Page 1


Upp till kamp till kongressen Det är rubriken på Viktor Barth Kroons inlägg om SSU-kongressen. DN-bloggaren har gått igenom samtliga förslag från distrikten. Prydligt punktat ned de värsta (bästa?). Expropriera bankerna, säger SSU Skåne. Sverige ut ur EU, kräver kamraterna i Kronoborg. I Södra Älvsborg vill man förbjuda reklam. SSU Göteborg vill införa personliga utgiftskvoter. DN-Viktor gör sig lustig. Har letat efter det allra snaskigaste. Men hans blogginlägg säger ändå något om intresset för SSU: folk är nyfikna, vi är viktiga. Idag börjar SSU-kongressen. I din hand håller du första numret av Kongressnytt.: Din vän i viken, din ideologiska guide och den absolut säkraste källan till ogrundat skvaller. Kongressen är papperslös och det är vi med, för det mesta. Du hittar oss i PDF-form på world wide web, på twitzy, fejan och SSU:s hemsida. NU KÖR VI! Namn: Malin Hanson Distrikt: Stockholm Stad/Tvärdrag Roll i redaktionen: The boss Bästa kongressminne: När vi efter en sen kongressfest fortsatte diskussionerna i gårdagens finklänningar. Missa aldrig en kontrapropositionsvotering för att du stannat uppe för sent!

Namn: Johanna Mårtensson Distrikt: Skåne Roll i redaktion: Skriver, spanar och testar Täby. Bäst kongressminne: När jag som blyg 15-åring var på kongressen i Karlstad 2003. Där upptäckte jag vad en slushmaskin var och jag fick komma så nära makthavare att jag kunde ta på dem - jag fick vara där politiken mejslades ut och blev till. Det var coolt.

Namn: Emilia Friberg Distrikt: Uppland Roll: Skriver och fotar för Kongressnytt Bästa kongressminne: Det är från kongressen i Uppsala 2009 då jag fick den fina äran att invigningstala. Känslan av att få hälsa SSUare från hela landet välkomna till min hemstad var fantastisk och den känslan glömmer jag aldrig.

Namn: Nina Unesi Distrikt: Stockholms län Roll: Gamling som gästspelar i Kongressnytts redaktion. Bästa kongressminne: När jag var ombud på kongressen för tio år sedan. Jag hade mitt distrikts förtroende att förhandla med de andra distrikten om SSU:s miljöpolitik. Vi var ett gäng SSU:are som bestämt oss helhjärtat för att förändra förbundsstyrelsens miljöpolitiska program. Den natten körde vi över förbundsstyrelsen i alla omröstningar utom två, om jag minns rätt. Namn: Darja Bouzarova Distrikt: Västerbotten Roll i redaktion: Amatörreporter och mingelfotograf Ser fram emot på kongressen: Tuffa debatter, bra beslut och häng med framtidens makthavare.


Åsiktstorg och tjejnätverksträff - Lina Glans runs the world VADÅ ÅSIKTSTORG? RUNTHEWORLDGIRLS-LINA GLANS FÖRKLARAR! Åsiktstorgen är till för att ge mer utrymme för diskussion och skapa bästa förutsättningar för jämkningar och välgrundade beslut. När torgen börjar kommer huvudförslagen sitta uppe på skärmar. Därefter kommer ombuden som är på torget har möjlighet att sätta upp sina ändringsyrkande och förslag på nya reformer. Sen har alla på torgen, både FS och ombuden, tid för att diskutera förslagen med varandra, stöta och blöta olika förslag och till viss del också arbeta fram nya förslag. Torgen avslutas med att alla ombud får chansen att markera vilka förslag de stödjer och vilka förslag de inte stödjer. Från torgen

kommer sedan ett protokoll som utgör grunden för utskottsförhandlingarna. Vill man veta exakt hur det går till finns det en liten guide som har gått ut till alla ombud och som på ett mycket förtjänstfullt sätt förklarar exakt hur det går till. Åsiktstorgen är bra framförallt för att det verkligen ger utrymme för diskussion. Man får en bra överblick över vilka förslag som finns, det ger gott om tid till att ställa frågor om sådant som är oklart och ger ombuden möjlighet att verkligen grotta ner sig i olika förslag. Men de är också bra för att de ger en bild av ungefär vilket stöd det finns för olika förslag, vilket är en bra fingervisning inför plena. Därutöver ger det också ombuden en överblick över vilka andra förslag som kanske liknar ens eget förslag och därför kan vara bra att försöka jämka sig med. DU RODDAR ÄVEN TJEJNÄTVERKET RUNTHEWORLDGIRLS, HUR BRA? På en skala 1- 1000? Ungefär 1 000 000 skulle jag säga. Brudarna kommer att äga den här kongressen.


ani! tm a W r a g z o R r. d ej hygienexpert

H

Du har arbetat som hygienexpert i många år och anlitas av svettiga aktivister jorden över. Nu har du kommit hit till Täby för att dela med dig av din kunskap. Många upplever att de svettas mer under kongresser än annars. Stämmer det? Ja, det stämmer absolut. Det finns massor med missförstånd kring svettningar. Många tror att det handlar om temperaturreglade svettningar. Men forskning visar även att nervositet, illamående och stress i lika hög grad påverkar hur mycket vi svettas. Svetten är naturlig för oss däggdjur. Vilka är dina bästa tips för att hålla sig fräsch under kongressen? Det finns ett par saker att tänka på. Det centrala är att duscha varje dag. Man behöver inte överdriva, utan fem minuter i lagom tempererat vatten räcker för att få bort smuts och svett. Det är viktigt att byta kläder och skor. Det räcker med att fem personer har på sig smutsiga skor för att hela kongressen ska vara förstörd. Vilka skulle du säga är de största fördelarna med att sköta sin hygien? Om vi ska vara solidariska och tänka på hela gruppen… Det ska vara en kongress för alla. Inte minst för våra gäster. Men vi bör också ha i åtanke att det är parningssäsong i SSUsammanhang. Sköter man sin hygien rätt finns många möjligheter för den som vill hitta en speciell kamrat.

Vår beredskap är god

Jakob Andersson, politisk sekreterare (röd slips) Håller ställningarna


Pionjären och veteranen Under SSU-kongresser finns det alltid nya ombud som gör sin första kongress. Men sen finns det dem som skulle kunna klara av en kontrapropositionsvotering i sömnen, veteranerna. Kongressnytt har mött en pionjär och en veteran inför SSUs 37:e kongress. Gustav Aronsson, ombud, Uppland, 17 år Hur känns det att åka på din första SSU-kongress? Jag är nervös, lite stressad men framför allt sjukt peppad. Vad ser du mest fram emot under kongressen? Det är att få täffa nya SSUare från hela landet I vilken debatt ser vi dig garanterat i talarstolen? I utbildningsdebatten då jag och en annan kille från Uppland driver frågan om att skolan ska drivas i statlig regi.

Annie Lönngren, delegationsledare, Skåne, 29 år Hur känns det att vara delegationsledare under SSU-kongressen? Jag har ingen fast anställning och blir nu på måndag åter lärarvikarie på deltid. SSU är viktig för hela dagens ungdom och en roll som Olenna Tyrell känns betydelsefull att ta (red. anm. Front Söders kongressnummer ställer frågan “vem är du i Game of Thrones”). Vad ser du mest fram emot under kongressen? Att se Skånes ombud skapa en socialdemokrati i rörelse för socialism. I vilken debatt ser vi dig garanterat i talarstolen? I ingen och alla men delegationen tror jag har legitimitet i reformen om individualiserad föräldraförsäkring, pfft!


t r ö h h c o t åda

allerl v k S ! s s Tipsa o

trén! n e i s finn

Set

INSÄNDAREN:

Johan B Talar ut!!

ABF-GUBBEN RASAR För ett tag sedan färdades jag med tåg från Stockholm söderut. Till min stora bestörtning kom vi i tid. Jag förutsatte att resan skulle ta omkring sex och en halv timme (vilket är det brukliga till Malmö). Men till min stora bestörtning anlände tåget i tid till Malmö. Detta försatte mig i en högst olämplig situation där jag varken hunnit avnjuta Mannertröms räklandgång eller hunnit se alla återstående avsnitt i House of Cards eller läsa färdigt kongresshandlingarna till SSU kongressen. Jag kräver att Trafikverket bestämmer sig – antingen går alla tåg långsamt och kommer fram försent eller så är de alltid i tid! Jag är trött på det eviga velandet. Vi är många trötta första klassresenärer som har bättre saker att oroa oss för än om tåget kommer fram tid. I framtiden kommer jag bara att åka intercitytåg – eftersom de är garanterat sena. Jag sparar en och annan hundralapp men den stora behållningen är att räcka SJ fingret. Trött på SJ-Prio resenärer i första klass!

Säkra källor rapporterar: Johan Büser kommer läsa utkastet till memoarerna ”Min väg, mina kval” i sitt avskedstal. Talet beräknas hålla på lika länge som ett genomsnittligt ABF-seminarium.

Förvandlingen: Från hiphopare till hippie. Har Marcus Strinäs tappat greppet? Med en trendigt pottig frilla smyger pressisen tillika poeten omkring i Täby Park. Det ryktas om att en ny flickvän ligger bakom ”förvandlingen”.

RYKTET! Det går rykten om att flera FS-ledamöter och distriktsombudsmän är tillsammans. Det är härligt när FS-folket har kvar distriksperspektivet!

FS: vi t ar fajten

a tillsammans Kronoberg vill äg

Sörmland med sin nya tiger Bohuslän festar med fyren

Kongressnytt- Dag 1  
Kongressnytt- Dag 1  

SSU-kongressens vassaste blaska rapporterar från plenum, korridorerna och toalettköerna. Tipslåda finns i entrén. Ciao!

Advertisement