Page 1

PRO G R A MMABRO CHUR E 2013 - 2014

Schietspoelstraat 9 - 9900 Eeklo tel. 09 I 377 02 46 - fax 09 I 378 42 40 zonneheem@eeklo.be - www.zonneheem.be


Woordje vooraf

D

e warme, maar deugddoende zomer is weer eens voorbij. In uw dienstencentrum stonden de activiteiten gedurende die periode, noodgedwongen, op een laag pitje.

Woordje vooraf Freddy Depuydt Eerste schepen Eeklo

Voor velen een voldoende reden om vanaf nu weer volop actief te worden. En, zoals u verder in de brochure kan zien, is er weer keuze te over gaande van sport, naar reizen, naar creatieve en intellectuele bezigheid of gewoon naar gezellig samenzijn. Zonneheem is een dienstencentrum gericht op alle senioren van de streek. Van stress of competitie mag en kan geen sprake zijn. Wij willen dat iedereen mee kan en volop kan genieten van de uitverkoren activiteit. Maak uw keuze en geniet ervan!

2


Doelstellingen

Z

onneheem is, van maandag tot en met vrijdag, dagelijks doorlopend geopend van 08.30 tot 18.00 uur. Het lokaal dienstencentrum wil de zelfstandigheid en levenskwaliteit van haar gebruikers ondersteunen, stimuleren en verbeteren en de inter- en intragenerationele solidariteit verhogen. Zonneheem is een trefpunt voor informatie, advies, vorming en een brede waaier aan dienstverlening. Het dienstencentrum biedt tevens ontmoetings- en ontspanningsmogelijkheden aan met een lage drempel en met respect voor ieders eigenheid en vrijheid van meningsuiting. Bijzondere aandacht gaat uit naar kwets-

bare groepen en ouderen met een beginnende zorgbehoevendheid. Participatie is geen loos begrip voor Zonneheem. Bezoekers van Zonneheem worden gestimuleerd om mee te denken rond en mee te werken aan de uitbouw van het dienstencentrum. Zonneheem garandeert zijn bezoekers een integrale aanpak. Zij kunnen in Zonneheem terecht met hun vragen, hun zorgen, hun talenten, hun interesses, hun noden en hun inzet. Zonneheem heeft een grote flexibiliteit om te kunnen inspelen op de (hulp)vragen van haar bezoekers.

3


Woordje vooraf 25 jaar Seniorenorkest, 50 jaar overlijden Edith Piaf, 100 jaar begin Eerste Wereldoorlog, 200 jaar gebroeders Grimm... We zetten dit jaar heel wat belangrijke jubilea in de kijker in Zonneheem. Maar u, als trouwe bezoeker van het lokaal dienstencentrum Zonneheem, blijft natuurlijk centraal staan in onze werking. Vergezelt u ons op ons avontuur tijdens het werkjaar 2013 - 2014! Deze brochure geeft een overzicht van de waaier aan diensten en activiteiten die Zonneheem aanbiedt. Carlo Roegies Centrumleider Zonneheem

In dit ruime aanbod op maat vindt u ongetwijfeld uw gading. Ik geef u graag rendez-vous in uw lokaal dienstencentrum Zonneheem.

PRO G R A MMABRO CHUR E 2013 - 2014

PROGRAMMABROCHURE 2013 - 2014

2014 me en w een work-

r 2014 is

Diensten 

p5

Informeren p 11

Bewegen 

p 25

VRIJE TIJD

En verder 

p 51

neheem,

Schietspoelstraat 9 - 9900 Eeklo tel. 09 I 377 02 46 - fax 09 I 378 42 40 zonneheem@eeklo.be - www.zonneheem.be

elijk.

programMa

brochure

2013 - 2014

Leren  4

p 31

p 45


Vervoer op maat!

diensten

6

Restaurant7 Klus geklaard! / Wasserette

8

Haarverzorging / Pedicure

9

Bloeddrukcontrole / Hulp en advies

10


diensten }

Vervoer op maat! en de boodschappendienst

H

Vervoer op Maa 09 377 02 46

t!

MEER Info & AANVRAGEN 09 I 377 02 46 Het project Vervoer op Maat! wordt in haar werking gesteund door de Vlaamse minister, bevoegd voor mobiliteit. 6

et project “Vervoer op Maat!� biedt personen met vervoersproblemen de mogelijkheid opnieuw verplaatsingen te maken, boodschappen te doen, op ziekenbezoek te gaan, vrienden of familie te bezoeken of gewoon er eens op uit te trekken op momenten dat men het zelf wil. Kortom, om terug deel te nemen aan het sociale leven van alledag. Er zijn geen specifieke leeftijdsvoorwaarden vooropgesteld en ook rolstoelgebruikers kunnen probleemloos van de dienst gebruik maken. Zonneheem heeft speciaal daarvoor twee comfortabel ingerichte busjes ter beschikking. Rolstoelgebruikers kunnen gemakkelijk, via een handig en veilig liftsysteem, in een busje plaatsnemen. 10 vrijwillige chauffeurs en 1 chauffeur in loondienst zorgen ervoor dat personen met een handicap en/of mobiliteitsvragen zich op een comfortabele manier kunnen verplaatsen. Zo krijgen ze de kans om meer aan het maatschappelijk leven deel te nemen.


diensten }

RESTAURANT

elke dag een overheerlijke maaltijd

E

lke werkdag kunt u, tussen 11.30 en 12.30 uur, genieten van een lekkere, verse en fijn verzorgde dagschotel (soep, aardappelen, groenten, vlees of vis) en dit aan de democratische prijs van â‚Ź 6. Iedere donderdag staan er frietjes op het menu. Een maandelijkse menukaart is gratis te verkrijgen op het secretariaat. U kunt ook steeds de menu raadplegen op onze website.

Elke werkdag tussen 11.30 en 12.30 uur Kostprijs â‚Ź 6 per maaltijd 7


diensten }

diensten }

D

e wasserette is uitgerust met 2 wasautomaten (6 en 11 kg), 1 grote droogtrommel en 1 kleine strijkrol. De bediening van deze automaten gebeurt door inworp van euro’s. U betaalt voor het gebruik van een kleine of grote wasautomaat respectievelijk € 4 of € 5. 20 minuten drogen kost u slechts € 1.

KLUS GEKLAARD! wasserette

e Zonneheemse klusjesdienst “Klus Geklaard” is een dienst die in hoofdzaak senioren wil helpen met het opknappen van kleine huishoudelijke klussen. Iedere Eeklonaar vanaf 55 jaar die niet (altijd) kan rekenen op familie, vrienden of kennissen om kleine klusjes te laten opknappen, kan van deze dienst gebruik maken. Ook personen met een handicap of mensen die tijdelijk in de onmogelijkheid verkeren om te klussen, komen hiervoor, zonder leeftijdsvoorwaarden, in aanmerking. MEER Info & AANVRAGEN 09 I 377 02 46

8

D

U dient zelf het nodige waspoeder mee te brengen en de automaten te bedienen. Het personeel staat wel steeds ter beschikking voor het verstrekken van de nodige uitleg en hulp.


diensten }

Haarverzorging

van knippen, brushen tot een watergolf

H

aren wassen, knippen, brushen of het leggen van een watergolf,... Dit kan elke woensdagvoormiddag in de verzorgingsruimte van Zonneheem.

diensten }

I

Zowel voor een Haarverzorging als voor een Pedicure is vooraf een afspraak maken nodig. Dit kan op het secretariaat: 09 I 377 02 46

Pedicure

edere week kan u, op dinsdagnamiddag, terecht in Zonneheem voor een uitgebreide voetverzorging gaande van het knippen en vijlen van de nagels tot een voetmassage. 9


diensten }

Bloeddrukcontrole u doet mijn hart sneller slaan

Elke werkdag tussen 9.00 en 17.00 uur Kostprijs GRATIS!

diensten }

W

ie last heeft van een schommelende bloeddruk, kan die in Zonneheem steeds preventief laten controleren.

Info, hulp, advies?

samen met u zoeken naar een antwoord

Kan ik genieten van het sociaal telefoontarief? Heb ik recht op tussenkomst van de zorgverzekering? Waar kan ik terecht voor een poetsvrouw? Ik heb hier een formulier van de belastingen ontvangen, maar wat ik niet begrijp is dat...? Waar vind ik een aangepaste en betaalbare woning?

U

Elke werkdag tussen 9.00 en 17.00 uur 10

kunt altijd terecht op het secretariaat van het dienstencentrum voor informatie, hulp & advies. Kunnen wij u niet direct helpen, dan zoeken wij naar de bevoegde instantie die wel een antwoord kan formuleren op uw vraag. EĂŠn goede raad: heeft u vragen, blijf er niet mee zitten. Zonneheem zoekt samen met u naar een antwoord.


Muurkrant / Internet

informeren

12

Permanente infostand / www.zonneheem.be13 Voordrachten 2013 - 2014

14


informeren }

Muurkrant boeiende, interessante en ludieke knipsels

en blikvanger is de wekelijkse muurkrant in de hal van Zonneheem. Boeiende krantenknipsels krijgen hier hun plaats, want Ludo Raeijmaekers en Lieve De Mey willen u een informatieve en persoonlijk getinte weergave bieden van wat de voorbije week de kranten haalde. Internationale berichten, lokale nieuwsfeiten, cultuur, sport,... Alles komt aan bod en wordt druk gelezen en becommentarieerd.

E

informeren }

Internet

ontdek de wereld via een muisklik

Elke werkdag tussen 9.00 en 17.30 uur (indien er geen computerlessen zijn) Kostprijs GRATIS! 12

B

ezoekers van Zonneheem kunnen dagelijks een laptop gebruiken om te surfen op het web.


informeren } Permanente infostand

allerhande folders over interessante thema’s

E

en permanente informatiestand staat in de hal van Zonneheem ter beschikking van onze bezoekers. Deze stand bevat algemene informatie (brochures, folders,...) over zaken die senioren aanbelangen.

informeren } www.zonneheem.be

ontdek de website van Zonneheem

nze webmaster zorgt ervoor dat u steeds een geactualiseerd beeld krijgt van de werking van het dienstencentrum. EÊn muisklik en u weet precies wat er vandaag op het menu staat in het restaurant, wanneer de volgende fietstocht plaats vindt, wat het juiste aanvangsuur is van een voordracht,... En niet te vergeten, ook foto’s van de voorbije activiteiten vindt u altijd terug op de website.

O

13


informeren } Voordrachten

SMAAKMAKER

VROUWELIJKE KUNSTENAARS } Donderdag 10 oktober 2013 om 14.00 uur

et veel voorbeelden van de beroemdste Europese kunstwerken ooit gemaakt, wordt tijdens deze lezing het begrip kunst aanschouwelijk gemaakt. Wat betekent het begrip kunst voor de Middeleeuwen, de Renaissance, de Barok, het Neo- Classicisme,... en voor de Actuele Kunst? En waarom denken we bij de geschiedenis van de oude meesters en hun oeuvre voornamelijk aan kunstenaars en niet aan kunstenaressen?

M Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op donderdag 3 oktober 2013. Kostprijs € 4 / € 2 (55+ & KomUitPas) 14

Spreekster: Lieve Watteeuw – docente Kunstgeschiedenis- wetenschappen.


informeren } Voordrachten

Van volkssprookjes tot burgerlijke kindersprookjes } Dinsdag 5 november 2013 om 14.00 uur e beroemde verzameling “Sprookjes voor kind en gezin” van de gebroeders Jacob en Wilhelm Grimm werd lange tijd geheel in de traditie van de romantische ‘Naturpoesie’ als het anonieme, tijdloze psychogram van het Duitse volk gelezen. Deze romantische mythes worden in de voordracht in vraag gesteld. Het “volks”sprookje dat door Jacob Grimm om zijn onverbloemde verbondenheid met het leven als waardevolle kinderliteratuur ingeschat werd, werd slechts door de bewerkingen van Wilhelm Grimm tot het prototype van verantwoorde kinderliteratuur verheven.

D

In deze voordracht komen heel wat bekende populaire sprookjes van de gebroeders Grimm aan bod. Belangrijke vragen zoals “Waarom trekt de wolf in het sprookje van Roodkapje de kleren van de grootmoeder aan” of “Wat gebeurt er met Doornroosje tijdens haar 100-jarige slaap” of “Waarom zijn er zoveel boze stiefmoeders in de sprookjes van Grimm?” worden eindelijk beantwoord!

200 jaar sprookjes van

GEBR. GRIMM

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op dinsdag 29 oktober 2013. Kostprijs € 4 / € 2 (55+ & KomUitPas) 15


informeren } Voordrachten

PERU

} Dinsdag 12 november 2013 om 14.00 uur Grensverleggende reportage door Paul Coessens

A

l sinds haar ontdekking oefent Peru een magische aantrekkingskracht uit op kolonisten, archeologen en avonturiers. Inmiddels is het ook toegankelijk voor een breder publiek. De vele schatten uit de tijd van het grote Incarijk – waaronder de mysterieuze en wereldberoemde ruïnestad Machu Picchu – prijken trots op Peru’s visitekaartje. En dit Incaland biedt nog veel meer! De indrukwekkende berglandschappen van de Cordillera de los Andes, de ongerepte regenwouden, de koloniale steden, de vogelrijke kust en de fabelachtige schatkamer van el Senor de Sipan. Het zijn slechts een paar voorbeelKostprijs den die reisreporter Paul Coessens tijdens deze voorstel€ 4 / € 2 (55+ & KomUitPas) ling aan bod laat komen.

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op dinsdag 5 november 2013.

16


informeren } Voordrachten

OOk jij bent het waard om gelukkig te zijn } Dinsdag 26 november 2013 om 14.00 uur

i.s.m. de Liberale Mutualiteit van Oost-Vlaanderen

D

e gebeurtenissen die ons overkomen, hebben we niet altijd in de hand, maar wel de gedachten die we erover vormen. Hoe gaan we om met onverwerkt verdriet, boosheid, schuldgevoelens, angst en stress? Sleutelwoorden om (terug) gelukkig te worden zijn loslaten en vergeven. Dit is niet eenvoudig en evident. We staan stil bij deze vragen. Deze infosessie richt zich naar kankerpatiĂŤnten. Ook personen van wie iemand in de naaste omgeving getroffen is door kanker en die bezorgd zijn om hun welzijn, zijn uitgenodigd. Een ervaren en gespecialiseerd therapeut/ verpleegkundige begeleidt het geheel. Het wordt geen theoretische uiteenzetting, maar een dialoog met tal van praktische voorbeelden, tips en getuigenissen, waaruit u zelf kan meenemen. Ook lotgenotencontact staat centraal in dit moment.

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op maandag 25 november 2013. Kostprijs GRATIS 17


informeren } Voordrachten

Als je ouders ouder worden } Dinsdag 3 december 2013 om 14.00 uur

W

e weten het wel: ouder worden hoort bij het leven. Maar we merken dat het niet evident is, zeker niet als we naar onze eigen ouders kijken. Ze vergeten al eens iets, ze zijn minder mobiel, vaker ziek, in sommige gevallen verandert hun gedrag... Gaandeweg draaien de rollen van ouders en kinderen om. Opeens hebben uw ouders ú nodig. Zowel in praktisch als in emotioneel opzicht komt er ineens veel op u af. Hoe lang zullen ze nog op eigen benen kunnen staan? Wie zal voor ze zorgen? Hoe kunt u het evenwicht bewaren? Hoe kunt u omgaan met eigen emoties zoals pijn, verdriet, angst, schuldgevoelens en boosheid? Dit bespreken met hen blijkt niet altijd eenvoudig en ook de broers en zussen houden er soms een andere mening op na. Tijdens deze voordracht maakt psychologe Marlies Goossens u wegwijs in de veranderingen die gepaard gaan met ouder worden en de emoties die ermee gepaard gaan vanuit het standpunt van de ouder. Daarnaast krijgt u adviezen mee hoe u als kind met deze situatie kunt omgaan. Marlies Goossens is psycholoog ouderenpsychiatrie in het Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Jan. 18

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op dinsdag 26 november 2013. Kostprijs € 4 / € 2 (55+ & KomUitPas)


informeren } Voordrachten

JAPAN

} Dinsdag 14 januari 2014 om 14.00 uur

ijdens deze gevarieerde diashow plaatst Ivo Van Hecke de Japanse steden Hiroshima & Kioto en Tokio & Kamakura in de kijker. Hiroshima is ongetwijfeld de bekendste stad van Japan. Op 6 augustus 1945 werd Hiroshima door een atoombom totaal verwoest. Nu is ze uit haar as herrezen tot een stad met 1,2 miljoen inwoners. In de baai van Hiroshima ligt het heilige eiland Miyajima. Kioto was eens de belangrijkste hoofdstad van het oude Japan. Dat is Kioto nog altijd aan te zien. Oude rituelen en tradities zijn in deze stad het best bewaard gebleven.

T

Tokio betekent letterlijk ‘Oostelijke Hoofdstad’. Deze show toont de stad, gebouwen, torens, wijken, paleizen, tempels, heiligdommen, musea, mensen, parken, straten, bruggen en rivieren. De gewone dingen! Maar de gewone dingen zijn in Japan wel totaal anders dan wat wij gewoon zijn. Mensen zijn allen gelijk en tezelfdertijd zo verschillend. In Tokio slaagt men er in om op een ordentelijke manier samen te leven. In Kamakura, ten zuiden van Tokio, komen stranden, religie en historie samen.

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op dinsdag 7 januari 2014. Kostprijs € 4 / € 2 (55+ & KomUitPas) 19


informeren } Voordrachten

ZONA Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op dinsdag 21 januari 2014. Kostprijs € 4 / € 2 (55+ & KomUitPas)

} Dinsdag 28 januari 2014 om 14.00 uur

Van zeurende pijn tot felle pijnscheuten ordelroos of zona (‘Herpes zoster’ in medische termen) is een zeer pijnlijke en plots optredende huidaandoening. Dr. Soetkin Desmet, dermatoloog in AZ Alma, zal u en andere geïnteresseerden tijdens deze bijeenkomst informeren over de oorzaken, symptomen, behandeling en mythes rond deze aandoening. Na de voordracht is er uiteraard ruimte voor vraagstelling.

G

} Dinsdag 4 februari 2014 om 14.00 uur

i.s.m. AZ Alma & OCMW Eeklo

e eigen vertrouwde woning verlaten, is een ingrijpende gebeurtenis in het leven van een mens, die gepaard gaat met de nodige vragen en verwachtingen. Ria Kiekens (OCMW Eeklo) en Mieke Gorleer (AZ Alma - sociale dienst) informeren u over wat u zeker moet weten over het opnamebeleid, de rechten en plichten van een RVT-, woonzorgcentrum- of serviceflat-bewoner, de Vooraf inschrijven op het mogelijkheden van kortverblijf en nachtopvang, financiële secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op tegemoetkomingen (en uitzonderingen), de KATZ-schaal, dinsdag 28 januari 2014. hoe de dagprijs bepaald wordt, wat er gebeurt als men zorgKostprijs behoevend wordt in een serviceflat, klachtenbehandeling. € 4 / € 2 (55+ & KomUitPas) Er is ook ruime mogelijkheid tot vraagstelling.

GERUST OP RUST

20

D


informeren } Voordrachten } Donderdag 30 januari 2014 om 14.00 uur

M

eestal ervaren we poëzie als “een ver van mijn bed show” of iets voor romantische zielen. En toch, bij scharniermomenten in het leven zoals bij geboorte, ziekte of dood, een huwelijk of verjaardag, vakantie of zonsondergang grijpen we meestal naar poëzie om onzegbare gevoelens toch met woorden te kunnen uitdrukken. In deze poëzienamiddag neemt Magdalena Van Renterghem jullie dan ook mee naar het dagdagelijkse leven dat vol “verwondering” en ontroering zit. Magdalena Van Renterghem (Waarschoot) schrijft al jaren poëzie. Zij volgde jaren geleden ook dictie en voordracht om haar eigen werk beter te kunnen voordragen. Schreef in het InfoBlad van Zonneheem korte cursiefjes.

GEDICHTENDAG 2014 Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op maandag 27 januari 2014. Kostprijs € 4 / € 2 (55+ & KomUitPas)

GEZONDE VOEDING VOOR SENIOREN } Dinsdag 18 februari 2014 om 14.00 uur

oe zit het met de gezondheidstoestand van de senioren in België? Er zijn overduidelijk tekorten aan bepaalde vitaminen en sporenelementen bij senioren die hun weerslag hebben op de gezondheid. Al te dikwijls schrijft men bepaalde ‘ouderdomskwaaltjes’ aan het ouder worden zelf toe, terwijl dit dikwijls te wijten is aan tekorten van bepaalde vitaminen, sporenelementen of mineralen. Hebben voedingssupplementen dan zin en zo ja welke en waarom? Op deze en een hele reeks andere vragen en problemen geeft dr. ir. De Maerteleire een antwoord tijdens deze voordracht.

H

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op dinsdag 11 februari 2014. Kostprijs € 4 / € 2 (55+ & KomUitPas) 21


informeren } VOORDRACHTEN

DE AARDE VANUIT DE HEMEL } Dinsdag 18 maart 2014 om 14.00 uur anny De Keyzer laat ons beelden van de aarde vanuit de hemel zien. Een schitterende wereld, vol verrassingen, met prachtige kleurenspelingen en wonderbaarlijke grafische vormgevingen, die soms lijken op moderne kunst. We genieten van foto´s genomen vanuit satellieten, vliegtuigen en luchtballons. We zoomen in op eigenaardige verschijnselen en ontdekken samen wat er verborgen zit achter sommige merkwaardige beelden en maken op deze wijze kennis met minder bekende natuurfenomenen, landschappen, fauna en flora en menselijke bouwwerken die er vanuit de hemel helemaal anders uitzien.

D

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op dinsdag 11 maart 2014. Kostprijs € 4 / € 2 (55+ & KomUitPas) 22

De aarde vanuit de hemel: een spetterende diashow met meer dan 250 prachtige, adembenemende beelden!


informeren } Voordrachten

is een Smartphone gemakkelijker dan een GSM? } Dinsdag 25 maart 2014 om 14.00 uur

A

ls de batterij van uw GSM versleten is, koopt u dan een nieuwe GSM of koopt u een smartphone? De prijsverschillen zijn ook niet meer zo groot. Met een smartphone kunt u even goed bellen als met een GSM, maar het is iets anders: er zijn geen toetsen meer, maar een aanraakscherm. Maar u kunt even goed een nummer ingeven, contacten invoeren en opbellen en SMSjes ontvangen en verzenden. Er zijn geen menu’s meer zoals in een GSM en geen toetsen met functies die continu veranderen. Een naam of een tekst invoeren is zeker gemakkelijker op het aanraakscherm en beter leesbaar. Naast telefoneren en SMS’en kunt u natuurlijk ook foto’s nemen, uw agenda bijhouden, op het internet gaan, emailen en nog veel meer. Ook Apps downloaden en installeren is vrij simpel. In deze voordracht worden de meest courante functies van smartphones uitgelegd.

Dit is een voordracht zonder oefenen; u hoeft dus nog geen smartphone te hebben. Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op dinsdag 18 maart 2014. Kostprijs € 4 / € 2 (55+ & KomUitPas) 23


informeren } Voordrachten

OORLOG ONDER DE GROND

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op dinsdag 22 april 2014. Kostprijs € 4 / € 2 (55+ & KomUitPas) 24

} Dinsdag 29 april 2014 om 14.00 uur

Loopgraven, dugouts & bunkers

B

egin 1918 zaten in de dorpen bij de frontlijn meer militairen onder de grond dan er vandaag inwoners boven de grond zijn. Tijdens deze lezing heeft drs. Franky Bostyn het over de ondergrondse oorlog. Zowel offensief, het ondergraven en opblazen van elkaars stellingen, als defensief, het bouwen van ondergrondse hoofdkwartieren, commandoposten en schuilplaatsen. Hij bespreekt ook uitvoering het leven in de loopgraven. Drs. Bostyn is een begenadigd spreker en brengt zijn relaas van deze ‘vergeten oorlog’ aan de hand van een honderdtal beelden van eigen en historisch archeologisch onderzoek. Drs. Franky Bostyn behaalde een Master in militaire geschiedenis en was tien jaar lang conservator van het Memorial Museum Passchendaele 1917. Momenteel werkt hij mee aan een nationaal standaardwerk over België in de Eerste Wereldoorlog.


Zwemmen / Petanque 

bewegen

26

Yoga27 Wandelen met Zonneheem

28

Seniorenaerobics29 Lijndansen30


bewegen } Zwemmen

in alle rust enkele baantjes zwemmen

} Elke woensdag om 13.00 uur

Tienbeurtenkaart € 15 per persoon / € 13 (55+ & KomUitPas) € 2 per zwembeurt Vanaf woensdag 2 oktober 2013.

p zwemmen staat geen leeftijd. Zwemmen is gezond, niet belastend voor de gewrichten, goed voor de bloedcirculatie en uitstekend voor de algemene conditie. Daarom ook wordt bij de actieve en minder actieve senioren, vooral het zwemmen aangeraden als de perfecte conditiesport. Elke woensdagnamiddag, tussen 13.00 en 14.00 uur, wordt het zwembad exclusief een uurtje voorbehouden voor seniorenzwemmen.

O

bewegen } PETANQUE

de perfecte namiddagsport

I

edere donderdagnamiddag is Zonneheem dé locatie voor een leuk partijtje jeu de boules. Bent u gebeten door het spel, kom dan zeker eens een balletje werpen. Geregeld wordt er ook een recreatief petanquetornooi gehouden. GRATIS! 26


bewegen } YOGA

streven naar een gezond leven

} Dinsdagen 24 september, 1 - 8 - 15

& 22 oktober, 5 - 12 - 19 & 26 november en 3 december 2013 telkens van 9.30 tot 10.30 uur

Y

oga geeft u energie en helpt u uw energie op een effectieve manier te kanaliseren, zodat u haar niet verspilt aan spanning, stress en negatieve gevoelens.

10-delige reeks â‚Ź 22 per persoon â‚Ź 20 (55+ & KomUitPas)

Voor het beoefenen van yoga is er geen speciale uitrusting nodig. Losse kledij, oefenmatje en dekentje of eventueel badhanddoek volstaan.

Vooraf inschrijven is noodzakelijk, ten laatste op maandag 23 september 2013. 27


bewegen } WANDELEN

wandelen in een afwisselend landschap

Dinsdag 1 oktober 2013 in het Prov. domein Puyenbroek Dinsdag 5 november 2013 in Lovendegem Dinsdag 3 december 2013 in de Lembeekse bossen Dinsdag 7 januari 2014 Nieuwjaarswandeling aan de Boerenkreek Dinsdag 4 februari 2014 op den Kraaienakker (Adegem) Dinsdag 4 maart 2014 Dagwandeling in Nieuwpoort (om 9 uur!) Dinsdag 1 april 2014 op den Doornendijk (Assenede) Dinsdag 6 mei 2014 aan den Braakman (Terneuzen) Dinsdag 3 juni 2014 in het Drongengoed met druppeldrink in de Koffiekan 28

} Elke eerste dinsdag van de maand

V

indt u wandelen op uw eentje maar niets, neem dan eens deel aan de maandelijkse wandeltocht met Zonneheem. Elke wandeling wordt met zorg uitgestippeld door Erik Colpaert. We vertrekken steeds gezamenlijk aan Zonneheem. Het dienstencentrum is een prima uitvalsbasis om van daaruit het Meetjesland in alle windrichtingen te voet te ontdekken. GRATIS deelname! (verzekering gedurende de activiteit inbegrepen, verplaatsing van en naar de activiteit valt onder de eigen verzekering.) Vertrek telkens om 13.30 uur aan LDC Zonneheem.


bewegen } SENIORENAEROBICS

plezierig en gevarieerd bewegen

} Elke donderdag van 15.30 tot 16.30 uur

edereen kan aan aerobics doen. Het maakt niet uit hoe oud u bent, hoe goed uw conditie is of hoe zwaar u bent. Deze trainingsvorm stimuleert de hart- en bloedsomloop en zorgt ervoor dat uw uithoudingsvermogen wordt verbeterd.

I

Elke les geeft gediplomeerde begeleidster Isabelle Van Deuren ook een aantal spierversterkende oefeningen en schenkt ze aandacht aan buik-, bil-, been- en rompspieren. De muziek zorgt ervoor dat u steeds in het juiste ritme blijft.

Vanaf donderdag 26 september 2013.

â‚Ź 22 per persoon / â‚Ź 20 (55+ & KomUitPas) 29


bewegen } LIJNDANSEN

laat u meeslepen door het ritme!

MAANDAG Niveau 2 13.15 - 14.15 uur Niveau 4 14.30 - 15.30 uur Niveau 3 15.45 - 16.45 uur DONDERDAG Niveau 1 13.30 - 14.30 uur â‚Ź 2 per persoon/ per les Start maandag 23 september 2013 30

H

oudt u van dansen, maar vindt u niet echt een danspartner of danst u liever alleen? Dan is lijndansen een ideale vrijetijdsbesteding voor u. Er bestaan duizenden variaties, dus voor elk wat wils. Bovendien houdt lijndansen u fit en lenig en traint het uw geheugen. Wilt u in een gezellige en ontspannen sfeer dansen op zowel hedendaagse als countrymuziek? Laat u dan meeslepen door het ritme van de muziek ĂŠn door lesgever Roland Cocquyt.


Taallessen

32 - 33

Computerlessen34 Photoshop Elements / iPad

leren

Opera / Klassieke muziek beluisteren

35 36 - 37

Van foto tot album / Digitale fotografie 38 - 39 Wijn proeven / Leren typen

40

Bloemschikken / Cartoons & co

41

Gitaar voor beginners

42

Onderhoud fiets

43

GSM-cursus44


leren } Taallessen

vanaf maandag 23 september 2013

E

en mooi voorbeeld van het gezegde “Men is nooit te oud om te leren!” vindt men terug in de verschillende taalcursussen die Zonneheem rijk is. De taalcursussen worden toegespitst op woordenschat, zinsbouw en conversatie. De bedoeling van deze cursussen is dat men zich uiteindelijk in de gekozen taal vlot verstaanbaar kan maken. Vanaf maandag 23 september 2013. Inschrijvingsgeld € 12 per persoon / € 8 (55+ of KomUitPas) Per gevolgde les € 1,50 32

Een tweede belangrijk element is dat senioren, door het volgen van een taalcursus, permanent hun hersenen activeren. En onze hersenen kunnen vergeleken worden met ons spierstelsel: zolang u fietst en wandelt blijft u op de been!


leren } Taallessen

nooit te oud om te leren

2013 - 2014

Dag

Leraar

Uur

Russisch 4

maandag

A. De Jaeger

10.30

7 okt.

Franse conversatie A

maandag

L. De Vos

13.30

23 sept.

Spaans 2

maandag

J. Spittael

13.30

23 sept.

Frans 3

maandag

A. De Jaeger

13.30

7 okt.

Italiaans 2

maandag

C. Verhulst

13.30

23 sept.

Spaans 5

maandag

J. Spittael

15.00

23 sept.

Frans 1

maandag

A. De Jaeger

15.15

7 okt.

Engelse conversatie A

dinsdag

F. Van Puyenbroeck

09.00

24 sept.

Engels 1

dinsdag

B. De Geest

09.00

24 sept.

Duits 1

dinsdag

C. Coppieters

09.00

24 sept.

Engelse conversatie B

dinsdag

F. Van Puyenbroeck

10.30

24 sept.

Franse conversatie C

dinsdag

L. De Vos

10.30

24 sept.

Engels 2

dinsdag

B. De Geest

10.45

24 sept.

Italiaans 1

dinsdag

R. Dall’Asta

14.30

24 sept.

Spaanse conversatie B woensdag

K. Buyck

10.00

25 sept.

Frans 5

woensdag

A.De Jaeger

13.30

9 okt.

Spaans 3

woensdag

J. Spittael

13.30

25 sept.

Engelse conversatie C

woensdag

F. Van Puyenbroeck

13.45

25 sept.

Spaans 4

woensdag

J. Spittael

15.00

25 sept.

Engelse conversatie D

woensdag

F. Van Puyenbroeck

15.30

25 sept.

Italiaans 3

donderdag

R. Dall’Asta

09.00

26 sept.

Spaanse conversatie C donderdag

J. Spittael

09.00

26 sept.

Duits 2

donderdag

H.-G. Gutzeit

09.00

26 sept.

Duits 5

vrijdag

H.-G. Gutzeit

10.30

27 sept.

Duits 4

vrijdag

H.-G. Gutzeit

13.15

27 sept.

START

33


leren } Computerlessen

welkom in het digitale tijdperk

Computer voor prille beginners

D

e computercursussen zijn speciaal opgemaakt zodat iedereen in zo weinig mogelijk tijd zich uit de slag kan trekken met de computer en laptop.

Computerlessen Prille beginners 15 lesuren

Donderdagen 10, 17, 24 en vrijdagen 18 en 25 oktober 2013 telkens van 9.00 tot 12.00 uur Kostprijs € 45 per persoon € 35 (55+ en KomUitPas) Lesgever Freddy Van Puyenbroeck Maximaal 12 deelnemers

34

Internet explorer

INTERNET VOOR BEGINNERS 24 lesuren

Donderdagen 7, 14, 21 & 28 november, 5 december en vrijdagen 22, 29 november en 6 december 2013 telkens van 9.00 tot 12.00 uur Kostprijs € 60 per persoon € 50 (55+ en KomUitPas) Lesgever Freddy Van Puyenbroeck Maximaal 12 deelnemers


leren } Photoshop Elements i.s.m. PCVO Meetjesland

} Vanaf woensdag 25 september 2013,

telkens van 9.00 tot 12.00 uur (17 lessen)

P

hotoshop elements basis is de eerste module uit een reeks van 2. In deze module leert u in de eerste plaats hoe u een afbeelding kan openen of aanmaken. Belangrijk hierbij zijn de begrippen resolutie en afbeeldinggrootte, evenals de opbouw van de afbeelding in lagen. U leert de verschillende selectietechnieken onder de knie te krijgen om daarna de selecties te vullen, knippen, kopiëren, plakken, transformeren en zo al eenvoudige composities te maken. U leert tekst plaatsen, eenvoudige filters en kleurverlopen toepassen en enkele eenvoudige technieken om uw afbeeldingen te corrigeren, te bewaren en af te drukken.

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op maandag 23 september 2013. Kostprijs € 69 per persoon max. 11 deelnemers

leren } ONTDEK DE Ipad i.s.m. cvo Kisp

} Vanaf vrijdag 27 september 2013,

telkens van 13.15 tot 16.45 uur (15 lessen)

D

e iPad is een zogenaamde tablet en houdt het midden tussen een smartphone en een traditionele pc. Doordat er een enorme hoeveelheid aan apps (software) voor diverse doeleinden ter beschikking wordt gesteld, is de tablet een duizendpoot. U leert onder meer verbinding maken met internet, werken met tekst, standaardapps gebruiken, nieuwe apps installeren en gebruiken, media afspelen en bekijken. En u gaat aan de slag met iCloud en iTunes.

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op maandag 23 september 2013. Kostprijs € 95 per persoon Max. 11 deelnemers

Het is niet nodig om over een iPad of andere tablet te beschikken (het mag uiteraard wel). 35


leren } OPera in Zonneheem telkens om 14.00 uur

Donderdag 3 oktober 2013 Rigoletto (G. Verdi) Franse ondertiteling Donderdag 17 oktober 2013 De Zigeunerbaron (J. Strauss) Duitse ondertiteling Donderdag 7 november 2013 Gigi (F. Loewe) Nederlandse ondertiteling Donderdag 21 november 2013 Turandot (G. Puccini) Franse ondertiteling Donderdag 5 december 2013 Der Zarewitsch (F. Lehar) Duitse ondertiteling Donderdag 19 december 2013 White Christmas (Irving Berlin) Nederlandse ondertiteling Donderdag 9 januari 2014 Manon L’escaut(G. Puccini) Franse ondertiteling Donderdag 23 januari 2014 Can-Can(Cole Porter) Nederlandse ondertiteling Donderdag 6 februari 2014 L’elisir d’amore(G. Donizetti) Franse ondertiteling Donderdag 20 februari 2014 Funny face (G. & I. Gershwin) Nederlandse ondertiteling Donderdag 6 maart 2014 Nabucco (Verdi) Nederlandse ondertiteling Donderdag 20 maart 2014 Verrassingsprogramma 36

M

uziekliefhebbers kunnen terecht in Zonneheem voor een DVD-vertoning van een aantal wereldbefaamde opera’s, operettes en musicals die Godfried Fordeyn met zorg voor u uitkoos.

Alvast iets om naar uit te kijken voor wie houdt van de wondermooie muziek van beroemde componisten en de pracht van de allermooiste stemmen ter wereld. Iedereen is hartelijk welkom. Kostprijs: € 1,50 per voorstelling


leren } KLASSIEKE MUZIEK BELUISTEREN twintig namiddagen echt muzikaal genieten...

} Elke maandag om 15.15 uur

V

oor het twaalfde jaar op rij organiseert Zonneheem een wekelijkse namiddag rond “Klassieke Muziek Beluisteren”. Elke maandag, stipt vanaf 15.15 tot 16.45 uur, en dit vanaf eind september 2013 tot eind maart 2014, worden allerlei aspecten van de klassieke muziek uit de doeken gedaan. Via ontelbare luistermomenten en rechtstreekse beelden op het digitale bord, trekken wij een lijn doorheen alle genres uit de ‘klassieke’ muziek. Enkele beroemde werken krijgen een uitvoerige behandeling, zoals Bachs Matteuspassie, Mozarts kamermuziek, de negende van Beethoven, Winterreise en de Impromptu’s van Schubert, briljante klaviermuziek van Chopin, beroemde opera- en operettekoren, spetterende marsen naast allerlei onvolprezen kamermuziek van Weber, Ravel, Bartok, Ligeti en andere componisten uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. Van de deelnemers wordt geen voorkennis verwacht. Meteen zet de lesgever, Jef Anseeuw, dit jaar de spreekwoordelijke kers op de muzikale Zonneheemtaart en maakt er een feesteditie van. En dat de ‘noten-taart’ bijzonder zal smaken, staat buiten kijf. Smakelijk en laat u maar verleiden tot twintig namiddagen echt muzikaal genieten!

Start op maandag 23 september 2013. Kostprijs 1,50 per les 37


leren } Van foto tot Album

smaakmaker i.s.m. PCVO Meetjesland

Mee te brengen Eigen fototoestel en eventuele handleiding Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op maandag 23 sept. 2013. } Kostprijs Gratis Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op maandag 23 september 2013. Kostprijs Gratis!

Woensdag 25 september om 13.30 uur

egenwoordig kunt u met behulp van de computer zelf digitale foto’s in een album verwerken. Tijdens deze workshop maakt u kennis met twee providers (albumleveranciers). Verder krijgt u de basis mee om een prachtig fotoalbum samen te stellen. Deze workshop is bedoeld als smaakmaker voor iedereen die op zoek is naar een uitgebreide cursus ‘digitale fotografie’ en ‘van foto tot album’.

T

leren } VAN FOTO TOT ALBUM i.s.m. PCVO Meetjesland

} Vanaf woensdag 16 oktober 2013,

telkens van 13.30 tot 16.30 uur (12 lessen)

E

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op vrijdag 11 oktober 2013. Kostprijs € 46 per persoon 38

en mooi album is een unieke en leuke herinnering aan een reisje, een verjaardagsfeestje, een huwelijk... Een fotoalbum maken is niet zo moeilijk. Alleen: hoe doet u dat, wat kiest u, hoe stelt u het album samen? In deze cursus wordt de nadruk gelegd op het praktijkgericht leren. (Zelf een digitale camera hebben is een voordeel bij het volgen van deze cursus). U leert enkele eenvoudige technieken om uw afbeeldingen te corrigeren. Uiteraard leert u dit bewaren, afdrukken als foto, eenvoudige compositie of als afgewerkt fotoalbum.


leren } DIGITALE FOTOGRAFIE

} Vrijdag 27 september, 4 en 11 oktober 2013,

telkens van 9.30 tot 11.30 uur

e digitale revolutie heeft ook de wereld van de fotografie grondig dooreen geschud. Haast iedereen is de trotse bezitter van een digitaal toestel. Het is handig en compact, u kunt het overal meenemen, terwijl mislukte foto’s meteen verwijderd kunnen worden.

D

Weinigen weten echter de mogelijkheden van hun toestel te benutten. Vaak reikt de kennis van de camera niet verder dan het kunnen aanleggen van het toestel, het zoomen en het maken van de foto. De cursus digitale fotografie maakt u wegwijs in de bediening van uw camera. U gaat aan de slag met diverse menu’s, instellingen,... Bovendien krijgt u er enkele praktische tips bij het fotograferen bovenop. Daarnaast wordt u bijgebracht hoe u foto’s kan overbrengen op uw computer. Al deze kennis zal u in staat stellen betere foto’s uit uw camera te halen.

Mee te brengen Eigen fototoestel en eventuele handleiding Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op woensdag 25 september 2013. Vermeld uw type fototoestel! Kostprijs € 27 per persoon € 22 (55+ & KomUitPas) 39


leren } FEESTELIJK WIJNPROEVEN

} Dinsdag 29 oktober 2013 om 14.00 uur Welke wijn serveer ik bij welk gerecht?

e eindejaarsfeesten vragen om iets extra’s, iets speciaals. Dat geldt zeker voor de wijn. Maar welke eigenschappen maken een wijn geschikt voor de feestdagen? Wanneer schenkt u welke wijn? Hoe koel? En in welk glas? Frank Claeys wijnconsulent bij Delhaize Eeklo helpt u op dinsdag 29 oktober om de perfecte combinatie van spijs en wijn te maken. Bepaal al proevend welke wijn er op uw feesttafel komt, of vind juist die ene wijn die tot het menu inspireert.

D

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op maandag 14 oktober 2013. € 8 per persoon € 5 (55+ & KomUitPas)

leren } LEER TYPEN IN 8 LESSEN i.s.m. cvo Kisp

} Vanaf maandag 30 september 2013 telkens van 8.45 tot 11.00 uur

A

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op maandag 23 september 2013. € 55 per persoon 40

ls oudere heeft u meer te vertellen dan ooit. Kennis en ervaring delen in fora op internet? Chatten en mailen met kinderen en kleinkinderen? Eindelijk dat boek schrijven dat al jaren in uw achterhoofd zit? Studeren? Uw memoires schrijven? Het gaat allemaal via uw vingertoppen en daarbij maakt het een wereld van verschil of u onbeholpen hamert met 2 of 4 vingers of blindelings typt met 10 vingers zonder te beseffen dat u typt. Het is nooit te laat om efficiënt te leren blind typen volgens het tienvingersysteem. In 8 lessen leert u vlot typen met aangepaste vingerzetting en rekening houdend met ergonomische aspecten.


leren } BLOEMSCHIKKEN

} Donderdag 31 oktober 2013 ALLERHEILIGEN } Donderdag 19 december 2013 KERSTPERIODE } Donderdag 10 april 2014 PASEN

E

en bloemstuk brengt als geen ander sfeer in een woning. Maar het is niet altijd nodig om voor elke tafeldecoratie naar een florist te hollen. U kunt uw bloemstuk voor Allerheiligen, kerst of Pasen ook zelf samenstellen. Elsy De Keyser legt u stap voor stap uit hoe het moet, zodat u naar huis gaat met een beeldig bloemstuk.

€ 22 per persoon € 18 (55+ & KomUitPas) Telkens om 14.00 uur in het LDC Zonneheem.

leren } Cartoons & co

van de eerste potloodtrek tot het inkaderen

} Maandag 13 januari t.e.m. 17 februari 2014,

telkens van 9.00 tot 11.30 uur

oe maak ik mijn eigen cartoons, stripverhalen, karikaturen (naar portretfoto’s)? Hoe begin ik aan een tekenfilm,... Na zeven jaar ervaring start Elie (na de lessen grafiek – tekenen en schilderen) nu ook met een cursus “Cartoons en co”. Zeker voor senioren een boeiende, niet dure en zeker ontspannende hobby. U krijgt materiaal- en kleurenleer, figuur- en gelaatsuitdrukkingen, decor en aangepaste tekstballons, eenvoudige manieren om dieren te schetsen, perspectief,...

H

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op donderdag 9 januari 2014. Het aantal deelnemers is beperkt! Kostprijs € 11 per persoon € 9 (55+ & KomUitPas)

41


leren } Gitaar voor beginners

} Vanaf woensdag 9 oktober 2013,

telkens van 10.00 tot 11.00 uur (10 lessen)

D

e gitaar is één van de weinige instrumenten waarbij kennis van notenleer niet noodzakelijk is. Jimi Hendrix staat nog altijd bekend als één van de beste gitaristen ooit, maar kon geen noot lezen! Het is een waterkans dat er een muzikaal grootmeester in u verscholen zit. Maar wilt u toch vlot gitaar leren spelen zonder notenleer? Uw geheugen fris en uw handen soepel houden? Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op vrijdag 27 september 2013. € 45 per persoon € 40 (55+ & KomUitPas)

Willy Bruggeman biedt in het najaar gitaarlessen aan zonder de klassieke notenleer. U leert al doende akkoorden spelen, uw vingers juist zetten, tokkelen en tabs lezen. Dit allemaal in een gezellige sfeer en op eigen tempo.

Over Willy Bruggeman Van zijn 16de volgde hij les bij de heer George Lippens, de latere directeur van de Eeklose muziekacademie. Op zijn 19de gitarist in een orkest (The Funny’s) bij het leger in Duitsland (tournee door gans Duitsland). Daarna ritme-, bas- en sologitarist bij de Estacados. Studio-opnames onder leiding van de heer Adriaan Van Landschoot. Intussen 3 jaar gitaarles gegeven. Sologitarist bij Peper Box en Something Else. Sologitarist en steelgitarist bij Ranch D (Country en Western). Door zijn werk een tijdje stil gelegen. En nu... terug bij de leute. 42


leren } Herstel & onderhoud van uw fiets i.s.m. cvo Kisp

} Vanaf woensdag 6 november 2013,

telkens van 8.45 tot 12.15 uur (10 lessen)

I

edereen zou een gezonde kennis moeten hebben van welke fietsreparaties hij zelf kan uitvoeren en waarvoor hij naar een vakman moet. Hierbij worden eigen vaardigheden even vaak onder- als overschat. Als gevolg van foutieve montages en regelingen door een gebrek aan inzicht, zijn soms zeer dure vervangingen nodig. Andersom heeft het ook weinig zin om voor de geringste herstelling een vakman op te zoeken. Mits een beetje handigheid en in het begin vaak veel geduld moet het toch mogelijk zijn een lekke band te stoppen, een gebroken ketting te vervangen of een nieuwe dynamo te plaatsen. Bovendien is een goed onderhouden fiets veel veiliger ĂŠn gaat hij langer mee. Zonneheem organiseert i.s.m. cvo Kisp een tiendelige fietsreparatiecursus. Tijdens deze lessenreeks leert u onder meer de fiets op uw eigen maat af te stellen en gebroken spaken te vervangen. U komt te weten hoe u best versnellingen afstelt. U leert remmen af te stellen en te vervangen. Breng zeker uw eigen fiets mee om zijn algemene gezondheidstoestand en zijn specifieke kenmerken en gebreken te leren kennen. Breng ook, indien beschikbaar, uw eigen gereedschap mee. Zo leert u ook het waardevolle van het waardeloze te onderscheiden, wat onontbeerlijk is om basisingrepen uit te voeren aan uw fiets.

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op vrijdag 25 oktober 2013. â‚Ź 90 per persoon incl. handleiding

43


leren } GSM-cursus } Donderdag 13, 20 & 27 februari 2014

telkens van 9.30 tot 11.30 uur

eer en meer senioren hebben een gsm in hun bezit, zelf gekocht of cadeau gekregen van de (klein)kinderen. Maar het gebruik ervan is lang niet voor iedereen zo eenvoudig als men denkt. Roept een gsm bij u ook enkel maar vraagtekens op? En maakt de gebruiksaanwijzing of de uitleg van uw (klein)kinderen u ook al niet veel wijzer? Dan is deze cursus iets voor u.

M Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op donderdag 6 februari 2014. â‚Ź 22 per persoon â‚Ź 20 (55+ & KomUitPas)

Tijdens deze drie sessies leert Herman Vanhaelemeesch u stapsgewijs onder andere hoe u gebruik maakt van uw telefoonregister. Hoe u uw voicemail instelt en beluistert. Hoe u uw belwaarde kunt opvragen. Hoe u een sms kunt lezen en versturen. Na het volgen van deze lessenreeks is het bedienen van dit communicatiemiddel een koud kunstje voor u.

44


Thuiszitterswerking46 Seniorenorkest47

VRIJE TIJD

Seniorenzangkoor / Breien

48

Hobbyclubs49 Vrijwilligers werk / Cafetaria

50


vrije tijd } THUISZITTERSWERKING elke maand een gezellige activiteit

M

et het project Thuiszitterswerking richten wij ons in hoofdzaak naar die 80-plussers die niet meer de mogelijkheid hebben op eigen houtje het huis te verlaten en zo in sociaal isolement dreigen verstrikt te raken. Maar ook naar zij die niet meer zelfstandig boodschappen kunnen doen, zij die weinig of nooit meer onder de mensen komen,... Wij willen hen opnieuw de mogelijkheid bieden een babbeltje te slaan met leeftijdsgenoten, hun sociale contacten te onderhouden, terug een kaartje te komen leggen of een dagschotel te nuttigen in het restaurant van het dienstencentrum,... Een greep uit de activiteiten van het voorbije werkjaar: koffietafels met lokale en niet zo lokale vedettes, slenteren en de sfeer opsnuiven in Het Leen,... Zin om deel te nemen aan dit project? Een simpel telefoontje naar het secretariaat van Zonneheem volstaat. 46


vrije tijd } SENIORENORKEST

samen met kameraden musiceren

et Eekloos Seniorenorkest bestaat uit een 30-tal blazers en het nodige slagwerk, die elke dinsdagnamiddag tussen 14.00 en 16.00 uur samen musiceren onder leiding van dirigent Joris Clauws.

H

Regelmatige optredens in binnen- en buitenland hebben ervoor gezorgd dat het seniorenorkest bekendheid geniet. GeĂŻnteresseerde muzikanten zijn steeds welkom in het dienstencentrum op dinsdagnamiddag.

Elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur in het LDC Zonneheem.

en verder } 25 Jaar Seniorenorkest zondag 27 oktober 2013 vanaf 14.00 uur

et seniorenorkest is na 25 jaar nog steeds springlevend. Om haar zilveren jubileum bestaan te vieren, organiseert het orkest een groots jubileumconcert in Zonneheem. De muzikanten brengen een selectie uit hun omvangrijk en gevarieerd repertoire, aangevuld met een gastoptreden van tenor Stefaan Vandenbroucke.

H

Seniorenorkest EEKLO 1 9 8 8 - 2 0 1 3

Kaarten â‚Ź 7 (receptie inbegrepen) te verkrijgen op het secretariaat van LDC Zonneheem. 47


vrije tijd } zangkoor moderato zing de ziel uit uw lijf

C 35% M 0% Y 100% K 10%

60% Zwart

C 80% M 0% Y 100% K 50%

100% Zwa

nder de inspirerende leiding van hun dirigent Blanka Bastien en muzikaal ondersteund door Ward Faes komt het seniorenzangkoor Moderato elke maandagnamiddag van 13.45 tot 15.15 uur samen om hun uitgebreid liederenrepertorium te oefenen.

O

Het jaarlijks lidgeld bedraagt â‚Ź 10.

GeĂŻnteresseerde zangers en zangeressen zijn welkom op maandagnamiddag in het dienstencentrum Zonneheem.

} BREIEN Kostprijs Gratis!

48

Ook ervaren breisters zijn welkom!

H

eeft u zin om te leren breien? Maar kunt u geen steken opzetten, laat u af en toe eens een steek vallen, of heeft u al eens geprobeerd om te breien, maar heeft u toch nog wat hulp nodig? Geen probleem, Lydia De Meyer helpt u op weg. Elke donderdag- en vrijdagnamiddag om 14.00 uur in Zonneheem.


vrije tijd } HOBBYCLUBS

vervolmaak uw vaardigheden

} Naaien

} CREATIEVE TECHNIEKEN

E

O

lke dinsdag is het vanaf 9.30 uur p vrijdagnamiddag is er de mogetijd voor vrij handwerk. Geen lijkheid om met uw eigen handopgelegde werkjes, wel intenwerk samen te komen. Bij deze sieve begeleiding door Magda Goemaere. bijeenkomst mogen een dampende kop koffie en een gezellige babbel niet ontbreken. Kostprijs € 1,50 per les

Eerste afspraak op dinsdag 24 september 2013.

Eerste afspraak op vrijdag 27 september 2013, telkens van 14.00 tot 16.00 uur - Gratis!

} Grafiek voor Gevorderden } TEKENEN & Schilderen

W

ekelijks, op vrijdagnamiddag tussen 14.00 en 17.00 uur kunt u onder begeleiding van Godelieve Melkenbeeck de basis van het tekenen en schilderen onder de knie krijgen. Wie de basistechnieken al beheerst kan zijn kennis en creativiteit verder ontwikkelen. Kostprijs € 1,50 per les

Eerste afspraak op vrijdag 27 september 2013.

onneheem is dé plaats voor creatieve senioren. Elie “Prins” Van de Kerckhove begeleidt beginnende en gevorderde cursisten individueel zodat elkeen zijn eigen stijl kan ontwikkelen. Tijdens de schoolvakanties mag men de kleinkinderen gratis meebrengen.

Z

Kostprijs € 1,50 per les

Dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.30 uur. Vanaf 24 september 2013. 49


vrije tijd } Vrijwilligerswerk

Z

onneheem telt meer dan zeventig vrijwilligers. Deze mensen zetten zich op tal van vlakken in. Er zijn vrijwilligers voor de taallessen, Vervoer op Maat! en de klusjesdienst. Verder zijn er nog anderen die verantwoordelijk zijn voor de baruitbating, hulp in het restaurant, de muurkrant, de bewegingsactiviteiten, de creatieve expressie, de vormingsactiviteiten en tijdens occasionele activiteiten.

D

CafEtaria De cafetaria is elke werkdag open van 9.00 tot 17.30 uur. 50

e cafetaria is de ontmoetingsplaats bij uitstek. Een plaats waar men contacten legt, waar men zich thuis voelt, waar men de gevoelens van eenzaamheid kwijt raakt. Bezoekers vinden er elkaar om te praten, een kaartje te leggen, een consumptie te nuttigen. Dankzij de vriendelijke hulp van onze barvrijwilligers wordt u steeds op uw wenken ĂŠn met een glimlach bediend!


en verder } DAGUITSTAPPEN

gezellig samen er even tussenuit

eregeld organiseert het Zonneheem boeiende daguitstappen. Deze brengen u telkens op interessante locaties: de Hotelschool Gent & het nieuwe Gentse gerechtsgebouw, ’n typisch Turks restaurantje, de ‘Heksen-Vrij-Stad’ Oudewater, de Goudse Kaas- en ambachtenmarkt, de paardenstallen van de federale politie, de Brusselse staminees,... Natuurlijk wordt de innerlijke mens niet vergeten. Daarom wordt er eveneens tijd en ruimte gemaakt voor een terrasje of degustatie.

G

Erop uit met het Zonneheem, voor wie houdt van het opsnuiven van cultuur, ambiance, leuke uitstappen en verrassingen! Meer info www.zonneheem.be 51


en verder } MEERDAAGSE REIZEN er samen tussenuit

M

et onze meerdaagse reizen verbleven we al in Saint-Malo, Fontevraud (Loirevallei), Zellenberg (Elzas), Bremerhaven, Beaune, Heidelberg, Trouville-sur-mer, Goslar, Erfurt, Rothenburg, Regensburg,... De meerdaagse zomerreizen worden telkens gekenmerkt door een mooie natuur, een prachtige omgeving, interessante trips, gezelligheid en op tijd en stond een terrasje. Nederland, hĂŠt fietsland bij uitstek, is elk jaar in juni de bestemming voor onze vierdaagse fiestvakantie. Noordwijk aan zee, Dwingeloo, Oudewater, Garderen, Arcen, De Lutte, Hulshorst, Denekamp,... waren al onze uitvalsbasis voor leuke fietstochten in een prachtige natuur.

Tel daarbij de gezelligheid, de ambiance en de vele verrassingen en u wilt zich onmiddellijk inschrijven voor de volgende Zonneheemse reis! Meer info www.zonneheem.be 52


en verder } PRAATCAFé Dementie regio Meetjesland

H

et Praatcafé Dementie is een tweemaandelijkse bijeenkomst voor familieleden en vrienden van mensen met dementie. Onder leiding van een gespreksleider en met behulp van andere gastdeskundigen krijgen zij informatie rond aspecten van dementie. Door de ongedwongen sfeer in het café wordt tevens de mogelijkheid gecreëerd om ervaringen uit te wisselen en contacten te leggen met andere lotgenoten. Gewoon luisteren kan uiteraard ook. Het Praatcafé Dementie wil een plaats zijn waar mensen steeds opnieuw met hun vragen en twijfels terecht kunnen. Dit is een gratis initiatief. U bent van harte welkom!

Ontremd gedrag & controleverlies bij dementie dinsdag 1 oktober 2013 om 19.00 uur Spreker: Bruno Kindt, hoofdverpleegkundige Sint-Jan Eeklo Hoe zorgen dat hij/zij niet valt? VALPREVeNTIE bij Dementie dinsdag 3 december 2013 om 19.00 uur Spreker: Dr. Baeyens, geriater AZ Alma Eeklo

Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (Eeklo), Expertisecentrum dementie Paradox (Gent), Familiehulp Gent-Eeklo, Attends, Familiezorg Oost-Vlaanderen vzw (Gent), Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist (Zelzate), Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Jan (Eeklo), Stichting Aan-Z (Assenede/Sas van Gent), Thuiszorgcentrum Meet­jesland (Eeklo), AZ Alma - dienst geriatrie (Eeklo), Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen (Eeklo), Woon- en Zorgcentrum Sint-Bernardus vzw (Bassevelde), Woon- en Zorgcentrum Sint-Elisabeth (Eeklo), Dagverzorgingscentrum De Koraal (Eeklo), Huisartsenkring van het Meetjesland, stad Eeklo, provincie Oost-Vlaanderen en LDC Zonneheem.

EN VERDER } Vlaamse alzheimerliga familiegroep regio Eeklo

D

e Vlaamse Alzheimerliga organiseert familiegroepbijeenkomsten. Tijdens deze lotgenotencontacten verwelkomen wij mensen die in hun omgeving geconfronteerd worden met dementie. Het is een gelegenheid om ervaringen te delen, om advies te vragen en begrip te vinden. Wie geconfronteerd wordt met dementie bij een dicht familielid, heeft vaak te maken met heel wat veranderingen. Tijdens de bijeenkomst zullen de aanwezigen de kans krijgen om hun eigen verhaal te vertellen. Inkom is gratis. U kunt vrijblijvend naar de bijeenkomst komen.

Meer info Frederik Kochuyt 0486 44 07 09 alzheimerliga_eeklo@live.be 53


en verder } GeHEUGENKOOR

wanneer alles uit het geheugen verdwijnt, blijven liedjes hangen

Heel veel mensen linken een bepaalde herinnering, zoals hun trouwdag, een overlijden, de geboorte van een kind,... aan een gevoel, maar dikwijls ook aan een liedje. Emoties, gevoelens en herinneringen blijven in het geheugen sluimeren zoals liedjes uit ‘de tijd van toen’. De combinatie van emoties, gevoelens en oude vertrouwde liedjes of muziekstukken brengen deze sluimerende herinneringen terug. Interesse? Woensdag 9 oktober, 13 november & 11 december 2013, telkens van 14.30 tot 16.30 uur in het lokaal dienstencentrum

Organisatie: Koppig, dementie-vriendelijk Eeklo, praatcafé dementie regio Meetjesland in samenwerking met het LDC Zonneheem 54

Personen met geheugenproblemen en/of dementie leven heel zintuiglijk gericht. Bij personen met dementie blijft het lange termijngeheugen het langst intact. Emotioneel geladen gebeurtenissen versterken dit geheugen en worden op die manier beter herinnerd en herkend. Meer dan muziek Het geheugenkoor is meer dan alleen muziek. Het is het samen zijn, samen zingen en samen een goed en ontspannen gevoel creëren door middel van muziek.


en verder } Vlaamse liga tegen kanker voor mensen met kanker & hun naaste omgeving

D

e Vlaamse Liga tegen Kanker wil andere organisaties aanzetten om samen met de VLK een activiteitenaanbod te ontwikkelen op maat van de kankerpatiënt. Daarnaast wil de VLK meer investeren in projecten voor een aantal doelgroepen die nu uit de boot vallen (jongeren, maatschappelijk kwetsbaren, enz.). In Oost-Vlaanderen willen we in de eerste plaats zorgen dat er in elke regio activiteiten zijn voor mensen die met kanker worden geconfronteerd. Hiervoor zal de VLK samenwerken met verschillende andere organisaties. Voor meer info hierover kunt u ons bellen op het nummer: 09 | 267 46 51 of een mailtje sturen op ovlaanderen.vliga@ tegenkanker.be. Wat mag u verwachten? Het praatcafé start met een korte inleiding, waarna er ruimte is voor vragen en uitwisseling van ervaringen. Hierdoor leggen de deelnemers gemakkelijk contact met elkaar en ontstaan er hechte vriendschapsbanden. Alle activiteiten zijn gratis maar u dient zich vooraf in te schrijven op het secretariaat van Zonneheem.

Hormoontherapie woensdag 23 oktober 2013 om 14.00 uur Sommige soorten kanker zijn hormoonafhankelijk. Daarom kunt u een hormoonbehandeling krijgen om nog meer te voorkomen dat de kanker terug in het lichaam komt. Oncologe Dr. Thienpont geeft uitleg. Je ziet er toch goed UiT? woensdag 4 december 2013 om 14.00 uur Regelmatig loopt u mensen tegen het lijf die u al even niet gezien hebt, familie, vrienden, kennissen... Een opmerking als ‘je ziet er toch goed uit?’ kan soms kwetsend overkomen. Hoe reageert u hierop? Oncologe Dr. Thienpont zoekt, samen met u, naar kapstokken voor antwoorden.

Voor een ondersteunend gesprek of vragen over kanker 078 I 15 01 51 55


en en verder verder }} GeHEUGENKOOR CENTRUMRAAD

O

m de kwaliteit van onze dienstverlening te optimaliseren, vinden wij inspraak van onze bezoekers belangrijk. De centrumraad heeft als opdracht op eigen initiatief of op verzoek van de centrumleider advies over te brengen over de algemene werking Heeft u zelf vanuit uw van het lokaal dienstencentrum. Dat houdt in dat zij ervaringen een eigen mening of zich uitspreken over alle vormen van dienstverlening die verwachtingen over het beleid in Zonneheem. Praat en zoek ingericht of verstrekt worden, over het activiteitenprodan mee in de centrumraad. gramma en over het jaarverslag. Ook uw mening telt! De centrumraad vergadert minstens viermaal per jaar.

ontevreden over iets in Zonneheem? Laat het ons weten!

Soms loopt er al eens wat mis. Als u ontevreden bent over de werking en dienstverlening van het lokaal dienstencentrum Zonneheem, dan hoeft u daar niet mee te blijven zitten. Vertel het aan onze medewerkers en wij trachten het probleem te verhelpen. Enkel op die manier kunnen wij als team cliëntgericht en doeltreffend blijven werken. Het ontvangen van klachten wordt door onze medewerkers zeker niet negatief 56

bestempeld. Integendeel! Wanneer u ontevreden bent en dit bespreekt met één van onze medewerkers, dan krijgen wij de mogelijkheid om de kwaliteit van onze organisatie en de relatie met onze bezoekers nog te verbeteren. Daarom zal elke ingediende klacht, op voorwaarde dat deze niet anoniem gebeurt, door één van onze medewerkers behandeld worden.


en verder } SENIORENRAAD EEKLo

de stedelijke adviesraad voor het plaatselijk ouderenbeleid

E

eklo telt iets meer dan 20.000 inwoners. Eén derde daarvan zijn 60-plussers. De seniorenraad heeft als voornaamste bedoeling het stadsbestuur en het OCMW advies te geven betreffende alle aangelegenheden die senioren aanbelangen zoals wonen, veiligheid, welzijn, sociaal-cultureel, inspraak,...

Heeft u voorstellen die het welzijn van onze senioren ten goede kan komen? Schietspoelstraat 9, Eeklo tel: 09 I 377 02 46 zonneheem@eeklo.be

Meldpunt en verder } Veilig & Proper eeklo

V

ia het meldpunt kunt u op een eenvoudige manier tekortkomingen en ervaren moeilijkheden op het vlak van milieu, straat, groenonderhoud, mobiliteit of nutsvoorzieningen melden aan een buurtbewoner of ‘antenne’. Deze geeft uw melding dan door aan het lokaal dienstencentrum Zonneheem, die op haar beurt de informatie doorspeelt aan de bevoegde (stads) dienst. Deze zal de melding verder behandelen en het gesignaleerde probleem zo spoedig mogelijk onderzoeken en/of oplossen. Tijdens deze meldingsprocedure wordt u op de hoogte gehouden van de behandeling van uw melding.

meldpunt

veilig & proper Eeklo

Initiatief van Seniorenraad Eeklo en LDC Zonneheem m.m.v. de stadsdiensten, Lokale Politie Meetjesland Centrum en het Stadsbestuur 57


Ouder worden

en verder } wat IS JOUW VERHAAL?

H

et RCGG is een therapeutische centrum geestelijke gezondheidszorg in Eeklo. We werken met mensen die met psychische of psychiatrische problemen geconfronteerd worden en hierover willen praten. We werken in een multidisciplinair team, dat wil zeggen dat er zowel psychologen, maatschappelijk werkers en psychiaters bij ons werken. Zo kunnen we de mensen optimaal helpen. Met de ouderenwerking van het RCGG in Eeklo willen we graag een nieuwe folder maken. Deze folder weerspiegelt wat ouderen boeit, bemoeilijkt, wat hen intens geluk oplevert en waar ze hulp kunnen gebruiken. Maar voor deze folder willen we de ouderen zelf aan het woord laten en hun verhalen vertalen. Dus ben je zelf oudere en wil je hierover in groep te praten, kom dan gerust naar onze praatsessies. Deelname is gratis, maar gelieve uw aanwezigheid ten laatste op maandag 23 september te laten weten aan het secretariaat van Zonneheem. Let wel: de themasessies vormen 1 geheel, dus je kan je enkel voor de 4 sessies inschrijven, indien je een keer niet kan komen, kan je dit echter laten weten bij de inschrijving.

58

Sessie 1: Ouderen: what’s in a name? Dinsdag 24 september 2013 van 15.00 tot 17.00 uur Wanneer spreek je van een oudere? Wanneer je je ouder voelt, wanneer je ouder bent of wanneer je de leeftijd van 65 bereikt hebt?

Sessie 3: Levensrijk leven Woensdag 4 december 2013 van 15.00 tot 17.00 uur Hoe blik jij terug op het verleden? Wat was voor jou belangrijk en wat betekende dat voor jou? We zouden je levensverhaal graag horen.

Sessie 2: De kracht van ouderen en ouder worden Donderdag 7 november 2013 van 15.00 tot 17.00 uur Wij willen weten wat jouw krachten zijn maar ook waar je het moeilijk mee hebt.

Sessie 4: Hulp gezocht, waar naartoe? Dinsdag 7 januari 2014 van 15.00 tot 17.00 uur Soms zijn er ook moeilijke momenten of ervaringen waar je steun goed kan gebruiken. Hoe ga jij hulp zoeken?


en verder } Mantelzorgdag

donderdag 24 oktober 2013 vanaf 13.30 uur

i.s.m. SEL Zorgregio Gent VZW - Mantelzorg Liberale Mutualiteit - Zorg & Comfort Bond Moyson - Ziekenzorg CM eel wat mensen zorgen voor een dierbare die door een ziekte, handicap of door ouderdom niet meer voor zichzelf kan zorgen. Een bewonderenswaardige, maar zware taak. Om aan de groeiende nood aan informatie en ondersteuning tegemoet te komen organiseert het LDC Zonneheem in samenwerking met de verschillende mutualiteiten een mantelzorgdag. Op de infobeurs kunnen mantelzorgers terecht met al hun vragen over gezondheid, vrije tijd, en wetgeving, maar ook met al hun praktische vragen en problemen. Gastspreker Benedicte De Koker (wetenschappelijk medewerker Hogeschool Gent) geeft een lezing over de niet te onderschatten impact op het welbevinden van de mantelzorger. Er is tevens gelegenheid om kennis te maken en ervaringen uit te wisselen met andere mantelzorgers.

H

Gratis toegang, koffie en gebak! Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op maandag 21 oktober 2013.

en verder } Toneelvoorstelling ‘oUD ZEER’ woensdag 20 november 2013 om 14.30 uur

en gezegende leeftijd hebben de twee zussen, Angèle en Alice. Als het weer het enigszins toelaat, zitten zij voor hun huis. Angèle met haar sacoche en Alice met haar loopstok, verbonden door het lot. Het enige wat hen nog rest is hun verleden en elkaars gezelschap. ’t Is ‘doef’ weer. Het dondert en rommelt in de verte, maar ’t regent niet. ’t Druppelt wel een beetje. Maar er schijnt een waterig zonnetje en er zijn bijna geen wolken. Daar zitten ze dan.... Doe zoals vroeger, pakt ulder een stoel en zet ulder bij...

E

Met: Erica De Maertelaere en Christine Coppieters In een regie van Kristien Jocqué Kaarten: € 8 per persoon € 5 (55+ en KomUitPas) 59


en verder } WEEK VAN DE SMAAK van 14 tot 24 november 2013

Culinaire uitstap naar hotelschool Ter Duinen } Dinsdag 22 oktober 2013 vertrek om 9.30 uur aan Zonneheem

D

e leerlingen van Hotelschool ‘Ter Duinen’ willen u graag culinair te verwennen. Na een hartelijke ontvangst, krijgt u een waterproeverij aangeboden. Water staat niet alleen garant voor zijn verzorgende werking op ons lichaam, maar kent tevens een ongekend pallet aan smaken. Bovendien reinigt het ook het gehemelte en stimuleert de smaakpapillen. De smaken en aroma’s van gerechten en dranken dringen zo beter door. Een watersommelier vertelt er u met veel vuur alles over. Na deze unieke belevenis, krijgt u een receptie aangeboden met cava, fruitsap en bijhorende hapjes. U bezoekt nog even de keukens om daarna aan tafel te gaan voor een gastronomische 4-gangen lunch bestaande uit voorgerecht, soep, hoofdgerecht en dessert. Dit alles wordt vanzelfsprekend aangeboden met passende wijnen, waters en koffie. Kostprijs € 65 / € 59 (55+ & KomUitPas)

Restaurant } maandag 18 tot vrijdag 22 november 2013

Gedurende de Week van de Smaak kunt u in het restaurant Zonneheem andermaal genieten van een fijn en lekker menu. Meer informatie vindt u op www.zonneheem.be

60


en verder } ARGENTIJNSE TANGO

} Donderdag 21 november 2013 om 14.30 uur

A

ls u denkt aan vuur, aan passie, dan komt u al snel uit bij de Argentijnse tango. Wie deze prachtige dames en dito heren zwoel en vooral intens ziet dansen, zal amper geloven dat deze Latijnse dans vroeger als vulgair werd bestempeld. De tango kent zijn oorsprong in de meest ordinaire wijk van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Nu zijn er nog weinig dansscholen, waar u deze magistrale dans niet kan aanleren. Vooraf inschrijven op het Na een woordje uitleg en initiatie door lerares Lies Deweer (Balletschool & Keep-Fit center Ann-Sophie Deweer), kunt u met uw partner zelf een pasje wagen. Plezier beleven staat bij deze dansworkshop voorop. Ook zonder danspartner bent u meer dan welkom.

secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op vrijdag 8 november 2013. Kostprijs â‚Ź 5 per persoon â‚Ź 2 (55+ & KomUitPas) 61


en verder } EXPOSITIES IN ZONNEHEEM

n de wandelgangen van het lokaal dienstencentrum Zonneheem worden regelmatig tentoonstellingen gehouden. Volgende exposities zullen de wandelgangen het komende werkjaar verfraaien:

I

oktober 2013  25 jaar seniorenorkest Eeklo november 2013  200 jaar gebroeders Grimm december 2013 - januari 2014  De kunst van het verleiden februari 2014 Prinselijke cartoons IV

en verder } Kwis per seconde grijzer donderdag 12 december 2013 om 14.00 uur

per

sec nde } Donderdag 12 december om 14.00 uur uizmasters Roger De Kneef en Freddy Van Weymeersch dagen u uit in een quiz over algemene kennis, muziek, nieuws, sport, natuur,... maar ook praktische kennis is van levensbelang. Ploegen van 4 personen - â‚Ź 6 inschrijving per ploeg Elke ploeg wint een prijs - max. 30 ploegen Inschrijven op het secretariaat voor woensdag 4 december 2013

Q

62


en verder } Kerstconcert

Week van de Smaak Vlaanderen

} Donderdag 12 december 2013 om 10.30 uur

MET SYLVIE DE PAUW & DAVID MILLER

enieten van een selectie aan operettes en aria’s van alle franjes ontdaan in de meest pure vorm; enkel piano en de fluwelen stem van Sylvie De Pauw. Sinds ze op haar 27ste koos voor een solocarrière, trekt Sylvie De Pauw de wereld rond, hetzij met grote operaproducties, hetzij met het Collegium Vocale van Philippe Herreweghe, waar ze één van de weinige Belgische leden is. Gelukkig voor ons weerhoudt haar drukke operaagenda haar niet om op donderdag 12 december vocaal te komen schitteren in Zonneheem.

G

Op het afwisselend programma staan nummers als Je veux vivre, Oh mio babbino caro, Wien du Stadt meiner Träume, Heia in de Bergen ist mein Heimatland!

Kaarten € 9 per persoon (aperitief inbegrepen) Kerstconcert - aperitief middagmaal: € 14 Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op maandag 9 december 2013. 63

Programmabrochure LDC Zonneheem  

De gratis programmabrochure van LDC Zonneheem met alle activiteiten van het najaar 2013 en voorjaar 2014 in het lokaal dienstencentrum in Ee...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you