__MAIN_TEXT__

Page 1

Lästråden Vardagsnära texter med tillhörande frågor

Namn


Olika bostäder

villa trädgård radhus bostadshus gård

Vi kan bo på många olika sätt i Sverige. hyreshus uthus Några bor i villa, det är ett hus med traktor redskap trädgård. Villan kan vara stor eller liten. Du kan också bo i radhus. Då sitter husen ihop och de är ganska lika. Ett hyreshus består av ett antal våningar med många lägenheter, som har flera rum eller bara ett rum och kök. På landet bor en del på en gård. På gården finns ett bostadshus med ett eller flera uthus. Där har de djur, traktorer eller andra maskiner och redskap. I stallet finns hästar. I ladugården bor kor, kalvar och kanske grisar. En herrgård är ett mycket stort bostadshus. Ett slott är ett jättestort gammalt hus, men det är inte många människor som bor så. Sveriges kung och drottning bor i ett slott. Det heter Drottningholms slott och ligger nära Stockholm. Skriv alla olika sätt du kan bo på.

Hur bor du nu? Skulle du vilja bo på något annat sätt?

Vilken färg har din ytterdörr?

OBS! Kopiering förbjuden

Vilka djur kan bo i en ladugård?

4


På landet Karl och Alice bor med sina föräldrar ute på landet. De har en bondgård med olika djur: kor, kalvar, en tjur, höns och grisar. De får mjölk av korna som mjölkas två gånger per dag, en gång på morgonen och en gång på kvällen. Det görs med mjölkmaskiner.

landet bondgård

kalv

kött fläsk traktor staket kilometer hållplats naturen

Mjölkbilen kommer varannan dag och hämtar mjölken som sen körs till ett mejeri. På mejeriet tillverkar man olika saker av mjölken t.ex smör, yoghurt och grädde. Av hönsen får man ägg. Grisarna slaktas på hösten. Grisens kött kallas för fläsk. Pappa Gustav har en stor traktor som han använder till många saker. När Karl och Alice inte går i skolan hjälper de till på gården med det de kan. De ger djuren mat, plockar ägg eller följer med ut på åkern för att flytta eller laga staket. Karl och Alice tycker om att bo på gården nära djuren och naturen. När de ska till skolan åker de skolbuss. Då går de en kilometer till en större väg där hållplatsen är och skolbussen stannar. Vilka olika djur finns på gården? Hur ofta kommer mjölkbilen? Vad kan man göra av mjölk?

Varför flyttas staketet ibland, tror du?

OBS! Kopiering förbjuden

Vad kallas grisens kött?

5


Bengt bakar Bengt tycker om att baka. Idag vill han göra en sockerkaka. Sen ska han bjuda sina kompisar på fika. Han läser receptet och börjar plocka fram de ingredienser han ska använda till sockerkakan. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en sockerkaksform, rund eller avlång. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör/mjölkblandningen. Blanda bakpulvret aka Sockerk och vaniljsockret i mjölet och rör i detta. ör 50 g sm Häll smeten i formen och grädda i nedre delen lk 1 dl mjö av ugnen i 35-40 minuter. Låt sockerkakan svalna 2 ägg i formen innan du stjälper upp den. ker 2 dl soc jöl em r 3 dl vet akpulve b k s t 2 1 1/ ljsocker i n a v k s 2t bjuda recept liter deciliter

tesked vaniljsocker bröa ugn avlång pösigt svalna stjälpa

Hur många deciliter går det på en liter? Från vilket sädesslag kommer vetemjöl? Vilken form tror du Bengt väljer? Vad vill du dricka när du fikar? Har du bakat något? 14 | Lästråden

OBS! Kopiering förbjuden


Våra olika måltider

måltid frukost lunch smörgås

Åsa går upp klockan sju varje morgon. När hon tvättat sig och satt på sig kläderna äter hon sin frukost. Frukost är dagens första måltid. Mitt på dagen äter hon lunch. Åsa brukar ta med en matlåda till jobbet. Ibland äter hon på någon restaurang i närheten. Åsa har ledigt från jobbet ungefär en timme för att hinna äta.

restaurang middag fritidsaktivitet traditioner kultur

Åsas två barn kommer hem på eftermiddagen och äter ett mellanmål eller ”mellis” som de säger. De äter frukt eller smörgåsar. På kvällen när Åsa har kommit hem lagar hon och hennes man middag. Familjen äter nästan alltid middagen tillsammans. Åsa tycker det är viktigt att alla får träffas och prata med varandra en stund. Det finns alltid något att berätta om dagen som varit. Ibland har barnen eller de vuxna någon fritidsaktivitet och då kanske de inte hinner äta tillsammans. Då värmer de maten och äter den senare. Det finns olika traditioner i familjer och kulturer när det gäller måltider. Så som Åsas familj gör är ganska vanligt i Sverige. Vad kallas dagens första måltid? Var äter Åsa när hon har lunch? Varför tror du att Åsa inte alltid äter på restaurang?

Vad brukar du äta till frukost? Vilka måltider äter ni i din familj?

OBS! Kopiering förbjuden

15


utseende platt

Ugglan

snabb syn hörsel

Ugglan tillhör ugglefåglar och har ett lite speciellt utseende som skiljer sig från andra fåglar. Den har ett platt ansikte.

jaga fjäder ljudlöst överraska byte klok vis

Det finns många olika sorters ugglor, nästan 200 sorter. Ugglan är en rovfågel och äter andra små djur. Den är mycket snabb när de ska ta sitt byte. Ugglan har stora runda ögon och ser mycket bra. Den har också en mycket bra hörsel och jagar mest i gryning, skymning eller på natten. I fjäderdräkten finns mjuka dun som gör att den kan flyga nästan ljudlöst. Ugglan hör också var bytet finns, därför kan den överraska sitt byte. Ugglan kallas också för uv och den beskrivs ofta i sagor och fabler som mycket klok och vis. I böckerna om Harry Potter används ugglor för att skicka brev. Om du tittar på den bokens framsida, kan du se en uggla.

Beskriv hur ugglan ser ut. När jagar ugglan? Hur beskrivs ugglan i fablernas värld? Vad gör ugglorna i Harry Potters värld?

Har du sett en uggla någon gång?

Lästråden 18 | Lästråden

OBS! Kopiering förbjuden


Simons plånbok Simon letar och letar. Han har tappat bort sin plånbok. Igår hade han den. Då var han på bio med sin flickvän Emma och tittade på filmen Star Wars. Nu när han ska ta fram plånboken ur jackfickan finns den inte där. Kan någon ha tagit den när han var på bion? Han blir orolig och tittar överallt där plånboken skulle kunna vara. Om den är borta, är också körkortet, bankkortet och 200 kr borta. Simon som bor hemma hos sina föräldrar, frågar sin mamma. Hon har inte sett den. Simon letar i hallen, i sitt rum och även under sängen. Plötsligt minns han! Igår var det ganska varmt ute, så han tog på sig en tunnare jacka som han inte har så ofta. Nu skyndar han sig och tittar i den fickan. Där ligger plånboken! Oj, vad glad Simon blir. Tänk vad mycket tid man använder för att leta efter borttappade saker. Så är det nog för alla.

leta tappa plånbok

jackficka

bio orolig körkort bankkort

film

skynda

Vem har tappat bort sin plånbok? Vem såg han filmen med? Var hittade han plånboken? Varför tittar inte Simon i den tunna jackan först? Vad letade du efter senast?

OBS! Kopiering förbjuden

Lästråden | 19


Våra läromedel Svenska

Lästråden

Röda Tråden Bas Röda Tråden A Röda Tråden B Röda Tråden C Röda Tråden D Ordbanken Ordbyrån Lästråden

Enkla texter på svenska med tillhörande frågor

Engelska

v

v

Fifth Step Further Steps Fourth Step

Small Steps I Small Steps II First Step Second Step Third Step Fourth Step Fifth Step Further Steps

Texts and Accompanying Exercises A Walk Through English Grammar Texts and Accompanying Exercises

Step by Step-serien

Step by Step-serien

Step by Step-serien Licens nr 341203 Centrumtryck AB, Avesta, 2013

Licens nr 341203 Centrumtryck AB, Avesta, 2013

Licens nr 341203 Centrumtryck AB, Avesta, 2013

Geografi Religion

Geografi Sverige Geografi Europa Geografi Världen Uppdrag Religion

Matematik Mattejakten Mattekollen Matematik I Matematik III

MATTEKOLLEN övningar inför nationella prov i åk 6

OBS! Kopiering förbjuden

MATTEKOLLEN

1

www.skolcopy.se ISBN 978-91-85427-71-0

34 | Lästråden

Du hittar oss även på Facebook OBS! Kopiering förbjuden

stuart.pro

Svanenmärkt trycksak, 3041 0203 , 2019

Profile for STUART REKLAM

Lästråden  

Arbetsboken vänder sig till dig som kan läsa. Du kan arbeta på egen hand eller tillsammans med någon. Du får läsa texter som handlar om din...

Lästråden  

Arbetsboken vänder sig till dig som kan läsa. Du kan arbeta på egen hand eller tillsammans med någon. Du får läsa texter som handlar om din...