WA-Plus 9 - september 2022

Page 1

3e jaargang - nr. 3 - september 2022 verschijnt 4x per jaar - P508772


2

D

i e n s t e n a a n b o d

Diensten in het dienstencentrum Voetverzorging Om mobiel te blijven, is een regelmatige voetverzorging geen overbodige luxe. Via het dienstencentrum kan je elke maandag op afspraak bij onze pedicure terecht. Dit vindt plaats in de praktijkruimte van de pedicure.

elke maandag op afspraak Leeuwkestraat 29 bus 1, Waregem 19 euro reservatie: 056 62 97 20 dienstencentrum@welzijn.waregem.be

Diensten van het welzijnshuis Maaltijden aan huis

Personenalarm

Dagelijks kan een warme maaltijd aan huis bezorgd worden. Op feest- en weekenddagen zijn er diepvriesmaaltijden beschikbaar. Op voorschrift kan je ook dieetmaaltijden krijgen. Prijs 8 euro (6,5 euro | 6 euro)*

Je woont alleen en hebt gezondheidsproblemen? Je wilt 24 uur op 24 iemand kunnen bereiken in geval van nood? Dat kan via een personenalarm. Prijs 19 euro (16 euro | 13 euro)* per maand

Huishoudelijke hulp via dienstencheques

Premies en tegemoetkomingen

Schoonmaak van de woning, wassen, strijken en boodschappen. Prijs 9 euro per uur (dienstencheque)

Voor hulp bij aanvragen van premies en tegemoetkomingen zoals zorgbudget, verwarmingstoelage en stedelijke toelage kan je terecht in het welzijnshuis.

50 euro waarborg

Klus- en groendienst Voor kleine herstellings- en onderhoudswerken, tuinonderhoud, kleine schilder- en behangwerken. 22 euro (14 euro | 10 euro)* per uur Prijs

Zorgcoördinatie Heb je vragen over verschillende thuiszorgmogelijkheden? Heb je hulp nodig bij het opstarten van de zorg? Hiervoor kan je gratis bij onze zorgcoördinator terecht.

elke werkdag voormiddag van 9.00u. tot 12.00u. namiddag op afspraak welzijnshuis | Schakelstraat 41 056 62 97 30 loket@welzijn.waregem.be * Voor personen met een beperkt inkomen zijn aangepaste tarieven voorzien. Wij kunnen dit altijd voor je bekijken. Kom gerust langs!

Sluitingsdagen Vrijdag 16 september (vormingsdag) Dinsdag 1 november (Allerheiligen)

Woensdag 2 november (Allerzielen) Vrijdag 11 november (Wapenstilstand)


W

e l k o m

Samen voor mentaal welzijn Beste lezer pag. 4-5

Wegwijs in zorg en welzijn

pag. 8-9

Seniorenweek

De voorbije coronajaren hebben er bij veel mensen stevig ingehakt. Heel wat mensen waren als gevolg van de maatregelen eenzaam, maakten zich zorgen om hun gezondheid en die van hun geliefden en we werden moe van alle ellende op het nieuws. Laat ons hopen dat de situatie dit najaar zo goed mogelijk onder controle blijft en we met zijn allen kunnen genieten van het gezellig samenzijn op de dagen die almaar korter worden. In deze Wa-Plus staan we uitgebreid stil bij kopzorgen die zorg verdienen, bij ons mentaal welzijn dat soms te lijden heeft onder het ouder worden. We maken je graag wegwijs in alle mogelijke zorg- en welzijnsoplossingen en gaan samen op zoek naar veerkracht. Zie je het dit najaar bij momenten toch wat somber in? Wees dan steeds welkom in ons buurtcafé, geniet van de seniorenweek of droom weg bij een prachtvoorstelling in cultuurcentrum De Schakel. Er is zoveel moois om je aan te verwarmen.

pag. 16-17

Veel leesplezier!

Villa Gaverzicht

Meldingen, suggesties, klachten Heb je meldingen, suggesties, vragen of klachten over de werking? Laat het ons weten via een medewerker van het dienstencentrum of via dienstencentrum@welzijn.waregem.be. Voor onze publicaties gebruiken we regelmatig foto’s van activiteiten. Het kan dat je daarop herkenbaar bent. Heb je liever dat we deze foto’s niet publiceren, dan kan je ons dat altijd melden.

3


4

I

n

d e

k i j k e r

Wegwijs in zorg en welzijn Door een operatie, ziekte of hoge leeftijd kan je nood hebben aan extra ondersteuning. Op dat moment ga je op zoek naar een dienst die jou kan helpen. Maar welke diensten zijn er nu precies beschikbaar in onze regio? Eerstelijnszone regio Waregem bundelde de contactgegevens van heel wat diensten in onze regio.

Actuele info in oogopslag Je vindt heel veel informatie op het internet, maar daardoor is het moeilijk in een oogopslag te zien welke zelfstandigen of organisaties actief zijn in jouw buurt. Om dit te vereenvoudigen, heeft Eerstelijnszone regio Waregem onder de noemer ‘Wegwijs in zorg en welzijn’ een overzicht gemaakt van alle zorg- en welzijnsprofessionals in onze regio. Je vindt er lijsten van alle zorgaanbieders per gemeente of per discipline. Bij elke lijst lees je ook een woordje uitleg over de taken die een dienst kan aanbieden. Je vindt alle lijsten op www.eerstelijnszone.be/wegwijs-in-zorgen-welzijn-eerstelijnszone-regio-waregem.

Lijst op papier Kan je zelf niet overweg met het internet en heb je niemand in je directe omgeving die jou daarbij kan helpen? Dan kan je een geprint exemplaar krijgen in het welzijnshuis. We actualiseren de lijsten regelmatig zodat je altijd de meest correcte info bij de hand hebt.

Wat is een eerstelijnszone? De eerstelijnszones zijn in 2020 opgericht om het werk van lokale overheden, zorg- en hulpverleners beter op elkaar af te stemmen. Het doel? Een effectieve en kwalitatieve eerste lijn waar de burger centraal staat en die toegankelijk is voor iedereen. Eerstelijnszone regio Waregem omvat zeven gemeenten: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, SpiereHelkijn, Waregem, Wielsbeke en Zwevegem.


I

n

d e

k i j k e r

We nemen je graag even mee in het verhaal van Gilbert en Maria. Gilbert (85) is gehuwd met Maria (83), ze wonen in hun eigen huis en deden tot nu toe alles zelf. Sinds enige tijd is Gilbert wat verward. Maria heeft last van haar knie en heeft een operatie nodig. Het koppel heeft geen kinderen, waardoor ze er nu wat alleen voor komen te staan. Heel wat diensten kunnen hen ondersteunen: Een dienst voor gezinszorg kan tijdelijk of voor lange duur langskomen om te helpen in het huishouden (wassen, koken, boodschappen) en persoonlijke zorg (hulp bij het wassen, hulp bij het eten en drinken, hulp bij het omkleden en het toilet…). Een poetsdienst kan ondersteunen om de woning netjes te houden. Via een dienst maaltijden aan huis kunnen ze op de dagen van hun keuze maaltijden laten leveren. Gilbert kan niet alleen thuisblijven terwijl Maria opgenomen is in het ziekenhuis. Hij kan zich tijdelijk laten opnemen in een centrum voor kortverblijf. Maria zal krukken en een toiletstoel nodig hebben na de operatie. Een personenalarm zorgt ervoor dat ze gemakkelijk iemand kan oproepen als ze bijvoorbeeld zou vallen. Hiervoor kan ze een beroep doen op een uitleendienst voor hulpmiddelen. Na de operatie kan een thuisverpleegkundige langskomen om de wonde te verzorgen en medicatie toe te dienen. Maria zal ook heel wat moeten oefenen om haar knie weer vlot te kunnen gebruiken. Een kinesist kan haar helpen om haar mobiliteit terug te krijgen. Maria heeft het moeilijk met haar verminderde zelfredzaamheid en het dementieproces van Gilbert. Een gesprek met een psycholoog zou haar goed doen. Eens Maria weer wat aan de beterhand is, kan Gilbert op bepaalde dagen naar een centrum voor dagverzorging gaan, zodat Maria wat ontlast wordt van de zorg en Gilbert een fijne dag kan beleven met begeleiding op maat. Gilbert heeft meer en meer zorgen nodig, waardoor de kosten hoog oplopen. De kans bestaat dat hij in aanmerking komt voor een zorgbudget. Een dienst voor maatschappelijk werk of het welzijnshuis kan hen helpen om de aanvraag te doen.

Zorgcoördinatie Heb je nood aan ondersteuning om de hulp te organiseren? Neem dan contact op met de zorgcoördinator in het welzijnshuis. De zorgcoördinator komt bij jou langs en bekijkt samen met jou en je mantelzorgers hoe we de zorg kunnen organiseren zodat je zo lang mogelijk op een kwaliteitsvolle manier thuis kan wonen. thuiszorg@welzijn.waregem.be | 056 62 97 35

5


6

I

n f o

Blijf in beweging Sporten met de seniorenkaart Met de winter in het vooruitzicht is het belangrijk om te blijven bewegen! Met de seniorensportkaart kan je deelnemen aan enkele leuke sporten. Turnen elke maandag groep 1: 9.00u. - 10.00u. groep 2: 10.00u. - 11.00u. SO Gaverke | judozaal

20 euro per tienbeurtenkaart Inschrijven en een tienbeurtenkaart kopen, kan bij Waregem Sport: Meersstraat 5 056 60 07 44 info@waregemsport.be

Seniorobics elke woensdag 9.30u. - 10.30u. Sportcentrum De Treffer

Er zijn geen lessen tijdens schoolvakanties en feestdagen.

Yoga elke donderdag

Na de eerste gratis proefles heb je een tienbeurtenkaart nodig.

9.00u. - 10.00u. SO Gaverke | judozaal

Seniorenuurtje

Winterwandelen

Op donderdag houdt zwembad De Treffer twee momenten vrij voor senioren, zodat je op een rustige manier baantjes kan zwemmen.

Tweewekelijks maken we een tocht van 7 tot 10 kilometer in onze streek.

donderdag van 12.30u. - 13.30u. van 16.00u. - 16.40u. 056 60 07 44 info@waregemsport.be

9 en 23 november, 7 en 21 december 4 en 18 januari, 1 en 15 februari 8 maart inschrijvingsnamiddag in DC Het Gaverpeirdje op dinsdag 18 oktober tussen 14.00u. en 16.00u.


I

n f o

Wandelvoetbal De Essevee Old Stars spelen wandelvoetbal, een voetbalvariant voor 55-plussers. Sportief bezig blijven en sociaal contact staan centraal. Maar wat is nu juist het verschil tussen ‘gewoon’ voetbal en wandelvoetbal? Het speelveld is veel kleiner en er zijn enkele wijzigingen in de regels. Zo mag je niet lopen en zijn slidings uit den boze. De snelheid ligt natuurlijk heel wat lager, waardoor de sport toegankelijk is voor iedereen.

Gebeten door de voetbalmicrobe en zin om actief te blijven? Kom vrijblijvend deelnemen aan een van onze trainingsmomenten. dinsdag 18.00u. - 19.15u. Sporthal SO Gaverke Zeswegenstraat 120 donderdag 15.15u. - 16.45u. Jeugdcentrum Zuiderlaan 46

De Essevee Old Stars zijn sinds 2018 de wandelvoetballers van Team Essevee. Ondertussen is de groep bijna 30 mannen en vrouwen sterk.

Samen de fiets op Fietstocht langs dienstencentra Op woensdag 21 september zetten we alle fietsers in de bloemetjes naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit. Er is een fietstocht langs de drie Waregemse lokale dienstencentra. Elke deelnemer krijgt een goodiebag vol leuke gadgets en lekkers.

woensdag 21 september starten tussen 13.30u. en 14.30u. dienstencentrum Het Gaverpeirdje gratis inschrijven is enkel nodig voor groepen vanaf 15 personen: 056 62 97 20 of dienstencentrum@welzijn.waregem.be

90 euro voor een seizoen Inschrijven via community@essevee.be

Aangepast fietsen bij beperkte mobiliteit Ben je niet meer zo mobiel en kan je niet meer op een klassieke fiets door het verkeer? Er zijn heel wat alternatieven om toch te blijven fietsen. Ontdek ze tijdens ons buurtcafé op vrijdag 23 september van 13.30u. tot 16.30u. in zaal Ierse Berm in De Meers. Fietslessen voor volwassenen Heb je nooit leren fietsen, durf of kan je het niet meer? Dan kan je dit najaar deelnemen aan de fietscursus voor volwassenen met twaalf praktische oefenlessen en een theoretische en technische les. van 3 tot en met 25 oktober op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.30u. - 15.00u. 45 euro (9 euro kansentarief UiTPAS) inschrijven: 056 62 13 87 of lore.lecluyse@waregem.be

7


8

I

n

d e

k i j k e r

Gevarieerde seniorenweek De derde week van november is traditioneel de seniorenweek. De seniorenadviesraad pakt jaarlijks uit met een gevarieerd programma. De komende jaren wil de Vlaamse Ouderenraad meer dan ooit inzetten op de maatschappelijke zichtbaarheid en gevoeligheid van een bepaalde thematiek. Een gevoelige snaar, die ook de Waregemse seniorenadviesraad wil beroeren…

Lezing Jean Paul Van Bendegem Een lezing van Jean Paul Van Bendegem is een ideale voedingsbodem om dit thema bespreekbaar te maken. Hij komt op dinsdag 22 november naar de raadzaal van het stadhuis om zijn boek Grijs, wijs en puber (zie boekbespreking pag. 13) voor te stellen. Jean Paul: “Ken je dat ook? Dat curieuze gevoel als oudere dat je er niet meer toe doet, dat je rol uitgespeeld is, dat je overbodig bent, dat je mag gaan?” Filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem wil dat ouderen ertegen in opstand komen. “Maar een verzet moet goed gefundeerd zijn. Daarom is het van belang om te weten waar dit beeld van de oudere vandaan komt. Dat vertaalt zich in een onvermijdelijk lange reis die start met de wetenschappen, daarna het contrast laat zien met wijsheid, inzicht en kunde, vervolgens ziekte, verval en het eeuwige leven bespreekt om eindelijk aan te komen bij de senior die een tweede puberteit beleeft: ambetant en een pijn in ’t gat. Grijsisme, dat is iets als racisme, maar dan tegenover ouderen.” “Wat betekent het om een senior te zijn in onze moderne samenleving? Al te vaak wordt deze vraag door niet-senioren beantwoord en al te vaak wordt een passief beeld gepresenteerd. In deze lezing wordt een contraire visie gepresenteerd: de senior als wijze puber. Wijs door de ervaring, puber door de mentale en lichamelijke veranderingen en aanpassingen. Maar ook opstandig, wat leidt tot een actief mensbeeld”, aldus de filosoof. dinsdag 22 november 14.00u. raadzaal stadhuis gratis inschrijven via 056 62 97 20 of dienstencentrum@welzijn.waregem.be


I

n

d e

k i j k e r

Voorprogramma met Gerard Devolder en Paul Deweer Niet alleen Jean Paul zal je prikkelen. Ook Gerard Devolder en Paul Deweer van de seniorenadviesraad (SAR) zullen dat doen. Zij stellen net voor de lezing van Jean-Paul Van Bendegem de resultaten voor van een bevraging over de toekomst van ons zorglandschap. Woonzorgcentra Paul Deweer licht de bevraging toe: “De Waregemse seniorenadviesraad heeft als doel advies te verlenen over thema’s die de leefwereld van de senioren aanbelangen. Een opdracht die we in de toekomst nog meer willen behartigen. Het thema ‘woonzorgcentra’ kan bij senioren plots deel uitmaken van hun oude dag. Het houdt de senior bezig, sommigen liggen er wakker van…

Zorgmarkt in volle evolutie Gerard Devolder vult aan: “Waarover gaat het? De markt van de zorg is in volle evolutie. We zien nu verschillende commerciële actoren investeren in de zorg, ook in woonzorgcentra. De Vlaamse regering keurde in 2021 een decreet goed dat private partners, privaat kapitaal en beheer door winstgevende bedrijven in de publieke zorg mogelijk maakt.” Betaalbaarheid gegarandeerd SAR Waregem maakt zich hierover zorgen en pleit ervoor dat de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de woonzorgcentra gegarandeerd blijft.

Advies gedragen door senioren Een advies aan het beleid kan alleen maar inhoudelijk sterk staan als het gedragen wordt door de senioren zelf. In samenwerking met de Waregemse seniorenverenigingen hebben we daarom een bevraging gehouden over de commercialisering van de openbare woonzorgcentra.”

Het lokaal bestuur van Waregem heeft ondertussen beslist om het openbare woonzorgcentrum niet te privatiseren. Vooraleer de SAR standpunten inneemt, hadden we graag vernomen hoe de Waregemse senioren tegenover deze evolutie staan. Vandaar de bevraging. Met de resultaten van deze bevraging willen we ons op korte termijn richten naar beleidsverantwoordelijken op Vlaams en federaal niveau.”

Indoor petanquewedstrijd

Feestmaaltijd

Wie wordt de beste petanquespeler van Waregem bij de mannen en bij de vrouwen?

We sluiten de seniorenweek smakelijk af met een feestmaaltijd in Salons Leieburcht met aperitief, middagmaal, koffie en gebak.

maandag 21 november

donderdag 23 en vrijdag 24 november

14.00u.

11.30u.

Boulodroom | Meersstraat 5

Salons Leieburcht | E. Clausstraat 41

inleg 2 euro

27 euro (exclusief drank aan tafel)

je kan de dag zelf ter plaatse inschrijven

kaarten vanaf 3 oktober te koop in dienstencentrum Het Gaverpeirdje

9


10

A

a n

h e t

w o o r d

De Schakel viert 50 jaar Het seizoen 2022-2023 wordt historisch voor De Schakel. Het Waregems cultuurhuis viert immers zijn 50e verjaardag. Naar aanleiding van dat feestjaar hadden wij een babbel met een abonnee die er van bij de start bij was: Germaantje Verbrugge, weduwe van Dirk Eggermont. Germaantje is intussen 85 jaar. Zij pikt jaarlijks een behoorlijk aantal voorstellingen mee. Vanwaar komt je interesse in theater en podiumkunsten? Germaantje: “Mijn man was een groot cultuurliefhebber en ik groeide daar in mee. Wij gingen naar de theatervoorstellingen van toneelgroep Pogen in zaal Eldorado. Daarnaast gingen we naar de voorstellingen van Kunst en Eendracht in de Stationsstraat. Op die plaats is nu loungebar Jackie O’. In 1972 ging De Schakel open. Vanaf het begin pikten wij er regelmatig een voorstelling mee. Na enkele jaren werd een toneelabonnement gelanceerd waar wij graag op intekenden. De abonnementsformule werd in de loop der jaren uitgebreid met comedy, muziek, dans… en is tot op vandaag erg succesvol.” Aan welke artiesten uit de beginjaren heb je goede herinneringen? Germaantje: “Ik denk met veel plezier terug aan enkele voorstellingen (onder andere Mozart) van Fred Delfgaauw, een Nederlandse theatermaker, poppenspeler en stemacteur. Achteraf kreeg ik de kans om de man wat beter te leren kennen.” Zijn er nog artiesten die je bijgebleven zijn? Germaantje: “In eerste instantie denk ik dan aan theatergezelschap De Roovers. In 1994 overleed mijn echtgenoot Dirk. Op het einde van zijn leven vroeg hij mij het Schakelabonnement niet stop te zetten na zijn overlijden. Toen ik voor het eerst terug naar De Schakel trok, geraakte ik in gesprek met Robbie Cleiren, een van de oprichters en trekkers van het gezelschap. Sindsdien vraagt hij na elke voorstelling wat ik van het stuk vond. Ik beschouw Robbie ondertussen als een goede vriend. Andere artiesten, waar ik een goede band mee heb zijn: Stef Bos, Wouter Deprez, Jef Neve, Bob De Moor, Sarah De Bosschere, Sien Eggers en Els De Schepper.”

Covid-19 maakte het de voorbije jaren erg moeilijk voor de culturele sector. Hoe heb jij die periode ervaren? Germaantje: “Ik miste de avonden in De Schakel enorm. Het ging daarbij niet enkel om de producties. Ontmoetingen in de bar zijn voor mij even waardevol. De genegenheid en vriendschap die ik er ervaar, betekenen heel wat voor mij. Bij een glas en eventueel een hapje wordt niet alleen de voorstelling gefileerd, het is ook een gelegenheid om elkaar beter te leren kennen en bij te praten. Wij hebben intussen een groepje abonnees die elkaar daar regelmatig ontmoeten.” Het Schakelseizoen 2022-2023 staat voor de deur. Naar welke producties kijk je uit? Germaantje: “Het wordt een speciaal jaar. Door de verbouwingswerken kan de schouwburg nauwelijks gebruikt worden. Het programma wordt het komende jaar verplaatst naar heel wat locaties (de Schakelbox, een circustent, Waregem Expo... ). Het Schakelteam plant noodgedwongen minder theaterproducties, wat ik begrijp. Voorstellingen waar ik naar uitkijk zijn De Woordenaar van muziektheater De Kolonie en Bruno Vanden Broecke, een uniek en explosief theaterconcert en Wildeman van theater Malpertuis en Bob De Moor.” Ben je nog bij andere culturele projecten betrokken? Germaantje: “Ik sta al 25 jaar in voor de kaartenverkoop van De Zingende Sterren. Door de verbouwingswerken slaan De Zingende Sterren in 2022 wel een jaartje over.” Sommige senioren twijfelen om een abonnement te nemen in De Schakel. Welke boodschap geef je aan die groep? Germaantje: “Ik raad iedereen aan de stap te zetten. Je komt in een boeiende omgeving terecht, waar het aangenaam vertoeven is.”

Lees alles over het feestjaar op ccdeschakel.be


A

a n

h e t

w o o r d

11

Germaantje Verbrugge


12

UiT

i n

W

a r e g e m

Spelletjesweek voor jong en oud Tijdens de herfstvakantie kunnen jong en oud de hele week in de bib terecht voor allerlei spelletjes. Breng dus zeker je kleinkinderen mee voor een bezoekje aan de bib.

Doorlopend

Gamers zullen het naar hun zin hebben op de Playstations. Wie zich wil uitleven, kan zich wagen aan de reuzespelen of aan een potje air hockey. Doe je het liever rustiger aan, dan kan je puzzelen in het atrium. 29 oktober tot en met 5 november openingstijden bib gratis in samenwerking met de jeugddienst

Gezelschapsspellen

De spellenclubs van Waregem verhuizen een deel van hun spelletjescollectie naar de bib. Trommel je vrienden, buren of kameraden op en leer eens nieuwe gezelschapspelen kennen. maandag 31 oktober 19.00u. - 23.00u. gratis in samenwerking met spellenclubs Incognito en De Spelmaeckers

Bingo met pannenkoeken

Een bingonamiddag, dat is plezier voor jong en oud. Jouw kaartje als eerste vol? Bingo! Maak kans op een leuke prijs. De bingonamiddag vindt plaats in de bib en vanaf 15.00u. kan je in het buurtcafé van het lokaal dienstencentrum terecht voor een verse pannenkoek. vrijdag 4 november 14.00u. gratis inschrijven bij DC Het Gaverpeirdje: 056 62 97 20 of dienstencentrum@welzijn.waregem.be


L

e e s t i p s

Boekentips uit de bib

WIJS, GRIJS & PUBER Jean Paul Van Bendegem Vlaanderen leerde filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem vooral kennen door zijn optredens in tv-programma’s als De Ideale Wereld en Iedereen Beroemd. Hij amuseert zich dan wel met het nadenken over oneindigheid en logica, dat belet hem niet om zeer begrijpelijk en boeiend te schrijven en te vertellen over duizend-en-een onderwerpen. Film, strips, religie, erotiek en zelfs Sherlock Holmes, over alles heeft hij wel iets zinnigs te melden. Zo schreef hij ook het boek Wijs, grijs en puber. Daarin heeft hij het over ouder worden en de positie van de senior in onze maatschappij. Dat Van Bendegem intussen zelf een ervaringsdeskundige is op dat gebied zorgt voor een doorleefde en frisse invalshoek. 65-plussers worden al te vaak gezien als een last en een kostenpost. Ze voelen zich betutteld en langs de kant geschoven. Van Bendegem roept de grijze medemens op om het daar niet bij te laten en met wat burgerlijke ongehoorzaamheid zijn of haar plaats op te eisen. Net zoals een puber. Op 22 november geeft Jean Paul Van Bendegem een lezing in de raadzaal. Zie pag. 8.

HET APPARTEMENT - Lucy Foley Lucy Foley, auteur van de moordmysteries De jachtpartij en De gastenlijst, verblijdt ons met een nieuwe titel die je ook nu weer moeilijk langs de kant zal kunnen leggen. Ook deze keer speelt het verhaal op één locatie. Waar de actie zich vorige keren afspeelde op een ingesneeuwd jachtverblijf in de Schotse Highlands of een eiland, kiest Foley nu voor een prachtig appartement in Parijs. We beginnen nu al te dromen van een weekendje in de lichtstad, maar bij Foley ontaardt deze sfeervolle setting algauw in het decor van een spannende whodunit. We volgen Jess, die behoefte heeft aan verandering en daarom aanbelt bij haar halfbroer Ben. Die had gezegd dat ze altijd welkom was in Parijs, waar hij woont. Maar zoals dat gaat in spannende boeken, blijkt Ben niet thuis. Als hij maar niet komt opdagen, trekt Jess op onderzoek en moet ze een confrontatie aangaan met de niet bepaald gastvrije buren. Zo opent ze een vat vol duistere geheimen en verwikkelingen die je als lezer moeiteloos in de ban houden.

13


14

I

n f o

Kopzorgen verdienen zorg We gaan vaak te licht over ingrijpende veranderingen op oudere leeftijd. Alsof je er gewoon mee moet leren leven. Al te vaak dragen ouderen hun zorg daardoor alleen. Of nemen ze een pilletje om het leed te verzachten. Een op de vijf ouderen tussen 65 en 74 jaar worstelt soms met zijn mentaal welzijn. Bij 75-plussers gaat het zelfs om bijna één op drie. De weg naar gepaste psychische hulp is vaak moeilijk. Naar aanleiding van de tiendaagse van de geestelijke gezondheid (1 tot 10 oktober) zoomen we hier verder op in.

Kunst van het ouder worden Ouder worden is verlies incasseren en dat begint dikwijls al bij het pensioen. Plots verlies je een heel belangrijk sociaal netwerk waarin je je vaak goed hebt gevoeld. Uiteraard biedt deze nieuwe vrijheid ook een zee van mogelijkheden, maar voor sommigen is dit eerder een groot zwart gat: ze verwaarlozen hun gezondheid, gaan iets te veel drinken en krijgen soms problemen met hun partner nu ze altijd samen zijn. Ook problemen met de kinderen of kleinkinderen kunnen emotioneel belastend zijn. Een scheiding van een kind weegt zwaarder door bij het verouderen. In onze generatie hebben veel partners ook nooit leren praten over hun emoties. Daardoor blijven psychische problemen vaker

verborgen bij ouderen. “Het idee dat spreken zilver is en zwijgen goud, is zeker nog niet verdwenen”, aldus ouderenpsycholoog Luc Vandeven. En al te vaak wordt naar een pilletje gegrepen in plaats van naar een babbel. De babbel is echter de grootste meerwaarde van de hulpverlening! Op zoek naar veerkracht Het is dus uiterst belangrijk om naar elkaar te luisteren en uit te zoeken wat we samen kunnen doen. De ene heeft meer geluk met de gezondheid dan de andere. Er zijn mensen die al heel wat tegenslag te verwerken hadden. De ene heeft meer veerkracht dan de andere bij het incasseren van verlies... Maar door te luisteren naar elkaar en te praten over waar je het moeilijk mee hebt, kijk

je toch positiever naar het leven, kan je toch beter om met het ouder worden, is je glas toch eerder halfvol dan halfleeg. Aan het woord “De kunst is om zin te blijven vinden in kleine en alledaagse momenten”, zegt Ouderenpsychiater An Haekens. “De kleinkinderen die op bezoek komen, een lekker potje koffie, een babbel met een verzorgende, muziek die je raakt, het veranderen van de seizoenen… Sommige mensen vinden ook zingeving in de natuur of in het spirituele en het religieuze. Ze voelen zich verbonden met iets of iemand groters. En anderen vinden dan weer troost in de gedachte dat niets wat goed is, ooit verloren kan gaan.”


I

“Hoe ouder je wordt, hoe meer het als normaal beschouwd wordt dat je je partner verliest. Alsof het iets is dat je zomaar moet kunnen aanvaarden en plaatsen.” Marie-Ange (73) verloor haar man Eenzaamheid is en blijft een taboe Het Nationaal Geluksonderzoek (UGent) probeert eenzaamheid in cijfers vast te leggen. Bij 60-plussers ligt het cijfer op zowat 30 procent. De opeenvolgende coronagolven hebben dat cijfer sterk doen stijgen. Om te beginnen is er de emotionele eenzaamheid: iedereen heeft nood om zijn gevoelens met een belangrijk iemand te delen. Dat kan je partner zijn, een vriend, een familielid. Met het ouder worden vallen deze belangrijke personen soms weg. Je partner verliezen, verhoogt uiteraard de kans om je emotioneel verlaten te voelen. Een breed, kwaliteitsvol, sociaal netwerk biedt de beste buffer tegen eenzaamheid. Veerkracht als fundament Mensen samenbrengen is een bijzonder goed medicijn tegen eenzaamheid. Vandaar dat het verenigingsleven, vrijwilligerswerk of deelnemen aan sociaal-culturele activiteiten zo ontzettend belangrijk zijn voor ons mentaal welzijn.

Als je dan toch niet voorbij je voordeur geraakt, dan zijn lokale buurtwerkers, postbodes, thuisverzorgers... belangrijk om te zien of te horen dat er iets scheelt. Het luisterend oor en de begripvolle babbel zijn van ontzettend groot belang om eenzaamheid aan te pakken. Er zijn nog veel werkpunten om die veerkracht beter te maken, ook voor de overheid. Het vrijwilligerswerk beter ondersteunen, zorgen dat de ouderen mee zijn in de digitalisering (hetzij de persoon zelf, hetzij via een buddywerking), aanpak van vervoersarmoede, waken over de nabijheid en bereikbaarheid van diensten... Drempels overwinnen Vooral de drempels tot toegang van zorg rond psychisch welzijn wegwerken biedt nog een grote uitdaging. De mogelijkheden zijn niet of te weinig bekend, niet goed gecommuniceerd of te moeilijk bereikbaar. Daartegenover staat dat de keuze voor medicatie nog altijd te gemakkelijk is en te rooskleurig wordt voorgesteld.

“Kopzorgen verdienen zorg, op elke leeftijd. Van een luisterend oor tot psychologische hulp.”

Bronnen Vlaamse Ouderenraad Sociaal.net

n f o

15


16

U

i t

h e t

a r c h i e f

Binnengluren in Villa Gaverzicht Onlangs raakte bekend dat Villa Gaverzicht, de imposante modernistische villa in de Churchilllaan, te koop staat. Meteen de ideale gelegenheid om dit beschermde monument in het centrum van Waregem eens van naderbij te bekijken.

Het ontwerp van de villa is van de hand van de Waregemse architect Gentiel Van Eeckhoutte (1906-1963). Nadat hij afstudeerde als architect raakte hij volledig in de ban van de art deco en het modernisme. Art deco is een kunststroming die gebruik maakt van eenvoudige gedecoreerde vormen met een voorliefde voor exclusieve materialen. Het modernisme legt dan weer de nadruk op rechte en afgeronde bouwdelen en creëert graag een dynamische asymmetrie in het ontwerp. Deze kunststromingen waren zeer populair in het eerste kwart van de 20e eeuw. Gedurfde voorstellen Jonge innoverende architecten kregen in de vroege 20e eeuw echter weinig ruimte om hun creativiteit te ontplooien. Tijdens de naoorlogse wederopbouw gaven de inwoners van Waregem de voorkeur aan meer traditionele bouwstijlen. Daarentegen legde Van Eeckhoutte in zijn eerste ontwerpen veel nadruk op het artistieke aspect met vernieuwende en gedurfde voorstellen, vol verwijzingen naar art deco en modernisme.

Modern en luxueus Toen Van Eeckhoutte in 1937 begon met het ontwerp van zijn eigen woning, Villa Gaverzicht, kon hij zich volledig uitleven. De villa werd een prachtig staaltje van modernistische architectuur met bijzonder decoratieve elementen. Met centrale verwarming en een exclusieve badkamer, was het een van de meest moderne en luxueuze woningen in Waregem. De gekleurde bouwvolumes die als blokken in elkaar passen, het modernistische kleurenpalet (oker, azuurblauw, Engels groen, wit en zwart) en het gebruik van gewapend beton maken van Villa Gaverzicht een typevoorbeeld van modernistische interbellumarchitectuur. Een rijzig schip Door de halfronde erkers, de metalen relingen op het dak en de ronde ramen past deze woning in de zogenaamde pakketbootstijl. De villa rust op een kleine, kunstmatige ophoging die is geplaveid met breuksteen. Aan de zuidzijde werd in de


U

i t

h e t

a r c h i e f

ophoging een klein, decoratief waterbekken verwerkt. Het lichte niveauverschil en de pakketbootelementen lijken de woning als een rijzig schip op te stuwen. Prachtige, gekleurde glasramen Het interieur heeft een vrije indeling met een duidelijk onderscheid tussen de dienstruimten en de woonvertrekken. Die laatste zijn bijzonder decoratief afgewerkt en ingericht met meubelstukken die door Van Eeckhoutte zelf werden ontworpen. Opvallend zijn onder andere de prachtige, gekleurde glasramen in zijn bureau. Zeer opvallend is ook de prachtige badkamer die volledig (ook het plafond!) bekleed is met panelen van groenachtig marbrietglas en waarvan de vloer werd gelegd in geometrische patronen. Muziekliefhebbers kunnen deze badkamer ook kennen van de albumcover van Jonge Helden van Arbeid Adelt! uit 1983. Beschermd monument Al deze elementen zorgen er samen voor dat Villa Gaverzicht sinds 18 september 2009 door de Vlaamse Regering officieel wordt erkend als beschermd monument. Een plekje om te koesteren dus!

Jonge Helden Luc Van Acker, Jan Van Roelen en Marcel Vanthilt met Vlaamse electrowave uit absurdistan! Arbeid Adelt zou in hun bloeiperiode slechts twee albums uitbrengen. Jonge Helden verscheen in 1983 en deze albumcover werd dus gefotografeerd in Villa Gaverzicht. Arbeid Adelt kan je zo omschrijven: “Balancerend op het randje van anarchoabsurdisme en het belachelijke, tussen muzikaal experiment en het gekkenhuis, was de muziek van AA! niet bepaald de ideale warenhuismuziek.” Helemaal op hun plaats dus in de al even eigenzinnige Villa Gaverzicht.

17


18

U iT

i n

W

a r e g e m

Open Bedrijvendag Dit jaar is stad Waregem de hotspot van de Voka Open Bedrijvendag. Op zondag 2 oktober, van 10.00u. tot 17.00u., zetten meerdere bedrijven hun deuren open voor het grote publiek. Zo krijg je als bezoeker de kans om te ontdekken hoe je favoriete producten gemaakt worden, hoe bedrijven te werk gaan, waar je buurman werkt... Ook het stadhuis, de stedelijke werkplaats en de bibliotheek doen mee. www.openbedrijvendag.be

Stadhuis Stedelijke dienstverlening is de laatste jaren sterk uitgebreid. Na de verhuis van de politie en door de opening van Het Pand zijn heel wat stedelijke diensten ook verhuisd. De cellen werden ingepalmd door de jeugd. Milieu is nu omgeving. En het archief ruikt ook niet meer naar cinema-popcorn. Of toch? Wij zorgen alvast voor de nodige animatie en interactiviteit.

Stedelijke werkplaats Heel wat medewerkers werken vanuit de stedelijke werkplaats aan een propere stad. En een propere stad, dat is veel meer dan alleen goed onderhouden en nette wegen. Dat is ook kleine en grote herstellingen in oc’s, bibs, scholen, De Meers, serviceflats.... Maar ook alle praktische voorbereidingen voor de vele activiteiten en evenementen in de stad vertrekken hier. En daarvoor is er niet alleen een schrijnwerkerij, lasserij, groot wagenpark, klein containerpark, maar ook heel wat materiaal.

Bibliotheek Heel wat architecten komen de vernieuwende architectuur van onze jonge bib bekijken. Met een oppervlakte van iets meer dan 3.000 m² is het niet alleen een verzameling van boeken. Er zijn verschillende zithoeken, leeshoeken, er is de bibbox, de (kinder)vertelhut, een stille leeszaal en het leescafé. Heel wat lezers kennen het aanbod van een moderne bibliotheek nog te weinig. Daarom zetten we onze deuren uitzonderlijk ook op zondag open.


Spel

Woordzoeker Snuif de herfstgeuren en -kleuren op tijdens een fikse boswandeling of met deze herfstige woordzoeker!

Opgave BEUKENNOOTJE EGEL KASTANJES ROOD BINNEN EIKELTJES KOUD STRUIK BLAADJES GEEL LAARZEN THEE BOEK GUUR PADDENSTOEL VOGELS BOOM HAARDVUUR REGEN WIND BOS HERFST REGENJAS WORM BRUIN KAAL

19


20

U iT

i n

W

a r e g e m

Infomoment Alzheimer - parkinson trombose

Digidokter Een keer per maand kan je je digitale skills bijspijkeren tijdens de digidoktersessies. We werken telkens rond een specifiek thema: • • •

De lokale dienstencentra De Karmel, Aurélys en Het Gaverpeirdje nodigen jou graag uit voor een boeiend infomoment. Iedereen onder ons wordt wel eens geconfronteerd met een van deze ziektes bij vrienden, familie of buren. Een snelle en juiste behandeling is noodzakelijk om het ziekteproces te vertragen of te stoppen. Meer uitleg hierover krijgen we van onze spreker dokter Bourgeois, diensthoofd neurologie van het ziekenhuis AZ Groeninge.

22 oktober: slimme apparaten in huis 26 november: smartphonefotografie 10 december: Shazam, Google Lens en andere slimme apps zaterdag 22 oktober, 26 november, 10 december 10.00u. - 12.00u. Bibbox 5 euro per sessie of 1 euro met UiTPASkansentarief inschrijven via waregem.bibliotheek.be

maandag 10 oktober 18.30u. - 20.30u. LDC De Karmel | Karmeldreef 74 gratis inschrijven voor 30 september via LDC De Karmel: 056 30 07 43 of jadankra.voet@curando.be

Taalatelier Engels en Frans Elke sessie draait om een thema of tekst. De nadruk ligt op veel praten. Je bepaalt zelf wanneer je instapt en je betaalt enkel voor de ateliers die je volgt. In het dienstencentrum kan je een beurtenkaart kopen. Je betaalt 4 euro per sessie. De kaart is geldig voor zowel het Franse als het Engelse atelier.

Taalatelier Engels telkens op dinsdag (niet tijdens schoolvakanties): 4, 11, 18, 25 oktober - 8, 15, 22, 29 november - 6, 13, 20 december 9.00u. - 11.00u.

Taalatelier Engels en Frans zaal de Boog / SO Gaverke 4 euro per beurt (1 euro UiTPASkansentarief) inschrijven bij DC Het Gaverpeirdje: 056 62 97 20 of dienstencentrum@welzijn.waregem.be

Taalatelier Frans telkens op woensdag (niet tijdens schoolvakanties): 5, 12, 19, 26 oktober - 9, 16, 23, 30 november - 7, 14, 21 december 9.00u. - 11.00u.


UiT

in

Waregem

Buurtcafé in jouw buurt Tijdens ons buurtcafé ben je van harte welkom voor een kopje koffie, een frisdrankje, een gezellige babbel. Je kan er samenkomen voor een spelletje, rond een gezamenlijke hobby of interesse. Elke vrijdag is er buurtcafé in lokaal dienstencentrum Het Gaverpeirdje: 23/09: Week van de Mobiliteit: je kan een aantal aangepaste fietsen testen. 04/11: Spelletjesweek in de bib. Het buurtcafé opent pas na de bingonamiddag met om 15.00u. koffie en pannenkoeken. 02/12: Volksspelen. 16/12: Kerstbloemschikken: breng wat groen mee uit je tuin, wat kleine decoratie, een potje en snoeischaar.

Sint-Eloois-Vijve maandag 12 september

Torenhof maandag 19 september

Gaverke maandag 5 september

maandag 10 oktober

maandag 17 oktober

maandag 3 oktober

maandag 14 november

maandag 21 november

maandag 31 oktober

maandag 12 december

maandag 19 december

maandag 5 december

13.30u. - 16.30u.

13.30u. - 16.30u.

13.30u. - 16.30u.

OC De Linde Koekoekstraat 26

OC Eikenhove Albert Servaeslaan 48a

SO Gaverke Zeswegenstraat 120

toegang gratis drank ter plaatse te koop

toegang gratis drank ter plaatse te koop

toegang gratis drank ter plaatse te koop

Elke maandag is er van 13.30u. tot 16.30u. ook buurtcafé in het LDC De Karmel (Karmeldreef 74). Elke tweede dinsdag van de maand ben je van 10.00u. tot 11.30u. welkom in LDC Aurélys (Grote Heerweg 240).

Kerstshoppen in Floralux Ben je moeilijk te been en is het openbaar vervoer voor jou geen oplossing? Dan kunnen deze uitstapjes een leuk alternatief zijn. Onze vrijwilliger Stefaan brengt jou samen met zeven andere deelnemers naar een leuke bestemming. Eens je daar bent, bepaal je zelf hoe je je tijd wilt doorbrengen. ’s Avonds brengt Stefaan jou op het afgesproken uur terug naar huis.

maandag 14 november woensdag 16 november vertrek om 13.30u. DC Het Gaverpeirdje 7 euro Inschrijven tot 1 week voor de activiteit: 056 62 97 20

21


22

september - oktober - november

Kalender

maandag 19 september Zitturnen

Buurtcafé Torenhof

10.00u. - 11.00u. Residentie De Varent 13.30u. - 16.30u. OC Eikenhove

woensdag 21 september Fietstocht langs lokale dienstencentra 13.45u. - 16.30u. vertrek aan DC Het Gaverpeirdje

donderdag 22 september Vrij schildersatelier

13.30u. - 16.30u. Residentie De Varent

vrijdag 23 september Buurtcafé centrum: mobiliteit

13.30u. - 16.30u. DC Het Gaverpeirdje

maandag 26 september Zitturnen

10.00u. - 11.00u. Residentie De Varent

dinsdag 11 oktober Taalatelier Engels

woensdag 12 oktober Taalatelier Frans

13.30u. - 16.30u. Residentie De Varent

Vrij schildersatelier

Buurtcafé centrum

Buurtcafé Gaverke: quiz

Zitturnen

Buurtcafé Torenhof: quiz

Photoshop atelier

Taalatelier Engels

woensdag 19 oktober 9.00u. - 11.00u. SO Gaverke

donderdag 20 oktober Vrij schildersatelier

9.00u. - 11.00u. SO Gaverke 13.30u. - 16.30u. DC Het Gaverpeirdje 9.00u. - 11.00u. SO Gaverke

donderdag 6 oktober 13.30u. - 16.30u. Residentie De Varent

vrijdag 7 oktober Buurtcafé centrum

13.30u. - 16.30u. DC Het Gaverpeirdje

maandag 10 oktober Zitturnen

Buurtcafé Sint-Eloois-Vijve: quiz

13.30u. - 16.30u. Residentie De Varent

vrijdag 21 oktober

woensdag 5 oktober

Vrij schildersatelier

9.00u. - 11.00u. SO Gaverke 14.00u. - 16.30u. DC Het Gaverpeirdje

Taalatelier Frans

10.00u. - 11.00u. Residentie De Varent 13.30u. - 16.30u. SO Gaverke

Taalatelier Frans

10.00u. - 11.00u. Residentie De Varent 13.30u. - 16.30u. OC Eikenhove

dinsdag 18 oktober

dinsdag 4 oktober Taalatelier Engels

13.30u. - 16.30u. DC Het Gaverpeirdje

maandag 17 oktober

13.30u. - 16.30u. DC Het Gaverpeirdje

maandag 3 oktober Zitturnen

13.30u. - 16.30u. Residentie De Varent

vrijdag 14 oktober Buurtcafé centrum

Inschrijvingsnamiddag wandelen

vrijdag 30 september

9.00u. - 11.00u. SO Gaverke

donderdag 13 oktober

donderdag 29 september Vrij schildersatelier

9.00u. - 11.00u. SO Gaverke

10.00u. - 11.00u. Residentie De Varent 13.30u. - 16.30u. OC De Linde

Buurtcafé centrum

13.30u.-16.30u. DC Het Gaverpeirdje

maandag 24 oktober Zitturnen

10.00u. - 11.00u. Residentie De Varent

dinsdag 25 oktober Taalatelier Engels Photoshop atelier

9.00u. - 11.00u. SO Gaverke 13.30u. - 16.30u. DC Het Gaverpeirdje

woensdag 26 oktober Taalatelier Frans

9.00u. - 11.00u. SO Gaverke

donderdag 27 oktober Vrij schildersatelier

13.30u. - 16.30u. Residentie De Varent

vrijdag 28 oktober Buurtcafé centrum

13.30u. - 16.30u. DC Het Gaverpeirdje


K

maandag 31 oktober Zitturnen

Buurtcafé Gaverke

dinsdag 15 november

10.00u. - 11.00u. Residentie De Varent 13.30u. - 16.30u. SO Gaverke

dinsdag 1 november DC Gaverpeirdje en welzijnshuis gesloten

Taalatelier Engels

Taalatelier Frans Winkelbus Floralux

DC Gaverpeirdje en welzijnshuis gesloten

Vrij schildersatelier

13.30u. - 16.30u. Residentie De Varent

Buurtcafé centrum

14.00u. - 15.00u. bib Waregem 15.00u. - 16.30u. DC Het Gaverpeirdje

9.00u. - 11.00u. SO Gaverke

woensdag 9 november Taalatelier Frans

9.00u. - 11.00u. SO Gaverke 13.30u. - 16.30u. vertrek aan DC Het Gaverpeirdje

donderdag 10 november Vrij schildersatelier

13.30u. - 16.30u. Residentie De Varent

vrijdag 11 november DC Gaverpeirdje en welzijnshuis gesloten

maandag 14 november Zitturnen

Buurtcafé Torenhof

10.00u. - 11.00u. Residentie De Varent Winkelbus Floralux 13.30u. - 17.00u. Vertrek aan DC Het Gaverpeirdje Buurtcafé Sint-Eloois-Vijve 13.30u. - 16.30u. OC De Linde

10.00u. - 11.00u. Residentie De Varent 13.30u. - 16.30u. OC Eikenhove 14.00u. - 17.00u. Boulodroom

dinsdag 22 november (seniorenweek) Taalatelier Engels

dinsdag 8 november

Winterwandeling

Zitturnen

Petanque seniorenweek

10.00u. - 11.00u. Residentie De Varent

Taalatelier Engels

13.30u. - 16.30u. DC Het Gaverpeirdje

maandag 21 november

maandag 7 november Zitturnen

13.30u. - 16.30u. Residentie De Varent

vrijdag 18 november

vrijdag 4 november

Buurtcafé centrum

9.00u. - 11.00u. SO Gaverke 13.30u. - 17.00u. Vertrek aan DC Het Gaverpeirdje

donderdag 17 november

donderdag 3 november

Bingonamiddag (spelletjesweek)

9.00u. - 11.00u. SO Gaverke

woensdag 16 november

woensdag 2 november

Vrij schildersatelier

a l e n d e r

Photoshop atelier Lezing Wijs, grijs en puber

9.00u. - 11.00u. SO Gaverke 13.30u. - 16.30u. DC Het Gaverpeirdje 14.00u. - 16.00u. Stadhuis

woensdag 23 november (seniorenweek) Taalatelier Frans

9.00u. - 11.00u. SO Gaverke

donderdag 24 november (seniorenweek) Feestmaaltijd Leieburcht vanaf 11.30u. Leieburcht Sint-Eloois-Vijve Vrij schildersatelier 13.30u. - 16.30u. Residentie De Varent

vrijdag 25 november (seniorenweek) Feestmaaltijd Leieburcht vanaf 11.30u. Leieburcht Sint-Eloois-Vijve Buurtcafé centrum 13.30u.-16.30u. DC Het Gaverpeirdje

23


WELZIJNSHUIS Schakelstraat 41 8790 Waregem 056 62 98 11 info@welzijn.waregem.be Openingsuren: 13.30u. - 16.30u. maandag: 09.00u. - 12.00u. dinsdag: 09.00u. - 12.00u. 13.30u. - 18.30u. woensdag: 09.00u. - 12.00u. 13.30u. - 16.30u. donderdag: 09.00u. - 12.00u. gesloten vrijdag: 09.00u. - 12.00u. 13.30u. - 16.30u. Namiddag (aanvragen) op afspraak.

LOKAAL DIENSTENCENTRUM HET GAVERPEIRDJE

Gaverpeirdje Het

Dienstencentrum

056 62 97 20 dienstencentrum@welzijn.waregem.be Openingsuren onthaal maandag tot vrijdag: 09.00u. - 12.00u. 13.30u. - 16.30u.

WA-Plus ontvangen Wil je WA-Plus thuis ontvangen? Is je adres veranderd of zou je WA-Plus liever niet meer ontvangen? Laat het ons weten via bovenstaande contactgegevens. Ook via mail op de hoogte blijven? Dat kan via www.waregem.be/nieuwsbrief.

welzijn.waregem.be

Gaverpeirdje Het

Dienstencentrum