Page 1

eindigt op de 6 de plaats

TOM DICE

gratis

EUROSONGFESTIVAL

Photographer: VRT - Bart Musschoot

het eikenblad informatiemagazine voor

eeklo

juni

2010

nr.

5


Fotografie: ©Kurt Sesselle

Beste stadsgenoten, Soms bij minder gunstig weer, een andere keer met een zonovergoten stadscentrum, maar Eeklo is duidelijk op de kaart gezet. Mocht deze aangename centrumstad nog niet over deze naam beschikken, dan was het nu door al de activiteiten van de jongste weken zeker het geval. Begin maar met de Ronde van België. De voorstelling van de deelnemende ploegen op het Herbakkersplein op dinsdag 25 mei: aangename sfeer, rustige locatie en droog weer. Daags nadien, 26 mei, een regendag met koude temperaturen. De echte wielerliefhebbers waren er wel en zelfs de minder grote fanaten kwamen naar de aankomst kijken. Donderdag 27 mei – met iets beter weer – was de stad druk bezet met de Ronde én met de wekelijkse marktdag. Kortom… een uitgebreid voorgerecht ! Intussen was Eeklo al opgewarmd door de geselecteerde Tom Dice in de halve finale van Eurosong. Als Eeklonaars keken we al uit naar de volgende uitdaging: Eurosong 2010 ! Tom had de wind in de zeilen, zong prachtig en zeer rustig. De gestemde snaren klonken helder. En ja, met een betere score dan Tom zelf had durven dromen: geen zevende maar een ZESDE plaats werd binnen gehaald. Dit was bovendien de beste prestatie die ooit een Vlaamse inzending bij Eurosong bereikte. Met het college van burgemeester en schepenen namen we meteen de beslissing om Tom de stadsmedaille te geven. Als jongste ooit ! Het was een hoofdschotel die goed blijft nasmaken. Dit alles was pas achter ons, of Eeklo maakte zich op voor ‘Eeklo jaarmarkt’. Een overheerlijke dag, zon, sfeer, kleurrijk: mooie bloemen, zomers fruit en allerlei andere kleurtjes… Na de marktopruiming konden we nog ten volle genieten van de wielerwedstrijd in het stadscentrum. Een fris dessert ! Veel Meetjeslanders hebben de jongste weken van Eeklo kunnen proeven. Anderen, tot ver weg, konden van Eeklo via beeld genieten. En ze weten nu wie en wat we zijn: energiek, eigenzinnig en echt !

Sluitingsdagen Stadsdiensten tijdens de zomervakantie op pagina 31

Colofon v.u. College van burgemeester en schepenen, Industrielaan 2, Eeklo hoofd- en eindredactie Katty Van de Voorde, communicatie- en informatiecoördinator Vormgeving en Lay-out ne advertising info@one-advertising.be

o

Danny Smessaert 6de Schepen 2


Inhoud Brandweer op grote hoogte

4

STADSKANTOOR Industrielaan 2 tel. 09 218 28 00  info@eeklo.be milieudienst (09 218 28 20, milieudienst@eeklo.be) stedenbouw (09 218 28 40, stedenbouw@eeklo.be) huisvesting, uitvoeringsdiensten (09 218 28 10, td@eeklo.be) secretariaat (09 218 28 50, secretariaat@eeklo.be) financiële dienst (09 218 28 60, belastingen@eeklo.be) personeelszaken (09 218 28 70, personeelsdienst@eeklo.be) communicatie (09 218 28 96, info@eeklo.be) stadsarchief (archief@eeklo.be) STADHUIS (dienst burgerzaken) e-loket via www.eeklo.be > stadsdiensten - burgerzaken Markt 34 tel. 09 218 29 00  burgerzaken@eeklo.be STEDELIJKE SPORTHAL B. L. Pussemierstraat 157 tel. 09 377 61 27  sportdienst@eeklo.be www.eeklo.be/sport

De teerling is geworpen

6-7

SPORT- EN SPELCENTRUM Oostveldstraat 160-162 I tel. 09 377 36 00 (stedelijk zwembad, sporthome, openlucht sport- en spelcentrum) sportdienst@eeklo.be ACADEMIE voor Schone Kunsten Pastoor De Nevestraat 26 tel. 09 218 27 50  ac.schonekunsten@eeklo.be www.academie-eeklo.be ACADEMIE voor Muziek & Woord Pastoor De Nevestraat 26 tel. 09 218 27 60  ac.muziekenwoord@eeklo.be www.samweeklo.be BIBLIOTHEEK Molenstraat 36 tel. 09 218 27 00  bibliotheek@eeklo.be www.eeklo.be/bibliotheek

Zomer in Eeklo

CULTUURCENTRUM De Herbakker Pastoor De Nevestraat 10 tel. 09 218 27 27  info@ccdeherbakker.be www.ccdeherbakker.be

vanaf 15

JEUGDDIENST J.F.Willemsplein 13 tel. 09 377 77 07  jeugddienst@eeklo.be www.eeklo.be/jeugd Lokaal Dienstencentrum ZONNEHEEM Schietspoelstraat 9 tel. 09 377 02 46  zonneheem@scarlet.be www.zonneheem.be SOCIAAL HUIS Zuidmoerstraat 136/6 tel. 09 218 17 01  sociaalhuis@dezuidkaai.be CONTAINERPARK Ringlaan tel. 09 378 36 62

Extra katern Herbakkersfestival

BRANDWEER EN DIENST 100 Gentsesteenweg 2 tel. 09 376 75 82  brandweer@eeklo.be www.eeklo.be/brandweer POLITIE Tieltsesteenweg 18 tel. 09 376 46 46  politie@pzmeetjesland.be www.pzmeetjesland.be OCMW Visstraat 16 tel. 09 377 25 32  info@ocmweeklo.be www.ocmweeklo.be

3


nieuws

eeklo

Eeklose brandweer heeft nieuwe elevator gemeenten. Bovendien wordt de elevator meer en meer ingeschakeld in de Medische Dringende Hulpverlening om kritische patiënten op een comfortabele manier naar beneden te brengen.

Nieuwd elevator

N

a enkele jaren wachten heeft het brandweerkorps een nieuwe hoogtewerker. Het voertuig heeft een werkhoogte van 32,5 meter, de arm kan maximum 22 meter horizontaal uitschuiven. Het grote verschil met het oude voertuig is dat naast de arm en de knikarm een ladderpakket is voorzien dat eveneens de werkhoogte van 32 meter bereikt. De ‘oude’ elevator (ondertussen 29 jaar oud) kan tot 24 meter hoog en de arm schuift 13 meter uit. De elevator weegt 26,5 ton en is ongeveer tien meter lang. In de cabine zijn er naast de chauffeur nog 2 plaatsen voorzien. De reddingskooi op zich kan zowel links als rechts horizontaal draaien over een hoek van 45°.

Oude elevator

Het toestel startte zijn ‘making of’ bij Volvo Trucks in Gent, en ging via Italië (monteren van o.m. de steunpoten) en Duitsland naar Oostende, waar de firma Fire Technics de afwerking voor haar rekening nam. De kostprijs bedraagt iets meer dan een half miljoen euro, waarvan de stad een kwart ten laste neemt. Een elevator is bestemd om reddings-, brandbestrijdings- en technische operaties op grote hoogte uit te voeren. De laatste jaren komt er meer en meer hoogbouw, ook in landelijke gebieden en kleinere

Ledegancktornooi toont goed hart

H

Roos Van Acker en Vital Borkelmans zijn meter en peter van deze actie ‘Kloppend Hart voor Kenia’. Ze zullen tijdens het tornooi aanwezig zijn, zowel bij de ontvangst van de ploegen in het stadhuis op vrijdag 2 juli als bij de bekendmaking van de opbrengst op zaterdag 3 juli. HCE organiseert op zaterdag 3 juli een barbecue voor alle geïnteresseerden. Per inschrijving is 2 euro voorzien voor het project.

andbalclub Eeklo wil van de 10de editie van het Ledegancktornooi op 2, 3 en 4 juli (zie pagina 16) iets speciaal maken. In samenwerking met hun Zweedse partner Sävehof, organisator van het grootste jeugdhandbaltornooi ter wereld, werd HC Mount Kenya uitgenodigd om deel te nemen. Dit kadert gedeeltelijk in het Olympic Solidarity Program, een programma gesteund door de International Handball Federation en het Olympisch Comité.

De handbalclub wenst in totaal 50.000 euro te verzamelen voor de bouw van de school in Kisumu.

Er wordt in Eeklo ook een programma opgestart om, samen met SOS Kinderdorpen, mee te bouwen aan een school in Kisumu (Kenia). Het stadsbestuur steunt de actie en aan de Eeklose scholen is gevraagd om mee te werken aan een kledinginzamelactie. Bedrijven kunnen het project financieel ondersteunen of zelf een actie opzetten.

Meer info via www.ledegancktornooi.com of www.eeklokloppendhart.be Project Kenia: Hans Borgers, voorzitter (0498 48 51 28) e-mail: hans.borgers@handbalclubeeklo.com 4


Openbare toiletten 1 jaar in gebruik

Natte Dag van het Park D

e Dag van het Park op zondag 30 mei werd officieel geopend door minister Joke Schauvliege. Er was een picknick voorzien met een gratis drankje en hapje voor de eerste honderd deelnemers, maar de forse regen gooide roet in het eten. Pas in de loop van de namiddag klaarde het weer een beetje op.

V

orig jaar ter gelegenheid van Eeklo-jaarmarkt, werden de openbare toiletten aan de Krüger en aan het stadhuis officieel in gebruik genomen. Op de jaarmarkt van 3 juni 2010 werd de eerste verjaardag gevierd. De toiletten kregen een strik en het aantal gebruikers werd bekend gemaakt. Aan de Krüger wordt het toilet het meest gebruikt: 3589 keer op één jaar tijd. Aan het stadhuis staat de score op 1756 keer. Dit gaat enkel over de betalende gebruiker. Het gebruik van het urinoir voor de mannen kan niet worden gemeten.

Interesse in zaalof minivoetbal? E

r leeft interesse om een zaal- of minivoetbalcompetitie in Eeklo op te starten. In de sporthal is er een voldoende grote zaal (officiële afmetingen), een mooie tribune, ruime cafetaria en een lage aansluitingsprijs. De competitie zou kunnen plaatsvinden op maandagavond. Geïnteresseerden kunnen info bekomen via Pascal Schelstraete op tel. 09 377 61 27 of via e-mail: pascal.schelstraete@eeklo.be

Eeklo wil netste stad worden D

e stadsdiensten, met hulp van de Herbakkers en een ‘groene man’ zorgden vrijdag 7 mei voor een grote lenteschoonmaak in het centrum. Ze zetten de bewoners en handelaars aan om ook hun trottoir schoon te maken en/of te houden. Het is de bedoeling om jaarlijks, de vrijdag na 1 mei, dergelijke actie te voeren.

5


Fotografie: ŠMichel Moens - Marc Van Hulle

Het parcours van

TOM DICE 2

3 4

5 6

7

8

9

10 Photogr hoot apher: VRT - Bart Mussc

1

6


25 november 1989

Tom Eeckhout wordt geboren… Hij brengt zijn schooljaren door in de Sint-Jozefsschool in de Abdijstraat en in het College O.L.V.Ten Doorn in de Zuidmoerstraat. De muziekmicrobe heeft hem al vroeg te pakken. Zijn groepje The Dice is bekend in en om Eeklo.

1 Voorjaar 2008

Tom schrijft zich in voor het VTM-programma X-factor. Hij schopt het tot in de televisieshows en krijgt Maurice Engelen (Praga Khan) als coach. Hij gelooft in Tom en blijft hem tot op vandaag begeleiden.

17 december 2008

Tom staat in de finale van X-factor. Het CultuurCentrum van Eeklo loopt vol met mensen van Eeklo en ver daarbuiten. Ze zien Tom waardig verliezen… Het is voor hem een start van een mooie carrière. Van de winnaar horen we zo goed als niets meer !

2 februari 2009

Tom wordt in het stadhuis van Eeklo ontvangen als verdienstelijke stadsgenoot.

Zomer 2009

Tom lanceert zijn eerste single ‘Bleeding Love’ bij SonicAngel.

25 november 2009

Tom Dice wordt – op zijn 20ste verjaardag – door de VRT aangeduid om naar het Eurovisiesongfestival in Oslo te gaan.

April 2010

Eind april 2010 verschijnt Toms eerste full-cd ‘Teardrops’

12 mei 2010

Tom wordt ontvangen door de Noorse ambassadeur in België en krijgt er uit handen van het stadsbestuur van Eeklo een nieuwe ‘GUITAR’. Met deze gitaar zal hij de pannen van het dak spelen in Oslo.

16 mei 2010

Vertrek naar Oslo. Ook meester Mátyás Blanckaert uit Eeklo mag mee. Hij is één van de backings, die weliswaar niet zal te zien zijn.

2 25 mei 2010

Tijd voor de halve finale. In de Koperen Leeuw in Eeklo wordt ze live gevolgd. Uiteindelijk zal Tom deze halve finale winnen…

3 26 mei 2010

Bakker Peter Dhaeze uit Eeklo maakt een speciale ‘TOM-taart’

4 & 5 29 mei 2010

Tom treedt als zevende aan in de finale van het Eurovisiesongfestival. Eeklo zendt de finale uit op groot scherm op de Markt. Slecht weer? Geen probleem: vele honderden mensen komen afgezakt naar het centrum. En als Tom volop meedoet voor de podiumplaatsen willen vele Eeklonaars liefst live alles meemaken. Het België- en het Eeklogevoel zijn groot. Twee jonge Eeklonaren in zo’n groot zangconcours: het is nogal iets !

6 30 mei 2010

Tom en zijn backings Mátyás en Jim Cole komen ’s avonds in Zaventem aan. Een heel team wacht hen op, samen met een taart in de vorm van een gitaar, Toms ‘guitar’.

31 mei 2010

‘Onze Tom’ wordt van hot naar her gebracht: interviews op radio en TV, optreden in Villa Vanthilt,…

7 & 8 1 juni 2010

Het stadsbestuur ontvangt Tom, Mátyás en Jim in het stadhuis. Ze krijgen veel lof toegezwaaid, maar Tom krijgt nog meer. Zeer uitzonderlijk voor zijn jonge leeftijd, maar hij mag een stadsmedaille in ontvangst nemen. ‘Me and my guitar’ weerklinkt door de raadzaal.

9 & 10 En nu begint het pas…

Het zal in de Begonialaan voor papa Rudy, moeder Martine en broers Sam en Wim nooit meer hetzelfde zijn. En voor TOM zeker niet !

De teerling is geworpen

7


milieu

eeklo

Samenaankoop van zonnepanelen: vraag uw persoonlijke offerte aan! D

streeks naar de leverancier stapt, zult u niet kunnen genieten van de voordelen verbonden aan de samenaankoop.

e gemeenten Eeklo, Knesselare, Waarschoot en Zomergem hebben samen met Woonwijzer Meetjesland vrijwilligers samengebracht om een samenaankoop van zonnepanelen te organiseren. De vrijwilligers noemen we zonnemeesters. De zonnemeesters hebben een bestek opgemaakt en verspreid naar de installateurs uit de regio. In twee selectierondes hebben de zonnemeesters de ingezonden offertes beoordeeld. Begin juni is de uiteindelijke beslissing gevallen. De zonnemeesters oordeelden dat leverancier Eco Puur het meest interessante aanbod doet.

De voorwaarden die gelden voor de samenaankoop blijven geldig voor offertes die toegezegd worden vóór oktober 2010. De plaatsing van de PV-panelen is voorzien voor het einde van dit jaar. Indien u geïnteresseerd bent in een persoonlijke offerte, geef je dan op bij de milieudienst via 09 218 28 20 of via e-mail milieudienst@eeklo.be. U kunt zich ook inschrijven bij Woonwijzer Meetjesland via info@ woonwijzermeetjesland.be of tel. 09 378 61 70.

55 gezinnen zijn geïnteresseerd in de plaatsing van zonnepanelen. Als ook u overweegt om zonnepanelen te plaatsen en als u gebruik wil maken van de gunstige voorwaarden die de samenaankoop met zich meebrengt, kunt u uw naam opgeven tot half september. De leverancier zal u dan contacteren voor de opmaak van uw persoonlijke offerte volgens de gunstige voorwaarden die de zonnemeesters verkregen hebben. Er is geen aankoopverplichting. Nadat u uw persoonlijke offerte bekeken hebt kunt u nog in alle vrijheid beslissen om toch niet op het voorstel in te gaan. We willen erop wijzen dat u wel eerst moet ingeschreven zijn via de stad om te kunnen deelnemen aan de samenaankoop. Indien u recht-

Duurzaam winkelen

Thuiscomposteren iets voor u?

V

T

huiscomposteren: niets dan voordelen! Wie thuiscomposteert slaat meerdere vliegen in één klap: er moeten minder restfractiezakken worden gevuld, er moet minder naar het containerpark worden gereden en er komt gratis bodemverbeteraar voor in de plaats. Bovendien is thuiscomposteren helemaal niet moeilijk.

oor de campagne duurzaam winkelen werd promotie gemaakt op de donderdagmarkt van 6 mei. Aan de hand van een voorbeeld is aangetoond dat duurzaam winkelen niet alleen het afval vermindert, maar ook goed is voor je portemonnee. Het afvalarm pakket dat werd aangekocht was niet minder dan 44 % goedkoper dan het afvalrijke pakket ! Er is ook gekozen voor enkele bio- (yoghurt, rijst) en fair tradeproducten (koffie). Bio en fair trade hoeven dus niet altijd duurder te zijn, maar je draagt daarmee wel bij aan een beter milieu en eerlijke handel.

Voor wie meer wil vernemen over het hoe, wat, waarmee… organiseert de I.V.M. een 3-delige cursus ‘thuiscomposteren’. Op een eerste avond verneemt u de theorie van het thuiscomposteren. Gedurende een zaterdagvoormiddag wordt een bezoek gebracht aan De Feniks te Avelgem, waar info wordt gegeven over afvalarm tuinieren en composteren. Op een volgende zaterdagmorgen wordt een stukje praktijk aangeleerd, waarna het thuiscomposteren voor u geen geheimen meer heeft.

Je hebt ook al snel 70% minder afval als je duurzaam winkelt. Dat was meteen ook het antwoord op de wedstrijdvraag die we stelden. Uit de 52 mensen die deelnamen aan de wedstrijd werd Ann Detailleur de winnaar van een afvalarm pakket t.w.v. 28,91 euro.

De volgende driedelige (GRATIS!) cursus vindt plaats op dinsdag 7 september (19 uur), zaterdag 11 september (9 uur) en zaterdag 18 september (10 uur). Inschrijven kan tot 15 augustus bij de milieudienst, tel. 09 218 28 20 of rechtstreeks bij de I.V.M. op tel. 09 377 82 11 of via ivm@ivmmilieubeheer.be. De inschrijvers worden verwittigd van de locatie en het tijdstip. De cursus wordt gegeven door erkende lesgevers van de Vlaamse Compostorganisatie.

8


wonen en leven

Fairtrade maaltijd 2010 O

p 27 mei vond de Fairtrade maaltijd plaats in het Stadskantoor van de stad Eeklo. Alle personeelsleden werden uitgenodigd om te proeven van een broodmaaltijd met lekkere producten uit het Zuiden en producten van bij ons. Fair trade gaat immers om het verkrijgen van een eerlijke prijs voor het werk en de producten. Met deze maaltijd wil de stad deze producten stimuleren en iedereen bewust maken van hun aankopen. De Fairtrade producten zijn aan te kopen in de supermarkt of via de wereldwinkel. De deelnemende winkels zijn te vinden op www.fairtradegemeenten.be. Verder omvat Fairtrade het stimuleren van lokale, duurzame consumptie en productie. Daarom werd het vlees en de kaas aangekocht bij een lokale boer uit de streek. De lokale producenten zijn te vinden op de website van www.mmm-eetjesland.be.

‘ik kyoto’ - stad Eeklo doet mee! D

Daarnaast moet je ook nog op zoek naar de veiligste fietsroute, de snelste busverbinding of de beste carpoolpartner. Daar wil ‘ik kyoto’ je graag bij helpen. Voor elk duurzaam vervoermiddel, vind je alle informatie en een stappenplan om probleemloos over te stappen.

e campagne ‘ik kyoto’ wil in Vlaanderen en Brussel duurzaam woon-werkverkeer in de kijker zetten. Van 1 juni tot 16 juli 2010 loopt de ‘ik kyoto’-werknemersactie. Gedurende deze zeven weken sprokkelen ‘ik kyoto’-werknemers de duurzame pendeldagen bijeen. Alleen met de auto naar het werk rijden, betekent een behoorlijke hap uit het gezinsbudget. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan je tot meer dan 2.000 euro besparen door duurzaam naar het werk te pendelen. Bereken je persoonlijk voordeel via www.droomcalculator.be.

Als je de overstap waagt, win je niet enkel op financieel vlak, maar duurzaam pendelen is meestal ook ontspannender en een stuk leuker. Als je kiest voor de fiets of te voet, dan wint je gezondheid er ook een heel stuk bij.

Toch is de auto thuis laten en duurzaam pendelen niet altijd even eenvoudig. Vaak heb je ’s ochtends en ’s avonds vaste gewoontes, die afhankelijk zijn van de auto. Een kritische blik en enkele kleine aanpassingen volstaan meestal om de overstap naar een duurzaam vervoermiddel mogelijk te maken.

Stad Eeklo doet al jaren mee aan deze actie. De personeelsleden zullen zo veel mogelijk duurzame kilometers trachten bijeen te pendelen. Bovendien zijn er mooie prijzen te winnen. Ook zin om de overstap te wagen? Neem dan zeker een kijkje op www.ikkyoto.be!

Gezond en lekker frituren of fonduen… wat met het vet of de olie? H

Breng uw gebruikte frituurolie, fondueolie of frituurvet steeds naar het containerpark of het inzamelpunt in uw buurt. Op die manier draagt u bij tot een beter milieu: > neem een geschikte fles (best de oorspronkelijke fles of een andere plastieken fles); > laat de olie afkoelen en giet ze met een trechter in de fles; > gebruikt frituurvet laat je afkoelen tot minder dan 40° en giet je met een trechter in de fles; > gebruikt frituurvet kan je ook kort uitsmelten en opvangen in een doos of andere verpakking.

oewel thuisfrituren in ons land nog altijd zeer populair is, blijkt het correct inzamelen van gebruikt frituurvet of -olie veel minder populair. Nog steeds teveel van de gebruikte frituuroliën en -vetten van de huishoudens wordt weggegoten in de gootsteen, het toilet, de tuin of de riool of met het restafval meegegeven. En dit terwijl het op het containerpark of bij de KGA-inzameling thuis hoort! Er zijn alvast goede redenen om gebruikte frituurolie, fondueolie of frituurvet correct in te zamelen: > frituurvet of fondueolie verversen moet je frequent doen. Te lang bakken in hetzelfde vet of in dezelfde olie is ongezond. Ververs na maximaal 14 keer het vet of de olie. Wie niet vaak frituurt, ververst hoe dan ook best om de 6 maanden het frituurvet of de olie; > deze afvalstoffen zijn milieubelastend. Ze zorgen voor verstopping van afvoeren en riolen, voor watervervuiling of vervuiling van de openbare weg wanneer de vuilniszakken op straat geplaatst worden; > daarnaast kunnen ze nuttig gerecycleerd worden tot milieu vriendelijke biodiesel of worden ze gebruikt voor de opwekking van groene energie. Ook zijn er verwerkingsmogelijkheden in technische toepassingen als pershout, plastic, industriële zepen, smeermiddelen, kaarsen enz.

Het afgedankt vet of de afgedankte olie hoort NIET thuis > bij het restafval > in de riool > in de gootsteen > in de tuin > in de glasbol Maar WEL op het containerpark of bij de KGA-ophaling. Meer informatie over de recyclage van frituurvetten of – oliën op www.valorfrit.be 9


gezond & veilig

eeklo

Afscheid van korpsdokter

D

okter Erik Vanhee (links op de foto) was 15 jaar lang als luitenant-geneesheer de korpsdokter van brandweerdienst Eeklo. Naar aanleiding van zijn laatste oefening op zondag 11 april werd hij feestelijk uitgewuifd door kapitein-bevelhebber Miek Hoornaert, zijn medeofficieren en alle manschappen.

Zomertijd – wespentijd

E

en wespennest in de tuin of vlakbij uw huis kan zeer vervelend zijn, vooral met kinderen in de buurt. De slanke geel/zwarte diertjes zijn vaak nogal agressief en kunnen tot tien keer steken. Wilt u het nest laten vernietigen, bel dan de brandweer op tel. 09 376 75 82. Ook voor bijennesten kan u de brandweer bellen, maar de bijen worden niet verdelgd. Er komt wel een imker langs. Bijen zijn bruin/zwart en minder agressief. Ze kunnen slechts één maal steken. Hommels zijn veel dikker, maar zijn niet agressief en steken zeer zelden. Bij een steek in de halsstreek of mond- en keelholte is het altijd best om een arts te raadplegen. De zwelling kan namelijk de luchtweg afsluiten.

Advies voor reizigers: Welke souvenirs mag je meebrengen van vakantie? E

gebracht om reizigers hierover correct te informeren. U kan een voorbeeld van deze folder vinden via de website met de volgende link: www.health.belgium.be/eportal/AnimalsandPlants/Endangeredspecies/Opvakantie/Envacances/index.htm. Deze folder kan gratis verkregen worden in het Stadskantoor (Industrielaan 2) of in het stadhuis (Markt 34).

lk jaar vertrekken mensen op vakantie naar het buitenland en vaak willen ze een aandenken aan deze vakantie hebben. Een aantal souvenirs is echter gemaakt van bedreigde dieren of planten en deze kan u dus niet zomaar meebrengen. De Dienst CITES van de FOD Volksgezondheid heeft een folder uit10


sport

www.eeklo.be/sport

eeklo

wonen en leven

Openingsuren juli & augustus Zwembad

Sporthal

Juli maandag tot en met vrijdag: 8 – 18 uur zaterdag en zondag: gesloten Augustus maandag tot en met vrijdag: 8 – 22 uur zaterdag en zondag: gesloten

maandag: dinsdag: woensdag: donderdag: vrijdag: zaterdag: zondag:

9 – 12 uur en ----------- 9 – 12 uur en ----------- ----------- ----------- 9 – 12.30 uur

14 – 19 uur 14 – 21 uur 14 – 19 uur 14 – 21 uur 14 – 19 uur 14 – 17 uur ------------

Minigolf en tennisterreinen achter zwembad maandag: dinsdag: woensdag: donderdag: vrijdag: zaterdag: zondag:

9 – 11.30 uur (kassa zwembad) ------------------------------------ 9 – 11.30 uur (kassa zwembad) ------------------------------------ ------------------------------------ ------------------------------------ 9 – 11.30 uur (kassa zwembad)

11.30 – 20 uur 11.30 – 20 uur 11.30 – 20 uur 11.30 – 20 uur 11.30 – 20 uur 11.30 – 20 uur 11.30 – 20 uur

(cafetaria) (cafetaria) (cafetaria) (cafetaria) (cafetaria) (cafetaria) (cafetaria)

MEER INFO

Sportdienst > B.L.Pussemierstraat 157 - 9900 Eeklo - tel. 09 377 61 27 - www.eeklo.be/sport Zwembad > Oostveldstraat 162 - 9900 Eeklo - tel. 09 377 36 00 - www.eeklo.be/sport Cafetaria Olympos > Oostveldstraat 162 - 9900 Eeklo - 0496 08 73 71 - www.eeklo.be/sport

Sluitingsdagen sporthal & zwembad woensdag 21 juli en zondag 15 augustuS

Sportkampen in de zomervakantie De Eeklose sportdienst en de sportverenigingen organiseren in de maanden juli en augustus maar liefst 25 sportkampen. Kleutertjes en kinderen van het lager en secundair onderwijs die graag actief zijn zullen zich deze zomer dus niet vervelen! U kan ook gebruik maken van uw Komuit Pas of er via het Sociaal Huis eentje aanvragen. Meer informatie over de sportkampen vind je in de KIDSGIDS (verkrijgbaar in sport- en jeugddienst) of op de website van de sportdienst (www.eeklo.be/sport).

En wat na de vakantie? Woensdagnamiddag = sportacademie Kleutertjes en kinderen van het lager en secundair onderwijs kunnen vanaf woensdag 1 september opnieuw terecht in de sporthal voor sport en spel. De lessen vinden plaats van 13.30 tot 15.30 uur. Er wordt ingeschreven voor een volledig schooljaar of per trimester: Start eerste trimester: 1 september 2010 I Start tweede trimester: 5 januari 2011 I Start derde trimester: 27 april 2011

Subsidies voor sportverenigingen: aanvragen vóór 1 september Sportverenigingen die voldoen aan de voorwaarden beschreven in het erkenningsreglement kunnen opnieuw subsidies aanvragen bij de sportdienst. De aanvraagformulieren en de bijhorende reglementen vindt u terug op de website of in de sportdienst zelf. Voor meer info kan u contact opnemen met de sportdienst, tel. 09 377 61 27 (Ilse Van Coppenolle of Mark Van Hamme). 11


gezin

eeklo

Belastingvermindering onderhoud van stookketel

Bibliotheek Eeklo - Molenstraat 36 09 218 27 00 - bibliotheek@eeklo.be

Zomerworkshops voor kinderen JULI 2010

01/07: Schilderen Een vogelbekdier, een kangoeroe, …, kom jij de Australische fauna tot leven brengen in een groot stippelschilderij?

H

et is aangewezen om elk jaar de stookketel te laten nakijken en reinigen. Op die manier gaat een stookketel langer mee en verbruikt hij minder energie. Voor het jaarlijks onderhoud van een stookketel kan je een belastingvermindering krijgen. Ook voor heel wat andere energiebesparende uitgaven is een belastingvermindering mogelijk. De voorwaarden voor de belastingvermindering zijn: 1 de werken dienden uitgevoerd te worden door een aannemer die daarvoor een factuur uitschreef; 2 de betaling van de factuur (of facturen) gebeurde in de loop van 2009.

08/07: Punniken Jouw ouders kennen het misschien nog! Het “punniken” is terug van weggeweest. Nu gaan we nog een stapje verder: we zullen klossen met extra grote punnika’s.

Volgende werken komen in aanmerking: onderhoud van stookketel, vervangen van oude stookketel door nieuw energiezuinig type, plaatsen van hoogrendementsglas, plaatsen van dak-, muur- en/of vloerisolatie, plaatsen van thermostaatkranen of kamerthermostaten met tijdschakeling, energie-audit, geothermische warmtepompen, zonneboilers en fotovoltaïsche panelen.

29/07: Profumo: workshop parfum maken Een parfummaakster, gepassioneerd door geuren, leert ons spelenderwijs ruiken en proeven!

AUGUSTUS 2010 05/08: Regenmakers knutselen Als de zomer heet en droog is, verlangen de bloemetjes in de tuin naar een beetje regen! Die roepen we op met onze geknutselde regenmakers.

Hoeveel bedraagt de belastingvermindering? De belastingvermindering bedraagt 40 % van de factuur (of facturen) incl. BTW. De vermindering per woning bedraagt maximum 2.770 euro. Voor zonneboilers en fotovoltaïsche panelen geldt een maximumbedrag van 3.600 euro. Als het maximumbedrag wordt overschreden, mag het overschot worden overgedragen naar de drie volgende belastbare tijdperken.

12/08: Kevers knutselen In de zomer vind je ze overal: kevers in alle soorten en maten! Schilder je eigen kevers en breng ze tot leven met leuke voelsprieten en wriemelpootjes.

Welke documenten zijn nodig? > de factuur en het betaalbewijs van de factuur > een attest van de aannemer bij de factuur. Indien je van de aannemer geen attest zou hebben gekregen kan je een modelattest bekomen bij Woonwijzer Meetjesland dat je door de aannemer kan laten invullen.

19/08: Knutselen met zeepjes Ben je een beetje handig? Hou je van een lekker fris stukje zeep? Bij ons leer je hoe je van een gewoon stukje zeep jouw eigen speciale stukje maakt! 26/08: Bloemen knutselen We maken de tuin kleurrijker en houden de bijtjes voor de gek! Dat doen we met onze zelfgemaakte bloemen van crêpepapier.

Vragen: Woonwijzer Meetjesland, Moeie 16 A tel. 09 378 61 70 – fax 09 376 71 03 e-mail: info@woonwijzermeetjesland.be website: www.woonwijzermeetjesland.be Adviesmomenten Moeie 16a: elke donderdag van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur Adviesmomenten in het Sociaal Huis van Eeklo: elke maandag van 15.30 tot 17.30 uur en elke dinsdag van 15 tot 18 uur

Voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Van 14 tot 16 uur. Deelname is gratis, wel vooraf inschrijven in de bibliotheek, via 09 218 27 00 of via bibliotheek@eeklo.be

Festival van de TWEEVOETER V

men aan het Festival hebben hiervoor geen extra kosten. Integendeel, alle activiteiten worden gebundeld in één Festivalkrant. Verenigingen kunnen inschrijven tot 13 augustus. U kan het formulier opvragen bij de Cultuurraad, Pastoor De Nevestraat 10, 9900 Eeklo, via matthias.van.de.straete@eeklo.be of op www.eeklo.be > bestuur > formulieren en reglementen. U vindt het aanvraagformulier bij meest gevraagde formulieren als ‘aanvraagformulier Festival van de Tweevoeter’.

an vrijdag 15 tot en met zaterdag 30 oktober organiseert de Cultuurraad Eeklo het tweejaarlijkse ‘FESTIVAL VAN DE TWEEVOETER’. Bedoeling van dit festival is dat zoveel mogelijk Eeklose culturele verenigingen in die veertiendaagse een organisatie op poten zetten: een concert, een lezing, een tentoonstelling, … Verenigingen die deelne12


wonen en leven

Meetjesland. Zomer vol verhalen V

Op www.zomervolverhalen.be vind je hele aanbod terug. Neem even de tijd om te surfen, want er is heel wat te ontdekken! In de bibliotheken en toerismekantoren vind je ook de regionale programmabrochure voor Zomer vol verhalen.

an mei tot oktober 2010 staat het Meetjesland helemaal in het teken van verhalen, sagen en legendes (van in en buiten het Meetjesland). Zowel de verhalen zelf als de kunst van het vertellen staan centraal. Zomer vol verhalen heeft een programma om ‘u’ tegen te zeggen: toneel, wandelingen, festivals, fietstochten, 11 museumvertellingen en 14 bibvertellingen.

➜ Meer info: Toerisme Meetjesland, tel. 09 377 86 00 e-mail: toerisme.meetjesland@oost-vlaanderen.be

Er is ook de Nostalbus vol verhalen, een oude lijnbus die werd omgetoverd tot een ‘Zomer vol verhalen’-bus. Op en rond de Nostalbus vol Verhalen zal steeds veel te beleven zijn: > podium met verhalenvertellers > digitale expo met oude foto’s > luisterhoek met liedjes en andere geluidsfragmenten > cinemaruimte met authentieke filmfragmenten > leeshoek met het Verhalenboek ‘Tobias en de Meetjesmobiel’ > erfgoedlabo waar oud beeldmateriaal kan worden binnengebracht om te laten digitaliseren. Kortom de moeite waard om er een kijkje te nemen als hij de komende maanden door het Meetjesland toert. In Eeklo kan je de bus zien op het Herbakkersfestival (weekend 15 augustus) en op de Europadag in de Huysmanhoeve (25 september). Er is ook een splinternieuw Meetjeslands verhalenboek gemaakt, met verhalen, sagen, legenden en anekdotes als inspiratiebron. Vanuit het hart van het Meetjesland! ‘Tobias en de Meetjesmobiel’ werd geschreven door jeugdauteur Do Van Ranst, geïllustreerd door Jurgen Walschot en uitgegeven bij De Eenhoorn. Het werd een lees- en doeboek voor het hele gezin en het leert je verhalen over en de hoekjes van het Meetjesland kennen. Het is te koop voor 14,95 euro in de Standaard Boekhandel.

Zomer vol Verhalen is de cultuurtoeristische campagne voor de zomer van 2010 in het Meetjesland. Deze campagne is een initiatief van Erfgoedcel Meetjesland en de regiocoördinatie Meetjesland van Toerisme Oost-Vlaanderen vzw, ter versterking van het erfgoedaanbod in de regio.

Wil jij graag opgebeld worden voor een gezellige babbel of een ondersteunend telefoontje? D

e Thuiszorg-monitor probeert via regelmatige telefoongesprekken tussen vrijwilligers en ouderen een antwoord te bieden op een gevoel van eenzaamheid. Ben jij 65+ en wil je graag opgebeld worden door een vrijwilliger die informeert hoe het met je gaat, die een luisterend oor biedt, een babbeltje slaat, of je helpt te herinneren aan mogelijke afspraken, enz.? Dan ben jij misschien wel één van die personen die binnenkort zal opgebeld worden. De gesprekken verlopen via je gewone telefoon, maar je kan ook kiezen voor een beeldtelefonie: een telefoon met beeldschermpje, heel handig in gebruik. Elkaar zien biedt een meerwaarde aan deze contacten. Ben je geïnteresseerd in dit project, neem dan gerust contact op met Marleen Blondeel, Thuiszorgcentrum CM Meetjesland op tel. 09 376 13 26 of marleen.blondeel@cm.be. Er zijn geen kosten verbonden aan dit project. De Thuiszorg-monitor is een project van Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen, Familiehulp Oost-Vlaanderen, Familiezorg Oost-Vlaanderen en CM Midden-Vlaanderen. Het project ontvangt subsidies van Leader, Meetjesland en Leie & Schelde. Dit is een Europees subsidieprogramma ter bevordering van de ontwikkeling van plattelandsgebieden. 13


informatie

eeklo

eeklo info

Nationale strijdersbond van België afdeling Eeklo in Bastogne

O

p 30 april 2010 organiseerde de NSB afdeling Eeklo een daguitstap naar Bastogne.

Met deze uitstap kregen ze de kans plaatsen te bezoeken die heel belangrijk waren om het offensief van de Duitsers te breken: > de NUTS BUNKER in kazerne OLT HEINTZ > BASTOGNE HISTORICAL CENTER. Deze indrukwekkende ster benadrukt voor het nageslacht de inzet van de Amerikaanse troepen voor onze bevrijding van nazi Duitsland. Als huldebetoon aan de vele gesneuvelde Amerikaanse soldaten werd een korte plechtigheid gehouden. NSB afdeling Eeklo hield er aan om een bloemstuk neer te leggen aan de EAGLE. Als verrassing overhandigde de schepen van Bastogne onaangekondigd aan de vijf Eeklose meegereisde oorlogsveteranen, een herinneringsmedaille van de stad Bastogne (zie foto).

Foto aan de EAGLE met de vijf meegereisde veteranen. Van links naar rechts Alfred Van Lancker, Antoine Geldhof, Julien Van den Driessche, Edmond Coene en Arnold Van den Driessche.

Ruimtelijk Uitvoeringsplan De Waai

H

Industrielaan 2 te Eeklo en dit iedere werkdag van 9 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur (behalve op vrijdag).

et college van burgemeester en schepenen van de stad Eeklo brengt ter algemene kennis van het publiek dat een openbaar onderzoek wordt ingesteld betreffende het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (R.U.P.) De Waai zoals voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 26 april 2010. Het ontwerp van R.U.P. met bijhorende stukken ligt nog tot en met 23 juli 2010 ter inzage in het Stadskantoor, op de dienst stedenbouw,

Opmerkingen en bezwaren kunnen uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek (23 juli) worden toegezonden aan de GECORO van de stad Eeklo, Industrielaan 2, 9900 Eeklo, per aangetekend schrijven of afgegeven tegen ontvangstbewijs.

Ruimtelijk Uitvoeringsplan Heldenpark

I

nodige screeningsnota werd na advies van verschillende overheidsinstanties door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie goedgekeurd. De conclusie is dat het voorgenomen plan geen aanleiding geeft tot aanzienlijke milieugevolgen en dat de opmaak van een planMER niet nodig is. De eigenlijke opmaak van het RUP kan starten.

n uitvoering van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan is het stadsbestuur gestart met de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Heldenpark. Dit RUP heeft tot doel de zonevreemdheid van het wonen in o.a. de Sportlaan en de jeugdbewegingsite de Blokhutten op te lossen. Ook de eventuele herbestemming van de zwembadsite komt aan bod. Daarnaast is dit plan de aanzet voor een totale herwaardering van het park.

De screeningsnota en de bijhorende beslissing kunnen worden geraadpleegd op www.mervlaanderen.be en op de dienst stedenbouw, Industrielaan 2 te Eeklo.

In een eerste fase van deze procedure is nagegaan of voor het plan een milieueffectenrapport (planMER) moet opgemaakt worden. De

Voelt u zich geroepen om: > zorg te bieden aan mensen die geen vooruitzicht hebben op genezing, > professionelen te ondersteunen bij hun zorg voor palliatieve patiënten, > iets te kunnen betekenen voor familie die afscheid moet nemen van een dierbare? Bent u luistervaardig, tactvol en discreet in omgang, beschikt u tevens over een flinke dosis inlevingsvermogen en werkt u graag in teamverband, dan is vrijwilligerswerk binnen een palliatieve zorgsetting misschien iets voor u. Verdere informatie te bekomen bij: Palliatieve Zorgeenheid UZ Gent: Annita Van Elven: 09 332 28 78 Palliatieve Zorgeenheid Sint-Lucas: Lena Van Bouwel 09 224 51 95 Palliatieve Zorgeenheid AZ Jan Palfijn Gent: David Van Deuren, 09 240 98 26 Palliatieve Thuiszorg Gent – Eeklo: Det Tacq, 09 218 94 03

14


Zomer in Eeklo 2010 Zomer Zomer in in Eekl Zomer inZomer Eeklo 2010 in Eeklo 2010 Zomer in Eeklo 2010 Zomer in Eeklo 2010Zomer in Eeklo 2010

Zomer in Eeklo 2010 25-26-27 juni Zomershopping - braderie Italiano

2-3-4 juli 10de Ledeganck handbaltornooi 11 juli Schapenprijskamp 11 juli 11-juliviering 22 juli Grote prijs Belgisch trekpaard 24 en 25 juli Balloonmeeting 27, 28 en 29 juli Zomer in Zonneheem 29 juli, 5, 12 en 19 augustus Helden in het Park 6, 7, 8 en 9 augustus Jozefse Feesten 13, 14 en 15 augustus Herbakkersfestival (incl. Pret in ‘t Park) 26 augustus Film in ’t Park (zie pagina 24)

En in het najaar o.a.

5 september: Open landbouwdag 12 september: Open Monumentendag 25 september: Dag van de Klant 1, 2, 3 en 4 oktober: Kaaifeesten 15 t.e.m. 30 oktober: Festival van de Tweevoeter 11 t.e.m. 21 november: Week van de Smaak 12, 13 en 14 november: Neuzeneuze

15


Zomer in Eeklo 2010 Zomer Zomer in E in Eeklo Zomer inZomer Eeklo 2010 in Eeklo 2010 Zomer in Eeklo 2010 Zomer in Eeklo 2010Zomer in Eeklo 2010 INTERNATIONAAL K.L. LEDEGANCK HANDBALTORNOOI

Stedelijke sporthal - Eeklo Zaterdag 3 juli - zondag 4 juli 2010 PROGRAMMA

VRIJDAG 2 JULI 19.30u Optocht deelnemende ploegen stadscentrum ZATERDAG 3 JULI 09.00u Kwalificaties 18.30u Barbecue 20.30u Fuif met DJ Christophe Lambrecht (Studio Brussel) ZONDAG 4 JULI 09.00u Kwalificaties 13.00u Finales 17.15u Prijsuitreiking Gratis toegang tot alle wedstrijden

Naar aanleiding van het feest van de Vlaamse Gemeenschap organiseert Stad Eeklo samen met de cultuurraad en CC De Herbakker een GRATIS optreden van

DEELNEMENDE PLOEGEN UIT 6 LANDEN

EUROPA

BELGIË

NEDERLAND

FRANKRIJK

ROEMENIË

ZWEDEN

BUITEN EUROPA

KENIA

www.ledegancktornooi.com

EDDY EN DE SCHELLEKENS

D. Van de Voorde, Secretary HC Eeklo vzw, Oostveldstraat 161-9900 Eeklo

zondag 11 juli 2010

BARBECUE ZATERDAG 3 JULI

17.30u: optocht met vertrek aan het stadhuis

voor iedereen toegankelijk!

18.30u: gratis volksreceptie + optreden Trio Bluf

Prijs: € 15,00 volw. I € 10,00 kind 7-12j.  € 2,00 t.b.v. S.O.S.Kinderdorpen Plaats: Koninklijk Atheneum, Eikelstraat 41 - 9900 Eeklo Programma: 18.30u: aanvang barbecue 20.30u: fuif met DJ Christophe Lambrecht (Studio Brussel) 23.00u: apotheose ‘kloppend hart voor Kenia’ i.s.m. S.O.S.Kinderdorpen Inschrijvingen via: www.ledegancktornooi.com vóór 15 juni 2010.

19.00u: BBQ in CC De Herbakker ( 16 euro) 20.30u: Eddy en De Schellekens 22.30u: Combo Caliente

(met steun van Cultuurcafé Bakkerei)

Inschrijven voor de BBQ vòòr 7 juli via info@ccdeherbakker.be of 09/218 27 27 16


Zomer in Eeklo 2010 Zomer Eeklo 2010 Zomer in o 2010 in Eekl Zomer in Eeklo 2010 Zomer inin Eeklo 2010 Zomer Eeklo 2010 Zomer in Eeklo 2010Zomer in Eeklo 2010 eeklo zomert

51ste PROVINCIALE PRIJSKAMP VOOR STAMBOEKSCHAPEN

11 JULI 2010 > SCHOOLHOEVE – Tieltsesteenweg 114

Organisatie: Provinciale Vereniging van Schapenhouders Oost-Vlaanderen, m.m.v. het Ministerie van Landbouw en Visserij, Deelname ongeveer 60 paarden (van tot ruim 10 jaar oud) het Provinciebestuur van Oost-Vlaanderen, het College O.L.V. Ten van Doorn en het stadsbestuur van jaarlingen Eeklo. + een groot aantal veulens

Er worden ruim 350 kwaliteitsvolle fokdieren verwacht, behorend tot de rassen Texel, Suffolk, Hampshire Down, Bleu du Maine en Swifter. De paarden worden ingedeeld in reeksen volgens leeftijd, met aansluitend de kampioenschappen jonge paarden, oudere paarden + de verkiezingdoor van de Stad Eeklo. 10 uur: start reeksen: Alle dieren worden voor vooraf in reeksen ingedeeld en daarna geklasseerd eendagkampioene vakbekwame jury. Zij beoordelen de ontwikkeling, het beenwerk, de kop, de bespierdheid, het algemeen voorkomen en de uitstraling. 14 uur: start kampioenschappen: Per ras wordt een ‘beste bedrijfsgroep’ verkozen. Dit is een prima kans voor de fokkers om een totaal overzicht te tonen van hun fokmateriaal. Ongetwijfeld zullen de fokkers er opnieuw een erezaak van maken om met hun topdieren aan te treden. Voor alle schapenliefhebbers een ideale gelegenheid om mekaar te ontmoeten en bovendien hoogwaardig fokmateriaal te kunnen beoordelen, te vergelijken en eventueel aan te kopen.

Info: Otegemstraat 2, 9961 Boekhoute, tel. 09 373 70 21

De grote prijs stad Eeklo voor het belgisch trekpaard Foto: ©admin.palmbreweries.com

Donderdag 22 juli

vanaf 9.30 uur tot ± 13 uur

Deelname van ongeveer 60 paarden (van jaarlingen tot ruim 10 jaar oud) en een groot aantal veulens. De paarden worden ingedeeld in reeksen volgens leeftijd, met aansluitend de kampioenschappen voor jonge paarden, oudere paarden + de verkiezing van de dagkampioene Stad Eeklo.

Organisatie: prijskampcomitÉ eeklo

Plaats : Koning Albertstraat vanaf de lichten tot aan de Rene Vermaststraat

Internationaal

Tuinfeest

met folkloregroepen uit Paraguay, Polen, Turkije, Brazilië & België

Zomerkoffietafel met

Paul Severs

10 Megafietshappening de

Arto Mundo

Petanquetornooi

Toâpe geraapte Barbecue

op z’n Zonneheems

ZOMER IN ZONNEHEEM

meer info via www.zonneheem.be 17


agenda

eeklo

WANDELING DOOR GENT VTB (tel. 09 377 76 46) - 4 / 6 euro VRIJ 25 JUNI – 18 UUR (vertrek Sint-Baafsplein Gent) ZOMERSHOPPING: BRADERIE ITALIANO VRIJ 25, ZAT 26, ZON 27 JUNI (P.15) OPEN TUINEN Kristof Deflou, Pastoor Bontestraat 27 Het Egelhof, Balgerhoeke 43 (1,50 euro) ZAT 26 EN ZON 27 JUNI

START GRABBELPASWERKING MAA 5 JULI T.E.M. DON 26 AUGUSTUS (niet van 19 tot 21 juli en van 2 tot 8 augustus)

25ste MEETJESLANDSE BALLOONMEETING Terreinen achter de sporthal ZAT 24 EN ZON 25 JULI (P.20)

CINE LOCAL – FILM: Het regent gehaktballen CC De Herbakker – 1,5 euro WOE 7 JULI – 14 UUR

Fietsregistratie aan de sporthal (Balloonmeeting) ZAT 24 EN ZON 25 JULI – 16 TOT 23 UUR

CINE LOCAL – FILM: Sherlock Holmes CC De Herbakker – 1,5 euro WOE 7 JULI – 20 UUR

ROMMELMARKT HOEKKERMIS Krekelmuit en Pastoor Bontestraat ZON 27 JUNI – 6 TOT 18 UUR

WORKSHOP VOOR KINDEREN: PUNNIKEN Bibliotheek DON 8 JULI – 14 TOT 16 UUR

Eindejaarstentoonstelling Academie Schone Kunsten ZAT 26 EN ZON 27 JUNI – 10 TOT 12 en 14 TOT 17 UUR MAA 28 JUNI – 18 TOT 21 UUR

ZOMERAVONDFIETSTOCHT 30 km LDC Zonneheem DON 8 JULI – 18.30 UUR

SPORT: RHINO-TRIATLON Aan de jachthaven en op het industrieterrein ZON 27 JUNI – 13.30 UUR CINE LOCAL – FILM: De Prinses en de kikker CC De Herbakker – 1,5 euro WOE 30 JUNI – 14 UUR CINE LOCAL – FILM: De Helaasheid der Dingen CC De Herbakker – 1,5 euro WOE 30 JUNI – 20 UUR FIETSTOCHT 100 km LDC Zonneheem DON 1 JULI – 9 UUR WORKSHOP VOOR KINDEREN: SCHILDEREN Bibliotheek DON 1 JULI – 14 TOT 16 UUR SENIOREN IN DE BIB De senioren genieten van een kopje koffie. Als ze boeken uitlenen, krijgen ze een langere uitleenperiode DON 1 JULI – 15 TOT 16 UUR

SCHAPENPRIJSKAMP Schoolhoeve – Tieltsesteenweg ZON 11 JULI – VANAF 10 UUR 11-JULIVIERING Stadhuis – Herbakkersplein ZON 11 JULI – 17.30 UUR Ophaling groen- en tuinafval (in speciale zakken verkrijgbaar bij de stadsdiensten) DIN 13 JULI FIETSTOCHT 70 km LDC Zonneheem DIN 13 JULI – 10 UUR Inzameling Klein Gevaarlijk Afval (KGA) aan parking sporthal WOE 14 JULI – 15 TOT 17 UUR ZOMERAVONDFIETSTOCHT 30 km LDC Zonneheem DON 15 JULI – 18.30 UUR MUZIEK/HUMOR: KOMMIL FOO (TRY-OUT) CC De Herbakker – 17 euro ZAT 17 JULI – 20.30 UUR

Ophaling groen- en tuinafval (in speciale zakken verkrijgbaar bij de stadsdiensten) DIN 27 JULI ZOMER IN ZONNEHEEM LDC Zonneheem DIN 27, WOE 28 EN DON 29 JULI (P. 17) 10DE MEGAFIETSHAPPENING LDC ZONNEHEEM WOE 28 JULI – 14 UUR – 3 EURO WORKSHOP VOOR KINDEREN: PARFUM MAKEN Bibliotheek DON 29 JULI – 14 TOT 16 UUR MUZIEK: HELDEN IN HET PARK N9 – Heldenpark DON 29 JULI – 20 UUR (P.21) Bloedinzameling Rode Kruis Eeklo-centrum CC De Leke, Lekestraat 33 DIN 3 AUGUSTUS – 17 TOT 19.30 UUR Fietsregistratie aan Pluspunt in de Boelare DON 5 AUGUSTUS – 8 TO 13 UUR WORKSHOP VOOR KINDEREN: REGENMAKERS Bibliotheek DON 5 AUGUSTUS – 14 TOT 16 UUR Senioren in de bib De senioren genieten van een kopje koffie. Als ze boeken uitlenen, krijgen ze een langere uitleenperiode. DON 5 AUGUSTUS – 15 TOT 16 UUR ZOMERAVONDFIETSTOCHT 30 km LDC Zonneheem DON 5 AUGUSTUS – 18.30 UUR

SPORT: 10de LEDEGANCKHANDBALTORNOOI Sporthal ZAT 3 EN ZON 4 JULI (P.16)

PAARDENPRIJSKAMP STAD EEKLO Koning Albertstraat – Prijskampcomité Eeklo DON 22 JULI – 8 TOT 13 UUR

Inzameling Klein Gevaarlijk Afval (KGA) aan containerpark Ringlaan ZAT 3 JULI – 9 TOT 12 UUR

FIETSTOCHT 100 km LDC Zonneheem DON 22 JULI – 9 UUR

JOZEFSE FEESTEN Wijk Sint-Jozef VRIJ 6, ZAT 7, ZON 8 EN MAA 9 AUGUSTUS (P.21)

START SPEELPLEINWERKING MAA 5 JULI T.E.M. DON 26 AUGUSTUS (niet op 21 juli en 2 tot 8 augustus)

ZOMERAVONDFIETSTOCHT 30 km LDC Zonneheem DON 22 JULI – 18.30 UUR

Inzameling Klein Gevaarlijk Afval (KGA) aan containerpark Ringlaan ZAT 7 AUGUSTUS – 9 TOT 12 UUR

18

MUZIEK: HELDEN IN HET PARK N9 – Heldenpark DON 5 AUGUSTUS – 20 UUR (P.21)

Herbakkersfestival

DAG VAN DE MARKT DON 24 JUNI – 8 TOT 13 UUR (P.27)


agendagendagenda Ophaling groen- en tuinafval (in speciale zakken verkrijgbaar bij de stadsdiensten) DIN 10 AUGUSTUS

CINE LOCAL – FILM: Bo CC De Herbakker – 1,5 euro WOE 18 AUGUSTUS – 20 UUR

Bloedinzameling Rode Kruis Eeklo-centrum CC De Leke, Lekestraat 33 DIN 10 AUGUSTUS – 17 TOT 19.30 UUR

FIETSTOCHT 100 km LDC Zonneheem DON 19 AUGUSTUS – 9 UUR

WORKSHOP VOOR KINDEREN: KEVERS KNUTSELEN Bibliotheek DON 12 AUGUSTUS – 14 TOT 16 UUR MUZIEK: HELDEN IN HET PARK N9 – Heldenpark DON 12 AUGUSTUS – 20 UUR (P.21) HERBAKKERSFESTIVAL Heldenpark VRIJ 13 AUGUSTUS (krantje) JEUGD: JEUGDDAG (= HERBAKKERSFESTIVAL) Heldenpark / Blokhutten (P.24) ZAT 14 AUGUSTUS – 13.30 TOT 18 UUR HERBAKKERSFESTIVAL Herbakkersplein – Markt ZAT 14 EN ZON 15 AUGUSTUS (krantje) Eindejaarstentoonstelling Academie Schone Kunsten ZON 15 AUGUSTUS – 10 TOT 12 en 14 TOT 17 UUR

WORKSHOP VOOR KINDEREN: ZEEPJES Bibliotheek DON 19 AUGUSTUS – 14 TOT 16 UUR ZOMERAVONDFIETSTOCHT 30 km LDC Zonneheem DON 19 AUGUSTUS – 18.30 UUR MUZIEK: HELDEN IN HET PARK N9 – Heldenpark DON 19 AUGUSTUS – 20 UUR (P.21) Ophaling groen- en tuinafval (in speciale zakken verkrijgbaar bij de stadsdiensten) DIN 24 AUGUSTUS CINE LOCAL – FILM: Hoe tem je een draak? CC De Herbakker – 1,5 euro WOE 25 AUGUSTUS – 14 UUR CINE LOCAL – FILM: Alice in Wonderland CC De Herbakker – 1,5 euro WOE 25 AUGUSTUS – 20 UUR

FIETSTOCHT 70 km LDC Zonneheem DIN 17 AUGUSTUS – 10 UUR

Herbakkersfestival

FILM IN ’T PARK: TOY STORY 3 EN AVATAR Blokhutten Sportlaan DON 26 AUGUSTUS – 19.30 UUR NAMIDDAGFIETSTOCHT 30 km LDC Zonneheem DIN 31 AUGUSTUS – 18.30 UUR SPORT: START 1ste TRIMESTER SPORTACADEMIE Sporthal WOE 1 SEPTEMBER – 13.30 TOT 15.30 UUR Fietsregistratie aan Pluspunt in de Boelare DON 2 SEPTEMBER – 8 TOT 13 UUR Inzameling Klein Gevaarlijk Afval (KGA) aan containerpark Ringlaan ZAT 4 SEPTEMBER – 9 TOT 12 UUR BEGINNERSCURSUS YOGA (15 lessen) Vrije basisschool De Wegel – B.L.Pussemierstraat Yoga Halasana - tel. 050 35 52 79, e-mail: info@yogahalasanaeeklo.be VANAF DIN 7 SEPTEMBER – 20 TOT 21.15 UUR Ophaling groen- en tuinafval (in speciale zakken verkrijgbaar bij de stadsdiensten) DIN 7 SEPTEMBER OPEN MONUMENTENDAG ZON 12 SEPTEMBER

Bloedinzameling Rode Kruis Sint-Jozef Parochiaal centrum Sint-Jozef, Abdijstraat 31 DIN 17 AUGUSTUS – 17.30 TOT 19.30 UUR CINE LOCAL – FILM: Fantastic Mister Fox CC De Herbakker – 1,5 euro WOE 18 AUGUSTUS – 14 UUR

ZOMERAVONDFIETSTOCHT 30 km LDC Zonneheem DON 26 AUGUSTUS – 18.30 UUR

Inzameling Klein Gevaarlijk Afval (KGA) aan parking sporthal WOE 15 SEPTEMBER – 15 TOT 17 UUR WORKSHOP VOOR KINDEREN: BLOEMEN KNUTSELEN Bibliotheek DON 26 AUGUSTUS – 14 TOT 16 UUR

DAG VAN DE KLANT ZAT 25 SEPTEMBER KAAIFEESTEN VRIJ 1, ZAT 2, ZON 3 EN MAA 4 OKTOBER

LDC Zonneheem: Schietspoelstraat 9 I tel. 09 377 02 46 I zonneheem@scarlet.be I www.zonneheem.be Stedelijke Academie voor Muziek en Woord: P. De Nevestraat 26 I tel. 09 218 27 60 I ac.muziekenwoord@eeklo.be I www.samweeklo.be Stedelijke Academie voor Schone Kunsten: P. De Nevestraat 26 I tel. 09 218 27 50 I ac.schonekunsten@eeklo.be I www.academie-eeklo.be Bibliotheek: Molenstraat 36 I tel. 09 218 27 00 I bibliotheek@eeklo.be I www.eeklo.be/bibliotheek N9: Molenstraat 165 I tel. 09 377 93 94 I info@n9.be I www.n9.be N9 Fabriek: Molenstraat 31 CC de Herbakker: P. De Nevestraat 10 I tel. 09 218 27 27 I info@ccdeherbakker.be I www.ccdeherbakker.be Sportdienst: B.L.Pussemierstraat 157 I tel. 09 377 61 27 I sportdienst@eeklo.be I www.eeklo.be/sport UW EIGEN ACTIVITEIT IN DEZE AGENDA? Dit kan via de website: www.eeklo.be > agenda > voeg zelf iets toe aan de agenda 19


Zomer in Eeklo 2010 Zomer Zomer in E in Eeklo Zomer inZomer Eeklo 2010 in Eeklo 2010 Zomer in Eeklo 2010 Zomer in Eeklo 2010Zomer in Eeklo 2010 P R O G RA M M A

2 G N I T E E 25ste BALLOONM

010

e Ge : e i tat sen e r P

F rt

s ae

Zaterdag 24 juli

16 – 17 uur ontvangst buurtbewoners (op uitnodiging), met optreden van Frenibas 17 uur Ronald McDonald 18 uur De JEUK kinderband 19.15 uur Opstijgen ballonnen, met special shapes > uit Canada: T-Rex > uit België: MrBup schildpad > uit Brazilië: twee kangoeroes 20 uur show mini en old balloons 20.30 uur Yves Seghers 21.30 uur The Discobars 23 uur Nightglow 23.30 uur Vuurwerk

Zondag 25 juli

6 uur Ochtendvaart 15 uur Stories zomershow: Ronald McDonald, Henny Dee, LASH, Lisa Del Bo, Andrei, Laura Lynn. Tijdens deze show worden verschillende publiekwedstrijden georganiseerd. Er zijn o.a. 10-tallen ballonvaarten te winnen, … 18.15 uur Dansschool Ann-Sophie Deweer 18.45 uur The Victors 19.15 uur Opstijgen ballonnen, met special shapes > uit Canada: T-Rex > uit België: MrBup schildpad, Konijn en een paard > uit Brazilië: twee kangoeroes 20 uur show mini- en old balloons 20.15 uur The Fallen Madonna’s

.Pu Ter reinen aan de spor thal – B.L

ss

at a r t rs e i m e

Doorlopend Vlaamse kermis en verschillende promostands 20


Zomer in Eeklo 2010 Zomer Eeklo 2010 Zomer in o 2010 in Eekl Zomer in Eeklo 2010 Zomer inin Eeklo 2010 Zomer Eeklo 2010 Zomer in Eeklo 2010Zomer in Eeklo 2010 eeklo zomert

DONDERDAG 29 JULI Smokestack Lightnin’ (DU) The Seatsniffers (BE) DONDERDAG 5 AUGUSTUS Staff des Leaders (CD/BE) Baloji (CD/BE) DONDERDAG 12 AUGUSTUS Los Reyes del Son: Rey Cabrera (CU), Maria Ochoa (CU) Ignacio Mazacote Carillo (CU) DONDERDAG 19 AUGUSTUS Horace Andy (JM) Doreen Schaffer & The Moon Invaders (JM/BE)

Jozefse Feesten 2010 www.jozefsefeesten.tk

VRIJDAG 6/8 20 uur: openingsreceptie - KWB kaarting en teerlingen I 21.30 uur : rock-night met Grimpie GRATIS TOEGANG

d: Doorloieps,enbier- en

ct kermisattra taria, tombola, fe ca , e b eurs wijnstu n posterb kaarten- e

ZATERDAG 7/8 14 uur: schieting op de liggende wip / Chiro-namiddag I 18.30 uur: eucharistieviering I 19.30 uur: eetfestijn - paella I 21 uur: optreden The Night Boat ZONDAG 8/8 7.30 uur: kermisontbijt I 9 uur: kinderrommelmarkt I 11 uur: aperitiefconcert met Duo Italiano I 14 uur: 4de Tuningshow / Demonstratie telegeleide auto’s door Buggy Team Eeklo I 20.30 uur: vedettenparade met o.a. Danny Brendo en Yves Segers GRATIS MAANDAG 9/8 14.30 uur: seniorennamiddag met Rocky en Marianne I jeugdnamiddag i.s.m. de Stedelijke Jeugddienst en Grabbelpas 21uur: afsluiten Jozefse Feesten 2010 - 21.30 uur Happy Hour

21


herbakker

eeklo

DOE DE

15

www.ccdeherbakker.be

woe 18 aug, 20 uur - BO Als vijftienjarig meisje is Deborah geen kind meer maar ook nog geen vrouw. Toch stapt ze in een wereld waar ze nog te jong voor is. Verleid door luxeproducten, glamoureuze feestjes en valse beloften wordt ze uiteindelijk geconfronteerd met een meedogenloos milieu dat haar ondergang kan worden. Een film naar het boek ‘het engelenhuis’ van Dirk Bracke. € 1,5 woe 25 aug, 14 uur - HOE TEM JE EEN DRAAK? Maak kennis met Hikkie, een jonge Viking van het eiland Berk, waar drakengevechten aan de orde van de dag zijn. Tijdens een inwijdingsritueel moet hij bewijzen een waardige opvolger voor zijn vader, het stamhoofd, te kunnen zijn. Maar Hikkie maakt liever gebruik van slimme wapens dan van brute kracht. Het lukt hem een bijzondere draak neer te schieten, maar wanneer hij vriendschap sluit met het gewonde dier zet dat zijn wereld op z’n kop. € 1,5 woe 25 aug, 20 uur - ALIcE IN WONDERLAND De 19-jarige Alice keert terug naar de magische wereld die ze voor het eerst betrad als klein meisje. Zij herenigt zich weer met haar jeugdvrienden: Het Witte Konijn, Tweedledee en Tweedledum, de Muis, de Rups, de Cheshire Kat en natuurlijk de Mad Hatter. Alice beleeft een fantastische reis op zoektocht naar haar ware bestaan, waarin ze probeert een einde te maken aan het regime van de rode koningin.€ 1,5

Elke vijftiende van de maand, twee topfilms!

CINE LOCAL

woe 30 juni, 14 uur - De Prinses en de kikker De jonge Tiana leeft in de roemruchte Jazz Periode in New Orleans. Naveen is als kikker ten einde raad en komt op een gemaskerd bal terecht. Daar ziet hij Tiana aan voor een prinses en er schiet hem een sprookje te binnen, waarbij een prinses een kikker kust en weer man wordt. Hij belooft Tiana haar restaurant als zij hem kust. Maar omdat Tiana geen prinses is, verandert ook zij in een kikker.  € 1,5

MUZIEK

zon 11 juli, 20.30 uur – 11-juliviering met Eddy en De Schellekens Eddy en De Schellekens spelen Nederlandstalige smartlappen en schlagerklassiekers. Deze groep laat geen enkele theater- of festivalganger onberoerd. Een optreden van Eddy en De Schellekens is een feest met zang, dans en een sneetje smart. De Eddy’s spelen met hart en ziel en met een lach en een traan. In hun nieuwe show Verloren Hart worden liedjes als Diep in m’n hart, Ik verscheurde je foto, Zij gelooft in mij en uiteraard Verloren Hart, Verloren Droom oprecht en met veel liefde gebracht – meer info: pagina 17. GRATIS

woe 30 juni, 20 uur - De Helaasheid Der Dingen Gunther Strobbe, 13, woont samen met zijn vader Celle en drie ooms bij zijn grootmoeder. De Strobbes zijn na een reeks mislukte huwelijken terug ingetrokken bij hun hoogbejaarde moeder. Het mannengezin leeft er in het smerigste huis van het onooglijke Reetveerdegem onder het motto ‘God schiep de dag en wij feesten er ons vrolijk doorheen’. De komst van tante Rosie en haar dochter Sylvie is een welkome afwisseling in de sleur van Gunther zijn uitzichtloze bestaan. Een film naar de bestseller van Dimitri Verhulst. € 1,5

MUZIEK/HUMOR

zat 17 juli, 20.30 uur – Kommil Foo – Het beste van Kommil Foo mét Orquesta Tanguedia (try-out) Meer dan twintig jaar muziek, theater, ontroerende fratsen en zotternij… en dat in één voorstelling! Het beste van Kommil Foo bundelt de meest memorabele songs, de pakkendste verhalen en die grappen die door de jaren heen onverslijtbaar bleken. De broers Walschaerts worden bovendien geruggesteund door het passionele geluid van het ongeëvenaarde, achtkoppige tango-ensemble Orquesta Tanguedia! Kommil Foo goes tango? Inderdaad… en hoe!  € 17

WOE 7 JULI, 14 uur - Het regent gehaktballen Stel je voor dat er eten uit de lucht zou vallen alsof het regende. Een wetenschapper probeert het wereldvoedselprobleem op te lossen, maar zijn experimenten lopen een beetje uit de hand. Het leven in Chewandswallow is fantastisch, totdat het weer omslaat. € 1,5 woe 7 juli, 20 uur - Sherlock Holmes In een dynamisch nieuw portret van Arthur Conan Doyle’s beroemdste personages komen Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) en zijn trouwe partner Watson (Jude Law) weer voor een uitdaging te staan. Holmes blijkt niet alleen over een legendarisch intellect te beschikken, maar laat ook zijn vuisten spreken om een nieuwe vijand onschadelijk te maken.  € 1,5

Tijdens de Gentse Feesten gaat ‘Het beste van Kommil Foo’ in première. Net voor de officiële première houden ze in CC De Herbakker een laatste try-out.

Openingsuren ticketshop:

woe 18 aug, 14 uur - Fantastic Mister Fox Meneer en mevrouw Fox hebben een idyllisch leven samen met hun zoon Ash en hun jonge neefje Kristofferson dat bij hen logeert. Na twaalf jaar te hebben genoten van een rustig familieleven, brengt het gezapige bestaan het wilde dier in Mr. Fox naar boven. Hierdoor brengt hij niet alleen zijn geliefde gezinnetje, maar ook de gehele dierengemeenschap in gevaar. Ze verbergen zich onder de grond met genoeg voedsel om het een tijdje uit te houden en smeden een strijdplan tegen kwaadaardige boeren.  € 1,5

> t.e.m. 9 juli: open op din-woe-don-vrij van 9 tot 12 uur > 12 juli tot en met 13 augustus: gesloten > 16 augustus t.e.m. 27 augustus: open op din-woe-don-vrij van 10 tot 12 uur De openingsuren voor de ticketshop vanaf 30 augustus zijn: > maa: 13.30 tot 18 uur > din tot vrij: 10 tot 12 uur en 13.30 tot 16.30 uur 22


cultuur

eeklo leeft

eeklo

Eindejaarstentoonstelling

Bibliotheek Eeklo - Molenstraat 36 09 218 27 00 - bibliotheek@eeklo.be Dit jaar namen in Eeklo 40 kinderen en jongeren deel aan de KJV. KJV is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. De juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. Hiervoor komen ze 1 keer per maand samen in leesgroepen waar ze praten over de boeken, iets rond de boeken knutselen, ... Als je als jurylid alle titels van jouw leeftijdsgroep hebt gelezen, dan mag je je eigen rangorde opstellen. Wat vond je het beste boek, het tweede, enz. Hieronder de top 3 van bib Eeklo per leeftijdsgroep.

H

et laatste weekend van juni vindt traditiegetrouw de eindejaarstentoonstelling plaats in de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten. De ateliers in de Pastoor De Nevestraat 26 krijgen een extra grote schoonmaakbeurt en worden omgetoverd tot ware museumzalen waar u het werk van de leerlingen kan bewonderen. Kinderen, jongeren en volwassenen gaan de confrontatie aan met het publiek en horen graag wat de bezoeker vindt van hun artistieke creaties.

Groep 1 (3de kleuterklas - 1ste leerjaar) 1-2. Meneer Zee Over de blauwe gele rode...wolf 1-2. Komako Sakai Sneeuw 3. Emily Gravett Het vreemde ei

U kan de tentoonstelling bezoeken op zaterdag 26 en zondag 27 juni van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur, op maandag 28 juni van 18 tot 21 uur. Tijdens het Herbakkersfestival zijn de deuren open op zondag 15 augustus van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur.

Groep 2 (2de leerjaar) 1. Wally De Doncker Praten met je staart 2. Reina Ollivier De brieven van Viktor 3. Alja Verdonck Leen is ziek

Inschrijven kan tijdens de tentoonstelling. Inschrijvingsgeld: kinderen en jongeren: 56 euro (37 euro verminderd tarief); volwassenen: 184 euro (106 euro verminderd tarief). Kom Uit pas en opleidingscheques worden aanvaard.

Groep 3 (3de - 4de leerjaar) 1. Cornelia Funke De spokenjagers 2. Reine de Pelseneer Pompelpoes 3. Anna Woltz Red mijn hond! Groep 4 (5de - 6de leerjaar) 1. Jonas Boets Sam Smith en de Dragons 2. Mark Tijsmans Wiet Waterlanders en de echt aardige rechters 3. Elizabeth Honey Van Henni uit de Steenstraat aan de jongen in Berlijn

Algemeen secretariaat: tel. 09 218 27 50 of e-mail: ac.schonekunsten@eeklo.be Informatie over opleidingsaanbod en lessenroosters op www.academie-eeklo.be

INSCHRIJVINGEN ACADEMIE VOOR MUZIEK EN WOORD

Groep 5 (1ste - 2de middelbaar) 1. Sally Gardner De rode halsketting 2. Mikael Engström Op het randje 3. Philip Reeve Arthur ontmaskerd

Inschrijvingen in de hoofdschool (Pastoor De Nevestraat 26, Eeklo) op: > zondag 15 augustus tijdens Herbakkersfestival van 10 tot 12 en 14 tot 17 uur; > woensdag 25, donderdag 26, vrijdag 27, maandag 30 en dinsdag 31 augustus van 10 tot 12 en 14 tot 17 uur.

Groep 6 (3de - 4de middelbaar) 1. Marian de Smet De woorden van zijn vingers 2-3. Steven Herrick De roep van de wolf 2-3. Lies Bate Nestvallers

Vanaf 1 september kan u ook inschrijven in de afdelingen Waarschoot en Zomergem, tijdens de openingsuren van de Academie. Info en uurroosters op www.samweeklo.be

OKRA-koor ALEGRIA betrapt... Het optreden in de Herbakker wordt nog versterkt met de muzikale begeleiding van een bekend kwartet. Vanzelfsprekend gaan ze tijdens de viering nog even terug in de tijd van 20 jaar koorleven bij ALEGRIA. Maar later meer hierover.

...in hun nieuwe repetitielocatie: de mooie kapel St.Jan-Baptist van het Psychiatrisch Ziekenhuis. Hier overtreffen de 86 (!) koorzangers hun kunnen tijdens de voorbereiding van hun feestprogramma. Op zaterdag 23 oktober vieren ze immers 20 jaar Alegria te Eeklo, in de Herbakker. Ze vertellen zelf: ‘Dirigent Jan Permentier voert onze geliefde sopranen en alten (en ook de mannen) naar het gewenste hoger niveau. Begeleidende pianiste Denise Blanckaert stuurt ons op de muzikaal correcte weg. Drummer Jan Martens legt een aangepast ritmisch accent. En dan, het optreden op het feest? Het draagt de naam ‘Passe, passe le temps’, een slagzin uit het chanson: ‘Il est trop tard’ van Georges Moustaki. Die tekst is ons op het lijf geschreven (maar voor ons is het duidelijk niet te laat).’ Verder is er een gevarieerd repertoire van pop, musical, sacrale en klassieke nummers, zelfs van meezingers. 23


jeugd jeugd

eeklo eeklo

Een zomer boordevol activiteiten Tijdens de zomervakantie is er voor kinderen en jongeren heel wat te beleven in Eeklo. Naast Roefel, Grabbelpas, sportkampen, speelpleinwerking, BKO,... zijn er nog een aantal speciale zomeractiviteiten. We zetten ze op een rijtje:

Pr

gratis 1

3u3 ZATEet in het 0 - 18u RDAG 14 A P UGU ark STUS 10

10 jaar!

Pret in het Park Schrijf zaterdag 14 augustus zeker in je agenda. Voor de 10de editie van pret in het park (dé jeugddag in het Heldenpark) doen de Eeklose Jeugdraad en jeugdverenigingen extra inspanningen om er een topdag van te maken. Tussen 13u30 en 18u kan je je helemaal uitleven bij volgende activiteiten: ponyritjes, go-carts, levende kicker, waterglijbaan, langaming, playstation, boogschieten, tal van jeugdwerkactiviteiten, mountainbikes, springkastelen,... Voor de allerkleinsten is er een kleuterdorp met clown Tyno. Tussendoor voorzien we ook een lekker hapje. Om 16u45 wordt deze feesteditie afgesloten met een optreden van de JEUK! liveband. Alle activiteiten zijn gratis. Zorg dat je er bij bent!

Heldenpark en & Blokhutt

met om 16u45 optreden

JEUK! liveband

Info:

Stedelijke Jeugddien

st J.F. Willemsplein 13 - Eeklo 09 377 77 07 - jeugddienst@eek

lo.be

n ponyritjes deathride kinderrommelmarkt JEUK! liveband springkastelen langamen wii clown r kleuterdorp levende Kicker go-carts jeugdbewegingsactiviteiten waterglijbaan dans hondenclub st gocarts hondentraining clown tyno rugby suikerspinnen motorritjes schaken langamen wii clown ns spelen langaming S-pression mountainbikes playstation wii boogschieten schminken klimmuur

Film in ‘t park

Film in het Park Het zomert in het Park. Ook op donderdag 26 augustus, na de reeks van Helden in het Park, is er in het park nog wat te beleven. De stedelijke jeugdraad en stedelijke jeugddienst programmeren 2 films op groot scherm. In de Blokhutten wordt een kinderfilm en een jongerenfilm vertoond. Kinderen kunnen om 19u30 naar Toy Story 3 komen kijken. Om 21u spelen we Avatar. Gratis toegang!

26 augustus 2010

Ciné Local Laat je je liever onderuit zakken in de knusse zetels in de Herbakker terwijl je naar het grote scherm kijkt? Ook in de zomervakantie programmeren jeugddienst en cultuurcentrum een aantal kinderen jongerenfilms. Een filmticket kost €1,50 en is verkrijgbaar in de jeugddienst of bij CC De Herbakker.

Toy Story 19u30

Woensdag 30 juni 14u De prinses en de kikker 20u De helaasheid der dingen Woensdag 7 juli 14u Het regent gehaktballen 20u Sherlock Holmes

Avatar 21u

Woensdag 25 augustus 14u Hoe tem je een draak 20u Alice in Wonderland

Woensdag 18 augustus 14u Fantastic Mister Fox 20u Bo

Meer info over het zomeraanbod vind je in de Kidsgids. Heb je nog geen exemplaar ontvangen, haal dan nu je zomergids in de jeugddienst of sportdienst.

Jong geweld jong 2 geweld

Is je vriendin een ster op de dansvloer? Zwem je sneller dan Fredje? Is je vriend een graffitikunstenaar? Schreef je nichtje een fantastisch boek? Organiseerde jouw vriendenkliek hét event van 2010? Zing je beter dan Eddy?

Award voor jong talent in Eeklo 4 categorieën

Doe dan mee aan jong geweld ², dé award voor jong talent in Eeklo en win € 150. Er zijn 4 categorieën: event, personality, music-dance en art. Tot 26 augustus kan iedereen een persoon of vereniging nomineren op www.eeklo.be/jonggeweld.

eventpersonality

music-dance art

Op 1 oktober worden de prijzen uitgereikt op ‘Nacht van de Jeugd’ tijdens de Kaaifeesten.

/jonggeweld

Schrijf je in en nomineer op www.eeklo.be

2 24


info? Stedelijke Jeugddienst

www.eeklo.be/jeugd

J.F. Willemsplein 13 - 9900 Eeklo - 09/377 77 07

jeugddienst@eeklo.be - www.eeklo.be/jeugd

wonen en leven

ma - vrij: 8u30 - 12u en 13u30 - 17u30

Schoolverlater of verder studeren? Ben jij één van de 700 gelukkigen die op 30 juni de Eeklose schoolbanken vaarwel zeggen? De Stedelijke Jeugddienst geeft ism met vzw Werkwijzer en tal van organisaties die in het Meetjesland bezig zijn met tewerkstelling ‘de gids voor schoolverlaters’ en ‘de gids verder studeren’ uit.

gids

verder studeren

Wil je weten wat jouw rechten en plichten zijn als schoolverlater? Wanneer moet je je inschrijven in de werkwinkel? Heb je recht op een wachtuitkering? Kan je nog een vakantiejob doen als schoolverlater? Hoeveel moet je minimum verdienen? Wat moet er in je CV staan? Of besluit je toch om nog verder te studeren? Weet je niet welke opleiding te kiezen? Of denk je eraan om werken en studeren te combineren? Deze gidsen wijzen je de weg!

gids

Elke Meetjeslandse schoolverlater krijgt deze gidsen via zijn middelbare school bedeeld. Je vindt ze op jouw jeugddienst en in de meetjesman infozuilen.

voor

De octobus komt!

Tijdens de zomervakantie is de stedelijke jeugddienst open van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 12u en van 13u30 tot 16u.

Een bus vol spelmateriaal komt naar het (speel)terrein in jouw buurt. Kinderen en jongeren uit de buurt zijn in juli welkom op volgende momenten:

De jeugddienst is gesloten van 19 juli tot en met 21 juli en van 2 tot en met 8 augustus.

Sint-Jozef

De speelpleinwerking en grabbelpas starten op maandag 5 juli tot en met donderdag 26 augustus. Er is geen speelpleinwerking op 21 juli en van 2 augustus tot en met 8 augustus. Er zijn geen grabbelpasactiviteiten van 19 juli tem 21 juli en van 2 tem 8 augustus.

waar: wanneer:

oem Voetbalplein Meibl u30 15 do 1 juli: 14u u30 do 8 juli: 14u - 15 15u30 do 15 juli: 14u 15u30 do 22 juli: 14u -

thema: vrij spel thema: sport thema: crea thema: wijkspel

Skatepark

Nog geen vakantiejob?

waar: wanneer:

Ben je 16 en heb je nog geen vakantiejob gevonden? Wil je toch een centje bijverdienen? En... Heb je geen zin om een hele vakantie thuis te zitten? Wil je graag nieuwe mensen leren kennen? Zin om zot te doen? Met kinderen? En met vrienden?

Crielkens

waar:

Info: jeugddienst@eeklo.be

wanneer:

‘t ges!

Kottemstraat - Lekestraat thema: sport ma 5 juli: 15u30 - 17u thema: crea ma 12 juli: 15u30 - 17u thema: wijkspel ma 26 juli: 15u30 - 17u

P. Lippenslaan ma 5 juli: 13u30 - 15u ma 12 juli: 13u30 - 15u ma 26 juli: 13u30 - 15u

thema: sport thema: crea thema: wijkspel

OCT BUS VOE TB

T TE ACHU AL SCH MINKKOFFER PAR PLEIN OP JOUW SPEEL

3 25

ES

check speelplein ‘t ges op facebook

GA M

... days till

2010

schoolverlaters

Sluitingsperiode

Word dan monitor bij grabbelpas of speelpleinwerking ‘t GES.

2010

NEW

BA EN SKETB L KEGEL A ME ER INFO : STED. JEUGDDIENST SPO RT

SPEL CREA


onderneemt

eeklo

Eeklose kunstenaar Patrick Ysebaert met tentoonstelling in Siciliaans Maffiamuseum H

over twee zalen en toont 46 tweeluiken: ‘Ik koppelde beelden uit het Sicilië van elke dag aan de foto’s van slachtoffers van de maffia’, legt Ysebaert uit. ‘Het contrast is dan ook bewust: je ziet mensen aan het strand, aan het werk, aan het feest,… en aan de andere kant van het tweeluik staat dan een portret van iemand die op bloedige wijze door de maffia werd afgemaakt.’

alf mei waren alle Italiaanse ogen gericht op het Siciliaanse stadje Salemi, waar de viering van 150 jaar eenmaking van Italië werd gevierd. President Giorgio Napolitano was er op bezoek; hij kwam meteen ook de maffiatentoonstelling van de Eeklose kunstenaar Patrick Ysebaert bezoeken. De president opende er namelijk het eerste grote Maffiamuseum van Sicilië. Eén van de tentoonstellingen in dat museum is van de hand van Patrick Ysebaert, de Eeklonaar die al jaren een vaste stek op het Italiaanse eiland heeft. De tentoonstelling is in het museum verspreid

De tentoonstelling blijft nog een maand in het Maffiamuseum in Salemi en verhuist dan voor een paar maanden naar de andere kant van Sicilië in Catania en trekt daarna vermoedelijk Italië rond.

Informatiebureau over werk en werkloosheid W

en VDAB? Dan bent u bij de Werkwijzer aan het juiste adres.

ie in Eeklo informatie zoekt over werk of werkloosheid kan gratis terecht bij vzw Werkwijzer (vroeger het Doppersatelier). Je vindt hen op de Zuidkaai, de welzijnscampus tussen de Kaaistraat en de Zuidmoerstraat. De Werkwijzer biedt iedereen die wil gratis sollicitatiebegeleiding aan en een jobkrant op maat. Maar er is meer. Je kan ook bij de Werkwijzer terecht voor allerlei informatie over werk, opleidingen, uitkeringen, enz.

De Werkwijzer is een huis van vertrouwen. Ze luisteren naar uw vragen en onderzoeken hoe de vork in de steel zit. Vervolgens geven ze u de juiste informatie en goed advies. Daarbij staat steeds het welzijn van de klant centraal. Surf: www.werkwijzervzw.be Tel. 09 218 17 40 - e-mail: info@werkwijzervzw.be Spring binnen: zonder afspraak elke werkdag van 9 uur tot 12 uur - in de namiddag op afspraak / Zuidmoerstraat 136/7

Bent u verzeild geraakt in een ingewikkelde werk- of werkloosheidssituatie en ziet u door de bomen het bos niet meer? Of raakt u niet meer wijs uit al die premies, tewerkstellingsmaatregelen of regels van RVA

‘Het échte Sicilië’ door twee Eeklonaren H

doorbrengt: kleine stadjes als Salemi, Scicli of Erice, maar ook Griekse ruïnes en de thuisbasis van de maffia: Corleone. ‘Het echte Sicilië’ is een eigenzinnige reisgids die de toeristische trekpleisters van het Italiaanse eiland toont, maar ook (en vooral) aandacht schenkt aan onbekende locaties en verrassende verhalen van de mensen die er wonen. Het boek kost 24,95 euro.

et boek ‘Het echte Sicilië’, met teksten van Marc Van Hulle en foto’s van Patrick Ysebaert, werd uitgegeven door het Davidsfonds en kadert in een reeks boeken over onder meer Turkije, Schotland, Bretagne, de Ardennen en het Meetjesland (ook van de hand van Marc Van Hulle). Het boek toont de geheimen van het prachtige stukje Italië, waar gelegenheidsfotograaf Patrick Ysebaert een deel van zijn tijd

REVAM opendeurt O

plaatsen. Revam heeft veel ervaring op het gebied van groenaanleg en groenonderhoud. Ze bezitten een aangepast modern machinepark voor uitvoering van tuinontwerpen, tuinaanleg, onkruidbestrijding, straatreiniging,…

p zaterdag 5 juni stelde Beschutte werkplaats REVAM aan de Industrielaan zijn deuren open voor het publiek. Revam verschaft aangepast en zinvol werk aan andersvaliden uit het Meetjesland. Omdat arbeid een belangrijke bron is van ontplooiing en een goed zelfbeeld helpt dit de andersvaliden om zich sociaal beter te voelen in onze maatschappij. Er is een heel gamma aan activiteiten: montage, verpakken, mailings, afwerken van drukwerk, … Revam biedt ook dienstverlening bij bedrijven zelf (onverwachte situaties opvangen of het uitvoeren van eenvoudige taken). Er zijn ook werknemers die instaan voor schoonmaak (woningen en kantoren), opruimen van zwerfvuil, onderhoud van openbare domeinen / fietsroutes / begraaf-

Revam telt 146 werknemers, waarvan ongeveer 20 personen die zorgen voor omkadering (sociale dienst, werkbegeleiders, magazijniers, techniekers, administratief personeel). Info: Revam vzw, Industrielaan 40, 9900 Eeklo Tel. 09 377 40 29, e-mail: info@revam.be, www.revam.be 26


leren en werken

Dag van de Markt op 24 juni N

in de speciale bus aan het stadhuis worden gestoken. Opgelet : de loten moeten binnen zijn vóór 12.30 uur. Nog dezelfde dag vindt de trekking plaats. De winnaars zullen persoonlijk verwittigd worden (op het lot moet elke deelnemer zijn of haar contactgegevens invullen). Er zijn zeer prachtige prijzen te winnen waaronder verschillende reizen en verschillende aankoopbons op de markt, maar ook diverse lekkere etentjes in de plaatselijke horecazaken.

aar jaarlijkse gewoonte is er op donderdag 24 juni opnieuw een DAG VAN DE MARKT. Op die dag worden de marktbezoekers verwend met lekkere proevertjes, geschenkjes, braderiekortingen en nog veel meer… kortom de ruim 80 marktkramers staan in het teken van het feest van de DAG VAN DE MARKT.

Op deze dag is er ook zuiderse muziek aanwezig op de DAG VAN DE MARKT en dit in samenwerking met het CC De Herbakker. De wandelende Balaxy Streetband zal vanaf 10 uur te horen en te zien zijn op de Markt, in de Boelare en aan de ventweg. Het seniorenorkest zal optreden aan het stadhuis.

Maar wat staat er nog allemaal te gebeuren op deze hopelijk stralende zonnige dag ? Per aankoop dat u doet op de markt, ontvangt u een lot. Dit moet

Kom gerust eens langs op de Dag van de Markt.

Feestmarkten T

Fotografie: ©Michel Moens

er gelegenheid van de 1 mei Tamboer- en avondmarkt werd de penningmeester van de Nationale Demonstreerdersvereniging van België, Noël Voet, in de bloemetjes gezet. De avondmarkt zelf werd officieel geopend door ex-wielervedette Romain De Loof. De jaarmarkt van 3 juni was er eentje om in te lijsten. Zonnig en warm weer, een massa volk op de terrasjes en veel mensen tussen de kramen. ’s Avonds was er nog een wielercriterium georganiseerd door de Sportvrienden ter ere van hun vorig jaar overleden voorzitter Alain Deschamps.

U LIGT GOED IN DE MARKT!

MEI

Hierbij vindt u onze marktbezoekers van mei en begin juni. Wie zichzelf herkent, wint een aankoopbon van 10 euro te spenderen bij één van de marktkramers. Deze bon dient persoonlijk afgehaald te worden tijdens de wekelijkse markt op de benedenverdieping van het stadhuis, bij de marktleider. U hebt hiervoor de tijd tot en met de markt van 12 augustus 2010.

JUNI

27


onderwijs

eeklo

leren en werken

PM-PTI werkt rond afval

I

n het PM-PTI Eeklo stond eerder dit schooljaar afval centraal. De directe aanleiding voor deze projectweek was de installatie van een containerpark. Vanaf februari wordt immers alle afval van de school verzameld, gesorteerd en opgehaald door een erkende firma die zorgt voor de recyclage ervan. Dit was noodzakelijk want een technische school met diverse industriële bedrijvigheden en met 1000 leerlingen brengt veel afval voort. Het was het MOS-team (Milieuzorg Op School) dat instond voor de sensibilisering van leerlingen en personeel. Op de parking werd een zone afgebakend waar alle blikjes, PET-flesjes (in grote plastiekzakken) en restafval (in container) werden samengebracht. Op die manier zagen de leerlingen wat er in 1 week wordt weggegooid.

chanica-, bouw-, elektriciteit- en middenschoolafdeling) werd een houten vogelverschrikkermodel bezorgd. De bedoeling was om dat aan te kleden met afvalmateriaal van hun afdeling. De ‘afvalverschrikkers’ zijn enthousiast onthaald. De afdeling metaal kreeg de prijs toegekend.

Het project werd ook creatief ingevuld. Aan elke afdeling (hout-, me-

‘Commercieel webverkeer’ in GO-De Tandem

A

vijfde en zesde jaar. Leerlingen die dit zevende jaar met succes doorlopen, kunnen terecht in de sector ‘Webdesign’ of ‘Helpdesk’.

theneum De Tandem organiseert als enige GO !-school (GO staat voor Gemeenschapsonderwijs) in Vlaanderen de richting ‘Commercieel webverkeer’. Dit is een zevende jaar secundair onderwijs, een specialisatiejaar dat volgt op de opleiding informaticabeheer in het

➜ Info: www.kadetandem-eeklo.be

Kleuters in het kapsalon D

vlechtjes leggen... tot het inbrengen van de nodige gel om kuifjes te maken. Er waren zelfs kinderen bij van wie de haren mochten geknipt worden. Wanneer ze er allemaal mooi bijliepen waren er zelfs kleuters die zelf de kam, haardroger of speldjes in de hand namen en op een oefenhoofd mochten oefenen hoe het aanvoelt om kapper of kapster te zijn. Terecht fier stapten ze met hun kleuterjuf het kapsalon uit om aan de andere kinderen te tonen hoe mooi ze wel waren.

e kleuters van de Meidoorn bezochten het kapsalon bij de leerlingen van haarzorg in het College O.L.V.Ten Doorn. Dit kaderde in een groot project dat de kleuterschool organiseerde.

Als echte dames en heren stapten ze het kapsalon binnen. Sommige kinderen lieten zich verwennen: haartjes wassen, een brushing,

Bert De Backer bezoekt Sint-Jozef

D

bij de ploeg Skil-Shimano, op bezoek kwam. Bert nam de tijd om te vertellen over het leven als wielrenner, hij beantwoordde alle vragen van de kinderen, toonde een paar kunstjes met de fiets, en nam zelfs de tijd om met iedereen op de foto te gaan. De basis voor zijn supportersclub is wat de kinderen betreft gelegd.

e kinderen van het derde en vierde leerjaar van basisschool SintJozef lieten zich onderdompelen in het thema ‘Ronde Van België’. Ze leerden niet alleen de provincies en steden in België kennen door het parcours te verkennen op kaart. Ze leerden ook onderdelen van de fiets kennen, informatie opzoeken op internet, in kranten en tijdschriften, en ze gingen natuurlijk ook een kijkje nemen bij de start van een etappe van de Ronde Van België (zie pagina 36 !) Alsof dat nog niet genoeg was hadden meester Sven en juf Inge ook nog geregeld dat Eeklonaar Bert De Backer, een echte profwielrenner

KORT Op 4 juni kreeg juf Mieke van de eerste kleuterklas in de Sint-Antoniusschool in Balgerhoeke een afscheidsfeest. Eind dit schooljaar gaat ze met pensioen. Na een ontbijt, werd een fietstocht georganiseerd (met in verschillende tuinen een optreden door een kleuterklas). Op het einde van de schooldag volgde de apotheose op school met alle leerlingen. KORT Juf Patsy van de 1ste kleuterklas van de Sint-Jozefsschool was op 19 mei finaliste voor ‘leerkracht van het jaar’. KORT Vrijdag 4 juni vond in CC De Herbakker een voorstelling plaats van stand-up comedian Patrick Van den Kieboom. Deze voorstelling vormde de ludieke afsluiter van het project ‘team opvoedingsondersteuning’ van PSBLO Meetjesland. Een heel schooljaar lang kreeg het team verschillende voordrachten van specialisten op het vakgebied van opvoeding, puberteitsperikelen en jeugdwetgeving. 28


eeklo

extra

Verandert er iets aan uw Lijn vanaf 31 juli?

Lijn 58 & 58S Gent – Eeklo – Brugge Op weekdagen zullen twee ritten tussen Brugge en Eeklo samengevoegd worden tot een rit. Het samenvoegen deze ritten betekent dat de resterende ritten ook herschikt worden. Volgende verbindingen vanuit Brugge Station zijn voorzien: > Brugge Station 16.23 uur – Gent Sint-Pieters 18.35 uur (via Eeklo Station 17.27 uur) > Brugge Station 16.43 uur – Eeklo Station 17.44 uur > Brugge Station 16.59 uur – Gent Sint-Pieters 19.01 uur (via Eeklo Station 17.57 uur) Daarnaast worden de ochtendritten richting Brugge op weekdagen geoptimaliseerd. Vier ritten worden naar drie herleid. De herschikking van de ritten ziet er als volgt uit: > Maldegem Station 7.06 uur – Brugge Station 7.41 uur > Maldegem Station 7.16 uur – Brugge Station 7.54 uur (vertrek Eeklo Station 6.54 uur) > Maldegem Station 7.17 uur – Brugge Station 7.55 uur (vertrek Adegem Dorp 7.10 uur)

oals elk ander Vlaams overheidsbedrijf moet De Lijn besparen. Maar het is belangrijk dat u als reiziger hiervan weinig of niets merkt.

Z

Deze samengevoegde ritten zullen worden gereden door een bus met een capaciteit van 120 reizigers i.p.v. een standaardbus (capaciteit: 80 reizigers).

Daarom behoudt De Lijn 97% van de huidige dienstregelingen. En als er iets verandert, is het meestal tijdens de daluren (vóór 6.30 uur en na 20.30 uur) of in het weekend. In dat geval kunt u natuurlijk nog steeds uw bestemming bereiken via een andere lijn of met een vroegere of latere rit. Of u kunt met de belbus reizen.

Lijn 62 Eeklo – Sint-Laureins – Sint-Margriete Op weekdagen en tijdens de schoolvakanties wordt de eerste rit die vertrekt aan Sint-Laureins Dorp om 5.13 uur en aankomt aan Eeklo Station om 5.28 uur niet meer uitgevoerd.

Kortom: veel verandert er niet. Maar toch raden we u aan om het zekere voor het onzekere te nemen, en hier even na te gaan of er iets gewijzigd wordt aan uw lijn(en).

VOOR MEER INFO OVER DE WIJZIGINGEN: > surf naar www.delijn.be/aanpassingen > bel De LijnInfo op 070 220 200 (€ 0,30/min) > vraag meer info in de Lijnwinkel

Paolaprijs College O.L.V. Ten Doorn L

Fotografie: ©Marc Van Hulle

erares Astrid Van Den Driessche van College O.L.V.Ten Doorn (links op de foto) ontving de Paolaprijs voor de creatieve manier waarop ze de asielproblematiek behandelt. Na de Meidoorn die vorig jaar ook een prijs kreeg uit handen van de koningin, is dit jaar de middelbare school aan de beurt. Het is de beloning voor een project dat al vier jaar loopt tussen het Rode Kruis Opvangcentrum en de leerlingen humane wetenschappen. Het project heeft vooral een artistieke invalshoek: eerder was er al een theatervoorstelling, een verhalenboekje en eind dit jaar volgt een samenwerking rond de Week van de Smaak.

Spaans op woensdagnamiddag ! T

wee leerlingen schreven ons: ‘Dit jaar hadden wij besloten Spaans te leren op woensdagnamiddag: iedere week een echt vakantiegevoel ! De lerares leerde ons niet alleen de basis van het Spaans – eerlijk gezegd niet altijd gemakkelijk – maar ook hoe het leven in Spanje is, in héél Spanje, en niet alleen langs de costa’s. Hoe de Spanjaarden wonen en hoe ze leven. Een beetje geschiedenis en een beetje cultuur. We luisterden ook regelmatig naar leuke Spaanse muziek.

Volgend jaar doen we dat zeker verder, maar nu zoeken we enthousiaste mensen die dat samen met ons willen doen, want misschien gaat de les niet meer door omdat de groep – door omstandigheden – te klein geworden is. Wie komt vanaf 1 september met ons mee naar het PTI om op woensdagnamiddag het tweede jaar te volgen? ➜ Info: PCVO Volwassenenonderwijs Meetjesland, Roze 131 tel. 09 370 73 73

29


bestuur&diensten

eeklo

Kort uit de gemeenteraad

GEMEENTERAADSLID

IN DE KIJKER

hel M oens

PASPOORT – Wilfried Van Durme

Fotog

rafie:

©Mic

_ Getrouwd met Tine De Kempe _ Vader van vier dochters en één zoon

Wilfried Van Durme zetelt sedert januari 2010 opnieuw in de gemeenteraad voor Groen! Hij is ondertussen aan zijn elfde jaar als raadslid toe, met af en toe tussenpozes. Hij doorliep alle échelons in de partij: hij was bij de oprichters van Agalev Meetjesland en Oost-Vlaanderen, zetelde in het partijbestuur, het parlement en de provincieraad. Zo’n 25 jaar geleden maakte hij deel uit van de lijst van de Europese verkiezingen. ‘Eigenlijk had ik nooit de bedoeling om in de politiek te gaan’, zegt hij, ‘ik was lid van Anders Gaan Leven. Dat stond (en staat nog altijd) los van politiek’. Hij vond dat ook zijn leukste periode: een groep mensen die een betere wereld wilden en die achteraf allerlei richtingen zijn uitgegaan. ‘Dat a-politieke heeft me altijd de meeste voldoening gegeven. Vandaar dat we in Eeklo ook de vzw De Andere Weg hebben opgericht, waar allerlei activiteiten plaatsvinden. Ik ben dan ook meer een bewegingsmens dan een politicus.’

 Jeugdcentrum uit de startblokken De plannen voor het nieuwe jeugdcentrum aan de Kerkstraat krijgen stilaan vorm. Tijdens de jongste gemeenteraad stonden enkele technische bestekken op de agenda, waarbij aannemers moeten worden gezocht voor onder meer afbraak, ruwbouw, elektriciteit, brandbeveiliging, sanitair, verwarming, ventilatie en een lift. De renovatie van het pand aan de Kerkstraat 121 zal op een duurzame manier gebeuren. De kostprijs voor al deze zaken samen wordt op 1,1 miljoen euro geraamd. De afbraak van bepaalde onderdelen zal zo’n 45.000 euro kosten, de ruwbouw en afwerking is op 643.000 euro geschat. Het lot ‘sanitair, verwarming en ventilatie’ zal een kost geven van 233.000 euro. Er is 152.000 euro uitgetrokken voor elektriciteit en brandbeveiliging. De installatie van een lift zal 48.400 euro kosten. Open-VLD vroeg het college niet toe te wijzen aan aannemers zolang de milieu- en stedenbouwkundige vergunning niet binnen is. Ze wensten dit ook in het besluit opgenomen te zien. Schepen Ann Van den Driessche vond het vanzelfsprekend dat geen verdere stappen worden gezet zonder vergunningen. Raadslid Nicole De Munter zegt geen problemen te hebben met de inplanting van de jeugddienst en het jeugdhuis, maar heeft vragen bij het budget voor de omgevingswerken, de afwikkeling van het verkeer, inspraak van de buurt, gebruiksvoorwaarden,.. Jeugdschepen Van den Driessche kon melden dat de kosten voor buitenaanleg nog niet gekend zijn. De inspraak verloopt via een klankbordgroep, samengesteld via het schepencollege. Het feit dat er weinig parkeerplaatsen voorzien zijn op het terrein in de Kerkstraat baart haar geen zorgen. Er worden vooral min-18-jarigen verwacht, dus veel verkeer zal er niet zijn. ‘Er is ook geen plaats voor grote fuiven, die blijven in de Evenementenhal’.

Wilfried beleefde zijn mooiste tijd in de provincieraad. De meeste invloed kon hij uitoefenen via het parlement. In de gemeenteraad is hij enigszins teleurgesteld: ‘Er zijn te veel bevoegdheden weggevallen: het is jammer dat er geen commissies zijn. Je kan niet echt tot een gesprek komen en dat is spijtig.’ Wilfried Van Durme is afkomstig van Petegem-Deinze, maar woont al vele jaren in Eeklo. ‘Eigenlijk hebben we hier wel veel voorzieningen. Toch moeten we geen voorstad van Gent of Brugge willen zijn. Laten we ons terugplooien als provinciestad waar het goed zou moeten zijn om te wonen.’ Een aantal zaken ontbreekt nog voor hem: de treinverbindingen zijn onvoldoende en de N9 is gevaarlijk voor fietsers. ‘We mogen ook niet alle groene ruimtes inpalmen. En de staat van de wegen, fietspaden en trottoirs laat soms te wensen over.’ Armoedebestrijding en eenzaamheid zijn ook thema’s die hem bezighouden: ‘Soms besteden we te veel geld aan leuke dingen.’

Enkel het Vlaams Belang onthield zich bij de stemming. Andere partijen, die eerder opmerkingen hadden over de locatie van het jeugdcentrum, stemden nu wel voor. Het gebouw is aangekocht, de keuze is gemaakt, dus iedereen wil met het dossier verder.  Milieucontract met de provincie De stad Eeklo ondertekent een milieucontract met de provincie. Voor de uitvoering van analyses door het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek (vb. geluidsmetingen, staalname oppervlakte- en afvalwater) betaalt de stad dan maar de helft van de kosten. Ook voor opleidingen bij de Oost-Vlaamse Bestuursacademie (OBAC) krijgt de stad 50% korting. Het project Klimaatwijken, waar de stad al enkele jaren aan deelneemt, zal ook genieten van dit milieucontract. In plaats van 1. 500 euro zal de stad nog 750 euro moeten betalen. Het contract loopt over drie jaar en kost jaarlijks 2.500 euro.

Ambitie om deel uit te maken van het bestuur is er altijd wel, ‘maar we zijn een moeilijke partij om mee aan de macht te zijn. We hebben zo onze eigen kijk op enkele zaken.’ Een volgende verkiezing is niet meer aan hem besteed, maar zijn laatste politieke jaren wil hij toch nog zijn inbreng doen voor Eeklo.

urme Wilfried Van D 30


bestuur en diensten

Vakantieperiodestadsdiensten Bibliotheek > gesloten op 19-20-21 juli BKO (Buitenschoolse kinderopvang) > alle locaties sluiten van 26 juli tot en met 1 augustus. Van 19 tot en met 23 juli is enkel de Zuiderzon open (Zuidmoerstraat). Bukinop en de Meibloem zijn de hele vakantie gesloten. Containerpark > gesloten alle zondagen en maandagen én op 20 en 21 juli CultuurCentrum De Herbakker > t.e.m. 9 juli: open op din-woe-don-vrij van 9 tot 12 uur > 12 juli tot en met 13 augustus: gesloten > 16 augustus t.e.m. 27 augustus: open op din-woe-don-vrij van 10 tot 12 uur De openingsuren voor de ticketshop vanaf 30 augustus zijn: maa: 13.30 tot 18 uur, din tot vrij: 10 tot 12 uur en 13.30 tot 16.30 uur Jeugddienst > andere openingsuren tijdens de zomer (pagina 25) + gesloten op 19-20-21 juli en van 2 tot en met 8 augustus Sociaal Huis > gesloten op 19-20-21 juli Sporthal > andere openingsuren tijdens de zomer (pagina 11) + gesloten op 21 juli en 15 augustus Stadhuis > gesloten elke zaterdag én op 19-20-21 juli Stadskantoor > gesloten op 19-20-21 juli Zwembad > andere openingsuren tijdens de zomer (pagina 11) + gesloten op 21 juli, 15 augustus en van 30 augustus t.e.m. 10 september (poetsbeurt en herstellingswerken)

ARCHIEF

Zonneheem > gesloten op 19-20-21 juli en van 9 tot en met 13 augustus

In de zomer van 1986 lanceerden enkele enthousiastelingen de eerste grote ballonmeeting op de terreinen aan de sporthal. Dit betekent dat zij dit jaar aan de 25ste editie toe zijn, en dus mogen vieren. Maar wat ballonvaart betreft kan Eeklo op een onvermoed lange traditie terugblikken. Vanzelfsprekend kunnen wij pas vanaf 1986 van echte meetings spreken: voordien was het ‘opstijgen van een luchtbal’ een niet zo frequent voorkomende en vooral dure gebeurtenis, die een stad als Eeklo zich zelfs niet elk jaar kon of wilde veroorloven. Eén ballon was dus al een grote luxe.

HOEKJE

BALLONMEETING: MEER DAN EEN 25-JARIG JUBILEUM !

maar tot 1973 (de laatste oplating op de Markt) zijn er niet meer dan een twintigtal terug te vinden.

Ter gelegenheid van het jubileum zorgt het stadsarchief voor een kleine tentoonstelling, met foto’s, affiches, knipsels, brieven en prospectussen van de betrokken luchtvaarders. Een uitvoerig overzicht van de meer dan 120 jarige Eeklose ballongeschiedenis verschijnt in september ook in de ‘Eeklose Dobbelgebakkene’, het tijdschrift van de lokale Geschied- en Heemkundige Kring.

Voor het eerste spektakel moeten we terug naar het jaar 1889, toen de Eeklose markt volstroomde om het wonder in eigen streek te zien. In de grote steden was het nieuwtje er al af: een aantal slimme zakenlui trokken met hun toestellen het land door en boden hun attractie tegen goed geld aan. Zo betaalde Eeklo in 1908 200 frank – drie à vier maandlonen van een arbeider – en moest het zelf nog instaan voor het transport vanuit Brussel, het gas en de voorzieningen op de markt. Gas, inderdaad: het moet een behoorlijk gevaarlijke onderneming zijn geweest in die pionierstijd… Na 1889 moesten de Eeklonaars liefst tien jaar wachten op een tweede voorstelling. Daarna kwamen ze iets vlugger,

31


sociaal

eeklo

De Lokale adviescommissie

3 De lokale adviescommissie (kortweg LAC) Het afsluiten van de energievoorzieningen kan nog slechts in uitzonderlijke gevallen, vb. indien de veiligheid in het gedrang komt of bij onwil en fraude. Daarom is in iedere Vlaamse gemeente een lokale adviescommissie opgericht. Hierin zetelen een raadslid van het OCMW, een maatschappelijk werker van het OCMW en een vertegenwoordiger van de distributeur. De lokale adviescommissie komt samen op vraag van de leveranciers van water, gas of elektriciteit die een verzoek hebben tot afsluiting van de energietoevoer van een klant.

1 De commerciële en sociale energieleverancier Iedereen verbruikt elektriciteit voor verlichting, de televisie en soms voor de verwarming. Sommigen verbruiken ook aardgas voor de centrale verwarming of om te koken. Voor de levering van elektriciteit en aardgas sluit je als klant een contract af met een commerciële energieleverancier, zoals bvb. Electrabel, Nuon Belgium, Essent Belgium, ESP nv,… Als je schulden hebt bij de commerciële energiemaatschappijen, kunnen zij je na een bepaalde, strikt te volgen procedure weigeren als klant. Dit wordt een ‘drop’ genoemd. Je leverancier verwittigt je hiervan met een brief. Wanneer je deze brief krijgt, krijg je de tijd om een nieuwe commerciële leverancier te zoeken.

Eén keer per maand vergadert de lokale adviescommissie onder meer over dossiers met onbetaalde facturen. De lokale adviescommissie heeft de bedoeling om met alle betrokken partijen tot een oplossing te komen.

ORGANISATIE IN DE KIJKER

Je kan zelf op zoek gaan naar een nieuwe leverancier (bv. via www. vreg.be) of je kan hulp vragen aan het OCMW of het Sociaal Huis (zie contactgegevens onderaan). Wanneer je geen nieuwe leverancier hebt gezocht of gevonden, word je automatisch klant bij de sociale energieleverancier Eandis. Dit voorkomt dat je plots zonder elektriciteit en/of aardgas valt.

De voorzitter van de lokale adviescommissie (de maatschappelijk werker van het OCMW), probeert om afsluitingen van nutsvoorzieningen te voorkomen of probeert te slagen in het heraansluiten of opstellen van afbetalingsplannen die effectief worden nageleefd. Elke klant die er besproken wordt, wordt persoonlijk per brief uitgenodigd op de vergadering van de LAC. Het is heel belangrijk dat de klant ook effectief aanwezig is om samen te zoeken naar een haalbare oplossing. De klant kan zelf zijn dossier komen verdedigen of kan zich laten bijstaan door een vertrouwenspersoon.

Klanten die moeilijkheden hebben om tijdig hun gas- en elektriciteitsrekeningen te betalen, ondervinden soms problemen om een leverancier te vinden. De overheid heeft daarom de distributienetbeheerders aangeduid om aan deze klanten te leveren. Onder meer voor Eeklo is dit de taak van Eandis. Wanneer je klant wordt bij de sociale energieleverancier Eandis, zal je van hen een brief ontvangen, waarbij je wordt verwelkomd als nieuwe klant. Je betaalt - zoals bij de commerciële leveranciers gebruikelijk is - ook bij Eandis maandelijks je factuur voor elektriciteit en/of aardgas. In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer je je facturen niet kan betalen, zal Eandis overgaan tot het plaatsen van een budgetmeter. Budgetmeters voor elektriciteit en aardgas zijn gratis.

4 Contactadressen Klantenkantoor Eandis Molenstraat 58 – 9900 Eeklo Openingsuren: Maandag, donderdag, vrijdag: 8.30-12 uur en 12.30-16 uur Dinsdag: 14-18 uur Woensdag: 8.30-12 uur

2 De budgetmeter Op het moment dat de budgetmeter bij jou wordt geïnstalleerd, krijg je een handleiding voor het gebruik, de adressen van de dichtstbijzijnde oplaadpunten en andere nuttige informatie. Een budgetmeter laat toe je verbruik van elektriciteit en aardgas via een systeem van voorafbetalingen op te volgen. Je laadt op voorhand je betaalkaart op. Hiervoor kan je terecht in het klantenkantoor van Eandis of bij het OCMW van Eeklo. Je kan dan voor het opgeladen bedrag elektriciteit of aardgas verbruiken. Dit systeem heeft een aantal belangrijke voordelen:

VREG - WWW.VREG.BE (Vlaamse reguleringsinstantie voor de elektriciteit- en gasmarkt) > Voor vergelijking van de prijzen en voorwaarden van de energieleveranciers in Vlaanderen > Voor de lijst van de energieleveranciers Tel. 0800 120 33 > Voor vragen over de vrijmaking van de elektriciteit- en aardgasmarkt

> je beschikt over het volle vermogen; > je bespaart energie en gaat er bewust mee om, want je kan op elk moment je verbruik zien; > het tarief voor elektriciteitsverbruik tussen 22 uur ‘s avonds en 7 uur ‘s morgens bedraagt dan ongeveer de helft van het dagtarief! > je kan het resterende krediet altijd op de meter aflezen; > je betaalt geen voorschotten, maar de werkelijk verbruikte energie. Je komt dus niet voor verrassingen te staan; > wanneer het opgeladen krediet en het reservekrediet zijn opgebruikt, valt de meter op een vermogen van 10 ampère terug.

OCMW Eeklo Visstraat 16 - tel. 09 377 25 32 - elke werkdag van 9-11.45 uur Voorzitter LAC: Maggie Renson - tel. 09 376 71 77 Secretaris LAC: Katty Desmet - tel. 09 376 71 86 De LAC-medewerkers zijn niet op woensdag te bereiken Sociaal Huis Eeklo Zuidmoerstraat 136/6 - tel. 09 218 17 00 of 09 218 17 01 elke werkdag van 9-12 uur

JAARVERSLAG OCMW

Graag maken wij u attent op het jaarverslag 2009 van het OCMW dat te consulteren is op onze website www.ocmweeklo.be

In het hoofdmenu gaat u op zoeken naar ‘publicaties’. Het jaarverslag 2009 is te vinden onder de rubriek jaarverslagen. 32


bestuur en diensten

Lokalen te huur op de Zuidkaai ! ‘De Zuidkaai’ is ondertussen een begrip geworden, zowel in Eeklo als omstreken. Welzijnscampus De Zuidkaai herbergt 9 sociale organisaties op één plaats: vzw Wijkcentrum De Kring, Sociaal Huis Eeklo, CAW Visserij afdeling Eeklo, vzw Werkwijzer, Huis van het Nederlands, Inburgering Oost-Vlaanderen, vzw Kompas, Buitenschoolse Kinderopvang De Zuiderzon en het Strijkatelier van het Landelijk Dienstencoöperatief. Op die plaats willen we er zijn voor alle mensen die op zoek zijn naar informatie, advies, hulpverlening of gewoon een luisterend oor.

Nieuwsbrief Kom Uit Pas. De Eeklose kansenpas!

I

nwoners van Eeklo met het voorkeurstarief bij hun mutualiteit en/of een beperkt inkomen hebben sedert 1 september 2009 recht op een Kom Uit Pas. Met deze pas krijgt u bij diverse sociaal-culturele en sportieve verenigingen in Eeklo een directe korting op het inschrijvingsgeld, de bijdrage in de deelname aan activiteiten of een korting op het aanschaffen van kledij (uniform, kimono,…) of materiaal (schaatsen,…). De Kom Uit Pas is geldig van september 2009 tot en met augustus 2010. Vanaf september kan je jouw nieuwe Kom Uit Pas aanvragen in het Sociaal Huis.

Maar ook verenigingen kunnen bij ons terecht. In het gebouw boven de buitenschoolse kinderopvang (gebouw Athene) zijn er 4 opleidingslokalen, die verschillen van grootte en capaciteit en die aan een democratische prijs kunnen gehuurd worden.

De Teller

D

e teller geeft weer hoeveel inwoners van Eeklo al hun pas hebben afgehaald.

De huurprijzen worden onderverdeeld in verschillende categorieën:  categorie 1: alle huurders van burelen/gebouwen op De Zuidkaai  categorie 2: alle Eeklose verenigingen en instellingen, vzw’s met zetel in Eeklo en Eeklose scholen  categorie 3: alle niet-Eeklose verenigingen en instellingen, vzw’s met zetel buiten Eeklo, niet-Eeklose scholen  categorie 4: commerciële organisaties

JAN

TIP!

FEB

MA APR

Tijdens de zomermaanden kunnen kinderen de Kom Uit Pas gebruiken voor allerlei leuke activiteiten zoals speelpleinwerking, grabbelpasactiviteiten, sportkampen, zwemmen, minigolf, buitenschoolse kinderopvang,… Het is dus zeker de moeite om je Kom Uit Pas mee te nemen bij inschrijving of er een aan te vragen. Je kan daarvoor terecht in het Sociaal Huis.

De tarieven omvatten de huur van het lokaal, gebruik van het aanwezige meubilair en apparatuur, alsook de kost voor de nutsvoorzieningen. In elk lokaal kunnen tevens koffie en/of dranken klaargezet worden (verbruik dranken tegen betaling). Huren kan per dagdeel, volledige dag of verschillende dagen volgens afspraak. Huurprijzen variëren van 6,50 euro tot 15 euro per dagdeel, afhankelijk van de grootte van het lokaal en de categorie waartoe u als organisatie behoort.

Sociaal Huis Eeklo, Zuidmoerstraat 136 bus 6, 9900 Eeklo tel. 09 218 17 00, e-mail: sociaalhuis@dezuidkaai.be

Aanvragen voor het huren van een lokaal moeten altijd schriftelijk worden ingediend (brief, fax of e-mail), bij de administratie van het Sociaal Huis. Contactpersoon is Elke Fordyn (Tel. 09 218 17 00 of elke.fordyn@ dezuidkaai.be of bij afwezigheid Carina Jacobs (Tel. 09 218 17 02 of concierge@dezuidkaai.be).

OPROEP AAN ORGANISATIES:

maak uw aanbod voor de Kom Uit Pas bekend ! Deelnemen aan allerlei vrijetijdsactiviteiten is voor velen van ons evident. Helaas zijn er ook heel wat mensen die wel willen participeren, maar verschillende drempels houden hen tegen om deel te nemen aan sportieve, sociale en culturele activiteiten.

Voor de reservatie gebruikt u het aanvraagformulier, dat u kan opvragen in het Sociaal Huis. De toelating wordt via mail bevestigd.

Dit jaar waren er ruim 50 organisaties die hun schouders onder de Kom Uit Pas werking hebben gezet. Vanaf september starten we een nieuw jaar, waarbij alle organisaties de kans krijgen om aan te sluiten.

Contactgegevens Sociaal Huis Eeklo Zuidmoerstraat 136/6, 9900 Eeklo > 09 218 17 00 – 09 218 17 01 – 09 218 17 02 > 09 218 17 09 > sociaalhuis@dezuidkaai.be openingsuren: elke werkdag van 9 tot 12 uur

➜ Info: Wijkcentrum De Kring, Kaaistraat 32, 9900 Eeklo tel. 09 378 61 69, e-mail: joke@wijkcentrumdekring.be

33


dagperdag

eeklo

Zaterdag 1 mei

Dinsdag 4 mei

Woensdag 5 mei

Donderdag 6 mei

Vrijdag 7 mei

Vrijdag 7 mei

Zuster Henriette Vanderstock, als kloosterlinge gekend onder de naam zuster Thérèse du Sacre Coeur wordt 102 jaar. Ze was éen van de pioniers van St Bavo in Gent. Daarna was ze verantwoordelijke–overste van verschillende tehuizen in Kwatrecht, Bouge, Verviers… Ze verblijft in Maria ten Doorn, Kloosterdreef 1 sedert 1 juli 2000. Ze is momenteel de oudste inwoonster van Eeklo. (Michel Moens)

Van 25 april tot 10 mei bracht The South Alberta Regiment Veterans Association een bezoek aan Europa. Ze worden door het Eeklose stadsbestuur ontvangen op 1 mei. Er is een plechtigheid aan het Canadees oorlogsmonument ‘De Soldaat en het Meisje’ op het Canadaplein.  (Joost D’huyvetters)

Nicon Vercruysse en Andrea Vermeire, B.L.Pussemierstraat 194, zijn 50 jaar gehuwd. Nicon is geboren in Eeklo op 1 december 1937, Andrea is geboren in Knesselare op 23 mei 1938. Ze huwden in Eeklo op 6 mei 1960. Het gouden koppel heeft 2 zonen en 4 kleinkinderen.  (Michel Wijne)

In het College O.L.V.Ten Doorn wordt het Comeniusproject ‘Paperfree week’ afgesloten. De afdeling Sint-Leo werkte twee jaar lang samen met scholen uit Mamer (Luxemburg), Pola De Siero (Spanje) en Skaelskoer (Denemarken). Doel is zoeken naar mogelijkheden om het onderwijs zo papiervrij mogelijk te maken. Aan deze projectmeeting nemen 16 leerlingen en 5 leerkrachten van St-Leo deel samen met 25 leerlingen en 9 leerkrachten uit Denemarken, Spanje en Luxemburg.

Diensthoofd dokter Lut Verdonck en hoofdverpleegkundige Petra Criel van de pediatrie van AZ ALMA campus Eeklo ontvangen een cheque t.w.v. 1.000 euro uit handen van professor Aimé Heene, voorzitter van Streekplatform+ Meetjesland, en Ann Van Laere, projectcoördinator. Deze cheque is de opbrengst van de Meetjesland-kalender die door Streekplatform+ werd uitgegeven. Met dit bedrag wordt spelmateriaal gekocht voor de ‘oudere’ patiëntjes (12-15 jaar) op de pediatrie.

Aan het College O.L.V.Ten Doorn wordt in aanwezigheid van de leden van de Vaderlandse Bonden een gedenkplaat onthuld ter nagedachtenis van het militair hospitaal dat tijdens de beide wereldoorlogen in de gebouwen van de school was gevestigd. Dit gebeurde op de vooravond van de 65ste verjaardag van de bevrijding van de tweede wereldoorlog. (foto ErikOv) 34


bestuur en diensten

Zondag 30 mei

Dinsdag 25 mei

Er is veel jong, muzikaal talent in Eeklo. Op een zonovergoten zondagavond in de kapel van het Sint-Jansziekenhuis brengen Anke Steenbeke, piano en Anneleen Bruninx, klarinet een concert. Ze vertolken Poulenc, de Falla, Molter, Lutoslawki tot en met Piazolla, dus muziek uit de 18de, 19de en 20ste eeuw. Ongekunsteld, de muziek om de muziek. Toegankelijk en mooi.

Aan de jachthaven wordt het beeld ‘De Flandriën’ onthuld, aan de vooravond van de start van de Ronde van België. Het beeld symboliseert alles waar de Flandriën voor staat. Bij de inhuldiging was ook Eric De Vlaeminck aanwezig, als één van de grootste Meetjeslandse Flandriëns ooit. Het beeld werd geschonken door AVS.  (Michel Moens)

Eeklose kandidate Miss Coast Z

aterdag 11 september staat de Eeklose Manon Bouchier (17) in de finale van Miss Coast Belgium 2010 in het Kursaal van Oostende. Dit jaar heeft de organisatie ‘Help Brandwonden Kids’ als goed doel uitgekozen. De opbrengst van de sms-stemming wordt aan dit goed doel geschonken. U steunt dus niet alleen uw favoriete finaliste, maar dus ook een goed doel!

Maandag 7 juni

De vrijwilligers van de borstkankerpreventieactie ‘Meetjesland houdt van borsten’ in februari worden nog eens samengebracht voor een evaluatie. Tijdens de tentoonstelling in het jeneverhuis kwamen ongeveer 350 bezoekers langs. Een vrijwilliger van Wijkcentrum De Kring zorgde ervoor dat Lotjen een aangepast kostuumpje kon dragen. Ze werd voor de gelegenheid ‘met weinig’ aangekleed.  (Stad Eeklo)

U kan stemmen voor Manon door een sms te sturen naar 3111 met vermelding van MCB 01. ➜ Meer info: www.misscoast.be Tijdens een aantal Eeklose zomeractiviteiten zal Manon te zien zijn met acties voor het goede doel.

Prijs beeldende kunst stad Eeklo D

De jury zal door middel van de dossiers een eerste selectie maken. Alle kunstenaars worden schriftelijk verwittigd van de uitslag van de eerste selectie. De geselecteerde kunstenaars worden uitgenodigd om hun werk binnen te brengen op maandag 11 oktober tussen 18 en 19 uur in het Jeneverhuis, Van Hoorebekeplein 2 te Eeklo. Tussen het inleveren en terughalen worden de werken verzekerd volgens de verstrekte gegevens op het inschrijvingsformulier.

e stedelijke Cultuurraad van Eeklo organiseert, in samenwerking met de Academie voor Schone Kunsten, een wedstrijd beeldhouwkunst met als thema TORSO.

De wedstrijd staat open voor alle kunstenaars die ruimtelijk werken. Elke kunstenaar mag deelnemen met twee werken. Het maximale gewicht is 100 kg. Het dossier moet bestaan uit: > voor elk werk één inschrijvingsformulier correct en volledig ingevuld in drukletters > 1 kleurenafdruk A4 die een goed ruimtelijk beeld geeft > 1 zwart-wit afdruk met aanduiding van afmetingen en gewicht > toelichting

De tentoonstelling vindt plaats van 16 tot 30 oktober 2010. Op de vernissage op vrijdag 15 oktober om 20 uur zullen de winnaars bekend gemaakt worden. De eerste prijs bedraagt 1000 euro, er is ook een eervolle vermelding ter waarde van 200 euro. Alle inlichtingen over de wedstrijd kunnen ingewonnen worden bij de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten, Pastoor De Nevestraat 26 te 9900 Eeklo, tel. 09 218 27 50, e-mail: ac.schonekunsten@eeklo.be. Reglement en deelnemingsformulier op www.academie-eeklo.be

Het selectiedossier moet uiterlijk tegen zaterdag 25 september 2010 in de academie aanwezig zijn. Onvolledige of laattijdige inzendingen komen niet in aanmerking voor deelname aan de wedstrijd. 35


Ronde van Belgie Zo was de

D

e tempo-team Ronde van BelgiĂŤ was van 25 tot en met 27 mei te gast in Eeklo. De ploegenvoorstelling op dinsdag 25 mei was zonovergoten en lokte veel volk naar het Herbakkersplein. Voor de rit Eeklo-Eeklo op woensdag 26 mei viel de regen met bakken uit de hemel: heel slecht weer, maar met een heel mooie winnaar: Philippe Gilbert. Donderdagmorgen brak de zon weer door en dat bracht heel wat wielerliefhebbers op de been. Ze zagen het peloton vertrekken richting Knokke-Heist.

Fotografie:ŠMichel Moens en Stad Eeklo

36

Eikenblad juni 2010  
Eikenblad juni 2010  

Het gratis infomagazine van de Stad Eeklo. Energiek, eigenzinnig, echt.

Advertisement