CHIPKA september 2021

Page 1

STA D S M A G A Z I N E SEPTEMBER 2021

G-Sport in Aalst


DEZE MAAND

8

10 "Ik bereid me voor op het WK in Bakoe"

20

"Onze vereniging verhinderde ooit de sloop van 't Oud Hospitaal"

28

Wat heeft september te bieden in Aalst?

4 6 8 10 16

2

Flits Terug naar school via de fietslijn Nieuws Piëdestal Sara Neyrinck Repo V.VAK Op Pad Carnavalsacademie

"Op naar een G-weldig aanbod"

18 20 26 28 34

Over ANPR-camera's Dossier Anders bij ons nazomeren Infographic Gewogen diftar Repo G-Sport in Aalst Buurten Rapenstraat


Beste Aalstenaar De zomer van 2021 was er opnieuw één van uitersten. Één van vreugde om mekaar eindelijk terug te zien op een terras, op restaurant of een evenement, één van opwinding dankzij het EK Voetbal, de Tour en de Olympische Spelen, maar in eigen land helaas ook één van verdriet, mijn gedachten zijn bij de ettelijke slachtoffers van de watersnood.

16 "We moeten de stiel doorgeven aan de volgende generaties"

34 "De Rapenstraat is één van onze eerste zes werkplekken"

38 40 48 50 52

Maar zoomen we in op Aalst, dan is dit voor mij ook de zomer van de hoop. In Denderdal rondden we eind juli de kaap van 200 000 vaccinaties en de organisatoren van onze evenementen toonden zich in moeilijke omstandigheden van hun allerbeste en creatiefste kant. In september wordt die lijn doorgetrokken, dat lees je in het dossier. In dit nummer eren we ook twee Aalsterse topatleten. Maak kennis met Sara Neyrinck, vijfde op het EK tumbling en met wielrenner Diederick Schelfhout, die momenteel onze kleuren verdedigt op de Paralympische Spelen. Ons covermodel is hét toonbeeld van ultieme veerkracht en doorzettingsvermogen. Twee dingen die ik elke Aalstenaar van harte toewens om de draad dit najaar weer op te pikken.

De Werf Nele Bauwens Uit in Aalst Instagram Stadsberichten Backcover Spelen op de Hopmarkt

3


4


FLITS Met de fiets naar school Dankzij het nieuwe circulatieplan is de Aalsterse binnenstad een pak fietsvriendelijker geworden. 7 fietslijnen loodsen je veiliger van de wijken naar het stadshart. Fietslijnen herken je aan de gele lijn op het wegdek en de fietsicoontjes. Het zijn aaneenschakelingen van fietsstraten waar fietsers voorrang hebben. Deze kinderen gingen in de grote vakantie al eens op ontdekking in de schoolomgeving aan de Sint-Jozefstraat. Komt je kind vanaf 1 september met de fiets naar school? Test vooraf al eens de route uit. Alle info over de fietslijnen vind je op www.aalst.be/circulatieplan.

5


KORT NIEUWS Deelsteps Dott De elektrische step is terug in Aalst. Een extra vervoersmiddel om in en rond Aalst veilig op je bestemming te geraken. De Dott-steps werken volgens het systeem van free-floating, dit betekent zonder vaste ophaalplekken of terugbrengplekken, maar om de orde en veiligheid te bewaren zijn er toch enkele spelregels. Om op een step te kunnen rijden ben je ten minste 18 jaar oud. De maximumsnelheid is 25 km/uur. In het voetgangersgebied geldt een snelheidsbeperking van 6 km/uur. De steps passen automatisch de snelheid aan, afhankelijk van waar je je bevindt.

Orgel van de Zwarte Kat is terecht! De zoektocht van Steven 'Keimi' Keymeulen naar het orgel van de Zwarte Kat (CHIPKA april) kende een happy end. Na heel wat omzwervingen werd het muziekorgel teruggevonden in een visrestaurant in... Japan! Het verhaal van Steven haalde de nationale media. Lees er alles over op: https://orgelaalst.wordpress.com/radio-2-mysteries-het-orgel-van-de-zwarte-kat-van-aalst/.

Alle praktische info en tarieven vind je in de app van Dott.

Last call voor vaccinatie! Ben je niet ingegaan op je vaccinatie-uitnodiging, maar wil je je toch laten vaccineren? Dat kan tot 9 oktober nog elke zaterdag van 8.30 tot 15 uur in Vaccinatiecentrum Denderdal Aalst. Bel naar het callcenter (053 72 30 80) of mail naar vaccin@aalst.be voor een afspraak. Je kunt kiezen voor het Johnson&Johnson- (enkel voor 18+) of het Pfizervaccin. Een Johnson&Johsonprik kun je tot 9 oktober halen. Een Pfizerprik kan tot 18 september, je tweede prik krijg je dan ten laatste 9 oktober.

6


Veiligheidsmonitor 2021 Ontvang jij binnenkort de Veiligheidsmonitor in je bus? De Veiligheidsmonitor is een enquête die de FOD Binnenlandse Zaken, de politie en de lokale besturen om de 3 jaar uitsturen. De enquête polst naar verschillende veiligheidsthema’s. Je kan als burger je mening geven over onveiligheidsgevoel, buurtproblemen, slachtofferschap en de kwaliteit van de politietussenkomsten. Met een steekproef werden 400 000 Belgen uitgekozen. Zij zullen een vragenlijst in de bus krijgen. Als je er een in je bus hebt ontvangen, kan je de enquête gemakkelijk online anoniem invullen en verzenden. Met de verzamelde gegevens kan de stad het veiligheidsbeleid beter uitwerken of bijsturen. De resultaten worden begin 2022 verwacht. Alvast bedankt voor je deelname!

Utopia lanceert als eerste bibliotheek de Hublets in België Vanaf nu kan het publiek in Utopia gebruikmaken van Hublets. Dat zijn uitleenbare tablets die het digitale aanbod van de bibliotheek uitbreiden en tegelijk gevoelig toegankelijker maken. Utopia is de eerste bibliotheek in België die deze technologie aanbiedt. Utopia biedt op de Hublets interessante of voor de bibliotheekwerking relevante websites aan. Zo staat Gopress er standaard op, leners kunnen dus met een Hublet in de bib, of zelfs het UtopiaCafé plaatsnemen en daar online zowat alle nationale kranten en een heleboel tijdschriften raadplegen. Maar je kan ook gewoon surfen of met de online catalogus door de bibliotheek wandelen. De Hublets zijn een nieuwe stap in het digitale aanbod van de bibliotheek. Uitlenen kan enkel met de eID of bibkaart. Vanaf dan kan de lener één uur lang gebruikmaken van de Hublet.

•••

TELEX

•••

••• Wil jij aan de slag als hoofdverpleegkundige? In een woonzorgcentrum van OCMW Aalst kan jij het verschil maken! Bekijk de vacature op www.aalst.be/werken-voor-aalst en solliciteer vóór 5 september 2021. ••• Zaterdag 11 september organiseren Utopia en Forum Aalst van 10 tot 16 uur een boekenmarkt op de Graanmarkt en het Utopiaplein. Het aantal standplaatsen is beperkt. Uiterste inschrijvingsdatum is 31 augustus, via www.aalst.be. ••• Awel, luisterlijn voor kinderen en jongeren, zoekt beantwoorders. Iets voor jou? Surf naar awel.be/word-beantwoorder. ••• Op woensdag 22 september nodigt KOALA je van 14 tot 17 uur uit voor een gratis buurtwandeling in Mijlbeek. KOALA biedt daar nu spel- en ontmoetingsmomenten aan. Daar kun je tijdens de wandeling mee kennismaken. Naast de leuke workshops zijn er ook gratis hapjes en drankjes. ••• 7


Sara Neyrinck

8

“Aalsterse tumblingqueen”


PIËDESTAL

A

cht keer overkop in een blinkende outfit? Sara Neyrinck (16) gaat hiervoor niet naar één of ander pretpark, maar naar turnzalen overal ter wereld. En ze komt terug naar Erembodegem met heel veel medailles. Zo werd ze onlangs knap vijfde op een sterk bezet Europees kampioenschap tumbling in Sotsji.

Niet iedereen kent tumbling. Wat houdt de sport juist in? Sara: “Na een aanloop van 10 meter, moet je op een mat van 25 meter 8 keer overkop gaan. De bedoeling is om salto’s en schroeven zo perfect mogelijk uit te voeren. Mijn favoriete beweging is een ‘full out strek’. Dat is een dubbele gestrekte salto met in de tweede salto een schroef.” Wauw. Hoelang moet je daarvoor oefenen? Sara: “Ik train 13,5 uren per week bij de Aalsterse Turnkring. Dankzij de prachtige turnzaal in Schotte kan dat nu op 10 minutjes van mij thuis. Vroeger moesten we altijd trainen in Gent. Ik spendeer wekelijks ook enkele uurtjes bij de kinesist. Tumbling vergt heel veel van je lichaam, de impact van de sprongen is zeer groot. Daarom stopt een tumblingcarrière meestal op je 24. Als ik ’s morgens uit bed kom, voel ik me vaak veel ouder dan ik ben (lacht).” Hoe combineer je je sport met je studies? Sara: “Dat is niet zo makkelijk. In september start ik in het vijfde middelbaar Sport Wetenschappen in het Sint-Jozefscollege. In combinatie met mijn trainingen,

stages en kampioenschappen is dat best pittig. De timing van de kampioenschappen is vaak ongelukkig, net voor of tijdens de examens. Helaas moet ik die – ook al behaal ik een medaille nadien inhalen.”

geluk krijg ik tijdens een kampioenschap 1 dag vrije tijd. Alle reizen moet ik trouwens ook zelf betalen omdat tumbling geen olympische sport is. Daardoor krijg ik geen sportersstatuut en kan ik niet rekenen op subsidies.

“Die medailles maken al die gemiste verjaardagsfeestjes goed” | Sara Je mist soms lessen en examens. Wat nog? Sara: “Een sociaal leven (lacht). Veel tijd om te socializen heb ik niet. Vrijdagavond iets gaan drinken zit er niet in. En vroeger heb ik alle verjaardagsfeestjes van mijn vrienden moeten missen. Gelukkig maken mijn medailles dat nu wel goed.” En de reisjes naar Sotsji, Sofia en Tokyo waarschijnlijk ook? Sara: “De stempels in mijn paspoort zijn heel fijn, maar helaas zie ik meestal niet meer dan de turnzaal. Met een beetje

Gelukkig heb ik heel lieve ouders en spijs ik mijn ‘tumblingkas’ met de verkoop van appels.” Wat wil je nog bereiken? Sara: “Ik bereid me nu voor op het jeugdwereldkampioenschap 2022 in Bakoe. Dat is het equivalent van de Olympische Spelen voor niet-olympische sporten. Dankzij mijn prestatie op het EK ben ik hiervoor al geselecteerd. En ik zou ook graag de Belgische titel op mijn naam zetten, die ontbreekt nog op mijn palmares.”

9


V.VAK

waakhond van ons bouwkundig erfgoed

Luc, Tine, Joris en Ilse zijn behoeders van ons Aalsters bouwkundig erfgoed.

Het oude begijnhof, de overdekte botermarkt en de stadsschouwburg (Hopmarkt) en tal van andere bouwkundige pareltjes overleefden de vernieuw/vernielzucht van halfweg de vorige eeuw niet. De volgende op dat macabere slooplijstje zou toen het Oud Hospitaal (nu Stedelijk Museum) worden, maar gelukkig staken enkele wakkere burgers daar een stokje voor. Ze verenigden zich in 1952 onder de naam Vereniging voor Aalsters Kultuurschoon (V.VAK). Vandaag is de V.VAK nog altijd de waakhond van ons bouwkundig erfgoed. “Wij zijn wel eens de luis in de pels van het stadsbestuur.”

10


DIALOOG

CHIPKA spreekt af met huidig voorzitter Joris Bouve, secretaris Luc Van Der Helst, penningmeester Tine Mertens en Ilse Top (PR) bij een recent van de sloop gered kunstwerk: het glas-in-loodraam bij de nieuwbouw van WZC Sint-Job, van de Aalsterse kunstenaar Theo Meersman. “Hadden we niets ondernomen, dan was dit stukje erfgoed bij de sloop van het oude rusthuis verloren gegaan.” Missie geslaagd. Dit najaar reikt de vereniging opnieuw haar jaarlijkse V.VAK prijs uit, een geldprijs voor een waardevol rrestauratie-, renovatie- of landschapsproject in de stad. Die prijs werd door bijdrage van de stad recent opgetrokken naar 5 000 EUR.

“Het toont aan dat de stad ons werk waardeert, ook al zijn we wel eens de luis in de pels” | Joris Veel afgebroken “Het toont aan dat de stad ons werk waardeert, ook al zijn we wel eens de luis in de pels", lacht Joris. “We beseffen wel dat de stad ook niet alles in het oog kan houden. De samenwerking verloopt goed en er is ruimte voor kritische dialoog. De jongste jaren merken we dat het thema veel meer leeft. Oude stadsbeelden worden vaak

De 16 glasramen van glazenier Theo Meersman, zijn afkomstig uit de kapel van het gesloopte woonzorgcentrum en zitten nu verwerkt in een mooi schuilhuisje tegenover de ingang van de nieuwbouw.

11


“We moeten opletten dat we vandaag met waardevolle woningen uit de jaren '50 en '60 niet dezelfde fouten maken uit het verleden” | Tine

12

De V.VAK-prijs ging vorig jaar al voor de vijfde keer naar een woning (midden op de foto) in de fraaie Dirk Martensstraat.


DIALOOG gedeeld en becommentarieerd op sociale media. In steden als Mechelen of Leuven is veel meer bouwkundig erfgoed bewaard en beschermd dan hier. Kijk bijvoorbeeld naar onze Nieuwstraat, daar is heel wat afgebroken. Toen bekend raakte dat de gevel van de vroegere Standaard Boekhandel gesloopt zou worden, kwam daar op sociale media héél veel reactie op.” Dirk Martensstraat – V.VAKstraat Luc knikt: “In de jaren ’70 hielpen we mee om de sloop van de kapel in de Kattestraat te verhinderen. Dat blijft toch een grote verwezenlijking. De oorspronkelijke kapel dateert uit 1470. Nu zou men nooit meer op het idee komen om zo’n bouwwerk te slopen. Maar we moeten blijven ijveren voor de bescherming van geklasseerde gebouwen. In de Dirk Martensstraat bijvoorbeeld, waar we vorig jaar al voor de vijfde keer een V.VAK prijs mochten uitreiken, zou eigenlijk 2/3 van de straat beschermd moeten worden. De Désiré De Wolfstraat, langs het stadspark, is ook zo’n mooi voorbeeld. En nu houden we de toestand van het beschermde Huis ‘Erve De Stove’, tegenover de Sint-Martinuskerk in de gaten en ijveren we voor het behoud van de Pupillen.” Aandacht voor 200 woningen “Utopia is het mooiste voorbeeld hoe je oud en nieuw kunt combineren", vult Ilse aan. “Voor onze V.VAK prijs kunnen ook kleinere burgerwoningen in aanmerking komen. Het gaat er vooral om hóe de restauratie is gedaan. De stad vroeg ons om een lijst op te maken van woningen die volgens ons aandacht verdienen. De inventaris onroerend erfgoed dateert uit de jaren ’70 en moest dus dringend een update krijgen. We dienden een lijst van meer dan 200 woningen in. Hopelijk gebeurt er iets mee.” “Mensen weten ons nu wel sneller te vinden", pikt Tine in. “We krijgen regelmatig meldingen over verwaarlozing en dat signaleren we vervolgens aan de stad. We moeten opletten dat we nu niet hetzelfde gaan doen met waardevolle gebouwen uit de jaren ’50 en ’60. Die verdienen stilletjes aan ook onze aandacht.”

Wandeling Open Monumentendag : 'Over de doden niets dan goeds' Ook dit jaar organiseert V.VAK een activiteit tijdens Open Monumentendag. Die vindt plaats op de begraafplaats van Aalst. Je leest er alles over op pagina 25.

Lid worden of meedingen naar de V.VAK prijs? Check

www.vvak.be of facebook.com/VVAKaalst

Kandidaturen voor de V.VAK prijs kunnen ingediend worden tot 30 september.

Wie lid wordt ontvangt ook het V.VAK-tijdschrift

13


Eindelijk erkenning: Pieter De Bruyne-huis officieel beschermd

“Dit huis is gebouwd in functie van de meubels en niet andersom”

Stoffel Van Schuylenbergh groeide op in dit unieke huis.

14

In februari 1987 overleed de Aalsterse interieurarchitect en meubelontwerper Pieter De Bruyne op amper 56-jarige leeftijd. Een grote naam in binnen- en buitenland die echter nog te weinig weerklank krijgt in Aalst. Iets waar V.VAK de voorbije jaren verandering in bracht via publicaties in hun magazine en op de website, persartikels en op 21 oktober met een lezing in Netwerk. De stad erkende de architect jaren geleden al met een straatnaam, een zijstraat van de Ouden Dendermondse Steenweg, maar pas recent is nu ook een huis mét het meubilair van zijn hand officieel beschermd.

Begin juni bracht Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele een bezoek aan ‘Woning Van Schuylenbergh’ in de Vilainstraat. Deze keer was het aan CHIPKA. Woning Van Schuylenbergh is een privéwoning en dus niet publiek toegankelijk. Zoon des huizes Stoffel Van Schuylenbergh leidt ons rond in het bijzondere bouwwerk.


DIALOOG “Pieter en mijn vader (kunstenaar Luc Van Schuylenbergh, red.) waren al jaren bevriend. Pieter De Bruyne woonde toen in een huis in de Vrijheidstraat, nu bakkerij Verleysen. Hij ontwierp onder andere ook de voormalige tearoom Malpertuus (Kattestraat), ex-schoenenwinkel Elfi (Vrijheidstraat) en apotheek Lambrecht (Heilig Hartlaan). Zijn huis in de Stationsstraat wordt nog vaak bezocht, maar enkel hier vind je zowat alles nog in originele staat, inclusief het meubilair.”

“Voor ons hoefde de bescherming niet, wij lieten de woning altijd zoals ze was. De bescherming is nodig voor wie ná ons komt” | Stoffel

Baanbrekend De bouw van de woning is heel complex. Hoeken, kantjes en openingen, een piramidevormige koepel, doorkijk vanop elk niveau en kunstwerken - of zijn het toch meubels? Of allebei?- die de lichtrijke ruimtes vullen. Een stresstest voor poetsvrouwen. “Aan de

gevel zie je al dat het geen normaal huis is, maar van buiten valt het nog mee", lacht Stoffel. “Mijn ouders waren bouwheer, in 1979. Pas in 1986, één jaar voor Pieters dood, was het huis klaar om er in te trekken. Heel bijzonder: mijn vader had in de jaren ’70 al behoorlijk wat meubels aangekocht van Pieter. Het huis werd ontworpen in functie van het unieke meubilair en niet andersom. De meubels hebben ruimte nodig. Een kast tegen de muur? Niet hier.” Voorzichtige kinderen “Ik heb Pieter nog gekend toen ik kind was, ik kwam wel eens bij hem thuis. Mijn zus en ik zijn opgegroeid in deze omgeving en we waren er ons dus al zeer vroeg van bewust dat we voorzichtig moesten zijn. Voor ons hoefde deze bescherming niet, wij hebben de woning altijd gelaten zoals ze was. De beschermde status is vooral nodig voor wie ná ons komt.” De meubels van Pieter De Bruyne waren baanbrekend.

15


1

2

3

4

OP PAD (Meer dan een) Carnavalsacademie Het begon, zoals de beste ideeën beginnen, met een gesprek tussen pot en pint. Enkele prominenten uit de carnavalswereld uitten hun bezorgdheid: "Als we niet opletten, dan verliest Aalst Carnaval binnenkort een schat aan kennis en techniek. De edele kunst van het koppensnijden moet dringend doorgegeven worden aan de volgende generaties.” En zo geschiedde. De ‘Academie der Carnavalskunsten’ zag het levenslicht met de workshop ‘Koppen in piepschuim’ als uithangbord. In september begint de zesde jaargang. CHIPKA trok naar de Pupillen en blikt er vooruit met drie pioniers: Gert Schatteman, Els Brokken en Sabine Wéry.

16

1. “Na een enquête bij de carnavalisten bleek dat er grote nood was aan een opleiding sculpteren", weet Sabine Wéry van cultuurcentrum De Werf. “Onder impuls van schepen Ilse Uyttersprot richtte De Werf de Carnavalsacademie op. Sculpteren werd de rode draad, aangevuld met een wisselend aanbod. Vanaf dit jaar neemt de dienst Cultuur en evenementen de organisatie over, met steun van de Erfgoedcel.” 2. “We hebben echt moeten vechten om deze cursus uit de grond te kunnen stampen", zegt lesgever


5

6

Gert Schatteman. “Deze academie is uniek. De stad levert kennis aan de mensen én je vergroot de kwaliteit van de stoet. Een win-win. Door de uitstraling van ons Carnaval trekken we veel bezoekers van buiten Aalst aan: zelfs vanuit Sas van Gent, Nederland. Bovendien zijn niet alle inschrijvingen carnavalsgerelateerd. Iedereen heeft wel zijn reden: kunststudenten die willen experimenteren met isomo, mensen die decoratie voor kinderfeestjes willen maken...” 3. “Naar de academie kom je niet om pinten te drinken of om onnozel te doen," zegt Gert. “Hier wordt echt gewerkt, 4 à 5 uur aan een stuk, van 19.30 tot 23 uur. Dan is het muisstil. Een figuur uitsnijden met een gloeidraad (foto), dat vergt concentratie. Verder heb je niet veel gereedschap nodig: een mes, een breekmes, een schuurspons, een stift en een vijlenkuiser.” 4. “Met de slak leer je alle basistechnieken", vertelt

Gert. “Die eerste stap is cruciaal. Belangrijk is dat je een tekening leert lezen, van 2D naar 3D. We volgen mijn werkwijze, daarin ben ik nogal rechtlijnig. Als je hier buitenkomt, dan kun je iets.” 5. Els Brokken was de eerste die de opleiding koppensnijden afmaakte en mag zich met trots de eerste vrouwelijke koppensnijder van Aalst noemen. “Ik was heel onzeker en de opleiding is niet te onderschatten, maar achteraf kreeg mijn zelfvertrouwen een enorme boost. 6. “Bij mijn carnavalsgroep ‘De Saazers’ werkte ik al verschillende koppen en kleine attributen uit", zegt Els. "Maar evengoed maakte ik voor mijn dochters feestje ooit een sprookjesboom. Ik zet de motivatie over op onze jongere groepsleden. Iedereen moet het gewoon tenminste eens proberen.”

De academie heeft nog veel meer te bieden: workshops Verftechnieken, Hoeden en pruiken uit foam, Roiteklasjen (ruiten beschilderen), Textiel en kostuums (lezingen en workshop), Oilsjterse spellink ver karnavalisten (les) en de lezing Aalst Carnaval: van vroeger tot nu. Lees er alles over op

www.aalstcarnaval.be.

17


OVER

Nieuwe spelregels in autovrij gebied

De verzinkbare paaltjes die het autovrije gebied in ons stadshart afbakenen worden vervangen door ANPR-camera’s met nummerplaatherkenning. (ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition, red.). Dit laat toe om strenger op te treden tegen voertuigen die niet in het autovrije gebied thuishoren.

Waarom?

In de autovrije binnenstad staan wonen, winkelen en beleven centraal. Het is de bedoeling dat je hier rustig kunt wandelen, winkelen en genieten van een terrasje zonder hinder van voertuigen die er niet thuis horen. Zo is het aangenamer vertoeven in ons winkelhart.

Hoe werkt het?

Aan alle toegangen tot de autovrije zone staan ANPR-camera’s met automatische nummerplaatherkenning. Die vervangen de verzinkbare paaltjes die je kan bedienen met een badge. De ANPR-camera’s controleren vanaf 1 december of jouw nummerplaat voorkomt op de lijst met de vergunningen. Wie geen vergunning heeft, ontvangt een GAS-boete. Parkeren in het autovrije gebied blijft verboden, ook voor vergunninghouders.

18

Wie moet een vergunning aanvragen?

Wil je met een voertuig het autovrije gebied inrijden, dan heb je een vergunning nodig. Zo moeten bewoners met een auto een vergunning aanvragen, maar ook bezoekers, leveranciers, eigenaars van een garage, aannemers, nutsdiensten… Opgelet: Elke vergunning is verbonden aan een nummerplaat. Vrachtwagens met een oplegger of voertuigen met een aanhangwagen, waarbij de nummerplaat verschillend is, moeten 2 vergunningen aanvragen.


T R. NSS

VAARTSTR. GRAANMARKT

HOGE VESTEN

BURCH

TSTRAA T

RED TR. ALF ELSS H NIC

Hoe vraag je een vergunning aan?

Vanaf september 2021 kun je een vergunning aanvragen. Surf naar www.aalst.be/mobiliteit en doe je aanvraag. Op de website lees je ook welke types vergunningen er bestaan en welke uitzonderingen er gelden. Zo hebben bijvoorbeeld brandweervoertuigen of politievoertuigen geen vergunning nodig.

Vanaf wanneer gaan de nieuwe spelregels in? De controles voor de toegang in het autovrije gebied starten op 1 december 2021. Rij je het gebied in zonder vergunning dan ontvang je automatisch een GAS-boete van 58 EUR. De ANPR-camera’s stellen overtre-

N

■ Stoofstraat ■ Oude Vismarkt ■ Onderwijsstraat

AA TSL ERD

ZONE B

ERA

TST I R. LE NGAN VIO G NO IS

Vredeplein (onpare nummers) Nieuwstraat Alfred Kelderstraat Grote Markt Hopmarkt Sint-Jorisstraat Kattestraat deel tussen Esplanadeplein - Ridderstraat deel tussen Peperstraat - Grote Markt ■ Korte Zoutstraat ■ Lange Zoutstraat ■ Passage Pieter Van Aelst ■ Maegelijnplein ■ Louis D’Haeseleerstraat ■ Klapstraat ■ Ingang Levionois ■ Sluierstraat ■ Kerkstraat ■ Molenstraat deel tussen Grote Markt - Zwarte Zustersstraat

Het autovrije gebied bevindt zich in het stadshart van Aalst en is opgedeeld in 2 zones : • zone Grote Markt • zone Oude Vismarkt Afhankelijk van de plaats waar je moet zijn, krijg je een vergunning voor de ene of de andere zone. Je herkent autovrij gebied aan het verkeersbord C3 met een onderbord ‘uitgezonderd vergunninghouders’.

GHE

.

TR UIS RS LO ELEE ES

A D’H

ZO U

■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

STR. BURCHT

LANGE ZOUTSTR

KO RT E

ZONE A

F

KAL

.

LEO

ONDERW STR. OUDE VISMARKT

ED ALFRERSTR. D KEL

T

IK NN NET U I N KA COLSTRA AAT STR

Waar is het autovrije gebied?

R WALST

AT STRA S N E IJ MOL KERKVREDESTR. PLEIN . R NIEUWST RSLUIER. HOPE T . -ST . KOR UWSTR MARKT STR F NIE R O E SBOTR. STO ST.JORI ST KE . P STR KLAR. IZE RS ST PL EIN RID

AT

VRIJ

T TRAA S R E D

DE ITS AI F R LF K A WO

AT RA T S EID

AA TR PASSAGE TES P. VAN AELST KAT

H

ESPLANADESTR.

dingen vast. Daarnaast riskeer je ook een boete voor een parkeerovertreding binnen het autovrije gebied. Die bedraagt dan 58 EUR of 116 EUR, afhankelijk van de overtreding.

Wanneer kan je laden en lossen? Dit hangt af van welk type vergunning je hebt. Zo mogen bewoners de klok rond 7 dagen op 7 naar hun woning of garage rijden, maar leveranciers moeten zich houden aan de venstertijden: • 6 tot 7.30 uur • 8.45 tot 11.15 uur • 18 tot 21 uur Alle details over de spelregels in het autovrije gebied vind je op www.aalst.be/ mobiliteit.

19


Anders Bij Ons nazomeren?

Tijdens de zomervakantie viel er in Aalst heel wat te beleven: denk maar aan CIRK!, muziek- en theatervoorstellingen van De Werf op aparte locaties, kinderactiviteiten en plaatjes draaien in Utopia, kunst in de publieke ruimte met Kunstoevers, films bij zonsondergang in Netwerk… Maar ook september heeft op evenementieel vlak veel te bieden. We lijsten enkele activiteiten op die zorgen voor een instant (na-)zomergevoel.

20


DOSSIER Dubbel hop: Erembald Kravaalhappening Op zondag 19 september 2021 wordt de hopcultuur van onze streek feestelijk in de kijker gezet tijdens de Erembald Kravaal Happening! Kom langs op de feestweide aan de grens tussen Aalst en Affligem en beleef een gezellige, speelse en leerrijke dag ‘op den buiten’ voor het hele gezin. Tussen 10 en 18 uur zijn tal van leuke activiteiten voorzien voor kinderen, gezinnen en volwassenen. Op de centrale feestweide geniet je van een hapje en een drankje, muziekoptredens en randanimatie. Aan de verschillende standjes maak je kennis met lokale verenigingen of kan je proeven van (h)eerlijke korte ketenproducten. Honger? Lokale landbouwers stellen voor jou een hoevepicknick samen. De band Suskewiet en de koperblazers van Bacchus zorgen intussen voor een streepje muziek op het terrein. Tijdens meerdere sessies kun je zien hoe hopranken van het hopveldje vlakbij worden geoogst en geplukt of kun je een

demonstratie volgen van een schaapherder. Wil je meer te weten komen over het hopvelden van de streek, dan spring je op één van de huifkarren die jou naar het gloednieuwe hopmuseum aan de abdij brengt. Kom je liever per fiets of te voet, dan kun je een van de uitgestippelde routes volgen. Afspraak op de festivalweide, Nedermolenstraat 130, Meldert. Meer info over de happening lees je op www.erembaldkravaal.be. Via die weg reserveer je ook je plek voor de picknick en het schapendrijven.

Hopdag op 5 september Daarnaast viert Meldert op zondag 5 september, tijdens de jaarlijkse Meldert Kermis, ook de Hopdag. Op het dorpsplein kun je om 14.30 uur deelnemen aan de hopplukwedstrijd. Om 16 uur volgt dan de hopkeuring en de bijhorende prijsuitreiking. Tussendoor is er randanimatie voorzien. Wil je deelnemen aan de wedstrijd? Dan schrijf je vooraf in via economie@aalst.be of joris@rlsd.be. Niet enkel de winnaar wordt in de bloemetjes gezet: elke deelnemer krijgt een ‘hoppige’ verfrissing.

21


Casa del Mundo Het wereldfeest Casa del Mundo staat al 26 jaar garant voor multiculturele, zomerse vibes en dito muziek op de eerste zondag van september. Een groep geëngageerde vrijwilligers verwacht jou voor de volgende editie, op zondag 5 september (tussen 12 en 20 uur) op de Oude Vismarkt en in de Onderwijsstraat. Het concept blijft onveranderd: een uitgebreide wereldmarkt met artisanale producten, exotische hapjes en drankjes en muzikale animatie. Op het programma staan optredens van Sisters on Sofa en Daniel Lopez & D-Love. Daniel Lopez Montejo ken je misschien nog als de Cubaanse zanger die hoge ogen gooide met zijn optreden tijdens de finale van de tv-show ‘The Voice Van Vlaanderen’?

22

Zoals elk jaar staat tijdens Casa del Mundo een thema centraal. Dit jaar werd gekozen voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, met de focus op gezondheidszorg wereldwijd. Meer informatie over het programma en de toegangscontrole is beschikbaar op www.casadelmundo.be.


DOSSIER Nachtelijk belevingsparcours ‘Zus+ers’ in het museum “Ook al wordt het licht geroofd, al woelt ge in de nacht. Vaar en heb noch vreeze, uw gheloften brengen kracht.” Met deze poëtische woorden nodigt het Stedelijk Museum jou uit voor een sfeervolle en meeslepende tocht voor groot en klein in ’t Gasthuys.

Kermis in de deelgemeenten September is de kermismaand voor Meldert, Herdersem, Moorsel en Nieuwerkerken, vaak aangevuld met een avondmarkt. We gieten de kermiskalender in een handig overzicht:

• Meldert kermis

van 3 tot 6 september Hopdag op zondag 5 september

• Herdersem kermis

van 4 tot 6 september avondmarkt op maandag 6 september

Figurentheater Tal en Thee bouwde speciaal voor het museum een nachtelijk belevingsparcours op maat van het voormalige gasthuis en zijn geschiedenis. Herontdek deze bijzondere plek in het midden van de stad, kom er dolen door de gangen en betreed er het pad van de vorige bewoonsters, de gasthuiszusters. Beleef van 3 september tot en met 30 oktober je eigen ‘night at the museum’, elke vrijdag en zaterdag na zonsondergang in ’t Gasthuys – Stedelijk Museum. Tickets bestel je via de website www.tgasthuys.be Een toegangsticket kost 4 EUR per persoon (met kortingstarief van 1,50 EUR voor kansentarief en -18 jarigen, gratis toegang voor -12 jarigen). Meer weten over Aalst als zorgstad? ’t Gasthuys – Stedelijk Museum bracht een ‘zorg fiets- en wandelroute’ uit. Haal je plan af aan de balie.

• Moorsel kermis

op 12 en 13 september avondmarkt op maandag 13 september

• Nieuwerkerken kermis van 17 tot 23 september avondmarkt op vrijdag 17 september

23


Kunstoevers nog tot 19 september Kunstoevers ’21 loopt nog tot 19 september. Bezoek de openluchtexpo, ontdek de Tafels van Vermenigvuldiging en zak af naar het slotmoment.

Openluchtexpo en Tafels van Vermenigvuldiging Je vindt de werken van 78 Aalsterse kunstenaars op het Statieplein, de Graanmarkt, het Begijnhof, het Koningin Astridpark, het Werfplein en op de sites van WZC Sint-Job, Du Parc, Bib Terlinden en de Academie voor Beeldende Kunsten. Maar dat is niet alles. Kunstoevers trok naar buurten en wijken om mensen opnieuw samen te brengen. Met ‘de Tafels van Vermenigvuldiging’ lieten buurtcomités en

24

bewoners van woonzorgcentra zich van hun meest creatieve kant zien tijdens artistieke workshops. Onder deskundige begeleiding creëerden ze eigenzinnige ontmoetingsplekken. Ook Utopia en enkele kunstgalerieën werkten mee. Ontdek waar de tafels staan -en hoe ze tot stand kwamen- op aalst.be/ kunstoevers.

Slotmoment Op zondag 19 september om 15 uur wordt deze editie van Kunstoevers afgesloten in de tuin van Netwerk , met een drankje en optredens van o.a. Tim Supply. Breng zeker je UiTPAS mee. Lees op pagina 47 hoe je je eigen Tafel van Vermenigvuldiging van de hand van Gilles Van Schuylenbergh of Luna Verleysen naar huis kunt meenemen.


DOSSIER Open Monumentendag Op zondag 12 september vindt de 33ste editie van Open Monumentendag plaats, het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Het jaarthema is erfgoed & inclusie. Honderden erfgoedsites in heel Vlaanderen zetten op die dag gratis hun deuren open. Ook in Aalst kun je heel wat activiteiten meepikken. Een overzicht: • Over ereburgers en ereperken stedelijke begraafplaats Kerkhoflaan, Aalst • Belfort Grote Markt z/n, Aalst • Sint-Martinuskerk met "Iedereen Rubens" Sint-Martinuskerk, Priester Daensplein z/n, Aalst • Stadswandeling voor blinden en slechtzienden start: Statieplein, Aalst • Wandeling "op het spoor van toekomst en verleden" start: Statieplein, Aalst • De begijnhofkerk opent voor publiek Begijnhofkerk, Begijnhof 41a, Aalst • Tentoonstelling Kunstproject “Oneindige Zuil – Coloana Infinitului” Begijnhofkerk, Begijnhof 41a, Aalst

Open Monumentendag Zondag 12 sept. 2021

openmonumentendag.be

volg ons op

en

#OMD2021

v.u. Matthias Francken, Herita vzw, Oude Beurs 27, 2000 Antwerpen, Vrij van zegel, art. 198

Wandeling: 'Over de doden niets dan goeds' Ook de V.VAK (Vereniging voor Aalsters Kultuurschoon) organiseert opnieuw een activiteit tijdens Open Monumentendag. Dit jaar werd gekozen voor een wandeling op de begraafplaats van Aalst. V.VAK brengt voor die gelegenheid twee brochures uit. De ene over Aalsterse beroemdheden, (her)ontdekte markante personen en het verhaal van de kloostergemeenschappen. De andere brochure handelt over de oorlogsslachtoffers. Vrij te bezoeken tussen 10 en 15.30 uur. Meer info over de organisatie V.VAK lees je vanaf pagina 10. Voor de meeste activiteiten moet je vooraf inschrijven via www.openmonumentendag.be. Daar vind je ook alle praktische informatie.

25


... .. ........ . . . . . . . . . . . . .......................... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Gewogen diftar:

nieuwe spelregels voor afvalinzameling ... .......... . . . . . . . . . . . . . ......................... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Vanaf 4 oktober voert ILvA in Aalst gewogen diftar in voor de afvalinzameling. Wat verandert er? • restafval bied je aan in een grijze restcontainer met chip • groenten-, fruit- en tuinafval bied je aan in een groene GFT-container met chip • gele zakken en GFT-stickers kan je niet meer gebruiken

.. . .. ........ . . . . . . . . . . . . . .......................... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Containers ontvangen? Zet je nieuwe restcontainer en gechipte GFT-container na de levering en/of het chippen gewoon binnen.

Stort geld op je afvalrekening!

Vanaf 4 oktober wordt je afval gewogen en betaal je per kg. Stort hiervoor vooraf geld op je afvalrekening.

Hoe? Je vindt je betaalgegevens op de brief die je van ILvA hebt ontvangen of via je Mijn ILvA account. Surf daarvoor naar www.ilva.be, ga naar ‘Mijn ILvA’ en registreer je.

26


.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ...... . . . . . . . . . . . ........................... ............................

Start inzameling 4 oktober!

Vanaf 4 oktober start de inzameling van de gechipte containers volgens de spelregels van gewogen diftar. Check je afvalkalender en zet de containers de ervoor vanaf 19 uur buiten.

. . . . . . ...........................VRAAG . . . . . . . . .EN . . . .ANTWOORD .............................

Wat met je gele zakken en GFT-stickers?

Tot en met 1 oktober moet je nog gele zakken en GFT-stickers gebruiken, vanaf 4 oktober is dat niet meer toegelaten. Heb je na 4 oktober gele zakken en GFT-stickers over? Maak een afspraak om ze in te ruilen in het administratief centrum, Werf 9, Aalst. Het bedrag van de ingeleverde stickers en zakken wordt op je afvalrekening gestort. • Ga naar www.aalst.be: klik op de knop ‘Maak een afspraak’, kies vervolgens ‘ILvA gele zakken of GFT-stickers inleveren’. • Bel naar 053 77 9300.

Meer weten?

• Ga naar www.ilva.be/gewogendiftar • bel ILvA op tel. 0800 98 002

Wil je graag een ander formaat container? Het eerste jaar kan je 1 keer gratis ruilen. Nadien kost het 50 euro. Extra container nodig? Je kunt 1 extra container kopen. Dit kost 40 euro. Je mag maximaal 240 liter aan restcontainers en 280 liter aan GFT-containers hebben. Wil je een slot voor je restcontainer? Een slot op je restcontainer kan je vanaf januari 2022 aanvragen. De kostprijs is 35 euro. Plastic zakje in restcontainer? Je mag je afval in een plastic zakje doen en zo in de restcontainer gooien. In de GFT-container zijn enkel de biozakjes met het logo van ILvA toegelaten. Tegemoetkomingen? Vanaf januari 2022 geeft de stad 2 soorten tegemoetkomingen: - gezinnen met kinderen tot 2 jaar krijgen automatisch 25 euro per kind per jaar op hun afvalrekening gestort voor luierafval. - personen met een incontinentieprobleem krijgen 75 EUR per jaar. Vanaf eind 2021 kan je hiervoor een aanvraag indienen op www.aalst.be.

27


Aalsterse hoop op een medaille: Diederick Schelfhout

28


REPORTAGE Erembodegem, onze grootste deelgemeente, lijkt wel de ideale voedingsbodem voor topatleten. Denk maar aan Roger Moens, Sabine Appelmans, onze tumblinqueen Sara Neyrinck -lees op pagina 10 in dit magazine- en natuurlijk Diederick Schelfhout. De kans is groot dat wielrenner Diederick, terwijl je dit artikel leest, al een medaille heeft veroverd op de Paralympische Spelen in Tokyo. Diederick wordt ook ambassadeur van de G-Sport in Aalst. CHIPKA strikte de ‘man van 9 levens’ net voor zijn afreizen naar het land van de rijzende zon. Je hebt koppig en je hebt ‘over-mijn-lijk-koppig’. Tot die tweede categorie behoort Diederick Schelfhout (35). En dat mag je bijna letterlijk nemen. In 2008 kroop de toen 22-jarige getalenteerde wielrenner door het oog van de naald na een verschrikkelijk verkeersongeluk met de motor. Diedericks lichaam stond in lichterlaaie, liep talloze breuken op en gedurende anderhalf jaar was de linkerhelft van zijn lichaam verlamd. Afgekeurd voor sport, zo luidde het verdict van een professor van het UZ. Maar opgeven? Vergeet het. Vergelijkbaar met het pakkende verhaal van de onfortuinlijke wielrenner Stig Broeckx, vocht Diederick terug. En hoe. We ontmoeten Diederick op het terras van De Bevoorrading. Diederick heeft net een hittesessie achter de rug in Leuven. Die laatste percentjes winst boeken, met oog op de Spelen. Diederick: “Zo’n hittetest helpt me te acclimatiseren. De temperatuur en vochtigheidsgraad in Tokyo liggen zeer hoog. Soms train ik ook thuis, met de verwarming hoog en een regenjas aan om eens goed te zweten. Samen met mijn coach (ex-triatleet, red.) Remko Meeusen leg ik me al 4 maanden toe op deze Spelen.”

Waarop ligt de focus in Tokyo?

Diederick: “Op 26 augustus neem ik deel aan het onderdeel ‘achtervolging’ op de piste. De dag nadien doe ik de ‘kilo’ (tijdrit over één kilometer op de piste, red.). 31 augustus volgt de tijdrit op de weg en op 2 september de wegrit. Mijn grootste ambitie ligt bij dat eerste onderdeel, de achtervolging. Daarin behoor ik tot de top-4 van de wereld.”

De vorige keer dat je in CHIPKA verscheen was je Europees recordhouder op de piste, tweemaal Belgisch kampioen en had je reeds brons en zilver op het WK. Dat was zes jaar geleden. Diederick: (lacht) Intussen zijn daar al wat me-

dailles bijgekomen. Al heb ik de voorbije jaren ook wel wat pech gekend. Ik ben een paar keer zwaar tegen de grond gegaan, zoals twee jaar geleden op de piste van Gent. Toen vloog ik over de vangrail en belandde ik in het publiek. Ik liep een barstje in de ruggewervel op. Net voor de Spelen in Rio liep ik in Italië al eens een sleutelbeen, bekken- en kniebreuk op. Ik had toen een ticket geboekt naar Rio om er het parcours te verkennen, maar door die val kon ik die dag het vliegtuig niet nemen. Gelukkig maar, het was de ochtend van de aanslagen in Zaventem… Ja, van mijn negen levens ben ik er al een paar kwijt (lacht).”

Ondanks je blessure nam je toch deel aan de spelen van Rio. Diederick: “Ja, ik was aanvankelijk niet geselecteerd, maar door de schorsing van het Russische team, mocht ik toch gaan. Ik was amper voorbereid en presteerde onder mijn niveau, maar de ervaring was uniek. Ook Tokyo wordt weer iets helemaal nieuw.”

Je bent nu 35. Hoe lang ga je er nog mee door? Diederick: “Waarom zou ik stoppen zo lang ik kan meedraaien met de top? Het is vooral een kwestie om mentaal sterk te blijven en in dat opzicht heb ik een goed evenwicht gevonden. Ik weet wanneer de riem er even af mag. In dat opzicht heeft de coronaperiode me een voordeel opgeleverd. Ik heb een jaar kunnen fietsen als een wielertoerist, zonder druk. Dat heeft de passie terug doen oplaaien. Ik heb alvast de belofte gemaakt dat ik ook de volgende Spelen wil halen, in Parijs. Gelukkig is dat maar drie jaar meer (lacht).”

Je wordt ook ambassadeur van G-Sport bij Sportwijk Schotte?

Diederick: “Dat heb ik inderdaad toegezegd, maar dat zal uiteraard iets voor na de Spelen worden. Ik krijg veel aanvragen, maar ik kan niet op alles ingaan. Ik zet me ook in voor kinderen met brandwonden (vzw Oscare, red.), ook daar heb ik geen moment over getwijfeld.”

29


G-Sport in Aalst: op naar een G-weldig aanbod

Met het EK Voetbal, de Ronde van Frankrijk en de Olympische Spelen kunnen we spreken van een grand cru-zomer voor sportliefhebbers. Toch is die geweldige sportzomer nog niet helemaal afgelopen. Momenteel strijden de Paralympiërs, onder wie onze stadsgenoot Diederick Schelfhout, ook voor een medaille op de Paralympische Spelen in Tokyo. Zij stellen het weliswaar met een pak minder media aandacht. Er zijn dan ook veel minder faciliteiten voor G-sporters, sporters met een beperking. Sportwijk Schotte, een samenwerking tussen (sport)verenigingen, lokale overheden en buurtbewoners, heeft alvast een missie om daar wat aan te doen. 30


G-SPORT IN AALST Sportwijk Schotte bestaat momenteel uit drie sportclubs die de handen in mekaar sloegen om op verschillende domeinen samen te werken: Atletiekclub ALVA, PIT STOP Sport Academy en de Koninklijke Turnkring. Niet voor niets luidt de slagzin van Sportwijk Schotte ‘Samen Sociaal Sporten’: de uitbouw van een G-Sportwerking in Aalst staat hoog op de agenda. Kevin De Smedt, ex-medeoprichter van G-Sport Vlaanderen, is overkoepelend coördinator.

G-atletiek, G-gym en G-Multi SkillZ

Kevin: “De uitbouw van een G-Sportwerking is een van de doelstellingen van Sportwijk Schotte. Het aanbod in Aalst is momenteel nog mager, al merken we dat er de laatste jaren toch wel iets beweegt. Verschillende sportclubs hebben, of overwegen, een G-sporttak aan hun werking toe te voegen. Bij ons zijn dat G-atletiek, G-gym en G-Multi SkillZ. ALVA start in oktober met een geïntegreerde werking voor 7 tot 14-jarigen met een verstandelijke beperking, of met ASS (autismespectrumstoornis). Bij de Koninklijke Turnkring kunnen 6 tot 12 jarigen vanaf januari 2022 terecht voor een speelse kennismaking in een reeks van 10 sessies. En PIT STOP heet alle 5 tot 12-jarigen met een beperking al in september welkom om met aangepaste sportmaterialen en spelvormen aan de slag te gaan.”

G-Sport driedaagse

“Van 3 tot 5 november organiseren we in samenwerking met de stad een G-sportkamp in Schotte voor 6 tot 12-jarigen. De deelnemers hebben de keuze tussen atletiek, gymnastiek en 360° omnisport. De omkadering bij dit sportkamp is ook van groot belang: we betrekken de ouders, stoppen het programma in een duidelijke dagindeling, we werken met pictogrammen om alles zo eenvoudig en duidelijk mogelijk te maken. De deelnameprijs is 60 EUR. Vanaf september kun je je inschrijven via www.aalst.be/aalst-sport/sportkampen.”

Wandeltocht met opdrachten

“Ter promotie van G-Sport organiseren we van 4 september tot 7 november een wandeltocht

“Onze clubs leiden mensen op die kunnen omgaan met G-sporters. Die kennis willen we graag delen met àlle sportclubs van Vlaanderen” | Kevin in de buurt van sportcentrum Osbroek en Schotte. Onderweg kun je aan de hand van QR-codes info, vraagjes of opdrachten krijgen in teken van G-Sport. Bijvoorbeeld: doe een blinddoek om en tracht 200 meter te lopen. Voor de wandeltocht dien je in te schrijven, dat kan via sportwijkschotte.be.”

Opleidingstraject op de planning

“Naast ons eigen aanbod binnen onze drie clubs, willen we ook alle andere clubs steunen met onze expertise. We werken hiervoor samen met Parante-Psylos, dat is de Vlaamse sportfederatie voor G-Sport en met Sport Vlaanderen (ex-Bloso, red.). Elke drie weken zitten we samen. Onze clubs leiden nu mensen op die kunnen omgaan met G-Sporters. De organisatie van zo’n opleidingstraject, dat staat op onze planning. Dankzij een crowdfundingcampagne van G-Sport Vlaanderen zullen we bovendien materialen kunnen aankopen die we later ter beschikking kunnen stellen aan andere verenigingen.”

Meer info en inschrijvingen:

www.sportwijkschotte.be, of neem rechtstreeks contact op met één van de drie verenigingen via gsport@atletieklandvanaalst.be, gsport@turnkringaalst.be of gsport@sport-pitstop.be.

31


De Caspers zien de start van het nieuwe sportseizoen met plezier tegemoet.

Sportvereniging De Caspers: waar G-Sport heel gewoon is “Dat het maar gauw 1 september is.” Een uitspraak die je niet gauw uit een kindermond zou verwachten, maar voor de leden van sportvereniging De Caspers ligt dat anders. De start van het nieuwe schooljaar valt voor hen samen met de start van een nieuw sportjaar en daar kijken de 110 G-sporters reikhalzend naar uit. Sportvereniging De Caspers biedt al 18 jaar een uitlaatklep aan sporters met een beperking. Zij eren de Olympische gedachte: “meedoen is bij ons belangrijker dan winnen.”

32


G-SPORT IN AALST Een twintigtal leden van De Caspers wacht ons op aan sporthal De Voorstad in de Cesar Haeltermanstraat. Het enthousiasme van de jonge sporters om mekaar na lange tijd terug te zien, valt van de gezichten af te lezen. Corona hield ook deze sportievelingen een tijd lang thuis, maar in september mag het weer, eindelijk terug naar de sportclub. Erwin De Smet (voorzitter), Nicole Bosman en Eric Janssens staan ons te woord.

Niet competitief

“18 jaar geleden besloten enkele ouders van kinderen met een beperking om zelf een G-sportclub op te richten", vertelt Erwin. “Het ontstaan van onze club is dus vrij uniek in de streek, want meestal werkt het omgekeerd en zijn het de reguliere clubs die een G-sporttak aan hun werking toevoegen. De Caspers sporten louter recreatief, niet-competitief. We hebben een maatschappelijk doel, meedoen is bij ons écht belangrijker dan winnen. Het draait hier om plezier en om vriendschap. We bieden sport aan voor mensen met elk type beperking vanaf 6 jaar. Enkel voor mensen met een visuele handicap hebben we geen aanbod. Het lidgeld houden we bewust laag, we vragen slechts 25 EUR per jaar voor een heel jaar sporten in één sporttak. Per extra sporttak betaal je 10 EUR meer.”

Wachtlijsten wegwerken

“Momenteel is de vraag groter dan het aanbod en werken we met wachtlijsten", gaat Erwin verder. “Die proberen we weg te werken, maar dat is niet eenvoudig. Alles gebeurt hier op vrijwillige basis en ervaringsdeskundigen zijn niet makkelijk te vinden. Daarom leiden we ook vrijwilligers op om onze toekomst te kunnen verzekeren. Vandaag bieden we zaal- en veldvoetbal aan, naast omnisport (handbal, tennis, basketbal…) en vanaf 16 jaar kun je hier ook terecht voor badminton.”

heeft een beenprothese. “De Red Flamingos, dat is de nationale voetbalploeg voor spelers met een amputatie,” legt Ivan uit. “We spelen 2 x 25 minuten, 7 tegen 7, zonder prothese op krukken. Zelf ben ik ook nog aangesloten bij Voetbalclub Bosuil Antwerpen. We zijn de enige Amputee voetbalclub in het land. Met hen speel ik vriendschappelijke wedstrijden, maar daarvoor moeten we dus altijd naar het buitenland. In september reis ik naar Krakau, Polen, voor het EK Voetbal.”

Liever vriendschappelijk

Voetbal is ook de enige sport die door De Caspers in competitie werd gespeeld, onder de vlag van Eendracht Aalst nog wel. “Maar we weten nog niet of we daar wel mee voortdoen", pikt Nicole in. “Dan gaat het terug om winnen. Om dan één wedstrijd te spelen in pakweg Alken, ben je een hele dag de baan op, dat is er wat over. Aan vriendschappelijke wedstrijden en toernooien in de buurt nemen we wel nog graag deel. Het moet vooral plezant blijven voor iedereen.” Voor meer info over De Caspers surf je naar www.decaspers.be. Op 16 oktober organiseren ze hun kaas- en wijnavond in het Pierre Cornelisstadion. Inschrijven is de boodschap voor wie er wil bij zijn, want de capaciteit is beperkt tot 200 bezoekers. Van boven naar onder: Eric, Erwin en Nicole, zetten zich met hart en ziel in voor De Caspers.

Special Olympics

Met badmintonner Daan De Hauwere uit Lebbeke heeft de club een lid die al deelnam aan de Special Olympics (niet te verwarren met de Paralympics die nu in Tokyo plaatsvinden, steeds volgend op de Olympische Spelen). En Daan is niet de enige ‘vedette’ bij De Caspers. Met de 52-jarige Opwijkenaar Ivan Verhaegen (bovenaan op de groepsfoto met gekruiste armen) heeft de club ook een voetbalinternational in de rangen bij de Red Flamingos. Ivan

33


BUURTEN “Een klein zetje kan voldoende zijn om een buurt in beweging te krijgen” Wie aan Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen vzw denkt, denkt uiteraard aan armoedebestrijding. Maar sinds vorig jaar zijn ze ook actief bezig met buurtwerk, waarbij ze vooral ‘kleine ontmoetingen’ tussen buren stimuleren. Het doorbreken van sociaal isolement en het samenbrengen van mensen staat hoog op de agenda. In dat kader organiseerde ze de afgelopen maand zes zomerse buurtbabbels onder de noemer Buurtproject B². De Aalstenaar aan het woord laten, laat dat toevallig ook een missie van CHIPKA zijn. We sloten dus graag aan bij de eerste buurtbabbel in de rij, in de Rapenstraat.

De Rapenstraat heeft charme en potentieel.

34


RAPENSTRAAT De Rapenstraat is een ietwat weggestopte eenrichtingsstraat die de Binnenstraat met de Groenstraat verbindt. Halfweg wordt de aaneenschakeling van rijhuisjes onderbroken door een groen speelplein, aan de achterzijde grenzend aan kinderdagverblijf Oogappel. Een ideale ontmoetingsplek en een straat met charme en potentieel, maar toch kennen de meeste buren mekaar niet echt. Bovendien -zo klagen sommige bewoners- maken sommige jongeren het er te bont. Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen pikt dat soort signalen op en tracht daar samen met de buren wat aan te veranderen.

organiseren we deze buurtbabbels, met subsidies van de stad. We luisteren naar de bewoners hun verhalen, hun noden en hun grieven en stimuleren kleine ontmoetingen. Soms volstaat een klein zetje om een buurt in beweging te krijgen. Een zitbank, meer groen, een speeltuig, een hondentoilet… Op basis van een buurtanalyse zetten we momenteel in op de Rapenstraat als één van onze zes werkplekken. De andere zijn het Horebekeveld, de Cesar Haeltermanstraat, het Rederijkersplein, het Hoveniersplein en de Boudewijnlaan. Nadien verplaatsen we ons dan weer naar andere buurten.”

Maria Hebbelinck van de Vierdewereldgroep legt uit: “Tijdens de coronaperiode was nogmaals duidelijk dat we goede buren nodig hebben om graag thuis te zijn. Daarom

Kat uit de boom

Anne-Marie woont graag in de Rapenstraat en kijkt op tegen een verhuis.

Maria zet haar feestelijk aangekleedde tentje op aan het plein. Uit haar bakfiets tovert ze folders, een thermos koffie, water en

Jef en Leona praten over hun buurt met Maria.

35


RAPENSTRAAT frisdrank, koekjes en bekers. Alles staat klaar om de buurtbewoners te verwelkomen. Het is vrijdagnamiddag, bijna 14 uur, maar de buren lijken de kat nog wat uit de boom te kijken. Anderen zijn dan weer niet thuis, aan het werk, of met vakantie, tonen geen interesse, of zijn ontgoocheld, omdat een eerdere buurtbabbel (nog) niet het gewenste effect had. Tegenover het plein gaat toch alvast één voordeur open. Sofie Dujardin neemt een kijkje terwijl haar behulpzame zoontjes Matteo (4) en Milan (11) Maria helpen met het optrommelen van de buren.

Graag voetbalruimte

“Ik woon hier nu zes jaar", vertelt Sofie. “Het is hier aangenaam wonen, ik heb een tuintje achteraan en de kinderen kunnen

36

Milan en Matteo vinden het pleintje voor hun deur wel leuk, maar missen plaats om te voetballen.

hier rechtover spelen. Maar de laatste tijd krijgen we te maken met overlast, we hebben al druggebruik vastgesteld en de politie is op de hoogte gebracht. Dat kan echt niet.” Nochtans is dit speelplein voor de deur een groot pluspunt voor de kinderen uit de buurt. “Ik hielp de speeltuin mee opbouwen", zegt Milan. “Soms komen hier ook vriendjes spelen uit omliggende straten. Alleen zou ik hier wel wat meer ruimte willen om te voetballen, dat is nu niet mogelijk.”

Stoelen voor de deur

Buurvrouw Anne-Marie Vinck komt erbij. Zij herinnert zich nog de tijd van 30 jaar geleden, toen ze hier kwam wonen en de buurt voornamelijk door ouderen werd bewoond. “De mensen zaten toen in de zomer buiten


BUURTEN aan hun voordeur", zegt Anne-Marie. “Dat zie je nu niet meer. Maar toch komen de buren hier wel overeen. Als we elkaar kunnen helpen, dan doen we het. En de meesten zeggen hier tenminste nog goeiedag. Spijtig genoeg ga ik de buurt moeten verlaten, want mijn huurhuis wordt gerenoveerd. Mijn buurvrouw moest daardoor eerder al verhuizen, zij mist het pleintje hier.”

Dankuwel

Jef Moens en zijn vrouw Leona De Wandeleer komen ook een kijkje nemen. Zij wonen hier een kleine 10 jaar en zijn hier content. Als aangekaarte verbeterpunten, noteert Maria de klassieker ‘hondenpoep’. Nonchalante hondeneigenaars zonder zakje voor het kakje worden nergens gewaardeerd.

Wlodzimierz apprecieerde de buurtbabbel.

Maar waardering voor het initiatief van de Vierdewereldgroep is er wel bij de aanwezigen. En in het bijzonder van Wlodzimierz, een gepensioneerde Poolse bouwvakker die weliswaar aan de Gentse steenweg woont, maar die als passant toevallig bij het gesprek betrokken raakte. Geld wilde Maria in geen geval aanvaarden in ruil voor de aangeboden koffie, maar even later stond de man er terug, met flesjes water én een mooie bloem, “gewoon om te zeggen: dankuwel!”

Een bloemetje voor Maria: "we bieden een luisterend oor.".

37


“Ik breng een ontroerend en grappig verhaal over vooroordelen, met tussendoor luchtige liedjes” | Nele

38


DE WERF Nele Bauwens is terug met derde cabaretvoorstelling

“Er zit een mop over Aalstenaars in de show”

C

ultuurcentrum De Werf pakt in het theaterseizoen 2021-2022 uit met niet minder dan acht premières. Eén daarvan is ‘Een cabaretvoorstelling van Nele Bauwens’. De 44-jarige actrice uit het Pajottenland staat intussen al voor de derde keer helemaal alleen op de planken en vertelt tijdens de voorstelling met humor en weemoed over de wereld waarin we leefden én over een nieuwe die geboren wordt. Maar een theaterstuk over corona? “Nee, dat niet.” Is dit je eerste theaterstuk sinds de pandemie? Nele: “Ja, ik was begin 2020 aan het touren met Lucas Van den Eynde en Tine Embrechts toen al onze latere speeldata afgelast werden. Tijdens de lockdown ontstond dan het idee voor deze solovoorstelling, die intussen ook al twee of drie keer verplaatst is. Corona had zeker een invloed op het stuk, maar het is géén voorstelling over het virus. Laten we zeggen dat het verhaal mee evolueert met de huidige versoepelingen of maatregelen. Als iets niet meer relevant is op de dag van de voorstelling, zal ik daar wel een andere draai aan geven. Maar het wordt vooral grappig en vrolijk, en kwetsbaar tegelijk.”

De première staat gepland in CC De Werf. Speelde je al vaker voor een Aalsters publiek? Nele: “Zeker, en graag. Aalstenaars zijn een toppubliek. Er kan bij jullie nog met alles gelachen worden, dus ik ben er zeker van dat cabaret er gaat marcheren. Zelf kom ik uit het Pajottenland, maar ik ben geboren in Aalst en vrij vertrouwd met het dialect. Dat zal je ook horen tijdens de voorstelling. Ik maak zelfs een mop over de Oilsjteneirs. En de échte kenners zullen ook een verwijzing naar de carnavalshit ‘Ejau kaumer al opgeruimd?’ ontdekken.”

‘Een cabaretvoorstelling van Nele Bauwens’ is de titel. Da’s een hele mond vol. Nele: (lacht) “Ik heb daarover nagedacht, hoor. Als mensen je vragen naar welk stuk je gaat kijken, is het antwoord dan altijd: naar ‘Een cabaretvoorstelling van Nele Bauwens’. Je zegt meteen wat en wie. Slimme marketing, hé?”

Kom je nog dikwijls in Aalst? Nele: “Nee, want het stinkt daar nog steeds naar den Amylum. (lacht) Even serieus: nee, eigenlijk te weinig. Nochtans heb ik enkele Aalsterse vrienden die niet kunnen zwijgen over hun stad. Als ik langskom, dan is het meestal voor jullie mooie theaterzaal.”

Wat mogen we precies verwachten van zo’n cabaretvoorstelling? Nele: “Een ontroerend en grappig verhaal over vooroordelen, met tussendoor luchtige en soms weemoedige liedjes. Ik kruip in het hoofd van de mensen en spreek uit wat zij denken. Dat kan over allerlei thema’s gaan. Zo heb ik het over bedelaars, het swingersmilieu en zelfs Bambi. Voor de tekst en regie werkte ik samen met Sam De Graeve (creatief directeur bij Woestijnvis, red.) en Raf Walschaerts (van Kommil Foo, red.), maar op het podium sta ik alleen en begeleid ik mezelf op piano. Het wordt volbloed cabaret.”

Win een duoticket CHIPKA mag 3 duotickets weggeven voor 'Een caberetvoorstelling van Nele Bauwens' op 1 oktober in cultuurcentrum De Werf. Stuur vóór 20 september je gegevens en antwoord op onderstaande vraag naar chipka@aalst.be: Hoe heette de vorige monoloog van Nele Bauwens? Tip: Het antwoord vind je op www.ccdewerf.be

39


prijs: gratis www.vvak.be

Open Monumentendag: De Begijnhofkerk te Aalst opent voor het publiek!

DENDER

IN AALST Begeleide uitstap of rondleiding Wandelen in het andere groen van Aalst door Pasar Aalst Zaterdag 4 september om 14 uur Zondag 5 september om 10 uur en om 14 uur startplaats: Stedelijke begraafplaats, Kerkhoflaan, Aalst prijs: 5 EUR; Pasar-lid: 3 EUR www.pasar.be/lokale-afdeling/ aalst/activities, pasaraalst@ hotmail.com

Open Monumentendag: Belfort Zondag 12 september van 10 tot 17 uur Belfort Aalst, Grote Markt z/n, Aalst monumentenzorg@aalst.be www.visit-aalst.be

Zondag 5 september van 14 tot 16 uur Toeristisch infokantoor, Hopmarkt 51, Aalst prijs: 5 EUR www.visit-aalst.be info@visit-aalst.be

Open Monumentendag: Sint-Martinuskerk met 'Iedereen Rubens' Zondag 12 september van 11 tot 17 uur Sint-Martinuskerk Priester Daensplein z/n, Aalst monumentenzorg@aalst.be www.visit-aalst.be

door Vereniging voor Aalsters Kultuurschoon Zondag 12 september stedelijke begraafplaats Kerkhoflaan, Aalst

40

door vzw CORFOO Zondag 12 september van 13 tot 18 uur Begijnhofkerk Sint-Catharina Aalst, Begijnhof 41A, Aalst prijs: gratis www.openmonumentendag.be

Daguitstap senioren nationale plantentuin

DENDER

Open Monumentendag: Stadswandeling voor blinden en slechtzienden

Zondag 12 september van 10 tot 17 uur Statieplein, Aalst monumentenzorg@aalst.be www.visit-aalst.be

Dinsdag 14 september van 8.30 tot 17 uur Parking Keizerhallen, Beekveldstraat 31, Aalst prijs: 35 EUR www.aalst.be DENDER

Zondagse themawandeling 'In geloof, hoop en liefde Kapellekeswandeling in Meldert'

DENDER

Open Monumentendag: Wandeling 'Op het spoor van toekomst en verleden'

DENDER

Open Monumentendag: Over ereburgers en ereperken

Open Monumentendag: Tentoonstelling Kunstproject 'Oneindige Zuil – Coloana Infinitului'

DENDER

DENDER

Zondagse themawandeling 'Dialectwandeling in 't Oilsjters'

Zondag 12 september van 13 tot 18 uur Begijnhofkerk, Begijnhof 41A, Aalst prijs: gratis www.openmonumentendag.be

Zondag 12 september van 10 tot 16.30 uur Statieplein, Aalst monumentenzorg@aalst.be www.visit-aalst.be DENDER

Zondag 19 september van 14 tot 16 uur Kerk Meldert, Kerkstraat 1, Meldert prijs: 5 EUR www.visit-aalst.be info@visit-aalst.be DENDER


Concert

Zondagse themawandeling 'In geloof, hoop en liefde Kapellekeswandeling in Hofstade' Zondag 19 september van 14 tot 16 uur Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, Hofstade-Dorp, Hofstade prijs: 5 EUR www.visit-aalst.be info@visit-aalst.be

Arte Amanti Sascha Maisky viool Han Bin Yoon cello Lily Maisky piano Zondag 12 september van 20 tot 21.15 uur Stadhuis, Grote Markt 3, Aalst prijs: 13 EUR www.vtbkultuur.be musica@vtbKultuur.be

DENDER

DENDER

Zondagse themawandeling 'Straatnamenwandeling' Zondag 26 september van 14 tot 16 uur Toeristisch infokantoor, Hopmarkt 51, Aalst prijs: 5 EUR www.visit-aalst.be info@visit-aalst.be DENDER

Beurs AALST STRIPt ! 10e stripbeurs Zondag 12 september van 10 tot 18 uur Lyceum AALST, Louis D'Haeseleerstraat 50, Aalst prijs: 2 EUR

Uitzendbureau Bach

Zondag 12 september Atelier Mémé, Lange Zoutstraat 52, Aalst prijs: 25 EUR www.gezondmetkatje.be

Academie voor Carnavalskunsten: werken met foam Module 1: basiscurcus – een hoed maken: 13 en 14 september, van 19 tot 22.30 uur Module 2: vervolgcurcus – een pruik maken: 15 en 16 september, van 19 tot 22.30 uur locatie: nog te bepalen prijs: 50 EUR per module www.aalstcarnaval.be DENDER

door BachPlus Zondag 26 september van 11.30 tot 13 uur BachPlus, Pontstraat 7, Aalst prijs: 18 EUR DENDER

Cursus of workshop De kracht van aanraking in tijden van huidhonger

Academie voor Carnavalskunsten: koppen snijden in piepschuim beginners: start 20 september gevorderden niveau 1: start 21 september gevorderden niveau 2: start 23 september Pupillensite, Graanmarkt, Aalst prijs: 180 EUR voor 8 sessies www.aalstcarnaval.be DENDER

door Transbalance Dinsdag 7 september van 19.30 tot 21.30 uur Transbalance, Dokter de Moorstraat 45, Aalst prijs: 47 EUR info@transbalance.be

DENDER

Voedingsworkshop: 'Creëer een gezonde relatie met voeding' door Gezondmetkatje

RUILVOORDEEL

RUILVOORDEEL

Festiviteit Casa del Mundo, het wereldfeest in Aalst Zondag 5 september van 12 tot 20 uur Oude Vismarkt, Aalst prijs: gratis DENDER

RUILVOORDEEL

41


IN AALST Hopdag Meldert Zondag 5 september van 13 tot 16 uur Dorpsplein, Dorp 1, Meldert prijs: gratis economie@aalst.be

OC De Looierij Dekkersweg 4, Gijzegem prijs: 5 EUR www.kwbgijzegem.be guido.bruyland@kwbgijzegem.be DENDER

Film

Erembald Kravaalhappening Zondag 19 september van 10 tot 18 uur Festivalterrein, Nedermolenstraat 130, Meldert prijs: gratis www.erembaldkravaal.be jeroen@rlsd.be

Fiets- en wandelroute Wandelzoektocht nog tot dinsdag 30 november Startplaats: Sint-Walburgakerk, Eeckhoutstraat, Meldert prijs: 3 EUR www.wandelzoektocht.com

Gezinsbond wordt 100 jaar-wandeling door Gezinsbond Hofstade nog tot 30 september Hofstade prijs: gratis www.facebook.com/hofstadegezinsbond inge.moerenhout@telenet.be

Familiefietszoektocht door KWB Gijzegem-Hofstade nog tot zondag 3 oktober

42

Zomerfilm: Filmbox - Kies zelf de openluchtfilm door Netwerk Aalst vrijdagen 3, 10 en 17 september Netwerk Aalst, Houtkaai 15, Aalst prijs: 5 EUR (richtprijs) netwerkaalst.be/nl/film info@netwerkaalst.be DENDER

Zomerfilm: op zaterdag in Netwerk Aalst Zaterdag 4 september: VICTORIA Zaterdag 11 september: THE SQUARE Zaterdag 18 september: HEAT na zonsondergang Netwerk Aalst, Houtkaai 15, Aalst prijs: 5 EUR netwerkaalst.be info@netwerkaalst.be DENDER

Lessenreeks Fotoproject 'Kijk Aalst in de ogen' viert Aalsterse diversiteit nog tot 30 september Netwerk Aalst, Houtkaai, Aalst

prijs: gratis insideoutaalst@gmail.com

Initiatielessen artistiek zwemmen door Koninklijke zwemclub neptunus Aalst voor kinderen tussen 6 en 15 jaar Van 1 september tot 24 september, elke donderdag om 19 uur Stedelijk Zwembad Aalst Zwembadlaan 2, Aalst prijs: 10 EUR artistiekzwemmen@neptunusaalst.be

Lessenreeksen in Ligo – centrum voor basiseducatie Vanaf 1 september • Frans voor beginners • Nederlands voor anderstaligen • Op stap met je smartphone • Durf zeggen wat je wil • Verkeersregels opfrissen • Aan de slag met de smartphone/ tablet • Kopen en verkopen op het internet • Rijbewijs • Mee met het nieuws • Berichten schrijven • Doe meer met Google apps • Gebruik je computer verstandig en veilig • Wiskunde opfrissen Leerpunt - Centrum voor Basiseducatie Bert Van Hoorickstraat 19, Aalst www.ligo-zovl.be info@ligo-zovl.be

Lessenreeksen in Villa Akebia • Ukelele voor volwassenen • Ukelele-atelier voor kinderen van 5 tot 7 jaar • Piano-atelier voor kinderen van 6 tot 10 jaar


• Kinderyoga (6 tot 10 jaar) • Ukelele voor tieners – jongeren • Kunstatelier voor kinderen van 6 tot 8 jaar • Muzische vorming voor leerkrachten kleuter- en lager onderwijs data en prijzen: zie website www.villaakebia.com villaakebia@gmail.com

Zondagschool voetbal MD TECHNIEKTRAINING voor kinderen van 6 tot 15 jaar Van 5 september tot 24 april 2022, elke zondag om 10 uur TK Meldert Nedermolenstraat 5, Meldert prijs: 185 EUR www.mdtechniektraining.be mdtechniektraining@hotmail.com DENDER

Lessenreeksen Move United vzw • Speelverhalen met de bal (2e kleuterklas) - Balvaardiger worden • Speelverhalen met de bal (3e kleuterklas) - Balvaardiger worden • Sportwildernis (3e kleuterklas) Ontdek de sport voor jouw kleuter • Speelbos (2e kleuterklas) - Ontdek de sport voor jouw kleuter Sporthal Sint-Jozefscollege, Stoofstraat z/n, Aalst prijs: 150 EUR www.move-united.be info@move-united.be DENDER

Stressreleasewandeling (=stiltewandeling) door Baanbrekend Zondag 5 september om 10 uur Café Bij Stinne Putstraat 116, Meldert

prijs: 9,50 EUR www.baanbrekend.be coaching.baanbrekend@gmail.com

Yogalessen door Hidden Garden Aalst – zowel voor kinderen als voor volwassenen

DENDER

ICU Cursus Instructeur door Koning Kevin VZW Van maandag 6 september tot zaterdag 11 september JVC Schotte, Kapellekensbaan 14, Erembodegem prijs: gratis www.koningkevin.be info@koningkevin.be DENDER

Cursus: Natuurgids (Aalst) door Natuurpunt CVN Van 7 september tot 25 juni 2022 NME De Waterkant, De Gheeststraat 16, Aalst prijs: 240 EUR www.natuurpunt.be thijs.himpe@natuurpunt.be

Lessenreeksen bij Dé Danscompagnie • Ballet • Hedendaagse dans • Urban dance • Yoga volwassenen en jongeren • Kinderyoga (vanaf 9 jaar) Van 8 september tot 15 juni 2022 locaties: CC Werf en Sportcomplex Schotte, Molenstraat 51 & Kapellekensbaan 8, Aalst prijs: 150 EUR per jaar kinderen vanaf: 150 EUR; per jaar jongeren volwassenen vanaf: 195 EUR Yogales per semester: 100 EUR www.danscompagnie.be dedanscompagnie@gmail.com

Van september tot juni data en tijdstippen: zie website Hidden Garden, Parklaan 81, Aalst prijs: 8 EUR/les; 30 EUR/maand; 100 EUR/semester francinedeveylder@gmail.com DENDER

Workshops 'Intuïtief Aquarel' van vrijdag 10 september tot zaterdag 16 oktober, elke vrijdag en zaterdag van 9.30 tot 16.30 uur Koorzaal VZW Emmaüs Louis D'Haeseleerstraat 17, Aalst prijs: 48 EUR inschrijving@emmaushuis.org DENDER

Zingen voor 't plezier door de Ongetemde Stem Van 11 september tot 20 november, elke zaterdag van 10 tot 11.30 uur Steinerschool Aalst Affligemdreef 71, Aalst prijs: 150 EUR

Lessenreeksen bij Dans en Grietje vanaf september * MOVEN'IN TEENS (11-15 jaar) * MOVE'IN KIDS (7-10 jaar) * Moving-in * Kom op! (Rots en Watertraining, 7-10 jaar) praktijk Dans en Grietje Louis D'Haeseleerstraat 33, Aalst prijzen en data: www.dansengrietje.be dansengrietje@telenet.be

DENDER

43


IN AALST Wiebelbeentjes: Leer je 3-7 jarige fietsen Vrijdag 17 september van 17.30 tot 19 uur zaterdag 18 en zondag 19 september van 14 tot 16 uur Vrije Basisschool De Stip Termurenlaan 24, Erembodegem prijs: 45 EUR www.wiebelbeentjes.be DENDER

Oriënteringsproef Aqua United - Leren zwemmen in een fantasierijke omgeving! door Move united vzw Zaterdag 18 september Zwembad Sint-Jozefscollege Aalst, Stoofstraat z/n, Aalst prijs: 10 EUR www.move-united.be DENDER

Samen afvallen in groep door Fit&Well2DAY Bond Moyson Oost-Vlaanderen elke vrijdag vanaf 24 september, telkens om 19 uur Bond Moyson Aalst Geraardbergsestraat 69, Aalst prijs: 90 EUR; niet-leden Bond Moyson: 200 EUR fit@bondmoyson.be

Leer programmeren met CodeFever

44

• DigiHeroes (12-15 jaar) • CodeKraks (10-12 jaar) • ByteBusters (8-10 jaar)

• JavaScript, HTML en CSS E-Riders (12-15 jaar) • Pythons (12-15 jaar) • MineCrafters (10-12 jaar) start van de lessenreeks: zaterdag 25 september Hogeschool Gent - Campus Aalst, Arbeidstraat 14, Aalst prijzen en data: zie website www.codefever.be DENDER

Markt, braderie of kermis 45e Septemberkermis Van zaterdag 4 tot maandag 6 september - Herdersem Hardingplein, Herdersem prijs: gratis

Studio CIRK! Circusatelier elke zaterdag van 25 september tot 11 juni voor kinderen tussen 6 en 12 jaar startuur is afhankelijk van de leeftijd: er zijn meerdere lesgroepen Huis van Klara Sinte-Annalaan 41, Aalst prijs: 140 EUR cirk.aalst.be/studio-cirk DENDER

RUILVOORDEEL

Stressreleasewandeling (=stiltewandeling) door Baanbrekend Zondag 26 september van 10 tot 11.30 uur Café Bij Stinne, Putstraat 116, Meldert (Aalst) prijs: 9,50 EUR www.baanbrekend.be coaching.baanbrekend@gmail.com DENDER

Cursus Vlaamse Gebarentaal 1ste jaar door Vlaams Gebarentaal Centrum vzw Vanaf donderdag 30 september tot 31 maart, elke donderdag om 19.30 uur CC De Werf, Molenstraat 51, Aalst prijs: 175 EUR www.vgtc.be/cursussen-vlaamse-gebarentaal/

Lezing of congres Beweging als middel tot ontmoeting bewegen en prikkels bij personen met dementie Praatcafé Dementie Aalst Donderdag 16 september van 19.30 tot 22.30 uur Lokaal Dienstencentrum De Maretak Albrechtlaan 119A, Aalst prijs: gratis DENDER

Fake News

Donderdag 23 september van 14 tot 17 uur Royal Astrid, Keizerlijk plein 27, Aalst prijs: 15 EUR info@markantaalst.be DENDER

Opendeurdag Geef bloed of plasma op zaterdag door Rode Kruis-Vlaanderen Zaterdag 11 september


van 9 tot 15 uur, Donorcentrum Aalst, Vaartstraat 12, Aalst prijs: gratis www.rodekruis.be

Initiatie waterpolo Het belfort opent de deuren door Toerisme Aalst Zondag 19 september van 14 tot 17 uur Belfort Aalst, Grote Markt z/n, Aalst prijs: gratis www.visit-aalst.be info@visit-aalst.be

door K.Z.N.A. Waterpolo Neptunus Aalst nog tot 23 september, elke woensdag om 19 uur Stedelijk Zwembad Aalst, Zwembadlaan 2, Aalst prijs: gratis waterpolo@neptunusaalst.be

DENDER

Kaften? Kinderspel! door Utopia bibliotheek Zaterdag 4 september van 11 tot 16 uur Utopia bibliotheek, Utopia 1, Aalst prijs: gratis utopia.aalst.be info@utopia-aalst.be DENDER

Zelfplukdag op de Bio-Boerderij De Loods door De Loods vzw Zaterdag 11 september van 9.30 tot 16 uur Bio-Boerderij De Loods, Kerrebroekstraat 145, Aalst boerderij@deloodsvzw.be

Power BBB & Core en Zumba

Sport

Initiatie waterpolo voor volwassenen door K.Z.N.A. Waterpolo Neptunus Aalst nog tot 25 september, elke dinsdag om 20 uur en elke zondag om 17 uur Stedelijk Zwembad Aalst, Zwembadlaan 2, Aalst prijs: gratis carlo_werbrouck@yahoo.com

Kom rugby spelen in Aalst door Rugbyclub Aalst elke woensdag en vrijdag om 20 uur sportcentrum Ten Rozen, Rozendreef 66, Aalst prijs: 185 EUR bestuur@rcaalst.be, rcaalst.be

door Dance With Jennifer Van 2 september tot 23 juni 2022, elke donderdag - Grote turnzaal van basisschool 'De duizendpootjes' Binnenstraat 157, Aalst prijs: 9 EUR 10 beurtenkaart: 70 EUR enkel mogelijk via inschrijving: dancewithjennifer@outlook.be

Technische voetbaltrainingen door Voetbalacademie-net VZW Van 5 september tot 24 april, elke zondag om 9.15 uur Sportcentrum Osbroek, Frans Blanckaertdreef 6, Aalst prijs: 215 EUR info@voetbalacademie-net.be www.voetbalacademie-net.be DENDER

Lessenreeks dans en turnen door De Wiebelbeentjes Van 8 september tot 1 december, elke woensdag om 14 uur voor kinderen tussen 3 en 7 jaar Vrije Basisschool De Stip, Termurenlaan 24, Erembodegem prijs: 90 EUR www.wiebelbeentjes.be DENDER

DENDER

TEE 2.0 - herbeleef de nostalgie van de Trans Europ Express door Oost Vlaamse Modelspoor Vereniging vzw zaterdag 18 en zondag 19 september, van 11 tot 19 uur Modelspoor Aalst (OVMV) vzw, Tragel 6 bus D, Aalst prijs: gratis

Chickenrun kids edition Zaterdag 4 september Parochiecentrum, Stevensveldstraat 3, Meldert prijs: 5 EUR; online inschrijven: 4 EUR; Snoepjesrun: gratis https://chickenrunners.webs.com/

Never miss a chance to dance... bij Dance Planet elke woensdag van 8 september tot 25 mei 2022 Stedelijke Basisschool Hofstade: 't Hofje, Zijpstraat 49, Hofstade prijs: 130 EUR www.danceplanet.be danceplanet@telenet.be DENDER

45


IN AALST Voetjebal voor kleuters door voetjebal België Van 18 september tot 26 juni 2022, elke zaterdag om 9.30 en om 10.30 uur Sporthal sint-jozefcollege, Ponststraat 7, Aalst info@voetjebalbelgie.be www.voetjebalbelgie.be

World clean up day Herdersem

Netwerk Aalst, Houtkaai, Aalst prijs: gratis (voor het slotmoment is inschrijven verplicht) www.aalst.be/kunstoevers DENDER

Marie’s beeldentuin van 4 september tot 31 oktober elke zaterdag en zondag 12 tot 19 uur (ook op afspraak mogelijk) - Leenlaan 18, Aalst prijs: gratis marie@beeldentuin.eu www.beeldentuin.eu

Theatervoorstelling Theaterzoektocht: Het genootschap van de vreemde vogels

Tentoonstelling

door Netwerk Aalst Van 11 september tot 19 december (open van donderdag tot zondag) Netwerk Aalst, Houtkaai 15, Aalst prijs: 7,50 EUR netwerkaalst.be/nl info@netwerkaalst.be DENDER

Kunstoevers: openluchtexpo, Tafels van vermenigvuldiging en slotmoment •

46

Openluchtexpo en Tafels van Vermenigvuldiging: centrum Aalst en deelgemeenten, nog tot 19 september Slotmoment: zondag 19 september vanaf 15 uur, tuin van

DENDER

Lijmen

door Toneelvereniging Vast Als Eik Vrijdag 17 september van 20 tot 22 uur Parochiaal Centrum, Hofstade - Dorp 10, Hofstade prijs: 12 EUR www.vastalseik.be reservaties@vastalseik.be DENDER

door Dorpsraad Herdersem Zaterdag 18 september van 9 tot 13 uur World Clean Up Day Herdersem, Hardingplein 1, Herdersem

If I Could Wish for Something

RUILVOORDEEL

Molenstraat 51, Aalst prijs: 12 EUR www.ccdewerf.be info@ccdewerf.be

nog tot donderdag 30 september Café Het Volkshuis, Houtmarkt 1, Aalst prijs: gratis utopia.aalst.be - info@utopia-aalst.be DENDER

Stadskruid - SKaGeN Today, I kill you Zaterdag 4 september van 19 tot 20 uur Cultuurcentrum De Werf, Molenstraat 51, Aalst prijs: 12 EUR www.ccdewerf.be - info@ccdewerf.be DENDER

Stadskruid MartHa!tentatief Jaouad Alloul De Meisje Vrijdag 10 en zaterdag 11 september van 20 tot 21 uur Cultuurcentrum De Werf,

Stadskruid: theater op de pupillensite Voor cultuurcentrum De Werf de deuren opent voor theaterseizoen ’21-’22, kun je nog twee keer genieten van theater in openlucht. Op zaterdag 4 september speelt SKaGeN “TODAY, I KILL YOU”, een voorstelling over alle aspecten van de relatie tussen moeders en zonen. Op 10 en 11 september brengt MartHa!tentatief / Jaouad Alloul “De Meisje”, een monoloog over zelfaanvaarding, familie, liefde en vergiffenis. Tickets koop je aan 12 EUR per stuk via de website www.ccdewerf.be of aan de balie van het cultuurcentrum. Heb je een UiTPAS met kansenstatuut, dan betaal je 1,50 EUR per ticket. DENDER


Boekenmarkt Forum Aalst Historiek, de organisator van de maandelijkse boeken- en documentenmarkt, nodigt je op zaterdag 11 september uit voor het eerste wapenfeit sinds corona. Dit keer organiseren ze de tweedehandsmarkt met boeken, postkaarten, affiches…samen met Utopia op het Utopiaplein. Je kunt komen flaneren tussen 10 en 16 uur. Wil je zelf boeken verkopen, dan kun je tot 31 augustus je plek reserveren via utopia.aalst.be. DENDER

RUILVOORDEEL

Word een echte circusartiest tijdens Studio CIRK! Keek je tussen 21 en 29 augustus vol bewondering naar de circusacts tijdens CIRK!? Dan is Studio CIRK! zeker ook iets voor jou. Daar leer je in 30 lessen op zaterdag deze acrobatentoeren zelf uithalen. Er zijn reeksen voor verschillende leeftijdsgroepen. Bij kinderen tussen 6 en 12 jaar wordt de nadruk gelegd op het spelenderwijs aanleren van algemene circustechnieken. Vanaf 12 jaar worden de lessen technischer. Kinderen uit de tweede en derde kleuterklas kunnen samen met een ouder om de twee weken naar de circusles komen. Alle lessen vinden plaats in de prachtige kapel van Huis van Clara, Sinte-Annalaan 41 en starten op zaterdag 25 september. Inschrijven kost 140 EUR (tot 12 jaar) of 195 EUR. Heb je een UiTPAS met kansenstatuut, dan betaal je 25% van de prijs. Alle informatie vind je op www.cirkaalst.be. DENDER

RUILVOORDEEL

UiTpunten gespaard? Ruil ze hier! Ruilvoordelen tijdens CIRK!

• 2 UiTpunten = CIRK! stickervel • 5 UiTpunten = CIRK! truckerspet • 10 UiTpunten = CIRK! mok

Ruilen kan op de Pupillensite bij aanvang van de voorstellingen en van 27 tot 29 augustus in het toeristisch infokantoor (Hopmarkt 51, Aalst).

Ruilvoordelen tijdens Casa del Mundo

• 10 UiTpunten: zonnebril, rugzak of lunchtas • 15 UiTpunten: paraplu • 30 UiTpunten: boc ’n roll Ruilen kan tijdens het festival op zondag 5 september vanaf 12 uur aan de UiTPASstand.

2 UiTpunten:

• CIRK!-stickers tijdens studio CIRK! Stuur een mailtje met vermelding van je naam en UiTPASnummer naar uitpas@aalst.be en we sturen het stickervel naar jou op. Ruilen kan vanaf 30 augustus. • 1 EUR korting bij een aankoop uit de permanente boekenverkoop en aan de boekenstand van Utopia tijdens de boekenmarkt op 11 september. Ruilen kan aan de kassa, met een maximum van 5 ruilacties per kalenderjaar.

10 UiTpunten: Carnavalsvlag. Ruilen kan in het infokantoor Toerisme, Hopmarkt 51. 20 UiTpunten: een pakket met een officiële pin, medaille en een plastieken medaille van Aalst Carnaval. Er zijn pakketjes van de carnavaledities 2010 tot en met 2020 beschikbaar. Ruilen kan in het toeristisch infokantoor, Hopmarkt 51. UiTPASloting! Ruil 5 punten voor 1 deelname aan de UiTPASloting. De winnaar krijgt een Tafel van Vermenigvuldiging van Gilles Van Schuylenbergh of Luna Verleysen. Lees er alles over op de website www.aalst.be/kunstoevers. Ruilen kan tot zolang de voorraad strekt.

47


UIT#CHIPKA Deel je foto's met #CHIPKA Wil jij je instagramfoto's ook op deze pagina's zien verschijnen? Tag ze dan met #CHIPKA en post ze op Instagram. Door ze te posten geef je de stad toestemming om je foto's in het stadsmagazine te plaatsen. Let er ook op dat iedereen die op de foto staat hiervan op de hoogte is.

@wve12 • Rode duivels #chipka #tuitelaar #disappointment

@acht8bar • Helaas….maar wat een sfeertje @ acht8bar Merci om erbij te zijn! Met dank aan @ tx3_av #ekvoetbal #euro2020 #aalst #acht8bar #chipka #aalstaanmijligt

@avdbosschhotmaim.com1 • K vraag het aan #chipka

@chantal_boel62 • De aantrekkingskracht van water op Odile. #visitaalst #chipka #aalstvergeetjenooit #kattestraataalst

Like zeker ook de Facebookpagina van CHIPKA!

@clairemeganck • Opmerkelijke avond ...#erembodegemcity #visitaalst #chipka #vrtweer

@claire.seesart • MUSSEUM Faluintjes #meldert #tafesvanvermenigvuldiging @kunstoevers @ stadaalst #chipka

@davidbeulens • Te vroeg einde van een mooi EK. #chipka

@dreaming_of_gulliver_1401 • Het was lekker. En ‘krok’ant die krokskes van mijnheer-mag-ik-met-uop-de-foto-Sven? Als-je-blieft? Ne Vespa, ne Classic & ne Bikkie, dankuwel, merci. #debevoorrading #filatuur #krokbar #chipka

@jana_vandensteen • #chipka @elena_hostens #alfonsdecockwandeling #teachterslife

48

@jellevancaekenberghe • Zonnekindjes! #nationalefeestdag #chipka #aalst


@jorisdebrucker • Het land van Ozjlst #follodejellobrikroot #chipka

@laurent__0501 • In de zomer is het tijd om te bbq-en! #chipka #zomer2021 #barbecue #ribbekes #zowij #netietsanders

@na.thalie1104 • Dappere beentjes die stapten van thuis naar het centrum, 7km lang door netels en dichtbegroeide paadjes trots op mijn kleine meid die vandaag met mij op stap was #wandelen #chipka

@nathalie.limpens • De jeugd van tegenwoordig op pad in Nieuwerkerken(Aalst) #chipka #mooimakers

@lesliedemeersman • Moeder ovenkoek nam even pauze #aalstaanmijligt #andersbijons #chipka #pikkeling2021 #ovenkoeken #dedorsers #pikkelingbaardegem @leonamichiels

@streetmoments_aalst • Kaatswedstrijd Houtmarkt #aalstvergeetjenooit #aalstsport #aalstaanmijligt #aalstcity #andersbijons #visitaalst #visitbelgium #chipka #kaatsen #kaatsbaan

@Getfitmoorsel • Wat een toppers! Wat een vibes! #bootcamp #getfitmoorsel #belgianpowerteam #fun #chipka

@rombaat • Land in zicht! #chipka #andersnietbijons

@rosaliesacre • I'm walking on sunshine #pregnant #35weeks #sunshine #enjoythelittlethings #flanders #chipka

@sarah_heuninck • Dat noemen ze dan ploetermoederloeremannen! #inthemiddleofmystreet #staycation #chipka

@aarde_der_mensen • Twee fietsers passeerden de kermis in Aalst. #visitaalst #beautifulcities #chipka

49


STADSBERICHTEN Spreekdagen van burgemeester, schepenen, voorzitter gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn Christoph D’Haese burgemeester • Politie • Brandweer • Juridische Zaken • Bestuursondersteuning • Patrimonium & Overheidsopdrachten • GAS • Preventie & Bescherming • Drugsbeleid, Integrale Veiligheid & Noodplanning • Bestuurlijke Handhaving • Stadsmarketing en communicatie • Strategische Planning • ICT • Lokale Integrale Veiligheidscel • Evenementen • tel. 053 72 31 00 • spreekuur: na afspraak • burgemeester@aalst.be Karim Van Overmeire 1e schepen • Onderwijs • Bibliotheek • Europese en Internationale Samenwerking • Erfgoed •Museum • Vreemdelingenzaken • Inburgering • Vlaams Karakter • Kerkfabrieken • tel. 053 72 31 20 • spreekuur: maandag van 16.30 tot 17.30 uur na afspraak • schepenvanovermeire@aalst.be Caroline Verdoodt 2e schepen • Ruimtelijke Ordening • Planning • Omgevingsvergunning • Ruimtelijke & Stedelijke Ontwikkeling • Facility • tel. 053 72 31 70 • spreekuur: woensdag van 17 tot 19 uur na afspraak • schepenverdoodt@aalst.be Matthias De Ridder 4e schepen • Financiën • Gebiedsgerichte werking • Sport • tel. 053 72 30 60 • spreekuur: woensdag van 16.30 tot 18 uur na afspraak • schependeridder@aalst.be Jean Jacques De Gucht 5e schepen • Stadvernieuwing • Openbare werken • Mobiliteit • Personeel • Cultuur • tel. 053 72 30 70 • maandag 18.30 tot 19.30 uur na afspraak • jeanjacques.degucht@aalst.be Caroline De Meerleer 6e schepen • Burgerlijke stand – Bevolking • Senioren • Toerisme • Dierenwelzijn • Onthaal • Productontwikkeling en -beheer – tel. 053 72 31 40 – spreekuur: woensdag van 17 tot 19 uur na afspraak – caroline.demeerleer@aalst.be Katrien Beulens 7e schepen • Economie & Landbouw • Klimaat, Milieu & Natuur • Gezin & Kinderopvang • Jeugd en Vrije Tijd • Energie • tel. 053 72 31 81 of 83 • spreekuur: na afspraak • katrien.beulens@aalst.be

Geboorten & Overlijdens Geboorten Geregistreerd van 31 mei tot 6 juni 2021 De Knibber Luiz (M); Goossens Ceril (M); Jacobs Raven (M); Jaspaert Wout (M); Meuleman Noah (M); Miakhil Noora (V); Moukkadem Dayna (V); Murad Anas (M); Nivnea Kevin (M); Plesea Daria (V); Van De Winkel Jerom (M); Ysewyn Emma (V) Geregistreerd van 7 tot 13 juni 2021 Alkali Ammassar (V); Bigirimana Struyf Nathan (M); Carteus Saar (V); De Cauwer Louisa (V); Djamiev Amin (M); Drabbe Anna (V); Manisha Nathanaël (M); Roeland Luz (V); Selimov Eron (M); Smuter Naylana (V); Soleimani Liam (M); Sterck Nathan (M); Timmerman Mackenzie (V); Van den Eynde Rox (V); Van den Steen Noah (M); Zinga Maëlysse (V). Geregistreerd van 14 tot 20 juni 2021 Al-Ogaili Adam (M); Bakchanova Khaitbaev Adam (M); Bogaert Lou (V); Cunningham Ronan (M); Decabooter Leonie (V); De Vulder Hannah (V); Dumont Juliette (V); Gheyssens Cézanne (V); Goubert Fleur (V); Hendrickx Tess (V); Kovácik Jacob (M); Kpetigo Yayra (V); Mercier Michelle (V); Ngoma Josué (M); Oukla Abdulkarim (M); Pieters Lena (V); Poelaert Rens (M); Pollet Chloë (V); Rharbi Nouh (M); Roobaert Fil (M); Van der Borght Freydis (V); Van der Borght Nathan (M). Geregistreerd van 21 juni tot 27 juni 2021 Coppens Renée (V); Croitoru Martin (M); De Mulder Arthur (M); Pissoort Mason (M); Ruyssinck Noor (V).

Sarah Smeyers 8e schepen • Sociale Zaken • Ouderenzorg • Wonen • Welzijn • Voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst • tel. 053 72 31 47 • spreekuur: na afspraak • sarah.smeyers@aalst.be

Geregistreerd van 28 juni tot 4 juli 2021 Al Halabia Juliana (V); Altintaç Eliz (V); Hamo Lorans (M); Hazara Ahmad (M); Mahata Louise (V); Michaluk Tymon (M); Salmoun Haneen (V); Schuddinck Gaston (M); Van Royen Eléne (V); Verdoodt Florence (V); Yakhiaïev Daoud (M).

David Coppens Voorzitter gemeenteraad en raad voor maatschappelijk Welzijn • spreekuur: na afspraak via gsm 0494 40 49 23 • david.coppens@aalst.be

Geregistreerd 5 tot 11 juli 2021 Cypers Hasse (V); Moens Felix (M); Steenhaut Lara (V) Overlijdens

Administratief centrum (Werf 9, Aalst).

50

Geregistreerd van 31 mei tot 6 juni 2021 Bauwens Josephine, 79 jaar (Aalst); Breynaert Maria, 88 jaar (Erembodegem); Clerens Pierre, 84 jaar (Aalst); Eeman Ro-


dolphe, 83 jaar (Aalst); Geerts Willem, 86 jaar (Aalst); Nevens Filiep, 46 jaar (Meldert); Sergant Camiel, 86 jaar (Herdersem); Van der Cammen Rudy, 60 jaar (Baardegem); Van Der Schueren Eddy, 65 jaar (Nieuwerkerken); Van Lysebeth Maria, 94 jaar (Moorsel); Van Pottelbergh Coleta, 79 jaar (Erembodegem); Van Royen Adolphine, 92 jaar (Erembodegem); Vereecken Bartje, 48 jaar (Meldert); Windey David, 49 jaar (Aalst). Geregistreerd van 7 tot 13 juni 2021 Cobbaut Gregorius, 68 jaar (Hofstade); De Neef Willy, 73 jaar (Erembodegem); Meganck Marie, 83 jaar (Nieuwerkerken); Merckx Raymond, 78 jaar (Moorsel); Safak Hüsne, 72 jaar (Aalst); Steenhout Gilberte, 87 jaar (Aalst); Van Damme Willy, 89 jaar (Aalst); Van den Eede Nadine, 55 jaar (Aalst); Van Pottelbergh Achilles, 92 jaar (Erembodegem); Willo Herman, 91 jaar (Aalst). Geregistreerd van 14 juni tot 20 juni 2021 Braeckman Frida, 88 jaar (Aalst); Cassiman Simonne, 84 jaar (Aalst); Cornelis Monique, 77 jaar (Aalst); De Clerck Joanna, 91 jaar (Baardegem); De Neef Willy, 89 jaar (Aalst); De Pero Gaston, 84 jaar (Aalst); De Schutter Maria, 91 jaar (Aalst); De Winne Ronny, 60 jaar (Aalst); Philips Jozef, 75 jaar (Hofstade); Roelandt Omer, 84 jaar (Aalst); Van de Meirssche Helena, 94 jaar (Herdersem); Van Den Eeckhaut Lea, 86 jaar (Erembodegem); Van den Eynde Godelieve, 84 jaar (Aalst); Van Gucht Eli, 49 jaar (Aalst); Vanhoudenhove Peter, 53 jaar (Nieuwerkerken); Wyns Denise, 87 jaar (Aalst).

Colofon

Geregistreerd van 21 tot 27 juni 2021 Cassiman Paul, 67 jaar (Aalst); De Keyser Maria, 87 jaar (Gijzegem); De Proft Lea, 83 jaar (Gijzegem); De Smet Angela, 89 jaar (Aalst); Lowie Juliaan, 85 jaar (Baardegem); Uyttersprot Paul, 88 jaar (Aalst); Van den Broeck William, 82 jaar (Moorsel); Wille Rosa, 87 jaar (Moorsel).

Redactie: Stadsmarketing en communicatie Werf 9 - 9300 Aalst tel. 053 77 9300 - info@aalst.be www.aalst.be www.facebook.com/StadAalst @StadAalst issn: 2406-3959 Verantwoordelijke uitgever: Christoph D’Haese - burgemeester p.a. Werf 9 - 9300 Aalst Oplage: 46.075 exemplaren

Geregistreerd van 28 juni tot 4 juli 2021 Backvis Jozef, 82 jaar (Aalst); Baeyens Simonne, 88 jaar (Aalst); Bruyland Julien, 91 jaar (Gijzegem); De Brul Viviane, 77 jaar (Aalst); De Moor Leopold, 99 jaar (Aalst); D'Haeseleer Jacqueline, 86 jaar (Aalst); Heering Pieter, 84 jaar (Aalst); Philips Suzanna, 88 jaar (Herdersem); Scheerlinck Jonny, 76 jaar (Aalst); Van de Velde Martha, 87 jaar (Aalst); Van de Voorde Patricia, 58 jaar (Aalst); Van Pottelbergh Edmond, 84 jaar (Aalst); van't Net Cornelis, 74 jaar (Nieuwerkerken). Geregistreerd van 5 tot 11 juli 2021 Callebaut Petrus, 84 jaar (Aalst); Ceurens Iréne, 87 jaar (Aalst); De Brouwer Emeline, 88 jaar (Nieuwerkerken); De Decker Gustaaf, 66 jaar (Aalst); De Schrijver Louisa, 90 jaar (Baardegem); De Schrijver Margot, 89 jaar (Aalst); Osselaer Charles, 78 jaar (Hofstade); Schelfhout Luc, 68 jaar (Meldert); Schouppe Maria, 91 jaar (Herdersem).

Opgelet! Het administratief centrum (Werf 9) bezoek je enkel op afspraak. Maak vooraf je afspraak op www.aalst.be Openingsuren: maandag 8.30 – 14.30 uur dinsdag 8.30 – 14.30 uur woensdag 13 – 20.30 uur donderdag 8.30 – 14.30 uur vrijdag 8.30 – 14.30 uur

Fotografie: Geert De Wolf: cover, pagina 4-5, 6, 28, 30 en backcover Iwein De Keyzer: 2, 3, 8 en 10 tot 15 Shana De Neve: 2, 16 en 17 Tim Delmoitie: 2, 22, 23 en 34 tot 37 Hendrik De Schrijver: 3, 32 en 33 Gert Swillens: 18 Bart Oosterlinck: 18 Jo De Coninck: 20 Guy Kokken: 25 Francis Vanhee: 38 Druk en lay-out: Drukkerij Artoos - Klimaatneutraal bedrijf Dit magazine is gedrukt op 100% gerecycleerd papier

51


Speelse kunst op de Hopmarkt Ontwerp en uitvoering: Mattis Van Schuylenbergh en Sven Hendrickx