lättillgängligt om puberteten

RESPEKT NY

Hur hånglar man? Hur gör man när man ska ha sex? Och hur vet man om den andre ens vill? I den här boken är inget fult eller tabu. Inti Chavez Perez svarar rakt och enkelt, även kring det som är jobbigt om sex som hetero, homo och bi.

55

FAKTA OM PUBERTETEN NY

Det är mycket som händer i puberteten. Kroppen förändras, och det gör hjärnan också. Varför luktar strumporna illa? Varför får jag finnar? Och varför fattar mina föräldrar ingenting? Fakta om puberteten svarar på några av alla de frågor som hör livet till.

TL

Ä ST

N I VÅ

.

Författare: Inti Chavez Perez Illustratör: Elias Ericson ISBN: 978-91-7987-192-5 40 sidor Pris: 99 kr

T

• Kyss varandra, igen och igen! • Tryck era kroppar mot varandra. • Smek med händerna utanpå den andras kläder. • Stoppa in handen innanför tröjan och smek magen och midjan. • Slicka och sug på örat och örsnibben. • Gnid könen mot varandra med kläderna på. • Ta av varandra kläderna. • Du kan smeka, suga och slicka på bröstvårtorna. Var försiktig så att det inte gör ont. • Ta på könet utanpå underkläderna. • Slicka i armhålan. Det kan kittlas, men också vara skönt. • Säg sexiga saker.

54

Inti Chavez Perez är sexualupplysare, författare och föreläsare. Sedan 2020 arbetar han som utvecklingsledare på Göteborgs stad. På Nypon och Vilja förlag finns även hans böcker Fakta om puberteten och Snacka om oskulden.

.

Utforska den andra personens lukt, smak och kropp när du hånglar! Och njut av känslorna du får när den andra utforskar dig. Pröva er fram genom att göra saker som känns spännande. Håll koll på varandras kroppsspråk så att ni gör sådant som båda vill. Om man vill ha sex är det bra att hångla först. Man bygger upp spänning och kroppen blir mer känslig.

ämnen, med frimodighet, humor och stenhård koll.

SM

ALL

Tre snabba frågor till författaren Inti Chavez Perez

Hur fick du idén till boken Respekt? Killar är nyfikna på sex och vill lära sig om ämnet. Samtidigt är de medvetna om att kompisar och internet ibland ljuger om sex. Så jag ville skriva en trygg bok som tar killars frågor på allvar.

Vad tycker du är viktigast att tänka på när man pratar om sex och sexualitet med ungdomar? Att man ska värna relationen till tonåringen. Det kan man göra genom att ställa öppna frågor och lyssna innan man själv pratar. Om man har en bra relation och samtidigt signalerar att det är okej att prata om sexualitet och relationer så blir det lättare för ungdomen att vända sig till den vuxna när den undrar något.

Kommer du ihåg den första riktigt bra boken du läste som ung? Den starkaste läsupplevelse jag hade som tonåring var Bengt Martins Sodomsäpplet som jag läste första året på gymnasiet och som skildrar kön, sexualitet och klass. Det var första gången jag såg att litteratur kan skildra verkligheten.

Fotograf: Anna Svanberg

29


SÄRVUX

Grattis till Lättläst-priset, Åsa Storck! Hon är bibliotekarien som tröttnade på trista börja läsa-böcker och bestämde sig för att skriva några själv. Sedan dess har Åsa Storck gett ut mer än 60 böcker, de flesta för barn och unga och många av dem lättlästa. I höstas tilldelades hon Sveriges första lättläst-pris, instiftat av Studieförbundet Vuxenskolan och är just nu aktuell med Heddas hemliga tisdagar om barns rätt till ett eget liv, utan att vuxna lägger sig i. Åsa Storck är en av Sveriges mest erfarna författare av lättlästa böcker. Dessutom är hon bibliotekschef på Vaggeryds bibliotek i Småland och träffar lässugna barn och ungdomar hela dagarna. Trots sin produktivitet som författare har hon inga planer på att säga upp sig och skriva på heltid. – Nej, det vill jag verkligen inte. Det är ett jätteroligt jobb, i en stimulerande miljö. Det ger mig en bra inblick i vad barn och unga tycker om att läsa och ger mig idéer till nya historier. Stolt prisvinnare Åsas böcker handlar ofta om utanförskap och att våga saker fast man är rädd. I höstas tilldelades hon det nyinstiftade Lättläst-priset för just en sådan historia. ”Kramar och brev” om funktionshindrade Simon. I sin motivering skrev juryn bland annat: ”Kramar och brev

30

Fotograf: Sofia Beijer

är en finurlig och överraskande historia fast den hör till vardagen. Det finns en smart krok som driver berättelsen genom hela boken.”

fått högre status. Fler och fler etablerade författare skriver direkt för lättläst. Plus såklart alla våra duktiga bearbetare. Lättläst om barns hemliga liv

”Lättläst-priset är ett tecken på att lättlästa böcker fått en högre status.”

– Jag är väldigt stolt över priset och det är extra roligt eftersom Simon är en av mina favoritkaraktärer, säger Åsa. Att det nu finns ett litterärt pris för lättläst är ett bra tecken på att hela genren har

På Nypon Förlag är Åsa Storck just nu aktuell med Heddas hemliga tisdagar. Den handlar om Hedda, vars tisdagsaktivitet blir inställd. Hon berättar inte det för sina föräldrar och ger sig ut på egna tisdagsäventyr istället. – Den grundar sig i mina egna funderingar kring hur uppstyrda och övervakade barn är idag. Jag tror på att barn behöver få vara ifred ibland, för att utveckla sin egen identitet och utveckla sin kreativitet.


SÄRVUX

SERIEN OM SIMON:

Ä ST

.

.

TL

I VÅ

Författare: Åsa Storck Illustratör: Fredrika Ottosson Lix 13–14, 44–48 sidor Pris: 119 kr

T

SERIEN OM SIMON

N

Enkelt och lätt för dem med begränsad läsförmåga M

E DI U M

DRAKAR OCH RAGGSOCKOR Simon går på en skola som heter Norrängen. Han gillar sin skola. Och han gillar Saga, som jobbar i skolans fik. När Simon skulle börja på Norrängen fick han hjälp av sin lillebror Filip. Men tänk om det finns saker som Filip behöver hjälp med? Kanske är det Simons tur att hjälpa Filip nu?

VÄNNER OCH FACEBOOK Nu är det kvällen innan Simon ska börja på skolan Norrängen, där han ska gå en kurs om datorer och internet. Simon är nervös. Det är nästan så att han ångrar sig, för det är så mycket han är rädd för.

ISBN: 978-91-7723-829-4

ISBN: 978-91-7723-804-1

Vinnare av Studieförbundet Vuxenskolans litteraturpris för Lättläst 2020!

belönt! Pris

”Det är skickligt att kunna berätta så mycket i en så kort text. Att göra det med det enklaste språket är kärnan i lättläst och att nå läsarna där de befinner sig. Kramar och brev är en finurlig och överraskande historia fast den hör till vardagen. Det finns en smart krok som driver berättelsen genom hela boken. Vad betyder det egentligen när man skriver ’kram’?” ” Motivering till priset, Studieförbundet Vuxenskolan

KRAMAR OCH BREV Simon är 27 år och bor på gruppboendet Loket. Han går på daglig verksamhet, men är så trött på det. För Simon har en dröm: han vill gå i skolan igen. Han älskar att få vänner och lära sig nya saker.

Åsa Storck

ISBN: 978-91-7723-715-0

31


M

EDI U M

SERIEN OM EMMAS LIV Författare: Ann-Charlotte Ekensten Illustratör: Christina Heitmann Lix 11–14, 28–40 sidor Pris: 129 kr

EGEN NYCKEL

MIDDAG FÖR TVÅ

KÄR PÅ RIKTIGT

KÄR I KÄRLEKEN

I den första boken får Emma nyckeln till sin första egna lägenhet. Nu ska hon leva sitt eget, vuxna liv. Men hon får också snabbt känna på det ansvar som en egen lägenhet för med sig.

Emma är osäker på hur Hannes egentligen vill ha det. Han har aldrig tid att träffa henne. Emma bjuder Hannes på middag för att ta reda på vad han känner.

Emma och och hennes pojkvän Hannes ska resa till Gotland. De har aldrig sovit tillsammans. Men när bokningen på hotellet har blivit fel, blir det alldeles självklart att dela rum.

Emma arbetar tillsammans med Kim. Men har Emma kanske fått känslor för Kim? Med sin bror försöker Emma reda ut vart gränsen går mellan kärlek och vänskap.

ISBN: 978-91-8783-188-1

ISBN: 978-91-7723-372-5

ISBN: 978-91-7723-160-8

ISBN: 978-91-8783-192-8

Marianne Randel Søndergaard Översättare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7567-612-8

T LÄ

.

Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7567-429-2

Fakta om

­KRONPRINSESSAN VICTORIA

Ä ST

I VÅ

Fakta om

­MELODIFESTIVALEN

TL

N

Fakta om är en bokserie som passar ovana läsare och alla som vill läsa riktigt lätta fakta. Lite text, ett enkelt språk och mycket bilder gör böckerna lättillgängliga, och de intressanta ämnena tilltalar såväl yngre som äldre läsare.

Fler faktaböcker hittar du längre bak i magasinet på sidorna 70–71.

FAKTA OM 40 sidor Pris: 99 kr

.

Faktaböcker som väcker läslust

32

.

Emmas liv utspelar sig i vardagssituationer som bjuder på värme och igenkänning. Böckerna vänder sig framför allt till unga vuxna och vuxna med en intellektuell funktions­nedsättning.

Ä ST

I VÅ

Mia Mårtensson, BTJ 2018:05, om Middag för två

TL

N

Följ Emmas kärleksbestyr

”En ganska självklar målgrupp är unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning, men även andra som gärna läser lättläst uppskattar säkerligen berättelserna om Emmas liv och lär kunna känna igen sig i relationsfunderingar och känslokaruseller.”

.

SERIEN OM EMMAS LIV

T

SÄRVUX

SM

ALL

Fakta om

Fakta om

ZARA LARSSON

Fakta om

­DANSBAND Ann-Charlotte Ekensten ISBN: 978-91-7567-996-9

Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7825-101-8

Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7825-318-0

SARAH SJÖSTRÖM


SÄRVUX

Aha, nu fattar jag! Vår faktaserie Aha, nu fattar jag! utarbetas i nära samarbete med pedagoger inom särskolan, svapedagoger samt pedagoger med erfarenhet av elever med språkstörningar. Böckerna kan med fördel användas till elever med kognitiva funktionsnedsättningar, till elever med läs- och skrivsvårigheter eller till elever som har ett reducerat ordförråd. GUSTAVIANSKA TIDEN NY

AHA-SERIEN Författare: Torsten Bengtsson Forgivare; Åsa Carlsson Illustratörer: Mats Minnhagen och Per-Anders Nilsson 32 sidor Pris: 149 kr

13-årige Olof lever i Stockholm på 1700-talet och ska bli skomakare som sin far. En dag hör han ett samtal intill slottet, som handlar om att det finns planer på att mörda kungen. På maskeradbalen! Den gustavianska tiden varade 1772–1809 i Sverige. En spännande tid med bland annat två krig mot Ryssland, två kungar – och ett kungamord.

Hemliga planer Berättelsen om … vad Olof fick se och höra på slottet.

Jag sitter på en träpall och ser på när far arbetar. Han håller på att laga ett par skor. Far är känd i staden för sitt fina arbete. Till och med de som bor på slottet lämnar skor till honom. Jag lämnar tillbaka dem när de är lagade. – Så där ja! Då var de här skorna klara, säger far. Han putsar dem en extra gång. Sedan lägger han dem i en tygpåse. – De ska till slottet, säger han. – Till vem då? frågar jag. – Till självaste kung Gustav, säger far och ler. Jag håller på att ramla av pallen. Men sedan förstår jag att det är ett skämt. – Skorna är till en av kungens livvakter, säger far.

8

9

ISBN: 978-91-7987-146-8

LIV OCH MILJÖ

SEX OCH LITE SÅNT

Sara berättar om allemansrätten, om sop­sortering och om vad man kan tänka på för att värna om miljön. När hon letar efter sin hund Rex hittar hon döda djur i ån. Vattnet har blivit förgiftat. Tänk om Rex druckit av det giftiga vattnet!

Simon och Elin är syskon. Elin är nästan vuxen. Hon har en kille som heter Rami. En dag är Simon ensam hemma med Elin och Rami. Simon förstår att Elin och Rami har sex inne på Elins rum. Simon vet inte så mycket om sex. Han ber Elin berätta lite mer.

ISBN: 978-91-8722-197-2

ISBN: 978-91-8644-773-1

TEKNIK MED EL Tvillingarna Anton och Klara är intresserade av teknik. De berättar om hur el fungerar och om varför man måste vara försiktig med den. Vi får följa dem när de bygger en ficklampa, en drake och när Anton nästan dör … ISBN: 978-91-8644-772-4

Texten är både enkel att läsa och förstå. Svåra ord förklaras direkt i marginalen. I boken återfinns rikligt med färgillustrationer, som ytterligare fångar läsarens intresse. Dessutom presenteras fakta om exempelvis Vintergatan och andra galaxer, solen, de åtta planeterna i vårt solsystem, några astronomer, vår måne och framtida rymdresor. Bengt Magnusson Björksten, BTJ 2020:06, om Rymden

RYMDEN

Den här boken handlar om solen, planeter, stjärnor och galaxer och gör några kända nedslag i rymdhistorien. Vi får träffa Maja som är tolv år och vinner första pris i en tävling – en resa till en rymdstation. Vi får följa med Maja på en spännande resa ut i rymden. ISBN: 978-91-7825-467-5

33


T

. X-

E

T LÄ

.

T

.

T LÄ

.

T LÄ

.

T

L

.

.

Ä ST I VÅ

- LARG E

X

X

TL

N

Ä ST N

.

LA

TL

I VÅ

.

E DI U M

I VÅ

M

Ä ST

N

.

ALL

Ä ST I VÅ

.

SM

TL

N

MAL

Ä ST N

.

-S

I VÅ

X

TL

I VÅ

Ä ST N

TL

TL

LAR G

RGE

Så känner du igen lättlästnivå Large • Böckerna innehåller flera nya ord och uttryck.

• Texterna handlar om vardagen men kanske inte just läsarens vardag.

• Språket består fortfarande av välkända ord och uttryck.

• Handlingen i böckerna är kronologisk och ­väldisponerad.

• Meningarna är längre och svårare än lättlästnivå Medium.

• Det finns både person- och miljö­ beskrivningar.

• Det finns bisatser i böckerna, men det mesta är huvudsatser.

• Böckerna passar för Studieväg 1, 2 och 3 på sfi, framför allt kurs C och D.

• Omvänd ordföljd förekommer.

• Böckerna passar den som kan läsa, men kanske inte så gärna och inte så mycket.

• Böckerna har ett begränsat antal karaktärer.

• Böckerna har cirka 60 sidor.

Psst! Så läser du symbolerna Nyhet!

Flerspråk

Markerar våra nyheter.

Böcker som finns på fler språk än svenska.


SPÄNNING

Med ett sjätte sinne för att lösa brott Leka med elden är andra boken i serien om Claire Abbott. Böckerna är skrivna av den kanadensiska författaren Gail AndersonDargatz. Hon visste redan som 18-åring att hon ville skriva om kvinnor på landsbygden. Idag är hon storsäljande författare och finns utgiven i många länder världen över.

KIDNAPPAD

En ung kvinna har försvunnit i ett bergigt område. Journalisten Claire Abbott vill hjälpa till att hitta flickan. Claire har stark intuition när det gäller brott och tror att hon vet var flickan är, men ingen tror på hennes tips. Hon får själv ge sig ut och leta – en minst sagt farlig expedition.

LEKA MED ELDEN NY

En rad mystiska bränder bryter ut i staden, och journalisten Claire Abbott tror sig veta vem den skyldiga är. Men kommer någon att tro henne? När pyromanen blir modigare och bränderna värre blir det bråttom. Det gäller att snabbt hitta den skyldiga innan någon skadas, eller ännu värre …

ISBN: 978-91-7949-267-0 Lix 17, 120 sidor

ISBN: 978-91-7949-323-3 Lix 17, 108 sidor

TL

Ä ST

LA

RGE

.

.

I VÅ

Författare: Gail Anderson-Dargatz Översättare: Catharina Andersson Pris: 129 kr

T

2 Det var träladan bakom zooaffären som brann. I ladan hade man torrt hö och säckar med torrfoder. Nu stod hela taket i brand. Jag tog bilder av brandmännen med sina vattenslangar. Fast det blev nog flest bilder på Trevor. Sedan mejlade jag alla till Carol.

N

– Matt är mer mogen, sa Carol. Men Trevor har stora fötter. Och det hade hon ju rätt i. – Ja, han har 46 i skonummer, sa jag. Vad är det med det då? – Du vet väl vad man säger om män med stora fötter? Att de har stora ... – ...egon, fyllde jag i. Carol log. – På tal om brandmän, sa hon. Ska du inte iväg? Det brinner ju någonstans. – Visst ja. Jag är så trött att jag inte kan tänka klart. Jag hämtade en kamera och satte mig i bilen. Det var bara att följa brandlukten.

Till slut var elden släckt. När de rullade ihop slangarna gick jag fram till brandchefen Jim.

10

11

Max löser mord i småstadsmiljö Polisen Max Benson har jobbat många år i en storstad. För att få en lugnare tillvaro flyttar hon till en liten stad med få brott. Där handlar det mest om vanliga fortkörningar, stulna cyklar och fylleri. Men snart snubblar Max över sitt första mord och hon får händerna fulla. Det första mordet är första boken i serien Ett Max Benson-fall. Det är spännande böcker med en hel del humor. Den kanadensiske författaren John Lawrence Reynolds har skrivit mer än 20 böcker, både skönlitterära och faktaböcker. Han har fått många utmärkelser, och två av hans romaner har vunnit det prestigefyllda Arthur Ellis Award. John bor i Burlington med sin fru Judy.

TL

Ä ST

LA

RGE

.

.

I VÅ

N

T

Författare: John Lawrence Reynolds Översättare: Catharina Andersson ISBN: 978-91-7949-278-6 Lix 19, 120 sidor Pris: 129 kr

Ingen trodde att det kunde ske ett mord i lugna, fina Port Ainslie. När det väl hände, var ingen förvånad över att Billy Ray Edwards var offret. Sanningen var att nästan ingen gillade Billy Ray. Och någon hatade honom tillräckligt mycket för att skjuta honom.

Men så blev han tonåring och förändrades. Han blev en riktig ligist. När han var 20 år dog hans föräldrar i en bilolycka. Då blev han ännu värre. Folk i Port Ainslie var snälla och försökte stå ut med honom. Många tyckte synd om honom efter föräldrarnas död. De klagade inte ens när Billy Ray köpte en vrålande motorcykel som han körde runt med på nätterna. De tänkte att Billy Ray snart skulle växa upp och skärpa sig. Men Billy Ray blev bara värre.

Som barn var Billy Ray en vanlig unge. Han gillade fiske och baseboll och avskydde skolan.

Billy Rays föräldrar hade en hel del pengar och han fick ärva allt när de dog.

2

14

15

DET FÖRSTA MORDET NY

Max Benson är polis i en liten stad där det aldrig händer något. Men så hittas en man skjuten, en man som var illa omtyckt i staden. Mord är mord, och Max är beredd att lösa det på egen hand för att bevisa sin förmåga för stadens invånare. Det är dags för henne att ta itu med sitt första mordfall.

35


TEMA FANTASTIK

Klassisk fantasy och dystopier Många unga dras till genrer som skräck och fantasy – teman som känns igen från succéer inom film, teve och dataspel. Men hittills har utbudet i lättlästhyllan varit litet. Nu satsar Nypon förlag, Viljas systerförlag, på flera böcker i genren. T

Ä ST N

.

.

TL

I VÅ

BERÄTTELSEN OM HJÄLMEN Författare: Niklas Krog Lix 19–20, 112–140 sidor Pris: 119 kr

X

- LARG E

KARAVANEN

SKÖLDEN

I ÖKNENS HJÄRTA

BLODSKEPPET

En stor karavan kommer till oasen där Traz bor med sin klan. Karavanens ledare dödar alla och Traz bestämmer sig för att hämnas.

Traz följer karavanen, inget kan stoppa honom från att hämnas på Krom. Han möter den unga kvinnan Neva, som vet mer om Krom.

Karavanen fortsätter sin vandring genom Öknens hjärta, trots att alla vet att de farliga slukarna ligger i bakhåll.

Med slukarens hjälp tar sig Krom och karavanen fram till Blodskeppet. Traz gör allt för att komma undan, men Krom behöver hans blod för att ge liv åt blodskeppet som kan segla till andra världar och skänka evigt liv.

ISBN: 978-91-7825-114-8

ISBN: 978-91-7825-113-1

ISBN: 978-91-7825-328-9

ISBN: 978-91-7825-458-3

De mörkaste skildringarna I den tredje boken i trilogin Labyrinten bjuder Eva Susso läsaren på en berättelse om kampen mellan det onda och goda. Men inte desto mindre ges läsaren här ett stort mått av hopp. Labyrinten är en mystisk plats, som både verkar innehålla ond bråd död och en möjlig väg till en bättre värld.

TL

Ä ST N

LA

RGE

36

.

.

I VÅ

T

LABYRINTEN Författare: Eva Susso Lix 16–18, 80–96 sidor Pris: 119 kr

DEN RÄTTA VÄGEN

DEN KALLA STADEN

DEN RÄTTVISA VÄRLDEN

Det är förbjudet att läsa, visa känslor och säga emot. Den som inte lyder kastas in i labyrinten. När Paris och Kairo gör något förbjudet tvingas de in i labyrinten. Där måste de kämpa för att hitta vägen ut.

Paris och Kairo har sluppit ut ur labyrinten. Där hamnade de som straff för att de kysst varandra. Nu har de fått en ny chans att hitta vägen till havet. Men vägen leder istället till den kalla staden.

Paris och Kairo är tillbaka i Labyrinten. Tillsammans med Bangkok lyckas de ta sig till den tredje världen. Här finns det blå havet, mat till alla och frihet att välja jobb och partner. Här ska alla ha det lika – total rättvisa råder. Är det möjligt att total rättvisa leder till ofrihet?

ISBN: 978-91-7825-356-2

ISBN: 978-91-7825-472-9

ISBN: 978-91-7987-064-5


TEMA FANTASTIK

Ljusa och mörka häxor i ny fantasy! Elin har alltid känt att hon är annorlunda, men hon har inte förstått varför. En dag får hon veta att hon är en häxa – en ljushäxa. Hon dras med i ett svindlande äventyr i tunnlarna under staden. Denna fantasy utspelar sig i modern tid, men med övernaturliga inslag. Platsen är ofta en välkänd stadsmiljö. Genren rör sig mellan det övernaturliga och det vardagliga. Kontrasten mellan dessa motsatser skapar spänning och sätter i gång fantasin. Den alternativa verkligheten – magin – visar sig finnas mitt i vardagen! Inom urban fantasy finns figurer från flera olika mytologier och sagotraditioner. Genren ger på så vis också en möjlighet att återuppliva eller återupptäcka det egna sagoarvet. DE MAGISKA STAVARNA NY

De andra ljushäxorna behöver Ellens hjälp. Deras magiska stav har blivit stulen av mörkerhäxornas ledare, Gabriel. Ellen måste hitta honom för att kunna ta tillbaka staven! Ellen hamnar mitt i ett storartat äventyr, som tar henne såväl till de mörka tunnlarna under Gamla stan, som till maktens centrum.

Det är nästan tomt. Bara två personer sitter i varsin kyrkbänk. Kanske ber de till gud. Våra steg ekar mellan pelarna och det höga taket. Beata går fram till statyn av Sankt Göran som kämpar mot en drake. Det är ett staket i svart metall runt statyn. Hon tittar sig omkring. Ingen ser oss. Så gör hon ett tecken med handen i luften och en grind i staketet öppnas. Sedan gör hon ett tecken till som ser ut som en fyrkant. När hon rör händerna visar sig en smal dörr i den höga sten som statyn står på.

TL

Ä ST N

T

Författare: Elin Säfström Omslag: Niklas Lindblad ISBN: 978-91-7987-213-7 Lix 16, 80 sidor Pris: 119 kr

9

I VÅ

8

.

.

2 Beata går snabbt. Jag måste småspringa för att hinna med. – Mamma sa att du skulle förklara, säger jag och flåsar. – Jag ska, säger hon. Men inte här. Hon låter inte det minsta andfådd. Vi åker med tunnelbanan från Fridhemsplan till Gamla stan. Jag följer Beata genom gränderna. När vi kommer fram till Storkyrkan går vi in.

M

EDI U M

Skräck

Sci-fi

RGE

X

- LARG E

T

.

T

.

T

T

.

T

.

. LA

.

RGE

Författare: Mats Johansson ISBN: 978-91-7825-365-4 Lix 19, 48 sidor Ä ST N Pris: 119 kr TL

.

LA

Författare: Mats Johansson ISBN: 978-91-7567-851-1 Lix 17, 56 sidor Ä ST Pris: 119 kr TL

.

.

. RGE

I VÅ

I VÅ

LA

Författare: Mats Johansson ISBN: 978-91-8879-310-1 Lix 17, 36 sidor Ä ST Pris: 109 kr TL

I VÅ

Författare: Kerstin Lundberg Hahn ISBN: 978-91-7825-115-5 Lix 18, 64 sidor Ä ST TL Pris: 109 kr

Adam har precis flyttat in i sin första lägenhet. Då känns det bra att han har en AI som gör allt tråkigt hushållsarbete. Men det är något läskigt med henne.

I VÅ

Författare: Kerstin Lundberg Hahn ISBN: 978-91-7825-362-3 Lix 18, 80 sidor Ä ST N TL Pris: 109 kr

ROBOT C2P2

En natt när Anna kör på en öde skogsväg i sin A-traktor prejas hon av vägen av en stor epatraktor. Hon får höra att det är Demonen som jagat henne ... Demonen visar sig ibland på nätterna och vill rejsa.

N

Det är Davids och Noomis första dag på jobbet hos vaktmästaren i huset. Vaktmästaren ska fixa avloppet. Plötsligt hörs ett skrik: ”Blod. Massor med blod.”

DEMONEN

Eriks jullov har börjat när skolans bibliotekarie ringer och vill att han kommer och hämtar boken han har beställt. Men Erik har väl inte beställt någon bok ...?

I VÅ

Linn åker med släkten för att fira jul på farmors gamla gård. Men på gården finns en uråldrig varelse, en gårdstomte, som belönar alla som tar hand om gården – och straffar dem som inte gör det …

FARLIG SÖMN

N

DET SOM LEVER UNDER OSS

N

DEN SOM VAKTAR GÅRDEN

X

- LARG E

37


TEMA SKRÄCK

TEMA

Vem dröjer sig kvar i det gamla torpet? Kerstin Lundberg Hahn skriver lättläst skräck som kryper inunder skinnet på läsaren. Hon har tidigare skrämt slag på oss med levande fettklumpar i avloppet, uråldriga hämndlystna varelser under golvplankorna och myllrande råttor med små, blodiga munnar. Kerstin Lundberg Hahn är född 1962, uppvuxen i Västerbotten och sedan mitten av 80-talet bosatt i Göteborg. Kerstin är lärare i grunden och debuterade år 2000. Idag delar hon sin tid mellan att skriva böcker och göra författarbesök på skolor och bibliotek. 2019 belönades hon med Astrid Lindgren-priset.

Jag slänger med håret. – Jag tänker i alla fall lära mig Elins dans. Jag vill också vara charmig, säger jag. Elin skrattar. Hon är glad igen. – Där ser du! säger hon till sin storebror. Jag lägger min hand högre upp på Antons lår och klämmer lite. Han är min första riktiga pojkvän, och jag längtar till kvällen. Deras stuga är så liten. Därför ska vi sova i tält i trädgården, jag och Anton.

VILL INGET ONT NY

Vera följer med sin pojkvän Anton och hans familj till deras sommarstuga. Stugan är ett gammalt soldattorp och Anton visar en bild av den siste soldaten som bodde där. Det sägs att han spökar. Stugan är liten, så Vera och Anton ska tälta i trädgården. Det är mysigt.

2. Vi kommer fram till stugan lagom till lunch. Antons familj köpte den för ett år sedan. Det är ett gammalt soldattorp. Det ligger nära vägen, med bara en häck emellan. Men det är en liten väg och inte mycket trafik. Man kan höra fåglarna sjunga i skogen bakom torpet. På andra sidan vägen är det en äng. Där går bruna kor och betar. Den lilla byn med affär, skola och kyrka ligger en bit bort.

Ä ST N

.

.

TL

I VÅ

Författare: Kerstin Lundberg Hahn Omslag: Niklas Lindblad ISBN: 978-91-7987-208-3 Lix 16, 64 sidor Pris: 109 kr

Nu … kommer … jag … och … tar … er!

9

T

8

Mitt i natten väcks de av ett ljud. En iskall vind far genom tältet, och så hörs en röst:

M

EDI U M

Lättläst skräck med små men många monster RÅTTORNA

.

Ä ST N

.

38

TL

I VÅ

Författare: Kerstin Lundberg Hahn ISBN: 978-91-7987-069-0 Lix 16, 68 sidor Pris: 109 kr

T

Det är något som inte stämmer med Robins nya granne Liam och hans familj. Liams föräldrar är nästan alltid bortresta, och han säger att hans barnvakt är en häxa som låser in honom i källaren! Robin vill hjälpa Liam men vet inte hur. Så en dag hittar Robin spår som leder till Liams hus. Det ser ut som spår från djur …

M

EDI U M


TEMA SKRÄCK

TEMA

Skräck på nätet! Helena Dahlgren älskar att skrämmas och nu får hon chansen att skrämma Viljas läsare med den första boken i en serie skräckböcker, som alla utspelar sig på nätet och i sociala medier. I den här berättelsen har hon låtit sig inspireras av den moderna myten om Slender man. BLEKE KARL NY

Titta aldrig på klippet tre gånger! Linnea och Bella träffas som vanligt efter skolan. De sitter på Linneas rum och kollar på YouTube. Linnea älskar klipp med gulliga djur, medan Bella gärna vill bli skrämd. Men när hon ser ett läskigt klipp en gång för mycket blir det läskiga verklighet och hon försvinner.

Vad du än gör, släpp inte in Bleke Karl i ditt liv. Se inte det där klippet som alla i skolan pratar om. För om du ser det tre gånger, då kan det bli det sista du gör …

6

Ä ST N

.

.

Att det bara är en dum lek som några ungar har hittat på för att skrämma andra. Men jag vet att han finns. Jag har sett vad han kan göra. Och nu vill jag varna dig.

TL

I VÅ

Författare: Helena Dahlgren Omslag: Niklas Lindblad ISBN: 978-91-79871-95-6 Lix 17, 44 sidor Pris: 109 kr

T

Inget blir sig likt efter det.

M

EDI U M

2 Det hemska började en helt vanlig dag efter skolan. Min bästis Bella och jag satt på mitt rum och kollade YouTube. Det gjorde vi nästan varje dag. Vi turades alltid om att välja klipp. Jag tyckte bäst om gulliga hundar och pyssel. Bella var mer inne på läskiga saker. Clowner, till exempel. Läbbiga clowner med stora, röda läppar och huggtänder. Eller klipp på folk som blir skrämda i spökhus. 7

Tre snabba frågor till författaren Helena Dahlgren

Vilket är ditt bästa tips för att öka läslusten hos unga?

Föräldrar: läs själva! Att prata om att det är viktigt att läsa och sedan inte göra det själv är som att ligga på soffan och tvinga ut sina barn i trädgården eftersom det är bra att röra på sig. Genom att själv vara en läsande förebild kan man göra skillnad. Och så är det viktigt att erbjuda många olika typer av böcker: tjocka, tunna, lättlästa, serier, skräck, fantasy, fakta ... Det finns en bok för alla, men det kan vara svårt att få till den där perfekta matchningen.

Vad lockar dig till att skriva lättlästa böcker?

Jag tycker att det är så himla spännande med språk! Och det händer verkligen något med texten när man skriver lättläst. Det är som om den förtätas. Allt blir ännu viktigare. Sedan tycker jag att det är väldigt viktigt att ALLA ska få tillgång till bra böcker, oavsett läsnivå. Fotograf: Jennifer Glans

Vilken är den bästa läskiga boken du läst?

Får jag säga två? I så fall säger jag Det av Stephen King och Gengångare av Peter Straub. Ryser bara jag tänker på dem!

39


INTERVJU ESTER ROXBERG

Med pennan som vapen Under sin tid som skrivpedagog på Rönnenskolan använde hon skrivandet för att väcka lusten till berättelser hos läströtta elever. Numera ägnar sig Ester Roxberg på heltid åt sitt eget skrivande och i vår kommer hennes första lättlästa ungdomsroman De vita skjortorna, om rasism på en högstadieskola. Med den vill hon använda provocerande frågeställningar för att väcka debatt och närma sig svåra ämnen.

”Gå ut i parken, sätt dig på en bänk och skriv vad du ser.” Så kunde en skrivövning se ut när Ester Roxberg arbetade som skrivpedagog och höll i skrivargrupper på Rönnenskolan i Malmö. Ett arbete som handlade lika mycket om att låta eleverna skriva som att väcka lust att läsa.

Jenny Edvardsson

– Jag ser skrivandet som en väg till läsandet. Många elever ser inte poängen med att läsa om andra människor. Men om jag får skriva om mig själv väcks ofta lusten för andras berättelser också, säger Ester.

”Jag vill provocera och väcka frågor med mitt skrivande.”

Lättläst för läströtta I sitt arbete har hon också sett att lättlästa böcker är en bra ingång för nyanlända, lässvaga och läströtta elever, men att det kan finnas ett motstånd. – Det är viktigt med riktigt bra berättelser och snygga omslag, det

40

Fotograf: Roger Nellsjö

får inte vara pinsamt att gå till skolbiblioteket och låna lättläst. Själv älskar jag det lätta och raka sättet att berätta och är glad om jag kan bidra till att stärka utbudet.

lättlästa bok De vita skjortorna där berättarjaget trakasseras av andra elever med nazistiska åsikter. Ett ämne som är personligt laddat för Ester.

Vill väcka debatt om rasism

– Under min egen uppväxt i Småland fanns det mycket nazism och folk heilade på skolan varje dag. Det var faktiskt därför jag började skriva en gång. På den tiden var det skinheads, nu vita skjortor, men människosynen är den samma. Jag hoppas att min bok kan vara ett sätt att närma sig en diskussion om rasistiska åsikter i just vår klass, utan att hänga ut någon.

I sitt eget skrivande vill Ester alltid väcka något hos läsaren, något som provocerar och väcker frågor. Hon menar att läsningen i dagens klassrum många gånger är alltför tillrättalagd och ”vacker”. Hon ser hellre pennan som ett vapen för att uppröra och förändra. Ett exempel är hennes första


STORA SVÅRA KÄNSLOR

Att våga göra motstånd De vita skjortorna är en stark berättelse om att hitta modet att stå upp för allas lika värde. Att göra motstånd mot rasism och våld, trots att man själv riskerar att drabbas. Ester Roxberg vann som sjuttonåring Lilla Augustpriset. 2011 debuterade hon med ungdomsromanen Antiloper. 2014 kom biografin Min pappa Ann-Christine, som 2020 blev en uppmärksammad film.

DE VITA SKJORTORNA NY

Luka bor i en liten ort på landet. Där finns gänget med de vita skjortorna. Killarna som lyssnar på Ultima Thule och gör hitlerhälsning i smyg på lektionerna. Gänget har makt och Luka vågar inte låta bli att göra som de säger. Luka är rädd för att själv bli utsatt för deras hat. Men en dag går gänget över en gräns …

I De vita skjortorna skriver Ester Roxberg skickligt om rasism, grupptryck och utsatthet. Det är ett nästan filmiskt berättande med förtätade scener.

TL

Ä ST

N

.

.

I VÅ

Författare: Ester Roxberg Omslag: Anna Winberg Sääf ISBN: 978-91-7987-215-1 Lix 17, 44 sidor Pris: 109 kr

T

2 Vår skola ligger en mil hemifrån. Vi som bor på landet måste åka skolbuss varje dag. Jag tycker inte om att stå och vänta på bussen med de andra. Gänget håller alltid på och larvar sig då. Jag står hemma i stället och kollar ut genom fönstret. När jag ser bussen skyndar jag ut i hallen och tar ryggsäcken. Sedan springer jag ut till bussen så fort jag kan.

SM

ALL

Det är trångt och luktar svett på bussen. Här kan jag inte gömma mig för gänget med vita skjortor. – Ey, Luka, ropar de. Elis, Anton, Jonas och Mange. Jag hatar dem. De låtsas som att jag är deras polare, men det är jag inte. Jag kommer aldrig bli en av dem. Vi har gått i samma klass i tre år. Ändå känner de mig inte. Jag vet allt om dem. Men vet de något om mig? Vet de till exempel att jag älskar hiphop? Nej. Jag höjer musiken i mina hörlurar till max och lyssnar på Jay-Z.

8

9

Ensam är stark – tillsammans är vi starkare Mobbning och utanförskap är vardag för många unga idag. Det krävs både mod och inre styrka för att våga vara den man är. Ett sätt att fly undan det som är jobbigt är att drömma sig bort till egna världar. Det gör huvudpersonen Bilal i Moa Eriksson Sandbergs nya lättlästa roman för unga. Bilal är mobbad och vill bara försvinna in i ett svart hål i rymden. Tills han lär känna Zara. Tillsammans kanske de kan förändra världen? Nu har han börjat träna. Jag har hört rykten om att han äter proteinpulver och sånt. Han ser lustig ut, ett litet huvud på en stor kropp.

Ä ST N

.

TL

.

Författare: Moa Eriksson Omslag: Maria Sundberg ISBN: 978-91-7987-209-0 Lix 19, 64 sidor Pris: 109 kr

I VÅ

Bilal drömmer om att åka ut i rymden. Helst försvinna in i ett svart hål. Då skulle han slippa allt som är jobbigt i skolan. Den enda i klassen som han kan prata med är Zara. Men hon är feminist. Bilal vet inte vad han ska tycka om henne. Men han blir varm i hela kroppen när hon ler. Och kanske är hon modigast i hela universum.

T

SVARTA HÅL NY

M

EDI U M

Fönstret till klassrummet är öppet och skratt hörs ända ut på gården. Filip sticker ut huvudet och ropar: – Alla som hatar Bilal, klappa händerna nu! Jag stannar till, som om jag fryser till is. När jag ser upp mot fönstret känns det som i en skräckfilm. Som om zombierna bara väntar på att anfalla. Sedan kommer de hemska applåderna. Hela klassen, alla tjejer och killar, trängs i fönstret och klappar händerna. 6

2 Jag vill vända om och springa hem igen. Jag vill hem till vår trygga lägenhet, till mitt rum. Gömma mig under täcket och aldrig stiga upp mer. Tårar känns i ögonen. Men så tänker jag på vad mamma brukar säga: Sträck på dig, stora killar gråter inte. Och jag vill inte missa matteprovet bara för att Filip är en idiot. Aldrig! 7

41


HOPPFULLT

Det slutar lyckligt ...

Tomas har kommit ut ur fängelset. Nu ska han börja ett nytt liv, utan droger och brott. Tomas gör sitt bästa, men en dag söker en vän från fängelset upp honom.

Författare: Joel Berglund ISBN: 978-91-8829-1844

Författare: Joel Berglund ISBN: 978-91-7723-2872

RGE

T

LA

.

.

PÅ UTSIDAN

Tomas sitter i fängelse. En dag får han ett brev från sin före detta flickvän med en bild på hans dotter. Tomas bestämmer sig för att ändra sitt liv.

Ä ST

I VÅ

PÅ INSIDAN

TL

N

Att litteratur kan ha läkande effekter håller nog många med om. Särskilt när slutet är lyckligt efter många svåra problem. Hur kommer man över ensamhet och ett brustet hjärta? Hur hittar man tillbaka till livet efter ett fängelsestraff? I Viljas värld slutar många berättelser lyckligt. Det inger hopp.

Lix 13–18, 44–96 sidor Pris: 119 kr

ÄPPELPAJ MED EXTRA VANILJSÅS

BREV FRÅN KUNGEN

Rafael vill att semestern ska ta slut och återvända till jobbet på äldre­boendet Himmelsbro. Han längtar efter sin kollega Stina.

Thea sorterar post på Himmelsbro. Och hon älskar kungafamiljen och kan allt om dem. Plötsligt kommer ett ovanligt brev med kungligt sigill.

Författare: Annelie Drewsen ISBN: 978-91-8829-1929

Författare: Annelie Drewsen ISBN: 978-91-7723-1530

Vardagsnära om kärlek

Leia som är utbränd, snäll och ekonomiskt bortskämd möter den hemlöse hantverkaren Jens. Han får uppdraget att renovera Leias kök. Leia vill få fint i köket före jul. Då kommer panikångesten att försvinna. Eller? En romantisk berättelse om oväntad kärlek.

Författare: Katarina von Bredow ISBN: 978-91-7723-784-6 Ä ST TL Lix 17, 96 sidor Pris: 129 kr

Författare: Gabriella Ullberg Westin ISBN: 978-91-7723-659-7 Lix 12, 64 sidor Pris: 119 kr

Författare: Susanne Boll ISBN: 978-91-7723-549-1 Lix 17, 96 sidor Pris: 129 kr

RGE

.

.

T

.

LA

.

. RGE

Ä ST

I VÅ

I VÅ

LA

TL

N

N

.

42

RGE

I VÅ

LA

Ä ST TL

T

HEMLÖSA HJÄRTAN

Alexa fick inte jobbet som hon hade hoppats på, dessutom har hennes partner lämnat henne. För att komma bort från allt hyr hon en stuga vid havet. Men när hon kommer till stugan är den dubbelbokad. Som upplagt för r​ omans.

T

SNÖFALL OCH LÄNGTAN

När Lucia blev gravid valde John att lämna henne och flytta så långt bort han kunde. Sedan dess har hon uppfostrat Maja på egen hand och bestämt sig för att aldrig mer bli kär igen. Men en dag möter hon en annan förälder i förskolans kapprum.

N

BLÖTA STÖVLAR


RELATIONER

Mer underhållande feelgood ”En feelgoodbok med ett viktigt budskap.”

TL

Ä ST

LA

RGE

POLISEN OCH KÄRLEKEN

.

.

I VÅ

N

T

Rebecca Kjellberg, BTJ, om En doft av Babylon,

Författare: Martin Palmqvist Lix 16–17 52–56 sidor Pris: 119 kr

EN DOFT AV BABYLON

Målas polis Margareta Gran är butter och otrevlig mot alla. Men bakom den hårda fasaden döljer sig en ensam person som har svårt att tycka om sig själv.

Den vresige herr Salt har en te- och kryddbutik i Måla. Han lever för sin butik och är mycket ensam. Men livet vänder när en iransk kvinna som kommit som flykting blir hans praktikant.

ISBN: 978-91-7723-547-7

ISBN: 978-91-7723-399-2

Härlig landsortsdramatik

TL

Ä ST

LA

RGE

PRÄSTEN MED BLÅTT HÅR

PRÄSTEN MED GRÖNT HÅR

Den konservative prästen Bert Ceder ska pensioneras och hans efterträdare visar sig vara en kvinna, med blått hår och piercing i näsan!

Prästen Bert Ceder är nybliven pensionär. Berts dotter Erika har tagit över hans tjänst. Bert är förtjust i Mona, lärare i byn, och vill vinna hennes intresse.

ISBN: 978-91-8803-785-5

ISBN: 978-91-7723-550-7

.

.

I VÅ

N

Författare: Martin Palmqvist Lix 15 56–64 sidor Pris: 119 kr

T

De fristående böckerna om prästen Bert Ceder och hans dotter Erika är två berättelser som kommer att få dig att skratta högt, och pusta ut när allt till slut ordnar sig – på ett oväntat vis.

43


UNGA VUXNA

Varmt om vänskap för livet

Orden befriar Ett populärt författarnamn på Nypon och Vilja förlag är Johanna Nilsson, som är författare till böckerna När Eli mötte Amy och Jag ville dö, men något hände.

T

Författare: Josefin Schygge ISBN: 978-91-8829-300-8 Lix 16, 56 sidor Pris: 119 kr

TL

Ä ST

LA

RGE

.

Författare: Johanna Immonen ISBN: 978-91-8803-799-2 Lix 16, 76 sidor Pris: 119 kr

I VÅ

Författare: Per Alexandersson ISBN: 978-91-7723-323-7 Lix 17, 88 sidor Pris: 129 kr

N

Ibbe bor i en förort med sin mamma Jade och lillebror Arran. Där finns det gäng som säljer droger. Ibbe kämpar för att Arran inte ska bli en av dem.

EN PERFEKT JULAFTON Najib har ensam flytt från Kabul till Sverige. Nu firar han jul för första gången med sin extrafamilj. Det känns fint, men svårt.

NÄSTAN SOM BRÖDER Jim och hans bästa vän Amir går på folkhögskola. När Jim blir dissad av en tjej bestämmer killarna sig för att åka på en Finlands­ kryssning för att läka alla kärleksbekymmer.

.

NÄR BILARNA BRINNER

”Alla människor, oavsett ålder, brottas med svåra frågor.” Johanna Nilsson

JAG VILLE DÖ, MEN NÅGOT HÄNDE

Ä ST

LA

RGE

.

.

I VÅ

44

TL

N

Författare: Johanna Nilsson ISBN: 978-91-7723-554-5 Lix 15. 96 sidor Pris: 129 kr

T

Lisa har precis bestämt sig för att dö, när en gäst på kaféet där hon jobbar lämnar kvar en lapp. På den står det: ”Jag ville dö, men något hände.” Vad var det som hände? Hon måste veta!


UNGA VUXNA

Känslan av att vara nyförälskad VI SES PÅ MÅNDAG?

TL

Ä ST

LA

RGE

.

.

I VÅ

N

Författare: Johanna Lindbäck ISBN: 978-91-7825-462-0 Lix 16, 104 sidor Pris: 119 kr

T

Köp medges ej. Joel står i kön för att betala fredagsmys för sig och sin lillasyster. Men pengarna räcker inte. Hjälp kommer från oväntat, men väldigt önskat håll. Längre bak i kön står nämligen den snygge Elias som Joel spanat in. När han erbjuder sig att betala blir det början på längtan, pirr i hela kroppen och kanelbullar.

Hur bra får en bok vara? En av prisbelönta Katarina von Bredows mest älskade böcker finns nu i lättläst bearbetning. Katrin och Frida är bästisar. Sista terminen på högstadiet börjar Adam i deras klass. Frida blir omedelbart kär i honom, men Adam blir kär i Katrin. Hur ska Katrin göra nu? Hon är förälskad i Adam, men hon kan ju inte svika bästisen Frida. Hopplöst läge! Om det omöjliga valet mellan bästisen och kärleken.

HUR KÄR FÅR MAN BLI?

TL

Ä ST

LA

RGE

.

.

I VÅ

N

T

Författare: Katarina von Bredow ISBN: 978-91-7825-118-6 Lix 15, 124 sidor Pris: 129 kr

45


NY I SVERIGE

Viktiga ämnen att samtala om i grupp Författaren Christina Wahldén lyfter med Debattserien viktiga frågor att diskutera i klassrummen eller i läsecirklar. Serien väcker samtal kring ämnen som annars kan vara svåra att beröra som sexuella trakasserier, könsstympning och barnmisshandel.

TL

Ä ST N

LA

RGE

KONSERTEN När Salar, Didar och Armin är på en konsert händer något som får dem att börja diskutera rätt och fel, synen på kvinnor och vad respekt egentligen betyder. De pratar om heder, jämställdhet och mänskliga rättigheter. ISBN: 978-91-8829-196-7

MINA SYSTRAR BADADE ALDRIG Ida är i simhallen. Plötsligt håller några killar fast henne, de drar i hennes baddräkt och tar på hennes kropp. När hon skriker på hjälp kommer badvakterna. Om rätten att ha makt över sin egen kropp.

.

.

I VÅ

T

DEBATTSERIEN Författare: Christina Wahldén Lix 14–18, 56–72 sidor Pris: 119 kr

SARA SPRINGER INTE Sara älskar att spela fotboll. På sommarlovet åker hon till sitt hemland, till sina släktingar. När skolan börjar igen är Sara förändrad. Hon går långsamt, som om hon har ont. ISBN: 978-91-7723-319-0

ISBN: 978-91-8829-316-9

Nyanlända får göra sina röster hörda Alla bär på en historia och Det nya landet är två antologier som innehåller personliga berättelser som speglar vårt samtida Sverige. De tar upp hur det är att komma till ett nytt samhälle, men också tankar om vad det innebär att vara en del av ett nytt land.

46

ALLA BÄR PÅ EN HISTORIA

DET NYA LANDET

Alla bär vi på olika minnen, upplevelser och drömmar. 20 personer berättar med egna ord om den första skoldagen, resan till Sverige och livet efteråt. Berättelser som öppnar för samtal.

En antologi med personliga berättelser om vad det innebär att leva och vara en del av ett nytt land. Till boken finns ett kompletterande material och film att använda i klassrummen.

ISBN: 978-91-7723-288-9 Lix 32, 168 sidor Pris: 149 kr

ISBN: 978-91-7723-344-2 Lix 32, 96 sidor Pris: 99 kr


NY I SVERIGE

Om att vara ny i Sverige VALET ÄR DITT

JAG ÄR INTE DUM

Hamed har blivit myndig och det är valår. Han ska få rösta för allra första gången. I den här boken får vi veta hur de tre valen till riksdag, kommun och landsting går till.

Ahmed har varit tvungen att lämna sitt land. Han tycker att det är svårt att vänja sig vid Sverige och att lära sig det svenska språket. En bok för många nya i Sverige som kan se att de inte är ensamma och att det finns en lösning.

RGE

LÄ LA

.

.

Ä ST N

RGE

.

.

TL

I VÅ

I VÅ

LA

Författare: Josefin Schygge ISBN: 978-91-7567-092-8 Lix 17, 44 sidor Pris: 109 kr

T

N

T

T

Författare: Christina Wahldén ISBN: 978-91-7567-179-6 Lix 21, 72 sidor Pris: 129 kr L Ä ST

DARIAS STIGAR

LEVER DU?

Daria har nyligen kommit till Sverige. Svenska är som en gåta för henne. Men hon tycker om att sjunga och att promenera i parken. I parken träffar hon Marit, en dam som sjunger i kör. Daria bestämmer sig för att följa med till kören.

Navid är 17 år och från Afghanistan. Han tänker på sin mamma varje dag och undrar var hon är. Samtidigt, i ett flyktingläger i Iran, finns Navids mamma Donya. Hon undrar var Navid är och om han lever.

T

LA

RGE

T

Ä ST N

.

RGE

.

.

.

I VÅ

LA

TL

I VÅ

Författare: Emma-Ida Johansson ISBN: 978-91-7567-013-3 Lix 17, 32 sidor Ä ST N TL Pris: 109 kr

Författare: Annelie Drewsen och Christina Wahldén ISBN: 978-91-7723-167-7 Lix 16, 88 sidor Pris: 119 kr

Styrkan i att våga börja om Det svåraste är att möta sig själv. Det gäller både den som vill börja ett nytt liv fritt från kriminalitet, och den som flytt och nu måste anpassa sig till en ny och svårbegriplig plats.

Ä ST

.

.

I VÅ

TL

N

T

Författare: Lina Stoltz Lix 14, 64–72 sidor Pris: 119 kr

LA

RGE

FLYTTEN

LJUSA NÄTTER

Sam och hans familj har flytt från Syrien. Nu kommer de till en enslig by i norra Sverige. Där är det mörkt och kallt och allt är nytt och annorlunda.

Sam och hans familj har funnit sig till rätta i det nya landet, långt upp i norr. Det har äntligen blivit sommar och varmt. Men solen i Sverige går aldrig ner.

ISBN: 978-91-7567-853-5

ISBN: 978-91-8879-379-9

47


T

.

T

T LÄ

.

T

T LÄ

.

.

GE

E

L

.

T

.

.

-LAR

Ä ST I VÅ

X-

X

X

TL

N

.

RGE

Ä ST

I VÅ

LA

.

E DI U M

TL

N

Ä ST I VÅ

M

TL

N

ALL

Ä ST

.

SM

TL

I VÅ

MAL

.

. -S

I VÅ

I VÅ

X

T

L Ä ST N

N

N

T

L Ä ST

LAR G

Så känner du igen lättlästnivå X-Large • Böcker för den som kommit igång med sin läsning men ändå behöver lättlästa böcker. • Böckerna vänder sig till läsare som har ett bra ordförråd men behöver lättare grammatik. • Böckerna har längre meningar än lättlästnivå Large. • Böckerna har mer variation i språket än de lägre nivåerna. • Meningar består av både huvudsatser och bisatser.

• Böckerna innehåller något svårare namn, ord och uttryck. • Böckerna har ett större persongalleri. • Böckerna har en mer sammansatt handling. • Berättelserna handlar om samhället, kulturen och livet – men det är fortfarande ett innehåll nära läsarens vardag. • Böckerna passar för Studieväg 1, 2 och 3, kurs D samt sva, grundläggande nivå. • Böckerna har cirka 100–150 sidor.

• Texterna har längre och svårare ord än lättlästnivå Large.

Psst! Så läser du symbolerna Nyhet!

Flerspråk

Markerar våra nyheter.

Böcker som finns på fler språk än svenska.


STORA SVÅRA KÄNSLOR

När kampsporten blir räddningen SOM EN GATUHUND NY Liam säljer droger för att tjäna pengar. För pengarna köper han dyra kläder och smycken, en fin bil. Alla kan se att han är framgångsrik och han får den respekt och beundran han vill ha och behöver. Men det är farligt att sälja droger. Både polisen och rivaliserande gäng vill stoppa honom. Dessutom har han sin familj och sin flickvän att tänka på. Är det värt risken?

ISBN: 978-91-7987-197-0

Ä ST

.

X

- LA

RG

2 På morgonen åkte Alima till jobbet. Vi skulle ses på kvällen igen. Jag låg kvar på madrassen och saknade henne. På eftermiddagen åkte jag hem. När jag gick förbi mina föräldrars rum såg jag mamma sitta på sängkanten. Det var mörkt i rummet.

I VÅ

L ÄT

TL

Jag svarade. – Jag fick ditt nummer av en kompis. Kan vi mötas? – Ja, sa jag. Hur många ska du ha?

N

Jali Madi Susso är IT-ingenjören som blev författare … till sin egen förvåning. 2019 debuterade han med hela tre böcker, och redan i januari 2020 kommer hans lättlästa ungdomsbok Krigarhjärta – sista ronden. Den handlar om en ung man på väg åt fel håll i livet, men som hittar tillbaka till sig själv genom MMA.

Författare: Jali Madi Susso Lix 15–16, 100 sidor Pris: 119 kr

.

KRIGARHJÄRTA

E

– Hur är det? frågade jag. – Kan du ge mig lite vatten, är du snäll, sa hon.

ISBN: 978-91-7825-466-8

10

Går ett hjärta som gått sönder att laga?

Hoppfullt om sådant som är svårt DEN JAG VILL VARA

.

Ä ST N

. - LARG E

TL

Ä ST N

.

Författare: Helena Dahlgren ISBN: 978-91-7825-116-2 Lix 14, 92 sidor Pris: 119 kr

T

FLICKAN I DEN ROSA SKOGEN

.

X

I VÅ

Staffan Wennerlund, BTJ 2020:5, om Den jag vill vara

TL

Det är något fel på Ella. Sedan hennes pappa dog kan hon inte prata. Hon får inte ur sig ett ord. Ingen förstår, inte kompisarna, inte Ellas tvillingsyster Ester och absolut inte hennes mamma.

I VÅ

”Språket är, som avsett, mycket lättläst men ändå fylligt i denna utmärkta bok med sitt väl tecknade porträtt av en ung man i en inte så ofta skildrad fängelsemiljö.”

T

Joel vaknar upp i en cell hos polisen. Han har ingen aning om hur han hamnat här. Det är inte första gången, hans liv är fullt av tunga droger. Men den här gången är han riktigt illa ute. Joel döms till fängelse för mordförsök på en polis. Författare: Lina Stoltz Omslag: Louise Bååth ISBN 978-91-7825-450-7 Lix 16, 100 sidor Pris: 119 kr

11

X

- LARG E

49


UNGA VUXNA

Ä ST N

.

.

TL

I VÅ

Författare: Jens Lapidus Lix 19, 152–188 sidor Pris: 149 kr

T

Spänning i koncentrat i Stockholms undre värld! X

- LARG E

SNABBA CASH

ALDRIG FUCKA UPP

LIVET DELUXE

JW har flyttat till Stockholm i jakten på ett bättre liv. Han gör vad som helst för att bli som sina nya polare, för att få cash. De val han gör, för honom samman med Jorge, en knarklangare som nyss har rymt från fängelset. Tillsammans smider de stora planer. Snart korsas deras väg även av Mrado, som arbetar för bossen Radovan. JW drivs allt djupare in i kriminaliteten och till slut finns bara en utväg …

Mahmud är ute ur fängelset. Thomas är polisen som inte skyr några medel och Niklas är en nyss hemkommen legosoldat.

Jorge är tillbaka. Och JW är ute från kåken. Livet deluxe hägrar, och de har var sin plan för hur de ska nå dit. Men polisen byter taktik. Och allt går i arv.

ISBN: 978-91-7723-816-4 ISBN 978-91-7723-836-2

ISBN: 978-91-7723-563-7

Engagerande dilemman

LÄNGTA UT

JAG SÅG HENNE FÖRST

POLARE ELLER GOLARE?

Joel har just flyttat hemifrån. Han har en egen lägenhet och ett bra jobb, långt ifrån sin mamma och bror Samir. På jobbet finns Lisa. Joel och Lisa gick på samma gymnasium, men Joel vågade aldrig prata med henne då. Nu ska han våga! Men just när allt verkar gå bra i Joels liv ser det ut som att Samir ska sabba allt igen!

ISBN: 978-91-7723-739-6

ISBN: 978-91-7723-796-9

ISBN: 978-91-7723-833-1

.

Ä ST N

.

50

TL

I VÅ

ISBN: 978-91-7723-567-5

Författare: Magnus Ljunggren Lix 16, 76–96 sidor Pris: 119 kr

T

MER BROR ÄN DU

X

- LARG E


IDENTITET

Om utanförskap och tillhörighet PATRIK LUNDBERG Två starka berättelser i lättläst bearbetning om att söka sina rötter och finna sin identitet. Vem är jag, vem vill jag vara? Patrik Lundberg, som själv är adopterad, skriver engagerande om hur det är att vara svensk, men att ändå känna sig annorlunda.

Fotograf: Anna Wahlgren

ONANISTERNA

GUL UTANPÅ

Kim vill jobba inom media och skriver i hemlighet. På vardagarna delar han ut tidningar och umgås med grabbgänget.

Patrik adopterades från Korea när han var nyfödd. I berättelsen brottas han med sin identitet och om att känna sig annorlunda.

TL

Ä ST

L ÄT

TL

Ä ST

.

E

X

.

RG

I VÅ

- LA

N

.

.

I VÅ

X

Författare: Patrik Lundberg ISBN: 978-91-8829-169-1 Lix:18, 120 sidor Pris: 152 kr

N

L ÄT

Författare: Patrik Lundberg ISBN: 978-91-8829-313-8 Lix: 16, 120 sidor Pris: 149 kr

- LA

RG

E

51


OM LIVET

Kärleken är störst av allt

Ä ST

.

.

I VÅ

TL

N

SERIEN OM LINDA OCH MANDI Författare: Mian Lodalen Lix 15–18, 72 sidor Pris: 129 kr

T

Mian Lodalen har skrivit en finstämd berättelse om två tjejer som blir förälskade, och om att våga stå upp för den man är och den man älskar. I tider av ökad rädsla och homofobi är det viktigt att betona likheter snarare än skillnader. Det gäller också i förälskelsen.

X

- LA RG E

FÖRSTA NATTEN

VI TVÅ MOT VÄRLDEN

Linda får en matchning på Tinder. Det är så hon möter Mandi. De tillbringar en natt tillsammans och blir ett par. Linda är lycklig och håller deras relation hemlig. Hon är rädd för vad hennes familj och vänner ska säga.

Nu har Linda och Mandi varit ett par i flera månader och det är dags för Linda att komma ut. I alla fall om man frågar Mandi, för hennes tålamod börjar ta slut. Men Linda vågar inte, eller?

ISBN: 978-91-7723-165-3

ISBN: 978-91-7723-555-2

Lättläst om feminism

Vill du diskutera feminism och jämställdhet i klassrummet eller i boksamtal? Jakten på jämställdhet ger en introduktion till feminismens historia och låter läsaren tänka kring en rad praktiska frågor om feminism i vardagen – ­något som är lika viktigt nu som alltid.

.

Ä ST N

.

52

TL

I VÅ

Författare: Sara Kadefors ISBN: 978-91-7825-413-2 Lix 10, 184 sidor Pris: 129 kr

T

Sandor är en ensam kille som dansar balett. Ida är en snygg och populär partytjej. Han bor i en håla utanför Göteborg, hon mitt i Stockholms city. En kväll möts de på chatten … En intensiv skildring av hur det är att vara ung.

X

- LARG E

.

Ä ST N

.

X

Jakten på en egen identitet SANDOR SLASH IDA

TL

I VÅ

Författare: Embla Sue Panova ISBN: 978-91-7723-173-8 Lix 33, 96 sidor Pris: 129 kr

T

JAKTEN PÅ JÄMSTÄLLDHET

- LARG E


OM LIVET

Vänskap, musik och kärlek

Ä ST

.

.

I VÅ

TL

N

T

Johanna Nilssons porträtt av den starka vänskap som snuddar vid förälskelse mellan Eli och Amy är närmast självlysande! Den extroverta Amy och den introverta Eli är vid första anblicken olika, men de delar betydligt mer än vad som syns.

X

- LARG E

SERIEN OM ELI OCH AMY Författare: Johanna Nilsson Lix 14–15, 104–112 sidor Pris: 119 kr

NÄR ELI MÖTTE AMY Eli är en ensam 16-åring som känner sig helt fel. Han trivs inte på den lilla ort där han bor och drömmer om att ta sig därifrån en dag. Men han kommer inte att våga flytta. Men en dag sveper virvelvinden Amy in i Elis liv. ISBN: 978-91-8879-360-7

ELI HJÄRTA AMY LÅTER SOM EN SÅNG Det har gått en månad sedan Amy rusade in i Elis liv. Från att ha varit ensam och rädd har Eli plötsligt fått en bästa vän. Men det är inte alltid lätt när ens drömmar ser olika ut ... ISBN: 978-91-7825-105-6

Succéförfattare skriver lättläst Veronica Henry och Maeve Binchy är välkända författare med en stor internationell publik. Nu finns några av deras härliga feelgood-titlar som lättläst.

”Det här är en skicklig skildring av en utsatt ung kvinna. En intressant berättelse om skuld och försoning ...”

Författare: Maeve Binchy Översättare: Anna Rosenqvist ISBN: 978-91-7723-735-8 Lix 20, 164 sidor Pris: 129 kr

T

Författare: Veronica Henry Översättare: Anna Rosenqvist ISBN: 978-91-7723-776-1 Lix 26, 152 sidor Pris: 129 kr

TL

Ä ST

I VÅ

HELA HUSET FULLT Dee älskar sina tre barn, som alla är vuxna och bor hemma. Men så inträffar en kris …

N

MÖTE VID HAVET Jenna säljer glass i strandkiosken. Craig är polis. Nu möts de – av helt fel anledning.

.

.

Inger Ulfstedt-Fjellsson, BTJ, om Möte vid havet.

Jens Lapidus

X

- LA RG E

53


FEELGOOD

Botswanas första kvinnliga privatdetektiv dricker te och löser brott Alexander McCall Smith har blivit världsberömd för sina böcker om Damernas detektivbyrå och den charmiga kvinnliga detektiven Mma Ramotswe i Botswana. Nu finns detektivbyrån för första gången på lättläst svenska!

DAMERS LIST

Ä ST N

.

.

TL

I VÅ

Författare: Alexander McCall Smith Översättare: Ulla Henning ISBN: 978-91-7949-265-6 Lix 24, 60 sidor Pris: 129 kr

T

Mma Ramotswe har fått ett nytt knepigt fall att lösa. Ägaren till ett av stans mest framgångsrika fotbollslag är bekymrad. Hans populäre målvakt James Pikani, lagets stjärna, har plötsligt börjat släppa in allt fler mål vid matcherna. Kan det vara så att någon betalar honom för att spela dåligt – blir han mutad? Mma Ramotswe anlitas för att undersöka fallet …

X

- LARG E

Den sanna berättelsen om Philippe och Abdel Philippe, en framgångsrik företagare i Paris, blir förlamad i en skärmflygningsolycka. Från den dagen behöver han hjälp med allt och han förlorar sig i depression. Abdel är hans raka motsats. En förorts-kille på glid, men med tåga och guts. När Abdel får jobbet som Philippes personliga assistent, blir det upptakten på en helt oväntad vänskap.

Förortskillen Abdel får jobbet som personlig assistent hos en förlamad företagsledare.

N

Författare: Philippe Pozzo di Borgo Översättare: Nike Bengtzelius ISBN: 978-91-7567-168-0 Lix 16–23 48–152 sidor Ä ST TL Pris: 99–129 kr X

54

.

.

I VÅ

L ÄT

Denna rosade roman med verklighetsbakgrund har också haft stora framgångar som film.

EN OVÄNTAD V ­ ÄNSKAP

- LA

RG

E


FEELGOOD

En bebis på Strandcaféet EN BEBIS PÅ STRANDCAFÉET

Ä ST N

.

.

TL

I VÅ

Författare: Lucy Diamond Översättare: Helen Ljungmark ISBN: 978-91-7949-264-9 Lix 22, 160 sidor Pris: 129 kr

T

Evie älskar sitt jobb som chef för Strandcaféet och är van vid ett högt tempo. Men nu är hon gravid och ska snart föda. Så en dag står Helen där, den snygga och irriterande kompetenta nya caféchefen. Evie och Helen ogillar varandra från första stund. Men plötsligt tar händelserna en dramatisk vändning och de båda kvinnorna förs samman på ett oväntat sätt ...

X

- LARG E

När utomjordingarna kom till Österlen Karin Brunk Holmqvists träffsäkra romaner har gjort henne till en av Sveriges mest lästa och uppskattade författare.

MIDSOMMAR

RAPSBAGGARNA

Systrarna Tilda och Elida har bott i samma omoderna stuga i hela sitt liv. Världen förändras, men inte systrarna.

Beata och Otto väntar på att sonen Bengt ska komma hem och fira midsommar. Med sig har han sin nya fästmö.

Bröderna Albert och Henning lever ett lugnt liv på landet. Varje kväll innan de lägger sig går de en runda i rapsfältet utanför sitt hus. Men – vad är det som pågår? Där syns plötsligt mystiska spår …

Författare: Karin Brunk Holmqvist ISBN: 978-91-7723-727-3 Lix 18, 108 sidor Pris: 149 kr

Författare: Karin Brunk Holmqvist ISBN: 978-91-7723-398-5 Lix 21, 44 sidor Pris: 119 kr

Författare: Karin Brunk Holmqvist ISBN 978-91-7723-824-9 Lix 18, 80 sidor Pris: 149 kr

Ä ST

.

.

I VÅ

TL

N

T

POTENSGIVARNA

X

- LARG E

55


TEMA HISTORIA

Mod att förändra landet! Sverige för hundra år sedan. Ett land där fattigdomen är svår, klasskillnaderna enorma och där kvinnor än så länge saknar rösträtt. Men många är engagerade i rättvisefrågorna. Och stora förändringar är på väg …

Kampen om rösträtt

Sverige 1919. Världskriget gör sig påmint och Sverige är fattigt. Teo skulle gärna gå i skolan, men arbetar som isbärare för att försörja familjen. En dag levererar han is till en äldre dam. Då träffar han Rosa, som han blir förälskad i. Rosa kämpar för kvinnlig rösträtt och tar med honom på ett möte.

TL

T

MOD ATT TA PLATS Författare: Elisabeth Östnäs ISBN: 978-91-7723-667-2 Lix 15, 52 sidor Pris: 119 kr

Ä ST N

.

.

I VÅ

M

EDI U M

30-talets Sverige

TL

Ä ST

N

.

.

I VÅ

ETT RUM OCH KÖK Författare: Hans Peterson Lix 17, 32 sidor Pris: 99 kr

T

I serien Ett rum och kök skildras en tid då Sverige stod inför modernism och framtidstro. Böckerna ger en bild av Sveriges utveckling och en förståelse för att Sverige kanske inte alltid sett ut som det gör idag.

M

E DI U M

tar Psst...! På vår webb hit för du gratis arbetsmaterial lärare och elever.

viljaforlag.se /kostnadsfrittarbetsmaterial

56

DRÖMMEN OM ETT HEM

DET NYA HEMMET

Det är 30-tal och Hanna och Jan har precis fått sitt andra barn. Sverige är fattigt och Hanna vill ge sin lilla dotter ett tryggare liv. Att flytta till en bättre bostad är ett första steg. Men kan hon få Jan att förstå hur viktigt det är?

Hanna har övertalat sin man Jan om att de ska flytta. Men hur ska de få råd? Hyran är hög och det är svåra tider i Sverige. Kan deras kärlek och gemensamma kamp för ett bättre liv hjälpa dem att skapa ett tryggt hem?

ISBN: 978-91-8829-100-4

ISBN: 978-91-8829-101-1


TEMA HISTORIA

Storstrejk och drama i Fattigsverige Året är 1879, platsen Svartvik utanför Sundsvall. Händelsen i centrum för romanen är den stora strejk som bröt ut bland sågverksarbetarna och bokens berättare är den 11-åriga ströflickan Bricken. Här levandegörs ett dramatiskt stycke svensk historia. Sågverksungen påminner oss om att välfärdssamhället vi i dag lever i inte är en självklarhet. Att Fattigsverige fanns för bara runt 150 år sedan. Att barn bjöds ut på auktion, att man arbetade 14 timmar i sträck, att man svalt. Vibeke Olsson debuterade 1975 med Ulrike och kriget, som finns i lättläst utgåva på Nypon förlag. Hon har skrivit en lång rad romaner, de flesta med historisk anknytning. I Sågverksungen utgår hon från industrialiseringen av Sverige i slutet av 1800-talet.

SÅGVERKSUNGEN NY

Jag arbetade som piga hos familjen Sund förut, på en bondgård. De var ganska snälla och jag fick mycket mat. Men jag grät varje kväll, för jag längtade efter mamma och pappa, och min vän Jenny. När jag varit där i fyra månader kom pappa med häst och släde för att hämta mig. Jag blev orolig och trodde att något hänt mamma. Men allt var som vanligt. Det var bara att mamma och pappa ville ha mig hemma. De längtade så mycket efter mig. 8

.

Ä ST N

.

2

TL

I VÅ

Författare: Vibeke Olsson Bearbetning: Lina Stoltz Omslag: Maria Mannberg ISBN: 978-91-7949-322-6 Lix 16, 176 sidor Pris: 149 kr

T

I Sågverksungen får vi följa med till Svartvik under senvåren 1879, när sågverken runt Sundsvall tystnar och kanonbåtarna kommer. I centrum står den 11-åriga flickan Bricken, som arbetar på sågverket. Vibeke Olsson bygger upp sin historia kring den dramatiska sågverksstrejken och levandegör ett stycke svensk historia.

X

- LARG E

När jag kom hem fick jag börja arbeta i brädgården. Det var skönt att vara hemma, och det luktade så gott. Det luktade sågverk. En av pojkarna, Oskar, retade mig. Han var avundsjuk för att jag fått så mycket mat när jag var piga. Han knuffade mig och kallade mig bondunge. Men jag är en sågverksunge. Jag har bott här sedan jag var nio månader. Mamma och pappa kom hit till sågverket i Svartvik under svälten. De lämnade sin stuga och gick för att söka arbete. Mina syskon var döda, de hade svultit ihjäl. Mamma hade inte ens mjölk i brösten åt dem. Min bror Mårten dog samma år som jag föddes. Då var han fyra år. 9

57


AUGUSTPRISVINNARE

Förbjuden attraktion i ateljén

TL

Ä ST

N

X

.

.

I VÅ

Författare: Jessica Schiefauer Lix 15–21, 60–164 sidor Pris: 119-149 kr

L ÄT

En ny bok på Vilja förlag av den hyllade författaren Jessica Schiefauer! Sedan tidigare finns Augustprisvinnarna När hundarna kommer och Pojkarna i lättläst bearbetning. Nu kommer Pose, en tät erotisk berättelse i det korta formatet.

- LA

RG

E

belönt! Pris

POSE NY En ung man sitter modell för en kvinnlig konstnär. Hon är nästan dubbelt så gammal som han. De möts flera gånger i hennes ateljé. Lyssnar på musik, dricker bubbel och äter mat i pauserna från tecknandet. Något uppstår i rummet, en förbjuden attraktion väcks. Känsligt tecknar Jessica Schiefauer i Pose ett erotiskt laddat möte. Det är en intimitet som uppstår i stunden, i konsten som tar form. ISBN: 978-91-7949-320-2 2 Musiken och champagnen hjälper mot blygseln. De lyssnar alltid på filmmusiken till Crouching Tiger, Hidden Dragon och dricker samma sorts vin när hon ska måla av honom. Fast champagne är det nog inte, något bubbel bara. Men det ser lyxigt ut när hon serverar det i kristallglas. Kolsyran kittlar först i näsan och sedan i strupen. Hennes hand är sval och len när hon tar glaset ifrån honom, ställer det på det lilla bordet i marmor vid sidan om staffliet.

– Säg till när du vill ha mer. Det finns fler flaskor. Det verkar inte bekymra henne att han inte har åldern inne att dricka, eller så vet hon inte om det. Första gången han kom innanför dörren till ateljén tog hon emot honom med ett glas och sedan var det liksom naturligt. Det finns alltid en flaska framme och glas åt dem båda. Hon böjer på knäna när hon sträcker sig efter sitt glas. Han kan se hur hennes lårmuskler buktar under tightsen. Det är som om han börjar låna hennes blick nu, efter nästan en vecka tillsammans. Han ser på hennes kropp.

10

POJKARNA

NÄR HUNDARNA KOMMER

Kim, Bella och Momo får uppleva hur det är byta kön för en stund. På dagarna utstår de killarnas kränkningar. På nätterna dricker de av nektarn från en magisk blomma som förvandlar dem till pojkar. Det liv de då får vara med om är mycket annorlunda.

När Ester och Isak möts på en fest vid sjön blir de hopplöst förälskade. De har bara ögon för varandra och de ser inte Antons ensamhet och längtan efter gemenskap. Och när Anton en natt smyger in med blod på kläderna är det för sent.

ISBN: 978-91-7723-703-7

ISBN: 978-91-7723-317-6

11

Tre snabba frågor till författaren Jessica Schiefauer

Hur fick du idén till boken Pose? Det var faktiskt så att min före detta man stod modell åt en kvinnlig konstnär när han var ung. När jag fick förfrågan av Gilla förlag (som först publicerade Pose) om att skriva en sensuell berättelse kom jag att tänka på den situationen och fantiserade vidare kring det.

Vilket är ditt bästa tips för att öka läslusten hos unga? Kräv böcker som intresserar dig! Fortsätt inte läsa något du tycker är tråkigt eller ointressant. Om ämnet verkligen intresserar dig, får du mer energi att orka igenom texten!

Kommer du ihåg den första riktigt bra bok du läste som ung? Jag hade en stor läsupplevelse när jag var i 12-årsåldern, och läste Den långa flykten av Richard Adams.

58

Fotograf: Hillevi Nagel


Ä ST

.

.

I VÅ

TL

N

Skriva sig genom livet

Lix 17–23 96–120 sidor Pris: 149 kr

T

BÄSTSÄLJARE

X

- LARG E

Theodor Kallifatides är en av Sveriges mest kända och omtyckta författare. I sitt författarskap återkommer han ständigt till frågor om språk och identitet, om främlingskap och tillhörighet.

DET SISTA LJUSET

MÖDRAR OCH SÖNER

ÄNNU ETT LIV

Det är nyår i Rinkeby. Odysseas och Adriana har flyttat från Grekland till Sverige. Här försöker de skapa sig ett nytt liv.

Svåra minnen såväl som lyckliga uppdagas då Theodors mor berättar för honom om sitt liv i en annan tid, ett annat liv.

Författaren känner krafterna sina. I hemlandet Grekland hittar han tillbaka till skrivandet, på ett oväntat sätt. En berättelse om minnet och språket, om Sverige och Grekland och om tidens gång.

Författare: Theodor Kallifatides ISBN: 978-91-7723-553-8

Författare: Theodor Kallifatides ISBN: 978-91-8803-787-9

Författare: Theodor Kallifatides Bearbetning: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-8003-000-7

ETT NYTT LAND UTANFÖR MITT FÖNSTER Med humor och värme skildrar Kallifatides främlingskapets villkor och möjligheter.

Författare: Theodor Kallifatides Bearbetning: Tomas Dömstedt ISBN 978-91-7723-832-4

Bästsäljare i lättlästa versioner Arkan Asaad är född 1980 i den kurdiska delen av norra Irak och kom till Sverige med sin familj 1983. 2011 debuterade han med Stjärnlösa nätter. En roman som bygger på hans egna erfarenheter av att bli bortgift mot sin vilja, och som han också fick Teskedsordens bokpris för samma år. BLOD RÖDARE ÄN RÖTT Casim är en ung rebell som ofta hamnar i slagsmål. Han gifter sig med Jamila, men snart därefter börjar år av krig och strider.

STJÄRNLÖSA NÄTTER Amàr, hans pappa och syskon hälsar på släkten i Irak. Men snart förstår Amàr att familjen planerar ett bröllop mellan honom och hans kusin Amina. Amàr vill inte men till sist klarar han inte av pressen från far och släkten.

BORTOM SOLENS STRÅLAR Amàr kommer till Sverige med sin familj när han är tre år. Men en dag får pappan ett samtal från hemlandet, och familjens hela tillvaro vänds upp och ner.

T

Ä ST N

.

TL

.

ISBN: 978-91-7723-756-3

Författare: Arkan Asaad Lix 18, 128–136 sidor Pris: 149 kr

I VÅ

ISBN: 978-91-7723-569-9

ISBN: 978-91-8803-706-0

X

- LARG E

59


.

.

X

- LA R G E

”Det är en berättelse om språkets möjligheter och den gemenskap som kan öppnas om vi inte fokuserar på kulturskillnader.” Helene Ehriander, BTJ, om Poeten och barnet.

POETEN I G ­ LASBUREN

POETEN OCH KÄRLEKEN

POETEN OCH BARNET

Mahad jobbar som spärrvakt i tunnelbanan. Men egentligen är han poet. Han drömmer om att skriva på svenska. Och prata med ­kvinnan som skyndar förbi spärrarna.

Det har gått åtta månader sedan Mahad och Emma träffades. När de är tillsammans är allt enkelt och de vet att de hör ihop. Men tyvärr finns det andra som inte kan förstå att det är så …

Mahad och Emma har förlovat sig och snart ska de få ett barn. Nu när Mahad ska bli pappa längtar han extra mycket efter sin familj . En dag lyckas hans mamma och systrar ta sig till Stockholm.

ISBN: 978-91-8783-142-3

ISBN: 978-91-8803-798-5

ISBN: 978-91-7723-663-4

När livet gnistrar till VÄNSKAP MELLAN SILL & FALAFEL

Ä ST

.

.

I VÅ

TL

N

Författare: Julia Strömblad ISBN: 978-91-7723-551-4 88 sidor Pris: 119 kr

T

Lena jobbar i köket på en förskola. Att laga mat är både hennes hobby och hennes yrke. Men det är något som saknas i hennes liv – romantik.

60

Ä ST

I VÅ

För Mahad är litteraturen och poesin allt. Förutom hans förälskelse i Emma så klart. Det här är en serie om fördomar mot det främmande, men framför allt om kärleken till den andra och om språkets makt och möjligheter.

TL

N

Språkets makt ger möjligheter

SERIEN OM POETEN Författare: Johanna Nilsson Lix 16–18, 56–72 sidor Pris: 119 kr

T

INTEGRATION

X

- LARG E


OM LIVET

Drömmar och vändpunkter Tur eller otur, men i sista änden råder man själv över hur livet ska utvecklas. Två mycket olika böcker om vändpunkter.

Författare: Andy McNab Översättare: Lars Ahlström ISBN: 978-91-7723-731-0 Lix 26, 116 sidor Pris: 129 kr

Författare: Kerstin Lundberg Hahn ISBN: 978-91-8829-105-9 Lix 16, 104 sidor Pris: 129 kr

.

.

.

- LA R G E

Ä ST

I VÅ

.

X

TL

N

I VÅ

Ä ST

N

TL

T

LOTTEN Det är fredagen den trettonde. Viggo ska gå på puben med sin kompis. På vägen köper han en trisslott. Den kommer att förändra hans liv för alltid. En bok om drömmar, och att hitta det man letar efter.

T

NÄR LIVET VÄNDER Andy McNab växte upp hos fosterföräldrar i södra London. Han drogs in i kriminella gäng, vandaliserade och stal. Armén blev en vändpunkt i hans liv.

X

- LA RG E

Läslust med mycket spänning Ä ST

.

.

I VÅ

TL

N

T

Om svåra beslut och tuffa tag när livet kräver styrka – tre böcker som skildrar mod, envishet och uthållighet när det verkligen gäller.

X

- LA RG E

”Det är filmiskt ­ erättat, Walter kämb par, hoppet är det sista som överger honom – men just då vänder det.” Rebecca Lindskog, BTJ, om boken Sånt är livet

SÅNT ÄR LIVET Walter är hemlös. Han söker massor med jobb, men får inga. En dag får han en idé som gör att livet ljusnar. Med gott mod och envishet reder Walter ut både det ena och det andra. Författare: William Kowalski ISBN: 978-91-8722-101-9 Lix 16, 124 sidor Pris: 129 kr

DEN FÖRSVUNNA ­DAGBOKEN Stephanie vet inte vad hon ska göra av sitt liv. Men när hon börjar i en kör och träffar Anna Rai, en känd tv-profil, förändras plötsligt livet för Stephanie. Författare: Kim Moritsugu Översättare: Catharina Andersson ISBN: 978-91-8783-135-5 Lix 17, 128 sidor Pris: 129 kr

EN ANDRA CHANS För att rädda sin sons liv måste den ensamstående mamman Linda övertala en ung, självisk knarkhandlare att donera en av sina njurar. Han är den ende som kan rädda sonens liv. Författare: William Kowalski ISBN: 978-91-8722-199-6 Lix 15, 136 sidor Pris: 129 kr

61


KLASSIKER

Tidlösa berättelser – välkända klassiker på lättläst svenska I serien Tidlösa berättelser ger Vilja förlag ut lättlästa versioner av välkända sagor och klassiker. Här finns berättelser om kärlek och lust, liv och död – men också klassiska skräckskildringar och moraliska dilemman.

2 Winston hade upptäckt att teleskärmen inte kunde bevaka hela hans lägenhet. Skärmen satt på väggen mittemot fönstret i vardagsrummet. Winston kunde sitta vid samma vägg som skärmen utan att bli sedd. Han kom på att han skulle kunna skriva dagbok där utan att någon såg det. För en tid sedan hade han gått in i en prylbod. Där hade han köpt en skrivbok och en penna.

Han visste att det han gjorde var väldigt farligt, men det brydde han sig inte om. Han hade ingen att dela sina tankar och känslor med, men han kunde i alla fall skriva ner dem i sin dagbok. Nu tog Winston upp pennan och öppnade boken. Han skulle skriva om vad han hade jobbat med på förmiddagen på Sanningsministeriet. Med små, klumpiga bokstäver skrev han: 4 april 1984. Han tänkte på två personer som han hade sett på förmiddagen. Först den där självsäkra unga kvinnan som gick förbi i korridoren. 13

.

.

X

Djuren på bondgården bestämmer sig för att göra uppror. Den elake bonden har plågat dem länge nog! Djuren jagar bort bonden, och två grisar tar över ledningen. Först blir livet bättre, då djuren får mer mat. Men snart tar en av grisarna över makten, och gården blir en diktatur. Alla orättvisor som från bondens tid kommer tillbaka.

Författare: George Orwell Omslag: Nils Olsson Översättare: Catharina Andersson ISBN: 978-91-7949-313-4

1984 NY Dystopin 1984 utkom 1949. Boken utspelar sig i det framtida samhället Oceanien, där Partiet och dess ledare Storebror styr och kontrollerar allt. Det råder total övervakning, teleskärmar ser och hör allt invånarna gör. Winston Smith drömmer om ett annat liv. Går det att bli fri? Finns det något som partiet inte kan kontrollera? Kan det vara kärleken?

Ä ST

I VÅ

TL

N

TIDLÖSA BERÄTTELSER Lix 16–26, 56–152 sidor Pris: 149 kr

T

12

DJURENS GÅRD NY

- LARG E

Författare: George Orwell Omslag: Nils Olsson Översättare: Catharina Andersson ISBN: 978-91-7949-314-1

BORTBYTINGEN När bondeparet är ute och rider i skogen med sin nyfödde son stegrar sig plötsligt hästarna. Pojken far ur moderns armar. Paret letar förtvivlat och hittar till sist barnet vid vägkanten. Men något är fel. Författare: Selma Lagerlöf Bearbetning: Cecilia Davidsson ISBN: 978-91-7949-274-8

62

FÖRNUFT OCH KÄNSLA

FRANKENSTEIN

När Marys föräldrar dör skickas hon från Indien till sin farbror i England. Hon är bortskämd och ensam. Men en dag hittar hon en hemlig trädgård ...

Systrarna Elinor och Marianne är giftasvuxna. Tre herrar blir föremål för deras känslor, men var och en av dem bär på hemligheter från det förflutna. Hur ska systrarna balansera förnuft och känsla?

Döende berättar läkaren Victor Frankenstein sin fasansfulla historia. Han ville göra något stort för mänskligheten men utan att tänka på följderna tog han makten över liv och död.

Författare: Frances Hodgson Burnett Bearbetning: Catharina Andersson ISBN: 978-91-7987-057-7

Författare: Jane Austen Bearbetning: Anna Rosenqvist ISBN: 978-91-7949-272-4

Författare: Mary Shelley Bearbetning: Catharina Andersson ISBN: 978-91-7949-271-7

DEN HEMLIGA TRÄDGÅRDEN


KLASSIKER

DEN FULA ANKUNGEN

DOKTOR GLAS

Den stora, grå ankungen ser inte ut som sina söta små syskon. Därför blir han retad och utstött. Han flyr ut i världen, rädd och ensam. Men en dag får han syn på en flock med stora, vita fåglar. De är de vackraste han sett …

Doktor Glas förälskar sig i den unga vackra Helga, som är fast i ett kärlekslöst äktenskap med den motbjudande pastor Gregorius. Helga vänder sig till doktor Glas för att få hjälp och alltmer aktivt förbereder han lösningen ... Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?

Författare: H.C. Andersen Bearbetning: Cecilia Davidsson ISBN: 978-91-7723-839-3

Författare: Hjalmar Söderberg Bearbetning: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7723-831-7

ANNE FRANKS DAGBOK

MRS DALLOWAY

UNGA KVINNOR

SINDBAD SJÖFARAREN

Författare: Anne Frank Översättare: Carina Jansson ISBN: 978-91-7723-760-0

Författare: Virginia Woolf Översättare: Catharina Andersson ISBN: 978-91-7723-752-5

Författare: Louisa May Alcott Översättare: Catharina Andersson ISBN: 978-91-7723-675-7

Återberättad av Ali Al-Hammadi Illustrationer: Sura Ghazwan Översättning: Catharina Andersson ISBN: 978-91-7723-827-0

ALADDIN OCH DEN MAGISKA LAMPAN

NILS HOLGERSSON

ALI BABA OCH DE FYRTIO RÖVARNA

Återberättare: Haitham Al-Khawaja Illustratör: Sura Ghazwan Översättare: Catharina Andersson ISBN: 978-91-7723-651-1

Författare: Selma Lagerlöf ISBN: 978-91-7723-889-8

Författare: Haitham Al-Khawaja Illustratör: Sura Ghazwan Översättare: Catharina Andersson ISBN: 978-91-7723-748-8

PENNSKAFTET Författare: Elin Wägner ISBN: 978-91-7723-671-9

ETT DOCKHEM

DET GÅR AN

KALLOCAIN

LILLE PRINSEN

Författare: Henrik Ibsen ISBN: 978-91-7949-247-2

Författare: Carl Jonas Love Almqvist ISBN: 978-91-7723-820-1

Författare: Karin Boye ISBN: 978-91-7723-744-0

Författare och illustratör: Antoine de Saint-Exupéry Översättare: Gunvor Bang ISBN: 978-91-8803-791-6

63


ETT LIV

Nya levnadsöden i serien Ett liv Bland våra biografier i serien Ett liv finns en rad böcker om framstående personer. Nu kommer berättelser om två av Nordens främsta sagoberättare.

H.C. ANDERSEN NY

TOVE JANSSON NY

Hans Christian Andersen, en pojke som blev Danmarks mest kända författare. Han föddes 1805 i en fattig familj, men fick ett liv fullt av spännande resor, möten med kungligheter och olycklig kärlek. I den här boken kan du läsa om H.C. Andersens envisa kamp för berömmelse och framgång – ett liv som ofta var lika fantastiskt som hans sagor.

Tove Jansson blev världsberömd för sina muminböcker, som har översatts till mer än femtio språk. Berättelserna har lästs och älskats av flera generationer och är än idag mycket populära. I den här boken får vi följa Tove Jansson från uppväxten i en konstnärsfamilj och den tidiga debuten, till berömmelsen som kom med mumintrollen.

Författare: Annelie Drewsen och Cilla Dalén Omslag: Eva Andreasson ISBN: 978-91-7949-286-1

Författare: Tomas Dömstedt Omslag: Eva Andreasson ISBN: 978-91-7949-287-8

Tre snabba frågor till författarna Annelie Drewsen och Cilla Dahlén

Vad fascinerar er med historiska personer? Cilla: Att läsa om en person blir en spännande ingång till en annan tid och plats. Det är fascinerande att se vad som är likt och olikt vårt samhälle idag.

Har ni alltid gillat historia? Annelie: Båda ja och nej. Som barn frågade jag mina föräldrar om det fanns ruiner på de platser vi skulle resa till. Jag älskade att gå runt i dem! Men i skolan var nog inte historia mitt favoritämne direkt.

Vad lockar er till att skriva lättlästa böcker? Cilla: Jag ser att böckerna behövs, det är huvudorsaken. Och så är det roligt att ha anledning att fördjupa sig i ett ämne. Annelie: Från början skrev jag för mina elever, när jag arbetade som lärare i svenska som andraspråk. Nu är jag mycket förtjust i formen. Kort och innehållsrikt.


ETT LIV

Personporträtt som ekar genom historien

”Detta är en lättläst biografi om ett fascinerande levnadsöde. På köpet får vi en inblick i en avgörande tid för kvinnors rättigheter och i naturvetenskap och forskning.” ADOLF HITLER

Christine Karlsson, BTJ, om Marie Curie - Ett liv.

MARIE CURIE

Adolf Hitler startade andra världskriget. Han var ansvarig för Förintelsen och miljontals judars och andra människors död. Det har gjort honom till en av historiens mest avskydda personer. Men vem var han egentligen som människa? Vad formade mannen som ledde ett land och en hel värld rakt in i en katastrof?

Marie Curie – Ett liv är berättelsen om en av världens mest kända vetenskapspersoner. Marie Curie gjorde flera viktiga upptäckter, hon fick Nobelpriset i både fysik och kemi, och hon blev Sorbonnes första kvinnliga lärare och professor. Det här är ett porträtt av en kvinna som gick sin egen väg, och som kämpade hårt för att nå sina mål.

Författare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7949-276-2

Författare: Ann-Charlotte Ekensten ISBN: 978-91-7987-047-8

Ett sagolikt liv ”Mitt liv är en vacker saga, så rik och lycksalig!” Så skrev Hans Christian Andersen i sin självbiografi Sagan om mitt liv. Redan som barn drömde han om att lämna sitt fattiga liv och bli berömd. Han gav sig iväg helt ensam till Köpenhamn för att uppfylla sina drömmar. Med sig hade han penna, sax och en vacker sångröst. Med tiden blev han en hyllad författare, både i andra länder och hemma i Danmark. Han skrev teaterpjäser och romaner, men det är sagorna som är mest kända. Barn och vuxna har skrattat och gråtit åt hans många äventyr där människor, djur och föremål är alldeles levande och verkliga. Föräldrarna kallade honom Hans Christian, men senare i livet sa de flesta Andersen till honom. Som författare är han känd som H.C. Andersen. En självbiografi är en bok där författaren berättar om sitt liv. En roman är en bok med en lång berättelse, som oftast är påhittad. Porträtt av Hans Christian Andersen målat år 1835 av Christian Albrecht von Benzon.

KATARINA TAIKON

Drottning Kristina – Ett liv handlar om Sveriges första kvinnliga regent och skildrar hennes fascinerande liv. Få kvinnor på 1600-talet hade lika stor makt. Men hon är fascinerande även för sitt dramatiska liv.

Katarina Taikon – Ett liv är historien om flickan som föddes i ett tält, lärde sig läsa och skriva som 26-åring, blev framgångsrik författare och vigde sitt liv åt kampen för romers rättigheter.

Författare: Annelie Drewsen och Cilla Dalén ISBN: 978-91-7723-830-0

Författare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7723-838-6

.

Ä ST

.

DROTTNING KRISTINA

TL

I VÅ

Lix 24–33, 40–84 sidor Pris: 149 kr

5

N

SERIEN – ETT LIV

T

4

X

- LARG E

65


ETT LIV

TIM BERGLING

66

HANS ROSLING

SELMA LAGERLÖF

Författare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7723-711-2

Författare: Annelie Drewsen & Cilla Dalén ISBN: 978-91-7723-707-5

Författare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7723-768-6

BEYONCÉ KNOWLES

ANNE FRANK

FADIME SAHINDAL

OLOF PALME

Författare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7723-566-8

Författare: Marian Hoefnagel Översättare: Hans Peterson ISBN: 978-91-8829-308-4

Författare: Christina Wahldén ISBN: 978-91-7723-445-6

Författare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7723-448-7

ZLATAN IBRAHIMOVIC

ASTRID LINDGREN

ALFRED NOBEL

RAOUL WALLENBERG

Författare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7723-156-1

Författare: Annelie Drewsen & Cilla Dalén ISBN: 978-91-7723-318-3

Författare: Annelie Drewsen & Cilla Dalén ISBN: 978-91-7723-565-1

Författare: Annelie Drewsen & Katarina Lycken Rüter ISBN: 978-91-7723-772-3

NELSON MANDELA

MALALA YOUSAFZAI

ROSA PARKS

MARTIN LUTHER KING

Författare: Frances Ridley ISBN: 978-91-7567-174-1

Författare: Matt Doeden Översättare: Hans Peterson ISBN: 978-91-8783-197-3

Författare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7723-157-8

Författare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7723-281-0


Ä ST N

TL

.

.

I VÅ

Självbiografier med igenkänningsfaktor

T

SJÄLVBIOGRAFIER

X

- LARG E

Lix 20–22 Pris: 149 kr

Flera välkända författare har skrivit djupt berörande och fängslande självbiografier. Vi har valt att bearbeta några till lättläst. Här hittar du starka berättelser av Jason Diakité, Negra Efendic, Georgios Karpathakis och Sebbe Staxx.

JAG VAR PRECIS SOM DU

EN DROPPE M ­ IDNATT Jason Diakité växte upp i Lund med amerikanska föräldrar. Hans mamma är vit, hans pappa är svart. Hela sin uppväxt kände han sig halv. Nu söker han sina rötter i en familjehistoria från slaveriets USA till folkhemmets Sverige.

När Negra är 11 år bryter kriget ut i hennes hemland och forna vänner hemma i byn blir plötsligt till fiender. Det blir snart omöjligt att stanna och Negra flyr med sin familj till det avlägsna Sverige. I Sverige är allt verkligen annorlunda.

Författare: Negra Efendić ISBN: 978-91-7723-444-9 184 sidor

Författare: Jason Diakité ISBN: 978-91-7723-447-0 100 sidor

SEBBE STAXX

UNDERBARA ADHD En personlig skildring av hur det kan vara att leva med adhd. Författaren b ­ eskriver hur det påverkar och har påverkat allt i hans liv och uppväxt. Om problem i skolan, missbruk av droger och svårigheter i relationer. En viktig bok för alla som vill lära sig mer om adhd.

Sebastian Stakset är känd som rapparen Sebbe Staxx. Han har hyllats som rappare och låtskrivare i hiphopgruppen Kartellen. Men hans liv började tufft. Han blev mobbad i skolan och hamnade i kriminalitet och drogproblem.

Författare: Sebastian Stakset & Niklas Malmborg ISBN: 978-91-7723-171-4 80 sidor

Författare: Georgios Karpathakis ISBN: 978-91-7723-443-2 64 sidor

Fler titlar, teman och serier hittar du på vår webb.

viljaforlag.se

67


E

T

T

.

T

.

T LÄ

.

T

T LÄ

.

. X-

LAR G

E

L

.

.

.

T

I VÅ

X

X-

N

.

Ä ST

I VÅ

- LA RG E

TL

X

X

Ä ST N

.

RGE

Ä ST I VÅ

LA

.

E DI U M

TL

N

Ä ST I VÅ

M

TL

N

.

ALL

Ä ST I VÅ

.

SM

TL

N

MAL

Ä ST N

.

-S

I VÅ

X

TL

I VÅ

Ä ST N

TL

TL

LAR G

Så känner du igen lättlästnivå XX-Large • För den som kommit igång med sin läsning men har svårt att möta långa texter på egen hand. • Läsaren har ett bra svenskt ordförråd och strategier för att förstå ett mindre antal okända ord med hjälp av sammanhanget.

• Berättelsen innehåller miljö- och personbeskrivningar. • Berättelserna handlar om samhällen, kultur och levnadsöden som läsaren möjligen är främmande för. • För sva på grundläggande nivå, delkurs 2–3.

• Längre och svårare ord kan förekomma, till exempel mer lågfrekventa ord.

• Cirka 100–200 sidor.

• Meningsbyggnaden kännetecknas av större variation, till exempel fler bisatser, men det är fortfarande enkel grammatik. • Berättelsen har ett större persongalleri.

Psst! Så läser du symbolerna Nyhet!

Markerar Markerar våra våra nyheter. nyheter.

Flerspråk

Böcker Böcker som som finns finns på på fler fler språk språk än än svenska. svenska.


EN HALV GUL SOL

En stor episk berättelse om krig och kärlek Den hyllade romanen En halv gul sol väver samman ett antal människoöden under 1960-talets inbördeskrig i Nigeria. Den berättar om Biafras kamp att bli en fristående stat inom Nigeria och det skrämmande våld som följer. Boken skildrar krigets fasor och hur kriget både bryter ner och förenar människor. Men också hur kärleken ger styrka under de allra svåraste omständigheter. Chimamanda Ngozi Adichie, född 1977 i Nigeria, är en av sin generations främsta afrikanska författare. Hon debuterade 2004 med Lila hibiskus och fick ett stort internationellt genombrott med En halv gul sol 2007, som tilldelades det prestigefyllda Orange Prize for Fiction.

Hon har sedan dess gett ut den hyllade romanen Americanah (2013) som blivit utsedd till en av årets tio bästa böcker av New York Times. Idag finns hennes böcker översatta till ett trettiotal språk. Hon delar sin tid mellan Nigeria och USA.

”Vackert skriven och till brädden fylld med liv. En halv gul sol är en enastående roman.” Joyce Carol Oates

EN HALV GUL SOL NY En halv gul sol kretsar kring tvillingsystrarna Olanna och Kainene under 1960-talets inbördeskrig i Nigeria. De är väldigt olika och lever helt olika liv. Men båda vill se ett självständigt Biafra. När kriget bryter ut drabbas alla. Det blir en kamp för att vinna kriget, men också för att överleva när hem och familj splittras. Författare: Chimamanda Ngozi Adichie Översättare: Joakim Sundström Bearbetning: Tomas Dömstedt Omslag: Sara Acedo ISBN: 978-91-7949-269-4 Lix 23, 196 sidor Pris: 149 kr

belönt! Pris

2

Olanna skulle besöka sina föräldrar och sin syster i Lagos. Odenigbo körde henne till flygplatsen. – Jag längtar redan, nkem, sa han och kysste henne. Olanna längtade också till när hon skulle flytta till Nsukka. På planet satt hon och mindes när hon träffade Odenigbo första gången. Hon studerade i England, men var hemma i Nigeria på semester. Då var hon fortfarande ihop med Mohammed. 18

Hon stod i kö utanför teatern när mannen som sålde biljetter lät en vit man gå före alla andra i kön. Odenigbo gick då fram till den vita mannen och sa åt honom att gå tillbaka. Till mannen som sålde biljetter sa han: – Tror du att de vita är bättre än ditt eget folk? Be om ursäkt till alla som står i den här kön! Nu genast! När Odenigbo sedan gick förbi Olanna sa hon: – Bra gjort! Han stannade och presenterade sig för henne. Olannas första tanke var hur hon så smidigt som möjligt skulle kunna göra slut med Mohammed. Hon kände direkt att det var något speciellt med Odenigbo. Nu två år senare kände hon fortfarande lika starkt för honom. 19

69


FAKTA

HIMMELSDALEN

Psykologiskt drama och mörker i Himmelsdalen Marie Hermansons bästsäljande roman Himmelsdalen är blev en uppskattad tv-serie under 2020. Det är en tankeväckande och spännande berättelse med oväntade vändningar, som nu också finns på lättläst svenska. Marie Hermanson är en mästare på att skriva romaner med stort psykologiskt djup, stark spänning och mörka undertoner. Hon debuterade 1986. 1995 blev hon nominerad till Augustpriset med romanen Värddjuret. Med Musselstranden (1998) fick hon sitt stora kritiker- och publikgenombrott. Den blev också återutgiven som en Läsarfavorit, böcker som läsarna själva röstat fram.

Blev en TV-serie 2020!

”Med små medel bygger Hermanson upp en spänning som blir alltmer Kafka-artad och klaustrofobisk […] rysningsframkallande bladvändare.” Aftonbladet

HIMMELSDALEN Himmelsdalen är en underbar dal i de schweiziska Alperna. Hit reser Daniel för att besöka sin tvillingbror Max som vilar upp sig på ett lyxigt hälsohem. Max ber Daniel ta hans plats några dagar medan han åker i väg och ordnar sina affärer. Men Max kommer inte tillbaka. För sent inser Daniel att den vackra dalen inte alls är vad den sett ut att vara … Författare: Marie Hermanson ISBN: 978-91-7949-275-5 Lix 19, 240 sidor Pris: 149 kr

70


MÄN SOM HATAR KVINNOR

FAKTA

Salander och Blomkvist söker sanningen! De tre första romanerna i Millenniumserien har för alltid gjort avtryck i spänningslitteraturen. Suget efter fler berättelser i serien var enormt. David Lagercrantz fick så småningom uppdraget att skriva ytterligare tre böcker om Blomkvist och Salander. Män som hatar kvinnor har bearbetats till en lättläst version, så att fler kan få möjlighet att följa Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist – i jakten på den brutala sanningen bakom Harriet Vangers försvinnande.

MÄN SOM HATAR KVINNOR

Författare: Stieg Larsson Bearbetning: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7723-826-3 Lix 24, 136 sidor Pris: 149 kr

MÄN SOM HATAR KVINNOR För fyrtio år sedan försvann Harriet Vanger spårlöst. Journalisten Mikael Blomkvist får i uppdrag att ta reda på vad som hände henne. Han tar hjälp av Lisbeth Salander, en ung, professionell hacker med en unik begåvning. Tillsammans är de snart en mörk och blodig familjetragedi på spåren.

SHETLANDS-SERIEN:

Jimmy Perez är tillbaka!

POPULÄR TV-SERIE

Ann Cleeves prisbelönta Shetlandsserie kom ut i Sverige första gången 2006. Alla böckerna utspelar sig på Shetlandsöarna och handlar om kommissarie Jimmy Perez. När Anna Black, en ung lärare, hittas död i sitt hem tror polisen att det var självmord eller en tragisk olycka. När Jimmy Perez undersöker fallet leder det inte till självmord, utan till mord!

ETT PERFEKT LIV

Författare: Ann Cleeves Översättare: Ulla Henning ISBN: 978-91-7723-812-6 Lix 18, 104 sidor Pris: 129 kr

71


FAKTA

MINIFAKTA OM

Missa inte minifakta ...

Lemurer äter frukt Lemurer lever i stora grupper där honorna bestämmer. En del lemurer bygger ett bo av blad till sin unge. Andra bär runt på sin unge. Först dricker ungen mjölk från sin mamma. Sedan lär den sig att äta blad, frukt och insekter. Ringsvanslemuren har randig svans. Den kallas även för ”katta”, för den kan spinna som en katt.

TL

Ä ST N

-S

MAL

.

.

MINIFAKTA OM Cirka 25 sidor Pris: 89 kr

9

T

8

I VÅ

Minifakta om är en serie med extra lättlästa faktaböcker. Böckerna har aktuella och roliga ämnen som passar både yngre och äldre läsare. Texterna har korta ord och enkel text och fotografier i färg på varje uppslag. Till varje bok finns också ett kostnadsfritt arbetsmaterial att ladda ner via viljaforlag.se

X

L

Minifakta om

DJURUNGAR I REGNSKOGEN NY Ann-Charlotte Ekensten ISBN:978-91-7987-211-3

Minifakta om

GIFTIGA DJUR

MULLVADAR NY

Minifakta om

Minifakta om

Minifakta om

SOLEN

HARAR NY

DJURUNGAR I ÖKNEN

Eva Mosegaard Amdisen Översättare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7825-463-7

Lisette Aagerbo Holm Översättare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7987-041-6

Per Straarup S ­ øndergaard Översättare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7567-993-8

Per Straarup Søndergaard Översättare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7987-039-3

Ann-Charlotte Ekensten ISBN: 978-91-7987-026-3

Minifakta om

Minifakta om

Minifakta om

FLYGPLAN NY

Minifakta om

Minifakta om

RÄVAR

Per Straarup Søndergaard Översättare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7987-072-0

Per Straarup Søndergaard ISBN: 978-91-7987-020-1

Per Straarup S ­ øndergaard Översättare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7567-440-7

Malin Eriksson Sjögärd ISBN: 978-91-7987-024-9

Per Østergaard Översättare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7825-083-7

Minifakta om

Minifakta om

Minifakta om

UBÅTAR

Minifakta om

BMX

Minifakta om

Per Østergaard Översättare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-8879-308-9

Per Østergaard Översättare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7825-448-4

Ann-Charlotte Ekensten ISBN: 978-91-7987-025-6

Sigurd Toftdahl Terkelsen ISBN: 978-91-7987-029-4

GRISAR NY

72

Minifakta om

DJURENS BAJS

ATT BÖRJA RIDA NY

SKÖLDPADDOR

MOTORCYKLAR

BÄVRAR NY Per Straarup Søndergaard Översättare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7987-035-5


FAKTA OM

Vill du ha mer fakta ... Du dricker en läsk. Du köper nya skor när de gamla är utslitna. Du öppnar en present. Du köper mat som är inslagen i plast. Det här gör att det blir sopor: • en tom flaska • gamla skor • papper • plast

Ä ST

Sopor är en naturlig del av vår vardag. Men det är inte bra för miljön och klimatet. Vart tar alla sopor vägen? Och vad kan vi göra för att det inte ska bli så mycket sopor?

.

.

I VÅ

Fakta om

TL

På webbe n finns mån ga fler fakta böcker! viljaforlag .se

Sopor varje dag

N

FAKTA OM 40 sidor Pris: 99 kr

T

Fakta om är en bokserie för läsare som vill ha lite mer utmaning (än böckerna i Minifakta om). Ämnena är antingen tidlösa, eller aktuella, och presenteras på ett lättillgängligt sätt.

FAKTA

SM

ALL

4

Fakta om

Fakta om

Fakta om

AMERIKANSK POLITIK

Fakta om

PARASPORT

SVENSK POLITIK

BARNKONVENTIONEN

Ulf Sindt ISBN: 978-91-7987-078-2

Ann-Charlotte Ekensten ISBN: 978-91-7987-019-5

Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7987-034-8

Annelie Drewsen och Lina Pilo ISBN: 978-91-8879-306-5

Ann-Charlotte Ekensten ISBN: 978-91-7987-040-9

Fakta om

Fakta om

KÄPPHÄSTAR NY

Fakta om

Fakta om

Fakta om

ORMAR

PANDEMIER

FORTNITE

Författare: Emma Alnor ISBN: 978-91-7987-018-8

Författare: Ann-Charlotte Ekensten och Angelica Öhrn ISBN:978-91-7987-216-8

Annelie Drewsen ISBN: 978-91-7825-102-5

Författare: Frida Bejder Klausen ISBN: 978-91-7987-107-9

Simon Randel Søndergaard ISBN: 978-91-7987-022-5

Fakta om

­VILDSVIN NY

MENS

Fakta om

Fakta om

­GRETA THUNBERG

SOPOR NY

Fakta om

MATSVINN Simon Randel Søndergaard Översättare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7825-547-4

Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7825-544-3

Frida Bejder Klausen Översättare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7987-054-6

Nina Sahl Översättare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7567-732-3

Fakta om

ASTRID LINDGREN

ANNE FRANK Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7825-351-7

73


FAKTA

KOLL PÅ

Faktaserie gräver djupare! Faktaböcker blir allt mer populära. Därför har vi utvecklat flera serier som ger möjlighet till fördjupade kunskaper, men fortfarande med strävan att innehållet ska vara lätt att ta till sig. Koll på är en serie som passar utmärkt för dem som vill ta steget från vår populära serie Fakta om ... till en större utmaning. Böckerna är rikligt illustrerade och är även lämpliga att använda i undervisning, som bredvidläsning i skolan och för dem som gärna läser lättlästa faktaböcker. Koll på

Koll på

Datorer med artificiell intelligens, AI, är tränade att härma människors sätt att lära sig saker och ta beslut. AI har utvecklats för att den kan hjälpa oss att hitta sjukdomar, stötta soldater i krig, hjälpa oss i vardagen och mycket annat praktiskt eller roligt. Men AI-system kan vara farliga om de används på fel sätt. En del tror att vi redan år 2045 har skapat en dator som är lika smart som alla mänskliga hjärnor tillsammans. Det kan låta skrämmande.

Pesten är en sjukdom som uppstod redan på antiken. Smittan spreds över världen med loppor på råttor. Till Sverige kom den på 1300-talet. Miljoner människor har dött i sjukdomen, som fortsätter att bryta ut även idag. Detta är historien om hur pesten påverkat mänskligheten genom århundraden. Här blandas skrock och vetenskap – i en rysligt spännande faktabok!

Författare: Jesper Alerup ISBN: 978-91-7987-063-8 60 sidor Pris: 129 kr

Författare: Barbara Krasner ISBN: 978-91-7987-051-5 44 sidor Pris: 129 kr

.

.

I VÅ

Kalla kriget – terrorbalansens tid Under senare år har maktbalansen mellan de båda supermakterna i väst och öst varit ganska stabil. Men på senare tid har det blivit mer osäkert med nya mäktiga ledare på olika ställen i världen, som hotar världsfreden. Därför är det viktigt att gå tillbaka och påminna sig om den iskalla perioden när krigshotet mellan öst och väst var verkligt. Koll på kalla kriget är perfekt bredvidläsning för historieintresserade elever på högstadiet. Søren Elmerdahl Hemmingsen är en dansk historiker, pedagog och författare. Han skriver böcker om historia med pedagogisk ingång, riktade till barn och unga.

.

.

I VÅ

T

Författare: Søren Elmerdahl Hemmingsen Översättning: Ann-Charlotte Ekenstam Omslag: Nils Olsson ISBN: 9789179872182 56 sidor Ä ST N TL Pris: 129 kr LA

RGE

Koll på

KALLA KRIGET NY Under andra världskriget kämpade USA och Sovjetunionen båda mot Tyskland. Men efter kriget blev det annorlunda. I 45 år pågick ett kallt krig mellan länderna, där supermakterna aldrig slogs direkt mot varandra. Men de kapprustade. Boken presenterar de viktigaste händelserna under kalla kriget. Ett krig som flera gånger hade kunnat leda till en kärnvapenkatastrof.

74

LA

RGE

Ä ST N

.

RGE

LA

TL

.

Ä ST N

I VÅ

TL

T

PESTEN

T

AI


VILJA VETA

FAKTA

Vad skulle du Vilja veta? Vilja veta är en serie lättlästa faktaböcker som tar upp aktuella ämnen med utrymme för längre och mer djupgående resonemang. Texterna är raka och tydliga med stundtals svåra ord som ytterligare förklaras med bilder och illustrationer. Böckerna innehåller även källhänvisningar för den som vill utforska ämnet vidare.

Vilja veta

POLITISKA MORD NY VÄXTHUSEFFEKTEN Atmosfären runt jorden består av olika gaser. Vissa av dessa, som koldioxid och metan, är så kallade växthus­ gaser. Dessa fångar upp mycket av den värme som strålar ut från jorden. Värmen strålar sedan tillbaka mot jorden. Det här kallas växthuseffekten, och den gör att det finns liv på jorden. Utan den skulle det vara cirka 30 grader kallare.

i Utsläpp från ett värmekraftverk i Sofia, Bulgarien.

Man kan förenklat säga att växthusgaserna fungerar som

Orsaker till den globala uppvärmningen

taket i ett växthus. De är som ett täcke som håller jorden

De ökade utsläppen av koldioxid är den främsta orsaken

lagom varm.

till den globala uppvärmningen. Koldioxid uppstår vid

Numera är utsläppen av växthusgaser så stora att växthuseffekten förstärks. ”Täcket” har blivit tjockare,

förbränning av så kallade fossila bränslen, som kol, olja och naturgas. Utsläppen kommer främst från industrier, jordbruket

och det blir varmare på jorden. Det är det som brukar

och transporter (bilar, båtar och flyg).

kallas global uppvärmning.

7

Ä ST

.

.

I VÅ

TL

N

Författare: Tomas Dömstedt Omslag: Eva Andreasson ISBN: 978-91-7949-321-9 Lix 26, 60 sidor Pris: 149 kr

T

6

X

Vad är ett politiskt mord? Varför sker det, och vilka konsekvenser kan det få? Det har skett många politiska mord, i alla tider och på olika platser i världen. Vilka var mördarna, och vad hade de för motiv? I den här boken beskrivs några av de mest omtalade politiska morden i historien.

- LARG E

Författare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-79493-219

Vilja veta

SNACKA OM OSKULDEN!

Vilja veta

KLIMATFÖRÄNDRINGAR Värmerekord, smältande polarisar och extremväder. Klimatfrågan lyfts dagligen upp i nyheterna och skapar oro för framtiden hos många. Men vilka är egentligen orsakerna bakom förändringarna i klimatet och vilka konsekvenser får de för jorden? Vilka drabbas värst? Och vilka bär ansvaret? Är det världens mäktiga ledare – eller är det du och jag?

Det här är en bok om oskulden, och om oskuldsnormer. Och oskuldsnormer finns. De är starka och styr många unga människors liv, på olika sätt. Men saken är att de är just normer. De är alltså bara tankar och regler om oskuld. Och tankar och regler kan vi ändra på – med kunskap. Alla oskuldsnormer grundar sig nämligen på saker som inte finns: mödomshinnan och oskulden. För det går inte att se på en person om hen har haft sex eller inte. Författare: Inti Chavez Perez ISBN: 978-91-7723-837-9 Illustratör: Matilda Petersson

Författare: Tomas Dömstedt ISBN: 978-91-7949-277-9

”Klimatförändringar är en viktig bok, enkel att läsa.” Staffan Engstrand, BTJ-häftet nr 2

75


VILJA JOBBA

MINIFAKTA OM

En lustfylld väg till jobb Integration är ett abstrakt begrepp. Men egentligen är det inte så svårt. Det handlar om att ta plats i samhället – och avgörande för detta är språket.

Därför finns utgivningslinjen Vilja jobba. Den består av tre delar. Dels ett övergripande läromedel om hur det fungerar att söka jobb och arbeta i Sverige, dels yrkesböcker med tydligt fokus på specifika yrken. Dessutom finns det skönlitterära böcker som utspelar sig på olika arbetsplatser.

Att lära sig ett språk kräver både tid, tålamod och stark motivation. Att ett rikt språk är en bra väg till jobb är välkänt, och ökar ofta motivationen att läsa och träna.

Förhoppningen med Vilja jobba är att väcka läslust och ge nyanlända ett rikt språk.

För många blir lättläst en viktig ingång till svenska språket – och lättlästa yrkesböcker är en bra början på vägen till jobb.

Läromedel inför arbetslivet Huvudboken I arbetslivet är en guide till den svenska arbetsmarknaden. Boken vänder sig till arbetstagaren och fungerar oavsett vilken bransch man vill arbeta inom. Till boken finns också en utförlig lärarhandledning.

Storsäljare!

I ARBETSLIVET Författare: Ingebjørg Dolve, Janne Grønningen och Jorunn Mo Översättare: Ebba Berg ISBN: 978-91-7723-327-5 208 sidor Pris: 290 kr (Ord. pris 450 kr)

LÄRARHANDLEDNING Författare: Ingebjørg Dolve, Janne Grønningen och Jorunn Mo ISBN: 978-91-7723-397-8 96 sidor Pris: 149 kr

Yrkesböcker – en introduktion till jobb Yrkesböckerna är en introduktion till vanliga yrken i Sverige. Dagliga arbetsuppgifter presenteras och centrala ord, uttryck och begrepp inom yrket är markerade i texten. Böckerna är tänkta att användas parallellt med huvudboken I arbetslivet, men fungerar också fristående.

76

YRKE VÅRDBITRÄDE

YRKE BARNSKÖTARE

YRKE KÖKSBITRÄDE

Asma arbetar som vård­biträde på ett äldreboende. Idag arbetar hon dagpasset och vi får följa hennes arbetsdag.

Carmen arbetar som barnskötare på en förskola. Vi får följa henne under en arbetsdag med samling, utelek och föräldramöte.

Arbetet i ett storkök kan vara stressigt. Chefen är sjukskriven och Irina får ta ett stort ansvar. En skrämmande men rolig uppgift.

Författare: Ingebjørg Dolve och Janne Grønningen Översättare: Ebba Berg ISBN: 978-91-7723-650-4 60 sidor, hård pärm Pris: 99 kr

Författare: Ingebjørg Dolve och Janne Grønningen Översättare: Ebba Berg ISBN: 978-91-7723-562-0 56 sidor, hård pärm Pris: 99 kr

Författare: Jorunn Mo ISBN: 978-91-7723-571-2 Översättare: Ebba Berg 40 sidor, hård pärm Pris: 99 kr


VILJA JOBBA

FAKTA OM

Lättläst­litteratur om olika a­ rbetsplatser Hur är det att arbeta som kock, barnskötare eller inom vården. I vår serie Vilja jobba finns det ett stort antal böcker som på ett lättillgängligt sätt och i lättläst skönlitterär form skildrar livet på olika arbetsplatser. Till varje enskild titel finns kostnadsfria arbetsmaterial att ladda ner från viljaforlag.se. Arbetsmaterialen består av en kort lärarhandledning och övningsuppgifter. IVAN ÄR VÅRDBITRÄDE NY

T

.

T

T

T LÄ

.

T

Författare: Linda Åkerström ISBN: 978-91-7723-556-9 64 sidor Ä ST TL Pris: 109 kr

.

.

T

.

. LÄ

.

.

T

T

. T

MELLAN GLÄDJE OCH SORG

I VÅ

E DI U M

N

RGE

.

LA

.

.

I VÅ

Ä ST I VÅ

RGE

TL

N

LA

N

.

.

. EDI U M

M

Författare: Per Alexandersson ISBN: 978-91-7723-321-3 44 sidor Pris: 109 kr I VÅ

I VÅ

M

I VÅ

TN

Författare: Johanna Limme ISBN: 978-91-7723-449-4 56 sidor Ä ST TL Pris: 109 kr

Författare: Ylva Herou ISBN: 978-91-7723-450-0 Ä ST 56 sidor TL Pris: 109 kr

E DI U M

YUSEF OCH ARGA KOCKEN

N

TL

.

.

Författare: Per Alexandersson ISBN: 978-91-7723-564-4 76 sidor Pris: 109 kr ÄS

I VÅ

I VÅ

RÄTT MAN PÅ RÄTT PLATS

JARED KÖR TRUCK

M

EDI U M

ALL

FRÅN MORGON TILL KVÄLL

N

Författare: Linda Åkerström ISBN: 978-91-7723-325-1 56 sidor Ä ST Pris: 109 kr TL

N

SAMIRA I KASSAN

Författare: Johanna Limme ISBN: 978-91-7723-326-8 44 sidor Ä ST Pris: 109 kr TL

N

TID FÖR DE ÄLDRE

Författare: Ylva Herou ISBN: 978-91-7723-699-3 40 sidor Ä ST Pris: 109 kr TL

M

.

.

SM

ALL

SAAD ÄR BYGGARBETARE

ALL

Författare: Ylva Herou ISBN: 978-91-7723-695-5 40 sidor Ä ST TL Pris: 109 kr

I VÅ

I VÅ SM

SM

TARA ÄR BARNSKÖTARE

N

N

Författare: Ann-Charlotte Ekensten Illustratör: Elisabeth Werngren ISBN: 978-91-7949-315-8 40 sidor Pris: 109 kr Ä ST TL T

Böckerna i utgivningslinjen Vilja jobba består av läromedel, yrkesböcker och skönlitteratur som ger en lustfylld ingång till det svenska arbetslivet.

Ivan är vårdbiträde och arbetar på ett äldreboende. Han tycker om att prata med de boende. Tyvärr hinner han inte alltid det, men idag ska han ut och gå med Janne. Men sedan måste han hjälpa de andra också. Och när de ska äta kvällsmat är Janne borta. Var kan han vara?

.

VAD MENAS MED VILJA JOBBA?

LA

RGE

77


råk sp

l

er

ria

Sid

an

på fl

ate

Fin

ns

ok

tsm be

db

Lju

Ar

stn i

E-b o

ttlä Lä

an Sid

k

er på fl

Fin

ns

ok

tsm

db

be Ar

Lju

k

ttlä

Svenska titlar

1984 ny!

XL

E

L

A

62

Biblioteket

S

E

L

A

ar, en

19

ABC i stan

XS

E

L

A

10

Biobesöket

XS

E

L

A

ar, en, so

11

Adolf Hitler – Ett liv

XL

E

L

A

65

Bleke Karl ny!

M

E

L

A

AHA - Gustavianska tiden ny!

-

E

L

A

33

Blod rödare än rött

XL

E

L

A

59

AHA - Liv och miljö

-

E

L

A

33

Blodigt allvar

M

E

A

26

AHA - Rymden

-

E

L

A

33

Blodskeppet

XL

E

L

A

36

AHA - Sex och lite sånt

-

E

L

A

33

Blöta stövlar

L

E

L

A

42

AHA - Teknik med el

-

E

L

A

33

Bortbytingen

XL

E

L

A

63

Aladdin och den underbara lampan

XL

E

L

A

63

Bortom solens strålar

XL

E

L

A

59

Aldrig fucka upp

XL

E

L

A

50

Brev från kungen

L

E

L

A

42

Alfred Nobel – Ett liv

XL

E

L

A

66

Bråttom

XS

E

L

A

10

Ali Baba och de fyrtio rövarna

XL

E

L

A

63

Brädan

S

E

L

A

20

-

E

L

A

S

E

L

A

19

46

Amir och jag – ett år tillsammans

XS

E

L

A

L

A

13

Anne Frank – Ett liv

XL

E

L

A

Alla bär på en historia

Anne Franks dagbok

XL

E

L

Bröllopet

en

A

XL

E

L

A

Azras bok

L

E

L

Bara jag

M

E

L

Bara vänner?

M

E

L

A

Bennys foodtruck

S

E

L

A

Beyoncé Knowles – Ett liv

XL

E

L

A

Astrid Lindgren – Ett liv

78

Svenska titlar

E-b o

stn i

ate

ria

l

sp

råk

REGISTER

XS

Dagboken

M

E

L

A

Dagens hjälte

M

E

L

A

Damers list

XL

E

L

A

66 63

ar, en, pa, pe, po, ti

Börja i förskolan ny!

39

11 ar, da, en, pa, so, ti

26 26 54

66

Darias stigar

L

E

L

A

A

28

De magiska stavarna ny!

M

E

L

A

37

A

27

De svarta glasögonen

M

E

L

A

23

26

De vita skjortorna ny!

S

E

L

A

41

Demonen

XL

E

L

A

37

en

ar = arabiska

17 66

da = dari

en = engelska

fr = franska

me = meänkieli

pa = pashto

en

47

pe = persiska


Svenska titlar Den blå kappan

M

E

L

A

Den fula ankungen

XL

E

L

A

Den försvunna dagboken

XL

E

L

A

Den hemliga trädgården

XL

E

L

A

23

Fakta om mens

S

E

63

Fakta om ormar

S

E

L

A

73

Fakta om pandemier

S

E

L

A

73

Fakta om parasport

S

E

L

A

73

Fakta om parkour

S

E

L

A

21

61 62

A

ar, so

73

Den jag vill vara

XL

E

L

A

49

Den kalla staden

L

E

L

A

36

Den rätta vägen

L

E

L

A

36

Fakta om puberteten ny!

S

E

L

A

29

Den rättvisa världen

L

E

L

A

36

Fakta om Sarah Sjöström

S

E

L

A

32

Den som vaktar gården

L

E

L

A

37

Fakta om skateboard

S

E

L

A

Det första mordet ny!

21

L

E

L

A

35

Fakta om sopor ny!

S

E

L

A

73

Fakta om svensk politik

S

E

L

A

73

Fakta om vildsvin ny!

S

E

L

A

73

Fakta om Zara Larsson

S

E

A

32

Det går an

XL

E

L

A

63

Det nya hemmet

M

E

L

A

56

-

Det nya landet

46

XL

E

L

A

59

Det som lever under oss

L

E

L

A

37

Farfar

S

E

L

A

Det står skrivet i stjärnorna

S

E

L

A

16

Farlig sömn

L

E

L

A

Djurens gård ny!

XL

E

L

A

62

Filmen

Det sista ljuset

XL

Doktor Glas

M

Drakar och raggsockor

E E

L L

en

A

63

A

31

Drottning Kristina – Ett liv

XL

E

L

A

65

Drömmen om ett hem

M

E

L

A

56

Egen nyckel

M

Eli hjärta Amy låter som ett sång

XL XL

En andra chans

E

L

A

E

L

A

XL

E

L

A

En bild av honom

M

E

L

A

L

E

L

61 55

en

16

37

S

E

L

A

19

Fixa hemma

XS

E

L

A

11

Fixa hemma – parallelltext

XS

E

L

A

11

Flammor av hat

M

E

L

A

27

Flickan i den rosa skogen

XL

E

L

A

49

Flytta ihop

XS

E

L

A

11

Flytten

L

E

L

A

Flörten

XS

E

L

A

Frankenstein

XL

E

Från morgon till kväll

M

E

Från tunnelbana till fåtölj

XS

L

47 en

10

A

62

A

77

A

12 27

43 67

Fuck You!

M

E

L

A

69

Få barn

XS

E

L

A

11

XXL

E

A

62

XL

E

L

A

En halv gul sol ny!

XXL

E

L

A

XL

E

L

A

L

E

L

A

Ett dockhem

XL

E

L

A

Ett liv-serien

XL

En perfekt julafton

en

19 ar

A

En droppe midnatt

En oväntad vänskap

32 53

En bebis på Strandcaféet

En doft av Babylon

en, sp, ty

ar

54

Förnuft och känsla

44

Förskolan Myran

S

E

L

A

18

63

Första natten

M

E

L

A

52

Ge inte upp, Amina!

L

E

L

A

21

-

7

64-66

XL

E

L

A

59

Guide till att läsa och skriva poesi

XXL

E

L

A

71

Guide till bearbetade klassiker

-

7

Exet

S

E

L

A

19

Guide till boksamtal för alla

-

7

Fadime Sahindal – Ett liv

XL

E

L

A

66

Guide till boksamtal med ovana läsare

-

7

Fakta om agility

S

21

Guide till boksamtal för sfi och sva

-

7

Fakta om amerikansk politik

S

E

L

A

73

Guide till lättlästa bilderböcker

-

7

Fakta om Anne Frank

S

E

L

A

73

-

Fakta om Astrid Lindgren

S

E

L

A

Guide till lättlästa biografier ny!

73

Fakta om barnkonventionen

S

E

L

A

73

Fakta om dansband

S

E

L

A

32

Fakta om e-sport

S

E

L

A

21

Fakta om Fortnite

S

E

L

A

73

Fakta om fotboll ny!

S

E

L

A

21

Fakta om friidrott

S

E

L

A

21

Fakta om Greta Thunberg

S

E

L

A

Fakta om kronprinsessan Victoria

S

E

Fakta om käpphästar ny!

S

E

L

Fakta om matsvinn

S

E

L

Fakta om melodifestivalen

S

E

Ett nytt land utanför mitt fönster Ett perfekt liv

po = polska

en

Svenska titlar

Lä ttlä stn ivå E-b ok Lju db ok Ar be tsm ate ria Fin l ns på fle rs prå k Sid an

Lä ttlä stn ivå E-b ok Lju db ok Ar be tsm ate ria l Fin ns på fle rs prå k Sid an

REGISTER

so = somaliska

sp = spanska

XL

E

L

A

Gå till biblioteket

XS

E

L

A

Gå till mataffären

XS

E

L

A

Gå till sfi

XS

E

L

A

9

Gå till skogen

XS

E

L

A

9

Gå till soprummet

XS

E

L

A

9

Gå till tandläkaren

XS

E

L

A

9

73

Gå till tvättstugan ny!

XS

L

A

9

32

Gå till tågstationen

XS

E

L

A

9

A

73

Gå till vårdcentralen

XS

E

L

A

9

A

73

Hans Rosling – Ett liv

XL

E

L

A

66

A

32

HC Andersen – Ett liv ny!

XL

E

L

A

64

A

sv = svenska

7

Gul utanpå

ar, da, en, pa, so, ti

ti = tigrinska

ty = tyska

51 9 en

9

79


Svenska titlar

XL

E

L

A

53

Martin Luther King – Ett liv

Hemlösa hjärtan

L

E

L

A

42

Mellan glädje och sorg

Hemma

S

E

L

A

19

Mer bror än du

Hela huset fullt

XL

E

L

A

66

L

E

L

A

77

XL

E

L

A

50

XXL

E

L

A

70

Messa mig

S

E

L

A

Hitta rätt

M

E

L

A

25

Middag för två

M

E

L

A

32

Hunden

XS

E

L

A

10

Midsommar

XL

E

L

A

55

L

E

L

A

45

Himmelsdalen

Hur kär får man bli? Huset I arbetslivet

S -

E E

L L

A

19

A

76

I arbetslivet Lärarhandledning

-

E

L

A

76

I den mörka skogen

S

E

L

A

16

I mataffären

S

E

L

A

18

I tvättstugan

S

E

L

A

18

I öknens hjärta

XL

E

L

A

36

Ingen får veta!

M

E

A

26

S

E

A

77

Ivan är vårdbiträde ny!

L

en

17

L

E

L

A

46

Minifakta om att börja rida ny!

XS

E

L

A

72

Minifakta om BMX

XS

E

L

A

72

Minifakta om bävrar ny!

XS

E

L

A

72

Minifakta om djurens bajs

XS

E

L

A

72

ny!

XS

E

L

A

Minifakta om djurungar i öknen ny!

XS

E

L

A

72

Minifakta om flygplan

XS

E

L

A

72

Minifakta om giftiga djur

XS

E

L

A

72

XS

E

L

A

72

Mina systrar badade aldrig

Minifakta om djurungar i regnskogen

72

Jag ser dig ny!

M

E

L

A

27

Minifakta om grisar ny!

Jag såg henne först

XL

E

L

A

50

Minifakta om harar ny!

XS

E

L

A

72

Jag var precis som du

XL

E

L

A

67

Minifakta om motorcyklar

XS

E

L

A

72

Jag ville dö, men något hände

L

E

L

A

44

Minifakta om mullvadar ny!

XS

E

L

A

72

Jag är inte dum

L

E

L

A

47

Minifakta om rävar

XS

E

L

A

72

XL

E

L

A

52

Minifakta om sköldpaddor

XS

E

L

A

72

Jared kör truck

L

E

L

A

77

Minifakta om solen

XS

E

L

A

72

Kalla fötter ny!

L

E

L

A

25

Minifakta om ubåtar

XS

E

L

A

72

Kallocain

XL

E

L

A

63

Mitt rätta namn

M

E

L

A

28

Kanske som Zlatan

XL

M

E

L

A

56

Kaos i skallen

M

E

Karavanen

XL

E

Katarina Taikon – Ett liv

XL

E

L

E

Jakten på jämställdhet

Kidnappad

20

Mod att ta plats

A

26

Mrs Dalloway

XXL

E

L

A

63

L

A

35

Män som hatar kvinnor

XXL

E

L

A

L

A

71

65

L

A

Mödrar och söner

XL

E

L

A

35

59

Möte vid havet

XL

E

L

A

Nelson Mandela – Ett liv

XL

E

L

A

Koll på AI

L

E

L

A

74

Koll på Kalla kriget ny!

L

E

L

A

74

Koll på pesten

L

E

L

A

74

Kom igen, Amina!

L

E

L

A

21

Kondomjakten

M

E

L

A

Konserten

L

E

L

A

Kort kjol

L

E

L

A

Kramar och brev

M

E

L

A

Krigarhjärta

XL

E

L

Kär i kärleken

M

E

Kär på riktigt

M

Leka med elden ny! Lever du? Lille prinsen

53 en

66

L

E

L

A

XL

E

L

A

63

När bilarna brinner

L

E

L

A

44

27

När Eli mötte Amy

XL

E

L

A

53

46

När hundarna kommer

XL

E

L

A

58

28

När livet vänder

XL

E

L

A

61

31

Närmare Zlatan

XL

E

L

A

20

A

49

Nästan som bröder

L

E

L

A

L

A

32

Nästan som Zlatan

XL

E

L

A

32

Olof Palme – Ett liv

XL

E

L

A

66

L

E

L

A

35

Olyckan

S

E

L

A

19

L

E

L

A

47

Onanisterna

XL

E

L

A

51

XL

E

L

A

64

Oväntat besök

M

E

L

A

26

Pajen

XS

E

L

A

Pank och kär

M

E

Pengar

S

E

L

A

19

Pennskaftet

XL

E

L

A

63

Poeten i glasburen

XL

E

L

A

Poeten och barnet

XL

E

L

A

60

Poeten och kärleken

XL

E

L

A

60

Pojkarna

XL

E

L

A

58

L

E

L

A

28

Livet deluxe!

XL

E

L

A

50

Ljusa nätter

L

E

L

A

47

Lotten

XL

E

L

A

Långt från Zlatan

XL

E

L

A

20

Längta ut

XL

E

L

A

50

Malala Yousafzai – Ett liv

XL

E

L

A

Marie Curie – Ett liv

XL

E

L

A

Linns bok

80

Lä ttlä stn ivå E-b ok Lju db ok Ar be tsm ate ria Fin l ns på fle rs prå k Sid an

Svenska titlar

Lä ttlä stn ivå E-b ok Lju db ok Ar be tsm ate ria l Fin ns på fle rs prå k Sid an

REGISTER

ar, en

en

ar = arabiska

61

66 65

da = dari

Nicos bok Nils Holgersson

en = engelska

fr = franska

28

44 ar, da, en, so

me = meänkieli

A

20

10 ar, da

ar, en

pa = pashto

26

60

pe = persiska


Svenska titlar

XL

Polare eller golare?

E

L

A

Svenska titlar

50

Tim Bergling – Ett liv

XL

E

L

A

XL

E

L

A

64

S

E

L

A

20

L

E

L

A

43

Tove Jansson – Ett liv ny!

Pose ny!

XL

E

L

A

58

Tricket

Potensgivarna

Polisen och kärleken

Lä ttlä stn ivå E-b ok Lju db ok Ar be tsm ate ria Fin l ns på fle rs prå k Sid an

Lä ttlä stn ivå E-b ok Lju db ok Ar be tsm ate ria l Fin ns på fle rs prå k Sid an

REGISTER

66

XL

E

L

A

55

Träna på kärlek

S

E

L

A

Prästen med blått hår

L

E

L

A

43

Underbara ADHD

XL

E

L

A

67

Prästen med grönt hår

L

E

L

A

43

Unga kvinnor

XL

E

L

A

63

På insidan

L

E

L

A

42

Valet är ditt

L

E

L

A

47

På kolonilotten

S

E

L

A

18

Vardag

S

E

L

A

19

På utsidan

L

E

L

A

42

Veckan

Pärlbröllop

S

E

L

A

16

Rampen

S

E

L

A

Raoul Wallenberg

XL

Rapsbaggarna

XL

E

L

A

da, en

en

17

XS

E

L

A

11

Vi ses på måndag?

L

E

L

A

45

Vi två mot världen

XL

E

L

A

52

66

Vi är bäst, Amina!

L

E

L

A

21

55

Vilja veta – Klimatförändringar

XL

E

L

A

75 75

20

S

E

L

A

19

Vilja veta – Politiska mord ny!

XL

E

L

A

Respekt ny!

XXL

E

L

A

29

Vilja veta – Snacka om oskulden!

XL

E

L

A

75

Ring polisen!

S

E

L

A

18

Vill inget ont ny!

M

E

L

A

38

Robot C2P2

XL

E

L

A

37

Vit som snö

M

E

L

A

27

Rosa Parks – Ett liv

XL

E

L

A

66

Vårt fredagsmys

S

E

L

A

18

Råttorna

M

E

L

A

38

Välkommen på fest

XS

E

L

A

11

Rätt man på rätt plats

L

E

L

A

77

Vänner och Facebook

M

E

L

A

31

Saad är byggarbetare

S

E

L

A

77

Vänskap mellan sill och falafel

XL

E

L

A

60

Samira i kassan

M

E

L

A

77

Resan

XL

Sandor slash Ida

L

Sara springer inte

L

Satsa allt, Amina!

E E E

L L L

A

52

A

46

A

21

Sebbe Staxx

XL

E

L

A

67

Selma Lagerlöf – Ett liv

XL

E

L

A

66 19

Semester

S

E

L

A

Serum

M

E

L

A

26

Siffror med Eva och Adam

XS

E

L

A

13

Sindbad sjöfararen

XL

E

L

A

63

Sista hållplatsen

M

E

Sista matchen?

L

E

L

A

20

Sjukhus

S

E

L

A

19

Skölden

XL

E

L

A

36

Snabba cash

XL

E

L

A

50

Snöfall och längtan Som en gatuhund ny! Spring, Amina!

A

da

E

L

A

42

E

L

A

49

L

E

L

A

ar, en, so

L

A

ar, en

XL

E

M

E

Storgatan 12 – Börja skolan

S

E

Storgatan 12 – Fira Lucia

S

E

Storgatan 12 – Ringa 112 ny!

S

Storgatan 12 – Vab och semlor Strid i natten

L

A

15

L

A

15

E

L

A

15

S

E

L

A

S

E

L

A

Svarta hål ny!

M

E

L

A

41

Sågverksungen ny!

XL

E

L

A

57

Sånt är livet

XL

E

L

A

61

Tara är barnskötare

S

E

L

A

77

Tid för de äldre

M

E

L

A

Tidlösa berättelser

XL

sp = spanska

-

Yusef och arga kocken

L

E

L

A

77

Zlatan Ibrahimovic – Ett liv

XL

E

L

A

66

Året runt med Eva och Adam

XS

E

L

A

13

Äldreboendet Björkgården

S

E

L

A

Ännu ett liv

XL

E

L

A

59

L

E

A

42

XS

E

A

11

Äta ute

76

L

ar, ti

18

59 26

so = somaliska

76

Yrke Vårdbiträde

21

A

po = polska

76

-

26

L

Stopp, stanna!

-

Yrke Köksbiträde

Äppelpaj med extra vaniljsås

XL

Stjärnlösa nätter

Yrke Barnskötare

15 en

16

77 62

sv = svenska

ti = tigrinska

ty = tyska

81


Försäljningsvillkor Nedanstående är utdrag ur våra försäljningsvillkor. Kontakta oss för fullständiga villkor. De angivna villkoren gäller för Studentlitteraturs sortimentet inom läromedel och lättläst. För universitets- och högskolelitteratur gäller delvis andra villkor.

BESTÄLLNINGAR

Aktuellt sortiment finns att beställa på nyponforlag.se och viljaforlag.se Beställningar tas också emot på telefon 046-31 22 00 och via e-post kundservice@nyponochviljaforlag.se

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL

Studentlitteratur erbjuder personuppgiftsbiträdesavtal åt organisationer, såsom skolor, kommuner och förvaltningar, för vars räkning Studentlitteratur behandlar personuppgifter, exempelvis i samband med skolors användning av våra digitala läromedel. Vänd er till Studentlitteraturs kundservice för vidare frågor.

PRISER

De angivna priserna gäller fr.o.m. katalogens utgivningsdatum och tills vidare. Förlaget reserverar sig för prisändringar samt eventuella tryckfel.

FÖRLAGSNETTOPRIS (F-PRIS)

Förlagsnettopriset är det pris som gäller vid leveranstidpunkten exklusive mervärdesskatt och frakt. F-priset utgör basen för rabattsättning och fakturering. Leveranser till f-pris kan ske till skolor, bokhandlare och andra av förlaget godkända återförsäljare, studieförbund, utbildningsföretag samt, efter bedömning, andra utbildningsanordnare som bedriver organiserad utbildning. RABATTER ORDERVÄRDE 1–4 999

RABATT I % 0

5 000–29 999

2

30 000–59 999

3

60 000–89 999

4

90 000–139 999

5

140 000–2999 999

7

300 000–

9

INLÄSNINGSTJÄNST

De flesta skönlitterära svenska böcker som finns i katalogen är också inlästa som Full-Daisy. Det betyder att de finns som text-, ljud- och bildfiler. Har din kommun avtal med Inläsningstjänst kan du använda Daisyfiler kostnadsfritt. Gå in på www.inlasningstjanst.se

BESTÄLL FRÅN LÄRUM

I Finland förmedlas Nypons och Viljas lättlästa böcker via Lärum-förlaget. Beställ via: http://shop.larum.fi/ eller kontakta via mejl forlaget@larum.fi eller ring +358 40 653 97 76.

BETALNINGSVILLKOR

F-priskunder handlar normalt mot faktura. Fakturor ska betalas inom 30 dagar, därefter debiteras dröjsmålsränta. Vi förbehåller oss rätten till kreditbegränsningar.

KÖP SOM PRIVATPERSON

Som privatperson kan du alltid beställa direkt på viljaforlag.se.

N VA

ENM ÄRK

Trycksak 3041 0116

82

E T

S

FRAKT Frakten betalas alltid av köparen.


Har du rätt katalog?

Vi har delat upp vårt sortiment i flera kataloger. Utöver den du läser har vi Nyponmagasinet med lättläst för barn och unga samt digital flerspråkskatalog. En med lättläst på mångspråk och en med lättläst på engelska, tyska, franska och spanska. Vill du ha någon av våra andra kataloger? Skicka ett mejl med din adress till oss så skickar vi den till dig på en gång, helt kostnadsfritt. Mejladressen är info@viljaforlag.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Vi uppdaterar dig om lättlästa nyheter för unga vuxna och vuxna. viljaforlag.se /nyhetsbrev

83


25

58

62 69

1984 George Orwell

Djurens gård George Orwell

Pose Jessica Schiefauer

En halv gul sol Chimamanda Ngozi Adichie

Kalla fötter Amanda Hellberg

Vilja förlag vill öka möjligheterna att använda lättläst skönlitteratur i undervisningen Det gör vi genom att komplettera alla våra skönlitterära svenska böcker med arbetsmaterial. Materialet består dels av en handledning med tips och idéer till er pedagoger, dels av lektionsmaterial för eleverna.

Nypon och Vilja förlag Box 141 221 00 Lund Åkergränden 1 226 60 Lund

facebook.com/viljaforlag

Kontakta Redaktionen info@viljaforlag.se Telefon Kundtjänst 046-31 22 00

instagram.com/viljaforlag

viljaforlag.se

Profile for Studentlitteratur AB

Vilja förlag vårkatalog 2021  

Vilja förlag ger ut lättläst litteratur för unga vuxna och vuxna. I det här katalogen har vi samlat vårens nyheter tillsammans med stora del...

Vilja förlag vårkatalog 2021  

Vilja förlag ger ut lättläst litteratur för unga vuxna och vuxna. I det här katalogen har vi samlat vårens nyheter tillsammans med stora del...