CHIPKA mei 2019

Page 1

Mei 2019

S t a d s m a g a z i n e

100 jaar Eendracht Aalst


INHOUD

10 22

Elfi Philips

16

12 De wereld stopt niet bij de stadsgrenzen

BETONG

4 FLITS: Nieuwe wandelpaden Kluizenbos 6 NIEUWS

2

Onderwijs Aalst op school

10 PIËDESTAL: Elfi Philips 12 DIALOOG: Milan Calloens – Saskia De Smet 16 OP PAD: BETONG 18 OVER: Week van de Korte Keten

20 3X: Leren 22 DOSSIER: Onderwijs – Aalst op school 28 INFOGRAPHIC: Onderwijs in cijfers


WELKOM

Beste stadsgenoot,

32

We duiken de maand mei in, concreet is de zomer ook nabij dan. Nieuwe wandelpaden in Groot-Aalst. Met wat geluk krijg je het beeld van pagina 4 te zien. Fantastisch toch? En we hebben een jonge sporter op de piëdestal gezet, terecht want ze staat op de 17de plaats wereldwijd. Elfi Philips is een sporter pur sang. Haar opofferingen zijn heel groot.

100 jaar Eendracht Aalst

In mei staan er verkiezingen op de agenda, ook voor Europa, de inspanningen vanuit onze stad zijn hier niet mis, maak kennis met Milan en Saskia en wat zij doen in functie van Europa. De jeugd krijgt dan weer alles te lezen over Betong. Naar het einde van het schooljaar werkte de redactie een dossier uit met een overzicht van Aalst als schoolstad. Geef toe, dat zijn we wel echt bij het bekijken van de cijfers. Ik geef er één: 87 scholen telt deze stad.

36

De Varkensmarkt: de nieuwe kapperswijk

30 3X: Een hart voor wit en zwart 32 REPO: 100 jaar Eendracht 90 jaar Odilon 36 FOCUS OP EEN BUURT: Varkensmarkt

40 Kunstoevers 42 KALENDER: UiT in Aalst 48 INSTAGRAM: #CHIPKA 50 Stadsberichten

Maar het indrukwekkendste cijfer is dat van Eendracht Aalst. Een eeuw oud. De club zit nu in een mindere periode, 2019 is een tegenvaller maar dat mag het feest niet bederven. Heel wat leuke initiatieven staan op stapel over de geschiedenis van deze traditieclub. Tot slot ook een kijk op een buurt, deze keer op de Varkensmarkt, al is de tijd dat je er echt een varken kon winnen met de medewerking van de middenstand al lang voorbij. Nu is het een mix van culturen met vooral een gezellige Topdag, de Meikramerij. En nog een tip voor nu zondag: de Erfgoeddag! Veel plezier.

3


4


FLITS

Wandel mee

op 28 april en 5 mei Op zondag 28 april worden de nieuwe wandelpaden in het Kluizenbos (zie foto) feestelijk geopend door Natuurpunt. Volg vanaf 14 uur de bewegwijzerde route. Om 15 uur is er een speciale wandeling op kindermaat met leuke weetjes en oude verhalen over het bos. Mét feesttent en veel kinderanimatie vanaf 14 uur! Afspraak aan de Kluiskapel (Kluizerij, Erembodegem). Amper één week later, op zondag 5 mei kun je vanaf 14 uur deelnemen aan een bewegwijzerde wandeling van 3 km door de Dendermeersen. Je krijgt er een wandelfolder van 40 pagina’s met daarin 6 nieuwe wandelroutes, een gratis pannenkoek en een streekbiertje. Vertrek aan de basisschool in de Alfons De Cockstraat, Herdersem.

5


NIEUWS

Zwa- wie?

Dé clubmascotte van Eendracht Aalst is al jaar en dag Zwawi, de immer olijke ajuin in zwart-wit die elke thuiswedstrijd het publiek vermaakt. De vaste man achter het masker en ons covermodel deze maand is Julien De Cock, ook wel gekend als de Ajuinboer tijdens Aalst Carnaval en als ex-melkboer en ex-uitbater van cafe ’t Korfken in Herdersem.

Blokblokjes in Utopia Studenten die willen studeren in Utopia krijgen een extra attribuut mee om tussen hun boeken en laptop te zetten: een blokblokje. Sinds de paasvakantie is er een nieuwe regeling voor studenten: je meldt je aan bij het onthaal en je krijgt een blokblokje mee. Hierop staat je persoonlijke zitplaats, die kan je dus niet meer vrij kiezen. Als je gedaan hebt met studeren, moet je dit blokje ook opnieuw inleveren aan de balie. Het volledige reglement vind je op www.utopia-aalst.be.

LEGOdag in Utopia

LEGOlovers worden op zaterdag 18 mei verwacht in Utopia voor een LEGOnamiddag. Van 14 tot 18 uur kom je er terecht in een LEGOwalhalla. Je kunt er niet enkel de LEGOmaquette van Utopia bewonderen, er zijn ook verschillende activiteiten gelinkt aan de kleurrijke blokjes. Zo geeft LEGOfanaat Dirk Denoyelle duoworkshops ‘bouwen met LEGO’ voor (groot)ouders en (klein)kinderen. De activiteiten vinden plaats van 14 tot 18 uur.

6

Aalst werkt! Ben je op zoek naar een nieuwe job in onze regio of wil je meer info over verschillende praktijkgerichte beroepsopleidingen? Kom dan op donderdag 23 mei zeker naar de VDAB-site op de Tragel voor de 2e editie van Aalst werkt! Van 13 tot 16 uur kan je je een weg banen door meer dan 40 werkgevers- en opleidingsstanden. Je kunt er je cv laten checken en een professionele fotografe kan je de ideale foto voor het solliciteren bezorgen. Inschrijven voor Aalst werkt! is niet nodig, zin in een nieuwe uitdaging is warm aanbevolen! Meer info over het event en de verschillende bedrijven en vacatures vind je op www.vdab.be/aalstwerkt.


Zorgeloze anti-verdwzomer met de aalbandje s

Haal je gratis in het admin exemplaar af Utopia, het istratief centrum, toeristisch infokantoor, politiepostenof bij de .

Juli - August us 2018

S t a d

s m a

g a z i

n e

Hang het

‘Padvinders’ gezocht in Herdersem,

(deze zomer)

UiT!

Vakantie in Aalst!

Op 28 juni verschijnt de zomereditie van CHIPKA met daarin een overzicht van alle evenementen die tijdens de zomervakantie plaatsvinden. Heb je een activiteit, kermis, eetfestijn, festival… aan te kondigen? Maak gebruik van de UiTpagina’s van CHIPKA door je evenement in te voeren in www.uitdatabank.be en stuur eventueel een bijhorend artikeltje met foto naar de redactie via info@aalst.be. Opgelet: deadline vakantieeditie is 27 mei.

Moorsel en Baardegem

Stad Aalst en het Regionaal Landschap Schelde-Durme (RLSD) willen de trage wegen opwaarderen. Eerder werden al Erembodegem, Meldert en gedeelten van Moorsel en Baardegem ten zuiden van de Leirekensroute onder de loep genomen. Nu zijn Herdersem en het resterende deel van Moorsel-Baardegem aan zet. Veldwegen, kerkwegels, bospaden, doorsteekjes in wijken… alle trage wegen moeten worden geïnventariseerd. Hiervoor wordt een oproep gedaan naar avontuurlijke wandelliefhebbers. Ben jij de padvinder die we zoeken?

Infoavond en verkenningstocht

Extra subsidie voor nieuw klimaatvriendelijk zwembad Het vernieuwbouwproject van het stedelijk zwembad heeft een extra Vlaamse subsidie van maar liefst 187 500 EUR binnen gehaald. De subsidie komt er omdat er bij de verbouwing wordt ingezet op 3 maatregelen om de CO2-uitstoot van het zwembad te beperken.

Kom er alles over te weten tijdens de infoavonden. • Voor Herdersem is dat dinsdag 14 mei om 20 uur in SBS ’t Meisvisje, Grote Baan 290 (Herdersem) • voor Moorsel-Baardegem is dat donderdag 16 mei om 20 uur in de SBS Tinnenhoek, Herbergstraat 28 in Moorsel • zaterdag 25 mei staat een gezamenlijke verkenningstocht op het programma van 9.30 tot 12 uur met vertrek aan SBS Tinnenhoek. Meer info krijg je via Lies Vervaet, lies@rlsd.be of tel. 09 210 90 54.

Het zwembaddossier van Aalst Sport haalt hiermee zijn vierde subsidie binnen. De drie klimaatmaatregelen die vervat zitten in het project zijn: riothermie, ultra filtratie en extra isolatie. Riothermie betekent dat er warmte gehaald zal worden uit spoel- en douchewater dat naar de riool gaat. Via een systeem van ultra filtratie gaat het nieuwe zwembad 70% water besparen en wordt de lozing van vervuild water ook met 70% verminderd. Door een extra isolatie gebouwschil wordt getracht om van het gebouw een ‘BEN’-gebouw te maken, wat staat voor Bijna Energieneutraal.

7


NIEUWS

Naar de stembus!

Op 26 mei 2019 zijn het Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Elke kiezer vanaf 18 jaar is bij wet verplicht om zijn stem uit te brengen. Dat moet je persoonlijk doen in het stembureau dat op de oproepingsbrief is aangeduid. In bepaalde gevallen kan je wel een volmacht geven. Hoe dit werkt en wat je moet doen, vind je terug op www.aalst.be/verkiezingen.

Praktisch

In Aalst en deelgemeenten kan je op 19 plaatsen gaan stemmen. Op je oproepingsbrief staat duidelijk vermeld op welk adres je wordt verwacht en in welk stembureau. Elk stembureau is aangeduid met een nummer. Check dit nog even en zorg ervoor dat je in de juiste rij aanschuift. Je kunt gaan stemmen tussen 8 en 16 uur. Maar, op je oproepingsbrief staat ook telkens een uur waarop je bést naar het stembureau gaat. Dit dient om de spreiding van kiezers per bureau zo goed mogelijk te verdelen over de dag. Hoe meer mensen dit volgen, hoe vlotter het stemmen zal verlopen en hoe korter de wachtrijen.

Opendeurdagen Trefcentrum Heb je een vrij moment tijdens weekdagen en ben je op zoek naar een hobby, of wil je graag bijleren? Het Trefcentrum in het Onthaalcomplex heeft een groot aanbod aan cursussen: van talen tot ict, van turnen tot handwerk en zelfs kooklessen. Wil je het volledige aanbod ontdekken? Op vrijdag 17 en zaterdag 18 mei opent het Trefcentrum zijn deuren van 14 tot 17 uur. Kom een praatje slaan met de vrijwillige lesgevers, bewonder de realisaties van de cursisten en geniet van een hapje en een drankje. Ben je overtuigd? Dan kan je meteen inschrijven voor het volgende schooljaar dat op 2 september start.

OPROEP: Het Trefcentrum zoekt nog een vrijwillige leer-

kracht Engels voor 1 les per week. Meer info kan je opvragen via trefcentrum@aalst.be of tel. 053 72 35 93.

8

Van Sportraad naar DISCUS Op donderdagavond 6 juni wordt het eerste open overlegplatform over en voor sport in Aalst ‘DISCUS’ georganiseerd in sportcentrum Schotte van 19.30 tot 21 uur. Zowel sporters als niet-sporters met verfrissende ideeën worden van harte uitgenodigd om mee richting te helpen geven aan het sportbeleid in onze stad. Boeiende sprekers en workshops staan op het programma. Deze avond wordt de perfecte afworp voor DISCUS. Meer info: Aalst Sport 053 72 38 92 • info@aalstsport.be.

Pontstraat wordt elke woensdag schoolstraat Sinds woensdag 24 april wordt het deel van de Pontstraat tussen de Volderstraat en de Kerkstraat elke woensdagochtend en - middag ingericht als schoolstraat. De straat wordt bij het begin en het einde van de schooltijd afgesloten voor auto's en bromfietsen om de schoolomgeving veiliger te maken. Op het einde van het schooljaar wordt het project geëvalueerd.


Topdag met avondshopping vooraf! Op zaterdag 4 mei is het opnieuw Topdag in Nieuwsgierig Aalst. winkels zetten de deuren wagenwijd naarDe het aanbod vanen winkels open tonen de nieuwe collecties. Er zijn en horeca? dansoptredens op verschillende pleinen in de binnenstad en muziek op het Werfplein. Op het bomenplein van de Hopmarkt komt een kinderplein met springkastelen, dansinitiaties en workshops om cupcakes te maken. Geniet ook van de dansvoorstellingen op de Grote Markt, de Hopmarkt en het Vredeplein. Ontdek het programma op:

www.aalst.be/infofiche/handel-topdagen v.u.: Christoph D’Haese, burgemeester | p.a. Werf 9 | 9300 Aalst

2019_affA3_Topdag Aalst_DRUK.indd 1

Nieuw dit jaar is de avondshopping tot 20 uur op vrijdag 3 mei.

2/04/2019 14:12:56

Van 31 mei tot 30 september organiseren de stad en The Phoebus Foundation de expo Pikant op 3 locaties in Moorsel. In de Orangerie van het Waterkasteel, de Sint-Gudulakapel en de Sint-Martinuskerk worden werken rond kant tentoon gesteld, aangevuld met kunstwerken uit de collectie van de Stichting. De expo is 7 dagen op 7 geopend. De stad zoekt nog naar enthousiaste vrijwilligers met een brede culturele interesse om te helpen aan de balie, als host, als logistiek medewerker… Stuur je cv en korte motivatie naar vrijwilligerswerk@aalst.be. Na het verzamelen van alle gegevens word je gecontacteerd.

Bewerking van Anonieme Antwerpse meester Portret van een jonge vrouw, 1613

Pikant zoekt vrijwilligers

TELEX 4 904 Aalstenaars registreerden zich al op Be Alert. Dit betekent dat zij onmiddellijk kunnen verwittigd worden bij een noodsituatie. Nog niet ingeschreven? Surf dan snel naar www.be-alert.be/nl. Je registeren is gratis. Dit voorjaar werd een opvallend groot sterftecijfer onder jonge tuinvogels, zoals mezen, genoteerd. Mogelijk heeft het enorme pesticidengebruik tegen de buxusmot daar veel mee te maken. De stad roept op om voor inheemse alternatieven voor buxus te kiezen en het gebruik van pesticiden te weren. Wie dode vogels aantreft in de tuin, kan dit melden via www.sosmezen.be. Het sociaal innovatiebureau !DROPS organiseert in samenwerking met de stad Aalst een project rond jonge mantelzorgers. Hiervoor worden mantelzorgers tot 25 jaar gezocht die graag willen meewerken en hun ervaringen delen. Op woensdag 15 mei kun je hierover naar een infomoment, van 14-16 uur in CC De Werf. Reserveer je plekje via mail: jongemantelzorgers@aalst.be. Binnenkort met vakantie? Elke inwoner van Groot-Aalst kan gratis afwezigheidstoezicht aanvragen bij team Integrale veiligheid. De Lokale Politie van Aalst controleert je woning, winkel of bedrijf tijdens je afwezigheid en wil zo inbraken tijdens de vakantieperiode tegengaan. Vul het aanvraagformulier in op www.aalst.be. Wie deel wil uitmaken van de Gemeentelijk Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Gecoro) (adviesraad voor ruimtelijke ordening) kan zijn kandidatuur uiterlijk op 10 mei 2019 richten aan: het college van burgemeester en schepenen, t.a.v. dienst Planning, stadsvernieuwing en wonen, Werf 9, 9300 Aalst. Meer info: www.aalst.be. Onze beschikbare ruimte raakt stilaan opgebruikt. De Provincie maakt daarom werk van een nieuw Ruimtelijk Beleidsplan met daarin de langetermijnvisie voor het gebruik van de ruimte in Oost-Vlaanderen. Ook jouw mening telt! In het najaar van 2019 kan je het voorbereidend werk bekijken en jouw suggesties delen. Hou daarom zeker deze website in het oog www.oost-vlaanderen.be/ruimte2050.

9


PIËDESTAL

Ik zit echt wel met mijn tegenstanders in.”

10


Elfi Philips, bokskampioene Vrijdagavond 15 februari. In de Gentse zaal Galveston staat het intercontinentaal kampioenschap van de WBF (World Boxing Federation) op het programma in de categorie superlichtgewichten. In de rode hoek: Elfi Philips (25) uit Erembodegem. Terwijl het nummer ‘Adagio for Strings’ van William Orbit luid door de boxen schalt, maakt ze haar entree, de haren strak in rasta’s gevlochten. In de blauwe hoek wacht haar Montenegrijnse tegenstandster, Aleksandra Vujovic, haar gespannen op. Een half uur later levert de ongemeen spannende kamp een verdiende winnares op: Elfi wint op punten en omgordt de prachtige blauwe gordel. “Mijn grote trots.” Elfi Philips behoort nu definitief tot de beste bokssters van ons land. Na haar derde Belgische titel bij de amateurs, kreeg ze zes jaar geleden een profcontract aangeboden. Delfine Persoon, meervoudig wereldkampioen bij de lichtgewichten (één gewichtscategorie lichter dan de superlichtgewichten) is haar vaste sparringpartner. Elfi glundert wanneer ze over de kamp vertelt. Na de tegenslag met EK- en WK- titelwedstrijden die ze eerder allebei op punten verloor en een jaar blessureleed met een gescheurd polsligament, is het deze keer wél raak! “Ik kende Vujovic totaal niet ", zegt Elfi. "Ze was een kop groter en sloeg echt hard. In de tweede ronde kreeg ik een kopstoot en mijn wenkbrauw begon te bloeden. Had die bloeding niet gestelpt kunnen worden, was mijn wedstrijd voorbij! Na de kamp vloog ik mijn vriend Dylan, mijn mama en mijn trainer in de armen, wenend van blijdschap.”

Dat is meteen ook mijn grootste sterkte denk ik, samen met uithouding en snelheid.”

Stinkende kelder Weinig doet vermoeden dat deze goedlachse kinderverzorgster zich in een boksring kan transformeren tot een razendsnelle vechtmachine. “Maar ik zit wel met mijn tegenstanders in”, lacht Elfi. “Echt waar, dat zijn ook mensen met een gezin! Mocht ik iemand KO slaan, dat is tot nu toe nog niet gebeurd, dan denk ik dat ik ze rechtop zou helpen. Zelf hoop ik ook dat het mij nooit zal gebeuren. De liefde voor de sport kreeg ik van mijn papa mee, een ex-bokser. Judo, dansen, jiu-jitsu, dat was allemaal niks voor mij, maar toen hij mij voor het eerst meenam naar zo’n stinkende kelder waar boksers zich in het zweet trainden, was ik meteen verliefd (lacht). Ik was toen twaalf. Mijn eerste kamp bokste ik toen ik 14 was en ik won. Mijn eerste nederlaag was mijn tiende kamp en dat kwam hard aan, want ik kan echt niet tegen mijn verlies (lachje).

Dromen van wereldtitel Dankzij de intercontinentale titel eist Elfi haar plek terug op bij de top. Volgens de website boxrec.com is ze nu nummer 17 in de wereld, in de categorie superlichtgewichten (61,5 tot 63,5 kg). “Ik koos ervoor om contractueel profbokser te worden. Een verscheurende keuze, want dat betekent ook dat ik niet mag deelnemen aan de Olympische Spelen. Mijn job in kinderdagverblijf Oogappel heb ik nodig, want financieel is het gene vette. Enkel de mannen kunnen miljoenen verdienen… Zelf een kamp organiseren kost handenvol geld, maar ik droom van de Europese en de wereldtitel. Hopelijk word ik uitgedaagd in september voor de wereldtitel. Nu concentreer ik me alvast op mijn volgende kamp, op 10 mei tegen de nummer 1 van Polen. Een zeer ervaren boksster, maar stress heb ik nooit. Er moet gebokst worden, hé?”

Goed omringd Dat doorzettingsvermogen wordt nu beloond. Maar niets voor niets: vijf dagen op zeven wordt er stevig getraind, afwisselend kracht-, uithouding- en bokstrainingen. “En op zondag ga ik lopen”, glimlacht Elfi. “Enkel op zaterdag doe ik niets, die tijd breng ik met Dylan door. Ook hij heeft nog gebokst, dus hij kent de opoffering. Ik ben goed omringd. Claude Van den Heede, een grote naam in de bokswereld, is mijn manager en sinds dit jaar heb ik ook een promotor, Nicolas Vinet. Dankzij hen geraak ik aan kampen, want mezelf verkopen, dat kan ik niet. Vermeld zeker ook mijn trainer, Frank Timmermans. Hij nam die rol twee jaar geleden van mijn papa over.”

11


12

Saskia De Smet kent jongerenvertegenwoordiger Milan Calloens van bij het uitwisselingsprogramma tussen de stad en jumelagepartner Gabrovo.


DIALOOG

Europa in Aalst Zondag 26 mei trekken we opnieuw naar de stembus. Niet enkel om onze Vlaamse en federale vertegenwoordigers te kiezen, maar ook die voor Europa. Iets waar Milan Calloens, Europees jongerenvertegenwoordiger, en Saskia De Smet, projectmedewerker Europese en Internationale Samenwerking bij de stad, met bijzondere interesse naar uitkijken. Milan en Saskia kruipen voor de fotoshoot zonder enig probleem samen onder de Europese vlag. Ze zijn dan ook geen onbekenden voor elkaar. Milan nam vorig jaar deel aan een uitwisselingsprogramma met Bulgaarse jongeren uit Gabrovo, de jumelagepartner van onze stad. Saskia stond in voor de begeleiding.

Voor velen lijkt Europa een vervan-mijn-bed-show. Nochtans leven er in Aalst 20 Europese gemeenschappen en worden er veel projecten gerealiseerd dankzij Europese middelen.” – Saskia Van deelnemer aan een uitwisselingsprogramma naar de Europese top, dat kan tellen. Milan: “Mijn Gabrovo-avontuur heeft me geholpen om in oktober verkozen te worden tot Europees jongerenvertegenwoordiger. Ik zal 2 jaar lang de stem van alle Vlaamse jongeren zijn op Europees niveau. En ik zal jongeren zoveel mogelijk proberen warm te maken voor Europa, tonen welke kansen Europa biedt en wat de impact is van Europa op hun dagelijkse leven.” Saskia: “Dat is ook één van onze ambities: Aalstenaars bewustmaken van Europa. Voor velen lijkt het een ver-van-mijn-

bed-show. Nochtans leven er in Aalst 20 Europese gemeenschappen en worden er veel projecten gerealiseerd dankzij Europese middelen. Dat gaat om infrastructuurwerken, zoals bijvoorbeeld de heraanleg van het Werfplein of de bouw van de nieuwe fiets- en voetgangersbrug aan het station. Maar ook Broeikas, dat studenten en ondernemers samenbrengt, krijgt Europese subsidies. Vaak zie je bij spandoeken EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling), Erasmus Plus of Interreg staan, drie belangrijke Europese subsidieprogramma's." Hoeveel van het Europese geld stroomt er effectief naar Aalst? Saskia: “Van 2015 tot 2018 hadden wij voor Europese projecten een totaalbudget van 4,5 miljoen euro, waarvan we ongeveer 70% hebben kunnen recupereren via subsidiëring. Dat geld dient als hefboom om de doelstellingen van de stad te realiseren, bijvoorbeeld om Aalst te verfraaien, ondernemerschap aan te wakkeren en om Aalst verder uit te bouwen als zorgstad." Hoe nauw word je als jongerenvertegenwoordiger betrokken bij het Europese beleid? Milan: “Dat gebeurt vooral tijdens de Europese Jeugdconferenties en het Jeugdforum, waar de jongerenvertegenwoordigers uit alle lidstaten samenkomen en werken aan één bepaald thema. In Boekarest ging het bijvoorbeeld over werk.”

13


Saskia probeert zoveel mogelijk Europese subsidies binnen te rijven. Die helpen de doelstellingen van de stad te verwezenlijken.

Wat komt daar dan concreet uit? Milan: “Dat hangt af van de Europarlementsleden. Ik merk dat ze steeds bereid zijn om te luisteren, maar het is moeilijk om iets af te dwingen. Ik heb wel het gevoel dat er steeds meer openheid is naar jongeren en dat ze beseffen dat ze ons moeten betrekken bij het beleid.” Saskia: “Daarom zetten wij ook zo hard in op die Erasmus Plus uitwisselingsprogramma’s. Jongeren gaan een hele week in dialoog met elkaar en stellen op het einde hun project voor aan de lokale politici. Het duurt even om echt tastbare resultaten van die ontmoetingen te zien, maar voor mij is Milan zelf een mooi tastbaar voorbeeld van hoe het Aalsterse en Europese ambassadeursschap elkaar de hand kunnen geven."

14

Milan: “Tijdens onze week met de Bulgaarse gasten hebben we alles per fiets gedaan, een gewoonte die zij niet kenden. Nu sturen ze constant foto’s van hun fietsverplaatsingen. Ook dat is een concreet resultaat. Ik maak er trouwens zelf een erezaak van om al mijn verplaatsingen binnen Europa met de trein en de boot te doen. Het duurt wel wat langer om op mijn bestemming te geraken, maar het is toch een milieuvriendelijkere manier dan die van mijn Waalse en Duitstalige collega’s.” Heb je zelf politieke ambities? Milan: “Partijpolitiek schrikt me af. Het fijne aan mijn rol is dat ik met mijn Europese collega’s constructief samenwerk aan adviezen en oplossingen, los van partijgrenzen. Het klimaat is vandaag een


DIALOOG hot topic. Ik ben zelf naar een paar klimaatbetogingen geweest, maar ik vind het vooral belangrijk om met concrete ideeën af te komen. Jongeren hebben heel veel vragen over het klimaat en het is onze taak om uit te leggen wat er gebeurt. Dat is nodig, ik vind dat in het onderwijs te weinig politieke kennis wordt meegegeven aan jongeren.” Dat klinkt als een full-time job. Milan: “Het is toch een part-time job. Ik steek veel tijd in mijn reizen, maar ook in het schrijven van adviezen. Ik zit in mijn tweede jaar rechten aan de VUB en het voordeel is dat sommige van mijn lessen optioneel zijn (lacht). Het fijne is dat ik wat ik in de lessen zie nu in de praktijk kan toepassen. In tegenstelling tot veel van mijn studiegenoten van het Lyceum in Aalst heb ik er ook heel bewust voor gekozen om in Brussel te studeren, de hoofdstad van Europa.” Saskia: “De wereld stopt niet aan onze stadsgrenzen. We hebben als stad de financiële steun van Europa nodig.”

Partijpolitiek schrikt me af. Het fijne aan mijn rol is dat ik met mijn Europese collega’s constructief samenwerk aan adviezen en oplossingen, los van partijgrenzen.” - Milan

Europese jongerenavond Op 18 mei organiseert Milan een Europese jongerenavond in De Gendarmerie. Meer info wordt binnenkort bekend gemaakt via Facebook.

Milan vertegenwoordigt 2 jaar de stem van de Vlaamse jongeren bij de Europese politici.

15


OP PAD

met...

Een Aalsters muziekfestival met internationale uitstraling? Dat kunnen ze bij Biensoigné. Het jongerenplatform van de Jeugddienst organiseert op zaterdag 11 mei de negende editie van het skate- en hiphopfestvial BETONG. de ultieme droom.” Jordy WAWA, artiestennaam WAWA, staat langs de zijlijn met bewondering naar de skaters te kijken. “Ik zou het zelf niet kunnen”, zegt hij. “Respect voor al die skaters.”

CHIPKA trok met heel veel swag naar het concretepark in het stadspark voor een gesprek met skater Lars Boonen (15 jaar) en artiest WAWA (18 jaar). Ondanks zijn leeftijd was Lars al present op de eerste editie van BETONG. “Ik probeer zoveel mogelijk te skaten in mijn vrije tijd. Je vindt me bijna dagelijks op het concretepark. We zijn met heel veel skaters begonnen in het indoor skatepark Flesh&Bones, dat nu helaas failliet is. De skaters in Aalst vormen een hechte community en we dragen zorg voor het skatepark. Het is een zeer bijzonder park, met heel veel transition. De meeste streetparken hebben vooral blokken en rails, maar hier heb je ook veel hellingen en bowls.” King of BETONG Lars neemt al voor de derde keer deel aan de skatewedstrijd. “King of BETONG is nog wat te hoog gegrepen, maar die titel is wel

16

Aalst centraal Ook WAWA staat voor de derde keer op BETONG, niet op een skateboard, maar wel op het podium. En als je een festival mag afsluiten na Fresku en Joost, dan weet je wel dat je geen kleine vis meer bent. “Ik mag zeker niet klagen”, zegt WAWA. “Mijn nonkel inspireerde me om met muziek te beginnen en nu gaat het hard. Ik kan zelfs al leven van mijn muziek. BETONG betekent heel veel voor mij. Ik ben ongelooflijk fier dat ik Aalst mag vertegenwoordigen. Want ik ben een echte Aalstenaar, ook al ben ik pas op mijn tiende van Rotterdam naar hier verhuisd. Mijn teksten gaan over wat er gebeurt in Aalst. Ik heb heel veel jonge fans, en daar hou ik rekening mee. Daarom let ik er op dat ik niet veel scheldwoorden gebruik (lacht). En ik probeer het positief te houden.”


BETONG: 11 mei KING of BETONG 10 uur 12 uur 13 uur 16 uur 18.30 uur

Contest voor -16 & aansluitend Non Sponsored Non-Sponsored finale Qualificatie KING OF BETONG IX KING OF BETONG IX + BEST TRICK CONTEST Prijsuitreiking

Line-up BETONG

Biensoigné Boîte 16 uur Jackie Léon 18 uur Leesa 20 uur Vi.be DJ-contest winnaar 22 uur Omdat het kan Soundsystem ft. Average Rob 23 uur Deejay Mr.T Hiphop Stage 19 uur Yung Mavu 19.30 uur Miss Angel 20 uur Dvtch Norris 20.30 uur Fresku (NL) 21.30 uur Joost (NL) 22.30 uur WAWA ft. Sachtag

Ik ben ongelooflijk fier dat ik Aalst mag vertegenwoordigen.” – WAWA

Tickets en meer info: www.betong.be

17


[OVER]

De Week van de Korte Keten: 4 tot 12 mei 2019

Tussen 4 en 12 mei 2019 staan de lokale boeren in de schijnwerpers tijdens de Week van de Korte Keten. Lokale voeding en seizoensproducten gebruiken is positief voor het klimaat en zorgt er voor dat onze land- en tuinbouwers een eerlijke prijs ontvangen. Tijdens deze Week wordt er extra aandacht besteed aan lokale voeding. Check de rijkelijk gevulde activiteitenkalender!

Topboeren op Topdag

Filmvoorstelling:

wat hebben we verdiend vandaag?

Op zaterdag 4 mei wordt de binnenkoer van het stadhuis van 9.30 tot 18 uur omgetoverd tot een heuse boerenmarkt. Tientallen korte keten producenten laten je er kennismaken met hun verse lokale producten. De ganzenfanfare heet je welkom en de Brusselse chefkok Albert Verdeyen trakteert je op lekkers van de boerenmarkt.

Wat verdienen boeren nu werkelijk aan wat ze produceren? In de documentaire ‘Wat hebben we verdiend vandaag?’ krijg je een beeld over het mooie, maar harde leven van de Vlaamse landbouwers. Kom op 8 mei naar Netwerk (Houtkaai 15). Om 19.30 uur leiden Delfien en Jeroen, 2 korte ketenlandbouwers uit de documentaire, de film in. De film zelf start om 20 uur. Nadien kun je proeven van korte ketenhapjes, aangeboden door Qarfa. Reserveer je ticket (6 EUR) via https://netwerkaalst.be.

18


Wat is korte keten?

Lekker

lo k a a l

4 mei tot 12 mei 2019

ONTDEK ONZE ACTIVITEITEN

Fietstocht Ook de sportieve Bourgondiër komt aan zijn trekken. Op zondag 12 mei kun je 15 km fietsen langs korte ketenbedrijven. Je fietst aan je eigen tempo aan de hand van een plannetje. Op elke stop kun je genieten van een lokale lekkernij tegen democratische prijzen, je krijgt er een stempeltje en maakt kans op een prijs.

Korte keten is een manier van verkopen waarbij je als klant rechtstreeks bij de producent koopt. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer, zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. En bovendien ondersteun je de lokale economie.

Horeca Ook verschillende horecazaken zijn gebeten door de korte ketenmicrobe. Onder andere het Utopiacafé (Utopia 1), Bistro D’licious (Gentsestraat 4), De Soeptrien (Sint-Jorisstraat 11) en Kingslize Pizza (Denderstraat 1) zetten korte keten in de kijker en maken iets lekker lokaal tijdens deze week.

En meer! Er zijn nog tientallen andere activiteiten in Aalst tijdens de Week van de Korte Keten, zoals de volxkeuken van Vzw Eva, lenteproevertjes in de winkel van Zuivelhoeve Keymeulen, de opening van de nieuwe winkel van de Seepscherf, wijn en foodpairing in de Kluizen…

Voor alle praktische info

kijk je het best op de website www.heerlijklokaalst.be.

19


3X

“Hier wordt kunst toegankelijk”

DRIEMAAL LEREN

Op de volgende pagina's belichten we Aalst als scholenstad. Maar er is ook een gevarieerd aanbod voor wie buiten de leerplicht om nog wil leren. Zo richt de stad twee scholen in waar zowel volwassenen als kinderen deeltijds kunstonderwijs kunnen volgen. In de Academie voor Podiumkunsten in Utopia kan je terecht voor muziek, woord en dans. In de Academie voor Beeldende Kunsten kan je een waaier aan ateliers volgen. Wie zich na zijn studies wil herscholen of bijleren kan terecht in het volwassenenonderwijs.

20

Maarten Reyniers (39) volgt al vijf jaar beeldhouwen aan de Academie voor Beeldende Kunsten. “Ik studeer dit jaar af, daarna ga ik nog twee specialisatiejaren bijdoen. Het is voor mij pure ontspanning, na een week werken op kantoor kan ik hier stoom aflaten. Ik heb een fascinatie voor mythologie en ik werk dit uit in mijn kunst. Ik werk vooral met recyclagematerialen zoals oud speelgoed en afgedankte huishoudartikelen. Naast praktijk hebben we ook theorie gehad: twee jaar kunstgeschiedenis in het derde en het vierde. Op het einde moesten we dan een soort spreekbeurt geven over een kunststroming. Ik zou het iedereen aanraden om les te volgen: je leert zowel van de leerkrachten als van elkaar. Vroeger kon je enkel in Sint-Lucas terecht voor kunstrichtingen, dankzij het deeltijds kunstonderwijs hier aan de academie wordt kunst toegankelijk.”


“Muziek is mijn uitlaatklep”

Juline Van Oudenhove (17) is begonnen op haar drie jaar met initiatie blokfluit. “Nu, 14 jaar later, studeer ik af in blokfluit. Sinds drie jaar volg ik ook saxofoon. Ik zie dit niet echt als ‘onderwijs’, enkel notenleer was eventjes doorbijten. Zoals anderen gaan trainen bij een sportclub is muziek voor mij een uitlaatklep. Makkelijk te combineren met mijn echte school bovendien. Ik zit in het laatste jaar Latijn-Wetenschappen. Tijdens de examens skip ik soms wel eens een les, maar dat is uitzonderlijk. In totaal volg ik drie uur les per week aan de Academie voor Podiumkunsten: één uur blokfluit, één uur saxofoon en één uur groepsmusiceren. Het is moeilijk uit te leggen, maar muziek is echt mijn passie, en zelf spelen is nog veel leuker dan naar muziek luisteren.”

“Bijleren om anderen te helpen”

Dave Pletinckx (33) volgt zijn eerste les van de cursus ‘herstel en onderhoud je eigen fiets’ van volwassenenonderwijs KISP. “Ik heb af en toe problemen met mijn fiets en bij de fietsenmaker moet je soms even wachten vooraleer de herstelling gebeurd is. Ik wil mijn fiets onmiddellijk terug en daarom heb ik me ingeschreven. Iets nieuws leren is goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Het maakt me ‘rijker’. Niet dat ik er geld mee wil verdienen, ik wil vooral vrienden, familie en kennissen kunnen helpen. Mijn vriendin heeft me getriggerd, zij is doorgaans handiger dan ik en nu wil ík haar eens iets kunnen bijleren. Zo terug les volgen is weer wat aanpassen, het is al een tijd geleden dat ik nog op de schoolbanken zat, maar ik ben zeer gemotiveerd. We kregen net een uurtje theorie maar de cursus is erg praktijkgericht. We gaan vooral oefenen en mogen dan sleutelen aan onze eigen fiets.”

21


22

De kinderen van stedelijke basisschool ’t Hofje in Hofstade zijn sinds 2017 gehuisvest in volledig nieuwe gebouwen.


DOSSIER AALST OP SCHOOL

AALST op school Aalst is een echte scholenstad. Er zijn maar liefst 87 onderwijsinstellingen op ons grondgebied. Onze stad trekt heel wat kinderen en jongeren aan uit de ruime regio. In totaal lopen 20 000 leerlingen school in Aalst, van kleuters tot hogeschoolstudenten. De stad neemt de regierol op zich voor al deze scholen en biedt zelf stedelijk onderwijs aan.

Basisonderwijs Aalst telt 45 kleuter- en lagere scholen, zowel in de deelgemeenten als in het centrum. In totaal lopen er meer dan 3 600 kleuters en zo’n 6 000 lagere schoolkinderen school. Deze basisscholen worden ingericht door de 3 verschillende netten: het vrij onderwijs is goed voor 25 vestigingsplaatsen, het gemeenschapsonderwijs heeft 7 vestigingsplaatsen en het stedelijk onderwijs telt er 13. De laatste jaren heeft de stad sterk geïnvesteerd in duurzame infrastructuur. Zo kreeg stedelijke basisschool ’t Hofje in Hofstade een gloednieuw gebouw. De Academie voor Beeldende Kunsten kreeg een extra vleugel en de Academie voor Podiumkunsten vond onderdak in Utopia.

De school is uitgerust met alle moderne snufjes, maar de grootste troef van deze nieuwbouw is misschien wel de goede akoestiek. Scherpe geluiden worden gedempt en dat zorgt voor rust in de klas. Daardoor kunnen de leerlingen zich beter concentreren.” - Inge De Moor, directrice sbs ’t Hofje

De stad heeft nog bouwplannen. Zo komt er een nieuwbouw voor kleuterschool ’t Zavelken in Erembodegem en voor de stedelijke kleuterschool ‘t Krawietelken in de Hoveniersstraat. Daarnaast zijn in de Academie voor Beeldende Kunsten werken gepland om het gebouw energiezuiniger te maken.

Alle klassen zijn voorzien van smartboards, I-pads en computers.

23


In het kunstsecundair combineer je algemene vakken zoals wiskunde en taal met heel specifieke vakken zoals kunstgeschiedenis, waarnemingstekenen, film…

Secundair onderwijs Meer dan 9 000 leerlingen tussen 12 en 18 jaar lopen school in Aalst in het secundair onderwijs. Het vrije net, het gemeenschapsonderwijs en stedelijk onderwijs bieden een waaier aan mogelijkheden. Van sportwetenschappen tot Latijn-Grieks in het algemeen secundair, van toerisme tot informatica in het technisch onderwijs, van kapper tot lasser in het beroepsonderwijs. Zelfs wie voltijds kunstonderwijs wil volgen, hoeft niet naar Gent of Brussel. Hiervoor kan je in de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten terecht. Kom je uit het algemeen secundair of uit het technisch onderwijs, dan kan je er vanaf het 3de middelbaar les volgen om je diploma secundair onderwijs te behalen. Ideaal voor wie droomt van een artistiek of cultureel beroep.

24

Ik heb een hele fijne relatie met de leerkrachten en mijn klasgenoten. Mijn creativiteit wordt hier enorm gestimuleerd. Vaak vertrek ik vanuit mijn emotie en begin ik te tekenen. Hoe meer persoonlijkheid je in je werk steekt, hoe betere punten je hier scoort.” - Laura Balanean, 6de jaar Vrije Beeldende Kunst


DOSSIER AALST OP SCHOOL

Internaat Wat je misschien niet wist… Aalst telt 3 internaten op haar grondgebied. Er zijn 2 internaten waar kinderen en jongeren met een beperking ook na de schooluren kunnen verblijven en overnachten. Dit zijn Levensvreugde en GO! Internaat ’t Kasteeltje. Maar het bekendste internaat is dat van het Sint-Jozefscollege in de Pontstraat. CHIPKA sprak met internaatbeheerder Rik Langelet. Rik: “We stellen vast dat heel wat Aalstenaars niet meer weten dat onze school ook een internaat heeft. Dat bestaat nochtans al sinds 1870. In de topjaren zaten hier 200 leerlingen. De bekendste afgestudeerden zijn de politicus Jean-Luc

Dehaene en ‘Morris’ de geestelijke vader van stripheld Lucky Luke.” Hoeveel leerlingen tellen jullie? Rik: “In totaal hebben we 66 leerlingen tussen 10 en 18 jaar. Vanaf het vijfde leerjaar kan je hier op internaat. Voorwaarde is natuurlijk dat je ook school loopt op het Sint-Jozefscollege. Het grootste deel van de internen zijn jongens, maar we hebben ook een meisjesvleugel.” Waarom kiezen mensen voor een internaat? Rik: “Vaak kiezen ouders die volop hun carrière uitbouwen en heel laat werken voor ons internaat. En er zijn ook heel wat leerlingen die zélf graag op

internaat willen. Dat zijn vaak kinderen zonder broers of zussen die graag willen opgroeien tussen leeftijdsgenoten.” Wat zijn de voordelen van een internaat? Rik: “Studeren is niet vanzelfsprekend in een wereld vol afleiding, keuzemogelijkheden en sociale media. We bieden een ideaal studieklimaat met heel wat structuur en regelmaat. Zo is er stille zaalstudie en kamerstudie. Internen leren heel zelfstandig te werken, de perfecte voorbereiding op hogere studies. Anderzijds leren jongeren hier ook écht samenleven: omgaan met zichzelf én de andere, en vooral rekening houden met elkaar.”

Studeren is niet vanzelfsprekend in een wereld vol afleiding, keuzemogelijkheden en sociale media.” - Rik Langelet, internaatsbeheerder Sint-jozefscollege Op het internaat heeft iedere leerling zijn eigen kamer met bureau. Er is een jongens- en een meisjesvleugel.

25


Methodescholen Methodescholen bieden onderwijs aan volgens een bijzondere pedagogische en didactische methode. Ofwel baseren ze zich op de ideeën van één welbepaalde pedagoog (de bekendste zijn Freinet en Steiner) ofwel werken ze volgens het model van het ervaringsgericht onderwijs. Aalst telt in het basisonderwijs Freinetschool SBS De Notelaar op het Vredeplein, Freinetschool De Speelplaneet in Gijzegem en Steinerschool Aalst Michaëli op de Affligemdreef. Sinds vorig schooljaar is er ook een middelbare Steinerschool. Tim De Backer is één van de bezielers. Zijn kinderen gaan naar het lager in de Steinerschool en hij is directeur van het middelbaar.

Turnhout. Toen dacht ik: “Dat kunnen wij ook.” In februari 2017 was ons dossier rond en in september zijn we effectief gestart in een containerklas met 24 leerlingen in het eerste jaar.” Wat is het grootste verschil met andere scholen in het algemeen secundair? Tim: “In het traditioneel onderwijs ligt de focus vooral op het hoofd en op kennis verwerven. Steiner focust op hoofd, hart en handen. Al wat je leert moet je ook doorleven. We hebben bijvoorbeeld geen kant en klare handboeken, de leerlingen maken die volledig zelf. We hebben naast de klassieke vakken zoals wiskunde of geschiedenis ook ambachtsvakken. Houtbewerking, handwerk, tuinbouw, steenkappen… Dit soort

activiteiten doen een beroep op je wilskracht en vormen je persoonlijkheid. Onze leerlingen krijgen een heel brede opleiding waarmee ze nog alle kanten op kunnen. Ze groeien vooral op tot zelfstandige wezens.”

Vanwaar het idee om een middelbaar op te richten? Tim: “De lagere school bestaat al 33 jaar, ouders droomden er al jaren van om op dezelfde campus ook een middelbaar te hebben. Het pedagogische verhaal stopt immers niet op de leeftijd van 12. Een school oprichten vergt natuurlijk heel wat inspanningen op het vlak van financiën, infrastructuur en organisatie. Dankzij de inzet van heel wat vrijwilligers is het uiteindelijk toch gelukt.” Sinds wanneer? Tim: “In november 2015 is de kiem gelegd. Op dat moment was er net een middelbare Steinerschool opgericht in

26

Op de middelbare Steinerschool krijgen leerlingen ook heel wat ambachtsvakken zoals handwerk.

Onze leerlingen krijgen een heel brede opleiding waarmee ze nog alle kanten op kunnen.” - Tim De Backer


DOSSIER AALST OP SCHOOL

Buitengewoon onderwijs Kinderen en jongeren die specifieke zorg nodig hebben kunnen naar het buitengewoon onderwijs. Dit type onderwijs wordt ingericht voor kinderen die, tijdelijk of permanent, speciale hulp nodig hebben omwille van: • een lichamelijke of geestelijke beperking • ernstige emotionele problemen of gedragsproblemen • ernstige leerstoornissen Er zijn in Aalst 3 instellingen voor kleuters en lagere schoolkinderen en 4 scholen voor leerlingen van het secundair.

De leerlingen van basisschool voor buitengewoon onderwijs ‘De Horizon’ hebben heel wat mogelijkheden om te ontspannen tussen de lessen door.

Hoger onderwijs Ook wie verder wil studeren kan hiervoor in Aalst terecht. Onze stad telt 2 hogescholen. HOGENT heeft een stadscampus in Aalst en biedt daar 2 bacheloropleidingen en 3 graduaatsopleidingen aan. Samen goed voor meer dan 600 studenten. Odisee ligt net buiten het stadscentrum in de Kwalestraat en telt 2 000 studenten. Ook daar kan je zowel bachelor- als graduaatsopleidingen volgen. Maar ook KU Leuven heeft daar een plekje op de campus in de Kwalestraat. Je kunt er starten met de opleiding tot industrieel ingenieur.

“Ik kom uit Steenhuize en Aalst is makkelijker bereikbaar dan Gent. Ik koos bewust voor deze stadsschool in het hartje van de stad. Hier heb je een kleine campus, da’s veel gemoedelijker en vriendschappelijker dan in Gent of Brussel. Hier ben je geen nummer." - Robin Rouckhout 1ste jaar marketing HOGENT

Als buitengewone jongen voel ik me hier thuis. Hier word ik aanvaard zoals ik ben.” - Keano, 13 jaar, IBSO de horizon

De studenten van HOGENT werken nauw samen met bedrijven, bewoners en beleidsmakers van de stad.

27


Onderwijs in cijfers Aantal scholen in Aalst

... .......... . . . . . . . . . . . . .......................... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

gewoon basisonderwijs

45

buitengewoon basisonderwijs

3

gewoon secundair onderwijs

24

deeltijds beroepssecundair onderwijs

4

buitengewoon secundair onderwijs

4

volwassenenonderwijs

3

TOTAAL

87

deeltijds kunstonderwijs

2

hoger onderwijs

2

(bron: dienst Onderwijs – 2019)

90%

is tevreden over het aanbod aan onderwijsvoorzieningen in de stad.

(Bron: Stadsmonitor – 2017)

28


Van waar komen leerlingen die in Aalst naar school gaan?

. . . . . . . . . . ............................ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Leerlingen afkomstig van buiten Aalst

Leerlingen uit Aalst

gewoon kleuteronderwijs

11%

89%

gewoon lager onderwijs

16%

84%

gewoon voltijds secundair onderwijs

49%

51%

Bron: dataloep 2017-2018

40% van de kleuters en lagere schoolkinderen woont binnen een loopafstand van 400 meter van een school.

85% van de

inwoners van Aalst vindt dat er voldoende aanbod aan kleuteren lager onderwijs aanwezig is in de buurt

Op zoek naar een school in Aalst? Surf naar www.onderwijskiezer.be Een overzicht van scholen in het stedelijk onderwijs vind je op www.aalst.be/scholen

(Bron: Stadsmonitor – 2017)

29


3X

“Meer dan 40 jaar aan de kassa”

EEN HART VOOR WIT-ZWART

Voetbalclub Eendracht Aalst viert dit jaar zijn 100ste verjaardag. Een uitgewerkt feestprogramma ligt klaar, maar geheel zorgenvrij is ‘den Iendracht’ de afgelopen jaren nooit geweest. Ook dit seizoen niet. Enkel indien de cruciale wedstrijd morgenavond tegen Dessel wordt gewonnen, kan de club rechtstreekse degradatie ontlopen. Ups en downs, telkens weer flinke beproevingen voor menig wit-zwart supportershart. Supporter ben je echter in goede, maar vooral ook in slechte tijden. Deze mensen weten daar alles van.

30

Wie al eens een ticket kocht voor de wedstrijd, deed dat misschien wel bij Ingrid Van Malderen. Ingrid heeft als vrijwilliger momenteel de langste staat van dienst bij de club. “Sinds 1976 zit ik op zondag achter het loket, maar de jaren daarvoor kwam ik al met mijn vader mee en werkte ik in de kleine kantine. Vroeger stond op de plaats van de huidige hoofdtribune een houten tribune, ik verkocht de tickets toen nog aan 50 of 70 Belgische frank (resp. 1, 24 EUR en 1,74 EUR, red.). Nu is dat wat duurder (lacht). Als de match een kwartier bezig is sluit ik het loket. Dan ga ik zelf kijken. Ik denk graag terug aan mijn begindagen, met clubspelers als Jean Arnolis, Johan Dierickx en Geert Van Roy. Dat was echt kameraadschap. Maar de allermooiste herinnering blijft toch de Europese match tegen Levski Sofia. Zoiets komt nooit meer terug.”


“Alsof we Europa- “Drie toerkes cup wonnen” rond de Haring”

Bart De Nys – in de carnavalswereld gekend als Prins Carnaval 2005 – is sinds dit seizoen de spreekbuis van de 6 officiële supportersverenigingen binnen de Algemene Vergadering van de club. “Mijn supportersclub heet ‘De Eendrachters’, een trouwe kern van vooral oudere supporters. Ons lokaal is café ’t Ajuintje aan het station. Elke uitmatch vertrekken we met een bus vol. Soms is de sfeer op verplaatsing zelfs nog beter dan thuis! Hét hoogtepunt vond ik de uitmatch op AS Roma. We verloren er met 4-0, maar we maakten plezier alsof we de Europacup wonnen. En ook al spelen we nu een reeks lager, toch is het nog altijd plezant. Elke thuismatch komt makkelijk nog 1 000 man kijken, met de carnavalsmatch zat het zelfs vol. Zo’n unieke sfeer, dat mag niet teloorgaan. Daarom is het belangrijk dat we positief achter onze club blijven staan.”

Yvan De Smet, beter gekend als ‘Vantjen’, rijdt al sinds het seizoen ’90-’91 met de spelersbus. “Op 1 december ga ik met pensioen, maar ik mag van Coach Partners (ex-Reizen De Ras, red.) blijven rijden voor Eendracht. Daarnaast ben ik ook al jaren cameraman voor de club. Met sommige ex-trainers en spelers heb ik nog contact: met Van der Hoorn bijvoorbeeld, die zat elke rit naast mij, anders werd hij wagenziek (lacht). Ik herinner me vooral de verplaatsing vanuit Standard in 1995. De Bilde had toen net voor rivaal Anderlecht getekend en wij snoepten ze de titel af (0-0, red.). Na de wedstrijd moesten we door de politie worden ontzet vanwege woedende supporters. Aan de zege op Club Brugge, datzelfde seizoen, hielden we een traditie over! We wonnen er 2-3. Brugge had toen een supporterslokaal aan de Haring. Ik maakte toen 3 rondjes rond het rond punt, één per gemaakte doelpunt (lacht). Dat doe ik nu nog steeds bij elke overwinning, op rond punt ‘t Neusken.”

31


100 jaar Eendracht, 90 jaar Odilon

32


100 JAAR EENDRACHT Odilon De Schrijver zet zich sinds 1977 onafgebroken in voor voetbalclub Eendracht Aalst, eerst als klusjesman, dan als bestuurslid en vervolgens als afgevaardigde. Op 18 februari regende het felicitaties op de Facebookpagina van de traditieclub. Délégué Odilon werd toen 90, een cijfer vol symboliek, want 90 is ook het stamnummer van ‘zijn’ Iendracht. Eerbetoon aan een clubicoon. “Voetbal houdt me jong.” We spreken af aan het Pierre Cornelisstadion, op een kille maandagmiddag. Glasscherven van kapotte bierglazen ontsieren de hoofdingang van het stadion. Frustraties misschien, omwille van de troosteloze 0-0 een dag eerder tegen Knokke, de hekkensluiter in eerste amateurliga. We verbeelden ons met enige weemoed dat hier ooit “Iendracht veroit” luidkeels werd meegezongen in de cafés Wembley, The Old Time, De Mascot, Denderhof, Dug Out en Stadion, wanneer Anderlecht, Club Brugge en ja, ook Levski Sofia met lege handen naar huis werden gestuurd. Odilon maakte deze hoogdagen mee van op de eerste rij. Zijn zoon Hendrik is ook op de afspraak. Hij zal het geheugen van zijn vader een handje helpen en hij vereeuwigt Odilon in enkele prachtige portretten. In zwart-wit uiteraard. Odilon, wat zijn jouw vroegste herinneringen aan Eendracht? Odilon: “Op de hoek van de parking voor de hoofdtribune, baatte de broer van mijn grootmoeder voor de oorlog een café-danszaal uit. Zijn naam was Max Meert. Hij was tegelijk ook terreinverzorger. Tijdens de week liet hij zijn schapen grazen op het terrein. (lacht) Wij woonden toen in de Weverijstraat, toen in het enige huis in de straat. Eigenlijk interesseerde voetbal me toen nog niet echt, maar ik ging wel kijken. Ik herinner me vooral een match tijdens de oorlog (tegen Union, op 24 november 1943, red.), toen de Duitsers het stadion omsingelden en de wedstrijd stillegden. Ze voerden controle uit op werkweigeraars. Veel jonge toeschouwers werden opgepakt.”

Wanneer ben je zelf aan de slag gegaan bij de club? Odilon: “Tussen 1951 en 1977 woonde ik met mijn gezin in Congo. Toen we terugkeerden sloot mijn jongste zoon Renaat zich aan bij de preminiemen van Eendracht. Hij speelde in de ploeg van Kris Temmerman (speler uit de glorieperiode in de jaren ’90, red.) en Frans ‘Franke’ Daelman (nog een legendarische oud-speler, red.) was zijn trainer. Aanvankelijk maakte ik er niets van mee, want ik was altijd met mijn werk bezig. Onze zoon moest altijd alleen naar het voetbal. Maar dat ploegje won werkelijk àlles en op aandringen van mijn vrouw besloot ik me toch te engageren.” Hendrik: “De grootste flater van ons moeder ooit! Later was het net omgekeerd en verweet ze hem dat de voetbal telkens voor alles ging. (fijntjes) En dat is nu nog altijd zo (lacht).”

Tot mijn 70ste kroop ik nog met een laddertje in de hoge lichtmasten van het stadion.” - Odilon Was je meteen clubafgevaardigde? Odilon: “Neen, ik was elektricien en knapte allerlei klusjes op voor de club. Ik deed dépannages en zorgde voor alle lichtinstallaties, ook op jeugdcomplex Zandberg. Tot mijn 70ste kroop ik met een laddertje in de hoge lichtmasten van het stadion, die waren

33


100 JAAR EENDRACHT

toen zelfs nog 6 meter hoger dan nu. Later liet ik me door mijn schoonbroer Roger Ghesquière overhalen om toe te treden tot het bestuur. Roger was hoofd van het medisch kabinet, van de jaren ’60 tot aan de promotie naar eerste klasse in 1991. Toen speelde Eendracht net als nu in derde klasse en zo kreeg ik de microbe te pakken. Ik was toen geen kenner.” Hendrik: “Ik heb mijn pa zelfs nog moeten uitleggen wat buitenspel was (lacht).” Odilon: “Toetreden tot het bestuur was een beslissing die me uiteindelijk enorm veel geld gekost heeft…” Welke speler is je uit die periode vooral bijgebleven? Odilon: “Ik herinner me uit de jaren ’80 vooral Moses Chunga, maar ook Theo Zakkas, Wim De Wolf, teveel om op te noemen. Ik ben zelf nog naar Zimbabwe gereisd om de transfer van Chunga te regelen. Zijn club

wilde meer geld, maar uiteindelijk kwam de transfer in orde door een occasie autobus te schenken, bovenop de transferprijs (lacht). Later ontfermde ik me altijd over de Afrikaanse spelers in de club: Jules Mandiangu, Mohamed Kanu, Godwin Okpara, Emmanuel Ebiede… Ze noemden me ‘papa’. Ik deed klusjes in hun huizen, ze belden me wanneer ze autopech hadden, enzovoort. Toen mijn zoon kampioen speelde bij de preminiemen bouwde ik een Volkswagenbusje om met luidsprekers op het dak. Daaruit schalde het clublied. Dat busje heb ik aan Chunga geschonken. Het rijdt wellicht nog ergens in Afrika rond (lacht).”

De Afrikaanse spelers noemden me 'papa'." - Odilon

Odilon mist nog steeds geen enkele match.

34


Tijdens de absolute glorieperiode van de club reisde je mee naar Sofia en Rome, de enige twee Europese verplaatsingen. Odilon: “Ja, toen was ik al afgevaardigde. Mijn taak was onder andere het invullen van het wedstrijdblad op zondag en ook op trainingsdagen was ik vaak aanwezig op de club om een handje toe te steken. De Europese wedstrijden waren het hoogtepunt. Ik herinner me vooral het stevige feestje na de match op Sofia. Er werd altijd wel wat gedronken op de club, en ik was daar geen straffe in (lacht).” Nadien ging het steil bergaf met Eendracht, met als dieptepunt het faillissement en degradatie naar vierde klasse in 2002. Maar je bleef tot vandaag trouw aan boord als afgevaardigde. Odilon: “Als assistent-afgevaardigde (lachje), naast Willy Delclef, een schitterende vervanger. Ik kan niet meer mee met het computerwerk.

Ik heb mijn taak zo lang kunnen vervullen dankzij Agnes Van Hauwermeiren, de intussen overleden moeder van onze buschauffeur ‘Vantjen’ (Yvan De Smet pag. 31). Vroeger filmde ik ook alle matchen, thuis heb ik nog dozen vol VHS-cassetten en DVD’s. Een taak die Vantjen van me overnam.” Hendrik: “In feite ben je nu zowat de clubmascotte he? Na zijn verjaardag in februari mocht hij de aftrap geven.” Odilon: “Ik amuseer me nog altijd. Ik mis geen enkele match, ook niet op verplaatsing. Het houdt me jong. Eendracht Aalst gaat nog altijd voor!”

Toen CHIPKA in druk ging lag het feestprogramma rond 100 jaar Eendracht Aalst nog niet volledig vast. Hou hiervoor zeker www.eendracht-aalst.be in het oog.

35


FOCUS OP EEN BUURT

DE VARKENSMARKT Geknipt voor een Topdag Straalt de zon boven de Varkensmarkt, dan baadt de buurt zowaar in een mediterraan sfeertje. In de Hoveniersstraat en de Molendries ontmoet je allerlei culturen en ook veel handelszaken dragen een exotische naam. De Meikramerij, op woensdag 1 mei, is de jaarlijkse Topdag voor de buurt. Vorig jaar kon je er over de koppen lopen. Slager Wis Traweels, we horen naar hem verwijzen als de ‘burgemeester van de Varkensmarkt’, is de drijvende kracht achter de heropleving van het event. “Wij spelen nu petanque waar vroeger werd gedeald.”

36

S&S was één van de eerste kapperzaken in de buurt.


Slager Wis Traweels en buurman Jan Roovers wonen nog altijd graag in de buurt.

Het is vrijdagnamiddag en delicatessenzaak ’t Schuurtje loopt aardig vol. Wis runt de zaak al 15 jaar, samen met zijn vrouw Rita en -de opvolging is verzekerd- zijn zoon Niels. “Tot enkele jaren geleden kampte de buurt met een negatief imago”, vertelt Wis. "De buurt verloederde, maar samen met met de andere handelaars kregen de we rotte appels weg. Op het Hoveniersplein, waar vroeger werd gedeald, daar spelen wij nu in de zomer petanque. Als we spelen ontstaat er sociaal contact, ook tussen de verschillende gemeenschappen. En bekijk dat speeltuintje eens, dat is toch mooi? Mama’s komen er met hun kinderen naartoe. Niemand heeft hier last van mekaar. Ook het Buurt Informatie Netwerk heeft daarop een positieve invloed.” Polyglot Klant Jan Roovers bevestigt het verhaal van Wis. Jan is met zijn 88 jaar de oudste inwoner uit de buurt. Twee huizen verderop was hij de laatste uitbater van

modestoffenwinkel ''t Sterreken’. “Toen ik mijn winkel 20 jaar geleden sloot, bestond hij al meer dan 100 jaar”, zegt Jan. “Wij verkochten stoffen voor elke levensfase, van geboorte tot sterfgeval. Maar door de veranderende modetrends was dat niet meer rendabel, iedereen draagt nu vrijetijdskledij. Ik zag de buurt enorm veranderen. Vroeger was er meer sociaal contact en nu moet je polyglot zijn hé (lacht)? Maar toch woon ik hier nog graag. Een auto heb ik niet nodig, alles is hier aanwezig om te kunnen leven. Ik heb nog de tijd gekend van de wekelijkse braderieën in september. Iedere dekenij had er één en die van de Hoveniersstraat was één van de beste. Dat is nu verleden tijd, maar de Meikramerij, die ooit ontstond als reactie op de Topdag in het centrum, die is opnieuw heel succesvol.” Modeshow De laatste jaren kozen véél ‘jonges van de Veirkemet’ voor een job als kapper, zo blijkt. Zelfs je trouwe viervoeter kan voor

37


FOCUS OP EEN BUURT een knipbeurt in de Hoveniersstraat terecht. Het kapsalon 'S&S' van Sorey Ardiclar en haar man Soner, was één van de eerste kapperszaken in de buurt. Zoals veel buurtbewoners zijn ze Oilsjteneers met Turkse roots. “Onze eerste zaak lag verderop, daarna verhuisden we naar een grotere locatie, de leegstaande winkel ‘Fotoland Jacques’, op de hoek van de Één Meistraat.

Een goede mix van alle culturen is noodzakelijk" Tijdens de Meikramerij pakken we uit met een modeshow, op een podium tussen tapasbar Tapa Loca en het escargotskraam. Dat doen we samen met modezaak ‘Noire de Noire’ uit Erembodegem en schoonheidssalon ‘Pure Enjoyment’ uit de Moorselbaan. Ik verwacht er veel van. Nadien kunnen de bezoekers de kledij hier kopen aan een kraampje.” Goede mix Aan de overkant van de straat slaat Musa Dogan een praatje met Turker Hamarat. Musa baat de grote Turkse bakkerij en supermarkt uit op de hoek met de Hoge Vesten. Turker is uitbater van pita- en pizzazaak ‘Bon Appetit’. We zoeken naar een verklaring voor het grote

DE VARKENSMARKT aantal kapsalons in de buurt en Musa houdt het op een aanzuigeffect: “Het salon van onze overburen van S&S inspireerde anderen om het ook te proberen. Maar nu zijn er wel genoeg. Er moet van alles iets zijn om de buurt aantrekkelijk te houden. Wij hebben klanten van alle gemeenschappen. Belgische, Turkse, Afrikaanse… een goede mix is noodzakelijk, anders is het ook niet goed.” Outfit op de cover Zo klinkt het ook bij Hava Demir. Een typische Turkse ‘Nazar’, een ovaal blauw ‘boos’ oog, prijkt op de gevel van haar zaak in retouches en kledijherstel. Het is slechts een verwijzing naar haar Turkse roots, want Hava is in Zele geboren en spreekt dus vlekkeloos Nederlands. “Ik merk dat sommige mensen verwachten dat ik geen Nederlands spreek”, glimlacht Hava. “Wist je dat er stoffen uit mijn winkel zijn gebruikt op jullie cover met het nieuwe stadsbestuur? Ook carnavalsgroepen komen hier wel eens langs.” Nieuwkomers Ondertussen genieten mensen van het zonnetje op het terras van tea-room Edelweiss. Een naam als een klok, uitbater Geert Pauwels runt de zaak al 33 jaar. Maar in april verloor de buurt ook twee traditionele zaken. Zowel juwelier Houtman als slagerij Marc en Diane (Molendries) genieten voortaan van hun pensioen. Toch zijn er nog Aalstenaars die de sprong wagen en een nieuwe zaak starten. Wendy Van der Vurst en Kurt Van de Velde openden kort voor nieuwjaar hun zaak in radio-en telecommunicatie, ‘KWcom’. “Ik was het beu om mensen thuis te ontvangen voor mijn webwinkel”, reageert Kurt. “Tijdens de Meikramerij kijk ik dit jaar nog even de kat uit de boom, maar tegen volgend jaar ga ik me goed voorbereiden. Het bevalt ons hier.”

Hava Demir: "Sommige mensen verwachten dat ik geen Nederlands spreek."

38


IN AALST

Infomarkt voor vrijwilligers

27 april 13 – 16 uur CC De Werf www.aalstvrijwilligt.be 39


Kunstoevers van 26 tot 28 april

www.aalst.be/kunstoevers

40


IN AALST Naast Carnaval en Cirk! organiseert de stad nog een ander gratis driedaags festival: Kunstoevers. Van vrijdag 26 tot en met zondag 28 april wordt Aalst omgedoopt tot kunsthoofdstad. De Dender vormt opnieuw de rode draad, maar ook de rest van het stadscentrum wordt niet vergeten. Op het programma: Aalsters talent dat zijn creativiteit toont op een unieke locatie. Één van die talenten is Ella Michiels, woordkunstenares, radiomaakster en creatieve duizendpoot pur sang. Zij is het gezicht van deze vierde editie en staat zelf ook op het podium met haar voorstellingen Ombrello en Brieven aan mijn lieven met Wido Uvin.

Kunstoevers slaat een brug naar nieuw talent en biedt een mix aan van professionals, amateurs en aanstormend talent.” - Ella Voor wie het niet kent, wat is het concept van Kunstoevers? Ella: “We geven een forum aan Aalsterse creatievelingen om hun project voor te stellen aan het grote publiek. Daarin verschilt Kunstoevers van andere kunstfestivals, die vooral de gevestigde waarden programmeren. Nieuw dit jaar is OpenKunst. Via een wedstrijd zijn we op zoek gegaan naar aanstormend kunstig talent. Dat resulteert in een kunstenaar die nachtmerries nabootst tot MAT die de muur van jeugdhuis Ypsilon omvormt tot een kunstwerk. De selectie was hard, want in Aalst zit heel veel talent. Wij slaan een brug naar nieuw talent en bieden een mix aan van professionals, amateurs en aanstormend talent.” Brengt Kunstoevers kunst met een grote K? Ella: “Zowel met grote als kleine K (lacht). Kunstlovers vinden zeker hun gading, maar ook wie minder arty is aangelegd kan hele leuke projecten of tentoonstellingen bekijken. Het is ook leuk dat Kunstoevers je naar plekken brengt waar je anders niet komt of mag komen: Huis De Bolle bijvoorbeeld. En tijdens het weekend is het de uitgelezen kans om binnen te springen bij de galerij van Gilles Van Schuylenbergh en Lynn Van Royen."

Wat mogen bezoekers zeker niet missen? Ella: “Ik raad iedereen aan om vrijdag 26 april naar de openingsavond te komen in Netwerk. Daar stel ik alle kunstenaars voor. Zo weet je direct wat je het meest aanspreekt. Bovendien krijg je twee spetterende optredens cadeau met muzikanten van Intergalactic Lovers, en – niet onbelangrijk in Aalst – er is gratis drank (lacht).” Is er ook interactie tussen bezoekers en artiesten? Ella: “Absoluut. Het beste voorbeeld is de Dansketting. Zaterdag 27 april is het de Dag van de Dans en we nodigen iedereen uit om door de stad te dansen, in een choreografie van de wereldberoemde Sidi Larbi Cherkaoui. We starten aan Utopia en gaan via de Grote Markt naar de Academie voor Beeldende Kunsten. Hiervoor werden er workshops georganiseerd, maar als je het voelt kriebelen, mag je zeker je beste dansmoves bovenhalen. Dat kan trouwens ook tijdens het optreden van De Kift, een Nederlandse punkband die zijn dertigjarige bestaan viert met hun eigen top 30. Het zijn echte kleppers die vrolijke en poëtische muziek maken, zelfs Franz Ferdinand is fan.” Wie wil je zelf niet missen? Ella: “Ik ben enorm benieuwd naar Oona Libens die met projecties en andere cinematechnieken een reis door het menselijk lichaam maakt. Het voelt alsof je naar een documentaire kijkt, maar dan live. En ik vat zeker post bij Utopia voor het optreden van De Beren Gieren, één van de beste jazzbands in de Benelux. Opgelet: vol is vol, dus zorg dat je op tijd bent.” Nog een laatste tip? Ella: “Alle tentoonstellingen zijn ook nog gratis te bekijken op 4 en 5 mei. En spring ook eens binnen bij de Aalsterse academies op hun opendeurdag. Die van Podiumkunsten vindt plaats op zondag 28 april in Utopia, die van Beeldende Kunsten op zaterdag 4 mei.”

41


Meer info over elk van de activiteiten: www.uitinaalst.be

Jouw evenement in deze kalender?

Workshop 'Kom je kennis van de verkeersregels opfrissen'

80 jaar scouts Sint-Joris

BEGELEIDE RONDLEIDING Zondagse themawandeling 'Oilsjterse dialectwandeling' door Toerisme Aalst zondag 5 mei om 14 uur Toeristisch infokantoor, Hopmarkt 51, Aalst prijs: 5 EUR contact: www.visit-aalst.be RUILVOORDEEL

door Scouts Sint-Joris Aalst zaterdag 4 mei om 19 uur Parking Sint-Annazaal, Roklijf 2, Aalst prijs: gratis contact: scouts.sint-joris@hotmail.com

door KVLV Nieuwerkerken donderdag 2 mei van 19.30 tot 22 uur Parochiaal Centrum, Nieuwerkerken Dorp 17 prijs: 2 EUR contact: elienne.langendries@ outlook.be DENDER

Jubileumconcert DENDER

door Oost-Vlaams Kamerorkest vrijdag 10 mei om 20 uur Sint-Jozefskerk, Esplanadeplein 1, Aalst prijs: 15 EUR

DENDER

CONCERT

Radio Stars

Componisten Concerteren door Academie voor Podiumkunsten Aalst vrijdag 3 mei om 19.30 uur Stadsfeestzaal, Grote Markt 3, Aalst prijs: gratis

DENDER

Jubelconcert Cantate Domino & Friends

door Schola Cantorum Cantate Domino vrijdag 3 mei om 20 uur Sint-Martinuskerk, Priester Daensplein z/n, Aalst prijs: 18 EUR voorverkoop: 15 EUR DENDER

Schlagernacht Alle schlagerlovers kunnen op 11 mei in polonaise naar zaal Forum, want Zoek Events organiseert er die avond de eerste Schlagernacht. Brul mee met de bekendste nummers van talloze Vlaamse artiesten zoals Bart Kaëll, Get Ready, Gary Hagger en Lindsay! Tickets kosten 30 EUR en kan je bestellen via zoek-events.be/schlagernacht/. Heb je een UiTPAS met kansentarief, dan betaal je 1,50 EUR en reserveer je je ticket via vierdewereldgroep Mensen voor Mensen (info@vierdewereldgroepaalst.be). DENDER

42

Wiebelbeentjes: Leer je kleuter fietsen (3-6 jaar)

door De Wiebelbeentjes vrijdag 3 mei om 17.30 uur zaterdag 4 en zondag 5 mei telkens om 10 uur Sportcentrum Osbroek, Frans Blanckaertdreef 6, Aalst prijs: 40 EUR contact: marijke_wicke@hotmail.com DENDER

Concert door Koninklijke Harmonie Concordia et Docilitas Herdersem zaterdag 25 mei om 20 uur Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk, Grote Baan, Herdersem prijs: 12 EUR

Symfonische thema's uit Musicals

door Koninklijke Symfonische Kring Door Eendracht Groot maandag 27 mei om 20 uur De Werf, Molenstraat 51, Aalst prijs: 14 EUR; Kansenpas: 1,50 EUR contact: www.symfonieaalst.be DENDER

CURSUS EN WORKSHOP

Drukdrukdruk : een dag in het atelier grafiekkunst

zaterdag 4 mei om 9 uur Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten Aalst, Capucienenlaan 8, Aalst prijs: gratis DENDER

Workshop: Trekking vuurtjes door Basecamp vzw zondag 5 mei om 10 uur Hof den Tuitelaar, Putstraat 5, Meldert prijs: 40 EUR

DENDER

Bloemschikken: "bijzondere tuinbloemen geschikt"

Ontmoetingsdag voor vrijwilligers

Ontmoetingsdag voor vrijwilligers zaterdag 27 april - De Werf, Molenstraat 51, Aalst prijs: gratis contact: vrijwilligerswerk@aalst.be RUILVOORDEEL DENDER

Consultatienamiddag familiekunde

met dienstbetoon door Familiekunde Vlaanderen regio Aalst donderdag 2 mei om 14 uur De Crypte, Erembodegem-Dorp prijs: gratis contact: www.familiekunde-aalst.be, bestuur@familiekunde-aalst.be DENDER

door KVLV Moorsel dinsdag 7 mei om 19 uur Trefcentrum Bergsken, Bergsken 1A, Moorsel contact: kvlvmoorsel@hotmail.com

Boskadeekes: Vuurtechnieken en kampvuurbroodjes voor kinderen tussen 8 en 14 jaar door Basecamp vzw woensdag 8 mei om 14 uur Hof den Tuitelaar, Putstraat 5, Meldert prijs: 15 EUR DENDER

Confrontaties met actuele kunst

door Amarant vzw donderdag 9 mei om 14 uur De Werf, Molenstraat 51, Aalst prijs: 27 EUR

Vo


er?

IN AALST

Voer het tijdig in op www.uitdatabank.be.

Maak je eigen bijenwasdoek door Qarfa donderdag 9 mei om 19.30 uur Qarfa, Stationsstraat 13, Aalst prijs: 25 EUR

DENDER

Lente art- knutselen met peuters

door Reddie Teddy voor kinderen tot 4 jaar vrijdag 10 mei om 14 uur consultatiebureau Reddie Teddy, Geraardsbergsestraat 72, Aalst prijs: gratis

Scheiding der machten

door Amarant vzw zaterdag 11 mei om 10 uur en om 14 uur De Werf, Molenstraat 51, Aalst prijs: 27 EUR

Workshop: Carving woodspirits door Basecamp vzw zaterdag 11 mei om 14 uur Hof den Tuitelaar, Putstraat 5, Meldert prijs: 35 EUR

door Dans en Grietje voor baby’s tot 2 jaar woensdag 15 mei om 10.30 uur De Gendarmerie, Denderstraat 22, Aalst prijs: 15 EUR

Infosessie 'Een eigen willetje' door Huis van het Kind Aalst woensdag 15 mei om 13.30 uur kinderdagverblijf Patoeterke, Binnenstraat 308, Aalst prijs: gratis DENDER

Wiebelbeentjes: Lessenreeks schrijfmotoriek voor de derde kleuterklas

door De Wiebelbeentjes woensdagen 15, 22 en 29 mei telkens om 14 uur Stedelijk Zwembad Aalst, Zwembadlaan 2, Aalst prijs: 50 EUR contact: marijke_wicke@hotmail.com DENDER

Sculptuur als ruimte DENDER

Juwelen van hout

door KVLV Moorsel dinsdag 14 mei om 19 uur KLJ heem, Waverstraat 1 bis, Moorsel contact: kvlvmoorsel@hotmail.com DENDER

35 jaar OVKO! Het Oost-Vlaams Kamerorkest bestaat dit jaar 35 jaar en pakt op vrijdag 10 mei in de Sint-Jozefkerk uit in een symfonische bezetting. Ode aan Aalst wordt een jubileumconcert waarmee het orkest hulde wil brengen aan de stad waar ze in die 35 jaar zoveel concerten hebben gespeeld. Tickets kosten 15 EUR (of 1,50 EUR als je een UiTPAS met kansentarief hebt). DENDER

Dansdragen

door Amarant vzw vrijdag 17 mei om 10 uur en om 14 uur De Werf, Molenstraat 51, Aalst prijs: 29 EUR

Workshop: Zelf voedsel drogen / Trekking food door Basecamp vzw zaterdag 18 mei om 11 uur Hof den Tuitelaar, Putstraat 5, Meldert

Tablet Atelier

door Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender dinsdag 21 mei om 9.30 uur LDC De Dendervallei, Alfons De Cockstraat 12 bus A, Herdersem prijs: 5 EUR

Workshop: hoe gezond zijn voedingshypes?

door Fit&Well2DAY Bond Moyson Oost-Vlaanderen dinsdag 21 mei om 19.30 uur Bond Moyson Aalst, Geraardbergsestraat 69, Aalst prijs: 20 EUR

Kookworkshop Finger Food door Qarfa donderdag 23 mei om 19 uur

Qarfa, Stationsstraat 13, Aalst prijs: 25 EUR

DENDER

Infosessie 'Een eigen willetje' door Huis van het Kind Aalst donderdag 23 mei om 19.30 uur Huis van het Kind, Grote Markt 3, Aalst prijs: gratis

DENDER

Babysensory

door Reddie Teddy vrijdag 24 mei van 14 tot 16.30 uur consultatiebureau Reddie Teddy, Geraardsbergsestraat 72, Aalst prijs: gratis

Workshop: Juwelen met uv-resin

door De Banier zaterdag 25 mei om 10 uur De Banier, Molenstraat 65, Aalst prijs: 85 EUR contact: workshops@debanier.be

Stressreleasewandeling

(=stiltewandeling) door Baanbrekend zondag 26 mei om 10 uur Café Bij Stinne, Putstraat 116, Meldert prijs: 9,50 EUR contact: www.baanbrekend.be DENDER

Schrijfcafé

door Zinderen zondag 26 mei om 10 uur De Looyerij, Kapellekensbaan 10, Erembodegem prijs: 15 EUR contact: zinderen.wordpress.com/ schrijfcafe/, info@zinderen.be

Kookworkshop met bio-groenten

door Boerderij De Loods zondag 26 mei om 10 uur Bio-Boerderij De Loods, Kerrebroekstraat 145, Aalst prijs: 10 EUR

Cursus: Digiscoping

door Natuurpunt Aalst donderdag 30 mei om 9 uur Osbroek, Frans Blanckaertdreef, Aalst contact: www.natuurpunt.be daan.stemgee@telenet.be

43


Meer info over elk van de activiteiten: www.uitinaalst.be

Mitten donderdag 23 mei om 19 uur: The Price of Everything Netwerk Aalst, Houtkaai 15, Aalst prijs: 6 EUR; Filmkaart: 50 EUR contact: info@netwerk-art.be

ETEN & DRINKEN Brochettenavond scouts Sint-Joris

DENDER

zaterdag 4 mei van 18 tot 22.30 uur Parking Sint-Annazaal, Roklijf 2, Aalst contact: www.facebook.com scouts.sint-joris@hotmail.com

Tussendoortje: Steelpannekesbuffet door Basecamp vzw donderdag 23 mei van 18.30 tot 22 uur Hof den Tuitelaar, Putstraat 5, Meldert prijs: 22 EUR

Ontbijtfilm MIRAI

ism Netwerk door Gezinsbond Erembodegem zondag 12 mei om 9.30 uur Netwerk, Houtkaai 15, Aalst prijs: 12 EUR

KAMP & VAKANTIE DENDER

Mijn eerste kampje... Welkom superhelden!

zaterdag 4 mei winkelstraten van Aalst prijs: gratis

door JOETZ vzw voor kinderen tussen 3 en 5 jaar Van donderdag 30 mei tot zaterdag 1 juni Sportcomplex Schotte, Kapellekensbaan 8, Erembodegem prijs: 35 EUR Niet-Leden: 110 EUR

Stadsfestival Kattepeper

Welkom bij JOETZ

FESTIVAL Topdag

zaterdag 4 mei Werfplein, Aalst prijs: gratis

Betong2019

door Jeugddienst Aalst zaterdag 11 mei, van 10 tot 00 uur. concretepark Osbroek Aalst prijs: 8 EUR voorverkoop of 12 EUR ADK (gratis voor -16 jaar) contact: www.biensoigne.org/betong RUILVOORDEEL DENDER

Latino Festival Aalst

door Bosjop Van vrijdag 31 mei tot zondag 2 juni, Werfplein, Aalst prijs: gratis

FILM Netwerk Film

door Netwerk Aalst woensdag 8 mei om 19.30 uur: Wat hebben we verdiend vandaag donderdag 9 mei om 20 uur:

44

Jouw evenement in deze kalender?

door JOETZ vzw voor kinderen tussen 6 en 12 jaar Van donderdag 30 mei tot zaterdag 1 juni sportcomplex schotte, Kapellekensbaan 8, Erembodegem prijs: 35 EUR niet-leden: 110 EUR

KERMIS & FEEST Kampvuur met zangstonde

door Scouts Sint-Joris Aalst vrijdag 3 mei om 21.30 uur Parking Sint-Annazaal, Roklijf 2, Aalst prijs: gratis contact: scouts.sint-joris@hotmail.com

LEZING & CONGRES Gezellig voorleesmoment in Utopia - Gratis luistermoment door Utopia bibliotheek

Er zit muziek in Kattepeper Het traditionele festival tijdens de Topdag op 4 mei is er voor jong en oud. Vanaf 15 uur serveert Aalst 69 op het Werfplein BissArt (blues en rock), om 17 uur komt Back in Time (muziek van The Shadows en The Beatles). Om 19 uur verschijnt de Aalsterse softrockband 18 Miles Down op het podium. Het orgelpunt is er vanaf 20.30 uur met de Aalsters-Brusselse groep My Friend The Atom met hun eigen stomende mix van rock, soul, funk en veel groove. De toegang is gratis.

Feest mee met je buurt op 11 juli! Ter gelegenheid van het jaarlijkse Feest van de Vlaamse Gemeenschap deelt de Vlaamse overheid opnieuw feestcheques uit. Organiseer je een 'feestival' in het kader van Vlaanderen Feest? Vraag dan zeker de subsidies aan vóór 1 mei 2019. Alle info vind je op www.vlaanderenfeest.eu. zaterdagen 4, 11, 18 en 25 mei telkens om 11 uur voor kinderen tussen 4 en 12 jaar Utopia bibliotheek, Utopia 1, Aalst prijs: gratis contact: www.utopia-aalst.be info@utopia-aalst.be

DENDER

Lezing: Mijn (klein)kind is hoogsensitief

door Sea You Coaching donderdag 9 mei van 19 tot 22 uur Utopia bibliotheek, Utopia 1, Aalst prijs: 35 EUR

Vo


er?

IN AALST

Voer het tijdig in op www.uitdatabank.be.

Pint of Science Het Pint of Science festival brengt interessante, leuke en relevante voordrachten over het allerlaatste wetenschappelijk onderzoek op een toegankelijke manier: in een café! Op 20, 21 en 22 mei brengen de organisatoren vanaf 19.30 uur drie dagen op rij drie lezingen per avond in het Utopiacafé. Tickets aan 3 EUR zijn te koop via www.pintofscience.be.

Voorstelling boek De Eeuw van de Vrouw door Alexander De Croo door Liberale vrouwen Aalst donderdag 16 mei om 20 uur administratief centrum, Werf 9, Aalst prijs: gratis

Samenwerking in de zorg

door vzw Liever Thuis LM maandag 27 mei om 14 uur Lokaal Dienstencentrum De Toekomst, Sint Kamielstraat 85, Aalst prijs: gratis

MARKT & BRADERIE Feestelijke opening Wandelnetwerk Beneden-Dender door Natuurpunt 's Heerenbosch zondag 5 mei om 14.30 uur Vrije school Herdersem, A. De Cockstraat, Herdersem contact: www.natuurpunt.be/ agenda/feestelijke-opening-wandelnetwerk-beneden-dender dewolfmagda9@gmail.com

door Pint of Science maandag 20 mei, dinsdag 21 mei, en woensdag 22 mei telkens om 19.30 uur Utopia bibliotheek, Utopia 1, Aalst prijs: 3 EUR contact: belgium@pintofscience.be

Meer dan sprietjes Gazon: waaruit bestaat het? Hoe groeit het? En in welke omstandigheden groeit gazon het best? In deze kennismakingscursus worden veel voorkomende gazonproblemen en -plagen besproken, net als de milieuvriendelijke oplossingen ervoor! Deze lezing vindt plaats op 29 april, om 19.30 uur in Utopia.

OPEN DEUR Academie voor Beeldende Kunsten

zaterdag 4 mei van 9 tot 17 uur Academie voor Beeldende Kunsten Aalst, Capucienenlaan 8, Aalst contact: www.academiebk-aalst.be

DENDER

Blik achter de schermen Week van de korte keten

zondag 12 mei van 9 tot 19 uur kinderboerderij Ons dagelijks groen, Kammenkouterstraat 80, Meldert contact: www.odgroen.be

Opendeurdag in de Bio-Boerderij door De Loods vzw zondag 26 mei van 9.30 tot 17 uur Bio-Boerderij De Loods, Kerrebroekstraat 145, Aalst contact: www.deloodsvzw.be boerderij@deloodsvzw.be

SPEL &QUIZ Virtual Reality 4D Games

DENDER

Belotting én opening zware bieren tent door Scouts Sint-Joris Aalst vrijdag 3 mei om 20.30 uur Parking Sint-Annazaal Roklijf 2, Aalst prijs: 5 EUR

2e krom & schreefquiz

zaterdag 25 mei om 20 uur Ontmoetingshuis De Brug, Hertshage 11/19, Aalst prijs: 20 EUR

PARTY & FUIF Zonta's Casual Friday

OPENDEURDAG

DENDER

Pint of Science - wetenschapscafé

prijs: 3 EUR per jeton contact: virtuala.be Virtuala@telenet.be

elke dag open vanaf 12 uur ViRtuala Aalst, Gentsestraat 1, Aalst

door Zonta Club Aalst Van vrijdag 24 mei 18 uur Geraardsbergsesteenweg 77, Erembodegem prijs: 25 EUR

SPORT & BEWEGING Fietsen in de omgeving van Nieuwerkerken

door KVLV Nieuwerkerken elke maandag in mei om 19 uur Parking Zaal Volkskring, Vlaamsegaaistraat 10, Nieuwerkerken prijs: gratis contact: marleenbeurms@gmail.com DENDER

Geanimeerde wandeling voor jong & oud door Scouts Sint-Joris Aalst zaterdag 4 mei om 13 uur Sint-Anna kerk, Roklijf, Aalst prijs: gratis

Walk with me

door Hidden garden, zondag 5 mei, 10.30 uur, Osbroek, Frans Blanckaertdreef, Aalst prijs: 5 EUR contact: francinedeveylder@gmail.com DENDER

45


Meer info over elk van de activiteiten: www.uitinaalst.be

Jouw evenement in deze kalender?

Fietstochten in het Land van Aalst

Gijzegem loopt Sportievelingen moeten op vrijdag 24 mei vanaf 17.30 uur in Gijzegem zijn. Daar vindt voor de vijfde keer ‘Gijzegem loopt’ plaats. Afhankelijk van je leeftijd en conditie kan je aan verschillende wedstrijden deelnemen: van een snoepjesrun voor de allerkleinsten tot een parcours van 10,5 km voor volwassenen. Inschrijven kan tot 22 mei online via www.svi-gijzegem.be of op de dag zelf. Deelname kost 6 EUR in voorverkoop of 10 EUR op de dag zelf. Kinderen tot 12 jaar betalen de helft. Heb je een UiTPAS met kansentarief, dan kost het 1,50 EUR. DENDER

door Femma Sint-Anna Aalst woensdag 22 mei om 19.30 uur Parking Sint-Annazaal, Roklijf 2, Aalst prijs: gratis contact: www.femma.be/nl/ groep/aalst-sint-anna

DENDER

Gijzegem loopt

door Instituut Sint-Vincentius a Paulo vrijdag 24 mei om 17 uur Instituut Sint-Vincentius a Paulo Pachthofstraat 3, Gijzegem prijs: 6 EUR tot 12 jaar voorinschrijving: 3 EUR tot 12 jaar daginschrijving: 5 EUR vanaf 12 jaar voorinschrijving: 6 EUR vanaf 12 jaar daginschrijving: 10 EUR contact: www.svi-gijzegem.be DENDER

Barbecuetocht

zaterdag 25 mei om 7 uur Trefcentrum, Bergsken 1, Aalst prijs: 2 EUR; leden: 1,20 EUR contact: gerda_vandenbroucke@ skynet.be

TENTOONSTELLING

Wielertoeristentocht Valckenier Classic

Boterhammen in het museum

Op donderdag 9 mei is het fairtrade@workdag: de gezelligste lunchpauze van het jaar. Werk je in het centrum van Aalst? Dan ben je meer dan welkom tijdens Boterhammen in het Museum, van 11.30 tot 13.30 uur. Voor een fairtradedrankje en dessert wordt gezorgd, net als voor een zomers muziekje en een gezellige sfeer! Je boterhammen breng je zelf mee. In een brooddoos uiteraard, want we gaan voor een afvalarm evenement. De toegang, drankje en dessert zijn helemaal gratis. UiTPAS RUILVOORDEEL: in ruil voor 10 UiTpunten krijg je een potje ‘korte keten’ frambozen confituur aan de balie van het museum. DENDER

Kunstoevers

door Maspoe, zondag 12 mei om 7.30 uur, Valckenier garage, Siesegemlaan 1, Aalst prijs: 7 EUR; VWB: 5 EUR contact: www.maspoe.be leden@maspoe.be

door dienst Cultuur Aalst 26, 27 en 28 april centrum Aalst prijs: gratis contact: www.aalst.be/kunstoevers RUILVOORDEEL DENDER

Lessenreeks ouder-kind knuffelturnen en relaxatie 3-6 jarigen

door De Wiebelbeentjes maandagen 13, 20 en 27 mei telkens om 17.30 uur Sporthal Denderdal, Kortestraat 14, Erembodegem Basisprijs: 85 EUR contact: marijke_wicke@hotmail.com

Kunsttentoonstelling: "In 't passement"

door Academie voor Beeldende Kunsten Aalst Van 27 april tot 5 mei Netwerk Aalst, Houtkaai 15, Aalst prijs: gratis contact: www.academiebk-aalst.be,

THEATER

DENDER

Wandelzoektocht t.v.v. Diabetes Liga

46

zaterdag 18 mei - vertrek tussen 13 - 15 uur voetbalkantine KSK Erembodegem Gerstenstraat, Erembodegem

Kringen

door Academie voor Beeldende Kunsten Aalst, van 4 mei tot 31 mei Academie voor Beeldende Kunsten Aalst, Capucienenlaan 8, Aalst prijs: gratis contact: www.academiebk-aalst.be DENDER

Wat een hondenleven

door De Catharinisten - Aalst vrijdagen 26 april en 3 mei telkens om 20 uur zaterdagen 27 april en 4 mei telkens om 20 uur zondagen 28 april en 5 mei telkens om 15 uur

Vo


er?

IN AALST

Voer het tijdig in op www.uitdatabank.be.

SENIOREN De digitale senioren Computerhulp voor senioren: introductie tot Windows

door Utopia bibliotheek zaterdagen 4, 11, 18 en 25 mei telkens om 14 uur Utopia bibliotheek, Utopia 1, Aalst prijs: 3 EUR contact: www.utopia-aalst.be info@utopia-aalst.be DENDER

Rondleiding Crematorium door dienst Senioren Aalst maandag 6 mei om 14 uur Crematorium Aalst, Merestraat 175, Aalst prijs: gratis

DENDER

Lentemeeting ZorgLab

door ZorgLab Aalst dinsdag 14 mei om 13.30 uur LDC De Maretak, Albrechtlaan 119A, Aalst prijs: gratis

DENDER

UiTpunten gespaard? Ruil ze hier!

ER

DEND

Ruil je UiTpunten op de Ontmoetingsdag van de Vrijwilliger: Koffie- en theepakketjes (20 UiTpunten), lantaarnsets (15 UiTpunten), pennensets (10 UiTpunten), kaartenetuis en herbruikbare boodschappentassen (5 UiTpunten), lanyards en zadelhoesjes (3 UiTpunten).

2 UiTpunten

• 1 EUR korting bij een aankoop uit de permanente boekenverkoop van de Utopia-bibliotheek. Ruilen kan aan de kassa, met een maximum van 5 ruilacties per kalenderjaar.

5 UiTpunten

• Unieke magneet, uit hout gesneden. Ruilen kan aan de balie van het infokantoor Toerisme, Hopmarkt 51. • Unieke magneet uit hout gesneden tijdens Kunstoevers. Ruilen kan aan de UiTPASstand in het infokantoor Toerisme en in het stedelijk museum. • Gadget tijdens de opendeurdagen van het stedelijk trefcentrum, op 17 en 18 mei. Ruilen kan aan de infostand.

10 UiTpunten

• Carnavalsvlag. Ruilen kan in het infokantoor Toerisme, Hopmarkt 51. • Een potje ‘korte keten’ frambozen confituur aan de balie van het museum tijdens Boterhammen in het Museum op donderdag 9 mei.

15 UiTpunten

Filmnamiddagen voor senioren

door dienst Senioren Aalst donderdag 16 mei om 14 uur Ciné Palace, Bert Van Hoorickstraat 4, Aalst prijs: 6 EUR

DENDER

Dansnamiddag voor 55-plussers

woensdag 22 mei van 14 tot 17 uur Stedelijk Trefcentrum (onthaalcomplex), Keizersplein 21, Aalst prijs: gratis contact: senioren@aalst.be DENDER

• Gratis naar Betong2019, op 11 mei in Concretepark Osbroek. Ruilen kan door een mailtje te sturen naar uitpas@aalst.be met vermelding van je naam en UiTPASnummer.

Ruilen kan tot zolang de voorraad strekt. 't Katrientje, Vooruitzichtstraat 1a, Aalst prijs: 10 EUR 60+: 9 EUR OPENDOEK: 9 EUR tot 25 jaar: 7 EUR

DENDER

De Tien Geboden De Marathon

door Pact vzw - Progressief Aalsters Collectief Theater zondagen 5 en 12 mei telkens van 16 tot 22 uur De Bathyscaaf, Meuleschettestraat 74, Aalst prijs: 26 EUR; 60+: 22 EUR contact: tickets@theaterpact.be DENDER

Ontmoetingsdag voor vrijwilligers: infomarkt Op zaterdag 27 april worden de Aalsterse vrijwilligers flink in de watten gelegd tijdens de Ontmoetingsdag in Cultuurcentrum De Werf. Wil jij in de toekomst ook als vrijwilliger ergens aan de slag? Dan is de infomarkt daar wel iets voor jou! Allerlei organisaties stellen er hun werking voor. Kom vrijblijvend eens langs tussen 13 en 16 uur.

47


UIT #CHIPKA @alexanderverdoodt • Sunday #justgoshoot #shotoniphone #visualsoflife #naturephotography #blackandwhite #alexanderverdoodt #aalst #aalstaanmijligt #naturephotography #nature #hiking#nature_good #chipka (neem geen # over)

@borre_dekegel_kidsmodel • #poseren #boekcover #degruffalo #utopia #havingfun #makingmemories #kidsmodel #instakid #kidsactor #chipka #wijzijnaalst #chipkadee

@charkiterie • Eten bij de zottekes #chiromaeva #zottekes #baalekes#nvdj #chipka @jotan.m.a.borms • What a season! We fought until the very last game for our ranking. But even more, teamspirit was always the guiding rule. PROUD. #basketball #alltogetherforbronze #teamspirit #team5030 #team #belgium #Erembodegem #chipka #9320 #neversurrender

@coppensdorien • Sunset #herdersem #chipka

@debevoorrading_chefkrok • All the way from the USA to the #cimorné to eat kroks! Hell yeah! #chipka #9300 #debevoorrading @electrachins • Goeiemorgen #aalst #igaalst #oilsjt #dender#chipka #aalstvergeetjenooit #aalstaanmijligt

@tomvangeertsom • Portret door een Speeddisk #speeddisk #reflection #reflectie #colours #busstation #delijn #aalst #visitaalst #aalstaanmijligt #9300 #9300aalst #aalst #chipka #igaalst @9300aalst

@joyceevdw • De winnaar van de koers is toch den deze #love #koers #stadaalst #aalst #chipka #dekoersisvanons #deronde#derondevanvlaanderen #9300 #negenduizenddriehonderd

48

@k.bulte • #sundayfamilyday #park #oilsjt #stadspark #chipka #zjeff #spring #sunnydays

@katriens92 • Een snelle wandeling door het rozekensbos #sundaymorning #walkinthepark #rozekensbos #aalst #chipka


@lionelfilter • De tuin van Floralie. Die kende ik nog nie. #oilsjt #chipka #chipkadee

@maaikecharlottem • So keep your head high, keep your chin up and most importantly keep smiling, because life’s a beautiful thing and there’s so much to smile about -Marilyn Monroe #model #runway #redcarpet #blondeandbrunette #smile #enjoylife #niceshoes #flowerdress #boots #9300 #chipka #aalst #pietervanaelst

@silkvdp • 1KB van #VBSdeVliegerHofstade op slaaples #bednet #pyjamadag #chipka (of kruip allemaal op de juf voor het beste plekske)

@sonjaaelbrecht • ‘t is maandag voor iedereen.. #havesomerest #mondayhurts #trafficlights #go #citylife #smalldefectnoobjection #chipka

@pauwken1919 • Mercie aan de eendracht familie die een pinnetje gekocht heeft voor onzen Bram! Ä #eendrachtaalst #aalst #oilsjt #iendracht #Wetteren #pins #chipka

@aaikerogier • Wat ben ik een #gelukzakdat ik vorige week bij @philimoniusmijn #tamzak heb gewonnen. Hij hangt nog steeds trouw aan mijn rechter schouder Top actie @stadaalst. Op naar een wereld zonder single-use plastics #zakskenemmen #philimonius #sustainability #noplastic #aalstaanmijligt #chipka #crumble #coffee

@tvdh.be • Genieten van een ochtendrit #mtb #mountainbike #cube#cubebikes #chipka #aalst#puddlereflection @celiendeveirman • #deconnectie #chipka

@weiravenvanoilsjt • F.c. De Kampioenen en AKV De Lodderoeigen in de Molenstraat voor de film #FCDK4#Aalst #Oilsjt #Chipka #AalstCarnaval#OilsjtCarnaval #AalstCarnaval2019#OilsjtCarnaval2019 #LOD#DeLodderoeigen #DeKampioenen#VivaBoma

Deel je foto’s met #CHIPKA Wil jij je Instagramfoto’s ook op deze pagina’s zien verschijnen? Tag ze dan met #CHIPKA en post ze op Instagram.Door ze te posten geef je de stad toestemming om je foto’s in het stadsmagazine te plaatsen. Let er ook op dat iedereen die op de foto staat hiervan op de hoogte is. Like zeker ook de Facebookpagina van CHIPKA!

49


STADSBERICHTEN Spreekdagen van burgemeester, schepenen en voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn Christoph D’Haese burgemeester • Politie • Brandweer • Juridische Zaken • Bestuursondersteuning • Patrimonium & Overheidsopdrachten • GAS • Preventie & Bescherming • Drugsbeleid, Integrale Veiligheid & Noodplanning • Bestuurlijke Handhaving • Stadsmarketing en communicatie • Strategische Planning • ICT • Lokale Integrale Veiligheidscel • Evenementen • tel. 053 72 31 00 • spreekuur: na afspraak • burgemeester@aalst.be Karim Van Overmeire 1e schepen • Onderwijs • Bibliotheek • Europese en Internationale Samenwerking • Erfgoed •Museum • Vreemdelingenzaken • Inburgering • Vlaams Karakter • tel. 053 72 31 20 • spreekuur: maandag van 16.30 tot 17.30 uur na afspraak • schepenvanovermeire@aalst.be

Jean Jacques De Gucht 5e schepen • Stadvernieuwing • Openbare werken • Mobiliteit • Personeel • tel. 053 72 30 70 • maandag 18.30 tot 19.30 uur na afspraak • jeanjacques.degucht@aalst.be

Mia De Brouwer 6e schepen • Burgerlijke stand • Bevolking • Senioren • Toerisme • DierenwelCaroline Verdoodt zijn • Onthaal • Productontwikkeling 2e schepen • Ruimtelijke Orde- en -beheer • tel 053 72 31 40 • spreekuur: woensdag van 17 tot 19 uur na na ning • Planning • Omgevingsvergun- afspraak • mia.debrouwer@aalst.be ning • Ruimtelijke & Stedelijke Katrien Beulens Ontwikkeling • tel. 053 72 31 70 7e schepen • spreekuur: woensdag van 17 • Economie & Landbouw tot 19 uur na afspraak • Klimaat, Milieu & • caroline.verdoodt@aalst.be Natuur • Gezin & Kinderopvang • Energie • tel. 053 72 31 81 Ilse Uyttersprot of 83 • spreekuur: na afspraak 3e schepen • katrien.beulens@aalst.be • Sport • Cultuur • Jeugd • Vrije Tijd Sarah Smeyers • Kerkfabrieken 8e schepen en Facility • Sociale Zaken • tel. 053 72 31 13 • spreekuur: • Ouderenzorg • Wonen woensdag van 17 tot 19 uur na af• Welzijn • Voorzitter spraak • ilse.uyttersprot@aalst.be Bijzonder Comité Sociale Dienst Matthias De Ridder • tel. 053 72 31 47 • spreekuur: na afspraak • sarah.smeyers@aalst.be 4e schepen • Financiën • Gebiedsgerichte werking Het kantoor van de • tel. 053 72 30 60 burgemeester en schepenen • spreekuur: woensdag van bevindt zich in het 16.30 tot 18 uur na afspraak administratief centrum • schependeridder@aalst.be (Werf 9, Aalst).

50

Geboorten & overlijdens Geboorten binnen de stad Geregistreerd van 21 tot 25 januari 2019 Rechtzetting – uit vorig magazine: Van Geit Sigrun, Aalst, (V) Geregistreerd van 11 tot 15 februari 2019 Rechtzetting – uit vorig magazine: Muylaert Hugo, Aalst, (M) Geregistreerd van 4 tot 8 maart 2019 Abdillahi Hared (M); Alzalak Mira (V); De Groote Liënto (M); De Man Havannah (V); De Waele Chloé (V); Gorlach Luca (M); Hageman Torre (M); Skamaria Adesuwa (V); Van den Driessche Isaura (V); Vankeerberghen Liam (M); Zerieuh Nermine (V). Geregistreerd van 11 tot 15 maart 2019 Boquez Gadeyne Léa (V); Brimo Messi (M); Lissens Suzanne (V); Taslidere Beyza (V); Van de Velde Mateo (M); Wynant Thibo (M); Yakhiai"eva Anisa (V). Geregistreerd van 18 tot 22 maart 2019 Abbas Zaina (V); Bezubik Brayan (M); Casaer Magnus (M); Coppens Lie (V); De Backer Jack (M); De Brandt Odet (V); Kostadinov Kaan (M); Pereira Teixeira Janna (V); Van Gucht Emilian (M); Yildiz Omer (M); Yilmaz Muaz (M). Geregistreerd van 25 tot 29 maart 2019 Belghiti Ayman (M); Boriau Vic (M); Daniel Sephora (V); De Mol Lars (M); Keumeni Celine (V); Mohoreanu Marc (M); Vander Haegen Cloé (V); Van Neck Lieke (V). Overlijdens binnen de stad Geregistreerd van 4 tot 8 maart 2019 Boon Louis, 88 jaar (Aalst); De Bock Mariane, 66 jaar (Aalst); Ganzeman Gonda, 63 jaar (Aalst); Gryson Hilda, 90 jaar (Erembodegem); Gussé Filip, 57 jaar (Aalst); Pyck Julien, 78 jaar (Aalst); Schollaert Leontina, 90 jaar (Aalst); Van Durm Marina, 53 jaar (Aalst); Van Eeckhoorn Maurits, 84 jaar (Moorsel); Van Geit Albert, 91 jaar (Aalst); Van Vaerenbergh Irma, 91 jaar (Erembodegem). Geregistreerd van 11 tot 15 maart 2019 Bakundukize Liam, 9 weken (Aalst); Callebaut Herman, 76 jaar (Gijzegem); De Meyst Sonja, 52 jaar (Herdersem); De Schrijver Donatus, 89 jaar (Erembodegem); Galle Annie, 81 jaar (Gijzegem); Leemans Ferdinand, 86 jaar (Aalst); Meert Adrienne, 95 jaar (Aalst); Mischin Gwen, 37 jaar (Aalst); Moreels Lucie, 85 jaar


(Erembodegem); Ouriaghli Redouan, 46 jaar (Aalst); Renneboog Josette, 93 jaar (Erembodegem); Van Damme Jeannine, 82 jaar (Erembodegem); Van Hover Norma, 81 jaar (Aalst); Van Impe Rufien, 94 jaar (Aalst); Van Nuffel Martha, 91 jaar (Aalst); Vanschel Richard, 88 jaar (Herdersem); Verhulst Suzanna, 93 jaar (Hofstade); Verleyen Maria, 87 jaar (Nieuwerkerken); Vlaeminck Freddy, 74 jaar (Aalst). Geregistreerd van 18 tot 22 maart 2019 Backaert Juliette, 87 jaar (Aalst); De Coster Marcellina, 89 jaar (Erembodegem); De Ridder Andrea, 84 jaar (Gijzegem); De Smet Jan, 87 jaar (Aalst); De Troch Leonce, 82 jaar (Aalst); Henninck Jan, 92 jaar (Erembodegem); Heyvaert Jean, 83 jaar (Erembodegem); Quintelier Marianne, 52 jaar (Aalst); Triest Emilienne, 86 jaar (Aalst); Van Biesen Irma, 74 jaar (Moorsel); Van Calenbergh Jean-Pierre, 65 jaar (Erembodegem). Geregistreerd van 25 tot 29 maart 2019 Boone Hilda, 92 jaar (Aalst); De Boeck Adrienne, 91 jaar (Baardegem); De Boeck Elza, 82 jaar (Hofstade); De Deken Jean, 54 jaar (Aalst); De Graeve Georgetta, 90 jaar (Aalst); De Smedt Agnès, 84 jaar (Erembodegem); Dewallef Bruno, 56 jaar (Nieuwerkerken); D'Haese Ann, 54 jaar (Aalst); Hillaert Gustavus, 80 jaar (Gijzegem); Moreels Delphyna, 91 jaar (Aalst); Potvliege Willy, 79 jaar (Aalst); Rimbaut Victoria, 90 jaar (Herdersem); Saerens Paula, 81 jaar (Moorsel); Van den Berghe René, 74 jaar (Aalst); Van der Donckt Amanda, 91 jaar (Erembodegem); Van Driessche Pieter, 90 jaar (Aalst); Van Sinay Gaspard, 92 jaar (Aalst).

Medische wachtdiensten 1) Huisartsenwachtpost Regio Aalst Leopoldlaan 44, 9300 Aalst, www.hawp.be • centraal oproepnummer: tel. 1733 • weekdagen na 19 uur: je wordt doorverbonden met de wachtarts van je regio • weekend: vrijdagavond 19 uur tot maandagochtend 8 uur • feestdag + de brugdag(en): vanaf 19 uur de avond vóór de feestdag tot de ochtend erna 8 uur 2) Dierenartsen Centraal oproepnummer: tel. 0471 79 45 63 (van zaterdag 12 tot zondag 24 uur • feestdagen: vanaf 22 uur de avond voor de feestdag tot 24 uur). 3) Apothekers (Aalst•centrum) Algemene informatie over de wachtdiensten in Vlaanderen: tel. 0903 99 000 (1,50 EUR/min) of www.apotheker.be 4) Tandartsen regio Aalst Centraal oproepnummer: tel. 053 70 90 95 (op zaterdag, zon- en feestdagen van 9 tot 18 uur). Wachtdienst Vlaanderen: tel. 0903 39 969 (1,50 EUR/min) 5) Divers • Antigifcentrum: tel. 070 245 245 • AA: tel. 03 239 14 15 • zelfmoordlijn: tel. 1813 • geweld, misbruik en kindermishandeling: tel. 1712.

Colofon

Opgelet! Alle stadsdiensten zijn gesloten op woensdag 1, donderdag 30 en vrijdag 31 mei 2019.

Redactie: Stadsmarketing en communicatie Werf 9 - 9300 Aalst tel. 053 77 9300 - info@aalst.be www.aalst.be www.facebook.com/StadAalst @StadAalst issn: 2406-3959 Verantwoordelijke uitgever: Christoph D’Haese - burgemeester p.a. Werf 9 - 9300 Aalst

Openingsuren: maandag 8.30 – 14.30 uur dinsdag 8.30 – 14.30 uur woensdag 13 – 20.30 uur donderdag 8.30 – 14.30 uur vrijdag 8.30 – 14.30 uur

Fotografie: Geert De Wolf: cover, 3, 36, 37, 38 Hendrik De Schrijver: 3, 6, 8, 32, 34, 35, 52 Guy Kokken: 2, 10 Lukas De Groodt: 2, 16 en 17 Tim De Backer: 2, 7 en 22 t.e.m. 27 Studio Nunu: 2, 12, 14, 15 Katrien Buysse: Flits 4-5 Marieke Penne: 8 Gert Swillens: 7 en 19 Druk en lay-out: Drukkerij Artoos - Klimaatneutraal bedrijf Dit magazine is gedrukt op 100% gerecycleerd papier Oplage: 44 500 exemplaren

51


Erfgoeddag Zondag 28 april Sint-Martinuskerk en stadscentrum

www.sintmartinuskerk.be


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.