Page 1

SSU:s Festivalmagasin. Nr 3 – torsdag 5 augusti 2010.

FestibladeT

Krig eller fred? Magsjukan sprider sig! Senaste fotbollsresultaten 1


Grattis Angelina!

Hänt utanför Festivalet

Jag vill ha dig oh vill ha dig oh Aj aj aj Angelina Kanske har du en förklaring till.. det mesta som har skett (mesta som har skett aha) Kanske var det jag som gjorde fel.. och du som hade rätt (du som hade rätt aha) Angelina du var allt för mig ..men nu har ridån gått ner. Nu vill jag ha ett svar från dig.

Indiska volvoarbetare strejkar

Olycklig kärlek i dag igen. Födelsedagsbarn har det inte lätt… Dagens låttext kommer från sönerna till Streaplers och Flamingo­ kvintetten. Arvingarna slår kanske inte lika hårt som Lady Gaga, så ett stort grattis kan behövas till Angelina och alla de andra SSU:arna som har födelsedag i dag:

Sveriges bostadsbubbla dubbelt så stor som USA

Borttaget i webbversionen.

Redaktion:

600 anställda vid Volvos fabrik utanför den indiska staden Bangalore har gått ut i strejk efter att en tre månader lång konflikt stått utan resultat. Arbetarna kräver högre löner och besked om de tillfälliga anställningar som ofta varat under de två år som fabriken varit igång. Enligt fackförbundet på fabriken har arbetsledningen inte svarat på kraven.

Justerad från inflationen har de amerikanska bostadspriserna ökat med ungefär 50 procent sedan 1997. Under samma period i Sverige har priserna på bostäder fördubblats. I USA följdes den snabba uppgången i huspriser till slut av en kraftig nedgång på bostadsmarknaden – ”bubblan sprack”. I Sverige verkar däremot huspriserna fortfarande vara på väg uppåt, vilket en del bedömare ser som ett oroande. En ny bostadsbubbla – liknande den som Sverige upplevde i början av 90-talet – riskerar att blåsas upp. Andra länder i västvärlden, som Storbritannien, Irland och Spanien, har alla sett en snabbare ökning av huspriserna sedan 1997 än Sverige – men där har priserna sedan fallit kraftigt. Bubblor på bostadsmarknaden är en viktig orsak till de ekonomiska svårigheter många av västvärldens länder hamnat i de senaste åren.

Ja-sidan segrade i Kenya

åtalbar. Den strävar också efter att motverka den svågerpolitik som hittills präglat den kenyanska maktsfären, och den stärker de medborgerliga rättigheterna.

Gratis kollektivtrafik för barn upp till 12 år Socialdemokraterna vill locka Stockholms barn att bli trogna kollektivtrafikanter. S lovar billigare biljetter och en ny definition på begreppet barn. Om de rödgröna vinner valet åker barn upp till 12 år gratis även på vardagar.

Olle Ljungström - inte så mycket för återföreningar men gör det för pengarna Olle Ljungström avskyr nostalgi, men ska i helgen återförena sitt band Reeperbahn för första gången på tjugofyra år. Mindre rädd än förr, mer bekväm med sig själv, men fortfarande inte riktigt vuxen. Det är mer än trettio år sedan Reeperbahns genombrottssingel, den spröda punkdängan ”Havet ligger blankt” med Olle Ljungström slött pratsjungandes, släpptes. Då var han 18 år gammal. Nu återförenas bandet igen, för pengarnas skull.

Sluta suga ut Kongo Kampen om naturresurser bidrar till att underblåsa konflikter i många utsatta länder, särskilt i Afrika. En rödgrön utrikespolitik kommer att utgå från en mer ambitiös analys av sambandet mellan konflikter och kontroll över naturtillgångar. Vid en rödgrön regering efter valet den 19 september kommer det läggas fram en svensk lagstiftning mot konfliktmineraler. Huvudsyftet är att säkra att vi som konsumenter, genom inköp av mobiltelefoner eller andra elektronikprodukter, inte bidrar till att finansiera krig och konflikter. Detta sker idag i Kongo, då värdefulla naturresurser smugglas ut ur land, finansierar våld - istället för att komma landet och folket till del som arbetstillfällen och skatteintäkter.

Daniel Suhonen, redaktör och ansvarig utgivare, 073-519 01 06 Maja Nordström, andre redaktör, 070572 16 21 Kristofer Åberg, formgivare, 070-257 95 55 Johanna Pettersson, reporter, 070-534 66 79 Isak Ensjö, multimediegeneral, 070053 43 54 Micke Sköldeholt, reporter, 070-233 99 27 Jens Ohlsson Faraj Abu Iseifan Kristin Linderoth Hans Andersson Nima Djohari-Taimouri Daniel Pettersson, hovfotograf

Efter många års omstridda, våldspräglade val ses författningen som viktig, främst för att undvika tumultet och blodspillan i början av 2008, då 1.300 människor dödades i våld mellan olika folkgrupper. Av Kenyas 40 miljoner invånare är 12,4 miljoner röstberättigade. Deltagandet rapporterades vara 70 procent. Den nya författningen som valet gäller innebär en rad förändringar för att stärka demokratin. Den avskaffar premiärministerposten och inför en rad av begränsningar av presidentmakten. Presidenten görs också

Kontakta/tipsa oss

Torsdagskvällen blir solig med 20 graders värme och en svag vind från sydöst.

Telefon: 073-519 01 06 Via mail: festibladet@ssu.se Twittra: #festivalet Insändarlådor finns i receptionen och cafétältet. Kolla våra videoklipp: festivalet.se

2

Väderrapporten Torsdag: Fredag: Nu kommer regnet. Det blir kraftigt regn under hela dagen och det blir runt 16 grader varmt. Totalt blir det 26 milimeter nederbörd under fredag. Därför tipsar Festibladet om att man ägnar torsdagskvällen åt att gräva diken och regnsäkra sina tält. På fredagskvällen kommer dock regnet försvinna, och vi får en fin kväll med runt 19 grader varmt. Härda ut!


Visst kan man bli lite småkåt i ett vackert tältlandskap med snygga och coola SSU:are runt sig? Så hur gör man när lusten börjar tränga sig på efter ett par dagar av festivalande? Hur älskar man i tält och på fält? Ellinor Eriksson, FSledamot och sexualupplysare guidar dig genom begärens lustar.

Steg 1. Hitta någon att älska (med) En festival är det optimala stället att ragga på. Vi befinner oss alla på ett begränsat område vilket betyder att ditt span inte kommer kunna försvinna. Eftersom Festivalet också har som mål att vi alla ska få chans att träffa nya vänner känns samtal med främlingar mer naturliga än någonsin. Att vi dessutom har samma nördiga intresse gör att samtalsämnena aldrig tar slut. Festivaletanpassade raggningsrepliker: Jag har varit på två valläger förut, men inte fått hångla, så jag hoppas på tredje gången gillt. Du är så het att jag behöver svalkas. Ska vi dela en slush i LO:s tält? Det har varit lite ont om skvaller i Festibladet, vad sägs om att vi skapar ett?

Steg 2. Få det gjort

oralsex? Ett träd kan underlätta balanssvåNär det gäller plats finns två alternativ. righeter. Avskilda platser där man får vara ifred eller Steg 3. Skadebegränsning eller fortmer offentliga platser som ger hög status och sättning? värsta skvallerpoSkulle det slarvas tential. ”Festivaletanpassad raggningsreplik: med kådisen och du Rekommendera- Det har varit lite ont om skvaller i Festibladet, vad sägs om att vi skapar få sperma i snippan så de avskilda platser: finns det dagen-efterett?” skogsdunge, lånad piller hos sjukstugan. säng i personalstuga, Där finns också skavsårsplåster och medel ditt tält under Timbuktukonserten. mot insektsbett. Hög-status-platser: cirkustältet, scenen, Var du bara ute efter en snabb tillfredsoffan i cafétältet, de gemensamma duställelse av begär så kan situationen lätt bli scharna. knepig. Tipset är att vara tydlig från början Säkert sex måste praktiseras, vilket betyder med om du vill flörta skydd! Kondomer ”SSU:are är ingen isolerad grupp på eller bara sexa. Våga finns att hämta i och därför måste man ofta träffa på slippa ångestladdade informationen och i varandra flera gånger på framtida prata-ut-samtal after LO:s tält. Se till att arrangemang som kongresser, nyårswork så att säga! Visa vara förberedd och kurser och liknande. Pallar du inte dina intentions redan i ha ett par i fickan. det så skippa hånglet.” raggandet. Slicklapp skapas enkelt genom att klippa upp kondomens Allmänna råd för succésexet: långsida. Hygienen! Har du inte tvättat dig nyligen För att undvika insekter/kittlande grässtrån don’t do it! En raggardusch och nya strumpor /lera i trosan rekommenderas underlag i form är minikravet. Det är äckligt med gegg av av presenning, handduk eller medhavd jacka. olika slag och man vill inte få ett snuskrykte Direkt på marken är inte så glammigt som om sig. man tror. SSU:are är ingen isolerad grupp och därför Det bästa är nog ändå att skippa liggande måste man ofta träffa på varandra flera gånger ställning och köra stående. Varför inte göra på framtida arrangemang som kongresser, det enkelt och köra lite upprätt petting eller

Älska i tält och på fält! nyårskurser och liknande. Pallar du inte det så skippa hånglet. Sex med personer under 15 år är olagligt och därför oacceptabelt. Man måste inte go all in. Lite pill och puss kan vara oskyldigt mysigt och tillräckligt. Dessutom väldigt säkert. Bara för att du inte hittar någon partner – skippa inte tillfredställelsen. Ta en trevlig stund för dig själv och lätta på trycket. Kanske fantisera om snyggingen nästgårds. Onanist javisst! Med detta önskar jag er alla sköna stunder och lycka till. Skulle några frågor uppstå, tveka inte att lämna in den i min frågelåda i Cafétältet. Ha så kul! Ellinor Eriksson

3


Vi bygger lägret i gärning och ord!

Katina hoppar helt plötsligt på Festibladet och är ganska ledsen faktiskt. Hon undrar varför Bygg- och teknikgruppen har blivit dissad i det första numret. Då blir Festibladet lite ledsen också, för det här är ett missförstånd. Redaktionen hade tagit ett gemensamt beslut att skjuta på reportaget för att kunna fota hela arbetsgruppen ihop. Det här är en grupp som har rest hit och dit över hela Sverige för leta på plankor, tyg och massa bajamajor och haft svåra att få tag på rätt grejer. En dag har Robban varit i Borås, en annan dag är det Ida som inte kommer förrän på onsdag.

De får hela listan Så är de alla här, och Festibladet får den stora förmånen att vara med på ett av arbetsgruppens 14-möten. Vi möter upp på grusparkeringen, smyger genom staketet på ett hemligt ställe, och går in bakom ett plank. En oas av lugn uppbådar sig helt plötsligt. Här finns utrymme för paus och möte. Byggruppen har snickrat ihop en bänk och på bänken står allas namn. Det är Jonas, Fredrik och Fredrik igen, det är Ida, Robban, Daniel, Björn och Katina. På bänken finns det även plats för gäster. Idag är det General-Emma som har den platsen. Hon kör en kort liten avrapportering som går ut på att lasta över allt som står i hennes block på gruppen. De

4

fixar det. Det är golv till Café Solidaritet, det av avdikningar och det är eventuellt lite ljudisolering från högtalarna för att ta hänsyn till campinggästerna.

Slaskgrupp? – Jag skulle kunna säga att vi är slaskgruppen, säger Katina som basar. Allt som de andra varken kan eller vill göra hamnar till slut här. – När folk har tummen mitt i handen så tar de bara walkietalkien och ringer oss, vi har hand om allt som är smutsigt så att säga. – Ja, de har inte bara tummen mitt i handen, dem har den långt upp i röven, säger Jonas. Alla pratar i mun på varandra. – Vi gör allt som är på b, säger Ida för att förklara. Det är bygg, bajs, barn, bad, bilar och bara bäst. – Sen gör vi allt det där som det behövs riktigt pålitliga personer till. Därför har vi hand om barnen till exempel.

Skit i att skita Festibladet frågar vad deltagarna kan göra för att hjälpa byggruppen? – Skit inte så mycket, duscha inte så mycket. Det är bra också för då blir alla lika smutsiga, säger Ida. Men så avbryts hon av Katina: – Vi måste dementera en sak. De här duscharna är inte Auswitsch. Vi har fan betalt för den här containerna så det vore fint om

folk använde den också. Det är vatten. De gillar sitt jobb. Alla som jobbar i Bygg har önskat att få vara med här. Det kan vara för att det här är den enda gruppen som har egna arbetsbyxor. – Det är roligt att man kan hjälpa folk som behöver det, och det kan vi ju göra hela tiden, bryter Jonas av och riktigt myser. Så utropar Robban plötsligt: – Men det bästa är ju gruppen! Så djävla skön grupp. Hur har det blivit så här egentligen, gruppdynamiken verkar vara på topp, fastän man har hand om rätt tunga grejer som tält, personalen som ska sätta upp tält, mycket lera, mycket bajamajor? – Vi har ju möten ofta, vi har våra 14-möten så det blir lugnt. Mycket fysisk kontakt och mycket kärlek. Men sen är det så att när det är mycket bajs inblandat så kommer man varandra närmare, det är ett tips till de andra grupperna faktiskt, säger gruppen unisont. – Om nån tycker bajamajorna är äckliga så är det inget emot bajsgropen vi jobbade i igår. Dit kan man få en guidad visning, utropar Katina. – Nej, men allvarligt talar, vi gör ett hästjobb, det är skitigt. Men vi är också gruppen som har skitkul. Text och bild: Maja Nordström


Seminariegruppen har fixat Festivalets program Festibladet träffade Somar al Naher och Sanna Vent från seminariegruppen för att diskutera veckans digra program. Allt planerande av seminarier och workshops har de ansvarat för att ordna.

Hur har ni hunnit med egentligen, började ni fylla programmet redan i vintras? – Ja, det har varit blod, svett och tårar för att ta sig hit, men det har det varit värt. Vi har jobbat sen maj-juni kanske. Programmet har några övergripande teman: jämställdhet, arbete, välfärd, miljö, främlingsfientlighet. Dessutom har man ett internationellt tema, ett digert kulturprogram och inte att förglömma metodutbildning. – Poängen med metodutbildningen är att skapa fullfjädrade valarbetare. Man får öva sig i att debattera, knacka dörr och annat som gör att man kan ge sig ut och jobba för att vinna valet. Det är alltså på metodutbildningen som indoktrineringen av nya SSU:are äger rum? – Ja, det kanske man kan säga, haha. Nej med det är ju bra om man inte varit med i en valrörelse tidigare. Vi har satsat både på bredd och höjd, det ska finnas något för alla, oavsett om man är ny eller en gammal räv, oavsett intresseområden. Trots den stora bredden på de programpunkter som finns – allt ifrån samtal med ledarna för de rödgröna ungdomsförbunden, till ”coola workshops”, har det övergripande temat varit att syfta framåt, att tänka på vad som händer framöver. – Vi ville inte fastna i en kritik av det som varit, ,vi vill att det ska handla om det som ska vara framåtblickande istället, säger de. ”När man inser att man har makten tillsammans, då inser man också att ingenting är omöjligt.” Seminariegruppen fortsätter med att förklara att man jobbat aktivt för att göra programmet jämställt på riktigt. Inte bara 50/50, utan att man har kvinnor som pratar om ekonomi, män som pratar kultur. – Det är ett problem vi har i rörelsen, att uppdelningen av vad man bör syssla med finns kvar trots att vi i antal är ungefär lika många. Vi har dessutom försökt blanda

”Vi har satsat både på bredd och höjd”

intressanta unga personer och inte bara låtit etablerade politiker och akademiker tala. Det är viktigt att de som är här känner att deras röst är lika mycket värd som de som varit med länge, att alla har något att säga. När man inser att man har makten tillsammans, då inser man också att ingenting är omöjligt. Har ni några godbitar som ni vill tipsa om och är extra glada över att kunna presentera? – Det är jättesvårt att plocka ut någon särskild, men det är kul att vi har så många att välja mellan, tillexempel Carin Jämtin, Anna Odell, Jenny Wrangborg, Leif Pagrodsky, Claes Borgström för att nämna några. Dessutom har Calle Sundstedt fixat en massa bra artister som ska spela för oss, som Timbuktu, Miss Li och Love Antell. Text: Johanna Pettersson och Maja Nordström Foto: Johanna Pettersson

Vinst i välfärd

Det kännas en aning märkligt att arbeta inom en hemtjänst benämnd borgerskapets hemtjänst, men jag trivs. Brukarna är gamla borgare – före detta företagsledare och företagare är de enda som är välkomna i föreningen som äger boendet där jag jobbar. Det är en bra hemtjänst, precis så där man vill att den ska vara – vården i fokus, tiden ska räcka till alla. Och går man in på föreningens hemsida och läser om boendet är detta det som först möter en: ”Stockholms Borgerskaps Enkehus och Gubbhus driver äldrevård och senior­boenden utan vinstintresse.” För självklart vet man inom företagsvärlden att bra vård inte går att bedriva med vinst, hela det faktum att en av personalens viktigaste funktioner är att agera sällskap går emot hela idén med att vård kan effektiviseras. Och inom borgerskapet kallar man inte sina brukare för brukare, de är gäster. För en väluppfostrad värd vet att en gäst tar man inte bäst hand om genom att snåla, en god värd är generös.

5


Hur har det varit på lägret?

Maj-Britt Theorin tror på en socialdemokrati bortom kriget

Text: Sara Karlsson

När ska de svenska trupperna dra sig tillbaka, enligt dig?

Riad Alifiendic, Skåne Ja jag har ju hängt rätt mycket i Skånes tält. Vi förbereder just nu inför Martin Wirenius från Transport som ska tala om varför Eu är ett hot mot fackföreningsrörelsen. Sen shufflar jag lite på min I-pod för att fixa lite stämning här inne i tältet. Då blir det bäst med lite Emil Jensen, då blir det mysigt.

Niklas Linderoth, Skåne Det började jättebra. Jag gillade Love Antell, han är helt otroligt gullig, så det blev så bra stämning. Sen är vi såna hipsters här i Skåne och spelar bäst musik. Det är schysst att hänga här, särskilt när kaffet kokas. Ett tips för alla är att det är billigast här!

Så fort som möjligt. Och det är egentligen inget stort problem. De svenska soldaterna utgör bara 0,5 procent av den totala styrkan. Men vi behöver ha en strategi för hur det ska gå till. Det afghanska folket är trötta på kriget, de vill inte ha oss där.

Men ibland beskrivs ett tillbaka­ dragande ju som ett svek mot det afghanska folket? Struntprat, det är inget svek. Motiven till att vara där ändras hela tiden. Först gick USA in för att bekämpa terrorismen efter 11/9. Sverige gick in i kriget med motivet att skydda den nya regeringen men det har ändrats. Sen pratade man om demokratin, om kvinnorna, om svenska affärsintressen och senast pratade Bildt om att motevrka opiumhandeln. Men det stämmer inte. Vi är där på grund av lojalitet med NATO och USA.

Finns det förutsättningar att ta fram en internationell freds­ strategi? Ja, det finns en stor krigströtthet. Flera länder börjar nu sätta datum för tillbakadragande, det måste också Sverige göra. Sverige har ingen plan. Man skulle kunna komma överens internationellt men då kan vi inte sitta och vänta, vi måste ta initiativet.

Under seminariet tvistade ni mycket om huruvida det finns ett FN-mandat eller inte, är det en kärnfråga?

Ida Ljung, Stockholms län Vi ville så gärna åka till Oslo det lät så intressant det där med rasismen dessutom har jag aldrig varit där. Så vi köade jättelänge och störde oss jättemycket på de som trängde sig före. Jag tycker synd om alla dem som inte fick åka… jag trodde att alla ska med?

6

Ja, för mig är det det eftersom de ljuger. FN har inte gett mandat till detta utan bara godkänt det i efterhand, vad skulle de annars göra när USA och England sitter i säkerhetsrådet?

Du tycker att Socialdemokraterna borde gå till val på att dra sig tillbaka. Tror du att vi skulle vinna då? Ja, det är en vinnarfråga. Folk vill inte ha krig.

Foto: Mattias Vepsä


Danish Sial vill att Sverige tar ansvar

1 Bästa pryl du har med dig? 2 Vad ser du fram emot under veckan?

Text: Sara Karlsson

När ska trupperna dras tillbaka? Jag tror inte att man kan sätta något datum. Det är som att säga till motståndaren att ”nu drar vi, ni kan ta över”.

Johanna Runeson 1 Kudden 2 Föreläsningen om SD

Flera andra länder har börjat röra sig i frågan, hur der du på det? Jag tror att det beror mycket på den inhemska opinionen, människor vill inte skicka sina bröder och systrar i krig. Man kan inte ställa den frågan rätt ut. Men det är ju den militära frågan, det är deras uppgift.

Vad ser du som det primära skälet till att vi är i Afghanistan? Försvarsmaktens påtryckningar. Det fanns inget hot från Afghanistan och att prata om demokrati är strunt. Jag tror inte att det går att bomba fram demokrati. Det bygger man med hjälp av bistånd och andra insatser. Försvarsmakten har legat på, men det är ju deras jobb. Det är politikernas uppgift att …

Du låter kritisk. Vore det inte bättre då att ta tillbaka trupperna och lägga pengarna på bistånd i stället?

Avlant Nilsson, Göteborg 1 El-pumpen 2 Miss Li

Foto: Daniel Pettersson

Nej, jag tror inte det. Och hur mycket bistånd man ska ge är en politisk fråga. Det räcker med ett klubbslag i riksdagen för att ge lika mycket till bistånd som till militära insatser. Men det gör man inte, för så fort det handlar om att skattepengar ska gå till andra länder så blir folk tveksamma.

Albin Eriksson, Skaraborg 1 Kuddarna 2 Musiken

Du har själv varit i Afghanistan, ändrade du uppfattning om något under tiden? Ja, jag var mer pro kriget när jag åkte ner och när jag var där. Men efter det har jag läst om fredsforskning och jag har blivit mer reserverad. Men mer till arbetssättet hos till exempel de amerikanska styrkorna. De fick på en kurs lära sig att inte skjuta civila, det är ju något som är helt självklart för oss svenska soldater.

Maj-Britt sa att hon tror att vi kan vinna valet om vi sätter ner foten för ett tillbakadragande. Vad tror du? Ja, säkert. Som jag sa tidigare, människor vill inte skicka sina bröder och systrar till krig. Men det är en protektio-

nistisk inställning, och jag gillar inte plakatpolitik.

Vad tror du att de rödgröna kommer att komma överens om? Säkert något mjäkigt, som att vi ska vara kvar men inte utöka. Och att det ska utvärderas varje år.

Jonas Nilsson, Jönköping 1 Jyttes samvete 2 Äta gratis

7


Hur har det varit på lägret?

Ellinor Eriksson (SSK, är aktiv i S-Studenters Burmautskott) – Jag har frusit, men jag värmde mig på en burmes. Det känns helt otroligt kul att vi har världens häftigaste munk här. Han ska prata med situationen i Burma och utifrån sina erfarenheter i Saffransrevolutionen. Men jag blir också extra glad av att SSU håller på att starta upp ett projekt med burmesiska sossar.

Malin Hansson (SSK, ombudsman för SStudenter) – Toppen, jag gillar att träffa folk, det är härligt att träffa så mycket sköna SSU:are. Sen är jag väldigt stolt över alla seminarium, speciellt de som vi ordnar. Det utbildningspolitiska seminariumet kommer bli fett!

Kasper Dalhammar (Norrbotten) – Hyfsat, alltså det var inte lika mycket drag som jag trodde, det är för mycket prat. Typ igår på invigningen, det var mycket prat. Det kändes inte så inspirerande. Mitt tips till de som snackade på invigningen är att de ska dra och korta ner lite på orden.

Claeskamp + Kvinnokamp = sant! Text: Kristin Linderoth

”Alltid när man pratar om Claes Borgström blir någon tjej stjärnögd. Eller, stjärnögd är inte rätt ord. Rätt ord är snarare stridslystet upplivad: 'Alltså, han är så himla COOL!' Den avgående jämställdhetsombudsmannen har gjort större avtryck i vanligt folks samtal om jämställdhet än någon annan de senaste åren. Dels beror det på att Claes Borgström är en man med ett brinnande högröstat feministhjärta.” Så skriver Åsa Petersen i Aftonbladet om Claes Borgström, Sveriges JämO 2000-2007, nu jämställdhetspolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Inför ett fullsatt Musikfabriken frågar jag ut Claes om hur vi ska få ett jämställt Sverige.

När är det enklare att vara feminist som man, och när är det svårare? Som manlig Jämo hade jag den fördelen att många lyssnade mer på mig än vad de gjort på mina kvinnliga föregångare. Mycket var självklarheter, men det bemöttes annorlunda, bara för att jag är man. Man får många gratis-

8

poäng. Men en del av mina gamla manliga advokatkollegor väste till mig att det var ett nerköp. De såg mig som en könsförrädare.

Vad är ett jämställt Sverige för dig, om du försöker tänka bortom de nationella jämställdhetsmålen? En mer personlig, eller kanske mer politisk, definition? Ett jämställt samhälle skulle inte påverka min vardag så mycket, jag har inga små barn längre t.ex. Men det skulle innebära ett mentalt lugn och tillfredsställelse. Om du menar på en samhällelig nivå vill jag ändå nämna de nationella jämställdhetsmålen, att vi ska ha en jämn fördelning av makt och inflytande, av det obetalda hemarbetet och av ekonomiska resurser. Borgarna säger att vi vill tvinga på människor åtgärder som begränsar individer, men det är ju precis tvärtom! Det handlar om att skapa förutsättningar för människor att forma sina egna liv och samhällsutvecklingen. Politikens uppgift är att inte att pådyvla människor saker ovanifrån, men att stödja förändringar som kommer underifrån. Att föreställa sig ett jämställt Sverige är svårt, det


skulle handla om ett helt annat samhälle, på alla nivåer. Därför är arbetet för jämställdhet revolutionärt.

Tiina Rosenberg skrev nyligen i en artikel att de som ser det som en framgång för feminismen att det finns kvinnliga soldater i Irak och Afghanistan har missförstått vad feminism är. Möjligtvis kan det sägas öka den numerära jämställdheten, men feminism är något annat, det innefattar antimilitarism och kamp för fred. Vad tycker du? Jag tycker Tiina har helt rätt där. Att kvinnor deltar i krig är ingen framgång varken för feminismen eller jämställdheten, lika lite som det är en framgång att fler tjejer använder våld i samhället. Det är bara manssamhällets sätt att inkorporera kvinnor i rådande strukturer, inget annat.

2006 fanns ett lagförslag om rätt till heltid, något som feminister kämpat för länge men som borgarna skrotade. Nu har partikongressen sagt att vi ska avvakta och se om arbetsmarknadens parter kan komma överens, annars ska vi överväga lagstiftning. Det verkar lite som att backa bakåt i tiden. Varför driver vi inte bara igenom det förslag som fanns när vi vinner valet? I vissa frågor håller jag med SSU mer än partiet, det här är en sådan fråga. Jag tycker det är lite mesigt att vänta på arbetsmarknadens parter, men de får några år på sig, är det inte löst då blir det lagstiftning.

Ett av partiets jämställdhetskrav är jämlik representation i bolagsstyrelser. Kan inte risken med det vara att jämställdhet uppfattas som en angelägenhet för vita kvinnor i karriären? Jämställdhetspolitiken har ju under den borgerliga mandatperioden varit ganska inriktad på den gruppen. Hur gör vi feminismen till arbetarklassens projekt? Fler kvinnor i bolagsstyrelserna är kanske inte den viktigaste frågan, men vilka som bestämmer i näringslivet påverkar ju oss som konsumenter. Vår primära uppgift är att bedriva en feministisk politik för arbetarklassen, där ska vi lägga mest resurser, men jag ser samtidigt inte varför vi skulle lämna vissa fält helt orörda.

Som JämO var du kritisk till hopslagningen av de statliga diskrimineringsombudsmännen, en kritik som SSU delar. Varför var du kritisk och hur tycker du att det har blivit efter sammanslagningen? Det gläder mig att ni delar den kritiken.

Den främsta orsaken till min kritik var att det främjande jämställdhetsarbetet skulle gå förlorat, vilket det också gjort. Om jag blir jämställdhetsminister, vilket jag inte kommer att bli, ska vi ta tillbaka JämO. Då blir det ”JämO – återkomsten”! [skratt]

Förre polischefen Göran Lindberg fick 6,5 års fängelse för grov våldtäkt, våldtäkt, koppleri och 28 fall av sexköp. När jag hörde om domen tänkte jag att det är otroligt att kvinnor är värda så lite att man bara får 6,5 års fängelse för allt det där. Samtidigt är ju inte strängare straff nödvändigtvis av godo. Hur ska vi göra för att stoppa sexköp och andra brott av sexuell karaktär? Det är ett jämförelsevis långt straff, men jag tycker att man bör skärpa straffskalan för sexköp. Framförallt för att vi vill sända ut signalen att det är värre att köpa en kvinna än att t.ex. snatta. Det skulle också göra det lättare för polisen att arbeta mot sexköp, t.ex. genom att man skulle få möjlighet att häkta misstänkta personer. Det är viktigt att försvara sexköpslagen. Att prostitutionen på internet skulle ha ökat pga den är trams, den utvecklingen skulle kommit i alla fall. Inte heller argumentet att lagen stigmatiserar prostituerade håller, stigmatiseringen är redan så stark som den kan bli. Nu handlar det om att avskaffa prostitutionen. Jag brukar säga att vi aldrig kommer att få jämställda löner så länge det finns prostitution. Det hänger ihop, det handlar om att män tror att de har rätt att ta för sig i alla sammanhang.

En kille i publiken undrade vad man kan göra i sin vardag och omgivning för att främja jämställdhet. Det kan låta som en klyscha, men man måste börja med sig själv. Man måste förhålla sig medvetet i sin vardag. Som kille är det viktigt att aldrig skratta åt sexistiska skämt, och att uppmärksamma och motverka att bara killar blir tillfrågade när man ska starta ett projekt eller vad det nu kan vara.

Under seminariet lovade Claes att papperslösa kvinnors rätt till skydd ska tillgodoses, att den försämrade a-kassan och sjukförsäkringen, som särskilt drabbat kvinnor, ska återställas, och att vårdnadsbidraget och RUT-avdraget ska bort. Han poängterade även att han håller med SSU om att föräldraförsäkringen ska vara helt individualiserad. Det är det mest verkningsfulla instrumentet vi har i jämställdhetskampen. Att införa en tredelad föräldraförsäkring är att gå en omväg, jag ser ingen anledning till det.

Hur har det varit på lägret?

Kristoffer Walterholm (Norrbotten) – Det har varit hyfsat, man har inte varit här så länge så det kommer säkert bli bättre. Jag kommer säkert kolla in på nått seminarium. Mindre prat vore bra. Mer party!

Robin Barkestedt (Norrbotten) - Sådär, lite mer aktiviteter vore bra, lite mer drag. Disco verkar vara det enda som finns men jag gillar inte att dansa.

Fabian Malvet (Stockholm Stad) – Djävligt skönt, jag bara njuter av planerna på att riva den där djävla fyren. Konstgödsel blandat med diesel exploderar bra. Sen finns det ju murbräckor… Men jag tror tyvärr att den revolutionära ledningen kommer säga nej.

Sara Pruitt (Skaraborg) - Det har varit bra, mycket bra. Det är så mycket seminarier. Jag har varit på ett om hur man ska debattera med SD. Man ska bara slänga tillbaka, man måste våga bara göra det!

9


Hur har det varit på lägret?

Skarpt läge Ulf Karmesund från broderskapsrörelsen höll på tisdagen ett seminarium där han berättade om resan med konvojerna till Gaza, för att bryta blockaderna. Den här politiska aktionen var så långt ifrån bistånd och gulligull vi kan komma. Det är skarpt läge och det är en av många aktioner för att bryta blockaderna.

Mille Isberg (Stockholm Stad) – Det har varit underbart, det passar min stämning. Hatet liksom, det har bara gått en kväll och alla distrikt vill bara lyncha varandra. Sen har det varit djävligt bra seminarium. Det här om Afganistan var jag på. Men jag är kluven, man behöver ju soldaterna. Men det är så korrumperat. Pengarna måste gå till vettiga grejer. Men jag känner att jag måste vara neutral, jag kommer inte ta ställning här. Det finns för och nackdelar med nästa allt.

Amanda Green (Skaraborg) – Kanon, jag va på afganistanföreläsningen. Det var väldigt intressant, men en svår fråga. Det gav kött på benen, mer fakta. Vi kan ju inte bara dra därifrån, men det vore bra om Turkiet och Indonesien kunde komma och hjälpa till mer. De har lite mer gemensam kultur om man tänker på islam. Och det behövs också för att inte vi från väst bara ska komma och säga: ”ÖH, vi är bäst”.

Jim Larsson (Skaraborg) – Det har varit bra, över förväntan. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig för jag har inte varit på såna här SSU-grejer tidigare. Idag har jag främst varit på ett seminarium som Expo höll i, det hette typ ”vilka är SD och hur bemöter man dem?”. Det viktigaste tycker jag är att man ska vara tydlig med att det inte är någon skillnad på SD idag och på BSS (Bevara Sverige Svenskt), de står för samma sak nu som då. Deras profil kanske är ny, deras frontfigurer bär inte uniform.

10

och vara i Gaza och Palestina under längre tider för att sedan komma hem och sprida kunskapen. Broderskapsrörelsen hyser drömmar om ett arabisk-svenskt kulturcentrum i Gaza. Syftet skulle så klart vara att bryta blockaden av Gaza men det skulle också låta oss lära oss mer om varandra, och om de nya politiska grupperna och för att förstå den komplexa situationen. Och då är också HaVäxande rörelse mas viktiga, de är demokratiskt valda och vi De sex olika samarbetsorganisationerna, Ship behöver förstå deras politiska kontext. Ulf är to Gaza i Sverige, i Grekland, The Free Gaza övertygad om att Sverige och arbetarrörelsen Movement, den europeiska och den interkan spela en stor roll också för försoningen nationella organiseringen och den turkiska i mellan Fatah och Hamas och där är alla delar form av IHH har under sommaren träffats av arbetarrörelsen viktig. Våra bröder och flertalet gånger. Vad man helt klart kommit systrar är både Fatah och fram till är att man vill fortsätta samarbetet. ”Kan norska LO gå in och köpa en Labour. Sina bröder och båt borde SSU kunna göra något, systrar måste man också Sen blir det hela lite få kritisera och ibland mer vagt men man har kanske inte köpa en hel båt men är man djävligt förbanockså kommit fram till något” nad. Det måste man få att det vore smart att vara och det måste vara solklart att kärleken dra iväg innan jul. Ulf Karmesund nämner däremellan är konstant. oktober. Och nu är det inte nio båtar som ska åka, nu är det 40 50 skepp. Ulf poängterar att han är mer samarbetsfoFaraj Abu Iseifan är ansvarig för seminariet. kuserad än gränsdragande. Det handlar också Innan intervjun med Ulf Karmesund tar om att arbetarrörelsen blir starkare om man Festibladet honom åt sidan för ett litet förkan samarbeta med andra organisationer. Vill snack. Vad kan SSU och SSU:are göra? man göra något för Ship to Gaza kan man - Nu borde vi göra något, kan norska LO gå bara kolla upp närmsta lokalförening och vara in och köpa en båt borde SSU kunna göra med och dela flygblad, samla pengar. Eller något, kanske inte köpa en hel båt men något. så startar man en egen förening. Ulf berättar Det vore schysst om vi för en gångs skull inte om en nystartad förening i Borås. Där gick var tjugofemma på bollen, menar Faraj. Palestinagrupperna samman med Broderskapsrörelsen och SSU. Spontan spånmöte - Det enda man behöver göra är att lyfta Efter mötet följer Ulf med upp till Festiblaluren och ringa till Ship to Gaza och säga: Vi dets redaktion. Han får lite halvdassigt kaffe vill vara med, säger Ulf. men också hur mycket godis han vill från - Mmmm, säger Mattias. redaktionsförrådet. På verandan sitter Mattias Ulf är tydlig med att en organisation som Vepsä, SSU:s förbundssekreterare och fixar SSU med realister, skulle vara en väldigt med lite bilder. Ulf slår sig ner på räcket. värdefull partner för Ship to Gaza. Har vi Mattias berättar för Ulf om hur SSU håller fötterna på jorden och visionerna och drömpå att utvärdera sitt internationella arbete. marna i luften? Snacket kommer igång och de båda börjar drömma om volontärprojekt. Det här också något som Ulf pratat om på sitt seminarium. Vill vi, kan vi Många SSU-klubbar driver redan projekt i När Ulf har lämnat verandan, druckit upp det Gaza. Vad man mer skulle kunna göra är att halvdassiga kaffet och skjutit godispåsen åt starta volontärprojekt så att man kan åka ner sidan säger Mattias helt plötsligt att det var - Hur många kommer vilja resa med nästa Ship to Gaza, frågade Ulf publiken. Hälften räcker upp händerna. Och så här ser det ut i resten av världen också. Folk har en politisk vilja. Det syndiga i det hela är att politikerna ännu inte lyckats förvandla detta till politiska beslut.


för Gaza

Hur har det varit på lägret?

Klara Westerberg (Skaraborg) – Det har varit toppen, jag driver ju Salong Skaraborg här. Jag klipper folk. Vi tar emot frivilliga bidrag som går direkt till SSU Skövde. Det ligger vid Camp Bara Skoj Skaraborg. Jag har haft två kunder hittills men det är kö med folk från Jämtland. Och 100 spänn har SSU Skövde fått in.

Milan Mitrovic (Skaraborg) – Väldigt bra hittills, jag ser fram emot variationen i alla föreläsningar. Burma til exempel, det ser jag fram emot!

Liss Jonasson (Jämtland) – Väldigt bra. Det var en jobbig resa hit. Men nu är det stämning, förutom att våra flaggor och vår maskot har blivit stulna av Bohuslän. Annars är det så coolt folk här, man blir så bra bemött av alla!

Ulf Karmesund fick rapporterna om bombningarna av Koett intressant samtal. Och att det är fan inte sovo. Då är det bara; Hur gör man så snabbt han eller FS som är stoppbulten. Stöd till som möjligt flygblad, vem har en megafon, Ship to Gaza har varit uppe på FS-nivå och hur tar vi oss till torget? Det är där vi ska är helt godkänt. Men något har ändå hängt vara, det är där och upp sig, och det är ”Vill vi bryta blockaden i Gaza så kan vi.” överallt vi ska synas. att den ansvarige Vill vi bryta blockaden i Gaza så kan vi. Ship har hoppat av och det är ingen som tagit över. to Gaza är ett sätt. Men Mattias tycker att det här måste komma underifrån. SSU är vad vi vill att det ska vara. Maja Nordström Tycker man att något är fel så ska man säga Foto: Mattias Vepsä det. Mattias minns hur han som ung SSU:are

Jonas Nilsson (Jönköping) – Maten har väl inte varit så bra. För 73 spänn förväntar jag mig lite mer än en pasta bolognese med vatten. Men så blir det väl när det är kollektivavtal. Men vi har lyckats resa korset. Det är en tydlig markering. Kristus är på festivalet. På söndag kör vi nattvard, det blir vid 10-tiden. Vi kör chips och cola. Välkommen.

11


Hur har det varit på lägret?

Skvallret! Det går magsjukerykten. Eventuella kopplingar till tisdagens matskandal är oklara. Det ryktas att Festibladetredaktionen extraknäcker för Expressen.

Andreas Svanström (Skaraborg) – Jag va på det här Afganistanseminariumet. Det var lite delat, men det var ingen som ville att vi skulle dra ut direkt. Alla verkar ha förståelse för att sådant här tar tid. Sverige har inte satt någon tidsgräns, när man kan lämna så kan man. Nu har svenska soldater börjat lära upp afganska trupper, de går med bakom och ger råd och strategi och taktik.

Jenny Sellsve (Jämtland) – Jag är glad nu för att det är så fint väder, men det var kallt i natt. Jag har varit och handlat nu och införskaffat en väldigt ful jacka som jag kan ha om det blir kallt igen, och så har jag köpt en filt. Men det tog så mycket tid att jag inte hunnit gå på seminarium. Vi har fixat stoplar till campet också, så nu har vi nät runt. Vi har grävt en vallgrav också!

"Team Mixed-Up" ramlade i plurret ett flertal gånger under gårdagens bananbåtsåkande. De ska ha samarbetat dåligt på grund av etniska motsättningar.

69 nummer ska ha bytts under speeddatingen. Kompanjero Suhonen har lyckats få fel nummer i informationens faktasamling – ”sparar mycket tid för journalistik” kommenterade han.

"En donna söker Amed Incir, sök upp mig!"

Maja saknar Love.

”Jag har sagt en massa skit som inte får tryckas.” /Jens ”Ta-mig -hårt” Ohlsson

Nej förlåt – han är bara en tråkig konstnärssjäl... säger Maja.

En fatva har utställts mot Kopierings konsult AB i Göteborg...

Stockholmarna har redan gett upp kampen om mästartiteln i Maskottligan i och med en av kamraternas tillbakalämnande av Lenets gris vid nio-tiden på onsdagskvällen. Nerflyttning till MaskottEttan väntas.

En av Elektrikerna borstar ögonen istället för tänderna. Ett Jesus-folk säga ha äntrat festivalen. Rykten säger också att det rör sig om en motreaktion till djävulens fyrpåk. Lenet's EU-flagga har ansetts provocerande. Så pass att den riskerar att brännas opp. SSU-Kungälv leder Maskottligan med hela 7 maskottar.

Anders Österberg påstår att Södra Älvsborgs medlemmar dyrkar honom mer och mer för varje år som går. I takt med att nya generationer av kamrater sluter upp i leden, har personkulten växt till oanade höjder. -Han borde ju förfan syssla med det där!" Chefredaktör Suhonen om Mattias Vepsäs framtid i Foto V.S. Politik ”Jag sov med layoutarn ifjol oxå”

Det ryktas att halva SSU-Kungälv egentligen borde sitta inne.

Erik Molin är arbetets hjälte sedan insatserna på 2009 års kongress ./Redaktionen

Det sägs att två deltagare från Strängnäs är kk med komplikationer, sk kkk.

En viss sötnos till helsingborgstjej tycker att vissa blekingebor är så söta! /Två helsingborgare

Det ryktas att festivalen är så pass bra att det finns ett tjugotal besökare på området som har plankat in. Någon kallas för Piss1. "Grisen har tagits innanför tullarna för grillning..." GBG-Richard snarkar ashögt GBG-Maath kissade ner sig natten till onsdag. GBG-Linus hemliga idol är Hitler.

12

En anonym förbundssekreterare dementerar ryktena om pokerspel på tåget. Och dubblar om han har fel...

En disslåt tillägnad Kronobergs-Labbe har släppts. Det rapporteras att Labbe ska vara helt förkrossad. I övrigt var rap-workshopen fet.

Det ryktas att det finns jättemycket vin i Bohusläns husvagn.

Peter Burström (Västerbotten) – Det började ju med att det tog 24 timmar här eftersom vi fick punka. Domkraft­ erna funkade inte och assistanskåren fick komma. När vi kom hit reste vi tältet, det var kul. Vi gjorde i ordning för delegationen. Så hade vi ett dieselaggregat men och köpte 20 liter diesel. När vi kommer tillbaka inser vi att det går på bensin. Nu har vi 20 liter diesel om någon skulle behöva det. Sen har det varit ganska trevligt, jag gillar slush.

Någon ska ha förstört fyrpåkens musikapparatur genom att spilla Coca-Cola på den. Denna ska ha gjort det på uppdrag av något annat distrikt än dennes egna.

Tycker att helsingborgskillen A har det finaste leendet ever och är strong som vågar åka hit med bara tjejer. :) /Hon i blå tröja Josefin D gillar att knacka dörr, särskilt när halvnakna, vältränade, trevliga, unga killar öppnar dörren. :) Enligt rykten planerar ett antal distrikt att samarbeta för att tillsammans störta Bohusläns fyr. /Arg före detta Bohuslänning och irriterad fyrgranne När vi var i närheten av Bohusläns fyr inatt


såg vi dem gå in med maskotar från fyrafem distrikt. Man kan undra vilka som stjäl privata ägodelar som flaggor och fotbollar. De var nämligen borta imorse efter att bohuslänningarna gick på rövarrunda inatt. Värd­distriktet verkar ha en konstig syn på gästfrihet. /anonyma Hela Västmanlands delegation däckade på eftermiddagen efter att ha försökt resa sitt militärtält x antal gånger dagen innan. / Mössan Jag har hört att en viss tjej i Västmanland diggar Jämtlands dik-grävande-lättklädda-magrutekillar. /Person med insyn i Västmanland La-Tse Tung från Skaraborg har mycket gemensamt med one-more-time Moa. Västmanland: DAALARNAAA!!! Öppna dörren! Ombudsmännen har dålig kvalitet på sina byxor. Både Nils Hultin och Victor Harju har setts med stora hål därbak! Ge dem högre lön så att de kan köpa hållbara byxor! För vi vill inte se deras rumpor!! Dagens kontaktannons: Enda norrmannen på lägret söker sällskap! Han är glad och trevlig! Emmelie Böhl has a ”thing” for bajamajor. / Sluggo Fredrik S, killen i LO-tältet, är typ lägrets snyggaste! /Tjejen med åldern inne Strump- Nicklas är grymt cool! /Småkär Jonas Sanström är enda brats-ombudsmannen. Han vaskar gärna i cafétältet. /Pezhman Söderbotten-kuriren, delegationstidningen för jämtland och Skaraborg, innehåller så saltade sarkasmer att man kan använda dem som flytväst. Jag har hört att Sara Karlsson (tidn.redaktionen) har plastikopererat sig 4 gången för att se mer ut som Emeli ”the Lord” Lanninge. / Smulan

en och annan vepsade.

Bambi från SSU HBG är bäst.

Varför får man inte stoppa in 4 värmlänningar i samma hiss? Svar: För då bildar de ett dansband! /Skaraborgs humorklubb

Ivana vill ha norrlänning!

Jönköpings SSU-distrikt har nu officiellt bytt namn till ”Distriktet” med stort D! /Anonym Vad får man om man blandar en gps med pms? Svar: En ilsken kärring som hittar dig överallt! Bohusläns fyr försöks störtas av de kristna Jönköpingsdistriktet tillsammans med nya lärjungar sjungandes ”för han har öppnat pärleporten”. /Anonym Psst. Vi är avlyssnade av FP. /Anonym Jesper Eneroth + Emma = sant En anonym lapplämnare uppmanar redaktionen att kolla fakta. Ryktet går att Västmanlands delegationsledare går häxjakt efter Hans Andersson (red) för att han kallat henne ”bruksproletär”. / Västmanlänning Det sägs att två från Göteborgs distrikt (minst!) fick till det igår. Dock osäkert med vilka distrikt. Enligt två olika källor fick en kille i Halland sitt första ligg på Festivalet. Redaktionen anser därmed saken bevisad. Bohuslän planerar att bräcka sitt eget rekord i antal pers/bajamaja. /Tältagon Det ryktas att länarna lägger könshår i förbundets cafés lunchmackor för att locka mer folk till sitt eget café. Fult gjort! Hur många bor det i Tyskland? Svar: Gôrmany! /Skaraborgs humorklubb Den asiatiska tjejen från Sörmland är så jävla snygg!

Enligt andra rykten finns en bild på original Sara under en sten i Bohus-fyren…

Det ryktas att Babben från Sörmland pratar i sömnen och ropar på Shoshan.

Enligt yttermera andra rykten är en femte och slutgiltig platsikoperation inplanerad tre veckor innan valet. Då kommer Emmeli Lanninge äntligen in i riksdagen.

Ryktet går att Strömstadspojkarna tycker om Gävleborgstjejerna, det snappades upp under en kvällsvisit in till Strömstad.

Många hävdar att talen inte var jyttelånga men att vissa som snackade bara bajade och

Säkra källor (personen ifråga) uppger att han blivit portad från sitt eget tält medan hans två vänner från distriktet hade sex där i. Minst en timma fick han stå ute i kylan. /Sörmlands distrikt

Lovisa i caféet har en beundrare som vill förbli anonym. Göteborgarna tycks vara det ”lösaste” distriktet. Det ryktas att en ifrån delegationsledningen från Kalmar delar säng med en av samma kön. Efter minst 10 omgångar Bokia vann äntligen Lars. Att en 22-åring kan bli så glad. / Skaraborg Alla heter Leif i Örnsköldsvik. Ryktet säger att en liten häst huserar i ett av tälten. Nicklas Claeson vill upplysa om att kärleken flödar på Festivalet. Sebastian Ghafaris´s är en orm. Örebros delagationsledare är förd till en okänd platta. FS mörklägger allt. Ansvaret över Örebro hamnar istället hos två hemliga militära huliganer som nu ska leda flocken. Marx, hjälp oss! Bohuslän har snott södra älvsborgs fana. Cecilie fra DSu overvejer at vare sammen med Alex i nat. Dålig planering, mycket skitssnack och dåligt upplägg av en festival och deltagande, mycket besviken./Surkartet SSU bedriver människohandel inför fotbollsmatchen? Har man rätt att äga ett jordgubbsland? Jag vill veta vad kopiatorn tänker!/ I-suck Det sker skumma saker i Upplands tält. // Göteborg SSU Bohuslän är dumma i huvudet.

Sörmland har Festivalets bästa delegationsledare i Emma, Nicklas å Clara <3 /Babben, Sara H, Shoshan, Safia.

13


Rasismen skall ut ur skolorna Under tisdagen höll Expo, SSU, Transport och Elektrikerna ett antal olika seminarium som ska stoppa rasismen i skolan. Seminarierna är en del i den satsning som samma organisationer gör nu i höst och som syftar till att genomföra skolinformation ute på praktiska gymnasieprogram. Företrädare för Expo och facket ska genomföra en timmes facklig och antirasistisk information, som syftar till att ge kunskap om fackets betydelse och vikten med mångfald. Seminarieserien som också var öppen för övriga vallägedeltagare syftade till att ge både argument och tips på hur man tar debatten med Sverigedemokraterna och andra främlingsfientliga krafter. I programmet ingick även en debattövning, där en fiktiv Sverigedemokrat fick debattera med deltagarna. Rollen som rasistisk agitator iklädde sig den namnkunniga Expo debattören Alex Bengtsson, han tog uppgiften på fullaste allvar och lyckades även lura en och annan sent ankommen deltagare som trodde att vi bjudit in någon rasse. Magnus Manhammar från SSU förbundet som arbetar med projektet, han har kartlagd var Sverigedemokraterna växer någonstans. I dessa regioner som återfinns framförallt i södra finns det även en historia med rasism och nazism, men enligt Magnus finns det inget samband med det tidigare stöveltrampet i dessa regioner. Magnus säger:

Alex Bengtsson håller låda. -Det finns inget historiskt samband med Sverigedemokraterna framgångar i dessa regioner och tidigare nazister, istället handlar det om en stark organisation med duktiga ledare och många medlemmar. Samtidigt som det överlag finns en utpräglad främlingsfientlighet i större delen av landet leder deras starka organisation i dessa delar till framgångar. Enligt Expo beror inte Sverigedemokraternas framgångar enbart på en frånvaro av tydligare

True love? Arbetarrörelsen och media

På seminariet drogs den inte helt ovanliga slutsatsen att den borgerliga ägardominansen av media gör demokratin en otjänst eftersom endast en typ av berättelse om samhället tecknas. Diskussionen landade också i att journalistiken vattnats ur till att handla om presentationer av opinionsundersökningar, om hur kvinnor underrepresenteras och ansätts i media och om att det faktiskt finns bra tidningar, som LO-tidningen, Kommunalarbetaren, Dagens Arena och Efter arbetet

14

men som aldrig ger upphov till ett inslag i morgonekot eller kvällsnyheterna på TV. Hur får vi folk utanför arbetarrörelsen att läsa våra tidningar, var en fråga från publiken. Från en i panelen kom motfrågan om det verkligen ska vara ett mål att göra det. Det kan man orda om, men om poängen var att förmedla berättelser ur ett vänsterperspektiv så bör det nog vara det. Sara Karlsson

fördelningspolitik, dock bidrar de minskade skillnaderna mellan höger och vänster till deras framgångar. Projektet mellan Expo och fackförbunden skall mynna ut i att samtalen blir fler ute i skolorna och arbetsplatserna. Det är endast genom dialog och utbildning som fördomar och främlingsfientlighet kan utrotas, enlig Expo. Text: Hans Andersson


Krisen är här! Festibladet hade den stora äran att få låna lite tid till en intervju med magister Magnus Granberg, SSU:s främste ekonom. Vi frågar honom om varför man ska gå på hans seminarium i Skånes tält på fredag klockan 15.

– Man ska komma för att jag kommer att visa de bästa graferna på hela Festivalet. Skämt åsido så ska jag prata om krisen och försöka förklara den och vad den innebär. Magnus menar att man löst krisen genom att förvärra de grundläggande problemen, att man löser problem som skapats av kreditbolagen genom att blåsa upp en ny bubbla. –Det är i stort sett kört nu, de här finansbubblorna uppstår för att vinstkvoterna faller, varför de gör det kan man bara förstå om man betraktar det ur Marx perspektiv. Oavsett hur radikal man är så borde man komma för jag ska bevisa att Marx kan förklara krisen djupare än någon annan. Vi passar på att fråga hur krisen kan ha påverkat Festivalet, Magnus är förvånad över att den haft så liten effekt. –Under så här stora kriser blir det fler strejker, demonstrationer och kravaller, men framför allt växer sociala rörelser eftersom fler får upp ögonen för samhällsproblem. Att Festivalet inte är mångdubbelt större är tyvärr en indikator på att SSU och socialdemokratin inte är en social rörelse, en folkrörelse. Den enda påverkan jag kan se är att Marx säljs i kaféet, försäljningen av hans böcker brukar ju alltid följa konjunkturerna avslutar Magnus.

Åka bananbåt... Hur var det att åka båt? Rolig som att rida, som att rida en snäll häst, men jag ramlade två gånger, säger Niki Karim.

Båtägare

De är jättetrevliga, positiva och glada SSU:are, säger Bengt Fröjd.

Bananbåtsåkare tuffar sig lite...

Reportage av Dennis Omar och mästerfotograf Jonathan Karreskog

15


Latinorevolutionära rytmer Under onsdagskvällen bjöds det på improviserad salsakurs i Musikfabriken. Inititativtagare var innehavaren av SSU:s konsekventaste dåliga mage Linnea Lindberg från Norrbotten som också har en cruch för Latinamerika. Under den knappa timmen lärde sig deltagarna grundstegen i dansen och på slutet kunde de flesta dansa riktigt vackert eller i alla fall helt acceptabelt.

16

Tautologi (”samma tal”) är inom stilistiken en omsägning av samma sak, ibland populärt kallat kaka på kaka. Det är ett flitigt använt stilmedel i till exempel Ordspråksboken. Tautologier kan i lexikal bemärkelse vara sammansättningar av ett vardagligt och ett främmande ord med samma eller likartad betydelse (till exempel dalmas, basketkorg, salsasås, schlagerhit, kebabkött, makirulle, currygryta och Chaite), eller en initialförkortning och ett vanligt ord (till exempel CD-skiva, ISBN-nummer, hiv-virus, IT-teknik och RAM-minne).


Inte bättre förr … Festibladet träffar Bo Bernhadsson, riksdageledanot som var förbundssekreterare i SSU mellan 1981 och 1984 och ledamot av SSU:s förbundsstyrelse mellan 1978 och 81. Idag riksdagsledamot från Skåne och chefredaktör för tidningen Efter arbetet. SSU:are sedan 1966. Hur känns det att vara på valläger? Man blir lätt väldigt nostalgisk samtidigt som det är oerhört inspirerande att träffa så många människor. Den här ungdomliga entusiasmen behövs om vi ska få en rödgrön regering efter valet i september.

det min personliga uppfattning att partiet borde ha agerat både tidigare och kraftfullare på de konflikter som präglade SSU under andra halvan av 1990-talet och början av 2000-talet.

Hur ska SSU kunna förverkliga sitt mål om att bli 10 000 medlemmar? Jag tror inte att det finns en universallösning. Det viktigaste tror jag är att vara extremt tydliga i det politiska budskapet och inte ta på sig rollen som korrekta, men tråkiga, tjänstemän. För det andra jag tror också att vi på allvar måste återuppta folkrörelsetraditionen, finnas i människors vardag och arbeta för aktiv förändring.

Text och foto: Daniel Pettersson

Du har sagt, ”vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att kunna leva och vi ska kunna leva när vi arbetar” kan du utveckla det? I dagens politiska samtal får man ofta uppfattningen att arbetet är något som i första hand utförs för samhällets skull eller för företagens skull. Hela betoningen av lojalitet och kulturellt kapital handlar ju om det. Men människor är inte till för produktionen, produktionens syfte ska vara att skapa sådant som människor behöver för att kunna leva.

Vilket är ditt bästa vallägerminne? Jag har ett oförglömligt om än smärtsamt minne från lägret i Kramfors 1976. Det var svinkallt den sommaren och det regnade i stort sett hela veckan. Den enskilda vara som Lägerkonsum, som vi hade på den tiden, sålde mest av det året var filtar. Jag som kom från Skåne och inte var så glad i vildmarksliv hade bara tagit med mig ett tunt sovtäcke. Sen kommer jag självklart ihåg det läger som jag var ansvarig för som förbundssekretare 1982. Ett läger som ju ledde fram till en valseger ett par månader senare. Precis då glider Mattias Vepsä förbi och ser oförskämt bekväm ut, ”-Sådär kunde inte jag flyta omkring på den tiden”, säger Bosse snabbt.

Vad är den största skillnaden mellan ”dina” valläger och detta? Det stora är nog inte skillnaderna utan likheterna. Det är lätt att tro, när det känns lite motigt, att allt var bättre förr men faktum är att det var ungefär lika många deltagare då som nu och organiseringen var ungefär den samma. Jag har noterat att det verkar vara ett väldigt bra seminarieprogram vilket känns oerhört stimulerande.

Rörelse utan bittra konflikter idag Hur ser du på SSU:s roll och relation till partiet Jag tycker att SSU har, och ska ha, en dubbel roll i relationen till sitt moderparti. Dels har man en uppgift att organisera ungdomarna i arbetarrörelsen och dels har man alltid en uppgift att utgöra partiets ideologiska spjutspets som driver partiet framför sig i de framtidsfrågorna. Jag tycker att partiet ska vara toleranta i sin relation till SSU och inte bekymra sig i onödan. Däremot är

17


Festivalets fotbolls­ turnering Tävlingsresultat gruppspelet torsdag 5 augusti Grupp A Södra Älvsborg – Södermanland Västmanland – Lenet FC 1 Södra Älvsborg – Västmanland Södermanland – Lenet FC 1 Södra Älvsborg – Lenet FC 1 Södermanland – Västmanland

3 – 0 (WO) 0–3 3–0 0 – 3 (WO) 0–3 0 – 3 (WO)

Lenet FC 1 3 0 0 6 9-0 Södra Älvsborg 2 0 1 4 6 - 3 Västmanland 1 0 2 2 3 - 6 Södermanland 0 0 3 0 0 - 9

Viss marknadsekonomi kan man tänka sig i Skånetältet.

Grupp B Blekinge – Bohuslän Jönköping – Gävleborg Blekinge – Jönköping Bohuslän – Gävleborg Blekinge – Gävleborg Bohuslän – Jönköping

5–3 1 -15 25 – 2 1 – 10 6–1 10 – 4

Blekinge 3 0 0 6 40 - 9 Gävleborg 2 0 1 4 26 - 8 Bohuslän 1 0 2 2 14 - 19 Jönköping 0 0 3 0 7 - 50

Tröttast på vallägret?

Analys Gävleborg och Blekinge har de målfarligaste lagen, men riskerar att slå ut varandra i Bgruppen. I A-gruppen är Lenet 1 starka och går obesegrade ur sin omgång. Vi ser fram emot det fortsatta gruppspelet. Blekingarnas målskillnad på 40-9 och Gävleborgarnas 26-8 imponerar stort. Vem ska stoppa deras framfart? Festibladets sportredaktör lovar att hitta till planen för den fortsatta turneringen. Dagens matcher missade han när han väntade förgäves vid träningsplanen vid Festivalet-campen. Därav – inga bilder.

18

Joel Einstein? Albert Ensjö? Första utkastet i serien Lika som bär. Har du fler? Skicka in!


Norgechocken

Matskandalen

Efter mandatperiodens största matskandal hänger frågorna i luften. Vad var det som hände? Vems ansvar var det att halva SSU gick omkring hungriga?

Svaret är att det är festivalgeneral Emma Lidell som har det övergripande ansvaret för gårdagens dramatiska händelser.

Vad är det som har hänt? - Vi gjorde en matbeställning den 23:e juni. Sedan dess har det skett förändringar i deltagarantalet, både avhopp och nyanmälningar. Det har lett till att det har varit svårt att beräckna specialkosten, berättar Emma. Hurvida det inte var lika problematiskt att fixa fram över

100 pizzor på nån timme tycks vi inte få veta. - Ett annat problem är de små portionerna. Det har lett till att många i personalen har tagit mat tre-fyra-fem gånger. Detta har åtgärdats efter ett snack med cateringen, säger hon.

Knappt hade folk hunnit gå upp innan festivalens nästa skandal tornade upp sig. Intresset för Torsdagens Oslo-utflykt visade sig vara högt. Väldigt högt. Till de femtio platserna gäller "försttill-kvarn"-principen. Och det innebär att köerna är långa. Väldigt långa. Och det är klart att folk vill åka. Många kamrater har inte varit i Oslo förut, och detta ses som en gyllene möjlighet att få se sig om lite grann. Vi har stött på flera kamrater som aldrig har varit utanför landet förut. Om man inte får åka så är det klart att man blir besviken. Väldigt besviken. Vi stöter på två kamrater som just har fått sina biljetter "efter två timmar i kö". Kaos har nämligen uppstått. En desperat situation uppstår, och då kastas den första stenen. Någon tränger sig. Och då tränger sig flera. En annan kamrat ger upp sen denne har räknat ut att plasten i kön har stigit från 10 till 50. - Det skulle behövas trängselskatt här, säger kamraten

Varför har ingen räknat ut att arbetareungdomens eget socialistiska förbund har fler än 50 potentiella Norgeresenärer? Vi frågar Gustav Andersfalk ifrån Bagis. Vad var det som hände? - Folk började tränga sig. Vad tycker du om den här händelsen då? - Det är förjävligt att det blir såhär. Man vill ju åka till Oslo, jag har aldrig varit där. Jag var på plats 30, men har nu flyttats till 59, alltså 9:e reserv, berättar Gustav. Trängseln har lett till att jobbiga motsättningar uppstår mellan olika grupperingar. Det ryktas att Lenet och Skåne utmärker sig i trängselstatistisken, och även beskyllningar på etnisk grund har kastats ur frusterade munnar. Vi får inte glömma att klasskampen är större än både SSUdistrikt och nationsgränser. Eller Norge-resor för den delen.

Deltagarna tycks ha varit något positivare till maten under Onsdagen. Dock så har pizzan nu definitivt tagit plats på scenen. Flera distrikt har under dagen beställt in pizzor i drivor till sina delegationer. Hurvida

detta beror på att skandalen inte är över, allmän gnällighet hos distriktsveteranerna, eller bara allmänt lyxlir av delegationsledarna - det lär vi aldrig få veta.

Text: Nima Djohari-Taimouri

Nima Djohari-Taimouri

Är det en bra organisationsstrategi att nyblivna kamraters första intryck av större SSU-arrangemang är hunger? - Nej, klart det inte är. Vi är jätteledsna och hoppas att de får härliga upplevelser.

Hur går det i övrigt? - Det är bra. God stämmning och ett fantastiskt föreläsningsoch utflyktsprogram.

19


Speeddejting – ”Det är där det händer”

För att få folk att slappna av och lära känna varandra lite närmare, anordnade festivalledningen en speeddating under Onsdagskvällen. Uppskattningsvis mellan 50 och 100 personer besökte programpunkten, som enligt uppgifter ska ha resluterat i ett 70-tal utbytta nummer.

Vi frågar tre deltagare om datingen. De heter Sandra Sangwan, Moa Englund och Annie Fredriksson, och har alldeles nyligen blivit polare.

Leder speeddateing till slowdateing? - Ja, i vissa fall, säger Sandra. -Jo, ikväll ska jag gå fram till några, berättar Moa.

Oroande ideologisk vindkantring i SS(U) Göteborg.

20

Men hur mycket romantik kommer vi att få se? Tjejerna verkar vara kräsna. - Men det finns inte så många snygga personer av det motsatta könet, så att säga. Tejerna däremot, Oj Oj Oj! förklarar Sandra

Vem har blivit kärast på speeddateingen? - Det klickar väldigt mycket mellan Gävleborgs-Tove och

Östgöta-Martin, berättar Moa. Fnissfaktorn är hög, men tjejerna vill går vidare. - Kom ihåg att speeddateing bara är början. Det är på bion och discot det händer, säger tjejerna innan de går vidare mot nya äventyr. Text: Nima Djohari-Taimouri Foto: Mattias Vepsä

Klyftorna ökar oroande snabbt på Festivalet.


Sabotage mot Stockholms maskot Det är ett känt faktum att det finns en tradition av att distrikten stjäl varandras maskotar på ett valläger. ”Jag har varit på tre valläger tidigare och att man tar varandras maskotar är en trevlig tradition som återkommer. Gör man det bara på ett schysst sätt så är det bara roligt” säger en äldre SSU:are som vill vara anonym. Vid lunchtid idag gick några till attack och slog sönder SSU Stockholms Stads maskot. ”Nu har det verkligen gått för långt!” säger den anonyme vallägersveteranen Festibladet varit i kontakt med.

Traditionen med maskotar är inget nytt i valläger sammanhang. Nytt är inte heller att de olika distrikten beslagtar varandras maskotar för att senare lämna tillbaka dem. ”Det har alltid bara varit en rolig plojgrej. Så länge maskotarna kommer tillbaka i samma skick som när man tog dem så är det bara kul” säger vallägersveteranen Festibladet varit i kontakt med. SSU Stockholms stad har med sig flera maskotar till festivalet, men kronjuvelen utgörs av en T-banne skylt som sitter på toppen av ett av deras militärtält. Denna skylt har varit SSU Stockholms Stads maskot ända sedan början av 90-talet. Vid lunchtid idag omringades detta tält av en grupp personer beväpnade med långa träpinnar. Inom loppet av några sekunder försökte de riva ner skylten, men det blev bortkörda innan aktionen blivit slutförd. Skylten blev dock allvarligt skadad av aktionen och kommer förmodligen aldrig bli sig lik. ”Jag är mycket upprörd. Att förstöra varandras grejer är inte okej” säger vallägersveteranen vi varit i kontakt med. Vilka det är som ligger bakom sabotaget vet han inte, men han har sina misstankar. ”Jag tycker det är dags att säga ifrån nu” säger samma källa. Rädslan för att drabbas av likande attacker finns uppenbart även hos andra distrikt. ”Vi har dygnet runt bevakning runt vår maskot. Det är rena SÄPO-klassen” säger Anders Nilsson som är delegationsledare för SSU Bohuslän. ”Vi hoppas att vi inte kommer göra sönder varandras saker i fortsättningen” säger en annan delegationsledare. Om hans förhoppningar kommer besannas återstår att se.

Trasigt stöldgods...

21


Varning för

magsjuka!

Ryktena har visat sig vara sanna. Ett fall av magsjuka har bekräftats hos en av deltagarna. Kamraten var så illa däran att bedömningen gjordes att denne inte kunde åka tåg hem på grund av smittorisken. Vederbörande kördes hem i bil vid tvåtiden. Samtidigt så sägs det att det finns fler fall runt omkring på festivalen. Frågan alla ställer sig är vad som kan ha orsakat utbrottet. Är det maten? Är det hemifrån? Redaktionen på Festibladet har sina egna teorier. Vi har vid flera tillfällen bevittnat slarvig handhygien hos många kamrater. Folk slarvar helt enkelt med att tvätta händerna då de har varit på toa, speciellt vid bajamaja-besök. Vi uppmanar därför alla besökare och all personal att tvätta händerna noga vid toalettbesök, måltider och mindre rena aktiviteter. Vi uppmanar även festivalledningen att sluta oroa sig över eventuella ”ryktesspridningar” om ”edpidemier” som skulle orsaka ”panik” bland deltagarna.

22


Mer skvaller … Fyfan för fyren! Fyran förpestar festivalområdet! Festivaldeltagarnas frustrationer flödar fritt. Förbannade fridstörare. Förbundet, Fodra fyrförbud. Förbjud fyrfolkets fördjävliga fondfinanseringsförsök! Fördriv fanskapet från fältet. Fridsförbrytarna förtjänar fastlåsning. Förtydligande: Fängelse! Förstör fyrhelvetet fullständigt. Förhindra fyrfolkets fortlevnad. Frånta fanskapets fortplantingsförmåga! // Förbannad festivaldeltagare. Det ryktas om att en 17-årig sörmlänning är intresserad av en sörmlandskille som gör Lumpen. Synd att han är där. Jag har ingen själ, jag har mina själ, jag själ. Made of: August Jag skiter i ära, rykte och namn. Jag skiter i guld och i pengar. Jag skiter i kvinnors längtande famn. Jag skiter i deras sängar. Jag skiter i varm. Jag skiter i kallt. Ja, jag tror tammefan, jag skiter i allt. Men kunde jag skita silver och guld. Då skulle jag betala all min skuld. Då skulle jag sluta arbeta och slita. Då skulle jag bara sitta och skita. Made of: August

Det har hittats kondomer utanför Lenets livs. /Roj Hur får man ett garanterat ligg? /J-O Amanda Green vill ha mer cred. Det var faktiskt hon som kom på namnet ”festivalet”. Simon i SSU Sörmland har en fetich för att uttrycka sin nakenhet. Springer runt med allt hit och dit på Holmen 2009. Det ryktas att Gävleborgs tjejer bjuder på korv. Elin Nordmark försöker kirra lammkött. Kanske den snyggaste delegationen är Örebro län. Det ryktas om att Kalmar läns vaktvolontärer tog hämnd på sina dominanta delegationsledare. Ord som disciplinsstraff, polisbrutalitet och förnedring nämns. ”Jag tappade en flaska och blev nedtvingad på marken”, säger en delegationsledare som helst vill vara anonym. Annika Stengard i Västmanland tänder på knän. Det hörs skönsång från Västmanlands militärtält. =) /granntälten Ida Eliasson (ombudsman för Skaraborg) är fett snygg! Jimmy Åtvidaberg - Snyggo på festivalet socialisera er!

Emmelie i Örebro län har sin SSU-oskuld kvar och vill gärna bli av med den - snarast möjligt! (hon med körsbär i nacken). Betalar vi 50 spänn för en snål portion och dessutom mat som vi knappt kan äta? Som man knappt blir mätt på? /Febi Rök, fislukt, pök! Någon mer än bara jag som märkte något speciellt på invigningen? Det började helt plötsligt stinka mitt från ingenstans. - Någon hade fisit! Tänk er själva att ni stod i mitten av folkmassan, där alla trängdes och skrek och svettades… och mitt i detta obehag… ska någon fisa! Fräsht. Men det var nog inte det värsta. Utan det värsta var röken. Kan det inte vara rökförbud? Rökare är verkligen hänsynslösa! Bara gå runt och röka på tältområdet? Skaffa ett liv! Droger dödar! / Febi Västervikstjejerna har upptäckt feminismen! Nu vägrar de göra hussysslorna! En viss helsingborgare tycker att en viss kille med röda jeans som bor bland stugorna ska ta kontakt med henne… Det talas om att en från The Crew har en thing för Rap Queen / Fröken Natten till onsdag hade ett par sex i baksätet på en bil på parkeringen. Det gick så pass hett till att bilens alarm gick igång! / anonym Gary i Stockholms stad är skitsnygg / Hemliga beundrare i Örebro län. Det gick hett till för Rami och Freja på discot / anonym Tre fulla tyskar kastades ut från lägerområdet på onsdagskvällen.

Minireportrarna provar en klassiker – Daimstrut Emanuel: + God + Kluttar i som smakar daim Poäng: 4 av 5 Ebba + God + Vanilj, choklad OCH daim - Smälte snabbt Poäng: 5 av 5

23


Festibladet 3  

Festibladet 3, officiella tidningen från SSU:s Festivalet i Strömstad augusti 2010.

Festibladet 3  

Festibladet 3, officiella tidningen från SSU:s Festivalet i Strömstad augusti 2010.

Advertisement