Page 1

Dit zijn onze inzendingen!

Tijdschrift over kookboeken

De Free Range Cook – Annabel Langbein: Kook eenvoudige, maar heerlijke recepten met pure ingrediënten

De Zilveren Lepel Toscane: Authentieke recepten uit de regio

Leon; Zoete waren & Hartige zaken – Ptak & Dimbleby: Comfort food, lekker en gezond

simple dinners – Donna Hay: Verrukkelijke, doordeweekse maaltijden met vertrouwde en alledaagse ingrediënten

Umami; de vijfde smaak – Laurent Seminel: Zoet, zout, zuur, bitter... umami

Recepten van Alain Passard – Alain Passard: Groenten bereiden op sterrenniveau

Puur genieten – Pascale Naessens: Volop genieten en toch gezond en slank

Mr. Wilkinson’s favoriete groenten – Matt Wilkinson: Seizoenen en groenten in de hoofdrol

Een leven vol taart – Wendy Schlagwein: Van cake naar kunst

www.facebook.com/dekookboeken

Boekoe Bangsa – Pereira & Stoel: Geheime recepten van Oosterse families

Deze titels zijn ook verkrijgbaar in onze webshop www.wazzaa.nl/kookboek van het jaar COVER_DEF.indd 1

01-10-2012 15:11:09


inhoud genot

RECEPT VAN 09 paul de leeuw

24

Thais rundvlees van de televisiepresentator

21 nigella lawson

Een voorproefje uit haar binnenkort te verschijnen nieuwe boek

39 yotam ottolenghi

ARTIKELEN

De veelbesproken traiteur maakt ĂŠĂŠn van zijn favorieten: aubergines

10 koken voor iedereen Yvette van Boven verovert de wereld met toegankelijke kookboeken

09

16 de geschiedenis van het kookboek Johannes van Dam gaat terug in de tijd

24 culiporno

Fotograaf Tony le Duc is een meester in het verleiden met eten

34 mannen in de keuken Wouter Klootwijk wil meer aandacht voor techniek

10

42 de functie van het kookboek

Kookboeken zijn meer dan een verzameling recepten

48 koken met kinderen Hoe peuters en pubers met veel plezier eten maken

NIEUWS stilleven berichten

06 07

kookboek van het jaar

08

Oeuvreprijs en eetgerelateerde boeken

07

32

20

31

DIERBAAR KOOKBOEK Chef-koks halen herinneringen op aan het kookboek dat een bijzondere plaats inneemt in hun keuken

13 31 47 50

jamie oliver rachel koo ricardo van ede moshik roth

GEDICHTEN c.b vaandrager 20 j.a. deelder 37 daan zonderland 45

OPVALLENDSTE KOOKBOEKEN streekproducten bestsellers klassiekers pareltjes

14 22 32 40

05

p5_InhoudDEF.indd 5

01-10-2012 13:50:21


kort genot SAMEN ETEN IS OLIE VOOR DE VRIENDSCHAP felix timmermans

Uit: Kookkaravaan

Men moet eten om te leven, niet leven om te eten socrates

WAT IS HET BESTE KOOKBOEK VAN 2012?

Dit jaar organiseert bureau de Wonderneming de zesde editie van de Kookboek van het Jaarverkiezing. Likkebaardend lekkere recepten, hoogstaande eenvoud of spetterende foto’s: ook dit jaar bekroont een vakjury de beste kookboeken van Nederland en Vlaanderen. Uit alle inzendingen nomineert de jury twaalf kookboeken in vier categorieën. Het publiek kan meestemmen via www.kookboekvanhetjaar.nl. Het kookboek met de meeste stemmen verdient de Gouden Garde Publieksprijs 2012. Nieuw dit jaar is de prijs voor beste fotografie, die Elle Eten uitlooft. Tot slot selecteert organisator de Wonderneming een winnaar voor de award voor het meest duurzame kookboek. Het idee voor de verkiezing van het beste kookboek is ontstaan uit bewondering voor culinaire schrijvers. Een kookboek is één ding, het verhaal en de boodschap van de maker zijn een tweede. Begin met een auteur, vormgever, chef of fotograaf een gesprek over hun kookboek en ogen gaan twinkelen en armen gaan zwaaien. Vol enthousiasme en energie vertellen zij over geuren, kleuren en smaken. Eén van de winnaars van vorig jaar, De Kookkaravaan is daar een uitgesproken voorbeeld van. In januari 2013 worden de winnaars van 2012 bekend gemaakt.

Hoe kan je een land regeren dat tweehonderdvierenzestig verschillende soorten kaas heeft?

charles de gaulle

Eetlust komt al etend; maar de dorst verdwijnt door te drinken françois rabelais

DE MENS IS WAT HIJ EET ludwig feuerbach

Laat me lachen met de wijzen en eten met de rijken samuel johnson

08

p6_BerichtenDEF.indd 8

27-09-2012 10:38:26


STREEK PRODUCTEN Een greep uit de best verkopende producten van eigen bodem, volgens de Nederlandse uitgevers en kookboekverkopers van Duikelman, De Kookboekhandel, Kookpunt Rotterdam, Oldenhof en De Sperwer.

ZEEWAARDIG

Visondernemer Bart van Olphen vertelt het verhaal achter lekkere, eerlijke en gezonde vis. Waar koop je die, hoe herken je die, hoe bereid je die en welke sauzen passen erbij? Hij laat met zestig recepten zien hoe verschillende duurzame Nederlandse vissoorten het beste kunnen worden bereid. Dat blijkt vaak verrassend eenvoudig. Bijvoorbeeld voor tong in botersaus, op de huid gebakken snoekbaarsfilet en inktvis van de plaat. Ook legt hij uit hoe je vis schoonmaakt, Hollandse garnalen pelt en oesters opent zonder schade toe te brengen aan het levende beestje en je hand. Verder verhaalt Van Olphen gedreven over zijn strijd tegen overbevissing en voor duurzame visvangst. Het boek, met sfeervolle actiefoto’s, won onlangs de Gouden Tulp 2012, de prijs voor het beste informatieve boek van het jaar. het nederlands viskookboek • uitgeverij carrera, isbn 9789048809813 14

p14_Lijst StreekproductenDEF.indd 14

27-09-2012 11:18:18


ZOUT Een boek over de kreeft met het wereldwijd beroemde stevige vlees en de volle smaak. Met foto’s van het Zeeuwse land door Remko Kraaijeveld en teksten van Ronald Timmermans ‘waar het zout vanaf spat’. Dat lukt mede door de verhalen en recepten van vissers, biologen en chef-koks.

ONTDEKKERS Culinair journalisten Merijn Tol en Nadia Zerouali reisden langs landen met een Arabische taal of cultuur en beschrijven de culinaire tradities. 'Wat kook je?', vroegen ze iedereen. Negentig gerechten bewerkten ze tot maakbare recepten. Die zijn afgewisseld met illustraties, gedichten en foto’s van het eten en het landschap.

superieur genot

de oosterscheldekreeft • uitgeverij komma, isbn 9789081804264

MEESTERLIJK

arabia • kosmos uitgevers, isbn 9789021537795

De drie hamburgerrestaurants van Burgermeester verkopen een soort slowburgers, het tegenovergestelde van fastfoodrestaurants. Hier wél smakelijke en oorspronkelijke vleesen vis- of groenteburgers. Met dit boek maakt u ze ook zelf.

UIT EN THUIS Home Made is in ons land één van de best verkopende kookboeken. Het is ook een internationaal succes. Het boek is vertaald in het Engels, Frans en Duits en in de slipstream van het debuut van Yvette van Boven zijn ook de opvolgers Home Made Zomer en Home Made Winter gewild in binnen- en buitenland. home made • fontaine uitgevers, isbn 9789059563513

burgermeester kookboek • uitgeverij carrera, isbn 9789048812011

STERRENSTOF Paul van de Bunt, patroncuisinier van tweesterrenrestaurant De Leuf in Ubachsberg, en zijn vrouw Sandra praten met alle Europese driesterrenchefs, kijken in de keuken en proeven de specialiteiten. Na elk bezoek maakt Van de Bunt zelf een gerecht, dat is gefotografeerd en voorzien van begrijpelijk recept.

CARNIVOOR Culinair journalist Marcus Polman onderscheidt verschillende soorten vlees en bijpassende bereidingswijzen, maar suggereert ook bijpassende bijgerechten, klassieke sauzen en wijnen.

reis naar de sterren • stichting kunstboek, isbn 9789058563194

de perfecte steak • fontaine uitgevers, isbn 9789059564084

ZOETE KOEK Van heinde en ver komen de mensen naar de bakkerij van Cees Holtkamp in Amsterdam om te genieten van de weergaloze kroketten en andere lekkernijen. Voortaan kunnen ze thuis blijven, tenminste als ze zelf kunnen bakken, want de banketbakker verzamelde ruim driehonderd van zijn recepten, bewerkt voor de thuiskeuken.

In dit naslagwerk met de ondertitel Van aardappel tot zwezerik deelt de wandelende encyclopedie, die Johannes van Dam op eetgebied is, zijn schier eindeloze kennis met de leergierige lezer. Net uit in een uitgebreide en herziene editie.

de banketbakker • de kookboekhandel, isbn 9789080568457

dedikkevandam • uitgeverij nijgh & van ditmar, isbn 9789038894607

ZWAARGEWICHT

15

p14_Lijst StreekproductenDEF.indd 15

01-10-2012 13:59:30


kook genot

italiaanse gebraden kip met paprika's & olijven Hoofdgerecht voor 4-6 personen 1 kip (ca. 1,5 kg of iets meer), bij voorkeur biologisch en met maïs gevoed 1 onbehandelde citroen, gehalveerd 4 takjes rozemarijn 3 preien, gewassen en schoongemaakt 2 rode paprika’s 1 oranje paprika 1 gele paprika 100 g ontpitte, droog verpakte olijven 60 ml olijfolie zeezoutvlokken en peper, naar smaak

recept uit het kookboek Nigellissima van nigella lawson

VOORPROEFJE

nigellissima uitgeverij atlas-contact isbn 9789045022406 verschijnt in november

Nigella Lawson, één van de wereldwijde sterren van de kooktelevisieprogramma’s, komt binnenkort met haar nieuwe kookboek Nigellissima. U mag daar alvast van voorproeven met de voorpublicatie van dit recept. In Nigellissima richt Lawson zich op de Italiaanse keuken met eerlijk, simpel en heerlijk eten dat van je dagelijkse maaltijd moeiteloos een feestje maakt. Lawson beschouwt Italië als haar tweede thuis. Ze woonde en werkte in Italië, onder andere als kamermeisje, en studeerde Italiaans aan Oxford University. In haar nieuwe boek kookt ze op een toegankelijke manier Italiaans eten, van traditioneel tot modern.

Verhit de oven tot 200 °C. Verwijder de touwtjes van de kip, leg haar in een braadslee en stop de citroenhelften en 2 takjes rozemarijn in de buikholte. Snijd elke prei in 3 stukken, halveer die en leg ze in de braadslee. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in reepjes; doe ook die in de braadslee. Strooi de olijven erbij en giet er de olijfolie in, vooral over de groenten, maar ook een beetje over de kip. Leg de rest van de takjes rozemarijn bij de groenten en strooi er wat zeezoutvlokken over en peper uit de molen. Pak een paar spatels en draai de groenten voorzichtig om, zodat ze aan alle kanten met olie bedekt worden en alles goed gemengd wordt. Strooi wat zeezoutvlokken over de kip en zet de braadslee 1-1¼ uur in de oven, dan moet de kip helemaal gaar zijn: als je met een klein, scherp mes in het dikste deel van een bout prikt, moeten de sappen die eruit lopen helder zijn. Ook de groenten moeten nu zacht zijn en sommige stukken prei zullen hier en daar lichtbruin gebrand zijn. Leg de kip op een snijplank en laat ongeveer 10 minuten rusten. Zet in die tijd de braadslee met de groenten terug in de oven, maar zet de oven wel direct uit. Snijd de kip in stukken en leg die op een grote, verwarmde schaal. Haal de braadslee weer uit de oven en schep met een schuimspaan de groenten op de grote schaal. Wanneer je alles tot je esthetische tevredenheid hebt geëtaleerd, giet er dan alle sappen uit de braadslee over. 21

p9_21_39_RECEPTDEF.indd 21

01-10-2012 14:06:56

Voorproefje van genot, tijdschrift over kookboeken.  

Actiemagazine van de Kookboeken7daagse (10 t/m 17 november 2012). Cadeau van de boekwinkel.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you