Page 1

Kiril Panajotov, ~ovekot koj ni go otkri Petar Zavoev

ВОДА

Sajonara voda od Zletovica ЈАВНИ ПРЕТПРИЈАТИЈА

Na Makedonija pat i pu{tija struja, dali idninata }e i se prosvetli ?

Здравко КОЦЕВ, кандидат за градоначалник од СДСМ

]e go zapram uni{tuvaweto na [tip, od nego }e napravam evropski grad ЕМИЛ ПИЛАТОВ, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА ОСНОВЕН СУД ШТИП

ЖИВОТ

Приказната на гробарот Раде

Na{iot sud e a`uren ЉУБИЦА НАКОВА ДОНСКА

55 godini plodna likovna umetnost


2

NASTANI ОД МОЈ АГОЛ

Чавез, изборите и ние N

Иван Бојаџиски

■ Ќе имаме партиски кандидати за градоначалници а ќе се јави ли и некој кандидат на татковината? ■ Некои нови односи на релација трета власт – седма сила ■ Завоев повторно се „врати“ во родниот Штип ■ Ние во Јапонија, сумото во Штип

1

До изборите ни остануваат уште цели девет месеци а политичкиот вриеж во градот е како тие да ќе се случат веќе утре. Низ Штип не се говори ништо друго освен за тоа кој и чиј кандидат за градоначалник ќе биде. СДСМ ја симна маглата објавувајќи дека Здравко Коцев ќе ги брани социјалдемократските бои. Сега само се чека на одлуката на ВМРО–ДПМНЕ. Иако низ градот со 99 постотна сигурност се типува на актуелниот градоначалник Зоран Алексов. И на идните локални избори ќе имаме кандидати на партиите. Не само на СДСМ и на ВМРО ДПМНЕ. Во играта ќе се замешаат и кандидати на помали партии. Како што на изборите во 2009 година Пане Кукушев беше кандидат на Либералната партија. Јас пак живеам во надеж дека некој наш човек, кандидат за градоначалник, следи што се случува во светот. И дека ќе прифати некоја од идеите кои циркулираат во изборните светски процеси. Оттука имам смелост јавно да предложам некој независен кандидат да го копира актуелниот претседател на Венецуела, легендарниот Хуго Чавез. Имено, во Венецуела е во тек предизборна кампања за прв човек на државата. Во тој контекст на јавниот ТВ сервис оди и ваква реклама: Петре Петров, кандидат на опозицијата а потоа: Хуго Чавез, кандидат на татковината! Баш сакам да видам дали некој мој сограѓанин, на претстојните локални избори, ќе се појави и пројави како кандидат за градоначалник на народот а не на некоја од политичките партии. Па ако програмата му е баш народна, тогаш ќе може да смета на мојот глас.

2

За нашите судови се говори дека се како познатиот затвор Алкатраз. Судиите и службениците заштитени со специјални безбедносни направи. Пред вратите нема никој па мора да чекаш. Ако имаш среќа некој од службениците ќе наиде и ќе ти ја отвори вратата за да можеш да се сретнеш со вработен во судот со кого однапред си закажал средба. За разлика од Основното јавно обвинителство на чии врати нема катанци и вработените не се затворени во некакво свое село зад седумте јасени. Се до пред една недела ценев дека и судиите, а посебно претседателите на судовите, се тешко достапни јавни службеници за јавноста. Но, еден мој скорашен обид ме демантира. Во позитивна смисла. Кај претседателот на Основниот суд Емил Пилатов влегов на начин кого погоре го опишав. Имав среќа да наиде службеничка и со нејзината картичка да ми ја отвори вратата. А внатре? Е, внатре една поинаква атмосфера за каква што медиумите и јавноста сонуваат. Претседателот на најважниот суд во нашата општина, без било каква задршка, ја прифати мојата молба да разговараме за работата на судот и разговорот да го објавиме во овој наш и ваш весник. Јасно стави до знаење дека тие се туку поради народот и во негово име.. Резултатот го гледате на наредната страница од весникот. Она што сакам јавно да го потенцирам е и новиот, позитивен пристап во односите на претставниците на судските власти со новинарите. Во таа нова отвореност се убедив и со посетата на новиот Основен јавен обвинител Ристо Бојаџиски (не сме во никакво сродство, колку да се знае). На еден културен, отворен начин првиот штипски обвинител одговори на сите мои прашања кои се од значење за јавноста.Овој нов пристап на

третата власт кон седмата сила во државата влева надеж дека новинарите наместо да се бават со шпекулации, потребните информации ќе можат да ги добиваат од надлежните институции. Што е од полза за сите.

3

[tipski Glas, Juli, 2012 br. 34

Штандови од картони и рѓосано железо ■ Убаво е да може да се пазари на многу места во градот ама пазарот во срцето на трговскиот центар не е во рангот на реномето на Штип

В

о срцето на нашиот трговски центар голем пазар на производи од текстил. Нема минувач на ова најфреквентно градско место кој нема да подзастане, да пипне нешто од стоката која се продава, да се распаша за цените па и за тоа дали производот е кинески или европски. И до тука работата е во ред. Многу наши сограѓани на ваков чесен начин си ја обезбедуваат егзистенцијата. Луѓето се мачат, одат во Турција, Бугарија а некои дури и во Дубаи да донесат евтина стока за народот кој се помалку има пари за поскапи

Петар Завоев, публицист, новинар, писател, роден во Штип во дваесеттиот век, најголемиот дел од животот го поминал во Бугарија.Такви тогаш биле времињата. Но, Завоев, врвен интелектуалец на своето време, никогаш не престанал да ја сака својата Македонија и својот роден Штип. Својот копнеж по Татковина го искажал многупати, низ безброј свои пишани дела. Јас сум сигурен дека ако анкетирате десетмина штипјани единаесет од нив ќе ви речат дека немаат поим кој е Петар Завоев. За вистината за овој голем Македонец од нашиот Штип да не потоне во морето наше незнаење (знаењето е ограничено само незнаењето нема граници) се погрижи нашиот сограѓанин, професорот Кирил Панајотов. Тој вложил две години од својот живот во откривање на капиталното дело на Завоев - Писма од Македонија, дело кое мора да биде сопственост на секоја домашна библиотека на секое штипско семејство. Зад овој вид посветеност каква што со години ја практикува сограѓанинот, истражуваќ на историјата на Штип, професорот Панајотов не стои никаков материјален надомест. Постои само свест и совест дека едно важно парче од нашата културна историја треба да се стави во книга – епистоларен вид на роман за важните години од нашето постоење. Во таа смисла авторот го заслужува сето наше признание бидејќи само она што останало запишано на хартија, како новинска вест, како роман, расказ, како приказна оста- работи. На некој начин овие продавачи на текстил нува во вечноста на секоја нација, на секој работат за сиромашните. Само тука можете да купете град. маица за 200 денари, кратки пантолони за 250 денари,

4

Градоначалникот Зоран Алексов и директорот на ЈП Исар Никола Мицевски беа во Јапонија и оттаму ни донесоа добри вести. Ќе има јапонски пари за нашата филтер станица да може да се преадаптира и да ги прифати бујните води од регионалниот хидросистем Злетовица. И додека наши луѓе беа во Јапонија две момчиња ни ја донесоа Јапонија во Штип. Се работи за млади луѓе кои решиле да станат дел од малата европска колонија која ја практикува јапонската боречка вештина СУМО. Момчињата немаат по двестотини килограми колку што, гледајќи ТВ можеме да заклучиме дека имаат јапонските сумо борачи. Но тие имаат голема желба овој за нас непознат и непопуларен спорт да ни го доближат. За почеток на Европско првенство тие се вброија меѓу првите десетмина. Јас лично ова го сметам како вовед во една идеја, еден убав ден, овде, во нашиот Штип, да гледаме сумо борење. Мојот предлог е тоа да биде идната година на денот кога свечено ќе ја пуштиме преадаптираната филтер станица за што најголема помош добивме токму од Јапонија. Тогаш можат да се доведат и професионални сумо борачи за што, во тоа сум сигурен, придонес ќе даде и нашиот познат сограѓанин Коста Балабанов, почесен конзул на Јапонија во Македонија. Е, тоа би било спектакл равен на оној кога Драгослав Шекуларац во Штип ни ги донесе Њујоршките орли со Еузебио, Еду, Сантрач, Џаиќ, Шекуларац, Залад и другите на кои им се спротивставија нашите Шумански, Арсов, Штериев, Петровиќ, Илиев...

катанец за врата за 100 до 200 денари, футрола за мобилен телефон за сто денари и така натаму. Но, овде има еден проблем кој мора да биде надминат ако сакаме Штип да биде почитуван град – регионален центар. Сите продавачи својата стока ја изложуваат на импровизирани „штандови“ од рѓосани шипки и остатоци од картонска амбалажа. Ако ова е легален бизнис, а тој е таков бидејќи продавачите плаќаат закупнина од 2.000 до 4.000 денари во зависност од големината на закупениот простор, а покрај тоа тие редовно си ги плаќаат и своите даночни обврски, тука се неопходни квалитетни промени во однос на тезгите, односно „штандовите“. Имено, ако локалната власт има намера и во иднина овој култен градски простор да остане на располагање на трговците за сиромашните, тогаш мора да се обезбедат униформни тезги, убави на изглед. На еден таков начин просторот ќе добие на убавина и со самото тоа ќе стане попривлечен за многу поголем број граѓани не само од нашиот град. Штип е,да не заборавиме регионален центар, универзитетски град, економски најразвиен во регионот и со трговска традиција која на времето најсилно ја зацврсти легендарната Нова Трговија на чие чело со децении беше легендарниот Драги Миладинов со неговата успешна екипа..


3

РАЗГОВОР

[tipski Glas, Juli, 2012 br. 34

ЕМИЛ ПИЛАТОВ

Претседател на Основен суд Штип

НАШИОТ СУД Е АЖУРЕН И НОСИ КВАЛИТЕТНИ ОДЛУКИ

тет покажан од страна на на-Медијацијата е добро шите судии. Од тој аспект јас поставена и убаво осмислена како претседател сум задово- но таа не успеа да заживее од лен. за мене непознати причини. Преку поканите за расправа Зошто минатата ние ги информираме странкигодина сте имале само 65 те дека спорот во кои тие се проценти од администра- вовлечени може да се реши и тивниот кадар. Дали тоа по пат на медијација. Но, цене значи дека на другите нам дека јавноста не е доволпаднал преголемиот то- но упатена во моќта на медивар па еден администра- јацијата а добар дел од луѓето тивец работел за 1,5 суд- кои свои спорови решаваат ски службеник? Зошто не преку суд сметаат дека е тоа сте го пополниле потреб- скапа работа. Јас не им ја ниот број администра- знам тарифата на медијатотивци? рите но кај нив треба да важи правилото прво да се истера -Во Основниот суд во случајот па потоа странката Штип имаме 99 вработени ли- да плати за нивното посредца. Од нив 25 се судии а нај- ништво а не обратно. Но, ви стариот судија за една година велам дека не знам како, во ќе замине во пензија. Имаме однос на тарифите, стои менедостиг од кадри во адми- дијацијата иако токму тука монистрацијата. Таму ни фалат же да се јави отпор. седум дактилографки, три лиИмаат ли судиите ца ни недостигаат во судската писарница и двајца во суд- норма? Или тука такви ската полиција. Како претсе- принципи не важат? дател барав и барам тој кад-

Емил Пилатов 2,5 години е на чело на Основниот суд во Штип. Тој е дипломиран правник кој работел како адвокат, како секретар на судот, потоа бил судија за во февруари месец 2010 година Републичкиот судски совет да го избере са претседател на нашиот Основен суд.

Г

--дин Пилатов, Европската унија почесто ни укажува дека судството во Република Македонија е една од најболните точки во општеството. Европејците говорат за партизираност, пристрасност, па и за некомпетентност во нашиот судски систем. Колку Вас лично ве погодуваат ваквите оценки кои доаѓаат од Брисел? -Јас можам да говорам само за институцијата

НАШИОТ СУД ОД СТРАНА НА ВРХОВНИОТ СУД Е ПРОГЛАСЕН ЗА АЖУРЕН Основен суд Штип со која раководам триесет месеци и за која ја сносам целосната одговорност. Добро е што не посетивте за да разговараме за нашиот суд бидејќи лично ценам дека граѓаните на Штип но и на Пробиштип и Свети Николе каде делуваме, треба да бидат правилно информирани во однос на нашата работа. Тогаш да слушнеме како Вашиот суд е вреднуван од оној кој врши мониторинг врз неговата работа а тоа е Врховниот суд на Република Македонија.

НИ ФАЛАТ СЕДУМ ДАКТИЛОГРАФКИ И ТРИ ЛИЦА ЗА СУДСКАТА ПИСАРНИЦА

-Нашиот суд од страна на Врховниот суд на Македонија е прогласен за ажурен суд во кој судиите донесуваат квалитетни судски одлуки. Ниту еден наш судија нема добиено слаба оценка. Тоа говори дека нашите судии максимално се трудат на време и квалитетно да ги завршат своите дела. Дека Основниот суд во Штип оди по нагорна линија говори и фактот дека во поплаките од граѓаните се се поретки и помалубројни а во прилог на квалитетно на нашата работи оди и тоа што како суд имаме многу мал број укинати предмети.

МЕДИЈАТОРСТВОТО МНОГУ НЕ НИ ПОМОГНА ОД ЗА НАС НЕПОЗНАТИ ПРИЧИНИ

Можете ли да биде- ровски недостиг да го пополте малку поконкретни? ниме но до овој момент не добиваме одобрени од Скопје. -Прво што јавноста Во такви услови нормално е треба да го знае е тоа дека во администрацијата која работи 2011 година сме работеле со со намален број луѓе да трпи двајца судии помалку и со поголем напор но јас се само 65 проценти од потреб- надевам дека наскоро и овој ниот административен кадар. дефицит ќе го решиме. Во овој период сме постапувале по вкупно 3.877 спорови, Колку на судот му граѓански, работни, кривични помагаат медијаторите и и стопански а ни биле укинати медијаторството. Медијасамо 184 судски одлуки, што цијата беше замислена кае околу четири проценти од ко начин да им биде олессите дела по кои постапувале нето на судовите. Имате нашите судии. Лично ценам ли олеснување од медијадека тука се работи за голем торите? квантитет и исто таков квали-

-Републичкиот судски совет има пропишано норми за судиите. Судија кривичар како и судија кој постапува по имотни спорови имаат норма по 17 предмети месечно, судија кој постапува прекршочно месечно треба да реши 150 а судија кој работи на семејни спорови има норма од 25 предмети во текот на еден месец. Судија во спорови со мала вредност има обврска месечно да постапува по 530 спора. Ниту едно дело не смее да трае подолго од шест месеци.

ОВАА ДУПКА ПОВЕЌЕ НЕ Е ДУПКА ■ ЈП Штип проект ги крпи сите дупки по штипските улици.

Ш

тип има преголем број улици по кои, што од нередовно одржување поради немање пари, што од температурните разлики, се направени голем број дупки. Тие се елементот кој многу ги лути возачите кои реагираат со зборови дека плаќаме скапа регистрација за автомобилите и другите превозни средства а патиштата ни се во лоша состојба. Дупките се крпат со асфалт кој најдобро се фаќа на што повисоки температури. Работниците работат на многу топло време со идеја што побргу да си ја завршат одговорната работа. Средувањето на улиците во градот е во надлежност на ЈП Штип проект. Работниците и машините на ова претпријатие потпомогнати со механизација од приватни фирми, имаат задача да закрпат што поголем број ударни дупки. „Не дека не ни пречи мошне топлото време ама ние знаеме дека оваа работа можеме да ја завршиме само преку лето и правиме напор оваа работа да ја завршиме со висок квалитет и на време“, ни рече возач на камион на кој како во казан вриеше вжештениот асфалт. Возачите сега ќе можат да здивнат се до зимото кога солта која се фрла заради безбедност на патиштата повторно може да биде причина за „изедените“ делови на нашите улици.


4

INTERVJU

[tipski Glas, Juli, 2012 br. 34

ЗДРАВКО КОЦЕВ, КАНДИДАТ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИК НА ШТИП ОД СДСМ

Ќе го запрам уништувањето на Штип и од него ќе направам Европски град Н

а десет месеци пред локалните изборите СДСМ ги откри картите: Здравко Коцев, 51 година, магистер по безбедност, e кандидат на опозицијата за градоначалник на Штип. И во 2009 година Коцев, кој и повеќе од добро и е познат на штипската јавност, беше кандидат за градоначалник. Тој тогаш загуби од актуелниот прв граѓанин на Штип Зоран Алексов со 2.648 гласови разлика. Со Коцев разговараме за неговата нова кандидатура, за начинот на кој дојде до неа, за наредните локални избори, за неговите шанси да ја добие наклоноста на штипјани која би била доволна за победа, за блискоста со Црвенковски, за Штип под управата на Алексов и ВМРО – ДПМНЕ, за неговата предизборна програма и општината во неговата предизборна визија... Г-дин Коцев мошне сте упорни во намерата да станете градоначалник на Штип. Во март идната година Штип ќе биде сведок на Вашиот втор обид во континуитет да станете прв граѓанин на овој наш град. Во што е поентата? Во парите, моќта, угледот и честа што ја носи функцијата или... -Поентата не е во ништо од тоа кое вие го наметнувате во вашето прашање. Поентата на мојата упорност е во мојата огромна љубов спрема Штип, љубов која е мојата движечка сила во намерата, заедно со луѓето кои си го сакаат својот град, да го запрам процесот на неговото омаловажување и уништување кој процес стана стратегија на оваа општинска гарнитура во изминатите 3,5 години. Пари имам доволно за пристоен живот, ценам дека имам и углед меѓу штипјани а за мене функцијата е моќ, силна алатка на секоја одговорна личност овозможувајќи и да го реализира замисленото и потребното. Вие сте личност околу чие име во градот во континуитет се вртат мал милион информации и шпекулации. Дел позитивни дел негативни. По штипските ѕидови се уште стојат графити со пораки до Вас. Како Вие се доживувате себеси во однос на оваа состојба?

-Нормално е човек кој толку долго е во фокусот на јавниот интерес на еден град да доживува позитивни но и негативни реакции Тоа значи дека некои ја почитуваат мојата личност и моите севкупни досегашни активности и резултати а други имаат негативен став по однос на нив. Овие вторите не можат да ја прифатат реалноста дека јас сум успешен човек во бизнисот и во политиката, иако во бизнисот трпам големи удари кога на власт е ВМРО – ДПМНЕ. Јас би рекол дека во јавноста сум присутен над 25

години има нелегитимен градоначалник и Алексов тоа многу добро го знае. Па и тие механизми за кои вие говорете, и тоа е дел од политиката на која сме сведоци и тоа не само во нашата Македонија. Од овој аспект тоа и не е некој ексклузивитет само на ВМРО – ДПМНЕ. -Тврдам дека таквата пракса ја нема и во СДСМ, што значи дека е тоа систем на притисоци и лаги фабрику-

години, од времето кога бев борач во Балканец па преку мојата политичка кариера при што бев и претседател на Општинската организација на СДСМ, директор на ЈП „Исар“ а сега сум координатор на изборната единица три. На сето ова јас велам нека за мене се зборува, лошо е кога човек кој се бави со политика ќе биде заборавен од сите.

ка во светот не постои политичка партија која дава нова шанса на личност која еднаш веќе била поразена на избори. Кој е Вашиот коментар? -Зад мојата кандидатура застана целокупното членство на СДСМ во општината. Јас бев кандидат предложен на состаноците во сите 52 месни организации.Тоа што еднаш, на нелегитимен начин и со груби фаули ќе загубите една утакмица не значи дека во друга не треба да учествувате. А за тоа дека сум близок со нашиот лидер тоа е точно, иако лично сметам дека со Бранко Црвенковски се блиски сите членови на СДСМ но и се поголем број неопределени граѓани го чувствуваат нашиот лидер како единствена опција за спас на Македонија во секоја смисла. Но, треба да се знае и јасниот став на нашиот лидер кој јавно кажа дека и да сте му брат нема да бидете кандидат за било која функција ако анкетите не потврдуваат дека вашите шанси да ги добиете изборите на ви се големи.

-Нема зошто штипјани да бидат изненадени бидејќи јас сум упорен човек кој кога ќе реши нешто тоа задолжително и го остварува. Имав голема желба за доусовршување во областа не безбедност бидејќи долги години бев сопственик на Агенција за обезбедување. За мојата магистратура посебен предизвик беше моето искуство како директор на ЈП Исар кога, иако имав завршено факултет за физичка култура а со законот за тоа место се бара високо образование, мене не ми беше дозволено да си го истерам мандатот. Сега изговори во поглед на моето образоваЗначи анкетите кои ги ние повеќе нема да има. правеше Вашата партија се на Ваша страна? Со што З.К. се бави денес? Што (о)стана од ва-Така е. шите бројни бизниси?

вани во лабораторијата на владејачката партија. Но, она што сакам да го кажам е фактот дека во 2009 година и самиот Алексов не сакаше да биде кандидат за градоначалКаква, во изминатите ник. На такво нешто го приси3,5 години, е вашата коли неговата партија. А кога муникација со градоначовек нешто на сила мора да чалникот Зоран Алекго работите тогаш резултатот сов. Секако, под услов да лесно се гледа. Погледнете на сте ја имале. што тоа денес личи нашиот град. Обично село. Тоа е про-Да, имав комуникациБарате нова шанса за дуктот на нивната политика. ја со него, ама индиректна. Тој градоначалник на Штип. Во 2009 загубивте од Зоран Алексов.Оттука: коСЕЕДНО ја ви е поуката од претходните локални избори?

-Точно е тоа дека ги загубив изборите во 2009 година но со изборот на Алексов за градоначалник најголем губитник стана Штип. Впрочем, се поголем станува бројот на штипјани кои јавно говорат дека актуелниот градоначалник бил едно несреќно решение за градот. Покрај ова треба да се знае дека на денот на изборите во 2009 година, се до 16 часот, јас имав убедливо водство за состојбата со гласовите драматично да се промени за само три часа. Тогаш заигра некои други механизми на ВМРО – ДПМНЕ па Штип 3,5

МЕНЕ МИ Е СЕЕДНО КОЈ ЌЕ МИ БИДЕ ПРОТИВКАНДИДАТ. ЈАС ИМАМ СВОЈА ПРОГРАМА, СО ВРЕМЕНСКИ РОКОВИ НА ИЗВРШУВАЊЕ, ИСТАТА ЌЕ ЈА ДОСТАВИМЕ ДО СЕКОЕ НАШЕ СЕМЕЈСТВО ПА НАРОДОТ НЕКА ЦЕНИ

Да се вратиме на вашиот избор за кандидата за градоначалник. Често, посебно меѓу членството на Вашата партија, ќе слушнеме дека пресудна била Вашата блискост со лидерот Бранко Црвенковски. Де-

Мислам дека јавноста остана зачудена кога во Утрински весник излезе интервју со Вас во кое вие тврдевте дека сте магистер по безбедност. Оттука: кога и каде магистриравте?

е виновникот што преку механизмите на системот настојуваше, а до некое ниво и успеа да ме уништи во секој поглед. Од моите бизниси до мојата сопруга која ја деградира од работното место. Овие факти, сами по себе кажуваат за каква тоа личност се работи.

-Претходно ви говорев за спрегите на локалната и на државната власт за уништување на моите бизниси иако секоја вечер токму оваа власт се рекламира со реклама „Осмели се - започни бизнис“. Јас и денес сум во судски спор со државата за мојата агенција за обезбедување „Ројал Секјурити“ а во моментот сум сопственик на кафе бар. Сепак, и во оваа болна работа има нешто добро – имам многу време да се бавам со политиката на мојата партија. Велат дека сте сакале да бидете политичар каков што е Бојко Борисов, бугарскиот премиер. Зошто баш како Борисов? -Не, тоа не е точно, иако некои ме врзуваат со него најверојатно поради фактот дека си личиме и дека и двајцата сме од сферата на спортот. Кога ќе ја превземам градоначалничката функција ќе се потрудам да го следам примерот на поранешниот градо-


5

INTERVJU

[tipski Glas, Juli, 2012 br. 34

началник на Јагодина Драгослав Марковиќ – Палма кој од својот град направи европски место и воведе социјална политика како во Шведска. И Штип тоа го може а јас во идниот мандат тоа и ќе го докажам.

решението на ВМРО – ДПМНЕ за нивен кандидат за градоначалник на Штип. Многу се говори дека тоа пак ќе биде Алексов. Имате ли Вие некоја посебна желба во однос на тоа кого би посакале како противкандидат?

Ги барате гласовите на штипјани кои ќе ви го испорачат барањето да -Мене ми е сеедно кој ја видат Вашата про- ќе биде од спротивната страграма за Штип. На што на. Јас имам своја програма истата ја темелите? која преку медиумите и на собирите со граѓаните јавно, јас-Пред се и над се на но и со временски рокови на потребите на граѓаните. Не- извршување ќе ја прецизирам. дозволено е во 21 век насел- И на државно и на локално бите Македонка, Балканска, ниво ВМРО – ДПМНЕ не напЖелезничка, Чардаклија, Ка- рави ништо добро што на идраорман со над 5.000 жители ниот градоначалник, ако тој да немаат вода за пиење и да вистински си го сака градот, му се без канализација. Во кој тоа остава простор за многу аквек живеат овие наши сограѓа- тивности. Јас уште од првиот ни? Надвор од секаква памет ден, со сите оние кои сакаат и логика е толкав број улици да работат за еден поинаков, во градот да се со калдрма подобар Штип во секоја смисостаната од пусто турско. Има ла, ќе тргнам во обнова на куп работи кои не се решени и градот и селата. Тоа јавно го кои барат решавање под итно. ветувам а резултатот ќе се виНие сме сведоци на една грда ди уште во првата година од слика – секој ден бројот на мојот мандат. деца и возрасни кои проста по

граѓани на кои народот им верува. Нема функција без медиуми. Цените ли дека локалните медиуми ќе ви дадат еднакви шанси како и на противкандидатот? -Нашите локални медиуми се преплашени и од луѓето од опозицијата бегаат како ѓавол од темјан. Оттука, главниот акцент ќе го ставиме на активностите на терен, на живите контакти со народот. Ќе влеземе во секој дом, на оние кои ќе ни ја отворат вратата ќе им ја презентираме нашата програма, ќе ги прашаме како денес живеат, колку се задоволни од власта, државна и локална. И, сепак, се надеваме дека барем дел од локалните медиуми ќе покажат професионалност и на сите учесници во изборниот процес ќе им дадат еднаква шанса за презентација.

УПОРНОСТ УПОРЕН СУМ ВО НАМЕРАТА ДА СТАНАМ ГРАДОНАЧАЛНИК БИДЕЈЌИ СЕГАШНАТА ВЛАСТ ГО УНИШТИ УГЛЕДОТ И РЕНОМЕТО НА ШТИП КАКО РЕГИОНАЛЕН ЦЕНТАР. ШТИП ЗА 3,5 ГОДИНИ СТАНА НАЈГОЛЕМОТО СЕЛО НА ИСТОКОТ ОД ДРЖАВАТА Штип и на Македонија. Знам дека владејачката партија ќе им нуди пари, прехранбени производи, лажни надежи за вработување и слично. Се што ќе им понудат нека си го земат оти тоа е од нивната мака, од нивната пот. А потоа слободно да отидат да гласат за оној за кого мислат дека е најдобрата можна опција за градоначалник на Штип. Убеден сум дека убедливо мнозинство ќе го заокружат името на Здравко Коцев.

умеам да носам вистински одлуки истите да ги реализирам. Упорноста е исто така моја голема позитивна особина и кога за нешто ќе се зафатам тоа мора до крај да го истерам. Знам да правам разлика помеѓу способните и работливите од една и оние кои ќе сакаат да ви се приближат кога ќе ги добиете изборите а не ги бива за ништо од друга страна. И на крајот, за моја доблест ја сметам мојата голема љубов кон мојот и наш Штип за кој сум подготвен да работам без прекин во сите

ЦРВЕНКОВСКИ Б.Ц НЕ ЗАСТАНА ЗАД З.К. САМО ПОРАДИ ТОА ШТО СМЕ БЛИСКИ. Б.Ц. ЈАСНО СТАВИ ДО ЗНАЕЊЕ ДЕКА И ДА МУ Е БРАТ НЕМА ДА ДОБИЕ ШАНСА АКО АНКЕТИТЕ НЕ СЕ НА НЕГОВА СТРАНА. АМКЕТИТЕ ПОКАЖАА ДЕКА ШТИП ГО САКА ЗДРАВКО КОЦЕВ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИК

Како ќе изгледа Вашиот улиците на градот или пребаизборен штаб? Кој ќе го руваат по контејнерите во наводи, колку луѓе ќе има деж дека некој ќе им даде во него, како ќе бидат денар – два или дека ќе најдат поделени обврските? некое парче леб. За нив ќе отворам народна кујна со нај-Во моментот работималку еден бесплатен оброк дневно. Оваа власт нема срце ме на екипирање на изборниза сиромашните, бедните, от- от штаб. Во него ќе влезат личности кои се докажани фрлените од животот. приврзаници на идејата на соЈавноста во градот со цијалдемократијата, експерти нетрпение го очекува во своите области, угледни

Имате ли некоја порака до штипјани? -Им порачувам дека еднаш не ми ја дадоа можноста да покажам како работи еден модерен градоначалник силно посветен на градот. Сега само сакам, пред граѓанинот да отиде на гласачкото место, добро да размисли за себе, за иднината на своите деца и внуци, за иднината на

Кои Ваши особености ги 1.461 ден од мојот иден градосметате за посебно зна- началнички мандат. чајни во однос на успешното вршење на функ„Сигурен сум цијата градоначалник? -Јас сум човек со одлични организаторски способности. Моја карактерна особина е логичноста во размислувањето и во тој контекст, во контекст на вистинските и најзначајни потреби на луѓето

во својата

победа на овие избори“!


6

[tipski Glas, Juli, 2012 br. 34

SOSTOJBI

Актива ќе го гради градскиот пазар во Македонска Каменица ■ Изградбата започнува овој месец а новата градба во рударскиот град ќе биде предадена во употреба за 28 август, Денот на македонските рудари

Д

обриот глас надалеку се слуша па тоа е така и во случајот со нашата Актива. На јавен оглас на овој штипски колектив му е дадена шансата да го изгради Градскиот пазар во рударскиот град Македонска Каменица, кој ќе биде еден најсовремен центар за пазарење

та. Се разбира дека почетокот ќе биде со мала свеченост бидејќи градскиот пазар е голема работа за нашиот мал град и голема потреба за неговите жители, ни рече градоначалникот Дарко Митевски. Новата градба во Каменица ќе зафаќа површина од 2.500 метри квадратни. Проектот е на уште еден штипјанец кој има архитектонско биро во Скопје. Градскиот пазар ќе чини 4,5 милиони денари а би требало да биде готов и свечено предаден во употреба на 28 август, годинава, односно на Денот на Македонските рудари.

САЈОНАРА вода од Злетовица ■ Јапонците имаат најдалеку отидено во однос на технологијата за рационално користење на водите а Штип учи од најдобрите

Г

на 8.100 жители од оваа општина од кои 6.300 живеат во градот. Градските пазари се градски стомаци на секое поголемо населено место. Одамна е речено дека луѓето прво пазарат со очи а дури потоа ги вадат паричниците. На убаво средени пазари и ритуалот на купување и продавање прехранбени производи е посебен. -На јавниот оглас за изградба на нашиот градски пазар најдобра понуда во секоја смисла даде штипска Актива. Бргу се договоривме и тие од овој месец ќе започнат со рабо-

на водите од Злетовица. -Првите проценки беа дека новата технологија која е неопходна за прифаќање на површинските води од Злетовица ќе чини 540.000 евра сега е јасно дека целиот процес ќе се заокружи со вкупно 700.000 евра. Разликата во цена доаѓа поради потребата наместо првичната верзија на отворени сега да одиме на верзија на покриени базени. Во таа смисла во нашата филтер станица ќе се работи

радоначалникот Зоран Алексов и директорот на ЈП Исар Никола Мицевски, заедно со Тони Тоневски, граОд Актива ни изјавија дека што се доначалник на Пробиштип и однесува до нив сите рокови во кои треба да 700.000 500 се заврши изградбата ќе бидат испочитувани. „На секоја доверба одговараме со квалитет и литри вода во навремено завршување на работите. Така ќе евра ќе чини секунда ќе добива биде и овој пат. Она што сакаме да го кажеме новата Штип од е фактот дека со градоначалникот Митевски технологија со регионалниот бргу најдовме заеднички јазик што е обврска преадаптацијата хиросистем повеќе и на оваа градба да ги докажеме својот на филтер квалитет и својата одговорност“, ни рече Иле станицата Николов, директор на Актива.

ИМАМЕ АМА НЕМАМЕ

Ново време – нови вредности. Па така: Имаме поголеми куќи, но помали фамилии, Повеќе удобности, а помалку време. Имаме повеќе експерти а повеќе проблеми. Имаме повеќе лекови а помалку здравје. Го освоивме надворешниот свет но не и внатрешниот. Направивме поголеми но не и подобри работи. Го прочистивме воздухот а ја загадивме душата. Живееме во време кога има многу во излозите а малку во домовите. Ова е време во кое технологијата може да Ви го донесе ова писмо, но и време Во кое одлуката да одберете останува на Вас...Да ли ќе го поделите со некој или само ќе го избришете.

директорот на јавното комунално претпријатие во оваа општина, на покана на јапонската банка за меѓународна соработка Џајка неодамна беа во посета на земјата на изгрејсонцето. Џајка е банка која финансира проекти од водоснабдувањето во земји во развој а во нашата држава е позната по финансиската поддршка од 82,5 милиони долари за изградбата на регионалниот хидросистем Злетовица. -Во Јапонија бевме поканети за да се запознаеме со јапонската технологија и јапонските филтер станици за подобрување на вештините во менаџирањето со станиците за преработка на водата. Јапонците на секое, па и на ова поле се исклучително рационални и ние од нив имавме многу што да научиме, ни рече Мицевски. Нашата двочлена делегација посетила повеќе филтер станици во која се запознале со технологија која во иднина ќе се користи во нашата и во филтер станицата која ќе се гради во Пробиштип. Предлогот на јапонскиот консултант бил да и кај нас да се користи нивната технологија за прифаќање и преработка

120.000 жители ќе пијат вода од заедничката градба поддржана од Јапонската влада

во две фази. Во првата фаза ќе бидат инвестирани 480.000 евра колку што изнесува кредитот од Џајка. Оваа сума ќе се искористи за преадаптација на филтер зтаницата за биолошко и хемиско третирање на водите од Злетовица. Втората фаза предвидува покривање на базените за што е добиен грант од владата на Република Словенија, појаснува директорот Мицевски. Штип веќе има изработен проект за овој потфат а во моментот во ЈП Исар се работи на намалување на реалните трошоци. Со работа ќе се започне идната година. Треба да се напомене дека водата од Злетовица е веќе во дворот на нашата филтер станица. Според јапонскиот консултант за регионалниот хидросистем, Штип од него ќе може да користи максимални 500 литри во секунда, што е речиси за двапати повеќе од сегашните потреби на градот. Злетовица како регионален проект се градеше за да ги задоволи потребите од вода на околу 120.000 жители од општините Кратово, Пробиштип, Штип, Карбинци, Свети Николе и Лозово. ■


[tipski Glas, Juli, 2012 br. 34

7

STOPANSTVO

Македонија пат доби струја, дали ќе и светне ќе се види ■ Половина година во управната зграда немаше струја и телефон а и активностите на терен беа скромни

М

акедонија пат, регионална подружница доби нов раководител а со него дојде и струја и телефон кои во фирмата ги немаше речиси половина година. Дали на подружницата ќе и светне на чело со екс пратеникот Ванчо Коцев, кој седна во жешкото столче на подружницата останува да се види. Но, надежта е веќе најавена. -Затеков многу тешка состојба во подружницата која после Битолската и Велешката е најголема во државата. Имаме околу 180 вработени на кои не им се исплатени две плати а јас се надевам дека со помош на Владата работите ќе тргнат на подобро, ни

рече Ванчо Коцев во разговор за Штипски Глас. Според Коцев не постои шанса асфалтната база која годинава воопшто не работела да проработи до крајот на годинава. Причината е немање финансиски средства да се купат потребните репро материјали. Во вакви услови, кога ќе се јави потреба, Штип со асфалт се обезбедува од Велешката братска подружница. -Имаме одговорна задача да одржуваме 702 километри магистрални и 218 километри регионални патишта како и 3,5 километри краци. Наш терен на делување е од Берово преку Делчево, Каме-

Коцев. Поради нама25 ЛИЦА СИ ОДАТ лен обем на работа и превработеност, со Поради намален обем на раодлука на Влабота и превработеност од поддата, дел од ружницата ќе си заминат 25 вработените во ЈП Македонија вработени. Со одлука на Влапат, а тоа значи дата тие ќе бидат префрлени и дел од врабона работа во регионалниот хитените во дросистем Злетовица и во штипската подопштинската администрација. ружница, ќе бидат префрлени на работа во ница, Виница, Кочани, Про- регионалниот хидросистем биштип, Свети Николе, Штип Злетовица и во општинската до Радовиш и Струмица. администрација. Од штипОвие општини го сочинуваат ската подружница кон спомнашиот регион, појаснува натите дестинации ќе мора да

си заминат 25 лица. -Имаме проблем со механизацијата која е многу стара и е неопходна нејзина обнова.Но,без помош од Владата ние таа потреба нема да можеме да ја оствариме. Сепак, ние живееме во надеж дека за целото јавно претпријатие кое е од стратешко значење за државата доаѓаат нови, подобри денови и дека со тоа ќе се подобрат и капацитетите на нашата подружница, оптимист е Ванчо Коцев. ■

Двете јавни претпријатија во служба на граѓаните но...

Дел од новите градски чешми веќе не функционираат ■ Несовесноста на поедини граѓани ги направија нефункционални новите чешми кај ЕВН и во населбата Баби но во Штип проект и Исар се упорни, тие ќе инсталираат нови чешми и фонтани на повеќе места во градот и населбите

Н

еколкуте нови градски чешми, кои неодамна беа поставени на повеќе локации во градот, одлично се прифатени од страна на граѓаните. Станува збор за чешмата во строгиот центар на градот, кај раскрисницата, локација која е добро осмислена, бидејќи токму на тоа место фрекфенцијата на луѓе е најголема во текот на целиот ден. Уште една чешма е поставена на место каде беше неопходна. На градскиот пазар. Со самото нејзино поставување, купувачите и продавачите веднаш започнаа да ја користат и да кажуваат пофални зборови. -Чешмата на пазарот е вистински потег, посебно сега летово, особено во петок, на пазарен ден кога има најмногу гужва и тоа претежно постари луѓе. Сите се задоволни, сите застануват и пијат од истата, и изразуваат позитивни реакции – рече раководителот на РЕ Пазар при ЈП „Исар“, Димче Колев. Откако екипите на РЕ Водовод и канализација ја

монтираа и ставија во функција јавната чешма на булеварот Партизанска, во близина на ЕВН и уредувањето со цвеќе во жардинерите, оплеменија уште едно катче каде нашите сограѓани можат да се освежат додека ги реализираат своите редовни вечерни прошетки. Сепак, она што е мошне значајно е дека сите ние, кои ги користиме овие градски чешми треба да ги чуваме, но и да внимаваме, да ги затвараме винтовите, да се штеди водата. Треба да се придржуваме кон мотото „ Водата е богатство – штедете ја“. Но, не секој се води според ова непишано правило. Според информациите кои ги споделуваат нашите сограѓани, забележано е дека, после користењето на јавните чешми, не ги затвораат славините, туку оставаат водата постојано да тече, или дека недостасуваат делови, кои за жал, некои од сограѓаните ги земаат и користат за домашна употреба.

Загрижувачка е и следнава појава, посебно од чешмата лоцирана кај градскиот пазар, жителите во близина, со шишиња и канти полнат вода за лична употреба и ја носат во своите домови. Притоа, повторно оставајќи ја славината отворена, односно оставајќи ја водата пстојано да тече. Раководителот на РЕ Водовод и канализација, Лидија Коцева, апелира до сите граѓани рационално да ја користат водата за доброто на сите. Исто така,Коцева апелира на совеста на граѓаните и во однос на грижата околу

славините, да не ги превртуваат и да нема појава на нивно исчезнување од непознати сторители, бидејќи нивното постојано поправање и обновување го чини ЈП „Исар“. Засега, одлично функционираат градските чешми во населбите Сењак, 8 Ноември и во строгиот центар на градот, каде не е пријавен дефект, додека во населбите Баби и на локацијата во близина на ЕВН истите не функционираат. Поставувањето на нови градски чешми на повеќе локации се на иницијатива на двете штипски јавни претпријатија, по проект на ЈП „Штип Проект“, со тоа што се грижат

за партерното уредување, додека од ЈП „Исар“ се врши приклучок на вода и одвод до најблиската канализација, со сите водоинсталатерски работи. Новите градски чешми се еден вид тест за граѓаните и иако е забележано нивно несовесно користење, сепак, од двете јавни претпријатија најавуваат монтирање и изградба на нови вакви фонтани и тоа во Ново Село, во близина на СОУ „Коле Нехтенин“, во населбите Леваци и Железничка, додека со чешма ќе биде заменета фонтаната во Суитлакот. Б.Постолова


8

НЕВРЕМЕ

Повторно откорнат покривот на Текстилното училиште

[tipski Glas, Juli, 2012 br. 34

Невремето направи проблеми и кај Градскиот стадион

Однесени кровови, откорнати дрвја, оштетени домови ■ Двете јавни претпријатија во рекордно време ги санираа последиците од невремето

Големо невреме го зафати Штип на 10 јули во раните вечерни часови. Оркански ветер проследен со силен пороен дожд носеше се пред себе. Одлетаа многу покриви на училишта, беа искорнати големи стебла, имаше прекин на струја од по неколку часови а во одделни региони струја немаше и наредниот ден.

претрпеа покривите на гимназијата „Славчо Стојменски“, на Текстилното училиште во делот во кој работи Медицинскиот факултет, а овој покрив по втор пат трпи сериозни оштетувања. Настрада и дел од покривот на клонот на детската градина „Вера Циривири Трена“ зад гимназијата.

Фото галеријата која ви ја донесуваме во весникот најречито говори за невремето и последиците од него.

ветерот, силниот дожд но и моќните грмотевици кои го параа небото над градот. Колку човекот се чувствуваше мал, ситен во однос на природните сили! Екипи на ЈП Исар и ЈП Штип проект истата вечер излегоа на терен а екипите работеа и рано наутро следниот ден. Мора да им се признае дека во рекордно време го исчистија градот од силните последици на невремето. Штип на 11 јули, повторно беше во можност нормално да функционира! -Имам 78 години ама вакво невреме одамна не паметам, ни изјави Јордан Стојанов, од населбата „8 Ноември“. На неговиот стан бил скршен прозорец кого ветерот го откорнал од балконот на зграда спроти неговата. Такви оштетувања низ градот имаше повеќе.

Ноќта на лице место со екипата на ЈП Исар излезе и директорот Мицевски Според Ване Маневски, овластен Добар дел од градот таа ноќ остана просветен инспектор од невремето Наредниот ден (11 јули) пак сонце. најмногу настрадале покривите на повеќе без електрична енергија. Многу граѓани на Штип уплашени го гледаа беснеењето на Претопло и спарно. Ама се навикнавме. училишта. Сериозни оштетувања

Вегтерот сруши дрво во дворот на ООУ Ванчо Прќе

Паднато дрво на една штипска улица


10

KOLUMNA

[tipski Glas, Juli, 2012 br.34

Спречување на најавената катастрофа П

о години на долга стагнација земјоделието во Република Македонија живнува. Деценискиот дремеж во оваа стратешка област е зад нас. Владата, со повеќе мерки, се труди да го постави земјоделието на вистинското место. Да му го даде соодветното значење. Во таа смисла донесени се повеќе закони за ставање во функција на повеќе бенефити кои таа реално ги има. Меѓу нив се и намаленото ДДВ, распределбата на огромни, необработувани површини плодно земјоделско земјиште, се дозволи увоз без царина на земјоделска механизација, се исчистија многу одводни канали во државата. Сепак, најдалеку се отиде во однос на финансиската поддршка на земјоделското производство. На земјоделците им беа поделени многу пари преку кредити и тоа со мошне по-

волни камати. Ги едуцираа (научија) земјоделците како најлесно и најбргу да дојдат до тие кредити. Сега останува само да ги научат како тие кредити сосе камата се враќаат редовно и одговорно. Грејс периодот бргу минува и за тоа време треба умно и рационално да се инвестираат тие средства. Преку нови повисоко доходовни култури,нови, продуктивни сточни грла, преку рационално искористување на новата механизација и така натаму. Треба да се има на ум дека најголем дел од луѓето кои добија земја за обработка се млади кои сосема малку се упатени во тајните на земјоделското производство. А нема ниту од кого да научат. Оттука, Владата треба под итно да преземе мерки за да се спречи катастрофата која сигурно ќе уследи. Да се реонизираат земјоделските култури спрема климатските

■ Мора да се вложи повеќе труд во едукација на земјоделците, во спротивно тие нема да можат да си ги враќаат кредитите што ќе биде мошне болно

услови, да се условат сите земјоделци да извршат агропепедолошки испитувања на сопствените површини и спрема резултатите да им се препорачаат соодветни култури а притоа да им се обезбеди и стручна литература за посочените култури. Потребно е уште да се изврши анектирање за знаењата кои земјоделците ги имаат а потоа да се изврши анализа на дадените одговори во анкетите. Јас сум убеден дека една таква анализа ќе даде сосема разочарувачки резултати. Субвенциите се дава-

ат за реализирано и предадено производство а не за посеана површина. Потребно е да се реновираат системите за наводнување, барем во источниот дел на Македонија а потоа масовно да се прејде на систем капка по капка. Исто така стои потребата да се преиспита одлуката за укинување на противградобијните системи. На крај сакам да кажам нешто и за себе. Целиот свој работен век го поминав во земјоделието. Последните 15 години интензивно се бавам со масовна едукација од областа на земјоделието. На локалното радио одржав над 180 предавања. На локалите ТВ имав над 50 настапи со иста цел – едукација на земјоделците. Паралелно со тоа подготвив и скрипта – водич во земјоделството во која елаборирав над 400 актуелни теми.

Пишува: Љупчо Иванов, дипл. инженер агроном Сето ова го изнесувам во оваа моја колумна за читателите да сфатат дека се она кое претходно го изнесов во колумната не е изречено од случајна личност, Мојата основна цел е да помогнам во развојот на земјоделието како една од нашите стратешки економски гранки. Ако Владата не вложи повеќе енергија во едукацијата на земјоделците за добивање поголемо производство по единица површина тешко нејзе кога ќе ојде времето за враќање на кредитите.

Било, поминало и да не се врати ПИШУВА: Стојче Самарџиев економски аналитичар

ПАРИ

Парите, даноците, платите, цените и сиромаштијата во Македонија како федерална единица на Демократска Федеративна Југославија август 1944 – декември 1945 година

од 50 динари , рубљата од ботела по 2000 лева и за се9,40 динари и фунтата од 200 кое дете до 15 години од 1000 лева . Со цел за да се има динари. Според уредба на ДФЈ едно платежно средство, Преод 13 јули 1945 година платита ДАНОЦИ зидиумот на АСНОМ на своебиле утврдени во повеќе групи то заседание одржано во с. од 2300 до 9000 динар, со тоа Рамно на 6 август 1944 година Решението за воведушто чиновници и офицери кои донело решение за издавање вање на данок на населението биле борци од 1941 и пред тоа на бонови, во ФМ е од 19 септември 1944 добивале додаток до 400 насВо членот 1 на Реше- година. Данокот е определен то од основицата. Додатокот нието од 19 септември 1944 според : „тој кој има повеќе и година, во с.Горно Врановце, поголем процент да даде„. изнесувал од 9200 до 36000 Президиумот пропишал: „Ле- Колку е тоа повеќе и што е тоа динари, односно плати од 230 вот и лекот до друга замена, одредува месниот народен од- до 900 тогашни долари. Призидиумот на са платежни средства во Ма- бор. Во штипскиот округ имаАСНОМ на 14 октомври 1944 кедонија, окупирана од Буга- ло 29 НО. Според решението рија и Албанија.„ Покасно на 3 од 3 декември 1944 година: година донел решение за декември истата година било „додека не се донесе новото формирање на Фондови за исрешено: „за да се избегне законодавство, усваја се бу- храна при секој НО, а на 10 опасноста од инфлација, има гарската даночна система , од јануари 1945 година е формида се штебилуват лебовите и која да се исфрлат сите несо- ран ЦЕН ЗЕМ ПРОМ –Централа за распределување на землековите“. цијални одредби„. јоделските производи. Според закон од 5 апНа 21 јули 1945 година рил 1945 година валоризациПЛАТИ И ДРУГИ Министерот за трговија и јата на странските пари се снаб дување на ДФЈ донел ПРИМАЊА вршела со пресметка во стари Пра вилник за легитимација за српски динари по курс кој бил снабдување и Потрошувачка Тоа е време кога наво 1941 година, а потоа во динари на ДФЈ во сооднос 2 срп- вистина немало леб и сол – книшка за исхрана, алишта, ски динари за 1 ДФЈ динар, купонски период. Меѓутоа, чи- обувки. огрев, осветлување и Албанскиот франак - лек е новниците добивале и плата. монополски предмети. Тоа претворан во 15 српски дина- Според решението на Прези- всушност е почетокот на рари, 160 бугарски лева во 100 диумот на АСНОМ од 1 декем- ционално – планската распресрпски динари, а 5 германски ври 1944 година чиновниците делба која се применувала добивале: Скопје, Битола, подолг период. марки во 100 српски динари. Легитимација и книшНа 12 април 1945 го- Штип, Прилеп, Куманово. Веки не добивале само произдина со решение е утврдена лес, Тетово, Охрид и Струга по водителите на животни намирцената на 1 кгр. чисто злато од 4 000 лева, а во сите други ници. На нив, од нивното про58300, а на 10 ноември истата места по 3000 лева.Имало и из водство им се оставало по година доларот е со вредност додатоци: за жената ако не ра-

член: жито 800 грама за ден, односно 292 килограма за годината од кои една четвртина морало да биде во пченка. За сеидбата за 1946 година им се оставало по 180 кгр по хектар и уште 10 кгр по хектар за ситни потреби. Останатото производство, ако го имало, се предавало на НО. Легитимацијата ја добивал секој, а потрошувачката книшка била во повеќе „сорти„ и тоа општа граѓанска со ознака „Г“ и ја добивал секој; дополнителна граѓанска во седум подгрупи: за работници, на тешки работи, за работници на лесни работи, за деца до 2 години, за деца над две години, за бремени жени, за болни – диеталци и за старешината на домаќинството. При набавката се кинел купонот наменет за тој производ и истиот се оставал на продавачот. Снабдувањето можело да се врши само на едно место: бакалница, лебарница или кооперација. Легитимациите и книшките се примениле во Белград на 1 август 1945 година , а покасно до 15 септември во цела ДФЈ.

ЦЕНИ За сите производи и услуги имало утврдени цени и тоа за производителот, за трговецот на големо и мало кои важеле за целата територија на ДФЈ. Цени имале и сите производи добиени од помошта УНРРА кои биле повисоки од цените на слични проиводи од домашно производство.

На 1 август 1945 година во ФМ биле одредени цените на повеќе производи .а помеѓу нив се: леб од 1 кгр 4 динари, маст 40 динари, шеќер 30 дин.,сирење 30 дин., урда 10 дин.,пар јајца 3 динари, зејтин 1 литар 13 динари, млеко 1 литар 3 динари. Цените за некои производи според решението од 23 октомври истата година според местото се групирале во 3 групи: Скопје, Битола и Охрид и сите останати места. На пример: свинското месо во Скопје било 50 дин., Битола и Охрид 46 дин. и во сите останати 44 дин; говедското, овшкото и козјото, групирани во иста група биле со цена во Скопје 30 дин., Битола и Охрид 28 дин. и за сите други 26 динари, а очистеното шкембе, одрана глава од говедо, овца и коза и белиот дроб од истите имал цена од 14 динара за килограм во сите места.

СИРОМАШТИЈА Во тој период и повеќе години по тоа, сиромаштијата одела. Секој можел да ја види. Се мереле преку опинците и крпениците на панталоните и бубаќерните кошули. Во наредните две „Петолетки„ сиромаштијата се намалувала. Колку помалку опинци и крпеници толку помала сиромаштија, а поголем стандард – помалку гладни и боси. Било, поминало и никогаш да не се врати.


[tipski Glas, Juli, 2012 br. 34

11

ОБРАЗОВАНИЕ

ПАНАЈОТОВ НИ ГО ОТКРИ ЗАВОЕВ И НИ ГИ ДОНЕСЕ НЕГОВИТЕ ПИСМА ОД МАКЕДОНИЈА

П

Петар Завоев

Кирил Панајотов

■ Петар Завоев е значајна личност за која малку се знае дури и во неговиот роден Штип. Романот Писма од Македонија ни открива многу за овој посветен Македонец.

етар Завоев, голем интелектуалец од 20 како Петар Иванов Попов. Неговото семејство век, роден во Штип во 1880 година, ја напушта Македонија во периодот на преддводомен автор: публицист, новинар и илинденските случувања кога Петар има 18 писател, личност малку позната на нашата по- години. Бидејќи татко му бил директно инволширока јавност, сега е пред штипската и маке- виран во револуционерните настани турските донска читателска публика. Него ни го прибли- власти со намера да го казнат целото семејстжи професорот Кирил Панајотов, кој на маке- во ја опожаруваат нивната куќа. За среќа седонски јазик ги редактира неговите Писма од мејството предвреме ја напушта Македонија. Целиот свој живот Завоев го минува во Македонија. Овој издавачки потфат беше доволен предизвик за разговор со Панајотов на Бугарија за во 1990 година да навлезе во светот на новинарството живеејќи претежно во тема Завоев, Штип и Македонија. -Ова е книга след на нештата. Првата Пловдив и Софија. Во периодот 1903 – 1905 беше книгата Моите стари соседи а потоа Рас- Завоев е редактор на хумористични и инфоркази. Сега дојде и третата книга на Завоев под мативни изданија: на весниците „Пловдивска наслов Писма од Македонија. Што мене ме за- пошта“ и „Бодил“ и на списанието „Нов свет“. интригира? Ја истражував историјата на лич- Во наредните години ги издава списанието ности од Штип и притоа мошне често, во разни „Македонска звезда“ и весникот „Стрела“. Во дела на штипјани, наидував на цитати од Пе- 1923 е еден од основачите на Македонскиот тар Завоев. Силно ме заинтригира да дознам национален институт и претседател на Штипкој е тој човек кого сите го цитираат а ние од ското добротворно братство. Објавува многу него книги немаме. И, од тој силен интерес дој- свои фељтони, рааскази, критики, историско – де овој резултат, овој роман Писма од Македо- географски и етнографски белешки во повеќе весници во Бугарија. нија на Завоев, вели Панајотов. -За цело време Трагајќи по работи во Бугарија но личноста и делото ПОТРАГА ПО ГРОБОТ никогаш не ја заборана Завоев, Панајова Македонија и неготов дошол до подавиот „напатен макеток дека станува Кирил Панајотов кој ни ги донски народ“. Тоа го збор за автор Маке- донесе Писмата од Македонија на потврдуваат неговите донец, човек роден Петар Завоев си постави за цел да дела; романот „Крива во Штип, личност круша“, збирката раскоја 90 проценти од го пронајде гробот на овој кази „Моите стари сотворештвото го има штипјанец. Завоев немал седи“, монографијата посветено на Маке- семејство, бил сам и умрел сам „Град Штип“ и секако донија и на негови- што потрагата ќе ја направи тешка „Писма од Македониот роден Штип. но Панајотов е сигурен дека таа ја“ во издание на Ли-Трагав по берален клуб, Софија неговите дела во цел ќе ја реализира. во 1916 година. После балканските архиви 1944 година Завоев е и библиотеки. Факсимили од некои негови дела стојат и во род- прогонуван од бугарската власт па во периодот нокрајното одделение во нашата библиотека. 1949 до 1953 е иселен во Ловеч. Поточно, по Веднаш сфатив дека Писма од Македонија по 1949 Завоев како деклариран Македонец е во многу нешта е исклучително дело. Ова бидејќи целосна немилост на режимот – деградиран е нашата македонска а и балканска литература и испратен на работа надвор од Софија. Умиретко можат да се пофалат со ваков вид на де- ра осамен на 19 февруари 1969 година, вели ла. Всушност, станува збор за епистоларен Панајотов. За Панајотов мошне битно е тоа што вид на роман, во форма на писма кои авторот ги упатува на неговиот пријател Златан. Заво- Завоев во рок од 45 дена ја обиколува цела ев, во писмата дава слика за моменталната Македонија а описот кој го има дадено за состојба во Македонија, во еден клучен мо- Скопје досега не е виден и прочитан во било мент за нашата и негова татковина но и за кое друго дело. Описите на Штип, Солун, ОхБалканот, а тоа е прогласувањето на Хуриетот рид се фантастични. -Моја следна цел е да му го најдам и давањето на автономија на Македонија од страна на турскиот султан, настан кој се слу- гробот. Тој немал семејство, бил сам и умрел сам, појаснува Кирил Панајотов. чува во 1908 година, појаснува Панајотов. Но, да видиме кој е Петар Завоев. Според делото на Кирил Панајотов, ■ Петар Завоев е роден во Штип во 1880 година

Ш

типските Општински основни училишта поднесоа барање до општината за отворање паралелки за првачиња со помал број од предвидените со закон ученици. Главно се работи за паралелки во приградските населби, односно во подрачните

Љубинка Ѓурова

Во населбите се бараат паралелки со помал број првачиња ■ Вакви барања се упатени за подрачните училишта во Три Чешми и Македонка, во ООУ „Ванчо Прќе“ бараат шеста паралелка

делува и подрачното училиште во Три Чешми.

Ваква потреба се јавува и за подрачното училиште во населбата Македонка кое работи во состав на ООУ „Тошо Арсов“. Во оваа населба за во прво одделение има само осум дечиња поради што училиштето побара да му биде одобрено отворање на паучилишта каде бројот на ралелка за прво одделение првачиња од година во година со осум деца. се намалува. За разлика од овие ос новни општински училиш-Во населбата Три та, училиштето Ванчо Прќе Чешми, во тамошното подба ра отворање и на шеста парачно училиште, побаравме ралелка за првачињата. „Во да ни биде одобрено отворапрвиот уписен рок имаме 120 ње паралелка за првачиња со девет ученици во неа. Во првачиња, очекуваме со втооваа населба, иако е најголе- риот уписен рок тој број да се ма во општината, има само зголеми, но не знаеме до која бројка ќе стигнеме. Поради

девет првачиња кои сакаат да учат во подрачното училиште а исполнувањето на таа желба и потреба согласно законот мора да ја одобри локалната самоуправа. Поради тоа ние поднесовме барање до Советот на општината да ни се одобри отворање на паралелка за првачиња со само девет од минимум предвидените 24 деца, ни изјави Васил Николов, директор на ООУ „Гоце Делчев“ во чии рамки

тоа од Советот на општината побаравме уште една паралелка во прво одделение бидејќи фактите говорат дека со помал број деца подобро се работи, односно дека оптимална паралелка во која е можна квалитетна настава треба да има од 20 до 24 деца“, вели Љубинка Ѓурова, заменик директорка во ова училиште. ■


12

[tipski Glas, Juli, 2012 br. 34

@IVOT

Ч

овекот го сретнав кај повеќе умирачки старите гробишта во од порано. Тоа не градот. Со торбичка на е добро. Јас секо-

Приказната на гробарот Раде

од работата не ги тен стаж. Ама не го добивме. носам дома. Жи- Но, животот на човекот е вечвеам во населбата на борба и јас не се предавам.

Кога ние имаме работа Штип целиот е во солзи

рамо беше тргнал накај дома. До тој миг не го познавав. Тој крена рака, јас запрев со автомобилот и така се роди едно ново познанство. Го прашувам од каде доаѓа и каде оди. „Бев на работа, си одам дома“, ми рече човекот. Го прашав на каква тоа работа бил. А тој ми возврати дека е гробар. Заедно отидовме до центарот на градот. Попатно го прашав дали би сакал за весникот да ни ја раскаже приказната на својата професија. Ми даде потврден одговор а јас му понудив да одиме на бурек и таму да ги запишам неговите зборови за неговата атипична професија. Еве ја приказната на гробарот Раде. -Се викам Раде Јаначков. Имам 54 години од кои дваесет ги посветив на професијата гробар. Би се рекло работа како работа, ама не е така. Секој ден човек да се соочува со расплакани и нажалени луѓе, на кои некој многу близок го напуштил овој свет, не е лесна работа. Па и ние гробарите сме луѓе со емоции, и ние ја чувствуваме болката на роднините и на пријателите на покојниот. Во новите гробишта гробните места се копаат машински. Во старите се уште играат нашие раце, копачот и лопатата. Денес има многу

гаш велам дека е добар само оној ден во кој ние ќе немаме работа. Ама не е така. До пред некоја година погребувавме поголем број млади кои смртно страдаа во сообраќајни несреќи. Денес речиси секој втор покојник на оној свет оди како резултат на срцев или мозочен удар. Си имаат луѓето мака, некои тоа тешко го издржуваат па во нив пукнува нешто силно. Ви велам, денес има многу умирачка. Сум погребувал и мои пријатели. И тогаш ми е многу тешко. Но, најтешко ми е кога ќе морам да погребам млад човек. Е, во такви прилики и ■ Добар е само мене срцето ми се кине. Во Штип, во просек, имаме по оној ден во кој еден погреб дневно. Некој ден ние гробарите нема ниту еден погреб, но има денови и со по четири погре- немаме работа би. Кога ние имаме полни раце работа Штип е целиот во солзи. Но, како и да е нашата професија бара ние добро да неговиот вечен дом. Се понаго подготвиме покојниот и по- таму е Божја работа. Грижите и емоциите лека, нежно да го спуштиме во

Комплетна понуда и побарувачка на Ентер Екстер НА ДООЕЛ Штип 11.07.2012 ПРОДАВА: Деловени Објекти: Комплекс Дујле 44 м2; Комплекс Дујле 11 м2; Комплекс Дујле 17 м2; Анте Банина 60 м2; Ресторант на влезот во Штип 250 м2; Ресторант “ Воденицата “ во Штип 346 м2; Салон за возила со Станица за технички преглед “ Диро “ индустриска зона Север Штип 1292 м2, на катастарска парцела од 2900 м2; Станови: 54 м2 – Широк Дол; 54 м2 – Здравен дом - Центар; 66 м2 – Анте Банина; 78 м2 – 5 Партиска Конференција; 91 м2 – 8 Ноември; 116 м2 – Ице Брицо; 61 м2 – Солидарност; 70 м2 – Центар две нивоа; 54 м2 – Шеста Кула; 54 м2 – Ванчо Прќе - Центар Куќи: 250 м2 – Нас. Деснаци; 300 м2 – Нас. Леваци; 140 м2 – Нас. Леваци; 109 м2 – Центар; 140 м2 – Центар; 200 м2 – Центар Г. Маало; 100 м2 – Клиничка Болница; 70 – 80 м2 – Стара Млекара;

ЧЕСТЕЊЕ Во Штип се случил и ваков настан. Познат штипјанец сакал за живот да си обезбеди гробно место. Откако луѓето ја завршиле работата а штипјанецот бил задоволен од својот иден вечен дом, им рекол на гробарите дека сака да ги почести нешто. На тоа тие му возвратиле со зборовите: -Еееј брат, ти си првиот наш пациент кој посакал да не почести, и заминале на по десет ќебапчиња со ладно скопско!

Железничка.Сега во ЈП „Исар“ каде работам е добро, имам плата од 13.500 денари а кога ќе ја добијам платата прво купувам по нешто на моите четири внучиња. Ним никогаш не им раскажувам за мојата работа, за тоа што тој ден се случило на гробиштата. Работата на еден гробар е стресна. И затоа пред петнаесетина години ние побаравме бенефициран рабо-

170 м2 – Стар Конак; 150 м2 – Фонд за Здравство; 400 м2 – Дузлачки Рид; Куќа за рушење Центар, 150 м2 парцела; Куќа во Битола мв. Епинал, 234 м2, на КП од 438 м2; Гаражи: 15 м2 Центар; 15 м2 8 Ноември; Викендици: 200 м2, на КП. од 500 м2 – м.в. Плуждино; 100 м2, на КП. од 800 м2 – м.в. Суитлак, можна замена за стан во 8 Ноември; 146 м2, на КП. од 2376 м2 – м.в. Суитлак; 82 м2, на КП. од 2290 м2 – м.в. Отиња Земјиште: Градежно земјиште (плац) центар со одобрение за градба; Градежно земјиште 1600 м2 – Пребек; Градежно земјиште Индустриска зона 2700 м2; Градежно земјиште 2000 м2 – с. Чардаклија; Градежно земјиште 11 004 м2 – Пребек; Градежно земјиште 3807 м2 – м.в. Герен, КО Чардаклија; Градежно земјиште 3137 м2 – м.в. Железничка станица; Градежно земјиште 2178 м2 – м.в. Железничка станица; Градежно земјиште 3498 м2 – м.в. Железничка станица; Пасиште 5600 м2 – Калимерово (на Пат); Нива 4830 м2 – Кланица (на Пат); Нива 1600 м2 – м.в. 8 Километар; Нива 2600 м2 – м.в. Плуждино; Нива 4683 м2 – м.в. Чардаклија; Нива 900 м2 – м.в. Суитлак;

Ќе останам на оваа професија се додека можам а се надевам дека тоа ќе биде до пензија. Потоа можеби ќе седнам и ќе се обидам да дојдам до некоја точна бројка на погреби кои сум ги извршил. До тоа време секој ден ќе ми биде во надеж дека нема да копам нови гробови. Дека денот ќе го исполнам со други потребни активности.

Нива 1400 м2 – м.в. Суитлак; Нива 2600 м2 – м.в. Суитлак; Нива на 6600 м2 – м.в. Кумлак; Нива 3395 м2 – м.в. Село, КО Чардаклија; Нива 7466 м2 – м.в. Софилари; ИЗДАВА: Деловен простор 2 х 10 м2 – канцеларии, Центар; Деловен простор канцеларии – Објект на поранешно Радио Канал 77; Деловен простор 12 м2 – Центар м.в. Промаја; Деловен простор 120 м2 – ул. Борис Кидрич; Магацински простор 200 м2 - 6 Километар; Луксузни апартмани Нас Леваци; Куќа 250 м2 – Нас. Деснаци; ИМАМЕ ПОТРЕБА ОД: Станови над 90 м2; Еднособни станови 30 – 40 м2; Двособни 40 – 60 м2; Станови 70 м2; Приземни Станови; Нива на излезите од Штип во правец на Скопје и Струмица до 5000 м2; Парцела за градба на релација Штип – Нас. Три Чешми; Земјоделско Земјиште над 10 000 м2; ИМАМЕ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ ЛИЦА ЗА ИЗНАЈМУВАЊЕ НА: Наместени станови Штип за Деловни луѓе од странство; Стан од 70 м2 Центар – 1-2 кат; Деловен простор 30 – 35 м2; Магацински простор до 150 м2. Ентер Екстер НА ДООЕЛ Штип ТЕЛ. БРОЈ 606 306 И 078/ 368 - 609


13

KULTURA

[tipski Glas, Juli, 2012 br. 34

ЉУБИЦА НАКОВА ДОНСКА, 55 ГОДИНИ ЛИКОВНА УМЕТНОСТ

Мајсторство во кое и природата ги замешала своите прсти

У

бавата уметност има рок на создавање но нема рок на траење. Секој уметник, во својот живот, создава дела кои остануваат и после неговото физичко одење од овој свет. Тие се сведоштво за еден исполнет живот, за силна посветеност на уметникот кон уметноста. Деновиве Љубица Накова Донска, во рамките на Штипското културно лето, ја отвори својата најнова самос-

телот Трајче Кацаров. Љубица Накова Донска цел живот беше силно предадена на ликовната уметност. По дипломирањето на Вишата педагошка академија се вработува во полната гимназија „Славчо Стојменски“ каде во вишите класови предава историја на уметноста а во нижите ликовно воспитание. Во тие години настанува приватното и професионално дружење со Љубомир Донски, поз-

Од изложбата и промоцијата на монографијата посветени на животот и творештвото на Љубица Накова Донска

тојна ликовна изложба. Со тоа таа ја одбележа 55 годишнината од својата прва самостојна изложба. Во исто време беше промовирана и книгата за нејзиниот живот и за нејзината уметност за што мошне инспиративно говореше писа-

нат ликовен уметник од Штип, и тие секој слободен момент го користат за да бидат заедно, да отидат во природа и таму да и се предадат на својата уметност. Подоцна тие стануваат брачни другари. Многу изложби, са-

Д

која можеме да ја насловиме и како музеј на носталгијата. Основачот на музејот на носталгијата во Глочестер дотичниот Роберт Опи ќе напише: Секогаш кога ќе се сретнам со предмети кои не сум ги видел повеќе одн триесет години доживувам силен удар на носталгија. Можеби една ретроспективна изложба не може така да се нарече, но ако на истата се промовира и монографија за авторката на изложбата, монографија во кои се наредени фотографии на: предмети,ракописи,свидетелства, признанија, можеме да кажеме дека насловот Музеј на носталгијата не е погрешно ставен. Влезен во ограденото време и простор на Љубица Донска се прашувам потребни ли се други освен досега изговорените зборови за атмосферата што во просторот ја чинат творечките издишки на Љубица Донска. Одговорот е не. Не, оти станува збор за јубилеј, за ретроспектива, за нешто што било и останало со својата потенцирана, од релевенатни сликарски и литерарни имиња, вредност и потенцирано значење. Мислам дека во дадениот миг би било неумесно да се користат белешките, оценките за делата на Љубица Донска, на Мијалче Парнаџиев, Богомил Мусовиќ, Љупчо Стојменски, Томе Момиров-

еновиве слушнав, всушност прочитав еден ваков виц: Шкотите кога кажуваат вицеви кажуваат бројки. Потоа се смеат на истите. Тие не сакаат излишно да ги трошат зборовите. Во мигот во кој се наоѓам во улога на човек кој треба да каже збор два за сликарството на Љубица Донска, би можел да ја искористам шкотската метода на штедење на зборови. Би можел за творештвото на Љубица Донска да зборувам низ бројки, односно да го кажам бројот 2000 и 33 и на сите вас присутните да ви биде јасно за што станува збор, односно да аплаудирате на истите. Но, ние не сме Шкоти и немаме ама баш никаков однос кон штедењето на зборовите. Ги истураме низ нашите усти без мерка и дење и ноќе притоа неводејќи сметка дали надвор е кочан зима, или е изгор лето. За тоа добар пример ни се политичарите. Тие кутрите штедат на се, да речеме на идеи, добри мисли, работни часови само не на зборовите. Како би рекле Србите, зборовите ги делат и „шакпм и капом“. Кога веќе откривме една наша слабост поврзана за говорењето, односно не штедењето на зборовите ќе се потрудиме преку конкретен пример да ја потврдиме, односно на истата да и дадеме право на јавност. Пред нас е една предметна композиција

мостојни и групни, стојат зад името на Љубица. Испишани се на стотина новински написи, ликовни критики, осврти за нејзините дела. Неколку илјади слики насликани од првата жена сликар во градот се дел од домашните колекции на многу семејства низ светот и, посебно, во Македонија. Во критиката на Богдан Мусовиќ од 1980 година, во списанието за литература и култура Дело, помеѓу другото ќе запише: „...Покрај веќе афирмираните и присутни ликовни уметници кои исклучително делуваат во техниката на акварелот, а тие се многумина, како што се Љубомир Белогаски, Теофил Шулајковски, Загорка Малинска и други, името, делувањето и придонесот на Љубица Накова Донска во оваа ликовна техника е неспорен. За да не дојде до недоразбирање и стилско споредување, веднаш треба да се истакне нивната творечка и стилска индивидуалност, мотивската ориентација, односно ликовно техничката личност“. Томе Арсовски, наш познат писател и драматург, по повод отворањето на самостојната ликовна изложба на Љубица Накова Донска во 2004 година ќе се осврне на

нејзиниот поетски реализам. „На Љубица Накова Донска, очигледно, мајсторството на ликовен уметник не и го подарила само дипломата туку и самата волшебница – природата а потоа и нејзиниот професор – бележитиот ликовен авторитет Ванѓел Коџоман кај кого „пред портата на сонот“ го учела ликовниот занает со првата генерација негови студенти“, рече Арсовски во промотивната реч. На отворањето на изложбата на Љубица Накова Донска имаше голема посетеност. Нешто што е реткост кога

се во прашање летните културни случувања во градот. Тоа говори за почитта која овој град ја има кон неа како ликовен педагог, сликар и човек. Штипски Глас на Љубица Накова Донска и посакува уште многу години исполнети со радоста на создавањето уметност и спокојни пензионерски денови исполнети со сликарската визија во неа и приборот за создавање уметност пред неа. ■

СЛИКАРСТВОТО КАКО СУДБИНА (Реч на Трајче Кацаров на отворањето на самостојната изложба на Љубица Донска во Домот на културата „Ацо Шопов“ на 27.06.2012 год.) ски, Томе Арсовски, а да не се цитираат. Тоа не нагонува да одиме по ред: Во 1957 години Мијалче Парнаџиев за акварелите на Донска ќе напише дека се резултат на мирно размислување и одмереност на потезите кои не ретко се претвараат во рутинирана игра на четката на која не и се туѓи лирските изјави.Тој ќе напише дека:„Лесното водење на четката и азурната боја во акварелите оставаат пријатен впечаток. За него Донска во своите дела внесува и страст и топлина. Во Списанието „Хоризонти“ за изложбата на четворица млади сликари од Штип, за Донска ќе се напише дека се издвојува од останатите со „заокружените зрели и оргинални фигури кои заслужуваат полно внимание. На отворањето на самостојната изложба во 1980 гофина во фоајето на Домот на културата „Ацо Шопов“ ликовниот критичар Мусовиќ ќе изјави:Ликовниот свет на Донска е обогатен со сочни интимни тонови кои само добриот познавач на техниката на акварелот може да ги постиг-

не..“Нејзиното сликарство Мусовиќ го окарактеризира како инзвонредна материјализација на природните феномени како што се: езерото, снегот, облакот, шумата и др. За него Љубица Донска сугестивно ја изразува урбаната средина преку чувството за простор и материјализација на природните ефекти. Сите елементи во нејзиното сликарство егзистираат во природно единство. Со еден збор за Мусовиќ сликарството на Донска потсетува на сликарството на Сезан. Во 1994 година за време на одржувањето на музичкиот фестивал „Макфест“ Љубица Донска има самостојна изложба повторно во фоајето на Домот на културата „ Ацо Шопов“. По тој повод, на отворањето на изложбата писателот Томе Момировски ќе каже дека Донска располага со: „Извонредна техника во жанрот на Акварелот... минуциозната студиозност и композициската градба на сликата што не се среќава кај секој акварелист е нејзината одлика.“ Во 2004 година на отворањето на тогашаната са-

мостојна изложба на Љубица Донска, писателот Томе Арсовски меѓу другото истакнува: „Сликарството на Донска е реалистично по стил и лирско по сензибилитет. Таа е со дарба за естетски рафинман...“ За познатиот писател и драматург Томе Арсовски боите во сликите на Донска ѕвонат, звучат, односно таа е сликар по судбина, акварелист по специјалност и уметник по образование и вокација.„ Ех кога би знаел да ги штедам зборовите, односно да не ги трошам залудно, овде би завршил, но бидејќи сум зборорасфрлувач, односно зборотрошач на крајот од текстот ќе додадам неколку стихови од песната „Ако некогаш останеш сликар“ од поемата АКО Ако непогаш станеш сликар Тогаш и само тогаш ќе забележиш Деке не некој друг туку ти самиот Четката во грбот си си ја забил Не некој друг туку ти, животот Наместо живејачаката си го зграбил Познавајќи го семејството Донски најмногу преку Александар Сашо сигурен сум дека тие се големи поклоници на уметноста и таквиот живот свесно, сосем свесно го избираат.


14

[tipski Glas, Juli, 2012 br. 34

SPORT

Ракометарите во елитното друштво ■ Ова е најуспешната година во севкупната историја на ракометот во градот

Г

олем успех на штипскиот ракомет. Нашиот ракометен клуб Текстилец од идната сезона ќе се натпреварува во ракометната Супер лига. Штип ќе угостува екипи од калибарот на Металург, Вардар, Пелистер па и Овче Поле во кој поникна светската ракометна големина Кире Лазаров. Честитките за овој голем успех одат на адреса на ракометарите, не тренерот Павле Тодоров и неговите соработници и на агилната управа на чело со претседателот и поранешен ракометар Зоран Јовановски. -За нас од посебно значење е фактот дека во сезоната 2011/2012 година нашиот клуб се натпреваруваше во сите категории организирани од Ракометната федерација на Македонија. Тоа значи дека имавме свои екипи во сениорска, јуниорска, кадетска и пионерска категорија. Тоа е една исклучителна состојба ако се има во предвид благородниот аспект во кој преку спортот се создаваат вистински млади личности. Ние сме горди што преку сите погони во Текстилец поминаа (поминуваат) стотина млади од градот, вели претсе-

дателот Зоран Јовановски. Текстилец беше домаќин и на завршниот турнир за младински државен првак. Ги покажавме и нашите големи организаторски способности. Младинците на Текстилец станаа државни прваци откако во финалето го победија Вардар Про со 21:19 а во полуфиналето беа подобри од Пелистер кого го победија со четири голови разлика. „Овој успех на младинците е

Во исто време кадетската екипа стана вицешампион на Македонија откако во финалето нашите кадети загубија од Ме-

КОМПЛЕТЕН УСПЕХ

доказа дека работиме исправно, односно дека имаме нова млада надеж која еден ден ќе ги пополни редовите во сениорска конкуренција а Штип ќе биде и град на врвниот ракомет“, појаснува Јовановски.

Сениорите влегоа во Супер ракометната лига на Македонија. Младинците го освоија првото место и станаа државни прваци. Кадетите се втори а пионерите трети во државата. Тоа говори дека управата и сите во клубот работат на долги патеки па ракометот станува еден од најуспешните спортови во градот.

Штип го сака Илчо Ѓорѓиоски за претседател на ФФМ ■ Димитар Џонов, претседател на ОФС: со новиот претседател фудбалот во Македонија ќе доживее ренесанса а Штип ќе си го врати угледот на значаен фудбалски центар во држабата

на ционалниот фудбал кој со години на ред, под водство на Харалампие Ха џиристески

оди низ брдо, вели Димитар Џонов, претседател на ОФС Штип. Џонов потсетува дека со години на ред Општинскиот фудбалски сојуз е на маргините на интересот на сеуште актуелната фудбалска власт во државата која дури и го загуби седиштето на регионот за кој Хаџиристески и друштвото одлучија да оди во Струмичко. -Нашиот ОФС е меѓу првите во

Н

а 29 овој месец фудбалска Македонија ќе го избира новиот претседател на Фудбалската федерација. Општинскиот фудбалски сојуз на Штип го преферира Илчо Ѓорѓиоски за ново прво лице на македонскиот фудбал. -Ѓорѓиоски е човек од и на фудбалот. Цел живот фудбалот е негова опсесија. Има резултати и како фудбалер и како тренер на Македонија Ѓорче Петров и на Вардар. Ние цениме дека една таква личност, по примерот на Хрватска и Давор Шукер, е најдоброто решение за

талург. Пионерската екипа го освои третото место во државата а над 60 ракометари во сите категории на своите гради ги ставија медалите за своите големи спортски остварувања ■

Репрезентацијата на Македонија

др жавата кој побара смена на раководството. Нашиот фудбал во кон ти нуи тет бележеше порази а на Хаџиристески на Димитар Џонов ум не му доаѓаше да си даде оставка. Нашиот предлог за нови луѓе во македонскиот фудбал наиде на одличен прием и кај други општински фудбалски сојузи. Ние живееме во надеж дека на 29 јули 2012 година ќе го избереме Илчо Ѓорѓиоски за претседател на ФФМ, дека ќе избереме нови управни органи на федерацијата и со тоа ќе тргнеме во една нова ера во македонскиот фудбал, порачува Џонов. Со промените и Штип очекува значително да напредува како град на фудбалот. Пред се во новата фудбалска инфраструктура. Димитар Џонов е предложен за член на новиот состав на Управниот одбор на ФФМ.


[tipski Glas, Juli, 2012 br. 34

15

RAZONODA Рударска

TR-MR

ov -Mi Re k e ~e R i T

Рударите се жалат дека биле слабо платени. Така им треба Кога по цел ден ја поткопуваат родната земја. Победа Новинарите и власта ја одиграа утакмицата на животот. Власта пак победи. Со автоголот на новинарите. Избори Наскоро идат избори. Немаме избор. Ќе мора од истите да избираме! Битка Со непријателите водевме тешки битки. Ама и со пријателите не ни е лесно.

Razmisluva: Iv. BOJ

Диоген Ако на времето Диоген со фенер барал човек Денес нема да му помогнат ни сто фенери!

Броевите од 1 до 9 впишете ги во блоковите со големина 3 x 3 полиња (врамени со здебелени линии), така да секој број може да се најде само еднаш во водоравната или хоризонталната насокаС У Д О К УСКРИВАЛКА треба да пронајдете два скриени предмети

ВИЦ ПО ВИЦ Колумбо и кумановке Колумбо гу е открил Америку само затој што је бија неожењен. Да је имаја жену било би овакој:

ШТИПСКИ ГЛАС Основач, главен и одговорен уредник: Иван Бојаџиски 072/214-159 Компјтерска подготовка: Јорданчо Бојаџиски

Печатено во печатница „Европа 92’-Кочани Дистрибуција: „Басе прес“ -Штип

-А зашто мораш да идеш баш ти? -А зошто не пратив некога другога? -Што без тебе не ли може? -Ти луд си или глуп? -Нели гледаш дека те искористуев? -А што, само мушки ли ќе идеја...Ја брееее! -Ма немој! -Све си ти испланираја, знам јас ти одамна си се договорија сс тије курве Индијанке! -А зашто не могу и ја да иду ако си ти шеф? Мене никад не ме водиш никуде. - Каква бре округла земља, брее све си измислија само да не си дома! -Ако ти идеш ја одма се враќам куде мајку! -Не може да идеш и говото! -Чуеш ли ти, немој да ми се облачиш затој што не идеш никуде! -Што, излаваш, е кд се врнеш нема да ме најдеш дома. -Што, нема да се врнеш? Само ако не се врнеш ќе видеш што ќе те снајде!


16

[tipski Glas, Juli, 2012 br. 34

PERISKOP Убави штипски места за убав помин НА ШТО СТЕ ФОКУСИРАНИ

Дејан Василев одделени за администрирање на приходи Работам одговорна работа и секој ден со колегите ми е исполнет со извршување на административни задачи околу данокот на имот во одделението за администрирање на приходи околу данокот на имот. Свесен сум дека од навременото и квалитетно извршување на работата зависи и собирањето на приходите во општинскиот буџет. Попладне дома а приквечер со пријатели во некое кафуле а можни се и некои спортски активности.

Биљана Петровиќ Инженер по нови технологии Имам интересна работа која ме исполнува. Во 8 часот сум во Фото Трајче каде работам на графички дизајн и на фотографии снимени претходниот ден. Проверувам што ни останало за работа од вчерашниот ден а потоа работам во студиото. По потреба, ако работата тоа го бара, одам и на терен и сликам. Тоа е мојата професионална обврска која трае до 15 часот. Попладне со другарките на кафе во некое од бројните кафулиња или на домашен муабет на разни теми.

Тоше Стојанов угостителски работник во Пара Поли И овие денови како и секогаш откако ја вршам оваа работа се фокусирам кон гостите во Пара Поли кои за мене се светост. Од 8 до 16 часот сум на работа и во тоа време се мора да си е на своето место. Чисти маси, културна и навремена услуга, тоа е мојот предизвик. Попладне со сопругата Валентина и децата Деспина и Александар си муабетиме за денот кој е зад нас, а ако времето ни дозволи излегуваме и на прошетка.

ПАРА ПОЛИ

ТАВЕРНА ВО КОЈА СЕ ИСПОЛНУВААТ СИТЕ ГАСТРОНОМСКИ ЖЕЛБИ ■ Благодарејќи на кафулињата и пицериите сместени во самиот центар на градот Штип има едно од најпривлечните места за убав помин. Таверната Пара Поли е место познато по своите специјалитети

Пара Поли, Сан Ремо, Казабланка, Ројал, Класик и најновиот во низата штипски бисери, европски уреденото кафуле Пјаца Либерта на градскиот плоштад. Овие и уште триесеттина други кафулиња и пицерии се вистинско место за убав помин на штипјани но и на гостите на нашиот град. Посетителите имаат можност во пристојна ладовина да поминат час – два па и нешто повеќе со специјалитетите на секое од овие култни штипски места. Пара Поли е место во кое можете да се насладувате на домашни но и на грчки специјалитети. Гиро, суфлаки, пица, морски плодови, лигни, октопод, риба...Овде нема што нема. Се е според Вашиот

вкус и над вашите очекувања. За оние кои љубат за појадок да не си ги „малтретираат“ сопругите, во пара Поли на располагање им стојат повеќе можности. Од вкусна пилешка чорба, до пишија со сирење и чај. Овој пакет можете да го добиете за само 50 денари! Но, тука не завршува убавата приказна за местото на кое се водат и мал милион муабети на разни градски теми. Иако и политичките пикантерии не изостануваат. Како впрочем и во секој друг угостителски објект. Во Пара Поли можете да добиете кафе и џус за само 50 денари (помалку од едно евро) но и кафе и сладолед за само

60 денари – близу едно евро! Неодамна обновена и проширена, во преубав стил и со места (само на терасата) за стотина гости, Пара поли стана уште попривлечна таверна. За келнерите и услугата воопшто имаме само најпофални зборови. Гостинот тука е светост, тој е столбот околу кој се врти целото внимание на персоналот. Кујната е по сите светски стандарди, со сите сертификати за безбедност и квалитет на храната која тука се приготвува. Работното време на Пара Поли е од 08 до 01 часот по полноќ. Потоа фајронт се до наредниот ден и до новите задоволства за сите човекови сетила.

Stipski glas  

stipski glas

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you