Page 1

02 pagina

Stedelijke berichten

05 pagina

Seniorentreffen

07

12

pagina

pagina

Zomerplezier

De Opsluiting

De Sprong 02 infokrant Waregem

verschijnt 5x per jaar • 13e jaargang • april 2015

Op de laatste zondag van april veroveren warmeluchtballonnen, speelplezier en creativiteit de Gaverbeekhippodroom. We duimen voor mooi weer zodat het luchtruim kleurt met talrijke warmeluchtballonnen en iedereen met volle teugen kan genieten van tonnen animatie.

Ballonhappening/Kinderstad Home Made Markt Zondag 26 april vanaf 14.00u. Voor de Ballonhappening slaan we opnieuw de handen in elkaar met Gino Ciers Ballonvaarten. Kinderstad is een organisatie van het stadsbestuur. De toegang is zoals steeds helemaal gratis! Om in de sfeer te komen, stijgen er ’s ochtends al enkele ballonnen op, de perfecte smaakmaker voor wat nog komen moet! Om 14.00u. zwaaien de deuren open van Kinderstad, een waar speelparadijs voor alle kinderen. Je ontdekt er een Disco Dome en een speelbus, spectaculaire springkastelen, een schuimparty en een treintje dat vrolijk rond draaft. Je vergaapt je aan telegeleide vliegtuigjes en miniatuurballonnen die het luchtruim doorklieven. Ondertussen animeert Clown Stef jong en oud op het podium, afgewisseld met enkele energieke dansdemonstraties van dansschool Beyaert.

Het slotspektakel is traditiegetrouw gereserveerd voor talrijke warmeluchtballonnen. In alle vormen, kleuren en maten stijgen ze op van op de hippodroom.

Wil je van op de hippodroom graag eens meevaren met een luchtballon of tegen hoge snelheid door het luchtruim vliegen met een helikopter? Reserveer dan jouw plaats via info@ballonhappening.be

Voldoende redenen dus om af te zakken naar de hippodroom! i

Vind ballonhappeningkinderstad leuk om de laatste nieuwtjes over het evenement op de voet te volgen.

Dienst feestelijkheden 056 62 12 11 feestelijkheden@waregem.be

Ook de Home Made Markt is dit jaar opnieuw van de partij op de hippodroom! Een gezellige markt in het kader van de Week van de Amateurkunsten, met producten die thuis gemaakt zijn, uniek, met de hand, …: slow made dus! Je kan er proeven van talrijke eigen creaties zoals zelfgemaakte juwelen, modeontwerpen, modieuze accessoires, schilderijtjes,… je kan het zo gek niet bedenken!

1


#KORT GEZEGD Dienst burgerzaken verhuist Online aanvragen via e-loket

Op donderdag 23 en vrijdag 24 april verhuizen de diensten bevolking en burgerlijke stand naar hun nieuwe locatie. Beide diensten zijn daarom gesloten op die dagen. Vanaf eind april vind je hen terug naast de stadswinkel, in de ruimte waar vroeger Blokker gevestigd was. Binnenkomen doe je nog steeds via de stadswinkel, waar je je aanmeldt aan de balie. Let op: heel wat zaken van burgerzaken kan je ook online aanvragen via het e-loket (zie hiernaast). Dat bespaart je op zijn minst één trip naar het stadhuis!

Pluspunt Architectuur

Wist je dat ook de dienst cultuur en het stadsarchief al in maart een nieuwe stek kregen? Zij zitten nu op de derde verdieping samen in enkele burelen waar vroeger de belastingdiensten werkten. i Bevolking: 056 62 12 40 • bevolking@waregem.be

Burgerlijke stand: 056 62 12 30 • burgerlijkestand@waregem.be

Administratieve diensten politie verhuisd Politiezone Mira werkte de voorbije maanden aan een herstructurering van de dienstverlening. In het kader daarvan zijn de administratieve directies samen met de korpschef en zijn dienst beleidsondersteuning verhuisd naar hun nieuwe locatie in de Kabeljauwstraat. Voor het onthaal in de Schakelstraat verandert er echter niks, daar kan je nog steeds 24 op 24 terecht voor klachten en aangiften. Door de herstructurering zijn alle operationele diensten nu samengevoegd in de Schakelstraat. Dat levert de politie vele werkingsvoordelen op.

37 312 Waregemnaars

i

Dienst bevolking 056 62 12 40 bevolking@waregem.be

i

Brandweer is Fluvia

2

Kosten interventies ■ Drinkwaterbevoorrading bij ernstige watertekorten (gratis) ■ Waarschuwing aan de bevolking (gratis) ■ Falende alarminstallatie (150 euro) ■ Verwijderen wespennesten (gratis) ■ Redden van huisdieren (30 euro) ■ Preventieopdrachten (75 euro per fase) De gedetailleerde lijst en tarieven vind je op www.hvzfluvia.be.

Contact Hoofdpost: Weversstraat 39, 8790 Waregem Vooruitgeschoven post: Liebaardstraat 243, 8791 Waregem Dringende oproepen: noodnummer 112 Administratie: 056 23 99 11 administratie: info@hvzfluvia.be brandpreventie: brandpreventie@hvzfluvia.be ■ www.brandweerwaregem.be en www.hvzfluvia.be ■ ■ ■ ■ ■

Infokrant Waregem 2015 ■ 2

i www.waregem.be/e-loket

Het officiële bevolkingscijfer voor Waregem op 1 januari 2015 was 37 312 inwoners, een stijging van 173 tegenover 2014 door een natuurlijke groei van 31 en 142 personen die naar Waregem verhuisden. Waregem (+142), Beveren-Leie (+21) en Desselgem (+45) kenden een stijging, Sint-Eloois-Vijve (-35) een lichte daling.

Politiezone Mira 056 62 67 00 korps@pzmira.be www.pzmira.be

Sinds 1 januari 2015 is de Waregemse brandweer één van de schakels binnen hulpverleningszone Fluvia. Deze hervorming smolt de brandweerkorpsen van veertien steden en gemeenten in de regio samen tot één zone met 17 posten. De brandweerzone maakte een overzicht van alle zaken waarvoor ze opgeroepen kunnen worden. Hulp bij brand, ontploffing, ongevallen en rampen blijft natuurlijk gratis. Daarnaast zijn er ook wat specifieke zaken waarvoor ze een vergoeding kunnen aanrekenen.

Op de stedelijke website vind je tientallen online aanvraagformulieren op het e-loket. Met deze aanvulling op de dienstverlening in het stadhuis kan je 24/24 bepaalde zaken aanvragen. Het gaat niet enkel over zaken voor de diensten bevolking en burgerlijke stand, ook andere diensten komen aan bod. Zo ben je niet meer beperkt tot de openingsuren van het stadhuis om een hele resem aanvragen in te dienen. Enkele voorbeelden: ■ Aangifte adreswijziging ■ Uittreksel uit het strafregister ■ Afschrift geboorteakte ■ Afschrift huwelijksakte ■ Afschrift overlijdensakte ■ Getuigschrift van woonst ■ Getuigschrift van nationaliteit ■ Attest gezinssamenstelling ■ Toelating schieting bij huwelijken ■ Activiteitenfiche ■ Inschrijving bebloemingsactie ■ Enkele formulieren voor de bibliotheek

MIJN DOSSIER Consulteer je eigen rijksregister-dossier Met je elektronische identiteitskaart (eID) kan je een aantal documenten rechtstreeks online aanvragen. Dit gebeurt via je persoonlijke dossier bij het Rijksregister. Naast je eID heb je hiervoor ook een kaartlezer nodig én de laatste versie van de software. Nadat je alles (eenmalig) geïnstalleerd hebt, steek je je kaart in de kaartlezer en surf je naar https://mijndossier.rrn.fgov.be/. Daar kan je ■ je gegevens in het Rijksregister raadplegen. ■ zien wie de gegevens geraadpleegd heeft gedurende de voorbije zes maanden. ■ een aantal uittreksels uit het bevolkingsregister afhalen. Let wel: Afgedrukte exemplaren van deze uittreksels hebben geen juridische waarde! Je bezorgt ze best digitaal aan de persoon of instantie die ze nodig heeft. i

Dienst bevolking 056 62 12 40 bevolking@waregem.be


#KORT GEZEGD Veloods naar Windhoek

@Stad_Waregem op Twitter Sociale media zijn stilaan niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Sinds begin dit jaar is het stadsbestuur ook actief op Twitter. Zowat dagelijks zetten we in maximaal 140 tekens iets in de spotlichten: aankondigingen, beleidsbeslissingen, updates,… We antwoorden er ook graag op vragen die gesteld worden. i twitter.com/Stad_Waregem@Stad_Waregem

Ook op Facebook laten we ons niet onbetuigd; jouw stad heeft er twee vaste pagina’s. Op facebook.com/stad.waregem posten we regelmatig nuttige info en oproepen, terwijl je op facebook.com/uitinwaregem vooral evenementen vindt. Niet alleen het stadsbestuur is er actief. Kijk maar eens op /bibliotheekwaregem, /ccdeschakel, /sportdienstwaregem, /kunstacademiewaregem, /winkeleninwaregem of /bepartwaregem! Sinds kort kan je ook Jeugddienst Waregem als vriend toevoegen op Facebook!

rechtzetting

In de vorige editie van De Sprong stond bij raadslid M’Hamed Kasmi per abuis een foutief beroep vermeld. In het dagelijks leven is hij echter leerkracht.

Sinds midden februari is Werkplus verhuisd naar hun nieuwe gebouwen in Windhoek 17 (site Transvaal, zijstraat Vijfseweg). Op deze locatie vind je al hun diensten: strijkatelier Strijkijzer, dienst voor sociale economie Dienamo en fietsatelier Veloods. Veloods is gespecialiseerd in fietsverhuur, onderhoud en herstelwerk. Ze baten ook het Fietspunt uit. i Werkplus vzw • 056 61 34 38 • veloods@werkplus.be • www.werkplus.be

1712: elk vermoeden van geweld telt Heb je een vermoeden van misbruik, geweld, (kinder-) mishandeling, stalking,…? Dan kan je terecht bij 1712. Je kan er discreet, gratis en anoniem contact opnemen voor alle leeftijdsgroepen van ongeboren kinderen tot ouderen. Dit nummer verheldert je vraag, geeft informatie en advies. Afhankelijk van je vraag en van de geweldsituatie verwijst 1712 je naar hulpverlening of justitie. ■ Telefonisch op werkdagen van 9.00u. tot 17.00u. ■ Per email via de website www.1712.be Druk op bel of mail, vul je naam of nickname, emailadres, geslacht en regio in, schrijf je bezorgdheid op en druk op verzenden. Binnen de 2 werkdagen ontvang je een antwoord.

Het stedelijk zwembad De Treffer is ook letterlijk een voltreffer. Jaarlijks zakken niet minder dan 350 000 zwemmers en schoolkinderen naar het stedelijk zwembad af voor een duik in het water. Na al die jaren van intensief gebruik zijn de kleedruimtes van het zwembad aan een opknapbeurt toe. De werken worden vanaf deze zomer in twee fasen uitgevoerd. Het zwembad zal hierdoor gesloten zijn van 1 juni tot en met 31 augustus. Het is meteen ook de grootste verbouwing sinds de uitbreiding van het huidige zwembad in 2001.

Stedelijk zwembad krijgt extra comfort Nieuwe kleedcabines voor iedereen Op het gelijkvloers worden alle individuele kleedcabines en de kledinglockers uitgebroken tot er niets meer staat in de hele ruimte. Eerst krijgt de volledige betonplaat een nieuwe waterdichte vloerafwerking. Daarna komen er 42 nieuwe individuele kleedcabines. Dat zijn er zeven meer dan nu nog het geval is. Ook het aantal gezinscabines verdubbelt van drie naar zes en er komen 385 nieuwe vestiairekastjes.

In de tweede fase is de kelderverdieping aan de beurt. Ook daar komt er een nieuwe vloerbedekking en krijgen alle kleedruimtes een flinke opknapbeurt. Op de plaats van de kledinglockers komen er vier extra groepscabines, wat het totaal dan op vijftien brengt. Beide verdiepingen krijgen tevens vloerverwarming en een volledig nieuw ventilatiesysteem. Staan ook op de planning: aanpassingen voor de brandcompartimentering en een uitbreiding van de keuken van het cafetaria.

Timing en fases Fase 1: renovatie gelijkvloers. Het zwembad is volledig gesloten van 1 juni tot en met 31 augustus. Afhankelijk van de vordering van de werken is het mogelijk dat de heropening wat vroeger is. De cafetaria is enkel gesloten van 8 juni tot en met 28 juni. Fase 2: renovatie kelderverdieping (van 1 september tot 10 december). Zowel het zwembad als het cafetaria zijn open.

i Dienst gebouwen • 056 62 12 91 • gebouwen@waregem.be

3


W E R K E N A A N D E S TA D

Collectorwerken Hollebeek Update na 1 jaar werken

De werken in het Hollebeekproject zijn ondertussen voor de helft voltooid. Om de resterende planning te kunnen volgen, werken twee aannemers gelijktijdig door. Als alles verder goed verloopt, is het einde van alle werken voorzien tussen maart en juli 2016. Reeds uitgevoerd: Hippodroomstraat, Langveld, kruispunt Nokerseweg Hazewindstraat, op het terrein van Bloso, deel van Galgestraat/Bessemstraat/ Ganzendries. In uitvoering: Hazewindstraat, Driesstraat (tussen Bessemstraat en Ganzendries), Brouwerijstraat en rest van Galgestraat.

Nog uit te voeren ■ Driesstraat (tussen Ganzendries en Ginstestraat): midden mei tot eind augustus ■ Brouwerijstraat (tussen Driebek en Lijsterlaan): midden mei tot eind oktober ■ Ganzendries en Bessemstraat (tussen Heidestraat en Bergstraat): midden augustus tot eind oktober. ■ Heidestraat en Bergstraat: november tot maart 2016 ■ Driesstraat (tussen Bergstraat en Ginstestraat) en de Bessemstraat (tussen Bergstraat en Nokerseweg): maart 2016 tot juli 2016 i Aquafin

03 45 04 545 contact@aquafin.be

ZuidBoulevard Project stadskernvernieuwing

De werken aan de Zuidboulevard zijn al een stuk gevorderd. De appartementsgebouwen zijn op vandaag het duidelijkst zichtbaar. Ze maken nu al een prominent deel uit van de Waregemse skyline. Ondertussen ligt er ook al een nieuwe riolering in de Schakelstraat aan de kant van het stadhuis. Op die plaats zal de straat een duik nemen onder de latere aansluiting van de Zuidboulevard op de esplanade van Het Pand. De voorbereidende werken hiervoor zijn aan de gang. Ook de nieuwe bibliotheek begint zich duidelijk af te tekenen op de hoek Holstraat-Zuiderlaan. De volgende stap is de aansluiting van de ondergrondse parking tot aan de Schakelstraat. Eens de Zuidboulevard volledig gerealiseerd is, zullen er trouwens 284 nieuwe en extra publieke parkeerplaatsen beschikbaar zijn pal in het centrum van onze stad.

Dienst wegen en waterlopen 056 62 12 74 technischedienst@waregem.be

i Dienst patrimonium • 056 62 12 62 • patrimonium@waregem.be

Afrijden van de parking van het ziekenhuis in de Vijfseweg is niet altijd evident en veilig. Dat komt zowel door het toegekomen verkeer als door het stijgende bezoekersaantal aan het ziekenhuis. Daarom voorziet de stad op eigen gronden een nieuwe uitrit voor deze parking. De nieuwe uitrit zal klaar voor gebruik zijn tegen midden mei.

Ziekenhuis krijgt nieuwe uitrit De uitrit is voorzien via de oude spoorwegbedding tot aan het oude stationsgebouw langs de Vijfseweg. Op dat punt is het aankomende verkeer optimaal zichtbaar. De nieuwe uitrit wordt aangelegd op het traject van de oude spoorwegbedding. Die bedding sluit immers aan op de parking van het OLV van Lourdesziekenhuis. Voor het beschermde stationsgebouw komt er een plein met ingewerkte spoorstaven.

Aanpassingen in de Vijfseweg Ter hoogte van de nieuwe uitrit komt er een voorsorteerstrook op de Vijfseweg. Het verkeer richting Sint-Eloois-Vijve wordt zo niet meer gehinderd door voertuigen die de Transvaalstraat links inrijden. De fietspaden ter plaatse worden ook zichtbaarder gemaakt.

Ook voor fietsers en wandelaars Naast de 200 meter lange rijweg komt er ook een fiets/wandelpad. Dit pad sluit aan op de oude spoorwegbedding richting Slekkeput. Zo kan je vanaf dat punt in een groene omgeving tot aan het station of richting Zulte fietsen of wandelen. Kostprijs project: 300 000 euro

INFOVERGADERING 21 APRIL

project Noorderlaan/Westerlaan De heraanleg van de Noorderlaan en de Westerlaan is een project dat de komende jaren wordt uitgevoerd. Het traject vanaf het kruispunt met de Stationsstraat tot aan het kruispunt met de Duthoystraat krijgt een volledig nieuw aanzicht. Om dit omvangrijke project voor te stellen organiseert de stad een infovergadering dinsdag 21 april om 19.00u. In de raadzaal van het stadhuis krijg je een algemene voorstelling van het project. Ook de afkoppeling van de rioleringen komt ter sprake. Let wel: in deze fase is het nog niet mogelijk om het over een timing te hebben. Deze infovergadering wordt gegeven door het stadsbestuur, studiebureau Grontmij, het Agentschap Wegen & Verkeer en RioAct (rioleringen). De toegang is vrij voor iedereen. i Dienst verkeer • 056 62 12 76 • verkeer@waregem.be

i Dienst verkeer • 056 62 12 76 • verkeer@waregem.be

Park Casier - renovatie landschapspark Sinds het begin van de aanpassingswerken (januari 2013) is het aanzicht in park Casier al flink veranderd: een nieuwe speeltuin, heraanleg van heel wat stukken,… Momenteel vormt de aannemer het oude, vervallen koetshuis om tot een moderne tentoonstellingsruimte. De werken verlopen vlot en moeten tegen de zomermaanden afgerond zijn. Eind vorig jaar werd de cultuurzone aan de voorzijde van het kasteel in zijn historisch kader hersteld. Dit voorjaar wordt het landschapspark aan de achterkant van het kasteel aangepakt: nieuwe elektrische leidingen, water en riolen, versteviging van de weg richting kasteel en de aanleg van een nieuw wandelpad. De kiosk op het grasveld is inmiddels verdwenen. In die omgeving komt er een versterkte zone voor bijvoorbeeld een mobiel podium. De Kasteelconcerten mogen deze zomer de aangepaste omgeving inzingen! i Dienst milieu • 056 62 12 81 • milieu@waregem.be

4

Infokrant Waregem 2015 ■ 2


SOCIAAL

Het autootje van uw kleinzoon kan gevaarlijker zijn dan het verkeer. Een op de drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar. En zo’n valpartij heeft vaak nare gevolgen. Gelukkig kunt u de kans op vallen makkelijk zelf verkleinen door actief te zijn en uw veiligheid te verhogen. Hoe jonger u daarmee begint, hoe beter.

V.U.: Chris Vander Auwera, Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, Koning Albert II-laan 35 bus 33, 1030 Brussel

Tientallen tips die er staan, vindt u op www.vermijdvallen.be

Wist je dat… … 1 op 3 ouderen minstens 1 maal per jaar valt? … de kans dat je als oudere op de spoedgevallendienst belandt door een valpartij, 10 maal groter is dan als gevolg van een verkeersongeval? … een valpartij kan veroorzaakt worden door het dragen van verkeerde schoenen? … je na een valpartij meer risico loopt om te worden opgenomen in een ziekenhuis of een woonzorgcentrum ?

Seniorentreffen

Vrijdag 8 mei 2015 - 14.00u - Cafetaria De Treffer Gelukkig kan je de kans op vallen makkelijk zelf verkleinen door actief te zijn en je veiligheid te verhogen. Volgens Janine Bischops, ambassadrice voor De Week van Valpreventie is voorkomen het belangrijkste. Je moet blijven doen wat je graag doet, maar alleen voorzichtiger.

PRAATCAFÉ KANKER Elke eerste donderdag van de maand - 14.00u. - De Mustang De praatcafés van Kom Op Tegen Kanker richten zich naar kankerpatiënten en hun mantelzorger in de brede regio. Elke maand wisselt een informatief luik af met informele koffiemomenten. Daarnaast biedt het praatcafé ook ruimte om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten. Deelname is gratis maar vooraf inschrijven bij Maria Dhondt is nodig (056 71 00 88).

Komende praatcafés ■ Donderdag 7 mei: Koffiemoment ■ Donderdag 4 juni: Menopauze en kanker i

Dienst welzijn en sociale zaken 056 62 12 93 preventie@waregem.be

Dringend gezocht: vrijwillige chauffeur Janine Bischops (Jenny uit de serie ‘Thuis’), liep enkele jaren geleden een dubbele enkelbreuk op nadat ze was gevallen. Janine behoort intussen al enkele jaren tot de groep van de 65-plussers. Breuken en andere lichamelijke letsels zoals verstuikingen en snijwonden komen vaak voor na een val. Andere gevolgen zoals valangst, verlies van zelfvertrouwen, depressie, sociaal isolement en toegenomen zorgafhankelijkheid zijn minder zichtbaar, maar hebben een grote invloed op het welzijn en de zelfstandigheid.

Programma eerste Waregems seniorentreffen:

Wandelen is een prima activiteit om in beweging te blijven en biedt heel wat voordelen: het is goedkoop en veilig, er is geen conditie vereist en door een half uurtje per dag flink door te stappen, voel je je fitter en energieker en heb je een beter uithoudingsvermogen. Bovendien krijg je sterkere botten, een betere conditie van hart- en bloedvaten en een verhoogde weerstand tegen ziektes.

■ 14.30u.: start WO I-wandeling (4,5 km), onder begeleiding van een gids (vertrek aan de Treffer)

■ 14.15u.: geleid bezoek aan de nieuwe tribune van SV Zulte Waregem, met initiatie wandelvoetbal voor senioren (vertrek aan de Treffer) ■ 14.00u.: onthaal en gezellig samenzijn in cafetaria De Treffer.

■ Doorlopend: - De Treffer is start- of tussenstop van fietstochten van de diverse seniorenverenigingen. Je kan ook individueel één van de Waregemse fietsroutes verkennen. - Initiatie curling - Koffie met taart en muzikale animatie

Wandelen is dan ook één van de activiteiten die aangeboden wordt op het eerste Waregems seniorentreffen.

De mindermobielencentrale van het OCMW biedt vervoer aan aan personen die ziek zijn, een handicap hebben of niet meer goed te been zijn. Om deze dienstverlening verder te kunnen zetten, zijn we op zoek naar extra vrijwillige chauffeurs. Familie is soms niet beschikbaar, het openbaar vervoer niet altijd een optie en een taxi is soms te duur. Op dat ogenblik spring jij als vrijwilliger in en breng je hen met je eigen wagen naar hun bestemming (dokter, kapper, vereniging,…). Een onkostenvergoeding en een omniumverzekering is voorzien. Je kiest zelf wanneer en hoeveel tijd je wenst te spenderen aan het vrijwilligerswerk. i

056 60 61 88 dienstencentrum@ocmw.waregem.be www.ocmwwaregem.be > vacatures

Kaarten kosten 5 euro per persoon (1 stuk taart, 1 koffie en 1 activiteit inbegrepen) en zijn te verkrijgen in de stadswinkel of bij de verantwoordelijken van de seniorenverenigingen. i

Dienst welzijn en sociale zaken 056 62 12 35 socialedienst@waregem.be

5


MILIEU

Bootjes op het water, wandelen en fietsen langs de boorden van de Leie: het wordt steeds populairder. Fijn natuurlijk! Maar deze ontspannende activiteiten zorgen dat er ook

Start met een schone

Leie !

heel wat zwerfvuil op en naast de waterlopen achterblijft. Samen met de lente wordt dan ook de campagne ‘Start met een schone Leie’ ingeluid, waarbij Leiegemeente Waregem en Imog samen met nog een aantal partners hun

KORTING BIJ AANKOOP SCHARRELKIPPEN Om kippen als afvalverwerkers te promoten geeft het stadsbestuur een extra duwtje in de rug. Per gezin krijg je voor maximum vier scharrelkippen een tussenkomst van 2,50 euro per kip. Deze actie loopt tot 31 mei. Met scharrelkippen in je tuin werk je mee aan het voorkomen van onnodig afval, tot wel twintig afvalzakken per jaar. Resten van onder andere groenten en fruit komen zo niet in de huisvuilzak terecht, maar wel bij je kippen.

Kippen met korting bij ■ Aveve Tuincentrum (Roterijstraat 242) ■ Groenservice Hooghe (Nieuwenhovestraat 80) (korting rechtstreeks verrekend bij aankoop kippen)

i

Dienst milieu 056 62 12 80 milieuzorg@waregem.be www.waregem.be/kippenactie

schouders onder deze actie zetten. De campagne is herkenbaar aan de borden langs de Leie en de kleine afvalzakjes die Leieliefhebbers meekrijgen op hun uitstapjes.

Start de lente met een schone Leie Neen aan zwerfvuil op het water

Onderzoek toont aan dat 3 op 4 Vlamingen zich ergert aan zwerfvuil, dat ruim de helft van de Vlamingen zich wil inzetten voor acties die hen nauw aan het hart liggen en dat 70% van de Vlamingen zich zorgen maakt over het leefmilieu en de vervuiling. Toch stellen we allemaal samen vast dat zwerfvuil een steeds terugkomend probleem is. Een enkel papiertje weggooien lijkt alsof het niets is, maar de wind vervoert dit zwerfvuil en zo belandt het in het water van de Leie. Door de stroming hoopt zwerfvuil zich op in de meandering en de rietkragen van de rivier. Een probleem natuurlijk! Om dat pijnpunt de komende jaren efficiënt en effectief aan te pakken, zullen alle partners van het project (de Leiegemeenten, de afvalintercommunales, Waterwegen en Zeekanaal nv, Toerisme Leiestreek en VVV Leiestreek, bootverhuurders, jachthavens), samen met de inwoners en toeristen hier hun schouders onder zetten. De ondertekening van een charter bekrachtigt dit dan ook.

Vis in de Leie

Zet de bloemetjes buiten Net zoals elk jaar is het de bedoeling om Waregem fleurig en mooi te maken. Daarvoor hebben we jouw hulp nodig. Neem deel en bebloem je voortuin, gevel, handelszaak of hoeve! Meedoen is volledig gratis. Begin juli gaan onze keurders op pad om punten te geven aan je bebloeming die zichtbaar is vanaf de openbare weg. Elke deelnemer wordt in het najaar in de bloemetjes gezet. Begin mei ontvangen de deelnemers van vorig jaar een brief om zich opnieuw in te schrijven. Nieuwe deelnemers kunnen zich inschrijven via www.waregem.be/bebloemingsactie.

i

6

Dienst milieu • 056 62 12 80 • milieuzorg@waregem.be www.waregem.be/bebloemingsactie

Infokrant Waregem 2015 ■ 2

Niet alleen zwemt er vis in de Leie, maar er dobbert ook heel wat zwerfvuil rond. Uit onderzoek en na water- en bodemanalyses, blijkt dat het zwerfvuil vooral in het water ligt en minder langs de boorden. De problematiek is – zoals verwacht – groter tijdens het toeristische seizoen en op de meanderende Leie omdat het zwerfvuil daar gemakkelijk vast komt te zitten in het riet. Wat drijft er dan rond? Veel kleine (plastic) voorwerpen: blikjes, aanstekers, flesjes, tennisballen,… De locaties met het meeste zwerfvuil zijn ondertussen in kaart gebracht. Op basis daarvan kunnen we extra middelen voorzien om het zwerfvuil aan te pakken. Voldoende en goed onderhouden afvalinzamelpunten blijven immers het beste wapen tegen zwerfvuil.

Dit project is dus een oproep aan alle inwoners en natuurliefhebbers om afval niet zomaar in de Leie te droppen. Hou je afval even bij tot aan de dichtstbijzijnde vuilnisbak. Dan duiken we samen een frisse lente in! i Dienst milieu • 056 62 12 80 • milieuzorg@waregem.be


DOSSIE

R

ZOMERPLEZIER

Beleef de zomer van je leven op één van onze speelpleinen

Speelplein Het Pad

Zuiderlaan 46 - 8790 Waregem ■ 1 juli tot 17 juli ■ 10 augustus tot 28 augustus ■ Telkens van 7.30u. tot 17.30u. ■ Leeftijd: van 2,5 tot 15 jaar i www.speelpleinhetpad.be hetpad@hotmail.com of bij de jeugddienst

Samen met hun maatjes ravotten, knutselen, zandkastelen bouwen, op daguitstap gaan enzovoort. Er bestaat geen betere manier voor je kinderen om de zomervakantie door te brengen. Ook als werkende ouders is de speelpleinwerking een ideaal initiatief. Zo kan je kroost zich amuseren tijdens jouw werkuren. Bij de speelpleinwerkingen zijn ze zeker in goeie handen!

Speelplein De Speeldooze

Koekoekstraat 34 - 8793 Waregem ■ 1 juli tot 21 juli ■ 17 augustus tot 28 augustus ■ Van 9.00u. tot 17.00u. ■ Leeftijd: van kinderen die naar het eerste leerjaar gaan tot 16 jaar i despeeldooze@gmail.com of bij de jeugddienst

Speelplein Desselgem

Pompoenstraat 44 - 8792 Waregem ■ 1 juli (namiddag) tot 22 juli ■ 5 augustus tot 21 augustus ■ Vanaf 8.00u. tot 17.00u. ■ Leeftijd: van 4 tot 14 jaar i www.speelpleindesselgem.be speelpleindesselgem@hotmail.com of bij de jeugddienst

Speelplein De Speelberg

Tomberg 21a - 8791 Waregem ■ kinderfestival op vrijdag 3 juli ■ 6 juli tot 17 juli ■ 17 augustus tot 28 augustus ■ Van 7.45u. tot 17.30u. ■ Leeftijd: van 3 tot 15 jaar i www.despeelberg.be of bij de jeugddienst

Stoere vrouwen en jonge ridders gezocht Animator worden op speelplein of Grabbelpas

Waregem heeft vijf speelpleinwerkingen en een Grabbelpaswerking. Hiervoor zijn we steeds op zoek naar nieuwe animatoren. Ben je geboren tussen 1990 en 1999 en steek je graag je handen op een plezante manier uit de mouwen? Dan ben jij wellicht de m/v die we zoeken!

1. Speelpleinwerking ’t Pad (Waregem) enkel werking in de zomervakantie

De uitdagingen die op je liggen te wachten zijn onder andere kampen bouwen, koken, knutselen, kinderen uitdagen in sport en spel, schminken, uitstapjes, helemaal zot doen, dolle waterpret en ook wel eens je verkleden en de kinderen laten meegaan in een verhaal over stoere ridders en jonkvrouwen (of was het nu stoere vrouwen en jonge ridders?)

4. Speelplein de Speelberg (Beveren-Leie) werking in de paas- en zomervakantie

Bel of mail snel de jeugddienst! We helpen je graag verder met de beste keuze!

2. De Speeldooze (Sint-Eloois-Vijve) enkel werking in de zomervakantie 3. Speelplein Desselgem enkel werking in de zomervakantie

5. Speelpleinwerking 't Pleintje (Waregem) werking in de paasvakantie 6. Grabbelpas (Waregem) werking in de krokus-, paas-, herfst- en kerstvakantie i Jeugddienst • 056 62 13 88 • jeugd@waregem.be

7


DOSSIE

ZOMERPLEZIER

R

24 25

41

23 BRUG N382

22

21

25

4

 HO E

28

IN D W

30

26

21

20

11

31 13

10

31

43

52

34

27

35

F. DE RUYCKSTR

22

44

37

41

14

13

47

29 24 3

32

EWIJNST HAL RA

8

2 10

46

AT

12

7

19

38

11

40

4

33

32

46

36

49

14

40

29

5

9

15

17

45

33

5

5

48

3 2

6

16

26 TRUWEEL STRAAT

46

9

KLAVERVELD

18

12

1 E E B

KA

ER

T LA

AN

AE

NE

EN

EK

RT

G

GE LA AN

17

EU

BB

23 1

18

EU

16

J.DELOMBAERDE PLEIN

20 19

TATEGEM STRAAT

8

500 m 1/20.000

15

Vijftig speelterreinen Wist je dat er in Waregem bijna 50 speelterreinen zijn waar je elke dag terecht kan voor tonnen speelplezier? Het 50e, 51e en 52e speelterrein komt er nog voor de zomervakantie in de Grasdreef, de Hongerstraat en de Hoge Kouter. Een overzicht!

Beveren-Leie 01 02 03 04

Leenakkerstraat K. Albertstraat Tomberg Ter Weerst

Desselgem 05 06 07 08 09

8

De Mote Tienbunder A. Rodenbachstraat Insectenwijk IJzerland

50

36

7

28 28

14

51

6

35

6

K

10 11 12 13 14 15

Baneik Opstalstraat Radestraat Astridlaan OC De Coorenaar Pompoenstraat

Nieuwenhove 16 17 18 19 20

Jules Haerinckstraat Kapellestraat Kerkhofstraat G. Martensstraat Tategemstraat

Infokrant Waregem 2015 ■ 2

Sint-Eloois-Vijve 21 22 23 24 25

Steenstede Hoevelaan Rozenhof Emiel Clausstraat Oostpoort

Waregem 26 27 28 29

Lavendellaan A. Craslaan Karelmeers Biezenhof

30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

Boterbloemstraat Botestraat Drafstraat Driebek G. Desmetstraat Torenlaan Ganzendries Gemeenteplein Schakelstraat Het Pand Jeugdcentrum Keerstraat

42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52

Meersblomme Mussekouter Nieuwe Olm Park Baron Casier Smedenstraat Spei Karekietstraat Berkenlaan Grasdreef Hongerstraat Hoge Kouter


ZOMERPLEZIER

Pluim voor onze speelterreinen Waregem mag terecht trots zijn op zijn 49 buurtspeelterreinen met 231 speeltoestellen. Zo bleek na de controle van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie in januari. Slechts één terrein kreeg een schriftelijke opmerking, die reeds opgelost werd. Om de drie maanden komt een externe firma een controle uitvoeren op elk terrein. Toch iets onveiligs gezien op een speelterrein? Laat het dan zeker weten aan de jeugddienst en zij doen het nodige.

Sinds de krokusvakantie kan iedereen een hele dag van de Waregemse Grabbelpas genieten! We voorzien nu immers ook opvang voor je kind voor en na de activiteiten. Er zijn elke dag drie opvangmomenten voorzien: ’s morgens (vanaf 7.30u.), over de middag (van 12.00u. tot 14.00u.) en na de activiteit (tot 18.00u.). De prijs per opvangmoment is 2 euro.

Een hele dag Grabbelpas

Nu ook met opvang voor je kind We kiezen voor deze nieuwe aanpak om meer kinderen de kans te geven deel te nemen aan de Grabbelpasactiviteiten. De opvangmomenten worden georganiseerd in de stedelijke jeugddienst. Kinderen brengen er hun eigen picknick mee.

Grabbelen in de paasvakantie

Het aanbod voor de paasvakantie is ook dit jaar immers heel divers: paaseieren knutselen, helpen in een kinderdagverblijf, piratennamiddag, een heuse DJ-workshop, een paastaart maken, lekker gaan zwemmen, een bezoek aan het Gallo-Romeins museum, genieten van de animatiefilm Frozen, muziekinstrumenten maken, goochelen, … i

ER

DOSSI

Je kan het uitgebreide programma bekijken op www.waregem.be/grabbelpas. Grabbelpas is er voor kinderen van 6 tot 12 jaar. De inschrijvingen voor zowel Grabbelpas als de opvangmomenten gebeuren online via jeugddienst.waregem.be of in de jeugddienst zelf. In de zomervakantie zet de grabbelpas volledig in op de speelpleinwerkingen. Hierdoor zijn er geen Grabbelpasactiviteiten in de zomervakantie. Zoek je dus leuke activiteiten tijdens de zomer, probeer dan zeker de speelpleinwerking in je buurt!

Jeugddienst • 056 62 13 88 • jeugd@waregem.be • www.waregem.be/grabbelpas

9


DOSSIE

R

ZOMERPLEZIER

Sportkampen en vakantieateliers

Zomer 2015

kamp Sportkampen en vakantieateliers

uur

prijs

6e lj, 1e - 6e sec 2e - 3e kl 1e - 6e lj

13.00u. - 17.00u. 09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u.

€ 45 € 55 € 55

2e - 3e kl 3e kl - 1e lj 1e lj - 2e lj 2e - 3e lj 3e - 4e lj 5e - 6e lj 2e - 3e kl 1e - 5e lj 6e lj - 4e sec 1e lj - 4e sec 1e - 3e lj 4e - 6e lj 1e - 6e lj

13.30u. - 16.00u. 13.30u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 12.00u. 13.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 17.00u. 09.00u. - 16.00u.

€ 45 € 45 € 85 € 85 € 85 € 85 € 85 € 45 € 45 € 85 € 105 € 105 € 85

1e -3e kl 2e -3e kl 3e kl - 1e lj 1e lj - 2e lj 2e - 3e lj 4e - 5e lj 6e lj, 1e - 3e sec 2e - 3e kl 3e - 6e lj 1e - 4e lj 3e - 4e lj 1e - 3e lj 4e - 6e lj

09.00u. - 16.00u. 13.30u. - 16.00u. 13.30u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u. 13.00u. - 16.00u. 13.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u.

€ 85 € 45 € 45 € 85 € 85 € 45 € 45 € 85 € 85 € 85 € 85 € 95 € 95

2e - 3e kl 1e - 6e lj 3e - 6e lj 1e - 4e lj

09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u.

€ 85 € 85 € 85 € 85

1e - 3e kl

09.00u. - 16.00u.

€ 85

2e - 3e kl 1e - 6e lj 4e - 6e lj 4e lj - 2e sec 1e - 6e lj 4e - 6e lj

09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u.

€ 85 € 85 € 85 € 85 € 86 € 85

2e - 3e kl 1e - 6e lj 1e - 3e lj 4e - 6e lj 4e lj - 2e sec 4e - 6e lj 1e - 3e lj

09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 17.00u. 09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u. 09.00u. - 16.00u.

€ 85 € 85 € 105 € 105 € 85 € 85 € 86

klas beëindigd

1 juli tot 3 juli 1 2 3

Rosas danst Rosas Kleuterkriebels (sport) Sprokkelsport

6 juli tot 10 juli 4 5 6 7 8 9 10 11a 11b 11c 12 13 14

Fa-mi-sol. Fa-mi-la. Fa-mi-li. Familie! Keukenpieten Keukenpieten + sport Figuren in stijl + sport Alles in Wonderland + sport Crime Time + sport Kleuters in het dierenrijk Minivoetbal (MVV 74) Minivoetbal (MVV 74) Minivoetbal - omnisport (MVV 74) Ponygewenning in VM - omnisport in NM Omnisport in VM - ponyplezier in NM Atletiek - omnisport

13 juli tot 17 juli Piraten en zijn maten (BVLO) Allemaal beestjes! Keukenpieten Keukenpieten + sport Alle indianen… + sport De strip trip Filmweek Kijk, ik fiets Racketlon - omnisport Gymnastiek - omnisport Alles met de bal Tennis in VM - omnisport in NM Omnisport in VM - tennis in NM

Tijdens een sportkamp kan je op een toffe manier een sport aanleren, een gezonde brok spel en ontspanning, vrienden maken, en misschien wel de start van een meer permanente actieve sportbeoefening in een sportclub. (enter) Ons team van ervaren en toffe monitoren staat alvast te popelen om jou de vakantie van je leven te bezorgen.

15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 a 26 b

Inschrijven vanaf woensdag 6 mei - 12.00u.

20 juli tot 24 juli (niet op 21 juli!)

Maak je keuze via www.waregem.be/sportkampen of via de folder die je kan krijgen bij de sportdienst of bij CC De Schakel. In de eerste week na de paasvakantie krijgen ook alle kinderen in de Waregemse basisscholen de folder mee!

27 28 29 30

Registratie verplicht

10 augustus tot 14 augustus

Om in te schrijven moet je je op voorhand online registreren. Op www.waregem.be/sportkampen vind je alle nodige info.

31

Opvang mogelijk

32 33 34 35 36 37

Voor en na de meeste kampen / ateliers is er tijdelijk opvang voorzien. Kijk in de folder om te zien welke mogelijkheden er zijn bij het kamp van jouw keuze.

i

Sportdienst 056 60 07 44 lennart@waregemsport.be www.waregem.be/sportkampen

10

Infokrant Waregem 2015 ■ 2

Bij de brandweer Wereldsporten Inlineskating - omnisport Fundance - omnisport

Sportkriebels (BVLO)

17 augustus tot 21 augustus Welkom in Kabouterland (sport) Hockey - omnisport Fietsen - avontuur Modelluchtvaart - omnisport New games - omnisport Frans - omnisport

24 augustus tot 28 augustus 38 39 40 41 42 43 44

Piloten in de lucht (sport) Circusplezier- omnisport Ponygewenning in VM - omnisport in NM Omnisport in VM - ponyplezier in NM Freerunning - omnisport Triatlon Atletiek - omnisport


FIETSEN

Fietsen van Waregem naar Zulte Tussen Waregem en buurgemeente Zulte zijn er wel meer goeie samenwerkingen op te noemen, en daar komt er nog eentje bij. Sinds begin dit jaar is aan de Slekkeput (aan het Instituut voor Verpleegkunde Aleydis) de aanleg gestart van het langverwachte fietspad langs de spoorweg. Het einde van de werken is voorzien tegen eind mei. Het fietspad start aan het station en loopt verder tot aan de gemeentegrens met Zulte. Daar sluit het aan op het bestaande fietspad langs de spoorweg. Het fietspad is 3 meter breed en wordt in asfalt gegoten. Het krijgt een afsluiting tussen het fietspad en de sporen en ook openbare verlichting. Het pad loopt door tot aan de fietsenstalling van het station, je fietst dus naast de treinen over de brug met de Vijfseweg! Fietsers die van of naar de Vijfseweg rijden, kunnen gebruik maken van een nieuwe toegangshelling naar de Slekkeput.

FIETSTIP Eens het pad in gebruik is, is het mogelijk om tussen Deinze en Waregem 14 kilometer te fietsen langs de spoorweg. Je kan er zelfs 18 kilometer van maken: aan het station sluit het verder aan op het bestaande fietspad op de oude spoorwegbedding dat doorloopt tot de industriezone Waregem-Zuid richting Anzegem.

i Dienst verkeer • 056 62 12 76 • verkeer@waregem.be

STEM OP WAREGEM Vlaanderen wil dit jaar de steden en gemeenten belonen die uitblinken met hun hoge fietsfactor. Wordt Waregem de publiekslieveling van Fietsgemeente/Fietsstad 2015? Daar kan jij mee over beslissen door te stemmen via www.fietsstad2015.be/waregem. Wij sommen even enkele redenen op waarom Waregem jouw stem verdient:

Altijd op tijd met een Blue-bike Met de trein komen en zonder file raken waar je moet zijn... of omgekeerd, zonder file altijd op tijd zijn voor de trein: het kan met de Blue-bike deelfietsen in Waregem! Je houdt je kaart voor de sleutelautomaat en klaar. De Blue-bike is helemaal van jou tot je terugkeert naar het station (max. 24 uur). De Blue-bike deelfietsen zijn kwalitatieve fietsen met verlichting, een handige fietsmand en een stevig fietsslot. De deelfiets is dus geschikt voor iedereen!

Fietsen voor 1 euro Je kan een Blue-bike huren aan 1 euro per rit in plaats van 3 euro. Hiervoor heb je wel nog een abonnementskaart nodig. Aanvragen kan via www.blue-bike.be en kost 10 euro per jaar. Deze kaart is trouwens 24/24 geldig in 44 stations! De sleutelautomaat bevindt zich in de fietsenstalling van het station. De medewerkers van het Fietspunt zorgen ervoor dat de fietsen steeds in topconditie zijn.

Blue-bike voor bedrijven Woon-werkverkeer, vergaderingen,... Met Blue-bike beschikken jouw werknemers over een comfortabele fiets aan 44 stations in België! i www.waregem.be/bluebike

■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

Fietspad Waregem-Zulte Fietsbehendigheidsparcours verkeersdienst Blue bike voor 1 euro Veloods Fietsroutes in de stadswinkel Gratis fluohesjes voor schoolkinderen Jaagpaden langs de Leie Schoolbereikbaarheidskaarten Fietsvriendelijke horecazaken Fietslessen voor volwassenen Waregemse Gordel Cyclocross Masters Dwars Door Vlaanderen City Mountainbike Challenge

Fietsenstalling aan station Het stadsbestuur en de NMBS hebben de handen in elkaar geslagen om de fietsenstallingen aan het station veiliger te maken én om meer plaatsen te voorzien. Meer bepaald investeerde de stad in de aankoop en plaatsing van zes controlecamera’s en stelde de NMBS de betalende fietsenstalling aan de Boulezlaan open voor iedereen. Het resultaat is dat er sinds begin dit jaar 724 gratis fietsplaatsen aan het station zijn. Dankzij de camerabewaking wordt de stationsomgeving 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 in het oog gehouden door het Security Operations Center van de NMBS. Bijkomend is er aan de fietsenstallingen aan de voorkant van het station een afsluiting geplaatst.

Stopcontact voor je fiets Elektrische fietsen worden steeds populairder. Maar eens onderweg wil je natuurlijk geen platte batterij hebben. Waregem beschikt over twee oplaadeilanden voor je elektrische stalen ros. 1. Het Pand (betalend) Laadeiland voor zes fietsen en scooters in de hoek naast het speelplein. Om gebruik te maken van deze oplaadmogelijkheid heb je een specifieke Blue Corner-laadkaart nodig. (via www.bluecorner.be). Volledig opladen duurt een viertal uren. 2. Veloods/Slekkeput (gratis) Oplaadpunt voor twee fietsen in de Slekkeput aan het fietsstartpunt bij Veloods (zie foto).

11


DE OPSLUITING

Eind april daalt de Week van de Amateurkunsten neer in Vlaanderen. Een week waarin alle amateurkunstenaars, van groot tot klein, de kans krijgen om uit te pakken met hun creaties. Omdat De Schakel samen met de cultuurdienst en Jeugdhuis Jakkedoe in amateurkunsten geloven én behoorlijk wat plek hebben om hen een platform te bieden, springen we graag mee op de WAK-kar.

De Opsluiting

24 & 25 april - CC De Schakel De Opsluiting

Het toonmoment

Een twintigtal enthousiaste creatievelingen laten zich op vrijdag 24 april opsluiten in de schouwburg van De Schakel en timmeren daar aan een toonmoment. Drie professionele coaches staan hen bij en twee bekende gasten duiken ergens tijdens de nacht op in de catacomben van De Schakel.

Het resultaat van De Opsluiting kan je helemaal gratis komen bewonderen op zaterdag 25 april om 20.00u. Vooraf wordt de hal van De Schakel gereserveerd voor allerlei doeditjes-en-wistjedatjes als voorbereiding op het grote moment: het toonmoment van De Opsluiting.

Zo kan je vanaf 16.30u. genieten van Tine Moniek of je laten overtuigen door de zeefdrukkunsten van het TL-collectief om over te gaan tot een potje grafische actie. Ondertussen kan je op tekendate bij een illustrator of het werk bewonderen van Eva Neirynck, Nina Verhelst of van onze lokale concertfotografen. Voor de muziek zorgen Band on the Run met Bevernaar Tom Coudijzer en het Waregemse Jazzcombo Jabbertalk. Het koor Awira brengt een ligconcert en Edward Populaire een DJ-set. De leerlingen van het De Opsluiting is voor het publiek OLV Hemelvaartinstituut zorgen veel meer dan een toonmoment. voor de inkleding van de hal. Om de innerlijke mens te versterken is Het wordt een regelrechte er een pop-up restobar met showcase van Waregemse overheerlijke hapjes geprepareerd tijdens een onweerstaanbaar amateurkunstenaars, die ons stukje showcooking door stuk voor stuk gaan verbluffen. amateurkoks onder leiding van Er bij zijn, is een must. Koen Jooris.

De coaches zijn Dominique Collet: actrice bij KOPERGIETERY, Lazarus en Ultima Thule, Xander Desmet: het Duracell-konijn dat zijn sporen verdiende bij Studio Brussel, Pilch’Art en de Waregemse cultuurdienst en Dijf Sanders, muzikale duizendpoot en bezieler van The Violent Husbands en Teddiedrum, twee uitzonderlijke bands.

i CC De Schakel • 056 62 13 40 • www.ccdeschakel.be

12

Infokrant Waregem 2015 n 2

De gasten die tijdens de nacht de deelnemers een hart onder de riem komen steken, zijn niet van de minste. Tania Van der Sanden ontpopte zich tot ‘de grande dame’ van het Vlaamse theater- en televisielandschap. Haar rollen in Het Eiland en Man Bijt Hond blijven voor eeuwig in het collectieve televisiegeheugen hangen. Momenteel is ze aan de zijde van Robrecht vanden Thoren, de tweede gast, te zien in het leuke één-programma Tom & Harry. Verder kennen we Robrecht van zijn geschifte rollen in de theatervoorstellingen van het KIP, zijn bijdrages in programma’s als Wat Als? en Magazinski en zijn rol in de film Hasta la Vista.

Alle voorstellingen en workshops zijn gratis, maar voor bepaalde zaken kan je best vooraf reserveren op www.ccdeschakel.be.


Boottochten op de Leie Vrijdag 17 juli • Nocturne Waregem (rondvaart) Avondtocht in Spaanse sfeer met accordeonist en lekkere paëlla! ■ Vertrek: 19.00u. – terug: 23.00u. ■ Prijs: 45 euro volwassen / 35 euro kinderen (4-12 jr) Donderdag 23 juli • Waregem-Roeselare Verken Roeselare na een smakelijk breugelbuffet op de heenreis! Met mogelijkheid tot bezoek brouwerij Rodenbach. ■ Vertrek: 10.30u. – terug: 18.30u. ■ Prijs: 45 euro volwassen / 35 euro kinderen (4-12 jr) Donderdag 6 augustus • Waregem-Rijsel (bus terug) Verken Rijsel op eigen tempo of kies voor een geleide wandeling in de historische stadskern. Er is tijd voor een wijntje of winkelstraat. ■ Vertrek: 9.00u. – terug: 20.30u. ■ Prijs: 51 euro volwassen / 41 euro kinderen (4-12 jr) Zaterdag 15 augustus • Waregem - Deinze Brielmeersen (bus terug) De kinderen kunnen onderweg knutselen, zich laten schminken en pannenkoeken smullen. In de Brielmeersen kan je wandelen, beestjes kijken, ravotten in de speeltuin … ■ Vertrek: 13.00u. – terug: 19.00u. ■ Prijs: 19 euro volwassen / 13 euro kinderen (4-12 jr) i Dienst toerisme • 056 62 12 52 • toerisme@waregem.be

Hippische activiteiten Waregem doet de komende maanden de titel van ‘stad van het paard’ alle eer aan met een goedgevulde hippische kalender. ■ Vrijdag 24 tot en met zondag 26 april • CPEDI: Internationale dressuurwedstrijd voor ruiters met een handicap • Bloso Waregem ■ Van vrijdag 1 mei tot en met zondag 20 september zijn er drafrennen op de Gaverbeekhippodroom. Op vrijdag is dat telkens om 19.00u., op zondag om 14.30u. ■ Zondag 24 mei om 15.00u.: American Day Racing op de Gaverbeekhippodroom ■ Zondag 21 juni: Elegantietocht voor koetsen, inclusief gratis rondritten met stadskoets vanop de Markt en ponyritten in park Casier. ■ Zaterdag 1 en zondag 2 augustus: Nationale Eventing L’Equino in Waregem en Nokere met op zaterdag dressuur en jumping in Bloso Sportcentrum en op het middenplein van de Gaverbeekhippodroom en op zondag cross-country met natuurlijke hindernissen op kasteeldomein Baron Casier in Nokere. ■ Van donderdag 24 tot en met zondag 27 september: Internationale Eventing Waregem/Anzegem op de Hippodroom en Blososportcentrum en cross country in kasteelpark Hemsrode.

Bloso investeerde de afgelopen maanden fors in uitbreiding en renovatie van de pistes op het Blososportcentrum. Er werd onder andere een nieuwe buitenpiste aangelegd van 80 op 50 meter ter hoogte van de Veldloopstraat. Deze piste is een eb- en vloedpiste. Dit nieuwe systeem zorgt er voor dat de zandbodem permanent vochtig genoeg blijft en de piste altijd veerkrachtig is voor de paarden. De piste vormt een gesloten geheel waardoor het water maximaal gerecupereerd wordt. Een ecologische troef dus!

Blososportcentrum krijgt extra troeven De rijbaan wordt aangelegd op een waterdichte folie, met een drainerende onderlaag en een zandlaag als rijbodem. De drainage is aangesloten op vijf regenwaterputten van elk 20 000 liter. Alle regenwater van de overdekte paddock en een deel van de grote binnenpiste wordt dus opgevangen en enkel het overtollige water wordt afgevoerd naar de Hollebeek. Bij droog weer wordt de klep tussen de regenwaterputten en de drainage opengezet. Het water uit de putten stroomt dan terug naar de drainage. Het systeem is bovendien volledig computergestuurd. Naast de automatische meting van het waterniveau in de piste zijn er ook sensoren die de buitentemperatuur en de regen registreren.

Meer topsport Naast deze buitenpiste wordt momenteel ook de overdekte paddock verlengd van 50 meter naar een

piste van 80 meter. Daar wordt een kleine tribune bij voorzien zodat de toeschouwers kunnen schuilen bij slecht weer. Naast de voordelen voor de wekelijkse bezoekers zal de nieuwe accommodatie ook meer wedstrijden en evenementen aantrekken. Het eerste evenement dat zo opnieuw naar Waregem komt, is de internationale dressuurwedstrijd voor ruiters met een beperking. (CPEDI, zie artikel hierboven).

deze pistes zal er in het najaar gestart worden met de aanleg van een gelijkaardige buitenpiste op het middenplein van de hippodroom. Die piste zal dienen voor stages en trainingen van competitieruiters en grotere wedstrijden.

Naast het afwerken van de omgeving rond

i Bloso sportcentrum Gaverbeek • 056 60 14 44 • waregem@bloso.be

13


De vele winkels in Waregem zijn een troef voor onze stad! Dankzij de lokale handelaars kunnen de inwoners, jong en oud, vlakbij hun woning, school of werk boodschappen doen. Tijdens de Belgerinkel-campagne worden klanten aangemoedigd om met de fiets of te voet te winkelen. Iedereen wint een gezondere en veiligere stad!

Kom met je stoel op straat

Vrijdag 29 mei Internationale Dag van de Buren

Met belgerinkel naar de winkel

Babbelen met de buren Het concept van de Internationale Dag van de Buren is eenvoudig: elk jaar komen mensen in diverse landen op straat om hun buren te ontmoeten. Niet tijdens een groot feest of groots opgezet evenement, maar gewoon in de straat.

Hoe ga je te werk Afspreken kan je overal, zolang het maar ergens in de straat is: een garage, een voor- of achtertuin, in een tent of onder een boom,… Op vrijdag 29 mei zorg je ervoor dat iedereen zijn of haar eigen stoel meebrengt. Het is leuk als iedereen iets kleins meebrengt om te eten en drinken!

Opzet van deze dag Het perfecte moment om jouw buur (m/v) beter te kennen en misschien wat vaker een spontane babbel te slaan. Bevestig je deelname vóór vrijdag 1 mei aan de stad door een activiteitenfiche in te vullen via waregem.be/ activiteitenfiche. Zo krijg je van ons een gratis promopakket met ballonnen, affiches, flyers en uitnodigingen. Vergeet niet na te gaan of je recht hebt op een feestcheque. Info en voorwaarden via waregem.be/feestcheques. ■

Hoe gaat de actie in zijn werk? Wie dit jaar gaat winkelen bij een deelnemende handelaar, ontvangt geen stempel meer op een spaarkaart maar wel een sticker met unieke code. Je registreert deze code en maakt dagelijks kans op mooie prijzen. Heb je tijdens de campagneperiode niks gewonnen? Dan maak je nog steeds kans op een unieke Minerva fiets. Als je geen internet hebt, kan je je sticker op een spaarkaart kleven en die in een Belgerinkel-box in het stadhuis deponeren. Doe dus je boodschappen van 26 april tot 31 mei met de fiets of te voet bij een Waregemse handelaar en maak elke dag kans op mooie prijzen! Kijk goed uit naar de Belgerinkel-affiches en aarzel niet om je sticker te vragen! ■ i www.belgerinkel.be

ELFDE

Het thema van Erfgoeddag is dit jaar Erf! Het stadsarchief neemt op zondag 26 april deel aan de eerste regionale editie.

i

Dienst feestelijkheden 056 62 12 11 feestelijkheden@waregem.be

Vr 8 mei om 19.30u. – OC Gaverke

In deze boeiende quiz van de sportraad/ sportdienst gaan we reeds voor de elfde keer op zoek naar de strafste Waregemse sportkenners. De sportquiz is er voor iedereen: Waregemse sportclubs, verenigingen, families, vrienden, wijkcomités,… Al wie minstens 17 jaar is kan een ploegje vormen van drie of vier personen. Je kan zelfs met twee ploegen deelnemen. Na het pijnigen van de hersenen gaat iedereen met een mooie naturaprijs naar huis! Dit jaar vindt de quiz plaats in het OC Gaverke (Zeswegenstraat 120). ■ i Inschrijven uiterlijk vrijdag 1 mei

15 euro per quizploeg lobbens.jan@belgacom.net of 0473 29 42 79

Save the date(s)

Nieuw seizoen in CC De Schakel Op dinsdag 2 juni stelt De Schakel in de schouwburg het aanbod voor het seizoen 2015-2016 voor. Dit doen ze traditiegetrouw met heel wat beeld- en klankfragmenten en persoonlijke interventies van de programmatoren. Je kan nu al je plaatsje reserveren via www.ccdeschakel.be of 056 62 13 40. Een abonnement bestellen kan online vanaf woensdag 10 juni om 19.00u. Lukt het je niet om op 2 juni naar De Schakel af te zakken? Geen probleem, want het cultuurcentrum gaat met hun seizoenspresentatie ook op tournee.

Waar en wanneer je hun on-theroadkaravaan kan ontmoeten, ontdek je vanaf eind april op de website van De Schakel en in diverse infokanalen. Te nieuwsgierig of ongeduldig om te wachten tot één van bovenstaande momenten? Dan mag je nu al even wegdromen bij namen als Studio Orka, Axelle Red, Wim Opbrouck, Kamagurka, Het Zesde Metaal, Joost Zweegers, … En dat is nog maar een fractie van de artiesten die volgend seizoen de weg vinden naar Waregem. ■

i CC De Schakel • 056 62 13 40 • www.ccdeschakel.be

14

Infokrant Waregem 2015 ■ 2

Regionale erfgoeddag 2015 In het familiebedrijf Vyncke in Harelbeke is er de aperitieflezing Meneer de notaris van Bert Kruismans. Verschillende archieven geven tips over stamboomonderzoek, de bewaring van oude documenten. Je kan bidprentjes uitwisselen en je komt meer te weten over papieren erfgoed. Het Waregemse stadsarchief pakt uit met een mini-tentoonstelling over de familie Boulez. André Braet vertelt over het belang van genealogisch onderzoek en geeft tips om zelf een goede familiestudie te maken. In Menen en Zwevegem nemen experts je geërfde kunstwerken en curiosa onder de loep. Je kan in Menen gratis naar de exclusieve vinylbeurs en het Jukeboxmuseum of in Zwevegem een demo restauratietechnieken meepikken. Volledig programma en inschrijven op www.erfgoeddagzuidwest.be. ■ i Stadsarchief

056 62 12 17 archief@waregem.be


~ Toen het nog Waereghem was ~

CHARLES LINDBERGH

Was het vroeger beter, zoals we wel eens beweren? Het was in elk geval anders, ook in onze stad. We spoelen even terug naar de tijd dat Waregem nog Waereghem was. Toen de Amerikaanse luchtvaartpionier Charles Lindbergh in 1927 als eerste succesvol en alleen van New York en Parijs vloog, werd hij in één klap wereldberoemd. Vanuit Parijs vloog de nieuwe held verder naar Brussel en Londen. Tijdens die laatste vlucht schreef Lindbergh ook Waregemse geschiedenis.

MEMORIAL DAY

Zondag 24 mei - 15.00u. Flanders Field American Cemetery De American Overseas Memorial Day Association organiseert de herdenkingen van de gesneuvelde Amerikaanse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Zoals elk jaar is er ook in Waregem een plechtige herdenking op Memorial Day. Traditioneel draagt een student van de internationale school Antwerpen het gedicht In Flanders Fields voor. De leerlingen van enkele Waregemse basisscholen zingen naar goede gewoonte een beklijvende versie van het Amerikaanse volkslied, wat voor de Amerikaanse aanwezigen meestal een emotioneel moment is. Verder zijn er enkele toespraken van leden uit de Belgische en Amerikaanse civiele en militaire wereld. Een Belgische muziekkapel speelt de nationale volksliederen. Tenslotte zijn enkele F-16 gevechtsvliegtuigen baas van het luchtruim en maken ze indruk met de missing man-formatie. ■ i

Hij verliet de luchthaven in Evere op maandag 30 mei 1927 omstreeks de middag. Op dat moment werd in Waregem hulde gebracht aan de gesneuvelde militairen op de Amerikaanse begraafplaats tijdens de gebruikelijke Memorial Day viering. Als Amerikaan moet deze traditie ook bij Lindbergh heel wat weerklank gehad hebben. Hij besloot dan ook om af te wijken van de normale route naar Londen en zijn gesneuvelde landgenoten te eren met een flyby. Toen hij over de begraafplaats vloog, gooide hij een bloemenruiker gewikkeld in een zijden sjaal naar beneden. Hoewel deze gebeurtenis ondertussen al meer dan 80 jaar achter ons ligt, beschikt het stadsarchief over een aantal aandenkens aan Lindbergh: meerdere foto’s én de originele zijden sjaal! ■ Heb jij nog interessant materiaal liggen over Het Pand of andere Waregemse locaties, evenementen uit vroegere tijden? Het stadsarchief weet hier altijd raad mee! Alle info over schenkingen aan het archief kan je krijgen via archief@waregem.be of 056 62 12 18.

i Stadsarchief • 056 62 12 18 • archief@waregem.be

Dienst feestelijkheden • 056 62 12 11 • feestelijkheden@waregem.be

V-Dag

Op zondag 10 mei herdenken we hoe de waanzin van Wereldoorlog II ten einde kwam. Programma  10.30u.: Eucharistieviering in de Dekenale Kerk  11.20u.: Bloemenhulde aan oorlogsmonument op de Markt  11.30u.: Ontvangst en receptie in het stadhuis i Dienst feestelijkheden • 056 62 12 11 • feestelijkheden@waregem.be

Nathalie d’Anvers en Selina De Maeyer in Zaal 29 Nathalie d’Anvers bepaalt haar modecreaties niet volgens de seizoenen maar door haar eigen gevoelens. Haar tijdloze en complexe ontwerpen resulteren in geraffineerde jurken met zachte en pure lijnen. De jurken dragen van Nathalie d’ Anvers is een ingesteldheid, een levenshouding: ‘wees alles, behalve vanzelfsprekend’. Selina De Maeyer gaat als fotografe dan weer haar eigen weg. Niet verstoord door opgelegde stromingen of trends. Licht is wat haar aantrekt, omdat het zoveel vertelt over esthetiek en atmosfeer. Ze ‘is’ haar foto’s. Het gaat over de diepte van de emoties: ‘Wanneer ik fotografeer houdt alles rondom mij op te bestaan en betreed ik een andere wereld’. De expo loopt nog tot 29 mei in Zaal 29 van de Stedelijke Kunstacademie. ■ Zaal 29 is de exporuimte van de Stedelijke Kunstacademie in de Olmstraat 29. Gratis toegang. Open van maandag tot en met vrijdag van 13.30u. tot 19.00u., zaterdag van 8.30u. tot 12.00u. en van 13.30u. tot 17.00u. www.academiewaregem.be • facebook.com/kunstacademiewaregem

15


DIENSTVERLENING

Openingstijden stadswinkel en dienst bevolking maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag

van 8.30u. 8.30u. 8.30u. 8.30u. 8.30u. 9.00u.

tot van 12.00u. 13.00u. doorlopend tussen 12.00u. en 13.00u.* 12.00u. 13.00u. 12.00u. gesloten 12.30u. gesloten 12.00u. gesloten

tot 17.00u. 18.30u. 17.00u.

tot 12.00u. 12.00u. 12.00u. 12.00u. 12.30u. 12.00u.

van op afspraak op afspraak op afspraak gesloten gesloten gesloten

tot 17.00u. 18.30u. 17.00u.

Op zaterdag zijn enkel de stadswinkel en de dienst bevolking open (ook voor rijbewijzen). De eerste zaterdag van de maand zijn alle diensten open: 9 mei en 6 juni. Het stadhuis is gesloten op vrijdag 1 en zaterdag 2 mei, van donderdag 14 tot zaterdag 16 mei en op maandag 25 mei. De diensten bevolking en burgerlijke stand zijn gesloten op donderdag 23 en vrijdag 24 april.

Openingstijden deelgemeentehuizen Beveren-Leie maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag

Desselgem 13.00u.-17.00u.

Sint-Eloois-Vijve 13.00u.-17.00u.

8.30u.-12.00u.

8.30u.-12.00u.

13.00u.-17.00u.

8.30u.-12.00u.

Alle deelgemeentehuizen zijn gesloten op vrijdag 1 mei, donderdag 14 en vrijdag 15 mei en op maandag 25 mei.

Openingstijden openbare bibliotheken maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag

Waregem 13.00u.-19.00u. 10.00u.-12.00u. 13.00u.-19.00u. 13.00u.-19.00u. 10.00u.-12.00u. 13.00u.-19.00u. 13.00u.-19.00u. 10.00u.-16.00u.

Desselgem

Sint-Eloois-Vijve

16.00u.-19.00u.

09.00u.-12.00u.

14.00u.-19.00u. 14.00u.-19.00u.

14.00u.-19.00u.

10.00u.-12.00u.

10.00u.-12.00u.

De bibliotheken van Waregem, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve zijn gesloten op vrijdag 1 en zaterdag 2 mei, van donderdag 14 tot zaterdag 16 mei en op maandag 25 mei.

Openingstijden containerparken maandag - dinsdag - woensdag - vrijdag donderdag zaterdag

12.00u. - 19.00u. gesloten 8.00u. - 14.00u.

Alle containerparken zijn gesloten op vrijdag 1 en zaterdag 2 mei en op maandag 25 mei.

De Sprong De Sprong is een uitgave van het stadsbestuur van Waregem Gemeenteplein 2 tel. 056 62 12 11 fax 056 62 12 23 De officiële berichtgeving over e-mail secretariaat@waregem.be Waregem is terug te vinden website www.waregem.be ■ in Het Gouden Blad ■ op www.waregem.be Verantwoordelijke uitgever ■ www.facebook.com/uitinwaregem Burgemeester Kurt Vanryckeghem ■ @Stad_Waregem op Twitter Verspreiding De sprong is gedrukt op Gratis en vijf maal per jaar aan alle FSC-gecertifieerd papier inwoners van Waregem Op evenementen worden er vaak foto’s genomen in opdracht van het stadsbestuur. Wil je niet dat een foto van deze activiteit waar jij opstaat gebruikt wordt door de stad? Laat dit dan schriftelijk weten aan het stadsbestuur.

16

Infokrant Waregem 2015 ■ 2

Centraal nummer 0903 99 000 (0,50 euro/minuut) of www.apotheek.be of aan de ingang van iedere apotheek Waregem en Sint-Eloois-Vijve Beveren-Leie en Desselgem

Openingstijden diensten in het stadhuis van 8.30u. 8.30u. 8.30u. 8.30u. 8.30u. 9.00u.

Apothekers

Dokters

* dienst bevolking gesloten van 12.00u. tot 13.00u.

maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag

Wachtdienst en nuttige telefoonnummers

056 60 91 00 056 71 05 90

Tandartsen

Centraal nummer 0903 399 69 (1,50 euro/minuut) Het callcenter verbindt je door met de dichtst bijzijnde tandarts van wacht. (enkel zaterdag, zon- en feestdagen van 9.00u. tot 18.00u.)

Nuttige telefoonnummers Ambulante Drugzorg Waregem Anonieme Alcoholisten Antigifcentrum Awel (kinder- en jongerentelefoon) Brandwondencentrum Child Focus De Druglijn Holebifoon Hulplijn misbruik en geweld Kankerlijn O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis OCMW Politiezone Mira Rode Kruis Vlaanderen Tele-onthaal Zelfmoordlijn

056 60 86 60 03 239 14 15 070 245 245 102 09 332 34 90 116000 078 15 10 20 0800 99 533 1712 0800 35 445 056 62 31 11 056 62 98 11 056 62 67 00 105 106 1813

SOS nummers

Brandweer en ziekenwagen Politiehulp Algemeen Europees noodnummer

100 101 112

WEDSTRIJD VRAAG Vorige prijsvraag

Het Rode Kruis hoopte 452 extra Waregemse bloedgevers te ronselen. Paul Vergote wist dit en werd beloond met het boek Tsjestig Waregemse verhalen.

Nieuwe wedstrijdvraag

In welke wijk bevindt zich het speelterrein op de bovenste foto van pagina 7? Stuur je antwoord tegen uiterlijk donderdag 30 april. naar desprong@waregem.be of Prijsvraag De Sprong, Gemeenteplein 2 - 8790 Waregem met vermelding van je adresgegevens en telefoonnummer.

Te winnen

Drie fietsnetwerkkaarten naar keuze uit ons stadswinkelgamma en twee bike wash-beurten.


17


STEDELIJKE BERICHTEN

De tuinafvalbak: heel gemakkelijk

OPHALING SNOEIHOUT AAN HUIS

Voor al het overtollige groenafval in je tuin heeft Imog een praktische oplossing. Met de

Een grote of net een kleine tuin? Geen probleem, want je kan ook kiezen tussen een grote of een kleine afvalbak. Een bak van 180 liter stemt overeen met drie restafvalzakken, een bak van 280 liter met vijf restafvalzakken. Een steuntje nodig om te bepalen wat het best bij jou past? Vergelijk jouw thuissituatie met onderstaande tabel.

Wie zijn tuin regelmatig onderhoudt, blijft met heel wat tuinafval zitten. Dat afval kan je op verschillende milieuvriendelijke manieren kwijt. Je kan het composteren, naar het containerpark brengen of gebruik maken van huis-aan-huis ophaling. Kies je voor die laatste optie? Dan kan je je inschrijven voor de gratis snoeihoutophaling of kan je investeren in een tuinafvalbak.

Aantal zakken per week

Ophaling snoeihout

tuinafvalbakken wordt al je groen aan huis opgehaald. Bovendien verwerkt Imog al dat afval rechtstreeks in hun composteringsinstallatie.

Bak 180 liter Wekelijks

1 tot 2 2 tot 3

Tweewekelijks

Bak 280 liter Wekelijks

Tweewekelijks

x x

3 tot 4

x

4 tot 5

x

Van april tot september is er elke week of per twee weken een ophaling (volgens jouw keuze). Van oktober tot maart is er één afhaling per maand.

Ga voor kwaliteit

Enkel tuinafval hoort thuis in een tuinafvalbak: grasmaaisel, kort snoeihout, haagscheersel, plantenresten. Huisvuil, boomwortels, mest, groente- en fruitafval, aarde en stenen zijn niet toegelaten. Alle afval uit de tuinafvalbak wordt immers verwerkt tot compost, een goede basis is dus cruciaal! ■ i

Imog • 0800 99 827 • info@imog.be • www.imog.be ■

HOU HET VOETPAD SNEEUWVRIJ EN VEILIG

■ ■ ■ ■ ■ ■

In deze tijd van het jaar kunnen sneeuw en ijzel nog voor gevaarlijke toestanden zorgen voor alle weggebruikers. Het is ieders verantwoordelijkheid om het voetpad sneeuw- en ijsvrij te houden. Daarom geven we hiernaast nuttige tips:

Ruimen doe je het best met een sneeuwschop, een harde borstel of vloertrekker. Verplaats het probleem zeker niet naar het fietspad of de rijbaan! Maak hoopjes sneeuw op de boordsteen van de stoep en boven de rioolputjes. Giet bij vriesweer nooit water op het voetpad. Strooien zonder eerst sneeuw te ruimen heeft geen effect. Zout heeft pas effect wanneer er op gelopen is. Schaf enkele kilo’s strooizout aan bij een Waregemse handelszaak. Strooizout is niet te verkrijgen bij de stedelijke diensten. ■

i

Dienst wegen en waterlopen 056 62 12 73 technischedienst@waregem.be

#KORT GEZEGD Nieuwbouw school Omdat het aantal leerlingen in de stedelijke basisschool Sint-Eloois-Vijve de afgelopen jaren sterk is gestegen, volstaan de huidige gebouwen niet meer. Daarom werd beslist om op de plaats van de vroegere chalet een nieuwbouw op te trekken met vijf kleuterklassen, sanitaire blokken, een polyvalente ruimte, een slaapklasje, berging en de nodige technische ruimte. De gebouwen worden in het najaar van 2015 in gebruik genomen. Na de verhuis van de kleuterklassen worden de vrijgekomen ruimten verbouwd tot computerklas, zorgklas, berging en klassen voor het lager. ■

18

Infokrant Waregem 2015 ■ 2

Aankoop gebouwen Nieuwstraat Desselgem De gemeenteraad heeft op 2 december de aankoop van enkele gebouwen langs de Nieuwstraat in Desselgem goedgekeurd: ■ Bibliotheek ■ Woning Nieuwstraat 16 ■ Parochiaal Ontmoetingscentrum (POC) De totale oppervlakte is 2 405 m². Deze gebouwen en gronden worden overgekocht van de vzw Parochiale Werken voor 465 000 euro. Op termijn zal op een deel van de site een project rond dorpskernvernieuwing gerealiseerd worden. ■

Snoeihout wordt vier keer per jaar opgehaald: in november, december, februari en maart. Het wordt enkel opgehaald als je je op voorhand inschrijft. Er zijn een paar voorwaarden bij de ophaling: ■ Het snoeihout moet gebundeld zijn met touw. ■ Je bundel mag maximum 18 kilo wegen en maximum 1,5 meter lang zijn. ■ Tot 2m³ is de ophaling gratis. Grotere hoeveelheden worden meegenomen tegen een vergoeding van 13 euro per extra kubieke meter (te betalen aan de ophaler). ■ Groenafval dat niet gebundeld is, wortels van bomen en struiken en fijn tuinafval als gras en bladeren wordt niet meegenomen. De eerstvolgende ophalingen zijn in de week van 16 tot 20 februari en van 16 tot 20 maart. Je plaatst je snoeiafval 's avonds samen met het gewone huisvuil buiten. De ophaling gebeurt in de loop van de volgende dag, dat kan soms zelfs ’s avonds laat zijn. Inschrijven voor deze snoeihout-ophaling kan via www.waregem.be/snoeihout of telefonisch bij de milieudienst of je kan je inschrijvingsformulier op papier afgeven in de stadswinkel. ■ i

Dienst milieu 056 62 12 80 www.waregem.be/snoeihout

Brandweer is nu Fluvia Sinds 1 januari is de Waregemse brandweer één van de schakels binnen hulpverleningszone Fluvia. Deze hervorming smolt de brandweerkorpsen van veertien steden en gemeenten in de regio samen tot één zone met 17 posten. Die veertien zijn: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Lendelede, Menen, SpiereHelkijn, Waregem, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem. 820 brandweerlieden (760 vrijwilligers en 60 beroeps) worden in hun nieuwe organisatie verenigd. Voor de inwoners verandert er echter niets. Heb je dringende hulp van de brandweer nodig? Bel dan 112! ■ i info@hvzfluvia.be • www.hvzfluvia.be


STEDELIJKE BERICHTEN

Sinds kort zijn er enkele wijzigingen in het schepencollege, de gemeenteraad en de OCMW-raad van onze stad. Dat betekent ook dat er enkele bekende gezichten verdwenen en evenveel “nieuwe” gezichten hun plaats innamen. Een overzicht…

Nieuwe gezichten Gemeenteraadslid Bruno Lahousse (CD&V)

Zevende schepen Maria Polfliet (CD&V)

Omdat raadslid Davine Dujardin eind vorig jaar om beroepsredenen stopte als gemeenteraadslid, neemt Bruno Lahousse haar plaats in. Sinds december is hij opnieuw lid van de Waregemse gemeenteraad.

Bij het begin van deze bestuursperiode werd de afspraak gemaakt dat Maria Polfliet vanaf januari 2015 het schepenambt van Bart Kindt zou overnemen.

Gemeenteraadslid M’Hamed Kasmi (sp.a)

Geboren op 1 maart 1960 Gehuwd met Stefaan De Baere Moeder van Bram, Sari, Joni en Bernd

Bij het begin van deze bestuursperiode werd de afspraak gemaakt dat Veerle Deconinck vanaf begin 2015 haar plaats in de gemeenteraad zou afstaan aan M’Hamed Kasmi.

Meewerkende echtgenote op landbouwbedrijf Gemeenteraadslid sinds 2001

35 jaar Directeur Sociaal Secretariaat Gehuwd met Lieselot Valcke Vader van Robbe, Helena, Vic en Daan Gemeenteraadslid 2007-2012 OCMW-raadslid sinds 2013

Spitaalstraat 84 in 8790 Waregem 056 62 12 12 - 0496 12 91 84 maria.polfliet@waregem

Henri Lebbestraat 45 8790 Waregem 0486 48 35 63 bruno.lahousse@wijhelpen.be

Bevoegdheden: Openbare werken, waterbeheersing en landbouw Spreekuren: maandagvoormiddag, dinsdag, woensdag en donderdagnamiddag in het stadhuis (na afspraak) // zaterdagvoormiddag in het bureau van OC Nieuwenhove (na afspraak)

Henri De Brabanderstraat 13 8792 Waregem 0495 21 70 70 kasmi.mo@hotmail.com 32 jaar Arbeider Gehuwd met Ikram Ouaich Vader van Insaf, Sabir en Anouar

Zittingen

OCMW-raadslid OCMW-raadslid Marie-Paule Buyck Valerie Maebe (CD&V) (CD&V)

OCMW-raadlid Sophie Deryckere (sp.a)

Het college van burgemeester en schepenen komt elke week samen op donderdagvoormiddag. Deze zittingen zijn niet toegankelijk voor het publiek.

Valerie Maebe vervangt Marie-Paule Buyck vervangt Bruno Lahousse, Ann-Sophie Kindt, die de die naar de gemeenteraad OCMW-raad verliet. verhuist (zie boven).

Sophie Deryckere vervangt Tom Ruysschaert (Groen), die de OCMW-raad verliet.

De gemeenteraad vergadert elke eerste dinsdag van de maand om 19.00u. in de raadzaal van het stadhuis. Deze zittingen zijn wel openbaar. Iedere geïnteresseerde kan deze officiële bijeenkomsten bijwonen als toeschouwer. De zittingen voor 2015 zijn gepland op 3 februari, 3 maart, 7 april, 5 mei, 2 juni, 7 juli, 2 september, 6 oktober, 3 november en 1 december. De OCMW-raad komt elke vierde dinsdag van de maand om 19.00u. bijeen op de vijfde verdieping van De Meers. Ook deze zittingen zijn openbaar. Wie interesse heeft, kan de openbare zitting bijwonen als toeschouwer. De zittingen voor 2015 zijn gepland op 23 februari, 23 maart, 27 april, 1 juni, 13 juli, 21 september, 26 oktober, 23 november en 14 december. i

Secretariaat stadhuis • 056 62 12 11 • secretariaat@waregem.be Secretariaat OCMW • 056 62 98 41 • info@ocmw.waregem.be

Meldingen aan het stadsbestuur kunnen al enkele jaren ook via onze website. Sinds begin 2009 ontving het stadsbestuur zo meer dan 1 000 inzendingen van bezorgde inwoners. Het ging onder andere over losse tegels op het voetpad, afgewaaide verkeersborden en ook al eens over een iets te luidruchtig feestje. Al deze meldingen werden stuk voor stuk met zorg behandeld. Maar om alles nog meer te stroomlijnen, is er sinds kort een nieuwe versie online op www.waregem.be/meldingen.

Online meldingskaart vernieuwd Het grote verschil met de vorige versie is dat je nu meteen kan aanduiden over welk soort melding het gaat. Je hebt de keuze tussen groen & milieu, straten & grachten, verkeer & parkeren, speelpleinen, evenement, dienstverlening en andere. Afhankelijk van jouw keuze belandt het bericht meteen bij de juiste dienst. Daarnaast is het formulier ook een stuk korter geworden en dat betekent tijdswinst voor iedereen. Let wel: nog steeds geldt dat je defecte straatverlichting niet aan de stad moet doorgeven. Dergelijke meldingen zijn voor Eandis bestemd (www.straatlampen.be of 0800 6 35 35). ■

i

Meldingen voor de stad kunnen via www.waregem.be/meldingen, 056 62 12 11 of aan de balie in de stadswinkel.

19


STEDELIJKE BERICHTEN

Wist je dat 70% van de Waregemnaars ooit in zijn/haar leven bloed zal nodig hebben? In Waregem geeft echter slechts 3,58% van de inwoners tussen 18 en 70 jaar bloed. Jouw stad gaat de uitdaging aan om dat percentage op te trekken naar 5%. In 2015 organiseert het Rode Kruis vier bloedinzamelacties, een ideale gelegenheid!

Geef jij al bloed? Dagelijks zet het Rode Kruis zich in om bloed in te zamelen en aan te leveren aan de ziekenhuizen. Want elke dag willen ze de garantie bieden dat levensreddende bloedproducten klaar liggen voor elke patiënt die het nodig heeft. Stad Waregem gaat de uitdaging aan om dit jaar 452 extra Waregemse bloedgevers te ronselen tegen 31 december. Wij zijn ervan overtuigd dat alle inwoners hierin een heel belangrijke rol kunnen spelen. Wil jij meehelpen en één van deze 452 nieuwe donoren worden? Neem dan snel een kijkje op www.bloedgevendoetleven.be.  i

Data van de bloedinzamelingen: ■ Waregem (SO Gaverke): 4 maart ■ Nieuwenhove (OC Nieuwenhove): 9 maart ■ Beveren-Leie (OC ’t Klokhuis): 16 maart ■ Desselgem (OC De Coorenaar): 24 maart

Grafconcessies nu ook verlengbaar met 15 jaar Wanneer iemand zijn laatste rustplaats krijgt op een van de Waregemse begraafplaatsen, dan moeten de nabestaanden beslissen of ze een concessie nemen. Zonder concessie blijft een graf 10 jaar gerespecteerd, met een concessie minstens 30 jaar. Sinds 1 januari is het nu mogelijk om na de eerste periode van 30 jaar te kiezen voor een verlenging met 15 jaar of opnieuw 30 jaar. Volwassenen

gratis

750 euro*

750 euro*

400 euro**

Niet-uniform (grafzerk eigen keuze)

gratis

1150 euro*

1150 euro*

600 euro**

Strooiweide zonder naamplaatje

gratis

-

-

-

50 euro

-

-

-

Strooiweide met naamplaatje

Voor kinderen geldt een tarief van 350 euro (*) of 200 euro (**) i

Dienst burgerlijke stand • 056 62 12 30 • burgerlijkestand@waregem.be

Oorlogsherdenking op onze begraafplaatsen In totaal gaat het om meer dan 1 720 namen van gesneuvelden, oudstrijders, burgerslachtoffers, weerstanders, civielarbeiders, weggevoerden en werkweigeraars. De volledige lijst vind je steeds op www.waregem.be/ herdenkingsmonument. Je kan nog steeds aanvullingen of correcties signaleren. De herdenkingsmonumenten zijn er ook gekomen omdat het onmogelijk was om de meer dan 1720 individuele graven te behouden na het einde van de grafconcessie. Ook in de komende maanden verdwijnen hierdoor enkele oudstrijdersgraven. Het stadsbestuur heeft wel beslist om de zerken te behouden van de soldaten en burgers die sneuvelden tijdens een van de Wereldoorlogen. Het gaat over 65 slachtoffers op de begraafplaatsen in Beveren-Leie (10), Desselgem Ooigemstraat (18) en Waregem Den Olm (37).  i Dienst burgerlijke stand • 056 62 12 30 • burgerlijkestand@waregem.be

Infokrant Waregem 2015 ■ 2

Concessie Verlenging Verlenging 30 jaar 30 jaar 15 jaar

Uniform (grafzerk, columbarium of urnenkelder geplaatst door stad)

In het kader van de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog huldigden we op 10 november 2014 een herdenkingsmonument in op elke Waregemse begraafplaats. Hierop staan de in Waregem begraven overledenen die een bepaalde rol speelden in de Eerste en/of Tweede Wereldoorlog.

20

Zonder concessie 10 jaar

Planning opruiming begraafplaatsen In 2013 en 2014 verwijderden de werklieden van de stad of een gespecialiseerde firma al honderden grafzerken waarvan de concessietermijn reeds jaren verstreken was. In 2015 staat het derde en laatste deel van de opruiming gepland. Vanaf 2016 gaat het enkel nog om een beperkt aantal concessies die het jaar voordien afliepen. Tijdens de werkzaamheden wordt de begraafplaats om veiligheidsredenen enkele dagen (deels) afgesloten. De precieze data per begraafplaats maken we op voorhand bekend op de begraafplaatsen zelf, op www.waregem.be en in het Gouden Blad.

Onderhoud en groenbeheer

Op de vrijgekomen zones en de wandelpaden komt er gras. Dit maakt meteen ook een pesticidenvrij groenbeheer mogelijk. Het stadsbestuur wijst er ook nogmaals op dat de grafconcessies (grond + graf) van niet-uniforme graven volledig onderhouden moeten worden door de nabestaanden. Het stadspersoneel komt hier niet in tussen. ■ i

Dienst burgerlijke stand • 056 62 12 30 • burgerlijkestand@waregem.be


BIBLIOTHEEK

De Jeugdboekenweek trekt deze editie resoluut de kaart van de humor. Want lezen is (glim)lachen, giechelen en grinniken. Lezen is lol hebben. Om grappen, een geestige plot, een personage met een hoekje af of een hilarische tekening. En je weet: een dag niet gelachen (dus gelezen), is een dag niet geleefd. De jeugdboekenweek is het ideale moment om weer eens goed in de boeken te duiken. De bib heeft daarbij zeker iets naar ieders goesting en verwent de kinderen met leuke activiteiten rond grappige boeken. Kom maar af en je zal zien: je lacht je een bult.

Humor tijdens Jeugdboekenweek

Van 14 tot 29 maart - bibliotheek

Grappig jeugdboekenweekspel voor klassen In maart werken de bibliotheken van Waregem, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve het jonge volkje danig op de lachspieren. Klassen kunnen tijdens de Jeugboekenweek op een speelse en actieve manier het rijke aanbod van de bib leren kennen. Alles draait rond Kobe de Lachmicrobe, gelukkig niet gevaarlijk, integendeel. Het is net belangrijk om de bevolking te besmetten met die lachmicrobe, want lachen is gezond. Ga met de klas knotsgekke uitdagingen aan in de bib en raak zo besmet met de microbe om ze dan razendsnel te verspreiden. We presenteren twee spelvarianten: eentje voor kleuters en leerlingen van het eerste en tweede leerjaar en eentje voor leerlingen van het derde tot zesde leerjaar.  Enkel voor klassen, reservatie op voorhand is noodzakelijk (www.waregem.be/leerkracht)

Auteurs over de vloer

Selfies en andere grappen

Tijdens de Jeugdboekenweek ontvangt de bib weer een aantal boeiende jeugdauteurs voor een publiek van leerlingen en klassen van het eerste tot en met het zesde leerjaar. Dit jaar kunnen ze kennismaken met Dirk Nielandt en de bekroonde Nederlandse Tosca Menten. Twee talentvolle creatieve Vlaamse illustratoren komen eveneens in Waregem hun kunsten vertonen: Mattias De Leeuw en Sabien Clement. De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar zullen zeker onder de indruk raken van het muzikale theater De oversteek, een bewerking van een jeugdboek over de Eerste Wereldoorlog.

Maaike Cafmeyer is meter van deze Jeugdboekenweek. Ze daagt je uit om mee te doen met een maffe fotowedstrijd. Maak een grappige foto met jouw favoriete grappigste boek en win een voorleesmoment van Maaike in de bib! En als je de bib van Waregem bezoekt op zaterdag 14 maart (van 13.00u. tot 15.00u.) of woensdag 25 maart (van 14.00u. tot 16.00u.), dan kan je zómaar weer naar buiten wandelen met een super origineel en te gek kapsel. Echt een aanrader! 

Enkel voor klassen, reservatie op voorhand is noodzakelijk (www.waregem.be/leerkracht)

i

Bib Waregem • 056 62 13 70 Bib Desselgem • 056 72 25 38 Bib Sint-Eloois-Vijve • 056 61 65 81 bibliotheek@waregem.be

AANBOD VOOR LEERKRACHTEN De jeugdboekenweek is tof, zeker als je (als leerkracht) er samen met de kinderen uit je klas aan kan deelnemen. Maar ook tijdens de rest van het schooljaar hebben wij tientallen activiteiten, bezoeken, voorstellingen, educatieve spellen,.. die zeker bij de leerplannen passen. Van het gekende klasbezoek aan het stadhuis over de recyclagekoffer tot een mobiel verkeerspark of Theater in de klas, het zijn maar enkele mogelijkheden uit een heel ruime lijst. Zowel de stad als de bibliotheek, de sportdienst, CC De Schakel, de Kunstacademie en Be-Part bundelden hun aanbod in één handig, permanent en up to date online overzicht.

www.waregem.be/leerkracht Als leerkracht van zowel kleuter-, lager als middelbaar onderwijs vind je het volledige aanbod op www.waregem.be/leerkracht. Op deze vaste pagina vind je trouwens ook een link naar de digitale nieuwsbrief voor leerkrachten. Enkele keren per jaar tonen we je immers wat je in de komende tijd zoal kan beleven met je kleuters of leerlingen. Zeker doen! 

21


PREVENTIE

Tips voor een goeie babbel Praat

Iedereen voelt zich al eens minder in zijn vel, maakt een

Kan je wat je voelt moeilijk onder woorden brengen? Probeer je gedachten dan eerst op papier uit te schrijven. Of probeer je te uiten in een tekening, muziek,… ■ Heb je het moeilijk om een gesprek te beginnen? Kies dan een populair onderwerp om mee te beginnen zoals het weer, film, TV, sport, nieuws, werk, reizen, hobby’s of familie. ■ Als je iets anders zegt dan wat je eigenlijk bedoelt, is de kans groot dat je gesprekspartner dat ziet. Behalve de woorden die uit je mond komen is een groot deel van onze communicatie immers lichaamstaal. ■ Denk bewust na over met wie je wil babbelen, wanneer je dat wil doen (en of je gesprekspartner dan ook tijd heeft voor jou) en via welk kanaal (telefoon, onder vier ogen, ...) ■

mindere periode door, wordt geconfronteerd met een probleem,… Toch is het niet evident om aan te geven dat het minder gaat. Heel wat mensen gaan gebukt onder het taboe van perfectie, van absoluut geluk.

Oe ist?

ça va, (eigenlijk absoluut niet) ça va “Oe ist?” De vraag is een gewoonte. “Goed!” Het antwoord is meestal ook een gewoonte…

Luister ■

De zorg voor elkaars welzijn en gezondheid is een zaak van iedereen. Deze zorg start met het praten over en luisteren naar elkaar. Het zijn belangrijke stappen die te weinig worden gezet. Met deze Oe ist?-campagne wil de provincie West-Vlaanderen het taboe doorbreken. Zal morgen alles opgelost zijn? Neen, maar elke stap helpt.

de nodige acties op en willen we een oproep doen aan alle Waregemnaren. Probeer de volgende keer als je iemand vraagt, “oe ist?” echt te luisteren naar het antwoord en niet zomaar “goed” te verwachten.

En in Waregem

Zit je met vragen waarmee je niet direct bij iemand terecht kan? Op pagina 16 vind je de rubriek nuttige telefoonnummers, met o.a. de Holebifoon, Tele-onthaal, de Druglijn,…

Ook in Waregem willen we deze Oe ist?campagne mee ondersteunen. De adviesraad Waregem wordt Gezonder wil de komende jaren van geestelijke gezondheid een speerpunt maken. Hiervoor zetten we i

Kijk voor tips en filmpjes op www.oeist.be

■ ■

■ ■

Durf zelf het gesprek beginnen en dan best met een open vraag (wie, wat,waar, wanneer en hoe). Praat niet alleen met iemand wanneer het slecht gaat, een mens is meer dan zijn/haar problemen. Lees de lichaamstaal van je gesprekspartner en let op die van jezelf. Maak oogcontact, knik af en toe om te bevestigen dat je aandachtig luistert, zorg er voor dat je allebei zit of staat en zit niet nerveus te friemelen. Ga na of je de boodschap goed begrepen hebt als je in een lawaaierige omgeving bent. Gebruik geen cliché-uitspraken waardoor de ander zich onbegrepen voelt. Vermijd “maak je geen zorgen, het gaat wel over” of “ik weet perfect hoe je je voelt”. Laat weten dat je bereid bent om te praten. Dat hoeft niet bij een chique etentje, bij een gezellige tas koffie kan je een gesprek voeren dat wonderen doet. Zit je agenda te vol om af te spreken? Neem dan de telefoon, mail, chat,…

Dienst welzijn en sociale zaken • 056 62 12 93 • preventie@waregem.be

Op 9 en 10 februari is er terug High@School. Alle leerlingen uit het derde jaar secundair onderwijs krijgen een toneelvoorstelling rond drugs en verslaving te zien. Daarna volgt een nabespreking in groep.

High@School

Drugpreventie in de Waregemse scholen Wat High@School is dit jaar aan zijn vijfde editie toe. Het is een project waarbij alle secundaire scholen in Waregem betrokken zijn. Dit jaar schotelen we de derdejaars Join(t) Us voor. Deze voorstelling vertelt het verhaal van Jasper en Lotte en de invloed van cannabis op hun prille relatie. Om de voorstelling goed te kaderen, wordt die nadien in groep nabesproken. Daar kregen de leerkrachten een opleiding over.

Waarom Het stadsbestuur en de werkgroep middelenpreventie blijven inzetten op middelenpreventie. We focussen daarbij niet alleen op illegale drugs, maar ook op legale drugs zoals alcohol en tabak. Voor de derdejaars wordt al jaar en dag een project rond drugs uitgewerkt. Dit jaar werd ook bewust gekozen om cannabis in de focus te zetten om de jongeren hier een correct over beeld te geven. Want nog steeds 85 procent

22

Infokrant Waregem 2015 ■ 2

van de leerlingen kiest ervoor om geen cannabis te gebruiken. En dat cijfer zien we uiteraard graag verder stijgen. Ouders die deze gelegenheid graag aangrijpen om met hun tiener te praten over drugs en druggebruik, vinden tips op de website van de druglijn: www.druglijn.be/omgaan-met-drugs/ouders.aspx  i

Dienst welzijn en sociale zaken 056 62 12 93 preventie@waregem.be


DOSSIE

R

WERKEN AAN ONZE STAD

Net zoals elk jaar maakten de stad en het OCMW een gerichte raming op van de ontvangsten en uitgaven voor het komende jaar. Alles samen opgeteld is dit het budget. Ook voor 2015 is deze oefening gemaakt, niet alleen om Waregem draaiende te houden, maar ook om verder te bouwen aan onze stad. Een budget dat opgesteld is volgens de regels van de kunst (en dat is wettelijk verplicht), is niet altijd makkelijk leesbaar. In dit dossier geven we een kort overzicht van hoe onze stad ook in 2015 streeft naar een gezond financieel evenwicht. Want daar vaart iedereen wel bij, zowel inwoners als bezoekers.

Van waar komt het budget? Bij het begin van de bestuursperiode (2014) keurde de gemeenteraad de beleidsnota voor de volgende 6 jaar goed. Daarin staan de doelstellingen voor Waregem in die periode. Om deze doelstellingen te bereiken werden acties uitgewerkt. Koken kost geld, daarom is ook berekend hoeveel kosten en ontvangsten er zullen zijn en of de som van deze twee de voorziene acties rechtvaardigt. Voor de inschatting van de kosten en ontvangsten voor 2015 werden de ramingen opnieuw onder de loep genomen. Zo krijgen we een zo realistisch mogelijk beeld. ■

Het budget van de stad voor 2015 Exploitatiebudget Ramingen van alle kosten en ontvangsten van de gewone werking van de stad Voor een overzicht: zie tabel Uitgaven: 43,03 miljoen euro

Ontvangsten: 52,41 miljoen euro

Enerzijds gaat het om aan te schaffen goederen en diensten (9,93 miljoen euro) voor onder andere energie en aankopen van materialen voor de diverse diensten. Anderzijds betreft het de loonkosten die de stad draagt (16,95 miljoen euro).

Het gaat hier ten eerste om ontvangsten uit de eigen werking (opbrengsten uit de containerparken, huuropbrengsten uit gebouwen van de stad, …) die zijn geraamd op 3,81 miljoen euro.

In de exploitatie-uitgaven zitten ook de werkingssubsidies. Dit zijn alle subsidies die de stad toestaat aan bijvoorbeeld het OCMW, politiezone Mira, CC De Schakel, Sportbeheer,… voor een totaal van 14,91 miljoen euro. De toelage aan het OCMW is de grootste (3,95 miljoen euro), gevolgd door politiezone Mira (3,23 miljoen euro). Voor Sportbeheer en De Schakel wordt respectievelijk 1,50 miljoen euro en 0,89 miljoen euro voorzien. Daarnaast zijn ook de te betalen intresten op leningen opgenomen (0,89 miljoen euro).

Daarnaast zijn er ook de ontvangsten uit belastingen die voor 2015 geraamd worden op 28,67 miljoen euro. De aanvullende belasting op de personenbelasting zal 9,77 miljoen euro opbrengen, de opcentiemen op de onroerende voorheffing zijn geraamd op 15,91 miljoen euro en de andere belastingen (bijvoorbeeld de belasting op de huisvuilzakken, …) op 2,35 miljoen euro. Er zijn ook belangrijke werkingssubsidies die de stad bekomt van de hogere overheden. Voor 2015 is dit in totaal 16,94 miljoen euro, waar het gemeentefonds iets meer dan de helft van uitmaakt (9,70 miljoen euro). Tot slot zijn er ook ontvangsten uit beleggingen en dividenden. De raming hiervoor is 2,77 miljoen euro. 

23


DOSSIE

R

WERKEN AAN ONZE STAD Budget 2014

Investeringsbudget Ramingen van uitgaven voor investeringen en ontvangsten van subsidies en verkopen

Investeringsuitgaven: 25,46 miljoen euro Een deel ervan heeft betrekking op werken die reeds aan de gang zijn. We zetten de belangrijkste investeringsuitgaven voor 2015 op een rij. ■ openbaar domein project Zuidboulevard 5,00 miljoen euro ■ nieuwbouwproject bibliotheek 3,00 miljoen euro ■ collectorwerken Hollebeek 2,00 miljoen euro ■ kapitaalinbreng in Gaselwest 1,96 miljoen euro ■ investeringstoelage OCMW 1,57 miljoen euro ■ aankoop gronden Zuidboulevard 1,55 miljoen euro ■ stadswinkel fase 2 (ontwikkeling oude Blokkerwinkel) 0,80 miljoen euro ■ nieuwe klassen Sint-Eloois-Vijve 0,75 miljoen euro ■ bezoekerscentrum WOI 0,65 miljoen euro ■ zwembad De Treffer (renovatie kleedruimte) 0,63 miljoen euro ■ nieuw meubilair stedelijke bibliotheek 0,55 miljoen euro ■ aankoop gronden en woning Anzegemseweg 0,50 miljoen euro ■ beheerplan park Casier 0,50 miljoen euro ■ renovatie koetshuis in park Casier 0,50 miljoen euro ■ ontsluiting bedrijventerrein Eugène Bekaertlaan op N382 0,50 miljoen euro ■ weg- en rioleringswerken Westerlaan-Noorderlaan 0,50 miljoen euro

Investeringsontvangsten De belangrijkste investeringsontvangsten voor 2015 zijn: ■ kapitaalvermindering binnen Gaselwest ■ subsidie collectorwerken Hollebeek ■ verkoop grond Regenboogstadion fase 1 ■ subsidie nieuwe klassen Sint-Eloois-Vijve ■ subsidie stadskernvernieuwing tweede schijf ■ subsidie renovatie koetshuis ■ inbreng private partners project Wonen aan de Leie ■ verkoop grond Transvaalstraat ■ verkoop grond private ontwikkeling Zuidboulevard ■ subsidie bezoekerscentrum WOI

10,16 1,25 1,00 0,98 0,81 0,68 0,60 0,50 0,50 0,40

miljoen euro miljoen euro miljoen euro miljoen euro miljoen euro miljoen euro miljoen euro miljoen euro miljoen euro miljoen euro

Andere transacties

I. Uitgaven A. Operationele uitgaven 1. Goederen en diensten 2. Bezoldigingen, sociale lasten en pensioenen 3. Specifieke kosten sociale dienst OCMW 4. Toegestane werkingssubsidies 5. Andere operationele uitgaven B. Financiële uitgaven C. Rechthebbenden uit het overschot van het boekjaar

43 044 285 42 038 651 10 212 467

43 027 418 42 137 299 9 925 314

17 696 963 0 13 702 421 426 800 1 005 634

16 947 832 0 14 905 003 359 150 890 119

0

0

52 833 435 49 802 153 3 928 883 28 908 226 26 599 226

52 410 371 49 640 599 3 809 772 28 667 739 26 321 009

15 225 536

15 906 070

10 739 053 634 637 2 309 000

9 772 399 642 540 2 346 730

3. Werkingssubsidies 16 663 205 a. Algemene werkingssubsidies 9 509 980 - Gemeente- of provinciefonds 9 329 730 - Gemeentelijke of provinciale bijdrage 0 - Andere algemene werkingssubsidies 180 250 b. Specifieke werkingssubsidies 7 153 225 4. Recuperatie specifieke kosten sociale dienst OCMW 0 5. Andere operationele ontvangsten 301 839 B. Financiële ontvangsten 3 031 282 C. Tussenkomst door derden in het tekort van het boekjaar 0

16 941 706 9 882 506 9 698 756 0 183 750 7 059 200

II. Ontvangsten A. Operationele ontvangsten 1. Ontvangsten uit de werking 2. Fiscale ontvangsten en boetes a. Aanvullende belastingen - Opcentiemen op de onroerende voorheffing - Aanvullende belasting op de personenbelasting - Andere aanvullende belastingen b. Andere belastingen

III. Saldo

9 789 150

Aflossingen van leningen, toegestane leningen en terugvorderingen van kapitaal op deze toegestane leningen De stad had op 1 januari van dit jaar 23,9 miljoen euro eigen schulden. Waregem voorziet dat het in 2015 2,65 miljoen euro aan kapitaal moet terugbetalen. Dit bedrag is gebaseerd op de prognoses die de banken doorgaven. Er worden dit jaar geen bijkomende leningen aangegaan. Naast de ramingen van de uitgaven en ontvangsten voorziet de stad ook verder het zilverfonds aan te vullen. Eind 2015 wordt 5,20 miljoen euro in deze spaarpot voorzien om de kost van de toekomstige pensioenen van de ambtenaren te kunnen betalen.

Conclusie Stad Waregem ontvangt in de gewone werking meer dan ze uitgeeft. Zo zijn er dus mogelijkheden om verder te blijven investeren en kan de stad ook haar leningen netjes terug betalen. Bovendien komen ook de toekomstige pensioenen van de ambtenaren niet in gevaar door de spaarpot van het zilverfonds.

i

Dienst financiën • 056 62 12 61 • financiën@waregem.be

Wil je een ruimer zicht op het budget van de stad? http://www.waregem.be/over-waregem/beleidsinfo/beleidsplannen

24

Infokrant Waregem 2015 ■ 2

Budget 2015

0 221 382 2 769 772 0 9 382 953


WERKEN AAN ONZE STAD

ER

DOSSI

Net zoals de stad is ook het OCMW verplicht om elk jaar een budget op te stellen. Ook hier geldt natuurlijk dat er moet gestreefd worden naar een evenwicht tussen uitgaven en inkomsten. Onder andere door de kosten van de vergrijzing van de maatschappij is dat niet altijd een eenvoudige oefening. Het OCMW van onze stad kan de opbrengsten en uitgaven voor dit jaar wel in evenwicht houden.

Het budget van het OCMW voor 2015 Overzicht

Investeringen

Opbrengsten: 28,7 miljoen euro Werking diensten en instellingen 16,40 miljoen euro ■ Toelagen door de stad 5,50 miljoen euro ■ Gemeentefonds 0,78 miljoen euro ■ Werkings- en personeelssubsidies en terugvorderingen 6,00 miljoen euro ■

Kosten: 28,7 miljoen euro Personeelskosten Goederen en diensten ■ Sociale uitkeringen en vzw-toelagen ■ Andere kosten: leningen, taksen ■ ■

18,80 4,90 2,30 2,70

miljoen euro miljoen euro miljoen euro miljoen euro

Verduidelijking

Personeelskosten Deze zijn goed voor 18,8 miljoen euro. De uitgaven voor personeel zijn goed van 70% van de uitgaven van het OCMW.

Er zijn voor 250 000 euro aan investeringen voorzien in 2015. Dit gaat ondermeer over de aankoop van software, een informatiemanagementstudie, verzorgingsmateriaal voor Woonzorgcentrum De Meers, diverse herstellingsen aanpassingswerken en een wagen voor de dagverzorging. Naast deze investeringen wordt dit jaar ook de nieuwe sociale werkplaats in gebruik genomen (3,23 miljoen euro). Daarnaast gaan ook de bouwwerken aan de 11 sociale huurwoningen in Beveren-Leie verder (1,70 miljoen euro). Hiervoor wordt 1,34 miljoen euro geleend.

Sociale uitkeringen In 2015 zal het totaal aan zuiver sociale uitkeringen 1,80 miljoen euro bedragen. Van deze uitkeringen komt een groot gedeelte terug via subsidies. De rest (220 000 euro) blijft ten laste van het OCMW.

Leningen Het OCMW betaalt dit jaar 2,48 miljoen euro aan intresten en aflossingen op leningen terug aan de banken. Voor de financiering van de investeringen voor 2015 moeten er geen nieuwe leningen aangegaan worden.

Gemeentelijke bijdrage Deze bedraagt 19% van alle ontvangsten. De ontvangsten uit eigen werking bedragen 57% van het totaal.

i

OCMW Waregem • 056 62 98 11 • Info@ocmw.waregem.be

25


DOSSIE

R

WERKEN AAN ONZE STAD

De parkeerdruk in het stadscentrum is de laatste jaren flink toegenomen. De aanleg van de ondergrondse parking aan de Zuidboulevard was voor de stad dan ook de ideale gelegenheid om het volledig parkeerbeleid in het centrum onder de loep te nemen. Na twee jaar van intensief onderzoek hebben we een ontwerp van parkeerbeleidsplan klaar. In de komende maanden wordt dit plan verder uitgewerkt en op punt gesteld.

Voorstel nieuw parkeerbeleid Het toekomstig parkeren moet eerlijk zijn en geschikt voor zowel inwoners, bezoekers, handelaars als werknemers. Met minder foutparkeerders en minder hinder voor fietsers en voetgangers. Het plan en de bijhorende parkeertarieven zijn trouwens geen nieuwe bron van inkomsten voor de stad. Kosten en opbrengsten zijn bewust gewoon in evenwicht.

Gratis langparkeren blijft

Verschillende zones

Hoe het verder gaat

In het ontwerpplan is het stadscentrum opgesplitst in vier verschillende zones: rood, groen, geel en blauw (zie plan). Overdag gelden er gunstige parkeertarieven, afhankelijk van de zone. In de zones rood en groen kan je bovendien gratis parkeren tussen 19.00u. en 9.00u. én is het eerste halfuur parkeren overdag gratis (t.o.v. slechts 15 minuten nu). Dat zorgt ervoor dat je nog zorgeloos kan binnenspringen bij jouw favoriete handelszaak. Voor de bewoners van deze zones is er overal een bewonerskaart mogelijk. In de meeste gevallen is de eerste kaart zelfs gratis. Voor de groene zone zijn er goedkope abonnementen voorzien. Een abonnement zou ook mogelijk zijn voor de ondergrondse parkings, waar eveneens aangepaste tarieven gelden.

Rood

Betalend kortparkeren van 9.00u. tot 19.00u. ■ Markt + aansluitende winkelstraten ■ Eerste 30 minuten gratis op speciale Shop&Go-plaatsen ■ 1u = 1 euro, 2u = 2,50 euro, 3u = 4 euro ■ Bewonerskaarten: 125 euro per jaar

Groen

Betalend langparkeren van 9.00u. tot 19.00u. ■ Ruimere centrum richting station / hippodroom / Regenboogstadion ■ Eerste 30 minuten gratis met ticket ■ 0,30 euro per uur ■ Bewonerskaarten: eerste is gratis, vanaf tweede 50 euro per jaar ■ Abonnementen: 15 euro per maand of 165 euro per jaar

Op slechts 5 minuten stappen van het stadscentrum blijven er meer dan 700 gratis parkeerplaatsen beschikbaar. Gratis langparkeren blijft mogelijk aan Waregem Expo, het Jeugdcentrum en langs de Ring. Ook in de blauwe zone betaal je niet om tijdelijk te parkeren.

Om dit plan verder uit te werken is er in de komende tijd een participatieronde gepland met alle mogelijke betrokkenen. De bedoeling is om alle voorbereidende werk af te ronden in de gemeenteraad over enkele maanden. Het plan treedt in werking in 2016, bij de opening van de ondergrondse parking in de Zuidboulevard. Vanaf dan staat het autonoom gemeentebedrijf WAGSO in voor de uitbating en de parkeercontroles.

i

Dienst verkeer • 056 62 12 76 • parkeerbeleid@waregem.be

Geel

Betalend parkeren ■ Ondergrondse parkings onder Pand en Zuidboulevard ■ Van 9.00u. tot 18.00u. = 0,50 euro per uur ■ Van 18.00u. tot 9.00u. = 0,30 euro per uur ■ Abonnementen: 30 euro per maand of 330 euro per jaar

Blauw

Parkeren met parkeerkaart ■ Gebied ten noorden van Markt ■ Gratis parkeren voor niet-inwoners met parkeerkaart (max. 2 uur) ■ Bewonerskaarten: eerste is gratis, vanaf tweede 50 euro per jaar

Vragen en suggesties Misschien heb je na het lezen van deze pagina wel een vraag, opmerking of suggestie voor het toekomstige parkeerbeleid in het stadscentrum. In dat geval kan je steeds mailen naar parkeerbeleid@waregem.be. Natuurlijk kan je dit ook aan de balie van de stadswinkel of per brief naar het stadsbestuur.

PUBLIEKE INFOVERGADERING Maandag 16 maart om 19.00u. Raadzaal Op maandagavond 16 maart geeft het stadsbestuur uitgebreid tekst en uitleg over het ontwerp van het parkeerbeleidsplan. Deze infovergadering is vrij toegankelijk voor iedere inwoner. De plaats van afspraak is de raadzaal van het stadhuis. Binnenkomen kan via de ceremoniële ingang in Het Pand.

26

Infokrant Waregem 2015 ■ 2


CC DE SCHAKEL

Met een leuke mix van theater, muziek, circus, film & humor laat het Schakelteam je twee dagen snoepen van de specialiteiten van het huis. Naast voorstellingen zijn er ook extra caféconcerten, workshops en animaties. 48 uur lang 100% Schakel, je zou voor minder were keren.

Kerekewere Het kind dat van Théâtre d’un Jour is een poëtische circusvoorstelling in een mooie tent voor het hele gezin. Soms ontroerend maar bovenal acrobatisch spannend.

Vier jaar geleden won Waregemnaar Wannes Destoop in Cannes de juryprijs voor zijn kortfilm Badpakje 46. Zijn tweede worp Billy the Bully kent zijn Waregemse première tijdens dit festival.

The Great Downhill Journey Of Little Tommy is een aanstekelijk naïef sprookjesverhaal in een hoogst eigenzinnige theatervorm die meer dan terecht twee prijzen wegkaapte op Theater aan Zee en geselecteerd werd voor Circuit X op het Theaterfestival. Van het origineelste dat we jullie de laatste jaren hebben kunnen voorschotelen. Moustash, een band-met-eigen-smoel brengt een rijkelijk gevarieerde set waarbij de nietsvermoedende luisteraar getrakteerd wordt op een heerlijke potpourri van swing, ska, Frans chanson, Nederpop, liedkunst, balkan, en bossanova. Kortom: een feestje! Sarah Yu Zeebroeck, de dochter van Kamagurka, maakt met haar kleurrijke schilderijen van onze hal in een surrealistische speeltuin. Omdat kijken naar haar kunst smaakt naar meer, nodigt ze je uit in haar creatieve universum tijdens een workshop waar er getekend zal worden met handen en voeten.

Met Daar Sta Iemand grijpt nachtburgemeester Vitalski integraal terug naar zijn oerwortels: de eenvoudige, maar absoluut krankzinnige vertelling zonder poespas.

Zo heel af en toe gaan je haren van iets rechtstaan. Van iets ongelooflijks, miniem en mooi en broos. FREEZE! is zo’n voorstelling: klein in aanpak, groots in gedachten. Van kinds af aan balanceert Nick Steur natuurstenen op elkaar. Geen lijm, cement of truc komt eraan te pas, louter een intense concentratie en ‘een balans tussen de eigen wil en die van de steen’. Superspannend, superpuur en supermooi.

PRAKTISCH

VRIJDAG 20 FERUARI

kere Ke were

EXTRA’s Breng een bezoekje aan de INFO*MATIC en laat je interactief verrassen in een nostalgisch sfeertje. Ontdek hoe vuil de Vuile Was van Tinemoniek letterlijk en figuurlijk is en ontmoet het werk van Geert Opsomer, de koning van de zeefdruk met zijn eetbare tattoo’s.

19.00u. Théâtre d’un jour ‘Het kind dat ...’ 20.00u. Waregemse première van ‘Billy The Bully’ 20.45u. Byron Bay 21.00u. screening van ‘Billy The Bully’ 21.30u. Vitalski ‘Daar Sta Iemand’

ZATERDAG 21 FERUARI 15.00u. Workshop Sarah Yu Zeebroeck 17.00u. Théâtre d’un jour ‘Het kind dat ...’ 19.00u. screening van ‘Billy The Bully’ 20.00u. Jonas Vermeulen & Boris Van Severen 20.00u. Théàtre d’un jour ‘Het kind dat ...’ 21.15u. screening van ‘Billy The Bully’ 21.30u. Moustash 21.45u. Nick Steur Een Kerekewere-pas kost 15 euro en geeft je één dag lang toegang tot alle voorstellingen. Je kan hem kopen op www.ccdeschakel.be.

27


WIELRENNEN

CycloCrossMasters

Woensdag 25 februari - vanaf 18.00u. Voor wie niet genoeg krijgt van het veldrijden, serveren we op woensdag 25 februari de CycloCross Masters. Voor de derde keer is de spectaculaire afsluiter van het veldritseizoen te gast in het Waregemse stadscentrum. Met het kruim van het internationale veldritpeloton (m/v), een parcours van een kilometer vol hindernissen, veel ambiance en helemaal gratis! Toppers Sven Nys, Sven Vanthourenhout en Wout Van Aert hebben hun komst alvast bevestigd! Wie er bij de vorige edities al bij was, weet dat je deze avondcross zeker niet mag missen. Zeker als je ook nog weet dat Waregem als voorbeeld dient voor… Parijs, waar de organisator ook een CycloCrossMasters plant! Het parcours door het stadscentrum zit vol hindernissen: de zandbak, boomstammen, het wasbord, ... Kortom, geen moment rust voor de toppers en voortdurend spektakel voor het publiek. Je ziet de renners op het compacte parcours immers de hele tijd aan het werk.

Programma 15.00u. Jeugdinitiatie 1 (6-7-8 jaar) 15.30u. Jeugdinitiatie 2 (9-10 jaar) 16.00u. Jeugdinitiatie 3 (11-12 jaar) 18.00u. Presentatie renners 18.30u. Tijdrit dames en heren (1 ronde) 19.10u. Podiumceremonie tijdrit 19.20u. CX Jumping (NIEUW!!) 20.00u. Wedstrijd elite dames (20 min) 20.30u. Wedstrijd elite heren (30 min) 21.10u. Podiumceremonie dames en heren 21.15u. Kroning Koning Winter

Het centrum op woensdag 25 februari ■ ■

De presentatie van de renners, alle podiumceremonies en de kroning van Koning Winter vinden plaats op de Markt.

CX Jumping Spektakel gegarandeerd wanneer we de renners uitdagen om een zo hoog mogelijke jump te maken. De lat gaat omhoog bij elke sprong.

Mobiliteit De Markt is afgesloten vanaf dinsdag 24 februari om 8.30u.: parkeerverbod voor Het Pand, doorgaand verkeer blijft mogelijk. Op woensdagnamiddag geen verkeer mogelijk vanaf 14.30u. (toegangswegen afgesloten). Alles terug open vanaf donderdag 26 februari om 9.00u.

i

Dienst feestelijkheden 056 62 12 11 feestelijkheden@waregem.be www.cyclocrossmasters.be

70e Dwars Door Vlaanderen Woensdag 25 maart

Woensdag 25 maart is alweer een wielerhoogdag voor Waregem. Het startschot van Dwars Door Vlaanderen klinkt in Roeselare, maar de aankomstlijn ligt naar goede gewoonte in onze stad. De 70e editie van deze voorjaarsklassieker is anderhalve week voor de Ronde van Vlaanderen een belangrijke test. Wij zijn alvast benieuwd wie de Nederlander Niki Terpstra opvolgt en op de Verbindingsweg als eerste over de finishlijn rijdt. i

Alle info over Dwars Door Vlaanderen vind je op www.dwarsdoorvlaanderen.be

28

Infokrant Waregem 2015 ■ 2

8.00u.: Parkeerverbod aan het Jeugdcentrum 9.00u.: Parkeerverbod aan tennisvelden in Schakelstraat, tijdelijk afsluiten van Stormestraat (vanaf Verhelststraat) en Holstraat (vanaf Guido Gezellestraat) voor plaatsen van nadarafsluitingen. 13.00u. Afsluiten van Stormestraat (vanaf Verhelststraat), Holstraat (vanaf Guido Gezellestraat), Meersstraat (vanaf sporthal Treffer) en volledige Schakelstraat, parkeerverbod onder Pand en parkings rond Pand (aan residentie Regenboog, naast politiekantoor en voor OCMW/ Schakel) 14.30u. tot 22.00u.: Stationsstraat (vanaf rotonde Oscar Verschuerestraat tot aan Markt) en Keukeldam (vanaf Damweg tot aan Markt) 16.00u. tot 22.00u.: Bijkomend afsluiten volledige Meersstraat en Kwaestraatje


Natuuracademie Samen met het provinciebestuur organiseert Waregem een reeks van vijf natuuractiviteiten voor kinderen van het 3e en 4e leerjaar. De activiteiten vinden telkens plaats op woensdagnamiddag van 14.00u. tot 16.00u. in Goed te Nieuwenhove (Platanendreef 16). Met een natuurgids ontdekken kinderen spelenderwijs de natuurwonderen in de omgeving. Dieren en planten worden van dichtbij onderzocht, de kinderen knutselen met natuurelementen, ze enten fruitboompjes voor de tuin, een heks komt op bezoek en nog veel meer… Interesse? Schrijf je dan als de bliksem in, want er zijn slechts 20 plaatsen, enkel voor kinderen uit Waregem! Inschrijven voor de hele reeks doe je voor 1 maart in de stadswinkel. Voor de vijf sessies betaal je bij de inschrijving 20 euro. Voorzie telkens aangepaste kledij want de meeste activiteiten vinden buiten plaats.

Programma Woensdag 11 maart: Heksentoeren Heks Epona leert je de kneepjes van het vak.

Woensdag 1 april: Insectenhotels en andere natuurlijke huisjes Leer gezellige huisjes maken voor de dieren in je tuin.

Een avond vol warme winterse klanken Op zaterdag 7 februari verovert WinterWoordenNacht (WWN) opnieuw jouw winterhart. Knappe muziek, intrigerende teksten, illustraties, dans en videokunst en dat vanuit een lekker comfortabele zetel met een drankje erbij. Net als van vorig jaar, bundelt WWN bekende namen en nieuwe talenten in een verbluffend festivalprogramma. Eveneens net als vorig jaar, is ook deze editie al helemaal uitverkocht! Wil je er toch nog een beetje bij zijn? Like onze WWN-Facebookpagina en volg alles op de voet.

Woensdag 29 april: Ent je eigen fruitboom Fruitbomen leren enten voor je eigen tuin.

Woensdag 20 mei: Boomstory

Ontdek het wonderlijke leven van de bomen.

Woensdag 3 juni: Speurneuzen

WinterWoordenNacht is een niet te onderschatten samenwerking van stad Waregem, CC De Schakel, bibliotheek Waregem en vzw Misfit.

Actieve natuurspelnamiddag.

i Dienst milieu • 056 62 12 80 • milieuzorg@waregem.be

i Cultuurdienst • 056 62 13 10 • cultuur@waregem.be

Op zijn jaarlijkse feest bekroont de Waregemse Cultuurraad

Nocturne van het Deeltijds Kunstonderwijs Op vrijdag 13 februari nodigt de Stedelijke Kunstacademie iedereen uit om tijdens een gezellige nocturne te ontdekken waarvoor het deeltijds kunstonderwijs in Waregem staat. Vanaf 19.00u. kan je in de gebouwen van de Kunstacademie in de Olmstraat genieten van verschillende optredens, voorstellingen en expo’s. Of nog beter: ontdek verfrissende combinaties van muziek, woord, dans en beeldende kunst die op een nieuwe manier tonen welk talent de Kunstacademie in huis heeft.

Denk bijvoorbeeld aan een expo die opgeluisterd wordt met muziek. Of een theatervoorstelling die aangevuld wordt met animatie. Of een muzikaal optreden dat ondersteund wordt door dansers... Alle grenzen en mogelijkheden worden afgetast tijdens de Nocturne van het DKO. Tussendoor kan je ook bijpraten in de loungebar of een hapje eten aan één van de eetstandjes. Een absolute aanrader voor iedereen die kennis wil maken met de dynamische en eigentijdse werking van de Kunstacademie met afdelingen Podiumkunst (Muziek, Woord & Dans) en Beeldende Kunst. i

Stedelijke Kunstacademie Waregem 056 60 09 18 onthaal@academiewaregem.be www.academiewaregem.be

jubilerende verenigingen, bijzondere prestaties en verdienstelijke personen die op een bijzondere manier kleur en uitstraling geven aan het cultuurleven.

Feest van de cultuurraad

Zaterdag 7 maart 20.00u. CC De Schakel

Verdienstelijke personen: Fernand Coulier (50 jaar bestuurslid Willemsfonds Waregem), Hilaire Verstaen (40 jaar lid koor Torengalm), Oscar Verstraete (46 jaar bestuurslid Davidsfonds Waregem) en Frans Bonte (49 jaar bestuurslid Davidsfonds Waregem) Uitzonderlijke prestaties: Beveren Koestert (benefietconcert in Beveren-Leie door vrijwilligers), Joachim Coucke (tweede Prijs voor Beeldende Kunst Provincie West-Vlaanderen) en Jeffrey Fierens (winnaar categorie Riders Portrait FEI World Photo Grand Prix). Jubilerende verenigingen: Tuinhier (75 jaar), Davidsfonds Waregem (125 jaar), Willemsfonds Waregem (50 jaar) en Missiebond Beveren-Leie (50 jaar). De huldigingen worden afgewisseld met een optreden van de Koninklijke Muziekvereniging De Leiezonen, een selectie uit Beveren Koestert en projecties van het werk van Joachim Coucke en Jeffrey Fierens. i Dienst cultuur • 056 62 13 10 • cultuur@waregem.be

29


Voor de vierde keer wordt het Jeugdcentrum omgedoopt tot Spellewaarde. Een bijzonder speels evenement met games, bordspellen, caféspelen en ander amusement voor jong en oud, helemaal gratis!

Spellewaarde

Zaterdag 7 februari - 14.00u.-20.00u.

100 dagen voor de laatstejaars

De spelletjesbar is open tot middernacht

We willen met Spellewaarde de geschiedenis van videospelletjes overbruggen. Daarom trakteren we jou op retrospelletjes, niet extreem flitsend maar nog altijd even leuk. Daarnaast kan je de allernieuwste videogames ontdekken. Kruis je liever de degens tijdens een strategisch bordspel? Goed zo, Risk en de Kolonisten van Catan liggen op jou te wachten in de bar die open is tot middernacht. Er zijn geen grenzen in Spellewaarde. Ook enkele spellenclubs tekenen present en tonen je gezelschapsspelen die je nooit eerder hebt gezien. Je kan ook meebouwen aan de grootste LEGO-constructie. Wie nog verder terug in de tijd wil, kan de glorietijden van weleer herbeleven met volkse caféspelletjes. De voetbaltafel is trouw op post en ook viking kubb blijft een hit. Zie je het groter? Geen probleem, leef je maar uit met onze reuzespellen of leer vliegen met een modelvlieger. De spellenclubs zorgen er trouwens voor dat ook de allerkleinsten zich niet vervelen met spelletjes op hun maat. i Jeugddienst • 056 62 13 88 • jeugd@waregem.be www.waregem.be/spellewaarde

MONITOREN GEZOCHT Gezocht! Al jaren lang zorgen enthousiaste monitoren voor een uitstekende begeleiding van de activiteiten van verschillende speelpleinwerkingen en de Grabbelpas. Ga je graag om met kinderen en vind je in je vrije tijd nog een plaatsje om enkele supertoffe activiteiten uit te werken en te begeleiden? Ben je gemotiveerd, enthousiast, zelfstandig en 16 jaar of ouder? Dan ben jij de geknipte jongere die we zoeken! Heb je interesse? Neem dan contact op met volgende speelpleinwerkingen i

Speelpleinwerking ’t Pad (Waregem) www.speelpleinhetpad.be

De Speeldoze (Sint-Eloois-Vijve) despeeldoze@gmail.com

Vakantiespeelplein Desselgem www.speelpleindesselgem.be

Speelplein de Speelberg (Beveren-Leie) www.despeelberg.be

Grabbelpas (Waregem) grabbelpas@waregem.be

Jeugddienst • 056 62 13 85 • jeugd@waregem.be

30

Infokrant Waregem 2015 ■ 2

Op vrijdag 27 februari vieren de laatstejaarsstudenten hun laatste 100 dagen op de schoolbanken. i

Programma 6.00u. - 8.00u. Ochtendsfeer op de Markt met DJ Djotty 8.00u. - 16.00u. Animatie binnen de schoolmuren 16.00u. - 20.00u. Muzikale afsluiter met verschillende DJ’s op de Markt

Jeugddienst • 056 62 13 85 • jeugd@waregem.be

Op vrijdag 27 februari gaat vanaf 18.00u. de derde editie van het kunstevenement MAART van start met een feestelijke nocturne. De editie in 2014 kende een groot succes met meer dan 400 bezoekers.

MAART Kunstroute Waregem Het kunstparcours passeert zes kunstlocaties via een wandel-/fietsroute. De feestelijke opening op vrijdagavond 27 februari vindt plaats op zes locaties: in Be-Part, Bruthaus, Claessens Artists' Canvas, CC De Schakel, V-Art en Zaal 29. Wie liever fietst dan wandelt tijdens de nocturne, kan zich gratis en duurzaam verplaatsen met een fiets van Veloods.

MAART praktisch ■ ■ ■

Nocturne - vrijdag 27 februari van 18.00u tot 23.00u. Kunstparcours - zaterdag 28 februari en zondag 1 maart van 11.00u. tot 17.00u. Gratis een fiets huren bij Veloods op vrijdag 27 februari kan tussen 17.30u. - 22.00u. in het nieuwe Veloods-afhaalpunt (Windhoek 17) na het inscannen van je identiteitskaart. Je kan de fiets gebruiken tot middernacht.

MAART is een organisatie van een zestal partners uit de kunstensector, zowel uit de stedelijke en provinciale als uit de privésector. De bezieler van het kunstparcours is Joris Van der Borght, galerist van Bruthaus.


SPORT & SPEL

Buitenspeeldag Woensdag 1 april - stadionvijvers

Op woensdag 1 april maken tablet en televisie geen schijn van kans. Aan de stadionvijvers wacht van 13.00u. tot 17.00u. een waar speelparadijs op de kinderen. De sport-, cultuur- en jeugddienst slaan de handen in elkaar om er een onvergetelijke dag van te maken. We kunnen je nu al garanderen dat er lekker veel vaart zal inzitten op de draaimolen, dat je waterpret zal beleven in de reuzekano's en je als een ware superheld onze klimmuur en speleobox zal overmeesteren. Dan hebben we ook nog pony’s, springkastelen en reuzenspelen in petto. Er is geen enkel excuus om binnen te blijven!

NIEUW! Start to Frisbee 12 maart - 28 mei

De laatste speelupdates kan je op de voet volgen via www.waregem.be/buitenspeeldag. i

Jongeren vanaf het vierde middelbaar kunnen een reeks van tien trainingen volgen onder leiding van topcoach Dajo Aertssen, speler bij Gentle en vaste waarde in het Belgische nationale team.

Jeugddienst • 056 62 13 85 • jeugd@waregem.be

■ ■ ■ ■

Voor wie: jongens en meisjes, vanaf 15 jaar tot 20 jaar Waar: Waregem Sportcenter, Bergstraat 41 op het kunstgrasveld Wanneer: iedere donderdag 17.30u. - 19.00u. Prijs: 20 euro

Inschrijven op voorhand is verplicht. Om de kwaliteit van de trainingen te garanderen kunnen er slechts 24 deelnemers inschrijven. Wees er dus snel bij! in samenwerking met VLUFF (Vlaamse Ultimate Frisbee Federatie) i

www.waregem.be/sport/sportaanbod/start-to-frisbee

Sportkampen krokusvakantie en paasvakantie KROKUSVAKANTIE (16-20 februari)

Eén van de nieuwkomers is het freerunning-omnisportkamp, waarbij je door middel van gymnastische technieken over obstakels leert springen. Check het zeker eens op YouTube! Sporthal De Treffer - telkens van 9.00u. tot 16.00u. - 85 euro ■ Wereldsporten - Alles met de bal: 1e tot en met 4e leerjaar ■ Dans - Omnisport: 3e tot en met 6e leerjaar ■ Freerunning - Omnisport: 4e tot en met 6e leerjaar ■ Handbal - Omnisport (Desselgem): 1e tot en met 6e leerjaar

Guido Gezelleschool - telkens van 9.00u. tot 16.00u. - 85 euro (indien halve dagen: 40 euro) ■ Kijk mama, ik kan fietsen: 2e - 3e kleuterklas i

Sportdienst • 056 60 07 44 • lennart@waregemsport.be

Inschrijven kan via www.waregem.be/sportkampen De inschrijvingen voor de paasvakantie starten op woensdag 25 februari om 12.00u. Bij alle sportkampen is er opvang mogelijk vanaf 8.00u. en na het kamp tot 17.00u.

Voor onze allerjongsten zijn er de Carnavalkriebels: sporten, spelletjes, avonturen, knutselen, themadagen in het teken van carnaval. Nieuw dit jaar is een hele dag sportkamp in plaats van een halve dag. Wil je je kind toch na een halve dag oppikken? Dat kan! Guido Gezelleschool - telkens van 9.00u. tot 16.00u. - 85 euro (indien halve dagen: 45 euro) ■ Carnavalkriebels: 2e - 3e kleuterklas

PAASVAKANTIE (7-10 april)

Sporthal De Treffer - telkens van 9.00u. tot 16.00u. - 75 euro ■ Sprokkelsport: 1e tot en met 6e leerjaar ■ Ropeskipping - Trampoline: 3e tot en met 6e leerjaar ■ Frisbee - Omnisport: 5e - 6e leerjaar / 1e - 2e secundair Guido Gezelleschool - telkens van 9.00u. tot 16.00u. - 75 euro (indien halve dagen: 40 euro) ■ In het circus: 2e - 3e kleuterklas

PAASVAKANTIE (13-17 april)

Sporthal De Treffer - telkens van 9.00u. tot 16.00u. - 85 euro ■ Ponygewenning - Omnisport: 1e - 2e - 3e leerjaar (105 euro) ■ Ponyplezier - Omnisport: 4e - 5e - 6e leerjaar (105 euro) ■ Gymnastiek - Alles met de bal: 1e tot en met 4e leerjaar ■ New Games - Omnisport: 1e tot en met 6e leerjaar ■ Badminton - Omnisport (Desselgem): 3e tot en met 6e leerjaar

Wil je op de hoogte blijven van schoolsport, sportevenementen, sportkampen en initiaties: like ons op facebook! www.facebook.com/SportdienstWaregem

31


DIENSTVERLENING

Openingstijden stadswinkel en dienst bevolking maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag

van 8.30u. 8.30u. 8.30u. 8.30u. 8.30u. 9.00u.

tot van 12.00u. 13.00u. doorlopend tussen 12.00u. en 13.00u.* 12.00u. 13.00u. 12.00u. gesloten 12.30u. gesloten 12.00u. gesloten

tot 17.00u. 18.30u. 17.00u.

maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag

van op afspraak op afspraak op afspraak gesloten gesloten gesloten

tot 17.00u. 18.30u. 17.00u.

Op zaterdag zijn enkel de stadswinkel en de dienst bevolking open (ook voor rijbewijzen). De eerste zaterdag van de maand zijn alle diensten open: 7 februari, 7 maart en 11 april. Het stadhuis is gesloten van zaterdag 4 tot en met maandag 6 april.

Openingstijden deelgemeentehuizen Beveren-Leie maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag

Desselgem 13.00u.-17.00u.

Sint-Eloois-Vijve 13.00u.-17.00u.

8.30u.-12.00u.

8.30u.-12.00u.

13.00u.-17.00u.

8.30u.-12.00u.

Alle deelgemeentehuizen zijn gesloten op maandag 6 april.

maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag

Desselgem

Sint-Eloois-Vijve

16.00u.-19.00u.

09.00u.-12.00u.

14.00u.-19.00u. 14.00u.-19.00u.

14.00u.-19.00u.

10.00u.-12.00u.

10.00u.-12.00u.

De bibliotheken van Waregem, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve zijn gesloten op maandag 6 april.

Openingstijden containerparken maandag - dinsdag - woensdag - vrijdag donderdag zaterdag

12.00u. - 19.00u. gesloten 8.00u. - 14.00u.

Alle containerparken zijn gesloten op maandag 6 april.

De Sprong De Sprong is een uitgave van het stadsbestuur van Waregem Gemeenteplein 2 tel. 056 62 12 11 fax 056 62 12 23 De officiële berichtgeving over e-mail secretariaat@waregem.be Waregem is terug te vinden website www.waregem.be ■ in Het Gouden Blad Verantwoordelijke uitgever ■ op www.waregem.be Burgemeester Kurt Vanryckeghem ■ www.facebook.com/uitinwaregem Verspreiding Gratis en vijf maal per jaar aan alle inwoners van Waregem

De sprong is gedrukt op FSC-gecertifieerd papier

Op evenementen worden er vaak foto’s genomen in opdracht van het stadsbestuur. Wil je niet dat een foto van deze activiteit waar jij opstaat gebruikt wordt door de stad? Laat dit dan schriftelijk weten aan het stadsbestuur.

32

Infokrant Waregem 2015 ■ 2

056 60 91 00 056 71 05 90

Tandartsen

Centraal nummer 0903 399 69 (1,50 euro/minuut) Het callcenter verbindt je door met de dichtst bijzijnde tandarts van wacht. (enkel zaterdag, zon- en feestdagen van 9.00u. tot 18.00u.)

Nuttige telefoonnummers Ambulante Drugzorg Waregem Anonieme Alcoholisten Antigifcentrum Awel (kinder- en jongerentelefoon) Brandwondencentrum Child Focus De Druglijn Holebifoon Kankerlijn O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis OCMW Politiezone Mira Rode Kruis Vlaanderen Tele-onthaal Zelfmoordlijn

SOS nummers

Openingstijden openbare bibliotheken Waregem 13.00u.-19.00u. 10.00u.-12.00u. 13.00u.-19.00u. 13.00u.-19.00u. 10.00u.-12.00u. 13.00u.-19.00u. 13.00u.-19.00u. 10.00u.-16.00u.

Centraal nummer 0903 99 000 (0,50 euro/minuut) of www.apotheek.be of aan de ingang van iedere apotheek Waregem en Sint-Eloois-Vijve Beveren-Leie en Desselgem

Openingstijden diensten in het stadhuis tot 12.00u. 12.00u. 12.00u. 12.00u. 12.30u. 12.00u.

Apothekers

Dokters

* dienst bevolking gesloten van 12.00u. tot 13.00u. van 8.30u. 8.30u. 8.30u. 8.30u. 8.30u. 9.00u.

Wachtdienst en nuttige telefoonnummers

Brandweer en ziekenwagen Politiehulp Algemeen Europees noodnummer

056 60 86 60 03 239 14 15 070 245 245 102 09 332 34 90 116000 078 15 10 20 0800 99 533 0800 35 445 056 62 31 11 056 62 98 11 056 62 67 00 105 106 1813 100 101 112

WEDSTRIJD VRAAG Vorige prijsvraag

Het koetshuis in Park Casier is beschermd sinds 5 juni 2003. Twintig personen die dit wisten, werden beloond met een mooie prijs: Nancy Vanneste, Marie-Therese Wante, Martha Heffinck, Roos Putman, Rita Moerman, Zulma Naessens, Gerrit Debel, Glen De Waele, Wally De Four, Ria Vanderbeken, Conny Vantieghem, Agnes Bruyneel, Frans Meyfroidt, Romy Baele, Ingrid De Lodder, Diederik Borret, Annie Veys, Marc Buyse, Mia Meerschman, Ann Verstaen.

Nieuwe wedstrijdvraag

Hoeveel extra Waregemse bloedgevers hoopt het Rode Kruis te ronselen tegen het einde van het jaar? Stuur je antwoord tegen uiterlijk vrijdag 20 februari naar desprong@waregem.be of Prijsvraag De Sprong, Gemeenteplein 2 - 8790 Waregem met vermelding van je adresgegevens en telefoonnummer.

Te winnen

Boek Tsjestig Waregemse verhalen


33

De Sprong editie 2 april  
De Sprong editie 2 april  
Advertisement