Page 1

denderend informatiekrant van de stad Aalst 26e jaargang • april 2, 2014

Baardegem • Erembodegem • Gijzegem • Herdersem • Hofstade • Meldert • Moorsel • Nieuwerkerken

Schuilt er een artiest in jou?

Ontdek het op de infodag van de Academie voor Podiumkunsten! Op zondag 27 april kun je kennismaken met de wondere wereld van muziek, woord en dans, de drie disciplines die je in de Academie voor Podiumkunsten kunt leren. Piepjong of een dagje ouder? Iedereen is welkom. Muziekliefhebbers kunnen niet alleen genieten van enkele optredens, maar krijgen ook de kans om verschillende instrumenten uit te proberen. Heb je pianovingers of net aanleg voor saxofoon? Of kan je perfect de gevoelige snaren beroeren van viool of gitaar, cello of contrabas? Je komt het allemaal te weten. Wie graag zijn theoretische kennis wat bijschaaft kan in de Academie ook lessen notenleer volgen. Informeer je bij een van de leerkrachten aan de infostands.

Dans en Woord Niet zo muzikaal aangelegd, maar zit er des te meer ritme in je lijf? Steek dan je licht op over de opleidingen dans en ballet. Of misschien heb je altijd wel gedroomd van een acteurscarrière? Dan volg je toch een workshop ‘Woord’! (zowel voor kinderen als volwassenen). Initiatielessen zijn er al voor vijf- of zesjarigen, maar ook volwassenen kunnen terecht in aparte klassen.

Concert in de feestzaal

Randanimatie

Zorg dat je erbij bent!

Tijdens de infodag is er ook aandacht voor wat anders: een kindergrime transformeert de kleinsten in een gevaarlijke leeuw, of een snelle vlinder en er is ook een springkasteel. Dorstigen kunnen wat uitrusten in het ‘Music Café’ waar de leerlingen uit de blokfluitklas niet alleen voor drank en lekkers zorgen, maar ook de nodige muzikale omkadering geven.

www.aalst.be

Als extraatje geven leerlingen van de Academie op 27 april om 18 uur een aanstekelijk concert in de feestzaal van het stadhuis. Koor, klassieke zang en pop: het passeert allemaal de revue.

Academie voor Podiumkunsten Hoofdschool Aalst, Vrijheidstraat 65 (aan het Vredeplein) tel. 053 72 37 52 of mail naar academiepodiumkunsten@aalst.be www.aalst.be/APK


Interactieve opendeur bij Academie voor Beeldende Kunsten op 10 mei Net als Podiumkusten laat ook de Academie voor Beeldende Kunsten (ABK) je maar al te graag kennismaken met haar ruime aanbod. Dit jaar gaan ze met hun infodag de interactieve toer op. Volg een kunstzinnig parcours en neem deel aan enkele verrassende workshops. Afspraak op zaterdag 10 mei van 9 tot 17 uur in ‘’t oud zwembad’ aan de Capucienenlaan.

Info De infodag loopt van 9 tot 17 uur. Tijdens de maand mei kun je ook nog steeds naar de tentoonstelling in de Gaanderij komen kijken. Alle extra info kan je krijgen in de Academie zelf, telefonisch, per e-mail en via de website www.academiebk-aalst.be. Adres: Capucienenlaan 8 in Aalst. tel. 053 72 39 65 of mail naar academiebeeldendekunsten@aalst.be.

De infodag pakt uit met de slagzin “Ik zie, ik zie het zitten in de Academie?”. Een kunstzinnig parcours leidt je langsheen een aantal ingrepen in de ruimte. Zo zal je zien wat de ABK ziet: hoeken en kanten, perspectieven en ruimtes die er altijd al waren, maar die nu extra onder de aandacht komen.

Kijken of meedoen! Er is een levensgrote camera obscura waar de kijker kan inzitten. Zo beleef je de camera van binnenuit! De Gaanderij wordt omgebouwd tot een reusachtig geluidslabo, waarbij (via het in het gebouw aanwezige surround–systeem) geluidsgolven geproduceerd worden, die hopelijk tekenaars, schilders… kunnen inspireren. Volg een demonstratie met een 3Dprinter en ontdek heel wat kleinere activiteiten, zowel binnen als buiten. Zo kun je deelnemen aan workshops muurtekenen met krijt, verf en plasticine. In het atelier kun je dan weer onder andere leren schilderen op keramiek. Naar goede gewoonte zet de ABK ook een hapje en een drankje klaar!

Opleiding voor iedereen De Academie biedt op de Capucienenlaan twee programma’s kunstonderwijs aan: voltijds middelbaar onderwijs onder de vorm van KSO, kunstsecundair onderwijs en deeltijds onderwijs, DKO, dat cursisten ’s avonds, in de namiddag en op zaterdag kunnen volgen. Vanaf 6 jaar kan je ook ingeschreven worden in de kinderateliers. Je kunt dus op gelijk welke leeftijd naar de Academie komen. Als volwassene kan je nog 2 voorbereidende jaren Beeldende Vorming volgen, zodat je de basis van kleuren, perspectief en volume in een volwassen groep kunt aanleren. Wie al wat voorkennis heeft, kan direct in de hogere graad beginnen.

Start werken aan kruispunt Vijfhuizen in Erpe-Mere Op maandag 5 mei start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de heraanleg van kruispunt Vijfhuizen te Erpe-Mere. Het kruispunt krijgt een grondige facelift, zowel boven als onder de grond: het wordt een compacter en veiliger kruispunt met een nieuw wegdek, bredere busbaan, veilige fiets- en voetpaden. Tegelijkertijd wordt er een gescheiden riolering aangelegd. Verkeer langs de Gentsesteenweg blijft gedurende de eerste fases in beide richtingen mogelijk. In het najaar van 2014 moeten alle werken achter de rug zijn. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, gebeuren de werken in drie fasen. De handelszaken op de Gentsesteenweg blijven steeds bereikbaar. AWV stelde voor de heraanleg van het kruispunt een bereikbaarheidsadviseur aan. Die zorgt voor informatie over de vooruitgang van de werken. Handelaars en ondernemers, maar ook de bewoners, kunnen bij de bereik-

baarheidsadviseur aankloppen met specifieke vragen rond leveringen, signalisatie en bereikbaarheid.

Fase 1 Vanaf 5 mei wordt er gewerkt op de Gentsesteenweg, zowel aan de Aalsterse als aan de Gentse zijde van het kruispunt Vijfhuizen. Om het doorgaand verkeer zo lang mogelijk te garanderen zal er in de eerste fase in 4 deelfasen gewerkt worden. Tussen begin mei en eind juni is er doorgaand verkeer mogelijk over het volledige kruispunt. Van eind juni tot eind augustus is er enkel doorgaand verkeer mogelijk richting Aalst. Het verkeer richting Gent wordt omgeleid via de Oude Gentbaan en het Allemansbos.

Fase 2 Tijdens de tweede fase van de werken wordt het kruispunt Vijfhuizen aangepakt. Het wordt een compacter kruispunt met veilige fiets- en voetpaden. De herinrichting van het kruispunt gaat van start in augustus. Tijdens deze werken is er geen doorgaand verkeer mogelijk tussen Aalst en ErpeMere. Het verkeer zal gedurende deze periode omgeleid worden. Tegen eind september 2014 wordt het kruispunt heropend.

Fase 3 In de derde fase start de heraanleg van de infrastructuur van de Oudenaardsesteenweg (N46) en de Leedsesteenweg (N442). Het verkeer van de N46 en de N442 moet de aangeduide omleidingen volgen richting Gent, Aalst, Lede of Erpe-Mere. Het verkeer op de N9 is op dat ogenblik terug mogelijk in beide richtingen. Het einde van de derde fase is voorzien tegen eind oktober 2014. Alle informatie over de (vooruitgang van de) werken vind je op de website www.wegenenverkeer.be/vijfhuizen. bereikbaarheidsadviseur.ovl@wegenenverkeer.be www.aalst.be - pagina 2


Intergalactic Lovers trots op Aalsterse roots Liverpool heeft The Beatles, Seattle was de thuisstad van Nirvana en Brussel staat synoniem voor Toots Thielemans, maar Aalst hoeft zeker niet onder te doen. Onze ajuinenstad is nog steeds de geliefde uitvalbasis van de Intergalactic Lovers. Lara Chedraoui, Brendan Corbey, Maarten Huygens en Raf De Mey leerden elkaar kennen bij de scouts van Sint-Kristoffel. In 2008 brachten ze hun ijzersterke debuutplaat ‘Greetings and Salutations’ uit, sinds februari ligt de opvolger ‘Little Heavy Burdens’ in de rekken. ‘Little Heavy Burdens’ krijgt lovende kritieken. Van ‘melancholisch’ tot ‘therapeutisch’. Waarom moeten mensen die plaat beluisteren? Raf: “Net als iedere muziekgroep hebben we de ambitie om platen te verkopen, maar we willen toch ook vooral mensen raken met onze muziek.” Maarten: “We vinden het fijn als duizenden fans meezingen met onze muziek, maar het raakt ons evenveel als onze muziek iemand door een moeilijke periode helpt.” Lara: “Dat therapeutisch slaat misschien op mij, ik heb nogal wat dingen van me af kunnen schrijven.” Schrijven jullie de nummers allemaal zelf? Raf: “Ja, ieder nummer maken we allemaal samen. Iedereen geeft zijn of haar input.” Lara: “Eigenlijk maken we een nummer met 1 stylo (lacht).” Maarten: “Het is misschien niet de traditionele manier om muziek te maken, maar het werkt voor ons.” Brendan: “Het gaat wel wat trager, maar we creëren meer variatie en het is gewoon plezanter.” Lara, valt het wat mee om met 3 gasten te touren? Lara: “Ik denk dat je de vraag eerder moet omdraaien (lacht), want ik vrees dat ik het de jongens niet makkelijk maak. Het zijn echt schatjes die zeer goed met mensen overweg kunnen. We hebben allemaal ons karakter, maar ik merk bij mezelf dat ik na al die jaren eigenschappen van hen heb overgenomen. Discipline, bijvoorbeeld.” Brendan: “Het helpt natuurlijk dat Lara geen tuttebel is.” © Guy Kokken Kijken jullie na een tour ernaar uit om terug naar Aalst te komen? Maarten: “Het is fijn om na een Jullie touren nu in de verschillende clubs. Staan er ook festihectische tour terug te keren naar “Het is fijn om na een vals op het programma? onze thuisstad, waar we trouwens Brendan: “Wij treden op in Dour, het Cactusfestival en in hectische tour terug te keren heel fier op zijn.” Ronquières, tegen Nijvel. Dat festival is trouwens een echte naar onze thuisstad, waar we aanrader. Ons volledig programma vind je uiteraard op onze Jullie mochten al een touren met trouwens heel fier op zijn.” site: www.intergalacticlovers.com.” dEUS. Met wie willen nog graag

eens samenwerken? Lara: “Twee jaar geleden heb ik eens een mail gestuurd naar Neil Young, maar ik wacht nog steeds op antwoord (lacht). Arcade Fire staat ook wel hoog op het verlanglijstje.”

En een optreden in Aalst? Lara: “Als de stad voor Neil Young kan zorgen, hebben we een deal.”

Tussen het touren door openden jullie als peters en meter ook de Bien Soigné repetitieboxen op de Pupillen. Maarten: “En dat deden we met veel plezier. We weten maar al te goed hoe moeilijk het is om een geschikte repetitieruimte te vinden. Je moet de nodige plaats hebben, de juiste infrastructuur en verdraagzame huisgenoten of buren (lacht).”

Betong op 17 mei

Waar repeteerden jullie zelf vroeger? Raf: “We hebben heel lang met veel plezier gerepeteerd in een veredelde paardenstal.” Maarten: “Gelukkig heeft die ondertussen een upgrade gekregen.” Brendan: “Dat is het grote voordeel van deze repetitieboxen: groepen kunnen met professionele apparatuur de mooiste muziek maken. Bovendien is alles zo goed geïsoleerd dat enkel de groepsleden zelf de eventuele valse noten horen.”

Naast het muzikale feestje is er ook plaats voor kunstjes van de beste skaters in het concretepark (stadspark). Zij doen opnieuw een gooi naar de titel ‘King of BETONG’. Er is ook een online wedstrijd voor onbekend hiphoptalent. In de volgende editie van Denderend Aalst lees je er alles over. Nieuwsgierigen kunnen nu al terecht op de facebookpagina van BETONG (BETONG 2014 intikken in zoekvenster van Facebook).

Hoe vaak kruipen jullie nu nog in jullie upgrade paardenstal? Brendan: “Dat varieert tussen O en 4 keer per week. We repeteren meestal ’s avonds en in het weekend, want we hebben ook nog een ‘gewone’ dagjob’.” Maarten: “Daar gaat ons rock-imago (lacht).” Raf: “Voor een tour gaat het aantal repeteersessies uiteraard de hoogte in.”

Het Aalsterse skatefestival pakt voor de derde editie opnieuw uit met enkele belangrijke mannen uit de hiphopwereld! De Aalsterse ‘hip(hop)sters’ van de Geile Gleuf Maddefakkers geven er namelijk hun afscheidsconcert! Aalsterse jongeren onder de 16 jaar kunnen gratis meezingen, andere betalen het zachte prijsje van 5,- EUR.

www.aalst.be - pagina 3


Rechteroever viert de lente! Doe je mee? De stad zet in op de heropleving van rechteroever. Zo kunnen inwoners van de buurt nog tot in 2015 prikkelpremies aanvragen voor de renovatie van hun woning. Daarnaast koopt de stad

ook nieuwe ‘prikkelwoningen’ aan voor jonge gezinnen en wordt de buurt ook geprikkeld met andere initiatieven zoals de jaarlijkse wedstrijd ‘Mijn fleurige gevel’. Donderdag 1 mei viert

Rechteroever bovendien feest, want dan staat de traditionele Meikramerij met gratis tuinmarkt op het programma.

Gratis tuinmarkt 'Iedereen hovenier' en Meikramerij op 1 mei Op donderdag 1 mei vindt de tweede editie plaats van de gratis tuinmarkt 'Iedereen Hovenier' in de Hoverniersstraat. Gecombineerd met een braderij en animatie is dit een garantie voor een gezellige familie-uitstap! Van 14 tot 18 uur kun je je tuinmand vullen met diverse terras- en tuinplanten, bijzondere roosvariëteiten en afgeleide producten, biologische groenten, kruiden en zaden. De tuinmarkt ‘Iedereen Hovenier’ biedt de ideale gelegenheid om je tuin of terras nieuw leven in te blazen,

verfrissende ideeën op te doen, informatie in te winnen over biologisch tuinieren, een imker aan het werk te zien, en zo veel meer. Reden genoeg dus om langs te komen. Parkeertip: parkeer gratis aan de carnavalswerkhallen op de Hoge vesten!

Meikramerij Bovendien kun je de tuin- en terrasplantenmarkt combineren met een bezoek aan de ‘Meikramerij’, een kleurrijke markt op de Molendries en de Hoveniersstraat. De lokale handelaars zorgen vanaf

14 uur voor sfeer en gezelligheid. Dit staat allemaal op het programma: z Rommelmarkt (inschrijven via t.schuurtje@telenet.be of tel. 0474 82 76 92) z Tekenwedstrijd voor kinderen z Optreden van coverband Fungus Factory z Optreden van Gino Verano z Oude caféspelen en travestietenshow z Kinderkermis

Krachtig beeld

© Fernand Van Langenhoven

Een foto uit de reeks ‘Vlaanderen in Aalst’ van fotograaf Filip Claus, bedekt tijdelijk de gevel van ‘Cristal Cleaning’ in de Molendries. Op de foto staat buurtbewoner Alex Buyle afgebeeld, die zit te vissen aan de Denderoever. De voormalige droogkuis ‘Cristal Cleaning’ staat al een tijd leeg en geeft hierdoor een negatieve uitstraling. Het pand maakt deel uit van het Prikkelproject waarbij de stad vervallen woningen opkoopt, afbreekt, er een moderne en aantrekkelijke woning bouwt en daarna verkoopt. In afwachting van de dure, maar noodzakelijke sanering, werd met de eigenaar overeengekomen om het leegstaande pand te bekleden met deze foto.

Shoppen en schoppen op 3 mei! genieten van de unieke sfeer op een terrasje.

Muziek en dans Het onweerstaanbare ritme van de Braziliaanse muziek zal weerklinken in onze winkelstraten dankzij de talrijke dans- en percussiegroepen. Aalsterse dansscholen tonen hun kunnen op ritmische deuntjes op 3 podia (Grote Markt, Hopmarkt en Vredeplein). Om 18.15 uur is er nog een Brazilliaans verrassingsoptreden op de Hopmarkt!

De Aalsterse Topdag trekt op zaterdag 3 mei de kaart van Brazilië en de wereldbeker voetbal. Dat wordt tropisch ‘shoppen en schoppen' op 3 mei!

Zelf balletje trappen?

Met de wereldbeker voetbal in het verschiet stijgt langzaam maar zeker de voetbalkoorts bij de liefhebbers. Tijdens de Topdag waait de Braziliaanse voetbalsfeer over naar Aalst. Handelaars en horecazaken zetten hun beste beentje voor en pakken uit met kortingen en promotiestandjes. Tussen het shoppen door kun je natuurlijk ook

Het thema voetbal zal overal aanwezig zijn. Test zelf je voetbalkunsten op de Hopmarkt vanaf 14 uur, met een behendigheidsparcours. Voetbaljongleur Stijn De Pourq toont er zijn voetbalkunsten. Als klap op de vuurpijl kan je getuige zijn van een echte voetbalmatch tussen Eendracht Aalst en het college van burgemeester en schepenen. Afspraak om 16 uur op de Hopmarkt! Je

www.aalst.be - pagina 4

kunt ook zelf een 'matchke' spelen tussen 14 en 18 uur. Schrijf je vooraf in bij de dienst Economie (economie@aalst.be of tel. 053 73 22 21) met een ploeg van 6 personen. Een wedstrijd duurt 20 minuten.

Safety first Tejooter Aabazjoer wil Topdagbezoekers op een ludieke manier attent maken voor gauwdieven. Kom genieten van dit straattheater en wees niet lief voor de gauwdief! Met de fiets naar de Topdag? Maak gebruik van de bewaakte fietsenstalling en/of laat je fiets gratis registreren van 7.30 tot 18 uur op de binnenkoer van het stadhuis. Wil je het volledige programma kennen? Surf dan naar www.aalst.be en download daar het tijdsschema.


Mijn fleurige gevel

Watertorenwijk zoekt meters en peters

Alle bewoners van rechteroever kunnen deelnemen aan de wedstrijd ‘Mijn fleurige gevel’. Wie zijn/haar voorgevel of voortuintje omtovert tot iets moois, fleurt meteen ook de buurt op. Dat hoeft niet eens duur te zijn als je creatief bent met bloemen en planten, bloembakken en andere fleurige ideeën. De meest charmante, duurzame of creatieve inzending wint een mooie prijs. Inwoners van rechteroever kunnen hun foto vóór 1 september doorsturen naar wonen@aalst.be. Vermeld je naam en adres. Wat is hierbij belangrijk? z Neem natuurlijke beplanting (geen imitatie). z De gevel valt goed op en is goed zichtbaar vanop de straat. z De beplanting is origineel, inspirerend of charmant. z De beplanting van de gevel of in de bloembakken geeft de woning en de straat een leuke meerwaarde.

Bongobon voor winnaars De 3 winnaars van vorig jaar worden op 1 mei, tijdens ‘Iedereen Hovenier’, beloond met een Bongobon ter waarde van 200,- EUR. Elke winnaar mag bovendien 20 mensen uit zijn of haar straat gelukkig maken met een bloemenpakket.

Vorig jaar werden 12 bewoners van de Hoveniersstraat en de Korte Binnenstraat peter of meter van een bloemperkje in hun eigen buurt. Hij of zij houdt de perkjes proper en plant er bloemen in. In elk perkje staat een bordje met de naam van peter of meter. Het resultaat na 1 jaar mag er zijn! De fiere peters en meters worden op deze manier betrokken bij de netheid en het imago van de straat én stimuleren ook passanten en andere bewoners om hun straat proper te houden. Nu zoekt de stad in een andere stadswijk naar meters en peters: de Watertorenwijk. De buurt mag zich binnenkort aan een bezoekje verwachten van wijkmanager Joke Van De Velde. Wil je er alvast meer over weten? Mail naar joke.vandevelde@aalst.be of tel. 53 72 35 33.

als tijdelijke gevelbekleding

Met Belgerinkel naar de Winkel 'Elke dag winnen' is de fonkelnieuwe belofte van 'Met Belgerinkel naar de winkel', een Vlaamse fiets- en wandelcampagne die start op 26 april. Elke dag zijn er mooie prijzen te winnen. 'Met Belgerinkel naar de Winkel' is de grootste fietspromotiecampagne in Vlaanderen. De aanpak van de campagne is dit jaar in een moderner jasje gestoken. Handelszaken delen geen spaarkaarten en stempels meer uit, maar wel Belgerinkel-loten. Iedereen die met de fiets of te voet boodschappen doet bij een deelnemende handelaar, ontvangt een Belgerinkel-lot. De actie loopt van zaterdag 26 april tot en met zaterdag 31 mei 2014. In Aalst nemen voor de vijfde maal meer dan 100 handelszaken deel aan de actie. Je herkent ze aan de Belgerinkel-affiche in de etalage.

Hoe kan je deelnemen? Registreer je Belgerinkel-lot ten laatste op 1 juni 2014 op www.belgerinkel.be. Elke dag maak je kans op een mooie prijs. Elke winnaar wordt persoonlijk verwittigd. De namen van de winnaars vind je ook op de Belgerinkel-website. Op het einde van de campagne kan je in Aalst bovendien nog een originele retro-fiets van het merk Achielle of een fietstas winnen! Wie hierover meer wil weten kan contact opnemen met de dienst Economische Zaken via tel. 053 73 22 21 of mail naar economischezaken@aalst.be. www.aalst.be - pagina 5


Volkstheater.be brengt familie De Vis weer tot leven

Q Een familieprotret van het gezin De Vis aan het kasteel Ten Berghe in de Bergenkouter.

Notaris Charles De Vis had 8 kinderen en die bleven allen ongehuwd. Ze waren steenrijk en toch leefden ze in totaal isolement, in armoedige omstandigheden. Ze verwierpen alles wat modern was en trokken zich niets aan van wat andere mensen van hen dachten. Geen wonder dat het leven van de excentrieke Aalsterse familie De Vis heel wat anekdotes opleverde, de één al waarheidsgetrouwer dan de andere. Volkstheater.be verwerkte die sterke verhalen in een boeiend kijkstuk dat je moet gezien hebben! Scenaristen Anton Cogen en Gunnar Callebaut leggen uit waarom. “De familie De Vis, dat is puur Aalsters erfgoed”, zegt Gunnar Callebaut. “Vooral de oudere Aalstenaars kennen de familie nog. Leon, de laatste telg van de familie, stierf in 1978. Wettige erfgenamen waren er niet. Het familiefortuin, een slordige 4 à 5 miljard oude Belgische franken, ging naar de jezuïeten en naar de capucijnen.”

haal, ongeveer 100 jaar geleden. De optocht leidt naar d’Oude Galerij (Louis Paul Boonstraat 1) aan de Watertoren, waar artiest Jan De Wilde het toneelstuk muzikaal inleidt. “We willen de buurt betrekken, we brengen cultuur letterlijk naar de mensen”, licht Gunnar toe. “De buurtbewoners van de Watertorenwijk mogen gratis naar de avant-première en krijgen een drankje aangeboden.”

Q Scenaristen Anton Cogen en Gunnar Callebaut.

de familie bezat. “Hele delen van de Moorselbaan en de Binnenstraat waren hun eigendom. Er was een uitspraak van één van de voorvaderen die luidde dat hij van Moorsel naar Aalst kon wandelen zonder van zijn grond te gaan”, zegt Gunnar. “Op den duur wísten ze zelfs niet meer wat van hen was en wat niet!”

“De realiteit overtreft de fictie”

Bijzondere locatie “In 1990 brachten we al eens het verhaal van de familie met Theater Pact”, vertelt Anton Cogen, die ook de regie in handen heeft. “Maar het idee van toen hebben we nu op zijn kop gezet. Met D’Oude Galerij aan de Watertoren vonden we bovendien een bijzondere locatie: een magazijn volgestouwd met brocante, symbolisch voor de vergankelijkheid van de familie. Heel wat anders dan spelen in een schouwburg, waar je niet dezelfde sfeer kunt oproepen. De muzikale ondersteuning gebeurt door een live-orkest van een tiental muzikanten die de zangeressen Amaryllis Temmerman, Leen Persijn en Peggy Scholliers begeleiden. Daarnaast is er ook foto- en video-ondersteuning met beelden die we namen op de locaties waar het verhaal zich afspeelt.”

104 eigendommen Hun voormalige woning, het kasteel Ten Berghe aan de Bergekouter, bestaat nog steeds en is vandaag nog altijd bewoond. Het was slechts één van de naar schatting 104 eigendommen die

Niemand trouwt! En toch. Ze misten aanzien en erkenning die de andere rijke en vooral adellijke families zoals De Béthune, Moyersoen en Liénart wél kregen. “Voor de mensen van Aalst bleven zij boeren”, vult Anton aan. “Dat frustreerde hen en vermoedelijk ligt dat aan de basis van die eed die de 8 kinderen gezworen hadden: niemand trouwt! Het kapitaal moest in de familie blijven. Ze isoleerden zich en vergingen in hun zelfgecreëerde decadentie. Ze waren zo gierig als de pest, betaalden geen belastingen of boetes en ondanks hun miljarden leefden ze in totaal armoedige schijn. De realiteit overtrof de fictie!”

Bezoekers en buurt betrekken Volkstheater.be laat je de geschiedenis van de familie echt beleven. De opvoering start eigenlijk al op de Houtmarkt, waar je als bezoeker de begrafenisstoet volgt van Oscar De Vis, die in 1918 omkwam aan het front. Daar start het ver-

www.aalst.be - pagina 6

Tentoonstelling, strip en beleefmarkt En dat is nog niet alles. Aan het toneelstuk is een tentoonstelling gekoppeld in de foyer met uitzonderlijk archiefmateriaal en authentieke stukken. Nog meer bijzonder is ook het daaraan verbonden stripverhaal door Wouter Van Ghysegem en Ivan Bulté. “Het stuk eindigt met de strip”, zegt Gunnar. “De figuren gaan als het ware over in het stripverhaal, dat weergeeft hoe die mensen vandaag zouden overkomen. En dan is er nog de beleefmarkt”, voegt Anton toe. “Op dat marktje staat alles in teken van het thema ‘vis’, qua vorm of smaak! De bedoeling hierachter: als het stuk niet wordt gesmaakt heb je tenminste dat nog! (lacht)”

Praktisch Première op vrijdag 16 mei om 19.30 uur, samenkomst op de Houtmarkt. Van daaruit in stoet naar D’Oude Galerij (Louis Paul Boonstraat 1). Andere data in de maand mei: 17, 23, 24 en 31 mei en in juni op 1, 6, 7, 8 juni, telkens om 19.30 uur op de Houtmarkt. Matinee: zondag 8 juni om 14.30 uur. Tickets en reservatie via www.volkstheater.be, tel. 0476 03 20 01 of bij Stripspeciaalzaak Hermelijn in de Molenstraat. Toegangsprijs: 24,- EUR. De strip in hardcover kost 15,- EUR. Het toneelstuk kwam tot stand in samenwerking met de dienst Cultuur van de stad.


AIPA “Levenslang thuis wonen mogelijk maken”

“ Aalst: hier wil ik oud worden! ” Met het project ‘AIPA’ wil de stad samen met 65-plussers en zorgverstrekkers nagaan wat nodig is om levenslang in je eigen huis te blijven wonen. AIPA staat voor ‘Ageing in Place – Aalst’ wat zoveel zegt als ‘thuis ouder worden in Aalst’. AIPA is een project speciaal voor: •

• •

65-plussers: - die nog thuis wonen - hun (levens)ervaringen willen delen - die nieuwigheden willen uitproberen - mee willen nadenken over levenslang thuis wonen - en hier graag voor beloond worden familie of mantelzorgers van 65-plussers professionelen met ervaring of interesse in de thuiszorg

Experimenteer in je eigen huis met ‘Pro DoMo’ Welke middelen heb je nodig om levenslang thuis te kunnen blijven wonen? Hoe kan je je woning aangenamer en veiliger maken? Als 65-plusser kan je dit zelf allemaal mee bedenken en uitproberen. Het AIPA-project ‘ProDomo’ gaat immers na welke hulpmiddelen jij kunt gebruiken. Sommige toestellen of hulpmiddelen zijn misschien al op de markt voor jouw probleem, terwijl andere nog moeten worden uitgevonden. De medewerkers van AIPA zijn dus vooral benieuwd naar de ervaringen van de 65-plussers zelf. Dit gebeurt via enkele eenvoudige vragen en gesprekken.

Wat willen we je laten uitproberen? Enkele voorbeelden: • meubels die je comfort als 65-plusser verhogen • een toestel waarmee je makkelijk alle verpleging of familie kan contacteren of verwittigen • eenvoudige ingrepen die vermijden dat je kan vallen in huis • hulpmiddelen bij het douchen of baden AIPA test vooral nieuwe producten en verbeterde versies van bestaande hulpmiddelen. Bedrijven werken volop aan deze producten, zodat 65-plussers ze kunnen uitproberen. Testwoningen Later komen er ook heuse ‘testwoningen’, waar je als Aalsterse 65-plusser zelf tal van toestellen en producten kan testen. Aan de inrichting van deze testwoningen wordt momenteel gewerkt. Zo kan je zelf dichtbij je woonplaats alle nieuwigheden onder de loep nemen. Hoeveel projecten of hulpmiddelen test AIPA? Voor ieder project of hulpmiddel verschijnt een nieuwe oproep, PHWVSHFLȴHNHGRHOVWHOOLQJHQHQYUDJHQ-HQHHPWGHHODDQ««Q of meerdere testen of projecten binnen AIPA.


Ook jij kan langer thuis blijven wonen > Deze 65-plussers vertellen hun ervaringen Durven vooruit kijken en investeren in comfort In 2007 ruilden Isolde Geerinck en haar echtgenoot Benny Van de Perre hun ruime woning met omvangrijke tuin in voor een appartement in de Geraardsbergsestraat. Isolde (64) en Benny (69) hebben geen problemen met ouder worden. “Anticiperen, daar gaat het om,â€? zegt Isolde beslist. “Durf te investeren om in comfortabele omstandigheden oud te kunnen worden, dat is de boodschap die ik graag wil meegevenâ€?. Hun nieuwe woning op het gelijkvloers is onderhoudsvriendelijk en aangepast aan eventuele problemen: extra brede deuren, geen dorpels in huis, een ruim toilet, een hellend vlak in plaats van trapjes, een elektrische poort, enzovoort. Ook de aanbevelingen van een veiligheidsadviseur van de Politie voerden ze uit. Isolde kwam in contact met AIPA via haar opleiding ‘seniorenconsuOHQWHȇHQZDVPHWHHQHQWKRXVLDVWČŠ-HKRRUWRXGHUHQDOWHYDDN]HJJHQȆDFKYRRUGHWLMGGDWLNKLHU nog loop‌’ en dan investeren die mensen niet meer, doen ze geen aanpassingen meer in hun woning om hun oude dag mooi en comfortabel te maken.â€? Isolement “Ik vind het enorm belangrijk dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonenâ€?, stelt Isolde. “Maar HHQDDQJHSDVWHZRQLQJLVÂŤÂŤQGLQJ9RRUDOYRRUPHQVHQXLWEXLWHQJHPHHQWHQLVRRNHHQJRHGHPRELOLWHLWYDQJURRWEHODQJ'DDU waar kleinhandel verdwijnt, dienstencentra, postkantoren en andere voorzieningen de deuren sluiten, geraak je geĂŻsoleerd als je niet meer mobiel bent. Veel ouderen kiezen dan voor een verhuis naar de stad, maar hierdoor krijg je een versmachtende vergrijzing in het centrum. Ik hoop dat het project AIPA ook aandacht heeft voor die ruimere contextâ€?.

De eerste testers Begin april stond er al een eerste AIPA-activiteit op het programma. Een twintigtal 65-plussers trokken naar Poperinge om er een woning te bezoeken die volledig werd ingericht om levenslang thuis te blijven wonen. Raf Meersschaut (72) en Emmy Vertonge (65) staan ruim op tijd te wachten op de bus. “We weten nog niet goed wat we van AIPA moeten verwachten, maar zo’n uitstap lijkt ons in ieder geval enorm interessant. Momenteel hebben we nog geen kwaaltjes en we kunnen nog vlotjes de trap op en af�, vertelt Raf. Zijn vrouw Emmy vult aan: “Maar wat vandaag nog kan, kunnen we morgen misschien niet meer. Daarom doen we mee aan AIPA, zo kunnen we ons zo goed mogelijk voorbereiden op onze echte oude dag.� Ook Alida Van Hecke (78) stapt mee op de bus naar Poperinge. “Vroeger woonde ik met mijn man in een groot huis, we hebben namelijk 6 kinderen, maar nu “ We bereiden ons voor op onze echte oude dag � wonen we op een appartement. Zo moeten we toch al geen trappen doen. Ik heb al een aantal cursussen gevolgd voor 65-plussers en heb al nuttige tips gekregen die ik dagelijks toepas, bijvoorbeeld om makkelijk in en uit een bad te komen. Ik kom ook veel in aanraking met mensen die zorg en hulp nodig hebben. Door mee te werken aan AIPA hoop ik hen nuttige informatie te kunnen bezorgen. En het kan wellicht ook voor mij dienen later.�

“ Dat te grote huis hebben we niet meer nodig �

Thuis blijven wonen dankzij thuisverpleging Marcella De Beul (78) uit Nieuwerkerken ontvangt thuisverpleegster Ilse Van Impe letterlijk met open armen. Dit is meer dan een professionele relatie, Ilse is NLQGDDQKXLVELM0DUFHOODČŠ0DUFHOODLVÂŤÂŤQYDQRQ]HSDWL­QWHQGLHZHGDJHOLMNV bezoeken. De meerderheid van onze ‘klanten’ zijn 65-plussers die we helpen bij hun dagelijkse verzorging. Door gebruik te maken van onze hulp kunnen ze zo lang mogelijk thuis blijven wonenâ€?, vertelt Ilse. Marcella treedt haar onmiddellijk bij: “Ik wil in mijn huis blijven wonen tot ze mij met mijn voeten eerst buiten dragen. Ik krijg gelukkig veel hulp van mijn kinderen en familie, maar toch heb ik extra hulp nodig, voor het onderhoud van mijn huis en tuin. En ook voor mijn eigen onderhoud (lacht). En Ilse doet dat allemaal met veel plezier. Ze maakt ook tijd om ‘een klapke’ met mij te doen.â€? “En Marcella verwent me iedere dag met een koekjeâ€?, sluit Ilse af.

“ Ik blijf thuis wonen tot ze me buiten dragen “


Een professionele omkadering voor AIPA > Verschillende partners dragen hun steentje bij Elise droomt van AIPA

Ook Lokaal Dienstencentrum stapt mee in AIPA Sara Moens is centrumleider van Lokaal Dienstencentrum (LDC) De Toekomst in de Sint-Kamielstraat. Alle buurtbewoners kunnen daar terecht om deel te nemen aan cursussen en activiteiten, of om gewoon iets te drinken in de cafetaria. Sara: “Ons dienstencentrum staat open voor iedereen, maar we merken wel dat vooral de oudere buurtbewoners onze trouwste fans zijn. Ze mogen ons altijd aanspreken als ze een probleem hebben of ergens KXOSELMQRGLJKHEEHQ]RDOVELMKHWLQYXOOHQYDQȆRÉ? FL­OHȇ papierenâ€? Waarom stapt het dienstencentrum in het AIPA-project?

Vanaf nu eet, slaapt, droomt en ademt Elise Van Opstal AIPA. Ze is coĂśrdinator van het project en aanspreekpunt voor de ondernemers die nieuwe producten, technologieĂŤn of diensten willen testen. Elise: “AIPA wil de grote droom van de meeste 65-plussers laten uitkomen, namelijk zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Deze vertrouwde omgeving is niet enkel goed voor het moraal, het is meestal een pak goedkoper dan de vaak dure rusthuisfactuur.â€? Wat is jouw rol hierin? Elise: “Ik zoek de juiste match tussen bedrijven die nieuwe producten willen uittesten en 65-plussers die hiervoor het MXLVWHSURČ´HOKHEEHQ'RRUHHQSURGXFWWHWHVWHQNDQGH producent het nog ‘verbeteren’ naar de noden van de uiteindelijke gebruikers.â€? Kan elke 65-plusser deel uitmaken van AIPA? Elise: “Absoluut! Hoe meer, hoe liever. In Aalst wonen meer dan 10.000 65-plussers. Veel van hen zijn nog zeer actief en zelfstandig, maar dat kan helaas soms snel veranderen. Het is dus goed om zich hierop al voor te bereiden.â€? Is AIPA er enkel voor 65-plussers?

Sara: “AIPA geeft een stem aan 65-plussers en dat kunnen we enkel toejuichen. De laatste jaren zijn er zoveel initiatieven voor 65-plussers, maar een globale aanpak ontbreekt. Er zijn zoveel producten op de markt, maar diegenen die het nodig hebben weten het vaak niet. Veel 65-plussers denken nog vaak dat ze hun woning voor de helft moeten verbouwen om zelfstandig thuis te wonen, maar vaak bieden vernuftige apparaten een oplossing. Daarom vind ik het ook geweldig dat die technologische snufjes maar ook heel eenvoudige zaken kunnen getest worden in de demo-woningen.â€? Hoe ga je deze 65-plussers overtuigen om deel te nemen aan het AIPA-project? Sara: “Het zal niet evident zijn om vooral de meest kwetsbaren te bereiken, maar het is in hun eigen belang dat ze mee hun schouders zetten onder dit project. Bovendien kunnen we rekenen op onze geweldige vrijwilligers. Zij gaan zelfs huis-aanhuis om de minst mobiele en meest geĂŻsoleerde buurtbewoners te bezoeken en te ondersteunen. Er is trouwens nog plek in RQVYULMZLOOLJHUVWHDPYRRUJH­QJDJHHUGH EXXUW EHZRQHUV:H bieden een volledige omkadering voor onze vaste vrijwilligers.â€?

We verhogen het comfort van de thuiswonende 65-plussers door naar hen te luisteren

Waar kunnen ze die producten testen?

Haelvoet NV produceert zorgmeubilair voor rusthuizen en ziekenhuizen (denk maar aanbedden, nachttafels, zetels, tafels en stoelen) en werkt mee aan AIPA. “Onze producten zijn erg functioneel, maar passen door hun uitzicht niet altijd binnen een woning en missen een huiselijke uitstraling,� vertelt Vincent Haelvoet.

Elise: “Dat kan bij hen thuis. Dan komt de producent langs om het toestel uit te leggen. Of de 65-plussers kunnen de QLHXZHSURGXFWHQRIWRHVWHOOHQWHVWHQLQÂŤÂŤQYDQRQ]HWZHH GHPRZRQLQJHQ'HHHUVWHZRQLQJLVGHYURHJHUHFRQFL­UJH woning van de Pupillensite aan de Graanmarkt, de tweede wordt een nieuwbouw in een verkaveling. Die woningen zijn zeer realistisch. Veel 65-plussers wonen in een al oudere woning die misschien niet meer voldoet aan de nieuwe noden. Anderen verkopen hun huis en gaan in een nieuwbouwappartement wonen, vaak modern en met een lift.â€?

“Mensen die thuis willen blijven wonen, hebben nood aan praktische meubels en hulpmiddelen. Comfort is ontzettend belangrijk als je minder mobiel bent! Veel salonzetels zitten vaak te laag en te diep of ze zitten te zacht, waardoor mensen moeilijk kunnen rechtstaan. Net zoals sommige koppels andere wensen of noden hebben voor hun bed en toch samen willen slapen. Dat moeten we kunnen aanpassen. Door AIPA kunnen we deze tips en suggesties van 65-plussers verwerken in het ontwerp. Zo willen we meubilair ontwerpen, op maat van de mensen en volledig naar hun wensen.�

Elise: “Uiteraard zijn de bedrijven een grote partner voor ons, maar we vragen ook input van onderwijsinstellingen, zorgcentra en zeker ook van mantelzorgers. Ook hun leven kan makkelijker gemaakt worden door de ontwikkeling van nieuwe producten.�


Gratis symposium > op woensdag 7 mei “Aalst, hier wil ik oud worden�

Symposium woensdag 7 mei 2014 17.30 tot 20 uur Forum, Albrechtlaan, Aalst gratis toegang

Op 7 mei 2014 organiseert de stad een symposium rond ‘Aalst, hier wil ik oud worden!’. 2QWGHNHUKHHOZDWOHXNHLGHH­QHQČ´MQHLQ spiratie om thuis ouder worden mogelijk te maken. De toegang is gratis. Het symposium is toegankelijk voor mindervaliden en slechthorenden, start om 17.30 uur en duurt tot ongeveer 20 uur.

welkomstwoord

burgemeester Christoph D’Haese en schepen van Wonen Sarah Smeyers

“Trends bij 65-plussers�

trendwatcher Herman Konings

“Uitdagingen om levenslang thuis te wonen in Aalst�

de thuissituatie van senioren in beeld, reportages en straatinterviews

“Nieuwigheden en innovaties in je woning� Prof+, een blik op de toekomst

“AIPA zoekt mensen met levenservaring� de voordelen van AIPA voor 65-plussers

afsluitende drink

Dagprogramma voor professionelen Er is ook een dagprogramma tussen 9.30 en 17 uur, voor professionelen, met specialisatie of interesse rond levenslang thuis wonen. Meer hierover vind je op: www.aalst.be/woonsymposium.

AIPA: inschrijven en meer informatie Meer info over AIPA? Inschrijven voor de testen? Instaploket senioren Zwarte Zustersstraat 17, 9300 Aalst maandag 8.30 tot 11.30 uur / 13.30 tot 16.30 uur dinsdag 8.30 tot 11.30 uur / 13.30 tot 16.30 uur woensdag 8.30 tot 11.30 uur / 13.30 tot 18.30 uur donderdag 8.30 tot 11.30 uur / 13.30 tot 16.30 uur vrijdag gesloten

Hoe kan je inschrijven voor AIPA? Inschrijven duurt een minuutje en kan via • het gratis nummer 0800/18 888 (van maandag tot zaterdag van 8 tot 22 uur), • het Instaploket voor Senioren • de website www.aalst.be/aipa/inschrijven   -HYXOWHQNHOHYUDJHQLQ ]RDOVQDDPDGUHVHQWHOHIRRQ 

tel. 0800 18 888 (gratis nummer bereikbaar van maandag tot zaterdag 8 – 22 uur)

healthcare

v.u.: Christoph D’Haese, burgemeester, p/a Grote Markt 3, 9300 Aalst


Fietsen en wandelen in het spoor van de Groote Oorlog Wie Wereldoorlog I zegt, denkt meteen aan de loopgraven in de Westhoek. Toch speelde de regio Scheldeland, waartoe onze stad behoort, een niet onbelangrijke rol. Meer nog, de strijd in de Westhoek was er misschien nooit gekomen zonder de vertragingsgevechten rond Dender en Schelde. Ontdek zelf de sporen die de Groote Oorlog in onze regio naliet via de speciaal uitgestippelde fiets- en wandelroutes. Begin oktober 1914 trok het oorlogsgewoel weg uit Scheldeland, maar niet zonder de regio voorgoed te veranderen. Ook de 4 jaar durende bezetting die daarop volgde, liet haar sporen na, niet altijd zichtbaar, maar toch aanwezig.

3 wandelroutes Wandel 100 jaar terug in de tijd met 3 themaroutes (afstand: 5 km; 4,2 km en 8 km) door de WOI-geschiedenis van Aalst, Dendermonde en Liezele (tussen Dendermonde en Mechelen). De wandelroute in Aalst is uitgerust met infoborden met archieffoto’s van de Erfgoedcel Aalst op een aantal strategische plaatsen. Ze geven historische achtergrond bij wat er op die plekken gebeurde tijdens WOI en in 4 talen: Nederlands, Engels, Frans en Duits. De brochure '100 jaar Groote Oorlog – Wandelen in Scheldeland' brengt je er langs de voornaamste gedenksites.

Op de fiets Fietsliefhebbers schaffen zich het best de brochure '100 jaar Groote Oorlog – Fietsen in Scheldeland' aan. Die neemt je mee naar de belangrijkste plaatsen uit de WOI-geschiedenis van Aalst, Dendermonde, Zele, Lebbeke, Buggenhout, Puurs, Bornem en Sint-Amands. Met de 3 themaroutes (van 42 km, 75 km en 51 km) in de brochure herbeleef je telkens een ander oorlogsverhaal.

Oorlogsaffiches in de bib Van 5 mei tot 6 juni kun je in de hoofdbibliotheek 18 affiches van de Kommandantur Aalst tijdens WOI bekijken. De Duitse bezetter publiceerde bijna dagelijks affiches met bevelen en verordeningen waar de bevolking van Aalst en omstreken zich aan moest houden. Wie maar niet genoeg kan krijgen van de affiches: op de website www.madeinaalst.be kun je er 615 bekijken! De affiches reizen nadien naar de bibliotheken van Denderleeuw, Haaltert, Erpe-Mere, Ninove en Lede.

Beide brochures zijn beschikbaar bij de dienst Toerisme. Molenstraat 30 • Aalst tel. 053 73 22 70 toerisme@aalst.be Opgelet! Nieuwe openingsuren, tot eind september • werkdagen van 9 tot 12.30 en van 13 tot 17 uur • op zaterdag van 10 tot 12.30 en van 13 tot 17 uur • op zon- en feestdagen van 13 tot 17 uur.

5.200 Aalstenaars ontvangen vragenlijst Stadsmonitor De studiedienst van de Vlaamse Regering en de stad willen de opinie kennen van de Aalstenaar over zijn stad. Daarom krijgen 5.200 stadsgenoten de vragenlijst van 'Thuis in de Stad' in de brievenbus. Op basis van die bevraging maakt de Vlaamse Regering het rapport 'Stadsmonitor 2014' op. Voor de stad en de Vlaamse overheid is het belangrijk te weten hoe jij over jouw stad en jouw buurt denkt. Daarom organiseert de Studiedienst van de Vlaamse Regering een bevraging bij ruim 48.000 personen in de 13 Vlaamse centrumsteden: Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout. Aan de hand van die resultaten wordt voor elke stad een (vergelijkend) rapport opgemaakt, de Stadsmonitor 2014.

Doe mee De Stadsmonitor peilt naar de tevredenheid bij de bewoners over hun stad op verschillende vlakwww.aalst.be - pagina 7

ken: wonen, cultuur, sport, milieu, de werking van de stadsdiensten, enz... Eind april krijgen maar liefst 5.200 bij toeval uitgekozen Aalstenaars een vragenlijst in de bus krijgen. Medewerking is van groot belang. De waarde van de resultaten hangt immers af van het aantal personen dat de vragenlijst invult. 10.000 willekeurig gelote personen die een volledig ingevulde vragenlijst terugzenden ontvangen een geschenkbon van 6,- EUR.

Resultaten begin 2015 De onderzoeksresultaten worden begin 2015 aan de stad bezorgd. Je kunt de resultaten ook zelf nagaan op de site van www.thuisindestad.be. Met vragen of opmerkingen kun je terecht op het gratis nummer 1700 van de Vlaamse Infolijn.


Bezorg ons jouw mooiste Cirk!-foto’s De voorbereidingen voor de zesde editie van Cirk! zijn volop aan de gang. Van 22 tot 24 augustus laten nationale en internationale artiesten hun kunstjes zien op de verschillende pleinen in de stad. Dit jaar vindt er van 1 tot 31 augustus ook een fototentoonstelling plaats met de mooiste en meest originele foto’s van de voorbije 5 jaar. Ook jouw foto krijgt een plaatsje!

Cirk! in beeld Heb jij de voorbije 5 edities van Cirk! grotendeels van achter je lens beleefd? Stuur dan zeker jouw 5 beste digitale foto’s in. Het hoeven niet enkel foto’s van de acts zijn, maar ook van de

bezoekers en de sfeer in de stad. Iedere Aalstenaar mag 5 foto’s indienen, die sowieso digitaal worden getoond in de kapel van ’t Gasthuys – Stedelijk Museum. Een aantal foto’s worden ook uitvergroot.

Praktisch Stuur je selectie van 5 digitale foto’s naar musea@aalst.be. Om de mailbox niet te overbelasten (iedere e-mail is beperkt tot 7 MB) kun je de foto’s ook gezamenlijk versturen via Wetransfer. Vermeld zeker je naam, adres, telefoon en tijdens welke editie de foto is genomen. De uiterste indieningsdatum is 31 mei.

Eet je boterhammen in het museum op 8 mei Op donderdag 8 mei is het de FairTrade@Work Dag. Duurzame en ethische producten staan die dag centraal. Zin om mee te toasten? Kom dan zeker tussen 11.30 en 13.30 uur naar ‘t Gasthuys – Stedelijk Museum. Je kunt er – samen met je collega’s –picknicken in een stralend lentezonnetje, genieten van een gratis drankje en ontspannen met een streepje muziek. Zin in iets zoets? Word dan fan van Fairtrade door je gegevens in te

vullen en een zalig dessertje komt jouw richting uit. Je boterhammen en je favoriete collega’s breng je zelf mee, voor de rest wordt gezorgd tijdens de gezelligste lunchpauze van het jaar! In ruil voor 10 Uitpaspunten krijg je een exclusieve brooddoos (zolang de voorraad strekt). Je kunt een Uitpas-punt sparen in het museum. AALST

Cambio: auto op aanvraag Je hebt ze waarschijnlijk al opgemerkt op de Graanmarkt en de parking Esplanade: de drie Cambio-auto’s. Cambio autodelen is de ideale formule als je geen eigen wagen hebt of is een perfect alternatief voor een tweede wagen. En steeds meer Aalstenaars maken er gebruik van!

dat je met je Cambio-kaart ook in andere steden een wagen kunt huren. Enkel het model van wagen mag van mij wat groter, de Citroën 3 schiet wat tekort als je veel moet vervoeren.”

Pia heeft toch nog één verzoek: “Is het niet mogelijk om ook een Cambio standplaats te voorzien op rechteroever, bijvoorbeeld aan de parking van het zwembad? Ik denk dat veel mensen daar baat bij zouden hebben.”

Als je slechts sporadisch de wagen gebruikt, kun je veel geld besparen met Cambio. De vaste kosten zijn beperkt tot een eenmalige instapkost en nadien betaal je enkel je verbruik (gereden kilometers en tijd). Met je persoonlijke cambio-kaart en je geheime pincode kan je de wagen openen en starten. De sleutel vind je in het handschoenenkastje. Verzekering is, net zoals het onderhoud, de keuring en de brandstof, inbegrepen in de prijs. Surf voor meer info naar www.cambio.be. Jurgen Vergucht uit Aalst is helemaal overtuigd van het Cambio-principe. “Vier jaar geleden besloten mijn vrouw en ik dat we geen eigen wagen meer nodig hadden, want onze wagen stond meer stil dan iets anders. Voor langere afstanden of zelfs voor korte vakanties gebruiken we een Cambio-wagen. Die is perfect onderhouden en hoewel we die niet zelf moeten wassen kan ik het soms niet laten (lacht). Het is handig

moeilijk bereikbaar is met het openbaar vervoer of om ’s avonds naar een feest te gaan. Het vraagt soms wel wat planning, maar voor alles is een oplossing. Bovendien is de Cambio-wagen steeds tiptop in orde, en zelfs properder dan onze wagen vroeger (lacht).”

Ook Pia Hanssens en Roger Callebaut maken graag reclame voor Cambio. Twee jaar geleden ruilden ze hun wagen in voor een Cambio-abonnement. “En dat hebben we ons nog geen moment beklaagd”, vertelt Roger. “We zijn sowieso al fervente fietsers en wandelaars en gebruiken de Cambio-wagen om familie te bezoeken die

www.aalst.be - pagina 8


Aalst in beeld Dender biedt kansen voor investeerders

© Jean-Pierre Swirko

Arend carnaval

Zo’n 150 architecten, projectontwikkelaars en mensen uit de vastgoedsector maakten op 3 april een architectuurwandeling door Aalst. Ze kregen tekst en uitleg over de verschillende stadsvernieuwingsprojecten langs de Dender zoals de Tragel, de pendelparking aan de achterzijde van het station en de uitbreiding van het stadspark. De stad zoekt voor deze projecten naar investeerders die de uitdaging willen aangaan om het Aalst van de toekomst vorm te geven.

© Fernand Van Langenhoven

Mochten de carnavalisten al niet klagen over het weer tijdens Aalst Carnaval, wat dan gezegd over dat warme lentezonnetje tijdens Arend Carnaval, carnaval op rechteroever? In hun warme carnavalspakken was het puffen voor veel carnavalisten in de stoet, maar voor Arendprins Nick De Schutter was het vooral genieten. Met zijn jonge kompanen Jason Van den Stock (14) en Jasper Meert (9) staat de opvolging alvast klaar. Net als Prins Nick in een fraai kostuum dromen zij al luidop van de scepter als de tijd daar rijp voor is. Na deze Arend Carnaval gaan de carnavalsboeken in onze stad weer een tijdje dicht.

Derde keer hoofdprijs voor André Catteeuw Met zijn kleurrijke inzending ‘Hopla’, wint André Catteeuw al voor de derde keer de populaire fotowedstrijd van DAK. De paarden op de praalwagen van carnavalsgroep ‘De Lodderoeigen’ met een felblauwe hemel tijdens de maandagstoet, viel het meest in de smaak bij de jury. Thomas Verhoeven behaalde de tweede prijs, Hans Verstraeten was derde. André liet al weten dat zijn derde winst meteen ook zijn laatste zou zijn, want na deze deelname stopt hij ermee. © Fernand Van Langenhoven

Kinder- en jeugdjury zwaait af De kinder- en jeugdjury Vlaanderen (KJV), een initiatief van Stichting Lezen, is een boekenjury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Ook vele enthousiaste kinderen en jongeren tussen 6 en 16 jaar van de bibliotheek in Aalst lezen mee. Verschillende keren per jaar komen ze met hun begeleid(st)er en andere juryleden van hun leesgroep samen om over 10 boeken te praten. Op vrijdag 4 april sloot het KJV-jaar af met een leuke boekenkwis in de hoofdbibliotheek. Elke leesgroep koos ook zijn top 10. Benieuwd naar de keuze van de jonge lezers? Surf naar www.aalst.be/bibliotheek en klik op de rubriek ‘kinder- en jeugdjury’. Het nieuwe KJV-jaar start in september. Je leest er meer over in de augustuseditie van Denderend Aalst. Meer info over KJV: www.kjv.be of www.aalst.be/bibliotheek.

www.aalst.be - pagina 9


officiële Spreekdagen van burgemeester, schepenen en OCMW-voorzitter Christoph D’Haese• burgemeester Politie • Brandweer • Algemene Coördinatie en Administratie • Financiën • Geïntegreerd Drugsbeleid • Stadspromotie • Communicatie Juridische Zaken en Informatica ¨ stadhuis • Grote Markt 3 • Aalst tel. 053 72 31 06 spreekuur: woensdag van 17 tot 18.30 uur na telefonische afspraak. • 1e schepen Ilse Uyttersprot Sport • Cultuur • Evenementen Vrije Tijd en Facility ¨ stadhuis • Grote Markt 3 • Aalst tel. 053 72 31 13 spreekuur: woensdag van 17 tot 19 uur na afspraak • 2e schepen Karim Van Overmeire Onderwijs • Bibliotheek • Europese en Internationale Samenwerking • Erfgoed • Vreemdelingenzaken •Inburgering en Vlaams Karakter ¨ Onderwijsstraat 1 • Aalst • tel. 053 72 31 23 spreekuur: maandag van 17 tot 18 uur na telefonische afspraak. • 3e schepen Ann Van de Steen Openbare Werken en Stadsvernieuwing • Energie • Patrimonium en Regie der Gebouwen ¨ Zwarte Zustersstraat 8 • Aalst • tel. 053 72 31 32 spreekuur: woensdag van 17 tot 18.30 uur (vrije raadpleging). Ook elke eerste zaterdag van de maand na afspraak. • 4e schepen Mia De Brouwer Burgerlijke Stand en Bevolking Senioren en Toerisme ¨ stadhuis • Grote Markt 3 • Aalst tel. 053 72 31 42 spreekuur: woensdag van 17 tot 19 uur na afspraak. • 5e schepen Iwein De Koninck Leefmilieu • Jeugd • Gezin en Kinderopvang Kerkfabrieken ¨ stadhuis • Grote Markt 3 • Aalst tel. 053 72 31 53 • spreekuur: woensdag van 17 tot 18 uur na afspraak. • 6e schepen Dylan Casaer Personeel • Mobiliteit en Welzijn ¨ Keizersplein 21 • Aalst • tel 053 72 31 61 spreekuur: maandag van 17 tot 19 uur na afspraak. • 7e schepen Caroline Verdoodt Ruimtelijke Ordening • Gebiedsgerichte Werking ¨ stadhuis • Grote Markt 3 • Aalst tel. 053 72 31 70 spreekuur: woensdag van 17 tot 19 uur na afspraak. • 8e schepen Paul Stockman Lokale Economie en Foren Landbouw en Sociale Economie ¨ kasteel Terlinden, Square Jacques Geerinckx 2 Aalst • tel. 053 72 31 80 of 83 spreekuur: woensdag van 17 tot 19 uur na afspraak. • 9e schepen / OCMW-voorzitter Sarah Smeyers Sociale Zaken en Wonen ¨ Molenstraat 30 (Woonwinkel) • Aalst tel. 053 76 50 02 spreekuur: vrijdag tussen 14 en 17 uur na afspraak.

www.aalst.be - pagina 10

Burgerlijke stand Geboorten binnen de stad, opgenomen van 31 maart tot 4 april 2014 Adem Zara, Aalst (V); Arnauts Charles-Guillaume, Lede (M); Bastings Lenthe, Aalst (V); De Brabanter Eline, Laarne (V); Decaluwe Esmee, Aalst (V); De Cock Ine, Aalst (V); De Neve Rune, Aalst (M); Hassani Anir, Aalst (M); Heyman Jasper, Denderleeuw (M); Heyse Emilio, Denderleeuw (M); Hugo Jarne, Blankenberge (M); Karov Mikhael, Aalst (M); Laloo Féline, Dendermonde (V); Masengo Gedeon, Aalst (M); Matthys Fien, Herzele (V); Mellek Baran, Aalst (M); Ognean David, Aalst (M); Parllaku Klea, Wetteren (V); Stichelmans Senne, Ninove (M); Tordeur Liam, Roosdaal (M); T'Seyen Arthur, Aalst (M); Vandergucht Lore, Aalst (V); Van Hoecke Tuur, Lede (M); Vanhoeck Lotte, Herzele (V); Vermeir Floor, Aalst (V); William Sharon, Aalst (V) en Zerbo Kelian, Ninove (M). Overlijdens binnen de stad, opgenomen van 31 maart tot 4 april 2014 Abdyli Salih, 67 jaar, Sint-Jans-Molenbeek; Aelbrecht Constant, 78 jaar, Meldert-Aalst; Ana Muyoyo, 77 jaar, Denderleeuw; Cauchie Herman, 64 jaar, Hofstade-Aalst; Colson Jonny, 68 jaar, Buggenhout; Deconinck Chantal, 57 jaar, Roosdaal; De Meyer Claudine, 59 jaar, Aalst; De Reuse Adelia, 91 jaar, Affligem; Deridder Martha, 98 jaar, Lede; Dhollander Jozef, 96 jaar, Herdersem-Aalst; Fernandez-Macarrilla Pedro, 55 jaar, Erembodegem-Aalst; Gits Jozef, 89 jaar, Aalst; Guldemont Emiel, 76 jaar, Denderleeuw; Hendrickx Philemon, 72 jaar, Aalst; Leeman Lucia, 87 jaar, Gijzegem-Aalst; Marchand Leona, 78 jaar, Galmaarden; Plas Jan, 67 jaar, Aalst; Robert Edmond, 86 jaar, Dilbeek; Schouppe Maria, 84 jaar, Aalst; Sievert Else, 89 jaar, Herdersem-Aalst; Thybaert Freddy, 73 jaar, Aalst; Timmermans Elza, 82 jaar, Dilbeek; Van Caenegem Helie, 62 jaar, Denderleeuw; Van de Gucht Pierre, 78 jaar, Liedekerke; Van Geem Victor, 91 jaar, Lede; Van Impe Irène, 87 jaar, Haaltert; Van Impe Marcellus, 91 jaar, Haaltert; Van Laethem Eddy, 65 jaar, Aalst; Van Leuven Valère, 88 jaar, Wichelen; Van Linter Leo, 96 jaar, Aalst; Van Ransbeeck Paula, 85 jaar, Opwijk; Vasseur Juliana, 56 jaar, Opwijk; Vermeire Roger, 84 jaar, Nieuwerkerken-Aalst en Wambacq Achilles, 79 jaar, Erembodegem-Aalst. Geboorten binnen de stad, opgenomen van 7 tot 11 april 2014 Azouhri Inaya, Aalst (V); Baten Mike, Erpe-Mere (M); Becquaert Emiel, Aalst (M); Bekker Nina, Erpe-Mere (V); Boeykens Ella, Aalst (V); Brantegem Merijn, Aalst (M); Buysse Dylano, Aalst (M); Coussens Ciska, Ninove (V); Declerck Noémie, Aalst (V); De Cock Siebe, Aalst (M); De Croes Mattis, Lebbeke (M); De Keyser Louis, Erpe-Mere (M); De Knijf Quin, Herzele (M); De Rauw Lena, Ternat (V); De Schrijver Lotte, Dendermonde (V); De Voeght Aiden, Wetteren (M); De Wilde Nora, Laarne (V); De Winne Elize, Lede (V); Dorpmans Maha, Ninove (V); Durie Louise, Lede (V); El Khatir Haroen, Aalst (M); Faket Lilli, Aalst (V); Gaudi Aaron, Aalst (M); Guns Boaz, Aalst (M); Hermans Julie, Dilbeek (V); Jalo Aaron, Aalst (M); Kehlan Ismael, Ninove (M); Kusoba Kiakumbuta Manuella, Aalst (V); Lewandowski Wojciech, Aalst (M); Meert Lucas, Lede (M); Michels Viktor, Aalst (M); Michiels Bo, Ninove (V); Poppe Lynn, Dendermonde (V); Potros Hailey, Liedekerke (V); Raes Mathis, Dendermonde (M); Rummens Alexander, Leuven (M); Sadiki Eliza, Aalst (V); Segatashya Muyizere, Ninove (M); Sleuwaegen Tristan, Erpe-Mere (M); Struelens Max, Lebbeke (M); Truyts Sky, Liedekerke (V); Uyttersprot Victor, Haaltert (M); Vanassche Nette, Ninove (V); Van Bocxlaer Lotte, Erpe-Mere (V); Vanderpoorten Lukas, Aalst (M); Van Herreweghe Flynn, Asse (M); Van Huffel Renske, Haaltert (V); van Steen Nanou, Ninove (V); Vanvaerenbergh Emma, Geraardsbergen (V); Van Vaerenbergh Kobe, Erpe-Mere (M) en Wanderstein Aster, Aalst (M).

Overlijdens binnen de stad, opgenomen van 7 tot 11 april 2014 Alkis Hasan, 35 jaar, adres niet gekend; Ameys Marcel, 86 jaar, Roosdaal; Brantegem Clemens, 89 jaar, Gent; Carion Brigitta, 72 jaar, Knokke-Heist; Coppens Germania, 91 jaar, Aalst; Coppens Roger, 80 jaar, Aalst; De Jaeger Albert, 81 jaar, Erpe-Mere; De Rijck Petrus, 83 jaar, Denderleeuw; de Valensart Schoenmaeckers Marguerite, 66 jaar, Sint-Lambrechts-Woluwe; Dombrecht Roger, 83 jaar, Erpe-Mere; Geerts Antoine, 82 jaar, Zottegem; Goossens August, 85 jaar, Wetteren; Goossens Frans, 85 jaar, Opwijk; Hendrickx Rosina, 87 jaar, Erpe-Mere; Herregodts Gerry, 53 jaar, Lierde; Jaumol Rosa, 87 jaar, Galmaarden; Keppens Gustaaf, 52 jaar, Haaltert; Lemoine Emiel, 90 jaar, Wichelen; Librecht Wilfried, 69 jaar, Lede; Meert Frans, 88 jaar, Aalst; Merckx Maria, 91 jaar, Gijzegem-Aalst; Minoodt Monique, 58 jaar, Erpe-Mere; Musch Jeanne, 92 jaar, Galmaarden; Philipps Yolande, 70 jaar, Ninove; Renders Jan, 66 jaar, Gooik; Sey André, 71 jaar, Laarne; Spaenhoven Jozef, 87 jaar, Aalst; Tcaciuc Elena, 56 jaar, Aalst; Van De Meersche Rita, 61 jaar, Aalst; Van Geyt Marie, 79 jaar, Erpe-Mere; Van Haute Hubert, 81 jaar, Hamme; Vanlaer Lodewijk, 91 jaar, Erembodegem-Aalst; Vannuffelle Frédéric, 45 jaar, Erembodegem-Aalst; Van Op den Bossche Frederik, 71 jaar, Denderleeuw; Van Schandevyl Lucienne, 88 jaar, Ninove; Vera Norbert, 63 jaar, Moorsel-Aalst; Verhulst Emilienne, 81 jaar, Erembodegem-Aalst; Vermeir Frans, 78 jaar, Lebbeke; Vertriest Lisette, 77 jaar, Wetteren; Wellekens Edmond, 80 jaar, Hofstade-Aalst en Wynendaele Jan, 90 jaar, Erpe-Mere

Verkiezingen 25 mei 2014 1. Volmachtformulier Op zondag 25 mei 2014 vinden opnieuw federale verkiezingen plaats. Wie die dag niet kan gaan stemmen, kan een volmacht geven. Opgelet, hiervoor moet je wel een geldige reden kunnen aantonen. Wie een volmacht wil geven kan dit formulier downloaden via www.aalst.be of afhalen bij de dienst Bevolking. Dit ingevulde en ondertekende formulier neem je mee naar het stemlokaal. 2. Oproep verantwoordelijken politieke partijen De stad doet een oproep aan alle verantwoordelijken van alle politieke partijen die voor de provincie Oost-Vlaanderen een lijst zullen indienen voor de federale, regionale en Europese verkiezingen van zondag 25 mei 2014, om zich kenbaar te maken op het e-mailadres: algemeneadministratie@aalst.be. De personen die zich kenbaar gemaakt hebben zullen, in het kader van deze verkiezingen, een uitnodiging ontvangen voor een protocolvergadering. Op deze vergadering zullen een aantal afspraken gemaakt worden rond het voeren van campagne en zullen er een aantal noodzakelijke documenten overhandigd worden. Meer info: Bevolking • sectie Verkiezingen • Grote Markt 3 • Aalst tel. 053 73 22 57 • verkiezingen@aalst.be


stadsberichten Vacature: occasionele onthaalouder De stad zoekt een extra onthaalouder ter ondersteuning van kinderopvang De Cocon in Nieuwerkerken-Aalst. Voel jij je geroepen om occasioneel in deze kinderopvangvoorziening mee te werken? Neem dan contact op met de dienst voor Onthaalouders 'Kind met een kroontje'. Kinderopvang De Cocon Kinderopvanginitiatief De Cocon bevindt zich in een aparte ruimte van de stedelijke kleuterschool De Vlinder in Nieuwerkerken-Aalst. Twee samenwerkende onthaalouders staan er in voor de opvang van 14 baby’s en peuters. De onthaalouders worden begeleid en ondersteund door de stedelijke dienst voor Onthaalouders Kind met een Kroontje. Wie zoeken we? De stad zoekt een gemotiveerde onthaalouder die bereid is om flexibel in te springen wanneer één van de collega-onthaalouders ziek is of verlof neemt. Wat verwachten we? • flexibiliteit; • goed kunnen communiceren met ouders; • goed kunnen samenwerken in team; • zelfstandig kunnen werken; • graag met kinderen werken; • kennis van het Nederlands. Interesse? Ben je gemotiveerd om als derde onthaalouder mee te werken in De Cocon? Aarzel dan niet en neem voor een vrijblijvend informatiegesprek contact op met de dienst voor Onthaalouders – Houtkaai 12 – Aalst - tel. 053 72 36 34 dvo@aalst.be. Je kunt je kandidaat stellen tot 16 mei 2014. Ontdek de hovenier in jezelf in nieuwe volkstuintjes Den Hoezekouter De stad stelt een 90-tal tuintjes open voor alle bewoners van Groot-Aalst die graag tuinieren, maar niet zelf over een tuintje beschikken. In 'Den Hoezekouter' kun je zelf je lapje grond huren en bewerken. Wat? Kleine lapjes grond waarop hoofdzakelijk stadsbewoners, zonder of met een kleine tuin, groenten en andere nuttige gewassen kunnen telen voor eigen gebruik. Waar? In ‘Den Hoezekouter’, palend aan het kerkhof en bereikbaar via de Frans Roucelstraat, naast de Sint-Jobkapel,Aalst. Interesse? Contacteer de dienst Economie en Landbouw, kasteel Ter Linden, Square J. Geerinckx 2, Aalst, tel. 053 72 34 36 / 053 72 39 84 / 053 72 39 83 landbouw@aalst.be – correspondentieadres: Grote Markt 3 - 9300 Aalst. Week van de amateurkunsten in het belfort Tijdens de week van de amateurkunsten - van 25 april tot en met 4 mei - stellen amateurkunstenaars tentoon in het belfort, zowel in de crypte als in de ridderzaal. Ze laten je kennismaken met hun hobby: kermismodelbouw, fotografie, olieverf, aquarel, keramiek, tekenen… Er wordt gewerkt binnen het thema van de week van de amateurkunsten: 'De Groote Kunst'. Zwerfvuil – rechtzetting foutief telefoonnummer In onze vorige editie sloop een foutje. Wie zelf een zwerfvuilactie wil organiseren kan hiervoor bellen naar het contactcenter van de stad, maar het vermeldde telefoonnummer was niet correct. Hierdoor kwamen vele bellers verkeerdelijk terecht bij de firma Welders op het Wijngaardveld. Het juiste nummer van het contactcenter is 053 77 9300. Onze excuses voor dit ongemak.

Senioren 1. Dansnamiddag Op woensdag 7 mei 2014 om 14 uur is er een dansnamiddag voor senioren die plaatsvindt in zaal 'De Kring', Dokter De Moorstraat 104, Aalst. Discobar DJ Mario zorgt alweer voor de gepaste muziek en ambiance. Inschrijven voor deze namiddag is noodzakelijk en kan zolang er plaatsen beschikbaar zijn. Deelname: 3,- EUR (een kop koffie met gebakje inbegrepen). Het exacte bedrag dient op voorhand te worden betaald bij het instaploket. Inschrijvingen en inlichtingen: instaploket van de dienst Senioren. 2. Lenteconcert Op zondag 11 mei 2014 concert van de Koninklijke Harmonie De Terjodenaren, met als gastvedette Celine (dochter van Margriet Hermans) om 15 uur in De Werf, Molenstraat 51 te Aalst. Toegangsprijs voor senioren: 10,- EUR. Inschrijven is noodzakelijk. 3. Daguitstap Op woensdag 28 mei 2014 naar Adegem-Maldegem. Algemeen Enkel senioren van Groot-Aalst kunnen deelnemen aan deze uitstap. In de deelgemeenten wordt in opstapplaatsen voorzien. Je persoonlijke bijdrage: 30,- EUR (inbegrepen: toegang tot de domeinen, gidsen musea en tuinen, middagmaal, en vervoer met de autocar). Gelieve het exacte bedrag mee te brengen. Inschrijven is noodzakelijk en kan tot 1 mei 2014 bij het instaploket Senioren. programma • 8 uur: samenkomst op de parking van de Keizershallen; • 8.30 uur: stipt vertrek met de autocar; • 10 uur: aankomst in Adegem-Maldegem. • 18 uur: terugreis naar Aalst. Aankomst omstreeks 19 uur. Meer info via www.aalst.be of via het instaploket Senioren. Alle info en inschrijvingen: instaploket dienst Senioren, Zwarte Zustersstraat 17 • 9300 Aalst • tel. 053 73 22 15. Loket bereikbaar via de openstaande poort, tot op het einde van de doorgang, naast de slagboom.

Medische wachtdiensten 1) Huisartsenwachtpost • Leopoldlaan 44, 9300 Aalst, www.hawp.be centraal oproepnummer: tel. 0900 69 018 - weekdagen na 19 uur: je wordt doorverbonden met de wachtarts van je regio; - weekend: vrijdagavond 19 uur tot maandagochtend 8 uur; - feestdag + de brugdag(en): vanaf 19 uur de avond vóór de feestdag tot de ochtend erna 8 uur. 2) Dierenartsen Centraal oproepnummer: tel. 053 78 13 04 (van zaterdag 12 tot zondag 24 uur feestdagen: vanaf 22 uur de avond voor de feestdag tot 24 uur). 3) Apothekers (Aalst) Algemene informatie betreffende de wachtdiensten in Vlaanderen: tel. 0900 10500 of www.avlva.be (voer het gewenste postnummer in voor een overzichtslijst van apothekers met wachtdienst). Telkens van 9 uur tot 9 uur (tenzij anders vermeld): • van zaterdag 26 tot dinsdag 29 april: VAN VALCKENBORGH, Naarstigheidstraat 71, Aalst, tel. 053 39 82 71; • van dinsdag 29 april tot zaterdag 3 mei: AUDENAERT, Korte Zoutstraat 11, Aalst, tel. 053 70 09 44; • van zaterdag 3 tot dinsdag 6 mei: DE LEENHEER, Gentsesteenweg 49, Aalst, tel. 053 21 43 84; • van dinsdag 6 tot zaterdag 10 mei: DE LANDSHEER, Binnenstraat 2, Aalst, tel. 053 21 15 09;

De stad is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen na publicatie. 4) Tandartsen regio Aalst Centraal oproepnummer: tel. 053 70 90 95 Wachtdienst Vlaanderen: tel. 0903 39 969 (1,50 EUR/min) 5) Divers Antigifcentrum: tel. 070 245 245 AA: tel. 03 239 14 15 Zelfmoordpreventie: tel. 02 649 95 55 geweld, misbruik en kindermishandeling: tel. 1712(*). (*)Meldingen over geweld, misbruik en kindermishandeling kun je doen op het gratis nummer 1712. Iedereen mag bellen naar 1712: een bezorgde omstaander, een betrokkene, een slachtoffer, een dader, volwassenen én kinderen. 1712 is te contacteren op werkdagen van 9 tot 17 uur. Er is voorzien in een permanentieregeling en als je buiten de openingsuren belt, krijg je de boodschap dat je contact kunt opnemen met Tele-Onthaal op het gratis nummer 106.

Lokale Politie Aalst: verkoop van afgeschreven voertuigen VOLGNR. OMSCHRIJVING INGEBRUIKNAME MERK VK 1/14 personenwagen 07/2004 VW Golf (141.892 km) VK 2/14 personenwagen 07/2004 VW Golf (119.089 km) VK 3/14 lichte 12/2006 Mercedes Vito vrachtwagen (159.144 km) VK 4/14 personenwagen 04/2005 VW Touran (111.616 km) VK 5/14 motorfiets 08/2003 Honda ST1300 A (96.354 km) VK 6/14 bromfiets 2003 (49 cc) Honda AB24

CHASSISNR. WVWZZZ1KZ5B014350 WVWZZZ1KZ5B014703 WDF63970313267904 WVGZZZ1TZ5W160944 JH2SC51A92M005043 VTMAB24C01E100399

De brandstof: wagens op diesel, motorfiets op benzine en bromfiets op mengsel van benzine/tweetaktolie. Het materieel wordt verkocht in de staat waarin het zich bevindt en is gekend door de koper. De minimum instelprijs voor elk volgnummer van de verkoop is 500,- EUR behalve voor het volgnummer VK 6/14. Hiervoor wordt er geen instelprijs vooropgesteld. Te bezichtigen: Lokale Politie Aalst, Beekveldstraat 29, 9300 Aalst . Contactpersoon: François Amant, tel. 053 73 27 76 (tussen 9 en 15 uur op werkdagen). Geïnteresseerden moeten hun schriftelijk bod onder gesloten omslag indienen. Het schriftelijk bod vermeldt volgende gegevens van de geïnteresseerde: • het bod in EUR; • volledig adres; • handtekening • telefoon of gsm-nummer; • beschrijving van het volgnummer; Op de buitenomslag vermeldt men het volgnummer (bv. VK 1/14) en volgend adres: aan de voorzitter van de commissie van opening van de offertes - p/a Lokale Politie Aalst, dienst Boekhouding - Beekveldstraat 29 - 9300 Aalst Uiterste datum voor indienen offertes: maandag 5 mei 2014 – 12 uur. Het aangekochte goed dient door de koper contant betaald te worden aan de Lokale Politie Aalst en dient - na voorlegging van het betalingsbewijs - door de koper zelf te worden afgehaald bij het aangewezen depot.

COLOFON Verantwoordelijke uitgever Christoph D’Haese, burgemeester p.a. stadhuis Grote Markt 3 • 9300 Aalst tel. 053 73 23 23 fax 053 73 21 19

Redactie Stadsmarketing en communicatie p.a. stadhuis Grote Markt 3 • 9300 Aalst tel. 053 77 93 00 info@aalst.be • www.aalst.be

Oplage: 42.500 exemplaren www.aalst.be - pagina 11


in Aalst

van 11 april tot 1 maart 2014

Cursussen en voordrachten Tekensessie in Netwerk Aalst op 25 april 2014 Netwerk/centrum voor hedendaagse kunst, Houtkaai z/n, Aalst tel. 053 70 97 73; tekennaarsnetwerk@gmail.com Demo 3D-printer op 26 april 2014 cultuurcentrum De Werf, hoofdbibliotheek, Molenstraat 51, Aalst tel. 053 72 38 51; www.aalst.be/bibliotheek; bibliotheek@aalst.be Leren werken in Cloud op 28 april en 5 mei 2014 cultuurcentrum De Werf, Molenstraat 51, Aalst tel. 053 73 28 11; www.ccdewerf.be/agenda/582/cloud-werken Hans Claus // Van gevangenis naar detentiehuizen op 28 april 2014 cultuurcentrum De Werf, Molenstraat 51, Aalst tel. 053 73 28 11; www.ccdewerf.be/agenda/605/hans-claus Boekvoorstelling : De Neoliberale Strafstaat op 28 april 2014 Volkshuis Aalst, Houtmarkt 1, Aalst www.uilekot.org/contact Leren werken met je smartphone op 29 april en 6 mei 2014 cultuurcentrum De Werf, Molenstraat 51, Aalst tel. 053 73 28 11; www.ccdewerf.be/agenda/583/smartphone Juwelen maken : parels knopen op 29 april 2014 cultuurcentrum De Werf, Molenstraat 51, Aalst tel. 053 73 28 11; www.ccdewerf.be/agenda/594/parels-knopen Navorming onderwijs: beleef cultuur dichtbij op 30 april 2014 Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst, Houtkaai z/n, Aalst tel. 053 70 97 73, www.netwerk-art.be; info@netwerk-art.be Jan Leyers :”De weg naar het avondland” ten voordele van ‘SOS Syrische kinderen’ op 30 april 2014 Feestzaal van het stadhuis, Grote Markt 3, Aalst http.//sossyrianchildren.fikket.be; sossyrianchildren@gmail.com

Ontbijt met een ei op 1 mei 2014 Fabriek Plastiek, Pierre Corneliskaai 35, Aalst tel. 053 70 64 44; 0483 31 39 90; info@parol.be

In Flanders Fields op 11 mei 2014 Feestzaal van de stad, Grote Markt 3, Aalst www.hvv-aalst.be

Buiten de kwistie op 2 mei 2014 Ontmoetingshuis De Brug, Hershage 11 -19, Aalst www.aalstersejeugdraad@gmail.com; jeugdraadaalst@gmail.com

Het Lenteconcert Koninklijke Harmonie De Terjodenaren op 11 mei 2014 cultuurcentrum De Werf, Molenstraat 51, Aalst tel. 053 73 28 11; www.ccdewerf.be/agenda/337/koninklijke-maatschappij-de-terjodenaren

Befehl ist Befehl: Tekstaffiches van de Kommandantur Aalst tijdens de Eerste Wereldoorlog van 5 mei tot en met 6 juni 2014 cultuurcentrum De Werf, hoofdbibliotheek, Molenstraat 51, Aalst tel. 053 72 38 51; www.aalst.be/bibliotheek; bibliotheek@aalst.be

Danscursus Kizomba voor beginners op 4 mei 2014 Tragel Sport, Tragel 12, Aalst tel. 0473 76 13 73; www.salsadecuba.be; lorenzo.salsadecuba@gmail.com

Dansen met senioren op 7 mei 2015 ‘De Kring’, Dokter De Moorstraat 104, Aalst senioren@aalst.be

Voordracht door Christiane Beerlandt: “ Het lichaam spreekt een taal: over kwaaltjes en ziekten. Dieperliggende oorzaken begrijpen; herstellen op 6 mei 2014 cultuurcentrum De Werf, Molenstraat 51, Aalst tel. 054 41 41 42; www.christianebeerlandt.com; info@christianebeerlandt.be

Podium

Boterhammen in het museum, work@fairtrade op 8 mei 2014 ‘t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst, Oude Vismarkt 13, Aalst tel. 053 73 23 45; www.aalst.be/museum; museum@aalst.be KERA – 6 x ANDERS van 9 tot en met 11 mei 2014 Arty-Pary, Molenstraat 28, Aalst Dany.boone2@telenet.be

ASZ organiseert ‘Onco-Geriatrisch Symposium ‘ op 6 mei 2014 cultuurcentrum De Werf, Molenstraat 51, Aalst www.asz.be/images

Expo en bezienswaardigheden

‘Vandaag ben ik niet vrolijk’ op 8 mei 2014 Basisschool Immerzeel, Immerzeeldreef 122, Aalst tel. 053 70 06 90; www.gezinsbond.be

Brandweermuseum, open iedere 2de en 4de zondag van de maand van 13 tot 18 uur Industrielaan 23b, Erembodegem-Aalst tel. 0475 31 72 95; www.privat-fire-brigade.be; mail@privat-fire-brigade.be

Infosessie: Help in wil een website op 8 mei 2014 cultuurcentrum De Werf, Molenstraat 51, Aalst tel. 053 73 28 11; www.ccdewerf.be/agenda/584/help-website

Film

Info-avond HYPO & HYPER op 9 mei 2014 LDC de Maretak, Albrechtlaan 119a, Aalst Diabetes-vdv.be/afdelingen/oostvlaanderen; info-diabetesliga@telenet.be

Lenteconcert ‘ Een Nachtmuziekje’ op 9 mei 2014 Feestzaal van het stadhuis, Grote Markt 3, Aalst www.ovko.be

Alkuone artistiek in Fabriek Plastiek op 26 en 27 april 2014 Fabriek Plastiek, Pierre Corneliskaai 35, Aalst www.alkuone.be; info@alkuone.be Wim Helsen – Spijtig, spijtig… op 30 april 2014 cultuurcentrum De Werf, Molenstraat 51, Aalst tel. 053 73 28 11; www.ccdewerf.be/agenda/366/wimhelsen De Genodigde op 2 mei 2014 Theater Barbara, Korte Lindenstraat 1a, Aalst tel. 0494 08 91 19; www.theaterbarbara.be 1 2 3 Pictionary vanaf 3 mei 2014 ’t Katrientje, Vooruitzichtstraat 1a, Aalst mia.slagmulder@hotmail.com Walter Baele op 8 mei 2014 cultuurcentrum De Werf, Molenstraat 51, Aalst tel. 053 73 28 11; www.ccdewerf.be/agenda/365/walterbaele

Inside Llewyn Davis op 29 april 2014 Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst, Houtkaai z/n, Aalst tel. 053 70 97 73, www.netwerk-art.be; info@netwerk-art.be

Xander De Rycke & Co // Mosselen om Half Twee op 9 mei 2014 cultuurcentrum De Werf, Molenstraat 51, Aalst tel. 053 73 28 11; www.ccdewerf.be/agenda/371/annefrank

Getuigenissen over vrijzinnig Humanisme op 10 mei 2014 cultuurcentrum De Werf, Molenstraat 51, Aalst tel. 02 629 27 50; www.cavacub.be; upv@vub.ac.be

Die Andere Heimat op 6 mei 2014 Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst, Houtkaai z/n, Aalst tel. 053 70 97 73, www.netwerk-art.be; info@netwerk-art.be

Caroline D’Haese & Leena Keizer op 9 mei 2014 cultuurcentrum De Werf, Molenstraat 51, Aalst tel. 053 73 28 11; www.ccdewerf.be/agenda/364/caroline-dhaeseleena-keizer

Muziek

Evenementen

Pieter Embrechts op 26 april 2014 cultuurcentrum De Werf, Molenstraat 51, Aalst tel. 053 73 28 11; www.ccdewerf.be/agenda/368/pieterembrechts

Abattoir Fermé // Grey Gardens op 10 mei 2014 cultuurcentrum De Werf, Molenstraat 51, Aalst tel. 053 73 28 11; www.ccdewerf.be/agenda/363/abattoir-ferme

TV Oost Schlagerfestival 2014 op 25 april 2014 Florahallen, Albrechtlaan 78, Aalst www.lavera-events.be

Will Tura op 27 april 2014 cultuurcentrum De Werf, Molenstraat 51, Aalst tel. 053 73 28 11; www.ccdewerf.be/agenda/367/willtura

8ste rommelmarkt Levensvreugde op 27 april 2014 Levensvreugde, Botermelkstraat 201, Aalst www.levensvreugde-verblijven.be

Oldtimers bekijken en berijden

Voordracht door Christiane Beerlandt op 6 mei in De Werf “Het lichaam spreekt een taal: over kwaaltjes en ziekten.” Zo luidt de titel van de voordracht die schrijfster Christiane Beerlandt op dinsdag 6 mei brengt. Beerlandt gaat op zoek naar dieperliggende oorzaken voor allerlei kwaaltjes. Leer ze te begrijpen en vooral, te herstellen.

leven, over de oorzaak van onze voorkeur voor bepaalde voeding enzovoort. De voordracht is interactief, je krijgt dus zelf ook de kans om vragen te stellen. Wil je meer weten over Christiane Beerlandt? Surf naar www.christianebeerlandt.com.

Christiane Beerlandt is een internationaal bekende schrijfster. Haar werk wordt gebruikt door zowel leken als artsen en andere professionele hulpverleners. Zij zal het onder andere hebben over de grote invloed van je emoties en je psychische toestand op je lichaam. Over wat fundamentele genezing betekent. Over relaties, liefde en het waarom van gebeurtenissen in ons

Waar en wanneer? Cultuurcentrum De Werf, Aalst, Molenstraat 51 in de Studio (gelegen op de benedenverdieping van De Werf (-1), ook bereikbaar met de lift. Toegang: 15,- EUR. Info en reservaties via tel. 054 41 41 42 of e-mail: info@christianebeerlandt.com.

Campus De Voorstad in de Welvaartstraat organiseert op zondag 27 april voor de derde keer een oldtimerrit naar het Pajottenland. De school gaat voor dit evenement opnieuw in zee met de vzw De Retro Vrienden.

Schrijf je in voor de Vakantiekrant! Dit jaar valt de Vakantiekrant op vrijdag 27 juni in je bus. Naar goede gewoonte vind je er een compleet overzicht van alle kermissen, fuiven, rommelmarkten, optredens en nog zoveel meer andere evenementen die je tijdens de zomermaanden kunt beleven in Aalst en deelgemeenten. Maak gebruik van www.uitdatabank.be en verschijn met je activiteit in deze krant. Je kunt de redactie ook contacteren via tel. 053 72 35 39 of 053 72 35 43. Of spring eens binnen in het onthaalcomplex Keizershallen, Keizersplein 21b (aan parking Keizershallen). Opgelet: uiterste inleverdatum: vrijdag 30 mei.

Directeur Marc Lion nodigt iedereen uit om langs te komen. “We verwelkomen bezitters van een oldtimer auto, moto of bestelwagen om deel te nemen aan de rit van 60 km in het Pajottenland. Voor de samenstelling van het roadbook en de inschrijvingen staan de ervaren organisatoren van de vzw De Retro Vrienden in. Ook liefhebbers van oude voertuigen kunnen hun hart openhalen. De speelplaatsen van onze campus staan vol met authentieke pareltjes. We voorzien ook voldoende randanimatie. De deelnemers komen aan tussen 12 en 13 uur en vertrekken vrij tussen 13.30 en 14.00 uur.” Meer info vind je op www.tanera.be of tel. 053 77 20 70. Inschrijven kan enkel via www.deretrovrienden.be. Campus De Voorstad – Welvaartstraat 70 - Aalst

Maak ook je activiteit bekend !

Wil je ook met je activiteit in deze kalender: registreer je dan via www.uitdatabank.be AALST

© Koen Keppens

© Bart Gierens

CONCERT

COMEDY

DANS

PIETER EMBRECHTS

XANDER DE RYCKE

CAROLINE D’HAESE /

Apenbloed & Engelengezang

Zijn Derde Show / Mosselen voor Half 2

LEENA KEIZER

Het Nederlandstalige werk van Pieter Embrechts groeit al jaren op een eigenzinnige manier. In 2004 verscheen zijn eerste Nederlandstalige album Maanzin dat door pers en publiek warm onthaald werd. De laatste jaren bleef hij, naast zijn andere werk voor theater, tv en muziek, Nederlandstalige liedjes schrijven. Goed nieuws dan ook dat hij opnieuw op het podium gaat staan met een bende weergaloze, bezielde muzikantenvrienden om zijn oud en nieuw Nederlandstalig repertoire weer leven in te blazen.

2 extra voorstellingen!

za 26 apr \\ 20u \\ 22 euro

Zijn Derde Show: na twee volle theaterseizoenen toeren kon Xander De Rycke voor de fans en voor zichzelf niet anders dan nog één keer terug te keren naar Aalst om deze tour definitief af te sluiten met een thuismatch. Mosselen voor Half Twee: wat ooit begon als enkele vrienden rond een keukentafel is uitgegroeid tot de best beluisterde comedy-podcast van Vlaanderen. Van zijn beste vrienden tot internationale gasten, BV’s tot familie, Xander gaat altijd voor de grappige babbel en de entertainende verhalen! (met Lieven Scheire en Wilfried Van der Elst).

Even Caroline D’Haese en Leena Keizer zetten, na hun rake voorstelling Magdala, hun samenwerking verder. Ditmaal toetsen ze de fysieke vertaling van hun ideeën en intuïties aan een derde grote dame, danseres Eva Kamala Rodenburg. Samen nemen ze aan de hand van beweging hun fascinatie voor tijd en verandering onder de loep. vr 9 mei \\ 20u \\ 18 euro \\ gratis inleiding om 19u15

do 8 en vr 9 mei \\ 20u \\ 8 euro

Info: De Werf / Molenstraat 51 / 9300 Aalst / tickets: 053 73 28 11 of via www.ccdewerf.be

20140425 infokrant denderend aalst 25 april 2014  
20140425 infokrant denderend aalst 25 april 2014