Stadgaensium 1/2017

Page 1
LEDARE

Chefredaktör Maija Engblom Kära stadgeiter och läsare, efter mycket svett och tårar har jag på något sätt lyckats få årets första Stadgaensium i tryck. Även fast detta officiellt är första Stadgaensium för 2017, har ni redan tidigt på året fått njuta av ett nummer. Det numret var dock en eftersläntrare från föregående år och innehåller således presentationen av nuvarande styrelse. Så om du vill bekanta dig noggrannare med årets styrelse, hittas presentationerna i Stadgaensium 2/16. Vår förening står konstant inför nya utmaningar och förändringar. Så som det självklart ska vara! I och med den stadgeändring som gick igenom har Stadga från och med i år nya styrelseposter. Med ändringen föll även chefredaktörsskapet på informationsansvariges bord. Som tur var skapades det samtidigt en ny kommitté: redaktionskommittén, och jag har mycket att tacka mina kommittémedlemmar för att vi lyckades samla ihop årets första Stadgaensium. I det här nummer hittar du gott om lite lättsammare läsning. Om du till exempel fortfarande har svårigheter med att bestämma dig var du ska läsa, och hur du ska uppföra dig i bibliotekens läsesalar har vi en nypublicerad guide, just för dig! Eller vill du kanske veta vem det egentligen är som besitter den största

juridiska kunskapen i Gezeliusgatans gula slott? Det kan du ta reda på i en epic battle mellan Björn och Markku längre fram i tidningen. Slutligen vill jag önskar er alla en härlig lässtund och en riktigt underbar sommar, så syns vi igen i höst. Och om du blivit utexaminerad: stort grattis! Hoppa att även du fortfarande vill vara en aktiv del av Ämnesföreningen Stadga.


ORDFÖRANDEKOLUMN Ordförande Nicole Ekman

Efter en fartfylld vår börjar det vara dags för ett välförtjänt sommar(jobbs)lov. Våren har varit fullspäckad av evenemang, och för vissa av oss även av studier. Under de första fem månaderna av vår kära ämnesförenings XXI verksamhetsår, har föreningens traditioner värderats samtidigt som verksamheten utvecklats mot en positiv riktning. I januari tog nya styrelsen över stafettpinnen av förra årets #somestysse, fast beslutna vid att året som följer jubbeåret inte behöver bli ett darraår. Året inleddes med den traditionella styrelsebytarsitzen, som samlade såväl stadgeiter som rekordmånga representanter från andra ämnesföreningar under samma tak för att sitza i god anda. Även relationerna till de andra juridiska systerföreningarna är goda, och jag är glad över att stadgeiter under vårens gång har haft goda möjligheter att träffa andra juridikstuderande. När vi inte har minglat och skapat kontakter, har vi haft möjlighet att delta i seminarier och prova på alternativ stresshantering i form av skjutning. En milstolpe under våren var fastlaskiainen, då Stadgas första pulka nånsin rullade (läs: bars) nerför Vårdberget. Pulkan som var en röd lagbok på hjul och tillverkad med kärlek, klarade sig trots en stark debut och kämparanda inte till final (vi glömde mutorna hemma), men nästa år gör vi revansch. Vi kände dock ingen sorg, utan fortsatte med årets andra projekt,

nämligen förnyandet av Stadgas kära sångbok. Trots att vi älskar vår vinröda sångbok, och vår egen låt ”Det e juh Stadga”, så är det dags för en uppdatering och lite låtskrivas. Vi hoppas på att stolt få presentera en sprillans ny sångbok inkommande höst, vilket förstås kommer firas med bubbel. En del av våra stadgeiter har gjort ett fint jobb och blivit färdiga rättsnotarier under våren, och kommer således fortsätta sina studier på annat håll. Jag vill gratulera er, och önska er lycka till! Vi andra som inte ännu skrapat ihop alla studiepoäng, kommer förhoppningsvis återvända till Åbo och våra studier på hösten fyllda av energi. Då kommer vi även få välkomna våra nya gulisar, och göra dem en del av vår kärleksfulla stadgafamilj. Våren har varit fylld av god swadga-anda, och jag hoppas det även kommer fortsätta under hösten. Vi har mycket roligt inplanerat för hösten, så ladda era batterier och njut av sommarlovet!


Rätta experter för våra klienter i en värld som ständigt förändras. www.castren.fi | castrenblog.com


Toimii myös terassilla. -53 % Tilaa Kauppalehden en kesädigi: 2 kuukautta vain 29,90 90 €. Saat kaikki uutissisällöt, aamustaa iltaan, säällä kuin säällä. Teee tilaus osoitteessa kl.fi/stadga Jos sinulla on voimassa oleva veloitukseton Kauppalehti-tilaus, muistathan, että se päättyy 31.5.2017.


PRAKTIK VID USA:S KONGRESS Laura Sundström

Många åker på utbyte i något skede under studietiden och jag hade självt tänkt att det skulle vara en bra idé. Jag ville ändå att min utomlandsvistelse skulle fokusera mer på arbete istället för på studier, helt enkelt för att få bekanta sig med en annan arbetskultur. Efter att ha tagit rättsnotarieexamen på våren 2016, hörde jag om Liberal Praktik. Svenska bildningsförbundet skickar årligen ut ett antal praktikanter till olika delar av världen med ett stipendium som stöd. Av flera intressanta praktikmöjligheter ansåg jag ändå att USA:s kongress slog högst, tänk att få jobba på ett av de mest inflytelserika ställen i världen. Vid denna tidpunkt hade jag ingen aning om att Trump skulle vinna presidentvalen och göra det ännu mer intressant. Ansökningstiden var tidigt på hösten och jag blev kallad till intervju. Några veckor senare fick jag ett samtal att jag fått platsen för våren 2017. Jag är en person som vill vara väl förberedd oavsett vad jag gör, och jag började läsa på om USA:s lagstiftningssystem och hur

representanthuset fungerar. USA:s kongress är den lagstiftande delen av den statliga tredelningen, och delas in i representanthuset och senaten. Min arbetspraktik skulle utföras för en representant i huset. Utöver detta läste jag också om Washington D.C. som stad och repeterade lite historia. Samtidigt pågick visumprocessen och bostadssökandet. Hyrorna här är höga och jag hade tur som hittade ett internationellt boende på tio minuters gångavstånd från jobbet. Allting gick sist och slutligen väldigt snabbt och plötsligt befann jag mig i D.C. Jag vill tillägga att jag aldrig tidigare varit i USA, men jag tänkte att ett gemensamt språk skulle underlätta integreringen. Där blev det dock lite fel. Visst underlättade det i vardagen med praktiska arrangemang att jag kunde språket, men själva arbetsmiljön var så annorlunda att man ändå får börja från noll. Kapitolium eller the Hill är en speciell miljö som man måste lära sig att röra sig i, och jag och övriga praktikanter jag träffat är rörande överens om att de två första veckorna är väldigt intensiva. Men jag har aldrig lärt mig så mycket som jag lärt mig här. Både om arbetet i sig men också om mig själv som person. Arbetsuppgifterna varierar och det är viktigt att själv vara aktiv. Jag har hittills fått gå på flera intressanta evenemang och jag har träffat många nya människor och personligheter.


Praktikplatsen är fem månader och jag har avverkat över hälften när denna tidning kommer ut. Tiden går väldigt fort och jag försöker hinna njuta av Washington D.C. eftersom här finns så mycket att se, och jag hade också möjlighet att i april ta lite ledigt från jobbet för att resa runt i USA. Liberal Praktik erbjuder en unik möjlighet att se världen och praktikperioden är oförglömlig.

Jag uppmanar alla som vill kombinera sitt utbyte med högklassig praktik att söka. Mer information om både organisationen och praktikplatserna finns på liberalpraktik.fi och jag svarar själv gärna på frågor.


HÄLSNINGAR FRÅN MAGISTERSTUDERANDE Eftersom det endast erbjuds en

Hälsningar från TY

rättsnotarieutbildning vid Åbo Akademi, blir våra utexaminerade kandidater

Jag har studerat vid TY nu i ett år och ska

tvungna att flyga från det trygga boet

nu ge några tips för er alla som ska börja

vidare ut i världen på nya äventyr.

där nästa höst. Mitt första tips och framför allt det viktigaste rådet jag kan

Efter en utexamination från ÅA har du

ge är att ta så många erikoistumisjakson

möjligheten att söka dig till alla

”erkkare” som bara möjligt. Förutom att

magisterutbildningar som erbjuds i

erkkare är väldigt lärorika, får man

Finland. Stadga finns nuförtiden

möjligheten att studera i små grupper

representerat vid Turun Yliopisto,

med kunnande professorer. Dessutom får

Helsingfors Universitet och i Vasa.

man ofta höra olika professorers visdomsord, så som bl.a. “rajaa, rajaa,

Vet du fortfarande inte vart du vill söka

rajaa”, “riittävän hyvä työ riittää” och

efter kandin? Kanske dessa hälsningar

”oikeesti hei, en jauha skeidaa”. Det

kan hjälp dig att bli övertygad?

andra tipset är att ta vara på den resterande studietiden eftersom magisterskedet går fort. Hälsningar Ruusu
Välkommen på examensfest! Finlands Juristförbund bjuder in alla nyligen färdigblivna på examensfest. Kom och höj en skål för den fina prestationen och tillbringa en stämningsfull kväll tillsammans med kolleger. Program Gratulationsskål Festtal Juristförbundets hälsning: Vad har du för nytta av medlemskap i Juristförbundet? Juristens etiska regler Cocktail-tillfälle Det finns möjlighet till fotografering på tillfället (examensfoto / CV-foto). Vårens examensfester: 16.6. Juristförbundets klubblokal Ylähuone, Helsingfors 16.6. Åbo (finns inte möjlighet till fotografering) Mer info om tidpunkterna och anmälningar på www.lakimiesliitto.fi/tapahtumat. Du är hjärtligt välkommen med trots att du av någon anledning skulle bli utan en personlig inbjudan!


STADGEITENS BIBBAGUIDE Ville Jokela

För den dygdige stadgeiten är bibliotekets läsesal hennes ”place of worship”. Och alla läsesalars Mecca finns i Huvudbibban. I denna tysta, sömniga och bastanta sal kunde man mycket väl tro att tiden stannat (om den inte vore för en virrig bibbatant som nu och då kommer och yrar med de mekaniska gardinerna). Dock är sanningen något helt annat. I verkligheten pågår i den bedragande tystnaden en konstant och primitiv revirkamp, som mycket väl kunde utgöra temat för ett avsnitt Planet Earth.

Och likt den stackars ödlan i Planet Earth som knappt hunnit kläckas ur sitt ägg före den blir slukad av blodtörstiga ormar, kan en stadgeit råka illa ut om hon naiv och oförberedd stiger in i bibbans mörka valv. För att underlätta stadgeitens introduktion till läsesalens mystiska värld publicerar vi nu för första gången i skrift Corpus Ius Bibba; en samling beteenderegler som utvecklats sedan urminnes tider.

§ 1 Hitta en läsplats. Här krävs spelöga, att välja fel plats är en genväg till din undergång. Sätt dig på en bänkrad som passar din status. Desto längre bak i salen, desto coolare är du. § 2 Läs 50 minuter, pausa 10 minuter. It is known. § 3 Då du till toaletten går eller därifrån återvända, bör du hälsa på övriga stadgeiter som du träffar på din väg. Se din stadgakamrat i ögonen cirka 3,5 sekunder och ge en 25 graders nick samt ett varmt leende (inte dock för varmt leende, då blir det bara awkward). § 4 I toalettkön har du en ypperlig möjlighet att knyta kontakt och mingla med övriga stadgeiter. Har du tummen i handflatan när det gäller att vara social och hitta på diskussionsämnen? Ett säkert kort kan vara att diskutera studier – men med måtta! Att visa lite intresse för en annan stadgeits studier äro kutym, men ingen vill bli utfrågad.Klassiskt gulismisstag: försöka göra intryck på äldre stadgeit genom att fråga massor om studier. Undvik!


§ 5 Du skall icke hava begäran på en humanist i bibban. § 6 Du kan lätt få intrycket av att alla som sitter i läsesalen äro duktiga studeranden, men i verkligheten sitter de flesta och funderar på sina existensbesvär. Även du kan göra detta ifall studierna inte orkar intressera! § 7 Var inte weird. Stirra inte på andra människor i läsesalen, finns nog med sådant folk redan från förut. § 8 På tal om konstiga stirrande människor – ibland händer det att konstiga människor stirrar på dig i läsesalen. Här måste du hålla din besinning. Undvik ögonkontakt, lek att du läser eller om det riktigt vill sig så läs på riktigt.

§ 9 Om en bibbatant hetsar mot din stadgeitfrände, bör du henne dräpa. Om hetsandet begås på synnerligen rått eller grymt sätt och hetsandet även bedömt som en helhet äro grovt, bör du hennes förstfödde son dräpa. § 10 Sist men inte minst: För stadgaklanens fortlevnad äro fortsatt förökning av största vikt (cirka 2,3 avkommor per person äro önskvärt). Bibban kan vara ett ypperligt ställe att hitta en partner, även utanför din egen ämnesförening. Ett klassiskt trix äro att sätta en anonym lapp i den önskade partnerns penal. Om du äro en player utan like kan du göra enligt följande: gå fram till önskade partnern och viskar i dennes öra ”jag vill att du lyfter mig med vinschen som i HD:2005:54!”.


STORA EXKURSIONEN Resekommittén

I slutet av April tog en grupp på tolv

holländska juridikutbildningen, hur man

Stadgeiter sig till Amsterdam, för att

egentligen lär sig holländska och de

bekanta sig med vad Holland har att

anställdas erfarenheter som

erbjuda både på den juridiska och den

praktiserande jurister. Före vi nöjda och

kulturella (läs: festliga) fronten.

belåtna fortsatte vidare på nya äventyr

Första besöket var till Eversheds

fick vi även väldigt värdefulla tips inför

Sutherlands kontor, där två ytterst trevliga

veckans höjdpunkt: King’s day.

partners samt en associate berättade om deras verksamhet. Vi spenderade hela

På onsdagen hoppade vi på tåget till

eftermiddagen på deras kontor i

Haag för att besöka ICC (internationella

utkanten av Amsterdam, och kände oss

brottmålsdomstolen). Efter en noggrann

väldigt välkomna. En kort

säkerhetskontroll var vi äntligen inne i

byråpresentation och ett telefonsamtal till

byggnaden och fick där en intressant

det finländska Evershedskontoret senare

presentation av domstolens verksamhet

fick samtalen en något lättsammare ton.

och historia. Besökets höjdpunkt var

Över ett par glas vin diskuterades

definitivt då vi fick möjligheten att följa

skillnaderna mellan den finländska och

med en rättegång med


Elfenbenskustens fd. president som den

Före kvällen var över var stadgeiterna

anklagade.

övertygade om att King's day (tyvärr) är bättre än wappen. Som exempel ett citat

Planen var från början att stanna kvar en

av emerita ordis Siiri: "Bästa. Sillisen.

stund i Haag för att få uppleva och se vad

Ever!" På fredagen flög vi tillbaks till

även den här holländska staden hade att

Finland, trötta men extremt nöjda med

erbjuda. På kvällen var det dock dags att

den gångna veckan.

fira Hollands ekvivalent till vappafton, d.v.s. King's night, och eftersom alla var festsugna bestämde vi oss för att genast ta tåget tillbaka till Amsterdam. Under kvällen fick vi bekanta oss med folk från runtom världen, som råkade bo i samma hostelrum. Med våra nyfunna vänner fortsatte vi från hostelrummet till stadens partygator, där vi tillsammans med tusentals turister och lokalbefolkning slog klackarna i taket och dansade igenom natten. Nästa morgon hade festen redan börjat då stadgeiterna vaknade, men det dröjde inte länge förrän vi var ute på gatorna med tiotusentals andra, mer eller mindre klädda i orange. Hela staden var en fest, och musiken som spelades vid vartannat gathörn var som man kan förvänta sig av ett land som gett upphov till Tiesto, Armin van Buuren och Martin Garrix. Kanalerna var packade med båtar fulla av festfolk; det var svårt att motstå att hoppa på en av dem.
Markku vs. Björn Man sitter på föreläsning då det plötsligt slår en. Man blir så febrilt intresserad om vem av Markku och Björn som är smartare. Vem av dessa genier kan mera än den andra gällande juridik? Dessa frågor kommer även fortsättningsvis förbli mysterium. Å andra sidan, vill man ju egentligen hellre veta vilket av våra ljushuvuden som har vildare fantasi och eventuellt vem som hänger mest i nattmatskön. Denna duell avslöjar. Tur så har våra deltagare värmt upp ordentligt före frågestunden. Markku hade läst igenom hela internet medan Björn hade förlitat sig på att Wikipedia har svaren - så han hade köttat igenom hela Wikipedia. Pröva även du! Fem ledtrådar per fråga, poängsatta från 5p-1p, ett svar per ledtråd. Go! Fråga 1.

En ö 5. 6000 invånare, varav 1000 är ytterst gamla 4. Avgudar en tradition 3. Hör till Chile

Markku

2. Ligger i Stilla Havet

Björn

1. Memma kanske är något de skulle tycka om

Fråga 2.

En uppfinning 5. Första exemplaret såldes av företaget Bjørklund & Sønner Björn 4. Fransmännen anser idén vara en skam 3. Går inte att använda på trä 2. Ofta bra, men ibland usla. 1. Hittas i köket Markku föll av kälken där. 0 poäng på fråga nummer två. Nästan halvvägs in i matchen ligger Björn i täten med 7 poäng mot Markkus 3 poäng. Stämningen är på topp. Riktig karneval-fiilis. En kort drickapaus, svetten torkas och så fortsätter vi med fråga nummer tre!


Fråga 3.

En domstol 5. Etablerades 2002 som en internationell domstol och permanent tribunal 4. Har sitt säte i landet som i mars valde liberalt framom högerextremt Markku 3. Åtalar personer för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser Björn 2. Jag ser ser på engelska 1. Stadgas exkursion besökte nyligen stället Fråga 4.

En kiosk 5. Kanske världens bästa 4. På nätterna sträcker sig kön aldrig långt 3. På morgonen skuggas solen av tegel 2. Kanske Björn och Markku sprungit efter mat då jobbet sträckt sig sent - Björn och Markku sitter båda pekandes och skrattar. 1. Gås förbi av hundratals turister varje dag Fråga 5

Ett djur 5. Har riktigt vassa klor 4. Uppnår en hisnande topphastighet på 0.25 km/h Björn och Markku 3. Inte konstigt alltså att det klassas som världens långsammaste däggdjur 2. Finns ofta på memes och en är en filmstjärna 1. Vår allas fluffiga Sid som traskar på under istiden Efter mycket skratt, lite fusk och medelmåttiga frågor så har det genom denna studie bevisats att våra två favoriter åtminstone har ett riktigt gott sinne för humor. Ytterligare avslöjanden är att Wikipedia tydligen i längden vinner hela Internet som källa. Bara att börja hänvisa till Wikipedia i sin kandi eller gradu alltså. Vinnande ur striden går Björn med 16 poäng med knappa tre poäng mot Markkus 13 poäng. Vilken match! Text och bild: Nils Kåll Svar: 1. Påskön 2. Osthyveln 3. ICC 4. Kreman 5. Sengångare


Intelligence. Clarity. Conviction. These are some of our guiding principles at White & Case when we provide advice to our clients. If you share these qualities we would invite you to contact us. White & Case is a global law firm with 39 offices in 28 countries and an office in Helsinki for 25 years.

Learn more about us at www.whitecase.com/careers/helsinki

whitecase.com


BEHÖVER DU HJÄLP MED STUDIEMOTIVATIONEN? Fanny Mattsson Sommaren står för dörren och ett lika

Be Focused

säkert sommartecken som turistbussarna

iPhone, Mac - gratis

runt Domkyrkan, är att listan över anmälda till sommartenterna publiceras.

Be

Att läsa på sommartent kan som bekant

Pomodorotekniken. Tekniken utvecklades

kännas sju gånger tyngre än en vanlig

på 1980 talet av Francesco Cirillo och går

tent eftersom bibban oftast är stängd, å-

ut på att studera/jobba intensivt i 25

båtarna frestande och studiemotivation

minuter och sedan ta en 3-5 minuter lång

körd i botten efter ett långt läsår. Men

paus innan man fortsätter. Det är möjligt

förtrösta icke, Stadgaensium presenterar

att i appen sätta mål för hur många

5 appar som kan göra det hela lite

intervall man ämnar göra per dag. Efter

lättare.

Focused

bygger

att man använt appen en tid erbjuder d e n i n t re s s a n t s t a t i s t i k ö v e r e n s

Forest: Stay focused, be

studievanor. Skribenten fann det till

present

exempel mycket intressant att veta hur

iPhone, Android – 1,99€

lång tid det egentligen tog att skriva ihop övningsuppsatsen.

Idén bakom Forest är mycket simpel, du väljer hur lång tid du vill vara fokuserad

OneNote

och planterar ett virtuellt träd. Trädet

iPhone, Android, Mac,

växer under tiden du fokuserar på din

Windows, online – gratis

tent och dör ifall du använder din telefon

via ÅA

innan tiden är ute. Alla träd du planterat under en viss tidsperiod samlas till en

Gör du anteckningar för hand eller i

skog och ingen vill väl ha en skog fylld

Word? Pröva en virtuell anteckningsbok

med döda träd? Samtidigt kan du passa

istället. OneNote erbjuder många

på att göra en god gärning för miljön.

finesser som slår papper och penna med

För varje träd du planterat får du några

hästlängder. Pappret i OneNote tar aldrig

virtuella slantar som sedan kan bytas mot

slut och väger inte extra i väskan. Du kan

ett verkligt träd. Skaparna bakom Forest

bland annat tagga din text med röda

samarbetar nämligen med organisationer

utropstecken och stjärnor, skapa to-listor

som planterar träd och ju mer du läser på

och importera hela pdf dokument samt

din tent – destu fler träd planterar de.

bilder och text från internet.


OneNote synkroniserar dina anteckningar mellan alla enheter vilket innebär att du alltid har med dina anteckningar och exempelvis kan kolla igenom dem på bussen hem. Ett varningens ord dock, OneNote är skapat av Microsoft och fungerar därför bäst tillsammans med Windows. Mac versionen saknar till exempel möjligheten att skapa egna taggar. Ett liknande program som är värt att kolla in är Evernote.

Untappd: Drink socially iPhone, Android – gratis En sak måste erkännas, ingen orkar koncentrera sig på bolagsrätt när det är 25 grader ute och solen skiner från molnfri himmel. Ibland måste man ta en välförtjänt paus och en kall öl. Untappd håller koll på vilka öl du redan smakat på samt hur mycket du gillat dem. Dessutom visar Untappd vad dina kompisar dricker

Duolingo iPhone, Android, Windows - gratis Underkänd på tyskan? Duolingo gör nötandet Der, Das och Die till ett spel. Appen är utformad som ett spel och innehåller över 25 språk, allt från norska till hebreiska och grekiska och swahili. Övningarna är gjorda på ett roligt sätt och fokuserar både på skriftspråk, uttal och hörförståelse. Hur snabbt vill du lära dig språket? Duolingo kan påminna dej dagligen om att öva några minuter på språket. Perfekt när man har en liten stund över.

just nu och vilka barer i området som är populärast. Som facebook – fast för ölvänner. (Och kom ihåg, drick ansvarsfullt!)
Look no further. You have a goal: a career step that takes you further. We have a promise: to reward your commitment by investing in your skills and development. Here at Roschier we are advisors with a strong purpose. Determined and ambitious people who rise to the challenge and never stop learning. Who get deeply involved, dig in, and don’t give up until we succeed. Who ensure advice that reaches beyond the obvious by working closely with our clients, making their reality our own. Does that sound like you? Take a look at www.roschier.com


Veikko Myller: ”The Bull”

Drömmer du om intressanta arbetsuppgifter i en trevlig arbetsmiljö och om att få vara med i ett internationellt högt ansett team? Vi är en av Finlands ledande affärsjuridiska advokatbyråer och söker ständigt studenter som är i olika skeden av sina studier. Blev du intresserad? Läs mera om oss och skicka oss din ansökan via www.ww.fi/careers/students Vi hjälper dig att ta ett språng mot en toppkarriär.

Södra Esplanaden 24 A, 00130 Helsingfors