Page 1

FestibladeT SSU:s Festivalmagasin. Nr 6 – söndag/måndag 8-9 augusti 2010.

Nu rockar vi röven av högern! 1


Grattis Sara! Åh Sarah, kom ut ikväll jag väntar i hörnet vid 7-eleven Sarah, du är mer än jag förstår ta på dig jackan, så går vi ut och går Och Sarah kom ut, vilket gjorde Mauro till singel. Så grattis Sarah, grattis Sara och grattis alla andra SSU:are som fyller år i dag: Borttaget i webbversionen.

Hänt utanför Festivalet Pakistans president utskälld Pakistans president Asif Ali Zardari möttes igår av protester vid hans besök på ett möte med brittpakistanier i Birmingham. Demonstranterna protesterade emot att Zardari ”roar sig i England medan Pakistan drunknar". Översvämningskatastrofen i Pakistan och Indien växer, och nu räknas det att uppemot 15 miljoner människor har drabbats.

Tragedi under bastu-VM En rysk tävlare dog under gårdagens final i bastu-VM i finländska Heinola. Mannen kollapsade efter 6 minuter i 110 graders hetta. Den finska medtävlaren, och regerande mästaren, Timo Kaukonen fick föras till sjukhus med 70-procentiga brännskador.

Två skadade på Festival(et) i Finland Minst två personer har skadats allvarligt efter att en våldsam storm dragit in över Sonispherefestivalen i Björneborg i Finland. Totalt har ett 40-tal personer fått skador efter att stormen blåst omkull tält och fått delar av scenkonstruktionen att rasa över publiken. De flesta av de skadade har bara lättare skrapsår och blåmärken, men omkring ett dussin personer har förts till sjukhus, enligt Hufvudstadsbladet.

Föräldrar ska tvingas sitta med i skolan

Redaktion:

Alla festivaletdeltagare, outtröttliga inspiratörer Daniel Pettersson, vikarierande redaktör Daniel Suhonen, redaktör och ansvarig utgivare, 073-519 01 06 Maja Nordström, andre redaktör, 070-572 16 21 Kristofer Åberg, formgivare, 070-257 95 55 Johanna Pettersson, reporter, 070-534 66 79 Felix Antman Debels aka. Sigge från Tvärpower Nima Djohari-Taimouri, reporter Sara Karlsson, revanscherad reporter Mikael Karlsson, Burmakorrespondent. Isak Ensjö, loverboy och multimediageni, 070-053 43 54 Jens Ohlsson, djupdykande layoutare Dennis Omar, stjärnfotograf Faraj Abu Isefan, osynlig pamp Kristin Linderoth, synlig pamp Hans Andersson, fackligt ombud Journalistförbundet Emanuel Karlsson, liten pamp Ebba Olenius, tilltänkt pamp Embla, lite större pamp Alva Schönbeck, kommande pamp Börje K Piator, utsförsäkrad tryckare Mattias Vepsen, censureringsman och fotograf

Kontakta oss

Telefon: 073-519 01 06 Via mail: festibladet@ssu.se Twittra: #festivalet Kolla våra videoklipp: festivalet.se

2

I dag höll Folkpartiets partiledare Jan Björklund sitt sommartal i Marstrand. Under kristallkronorna i Societetshusets lokaler lovade Björklund att föräldrar till bråkiga barn ska kunna tvingas sitta med sina barn i skolan. Om föräldrarna är bångstyriga så kan kommunens utbildningsnämnd tvinga dem. Redaktions kommentar: Vad hände med arbetslinjen? Eller ska de hävda att även den här ”reformen” ska ge 100 000-tals nya jobb?

Reinfeldt på Moderaternas partidagar.

Hemreseväder Komplicerat väderläge Vi har för närvarande ett mycket komplicerat väderläge. Fortfarande är nederbördsprognosen svårbedömd. Ett regnväder över nordöstra Norrland är på väg åt nordost, ett annat regnväder berör främst sydvästra Götaland, det sprider sig norrut över främst inre Svealand och södra Norrland medan norra Norrlands kustland får påspädning av regn österifrån. Åskväder rör sig från Baltikum ut över Östersjön men de passerar troligen öster om Sverige.

Stabilare i söder på tisdag Under tisdagen väntas i Götaland och södra Svealand växlande molnighet med goda solchanser. I nordvästra Svealand och Norrland dock mera moln och tidvis regn eller skurar. Lite drygt 20 grader upp till sydostligaste Norrland, men längre norrut i allmänhet 15-20.


There must be somewhere out of here... 20 september, de rödgröna partierna har vunnit en definitiv om än knapp seger och står nu i begrepp att bilda en regering med Sveriges första kvinnliga statsminister. Det går att dra flera intressanta slutsatser av valresultatet. Väljarnas svek mot Vänsterpartiet är ett tecken på att svenska folket inte stödjer det kompromissande med partiets principer som har präglat de senaste åren. Å andra sidan visar Miljöpartiets framgång på att visionen om framtidens samhälle behöver ges helt nya principiella utgångspunkter. Slutsatsen är uppenbar, det sätt som samhället är organiserat är inte i längden hållbart. Människors välbefinnande och naturens långsiktiga överlevnad offras hänsynslöst i jakten på kortsiktiga profiter som förebådar systemets ofrånkomliga kollaps. Men den intressantaste slutsatsen och den som inger förhoppningar inför fram­ tiden är att de unga väljarna uttrycker sitt stöd för de rödgröna partierna. Ungdomen tror inte längre, som under 80 och 90-talen, på nyliberalismen frälsning. ”Satsa på dig själv” har ersatts av den ”lösa (bostads- och arbetslösa) generationens” insikt om att ingenting fås utan kamp. ”Det måste finnas en väg ut ur det här samhället” skriver Göran Greider i sin senaste bok. Och den här veckan i Strömstad har på många sätt handlat just om detta.

Att politiska alternativ inte bara kan handla om olika kvantiteter utan om något kvalitativt annorlunda. När jag i veckan intervjuade tidigare förbundssekreteraren Bosse Bernhardsson så påminde han om den debattbok, ”Det nödvändiga uppbrottet” som skrevs inför 1981 års SSU-kongress. I den uttryckte Jan Lindhagen sin oro för att Socialdemokratin förvandlas till reformismens fånge. Sedan dess har det gått 29 år. Idag sätter, en ofta järn-

hård, budgetdisciplin gränserna för reformutrymmet. När Mona Sahlin i lördagens nummer av Festibladet fick välja ut en framtidsreform så valde hon att lyfta upp föräldrars rätt till barnomsorg. Det känns befriande att höra Social­demokratin åter prata om framtiden i termer av reformer och utbyggd välfärd. Men de verkliga utmaningarna har vi ännu inte vågat prata om.

De senaste åren har allt som oftast handlat om kriser. Kris för bankerna, kris för industrin, kris i välfärden. Överallt fyra olycksbådande bokstäver som skapar panik och rädsla hos det som slarvigt benämns som ”vanligt folk”. För krisen drabbar sällan personer med namn som Wallenberg, Bonnier eller Stenbeck. Det är för att deras mångmiljardförmögenheter ska förbli ohotade som vi andra måste leva med rädsla och otrygghet. ”Har vi råd att arbeta?”, frågade sig Wigfors. Sveriges välstånd grundas inte på om Anders Borg eller Thomas Östros kan få flest svarta siffror i sina budgetar utan av om det byggs bostäder, anställs läkare, lärare och barnskötare, tillverkas leksaker, mat och kläder. Frågan är då given, kan vi i längden avstå makten över produktionen av dessa livsnödvändigheter till ett litet klenbegåvat fåtal? Vi lämnar Seläters camping och en fantastisk vecka fylld av spännande möten och vänner för livet bakom oss. Imorgon påbörjar vi färden mot något nytt. There must be somewhere out of here. Tack Strömstad, tack SSU:are. Daniel Pettersson

3


I Uddevalla har man en egen gudinna på värvning Festibladet träffar SSU Uddevalla vid deras camp Tältagon. Vi sätter oss vid grillplatsen och helt plötsligt pratar alla i mun på varandra. Många är nya medlemmar i SSU.

– Det är rätt många som är med. Aktiva är kanske 10-13 stycken. Det var inte många som var kompisar sen innan men nu har vi blivit det, det är skitbra sammanhållning, nu umgås folk på fritiden, säger Hannah.

berättar om hur han brinner för jämlikhet och hur de brukar köra studiecriklar kring HBT och historia. Han ser fram emot B2, kursen, jättemycket. Någon berättar att de har big stuff på gång för alla kvinnor. En kväll och en dag med självförsvar. SSU Bohuslän har ett tjejnätverk som de tänkte blanda in. Det verkar som att de gör sådana grejer de verkligen är intresserade av.

Hannah Johansson, 17 år, har varit med i SSU Uddevalla i ett år ungefär. Hon berättar om en stor kampanj de hållit på med under våren. På Fjordenfestivalen i slutet av juli hade man planerat att köra massa femkamp, Men det är stämningen man slås av. Och det singstar och kamp anja järnet. De hade planeär också stämningen de själva snackar om. rat jättemycket men så blev det några som Om sammanhållningen, att alla är så trevliga, inte kunde komma och kampanjen rann ut pratar med varandra. Det är skönt. i sanden. Folk fick – Hannah värvande ”Mångas kärleksproblem har gått över” fan 16 medlemmar på sommarjobb, var bortresta. två veckor nyss. Hon – Haha, men som tur i oturen så spöregär vår gudinna på värvning, säger Daniel. nande det den dagen så frågan är ju om det – Jag slog på min finaste charm och sa hade blivit något ändå. Men vi tog oss vatten goda ord om SSU. Några var kompisar som över huvudet. Fast det gör inget för alla var jag visste var lite intresserade, sen var det folk aspepp och vi hade jättekul. Nu la vi istället som var andras polare, och lite folk på skolan, allt krut på att vara ute och kampanja med säger Hannah själv. partiet. – Hannah är överallt bara, säger Daniel igen. Och det spelar egentligen ingen roll. För SSU Uddevalla är så bra på mycket annat. Daniel Det bästa med SSU vad är det? Gemenskap

4

säger allihop. – Men, men berättar lite om vad socialdemokraterna står för, och vad moderaterna står för. Många tror att de är moderater och varför, jo för att deras mammor är det. Men om man berättar vad de står för och så frågar man lite grejer, ja då är de inte det. Torsdagar är deras kväll. Planerar de ingenting så sitter de mest och snackar skit, fikar och dricker kaffe. Daniel som egentligen borde tillhöra en annan klubb tyckte att Uddevalla verkade vara ett härligt gäng. – Man kommer dit och bara snackar, varje torsdag är så skön. Man tar en kaffe och så planerar vi en massa grejer. Men ibland har det hux flux gått en timme och vi har snackat om varandras kärleksliv, säger någon. – Men det är befriande just nu faktiskt, mångas kärleksproblem har gått över. – Men jag har ju fortfarande lite bekymmer, säger någon ynkligt. Han får en kram. – Nej, men det har du väl egentligen. Text: Maja Nordström


Vad gör FS egentligen på Festivalet? Kristin Linderoth berättar om sin fredag.

8.40 Mobillarmet ringer. Duschar och ikläder mig den svarta crew-tröjan och gummistövlar. 9.43 Cafétältet har förvandlats till en lergrop och Morgonsoffan är framflyttad på obestämd framtid. Istället blir det frukost i mattältet med FS-kamrater. 10.00 Mitt vaktpass börjar. Hittar tre vilsna volontärer utanför informationen som blivit tillsagda att stå där och vänta på instruktioner. Efter viss förvirring lyckas jag reda ut både vad de och jag ska göra, och sätter mig med kom-radion och den självlysande västen för att vakta ingången. Får omedelbart komplimanger för hur snygg jag är i västen. Min distriktsordförande tycker att jag ser frigjord ut. 10.30 Samtal med Magnus G är alltid lärorika. Jag får veta att det finns något som heter trampdusch och hur en sådan fungerar. Det är tydligen något man har i fjällstugor som inte riktigt är stugor. 11.07 Tåg-mannen kommer fram och snackar. Bl.a. framkommer det att kärt tåg har många namn, och kan kallas t.ex. tufftuff-tåg, festivaltåg, Skansentåg och tivolitåg. Tåget har en släkting i Nyköping som heter Tuffis, som jag för övrigt har sett. En gång om året träffas de och kör ihop. 11.40 Påbörjar vaktrunda runt området. Hunnit gå ca 20 meter och plockat upp två skräp när jag nås av informationen att semi-

nariet med Ain't I a woman som jag ska vara samtalsledare på är flyttat från kl 16 till kl 12. Alltså om en kvart. ”Har inte du fått veta det?” Eh. Nej. 11.50 Hastar till Informationen och ber om hjälp med att sprida att seminariet flyttats. Får av Madde fria händer att ropa ut vad jag vill i högtalarna. I efterhand lite besviken på mig själv för att jag inte utnyttjade möjligheten bättre. 11.55 Lyckas efter en del runtklofsande i leran hitta representanten från Ain't I a woman. 12.10 Vi kör igång. Det blir lyckat, en hel del folk har tagit sig dit trots den ändrade tiden. 13.09 Får mina trasiga gummistövlar silvertejpade av underbara Ida E. 13.15 Kastar i mig lunch och lyssnar lite på Lersoffan. Har ett samtal med Jens O om olika typer av vaskning. Vi kommer fram till att man borde lura två brats att de ska få följa med en hem, och sen vaska en utanför porten. Kan efter besök på Bajamaja konstatera att de fortfarande är förvånansvärt rena, att papper och handsprit finns. Cred till de som städat. 13.39 Åter till vaktjänst. 15.08 Efter att ha instruerat nästa vaktgäng träder jag in i Skånetältet för att lyssna på Magnus föredrag om kapitalismens kriser. Första passet jag hunnit vara på som delta-

gare. Mycket hög gemytlighetsfaktor. 17.47 Får mina stövlar omtejpade av min kära klubbkamrat Rickard. En redaktionskollega undrar lite spydigt om jag har en påkläderska också. Avundsjukan lyser lång väg. 18.13 Äter middag med andra till åren komna SSU:are och pratar om skillnader mellan vallägren förr och Festivalet. Vi enas om att 2010 års seminarieprogram är det bästa någonsin. 19.00 Redaktionsmöte i Skånes tält. Alla är trötta men vid gott mod. 20.06 Leder min haltande sambo till Sjukstugan, för att sedan kärvänligt håna honom när han måste ta av byxorna och få sitt knä lindat. Det kan även ha tagits något foto. 20.35 Kommer till stugan och väcker en rödhårig FS-kamrat, som besviket inser att hon missat middagen och därmed gått miste om dagens möjlighet till matdumpning. 21.00 Försöker förbereda söndagens föredrag, men mycket tid äts tyvärr upp av samtal om patriarkala uttryck på Festivalet. Känner mig gammal och trött. 03.14 Sätter punkt för denna text och ska försöka somna utan att läsa Festibladet, som jag inte fått med mig till stugan. Abstinensen är svår. 03.27 Zzzzz...

5


Det är nu det händer! Nu tar vi högern! Text och bild: Johanna Pettersson

Efter en vecka på Festivalet träffar Festibladet SSU:s förbundsordförande och förbundssekreterare för att sammanfatta en fantastisk festival som också är startskottet för höstens viktigaste uppgift; att vinna valet och kasta ut högern ur Rosenbad. Det är nu det händer. De är nu vi skall gå mot seger!

”Festivalet är det bästa vallägret jag varit på!” utbrister Jytte när vi slår oss ner på studsmattan där intervjun äger rum. Hon är upprymd och tycker att deltagarna bidragit med så mycket för att få lägret bra. Det har varit hög närvaro och en bra och varm stämning, och Jytte upplever att det finns en stark vilja att diskutera politik på en djupare nivå. Hon har också lagt märke till att mycket kretsar kring sex på Festivalet, ”jag blev glad när jag såg folk hångla under konserten” säger hon. Hon upplever att den nya generationen SSU:are inte känner till eller struntar i de tidigare uppdelningarna i falanger och gläds åt att de hänger gemensamt och har kul tillsammans över distriktsgränserna. ”Det är bra för SSU långsiktigt och det är bra för valrörelsen.” Hon hoppas att alla nu är taggade och åker hem och deltar i valarbetet. ”Det här är inte slutet, det är starten. Nu åker vi hem och tar fighten.” Hon jämför valet med filmen ”Match point” där bollen ligger och väger på nätet och slumpen avgör på vilken sida den hamnar. Men valresultatet behöver inte bli en slump, menar hon. ”Vi har alla argumenten, vi har en bra organisation och vi vet var striden ska stå.” Denna vecka har förutsättningarna förbättras för att få över bollen på rätt sida, menar hon och poängterar vikten av att vinna valet. Jytte tycker att det är viktigt att SSU och de rödgröna lyckas måla upp en bild av vad som händer om högern fortsätter styra Sverige. Den här

6

gången använder hon filmen ”Fish tank” för att exemplifiera. ”Det är en film där man riktigt känner fattigdomen genom filmduken, om 10 till 15 år är vi där.” Men man måste också presentera ett alternativ. Det har de rödgröna gjort. I stället för högerns låglöne- och otrygghetspolitik vill de prioritera ungas chanser att få jobb, till exempel genom ett utbildningslyft. En annan satsning som finns i den rödgröna politiken är en upprustning av miljonprogramområdena. Något som många barn kommer att påverkas av, som då kan växa upp i fräscha lägenheter och trevliga områden. Miljonprogrammen ska också göras klimatsmarta. De vill också göra satsningar på ensamstående, ”det är viktigt, barn ska inte växa upp i fattigdom”. Arbetslöshetsförsäkringen ska förbättras så att 80 procent av personerna som omfattas får ut 80 procent av sin lön, ”vi ska återskapa tryggheten” säger Jytte. Vi behöver bättre självförtroende för vår välfärdspolitik, anser Jytte. Det är inte bara en fråga om anständighet eller att vara snäll, det är också smart menar hon. ”Den gemensamma nyttan är egennyttan” säger hon och menar att man fattar det när man vet att ett kejsarsnitt kostar 50 000 kr, en höftledsoperation 80 000 kr och en läkarutbildning över 200 000 kr per år. ”Ska jag sitta och spara ihop miljonbuffertar för att klara mitt liv?” Jytte tycker att det är viktigt att säga att valet inte handlar om en isolerad fråga eller

skattesats utan det är ett vägval och att det är så det måste beskrivas. Att varje reform är nästa steg framåt. Mot det står en konservativ regering som har en ganska hopplös inställning, menar hon. De vill sänka lönerna och försämra bostäderna i stället för att satsa på att människor ska ha det bra. ”Det är en resa bakåt, till 50-talet ungefär.” En annan viktig debatt som Socialdemokraterna måste ta är enligt Jytte om vården ska ges efter behov eller lönsamhet. Hon pekar också på det som håller på att hända inom omsorgen, där de som har råd ska få betala för så kallade tilläggstjänster. ”Frågar man vad som menas så kommer det fram att det är saker som vi betraktar som helt självklara, som att gå ut på promenader, ta kvällsfika tillsammans och duscha varje dag.” Hon menar att omsorgen förvandlas till en fattighjälp som bara ser till att folk inte svälter, helt i linje med det Fredrik Reinfeldt skrev i sin bok ”Det sovande folket”. Jyttes tips till alla SSU:are som ska ut och valarbeta är att fråga om folk vill vara med, värva! De som håller med SSU ska inte behöva sitta i väntrummet, ”SSU är inget man äger, det är något man delar med sig av”. Hon menar att SSU måste fortsätta växa också för att nya generationer ska kunna försvara de frågor man driver igenom idag i olika forum. Ett annat tips är att kombinera ilskan över orättvisor med engagemanget och glädjen. ”Man röstar inte bara på en protest, utan också på hopp och tro.”


Han har roddat showen i fem år nu, Mattias Vepsä. Hur har det varit, vad har förändrats och vad finns kvar att jobba med? Festibladet träffade SSU:s förbundssekreterare för en exklusiv intervju om allt ifrån getingar till valseger. Nu har du ju varit förbundssekreterare i hela fem år, och nästa år är det ju dags för kongressen att välja ny ledning, vad vill du göra sen? - Det finns ett liv efter SSU, men något som handlar om politisk organisation och kommunikation blir det nog även i framtiden. Jag vill jobba med något där det finns en ideologisk drivkraft bakom, där man drivs av viljan att förändra och förbättra samhället på något sätt. Sen tycker jag ju att det är roligt att fota, det vore kul att kunna kombinera med politik på något sätt, bilder kan ju vara spetsigare än ord i sin kritik. Kanske får vi se honom som dokumentärfotograf framöver med andra ord…

På fem år hinner det ju hända ganska mycket. Hur tycker du att förbundet har förändrats under din tid som sekreterare? - Jag tycker att SSU är mer tillåtande nu, klyftorna mellan de olika distrikten har minskat. Det märks i att vi kan hantera den interna debatten mycket bättre nu. Maskotstriderna som sker här på lägret känns betydligt lugnare i jämförelse med de konflikter som varit tidigare, som berott på strukturella problem i organisationen. Nu pågår en bättre idédebatt. Det är härligt när man på en kongress kan ha intensiva diskussioner under mötet och sedan vara vänner när man går och tar en kaffe i pausen. Det är så det ska funka i en organisation, det måste finnas en levande debatt.

Är det något du skulle vilja jobba mer med, som är kvar att göra? - Vi har jobbat med att förbättra kontakten mellan distrikten och förbundet, till exempel så sker en större omfördelning av resurser ut till distrikten nu, så fungerade det inte förut. Men det kan alltid bli bättre, framför allt handlar det om att fortsätta arbeta med att bygga att aktiva lokalföreningar. Levande distrikt är kärnan i hela vår verksamhet.

För övrigt varnar Norsk aftonpress för att ”vepsen kommer”, känner du att geting är ett djur du kan identifiera dig med? - Haha, vilken fråga… Nja, jag gillar ju gnaget och de är ju gul-svarta, så varför inte?

177


8


Det ryktas att Jämtland nästan sprängde sitt tält under natten. Två norrlandstjejer ber om ursäkt för att de inte hann hälsa på Sörmland. Hoppas att vi är förlåtna. Kram! En viss person från landet sydligaste delar tycks ha svårt att bestämma sig. Hur tänker man egentligen när man först raggar på en tjej och när man sedan blir dissad går över till hennes vän. Vill tacka till det bästa distriktet i Sverige, SSU Sörmland. För att de hjälpte mig med min resa hem, att boka och betala buss. Hälsar också till alla för jag kommer inte kunna hinna säga hejdå. Vi kämpar tillsammans vänner. // Simon som gör helikoptern Upplands distriktsordförande Mattias är den snyggaste DSordföranden i SSU. /Ordförandena för de övriga 25 distrikten. Högstbjudande får en dejt med Upplands ordförande Mattias

Skvaller für Dragan Kristenson. Precis som Västernorrland behöver Uppland kirr i kassan. Intresserad? Kom till Upplands partytält. /Upplands kassör

Det ryktas att Upplands kassör är lite småtänd på sin DS-ordförande. // Uppläning Göteborgare verkar vara väldigt eftertraktade av olika distrikt. Särskilt en med fint hår. Tjej från Örebro vill verkligen ha skånes ombudsman Tom! En blond jönköpingstjej fnittrade i kafét efter att en viss Joel Harde från GBG kom in... Söderbotten-kuriren är en mycket bra tidning. Rolig, men även kloka idéer som presenteras.

Leve Söderbotten! / SSUanhängare Norrbotten saknar riktigt kaffe. Det ryktas att det t. o. m gått över till te. 23 timmar tåg – vars fan är kaffemjölken? Varning: om ni äter pizza eller någon tunnbrödsrulle med stark sås på pizzeria Strömstierna, räkna då med att ni får dödsstark sås. Erik från Kalmar län var nära att åka till sjukan pga brand i orala delarna. Det ryktas att Skaraborgsdelegationen lider köttbrist som exempel såg SSU-Lindköpings ordförande & kassör inta stora köttiga pizzor mellan Timbuktu & Miss Li konserten. Lördagens outfit: Jakob Molin-

ders Tomas Brolin-inspirerade klädsel vid demonstrationen. Nu har jag uppnått meningen med livet när jag har fått Monas autograf. /Anonym Upplänning Arg Örebro hörs skrika i cafétältet i mobiltelefon: NEJ, DU FÅR

INTE KNULLA I TÄLTET!

Hur skiter folk egentligen!? / Vik-redaktionschef under toalettstädningen Carola föddes -92... och är i Jönköpings-regionen atm. ”Vad är det? Går det att äta?” Emilie-Dalarna ”10 sekunder i discotältet och man hade närgågna turkar omkring sig.” / En dansande blondin från Västernorrland talar ut i cafétältet. Bohuslän got served. Örebro län sexar för fullt i sitt Valrossbo.

9


Dagens citat av Erik i Kalmar län: ”Det sägs ju att kvinnorna bara får 80 procent av männens lön, men de har ju sina egna också.” Till dig som spelade asdålig musik i bussen hem från Strömstad: jag har din mammas nummer. Vill inte säga något namn men en ledtråd är att är BLOCK politiker av stora mått. Nästa år ska SSU-Stockholm var med i TV4:as nya hitserie ”imp my lighthouse”. Ett stycke naket människokött söker ett stycke mensurkött. / Linn V-norrland Mamdana släpper ut kon stiga dofter när hon sover! Akta er! Vilken dag är första maj? :D

10


Lika som bär: Daniel Lenin / Vladimir Suhonen …

11


12


Adam & Helin är nyfunna G’s. <3 Arber du finn i våra hjärtan! 1 G’s Arber tror han är tuff fast han är en bluff. Labbe är en enda stor Tabbe/ Adam & Helin Skvarllet om Adam från Kronoberg var en lögn! Killen alla är efter heter Arber. Det ryktas att Theo voulgaridis heter Timmo i mellannamn. Sista kvällen och en massa lenare behöver sällskap inatt. / tveka inte Nej nej , ibbe alltså Ibrahim Al-Zayadi i Norra Älvsborg för att han spelade match och inte vill duscha :D Norra Älvsborg tog hem guldet, vi äger ! Waka waka e e, this time for NORRA ÄLVSBORG ! ! ! Skåne, Södra Älvsborg o Lenet vill införa rätt till att ha djursex, så vidrigt ! Varför? // Resten av distrikten 6 timmars arbetsdag, skämtar ni eller? Gå o lägg er o sov på saken! // kille från Norra Älvsborg Det ryktas om att massa MUF:are invaderade

en kylig natt på festivalet och några av dom sover o delar tält med några från SSU, borde jag berätta det för någon eller borde jag vara tyst? För jag såg de springandes från informationen utan att visa sina festival-armband o dom som stod o vaktade gjorde inget annat än att skrika stopp! Detta hände på en fredag natten till lördag. Tacksam för svar! Sabina Korkmaz och Sandra Sangwan är festivalets första o stolta lesbiskt kärleks par som kan visa och berätta det öppet för alla, we are proud to be SSU:are, upp till kamp o seger den 19:e september ! Vad heter du som stod i kön på statoil? Du med svart hår som jag trodde hette Sofi fast du inte gjorde, du var fin! Ta genast kontakt med mig ;) // killen med den röda t-shirt o coola brillor! Alex Holm snarkar som bara den ! // Sömniga Norra Älvsborgarna Ebba från uppland, trevligt att snacka med dig! Även om du var på andra sidan av tältet // Killen från Norra Älvsborg ( u know who ;) ) Vem la en groda i mitt tält? // anonym person från Norra Älvsborg

dig! Även om du var på andra sidan av tältet // Killen från Norra Älvsborg ( u know who ;) ) Sebastian ”Shermanator” Ghaffari, jag har en crush på dig ! // Roman Jag vill suga på Patrik Åhlunds styva niples (they can cut thru glas) // Vera Jessica Wagner, vem strulade du med bakom LO-tältet??? // nicke nyfiken Killen i Norra Älvsborg med J’adore Paris armband, vad heter du sötnos? // Puss från en Sörmland tjej Sabah den sömnige milani är en sprallig alingsåsgrabb som söker busigt tjej-sällskap. För övrigt gillar han romantiska strandpromenader och riktigt kluriga korsord! Slå till innan någon annan gör det/ theo tokstålle Tove från gävleborg ryktas ha kysst en kille under den stjärnklara himlen bakom LOtältet. Vem var det som du kysste egentligen?! Jämtland spenderar sina kvällar med att planera hur dom ska förstöra bohusläns fyr. De ska tydligen försöka välta den eller slå sönder den med bänkar. Kommer de lyckas?

Ebba från uppland, trevligt att snacka med

13


14


Först sover vi ut. Sen kickar vi röv med högern! En vecka går fort när man har kul. Nu är Festivaletveckan över och för de flesta väntar en lång hemresa, en lång sovmorgon – för de lyckligt lottade – men för de flesta väntar nu valrörelsen. En valrörelse som bara måste vinnas för socialdemokratin och de rödgröna. Med en skön och trevlig Festivaletvecka i ryggen är det förhoppningsvis många som åker hem med nya vänner, nya argument och ett sug att kasta sig in i valkampen. Ska man dra någon slutsats av det insända materialet kan förmodligen en hel del SSU:are åka hem med skojiga minnen och kanske ett eller annat nummer att messa till och nya polare att adda på Facebook. För mig inramas denna festival av minnen – det är väl definitionen av att vara gammal i en organisation. I första krönikan berättade jag om vallägret 1998, hur jag blev dumpad av K och hur Lasse och jag tältade på ett plaskvått Böda camping på Öland. Igår när vi satt sent på re-

daktionen för att göra klart den dagens nummer. Maja satt bredvid och uppdaterade Tvärdrags Facebook och jag som inte har detta kommunikationsverktyg – ännu – och plötsligt såg jag ett välbekant ansikte och namn – min kompis Lasse från 1998! Jag hade inte hört något av honom på minst två år men när vi lagt meddelandet ”Ring Daniel” och mitt nummer, tog det bara tio min så ringde Lasse. Vi hittade varandra direkt. Lasse hade trott att jag var sur eller något, eftersom jag aldrig hört av mig och jag hade misslyckats

nå honom; ett par telefonbyten hade kommit emellan. Nu tog det bara ett par sekunder för oss att vara tillbaka. Så är det med riktigt bra kompisar – det håller. När man väl hörs är man tillbaka direkt. Som om vänskapen och kommunikationen håller för hårda törnar. Så när jag kommer härifrån ska vi ses – ta en kväll och uppdatera oss om livet sen sist. Det ser jag fram emot riktigt mycket. Men först ska den här kampen avrustas. Sen jagar vi Reinfeldt ur Rosenbad!

För min egen och hela redaktionskollektivets del tackar jag för en fantastisk vecka och förmånen att få göra Festibladet med så fantastiska människor som er lägerdeltagare, personal och gäster. Vi har haft fantastiskt roligt – och trots kopieringsproblem har tidningen kommit ut som den ska. Nu sover vi ut. Sen kickar vi röv med högern! Daniel Suhonen, chefredaktör

Vill du spela en huvudroll i valet? Häng på SSU:s ledningsturne! Vi kör land och rike runt från den 23 aug till valdagen i vår turnébuss för att övertyga Sveriges unga om att Sverige behöver en socialdemokratisk regering. Hotell och mat ingår! Anmäl dig till pezhman.fivrin@ ssu.se

15


Saknar du Festibladet? Vi har haft väldigt kul att göra Festibladet. Kopiatorstrul gjorde att väldigt få tidningar tryckts. Men de verkar ha blivit lästa ändå. Nu finns de alla uppe på www.festivalet.se Vi ses snart igen kamrater!

Daniel Pettersson, Sara Karlsson, Johanna Pettersson, Daniel Suhonen, Maja Nordström, Kristofer Åberg, Felix Antman Debels, Nima Djohari-Taimouri, Isak Ensjö. Saknas på bilden gör Dennis Omar, Mikael Karlsson, Jens Ohlsson, Faraj Abu Isefan, Kristin Linderoth, Hans Andersson, Emanuel Karlsson, Ebba Olenius, Embla, Alva Schönbeck, Börje K Piator och Mattias Vepsä.

16

Festibladet 6  

Sista numret av Festibladet!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you