Cultuurcentrum De Werf - seizoensbrochure 23-24

Page 1

23 24 CCDEWERF.BE CULTUURCENTRUM DE WERF / MOLENSTRAAT 51 / 9300 AALST / 053 72 38 11 / SEIZOEN 2023-2024 CULTUURCENTRUM DE WERF / MOLENSTRAAT 51 / 9300 AALST / 053 72 38 11

VRIENDEN PAS DE WERF REDUCTIEPAS met persoonlijke code

GEMIDDELDE KORTING 15%

LANCEERPRIJS € 5 (17 tot 25 juni, 23u59)

€ 10 (vanaf 26 juni)

Geldig gedurende het seizoen 23/24 en continu verkrijgbaar.

Variabele korting per voorstelling. Elke pas is persoonlijk.

Elke pashouder ontvangt een unieke code.

Bij aankoop van een Vriendenpas (max. 8 per bestelling, bestelling kan het aantal kopers niet overschrijden) kan je meteen je tickets aan Vriendenpas-korting bestellen. Je Vriendenpas en tickets worden afgerekend op het einde van je bestelling.

Online beschikbaar op ccdewerf.be en aan de ticketbalie van De Werf.

Geldig voor het aanbod van De Werf, tenzij anders bepaald. Niet van toepassing op het ‘Te Gast’-aanbod en sommige eigen voorstellingen.

Nieuw! Met je Vriendenpas kan je vanaf nu ook activiteiten bijwonen in enkele cultuurcentra uit de regio: Belgica Dendermonde, De Biekorf Lebbeke, De Plomblom Ninove en Stroming Berlare. en Stroming Berlare. Meer info op de websites van de verschillende cultuurhuizen. Actie onder voorwaarden.

Een nieuw seizoen, een nieuwe brochure. Een seizoen dat verder bouwt aan een podiumhuis waar we als centrumstad voor willen staan. Een brochure waarvoor de medewerkers van De Werf opnieuw alles uit de kast gehaald hebben voor u.

De Werf is immers niet zo maar een cultuurcentrum, De Werf stelt zich als missie om alle Aalstenaars en mensen vanuit de ruime omgeving te prikkelen met een programmatie waarbij alle aspecten van podiumkunst aan bod komen.

Jong aanstormend talent en doorwinterde podiumbeesten, nationale en internationale artiesten, maar ook lokaal talent laten ons genieten van circus, theater, dans, lezingen, concerten, comedy, familievoorstellingen, film, CIRK!aBoem, vorming, educatie en een ‘te gast’-programma.

Premières, creaties die uitdagen, reprises omdat je de ervaring gewoon moet beleven.

Sinds 1988 zorgt De Werf voor die eerste herinnering aan de rode pluche, de magie op het podium, voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond, overtuiging, want cultuur brengt samen. Cultuur, een lach en een traan, opwinding en verdriet, kwaadheid en geluk, een spiegel voor onszelf en de gehele samenleving.

Wij hopen alvast dat deze brochure doet dromen, ervaren, nadenken, genieten.

Jean-Jacques De Gucht

SCHEPEN BEVOEGD VOOR PERSONEEL EN ORGANISATIE, STADSVERNIEUWING, MOBILITEIT EN OPENBARE WERKEN, ONDERHOUD OPENBAAR DOMEIN, CULTUUR EN CULTUURCENTRUM DE WERF

1 VOORWOORD | 2023-2024
2

TV Oost en De Werf nieuws informeert, cultuur raakt

3
Wij hebben een plekje voor jou Keizershof Hotel/Aalst Meeting Center Korte Nieuwstraat 15, 9300 Aalst +32 (0) 53 77 44 11 contact@keizershof-hotel.com info@aalstmeetingcenter.be 4
5 Openingsuren & info

ONTMOETINGSPLEK

INTERNATIONAAL CENTRUM VOOR HEDENDAAGSE KUNST

ONAFHANKELIJK FILMHUIS

HEROPENING JANUARI 2024

6
PROGRAMMA
ONTDEK ONS
OP NETWERKAALST.BE, OF VIA INSTAGRAM OF FACEBOOK #NETWERKAALST

Maaike Ottoy, Lennert Nuyttens, Domien Dufour: de jonge, creatieve breinen achter onze covers

Drie edities geleden gooiden

onze aanpak

De superenthousiaste

Maaike Ottoy was als eerste aan zet en maakte het bonte coverbeeld voor het seizoen 21/22. Een knappe, kleurrijke, luchtige en ietwat surrealistische collage die de verbeelding prikkelt.

INSTAGRAM_MAAIKE OTTOY

Tijdens de voorbereidingen voor het seizoen 22/23 kruiste Lennert Nuyttens ons pad. Een selfmade grafisch ontwerper die voor de fun zijn creatieve carrière startte met een logo-ontwerp voor een vriend. Al snel volgden YouTube-banners en ontdekte Lennert de Adobe-programma’s die zijn creatief brein prikkelden. Een gedragen Werf, een huis waar diverse cultuurvormen hand in hand gaan, waren de basis voor een nieuw, krachtig beeld.

INSTAGRAM_XLNNT

En nu is er Domien Dufour die met zijn eigen digitale stijl ons huis visualiseert in 23/24. Jong en beginnend maar met tonnen ambitie, authenticiteit en oprechte liefde voor kunst. Werk van hem is ook al te zien in het Aalsterse straatbeeld. Domien ontwierp een beeld voor Cinema op de Hopmarkt.

INSTAGRAM_DAIMONART

7
we
van de coverbeelden over een andere boeg. We gingen Aalsters.

indoorcircusprogramma van cultuurcentrum

De Werf CCDEWERF.BE

een bonte verzameling van voorstellingen en workshops voor 2,5 tot 12-jarigen en hun familie tijdens de paasvakantie in De Werf

CIRKABOEM.BE

8 HET HELE JAAR DOOR | CIRK!

Van 25 tot 27 augustus vullen ontroerende, grappige en indrukwekkende straattheater- en circusacts de Aalsterse straten en pleinen. Gericht op een breed publiek, jong en minder jong, families met kinderen, circusliefhebbers, festivalbezoekers en toevallige passanten, bereikt het festival elk jaar duizenden kijklustigen.

DE PROGRAMMABROCHURE IS VERKRIJGBAAR IN HET TOERISTISCH INFOKANTOOR OP DE HOPMARKT. CIRKAALST.BE, CCDEWERF.BE, CIRCUSCIRCUIT.EU

circusatelier voor kinderen, jongeren en volwassenen i.s.m. circusschool

Sarakasi

SARAKASI.BE

9 CIRK! | HET HELE JAAR DOOR
VERBLUFFEND JONGLEERWERK VAN WES PEDEN TIJDENS CIRK! 2022 FOTO © FAHIMEH HEKMATANDISH
10 25 27 augustus 2023 programma online vanaf juli cirkaalst.be VR 25, ZA 26, ZO 27 AUG | CIRK!AALST OPENLUCHTZOMERFESTIVAL

Studio CIRK!

Kijk je je ogen uit tijdens de circusvoorstellingen in De Werf of tijdens het zomerfestival CIRK!Aalst? Heb je zin om te jongleren, de acrobaat uit te hangen, het circustheater in te duiken en alle truken te ontdekken om met veel naturel je evenwicht te bewaren? Ja?

Dan is het circusatelier ‘Studio CIRK!’ iets voor jou. In dertig lessen ontdek je de kneepjes van de circuskunsten. Bij de jongere deelnemers ligt de nadruk op een combinatie van spel en techniek. Spelenderwijs leren de kinderen het circusmateriaal en de mogelijkheden van hun eigen lichaam kennen.

Langzaamaan verleggen we de focus, worden de lessen technischer en wisselen spel en techniek elkaar af in een inspirerende omgeving.

Voor je het weet sta je zelf op de planken als een volleerde circusatleet. Spannend, niet?

 TIP! Kom met je kleuter (4-6 jaar) naar de circusles. Ontdek de wereld van circus, leer acrobatische figuren aan en geniet van de tijd die jullie samen doorbrengen.

KAPEL HUIS VAN CLARA (ST.- ANNALAAN 41, AALST), TIJDENS HET SCHOOLJAAR

€ 140 (LLN. BASISONDERWIJS)

€ 195 (12+)

€ 140 (OUDER-KINDLES VOOR KINDEREN UIT DE 2e of 3e KLEUTERKLAS EN HUN OUDER)

ALLE REEKSEN ZIJN TOEGANKELIJK MET UITPAS

MET KANSENTARIEF

VANAF ZA 23 SEP, WEKELIJKS

GROEP 1: 1e, 2e LEERJAAR BASISONDERWIJS: 8u30-9u30

GROEP 2: 3e, 4e LEERJAAR BASISONDERWIJS: 9u30-10u30

GROEP 3: 5e, 6e LEERJAAR BASISONDERWIJS: 10u30-11u30

GROEP 4: 12+: 11u30-13u

VANAF ZO 24 SEP, TWEEWEKELIJKS

GROEP 5: OUDER-KLEUTER: 11u-12u

11 CIRCUSATELIER | VANAF ZA 23 SEP
SARAKASI.BE, CIRKAALST.BE FOTO © SARAKASI VZW

TICKETS SEIZOEN 23/24 CCDEWERF.BE VANAF

ZA 17 JUNI 13u  12

Compagnie Gardavoe CONFITUUR, de dans van de roze balletten

TEKST: JORIS VAN DEN BRANDE REGIE, CONCEPT: LIES GELDHOF, JOOST ROGGEMAN COACHING: KOEN DE GRAEVE CHOREOGRAFIE: DANCECENTER MOVE MUZIEKCOMPOSITIE, -UITVOERING: BACKSEAT BOPPERS

MET: INA BAL, TOM BRACKE, LIESELOT CAMMERMAN, BO CHRISTIEN, JOHAN COIGNAU, ERWIN COPPENS, EVA COPPIETERS, BART DANCKAERT, KATLEEN DE BLOCK, LIEVEN DE BONDT, JAN DE SMEDT, DENNIS DE WOLF, HAIKE D’HAESE, ULRICH D’HAESE, VALERIE EYLENBOSCH, ANNELIES GILBOS, CLAIRE LOUISE HARRIS, EMMA MANSARAY, MARGO PRINCEN, JOOST ROGGEMAN, LANA VAN DEN BRULLE, ARNO VAN DEN BRULLE, GEERT VAN LYL, ROEL VAN RANSBEKE, BENTE VANDEN BOSSCHE ORGANISATIE: COMPAGNIE GARDAVOE I.S.M.

een wraakepos à la Quentin Tarantino’s ‘Kill Bill’

De jaren 70 en 80 in België. Gruwelijke gebeurtenissen, affaires en complotten volgen elkaar op. De doofpot is koning en de macht over het land schuilt in achterkamers. Verstrengeld in dit web zit Claudia, een jonge vrouw die de rechtvaardigheid koste wat kost wil laten zegevieren.

‘Als ge godverlaten alleen zijt op de wereld, is het gerecht uw enige toevluchtsoord. Het zou een veilige haven moeten zijn in een moeras van onrecht. Het zou moeten kunnen rechttrekken wat scheef loopt.’

Maar wat als het gerecht zelf een moeras blijkt te zijn? Wat als achter elke geopende deur het licht uitgedaan wordt? Dan is de enige optie misschien om het recht in eigen handen te nemen.

In 2017 leverde Compagnie Gardavoe met ‘Ten Oorlog’ een eerste grootschalig locatieproject af. Nu is er ‘CONFITUUR, de dans van de roze balletten’, een fictieve creatie over onrecht, doofpotten, machtsmisbruik en decadentie. Over ballet en confituur.

ZA 9 (PREMIÈRE), MA 11, VR 15, ZA 16, MA 18, WO 20, VR 22, ZA 23, MA 25, VR 29 EN ZA 30 SEP, HEILIG HARTKERK (HEILIG HARTLAAN 22, AALST), 19u, € 25, TICKETS AL VERKRIJGBAAR

THEATER | VANAF ZA 9 SEP 13
DE WERF EN STAD AALST COMPAGNIEGARDAVOE.BE FOTO © IO COOMAN

Nicolas Keppens

Beautiful Men (AVANT-PREMIÈRE) & Easter Eggs

De Aalsterse animatiefilmer Nicolas Keppens werkte maandenlang in alle luwte in De Werf aan zijn stopmotion-productie ‘Beautiful Men’. Samen met zijn team creëerde hij een magische wereld in levensechte miniatuursets. Zijn hoofdpersonages, prachtig gemodelleerde minimensjes, ‘acteren’ per seconde. Met engelengeduld worden ze millimeter per millimeter verzet om er elke seconde twaalf foto’s van te nemen en het verhaal over drie broers, die voor een haartransplantatie richting Istanbul trekken, vorm te geven. Met elkaar opgescheept in een hotel voelen ze hun onzekerheden sneller groeien dan hun haar…

Nicolas studeerde film en animatie aan KASK Gent en vervolmaakte zich aan de filmacademie van Luca School of Arts Brussel. Op zijn palmares staan de kortfilms ‘Superstars’ (2012), ‘Wildebeest’ (2017) en ‘Easter Eggs’ (2020), een korte animatiefilm over het vinden van buitengewone dingen op gewone plaatsen.

Vandaag is Nicolas Keppens wereldwijd een grote naam. Hij viel al meermaals in de prijzen met zijn werk.

 TIP! Houders van een Vriendenpas seizoen 23/24 kunnen de avant-première gratis bijwonen.

 TIP! bekijk op onze foyer ook de documentaire ‘Een blik op Nicolas Keppens’ gemaakt door de jonge Aalsterse filmmaker Isaak Roeland.

SCHOUWBURG, 20u, € 7,50, GRATIS (VRIENDENPAS), RESERVATIE VERPLICHT

14
15 FILM | ZA 23 SEP NICOLASKEPPENS.COM STILL UIT DE FILM BEAUTIFUL MEN © NICOLAS KEPPENS

Alla Kovgan

Cunningham

een eerbetoon aan een groots choreograaf

De Amerikaanse danser en choreograaf Merce Cunningham wordt beschouwd als de pionier van de moderne dans. Dansen definieerde hij als bewegen op verschillende manieren zonder er een betekenis aan te verbinden. Die interpretatie liet hij over aan de toeschouwer. Hij gooide alle ballast overboord en hield enkel de beweging als essentieel gegeven over. Elke beweging van het menselijk lichaam was geschikt, iedereen kon dus danser zijn.

Cunninghams bewegingsstijl kenmerkt zich door plotse wendingen, minieme sprongetjes, langzame evenwichtsverplaatsingen en rompdraaiingen. Zijn invloed op dans en kunst valt niet te onderschatten.

Zelfs vandaag is hij een inspiratiebron voor dansers, choreografen, kunstenaars en voor Gandini Juggling, het circusgezelschap dat zijn voorstelling ‘LIFE’ (te gast op donderdag 5 oktober, zie p. 20) maakte met Cunningham in het achterhoofd.

In de documentaire 'Cunningham' worden leven, carrière, filosofie en invloed van de choreograaf belicht. Met nooit eerder vertoond archiefmateriaal waarin we hem en zijn gezelschap aan het werk zien. Met beelden van spectaculaire uitvoeringen op onder andere daken van flatgebouwen. Een mooi eerbetoon aan de man die dans beschouwde als een autonome en expressieve kunstvorm.

‘…met de vele visuele uitspattingen (splitscreens, collages, geschreven teksten in beeld) én de fantastische choreografieënprachtig uitgevoerd door de medewerkende dansers - is het boeiende ‘Cunningham’ een lust voor het oog.’ (Monica Meijer, Cinemagazine)

 TIP! Meer weten over Merce Cunningham en Gandini Juggling? Bekijk de opname door Tom De Moor op ccdewerf.be/werfcast, woon 'LIFE' van Gandini Juggling bij op donderdag 5 oktober (zie p. 20) en beluister de podcast 'dans beluisterd - aflevering 3' op ccdewerf.be/werfcast.

CINEMA NETWERK AALST, VAKSCHOOLSTRAAT 41, AALST, 20u, € 7,50, TICKETS VIA

REGIE, MONTAGE: ALLA KOVGAN CAMERA: MKO MALKHASYAN MUZIEK: VOLKER BERTELMANN DUITSLAND, FRANKRIJK, VERENIGDE STATEN, 2019 I.S.M. NETWERK AALST FOTO © RICHARD RUTLEDGE
DI 26 SEP | FILM / DOCUMENTAIRE
NETWERKAALST.BE 16

Het Derde Oog

een ijzersterke, humoristische verteller

Waarom is Robrecht zo onrustig en zoekend? Nachtenlang ligt hij naar het plafond te staren. Hij zou liefdevol en vredig in het leven moeten staan, met zijn kersverse vriendin! Vermoeid adviseert zijn psycholoog Robrecht een alternatieve benadering. Is dat weekend in de Ardennen, onder leiding van een sjamaan, echt een goed idee? Zullen de hallucinogene middelen hem helen, hem toegang geven tot zijn diepste

zielenroerselen?

Robrecht is sceptisch, maar zijn vriendin vindt dat hij de sprong moet wagen. De trein naar het sjamaanweekend vertrekt. Robrecht zit erop.

‘Echt ne topkeirel’ ( Nonkel Tony, *****)

SCHOUWBURG, 20u, € 20, € 17 (VRIENDENPAS)

17
Robrecht Vanden Thoren
COMEDY / THEATER | VR 29 SEP ROBRECHTVANDENTHOREN.BE
ANDRIESSEN
FOTO © LAURA

BERLIN / Yves Degryse

The making of Berlin

een geniale theaterfilm over een orkestregisseur en zijn droom

18
ZA 30 SEP | THEATER / FILM

REGIE: YVES DEGRYSE

CAST: FRIEDRICH MOHR, MARTIN WUTTKE, STEFAN LENNERT, WERNER BUCHHOLZ, ALISA TOMINA, KRIJN THIJS, CHANTAL PATTYN, SYMFONISCH ORKEST OPERA BALLET VLAANDEREN O.L.V. ALEJO PÉREZ, YVES DEGRYSE, CAROLINE GROSSE, MICHAEL BECKER, CLAIRE HOOFWIJK, ALEJANDRO URRUTIA, MAREK BURÁK, MARVYN PETTINA, FARNAZ EMAMVERDI CAST TEAM BERLIN: JANE SEYNAEVE, EVELINE MARTENS, JESSICA RIDDERHOF, GEERT DE VLEESSCHAUWER, SAM LONCKE, MANU SIEBENS, KURT LANNOYE CAST TEAM OPERA BALLET VLAANDEREN: JAN VANDENHOUWE, LISE THOMAS, EVA KNAPEN, CHRISTOPHE DE TREMERIE MUZIEKCOMPOSITIE, MIXING: PETER VAN LAERHOVEN LIVE-UITVOERING MUZIEK: ROZANNE DESCHEEMAEKER OF MATEA MAJIC/DIECHJE

‘The making of Berlin’ is een portret van een stad, gebouwd rond het uitzonderlijke verhaal van een Berliner die werkte als orkestregisseur bij de Berliner Philharmoniker. Een man die liefst van al zou teruggaan in de tijd om een onafgewerkt hoofdstuk uit zijn leven te voltooien. Met livemuziek op scène en het orkest van Opera Ballet Vlaanderen op film, neemt BERLIN in zijn typische documentairestijl dit uitzonderlijke verhaal onder handen en helpt de man bij het realiseren van zijn droom. Gaandeweg ontdekken ze de barsten in zijn verhaal…

‘Feit of fictie? Genreoefening of autobiografie? Mockumentary of utopie? De geniale theaterfilm ‘The making of Berlin’ overdondert van begin tot eind. Een misleidend meester werk!’ (Gilles Michiels, De Standaard, 23/05/2022, *****)

19 THEATER / FILM | ZA 30 SEP
MINNE FILMUITVOERING MUZIEK: PETER VAN LAERHOVEN, TIM COENEN, SYMFONISCH ORKEST OPERA BALLET VLAANDEREN O.L.V. ALEJO PÉREZ BERLINBERLIN.BE FOTO © KOEN BROOS SCHOUWBURG, 20u, € 20, € 17 (VRIENDENPAS) GRATIS NAGESPREK DOOR BERLIN OP DE FOYER

Gandini Juggling GB

LIFE, a Love Letter to Merce Cunningham

GANDINIJUGGLING.COM

Het Britse gezelschap Gandini Juggling baseerde zijn nieuwe show ‘LIFE’ op de choreografieën van Merce Cunningham. Merce wie? Voor wie hem niet kent: Merce Cunningham was een Amerikaanse choreograaf die zorgde voor vernieuwing en een radicaal andere aanpak van de moderne twintigste-eeuwse dans. Hij stierf in 2009. De jongleurs dompelden zich onder in zijn ideeën, danstaal, geometrie, systemen en filosofie en kwamen terug met een uitdagende en slimme circusdansvoorstelling. Met hun gebruikelijke toewijding en inventiviteit bouwden ze een geometrisch universum waarin ze ritme zichtbaar maken. The Guardian noemde ‘LIFE’ de beste dansvoorstelling van 2022. Een plezier om naar te kijken.

Gandini Juggling was eerder te zien in De Werf met 'Smashed' en '4x4: Ephemeral Architectures'.

‘Je beeldt je zo in dat de altijd nieuwsgierige choreograaf van deze parel van een show gehouden zou hebben.’ (The Guardian, ****)

 TIP! Meer weten over Gandini Juggling en Merce Cunningham? Bekijk de opname door Tom De Moor en beluister de podcast 'dans beluisterdaflevering 3' op ccdewerf.be/werfcast. Je kan ook de film 'Cunningham' bijwonen in Cinema Netwerk Aalst op dinsdag 26 september (zie p. 16).

DO 5 OKT | CIRCUS 20
MET: BENJAMIN BEAUJARD, SEAN GANDINI, JENNIFER GOGGANS, KIM HUYNH, SAKARI MÄNNISTÖ, ERIN O’TOOLE, JOSE TRIGUERO, YU-HSIEN WU, KATI YLÄ-HOKKALA REGIE: SEAN GANDINI MUZIEK, COMPOSITIE, STEM: CAROLINE SHAW FOTO © DOLLY BROWN SCHOUWBURG, 20u, € 25, € 21,25 (VRIENDENPAS)
voor volwassenen en publiek vanaf 12 jaar

Steven Goegebeur Mankracht

Als je in de hoek staat waar de klappen vallen, heb je twee mogelijkheden: neergaan of terugvechten. Het leven heeft Steven niet gespaard. Hij incasseerde slag na slag. Ging uiteindelijk op de knieën. Net niet uitgeteld gebeurde het wonder. Ergens vond hij de kracht om weer recht te

krabbelen, op te staan, de rug te rechten. Mankracht. Waar hij die kracht vond, wie hem die kracht gaf, hoe die kracht te gebruiken?

Steven vertelt het je allemaal in zijn vierde show. Een verhaal van hoop, geloof en liefde.

Na afloop ga je dartelend naar huis, met een rugzak

vol waardevolle ideeën en stof om over na te denken. En met wat geluk geeft

‘Mankracht’ ook jou dat extra duwtje, de extra kracht die nodig is om te blijven geloven in jezelf.

SCHOUWBURG, 20u, € 18, € 15,30 (VRIENDENPAS)

21 COMEDY | ZA 7 OKT STEVENGOEGEBEUR.BE FOTO © ELKE DETAVERNIER
een goede comedyshow zou moeten terugbetaald worden door de mutualiteit

GN|MC Guy Nader |

Maria Campos LB/ES Made of Space

CONCEPT: GN|MC GUY NADER | MARIA CAMPOS CREATIE, UITVOERING: MAXIME SMEETS, PATRICIA HASTEWELL, NOÉ FEREY, MARIA CAMPOS, HÉCTOR PLAZA, ALEX DE VRIES, ANAMARIA KLAJNŠCEK MUZIEKCOMPOSITIE: MIGUEL MARÍN LIVEMUZIEK: DANIEL MUNARRIZ, JOAN PÉREZ-VILLEGAS GN-MC.COM FOTO © ALFRED MAUVE

‘Made of Space’ is het eindstuk in de trilogie van het in Barcelona wonende en werkende choreografenduo Guy Nader en Maria Campos. Een trilogie die begon met het kwintet ‘Time Takes The Time Time Takes’ en verder uitgediept werd in het septet ‘Set of Sets’. Beide voorstellingen, gewijd aan het concept tijd en het begrip oneindigheid, waren te zien in De Werf en krijgen er nu een vervolg.

‘Made of Space’ is een ruimtelijke compositie waarin aanhoudende herhaling, continue variatie, onophoudelijke opeenvolging van patronen en geometrische bezetting van de ruimte de partituur vormen. De verbindende

energie en dynamiek resulteren in een golf van pure dans en klank.

‘Made of Space’ werd alvast bekroond als beste choreografie (XXIV Premis de la Crítica d’Arts Escèniques 2022). Voor wie hen nog niet eerder zag, niet langer twijfelen dus.

 TIP! Meer weten over deze voorstelling? Beluister de podcast ‘dans beluisterd –aflevering 3’ op ccdewerf.be/werfcast.

SCHOUWBURG, 20u, € 28, € 23,80 (VRIENDENPAS)

22
VR 13 OKT | DANS
GRATIS INLEIDING OM 19u15 DOOR TOM DE MOOR
23
DANS | VR 13 OKT
een draaikolk vol vitaliteit, adembenemende sprongen, draaiende lichamen en opzwepende klanken

Marble Sounds

melancholische en poëtische postrock

Het vijfde album van Marble Sounds uit het najaar van 2022 klinkt nieuw en fris. Dat zeggen wij niet alleen, maar een heleboel anderen met ons. Humo gaf ‘Marble Sounds’ een uitzonderlijk maximum van vijf sterren terwijl Radio 1 het tot ‘Album van de Week’ kroonde. De Standaard voegde de plaat toe aan de lijst van twintig beste albums van 2022. De singles ‘Quiet’, ‘Never Leave My Heart’, ‘Axolotl’, ‘The Ever After’ en ‘Soon It’ll Make Us Laugh’ werden door de radio opgepikt. ‘Quiet’ kwam zelfs terecht op de soundtrack van het derde seizoen van

‘Undercover’ met Tom Waes. Klinkt als een theatertour die je niet mag missen? Inderdaad! Marble Sounds speelt met zijn vaste strijkkwartet. Goed voor tien mensen op het podium die de nieuwe songs tot in detail brengen. Ook oudere liedjes, zoals ‘Leave a Light On’, komen aan bod.

‘Marble Sounds’, de vijfde plaat van Marble Sounds is de allerbeste (Frederick Vandromme, Humo, 10/10/2022, *****)

24 MARBLESOUNDS.COM FOTO © JOHANNES VANDE VOORDE ZA 14 OKT | CONCERT
SCHOUWBURG, 20u, € 25, € 21,25 (VRIENDENPAS)

Jan De Smet en DE GROTE LUXE

70 jaar vieren met veel ‘nieuwe snaren’

2023 is het jaar waarin zanger en muzikant Jan De Smet zijn zeventigste verjaardag viert. Een grote luxe, vindt hij zelf, om dit op het podium te kunnen doen, samen met een schare uitgelezen muzikanten en zangeressen. The Bonnie Blues (Nele Paelinck, Laura vanden Heede en Juno Kerstens) zijn naast gedreven muzikantes op viool, accordeon, gitaar, cello en contrabas ook meesteressen in de

MET: JAN DE SMET (ZANG, DIVERSE INSTRUMENTEN) THE BONNIE BLUES: NELE PAELINCK, LAURA VANDEN HEEDE, JUNO KERSTENS (ZANG, VIOOL, ACCORDEON, GITAAR, CELLO, CONTRABAS) LES GUITARES MAGIQUES: RAF TIMMERMANS, GIJS HOLLEBOSCH, MATHIAS MOORS (DIVERSE SNAARINSTRUMENTEN), STOY STOFFELEN (DRUMS, PERCUSSIE) INSTAGRAM.COM/JAN.DE.SMET/ FOTO ARTWORK © JEF DE SMET

harmonieuze en swingende vocale drieklank. Les Guitares Magiques (Raf Timmermans, Gijs Hollebosch en Mathias Moors) daarentegen, hebben weinig zangambities maar zijn meester in het bespelen van authentieke en soms exotische snaarinstrumenten (dobro, lapsteel, ukulele, Hawaïaanse gitaar, tiple, taropatch). Bij benadering zullen er ongeveer 108 ‘nieuwe snaren’ aanwezig zijn op een achttiental

(akoestische) instrumenten! De bijna legendarische Stoy Stoffelen (drums en percussie) is en blijft de ritmische rots in de branding. Zo’n octet is dus meteen ook muzikaal een grote luxe om het muzikale erfgoed van De Nieuwe Snaar en nieuw repertoire live mee te maken.

25
CONCERT | WO 18 OKT
SCHOUWBURG, 20u, € 22, € 18,70 (VRIENDENPAS)

Compagnie Cecilia

Bagger

Hij is 46, zij 25. Hij is cynisch geworden, zij zit nog vol idealen. Hij eet graag américain préparé van Café Liégeois, terwijl zij zweert bij de humus van de Panos.

In ‘Bagger’ volgen we lief en leed van de personages Tom en Patricia, ergens in de ijle schemerzone tussen fictie en werkelijkheid. Ze dagen elkaar uit om samen een verbindend verhaal te vertellen. Een verhaal dat hen dichter bij elkaar brengt en ook bij zichzelf. Maar daarvoor moeten ze zich eerst bevrijden van een hoop bagger…

een

VAN, MET: PATRICIA KARGBO, TOM VERMEIR VAN, ZONDER: YAHIA TERRYN

LIVEMUZIEK: BEN BRUNIN, FREDERIK HEUVINCK, NAOMI SIJMONS, LUK VERMEIR COMPAGNIE-CECILIA.BE FOTO © KURT VAN DER ELST

Met de energie van het betere hoorspel en geflankeerd door een vierkoppige liveband nemen Patricia Kargbo (‘Camping Sunset’, ‘Misdaad en straf’) en Tom Vermeir (‘Chet’, ‘Locke’) je mee op een kolkende trip vol absurdisme en onversneden spelplezier. Een voorstelling op het scherp van de snede.

SCHOUWBURG, 20u, € 22, € 18,70 (VRIENDENPAS)

GRATIS INLEIDING OM 19u15 DOOR

ELS VAN STEENBERGHE

Een absoluut te genieten, doodeerlijke en geslaagde poging om een houten hangbruggetje tussen twee generaties te bevestigen. En het bruggetje wiebelt niet, het swingt! (Els Van Steenberghe, Knack Focus, 24/4/2023)

VR 20 OKT | THEATER
kolkende trip in de ijle schemerzone tussen theater en muziek
26

Toneelatelier Aalst (TAL) De Pijnders

Zes mannen van de Gilde van de Pijnders bereiden zich voor op de komende ommegang in het dorp. Om met de zware last die ze samen moeten dragen te kunnen manoeuvreren op het bochtige en steile parcours, moeten ze trainen, zweten en afzien. Maar ze moeten vooral overeenkomen, want het kraakt en het dondert onder elkaar. Ontroering en

ontlading gaan dus hand in hand.

‘De Pijnders’ gaat over de verhouding tussen de mannen en de rivaliteit die ontstaat. De moedige individuele en diverse levens vol grote, kleine, pijnlijke en grappige momenten worden meesterlijk verweven met de samenhorigheid en de collectieve pijn van de zes verwanten. En het gaat zonder twijfel ook

om de vrouw die in haar afwezigheid plots zeer aanwezig wordt.

Toneelatelier Aalst (TAL) maakte in (amateur)theaterkringen naam met spraakmakende voorstellingen. In het verleden en ook dit jaar werden ze laureaat op het Landjuweelfestival.

SCHOUWBURG, 20u, € 18, € 15,30 (VRIENDENPAS)

27
TEKST: ARNE SIERENS REGIE: STEFAAN DE WINTER SPEL: GINO BAUWENS, STEVEN DE LEENEER, JAN DE SMEDT, TOM JACOBS, ARNO VAN DEN BRULLE, JAN-BART VERGEYLEN TONEELATELIER.COM FOTO © TIM DE BACKER
THEATER | ZA 21 OKT
een ludieke knipoog naar de echte pijnders uit dorp D.

Grensgeval KORROL

Een kunstenaar verbouwt de wereld. Als acrobatische architect componeert hij met kilo’s beton de ruimte. Jonas bouwt massieve torens. De torens veranderen in een stad, een verlaten vlakte, een mens. Maar altijd als hij de laatste steen probeert te leggen, ontvouwt zich een nieuw idee. Jonas balanceert vervaarlijk op wankele bouwsels, springt op zijn handen van steen naar steen, maar wat hij ook probeert: alles blijft zo stijf en stil. Tot hij het beton aantrekt: draaiend op loodzware schoenen

REGIE: HANNE VANDERSTEENE, MAHLU MERTENS

ACROBATIE: JONAS BOLLIGER

GELUIDSONTWERP: STIJN DICKEL (AIFOON) GRENSGEVAL.EU FOTO © MICHIEL DEVIJVER

orkestreert hij een klein ballet. In een duet met een massieve bal scheert hij rakelings langs zijn publiek. Jonas (ver)bouwt de hele ruimte én zijn lichaam met beton. Als de vermoeidheid toeslaat, legt hij zijn betonnen hoofd te rusten in de handen van een toeschouwer. Maar zijn werk is nog lang niet af…

28 ZO 22 OKT | FAMILIE / CIRCUS
PODIUM SCHOUWBURG, 15u, € 10, € 8,50 (VRIENDENPAS)
bruisend circus-geluidstheater met drummende blokken, een versteende acrobaat en dansend beton
4+

Oilsjt Jazz Club

ZO 22 OKT

Bruce Adams & the Pascal Michaux quintet

Deze Britse trompet- en bugelspeler kan vele jazzstijlen aan, of het nu nummers van Louis Armstrong zijn of werk van vandaag. Samen met pianist Pascal Michaux vormt hij het swingende hart van dit quintet.

ZO 24 MRT

Jazz Orkest 'Time to Swing'

ZO 2 JUN

Louis Armstrong Celebration Band

De Louis Armstrong Celebration Band, onder leiding van Harry Kanters en met Michael Varekamp, brengt een show in de geest van de klassieke ‘All Stars’ van Louis Armstrong. Deze Nederlands/Belgische band bestaat uit coryfeeën met een stevige naam in de Europese jazzwereld. Zij kopiëren niet zomaar, maar leggen zich op hun hoogsteigen manier toe op het repertoire dat Uncle Satchmo speelde in de jaren 40 en 50. Reis mee door de tijd en laat je entertainen door jazz die leeft en swingt. De geest van Louis Armstrong is voelbaar en door de humorvolle presentatie en zang is het bijwonen van dit concert een echt feestje!

FOYER, 11u30, € 20

Time to Swing, onder leiding van Dirk Van der Linden, brengt 'modern jazz' uit de sixties. Voor deze gelegenheid hebben ze de Nederlandse zangeres Yvonne Walter uitgenodigd. Deze straffe dame studeerde al op zevenjarige leeftijd piano en componeerde liedjes in haar tienerjaren. Momenteel pendelt ze tussen België, Nederland en Spanje.

29 TE GAST | ZO 22 OKT, 24 MRT, 2 JUN
FOTO © YVONNE WALTER TICKETS: FACEBOOKPAGINA OILSJT JAZZ CLUB, OILSJT_JAZZ_CLUB@OUTLOOK.BE

Johan Heldenbergh, Nils De Caster, Roland Van Campenhout & Sara De Smedt Cabana Belgicana

Americana van Belgische bodem

Deze muzikanten zijn hopeloos verliefd op de liefde. Ze spreken in akkoorden en snaren en vertellen over het pijnlijke en het plezierige van begeerte, over rusteloos genieten, melancholie en geamuseerd snotteren. Johan Heldenbergh, Roland Van Campenhout, Nils De Caster en Sara De Smedt begeven zich in ‘Cabana Belgicana’ in de muzikale speeltuin van Americana, blues- en countrymuziek. Americana is meer dan een genre. Het is een levenswijze.

Nils De Caster, multi-instrumentalist en oud-huurling van ‘The Broken Circle Breakdown’ en zangeres Sara De Smedt ontpopten zich met twee albums vol

bruisend nieuw werk tot de Robert Plant en Alison Krauss van Vlaanderen. Roland Van Campenhout ademt en zweet al eeuwenlang de blues. Johan Heldenbergh zorgde voor een heuse Belgische country- en bluegrass-revival met ‘The Broken Circle Breakdown’ en de door hem voor Radio 2 gecureerde driedubbelaar ‘Closing Time Country’.

Blink de sporen van je cowboylaarzen op en word deelgenoot van de camaraderie op het podium. Waan je in de Appalachen. Bij zonsondergang. Afspraak in onze knusse schouwburg.

SCHOUWBURG, 20u, € 23, € 19,55 (VRIENDENPAS)

30 NILSSARA.BE FOTO © SARA DE GRAEVE
WO 25 OKT | CONCERT

Gwendolien Sabbe

Belgische circusartiesten in Amerika

Een zestigtal Belgische circusartiesten trok begin vorige eeuw met de Red Star Line naar Amerika om acts te brengen in de grootste circussen (onder andere Barnum & Bailey, Ringling Brothers), in vaudevilletheaters of op fairs. Ze kruisen Amerika door, zijn constant onderweg van contract naar contract, hangen hier en daar de toerist uit, maken vrienden, missen het thuisfront, beleven avonturen en catastrofes. Sommigen gaan één of meerdere keren op en af tussen België en Amerika, anderen blijven er voorgoed.

Met foto’s, archiefmateriaal, audio- en videofragmenten vertelt Gwendolien Sabbe (programmator circus in De Spil Roeselare)

het verhaal van deze artiesten. Ze beschrijft hoe hun leven in Amerika eruitzag en zoomt in op persoonlijke verhalen. Waarom vertrokken ze? Waarom besloten sommigen om er te blijven en anderen juist niet? Hoe zag een dag bij Ringling Brothers eruit? Wat deden ze op hun vrije dag? Hoe deden ze hun was? Waar sliepen en aten ze? Hoe was het voor hen om in een vaudevilletheater te spelen? Hoe anders was het in Amerika in vergelijking met hun tourleven in België of Europa? Hoe belangrijk is Amerika nog voor hedendaagse circusartiesten?

DO 26 OKT, KLEINE ZAAL, 20u, € 12, € 10,20 (VRIENDENPAS)

31 LEZING | DO 26 OKT FOTO © HUIS VAN ALIJN

Jonas Vermeulen / Het Laatste Bedrijf

Walden

Leven in het woud

Geïnspireerd op het gelijknamige boek van Henry David Thoreau schreef Jonas

Vermeulen met ’Walden’ een nieuwe tekst voor een personage dat het kwaad van de wereld in zijn buren herkent. Zowel zijn linker- als rechterbuur vormen, volgens hem, de bron van de ondergang van de wereld. Hij ziet dat ze zich dag na dag inspannen om oplossingen te vinden voor hun problemen, om het zich nog comfortabeler te maken of om zich te amuseren, maar hij stelt zich vragen bij hun bedrijvigheid. Na zich jarenlang te hebben gedragen, spuwt hij zijn gal en vraagt hij zich af wat wijzer is: de confrontatie aangaan of zich terugtrekken?

Ligt de oplossing voor een meer harmonieuze relatie met onze omgeving in nog meer actie ondernemen of valt er eer te halen in afstand nemen?

‘Walden’ is een tekst op rijm geschreven, een tirade die flirt met de muzikaliteit van slampoetry.

Jonas Vermeulen is acteur in theater-, filmen tv-producties. Hij vertolkte de hoofdrol in de Belgische kaskraker 'Zillion' (2022).

SCHOUWBURG, 20u, € 18, € 15,30 (VRIENDENPAS)

GRATIS INLEIDING OM 19u15 DOOR ELS VAN STEENBERGHE

CONCEPT, TEKST, SPEL, MUZIEK: JONAS VERMEULEN COACH: JOHAN PETIT HETLAATSTEBEDRIJF.BE BEELD/FOTO © CHARLOTTE BOUCKAERT & MAUREEN DE WIT
VR 27 OKT | THEATER
32

Willy & Maandacht

The History of Metal

bangelijk beukende metal

Of je nu Paranoid bent of een Trooper met een T-shirt van Metallica: Nothing Else Matters, want na het zien van deze voorstelling voel je je gegarandeerd helemaal Thunderstruck!

In den beginne was Sofie Engelen (Willy, Studio Brussel) helemaal gebeten door grunge, de muziekstroming die aangevoerd werd door bands als Nirvana en Pearl Jam. Tot haar oudere broer haar op een dag platen van Iron Maiden, Guns N’ Roses en Black Sabbath toestopte en ze pas écht ontdekte hoe groot de liefde voor muziek kan zijn. Tien jaar later stond ze oog in oog met legendes als Ozzy Osbourne, Bruce Dickinson en anderen toen ze backstage verslag uitbracht vanop Graspop Metal Meeting, Rock Werchter en Pukkelpop. Vandaag popelt Sofie om samen met de Belgische metalen grootheid Franky De Smet-Van Damme te grasduinen in de rijke geschiedenis van de metalmuziek. Van Led Zeppelin tot Motörhead, van Fleddy Melculy tot Channel Zero, allemaal komen ze aan bod in de bangelijk beukende voorstelling ‘The History of Metal’. Op deze atypische avond beloven de muzikanten fantastisch te zijn en de anekdotes en muziekfragmenten, die elkaar perfect afwisselen en aanvullen, ronduit ijzersterk. Kortharigen zijn trouwens ook welkom. SCHOUWBURG, 20u, € 23,

CONCERT | ZA 28 OKT
MET: SOFIE ENGELEN (VERTELLER), FRANKY DE SMET-VAN DAMME (ZANG, VERTELLER), VIERKOPPIGE LIVEBAND MAANDACHT.BE FOTO © KOEN BAUTERS
€ 19,55 (VRIENDENPAS)
33

Bruno Vanden Broecke

Klink.

Er zijn in België 3933 personen die strafbare feiten hebben begaan zonder daar straf voor te krijgen. Zij hebben namelijk een ‘geestesstoornis’. Deze mensen worden geïnterneerd. Voor onbepaalde tijd. Hun vermoedelijke vertrekdatum wordt bij aankomst provisoir vastgelegd op het jaar 9999. We mogen die internering geen straf noemen. Het woord ‘straf’ geldt alleen voor mensen die een ‘delict’ begaan dat hen kan worden ‘toegerekend’. Internering is een verplichte behandeling. Een behandelaar deelt in ‘Klink.’ zijn ervaringen met deze ontoerekeningsvatbare mensen. Zij zitten in de rechte lijn naar hun voorlopige vrijlating. Maar die lijn is allesbehalve de laatste. En is ook niet echt

recht. Hoe beleven zij hun internering? Is er wel een verschil tussen een gedwongen behandeling en een straf? Is ‘buiten’ écht buiten?

Annemie Morbee schrijft en werkt met geïnterneerden. Vanuit haar verbondenheid met de wereld van het ontoerekeningsvatbare, zocht ze Bruno Vanden Broecke op en leidde hem rond in een labyrint vol verhalen en mensenlevens, stemmen uit het vagevuur. ‘Klink.’ is een theatraal egodocument, een licht maar rauw samenzijn, met weinig franjes.

SCHOUWBURG, 20u, € 20, € 17 (VRIENDENPAS)

een voorstelling die de kortste weg naar je hart kiest

SPEL: BRUNO VANDEN BROECKE REGIE: RAVEN RUËLL TEKST: ANNEMIE MORBEE FOTO © STINUS
DI 31 OKT | THEATER
34

Hooverphonic

Sit down and listen again…

to Hooverphonic

de trots van de Lage Landen

Twintig jaar na hun eerste akoestische tournee keert Hooverphonic terug naar de intimiteit van de schouwburg. Geike Arnaert, Alex Callier, Raymond Geerts en een strijkkwartet bewijzen dat hun muziek niet alleen massa’s internationale uitstraling heeft, maar ook in zijn eenvoud helemaal overeind blijft.

‘Sit down and listen again... to Hooverphonic’, een bevel dat als muziek in

de oren klinkt en meteen duidelijk maakt waar het om gaat. Zet je neer en luister naar de trots van de Lage Landen. Laat je ontroeren en meevoeren op een magische reis doorheen hun muziek in zijn meest pure vorm. De stem van Geike Arnaert staat helemaal centraal. Minder wordt meer en vooral veel meer kippenvel.

SCHOUWBURG, 20u, € 39

35 HOOVERPHONIC.COM FOTO © NICTURES CONCERT | VR 3 NOV

Raf Coppens

Lunch Garden. Pizzeria. All you can eat. Take away. Tankstation. Frituur. Sterrenrestaurant. Broodjeszaak. De voedselbank. In Vlaanderen draait alles rond eten…

Na uitverkochte tournees, eindejaarshows op VTM en Museeuwmoppen is Raf Coppens terug waar hij begon: tussen de mensen. Dat doet hij met grappen over de actualiteit en het

dagelijkse leven. Kort op de bal en om de tien seconden een pointe.

Eet
ZA 4 NOV | TE GAST
RAFCOPPENS.BE FOTO © DIRK ANNEMANS
36
KLEINE ZAAL, 20u, 22u, € 15

Circumstances

GLORIOUS BODIES

PERFORMERS:

voor volwassenen en publiek vanaf 8 jaar

 TIP! Meer weten over deze voorstelling? Beluister de podcast ‘dans beluisterd – aflevering 3’ op ccdewerf.be/werfcast.

over de kracht van het ouder wordende lichaam

Zes acrobaten tussen 53 en 67 jaar oud met een verleden in het klassieke(re) circusgenre doorbreken de clichés over ouderdom en veroudering. Ouderdom is een taboe, niet in het minst binnen de circuswereld. Net zoals topsporters stoppen de meeste acrobaten na een bepaalde leeftijd met intensief trainen. Hoe transformeren die perfecte lijven? Kan je als mens ooit vrede sluiten met

je eigen lichaam? Kan je volledig in harmonie zijn? Belangrijke vragen, want het verouderingsproces overkomt ons allemaal.

‘GLORIOUS BODIES’ is een fysieke, ontroerende en hoopvolle circus- en dansvoorstelling over de draagkracht van ons lichaam, over zien en gezien worden, over de grens tussen klassiek en hedendaags circus. De voorstelling vertrekt vanuit partneracrobatiek

en beweging. Een impressionante, charmante en humoristische voorstelling die laat zien tot wat de mens en het menselijk lichaam in staat is. En daar staat duidelijk geen leeftijd op.

Circusmaker Piet Van Dycke verblufte tijdens CIRK! 2022 met de hitvoorstelling 'Exit'.

SCHOUWBURG, 20u, € 18, € 15,30 (VRIENDENPAS)

CONCEPT, CHOREOGRAFIE: PIET VAN DYCKE WINFRIED DEULING, ASTRID SCHÖNE, DET RIJVEN, THORSTEN BOHLE, PAUL GRIFFOEN, JOHANNES FISCHER, MUZIEK: KRIS AUWERS CIRCUMSTANCES.BE FOTO © JONAS VERMEULEN
CIRCUS / DANS | ZA 4 NOV
37
MET DANK AAN: MIRAMIRO, DESTELHEIDE EN WYBREN WOUDA

Emilie Weisse Circustheater NL

Be kind

6 tot 18 maanden

spelen toegelaten!

‘Be kind’ dat is circustheater voor de allerkleinsten met acrobatiek en jonglerie. Twee circusartiesten nemen je kind mee op een zintuiglijke reis en volgen het ritme van de dag van het gezang van vroege vogels tot lichtgevende jongleerkegels bij schemering. Langzaam komt het pop-updecor tot leven en maakt de stilte plaats voor geluid, kleur en beweging. Dingen rammelen, verschijnen, kraken, rollen of zweven. Na de voorstelling mogen de kleintjes het speelveld ontdekken. Ze kruipen in, uit, langs en door het decor en verkennen de bijzondere materialen van dichtbij.

 TIP! Respecteer de vermelde leeftijd! Je kan enkel tickets reserveren voor kinderen van 6 tot en met 18 maanden. Oudere kinderen kunnen er helaas niet in. Achteraf kan je het kinderboek verkrijgen dat bij de voorstelling hoort. Om extra lang na te genieten!

PODIUM SCHOUWBURG, 14u, 16u, € 20 (1 KIND + MAX. 2 VOLWASSENEN), € 17 (VRIENDENPAS)

38
CONCEPT, REGIE: EMILIE WEISSE
WEISSECIRCUSTHEATER.COM FOTO © JONA HARNISCHMACHER
5 NOV | FAMILIE / CIRCUS
ARTIESTEN: JORIS DE JONG, JORGA LOK
ZO

Nigel Williams

De weg kwijt

Wiliams is allerminst een grumpy old man geworden. Zijn comedy is nog even fris en waarachtig als een kwarteeuw geleden... (Karel Michiels, De Standaard, 18/10/2022)

Nigels kompas werkt niet meer en hij is de weg volledig kwijt. Hij weet zelfs niet of hij wel een weg zoekt. Misschien is het een gevolg van corona. Of van de dreigende klimaatverandering. Is het de almaar vreemder wordende gedigitaliseerde wereld?

Of heeft Nigel gewoon een slag van het ouder worden gekregen?

‘Tijdens de lockdowns heb ik veel geslapen en kennelijk ben ik wakker geworden in een andere dimensie’, zegt de ondertussen Belg geworden Britse stand-upcomedian. ‘Het is alsof ik alles ervaar in spiegelbeeld van wat

het vroeger was. Ben ik links? Rechts? Of lig ik gewoon op de middenberm te dromen?’

Ligt het aan hem of is de wereld plots binnenstebuiten en ondersteboven? Zie samen met hem de absurditeit onder ogen van deze verwarrende en gekke tijden, van deze nieuwe realiteit. Humor is sterker dan alle vaccins, therapieën en fake news samen. Laat ons daarom lachen, want zijn we niet allemaal een beetje de weg kwijt?

SCHOUWBURG, 20u, € 18, € 15,30 (VRIENDENPAS)

39 COMEDY | WO 8 NOV FOTO © BENNY DE GROVE

Luckas Vander Taelen Achille

‘Dat ik besta, heb ik aan de Eerste Wereldoorlog te danken.’

Luckas Vander Taelen schreef ‘Achille’, een boek over zijn grootvader, die tijdens de Eerste Wereldoorlog vier jaar lang vanuit de loopgrachten aan de IJzer bijna elke dag een brief schreef aan zijn broer Hector in Engeland. Vander Taelen combineerde citaten uit de brieven met zijn indrukken tijdens lange fietstochten door de Westhoek, waar hij op zoek ging naar sporen van wat zijn grootvader daar meer dan een eeuw geleden beleefde. In deze voorstelling leest Luckas Vander

Taelen voor uit de brieven van Achille en reflecteert hij over hoe het toeval een grote rol in ons leven speelt. Luckas zou er nooit geweest zijn als zijn grootvader tijdens zijn verlof in Engeland niet met Fientje gedanst had. ‘Vijftien miljoen burgers en soldaten verloren er hun leven, maar ik kreeg het mijne cadeau, weliswaar veertig jaar na de wapenstilstand.’

I.S.M. UTOPIA
WO 8 NOV | THEATERLEZING
KLEINE ZAAL, 20u, € 10, € 8,50 (VRIENDENPAS)
40

Marieke Van Ransbeeck

Nordic Folk

expeditie naar folkmuziek uit het Hoge Noorden

Speelden de Vikingen doedelzak? Is Noorse folk een secret ingredient voor Eurosong? Kan je een duivelse violist uit Zweden maar beter niet vertrouwen? En bestaan er echt instrumenten van ijs?

Ga mee op expeditie met doedelzakspeelster Marieke Van Ransbeeck en ontdek de levendige folkmuziekscenes uit het Hoge Noorden. Als eerste Belg behaalde ze in 2019 de Nordic Master in Folk Music. Tijdens deze studie reisde Marieke twee jaar doorheen het Noorden en studeerde ze aan

verschillende folkafdelingen van conservatoria in Zweden, Denemarken, Finland en Noorwegen.

Marieke vertelt je meer over instrumentale en vocale folktradities van vroeger tot nu en het bijbehorende instrumentarium: viool, hardangerviool, youhikko, kantele, doedelzak en koehoorns. Ze neemt ook de literatuur en dans onder de loep die onlosmakelijk verbonden zijn met de noordelijke folktradities. Natuurlijk zijn er ook muzikale intermezzo’s.

 TIP! Er is niets leuker dan het zelf eens te proberen. Heb je al muzikale ervaring dan kan je je inschrijven voor het ‘Nordic Folk Lab’ (maandag 16 oktober), een masterclass met de muzikanten van Marvara. Hierbij krijg je een gratis ticket voor deze lezing. Is het je eerste kennismaking? Probeer dan eens een initiatie doedelzak of diatonische accordeon (vrijdag 10 november). Meer info binnenkort op ccdewerf.be.

KLEINE ZAAL, 20u, € 12, € 10,20 (VRIENDENPAS), GRATIS INDIEN JE INTEKENT OP EEN VAN DE FOLKWORKSHOPS

41 LEZING / PERFORMANCE | DO 9 NOV MARIEKEVANRANSBEECK.COM FOTO © STUDIO NUNU

VR

Anne Teresa De Keersmaeker, Meskerem Mees, Jean-Marie Aerts, Carlos Garbin / Rosas

In ‘EXIT ABOVE’ keert Anne Teresa

De Keersmaeker op haar stappen terug, naar de wortels van de dans en van de westerse popmuziek. ‘My walking is my dancing’ is al sinds haar vroegste werk een van haar leidende principes: wandelen als primaire vorm van beweging, de ‘signature move’ van de menselijke soort, ons zo vertrouwd dat we er zelden bij stilstaan. Ook muzikaal

onderneemt De Keersmaeker een tocht richting een startpunt, dat eigenlijk een snijpunt is: de wortels van de popmuziek, de blues, met zijn mysterieuze ‘blue notes’, een grijze zone tussen mineur en majeur, tussen verdriet en vreugde.

Het vertrekpunt voor de voorstelling is ‘Walking Blues’ van de legendarische

42
EXIT ABOVE - naar de storm 10 NOV | DANS

CHOREOGRAFIE: ANNE TERESA DE KEERSMAEKER CREATIE, DANS: ABIGAIL ALEKSANDER, JEAN PIERRE BURÉ, LAV CRNCEVIC, JOSÉ PAULO DOS SANTOS, RAFA GALDINO, CARLOS GARBIN, NINA GODDERIS, SOLAL MARIOTTE, MESKEREM MEES, MARIANA MIRANDA, ARIADNA NAVARRETE VALVERDE, CINTIA SEBOK, JACOB STORER

MUZIEK: MESKEREM MEES, JEAN-MARIE AERTS, CARLOS GARBIN

MUZIEKUITVOERING: MESKEREM MEES, CARLOS GARBIN TEKST, LYRICS: MESKEREM MEES, WANNES GYSELINCK ROSAS.BE FOTO © ANNE VAN AERSCHOT

terug naar de wortels van de dans en de westerse popmuziek

bluesartiest Robert Johnson, maar de tocht voert ook terug tot de bekendste 19e-eeuwse singer-songwriter, Schubert, met ‘Der Wanderer’. De jonge Vlaamse singersongwriter met Ethiopische roots, Meskerem Mees, zal een reeks uitgeklede adaptaties, permutaties en doorwerkingen van ‘walking songs’ componeren, samen met Jean-Marie Aerts, de geluidsarchitect van de legendarische

Belgische 80s rockformatie TC Matic rond Arno, en danser en gitarist Carlos Garbin.

 TIP! Meer weten over deze voorstelling?

Beluister de podcast ‘dans beluisterd –aflevering 3’ op ccdewerf.be/werfcast.

SCHOUWBURG, 20u, € 35, € 29,75 (VRIENDENPAS)

GRATIS INLEIDING OM 19u15 DOOR TOM DE MOOR OF ELS VAN STEENBERGHE

43 DANS | VR 10 NOV

Nyira Hens, Bruno Vanden Broecke & Trappelend Talent

We gaan Deur!

‘We gaan Deur!’ bedient zich van een onverslijtbare formule: de klassieke deurenkomedie. Je volgt een amateurgezelschap dat

het bij de generale repetitie hard te 'verdeuren' krijgt. Een ding is glashelder: dit gezelschap is nog niet klaar: niet met zijn personages,

niet met zijn tekst en niet met zijn première. In deel twee draait het decor 180 graden en loopt de verwarring achter de

44
WO 15 NOV | THEATER
een perfect getimede absurde komedie vol verwarring, spelplezier en misverstanden

schermen gewoon door. Net als je denkt dat het niet erger kan, drijft deel drie alles heerlijk op de spits. Alles op de scène ligt in duigen, maar

jouw avond kan niet meer kapot!

REGIE:

SCHOUWBURG, 20u, € 23, € 19,55 (VRIENDENPAS)

GRATIS INLEIDING OM 19u15 DOOR ELS VAN STEENBERGHE

45
VAN: MICHAEL FRAYN (NOISES OFF) MET: SOUKAÏNA BENNANI, GLORIA BOATENG, AN CLAUWAERT, MUHAMMAD HAMID KHAN, JENNIFER HEYLEN, JONATHAN LAMBRECHTS, SAAR NIRAGIRE DE GROOF, KATIA SCHOOFS, TIMO STERCKX NYIRA HENS, BRUNO VANDEN BROECKE FOTO © SHANE VAN LAER

Tourist LeMC

Onrust

Sinds 2021 dwaalt Johannes Faes, nom de plume LeMC, rond in Niemandsland… Toch vindt hij de komende herfst de weg terug naar zijn natuurlijke habitat, het podium. Met nieuw werk waarin Faes opnieuw kleinkunst, folk en woordkunst omarmt, vertelt, fileert, ontboezemt en waarin hij de kronkels in zijn hoofd ontrafelt.Daarnaast duikt hij voluit zijn rijkgevulde repertoire in, voorzien van nieuwe muzikale contouren.

Intiem, onbevangen, authentiek en franjeloos speurt Johannes naar de essentie in zijn songs, snijdt hij thema’s aan die de ziel beroeren en neemt hij je mee op een persoonlijke zwerftocht. Als een Tourist in eigen hoofd.

SCHOUWBURG, 20u, € 32, € 27,20 (VRIENDENPAS)

46 TOURIST-LEMC.BE FOTO © JEF BOES
VR 17 NOV | CONCERT

de troubadour van ‘t stad

47 CONCERT | VR 17 NOV

Kurt Overbergh

I Just Don’t Understand Nick Cave

Kurt Overbergh brengt een doorleefde monoloog, overladen met muziek en beelden over Nick Cave, ‘the hardest working man’ in de showbusiness. Een monoloog die vertrekt vanuit een handvol nietige, grappige, openhartige en persoonlijke verhalen uit het leven van Kurt Overbergh. Maar om de één of andere bizarre reden, en gelukkig voor de Cave-fans, belandt elk verhaal keer op keer bij Nicholas Edward Cave.

‘I Just Don’t Understand Nick Cave’ gaat over de foxtrot die ‘Stagger Lee’ is, Nicky Danger (zoals Cave zich in de jaren 70 noemde), cumshots en vaginale winden, murder ballads, Nabokovs controversiële roman ‘Lolita’, Peaky Blinders, seriemoordenaar Ted Bundy, erotigraphomania, de schizofrene kattentekenaar Louis Wain, een 150 miljoen jaar oude brachiosaurus én lieveheersbeestjes. En, zet je schrap, er is zelfs een samenzangmoment. Omdat dat nu eenmaal louterend schijnt te werken…

KLEINE ZAAL, 18u, € 12, € 10,20 (VRIENDENPAS), € 25,50 (COMBITICKET LEZING + CONCERT (ZIE P. 49))

48
ZA 18 NOV | LEZING
FOTO © EVA VERMANDEL

T.H. and the Sad Beats

A young Nick Cave Tribute

een stormwind op het podium

Wie het in de jaren 80 heeft meegemaakt, zal het ongetwijfeld nooit meer vergeten: de jonge Nick Cave raasde en wervelde over het podium als een stormwind die door een bezopen satan luidkeels en uit volle borst werd aangeblazen. Zijn uitgekrijste lyrics brandden van een donker soort poëzie vol ronddolende moordenaars en oudtestamentische sferen, maar verwezen tezelfdertijd slim naar de pioniers van de blues en de rock.

Op hun beurt vormden The Bad Seeds, ondanks hun enthousiaste poging om te klinken als een chronische relatiecrisis, een onwaarschijnlijk sterke begeleidingsband, die perfect het midden wist te houden tussen samenspel en chaos, tussen geweld en subtiliteit. Zelfs als een overmaat aan nicotine, alcohol, speed en heroïne hen van de sokken dreigde te blazen, stónden zij er. Ongelooflijk genoeg.

Bijna veertig jaar later staat Nick Cave er nog steeds. Galanter en eleganter dan toen. En in veel grotere zalen. Het is hem vanzelfsprekend gegund, maar wij hadden graag nog eens de jonge Nick aan het werk gezien. De meer uitzinnige Cave. Dit eerbetoon komt bijzonder goed in de buurt. Zanger Tom Hannes kruipt in de huid van de zanger. Wie hem al zag als de belichaming van David Byrne (Byrning Down the House), de jonge Lou Reed (We Love Lou) en de jonge én oude David Bowie (Major Tom), weet waaraan zich te verwachten.

SCHOUWBURG, 20u, € 22, € 18,70 (VRIENDENPAS), € 25,50 (COMBITICKET LEZING (ZIE P. 48) + CONCERT)

49
CONCERT | ZA 18 NOV
MET: TOM HANNES (ZANG), JAN BLIECK (GITAAR), NIELS VERHEEST (HAMMOND), KURT DE RUIJTER (BAS), GINO CAMPENAERTS (DRUMS), DIETER DE MITS (SOUNDS) FOTO © BORIANN

BachPlus

ZO 19 NOV, 11u30

Special Guest Roel Dieltiens

ZO 14 JAN, 11u30

Georg Frideric HandelOde for Saint Cecilia’s Day

Roel Dieltiens verwierf internationaal naam en faam als cellist, modern én barok. Met zijn technisch perfect cellospel en zijn overweldigende muzikaliteit maakt hij elk concert tot een onvergetelijke ervaring. In zijn rijke discografie is Johann Sebastian Bach ruim vertegenwoordigd. Roel nam de ‘Suites voor cello solo’ van Bach zelfs twee keer integraal op. Waarom zou BachPlus dan zijn jaarlijkse special guest ver gaan zoeken als hij om de hoek woont?

Bij BachPlus hoor je cantates van Bach naast werken van Bachs tijdgenoten of voorlopers. Vaak leidt dit tot verhelderende artistieke inzichten en uitvoeringen. De musici, gepokt en gemazeld in de barokmuziek, delen hun enthousiasme voor het geniale, allesoverstijgende en altijd weer verrassende oeuvre van Bach. Bart Naessens staat in voor de bezielende leiding.

Koen Uvin presenteert en maakt bij elk concert een introducerende podcast.

Handel componeerde zijn ‘Ode for Saint Cecilia’s Day’ als een indrukwekkend eerbetoon aan de kracht van de muziek. De ode begint met een suggestieve beschrijving van het scheppingsverhaal. Veertig spannende minuten later volgt een bloedstollend koor dat het einde der tijden en het laatste oordeel schildert. Tussenin evoceren sublieme aria’s de kwaliteiten van muziekinstrumenten en de kracht van muziek en de menselijke stem. Ongetwijfeld een van Handels meest ontroerende werken.

Voor het concrete programma zie ccdewerf.be en bachplus.be.

ZO 19 NOV, ZO 14 JAN, ZO 26 MEI: JEZUÏETENKAPEL (PONTSTRAAT 7, AALST), € 20, € 17 (VRIENDENPAS)

ZA 16 MRT: ONZE-LIEVE-VROUW VAN BIJSTANDKERK (ONZE LIEVE VROUWPLEIN, MIJLBEEK, AALST), € 24, € 20,40 (VRIENDENPAS)

50
ZO 19 NOV, ZO 14 JAN, ZA 16 MRT, ZO 26 MEI | CONCERT
FOTO © BELUGA

ZA 16 MRT, 20u

Johannes Passion BWV 245

ZO 26 MEI, 11u30

Uitzendkantoor

Bach III

Cantates van Johann Gottlieb Goldberg en zijn leraar Johann Sebastian Bach

De Johannes Passion BWV 245 is een van de meest fascinerende werken van Bach en werd ooit getypeerd als ‘een muzikaal wisselbad van existentiële emoties’. Bach wou inderdaad veel meer dan gewoon het passieverhaal opfrissen in het geheugen van de gelovigen. Hij stelt alles in het werk om ze bij de gebeurtenissen te betrekken. De vele korte turba-koren schilderen op een haast expressionistische wijze de uitroepen van het op dood en spektakel beluste volk en Bach gebruikt ze om de dramatiek tot ongekende hoogten op te voeren. Als een meesterverteller brengt hij snelle en onverwachte afwisselingen tussen evangelist en koor die de spanning en het realiteitsgevoel nog intenser maken. Er is een monumentaal, triomferend slotkoraal nodig (‘Ach Herr, lass dein lieb Engelein’) om Bachs intense rollercoaster van diepmenselijke gevoelens terug te voeren tot zijn liturgische en theologische proporties. De Johannespassie evoceert een diep tragisch drama dat, dankzij het genie van Bach, ook driehonderd jaar na de eerste uitvoering gelovigen noch ongelovigen onberoerd laat.

Aan de Thomanerschule bracht Bach jaarlijks tientallen nieuwe leerlingen de geheimen van de muziek bij. Voor de meest bekwamen diende Bach als een waar interimkantoor avant la lettre. Hij schreef aanbevelingsbrieven die zijn leerlingen betrekkingen bezorgden van Sibiu in Hongarije tot Dortmund en van Lindau tot Riga en Sint-Petersburg. BachPlus lanceerde een project om jaarlijks dit grotendeels onbekende repertoire te ontsluiten. Die ontdekkingstocht wordt ook in het seizoen 2023-24 verder gezet met werk van Bachs leerling Johann Gottlieb Goldberg. Hij gaf zijn naam aan Bachs meesterlijke Goldbergvariationen, maar schreef ook zelf cantates, aangemoedigd door Bach, tot zijn voortijdige dood. Hij werd slechts negenentwintig jaar.

51 CONCERT | ZO 19 NOV, ZO 14 JAN, ZA 16 MRT, ZO 26 MEI

Het WOLK

Maan

VAN, MET: SASKIA VERSTIGGEL, BERT VAN WYMEERSCH, SARAH VAN OVERWAELLE

VORMGEVING: BERT VAN WYMEERSCH, SARAH VAN OVERWAELLE

SPELREGIE: DANNY TIMMERMANS

MUZIEK: BERT VAN WYMEERSCH

HETWOLK.BE

FOTO © ASTRID BULTIJNCK

Het WOLK neemt je mee op een visuele ontdekkingsreis naar plekken waar geen mens ooit al is geweest. Zet je schrap om mee te zweven naar het onbekende en voor een ontmoeting die in de sterren stond geschreven.

‘Maan’ is een beeldende belevingsvoorstelling voor de allerkleinsten waar ook jij nog van zal dromen.

 TIP! Verwacht je aan leuke randactiviteiten in het kader van de Kunstendag voor Kinderen. Binnenkort meer op ccdewerf.be.

PODIUM SCHOUWBURG, 15u, € 10, € 8,50 (VRIENDENPAS)

19 NOV | FAMILIE / THEATER / KUNSTENDAG VOOR KINDEREN
ZO
52 2+

Gene Bervoets, Els Dottermans & Lou Roman Band Een gouden jubilee

50 jaar Lou Roman Band

Vijftig jaar Lou Roman Band, een gouden jubileum, dat vraagt om een feest. En niet zomaar een! Een feest, bruisend van zalige nostalgie gemixt met het geluid van vandaag. We vieren een halve eeuw liefde met de onvolprezen Gene Bervoets en Els Dottermans als ceremoniemeesters.

Wat waren de openingsdansen vijftig jaar geleden?

Welke zijn het nu? Wat waren de beste of net meest foute dansliedjes vijftig jaar geleden? En nu? En als het dan allemaal wel mooi geweest was, met welke muziek speelde men dan de mensen naar huis op het einde van het feest? Zijn we daar vandaag een beetje subtieler in geworden of net niet? Is het contrast over een halve eeuw groot of komt alles weer terug? Kom het te

weten tijdens ‘Een gouden jubilee’. Beleef het zelf terwijl we al schuivend op onze stoel de mooie melodieën van toen en nu aanhoren. Een ideaal avondje uit tijdens De Ouderenweek, die loopt van 20 tot en met 26 november.

SCHOUWBURG, 20u, € 25, € 21,25 (VRIENDENPAS)

53 CONCERT | WO 22 NOV
LOUROMAN.BE
MET: GENE BERVOETS (ZANG), ELS DOTTERMANS (ZANG), LOU ROMAN BAND GEORGANISEERD I.H.K.V. DE OUDERENWEEK

De Koninklijke Prinsencaemere

De Koninklijke Prinsencaemere gaat op manoeuver, slaat zijn bivaktenten op in De Werf en brengt sketches en liedjes met een lach en een traan.

54 PRINSENCAEMERE.BE
24, ZA 25, ZO 26 NOV | TE GAST
VRIEJE MANEUVERS VR
SCHOUWBURG, 20u (VR, ZA), 15u (ZO), € 30

Koninklijke Symfonische Kring

Aalst ‘Door Eendracht Groot’

De Koninklijke Symfonische Kring Aalst 'Door Eendracht Groot' bestaat al 137 jaar. Het is een liefhebber-orkest dat een vijftigtal muzikanten telt en elk seizoen drie uitvoeringen in De Werf brengt. Inderdaad, opgericht in 1886, twee wereldoorlogen overleefd en vandaag actiever dan ooit, toont dit symfonisch orkest dat, ondanks de onhebbelijkheden die de modernisering met zich meebrengt, er toch nog voldoende tijd

kan worden vrijgemaakt en inspanningen kunnen worden opgebracht om mooie, in hoofdzaak klassieke muziek, maar ook musical, film- & popmuziek te eren en live te brengen.

Verwacht je aan een programma vol kleurrijke melodieën en bekende thema’s om te proeven, te smaken en volop te genieten.

SCHOUWBURG, 20u, € 15

55
SYMFONIEAALST.BE FOTO © SYMFONISCHE KRING TE GAST | MA 27 NOV, MA 4 MRT, MA 27 MEI

Hetty Helsmoortel

Missie 2023

voor publiek vanaf 16 jaar

wetenschap glashelder gebracht

Een nieuw jaar, een nieuwe missie! Wetenschapswatcher

Hetty Helsmoortel blikt in haar gloednieuwe show voor de derde keer op rij terug op het belangrijkste wetenschaps- en technologienieuws van het voorbije jaar.

Wat doen we als plots

99% van onze theorieën over het universum niet blijkt te kloppen? Komt de uitgestorven dodo weer tot leven? En hoe gaan we om met gevallen helden in de wetenschap? Dat, en véél meer, kom je te weten in ‘Missie 2023’. Hetty vertelt bevlogen,

helder en verrijkend. En tussendoor mag er al eens gelachen worden. Een straffe voorstelling die je slimmer en gelukkiger de wereld instuurt.

56 HETTYHELSMOORTEL.BE FOTO © KREW
DI 28 NOV | THEATERSHOW
SCHOUWBURG, 20u, € 20, € 17 (VRIENDENPAS)

AuFond Producties / Roel Vanderstukken en Lize Feryn

The Broken Circle Breakdown

MET: ROEL VANDERSTUKKEN (SPEL), LIZE FERYN (SPEL), THE SONS OF NAVARONE - GUIDO BOS (CONTRABAS, ZANG), THIERRY SCHOYSMAN (BANJO, MANDOLINE, ZANG), BERT VAN BORTEL (GITAAR, MANDOLINE, ZANG), DIRK FONTEYN (VIOOL, ZANG)

TEKST: JOHAN HELDENBERGH, MIEKE DOBBELS REGIE: MANU JACOBS AUFONDPRODUCTIES.BE

‘The Broken Circle Breakdown’ wás al een fantastisch theaterstuk, waarvan een minstens even fantastische verfilming werd gemaakt. Het grote publiek kent vooral die laatste. Daarom: de oerversie van ‘The Broken Circle Breakdown’, het muziektheaterstuk van Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels, nú met twee kleppers van formaat in de cast: Lize Feryn en Roel Vanderstukken, live begeleid door een vierkoppige bluegrass-band.

‘The Broken Circle Breakdown’ is het straffe verhaal van Alabama en Monroe die

terug naar de oerversie

ontdekken wat rouw met een mens doet. Het is een intens verhaal over liefde voor elkaar, liefde voor een kind en het onvermijdelijke van de dood.

Wat doet ge wanneer ge het kostbaarste uit uw leven kwijtspeelt? Wordt ge kwaad? Wordt ge depressief? Of loopt ge weg?

Weg van uw verdriet. Waar naartoe, dat maakt niet uit, maar weg. Weg. Weg. Weg. Eindeloos weg.

SCHOUWBURG, 20u, € 27, € 22,95 (VRIENDENPAS)

MUZIEKTHEATER | WO 29 NOV
57

Louis Janssens Desire

‘Desire’ speelt zich af op het keerpunt van nacht naar dag, van donker naar licht. Het moment waarop mogelijkheden zichtbaar worden. Welke gedachten, twijfels en onvervulde verlangens spelen er tijdens dit zogenoemde ‘blauwe uur’? Wat met de drang om blijvend te kunnen beginnen, zonder te eindigen of ergens aan te komen?

Vier eenzame jonge queer zielen nemen je mee in hun persoonlijke gedachten, twijfels, angsten en verlangens. In ‘Desire’ delen ze wat ze normaal niet aan elkaar durven tonen om zo te ontdekken dat ze nogal op elkaar lijken. Biografische ervaringen worden verweven met snapshots over universele vormen van liefde, de geschiedenis van de gaybar en de energie van vriendschap. Ze praten, stamelen, zingen en bewegen

rusteloos over de lege scène en maken het universele verlangen naar verbinding op een speelse en persoonlijke manier voelbaar.

Na de solovoorstelling ‘Serenade’ (geselecteerd voor #nieuwjong van Het TheaterFestival 2021 en eerder te zien in De Werf) zet Louis Janssens een volgende stap in het creëren van voorstellingen die zowel een poëtische en intieme, als vreugdevolle en speelse wereld weten te verbeelden.

VR 1 DEC | THEATER
58
SCHOUWBURG, 20u, € 18, € 15,30 (VRIENDENPAS)
VAN, MET: LOUIS JANSSENS SPELERS: MOURAD BAAIZ, MICK GALLIOT FABRÉ, JOSHUA SMITS EINDREGIE: PETER SEYNAEVE DESNOR.BE, LOUISJANSSENS.COM FOTO © SOFIE KNIJFF 59 over het verlangen om iets mee te maken THEATER | VR 1 DEC

na vijf jaar pauze is het tijd voor An Nelissen 2.0

Nee, vroeger was niet alles beter. Dat weet ook comedypionier An Nelissen. Maar in tegenstelling tot wat men vandaag schijnt te denken, is de babyboomgeneratie niet met een gouden lepel in de mond geboren. Ze zijn ook jong geweest, hadden dromen, idealen en zelfs conflicten met de generatie voor hen. Vreemd genoeg lijkt vandaag dus heel erg op vijftig jaar geleden. Zelfs de hits zijn dezelfde! Komt alles terug of draait de geschiedenis gewoon rondjes rond dezelfde hete brij?

‘Ligt het aan mij of is de wereld gewoon zot aan het worden?’ Dat vroeg An Nelissen

zich de afgelopen jaren geregeld af. En ze is niet alleen. Sinds ze haar bedenkingen deelt op sociale media in haar ‘dagboek van een boomer’, krijgt ze heel wat reacties. Niet alleen van leeftijdsgenoten, maar ook van jonge mensen. Die laatsten vragen haar dan wel eens: ‘Was het dan vroeger anders of beter?’ Op die prangende vraag wil deze pionier van de Vlaamse comedyvrouwen een antwoord zoeken in haar nieuwe solo.

SCHOUWBURG, 15u (MATINEE I.S.M. DIENST SENIOREN) en 20u, € 22, € 18,70 (VRIENDENPAS)

TEKST:
ANNELISSEN.COM FOTO © AN DESMEDT An Nelissen OK Boomer! ZA 2 DEC | COMEDY
PETER PERCEVAL, AN NELISSEN REGIE: PETER PERCEVAL
60

Gemengd popkoor Light My Choir Pop

Met ‘Pop it!’ brengen ze een muzikaal eerbetoon aan hun favoriete popiconen. Vijf jaar geleden werd dit koor door vier vriendinnen op Aalsterse bodem tot leven gebracht. Daarom kozen ze ervoor om de Aalsterse roots extra in de verf te zetten door handen én benen in elkaar te slaan met The Project DC. De leuze van The Project DC luidt: ‘We believe everyone can dance’. Wat mooi aansluit bij de visie van Light My Choir: ‘Iedereen kan zingen en het liefst samen’. The Project Family bestaat uit twaalf dansgroepen en vijf competitieve dancecrews. Deze talentvolle bende tilt de show naar een hoger niveau met hun swingende dansmoves.

De volledige show wordt in goede banen geleid door multi-getalenteerd dirigent, Jonas Veirman. Jonas studeerde aan de conservatoria van Gent en G öteborg. Je kan hem aan het werk zien op menig podium als zanger, pianist of saxofonist. Jonas maakt deel uit van projecten in uiteenlopende muziekstijlen. Hij is leadzanger bij meerdere bigbands en dirigeert verschillende zanggroepen, blazerensembles en harmonieën.

Met dit project zal hij ook de muzikale leiding over de professionele liveband voor zijn rekening nemen.

Dit alles wordt aan elkaar gepraat door een zoetgevooisde stem van Aalsterse bodem.

61
LIGHTMYCHOIR.BE FOTO © LIGHT MY CHOIR TE GAST | ZO 3 DEC
it!
SCHOUWBURG, UUR EN PRIJS NOG NIET GEKEND

Kamal Kharmach Mag ik even? 2023

Ruzie met de boeren, een Vlaamse regering die bijna valt, Herman Brusselmans die voor het eerst vader wordt... Dat belooft voor 2023! Met zijn eindejaarsconference ‘Mag ik even?’ neemt Kamal Kharmach, ondertussen voor de vijfde keer, het voorbije jaar onder de loep. Vorige edities waren keer op keer een schot in de roos en ook dit jaar laat Kamal zijn komisch licht schijnen over de ups en downs van het leven.

Wat was dat nu juist met die spionageballon? Kan er eigenlijk nog iemand zijn winkelkar betalen? En wat te denken van alle perikelen in de Vlaamse showbusiness? Het verdere verloop van 2023 voorspellen is onmogelijk. Maar we kunnen wel voorspellen dat je goed zit bij ‘Mag ik even? 2023’.

SCHOUWBURG, 20u, € 22, € 18,70 (VRIENDENPAS)

KAMAL.BE
FOTO © ELLIE VAN DEN BRANDE
WO 6 DEC | COMEDY 62

Trixie Whitley

van een onaardse, androgyne schoonheid

Trixie Whitley is rauw en intens. Ze daagt zichzelf voortdurend uit zonder haar puurheid als artieste uit het oog te verliezen. Voor de plaat ‘Lacuna’ uit 2019 werd alle ballast overboord gegooid. De gitaar en de piano staan nog altijd centraal, maar laveren tussen drumloops, synthbeats en experimentele grooves. In 2020 herinterpreteerde ze de songs onder de naam ‘Lacuna Re-Imagined’. Vandaag komt ze met nieuw materiaal dat ze in primeur aan het theaterpubliek zal voorstellen.

Zeggen dat kunst en muziek haar met de paplepel werden ingegeven is een gigantisch understatement. Trixie Whitley werd geboren in Gent, maar groeide op in de New Yorkse muziekstudio’s. Sinds haar derde staat ze al op een podium, als muzikante,

zangeres, danseres en DJ. Trixie werkte samen met grote namen als Daniel Lanois (waarmee ze ook in de band Black Dub speelde), Robert Plant, Marianne Faithfull en Wim Vandekeybus.

‘Onaangeroerd door het strenge regime van een conservatorium, is haar stem van een onaardse, androgyne schoonheid - in de laagtes bereikt ze zo’n intense warmte dat het ongemakkelijk wordt.’ (Humo, 29/5/2019, ****)

 TIP! Trixie Whitley leverde ook de muziek voor ‘TRACES’, voorstelling van Ultima Vez / Wim Vandekeybus te gast op donderdag 25 januari (zie p. 82).

SCHOUWBURG, 20u, € 30, € 25,50 (VRIENDENPAS)

TRIXIEWHITLEY.COM FOTO © RAMY MOHARAM FOUAD CONCERT | DO 7 DEC
63

Sooraj Subramaniam & Maghenta AU/BE

nimbus / Pallavi (double bill)

(Aditi Mangaldas, Kathak-danseres en -choreografe)

In ‘nimbus’ zie je de harmonie en elegantie van klassiek Indiase dansstijlen vermengd met het abstracte en spontane van hedendaagse dans. Sooraj verbeeldt in deze solo de menselijke capaciteit om te dromen. Luchtig en licht, maar ook donker en conflictueus. Nimbus is dan ook Latijn voor een donkere, amorfe wolk en is een metafoor voor de gevoelswereld die de maker wil oproepen.

In ‘Pallavi’ verkennen vier Indiase dansers de reikwijdte van de Odissidanstaal. Sooraj breekt als choreograaf deze klassieke

Oost-Indiase dansstijl open en maakt er iets hedendaags van. Pallavi, ontluikend of bloeiend in het Sanskriet, begint als een zaadje van eenvoudige bewegingen en groeit uit tot een voorstelling vol complexe patronen en caleidoscopische motieven.

 TIP! Meer weten over deze voorstelling? Beluister de podcast ‘dans beluisterd –aflevering 3’ op ccdewerf.be/werfcast.

SCHOUWBURG, 20u, € 21, € 17,85 (VRIENDENPAS)

GRATIS INLEIDING OM 19u15 DOOR TOM DE MOOR

GRATIS NAGESPREK OP DE FOYER

CONCEPT, CHOREOGRAFIE: SOORAJ SUBRAMANIAM DANS NIMBUS: SOORAJ SUBRAMANIAM DANS PALLAVI: ABHAYALAKSHMI MB, MONAMI NANDY, SRIRADHA PAUL, AKSHITI ROYCHOWDHURY MUZIEK: OSAMA ABDULRASOL (NIMBUS), AMBI SUBRAMANIAM (PALLAVI) SOORAJSUBRAMANIAM.COM FOTO © TOM DECUYPER
VR 8 DEC | DANS
'Wat Sooraj Subramaniam doet, wordt gekenmerkt door perfectie en schoonheid, onderstreept door intelligentie.'
64

LAZARUS en Robbin Rooze

i.s.m. Beton Ltd. BLOED

CONCEPT, TEKST, REGIE: LAZARUS, ROBBIN ROOZE I.S.M. BETON LTD. (SLOVENIË)

SPEL: SUZANNE CEULEMANS, SOFIE DECLEIR, KOEN DE GRAEVE, PIETER GENARD, GÜNTHER LESAGE, RYSZARD TURBIASZ, JORIS VAN DEN BRANDE E.A. BEELDREGIE: ROBBIN ROOZE LAZARUSVZW.BE FOTO

het kruipt waar het niet gaan kan

Een vrouw in een complexe relatie met zichzelf. Een man op leeftijd in coma na een bloedklonter. Zij kennen elkaar van haar noch pluim, toch moet zij hem identificeren. Wat is hun band? Terwijl hij langzaam bij bewustzijn komt, probeert zij zich een weg te banen tussen de brokstukken van zijn herinneringen.

Tussen dolle wetenschap, vergeten geschiedenis en regelrechte verzinsels tekenen zich gaandeweg de contouren af van de halsbrekende tocht die hij in 1989 aflegde naar deze kant van het IJzeren Gordijn. Geeft zijn verhaal antwoord op haar vragen?

‘BLOED’ is theater en film

tegelijk over bloed dat kruipt waar het niet gaan kan, de fata morgana van het vrije Westen, het verlangen naar de eeuwige jeugd en hoe we toch steeds weer door de tijd worden ingehaald.

SCHOUWBURG, 20u, € 22, € 18,70 (VRIENDENPAS)

GRATIS INLEIDING OM 19u15 DOOR

65
THEATER | ZA 9 DEC
© ROBBIN ROOZE-WISEFOOLS
ELS VAN STEENBERGHE

Leue

SPEL: MONA LAHOUSSE, INGE PAULUSSEN, JONAS LEEMANS, DIMITRI LEUE TEKST, REGIE: DIMITRI LEUE MUZIEK: ANTOON OFFECIERS LEUE.BE FOTO © SARA DE GRAEVE

op zoek naar het onvindbare

Een zieke moeder kermt dat alleen een drakenei haar nog kan redden. Wat moeten we hiermee?, denken haar twee zonen. Bedoelt ze dat ze ongeneeslijk ziek is of dat ze toch zou kunnen genezen door een drakenei? De broers beslissen op zoek te gaan naar iets dat niet bestaat. Ze hebben exact één nacht de tijd om het onvindbare te vinden.

‘Bro’s’ is een visueel spektakel voor jong en oud met geweldige decors en prachtige kostuums.

SCHOUWBURG, 15u, € 10, € 8,50 (VRIENDENPAS)

66
ZO 10 DEC | FAMILIE / THEATER
Bro’s
6+
67 FAMILIE / THEATER | ZO 10 DEC

RUBEN BLOCK solo

Looking to Glide

Ruben Block, supertalent en rockvedette in België, Nederland en omliggende landen, toegewijd zanger, gitarist en frontman van rockfenomeen Triggerfinger, maakt een soloplaat. De muziek erop is grillig, soms donker, soms voorzien van bijna kubistisch klinkende riffs, altijd gewapend met kleine vocal hooks en teksten waarin licht en duisternis elkaar bij de hand nemen en een vreemde dans inzetten.

Geproducet door de Amerikaan Mitchel Froom, die eerder al met Crowded House, Elvis Costello, Suzanne Vega, Paul McCartney, Los Lobos, Sheryl Crow enjawel - Triggerfinger samenwerkte. Froom was destijds stichtend lid van The Latin Playboys, een gelegenheidsgroep met leden van Los Lobos, en bedenkers van een rootsy, experimenteel rockgeluid dat Block ten zeerste inspireerde. In Froom vond Block de

ideale sparringpartner om dichter bij zichzelf te komen.

Van de Bowie-eske gitaren van ‘Turning on a fan’ naar de falsetstemmen van ‘Looking to glide’, van de mysterieuze percussietapijten in ‘Doing love’ naar slotlied ‘Showtime’ dat gewoon mooi durft te zijn. Elke song is een ontdekkingstocht, met details in arrangementen en instrumentatie, vondsten die zich gaandeweg kenbaar maken, en vele, allemaal interessante lagen. Ondertussen wordt er - geen zorgen - ook energiek gerockt, zoals in de vooruitgeschoven single ‘Lights’. Veel moois, veel intelligente instinctiviteit, veel Ruben Block, die via Mitchell Froom dichter bij zichzelf uitkomt. En al doende de tent omverblaast.

68
RUBENBLOCK.NET FOTO © CHARLIE DE KEERSMAECKER
SCHOUWBURG, 20u, € 27, € 25 (VRIENDENPAS)
DO 14 DEC | CONCERT

een mooie combinatie van somberen vrolijkheid

69
CONCERT | DO 14 DEC

Jozefien Mombaerts & Johan Heldenbergh

GIJ ZIJT HET

CONCEPT: JOZEFIEN MOMBAERTS

TEKST, SPEL: JOZEFIEN MOMBAERTS, JOHAN HELDENBERGH

MUZIEK: JOERI CNAEPELINCKX

FOTO © ILSE PHILIPS

VR 15 DEC | THEATER 70

een pleidooi voor de irrationele liefde

In ‘GIJ ZIJT HET’ voeren twee mensen een filosofisch, politiek gesprek over liefhebben in wat wetenschappers ‘de eenzaamste eeuw’ noemen. Ze vragen zich luidop af of het ons niet afgeleerd wordt om liefdevol met elkaar in verbinding te gaan. Eenzame mensen consumeren nu eenmaal meer en beter. Wat is het alternatief voor Tinder en ‘Blind getrouwd’? Worden we in ons liefhebben geleid door de maatschappij waarin we leven? Hoe cultureel bepaald is liefde? Moeten we opnieuw leren liefhebben?

‘GIJ ZIJT HET’ is een pleidooi voor de irrationele liefde, voor het grenzeloze liefhebben tegenover de efficiënte zoektocht naar de meest doeltreffende relatie. Een lichamelijke poging om, pijnlijk genereus, een onbewuste, passionele kwetsbaarheid te tonen.

SCHOUWBURG, 20u, € 20, € 17 (VRIENDENPAS)

71 THEATER | VR 15 DEC
GRATIS INLEIDING OM 19u15 DOOR ELS VAN STEENBERGHE

DE HOE

Opening Night

overdaad, liefde en kwetsbaarheid in een première die nog gerepeteerd moet worden

‘Opening Night’ is de eerste grote voorstelling van DE HOE (fusie van Compagnie de KOE en Hof van Eede). Geïnspireerd door het uitzonderlijke filmwerk van John Cassavetes en het acteerwerk van Gena Rowlands speelt DE HOE de overdaad, de liefde en de kwetsbaarheid. ‘Opening Night’ is, naast een koortsachtige, tragikomische oefening om zo waarachtig mogelijk te spelen, een collectieve

zoektocht naar een nieuwe emotionaliteit in een emotioneel verzadigde samenleving. Flirtend met sentimentaliteit spelen op leven en dood. Spontaan en toch geregisseerd. Oprecht en tegelijk ook weer niet.

SCHOUWBURG, 20u, € 20, € 17 (VRIENDENPAS)

GRATIS INLEIDING OM 19u15 DOOR

72
VAN, MET: MITCH VAN LANDEGHEM, CARINE VAN BRUGGEN, WILLEM DE WOLF, ANS VAN DEN EEDE, PETER VAN DEN EEDE, NATALI BROODS, GREG TIMMERMANS, WANNES GYSELINCK DEHOE.BE FOTO © KOEN BROOS
WO 20 DEC | THEATER
ELS VAN STEENBERGHE
THEATER | WO 20 DEC 73

Grof Geschud NL/BE Kroost

de romantische Belg en de Hollandse nuchterheid

Vies, troebel, drabbig water. Het zit in hun oren, mond en krullen. En laat zij nu nét aan hevige smetvrees lijden. Bij hem staat het water tot aan zijn lippen: nu hij juist zelf iets aan het opbouwen is, wordt er in zijn familie van alles afgebroken.

Met hoeveel familieweekends moet je op een jaar mee om een goede dochter te zijn? Waarom wordt Lander altijd verliefd op zeer intense vrouwen? Kan hij daar zijn vader op de een of andere manier de schuld van geven? Moet je jezelf wel willen reproduceren? En is Myrthe erfelijk belast of door eigen toedoen zo’n obsessieve dwangneuroot? Als ex-geliefden slopen Lander en Myrthe moeiteloos de façade van elkaars gezin. Grof Geschud laat in ‘Kroost’ geen spaander heel van zichzelf en van elkaar. Zeker komen kijken voor er niets meer van hen overblijft.

Het Vlaams-Nederlands cabaretduo Grof Geschud ontving uitsluitend lovende kritieken met hun debuut ‘Lijmen’. Toen waren ze nog een koppel. Vervolgens gingen ze uit elkaar en maakten daar de bekroonde voorstelling ‘Broeden’ over, die ze in ruim 130 zalen speelden. Nu komen Lander Severins, de romantische Belg, en Myrthe van Velden, de Hollandse nuchterheid zelve, met ‘Kroost’: poëtisch cabaret vol humor, muziek en ontroering.

‘Het cabaretlandschap van de Lage Landen is twee cabaretiers rijker met schitterende stemmen en een heerlijke humor die recht uit hun gebroken/ verliefde/tere hart komt.’ (De Standaard, *****)

SCHOUWBURG, 20u, € 19, € 16,15 (VRIENDENPAS)

TEKST, MUZIEK, SPEL: MYRTHE VAN VELDEN, LANDER SEVERINS ARTISTIEK TEAM: JANNE DESMET, MINOU BOSUA, STEF DE PAEPE GROFGESCHUD.EU FOTO © NOORTJE PALMERS
VR 22 DEC | COMEDY
74

Wim Opbrouck

Singalong

Samen zingen doet deugd. Dat weet Wim Opbrouck al een tijdje. Zijn methode? Hij laat het publiek het refrein van pakweg een Terry Jacks-hit heel even oefenen (‘We had joy, we had fun/We had seasons in the sun/ But the hills that we climbed/Were just seasons out of time’) en wordt aansluitend beloond wanneer een volle zaal vervolgens mooi met hem meezingt. Om het letterlijk te citeren uit een interview in De Standaard: ‘wanneer een publiek zachtjes meeneuriet of gewoon lalala zingt in plaats van de tekst... Wonderlijk! Zeker als het spontaan gebeurt'.

Wim Opbrouck toert in deze donkere dagen met een voorstelling die geen naam draagt, die spontaan tot stand kwam en waaraan geen regie te pas is gekomen, maar die door de jaren heen een echte eindejaarstraditie is geworden. Zingen wordt onder zijn begeleiding een broodnodig tegengif voor moeilijke tijden. Zoals de wind waait door de bomen, zoals het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen, zo zingt Wim aan de piano, samen met jou, liedjes uit het collectieve geheugen. Met veel liefde en humor zalft hij zodoende onze zielen.

SCHOUWBURG, 20u, € 25, € 21,25 (VRIENDENPAS)

CONCERT | ZA 23 DEC
75
MET: WIM OPBROUCK (VLEUGELPIANO), HEIKI VERDURE (TROMPET), LUC BYTTEBIER (BAS), DICK VANHOEGAERDEN (DRUMS) FOTO © KOEN BAUTERS
Deze magie is chemisch. Leve de endorfines en oxytocine!

Jan De Wilde

Jan De Wilde 80

een van de laatste der Mohikanen

Wat een straffe kerel, die Jan De Wilde. Precies op nieuwjaar 2024 viert hij zijn 80e verjaardag. Yip yip yahoe! Hij viert dit met een concertreeks. Wat anders?

Jan is een kleinkunsticoon. Meer dan vijftig jaar muziekgeschiedenis in één leven. Zijne Aaigemse Eigenwijsheid is een overlever van de eerste generatie Vlaamse kleinkunstzangers en trekt nog altijd volle zalen alsof het niks is. Dat is het natuurlijk wel. Meneer De Wilde schreef en vertolkte liederen die tot ons cultureel

erfgoed behoren. ‘Een vrolijk lentelied’, ‘Walter’, ‘Hèhè’, ‘Eerste sneeuw’, ‘Fanfare van honger en dorst’ en zijn persoonlijke favoriet ‘Zussen’.

Voor deze tournee graaft Jan in vroeger werk en geeft verborgen parels een plek in de liedjeslijst, naast de klassiekers natuurlijk. Live blijft Jan De Wilde… euh, vooral Jan De Wilde. Witgallig, zilvergrijs, met eigenwijze humor als ambacht en met liedjes die heerlijke verhaalminiatuurtjes zijn, muzikaal ijzersterk afgewerkt.

Meer dan ooit is het podium dé biotoop voor Jan De Wilde. Hij wordt geruggensteund door een fameuze bende muzikanten. De 80-tour is Jans dankjewel aan het publiek, de media en organisatoren omdat hij zijn lange leven kon bouwen op liedjes schrijven, zingen en spelen.

Als opwarmer brengen jonge, lokale muzikanten sprankelfrisse interpretaties van het Jan-repertoire. Een hommage met Aalsterse roots.

SCHOUWBURG, 20U, € 25, € 21,25 (VRIENDENPAS)

76
MET: JAN DE WILDE (ZANG, GITAAR, MONDHARMONICA), EDDY PEREMANS (GITAAR), KRIES ROOSE (TOETSEN), JO SOETAERT (DRUMS), MARIO VERMANDEL (BASS, CONTRABAS), LIESBETH DE LOMBAERT (ALTVIOOL) JANDEWILDE.NET FOTO © PHILIP VANOUTRIVE
ZA 6 JAN | CONCERT

Kommil Foo Grind

een familiegeschiedenis

De lieflijke details en het zuivere spel maken 'Grind' tot een bloedmooie voorstelling. (Patrick van den Hanenberg, Theaterkrant, 2/4/2023)

Een huis in een straat. Een vrouw op een stoel. Wachtend, ingespannen luisterend, hopend op het flinterdunne geluid van voetstappen op het grind. Al jarenlang.

Raf en Mich bijten zich vast in hun familieverleden, graven de oude verdoken geheimen op. De groteske, hilarische, hartverscheurende verhalen, soms gebulderd aan de feesttafel, soms geluisterd in een hoekje van de keuken, vaak verzwegen uit schaamte.

Doorheen de jaren ontwikkelde Kommil Foo een volstrekt unieke manier van voorstellingen maken: ontroering, hilariteit, prachtige songs en een absurde beeldtaal vechten om voorrang. Ze maken voorstellingen over de mens en zijn alledaagse tragiek. Als toeschouwer word je daarbij steevast op het puntje van je stoel gedwongen: lachen of huilen? Grind.

SCHOUWBURG, 20u, € 30, € 25,50 (VRIENDENPAS)

77
REGIE: INEKE NIJSSEN KOMMILFOO.BE FOTO © MICHEL GOESSENS
| WO 10, DO 11 JAN
COMEDY

Cirk La Putyka CZ

Runners

Een reusachtige loopband vult het podium. Vier dansers en twee muzikanten proberen rechtop te blijven in een wereld die alsmaar sneller gaat. Ze rennen haastig, als hamsters in een rad, maar dan wel in een betoverende choreografie van livemuziek, straffe acrobatie, Cyr-wielstunts en dans. Bijna een volledige marathon lang.

De hedendaagse circuscompanie uit Tsjechië, La Putyka, won niet alleen verschillende prijzen met ‘Runners’, maar verovert vast en zeker ook jouw hart! Het was in 2022 een enorme hit op het Edinburgh Fringe Festival, het grootste theaterfestival in de wereld.

‘De bewegingen en choreografieën zijn fris, origineel en interessant, met elegante dans en dynamische sprongen die het allemaal erg eenvoudig doen lijken.’ (The Scotsman, ****)

‘Het is een zeldzaam cadeau om een show tegen te komen die zo uniek en origineel is.’ (Theatre Reviews, *****)

SCHOUWBURG, 20u, € 25, € 21,25 (VRIENDENPAS)

78
ZA 13 JAN | CIRCUS
voor volwassenen en publiek vanaf 7 jaar

je sprint op de loopband zal nooit nog hetzelfde zijn

79 CIRCUS | ZA 13 JAN LAPUTYKA.CZ
©
FOTO
PETR CHODURA

Academie voor

Podiumkunsten

Insomnia

Wanneer fantasie de realiteit overstijgt

Ontsnap aan de tijd, verlaat de realiteit. Fantasie en verbeelding nemen je mee naar een wereld ver voorbij de wereld waarin wij leven. Verlies de tijd tijdens een

dansvoorstelling waar onze leerlingen al jaren van dromen!

SCHOUWBURG, 19u (VR), 15u30 en 19u (ZA), € 8

UTOPIA.AALST.BE/ACADEMIE-VOOR-PODIUMKUNSTEN
©
FOTO
JULIE DE BRANDT
19, ZA 20 JAN | TE GAST
VR
80

JazzLab

Eve Beuvens & Oerhert (double bill)

Eve Beuvens speelt piano geworteld in traditie, maar vrij van clichés en met bakken persoonlijkheid. Ze debuteerde in 2009, speelde met het Heptatomic Septet en het Mikael Godée Eve Beuvens Quartet en legde zich dan toe op solowerk. In 2021 zag haar eerste soloalbum ‘Inner Geography’ het licht. Daarin combineert ze eigen werk met odes aan haar favoriete pianisten als Masabumi Kikuchi, Keith Jarrett en Paul Bley. Ook in haar liveconcerten regeren de verbeelding en heruitvinding, via intimistische, geïnspireerde performances waarin je Thelonious Monk en Dolly Parton hoort opduiken.

In de luistervoorstelling ‘Oerhert’ delen muzikante/geluidskunstenaar Mariske Broeckmeyer en auteur/dichter Astrid Haerens hun liefde voor experimentele muziek, improvisatie en jazz. Ze ontdekten raakvlakken in hun werk en denken en startten een gesprek dat niet meer

OERHERT: ASTRID HAERENS (STEM, TEKSTEN), MARISKE BROECKMEYER (TOETSEN, ZANG, ELEKTRONICA), JASMIJN LOOTENS (CELLO, ELEKTRONICA) I.S.M. UTOPIA EVEBEUVENS.COM ASTRIDHAERENS.BE/OERHERT FOTO'S © KELLY DE BLOCK, MARTA DE GRACIA

ophield. Beiden maken ze werk waarin lichamelijkheid en vrouwelijkheid centraal staan. In 2022 werkten ze voor het eerst samen en deden een frisse wind waaien door de overwegend mannelijke jazzscene. Nu nodigen ze Jasmijn Lootens uit, een celliste die haar klassieke scholing met elektronische muziek combineert, om samen nog dieper in de cross-over tussen poëzie, spoken word, performance, geluidskunst en muziek te duiken. Ze gaan aan de slag met de oorspronkelijke Nederlandstalige gedichten en een aantal gezongen Engelse vertalingen uit ‘Oerhert’, het poëziedebuut van Astrid. Mariske en Astrid stellen ook hun album ‘Anger’s Family Tree’ voor tijdens de tournee.

 TIP! Dit concert warmt op voor de Poëzieweek 2024, die loopt van 25 t.e.m. 31 januari.

CONCERT | ZA 20 JAN
81
ATRIUM UTOPIA (UTOPIA 1, AALST), 20u, € 15, € 12,75 (VRIENDENPAS)

Ultima Vez / Wim Vandekeybus TRACES

Met ‘TRACES’ volgt Wim Vandekeybus zijn vroegere sporen. Met zijn intuïtie als gids bestudeert hij het drama van driften en instincten en het spel van energie en intensiteit. Tegelijk laat hij zich overweldigen door de Roemeense natuur met de laatste oerbossen van Europa. Daar zoekt hij naar sporen die ouder zijn dan de mens en zijn geheugen. Naar ‘the inner story’, naar het verhaal dat alleen via dans en muziek

verteld kan worden. Welke sporen van de natuur is het lichaam vergeten? Welke komen pas naar boven bij risico en gevaar, bij intuïtieve beslissingen om te overleven?

Hoeveel natuur leeft er nog in de mens?

Hoeveel dier? Tien dansers tonen het terwijl ze zich voortbewegen op een soundtrack gecomponeerd door Trixie Whitley, Shahzad Ismaily, Ben Perowsky en Daniel Mintseris.

82
DO 25 JAN | DANS

REGIE, CHOREOGRAFIE, VERHAALLIJN: WIM VANDEKEYBUS

OPGEVOERD DOOR: ALEXANDROS ANASTASIADIS, BORNA BABI, MAUREEN BATOR, PIETER DESMET, MARIA KOLEGOVA, KIT KING, ANNA KARENINA LAMBRECHTS, PJOTR NUYTS, MAGDALENA OETTL, MUFUTAU YUSUF MUZIEKCOMPOSITIE, -REGISTRATIE: TRIXIE WHITLEY, SHAHZAD ISMAILY, BEN PEROWSKY, DANIEL MINTSERIS GITAAR: MARC RIBOT ULTIMAVEZ.COM FOTO © DANNY WILLEMS

Vandekeybus op zijn best

De opgejaagde groepsscènes vol dierlijke motoriek zijn het meest overweldigend, voortgestuwd door de jachtige rockmuziek (Annette Embrechts, deVolkskrant, 12/07/2021, ***)

 TIP! Woon ook het concert bij van Trixie Whitley op donderdag 7 december (zie p. 63).

 TIP! Meer weten over deze voorstelling?

Beluister de podcast ‘dans beluisterd –aflevering 4’ op ccdewerf.be/werfcast.

SCHOUWBURG, 20u, € 32, € 27,20 (VRIENDENPAS)

83 DANS | DO 25 JAN
GRATIS INLEIDING OM 19u15 DOOR TOM DE MOOR

Vincent Voeten SMAAD

Gitzwarte humor en snoeiharde jokes, dat is wat je mag verwachten van ‘SMAAD’, de eerste avondvullende zaalshow van Vincent Voeten. Wanneer deze straatflik op een podium klimt, laat hij geen enkel heilig huisje onberoerd. Laat je gevoeligheden dus thuis en parkeer reglementair wanneer je naar ‘SMAAD’ komt kijken.

In 2017 won Voeten de Utrechtse Comedy

Talent Award, de grootste stand-upwedstrijd van Nederland. Vervolgens werd hij opgepikt door Jens Dendoncker en ging hij op tour met onder andere Michael Van Peel en Alex Agnew. De bekroning volgde op 13 maart 2022, toen hij als eerste politie-inspecteur ooit Humo’s Comedy Cup won. Binnenkort is hij ook regelmatig op tv te zien!

SCHOUWBURG, 20u, € 19, € 16,15 (VRIENDENPAS)

84
ZA 27 JAN | COMEDY

niet voor watjes

COMEDY | ZA 27 JAN
85

KOPERGIETERY 8+

CONCEPT, CREATIE, SPEL, MUZIEK: ANNA VERCAMMEN, JOERI CNAPELINCKX

ARTISTIEKE COACH: JORIS VAN DEN BRANDE KOPERGIETERY.BE

een muzikale fabel over liefde en vriendschap

& KGbe De bleke baron ZO 28 JAN | FAMILIE / THEATER
FOTO © PHILE DEPREZ 86

In de onderwaterstaat is de bleke baron de leider. Hij neemt altijd het laatste hapje. Niemand mag hem tegenspreken. Aan dichters heeft hij een grote hekel, ze bedoelen van alles tussen de regels, in het wit waar niets geschreven staat. Daar voelt de baron zich heel ongemakkelijk bij. Gelukkig zijn Felix en Felka geen dichters. Ze zijn zangers…

‘De bleke baron’ is een muzikale fabel en een intens, aangrijpend liefdesverhaal over een innige vriendschap tussen twee intelligente muzikanten in een autoritair bewind.

SCHOUWBURG, 15u, € 10, € 8,50 (VRIENDENPAS)

FAMILIE / THEATER | ZO 28 JAN
87

Arnout Van Den Bossche Coach (PREMIÈRE)

Vandaag is het meer dan ooit belangrijk om ‘te werken aan jezelf’. Of het nu gaat over daten, de opvoeding van je kinderen, de rommel in huis of je online activiteiten… er is werk aan. Gelukkig staat er voor elk probleem wel een coach klaar om je te helpen. Arnout is met veel enthousiasme in de coachingwereld gedoken en volgens hem kan het allemaal veel eenvoudiger. Wil je weten hoe je erin slaagt om ‘je essentie te leven’ of om ‘je emotionele blokkades op te lossen’? Wil je weten hoe coaches te werk gaan? Ga dan zeker naar Arnout zijn zaalshow ‘Coach’. Met zijn gekende schema’s geeft Arnout eenvoudige en nuttige inzichten die andere coaches je niet vertellen.

Arnout Van den Bossche is een van Vlaanderens succesvolste stand-up comedians. Met zijn shows 'Burn-Out voor Beginners' en 'De Relatiefluisteraar' vulde hij meer dan 600 zalen, goed voor 100 000 toeschouwers.

SCHOUWBURG, 20u, € 22, € 19,80 (VRIENDENPAS)

De beste investering in jezelf!

ARNOUTVANDENBOSSCHE.BE FOTO © FILIP NAUDTS
DI 30 JAN | COMEDY
88

Stef Vanpoucke

De Comedy Connaisseur

In deze interactieve lezing vertelt zelfverklaard humorhistoricus Stef Vanpoucke vol passie over comedy uit binnen- en buitenland. Over zijn humorhelden van vroeger en nu en dit allemaal doorspekt met anekdotes over zijn successen en mislukkingen als standupcomedian, organisator, booker, coach en improvisator.

Tijdens de lockdown maakte Stef de YouTube-shows ‘Stefs Comedy Collectie’ en ‘De Comedy Connaisseurs’ en was hij te gast in de Elektra Podcast van Wouter Monden. Het plezier dat hij haalde uit deze shows ligt aan de basis van deze lezing. 'De Comedy Connaisseur' wordt gemaakt voor en met het publiek. Mail je favoriete komieken en/of vragen naar info@stefvanpoucke.be of breng iets uit je comedycollectie mee.

Stef stond als medeoprichter van The Lunatic Comedy Club mee aan de wieg van stand-upcomedy in Vlaanderen. Hij trad als stand-upcomedian op in binnenen buitenland en belandde drie keer in de finale van Humo’s Comedy Cup. Met zijn boekingskantoor 123 Comedy Club haalde hij comedians van over de hele wereld naar Vlaanderen. Hij begeleidde artiesten als Philippe Geubels, Michael Van Peel, Bert Gabriëls en vele anderen op weg naar succes. Sinds 1996 is hij actief als improcomedian. Momenteel speelt hij bij De Nonsens Alliantie en de Belgische Improvisatie Liga. Stef geeft ook improworkshops.

KLEINE ZAAL, 20u, € 10, € 8,50 (VRIENDENPAS)

89
STEFVANPOUCKE.BE FOTO © STEF VANPOUCKE LEZING | DO 1 FEB

Miet Warlop, Irene Wool & NTGent

ONE SONG - Histoire(s) du Théâtre IV

overstijg jezelf

Vier sterren in The Guardian, ‘een meer dan verdiende staande ovatie’ volgens de recensent van The New York Times en lofbetuigingen in de Franse en Belgische pers: deze voorstelling van Miet Warlop & NTGent is een triomf.

Een groep performers betreedt de arena voor een betoverend ritueel over afscheid, leven en dood, hoop en wederopstanding. Samen gaan ze tot het uiterste: met gezongen tekst, beelden en voorwerpen, zuurstof en zweet roepen ze onze ‘condition humaine’ op. Ze tarten de tijd en geven uitdrukking aan een

diepmenselijke behoefte: het moment waarop we ons denkende lichaam kunnen overstijgen. Via de metafoor van een livewedstrijd/concert, inclusief commentator en cheerleader, nodigt Warlop ons uit om een gemeenschap te vormen en onszelf, zoals in een viering, te overstijgen. Het tijdelijke wordt het universele en het persoonlijke wordt iets collectiefs. ‘ONE SONG’ of hoe één lied betekenis kan geven aan een hele samenleving. Eenheid in verscheidenheid.

‘Een rockende oerkreet die barst van de levenslust, energie en humor’ (Filip

Tielens, De Standaard, 11/07/2022, ****)

‘One Song is een concert, een olijke dansvoorstelling, een installatie, een komedie, een tragedie en een afscheidsritueel. Tegelijk.’ (Els Van Steenberghe, Knack Focus, 03/10/2022, *****)

TIP! Meer weten over deze voorstelling? Beluister de podcast ‘dans beluisterd –aflevering 4’ op ccdewerf.be/werfcast.

SCHOUWBURG, 20u, € 28, € 23,80 (VRIENDENPAS)

GRATIS INLEIDING OM 19u15 DOOR ELS VAN STEENBERGHE

90
DO 8 FEB | THEATER / CONCERT / DANS

THEATER / CONCERT / DANS | DO 8 FEB

MET: SIMON BEECKAERT, ELISABETH KLINCK, WILLEM LENAERTS, MILAN SCHUDEL, MELVIN SLABBINCK, JOPPE TANGHE, KARIN TANGHE, WIETSE TANGHE, STANISLAS BRUYNSEELS, RINT DENS (+), JUDITH ENGELEN, MARIUS LEFEVER, LUKA MARIËN, FLORA VAN CANNEYT, JARNE VAN LOON REGIE: MIET WARLOP

TEKST: MIET WARLOP GEADVISEERD DOOR JEROEN OLYSLAEGERS

MUZIEK: MAARTEN VAN CAUWENBERGHE I. S. M. DE GEHELE GROEP MIETWARLOP.COM FOTO © MICHIEL DEVIJVER

91

Vlaanderens mooiste stem

Jasper Steverlinck moet je ooit live aan het werk zien. Vlaanderens mooiste stem is een titel die hij keer op keer verdient. Toen hij in 2018 zijn laatste album ‘Night Prayer’ uitbracht, was dat een instant succes, goed voor goud. Tijdens meer dan honderd concerten in België en het buitenland en met meer dan 60.000 (!) verkochte tickets, maakte hij hits van ‘Broken’, ‘Here’s To Love’, ‘That’s Not How Dreams Are Made’, ‘Need Your Love’ en ‘So far Away From Me’. Daarop

volgde een uitverkochte tournee in kerken, het perfecte decor voor Jaspers engelenstem. Vandaag strijkt hij opnieuw neer in de theaterzalen om gloednieuwe nummers te brengen, afgewisseld met eigen klassiekers en een enkel Arid-nummer. Zet je neer en dompel je onder in het unieke geluid van Jasper Steverlinck.

SCHOUWBURG, 20u, € 30, € 26 (VRIENDENPAS)

JASPERSTEVERLINCK.COM FOTO © FABRICE DEBATTY
Steverlinck DO 15 FEB | CONCERT
Jasper
92

Amelie Albrecht

Goe genoeg

support: Rik Van Geel

De afgelopen twee jaren waren een rollercoaster voor Amelie Albrecht. Haar comedycarrière schoot als een raket de lucht in, met uitsluitend uitverkochte shows en veel opdrachten voor televisie. Ze wordt om de haverklap herkend op straat en krijgt spontaan goodies aangeboden als influencer. Dàn heb je het wel gemaakt zeker. Haar vrienden waarschuwen haar: ‘Zie maar dat je niet

arrogant wordt!’ Maar dat zal haar niet overkomen: dat was ze al. Toch is bekend zijn niet alleen rozengeur en maneschijn. Als Amelie over straat loopt, moet ze er altijd goed uitzien voor de selfies. Ze heeft een echte handtekening moeten bedenken en zelfs haar

hond Duvel wordt ongewild aangeklampt. Ah ja, want die moest uiteraard een aparte Instagram-pagina krijgen. Wees maar zeker: Amelie geniet van haar succes. En die nieuwe zaalshow? Die komt er wel. En die zal wel goe genoeg zijn. Maar wanneer is het goed genoeg voor haar?

SCHOUWBURG, 20u, € 20, € 18 (VRIENDENPAS)

AMELIEALBRECHT.BE FOTO © JELLE VERMEERSCH COMEDY | VR 16 FEB
93

Scala

Gloaming

het favoriete koor van Hollywood komt uit Aarschot

De avondschemering. Zoals na een lange dag de zon in vele kleuren en schakeringen ondergaat. Dat gevoel roept de muziek van Scala op. Zelfs Hollywood weet dat ondertussen. Opnames van het meisjeskoor doken de voorbije jaren veelvuldig op in allerlei games, films en series. De typische klank van Scala versterkt op een onnavolgbare manier de emoties op het witte scherm. Toch gaat er niets boven

een liveoptreden mét kippenvel waarbij de ontroering onder je huid kruipt. In ‘Gloaming’ selecteren de broers Kolacny de absolute muzikale Scala-hoogtepunten uit hun Hollywood-repertoire. Zet je klaar voor een meeslepende avond waarbij je even de buitenwereld vergeet.

SCHOUWBURG, 20u, € 28, € 23,80 (VRIENDENPAS)

94 ONDER LEIDING VAN STIJN & STEVEN KOLACNY SCALACHOIR.COM FOTO © HEADSHOT.BE
ZA 17 FEB | CONCERT

dwangmatig grappig

Als je een zebrapad ziet, loop je dan op de witte strepen of net niet? En hoeveel dwang voel je daar dan bij?

De meeste mensen (h)erkennen tics wel in min of meerdere mate. OCD, obsessivecompulsive disorder, kan zeer onschuldig zijn, maar bij William Boeva is het een beetje te ver doorgeslagen. Waar William in zijn vorige voorstelling ‘B30VA’ nog worstelde met de levensvragen van een prille dertiger, moet hij vandaag concluderen dat er eigenlijk niets veranderd is. Nog steeds geen hond, huis of kind. Daar heeft hij dan ook

geen tijd voor, want de treden van iedere trap tellen, dat houdt je wel even bezig.

William vertelt over hoe deze dwangstoornis stilletjesaan zijn leven overnam, hoe hij in soms pijnlijk hilarische situaties toch de schijn hoog probeerde te houden en hoe hij de stem in zijn hoofd het zwijgen oplegde. Maar… als je brein alles controleert wat je denkt, wie controleert dan je brein?

SCHOUWBURG, 20u, € 22, € 18,70 (VRIENDENPAS)

13 WILLIAMBOEVA.BE FOTO © ELLIE VAN DEN BRANDE COMEDY | WO 21 FEB
William Boeva
95

voor volwassenen en publiek vanaf 12 jaar

een wonderlijk sprookje over opgroeien en (over)leven

DO 22 FEB | THEATER
96

Ooit was hij een boom. Nu moet hij leven als mens. Dankzij zijn benen kan hij zich voortbewegen van punt naar punt. Met zijn ogen kan hij jou bekijken. Via zijn mond wekt hij klanken op en legt hij contacten. Maar vanbinnen is er enkel honger. We zien de beroemde houten cyborg als een hedendaagse figuur die probeert op te groeien met een overvloed aan keuzes. Ondanks die grenzeloosheid vindt hij nergens vervulling. Buiten de werkelijkheid van het logge lichaam waarin hij zichzelf voortsleept, schijnt alles vloeibaar of vluchtig. En zelfs zijn eigen lijf valt niet te bedwingen.

‘Het meest treffend is het fysieke spel van Jef Hellemans. Het is verbluffend hoe hij zijn lichaam, of beter verschillende lichaamsdelen an sich, laat bewegen, als waren het zelfstandige objecten, los van hem. Hoekig en houterig is hij als een marionet, slap dansend als een kronkelend koord, onvoorspelbaar als een repetitieve robot, stuntelend als een mechanisch kaduke pop, lichtvoetig als een danspop. (…) Zijn sprekende en stralende ogen, zijn dansante bewegingen, zijn fysieke kunsten, het is een puur genot om hem bezig te zien!’ (Tuur Devens, Theaterkrant, 04/08/2022)

SCHOUWBURG,

THEATER | DO 22 FEB 97
20u, € 18, € 15,30 (VRIENDENPAS) CONCEPT: JONAS BAEKE, JEF HELLEMANS REGIE, TEKST, GELUIDSONTWERP: JONAS BAEKE SPEL: JEF HELLEMANS, COLETTE GOOSSENS, LIESELOT SIDDIKI, ELIAS DEGRUYTER FOTO © PEPIJN SIDDIKI

Timo Tembuyser / Transparant

Missa Homo Sacer

biecht en duiveluitdrijving in

‘Missa Homo Sacer’ is een theatrale mis over de zondaar. Het is een compositie voor een solitair mannenlichaam, een vijfstemmig vrouwenkoor en de echo’s van een (andere) man op elektrische gitaar. Tussen biecht en duiveluitdrijving in, zoekt een eenzame stem van zeven tot zeventig maal naar woorden voor zijn zonden. Tussen zalven en oordelen in, zoekt de gemeenschap van performers naar harmonie, verbinding en vergeving, naar waarheid.

Daal langzaam mee af in een niemandsland, waarin je wordt uitgenodigd na te denken over geloof en religie; individu en collectief; zonde en verlangen; identiteit, seksualiteit en liefde.

Timo Tembuyser (°1991) is een theatermaker, zanger, componist en performer met roots in zowel Ninove als Aalst. Hij werkt sinds 2017 aan een drieluik ‘Missa’ (zondaarmoeder - vader). De komende seizoenen presenteren De Werf en CC De Plomblom samen en afwisselend het drieluik. Het eerste deel ‘Missa Homo Sacer’ verenigt Timo’s fascinatie voor taal, koormuziek, spiritualiteit en ruimtelijkheid. Het verlangen tot verbinden is diep geworteld in de praktijk van Timo Tembuyser. Een kind van gescheiden ouders die in totaal gescheiden werelden leven, een queer kind in een katholieke school: hij zocht altijd naar waarheid en verbinding. Met ‘Missa Homo Sacer’ (dit seizoen in Ninove), ‘Missa Mater Sola’ en ‘Missa Pater Novus’ (de volgende seizoenen te zien) knoopt Timo weer aan bij zijn jeugd en geboortestreek.

KAPEL HARTENCOLLEGE (WEGGEVOERDENSTRAAT 55, 9400 NINOVE), 20u, € 18, € 9 (VRIENDENPAS)

CONCEPT, COMPOSITIE, TEKST, REGIE, ZANG, SPEL: TIMO TEMBUYSER ECHO OP ELEKTRISCHE GITAAR: LAURENS MANNAERTS VIJFSTEMMIG VROUWENKOOR: NELLEKE KUIPERS, HÉLÈNE VRIJDAG, SOFIA FERRI, LOULOU HAMELEERS, CHARLOTTE DOMMERSHAUSEN COPRESENTATIE MET CC DE PLOMBLOM NINOVE FOTO © MISCHA PRANGER
VR 23 FEB | MUZIEKTHEATER
98
tussen

Arte Amanti Festival

Kamermuziek van hoog niveau

ZA 24 FEB, 20u, STADSFEESTZAAL Andrey Baranov (viool) & Dasha Moroz (piano)

Een duet met twee prijswinnaars (Andrey Baranov won de Koningin Elisabethwedstijd voor viool 2012) en uitstekende solisten.

ZO 3 MRT, 20u, SINT-MARTINUSKERK, MOORSEL

Arte Amanti Kamerorkest met jonge solisten: Liesl Vanoverberghe (fluit), Evelien Vaneysendeyk (harp), David Poskin (cello)

Op het programma: Mozart & Tchaikovsky.

VR 8 MRT, 20u, SINT-MARGARETHAKERK, BAARDEGEM

Karski Quartet

Twee violen, een altviool en een cello en tonnen passie, meer heeft het Karski Quartet niet nodig om een onuitwisbare indruk na te laten.

ZO 17 MRT, 20u, STADSFEESTZAAL

Emile Daems (viool), Jonathan van der Beek (hoorn), Kirsten Gedeshi (piano)

Op het programma: Johannes Brahms & Hans Abrahamsen, twee componisten die hun liefde voor de hoorn en de natuur deelden.

ZO 21 APR, 11u, STADSFEESTZAAL Mona Verhas, viool, Rising Star

Een Aalsterse jonge getalenteerde artieste met een indrukwekkend parcours.

ZO 28 APR, 11u, FOYER DE WERF

Meraki Wind Quintet

De jonge musici van dit in 2020 opgerichte ensemble verkennen het klassieke en hedendaagse blaaskwintetrepertoire.

VR 3 MEI, 20u, SINT-MARTINUSKERK, MOORSEL Nina Poskin (altviool) & pianist ntb

Een recital met op het programma: Rebecca Clarke (sonate, Morpheus, Chinese Puzzle), York Bowen (Phantasy) en Ralph Vaughan Williams (suite).

LOCATIES:

DE WERF, MOLENSTRAAT 51, AALST

STADSFEESTZAAL, GROTE MARKT 3, AALST

SINT-MARTINUSKERK, MOORSEL-DORP, MOORSEL

SINT-MARGARETHAKERK, BAARDEGEM-DORP 41, BAARDEGEM

TICKETPRIJZEN: € 20, € 15 (VRIENDENPAS),

€ 40 (GEZINSKAART: 2 OUDERS EN 2 KINDEREN -18)

ARTE-AMANTI.BE

99
CONCERT | ZA 24 FEB, ZO 3 MRT, VR 8 MRT, ZO 17 MRT, ZO 21, ZO 28 APR, VR 3 MEI
ANDREY BARANOV © ALEXANDER FEFELOV EMILE DAEMS MONA VERHAS DASHA MOROZ JONATHAN VAN DER BEECK MERAKI WIND QUINTET

Academie voor Podiumkunsten

Singing in Harmonie

Het koor en harmonieorkest van de Academie slaan de handen in elkaar en zorgen voor een samensmelting van lied, koor en orkest. Beleef en geniet van hun unieke klankkleuren!

SCHOUWBURG, 15u30, 19u, € 8

100
ZA 24 FEB | TE GAST
UTOPIA.AALST.BE/ACADEMIE-VOOR-PODIUMKUNSTEN FOTO © MARE VERBEIREN / WITTEKOP

Ugo Dehaes Simple Machines

Alles zo efficiënt en goedkoop mogelijk maken omdat economische principes ons ertoe aanzetten. Ugo Dehaes testte het uit, ontsloeg zijn dansers en onderzocht hoe hij zelf robots kan kweken en trainen. De robots worden geboren uit gekke cocons en kruipen over de tafel als vreemde rupsen. Sommige krijgen haar, andere trippelen rond als kleine hondjes. Door middel van artificiële intelligentie laat Ugo ze zelf een voorstelling bedenken en dansen. Zo valt ook zijn job als choreograaf weg.

‘Simple Machines’ is een poging om de mens helemaal overbodig te maken in het creatieproces. Schuif aan rond de tafel en ontdek hoe Ugo zijn robots kweekt in zijn kelder, grootbrengt en tot dansers opleidt. Welkom in de toekomst.

Na de voorstelling mag het publiek de robots nieuwe bewegingen aanleren in de installatie ‘Arena’, het eerste deel van de Forced Laborcyclus, dat meereist als decor van ‘Simple Machines’.

‘In Simple Machines toont Ugo Dehaes in feite de ontwikkeling van de technologie en de dimensies die deze kan aannemen. Wat hij indirect met zijn parodie laat zien - al dan niet opzettelijk - zijn de gevaren die deze ontwikkeling met zich meebrengt: we reageren op gevoelens die er eigenlijk helemaal niet zijn, en bouwen relaties op met objecten die levenloos zijn.’ (Raphaela Portmann, Basler Zeitung)

PODIUM SCHOUWBURG, 15u en 17u, € 10, € 8,50 (VRIENDENPAS)

De mens is overbodig. Of toch nog niet?

101 FAMILIE / LEZING / PERFORMANCE | ZO 25 FEB CONCEPT: UGO DEHAES KWAADBLOED.COM FOTO © ARNE LIEVENS
7+

not standing / Alexander Vantournhout

Foreshadow

Op de tonen van experimentele rockmuziek onderzoeken acht acrobaat-dansers de limieten van een verticaal speelvlak. Wat als een hoge muur het podium in twee snijdt en de overgebleven ruimte eigenlijk te klein is voor acht dansers? Is de muur dan een obstakel of creëert die juist nieuwe mogelijkheden?

Terwijl in ‘SCREWS’, ‘Through the Grapevine’ en ‘Contre-jour’, die ook te zien waren in Aalst, de vloer een prominente rol kreeg, wordt in 'Foreshadow' de dialoog aangegaan met de verticaliteit. Met ‘Foreshadow’ zet Alexander Vantournhout een nieuwe stap in zijn onderzoek naar de relaties tussen zwaartekracht, beweging en ruimtelijkheid door de achterwand van het theater op de voorgrond te plaatsen. Over een pittige uitdaging gesproken.

 TIP! Meer weten over deze voorstelling? Beluister de podcast ‘dans beluisterd –aflevering 4’ op ccdewerf.be/werfcast.

SCHOUWBURG, 20u, € 25, € 21,25 (VRIENDENPAS)

GRATIS INLEIDING OM 19u15 DOOR TOM DE MOOR

de achterwand komt op de voorgrond

DO 29 FEB | DANS / CIRCUS
102

CONCEPT, CHOREOGRAFIE: ALEXANDER VANTOURNHOUT CREATIE, UITVOERING: ALEXANDER VANTOURNHOUT, AXEL GUÉRIN, EMMI VÄISÄNEN / MARGAUX LISSANDRE, NICK ROBAEY, NOÉMI DEVAUX, PATRYK KLOS, ESSE VANDERBRUGGEN, JOSSE ROGER NOTSTANDING.COM

FOTO © BART GRIETENS

DANS / CIRCUS | DO 29 FEB 103

Fien Leysen / BERLIN

ALABAMA

in de voetsporen van haar vader

In 1978 maakte Kris Leysen, Fiens papa, een reportage voor de openbare omroep en kwam hij terecht in Birmingham, Alabama. Hij sprak er met jonge mensen over werk en studies, over de zoektocht naar the American Dream en over de kloof tussen arm en rijk. Op zijn eerste avond in Alabama werd Kris Leysen gebombardeerd tot deputy sheriff. Een idee van de lokale sheriff zodat de mensen in de stad hem zouden vertrouwen. Vijfenveertig jaar later trekt Fien, nu op dezelfde leeftijd als haar vader toen, naar Alabama. Ze wil er de studenten en de

sheriff uit 1978 terugvinden en de stad en de mensen weer opzoeken. In Birmingham stelt ze de vragen die haar vader liet liggen en hoopt er antwoorden te vinden. Samen met muzikant Steven De Bruyn deelt Fien op scène videobeelden van toen en nu en het resultaat van haar zoektocht.

GRATIS INLEIDING OM 19u15 DOOR

ELS VAN STEENBERGHE

104
REGIE, TEKST, VIDEO, SPEL: FIEN LEYSEN MUZIEK: STEVEN DE BRUYN FIENLEYSEN.COM FOTO © JESSICA RIDDERHOF
VR 1 MRT | THEATER
SCHOUWBURG, 20u, € 18, € 15,30 (VRIENDENPAS)
GRATIS NAGESPREK OP DE FOYER
THEATER | VR 1 MRT 105

Cleymans

een Vlaamse nummer 1-popband

106
ZA 2 MRT | CONCERT
& Van Geel Morgen beter (PREMIÈRE)

Jelle Cleymans en Jonas Van Geel zijn vrienden. Ze zijn zelfs beste vrienden. Noem hen gerust bloedbroeders. Dat zijn ze niet alleen aan de toog van het café, maar ook al meer dan vijftien jaar op de planken.

Na de cd’s ‘Cleymans & Van Geel’ en ‘We kunnen ons

redden’ pakken de heren in het voorjaar 2024 uit met een nieuw album. Voor het eerst gaan ze nu ook met hun muziek de theaters in. Iets intiemer dan we van hen gewoon zijn op de grote festivalpodia, maar daarom niet minder sfeervol. Samen met hun vaste band brengen

ze een bloemlezing uit de nieuwe plaat en uiteraard ontbreken de bekendere hits zoals ‘En Route’, ‘We kunnen ons redden’ en ‘Tijgers’ niet. Een must voor oog en oor.

107 CONCERT | ZA 2 MRT
MET: JELLE CLEYMANS (ZANG), JONAS VAN GEEL (ZANG), WOUTER VAN TORNHOUT (DRUMS), HEIN OFFERMANS (BAS), STEF DELBAERE (GITAAR), DAMI CORLAZZOLI (GITAAR), FLOREJAN VERSCHUEREN (KEYBOARDS) CLEYMANSENVANGEEL.BE FOTO © JOHAN JACOBS ZA 2 MRT, SCHOUWBURG, 20u, € 28, € 23,80 (VRIENDENPAS)

Dé Danscompagnie SPRING!

Overal om ons heen is er leven in de lente. De natuur barst open, kort en hevig, een sprong in het leven. ‘SPRING!’ is een dansvoorstelling tussen realiteit en mythe. De voorstelling is een ode aan de natuur en het leven als antwoord op de angst en wanhoop die vandaag vaak de kop opsteken. Met een betoverende scenografie, licht en projecties. Een magisch hedendaagse dansvoorstelling die lang zal nazinderen.

Hoe vertaalt De Compagnie de lente? Pina Bausch gaf een recept: ‘dance, dance, dance,

otherwise we are lost.’ Oudere dansers en kinderen vinden elkaar in tijdloze momenten van pure dans en improvisaties. Improvisatie laat het lichaam toe de grenzen van zijn bewegingsmogelijkheden te verleggen. De dansers verkennen de grenzen van de ruimte en hun fysieke mogelijkheden. Deze momenten van pure dans zichtbaar maken voor het publiek is een uitdaging voor elke choreograaf en danser.

SCHOUWBURG, 20u, € 18

108 DANSCOMPAGNIE.BE
FOTO © HUGO BUYL, NOEMI OSSELAER
VR 8, ZA 9 MRT | TE GAST

Steven Mahieu STABIEL.

‘STABIEL.’ is de vijfde zaalshow van Steven Mahieu. Met zijn debuutshow

‘MAHIEUSTUEUS’ won Steven Mahieu meteen de jury- én publieksprijs op Humorologie. Daarna volgden ‘Maniak’, ‘Zonder Filter’ en ‘Full Contact Tour’. Die werden altijd met vier sterren onthaald in de pers. Steven acteert ook hoe langer hoe meer. Als acteur is hij vooral bekend als

buurman Arne in de humorreeks ‘Chantal’. Daarnaast kon je hem ook al zien in ‘Nonkels’, ‘Doe Zo Voort’ en ‘Onder Vuur’.

'Zijn humor is pijnlijk grappig en snijdt heel scherp.' (VRT NWS)

SCHOUWBURG, 20u, € 20, € 18 (VRIENDENPAS)

109
STEVENMAHIEU.BE
© JELLE VERMEERSCH COMEDY | WO 13 MRT
FOTO

Compagnie Flak / José Navas CA AVES

Al meer dan veertig jaar staat hij op het podium, alleen of met andere dansers. Al jaren is hij een vaste waarde in ons huis: de Venezolaanse en in Canada wonende José Navas, de man die dans ademt en naast groepschoreografieën ook de beklijvende solo's 'Personae' en 'Miniatures' presenteerde voor een enthousiast Werfpubliek. Dit keer ontmoeten we hem tijdens een persoonlijk verhaal waarin hij via soberheid en eenvoud al dansend een verhaal deelt over zichzelf en zijn toenmalige partner William (Bill) Douglas. Beide kunstenaars ontmoetten elkaar in New York, werden een koppel, verhuisden naar Montreal en deelden leven en kunst tot Bill in 1996 overleed aan aids. Het hoogtepunt van hun artistieke relatie,

‘While Waiting’, gechoreografeerd door Bill en uitgevoerd door José, was goed voor een Bessie Award.

Op muziek van James Brown, J.S. Bach, PJ Harvey, Billie Holiday, Dorothy Moore en Erik Satie brengt José met zijn vloeiende sierlijke bewegingstaal een lichtgevend dansritueel vol hoop en optimisme. Een eerbetoon aan de liefde van zijn leven.

 TIP! Meer weten over deze voorstelling? Beluister de podcast ‘dans beluisterd –aflevering 4’ op ccdewerf.be/werfcast.

SCHOUWBURG, 20u, € 22, € 18,70 (VRIENDENPAS)

GRATIS INLEIDING OM 19u15 DOOR TOM DE MOOR

110
CHOREOGRAFIE, DANS, KOSTUUMS: JOSÉ NAVAS FLAK.ORG FOTO © SASHA ONYSHCHENKO
VR 15 MRT | DANS

een solo die de liefde en kunst eert

111 DANS | VR 15 MRT

Klankennest

Baby/Peuter Pärt

9 maanden tot 3 jaar

MET: LIESBETH BODYN (ZANG, CONCEPT), TINE ALLEGAERT (ZANG, PERCUSSIE, TROMPET), ANNEMIE OSBORNE (CELLO, ZANG), SIRI CLINCKSPOOR (DANS) OF TCHI-ANN LIU (DANS) KLANKENNEST.BE FOTO © JOSEFIEN TONDELEIR

nooit te jong om met klassieke muziek te beginnen

Klankennest maakte een voorstelling rond de muziek van de Estse componist Arvo Pärt. Zijn minimalistische aanpak, die vaak het geluid van klokken en bellen imiteert, brengt ook de allerjongste muziekliefhebbers in vervoering. Samen met een danser brengen de muzikanten van Klankennest hun

verwondering in de muziek tot bij de baby’s, peuters en hun ouders.

PODIUM SCHOUWBURG, 10u, 11u en 14u

€ 20 (1 KIND + MAX. 2 VOLWASSENEN),

€ 17 (VRIENDENPAS)

112
ZO 17 MRT | FAMILIE / DANS / CONCERT
113 FAMILIE / DANS / CONCERT | ZO 17 MRT

Zoe Bizoe, Raf Coppens, Jo Verhenne, Erhan Demirci, Serine Ayari & Han solo

De lijst van Han solo (PREMIÈRE) E)

In 2024 worden de Europese, federale en regionale teerlingen opnieuw geworpen in de Wetstraat. Een legislatuur lang konden politici zich bewijzen. Namen ze maatschappelijk relevante beslissingen of was er eerder sprake van ordinaire navelstaarderij?

En wat met hun beloftes uit vorige kiescampagnes? Tijd voor een scherpe en komische evaluatie door straffe comedians met elk hun eigen kijk en invalshoek op de politiek van vandaag. En zoals echte beginnende politici hebben ze een idealistische kijk op wat er

zich afspeelt rondom hen of toch niet?

Een comedyline-up met gender-, kleur- en leeftijdsdiversiteiten, opvattingen en humor!

SCHOUWBURG, 20u, € 20, € 17 (VRIENDENPAS)

WO 20 MRT | COMEDY
114

Frederik Goossens

Straffe (33) toeren

je komt oren te kort

Vinyl. Het zwarte goud. De laatste jaren weer in opmars, al verbleken de nieuwe versies naast de originele uitgaven. Frederik Goossens, intussen al meer dan een half leven verwoed verzamelaar van jazzvinyl, laat je met ‘Straffe (33) toeren’ proeven van pure magie. Hij plukt een selectie klassieke jazzalbums uit zijn persoonlijke collectie en voorziet ze van tekst en uitleg. Waar komen ze vandaan? Wat was hun belang? Hoe passen ze in de carrières van de iconische

jazzhelden? Waarom moet je er de dag van vandaag nog naar luisteren? Maar ook: wat was de rol van vinyl en hoe evolueerde die? Je krijgt de iconische platen te horen zoals je ze moet horen. De muziek spat uit de speakers alsof je er zelf bij was toen die opgenomen werd. Gegarandeerd, je komt oren te kort!

115
LEZING | DO 21 MRT
KLEINE ZAAL, 20u, € 10, € 8,50 (VRIENDENPAS)

De Mannschaft Jordy

voor volwassenen en publiek vanaf 14 jaar

Jordy is een doodnormale, zeer getalenteerde, intelligente jongeman. Maar toch anders dan de meesten. Jordy is een instellingenkind. De rechter vond dat zijn ouders niet voor hem konden zorgen: van instelling naar pleeggezin naar instelling dus…

Jordy ontvlucht zijn leven ‘daar’, zet zich letterlijk aan de rand, waar hij blijkbaar thuishoort en bekijkt van daaruit de wereld waarin wij leven. In de hoop zo te kunnen begrijpen hoe de dingen in elkaar zitten. Jordy zijn blik op de wereld wordt verstoord door Sophie-Charlotte, een weggelopen tienergriet van rijke komaf die het thuis niet meer kon uithouden. Waar Jordy niks heeft, heeft Sophie-Charlotte van alles te veel: twee moeders en vaders, twee huizen, zelfs twee namen.

Met ‘Jordy’ onderzoekt De Mannschaft de sociale ongelijkheid in deze wereld. Niet iedereen vertrekt gelijk aan de streep.

SCHOUWBURG, 20u, € 18, € 15,30 (VRIENDENPAS)

Erven kinderen de kansen van hun ouders?

CONCEPT, TEKST, REGIE: STIJN VAN DE WIEL, MICHAI GEYZEN SPEL: LIEN THYS, ROBBERT VERVLOET MUZIEK: GODE KEMPEN DEMANNSCHAFT.BE FOTO © BRAM TACK
VR 22 MRT | THEATER
116

Spilar

SPILAR: LOUIS FAVRE (DRUMS), EVA DECOMBEL (ZANG), MAARTEN DECOMBEL (MANDOLA, GITAAR, ZANG) JEROEN GEERINCK (GITAAR, KEYS, SYNTHS), WARD DHOORE (MANDOLINE, SYNTHS)

album release concert

voorprogramma: Siger

SIGER: WARD DHOORE (OCTAAF-MANDOLINE), HARTWIN DHOORE (DIATONISCHE ACCORDEON) SPILAR.BE EN SIGER.BE FOTO'S © MIRJAM DEVRIENDT, FRIN PLATTEEUW

folk om bij weg te dromen

Spilar is een van de recente revelaties in de folkscene. Het kwintet maakte een vliegende start met de release van hun debuutplaat ‘Stormweere’ (2020). Pers en publiek waren unaniem lovend, ze werden twee jaar op rij genomineerd voor de Flanders Folk Awards en speelden een indrukwekkende concertreeks bijeen. Hun muziek is weids en eigentijds. Drums, toetsen en snaren voorzien een diepdonkere soundtrack bij de doorleefde stemmen van zus en broer Eva en Maarten Decombel. Samen delven ze prachtige songs uit eigen bodem: oude traditionals en ballades, maar evengoed

brengen ze parels van Willem Vermandere, Wannes of Jacques Brel.

‘Een droomdebuut van een onwaarschijnlijk mature groep die tot alles in staat is!’ (Klara)

This band (Siger) strengthens the theory that something special happens when families perform together.' (Rock 'n Reel Magazine, Ireland)

Siger dat zijn de broers Ward en Hartwin Dhoore die octaaf-mandoline en diatonische accordeon spelen. Hun sfeervolle, instrumentale muziek is een cross-over van klassieke muziek, roots en filmmuziek. Er komt geen zang bij kijken, maar verhalen vertellen doen ze zeker. Met meer dan vijftien jaar podiumervaring op de teller, spelen ze met de nodige humor en finesse.

CONCERT | ZA 23 MRT
117
SCHOUWBURG, 20u, € 20, € 17 (VRIENDENPAS)

Drie personages, de eerste man, de tweede man en de vrouw ontmoeten elkaar om beurt op een pier.

De twee mannen weten niet meer of ze elkaar kennen, of ze elkaar al ontmoet hebben, waar ze elkaar al dan niet tegenkwamen. Ook een vrouw duikt op op de pier en herkent de eerste man. Het is lang geleden dat ze elkaar zagen. Zij weet niet waar ze zich bevindt. Ze wil gaan zwemmen. Ze wil het over de kinderen hebben. Zijn kinderen. Hoe het ermee gaat, wil hij weten.

‘WARM’ beschrijft drie toneelspelers, die niet weten wie ze waren, niet weten waar ze waren, niet weten hoe ze waren, niet weten

VAN, MET: DAMIAAN DE SCHRIJVER, MATTHIAS DE KONING, ANNETTE KOUWENHOVEN

TEKST: JON FOSSE

VERTALING: MAAIKE VAN RIJN

PRODUCTIE: STAN EN DISCORDIA STAN.BE

BEELD © DAMIAAN DE SCHRIJVER

wat ze waren, nu ze op de plek aangekomen zijn, die ze niet kunnen verlaten, te weten het toneel.

‘WARM’ is de vierde theatertekst van Jon Fosse die tg STAN op de planken brengt, vanuit een fascinatie voor de taal van deze auteur: eenvoudig, met weinig woorden en zonder psychologie in de personages. Omdat Fosse toont dat literatuur en kunst tegelijk een grote troost en een groot verdriet kunnen zijn.

118 WO 27 MRT | THEATER
tg STAN WARM
SCHOUWBURG, 20u, € 18, € 15,30 (VRIENDENPAS) GRATIS INLEIDING OM 19u15 DOOR ELS VAN STEENBERGHE

drie personages zonder een greintje houvast

THEATER | WO 27 MRT
119

Soif Totale

Dive in

voor volwassenen en publiek vanaf 7 jaar

120
VR 29 MRT | CIRCUS

CIRCUS | VR 29 MRT

bruisend als een glas bubbels

Zestien afgestudeerden van de Brusselse circushogeschool ESAC vonden elkaar en vormen een collectief. Als volleerde professionals veroveren ze de planken met verbluffende circustechnieken in uiteenlopende disciplines. In 'Dive in', hun tweede productie, bewegen ze samen, laten ze hun lichamen 'trillen op dezelfde golflengte', voortgestuwd door live

technomuziek. Hun energie en gezamenlijke kracht dragen de performance, maar als er eens eentje zich los wil rukken uit de groep, dan wordt die met veel compassie omarmt. 'Dive in' is zo bruisend als de kurk van een fles champagne die op het punt staat weg te schieten.

121
MET: NACHO APARICIO, CARLOS BARQUERO, HELENA BERGER, JULIAN BLUM, BEATRIZ DUARTE, SOFÍA ENRÍQUEZ MARTÍNEZ, ANDREA GONZÁLEZ, ELISE MARTIN, MIA MATTENKLOTT, ANA JULIA MORO, RUBEN OLAVE, HUGO PERNEL, LUCAS PIERREDON, ABDIEL RAMOS, ALIX SCHILS, LAILA UMEKO, MARCO SOLÍS REGIE: MICHA GOLDBERG MUZIEK: LUCAS PIERREDON SOIFTOTALE.COM FOTO © QUENTIN PEROT SCHOUWBURG, 20u, € 25, € 21,25 (VRIENDENPAS)

Jade Mintjens

Bedankt om te komen

Je herkent Jade misschien als sidekick uit ‘De Ideale Wereld’, als verdienstelijke verliezer van Humo’s Comedy Cup 2021 of als voorprogramma van Bart Cannaerts, Xander De Rycke of Michael Van Peel. Nu wordt het tijd dat je haar echt leert kennen. Na haar eindejaarsconference in 2022

verblijdt Jade Mintjens je met haar eerste persoonlijke avondvullende zaalshow. In ‘Bedankt om te komen’ belooft Jade je een fijne avond te bezorgen en belofte maakt schuld! Uiteraard brengt deze Kempendochter ook haar gitaar mee. Alvast bedankt om te komen!

‘Met Jade Mintjens is een nieuwe topcomedian opgestaan’ (De Standaard ****)

ZA 30 MRT, SCHOUWBURG, 20u, € 19, € 17 (VRIENDENPAS)

122
JADEMINTJENS.BE FOTO © STUDIO EDELWEISS ZA 30 MRT | COMEDY
123 COMEDY | ZA 30 MRT

Brussels Jazz Orchestra & Philippe Thuriot Looking Within (PREMIÈRE)

rustig ademhalen op de tonen van jazz

‘Looking Within’ voelt bijna als meditatie in onze drukke en digitale maatschappij. Op locatie in een kerk brengt het Brussels Jazz Orchestra, samen met accordeonist Philippe Thuriot, een fonkelnieuw repertoire. Bert Joris schreef de fluisterstille maar krachtige composities op maat van het veelzijdige orkest. De internationale reputatie van

Belgiës enige professioneel groot jazzorkest belooft opnieuw een fantastische avond. Kom tot rust en geniet tijdens een bezinnende ervaring voor zowel muzikant als toeschouwer.

OP LOCATIE, 20u, € 22, € 18,70 (VRIENDENPAS)

124 PHILIPPETHURIOT.COM BRUSSELSJAZZORCHESTRA.COM FOTO © TOM DE VISSCHER
ZA 6 APR | CONCERT
125 CONCERT | ZA 6 APR

voor 2,5 tot 12-jarigen en hun familie

familie-circusfestival

tijdens de paasvakantie, van maandag 8 april

t.e.m. zondag 14 april

straffe circusvoorstellingen open circushuis tijdens het weekend

zelf doen en ontdekken tijdens workshops

nu nog een verrassing maar binnenkort niet meer :-)

126

De Catharinisten

Het Land van de Glimlach - Operette

De Koninklijke Aloude Rederijkerskamer

De Catharinisten brengt ‘Het Land van de Glimlach’, een operette van Franz Lehár, in een regie van Jos Maesschalck. Het verhaal van deze feestelijke operette speelt zich af in Wenen en in China, het land van de glimlach.

De Weense prinses Lisa besluit om te trouwen met haar geliefde prins Sou Chong en hem te volgen naar het verre China. De grote verschillen tussen de westerse en oosterse cultuur leiden echter tot het tragische einde van hun liefdesverhaal.

SCHOUWBURG, 20u (VR, ZA, MA), 15u (ZO), € 21

127
CATHARINISTEN.BE TE GAST | VR 19, ZA 20, ZO 21, MA 22 APR

Jens Dendoncker

Het zou grappig zijn als het niet zo triestig was

voor publiek vanaf 16 jaar

Jens Dendoncker, het meest veelzijdige comedytalent dat West-Vlaanderen voortbracht sinds Yves Leterme, keert eindelijk terug naar het podium. In zijn tweede stand-upshow vertelt hij zonder schroom over zijn eigen leven; van de backstage van ‘The Masked Singer’ tot de therapieruimte op de psychiatrische afdeling. Van het aansnijden van de taart op zijn eerste communie tot zijn eerste (en

tot hiertoe enige) onenightstand. Mocht het allemaal een beetje té eerlijk worden, troost je dan met de gedachte dat het allemaal grappig zou zijn als het niet zo triestig was.

‘Genius! Fucking genius!’ (De therapeute van Jens)

SCHOUWBURG, 20u, € 25, € 23 (VRIENDENPAS)

128
JENSDENDONCKER.BE FOTO © KREW zonder schroom
VR 26 APR | COMEDY

JazzLab / Dans Kapot

A small world

MET: VIKTOR PERDIEUS (BARITONSAX), GIOTIS DAMIANIDIS (BASGITAAR), JAKOB WARMENBOL (DRUMS) DANS: ALEXANDROS ‘GRECO’ ANASTASIADIS, SOFIA KAKOURI, KIT KING, MARGHERITA DELLO SBARBA FOTO © THOMAS GEUENS

energieke jazz en dans op de pleinen van Aalst

Krachtig en hypnotiserend, Don Kapot is niet minder dan een groovemachine, een sensatie door hun opzwepende concerten, aanstekelijke humor en kleurrijke releases. De ritmesectie was van bij hun oprichting in 2016 een schot in de roos. Toen Jakob Warmenbol en Giotis Damianidis de handen in elkaar sloegen met Viktor Perdieus vlogen de stukken er pas goed vanaf.

In 2019 ontmoette Don Kapot een groep dansers. Een nieuw avontuur begon. Hun extraverte benadering van het podium, hun liefde voor lichamelijkheid en speelsheid, samen met de levendigheid van de band, deden het idee ontstaan: wat als je dat energieke geluid zou combineren met beweging, wat als je fysieke vorm en acties zou geven aan de muziek? Dans Kapot was geboren.

In 2022 trok het gezelschap door de Brusselse straten met bruisende guerrillavoorstellingen. Onvoorbereide voorbijgangers werden getrakteerd op een spontaan feest van kleur en muziek. De drie muzikanten en vier dansers bleven samenkomen en creëerden ‘A Small World’, een knetterende voorstelling die je in openlucht kan zien op de Dag van de Dans.

 TIP! Meer weten over deze voorstelling? Beluister de podcast ‘dans beluisterd –aflevering 4’ op ccdewerf.be/werfcast.

129 DANS / CONCERT / DAG VAN DE DANS | ZA 27 APR
HOPMARKT, 17u, GRATIS DIGITALE INLEIDING DOOR TOM DE MOOR, BESCHIKBAAR VANAF ZATERDAG 20 APRIL 2024

Klub Kilim

De Abrikozenboom

VAN, MET: JOERI HAPPEL, ALI CAN ÜNAL, LIESELOT SIDDIKI

I.S.M. SINAN POLATOGLU (MUZIEK)

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR EIGEN KWEEK, EEN PROJECT VOOR

REGIONALE TALENTONTWIKKELING VAN NIEUWE PODIUMKUNSTENAARS EN ASPIRANT ZAKELIJK LEIDERS EIGEN-KWEEK.BE

voor volwassenen en publiek vanaf 12 jaar

De verhalenboom van een Turkse opa

Gedurende zijn eerste levensjaren woonde

Ali Can Ünal (hoofdrol in de Canvasreeks

‘Zonder Afspraak’) bij zijn grootouders in Çifteler, een dorp in Turkije. In het dorp stond een grote abrikozenboom waaronder Ali Cans opa verhalen vertelde. Toen de opa Alzheimer kreeg, werden zijn vertellingen vager, bevreemdend en dromeriger. In ‘De Abrikozenboom’ keert Ali Can terug naar zijn kindertijd om uit te zoeken waar de eeuwige chaos vandaan komt. Dat gebeurt in een decor van kindertekeningen en kartonnen kastelen. In verschillende vertellingen beweegt hij van zijn persoonlijk

levensverhaal naar dat van de grote verhalen uit de wereldgeschiedenis en terug. Op zoek naar de bron komt hij terecht in een kluwen

Van de opa en de abrikozenboom, naar het dorpsplein met de beren, naar het fort van de Perzen, naar de grot van Adam en Eva.

‘De Abrikozenboom’ is een beeldende voorstelling van het jonge Gentse collectief Klub Kilim in de traditie van het verhalen vertellen van Ali Cans Turkse opa.

, € 18, € 15,30 (VRIENDENPAS)

130 ZA 27 APR | THEATER

Koninklijke Kunstgroep

Alkuone Manus

Hoe vernuftig zit een mens in elkaar?

Wat we allemaal kunnen, fenomenaal!

Daarbovenop hebben we ook nog taal ontwikkeld om niet geïsoleerd in de wereld te leven.

Taal. Gebaren. Gebarentaal. Handgebaren. Hoe complex is een hand? Zij groet, zwaait, klapt, slaat, streelt, tast, wrijft, schrijft,

tekent, boetseert, smeekt, troost, pakt, geeft en danst.

Alkuone brengt een voorstelling met dansante handen. Zonder woorden, met meer dan woorden.

SCHOUWBURG, 20u, € 20

ELS BORMS ALKUONE.BE FOTO © ALKUONE TE GAST | VR 3, ZA 4 MEI
REGIE:
131

Inti De Ceukelaire

Toverhacks

Als kind wilde Inti De Ceukelaire altijd goochelaar worden en hoewel hij zich nooit heeft kunnen omtoveren tot 'Houdinti', beoefent hij als ethisch hacker de kunst van het misleiden op het internet. In een entertainende lezing laat Inti in zijn kaarten kijken en tovert hij verhalen uit zijn hoed

over de magische wereld van hackers. Hij onthult waarom privacy een illusie is en welke trucs cybercriminelen gebruiken om je geld en gegevens te ontgoochelen.

KLEINE ZAAL, 20u, € 10, € 8,50 (VRIENDENPAS) FOTO © LIES WILLAERT
DI 7 MEI | LEZING 132

Jan Jaap van der Wal Geen stem

een heuse verkiezingsconference, ja ja

Sinds 2022 is Jan Jaap van der Wal een officiële inwoner van ons land. Met een rijksregisternummer en al. Helaas komen de verkiezingen van 2024 net te vroeg voor hem om officieel te mogen stemmen. Maar dat betekent niet dat hij geen ongevraagd stemadvies mag uitbrengen!

Van der Wal heeft zich zowel in de tv-programma’s ‘De Ideale Wereld’ en ‘Jan Jaap op Zondag’ als in zijn zaalshows in Vlaanderen jarenlang een politiek geïnteresseerd en geëngageerd comedian getoond. Daarom brengt hij in

aanloop naar de verkiezingen een heuse verkiezingsconference. Zoals je van hem gewend bent neemt hij GEEN blad voor de mond, heeft hij GEEN genade en belooft hij plechtig dat het GEEN al te serieuze avond zal worden. En daarbij heeft hij GEEN stem, dus het zal ook verder GEEN consequenties hebben voor het politieke landschap na de verkiezingen. Kortom GEEN reden om niet op te komen voor deze verkiezingsconference in ons theater.

COMEDY | WO 8 MEI JANJAAPVANDERWAL.NL INSTAGRAM.COM/JAN_JAAP_VAN_DER_WAL FOTO © FRANK RUITER
SCHOUWBURG, 20u, € 25, € 21,25 (VRIENDENPAS)
133

ZA

Tom Dewispelaere (Olympique Dramatique) / Toneelhuis Alle schone dingen

een klein cadeautje

TEKST: DUNCAN MACMILLAN

EXTRA MATERIAAL: JONNY DONAHOE

VERTALING: SANNE PARLEVLIET

SPEL: TOM DEWISPELAERE

FOTO © FAMILIE DEWISPELAERE

‘Alle schone dingen’ is het verhaal van een jongen die, om zijn depressieve en suïcidale moeder opnieuw hoop te geven, aan een lijst begint met alle schone dingen die de moeite waard zijn om het leven te leven: dame blanche, Kungfufilms, laat opblijven en dat je dan tv mag kijken, de kleur geel.

Elke dag legt hij een briefje onder haar hoofdkussen met daarop een schoon ding geschreven. ‘En ik weet dat ze ze leest want ze komen altijd gecorrigeerd terug.’

De solo ‘Every Brilliant Thing’ van de Britse theaterauteur Duncan Macmillan veroverde de voorbije jaren wereldwijd de harten van

toeschouwers en critici en is nu voor het eerst in Vlaanderen te zien. Slechts een toneelspeler, een paar attributen en een paar heerlijke jazznummers - verder niets.

Tom Dewispelaere kruipt in de huid van de verteller en gaat samen met het publiek op zoek naar wat het leven de moeite waard maakt.

Een hartverwarmend verhaal in tijden van zielennood. Een klein cadeautje voor wie bereid is mee te helpen uitpakken.

OP LOCATIE, 20u, € 18, € 15,30 (VRIENDENPAS)

134
18 MEI | THEATER

Spektakelgroep Vredon

Totaalprogramma dans, vendelen en slagwerk

Ongeveer 150 jongeren vanaf zes jaar krijgen

bij Vredon les in acrobatisch vendelzwaaien, choreografische dans en percussie. De jongeren krijgen er culturele bagage en sociale vaardigheden mee die ze uitdragen in binnen- en buitenland. De groep verzorgt immers een dertigtal optredens per jaar.

In dit nieuwe totaalprogramma brengen alle leden een kleurrijke cocktail van dans, vlaggen en slagwerk.

SCHOUWBURG, 20u, € 18

TICKETS: RESERVATIES@VREDON.BE

VREDON.BE FOTO © JORIS STRICK TE GAST | VR 17, ZA 18 MEI
135

een poëet, een reiziger, een liedjessmid

Zoekend naar de samenhang

In de chaos

Zoekend naar de verbinding

In de verdeeldheid

Zoekend naar de stilte

In de storm

Zoekend naar het onverwachte

In het voorspelbare

Zoekend naar een Bloudruk

Met woorden

Muziek

Verhalen

Zoals hij dat al jaren doet

En zingt

En zoekt en vindt

Met nieuw werk en oudere songs

Van daar waar hij naartoe gaat Tot daar waar hij begon

Stef Bos bracht deze lente zijn nieuwste cd uit: ‘Bitterlief’. Dit woord komt uit de Zuid-Afrikaanse uitdrukking ‘Ek is bitterlief vir jou’ en betekent zoveel als ‘Ik zie je doodgraag’. Letterlijk vertalen is onmogelijk, maar Stef Bos vindt er woorden en muziek voor om het prachtig te beschrijven.

SCHOUWBURG, 20u, € 27, € 22,95 (VRIENDENPAS)

136 STEFBOS.NL BEELD © INGE KINNET
WO 22 MEI | CONCERT
Stef Bos NL Bloudruk

Dansgroep Bi’Force

Onze dansers kijken ernaar uit om het dansseizoen af te sluiten met een spetterende show.

Van klein naar groot zet iedereen zijn beste beentje voor om een variëteit van stijlen naar voren te brengen in een boeiend geheel.

SCHOUWBURG, 19u, € 15

TICKETS: INFO@BIFORCE.BE

137
BIFORCE.BE FOTO © BI’FORCE TE GAST | ZA 25 MEI

Dansstudio Sarah

Dansstudio Sarah is een dansschool opgestart door de bekende TikTokster en influencer Sarah Bossuwe. Sarah is al van kinds af aan bezig met dans en wil haar passie en plezier voor dans graag doorgeven. Samen met Eva Vonckx runt ze al acht jaar een dansstudio in Asse en sinds drie jaar hebben ze ook in Aalst een dansstudio waar ze wekelijks danslessen aanbieden aan iedereen van 4 tot 30+ jaar. De dansstijlen variëren van girly hiphop, kidsdance,

fitnessdance tot high heels. Voor elk wat wils dus!

Aangezien fun en dansplezier centraal staan, stralen de dansers dit ook uit op het podium.

Met een jaarlijkse dansshow laten Sarah en Eva al hun dansers schitteren op het podium. Kom kijken, want ze gaan alles geven!

SCHOUWBURG, UUR EN PRIJS NOG NIET GEKEND

TICKETS: INFO@DANSSTUDIOSARAH.COM

138
8, ZO 9 JUNI | TE GAST
ZA

Ontdek het reilen en zeilen achter de schermen van De Werf

Vraag een rondleiding aan en ontdek de geheimen van vier verdiepingen vooraan en zes achteraan. Gluur binnen in de loges en de artiestenfoyer en bezoek onze schouwburg, het kloppende hart van De Werf. Zie hoe een decorstuk opgetrokken wordt en begroet de zaal. We vertellen je graag alle geheimen, combineren dit met wat geschiedenis over de

bouw en tronen je mee naar hoekjes waar je nooit komt.

BEZOEK DUURT ONGEVEER 90 MIN.

PER GROEP MAX. 20 PERSONEN

INFO EN INSCHRIJVINGEN: CHRISTOPHE ROELAND, INFO@CCDEWERF.BE

€ 50 PER GROEP

139 FOTO © DE WERF ACHTER DE SCHERMEN VAN DE WERF | SEP/JUN
140 2023-2024 | CURSUSSEN & WORKSHOPS podcast digitale media Taal & cultuur performance & acteren FOTOGRAFIE muziekinitiatie folk CIRCUS voor kinderen, jongeren en volwassenen tickets & info: ccdewerf.be Ontdek meer tijdens het jaar op ccdewerf.be.

INITIATIEF: STAD AALST EEN SAMENWERKING TUSSEN DE WERF, ERFGOEDCEL DENDERLAND, CULTUUR & EVENEMENTEN TICKETS EN INFO: AALSTCARNAVAL.BE, CCDEWERF.BE

De Academie voor Carnavalskunsten organiseert succesvolle cursussen, workshops, lezingen en podcasts over alle aspecten van Aalst Carnaval. Het blijft immers een uniek stuk levend immaterieel erfgoed. Jaar in jaar uit geven carnavalisten het beste van zichzelf en wordt de traditie doorgegeven.

De Academie helpt hierbij om een nieuwe generatie carnavalisten op te leiden. Iedereen is welkom: jong en oud, georganiseerde of losse carnavalisten, van binnen of van buiten Aalst.

Kies uit het volgende aanbod:

√ sculpteren in piepschuim diverse niveaus

√ verftechnieken

√ foam

hoeden en pruiken

√ roitenklasjen

kind/volwassene/leerkracht

√ grime voor beginners

! Nieuw

√ NOIG,

straffe carnavalsverhalen, tussen pot en pint in onze foyer.

presentatie: Dennis De Wolf

141 ACADEMIE VOOR CARNAVALSKUNSTEN | HET HELE JAAR DOOR

Cultuur & evenementen organiseert jaarlijks een aantal evenementen om het brede karakter van cultuur te belichten.

Naast carnaval en CIRK!Aalst (zie p. 9, 10) is cultuur & evenementen ook de motor voor ‘Kunstoevers’ en ‘Reveil’.

Kunstoevers

Kunstoevers is een meerdaagse kunsthappening die plaatsvindt op verschillende locaties in de stad. Het is een platform voor zowel amateur- als (semi-)professionele kunstenaars die een breed spectrum aan creatieve uitingen beoefenen waaronder schilderkunst, keramiek, beeldhouwwerken, fotografie, film, performance, muziek, mode en poëzie.

Het verbindt de Aalsterse liefhebbende kunstenaars en professionele kunstenaars met elkaar en met het publiek. Met expo’s, wedstrijden en participatieve projecten biedt de stad op deze manier een forum aan lokaal kunsttalent en kunstminnende bezoekers. Kunstenaars die willen deelnemen aan ‘Kunstoevers24’ houden best de open oproep van cultuur & evenementen tijdens de herfstmaanden in de gaten.

GRATIS TOEGANKELIJK

AALST.BE/KUNSTOEVERS

142
VOORJAAR 2024 | CULTUUR & EVENEMENTEN
FOTO © GERT SWILLENS

Reveil

gratis toegankelijk

VZW Reveil is een non-profitorganisatie in Vlaanderen die stadsbesturen aanmoedigt om een extra dimensie toe te voegen aan de rouwbeleving op 1 november. In de wereld van Reveil is een begraafplaats geen kille plek maar een verzamelplaats waar duizenden verhalen de wortels van een gemeente vormen. Op tal van kerkhoven komen mensen samen om in een serene sfeer samen te luisteren naar muziek, poëzie en lokale

levensverhalen. Reveilmomenten stralen respect uit voor elke geloofsovertuiging. Wil je zelf je steentje bijdragen aan ‘Reveil’ via muziek of woord? Laat het ons weten via cultuur@aalst.be.

GRATIS TOEGANKELIJK

KERKHOF, 9300 AALST

VAN 17 TOT 18u

143
CULTUUR & EVENEMENTEN | VR 1 NOV
Kwaliteit, participatie, laagdrempeligheid, vlotte toegankelijkheid en ontsluiting van lokaal talent zijn daarbij cruciale sleutels.

Sartre & de Beauvoir

met Frank Focketyn & Sien Eggers Quetzal

Duo Matthias Romir

Hetty Helsmoortel

Kapitein Winokio

Huroram met Hugo

Matthysen, Ronny

Mosuse & Aram

Van Ballaert Gili

Michael Van Peel

Delphine Lecompte & Johan Braeckman

Oproer Jean Blaute

Lukas Lelie Fien Leysen Kameleonie met Tine Embrechts

Zaki Alternative

met Tom De

144 HET HELE JAAR DOOR | GLUREN BIJ DE BUREN WIL JOU
23 24
Man Air4Six ... info & tickets EMotia.be Oudenaardsesteenweg 456 9420 Erpe-Mere /EMotia /cultuurhuisEMotia
Nation

CC De Plomblom

Ninove presenteert in het seizoen 2023-2024

Raymond van het Groenewoud |

emBRUN | Het WOLK | Be Flat |

Het Laatste Bedrijf/de Mannschaft |

Willy Sommers | Abba Gold |

Ellis Meeusen & Pleun van Engelen |

Les Triadours | MT De Bombardons |

Deschonecompanie | Kris Wauters,

Klaas Delrue & Jan De Campenaere

| Les Zerkiens | Elena Peeters |

Jonas Vermeulen | Stijn Kolacny |

STAN | Cirque Le Bout du Monde |

Steven Goegebeur | Jan De Smet & de Grote Luxe | Bart Kaëll & Luc

Appermont | Wim Opbrouck

| Pascale Platel & Ben Segers

|

Arsenaal/KVS & Jr.cE.sA.r |

Amaryllis Temmerman & Sabien

Tiels | Circus Ronaldo | Nigel

Williams | Klub Kilim | Ataneres & Flaming Fiddles | Liliane Saint

Pierre | Cuatro | Helmut Lotti

| Kopergietery | Sans Soucis |

Timo Tembuyser | Soe Nsuki |

De Spiegel | Wolf Wolf | Guido

Belcanto & Roland | Lazarus |

Broder | Arte Amanti | Lieven

Scheire | Collectief Verlof | Post uit Hessdalen | Musica Gloria |

Arnout Van Den Bossche | De Hoe | Cie Cecilia | Sprookjes enzo | Radio Oorwoud | Skagen | Jade Mintjens |

Michiel Van de Velde/ Philippe Thuriot & Platform-K |

Class X

145 GLUREN BIJ DE BUREN | HET HELE JAAR DOOR
opOntdekhetvolledigeprogramma www.ccdeplomblom.org
adv cc de plomblom_de werf 2023-2024.indd 2 11/04/2023 19:49

CIRCUS

COMEDY

CONCERT

COMEDY

146
KALENDER
2023-2024 |
VR 25 - ZO 27 CIRK!Aalst 10 AUG ZA 23 SEP STUDIO CIRK! 11 DO 5 OKT Gandini Juggling 20 LIFE, a Love Letter to Merce Cunningham ZA 4 NOV Circumstances 37 GLORIOUS BODIES ZA 13 JAN Cirk La Putyka 78 Runners DO 29 FEB not standing / 102 Alexander Vantournhout Foreshadow VR 29 MRT Soif Totale 120 Dive in
VR 29 SEP Robrecht 17 Vanden Thoren Het Derde Oog ZA 7 OKT Steven Goegebeur 21 Mankracht WO 8 NOV Nigel Williams 39 De weg kwijt ZA 2 DEC An Nelissen 60 OK Boomer! WO 6 DEC Kamal Kharmach 62 Mag ik even? 2023 VR 22 DEC Grof Geschud 74 Kroost WO 10, DO 11 Kommil Foo 77 JAN Grind ZA 27 JAN Vincent Voeten 84 SMAAD DI 30 JAN Arnout 88 Van Den Bossche Coach VR 16 FEB Amelie Albrecht 93 Goe genoeg WO 21 FEB William Boeva 95 13 WO 13 MRT Steven Mahieu 109 STABIEL.
WO 20 MRT Zoe Bizoe, 114 Raf Coppens, Jo Verhenne, Erhan Demirci, Serine Ayari & Han solo De lijst van Han solo ZA 30 MRT Jade Mintjens 122 Bedankt om te komen VR 26 APR Jens Dendoncker 128 Het zou grappig zijn als het niet zo triestig was WO 8 MEI Jan Jaap van der Wal 133 Geen stem
ZA 14 OKT Marble Sounds 24 WO 18 OKT Jan De Smet en 25 DE GROTE LUXE WO 25 OKT Johan Heldenbergh, 30 Nils De Caster, Roland Van Campenhout & Sara De Smedt Cabana Belgicana ZA 28 OKT Willy & Maandacht 33 The History of Metal VR 3 NOV Hooverphonic 35 Sit down and listen again… to Hooverphonic VR 17 NOV Tourist LeMC 46 Onrust ZA 18 NOV T.H. and the Sad Beats 49 A young Nick Cave Tribute ZO 19 NOV BachPlus 50 Special Guest Roel Dieltiens WO 22 NOV Gene Bervoets, 53 Els Dottermans & Lou Roman Band Een gouden jubilee DO 7 DEC Trixie Whitley 63 DO 14 DEC RUBEN BLOCK solo 68 Looking to Glide ZA 23 DEC Wim Opbrouck 75 Singalong

CONCERT

DANS

147 KALENDER | 2023-2024
ZA 6 JAN Jan De Wilde 76 Jan De Wilde 80 ZO 14 JAN BachPlus 50 George Frideric Handel Ode for Saint Cecilia’s Day ZA 20 JAN JazzLab 81 Eve Beuvens & Oerhert DO 8 FEB Miet Warlop, 90 Irene Wool & NTGent ONE SONGHistoire(s) du Théâtre IV DO 15 FEB Jasper Steverlinck 92 ZA 17 FEB Scala 94 Gloaming ZA 24 FEB Arte Amanti Festival 99 Andrey Baranov (viool) & Dasha Moroz (piano) ZA 2 MRT Cleymans & Van Geel 106 Morgen beter ZO 3 MRT Arte Amanti Festival 99 Liesl Vanoverberghe (fluit), Evelien Vaneysendeyk (harp), David Poskin (cello) VR 8 MRT Arte Amanti Festival 99 Karski Quartet ZA 16 MRT BachPlus 51 Johannes Passion BWV 245 ZO 17 MRT Arte Amanti Festival 99 Emile Daems (viool), Jonathan Van der Beek (hoorn), Kirsten Gedeshi (piano) ZA 23 MRT Spilar 117 ZA 6 APR Brussels 124 Jazz Orchestra & Philippe Thuriot Looking Within ZO 21 APR Arte Amanti Festival 99 Mona Verhas, viool, lokale rising star ZA 27 APR JazzLab / Dans Kapot 129 A small world ZO 28 APR Arte Amanti Festival 99 Meraki Wind Quintet
VR 3 MEI Arte Amanti Festival 99 Nina Poskin (altviool) & pianist ntb WO 22 MEI Stef Bos 136 Bloudruk ZO 26 MEI BachPlus 51 Uitzendkantoor Bach III
CONCERT
VR 13 OKT GNIMC 22 Guy Nader I Maria Campos Made of Space ZA 4 NOV Circumstances 37 GLORIOUS BODIES VR 10 NOV Anne Teresa 42 De Keersmaeker, Meskerem Mees, Jean-Marie Aerts, Carlos Garbin / Rosas EXIT ABOVE - naar de storm VR 8 DEC Sooraj Subramaniam 64 & Maghenta nimbus / Pallavi DO 25 JAN Ultima Vez / 82 Wim Vandekeybus TRACES DO 8 FEB Miet Warlop, 90 Irene Wool & NTGent ONE SONGHistoire(s) du Théâtre IV DO 29 FEB not standing / 102 Alexander Vantournhout Foreshadow VR 15 MRT Compagnie Flak / 110 José Navas AVES ZA 27 APR JazzLab / Dans Kapot 129 A small world

FAMILIE

LEZING

MUZIEKTHEATER

TE GAST

FILM

148
|
2023-2024
KALENDER
ZO 22 OKT Grensgeval 28 KORROL (4+) ZO 5 NOV Emilie Weisse 38 Circustheater Be kind (6 tot 18 maanden) ZO 19 NOV Het WOLK 52 Maan (2+) ZO 10 DEC Leue 66 Bro’s (6+) ZO 28 JAN KOPERGIETERY & 86 KGbe De bleke baron (8+) ZO 25 FEB Ugo Dehaes 101 Simple Machines (7+) ZO 17 MRT Klankennest 112 Baby/Peuter Pärt (9 maanden tot 3 jaar) MA 8 - ZO 14 CIRK!aBoem 126 APR (2,5 tot 12 jaar)
ZA 23 SEP Nicolas Keppens 14 B eautiful Men & Easter Eggs DI 26 SEP Alla Kovgan 16 Cunningham ZA 30 SEP BERLIN / Yves Degryse 18 The making of Berlin
DO 26 OKT Gwendolien Sabbe 31 B elgische circusartiesten in Amerika WO 8 NOV Luckas Vander Taelen 40 Achille DO 9 NOV Marieke 41 Van Ransbeeck Nordic Folk ZA 18 NOV Kurt Overbergh 48 I Just Don't Understand Nick Cave DO 1 FEB Stef Vanpoucke 89 De Comedy Connaisseur
LEZING
DO 21 MRT Frederik Goossens 115 Straffe (33) toeren DI 7 MEI Inti De Ceukelaire 132 Toverhacks
WO 29 NOV Aufond Producties / 57 Roel Vanderstukken en Lize Feryn The Broken Circle Breakdown VR 23 FEB Timo Tembuyser / 98 Transparant Missa Homo Sacer
ZO 22 OKT Oilsjt Jazz Club 29 Bruce Adams & the Pascal Michaux quintet ZA 4 NOV Raf Coppens 36 Eet VR 24,ZA 25, De Koninklijke 54 ZO 26 NOV Prinsencaemere VRIEJE MANEUVERS MA 27 NOV, Koninklijke 55 MA 4 MRT, Symfonische Kring Aalst MA 27 MEI ‘Door Eendracht Groot’ ZO 3 DEC Light My Choir 61 Pop it! VR 19, ZA 20 Academie voor 80 JAN Podiumkunsten Insomnia - Wanneer fantasie de realiteit overstijgt ZA 24 FEB Academie voor 100 Podiumkunsten Singing in Harmonie VR 8, ZA 9 Dé Danscompagnie 108 MRT SPRING! ZO 24 MRT Oilsjt Jazz Club 29 Jazz Orkest 'Time to Swing'

TE GAST

THEATER

149 KALENDER | 2023-2024
VR 19, ZA 20, De Catharinisten 127 ZO 21, MA 22 Het Land van de GlimlachAPR Operette VR 3, ZA 4 Koninklijke 131 MEI Kunstgroep Alkuone Manus VR 17, ZA 18 Vredon 135 MEI Totaalprogramma dans, vendelen en slagwerk ZA 25 MEI Dansgroep Bi’Force 137 ZO 2 JUN Oilsjt Jazz Club 29 Louis Armstrong Celebration Band ZA 8, ZO 9 Dansstudio Sarah 138 JUN
ZA 9, ZA 30 Compagnie Gardavoe 13 SEP CONFITUUR, de dans van de roze balletten VR 29 SEP Robrecht 17 Vanden Thoren Het Derde Oog ZA 30 SEP BERLIN / Yves Degryse 18 The making of Berlin VR 20 OKT Compagnie Cecilia 26 Bagger ZA 21 OKT Toneelatelier Aalst (TAL) 27 De Pijnders VR 27 OKT Jonas Vermeulen / 32 Het Laatste Bedrijf Walden DI 31 OKT Bruno Vanden Broecke 34 Klink. WO 8 NOV Luckas Vander Taelen 40 Achille WO 15 NOV Nyira Hens, 44 Bruno Vanden Broecke & Trappelend Talent We gaan Deur! VR 1 DEC Louis Janssens 58 Desire
ZA 9 DEC LAZARUS en 65 Robbin Rooze i.s.m. Beton Ltd. BLOED VR 15 DEC Jozefien Mombaerts & 70 Johan Heldenbergh GIJ ZIJT HET WO 20 DEC DE HOE 72 Opening Night DO 8 FEB Miet Warlop, 90 Irene Wool & NTGent ONE SONGHistoire(s) du Théâtre IV DO 22 FEB Jonas Baeke & 96 Jef Hellemans Pinokkio VR 1 MRT Fien Leysen / 104 BERLIN ALABAMA VR 22 MRT De Mannschaft 116 Jordy WO 27 MRT tg STAN 118 WARM ZA 27 APR Klub Kilim 130 De Abrikozenboom ZA 18 MEI Tom Dewispelaere 134 (Olympique Dramatique) / Toneelhuis Alle schone dingen THEATERSHOW DI 28 NOV Hetty Helsmoortel 56 Missie 2023
THEATER

TICKETS SEIZOEN 23/24 CCDEWERF.BE

Bestellen (sep 2023/juni 2024)

Zaterdag 17 juni 2023 vanaf 13u: enkel via ccdewerf.be (*) (info online vanaf vrijdag 26 mei)

Vanaf dinsdag 20 juni 2023: bestellen mogelijk op 3 manieren:  via ccdewerf.be (kan vanaf 17 juni)

 aan de balie van De Werf

 van maandag tot vrijdag van 13 tot 17u (onmiddellijke betaling)

 telefonisch (053 72 38 11) van maandag tot vrijdag van 9 tot 17u

*wie geen toegang tot het internet heeft, kan in De Werf langskomen op zaterdag 17 juni, van 13u tot 16u, om zijn/haar reservatie door te geven en onmiddellijk te betalen aan de balie. Wie langskomt, krijgt de tickets toegestuurd. Reservaties ter plaatse, verlopen niet sneller en worden behandeld in volgorde van aanvraag.

Opgelet!

. e-mails met bestellingen worden niet aanvaard.

. rolstoelgebruikers (en hun begeleiders) gebruiken voor reservatie het online formulier op de website.

. alle ticketprijzen van activiteiten georganiseerd door De Werf zijn incl. € 1,50 ver werkingskost/ticket.

. je kan je tickets thuis gratis afprinten of tegen betaling afhalen aan onze balie (€ 0,50/ticket). Om tickets op te sturen rekenen wij € 2 verzendkosten aan.

. tickets afhalen is mogelijk vanaf dinsdag 20 juni om 13u.

Betalen

. bancontact

. overschrijving: betaal zo snel mogelijk en let erop dat de gestructureerde mededeling correct is. Je bestelling wordt automatisch ver wijderd indien we de betaling niet binnen de tien kalenderdagen ontvangen.

. betaling aan de balie: betaal binnen de tien kalenderdagen, anders wordt je bestelling automatisch verwijderd. Aan de balie kan je cash betalen, met bancontact en waardebonnen.

Opgelet!: wie geen computer heeft en op zaterdag 17 juni langskomt bij onze medewerkers in De Werf om zijn/haar reservatie door te geven, betaalt onmiddellijk en ontvangt zijn tickets later.

150
VANAF
13u
| ALGEMENE INFO 
ZA JUNI17
2023-2024

Kortingen/cheques (aanbod onder voorwaarden)

Kortingen zijn van toepassing op alle initiatieven georganiseerd door De Werf, tenzij anders vermeld en gelden niet bij het Te Gast-aanbod en sommige eigen voorstellingen. Kortingen kan je niet cumuleren, de voordeligste korting wordt toegepast.

Vriendenpas

. online verkrijgbaar via ccdewerf.be en aan de ticketbalie van De Werf

. geldig voor 1 seizoen en permanent verkrijgbaar tijdens het lopende seizoen

. biedt gedurende het hele seizoen een aantrekkelijke korting (gemiddeld 15%)

. niet geldig op het Te gast-aanbod

. te koop tussen 17 en 25 juni aan €5 , vanaf 26 juni €10.

. bij de eerste bestelling van je Vriendenpas in combinatie met je tickets wordt de korting meteen toegekend. Bij een volgende reservatie breng je je persoonlijke code in.

. Nieuw! Met je Vriendenpas kan je vanaf nu ook activiteiten bijwonen in enkele cultuurcentra uit de regio: Belgica Dendermonde, De Biekorf Lebbeke, De Plomblom Ninove en Stroming B erlare. Meer info op de websites van de verschillende cultuurhuizen.

. actie onder voorwaarden, meer info op binnenzijde cover en op ccdewerf.be

Lastminutetickets: 50% korting op de basisprijs bij een selectie van voorstellingen. Te koop aan de balie vanaf een uur voor de voorstelling. Actie-aankondiging daags voor de voorstelling via de lastminutemailing waarvoor je je kan inschrijven via ccdewerf.be. Geen reservatie mogelijk. Max. twee tickets per persoon. Geen omruiling met reeds gekochte tickets mogelijk. Het aanbod lastminutetickets is beperkt, dus OP = OP. Daarna hanteren we opnieuw de gangbare prijzen.

Rang 2-tickets: 50% korting, van toepassing op plaatsen met verminderde zichtbaarheid. Beschikbaar wanneer de rang 1 tickets uitverkocht zijn.

-26 jaar: tot max. 40% korting op de basisprijs.

65+, groepen vanaf 20 personen: 10% korting, tenzij anders vermeld in deze brochure en/of op de website.

Scholenkorting: tot max. 40% korting voor schoolgroepen op een ruime selectie uit het seizoensaanbod. Enkel voor studenten van het dagonderwijs, studenten deeltijds kunstonderwijs en hun begeleidende leerkrachten.

Reserveren kan via tel. 053 72 38 21 of via schoolenco@ccdewerf.be.

UiTPAS met kansentarief: € 1,50/ voorstelling op max. tien voorstellingen naar keuze uit het seizoensaanbod 20232024 van De Werf. Info over de UiTPAS met kansentarief via de ticketbalie van De Werf of via de Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen vzw (Sinte Annalaan 41 bus 2, Aalst, 053 78 36 60).

Uitpasdender.be, uitpas@aalst.be

European Disability Card: 10% korting voor houders EDC, tenzij anders vermeld in deze brochure en/of op de website.

Cadeaucheque: een ideaal geschenk voor familie en vrienden! Te koop aan de ticketbalie of online voor een bedrag naar keuze (maximum € 500) en onbeperkt geldig. Geldig als betaalmiddel voor alle activiteiten die De Werf zelf organiseert.

Openingsuren ticketbalie

Van maandag tot vrijdag van 13 tot 17u. Bij voorstellingen waarvan de ticketverkoop gebeurt door De Werf, is de balie ook een uur voor aanvang van de voorstelling tot een half uur na aanvang geopend. Op dat moment kan je enkel tickets voor de betreffende voorstelling(en) verkrijgen. Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9 tot 17u op 053 72 38 11.

Meer weten? Raadpleeg ccdewerf.be of contacteer ons telefonisch (053 72 38 11).

ALGEMENE INFO | 2023-2024 151 

De Werf dat zijn:

Steven Anckaer, Pascal Baeyens, Katleen Bauwens, Adri Besjes, Joris Cami, Michel Coen, Ken De Lil, Ellen De Moor, Sara De Moor, Anja De Schryver, Karin De Schutter, Christophe De Wever, Johan Dutoit, Fred Gillebert, Koen Jacobs, Kathleen Keymeulen, Veerle Nijs, Anja Rasschaerdt, Kivin Redant, Christophe Roeland, Els Van Assche, Kris Van den Hooff, Cathérine Van der Schueren, Sabine Vandenhaute, Katrien Verheecke, Sabine Wéry

inrichtende overheid: stad Aalst beheersvorm: gemeentelijk beheer ontwerp cover © Domien Dufour

v.u. Christoph D’Haese, burgemeester, Werf 9, 9300 Aalst

adresgegevens publiek:

Cultuurcentrum De Werf (Molenstraat 51, 9300 Aalst, 053 72 38 11, info@ccdewerf.be), een dienst van de stad Aalst, draagt zorg voor je persoonsgegevens wanneer je tickets reserveert of om het opsturen van informatie vraagt.

De bepalingen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, die op 25 mei 2018 van kracht werd, worden gevolgd door De Werf bij het verzamelen, gebruiken, bewaren en eventueel doorgeven ervan.

Daardoor heb je onder meer de mogelijkheid om te weten over welke persoonsgegevens De Werf beschikt met betrekking tot jezelf. Je kan deze gegevens ook laten verbeteren of wissen. Daartoe kan je ons contacteren op info@ccdewerf.be.

Je kan via deze weg eveneens vragen om geen informatie van De Werf te ontvangen. Indien De Werf op het vlak van programmatie samenwerkt met een andere organisatie, kunnen je gegevens ook opgenomen worden in het adressenbestand van de partnerorganisatie. Als je dit niet wenst, laat het ons weten via info@ccdewerf.be. Een meer gedetailleerd overzicht van ons beleid op het vlak van de verwerking van persoonsgegevens vind je op ccdewerf.be.

contactinfo: 053 72 38 11 . ccdewerf.be info@ccdewerf.be . facebook.com/ccdewerf instagram.com/ccdewerf

Deze brochure werd gedrukt op FSC-papier. Het FSC-label verzekert dat de papierproductie voor deze uitgave niet tot bosvernietiging heeft geleid.

152 2023-2024 | COLOFON
De programmatie van De Werf komt tot stand met de steun van

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook

Articles inside

2min
page 153

1min
pages 152-153

Ontdek het reilen en zeilen achter de schermen van De Werf

3min
pages 141, 143-151

Dansstudio Sarah

1min
page 140

een klein cadeautje

1min
page 136

een heuse verkiezingsconference, ja ja

1min
pages 135-136

Koninklijke Kunstgroep

1min
pages 133-135

De verhalenboom van een Turkse opa

1min
page 132

energieke jazz en dans op de pleinen van Aalst

1min
pages 131-132

rustig ademhalen op de tonen van jazz

1min
pages 126-130

bruisend als een glas bubbels

1min
pages 123-126

je komt oren te kort

3min
pages 117-120

nooit te jong om met klassieke muziek te beginnen

1min
pages 114-117

Steven Mahieu STABIEL.

1min
pages 111-112

Dé Danscompagnie SPRING!

1min
page 110

een Vlaamse nummer 1-popband

1min
pages 108-109

in de voetsporen van haar vader

1min
pages 106-108

not standing / Alexander Vantournhout

1min
page 104

Academie voor Podiumkunsten

1min
pages 102-103

biecht en duiveluitdrijving in

1min
page 100

een wonderlijk sprookje over opgroeien en (over)leven

1min
page 99

dwangmatig grappig

1min
pages 97-98

het favoriete koor van Hollywood komt uit Aarschot

1min
page 96

Amelie Albrecht

1min
pages 95-96

Vlaanderens mooiste stem

1min
page 94

overstijg jezelf

1min
pages 92-93

Stef Vanpoucke

1min
page 91

niet voor watjes

1min
pages 87-90

Vincent Voeten SMAAD

1min
page 86

Ultima Vez / Wim Vandekeybus TRACES

1min
pages 84-85

Wanneer fantasie de realiteit overstijgt

1min
pages 82-83

Cirk La Putyka CZ

1min
pages 80-82

een familiegeschiedenis

1min
page 79

een van de laatste der Mohikanen

1min
pages 78-79

de romantische Belg en de Hollandse nuchterheid

1min
pages 76-78

overdaad, liefde en kwetsbaarheid in een première die nog gerepeteerd moet worden

1min
pages 74-76

een mooie combinatie van somberen vrolijkheid

1min
pages 71-74

op zoek naar het onvindbare

1min
pages 68-70

het kruipt waar het niet gaan kan

1min
pages 67-68

Sooraj Subramaniam & Maghenta AU/BE

1min
page 66

Trixie Whitley van een onaardse, androgyne schoonheid

1min
page 65

Gemengd popkoor Light My Choir Pop

1min
pages 63-64

na vijf jaar pauze is het tijd voor An Nelissen 2.0

1min
page 62

Louis Janssens Desire

1min
pages 60-61

AuFond Producties / Roel Vanderstukken en Lize Feryn

1min
page 59

wetenschap glashelder gebracht

1min
page 58

Koninklijke Symfonische Kring

1min
pages 57-58

50 jaar Lou Roman Band

1min
pages 55-56

een stormwind op het podium

3min
pages 51-55

Kurt Overbergh

1min
page 50

Tourist LeMC

1min
page 48

Nyira Hens, Bruno Vanden Broecke & Trappelend Talent

1min
pages 46-47

terug naar de wortels van de dans en de westerse popmuziek

1min
page 45

expeditie naar folkmuziek uit het Hoge Noorden

1min
pages 43-45

‘Dat ik besta, heb ik aan de Eerste Wereldoorlog te danken.’

1min
page 42

spelen toegelaten!

1min
pages 40-42

over de kracht van het ouder wordende lichaam

1min
pages 39-40

de trots van de Lage Landen

1min
page 37

bangelijk beukende metal

1min
pages 35-36

Gwendolien Sabbe Belgische circusartiesten in Amerika

1min
pages 33-35

Americana van Belgische bodem

1min
page 32

Oilsjt Jazz Club

1min
pages 31-32

Grensgeval KORROL

1min
page 30

Compagnie Cecilia

1min
pages 28-29

70 jaar vieren met veel ‘nieuwe snaren’

1min
page 27

melancholische en poëtische postrock

1min
pages 26-27

GN|MC Guy Nader |

1min
pages 24-26

een geniale theaterfilm over een orkestregisseur en zijn droom

2min
pages 21-23

een ijzersterke, humoristische verteller

1min
pages 19-20

een eerbetoon aan een groots choreograaf

1min
pages 18-19

Nicolas Keppens

1min
pages 16-18

een wraakepos à la Quentin Tarantino’s ‘Kill Bill’

1min
page 15

TICKETS SEIZOEN 23/24 CCDEWERF.BE VANAF

1min
page 15

onze aanpak

2min
pages 9-11, 13

VRIENDEN PAS DE WERF REDUCTIEPAS met persoonlijke code

1min
pages 2-4
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.