Page 1

S z í v e s e n l át j u k S tá j e r o r s z á g b a n www.steiermark.com/hu


TARTALOM 4 – 5 ÜDÜLÉS STÁJERORSZÁGBAN 6 – 7 A MURTAL ÜDÜLŐRÉGIÓ, AZ ERZBERG ÉLMÉNYBIRODALOM 8 – 9 A SCHLADMING- -DACHSTEIN ÜDÜLŐRÉGIÓ, RAMSAU AM DACHSTEIN 10 A GYERMEKBARÁT APPELHOF SZÁLLODA 11 KELET-STÁJERORSZÁG, BAD BLUMAU 12 LOIPERSDORF 13 GYALOGOS ÉS KERÉKPÁROS TÚRÁK 14 ZARÁNDOKOK ÉS BÚCSÚJÁRÓK NYOMÁBAN 15 GRAZ 16

RENDEZVÉNYEK

EG Y SZÍV H ÁRO M AR CA NYARALÁS STÁJERORSZÁGBAN

Fotó: © Harry Schiffer | photo-austria.at

BOR ÉS KERTEK Paradicsomi állapotok: A gyökerek nagyon mélyre nyúlnak. A mai Stájerország területén már a kelták is foglalkoztak vadszőlővel jó két és félezer évvel ezelőtt. A valódi szőlő­ termesztést azonban csak a rómaiak honosították meg és terjesztették el. Napjainkban a három stájer bortermelő régió – a déli, a nyugati és a délkeleti – a világ legszebb borvidékei közé tartozik. Innen mintegy 28 millió hétdecis palack bor – 2 – Szívesen látjuk Stájerországban

kerül ki évente. A termékeny stájer táj a szőlőn és a boron kívül másról is híres: Kelet-Stájerországban található Ausztria legnagyobb almaültetvénye. De itt van Európa legnagyobb egybefüggő tormaföldje is. És ki ne felejtsük a felsorolásból a stájer tököt, amelyből a világ egyik legjobb étolaját nyerik. A stájer emberek tisztában vannak kulináris kincseik értékével és fontosságával. A bort, a tököt és az almát mindennél jobban szeretik.


Fotó: © www.bigshot.at

HEGYEK ÉS ERDŐK Sokszínű birodalom Olyan, hogy Stájerország, tulajdonképpen nincs is. Legalábbis egydimenziós változatban biztosan nem létezik. Sokkal inkább valami válogatott tájakból álló sokszínű keveredés: meredek, sziklás hegyóriások, mint a Gesäuse vagy a Hochschwab. Égbetörő csúcsok, mint a Grimming vagy a 2995 m-es Dachstein, a tartomány legmagasabb pontja. A Teichalm dús mezői, ahol nagyjából 100000 futballpályányi területen hullámzik Közép-Európa legnagyobb hegyi legelője. Közöttük frissítő, kristálytiszta vizű hegyi tavak, meleg termálforrások és rengeteg fa. Stájerország felszínének több mint 60 %-át erdőségek borítják. Az „Ausztria zöld szíve” tehát nemcsak üres reklámszlogen, ez a valóság!

VÁROSOK ÉS TALÁLKOZÁSOK

Fotó: © Hummer

Fotó: © Harry Schiffer

Világörökség és napjaink szellemisége A város az ellentétek gyűjtőhelye, ahol egyszerre ápolják a régi és értékelik az új dolgokat. Ahol nyugalmas parkok csábítanak pihenésre és divatos üzletek vásárlásra. Ahol mediterrán légkörben fürdőzhetünk, pedig közvetlenül a hátunk mögött az Alpok csúcsai emelkednek. A város egyik legszebb szinonimája: Graz, ahol a legmodernebb építészeti csodák remekül megférnek a pompás reneszánsz belső udvarokkal. Az UNESCO két merőben különböző címmel is kitüntette: a kulturális világörökség része egyben „City of Design”, azaz a modern dizájn városa is. De Ausztria zöld szíve más elbűvölő városokkal is büszkélkedhet: a varázslatos Oberwölz Stájerország legkisebb városa, Leibnitz és Deutschlandsberg a bortermő régió kapuj, Hartberg, Murau, Bad Radkersburg és Judenburg érintetlen óvárosával nyűgözi le látogatóit. Schladming, az egykori bányászváros ma szupermodern sportközpont, a valaha volt vaskohász Leoben kiállításairól híres.

TUDTA-E, HOGY … … a 300000 lakosú tartományi székhely, Graz Stájerország legnagyobb városa, míg az 1002 lelket számláló Oberwölz a legkisebb? (2012.I.31.-i adat) … Stájerország területe 16401 km², melynek 61 százaléka erdő, ezért is jogos az „Ausztria zöld szíve” elnevezés? … Stájerországban 200000 hektoliter bor készítéséhez elegendő szőlő és kereken 100 millió alma terem évente? Szívesen látjuk Stájerországban – 3 –


Fotó: © Harry Schiffer

M IN D EN, MI SZE M-SZÁJNAK INGERE ! NYARALÁ S STÁJERORSZÁGBAN

EVÉS-IVÁS, ÉLVEZET A JAVÁBÓL

LÁTNIVALÓK, KULTÚRA ES RENDEZVÉNYEK

E

V

– 4 – Szívesen látjuk Stájerországban

alamennyi város – a legnagyobbtól, Európa kulturális fővárosától, Graztól kezdve egészen a legkisebb Oberwölzig – és kultúr­ kincs ideális kiindulópont lehet Stájerország történelme és az abból eredeztethető, a stájer emberek életét ma is meghatározó hagyományok megismeréséhez. A lipicai lovaktól az Érchegységig, Deutschlandsberg várától a Herberstein kastély parkjáig és állatkertjéig, az első osztrák mú­ zeumtól, a 200 esztendős Joanneumtól az ultramodern grazi Kunsthaus­ ig: gazdag történelem és izgalmas kortárs műalkotások gondoskodnak a mozgalmas múlt és a Nárciszfesztivál, a styriarte és az elektronikus tavaszi fesztivál rendezvényeitől hangos jelen minőségi felfedezéséről.

Fotgrafie: © UMJ / N. Lackner

gy ilyen nyaralás szó szerint megérinti az ízlelőbimbókat: Stájerország, Ausztria zöld szíve és egyben a legfi­ nomabb csemegék hazája, mindig is híres volt életminőségéről és az ínyenc élvezetekről. A kulináris szempontból legkorábban felfedezett alma, bor és tök ma már sokak kedvence. A Dachstein és a Weinland által közrezárt régióban egész évben szezonja van a gasztronómiai rendezvényeknek. A páratlan stájer különlegességeknek a táj és az éghajlat teremt termékeny talajt és megfelelő körülményeket.


E

zerszínű tartomány: Stájerországban a látszólag ellentétes elemek harmonikus egészet alkotnak, a természet szerelmeseinek legnagyobb örömére. Aki Stájerországban túrázni szeretne, a legkülönfélébb terepek közül választhatja ki a leginkább kedvére valót. A látványos ormokat és sziklákat meghódítani vágyó hegymászók az északi alpesi területeken – a Dachstein, a Gesäuse vagy a Hochschwab tájain – tengerszemek, hegyi legelők és kunyhók között, paradicsomi környezetben hódolhatnak szenvedélyüknek. A kényelmesebb túrázóknak a tartomány bort, almát és tököt termő, dimbes-dombos déli vidékét ajánljuk. Biztos, hogy mindenki talál megfelelő útvonalat.

Fotó: © photo-austria.at

TÚRÁZÁS A GLECCSER ÉS A BOR KÖRÜL

Fotó: © ikarus.cc

WELLNESS ÉS EGÉSZSÉG

M

KÉT KERÉKEN, ÉLVEZETTEL

E

gyszerűen csodálatos – csodálatosan egyszerű! Stájerországot kerékpárral bejárni már önmagában is élvezetes utazás. És amilyen sokszínű a táj, olyan változatos gasztronómiai élmények kísérik a kerékpárutakat: A Magas-Tauerntől Ausztria ínyenc fővárosa, Európa 2003-as kulturális fővárosa érintésével a bor- és töktermő vidékekig, meg a termálfürdőkig vezető Muramenti kerékpárút (Murradweg) az Alpok térségének legszebb folyóparti biciklitúra-útvonala. Az Enns folyó mellett kerekezve (Ennsradweg) fenséges hegyóriások és álomszép, szilaj hegi patak látványában gyönyörködhetünk, romantikus falvak és történelmi városok kínálnak nagyszerű kulturális és kulináris érdekességeket. A déli és keleti kerékpáros régiókban, a bor, a tök és az alma hazájában a kényelmes bringás túrákat kitűnően össze lehet kötni az ínyes élvezetekkel. A Dachstein és Graz közötti mountainbike térség a vagány hegyi kerékpárosok eldorádója: az útvonalak felfutnak egészen a hegycsúcsokig és természetesen elvezetnek a legjobb kunyhókhoz is, mert egy tartalmas étkezés testnek és léleknek is erőt ad!

Fotó: © Gerhard Eisenschink

ennyei! Ki ne álmodozna arról, milyen jó lenne elszökni a hétköz­ napok mókuskerekéből és végre kikapcsolódni, lazítani egy kicsit. Stájerországban a legjobb kezekbe kerülhet. A tartomány az utóbbi években elsőrangú egészségmegőrző és wellness úticéllá fejlődött. Bad Aussetől Bad Radkersburgig 9 termálfürdő, 15 gyógyüdülőhely, 24 kiváló wellness- és szépségápoló hotel valamint 7 speciális gyógyszálló gondos­ kodik a vendégek felfrissüléséről. A szakértelem minden szinten kiemelt szerepet kap: az ingyenes moz­ gásprogramokat irányító munkatárs éppúgy magasan képzett, mint az egészséges és ízletes menüt összeállító táplálkozási tanácsadó. A friss stájer termékek már jóideje nemcsak a finom ételek, hanem egyes well­ nesskezelések alapanyagául is szolgálnak. Amit szívesen fogyasztunk, az jót tesz a testnek és a léleknek is!

Szívesen látjuk Stájerországban – 5 –


Fotó: © TV Naturpark Zirbitzkogel Grebenzen

A MURTAL ÜDÜLŐRÉGIÓ Gondtalan nyaralásra vágyik? A Murtal üdülőrégiónál jobbat aligha választhatna! A Mura-völgy 800-2700 m magas hegyei csodálatos élményeket, kalandos túrákat kínálnak és természetesen hangulatos, hamisítatlan kunyhókat, melyekbe jól esik betérni megpihenni, erőt gyűjteni és egy jót falatozni. Az egész régión végigtekergő zöld csík, a Muramenti kerékpárút az egyik legkedveltebb hobbi kerékpáros útvonal egész Európában. Mura-völgyi szakasza a legszebbek közé tartozik. E-bringásoknak és hegyi kerékpárosoknak is kitűnő terep. A szép környék a golfozók számára is vonzó úti cél. A Mura völgye Murtal, Murau-Kreischberg és Mariahof klubjaival igazi golfparadicsom. Aki lóháton szeretné bebarangolni a tájat, biztosan jól fogja magát érezni a számtalan lovasfarmon, lótenyésztő gazdaságban. A horgászok ódákat zengenek a kristálytiszta hegyi tavak, patakok és a zöld színű Mura folyó vizéről. ÚJ és nagyszerű : a „Murtal Card!“ A Mura-völgybe látogató vendégek az új Murtal kártya segítségével jobbnál-jobb kedvezményeket élvezhetnek rengeteg kirándulóhelyen tökéletes kiegészítő tehát minden családi nyaraláshoz. Kirándulni időjárástól, kortól és pénztárcától függetlenül mindenkinek lehet. Aki csendre és kulturális élményekre vágyik keresse fel St. Lambrecht vagy Seckau ódon kolostorait, vagy a sok-sok múzeum és kiállítás valamelyikét. A régió kulináris kínálata is rendkívül gazdag, a Mura-völgy látogatóit mindenütt – a régies, hangulatos kunyhókban, fogadókban, vendéglőkben és díjnyertes éttermekben - szívélyes stájer vendéglátók fogadják.

– 6 – Szívesen látjuk Stájerországban

A Mura-völgyi nyár egyik különleges rendezvénye a „Regionale XII” elnevezésű kortárs művészeti és kulturális fesztivál, 2012. június 22.július 22. között. www.regionale12.at Ajánlati csomagok: Családi ízelítő a hegyi nyárból: 3 nap/2 éjszaka kétágyas, zuh. /WC, műholdas tv-vel felszerelt szobában, kényeztető félpanziós ellátással, gyermekprogrammal, vezetett egész napos túrával, borkóstolóval, a wellnesslétesítmények ingyenes használatával és még sok minden mással! Felnőtteknek 130,– eurótól, gyermekeknek kortól függő ár! Rododendron­virágzás a cirbolya­ fenyők földjén, 2012.IV.16.-VI.30.: 2 éjszaka ***szállodá­ ban, kirándulás a juden­ burgi Sternenturmba, a rachaui Wipfelwander­ weg túraúthoz, amely a fák lombkoronája között vezet, vagy a Therme Aqualux fürdőbe, stb. 102,– eurótól/ fő.

Fotó: © Golfclub Murau-Kreischberg

Fotó: © Thomas Lamm

CSODÁS VAKÁCIÓ hegyek-völgyek között!

2012. nyári rendezvények: jún. 1-3. DTM (A Német Túraautó Bajnokság futama) a spielbergi Red Bull Ringen jún. 7-9. 22. „Tour de Mur“ – 4. „Klímavédő túra” jún. 22.-júl. 22. Regionale XII – kortárs művészeti és kulturális fesztivál Urlaubsregion Murtal Burggasse 3 A-8750 Judenburg T +43/3572/44249 F +43/3572/44249 -4 urlaub@murtal.at www.murtal.at

w w w. m u r t a l . a t


Fotó: © Tourismusverband Murau-Kreischberg

Fotó: © ikarus.cc

M urau -Kreischberg – élvezzük a nyár örömeit ! Együtt nyaralna az egész család? Murau-Kreischberg térsége nyáron igazi családi kalandbirodalom. • Detektívek útja • Állatok nyomában • Játékos ismerkedés Murau városával (eldugott betűk vezetnek nyomra) • Nagyszerű gyermekprogram: látogatóban a méhészetben, gyermektűzoltók, lovaglás és még sok minden más • Felfrissülés a fürdőtavak és strandok vizében Sportrajongóknak: A Murau-Kreischberg régió ideális terep az aktív üdüléshez. • 396 km különböző nehézségi fokú jelzett túraút (egészen 2166 m-ig) • 350 km jelzett kerékpáros és mountainbike útvonal • Murradweg – Muramenti kerékpárút • Horgászás a zöld vizű Mura folyóban és az idilli tavacskákban • Lovaglás • Rafting és sok minden más várja a látogatókat. A Murau-Kreischberg régió néhány látnivalója a sok közül: • Murau történelmi városa • a muraui kastély • Holzmuseum – a Fa Múzeuma • Murai Sörgyár Sörfőző múzeuma • az LKH Stolzalpe Egészségügyi információs Központja • Utazások gőzmozdony vontatta kisvonatokkal, és sok más A MurtalGäste kártya Kérje a MurtalGäste kártyát szállásadójánál, élvezze a kártya nyújtotta kedvezményeket és előnyöket az egész térségben! Fotó: © TV Erlebnisregion Erzberg

Nyári rendezvények: • június 8-10. Német Evezősbajnokság • augusztus 3.: „Gasseln” (utcai ünnepség a belvárosban) • augusztus 11.: „Murcapulco” műugrófesztivál • augusztus 15.: „Samsonfest” – vidám fesztivál felvonulással Ajánlati csomag: (foglalható 2012. május 1-től szeptember 30-ig) Családi móka kicsiknek és nagyoknak 5 éjszaka (parasztháznál, panzióban) reggelivel, MurtalGäste kártyával 130,- eurótól/ felnőtt 3 éjszaka (parasztháznál, panzióban) reggelivel, MurtalGäste kártyával 78,- eurótól/ felnőtt Jöjjön nyaralni a Murau-Kreischberg régióba! Információk: Tourismusverband Murau-Kreischberg Liechtensteinstrasse 3 – 5, A-8850 Murau T +43/3532/2720 tourismus@murau.at www.murau-kreischberg.at Fotó: © Hüttendorf Präbichl

Fotó: © Foto Freisinger

A z E rzberg az élmények régiója ! I zgalmas sportlehetőségek a természetben A családbarát Erzberg és környéke lenyűgöző hegycsúcsairól és színvonalas sportlehetőségeiről nevezetes. Az Erzberg világhírű sportterep, kalandok és élmények birodalma. Ausztria talán legszebb ösvényei vezetnek az Eisenerzi-Alpok körben sorakozó hegyóriásaira. Nagyszerű családi túraútvonalakból is bőséges a választék. Alig egy ugrás innen a Gesäuse Nemzeti Park és Ausztria egyik leglátványosabb vadvízi eldorádója, a raftingosok és a kajakosok legmerészebb álmait is felülmúló Salza folyó völgye. A szabadtéri programokról és sportlehetőségekről a www.erlebnisregion-erzberg.at/hu címen olvashat további magyar nyelvű információkat. Szálláshelykínálat: üdülőkunyhók önellátással, családi vendégházak, hangulatos reggeliző panziók és fogadók.

Nyár a hegyen, a Präbichl körüli üdülőkunyhó-falvakban Modern és régies arculatú, 5 – 8 személyes, önellátásra berendezett kunyhók tűzrakó hellyel, napsütötte hegyoldalban, a túratérség kellős közepén: • Almdorf Präbichl Hütten: 70 eurótól / kunyhó/nap, ingyenes WLAN-szolgáltatással. T +43/664/4198851 office@almdorf-praebichl.at, www.almdorf-praebichl.at • Hüttendorf Präbichl: 81/99 euró (szezontól függően)/kunyhó/nap, szaunával. T +43/664/5124646 office@huettendorf-praebichl.at, www.huettendorf-praebichl.at Információ: Tourismusverband Erlebnisregion Erzberg Freiheitsplatz 1, A-8790 Eisenerz T +43/3848/3600 office@erlebnisregion-erzberg.at www.erlebnisregion-erzberg.at/hu

Szívesen látjuk Stájerországban – 7 –


Legyen akár ínyenc, akár kalandvágyó felfedező, a Schladming-Dachstein üdülőrégió nyári ajánlatai közt biztosan talál kedvére valót. Az eredeti szépségű tájak, dúsan zöldellő alpesi rétek és a gleccser­ekkel díszes Dachstein hegyóriás pompás mészkőfalai tökéletes környezetet biztosítanak a felejthetetlen vakációhoz. Többek között 1000 km túraút, 930 km kerékpáros- és mountainbike útvonal, 45 futó- és nordic walking út, 5 golfpálya, 14 mászóösvény és 300 hegyi tó közül válogathat.

Fotó: © Natur- und Wellnesshotel Höflehner

Jó reggelt, Természet! Foglalható: 2012.máj.25.- okt.14. • 4 éjszaka reggelivel, kétágyas szobában, magánpanzióban • utazás gondolás felvonóval a Dachstein-gleccserre • a Sky Walk kilátóterasz felkeresése • a jégpalotában (Eispalast) bekukkanthat a gleccser belsejébe • 1 Schladming-Dachstein „jó reggelt” bögre • a Schladming-Dachstein Sommercard valamennyi szolgáltatásával 130,– eurótól/fő* *az ár személyenként, kétágyas szobában értendő

Fotó: © Schladming-Dachstein / ikarus.cc

Rengeteg extra minden felár nélkül*. Belépő több mint 100 izgalmas élményhez és több mint 90 kiegészítő szolgáltatás! A „Sommercard” elnevezésű kártya tulajdonosa térítésmentesen látogathat több mint 100 remek látnivalót és kirándulóhelyet, ill. akár 50 % kedvezményt is kaphat több mint 90 nagyszerű szolgáltatás árából. És ami az egészben a legjobb: a nevezett kártyát mindenki ingyen megkapja, aki legalább egy éjszakát tölt valamelyik partner-szálláshelyen (Card Partner Betrieb). Így lesz a vakáció igazi szenzáció! A Sommercard kártya 2012.máj.25-től okt.14-ig érvényes - az érkezés és az elutazás napján is! *Több mint 800 szállásadó partnerünk valamelyikénél! www.sommercard.info Urlaubsregion Schladming-Dachstein Ramsauerstrasse 756, A-8970 Schladming T +43/3687/23310, F +43/3687/23232 info@schladming-dachstein.at · www.schladming-dachstein.at

K erékpárút az E nns folyó mentén – vissza a természetbe

N aturhotel Höflehner* * * * S uperior FEDEZZE FEL ÉS ÉLVEZZE A TERMÉSZETET! A Dachstein festői díszletei előtt, a túra- és síterep kellős közepén található a Natur- und Wellness­ hotel Höflehner, az első stájer 4 csillagos-superior természeti és wellness szálloda. Élvezze a kiemelkedő színvonalú, természetes wellness jótékony hatását a Höflehner hotel hegyi fürdőjének vízi világában és a sparészleg szénás, alpesi rózsás és cirbolyafenyős kezelései közben! Szállodánkat a Relax Guide 2 liliommal tüntette ki. • 3 vagy 4 éjszaka büféreggelivel, délutánonként süteménybüfé, este 5 fogásos à la carte menü és sajttál a Naturbarban • Schlad­ ming-Dachstein kártya (hegyi vasutak + Dachstein-gleccser) • 5 túra/hét túravezetővel és – 8 – Szívesen látjuk Stájerországban

uzsonnával • Höflehners Bergbad & Spa fürdő, Naturwasserwelt (kültéri wellness), Stille Alm (pano­ rámás pihenökunyhó) • 1 pedikűr, kellemes gyógyfüves fürdővel (1 h) vagy 1 arckezelés (1 h) • 1 masszázs (1/4 h) 3 éjszaka: csüt-vas 313,– eurótól/fő 4 éjszaka: vas-csüt 341,– eurótól/fő Érvényes 2012. május 11-től Natur- und Wellnesshotel Höflehner****superior Gumpenberg 2 A-8967 Haus im Ennstal T +43/3686/2548, F -68 info@hoeflehner.com www.hoeflehner.com

8 nap/7 éjszaka a vadromantikus Enns partján A kerékpártúra a legizgalmasabb természeti élményeket kínálja: először is ott a stájer Ennstal nevű folyóvölgyben tekergő vízfolyás, amely a Gesäuse Nemzeti Park területén zúgva tör utat magának a keskeny sziklaszorosokban, aztán a Kalkalpen Nemzeti Parkban csendes zöld szalagként folytatja útját. Steyr városában magába fogadja a Steyr folyó vizét és komótosan hömpölyög tova, a Duna irányába. 399,– eurótól személyenként, kétágyas szobában Érkezés bármely szombaton vagy vasárnap 2012. április 4-től október 13-ig. Ettől eltérő időpontokban, legalább 4 fő jelentkezése esetén, lekérésre! Az ár az alábbiakat tartalmazza: • 7 x éjszaka büféreggelivel • félpanzió választása esetén min. 3 fogásos vacsora • csomag­szállítás a szállodák között Linzig (személyenként 1 csomag) • 1 utazás komppal a Dunán Ennsből Mauthausenbe, kerékpárszállítással • visszaút Linzből Radstadtba vonattal (a saját kerékpár szállítása nincs az árban) • részletes úti dokumentáció • 7 napos Service Hotline Információ és foglalás: STEIERMARK TOURISTIK – A stájer utazási iroda. St. Peter Hauptstrasse 243, A-8042 Graz T +43/316/4003-450, F-455 info@steiermark-touristik.com www.steiermark-touristik.com

Fotó: © Gerhard Eisenschink

Fotó: © Schladming-Dachstein / ikarus.cc

A Schladming-Dachstein üdülőrégió


Fotó: © www.photo-austria.at

k Tipp sziklamászóknak: összesen 17 mászóútvonalat lehet bejárni! k Speciális családi túrák gyermekekkel nyaralóknak Amiért ajánlatunk verhetetlen: • 200 km jelzett túraút – gyermek- és családi túrautak (osztrák minőségi tanúsítvánnyal kitüntetve) • Dachstein-gleccser, Sky Walk kilátó és jégpalota • 17 mászóösvény – 2 mászóút gyermekeknek • ÚJ: e-bike-régió • számtalan mountainbike túraútvonal • bio-golfpálya • 100%-os bio-vendéglátók • gyermekklub programok • Ramsau Beach Szabadidőpark • Rittis Coaster szánkópálya, autós szlalom pálya és alpesi roller • Forest Park erdei mászópark, íjászat • profi lósport-lehetőségek és vendéglátók „Ausztria leglóbarátabb településén” • és még sok más.

A 2012-es nyár kiemelkedő rendezvényei: • június 8–10.: 25. Tavaszi Fesztivál nagyszabású, virágos, lovas felvonulással. 2, 3 és 7 éjszakás csomagok foglalhatók fesztiválbelépővel • június 30. – július 7.: Tolerancia-hét – a hit összeköt • július 20–22.: Via Ferrata Dachstein – hegy- és sziklamászó fesztivál, változatos program az egész családnak, ORF Radio Steiermark kihelyezett stúdió • minden kedden és vasárnap: napkelte a Dachstein hegyen panoráma-reggelivel Csomagajánlat: Rododendronok és a gleccser jege között (június 15-től a szezon végéig) • 7 éjszaka félpanzióval családi gazdaságban kialakított panzióban, • vezetett túra egy jellegzetes alpesi gazdasághoz, távol a nagy forgalmú túrautaktól, • utazás az 1000 méter szintkülönbséget pillérek nélkül áthidaló Dachstein Seilbahn kötélvasúttal, • túra a gleccseren, az „am Stein“ fennsíkra, a rododendronokkal körbenőtt Guttenberghaus épületéhez • a Sommercard kártyával ingyenes: túrabusz, fizetős utak, felvonók, fürdőtavak, stb. 379,– eurótól/fő Tourismusverband Ramsau am Dachstein Ramsau 372 A-8972 Ramsau am Dachstein T +43/3687/81833 info@ramsau.com www.ramsau.com

Ott élvezzük az életet, ahol a legszebb: Hotel Martin ***S Különlegesen szép fekvésű szálloda fantasztikus kilátással a környező hegyvilágra. Ideális kiindulópont túrázóknak. Szívélyes, személyes vendéglátás. Hangulatos, frissen felújított szobák, minden létező kényelemmel. Ajánlat: • válogatott finomságok • Sommercard* nyaralókártya • 1 x út a Dachstein-gleccserre • pihenés a ház fürdőjében, szauná­ jában és gőzfürdőjében 7 éjszaka félpanzióval 378,– eurótól/fő

Fotó: © Raffalt

Napsütötte fennsík, kunyhókban gazdag hegyi legelők, gleccser: a Dachstein lábánál (1000-2700 m) fekvő díjnyertes túrafalu, Ramsau minden részén csodálatos az üdülés. Az aktív kikapcsolódásra kínálkozó számtalan lehetőség közül gyermekek, családok, ínyencek és hegymászók is kedvükre válogathatnak. Az e-bike-régióban sportos és kényelmesebb erőpróbák is akadnak. Győződjön meg minderről a saját szemével!

Fotó: © www.algo.at

Fotó: © www.photo-austria.at

Ramsau am Dachstein – az erő forrása

Hotel Martin ***S Obere Leiten 177 A-8972 Ramsau am Dachstein T +43/3687/81537, F +43/3687/81537-58 info@hotel-martin.at, www.hotel-martin.at

*A Sommercard kártya a régióban számos szolgáltatás árát tartalmazza, ill. kedvezményeket biztosít azokból: hegyi- és kötélvasutak, fürdőtavak, fizetős utak, túrabuszok és sok minden más. További információk a www.sommercard.info oldalon.


Fotó: © Ebner

Gyermekbarát szállodánk idilli környezetben, a meseszép Mürzer Oberland Természeti Parkban működik, alig 120 km-re Bécstől és Graztól. A hotelt körülölelő, több mint 8 hektáros terület azért is különleges, mert abszolút autómentes.

Indoor: Ha az időjárás nem egészen az elképzeléseink szerint alakul, ifjú vendégeinket 1000 m2 -es mesevárunkba invitáljuk, ahol méretes fedett játszótéren múlathatják az időt. Kétemeletes beltéri mászófalunkhoz csúszda is kapcsolódik, mellette modellautóversenypálya, biliárd és jó néhány játékkonzol gondoskodik a szórakozásról. Természetesen van tornaterem, fitneszterem, fürdő és mozi is – a tinik legnagyobb örömére. A kreatív foglalkozásokon szabadon szárnyalhat a fantázia. A gyermekklubban a legkisebbekkel (0–7 év) foglalkozunk egész nap (9.00–18.00 óráig).

Fotó: © Ebner

Fotó: © Ebner

Outdoor: Hatalmas játszóterünkön minden megtalálható, amiről csak álmodhatnak az apróságok. Igazi kalandpark ez, pónilovaglással, simogató állatkerttel, óriási ugrálóasztallal, hálós trambulinnal, kalózhajóval, ugrálóvárral, hintákkal, csúszdákkal és élmény-homokozóval.

Action: A 7 éven felüli gyermekek, tinik és felnőttek sportos kihívásokkal is szembenézhetnek a szabadban, szervezett mászótúráinkon, vagy a folyón való átkelés közben.

– 10 – Szívesen látjuk Stájerországban

Wellness: Pihenőrészlegünkben önfeledten lazíthatnak és álmodozhatnak. A kínálat zavarba ejtően gazdag: lehet fürdeni a szabadban és a fedett uszodában, van szauna, szolárium, illóolajos aromafürdő, pezsgőmedence és választhatnak valamilyen kozmetikai kezelést vagy masszázst is. All-inclusive: Konyhánkat is csak felsőfokú jelzőkkel lehet illetni: a reggeli, az ebéd és a vacsora is büférendszerű, a sokszínű és bőséges ételválasztékban mindenki talál kedvére való finom falatokat. Üdülési ajánlataink: Happy Weekend – szombatonként outdoor rendezvényekkel!!! • 2012.V.4-6. • V.5-13. • VI.1-6. • VI.15-17. • VI.22-24. péntektől vasárnapig 2 felnőtt és 2 gyermek (0-14 év) részére a meseapartmanban vagy a keleti/afrikai apartmanban 432,– eurótól A program az érkezés napján a vacsorával kezdődik és az elutazás napján az ebéddel zárul. Vakáció az APPELHOF szállodában Felejthetetlen vakáció az egész családnak! Csupa móka és kaland – itt biztosan nem unatkozik senki! 553,– eurótól / felnőtt egy hétre kétágyas, pótágyazható szobában.

Információ és helyfoglalás: Kinderhotel Appelhof A-8693 Mürzsteg 4, T +43/3859/2223, F +43/3859/210413 reception@appelhof.at, www.appelhof.at

Fotó: © Ebner

Fotó: © Michael Appel

K inderhotel Appelhof – ahol a nagyok a kicsik kedvét keresik!


Fotó: © TV Naturpark Almenland/P. Schmidt

Almenland

GenussCard – 120 nevezetesség inkluzíve

Alpesi kalandok Kelet-Stájerországban

Szenzációs újdonság Kelet-Stájerországban és a termálrégióban!!! A GenussCard kártyával a vendég március 1.-től minden felár nélkül veheti igénybe a két régió több mint 120 kirándulóhelyét!

Üde zöld alpesi rétek, izgalmas szurdokok, színpompás virágzó mezők – középen az 1.000 m-es magasságban fekvő Teichalm-tóval! Graztól csak 50 km-re található a gyönyörű Almenland természetvédelmi park. Vendégeinknek már az első éjszakától 120 kelet-stájer és grazi nevezetesség megtekintését adjuk ajándékba. A GenussCard kártyával ingyenesen csatlakozhatnak a régió legszebb programjaihoz!

Fedezze fel Kelet-Stájerországot és a termálrégiót az új GenussCard kártyával március 1. és október 31. között! Foglalja le szálláshelyét a GenussCard partner jelzésű szálláshelyeinken és a megérkezéstől az elutazás napjáig szabadon látogathatja meg a GenussCard partner kastélyokat, kerteket, kóstolókat, a nyári bobpályát, számos fürdő- és sportlétesítményt, valamint kulturális nevezetességet.

Ajánlatunk: • 7 éjszaka kellemes 3***-os fogadóban • reggelivel és vacsorával, a régió jellegzetes finomságaival • Almenland-hátizsák, túratérképpel • különleges Almenland-ajándék • GenussCard – kártya, szabad belépő 120 attraktív látnivalóhoz Ár: már 270,– eurótól fejenként, kétágyas szobában Gyermekeknek kedvezmények!

www.genusscard.at

L andhotel Berger * * * A természet élménye és sok vicces program kicsiknek és nagyoknak Az apróságok imádják a szere­ tetteljes fogadtatást, a hatalmas játszóteret és saját simogató állatkertünket – nem véletlenül nyertük el a FamilienUrlaub Steiermark (Stájerországi Családi Üdülés) nevű szervezet kitüntetését, a 4 tappancsot. A pihenésre vágyók a csodála­ tos fekvésből adódó, elragadó panorámát és wellness-részle­ günk szolgáltatásait is nagyon élvezik. A fürdő, szolárium és masszázsok látogatásához már bekészítettünk Önnek egy wellness-kosarat a szobába. A sportosabb vendégek mindenféle nehézségű túraút­ vonalból válogathatnak, nordic walking botokkal és hegyi

kerékpárral is nekivághatnak a Joglland felfedezésének. Egészen új, március 1-től: a GenussCard kártyával ingyen látogatható 120 kirándulóhely! „Berger családi üdülés“: 5 nap/4 éjszaka kényeztető félpanzióval, vidám gyermek­ programmal és felügyelettel, GenussCard kártyával 676,– eurós áron az egész családnak. Landhotel Berger*** Kirchenviertel 34 A-8255 St. Jakob im Walde T +43/3336/82590 info@landhotel-berger.at www.landhotel-berger.at

Turizmusinformáció Naturpark Almenland T +43 3179 23000-18 info@almenland.at www.almenland.at

Fotó: © Tourismusverband Bad Blumau: Andi Bruckner

Fotó: 2 x © Landhotel Berger

Turizmusinformáció Kelet-Stájerország Grátisz magyar nyelvű térkép és ajánlatok T +43/3385/21090 info@oststeiermark.com www.oststeiermark.com

B ad B lumau Fürdőzés a természet nyugalmában és erejében Bad Blumauban a művészet a természet szerves része: a Rogner Bad Blumau épületei csodálatosan illeszkednek az erdős-mezős tájba. Látnivalók: a Vízistennő (André Heller „Wassergöttin” c. szobra), az 1000 éves tölgyfa, a fürdőpark, a „Weidendom” és a Falumúzeum. Nézelődés után irány a termálfürdő és egy kis kényeztetés: szauna, fürdőköpeny és törölközők használata az árban. Színek birodalma • 4 éjszaka komfortszobában reggelivel • 2 egész napra (9 – 23 óra) és • 1 estére belépő a Rogner Bad Blumau fürdőbe (17 – 23 óra) • 1 túratérkép a stájer termáltérség és Kelet-

Stájerország kerékpáros és kulináris felfedezéséhez 171,– eurótól/fő kétágyas szobában Festői környezet, nyugalom • 3 éjszaka komfort szobában reggelivel • 2 egész napos belépő a Rogner Bad Blumau fürdőbe (9 – 23 óra) • 1 Bad Blumau településen étkezésre beváltható utalvány 132,– euró­ tól/fő kétágyas szobában Turizmusinformáció Bad Blumau A-8283 Bad Blumau 113 T +43/3383/2377 info@bad-blumau.com www.bad-blumau.com

Szívesen látjuk Stájerországban – 11 –

Fotó: © Tourismusverband Bad Blumau: Maria Neuherz

Fotó: © TRV Oststeiermark – Tom Lamm | ikarus.cc

Kelet-Stájerország


Fotó: 3 x © Therme Loipersdorf

A Loipersdorfi Termálfürdő Nyár Loipersdorf módra A Loipersdorfi Termálfürdő nem csak a hideg évszakban ideális hely a pihenésre, feltöltődésre, élménygyűjtésre. A nyári hónapokban mindenekelőtt a fürdő hatalmas, kültéri része csábító, kicsiket és nagyokat egyaránt elkápráztató attrakcióival. A 23000 m² nagyságú területen, a szabad ég alatt az Acapulco-medence, a műugrótorony, a hullámfürdő és az indiánfalu főleg az ifjú kalandoroknak kínál nagyszerű szórakozást. A csúszda- és vízi élménypark egész nyáron nyitva áll a bátor vízitündérek előtt. A panorámacsúszdáról rálátni az egész fürdőre, az íjat formázó Pfitschipfeilcsúszdán elképesztő sebességgel lehet száguldani, az óriási gumikerekekben szólóban és párosban is bevethetik magukat az örvények közé, a világújdonságnak számító Carrera-csúszda az autóversenyek hangulatát idézi – mindezt az apróságok mellett a szülők és a nagyszülők is rettenetesen élvezik. A legifjabb vendégeket az első beltéri vízi játékbirodalomban fából épített csodaország várja az első beltéri vízi játékbirodalomban , fantáziadús játékokkal és mászókákkal.

Üdvözöljük a kalandok világában A Loipersdorfi Termálfürdő idén ezzel a jelmondattal invitálja közös nyári kikapcsolódásra a családokat. A rengeteg hívogató létesítmény mellett – melyeket akár egyedül, akár családostól is érdemes kipróbálni – a gyermekek a nyári szünet teljes ideje alatt változatos animációs programokban vehetnek részt. 2012. június 30. és szeptember 9. között sok-sok élménnyel és felfedeznivalóval várjuk a lurkókat a fürdő területén rendezett eseményekre és a környező régióba vezető kisebb kirándulásokra. Vízen és földön is kalandozunk majd: kenuval vágunk neki a folyónak, tutajt építünk és a szabadban éjszakázunk – csupa játék, móka és akció! A kalandra éhes, kíváncsi kölykök kedvükre kiélhetik, kitombolhatják magukat. A páratlan lehetőség egész nyáron kedvező áron elérhető. Gyermekes családok 15% kedvezményt kapnak a fürdőbelépő árából! Loipersdorfi Termálfürdő – ahol a nyár igazi kaland! Loipersdorfi Termálfürdő A-8282 Loipersdorf 152, T +43/3382/8833, F -97 info@loipersdorf.at · http://hu.loipersdorf.at

– 12 – Szívesen látjuk Stájerországban


Fotó: © Steiermark Tourismus/Gerhard Eisenschink

Fotó: © Steiermark Tourismus/Harry Schiffer

HATÁRTALAN ÜDÜLÉS A TERMÉSZETBEN

Fotó: © Steiermark Tourismus/www.bigshot.at

Bármennyi határt igyekszünk húzni, a természet újra és újra megmutatja, mennyire nem fogadja el azokat. Vegyük például a természet zöldjét és szépségét mindkettő szó szerint határtalan. Erre Stájerország és Északkelet-Szlovénia megdönthetetlen bizonyítékkal szolgál. Akár gyalogosan, akár kerékpárral barangolunk a két országban, rengeteg látni-, érezni és kóstolnivaló kerül utunkba. A bor, az alma és a tök csak néhány a régió finomságai közül.

Néhány tipp a felejthetetlen üdülési élményekhez: A Via Natura – nyomolvasó túra Elődeink mesterien meg tudták fejteni a természet jeleit és a természet szabályai szerint éltek. A Zirbitzkogel-Greben­ zen Természeti Parkon át vezető, Via Natura elnevezésű, 130 km hosszú távolsági túraút 11 szakaszán – melyek akár egyesével is bejárhatók egynapos túrák keretében sok rég elfeledett dolgot tanulhatunk meg újra és vissza­ juthatunk a gyökerekhez. A Grenzpanoramaweg – panorámaút a határon A stájer-szlovén határ mentén számtalan túralehetőség várja a természetjárókat. A főverőér, azaz a legfontosabb útvonal a határt követő „Grenzpanoramaweg”, része a 03 sz. nemzetközi távolsági túraútnak is. Az alpesi legelőkön és árnyas erdőkben kanyargó útról páratlan kilátás nyílik a szépséges szőlőskertekre.

A táj rendkívüli sokszínűsége északon a Dachstein, a Gesäuse és a Hochschwab vidékével kezdődik. A túl­ nyomórészt hegyes terület helyenként egészen zord, mégis szerethető. Délen, az osztrák-szlovén határ körn­ yékén kellemesen lankás, dimbes-dombos gyümölcsös- és szőlőskertekkel, jótékony hatású, meleg termálforrásokkal. A kettő között pedig ott van az UNESCO által a világörök­ ség részévé nyilvánított Graz, Európa 2003-as, valamint Maribor, Európa 2012-es kulturális fővárosa.

A Murradweg – Muramenti kerékpárút A Magas-Tauern Nemzeti Parkból induló túraút ettől az évtől már nemcsak Stájerországban, hanem Szlovénián át is követi a Mura folyását, egészen a horvátországi torkola­ tig. Északon a hegyekkel tarkított táj változatossága bűvöli el a túrázókat, délen kukoricaföldek és tökültetvények díszelegnek, de a szőlőhegyek sincsenek messze. Útközben nagyszerű városok sorakoznak, pl. Graz, Ausztria ínyenc fővárosa. További információk: Steiermark Tourismus – ETZ Projekt Hiking & Biking St. Peter Hauptstrasse 243, A-8042 Graz T +43/316/4003-0 · info@hiking-biking.com www.hiking-biking.com/hu

Szívesen látjuk Stájerországban – 13 –


Fotó: 3 x © Steiermark Tourismus/Leo Himsl

A máriacelli zarándokút Az önmagunkat kereső utazás, a zarándoklat ötlete egyidős az emberek tisztaság és egészség iránti vágyával. Az elmúlt évszázadok folyamán legfeljebb néhány kifejezés változott, de az alapötlet megmaradt, sőt napjainkban reneszánszát éli! Hálát adunk visszanyert egészségünkért, gyógyulásért könyörgünk, vezekelünk, fogadalmat teljesítünk, feloldozásért esdeklünk – vagy egészen egyszerűen csak nyugalomra és békességre vágyunk, új értelmet próbálunk találni – mindezek ma legalább annyira időszerű kérdések, mint évszázadokkal ezelőtt.

- Magyarországról indulva, Burgenlandot és Stájerországot átszelve, Máriacellbe vezetnek. A stájer zarándokúthálózat verőerét képező utak a költő, Peter Rosegger erdei otthonát is érintve a Mürztalba visznek. Végül felfutnak a Hohe Veitsch csúcsára – ahol a világ legnagyobb zarándokkeresztje hirdeti a népek barátságát és a békét – valamint a Rothsolalmon át a Niederalpl tetejére. A máriacelli zarándokutak legnagyobb része erdei és mezei ösvényeken halad, mindig valamilyen kulturális látnivaló és kulináris különlegesség közelében. Az út csúcspontja minden tekintetben Máriacell. A határok megnyitása óta igen népszerű a horvát Mária Bistrica településről érintetlen szlovén tájakon át Máriacellbe vezető zarándokút is. Aki ezt az útvonalat választja, Bad Radkersburg, Bad Blumau vagy Bad Waltersdorf környékén tegyen egy kis kitérőt a termáltérség legendás meleg vizű gyógyforrásainak valamelyikéhez, még mielőtt az úthoz St. Magdalena közelében csatlakozik a Magyarország felől érkező mellékág.

Ausztria legszebb zarándokútjai - amelyeket immár több mint 800 esztendeje használnak zarándokok és búcsújárók

A túra végén Közép-Európa legnagyobb búcsújáró kegyhelyére érkezünk, egy meglehetően mozgalmas történelmi múltú városba, ahol mind II. János Pál 1983-as, mind XVI. Benedek pápa 2007-es látogatása felejthetetlen esemény volt.

További információk és katalógusrendelés: Steiermark Tourismus St. Peter Hauptstrasse 243, A-8042 Graz, T +43/316/4003-0, www.pilgern.info/hu

– 14 – Szívesen látjuk Stájerországban


Fotó: © Graz Tourismus/Harry Schiffer

Fotó: © Graz Tourismus/Werner Krug

GR AZ – városból vidékre 1 0 perc alatt Az üzlet és az élvezetek találkozóhelye! A belváros legexkluzívabb szállodája

A város határában paradicsomi kirándulóhelyek találhatók: Graz házi hegye, a Schöckl kiváló mountainbike terep, a környéken romantikus gyalogos és kerékpáros túrák vezetnek. A cseppkőbarlangok és a robajló vízesések különleges kalandokkal ajándékozzák meg a látogatókat. Aki Grazba, illetve a stájer régióba érkezik, ízelítőt kap a remek stájer konyha finomságaiból is: a rántott csirke és a tökmagolajjal készített saláta biztosan nem maradhat ki a menüből. Akár egy kedélyes vidéki fogadót választ, akár a nyüzsgő grazi belvárost, jól fogja magát érezni nálunk.

Legyen bármilyen nagyszerű szálláshelye, valószínűleg nem fog különösebben sok időt alvásra pazarolni. A stájer tartományi főváros rengeteg kincset érő látnivalót kínál, történelme olyan gazdag és sokszínű, hogy Grazot a kulturális világörökség listájára is felvették. A délies mentalitás és a középkort idéző hangulat sajátos keveredése egyedülálló, a felkeresésre érdemes nevezetességek sora szinte végtelen. Mindenekelőtt ott a Schlossberg, azaz a Várhegy a város jelképének számító óratoronnyal, a hegy belsejében közlekedő látványos üveglifttel és a vörös cseréptetőkre nyíló, lenyűgöző körpanorámával.

Vonzó hétvégi ajánlataink közül online is válogathat, ill. foglalhat a www.weekend.graz.at címen.

RO MANTIK PA R K HOT E L GRAZ * * * * s AZ ÜZLET ÉS AZ ÉLVEZETEK TALÁLKOZÓHELYE! A BELVÁROS LEGEXKLUZÍVABB SZÁLLODÁJA A Meranpark közelében álló elegáns szálloda légkondi­ cionált, exkluzív szobákkal, kitűnő regionális és nemzetközi konyhával várja vendégeit. Páratlan biedermeier kerthelyi­ sége valóságos ékszerdoboz. A hotel spa részlege kellemes kikapcsolódást kínál. Ingyenes parkolás. GRAZ 2 nap GRAZban 2012.III.30-tól IV.10-ig és VII.13-tól VIII. 31-ig érvényes ajánlat: • 2 éjszaka kétágyas szobában • büféreggeli a napsütötte télikertben • Parkhotel-SPA fedett fürdő,

szauna és fitneszterem • ingyenes parkolás Elhelyezés 2 ágyas szobában, csomagár 152,– euró/fő. Hosszabbítás 2 ágyas szobában 77,– euró/éjszaka/fő. Ezen kívül egész évben további vonzó hétvégi csomagajánlatok. ROMANTIK PARKHOTEL GRAZ ****SUPERIOR Member of Romantik Hotels International Leonhardstr. 8, A–8010 Graz T +43/316/3630-0, F -50 romantik@parkhotel-graz.at www.parkhotel-graz.at

Fotó: 2 x © Romantik Parkhotel Graz/Stefan Kristoferitsch

Nincs még egy város, ahol ennyire kis helyen ilyen sokféle szépség, érdekesség zsúfolódott volna össze az idők folyamán – mindehhez a mediterrán életérzés csak hab a tortán. A Kunsthaus futurisztikus megjelenésű épületének közvetlen szomszédságában középkori házak, utcák és terek sorakoznak; az elegáns butikok mellett tarka-barka termelői piacok működnek, kulturális és kulináris csemegék csábítják az embert lépten-nyomon.

Információ: Graz Tourismus Herrengasse 16, A-8010 Graz T +43/316/8075-0 F +43/316/8075-15 info@graztourismus.at www.graztourismus.at www.visitgraz.com

4 0 éve Ausztria zöld szíve : nem hiába szívügyünk Tegye a szívére a kezét: ugye nem gondolja, hogy a stájerek beérnék az „Ausztria zöld mája“ jelzővel? Hiába finom a rántott, vagy a resztelt máj és ebben a megközelítésben a tartomány ínyenc ételeit is jól jelképezhetné. A stájerek akkor már inkább maradnak a rántott csirkénél. Stájerország a szívek tartománya, az immár 40 éve használt motívumot boldogan vallja magáénak minden stájer. Az idei évben idelátogató vendégek igazi szívből jövő üdülési ajánlatok között válogathatnak: az édes kettesben töltött, „szív küldi” romantikus programok mellett élménydús túrákat tehetnek a természetben, mondjuk a zöldellő erdőkben, ahol közvetlen közelről érezhetik Stájerország zöld szívének lüktetését. A kerek születésnapot méltón ünnepeljük, amiből természetesen nem maradhatnak ki a régió remek borai, csokoládéi és sajtjai sem. Boldog születésnapot és kellemes üdülést kívánunk!

Szívesen látjuk Stájerországban – 15 –


A LEGRÖ V I DEBB ÚT A STÁJERORS ZÁG I N YARALÁ S H OZ

HU 2012

w ww.ste ie r m ar k.c om / hu

2012-ES RENDEZVÉNYEK III.20–25. ............. IV.29. ................... V.16–20. .............. V.17–20. .............. V.31.–VI.03. ......... VI.1–3. . ...............

Diagonale filmfesztivál, Graz Almavirágzás ünnepe, Puch Tavaszi Fesztivál, Graz Nárciszünnep, Bad Aussee Alpentour Trophy MTB-fesztivál, Schladming-Dachstein Német Túraautó Bajnokság (DTM) futama, Red Bull Ring, Spielberg

VI.3.–VII.8. ........... Tavi Ünnepi Játékok, Stubenberg – A Cirkuszhercegnő, www.seefestspiele-stubenberg.at VI.5–9. . ............... VI.7–9. . ............... VI.8–10. . ............. VI.22.–VII.22. .......

GourmetReise nemzetközi gasztronómiai fesztivál Tour de Mur kerékpárverseny, Muramenti kerékpárút 25. Tavaszi Lovas Fesztivál, Ramsau styriarte zenei fesztivál, Graz

VI.22.–VII.22. ....... regionale12 kortárs művészeti és kulturális fesztivál, Murau régió – www.regionale12.at VII.11–14. ............ VII.27.–VIII.04. ..... VIII.01.–X.28. ....... VIII.15. ................. VIII.18. ................. IX.15–16. . ........... IX.21.–X.14. ........ IX.22. ..................

10. Ennstal Classic oldtimer bemutató és verseny, Gröbming La Strada utcaszínházi fesztivál, Graz Ünnepi Tök-hetek, Dél- és Nyugat-Stájerország Sámson felvonulás, Murau Lange Tafel der Genuss Hauptstadt – az ínyenc főváros gasztronómiai ünnepe, Graz Aufsteirern stájer hagyományőrző fesztivál, Graz steirischer herbst 2012 stájer őszi fesztivál Őszi lovasparádé a lipicai ménesnél, Piber

IMPRESSZUM: Kiadó: Steiermark Tourismus, St. Peter Hauptstrasse 243, A-8042 Graz. Projektvezető: Mag. Günther Steininger Borítófotó: © Steiermark Tourismus / ikarus.cc Szerkesztés: www.cee-mediaoffice.com ügynökség Grafika: www.rinnerhofer.at Fordítás: Krisztina Molnár Nyomtatás: www.leykamlets­print.com Készült: 2012.III. A gondos előkészítés ellenére előforduló esetleges hibákért és az adatok helytállóságáért nem vállalunk felelősséget.

I NF O R M ÁC I Ó STEIERMARK TOURISMUS St. Peter Hauptstrasse 243 A-8042 Graz T +43/316/4003-0 F +43/316/4003-30 info@steiermark.com www.steiermark.com/hu

Sommerbeileger Ungarisch  

So herzlich kann Urlaub sein. Die schönsten Sommerangebote der Steiermark.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you