Page 1

ZONDAG 14 AUGUSTUS STREEKPRODUCTENMARKT > 13-18 uur

Voor het derde jaar op rij tijdens het Herbakkersfestival: de jaarlijkse streekproductenmarkt i.s.m. de coöperatieve vereniging Mmm...eetjesland. Deze coöperatieve telt nu 24 leden, waarvan er een 10-tal zullen aanwezig zijn. Kom kennismaken met het lekkerste uit de streek.

BUSKERS > 14-18 uur > Her en der

De beste leerlingen gitaar van de Eeklose Kunstacademie zullen her en der opduiken als straatmuzikanten of buskers (in het Engels). Betaald worden ze niet, maar met de pet rondgaan mogen ze wel. Wees gul, steun dit jonge talent!

HET MUSEUM DER NAAIMACHINES > 14, 15, 16, 17 & 18 uur > Boelare 10

Je loopt er soms achteloos voorbij, maar aan het begin van de Boelare bevindt zich in het oud huis Gabriël een klein maar propvol gevuld Museum der Naaimachines, met een geschiedenis die tot 1881 teruggaat. Dit is normaal gezien niet publiek toegankelijk, maar kwieke tachtiger Roger Ryckaert (derde generatie Gabriël) was bereid om voor één keer publiek toe te laten in zijn vroegere winkel. Roger kennende geeft hij ook wat uitleg bij zijn prachtexemplaren en dat in zijn eigen aparte stijl. Er worden om het uur telkens slechts 10 bezoekers toegelaten, ‘t zal dus voor de rappen zijn. Gratis tickets zijn vanaf 13 uur verkrijgbaar aan de infostand op de Markt.

VELODROOM > 14, 15, 16, 17 & 18 uur

Kom binnen in de Velodroom en beleef een opwindende race waarin de internationale wielerhelden Silvio Benotto en Gérard Génard het tegen elkaar opnemen. Ze worden bijgestaan door hun ploegleider Ludovic Balcaen. En u, geacht publiek, komt supporteren, verzorgen en... racen! Het professioneel commentaar wordt geleverd door V-man en zijn assistent V-boy. Max. 50 bezoekers per voorstelling van een half uur.

ARTISANALE MARKT > 14-18 uur

Eveneens de derde keer en goed op weg om een traditie te worden. Deelnemers van dichtbij of wat verder weg tonen en verkopen hun mooiste waar. Hebt u zelf een en ander aan te bieden en houdt u van grof geld verdienen? Er is nog wat plaats en desgewenst voorzien de organisatoren u zelfs van een kraampje (zolang de voorraad strekt). Alle info: bernard@n9.be of 09 | 377 93 94.

POETISCH KAPSALON KIP VAN TROJE > 14-18 uur

De haarartiesten en kakelende babbelaars van reizend speeltheater Kip van Troje betoveren elk kind met een gek, grappig, eigenaardig of donzig kapsel. Pluimen, draadjes, kralen, veren, bloemen... zijn hun materiaal. Ondertussen wordt de klant en het geamuseerde publiek toegesproken, maar natuurlijk niet zomaar. Iedereen kan meezingen met de staartjes-rap! Ontdek hoe woorden, al dan niet op rijm, speels geschoteld en verpakt kunnen worden gebracht.

INTERCOM > 14-18 uur

(Straat)theatergroep Zinderling omarmt de technologie, zeg maar de nieuwste snufjes. En ze doen dat met een doel: ze helpen de schuchtere medemens om vlot contacten te leggen, via het internet of per sms. De jongens van walking act Intercom vinden die buffer der techniek zo handig dat ze hem in hun kledij hebben ingepast. Nu maken ze graag met u een praatje...

MET DANK AAN ONZE SPONSORS

FESTIVALPARTNER

HERBAKKERSFESTIVAL - Vzw Bakfiets/N9/Stad Eeklo

12-13-14 augustus 2011

markt en omgeving WILDBREIEN > 14-18 uur

Wildbreien is een nieuwe vorm van Street art. Het Herbakkersfestival springt op de kar en het maandelijkse breicafé van de bibliotheek is een ideale uitvalsbasis. Wat we nodig hebben zijn veel gebreide stukken. Wie wil meedoen kan contact nemen met de bibliotheek via martine. vermeire@eeklo.be of langskomen in de bib om het breipatroon af te halen. Heb je nog een voorraad (liefst kleurrijke) wol waar je eigenlijk geen weg mee weet? Zelfde adres! Op zondag 14 augustus verhuist het breicafé naar een tent op de markt. Iedereen is welkom. Als extraatje voor alle breifanaten komt Catherine van Laake van fijnKNIT wol verven met natuurlijke materialen tijdens doorlopende workshops.

CIRKIDS > 14.30 & 17 uur

Hé kleine, altijd al circusartiest willen worden? ‘t Is ‘t moment! De Cirkids arriveren, bepakt met koffers. Ze starten vanuit een kleine act hun verhaal en betoveren de kinderen met hun magische circusfantasieën. Daarna is het aan de jonge gasten om zich circusartiest te voelen. Jan en alleman kunnen het even uitproberen: speelse acrobatieën, keurig jongleren met kleurrijke balletjes, krokodillen temmen, houterig steltlopen, goochelen met sjaaltjes en sterretjes… (voor kinderen van 5 tot 15 jaar).

AQUI VEM O SOL > 14.30 & 15.30 uur

De bossanova, een combinatie van samba en jazz, ontstond eind jaren 50 in Rio de Janeiro. Vier frisse Vlaamse jongedames gieten Braziliaanse classics in een origineel jasje. Een girl group, die vaak in close harmony zingt, en begeleid wordt door de heren Johan Sabbe op toetsen, Mario Vermandel op staande bas en drummer Tony Gyselinck (Rhythm Junks…).

FERNANDO’S INTERMEZZO > 15.30 & 17 uur

Geïnspireerd op het traditionele circus en de alom bekende elementen daaruit, brengt Fernando een cross-over show waarin circus en magie centraal staan. Fernando is in het werkelijke leven Benjamin Rummens, een pupil van de Brusselse circusschool ESAC en Espace Catastrophe, eveneens in Brussel. Met Fernando’s Intermezzo brengt hij een originele act vol humor, dans, acrobatie, flitsende interacties met het publiek en een magische knipoog.

ORGELCONCERT > 16.30 uur > Sint-Vincentiuskerk

Net als vorig jaar kan u temidden van de feestvreugde- genieten van imposante, glorieuze orgelmuziek gebracht door Edward De Geest, oud-directeur van de Eeklose Academie voor Muziek en Woord en sinds 1994 organist-titularis van de Sint-Baafskathedraal in Gent én zijn zoon Michaël. Voor liefhebbers van de klassieke kant van het Herbakkersfestival, een niet te missen concert!

BOOGIE PHIL & THE RHYTHM DEVILS

> 16.30 & 17.30 uur

Herbakkersfestival, da’s de zomer in Eeklo op zijn best. Veel

Teddiedrum en Too Tangled. Zaterdagnamiddag wordt de Eeklose

sfeer in de stad en dan genieten maar. Het Herbakkersfestival blijft

jeugd verwend door de jeugdraad met Pret in het Park (Heldenpark).

een heel laagdrempelig, kwalitatief, gezellig en gratis festival: met ron-

Op het Canadaplein is er gezellig samenzijn met muziek van het Rony

kende namen en met een verpakking errond die bijna even belangrijk

Verbiest Trio.

Boogie Phil oftewel Filiep Ketels is één van Vlaanderens strafste boogie woogie pianisten. Na zijn avonturen met The Smoky Midnight Gang pakt hij nu uit met een eigen kwartet dat gespecialiseerd is in jump, swing, rhythm & blues en boogie woogie. Samengevat zwarte afro-Amerikaanse muziek van kort na de tweede wereldoorlog.

is als het geheel zelf! Het Herbakkersfestival beleef je op vrijdag 12 augustus in het

het groot podium en vele andere podia zal je onder andere Gorki,

HET EEKLOOS SENIORENORKEST > 20 uur

Heldenpark en verhuist op zaterdag 13 en zondag 14 augustus

de KetnetBand, Reno (More 2011), Alaska en Summerbummer-

naar het centrum van Eeklo waar je concerten en animatie kunt

downerfolk kunnen bewonderen. Op het Canadapleintje treedt de

beleven van in het centrum aan de Markt tot op het Herbakkersplein

Big Swing Band op. Er is ook het orgelconcert in de Sint-Vincenti-

aan Cultuurcentrum De Herbakker. Het festival wordt georganiseerd

uskerk, de eindejaarstentoonstelling van de Eeklose Kunstacademie

door Cultuurcentrum De Herbakker van de Stad Eeklo, vzw Bakfiets

beeld én het aperitiefconcert van leerlingen van de Kunstacademie

en Muziekclub N9. Deze drie organisaties hebben de handen in elkaar

muziek! Zowel op zaterdag- als zondagnacht zijn er in het Cultuur-

geslagen voor één bruisend stadsfestival.

centrum ook afterparty’s!

Dit jaar verwelkomen we op het Herbakkersfestival op vrijdag-

Verder kan je op zondag op de verkeersvrije markt en onmiddellijke

avond Guido Belcanto en Yevgueni in het Heldenpark. Op

omgeving genieten van local bands, straattheater, kinderanimatie,

zaterdag verhuist het stedelijk feestgebeuren naar het Her-

buskers, markterij en een gezellige sfeer, de hele dag lang.

Het Eekloos Seniorenorkest, dat elke dinsdag repeteert in dienstencentrum Zonneheem, telt zo’n 35 blazers, versterkt met het nodige slagwerk. Joris Claus is al jarenlang dirigent. Heel regelmatig trekken ze er op uit, voor concerten allerhande. Een vaste uitstap is hun optreden in het Huis Van Alijn tijdens de Gentse Feesten. Eén ding was zeker, het Eekloos Seniorenorkest mocht niet ontbreken tijdens dit Herbakkersfestival.

Zondag wordt daarbij ook nog de Eeklose stadskern ingepalmd. Op

bakkersplein met optredens van A Brand, The Galacticos,

www.herbakkersfestival.be


20 uur

Hoeven we hem nog voor te stellen? Guido Belcanto, de unieke chansonnier die sinds 1985 de brug slaat tussen het levenslied en de rock-’n-roll. Van trends en modes trekt hij zich niks aan, hij is een stroming op zich. ‘Een man als ik ontmoet je niet elke dag’, is een gedurfde uitspraak, maar Belcanto mag dat terecht zeggen. En het is meteen de titel van zijn nieuwe en tiende cd, die we nog dit jaar mogen verwachten.

© Tim Broddin

21.30 uur

YEVGUENI

Recent verscheen Welkenraedt, het vierde album van Yevgueni en het is alweer een stap vooruit. Klaas Delrue en de zijnen grossieren in Nederlandstalige nummers, waarin ze chanson, kleinkunst en pop tot één geheel vermengen. De teksten zijn intelligent, de melodieën swingen. Het valt op dat Delrue als tekstschrijver steeds beter wordt en het groepsgeluid steeds volwassener. En waar ze live komen, slaan ze met verstomming. © Koen Bauters

ZATERDAG 13 AUGUSTUS

PRET IN HET PARK

13.30 tot 17.30 uur Heldenpark/Blokhutten

HERBAKKERSPLEINHERBAKKERSPLEINHERBAKKERSPLEIN

CANADAPLEIN

De stedelijke jeugdraad organiseert voor de 11de keer Pret in het Park. Op het programma opnieuw de aller-leukste aller-gekste activiteiten voor kinderen: deathride, ponyritjes, waterglijbaan, rugby, suikerspinnen, clown, ligfietsen, henna tattoos, kortom, te veel om op te noemen!

SOIREE EXCENTRIQUE

vanaf 17 uur

DINEREN OP EEN ZWOELE LOCATIE

‘s Avonds wordt het Canadaplein i.s.m. Café Pingouin en vzw Karakter omgetoverd tot een rustig alternatief, waar u een lekkere hap kan eten en een pint kan drinken. In openlucht, dat spreekt, of, bij minder weer, onder tentzeil. En er komt ook nog livemuziek, maar zoals gezegd, in alle rust. Een bescheiden oase, in het midden van de stad.

21 uur

RONY VERBIEST TRIO

Rony Verbiest, afkomstig uit Zelzate, heeft het van geen vreemden, ook zijn vader was een bekende accordeonspeler. Hij werkte zich op tot de top van de Europese accordeonisten en bracht inmiddels 4 eigen cd’s uit. Velen zagen hem al aan te werk in duo met zijn vrouw, actrice Antje De Boeck, of als begeleider van Johan Verminnen of Jo Lemaire. We presenteren Verbiest met zijn trio, met Assenedenaar Mario Vermandel op bas en (ex-)Eeklonaar Hans Van Oost op gitaar. Een streekproduct om u tegen te zeggen. 18.45-19.30 uur

TOO TANGLED

Al zijn ze dan maar met z’n tweeën, ze produceren geluid voor vijf. Volgens CuttingEdge ‘Sexy garagetrash mét kloppend hart’. Kom dus toch maar al wat vroeger uit uw schelp om het Gentse duo Roeland Vandemoortele en Eva Buytaer dat met hun cd The Magic Got killed goede recensies kreeg, te aanschouwen!

TEDDIEDRUM 20-21 uur De groep Teddiedrum is het nieuwe project van Jason Dousselaere en Dijf Sanders, die u kan kennen van The Violent Husbands. De eerste single van Teddiedrum, ‘Miami’, is een ontzettend aanstekelijk en zomers nummer dat u maar niet uit uw hoofd zal krijgen. U bent gewaarschuwd!.

21.30-22.30 uur

THE GALACTICOS

The Galacticos zijn 4 Limburgse vrolijkerds met een gedeelde passie voor catchy melodieën en energieke gitaar-riffs. Met songs die besmettelijker zijn dan klierkoorts en komkommers en teksten waarin ruimteschepen, Inca’s en eenogige slangen over elkaar heen buitelen, pakken ze de luisteraar in zonder dat die er erg in heeft. Eeklo, houd u vast!

A BRAND

23 uur

In februari verscheen Future You, de langverwachte vierde langspeler van A Brand, de strakste band van het land rond Antwerpse zanger Dag Taeldeman. De StuBruluisteraar heeft A Brand ongetwijfeld opgemerkt als een van de betere Belgische bands van de voorbije jaren, getuige daarvan sterke songs als Hammerhead, Time en The Mud. We zijn dan ook blij dat ze na Dour, Pukkelpop en Werchter ook eens in Eeklo op het podium staan!

AFTERPARTY 0.30 uur - CC De Herbakker

© Alex Salinas

Met DJ Dokter Kaisar and Mr Piedie

CANADAPLEINCANADAPLEIN

GUIDO BELCANTO

ZONDAG 14 AUGUSTUS MATINEE EXCENTRIQUE: PIQUE-NIQUE EXCENTRIQUE > vanaf 12 uur Nog kleine oogjes van de avond ervoor en geen zin om te koken, maar toch al wat hongerig? Eén adres.

BRASS CONSORT FESTIVA > 14 uur

Op zondagnamiddag worden heel veel muzikanten verwacht op het Canadaplein. Er komen twee big bands, waarvan Brass Consort Festiva (BCF) de eerste is. Deze grote bende, o.l.v. dirigent Johan Vancoppenolle, ontstond in ‘93 in de schoot van de Eeklose Kunstacademie. BCF, bestaande uit koperblazers, saxofonisten en percussionisten, wil zich constant vernieuwen. Hun repertoire omvat zowel klassiek als jazzmuziek, ouvertures, filmmuziek of arrangementen van popmuziek.

BIG SWINGBAND FT. DAN ELLERY > 16 uur

De 18-koppige Belgisch/Nederlandse Big Swingband met repetitiehok in Sas Van Gent bestaat ondertussen 33 jaar, maar floreert nog steeds o.l.v. dirigent Jacky Eddyn (ex-bigband en jazzorkest van de BRT). Dit jaar hebben ze een nieuw project waarin ze gaan graven in het repertoire van de Brian Setzer Orchestra. Setzer? Juist, de nogal wilde gitarist van het rockabilly trio The Stray Cats. Met de 67-jarige Gentse Dan Ellery in de rol van meester-gitarist.

DINEREN OP EEN ZWOELE LOCATIE > vanaf 18 uur

Zie zaterdag 13 augustus, met dit verschil dat de rust niet van lange duur is en al om 20 uur verandert in pure ambiance.

HOT SALSA PARTY MET DJ KOCHEESE

> 20-24 uur

Heuglijk nieuws: de Parijse DJ Kocheese komt terug naar Eeklo en dat voor een 10de Real Hot Salsa Party in openlucht! Het is een tijdje geleden dat er nog zo’n party plaatsvond (van 2005), maar de vorige edities (in ex-cinema Astrid) waren historisch. De zaal stond in vuur en vlam en er werd gedanst alsof het leven ervan afhing. Kocheese is meer nog dan een prima DJ vooral een entertainer. Party people, you’re welcome! Met initiatieles van 20 tot 20.30 uur!

EINDEJAARSTENTOONSTELLING > 10-12 uur & 14-17 uur > Kunstacademie Het hele Herbakkersfestival is één grote ode aan de creativiteit. Uiteraard horen ook de schone kunsten daarbij. U kunt al van ‘s ochtends terecht in de Kunstacademie, waar de leerlingen hun mooiste, interessantste en/of meest recente werk presenteren.

HERBAKKERSPLEINHERBAKKERSPLEINHERBAKKERSPLEINHERBAKKERSPLEIN

HELDENPARK

INFO: • Cultuurdienst, Pastoor de Nevestraat 10, 9900 Eeklo, 09-218 27 28, Annemieke.pieters@eeklo.be of info@ccdeherbakker.be I www.eeklo.be • Programma: Muziekclub N9 (info@n9.be) I VZW Bakfiets (faes.geert@telenet.be) I CC De Herbakker (info@ccdeherbakker.be) • Redactie: Jan De Boever, Geert Faes, Greet Melis

VRIJDAG 12 AUGUSTUS

APERITIEFCONCERT KUNSTACADEMIE > 11 uur Leerlingen uit de klas van Fré Heirman (Lady Linn and Her Magnificent Seven) mogen de dag muzikaal openen op het mooiste en grootste podium van het Meetjesland. Een glas cava of een kom soep erbij en ook het publiek beseft gauw waarom het zinvol was een uur vroeger op te staan…

DANSSCHOOL S-PRESSION > 14.30-15 uur Eeklo danst en huisvest al jaren fantastische dansscholen. Op het festival krijgen ook zij even de tijd om dat aan het publiek te tonen!

DE KETNETBAND

> 15.30-16.30 uur

De KetnetBand belooft het Eeklose jonge volkje alvast een prettige zondagmiddagparty te geven. Veronique, Anick en Tom zingen zowel eigen songs (ken je hun nieuwste Hey Gij, gee et wa ge zij?), de laatste nieuwe hit van The Black Eyed Peas, liedjes die je kent uit Ketnetseries evenals hits van de Ketnet Party-cd’s! Mama en papa mogen even een terrasje doen…

BALLETSCHOOL ANN-SOPHIE DEWEER > 17-17.30 uur Eeklo danst en huisvest al jaren fantastische dansscholen. Op het festival krijgen ook zij even de tijd om dat aan het publiek te tonen!

SUMMERBUMMERDOWNERFOLK > 19-19.30 uur Summerbummerdownerfolk is een akoestische viermansband rond de Adegemse frontman en zanger Piet Notteboom die in augustus 2009 is ontstaan vanuit een overdaad aan elektrisch geweld. Ze wonnen dit voorjaar de finale van de Cirque Constance Roadshow!

ALASKA > 20-21 uur Àlaská is een negenkoppige in stijlvolle kledij gestoken bende die garant staat voor een stevig feest vol muziek, spektakel, show en ambiance. Verwacht je aan een mix van pop, rock, funk en reggae uiteraard opgediend met een flinke scheut ska. (Herken ook Eeklonaar Kristof Ramos…)

RENO (MORE 2011) > 21.30-22.30 uur

Nog één keer terug op de planken om van de fans afscheid te nemen in schoonheid. Dat is de bedoeling van het Meetjeslandse viertal, Peter De Zutter, Jan Buyck, Marc Hauwe en Johan Engels. Reno was in de jaren ’90 in de streek en ver erbuiten immens populair. Met Hey Litlle Baby en Burning Steak scoorden ze bescheiden hits en de nu al meer dan 1200 sympathisanten van de Facebookgroep ‘wij willen een Reno-Reünie’ zullen ze die avond (met u?) dan ook uit volle borst meezingen

GORKI

> 23 uur

Luc De Vos bracht dit voorjaar zijn 10de Gorki-plaat uit, Research & Development. Met jonge muzikanten Thomas Vanelslander op gitaar en Bert Huysentruyt op drums erbij, klinkt de plaat bijzonder fris. Vos blijft een meester in inventieve teksten en in zelfrelativering. Als geen ander weet hij ook hoe hij op een zomerfestival verschillende generaties samen moet entertainen (moeder en dochter dansen samen op Mia…). Zelfs als het die avond regent in Eeklo zal het met Gorki een feest worden!

© johan jacobs

AFTERPARTY > 0.30 uur - CC De Herbakker

Met DJ Da Marcus


20 uur

Hoeven we hem nog voor te stellen? Guido Belcanto, de unieke chansonnier die sinds 1985 de brug slaat tussen het levenslied en de rock-’n-roll. Van trends en modes trekt hij zich niks aan, hij is een stroming op zich. ‘Een man als ik ontmoet je niet elke dag’, is een gedurfde uitspraak, maar Belcanto mag dat terecht zeggen. En het is meteen de titel van zijn nieuwe en tiende cd, die we nog dit jaar mogen verwachten.

© Tim Broddin

21.30 uur

YEVGUENI

Recent verscheen Welkenraedt, het vierde album van Yevgueni en het is alweer een stap vooruit. Klaas Delrue en de zijnen grossieren in Nederlandstalige nummers, waarin ze chanson, kleinkunst en pop tot één geheel vermengen. De teksten zijn intelligent, de melodieën swingen. Het valt op dat Delrue als tekstschrijver steeds beter wordt en het groepsgeluid steeds volwassener. En waar ze live komen, slaan ze met verstomming. © Koen Bauters

ZATERDAG 13 AUGUSTUS

PRET IN HET PARK

13.30 tot 17.30 uur Heldenpark/Blokhutten

HERBAKKERSPLEINHERBAKKERSPLEINHERBAKKERSPLEIN

CANADAPLEIN

De stedelijke jeugdraad organiseert voor de 11de keer Pret in het Park. Op het programma opnieuw de aller-leukste aller-gekste activiteiten voor kinderen: deathride, ponyritjes, waterglijbaan, rugby, suikerspinnen, clown, ligfietsen, henna tattoos, kortom, te veel om op te noemen!

SOIREE EXCENTRIQUE

vanaf 17 uur

DINEREN OP EEN ZWOELE LOCATIE

‘s Avonds wordt het Canadaplein i.s.m. Café Pingouin en vzw Karakter omgetoverd tot een rustig alternatief, waar u een lekkere hap kan eten en een pint kan drinken. In openlucht, dat spreekt, of, bij minder weer, onder tentzeil. En er komt ook nog livemuziek, maar zoals gezegd, in alle rust. Een bescheiden oase, in het midden van de stad.

21 uur

RONY VERBIEST TRIO

Rony Verbiest, afkomstig uit Zelzate, heeft het van geen vreemden, ook zijn vader was een bekende accordeonspeler. Hij werkte zich op tot de top van de Europese accordeonisten en bracht inmiddels 4 eigen cd’s uit. Velen zagen hem al aan te werk in duo met zijn vrouw, actrice Antje De Boeck, of als begeleider van Johan Verminnen of Jo Lemaire. We presenteren Verbiest met zijn trio, met Assenedenaar Mario Vermandel op bas en (ex-)Eeklonaar Hans Van Oost op gitaar. Een streekproduct om u tegen te zeggen. 18.45-19.30 uur

TOO TANGLED

Al zijn ze dan maar met z’n tweeën, ze produceren geluid voor vijf. Volgens CuttingEdge ‘Sexy garagetrash mét kloppend hart’. Kom dus toch maar al wat vroeger uit uw schelp om het Gentse duo Roeland Vandemoortele en Eva Buytaer dat met hun cd The Magic Got killed goede recensies kreeg, te aanschouwen!

TEDDIEDRUM 20-21 uur De groep Teddiedrum is het nieuwe project van Jason Dousselaere en Dijf Sanders, die u kan kennen van The Violent Husbands. De eerste single van Teddiedrum, ‘Miami’, is een ontzettend aanstekelijk en zomers nummer dat u maar niet uit uw hoofd zal krijgen. U bent gewaarschuwd!.

21.30-22.30 uur

THE GALACTICOS

The Galacticos zijn 4 Limburgse vrolijkerds met een gedeelde passie voor catchy melodieën en energieke gitaar-riffs. Met songs die besmettelijker zijn dan klierkoorts en komkommers en teksten waarin ruimteschepen, Inca’s en eenogige slangen over elkaar heen buitelen, pakken ze de luisteraar in zonder dat die er erg in heeft. Eeklo, houd u vast!

A BRAND

23 uur

In februari verscheen Future You, de langverwachte vierde langspeler van A Brand, de strakste band van het land rond Antwerpse zanger Dag Taeldeman. De StuBruluisteraar heeft A Brand ongetwijfeld opgemerkt als een van de betere Belgische bands van de voorbije jaren, getuige daarvan sterke songs als Hammerhead, Time en The Mud. We zijn dan ook blij dat ze na Dour, Pukkelpop en Werchter ook eens in Eeklo op het podium staan!

AFTERPARTY 0.30 uur - CC De Herbakker

© Alex Salinas

Met DJ Dokter Kaisar and Mr Piedie

CANADAPLEINCANADAPLEIN

GUIDO BELCANTO

ZONDAG 14 AUGUSTUS MATINEE EXCENTRIQUE: PIQUE-NIQUE EXCENTRIQUE > vanaf 12 uur Nog kleine oogjes van de avond ervoor en geen zin om te koken, maar toch al wat hongerig? Eén adres.

BRASS CONSORT FESTIVA > 14 uur

Op zondagnamiddag worden heel veel muzikanten verwacht op het Canadaplein. Er komen twee big bands, waarvan Brass Consort Festiva (BCF) de eerste is. Deze grote bende, o.l.v. dirigent Johan Vancoppenolle, ontstond in ‘93 in de schoot van de Eeklose Kunstacademie. BCF, bestaande uit koperblazers, saxofonisten en percussionisten, wil zich constant vernieuwen. Hun repertoire omvat zowel klassiek als jazzmuziek, ouvertures, filmmuziek of arrangementen van popmuziek.

BIG SWINGBAND FT. DAN ELLERY > 16 uur

De 18-koppige Belgisch/Nederlandse Big Swingband met repetitiehok in Sas Van Gent bestaat ondertussen 33 jaar, maar floreert nog steeds o.l.v. dirigent Jacky Eddyn (ex-bigband en jazzorkest van de BRT). Dit jaar hebben ze een nieuw project waarin ze gaan graven in het repertoire van de Brian Setzer Orchestra. Setzer? Juist, de nogal wilde gitarist van het rockabilly trio The Stray Cats. Met de 67-jarige Gentse Dan Ellery in de rol van meester-gitarist.

DINEREN OP EEN ZWOELE LOCATIE > vanaf 18 uur

Zie zaterdag 13 augustus, met dit verschil dat de rust niet van lange duur is en al om 20 uur verandert in pure ambiance.

HOT SALSA PARTY MET DJ KOCHEESE

> 20-24 uur

Heuglijk nieuws: de Parijse DJ Kocheese komt terug naar Eeklo en dat voor een 10de Real Hot Salsa Party in openlucht! Het is een tijdje geleden dat er nog zo’n party plaatsvond (van 2005), maar de vorige edities (in ex-cinema Astrid) waren historisch. De zaal stond in vuur en vlam en er werd gedanst alsof het leven ervan afhing. Kocheese is meer nog dan een prima DJ vooral een entertainer. Party people, you’re welcome! Met initiatieles van 20 tot 20.30 uur!

EINDEJAARSTENTOONSTELLING > 10-12 uur & 14-17 uur > Kunstacademie Het hele Herbakkersfestival is één grote ode aan de creativiteit. Uiteraard horen ook de schone kunsten daarbij. U kunt al van ‘s ochtends terecht in de Kunstacademie, waar de leerlingen hun mooiste, interessantste en/of meest recente werk presenteren.

HERBAKKERSPLEINHERBAKKERSPLEINHERBAKKERSPLEINHERBAKKERSPLEIN

HELDENPARK

INFO: • Cultuurdienst, Pastoor de Nevestraat 10, 9900 Eeklo, 09-218 27 28, Annemieke.pieters@eeklo.be of info@ccdeherbakker.be I www.eeklo.be • Programma: Muziekclub N9 (info@n9.be) I VZW Bakfiets (faes.geert@telenet.be) I CC De Herbakker (info@ccdeherbakker.be) • Redactie: Jan De Boever, Geert Faes, Greet Melis

VRIJDAG 12 AUGUSTUS

APERITIEFCONCERT KUNSTACADEMIE > 11 uur Leerlingen uit de klas van Fré Heirman (Lady Linn and Her Magnificent Seven) mogen de dag muzikaal openen op het mooiste en grootste podium van het Meetjesland. Een glas cava of een kom soep erbij en ook het publiek beseft gauw waarom het zinvol was een uur vroeger op te staan…

DANSSCHOOL S-PRESSION > 14.30-15 uur Eeklo danst en huisvest al jaren fantastische dansscholen. Op het festival krijgen ook zij even de tijd om dat aan het publiek te tonen!

DE KETNETBAND

> 15.30-16.30 uur

De KetnetBand belooft het Eeklose jonge volkje alvast een prettige zondagmiddagparty te geven. Veronique, Anick en Tom zingen zowel eigen songs (ken je hun nieuwste Hey Gij, gee et wa ge zij?), de laatste nieuwe hit van The Black Eyed Peas, liedjes die je kent uit Ketnetseries evenals hits van de Ketnet Party-cd’s! Mama en papa mogen even een terrasje doen…

BALLETSCHOOL ANN-SOPHIE DEWEER > 17-17.30 uur Eeklo danst en huisvest al jaren fantastische dansscholen. Op het festival krijgen ook zij even de tijd om dat aan het publiek te tonen!

SUMMERBUMMERDOWNERFOLK > 19-19.30 uur Summerbummerdownerfolk is een akoestische viermansband rond de Adegemse frontman en zanger Piet Notteboom die in augustus 2009 is ontstaan vanuit een overdaad aan elektrisch geweld. Ze wonnen dit voorjaar de finale van de Cirque Constance Roadshow!

ALASKA > 20-21 uur Àlaská is een negenkoppige in stijlvolle kledij gestoken bende die garant staat voor een stevig feest vol muziek, spektakel, show en ambiance. Verwacht je aan een mix van pop, rock, funk en reggae uiteraard opgediend met een flinke scheut ska. (Herken ook Eeklonaar Kristof Ramos…)

RENO (MORE 2011) > 21.30-22.30 uur

Nog één keer terug op de planken om van de fans afscheid te nemen in schoonheid. Dat is de bedoeling van het Meetjeslandse viertal, Peter De Zutter, Jan Buyck, Marc Hauwe en Johan Engels. Reno was in de jaren ’90 in de streek en ver erbuiten immens populair. Met Hey Litlle Baby en Burning Steak scoorden ze bescheiden hits en de nu al meer dan 1200 sympathisanten van de Facebookgroep ‘wij willen een Reno-Reünie’ zullen ze die avond (met u?) dan ook uit volle borst meezingen

GORKI

> 23 uur

Luc De Vos bracht dit voorjaar zijn 10de Gorki-plaat uit, Research & Development. Met jonge muzikanten Thomas Vanelslander op gitaar en Bert Huysentruyt op drums erbij, klinkt de plaat bijzonder fris. Vos blijft een meester in inventieve teksten en in zelfrelativering. Als geen ander weet hij ook hoe hij op een zomerfestival verschillende generaties samen moet entertainen (moeder en dochter dansen samen op Mia…). Zelfs als het die avond regent in Eeklo zal het met Gorki een feest worden!

© johan jacobs

AFTERPARTY > 0.30 uur - CC De Herbakker

Met DJ Da Marcus


ZONDAG 14 AUGUSTUS STREEKPRODUCTENMARKT > 13-18 uur

Voor het derde jaar op rij tijdens het Herbakkersfestival: de jaarlijkse streekproductenmarkt i.s.m. de coöperatieve vereniging Mmm...eetjesland. Deze coöperatieve telt nu 24 leden, waarvan er een 10-tal zullen aanwezig zijn. Kom kennismaken met het lekkerste uit de streek.

BUSKERS > 14-18 uur > Her en der

De beste leerlingen gitaar van de Eeklose Kunstacademie zullen her en der opduiken als straatmuzikanten of buskers (in het Engels). Betaald worden ze niet, maar met de pet rondgaan mogen ze wel. Wees gul, steun dit jonge talent!

HET MUSEUM DER NAAIMACHINES > 14, 15, 16, 17 & 18 uur > Boelare 10

Je loopt er soms achteloos voorbij, maar aan het begin van de Boelare bevindt zich in het oud huis Gabriël een klein maar propvol gevuld Museum der Naaimachines, met een geschiedenis die tot 1881 teruggaat. Dit is normaal gezien niet publiek toegankelijk, maar kwieke tachtiger Roger Ryckaert (derde generatie Gabriël) was bereid om voor één keer publiek toe te laten in zijn vroegere winkel. Roger kennende geeft hij ook wat uitleg bij zijn prachtexemplaren en dat in zijn eigen aparte stijl. Er worden om het uur telkens slechts 10 bezoekers toegelaten, ‘t zal dus voor de rappen zijn. Gratis tickets zijn vanaf 13 uur verkrijgbaar aan de infostand op de Markt.

VELODROOM > 14, 15, 16, 17 & 18 uur

Kom binnen in de Velodroom en beleef een opwindende race waarin de internationale wielerhelden Silvio Benotto en Gérard Génard het tegen elkaar opnemen. Ze worden bijgestaan door hun ploegleider Ludovic Balcaen. En u, geacht publiek, komt supporteren, verzorgen en... racen! Het professioneel commentaar wordt geleverd door V-man en zijn assistent V-boy. Max. 50 bezoekers per voorstelling van een half uur.

ARTISANALE MARKT > 14-18 uur

Eveneens de derde keer en goed op weg om een traditie te worden. Deelnemers van dichtbij of wat verder weg tonen en verkopen hun mooiste waar. Hebt u zelf een en ander aan te bieden en houdt u van grof geld verdienen? Er is nog wat plaats en desgewenst voorzien de organisatoren u zelfs van een kraampje (zolang de voorraad strekt). Alle info: bernard@n9.be of 09 | 377 93 94.

POETISCH KAPSALON KIP VAN TROJE > 14-18 uur

De haarartiesten en kakelende babbelaars van reizend speeltheater Kip van Troje betoveren elk kind met een gek, grappig, eigenaardig of donzig kapsel. Pluimen, draadjes, kralen, veren, bloemen... zijn hun materiaal. Ondertussen wordt de klant en het geamuseerde publiek toegesproken, maar natuurlijk niet zomaar. Iedereen kan meezingen met de staartjes-rap! Ontdek hoe woorden, al dan niet op rijm, speels geschoteld en verpakt kunnen worden gebracht.

INTERCOM > 14-18 uur

(Straat)theatergroep Zinderling omarmt de technologie, zeg maar de nieuwste snufjes. En ze doen dat met een doel: ze helpen de schuchtere medemens om vlot contacten te leggen, via het internet of per sms. De jongens van walking act Intercom vinden die buffer der techniek zo handig dat ze hem in hun kledij hebben ingepast. Nu maken ze graag met u een praatje...

MET DANK AAN ONZE SPONSORS

FESTIVALPARTNER

HERBAKKERSFESTIVAL - Vzw Bakfiets/N9/Stad Eeklo

12-13-14 augustus 2011

markt en omgeving WILDBREIEN > 14-18 uur

Wildbreien is een nieuwe vorm van Street art. Het Herbakkersfestival springt op de kar en het maandelijkse breicafé van de bibliotheek is een ideale uitvalsbasis. Wat we nodig hebben zijn veel gebreide stukken. Wie wil meedoen kan contact nemen met de bibliotheek via martine. vermeire@eeklo.be of langskomen in de bib om het breipatroon af te halen. Heb je nog een voorraad (liefst kleurrijke) wol waar je eigenlijk geen weg mee weet? Zelfde adres! Op zondag 14 augustus verhuist het breicafé naar een tent op de markt. Iedereen is welkom. Als extraatje voor alle breifanaten komt Catherine van Laake van fijnKNIT wol verven met natuurlijke materialen tijdens doorlopende workshops.

CIRKIDS > 14.30 & 17 uur

Hé kleine, altijd al circusartiest willen worden? ‘t Is ‘t moment! De Cirkids arriveren, bepakt met koffers. Ze starten vanuit een kleine act hun verhaal en betoveren de kinderen met hun magische circusfantasieën. Daarna is het aan de jonge gasten om zich circusartiest te voelen. Jan en alleman kunnen het even uitproberen: speelse acrobatieën, keurig jongleren met kleurrijke balletjes, krokodillen temmen, houterig steltlopen, goochelen met sjaaltjes en sterretjes… (voor kinderen van 5 tot 15 jaar).

AQUI VEM O SOL > 14.30 & 15.30 uur

De bossanova, een combinatie van samba en jazz, ontstond eind jaren 50 in Rio de Janeiro. Vier frisse Vlaamse jongedames gieten Braziliaanse classics in een origineel jasje. Een girl group, die vaak in close harmony zingt, en begeleid wordt door de heren Johan Sabbe op toetsen, Mario Vermandel op staande bas en drummer Tony Gyselinck (Rhythm Junks…).

FERNANDO’S INTERMEZZO > 15.30 & 17 uur

Geïnspireerd op het traditionele circus en de alom bekende elementen daaruit, brengt Fernando een cross-over show waarin circus en magie centraal staan. Fernando is in het werkelijke leven Benjamin Rummens, een pupil van de Brusselse circusschool ESAC en Espace Catastrophe, eveneens in Brussel. Met Fernando’s Intermezzo brengt hij een originele act vol humor, dans, acrobatie, flitsende interacties met het publiek en een magische knipoog.

ORGELCONCERT > 16.30 uur > Sint-Vincentiuskerk

Net als vorig jaar kan u temidden van de feestvreugde- genieten van imposante, glorieuze orgelmuziek gebracht door Edward De Geest, oud-directeur van de Eeklose Academie voor Muziek en Woord en sinds 1994 organist-titularis van de Sint-Baafskathedraal in Gent én zijn zoon Michaël. Voor liefhebbers van de klassieke kant van het Herbakkersfestival, een niet te missen concert!

BOOGIE PHIL & THE RHYTHM DEVILS

> 16.30 & 17.30 uur

Herbakkersfestival, da’s de zomer in Eeklo op zijn best. Veel

Teddiedrum en Too Tangled. Zaterdagnamiddag wordt de Eeklose

sfeer in de stad en dan genieten maar. Het Herbakkersfestival blijft

jeugd verwend door de jeugdraad met Pret in het Park (Heldenpark).

een heel laagdrempelig, kwalitatief, gezellig en gratis festival: met ron-

Op het Canadaplein is er gezellig samenzijn met muziek van het Rony

kende namen en met een verpakking errond die bijna even belangrijk

Verbiest Trio.

Boogie Phil oftewel Filiep Ketels is één van Vlaanderens strafste boogie woogie pianisten. Na zijn avonturen met The Smoky Midnight Gang pakt hij nu uit met een eigen kwartet dat gespecialiseerd is in jump, swing, rhythm & blues en boogie woogie. Samengevat zwarte afro-Amerikaanse muziek van kort na de tweede wereldoorlog.

is als het geheel zelf! Het Herbakkersfestival beleef je op vrijdag 12 augustus in het

het groot podium en vele andere podia zal je onder andere Gorki,

HET EEKLOOS SENIORENORKEST > 20 uur

Heldenpark en verhuist op zaterdag 13 en zondag 14 augustus

de KetnetBand, Reno (More 2011), Alaska en Summerbummer-

naar het centrum van Eeklo waar je concerten en animatie kunt

downerfolk kunnen bewonderen. Op het Canadapleintje treedt de

beleven van in het centrum aan de Markt tot op het Herbakkersplein

Big Swing Band op. Er is ook het orgelconcert in de Sint-Vincenti-

aan Cultuurcentrum De Herbakker. Het festival wordt georganiseerd

uskerk, de eindejaarstentoonstelling van de Eeklose Kunstacademie

door Cultuurcentrum De Herbakker van de Stad Eeklo, vzw Bakfiets

beeld én het aperitiefconcert van leerlingen van de Kunstacademie

en Muziekclub N9. Deze drie organisaties hebben de handen in elkaar

muziek! Zowel op zaterdag- als zondagnacht zijn er in het Cultuur-

geslagen voor één bruisend stadsfestival.

centrum ook afterparty’s!

Dit jaar verwelkomen we op het Herbakkersfestival op vrijdag-

Verder kan je op zondag op de verkeersvrije markt en onmiddellijke

avond Guido Belcanto en Yevgueni in het Heldenpark. Op

omgeving genieten van local bands, straattheater, kinderanimatie,

zaterdag verhuist het stedelijk feestgebeuren naar het Her-

buskers, markterij en een gezellige sfeer, de hele dag lang.

Het Eekloos Seniorenorkest, dat elke dinsdag repeteert in dienstencentrum Zonneheem, telt zo’n 35 blazers, versterkt met het nodige slagwerk. Joris Claus is al jarenlang dirigent. Heel regelmatig trekken ze er op uit, voor concerten allerhande. Een vaste uitstap is hun optreden in het Huis Van Alijn tijdens de Gentse Feesten. Eén ding was zeker, het Eekloos Seniorenorkest mocht niet ontbreken tijdens dit Herbakkersfestival.

Zondag wordt daarbij ook nog de Eeklose stadskern ingepalmd. Op

bakkersplein met optredens van A Brand, The Galacticos,

www.herbakkersfestival.be

Herbakkersfestival 2011  

Het programma van het Herbakkersfestival, editie 2011

Herbakkersfestival 2011  

Het programma van het Herbakkersfestival, editie 2011