Page 1

IeperActief

#1441 11.04.2018

STEDELIJKE INFORMATIE

• dienst communicatie | Ter Waarde 1 | 8900 Ieper tel. 057 451 600 | info@ieper.be

www.ieper.be

22 april: erfgoeddag

Zimmerman in JOC Ieper

Stadsinfo

Welk erfgoed kiezen we om te bewaren? Welke keuzes maken we voor een goede erfgoedzorg? Stel je eigen programma samen en maak Erfgoeddag mee! Alle activiteiten zijn gratis. Vergeet niet te reserveren voor sommige activiteiten.

Hypnoiz, de concertwerking gelinkt aan Jeugdhuis JOC Ieper, palmt op 13 april voor de derde maal dit jaar de concertzaal van het JOC in.

AFVALOPHALING → RESTAFVAL

In het In Flanders Fields Museum bijvoorbeeld kan je naar 2 tentoonstellingen: Sporen van Oorlog over archeologie in de frontregio en Yper Museum in Residence, een preview van het gloednieuwe stadsmuseum dat komende zomer open gaat. Bewonder er topstukken uit de eigen collectie met daarnaast eigentijdse interpretaties door jongeren. Daarnaast zet het Regionaal Erfgoeddepot Potyze uitzonderlijk de deuren open op 22 april. Het depot werd gebouwd in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen. Het wordt voor de helft gebruikt voor de collecties van Stad Ieper en de andere helft is bestemd voor collecties uit de regio. Ga mee met de depotbeheerders en ontdek op Erfgoeddag hoe men er de diverse collectiestukken in goede omstandigheden bewaart. Inschrijven is nodig: lynn. maelfeyt@ieper.be

In de Sint-Pieterskerk creëerde kunstenaar Jean-Paul Vanhove voor Erfgoeddag 'Lichtpost'. Het werk is samengesteld uit honderden geadresseerde en verzonden briefomslagen die interageren met het subtiele licht van de kerk. In de SintPieterskerk, Rijselstraat 93, Ieper. In Hollebeke kan je op 22 april een rondrit maken met een treintje rond het thema verkiezingen. De trein brengt je namelijk bij bewoners van nu en vroeger. Ze vertellen je over de tijd voor het algemeen stemrecht, over een senator die failliet ging en over de schoolstrijd. Politieke discussies over de vaart en over de heropbouw na WOI herleven. De tocht eindigt feestelijk met de inhuldiging van de burgemeester. Haal je treinticket in het OC. Trein volzet? Met de fiets of de wagen geraak je er ook. De trein vertrekt om 10.30 uur, 13.30 uur, 14.30 uur, 15.30 uur en 16.30 uur aan OC De Oude School. En in Astrolab Iris in Zillebeke kan je naar voorstellingen en workshops over ‘tijd’. Hoe kunnen we de tijd temmen, grijpen, meten... ? Er zijn in de loop van de namiddag een filmvoorstelling en een workshop.

Stad & OCMW werven aan - Teamcoach algemene sociale dienstverlening (onbeperkte duur) - Deskundige financiën (3 maand - mog. verlengbaar) - Deskundige jeugddienst (1 jaar - mog. verlengbaar) Interesse in één van deze functies? Bezorg dan uiterlijk op 17 april 2018 (deskundige financiën en jeugddienst) of op 28 april 2018 (teamcoach alg. sociale dienstverlening) je motivatiebrief, een curriculum vitae en een kopie van je diploma: - per post verstuurd aan de personeelsdienst, Auris, Ter Waarde 1, 8900 Ieper - of tegen ontvangstbewijs aan een medewerker van de personeelsdienst (zelfde adres) - of via e-mail naar wervingen@ieper.be (tegen ontvangstbevestiging). Een uitgebreide infobundel is te verkrijgen via www.ieper.be, bij de personeelsdienst (Ter Waarde 1, Ieper), tel. 057 451 856, wervingen@ieper.be.

• www.ieper.be

De headliner van de avond is Zimmerman, het soloproject van Simon Casier van de Kortrijkse band Balthazar. Hypnoiz probeert ervoor te zorgen dat

jongeren uit Ieper, en bij uitbreiding de Westhoek, niet altijd naar grotere steden als Kortrijk of Gent moeten voor een kwalitatief clubconcert. In het voorprogramma spelen de Gentse singer-songwriter Lee Anderson en het Kortrijkse Ho Bear. Tickets zijn te verkrijgen via www.hetperron.be.

Gratis lezing: 'Slovakije: een land in het hart van Europa' Eeuwenlang maakte Slovakije deel uit van Hongarije en het was 75 jaar met Tsjechië verbonden. In 2004 trad het land toe tot de EU en vijf jaar later tot de eurozone. Alexander Dubcek, Peter Sagan en misschien ook massamoordenares Elisabeth

Báthory zijn waarschijnlijk de bekendste Slovaken. Stadsarchivaris en MiddenEuropakenner Rik Opsommer gidst je op 19 april om 19.30 uur door verleden en heden van het niet zo bekende “Slovenská republika”. Inschrijven: inschrijvingen.bib@ ieper.be

Bebloemingswedstrijd Ieper: schrijf je in Vanaf maandag 16 april 2018 kan elke Ieperling - mét een ingevuld wedstrijdformulier potgrond gaan ophalen aan De Klepper. De actie loopt van 16 april tot en met 20 april; zolang de voorraad strekt. Als je niet meedoet aan de bebloemingswedstrijd kom je ook niet in aanmerking voor de potgrond.

De inschrijvingsformulieren zijn vooraf te bekomen via www.ieper. be, bij de onthaalbalie in AC Auris, Ter Waarde 1 of bij de stedelijke groendienst, Rijselsepoort 4, Ieper. Tijdens de actie zélf zijn er ook formulieren te bekomen aan De Klepper.

Zone 3: Zone 5: Zone 2: Zone 4:

wo 11 april 2018 vr 13 april 2018 di 17 april 2018 do 19 april 2018

→ GFT Zone 4: Zone 1: Zone 3: Zone 5:

do 12 april 2018 ma 16 april 2018 wo 18 april 2018 vr 20 april 2018

→ PMD Zone B: wo 18 april 2018 Zone C: do 19 april 2018 Zone A: vr 20 april 2018 • www.ieper.be of www.ivvo.be

Bib Elverdinge Vanaf maandag 16 april wordt de uitleenpost van de Bib in Elverdinge bemand door vrijwilligers. Enkele inwoners van Elverdinge boden zich aan om de bibliotheekdienstverlening verder te zetten - onder de vleugels van de hoofdbibliotheek. De uitleenpost is voortaan elke maandag (behalve tijdens de schoolvakanties) open van 16 tot 17 uur voor het publiek. Ook de plaatselijke school kan in de uitleenpost terecht voor klassikale ontleningen. De collectie wordt vanuit de hoofdbibliotheek regelmatig aangevuld en gewisseld. En het lokaaltje krijgt een opfrisbeurt.

Theatervoorstelling 'OEPS' In 'OEPS'… worden de perverse mechanismen blootgelegd die aan de basis lagen van het uitbreken van ‘De Groote Oorlog’ en aangetoond dat die nog altijd dezelfde zijn als in ‘moderne’ oorlogen, zoals bijvoorbeeld in Syrië vandaag.

dollar, de primetime van de Westerse tv-zenders… 'OEPS' laat z’n publiek dus stil staan bij het beeld dat wij van oorlogen krijgen en confronteert ons met hoe we onze geschiedenis aangeleerd kregen.

Praktisch: Het is theatervoorstelling waar je als publiek een paar ongemakkelijke waarheden in het gezicht krijgt geslingerd: de pijpleidingen door Syrië, het Sykes- Picotverdrag van 1916, de belangen van de militaire industrie, de dominantie van de

Donderdag 19 april van 15 tot 16.30 uur, in Het Perron Ieper, inkom: 10 euro. Een organisatie van het In Flanders Fields Museum.

Nood aan meer stadsinfo? Check ook onze andere kanalen...

www.ieper.be www.ieper.be/nieuwsbrieven www.facebook.com/StadIeper www.twitter.com/StadIeper www.instagram.com/stad_ieper www.pinterest.com/StadIeper

1441 0411 ieperactief  

Ieperactief in 'Deze Week'

1441 0411 ieperactief  

Ieperactief in 'Deze Week'

Advertisement