Page 1

Lommel PURE ENERGIE

info

nummer 174 - oktober 2012

De Leyssensmolen staat weer in Kattenbos

Lommel in de ban van wildbreien Congrestoerisme in Lommel: een totaalconcept


HUWELIJKSJUBILARISSEN

BRILJANT Julius Boonen en Anna Vanden Boer

DIAMANT Jacob Thijs en Francisca Willekens

VOORWOORD

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN van de Stad Lommel SCHEPENEN Huis Hertog Janplein 1 - Tel. 011 399 799 – fax 011 399 740 info@lommel.be Open elke werkdag van 9 tot 12 uur en op dinsdag ook van 14 tot 16 uur en van 17.30 tot 19 uur. Alle info over contactgegevens en spreekuren van de burgemeester en schepenen op www.lommel.be

GOUD Pierre Cremers en Lucia Audrians

GOUD Antoon Vlemmix en Maria Fonteyn

GOUD Jozef Dries en Thea Martens

GOUD Petrus Pauwels en Julia Gevers

GOUD Jean Tips en Aldegonda De Vrindt

GOUD Henri Vandenberk en Margaretha Kemps

Kijk op www.lommel.be/jubilarissen voor een grotere versie van deze foto’s

BRILJANT Jozef Cools en Anna Ulenaers

GOUD Henri Heeren en Annetta Van Hout

GOUD GOUD Jacobus Van Bommel en Juliana Carpentier Alfred Küper en Diana De Clercq

Lommel doet het goed We waren al enige tijd in blijde verwachting en nu is het zover… De Leyssensmolen staat weer te pronken in Kattenbos. Voor heel wat Lommelaars is het misschien wennen aan de verhuis van hun geliefde molen, toch komt de molen op de nieuwe locatie langs Katterij Dijksken beter tot zijn recht. Hier kan hij immers terug zijn wieken laten draaien en draaien zoals in zijn gloriedagen. Ondertussen werken we volop aan de verdere aanleg van de omgeving zodat de molen opnieuw een echt toeristisch en cultureel uithangbord wordt voor onze stad. Ik nodig u dan ook graag uit voor een kijkdag met begeleide bezoeken aan de molen op zondag 7 oktober.

Ook de bouw van een nieuw woon- en zorgcentrum langs Hoevezavel verloopt volgens schema. De plannen zijn klaar en de subsidiërende instantie, het VIPA, gaf eerder al groen licht voor de nieuwbouw in Heeserbergen. En ook de opmaak van het aanbestedingsdossier zit in een eindfase. Als alles goed gaat, kunnen de bouwwerken begin 2013 van start gaan. Goed nieuws ook vanwege het bedrijf Prefaco. Zij hebben hun vestiging in Lommel recent uitgebreid met 5 hectare en voorzien op een korte termijn een personeels- en omzetgroei van 20 procent! Kortom, Lommel doet het goed.

Peter Vanvelthoven Uw burgemeester

INHOUD DIAMANT Karel Carpentier en Maria Derboven

GOUD Johannes Mertens en Martha Van Endert

GOUD GOUD Antoon Timmermans en Catharina Paesen Urbain Van Brussel en Maria Van den Bossche

COLOFON

GOUD François Geelen en Maria Bleyen

GOUD Alfons Cools en Hilda Tormans

GOUD Willem van Arenthals en Carla Timrott

GOUD Leon Molemans en Regina Gerards

Nummer 174 oktober 2012. Verantw. uitg.: College van Burgemeester en Schepenen, Hertog Janplein 1 te 3920 Lommel. Maandelijks tijdschrift, verschijnt niet in augustus. Eindredactie: Greet Poets en Claudie Van Endert. Met medewerking van: Met medewerking van: het College van Burgemeester en Schepenen, Johan Claes, Koen Berghmans, Bram Bernaerdts, Chrisje Bleys, Ann Gadeyne, Bieke Kwanten, Rudi Lavreysen, Henri Leen, Sylvie Lodewijks, Isabel Molenberghs, Bart Proost, Sara Schildermans, Frank Torfs, politie Lommel. Foto’s: Monique Bogaerts en Robert Boons en Ruud Vangestel Vormgeving en druk: Drukkerij Vaes, Overpelt

2

INFO LOMMEL

I OKTOBER 2012

6

Prefaco breidt vestiging in Lommel uit

14

Congrestoerisme in Lommel: een totaalconcept

21

Lommel in de ban van wildbreien

EN VERDER...

Leyssensmolen 4 Economie 6 Quizzen in Lommel 7 Nieuwbouw Hoevezavel 8 Kort 10 Politie 12 Dossier Park de Soeverein 13 Congresstad Lommel 14 Milieu 17 Sport 18 Jeugd 20 Wildbreien 21 Toerisme 22 Bib 23 CC De Adelberg 24 UiT in Lommel 26 INFO LOMMEL

I

OKTOBER 2012

3


DE LEYSSENSMOLEN

Molenbouwer Dirk Peusens vertelt In 2001 kocht Dirk Peusens de ruïne van de molen van Elen, Windmolen “De Hoop”. De restauratie van deze molen was voor hem de aanzet om de kennis en technieken, die nodig zijn om molens en schrijnwerk op authentieke wijze te restaureren en te onderhouden, te verdiepen. Inmiddels maakte hij van zijn hobby zijn beroep. Sinds 2009 is Dirk haast uitsluitend actief in het onderhoud en de restauratie van wind- en watermolens, met een ongelooflijke passie voor het vak. Hij hield zich het afgelopen jaar samen met zijn collega’s bezig met de restauratie van de Leyssensmolen.

De Leyssensmolen staat weer in Kattenbos Aannemer Renotec is eind augustus gestart met de heropbouw van de Leyssensmolen langs Katterij Dijksken in Kattenbos. Afgelopen maand werd ook de omgevingsaanleg afgerond. De molen werd vorig najaar volledig gedemonteerd en onder handen genomen in het atelier van molenbouwer Dirk Peusens. Vandaag kunnen nieuwsgierigen al een blik werpen op de trots van Kattenbos, die trouwens een volledig nieuwe look kreeg.

De Leyssensmolen werd verplaatst omdat de vroegere locatie, een bosrijke omgeving met weinig windvang, niet geschikt was voor de inplanting van een windmolen. De molen, sinds 2001 een beschermd monument, werd niet meer gebruikt en verkeerde in zeer slechte staat. Een grondige restauratie was enkel zinvol als de molen verplaatst werd naar een plek met meer windvang, zoals nu het geval is. Voor heel wat Lommelaars is het wennen aan de verhuis van hun geliefde molen; hij was dan ook een echte landmark. Toch komt de molen op de nieuwe locatie beter tot zijn recht. Hier kan hij immers terug zijn wieken laten draaien en als het ware weer molen zijn! Toerisme Lommel zal zich verder bekommeren om de aankleding en invulling van de molenomgeving. De gerestaureerde molen zal immers dienst doen als toeristisch en cultureel uithangbord voor de stad Lom-

4

INFO LOMMEL

I OKTOBER 2012

mel. Onder deskundige begeleiding zal hij in de toekomst ook opengesteld worden voor publiek. Een beetje geschiedenis De Leyssensmolen werd omstreeks 1797 gebouwd in Olmen, door de familie De Clippele uit Aalst. Het is een zogenaamde staak- of standaardmolen met een gewone rechthoekige molenkast die gemonteerd staat met een eiken spil of staak op een driehoekige voet. Het geheel kan verplaatst worden al naargelang de windrichting. De staak weegt 2,5 ton, de molenwieken wegen samen 5,5 ton en het geheel, met alles erop en eraan, weegt 26 ton. De molen kende verschillende eigenaars en uitbaters, maar hij dankt zijn naam aan de familie Leyssen die hem 45 jaar lang, van 1860 tot 1905, uitbaatte. In 1960 verkocht de toenmalige eigenaar, Peter Vosch, de molen aan de stad Lommel, die hem in 1963 demonteerde en in 1964 liet heropbouwen in Kattenbos.

Destijds werd echter te weinig stilgestaan bij het groeien van de bomen. Bovendien werd de molen door het ontbreken van de inwendige maalmechaniek sinds 1955 ook niet meer gebruikt als windmolen. In 1988 onderging hij een restauratie om hem weer maalvaardig te maken en hem toeristisch te kunnen uitbaten. Een jaar later werd de Leyssensmolen officieel ingehuldigd. Sinds 2003 ligt de molen stil, omdat hij onvoldoende wind vangt. Dat probleem is nu verholpen.

Kijkdag op zondag 7 oktober

“De renovatie van de molen was absoluut nodig”, zegt Dirk. “Al had ik de toestand eerlijk gezegd erger verwacht. De restauratie heeft jaren op zich laten wachten zodat we minder delen dan voorzien konden recupereren. De balken waar de molen op steunt, waren allemaal aan vervanging toe omdat ze door en door verrot waren. In oktober van vorig jaar werd de molen gedemonteerd om in stukken vervoerd te worden naar onze werf in Merelbeke. Hiervoor waren drie vrachtwagens nodig. Nadat de molen volledig gerestaureerd werd, waren vier transporten naar Lommel nodig om de molen terug op zijn thuisbestemming te krijgen. Eentje meer dan de heenreis dus. De restauratie verliep geheel volgens schema zonder noemenswaardige problemen. Bijkomende balken bleken onvindbaar op de Belgische markt. Bijgevolg moesten we uitkijken naar Frankrijk waar we ze gelukkig wel vonden. Onze job kent geen geheimen meer, we kennen onze stiel.“

Op zondag 7 oktober is er een kijkdag voor alle inwoners gepland om de molen officieel te verwelkomen op de nieuwe locatie. Er zijn geleide bezoeken aan de molen, een begeleide kijkwandeling en een fototentoonstelling van de vzw Levende Molens en van de renovatie van onze Leyssensmolen. Kortom, een leuke namiddag! Je bent van harte welkom van 14 tot 17 uur aan het einde van de Zandstraat.

INFO LOMMEL

I

OKTOBER 2012

5


ECONOMIE

SLIMSTE GEMEENTE

Prefaco breidt uit in Lommel Specialist in prefab betonstructuren en –elementen Prefaco, dat vorig jaar Juma Beton overnam, besliste recent om haar vestiging in Lommel uit te breiden met 5 hectare en haar Balense vestiging volledig over te hevelen naar Maatheide. Het bedrijf stelt vandaag 136 werknemers tewerk en plant op termijn een personeelsgroei van 20 procent.

Prefaco, een dochteronderneming van de Ierse bouwgroep CHR, zit dan ook in de lift, letterlijk en figuurlijk. Letterlijk, omdat het nu ook prefab betonnen liftkokers in het assortiment opgenomen heeft. Figuurlijk,

door de expansie en het extra volume dat dit met zich meebrengt. “De site in Lommel biedt ons een enorme extra capaciteit”, zegt commercieel directeur Eric Sels. “Daarnaast blijven we gekend door onze expertise in de productie van prefab betonnen trappen. Op termijn hebben we een omzetgroei van 20% voor ogen.” Lommelse ondernemers positief De uitbreiding van Prefaco is goed nieuws voor Lommel, dat ontzettend veel troeven in huis heeft zowel op industrieel vlak als op het gebied van stedelijke ontwikkeling. De Lommelse ondernemers bevestigen dat in het nieuwe boek “Industriële groei in Lommel”, dat op 4 oktober officieel gelanceerd wordt.

Als een ondernemer kiest voor Lommel, kiest hij niet alleen voor het bedrijventerrein, ook voor de stad, ontspanningsmogelijkheden, onderwijs, enz… Lommel wordt beslist de hoofdstad van Noord-Limburg!

*Citaten van Lommelse ondernemers uit het boek “Industriële groei in Lommel: Philips… een geschiedenis, Kristalpark… de toekomst”

Kristalpark wordt terecht geprezen als een van dé bedrijventerreinen met zeer grote opportuniteiten dat nu al een gezonde mix van bedrijven huisvest.

Klaar voor het

nieuwe quizseizoen?

Indrukwekkende cijfers De totaaloppervlakte van de verschillende industrieparken in onze stad bedraagt vandaag liefst 1.337 ha. De terreinen van Kristalpark III maken deel uit van een aaneengesloten industriezone van in totaal 900 hectare, waarvan nog ongeveer 500 ha ter beschikking van ondernemend Vlaanderen gesteld kan worden. Op bijna 100 aaneengesloten hectaren hiervan kan een grootschalig bedrijf gevestigd worden. Dit is uniek in Vlaanderen en zelfs in West-Europa.

Het nagelnieuwe quizseizoen staat te popelen om van start te gaan. Lommel is een ware quizstad en heeft al heel wat quizrenommée opgebouwd. De Davidsfondsquiz mag op 12 oktober de spits afbijten en daarna volgt nog een hele resem nagelbijters waaronder de Bruudruusterquiz, de Eerlijke quiz, de Plezante Quiz en de alom bekende Klapkwis. Muziekkenners kunnen dan weer hun tanden stukbijten op de Zuidpoolquiz.

En je hebt er ongetwijfeld al van gehoord. Begin 2013 gaat televisiebedrijf Woestijnvis voor de zender “VIER” in een nieuw tv-format op zoek naar de Slimste Gemeente van Vlaanderen. Michiel De Vlieger zal de quiz presenteren. Lommel mag als quizminnende stad niet ontbreken en doet mee aan het programma. Daarom gaan we dit najaar op zoek naar een ijzersterk quizduo dat de eer van onze stad kan verdedigen. Zo’n ploeg telt twee kandidaten: een man en een vrouw, vanzelfsprekend inwoners van Lommel. Op zondag 4 november wordt het Lommelse duo gekozen in een lokale voorronde. Dit duo wordt op zaterdag 1 december 2012 vervolgens verwacht voor de grote preselectie. De 80 ploegen die als beste uit die preselecties komen, gaan door naar de opnames van het tv-programma, begin 2013. Voor het tv-programma wordt de quizploeg aangevuld met de burgemeester. In de loop van een aantal weken spelen de ploegen voor de titel van De Slimste Gemeente van Vlaanderen. De quiz doet een beroep op de kennis en de intelligentie van doorgewinterde quizkandidaten, maar heeft ook aandacht voor popu-

laire cultuur en test je kennis over Lommel. De voorwaarden zijn eenvoudig. Elk team moet bestaan uit één man en één vrouw van minstens 18 jaar oud. En natuurlijk moet dit team zich kunnen vrijmaken voor de preselectie op 1 december 2012.

Zijn jullie het quizduo dat onze stad zoekt? Mail je kandidatuur ten laatste op 19 oktober naar bram.bernaerdts@lommel.be. Vermeld zeker je (team)naam, adres, telefoonnummer en leeftijd. Let wel! Het aantal plaatsen is beperkt, snel zijn is de boodschap!

TEST JE KENNIS Lommelaar Dirk Swartenbroeckx is een klinkende naam in de internationale muziekwereld. Zijn artiestennaam leende hij bij zijn favoriete Amerikaanse acteur Buscemi waarvan wij de voornaam zoeken? Antwoord .................................................................................................................

In 1990 vierde Lommel feest, maar weet je ook waarom? Antwoord .................................................................................................................

“Waar in ’t bronsgroen eikenhout, het nachtegaaltje zingt” is de openingszin van het Limburgs volkslied. Weet je welke andere vogel naast het nachtegaaltje in dit lied voorkomt? Antwoord .................................................................................................................

Naam ......................................................................................................................... Adres.......................................................................................................................... ................................................................................................................................... Bezorg ons je antwoorden voor 15 oktober via dit antwoordformulier (Hertog Janplein 1, 3920 Lommel) of via de website www.lommel.be en WIN EEN CADEAUBON VAN 20 EURO! De foto van vorige maand was genomen aan WZC Kapittelhof. Een onschuldige hand heeft Christine Huysmans als winnaar aangeduid. U mag de cadeaubon binnenkort in de brievenbus verwachten.

6

INFO LOMMEL

I OKTOBER 2012

INFO LOMMEL

I

OKTOBER 2012

7


HOEVEZAVEL

Een nieuwbouw voor Hoevezavel Na de bouw van het Woon- en Zorgcentrum (WZC) Kapittelhof in het centrum van onze stad werden nieuwe plannen gemaakt voor de inplanting van een tweede WZC naast ons “oude rusthuis” Hoevezavel in de Jan Davidlaan. Begin dit jaar werden de plannen hiervoor gefinaliseerd. Begin juni gaf de coördinatiecommissie van het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden, kortweg VIPA, als subsidiërende instantie groen licht voor de nieuwbouw in Heeserbergen.

Momenteel werkt het architectenbureau aan de detailplannen zodat het volledige aanbestedingsdossier eind deze maand klaar zal zijn. Vervolgens kunnen de dossiers aanbesteed worden. Dit duurt ongeveer drie à vier maanden, zodat de bouwwerken hoogstwaarschijnlijk begin 2013 van start kunnen gaan. Als alles volgens plan verloopt, wordt het nieuwe woon- en zorgcentrum in september 2014 in gebruik genomen. Meteen daarna kan gestart worden met de afbraak van de verouderde gebouwen van het huidige Hoevezavel. Concept Bij het ontwerp van het nieuwe woon- en zorgcentrum was duurzaamheid vanaf dag één een belangrijk aandachtspunt. Een heel nieuw systeem van klimaatregeling, waarover je verder op deze pagina meer leest, zal zorgen voor een constante, aangename binnentemperatuur. Verder zal het nieuwe Hoevezavel een duidelijk woonkarakter uitstralen. Geen groot-

8

INFO LOMMEL

I OKTOBER 2012

schalig gebouw met eindeloze anonieme gangen, maar wel een gezellige woonomgeving waarbij aandacht voor welzijn, autonomie, integratie en verbondenheid de belangrijkste parameters zijn.

Het ontwerp is rijk aan variatie en diversiteit. Een plaats met pleinen, tuinen, publieke faciliteiten en private leefruimten, waar er meer mogelijkheden bestaan om van A naar B te gaan. Tenslotte wordt het een nieuwe thuis

voor haar gebruikers, waar ze comfortabel leven en familie en vrienden ontvangen. De publieke functies zijn opgevat als vloeiende en open ruimtes, terwijl de kamers alle individuele noden van de bewoner invullen.

Een energiebewust gebouw met een gezond binnenklimaat

De groene site, gekenmerkt door dichte bospartijen met naaldbomen, blijft uiteraard behouden alsook het open en transparante karakter. Om het groene, huiselijke karakter extra te accentueren, worden binnenin patio’s aangelegd. Een volwaardige ruimte die zorgt voor een onmiddellijke link tussen binnen en buiten. Op die manier creëert men ook veel lichtinval.

Voor de klimaatregeling zal in het nieuwe woon- en zorgcentrum gebruik gemaakt worden van zogenaamde betonkernactivering. Betonactivering is één van de meest actuele trends in de huidige gebouwentechniek. Het is een innoverende manier van koelen en/of verwarmen gebaseerd op de enorme thermische opslagcapaciteit van betonconstructies. Concreet komt het hierop neer: in de betonnen vloeren en plafonds worden kunststofbuizen voorzien waarin verwarmd of gekoeld water circuleert. Het beton neemt deze energie over van het watercircuit en geeft ze, afhankelijk van het temperatuurverschil tussen het beton (dus het watercircuit) en de ruimte, sneller of trager af. Door middel van een warmtepomp wordt in de herfst en in de winter warm water naar de oppervlakte gepompt om het gebouw op te warmen. In de lente en de zomer pompen we koud water naar boven om af te koelen. Daardoor kan de temperatuur in het gebouw zowel in de winter als in de zomer constant gehouden worden op een 23° C.

INFO LOMMEL

I

OKTOBER 2012

9


KORT

Vrouwengesprekken Het Huis van de Wereld organiseert elke donderdag van 13 tot 15 uur een gespreksgroep voor vrouwen in Buurthuis De Kievit om bij een tas koffie in het Nederlands te praten over gewone dingen die hen bezig houden. Af en toe trekken ze er samen een dagje op uit, staan ze samen achter de kookpotten of krijgen ze informatie over dagelijkse onderwerpen. Spreek of begrijp jij een beetje Nederlands en wil je het nog verder oefenen? Of wil je andere vrouwen helpen het Nederlands beter te begrijpen en hen helpen oefenen? Zie jij het zitten om wekelijks met hen Nederlands te praten? Dan kunnen wij jouw hulp goed gebruiken! Voor meer informatie kan je terecht in het Huis van de Wereld, Stationsstraat 21, tel. 011 53 97 20 of integratiedienst@lommel.be.

Inloopcentrum Compagnie

& Co zoekt vrijwilligers

Het Inloopcentrum is ontstaan vanuit de nood aan een plaats waar mensen ongedwongen kunnen samenkomen, voor een babbel, een drankje en een hapje. En dit tegen betaalbare prijzen. De nadruk ligt op de ontmoeting tussen mensen, een gezellige plek waar iedereen zich thuisvoelt. Het inloopcentrum richt zich vooral op mensen met een laag inkomen. Toch is iedereen welkom. De bezoekers kunnen ook gebruik maken van de douche, de kapper, de wasserette, internet, en de Publifoon, hiervoor betalen zij een kleine vergoeding. Er wordt ook gratis huiswerkbegeleiding aangeboden. Het Inloopcentrum wordt door vrijwilligers gerund met ondersteuning van een halftijdse beroepskracht. Wij zijn nog op zoek naar enkele vrijwilligers die ons team willen komen versterken. Heb je interesse? Neem dan contact op met Ann Bergmans, tel. 011 81 46 40, ann.bergmans@cawtverschil.be.

!

Meldingskaart Hiermee zou ik het volgende willen melden: Lokalisatie: Adres: O O O O O O

Het wegdek is beschadigd. De openbare verlichting is defect. De riolering is verstopt. De voetpaden dienen hersteld te worden. Onderhoud van het platsoen is gewenst. Andere bemerkingen:

Uw naam en adres:

Het is ook mogelijk om via de website www.lommel.be een meldingskaart te versturen! U kunt deze kaart deponeren in de brievenbus van het Huis van de Stad, of ze in een briefomslag versturen naar: College van Burgemeester en Schepenen, Hertog Janplein 1, 3920 Lommel

10

INFO LOMMEL

I OKTOBER 2012

Stad Lommel werft aan DESKUNDIGE WOONBELEID

Ateliers Voor Overdag

Voltijdse betrekking – contract onbepaalde duur (na volbrengen proefperiode) Voorwaarden • diploma hoger onderwijs korte type/bachelor • bijkomende extralegale voordelen o.a. hospitalisatieverzekering, fietsvergoeding, maaltijdcheques, …

Op 1 oktober start het nieuwe werkjaar van Ateliers Voor Overdag. Voor inschrijvingen kan je steeds terecht op ons kantoor in het Huis van de Jeugd, Norbert Neeckxlaan 50, tel. 011 55 35 61 of mail naar avo@lommel.be.

Vraag de uitgebreide aanwervingsvoorwaarden en functiebeschrijving aan bij het stadsbestuur van Lommel, Hertog Janplein 1, 3920 Lommel, tel. 011 399 749 of jacqueline.hendrickx@lommel.be. Inschrijven kan enkel met een aangetekend schrijven ten laatste op 12 oktober 2012 (postdatum geldt als bewijs).

Testen sirenes

NIEUWE MANSCHAPPEN VOOR BRANDWEER LOMMEL EN DE VOORPOST IN NEERPELT Brandweer Lommel zoekt bijkomende krachten voor het aanleggen van een wervingsreserve voor beroepsbrandweerman. Ben je dynamisch, sportief en fysiek in orde, bereid om op de meest ongebruikelijke momenten ten dienste van de bevolking te staan en heb je interesse om het korps van Lommel te versterken?

nucleair noodplan

Op donderdag 4 oktober zullen in Lommel tussen 11.45 en 13.15 uur opnieuw “luide” testen doorgaan van de elektronische sirenes. Dit in het kader van het nationale noodplan. Alle informatie op www.crisiscentrum.be.

Toelage voor

Vraag naar de functievoorwaarden bij de stedelijke brandweer, tel. 011 54 29 00 of via e-mail info@brandweerlommel.be en stel je kandidatuur door middel van een aangetekend schrijven aan burgemeester Peter Vanvelthoven, uiterlijk op 26 oktober 2012. Best voeg je bij dit schrijven je CV en een kopie van je hoogste diploma.

ouders van kinderen met een handicap

Voor meer informatie kan je terecht bij het Sociaal Huis, Hertog Janplein 1, tel. 011 55 01 70 of info@sociaalhuislommel.be. Let op, alle aanvragen moeten uiterlijk op 31 oktober 2012 ingediend zijn.

bladkorven Sinds enkele jaren bepaalt de dienst stadswerken zelf waar er bladkorven geplaatst worden, namelijk in alle straten waar grote bomen op het openbaar domein staan. Een zelfgemaakte bladkorf plaatsen kan nog steeds, maar vergeet op voorhand niet even naar de dienst stadswerken te bellen op het nummer 011 399 830 en je adres door te geven zodat ze tijdens de rondes mee geledigd kunnen worden.

Het OCMW kent jaarlijks een sociaal-pedagogische toelage toe aan ouders met kinderen met een handicap. Om in aanmerking te komen voor de toelage moet je aan volgende voorwaarden voldoen: • Men voedt het kind minstens 3 opeenvolgende maanden thuis op; • Het kind is tussen 3 en 21 jaar oud; • Het kind heeft een arbeidsongeschiktheid van minstens 66% óf heeft recht op verhoogde kinderbijslag; • Het kind beschikt niet over eigen inkomsten, uitgezonderd de tegemoetkoming van een samenwonende persoon met een handicap.

Plaatsing

Gouden erepenning voor Teutengilde

Let wel! De bladkorven mogen enkel gebruikt worden voor het deponeren van bladeren afkomstig van bomen op het openbaar domein. Er mag in geen geval snoei- of ander afval in gedeponeerd worden. Bladkorven waar ander afval dan bladafval in zit, worden niet geledigd.

Op vrijdag 21 september kreeg de Lommelse Teutengilde de Gouden Erepenning van de stad Lommel overhandigd. De leden van de Teutengilde zetten zich al jarenlang in voor de organisatie van de Teutenmarkt in het stadscentrum, die een belangrijke toeristische meerwaarde betekent voor Lommel. De Teutenmarkt is voor vele inwoners en bezoekers immers een aangename verpozing op zondag. Bovendien houdt de vereniging mee de geschiedenis van de Lommelse Teuten in stand. De erepenning wordt elk jaar toegekend aan personen of een instelling die zich langdurig en aanwijsbaar verdienstelijk hebben gemaakt voor de geestelijke en materiële ontplooiing of voor de welvaart of het welzijn van de Lommelse gemeenschap.

INFO LOMMEL

I

OKTOBER 2012

11


PREVENTIE

Wil je op een snelle en makkelijke manier vakantietoezicht aanvragen of kleine delicten aangeven? Op Police-on-web kan je terecht voor deze zaken en nog veel meer: een alarminstallatie registreren, de politie om woningtoezicht vragen, aangifte doen van onder andere diefstal, beschadigingen of graffiti of van kleine criminaliteit, (brom-)fietsof winkeldiefstal. Deze online dienst is 24 uur op 24 toegankelijk en kan gebruikt worden door middel van de elektronische identiteitskaart of via een gebruikersaccount op Belgium.be (www.belgium.be, rubriek “maak een account aan”). Kortom een eenvoudige, veilige en snelle online procedure. Het voordeel van deze formule is dat je door één muisklik in contact komt met de politie. Op die manier hoopt de politie haar acties beter te kunnen afstemmen op de aangiftes. Hiervoor moet het delict aan vijf voorwaarden voldoen: • Het misdrijf vond plaats in België • De dader(s) van de feiten is (zijn) onbekend • Er werd geen geweld gebruikt tegenover mezelf of anderen • Er werden geen bedreigingen geuit • Er zijn geen gewonden

Editoriaal

Afwezigheidsmelding Daarnaast is Police-on-web ook al een hele tijd uitgebreid met een afwezigheidsmelding. Dat betekent dat je kunt meedelen wanneer je tijdens de vakantie of in eender welke periode afwezig bent. De politie kan zo een extra oogje in het zeil houden tijdens je afwezigheid. Zo wordt het risico op inbraak en buurtcriminaliteit ingeperkt. Aline (aangifte alarminstallaties) Sinds 1 juli 2010 is de aangifte van alarminstallaties wettelijk verplicht. Met “Aline” zorgde Fedict ervoor dat die aangifte elektronisch kan gebeuren. Ook Aline is toegankelijk via policeonweb.belgium.be. Voor het beheer van de aangifte van alarmsystemen is echter een elektronische identi-

teitskaart vereist. Beschik je enkel over een token, dan kun je enkel nieuwe aangiftes van alarmsystemen doen en kun je de bestaande aangiftes niet beheren. Hoe werkt het? 1 Je kiest het soort aangifte dat je wilt invullen 2 Je identificeert je met je eID of je token (in combinatie met je gebruikersnaam en wachtwoord van de federale portaalsite) of via je account op de federale portaalsite 3 Je vult een van de voorziene formulieren in. Je kunt dan een overzicht van de aangifte nakijken. Daarna moet je op ‘bevestigen’ klikken. Je aangifte wordt dan meegedeeld aan de bevoegde politiezone 4 Er wordt een uniek referentienummer aan je aangifte gekoppeld. Bewaar dit nummer goed.

Kijk voor alle informatie op www.politie.lommel.be

SNELHEIDSCONTROLES OKTOBER Week 1 tot 7 oktober Gestelsedijk – Kapelstraat – Luikersteenweg – Leuken Week 8 tot 14 oktober Lutlommel – Koning Albertlaan – Kerkhovensesteenweg – Molenstraat Week 15 tot 21 oktober Klachtloopstraat – Molsekiezel – Norbert Neeckxlaan – Kerkhovensesteenweg

12

INFO LOMMEL

I OKTOBER 2012

Met de ontwikkeling van het Kristalpark groeit onze stad uit tot de grootste industriële ontwikkelingspool van het Noorden, die zijn limieten nog lang niet heeft bereikt. We krijgen dan ook regelmatig vragen van bedrijven naar vergader- en congresmogelijkheden binnen onze stad. Met het congrescentrum De Soeverein, het Burgemeestershuis en het Raadhuis hebben we een brede waaier van infrastructuur om meetings, congressen en incentives te organiseren. Bovendien worden diverse mogelijkheden voor teambuilding en ontspanning binnen onze arrangementen als troeven uitgespeeld.

overtredingen 67 31 28 47 28 18 9 40 24 27 9 11 47

Bizzlink 2012

Nieuwe bedrijven- en jobbeurs op 4 en 5 oktober in Soeverein Arena Op 4 en 5 oktober vindt in de Soeverein Arena “Bizzlink” plaats, de nieuwe bedrijven- en jobbeurs voor Noord-Limburg. Meer dan 60 standhouders bevestigden hun aanwezigheid. De organisatie wil met de beurs niet alleen bezoekers uit de Limburgse, Antwerpse en Zuid-Nederlandse ondernemerswereld aantrekken. Ook het grote publiek zal Bizzlink kunnen bezoeken tijdens de jobbeurs in samenwerking met VDAB op donderdagavond 4 oktober. Naast het beursprogramma, zal ook een interessant gedeelte met lezingen geprogrammeerd worden. En ook de Ambassadeur van de Verenigde Staten in België, Howard Gutman, zal op vrijdag een bezoek brengen aan Bizzlink 2012. Jobdate op 4 oktober Naast het netwerkaspect in een B2B context wordt ook aandacht besteed aan de relatie met de particulieren. De stad Lommel organiseert hiervoor samen met VDAB Limburg een heuse Jobdate. Op donderdagavond 4 oktober van 17 tot 20 uur wordt op Bizzlink een ontmoetingsplaats gecreëerd voor werkgevers en werkzoekenden op het centrale plein van de beurs. Alle informatie over de beurs vind je op www.bizzlink.net

Congresstad Lommel wil voor elke aanvrager op zoek gaan naar vergadermogelijkheden in het groen en een goede gastheer zijn, die arrangementen op maat aanbiedt en uitwerkt en die aanvragen van A tot Z behandelt. Noteer eveneens nu al Sirk de Soeverein in uw agenda. In december tussen Kerst en Nieuw wordt onze Soeverein Arena de place to be voor vier dagen circusfeest: klassieke acts worden door jonge circusjannen en ervaren acrobaten in een hedendaags jasje gestoken in een spetterende show. Een niet te missen spektakel!

Jan Swinnen Voorzitter AGB Sport en Recreatie

Week 22 tot 28 oktober N71 – Kloosterstraat – Adelberg – Kattenbos Resultaten controles april Plaats aantal voertuigen Nobert Neeckxlaan 258 Kerkhovensesteenweg 212 Luikersteenweg 110 Molsekiezel 267 Lutlommel 224 Luikersteenweg 100 Nobert Neecklaan 74 N71 516 K.Albertlaan 251 N71 619 Gestelsedijk 85 Luikersteenweg 87 Kerkhovensesteenweg 264

We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt achter de schermen om een nieuw soort toerisme op de kaart te zetten: het congrestoerisme. Vandaag tonen we u met de nodige trots het resultaat van dit harde werk. Met Congresstad Lommel hebben we alle troeven in huis voor de organisatie van seminaries, workshops of personeelsfeesten: prachtige congreslocaties, verrassende arrangementen, uitstekende overnachtingsmogelijkheden, lekkere restaurantjes en een gastvrije bevolking.

DOSSIER PARK DE SOEVEREIN

Circustheater van de bovenste plank 27, 28, 29 en 30 december 2012 Een circus van en voor de toekomst Het jonge talent van nu voor het circus van morgen. Dat is wat Sirk de Soeverein aan het publiek wil voorstellen. Klassieke circusacts door jonge circusjannen in een hedendaags jasje. Technische perfectie in de als circus omgebouwde Soeverein Arena. Circustheater van de bovenste plank ondersteund door sfeervolle theaterbelichting en gedragen door nostalgische balkanmuziek. Een selectie van 29 circusartiesten uit 8 landen brengt een wervelende hedendaagse circusvoorstelling en toont het beste van het beste. 12 acts van wereldklasse volgen elkaar in een stevig tempo op. Op 27, 28 en 29 december start de voorstelling om 20 uur, op 30 december is er een namiddagvoorstelling gepland om 15 uur. Tickets kosten 15 euro aan de kassa. Meer info volgt snel. Wij hopen u met eindejaar te mogen verwelkomen in onze Soeverein Arena!

INFO LOMMEL

I

OKTOBER 2012

13


DOSSIER PARK DE SOEVEREIN

DOSSIER PARK DE SOEVEREIN

Congrestoerisme in Lommel: een totaalconcept De voorbije jaren heeft Lommel flink geïnvesteerd in vernieuwing. Zo geeft de opening van Kristalpark III een nieuwe impuls aan het ondernemersschap en de investeringen in de stad. Als stad blijft Lommel vooruitkijken en lanceert een nieuw concept: Congresstad Lommel. Hiermee speelt Lommel in op de groeiende markt van het congrestoerisme.

Congresstad Lommel verzorgt een professioneel aanbod bij de organisatie van een congres of zakelijke bijeenkomst in één van de stedelijke congreslocaties. De locaties variëren van een modern architecturaal pareltje zoals Congrescentrum de Soeverein tot karakteristieke en onverwachte locaties zoals het Burgemeestershuis en het Raadhuis op het marktplein. Een uniek aanspreekpunt werd hiertoe in het leven geroepen. De medewerkers van Congresstad Lommel gaan een stapje verder dan enkel een locatie te reserveren. Ze vragen offertes op bij externe partijen en doen voor-

stellen voor vervoer, catering, beveiliging en de verdere organisatie van een bijeenkomst. Kortom, een goede gastheer die aanvragen van A-Z behandelt. Congresstad Lommel doet er alles aan om het organiseren van jouw evenement zo eenvoudig mogelijk te maken. Vandaar dat Congressstad een selectie heeft gemaakt van activiteiten die makkelijk te combineren zijn met een vergadering, beurs of persconferentie. Een halve dag werken en een halve dag vullen met een teambuildingactiviteit? Congresstad Lommel regelt het!

Lommel heeft alles in huis voor een geslaagde vergadering, seminarie, workshop, personeelsfeest of congres. Congresstad Lommel staat voor service, gastvrijheid en vergaderen in het groen. Verschillende arrangementen werden uitgewerkt op maat van de zakelijke klant. Een sportieve uitdaging, een spannende kartingswedstrijd, culinair genot, een museumbezoek en waarom geen chocoladeworkshop of een yoga-initiatie. Maar ook de Lommelse natuur blijft verrassen. Denk aan de Sahara: een enorm zanden duinenlandschap. Verschillende routes werden uitgestippeld om Lommel in groep te verkennen met de fiets, te voet, te paard of met de Vespa. Natuurlijk kunnen deze activiteiten naar wens worden aangepast om zo een topevenement te organiseren.

Uniek is natuurlijk ook het uitgebreide aanbod aan overnachtingsmogelijkheden. Lommel telt vele hotels, bed&breakfasts en natuurlijk Center Parcs de Vossemeren. Met bijna 1,1 miljoen toeristische overnachtingen, elk jaar opnieuw, prijkt Lommel aan de top in Vlaanderen.

Congresstad Lommel ook op Bizzlink! Op de eerste editie van Bizzlink zal, naast een hele reeks bedrijven uit Noord-Limburg, ook Congresstad Lommel aanwezig zijn. Op deze tweedaagse beurs die doorgaat op donderdag 4 en vrijdag 5 oktober kan u ontdekken wat Congresstad Lommel allemaal voor jou te bieden heeft. Dit is dus het uitgelezen tijdstip om kennis te maken met Congresstad en alvast de eerste plannen te maken voor jouw volgende bedrijfsevent. Voor meer informatie over Bizzlink verwijzen we je graag door naar www.bizzlink.net.

Meer informatie over Congresstad Lommel? Neem een kijkje op de website www.congresstadlommel.be.

14

INFO LOMMEL

I OKTOBER 2012

INFO LOMMEL

I

OKTOBER 2012

15


DOSSIER PARK DE SOEVEREIN

re en loka

Lea Gilmo

et ing van h n e p o e d twerk der van In het ka e Mountainbikene eren nieuw imburg organis Noord-L

Gospels

MILIEU

ie

nact a a i m a D voor or

tellen vo le koren s

ebriel stel Vand

o.l.v. Chri

Energietips

Lommel RGI E PUR E ENE

i.s.m.

n Team Bike Actio

n Lommel e

en: lling • Faciliteit etsensta fi e t k a a n ding • bew uitstande • bevoorra en douches • afsp ers kleedkam Waar? straat 10 ortvelden p S in re Soeve mel Arena de 3920 Lom Wanneer? tot 10.30 u. 0 u. n van 8.0 e v ij 0 u. r h c s In g tot 12.0 ering. in d ra r o o Bev verzek ame en ln e e d Gratis

er ki ng sa m en w DK at io na le K 17 eu ro - Am el , V V m st In te rn S: Lo en e di ET er is m T IC K er el d, in | n de W lo m m el .b e | n de Je ug d, ToD e S oe ve re va s@ H ui s va IN FO : 53 .9 7. 20 - di Wer el d, H ui s en em en te nh al - 39 20 Lo m m el te l. 01 1/- H ui s va n de A de lb er g , Evel de ns tr aa t 10 10/08/12 20 eu ro ce nt ru m D e er ei n, Sp or tv C ul tu ur A re na de So ev A D RE S:

l 1 Brusse 263 - 108

nN omgeving va m e n e ro g e is met d en 35 k Maak kenn fstanden: 24 km o vzw A Fietsprom

20 uur 2 1 0 2 r e 3 novemb in in Lommel oevere S e d a n e Ar

II-laan Leopold Peeters V.U. Rigo

el te Lomm 2 1 0 2 r e g 7 oktob IKETOCHTEN op zonda B AIN urg. 2 MOUNT oord-Limb

11:05

! n e e r e d e i g r e en

In oktober korten de dagen en biedt het stookseizoen zich weer aan. Een ideale aanleiding om even stil te staan bij ons energieverbruik. Uiteraard is het de bedoeling om ons energiebewust gedrag niet enkel tot deze maand te beperken, maar ook de rest van het jaar verder te zetten.

llemaal meer

samen minder, a

6.

een A+ of A++ label. Wil je weten hoe veel energie je toestellen verbruiken? Kom dan eens een energiemeter ontlenen op de dienst Milieu en Natuur. Hiervoor ontvang je ook punten op je e-portemonnee! Zet de vaatwasser alleen aan als hij helemaal gevuld is. Plaats een waterbesparende douchekop. Deze verbruikt 40% minder water en energie dan een gewone douchekop terwijl het comfort hetzelfde blijft. Neem wat vaker een douche in plaats van een bad. Voor een bad heb je al snel twee tot vier maal zo veel water nodig als voor een douche. Schakel elektrische toestellen (tv, dvd, hifi, pc, …) zoveel mogelijk uit als je ze niet gebruikt.

us r a l e B a i l 7. tra s u A a a i i r r a t ulg Aus Andorra Bermuda Brazil B Czeck We geven je alvast enkele tips om op Belgium Islands Croatia yprus een eenvoudige manier energie te 8. C n a i besparen: Canar k Congo RD land g n i E l b u p Re de lichten wanneer je weggaat en d 1. Doof n a l e n i c i F l 9. kies voor spaarlampen. Spaarlampen vero r rld P o Ecuado nW t a bruiken 5 keer minder energie en gaan 10 i dsal Tournamen Georg a l s I e keer langer mee. o r Fa Futs up Greece 2. Droog je was op een rek of aan de waslijn C l a s t u F in plaats van in de droogkast. France 18 WoroldmaPnoliCcheeetah Cup q a r I p W y u 3. Kook zo veel mogelijk mét deksel. Koken German 9 7 35+ Silver C l deksel verbruikt driemaal zo veel Israe zonder y r a g energie. n Hu sovo4. Plaats reflecterende radiatorfolie achter je o K d n a Irel g radiatoren. Deze weerkaatst een groot r u b m e x deel van de warmte die anders in de muur Lu Italy a t l zou verdwijnen. Via de e-portemonnee a M a i n 2 a 1 u 0 kan je in Lommel met je verdiende punten h 2 Lit o ember r v g o n e n 0 a radiatorfolie aankopen! i -3 Monte Macedon 26 bij de aankoop van een nieuwe koelga5.l Kies u t r o a i P v kast of diepvriezer voor een energiezuinig a Mold d a i n s a s toestel. De zuinigste toestellen dragen l Ru Po y a i a n w a r o m N Ro d nia n e a l v s I o l S n o i n Data plastiekcontainer Reu akia v a o n l e S l e H Telkens van 14 tot 18 uur Scotland rica Spain St A1/10 parking kerk Stevensvennen S U Ma f e n A i a Di 2/10 parking buurthuis de Kievit South y Ukr e k r u T a Wo 3/10 parking buurthuis De Kom Tunesi Ma 8/10 parking bij Cultuurcentrum de Adelberg er.indd

gospel_fly

1

10. Kom naar een infoavond rond energiezuinig verwarmen. 70% van het energieverbruik in een huishouden gaat naar verwarming! Op dinsdag 23 oktober legt een professional uit waarmee je rekening moet houden als je een verwarmingsinstallatie geheel of gedeeltelijk vervangt en welke premies je daarvoor kunt krijgen. Hij geeft je meer inzicht in de werking van een installatie en haar onderdelen. Zowel radiatoren en convectoren als vloerverwarming en wandverwarming komen aan bod. Bij deelname ontvang je bovendien 250 punten op je e-portemonnee! Meer info via www.warmlimburg.be of tel. 078 15 01 86 of via de dienst Milieu en Natuur 0800 999 10.

th

th

th

? Meer info 11 54 84 00 0 e mmel.b dienst@lo

ef Bloso

Fotoarchi

sport

16

INFO LOMMEL

I OKTOBER 2012

eren Vossem arcs De l e m m o L Belgium

CenterP

Di 9/10

voetbalterreinen Kattenbos Sport

Wo 10/10

parking buurthuis de Moffel

Ma 15/10

voetbalterrein Blauw-Wit

Di 16/10

parking kerk Heide-Heuvel

Wo 17/10

parking voetbalterreinen Kerkhoven

Ma 22/10

parking buurthuis ’t Zand

Di 23/10

parking buurthuis De Hanekap

Ma 5/11

parking kerk Stevensvennen

Di 6/11

parking buurthuis de Kievit

Wo 7/11

parking buurthuis De Kom

Lommel, Energiekampioen 2011-2012 Op 26 april werd de stad Lommel uitgeroepen tot Energiekampioen 2011-2012 in het kader van het Kampioenschap Hernieuwbare Energie, een wedstrijd georganiseerd door de Bond Beter Leefmilieu en Apere vzw. Hiermee werd nogmaals aangetoond dat in Lommel “Pure energie” geen holle slogan is, maar dat de stad een voortrekkersrol speelt op het gebied van groene energie. Aan dit kampioenschap werden een aantal interessante prijzen verbonden waaronder een waardebon voor een hernieuwbare energieinstallatie ter waarde van 4.166 euro, 2 windmolenbezoeken en energiespaarboxen. Op dinsdag 18 september werden de winnaars tijdens een prijsuitreiking bekend gemaakt en beloond met één van de bovenstaande prijzen. Proficiat aan Eric Verhorstert, de winnaar van de waardebon, en aan Stijn Loenders en Roger Bogaerts, die zich mogen verwachten aan een uniek windmolenbezoek.

INFO LOMMEL

I

OKTOBER 2012

17


SPORT

Bewegingsaanbod voor kankerpatiënten in Limburg In Limburg hebben (ex-)kankerpatiënten de keuze uit een waaier aan activiteiten om hun fysieke en psychische evenwicht terug te vinden. De stad Lommel en Stichting tegen Kanker slaan de handen in elkaar om, specifiek voor deze doelgroep, nu ook Nordic Walking te lanceren in onze stad.

Wat is Rekanto? Talrijke wetenschappelijke studies tonen de positieve impact aan van aangepaste fysieke activiteit op mensen met kanker. Daarom lanceerde Stichting tegen Kanker vijf jaar geleden het bewegingsprogramma Rekanto. Dit gratis programma biedt (ex-)kankerpatiënten aangepaste fysieke activiteiten aan, tot één jaar na hun behandeling.

Congrescentrum de Soeverein. Er zullen deelnemers uit andere activiteiten aan het woord gelaten worden en er wordt uitgelegd hoe kankergerelateerde vermoeidheid aangepakt kan worden via Nordic Walking. De eerste lessen starten op 17 oktober van 10 tot 11.30 uur en zullen vanaf dan wekelijks doorgaan in Lommel.

Patiënten of artsen die meer willen weten over het aanbod van Rekanto in Limburg kunnen contact opnemen met Liesbet Van Gaever, regiocoördinator in de provincie Limburg via lvangaever@kanker.be of 0473 82 11 39 of met het algemeen nummer voor Rekanto: 078 15 15 50.

Vandaag ondervinden meer dan 1.000 mensen in heel België de voordelen van Rekanto. Het doel is de vermoeidheid tegen te gaan, maar ook de levenskwaliteit te verhogen en mensen te helpen opnieuw een zo normaal mogelijk dagelijks leven te kunnen hernemen. De activiteiten zijn op maat ontwikkeld door specialisten in de oncologie en revalidatie. Infoavond in Lommel op 15 oktober Stichting Tegen Kanker nodigt geïnteresseerden uit op een infoavond rond het aanbod van Rekanto op maandag 15 oktober om 20 uur in

Bewegwijzerde loopomloop in de Sahara

Nieuwe basketvloer voor sporthal Mercurius

De aangepaste belijning werd rechtstreeks op de nieuwe ondergrond aangebracht. Het AGB koos, in samenspraak met de school, overigens voor een vlakelastische vloer met dezelfde eigenschappen als een houten vloer, maar dan met een kwalitatieve en stevigere linotoplaag. Aan de nieuwe vloer hangt een kostenplaatje van 70.000 euro (excl. BTW) vast. Tijdens de eerste thuismatch van de heren A op zaterdag 15 september werd de vloer plechtig ingespeeld… Met een overwinning voor Lommel!

INFO LOMMEL

I

OKTOBER 2012

OPENING UitnodigingLommel.indd 1

De sporthal van het gemeenschapsonderwijs op campus Mercurius, die na de schooluren afgehuurd wordt door het Autonoom Gemeentebedrijf Sport en Recreatie Lommel, werd tijdens de zomervakantie uitgerust met een gloednieuwe sportvloer. Tot grote vreugde van de basketbalclub, want de oude vloer was na bijna 30 jaar intensief gebruik aan vervanging toe. Bovendien voerde de basketbalbond dit seizoen heel wat nieuwe regels voor competitiewedstrijden in. Zo moet er volgens vernieuwde belijningsnormen gespeeld worden en werden de afmetingen van de basketbaldoelen veranderd.

18

Startplaats Lommel

Lopen is in. De vraag naar kleinschalige, laagdrempelige loopinfrastructuur is dan ook groot. Daarom besloot Bloso te starten met de ontwikkeling en de promotie van loopomlopen in heel Vlaanderen, ook in Lommel. In samenwerking met de stedelijke sportdienst werd recent een permanent bewegwijzerde loopomloop uitgewerkt in de Sahara. Aan de startzuil van de fit-o-meter tussen de jeugdvoetbalterreinen en de Soeverein Arena kan je kiezen tussen 3 omlopen: er is een korte (groene) lus van 1,5 km, een (blauwe) middenlus van 3 km en een (rode) lange lus van 6 km. Een duidelijke afstandsaanduiding en bewegwijzering loodsen de lopers door het prachtige natuurgebied. Op het parcours wordt om de 500 meter een afstandsaanduiding geplaatst. Op de korte lus is er vanaf de startzuil zelfs om de 100 m een aanduiding voorzien om intervaltrainingen uit te kunnen voeren.

LOMMEL KORT SPORT

20/08/12 09:3

Van 29 tot en met 31 oktober wordt een kleuterkamp georganiseerd voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar. Op het programma staan kring- en bewegingsspelletjes, kinderdansjes, poppenkast, tekenen en knutselen, kinderverhalen,… en nog zoveel meer. Het kamp gaat door in sportcentrum de Soeverein, telkens van 9 tot 12 uur. Het inschrijvingsgeld bedraagt 15 euro per persoon. Op dinsdag 23 oktober richten de sportdienst en sportraad hun jaarlijkse herfstwandeling in. Het vertrek is voorzien omstreeks 8 uur aan de Soeverein, waar we ook terug mogen verwacht worden rond 18.30 uur. Het inschrijvingsgeld bedraagt 10 euro per persoon. Inschrijven kan vanaf 1 oktober bij de stedelijke sportdienst. Let wel: het aantal plaatsen is beperkt, dus snel inschrijven is de boodschap! Sport Overdag start vanaf 1 oktober met Step Aerobic. De lessen vinden elke maandag van 20 tot 21 uur plaats, de kostprijs bedraagt 1,50 euro per les. Van maandag 10 tot donderdag 13 september organiseerden de stedelijke sportraad en sportdienst de 24ste Lommelse seniorensportweek. Een 120-tal senioren nam actief deel aan het petanquetornooi, de fietstocht en de Limburgse seniorendag in Bocholt. Bij het petanquetornooi sleepte Armand Vandoninck de overwinning in de wacht, de 2de en 3de plaats waren voor Jackie Martens en Albert Bastiaens. Proficiat aan deze winnaars! De personen met de volgende lotnummers kunnen hun prijs afhalen op de stedelijke sportdienst 133 – 136 – 148 – 156 – 167 – 175.

Meer info via de stedelijke sportdienst, tel. 011 54 84 00 of sportdienst@lommel.be.

INFO LOMMEL

I

OKTOBER 2012

19


JEUGD

WILDBREIEN

Wildbreidag

Op woensdag 31 oktober kan je weer komen griezelen in het stadscentrum van Lommel. Dit jaar pakken we het net iets anders aan dan de voorgaande jaren en zal het Halloweenspektakel niet enkel in het Burgemeesterspark plaatsvinden, maar organiseert de jeugddienst samen met wandelclub Milieu 2000, drie griezeltochten van 3, 5 of 9 kilometer.

Zin om te griezelen? Wandel dan mee op een tocht met knutsel- en grimeerstanden, griezelige animaties en spectaculaire vuurshows. Vertrekken kan tussen 17 en 21 uur aan Campus Mercurius in de Mudakkers. De kostprijs bedraagt 1 euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar krijgen in ruil voor deze inschrijving een gratis consumptie.

op zaterdag 6 oktober Lommel in een

nieuw jasje

in een nieuw jasje Belangrijk! De wandeling start aan Campus Mercurius. Aan de start van de wandeling krijg je een plannetje met alle locaties en de uren van de animatie. Zo mis je zeker niets van het spektakel. Omwille van de veiligheid wordt reflecterende en niet-synthetische kledij aanbevolen. Breng zeker ook je zaklamp mee.

3 km Geschikt voor buggy’s en rolstoelen • Meneer Lumineux • Knutselstanden • Grimeerstand • World Of Pyro ledshow en fakirshow • Sopa De Fuego • Stevarius • Griezelverhalen ism NIKO en bib 5 km Geschikt voor buggy’s en rolstoelen • Alle animatie van de tocht van 3 km • Raad het gewicht van de pompoen • Vuurspuwers • Manoesso, Meester van het vuur 9 km Alle animatie van de tochten van 3 en 5 km • Griezelige animatie in het bos

Shoppen in stijl doe je tijdens de Funky Saturdays in het stadscentrum van Lommel. Op zaterdag 6 oktober nemen we ‘Funky’ wel erg letterlijk, want dan wordt onze stad helemaal ingepakt met allerlei kleurrijke breisels tijdens de allereerste wildbreidag. Een 50-tal hippe dames houdt sinds begin mei een echte breimarathon in het kader van de wildbreidag op 6 oktober. Sommigen hadden 20 jaar niet meer gebreid, maar de afgelopen maanden breiden ze wekelijks allerlei jasjes en versiersels om het stadscentrum van Lommel in een nieuw kleedje te steken. Niet alleen de kiosk op het marktplein wordt volledig aangekleed, ook lantaarnpalen, vuilnisbakken, amsterdammertjes langs de weg en een aantal bomen worden voor de gelegenheid voorzien van kleurrijke breiwerkjes.

Grenzen verleggen “We willen onze grenzen verleggen. En we willen vooral tonen we dat je hier veel fraais ziet en dat Lommel kindvriendelijk is. Op 6 oktober worden verschillende plaatsen in onze stad aangekleed met breisels. Ook andere groepen doen mee met dit wildbreiinitiatief van de handelaars en de stad. We verwerkten al 25 km breidraad. We zullen dus moeten afkicken,” vertellen de initiatiefneemsters Lisette Vandenboer, Chris Rubens en Wies Vanden Boer.

Locaties

Nieuwe rage Palen, bomen of straatmeubilair dat ingepakt is met kleurrijk breiwerk. Deze nieuwe rage heet wildbreien. Het doel? De wereld een stuk vrolijker maken. Wildbreien is een vorm van street art die in 2005 is ontstaan in Houston, Amerika. De trend zette zich vervolgens verder naar onder meer Parijs, Londen, Wenen, Melbourne en sinds kort dus ook Nederland en België. Bij onze noorderburen werd wildbreien in 2011 zelfs verkozen tot het mooiste nieuwe woord. Wandelroute Op zaterdag 6 oktober zijn er op verschillende locaties in het stadscentrum indrukwekkende breiwerkjes te zien. Een wandelroute via het Burgemeesterspark, het Kerkplein, de Kerkstraat, het Dorp, de Heerdgang en het Hertog Janplein brengt je langs alle gedecoreerde plekjes.

 LUYKSGESTEL

LEPELSTRAAT

KLACHT

BER

T NE

ECK

XLA

AN

ND

IJK

DE

STATIONSSTRA AT

RAAT LOOPST

NOR

AAN

LDL

OPO

G LE

IN KON

EIN

I OKTOBER 2012

AT

LE BA

TTE

RST

GSTR

RA

AT

KOEKOEKSTRAAT

HOO

AAT

BINNENSINGEL

INFO LOMMEL

D

VLU

RIN7 NG 1 LAAN (N

20

S

P7 139 p

ENSTRA

HOEV

AT

AKKER MUD

KERKPLEIN

ERPA

MOL

RINGLAAN

Kom tussen 7 en 9 uur in uniform naar de kiosk op het marktplein en krijg een gratis koffiekoek en warme choco van de jeugdraad!

PRINSDER ALEXAN STRAAT

RAAT

P6

50 p

ING

BALENDIJK

S

AT STRA STER KLOO MICHIEL P3 JANS- 149 p PLEIN

. 

OSTR N BOSC

ORR VREYSH

BO

EIND

AAT

EN

AT

HAMST

G

STR AAL

OMPSTRAAT

AAT EUWSTR

SPRE

ELT

AT

TRA

 DO AALSTR. NACHTEG

KERS

DAK  MU

RA 

P4

52 p

80 p

66 p

ST

UISS

E KR

ROD

P11

P5

RK

ORRIN

G HTE

ROERD

EN

EV SHO

KE

D ERPA

HEES

KOP

P2 111 p

SH VREY

P8 50p

S

HEERGANG

EIND

HEE

P9 140p

DORP

DORP

T RAA

NST

MOLE

TR.

37 p

HERTOG JANPLEIN

ERST

K DON

LEPELSTRAAT

LSTR. SLEUTE

P12

LS CHOO

DE VRYHEYT 

RAAT

LAAN

P1

 184 p

NSTRA

MOLE

BERT

EL

G

IN

N KO  RIJKSS

EKIEZ

AT

T SS

AL ING KON

90p

BERG ADEL SES PRIN ID ASTR PARK



MOLS

K PAR

AD P10

T AA

RA

TRAAT

MOL

STR

PEL

KA

ERG

ELB

BERG

ADEL

BROUWERIJSTRAAT

KRANENVENSTRAAT

NAC

Om online te kunnen inschrijven, moet je het nummer van je Grabbelpas en je naam en voornaam ingeven. Heb je al een pasje, dan kan je met dit nummer inloggen. Heb je nog geen pasje, kom er dan vóór 17 oktober één kopen op de jeugddienst. Inschrijven kan ook op woensdag 17 oktober tussen 18 en 19 uur in het Huis van de Jeugd en verder elke werkdag tijdens de kantooruren voor de activiteiten die nog niet volzet zijn.

DOORGANGSWEG

GASS

Ook dit jaar organiseert de jeugddienst tijdens de herfstvakantie leuke Grabbelpasactiviteiten. Je kan online inschrijven voor de activiteiten vanaf woensdag 17 oktober om 18 uur via www.jeugdlommel.be.

T WANSTRAA

Grabbelpas herfstvakantie

BINNENSINGEL

71 )

OVERPELT OVERPELT

LEOPOLDSBURG 

SHOPPING DE SINGEL

INFO LOMMEL

I

OKTOBER 2012

21


TOERISME

BIB

Internationale glaskunstprijs

zet Glazen Huis op de kaart Nog tot 8 oktober kan je in het Glazen Huis, Vlaams Centrum voor Hedendaagse Glaskunst, de tentoonstelling in het kader van de Internationale Glaskunstprijs gaan bekijken. Jeroen Maes van het Glazen Huis blikt alvast tevreden terug op de eerste editie van deze triënnale, die niet alleen het glascentrum, maar ook de medeorganisatoren de Stichting Charlotte van der Seijs én de stad Lommel regionaal, nationaal én internationaal op de kaart gezet heeft.

vragen met een totaal van 1.422 objecten en dit vanuit 47 landen waaronder de Verenigde Staten, Engeland, Tsjechië, Nederland, België, Canada, Frankrijk, Duitsland, Japan, Zweden (TOP 10), maar ook uit China, Korea, Australië, Nieuw Zeeland, Mexico, Uruguay, Colombia, Puerto Rico, Argentinië, Israël, Iran, Rusland, enz.,” zegt Jeroen Maes van het Glazen Huis.

Prijsuitreiking en tentoonstelling Cover Lover wedstrijd

De International Glass Prize 2012 met als thema “The Object/Het Object” leverde een grote verscheidenheid aan technieken, concepten en vormen op. Bovendien zat er werk in van kunstenaars en ontwerpers van uiteenlopende leeftijden, achtergronden en nationaliteiten, wat net het opzet was

van de International Glass Prize. De laureaten van de International Glass Prize 2012 mochten ofwel een geldprijs, ofwel een werkperiode in het glasatelier van het Glazen Huis in ontvangst nemen. Daarnaast kocht de stad Lommel een aantal werken aan ter uitbreiding van de stedelijke glaskunstcollectie.

Nieuwe tentoonstelling vanaf 27 oktober

DE SCHENKING

“Voor deze eerste Glaskunstprijs ontvingen we in totaal 631 aan-

Donatie van de private glascollectie Embrechts-Ryckaert De tentoonstelling toont glaskunst van internationaal gerenommeerde kunstenaars tot souvenirs uit de vele wereldwijde reizen en loopt tot en met 10 maart 2013.

Dit najaar! Maak je eigen glasjuwelen of glaskralen Op 17 en 18 november van 10 tot 17 uur kan je in het Glazen Huis terecht voor een 2-daagse workshop glaskralen maken met Monique Swinkels. Tijdens deze workshop leren beginners en gevorderde cursisten kralen maken aan de brander. Beginners leren de basis, ze leren werken met vloeibaar glas aan de brander. Gevorderden worden door de docente begeleid op eigen niveau. De kostprijs bedraagt 250 euro. Natuurlijk mag je achteraf je eigen creaties mee naar huis nemen. Op 1 en 2 december leer je glasjuwelen maken met Suzanne Venema. Tijdens deze 2-daagse workshop maken cursisten hun eigen juwelen in verschillende lagen en met verschillende kleu-

22

INFO LOMMEL

I OKTOBER 2012

BIBLIOTHEEKWEEK

ren. Zowel het gebruik van glaspigmenten als het gebruik van zilver- en bladgoud komt aan bod, hierdoor zijn vele prachtige variaties mogelijk. Je moet geen voorkennis hebben om deel te kunnen nemen. De kostprijs bedraagt 180 euro. Kijk voor meer info en inschrijvingen www.hetglazenhuis.be of mail naar annabel.vanoverloop@hetglazenhuis.be.

TOERISME LOMMEL vzw, Dorp 14, 3920 Lommel (Regionaal Toeristisch Onthaal voor de Limburgse Kempen / toeristisch infokantoor, erkend door Toerisme Vlaanderen met een opdracht voor geheel Vlaanderen) ALLE weekdagen doorlopend open van 9 tot 17 uur ALLE weekenddagen doorlopend open van 10 tot 17 uur Tel. 011 54 02 21 mail naar info@toerismelommel.be of surf naar www.toerismelommel.be HET GLAZEN HUIS, Dorp 14B, 3920 Lommel Alle dagen open van 10 tot 17 uur, behalve op maandag Tel. 011 54 13 35, info@hetglazenhuis.be of www.hetglazenhuis.be

Nog tot 12 oktober kan je deelnemen aan de Cover Lover wedstrijd. Daarna buigt de jury zich over de inzendingen. Op vrijdag 19 oktober leiden we de Bibliotheekweek in met de prijsuitreiking van de Cover Lover wedstrijd. Om 19 uur zetten we de winnaars op het podium. Voor de lagere scholen is er zelfs een echte Geronimo Stilton boekentas mét Geronimo Stilton boeken te winnen! De ingezonden werkjes worden tot 10 november tentoongesteld in de bib.

Lezing Aloka Liefrink en een debat over internetverslaving en de gevaren van sociale media De Lommelse auteur Aloka Liefrink publiceerde dit voorjaar haar tweede roman: “Fotomodel gezocht”. Terwijl haar eerste boek over adoptie autobiografisch getint was, is deze roman één en al fictie. “Fotomodel gezocht” is een vlot geschreven thriller over een jonge, onzekere vrouw die verzeild raakt in de wereld van louche modellenbureaus en cyberseks. Aloka Liefrink wil met dit boek waarschuwen voor de schaduwkanten van internet, sociale media en de uitwassen van de modellenwereld. Na de lezing geeft CAD Limburg een boeiende informatieve toelichting over de verslavende aspecten van internet en sociale media. De lezing vindt plaats op woensdag 24 oktober om 20 uur in de bib. De kostprijs bedraagt 7 euro, reservatie via www.ccdeadelberg.be.

NIEUW!

Makkelijk lezen

De bib wil beginnende volwassen lezers graag een hart onder de riem steken. Want lezen is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. In de volwassenenafdeling vind je voortaan een aparte hoek met specifieke boeken en ander materiaal voor beginnende lezers of voor mensen met leesproblemen. Ook in de jeugdafdeling is er een nieuwe spe-

Lees en beleef het! De nieuwe brochure met alle activiteiten van het nieuwe school- en vormingsjaar is er! Onder de titel “Lees en beleef het!” verneem je hierin alles over de Voorleesweek (met o.a. Kabouter Leesbril), de Jeugdboekenweek, Books & Faces met Do Van Ranst en Bearskin, een lezing over Willy Vandersteen, enz… Je leest er ook praktische informatie over de werking van de bib. Vergeet de brochure bij een volgend bezoek dus zeker niet mee te nemen!

ciale hoek met Makkelijk Lezen boeken, o.a. boeken voor kinderen met dyslexie. Op woensdag 3 oktober geven we tekst en uitleg. Alle leerkrachten uit het basis-, secundair-, bijzonder- en volwassenenonderwijs én alle geïnteresseerden nodigen we hierbij van harte uit! Afspraak om 15 uur in de bib.

Op donderdag 31 oktober is de bib vanaf 18.30 uur voor het eerst een stopplaats van de traditionele Halloweenwandeling. Je kan er in een griezelig decor even verpozen en genieten van spannende griezelverhalen. Woordkunstenaars van het NIKO brengen de griezelverhalen helemaal tot leven.

De Lezebezeboekendag op zondag 21 oktober in het Dommelhof in Neerpelt is het jaarlijkse jeugdboekenfestival van de NoordLimburgse bibliotheken. Dit jaar staan er lezingen, workshops en voorstelling op het programma van An Melis, Geert De Kockere, De Zuurtjes, en veel meer. De inkom is volledig gratis! Alle info en de mogelijkheid tot inschrijven via www.lezebezeboekendag.be.

INFO LOMMEL

I

OKTOBER 2012

23


Abattoir Fermé l A Brief History of Hell Vrijdag 26 oktober om 20.15 uur

Theater Antigone De papa, de mama en de nazi

A Brief History of Hell wordt een kleurrijke satire over kunst die tracht te overleven in tijden van crisis,

Vrijdag 5 oktober om 20.15 uur

activisme en discussies over maatschappelijk draagvlak en de legitimatie van subsidies. In de voorstelling staat beeldende kunst centraal. Het wordt een caleidoscopisch theaterstuk waarin vier acteurs, die

Een komedie over een jongen die op de dag dat zijn moeder het gezin verlaat,

voortdurend van rol wisselen, in drie luiken gestalte geven aan een reeks kunstenaars, verzamelaars,

besluit om nazi te worden. Men probeert hem met dwang weer op het rechte

charlatans, kenners, critici en liefhebbers.

pad te brengen, tevergeefs.

Rita Kinka I Pianotune 2012 I Duivels aan de toetsen

Jan Van Weyenberg en Noriko Murai Frans-Belgische connectie

Vrijdag 5 oktober om 20.15 uur - Burgemeestershuis

Vrijdag 26 oktober om 20.15 uur - Burgemeestershuis

Pianotune 2012 presenteert één week lang een buitenkans om internationale toppianisten op diverse locaties in Limburg aan het werk te zien. In de intieme setting van het Burgemeestershuis speelt Rita Kinka, een Servische pianiste met Hongaarse roots.

Pianiste Noriko Murai en violist Jan Van Weyenberg vormen sinds 1982 een koppel. Sindsdien hebben ze het podium veel met elkaar gedeeld. Ze worden internationaal gewaardeerd voor hun uitvoeringen die getypeerd worden als harmonieus, expressief, spontaan, communicatief en met grote compliciteit.

Agen da

Openingsweekend familietheater

Zaterdag 6 oktober om 19 uur en zondag 7 oktober om 15 uur Op zaterdag 6 en zondag 7 oktober vindt het feestelijke openingsweekend van het familietheater plaats. Ouders en hun kroost worden verwend met twee sprankelende voorstellingen en heuse kinderrecepties om van te smullen. Zaterdagavond speelt het Mechelse gezelschap ’t Arsenaal hun nieuwste voorstelling Rosie en Moussa, de brief van papa. Zondagnamiddag is het de buurt aan de allerkleinsten met de voorstelling Dame in de kast van Theater Laika.

Podium

Wo 17/10 Lezing François Van Gehuchten De bokkenrijders

Wo 3/10 Jef Neve & Alexander Gurning

Silk String Quarter Klassieke en eigentijdse Chinese muziek Zaterdag 13 oktober om 20.15 uur

Tweede pianoconcerto Jef Neve Vr 5/10

Vrijdag 19 oktober om 20.15 uur

Rita Kinka

Za 6/10

toegankelijke manier bekende en onbekende klassieke werken van onder meer Schubert, Bach, Händel en Britten.

Gastactiviteiten 8/10

voor beginners (2 dagen) Di 30/10 Cursus Klassieke muziek: Claude Debussy

Rosie en Moussa, de brief van papa

Ma 1/10

Laika I Een dame in de kast

Za 13/10

Silk String Quartet (China) Kunstaanmoedigingsprijs:

Workshop Wereldwijnen uit Australië

(19.30 uur) (uitverkocht!)

Openingsuren

Ma 8/10

Workshop Wereldwijnen uit Californië

De balie van het cultuurcentrum is elke werkdag

(19.30 uur) (uitverkocht!)

geopend van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur en

Ma 15/10 Workshop Wereldwijnen uit Argentinië/ Chili (19.30 uur) (uitverkocht!) beginners (uitverkocht!)

Iedereen die Patrick Riguelle en Jan Hautekiet ooit aan het werk zag, is het er ongetwijfeld over eens: Frans chanson zit hen in het bloed. Un Premier Amour De Luxe en Ensemble Piacevole vinden inspiratie in hun kindertijd en in de platenkast van

Gesloten op feestdagen.

Info & tickets CC De Adelberg

Veel is mogelijk (uitverkocht!)

Zaterdag 20 oktober om 20.15 uur

één uur vóór aanvang van elke voorstelling.

Ma 22/10 Workshop Creatief denken voor

Za 27/10 De Schedelgeboorten

Riguelle l Un Premier Amour De Luxe

Curieus Kerkhoven Echt Antwaarps theater

Workshop Wereldwijnen uit Australië

Frans-Belgische connectie

Vorming

Seniorennamiddag Wijkrestaurant 21/10

Ma 1/10

Jeroen Driessens I Nocturne

Vr 26/10 Abattoir Fermé I A Brief History of Hell

Sociale dienst i.s.m. seniorenraad

(13.30 uur)

Za 20/10 Riguelle I Un Premier Amour De Luxe Vr 19/10

Cursus Egypte: van de predynastische periode tot het Oude Rijk

’t Arsenaal

Zo 7/10

Holy Sky (t.e.m. zo 4/11)

Ma 29/10 Cursus Filosofie: ethiek en economie

Pianotune 2012 - Duivels aan de toetsen

Vr 26/10 Van Weyenberg & Noriko Murai Lommelse bariton Jeroen Driessens neemt je mee op een nachtelijk avontuur. Samen met topmuzikanten brengt hij op een

Di 2/10

De papa, de mama en de nazi Vr 5/10

Jeroen Driessens l Nocturne

Theater Antigone

F. LOYENS & D. HAMBLOK Beyond Beauty & the

Fotomodel gezocht

(uitverkocht!)

Het Silk String Quartet is een professioneel Chinees strijkkwartet van topniveau. Het kwartet brengt verfijnde klanken uit het Verre Oosten en combineert op creatieve wijze traditionele en hedendaagse Chinese muziek met westerse elementen.

Wo 24/10 Lezing Aloka Liefrink

Tentoonstelling

Adelbergfilm

Adelbergpark 1

4/10

Monsieur Lazhar

3920 Lommel

(Philippe Falardeau - Canada ‘11)

011 55 35 11

Wo 3/10 Lezing Johan Braeckman De schaal van Thomas

11/10

Le Havre (Aki Kaurismäki - FIN /FR‘11)

info@ccdeadelberg.be

Wo 10/10 Lezing Jean Paul Van Bendegem

18/10

Detachment (Tony Kaye - USA ‘11)

reservaties@ccdeadelberg.be

25/10

Under the Hawthorn Tree

www.ccdeadelberg.be

(Zhang Yimou - China ‘10)

Bezoek Cultuurcentrum De Adelberg ook op Facebook.

Humor: wat, waarom en hoe valt er te lachen?

hun ouders en grootouders.

24

INFO LOMMEL

I OKTOBER 2012

INFO LOMMEL

I

OKTOBER 2012

25


AGENDA

Proefstemmen Naar aanleiding van de gemeente- en provincieraadsverkiezingen wordt aan alle stemgerechtigden de kans geboden om te oefenen met de nieuwe stemapparatuur. Nog tot en met 5 oktober 2012 zullen in de hal van het Huis van de Stad drie stemcomputers opgesteld staan, waarop je een proefstem kunt uitbrengen. Ook in de wijken kan je op verschillende tijdstippen oefenen op de stemcomputers. • 3 oktober • 4 oktober • 4 oktober

Werkplaatsen, De Moffel, Martinus Van Gurplaan 31, van 13 tot 16 uur Heeserbergen, cafetaria WZC Hoevezavel, Jan Davidlaan 11, van 13 tot 16 uur Kolonie, stedelijke basisschool ’t Stekske, Luikersteenweg 447, van 13 tot 16 uur

Infosessie over het premiestelsel duurzaam (ver)bouwen Op dinsdag 9 oktober om 14 uur organiseert Wonen in Noord-Limburg een infosessie met betrekking tot de premies en subsidies die momenteel voorhanden zijn betreffende het duurzaam (ver)bouwen. De sessie is volledig gratis en vindt plaats in de trouwzaal van het Huis van de Stad. Inschrijven is niet nodig.

Data bloedafnames Telkens van 18 tot 20 uur

Dienstencentrum ’t Trefpunt organiseert Op donderdag 11 oktober om 14 uur geeft politie Lommel in het Kapittelhof veiligheids- en preventietips voor ouderen. Je krijgt tips en informatie over veiliger wonen en leven, veiligheid op straat, het beveiligen van je woning en hoe om te gaan met oplichters aan de deur. De toegang is volledig gratis. Ben je graag creatief bezig, schrijf je dan in voor onze knutselnamiddagen vanaf donderdag 18 oktober (elke derde donderdagnamiddag van de maand) van 13.30 tot 15.30 uur in ’t Trefpunt. De kostprijs bedraagt 3 euro per les. Wonen in Noord-Limburg organiseert in ’t Trefpunt een infosessie “Veilig thuis en comfortabel ouder worden in je eigen huis” op maandag 22 oktober om 13 uur. Hier krijg je praktische tips over mogelijke aanpassingen in jouw woning. Deelname is helemaal gratis. Wil je graag wat extra beweging tijdens de winterperiode, schrijf je dan in voor “Fit tijdens de winter”, 10 sessies rond bewegen vanaf maandag 5 november tot en met 21 januari, telkens van 13.30 tot 14.30 uur aan dienstencentrum ’t Trefpunt aan WZC Kapittelhof. De kostprijs bedraagt 2 euro per les, koffie inbegrepen. Om praktische redenen vragen we om vooraf in te schrijven op het nummer 011 55 01 70 of via dienstencentrum@ocmwlommel.be.

26

25/10

Heeserbergen Bejaardencentrum Hoevezavel Jan Davidlaan 11 Info: 0472 05 61 46

Info: Willy Biesmans, tel. 0472 05 61 46

in Lommel Maandag 15 oktober Ker misschieten – Sint Bernardus Donderdag 4 oktober straat 79 – 18.30 tot 00 uur Donderdag 18 oktober Filosofische “huiskamergespr ekken” – Huis van de Mens – 19.30 uur KAV bloemschikken najaar Zaterdag 6 oktober – chiroheem – 19.30 tot 22.3 0 uur Zaterdag 20 oktober Funky Saturdays: wildbreien – stadscentrum Lommel (ww w.lommelwinkelt.be) Qube – feestzaal “Commerc Bierfestijn – De Kom, Kolonies e” – 21 tot 5 uur traat 2 – zaterdag 16 tot 02 uur , zondag 9 tot 20 uur (+ 21/10) Internationaal badmintontor Zondag 7 oktober nooi LBK – sporthal de Soe verein (+ 21/10) Jeugddag – start optocht om 13.30 uur – stadscentrum naa François van gehuchten: de r de Nieuwe Kopen bokkenrijders in Belgisch Lim burg – Raadhuis – 19.30 uur Zondag 21 oktober Opening MTB netwerk Noo rd-Limburg – Arena de Soe verein Missietentoonstelling – Twe Regionale oriëntatieloop – se Hamwe – parochiezaal Hei Sahara Lommel de-Heuvel – 11 tot 16 uur Maandag 8 oktober Woensdag 24 oktober Workshop: versterk de ban Lezing Aloka Liefrink: fotomo d met je kind(eren) – optilife del gezocht – openbare bib , Stationsstraat 146 – 20 tot 22 uur (+15/10) liotheek – 19.30 uur Vrijdag 26 oktober Woensdag 10 oktober Minicup Lommel – Soeverein Arena – 20 uur Ecuador, een Neos reiziger vertelt over zijn reis – zaal Har Zaterdag 27 oktober monie – 14 tot 17 uur Vrijdag 12 oktober Flanders Judocup – Arena de Soeverein (+ 28/10) Quiz Davidsfonds Lommel – Parochiezaal Heide-Heuvel Zo nd ag 28 oktober – 20 tot 23 uur Zaterdag 13 oktober Theatrale nazomerwandelin g Bosland – Heuvelse Heide ImproviGaytion – Kerkplein – 13 tot 17 uur Nazomerwandeling Heuvels – 13.30 tot 17 uur e Heide (3 km blotevoetenw Eetfestijn De Nieuwe Harmo andeling) – tus sen 13 en 17 uur nie Lommel – Klosterhof – deelnam e gratis (www.toer ismelimburg.be) Wielerwedstrijd voor beloft en en elite z/c – Lommel Kol Ma an da g 29 oktober onie – 13 en 15.30 uur Herfstwandeltocht WSV mil ieu 2000 – De Horst (www.w Filosofie: ethiek en econom svmilieu2000.be) Hier & Nu dialogen – Huis van ie voor beginners – Raadhu de Mens – 10 tot 12 uur is – 9.30 uur (+ 30/10) Internationale judostage – Are na de Soeverein (tem. 31/10) Zondag 14 oktober Dinsdag 30 oktober Start Week van het Bos – Pijn ven – 13.30 tot 17.30 uur (ww Kla w.bosland.be) ssieke muziek: Claude Debuss Eetfestijn – zaal harmonie – y, 150 jaar geleden geboren 11.30 tot 19 uur – Raadhuis – 19.30 uur Woensdag 31 oktober Halloweentocht – marktplein – 17 tot 23 uur (www.jeugd .lommel.be)

Meer info over deze en andere activiteiten in Lommel vind je via de UiT kalender op www.lommel.be. Zelf een activiteit ingeven kan via www.uitdatabank.be. Meer tips op www.uitinvlaanderen.be. INFO LOMMEL

I OKTOBER 2012

INFO LOMMEL

I

OKTOBER 2012

27


2012

4 en 5 oktober 2012, De Soeverein Arena, Lommel

Bezoek de eerste editie van d矇 B2B beurs voor alle bedr議ven in Noord-Limburg! PROGRAMMA: 2e beursdag (B2B) 1e beursdag (B2B) 10.00 tot 17.00 uur 10.00 tot 20.00 uur Jobdate (B2C) 17.00 tot 20.00 uur MEER INFORMATIE:

www.bizzlink.net www.vdab.be/agenda

RESERVEER NU UW GRATIS INKOMKAART VIA WWW.BIZZLINK.NET Lommel PURE ENERGIE

Info lommel oktober 2012  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you