Ahvenanmaa – Kokoussaari

Page 1

ahvenanmaa

KokoussaariLuovuutta myrskyn keskellä täydellinen kokouskohde Ahvenanmaalla rauha ja hiljaisuus ovat osa monipuolista kokoustarjontaa. Meri on aina lähellä, tuulet saattavat yltyä myrskyiksi ja ilmassa on suolan tuoksua. Myrskysäässä on kuitenkin helppoa rauhoittua ja olla luova. Ahvenanmaalla aika pysähtyy myön­ teisellä tavalla. Täällä ei tarvitse jonottaa eikä stressata. Täällä kaiken energiansa voi panostaa antoisiin kokouksiin ja rentoutta­ vaan yhdessäoloon. Åland Convention Bureau, ÅCB, markkinoi yhteistyökumppaneidensa kanssa Ahvenan­ maata kokouskohteena ja auttaa kaikkia kokousjärjestäjiä toteuttamaan suunnitel­ mansa. Apu on maksutonta. Tervetuloa täydelliseen kokouskohteeseen Itämeren keskelle!

Rauhan saaret Ahvenanmaa on itsehallinnollinen osa Suomea. Vuonna 1856 solmitun demilitarisointisopimuksen mukaan Ahvenanmaalle ei saa sijoittaa sotilaita eikä rakentaa sotilaallisia tukikohtia. Venäjän ja Ruotsin väliset ensimmäiset rauhanneuvottelut pidettiin Lövön pienessä kylässä Ahvenanmaan itäsaaristossa jo vuonna 1718.

TE RV E TU LOA

1


Erinomainen sijainti ainutlaatuinen ahvenanmaa Ahvenanmaalla on kuin olisi ulkomailla, saapuipa sitten idästä tai lännestä. Ruotsin­ kielinen Ahvenanmaa on ollut itsehallin­­n­ollinen osa Suomea vuodesta 1921 lähtien. Ahvenanmaa sijaitsee keskellä Pohjolaa, joten saarellemme pääsee vaivattomasti useimmista Itämeren maista. Yhteydet ovat erinomaiset ympäri vuoden monilla päivittäisillä laiva- ja lentovuoroilla Manner-­ Suomesta ja Ruotsista. Ahvenanmaalla etäisyydet ovat aina lyhyet! Maarianhaminan keskusta useine kokous­- ja majoituskohteineen sijaitsee vain kilomet­ rin päässä satamasta ja kolmen kilometrin päässä lentokentältä. Maarianhaminasta etäimpänäkin sijaitsevaan kokoushotelliin on vain tunnin ajomatka. Kaunis saaristoluonto on läsnä myös Maarianhaminassa, Ahvenanmaan ainoassa kaupungissa. Kokouspaikat, hotellit ja muut kohteet sijaitsevat vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä toisistaan.

2

MA A RI A NHAMINA

Tiesitkö, että.... • • • • • • •

Maarianhamina on saanut nimensä venäläisen keisarinna Marian mukaan. Ahvenanmaalla ruotsi on ainoa virallinen kieli. Ahvenanmaalla on noin 6700 nimettyä saarta. Ahvenanmaalla on omat rekisterikilvet. Ahvenanmaalla on oma lippu ja omat postimerkit. Ahvenanmaan verkkotunnus on .ax Ahvenanmaalla on lähes 30 000 asukasta.


M A A I L M A N P I E N I N M E T RO P O L I

3


Monipuolinen Alandica Kulttuuri- ja kongressitalo Alandican nykyaikaiset tilat sopivat kokouksille, messuille ja tapahtumille. Alandica tarjoaa suuren salin, auditorion ja seitsemän pienempää kokoushuonetta, joista monista avautuu merinäköala. Tilat sopivat 10–600 hengen ryhmille. Avara ja valoisa lämpiö luo kauniit puitteet tarjoiluille ja sopii myös monien tapahtumien näyttämöksi. Alandican sijainti on erinomainen: Maarianhaminan hotellit, ravintolat, huvit ja aktiviteetit ovat kävelymatkan päässä.

4

KOKO US J A KONFERENSSI


Onnistuneet kokoukset vaivattomasti ja yksilöllisesti Kokous, konferenssi, messu ja kickoff. Åland Convention Bureau tarjoaa maksutonta ja puolueetonta tukea sopivan hotellin, kokouspaikan, ravintolan, kulttuurita­ pahtumien, huvien, kuljetusten ja aktiviteet­ tien valintaan. ÅCB auttaa kokousjärjestelyissä alusta loppuun, ideasta toteutukseen. ÅCB antaa vinkkejä, ohjelmaehdotuksia ja tarjouksia, huolehtii alustavista majoitusvarauksista ja välittää paikallisia kontakteja. ÅCB järjestää myös tutustumismatkoja kokous­ten suunnittelijoille. Jokainen kokous, niin pieni kuin iso, on tärkeä ja räätälöidään aina asiakkaan toivomusten mukaan. ”NordTickiin saapuu kansainvälisiä lääketieteen tutkimusryhmiä keskustelemaan puutiaisten levittämien infektiosairauksien viimeisimmistä tutkimustuloksista. Åland Convention Bureau on auttanut konferenssimme suunnittelussa, ohjelman ja yhteyksien luomisessa sekä mahdollistanut kokouksen järjestämisen Ahvenanmaalla.” Marika Nordberg, infektiolääkäri, Åland hälso­och sjukvård.

ÅCB työskentelee ympäristönäkökohdat huomioon ottaen ja ylläpitää jatku­ vaa keskus­telua matkailun kestävästä kehitykses­tä partnereidensa kanssa.

Yhteistyössä: Alandica Kultur och Konferens • Eckerö Linjen • Hotell Arkipelag Käringsund Resort & Conference • Mariehamns stad • Park Alandia Hotell Silverskär • Tallink Silja • Viking Line • Ålandhotels • Ålands Turist & Konferens Å L A N D CO N V E N TIO N BU RE AU

5


6

KOKO USLÄHETTILÄÄT


Tee aloite – järjestä kokous! ahvenanmaan kokouslähettiläät Työskenteleekö yrityksesi pohjoismaisissa tai kansainvälisissä yhteyksissä? Kuulutko johonkin järjestöön, yhdistykseen tai verkostoon? Järjestä seuraava kokous Ahvenanmaalla! Järjestäjänä saat apua Åland Convention Bureaulta suunnitteluun, varauksiin, ohjelma­ehdotuksiin ja yhteyksien luomiseen ja koko prosessin sujuvaan toteuttamiseen. Kotimainen kokous antaa näkyvyyttä sekä omalla toimialalla että mediassa. ÅCB:n antaman avun ansiosta voit keskittyä itse kokouksen sisältöön ja verkostoitumiseen. Kaikki Ahvenanmaalla järjestettävät isot ja pienet kokoukset tuovat tuloja, lisäävät liikevaihtoa ja edesauttavat yhteiskuntam­ me kehitystä, esimerkiksi parantamalla työllisyyttä ja palvelutarjontaa. ”Ystävyystapaamisemme suunnittelu on sujunut hienosti. ÅCB on koonnut tietoa, suunnitellut ohjelman, auttanut varauksissa ja antanut vinkkejä. Vaivatta! Meillä on ollut tilaisuus keskittyä yhteyksiimme Ahvenanmaalle saapuvan eurooppalaisen verkostomme kanssa!”

Tee aloite, niin ÅCB auttaa kokouksen to­ teutuksessa – maksutta ja puolueettomasti. Aloitteestasi voi syntyä seuraava Ahvenan­ maalla järjestettävä kansainvälinen kokous!

Iija Horwood, EFHOH-kesäleirin vastaava, kuuloliitto

Åland hörselförening rf.

KO KO U S L Ä H E TTIL Ä ÄT

7


Laaja tarjonta ja paljon mahdollisuuksia kaupungista avomeren äärelle Ahvenanmaa on pieni pinta-alaltaan, mutta kokouspalvelujen määrä on suuri. Jo pelkästään Maarianhamina tarjoaa yli tuhat vuodepaikkaa, ja toiset tuhat löytyy muualta Ahvenanmaalta. Valinnanvaraa riittää. Kokouksen ja majoituks­en voi järjestää ikiomalla saarella, avomeren naapurissa. Voit myös valita Maarianhaminan, jossa huvit, nähtävyydet, kahvilat, ravintolat ja kaupat ovat lähellä. Avomeren ja kaupungin väliin jää tietenkin useita kiehtovia vaihtoehtoja. Åland Con­ vention Bureau auttaa valitsemaan juuri sopivimman vaihto­ehdon!

Ympäristö ja vastuullisuus – Joutsen ja Green Key Monet ahvenanmaalaiset hotellit ja ravintolat ovat saaneet Joutsen- tai Green Key -sertifikaatin vastuullisesta luonnonvarojen käytöstä.

8

MA J O I T US

N VA

ENMÄRK

E T

S

Kokouskohteita löytyy sekä isoille että pienille ryhmille. Lisätilaa on myös nykyai­ kaisissa urheiluhalleissa, jotka sopivat sekä messuille, näyttelyille että muille tapahtu­ mille. Paikalliset linja-autoyhtiöt huolehtivat joustavista kuljetuksista. Kokouksen voit aloittaa tai päättää laivamatkan aikana. Hyvä tapa hyödyntää laivamatka.


“We all left Mariehamn with very good memories and are confident that all will spread their positive impression among family, colleagues and other friends. Many of will for sure return.” Ulvi K Gürsoy, Congress Chair ja Björn Klinge, President ScSP, Maarianhaminassa järjestetyn hammaslääkärikonferenssin jälkeen.

KO KO U S PA LV E L U T

9


He valitsevat Ahvenanmaan! Esimerkkejä Åland Conventionin Bureaun yhteistyöstä: • NordTick. Puutiaisten levittämiä sairauksia koskeva kansain-­ välinen konferenssi. • PAF Masters – Women’s World Class Curling Tour • EFHOH 2018. Kuulorajoitteisten kansainvälinen ystävyystapaa- minen. • NVF, Pohjoismainen liikenne turvallisuusfoorumi. • NDU, Pohjoismainen näytelmä kirjailijaliitto. • Re-Generation 2030 – Summit Åland. • Artesaaniruoan SM. • Suomenruotsalainen maaseutuparlamentti. • ICMM, International Congress of Maritime Museums. • Alandica Debatt. • BSPC, Parliamentary Conference.

”ÅCB tarjoaa hienoa apua, jota voin suositella kaikille vastaavanlaisten tapahtumien järjestäjille.” Hanna Hagmark-Cooper,

Ahvenanmaan merenkulkumuseon johtaja. Museo vastaa maailman merenkulkumuseoiden kansainvälisen kongressin järjestelyistä vuonna 2019.

10

ELÄ MY KSI Ä

Yhdessä lukemattomia elämyksiä Ahvenanmaa tarjoaa jokaiselle jotakin!

Ulkoilua monessa muodossa. Kalastusta, golfia, melontaa, patikointia, sukellusta, veneretkiä vaikkapa avomeren kalasavotta- tai majakkasaarille. Kulttuurin ystäville kiehtovia tutustumiskohteita tarjoavat monet museot, kuten Ahvenanmaan


merenkulkumuseo, Ahvenan­ maan kulttuurihistoriallinen museo ja Ahvenanmaan taide­ museo. Kastelholman linnassa ja Bomarsundin venäläislinnoituk­ sen raunioilla voi kuulla historian siipien havinan. Ahvenanmaalla on useita taiteili­

joita, käsityöläisiä ja ruokaartesaaneja, jotka avaavat vierail­ le mielellään ovensa. Vauhdikasta ja fyysistä toimintaa voi kokea osallistumalla erilaisiin juoksu-, pyöräily- ja uintitapahtu­ miin, karting-ajoihin tai merelli­ siin ryhmäaktiviteetteihin. Voit

hankkia uusia taitoja kasino­ koulussa ja kokkauskurssilla tai maistella oluita paikallisessa panimossa. Mitä sitten valitsetkin, kaikki löytyy aina lyhyiden matkojen ja kuljetusten päästä. Lyhyessä ajas­ sa ehdit tehdä paljon, kiireettä!

VÄ RDS AP A K TIV ITE EKTIT

11


Saariston ruokakulttuuri maista ahvenanmaata Ahvenanmaa on elävä ruokamaakunta, jossa saariston aidot ruokaperinteet yhdistyvät viimeisimpiin ruokatrendeihin. Kokit käyttävät paikallisia, tuoreita raakaaineita. Ahvenanmaalaiset viljelijät ja karjankasvattajat ovat taitavia. Luonnon omasta ruokakomerosta löytyy lisäksi kalaa, marjoja, sieniä ja riistaa nostettavaksi kokouspöytään. Monet ruoka-artesaanit jalostavat omia raaka-aineita maatilapuodeissaan ja tuottavat muun muassa juustoja, jogurttia, meet­vursteja ja leivonnaisia. Myös ahvenanmaalaiset juomat, kuten omenamehu, olut ja väkevät juomat kruunaavat aterian. Ahvenanmaan ruokakulttuurin parissa työskentelevillä on korkeat tavoitteet ja tämä on tuonut menestystä monissa alan kilpailuissa sekä Suomessa että Ruotsissa. Kokous Ahvenanmaalla- aito saariston ruokakokemus!

”Åland Convention Bureau tarjoaa korvaamatonta apua suunnitellessamme artesaaniruoan SM-kilpailuja. Järjestämme yhteistyössä myös artesaaniruokatapahtuman ”Vuoden kohtauspaikka”, joka vahvistaa Ahvenanmaan asemaa ruokakohteena ja -näyttämönä ja houkuttelee mielenkiintoisella ohjelmallaan vierailijoita myös verkostomme ulkopuolelta.” Harriet Strandvik, projektijohtaja, Mathantverk Åland

ja Kustens mat.

12

MA I STA A HVENANMAATA


Palkintoja ja tunnustuksia Ravintolaopas White Guide Nordic on valinnut oppaaseensa viisi ahvenanmaalaista ravintolaa ja useat ahvenanmaalaiset ruoka-artesaanit ovat voittaneet palkintoja esimerkiksi artesaaniruoan SM-kilpailuissa.

M A ISTA A H V E N A N M A ATA

13


Matka on kokemus jo itsessään! katso viereistä karttaa! Ahvenanmaalle on monta reittiä. Suuri osa kokousvieraista saapuu isoilla matkustajalaivoilla. Matka kauniin saaristoluonnon halki sekä laivojen verovapaat myymälät, ravintolat ja viihdetarjonta antavat kokoukselle hyvän alun. Ahvenan­ maalle on useita päivittäisiä laivavuoroja. Ahvenanmaalle pääsee myös lentäen Helsingistä ja Turusta sekä Ruotsin Arlandasta. Ahvenanmaa on ihanteellinen kohde, kun haluatte järjestää kokouksen Itämeren eri maista saapuville kokousvieraille.

14

I TÄ M EREN KESKELLÄ


© STRAX KOMMUNIKATION

kun ajalla on merkitystä Laivalla:

Lentokoneella:

Ahvenanmaalla:

Turku-Maarianhamina 5,5 h Helsinki-Maarianhamina 10 h Tallinna-Maarianhamina 10 h Tukholma-Maarianhamina 5,5 h Kapellskär-Maarianhamina 2,5 h Grisslehamn-Eckerö 2 h

Turku-Maarianhamina 30 min. Helsinki-Maarianhamina 55 min. Arlanda-Maarianhamina 30 min.

Maarianhamina-Silverskär 50 min. Maarianhamina-Käringsund, Eckerö 35 min. Maarianhaminan-HavsVidden, Geta 40 min. Maarianhamina-Kastelholma (golf) 30 min.

ITÄ M E RE N K E S K E L L Ä

15


yhteistyössä: ”Suomalaiset ja ruotsalaiset scifi- ja fantasiakirjallisuuden harrastajat ovat tavanneet usein toisiaan ulkomailla järjestetyissä tapaamisissa. Päätimme tehdä jotain yhteistä ja huomasimme, että Maarianhamina olisi siihen täydellinen kohde – kuin ulkomaa sekä meille ruotsalaisille että mannersuomalaisille. Ruotsalais-suomalaisesta kokouksestamme kasvoi vähitellen kansainvälinen tapahtuma. ÅCB:n avulla järjestelyt sujuivat saumattomasti ja tunsimme itsemme erittäin tervetulleiksi.”

I S L A N D S

Johan Anglemark, Maarianhaminassa järjestetyn Archipelacon-konferenssin jälkeen.

Åland Convention Bureau c/o Visit Åland, Storagatan 8 AX-22100 Mariehamn, Åland, FInland Puh. +358 457-3451810 conventions@visitaland.com www.visitaland.com