__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Uppdrag Historia


Bronsåldern och järnåldern Det finns många likheter mellan bronsåldern och järnåldern. Läs punkterna nedan.

Känner du dig säker nu på likheter?

Likheter - Bronsåldern och järnåldern •

Båda tidsperioderna är döpta efter metaller

Nordborna blev duktiga på att skapa föremål av dessa två metaller

De allra flesta människor under dessa två tidsperioder var bönder

Använd orden i rutan under texten och fyll i luckorna. För ca 3500 år upptäckte människorna i Norden en ny metall som heter _____________. Den skapas genom att man smälte samman koppar och tenn. Men den var alltför ____________ för att göra vapen av och därför blev det bättre att göra smycken istället. ____________ däremot var en mycket hårdare metall. I Norden för ca 2500 år sedan fanns det väldigt mycket järnmalm och den var också mycket billigare än brons. Av den kunde människor göra ______________ och verktyg. Några vapen som har hittats av arkeologer är _______________ och ________________.

mjuk

brons järn

svärd

vapen

spjutspetsar

Stämmer de här meningarna? Kryssa i rätt eller fel. 1. Brons var en ny metall som upptäcktes för ca 3500 år sedan.

Rätt Fel

2. Järn var väldigt mjuk och kunde inte användas till att göra vapen. 3. I Norden fanns det gott om järnmalm för ca 2500 år sedan. 4. Arkeologer har hittat svärd från järnåldern.

14 | Uppdrag Historia

OBS! Kopiering förbjuden


Vikingatiden Läs texten Den senare delen av järnåldern kallas för vikingatiden. Människorna hade blivit väldigt bra på att leva som bönder, jägare och fiskare. De hade självhushåll vilket innebär att allt de behövde för att överleva tillverkade och odlade de själva. Det fanns inga städer under denna tid förutom Birka och den var mer en marknadsplats än en stad. Det fanns många byar där människor bodde och det hände ofta att olika släkter eller ätter hamnade i bråk med varandra. Ibland slutade det med strid. Vissa människor räknades som fria och andra som ofria eller trälar. De som var ofria ägde ingenting och användes oftast som slavar. Under denna tid trodde vikingarna på asagudar. De behövde offra saker till gudarna för att de ska känna sig nöjda och fortsätta hjälpa människorna. Det som oftast offrades var vapen, smycken, djur och även människor. Vikingar var duktiga på att segla och många valde att bege sig ut på långa resor. Vissa åkte iväg för att handla men färderna kunde också bli plundringsresor. Under sina resor träffade vikingarna andra kulturer och religioner. Många vikingar valde också att lämna Norden och flytta till andra länder som de lärde känna under sina resor.

Vad lärde du dig om vikingatiden som du inte kände till innan? Skriv några saker här. ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ Rita gärna en bild som har med vikingatiden att göra.

OBS! Kopiering förbjuden

Uppdrag Historia | 15


Mikas liv under medeltiden Mika berättar om hur det var att vara barn under medeltiden.

”Jag tillhörde inte någon rik familj, utan vi var bönder som så många andra människor. Vi skaffade all mat vi behövde. De familjer som hade mer pengar kunde köpa eller byta till sig varor i närmaste stad. Min familj hade en egen gård. Vi hade kor, får och getter. Min mamma hade en stor arbetsbörda och jag fick hjälpa henne mycket. Vi var 8 syskon och mamma var ofta gravid och då behövde jag och mina äldre syskon hjälpa henne en hel del. Det vi hjälpte till med var att vakta djuren, ge dem mat och mjölka dem. Jag gick inte i skolan som fanns på klostret, men det gjorde en av mina bröder. Han ville gärna bli präst när han blev stor. Jag ser mycket fram emot att få ha min egen gård att sköta när jag blir vuxen. Då kommer jag att behöva mycket hjälp. Jag måste gifta mig och det är min pappa som bestämmer vem som blir min man”.

Svara på frågorna 1. Hur fick familjen tag på mat? ____________________________________________________________________________________ 2. Vad kunde de rika människorna göra som inte Mikas familj hade möjlighet till? ____________________________________________________________________________________ 3. Vad behövde Mika hjälpa till med hemma? ____________________________________________________________________________________ 4. Vad såg Mika fram emot när hon blir vuxen? ____________________________________________________________________________________ 5. Vad kunde Mika inte bestämma över? ____________________________________________________________________________________ 6. Vad tycker du om Mikas beskrivning av en flickas liv under medeltiden? ____________________________________________________________________________________

18 | Uppdrag Historia

OBS! Kopiering förbjuden


Heliga Birgitta Heliga Birgitta är en viktig kvinna i vår historia. Här får du läsa om hennes spännande liv.

År 1303 på Finsta gård i Uppland föddes Birgitta Birgersdotter. Hon tillhörde en fin familj eftersom hennes mamma var släkt med kungahuset. Som ung fick hon lära sig att både läsa och skriva vilket inte många andra flickor fick göra. Redan under barndomen började Birgitta få uppenbarelser där Jesus talade till henne. Under hennes liv sägs det att hon fick över 600. Alla dessa uppenbarelser skrevs ner. Som ung flicka ville Birgitta gå i kloster, men hennes pappa önskade hellre att hon skulle gifta sig. När Birgitta var 13 år gifte hon sig med den 18 årige riddaren Ulf Gudmarsson. De fick 8 barn. Efter hennes makes död funderade hon på att öppna ett kloster i Vadstena. För att kunna göra det måste hon ha påvens tillåtelse. Det tog över 20 år innan påven godkände hennes önskan. År 1373 dog Birgitta i Rom men begravdes i Vadstena. Birgitta blev den första personen i Sverige som helgonförklarades av påven år 1391 och det är därför som hon idag kallas för den heliga Birgitta.

Rätt eller fel?

1.

Birgitta föddes år 1337.

2.

Som liten fick hon lära sig läsa och skriva.

3.

Hon fick uppenbarelser under hela sitt liv.

4.

Hennes dröm var att flytta till Rom.

5.

Hon var 18 år när hon gifte sig med Ulf.

6.

Birgitta är begravd i Stockholm.

7.

Birgitta helgonförklarades år 1391 av påven.

OBS! Kopiering förbjuden

Kryssa i det alternativ som du tycker stämmer efter att du ha läst en mening i taget. Rätt Fel

OBS! Kopiering förbjuden

Uppdrag Historia | 19


Gustav Vasas väg mot makten Gustav Vasas väg till makten är väldigt spännande. Nedan finns en beskrivning av Gustav Vasas liv och kamp för att ta makten. Läs texterna och numrera sedan rutorna i den ordning som texterna inträffade.

Kristian II av Danmark anfaller Sverige år 1520.

Bönderna sa nej först, men ångrade sig efteråt och skidade efter Gustav Vasa till Sälen.

Ärkebiskop Trolle som har varit en fånge släpps ut och kröner Kristian II till kung av Sverige.

Gustav Vasa får ännu mer hjälp och inom 1 år är Sverige befriad från Danmark.

Nu som kung av Sverige vill Kristian II straffa med att avrätta många adelsmän som var mot honom år 1520. Det kallas idag för Stockholms blodbad.

Gustav Vasa blir Sveriges kung år 1523.

Nu börjar Gustav Vasa kämpa mot danskarna men tillfångatas och inspärras i ett danskt fängelse.

I Mora väljs Gustav Vasa till ledare för upproret mot Kristian II.

26 | Uppdrag Historia

I vilken ordning hände det?

OBS! Kopiering förbjuden

Gustav Vasa lyckas fly från fängelset och tar sig upp till Dalarna. Där vill han få böndernas hjälp med ett uppror mot Kristian II.

En av adelsmännen som avrättades under Stockholms blodbad var Gustav Vasas pappa.


Vasas söner och hans barnbarn Efter kung Gustav Vasas död fick hans söner makten. Vad hände under deras liv?

Läs om en spännande familj

Erik XIV regerade mellan 1560-1568. Han var Gustav Vasas äldste son och när han gifte sig med Karin Månsdotter blev det en stor skandal eftersom hon inte kom från en fin familj. Erik var mycket misstänksam av sig och kunde lätt bli väldigt rasande. Det fanns mycket oro över hans beteende och det slutade med att han blev inspärrad av sin bror Johan. När han dog gick ett rykte att han hade blivit förgiftad med ärtsoppa.

Johan III regerade mellan 1568-1592. När hans bror dog gjorde sig Johan till kung av Sverige. Under sin tid som kung såg han till att många Vasaslott byggdes och att många kyrkor reparerades. Han gifte sig med en katolsk polsk prinsessa och de fick en son, Sigismund.

Sigismund regerade mellan 1592-1599. När Sigismunds pappa dog fick han ta över makten och under en tid var han kung både i Sverige och Polen. Men eftersom Sigismund var katolik gjorde hans farbror uppror mot Sigismund och han fick lämna ifrån sig kronan i Sverige. Då hade han varit kung i Sverige under 7 år, men han fick regera i Polen som kung under 45 år.

Karl IX regerade mellan 1604-1611. När Karl avsatte sin brorsson tog han över makten och gjorde sig själv till kung av Sverige. Karl var Gustav Vasas yngste son. Under sin tid vid makten såg han till att straffa de adelsmän som stod på Sigismunds sida och de blev avrättade i Linköping år 1600. Under Karls tid vid makten förekom olika krig med Sveriges grannländer.

Para ihop 1. Han var endast kung i Sverige under 7 år.

____________________

2. Ryktet var att han förgiftades med ärtsoppa.

____________________

3. Han avsatte sin brorsson.

____________________

4. Han spärrade in sin bror.

____________________

Karl IX

Erik XIV

Johan III

OBS! Kopiering förbjuden

Sigismund

Uppdrag Historia | 27


1800-talet Sverige förlorade Finland till Ryssland.

Jordbruket förändras och blev mer effektivt.

Fransmannen Jean Baptiste Bernadotte blev kung i Sverige och fick namnet Karl XIV Johan.

Industrierna började växa fram i Sverige under 1800-talet.

1800-tal Under 1800-talet introducerades ångmaskinen.

Sjukdomen tuberkulos skördade många liv.

Allt fler människor började flytta in till städer från landet för att söka jobb.

Under 1800-talet utvandrade över 1 miljon svenskar till Amerika.

Sverige erövrade Norge och en union bildades mellan länderna.

Mest intressant för dig Om du fick i uppgift att skriva något om 1800-talet, vad hade du velat forska om och varför?

_____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________ 38 | Uppdrag Historia

OBS! Kopiering förbjuden


Barnarbete under 1800-talet Hur var det att vara ett barn på 1800-talet?

Under 1800-talet var det vanligt med barnarbete och många familjer var beroende av att få in pengar till hushållet för att överleva. Därför började många barn arbeta när de var i 8-10 årsåldern. De vanligaste arbeten för dem var inom textilindustrin och där fick de arbeta främst med spinnmaskinerna. Eftersom de var barn fick de så klart mycket mindre i lön än vad de vuxna fick. Ett annat arbete som barnen fick göra var att sota skorstenar och det var vanligast att pojkarna fick detta jobb. Sotarpojkarna kunde vara så unga som i 4 eller 5-årsåldern. Med tiden började de vuxna förstå att det inte var bra att barn började arbeta så tidigt. Det startades en kamp mot barnarbetet. Det som hände först var att man lyckades korta ner arbetstiden. År 1833 förbjöds barn under 9 år att arbeta i fabriker medan de äldre barnen inte fick arbeta mer än 9 timmar under dagen.

Fundera Vad tänker du om barnarbete? Finns det än idag tror du?

____________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________

OBS! Kopiering förbjuden

Uppdrag Historia | 39


Ett axplock av våra läromedel - alla hittar du på www.skolcopy.se Svenska

Matematik

Lästråden Vardagsnära texter

Vi har en stor bredd och många fler titlar som finns på vår hemsida.

Här finns fler titlar som är användbara inför nationella proven.

med tillhörande frågor

Engelska

NYHETER

Fifth Step Texts and Accompanying Exercises

Våra engelska arbetsböcker är några av de mest sålda i Sverige. Hitta din favorit på www.skolcopy.se

Skolcopy ger löpande ut nya titlar. Du hittar all information om nya arbetsböcker på vår hemsida.

Step by Step-serien

skolcopy.se

Geografi Historia Religion Fler olika titlar under Geografi som täcker både mellan- och högstadiet

Nyfiken på våra andra arbetsböcker? Kika in på vår hemsida, skicka ett mail eller slå en pling till oss.

Välkommen till Skolcopy!

Du hittar oss även på

www.skolcopy.se ISBN 978-91-85427-74-1

0225 -126 72

info@skolcopy.se

Vi reserverar oss för eventuella tryckfel

stuart.pro

Svanenmärkt trycksak, 3041 0203, 2020

Profile for STUART REKLAM

Uppdrag Historia - Skolcopy Smakprov  

I den här arbetsboken för mellanstadiet och som repetition för högre kurser får du göra en tidsresa från forntiden till 1800-talet. Det är e...

Uppdrag Historia - Skolcopy Smakprov  

I den här arbetsboken för mellanstadiet och som repetition för högre kurser får du göra en tidsresa från forntiden till 1800-talet. Det är e...

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded