Page 1

Juni 2018

S t a d s m a g a z i n e

Opening Utopia op 21 juni


INHOUD

32 18 2

12

Cinema 2.0

Tina Daem, winnares Ondernemersaward

Zon niet onbezonnen

Utopia

22

NIEUWS 04

MENSEN 10

WERKEN 20

4 Flits: Go Atheneum is strafste school 6 Kort nieuws

10 3X: Hoe bescherm jij je tegen de zon? 12 Interview Dr. De Boulle 16 Op pad... Voedselteam Aalst 18 PiĂŤdestal: Tina Daem

20 3X: Wat verwacht jij van Utopia? 22 Dossier: Utopia 28 Infographic: Bebouwde kom


WELKOM

Erembodegem-Dorp

36

Beste stadsgenoot, De examens staan voor de deur, bittere ernst dus de komende drie weken. In het Atheneum zijn ze bekomen van hun titel “Strafste school”. Twee belangrijke interviews ook in deze CHIPKA. Tina Daem won de Ondernemersaward, haar verhaal op pagina 18 en ook de vermaarde huidspecialist Koen De Boulle komt aan bod. De Aalstenaar heeft een uitgesproken mening over “zonnen”. Zijn advies komt van pas, nu we richting zomer gaan.

16

De zesde maand van het jaar betekent natuurlijk ook de opening van onze academie en bibliotheek. Er werden de voorbije jaren heel wat projecten gefinaliseerd, maar Utopia is een topper, uniek ook in Vlaanderen. Iedere Aalstenaar mag er terecht fier op zijn.

Voedselteam Aalst

LEVEN 30

UIT 39

30 3X: Uitgaan in Aalst 32 Cinema 2.0 36 Focus op een buurt: Erembodegem-Dorp

40 Bart Peeters op Marktrock 42 Kalender UiT in Aalst 48 Instagram #CHIPKA 50 Stadsberichten

Ik bekijk ook met plezier het interview met Bart Peeters, ik leerde hem ook persoonlijk kennen als een aimabel artiest. En voor wie het verkeer in duikt, er zijn wijzigingen aan de Aalsterse bebouwde kom en dat betekent andere verkeersregels. Zeker eens bekijken, om verrassingen te vermijden. Prettige junimaand!

3


4


FLITS

Go Atheneum Aalst strafste school!

Je hebt straf, zeer straf en gralek straf. Het laatste is het minste wat je kunt zeggen van het Go! Atheneum Aalst. De school aan de Graanmarkt kreeg van radiozender MNM de titel van Strafste school van Vlaanderen. Leerlingen, leerkrachten, directie en ouders maakten een verpletterende indruk op de jury. Leerlingenband Incomplete zorgde telkens voor de juiste ambiance.

5


NIEUWS

Aalst in 100 objecten

Eind juni 2017 opende in ‘t Gasthuys de tentoonstelling DNAalst, opgehangen aan acht verschillende thema’s die een overzicht geven van de Aalsterse geschiedenis. Naar aanleiding van de tentoonstelling brengen ‘t Gasthuys - Stedelijk Museum en het Stadsarchief het rijkelijk geïllustreerde boek ‘Aalst in 100 objecten’ uit. Een boek met honderd objecten, stadsgezichten, gebouwen en erfgoedobjecten uit de natuur. Het boek bevat ook verhalen over rechtspraak en cultuur, het verenigingsleven komt aan bod en markante Aalstenaars kunnen natuurlijk niet ontbreken. Het boek 'Aalst in 100 objecten' wordt voorgesteld op donderdag 31 mei om 20 uur in ’t Gasthuys – Stedelijk Museum. De avond wordt opgeluisterd door Luckas Vander Taelen.

Lancering fietsdeelsysteem in Aalst

Eind juni lanceert de stad een slim fietsdeelsysteem voor korte verplaatsingen in Aalst. Maar liefst 100 fietsen zullen verspreid worden over een aantal vaste parkeerzones in de stad. De fietsen beschikken over een ingebouwde GPS, waardoor je makkelijk kunt terugvinden waar de dichtstbijzijnde fiets zich bevindt. Om de fietsen te gebruiken registreer je vooraf en maak je vervolgens gebruik van een eenvoudige app. Aalst is de eerste stad in Oost-Vlaanderen die dit innovatief fietsdeelsysteem aanbiedt. Meer info over het systeem en de lancering vind je op www.aalstontknoopt.be.

#aalstvergeetjenooit

Hoera! Sinds vorige maand kan je Stad Aalst ook terugvinden op Instagram. Het populaire sociale netwerk is een app en een website om je tofste foto’s en video’s uit te wisselen. Deel je mooiste beelden van onze stad met de hashtag aalstvergeetjenooit en wie weet verschijnt jouw foto op onze gloednieuwe Instagrampagina. Blijf ook zeker #chipka gebruiken om jouw foto’s te zien verschijnen in CHIPKA. www.instagram.com/stadaalst

278

In Aalst werden 278 meetpunten geselecteerd om deel te nemen aan het project Curieuze Neuzen Vlaanderen, een initiatief van Universiteit Antwerpen in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij en De Standaard. Het doel van dit project is de luchtkwaliteit gedetailleerd in kaart brengen via de meting van stikstofdioxide (NO2). De meting duurt een hele maand, nog tot zaterdag 26 mei 2018. De resultaten worden in het najaar bekendgemaakt.

6


De Techpeditie komt naar Aalst! Hou je hoofd koel in een digitale stresstest, werk samen met een robotcollega of kook met slimme verpakkingen. Dat en nog veel meer staat je te wachten als je de interactieve pop-up expo De Techpeditie bezoekt. Deze tentoonstelling reist door heel Vlaanderen en strijkt van 29 juni tot 1 juli neer op het Statieplein in Aalst. Vlaanderens technologiebedrijf Imec laat je kennismaken met minuscule chips en revolutionaire applicaties die jouw leven nu en in de toekomst leuker, gezonder en duurzamer zullen maken. Bezoek de expo gratis. Meer info? www.techpeditie.be

Koop de zomer

Ringo de Flamingo brengt je in zomerse sferen op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 juni. De jaarlijkse zomerbraderij wordt vervangen door ‘Koop de zomer’, een shoppingdriedaagse tijdens het eerste weekend van juni. Het winkelhart van Aalst verandert in een koopjesparadijs en er is heel wat te beleven. Kom dus zeker shoppen en flamingo’s spotten.

Beklim de Schotteschouw! Op 7 mei 2018 werd de klimschouw aan sportcentrum Schotte officieel geopend. De voormalige fabrieksschoorsteen is uitgerust met klimroutes van bijna 16 meter hoog. Een uniek concept in Vlaanderen! Zeker wanneer je weet dat deze kliminstallatie ook toegankelijk is voor G-sporters, dat zijn sporters met een beperking. Later deze zomer komen er ook nog een touwenparcours, ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers, en een multifunctionele klimconstructie. Reserveren kan via www.outsideraalst.be

7


NIEUWS

Aalst Klimt Op!

De stad wil zoveel mogelijk mensen aansporen om een geveltuin aan te leggen. Dankzij ‘Aalst Klimt op’ kunnen 150 Aalstenaars een gratis geveltuintje winnen. Je kunt hiervoor inschrijven tot 31 juli. Geveltuinen verfraaien het straatbeeld, brengen meer natuur in de stad en zijn goed voor het klimaat en de luchtkwaliteit. In de zomer koelen planten de stad af en helpen zo mee het hitte-eilandeffect en hittestress aan te pakken. Daarnaast produceren de planten zuurstof en filteren ze fijn stof. Op die manier verbeteren ze de luchtkwaliteit in een stad. Gevelplanten beschermen bovendien de woning tegen weer, wind en hitte en helpen op die manier de woning te isoleren. Tot slot slorpt een geveltuin ook CO2 op. Benieuwd of je in aanmerking komt voor ‘Aalst Klimt op’? Bekijk snel alle voorwaarden op www.aalst.be, want enkel de eerste 150 inschrijvingen krijgen een geveltuin aangeboden. Inschrijven kan tot 31 juli, de uitvoering is voorzien in de maanden september en oktober.

Groots theaterspektakel in stadspark

Een ‘Game of Thrones’ op de spiegelvijver, zo omschrijft de Aalsterse Compagnie Gardavoe zijn artistiek en grootschalig openluchtproject ‘Ten Oorlog’. In het kader van 100 jaar einde van WOI, kun je tussen 12 en 24 september naar een uniek openluchttheater. Tickets zijn nu al te koop. Shakespeares War of the Roses werd door Tom Lanoye vertaald en bewerkt tot een explosieve, hedendaagse theatertekst. Dat is ‘Ten Oorlog’. Een verhaal over macht en machtshebbers, in een vernietigende, neerwaartse spiraal, opgevoerd op een unieke plek. Een ‘Cathédrale sur l’Eau’, een 11 meter hoge en 20 meter brede speelplek voor de acteurs op het water wordt de absolute blikvanger. Regie, muziek, acteerploeg en choreografie zijn volledig Aalsters. De voorstellingen starten telkens om 19 uur en duren ongeveer 4 uur (inclusief pauze). Meer info op www.compagniegardavoe.be.

COMPAGNIE GARDAVOE COMPAGNIE SPEELT GARDAVOE SPEELT

8


Sportmarkt op 1 juli Zondag 1 juli kun je weer gratis proeven van allerlei sporten in de binnenstad. Tijdens de koopzondag vind je maar liefst 40 sportstanden op de Grote Markt, de Graanmarkt, het Werfplein, de Hopmarkt en het Vredeplein. Van 13 tot 18 uur zijn er initiaties, demonstraties en infostanden van alle mogelijke sporten. Adrenalinezoekers kunnen op de Hopmarkt de adrenalator uittesten, op de Grote Markt kunnen jonge waaghalzen een toren van 10 meter hoog beklimmen. Op het Vredeplein komt er een heus kinderdorp, op de Graanmarkt vind je een speleobox, een kinderspringkasteel en een grimestand. Als je 5 infostanden bezoekt, krijg je een gratis gadget. Meer info: www.aalstsport.be

Daensdag op 3 juni Zondag 3 juni organiseert het Priester Daensfonds de Daensdag. Die start om 9.30 uur met een eucharistieviering in de Sint-Martinuskerk. Om 11 uur worden er bloemen neergelegd aan het Priester Daensmonument op het Werfplein. Actrice Joke Devynck leidt dit in goede banen.

TELEX Slagerij Heirbaut in de Koolstraat is de eerste slagerij in Aalst (en omstreken) die de officiële erkenning van ‘ambachtsman’ in de wacht sleepte. Bij de toekenning van de erkenning houdt de FOD Economie rekening met het authentieke karakter, het belang van handenarbeid én de kennis gericht op kwaliteit, traditie, creatie of innovatie. De Sint-Jobkapel in de Sint-Jobstraat heeft een grondige restauratiebeurt gekregen. De kapel staat op de lijst van bouwkundig erfgoed. Ze dateert uit de 17e eeuw, maar de oudste vermelding vinden we al terug in 1429. Nu werd de buitenzijde aangepakt, in een tweede fase komt het interieur aan bod. Vanaf 25 mei treedt de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) in werking. Dat is een Europese regelgeving om de privacy van burgers beter te beschermen. De regelgeving is ook van toepassing op verenigingen en organisaties die met vrijwilligers werken. Concreet moeten vrijwilligers geïnformeerd worden over welke gegevens je als organisatie verwerkt, waar je de gegevens voor nodig hebt, hoe je ze gebruikt en hoe lang je ze bewaart. Meer info op www.vlaanderenvrijwilligt. be/gdpr-en-vrijwilligerswerk. Via de campagne 'Operatie Perforatie' willen het Infopunt Publieke Ruimte, Aquafin en Natuurpunt over heel Vlaanderen overbodige bestaande verharding opbreken en de ruimte anders inrichten, met meer groen en plaats voor water. Beschik je zelf, of beschikt jouw vereniging, school of bedrijf over een terrein waarop je Operatie Perforatie kunt loslaten? Dien je projectvoorstel in voor 31 oktober 2018 via www.operatieperforatie.be en maak kans op budget om je plannen uit te voeren.

9


MENSEN

3X

“Sowieso factor 50”

HOE BESCHERM JIJ JE TEGEN DE ZON? Het is een volkswaarheid: als het in België mooi weer is moet je buiten zijn, want het kan even snel weer gedaan zijn. Maar, zo luidt ook een oud gezegde: ‘altijd zonneschijn schept een woestijn’. Overdaad schaadt met andere woorden, en dat mag zeker gezegd worden over blootstelling aan de zon. Hoe bescherm jij je tegen de zon?

10

Lotte uit Aalst loopt er zomers bij. Zij geniet met volle teugen van het mooie weer. “Hoe warmer hoe liever”, zegt ze. “Maar ik moet me wel goed beschermen. Zeker in mijn aangezicht verbrand ik snel. Daarom smeer ik sowieso een factor 50 en dat doe ik meerdere keren per dag. Voor de rest van mijn lichaam gebruik ik ook minimaal een factor 30. Van thuis uit kreeg ik voldoende de raad om me te beschermen tegen de zon. Vroeger ging ik wel eens naar de zonnebank, maar dat doe ik niet meer, dat is echt super slecht. Normaal gezien draag ik ook altijd een zonnebril, maar mijn vorig exemplaar ging dit weekend stuk. Ik ga nu op zoek naar een nieuwe!”


“Knalbruin hoeft niet”

“Kan goed tegen zon”

Ook Carine uit Moorsel is op zoek naar een nieuwe zonnebril. Zij stapt net een opticien binnen. “Ik zie graag een modieus exemplaar, maar de bril moet wel voldoende protectie bieden. Daarom mag hij ook iets meer kosten. Mijn ogen zijn gelaserd, dus nu kan ik er weer eentje kopen met normale glazen, dat is een meevaller (lacht). Zelf werk ik als verpleegster in het OLV en mijn dochters zijn allebei apotheker, ik ken de gevaren van de zon dus zeker wel. Zij drukken me op het hart dat ik me voldoende moet beschermen en dat doe ik dan ook. Ik heb altijd een staaltje zonnecème factor 50 in mijn handtas en ik gebruik een dagcrème met beschermende factor. De zonnebank heb ik al lang geleden afgezworen. Neen, knalbruin hoef ik niet te zijn.”

Vooral voor buitenwerkers is het zweten in de zon. Maar op Donald uit Moorsel maakt de warmte weinig indruk. “Ik kan goed tegen de zon. Af en toe drinken is belangrijk, maar eigenlijk gebruik ik geen zonnecrème of petje. Mijn werkgever voorziet in water en hij bestelt ook voor alle ploegen zonnecrème. Die krijgen we binnenkort. Vandaag is het warm, maar ik heb me niet ingesmeerd. Ik zal misschien wel wat rood zien, maar ik heb er weinig last van. En in België duurt dat zomerweer toch meestal maar een paar dagen en dan is het weer gedaan (lacht). Enkel als ik op reis ben in ’t buitenland aan het zwembad, dan zal ik me zeker wel beschermen.”

11


MENSEN

12

Zelf draagt dr. De Boulle graag een stijlvolle panamahoed, om zich te beschermen tegen de zon.


Zonnepreventie

Onbezonnen zonnen: bak het niet te bruin! Zondag 5 mei was het de ‘Internationale Dag van het naakt tuinieren’. Geen grap. En los van de kans op een ongewenste confrontatie met die behaarde rug van je buurman, is het bij blakende zonneschijn ook gewoon een slecht idee om bloot rond te huppelen. Kledij biedt de beste bescherming en wie toch wil zonnebaden smeert het best een laagje zonnecrème met factor 50+. Stad Aalst gaf alvast het goede voorbeeld door 250 tubes aan te kopen voor buitenwerkend personeel. Een zeer goed initiatief, vindt ook dr. Koen De Boulle, wereldwijd gerespecteerd dermatoloog uit Aalst. “Wie bruint loopt in feite zonneschade op.” Dr. De Boulle, pas thuis van een lezing in New York, heeft alweer de koffers klaar staan om ook jonge artsen in Kaapstad op te leiden. Toch maakt de arts tussendoor ook graag even tijd voor ons, want op het gebied van zonnepreventie, kan het hier nog stukken beter. “Sinds de start van mijn carrière in 1986 is er een enorme toename van huidkankers. We spreken van een jaarlijkse stijging van 13%. In het jaar 2015 waren er meer dan 37 000 nieuwe diagnoses. Vandaag is huidkanker de meest voorkomende kanker. Gelukkig daalt ook het sterftecijfer wat deze kanker betreft, omdat mensen zich sneller laten onderzoeken en de tumor in een vroeger stadium kan aangepakt worden.”

kanker ontstaan. Daarin onderscheiden we twee vormen: melanomen en niet-melanomen. Melanomen zijn zwart-bruine letsels, de meest kwaadaardige vorm. In ongeveer 90% van de gevallen gaat het om niet-melanomen, slecht genezende wondjes of pijnlijke korsten op de huid.”

Het zijn hoe dan ook deprimerende getallen. Wat is de voornaamste oorzaak voor die stijging? Koen: “Dat is zeer logisch te verklaren: meer blootstelling aan de zon. In de tijd van mijn grootouders zag je bij wijze van spreken geen blote benen. Bruin zijn, dat was iets voor mensen die op het veld werkten. Te lange blootstelling aan de zon zorgt ook voor een versnelde veroudering van de huid én voor DNA-schade, het genetisch materiaal dat in je cellen zit. Zo kan huid-

Mogen we dan nog onbezorgd genieten van het zonnetje? Koen: “We hebben de zon natuurlijk nodig als bron van vitamine D, dat is goed voor de botten. En de warmte zorgt voor een gevoel van welbehagen, dat is prettig. Maar zorg er gewoon voor dat je voldoende beschermd bent. Kledij biedt sowieso de beste bescherming, dat houdt de schadelijke UV-stralen tegen. Ikzelf draag altijd een hoed bij zonnig weer, maar ook een zonnebril heeft meer

Aftersun is pure geldverspilling”

13


MENSEN

Ons aangezicht wordt het meest blootgesteld, daar worden dus ook de meeste huidkankers vastgesteld.

dan een modieuze waarde. Hoe groter de glazen en hoe nauwer de bril aansluit bij je ogen, hoe beter. En als zonnecrème gebruik je het best factor 50+. Een lagere factor is zo goed als waardeloos. Breng de zonnecrème ongeveer 20 minuten voor het naar buiten gaan aan en herhaal het insmeren om de paar uur.”

Je eerst laten verbranden om daarna mooi te bruinen? Larie!” 14

En achteraf een laagje aftersun? Koen: “Neen. Dat is zever. Pure geldverspilling, haalt niets uit. Wie roodverbrand is raad ik aspirine en een cortisonezalf aan. Er doen zo nog misvattingen de ronde. Neem nu het cliché dat je je door de eerste zon eens moet laten verbranden, waardoor je nadien mooi gaat bruinen. Larie natuurlijk! Verbranden is àltijd schadelijk. Elke keer je bruint loop je in feite zonneschade op. Wie toch een kleurtje wil raad ik een zalfje ‘bruinen zonder zon’ aan, of een laagje verf via een spuitcabine. Pas op, beschermen tegen de zon doet dat tintje niet. Een zonnebank is helemaal af te raden.” Speelt je huidtype ook een rol of maakt iedereen evenveel risico op huidkanker? Koen: “Er zijn inderdaad etnische verschillen. Hoe meer melanine in het pigment, hoe donkerder de huidskleur en hoe beter


Zonnepreventie de bescherming tegen huidveroudering. Er bestaan 6 ‘fototypes’ van huidskleuren, dat is de classificatie van Fitzpatrick. Hierbij heeft iemand uit schaal 1 de bleekste huidskleur en iemand uit schaal 6 is een zwart-Afrikaans type. Alle andere huidskleurtinten vallen daar tussenin. Iemand uit schaal 1 zal uiteraard het snelst verbranden en loopt dus een groter risico.” Is de opgelopen huidschade onherstelbaar? Koen: “Ja en vooral daarom is het zeer belangrijk dat kinderen goed ingesmeerd worden. De schade manifesteert zich dan al. Als je repetitief en langdurig verbrandt kan dat op termijn heel nefast uitdraaien. Ik kan er zelf van meespreken. Als kind verbrandde ik vaak en ik kreeg zelf al af te rekenen met huidkanker... Weet je: blootstelling aan de zon wordt bij ons soms nogal licht opgevat, je ziet wel eens een schattige peuter naakt op het strand rondlopen. In ons land kijkt niemand daar van op, maar in Australië bijvoorbeeld kan zoiets niet. Daar zetten ze veel meer in op preventie. Zo kun je daar aan het strand van die hippe, flashy fluopakjes kopen. Dat dragen kinderen graag. Ook de speelplaatsen in de scholen moeten er over een overdekt gedeelte beschikken.”

Wat met de zalige warmte van zon achter glas? Veel, voornamelijk recente, huizen beschikken over grote ramen. Koen: “Ramen houden wel iets tegen, maar je kunt natuurlijk wel nog verbranden. Een mooi voorbeeld zie je bij truckchauffeurs. Na enkele jaren kun je duidelijk zien dat de linkerkant van hun gelaat er ouder uitziet dan de andere kant. En in het Verenigd Koninkrijk is dat dan de rechterkant (lacht). Het gezicht is ook de plek waar de meeste huidkankers worden vastgesteld. Logisch, ons aangezicht wordt het meest blootgesteld. Verbranden gebeurt het makkelijkst bij wind, of in het water, om de eenvoudige reden dat je de zon niet zoveel voelt branden. De middaguren zijn het meest schadelijk.” Verontrustend. Tot slot, ik heb zelf een vlekje onder mijn oog, en… Koen: (lacht) “Niet elk vlekje betekent iets natuurlijk. Al kan ik de mensen wel aanraden om zich eens te laten controleren bij verdachte zaken. In jouw geval: maak je geen zorgen, vanaf de leeftijd van 25 jaar begint de huidveroudering zich te manifesteren. Je wordt gewoon ouder.” We hadden het kunnen weten! Bedankt!

Een lagere factor dan 50+ is zo goed als waardeloos.” 15


MENSEN

OPVoedselteam PAD Aalst

In navolging van grotere steden als Gent en Antwerpen, zag vijf jaar geleden ook het Aalsterse Voedselteam het levenslicht. Sindsdien ontpopt een garagebox in de Stationsstraat zich elke vrijdag tot een afhaalpunt van verse, lokale en seizoensgebonden producten, rechtstreeks van bij de producent. In april pakte het één-programma Pano uit met een spraakmakende reportage, getiteld ‘Boerenbedrog’. Die leverde een inkijk op de bittere strijd die boeren leveren tegen veilingcentra en supermarkten, om een eerlijke prijs te verkrijgen voor hun producten. Korte ketenverkoop kan hierbij een handje helpen. Dat principe hanteren ook de Voedselteams, een netwerk van vrijwilligers van over heel Vlaanderen, die de producten van lokale boeren en producenten rechtstreeks aan de man brengen via een Collect & go-systeem.

Bestellen en ophalen

Ilse (rechts): "Je betaalt misschien iets meer, maar je krijgt kwaliteit en de boer krijgt een correcte prijs."

16

Gaby De Graeve en Ilse Ravyts namen vijf jaar geleden het initiatief om ook in Aalst met een Voedselteam van start te gaan. Elke vrijdagavond organiseert Gaby een afhaalmoment van alle online bestellingen in haar garage in de Stationsstraat. Op het moment van ons bezoek kon ze jammer genoeg niet van de partij zijn, maar via een beurtrol neemt elk van de leden wel eens een vrijdagavond voor zijn of haar rekening. Deze keer was het de beurt aan Sofie Watté en Deborah De Rijck. De dames verdelen de goederen in de afhaalrekken. Elke bestelling heeft een volgnummer. Dat nummer staat genoteerd op elk aangekocht product en belandt vervolgens in het genummerde rek. Daar kan de klant zijn bestelling oppikken. Zo simpel als dat. “Het is inderdaad super gemakkelijk”, zegt Sofie. “Ik ben nog maar


Sofie en Deborah vullen de rekken: 's ochtends geoogst en 's avonds afhalen.

lid sinds oktober vorig jaar. Ik weet graag waar mijn voedingswaren vandaan komen en ik had al gezocht naar aanbieders van korte keten. Via mijn buurvrouw leerde ik dit Voedselteam kennen. Je doet je bestelling online tot de donderdag van de week ervoor. Je stort een bedrag, je saldo, en als dat op is stort je opnieuw iets. Ik probeer telkens iets nieuws: vlees, vis, groenten, fruit, brood, gebak, diepvries, ijs… het assortiment is uitgebreid, maar wel seizoensgebonden en afhankelijk van de oogst.”

Afkomst van voedsel

Op aanraden van Sofie komt ook Dominique een kijkje nemen. Zij overweegt om lid te worden. “Ik zag de reportage in Pano en besloot me te informeren. Vzw Voedselteams beschikt over een goed uitgebouwde website en je krijgt veel achtergrondinfo. Ook het 'Collect&Go'-principe spreekt me aan. Ik ben overtuigd.” De rekken zijn intussen goed opgevuld met heel wat lekkers. Lokale producten, biologisch wanneer mogelijk, duurzaam en kleinschalig. Dat zijn de kernwoorden, had Gaby ons aan de telefoon verteld. Dàt en verbondenheid: “Voedselteams is niet alleen een netwerk van gelijkgezinden, er is ook verbondenheid met de lokale producenten. Je weet met andere woorden waar je voedsel vandaan komt en hoe het gemaakt wordt, iets wat in deze tijden van voedselschandalen alsmaar belangrijker wordt.”

Prijs-kwaliteit

Medeoprichtster Ilse Ravyts bevestigt. “Er is heel wat aan de hand met onze voeding, alles moet snel en gemakkelijk zijn. Hier hebben we een andere visie. Je betaalt misschien iets meer dan in de winkel, maar de boer krijgt wel een correcte prijs voor echte kwaliteit: ’s ochtends geoogst en ’s avonds in onze bak. Of neem onze visboer: wekelijks vaart hij uit in Oostende en we zien wel wat hij binnenhaalt. Dat wordt dan hier aangeboden. Niet alles is altijd beschikbaar, maar dat hoeft ook niet: we werken samen met een heleboel producenten en er is keuze te over. In sommige andere steden loopt Voedselteams als een trein. In Gent zijn er zelfs wachtlijsten! In Aalst moet het nog wat aan bekendheid en populariteit winnen. Er is een publiek voor, dat zien we ook aan andere initiatieven zoals de Lokaalmarkt in de Gendarmerie, hier iets verderop. Dus bij deze onze oproep: gewoon doen!” Zin om lid te worden van Voedselteam Aalst? Laat je verrassen door het aanbod op www.voedselteams.be. Lid worden kost 15 EUR per jaar.

Tijdens de Week van de Korte Keten, van 26 mei tot 3 juni, kun je kennismaken met nog meer vormen van Korte keten. Ontdek het gevarieerde programma op pagina 46.

17


PIËDESTAL

18 18


MENSEN

Tina Daem Tina Daem van ‘Anna Pops’ won vorige maand de Ondernemersaward. Deze trofee werd voor de 7de keer uitgereikt en is een initiatief van Broeikas, een koepel van HoGent, Odisee en Stad Aalst. Met haar hippe kinderschoenen en -kledij kon ze de Aalsterse studenten en het publiek het meest inspireren en krijgt ze een jaar lang het label ‘bedreven en goedgekeurd’. “Ik ben echt geschrokken van al de aandacht de eerste dagen na de awarduitreiking", zegt Tina. "Ineens krijg je erkenning voor iets waar je al jaren mee bezig bent. Dat had ik niet verwacht. Het doet deugd en tegelijk geeft het me een extra schop onder mijn kont, een drive om door te zetten en nóg verder te springen. Ik mis nog wat fierheid wordt mij wel eens gezegd. In die zin is de Ondernemersaward dus wel een opsteker. Ik kreeg het ondernemerschap niet mee van thuis uit, maar ik vind het zalig: die vrijheid… het feit dat je niet in een vast stramien wordt geduwd.” “Hoe het is begonnen? Kindjes krijgen en geen leuke schoenen vinden in de buurt”, lacht Tina. “Beginnen fantaseren over een eigen zaak, een schoenenbeurs bezocht uit nieuwsgierigheid. Gaandeweg werden de plannen concreter. We zijn bedachtzaam begonnen met een investeringsbudget van 20.000 EUR, het risico dat we dat konden kwijtspelen was berekend.” “We zijn gestart met een combinatie van een webshop en verkooppunt in onze eigen woning in de Eugeen Bosteelsstraat. Die B-locatie heeft ons gedwongen om ‘creatief’ te zijn. Zo hebben we sterk ingezet op storytelling via onze website en social media. Mijn buikgevoel is mijn leitmotiv. Ik ben nogal eigenzinnig en blijf altijd graag mijn eigen smaak aanhouden. Onze klanten appreciëren dat. We proberen een uniek aanbod te presenteren. Niet exclusief in de zin van duur, maar wel iets wat je nergens anders vindt.”

Ik kreeg het ondernemerschap niet mee van thuis uit, maar ik vind het zalig: die vrijheid… het feit dat je niet in een vast stramien wordt geduwd.” Intussen is Tina zes jaar bezig, eerst in bijberoep, dan halftijds, nu al twee jaar voltijds en sinds een jaar heeft ze één personeelslid in dienst. “Ik zat teveel in het operationele, dankzij die versterking op de vloer kreeg ik opnieuw zuurstof om nieuwe ideeën te bedenken. Mijn grootste droom? Onze winkeloppervlakte uitbreiden en dan ‘Atelier Pops’ opstarten. Ik zou heel graag startende ondernemers kunnen ‘hosten’ in mijn winkel, ze krijgen dan een pop-uphoekje. Een extra filiaal in een grootstad zou de kers op de taart zijn. En een eigen boekentassenlijn… als ik dan toch mag dromen.”

19


WERKEN

3X

“Stimuleer mijn kinderen”

WAT VERWACHT JIJ VAN UTOPIA?

Op 21 juni opent Utopia de deuren. In het gloednieuw kennis- en belevingscentrum op de Graanmarkt vinden de bibliotheek en de Academie voor Podiumkunsten een nieuwe thuis onder één dak. De verhuis van de Academie is gepland net voor de start van het nieuwe schooljaar, maar de bib is volop bezig met alles klaar te stomen tegen de opening. We vroegen aan drie Aalstenaars wat zij verwachten van de nieuwe bib in Utopia.

20

Jolie uit Aalst bezoekt de bib vooral voor haar kinderen. Zelf praat ze niet zo goed Nederlands, maar ze krijgt hulp van haar kroost. “Ze zijn 8 en 13 jaar. Vooral mijn oudste dochter komt vaak naar de bibliotheek en niet alleen voor schoolopdrachten. Ik stimuleer haar ook om te gaan. Vroeger bracht ik wel eens iets mee voor haar, maar nu wil ze haar eigen keuzes maken en ik merk dat ze vaak voor boeken over geschiedenis en geografie kiest. Qua buitenzijde ziet Utopia er alvast ‘jolie’ (mooi) uit en ook de ligging vind ik beter, alles blijft kortbij.”


“Voorbereid op sluiting”

“Meer up-to-date”

Robert uit Erembodegem was een trouwe bezoeker van de voormalige bibliotheek, maar hij heeft de sluiting overleefd. “Ik was goed voorbereid op de sluiting (lacht). Vroeger ging ik elke week, maar tegenwoordig was dat nog 1x per maand. Ik ben vooral geïnteresseerd in lectuur over de Eerste Wereldoorlog en in reisboeken. Als Utopia even goed wordt als de vorige bibliotheek is het voor mij in orde. De bouwstijl van het nieuwe gebouw bevalt mij in elk geval. Ik ga er zeker langs met mijn kleinzoontje Ramon.”

Carine uit Meldert kijkt uit naar de opening van Utopia. Niet zozeer voor zichzelf, maar vooral voor haar zoon Junior (16) ziet ze mogelijkheden. “Ik verwacht dat deze bibliotheek meer up-todate gaat zijn dan de vorige. Mijn zoon krijgt op school leeslijsten mee en ik hoop dat de bibliotheek daar op inspeelt en dus meer exemplaren voorhanden heeft van die verplichte lectuur. Anders wordt het toch weer uitwijken naar bibliotheken in het omliggende. Op zich is het zeker een mooi gebouw en het is volgens mij ook beter bereikbaar. Ik heb er al veel over gelezen, dus ik ben benieuwd.”

21


Utopia opent!

22


DOSSIER UTOPIA Op 21 juni is het zover: UTOPIA op de Graanmarkt opent haar deuren met vier dagen feest. In het imposante gebouw smelten de bibliotheek en de Academie voor podiumkunsten samen tot een duurzaam en inspirerend belevingscentrum. Foto’s van de binnenkant krijg je in dit dossier nog niet te zien, we maken je heel graag nieuwsgierig en nodigen je uit op de opening. Dan krijg je ruim de kans om de culturele huiskamer van de stad te ontdekken. Uniek concept De Academie voor podiumkunsten en de bibliotheek van Aalst waren beiden slecht gehuisvest. De nood aan vernieuwing prikkelde de stad om hiermee creatief aan de slag te gaan. Aalst koos voor een ambitieuze aanpak door beiden samen te brengen onder één dak. Bib en academie komen niet zomaar in hetzelfde gebouw terecht, maar lopen echt door elkaar. Zo ontstaat een boeiende kruisbestuiving tussen beide partijen. Een dictieles in het leescafé, het balletlokaal naast de boeken over dans… deze verfrissende uitwisseling is een uniek concept in Vlaanderen. De bouw De plannen voor Utopia zijn ontworpen door het Nederlandse bureau KAAN-architecten. Tegen het historische hoekgebouw van de voormalige gerechtelijke politie schuift een strakke, lichte nieuwbouw. Stad Aalst schakelde haar vastgoeddochter AGSA in om dit ambitieuze bouwproject in goede banen te leiden. Het bouwproces liep als een trein. Aannemer Van Roey begon eind augustus 2016 met de sloop van de oude gebouwen. In minder dan 2 jaar is Utopia openingsklaar! Nieuwe pleintjes in het groen Aan de hoofdingang op de hoek van de Esplanadestraat en de Peperstraat ligt het gloednieuwe Utopiaplein, strak ontworpen met veel groen en een meerstammige zomereik. Een tweede buitenruimte bevindt zich aan de achterkant, bij het Utopiacafé, met plaats voor een terras. De Peperstraat

wordt doorgetrokken voor voetgangers en fietsers. Hiermee wordt de historische verbinding tussen de Kattestraat en de Graanmarkt hersteld. Zo trekt het gebouw de hele buurt mee in zijn dynamiek als ontmoetingspunt midden in de stad, op een boogscheut van het station en de Grote Markt.

Een boeiende kruisbestuiving tussen Bib en academie." Buren geven kleur Enkele buren uit de Peperstraat hebben het initiatief genomen om hun gevels een nieuwe laag verf te geven. Lies Fortuin: “We dachten al een tijdje, onze gevels verdienen een nieuwe kleur. Nu het hier met Utopia zo mooi wordt in onze straat, was het ideale moment daar. We hebben met 3 buren de handen in elkaar geslagen. Het is de bedoeling dat uiteindelijk 5 huisjes naast elkaar een nieuw jasje krijgen. Toen we het geel voor het eerst op de muur zagen, was het wel even fel. Maar nu vinden we het mooi. Het mocht wel wat feller zijn in de straat.”

23


Waarvoor kan je terecht in Utopia? Met alle klanten van de bibliotheek en alle leerlingen die les volgen aan de Academie krijgt Utopia sowieso al heel wat volk over de vloer. Maar zelfs al ga je nooit naar de bib of volg je geen les aan de academie, ook dan ben je van harte welkom. Al is het maar om een koffie te drinken in het UtopiacafĂŠ, een krant te lezen in een stil hoekje of wat te studeren.

Studeren en werken in Utopia Er zijn 250 werkplekken verspreid over het hele gebouw en er is overal gratis wifi. Tijdens de blokperiode worden er extra lokalen opengesteld zodat er nog 150 extra studeerplekken bijkomen. Studenten zijn dus van harte welkom. Er is water voorzien op elke verdieping, maar er mag niet gegeten, gedronken of gerookt worden. Utopia stelt 25 internetcomputers ter beschikking in de pc-zone. Je hebt toegang tot het internet op een publieke computer naargelang de beschikbaarheid, dit voor maximaal twee uren per dag. Reserveren van internetcomputers is niet mogelijk.

24

Erfgoed als rode draad Erfgoed is overal aanwezig in Utopia. Toevallige bezoekers komen allicht ogen tekort en ontdekken zeker nieuwe dingen over de geschiedenis van onze stad. Op 2 immense erfgoedstroken van elk 11 meter lang krijg je een overzicht van ongeziene beelden en boeiende feiten. Louis Paul Boon, Pieter en Adolf Daens, de geschiedenis van de site en van academie en bibliotheek passeren de revue. Ook Iwein van Aelst, Thomas More en Dirk Martens krijgen hun plaats in het gebouw. Bovendien krijgt elk lokaal een naam met een knipoog naar Aalsters erfgoed. Zo kan je


DOSSIER UTOPIA vergaderen in de zalen Mieke en Maaike, genoemd naar Mieke Maaike, het hoofdpersonage uit één van Louis Paul Boons meest ophefmakende boeken. Het jeugdatelier de Pupillen is vernoemd naar de Pupillenschool die vroeger in het gebouw gevestigd was. Grootste boekenkast De ‘grootste boekenkast van Aalst’ is één van de blikvangers van het nieuwe Utopiagebouw. Vanop de Graanmarkt heb je zicht op een reuzenboekenkast van 11 meter hoog en 8 meter breed. Om deze boekenkast te vullen zijn er maar liefst 10 000 boeken nodig. De bibliotheek lanceerde daarom een oproep aan alle Aalstenaars om een boek te schenken. Dat past in het opzet om van Utopia de huiskamer van alle Aalstenaars te maken. Wil je nog een boek schenken? Dat kan nog tot 5 juni! Geef je boek af in het administratief centrum op het Werfplein, in ’t Gasthuys – Stedelijk museum Aalst of in één van de bibfilialen. De geschonken boeken zullen geen deel uitmaken van de collectie en dus niet uitleenbaar zijn.

Openingsuren Utopia Utopia is open op weekdagen van 9 tot 22 uur. Van 10 tot 19 uur staan de bibmedewerkers voor je klaar. Op zaterdag opent het gebouw van 8 tot 18 uur, bibmedewerkers zijn er van 10 tot 18 uur. Zondag is Utopia gesloten. Meer praktische info vind je op www.utopia-aalst.be

Utopiacafé

Bart Guns en Dinah Buysse zijn de uitbaters van het gloednieuwe Utopiacafé dat op 21 juni de deuren opent. Aalstenaars Bart en Dinah hebben beide ervaring in de horeca, houden van cultuur en zijn verweven met de stad. “We zijn heel blij dat de jury voor ons concept heeft gekozen. We zijn enthousiast om in zo’n uniek gebouw te mogen werken en mee te schrijven aan het Utopiaverhaal. Onze bedoeling is mensen gelukkig te maken met een hapje of een drankje terwijl ze de krant lezen, wachten op hun kind of na het studeren of zoeken tussen de boeken.” Het Utopiacafé zal een gevarieerd aanbod bieden voor ontbijt, lunch, tapas en desserten. Klassiekers worden behouden, andere gerechten wijzigen maandelijks. Ook koffievariaties, gezonde limonades en streekproducten staan op de kaart. Vegetariërs worden niet vergeten en waar mogelijk zijn alternatieven voor gluten of melk voorzien. “Wij hopen dat iedereen zijn gading vindt en vooral dat iedereen zich thuis zal voelen bij ons.”

25


Utopia opent met 4 dagen feest! Utopia zet vanaf donderdagavond 21 juni de deuren wijd open om alle Aalstenaars te verwelkomen. Vier dagen lang is er van alles te beleven: openluchtoptredens, een picknick, een dj-set, workshops, lezingen, concerten, educatieve activiteiten en optredens binnen en buiten de muren van Utopia. De aftrap wordt gegeven met een heuse hymne. De opening van Utopia is een bijzonder moment in de Aalsterse geschiedenis en om dat te vieren is de Utopia-hymne gecomponeerd. Op donderdag 21 juni om stipt 20 uur zullen alle aanwezige Aalstenaars samen de Utopia-hymne kunnen zingen. Daarna kan je het Utopia-gebouw in primeur bezoeken. Yves De Pauw tekende voor de tekst, de muziek is van Karel Van Marcke, beiden docent aan de Academie. De hymne staat dan ook symbool voor de unieke samensmelting van bibliotheek en academie.

Zing en musiceer mee

Omdat Utopia er is voor alle Aalstenaars wil de stad zo veel mogelijk mensen betrekken. Heb je zin om mee te zingen of te musiceren, aarzel niet! Op 21 juni vanaf 19 uur wordt er verzameld op de Graanmarkt. Je kan de tekst en alle muziekpartituren downloaden op www.utopia-aalst.be. Wie wil, kan samen komen repeteren op zaterdag 16 juni om 10 uur in De Notelaar, Vrijheidstraat 65. Met de video die online te bekijken is, kan je ook leren meezingen. Verschillende koren en harmonieĂŤn lieten al weten dat ze donderdag 21 juni aanwezig zullen zijn.

26

beleven. Er is heel veel te programma t he Een greep uit t, maar het vind je hiernaas programma gedetailleerde utopia-aalst.be. vind je op www. n zijn gratis. Alle activiteite r 21, 22, 23 Noteer dus zeke agenda en en 24 juni in je ! ia ontdek Utop


DOSSIER UTOPIA Donderdag 21 juni: openingsavond De openingsavond wordt afgetrapt met de hymne. Daarna is het openluchtfeest op de Graanmarkt met eet- en drankstanden en optredens . Bovendien gaan de deuren van Utopia voor de eerste keer open voor het grote publiek. Van 20 tot 22 uur kan je op verkenning en word je verrast met animatie en artiesten in en rond het gebouw. Feestprogramma Graanmarkt: • 19 uur: ontvangst en toespraken • 20 uur: officiële startschot met de Utopia-hymne • 20.30 uur: optreden van David Bowie Tribute Band – Major Tom • 22.30 uur: Dj Set van Jimmy De Witte en Jan Delvaux van Belpop Bonanza Vrijdag 22 juni: scholen en afterwork Vrijdag rolt Utopia de rode loper uit voor kinderen van de lagere school. Klassen konden intekenen op een zoektocht in Utopia. Meer dan 700 leerlingen zullen in Utopia op verkenning gaan. Van 16 tot 19 uur wordt het Utopiaplein de hotspot van Aalst tijdens een afterwork. Spoel de werkweek door met een apero op de tonen van Vinyl on wheels. Ze brengen vanuit hun volkswagenbusje een straffe dj-set. Een polaroidfotograaf legt alles vast op de gevoelige plaat. Zaterdag 23 juni: digitale dag Zaterdag werpt Utopia van 10 tot 18 uur zijn blik op de toekomst. Zo is er een digitale grafittiwall waarop je virtueel je eigen meesterwerk kan spuiten. Fablab geeft demo’s 3D-printing en lasercutting, er is een virtual reality workshop voor kinderen, Coderdojo leert kinderen programmeren, met een VR-bril kan je kunstwerken van Panamarenko in 3D verkennen, … Uiteraard krijgen ook literatuur, muziek en beleving een prominente plaats met workshops, lezingen, optredens van artiesten en docenten van de Academie.

Enkele hoogtepunten: • 11 uur: Jacquy De Pauw vertelt Boon in ’t Oiljsters • 11 tot 13 uur: jeugdauteur Bart Moeyaert vertelt, leest, verhaalt… • 17 uur: ‘Nog lang en gelukkig’ muziektheater voor jong en oud • doorlopend van 10 tot 18 uur: (on)bekende Aalstenaars vertellen over hun geheime passie Zondag 24 juni: gezinsdag Zondag wil Utopia zo veel mogelijk gezinnen aanspreken. Op de Graanmarkt kan je de dag fit beginnen met een sessie openluchtyoga. Aansluitend om 12 uur is iedereen welkom voor een grote picknick. Spreid je deken uit in het gras. Voor wie geen eigen picknickmand wil vullen, er zijn drank- en eetstanden voorzien. Bovendien is er animatie. Op het Utopiaplein is er om 11 uur een aperitiefconcert van de jazzklas van de Academie voor Podiumkunsten. In de namiddag is er een muzikaal spel en een workshop van Drift voor kinderen met groene vingers. Voor de laatste dag op rij staat er ook in het gebouw zelf een waaier van activiteiten op het programma: van een Utopiaquiz tot workshops, lezingen, optredens van artiesten en docenten van de Academie. Enkele hoogtepunten • doorlopend van 10 tot 18 uur: Voorleesmarathon • van 14 tot 16 uur: jeugdauteur Leo Timmers brengt eigen werk mee voor peuters en kleuters • 17 uur Jan De Smet, bekend van ‘De Nieuwe Snaar’ brengt kinderliedjes

27


28


29


LEVEN

3X

“Vrijdag én zaterdag”

UITGAAN IN AALST

Fuifzaal Cinema zit in een nieuw jasje en het mag gezegd, het ziet er indrukwekkend uit. Je leest er meer over op de volgende pagina’s. Oudere generaties kennen het gebouw vast nog als The Fix, Barchoc, Backstage of Hopzaal. CHIPKA vroeg zich af waar de Aalsterse jeugd vandaag de tijd van z’n leven beleeft en trok de straat op.

30

Sven en Anthony uit Aalst zijn de beste maten en ook echte nachtraven. Elke vrijdag- en zaterdagnacht gaan ze met een hele groep vrienden op stap. “We zijn wel met 15 of zo”, zegt Sven. “Meestal spreken we af aan het station en van daaruit gaat het vaak richting Backstage, tot sluitingstijd om 3 uur. Daarna zien we waar er nog volk zit, meestal wordt dat dan Oxygène, Factory of Promille. Dat kan dan makkelijk uitlopen tot 7.30 uur. Een uur om thuis te zijn hebben we niet, ik woon immers al alleen.”


“Alternatieve scene”

“Vriend leren kennen in Cinema”

Umke uit Aalst mag dan al niet meer piepjong zijn, haar wilde haren is ze nog niet kwijt. “Al is het wel geminderd”, relativeert ze, “vroeger ging ik uit van vrijdagavond tot maandagochtend, nu sla ik al eens een weekend over (lacht). Ik ga vooral uit naar de alternatieve cafés en events, ik hou van punk en zwaardere rock. Maar eigenlijk, als ik een glaasje op heb, dans ik op alles (lacht). Bier drink ik niet, want ik heb een hopallergie, maar een goeie cocktail sla ik niet af. Vroeger waren De Gaadvis, de Volcano en ‘t Koerken mijn stamcafés. Ik ben blij dat die laatste trouwens opnieuw opengaat. Nu vind je me vooral in de Geniepigen Drauk, op evenementen van Rock ’n Load concerts, Cirque Mystic, Negasonic en de Cinema.”

Klasgenotes Kyara uit Aalst en Laura uit Erembodegem zijn beiden 18 en ze kennen het Aalsterse nachtleven door en door. “Ik heb nu wel al drie jaar een relatie en ik ga niet zo vaak meer uit als vroeger”, zegt Kyara. “Als ik nog eens uitga is het met mijn vriend erbij.” Laura gaat wel nog vaak uit in Aalst. "Soms gaan we ook na schooltijd nog eentje drinken in de Cognac, de Safir of de Cosa Nostra. Onze favoriete plekken om uit te gaan zijn de Factory en Backstage. “In Backstage komt wel wat jonger volk, maar het happy hour is wel tof. Ook de muziek is er leuk, ze draaien er vaak popmuziek waarop je kunt meezingen. In de Factory mag je pas binnen als je 16 jaar bent. Daar maakten we al goeie 100-dagen fuiven mee."

31


CINEMA

Cinema 2.0 wordt jongerenontmoetingscentrum

32


LEVEN Aalst heeft er een architecturale parel bij. Fuifzaal Cinema is na ingrijpende verbouwingen de nieuwe eyecatcher op de Hopmarkt. De buitenkant voelt zeer ‘design’ aan en is een streling voor het oog. Het binnenwerk biedt de Aalsterse jongeren waar ze recht op en nood aan hebben: een moderne zaal met alle voorzieningen. CHIPKA sprak twee dagen voor de heropening met Toon De Grez en Pieter Van Assche. De eerste is coördinator jongerencultuur op de Jeugddienst, de laatste vormt samen met Pieter Phlips vzw Dallas, de uitbaters van Cinema. Vzw Dallas was ook voor de verbouwingen de uitbater. Pieter: “Het was voor ons ook een verkiezingsjaar (lacht). Onze slogan is nog steeds ongewijzigd: Wij zijn geen Cinema. We willen het merk Cinema op de kaart zetten binnen en buiten de Aalsterse grenzen. Muziek en jongeren staan hierbij centraal. We hebben een echte en hechte community opgebouwd, met geëngageerde jongeren.”

Toon: “De jongeren in onze stuurgroep zijn onze tentakels om te zien wat er leeft bij de tieners en twintigers. Zij houden ons wakker en vormen het ideale klankbord. Pas toen Cinema dicht was, bleek nog eens hoe groot de nood aan infrastructuur is om evenementen te organiseren.”

De voorgevel is zeker de eyecatcher van het gebouw en moet de bezoekers binnenzuigen van de Hopmarkt naar de zaal.” - Toon

Pieter (links) en Toon willen een Cinema 'community' opbouwen.

33


CINEMA De zaal is groter, comfortabeler en functioneler geworden, en heeft nu een capaciteit van 400 personen. Op de eerste verdieping is er een polyvalente ruimte en op de tweede verdieping hebben de BienSoigné repetitieboxen een vaste plek gekregen.” - Pieter Jullie kleine oogjes doen vermoeden dan jullie veel werk hebben verricht. Pieter: “Iedereen die ooit verbouwd heeft weet hoe vermoeiend het kan zijn. Maar het harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen. De zaal is groter, comfortabeler en functioneler geworden, en heeft nu een capaciteit van 400 personen. Op de eerste verdieping is er een polyvalente ruimte en op de tweede verdieping hebben de BienSoigné repetitieboxen een vaste plek gekregen.” Toon: “Alles is toegankelijk voor mindervaliden, er is ook een lift. Je moet ook niet meer binnenkomen langs de toiletten. Dat was misschien rock&roll, maar de nieuwe foyer geeft Cinema direct een andere uitstraling. Niet enkel de bezoekers krijgen een warm welkom, ook de artiesten kunnen we eindelijk op een professionele manier ontvangen in de backstageruimte.” Welke artiesten willen jullie programmeren? Pieter: “We hebben altijd al geprobeerd om hoogstaande artiesten naar Cinema te lokken. We hebben een voorliefde voor jonge bands die hip en trendy zijn bij de jeugd en die ook wel wat airplay krijgen op

34

de radio. Ik zit professioneel in de muziekwereld, dus ik kan die jonge talenten meestal wel strikken. We willen ook onze comedy-programmatie verderzetten. Binnenkort doet Iwein Segers een try-out van zijn nieuwe show. Cinema is een aanvulling voor het bruisende Aalsterse uitgangsleven dat er al is. Met een beetje een alternatievere insteek.” Toon: “We willen van Cinema het muzikale epicentrum van en door jongeren maken. Met de verbouwingswerken hebben we er een jeugdontmoetingscentrum van gemaakt. Het is een broedplaats om te zien waar jongeren mee bezig zijn. Wat zijn hun interesses? Wat zijn hun bekommernissen? En vzw Dallas is voor ons de perfecte partner die de brug slaat tussen de jongeren en de stad.” Hoeveel heeft de stad geïnvesteerd in Cinema? Toon: “Inclusief aankoop van de gebouwen zo’n 1,6 miljoen EUR. De verbouwingen hebben 800 000 EUR gekost. We hebben 300 000 EUR subsidies binnen gehaald voor de voorbouw. In tijden waar er serieus gesnoeid werd in culturele projecten was dat zeker een opsteker. En het toont aan dat Cinema een sterk concept is.” Een sterk concept, met een mooie voorgevel. Toon: “De voorgevel is zeker de eyecatcher van het gebouw en moet de bezoekers binnenzuigen van de Hopmarkt naar de zaal. Het materiaal reageert op licht. Een geniaal idee van Aalsters architect Pascal François. Het idee was oorspronkelijk om (kort)films op de gevel te projecteren, maar dat is onderweg gesneuveld. We gaan zeker nog spelen met licht om de gevel nog meer tot zijn recht te laten komen.” Komt er ook een buitencinema? Pieter: “We hebben vroeger al zomerbars


LEVEN

georganiseerd in de grote vakantie. Wij hebben net zoals de andere horecazaken op de Hopmarkt een vergund buitenterras. In de zomer gaan we dat zeker gebruiken voor een paar pop-up evenementen. Hiervoor gaan we eventueel samenwerkingen aan met enkele verenigingen.” Werken jullie enkel met verenigingen? Pieter: “Neen, iedereen met een leuk idee kan op ons afstappen. En dan bekijken we samen hoe we die ideeën kunnen omzetten in praktijk. Altijd welkom voor een goed gesprek in de Cinema.” Toon: “En niet onbelangrijk, de oude Cinema jetons zijn nog steeds geldig. Geen excuses dus!”

www.facebook.com/geencinema info@geencinema.be

We willen van Cinema het muzikale epicentrum van en door jongeren maken” - Toon

35


FOCUS OP EEN BUURT

EREMBODEGEM-DORP

36

Gert, Alex en Peter zijn drijvende krachten binnen de dekenij Dorp.


Eind maart merkten aandachtige voorbijgangers een geel aanplakbiljet op de kerkmuur van Erembodegem, met daarop de bekendmaking van een sloopvergunning. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje via sociale media en doofde weer uit op 1 april. “Maar aprilvis of niet, we hadden ons punt gemaakt”, lacht Gert Cardon. Samen met onder andere Alex Vanouche en Peter Cooman trekt hij de kar van Dekenij Erembodegem-Dorp. “Erembodegem leeft. Alleen een echt dorpsplein, een ontmoetingsplek ontbreekt hier nog.” Kloppend hart van de komende festiviteiten is Erembodegem-Dorp, ‘de Plesj’ voor insiders. Erembodegemnaren hebben zo wel nog meer schampere bijnamen voor plaatsen en gebouwen. Neem nu de opvallende appartementsblokken langsheen de Dender, in de volksmond bekend als ‘Disneyland’. En wijk Ronsevaal, dat is de ‘Geloiwoik’, leren we, “een boterham met gelei was het enige wat de inwoners van de toenmalige nieuwbouwwijk aan de Gerstjens zich nog konden permitteren.” CHIPKA sprak dan weer af in ‘De Bokkenzaal’, zoals de voormalige feestzaal ooit heette, aan de Kaai. Nu is binnenspeeltuin ‘De Brigge’ er gevestigd. Gert Cardon is er zaakvoerder, één van de bedenkers van de aprilgrap over de pastorietuin. Ontwikkeling aan de Dender De pastorietuin ligt achter een lange bakstenen muur, in de schaduw van de moderne, bakstenen kerk van Erembodegem. Het immense bouwwerk dateert pas uit 1952, want de oorspronkelijke kerk werd tijdens WOII vernield. Eigenlijk vertegenwoordigt ze het nieuwe Erembodegem, dat snel verstedelijkt. “Meer inwoners, dat vergt ook aangepaste accommodatie. We hebben nood aan een ruimere ontmoetingsplek”, zegt Gert. “We organiseren hier heel wat: het kindercarnaval, de Topdag, de kermis in juni, september-kermis, de kerstman-actie… Nu vindt veel plaats in het autovrije gedeelte van de ‘Plesj’, maar daar komt heel wat rompslomp bij kijken

inzake veiligheid. Het openstellen van de pastorietuin, met behoud van en respect voor de natuur, zou een oplossing kunnen bieden voor iets grotere evenementen. Daar zijn beide dekenijen (Dorp en Hogeweg) het over eens. Bovendien ligt de kerk aan de Dender. Ontwikkeling aan het water, daar zet Stad Aalst toch op in?” 17 cafés Erembodegem-Dorp valt mooi af te bakenen tussen de Kaai aan de Dender en het station. Het autovrije straatje dat de rechthoek doormidden snijdt, is de grootste troef. Bij mooi weer richten de horecazaken deze plek in tot één groot terras. Eén van de cafés is de @Fundum. Eigenaar Alex Vanouche is er druk in de weer. Er was net een begrafenis, het café loopt vol en tussen de bestellingen door staat hij ons gauw te woord. “Ik hou al café sinds 1984, eerst was dat Café The Pub en nu al 15 jaar hier. Toen ik startte telde het Dorp nog maar liefst 17 cafés! Nu schieten er maar drie meer over. Maar de mensen vinden de weg nog naar Erembodegem, zeker tijdens onze events. Dat is een goede zaak voor onze handelszaken. Enkel de septemberkermis, die kan een nieuwe impuls gebruiken. Vroeger was er toen jaarmarkt, maar die ging halfweg de jaren ’90 teloor omdat er geen dieren meer konden gekeurd worden. Het Dorpsplein werd heraangelegd met straatmeubilair en afgebakende parkeerplaatsen en er was geen plaats meer voor.”

37


FOCUS OP EEN BUURT

EREMBODEGEM-DORP

Kaatsen We verlaten @Fundum en buiten klinkt het gejoel van tientallen kinderen op de speelplaats van de overburen van SBS De Regenboog. Ook voor hen is dit autovrije straatje een veilig toevluchtsoord. We worden alweer verwacht in een ander café, De Plesj, waar Peter Cooman de tapkraan overnam van zijn moeder Lisette De Raedt. Ook Peter maakt deel uit van het dagelijks bestuur van de Dekenij. Moeder Lisette keert nog vaak terug naar het café. “Ik mis het soms wel”, geeft ze toe. “Dat kan ook moeilijk anders, ik hield al café sinds 1967, toen nog op ‘Den Heuvel’. Dat café had ook een kaatsplein, een sport die hier zo goed als verdwenen is. Destijds had je 4 kaatsploegen in Erembodegem: Den Heuvel, Sportief, Hoké en Terjoden. Mijn zonen Peter en Bruno hadden er talent voor, maar ze kozen voor het voetbal, bij SK Erembodegem. Voor cafébaas Peter waren het de eerste stapjes in een succesvolle carrière tot op het hoogste niveau bij Cercle Brugge, met de betreurde Josip Weber als ploegmaat. Maar gevraagd naar zijn mooiste herinnering diept hij een verhaal op van zijn periode bij Eendracht Aalst, in tweede klasse.

Cirkel is rond Peter: “Het was de titelmatch van de eindronde in 1988, thuis tegen het Lierse van Gert Verheyen en Danny Verlinden, in een bomvol Pierre Cornelisstadion. ’s Ochtends had het zwaar geregend, het veld stond onder water, maar er moest gespeeld worden want de wedstrijd kwam live op BRT2. Dat was heel wat in die tijd! Toen de match begon was het weer omgeslagen en was het 30 graden. We speelden 1-1 gelijk en Lierse promoveerde, omdat ze meer doelpunten hadden gemaakt dan ons in de eindronde. Een ontgoocheling, maar toch een onvergetelijke ervaring.” Peter sloot zijn carrière af bij SK Erembodegem op zijn 40ste. Vijf jaar geleden nam hij het café over van zijn moeder. De cirkel is mooi rond.

Erembodegem-kermis van 15 tot 21 juni Op vrijdag 15 juni trekt een wielerwedstrijd de kermis op gang en op donderdag 21 juni vormt de avondmarkt met vuurwerk de apotheose. Alle info via: facebook.com/ DekenijDorpErembodegem

Het autovrije straatje is een troef, zeker bij zomers weer.

38


IN AALST

A M AM

R G O R P 9 1 I 8 1 0 2 ITIE

OEN SEIZ

1e ED EI3

HUR

OC SBR

UM

TR CEN

UR U T L CU RF E W T AALS BE DE F. 9300 ER 1I AT 5 DEW STRA WWW.CC N E L MO 11 I 72 38 053

39


Hallo zomer, hallo Marktrock, hallo Bart Peeters! Het is hier altijd supergezellig en er is een geweldige ambiance. We rekenen er op dat jullie de fantastische feeststemming van Aalst Carnaval meebrengen naar Marktrock.”

Marktrock zet op vrijdag 29 en zaterdag 30 juni het Aalsterse festivalseizoen in. Zaterdagmiddag zijn kinderen de baas op de Keizershallen. Vrijdag- en zaterdagavond komt de crème van de Belgische muziekscène afgezakt, met onder andere Milo Meskens, Ozark Henry, Daan, Absynthe Minded en Bart Peeters. CHIPKA sprak met de goedlachse Bart, die – zoals altijd – zin heeft in een feestje.

40


IN AALST

Bart: “We zijn zeer kieskeurig over welke festivals we doen. Eigenlijk is het onze eerste reflex om te spelen op festivals die zich al jaren bewezen hebben zoals Dranouter en de Lokerse Feesten. Marktrock Aalst vinden we zeer interessant omdat het een groeiverhaal is. Ons optreden 2 jaar geleden vonden we zeker positief. Het enige jammere was dat het publiek niet van bij de start aanwezig was. Je moet zeker niet wachten tot de headliner om af te zakken.” Jullie optreden op Marktrock 2 jaar geleden was legendarisch. Jullie energie werkt duidelijk aanstekelijk. Bart: “En daar moeten we zelfs niet veel moeite voor doen. Voor mij is het heel simpel. Ik heb enkele jaren geleden de heldenmoed gehad om de best mogelijke muzikanten te bellen. Dat zijn De ideale Mannen geworden. Het is niet omdat je met violen en accordeon speelt dat je niet even hard kunt klinken als Metallica. Ik sta op het podium telkens in de zevende hemel omdat mijn band zo goed en zo wendbaar is. Tijdens Marktrock Aalst hebben we een gastoptreden gehad van Yana uit The Voice, dat hebben we pas een kwartier voor het optreden afgesproken. Ik mag me wat permitteren met deze muzikanten.” Onlangs hebben jullie bijna het kot afgebroken in cultuurcentrum De Werf. Bart: “We hadden gehoord dat ze het meubilair gaan vervangen, dus we hebben ons volledig laten gaan (lacht). Onze tour ‘Brood voor morgenvroeg’ begint zachtjes en eindigt stevig. Zelfs jullie burgemeester is ons komen vragen om een even spetterende show te geven tijdens Marktrock.” Hebben jullie de tijd genomen om Aalst te verkennen? Bart: “Pas op, ik ken Aalst beter dan je denkt. Ik heb vroeger nog heel veel televisieprogramma’s gemaakt in Nederland en toen had ik het briljante idee om de Nederlanders in te wijden in het fenomeen Aalst Carnaval. En ik heb toen een bende Voil Jeannetten over-

gevlogen. Ik heb ook het grootste respect voor Keizer Kamiel. Hij is nu wel een dagje ouder, maar met zijn natuurlijk gezag staat hij misschien wel nog een trapje hoger dan de burgemeester.” Heb je zelf deelgenomen aan Aalst Carnaval? Bart: “Enkel als toeschouwer. Ik heb het gevoel dat je Aalstenaar moet zijn om er aan deel te nemen. Ik heb me voor mijn beroep ook al genoeg moeten verkleden als Gammajanet, porno-acteur, Jos Bosmans en noem maar op. Op zich ben ik ook blij dat Bart Peeters en De Ideale Mannen geen Dinky Toys zijn, want die moeten iedere dag kleurrijke kleren aan.” Over Gammajanetten gesproken, heb je nog televisieplannen? Velen snakken naar een opvolger van Het Peulengaleis of De Droomfabriek. Bart: “Ja. Er zijn plannen op dat vlak. Dit is de periode waar plannen worden gemaakt voor volgend jaar in de televisiewereld. Ik ben in bespreking met de VRT voor 3 televisieprogramma’s. En ik heb altijd het probleem dat er niet één is die me meer ligt. Ik wil het allemaal doen. Doordat onze tour ‘Brood voor morgenvroeg” nog een jaar extra door gaat, heb ik overdag tijd om te werken aan televisieprogramma’s. Binnenkort komt de 5e single uit. Tegen Marktrock verwachten wij dat het publiek die allemaal luidkeels meebrult. Iedereen kent minstens 5 hits uit die plaat en we gaan onze bekendste vroegere hits natuurlijk ook niet op stal houden. En na ons driedaags kampeerverblijf in De Werf zijn onze verwachtingen over het Aalsterse publiek hoog gespannen. Het is hier altijd supergezellig en er is een geweldige ambiance. We rekenen er op dat jullie de fantastische feeststemming van Aalst Carnaval meebrengen naar Marktrock.” Info en tickets: www.marktrock.com

Gratis duotickets

CHIPKA mag gratis duotickets weggeven voor vrijdag en zaterdag en Marktrock for kids. Alle info verschijnt vanaf 25 mei op de gloednieuwe Facebookpagina van CHIPKA www.facebook.com/chipkamagazine.

41


Stadswandeling "Het patrimonium van 'Visj' ..."

Locatie-adressen •

Toeristisch infokantoor Hopmarkt 51, Aalst info@visit-aalst.be www.visit-aalst.be tel. 053 72 38 80

Cultuurcentrum De Werf Molenstraat 51, Aalst www.ccdewerf.be

zaterdag 16 juni, 14 uur De Werf contact: dirk-meert@skynet.be prijs: gratis

Op verkenning in de groene long van Aalst

door Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender zaterdag 16 juni, van 10 tot 17 uur Stadspark Aalst Désire de Wolfstraat z/n, Aalst prijs: 20 EUR

‘t Gasthuys Stedelijk Museum Aalst Oude Vismarkt 13, Aalst 053 72 36 02 museum@aalst.be www.aalst.be/museum Netwerk Aalst Houtkaai 15, Aalst info@netwerk-art.be www.netwerk-art.be

PoëtischMuzikale Wandeling

BEGELEIDE RONDLEIDING Grassen en plassen in Honegem

door Natuurpunt Aalst zondag 3 juni, 10 tot 12 uur grens Aalst-Lede, Onegem 108, Aalst contact: www.natuurpunt.be rik.debaere@telenet.be

Bezoek aan het Belfort van Aalst - Unesco erfgoed

door Pasar Aalst zondag 3 juni, 10 uur Belfort Aalst, Grote Markt z/n, Aalst contact: pasar.be/Aalst pasaraalst@hotmail.com prijs: 6 EUR Pasar lid: 4 EUR DENDER

Zondagse themawandeling 'Rondleiding in de tentoonstelling DNAalst' door Toerisme Aalst zondag 3 juni, 14 uur Toeristisch infokantoor Hopmarkt 51, Aalst prijs: 5 EUR RUILVOORDEEL

42

DENDER

DENDER

“Echte poëzie loopt op straat, zoek haar niet in de wolken”, dat is het thema van de vierde poëtisch-muzikale wandeling, georganiseerd door het Priester Daensfonds. Op 24 juni om 16 uur start de wandeling in de feestzaal van het stadhuis en trekt langs locaties in de buurt die een link hebben met Daens. Onderweg krijg je een programma dat muzikaal verrassend en ongewoon is, met doordenkertjes verstopt onder een lichte toon. Tickets kosten 10 EUR en kan je bestellen via secpriesterdaensfonds@telenet.be. Heb je een UiTPAS met kansentarief, dan betaal je 1,5 EUR. UiTPAS RUILVOORDEEL: Je kan 15 UiTpunten ruilen voor een gratis ticket. Mail je naam en UiTPASnummer door naar uitpas@aalst.be.

De schorren van Saeftinghe

door Natuurpunt Aalst zondag 17 juni, van 9 tot 18 uur vertrek parking Eendrachtstraat Aalst contact: www.natuurpunt.be mim@telenet.be

CONCERT Young @ Heart

vrijdag 1 juni, 20 uur De Werf contact: www.ccdewerf.be prijs: 25 EUR

DENDER

Latino Festival

zaterdag 2 en zondag 3 juni Werfplein, Aalst contact: www.facebook.com/events/ 139143600080492/ info@bosjop.eu prijs: gratis; VIP: 120 EUR

Het tranenbrood

door BachPlus zondag 10 juni, 11.30 uur Jezuietenkerk, Pontstraat, Aalst prijs: 18 EUR; VVK: 15 EUR +65: 15 EUR; +65 VVK: 12 EUR 18-25: 5 EUR; -18: gratis RUILVOORDEEL

DENDER

4de Poëtisch-Muzikale Wandeling

door het Priester Daens Fonds zondag 24 juni, 16 uur Stadsfeestzaal Grote Markt 3, Aalst prijs: 10 EUR RUILVOORDEEL

KERMIS & FEESTELIJKHEID Moorsel-kermis

van 1 tot 4 juni met avondmarkt en vuurwerk op maandag 4 juni.

Erembodegem-kermis

van 15 tot 21 juni met avondmarkt en vuurwerk op donderdag 21 juni.

DENDER


IN AALST Michaelina Wautier Een barokgenie herontdekt

CURSUS EN WORKSHOP Voorleesmoment Speel-o-theek door Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen elke woensdag van 15 tot 16 uur Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen, Sinte Annalaan 41, Aalst prijs: gratis RUILVOORDEEL DENDER

Maandanimatie Speel-o-theek

door Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen woensdag 6 juni, van 15 tot 16.30 uur Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen, Sinte Annalaan 41, Aalst prijs: gratis RUILVOORDEEL DENDER

Soepbabbel

elke dinsdag van 12 tot 15 uur Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen, Sinte Annalaan 41, Aalst prijs: gratis DENDER

Kinderyoga in Schotte 6 zondagen in Trimester 3 voor kinderen van 5 tot 7 jaar sportcomplex schotte kapellekensbaan 8, Aalst contact: info@miniyogis.be prijs: 48 EUR prijs per les: 10 EUR prijs voor de 6 lesjes: 48 EUR

door Amarant maandag 4 juni van 10.30 tot 16.30 uur De Werf contact: www.amarant.be prijs: 27 EUR

Babymassage

door CM Midden-Vlaanderen woensdag 13 juni, 14 uur LDC de Maretak domein WZC Mijlbeke Albrechtlaan 119A, Aalst prijs: gratis

Energie door adem en zang

door Samana Midden-Vlaanderen maandag 4 juni, 13.30 uur LDC De Mareta Aelbrechtlaan 119A, Aalst prijs: 5 EUR; CM-leden: 2,50 EUR; CM-leden met verhoogde tegemoetkoming: gratis

Tablet Atelier

door Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender dinsdag 5 juni, van 9.30 tot 12 uur LDC De Toekomst Sint Kamielstraat 85, Aalst prijs: gratis

Bellen en ballen- buitenactiviteit voor peuters

door Reddie Teddy vrijdag 8 juni, 14 uur consultatiebureau Reddie Teddy, Geraardsbergsestraat 72, Aalst prijs: gratis

DENDER

EVA Kookclub: Zilte groenten donderdag 21 juni, 18.45 uur Qarfa, Stationsstraat 13, Aalst prijs: 25 EUR; EVA lid: 20 EUR

Workshop HotPot: graveren door De Banier zaterdag 23 juni, van 10 tot 16 uur De Banier, Molenstraat 65, Aalst prijs: 85 EUR contact: workshops@debanier.be

Tablet Atelier

door Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender dinsdag 26 juni, van 09.30 tot 12 uur LDC De Dendervallei Alfons De Cockstraat 12 bus A, Herdersem prijs: 5 EUR

ETEN & DRINKEN

DENDER

Workshop Carving Lepel Snijden

Spy School

door Netwerk Aalst Van 16 mei tot 1 juni Netwerk Aalst, Houtkaai 15, Aalst contact: charlotte@netwerk-art.be DENDER

Studie ondersteuning project Broeiklas voor Talent (1 les)

door Broeiklas vzw De Gendarmerie Denderstraat 22, Aalst contact: broeiklasvzw@gmail.com prijs: 5 EUR DENDER

door Basecamp vzw zaterdag 9 juni, 14 tot 17 uur Hof den Tuitelaar, Putstraat 5, Meldert prijs: 45 EUR

ApĂŠro Local

door Qarfa - vrijdag 1 juni, van 17 tot 20 uur - Qarfa, Stationsstraat 13, Aalst prijs: 5 EUR DENDER

DENDER

Infomoment medicatie

maandag 11 juni, 10 uur LDC De Toekomst, Sint-Kamielstraat 85, Aalst prijs: gratis DENDER

Eerste hulp bij GDPR voor lokale verenigingen

door Heemkunde Vlaanderen vzw dinsdag 12 juni, 19 uur De Werf contact: evelien.jonckheere@ heemkunde-vlaanderen.be prijs: 5 EUR

AGO BBQ

door Korfbalclub AGO Aalst zaterdag 2 juni, van 18 uur tot 21 uur zondag 3 juni, van 12 tot 15 uur Parochiaal Centrum Hofstade-Dorp 10, Hofstade prijs: 16 EUR Kinderen > 13 jaar: 10 EUR

Verras papa met een beestig ontbijt

door Provincie Oost-Vlaanderen zondag 10 juni - van 8.30 tot 11 uur Ons Dagelijks Groen, Kammenkouterstraat 80, Meldert contact: www.odgroen.be prijs: 15 EUR; 3-9 jaar: 8 EUR; 0-2 jaar: 0 EUR

43


4e zomerfeest met barbecue door Gezinsbond Herdersem zaterdag 23 juni vanaf 17 uur parochiezaal Sint-Paulus Binnenstraat, Aalst prijs: 15 EUR

Bosuilfeesten luiden de Meldertse zomer in

FILM

DENDER

ZomerBBQ

door Hondenschool PoHo zaterdag 23 juni, van 18 tot 22 uur Hondenschool PoHo Steenbergstraat 12, Hofstade contact: joke.deswaef@telenet.be prijs: 16 EUR

Eetfestijn kandidaat prins Massi ver 19

zaterdag 23 en zondag 24 juni De Horizon, Molendreef 57, Aalst prijs: 15 EUR

EVA's plantaardige BBQ

door EVA Aalst zaterdag 30 juni, van 11.45 tot 15 uur Boerderij De Loods Kerrebroekstraat 145, Aalst contact: www.facebook.com/ #!/EVA.Aalst prijs: 20 EUR 12 jaar: 10 EUR leden volwassenen: 18 EUR DENDER

Netwerkfilm

De zomervakantie belooft zwoel te worden in Meldert: op 30 juni vinden de Bosuilfeesten plaats in de Weide Kravaalruiters in Meldert. Vanaf 17 uur zijn er optredens van Bump en DJ Dave. Ook de Bosuilband & Friends zal van de partij zijn met een live-act. Ze brengen bekende en minder bekende artiesten met zich mee. Speciaal voor de gelegenheid werd ook een originele Bosuilcocktail ontworpen. Wie wil, kan zich inschrijven voor de BBQ. De laatste updates over het evenement vind je op de facebookpagina van de Bosuilfeesten. De toegang is gratis.

zaterdag 30 juni, van 18 tot 21 uur zaal Heilig Hartkring Dr. De Moorstraat 104, Aalst prijs: Volwassen: 12 EUR Kinderen: 8 EUR

Latino Festival Aalst

44

LEZING & CONGRES Wat als ik niet meer alles hoor? vrijdag 1 juni, 14.30 tot 16.30 uur Sig, Pachthofstraat 1, Gijzegem prijs: 3 EUR

SOS kinderkwaaltjes

Aalst zit op schema Infomoment correct medicatiegebruik Zaterdag: 21,50 EUR; Marktrock for Kids (Zaterdag): 15 EUR

After Blok Rock

zaterdag 2 juni, van 17 tot 00 uur Werfplein, Aalst contact: www.planidoo.be prijs: gratis

vrijdag 29 juni, 19 uur Scouts & Gidsen Sint Aloysius Schendelbeekhofstraat 36, Aalst contact: afterblokrock@outlook.com prijs: 5 EUR

Marktrock Aalst

Bosuilfeesten

vrijdag 29 en zaterdag 30 juni Parking Keizerhallen Beekveldstraat 31, Aalst contact: marktrock.com prijs: 40 EUR; Vrijdag: 21,50 EUR;

DENDER

door Gezinsbond Herdersem maandag 4 juni, 19.30 uur Parochiaal Centrum Grote Baan, Herdersem contact: gezinsbond.herdersem@ gmail.com prijs: 3 EUR

RUILVOORDEEL

Solidariteitsfeest 40 jaar S.O.S. Chili

FESTIVAL

• vrijdag 1 juni: Ni juge, ni soumise • dinsdag 5 juni: Zie Mij Doen • vrijdag 8 juni: The Shape of Water • dinsdag 12 juni: Foxtrot • vrijdag 15 juni: The Death of Stalin • dinsdag 19 juni: Mektoub, my love • vrijdag 22 juni: Lean on Pete • dinsdag 26 juni: Der Hauptmann 20 uur - Netwerk Aalst Houtkaai 15, Aalst prijs: 6 EUR Filmkaart: 50 EUR

zaterdag 30 juni, van 17 tot 3 uur Weide Kravaalruiters Langeweg, Meldert prijs: gratis RUILVOORDEEL

DENDER

door vzw Liever Thuis LM maandag 11 juni, 10 uur Lokaal Dienstencentrum De Toekomst, Sint Kamielstraat 85, Aalst prijs: gratis DENDER

Aalst zit op schema Infonamiddag correct medicatiegebruik

zaterdag 23 juni, 14.30 uur Zaal De Volkskring, Nieuwerkerken-Dorp 21, Nieuwerkerken prijs: gratis


IN AALST Garageverkoop Hofstade DENDER

Op zondag 3 juni vanaf 9 uur kan je de hele dag koopjes doen in Hofstade. De bewoners verkopen op die dag spullen die ze zelf niet meer gebruiken aan een zacht prijsje in hun eigen garage of voortuin. Alle info over de standhouders vind je op de facebookpagina van Hofstade Gezinsbond.

BEURS

Leerpunt - Centrum voor Basiseducatie, Bert Van Hoorickstraat 19, Aalst contact: www.leerpuntzovl.be prijs: gratis

Het belfort opent de deuren! zondag 17 juni, 14 uur Grote Markt, Aalst contact: info@visit-aalst.be prijs: gratis

DENDER

PARTY & FUIF

Vrijdag 29 juni - Sint-Annazaal Aalst Roklijf 4, Aalst prijs: 7 EUR

Garageverkoop

NATUURGEBIED & PARK Loeren noar den toeren

door Natuurpunt Aalst zaterdag 2 juni, van 10 tot 12 uur Esplanadeplein voor Sint Jozefkerk, Esplanadeplein, Aalst contact: www.natuurpunt.be

OPENDEURDAG Boerderij De Loods

zondag 3 juni, van 9.30 tot 17 uur Boerderij De Loods Kerrebroekstraat 145, Aalst prijs: gratis contact: www.deloodsvzw.be boerderij@deloodsvzw.be

Inschrijfdag Leerpunt Aalst door Leerpunt - Centrum voor basiseducatie zaterdag 16 juni, van 9 tot 12 uur

Bekerquiz van de stad Aalst dinsdag 12 juni, 20 uur Ontmoetingshuis De Brug Hertshage 11-19, Aalst prijs: 10 EUR

Boskadeekes: Creatief MET LEER

door Basecamp vzw voor kinderen van 8 tot 14 jaar woensdag 27 juni, 14 uur Hof den Tuitelaar, Putstraat 5, Meldert prijs: 12,50 EUR

DENDER

zaterdag 30 juni voetbalterrein SK Herdersem Koekeroel zn, Herdersem prijs: 75 EUR

DENDER

Voor de vijfde keer joggen door de Faluintjes DENDER

Detectivespel voor kinderen van 7 tot 14 jaar door gezinsbond Terjoden woensdag 27 juni, 14 uur Basisschool 'De Luchtballon', Geraardsbergsesteenweg 77 Erembodegem contact: gezinsbondterjoden@ gmail.com prijs: 14 EUR

Sportievelingen zakken op zondag 3 juni best af naar Moorsel voor de vijfde editie van de Faluintjesjogging. De organisatoren hebben voor deze jubileumeditie een nieuw parcours uitgewerkt. Je kunt kiezen tussen een traject van 5 of 11 km, of voor de 10 miles. Kinderen kunnen deelnemen aan de snoepjesrun of de kidsrun. Start en aankomst zijn voorzien aan de sporthal Faluintjes. Je schrijft ook daar de dag zelf in. Volwassenen betalen 6 EUR, kinderen 2 EUR. heb je een UiTPAS met kansentarief, dan kost het 1,50 EUR. De winst wordt, net als vorige jaren, weggeschonken aan goede doelen.

SPORT & BEWEGING Faluintjesjogging

zondag 3 juni Sporthal Faluintjes Beugemstraat 1, Moorsel prijs: 6 EUR, kinderen: 2 EUR

DENDER

SKH Cup door SK Herdersem

Nacht van de Leerkracht

SPEL & QUIZ door Gezinsbond Hofstade zondag 3 juni, van 9 tot 17 uur Hofstade-Dorp, Hofstade prijs: 5 EUR (voor standhouders)

contact: bernadetteguillemyn@ skynet.be prijs: gratis

DENDER

Fietsen in het Land van Aalst door Femma Sint-Anna Aalst woensdag 20 juni, 19.30 uur Sint-Annazaal Aalst, Roklijf 4, Aalst

45


Week van de Korte Keten van 26 mei tot 3 juni • Zaterdag 26 mei van 9 tot 15 uur: Boerderijwinkel met kleine attentie voor elke klant bij Zorgboerderij Boer Dirk, Kattenbroekstraat 9a, Moorsel;

TENTOONSTELLING Omtrent De Saedeleer

Stedelijk Museum Aalst contact: www.tgasthuys.be museum@aalst.be prijs: gratis

DENDER

Sci Fi Agit Prop

door Netwerk Aalst Netwerk Aalst, Houtkaai 15, Aalst prijs: 5 EUR; reductie: 3 EUR RUILVOORDEEL DENDER

zaterdag 2 juni, 14 tot 18 uur zondag 3 juni, 11 tot 18 uur maandag 4 juni, 17 tot 21 uur Trefcentrum Bergsken Bergsken 1A, Moorsel prijs: gratis

door Natuurpunt Aalst zondag 17 juni, 10 tot 17 uur Aylostera, Noenstraat (via losweg) 7a, Gijzegem contact: www.natuurpunt.be

Eindejaarstentoonstelling Academie voor Beeldende Kunsten

van 29 juni tot 31 augustus Academie voor Beeldende Kunsten Aalst, Capucienenlaan 8, Aalst contact: www.academiebk-aalst.be prijs: gratis DENDER

46

• Woensdag 30 mei van 15 tot 17 uur: Kinderworkshop bij Zorgboerderij Boer Dirk. • Woensdag 30 mei 2018 om 18 uur: Volxkeuken door EVA, Ethisch Vegetarisch Alternatief in samenwerking met Parol in ontmoetingshuis De Brug, Hertshage 11 – 19, Aalst;

• Qarfa – Apéro Local op vrijdag 1 juni 2018 van 18.30 tot 19.30 uur, tijdens de afhalingen bij Voedselteam Aalst, in de Stationsstraat 33 in Aalst;

Opendeur cactussenvereniging Aylostera

door imec vrijdag 29, zaterdag 30 juni en zondag 1 juli van 10 tot 18 uur Station, Stationsplein, Aalst contact: www.techpeditie.be techpeditie@imec.be prijs: gratis

• Zaterdag 26 mei 2018 tot zondag 3 juni 2018: Ons Dagelijks Groen, Kammekouterstraat 80 in Meldert: Korte ketenwedstrijd voor de Oost-Vlaamse scholen en voor particulieren. Prijzen: 2 tickets voor het Vaderdagontbijt met 4 personen op 10 juni in de prei- en zorgboerderij;

• Domein de Kluizen: degustatie op woensdag 30 mei 2018, tussen 14 en 19.30 uur, in het wijnbouwbedrijf aan de Broekstraat 42 in Herdersem.

Kunst in de Faluintjes

De Techpeditie - Aalst

• Zondag 27 mei: Opendeurdag bij Zuivelhoeve Keymeulen met boerenmarkt, Babbelaarstraat 169, Hofstade;

• Lokaalmarkt – Kookworkshop op vrijdag 1 juni 2018 tussen 15 en 20 uur tijdens de overdekte boerenmarkt in Gendarmerie aan de Denderstraat 22 in Aalst; • Zondag 3 juni 2018 van 12 tot 17 uur: Boerenmarkt in de Leirekenshoeve (melkveebedrijf De Koker), Spoorstraat 40 in Baardegem; • Zondag 3 juni 2018 van 9.30 tot 17 uur: Opendeurdag bij Boerderij – De Loods, Kerrebroekstraat 145, Aalst Meer info over de Week van de Korte Keten: www.weekvandekorteketen.be

Apéro Local

In het kader van de Week van de Korte Keten laat Qarfa je op 1 juni om 17 uur graag kennis maken met lokale drankenproducenten. Degusteer van de gin en rum van Save the Queen, de schuimwijnen van Driesse of de bieren van De Houten Molen. Cocktails en mocktails worden geshaket door Barabooz en Qarfa zorgt voor lokale tapas! Een degustatieglas om te proeven van Save the Queen, Driesse en een biertje, kost 5 EUR. Alle info op www.qarfa.be.

DENDER


IN AALST SENIOREN Onderhoudsgymnastiek voor 50-plussers (donderdag)

door Sportdienst Aalst elke donderdag, 9.30 uur Sporthal Faluintjes, Beugemstraat 1, Moorsel contact: www.aalstsport.be prijs: 50 EUR Sportpastarief: 47,50 EUR

DENDER

Onderhoudsgym voor 50-plussers (maandag)

door Sportdienst Aalst elke maandag, 14 uur Sportcomplex Schotte Kapellekensbaan 8, Erembodegem contact: www.aalstsport.be prijs: 50 EUR Sportpastarief: 47,50 EUR

DENDER

UiTpunten gespaard? Ruil ze hier! • Ruil je UiTpunten voor sport- en spelmateriaal tijdens de Buitenspeeldag.

DENDER

5 UiTpunten

• Bij een bezoek aan de spelotheek (Sinte-Annalaan 41b2) op woensdag kan je een kinderboek, stoepkrijt of bellenblazer ruilen. • Gratis toegang voor de tentoonstellingen in Netwerk Aalst. Ruilen kan aan de kassa. • Bezoekersgids bij de tentoonstelling DNAalst in het Stedelijk Museum. Ruilen kan aan de onthaalbalie. • Bosuilfeesten: 5 punten in ruil voor een drankje.

15 UiTpunten

• Gratis ticket voor de Poëtisch-Muzikale wandeling. Ruilen kan door een mailtje te sturen naar uitpas@aalst.be, met vermelding van je naam en UiTPASnummer. • Gratis ticket voor het maandelijks concert van BachPlus. Ruilen kan aan de kassa op de dag zelf of op voorhand via telefoon of mail. Alle data en meer info vind je op www.bachplus.be.

Onderhoudsgym voor 50-plussers (dinsdag)

door Sportdienst Aalst elke dinsdag Sporthal Ten Rozen, Rozendreef 104, Aalst contact: www.aalstsport.be prijs: 50 EUR Sportpastarief: 47,50 EUR

DENDER

Dansnamiddagen voor 55-plussers door Dienst Senioren Aalst woensdag 13 juni, 14 uur Stedelijk Trefcentrum (onthaalcomplex), Keizersplein 21, Aalst prijs: gratis

DENDER

Ruilen kan tot zolang de voorraad strekt.

Infomomenten medicatieschema

Via het project 'Aalst op schema' willen de stad, huisartsen, apothekers en ziekenhuizen ondersteuning bieden op vlak van correct medicatiegebruik. Hiervoor wordt gewerkt met een medicatieschema.Het schema biedt een overzicht van de geneesmiddelen die iemand nodig heeft, op welke tijdstippen en hoeveel ze toegediend moeten worden. In het kader daarvan zijn er twee infomomenten gepland in de maand juni: • 11 juni 10-11.30 uur in LDC De Toekomst • 23 juni 14 uur in Parochiecentrum Nieuwerkerken (i.s.m. 40 jaar Samana Nieuwerkerken) Inschrijven via 053 77 9300 of via de website van www.regioaalst.be/ opschema. Een eigen infomoment voor je vereniging? Neem contact op via de website.

47


UIT #CHIPKA

@aart.kuijken • Let the games begin! #spring #snail #outdoorfun #daddyslittlegirl #snailrace #race #chipka #aalst

@chanangmeline • #buitenspeeldag2018#aalst#stadspark#chipka#25graden

@isabellecolot• #romycoffeeandbaguettes#9300#chipka#bestbreakfastever

@annds_aalst • MNM • Proficiat aan alle scholen! Iedereen is GR@ALEK STR@F #strafsteschool @goatheneumaalst @mnmbe #winningteam #aalst #aalstaanmijligt #aalstpositief #chipka

@frederik_van_flair • Zullen we de straat eens afsluiten zodat de kinderen buiten kunnen spelen? Topidee van @lsgbrls #buren #buitenspelen #speelstraat #chipka #aalst #aalstpositief

@gert.van.reckem • Buiten sporten met deze schatjes! #personaltrainer #aalst #9300 #chipka #oilsjt #fitfambe #fitfamnl #instafitness #fitdutchies

@theaterprikkel • Geprikkeld worden op de buitenspeeldag, het kan van 0 tot 99 jaar oud! ;) #theaterprikkel #chipka #buitenspeeldag #aalst

@knockie_stefferd • Fris in De Frigo #defrigo #aalst #chipka #ribeye #jummyinmytummy #struisnorhuis

@javenka2612 • 7u, Aalst ontwaakt #aalst#chipka #9300 #animals

48

@krispolis71 • Vissen vraagt vakkennis, focus en vooral veel geduld #vissen #chipka


@lobkeswillens • Blotevoetenpad / buitenspeeldag #blotevoetenpad #labvanfloralie #buitenspeeldag #barefeet #barefeetwalk #aalst #chipka #mygirls

@liesrowies • Feestdag=bosdag! #speelbos #chipka #chipkadee #rozekensbos #zaligweekend

@lsgbrls • Heerlijke nieuwe speelplek in Aalst voor kinderen: het Rozekensbos. Nog van dat! #chipka #chipkadee #aalst #themorethemillier

@marrekind • Dat het hier in het Aalsterse hinterland nog niet zo slecht is... #dender #dendenjer #aalst #chipka #selfieshmelfie #nature #river #hometown #summerishere

@missescutiepieZomer: start! #abelbehaeghe #hugobehaeghe #chipka #parkaalst #aalst #summer #goodtimes

@qtang_clan • pic by @lottekills #skateboard #dailyskatephotos #skate #skateanddestroy #streetskate #friends #aalst #chipka #skater #skateboardingisfun

Deel je foto’s met #CHIPKA @sam_cady_55 • #buitenspeeldag #parcours #magic #aalst #chipka #prinsess #kids #sport #fun #sun @tinniespiratie • De grootste, onderhoudsvrije tuin dat een stadsmeisje zich kan dromen! #aalst #chipka

@dominique_morren • Vandaag samen op de olifant, binnen 15 jaar samen op de brommer. #bffgoals #rebelmarcel #buitenspeeldag #chipka #chipkadee

Wil jij je Instagramfoto’s ook op deze pagina’s zien verschijnen? Tag ze dan met #CHIPKA en post ze op Instagram. Door ze te posten geef je de stad toestemming om je foto’s in het stadsmagazine te plaatsen. Let er ook op dat iedereen die op de foto staat hiervan op de hoogte is.

49


STADSBERICHTEN Spreekdagen van burgemeester, schepenen en OCMW-voorzitter Het kantoor van de burgemeester en schepenen bevindt zich in het administratief centrum (Werf 9, Aalst). Christoph D’Haese, burgemeester • Politie • Brandweer • Algemene Coördinatie en Administratie • Financiën • Geïntegreerd Drugsbeleid • Stadspromotie • Communicatie • Juridische Zaken en Informatica • tel. 053 72 31 00 • spreekuur: woensdag van 17 tot 18.30 uur, enkel na telefonische afspraak of via e-mail (burgemeester@aalst.be) . Iwein De Koninck, Ilse Uyttersprot, 5e schepen 1e schepen • Leefmilieu • Jeugd • Sport • Cultuur • Gezin en Kinderop• Evenementen vang • Kerkfabrieken • Vrije Tijd en Facility • tel. 053 72 31 53 • tel. 053 72 31 13 • spreekuur: na afspraak. • spreekuur: woensdag van 17 tot • Iwein.dekoninck@aalst.be 19 uur na afspraak • Ilse.uyttersprot@aalst.be Dylan Casaer, 6e schepen Karim Van • Personeel • Mobiliteit Overmeire, en Welzijn 2e schepen • tel 053 72 31 61 • Onderwijs • Biblio• spreekuur: maandag theek • Europese van 17 tot 19 uur na afspraak. en Internationale Samenwerking • Erfgoed • Vreem- • Dylan.casaer@aalst.be delingenzaken • Inburgering en Vlaams Karakter • tel. 053 72 31 20 • spreekuur: maandag van 17 tot 18 uur na afspraak. • Karim.vanovermeire@aalst.be

Caroline Verdoodt, 7e schepen • Ruimtelijke Ordening • Gebiedsgerichte Werking • tel. 053 72 31 70 • spreekuur: woensdag van 17 tot 19 uur na afspraak. Ann Van de Steen, • Caroline.verdoodt@aalst.be 3e schepen • Openbare Werken Katrien Beulens, en Stadsvernieu8e schepen wing • Energie • Lokale Economie en • Patrimonium en Foren • Landbouw en Regie der Gebouwen Sociale Economie • tel. 053 77 9300 • spreekuur: • tel. 053 72 31 80 of 83 woensdag van 17 tot 18.30 uur • spreekuur: na afspraak. na afspraak. • Katrien.beulens@aalst.be • Ann.vandesteen@aalst.be Sarah Smeyers, 9e schepen / Mia De Brouwer, OCMW-voorzitter 4e schepen • Sociale Zaken • Burgerlijke Stand en Wonen en Bevolking • Seni• tel. 053 76 50 02 oren en Toerisme • spreekuur: na afspraak • tel. 053 72 31 40 • Sarah.smeyers@aalst.be • spreekuur: woensdag van 17 tot 19 uur na afspraak. • Mia.debrouwer@aalst.be

50

Geboorten & overlijdens Geboorten binnen de stad geregistreerd van 26 tot 30 maart 2018 Baeyens Mats (M); De Deyn Adrian (M); De Dobbeleer Djuna (V); Dhaouadi Tesnim (V); Janseghers Selene (V); Kalinowski Karol (M); Kalo Nosin (V); Neirinck Elena (V); Nshimiyimana Ijabo (M); Seperov Selim (M); Shumbusho Liz (V); Van Cauteren-De Koninck Morris (M); Vandenbergh Cecile (V); Van Extergem Nell (V). geregistreerd van 3 tot 6 april 2018 Alim Muhammad (M); Beeckman Lise (V); Bongo Nayely (V); Fuiorea Yasmina (V); Lissens Jules (M); Morlion Lou (M); Paeschen Myla (V); Petre Luca (M); Segers Jelle (M); Stabel Ade (V); Tayo Angelica (V); Van den Heede Quinn (M); Van der Burght Liam (M); Vinck Van de Meerssche Owen (M). geregistreerd van 9 tot 13 april 2018 Braeckman Otis (M); Carels Mona (V); Erhimi Sirine (V); François Inayah (V); Gerniers Wolf (M); Meert Mayson (M); Poyraz Süreyya (V); Van Haudt George (M); Van Lierde Leander (M); Vermeulen Juliette (V). geregistreerd van 16 tot 20 april 2018 Abdelrhman Laya (V); Bernard Leonie (V); Boussata Nour (V); Danckaert Eleonore (V); De Koker Oscar (M); De Ryck Cyriel (M); De Sutter Tristan (M); De Wilde Niels (M); Gallez Kailyn (V); Haroun Mazen (M); Sagnon Nandégue (M); Staszewski Zygmunt (M); Taslidere Azra (V). geregistreerd van 23 tot 27 april 2018 Autajay Thea (V); Broothaerts Rafael (M); De Greve Amélie (V); De Putter Alixe (V); De Schrijver Stan (M); De Vos Marit (V); Dierickx Robbe (M); Iftimovici David (M); Monsieur Naomi (V); Otag Zümra (V); Van den Eynde Jackie (V); Verween Elykia (V). Overlijdens binnen de stad geregistreerd van 26 tot 30 maart 2018 De Groeve Frans, 73 jaar (Aalst); De Meyst Jan, 75 jaar (Moorsel); Eken Yüksel, 78 jaar (Aalst); Ghijsels Hildegard, 54 jaar (Aalst); Heirman Maurice, 78 jaar (Aalst); Meganck Marietta, 88 jaar (Aalst); Raes Feliciaan, 86 jaar (Nieuwerkerken); Raes Geert, 61 jaar (Nieuwerkerken); Reynewaeter Maurice, 92 jaar (Aalst); Uytterhoeven Irena, 94 jaar (Aalst); Van Der Elst Renée, 94 jaar (Aalst); Van Stalle Hilda, 93 jaar (Gijzegem). geregistreerd van 3 tot 6 april 2018 Baeyens Albert, 74 jaar (Aalst); Blanckaert Marie-Josée, 70 jaar (Moorsel); Carlé Benoni, 86 jaar (Moorsel); Chalas Nicole, 64 jaar (Aalst); De


Beul Maria, 88 jaar (Aalst); De Gols Cecilia, 96 jaar (Meldert); De Pelsmaeker Celeste, 86 jaar (Aalst); Janssens Romain, 78 jaar (Aalst); Keymeulen Roger, 87 jaar (Hofstade); Raes Louisa, 81 jaar (Moorsel); Steppe Denis, 83 jaar (Aalst); Temmerman Hugo, 82 jaar (Aalst); Van der Meirsch Rony, 69 jaar (Aalst); Vanderstraeten Maria, 88 jaar (Aalst); Van de Velde Jozef, 89 jaar (Aalst); Van Vaerenbergh Irena, 88 jaar (Aalst); Vinck Camiel, 88 jaar (Aalst). geregistreerd van 9 tot 13 april 2018 Callebaut Maurice, 89 jaar (Aalst); Cammu Ann, 58 jaar (Erembodegem); Cannoot Lucien, 88 jaar (Erembodegem); Ceulemans Luc, 64 jaar (Gijzegem); Cochez Maria, 81 jaar (Nieuwerkerken); De Backer Marietta, 93 jaar (Erembodegem); De Cock Paul, 86 jaar (Erembodegem); De Cremer Juliana, 89 jaar (Erembodegem); De Gendt Bertha, 89 jaar (Nieuwerkerken); De Smet Jean, 83 jaar, (Erembodegem); De Wit Jeanne, 84 jaar (Aalst); Haems Josephine, 93 jaar (Herdersem); Kerkvliet Franciscus, 87 jaar (Aalst); Le Compte Frida, 88 jaar (Herdersem); Mertens Adolf, 89 jaar (Hofstade); Minner Bernhold, 70 jaar (Aalst); Mujinga-Mutumbe Bernadette, 70 jaar (Gijzegem); Schollaert Wim, 55 jaar (Aalst); Van der Straeten Josée, 80 jaar (Moorsel); Van de Velde Frans, 83 jaar (Aalst); Van de Velde Ivonna, 90 jaar (Gijzegem); Vereecke Celina, 93 jaar (Hofstade).

geregistreerd van 23 tot 27 april 2018 Clerebaut Christianne, 87 jaar (Aalst); De Cock Marietta, 86 jaar (Aalst); De Landtsheer Maria, 90 jaar (Erembodegem); De Saedeleer Hermina, 89 jaar (Aalst); D'haeseleer Maria, 86 jaar (Nieuwerkerken); Gebruers Carina, 63 jaar (Aalst); Langelet Maria, 91 jaar (Aalst); Moerenhout Godelieve, 84 jaar (Hofstade); Moerenhout Julius, 78 jaar (Meldert); Mortier Alexander, 85 jaar (Aalst); Nuyttens Maria, 94 jaar (Erembodegem); Poleyn Josephine, 75 jaar (Aalst); Reynaert Magdalena, 92 jaar (Aalst); Van Audenhove Maurits, 82 jaar (Aalst); Van Bever Fernand, 69 jaar (Moorsel); Van Biesen René, 70 jaar (Erembodegem); Van Boxstael Hans, 60 jaar (Erembodegem); Van Cauwenberge Jean-Pierre, 51 jaar (Aalst); Van den Berghe Willy, 60 jaar (Aalst); Van Stichel Jozef, 85 jaar (Hofstade); Vercauteren Guido, 74 jaar (Moorsel).

Rechtzetting Wijk-werken

In onze vorige editie van CHIPKA publiceerden we enkel de contactgegevens van het Wijk-werken centrum in Lede, de opvolger van de PWA. Wij geven je natuurlijk ook graag de gegevens mee van de wijk-werkenbemiddelaars in Aalst, Elien en Ingrid. Je kunt bij hen terecht in het administratief centrum op maandag, dinsdag en vrijdag, telkens van 9 tot 12 uur. Bellen of e-mailen voor een afspraak in de namiddag kan ook via tel. 053 77 9300 of elien.degeest@vdab.be.

Colofon

geregistreerdvan 16 tot 20 april 2018 Casteels Laurent, 92 jaar (Erembodegem); De Koninck Rudy, 65 jaar (Hofstade); De Smet Berlinda, 56 jaar (Aalst); De Strooper Jozef, 71 jaar (Aalst); D'Hondt Louis, 81 jaar (Aalst); Ghijsens Alice, 71 jaar (Aalst); Hofman André, 71 jaar (Moorsel); Janssens Angèle, 92 jaar (Aalst); Lauwers Louisa, 93 jaar (Aalst); Van Schuerbeek Henri, 65 jaar (Aalst). Redactie: Stadsmarketing en communicatie Werf 9 - 9300 Aalst tel. 053 77 9300 - info@aalst.be www.aalst.be www.facebook.com/StadAalst @StadAalst Instagram.com/stadAalst/ issn: 2406-3959

Openingsuren: maandag 8.30 – 14.30 uur dinsdag 8.30 – 14.30 uur woensdag 13 – 20.30 uur donderdag 8.30 – 14.30 uur vrijdag 8.30 – 14.30 uur Fotografie: Geert De Wolf: pagina's 1, 2, 8, 22 tot 26 en 52 MNM: pagina's 4-5 Gert Swillens: 7 en 9 Hendrik De Schrijver: 2, 12, 14 en 15 Shana De Neve: 3, 16 en 17 Guy Kokken: 2 en 18 Marieke Penne: 2, 32, 33 en 35 Tim Delmoitie: 3, 36 en 38 Jean-Pierre Swirko: 7 en 50. Joost Joossen: pagina 27 Druk en lay-out: Drukkerij Artoos - Klimaatneutraal bedrijf Dit magazine is gedrukt op 100% gerecycleerd papier Oplage: 43 500 exemplaren

Verantwoordelijke uitgever: Christoph D’Haese - burgemeester p.a. Werf 9 - 9300 Aalst

51


Zin in nog meer?

www.facebook.com/chipkamagazine

Profile for Stad Aalst

Chipka juni 2018  

Maandelijks infomagazine van de Stad Aalst, editie juni 2018.

Chipka juni 2018  

Maandelijks infomagazine van de Stad Aalst, editie juni 2018.

Profile for stadaalst

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded