Åland – En mötes-ö

Page 1

รฅland

En mรถtes-รถKreativ tid mitt i stormen en perfekt mötesplats På Åland förenas det fridfulla med en aktiv mångfald. Havet är alltid nära. Det kan blåsa friskt och det saltstänkta känns i luften. Men mitt i stormen är det lätt att känna lugnet och att vara kreativ. På Åland stannar tiden på ett positivt sätt, här finns inga köer och ingen stress. Här kan man satsa all energi på givande möten kombinerat med avkoppling. Åland Convention Bureau, ÅCB, till­ sammans med sina samarbetspartner marknadsför Åland som mötesdestination och hjälper alla mötes­-­och konferens­ arrangörer att förverkliga sina planer. Helt kostnadsfritt! Välkommen till en perfekt mötesdestination med ett centralt läge i Östersjön!

Fredens öar Åland är en självstyrd del av Finland och en demilitariserad zon sedan 1856. Demilitariseringen innebär att militära styrkor, anläggningar och befästningar inte får förekomma på Åland. De första fredsförhand­ lingarna hölls på lilla Lövö i Ålands östra skärgård mellan Sverige och Ryssland redan 1718.

VÄ L KOM M E N

1


En ministat med ett utmärkt läge åland är unikt Åland är ett litet utland oavsett om man kommer från öst eller väst. En självstyrd och svenskspråkig del av Finland sedan 1921. Åland ligger mitt i Norden och är en mycket tillgänglig destination för möten och kon­ ferenser med deltagare från flera Östersjö­ länder. Kommunikationerna är utmärkta året runt med flera dagliga färje- och flyg­ turer både från Sverige och Finland. På Åland är avstånden alltid korta! Mariehamns centrum med många logi- och mötesanläggningar ligger endast en kilo­ meter från hamnen och tre kilometer från flygfältet. Den mest avlägsna anläggningen ligger inte mer än en timmes bilfärd från hamnen. Även i Mariehamn, Ålands enda stad, är man praktiskt taget mitt i den vackra skär­ gårdsnaturen. Här är det enkelt att pro­­m­enera mellan mötet, boende och aktivi­ teter. Avstånden räknas i minuter!

2

MA RI EH A MN

Visste du att... • Mariehamn har fått sitt namn av den ryska kejsarinnan Maria. • det officiella språket på Åland är svenska. • det finns ca 6700 namngivna öar. • åländska bilar har egna registerplåtar. • Åland har en egen flagga och egna frimärken. • .ax är Ålands domän. • det bor nästan 30 000 invånare på Åland.


VÄ RL D E N S M IN STA M E TRO P O L

3


Flexibla Alandica Vid Mariehamns östra hamn ligger Alandica Kultur & Kongress, ett modernt hus för möten, konferenser, mässor och event. Här finns en stor sal, ett auditorium och sju mindre mötesrum – flera av dem med utsikt över havsviken – för sällskap från 10 upp till 600 personer. Den luftiga foajén skapar en vacker inramning för pauser med servering och passar även för många evenemang. Alandicas läge är perfekt, bara en kort promenad till hotell, restauranger, nöjen och aktiviteter.

4

MÖT E O CH KONFERENS


Framgångsrika möten! enkelt och personligt Affärsmöte, konferens, kongress, mässa eller kickoff. Åland Convention Bureau erbjuder kostnadsfri och neutral support för att hitta rätt bland ett gediget utbud av hotell, mötesanläggningar, restauranger, kultur, nöjen, transporter och aktiviteter på Åland. ÅCB finns med under hela resans gång – från idé till förverkligande – och hjälper till med tips och programförslag, offerter och preliminärbokningar av logi och mötes­ lokaler samt förmedlar kontakter. ÅCB ordnar även visnings- och studieresor för mötesplanerare. Varje möte, stort eller litet, är viktigt och varje arrangemang skräd­ darsys efter kundens önskemål. ”NordTick förenar internationella medicinska forskningsgrupper som diskuterar de senaste rönen kring fästingburna infektioner. Åland Convention Bureau har fungerat som ett bollplank med planeringsarbetet, program och kontakterna och därmed gjort det möjligt för oss att lägga denna konferens på Åland.” Marika Nordberg, infektionsläkare vid

Ålands hälso- och sjukvård.

ÅCB arbetar för ökad miljöhänsyn och diskuterar kontinuerligt hållbarhet med sina lokala partners.

Partners: Alandica Kultur och Konferens • Eckerö Linjen • Hotell Arkipelag Käringsund Resort & Conference • Mariehamns stad • Park Alandia Hotell Silverskär • Tallink Silja • Viking Line • Ålandhotels • Ålands Turist & Konferens Å L A N D CO N V E N TIO N BU RE AU

5


6

MÖT ESA MBASSADÖR


Ta initiativet – våga vara värd! mötesambassadör för åland Arbetar ditt företag i ett nordiskt eller internationellt sammanhang? Är du med i en organisation eller i ett nätverk med kontakter utanför landskapet? Du kan själv ta på dig värdskapet för åter­ kommande möten och träffar och bjuda dem till Åland. Som en lokal värd får du hjälp av Åland Con­ vention Bureau, ÅCB, med planering och kontakter för att arrangemangen ska löpa smidigt genom hela processen. Ett lokalt möte ger uppmärksamhet både i din bransch och i media och tack vare ÅCB:s stöd kan du som lokal värd fokusera på mötesinnehållet och nätverksbyggandet.

”Hela planeringen av vår vänträff har löpt bra! ÅCB har samlat in all information, planerat program, hjälpt till med bokningar och kommit med tips. Smidigt! Vi har kunnat koncentrera oss på kontakter med vårt europeiska nätverk som kommer till Åland!”

Alla möten på Åland, både små och stora, ger in­täkter och resurser att utveckla det åländska sam­hället. Bland annat skapas nya arbets­platser och infrastrukturen utvecklas. Du tar initiativet och ÅCB hjälper dig – kost­ nadsfritt och neutralt – att förverkliga mötet. Ditt initiativ kan bli nästa nationella eller internationella möte på Åland!

Iija Horwood, ansvarig för EFHOH summercamp,

Ålands hörselförening rf.

VÄ RDS K A P

7


Stort utbud och många möjligheter från staden till havsbandet Åland är litet men utbudet av anläggningar är stort. Enbart i Mariehamn finns över ett tusen hotellbäddar. Lika många finns på övriga Åland. Valmöjligheterna är många. Du kan bo och kon­ferera på en helt egen ö med det öppna havet som närmaste granne. Du kan också vara mitt i Mariehamn nära nöjen, sevärd­ heter, kaféer, restauranger och shopping. Mellan havsbandet och staden finns många attraktiva alternativ. Åland Convention Bureau hjälper till att göra det rätta valet för just din grupp! Konferenslokalerna passar både för små och för stora grupper. Behövs ännu större ut­r ymmen finns moderna sporthallar som passar för mässor, utställningar och andra evenemang. Transporter på Åland ordnas smidigt med lokala bussbolag.

Hållbart med Svanen och Green Key Flera hotell och restauranger på Åland är Svaneneller Green Key-märkta och står därmed för en hållbar hantering av resurserna.

8

A NLÄGGNI NGAR

N VA

ENMÄRK

E T

S

Dessutom – väljer du att resa till Åland med de stora passagerarfartygen kan mötet inledas eller avslutas i ett konferensrum ombord. Ett bra sätt att använda restiden!


“We all left Mariehamn with very good memories and are confident that all will spread their positive impression among family, colleagues and other friends. Many of will for sure return.” Ulvi K Gürsoy, Congress Chair och Björn Klinge, President ScSP efter en tandläkarkonferens i Mariehamn.

A N L ÄG G N IN G A R

9


De väljer Åland! Exempel på möten, kon­ferenser och events som Åland Conven­ tion Bureau samarbetar med: • NordTick. Internationell kon­ferens om fästingburna sjukdomar. • PAF Masters – Women’s World Class Curling Tour • EFHOH 2018. Internationell vänträff för hörselskadade. • NVF, Nordiskt Trafik­ säkerhetsforum. • NDU, Nordisk Dramatikerunion. • Re-Generation 2030 – Summit Åland. • Finländska Mästerskap i Mathantverk. • Finlandssvenska landsbygdsriksdagen. • ICMM, International Congress of Maritime Museums. • Alandica Debatt. • BSPC, Parliamentary Conference.

”ÅCB är en fantastisk tillgång som jag kan rekommendera till alla som planerar liknande evenemang.” Hanna Hagmark-Cooper, chef

för Ålands Sjöfartsmuseum, värd för International Congress of Maritime Museums.

10

UP P LEV ELS ER

Gemenskap

Friluftsliv i olika former. Fiske, golf, paddling, vandring, dykning och båtutfärder, kanske till ett fiske­ läge eller fyr-ö i havsbandet.

många upplevelser

Lockar kulturella aktiviteter är ett besök på Ålands sjöfarts­museum, Ålands kulturhistoriska museum

På Åland finns något för de flesta!


och Ålands konstmuseum bra alternativ. Historiens vingslag kan man höra om man besöker Kastelholms slott eller de ryska fästningsruinerna i Bomarsund. Det finns många konstnärer och mathantverkare som öppnar sina

dörrar för ett givande besök. För dem som önskar mer fysiska aktiviteter erbjuds olika motionsoch tävlingslopp, fartfylld gokart eller havsnära gruppaktiviteter. Eller passa på att skaffa nya kunskaper i en casinoskola,

kockskola eller ölprovning på ett lokalt bryggeri. Vad än man väljer är det nära till allt med smidiga transporter. Man hinner med mycket på kort tid – utan stress!

RDS AR P A KVÄ TIV ITEKTE

11


Matkultur i skärgården smaka på åland Åland är ett matglatt örike. Här kombineras skärgårdens genuina mattraditioner med moderna trender. Kockarna har många färska och lokala rå­varor att välja på. Åländska bönder är duktiga odlare och uppfödare. I naturens skafferi finns fisk, bär, svamp och vilt. Många mathantverkare förädlar egna rå­varor i gårdsföretag och framställer bland annat ostar, yoghurt, medwurst och bakverk. Även åländska drycker som äppeljuice, öl och ädelt brännvin förhöjer måltiderna. Alla som bidrar till Ålands matkultur har höga ambitioner som gett många framgångar i smaktävlingar både i Finland och Sverige. Låt ditt möte bli en helgjuten upplevelse med smaker från skärgården!

“Åland Convention Bureau är en stor tillgång i vår strävan att få arrangera FM i Mathantverk. Dessutom samarbetar vi kring konferensen ”Årets mötesplats” inom branschen Mathantverk som även stärker Åland som plattform och som står för ett intressant program som kan locka besökare utanför vårt eget nätverk.” Harriet Strandvik, Projektledare, Mathantverk Åland

och Kustens mat.

12

SMA K A PÅ ÅLAND


Priser och utmärkelser Fem restauranger på Åland har tagit plats i krogguiden White Guide Nordic och flera åländska mathantverkare har vunnit priser i bland annat Öppna FM i mathantverk.

S M A K A PÅ Å L A N D

13


Resan blir en upplevelse i sig! titta på kartan intill! Många vägar bär till Åland. De flesta reser med något av de stora moderna passagerar­fartygen. Resan genom den vackra skärgårdsnaturen och med taxfree­shopping, mat och underhållning ombord blir en upplev­else, en bra start på mötet eller konferensen. Fartygen anlöper Åland flera gånger per dygn. Flyg till Åland går från Arlanda i Sverige och Helsingfors och Åbo i Finland. Vill du sammanföra grupper från flera Östersjöländer är Åland en optimal mötesplats.

14

MI T T I ÖSTERSJÖN


© STRAX KOMMUNIKATION

när tiden har betydelse Med fartyg:

Med flyg:

På Åland:

Stockholm-Mariehamn 5,5 timmar Kapellskär-Mariehamn 2,5 timmar Grisslehamn-Eckerö 2 timmar Åbo-Mariehamn 5,5 timmar Helsingfors-Mariehamn 10 timmar Tallinn-Mariehamn 10 timmar

Arlanda-Mariehamn 30 minuter Åbo-Mariehamn 30 minuter Helsingfors-Mariehamn 55 minuter

Mariehamn-Silverskär 50 minuter Mariehamn-Käringsund, Eckerö 35 minuter Mariehamn-HavsVidden, Geta 40 minuter Mariehamn-Kastelholm, (golf) 30 minuter

M ITT I ÖSTE RSJ Ö N

15


partners: ”Ett gäng från Sverige och ett från Finland har träffats utomlands flera gånger på olika tillställningar kring fantasy och science fiction. Vi beslöt att göra något tillsammans och kom på att Mariehamn är perfekt – ett litet utland för oss i Sverige och ett annorlunda land även för finskspråkiga. Vi började planera och vårt svensk-finska möte växte under resans gång till ett internationellt evenemang. Tack vare ÅCB löpte arrangemangen smidigt och vi kände oss mycket välkomna.”

I S L A N D S

Johan Anglemark efter konferensen Archipelacon i Mariehamn.

Åland Convention Bureau c/o Visit Åland, Storagatan 8 AX-22100 Mariehamn, Åland, FInland Tel. +358 457-3451810 conventions@visitaland.com www.visitaland.com