CHIPKA februari 2018

Page 1

Februari 2018

S t a d s m a g a z i n e

Hotel Schotte


INHOUD

16

Moorsel is bedorven ... van Trage Wegen

"Carnaval werd altijd hier gemaakt".

2

32

36 12

Gekleurde carnaval

Parkmanagers

NIEUWS 04

MENSEN 10

WERKEN 20

4 Flits: Kattestraat 6 Kort nieuws

10 3X: Bedrijf aan het woord 12 Parkmanagers 16 Op pad... langs Trage Wegen 18 PiĂŤdestal: Enrico Leclair

20 3X: Schotte 22 Dossier: Jeugdverblijfcentrum Schotte 28 Infographic: Welk type carnavalist ben jij?


WELKOM

Beste stadsgenoot,

18

"Ik word nog overal gevraagd."

In deze Chipka een portret van de sympathieke Enrico Leclair. Het is ook mogelijk voor jezelf uit te zoeken welke type carnavalist je bent. Doe dus zeker de test op pagina 28.

Op groepsreis naar Schotte

LEVEN 30

Ons groot volksfeest komt nu dichterbij. In de hallen worden ze ook wat nerveuzer, want de weken gaan nu snel. Heel snel. Carnaval is voor Aalst zoals de meridiaan van Greenwich is voor de wereld. Een tijdsaanduiding. Onze meridiaan is dus Carnaval. In deze stad valt iets voor carnaval of na carnaval.

22

En op Schotte is er weer een troef bij, het unieke jeugdverblijfcentrum. Hoe alles in elkaar zit en werkt verneem je in het dossier. Veel leesplezier en vooral nen toffen carnaval!

UIT 39

30 3X: Nieuwkomers 42 UiTtips en Carnaval 48 UiT in #CHIPKA 32 Oilsjt Mixt 50 Stadsberichten 36 Focus op een buurt: Hoge Vesten - Treinstraat Molendries

3


4


FLITS

Katjes spelen in de Kattestraat

Een twintigtal Aalsterse opschriften sieren de vernieuwde winkelstraat. Het zijn telkens kinderspelletjes, beginnend met 'katje'. Katjen aloe bijvoorbeeld, is verstoppertje spelen. Later worden de nutskasten of ander straatmeubilair in de straat voorzien van uitleg over elk van de spelletjes.

5


NIEUWS

725 000 EUR voor De Gendarmerie! De Gendarmerie rijft 725 000 EUR subsidies binnen om de voormalige rijkswachtkazerne in de Denderstraat uit te bouwen en in te richten als ‘broedplaats voor talent’. Samen met De Gendarmerie steunt Vlaanderen een aantal vergelijkbare initiatieven die bijdragen aan de strijd tegen (kans)armoede. In De Gendarmerie komen onder meer leslokalen voor cursussen en opleiding die de kans op een job moeten helpen vergroten. Er komt ook huiswerkbegeleiding, onder andere voor kinderen met een taalachterstand Nederlands. Verder zal er ook plaats zijn voor een buurtrestaurant, een crèche, een duurzame stadskruidenier en een markt met gezonde, verse voedingsproducten. Ook het Maaklab krijgt er een plek, dat is een experimenteerruimte voor het ontwikkelen en vermarkten van talent. Al

deze initiatieven mikken op talent, kansen en innovatie en zullen van de Gendarmerie een nieuwe ontmoetingsplek maken voor de buurt en de stad. Dankzij de extra centen is het budget zo goed als rond. De ontwerpplannen zijn ondertussen ook grotendeels klaar. Verwacht wordt dat de Gendarmerie in 2019 zal kunnen starten. Ondertussen worden er al tijdelijke activiteiten georganiseerd zoals de wekelijkse Lokaalmarkt op vrijdagnamiddag. www.degendarmerie.be

‘shop & go’-plaatsen in Centrum-Aalst Joke De Swaef (Open

Wie snel een boodschap wil doen in het cenVLD) trum van Aalst kan vanaf nu gebruikmaken

volgt afscheidnemende partijgenote van haar één van de nieuwe 'shop & go'-plaatsen. Anne-Marie Verdoodt op in de gemeenteraad. De Swaefen legde op werden in het centrum In december januari 19 september eed'shop af in & dego'-plaatsen gemeente- ingevan Aalst eenhaar 30-tal raad. richt. Op deze parkeerplaatsen kan je tussen 9 en 18 uur gedurende een half uurtje gratis parkeren terwijl je een boodschap gaat doen. Je hoeft hiervoor geen ticket te nemen. De controle gebeurt aan de hand van sensoren in het wegdek. Deze sensoren registreren de aanwezigheid van een voertuig en versturen automatisch een signaal aan de parkeerwachters wanneer het half uur verstreken is. Sta je er langer, dan loop je het risico een retributie te moeten betalen. Doordat niemand langer dan een half uur mag parkeren op deze plaatsen, is er ook meer kans om een vrije parkeerplaats te vinden. Na 18 uur kunnen de 'shop & go'-plaatsen ook door bewoners gebruikt worden.

6


3 X subsidies voor sportinfrastructuur Aalst Sport diende voor sportcentrum Denderdal, de outdoorsite aan sportcentrum Schotte en de uitbouw van het zwembad een dossier in en ontvangt nu van Vlaanderen aanzienlijke subsidies.

Sportcentrum Denderdal in Erembodegem krijgt 304 419 EUR om te renoveren en de infrastructuur af te stemmen op de noden van G-sporters. Op de site kunnen nieuwe sporten groeien. Er komen padelterreinen en het bikepark wordt verder uitgebouwd met een heus BMX-park. Via een aanlegsteiger aan de Dender wordt Denderdal verbonden met Schotte. Zo kun je met de kajak en kano tussen beide sportcentra peddelen.

Nieuw zwembad

Goed nieuws voor de plannen voor een nieuw zwembad. Er worden nu 206 379 EUR extra subsidies toegekend voor infrastructuur voor 2 minder klassieke watersporten: schoonspringen en duiksport. Er komen twee springplanken van 1m, twee van 3m en een springtoren van 5m.

Avonturensporten

Tot slot krijgt ook sportcentrum Schotte 238 983 EUR extra geld van Vlaanderen. Samen met buitensportpartner The Outsider zal Schotte de middelen besteden om avonturensporten uit te bouwen op haar buitenterreinen. Zo komt er een aanlegsteiger voor kano en kajak op de Dender, een klimconstructie die ook toegankelijk is voor mensen met een beperking, een multifunctionele klimmuur en een klimplatform aan de oude fabrieksschouw. www.aalstsport.be

Alcoholcampagne met concertlampje Ook dit jaar is er een preventiecampagne rond Aalst Carnaval. Om de actie onder de aandacht te brengen, wordt opnieuw een gadget verdeeld. Dit jaar is dit een concertlampje. Mascotte van de actie is het intussen welbekende carnavalsfiguurtje Zjangsken, gecreëerd door Gilles Van Schuylenbergh. Dit jaar krijgt Zjangsken een heus Instagram-account, waarop je kunt zien hoe hij een toffe, maar vooral veilige carnaval beleeft.

Concertlampje Alle leerlingen van de tweede graad secundair onderwijs in Aalst ontvangen een concertlampje. Je kunt zo’n lampje ook afhalen in het infokantoor Toerisme (Hopmarkt 51 in Aalst). Ze zijn nog tot en met carnavalszondag 11 februari gratis te verkrijgen, zolang de voorraad strekt.

Neonlichten, fluorescerend lint, glowsticks, muziek en heel wat flashy outfits zullen de straten van de op één na grootste stad van Oost-Vlaanderen kleur geven tijdens de Q-Run to You op 17 maart." - Sam De Bruyn, Q-dj in Het Nieuwsblad.

7


NIEUWS

Gemeenteraadslid Johan Van Dorpe overleden Johan Van Dorpe, gemeenteraadslid voor N-VA, overleed op 24 december 2017. De stad wenst zijn familie en vrienden alle sterkte toe.

40

Het aantal inzendingen die het niet gehaald hebben als carnavalsaffiche 2018. Je kunt ze tot 25 februari bekijken in ’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst.

Engelen met blozende wangetjes ontdekt In het koor van de Sint-Martinuskerk in Aalst staat een uniek bouwwerk: de sacramentstoren. Die dateert uit 1604 en is van de hand van Hiëronymus Du Quesnoy de Oude, ook bekend als de ontwerper van Manneke Pis. Het is een stenen toren van ongeveer 8 meter hoog en 3,3 meter breed, gebouwd voor het bewaren van hosties. Tijdens de restauratie van dit uitzonderlijke kunstwerk deden onderzoekers van het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium (KIK) een bijzondere vondst: de 38 witte beelden en talrijke reliëfs bleken oorspronkelijk meerkleurig geschilderd te zijn. Sommige beelden waren wel

vier tot negen keer overschilderd. De beelden worden gedemonteerd en overgebracht naar het KIK voor verder onderzoek en behandeling. Lees alles over de restauratie van de Sint-Martinuskerk op www.sintmartinuskerk.be.

Gratis infopakket 'Klaar voor de klas' Ouders van kinderen geboren in 2016 krijgen binnenkort een uitnodiging in de bus om hun infopakket ‘Klaar voor de klas’ af te halen. Binnenkort starten de inschrijvingen voor het schooljaar 2018-2019. Ouders hebben vaak nog heel wat vragen of onzekerheden over die eerste grote stap: het kleuteronderwijs. Daarom biedt de stad een gratis infopakket ‘Klaar voor de klas’ aan. Het pakket bevat nuttige info over de instap in de kleuterklas. Elke kleuter krijgt ook een leuk geschenkje. Infosessies Binnen 'Klaar voor de klas' vinden ook gratis infosessies plaats in het Huis van het Kind

8

(stadhuis, Grote Markt). In maart organiseert Kind en Gezin infosessies op woensdag 7 maart (9 uur) en maandag 12 maart (19.30 uur). Ook in mei, oktober en december staan er infosessies op het programma. Info daarover vind je op de Klaar voor website https://www. de Klas aalst.be/overzicht/huisvan-het-kind. Vooraf inschrijven is noodzakelijk via huisvanhetkind@aalst.be. Vermeld duidelijk je naam, de naam van je kind en de infosessie(s) waaraan je wenst deel te nemen.


Inzamelactie kinderfietsen op 3 februari Zijn je kinderen te groot geworden voor hun fiets en staat de te kleine fiets in de weg? ‘Op Wielekes’ biedt de oplossing. Op zaterdag 3 februari is er een inzameldag. Op Wielekes is een fietsdeelsysteem voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Het principe is dat ouders een kinderfietsje binnenbrengen en een groter exemplaar ontlenen. Ouders betalen daar een beperkte jaarbijdrage voor. In die bijdrage zit ook onderhoud van de fietsen. In mei opent een depot in Aalst. Voor dit depot is ‘Op Wielekes’ nog op zoek naar kwaliteitsvolle kinderfietsen. Op zaterdag 3 februari is er een inzameldag, van 10 tot 16 uur in school TechniGO!, campus De Voorstad (Welvaartstraat 70, Aalst). In ruil ontvang je één jaar gratis lidmaatschap. Meer info vind je op www.opwielekes.be en op Facebook (Op Wielekes Aalst). 'Op Wielekes Aalst' is een initiatief van Het Netwerk Bewust Verbruiken vzw en TechniGO!, met ondersteuning van de stad Aalst.

Leer volwassenen fietsen: vrijwilligers gezocht Vanaf maart organiseert Stad Aalst fietslessenreeksen voor volwassenen. De deelnemers leren fietsen tijdens 14 lessen. Vrijwilligers kunnen onder leiding van een professionele lesgever cursisten begeleiden bij het aanleren van hun eerste fietsvaardigheden. Je beschikt over je eigen fiets en je bent bij voorkeur 1 les per week beschikbaar. De lessen vinden telkens op dinsdag en donderdag plaats van 9.30 tot 12 uur. Je vindt alle data op www.aalst.be. Vormingsmoment voor vrijwilligers Voor vrijwilligers is er een vormingsmoment op 1 maart van 9.30 tot 12 uur in sportcentrum Schotte (Kappellekensbaan 8, Erembodegem). Daar vinden ook de fietslessen plaats. Van elke nieuwe vrijwilliger wordt verwacht aan deze vorming deel te nemen. Spreekt dit je aan en wil je je engageren? Stel je kandidaat vóór 20 februari 2018 via vrijwilligerswerk@aalst.be.

TELEX Sinds 1 januari zorgt Vlaanderen voor een gratis verzekering voor vrijwilligers. Deze verzekering vervangt de voormalige collectieve verzekering voor vrijwilligers die aangeboden werd door de Provinciale Steunpunten Vrijwilligerswerk. Voortaan kun je bij het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk terecht om je erkenningsnummer voor deze verzekering aan te vragen. Meer info op www.aalst.be. Op zoek naar vrijwilligers voor je organisatie? Spoor vrijwilligers op via www.aalstvrijwilligt.be. Op deze website kun je zelf ook vacatures aanmaken. Op 19 april 2018 is het opnieuw Buitenspeeldag. In heel Vlaanderen gaan alle tv- en computerschermen even uit en spelen kinderen buiten. Wil jij zelf, met je buurt of met je vereniging iets organiseren voor buitenspelende kinderen? Laat het snel weten. Je kunt voor je activiteit immers een budget en ondersteuning Door de komst van de Winterfoor en tijdens van team Jeugd krijgen. Neem contact op via jeugd@aalst.be. de drie carnavalsdagen, zijn enkele parkeerpleinen en parkeergarages in de stad tijdelijk niet bereikbaar. Een overzicht vind je op www.aalstcarnaval.be. Wie toch met de wagen naar Carnaval komt kan ook kiezen voor de gratis P+R parkings. Ook die info vind je op de carnavalswebsite. Elke maandagvoormiddag, van 9.30 tot 11.30 uur, organiseert Kind en Gezin een gratis inloopmoment voor (toekomstige) ouders in het Huis van het Kind (stadhuis, Grote Markt). Een regioverpleegkundige beantwoordt al je vragen over zwangerschap of het jonge ouderschap. Je kunt er je kindje ook laten wegen. Een bezoek is gratis en een afspraak maken hoeft niet.

9


MENSEN

3X

Bewegwijzering aangepakt

BEDRIJVEN AAN HET WOORD Bedrijvenverenigingen vzw Dender-Noord en vzw AalstZuid stelden elk een parkmanager aan. Die vormt een spreekbuis voor de bedrijven naar de stad en omgekeerd. Je leest er meer over op de volgende pagina’s. Drie bedrijven lichten toe welk voordeel hen dat oplevert. Geert Van Lierde is HR director bij TekniPlex Europe en Nele Baeyens is er office manager. Het bedrijf produceert allerlei ‘onzichtbare onmisbare’ goederen uit kunststof op het industrieterrein van Erembodegem. “Dankzij Wim, onze parkmanager, hebben we eindelijk onze buren leren kennen”, zegt Nele. “Je staat soms versteld van de verscheidenheid aan activiteiten van naburige bedrijven. Hier op Aalst-Zuid werd de bewegwijzering alvast aangepakt. Dat was een belangrijk knelpunt. De zichtbaarheid en bereikbaarheid zijn verbeterd en dankzij de uniformiteit oogt het ook professioneler.” Geert knikt: “Er wordt nu makkelijker naar de bedrijven geluisterd. De parkmanager bemiddelt en gaat op zoek naar oplossingen op een positieve manier.”

10


Parkeerproblemen Geschenk uit aanpakken de hemel

Isabelle Denutte is site-manager bij Skodagarage Thoen op het Wijngaardveld en ze is lid van de bedrijfsvereniging Dender-Noord. “Vroeger besteedden we de functie van parkmanager uit aan een bedrijf, maar daar zijn we mee gestopt. Mijn naamgenote Isabelle komt uit de buurt en dat is een groot voordeel, zij kent onze problemen én ze is ons kanaal naar de overheid. Anders communiceert ieder vanop zijn eigen eilandje. Wij worden bijvoorbeeld dagelijks geconfronteerd met de parkeerproblematiek. Vrachtwagens parkeren soms een tijdlang vlak voor onze showroom, terwijl zichtbaarheid voor ons heel belangrijk is. Met dergelijke opmerkingen kunnen we bij haar terecht. Verder kijken we ook hard uit naar het nieuwe plan voor de industriezone. Wij hopen te kunnen uitbreiden.”

Koen Hofman is zaakvoerder bij stenenbedrijf Hofman nv in Hofstade. Ook hij zetelt in de organisatie vzw Dender-Noord en hij windt er geen doekjes om: “Parkmanager Isabelle is een geschenk uit de hemel.” Koen: “Isabelle zet zich voor 200% in en vat meteen de koe bij de horens als er een probleem is. Ze pakt veel werk uit handen van verschillende zaakvoerders. Een onderwerp als de afkoppeling van regenwater, waar veel bedrijven anders uit tijdgebrek misschien niet van wakker liggen, volgt zij op en komt zij toelichten. Zo is iedereen op de hoogte van het belang daarvan. Binnenkort wacht Isabelle een centrale rol bij de herinrichting van ons industrieterrein. Ze is dan de verbindingspersoon tussen bedrijven, stad, vzw, bewoners en aannemers.”

11


PARKMANAGERS

12

Wim Janssens en Isabelle Van den Nest zijn respectievelijk parkmanager van de industrieterreinen Aalst-Zuid en Dender-Noord.


MENSEN

Parkmanagers brengen stad en bedrijven bij mekaar Op donderdag 6 december verspreidde VOKA een opmerkelijk persbericht: een grootschalig onderzoek bracht aan het licht dat slechts 40% van de ondernemers in Vlaanderen tevreden zijn over het beleid van hun gemeente. Met 7,1 op 10 scoorde Aalst wél bovengemiddeld goed. In 2012 bengelde onze stad nog helemaal onderaan in het lijstje centrumsteden. Hebben een aandeel in die positieve evolutie: Wim Janssens en Isabelle Van den Nest, respectievelijk parkmanagers van vzw’s Aalst-Zuid en Dender-Noord. Twee jaar geleden verenigden de bedrijven van vzw Hekkestraat (Hofstade) en vzw Wijngaardveld zich onder één vlag: vzw Dender-Noord. Isabelle Van den Nest werd aangezocht voor de dagelijkse leiding. “Na meer dan 20 jaar werken in een winkel was ik toe aan iets anders”, vertelt Isabelle. “Sindsdien werk ik als freelancer, onder andere voor Dender-Noord. Ik neem zeer uiteenlopende opdrachten aan, van het organiseren van seminaries tot administratie van vzw’s. Ik woon zelf aan de Hekkestraat en ken heel veel mensen. De Hekkestraat en het Wijngaardveld zijn gescheiden door de Dender en zijn sterk verschillend. De Hekkestraat is in feite één straat, met bewoning. De bedrijven kennen er mekaar. In het Wijngaardveld is er amper bewoning en daar kennen de buren elkaar amper.”

Elkaar leren kennen Vorig jaar volgde het industrieterrein Aalst- Zuid in Erembodegem dit voorbeeld. Daar werd Wim Janssens als parkmanager aangesteld. “Ik ben management assistent bij het Bedrijvencentrum Aalst”, zegt Wim. “Ik ben halftijds aangesteld als parkmanager en dat is iets compleet nieuw voor mij. Ik merkte vooral dat de buren mekaar hier niet kennen, ook al zijn sommige bedrijven al 20 jaar naast elkaar gevestigd!" Zijn alle bedrijven automatisch lid van de vzw? Isabelle: “Neen, na 4 jaar telt Dender-Noord 84 leden, op 117 bedrijven. Dat is niet slecht, maar het is onze taak om de bedrijven ook te overtuigen om lid te blijven. Daarom moet ik me regelmatig

Sommige bedrijven zijn al 20 jaar naast mekaar gevestigd en toch kennen ze mekaar niet” - Wim 13


MENSEN

Isabelle en Wim: "Het verrast ons niet dat Aalst beter en beter scoort op economisch gebied."

laten zien, dat is belangrijk. Zo nam ik bijvoorbeeld vorig jaar de fiets om elk bedrijf persoonlijk nieuwjaarswensen te bezorgen. Ik stak er gigantisch veel tijd in, maar het geeft een enorme meerwaarde.”

14

Wim: “Aalst-Zuid telt een 40-tal actieve leden op circa 200 bedrijven, administratieve zetels meegeteld. Via netwerken, events en het realiseren van gemeenschappelijke projecten trachten we ons ledenbestand uit te bouwen. We organiseerden onlangs een business speeddate en die was heel succesvol. Je moet het bedrijfsleven natuurlijk een beetje kennen: veel tijd hebben die mensen niet. Daarom organiseren we onze activiteiten voornamelijk tijdens de middagpauze, tussen 12 en 14 uur. Kort en krachtig. En zij die nog iets willen blijven drinken kunnen dat. Dat systeem werkt.”

Welk voordeel hebben bedrijven erbij om lid te zijn? Isabelle: “De vereniging is de spreekbuis van de bedrijven naar de stad én de verbindingspersoon tussen de bedrijven onderling. Die driehoek stad-bedrijven-parkmanager werkt heel goed. We pikken klachten, problemen of suggesties op en we trachten voor een oplossing te zorgen. Een vaak aangekaart probleem is bijvoorbeeld dat van de langparkeerders (vrachtwagens). Via overleg met de dienst Economie van de stad proberen we dat op te lossen. Zo hoeft een bedrijf daar zelf geen energie in te steken.” Wim: “De problemen kunnen zeer uiteenlopend zijn. Bijvoorbeeld: de postbedeling van aangetekende zendingen zorgt voor frustratie omdat ze vaak aangeboden wordt buiten de kantooruren van de


PARKMANAGERS We zijn een spreekbuis voor de bedrijven en de stad én een verbindingspersoon tussen de bedrijven onderling.” - Isabelle bedrijven. Ook zo’n klachten komen bij ons terecht en dan gaan wij op zoek naar een oplossing.” Welke projecten zijn er al gerealiseerd? Wim: “Ons eerste gerealiseerde project is een betere bewegwijzering. Die verkregen we met subsidies van de Provincie Oost-Vlaanderen. Dit jaar willen we volop inzetten op beveiliging. We onderzoeken de mogelijkheden van (camera)bewaking op het terrein en er ligt ook een grote uitdaging op het vlak van mobiliteit. Heel concreet: op het industrieterrein van Erembodegem zijn geen voetpaden of veilige fietspaden. De bedrijven willen ook beter openbaar vervoer voor hun werknemers. Daar moeten we werk van maken.”

Isabelle: “De bewegwijzering was ook onze eerste actie. Het recentste voorbeeld is een kinderdagverblijf dat binnenkort vlakbij het industrieterrein opent. Daar bleek nood aan te zijn. We namen hiervoor initiatief en zetten de juiste personen bij mekaar. Nu zijn we blij dat het er komt. De stad stimuleert nu de bedrijven van het industrieterrein van Gijzegem om zich bij ons te scharen. Het verrast me in elk geval niet dat Aalst beter en beter scoort op economisch gebied. Vorig jaar mocht de stad nog spreken op een event van de Vlaamse overheid. Een hele eer. Het toont aan dat we een voorbeeld zijn.” Info vzw Dender-Noord: info@vzwdendernoord.be www.vzwdendernoord.be

Info vzw Aalst-Zuid: info@aalstzuid.be www.aalstzuid.be

Met Sabine Smet van de dienst Economie van de stad: "Wij proberen de problemen samen op te lossen zodat bedrijven daar zelf geen energie in hoeven te steken."

15


MENSEN

OPlangs PAD Trage Wegen

“Moorsel is bedorven… van Trage Wegen.” Een uitspraak van inwijkeling Eliane Moeyaert, die CHIPKA opwacht aan de trappen van de kerk van Moorsel voor een tocht langs mooie stukjes natuur. Eliane is afkomstig uit Zellik, maar woont al 13 jaar in Moorsel. “Ik was benieuwd naar mijn nieuwe woonomgeving en ging op ontdekking. Vroeger maakte ik kleine toertjes langs wegen die geschikt waren om door te wandelen met de koets met de kleinkinderen. Nadien breidde mijn nieuwsgierigheid uit en ging ik verder stappen, een beetje zoals Forrest Gump (lacht), tot in Baardegem, Aalst en Affligem.” Wandelkaart Trage Wegen zijn wegen die uitsluitend of grotendeels gebruikt worden door niet-gemotoriseerd verkeer. “Ik schafte me de wandelkaart Faluintjes aan bij de dienst

Overal langs Vlaamse wegen kom je kapellekes tegen.

16

Toerisme en ging op pad”, zegt Eliane. “Die kaart valt nu bijna uit elkaar, maar ze heeft me goed dienst gedaan. Ik ontdekte vele Trage Wegen in Moorsel. Via deze kleine wegen kan je prachtige natuur ontdekken. Iedere donderdag ga ik ook wandelen met de dames van Femma. Ik leerde hen een stukje Moorsel kennen en zij leerden mij de legendes van mijn nieuw dorp bij.” “Kapellekes” Zo leerde Eliane Anna Van Eeckhoorn kennen. “Het cliché klopt, overal langs Vlaamse wegen kom je kapellekes tegen. Zo ook dat ter ere van Anna met haar liereke, wereldberoemd voor haar ovenkoeken op


De wandelkaart van de Faluintjes leidde Eliane langs mooie Trage Wegen.

de Pikkeling. Moorsel is een mooi dorp, echt nog den boerenbuiten. Op 2 minuten van de kerk wandel je in een landelijke omgeving en dat karakter moet bewaard worden. Die kleine smalle wegen en de stilte van de natuur, daar kan ik echt van genieten.”

Die kleine smalle wegen en de stilte van de natuur, daar kan ik echt van genieten.”

Obstakels Eliane schrikt niet enkel van de schoonheid, ook soms van de dieren die ze tegenkomt: ezels, fazanten, paarden en vooral van loslopende honden. “Daar kan ik wel eens kwaad om worden. Wie gaat wandelen, moet zijn hond aan de leiband houden.” Ook als een trage weg plots is afgesloten door een hek, verandert de vrolijke Eliane zelf in een pitbull. “Dan trek ik op onderzoek uit. Ik zoek online in het kadaster of die weg wel mag worden afgesloten en indien nodig geef ik het ook door aan de stad.”

– Eliane Suggesties Tijdens onze wandeling liggen de Trage Wegen er best drassig bij. “Maar dat houdt me niet tegen”, zegt Eliane. “Wat ik wel nog een goede suggestie vind is dat de plassen bedekt worden met turf, zodat je ook bij nat weer overal door kunt.” Eliane breidt haar wandelgebied nu ook uit naar Gijzegem. Als ze de kleinkinderen van school haalt, vertrekt ze sowieso een uur vroeger om nog een mooie wandeling te kunnen maken. “En meestal sta ik nog nipt op tijd aan de schoolpoort”, lacht Eliane.

Infoavond vrijwilligers Trage Wegen Erembodegem

Dankzij de opmerkingen van Eliane en andere vrijwilligers werd er een inventaris opgemaakt van de Trage Wegen in Moorsel, Baardegem en Meldert. Nu is Erembodegem aan de beurt. De stad organiseert hierover samen met Regionaal Landschap Schelde – Durme een infoavond. Iedereen is welkom in de vergaderzaal van Sportcentrum Schotte (Kapellekensbaan 8, Erembodegem) op woensdag 28 februari 2018, van 19.30 tot 22 uur.

17


PIËDESTAL

Ik haal het meeste voldoening uit mijn optredens in de rusthuizen. 18


MENSEN

Enrico Leclair Eind november kondigde Enrico Leclair (78) zijn afscheid aan van het Feestcomité. “Na 30 jaar is dat niet zo eenvoudig, maar ja, de gezondheid is alles”, klinkt het berustend. Enrico Leclair, kunstenaar, zanger en notoir carnavalist, is een Aalsters monument. En wat doe je met monumenten? Je zet ze op een Piëdestal. Piekfijn uitgedost heet Enrico ons welkom in zijn woning aan het Rederijkersplein. Hier vond hij 12 jaar geleden een onderkomen, nadat een verwoestende brand zijn chalet in Meldert in de as legde. Een drama. “Ik ben veel kwijt: 21 mooie kunstwerken, fantastische kostuums uit Rio, uit Mexico…, albums vol krantenknipsels, teksten van een boek dat ik van plan was te schrijven; heel veel is in die brand gebleven. Ik zat volledig in de put. Gelukkig hebben Carnaval en mijn optredens me erdoor geholpen. Ik ben altijd een strijder geweest. Bij mijn geboorte woog ik slechts 900 gram. En ik ben er nog steeds. Ik hoop dat ik 80 jaar mag worden. Dan geef ik een groot feest!” Overal gevraagd Maar in november kroop Enrico opnieuw door het oog van de naald. “Hartproblemen, een longinfectie en geblokkeerde nieren. Ik had maar 5 uren meer te leven. En dan was er nog het verdriet om het overlijden van Florian Verhofstadt, een goede vriend, mijn adjudant voor Europa. Toen besloot ik om afscheid te nemen van het Feestcomité, maar een afscheid van Carnaval is het niet. Ik legde dit jaar nog 36 bezoeken af als Prins van Aalst en van Europa. Ze vragen me nog altijd overal en ik doe dat allemaal gratis, in naam van de stad. In Bree kreeg ik de medaille van het ‘Gouden Kwaartje’, de hoogste carnavalsonderscheiding en in Duitsland ontving ik het Gulden Vlies. Waar ik het meeste voldoening uit haal, dat zijn mijn optredens in de rusthuizen. De vriendschap die je daarvoor terugkrijgt, dat is het mooiste wat er is.”

Zingen en kunst Ook de houtsnijkunst bracht Enrico overal. Hij woonde zelfs 8 jaar in Oostenrijk, waar hij school liep als houtsnijder. Momenteel zijn het vooral zijn kunstwerken zelf die de wereld rond gaan. In Disneyland, Orlando staat bijvoorbeeld een antieke ijskar, van zijn hand. Maar zingen, dat is zijn lang leven. Enrico veert recht, knipt de cd-speler aan en verrast ons met een privé optreden. “Ik volgde opera en operette in de muziekschool. In die tijd nam ik overal deel aan crochetwedstrijden en de meeste won ik. Ik wilde ook graag Prins Carnaval worden, maar ik woonde in Erembodegem en moest wachten op de fusie met Aalst om te mogen deelnemen. Bij mijn eerste deelname in 1978 werd ik geklopt door Michel Cleemput, maar in 1979 lukte het wel. Daarna werd ik Prins van Oost-Vlaanderen en in Alphen aan de Rijn werd ik verkozen tot Europaprins. Sindsdien ben ik non-stop de baan op.” Ik ben Enrico “Het hoogtepunt was het carnaval in Rio. Maar ook Gran Canaria was heel mooi. Naast een veertigtal carnavalsnummers zing ik zowel operette als schlagers. Vaak kies ik voor het Spaans en het Italiaans. Die talen liggen me. Ja ook mijn artiestennaam klinkt zo (lacht). Daar maak ik trouwens binnenkort officieel mijn echte voornaam van. Niemand kent mijn echte naam nog, en dat mag zo blijven. Ik ben Enrico (lacht).”

19


WERKEN

3X

Terug naar Schotte

SCHOTTE

De site Schotte pakt uit met een nieuwe troef. Het kersverse jeugdverblijfcentrum van vzw Kroffel in de directeurswoning van de voormalige leerlooierij biedt vakantiemogelijkheden voor groepen aan. Schotte is voortaan niet meer enkel een trekpleister voor sportminnend Aalst, binnenkort vinden ook toeristen de weg naar deze plek. CHIPKA ging langs op Schotte op zoek naar bezoekers en hun motieven.

20

Mijn kleinzoon komt wekelijks turnen op woensdagnamiddag”, zegt Guy uit Erembodegem. “Ik neem dan telkens mijn vader mee en dan drinken we hier samen een koffie terwijl we wachten. Keer op keer komen de herinneringen boven, want mijn vader heeft nog op Schotte gewerkt.” “Ik ben geboren in 1925 in Luik”, zegt Albert. “Mijn vader was er directeur van de ‘école du tannerie’ (leerlooierij, red.). Ik ben ook in de leerindustrie gegaan. Eerst in Zulte en daarna 15 jaar in leerlooierij Schotte. Ik was hier verantwoordelijk voor de afdeling lederafwerking.” Niet alleen vader, maar ook zoon heeft nauwe banden met de site Schotte. “Als ex-scout van Sint-Kristoffel steun ik het jeugdverblijfcentrum. Ik heb me zelfs opgegeven om als vrijwilliger af en toe conciërge te zijn”, zegt Guy.


De natuur in

Verdiepen in historiek

“Ik ben hier op Schotte voor mijn 2 dochters, de ene doet acrogym en de andere danst hier”, zegt Paulette terwijl ze haar fiets in de fietsenstalling vastketent om aan een wandeling te beginnen. “Ik woon al 7 jaar in Erembodegem. Ik vind het hier zo mooi gelegen te midden van de natuur en het groen. Ik ben daar echt fan van, ik wandel zeker drie keer per week in het park en het Osbroek terwijl mijn kinderen sporten.” Daarnaast maakt Paulette zelf ook gebruik van de sportfaciliteiten. “Ik volg in Schotte 2 keer in de week aikido en dan ook nog één keer tai chi. We doen ook alles met de fiets,” vult ze aan, “we rijden dan langs de muur van de Kapellekensbaan, een mooi overblijfsel van vroeger.”

Bettina is een regelmatige bezoeker van Schotte, zowel op woensdagnamiddag als in het weekend. Samen met Jente en Senne verlaat ze net het sportcentrum. “Mijn dochter volgt hier turnles en mijn zoon en mijn man zaalvoetballen. Ik spendeer hier dan ook heel wat uurtjes in de cafetaria en tijdens de turnles steek ik een handje toe, want mijn dochter heeft een motorische beperking. Na een match zaalvoetbal of een toernooi blijven we hier wel al eens plakken”, lacht Bettina. “Toen de Looyerij net openging heb ik op de menukaart aandachtig de geschiedenis van deze site gelezen. Leuk als je van Aalst bent om je even te verdiepen in de historiek. Ik heb ook nog een tip: een kinderhoekje in de cafetaria zou een echte voltreffer zijn.”

21


Het is haast niet te vatten dat we zoveel sympathisanten vonden die geloofden in ons project en bereid waren een deeltje mee te financieren.� 22


DOSSIER SCHOTTE

Aalst heeft plek voor groepsvakanties

Jeugdverblijfcentrum op Schotte

Op 28 januari opende jeugdverblijfcentrum Schotte haar deuren, een primeur voor Aalst. De scouts van vzw Kroffel investeerde ruim een miljoen euro in dit project en schreef hiermee een uniek verhaal. Zij biedt met dit nieuw toeristisch aanbod een antwoord op de grote vraag naar overnachtingsmogelijkheden voor groepen. Vlak naast sportcentrum Schotte en het Osbroek is dit een ideale uitvalsbasis voor een groepsvakantie. De oude directeurswoning van leerlooierij Schotte is omgevormd tot het eerste jeugdverblijfcentrum in Aalst. De bedden zijn nog onbeslapen, want de opening is nog maar net achter de rug. Tine De Mey, voorzitter van vzw Kroffel blikt met trots terug op een bevlogen parcours. “Het begon in 2012. De scouts van Sint-Kristoffel moesten weg uit hun lokalen aan het Sint-Jozefscollege in de Capucienenlaan, omdat de school er uitbreidde. Met enkele

oud-leiders zijn we op zoek gegaan naar een duurzame oplossing. Net op dat ogenblik deed zich op de site Schotte een unieke kans voor. De directeurswoning had nog geen bestemming en lag in recreatiezone. We konden dit gebouw kopen van intercommunale SOLVA en beslisten om er een nieuwe thuishaven voor onze jeugdbeweging te maken, gecombineerd met een jeugdverblijfcentrum."

Tine De Mey, voorzitter van vzw Kroffel, stak samen met andere oud-scoutsleden heel wat tijd en energie in het jeugdverblijfcentrum.

23


1 miljoen euro inzamelen De investering was niet min, het kostenplaatje werd al snel geraamd op één miljoen euro. Het leek haast een onmogelijke opdracht om zoveel geld bijeen te vergaren maar toch slaagde vzw Kroffel daarin. “We hebben 2 jaar aan ons businessplan gesleuteld tot we een solide verhaal hadden”, zegt Tine. De helft van het bedrag heeft Kroffel geleend bij de bank. Ze maakten ook gebruik van de infrastructuursubsidies van de stad Aalst voor jeugdwerking en subsidies van toerisme Vlaanderen voor toegankelijkheid voor andersvaliden. “Eén derde hebben we opgehaald via alternatieve methodes zoals crowdfunding en een lotenlening. Het is haast niet te vatten dat we zoveel sympathisanten vonden die geloofden in ons project en bereid waren een deeltje mee te financieren. In de onderbuik van Aalst schuilt heel wat idealisme.” Er kroop heel wat tijd en energie in dit project, maar alle leden van vzw Kroffel doen dit onbezoldigd. Heel de werking draait op vrijwilligers. “Puur uit passie en omdat we erin geloven”, vult Tine aan. “We willen persé de jeugd een plaats geven in Aalst.” Gat in de markt De komst van het jeugdverblijfcentrum op Schotte is absoluut een toeristische meerwaarde voor Aalst. “Een studie van de stad gaf aan dat er een lacune was in het toeristisch aanbod op het vlak van jeugdverblijven en groepsverblijven,” verduidelijkt Tine, “en ook Toerisme Vlaanderen gaf aan dat er een blinde vlek was op de kaart van de Denderstreek. De dichtstbijzijnde alternatieven waren Dendermonde, Oudenaarde, Geraardsbergen en Gent. Daar komt nu verandering in. We zijn door Toerisme Vlaanderen erkend als jeugdverblijf type C met 55 bedden.” Bovendien is heel het gebouw rolstoelvriendelijk en heeft

Thijs van scoutsgroep Akabe test de speciale lift uit. Het jeugdverblijfcentrum is volledig toegankelijk voor andersvaliden.

24

het daardoor het toegankelijkheidslabel voor andersvaliden. “We hebben bewust die kaart getrokken, ook al bracht dit extra kosten met zich mee. Met de steun van vzw ‘Lift me up’ hebben we een speciale lift aangekocht. Daarmee kunnen rolstoelgangers tot op de slaapvertrekken op de eerste verdieping.” Groepsvakanties Het jeugdverblijf telt 4 slaapzalen voor gemiddeld 12 personen, 1 kleinere kamer met 5 bedden voor begeleiders, sanitair met douches, een volledig uitgeruste


DOSSIER SCHOTTE

In de uitgeruste keuken kan je zelf koken, groepen die dat wensen kunnen volpension nemen.

keuken voor zelfkook en volpension, een ruime eetzaal en 3 daglokalen. Groepen die een verblijf van minimaal 2 overnachtingen willen boeken, zijn er welkom. “Jeugdbewegingen, sportclubs, bedrijven die een teambuilding organiseren, families die een weekendje weg plannen, scholen die themaklassen organiseren… het kan hier allemaal,” zegt Tine, “maar ook groepsverblijven voor mensen met een beperking. Onze tarieven zijn erg democratisch. Zonder catering kost een verblijf gemiddeld 10 EUR per nacht. Wie volpension wil, betaalt gemiddeld 38 EUR per nacht. De uitbating loopt vlotjes. Eind februari krijgen we de eerste gasten over de vloer en de zomermaanden zitten op één week na al volledig volgeboekt.”

Natuur in de achtertuin Dichtbij het stadscentrum, midden in de groene long van Aalst en vlak naast het nieuwe, ultramoderne sportcomplex Schotte… deze unieke ligging is misschien wel de grootste troef van het jeugdverblijf Schotte. Het is de perfecte uitvalsbasis voor een unieke mix van sport-, natuur- en cultuuractiviteiten. “We liggen vlak naast natuurgebied Osbroek, het stadspark, de Dender, het speelbos in de Gerstjens en iets verderop ligen het Somergembos en Heuvelpark”, zegt Tine. “Voor de natuurliefhebbers hebben we samen met verschillende partners een mooi aanbod uitgewerkt. We bieden wandel- en fietstochten aan, georganiseerde natuurexploraties, boottochten en de mogelijkheid tot sterren kijken.”

Een studie van de stad gaf aan dat er een lacune was in het toeristisch aanbod op vlak van jeugdverblijven en groepsverblijven.” 25


Dichtbij het stadscentrum, midden in de groene long van Aalst en vlak naast het nieuwe, ultramoderne sportcomplex Schotte… deze unieke ligging is misschien wel de grootste troef van het jeugdverblijf Schotte.”

Het jeugdverblijfcentrum ligt naast het Osbroek. De ideale uitvalsbasis voor wie de natuur wil verkennen.

Sport en outdoor De directeurswoning waarin het jeugdverblijfcentrum is ondergebracht ligt vlak naast het nieuwe sportcentrum Schotte. Het complex bevat een sporthal van drie zaalvoetbalvelden groot, een Olympische turnhal, een gevechts- en danszaal, een fitnessruimte, vergaderzalen en een horecaruimte met terras. “Sportclubs die op zoek zijn naar een overnachtingsplek kunnen voortaan terecht bij de buren”, lacht Tine.

26

Maar ook andere sportievelingen kunnen hier aan hun trekken komen. The Outsider organiseert op Schotte nu al verschillende outdoor-activiteiten zoals kanovaren op de Dender. In de toekomst wordt hun aanbod uitgebreid met een touwenparcours en klimmen op de fabrieksschouwen. In de buurt zijn er ook moutainbikeroutes, het bikepark in Erembodegem, je kan skaten in het concretepark in het stadspark of golfen in De Kluizen.


DOSSIER SCHOTTE Logeren in erfgoed Het rijke industriële verleden van Aalst komt helemaal tot zijn recht op de site Schotte. Ook voor cultuur- en erfgoedminnaars is het dus de uitgelezen plek om op ontdekking te gaan. De imposante fabrieksschouwen van de voormalige leerlooierij en de muur aan de Kapellekensbaan zijn net gerestaureerd. Grote infoborden vlak ernaast vertellen het verhaal van looierij ‘Schotte et fils’. “We zijn blij dat we

de kans kregen om de directeurswoning van Schotte aan te kopen. Stel je voor dat dit gebouw tegen de vlakte zou gaan. Dankzij onze renovatie hebben we meegeholpen aan het behoud van waardevol erfgoed in onze stad”, zegt Tine. “Een pluim ook voor onze buren van atletiekclub ALVA die de portierswoning in ere herstelden.” Praktische info over jeugdverblijfcentrum Schotte vind je op www.jvcschotte.be

Beleef het Aalsters industrieel verleden aan Schotte Zin gekregen om toerist in eigen stad te zijn en in het verleden te duiken van Schotte? De toeristische wandelen fietsroute ‘Over keizers, kapiteintjes en baronnen’ vertelt het verhaal van leerlooierij Schotte en kruist het pad van de Aalsterse textielbaronnen. De route passeert langs de site Schotte en loodst je naar bekende en minder bekende plaatsen in Aalst die een grote rol hebben gespeeld tijdens het industriële verleden en die ook nu

nog het Aalsters stadsbeeld bepalen. Het 19e en 20e eeuwse dynamische en vernieuwende karakter van onze stad wordt in de schijnwerpers gezet met interessante weetjes en verrassende achtergrondinformatie. De brochure is beschikbaar in het toeristisch infokantoor op de Hopmarkt voor 2 EUR. Je kunt de route te voet afleggen (+/- 2 uur 30 minuten) of met de fiets (+/- 1 uur 30 minuten). www.visit-aalst.be

De gerestaureerde muur van de Kapellekensbaan is maar één van de waardevolle erfgoedelementen in de buurt. De site Schotte ademt het industrieel verleden van de stad Aalst.

27


Welk type carnavalist ben jij? Ga je naar carnaval?

1

a) Natierlèk, e joor diert ver moi droi daugen! b) Ik ga zeker één, wellicht twee, en misschien drie nachten de baan op. c) Ja, maar hopelijk haal ik zondagavond. d) Enkel overdag. e) Neen, ik ga skiën.

Hoe verkleed je je met carnaval?

2

a) Ik zit meer uren in de werkhallen dan op mijn werk. b) Een paar weken voor carnaval zet ik de carnavalsradio wel eens aan. c) Onze kar is af, onze boxen staan erop, nu alleen nog wat drank inslaan. d) Niet, ik wacht af of het mooi weer is zondag. e) Als ik zou gaan neem ik zeker een fles water mee, want ik neem deel aan Tournee Minérale.

3

a) Mènne poncho en mèn moesj va mènne groep (want vèr mènne pelloever mè reclam op est te kaat!). Mè gezicht spoit ik zwet. b) Iets uit de carnavalswinkel, een eigen creatie of iets van bij mijn metjen op zolder. c) Een roze velle frak! En anders heb ik wel nog iets van Halloween liggen. In mijn haar spuit ik oranje strepen. d) Een boa en een hoedje of rendieroortjes, dat is al gek genoeg. e) Niet. Als ik kom neem ik wel confetti en serpentine mee en ik maak misschien enkele selfies met die gekke carnavalisten.

28

Hoe ben je voorbereid op carnaval?

Wat eet je met carnaval?

4

a) Smaabollen mè stoefvliejssaas en pickles. Of tellen glazen boterhammen ook? b) Kraampjeseten, keuze genoeg met carnaval. c) Welk eetkraam staat er naast de bosjottos? d) Zijn er dan restaurants open tijdens Carnaval? e) Ik eet alleen thuis. En een mandarijntje voor onderweg is handig meegenomen.


5

Welk carnavalsnummer hoor je het liefst? a) Alles op Oilsjt Mjoezik en Ajoin Music. b) ‘Oilsjt goi stad va men droeimen’ van Hendrik Daelman. c) ‘How much is the fish’ van Scooter. d) ‘Heb je even voor mij’ van Frans Bauer. e) ‘Er staat een paard in de gang’ van André Van Duin.

Waar slaap je tijdens Carnaval?

Jij bent… A) Carnavalist in ert en nieren: Je bent lid van een vaste of een losse groep, carnavalsmuziek kan evengoed in de zomer op je afspeellijst staan. Oilsjters is je moedertaal. De dvd’s van AVP ken je zowat vanbuiten. Je kwam dit jaar weeral 5 kilo bij door al die eetfestijnen en je lijdt aan slaaptekort door die lange nachten in de werkhallen.

6

a) In de pompier natuurlijk. b) Thuis, goed uitgerust klaar zijn voor de volgende dag! c) In de zep. Of bij een mokke/nen iejten tingel die ik daar opdoe. d) Thuis. In de zetel weliswaar, tijdens Carnaval moet dat van mijn partner. e) Waarom zou je tijdens Carnaval elders moeten slapen?

B) Oit ’t goej aat gesnejen: Je bent een traditionele carnavalsvierder, los of individueel. Je hebt een carnavalshart en je slaat geen enkele editie over. Naast de ambiance in openlucht zoek je ook de echte carnavalscafés op. Drie dagen kan je misschien niet (meer) aan, je ziet wel hoe ver je komt. C) E schaa pateiken: Je smijt je volledig: op de Grote Markt, het Vredeplein of ‘oon de Post’. Je klimt wel eens in ontbloot bovenlijf op een podium. Drank neem je mee van thuis, of haal je bij de nachtwinkel. Je weet hoe de spoeddienst er vanbinnen uit ziet. Na je 25ste ga je eigenlijk liever skiën tijdens de Krokusvakantie. D) Carnavalist (as ’t oit komt): Je wilt je gewoon amuseren en dat het carnaval is, is mooi meegenomen. Je slaat wel al eens een jaartje over. Ooit heb je carnaval wel eens gevierd, maar nu ben je getrouwd en je partner is er niet zo voor. En zelf wil je op tijd thuis zijn voor de tv-programma’s. E) Inwoner van dorp D.

29


LEVEN

3X

Veel groter dan Halle

HOE BELEEF JIJ

CARNAVAL? Binnenkort viert Oilsjt Carnaval en al maanden zijn honderden Aalstenaars in de weer om er weer een spetterend feest van te maken. Gelukkig vinden ook steeds meer nieuwe Aalstenaars de weg naar ons volksfeest. Dat moet ook wel, want onze bevolkingssamenstelling verandert en de toekomst van Carnaval hangt ook van hen af. CHIPKA peilde bij enkele nieuwkomers over hun eerste ervaringen met onze zotte drie dagen.

30

Mirvat uit Aalst is afkomstig uit Irak. Ze woont nu 6 jaar in België, waarvan de laatste 2 jaar in Aalst. Maar Mirvat woonde ook al in Halle, die andere carnavalsstad. “Ja, maar dat valt niet te vergelijken hoor, hier is het veel groter”, lacht Mirvat. “In Irak kennen we geen Carnaval, maar ik hou er wel van. Mijn kinderen zijn 5, 11 en 12 jaar en zij gaan naar school in Sint-Anna. Daar wordt carnaval gevierd en zij verkleden zich altijd. Zelf hou ik het enkel op een masker. Tijdens Carnaval komen we drie dagen naar het centrum. Mijn man kan niet mee, die moet steeds werken, maar met de kinderen ga ik naar de kermis, naar de stoet en óók naar de Jeanettenstoet, ja (lacht). De mensen maken dan plezier met ons, dat is tof!”


Verlof op het werk

Later in een groep

Blaise is afkomstig uit de Democratische Republiek Congo en woont nu 10 jaar in Aalst. Zoals echte carnavalisten dat doen, neemt ook Blaise zelfs verlof op het werk om Aalst Carnaval te kunnen beleven. “Carnaval? Oh maar dat is fantastisch hé! Mijn drie kinderen (17, 13 en 7 jaar) gaan er verkleed en geschminkt naartoe, ik kijk meer uit naar de stoet en de Winterfoor. Voor de stoet komen vrienden en familie naar hier, zelfs vanuit Frankrijk. Dan staan we met Congolese muziekinstrumenten als vuvuzela’s aan de kant van het parcours (lacht). In de Congolese gemeenschap van Aalst dachten we er vorig jaar zelfs aan om zelf mee te stappen in de stoet met tam-tams enzo. Misschien komt het er ooit wel van.”

De liefde bracht Saulina drie jaar geleden van Palma de Mallorca naar Aalst. Haar roots liggen in de Domenicaanse Republiek. Ook zij is heel enthousiast over Carnaval. “Toen ik de stoet voor het eerst zag keek ik mijn ogen uit. Ik dacht wat is dàt? Zo cool! (lacht) In Palma en de Dominicaanse is er ook Carnaval, maar niet zoals hier. Ik maakte Aalst Carnaval nu twee keer mee en ik heb zin om echt deel te nemen bij een groep ofzo. Alleen twijfel ik nog, want mijn Nederlands is nog niet zo goed. Maar uitgaan doe ik zeker én verkleed. Ik heb een zoontje van 5 jaar, die krijgt carnaval natuurlijk van jongsaf mee via school.”

31


OILSJT NIXT

32


LEVEN

Gekleurde carnaval met Oilsjt Nixt Tijdens de driedaagse van Aalst Carnaval loopt iedereen er iets gekleurder bij dan de andere 362 dagen van het jaar. Toch is het tussen de pruiken, maskers en lagen make-up hard zoeken naar de échte gekleurde Aalstenaar. Cultuurvereniging Aalst Mixt probeert daar al 5 jaar verandering in te brengen. José Gavilan, spreekbuis en bezieler van Aalst Mixt, begroet CHIPKA zeer hartelijk in De Living in Ontmoetingshuis De Brug. Hij wordt enthousiast bijgestaan door Adam Ahmed uit Soedan, nog maar 5 jaar in Aalst, maar wel al een overtuigd carnavalist. Jullie gaan in de stoet met Oilsjt Nixt. Leg eens uit. José: “Aalst Mixt brengt verschillende verenigingen van diverse nationaliteiten, culturen en geloofsovertuiging samen en organiseert verschillende activiteiten om de integratie te bevorderen. Een uitloper daarvan is onze losse carnavalsgroep Oilsjt Nixt. Dit jaar gaan we voor de vijfde keer mee in de stoet. Het eerste jaar had de wagen voor ons panne en leek het wel of het publiek er enkel voor ons was. Kippevel.” Adam: “Ik heb vorig jaar voor de eerste keer meegelopen. Ik moet toegeven dat ik een beetje bang was, maar ik heb me geweldig geamuseerd. Ik hou enorm van carnaval en had al een paar jaar geprobeerd om mee te lopen met een groep, maar dat was nooit gelukt.” José: “Dit jaar werken we samen met de kleine carnavalsgroep Dest - Goe Schief, een mooi staaltje van integratie.”

Hoe komt het dat er zo weinig gekleurde, nieuwe Aalstenaars deelnemen aan Aalst Carnaval? José: “Je kunt ze inderdaad op enkele handen tellen. Bepaalde aspecten van Aalst Carnaval worden in sommige culturen als zeer confronterend beschouwd. Bij de Congolezen heerst er bijvoorbeeld nog een groot taboe op verkleden, waardoor ze moeilijk te overtuigen zijn om deel te nemen. Mijn vrouw Adriana, die afkomstig is uit Nicaragua, vond een voil jeanet in het begin ook een zeer raar fenomeen.”

We bereiden ons voor zoals een echte carnavalsgroep. Naar goede traditie lopen we zelfs al achter op schema.” - José

Adam: “Ik vind de voil jeanet geweldig. Ik ben moslim en ik heb er geen probleem mee. Ik begrijp ook hoe de voil jeanet ontstaan is, dat mannen kleren gingen zoeken van hun grootmoeder op zolder.

33


OILSJT NIXT

Mijn kinderen krijgen de carnavalsmicrobe mee op school, ze groeien er ook mee op en dat merk ik ook in mijn Afrikaanse omgeving. De interesse groeit.” Zijn er ook gelijkenissen met carnaval in jullie cultuur? Adam: “In Soedan is carnaval helemaal anders. Daar zijn er verschillende stammen die carnaval vieren door samen te dansen. Maar carnaval zoals in Aalst heb ik nog nooit meegemaakt. Alle politieke thema’s die worden uitgebeeld, doen je nadenken.” José: “Mijn ouders zijn afkomstig uit de Spaanse regio Cádiz en daar kennen ze ook een soort raadszitting. De spot is iets gemeenschappelijks. Maar we merken wel dat humor anders beleefd wordt in verschillende culturen.”

Shauny van carnavalsgroep Dest-Goe Schief bereidt de kinderen van Oilsjt Nixt voor op Aalst Carnaval.

34

In Soedan is carnaval helemaal anders. Daar zijn er verschillende stammen die carnaval vieren door samen te dansen.” - Adam

Hoe bereiden jullie zich voor op Carnaval? José: “We bepalen eerst ons thema, dat we altijd linken aan diversiteit. De eerste jaren kon niet iedereen onze humor appreciëren, maar vorig jaar was ons thema van Zwarte Piet een voltreffer. Dit jaar hangen we ons karretje bijna letterlijk vast aan dat van Dest - Goe Schief en spelen we in op hun thema van de kleine wereld. We spelen in op het promotiefilmpje van Het Nieuwsblad waarin de burgemeester van Gabrovo een ajuin opat. Ook de discussie van de moedertaal op school verwerken we. Oilsjters is onze moedertaal en we willen ook dat het gedoceerd wordt op de Aalsterse scholen.” Adam: “Ik kan mijn Aalsters best ook nog wat bijschaven. Ik werk in rusthuis De Hopperank, bij oude mensen die allemaal dialect spreken. In het begin was het moeilijk om ze te verstaan, maar nu lukt het al beter. Ik hou van jullie dialect.” Gaan jullie ‘all the way’ tijdens carnaval? José: “We bereiden ons voor zoals een echte carnavalsgroep. Naar goede traditie lopen we zelfs al achter op schema (lacht). We moeten nog beginnen aan ons kostuum, maar zijn wel al druk bezig met onze danspasjes. We willen er echt staan. Onze focus ligt vooral op de zondagsstoet.” Adam: “Ik moet dit jaar jammer genoeg werken op dinsdag, anders zou ik drie dagen carnaval vieren. Na de stoet ga ik nog mee feesten in de stad.”


LEVEN

Dest - Goe Schief gaat vreemd Met hun thema ‘It’s a small world’ vonden ze het bij de kleine carnavalsgroep Dest Goe Schief de uitgelezen kans om dit jaar andere landen en culturen te integreren in het carnavalsmilieu. “En dat is niet zo evident”, vertelt Shauny. “Carnaval krijg je toch nog vooral met de paplepel mee, of via vrienden die in het milieu zitten. Daarom hebben we contact opgenomen met Aalst Mixt. We gaan elkaar versterken. Zo lopen Adam en enkele kindjes mee als figurant en helpen wij hen om een mooie kar te bouwen voor in de stoet. Win-win. En we hopen dat nog meer allochtone Aalstenaars de weg vinden naar carnavalsgroepen en omgekeerd.”

35


FOCUS OP EEN BUURT Zussen Lily en Marleen in het populaire scherregossenkraam aan de Molendries.

HOGE VESTEN - MOLENDRIES Nu Aalst Carnaval voor de deur staat, wordt de driehoek Hoge Vesten, Treinstraat en Molendries weer platgereden door carnavalisten op weg naar, of afkomstig van de carnavalswerkhallen. Ooit lagen deze straten aan het traject van ‘Boegiekeskoers’, een feestelijke optocht met kaarsen, tijdens Hoge Vestenkermis in september. Carnaval was nooit veraf in deze volkse buurt, letterlijk en figuurlijk. CHIPKA legde de wandeling weliswaar zonder boegiekes af, met buurtbewoners Hubert Redant en Myriam De Boeck.

36


Op het tijdstip van ons bezoek is carnavalskantine Halle 13 nog gesloten, maar gelukkig kunnen we afspreken in de ‘Melody’. Een café met een naam als een klok. De oorspronkelijke Melody werd enkele jaren geleden gesloopt. Het huidige café bevindt zich onder een appartementsgebouw in de Molendries. De Hoge Vesten liggen om de hoek. Vandaag is dit de enige resterende kroeg in de buurt en de thuishaven van carnavalsgroep De Zieke Zjieratten-Twiekierenniet.

6 keer gaan stemmen

Hubert (61) kent er veel volk en dat kan ook moeilijk anders met zijn palmares bij verschillende carnavalsverenigingen. “Mijn echte naam kennen er niet veel, iedereen kent mij als ‘den Broinen”, zegt hij. En dat hij zijn uitleg gaat doen in ’t Oilsjters natuurlijk. “Ik deed de elektriciteit bij ‘Door zemmen na’, ‘De Dompeleers’, ‘’t Es om Zjiep’, ‘Drasj’ en 'Pertotal'. Daarnaast zette ik me ook in voor verschillende prinsen. Den Bremt bijvoorbeeld, is een goeie vriend. Toen hij prins werd, in 1998, ging ik wel 6 keer voor hem stemmen, telkens anders geschminkt, of met een ander

kostuum. Tot ze zeiden: ‘Broinen, ’t es na al goed hé jong’ (lacht). Ik heb mij altijd goed geamuseerd. Hier op rechteroever, hier werd carnaval altijd gemaakt.”

Friet met witte boontjes

Ook als jonge kerel sleet Hubert zijn dagen in deze buurt. Hij werkte er jarenlang in een frituur, bij ‘Pie Lafong’. En daar hield hij een even vreemd als volgens hem uitmuntend recept aan over: friet met witte boontjes! Wie het wilt uitproberen begint er het best vroeg genoeg aan, want de witte boontjes moeten 14 dagen trekken in een pot met versnipperde ajuin, een beetje azijn en peper. De combinatie van die koude boontjes met warme frietjes is volgens Hubert onweerstaanbaar. Als smoutebollen met stoofvleessaus en pickles nog niet gek genoeg zijn, waarom dan dit recept eens niet uitproberen? Welke frituuruitbater durft?

‘t Caoutchouken

We wandelen naar de Hoge Vesten. Hier draaide Felix Van Groeningen scènes voor de Helaasheid der dingen. In het midden van de straat woont nog één van de wei-

Hubert en zijn vrouw Myriam: "Hier, op rechteroever, werd carnaval altijd gemaakt."

37


FOCUS OP EEN BUURT nige mensen die hier geboren en getogen zijn: Erna, de dochter van Albert Verbestel, de allereerste ajuinboer van de stad. “Mijn ouders baatten café ’t Caoutchouken uit, naast de toenmalige stadswerkhuizen”, legt Erna uit. Nu is er een doorgang naar de carnavalswerkhallen, naast ons voormalige café. Mijn vader was altijd de baan op. Als er ergens in ’t stad een vlag uitstak, dacht hij dat het voor hem was! Carnaval, zijn sigaar en zijne Pale-Ale, daar leefde hij voor. En voor zijn Hoge Vestenkermis natuurlijk.” Over de Hoge Vestenkermis zijn veel krantenknipsels terug te vinden. De Boegiekeskoers op maandag, waarbij de deelnemers in nachtkledij door de stad holden, was legendarisch.

Begraven in kostuum

Albert Verbestel was 40 jaar ajuinboer. Geschminkt als clown en getooid met een belforttoren op zijn hoofd maakte hij zichzelf onsterfelijk in onze carnavalsgeschiedenis. Wat velen niet weten: de ajuinboer is ontstaan uit een liefdadigheidsactie. Erna: “Na de oorlog vroeg de stad hem om tijdens carnaval sketches op te voeren voor de weeskinderen van de oorlog en hij verkocht ook carnavalsprogramma’s. Later werden dat de gekende gouden ajuintjes. In 1987, net nadat zijn 40 jaar als ajuinboer werd gevierd, voelde hij het einde naderen, dat zei hij zelf! En hij kreeg gelijk… twee weken voor Aalst Carnaval overleed

38

KERREBROEK hij. Hij werd begraven in zijn ajuinboerkostuum.”

Internationaal

We nemen afscheid van Erna en wandelen door de Treinstraat. Hubert en Myriam gebruiken liever nog de krachtigere, oude benaming IJzerenwegstraat. Hier woont het koppel in een charmant rijhuis, vlakbij de luxueuze lofts van de voormalige mouterij De Wolf-Cosyns. Nog wat verderop ligt de achterpoort van de Marokkaanse moskee. Een teken van de snel internationaliserende buurt. “Het zijn vriendelijke mensen”, zegt Hubert. “Ik krijg hier van iedereen een goedendag.” Het eindpunt van onze wandeling is misschien wel het icoon van de buurt: het ‘scherregossenkraam’.

Lily en Marleen

Lily D’Hooge baat het kraam al 16 jaar uit en de laatste jaren doet ze dat samen met haar zus Marleen. Al sinds 1936 kun je hier terecht voor een heerlijke portie dampende alikruiken, volgens geheim recept. “Iedereen is zot van mijn saus”, vertelt Lily. “Toen ik het kraam overnam heb ik wel wat veranderd aan het recept. Ik doe er verse krabben in voor de smaak. Het kraam veranderde al drie keer van onderkomen en nog meer van uitbater, maar het succes bleef. Ik krijg volk van overal in België en zelfs vanuit het buitenland, maar na 46 jaar arbeid ben ik van plan om wat te genieten met mijn kleinkinderen. Het kraam staat over te nemen, kandidaten mogen zich melden. En de klanten moeten zich niet ongerust maken: we zien er op toe dat het in goede handen terechtkomt! (lacht)”.

Erna: "Mijn vader werd begraven in zijn ajuinboerkostuum."


IN AALST

39


David Galle in première in Aalst

40

Terwijl David in zijn voorstelling 'En Dan’ nog een lans brak voor de persoonlijke vrijheid, beseft hij nu dat er grenzen zijn. David Galle is 15 jaar actief als standup-comedian en won in 2009 de Comedy Casino Cup op Canvas. Daarnaast was hij onder andere te zien als ‘Roste Thierry’ in 'Bevergem'. Je kunt zijn nieuwste show ‘Erover’ bekijken in première in cultuurcentrum De Werf op donderdag 8 februari 2018.


IN AALST David: “We zijn met veel mensen op deze planeet en moeten leren samenleven. Iedereen moet een beetje zijn best doen. In de show steek ik de draak met diegenen die er de kantjes vanaf lopen en niet veel moeite doen. Zo heb je mensen met een dikke auto die twee parkeerplaatsen innemen, of anderen die hun rommel bij de glascontainer zetten. Ik trek de parallel met de situatie bij mij thuis waar ik woon met mijn vrouw en twee kinderen. Ook wij moeten leren leven met onze verschillen. Het gaat over kleine dingen die iedereen herkent.” Het dagelijkse leven kaart je liever aan dan de politiek? David: “Politiek interesseert me niet zo, wel hoe mensen handelen en de psychologie die erachter steekt. De reden waarom bepaalde politici iets doen heeft een dieperliggende betekenis. Je moet een béétje graven om te weten wat de beweegredenen zijn. Dat boeit mij omdat je zo tot een bepaalde essentie komt die iedereen wel herkent. En die je overal kunt toepassen zowel in de kleuterschool als op een ministerraad. Overal zijn de beweegredenen dezelfde: jaloezie, vermoeidheid of iets anders…” Heb je het zelf moeilijk met grenzen of net niet? David: “Mensen die over de grens gaan zijn er zich vaak niet van bewust omdat ze zich niet kunnen inleven in anderen. Ik denk niet dat iemand zich opzettelijk op twee parkeerplaatsen zet en zegt “ik ga de mensen eens lekker in ‘t zak zetten”. Ze staan er niet bij stil dat je rekening moet houden met anderen. Dat is een beetje de boodschap van de show. Jij bent misschien niet in je gat gebeten dat de figuur van zwarte piet bestaat, maar andere mensen zijn dat blijkbaar wel. Misschien moeten we eens stilstaan bij de redenen waarom bepaalde mensen daar wel moeite mee hebben.” Waarom koos je voor Aalst voor de première? David: “Het was vooral een praktische keuze omdat Aalst zo centraal ligt. CC De Werf was er bij de eerste bij om mijn show te boeken. Het is altijd een leuk publiek. Het valt mij op dat veel mensen die creatief of met humor bezig zijn, uit Aalst komen. Een beetje vergelijkbaar met bepaalde delen van West-Vlaanderen waar ook veel komieken vandaan komen. Er is bij ons weinig te doen en daarom moeten we zelf creatief zijn. Misschien is dat ook zo in Aalst? Ik hou wel van dat soort mensen.”

Het valt mij op dat veel mensen, die creatief of met humor bezig zijn, uit Aalst komen.” Ken je Aalst en het Carnaval? David: “Ik kom hier enkel om op te treden. Maar vroeger kwam ik als kleine jongen met mijn vader mee toen hij een kraam had op de markt van Aalst. Hij verkocht er breiwol en naaigerief en later ‘alles aan 100 frank’. Ik vond dat marktgebeuren heel fascinerend. Hij was postbode, maar op een dag zei mijn pa “Ik heb goesting om op de markt te staan.” En toen is hij daar mee begonnen tot de goesting weer over was. Van achter dat kraam kon ik de mensen goed observeren.” Hoe kwam je er toe om stand-up comedian te worden? David: “Ik was als kind een buitenbeentje: thuis als kakkenestje met twee oudere broers en als dik, ros kereltje stond ik vaak buiten de groep. Zoals op de voetbal waar ik de groep van buitenaf aanschouwde. Door de combinatie van mijn observatievermogen én mijn honger naar aandacht - want als je altijd buiten de groep staat wil je ook wel eens dat de mensen naar jou kijken - heb ik mijn roeping gevonden. Nu sta ik op een podium en vertel over de dingen die ik zag mét het licht alleen op mij gericht. Ik ben er wellicht voor in de wieg gelegd door wie ik ben en hoe mijn leven is verlopen.”

Win een duoticket Cultuurcentrum De Werf geeft 5 duotickets weg voor de voorstelling ‘Erover’. Doe mee en stuur vóór 5 februari 2018 het juiste antwoord op volgende vraag naar info@aalst.be: Wat verkocht de vader van David Galle op de markt van Aalst?

41


Locatie-adressen •

Hoofdbibliotheek Aalst Molenstraat 51, Aalst 053 72 38 51 bibliotheek@aalst.be www.facebook.com/BibliotheekAalst www.aalst.be/bibliotheek

Cultuurcentrum De Werf Molenstraat 51, Aalst www.ccdewerf.be

‘t Gasthuys Stedelijk Museum Aalst Oude Vismarkt 13, Aalst 053 72 36 02 museum@aalst.be www.aalst.be/museum

Zondagse themawandeling 'Beleef Aalst Carnaval'

zondag 4 februari, 14 uur Toeristisch infokantoor, Hopmarkt 51, Aalst prijs: 5 EUR RUILVOORDEEL DENDER

Themawandeling

‘Beleef Aalst Carnaval’

Netwerk Aalst Houtkaai 15, Aalst info@netwerk-art.be www.netwerk-art.be

BEGELEIDE RONDLEIDING Dendertoerrit voor moto – Vespa -50 CC rijwielen

door MTC Vlaanderen vzw 1 en 2 februari cafetaria Eendracht Nieuwerkerken, Schoolstraat 22, 9320 Nieuwerkerken bij Aalst contact: www.mtc-vlaanderen.be, contact@mtc-vlaanderen.be, gpsroutes@mtc-vlaanderen.be prijs: 5 EUR DENDER

Een bezoek aan het carnavalsmuseum en de carnavalswerkhallen is ideaal om het alombekende Aalst Carnaval beter te leren kennen. In 2010 werd Carnaval door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. In 't Gasthuys - stedelijk museum ontdek je alles over het ontstaan en de geschiedenis van Aalst Carnaval. Aansluitend bekijk je een korte film met impressies van de meeste recente carnavalsdriedaagse. Daarna bezoek je de carnavalswerkhallen, waar je in de praktijk ziet hoe de creativiteit van de Aalstenaar vorm krijgt in de praalwagens. Het bezoek vindt plaats op zondag 4 februari om 14 uur en kost 5 EUR. Heb je een UiTPAS met kansentarief, dan betaal je 1,50 EUR. Inschrijven kan via info@visit-aalst.be of 053 72 38 80. DEND

ER

Bezoek carnavalsmuseum, -hallen en streekproductenproeverij

door Pasar Aalst zaterdag 3 februari, 15 uur 't Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst, Oude Vismarkt 13, Aalst contact: pasar.be/aalst, pasaraalst@hotmail.com prijs: 15 EUR; Pasar lid: 12 EUR DENDER

42

BEURS Tweedehandsbeurs

door Gezinsbond Aalst zaterdag 24 februari, 13.30 tot 16.30 uur Sint Paulus Zaal, Botermelkstraat 63, Aalst prijs: 14 EUR

CONCERT De Italiaanse Bach

door BachPlus zondag 4 februari, 11.30 uur Jezuietenkerk, Pontstraat, Aalst prijs: 18 EUR; VVK: 15 EUR; +65: 15 EUR; +65 VVK: 12 EUR; 18-25: 10 EUR; -18: 0 EUR RUILVOORDEEL

DENDER

CURSUS EN WORKSHOP Training en opvoeding van uw hond

(vanaf de leeftijd van 8 weken) door Hondenschool PoHo elke woensdag en vrijdag om 19.30 uur Hondenschool PoHo, Steenbergstraat 12, Hofstade prijs: 65 EUR

DENDER

Soepbabbel

door Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen Elke dinsdag van 12 tot 15 uur Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen, Sinte Annalaan 41, Aalst prijs: gratis DENDER

Workshop: Kunst in de klas

Van 4 december 2017 tot 27 januari 2019 Academie voor Beeldende Kunsten Aalst, Capucienenlaan 8, Aalst prijs: 2 EUR DENDER


IN AALST Studie ondersteuning project Broeiklas voor Talent (1 les)

door Broeiklas vzw voor kinderen van 6 tot 12 jaar De Gendarmerie, Denderstraat 22, Aalst contact: broeiklasvzw@gmail.com prijs: 5 EUR per les DENDER

Viëtnam - Smeltkroes van culturen

Kookworkshops Winterkoken - stoofpotten DENDER

Speeddate met boeken

Deel je passie voor boeken door Hoofdbibliotheek Aalst zaterdag 3 februari, 13.30 tot 15 uur Hoofdbibliotheek Aalst contact: aalst.bibliotheek, bibliotheek@aalst.be prijs: gratis DENDER

Smartphonefotografie Iedereen smartphonefotograaf! zaterdag 3 februari, 10 uur De Werf prijs: 18 EUR

DENDER

De musthaves van 100 jaar jazz door Frederik Goossens maandag 5 februari, 19.30 uur De Werf prijs: 60 EUR

DENDER

DENDER

Carl Devos over de zin van verkiezingen woensdag 7 februari, 20 uur De Werf prijs: 10 EUR

DENDER

Van Haydn tot Schönberg De Weense scholen

Opleiding burn-outcoach

door Luc Swinnen vrijdag 9 februari, van 9.30 tot 16.30 uur De Werf prijs: 900 EUR

DENDER

DENDER

door Leerpunt - Centrum voor basiseducatie elke dinsdag van 16 januari tot 26 juni, van 9 tot 12 uur Leerpunt - Centrum voor Basiseducatie, Bert Van Hoorickstraat 19, Aalst contact: www.leerpuntzovl.be prijs: gratis

Workshop HotPot: Pingbling door De Banier zaterdag 17 februari, van 10 tot 16 uur De Banier, Molenstraat 65, Aalst contact: workshops@debanier.be prijs: 85 EUR

Workshop creatief juwelen maken

Het heft in eigen handen Assertiviteitstraining

Aan de slag met je tablet door Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender dinsdagen 20 en 27 februari, van 13.30 tot 16 uur LDC De Toekomst, Sint Kamielstraat 85, Aalst prijs: 24 EUR

Maak je eerste Android App

door App-academy Van 21 februari tot 30 mei elke woensdag en zaterdag van 13 tot 15.30 uur of 15.30 tot 18 uur De Werf, Molenstraat 51, Aalst prijs: 150 EUR; met klascomputer: 260 EUR

Naaicursus Ro(c)k around the clock

Opstapcursus Frans

0-99 jaar door Yanilou vzw zondag 18 februari, 14 uur Ontmoetingshuis De Brug, Hertshage 11-19, Aalst prijs: 18 EUR

Leesclub: ‘Menuet’ Louis Paul Boon

door Hoofdbibliotheek Aalst dinsdag 6 februari, 20 uur Qarfa, Stationsstraat 13, Aalst prijs: gratis

door Femma Sint-Anna Aalst donderdag 8 februari, 19.30 uur Femma Sint-Anna Aalst, Roklijfstraat z/n, Aalst prijs: 13 EUR; Femmaleden: 10 EUR

door Davidsfonds Academie vrijdagen 9 en 23 februari, 9 en 16 maart, 14 uur De Werf contact: academie@davidsfonds.be prijs: 64 EUR; met Davidsfonds Cultuurkaart: 56 EUR

door Amarant Van 1 februari tot 1 maart, elke donderdag om 14 uur De Werf contact: www.amarant.be prijs: 53 EUR

donderdag 1 februari, 19 uur De Werf prijs: 40 EUR

Koken op drukke weekdagen

DENDER

door Instituut voor Persoonlijke Groei - Mark Luyten maandagen 19 en 26 februari, 12 en 26 maart, 9 en 16 april, 19.30 uur - De Werf contact: www.markluyten.be prijs: 310 EUR

woensdag 21 februari, 19 uur De Werf prijs: 100 EUR

DENDER

Wijnproeven De Kaapse wijnregio

woensdag 21 februari, 19.30 uur De Werf prijs: 10 EUR

DENDER

Film en montage - beginners woensdag 21 februari, 19.30 uur De Werf prijs: 120 EUR

DENDER

Peuters in actie

door CM Midden-Vlaanderen woensdag 21 februari, 14 uur LDC de Maretak, domein WZC Mijlbeke, Albrechtlaan 119A, Aalst prijs: gratis

Koppen in piepschuim Gevorderden niveau 3 (carnavalskunsten)

donderdag 22 februari, 19.30 uur Pupillensite, Graanmarkt 1, Aalst prijs: 180 EUR DENDER

Koppen in piepschuim Gevorderden niveau 4 (carnavalskunsten)

donderdag 22 februari, 19.30 uur Pupillensite, Graanmarkt 1, Aalst prijs: 180 EUR DENDER

43


Winterkoken winterkost gratineren

donderdag 22 februari, 19 uur De Werf prijs: 40 EUR

Koppen in piepschuim Gevorderden niveaus 1 & 2 (carnavalskunsten) DENDER

Lichtbox

dinsdag 27 februari, 19.30 uur Pupillensite, Graanmarkt 1, Aalst prijs: 180 EUR DENDER

door Femma Sint-Anna Aalst donderdag 22 februari, 19.30 uur Femma Sint-Anna Aalst, Roklijfstraat z/n, Aalst prijs: 24 EUR; Femmaleden: 19 EUR

Macraméhanger

door Anne-Catherine Gerets woensdag 28 februari, 19 uur De Werf prijs: 50 EUR

DENDER

DENDER

Leer programmeren met CodeFever in Aalst -

Van 24 februari tot 26 mei, • ByteBusters Level 1 (8-10 jaar): elke zaterdag van 9.15 tot 10.45 uur • CodeKraks Level 1 (10-12 jaar): elke zaterdag van 13.15 tot 14.45 uur • DigiHeroes Level 1 (12-15 jaar: elke zaterdag van 15 tot 16.30 uur HoGent campus Aalst, Arbeidstraat 14, Aalst prijs: 240 EUR DENDER

Lezing: Streaming van beeld en muziek

Kijken en luisteren waar en wanneer je maar wilt door Hoofdbibliotheek Aalst maandag 26 februari, 19.30 uur Hoofdbibliotheek Aalst contact: aalst.bibliotheek.be, bibliotheek@aalst.be prijs: 5 EUR DENDER

Koppen in piepschuim Beginners (carnavalskunsten) maandag 26 februari, 19.30 uur Pupillensite, Graanmarkt 1, Aalst prijs: 180 EUR

DENDER

FILM Film/docu: 'Back to Utopia'

Een hedendaagse interpretatie van het meesterwerk van Thomas More door Hoofdbibliotheek Aalst donderdag 1 februari, 19.30 uur Hoofdbibliotheek Aalst prijs: 3 EUR bibliotheek@aalst.be RUILVOORDEEL DENDER

Films in Netwerk • • • • • • •

Borg/ McEnroe, vrijdag 2 februari Resurrection, dinsdag 6 februari Thelma, vrijdag 9 februari Poesia sin fin, dinsdag 13 februari Mother, vrijdag 16 februari L'atelier, dinsdag 20 februari Blade Runner 2049, vrijdag 23 februari • The Florida Project, dinsdag 27 februari 20 uur Netwerk Aalst, Houtkaai 15, Aalst prijs: 6 EUR; Filmkaart: 30 EUR DENDER

Christine Van Broeckhoven Alzheimer en dementie dinsdag 27 februari, 20 uur De Werf prijs: 10 EUR

Tablet Atelier

DENDER

door Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender dinsdag 27 februari, van 9.30 tot 12 uur LDC De Dendervallei, Alfons De Cockstraat 12 bus A, Herdersem prijs: 5 EUR

44

Filmclub Aalst:

• Zagros, donderdag 8 februari • Loveless (Nelyubov), donderdag 22 februari Ciné Palace, Bert Van Hoorickstraat 4, Aalst prijs: 8 EUR; leden: 7 EUR; studenten en 65+: 7,50 EUR; niet-leden: 8 EUR contact: verbestel@compaqnet.be DENDER

Back to Utopia Op donderdag 1 februari speelt de film/docu ‘Back to Utopia’ in cultuurcentrum De Werf. Het verhaal begint met de verdwijning van een 500 jaar oud exemplaar van Utopia in de grootste maffiaboekendiefstal uit de geschiedenis. Onderzoeksjournalist Alex Dillen (Johan Leysen) tracht het gestolen boek, dat in 2011 in Napels verdween, op het spoor te komen. Een reeks geheimzinnige brieven van zijn overleden professor (John Hurt) begeleiden hem op zijn ontdekkingstocht. Zijn professor dwingt hem op zoek te gaan naar de werkelijke betekenis van Utopia. ‘Back to Utopia’ brengt het verhaal van Utopia, niet als een droom, maar als een gedeelde droom: ‘Utopia is not a state, it is a state of mind’. Een ticket kost 3 EUR. Heb je een UiTPAS met kansentarief dan betaal je 1,50 EUR. Je kunt ook 10 UiTpunten ruilen voor een gratis ticket. RUILVOORDEEL

DEND

ER

Cinema Bond, filmavond

door Gezinsbond Aalst vrijdag 23 februari, 19.30 uur De Werf contact: www.gezinsbondaalst.be, info@gezinsbondaalst.be prijs: 4 EUR

KERMIS & FEESTELIJKHEID Voorleesmoment Speel-o-theek elke woensdag van 15 tot 16 uur, Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen, Sinte Annalaan 41, Aalst prijs: gratis RUILVOORDEEL

DENDER


IN AALST Maandanimatie Speel-o-theek woensdag 7 februari, 15 uur Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen, Sinte Annalaan 41, Aalst prijs: gratis RUILVOORDEEL

donderdag 8 februari, 20 uur Lokaal Dienstencentrum De Toekomst, Sint Kamielstraat 85, Aalst contact: therese.rosier@telenet.be prijs: 5 EUR; niet leden: 10 EUR

DENDER

Beleef Aalst Carnaval UNESCO werelderfgoed, op een exclusieve manier!

Van zaterdag 10 februari tot maandag 12 februari Grote Markt, Grote Markt, Aalst prijs: 249 EUR; 299 EUR contact: www.visit-aalst.be, info@visit-aalst.be

Aalst Carnaval

zondag 11, maandag 12 en dinsdag 13 februari stadscentrum Aalst, Grote Markt contact: www.aalstcarnaval.be prijs: gratis RUILVOORDEEL DENDER

Voorleesnamiddag

door Gezinsbond Herdersem zaterdag 17 februari, van 14.30 tot 17 uur Vrije Basisschool, Alfons De Cockstraat, Baardegem prijs: gratis

LEZING & CONGRES De boeiende geschiedenis van de Aalsterse brouwerijen

door Familiekunde Vlaanderen regio Aalst donderdag 1 februari, 20 uur De Crypte, Erembodegem-Dorp contact: www.familiekunde-aalst.be, info@familiekunde-aalst.be prijs: niet gekend

Infoavond 'Burn-out: van ziekte naar epidemie' door KWB Sint-Martinus Aalst donderdag 1 februari, 20 uur De Mantel van Sint-Maarten, Sint-Martensplein 4, Aalst prijs: 5 EUR; kwb-leden: 2 EUR

DENDER

Het forensisch onderzoek vandaag Het NICC haalt veel uit weinig. door Davidsfonds Aalst

MARKT EN BRADERIE

Volwassenenonderwijs Kisp - Aalst, Sinte Annalaan 99, Aalst contact: www.kisp.be/locaties/Aalst, aalst@kisp.be prijs: gratis

PARTY & FUIF

Inzamelactie kinderfietsen

zaterdag 3 februari, van 10 tot 16 uur CLW Technigo, Welvaartstraat 70, Aalst prijs: niet gekend

Infosessie specifieke lerarenopleiding - Aalst door Volwassenenonderwijs Kisp dinsdag 6 februari, 18.30 uur

Kinderkarnavalfuif

door Gezinsbond Herdersem zaterdag 10 februari, 17 tot 20 uur Parochiaal Centrum, Grote Baan, Herdersem contact: gezinsbond.herdersem@ gmail.com prijs: 4 EUR

Aalst Carnaval 2018 Van 11 tot 13 februari maakt Aalst zich op voor haar grootste feest. Op zondag 11 februari trekt de zondagsstoet door de straten. Op maandag 12 februari luidt de bezemdans van de Gilles het einde van de winter in en proberen honderden Aalstenaars het Gouden Ajuintje te vangen tijdens de Ajuinworp. Ook de carnavalsgroepen rijden voor een tweede keer uit, voordat ze 's avonds naar de prijsuitreiking trekken. Op dinsdag 13 februari heerst de Voil Jeanet over de Aalsterse straten en wordt carnaval afgesloten met de popverbranding op de Grote Markt. Alle info en het volledige programma vind je op www.aalstcarnaval. be, de facebookpagina Aalst Carnaval en het carnavalsmagazine dat bij iedere Aalstenaar in de bus valt. Het carnavalsmagazine bevat ook kortingsbonnetjes voor de Winterfoor. RUILVOORDEEL

In het infokantoor Toerisme kan je je UiTpunten ruilen voor de officiële carnavalsgadgets: • Postkaart Aalst Carnaval 2 punten • Officiële pin Aalst Carnaval 5 punten • Officiële medaille Aalst Carnaval 10 punten • Carnavalsvlag 15 punten Enkel in het toeristisch infokantoor (Hopmarkt) vanaf 1 februari, tijdens de reguliere openingsuren. Max. 1 gadget per pashouder.

45


SPEL & QUIZ

Robots in Academie voor Beeldende Kunsten

Scrabble-avond

door Scrabbleclub Chipka Aalst donderdagen 8 en 22 februari, 20 uur De Werf prijs: niet gekend

SPORT & BEWEGING Kleuterturnen

door Gezinsbond Aalst Van 10 januari tot 30 mei, elke woensdag van 14 tot 15.30 uur VTI Aalst, St Annalaan, Aalst prijs: 45 EUR

Sportkamp Olympische wintergames

voor kinderen van 6 tot 12 jaar woensdag 14, donderdag 15 en vrijdag 16 februari, 7.30 tot 18 uur Sporthal Faluintjes, Beugemstraat 1, Moorsel contact www.aalstsport.be prijs: 54 EUR; Sportpastarief: 51,30 EUR DENDER

TENTOONSTELLING DNAalst

nog tot 22 december 2019 Stedelijk Museum contact: www.aalst.be/museum, museum@aalst.be prijs: gratis

DENDER

Foto-expo: A Fleur De Peau (Monica Monté en Annick Haesendonckx) door L'Atelier nog tot 10 maart L'Atelier, Arbeidstraat 108, Aalst prijs: gratis

Begeleide rondleiding Expo DNAalst door vtbKultuur Aalst woensdag 14 februari, 17 uur woensdag 21 februari, 17 uur Stedelijk Museum Aalst

46

In de Academie voor Beeldende Kunsten loopt de kindertentoonstelling 'Robots', van 24 februari (12 uur), tot 21 april tijdens de openingsuren van de Academie. Alle werkjes zijn gemaakt door leerlingen uit de kinderateliers (6-12 jaar) van Aalst en deelgemeentes. Deze kindvriendelijke tentoonstelling kan ook klassikaal bezocht worden, na een seintje op het nummer tel. 053 72 39 65. De Academie biedt ook vrijblijvend klasworkshops aan (ca.2 EUR/pp). Vergeet ook je UITPASpunt niet te sparen. contact: www.vtbkultuur.be/ aalst/activiteiten/expo-dnaalst/ datum/4964, geert.van.cleemput@ vtbkultuur.be prijs: niet gekend DENDER

Kindertentoonstelling 'Robots'

door Academie voor Beeldende Kunsten Aalst van zaterdag 24 februari tot zaterdag 21 april Academie voor Beeldende Kunsten Aalst, Capucienenlaan 8, Aalst contact: www.academiebk-aalst.be prijs: gratis DENDER

THEATER De snorrenbende

voor kinderen van 3 tot 9 jaar zondagen 4 en 18 februari, 15 uur Zaal Floereminne, Vrijheidsstraat 65, Aalst prijs: 6 EUR; Groepen vanaf 10: 5 EUR

David Galle 'Erover' première!

donderdag 8 februari, 20 uur De Werf

contact: https://www.ccdewerf.be/ agenda/1857/david-galle, prijs: 18 EUR DENDER

Carnavalsraadzitting

zaterdag 10 februari, 18 uur De Werf contact: www.aalstcarnaval.be prijs: 5 EUR DENDER

Gandini Juggling & Plastic Boom (GB/SE) 'Water on Mars' vrijdag 16 februari, 20 uur De Werf prijs: 25 EUR

DENDER

Steven Mahieu 'Zonder filter' zaterdag 17 februari, 20 uur De Werf contact: www.ccdewerf.be/ agenda/1861/steven-mahieu prijs: 18 EUR

DENDER

Berlin 'Perhaps All The Dragons...'

woensdag 21 februari, 19.30 of 21 uur donderdag 22 februari, 19.30 of 21 uur De Werf contact: https://www.ccdewerf.be/ agenda/1863/berlin prijs: 18 EUR DENDER

Comedy Night met Koen De Wulf en Xander De Rycke

door KWB Gijzegem-Hofstade zaterdag 24 februari, 20 uur Gijzegem - Aalst De Looierij, Dekkersweg, Gijzegem contact: www.kwbgijzegem.be prijs: 15 EUR DENDER

Tout petit 'Schots en Scheef'

vanaf 3 jaar zondag 25 februari, 15 uur en 17 uur De Werf prijs: 10 EUR contact: https://www.ccdewerf.be/ agenda/1865/tout-petit DENDER

Jan Jaap van der Wal (NL) 'Schoon'

woensdag 28 februari, 20 uur De Werf contact: www.ccdewerf.be/agenda/ 1867/jan-jaap-van-der-wal-nl prijs: 20 EUR DENDER


IN AALST

UiTpunten gespaard? Ruil ze hier!

SENIOREN

DENDER

In het infokantoor Toerisme kun je je UiTpunten ruilen voor de officiële carnavalsgadgets vanaf 1 februari: • Postkaart Aalst carnaval – 2 punten • Officiële pin Aalst carnaval – 5 punten • Officiële medaille Aalst carnaval - 10 punten • Carnavalsvlag – 15 punten

Onderhoudsgym voor 50-plussers (maandag)

Van 8 januari tot 17 december, elke maandag van 14 tot 15.30 uur Sportcomplex Schotte, Kapellekensbaan 8, Erembodegem contact: www.aalstsport.be prijs: 50 EUR; Sportpastarief: 47,50 EUR

5 UiTpunten

• Bij een bezoek aan de Speel-o-theek (Sinte Annalaan 41b2) op woensdag kan je een kinderboek, stoepkrijt of bellenblazer ruilen. • Gratis toegang voor de tentoonstellingen in Netwerk Aalst. Ruilen kan aan de kassa.

DENDER

Onderhoudsgym voor 50-plussers (dinsdag)

Van 9 januari tot 18 december, elke dinsdag van 14 tot 15.30 uur Sporthal Ten Rozen, Rozendreef 104, Aalst contact: www.aalstsport.be prijs: 50 EUR; Sportpastarief: 47,50 EUR DENDER

Onderhoudsgym voor 50-plussers (donderdag)

Van 11 januari tot 20 december, elke donderdag van 9.30 tot 10.30 uur Sporthal Faluintjes, Beugemstraat 1, Moorselcontact: www.aalstsport.be prijs: 50 EUR; Sportpastarief: 47,50 EUR

10 UiTpunten

• Gratis naar de docu/film ‘Back to Utopia’ in cultuurcentrum De Werf.

15 UiTpunten

• Gratis naar het maandelijkse concert op zondag 4 februari van Bachplus op 7 januari. Ruilen kan aan de kassa. Ruilen kan tot zolang de voorraad strekt.

DENDER

Echt Antwaarps Teater 'Hotel Mama'

zondag 18 februari, 15 uur en 20 uur De Werf contact: www.ccdewerf.be/ agenda/1862/echt-antwaarps-teater prijs: 23 EUR DENDER

Oekraïne : van de doos van Pandora naar de geopolitieke loopgraven

door OKRA-Academie Midden-Vlaanderen dinsdag 20 februari, 14.30 uur Lokaal Dienstencentrum De Maretak, Albrechtlaan 119A, Aalst contact: www.okra.be/middenvlaanderen academie.mvl@okra.be prijs: 6 EUR; OKRA leden: 5 EUR

DENDER

47


UIT #CHIPKA

@ann_noel_ • Met Maurits de praetere ! | voor mij nen orangade ! #dekampioenen #dekampioenenforever #chipka #orangade

Carolinersl • Familiefoto - we staan er alle 5 op #vakantie #kids #chipka #clickinmom #toddlerlife #gerstjes

@cedric.cherrette • Selfie bij Rudolf #aalst #chipka #overwinteren #samenmetdedochter

@donnyvandamme • Sundays #friends #chipka #heerlijkdagjeaalst @mendyken @buekensramses @peggyvw

@j.olly_drea.m.er • Up to 2018 my love #2018 #kaai17 #love #newyeareve #oilsjt #chipka #gay #bestoftimes #fun

@so_phie_sticated • _De Move tegen pesten! 4 stippen op je hand, zo verdwijnt hopelijk het pesten uit het land! L4B doet mee! #chipka #stipit #stipbijstip #ketnet #movetegenpesten2018

@19johan • #draeckenieren #dragonsociety #3000years #3000yearsold #ida #internationaldragonaward #geelboekje #geelboekske #geelboekske2018 #met_annb #met_drl #chipka

@dilemma_x • Throwback naar kerstshoppen met de mama • #christmasshopping #lamama #mother #motherdaughter #likemotherlikedaughter #chipka #pictureoftoday #picoftheday #potd #tbt #throwbackthursday #throwback

@ellie_ma_bellie• Dank aan alle Aalstenaren die hun kerstlampjes en heel de santenboetiek vol enthousiasme weer hebben boven gehaald. Easy entertainment... #verwondering #kerstkitsch #chipka

48

@jarichvd • That moment! #tornooiwinst #u10 #tmdaalst #themightydevilsaalst #tmdaalstu10 #unihoc #floorball #chipka #stan #liftupthetrophy #aalst


@jonasdegent • Die keer dat ik klasfoto’s ging nemen... kietel de juf! #jonasdegentbe #klasfoto #doitdifferent #fujixt2 #fujifilm #fujibelgium #fujixseries #fujifilm_xseries #cocon #ripcocon #chipka

@katrijnvm • Het is hier #verdammte gezellig tussen de vuurtjes #dieverdammtespielerei #chipka #9300 #chirovriendjes

@katsmomlife • Santaclaus is coming to town #chipka #kerstmarkt #heerlijkdagjeaalst

@lien_biestje • 24 uren van de Cimorné #pisterijden #bendevanplop #liftmeupactie #shelteraalstvzw #devliervzw #chipka #warmsteweek

@kdplustwee • Schaats- en valpret #overwinteren #aalst #schaatsen #kerstmarkt #twerfplein #chipka @onderlegger • #sunset #pierkornel #aalst #chipka #negenduizenddriehonderd #oilsjt #markthal

@drifthanginggardens • #workshop #miniaturegarden #happylife #happykids #defietserij #cimorné #chipka #greenlovers #drifthanginggardens

@philippe.vanderborght • Schat, waar staat de doos met de wijngelazen? #aalst #chipka

@thibo_sergeant • Misty Panorama swipe ! #dronie #photography #dji #spark #djispark #aerialphoto #mist #panorama #swipe#dronephotography #belgium #aalst #chipka #9300 #drone #pinksky #clouds #winter #tsphoto #city #visitbelgium

Deel je foto’s met #CHIPKA Wil jij je Instagramfoto’s ook op deze pagina’s zien verschijnen? Tag ze dan met #CHIPKA en post ze op Instagram. Door ze te posten geef je de stad toestemming om je foto’s in het stadsmagazine te plaatsen. Let er ook op dat iedereen die op de foto staat hiervan op de hoogte is.

@vnnele • 2koningen 2 koningen, geef mij een nieuwe hoed... #chipka #waarisnr3

49


STADSBERICHTEN Spreekdagen van burgemeester, schepenen en OCMW-voorzitter Het kantoor van de burgemeester en schepenen bevindt zich in het administratief centrum (Werf 9, Aalst). Christoph D’Haese, burgemeester • Politie • Brandweer • Algemene Coördinatie en Administratie • Financiën • Geïntegreerd Drugsbeleid • Stadspromotie • Communicatie • Juridische Zaken en Informatica • tel. 053 72 31 00 • spreekuur: woensdag van 17 tot 18.30 uur, enkel na telefonische afspraak of via e-mail (burgemeester@aalst.be) . Iwein De Koninck, Ilse Uyttersprot, 5e schepen 1e schepen • Leefmilieu • Jeugd • Sport • Cultuur • Gezin en Kinderop• Evenementen vang • Kerkfabrieken • Vrije Tijd en Facility • tel. 053 72 31 53 • tel. 053 72 31 13 • spreekuur: na afspraak. • spreekuur: woensdag van 17 tot • Iwein.dekoninck@aalst.be 19 uur na afspraak • Ilse.uyttersprot@aalst.be Dylan Casaer, 6e schepen Karim Van • Personeel • Mobiliteit Overmeire, en Welzijn 2e schepen • tel 053 72 31 61 • Onderwijs • Biblio• spreekuur: maandag theek • Europese van 17 tot 19 uur na afspraak. en Internationale Samenwerking • Erfgoed • Vreem- • Dylan.casaer@aalst.be delingenzaken • Inburgering en Vlaams Karakter • tel. 053 72 31 20 • spreekuur: maandag van 17 tot 18 uur na afspraak. • Karim.vanovermeire@aalst.be

Caroline Verdoodt, 7e schepen • Ruimtelijke Ordening • Gebiedsgerichte Werking • tel. 053 72 31 70 • spreekuur: woensdag van 17 tot 19 uur na afspraak. Ann Van de Steen, • Caroline.verdoodt@aalst.be 3e schepen • Openbare Werken Katrien Beulens, en Stadsvernieu8e schepen wing • Energie • Lokale Economie en • Patrimonium en Foren • Landbouw en Regie der Gebouwen Sociale Economie • tel. 053 77 9300 • spreekuur: • tel. 053 72 31 80 of 83 woensdag van 17 tot 18.30 uur • spreekuur: na afspraak. na afspraak. • Katrien.beulens@aalst.be • Ann.vandesteen@aalst.be Sarah Smeyers, 9e schepen / Mia De Brouwer, OCMW-voorzitter 4e schepen • Sociale Zaken • Burgerlijke Stand en Wonen en Bevolking • Seni• tel. 053 76 50 02 oren en Toerisme • spreekuur: na afspraak • tel. 053 72 31 40 • Sarah.smeyers@aalst.be • spreekuur: woensdag van 17 tot 19 uur na afspraak. • Mia.debrouwer@aalst.be

50

Geboorten & overlijdens De lijst met geboorten en overlijdens van 27 november tot 1 december 2017 werd in de vorige editie niet gepubliceerd. Onze excuses. Geboorten binnen de stad geregistreerd van 27 november tot 1 december 2017 Akyüz Bilal (M); Apshev Temirlan (M); Bah Bilal (M); De Haes Noah (M); De Wuffel D'Angelo (M); Hutsebaut Elena (V); Keita Hadja (V); Keymeulen Ada (V); Ledegen Julie (V); Ledegen Laura (V); Lelièvre Kai (M); Lukalangangu Vata Prestone (M); Mbonzi Bonganzola Daniel (M); Mingaleyev Spitali Mikhael (M); Ooms Maxim (M); Op 't Eynde Ferre (M); Persoons Roos (V); Van Bockstal Elena (V); Van den Bossche Jules (M); Van den Bossche Jules (M); Van Lysebeth Lyssa (V); Verdoodt Julian (M); Verleysen Achil (M). geregistreerd van 11 tot 15 december 2017 Caestecker Eben (M); De Doncker Lio (V); Dolphen Tibe (M); Dumont Ferre (M); Rugandura Sando (M); Tajek Arbish (V); Van Delsen Inte (V). geregistreerd van 18 tot 22 december 2017 Acoe Noélia (V); Baonga Atshasango Kenan (M); De Cremer Lex (M); El Moussaoui Noor (V); Kindermans Vince (M); Lameti Zitouni Hiba (V); Leeman Thobin (M); Mondher Emir (M); Rashidova Irem (V); Van de Walle Alexander (M); Van den Steen Jason (M); Van Helsuwé Camille (V). geregistreerd van 25 tot 29 december 2017 Ataf Hidaya (V); Ben Haddou El Khattabi Yanis (M); Bolumbu Boteku Munyampara Ekanga Tycia (V); De Putter Marie (V); Goeman Jolien (V); Mhamad Serena (V); Nzungu Jacob-Noël (M); Pilaete Lena (V); Rotthier Mona (V); Saeys Cezar (M); Souare Holiness (V); Taslidere Rana (V); Van Goethem Maithé (V); Van Lierde Lana (V); Van Vaerenbergh Romi (V). Overlijdens binnen de stad geregistreerd van 27 november tot 1 december 2017 Brijs Jan, 94 jaar (Aalst); Buyl Frans, 98 jaar (Aalst); De Groot Julien, 92 jaar (Aalst); De Pril Simone, 90 jaar (Aalst); De Winne Dirk, 65 jaar (Aalst); Gordyn Carolina, 89 jaar


(Aalst); Gryson Jean, 74 jaar (Aalst); Huygens Magda, 77 jaar (Herdersem); Lanckman Alfons, 62 jaar (Herdersem); Perdaen Jan, 94 jaar (Herdersem); Vincent Jeanne, 87 jaar (Hofstade). geregistreerd van 11 tot 15 december 2017 Adam Maurits, 91 jaar (Gijzegem); Baerts Michael, 32 jaar (Aalst); Beeckmans Jeannine, 66 jaar (Aalst); Biesemans Alfons, 72 jaar (Aalst); Blanckaert Lambert, 79 jaar (Erembodegem); Buys Juliana, 89 jaar (Aalst); De Kock Valery, 82 jaar (Meldert); Derde Roger, 87 jaar (Aalst); De Troyer Lutgarde, 58 jaar (Hofstade); Jacquin Jean-Claude, 64 jaar (Aalst); Mañé Sarroca Madrona, 79 jaar (Erembodegem); Mergaert Godelieve, 93 jaar (Herdersem); Moens Rita, 79 jaar (Erembodegem); Redant Jan, 87 jaar (Nieuwerkerken); Scheirlinck Simone, 90 jaar (Moorsel); Van den Eede Alfonsina, 81 jaar (Aalst); Vervaet Claudine, 50 jaar (Aalst); Walgraeve Hugo, 90 jaar (Aalst); Willems Etienne, 77 jaar (Aalst).

Colofon

geregistreerd van 18 tot 22 december 2017 Bal Jozef, 80 jaar (Erembodegem); Bruijlants Mauritius, 86 jaar (Aalst); Cannoot Maurice, 64 jaar (Gijzegem); Carael Georges, 81 jaar (Aalst); De Boom Alfons, 92 jaar (Erembodegem); De Ridder Elza, 95 jaar (Aalst); De Smet Guido, 71 jaar (Aalst); Eeman Antoine, 66 jaar (Nieuwerkerken); Goetvinck Jeannine, 76 jaar (Erembodegem); Hocevar Cirila, 94 jaar (Aalst); Hofman Danny, 56 jaar (Herdersem); Persoons Elvyra, 90 jaar (Aalst); Pieters Karel, 83 jaar (Aalst); Rombaut Pierre, 61 jaar (Aalst); Samoilov Tzviatko, 67 jaar (Hofstade); Seminck Joseph, 85 jaar (Erembodegem); Sterckx Madeleine, 68 jaar (Meldert); Van

Redactie: Stadsmarketing en communicatie Werf 9 - 9300 Aalst tel. 053 77 9300 - info@aalst.be www.aalst.be www.facebook.com/StadAalst @StadAalst issn: 2406-3959

Gucht Egidius, 60 jaar (Aalst); Vergeylen Christiaan, 66 jaar (Hofstade). geregistreerd van 25 tot 29 december 2017 Bombeeck Rosa, 81 jaar (Aalst); Broeckx Robert, 61 jaar (Aalst); Corthals Emiel, 78 jaar (Aalst); Dahlen Günter, 87 jaar (Moorsel); De Brouwer Roland, 72 jaar (Aalst); De Bruyn Robert, 87 jaar (Meldert); De Nil Karel, 74 jaar (Aalst); De Ruysscher Gino, 58 jaar (Aalst); Ghysens Willy, 64 jaar (Aalst); Hebbelinck Catharina, 96 jaar (Aalst); Linthaut Francisca, 88 jaar (Moorsel); Martens Annie, 81 jaar (Aalst); Monsieur Jean, 83 jaar (Gijzegem); Provost Willy, 70 jaar (Erembodegem); Schoonacker Jean, 81 jaar (Aalst); Schreyen Bernadette, 67 jaar (Meldert); Van Derplas Greta, 60 jaar (Moorsel); Van Geert François, 68 jaar (Aalst); Vermeir Anita, 64 jaar (Gijzegem).

Medische wachtdiensten Huisartsenwachtpost Regio Aalst Leopoldlaan 44, 9300 Aalst, www.hawp.be • centraal oproepnummer: tel. 0900 69 018 • weekdagen na 19 uur: je wordt doorverbonden met de wachtarts van je regio • weekend: vrijdagavond 19 uur tot maandagochtend 8 uur • feestdag + de brugdag(en): vanaf 19 uur de avond vóór de feestdag tot de ochtend erna 8 uur

Openingsuren: maandag 8.30 – 14.30 uur dinsdag 8.30 – 14.30 uur woensdag 13 – 20.30 uur donderdag 8.30 – 14.30 uur vrijdag 8.30 – 14.30 uur Fotografie: Geert De Wolf: pagina's 1, 4-5, 7 en 52. Tim De Backer: 2, 3, 16, 17 en 22 tot 27. Gert Swillens: 2, 12, 14 en 15. Guy Kokken: 3 en 18. Hendrik De Schrijver: 2, 32, 34 en 35. Shana De Neve: 2, 36, 37 en 38. Jean-Pierre Swirko: 8 en 50. Druk en lay-out: Drukkerij Artoos - Klimaatneutraal bedrijf Dit magazine is gedrukt op 100% gerecycleerd papier Oplage: 43 500 exemplaren

Verantwoordelijke uitgever: Christoph D’Haese - burgemeester p.a. Werf 9 - 9300 Aalst

51


Dikke Truiendag

Dinsdag 6 februari 2018 www.dikketruiendag.be

Zet de verwarming een graadje lager voor het klimaat.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.