Page 1

market ID η ταυτότητα της αγοράς µηνιαία έκδοση free press Νο 3

νοέµβριος 2009

Εµπορικά κέντρα Οι ναοί της κατανάλωσης Κάνουν… κλικ στις αγορές σας Η γρίπη Η1Ν1 και το εµβόλιο


editorial

ια γ ς ε τ ή Μαγν ι… α κ ς ύ πιστο νετε τη υς ο τ ς θα κά ρές ω σ π ι ό πιθαν ις αγο άπ ι πολύ άνετε τ ς

είνα ορέ ι να κ ε τις αγ , εορτών ερωθείτε κα τ ε ν σ ω ά τ υ ι Εν όψε ς για να ενηµ ορεί να συνδ την κατηγορία ς σα ας µπ αυτή , όπω βόλτα ί από σ ν ανήκετε σ’ τανάλωσης» ο λ λ ο σας. Π της κα θήνας ωγία. Α ψυχαγ τους «ναούς κέντρα της Α µε την ν η τ ε µ τε χή ικά τιµήσε εµπορ άλεσαν ταρα ν εκείνοι θα προ ύµε εµείς τα κ ο ρ ή ι π ο τα υ και λο πως λίγ νός µοντέλο θηκαν αποκα ια ή ε γ θ ρ ή υ ε λ ιο α α µ ι µ υ η α τ ρισ είν πέ χε που δ αλανσά µορφή του α ς, γιατί ν υ α ο τ π ε ό είσοδ ότι το ιότερη µα τεψαν ν παλα είχε αντίκρισ που πίσ στικά µε τη α θ , σια άδα που ου ώς στην Ελλ δ ω γ πατα

στο ελληνικό κοινό. Αλλά, όπως το καθετί χρειάζεται τον χρόνο του και το κοινό του, έτσι και τα εµπορικά κέντρα βρήκαν το δικό τους. Άλλαξαν οι συνήθειες, άλλαξαν τα δεδοµένα. Τον επόµενο µήνα θα δούµε αν τελικά τα εµπορικά κέντρα κρατήσουν το κοινό τους, γιατί δεν αρκεί να προσελκύεις τους καταναλωτές, πρέπει και να τους δελεάζεις µε προσφορές ή χαµηλότερες τιµές και δεν ξέρουµε αν οι επιχειρήσεις των εµπορικών κέντρων, που δαπανούν υπέρογκα ποσά για να βρίσκονται µέσα σ’ αυτούς τους «ναούς της κατανάλωσης», έχουν πλέον αυτή τη δυνατότητα. Εµείς εξακολουθούµε να επιµένουµε συνοικιακά, γιατί θέλουµε να έχουµε περισσότερες εναλλακτικές και δεν θέλουµε να νιώθουµε «µαντρωµένα αµερικανάκια», αφού η πρώτη σύλληψη αυτής της ιδέας προέρχεται από τη χώρα που τροφοδότησε και ανέπτυξε την έννοια της υπερκατανάλωσης, µε τα όποια αποτελέσµατα. Αν, τώρα, είστε λάτρεις του παζαρέµατος και… κολληµένοι στην οθόνη του υπολογιστή σας, η αγορά είναι µεγάλη και για τους χρήστες του internet. Αρκεί να ξέρετε να φυλάγεστε από τις κακοτοπιές. Πιστεύουµε πως έχετε λάβει τα µέτρα σας. Η «Market ID» προτείνει κάποια δηµοφιλή sites στα οποία είµαστε σίγουροι πως θα βρείτε τα πάντα, ακόµα κι ότι δεν… χωράει ο νους σας. Ό,τι κι αν επιλέξετε τελικά, απολαύστε τις αγορές σας και αξιοποιήστε τον 13ο µισθό σας. Ο ∆εκέµβρης είναι ο χρυσός µήνας της αγοράς! Γιώργος Σαβιολάκης

Market ID η ταυτότητα της αγοράς µηνιαία έκδοση

Ι∆ΙΟΚΤΗΣΙΑ Redblue ελ αλαµέιν 20, ν. ιωνία, 142 31, τηλ. κέντρο: 210 27 18 393 www.redblue.gr, email: redblue@tellas.gr

ΥΛΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΛΗΣ Ζαρίφης Χρήστος

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ∆ΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Κανελλοπούλου Χριστίνα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ∆ΙΟΡΘΩΣΗ Χρυσικάκου Σοφία

ΕΚΤΥΠΩΣΗ - ΒΙΒΛΙΟ∆ΕΣΙΑ Iris AEBE

ΕΚ∆ΟΤΗΣ - ∆ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Σαβιολάκης Γιώργος

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ Σταµπουλή Μαρία

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδηµοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, µερική ή περιληπτική, ή κατά παράφραση, η διασκευή απόδοσης του περιεχοµένου της εφηµερίδας µε οποιονδήποτε τρόπο, µηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογραφήσεως, ή άλλο, χωρίς προηγούµενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόµοι 238/1970, 4301/1979, Ν.100/1975, Ν∆ 3565/1956 και 4254, 1962 και κανόνες του ∆ιεθνούς ∆ικαίου.

∆ΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ∆ΩΡΕΑΝ


στις σελίδες παίζουν...

06 Πράσινες ειδήσεις

17

10

18

Εν οίκω

Αφιέρωµα

µια ιστορία

( Τα σερβίτσια και τα µυστικά τους )

( Εµπορικά κέντρα

Οι ναοί της κατανάλωσης )

20

24

30

32

Στο ποτήρι

ΗiΤech

Προϊόντα

( Λευκό και… ελληνικό )

Αφιέρωµα

( Κάνουν… κλικ στις αγορές σας )

32

40

Υγεία

Πατουσίτσες

( Η γρίπη Η1Ν1 και το εµβόλιο, Αντισηπτικά προϊόντα, τι πρέπει να γνωρίζουµε, πώς τα χρησιµοποιούµε )

41 Ψυχαγωγία


Πράσινες ειδήσεις

Εκστρατεία για την υγιεινή διατροφή σε σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) Μια νέα εκστρατεία για υγιεινή διατροφή, που απευθύνεται στους Ευρωπαίους µαθητές, ξεκινά από φέτος στην Ε.Ε. Τρεις εκθέσεις µε το σύνθηµα «Φαγητό, ποτό, κίνηση», θα περιοδεύσουν σε επτά ευρωπαϊκές χώρες και θα προσφέρουν σε παιδιά την ευκαιρία να πάρουν µέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδια. Σε ένα ταξίδι διάρκειας οκτώ εβδοµάδων, η περιοδεύουσα έκθεση θα διασχίσει το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Εσθονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία και θα κάνει στάση σε δύο σχολεία κάθε µέρα. Συνολικά, οι δραστηριότητες προώθησης της υγιεινής διατροφής θα φθάσουν σε 18.000 παιδιά 180 σχολείων. Το µήνυµα θα είναι: σωστή διατροφή, γιατί η καλή φυσική κατάσταση είναι διασκέδαση. Παράλληλα µε την περιοδεύουσα έκθεση, θα παίζεται κατά τις οκτώ

6

εβδοµάδες διαδραστικό κυνήγι θησαυρού στον δικτυακό τόπο της Ε.Ε. για την Τρελοπαρέα της Γεύσης (Tasty Bunch), όπου µαθητές ηλικίας 8 έως 15 ετών από ολόκληρη την Ε.Ε. µπορούν να προσπαθήσουν να κερδίσουν αθλητικά είδη. Η εκστρατεία για υγιεινή διατροφή θα εξελιχθεί παράλληλα µε τα προγράµµατα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και διανοµής γάλακτος στα σχολεία της Ε.Ε. – σηµαντικές πρωτοβουλίες µε τις οποίες επιδιώκεται να υιοθετήσουν τα παιδιά ένα πιο ισορροπηµένο διαιτολόγιο και να αποκτήσουν υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες. Από πρόσφατη έρευνα της σειράς Ευρωβαρόµετρο προκύπτει ότι τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων «συµφωνούν απολύτως» ότι «φαίνεται να έχουν αυξηθεί τα υπέρβαρα παιδιά σε σύγκριση µε τον προ πενταετίας αριθµό τους». Στην Ε.Ε., πράγµατι, περίπου 22 εκατ. παιδιά είναι υπέρβαρα και, µεταξύ αυτών, τα 5 εκατ. είναι παχύσαρκα.


Γαλλικό «πάρκο τροφίµων» στην Ινδία Τεχνογνωσία από τη Γαλλία προσφέρεται στην Ινδία για την ανάπτυξη του ευαίσθητου τοµέα της µεταποίησης τροφίµων και για τη βελτίωση των υποδοµών ασφαλείας τους. Σύµφωνα µε τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικού Εµπορίου, η Ινδία έχει τεράστιο δυναµικό που πρέπει να αξιοποιηθεί. Η Ινδία σήµερα µεταποιεί το 3% της συνολικής αγροτικής παραγωγής της σε σύγκριση µε τη Γαλλία, που εµφανίζει ποσοστό της τάξεως του 70%. Τα κύρια προβλήµατα που αντιµετωπίζει η βιοµηχανία τροφίµων της Ινδίας σήµερα, είναι η βελτίωση των υποδοµών της, ο ποιοτικός έλεγχος και οι δοκιµές των προϊόντων. Η ινδική πλευρά προχωράει ένα βήµα παραπέρα, στη σύσταση ενός «πάρκου τροφίµων», ενός κοινού εργαστηρίου µεταποίησης προϊόντων σύµφωνα µε τα διεθνή πρότυπα ποιότητας. «Έχουµε την πρώτη ύλη, έχετε την τεχνολογία. Η Ινδία είναι στη µέση δύο µεγάλων αγορών - της Μέσης Ανατολής και της Άπω Ανατολής - και µπορούµε να βοηθήσουµε γαλλικές εταιρείες που απευθύνονται σε αυτές τις αγορές», δήλωσε ο Ινδός υπουργός Τροφίµων.

Μήπως φταίει το νάτριο; Πολλοί καταναλωτές γνωρίζουν ότι η υψηλή πίεση του αίµατος οφείλεται στην υπερβολική πρόσληψη αλατιού, αλλά µια νέα µελέτη δείχνει ότι πολλές επιπλοκές τέτοιου τύπου µπορεί να οφείλονται στο νάτριο. Η υπερβολική πρόσληψη άλατος (χλωριούχο νάτριο) συνδέεται µε υψηλότερο κίνδυνο εµφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, υπέρτασης και εγκεφαλικού επεισοδίου. Έχει υπολογιστεί ότι η µείωση της πρόσληψης αλατιού κατά 15% σε άτοµα άνω των 10 ετών, θα µπορούσε να αποτρέψει 8,5 εκατ. θανάτους σε 23 χώρες. Έτσι στην Αυστραλία, οι νέοι κανονισµοί απαιτούν οι παραγωγοί και παρασκευαστές τροφίµων να αναφέρουν στην ετικέτα των προϊόντων πληροφορίες σχετικά µε περιεκτικότητα σε νάτριο αντί για αλάτι. Η τάση αυτή µάλιστα εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, ενώ και αρκετές πολυεθνικές επιχειρήσεις υιοθετούν αυτή την προσέγγιση.

Οι διαφηµίσεις… παχαίνουν! Την ώρα αιχµής των παιδικών προγραµµάτων, τα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν 76% περισσότερες διαφηµίσεις τροφίµων ανά ώρα σε σχέση µε άλλα δίκτυα, ενώ οι περισσότερες από αυτές, αφορούν προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη, σύµφωνα µε µια νέα µελέτη του Πανεπιστηµίου Ντέιβις της Καλιφόρνια. Είναι γεγονός ότι, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, η βιοµηχανία τροφίµων βρίσκεται τα τελευταία χρόνια υπό πίεση για τη µείωση της κυκλοφορίας των ανθυγιεινών τροφίµων σε παιδιά, καθώς η συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας έχει αυξηθεί. Οι ερευνητές ανέλυσαν το είδος και τη συχνότητα της διαφήµισης τροφίµων το Σάββατο το πρωί και τις καθηµερινές το απόγευµα, τόσο στα αγγλικά όσο και στα ισπανικά τηλεοπτικά προγράµµατα και διαπίστωσαν ότι, σχεδόν το ένα τρίτο των διαφηµίσεων που προβάλλονται κατά τη διάρκεια των παιδικών προγραµµάτων ήταν για τα τρόφιµα, σε σύγκριση µε ένα πέµπτο για τα προγράµµατα που απευθύνονται σε ένα γενικό κοινό. Η πλειονότητα αυτών (70%) ήταν για τρόφιµα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή λίπος!

∆εν χορταίνουν όσοι τρώνε γρήγορα Η κατανάλωση φαγητού «στο πόδι» δεν είναι καλή ιδέα για όσους θέλουν να χάσουν κιλά, καθώς µια ελληνική έρευνα διαπιστώνει ότι η γρήγορη κατάποση της τροφής περιορίζει την απελευθέρωση συγκεκριµένων ορµονών στο στοµάχι, οι οποίες κάνουν τον άνθρωπο να νιώθει χορτάτος, µε συνέπεια να θέλει να φάει κι άλλο. Η έρευνα, υπό τον δρ. Αλέξανδρο Κόκκινο του Λαϊκού Νοσοκοµείου Αθηνών, πρόκειται να δηµοσιευτεί στο «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism». Η µελέτη αφορούσε ένα µικρό δείγµα 17 ενήλικων ανδρών. Σύµφωνα µε την έρευνα, η ανεπαρκής παραγωγή των ορµονών όταν το άτοµο τρώει λαίµαργα και ταχύτατα, δεν στέλνει το µήνυµα στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα να σταµατήσει να τρώει. «Η προειδοποίηση που µας έδιναν όταν ήµασταν παιδιά να µην καταβροχθίζουµε το φαγητό µας γιατί θα παχύνουµε, ίσως έχει στην πραγµατικότητα µια εξήγηση σε επίπεδο φυσιολογίας», δήλωσε ο δρ. Κόκκινος. Στη µελέτη, οι εθελοντές έφαγαν ένα περίπου κυπελλάκι παγωτού (300 ml) σε δύο διαδοχικές φάσεις, η πρώτη διάρκειας πέντε λεπτών και η δεύτερη 30 λεπτών. Οι ερευνητές πήραν δείγµατα αίµατος σε διάφορα χρονικά διαστήµατα κατά τις επόµενες 3,5 ώρες και διαπίστωσαν ότι, όταν οι άνθρωποι έτρωγαν αργά, είχαν υψηλότερα επίπεδα δύο ορµονών (πεπτιδίων PYY και GLP-1) που απελευθερώνονται στο στοµάχι µετά το φαγητό και στέλνουν στον εγκέφαλο το σήµα του κορεσµού («είµαι χορτάτος»).

Οικολογικό σούπερ µάρκετ από την Carrefour Μαρινόπουλος Με σκοπό τη δηµιουργία καταστηµάτων φιλικών προς το περιβάλλον αλλά και την εξοικονόµηση ενέργειας, η αλυσίδα Carrefour Mαρινόπουλος εγκαινίασε το πρώτο οικολογικό σούπερ µάρκετ στο Χαλάνδρι. Το εν λόγω κατάστηµα περιλαµβάνει Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για χαρτί, γυαλί και αλουµίνιο, «πράσινη ταράτσα» 700 τ.µ., πλατεία µε παιδική χαρά, πεζόδροµο µε δέντρα και ηλεκτροµηχανολογικές εγκαταστάσεις υψηλής ενεργειακής κλάσης. Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο τη µείωση του ενεργειακού αποτυπώµατος του νέου της καταστήµατος κατά 30% στα επόµενα τρία χρόνια. Στο εξωτερικό του καταστήµατος υπάρχει και σηµείο συλλογής ηλεκτρικών συσκευών και µπαταριών προς ανακύκλωση. Παράλληλα, η εταιρεία στοχεύει να περιορίσει τη χρήση της πλαστικής σακούλας και να την αντικαταστήσει µε την επαναχρησιµοποιούµενη τσάντα Carrefour. Η καινούργια πλατεία µε την παιδική χαρά, η οποία έχει δηµιουργηθεί µε τις αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας της Ε.Ε., έχει παιχνίδια και όργανα οικολογικού χαρακτήρα. Η κατασκευή πεζόδροµου που περιβάλλεται από δέντρα, είναι µια πηγή οξυγόνου στην εν λόγω πυκνοκατοικηµένη περιοχή, ενώ συµβάλει και στη µείωση των ηχητικών οχλήσεων. Μέσα στο κατάστηµα, οι ηλεκτροµηχανολογικές εγκαταστάσεις είναι νέας ενεργειακής κλάσης, ενώ χρησιµοποιούνται µόνο οικολογικά ψυκτικά ρευστά και λαµπτήρες εξοικονόµησης ενέργειας. Επίσης, το κατάστηµα διαθέτει πληθώρα βιολογικών προϊόντων.

ρ, τζίντζε , η ν α Ρίγ δο ι, σκόρ ρ έ π ι π οινών κατά κ ιδίων βακτηρ

η ίγανη, ως η ρ ωθεί ότι π ό ά ιστ δικ α µυρω ια την χει διαπ εκριµέν ικό πιπέρι - έ προστασία γ li) κ γ υ σ (e.co ιδιακή ια από ρωµατ αι το α ρια έλα κτηρίδιο ης ιβακτηρ Τα αιθέ α (τζίντζερ) κ εσµατική αντ ως το κολοβα τα πρόσφατ α µ π ριζ ελ f τ ό σ ό o ο , ά ρ l ν ε ρ π a ε α ιπ π ιδίω µπ urn µια βακτηρ τει από τα συ εριοδικό «Jo χθη έρουν π προσφ µηση κοινών π ξή ύ ο ιε τ κ δ σ ο , ρ ε ν ω ηκ λέ ςπ καταπο µονέλα, όπω ία δηµοσιεύθ λόγων Τροφίµ αγωγής, αρ πο αλ νο και η σ Η µελέτη, η ο στιτούτο Τεχ Ασφάλειας Π εριφερειακού ι Ιν . α ς κ ο ύ η τ ων ων πό τικο Π µελέτ nce» α ευνας Τροφίµ ογίας του ∆υ ίο Γεωργίας τ ie c S d λ ε ρ γ ιο Έ ρ β Foo υ α ο τ ο ρ ς Μικ τµήµα στο υπ από τα ι του τµήµατο ου υπάγεται πό α π έλαιο α κ , ς υ ντρο ι ότι το ιµικροβιακό, καθώ έ ε τ Κ π ύ ύ ο κ τικ αντ προ ύ και Ερευνη ελέτης οτελεσµατικό ικού πιπεριο ν µ ς η τ τ π η τα α ΗΠΑ. ράσµα τελεί το πιο α ίσµατα αρωµ λεσµατικό στ συµπε ο λ τε ό π α Από τα α ρίγανης απ λαιο µε εκχυ ης ήταν απο µ το έλαιο αν οέ εκχύλισ ύµενο από τ κχύλισµα ρίγ κτηρίων, ενώ σαλµονέλας, ο ε α ς θ ό ακολου . Το έλαιο απ ριών τύπων β ου e.coli ή τη τ τ υ ά ο ν τ δ α και τω σκόρ τικό κ ς. λέµηση ελεσµα ιστέρια καταπο εν ήταν αποτ ό κατά της λ δ τικ σκόρδο ν αποτελεσµα α τ ή αλλά

Ελεύθερα τα συµπληρώµατα διατροφής µε βιταµίνη C Ελεύθερα θα κυκλοφορούν στο εµπόριο τα συµπληρώµατα διατροφής µε βιταµίνη C, µετά από απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), στο οποίο είχαν προσφύγει δύο φαρµακευτικές εταιρείες, που ζητούσαν την ακύρωση σχετικής υπουργικής απόφασης που τους απαγόρευε τη διάθεση στην αγορά των εν λόγω σκευασµάτων. Ειδικότερα, µε δύο αποφάσεις του, το ∆΄ τµήµα του ΣτΕ έκανε δεκτές τις αιτήσεις των φαρµακευτικών εταιρειών, που ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης (υπ’ αριθµόν 370/2007) του Εθνικού Οργανισµού Φαρµάκων (ΕΟΦ), µε την οποία διατάχθηκε η ανάκληση των συµπληρωµάτων διατροφής που κυκλοφορούσαν στο εµπόριο και περιείχαν βιταµίνη C σε ποσότητα µεγαλύτερη των 135 mg. Κατά το ΣτΕ, ο περιορισµός αυτός είναι αντίθετος στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και την Ευρωπαϊκή νοµοθεσία. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο διευκρινίζει στην απόφασή του ότι η ευρωπαϊκή νοµοθεσία σχετικά µε τα ανώτατα ασφαλή επίπεδα βιταµινών που µπορούν να περιέχουν τα συµπληρώµατα διατροφής, επιτρέπει στα κράτη-µέλη να καθορίζουν βάσει του εσωτερικού τους δικαίου τα ασφαλή όρια, για λόγους προστασίας της δηµόσιας υγείας.


Η L’Oreal µιλάει οικολογικά Η L’Oreal ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει θέσει τρεις µακροπρόθεσµους περιβαλλοντολογικούς στόχους, οι οποίοι αφορούν τη µείωση κατά 50% των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου απ’ όλα τα εργοστάσια και τις αποθήκες της, της χρήσης νερού και της δηµιουργίας απορριµµάτων, έως το 2015. Πέρσι ο κολοσσός της βιοµηχανίας καλλυντικών κατάφερε να µειώσει τις εκποµπές ρύπων κατά 6,6%, τη χρήση νερού κατά 6,9% και ενέργειας κατά 3,6%. Επίσης, η L’Oreal µείωσε τα απορρίµµατά της κατά 4,9%, ενώ τα µισά από τα εργοστάσια και τις αποθήκες κατάφεραν τον στόχο των µηδενικών απορριµµάτων. Από το 2003, η εταιρεία έχει µειώσει τις εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 23%, την κατανάλωση ενέργειας κατά 17%, την κατανάλωση νερού κατά 25% και τα απορρίµµατα κατά 26%.

Η Audi ξεκινά µια καινούργια εταιρική πλατφόρµα κάτω από την οποία θα στεγάσει όλες τις περιβαλλοντολογικές της δραστηριότητες παγκοσµίως. Η αρχική χρηµατοδότηση της προσπάθειας αυτής ανέρχεται στο ποσό των 7,5 εκατ. δολαρίων. Επίσης, η Audi σκοπεύει να µειώσει τις εκποµπές ρύπων των αυτοκινήτων που παράγει κατά 20% έως το 2012. Ήδη, το νέο Audi A3 TDI έχει µειωµένες εκποµπές ρύπων κατά 30%. Φοιτητές στο ΜΙΤ στη Μασαχουσέτη δηµιούργησαν ένα είδος κεραµιδιού, το οποίο είναι άσπρο το καλοκαίρι, αντανακλώντας έτσι το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας και µαύρο τον χειµώνα, απορροφώντας το 70% της ηλιακής ενέργειας. Έτσι επιτυγχάνεται µείωση στα κόστη ψύξης και θέρµανσης, αντίστοιχα. Οι φοιτητές ονόµασαν εύστοχα την εφεύρεσή τους Thermeleon.

Οικολογική τηλεόραση για τα ξενοδοχεία Ο παγκόσµιος κολοσσός στη φιλοξενία Starwood Hotels and Resorts υπέγραψε ένα αποκλειστικό τριετές συµβόλαιο µε τη Philips για την προµήθεια τηλεοράσεων SmartPower2, οι οποίες επίσης ονοµάζονται EcoTV, για να τοποθετηθούν στα 460 ξενοδοχεία της σε όλη τη Βόρεια Αµερική. Η συµφωνία στοχεύει στη µείωση της κατανάλωσης ενέργειας, µετά από υπολογισµούς ότι κάθε τηλεόραση λειτουργεί καθηµερινά 6-8 ώρες. Η συµφωνία αναµένεται να φθάσει στα 100 εκατ. δολάρια και θεωρείται η µεγαλύτερη οικολογική συµφωνία για τηλεοράσεις έως σήµερα. Με τη συµφωνία αυτή, η ετήσια µείωση στην κατανάλωση θα είναι 40% ή 12 εκατ. δολάρια στα 7 χρόνια ζωής της τηλεόρασης. Η Philips θα εγκαταστήσει τουλάχιστον 80.000 τηλεοράσεις µέσα στα επόµενα τρία χρόνια. Όπως µάλιστα ανακοίνωσε ο διευθύνων σύµβουλος της Starwood, οι πελάτες των ξενοδοχείων δηλώνουν την επιθυµία τους για πράσινη ανάπτυξη, χωρίς όµως συµβιβασµούς, ενώ το 34% των ταξιδιωτών για επαγγελµατικούς λόγους, αναζητούν καταλύµατα µε πράσινες ευαισθησίες.

2η Μεγάλη Γιορτή Ανακύκλωσης του ∆ήµου Αθηναίων Η «2η Μεγάλη Γιορτή Ανακύκλωσης του ∆ήµου Αθηναίων», που οργανώνεται από το ∆ήµο Αθηναίων και το Εθνικό Συλλογικό Σύστηµα Ανταποδοτικής Εναλλακτικής ∆ιαχείρισης Συσκευασιών «ΑΝΤΑΠΟ∆ΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ», διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά στην Πλατεία Συντάγµατος, µε εξαιρετική συµµετοχή των µαθητών και των δηµοτών της Αθήνας. Περισσότεροι από 73.500 πολίτες, στην πλειονότητά τους µαθητές των σχολείων του ∆ήµου Αθηναίων, επισκέφθηκαν και ανακύκλωσαν 417.237 συσκευασίες την πρώτη βδοµάδα της «2ης Μεγάλης Γιορτής Ανακύκλωσης του ∆ήµου Αθηναίων» και µάλιστα µε σηµαντικά αποτελέσµατα. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδοµάδας ανακτήθηκαν: 202.455 πλαστικές συσκευασίες ή 10.122,75 κιλά πλαστικού 126.023 αλουµινένιες συσκευασίες ή 1.890,35 κιλά αλουµινίου 54.286 λευκοσιδηρές συσκευασίες ή 2.985,73 κιλά λευκοσιδήρου 34.473 γυάλινες συσκευασίες ή 9.824,81 κιλά γυαλιού Σηµειώνεται ότι, µε την ανακύκλωση των ανωτέρω συσκευασιών κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδοµάδας της µεγάλης γιορτής, επιτεύχθηκαν τα ακόλουθα εξαιρετικά περιβαλλοντικά οφέλη: δεν θα εκλυθούν στην ατµόσφαιρα περισσότερα από 7.400 κιλά αερίων που συµβάλλουν στο φαινόµενο του θερµοκηπίου δεν θα γίνει εξόρυξη σχεδόν 8.640 κιλών βωξίτη εξοικονοµήθηκαν περισσότερα από 1.440 κιλά πετρελαίου εξοικονοµήθηκε ηλεκτρική ενέργεια για να ακούσουµε ραδιόφωνο για περισσότερες από 504.000 ώρες ή για να δούµε τηλεόραση για περισσότερες από 378.000 ώρες


Μπαίνου

ν στη ζω ή

µας τα G Τα GDAs εί DAs ναι ένα έγκ υ συνολικό π οσό που π ρο και απόλυτα τεκµ ηριωµένο ρέπει να π πρωτεΐνες σ ροσλαµβά ,β νουµε µε τη ύστηµα, που µας πλ το 1998 στο ιταµίνες, σάκχαρα, κ ηροφορεί δ εκ ιατροφή µα Η ο ρ ν εσ ω µένο Βασίλ µένα λιπαρ για το τροφίµων ς ηµερησίω ειο σε συν ά, αλάτι κα και το αντί ς σε θερµίδ ερ ι φ γ α υ στοιχο υπο σία µε τις κ τικές ίνες. Ποτών, κα ες, ∆ηµιουργή υρ αταναλωτι θώς και οκ θηκαν κές οργαν τώ µεγάλες γείο. Πριν από 2 χρό GDAs στις ώ σ ν ει εταιρείες το ια ο Ευρω ς, τη βιοµη συσκευασ παϊκός Σύ υ κλάδου, ίες των τρο χανία Σκοπός τη νδεσµος Τ αποφάσισ φίµων. ς ύπαρξης ροφίµων κα α ν ν α α εισάγουν υτών των προϊόντων ι στοιχείων τη σήµανσ και στη συ είναι η εκπ η µε τα µβολή του υποχρεωτι α ίδ τρ ευ οφίµου στη κή, όµως κά ση του κατα ν ηµερήσια θε ν αναγράφει διατροφή το αλωτή στη σωστότε στις συσκευ βιοµηχανία τροφίµω ρη υ. Η αναγρ ν που σέβ ασίες των Οι προτειν εται τον εα αφή τους δ επιλογή προϊόντων όµενες τιµ υ εν τό τη ές είναι τη ς τα GDAs τη ς και τους σύµφωνα . καταναλωτέ µε τον ΣΕΒ ς Ενδεικτικής Ηµερή ς, σ Τ ια (Σ ς Πρόσληψ 85% των ελ ύνδεσµος ης για κάθ Ελληνικών ληνικών β ε ιοµηχανιώ Β θ ρ ιο που αφορ επτικό συσ µηχανιών ν τροφίµω ούν στην η Τροφίµων τατικό, ν, προέκυψ µερήσια κα ), που εκπ µ.ο. - άνδρ α ν ροσωπεί το α τα φ ν ο ά ύ ελήφθησ ες: 2.500 k λωση τροφ αν υπόψη cal µ.ο.), 5 θερµίδων µ 0-60% των ίµων. Π.χ. για ενήλικ από λιπαρ ες (γυναίκες ελέτες θερµίδων ά, 10-20% α : 2.000 kca πό υδατάν των θερµίδ θρακες, 25 l ων από πρ -35% των ωτεΐνη.

σάκχαρα λιπαρά κορεσµέν α λιπαρά φυτικές ίν ες νάτριο αλάτι

90g 70g 20g 25g 2,4g 6g

110g 80g 30g 25g 2,4g 6g

«Εξοικονόµηση»… αργότερα Άλλο ένα πρόγραµµα που παγώνει προσωρινά είναι το πρόγραµµα της ενεργειακής αναβάθµισης των κατοικιών «Εξοικονόµηση κατ’ οίκον». Η ανακοίνωση δόθηκε στη δηµοσιότητα λίγες µέρες πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατάθεσης των δικαιολογητικών. Ο προϋπολογισµός του συγκεκριµένου προγράµµατος θα χρηµατοδοτείτο από το ΕΣΠΑ και θα άγγιζε τα 400 εκατ. ευρώ, ποσό που σύµφωνα µε την κυβέρνηση δεν είχε διασφαλιστεί.


Αφιέρωµα

της Νατάσας Πενταγιώτη

Εµπορικά Εµπορικά κέντρα κέντρα

Οι ναοί της κατανάλωσης

Τελικά, στις αγορές το µέγεθος… µετράει. Πολύ περισσότερο αν συνδυάζεται µε ψυχαγωγία, σε έναν χώρο που µπορεί που υπόσχεται να ικανοποιήσει κάθε επιθυµία ή ανάγκη. Το «MID» έκανε µια σύντοµη βόλτα και εισχώρησε στην «καρδιά» των εµπορικών κέντρων για να σας τα παρουσιάσει και να σας ενηµερώσει τι θα συναντήσετε στους έξι… ναούς της κατανάλωσης στην Αθήνα.


Θυµάµαι πριν τέσσερα σχεδόν χρόνια, όταν όλοι ρωτούσαν τι κατασκευαζόταν αριστερά στην Κηφισίας, µόλις είχε ολοκληρωθεί και η Αττική Οδός… Στο άκουσµα του «Mall» ήµουν αρνητική, χωρίς να έχω µπει ποτέ στη ζωή µου σε κάποιο τόσο µεγάλο εµπορικό κέντρο. Μου θύµιζε κάτι από αµερικάνικη ταινία και κακοµαθηµένες µαθήτριες που περνούσαν την ώρα τους καταναλώνοντας «τα χρήµατα του µπαµπά», µε την αφορµή κάποιας ερωτικής απογοήτευσης ή λόγω µίας γενικότερης πλήξης. ∆εν ήταν πολλοί εκείνοι που πίστεψαν ότι µπορεί να έχει αντίκρισµα στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό ένα τέτοιο εγχείρηµα. Τελικά, όµως, η επιτυχία των µεγάλων εµπορικών κέντρων µπορεί εύκολα να εξηγηθεί µε µια προσεκτική µατιά στη δοµή τους. Ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, κινηµατογράφοι, εστιατόρια, happenings και σούπερ µάρκετ συνδέονται για να αποτελέσουν µια διττή πρόταση: ψώνια και διασκέδαση, σε δόσεις που δεν αφήνουν κανέναν παραπονεµένο. H χρυσή εποχή των εµπορικών κέντρων στην Ελλάδα είναι πλέον γεγονός αναµφισβήτητο. Το 2005 άρχισαν να λειτουργούν το The Mall Athens στο Μαρούσι (µόνο µέσα στο 2008 δέχτηκε 12 εκατοµµύρια επισκέψεις), το Attica στο µέγαρο City Link, στο κέντρο της Αθήνας, και το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. H επιτυχία τους ήταν τέτοια, που οδήγησε σε ανάλογα εγχειρήµατα (Avenue, Golden Hall, Αthens Heart κ.ά.) και σήµερα νέα εµπορικά κέντρα λειτουργούν ή βρίσκονται στα σκαριά όχι µόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε άλλες µεγάλες πόλεις της χώρας, όπως π.χ. στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, στην Κρήτη κ.ά. Στα δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά τους µέτρα η κατανάλωση αποκτά καινούργιο νόηµα, η διασκέδαση ενοποιείται µε τα ψώνια και οι τακτικοί επισκέπτες συναντούν εκεί συχνά πυκνά γνωστούς και φίλους. Οι «µικροί ναοί» της κατανάλωσης έγιναν πολύ γρήγορα δηµοφιλείς προορισµοί για εκατοµµύρια ανθρώπους και είναι ενδεικτικό ότι, µόνο την περίοδο των περασµένων χριστουγεννιάτικων γιορτών, τα εµπορικά κέντρα της Αθήνας δέχτηκαν 1 εκατοµµύριο και πλέον επισκέψεις.

Η πρώτη απόπειρα Βλέποντας την ανάπτυξη των εµπορικών κέντρων της τελευταίας περιόδου, θα µπορούσε εύλογα κανείς να αναρωτηθεί γιατί δεν συνέβη το ίδιο µε τα εµπορικά κέντρα της πρώτης περιόδου, αρχής γενοµένης από τα µέσα του 1980, τα οποία απέτυχαν παταγωδώς. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι το πλατύ κοινό δεν µπόρεσε να ταυτιστεί µαζί τους. Οι καταναλωτές τότε είχαν ελεύθερο χρόνο και δεν διακατέχονταν από την ανάγκη να κάνουν τα πάντα µέσω µιας µοναδικής επίσκεψης σε ένα εµπορικό κέντρο, όπως σήµερα. Πλέον ο χρόνος είναι το πολυτιµότερο αγαθό και τα εµπορικά κέντρα φαίνεται ότι συµβάλλουν στην εξοικονόµησή του, γιατί φιλοξενούν από σούπερ µάρκετ µέχρι µπουτίκ και από κινηµατογράφους µέχρι εστιατόρια, προσφέροντας έτσι διέξοδο από την καθηµερινότητα. Ένας δεύτερος και εξίσου σηµαντικός λόγος είναι ότι η ελληνική κοινωνία έχει σήµερα µια λογική αποθέωσης της κατανάλωσης: από µικρά αξεσουάρ µέχρι τροπικά φυτά που υπόσχονται αιώνια νεότητα, σχεδόν τα πάντα µπορεί να εντοπίσει κανείς στους χώρους αυτούς, οι οποίοι µε ευκολία αποτελούν έναν κοινωνικό καθρέφτη.


Αντέχουν στην κρίση Γιατί ανθούν H µοντέρνα αντίληψη για το shopping σήµερα είναι τα εµπορικά κέντρα. H ευκολία της εξυπηρέτησης όλων των αναγκών, σε συνδυασµό µε την ξεκούραση και τη διασκέδαση στον ίδιο χώρο, έχει κερδίσει το αγοραστικό κοινό. Το ευχάριστο περιβάλλον, το εύκολο πάρκινγκ, η ποικιλία των επιλογών, οι εκδηλώσεις που συχνά πυκνά διοργανώνονται εκεί, αλλά και τα δώρα που προσφέρονται, αποτελούν πόλο έλξης. Τα εµπορικά κέντρα είναι απόλυτα προσανατολισµένα στον επισκέπτη, παρέχοντάς του περιποίηση, εξυπηρέτηση και φροντίδα. Εκεί θα κυκλοφορήσει εύκολα και χωρίς φόβο η µητέρα µε το παιδί, εκεί θα ξεκουραστεί ο εργαζόµενος σ’ ένα διάλειµµα ή µετά τη δουλειά του, έχοντας ποικίλες παροχές όπως, π.χ., δωρεάν ασύρµατο Internet, εκεί θα βρει ότι ζητάει ο νέος, αλλά και ο µεγαλύτερος σε ηλικία άνθρωπος. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι Έλληνες στρέφονται σταδιακά προς τα εµπορικά κέντρα. Σύµφωνα µε ευρήµατα πρόσφατης έρευνας της Palmos Analysis για λογαριασµό του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Θεσσαλονίκης, περίπου το 75% του δείγµατος δήλωνε ότι προτιµάει τα εµπορικά κέντρα επειδή συνδυάζουν τις αγορές µε την ψυχαγωγία. Στην ίδια έρευνα, το 71% δήλωνε ότι η συγκέντρωση πολλών καταστηµάτων σ’ έναν χώρο αποτελεί ένα πρόσθετο κριτήριο για να το επισκεφθεί, ενώ ενδιαφέρον προκαλεί ο χρόνος παραµονής των επισκεπτών, αφού περίπου το 30% περνάει εκεί από 2-4 ώρες. Από πρόσφατη έρευνα της Visa Europe για τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, προκύπτει ότι οι καταναλωτές προτιµούν σε ποσοστό 44% να κάνουν τις αγορές τους στα µεγάλα εµπορικά κέντρα και ακολουθούν µε ποσοστό 29% τα συνοικιακά καταστήµατα. Όµως, όταν πρόκειται για ρούχα, µόνον το 23% επιλέγει τα εµπορικά κέντρα. Το 44% επισκέπτεται τα κεντρικά καταστήµατα, ενώ το 29% τα συνοικιακά.

Το πρώτο τρίµηνο του 2009, η επισκεψιµότητα του εµπορικού κέντρου Τhe Μall Αthens, που κατασκευάστηκε από τη Lamda Development και βρίσκεται στο Μαρούσι, αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση µε το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστηµα. Ωστόσο, ο τζίρος κινήθηκε στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι, στοιχείο που δείχνει ότι οι καταναλωτές εµφανίζονται πιο συγκρατηµένοι και ψωνίζουν λιγότερα απ’ ότι πέρυσι. Στο ίδιο χρονικό διάστηµα, το εµπορικό κέντρο Μediterranean Cosmos, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και ανήκει στην ίδια εταιρεία, επισκέφθηκαν 5% περισσότεροι καταναλωτές. Όσον αφορά τον τζίρο, η εταιρεία αναφέρει ότι υπήρξε ανοδική τάση. Για το σύνολο του τρέχοντος έτους, η διοίκηση της Lamda Development εκτιµά ότι ο τζίρος στο Τhe Μall Αthens θα ανέλθει περίπου στα 330 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα διαµορφωθεί στα περσινά επίπεδα ή θα παρουσιάσει µικρή πτώση, µικρότερη πάντως από το σύνολο της αγοράς, όπου αναµένονται µεγάλες απώλειες. Σηµειώνεται ότι το 2008 το Τhe Μall Αthens επισκέφθηκαν 12 εκατοµµύρια άνθρωποι, ενώ 8,5 εκατοµµύρια ήταν οι επισκέπτες του Μediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. Ο τζίρος του νέου εµπορικού κέντρου Golden Ηall, το οποίο διαχειρίζεται και πάλι η Lamda Development, στο πρώτο τετράµηνο της λειτουργίας του (∆εκέµβριος 2008 - Μάρτιος 2009) ανήλθε στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του έτους στελέχη της εταιρείας εκτιµούν ότι οι πωλήσεις θα ανέλθουν στα 145150 εκατ. ευρώ. Τα νούµερα αυτά σύµφωνα µε τη διοίκηση της Lamda Development είναι ικανοποιητικά, δεδοµένης της κρίσης, αλλά και του γεγονότος ότι το Golden Ηall διανύει το πρώτο έτος της λειτουργίας του. Το Αttica, Τhe Department Store, στο κέντρο της Αθήνας, το πρώτο τετράµηνο του 2009 εµφάνισε πωλήσεις ύψους 31,6 εκατ. ευρώ, όπως και στο αντίστοιχο περυσινό διάστηµα. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2009, οι πωλήσεις του Αttica αυξήθηκαν κατά 16% και ανήλθαν σε 19,8 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 10%, τον Απρίλιο µειώθηκαν κατά περίπου 14%, ενώ τον Μάιο µέχρι στιγµής κινούνται στο ίδιο επίπεδο µε πέρυσι.


Ο αντίλογος Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος σε όλη αυτήν την καταναλωτική ευφορία. Πρόκειται για µια µορφή οργάνωσης της αγοράς που επιχειρεί να αντικαταστήσει την εµπειρία του δηµόσιου χώρου µε την κατανάλωση της εικόνας του. Στις περισσότερες εποχές και σε κοινωνίες διαφορετικές µεταξύ τους, η αγορά ήταν σηµαντικό τµήµα της δηµόσιας ζωής της πόλης. Και στη δηµόσια ζωή ήταν που πάντα η κοινωνία εµφάνιζε τις εσωτερικές της εντάσεις: όχι µόνο τις κυρίαρχες αξίες της, αλλά και εκείνες που την αµφισβητούσαν. Σε µια καλά οργανωµένη προσοµοίωση του δηµόσιου χώρου της αγοράς, µε τους δρόµους, τις πλατείες, τα στέκια και τα καταστήµατά της, τα σύγχρονα εµπορικά κέντρα αφαιρούν την ίδια την ουσία της ζωής στον δηµόσιο χώρο. Στη θέση της προσφέρουν την αίσθηση της ασφάλειας: τίποτε απρόβλεπτο δεν µπορεί να συµβεί, καθετί ελέγχεται. H φαντασµαγορία του χώρου, τα χρώµατα, η ίδια η αρχιτεκτονική των κτιρίων, όλα εγγυώνται ένα ήρεµο περιβάλλον κατανάλωσης. Ακόµη κι αν δεν αγοράζουν κάτι, οι επισκέπτες του εκάστοτε εµπορικού κέντρου καταναλώνουν τον ίδιο τον χώρο τους. ∆εν είναι τυχαίο πως έρχονται κάποιοι στην Αθήνα για να επισκεφθούν ένα τέτοιο περιβάλλον: όπως και στον καταναλωτικό τουρισµό, που ταυτίζει τις πόλεις µε τις στερεότυπες εικόνες τους, τα σύγχρονα εµπορικά κέντρα γίνονται αξιοθέατα…

Η αµερικανική σύλληψη που έγινε must! Για να γνωρίζουµε σε τι αναφερόµαστε, ως «εµπορικό κέντρο» ορίζεται ένα σύνολο από εγκαταστάσεις λιανικού εµπορίου, για τις οποίες ο σχεδιασµός, η κατασκευή, η ιδιοκτησία και η διαχείριση γίνονται ως ενιαία ιδιοκτησία. Προϋπόθεση για να ονοµαστεί µια συγκέντρωση λιανικού εµπορίου «εµπορικό κέντρο» είναι να υπερβαίνει τα 10.000 τ.µ. µεικτής ενοικιάσιµης επιφάνειας, να έχει τουλάχιστον 10 καταστήµατα λιανικού εµπορίου, να προσφέρει χώρους στάθµευσης και να συνδέεται άµεσα µε τα µεταφορικά δίκτυα της ευρύτερης αστικής περιοχής. Τα εµπορικά κέντρα (malls) έλκουν την καταγωγή τους από τις ΗΠΑ. Το πρώτο τέτοιο κέντρο ήταν το Highland Park Shopping Village στο Τέξας, το 1931. Τη δεκαετία του ’70, ο αριθµός των malls στις ΗΠΑ είχε ξεπεράσει τις 10.000. Σηµαντική εξέλιξη καταγράφηκε το 1985, µε το West Edmonton Mall στον Καναδά, που εκτείνεται σε 570.000 τ.µ., ενώ το µεγαλύτερο των ΗΠΑ είναι σήµερα το The Mall of America στη Mινεσότα (400.000 τ.µ.).

14


Μια βόλτα για ψώνια και όχι µόνο…. ATTICA Στην καρδιά της πόλης Το Attica βρίσκεται στο CityLink (µετονοµασία του Μεγάρου του Μετοχικού Ταµείου Στρατού), το οποίο καταλαµβάνει ένα ολόκληρο οικοδοµικό τετράγωνο επί των οδών Πανεπιστηµίου-Βουκουρεστίου-ΣταδίουΑµερικής. Βρίσκεται κοντά στην πλατεία Συντάγµατος και πολύ κοντά στις αγορές του Κολωνακίου, της οδού Ερµού και της πλατείας Οµονοίας. ∆ιαθέτει έξι ορόφους µε διάφορες µάρκες καλλυντικών, ενδυµάτων και υποδηµάτων, αξεσουάρ, κοσµηµάτων κ.λπ. Ωράριο λειτουργίας: ∆ευτέρα – Παρασκευή 10.00 π.µ. - 21.00 µ.µ. Σάββατο: 10.00 π.µ. - 19.00 µ.µ.

ATHENS HEART Στόχος η τοπική αγορά Το Athens Heart (επί της οδού Πειραιώς, κοντά στο Γκάζι) στοχεύει, µε τα 56 εµπορικά καταστήµατα του, στην τοπική αγορά, προσφέροντας στους κατοίκους των γύρω περιοχών προσιτά είδη κάθε ανάγκης, ποικιλία δραστηριοτήτων για άντρες, γυναίκες και παιδιά και δώδεκα ξεχωριστούς χώρους διασκέδασης. Ορόσηµο αποτελεί η παιδική γωνιά, ένας ειδικά διαµορφωµένος χώρος για τους λιλιπούτειους, µε δραστηριότητες δηµιουργικής έκφρασης και διασκέδασης. Σηµαντικό πλεονέκτηµα για τους επισκέπτες συνιστά και το πάρκινγκ συνολικής χωρητικότητας 750 θέσεων, µε µέγιστη ηµερήσια χρέωση τα 2 ευρώ. Πρόσβαση: Με τον ηλεκτρικό (σταθµός Πετραλώνων): Θα προχωρήσετε ευθεία προς Praktiker (Οδός Πειραιώς), θα κάνετε αριστερά και θα περάσετε στην απέναντι πλευρά του δρόµου Με λεωφορείο (στάση «ΕΡΓΩΝ»): 049 Πειραιάς – Οµόνοια, 815 Ταύρος – Γουδί, 914 Κοκκινιά - Λαχαναγορά - Οµόνοια Ώρες λειτουργίας καταστηµάτων: ∆ευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 21:00, Σάββατο: 09:00 - 20:00. Café: ∆ευτέρα - Κυριακή, 09:00 - 2:00 π.µ. Πειραιώς 180, κόµβος Χαµοστέρνας, τηλ.: 210 3414105 www.athensheart.gr

THE MALL ATHENS Ο πρώτος διδάξας! Με 200 εµπορικά καταστήµατα στα οποία ο επισκέπτης µπορεί να βρει από είδη ένδυσης και υπόδησης µέχρι οικιακά και ηλεκτρονικά είδη, το πρώτο εµπορικό κέντρο που δηµιουργήθηκε στην πρωτεύουσα φαίνεται να είναι και πρώτο στις προτιµήσεις των καταναλωτών. Πρόσβαση µε αυτοκίνητο: Αττική οδός - Έξοδος 11: Ολυµπιακό Στάδιο / Λεωφόρος Κηφισίας Πεζογέφυρα: Η πρόσβαση των πεζών στο The Mall Athens γίνεται εύκολα µε τη νέα πεζογέφυρα µεταξύ της αποβάθρας του σταθµού Νερατζιώτισσα και της εισόδου του The Mall Athens Πάρκινγκ: 2100 θέσεις στάθµευσης σε 3 επίπεδα. Ειδικές θέσεις στάθµευσης για άτοµα µε ειδικές ανάγκες. Ώρες εισόδου: 8:30 π.µ. - 2:00 π.µ. Ωράριο Λειτουργίας Εµπορικών Καταστηµάτων: ∆ευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 21:00, Σάββατο: 09:00 - 20:00 Στο εσωτερικό του, εκτός από πλήθος εµπορικών καταστηµάτων για όλες τις τιµές, όλες τις ηλικίες και τα γούστα, µπορεί να βρει κανείς είκοσι τέσσερα διαφορετικά µέρη για να πιει τον καφέ του ή το ποτό του και να φάει, αλλά και 15 αίθουσες κινηµατογράφων, συµπληρώνοντας τις υπηρεσίες µε ΕΛΤΑ, OTEshop, καθαριστήριο, Τακούνι Εξπρές, φαρµακείο, L.A. Hair Styling, σούπερ µάρκετ, Free Phone Spots. www.themallathens.gr


THE GOLDEN HALL Το «κόσµηµα» των malls

Το Golden Hall αποτελεί µια νέα πρόταση, καταφέρνοντας να συνδυάσει τη συγκέντρωση των πιο γνωστών και ισχυρών εµπορικών σηµάτων σε έναν πρωτοποριακό χώρο υψηλών προδιαγραφών και µοντέρνας αισθητικής. Στην πιο πολυσύχναστη λεωφόρο της πόλης, τη Λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος του Αµαρουσίου, ένας µοναδικός χώρος για τα ελληνικά δεδοµένα, το Golden Hall, καλωσορίζει τους επισκέπτες και εγκαινιάζει µία νέα εποχή στις αγοραστικές επιλογές τους, σε ένα περιβάλλον υψηλής αισθητικής. Με συνολική επιφάνεια 41.000 τ.µ., το Golden Hall αναπτύσσεται σε 3 επίπεδα, φιλοξενώντας 131 εγχώρια και διεθνή εµπορικά σήµατα στο χώρο της µόδας, σε συνδυασµό µε επιλεγµένα εστιατόρια και café. Στο Golden Hall µπορείτε ακόµα να βρείτε τις εξής υπηρεσίες: δωρεάν παροχή αυτόµατης πρόσβασης στο Internet, Golden Hall Shuttle Bus, Fairy Nails, EFG Eurobank, κοµµωτήριο Georgios Doudessis, παιδότοπο iPLAY, υπηρεσία Golden ταξί, παιδική χαρά. Ώρες εισόδου πάρκινγκ: 9:00 - 00:00 - Maximum χρέωση 3 ευρώ όλη µέρα Ώρες λειτουργίας: Εµπορικά καταστήµατα ∆ευτέρα – Παρασκευή: 10:00 - 21:00, Σάββατο: 10:00 - 20:00 Café & ζαχαροπλαστεία ∆ευτέρα – Παρασκευή: 9:00 - 22:00, Σάββατο: 9:00 - 21:00 Εστίαση ∆ευτέρα – Πέµπτη: µέχρι 01:00, Παρασκευή -Σάββατο: µέχρι 02:00 Πρόσβαση µε αυτοκίνητο: Από Αθήνα: Λ. Κηφισίας (άνοδος) / δεξιά έξοδος Ολυµπιακού Σταδίου / είσοδος στη Λ. Σπύρου Λούη / δεξιά στην 1η υπόγεια διαστάυρωση /

Golden Hall Από Κηφισιά: Λ. Κηφισίας (κάθοδος) / παράδροµος Λ. Κηφισίας ύψος Helexpo / Golden Hall Από Αττική Οδό: Έξοδος 11 Λ. Κηφισίας / παράδροµος Λ. Κηφισίας ύψος Helexpo / Golden Hall Από Λ. Κύµης / Βεϊκου: Λ.Κύµης / δεξιά στην οδό Νερατζιωτίσσης / δεξιά στην οδό Αρτέµιδος / δεξιά στην οδό Πιτταρά / Golden Hall

AVENUE Carrefour και Jumbo «κλέβουν την παράσταση» Βρίσκεται στη Λεωφόρο Κηφισίας 41-47, στο ύψος του Παραδείσου Αµαρουσίου, ακριβώς δίπλα στο εκθεσιακό κέντρο της Helexpo και πολύ κοντά στην είσοδο - έξοδο 11 της Αττικής οδού. Λόγω της προνοµιακής του θέσης είναι πολύ εύκολο στην πρόσβαση και εξυπηρετείται από πολλές λεωφορειακές γραµµές, συνδέεται µε τον ΗΣΑΠ Αµαρουσίου µε δωρεάν συγκοινωνία, καθώς και από τον προαστιακό. Ηλιόλουστο, µε οροφή που ανοίγει και πράσινο χώρο περιπάτου. Στα 4.000 τ.µ. του µπορείς κανείς να βρει ελληνικές και ξένες µάρκες σε 70 καταστήµατα. Μέσα στο εµπορικό κέντρο φιλοξενούνται το γνωστό Carrefour Αµαρουσίου, το JUMBO, το H&M και ο µεγαλύτερος υπαίθριος παιδότοπος VOLTA, που συνδυάζεται µε εµπορικό κέντρο. Παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στο Internet. Ωράριο λειτουργίας Carrefour ∆ευτέρα - Παρασκευή: 08.30 - 21.00, Σάββατο: 08.30 - 20.00 Εµπορικών Καταστηµάτων ∆ευτέρα - Παρασκευή: 09.00 - 21.00, Σάββατο: 09.00 - 20.00 Εστιατορίων - Café Καθηµερινά: 09.00 - 00.00 Volta Fun Park ∆ευτέρα - Παρασκευή: 11.00 - 22.00, Σάββατο & Κυριακή: 10.00 - 23.00 ΕΛ.ΤΑ.

∆ευτέρα - Παρασκευή: 10.00 - 18.00, Σάββατο: 09.00 - 17.00 Ώρες εισόδου στο παρκινγκ καθηµερινά: 08.00 - 22.00 Πρόσβαση: Λεωφορειακές γραµµές της Κηφισιάς (Α7, Β7, 550, Χ14), τοπική δωρεάν συγκοινωνία του ∆ήµου Αµαρουσίου (010) (σύνδεση µε ΗΣΑΠ σταθµός Αµαρουσίου). Στάση: εκθεσιακό κέντρο HELEXPO. Προαστειακός: Σταθµός Λ. Κηφισίας πάνω στο «∆αχτυλίδι»

WEST PLAZA Ένα «στοίχηµα» στα δυτικά Το mall των δυτικών προαστίων βρίσκεται επί της οδού Φυλής, στην έξοδο του Ασπροπύργου, σε 23.000 τ.µ. και αποτελείται από πέντε επίπεδα, τρεις ορόφους και δύο υπόγεια. Στοχεύει σε µία περιοχή 650.000 καταναλωτών, που περιλαµβάνει τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, τη Μάνδρα, τη Μαγούλα, τη Φυλή, τα Λιόσια και την Ελευσίνα. Το «West Plaza» φιλοξενεί περισσότερα από 50 καταστήµατα. Στο υπόγειο και το ισόγειο του εµπορικού κέντρου λειτουργούν τα εµπορικά καταστήµατα Jumbo, Alex Pak, Carrefour Μαρινόπουλος, Γερµανός κ.ά. ∆ιαθέτει το µεγαλύτερο entertainment centre της Αττικής, το οποίο αποτελείται από µία αίθουσα bowling έξι διαδρόµων, συνολικής έκτασης 1.500 τ.µ. Πρόσβαση µε αυτοκίνητο: Από την Αττική οδό στην έξοδο 4 «Ασπρόπυργος» µε κατεύθυνση προς το κέντρο του Ασπροπύργου. Από την Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, στην έξοδο Ασπροπύργου, ακολουθώντας τη Λ. ∆ηµοκρατίας, δεξιά στην πλατεία του Ασπροπύργου και εν συνεχεία µέσω των οδών Θρασυµβούλου και Φυλής. Με µέσα µαζικής µεταφοράς: Με τον προαστιακό σιδηρόδροµο στη στάση «Ασπρόπυργος» και εν συνεχεία µε κάποια από τις λεωφορειακές γραµµές 881 και 855 ή τις λεωφορειακές γραµµές 878 και 879. www.westplaza.gr


Τα σερβίτσια και τα µυστικά τους Στολίζουν το τραπέζι µας και δίνουν στα γεύµατά µας, επίσηµα ή… λιγότερο επίσηµα, χαρακτήρα ποιότητας και πολυτέλειας. Τα σερβίτσια, όµως, έχουν και τα µικρά τους µυστικά, που χρειάζεται να γνωρίζουµε για να τα επιλέξουµε σωστά και να τα συντηρήσουµε ακόµα καλύτερα.

Εν οίκω

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες στα επιτραπέζια σερβίτσια: τα φαγιάνς, τα stoneware, οι πορσελάνες και τα bone China. Όλα τα είδη των επιτραπέζιων σερβίτσιων παράγονται από παρεµφερείς πρώτες ύλες, αλλά διαφέρει το ποσοστό συµµετοχής τους στη σύνθεση, καθώς και η θερµοκρασία έψησης. Συγκεκριµένα: Φαγιάνς: Είναι το χαµηλότερο σε ανθεκτικότητα υλικό, γιατί ψήνεται στους 1.000οC. Stoneware: Τα προϊόντα από stoneware είναι λιγότερο ανθεκτικά και πιο εύθραυστα, σε σύγκριση µε την πορσελάνη, της οποίας η θερµοκρασία της δεύτερης έψησης είναι υψηλότερη. Για τον λόγο αυτό η πορσελάνη είναι πιο ανθεκτική από τις υπόλοιπες κατηγορίες. Το σερβίτσιο από stoneware που εµπορεύεται η ΙΩΝΙΑ είναι το σχέδιο Τοσκάνη. Bone China: Αποτελείται από 60% υλικά πορσελάνης και 40% από υλικά που περιέχουν φώσφορο. Παλιά περιείχε στάχτη από κόκαλα ζώων, κι από εκεί προέρχεται και η ονοµασία της (bone = κόκαλο). Το ηµιδιαφανές υλικό και η υπόλευκη απόχρωση είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που τη διαφοροποιούν από τις υπόλοιπες ποιότητες κεραµικών. Τα σερβίτσια από bone China που εµπορεύεται η ΙΩΝΙΑ είναι τα σχέδια: Glamour, Bella Vista, Lace, Florence. Πορσελάνη: Η πορσελάνη έναντι των υπόλοιπων επιτραπέζιων κεραµικών διαθέτει πολλά πλεονεκτήµατα: – Μεγάλη αντοχή (µεγάλη σκληρότητα της υαλωµένης επιφάνειας) – Μεγάλη λευκότητα – Μηδενική απορροφητικότητα – Μεγάλη δυνατότητα διακοσµήσεως – Yψηλή αντίσταση στο θερµικό σοκ (από κρύο περιβάλλον βαθµιαία σε ζεστό και το αντίθετο) – ∆εν εµφανίζει σφάλµατα, όπως κρακελαρίσµατα (τριχοειδή ραγίσµατα στην υαλωµένη επιφάνεια).

Οι

τρ

On glaze διακόσµηση: Το προϊόν ψήνεται στους 850°C και η διακόσµηση µένει πάνω από το υάλωµα. In glaze διακόσµηση: Το προϊόν ψήνεται στους 1220°C, έτσι τα χρώµατα εισχωρούν µέσα στο υάλωµα. Τα συγκεκριµένα προϊόντα αποκτούν αντοχή και τα χρώµατα τους γίνονται ανεξίτηλα, κατάλληλα για συχνή χρήση. Τα σερβίτσια ΙΩΝΙΑ µε µέταλλο (πλατίνα / χρυσό) ή σατινέ επιφάνειες είναι συνήθως on glaze, ενώ τα σερβίτσια µε χρώµα είναι in glaze. Όλα τα πορσελάνινα σερβίτσια είναι πυρίµαχα και µπαίνουν στο φούρνο. Tα σερβίτσια µε µέταλλο (πλατίνα / χρυσό) δεν µπαίνουν στο φούρνο µικροκυµάτων. Τα σερβίτσια in glaze µπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων. Τα σερβίτσια on glaze δεν µπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων.

όπ

οι δια

κόσµηση ς

:

1. Φυλάξτε το σερβίτσιο σας µε προσοχή. Εάν τα πιάτα φυλάσσονται στοιβαγµένα, καλό θα ήταν να χρησιµοποιήσετε πανί ή χαρτοπετσέτα ανάµεσα σε κάθε κοµµάτι, ώστε να µη χαράξει το ένα κοµµάτι το άλλο. 2. Προσπαθήστε να πλένετε το σερβίτσιο σας το συντοµότερο δυνατό µετά τη χρήση, για να µπορούν πιο εύκολα να αποµακρύνονται τα υπολείµµατα τροφών. 3. Είναι καλό να χρησιµοποιείτε µόνο επώνυµα απορρυπαντικά. Επίσης, φροντίστε να χρησιµοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερη ποσότητα απορρυπαντικού. 4. Εάν το σερβίτσιο έχει την ένδειξη «dishwasher safe» φροντίστε να τοποθετείτε µε προσοχή τα αντικείµενα στις θήκες του πλυντηρίου, χωρίς να ακουµπούν µεταξύ τους. Τα σερβίτσια που είναι διακοσµηµένα µε χρυσό και πλατίνα δεν πλένονται στο πλυντήριο πιάτων. 5. ∆ώστε την απαραίτητη προσοχή στα σερβίτσια µε πολύτιµη διακόσµηση. Μην τρίβετε τα επιχρυσωµένα µέρη. 6. Τα σερβίτσια διακοσµηµένα µε χρυσό και πλατίνα δεν τοποθετούνται ποτέ στο φούρνο µικροκυµάτων. 7. Όλα τα σερβίτσια, µπορούν να τοποθετηθούν στο φούρνο, αφού η πορσελάνη ψήνεται στους 820°C και η θερµοκρασία του φούρνου είναι 300°C. 8. Μην εκθέτετε το σερβίτσιο σε απότοµες αλλαγές θερµοκρασίας. Οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται βαθµιαία από το κρύο στο ζεστό.

Ευχαριστούµε την εταιρεία ΙΩΝΙΑ για τα στοιχεία που µας παρείχε.

Πώς συντηρούµε τα σερβίτσια


µια ιστορία

80 χρόνια ΝΟΥΝΟΥ Η παρουσία της FrieslandCampina Hellas στην Ελλάδα έχει µακρά ιστορία, που ξεκινά µε το γνωστό σε όλους µας ζαχαρούχο γάλα ΝΟΥΝΟΥ. Στο πέρασµα του χρόνου, η γκάµα των γαλακτοκοµικών προϊόντων της εταιρείας εµπλουτίστηκε, καλύπτοντας το πλήρες φάσµα των κατηγοριών και υποκατηγοριών του γάλακτος, των παιδικών τροφών, του γιαουρτιού, και από το 2007, του επώνυµου τυριού. Σ’ αυτά τα χρόνια το σήµα ΝΟΥΝΟΥ κέρδισε την εκτίµηση και την εµπιστοσύνη της ελληνικής οικογένειας, αποτελώντας αποδεδειγµένα µία από τις πλέον αγαπηµένες µάρκες του καταναλωτικού κοινού. Με προϊόντα φυσικής προέλευσης, τα οποία υπόκεινται επεξεργασία σύµφωνα µε τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, µελετώνται επιστηµονικά και εµπλουτίζονται µε θρεπτικά συστατικά, πάνω στις σύγχρονες και ποικίλες διατροφικές απαιτήσεις των διαφορετικών ηλικιακών οµάδων, αλλά και τη φιλοσοφία µιας διεθνούς εταιρείας αφοσιωµένης σ’ αυτό που γνωρίζει καλά να κάνει: γαλακτοκοµικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Με µεθοδικό σχεδιασµό, έµφαση στην καινοτοµία και την ποιότητα και διαρκή ανάπτυξη σχέσεων µε τον πελάτη, δηµιούργησε τις προϋποθέσεις για να είναι επιτυχηµένη κάθε νέα χρονιά.

Μεγάλη γκάµα

18

Με την επωνυµία ΝΟΥΝΟΥ η FrieslandCampina Hellas διαθέτει στην ελληνική αγορά βρεφικά γάλατα, παιδικές τροφές, γάλατα εβαπορέ και υψηλής παστερίωσης, γιαούρτια, κρέµες γάλακτος και κίτρινα τυριά. Παράλληλα, διακινεί προϊόντα για επαγγελµατική χρήση και µε άλλες επωνυµίες της µητρικής εταιρείας. Τα προϊόντα στην ελληνική αγορά φέρουν το εµπορικό όνοµα ΝΟΥΝΟΥ, το οποίο εδώ και 80 χρόνια αποτελεί εγγύηση ποιότητας και θρεπτικής αξίας στη διατροφή της ελληνικής οικογένειας. Το ΝΟΥΝΟΥ έχει γίνει συνώνυµο του γάλακτος, ενώ το ποσοστό αναγνωρισιµότητας της µάρκας αγγίζει το 100%.


ΗΒΗ Κλασσική σε 4 αυθεντικές γεύσεις

Προ

Η αυθεντική γεύση της γκαζόζας δεν θα µπορούσε να απουσιάζει από τη νέα οικογένεια της ΗΒΗ Κλασσική. Μια νέα σειρά προϊόντων (πορτοκαλάδα, λεµονίτα, βυσσινάδα, γκαζόζα) µε συνταγές διαφορετικές από αυτές που έχουµε συνηθίσει, εµπνευσµένες από µια άλλη εποχή… αυτή της παραδοσιακής και αυθεντικής γεύσης. Με λιγότερη ζάχαρη και ανθρακικό, χωρίς τεχνητά αρώµατα και χρώµατα και µε περισσότερο φυσικό χυµό από οποιαδήποτε άλλο αναψυκτικό.

20

Astala 2008 από το Κτήµα Σπυρόπουλου Κυκλοφόρησε η Astala 2008, η νέα σοδειά του λευκού κρασιού από 100% µοσχοφίλερο βιολογικής καλλιέργειας που παρουσίασε για πρώτη φορά πέρυσι το Κτήµα Σπυρόπουλου. Ένα υψηλών προδιαγραφών µοσχοφίλερο και η πρώτη «single-vineyard» Μαντινεία της αγοράς, η Astala αποτελεί µια ξεχωριστή οινική πρόταση και µια νέα, ανώτερη έκφραση της αγαπηµένης αυτής λευκής ελληνικής ποικιλίας. Το κρασί παράγεται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, από τον ορεινό οικογενειακό αµπελώνα της οικογένειας Σπυρόπουλου.


Η Μινέρβα µεγαλώνει… Βιολογικά! Η Μινέρβα, µια εταιρεία µε εµπειρία, γνώση και σεβασµό στη διατροφή, µεγαλώνει την οικογένειά της, καθώς προστίθενται δύο νέα µέλη: η βιολογική

Αβγά Βλαχάκη βιολογικής γεωργίας µε σφραγίδα ηµέρας γέννησης Bio Active είναι η νέα προσφορά της εταιρείας «Αβγά Βλαχάκη» στον Έλληνα καταναλωτή. Πρόκειται για τα αβγά βιολογικής γεωργίας της εταιρείας, τα οποία έρχονται τώρα στα ράφια των σούπερ µάρκετ την επόµενη ηµέρα της γέννησής τους, φέροντας τη σφραγίδα ηµεροµηνίας γέννησης. Είναι µια καινοτοµία της εταιρείας, που έχει δηµιουργήσει εδώ και χρόνια παράδοση στο φρέσκο αβγό βιολογικής γεωργίας. Τα αβγά Βλαχάκη Bio Active ξεχωρίζουν από τη νέα, βελτιωµένη συσκευασία των 6 αβγών, που εγγυάται τη φρεσκάδα τους και συνοδεύεται και πάλι από την αγαπηµένη στα παιδιά τρελοπαρέα των Looney Tunes Active.

διατροφή µας. Η βιολογική φέτα «Χωριό» παράγεται από ενώ το βιολογικό κατσικίσιο τυρί «Χωριό» παράγεται από 100% ελληνικό βιολογικό έχουν παραχθεί µε τρόπο που σέβεται την ελεγµένα, πιστοποιηµένα και απόλυτα ασφαλή.


Mis

ko ολικ ΗM ής ά isko λεσ σε φ λανσ υτικ ης άρισ ές νο

ε ζυ στι ίνε ολικ µιά που ς και βι µαρικά ή τ ο επιθ ς άλεση χαρακτ αµίνες, λικής ά ηρίζ ενώ υµο λεση ς α π ε ύ προ σ σφέ ν να συ οτελούν ι πάντα υγχρό ς που ε νως ρον ίναι προ τα π νδυά την τα π δ τ ρ που άσεις π ς ποικι ζουν τη ιδανική οϊόντα ιατηρού λούσια λία σ ν υγ άνω επιλ Misk απο ν ιεινή µισό ογή τελε χηµ στα o. Τα τη ά γ ί να δ και τριβ ται από πακέτα. των αλ διατροφ ια όλου ζυµαρ ικ λ ε η ή ς σ πρω µιουργ λάκι, δί παγγέ Η νέα σ ά και πο µε τη γ όσους ά τι Ν ο ήσει νει τ ειρά τότυ ε λ ύ λ ση ές η π 6 πες M συν αραδοσ δυνατό , σπαγγ isko ολ γευστικ , ταγέ τητα ι ε ι κ α τ ή ί κ νι Ν ο ς ά ές ές ς για σ όλη , αλλά κ τη σύγχ 10, κ λεσης, ο την α οικο ι πιο µ ρονη νο φτό οντέ γένε ικοκ ρνες ια. υρά ή

Νέα σειρά προϊόντων ολικής άλεσης από τον Καραµολέγκο Πιστή στις σύγχρονες διατροφικές απαιτήσεις, η εταιρεία Καραµολέγκος καινοτοµεί λανσάροντας τη σειρά «Γέννηµα Θρέµµα», µια µοναδική πρόταση ψωµιών σε φέτες ολικής άλεσης µε προζύµι. Σε ένα από τα βασικά είδη διατροφής που είναι το ψωµί, µπορείτε να επιλέξετε και να απολαύσετε τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν τα προϊόντα ολικής άλεσης, σε 3 ξεχωριστές γεύσεις: «Πολύσπορο διαλεχτό», «Κρίθινο µοναδικό» και «Σίκαλη εξαιρετική», όλα µε την αυθεντική γεύση του προζυµιού.


Kit Kat Senses µε 165 θερµίδες µόνο Το Kit Kat Senses είναι η νέα ελαφριά σοκολατένια απόλαυση από το Κit Kat, µε 165 θερµίδες µόνο! Με κάθε ένα από τα πέντε κοµµάτια του, γεύεσαι τον απόλυτο συνδυασµό της ελαφριάς τραγανής γκοφρέτας, της πραλίνας φουντουκιού στο κέντρο και της απαλής σοκολάτας γάλακτος. H ιδανική επιλογή για το καθηµερινό απολαυστικό διάλειµµα των σύγχρονων γυναικών.

Crunch µε 2 νέες τραγανιστές γεύσεις Η Crunch ανατρέπει και πάλι τα δεδοµένα µε δύο νέες τραγανιστές γεύσεις που έρχονται να σας παρασύρουν. «Σπάστε» τους κανόνες µε τις δύο νέες Crunch, παίρνοντας ενέργεια από τον εκρηκτικό συνδυασµό τραγανών δηµητριακών µε φουντούκια, για τους λάτρεις των ξηρών καρπών και τραγανών δηµητριακών µε καραµέλα, για τους λάτρεις των απόλυτα γλυκών γεύσεων.


Αφιέρωµα


Οι λάτρεις του on line παζαρέµατος, αλλά και όσοι δεν έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους, έχουν βρει τον δρόµο τους. Η αγορά είναι ελεύθερη και οι χρήστες του Internet έχουν µάθει πλέον πώς να προσέχουν τις κακοτοπιές. Φυσικά, αυτή είναι η καλή πλευρά των on line αγορών. ∆εν ξεχνάµε πως ένα από τα µεγαλύτερα sites στον κόσµο πλήρωσε σε γνωστή εταιρεία πολυτελών αξεσουάρ αποζηµίωση 40 εκατ. ευρώ, γιατί δηµοπράτησε προϊόντα-µαϊµού της εταιρείας. Στην Ελλάδα δεν έχουµε ακόµη συνηθίσει να αγοράζουµε από το Internet, αλλά αρκετά sites, τόσο εξειδικευµένα όσο και γνωστών εταιρειών, µας προσκαλούν. Η «Market ID» προτείνει ορισµένα από αυτά και είµαστε σίγουροι πως θα βρείτε τα πάντα, ακόµα κι ότι δεν χωράει ο νους σας.


του Γιάννη Μπαµιατζή

Στο ποτήρι

Η ψυχή του κρασιού είναι η ποικιλία του, καθώς σ’ αυτήν οφείλονται τα αρώµατα του κρασιού. Είναι η… µαγική λεξούλα που αναφέρεται στην ετικέτα του µπουκαλιού, συνήθως αυτή που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του, και ουσιαστικά αποτελεί την πρωτογενή ταυτότητά του. Ας κάνουµε, λοιπόν, µια πρώτη βόλτα στις λευκές ποικιλίες του ελληνικού αµπελώνα, για να γνωρίσουµε τις ποικιλίες που µας… προκαλούν.

30


Ασύρτικο: Η σπουδα ιότερη λευ κατά γενικ κή ποικιλία ή εκτίµησ η όλων τω της χώρα τρόπο µε ς µας, η ο ν εµπλεκο τον κλάδο ποία, µένων µε του κρασιο γεωπόνω οποιοδήπ ύ – οινοπ ν, γευσιγν οτε οιών, οινο ωστών κ.λ κρασιά, ικ λόγων, π. ανά να αν ταγωνιστο – µπορεί να δώσει εξοχήν πο µεγάλα λευ ύν διεθνο ικιλία της ύς φήµης κά Σαντορίνη άλλες περ ετικέτες. Ε ς, που κα ιοχές της ίναι η κατ’ λλιεργείτα χώρας. Χ αρώµατα ιπ αρακτηρίζ που δίνει εται κυρίω ια και σε πολλές στα κρασ αρώµατα ς από τα φ ιά της και λεµονανθ ρουτώδη στα οποία ών και εσ Αθήρι: Πο ξεχωρίζου περιδοειδ ικιλ ν τα ών. άρωµα λεµ ία που δίνει πολύ α ρωµατικά ον κρασιά, µ Βηλάνα: Κ ιού. Καλλιεργείται ε κυρίαρχ στα νησιά αλλιεργείτα ο το του Αιγαίο ι στην Κρή κατάλληλη υ αλλά κα τη από πο οινοποίησ ι αλλού. λύ παλιά η µπορεί φρουτώδη και µε την να δώσει αρ υπέροχα Μαλαγουζι ώµατα. κρασιά µε ά: Θεωρεί τα και γεύση ς Σίµος Γεω ι από κάποιους, όπ ως ο κριτικ ργόπουλο στο σοβιν ός οίνων ς ιόν µπλαν κ». Είναι µ , «η άξια ελληνική α αρωµατικ πάντηση ια ποικιλία ά κρασιά. που δίνει Απαντάτα έχει αρχίσ πλού ι κυ ει να καλλ ιεργείται κ ρίως στη Μακεδονία σια και Μοσχάτο: α , αλλά τελ ι σε άλλες Κα ευταία περιοχές. πασίγνωσ λλιεργείται σχεδόν σε όλη τη τη στους ο ν Ελλάδα ινόφιλους ταυτίζουν και συµπατριώ µε τες µας. Π είναι ξηρά, καθ γλυκά κρασιά, όπω ολ ώς και αφ ς της Σάµ ου, αλλά δ λοί την ρώδη κρα αναδίδοντα σιά. Τα αρ ίνει και ι στα κρασ ώµατα τη ιά της είνα Μοσχάτο ς ποικιλία Αλεξανδρ ς που είας: Εκ Λ ι φρουτώδη και λου δίνει, όπω ή λουδάτα. µ νου ορµώ ς και το µ µενη, η εν οσχάτο, επ αρώµατα λόγω ποικ ίσ σε ξηρά κ ιλία αι γλυκά κ ης λουλουδάτα και Μονεµβασ φρουτώδη ρασιά. ιά: Η συγκ εκριµένη π καλλιεργο οικιλία, αν ύµενη απ οκλ και αναφέρ σε άλλα ν ετ ησιά του Α ειστικά στην Πάρο, φαίνεται ό αι ως ιγαίου, κα Ελλάδας. θώς και σ τι συναντά Τα αρώµα ε περιοχές ται και τά της είν της ηπειρ αι λουλου ωτικής δάτα και φ ρουτώδη.

Μοσχοφίλ ερο και στη µέν : Με αρώµατα που π τα και το λ εµόνι, το µ αίζουν ανάµεσα στο περίοπτη οσχοφίλερ θέση στις τριαντάφυ λ οκ λλο ευκές ποικ Πελοπόνν ιλίες του ελ ατέχει µια αρκετά ησος, και πιο συγκεκ ληνικού α είναι οι περ µπελώνα. ριµένα η Α ιοχές όπο Η ρκ υ καλλιερ Ντεµπίνα γείται κατά αδία και η Μεσσην : Στην Ήπ ία, ειρο µας π κύριο λόγ ξηρά κρασ ο η ποικιλ άει η εν λό ιά που δια ία. γω ποικιλ κρίνονται παραπέµ ία, η οποία από τα ξε πουν σε α δίνει χωριστά α χλάδι και αφρώδη κ ρώµατα π πράσινο µ ρασιά. ο ή υ λ ο . Η ίδια πο Ροδίτης: Μ ικιλία δίνει ια και διαδεδοµέν ποικιλία από τις πα λαιότερες η. Απλών στην Ελλά εται σχεδό όµως ροδ δα και πο ν σε ολόκ ίτης θεωρ λύ ληρη τη χ είται αυτό ορεινής Α ώρα, ο κα ς της περ ιγιαλείας. λύτερος ιοχής της Με τη σω κρασιά, ευ Πάτρας κα στή οινοπ κολόπιοτα ι της οίηση µπο , µε αρώµ και αρώµα ρεί να δώ ατα από φ τα που θυ σ ει καλά ρ έσκα εσπ µίζουν µή την παρα εριδοειδή λα και αχλ γωγή ρετσ , αλλά ά δ ίν ια α Ροµπόλα: . Χρησιµο ς. ποιείται κα Σε Κεφαλ ονιά παρα ι για της λέξης πέµπει η ροµπόλα, πρώτη σκ που είναι Απαντάτα έψη στο ά µια εξίσου ι, όµως, σ κουσµα παλιά γηγ χεδόν σε περιοχές ενής ποικ όλα τα Ιόν της ηπειρ ιλία. ια νησιά, ωτικής Ελ για τη φρεσ αλλ λάδας. Τα κάδα τους κρασιά πο ά και σε Σαββατια κ α ι τα υ δίνει δια φρουτώδη νό: κρίνονται αρώµατά διαδεδοµέν Είναι ίσως η γνωστό τους. τερη, µαζί η ποικιλία του ελλην µε τον ρο κυριαρχεί δίτη, και π ικού αµπελ το σαββα ιο τιανό, αλλ ώνα. Στην Κεντρική ά καλλιερ α Ελλάδα. ∆ ττική γη γείται και ίνει κρασιά η ποικιλία σ ε ο λόκληρη τη φρουτώδη πο ν και λουλο τη ρετσίνα υ προτιµάται κατά υδάτα, εν κύριο λόγ . ώ είναι ο – µαζί µ ε το ροδίτ η – για

Οι λευκές ελληνικές ποικιλίες κρασιού Ποικιλία

Τύποι κρασιών

Αρώµατα

Γεύση

Τόποι καλλιέργειας

ΑΘΗΡΙ

Ξηρά

Ελαφρά & φρουτώδη

Μέτριας οξύτητας, αλκοόλ & όγκου

Νησιά του Αιγαίου (Ρόδος) Μακεδονία και αλλού

ΑΣΥΡΤΙΚΟ

Ξηρά & Γλυκά

∆ιακριτικά, φρουτώδη, συχνά πολύπλοκα & βοτανικά (τσάι, χαµοµήλι)

Υψηλής - πολύ υψηλής οξύτητας & αλκοόλ, γεµάτη, µε µακρά επίγευση (συνήθως)

Σαντορίνη, Μακεδονία, Πελοπόννησος και αλλού

ΒΗΛΑΝΑ

Ξηρά

Φρουτώδη & λουλουδάτα

Αισθητής οξύτητας, µέτριου αλκοόλ & όγκου

Κρήτη

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ

Ξηρά

Έντονα, συχνά σύνθετα, λουλουδάτα & βοτανικά

Σχετικά χαµηλής οξύτητας, υψηλού αλκοόλ, γεµάτη, µε αρκετά µακρά επίγευση (συνήθως)

Μακεδονία (κυρίως)

ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΕΙΑΣ

Ξηρά & Γλυκά

Έντονα, φρουτώδη & λουλουδάτα

Αρκετά υψηλής οξύτητας & αλκοόλ, αρωµατική, µε µέτριο βάρος (ξηρά κρασιά)

Λήµνος

ΜΟΣΧΑΤΟ ΛΕΥΚΟ

Ξηρά & Γλυκά

Πολύ έντονα, λουλουδάτα (τριαντάφυλλο) & φρουτώδη

Μέτριας οξύτητας & υψηλού αλκοόλ, αρωµατική, µε µέτριο βάρος (ξηρά κρασιά)

Σάµος, Κεφαλονιά, Ρόδος, Αχαΐα (Πάτρα, Ρίο) και αλλού

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Ξηρά

Σχετικά έντονα, φρουτώδη & λουλουδάτα

Χαµηλής οξύτητας & υψηλού αλκοόλ, σχετικά ογκώδης

Νησιά του Αιγαίου (Κυκλάδες) & Ηπειρωτική Ελλάδα (λιγότερο)

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ

Ξηρά

Πολύ έντονα, φρουτώδη & λουλουδάτα

Υψηλής οξύτητας & µέτριου αλκοόλ, αρωµατική, µε µέτριο όγκο

Πελοπόννησος (Αρκαδία, Μεσσηνία)

ΝΤΕΜΠΙΝΑ

Ξηρά, Ηµίξηρα

Φρουτώδη & µπαχαρικά (κανέλα)

Μέτριας - αισθητής οξύτητας, µέτριου αλκοόλ & όγκου

Ζίτσα

ΡΟ∆ΙΤΗΣ

Ξηρά, Ηµίγλυκα & Γλυκά

Φρουτώδη

Χαµηλής - µέτριας (πεδινός ροδίτης), αρκετά υψηλής οξύτητας (ορεινός ροδίτης), µέτριου αλκοόλ & όγκου

Ηπειρωτική Ελλάδα (σχεδόν παντού)

ΡΟΜΠΟΛΑ

Ξηρά

Φίνα, πολύπλοκα, φρουτώδη & λουλουδάτα

Αισθητής οξύτητας, σχετικά υψηλού αλκοόλ & όγκου, µε αρκετά µακρά επίγευση (συχνά)

Νησιά του Ιονίου (Κεφαλονιά) & Ηπειρωτική Ελλάδα (ελάχιστα)

ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ

Ξηρά

Χορτώδη, φρουτώδη & λουλουδάτα

Χαµηλής - µέτριας οξύτητας & σχετικά υψηλού αλκοόλ, µε µέτριο όγκο

Κεντρική Ελλάδα (Αττική, Βοιωτία και αλλού)


ΗiΤech Γεννηµένα για το… Internet

32

Υψηλή διείσδυση στα Ελληνόπουλα παρουσιάζει το Internet ως µέσο, σύµφωνα µε τις µετρήσεις του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Οι ηλικίες 8-15 εµφανίζονται ιδιαίτερα δυναµικές στο θέµα αυτό και στέλνουν τα ανάλογα µηνύµατα τόσο για την επικοινωνία και τη µορφή της, όσο και για τις κοινωνικές και καταναλωτικές συνήθειες του µέλλοντος. Σύµφωνα µε τις µετρήσεις του ΚτΠ, που διενεργήθηκαν το τελευταίο τρίµηνο του 2008 σε πανελλαδικό επίπεδο, τα παιδιά ηλικίας 8-15 φαίνεται να είναι απόλυτα εξοικειωµένα µε τις νέες τεχνολογίες. ∆ιαπιστώνεται ότι το επίπεδο χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου από τα παιδιά είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση µε τους ενήλικες. Αξίζει να σηµειωθεί ότι τα παιδιά ηλικίας 12-15 που είναι στο Γυµνάσιο, χρησιµοποιούν πολύ περισσότερο τον Η/Υ και το ∆ιαδίκτυο (9 στα 10) από τα παιδιά ηλικίας 8-11 που φοιτούν στις τάξεις του ∆ηµοτικού.

O χώρος του σπιτιού συνεχίζει να αποτελεί τον κύριο τόπο πρόσβασης στο ∆ιαδίκτυο, ενώ τα παιδιά το χρησιµοποιούν για λόγους επικοινωνίας και διασκέδασης, αλλά και για την αναζήτηση πληροφοριών. Οι ηλεκτρονικές τους δεξιότητες αποκτήθηκαν κυρίως µε τη βοήθεια συγγενών και φίλων. Το 85% των παιδιών 8-15 χρησιµοποιεί Η/Υ και, ενώ δεν παρατηρούνται διαφορές µεταξύ αγοριών και κοριτσιών, διαφοροποίηση παρατηρείται ως προς την ηλικία, µε τα παιδιά ηλικίας 12-15 να εµφανίζουν σαφώς µεγαλύτερα ποσοστά χρήσης (91%) σε σχέση µε τα µικρότερα (75%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο υπολογιστής χρησιµοποιείται εντατικά τουλάχιστον 1 φορά την εβδοµάδα από 9 στους 10 νεαρούς χρήστες, ενώ οι µισοί από αυτούς τον χρησιµοποιούν σε καθηµερινή ή σχεδόν καθηµερινή βάση. Η συχνότητα χρήσης του υπολογιστή αυξάνεται ανάλογα µε την ηλικία. Κύριο τόπο πρόσβασης αποτελεί το σπίτι και ακολούθως το σχολείο.


Corby από τη Samsung

Sony Ericsson W995 & C510 µε ενσωµατωµένο Facebook application! Tα κινητά της Sony Ericsson W995 και C510 µε ενσωµατωµένη την εφαρµογή Facebook status updates, διατίθενται αποκλειστικά από την Cosmote, µέσω των καταστηµάτων Γερµανός. Με τα κινητά τηλέφωνα της Sony Ericsson W995 και C510, οι χρήστες του µοναδικού Facebook application έχουν τη δυνατότητα για διαρκή ενηµέρωση του προφίλ τους, βλέποντας ανά πάσα στιγµή στην οθόνη τους το status των φίλων τους, κάνοντας upload τα δικά τους snaps, αλλάζοντας τη φωτογραφία του προφίλ τους στο Facebook, λαµβάνοντας τις φωτογραφίες των φίλων τους, αλλά και δηµιουργώντας νέες φιλίες. Παράλληλα, το εντυπωσιακό design και τα εξελιγµένα χαρακτηριστικά και των δύο κινητών υπόσχονται να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις της τεχνολογίας.

H Samsung λανσάρισε το Corby, ένα κινητό τηλέφωνο πλήρους αφής για νεότερους χρήστες. Το τηλέφωνο διατίθεται σε τέσσερα βασικά χρώµατα – κίτρινο, λευκό, ροζ και πορτοκαλί - µε το καθένα από αυτά να αντιπροσωπεύει τα βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος: αφή, ψυχαγωγία, σχεδιασµός και υπηρεσίες δικτύου (SNS). Το Corby αποτελεί το πρώτο από µία νέα σειρά κινητών πλήρους αφής της Samsung, προσφέροντας αυξηµένες δυνατότητες συνδεσιµότητας, µε την τοποθέτηση του χρήστη στο κέντρο της «επαναστατικής» κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, η TFT οθόνη αφής 2,8 ιντσών, οι προηγµένες δυνατότητες αναπαραγωγής µουσικής & video και η ψηφιακή κάµερα µε ενσωµατωµένο αισθητήρα 2-megapixel και ανιχνευτή χαµόγελου, υπόσχονται στο χρήστη την απόλυτη εµπειρία αισθήσεων. Το Corby δίνει προηγµένες δυνατότητες επικοινωνίας: • Pop-up SNS: Pop-up widget που εµφανίζει το προφίλ των φίλων σας από τα µεγάλα site κοινωνικής δικτύωσης όπως Facebook, MySpace και Twitter. • E-Dictionary: αγγλικά, γαλλικά, γερµανικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ρωσικά, ισπανικά, ουκρανικά κ.λπ. • Άµεση πρόσβαση σε YouTube, Flickr, Picasa, Photobucket και άλλα δηµοφιλή SNS sites. • Cartoon UI µε δυνατότητα γραφικού σχεδίου, αλλά και γραφικό χαρακτήρα χεριού. • Cartoon Avatar Caller ID: 40 διαφορετικού χαρακτήρα avatars. • Εξατοµικευµένα widgets και άλλα προηγµένα χαρακτηριστικά, όπως το Smart Unlock και το One Finger Zoom.

Nokia N97 mini για άµεση σχέση µε το Internet Το Nokia N97 mini έχει όµορφη αίσθηση και εµφάνιση, χάρη στην ευθεία οθόνη πολυαισθητηριακής τεχνολογίας. Το πλήρες πληκτρολόγιό του και το κοµψό µεταλλικό τελείωµά του ολοκληρώνουν το ξεχωριστό του στυλ. Το Nokia N97 mini καθιστά το web αναπόσπαστο µέρος της ζωής σας και σας συνδέει µε τις online υπηρεσίες που προτιµάτε, αλλά και µε τους φίλους σας.

Ξεκίνησε η ταυτοποίηση των καρτοκινητών Από τον Νοέµβριο, όσοι καταναλωτές πρόκειται να γίνουν συνδροµητές καρτοκινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να δηλώνουν τα στοιχεία τους, σύµφωνα µε τον Νόµο 3783/2009 που δηµοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 136 Α/7-8-2009. Σκοπός του συγκεκριµένου Νόµου είναι η ταυτοποίηση κατόχων και χρηστών κινητής τηλεφωνίας προπληρωµένου χρόνου οµιλίας, για λόγους εθνικής ασφάλειας και για την εξακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκληµάτων. Εποµένως, ο πάροχος οφείλει να συλλέξει τα στοιχεία του συνδροµητή και να τα αντιστοιχίσει µε τα στοιχεία της ταυτότητάς

του. Σε περίπτωση που ο χρήστης του καρτοκινητού είναι διαφορετικός από τον συνδροµητή, τότε ο συνδροµητής οφείλει να αναφέρει τα στοιχεία του, σύµφωνα µε παράγραφο του συγκεκριµένου άρθρου. Για την ταυτοποίηση ισχύει µεταβατικό χρονικό στάδιο µέχρι τις 31/10/2010, κατά το οποίο οι πάροχοι είναι υποχρεωµένοι να ενηµερώνουν τους συνδροµητές προπληρωµένου χρόνου να δηλώσουν τα στοιχεία τους µέχρι και τις 30/7/2010. Μετά από αυτή την ηµεροµηνία, οι πάροχοι οφείλουν να απενεργοποιήσουν την υπηρεσία ακόµη κι αν ο συνδροµητής έχει προπληρώσει τον χρόνο.


ι α κ 1 Ν 1 Η η π ί ρ Η γ βόλιο µ ε ο τ

Υγεία

Γράφουν οι Πέτρος Καρσαλιάκος, Παθολόγος, Βασιλική Ρωµανού, Παθολόγος - Εντατικολόγος, του ∆ΘΚΑ Υγεία

νοι ίνδυ σµιους η κ ι ο ν ι αγκό ισµέ ία κα δηµ ήσεις, π συντον οι ν α επ ι µια Ποι ερν Ν1 σ αν κυβ είες σε τον ιό. αιρα κα 1 Η κ ς ρ σ ι α γ ι η η έ α γ γ τ δή ςε γρίπ ούν ίου της ς αυτό ο κευτικέ εµβολ ολιαστ ειες; η ξ ι α β ή λ ό µ υ µ έ ργ Η εξ ο γεγον και φαρ αρασκε ται να ε παρενέ τ ε από νισµούς ια την π πιβάλλ πιθανές ε γ α ς ι υ α γ ι τ ο ρ ε π ο θ ια σπά υτοί υν γ προ είναι α νωρίζο ς γ όµω έπει να ρ τι π

34


Η ταχεία εξέλιξη της νέας γρίπης Η1Ν1 σε πανδηµία, η ραγδαία αύξηση του αριθµού των νοσούντων, των νοσηλευοµένων και των θανόντων, ειδικότερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς και η ανησυχία για την εξάπλωση της λοίµωξης τον επόµενο χειµώνα κατέστησαν αναγκαία την παρασκευή εµβολίου για τον ιό. Η Παγκόσµια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) τονίζει την περιορισµένη δυνατότητα κάλυψης µε εµβολιασµό όλων των κατοίκων του πλανήτη, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι ίσως να καλυφθεί ποσοστό µικρότερο του 50%. Πρόσφατες µελέτες έδειξαν την επάρκεια µιας µονής δόσης εµβολίου. Η επιλογή των κατηγοριών του πληθυσµού που θα εµβολιαστεί και τα κριτήρια προτεραιότητας καθορίζονται από παράγοντες όπως ο χαρακτήρας εξάπλωσης της νόσου, ποιες οµάδες θεωρούνται πιο ευάλωτες από τον συγκεκριµένο ιό, ο αριθµός των βαρέως προσβεβληµένων από τη λοίµωξη, η επάρκεια του εµβολίου και η χρονική περίοδος κατά την οποία θα γίνει ο εµβολιασµός.

i Ποιοι πρέπει να εµβολιαστούν Με βάση τα προηγούµενα, θα πρέπει να εµβολιαστούν οι εξής κατηγορίες πληθυσµού: • Οι έγκυες γυναίκες, λόγω της υψηλότερης πιθανότητας επιπλοκών και εξαιτίας της ανάγκης για προστασία των εµβρύων. • Όσοι έρχονται σε επαφή ή φροντίζουν βρέφη ηλικίας µικρότερης των 6 µηνών, τα οποία θεωρούνται ευάλωτα στον ιό. • Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η αυξηµένη συχνότητα νόσησης του προσωπικού των νοσοκοµείων καθιστά απαραίτητο τον εµβολιασµό για την προστασία των ευάλωτων ασθενών. Επιπροσθέτως, η απώλεια εργατοωρών του προσωπικού των υπηρεσιών υγείας είναι δυνατόν να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του συστήµατος. • Όλα τα άτοµα ηλικίας από 6 µηνών έως 24 ετών για τους εξής λόγους: o Παιδιά και έφηβοι ηλικίας 6 µηνών έως 18 ετών, λόγω της αυξηµένης πιθανότητας µετάδοσης του ιού, οφειλόµενης σε στενή καθηµερινή επαφή στο σχολείο ή σε καθηµερινές δραστηριότητες. o Νέοι ενήλικες ηλικίας 19 έως 24 ετών, λόγω της υψηλής συχνότητας προσβολής των ατόµων αυτών και καθότι σπουδάζουν, ζουν και εργάζονται συχνά κατά οµάδες και µετακινούνται πιο συχνά συγκριτικά µε άλλες ηλικίες. • Άτοµα 25 έως 64 ετών, τα οποία εµφανίζουν νοσήµατα που µπορεί να επιφέρουν επιπλοκές από γρίπη Η1Ν1 (ασθενείς µε χρόνια καρδιοαναπνευστικά προβλήµατα, χρόνια αποφρακτική πνευµονοπάθεια, άσθµα, καρδιακή ανεπάρκεια, µεταβολικά νοσήµατα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, παχύσαρκοι, ανοσοκατεσταλµένοι, σπληνεκτοµηθέντες). Όταν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες σε εµβολιασµούς στις παραπάνω οµάδες, θεωρείται δόκιµη η εφαρµογή σε υγιή άτοµα ηλικίας 25 έως 64 ετών, τα οποία προσβάλλονται από το νέο ιό συχνότερα, συγκριτικά µε τους άνω των 65. Σηµειώνεται ότι το εµβόλιο για την εποχική γρίπη δεν προφυλάσσει από την Η1Ν1. Τονίζεται ότι συνολικά δεν αναµένονται ελλείψεις που αφορούν στην επάρκεια και διάθεση του εµβολίου. Παρ’ όλα αυτά, µπορεί να σηµειωθούν προβλήµατα λόγω της αυξηµένης ζήτησης και της κυκλοφορίας αρχικά περιορισµένου αριθµού εµβολίων.

Έκδηλος είναι ο προβληµατισµός για την ασφάλεια του εµβολιασµού. Η επώαση και παρασκευή του εµβολίου πραγµατοποιείται από τις φαρµακευτικές εταιρείες µε την ίδια διαδικασία που αφορά και στην παραγωγή του εµβολίου για την εποχική γρίπη. Οι µελέτες δοκιµών του εµβολίου που έχουν διενεργηθεί έως σήµερα δείχνουν ότι το πανδηµικό εµβόλιο είναι το ίδιο ασφαλές µε το εµβόλιο της εποχικής γρίπης. Κοινές παρενέργειες είναι τοπικές αντιδράσεις στο σηµείο της ένεσης (πόνος, οίδηµα, ερυθρότητα) και πιθανώς ήπιες συστηµατικές αντιδράσεις (πυρετός, κεφαλαλγία, µυαλγίες, αρθραλγίες). Σε όλους σχεδόν τους εµβολιαζοµένους οι αντιδράσεις είναι ήπιες και διαρκούν 1 - 2 ηµέρες. Τροφική αλλεργία στο αβγό αποτελεί αντένδειξη χορήγησης. Εν κατακλείδι, σκόπιµη θεωρείται η ενηµέρωση του κοινού από υπεύθυνα χείλη, και δη από τον οικογενειακό ιατρό, ώστε να αποφευχθούν φαινόµενα πανικού και παραπληροφόρησης. Η υπεύθυνη στάση απέναντι στην πανδηµία αποτελεί υποχρέωση όλων µας.

Στοιχεία κειµένου: αρχές Νοεµβρίου 2009

Η ασφάλεια του εµβολίου


Αντισηπτικά προϊόντα

της Μαρίας Καπετανίδου* *Φαρµακοποιός Εθνικού Οργανισµού Φαρµάκων (ΕΟΦ), Υπεύθυνη για τα Βιοκτόνα Προϊόντα, Α΄ Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρµακοποιών (ΠΕΦ) & Β΄ Αντιπρόεδρος Ελληνικής Φαρµακευτικής Εταιρείας (ΕΦΕ) - «Η συµβολή των αντισηπτικών στην υγιεινή και το θεσµικό πλαίσιο για τη νόµιµη κυκλοφορία τους»

36

Τι πρέπει να γνωρίζουµε, πώς τα χρησιµοποιούµε Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες αντισηπτικών προϊόντων, η καθεµία µε τα δικά της χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Έτσι, είναι αντίστοιχα διαφορετικός και ο τρόπος µε τον οποίο πρέπει να τα χρησιµοποιούµε, για να προστατεύουµε αποτελεσµατικά την υγεία µας. Αρµόδια αρχή για τα αντισηπτικά προϊόντα είναι ο Εθνικός Οργανισµός Φαρµάκων (ΕΟΦ), ο οποίος έχει την αντιµετώπιση του όλου θέµατος, από την έγκριση αδείας κυκλοφορίας τους όπου απαιτείται, µέχρι τον έλεγχο της αγοράς και τις κυρώσεις όταν χρειάζεται. Τα αντισηπτικά προϊόντα ανήκουν είτε στην κατηγορία των φαρµακευτικών προϊόντων είτε σε αυτή των βιοκτόνων. Και τα δύο, για να κυκλοφορούν νόµιµα στην επικράτεια, πρέπει να έχουν λάβει έγκριση αδείας κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ. Τα φαρµακευτικά, µε βάση τη νοµοθεσία, διατίθενται µόνο από τα φαρµακεία και σε νοσοκοµεία. Απευθύνονται ειδικότερα σε αντισηψία χειρουργών και αντισηψία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ασθενών, προεγχειρητικά και µετεγχειρητικά. Τα βιοκτόνα προϊόντα (αντισηπτικά - απολυµαντικά χεριών, δέρµατος) διατίθενται ελεύθερα, συµπεριλαµβανοµένων και των φαρµακείων, και µε προδιαγραφές για αντισηψία υγιούς δέρµατος. Η αποτελεσµατικότητά τους (βακτηριοκτόνα, µυκητοκτόνα, ιοκτόνα) κρίνεται µε βάση τις κατατεθειµένες µελέτες και αναγράφεται στην ετικέτα τους, µαζί µε τις απαιτούµενες σηµάνσεις για την τοξικότητα, οικοτοξικότητα κ.λπ. του τελικού προϊόντος, καθώς και τον καθορισµό της δοσολογίας και των οδηγιών χρήσης.

Τα ήπια αντισηπτικά Πλην των δύο κατηγοριών αντισηπτικών προϊόντων που εγκρίνονται από τον ΕΟΦ, κυκλοφορούν στην αγορά και καλλυντικά προϊόντα, τα οποία φέρουν στην ετικέτα τους τον όρο «ήπιο αντισηπτικό». Ο ισχυρισµός αυτός επιτρέπεται να χρησιµοποιείται ως δευτερεύων. Τα προϊόντα αυτά δεν εγκρίνονται από τον ΕΟΦ, αλλά γνωστοποιούνται, όταν εισάγονται από τρίτη χώρα ή παρασκευάζονται στη χώρα µας, ή διακινούνται ελεύθερα χωρίς γνωστοποίηση, όταν προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποκλειστικός και κύριος σκοπός των καλλυντικών προϊόντων είναι ο καθαρισµός ή και αρωµατισµός των διαφόρων εξωτερικών µερών του σώµατος µε τα οποία έρχεται σε επαφή το καλλυντικό προϊόν. Το ήπιο αντισηπτικό για τον χρήστη σηµαίνει ότι το προϊόν, παράλληλα µε τον καθαρισµό/αρωµατισµό µε βάση το συστατικό ή τα συστατικά που περιέχει, βοηθά στον έλεγχο της ανάπτυξης µικροοργανισµών στο δέρµα.


Κάθε φορά που πλένετε τα χέρια σας νιώθετε την οµορφιά τους Μερικές αλήθειες για το δέρµα µας και για την ενυδάτωση Το δέρµα αποτελείται από µία ανώτερη στιβάδα κυττάρων, την επιδερµίδα, και από µία κατώτερη στιβάδα, το δέρµα. Το εξωτερικό στρώµα ή αλλιώς προστατευτικό στρώµα, είναι αυτό που σχηµατίζει την ασπίδα προστασίας από την αφυδάτωση, το περιβάλλον και τους τραυµατισµούς. Στην πραγµατικότητα, το εξωτερικό του δέρµατός µας, που είναι µόλις το 5% και δίνει το 90% της ενυδατικής προστασίας, ανανεώνεται συνεχώς, καθώς τα κύτταρα κινούνται προς την επιφάνεια µε επαναλαµβανόµενους ρυθµούς. Αυτή η διαδικασία, καθώς και η πολύ σηµαντική διαδικασία του σχηµατισµού και ανανέωσης της εξωτερικής προστατευτικής στιβάδας του δέρµατος, εξαρτάται από την παρουσία σηµαντικών ποσοτήτων νερού. Η ενυδάτωση έχει µεγάλη σηµασία για την εξωτερική προστατευτική στιβάδα του δέρµατος, προκειµένου το δέρµα να παραµείνει υγιές, ελαστικό και δυνατό.

Η ενυδάτωση είναι η ασπίδα του δέρµατος Το δέρµα χρειάζεται σωστή ενυδάτωση για να παραµένει υγιές και προστατευµένο. Η απώλεια ενυδάτωσης οδηγεί σε σκασίµατα, θαµπό δέρµα, ευαισθησίες και ξηρότητα.

Ποια είναι η φροντίδα που προσφέρει το Dove µε το πλύσιµο των χεριών Τα χέρια µας είναι το πιο ορατό τµήµα του σώµατός µας και το απόλυτο στοιχείο της οµορφιάς. Τα χέρια µας εκτίθενται συνεχώς σε ζεστά και κρύα κλίµατα και η κατάστασή τους εξαρτάται από τον τρόπο µε τον οποίο τα φροντίζουµε. Έχουµε όµως την τάση να παραµελούµε τα χέρια µας και να µην τα φροντίζουµε. Τα χέρια, επίσης, φανερώνουν την ηλικία πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι άλλα µέρη του σώµατος. Γι’ αυτό και η προφύλαξή τους µέσω της καθηµερινής τους φροντίδας βοηθάει να δείχνουν πάντα νεανικά και όµορφα. Στην πίσω πλευρά των χεριών το δέρµα είναι απαλό και λεπτό και αποκτά εύκολα ρυτίδες. Στην παλάµη το δέρµα είναι πιο τραχύ και λιγότερο λεπτό και δεν υπάρχουν λιπώδεις ιστοί, όπως στα περισσότερα µέρη του σώµατος. Για τους παραπάνω λόγους δεν ενυδατώνεται από µόνη της και έτσι µπορεί να γίνει το δέρµα υπερβολικά ξηρό και τραχύ. Όσο πιο συχνά πλένετε τα χέρια σας, τόσο περισσότερο ξηραίνεται το δέρµα και γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερη φροντίδα Πλένοντας τα χέρια σας µε το σαπούνι Dove Beauty Cream Bar ή µε το κρεµοσάπουνο Dove Beauty Cream Wash κάθε µέρα είναι σαν να δίνετε στο δέρµα σας µια απαλή φροντίδα. Η σύστασή του, µε ¼ ενυδατική κρέµα, βοηθάει στην προστασία του δέρµατος, κάνοντάς το να φαίνεται και να είναι πραγµατικά όµορφο. Το αποτέλεσµα: αισθάνεστε τα χέρια φροντισµένα και πανέµορφα κάθε φορά που τα πλένετε. Η απαλή και ελαφριά του σύσταση καθιστά τόσο το σαπούνι όσο και το κρεµοσάπουνο την ιδανική καθηµερινή φροντίδα για κάθε τύπο δέρµατος. Η σύνθεσή του µε ¼ ενυδατικής κρέµας βοηθάει στην προστασία του δέρµατος και το κάνει να είναι και να φαίνεται όµορφο.

Μια απλή συµβουλή για τον χειµώνα Ο κρύος καιρός και η θέρµανση µέσα στο σπίτι, ταλαιπωρούν και ξηραίνουν το δέρµα και, ιδίως, τα χέρια, που εκτίθενται περισσότερο. Για να καταπολεµήσετε το αποτέλεσµα της ξηρότητας, σιγουρευτείτε ότι προσφέρετε στα χέρια σας την επιπλέον ενυδάτωση που χρειάζονται, χρησιµοποιώντας το σαπούνι Dove Beauty Cream Bar ή το κρεµοσάπουνο Dove Beauty Cream Wash, για να έχετε χέρια κάτι περισσότερο από καθαρά!


Τα αντισηπτικά µαντιλάκια

Συστατικά και οδηγίες χρήσης Τα προϊόντα που κυκλοφορούν στη χώρα µας, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν, πρέπει µε βάση την ελληνική νοµοθεσία να σηµαίνονται, δηλαδή να έχουν ετικέτα στην ελληνική γλώσσα. Εύκολη διάκριση των εγκεκριµένων αντισηπτικών προϊόντων από τα ήπια αντισηπτικά αποτελεί η αναγραφή των δραστικών συστατικών στην ετικέτα, διαχωρισµένα από τα µη δραστικά συστατικά. Οι καταναλωτές πρέπει να διαβάζουν µε προσοχή την ετικέτα και τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος. ∆εν ξεχνάµε ότι το αντισηπτικό το χρησιµοποιούµε πάντα σε στεγνά χέρια. Επιπλέον απαιτείται ενίσχυση της εφαρµογής σχολαστικών κανόνων καθαριότητας µε νερό και σαπούνι. Η χρησιµοποίηση των αντισηπτικών δεν πρέπει να δίνει την ψευδαίσθηση της ασφάλειας και το αίσθηµα της σιγουριάς και να µην τηρούνται βασικοί κανόνες υγιεινής. Η σωστή χρήση αντισηπτικών αλλά και απολυµαντικών προϊόντων συµβάλλει σηµαντικά στον περιορισµό ιώσεων/λοιµώξεων και στην ποιοτική βελτίωση της υγιεινής. Η χρήση τους πρέπει να είναι ορθολογική, γιατί αλλιώς εκτός του οικονοµικού υπάρχει ανθρώπινο και οικολογικό κόστος. Η υπερβολή βλάπτει. ∆εν θα πρέπει να ξεχνάµε ότι η εµφάνιση «ανοχής» είναι πιθανή και στα αντισηπτικά. Η κατάχρηση δεν είναι λύση. Σε όποια µορφή και αν κυκλοφορεί το αντισηπτικό προϊόν, δηλαδή υγρό διάλυµα, gel, αφρός, υγροµάντιλα κ.λπ. πρέπει να χρησιµοποιείται από τον καταναλωτή συγκεκριµένες φορές, περίπου 6, και όχι π.χ. κάθε µισή ώρα. ∆εν είναι παιχνίδι για τα παιδιά στα σχολεία. Προς όλες τις σχολικές µονάδες εστάλησαν οδηγίες από το ΚΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων) και για τη χρησιµοποίηση αντισηπτικών προϊόντων αιθανόλης 70%. Και αυτό διότι, µε βάση τα δεδοµένα, θεωρείται ότι η άριστη βιοκτόνος δραστικότητα της αιθανόλης ασκείται σε διαλύµατα 70% και µειώνεται αρκετά σε αραίωση µικρότερη των 50%. Είναι σαφές ότι όλοι οι καταναλωτές, ιδιαίτερα δε δάσκαλοι, γονείς και κηδεµόνες, πρέπει να φροντίσουν να ενηµερωθούν οι ίδιοι και να ενηµερώσουν και τα παιδιά τους για τη σωστή χρήση των αντισηπτικών προϊόντων. Επάλειψη π.χ. µε αλκοολικό διάλυµα αιθανόλης σε αρκετή ποσότητα, ώστε να βραχούν καλά τα χέρια, έχει αποδειχθεί ο πιο αποτελεσµατικός τρόπος αντισηψίας των χεριών.

Μια συχνή απορία του καταναλωτή αφορά στα αντισηπτικά µαντιλάκια που κυκλοφορούν στο εµπόριο. Και εδώ ισχύει ο παραπάνω διαχωρισµός. Η προστασία που προσφέρουν τα αντισηπτικά µαντηλάκια είναι ανάλογη των συστατικών που περιέχουν. Σαφέστατα καθαρίζουν και µειώνουν τον αριθµό των µικροβίων αναλογικά. Αυτονόητο είναι, όταν οι καταναλωτές προµηθεύονται µαντιλάκια να προσέχουν τον διαχωρισµό αντισηπτικού - ήπιου αντισηπτικού. Κάθε προϊόν έχει τον δικό του ρόλο στην προστασία της υγιεινής των χεριών. Ίσως επειδή είναι πιο εύκολα στη χρήση, βασικό είναι, όταν ο καταναλωτής τα χρησιµοποιεί, να προσέχει να είναι άθικτη η συσκευασία τους και τα µαντιλάκια να είναι υγρά. Όταν είναι εγκεκριµένα, έχουν το δικαίωµα να αναγράφουν στη συσκευασία τους και τα µικρόβια που εξουδετερώνουν µε βάση τις µελέτες που έχουν προσκοµίσει για αξιολόγηση. Εκτός τώρα από τα αντισηπτικά προϊόντα για την υγιεινή των χεριών και του δέρµατος, γενικότερα λέγοντας βιοκτόνα εννοούµε και τα απολυµαντικά χώρων, επιφανειών κ.λπ., τα οποία επίσης αδειοδοτούνται από τον ΕΟΦ και είναι κατάλληλα, ανάλογα µε τα συστατικά τους, για την απολύµανση ιδιωτικών και δηµόσιων χώρων, επιφανειών παρασκευής τροφίµων, σίτισης κ.λπ. ∆εν πρέπει να ξεχνάµε την απολύµανση επιφανειών, πόµολων, χερουλιών, πατωµάτων κ.λπ. µε κατάλληλα προϊόντα. Η σωστή και λογική χρήση και εδώ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία της δηµόσιας υγείας. Κλείνοντας, να επισηµάνουµε ότι τα αντισηπτικά/ βιοκτόνα προϊόντα είναι άµεσα συνδεδεµένα µε τη σύγχρονη ζωή. Η παραγωγή τους, η χρήση, η διακίνησή τους είναι δείκτης οικονοµικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Η ορθή τους χρήση, όµως, είναι δείκτης παιδείας των χωρών και προϋπόθεση για τη δηµιουργία ενός δικτύου προστασίας για την υγεία όλων µας και για το περιβάλλον.

Η αποτελεσµατική πρόληψη απαιτεί την ύπαρξη συγκεκριµένης πολιτικής, την εφαρµογή των κανόνων υγιεινής και την τροποποίηση της συµπεριφοράς µας. Η σωστή επιλογή, διάθεση και χρήση αντισηπτικών και απολυµαντικών προϊόντων µπορεί να συµβάλει σηµαντικά στον περιορισµό των λοιµώξεων και στην ποιοτική βελτίωση της υγιεινής. Ο φαρµακοποιός του πάγκου – φαρµακείου (µπορεί και πρέπει να) συµβάλλει σηµαντικά στην ενηµέρωση των πολιτών, διότι πέραν του επιχειρηµατικού του ρόλου έχει επιπλέον επιστηµονικό και κοινωνικό ρόλο. Και ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα σηµαντικός, µε δεδοµένο ότι το φαρµακείο βρίσκεται και στην πιο αποµακρυσµένη περιοχή.


Καλοκαίρι µες στον χειµώνα! Μήπως θέλετε να δείτε τον Αϊ-Βασίλη µε… µαγιό; Ή να µην τον δείτε… καθόλου; Ή να τον δείτε εν Ελλάδι και µετά να ξεκινήσετε για τόπους και τοπία άλλα; Τότε µια κρουαζιέρα στην Αυστραλία, στην Ασία, στην Καραϊβική ή στη Λατινική Αµερική, µπορεί να αποδειχτεί η κατάλληλη επιλογή.

Ταξίδι

Εάν αναζητά τε κάτι διαφ ορετικό για έχετε βαρεθ τις εί τα… χιονι σµένα βουνά χειµερινές σας διακοπ την Αυστρα ές και , ίσως ήρθε λία, την Ασ ία και την Κ η ώρα να εξ εντυπωσια εντρική και ερευνήσετε κά κρουαζιερ Ν ό τια Αµερική όπλοια της Πιο συγκεκ µε τα Royal Carib ριµένα, bean Cruis • es. Το κρουαζιερ όπλοιο «Rh apsody of th κάνει δεκαπ e Seas» πρ ενθήµερες κρουαζιέρες όκειται να Νέα Ζηλανδ στην Αυστρ ία από τον αλία και τη ∆εκέµβριο 2010. Το τα µ έχρι και τον ξίδι του «R Μάρτιο του hapsody of τη µεγαλού the Seas» πολη του Σ θα ξεκινήσει ύδνεϋ και θ στη Μελβο από α συνεχιστε ύρνη και πλη ί µε σ θώρα περιο όπως τα Μ χών της Νέα τάσεις ίλφορντ Σά ουντ ς Ζηλανδία Όκλαντ και ς, Ταουράνγκα , Κράιστσερτς, Πίκτον, Γ , όπου θα µ από κοντά πορέσετε να ουέλινγκτον, την άγρια ο µορφιά της απολαύσετ φιόρδ που ε χώρας, του καταλήγουν ς δρυµούς, στον Ειρηνι φαράγγια κα τα κό ωκεανό, ι τους δεκά τα καταπρά δες από τα δάσ σινα η, δηµιουργώ καταρράκτες που ξεπ ροβάλλουν ντας ένα µο ξεκινούν απ να ό δ 2 ικ .5 ό 40 ευρώ. θέαµα. Οι τι • Το µικρότερ µές ο, αλλά εξίσ ου υπερπο «Azamara λυτελές κρο Quest» θα υαζιερόπλο κάνει κρουα σε ξεχωρισ ιο ζιέρες στην τά δροµολό Ασία και για 25 και 1 Νοεµβρίου 5 ηµερών: απ µέχρι τις αρ ό χές Μαρτίο ∆ιώρυγα το υ 2010 θα επ τα τέλη υ Σουέζ, το ισκεφτεί τη Ντουµπάι, Σιγκαπούρ τη η, τη Μαλα ισία, το Χονγ Βοµβάη, το Κοσίν, τη την Καµπό κ Κονγκ, το τζη, και τη Μ Χο Τσι Μινχ, πανγκόγκ. ευρώ. Οι τιµές ξεκι νούν από 2 • Την Κεντρικ .290 ή και Νότια Αµ the Seas» σε κρουαζιέρ ερική θα επισκεφτεί το «Radiance α1 θα δώσει τη of ν ευκαιρία σ 2 ηµερών στη Μεξικά νικη Ριβιέρ τους επιβά από τους π α και τες να επισ ιο κοσµοπο κεφτούν µερ λίτικο κόσµο. Το κρ ικούς ουαζιερόπλο υς και πριβέ προορισ µούς στον της Καλιφό ιο θα αναχω ρνια από τι ρήσει από ς 30 Νοεµβ το Σαν Ντιέγ 2010 για δια ρίου µέχρι κο δοχικές κρο και τον Μάρ υαζιέρες κα Σαν Λούκα τιο του ι θα επισκε ς, το Μαζατλ φτεί το Κάµ άν, το Πουέρ την Ιξτάπα πο το Βαγιάρτα και το Μανζ • , το Ακαπού ανίλο. Οι τι Τέλος, τα κρ µές ξεκινού λκο, ουαζιερόπλο ν από 1.17 ια Celebrity Affinity και 0 ευρώ. Azamara Jo Constellatio urney θα κά n, Celebrity κρουαζιέρες νουν δεκαπ στη ∆ιώρυγα ενθήµερες µέχρι και τα του Παναµά τέλη Μαρτί από τις αρχέ ου το Μαϊάµι, ς Νοεµβρίο τα κρουαζιερ του 2010. Με αναχώρ υ ηση από όπλοια πρό την Κολοµβ κε ία, το Κανά ιται να επισ λι του Πανα κεφτούν Ακαπούλκο µά, την Κόσ , το Κάµπο τα Ρίκα, το Σαν Λούκας ξεκινούν απ και το Σαν ό 1.960 ευρ Ντιέγκο. Οι ώ. τιµές


Rag Doll

American Curl

Σοµαλίας

Η γάτα µε τα χαρακτηριστικά αυτιά. Μόλις γεννιέται τα αυτιά της είναι ίσια, αλλά ύστερα από κάποιες βδοµάδες αρχίζουν να διπλώνουν προς τα πίσω.

Η γάτα αυτή καταφέρνει και συνδυάζει αρµονικά τα άγρια χαρακτηριστικά µε την τρυφερή της φύση.

Σφυνξ

Η σπάνια ράτσα µε την πολύ ιδιαίτερη εµφάνιση. Γεννιέται και πεθαίνει άτριχη, γεγονός που κάνει τα χαρακτηριστικά της να ξεχωρίζουν. ∆ιαθέτει έναν πολύ γλυκό χαρακτήρα που επισκιάζεται από την οµολογουµένως περίεργη, ίσως και αποκρουστική για πολλούς, εµφάνισή της.

Αβησσυνίας

∆ιαθέτει ξεχωριστή προσωπικότητα και είναι µικροκαµωµένη σε γενικές γραµµές.

Ευρωπα ϊκή κοινή

Είναι παιχ νιδιάρα και αρκετ ά έξυπνη.

Βρετανική κοντότριχη

Η ράτσα αυτή δηµιουργήθηκε στη Βρετανία στις αρχές του 20ου αιώνα. Πρόκειται για την πιο κοντότριχη γάτα στην Ευρώπη, η οποία εξαιτίας των διασταυρώσεων έχει πολλά χρώµατα. Της αποδίδεται το παρατσούκλι «µπουλούκος», για το κοντόχοντρο σώµα της, το πλούσιο τρίχωµα, αλλά και τα µεγάλα µάγουλα που διαθέτει.

Μπούρµας

Γά

Μια άτσε η τ µες ρ διάση υ. Ευκίνη λίο ια η ν έ φ ξ υ ετα της ντή, µ ίτικη µε κο αι ανατολ κ α γούν µορφιά. ο

Μέιν Κουν

Η µεγαλύτερη σε µέγεθος οικόσιτη γάτα. Υπάρχουν πολλοί µύθοι γύρω από την καταγωγή της. Ο επικρατέστερος τη θέλει να είναι διασταύρωση γάτας µε ρακούν! Όσον αφορά το όνοµά της, αυτό προήλθε από την πολιτεία Μέιν των ΗΠΑ και το ρακούν.

Bobtail Ιαπωνική Η ιαπωνική µε την κοντή ουρά.

Αν και η όψη της µοιάζει νωθρή, εντούτοις η γάτα αυτή αποδεικνύεται πως διαθέτει υψηλή ευφυΐα. Λατρεύει την ανθρώπινη συντροφιά.

Τα µεγάλα αυτιά και τα εκφραστικά µάτια αποτελούν τα κυρίαρχα γνωρίσµατα αυτής της ράτσας.

Περσική

Η πιο γνωστή κατοικίδια γάτα στον κόσµο, µε εµφάνιση αριστοκρατική. ∆ιαθέτει συνήθως µακρύ και λεπτό τρίχωµα ενώ η έκφρασή της δείχνει µια ηρεµία. Το πιο πιθανό είναι πως κατάγεται από τη γάτα Αγκύρας.

Αγκύρας

Κατάγεται από την Ασία και αγαπά την ανθρώπινη συντροφιά. Είναι δυνατή και λατρεύει τα παιχνίδια.

Σκωτίας

Η σκοτσέζικη γάτα µε τα διπλωµένα αυτιά.

Μανξ

Το χαρακτηριστικό της γνώρισµα είναι η ανύπαρκτη ή υποτυπώδης ουρά.

Βιρµανίας

Εξωτική

Devon Rex

ς

έζα Σιαµ τις πιο από ς

π ε ρι … ο ες

Είναι πονηρές, παιχνιδιάρες, στοργικές και µε προσωπικότητα. Στην Αρχαία Αίγυπτο λατρεύτηκαν σαν θεότητες. Οι αναγνωρισµένες σε όλο τον κόσµο φυλές τους ανέρχονται σε 30-40. Παρότι ξεχωρίσαµε τις κυριότερες και σας τις παρουσιάζουµε, για όσους τις αγαπούν εξακολουθούν όλες ανεξαιρέτως να εντυπωσιάζουν και να κερδίζουν τόσο µε την εµφάνιση όσο και µε τον χαρακτήρα τους!

τ

Εισήχθη στη δύση από έναν Αµερικανό γιατρό στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Άλλες από αυτές είναι εύρωστες και άλλες λεπτότερες.

πή

Πατουσίτσες

Η ονοµασία τους σηµαίνει κούκλα από κουρέλια. Στις φλέβες της κυλά το αίµα από τρεις τουλάχιστον ράτσες, της Περσικής, της κοντότριχης γάτας της Μπούρµας, καθώς και της Βιρµανίας. Μια ήσυχη, τρυφερή γάτα µε κοµψή κορµοστασιά.

Μπαλινέζα

Η γάτα µε το διαπεραστικό βλέµµα. Μοιάζει µε τη Σιαµέζα, αλλά έχει µακρύτερο τρίχωµα.

Βεγγάλης

Θυµίζει τα αιλουροειδή της ζούγκλας. Η δύναµη και η ευκινησία, τα κύρια χαρακτηριστικά της.

Θεωρείτο ιερή στη ∆υτική Βιρµανία απ’ όπου έλκει την καταγωγή της. Η παράδοση θέλει πριν από πολλά χρόνια τις άσπρες, µακρύτριχες γάτες µε τα κίτρινα µάτια να είναι οι φύλακες του ναού Lao-Tsun.

Όσικατ

∆ιαθέτει µακρύ κεφάλι και τριγωνικά αυτιά. Έχει τη χάρη της ασιατικής γάτας ενώ το τρίχωµά της έχει πληθώρα χρωµάτων.

Σιγκαπούρης Το λυγερό σώµα είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της ράτσας.

Νορβηγικού ∆άσους

Η καταγωγή της προέρχεται από την περιοχή µεταξύ της αρχαίας Περσίας και της νότιας Ρωσίας. Λατρεύει την ελευθερία και η ουρά της διατηρεί πάντα την πυκνότητα του τριχώµατός της.


α ί γ ω γ Ψυχα Θ’ αράξω σπίτι…

ι αιτία µια καλή αφορµή κα αγγίξει όλους, είναι ει έχ ιος ς πο µα τί λύ Για πο η. ο οξη άποψ ική κρίση που λίγ λλον η… απαισιόδ κι αν Εντάξει, η οικονοµ . Αλλά αυτό είναι µά υς µίζουµε πως, όσο δο νο εξό ν δε τις ι µε Κα ου κι; τά πο α έν για ή για να περιορίσ ρο εκδροµή ή ένα θέατ κόψει… µαχαίρι. ς, µε δεν θέλει να πάει µια άσεις, µπορεί να τις εδ σκ δια ς ου ει. Μόνοι ή µε φίλου είδ υ οιο ίτι γιατί… µας αρέσ σπ ψιλή ε στ µε περιορίζει κανείς τέτ µα α, ίδι θό κα ιχν η: πα α ιόδοξη άποψ ή µε επιτραπέζι d dv µε αι ι, άκ ασ δε ι Οπότε πάµε στην αισ κρ άή µας βρει κα ν είν livery, µε αναψυκτικ µπορεί να έρθει να η ασ έδ σκ δια σπιτικό φαγητό ή de η ι, να σµα, όπως και να’ κουβέντα ή µε διάβα . σµα και χουζούρι… ουµε να τη βρούµε έχ τρ που θέλει χουχούλια ς, απαραίτητο να… ιρό κα ος τικ νιά ία ο χειµω Κι ας είναι απλώς αιτ


στην Άννα Ρούσσου

Από το ξεκίνηµα της καριέρας της αξιώθηκε να συνεργαστεί µε όλους σχεδόν τους µεγάλους συνθέτες και τραγουδιστές. Η Μαρία Σουλτάτου µε την τεράστια δυναµική της φωνής της, µας έχει ταξιδέψει αναρίθµητες φορές στο µαγικό κόσµο της µουσικής, στον οποίο, όπως η ίδια λέει µιλώντας στη «MID», «στέκεται» όλα αυτά τα χρόνια µε απλότητα, αγάπη και σεβασµό. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε µε το τραγούδι; Από πολύ µικρή κατάλαβα ότι το τραγούδι, η µουσική γενικότερα, θα έπαιζε σηµαντικό ρόλο στη ζωή µου. Η µελωδία από τη λύρα του πατέρα µου ήταν το πρώτο άκουσµα που έφτασε στην ψυχή µου και µε έκανε να νιώσω ιδιαίτερη συγκίνηση. Κοντυλιές, ριζίτικα και στιχάκια µε τους φίλους του, δηµιουργούσαν µια πολύ όµορφη ατµόσφαιρα. Ο τρόπος που η µουσική έφερνε σε επαφή και επικοινωνία τους ανθρώπους, µου έκανε µεγάλη εντύπωση. Στα γλέντια αυτά γνώρισα πολλούς και σηµαντικούς ανθρώπους: τον Νίκο Ξυλούρη, τον Κώστα Μουντάκη, τον Βασίλη Σκουλά, τον Καλοµοίρη και πολλούς άλλους αξιόλογους µουσικούς.

42

Τι θυµάστε από το ξεκίνηµά σας στον χώρο; Το συναίσθηµα ήταν πολύ όµορφο. Το να βρίσκεσαι µπροστά στον κόσµο, να εκτονώνεις και να εκτονώνεσαι, να γίνεται η φωνή και η ψυχή σου το µέσον για να ταξιδέψουν και να ξεχαστούν οι ψυχές των ανθρώπων που σε ακούνε, δεν περιγράφεται µε λόγια.

τραγούδια γραµµένα για το αρχαίο θέατρο. Ποιες από τις µέχρι σήµερα Τον γνώριζα από παιδί καθώς ένα από τα πιο συνεργασίες σας θεωρείτε σηµαντικά έργα του ήταν το αγαπηµένο µου, «Το σταθµούς στην καριέρα σας; Καπνισµένο Τσουκάλι». Οι φωνές του Ξυλούρη, Από την αρχή της της Τσανακλίδου και η αφήγηση του Ρίτσου διαδροµής µου στον µπήκαν βαθιά στην ψυχή µου. Έχω συνεργαστεί χώρο, είχα τη χαρά όµως και µε άλλους σηµαντικούς δηµιουργούς να συνεργαστώ όπως οι Ηλίας Ανδριόπουλος, Χρήστος µε πολλούς και Νικολόπουλος, Μιχάλης Τερζής, Τάκης Σούκας, σηµαντικούς Βαγγέλης Σίµος, Νίκος Παπακώστας. δηµιουργούς. Ανθρώπους Πόσο συνειδητή από µέρους σας ήταν που τους είχα η επιλογή του χρόνου κυκλοφορίας των αγαπήσει και προσωπικών σας άλµπουµ – «Το παραµύθι τραγουδήσει µου» και «Μυστικός Εσπερινός» - αν λάβουµε σαν παιδί. Η υπόψη τις πολυπληθείς, πριν από αυτά, πρώτη µου συµµετοχές σας σε άλλα; συνεργασία ∆εν ήταν καθόλου συνειδητή, απλά έτυχε να ήταν µε τον γίνουν. Με τον Μιχάλη Τερζή γνωριζόµαστε πολλά Λίνο Κόκοτο χρόνια και µάλιστα είναι ο πρώτος συνθέτης που στο κοσµικό µε πίστεψε και µου εµπιστεύτηκε την ερµηνεία κέντρο των τραγουδιών του. Τα τραγούδια αυτά είχαν «∆ίας». Την κυκλοφορήσει παλαιότερα, συγκεντρώθηκαν ίδια χρονιά όµως και κυκλοφόρησαν όλα µαζί το 2006 στον έρχεται και ψηφιακό δίσκο «Το παραµύθι µου». Ακολούθησε η πρώτη ο «Μυστικός εσπερινός» µε τα τραγούδια του δισκογραφική Νίκου Παπακώστα που είναι σε πιο λαϊκούς συµµετοχή δρόµους, µε πολλά ελληνικά παραδοσιακά µου στον δίσκο όργανα, και µε εικόνες και χρώµατα που θυµίζουν του Κώστα άλλες εποχές. Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσα Μουντάκη µε τίτλο και προσπαθώ να κάνω αυτό που λέει η ψυχή «Βοσκοπούλα», ένα µου. Τραγουδώ χωρίς να σκέφτοµαι και πολύ τη έργο σε στίχους του δισκογραφία. Αυτό που µε ενδιαφέρει είναι η καλή ∆ραµυντινού. Ακολουθεί µουσική, η επαφή µου µε τους ανθρώπους και το η συνεργασία µου µε προσωπικό µου ταξίδι. τον Αριστείδη Μόσχο, που µου έδωσε την ευκαιρία Πώς βλέπετε τα πράγµατα στη σηµερινή να γνωρίσω µε λεπτοµέρεια ελληνική µουσική πραγµατικότητα; Υπάρχει την παράδοσή µας και να την κάτι που σας ενοχλεί; αγαπήσω. Μετά έρχεται η γνωριµία Τα πράγµατα στη δισκογραφία είναι πολύ µου µε τον Χριστόδουλο Χάλαρη στη δύσκολα! Υπάρχει µια µεγάλη βιασύνη, έτσι και βυζαντινή όπερα «Πουλολόγος», αλλά και η µουσική έχει µπει στη γρήγορη κατανάλωση. στο έργο «Κρητών Έπος», µια συνεργασία µε Θα δανειστώ τα λόγια του Γρηγόρη Μπιθικώτση: τον Νίκο Μανιά και τον Μιχάλη Φραγκιαδάκη σε «Όταν ο ήλιος ανατέλλει, θέλει να κάνει την έργα του Γιάννη ∆αµαρλάκη. πορεία του. ∆εν γίνεται να ανατέλλει και να δύει Ώσπου εντελώς τυχαία και απρόσµενα, έγινε η την ίδια στιγµή». Όλα θέλουν τον χρόνο τους, πρόταση συνεργασίας από τον Σταύρο Ξαρχάκο αλλά νοµίζω πως το έχουν ξεχάσει εκείνοι που για τη µουσική παράσταση «Αµάν Αµήν», ασχολούνται µε τη δισκογραφία. που ανέβαζε στο Αθηναϊκό ∆ηµοτικό Θέατρο. Υπάρχουν πολλοί και καλοί νέοι δηµιουργοί που Η συνεργασία µου µαζί του ήταν υπέροχη, δίνουν υπέροχο έργο, αλλά δεν υποστηρίζονται µαγική. ∆ίπλα του κατάλαβα τι σηµαίνει να είσαι από κανένα µέσο, για τον απλούστατο λόγο ότι καλλιτέχνης και ποια είναι η αληθινή έννοια της ευνοούνται τα µέτρια, τα πρόχειρα και τα βιαστικά. µουσικής. Όπως λέει και ο ίδιος ο συνθέτης, «Η Εµένα δεν µ’ ενοχλεί τίποτα, γιατί έχω κάνει από µουσική πρέπει να σέβεται τους δηµιουργούς και πολύ νωρίς τις επιλογές µου. Αυτό όµως που µε τον ακροατή». χαροποιεί ιδιαίτερα, είναι ότι και ο κόσµος έχει Ο Σταύρος Ξαρχάκος έπαιξε σηµαντικό ρόλο στην αρχίσει να προσέχει τη µουσική που θα βάλει πορεία µου, µε εµπιστεύθηκε απόλυτα σε όλες τις στην καρδιά, στο µυαλό και την ψυχή του. µουσικές του προτάσεις από το 1996 µέχρι και σήµερα. Εκτός από το «Αµάν Αµήν» συµµετείχα στα «Νύχτες µαγικές», «Τραγούδια από τον Ας σταθούµε σε δύο σταθµούς στην καριέρα Ελληνικό Κινηµατογράφο», «Τα τραγούδια της σας: «Επιτάφιος» κατά Σταύρο χτεσινής µέρας» και βέβαια µου έκανε τη Ξαρχάκο και «Umitlerimµεγάλη τιµή να µου αναθέσει την ερµηνεία Σµύρνη». Τι θυµάστε του «Επιτάφιου». Του χρωστάω την από αυτές; πιο σηµαντική στιγµή της καριέρας Το να τραγουδάς Υπάρχουν µου. Η πρόταση συνεργασίας µε Μίκη Θεοδωράκη τον Μίκη Θεοδωράκη ήρθε µετά σε ποίηση καλοί νέοι τον «Επιτάφιο». Συµµετείχα σε Γιάννη Ρίτσου, δηµιουργοί, αλλά πολλές συναυλίες που είχαν τραγούδια που αναφορά στο έργο του όπως έχει ερµηνεύσει δεν υποστηρίζονται «Λιανοτράγουδα», «Πνευµατικό ο Γρηγόρης γιατί ευνοούνται Εµβατήριο», «Τα λαϊκά» κ.ά. Μπιθικώτσης, Οι συναυλίες που έγιναν µε την και σε τα µέτρια, τα ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη ενορχήστρωση είναι πολλές και σηµαντικές. Θα του Σταύρου πρόχειρα και τα ήθελα όµως να µείνω στις τρεις Ξαρχάκου, βιαστικά. βραδιές στη Μακρόνησο, βραδιές µε οµολογώ πως πολλή συγκίνηση και δέος. Ακολούθησε δεν ήταν και το η συνεργασία µου µε τον Χρήστο Λεοντή, ευκολότερο πράγµα. έναν επίσης µεγάλο δηµιουργό µε πολύ Ήταν πολύ σηµαντικό και σηµαντικό έργο. Η συνεργασία µου µαζί του βαρύ στις πλάτες µου. Με την µε έφερε σε επαφή µε υπέροχες µελωδίες, καθοδήγηση όµως και µε την εµπιστοσύνη του


Σταύρου Ξαρχάκου ανέβηκε ο «Επιτάφιος» κατά Σταύρο Ξαρχάκο. Προσπάθησα όσο µπορούσα να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων, µε µεγάλο σεβασµό και δέος στους δηµιουργούς και να το υπενθυµίσω στον κόσµο όσο καλύτερα µπορούσα. Για µένα ήταν η σηµαντικότερη στιγµή στη µέχρι σήµερα καριέρα µου. Ένιωσα όλα όσα µπορεί να νιώσει ένας καλλιτέχνης σ’ αυτή τη δουλειά και ευλογηµένη από τον Θεό που το έζησα. Ευχαριστώ µέσα από την καρδιά µου τον Σταύρο Ξαρχάκο που µου έδωσε αυτή τη χαρά. Το «Umitlerim-Σµύρνη» ήταν για µένα πολύ σηµαντικό. Η επαφή µε τους ανθρώπους που είδαν την παράσταση ήταν συγκινητική. Η σκηνοθεσία και τα κείµενα του Κοραή ∆αµάτη αγκάλιασαν τη µουσική και τα τραγούδια της Μικράς Ασίας, δηµιουργώντας ιδιαίτερη φόρτιση στον κόσµο αλλά και σε µας. Ποια είναι η σχέση µε το κοινό σας; Η σχέση µου µε τον κόσµο βασίζεται στην αγάπη, την εκτίµηση, την ειλικρίνεια και τον σεβασµό. Ποια είναι τα άµεσα επαγγελµατικά σας σχέδια; Θα εµφανιστείτε σε κάποιο κέντρο το χειµώνα; Τον χειµώνα θα κάνω εµφανίσεις στο «Πριν το Χάραµα» που βρίσκεται στην Κηφισιά µαζί µε τον Λάµπρο Καρελά, τη Μαρία Σπυροπούλου, τον Γιώργο Περαντάκο και τον Μάνο Κουτσαγγελίδη. Η µουσική µας πρόταση θα βασίζεται στο καλό ελληνικό τραγούδι. Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας; Μου αρέσει η ζωγραφική και το διάβασµα . Ποιες αρχές έχουν διαµορφώσει την προσωπικότητά σας; Η εντιµότητα, η ειλικρίνεια, η αξία του «πρέπει» και ο σεβασµός. Τι θα συµβουλεύατε τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν µε το τραγούδι; Να µη βιάζονται. Θέλει υποµονή, δουλειά, µελέτη και αγάπη. Να σέβονται τη µουσική για να τους σέβεται κι εκείνη. Έχετε συνεργαστεί µε όλους σχεδόν τους µεγάλους συνθέτες και τραγουδιστές. Αν σας ζητούσα να κάνετε ένα σύντοµο απολογισµό, τι θα λέγατε πως έχετε «δώσει» και αντιστοίχως «πάρει» από αυτές τις συνεργασίες; Νοµίζω ότι έχω πάρει πολλά και σηµαντικά από όλους τους καλλιτέχνες µε τους οποίους συνεργάστηκα. Απλότητα, αγάπη και σεβασµό για τη µουσική. Έµαθα το λαϊκό µας τραγούδι, το παραδοσιακό, το έντεχνο. Αγάπησα τους Έλληνες ποιητές και στιχουργούς. Αυτά, νοµίζω, πού πήρα προσπαθώ κι εγώ µε τη σειρά µου να δώσω σε νεότερους καλλιτέχνες. Ο µοναδικός στίχος του Γιάννη Ρίτσου «….γιατί εµείς δεν τραγουδάµε για να ξεχωρίσουµε, αδερφέ µου, από τον κόσµο, εµείς τραγουδάµε για να σµίξουµε τον κόσµο…», είναι για µένα στάση ζωής. Πιστεύω ότι αυτό είναι η µουσική: Ένωση των ανθρώπων κι όχι επίδειξη δυνατοτήτων.

Άρθρο

του Ιωάννη Πελεγρίνη BA, MA Anglia Ruskin (Cambridge)

«Ξεχάσατε την κωµωδία» ∆ιαβάζοντας διάφορα άρθρα και βλέποντας ντοκιµαντέρ για την 40ή επέτειο του φεστιβάλ που έγινε στο Woodstock το 1969, φτάνω στο συµπέρασµα ότι πραγµατικά έχουµε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Το οιονεί έγκυρο (διότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συγκροτηµάτων - Nirvana, Led Zeppelin, AC/DC, Beach Boys, Radiohead κ.ά. - και δίσκων που είχε ξεγράψει, για να αποφανθεί µετά ότι ήταν αριστουργήµατα, αφού βεβαίως έγιναν πλατινένιοι) περιοδικό «Rolling Stone» το έχει αναγάγει σε ένα από τα 50 σηµαντικότερα γεγονότα που επηρέασαν τη ροκ µουσική. Ίσως όχι άδικα - ας το παραδεχτώ. Κατά πόσο όµως; Έχει το πράγµα έτσι, ή µήπως πρόκειται για το αποτέλεσµα µιας εξιδανίκευσης του παρελθόντος στο βωµό της κερδοσκοπίας, για ένα παραµύθι; Το περί ου ο λόγος φεστιβάλ έγινε γνωστό, καθότι µαζεύτηκαν γύρω στο µισό εκατοµµύριο άνθρωποι για ένα τριήµερο, ενώπιον των οποίων έπαιξαν αρκετά από τα µεγάλα ονόµατα της ανερχόµενης ροκ σκηνής (µε σηµαντικές απουσίες, µην ξεχνάµε, όπως οι Doors, Led Zeppelin και Bob Dylan). Το φεστιβάλ υπήρξε σηµείο αναφοράς των hippies και ίσως σε πολλούς να έχουν αποτυπωθεί εικόνες από την ηµίγυµνη νεολαία, τη µόδα καµπάνα – γένια – γιλεκάκι – face paint και την (κατά γενική οµολογία) αφθονία ναρκωτικών και ελευθεριακού τύπου σεξ. Το τριήµερο αυτό αποτυπώθηκε σε ένα ντοκιµαντέρ, το οποίο βγήκε ένα χρόνο µετά, όπου οι σκηνοθέτες θέλησαν να µνηµονεύσουν τόσο τη µουσική της εποχής όσο και το κίνηµα των hippies. Πέραν αυτών όµως των αποσπασµάτων - σφηνάκια που αραιά και που ανακυκλώνονται σε µουσικά αφιερώµατα - τι άλλο µπορούµε να συγκρατήσουµε από την περίοδο εκείνη; Ο τραγουδιστής των Creedence Clearwater Revival, που έπαιξαν στις 3 το πρωί, θυµάται ότι το σκηνικό του θύµισε σκηνή από την κόλαση του ∆άντη: το κοινό να είναι ξαπλωµένο, ανακατεµένο και εξαθλιωµένο από τη γενικότερη κατάχρηση και… λάσπη, ανήµπορο να αντιδράσει ή να χαρεί τη συναυλία, µε µόνο λιγοστές ηρωικές µορφές χαµένες χιλιόµετρα µακριά, παρέα µε φακούς. Αυτό (και σωρεία άλλων αντίστοιχων περιπτώσεων), σε αντιδιαστολή µε τα κιθαριστικά σόλα του Hendrix, σιγά σιγά αποµυθοποιούν - στα δικά µου µάτια τουλάχιστον - το φεστιβάλ, δίνοντάς µου την αίσθηση ότι επρόκειτο απλώς για µια πολυπληθή µάζωξη ανθρώπων µε 10 - 15 αξιόλογα συγκροτήµατα. Στις µέρες µας, φεστιβάλ όπως εκείνα του Reading, Rock in Rio ή του Roskilde, όπου κάθε χρόνο παίζουν τα µεγαλύτερα και πιο δηµοφιλή (δηλαδή µε περισσότερες πωλήσεις) συγκροτήµατα και αξιόλογοι καλλιτέχνες, όπου µαζεύονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, δεν χαρακτηρίζονται ως σηµαντικά γεγονότα. Κι όµως, θα µπορούσαν να χαρακτηριστούν. Όσον αφορά δε το κίνηµα των hippies, δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω από το εξής: άµα κατάφεραν τα παιδιά των λουλουδιών να κάνουν κάτι µε τον πόλεµο του Βιετνάµ και τις διαφυλετικές σχέσεις στη δεκαετία του 1960, το ακύρωσαν µε το να γίνουν οι yuppies της δεκαετίας του 1980, του ακραίου υλισµού και της εκµετάλλευσης. Ο Μαρξ είχε πει κάποτε ότι η ιστορία την πρώτη φορά είναι τραγωδία και τη δεύτερη φορά επαναλαµβάνεται σαν φάρσα. Στις µέρες µας αυτό έχει εµπεδωθεί από τους εκάστοτε manipulators της µόδας και της κουλτούρας, ώστε αυτό να γίνεται συνειδητά, υπό την προστασία αυτής της καταραµένης και αµφιλεγόµενης έννοιας της ειρωνείας. Η ανακύκλωση τάσεων, ήχων και εικόνων της εποχής, από τη µια απελευθερώνει τον άνθρωπο από το βάρος της δηµιουργίας, προσφέροντας την ασφάλεια του έτοιµου και από την άλλη τρέφει τις ψευδαισθήσεις ότι η δηµιουργία νέων ήχων, προτύπων, κουλτούρας και ιδεολογίας δεν θα υποπέσει στα ίδια σφάλµατα του παρελθόντος, γιατί όλα, darling, γίνονται µε µια δόση ειρωνείας, kitsch και «δεν τα εννοούµε όλα στη πραγµατικότητα», οπότε έχουµε την ελαστικότητα να αλλάζουµε ανάλογα µε τις επιταγές της µόδας και των τάσεων της µάζας. Ο δογµατισµός της «παράδοσης» και της «σχολής» όχι µόνο περιορίζει τη δυναµική ενός τέτοιου πολιτιστικού ρεύµατος, αλλά την ισοπεδώνει στα πρότυπα της οµογενοποίησής του, σε σηµείο ώστε να γίνεται στείρο και αδύνατο να εξελιχθεί. Αυτό αναπόφευκτα µας οδηγεί σε µια στασιµότητα και παρακµή που µας αφήνουν µε το ερώτηµα: σε 50 ή 100 χρόνια από τώρα (αν καταφέρει η ανθρώπινη φυλή να αντιµετωπίσει τα προβλήµατα της κλιµατικής αλλαγής), τι άποψη θα έχουν οι νέοι για την εποχή µας; Θα συνεχίσουν να αναφέρονται σε µια ακόµα πιο εξιδανικευµένη αντίληψη του παρελθόντος, ή θα έχουν ξεπεράσει αυτή την αρχαιολαγνεία που ταιριάζει σε γραφικούς τηλεπλασιέ παρακµιακών καναλιών; Ίσως όµως το πιο σηµαντικό ερώτηµα είναι τι θα απογίνει η µουσική της εποχής µας. Θα τη θυµάται κανείς ή θα την προσπεράσουν σαν άλλη µια µαύρη πτυχή της ανθρώπινης διανόησης; Τουλάχιστον το 1969 µπορούµε να το θυµόµαστε καλύτερα ως το έτος που ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι, χωρίς να µας πιάνει ταράκουλο και πανικός. Ή µήπως ήταν σκηνοθετηµένο κι αυτό;


της Άννα Ρούσσου

Θέατρο

«Αλαντίν»

Οι περιπέτειες του Αλαντίν έγιναν αφορµή για µια γοητευτική θεατρική διασκευή µε πολλή µουσική και ζωντανά τραγούδια. Το έργο διαδραµατίζεται στην παραµυθένια Βαγδάτη και µιλάει για την αιώνια µάχη ανάµεσα στο καλό και το κακό, το δίκαιο και το άδικο, την αγάπη και το µίσος. Παίζουν: Κώστας Βελέντζας, Άνδρη Θεοδότου, Βασίλης Λέµπερος, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Σαµψών Φύτρος, Ειρήνη Στρατηγοπούλου, Αναστασία Γεωργοπούλου, Αλέξανδρος Πέρρος, Βεατρίκη Σταµατιάδη, Πάρις Θωµόπουλος. Σκηνοθεσία: ∆ηµήτρης ∆εγαΐτης. Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», Φρυνίχου 14, Πλάκα.

«Το κολιέ της Ελένης», Carole Frechette

Το εξαιρετικό αυτό θεατρικό έργο περιγράφει τον περίπλου µιας γυναίκας της ∆ύσης στον κόσµο του πόνου και του πένθους της Ανατολής, αποδεικνύοντας ότι το θέατρο µπορεί να µην αλλάζει τον κόσµο, αλλά σίγουρα µπορεί να αλλάξει τη µατιά µας γι’ αυτόν. Πρόκειται για µια ευαίσθητη διαδροµή γνώσης και συνειδητοποίησης, έξω από ιδεολογίες, µέσα από την οποία προβάλλεται η επιτακτική ανάγκη µετατόπισης από το «εγώ» στο «εµείς», που τόσο απουσιάζει από την εποχή µας. Πρωταγωνιστούν: Τατιάνα Λύγαρη, Βαγγέλης Ρόκκος, Ανατολή Αθανασιάδου. Σκηνοθεσία: Τατιάνα Λύγαρη, συνεργάτης σκηνοθέτης, Αλκυώνη Βαλσάρη. Αµαξοστοιχία-Θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ», Σιδηροδροµικός σταθµός Ρουφ, επί της Κωνσταντινουπόλεως.

«Chatroom», Enda Walsh

Η παράσταση επαναλαµβάνεται για δεύτερη χρονιά και απευθύνεται κυρίως στους εφήβους. Έξι άγνωστοι µεταξύ τους νέοι έρχονται σε επαφή αποκλειστικά µέσω των διαδικτυακών chatrooms, όπου δεν υπάρχουν σύνορα και οι ταυτότητες είναι επινοηµένες. Χωρίς διδακτισµό, αλλά µε ειλικρίνεια, τόλµη, χιούµορ και τρυφερότητα το έργο φέρνει επί σκηνής ανθρώπινες σχέσεις, δυνατές φιλίες αλλά και σφοδρές συγκρούσεις. Παίζουν: Μαρία Γεωργιάδου, Παναγιώτης Εξαρχέας, Ελίνα Ρίζου, Σταύρος Σβήγκος, Γιώργος Σπάνιας, Άρτεµις Φλέσσα. Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου. Θέατρο «Χώρα», Αµοργού 20, Κυψέλη.

«PR», Γρηγόρης Χατζάκης

44

Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση πάνω στην εικόνα και την προσωπικότητα, στο «είναι» και στο «φαίνεσθαι». Τέσσερις χαρακτήρες που συναντάµε στη λογοτεχνία ή στον κινηµατογράφο, κατά τη

διάρκεια ενός γενικού µπλακ άουτ, αποκαλύπτουν τα πιο απόκρυφα και σκοτεινά στοιχεία του χαρακτήρα τους, που δεν έπρεπε ποτέ να βγουν στο φως. Κάθε χαρακτήρας βρίσκεται σε διαφορετικό δωµάτιο µέσα στο ΚΤΗΡΙΟ και ο θεατής έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε όλους τους χώρους, πειραµατιζόµενος µε τη δική του εικόνα και προσωπικότητα σε δύο άλλα διαφορετικά δωµάτια. Παίζουν: Χάρης Αττώνης, Βάλη Μαυρίδη, Νίκος Πλυτάς, Φανή Σπυριδάκη. Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης. Πολυχώρος «ΚΤΗΡΙΟ», Σαρρή και Αριστοφάνους, Ψυρρή.

«Η παλίρροια του Σεπτέµβρη», ∆άφνη Ντι Μοριέ

Ένας απαγορευµένος έρωτας που ξέσπασε µε την παλίρροια του Σεπτέµβρη στην Κορνουάλη της Αγγλίας, 20 χρόνια µετά τον Β΄ παγκόσµιο πόλεµο. Μια συντηρητική όµορφη γυναίκα εµπνέει τον έρωτα στον άντρα της κόρης της, έναν ιδιόµορφο και διάσηµο ζωγράφο. Ο έρωτας είναι τόσο δυνατός και αναπάντεχος που την παρασύρει σε πράξεις και σκέψεις που δεν είχε τολµήσει ποτέ να κάνει στη ζωή της. Παίζουν: Ελένη Ερήµου, Αλέκος Συσσοβίτης, Γιώργος Ζιόβας, Βίκυ Καλπακά, ∆ιονύσης Ποταµίτης. Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη. Θέατρο «Αµιράλ», Αµερικής 10.

«Χιούι», Ευγένιος Ο’ Νιλ

Η ιστορία εκτυλίσσεται στη ρεσεψιόν ενός άθλιου ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης, λίγο πριν το µεγάλο κραχ του 1929. Ο Έρι, µόνιµος ένοικος του ξενοδοχείου, επιστρέφει µετά από ένα πολυήµερο µεθύσι και αντικρίζει τον καινούργιο ρεσεψιονίστ. Του θυµίζει τον Χιούι, τον προηγούµενο, που ήταν φίλος του και έχει πεθάνει. Μέσα στην ησυχία της νύχτας ξετυλίγονται απίστευτα κωµικές αφηγήσεις, καταθέτονται ψευδαισθήσεις και γίνονται δραµατικές παραδοχές. Παίζουν: Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Πέτρος Αλατζάς. Σκηνοθεσία: Άσπα Τοµπούλη. Θέατρο «Altera Pars», Κεραµικού 123. Κάθε ∆ευτέρα και Τρίτη.

Χορός «Intensio!»

Ένα καθηλωτικό gala µπαλέτου του σούπερ σταρ του χορού Daniil Simkin και των σπουδαίων καλεσµένων του, µε έναν τίτλο που σηµαίνει «ένταση». Μέσω του «Intensio» θα έχουµε τη δυνατότητα να µεταφερθούµε σε όλες τις µεγάλες σκηνές του κόσµου, στο Λίνκολν Σέντερ της Ν. Υόρκης, στο Παλαί Γκαρνιέ του Παρισιού, στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου, στα Τσαρικά και βασιλικά θέατρα της Βόρειας Ευρώπης, καθώς και στις όπερες του Βερολίνου, της ∆ρέσδης και του Μονάχου. «Παλλάς», Βουκουρεστίου 5, 11-13/12.

Μουσική «Η φωτιά σου αναµµένη»

Η τραγουδοποιός Νικολέττα Αναστασίου, µε τετραµελή µπάντα και τη διακριτική συµµετοχή του κοινού, εξερευνούν µε τραγούδια το δρόµο που οδηγεί στα ανέλπιστα. Τσιγγάνικο βιολί, αφρικάνικα, ισπανικά, ινδικά κρουστά, ήχοι από πέτρες και ξύλα, κιθάρα φλαµένγκο, ινδικό φλάουτο, παντρεύονται αρµονικά σε ένα µωσαϊκό ήχων και µας ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσµο µε αφετηρία τσιγγάνικες µελωδίες από την κεντρική Ευρώπη. Οι στίχοι των τραγουδιών και τα κείµενα της παράστασης είναι της Νικολέττας Αναστασίου. Μουσικό βαγόνι Orient Express, Αµαξοστοιχία Θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ». Κάθε Τρίτη, 21.30

Εκθέσεις ζωγραφικής «Σπιτάκια φτερωτά… και άλλα πολλά» Ιωάννα Ντακόλια

Επιστρέφοντας σε µια παιδικότητα που επιλέγει να εκφραστεί µε χρώµατα καθαρά, φόρµες απλές και σχήµατα που αιωρούνται, σχεδόν χωρίς σκιά στο χώρο, τα «σπιτάκια» δηµιουργούν ένα δικό τους προσωπικό σύµπαν. Φορούν φτερά, ανεβαίνουν σε ρόδες, µπαίνουν σε βάρκες, ετοιµάζονται για ταξίδι, παίρνοντας µαζί τους γέφυρες, καρδιές, γυάλες µε χρυσόψαρα και κλουβιά ανοιχτά στον άνεµο. Η Ιωάννα Ντακόλια σπούδασε ζωγραφική, χαρακτική και ιστορία της τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώµης. Έχει πραγµατοποιήσει ατοµικές εκθέσεις και έχει πάρει µέρος σε οµαδικές. Έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα και έχει συνοδέψει µε σκίτσα της ποιητικές συλλογές. Είναι συγγραφέας πέντε παιδικών βιβλίων, ενώ έργα της έχουν διακριθεί στο διαγωνισµό αφίσας 10 εικόνες για την Ιθάκη (2008), µε θέµα το «όνειρο». Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 12 Οκτωβρίου έως τις 21 Νοεµβρίου 2009. «Πολυχώρος Μεταίχµιο», Ιπποκράτους 118, Αθήνα. Καθηµερινά: 09.00-21.00, Σάββατο: 09.00-15.00.

«Έκθεση ζωγραφικής» Ελένη Μιχαλακοπούλου

Πρόκειται για την τρίτη ατοµική έκθεση της Ελένης Μιχαλακοπούλου. Σ’ αυτήν, όπως λέει µεταξύ άλλων η ίδια, οι φιγούρες κάνουν ένα βήµα µπροστά και βγαίνουν έξω από τις ιστορίες τους. Στέκουν απέναντί µας µε σοβαρότητα αλλά και αµηχανία. Κάτι στην εµφάνισή τους φαίνεται να είναι κωµικό, χωρίς οι ίδιες να το γνωρίζουν. Η Ελένη Μιχαλακοπούλου σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1989-1995) µε καθηγητή τον Χρόνη Μπότσογλου και σκηνογραφία µε καθηγητή τον Γιώργο Ζιάκα. Έχει συµµετάσχει σε οµαδικές εκθέσεις και έχει παρουσιάσει δύο ατοµικές. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. «Χώρος Τέχνης 24», Σπευσίππου 38, Κολωνάκι. 3/11-28/11/09. Τρίτη έως Παρασκευή: 11.00-4.00 και 18.00-21.00, Σάββατο: 11.00-14.00


Βιβλίο

«∆ιασκευάζοντας µετ’ ευτελείας (για

«Τηλεφωνήµατα» Roberto Bolano

θέατρο σκιών µέσα στο θέατρο)»

Ο Σεσίνι, ένας ηλικιωµένος, εξόριστος Λατινοαµερικανός συγγραφέας, διδάσκει έναν νεότερό του συγγραφέα τη στρατηγική των επαρχιακών λογοτεχνικών βραβείων. Η Τζοάνα Σιλβέστρι, παλιά ντίβα του πορνογραφικού κινηµατογράφου, θυµάται τον έρωτά της για έναν παλιό συµπρωταγωνιστή της που πέθανε από AIDS. O Ουίλιαµ Μπαρνς, ένας ήσυχος Αµερικανός από τη Νότια Καλιφόρνια, βρίσκεται µπλεγµένος σε µια ιστορία ερωτικών τριγώνων και άστοχων δολοφονιών… Αφηγήσεις γεµάτες απόηχους και αναφορές σε άλλες αφηγήσεις, θραύσµατα βιογραφιών και αυτοβιογραφιών µε τα οποία ο συγγραφέας συνθέτει ένα αστείο και συγκινητικό παζλ, υπενθυµίζοντάς µας τον αινιγµατικό χαρακτήρα της ανθρώπινης κατάστασης. «Άγρα»

Κωνσταντίνος Μπούρας

Ο γνωστός θεατρολόγος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Κωνσταντίνος Μπούρας, παρουσιάζει στον τόµο αυτό µια πρωτότυπη θεατρική δουλειά του. Συµπληρώνει και διασκευάζει την «Περικειροµένη», την κωµωδία του Μένανδρου η οποία σώζεται αποσπασµατικά. Η ιδέα και η πρωτοτυπία έγκειται στο ότι η δράση εκτυλίσσεται στη σκηνή από τους ηθοποιούς, ενώ στο βάθος της σκηνής (ή στο πλάι) τοποθετείται ένας µπερντές Καραγκιοζοπαίχτη, όπου κάθε πρόσωπο του έργου έχει ένα είδωλο πίσω από τον φωτισµένο µπερντέ. Με την ίδια λογική, αποδοµήθηκε, ανασυντέθηκε και αναδηµιουργήθηκε ο γνωστός «Κύκλος µε την κιµωλία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ για παιδικό θέατρο και Καραγκιοζοπαίχτη. Ο συγγραφέας τολµάει να «δει» αυτά τα δύο κλασσικά κείµενα µε αιρετικό τρόπο, παίρνοντας µόνο κάποια στοιχεία από τον µύθο πάνω στον οποίο βασίζονται. Και τα δύο έργα προορίζονται τόσο για την απόλαυση της ανάγνωσης όσο και για τους ανθρώπους του θεάτρου που αναζητούν κάτι προκλητικά νέο. «Φαρφουλάς»

«Η σούπα του Κάφκα» Μάρκ Κρικ

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς θα τα περνούσατε αν ήσασταν προσκεκληµένοι σε δείπνο του Φραντς Κάφκα, της Τζέιν Όστιν ή του Ρέιµοντ Τσάντλερ; Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε την απάντηση. Ο Μαρκ Κρικ δανείζεται τη φωνή διάσηµων συγγραφέων και δηµιουργεί δεκαεπτά συνταγές – ιστορίες που θα απολαύσουν τόσο οι λάτρεις της κουζίνας όσο και οι εραστές της λογοτεχνίας. Η ελληνική έκδοση συµπληρώνεται από µία ακόµη συνταγή της Αθηνάς ∆ηµητριάδου. Μετάφρασηεπίµετρο: Αθηνά ∆ηµητριάδου. «Μεταίχµιο»

«Το αίµα των λουλουδιών» Anita Amirrezvani

Ένα αισθησιακό, ονειρικό µυθιστόρηµα που σφύζει από τα χρώµατα, τις γεύσεις και τα αρώµατα της ζωής στο Ισπαχάν του 17ου αιώνα. Μια δεκατετράχρονη κοπέλα σχεδιάζει τον γάµο της, αλλά ύστερα από το θάνατο του πατέρα της βρίσκεται χωρίς προίκα. Άπορη πια, καλείται να δουλέψει -µαζί µε τη µητέρα της- ως υπηρέτρια στο σπίτι ενός ευκατάστατου σχεδιαστή χαλιών. Μετάφραση: Έφη Τσιρώνη. «Λιβάνης»

«Το θεώρηµα του Αλµοδόβαρ» Casas Ros Antoni

Μια µυθοπλασία µε αυτοβιογραφικά στοιχεία του πρωτοεµφανιζόµενου συγγραφέα. Ο Antoni Casas Ros ζει σε πλήρη αποµόνωση ύστερα από ένα σοβαρό ατύχηµα, από το οποίο ίσως βγήκε παραµορφωµένος. Το ίδιο συµβαίνει και µε τον ήρωα του βιβλίου του. Παραµορφωµένος και αυτός από αυτοκινητικό ατύχηµα, επιλέγει να ζήσει για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια χωρίς να έρχεται σε επαφή µε τους ανθρώπους. Όταν βγαίνει έξω τις νύχτες, καλύπτει το πρόσωπό του. ∆ιαβάζει πολύ, ακούει µουσική και δουλεύει µέσω ΄Ιντερνετ. Μια νύχτα συναντά τον σκηνοθέτη Πέδρο Αλµοδόβαρ, ο οποίος ενδιαφέρεται να κάνει ταινία το δράµα του. Η συνάντηση του ήρωα-αφηγητή µε τον σκηνοθέτη και το γεγονός ότι ο συγγραφέας νιώθει και πάλι ποθητός, και κυρίως αποδεκτός, τον οδηγούν σε µια γεµάτη πάθος αναζήτηση της προσωπικής του απελευθέρωσης από την αποµόνωση που του επέβαλε η παραµόρφωσή του. «Ελληνικά Γράµµατα»

Μουσική «Και πάλι χαίρετε!» Αρλέτα

Μ’ αυτό το διπλό άλµπουµ η Αρλέτα επανέρχεται στη δισκογραφία µετά από 13 χρόνια. Το πρώτο cd περιλαµβάνει τα καινούρια τραγούδια και ένα ορχηστρικό, ενώ το δεύτερο επανεκτελέσεις µεγάλων επιτυχιών της, σε νέα όµως ενορχήστρωση, καθώς και κάποια απρόσµενα τραγούδια που η Αρλέτα ερµηνεύει µε το µοναδικό της τρόπο. Τα σχέδια στο εξώφυλλο, όπως επίσης και το ένθετο, είναι δικά της. Legend

«Καληνύχτα, Barney» Κώστας Χρονόπουλος

Πρόκειται για τον τρίτο προσωπικό δίσκο του καλλιτέχνη, σε µουσική και ενορχήστρωση του ιδίου. Στο cd συµµετέχουν επίσης: Ζίνα Αρβανιτίδη, Γρηγόρης Κλιούµης («Υπόγεια Ρεύµατα»), Μάνος Ξυδούς, Ελένη Πέτα και Απόστολος Ρίζος. Η εικαστική επιµέλεια είναι του ζωγράφου και γλύπτη Κωστή Γεωργίου. Legend

«Το χαµένο σύµβολο» Dan Brown

Ένα αφηγηµατικό αριστούργηµα, µια θανάσιµη διαδροµή µέσα από τον λαβύρινθο υπαρκτών κωδίκων, µυστικών και άγνωστων αληθειών. Καθώς ανοίγει η αυλαία του µυθιστορήµατος ο Ρόµπερτ Λάνγκτον, καθηγητής συµβολικής στο Χάρβαρντ, καλείται να δώσει µια διάλεξη στο κτίριο του αµερικανικού Καπιτωλίου. Ένα µυστηριώδες όµως αντικείµενο, περίτεχνα κωδικοποιηµένο, ανακαλύπτεται στο κτίριο. Ο Λάνγκτον αντιλαµβάνεται ότι πρόκειται για µια πανάρχαια πρόκληση, ένα µήνυµα που προορίζεται να αποκαλύψει στον αποδέκτη του τα χαµένα µυστικά της σοφίας του αποκρυφισµού. Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης. «Λιβάνης»

«Το βιβλίο του Μανουέλ» Χούλιο Κορτάσαρ

Παρίσι, αρχές δεκαετίας του 1970. Ένα ζευγάρι εξόριστων Αργεντινών, βρίσκει ένα πρωτότυπο τρόπο να γνωρίσει τον κόσµο στο µωρό του: µέσα από ένα βιβλίο αποτελούµενο από αποκόµµατα εφηµερίδων, άρθρα, σκόρπιες ειδήσεις. Η πολιτική κατάσταση στη Λατινική Αµερική σ’ ένα ερεθιστικό, παιγνιώδες λογοτεχνικό κολάζ, από τον σηµαντικό Αργεντινό συγγραφέα και δηµιουργό του αριστουργηµατικού έργου «Το κουτσό». Μετάφραση: Βασιλική Κνήτου. «Κέδρος»

«Από τη Νάξο στα Θερµιά», Γιάννης Μαχαίρας

Πρόκειται για την τρίτη δισκογραφική δουλειά του Γιάννη Μαχαίρα. Με τα 12 νησιώτικα παραδοσιακά τραγούδια που υπάρχουν στο άλµπουµ αυτό, ο τραγουδιστής µάς καλεί να διασκεδάσουµε αλλά και να χορέψουµε! Οι καταξιωµένοι τραγουδιστές που «συνταξιδεύουν» είναι ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος, η Νάσια Κονιτοπούλου, η Μαρία Σκουλά αλλά και νέα παιδιά όπως η Ειρήνη Ελπιδοφόρου, ο Θοδωρής Καζάκος και ο Χάρης Γαλάνης. Το εξώφυλλο του cd ζωγράφισε ο λαϊκός ζωγράφος-αγιογράφος της Κύθνου, Αντώνης Κοζαδίνος, και η σύζυγός του. «Music Box»


Village Cinemas ΡΕΝΤΗΣ 20 Cinemas, Θηβών 228 και Παρνασσού, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, τηλ.: 801 100 9191, 210 8108080 - THE MALL 14 Cinemas, Α. Παπανδρέου 35, Θέση Ψαλίδι, Μαρούσι.

ΦΑΛΗΡΟ 9 Cinemas, Παλαιά Λ. Ποσειδώνος 1 & Μωραϊτίνη 3, ∆έλτα Π. Φαλήρου - ΠΑΓΚΡΑΤΙ 5 Cinemas, Υµηττού 110 & Χρεµωνίδου

Κινηµατογράφος

«Νήσος»

Η κλειστή κοινωνία ενός νησιού, στο οποίο όλα δείχνουν πως κυλάνε ήσυχα, αναστατώνεται από τον ξαφνικό και περίεργο θάνατο του άρχοντα του τόπου, Θεµιστοκλή ∆ίκαιου, που αφήνει πίσω του µια τεράστια περιουσία. Καθώς είναι άκληρος, όλοι έχουν την απορία σε ποιον θα µείνουν τα χρήµατα. Η διαθήκη του επιφυλάσσει µεγάλες εκπλήξεις καθώς η περιουσία µοιράζεται στις τέσσερις εξουσίες του νησιού: τον πρόεδρο της κοινότητας, τον αστυνοµικό διευθυντή, το δάσκαλο και τον ιερέα της εκκλησίας, υπό τον όρο να δεχτούν να διαβαστούν στην πλατεία του νησιού τέσσερις επιστολές το περιεχόµενο των οποίων γνώριζε µόνο ο διαθέτης. Πρωταγωνιστούν: Ελένη Καστάνη, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Βλαδίµηρος Κυριακίδης, Τάνια Τρύπη, ∆ηµήτρης Τζουµάκης, Μιχάλης Μαρίνος, Ζέτα ∆ούκα, ∆άφνη Λαµπρόγιαννη, Παύλος Ορκόπουλος, Ντορέττα Παπαδηµητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Κώστας Φαλελάκης, Αντίνοος Αλµπάνης, Μιχάλης Γιαννακάκης, Αλέξανδρος Γιάννου, Κωνσταντίνος ∆ανίκας, Ιωάννα Πηλιχού, Σόλων Τσούνης, Κώστας Βουτσάς. Σκηνοθεσία: Χρήστος ∆ήµας. (29/12)

«Ο φανταστικός κόσµος του δρ. Παρνάσους» The imaginarium of dr. Parnasssus

Ο ∆ρ. Παρνάσους διαθέτει το µοναδικό χάρισµα να καθοδηγεί τη φαντασία του άλλου. Ταυτόχρονα, όµως, βαρύνεται από ένα σκοτεινό µυστικό. Αµετανόητος τζογαδόρος, πριν από εκατοντάδες χρόνια έβαλε ένα στοίχηµα µε τον διάβολο και κέρδισε την αθανασία. Αιώνες αργότερα, όταν γνώρισε την πραγµατική αγάπη, αποφάσισε να κάνει µια ακόµη συµφωνία µαζί του, ανταλλάσσοντας την αθανασία µε τη νιότη και µε τον όρο µόλις η κόρη του συµπληρώσει τα 16 της χρόνια, να πάψει να ανήκει σε αυτόν. Όταν η κοπέλα πλησιάζει τα 16, ο ∆ρ. Παρνάσους θέλει απεγνωσµένα να την προστατέψει από την προδικασµένη µοίρα της. Έτσι, ο διάβολος επαναδιαπραγµατεύεται το τίµηµα: αυτός που θα κερδίσει την κοπέλα είναι αυτός που θα παραπλανήσει πρώτος πέντε ψυχές. Σ’ αυτό τον συγκλονιστικό, εκρηκτικό αγώνα ενάντια στο χρόνο, ο ∆ρ. Παρνάσους πρέπει να παλέψει για να σώσει τη ζωή της κόρης του και να αναιρέσει τα λάθη που είχε κάνει στο παρελθόν για πάντα. Πρωταγωνιστούν: Κρίστοφερ Πλάµερ, Τοµ Γουέιτς, Λίλι Κόουλ, Τζόνι Ντεπ, Τζουντ Λο, Κόλιν Φάρελ, Χιθ Λέτζερ. Σενάριο-Σκηνοθεσία: Τέρι Γκίλαµ. (26/11)

Odeon Kosmopolis (Λεωφ. Κηφισίας 73, Αγ. Θωµάς) Odeon Starcity (Λεωφ. Συγγρού 111, Ν. Κόσµος) Odeon Γλυφάδα (Ζέππου 14, Πλ. Ξενοφώντος, Γλυφάδα) Embassy Nova Odeon (Πατρ. Ιωακείµ 5, Κολωνάκι) Odeon Όπερα (Ακαδηµίας 57, Αθήνα)

«(500) Μέρες µε τη Σάµερ»

46

Αν και ο Τοµ ζει στη σύγχρονη κυνική εποχή, πιστεύει στον κεραυνοβόλο έρωτα. Η Σάµερ δεν πιστεύει ούτε στο ελάχιστο σε οποιαδήποτε µορφή έρωτα. Αυτό όµως δεν πρόκειται να σταµατήσει τον πρώτο να προσπαθεί αδιάκοπα να κερδίσει την καρδιά της και να την πείσει πως υπάρχει το είδος του έρωτα που έχει τη δύναµη να συνταράξει την καρδιά και να συγκλονίσει τον κόσµο… Παίζουν: Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Ζόε Ντεσάνελ, Τζέφρι Άρεντ, Κλόε Μόριτζ. Σκηνοθεσία: Μάρκ Ουέµπ. (26/11)

«Micmacs Μικροαπατεώνες στα δύσκολα» Μια κωµωδία δράσης από τον σκηνοθέτη της «Αµελί», Ζαν Πιερ Ζενέ. Ένας άντρας και οι φίλοι του καταστρώνουν ένα περίπλοκο και ιδιόρρυθµο σχέδιο µε στόχο να καταστρέψουν δύο ισχυρούς κατασκευαστές όπλων. Μια σειρά όµως από ερωτήµατα προκύπτουν και ζητούν απάντηση µέσα από την ταινία όπως τα εξής: Είναι καλύτερο να ζεις µε µια σφαίρα σφηνωµένη στο κεφάλι σου ή θα ήταν καλύτερα να βγάλεις τη σφαίρα και να ζήσεις την υπόλοιπη ζωή σου σαν φυτό; Οι ζέβρες είναι λευκές ή µαύρες µε λευκές λωρίδες; Μπορείς να µεθύσεις… τρώγοντας βάφλες; Παίζουν: Ντάνι Μπουν, Αντρέ Ντισολιέ, Νικολά Μαρί, Ζαν Πιερ Μαριέλ, Γιολάντ Μορό, Ντοµινίκ Πινόν. (26/11)

«Pandorum» Μια ιστορία τρόµου και επιβίωσης. Τα δύο µέλη του πληρώµατος ενός διαστηµόπλοιου ξυπνούν µετά από λήθαργο. Τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί σωστά και οι ίδιοι θυµούνται ελάχιστα πράγµατα από το παρελθόν τους. Ενώ προσπαθούν να ενώσουν τα κοµµάτια του παζλ, ανακαλύπτουν πως δεν είναι µόνοι και πως οι νέοι επιβαίνοντες του διαστηµόπλοιου - πολεµιστές µιας φυλής µε ιδιόµορφο οπλισµό - τους απειλούν. Ώσπου συνειδητοποιούν πως η επιβίωση του ανθρώπινου είδους εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς τους ίδιους… Παίζουν: Ντένις Κουέιντ, Μπεν Φόστερ, Καµ Γκίγκαντετ. Σκηνοθεσία: Κρίστιαν Άλβαρτ. (3/12)


newspaper  

miniaia newspaper free press

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you