Page 1

Februari 2017

S t a d s m a g a z i n e

Kindvriendelijke stad


INHOUD

Wekelijkse markt Ten Rozen

16

Het seizoen van de smaabollen

32 Op speeddate

2

Romanticus Herman Brusselmans

12 40

NIEUWS 04

MENSEN 10

WERKEN 20

4 Flits: Wandeling stadspark 6 Kort nieuws

10 3X: Winterfoor 12 Smoutebollen van Delforge 16 Op pad... Wekelijkse markt Ten Rozen 18 De favorieten

20 3X: Spelen 22 Dossier: Kindvriendelijke publieke ruimte 28 Infographic: Zaalverhuur administratief centrum


WELKOM

Beste stadsgenoot,

22

Kinderen de baas!

36

Jefkes van Sint-Anna

LEVEN 30

UIT 39

30 3X: Een match 32 Speeddaten met serviceclubs 36 Focus op een buurt: Jefkes van Sint-Anna

40 UiTtips 48 UiT in #CHIPKA 50 Stadsberichten

Dat carnaval dichterbij komt is duidelijk te merken in dit februarinummer. We hebben een prins en na de carnavalsstoet kunnen de groepen die getroffen werden door de brand weer in hun vertrouwde loods binnenrijden. Maar in deze CHIPKA brengen we ook een bezoek aan de wekelijkse markt op Ten Rozen, de markt is er een sociaal bindmiddel voor de buurtbewoners. Op de stad proberen we ook de serviceclubs met hun vele initiatieven te koppelen aan de welzijnssector, daarvoor werd een speeddate georganiseerd, hoe het verliep staat eveneens in dit nummer te lezen. En met ons volksfeest in het verschiet mag de foor niet ontbreken, de woordvoerder en halve ajuin is natuurlijk Vincent Delforge. Overigens wil ik nog eens zeggen trots te zijn op onze CHIPKA, we merken nu dat andere gemeenten de rubrieken kopiĂŤren. Aalst zet dus de toon. Plezant!

3


Winterse wandeling Ontdek zondag 5 februari het Aalsterse stadspark in zijn winterse glorie. Een gids neemt je mee in het 100 jaar oude park, één van de mooiste van België. De wandeling start om 10 uur aan de hoofdingang (hoek van Parklaan en Desiré De Wolfstraat) en duurt ongeveer 2 uur. Het parcours is ook geschikt voor kinderwagens. Voor de wandeling krijg je in primeur de nieuwe infofolder over het stadspark. Nadien is die verkrijgbaar bij het toeristisch kantoor (Hopmarkt 51, Aalst) en het administratief centrum (Werf 9, Aalst).

4


FLITS

5


NIEUWS

Pat Krimson en Eva De Roo op The Party Zaterdag 4 februari moet je in fuifzaal Cinema zijn voor hét jongerenfeest van het jaar, het lanceringsfeest van de Biensoigné-website www.biensoigne.org. Dit wordt hét online platform voor en door jongeren met updates over de laatste nieuwe trends, de tofste evenementen in Aalst, wedstrijden om tickets te winnen, tips & tricks voor het organiseren van een eigen event en veel, veel meer. Enkel muzikale kleppers van formaat zullen ook aanwezig zijn: zo nemen onder andere Pat Krimson en Skyve ft. Eva De Roo plaats achter de dj-booth. Afspraak om 22 uur in Cinema. Een ticket kost 5 EUR (3 EUR UiTPAS met kansentarief). Inschrijven kan via biensoigne@aalst.be.

Speel buiten en win... een ijskar!

Op woensdag 19 april is het weer Buitenspeeldag. Die dag kun je jouw straat autovrij maken en ze omdopen tot een echte speelstraat. Via de Jeugddienst kun je speelkoffers ontlenen. Maar er is meer. De straat die op Buitenspeeldag het leukste filmpje maakt, mag in de zomer een ijskar verwelkomen. IJsjes voor heel de straat! Meer info over speelstraten en het inschrijvingsformulier vind je op www.aalst.be. Opgelet! De deadline voor het aanvragen van een speelstraat tijdens Buitenspeeldag is zondag 12 februari.

6

263

personeelsleden kregen nieuwe werkkledij in de huisstijl van de stad

Maskerade in het museum Van 4 tot 25 februari kun je in ’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst het kunstevenement ‘Maskerade – het masker in de fantastische kunst’ bezoeken. Maskerade belicht de hedendaagse fantastische kunst in Vlaanderen aan de hand van de verbeelding van het maskermotief. Maskerade brengt je naar de wereld van het magische en het mysterieuze, het vreemde en het bizarre. Er zijn scènes uit het carnaval en de folklore, het theater, het variété en het circus. Feestelijke opening Op zaterdag 4 februari is er de opening van Maskerade. Iedereen is welkom om 14.30 uur op de Grote Markt. Zowel stadsbeiaardier Kristiaan Van Ingelgem als de Aalsterse Gilles zorgen voor een feestelijke verwelkoming. Na de boekpresentatie in de stadsfeestzaal vertrekt er een optocht richting Stedelijk Museum om de tentoonstelling officieel te openen.


Gerenommeerd architectenbureau maakt masterplan voor Pupillensite AGSA, de vastgoeddochter van de stad, heeft het Parijse Ontwerpbureau Baukuh-list aangesteld voor de opmaak van een masterplan voor de stadhuis- en Pupillensite. Sinds de verhuis van de stadsdiensten naar Werf 9 staat het oude stadhuis leeg. Samen met de aanpalende Pupillensite is dit een belangrijke te herontwikkelen plek in het stadshart van Aalst. De Parijse architecten zullen een visie uittekenen over de invulling ervan. Het gebied is een strategische schakel tussen de Grote Markt en de nieuwe Utopiasite waar de bibliotheek en de Academie voor Podiumkunsten onderdak zullen krijgen in een gloednieuw kennis- en belevingscentrum. Tegen de herfst van 2017 moet het masterplan klaar zijn.

Nieuwbouw ’t Hofje open

Maandag 23 januari hadden de leerlingen, leerkrachten en directie van de Stedelijke Basisschool ’t Hofje in Hofstade opnieuw een eerste schooldaggevoel. Dan namen ze na een verblijf van twee jaar in containerklassen hun intrek in de gloednieuwe gebouwen in de Zijpstraat. De oude school was te klein geworden voor de 130 kleuters en 230 leerlingen van de lagere school. In de nieuwe school is er 2 545 m2 ruimte voor 6 kleuterklassen en 12 lagere klassen. Er is een aparte ingang voor de kleuters en de kinderen van de lagere school. Ook fietsers hebben hun eigen ingang. Er is gewerkt met duurzame materialen en de oude turnzaal en het oude directeursgebouw zijn verwerkt in de nieuwe constructie.

Modern en multifunctioneel

Oproep volkstuinders voor Den Hoezekouter

Wie geen eigen tuin heeft, maar wel groene vingers, kan in een volkstuintje aan de slag om zelf planten, bloemen, groenten en fruit te kweken. Er zijn een aantal tuintjes te huur vrijgekomen in het volkstuinproject ‘Den Hoezekouter’ aan de Frans Roucelstraat. Interesse? Bel naar 053 77 9300 of mail naar info@aalst.be.

Niet enkel het gebouw is spiksplinternieuw, ook de inrichting: rugvriendelijk meubilair, smartboards in alle klassen en een multifunctionele aulatrap naar de eerste verdieping. Dankzij de nieuwe inrichting heeft de speelplaats een open en zeer groen karakter gekregen.

De Aalstenaar kan zichzelf goed relativeren. Een prima ingesteldheid: wie zichzelf te veel au sérieux neemt, is zelden aangenaam in de omgang. Dat heeft allicht met carnaval te maken. We lachen met iedereen en vooral ook met onszelf. Tijdens carnaval is dat heel duidelijk, maar de rest van het jaar blijft het verder sluimeren.” Actrice Lynn Van Royen Humo – 27/12/2016

7


NIEUWS Zit jij snel op je paard? Doe mee aan de wedstrijd en win je zitje op het Ros Balatum. De stad organiseert opnieuw een zoektocht naar 4 moedige Aalsterse kinderen die het Ros Balatum willen berijden tijdens de carnavalsstoet. Op zaterdag 11 februari kunnen alle Aalsterse kinderen van 9 tot 14 jaar deelnemen aan de wedstrijd ‘de 4 heemskinderen’. Die dag zal een miniatuurversie van het Ros Balatum op 4 verschillende locaties in Aalst opduiken. Het paard zal om 11 uur, om 13 uur, om 15 uur en om 17 uur telkens op een nieuwe locatie worden geplaatst. Via fototips op de Facebookpagina van de stad moet je kunnen raden waar het paard zich bevindt. Wie als eerste op het paard zit, met het gevraagde voorwerp in de hand, verovert een zitje op het Ros Balatum tijdens de zondagstoet van 26 februari.

Heraanleg Kattestraat

vanaf augustus

Het huidige wegdek van de Kattestraat is dringend aan vernieuwing toe. De stad maakt van de gelegenheid gebruik om één van haar belangrijkste winkelstraten in een volledig nieuw kleedje te steken. Er komen granieten straatstenen in vier bleke tinten. In het breedste gedeelte komen unieke zitbanken met daaronder een speelse watergreppel. De historische gevels worden decoratief uitgelicht. De handelszaken in de Kattestraat zullen tijdens de werken bereikbaar blijven.

Help mee de stad te vergroenen! Aalst organiseert voor het tweede jaar op rij een groepsverkoop streekeigen struiken en bomen.

8

Tot 5 februari kan je een bestelling plaatsen tot maximaal 40 EUR per gezin. Je zal er uiteindelijk maar de helft van moeten betalen. Raadpleeg het aanbod en schrijf in via www.aalst.be of via 053 77 9300. Vorig jaar werden dankzij een vergelijkbare actie meer dan 750 fruitbomen en 2 000 bessenstruiken aangeplant in private tuinen op Aalsters grondgebied.


Leer volwassenen fietsen Hou je van fietsen en lijkt het je leuk om dit aan anderen te leren? Dan ben jij de vrijwilliger die de stad zoekt. Onder leiding van een professionele lesgever kun je volwassen cursisten begeleiden en ondersteunen bij het aanleren van hun eerste fietsvaardigheden.

Je beschikt over je eigen fiets en je bent bij voorkeur 1 les per week beschikbaar. De deelnemers (maximaal 15 personen) leren fietsen over een periode van 6 weken, gespreid over 12 lessen. De lessen vinden telkens op dinsdag en donderdag plaats van 9.30 tot 12 uur. De eerste sessie start op 7 maart. Om tijdens de fietslessen op een juiste manier ondersteuning te kunnen bieden is er voor vrijwilligers een vormingsmoment op 23 februari 2017 van 9.30 tot 12 uur in de voormalige Rijkswachtkazerne (Denderstraat 22, Aalst - vlakbij de parking van het treinstation NMBS). Daar vinden ook de fietslessen plaats.

Parkeerverbod periode Winterfoor

Vanaf maandag 6 februari installeren de eerste foorkramen zich op de parking Keizershallen. Vanaf dat moment is de parking niet meer toegankelijk. Later kun je ook tijdelijk niet meer parkeren in de Eendrachtstraat, op het Esplanadeplein en op de Houtmarkt.

TELEX

Schrijf je in vóór 11 februari 2017 via Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender: www.vormingplus-vlad.be, vlad@vormingplus.be, tel. 09 330 21 30.

• Parking Keizershallen: vanaf maandag 6 februari 2017 om 6 uur t.e.m. donderdag 9 maart 2017 tot 16 uur. • Parking Eendrachtstraat, alsook de aanpalende parkeerstrook over de volledige lengte van de parking: vanaf vrijdag 10 februari 2017 om 6 uur t.e.m. donderdag 9 maart 2017 tot 16 uur. • Parking Esplanadeplein vanaf zondag 12 februari 2017 om 6 uur t.e.m. donderdag 9 maart 2017 tot 16 uur. • Parking Houtmarkt vanaf zondag 12 februari 2017 om 6 uur t.e.m. donderdag 9 maart 2017 tot 16 uur. Tijdens de driedaagse zelf is er een bijkomend parkeerverbod ingesteld in alle straten die deel uitmaken van de officiële stoettrajecten. Op zondag wordt opnieuw een shuttledienst ingelegd vanaf de parkeerzone Noord (Wijngaardveld en omgeving) en Zuid (Industrielaan en omgeving).

Cafés, restaurants en winkels versieren hun vitrines en etalages opnieuw helemaal in carnavalsthema. Stad Aalst beloont de zes mooiste etalages met een aandenken. Zondag 19 februari vindt op de begraafplaats van Aalst om 10 uur de herdenking plaats van de overleden carnavalisten. Tussen maandag 13 en woensdag 15 februari valt het gloednieuwe carnavalsmagazine in de bus. Het magazine vervangt de kermis- en carnavalskrant, telt 60 pagina’s en omvat het volledige programma en alle kermisbonnetjes. Inclusief carnavalsaffiche 2017! Wie geen papieren versie meer wenst te ontvangen van de Gouden Gids, kan zich nog tot 15 mei 2017 uitschrijven via het formulier op www.goudengids.be/businesscenter/uitschrijvengidsen. Eind januari verschijnen de nieuwe edities van RETRO en CHIPKAdee, handige brochures met een overzicht van alle voorjaarsactiviteiten voor de actieve 55-plussers en jongeren van 0 tot 18 jaar. Je kunt steeds een gratis exemplaar afhalen in het administratief centrum, de bib, het museum of het toeristisch kantoor. Van zaterdag 4 februari tot 5 maart kun je in het stedelijk museum de niet gekozen carnavalsaffiLucette Callebaut (sp.a) vervangt Jan Nevens (N-VA) als OCMW-raadslid. Post ches 2017 bekijken. een leuk filmpje van maximaal 20 seconden op Facebook waarin je jouw sport verkleed uitoefent. Gebruik #carnavalsport. Het filmpje met de meeste likes ontvangt een leuke prijs. Woensdag 22 februari krijgen kinderen een leuke attentie in alle Aalsterse sportcomplexen en het zwembad.

9


MENSEN

3X

Trampolines

GA JIJ NAAR DE WINTERFOOR?

Op vrijdag 17 februari opent de Winterfoor. Met maar liefst 110 attracties, waaronder dit jaar voor het eerst een reuzenrad op de Hopmarkt en een gigantische draaimolen op het Werfplein, nodigt de Winterfoor meer dan ooit uit. Niet alleen menig carnavalshart gaat er sneller door slaan, maar ook voor kinderen is een bezoekje steeds een belevenis. Nadia (bijna 7) en haar zusje Sara (4) uit Aalst hopen dit jaar zeker een bezoekje te brengen aan de Winterfoor, maar ook aan Carnaval. “Ze zijn allebei leuk”, vertelt Nadia. “Op de kermis ga ik graag in de botsauto’s, maar het leukste vind ik toch de trampolines. Misschien gaan we ook wel met onze school, het Atheneum. Dan gaan we verkleed en ik zou me graag als koningin verkleden.”

10


Eendjes vissen

Hoog en snel

Hoewel Helena (4) in Aaigem woont heeft ze geluk: haar grootouders wonen pal aan de Grote Markt. "Een voor- en een nadeel, 't is duur he", lacht haar mammie. Samen met haar broer Hector gaat Helena liefst eendjes vissen. “Hector wil dino’s en ik barbiepoppen”, zegt ze. “En smoutebollen natuurlijk!” Helena verkleedt zich elk jaar, ’t is een echte carnavalist net zoals haar grootvader”, weet mammie.

Yannick (8) en zijn zusje Noë (3) uit Nieuwerkerken gaan enkel de week na Carnaval naar de Winterfoor. Tijdens de driedaagse zijn ze op skivakantie. Yannick verkleedt zich elke keer. “Vorig jaar was ik een soldaat, het jaar ervoor een beer”, vertelt hij. “En op school, het Sint-Jozefscollege, verkleedden we ons als Voil Jeanet. Ik ga in alles wat hoog en snel gaat, ik ben niet bang. Zus kiest eerder voor de paardenmolen en de mini botsauto’s.”

11


WINTERFOOR

Ik snap de Aalsterse humor volledig.�

- Vincent

12


MENSEN

“Ik stoon al joren op de foeir” Aalst houdt van de Winterfoor. Waar anders wordt de komst van foorkramers zo luid bezongen in tal van liedjes? Wanneer zij aankomen is Carnaval écht in onze stad. En de liefde is vaak ook wederzijds. Neem nu Vincent Delforge (45). Een familienaam als een klok, een boegbeeld op onze Winterfoor. Zijn roots liggen in Charleroi, zijn woonplaats is Waasmunster, maar zijn hart, dat ligt in Aalst. Winterkermis op de Grote Markt van Sint-Niklaas. Een hongertje. We bestellen een pakje met stoofvleessaus en pickles aan het kraam van Delforge. Niemand die daar raar van opkijkt. Tot wanneer omstaanders met afgrijzen vaststellen dat de sausjes op onze portie oliebollen terechtkomen. Vincent Delforge komt ons glimlachend tegemoet: CHIPKA is gearriveerd. “Ik ben dat al gewoon. In Kortrijk, in Antwerpen, in Luik, in Brussel… overal kom ik Aalsterse carnavalisten tegen.”

Als je de lijst van foorkramers op onze Winterfoor overloopt duikt de naam Delforge maar liefst 6 keer op. Een echte foorfamilie. Vincent: “Ja, allemaal broers, zussen en kinderen. We werken wel onder dezelfde vlag van Delforge, maar elk heeft zijn persoonlijk kraam. Mijn vader François is ermee begonnen, per toeval eigenlijk. Hij had een kraam van ‘kijkwerken’, een

Voor eens en voor altijd: wie kwam als eerste op dit ongewone recept? Vincent: “Volgens mij was Prins Pascal Solomé (alias ‘de Salami’) de eerste, ergens begin de jaren ’90. Hij bestelde dat bij mijn nonkel Georges op de Grote Markt. De laatste jaren is het een echte klassieker geworden. Op de Winterfoor verkoop ik het alle dagen. En zeker niet alleen aan mensen die een pint op hebben hé. Ergens anders kennen ze dat niet. Toegegeven, zelf vind ik het lekkerder met pickles alleen.” Vincent komt overal Aalsterse carnavalisten tegen.

13


"Aalst Carnaval is ongeveer 9% van mijn jaaromzet. Maar voor mijn gevoel telt dat voor 90%." - Vincent attractie waar goocheltrucs en rariteiten opgevoerd werden, zoiets bestaat nu niet meer. Eens de mensen je trucs gezien hadden moest je naar een andere kermis uitwijken, je kon de mensen geen twee keer voor dezelfde show laten betalen. Dus zocht mijn vader een alternatief en kocht hij een oliebollenkraam. Hij nam ook de standplaatsen over van de vorige eigenaar: in Charleroi, Péruwelz en… Aalst. In 1959 stond hij voor het eerst op het Esplanadeplein. Daar sta ik nu nog steeds.” Wanneer begon het voor jou? Vincent: “Op mijn vijftiende hielp ik al. Ik was gauw schoolmoe (lachje). In 1993 heb ik het kraam overgenomen. Op de Esplanade zie ik de stoet altijd mooi passeren. In de loop der jaren zag ik alles verbeteren: de muziek, de techniek, de kostuums, de lichten… Ondertussen snap ik de typische humor volledig, ook de inside jokes. Ik hou van Aalst en van het Carnaval. Ik ben trouwens op zoek naar een woning in Aalst, later wil ik er wonen. Ik zal het zo zeggen: Aalst Carnaval betekent voor mij 9% van mijn jaaromzet, maar voor mijn gevoel telt dat voor 90%. Van mijn sponsoringsbudget gaat ook 95% naar Aalsterse initiatieven.” Naar de intussen bekende ‘Delforgeprijzen’ voor carnavalsgroepen bijvoorbeeld. Vincent: “Dat doen we inderdaad al jaren. Zowel een Delforgeprijs, 500 EUR voor de winnaars van elke categorie als een aanmoedigingsprijs, de ‘Voesjdoengprijs’, 250 EUR voor de laatste in het klassement van de drie categorieën.”

14

Hoe beleef jij carnaval? Kun je meefeesten? Vincent: “Zeker. Ik zorg wel dat mijn zaken hier geregeld zijn, maar ik maak er tijd voor om het 100% mee te beleven. Mijn familie en medewerkers gunnen me dat. Mijn broer Marcel en ik zitten sinds vorig jaar zelf in een groep: ‘Bjein Swanjee'. Ik ben goed bevriend met ex-prins Chris ‘Den Baal’. We richtten de groep samen met enkele anciens op zoals Guy Ongena en Peter Van Keer. Enkel Marcel en ik zijn door de carnavalsmicrobe gebeten. Ik kan het niet verklaren. (toont zijn gsm) Kijk: muziekzender ‘Oilsjt Mjoezik’ staat al klaar, die beluister ik hier via streaming. Ook hier in Sint-Niklaas, ja. Ik krijg soms commentaar van mijn medewerkers (lacht). Het gaat ver. Tijdens de vorige Verkiezing van Prins Carnaval was ik op reis in Mauritius. Wel, de verkiezing heb ik gevolgd op mijn laptop.” Vincents dochter Victoria (21) komt er even bij staan. Samen met haar zus verzekert ze de opvolging van het kraam. Victoria: “Mijn zus gaat nog naar school. Zij zit in haar laatste jaar patisserie en stapt dan ook in de zaak. Ik volgde hotelschool in Ter Duinen en kreeg een opleiding bedrijfsbeheer mee. Dat komt van pas. Even heb ik getwijfeld om zelf iets te beginnen in de horeca, maar ik ben volledig van gedacht veranderd. Ik ben graag onder de mensen en hou van dit werk.”


MENSEN

En van Carnaval? Victoria: “Zelf ben ik niet zo’n carnavalist. Dat komt misschien nog, het is in elk geval iets unieks. Bij mijn papa is dat anders, die luistert al maanden voor carnaval naar carnavalsliedjes (lacht)." Vincent: “Ik heb nu zelfs een liedje ingezongen, bij carnavalsgroep ‘Beschomt’: Ik stoon al joren op de foeir. Dat was heel plezant, dat smaakt naar meer.” Een gooi doen naar Prins Carnaval misschien? Vincent: “Neen, dat weet ik nog zo niet. Burgemeester van Aalst worden, dat wil ik wel! (lacht).”

Dochter Victoria verzekert samen met haar zus de opvolging van het kraam.

"Vorig jaar volgde ik de Prinsenverkiezing via streaming vanop Mauritius.” - Vincent

15


MENSEN

OP PAD

wekelijkse markt Ten Rozen

Buurt en marktkramers zijn eensgezind: deze markt had er vroeger mogen komen.

Meer dan een markt Op de hoek van de Oscar De Bunnestraat en de Rozendreef vindt sinds begin november een wekelijkse markt plaats. In de schaduw van het stijlvol gerenoveerde zwarte appartementsblok ‘165’, stallen elke woensdagnamiddag 8 marktkramers hun voedingswaren uit. Een gezellig marktje met een sociale meerwaarde voor de buurt. “Hier wordt er al eens gelachen.”

16

Als bij toeval is Dirk De Cock de eerste bezoeker die we er ontmoeten. Dat deze markt er staat is grotendeels zijn verdienste. “Ik woon hier nog maar twee jaar in de buurt. Hier zijn bijna geen buurtwinkels meer en nochtans woont hier een massa volk. De oudere mensen moeten de bus nemen naar het centrum voor hun boodschappen. Daarom stelde ik vorig jaar aan Stad Aalst voor om hier een wekelijkse markt in mekaar te steken. Ik ben blij dat ze er nu is: een compacte markt met uitsluitend voedingsproducten, meer moet dat niet zijn.”

Komt wel goed

De markt loopt van 14 tot 18 uur. De kraampjes staan netjes in twee rijen: kip, patisserie, vleeswaren en een hamburgerkraam aan de ene kant, honingproducten, vis en groenten en fruit aan de andere. Enkel de kaasboer


moet die dag verstek geven. Het is een rustig komen en gaan van bezoekers. Dennis overschouwt het vanuit zijn kippenkraam: “Ik denk wel dat dat gaat goedkomen met deze markt. Net voor de winter een markt opstarten is niet ideaal.”

Burgemeester

Vanuit zijn rolstoel luistert Eddy mee. Hier is hij gekend als burgemeester (berremiejster) en zo wordt hij ook aangesproken. “Dat komt omdat ik mij veel aantrek”, legt Eddy uit. “Ik woon hier in blok 165. Ik span het plein af met een lint voor de markt en ik zorg er voor dat de camions weer veilig kunnen vertrekken achteraf.” Maar vandaag zal dat niet lukken. Eddy herstelt nog van een ongeval. De chauffeur die hem aanreed pleegde vluchtmisdrijf.

Volkse buurt

Ook Cliff, Patrick en Caroline van het viskraam zijn gewonnen voor de kleine markt. ‘Edelvis’, prijkt op hun schort, een naam die veel Aalstenaars wellicht bekend in de oren in klinkt. “Sinds 1920 staat onze familie wekelijks op de markt”, zegt Patrick. “Tot 2 jaar geleden had mijn zus nog een viswinkel in de Hoveniersstraat. Wij doen 7 markten. Deze markt had er gerust wat rapper mogen komen. We zitten in een volkse buurt, hier zit leven in. De mensen kennen mekaar en doen eens een babbeltje.”

Alles bij de hand

Tanja en Yvonne bijvoorbeeld. Zij zijn elke

Initiatiefnemer Dirk De Cock is blij dat de markt er eindelijk is.

week trouw op post. “Ik kom ook boodschappen doen voor mijn moeder en voor mijn buurvrouw”, zegt Tanja. “Je hebt hier alles bij de hand.” Wat er nog kan verbeteren? “Misschien een plekje om te zitten, waar je iets kunt drinken”, antwoordt Yvonne. Het oog van de horeca. Yvonne baatte 47 jaar lang café Parking uit in de Botermelkstraat, tot ze de tapkraan in juli vorig jaar definitief dichtdraaide. “Misschien moet ik hier eens tafeltjes zetten, ja”, knikt Michael van het hamburgerkraam. “Veel mensen komen toch al iets drinken. Ik doe dit in bijberoep en kom hier heel graag. Hier wordt er al eens gelachen.”

Ik leef ervoor

“Een markt moet je sowieso een jaar de kans geven om te weten of het marcheert”, weet Christa van het slagerskraam. Zij kan het weten, al 28 jaar doet ze de markt, 6 dagen per week. “Ik doe het enorm graag, ik leef ervoor”, zegt ze. Roswita staat zelfs 7 op 7 op de markt met haar honingproducten. "Het bevalt me hier", zegt ze. "Zo'n kleine markt brengt soms meer op dan een grote."

Tevreden klanten

"Voor Sonja van het bakkerskraam en Roger van groenten en fruit is Ten Rozen een thuismatch. Ook zij zien vooral tevreden klanten. “Ook klanten die ik ken vanop de zaterdagmarkt”, zegt Sonja. Roger heeft er 's ochtends al de markt van Nieuwerkerken opzitten. “Daar staat mijn hangar en hier in de buurt woon ik. Toen Dirk me aansprak om deze markt op te starten heb ik niet lang getwijfeld.”

Buurtbewoner Eddy is een helpende hand.

17


MENSEN

De Favorieten van... In deze rubriek polsen we elke maand naar de favorieten van 4 gemeenteraadsleden. 6 simpele vragen leveren verrassende en uiteenlopende antwoorden op.

Sarah Smeyers

Anne- Marie Verdoodt

N-VA °8 oktober 1980 Woonplaats: Aalst centrum Gemeenteraadslid sinds: 2012

Mijn favoriete... bezigheid?

Rommelmarktjes! Ik ben gek van snuisterijen met een persoonlijke geschiedenis. Een paar keer per jaar zet ik zelf een kraampje op om oude spulletjes te verkopen. Het resultaat is dat ik soms met méér thuis kom dan ik vertrokken ben.

event in Aalst?

Cirk! Het is hoogstaande cultuur die voor een heel breed publiek toegankelijk is. De sfeer van Cirk is geweldig. Ik kom heel veel mensen tegen die ik ken! De voorbije zomer heb ik tot een gat in de nacht gedanst op de binnenkoer van de Pupillen.

plekje in Aalst?

De binnenkoer van de Pupillen. Omwille van die dansvloer. Een verborgen parel, daar onder de bomen. Voeg daar wat lampionnen aan toe, een sofa uit de Kringwinkel, een dranktentje en een foodtruck en je hebt een oergezellig terras.

persoon?

Mijn mama. Ze is al lang overleden. Ik had een heel goeie band met haar. Haar levenswijsheden komen me bijna elke dag van pas.

uitspraak?

“Waar een wil is, is een weg.”

Aalsters woord?

“Stinkerd” - Zo noemde mijn oma mij eens, lang geleden. Ik interpreteerde haar letterlijk en zette het op een wenen. Terwijl ze het helemaal niet slecht bedoelde, want “stinkerd” betekent gewoon “sloeber”. En dat zal die ene keer wel terecht geweest zijn.

18

Open Vld °20 januari 1959 Woonplaats: Erembodegem Gemeenteraadslid sinds: 2006

Mijn favoriete... bezigheid?

Lezen, wandelen, reizen, senioren helpen.

plekje in Aalst?

Wandelpad Dender

event in Aalst?

Met een groepje vrienden deelnemen aan de jaarlijkse “Superstar op Wielen” op Pinksterenmaandag.

persoon?

Michelle Obama

uitspraak?

“Nie zagen, nie memmen, en nie kreften”

Aalsters woord?

“Hij is vedrom op marode” - Telkens mijn vader ergens heen ging en niet tijdig terugkwam zei mijn moeder ‘hij is vedrom op marode’. Bij nader onderzoek blijkt ‘marode’ uit het Frans te komen ‘aller a la maraude’ wat betekende ‘plunderen, stelen’. Die zegswijze werd nadien vooral gebruikt als iemand op zwier ging.


Kris Van Vaerenbergh N-VA °29 mei 1970 Woonplaats: Aalst Gemeenteraadslid sinds: 2015

plekje in Aalst?

Mijn zaak brengt mij naar een plek die ik sinds kort aan mijn favorietenlijstje kan toevoegen: het Kannunik Colinetplein. Na renovatie van het plein zeker één van de mooiste van de stad, met ‘s zomers de gezellige fonteintjes en ‘s winters de knus verlichte bomen. Maar bovenal, de bewoners die dit plein kleur geven.

persoon?

Mijn favoriete... bezigheid?

Ik heb mijn jeugd grotendeels gespendeerd aan voetbal en heb alle jeugdreeksen tot reserven bij den Iendracht doorlopen. In ‘91 heeft ook de zaalvoetbalmicrobe me te pakken gekregen, we werden dat jaar ook wereldduurrecordhouder. Fietsen kan me ook wel boeien en Carnaval natuurlijk, zoals elke echten Ajoin.

event in Aalst?

Onze stad heeft vele leuke events en activiteiten. Als ik er eentje moet uitlichten: Carnaval. Dat loopt toch wel als een rode draad door mijn leven. Ik leerde wat creativiteit inhoudt, ik werd Prins Carnaval, leerde Eva kennen en samen baten we sinds 1 april ‘De Prins Drinkt Koffie’ uit, een huiselijke koffiebar.

Ik heb bewondering en respect voor mensen, zowel in de sport, politiek of in onze dagelijkse omgeving, die er voor gaan en het beste uit zichzelf trachten te halen. Ik kom met zeer veel mensen in contact en krijg zo veel inspiratie en invloeden door die ik verweef in mijn verdere leven.

uitspraak?

Ooit las ik het gezegde ‘Leven doe je nu, niet vanop een wolk’ en dat probeer ik elke dag opnieuw: genieten van mijn vrouw en zoon, van mijn naasten en vrienden, ja zelfs van de kleinste dingen des levens. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

Aalsters woord?

“Eftepie” - straf, pikant, justekes der oever, Nen Oilsjteneer (ajoin) is oeik ne pikanten en es ne verleigen om tien of tander straffe oitsprauk te doeng. Ik ben oeik ni verleigen om mijn mondje te roeren, en me ewa eftepie oit den hoek te kommen.

Mijn favoriete...

Johan Van Nieuwenhove

bezigheid?

Fietsen en voetbal. Als gewezen voetballer ga ik zoveel mogelijk naar Eendracht Aalst kijken, zowel thuiswedstrijden als op verplaatsing. Ook volg ik nog de club waar ik sinds mijn legerdienst in Duitsland ook voor supporter: Borussia Mönchengladbach.

Vlaams Belang °23 december 1956 Woonplaats: Erembodegem Gemeenteraadslid sinds: 2000

event in Aalst?

De dinsdagstoet met Carnaval: de Voil Jeanettenstoet is toch wel uniek in ’t land.

plekje in Aalst?

Het Denderpad. Zowel zomer en winter tracht ik zoveel mogelijk langsheen dit pad in volle natuur te fietsen.

persoon?

Mijn peter: hij was landbouwer en ik heb veel

respect voor hem als mens, voor zijn beroep en de liefde voor dieren.

uitspraak?

“Doe wel en zie niet om”

Aalsters woord?

"Gralek benalek" - Iets erg benauwend, of verontrustend vinden.

19


WERKEN

3X

"In het stadspark"

SPELEN Wat is er leuker voor kinderen dan buiten spelen? De stad wil hier op inzetten door aantrekkelijke speelplekken te voorzien. CHIPKA vroeg aan drie kinderen wat hun favoriete speelplek is.

Lien (10) uit Aalst "Liefst ga ik spelen in het stadspark. Het is daar groot met gras om op te voetballen en er zijn veel meer speeltuigen dan op andere plekjes. De katrol en de klimrekken zijn mijn favorieten. Met de Chiro zakken we soms af naar het Astridpark, ook leuk, maar daar zouden er wat meer speeltoestellen mogen staan. Ik woon in de buurt van de Boudewijnlaan en mag alleen bij mijn vriendinnetje gaan, het vaakst spelen we gewoon in de tuin of in de wijk op straat."

20


"Frans Breckpotwijk"

"In mijn wijk"

Gene (11) uit Aalst

Ellen (10) uit Aalst

"Ik woon in de Frans Breckpotwijk dichtbij een parkje en daar mag ik elke woensdag gaan spelen. Ik hoef zelfs geen straat over te steken om er te geraken. Je kan er voetballen, schommelen en klimmen en er is ook een glijbaan. Zo leuk dat het dichtbij is, zo hoef ik niet altijd thuis te spelen. Daar is het veel avontuurlijker, we spelen verstoppertje en tikkertje. Ik heb daar nieuwe vrienden gemaakt uit de buurt. Ik speel veel liever buiten dan binnen te zitten."

"Ik speel vaak buiten in onze wijk. Daar is een grasveld waar we in de zomer op voetballen, tennissen en fietsen en het is er ook mooi. Met mijn vriendin ZoĂŤ mag ik daar afspreken van mijn mama. Gamen of TV kijken doe ik niet zo graag. Het is veel leuker om buiten te spelen. Ik hou van de natuur en dieren en wil graag dierenarts worden. Ik zou graag nog meer open plekjes met gras hebben om op te spelen."

21


Kinderfantasie in de stad 22


DOSSIER KINDVRIENDELIJKE STAD

Op naar een kindvriendelijke publieke ruimte Aalst wil kindvriendelijker worden en schakelt daarvoor de jonge Aalstenaars zelf in. Kinderen en jongeren denken mee na over hoe het openbaar domein kindvriendelijker kan ingericht worden. Prikkelende speelplekken ontwerpen en veilige verbindingen ertussen zijn de belangrijkste streefdoelen. Frederik De Bondt van team Planning en stadsvernieuwing en Inne Van den Abbeele van team Jeugd geven tekst en uitleg. Inne: “We voeren momenteel een studie naar kindvriendelijke publieke ruimte in Aalst. We onderzoeken hoe kinderen en jongeren zich bewegen binnen onze stad en wat de hotspots zijn om te spelen en te ontspannen. Maar we gaan ook na hoe ze zich verplaatsen van thuis naar school, peilen naar hun sportactiviteiten en hobby’s en vragen naar de plekjes waar ze vaak met hun ouders komen.” Waarom trekt de stad de kaart van kindvriendelijkheid? Frederik: “Aalst zet volop in op stadsvernieuwing, heel wat straten en pleinen worden heraangelegd, zowel in de binnenstad als in de deelgemeenten. Dit willen we kindvriendelijker. Kinderen zijn immers volwaardige gebruikers van het publiek domein. Aalst wil meer jonge gezinnen met kinderen aantrekken en dan moet je in de eerste plaats zorgen dat de openbare ruimte afgestemd is op deze doelgroep. In de plaats van op het einde van een ontwerp snel nog wat speeltoestellen toe te voegen keren we de rollen om en beginnen we met de vraag wat kinderen echt willen.” Wat is de meerwaarde van kinderen mee te laten nadenken? Frederik: “Volwassenen denken vaak aan voor de hand liggende dingen zoals een schommel of een glijbaan. Kinderen zijn veel creatiever en worden graag geprikkeld

en uitgedaagd. Wat paaltjes, een boom om in te klimmen, water,… geen kant en klare speeltuigen maar speelplekken waarbij ze hun fantasie kunnen gebruiken.”

Kinderen zijn veel bewuster van hun omgeving dan we dachten. Ze hebben een duidelijke mening over maatschappelijke uitdagingen zoals het klimaat en de mobiliteit." - Frederik Hoe betrekken jullie de kinderen? Inne: “We hebben 17 klasbevragingen gedaan in Groot-Aalst in het 4de, 5de en 6de leerjaar. Daarvoor laten we ons begeleiden door Kind en Samenleving, experten die op een heel speelse en interactieve manier met de kinderen aan de slag gaan. We schakelden ook onze collega Isabelle Eeckhout van Gebiedsgerichte werking in omdat het belangrijk is elk plein in zijn specifieke omgeving te bekijken. Elke sessie begint met een korte uitleg waarbij we de kinderen hun blik openen. Daarna worden de kinderen uitgedaagd om zelf na te denken en mogen ze hun eigen plein ontwerpen. We sluiten af met een brief aan de burgemeester, een leuke manier om hen al hun ideeën nog eens te laten samenvatten.”

23


DOSSIER KINDVRIENDELIJKE STAD

Werken de kinderen goed mee? Frederik: “We verbazen ons elke keer opnieuw over wat er tot uiting komt. Kinderen zijn veel bewuster van hun omgeving dan we dachten. Ze hebben een duidelijke mening over maatschappelijke uitdagingen zoals het klimaat en de mobiliteit. Ze komen echt met concrete en soms erg originele ideeën af. De kinderen stellen het ook echt op prijs dat er naar hen wordt geluisterd. Na zo’n klassessie hebben ze echt het gevoel dat ze au serieux genomen worden”. Inne: “We bevragen trouwens niet alleen kinderen uit de lagere school. We hebben interviews gedaan met 240 jongeren tussen 12 en 20 jaar. We spraken hen aan op straat aan met simpele vragen: “Wat doe je hier, waarom en met wie?” Hun antwoorden geven ons een goed beeld over naar welke plekjes jongeren vaakst en liefst trekken.” Wat doen jullie met de resultaten? Inne: “We brengen alle info samen tot een speelweefselkaart. Zo zien we welke speelplekken kinderen het meest bezoeken en kunnen we werk maken van veilige verbindingen tussen deze plekken, door bijvoorbeeld trage wegen te voorzien. Ouders zijn vaak bang om hun kinderen de straat op te sturen omwille van het verkeer. Dat kinderen zich veilig en zelfstandig kunnen bewegen door de stad is dan ook een absolute noodzaak. Het is één van de speerpunten in het nieuwe mobiliteitsplan.” Frederik: “Dankzij onze intensieve bevragingen hebben we nu een veel beter zicht op wat kinderen en jongeren zelf verlangen. We kunnen nu ook effectief rekening houden met hun verlanglijstje bij de aanleg van nieuwe pleinen, straten en groene hoekjes in de stad. Wel even nuanceren: Je moet nu niet denken dat we van Aalst een soort Plopsaland willen maken waar enkel

24

kinderen koning zijn. We verzoenen de behoeften van àlle mensen die de openbare ruimte gebruiken. Zo hebben we ook veel aandacht voor de gebruiksvriendelijkheid van onze straten en pleinen voor senioren. Concreet voorzien we bijvoorbeeld telkens voldoende zitgelegenheid in de buurt van een speelplek zodat ouders en grootouders in de buurt kunnen uitblazen.” Wanneer plukken we de eerste vruchten van jullie studiewerk? Frederik: “De heraanleg van de speelzone in het Klein Parksken staat in 2017 op de planning. Dit wordt het eerste dossier waarin we effectief aan de slag gaan met de input van de kinderen die we reeds verzameld hebben. Bij elk stadsvernieuwingsproject zullen we voortaan onze kindvriendelijke bril opzetten. Ons studiewerk maakt duidelijk waarop we dan precies moeten letten.” Frederik en Inne trekken naar de klassen om ideeën van de kinderen te vragen.


Een pleidooi voor buiten spelen Uit heel wat studies blijkt dat buiten spelen een positieve invloed heeft op kinderen. We lijsten enkele markante weetjes op. 36 procent van de kinderen uit de lagere school beweegt onvoldoende. Kinderen en jongeren zitten gemiddeld 6 tot 9,5 uur per dag ononderbroken neer. Met als gevolg: overgewicht, minder goede schoolresultaten … Kinderen van 6 tot 18 jaar zouden minstens één uur per dag moeten bewegen. Te voet naar school gaan en buiten spelen zijn de activiteiten waarbij kinderen de meeste calorieën verbruikten. Door spel leren kinderen hun creativiteit te gebruiken, ontwikkelen ze hun verbeeldingsvermogen, ze worden lichamelijk, verstandelijk en emotioneel sterker.

Buiten spelen is de meest waardevolle spelvorm voor de ontwikkeling van kinderen. Buitenshuis leren ze hun grenzen kennen en leren ze om te gaan met complexe of gevaarlijke situaties. Kinderen die veel buiten spelen hebben een betere motorische ontwikkeling dan kinderen die vooral binnen spelen. Buiten spelen is bij uitstek een sociale aangelegenheid waar kinderen leeftijdsgenoten ontmoeten. Ze moeten communiceren, onderhandelen, spelregels vastleggen en soms ruzie maken. Dit zijn allemaal sociale vaardigheden die later in het leven ook van belang zijn. Meer info op www.kindensamenleving.be

25


Geachte burgemeester,

De waarheid uit een kindermond 26


DOSSIER KINDVRIENDELIJKE STAD

Op het einde van de klassessies over kindvriendelijke ruimte krijgen leerlingen de opdracht een brief te schrijven aan de burgemeester. Daarin vatten ze samen wat ze graag willen in onze stad. Een bloemlezing van de meest verrassende en ontwapenende schrijfsels inclusief spelfoutjes. Wij zouden graag minder auto’s in onze stad willen. Het zou fijn zijn als we meer klimreken hadden. En het zou leuk zijn als er een meertje komt waar we in kunnen zwemmen en onze ouders meer tijd aan ons kunnen besteden. Elisabeth, Suzanna, Sabine, Cherlyne Wij willen dat er minder arme mensen zijn. Van Simon, dankjewel. Daaag! Wij willen dat er meer natuur is op het stasion. Want wij vinden dat het niet goed is als al dat groen verdwijnt. Het stasjon moet kleurrijker worden. We willen minder auto’s want dat is vervuiling voor de planten. Gelieve ook minder fabrieken te zetten want dat vervuild de lucht voor de mens. Hopelijk kunt u toekomen met onze regels. Yorunn, Acelyne, Lais en Lien Wij willen graag plezier in Aalst. En dat hebben we ook, maar het kan nog leuker worden door: Wat meer speeltuigen in het Koningin Astridpark bijvoorbeeld. Namelijk: een groot speeltoestel, boomstamschijven, klein speeltuigje, en touw en klimmen… Maar het moet niet perse in het Koningin Astritpark. Hopelijk denkt u erover na. Met vriendelijke groeten, Lien, Jade en Tess Wij zouden graag hebben dat er meer speeltuigen komen aan het parkje voor Atheneum Aalst. We zouden graag hebben dat een wilgenhut en een klein skatepark komt. En ook een klein bloemenveldje. Bedankt voor dit te lezen. Groedjes, Maxime en Matteo

Isabelle Eeckhout, ambtenaar Gebiedsgerichte Werking begeleidt de kinderen bij de schrijfopdracht.

Wij zijn van basisschool de Vlieger in Hofstade en wij zouden graag verandering brengen in het pleintje voor onze school. Misschien kunnen we dingen niet krijgen. Natuurlijk snappen we dat. Als er dingen niet zouden lukken geeft dat natuurlijk niet. Maar ons voorstel zeker bekijken. Alvast bedankt! Jade, Ciska, Michiel en Ine In Aalst mogen er voor ons meer fietspaden zijn. Wij vinden veldbaantjes zeer fijn om in te wandelen en te spelen. Veldbaantjes mogen er voor ons gerust zijn. Op ons plan zouden we van het trapveldje naar de grote heuvel een baantje van boomschors willen aanleggen. Aalst is een topstad!!!! Fleur, Andreas, Ruth en Amber

27


28


29


LEVEN

3X

Duurzaam engagement

EEN MATCH

Aalstenaars trekken niet enkel tijdens Carnaval aan hetzelfde ‘zjiel’. Dat blijkt uit de vele solidariteitsacties en schenkingen die particulieren en verenigingen jaarlijks ontvangen. Opvallend, serviceclubs geven niet zomaar geld, maar kiezen voor projecten met inhoud.

Joke van de 4e wereldgroep Mensen voor Mensen toont Gerard van de Rotary Aalst Noord trots de trolleys met educatief speelgoed die net geleverd zijn. “Dankzij de steun van de Rotary Noord kochten we 17 trolleys aan, gevuld met een knutselpakket, spelletjes, een boek en stiften. Een grote hulp voor de 300 gezinnen in armoede die we steunen”, vertelt Joke. “De filosofie van onze club is dat we een duurzaam engagement willen aangaan”, vult Gerard aan. “Concreet steunen we 4 projecten van Joke gedurende 3 jaar. Op materieel gebied gaat het om de aankoop van de trolleys en educatief speelgoed, maar we investeren ook in de opleiding van vrijwilligers voor voorleesnamiddagen en deskundigen om cursussen te geven om in jezelf te geloven.”

30


Echt bruikbaar

Focus op kinderen

Nadine en Kristl zijn 2 van de 10 flamboyante dames van Zona Fiamminga. “8 jaar geleden ben ik beginnen te schilderen en ging ik op zoek naar vriendinnen die ook creatief aan de slag wilden met kunstenaar Paul Van Impe", zegt Kristl. "Nadat al onze familieleden al een schilderij van ons gekregen hadden, kwam het idee om een vernissage te houden en de opbrengst aan een goed doel te schenken. Het eerste was de palliatieve afdeling van het ASZ, waar mijn mama patiënt was. We kochten drank, een schuifdeur en legden een terras aan. Nadine, die de naschoolse opvang van de Stedelijke Basisschool De Notelaar verzorgt, vertelde tijdens onze schilderavond dat de kinderen wel nog wat degelijk speelgoed konden gebruiken. En zo kochten we 2 ‘kickertafels’ en een pingpongtafel aan. Wat we kopen, moet echt gebruikt worden.”

Ann, maatschappelijk assistent van het OCMW, ontvangt Ilse van serviceclub Inner Wheel Dendervallei met open armen in de sociale kruidenier. “De dames schenken ons gedurende 3 jaar telkens voor 3 000 EUR aan melkpoeder. We begeleiden hier 500 gezinnen, waarvan de helft met zeer jonge kinderen. De nood aan melkpoeder is zeer groot, want zo’n pot is niet goedkoop. We geven ze ook zeer gericht mee, de ouders moeten een kaart van de mutualiteit kunnen voorleggen.” Ilse is blij om te zien dat hun schenking goed gebruikt wordt. “Onze focus ligt volledig op kinderen omdat ze niet verantwoordelijk zijn voor hun problemen en miserie.”

31


LEVEN

Speeddaten met serviceclubs Vorige maand kon Isabelle De Wuffel, coรถrdinator kinderarmoede bij de stad Aalst, de Ingeborg in zich naar boven laten komen. Ze was namelijk gastvrouw voor een avondje speeddaten tussen verschillende Aalsterse serviceclubs en welzijnsorganisaties.

32


Wanneer ben je vanavond een tevreden vrouw? Isabelle: “Ik hoop toch dat de vonk een aantal keer overslaat. Het is ook de bedoeling om een aantal vooroordelen, zowel van de serviceclubs als de welzijnsorganisaties, te ontkrachten. Ze lijken misschien wel tegenpolen, maar uiteindelijk hebben ze allemaal het hart op de juiste plaats. Ze vinden elkaar misschien niet zo snel.”

Speeddates om vooroordelen van zowel serviceclubs als welzijnsorganisates te ontkrachten.” - Isabelle

Is de nood aan hulp in Aalst groot? Isabelle: “Zeker en vast. Er is ook een stijgende armoedeproblematiek. Het aantal kinderen dat geboren wordt in een kansarm of kwetsbaar gezin is de laatste jaren helaas gestegen. Elke manier om die mensen te helpen kunnen we alleen maar toejuichen.”

Isabelle

CHIPKA zocht ook een match. Eerste gesprekspartner: Isabelle, om het concept toe te lichten. Isabelle: “Vanuit de stad en het OCMW ondersteunen wij verschillende mensen die het moeilijk hebben op verschillende domeinen. Aalst telt heel wat serviceclubs die ook hun schouders zetten onder sociale projecten. Tijdens onze speeddates van telkens 10 minuten kunnen organisaties en verenigingen hun project pitchen, voorstellen.”

Openen Aalstenaars snel hun portemonnee? Isabelle: “Het moet niet altijd hun portemonnee zijn, Aalstenaars openen heel snel hun hart. Dat merk je bijvoorbeeld zeer goed op sociale media. Het aantal Facebookpagina’s en –groepen die mensen in nood ondersteunen zijn zeer talrijk. Dat hoeft niet altijd financiële steun te zijn. Tijd en energie is ook heel kostbaar. En het zijn niet enkel serviceclubs die zich inzetten. We zijn die talloze vrijwilligers zeer dankbaar en hopen dat deze speeddates verrassende samenwerkingen uitlokt.” Is de speeddateavond enkel voor verenigingen die zich inzetten voor kansarmen? Isabelle: “Neen, de focus ligt niet op armoedebestrijding. Ook verenigingen en organisaties die zich inzetten voor gezondheidspreventie of het vrijetijdsaanbod voor mensen met een beperking zijn aanwezig.”

33


LEVEN

Gemeenschappelijke vijand: kanker Astrid van Fiola - Fifty One Ladies Aalst - en Beatrijs van Shout at Cancer hebben ook onmiddellijk een klik. Beide dames zetten hun eerste stappen in hun vereniging en hebben ook een gemeenschappelijke vijand: kanker.

De korte ontmoeting met Beatrijs heeft me al direct geïnspireerd.” - Astrid

Beatrijs

Astrid

Beatrijs: “Shout at Cancer is opgericht in Londen door mijn neef, Thomas Moors. Het is momenteel de enige organisatie die zich richt op mensen die getroffen zijn door keelkanker. Zijn verleden als koorknaap bij Cantate Domino inspireerde Thomas om een koor te gebruiken als methodiek in de strijd tegen keelkanker. Wij willen nu ook in Aalst een Shout at Cancer vzw oprichten zodat er

volgende winter een Vlaams koor kan opgericht worden. En hiervoor ben ik op zoek naar geldschieters.” Astrid: “ Wij zijn een startende serviceclub en willen ons dit jaar zeker inzetten voor kankerpatiënten. Ons plan was om eerst naar het OLV en ASZ te gaan om te luisteren naar de noden van kankerpatiënten, maar onze korte ontmoeting met Beatrijs heeft me al direct geïnspireerd.” Komt er een vervolg op jullie speeddate? Astrid: “Wij nodigen Beatrijs sowieso uit op een vergadering zodat ze haar project ook kan ‘verkopen’ aan onze andere leden.” Beatrijs: Als ik dit al op 10 minuten verkocht krijg, wat moet dat dan niet zijn op een hele avond (lacht).”

Vrouwen boven Elke van Groep Intro heeft 4 speeddates achter de rug en heeft vooral een klik met de dames van Soroptimist, en dat is blijkbaar wederzijds.

34

Elke: ”Wij zijn een sociale tewerkstellingsplaats die jongeren klaarstoomt op de arbeidsmarkt. We leren hen vooral werkattitudes aan en geven hen sollicitatietraining. We werken vaak met zeer kwetsbare jongeren die op verschillende vlakken een duwtje in de rug kunnen gebruiken.” Simona: “Wij kunnen hier eventueel wel een rol in spelen. Wij zijn een ngo die opkomt voor de vrouwen. We zijn ervan overtuigd

dat als je een vrouw helpt in een gezin, het hele gezin geholpen is.” Hoe helpen jullie concreet? Simona: “Dat varieert. Soms betalen we een kamp voor de kinderen en onlangs hebben we ons geëngageerd om drie jaar lang het inschrijvingsgeld te betalen van een Syrische vrouw die in haar thuisland als kapster werkte. Haar diploma wordt


We zijn ervan overtuigd dat als je een vrouw helpt in een gezin, het hele gezin geholpen is.” - Simona hier niet erkend en dus moet ze terug naar school.”

Simona Elke

Heeft Elke je kunnen overtuigen? Simona: “Zeker, we gaan mailen en ideeën uitwisselen over hoe we elkaar concreet kunnen helpen. Voor het ogenblik hebben we niet direct fondsen die we kunnen uitdelen. Onze volgende fundraising is op 25 maart en hopelijk hebben we dan weer geld in het laatje om vrouwen in nood te helpen.”

Raak na 2 seconden De eerste speeddate is meteen raak voor Saskia en Leiv. Saskia van team Inburgering van de Stad Aalst kwam ‘Ken je stad’ voorstellen, maar kreeg meteen een tegenvoorstel van Leiv, voorzitter van JCI Aalst. Leiv: “JCI is geen serviceclub, maar wil ondernemerschap promoten. Hoewel wij dus niet de anderstalige doelgroep zijn van Saskia, zag ik meteen raakvlakken met een project dat wij willen uitbouwen in de Hoveniersstraat. Saskia wil er het aanbod van de stad bekend maken bij de nieuwkomers en wij willen aantonen dat we niet enkel ondernemers van Vlaamse origine steunen, maar iedereen die ondernemend is ingesteld. Een van onze ideeën is om een echte happening te organiseren op Rechteroever.” Saskia: “En ik zoek altijd manieren om letterlijk een voet binnen te krijgen bij

Leiv Saskia

anderstaligen op Rechteroever. Als ik via de handelaars promo kan maken voor de projecten van de stad wil ik daar zeker aan meewerken.” Hadden jullie elkaar ook gevonden zonder de speeddate? Leiv: “Het ging in ieder geval veel langer geduurd hebben. We hebben dit project al proberen te pitchen bij de stad Aalst, maar wisten eigenlijk ook niet goed bij wie we terecht moest. Is het de dienst Economie, of nog een andere dienst? En door vanavond heel kort samen te zitten wisten we na 2 seconden al dat dit een heel goede match is. Eigenlijk willen we dezelfde mensen bereiken, vanuit een andere invalshoek weliswaar, maar vanuit dezelfde positieve interesse. Dat was van in het begin zeer duidelijk.” Saskia: “Wat ik vanavond gewonnen heb is een nieuw netwerk. Mohammed, de penningmeester van JCI, kan voor mij een sleutelfiguur zijn. Hij is van Marokkaanse origine, kent de gemeenschap en is voor hen een voorbeeldfiguur. Met hem wil ik dus zeker ook nog op date (lacht).”

35


FOCUS OP EEN BUURT

(JEFKES VAN) SINT-ANNA "Fiejst, fiejst, fiejst op Jefkes kindercarnaval"

Antoine en Etienne: "De Sint-Annazaal is van goudwaarde voor de buurt."

36


Tussen pot en pint ontstaan de beste ideeën. Zo ook in 1969, toen enkele biljarters van café St-Annakring zich verenigden tot de ‘Jefkes’. Hun intentie? Het carnaval naar Sint-Anna brengen, de jonge parochie die dertien jaar eerder was opgericht in de wijk Schaarbeek. Het ‘Jefkesbal’ en de kindercarnaval zijn bijna 50 jaar later bekend geraakt tot ver buiten de stadsgrenzen. “Waar zitten de Oilsjteneers, vragen we ons soms af.” getelijke namiddag. En dat zijn bijlange niet allemaal Aalstenaartjes. “We krijgen veel ‘buitenlanders’”, weet Etienne. Mensen die dat oppikken via onze website. Zo was hier twee jaar geleden nog een dame uit Brugge. Dat geldt ook voor ons Jefkesbal, waarvoor ze zelfs vanuit Limburg komen afgezakt. Ja, soms vragen we ons af waar die Oilsjteneers allemaal zitten.” (lacht)

Wie Jefkescarnaval gekend heeft, komt terug." De originele Jefkes. Vlnr: Jozef Rimbaut, Jozef De Ridder, Jozef Nimmegeers, Jozef van Durme, Jozef Paepe, Jozef Vertongen, Jozef Bonner, Jozef Borms. Mascottes: Elisabeth en Germaine.

Soms ligt een groepsnaam echt voor de hand. Niet alleen stichters Jef Borms en onderpastoor Limpens, maar ook de leden van de plaatselijke biljartclub droegen ‘Jozef’ als eerste of tweede voornaam. Van de originele oprichters blijft vandaag niemand meer over. De volgende lichting ‘Jefkes’ nam de fakkel over en maakte er nog iets totaal anders van. Tot die tweede generatie behoren Etienne Viersé en Antoine Van der Heyden (Prins Carnaval 1974 en bezieler van het Documentatiecentrum Aalst Karnaval).

Spontaan publiek

Etienne en Antoine wachten ons op in de Sint-Annazaal, tot vorig jaar het vaste decor van het Driekoningenfeest. Enkele leden van OKRA zijn er druk in de weer, want er is een repetitie gepland voor een kersttheater. “Hun publiek is even spontaan als dat van ons”, zegt Antoine. “Zij de senioren, wij de kinderen. Al moeten we wel zeggen dat de jeugd evolueert. In tegenstelling tot vroeger is een kind van 12 vandaag al geen kind meer. De zaal en het aanpalende café zijn alleszins van goudwaarde voor de buurt. De Jefkes, OKRA en de scouts brengen hier leven in de wijk.”

Buitenlanders

Ondanks de concurrentie van de maandagstoet bezorgt de kindercarnaval jaarlijks zo’n 550 kinderen een onver-

Prijzen, prijzen, prijzen

Nochtans kennen de Aalstenaars Jefkescarnaval wel. “In alle scholen van Aalst en deelgemeenten delen we maar liefst 10 000 tekeningen uit voor onze kleurwedstrijd”, vertelt Antoine. “We beschikken over een pot van 2 000 à 3 000 EUR aan prijzen die we verdelen onder verschillende wedstrijden: de kleurwedstrijd, een ballonnenwedstrijd met 1 500 ballonnen, de Bollenworp (snoepjesworp) en voor elk kind dat met een zelfgemaakt carnavalswagentje meeloopt in onze stoet. Waarom we het doen? Om thuis eens weg te zijn, zeker?” (lacht). “En om het contentement op die kinderen hun gezicht te zien natuurlijk”, vult Etienne aan.

Roklijf

De Sint-Annazaal ligt aan de straat ‘Roklijf’, alleszins één van de merkwaardigste straatnamen van Aalst. Vóór 1932 heette deze straat Lindenstraat-Blok. Ze werd genoemd naar de voormalige herberg ‘t (Oud) Roklijf op deze locatie. Het woord ‘roklijf’ is dan weer een in onbruik geraakte benaming voor een kort bovenkledingstuk of kinderkledingstuk.

37


FOCUS OP EEN BUURT Kinderstoet

Louis Paul Boon, Bert Van Hoorick en Jan De Wilde even buiten beschouwing gelaten heeft de Sint-Annawijk naar verluidt nóg een bekende afstammeling: ‘Onzjier’ (Onze Heer, red.). “Net op het moment dat de maandagstoet vorig jaar wegens stormweer werd geannuleerd, begon het op te klaren. Onze kinderstoet is dus wel uitgegaan”, zegt Etienne. “We hebben geen druppel regen gehad. Onze stoet trekt doorheen het café en langs de zaal tot aan het Ezelspleintje (Volksplaats, red.) en terug. Daarna start het spektakel met clown Rocky in de zaal. Allemaal gratis, zonder chichi en heel gemoedelijk.”

Hommage

Door de afgelasting van hun stoet kregen verschillende carnavalsgroepen voor het eerst de kans om naar Sint-Anna af te zakken. Met één groep in het bijzonder hebben de Jefkes sindsdien een speciale band. Carnavalsgroep Possensje bracht vorig jaar een prachtige hommage aan de kindercarnaval met opvallende maskers, kostuums en praalwagens, begeleid door een aanstekelijk melodietje: “Fiejst, fiejst fiejst met Zjefkes Kinjercarnaval”. “Dat

"We doen het om het contentement op de kinderen hun gezicht te zien"

38

(JEFKES VAN) SINT-ANNA hebben we enorm geapprecieerd”, zegt Etienne. “Het zijn goeie kameraden geworden.”

Koninklijk

Op zaterdag 25 februari, de avond vóór Aalst Carnaval starten de festiviteiten op Sint-Anna met het traditionele verkleed bal. “Vroeger had je ook nog het Katrienenbal op dezelfde avond," vertelt Antoine, “maar dat bal verdween. Sindsdien krijgen wij wel de medewerking van de Jong Katrienen (JOKA). Ons Jefkesbal is een heel spontaan bal. We hebben maar één regel: alles mag en niets moet. Wie Jefkescarnaval gekend heeft, komt terug.” In 2019 bestaan de Jefkes 50 jaar, of er iets speciaals zit aan te komen? “Daar moeten we nog over nadenken”, antwoordt Etienne. “Maar Koninklijk worden, dat is alvast het minste wat we gaan doen” (lacht).

Jefkes Kindercarnaval

vindt plaats op maandag 27 februari van 13 tot 18 uur. Voor het programma surf je naar www.jefkesaalst.be. Het verkleed Jefkesbal geeft het startschot van Aalst Carnaval op zaterdag 25 februari.


IN AALST

Winterfoor Aalst van vrijdag 17 februari tot zondag 5 maart

39


IN AALST

Volbloed romanticus Herman Brusselmans in De Werf Zaterdag 21 februari ruilt Herman Brusselmans zijn schrijftafel in voor het podium in cultuurcentrum De Werf. De rebel van de Vlaamse literatuur laat zich van zijn meest romantische kant zien tijdens een avondje Saint Amour. CHIPKA sprak met Herman Brusselmans terwijl hij genoot van een sigaretje op een balkon in Amsterdam, de thuishaven van zijn nieuwe liefde. Wat mogen de Aalstenaars verwachten van Saint Amour? Herman: “Tijdens Saint Amour krijg je een literaire show van anderhalf uur. Centraal thema is uiteraard de liefde. Vorig jaar stonden er verschillende auteurs op de planken, dit jaar doe ik een solotournee.” Moet je een echte literatuurliefhebber zijn voor Saint Amour? Herman: “Liefst wel. Het is geen show met veren in je gat (lacht). Ik sta gelukkig niet alleen op het podium. Tim Vanhamel, van de legendarische Millionaire, brengt akoestische muziek. En in iedere stad word ik geïnterviewd door een gastschrijver.” Wie breng je mee naar Aalst? Herman: “De namen zijn vastgelegd, maar de puzzel met de agenda’s moet nog gebeuren. Ik ben nu bezig met het selecteren van mijn teksten. Alle soorten liefde komen aan bod: moederliefde, liefde voor dieren… het kan allemaal.” Ben je zelf een romanticus? Herman: “Ik ben een volbloed romanticus. In mijn boeken gebruik ik nogal expliciete taal, maar in het echte leven ben ik redelijk anders. Ik ben in de eerste plaats een beleefde sociaal aangepast persoon. Mensen denken soms dat ik direct ga beginnen te schelden, maar ik doe dat nooit eigenlijk.” Je verhuist zelfs naar Amsterdam voor de liefde. Herman: “Neen, dat was een joke. Ik had het gezegd in De Slimste Mens en toen belde een journalist mij en ik dacht ‘Fuck, ik ga hem eens goed liggen hebben’. De journalist heeft het me niet in dank afgenomen, maar bon. Ik ben nu wel in Amsterdam bij mijn vriendin, maar dat is gewoon een weekje vakantie.”

Heb je nog wel tijd voor de liefde? Herman: “Ik heb het de laatste tijd inderdaad nogal druk. Ik schrijf jaarlijks 2 boeken, verschillende columns en treed op in verschillende televisieprogramma’s. In het najaar word ik 60 jaar en dan ga ik toch wat afbouwen. De Slimste Mens ga ik sowieso niet meer doen, ik ga misschien wat minder buiten komen en me concentreren op schrijven. Maar dat zeg ik ook al 10 jaar, dus waarschijnlijk blijf ik gewoon verder doen.”

Saint Amour is geen show met veren in je gat.” Kom je graag naar Aalst? Herman: “Aalst is me zeker niet onbekend. Onlangs was ik nog in de Standaard Boekhandel voor een signeersessie. En met mijn eerste vrouw heb ik 5 jaar in Iddergem gewoond. Aalst was voor ons de grote stad waar we naar de cinema en uit eten gingen. Ik ben ooit gaan aanbellen bij Louis Paul Boon, mijn grote literaire held. Wij moesten een studie schrijven over de Kapellekensbaan en we waren zonder afspraak gaan aankloppen bij hem thuis. Zijn vrouw zei dat hij er niet was, maar hij was er wel, want er lagen 2 sigaretten te dampen op een asbak. Louis was weggevlucht.”

Win een duoticket Cultuurcentrum De Werf geeft 5 duotickets weg voor Saint Amour. Doe mee en stuur vóór 10 februari het juiste antwoord op volgende vraag naar info@aalst.be: “Waar heeft Herman Brusselmans 5 jaar gewoond met zijn eerste vrouw?”

41


Levensreddend handelen (EHBO) bij baby's en kinderen

Locatie-adressen •

Hoofdbibliotheek Aalst Molenstraat 51, Aalst 053 72 38 51 bibliotheek@aalst.be www.facebook.com/BibliotheekAalst www.aalst.be/bibliotheek

Cultuurcentrum De Werf Molenstraat 51, Aalst www.ccdewerf.be

‘t Gasthuys Stedelijk Museum Aalst Oude Vismarkt 13, Aalst 053 72 36 02 museum@aalst.be www.aalst.be/museum

Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst Houtkaai 15, Aalst info@netwerk-art.be www.netwerk-art.be

door Delta Healthcare Consulting dinsdag 7 februari, 19 uur De Werf, Aalst prijs: 35 EUR

Handlettering - Een introductie in de wereld van de letters dinsdag 7 februari, 19 uur - De Werf prijs: 70 EUR

Spreken voor een groep door Sonja Focketyn

door VormingPlus woensdagen 8, 15 en 22 februari, 9.30 uur - De Werf prijs: 21 EUR

Digitale fotografie Basiscursus – winterreeks

door Centrum voor Beeldexpressie donderdagen 9, 16 en 23 februari, 9, 16 en 30 maart, 19.30 uur De Werf prijs: 119 EUR

Valentijnsleutelhanger uit vilt

Zin om je liefje, je beste vriend/-in, je meter of peter, je mama of papa ... te verrassen op Valentijn? Voor een origineel cadeau kan je bij Viltage terecht. Jongens en meisjes vanaf 7 jaar kunnen er op zaterdag 11 februari om 15.30 uur een workshop vilt volgen. Samen maak je een hartjessleutelhanger uit vilt én een originele omslag om een lief berichtje in te stoppen. Deelname aan de workshop kost 15 EUR (1,50 EUR voor UiTPAS met kansentarief). Inschrijven is verplicht via info@viltage.be. De workshop vindt plaats bij Viltage, Overhammekouter 1.

zaterdag 11 februari, 15.30 uur Viltage, Overhammekouter 1, Aalst prijs: 15 EUR

CURSUS & WORKSHOP

DENDER

Odifiks-club

nog tot 17 maart, elke woensdag van 13 tot 17.30 uur Odisee, Campus Dirk Martens, Kwalestraat 154, Aalst http://odifiks.odisee.be prijs: 50 EUR

Duurzaam denken over voeding - Wegwijs in de vegetarische keuken

door VormingPlus woensdag 1 februari, 19 uur De Werf prijs: 10 EUR

Leer programmeren met CodeFever in Aalst

• Bytebusters Level 1 (8-10 jaar) op zaterdag (9.15 uur) • CodeKraks Level 1 (10-12 jaar) op zaterdag (9.15 uur) • DigiHeroes Level 1 (12-15 jaar) op zaterdag (11 uur) CodeFever VZW van 11 februari tot 20 mei Hogeschool Gent, Campus Aalst, Arbeidsstraat 14, Aalst prijs: 240 EUR

DENDER

Wijnproeven: Argentinië, een wijnverkenning

Workshop: Oilsjters voor kinderen - As ge ni een wetj vraug het oon Zjan-Lowie

door Bruno De Witte maandag 13 februari, 19.30 uur De Werf prijs: 10 EUR

RUILVOORDEEL!

Knutselnamiddag voor kinderen: Cosmetica maken doe je zelf.

woensdag 1 februari, 14 uur Hoofdbibliotheek Aalst prijs: 5 EUR

42

Valentijnsattentie uit vilt maken

DENDER

DENDER

met Gezinsbond Terjoden voor kinderen vanaf 6 jaar woensdag 15 februari, 14 uur

Basisschool De Luchtballon, Geraardsbergsesteenweg 77, Aalst 053 83 69 57, gezinsbondterjoden@gmail.com prijs: 6 EUR (leden: 5 EUR) DENDER

Leesclub: Brecht Evens - ‘Panter’ Een snoeiharde graphic novel over kindermisbruik door Hoofdbibliotheek Aalst donderdag 16 februari, 20 uur Qarfa, Stationsstraat 13, Aalst prijs: gratis

DENDER

Poolnachten en noorderlichten - Noordpoolvolkeren, Vikingen en Knud Rasmussen

door Amarant vzw donderdagen 16 en 23 februari, 9, 16, 23 en 30 maart, 14 uur De Werf prijs: 79 EUR


IN AALST Duoworkshop: Filosoferen met kinderen - Waarom? Daarom?! zaterdag 18 februari, 14 uur Hoofdbibliotheek Aalst prijs: 5 EUR

RUILVOORDEEL!

DENDER

Filosofiecafé

door VormingPlus dinsdag 21 februari, 19.30 uur De Werf prijs: 5 EUR

Orde op zaken door Leen Mercelis

De Werf woensdag 22 februari, 19.30 uur prijs: 12 EUR

Per fiets door Myanmar en Oman, 'land van duizend-enéén-nacht' woensdag 22 februari, 15 uur De Werf www.vtbkultuur.be/aalst prijs: 6 EUR

DENDER

LinkedIn sessie 2: starten met een LinkedIn-profiel door Johan Van Strijthem woensdag 22 februari, 19 uur De Werf prijs: 60 EUR

Workshop: Guinnessbook of records - Niets is onmogelijk! woensdag 22 februari, 14 uur Hoofdbibliotheek Aalst prijs: 5 EUR

DENDER

Jemen - Waar is 'Arabia Felix'? Amarant vzw zaterdag 25 februari, 10 uur De Werf prijs: 27 EUR

TENTOONSTELLING Fototentoonstelling Carnavalsaffiches nog tot 5 maart Stedelijk Museum Aalst www.aalst.be/museum prijs: gratis

Vitrine- en etalagewedstrijd

PARTY & FUIF Cocktailavond: golden edition

Alle handels- en horecazaken in Aalst kunnen meedoen aan de vitrine- en etalagewedstrijd van Carnaval. Speel in op de actualiteit, laat ludieke en carnavaleske taferelen je ruiten kleuren of fleur je etalage op… en geef zo mee kleur aan onze carnavalsstad! Laat deze unieke traditie niet verloren gaan en schrijf je in voor de vitrine- en etalagewedstrijd 2017. Help ons dit bijzondere erfgoed te documenteren en stuur een digitale foto van je vitrine of etalage door, samen met je adresgegevens, naar evenementen@aalst.be. Dit beeldmateriaal wordt op woensdag 22 februari 2017 beoordeeld door het Feestcomité om de meest originele en Aalsterse vitrine of etalage aan te duiden. Op 23 februari worden de 6 winnaars persoonlijk verwittigd. De laureaten worden uitgenodigd op de filmvoorstelling van Aalst Carnaval 2017 en ontvangen er een mooi aandenken.

door Femma Sint-Anna Aalst vrijdag 10 februari, 19.30 uur De Weeg, Roklijf 4 prijs: 25 EUR

DENDER

FILM Film op dinsdag in Netwerk

• dinsdag 7 februari: Réparer les vivants • dinsdag 14 februari: Paterson • dinsdag 21 februari: The Salesman 20 uur Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst, Houtkaai 15, Aalst prijs: 6 EUR DENDER

BEURS Tweedehandsbeurs Gezinsbond Aalst

zaterdag 18 februari, 13.30 tot 16.30 uur Sint Paulus Zaal, Aalst prijs: 14 EUR voor een standplaats

SPORT Initiatie diepzeeduiken voor jong en oud

Maskerade. Het masker in de fantastische kunst

van 4 tot 25 februari 't Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst prijs: gratis DENDER

door Profunda Diving donderdagen 2, 9, 19 en 23 februari, 20.30 uur Stedelijk Zwembad Aalst, prijs: gratis DENDER

Expo Onderweg DENDER

nog tot 20 mei De Werf prijs: gratis

RUILVOORDEEL!

DENDER

43


ETEN & DRINKEN

Bent Van Looy - Pyjama Days

Lichtmis

met Femma Sint-Anna zaterdag 4 februari, 16 uur De Weeg,Roklijf 4, Aalst prijs: gratis

Klassiek concert

Veilig online: over kinderen en internet

Concert “à la française”

Kinderen komen op steeds jongere leeftijd in contact met het internet. Maar hoe kan je als ouder in de gaten houden wat ze zoal doen op tablet, smartphone of pc?

RUILVOORDEEL!

Wat zijn de gevaren van de online wereld? En hoe kan je je kind online laten spelen, chatten en filmpjes bekijken op het wereldwijde web?

zaterdag 18 februari, 20 uur De Werf prijs: 27 EUR

DENDER

DENDER

door Koninklijke Symfonische Kring Aalst 'Door Eendracht Groot' maandag 20 februari, 20 uur De Werf prijs: 12,5 EUR DENDER

SPEL & QUIZ

door Kantilene zaterdag 11 februari, 20 uur zondag 12 februari, 15 uur zaal Gillade Koninklijk Lyceum, Pontstraat 51-53, Aalst prijs: 12 EUR

Verkeersquiz

door KWB Sint-Martinus Aalst vrijdag 10 februari, 20 uur Lokaal Dienstencentrum De Toekomst, Aalst www.kwbaalst.be prijs: 5 EUR

DENDER

Duurzaam denken over voeding

Ivan de Verschrikkelijke

met vtb Kultuur Aalst vrijdag 3 februari Koningin Elisabethzaal in Antwerpe geert.van.cleemput@vtbkultuur.be prijs: niet gekend DENDER

Drifter - Flow

zaterdag 4 februari, 20 uur De Werf prijs: 10 EUR

DENDER

Sarah Ferri - Displeasure vrijdag 10 februari, 20 uur De Werf prijs: 18 EUR

DENDER

Cantateconcert J.S. Bach

door BachPlus zondag 12 februari, 11.30 uur Jezuïetenkerk, Pontstraat 7, Aalst www.bachplus.be prijs: 15 EUR

RUILVOORDEEL!

DENDER

Natalia - Me & My Producer The 2nd Edition vrijdag 17 februari, 20 uur De Werf prijs: 38 EUR

DENDER

door VormingPlus - woensdag 1 februari, 19 uur - De Werf prijs: 10 EUR

Cursus serreteelt in 3 lessen: serreteelt in het voorjaar

door VELT - Ontmoetingshuis De Brug, Hertshage 11-19, Aalst donderdag 2 februari, 19.30 uur prijs: 8 EUR

Tijd voor antwoorden, en die vind je op 15 februari om 19 uur in de bibliotheek! Een ticket kost 5 EUR (1,50 EUR voor UiTPAS met kansentarief) en kan je bestellen via De Werf.

UiTPAS RUILVOORDEEL

Greet De Ceukelaire - Door het oog van de fotograaf vrijdag 3 februari, 20 uur De Werf prijs: 5 EUR

RUILVOORDEEL!

DENDER

Veilig online - Over kinderen en internet woensdag 15 februari, 19 uur Hoofdbibliotheek Aalst prijs: 5 EUR

RUILVOORDEEL!

DENDER

Blijft medicatie haalbaar voor iedereen? door Davidsfonds Aalst donderdag 16 februari, 20 uur dienstencentrum De Toekomst, Sint Kamielstraat 85, Aalst prijs: 8 EUR DENDER

44

ER

Er wordt ook stilgestaan bij de schermtijd van kinderen. Hoeveel tijd zit jouw zoon of dochter aan het scherm gekluisterd? Is dit te lang of blijft het binnen de perken?

LEZING & CONGRES

CONCERT

DEND

Muzikale meesterwerken onder de loep: Dvorák en Tsjaikovski door vtbKultuur Aalst zaterdag 18 februari, 14 uur De Werf prijs: 6 EUR

DENDER

Tijs Mauroo - Hoe wordt Het Journaal gemaakt? dinsdag 21 februari, 20 uur De Werf prijs: 10 EUR

DENDER


IN AALST

Kantilene doet het op zijn Frans

DEND

ER

DEND

ER

Koor Kantilene organiseert op 11 en 12 februari een volledig Franstalig concert. De zaal Gillade van het Koninklijk Lyceum vormt het passend decor. Kom mee genieten van een heerlijk palet Franse liederen. Zorgvuldig gekozen muziek die de sfeer van 'la douce France' en de lichtstad Parijs oproept: gekende deuntjes, sprankelend en nostalgisch, oud-Frans ook, romantisch en plezant. Kortom, muziek die gelukkig maakt. Kantilene zingt onder leiding van Martine Van de Voorde, terwijl Dirk Vermeir begeleidt op de piano.

Tickets kosten 10 EUR in voorverkoop of 12 EUR aan de kassa. Mensen met een UiTPAS met kansentarief betalen 1,50 EUR. Reserveren doe je via 053 77 07 17 of kantilene2017@gmail.com.

Typisch tieners

door Femma Sint-Anna woensdag 22 februari Lindenstraat 7, Aalst Martine.eland@gmail.com prijs: 5 EUR

Tijs Mauroo is VRT-reporter. Hij komt in De Werf uitleggen hoe je werkdag als journalist eruit ziet. Hoe maak je een Tv-journaal? Wie doet wat? Met welke technische middelen? Wat is nieuws? En wat brengt de toekomst? Journalisten werken over de mediagrenzen heen om een nieuwsfeit tot in jouw huiskamer te brengen. Tijs Mauroo vertaalt de theorie naar de praktijk, met veel filmpjes en voorbeelden. Een ticket voor deze lezing kost 10 EUR (1,50 EUR voor mensen met UiTPAS aan kansentarief).

Expo Onderweg nog tot 20 mei De Werf prijs: gratis DENDER

DENDER

Behoud de Begeerte - Saint Amour - Herman Brusselmans zaterdag 11 februari, 20 uur De Werf prijs: 25 EUR

THEATER

DENDER

D'irque & Fien Carrousel des Moutons

“De Kussenman� van Martin McDonagh

door Platform Toneelatelier Aalst 4, 10, 11, 12, 17, 18 en 19 februari, 20.30 uur Zaal Platform, Meuleschettestraat 32, Aalst prijs: 11 EUR DENDER

NTGent - Sneeuw

zaterdag 4 februari, 20 uur De Werf prijs: 24 EUR

Hoe wordt het nieuws gemaakt?

zondag 12 februari, 15 uur De Werf prijs: 10 EUR

DENDER

Echt Antwaarps Teater Louis Nostalgie woensdag 15 februari, om 15 uur en 20 uur De Werf prijs: 23 EUR

DENDER

DENDER

45


Adriaan Van Aken & Johan Petit - Het einde is nabij woensdag 15 februari, 20 uur De Werf prijs: 10 EUR

DENDER

Lisa Verbelen - ONE.

donderdag 16 februari, 20 uur De Werf prijs: 10 EUR

DENDER

Wouter Deprez & Ruben Focketyn - Bloemen, Bijen en Borstbollen donderdag 16 februari, 20 uur De Werf prijs: 20 EUR

DENDER

Gandini Juggling - 4 x 4 Ephemeral Architectures

donderdag 23 februari, 20 uur De Werf prijs: 25 EUR

Infobeurs: Hoe besparen in Aalst? Wil je weten hoe je kunt besparen op je energiekosten? Of ben je op zoek naar goeie tips om budgetvriendelijker inkopen te doen? En welke voordelen biedt een UiTPAS nu net?

DEND

ER

Met deze en nog andere vragen rond besparen en budgetteren kan je terecht op de infobeurs van de bibliotheek. Zowel interne partners van de stad Aalst als externe initiatiefnemers zullen je de nodige informatie aanbieden. Kom de beurs bezoeken op zaterdag 4 februari van 10 tot 15 uur, op het leesplein in de bibliotheek. De toegang is gratis en reserveren is niet nodig.

DENDER

-18 of +55? Haal je Chipkadee of Retro! Ben je jonger dan 18 of ouder dan 55 en op zoek naar fijne activiteiten in Aalst? Haal dan snel één van de themabrochures in huis. CHIPKAdee bundelt alle activiteiten voor kinderen en jongeren. In de Retro vind je alle informatie voor de actieve 55-plusser. Haal je exemplaar af in het administratief centrum of het toeristisch infokantoor.

CH!PKAdee Februari – augustus 2017

Activiteiten voor kinderen in Aalst

46

Retro Activiteitengids voor 55-plussers

Februari – augustus 2017


IN AALST

UiTpunten gespaard? Ruil ze hier!

DENDER

4 UiTpunten SENIOREN

• gratis programmaboekje bij het concert ‘à la Française’ van Koor Kantilene. Ruilen kan aan de kassa voor aanvang van het concert.

8 UiTpunten

DEND

ER

• Gratis naar het maandelijks concert van BachPlus. Ruilen kan aan de kassa.

Senioren en intimiteit

Intimiteit en seksualiteit voor 55+: nieuwe levensfase, nieuwe kansen?!

Als jongere beschouw je seks als iets voor energieke pubers, voor twintigers, dertigers en veertigers. Wanneer je langzaam wat ouder wordt, besef je dat seksualiteit en intimiteit eigen zijn aan het leven, aan een relatie en niet zomaar worden stopgezet eens de 55 voorbij. Eens het pensioen lonkt en het allemaal wat rustiger aan mag, krijgt genieten vorm. Alleen wil het lichaam niet altijd meer mee, laat onze geest ons in de steek en is de spirit weg. Samen met seksuologe Els Brondeel bekijken we hoe de mogelijke obstakels kunnen omzeild of losgelaten worden en leren we ons te focussen op de nieuwe mogelijkheden die deze levensfase in petto heeft. Deze lezing vindt plaats op 13 februari, om 19.30 uur in de hoofdbibliotheek. Een ticket kost 5 EUR (1,50 EUR voor UiTPAS met kansentarief) en kan je bestellen via De Werf.

RUILVOORDEEL!

10 UiTpunten

• Gratis naar de lezing “Senioren en Intimiteit” in de bibliotheek. Ruil je punten aan de balie van De Werf. • Gratis naar de workshop “Oilsjters voor kinderen” in de bibliotheek • Gratis naar de lezing “Veilig online” in de bibliotheek. Ruilen kan aan de balie van De Werf • Gratis naar de lezing en rondleiding “Door het oog van de fotograaf – Greet De Ceukelaire” op 3 februari. Ruilen kan aan de balie van De Werf. • Gratis naar de duoworkshop ‘Filosoferen met kinderen’ in de bibliotheek. Ruil je UiTpunten aan de balie van De Werf. Ruil de officiële carnavalsgadgets: • Postkaart Aalst carnaval – 2 punten • Officiële Pin Aalst carnaval – 5 punten • Officiële Medaille Aalst carnaval - 10 punten Enkel in het toeristisch infokantoor (Hopmarkt) vanaf 30 januari, tijdens de reguliere openingsuren. Max. 1 gadget per persoon.

DENDER

Carnaval online Aalst maakt zich stilaan op voor Carnaval. Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes of je planning voor de driedaagse opmaken? Dan kan je terecht op de nieuwe website www.aalstcarnaval.be. Je vindt er alle praktische informatie en een duidelijk overzicht van alle carnavalsgroepen en hun stoetthema. Bovendien kan je er de carna-valsraadzitting, de zondagsstoet en de popverbranding via livestreaming volgen. Blijf je liever op de hoogte via sociale media? Volg dan zeker onze facebookpagina Aalst Carnaval!

47


UIT #CHIPKA

@anneken.r.b • Omdat het altijd de warmste week is; Het winkelmoment van mensen in armoede in de sociale kruidenier Aalst wordt opgeluisterd met de warme gitaarmuziek van Antoon #socialekruidenierAalst #voedseloverschotten #lokaal #schenkingen #chipka

@brozi_serluppus • Ewa sfeer opsnuiven zegt #chipka

@celiendeveirmanHappy new year! • #2017# abajoot#chipka#love#friends#tutuchallenge

@zorsken • Spirituele tussenstop tijdens onze winterzonnewendeloop # spiridon #aalst #chipka

@sara_vermoesen • Iendracht#eendrachtaalst #eendracht #aalst #EA #3puntjes #oneteam #family #football #friends #loveit #jeneverkes #kerstmarkt #chipka @yoshm • On to 2017! #friends #newyear #2017 #home #goodtimes #fun #booze #food #aalst #chipka

@fietserij • Wat een topteam ! 24uren van de Cimorne voor het goede doel. Pascal die 24uren lang de belottafel draaiende hield, 24uren lang toertjes op onze piste, in totaal 9371 keer. Merci alle DJ's, rijders, bedrijven, belotters, ontbijters, bezoekers, wafeleters, helpers,..... een zalige dag ! Prettig kerstfeest iedereen. #cimorné #aalst #mfl16 #24uren #chipka @ievaajj • De pot goud is te vinden aan 't einde van de Capucienenlaan #chipka #regenboog #rainbow #aalst

@isabelle_andy_nyo • #woensdagmiddag #cake #appelcake #kerst #delicious #funforkids #kidscooking #christmasdecorations #chipka #qualitytime

48

@jengewelluyt • Entering Nieuwerkerken at your own risk ... Johnny, Joey, Deedee & Tommy are watching ... #banksy #trafficsignart #broekveldweg #nieuwerkerken #aalst #chipka #johnny #joey #deedee #tommy #ramones


@qarfaaalst • Hometown of contrasts #aalst #chipka #oldhouse and #factorysmoke

@le.brueckie • Nieuwjaar! <3 #liefde #vriendschap #nieuwjaar#plooier #hoofdgerecht #Aalst #nofilter #chipka

@maureenmunter • Kerstsfeer opsnuiven met @ jolien.r #aalstkerstmagie #chipka

@sannevanluchene • Sfeerkoekjes #christmas #chipka

@richard_ballaux • Mooie ksa tijden #ksa #chipka #bettertimes #warmstekerstmarkt #warmsteweek #openingschotte #friendsforlife #JKN #levensloopaalst #lizegestrikt #kindjessterkmaken

@sofie_en_julia • On the ice #chipka #aalst

@stoffel_1976 • #beautiful #winterday #kasteel van #regelsbrugge #schotte #nieuwerkerken #aalst #chipka #sunrays #december #beautifulsky #amazingview #sunlight #nofilter #iphoneography #like4like #instapic #skyporn #beautifulview

@umke_oscaar • Temporary friend #snow #snowman #miniature #mini #sneeuw #sneeuwpret #koerke #aalst #chipka

@Vickyhoste • Nieuwsjaarsdag met nieuwjaarswensen Meme van Steven dus overgrootmoeder van Ann #chipka

Deel je foto’s met #CHIPKA Wil jij je Instagramfoto’s ook op deze pagina’s zien verschijnen? Tag ze dan met #CHIPKA en post ze op de Instagram-, Facebook- of Twitterpagina van de stad. Door ze te posten geef je de stad toestemming om je foto’s in het stadsmagazine te plaatsen. Let er ook op dat iedereen die op de foto staat hiervan op de hoogte is.

49


STADSBERICHTEN Spreekdagen van burgemeester, schepenen en OCMW-voorzitter Het kantoor van de burgemeester en schepenen bevindt zich in het administratief centrum (Werf 9, Aalst). Christoph D’Haese, burgemeester • Politie • Brandweer • Algemene Coördinatie en Administratie • Financiën • Geïntegreerd Drugsbeleid • Stadspromotie • Communicatie • Juridische Zaken en Informatica • tel. 053 72 31 00 • spreekuur: woensdag van 17 tot 18.30 uur, enkel na telefonische afspraak of via e-mail (burgemeester@aalst.be) . Iwein De Koninck, Ilse Uyttersprot, 5e schepen 1e schepen • Leefmilieu • Jeugd • Sport • Cultuur • Gezin en Kinderop• Evenementen vang • Kerkfabrieken • Vrije Tijd en Facility • tel. 053 72 31 53 • tel. 053 72 31 13 • spreekuur: na afspraak. • spreekuur: woensdag van 17 tot • Iwein.dekoninck@aalst.be 19 uur na afspraak • Ilse.uyttersprot@aalst.be Dylan Casaer, 6e schepen Karim Van • Personeel • Mobiliteit Overmeire, en Welzijn 2e schepen • tel 053 72 31 61 • Onderwijs • Biblio• spreekuur: maandag theek • Europese van 17 tot 19 uur na afspraak. en Internationale Samenwerking • Erfgoed • Vreem- • Dylan.casaer@aalst.be delingenzaken • Inburgering en Vlaams Karakter • tel. 053 72 31 20 • spreekuur: maandag van 17 tot 18 uur na afspraak. • Karim.vanovermeire@aalst.be

Caroline Verdoodt, 7e schepen • Ruimtelijke Ordening • Gebiedsgerichte Werking • tel. 053 72 31 70 • spreekuur: woensdag van 17 tot 19 uur na afspraak. Ann Van de Steen, • Caroline.verdoodt@aalst.be 3e schepen • Openbare Werken Katrien Beulens, en Stadsvernieu8e schepen wing • Energie • Lokale Economie en • Patrimonium en Foren • Landbouw en Regie der Gebouwen Sociale Economie • tel. 053 77 9300 • spreekuur: • tel. 053 72 31 80 of 83 woensdag van 17 tot 18.30 uur • spreekuur: na afspraak. na afspraak. • Katrien.beulens@aalst.be • Ann.vandesteen@aalst.be Sarah Smeyers, 9e schepen / Mia De Brouwer, OCMW-voorzitter 4e schepen • Sociale Zaken • Burgerlijke Stand en Wonen en Bevolking • Seni• tel. 053 76 50 02 oren en Toerisme • spreekuur: na afspraak • tel. 053 72 31 40 • Sarah.smeyers@aalst.be • spreekuur: woensdag van 17 tot 19 uur na afspraak. • Mia.debrouwer@aalst.be

50

Geboorten & overlijdens Geboorten binnen de stad geregistreerd van 5 tot 10 december 2016 Arvin Sorena (M); Dauphin Lucy (V); De Troyer Emilie (V); De Vylder Wertbrouck Angie (V); D'Hondt Nore (V); Hesso Haval (M); Nevejans Louise (V); Nsengiyumva Ikram (M); Roggeman Lena (V); Sulaiman Youssef (M); Van Cleemput Anna (V); Van der Vurst Liv (V); Van Moortel Liano (M); Vranckx Ayden (M); Wojciula Michal (M). geregistreerd van 12 tot 16 december 2016 Acke Juliette (V); Geeroms Matteo (M); Hellinckx Dario (M); Huylebroeck Neal (M); Joos Davon (M); Joos Dylan (M); Mbalay-Tshivadi Haya-Moisha (V); Nsimba Kiara (V); Raman Hope (V); Thijs Anse(V). geregistreerd van 19 tot 23 december 2016 Aelterman Sam (V); Ahmadzai Hafsa (V); Barbé Risa (V); Boukili Zayme (M); Calli Kerim (M); De Mey Arthur (M); De Wolf Wout (M); D'Herde Stien (V); Fox Lieven (M); Herman Elise (V); Kestemont Oona (V); Koning Odin (M); Lukusa Kapinga Princesse (V); Naffakh Elias (M); Nijs Jinte (V); Nyembo Nkulu Maëlle (V); Rombaut Billie (M); Standaert Noé (V); Van den Eynde Lowie (M); Vermassen Ruth (V); Wuraola Abigail (V). geregistreerd van 26 tot 31 december 2016 Bogaerts van Moorsel Mayne (V) ; Danckaert Jesse (M); Dimitrov Aleksandar (M); Geeroms Antoon (M); Goes Bastiaan (M); Ndongwa Daniel (M); Rombaut Noé (M); Siddiqi Muneeba (V); Van der Borght Sep (M); Van Der Streeck Wout (M); Van Hoefs Jules (M). Overlijdens binnen de stad geregistreerd van 5 tot 10 december 2016 Beeckman Roger, 86 jaar (Aalst); Cardon Suzanna, 90 jaar (Aalst); Christiaens Emiel, 64 jaar (Erembodegem); De Backer Cecilia, 95 jaar (Aalst); De Neve Edy, 71 jaar (Aalst); De Spiegeleer Simonne, 75 jaar (Aalst); De Wolf Daniël, 96 jaar (Aalst); Maesschalck Lilyane, 76 jaar (Aalst); Meersman William, 69 jaar (Aalst); Snel Christiane, 78 jaar (Aalst); Van Lombergen Roger, 83 jaar (Gijzegem); Verleysen Luciaan, 90 jaar (Aalst); Welsh Daniel, 66 jaar (Aalst). geregistreerd van 12 tot 16 december 2016 Beeckman Willy, 82 jaar (Aalst); De Boeck Marie-Rose, 58 jaar (Hofstade); De Meersman


Rachel, 87 jaar (Baardegem); De Naeyer Karel, 77 jaar (Aalst); De Porre Ferdinanda, 92 jaar (Aalst); De Schryver Marcel, 83 jaar (Aalst); Houtmeyers Joanna, 90 jaar (Erembodegem); Moerenhout Josephina, 86 jaar (Aalst); Pauwels Albert, 51 jaar (Aalst); Van den Bergh Philibertus, 92 jaar (Aalst); Vandenbrande Leontina, 80 jaar (Erembodegem); Van Mulders Simone, 88 jaar (Aalst); Van Neyghem Ivonna, 90 jaar (Baardegem); Verbeiren Maria, 88 jaar (Herdersem); Wellekens Alfons, 83 jaar (Moorsel).

Medische wachtdiensten

geregistreerd van 19 tot 23 december 2016 Baillius Hilloné, 85 jaar (Aalst); Beerens François, 62 jaar (Aalst); Catelain Liliane, 74 jaar (Aalst); Corthals Hortentia, 82 jaar (Nieuwerkerken); De Lombaert Gerard, 80 jaar (Aalst); Delveaux Gerome, 76 jaar (Aalst); De Meulemeester Emiliana, 91 jaar (Aalst); Desmet Alfonsina, 85 jaar (Aalst); De Waegeneer Albert, 83 jaar (Erembodegem); D'herde Johan, 51 jaar (Aalst); Heyvaerts Raoul, 83 jaar (Aalst); Le Roi Daniel, 70 jaar (Aalst); Ottoy Frida, 77 jaar (Nieuwerkerken); Praet Etienne, 79 jaar (Aalst); Saerens Antonia, 89 jaar (Moorsel); Van de Ven Anna, 96 jaar (Hofstade); Van Geit Pierre, 82 jaar (Aalst); Van Goethem Maria, 97 jaar (Herdersem); Van Langenhove Suzanne, 80 jaar, (Gijzegem); Van Vaerenbergh Maria, 89 jaar (Nieuwerkerken); Vermeir Godelieve, 77 jaar (Aalst).

2) Dierenartsen Centraal oproepnummer: tel. 053 78 13 04 (van zaterdag 12 tot zondag 24 uur • feestdagen: vanaf 22 uur de avond voor de feestdag tot 24 uur).

Colofon

geregistreerd van 26 tot 31 december 2016 Cooreman Leon, 78 jaar (Erembodegem); Couck Bart, 30 jaar (Aalst); De Sutter Alfons, 83 jaar (Aalst); Goemaere Thierry, 37 jaar (Aalst); Goos Maria, 80 jaar (Aalst); Malfroy Gilbert, 75 jaar (Hofstade); Muylaert Albert, 72 jaar (Erembodegem); Scheerlinck Godelieve, 83 jaar (Aalst); Van Sande Marguerite, 75 jaar (Aalst); Verhoeven Françoise, 84 jaar (Moorsel); Verhulst Marie, 78 jaar (Aalst).

Redactie: Stadsmarketing en communicatie Werf 9 - 9300 Aalst tel. 053 77 9300 - info@aalst.be www.aalst.be www.facebook.com/StadAalst @StadAalst issn: 2406-3959 Verantwoordelijke uitgever: Christoph D’Haese - burgemeester p.a. Werf 9 - 9300 Aalst

1) Huisartsenwachtpost Regio Aalst Leopoldlaan 44, 9300 Aalst, www.hawp.be • centraal oproepnummer: tel. 0900 69 018 • weekdagen na 19 uur: je wordt doorverbonden met de wachtarts van je regio • weekend: vrijdagavond 19 uur tot maandagochtend 8 uur • feestdag + de brugdag(en): vanaf 19 uur de avond vóór de feestdag tot de ochtend erna 8 uur

3) Apothekers (Aalst•centrum) Algemene informatie over de wachtdiensten in Vlaanderen: tel. 0903 99 000 (1,50 EUR/min) of www.apotheker.be 4) Tandartsen regio Aalst Centraal oproepnummer: tel. 053 70 90 95 (op zaterdag, zon- en feestdagen van 9 tot 18 uur). Wachtdienst Vlaanderen: tel. 0903 39 969 (1,50 EUR/min) 5) Divers • Antigifcentrum: tel. 070 245 245 • zelfmoordlijn: tel. 1813

De stadsdiensten zijn gesloten op 27 en 28 januari 2017

Openingsuren: maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag

8.30 – 14.30 uur 8.30 – 14.30 uur 13 – 20.30 uur 8.30 – 14.30 uur 8.30 – 14.30 uur

Fotografie: Geert De Wolf: pagina's 1, 4, 5, 36, 38 en 52 Hendrik De Schrijver: pagina's 2, 12, 13 en 15 Tim Delmoitie: pagina's 2, 16 en 17 Jean-Pierre Swirko: pagina's 18 en 19 Tim De Backer: pagina's 3, 20, 21, 22, 24, 25, 26 en 27 Guy Kokken: pagina's 2, 32, 33, 34 en 35 Gert Swillens: pagina 39 Druk en lay-out: Drukkerij Artoos - Klimaatneutraal bedrijf Dit magazine is gedrukt op 100% gerecycleerd papier Oplage: 42 500 exemplaren

51


Chipka februari 2017  

Maandelijks infomagazine van de stad Aalst editie februari 2017.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you