Studenterhåndbogen 2019

Page 1


2019

S T U D EN T ER R Å D E T

U

DE

NTERRÅ

D

E

T

S IT E T · S T

studenterhåndbogen

V E D K Ø B E N H AV N S U N I V E R S I T E T

B

EN

V

ER

· VED KØ

StudenterRådet Vi vil vildt gerne have dig med til vores fede rusarrangement! HAV

NS U N

I

Tjek invitationen bagerst i bogen


Forord

Dette er den 127. udgave af Studenterhåndbogen. Første gang bogen blev udgivet - i 1892 - udkom den som en lille, tør og indholdsmæssigt tæt pakket lommebog. Siden har den gradvist udviklet sig i både form og indhold, og i dag er det nok de færreste lommer, den passer til. Uanset om den skal i lommen eller ej, så håber vi, at bogen kan hjælpe dig med at transformere din studiestartsnervøsitet til studiestartsspænding. Bogen er skrevet og udgivet af Studenterrådet, som består af en masse studerende ligesom dig. Og Studenterrådet brænder for, at du får den bedst mulige begyndelse på din nye tilværelse som studerende! Det er der også andre, der gør. Blandt andet dine tutorer, som du inden længe vil stifte bekendtskab med. De vil gøre deres bedste for at fortælle dig alt om, hvad det vil sige at gå på lige netop dit studie. Det ved de meget mere om, end vi gør her på Studenterrådet. Man kan sige, at mens dine tutorer ved meget om lidt, så ved Studenterrådet lidt om meget; vi har det store overblik over studielivet på Københavns Universitet. Og det er lige netop dette overblik, vi åbner bogen med i kapitel et Her kan du få et indblik i KU’s campusområder, hvor du finder den nærmeste fredagsbar eller læsesal, og hvordan KU hænger sammen på nettet. I kapitel to vil du møde Mike, som er en semifiktiv karakter skabt af redaktionen, for at give dig et indblik i, hvordan det er at være med i nogle af de forskellige fællesskaber, der findes på KU.

For mange er dét at være studerende mere end at læse i bøger eller udføre eksperimenter. Kapitel tre er samling af bud på, hvordan du kan skabe dit studieliv – også den faglige del – på en række forskellige måder. Har du brug for hjælp, men aner du ikke, hvor du skal gå hen? Så kan kapitel fire måske være den vejviser, du har brug for. Her finder du nemlig fire forskellige initiativer henvendt til studerende. Til sidst, i kapitel fem, finder du basisviden om alt mellem KU’s himmel og jord. Udover det, giver vi et overblik over Studenterrådets og Studenterhusets arrangementer i efteråret.


Indhold Kapitel 1 Det store overblik

Kapitel 3 Skab dit eget studieliv Kapitel 2 Vild hverdag


INDHOLD 4

VELKOMMEN TIL DIT OG VORES UNIVERSITET

6

EN HILSEN FRA REKTOR

8-23

Det store overblik

10

CAMPUS (KORT OVER KU)

16

FREDAGSBAREN

18

LÆSESALEN

22

SÅDAN OVERLEVER DU MØDET MED KU’S IT-SYSTEMER

24-35 Vild hverdag

Kapitel 4 Find hjælp

Kapitel 5 Opslagsværket

26

FREMRAGENDE FAGLIGHED

32

SOCIAL HVERDAG

36-55

Skab dit eget studieliv

38

ENGAGÉR DIG I FÆLLESSKABET!

42

FAGLIGHED UDEN FOR STUDIET

46

UDVEKSLING

50

STUDIET OG STUDIEJOBBET

54

UNIAVISEN

56-71

Find hjælp

58

VI ER HER FOR DIG

60

STUDIEVEJLEDEREN

64

STUDENTERAMBASSADØREN

66

PSYKOLOGISK SAMTALECENTER

68

HANDICAPPEDE STUDERERENDE & KANDIDATER

70

UNG RET

72

Opslagsværket

74

UNI-LEKSIKON

86

DET SKER I EFTERÅRET

89

DIN INVITATION TIL RUSARRANGEMENTET!


Mike Gudbergsen, forperson Studenterrådet og Olivia Boesen, næstforperson Studenterrådet

4

Velkommen


Velkommen på dit og vores universitet Lad os bare slå det fast; at starte på universitetet kan på en gang virke både grænseoverskridende, angstprovokerende og euforisk, men bare rolig, du står ikke alene – hverken nu eller i resten af din tid på KU! Vi husker begge, hvordan man kunne føle sig som Harry Potter på platform 9¾, da vi stod og skulle afsted mod første dag som universitetsstuderende. Det skal ikke være en hemmelighed, at det kan virke uoverskueligt at blive en del KU – vores helt eget Hogwarts – den første tid har man fornemmelsen af, at trapperne flytter sig fra gang til gang. Men det skal du ikke bekymre dig om nu, for vi har alle stået i samme situation. Og i dag har man oplevelsen af at være en del af noget større, en indviet del af vores alles fællesskab. Man skal ikke have læst mange Harry Potter bøger, før man finder ud af, at det, der får Harry frem, er hans nysgerrighed. Den nysgerrighed er vigtig! Med den kan du selv blive en aktiv medskaber af dit universitet. For når det univers vi møder, ikke er tilstrækkeligt, kendetegner det os, at vi tager sagen i egen hånd og selv danner vores eget. At gå på universitetet er som at melde sig

ind i Dumbledore’s Arme: Du er selv ansvarlig for, at du lærer det, du ønsker. En sidste opfordring fra os er, at du skal huske alt det uden for undervisningslokalet. Det er ikke fordi du skal flytte ind på uni som Harry flytter ind på Hogwarts, det må man desværre ikke. Men universitetslivet rummer et væld af muligheder: Vil du servere kolde fadøl for dine medstuderende, er der mulighed for det; vil du gå i dybden med et fagligt nicheområde, er der mulighed for det; vil du være med til at bestemme, hvordan dit universitet skal se ud, så er der mulighed for det – her i Studenterrådet! Vil du noget helt fjerde, så er der også mulighed for det. Uanset hvilken vej du vælger, uanset hvilken måde du bliver studerende på, så er du studerende på KU: én blandt mange medskabere af vores alles universitet. Velkommen til Københavns Universitet – din helt egen Harry Potter-fortælling begynder nu.

Velkommen

5


En hilsen fra rektor Kære nye studerende!

Universitetets historiske vingesus giver blæst i håret og sug i maven. KU er først og størst i Danmark, etableret per pavelig velsignelse i 1479. Således står enhver ny studerende på skuldrene af giganter. Astronomen Tycho Brahe, der opdagede nye stjerner. Geologen Inge Lehmann, der fandt ind til klodens kerne. Eller digteren Søren Ulrik Thomsen, som tror på himlen og på Jorden – men ikke på alt mellem himmel og jord. Men universitetet er også – til enhver tid – hypermoderne. Fostret af en magisk formel, der har fungeret i 500 år før nogen begyndte at spå om ”disruption”. Forskerne dykker ned i den dybeste viden og skaber – sammen med jer studerende et rum, som udfordrer den konventionelle visdom. Der er ingen udløbsdato på denne metode. At lære at lære er en livslang gave til at åbne enhver ny pakke af viden. Viden giver ikke kun en evne til at tænke, men også et ansvar for at handle. Særligt nu, hvor mennesket overforbruger, dyre- og plantearter uddør, klimaet kæntrer og krige raser. Kloden kalder på jeres engagement – også på tværs af fagene. Fordi verdens problemer ikke løser sig selv. At studere og opnå idérigdom er en luksus. Husk at nyde de stunder, hvor erkendelsen falder i hak med tilværelsen. Men det er også hårdt,

6

Velkommen

stillesiddende arbejde under læselampen. I vil mærke, at der bliver stillet større krav, men sidepersonen er lige så ny og usikker som dig. Derfor er det vigtigt, at I passer på hinanden. Særligt her i begyndelsen, hvor universitetet kan virke overvældende – også for studiekammeraten som ellers virker så tjekket. Brug hinanden i læsegruppen. Lav et fodboldhold. Få jer en filmaften. Frem med brætspillene. Alle skal føle, de er med. Når først studiekoden er knækket, kan I vove jer ud på opdagelse. Kig rundt på campus. Besøg naboinstituttet eller fjerne fakulteter. Tag på studieophold på nogle af de klasseuniversiteter, KU samarbejder med. Fra Berkeley til Sydney. Eller tag springet – og skab din egen virksomhed på en af KU’s innovationshubs. Det kan kun gå godt, uanset hvilken vej I vælger. Fordi gode, kritiske studerende altid vil være afgørende for at skabe en mere bæredygtig historie for denne planet og alle dens indbyggere. Gode studiehilsner Rektor Henrik C. Wegener Prorektor Bente M. Stallknecht


Rektor Henrik C. Wegener Velkommen 7 Prorektor Bente M. Stallknecht


K APITEL 1

Det store overblik Som ny studerende (ja, selv for gamle studerende) kan Københavns Universitet virke som en enorm institution, hvor det ikke altid er gennemskueligt, hvad der er vigtig viden. Vi har forsøgt at skÌre skidt fra kanel, og give dig et overblik over det, der er vigtigt for dig.

8 Det store overblik


Det store overblik 9


Campus Københavns Universitet er inddelt i fire campusområder: Frederiksberg campus, Nørre campus, City campus og Søndre campus.

Som studerende på Københavns Universitet vil du typisk have din daglige gang på ét, måske to, af de nævnte campusområder. Men der er god grund til, i løbet af din studietid, også at lære de andre campusområder – og de studerende, der går der – at kende. Det kan for eksempel være, at et campusområde er tættere på dit hjem end det campus, du er tilknyttet til daglig. På den måde kan der være kortere til læsesalen end der plejer at være. Det kan også være, at du en sen fredag eftermiddag befinder dig langt fra din campus, men virkelig trænger til en billig øl eller sodavand. Så er der som regel en fredagsbar ved hånden alligevel. Det handler blot om at vide, hvor de befinder sig! Det har vi forsøgt at imødekomme ved at tegne fire kort over Københavns Universitet – ét for hvert campusområde i København. Men, tænker du måske, hvad skal man dog bruge et gammeldags kort til, når man konstant har Google Maps ved hånden? Vores forslag er, at du bruger de fire kort her i bogen som et supplement til Maps – som overblik over, hvordan KU specifikt fordeler sig i byen. På kortene har vi nemlig fremhævet KU’s bygninger og hvilket fakultet, de repræsenterer. På den

10 Det store overblik

måde kan du få en fornemmelse af, hvem der hører til, hvor. I forlængelse af de fire kort, har vi kort beskrevet fire fredagsbarer og læsesale (de er angivet på kortene). De udgør kun et lille udsnit af KU’s fredagsbarer og læsesale, men kan bruges som inspiration til udforskning af KU. På den baggrund er opfordringen herfra simpel: Udforsk KU og udnyt at universitetet er fordelt i hele København – for på den måde er universitetets muligheder altid lige ved hånden!


Vi tror på dig. Vi tror på dine kvalifikationer. Din faglighed. Din viden. Men vi tror ikke kun på dig. Vi tror også på Hans, Hannah og Hassan. Vi tror på, at akademikere gør samfundet rigere. Den indsats skal aflønnes fair og ordentligt. Vi tror på, at fællesskab og solidaritet gør en forskel. Vi står op for dine rettigheder, dine arbejdsvilkår og dine lønforhold. Det har vi gjort i 100 år. Vi er akademikernes fagforening og a-kasse. Vi står sammen. Hvor står du?

Mød os I din introuge på Københavns Universitet

Det store overblik 11


City campus

12 Det store overblik


Frederiksberg campus

Det store overblik 13


Nørre campus

14 Det store overblik


Søndre campus

Det store overblik 15


Fredagsbaren Af Uniavisen

Ugens flid på læsebænken, hvor hjernecellerne hober sig op til hidtil uanede højder, kalder på et frirum. Vi guider her til fire fredagsbarer på KU.

City Campus

Søndre Campus

Kommunen City Campus, CSS Bygning 12

Helga Søndre Campus Bygning 12 (Lokale 12.3.68)

Kommunen er mødestedet for de studerende på SAMF, og vildt går det for sig når slipsesmarte økonomidrenge og udspekulerede psykologipiger mødes i smuk symbiose på dansegulvet. DJ’s fra det københavnske natteliv er ofte på plakaten, og på de gode fredage fyldes det brede dansegulv til randen. Kommunen har bordfodbold, shots og billige øl – og der er mange mørke kroge med nussede sofaer, som udgør perfekte kyssehjørner, når natten lakker mod enden. Feinschmeckere kan passende kickstarte weekenden, når Kommunal Øl Service (KØS) hver fredag eftermiddag serverer specialøl fra mikrobryggerier.

Saxo-instituttets studerende har Søndre Campus´ største fredagsbar, og rygterne siger, at deres shots oven i købet skulle være billigst på hele campus. På Helga mødes fortid og nutid i en vidunderlig kombination: På væggene hænger historiske personer i malerier indrammet i guld, mens bartenderne serverer shots ud til folket som de historiske personer kun kunne drømme om.

16 Det store overblik

VIL DU VIDE MERE? Uniavisen har lavet en udtømmende liste over fredagsbarerne på KU: uniavisen.dk/den-store-guide-til-kus-fredagsbarer


Nørre Campus

Frederiksberg Campus

Studenterklubben på Panum Nørre Campus, Panum-Instituttet, Blegdamsvej 3b, Bygning 9

A-vej Frederiksberg Campus Dyrlægevej 7

Om de studerende på Panum har adgang til særlige koffeinpiller, lader vi være usagt, men faktum er, at fredagsbarerne på Studenterklubben varer fra klokken 11.00 til 23.45. Diskolys, koncerter og fyldt dansegulv er fast inventar, og synes du af en eller anden grund ikke, at 12-timers barer lyder vildt nok, er der ingen grund til at fortvivle. Studenterklubben er berygtet for sine intense 69-timersfester. Det er 69 timer (altså næsten tre dage!) i træk, hvor der lines op til fest med DJ’s, livebands, stand-up og et væld af temabarer. Generelt lyder rådet fra kendere, at køen til festerne kan være timelang – så kom tidligt, hvis du vil nå at feste med.

Alle elsker A-vej. Baren (hvis navn er en forkortelse af Acaciavej) er en institution i KU’s udenomsakademiske fredagsliv. Hvorfor? Måske er det de lækre lokaler i den tidligere Landbohøjskoles bygninger, hvor væggene prydes af Storm P’s vægmalerier. Måske er det de billige specialøl, der langes over bardisken i sådan et omfang, at A-vej er en af Carlsbergs største kunder og derfor har fået trykt sit eget ølglas af bryggerigiganten. Eller måske er det fordi stamgæsterne fra blandt andet Veterinærmedicin, Bioteknologi og Fødevarer og Ernæring forstår at holde fest.

Det store overblik 17


Læsesalen Er der ekstra langt fra Nordvest til Søndre Campus her til morgen? Er du træt af kaffen dér, hvor du plejer at læse? Måske har du bare brug for lidt luftforandring?

Af Uniavisen For rigtig mange studerende på KU går store dele af studietiden med selvstudie. Det kan for eksempel være en lang artikel, der skal kværnes igennem eller en tilbagevendende ugeopgave, der skal skrives. Uanset hvad er det en kunst at kunne studere for sig selv. Det er noget, som skal trænes og som kræver tålmodighed. For nogen kan det tage flere år at finde ud af, hvilken læsemåde, der passer én bedst. Nogle kører charterrejsestilen: Står tidligt op og kaprer de bedste pladser fra 8-16. Andre læser som gale genier med rødsprængte øjne og 26 liter kaffe i blodet til langt ud på natten. Uanset om du er A-, B-, C- eller D-læsemenneske, så kan

18 Det store overblik

læsesalen være stedet, der giver dig den struktur du har brug for. Især hvis naboen, for eksempel, har boret i væggen de sidste 15 timer eller hvis Netflix har overtaget.

Nørre campus: KUB nord

På Nørre Campus hører studerende fra fakulteterne SCIENCE og SUND til. Her kan du finde campusbiblioteket, KUB Nord (også kendt som ‘Det Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakultetsbibiliotek’). Udover næsten 500 studiepladser har biblioteket en blanding af både læsepladser, grupperum og stillepladser. Du fin-


OBS! ALLE BILLEDERNE HER ER I FOR LAV OPLØSNING>>>

SAMF BIB

KUB SØNDRE CAMPUS

KUB NORD

KUB FRB

© Det Kgl. Bibliotek Københavns Universitetsbibliotek

Det store overblik 19


VIL DU VIDE MERE? Uniavisen.dk har lavet en udtømmende liste over læsesalene på KU: uniavisen.dk/den-store-guide-til-laesesale-i-koebenhavn

der stillepladserne i Den gamle læsesal og i to stillelæsesale tilknyttet Bogsalens stueetage. Gruppepladserne er i Infosalen (salen med vægmalerierne) og på begge etager i Bogsalen.

perum og en række loungeområder. Der er rift om de gode pladser på biblioteket, så det anbefales at du kommer tidligt på dagen. Fun-fact: Fryser du om fødderne, kan du låne sutsko.

Find vej KUB Nord ligger i krydset mellem Tagensvej og Nørre Alle. Foran strækker der sig et lækkert græsareal. Men pas på! For på solbeskinnede dage kan græsset nemt lede i fordærv. Adresse: Nørre Alle 49, 2200 København N

Find vej SAMF-biblioteket ligger lige ved krydset af Gothersgade og Øster Farigmagsgade. Altså blot 300 meter fra Nørreport Station. No wonder stedet er populært. Adresse: Gothersgade 140, 1123 København

Søndre campus: Det humanistiske

Frederiksberg Campus: Firkanten

og juridiske fakultetsbibliotek

I hjertet af Søndre Campus’ beige mastodontbygninger står en kvadratisk bygning, der i virkeligheden bare er ét stort vindue. Dette er det humanistiske fakultetsbibliotek. Bibliotekets støjniveau ændrer sig alt efter hvor du befinder dig: På bibliotekets 1. sal er småsnak tilladt, mens læse-ro påbydes på 2. sal. Har du brug for at støje i fællesskab, kan du booke et gruppelokale via bibliotekets hjemmeside. Find vej Du finder bygningen i hjertet mellem KUA1, KUA2, KUA3 og Tietgen-Kollegiet. Den er meget firkantet. Og meget glasbetonet. Adresse: Karen Blixens Plads 7, 2300 København S

City campus: SAMF-biblioteket

Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek har små trehundrede studiepladser og strækker sig over tre etager, fire stillelæsesale, seks grup-

20 Det store overblik

På Frederiksberg Campus er der ikke mange læsesale at vælge imellem. Udover biblioteket kan de studerende dog gemme sig i en række grupperum eller afskærmede borde/bænkesæt i vandrehallen på campus. Men med 300 læsepladser på biblioteket er der steder nok at sætte sig. Find vej KUB Frederiksberg ligger i grønne omgivelser sammen med bl.a. landbohøjskolens have og selve Frederiksberg Campus. Har du mere lyst til at sætte dit præg på miljøet snarere end at nyde det, så er du blot et par minutters gang fra Frederiksberg Centret. Adresse: Dyrlægevej 10, 1870 Frederiksberg


ÅRETS BEDSTE STUDIESTART FEST TORSDAG D. 12. SEPTEMBER FIND MERE INFO PÅ REDBULL.COM/STUDYSTARTER

Det store overblik 21


Sådan overlever du mødet med KU’s IT-systemer Vigtig viden, ligegyldig info. Find vej i KU på nettet. Det er ikke kun i den fysiske verden at Københavns Universitet kan virke overvældende. Også i den digitale er der meget at holde styr på. Selv for garvede studerende KU’s intranet være forvirrende. Velvidende at det er tilfældet, giver vi her en 2-minutters guide til hvordan du kommer i gang med KU’s hjemmesider, så du ved, hvor du finder information om eksamen, skema, og meget, meget mere. Det første du skal vide er, at den information, der er relevant for dig, er spredt udover to sider: Absalon og KUnet.

Absalon

Absalon finder du på absalon-ku.dk. På siden, som er importvare fra Amerika, finder du dine lektier, afleveringer, beskeder fra din underviser og dit skema. At få adgang til dine kurser er en smal sag, men desværre er undervisernes brug af siden ikke strømlinet. Det betyder, at underviserne ikke er enige om, hvordan information, filer og andet fordeles i de forskellige tilgængelige mapper. Så på din kursusside må du ofte trawle igennem, hvad ’Home’ ’Modules’, ’Files’ og ’Pages’ betyder for din underviser.

Få adgang

absalon.ku.dk

22 Det store overblik

KUnet

KUnet, som du finder på kunet.ku.dk, er straks en anden sag. Det er den tunge danske og mere elevintra-agtige pendant til Absalon. Hvis Absalon er dit crush, som du ikke ved, hvordan du skal snakke med, så er KUnet den onkel, der fanger dig med en evighedsmonolog af pladder til familiefødselsdage. KUnet er en hjemmeside, der indeholder meget vigtig information til dig som studerende, men den gemmer denne information blandt en masse ligegyldigheder, som er interessant for få. Vi har forsøgt at illustrere dette med vores visuelle guide. KUnet indeholder information om skriftlige eksaminers sted og tidspunkt, licenser til dine studieprogrammer, indskrivningsbekræftelse, karakterblad og meget andet.

Få adgang

www.kunet.ku.dk


Det store overblik 23


K APITEL 2

Vild hverdag Fü et blik ind i hverdagen som studerende. Her følger du Mike, en semifiktiv studerende, der har prøvet det meste.

24 Det store overblik


Det store overblik 25


Fremragende faglighed Alting har en ende, som Shubidua sang det, og før du ved af det, er studiestarten fortid og hverdagen begyndt. Vi har bedt Mike fortælle om alt, hvad hans fremragende faglige hverdag indebærer.

Det er mandag morgen. Klokken er 7.00 og vækkeuret ringer. Forude venter der en ny uge med masser af undervisning, sjov og venner. Her vil jeg tage dig gennem en almindelig uge som studerende med mange forskellige undervisningsformer og fortælle, hvad jeg laver ved siden af studiet. Jeg hedder Mike og velkommen til en hverdag som studerende.

I auditoriet

Klokken er 9.15 og det akademiske kvarter er overstået. Han skal have forelæsning, som

26 Vild hverdag

for de fleste studerende er den klassiske undervisningsform. Mike er generelt glad for dem, men i dag bliver en lang forelæsning. Han har tre timer, godt nok med pauser, men det er ikke Mikes yndlingskursus, så han glæder sig til, at der er frokost efter forelæsningerne. Underviserne inddrager nogle gange de studerende i forelæsningen, hvis de har nogen spørgsmål, men ofte er man passiv og følger med. De fleste undervisere på universitetet er forskere, og har derfor en faglig baggrund for at kunne formidle kursusindholdet.


Til holdundervisning

Mikes ben forbliver bøjet, når samtlige haser i hele det betongrå auditorium strækkes, og forelæserens faderlige stemme erstattes af fem hundrede studerendes mumlende smalltalk. Mike kom godt fra start, han var der til tiden og var tilmed velforberedt, men under forelæsningen var tavlens tegn blevet mere og mere uforståelige. Mike har simpelthen ikke forstået en dyt af forelæsningen. Selv efter en frokostpause med squad, har Mike ikke helt rystet følelsen af nyttesløshed og desperation af sig. Han trasker hen til sit øvelseshold, sammen med de tredive andre aspirerende akademikere han har fulgt dette semester. Her får de lov til selv at arbejde med stoffet, med en ældre studerende som instruktor. Mike ser ikke frem til det, da han er bange for, at de andre skal se, at han ikke forstod, hvad forelæsningen handlede om. Mike sidder og skutter sig lidt, men når instruktor-Anna, som underviser holdet, går i gang, så er det ligesom om, at det hele begynder at give en lille smule mening. Anna siger måske det samme som forelæseren, måske noget nyt, men denne gang er Mike klar. Nu giver det mening og Mike giver sig ivrigt i kast; han er blevet en hund efter ny viden. Mike siger til dig, at han anbefaler, at du ikke holder dig tilbage i dine øvelsestimer, for det er der Mike har lært allermest. Efter man har fået introduceret et emne, er det der han virkelig tænker: “Novra, dér var hunden begravet!”

Vild hverdag 27


28 Vild hverdag


„...Nu skal Mike i Laboratoriet og det er normalt super at få lov at føre teorien ud i virkeligheden, men Mike er kommet i gruppe med slacker-Mikkel der aldrig laver noget, så Mike glæder sig ikke...“

I laboratoriet og på klinikken

É n d ag s e n e re. E n k ø l i g m o rg e n b r i s e skubber gelinde Mike afsted fra sengen og kollegiekøkkenets duft af Häagen-Dazs og Havrefras. Nu skal Mike i Laboratoriet og det er normalt super at få lov at føre teorien ud i virkeligheden, men Mike er kommet i gruppe med slacker-Mikkel der aldrig laver noget, så Mike glæder sig ikke. “Men husk”, siger Mike, “Laboratoriearbejde er ofte obligatorisk, så det er en af de få ting på uni, man faktisk skal møde op til”. Der er ofte fart på i Lab, man skal nå at komme frem til et resultat, og tilmed helst det rigtige. I Lab skal man ofte både udføre et forsøg fra en problemstilling der en kende mere åben end i gymnasiet, og typisk skal man også databehandle før ens tre timer rinder ud og det kan sagtens lægge pres den gruppe, Mike er havnet i. Mike synes det kan være rigtig sjov, men også hårdt, især fordi man ikke må spise i Lab og Mike er en rigtig madmund. Men Mike fandt ud af, på sit første år, at alle andre havde det ligesom ham, og at det er helt okay, at der er nogle dele af en uddannelse, man nyder mere end andre. På Mikes bachelor har han også klinikundervis-

ning. Onde tunger siger, at klinikken er Lab for folk, der ikke kan kode, men Mike ved, at han gør en forskel, når han er på klinikken. I modsætning til Lab håndterer Mike virkelige mennesker, når han er på klinikken, og alle er lidt mere på, når de står med noget i hænderne, som lugter af den profession, de får, på den anden side. Mike synes det er helt okay, at man bedst kan lide de dele af sin uddannelse, der er praktiske og peger direkte på det man også kunne tænke sig at lave efter de få år, SU’en strækker til.

På læsesalen

Fra laboratoriet fluks videre til læsesalen. Mike skal læse til den næste forelæsning. “Her er mere stille end i vakuum”, tænker han, da han træder ind på læsesalen. Forsigtigt og ualmindeligt selvbevidst bevæger han sig frem, mens falkeblikket spejder efter et sted at sidde. Det er midt på dagen, så at han skulle finde en plads, er lige så sandsynligt som at finde en liggestol ved poolen på Mallorca efter kl. 9 om morgenen. Til hans held rejser en person sig, pakker sine ting og går. “Det sker kun i den fiktive verden”, hvisker Mike for selv og bliver straks tysset på. Mike har sat sig til rette, kompendiet er fundet

Vild hverdag 29


frem, flasken med vand er fyldt, og noterne venter bare på at blive skrevet. Han finder frem til den artikel, han skal læse. 40 sider. “Pyyyyyh”, tænker han, og er ved at falde bagover på stolen. Men modet indfinder sig: Mike forsvinder i teksten. Mike er allerede 8 sider inde i artiklen. “Nøj, det er spændende”, tænker han. Men hans telefon, der ligger i bukselommen, har vibreret gentagende gange i flere minutter. Han kan ikke længere modstå fristelsen: Hans bedste ven har sendt ham en gif af to katte, der hopper i en sofa. “Hvor fjollet”, tænker Mike, uden at han dog kan afholde sig fra at trække på smilebåndene. Efter de har sendt en række gif’s til hinanden, rammer samvittigheden Mike. Så han slipper telefonen og forsøger at tage fat, hvor han slap. Men på trods af stor tålmodighed, så kan han ikke rigtig fokusere. Så han beslutter sig for at tage computeren under armen og finde sig en kop kaffe. Da kaffen er drukket, finder Mike tilbage på sin plads. Koffeinen hjælper, koncentrationen højnes og efter en vis tid har han læst artiklen færdig. Det gør ham stolt, for det er ikke altid, at han færdiggør det han læser. Men for ham er det også vigtigst, at han forstår hovedpointerne i det, han har læst.

Sammen med læsegruppen

Mike sidder og udveksler lidt fortællinger om de bindegale cyklister, han mødte på Nørrebrogade på turen hen til læsegruppen. De skal i gang med skriveøvelsen, der lidt for længe er blevet skudt til side, og har fyldt ham med dårlig samvittighed. Sammen diskuterer de opgaveformuleringen igennem, og får lagt en slagplan for, hvordan de skal gribe projektet an. For Mike kan det være lidt presset med skriveøvelser oveni al den undervisning og læsning som hverdagen allerede byder på, men samtidig er det en undskyldning for at mødes med læsegruppen, og hænge lidt ud med nogle af de nye kammerater. Denne omgangs skriveøvelse er særligt svær, men Mike sørger for, at de husker at prioritere tid til at

30 Vild hverdag

lave noget lækker frokost, så de også får mulighed for at holde en god pause og snakke om, hvordan det ellers står til. Mike sætter rigtig stor pris på at være del af en læsegruppe. Selvom om der ofte er en stemning af at pensum og skriveøvelserne er svære at forstå og komme igennem, så forstår Mike altid det faglige materiale bedre, når han får snakket det igennem med gruppen.


Er du ny? Vi samarbejder med dine undervisere og ved, hvilke bøger du skal bruge ... ... vi er nemlig de studerendes boghandel og har vÌret nonprofit siden 1967.

Vild hverdag 31


Social hverdag Sirlig og snakkesalig: Velkommen til Mikes sociale hverdag.

Du skal nu møde Mike i nogle af de sociale rum, som du med stor sandsynlighed også selv vil komme til at opleve som studerende. De steder vi har valgt at tage med her, er langt fra udtømmende i forhold til det samlede antal af sociale grupper og foreninger på KU. Men forhåbentlig kan de give dig et indblik i det sociale liv på Københavns Universitet.

Studenterhuset

Fra Nørreport station bevæger Mike sig ned ad Købmagergade. Han passerer Kultorvet og Rundetårn, hvorefter Studenterhuset kommer til syne. Han er frivillig på stedet, og er på vej til en vagt i caféen. Mike går gennem swingdøren. Stedet emmer af liv i dag: De fleste sidder ved små borde rundt omkring i lokalet med en kop kaffe eller te, opslugt af samtaler om tykt og tyndt. Mike hilser

32 Vild hverdag

på vennerne i baren. Der er dog endnu lidt tid inden han skal tjekke ind på sin vagt, så han brygger sig en kop kaffe. Flere af Mikes venner kommer også på huset, dog ikke som frivillige. Om eftermiddagen kommer de typisk for at læse eller hvis de har en opgave, de skal skrive. Så sætter de sig på første sal, hvor der er læsepladser. Om aftenen kommer de til folkekøkken, quiz-aftener, Swing Dance, koncerter og meget mere. Studenterhuset er helt unikt i København, fordi stedet er direkte henvendt til studerende. Og fordi diversiteten blandt de studerende, som kommer på stedet, er vidt forskellig: Her kommer studerende fra vidt forskellige lande og fag, både som frivillige og som gæster. Den store diversitet minder Mike om dengang han var på udveksling, og er en af grundene til, at han i dag er frivillig på stedet.


Mike har sat sig i Studenterhusets hyggelige gårdhave. Han slår benene op, solen skinner - “i dag er det fantastisk at være studerende”, tænker Mike.

I cafeen

Nogle dage er livet som studerende at vandre fra kaffepause til kaffepause. Der kommer dage hvor gårsdagens gulddamer stadig dunker, og studiet synes hårdt. Det er der hvor Mike søger ind i cafeens sofaer, hvor kaffemaskinen spytter blækvand ud i bytte for en skilling. Dit studies Café (Det officielle navn er vist nok ‘hjemstavnslokale’, men det ord synes Mike er lidt fjollet), er et rum der garanteret har taget navn efter et eller andet studentikost ordspil. Det er her Mike møder alle de studievenner han ikke lige har kurser med, her han tager faglige diskussioner med en ældre studerende og her, kaffen er billigst.

For Mike spiller dette rum en central rolle i hans hverdag, for det er her, han er, når han ikke har undervisning. Mike er sikker på en rus-vejleder eller lignende nok skal pege dig i retning af din café, og han synes, du skal bruge den, for det er en oplagt måde at mingle med dine medstuderende på.

I Fredagsbaren

Fredag. Finally! Mike er på vej i fredagsbaren. Her er der ingen, der bekymrer sig om afleveringer og deadlines. Der er kun den gode stemning og ens medstuderende at forholde sig til. Mike nyder at komme i fredagsbaren, for her har man både mulighed for at tale med dem man allerede kender, og med nogen, man aldrig har hilst på før. Udover det er øl og vand altid billigere end i byen, hvilket Mike selvfølgelig forsøger at udnytte til

Studenterhuset

Alle studerende på KU er automatisk medlem af huset, og det giver rabat på bl.a. kaffe og øl i caféen. Er du gangbesværet, kan du via dit studiekort få adgang til en særlig indgang og elevator. Har du lyst til at være frivillig i Studenterhuset, kan du blive en del af en af deres mange frivillige grupper bl.a. café-gruppen, Folkekøkken, Film Club, Sustainability City og Student Refugees. Få det fulde overblik over Studenterhusets aktiviteter og information om, hvordan du bliver frivillig i Studenterhuset på: studenterhuset.com Adresse: Købmagergade 52, 1150 København K Åbningstider: Mandag - onsdag: 09-24, Torsdag: 09-01, Fredag: 09-03, Lørdag: 10-02, Søndag: 10-22. Din Vild nye hverdag 33


fulde. Som regel kan man altid finde den stemning, man selv er i, til fredagsbaren: Nogle danser som var det for sidste gang, mens andre sidder koncentreret i sofaen og spiller brætspil.

I Fagrådet

Efter en lang dag er Mike ør, og mens han sidder og hænger, kommer han rent tilfældigvis hen til et fagrådsmøde. ”Hvad er det dog?”, tænker Mike forvirret, men nysgerrigt. Mike sidder sammen med ti andre medstuderende om et rundt bord. Midt på bordet står en kande te og noget klægt hjemmebag. I begyndelse var Mike lidt nervøs, for han vidste ikke helt hvad mødet skulle handle om, men nu er

De fleste fag på KU er tilknyttet en café, fredagsbar og et fagråd/faglig forening. Caféerne har typisk åbent hele ugen, mens fredagsbarerne som regel har åbent en gang om ugen eller en gang om måneden. Sammen med fagrådet, har de det tilfælles, at de alle er drevet af frivillige studerende. Det betyder, at du også kan være med. Det vil din tutor helt sikkert fortælle dig mere om.

34 Vild hverdag

han lutter øre. Han hører om alle de ting, der sker på studiet, om nye regler og tiltag på studiet og han får lov til bestemme, hvad for nogle arrangementer, der kommer. Det går også op for Mike, at sofaerne i Caféen blev købt hér, og at den dér eksamensworkshop, der fik Mike igennem hadekurset, blev arrangeret hér. Det er gået op for Mike, at man som studerende har noget at skulle have sagt om sit studie. Uanset om det gælder undervisningen, inventaret eller julefrokosten, så er fagrådet stedet, hvor vi sammen tager fat. Dog aldrig alene: Mike har også fået en masse venner på tværs af årgangene ved at sidde med til fagrådsmøder, og han synes, du skal prøve det af.


KU

Velkommen i din idrætsforening

Vores mere end 4500 årlige medlemmer spænder vidt i både alder, fag og nationaliteter. Dine engagerede trænere sætter rammerne, og du er med til at fylde dem. Vi arbejder non-profit med fokus på at skabe stærke idræts- og bevægelsestilbud til dig til den bedst mulige pris.

Studenteridræt

KU Studenteridræt er idrætsforeningen for alle på KU. Her tanker du energi, venskaber og inspiration. Du kan møde alle de andre fra universitetet; dem fra dit studie, dem fra et andet campus, dem fra kandidaten og dem, der er blevet færdige.

KSI • KU Studenteridræt • Nørre Allé 53, 2200 Kbh. N. • 35376198 • usg.dk Vild hverdag facebook.com/kustudenteridraet • instagram.com/kustudenteridraet

35


K APITEL 3

Skab dit eget studieliv Der er mange måder at være studerende på. Her får du et indblik i en håndfuld af de muligheder, du har som studerende.

36 Det store overblik


Det store overblik 37


Engagér dig i fællesskabet! Universitetslivet er meget mere end bare studiet og bøgerne, men for at opleve de ekstraordinære dele af ungdommen på KU skal du turde springe ud i det.

Hvert fakultet og hvert studie er meget forskellige, men alligevel er der noget, der binder os sammen – nemlig nysgerrigheden. Det er den der har drevet dig ind på lige dit studie, men som også i fremtiden skal drive dig til nye muligheder og oplevelser og dem findes der altså rigtig mange af på dit nye universitet. Her blomstrer diverse udvalg, grupper og fællesskab op uden at nogen af os helt kan følge med, om det er nye revyer, fagkritiske klimaorganisationer eller om det er bogklubber. Alt er muligt her. På rigtig mange studier er studiemiljøet helt fantastisk og bliver kun bedre år for år. Dette sker, fordi der er tusindvis af engagerede unge men-

38 Skab dit eget studieliv

nesker, der elsker at bruge deres tid på noget, der giver mening for dem. Nu handler det bare om, at du skal finde ud af hvad der giver mening for dig. Har du lyst til at være kreativ, faglig, social eller festlig? Bare rolig, der skal nok være noget til dig også.

Spring ud i det

Der findes ufatteligt mange klubber, grupper og udvalg, som du kan blive en del af, og hvert fag har deres egne helt unikke fællesskaber. På retorik har vi fx en talekonkurrence, som vi er meget stolte af, og på farmaci har jeg hørt, at koret hopper rundt på bordene. Nogle udvalg er primært fagli-


Københavns Universitetsbibliotek - altid nær dig. Adgang til trykte og digitale bøger og artikler – hjemmefra og på biblioteket Hvis du registrerer dig som bruger ved biblioteket, kan du gratis låne materialer og samtidig få adgang til bibliotekets mange digitale artikler, tidsskrifter, bøger og databaser. Også hjemmefra.

Kurser og vejledning

Studiemiljø

Der er mange veje til viden. Det bedste sted at starte er på biblioteket.

Københavns Universitetsbibliotek har mange forskellige studiefaciliteter.

Vi tilbyder: • Kurser og workshops • Faglige guides • Individuel søgevejledning i ”Bestil en informationsspecialist”.

• • • • •

Print/skan Datalabs med særlig software og 3D-print Stillelæsesale og studieskabe Læse- og studiepladser for grupper Grupperum der kan bookes

Få bedre karakterer - brug biblioteket https://kub.ku.dk

Skab dit eget studieliv 39


Du kan godt bare møde op til undervisning og så tage hjem igen, men så går du glip af noget. Så går du glip af faglige diskussioner, fantastiske venskaber, underlige, uforudsigelige oplevelser, der er værd at skrive hjem om. ge såsom fagrådet og faglige foreninger, andre er udelukkende sociale som fx fredagsbaren. Nogle kræver særligt kreative evner som fx revyen, andre har plads til alle som fx fodboldholdet (måske lige med undtagelse af idræt, der har en vis faglig stolthed involveret). Uanset hvad dine evner og interesser er, skal der nok være et udvalg for dig, og når du finder det, skal du ikke holde dig tilbage – involvér dig, engagér dig, giv den gas! Spring i med begge ben og hovedet først.

Bryd stereotyperne

At starte på et nyt studie og samtidig flytte til en ny by er noget af det mest skræmmende, der er sket for mig. Hvem skal jeg dog snakke med, og hvad er det for nogle typer, der går på mit studie? Er det nørderne, som bare stirrer ind i en skærm eller er det dem, der går rundt i jakkesæt selvom det er 25 grader udenfor? Der er mange stereotyper og mange af dem passer, men folk er også mere end det. Det er dem der engagerer sig i et væld af andre ting end det første indtryk. Gameren, der pludselig står på scenen under en revy eller poptøsen, som skænker din fadøl i fredagsbaren. Bryd stereotyperne og udfordr dine grænser. Måske fin-

40 Skab dit eget studieliv

der du ud af, at det sted du er allermest lykkelig er, når du skænker en fadøl eller planlægger den næste klimastrejke, eller når du sidder til møde i dit lokale fagråd og endelig har fået drømmefaget oprettet, eller når du står på scenen til revyen eller styrer lyd og lys.

Ungdommens fællesskaber

At melde sig ind i et udvalg er at indgå i et fællesskab, at lære nye mennesker at kende - og det er en essentiel del af det, at være studerende. Det er klart, at det er et valg, om man engagerer sig i mere end afleveringer og undervisning, og du kan selvfølgelig godt vælge at lade være. Du kan godt bare møde op til undervisning og så tage hjem igen, men så går du glip af noget. Så går du glip af faglige diskussioner, fantastiske venskaber, underlige, uforudsigelige oplevelser, der er værd at skrive hjem om. Du går glip af mulige venskaber og flirts og fremtidige læsemakkere. Du går glip af en vigtig del af livet som universitetsstuderende. Så hvad er det bedste råd herfra? Bare join noget - Tag springet, prøv noget nyt og elsk det hvert øjeblik, for unilivet er det bedste i verden.


DU ER MERE VÆRD, END DU TROR

Studerer du medicin, så besøg bauta.dk/mereværd

Sørg for at være godt forsikret Med en studieforsikring hos Lærerstandens Brandforsikring får du tre forsikringer i én fra 168 kr. om måneden: • Indboforsikring med elektronikdækning: 50 % rabat • Rejseforsikring i hele verden: 50 % rabat • Ulykkesforsikring med farlig sport: 25 % rabat Studerer du humaniora, samfundsfag, naturvidenskab eller teologi får du tre fordele oveni: • 0 kr. i selvrisiko, hvis din cykel bliver stjålet • Heltidsdækning på din ulykkesforsikring • Et helt års ekstra rabat på dine forsikringer, når du er færdiguddannet Gå ind på lb.dk/studie eller ring til os på 33 95 76 80. Skab dit eget studieliv 41 Lærerstandens Brandforsikring – en del af LB Forsikring A/S, CVR-nr. 16 50 08 36, Farvergade 17, 1463 København K


Faglighed uden for studiet Du har sikkert hørt, at det er vigtigt at engagere sig i sit studiemiljø. En måde at gøre dette på er gennem sit fag. Når man er studerende, slutter ens arbejder ikke efter sidste forelæsning er forbi, for man har ansvar for egen læring og alt det der, men ligeledes behøver ens yndlingsfag ikke at holde op, bare fordi man har læst pensum.

Solen brager ind ad de store vinduer på H.C. Ørsteds Instituttet på en ualmindelig lun dag i maj. Klokken er 11, og der er stadig relativt stille trods lyden af tavse studerendende, der ivrigt skribler, og jeg mødes med Svend Krøjer Møller over en hummusmad. Han læser De fysiske fag på KU og skriver til daglig bachelorprojekt i kiral pertubationsteori (jeg ved heller ikke helt, hvad det betyder, men nikker ivrigt på passende tidspunkter). Han er lige kommet hjem fra Zagreb, hvor han været til en tre dags fysikkonkurrence,

42 Skab dit eget studieliv

hvor studerende fra en bred vifte af universiteter mødtes for at dyste på at løse 100 opgaver inden for alle dele af fysikken, og det er ikke for børn! Der er aldrig nogen, der har fået alle rigtige, og det bedste hold i år fik omkring 50. Han er med for tredje år i træk (én gang i Østrig og én gang i Rumænien). I gymnasiet var han med til fysikolympiaden og blev derigennem opfordret til at være med til PLANCKS (Physics League Across Numerous Countries for Kick-ass Students) af nogle ældre


...Og tilmed fandt de en fjerde mand til holdet. Således skete det, at tre fysikere og en matematiker tog sydpå for at afprøve sig selv som kick-ass students...

studerende. Så måtte Svend i gang. Da PLANKS er arrangeret af den internationale samling af fysikstuderende, skulle KU være medlem, før Svend kunne deltage og repræsentere universitetet. Så tog Svend til sit fagråd og skubbede dem i den rigtige retning; de havde fået ideen, men der skulle fart på, for Svend havde et mål. Så skulle der samles et hold. Der var skaffet to andre interesserede, men man konkurrerer i hold af fire. Mens jagten gik på den fjerde mand, var der også lige den lille ting, at Svend og hans hold kun var førsteårsstuderende. Opgaverne bliver stillet i alle mulige slags fysik, og derfor var vores hovedperson et stykke bag resten af feltet. Igen

Danmarks bedste overspringshandling - fyld pauserne ud med viden

Skab dit eget studieliv 43

Som studerende på KUA får du halv pris på dit medlemskab: zetland.dk/studerende


fandt han en løsning; at tage til forelæsninger i kvantemekanik for andetårsstuderende, for det gør man jo bare lige, ikke? Det gjorde de bare lige – og tilmed fandt de en fjerde mand til holdet. Således skete det, at tre fysikere og en matematiker tog sydpå for at afprøve sig selv som kick-ass students.

Brug din viden

Jeg kan høre på Svend, at han ikke lader sig selv imponere over det resultat, de opnåede, men også at det ikke er noget, der går ham på. Resultatet til konkurrencen gik efter sigende udmærket, men det er heller ikke det, der er det vigtigste for Svend. Selvom han gerne vil forbedre sit resultat, er resultatet i sig selv ikke, hvorfor han gør det. Det giver et specifikt mål at se frem til, når man bruger sin faglighed uden for studiet, siger Svend. Man kan træne til noget konkret, gøre det og så derefter gå i gang på noget nyt. Det giver et afbræk fra en hverdag, hvor der kan synes langt til det at opnå noget konkret. Udover

44 Skab dit eget studieliv

det kommer man ud at rejse og får lov at møde folk fra hele verden, der interessere sig for det sammen som én selv. Det giver både et netværk på tværs af grænser og venner i faget. Men det giver også en selvtillid, når instituttet gerne vil investere nogle penge i én – det giver et rigere studie med et større ansvar. Svend lægger stor vægt på, at konkurrencen er for alle interesserede, der læser fysik eller matematik-fysik. Han holder desuden en workshop i efteråret for interesserede. Men at bruge sit fag uden for uddannelsen er ikke kun for os nørder, der læser fysik. I sin bredeste forstand handler det bare om, at når man går på universitet, har man mulighed for at bruge det, man lærer, til noget. Det kan tage form af et virksomhedsprojekt, et forskningsprojekt på ens institut eller måske et praktikophold i udlandet. Det hele handler om at tage fat i en ældre studerende, en professor, eller måske bare tale med dine medstuderende om, hvad I drømmer om. Nogle gange skal der så lidt til som et par ord over en hummusmad.


1. ÅR ER GRATIS. DEREFTER KUN 20 KR. OM MÅNEDEN

5.000 studerende på KU er allerede en del af IDA – vil du være med?

TINE

læser molekylærbiologi på KU

30.000 kloge hoveder og ildsjæle indenfor naturvidenskab, IT og teknologi er med til at komme med løsninger, der bidrager til en bedre og mere bæredygtig fremtid. Bliv en del af det klogeste fællesskab og få de skarpeste fordele i studietiden. Skab dit eget studieliv 45

Læs mere på idaforstuderende.dk


Udveksling Hvert år tager mange hundrede studerende på Københavns Universitet på udveksling – og der kan være mange grunde til at tage af sted. Mød her to studerende, der hver fortæller om deres udvekslingsoplevelse.

”Hvorfor lige Sverige!” imiterer Emilie Dahlmann Olsen grinende de af hendes venner, der måske syntes det lød lidt kedeligt bare sådan at hoppe over broen. Emilie valgte nemlig at tage på udveksling på 5. semester af sit filosofistudie på Lund Universitet i Sverige. Her læste hun fag på deres afdeling for kønsstudier samt et enkelt fag på antropologi. Men hvorfor lige Sverige? ”Jeg hørte andre tale om Lund Universitet og deres afdeling for kønsstudier, som skulle være et af de bedste i Europa. Man kan sige, at jeg lidt valgte fag fremfor destination. De fag jeg valgte, afspejlede mine interesser, både fagligt, men også hvad jeg ellers beskæftiger mig med i min fritid”

46 Skab dit eget studieliv

”Der kan være så mange grunde til, at man har lyst til at tage af sted. Det kommer også an på, hvor man lige er i sit studieliv; om man søger ny inspiration, har lyst til at prøve at bo i et andet land, eller noget helt tredje”. Hvordan var det så at læse kønsstudier i Sverige? ”Vi læste meget spændende tekster og jeg oplevede en anden selvfølgelighed i måden man snakkede køn og feminisme, og så var underviserne dygtige.

Nye perspektiver

”For mig var udlandsopholdet også en måde at komme lidt væk fra København og mine vante


”De er utroligt gæstfri, amerikanerne. Det er en stereotyp, jeg godt tror man må videreføre”.

Emilie Dahlmann Olsen, Studerende på filosofi

rammer på studiet. Jeg har tidligere rejst alene, og mærker tit en anden fordybelse når jeg kommer lidt væk for mig selv, og det samme oplevede jeg i Lund. Hvad har du så taget med dig tilbage til København? ”Der var en del mere klasseundervisning og gruppearbejde, end jeg var vant til på filosofi-studiet, så jeg blev øvet i at tale foran andre. På mine hold var vi studerende fra hele verden med vidt forskellige fagbaggrunde, og her mærkede jeg, hvor stærk et fagligt fundament, jeg faktisk havde med mig hjemmefra. Det var en enormt bekræftende erfaring, der har givet mig en større faglig selvtillid”. ”I det hele taget oplevede jeg en stor ro ved at

Jeppe Foldberg Hansen,studerende på Antropologi

studere derovre. En ro, som jeg har taget med hjem og som gør, at jeg i dag synes, det er federe at studere. Jeg fandt også ud af hvor forskellige universiteter kan være, selv her i Norden. Københavns Universitet er blot ét universitet, men der findes mange måder at være universitet på, og det kan være fint at opleve”.

The American way

Jeppe Foldberg Hansen læser antropologi på 6. semester, og var i efterårssemesteret 18 på udveksling på University of Texas at Austin. Her tog han to fag på afdelingen for African and African Diaspora Studies, samt fag i tegning og musik. ”Det amerikanske uddannelsessystem er enormt anderledes end det danske. Herhjemme har man via sit fag et slags grundforløb, så alle derfor har

Skab dit eget studieliv 47


”Københavns Universitet er bare ét universitet – der findes mange måder at være universitet på, og det kan være fint at opleve“. de samme forudsætninger for at læse tekster og diskutere dem, mens man i USA i højere grad sammensætter sin egen uddannelse. Derfor skulle jeg lige vænne mig til, at ikke alle havde læst de samme tekster som antropologistuderende herhjemme forventes at have, og at de måske ikke var så trænede i, hvad jeg forstår ved en metodisk tilgang til en tekst eller teori”. Hvad gjorde det for undervisningen? ”Tekstlæsningen og den efterfølgende debat var lidt løsere, og mere baseret på subjektive holdninger og anekdoter. Det var lidt en udfordring og ret meget en kulturændring”. ”Selve emnet var dog spændende, og vækkede en faglig appetit, som det så er muligt at arbejde videre med herhjemme”.

Kollektivlivet

I Austin boede Jeppe i et co-op, altså et bofællesskab med andre studerende. I Jeppes co-op boede de omkring 100 personer, både amerikanere og udlændinge. ”Det er en demokratisk måde at bo på. Man er ligeså meget medlem som man er beboer, og deles derfor om arbejdsopgaverne. Men der er selvføl-

48 Skab dit eget studieliv

gelig også ret meget party, når man bor så mange sammen!”. Og det var ikke helt tilfældigt, at Jeppe valgte at bo på den måde: ”Jeg er ret vil med idéen om at bo demokratisk og bestræbe sig på at have en nogenlunde hierarkiløs struktur. Det var en sjov oplevelse at bo sådan, men ikke altid lige nemt! Det var nogle gange lige dele underholdende og frustrerende at se, når systemet til tider fejlede.” Jeppe lærte flere lokale amerikanere at kende, og blev bl.a. inviteret til en Thanksgiving-weekend på en stor ranch: ”Det var nok den mest ærkeamerikanske oplevelse. Spise deres mad, og køre ud på en mark og skyde med sådan nogle sindssyge automatrifler. De er utroligt gæstfri, amerikanerne. Det er en stereotyp, jeg godt tror, man må videreføre”.

Et sidste godt råd til kommende udvekslingsstuderende?

”Tænk over, hvorfor du tager afsted, og målret dine planer efter det. Nogle ting kan man dog ikke forberede sig på hjemmefra. Så vær åben overfor de uventede oplevelser og udfordringer, der kommer.


Banebrydende værktøjer til skolen og alt det andet. Alle MacBook-modeller har en utrolig ydeevne og fantastisk software i et bærbart design, du kan have med overalt. Så kan du lære noget nyt, uanset hvor du er.

Vi har alt hvad du skal bruge til studiet - selvfølgelig til attraktive studiepriser. Snak med en af vores certifecerede Apple-eksperter i butikken eller se mere på humac.dk

Få en god pris for din gamle computer, når du opgraderer til Mac med Buy Back*

Danmarks førende Apple-ekspert *Vilkår gælder. Læs mere på Humac.dk eller snak med en butiksmedarbedjer.

Skab dit eget studieliv 49


Studiet og studiejobbet Uanset om studiejobbet er relevant eller ej, så er det en god måde at få erfaringer på og udvide dit netværk – når du er klar.

Studiejob – det ord vil du hurtigt høre som ny studerende på universitetet. Men skal man have et job, hvilket job skal man vælge, og hvad får man egentlig ud af et job? Her skal du møde tre studerende, som har vidt forskellige studiejobs, men som alle værdsætter, hvad det kan give dem, mens de er studerende. Som studerende på et dansk universitet får du SU til at dække dine udgifter. Men vi ved alle, at SU’en ikke rækker langt i budgettet, og derfor ser de fleste universitetsstuderende sig nødsaget til at få et studiejob.

Du skal nok få noget ud af det

Cæcilie læser Fødevarer og Ernæring på 2. semester og arbejder som livredder vikar. Ansøgningen blev smidt ind til svømmehallerne, da hun havde hørt at der var mangel på livreddere i kommunen, og havde brug for et job nu hvor hun skulle flytte til København. Cæcilie fortæller, at hun især er glad for fleksibiliteten af titlen som vikar, da hun

50 Skab dit eget studieliv

frit kan tage sine vagter alt efter hendes skemastruktur og eksaminer. Jobbet er langt fra studierelevant, men Cæcilie er glad for roligheden i jobbet, fleksibiliteten, og muligheden for at kunne skabe sig et netværk væk fra campus, når man nu er ny i byen. ”Alle jobs giver en eller anden form for erfaring. Så selvom du ikke er i et studierelevant job, så får du alligevel en erfaring og du får samarbejdet med nogle mennesker – det giver noget ”, fortæller Cæcilie. Hun sigter dog stadig skarpt efter at få sig et studierelevant arbejde, som hun selv siger, ”Lige så snart der kommer noget, så bider jeg på krogen”.

Fra ugelangt musikarbejde til stabilt supermarked job

Isabella læser nu Biologi-Bioteknologi på 2. semester og har før læst Europæisk etnologi. På sit forrige studie fandt hun værdi i de muligheder semesterstrukturens opbygning gav hende til at skippe én uge, til fordel for sit arbejde inden for musike-


Ellen (tv.) og Isabella (th.) opfordrer til ikke at have for travlt med at finde det studierelevante arbejde.

Skab dit eget studieliv 51


vents og festivaler, der gerne var koncentrerede i ugelange arbejdsperioder, og i andre uger have mulighed for at samle op og fuldt fokusere på studiet. Da Isabella skiftede til Biologi-Bioteknologi, måtte jobbet dog holdes til sommerferien, da studiets blokstruktur (halve semestre) trak én langt bagud, hvis man skippede en uges undervisning. I stedet fandt Isabella et job i et supermarked, hvor hun har fundet stor værdi i stabiliteten af arbejdstimerne, der gerne ligger om aftenen og er planlagt for et par måneder ad gang, så vagterne kan planlægges efter ens konstant skiftende kurser. Selvom et studierelevant job lyder rigtig lækkert, er Isabella glad for enkelheden og muligheden for at kunne slå hjernen fra på arbejdet til fordel for at tænke lidt over den rapport, der skal afleveres, og som ikke dræner hende for den tid og energi, hun hellere vil bruge på studiet. ”Jeg tror, at det er vigtigere på første år måske at have et job, der passer i tiden og arbejdsbyrden, end at være studierelevant”, fortæller Isabella. Hun sigter i stedet på at kunne have skaffet sig et studierelevant job senere på uddannelsen, når hun har flere erfaringer på studiet, og så kan få et indblik i industriens virkelighed.

Tag dig tid og brug dine venner

Ellen læser på 4. semester af Biologi-Bioteknologi kandidaten, og har på dét semester fået sit første studiejob. Ud over sommerferiejobbet på en svinegård, har Ellen haft det godt med at holde fokus på studiet, da hun første og fremmest har villet prøve at finde ud af, hvordan det hele fungere på universitetet. Ellen synes selv, at hun har oplevet pres for at finde et studierelevant job, men uddyber med, at det nok er noget, hun har lagt på sig selv, som dårlig samvittighed, i og med at hendes medstuderende har fundet arbejde i populære virksomheder. Videre uddyber hun, at det ikke er noget,

52 Skab dit eget studieliv

man skal gå at stresse over: ”Få ro på, det skal nok gå”, men når man er klar, aktivt gå ud og søge det. ”Tidligere har jeg heller ikke følt mig kompetent nok til at have et studierelevant arbejde”, fortæller Ellen i forhold til at søge et studierelevant job, hvor visse færdigheder er forventet af en. I sin søgen efter et studierelevant job, fik Ellen én anbefaling af en veninde på sit studie, at de i hendes afdeling på campus manglede én til at arbejde med juletræers genotyper i sterilskabet. Med denne anbefaling lykkedes det Ellen at få jobbet, ”…om det så er studierelevant eller ej, det handler mere om at bruge sit netværk og få noget erfaring”, afslutter Ellen.

HVORDAN FINDER JEG ET STUDIEJOB? KU’s egen jobportal: www.jobportal.ku.dk Jobopslag kan blive lagt op på dit fagråd eller din faglige forenings Facebookside.


BRUG FOR ET STUDIEJOB?

Bliv mentor, gør en forskel og boost dit CV!

Vi brænder for at skabe aha-oplevelser og større skoleglæde, og vi vil have dig med på holdet! Som mentor hos MentorDanmark udvikler du din egen faglighed, mens du booster dit CV. Men du får også meget mere end det: Du får nemlig et meningsfyldt studiejob, hvor du gør en enorm forskel for mange børn og unges skolegang ved at hjælpe dem med det fag, de har allersværest ved i skolen.

Kan du sige ja til nedenstående? Så søg i dag! Brænder du for at gøre en forskel? Er du god til at lære fra dig? Vil du have fleksible arbejdstider? Vil du booste dit CV?

ANSØG HER mentordanmark.dk

Vil du have adgang til et unikt fællesskab?

Skab dit eget studieliv 53


54 Skab dit eget studieliv


Følg Uniavisen

Uniavisen giver dig nyheder og guides til livet som studerende på Københavns Universitet. Sådan finder du os – og sådan kan du komme til at skrive for os. Af Christoffer Zieler, redaktør

Uniavisen er din uafhængige, kritiske avis om livet på KU. På uniavisen.dk laver vi nyheder, guides og billedfortællinger til studerende og ansatte på universitetet. Vi udgiver også en online kalender med spændende foredrag og events på KU - og vi har en opslagstavle, hvor du på en god dag kan finde billige bøger, spændende studiejob og måske endda et sted at bo.

Sådan finder du Uniavisen

Step 1: Start med at følge Uniavisen på Facebook (facebook.com/uniavis) og Instagram (instagram. com/uniavis) – så får du de altid seneste historier. Step 2: Gå ind på uniavisen.dk og skriv dig op til vores nyhedsbrev. Det udkommer hver torsdag med en kalender over events på KU og seneste opslag fra vores opslagstavle, hvor studerende og ansatte udveksler bøger, cykler, studiejob, lejligheder, alt muligt.

Step 3: Seks gange om året udgiver vi et magasin, som du kan finde på campus. Studiestartsnummeret ligger klar til dig den 23. august.

Skriv for Uniavisen

Har du journalistisk talent, kan du også skrive for Uniavisen. Hvert år starter vi et netværk af studenterreportere, som kommer ind til redaktionsmøde én gang om måneden. Som medlem bliver du undervist af journalister fra redaktionen og gæstestjerner fra medieverden udenfor og får mulighed for at forvandle dine ideer til artikler (og blive betalt for det). Vil du med i netværket, så send en motiveret ansøgning, dit CV og et par idéer til historier til uni-avis@adm.ku.dk – deadline er 2. september kl. 12.

Skab dit eget studieliv 55
K APITEL 4

Find hjælp På KU er du aldrig alene. I dette kapitel informerer vi om nogle fantastiske initiativer, der kan hjælpe dig, hvis du har eller støder på udfordringer undervejs i dit studie.

56 Det store overblik


Det store overblik 57


Vi er her for dig Her er en oversigt over de steder, du kan søge hjælp og svar, når det fra tid til anden bliver nødvendigt. Bare rolig – der er nemlig oftest hjælp at hente. Studieordningen

Alle uddannelser har en studieordning, som fastsætter uddannelsens indhold og regler. I studieordningen finder du information om de enkelte fags indhold, eksamensformer, samt hvilke krav og forventninger, der er til dig. Du finder studieordningen på dit fags hjemmeside.

Gældsrådgivningen

Studenterrådgivningen

Studenterrådgivningen yder gratis social, psykologisk og psykiatrisk rådgivning og behandling til dig som studerende. Rådgiverne er professionelle psykologer, psykiatere og socialrådgivere, som står klar til at hjælpe dig. De har naturligvis tavshedspligt, og du har mulighed for at være anonym. www.srg.dk

Forbrugerrådet og DSF har lavet en gældsrådgivning, der henvender sig særligt til studerende, der er i gældsproblemer. Rådgiverne arbejder frivilligt og kan hjælpe dig med at kortlægge din økonomiske situation, informere dig om dine rettigheder og give dig hjælp til at komme videre. Rådgivningen er naturligvis anonym og uafhængig. gaeld.taenk.dk

58 Find hjælp


Studenterrådet

Studenterrådet er vores fælles interesseorganisation for studerende på Københavns Universitet. Vi består af mere end 50 fagråd og seks fakultetsråd, der alle arbejder for at forbedre vores uddannelser og studiemiljø. Studenterrådet har i over 100 år samarbejdet på tværs af fagene for at skabe et bedre universitet og en bedre hverdag. Vi er her for alle, og du kan altid kontakte os, hvis du vil være med, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp. www.srku.dk

Studenterambassadøren

Studenterambassadøren er de studerendes uafhængige støtte, som du altid kan tale med, hvis du er kommet i klemme i administrationen på Københavns Universitet, eller du på andre måder føler dig uretfærdigt behandlet. Studenterambassadøren er en uvildig klageinstans på universitet, der arbejder for at sikre dine rettigheder. www.studenterambassadoer.ku.dk

Ung Ret

En retshjælp for studerende fra studerende. Her kan du få gratis juridisk vejledning fra frivillige jurastuderende om alt fra bolighajer og din stjålne cykel til dine rettigheder på jobbet. -> se side 66

Studievejledningen

På de enkelte fag og institutter er der studievejledere, som er til rådighed for dig både virtuelt og fysisk på campus. De kan hjælpe dig med alt fra studielivet til din fremtid, din trivsel, tilvalgsmuligheder, praktik osv. -> se side 58

Find hjælp 59


Din i stu ven livediet

Studievejlederen Hvordan melder jeg mig til eksamen? Hvordan skal jeg strukturere min hverdag som studerende? Hvordan søger jeg om orlov fra studiet? Studievejlederen hjælper dig, hvad end det handler om merit, forhåndsgodkendelse, sygdom, studietvivl eller fagkrav. Navn: Steffen Bargum Petersen Vejledningsområde: Studenterstudievejleder på Institut for Statskundskab På KU findes der flere typer studievejledning. Tættest på de studerende er ”studenterstudievejlederne”. De er garvede studerende, der bruger deres erfaring og kendskab til livet på dit specifikke studie til at vejlede andre studerende.

60 Find hjælp

Hvad kan studerende bruge studenterstudievejlederen til?

Nu kommer jeg fra Statskundskab – så når der er brug for råd og vejledning fra en, der kender livet som statskundskabsstuderende og har været i den studerendes situation, er jeg den rette at komme til. Det kan for eksempel handle om vores eksamensformer, fagkrav og typiske


Steffen Bargum Petersen, Studievejleder på Institut for Statskundskab

”Jeg mener, at det er hamrende vigtigt, at vi studerende har det godt mentalt og fysisk, mens vi er under uddannelse”.

Find hjælp 61


”På den måde er jeg på den studerendes side og har tavshedspligt – med mindre du har snydt med eksamen, det skal jeg melde. Så det skal du ikke fortælle mig om”. Navn: Steffen Bargum Petersen Vejledningsområde: Studenterstudievejleder på Institut for Statskundskab På KU findes der flere typer studievejledning. Tættest på de studerende er ”studenterstudievejlederne”. De er garvede studerende, der bruger deres erfaring og kendskab til livet på dit specifikke studie til at vejlede andre studerende.

Hvad kan studerende bruge studenterstudievejlederen til?

Nu kommer jeg fra Statskundskab – så når der er brug for råd og vejledning fra en, der kender livet som statskundskabsstuderende og har været i den

studerendes situation, er jeg den rette at komme til. Det kan for eksempel handle om vores eksamensformer, fagkrav og typiske udfordringer på studiet. Jeg sidder ikke på administrationsgangen, så jeg har ikke ansvar for eksempelvis at nedbringe studerendes studietid. For jeg mener, at det er hamrende vigtigt, at vi studerende har det godt mentalt og fysisk, mens vi er under uddannelse. På den måde er jeg på den studerendes side og har tavshedspligt – med mindre du har snydt med eksamen, det skal jeg melde. Så det skal du ikke fortælle mig om.

TILBUD OM STUDIEVEJLEDNING Forhør dig på dit studie, hvordan du kommer i kontakt med din nærmeste studievejleder. Studenterrådgivningen: srg.dk SpecialPædagogisk Støtte (SPS): studier.ku.dk/bachelor/funktionsnedsat Studenterpræsterne: studenterpraesterne.ku.dk

62 Find hjælp


Kørt fast i klage eller dispensation? Kontakt studenterambassadøren - en uafhængig og upartisk instans, som tilbyder vejledning til dig som studerende på KU.

Er du kommet i klemme i reglerne for din uddannelse? Og undrer du dig over, hvad du har fået at vide af studievejledningen eller studieadministrationen? Så er dette et tilbud, du kan benytte dig af. Det kan fx være, hvis du: • • • • •

Oplever udfordringer i forbindelse med en ansøgning om dispensation eller en klage. Er under mistanke for eksamenssnyd. Oplever mobning, seksuel chikane eller lignende. Har brug for mægling fordi en situation er gået i hårdknude. Står i en proceduremæssig gråzone og er i tvivl om, hvor du kan henvende dig.

Det er uforpligtende at henvende sig og studenterambassadøren tilbyder med sin tavshedspligt et fortroligt rum for dig at drøfte din situation i. Alle studerende på KU kan henvende sig. studambassador@adm.ku.dk 35 33 55 26 Nørregade 10, Professorvillaen København K studenterambassadoer.ku.dk Find hjælp 63


Psykologisk SamtaleCenter Psykologisk SamtaleCenter er en frivillig forening drevet af psykologi-studerende på sidste del af deres uddannelse samt nyuddannede psykologer.

Psykologisk SamtaleCenter tilbyder gratis samtaleforløb til unge og studerende, der oplever problemer i hverdagen. Det kan fx dreje sig om stress, eksamensangst, depression, livskriser, selvværd og mange andre ting, der kan forhindre studerende i at trives i hverdagen og i at gennemføre deres studieforløb tilfredsstillende. Psykologisk SamtaleCenter henvender sig til alle unge mellem 18 og 30 og alle studerende over 18. Tilbuddet er således et frivilligt tilbud drevet af studerende for studerende.

Baggrunden for projektet

En del unge og studerende bliver udfordret i løbet af deres studietid, da der kan være personlige problematikker, der står i vejen for at de kan fordybe sig i deres uddannelse. Derfor vil vi i Psykologisk SamtaleCenter tilbyde den unge/studerende samtaler, der kan åbne for, nye perspektiver og give mulighed for at personen kan få overskud til at

64 Find hjælp

håndtere problematikkerne og samtidig kan fortsætte sit studie. Psykologisk SamtaleCenter er et tilbud, der blev opstartet i januar 2013. Der er pr. 01.04.19 ansat 10 frivillige terapeuter i Psykologisk SamtaleCenter, som tilsammen varetager otte individuelle samtaleforløb samt et gruppeforløb. Vi har en længere venteliste med mennesker, der ønsker at komme i gang med et forløb hos os, idet vi er et gratis tilbud, der specielt henvender os til målgruppen unge og studerende. Målgruppen har sjældent råd til selv at finansiere behandling, og selv med en henvisning, vil der ofte være flere måneders ventetid i København. Vi mener således, at der er et dokumenteret behov for vores tilbud.

Projektets organisering

Psykologisk SamtaleCenter består pr. 01.04.19 af i alt 13 aktive medlemmer, hvoraf 10 som skrevet fungerer som terapeuter. Herudover har vi en bestyrelse på fem medlemmer (hvoraf to også


varetager terapi). For at sikre terapikvaliteten og et højt fagligt niveau bestræber Psykologisk SamtaleCenter sig på at kunne tilbyde de frivillige supervision min. seks gange om året med en ekstern supervisor. Herudover afholdes årligt 2 kurser med relevant indhold for at kunne hjælpe foreningens klientgruppe bedst muligt. Endelig afholdes hvert år fire fællesmøder og to generalforsamlinger, hvor vi diskuterer foreningens organisering og træffer de større beslutninger vedrørende drift, økonomi med mere. Disse fungerer også som forum for intern sparring, og kombineres ofte med mindre oplæg af faglig karakter.

Projektets succeskriterier

Kriterier for supervision er følgende: At vores terapeuter får vendt mulige problematikker, der opstår i terapien i professionelle rammer.

At vores terapeuter løbende får mulighed for at sparre med hinanden og supervisor. At vores terapeuter føler sig trygge i arbejdet med klienterne.

Kriterier for kurser er følgende:

Tværfaglighed: At underviser/supervisor ikke fokuserer på en specifik metode, da vores terapeuter udøver forskellige former for terapi. Undervisning kan derfor være temaorienteret og fokusere på f.eks. stress eller angst. At underviser/supervisor er specifikt uddannet indenfor deres område, og kan videreformidle specialiseret viden, der er relevant for vores målgruppe. At vores terapeuter rustes til at give kompetent terapi, og at de løbende udvikler sig fagligt. Ved at disse succeskriterier opnås sikrer Psykologisk SamtaleCenter sig kvalitet og faglighed i terapilokalet.

Find hjælp 65


Handicappede Studerende & Kandidater HSK er en frivillig organisation, som arbejder for ligestilling af handicappede med ikke-handicappede i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet. I HSK ønsker vi nemlig, at personer med handicap får samme muligheder som ikke-handicappede for at uddanne sig og opnå beskæftigelse. Sanne Mie Nielsen og Vivi Kløcker

Vi arbejder med at synliggøre og løse de problemer, som personer med handicap møder på deres uddannelsesinstitutioner og på arbejdsmarkedet. HSK er en landsdækkende og uafhængig organisation, men vores sekretariat er rent fysisk placeret på Københavns Universitet på Søndre Campus.

Rådgivning

Tag fat i os, hvis du har brug for råd og vejledning. HSK rådgiver deres medlemmer inden for bl.a.: • Uddannelsesvalg

66 Find hjælp

• • •

Ansøgning om dispensation ifm. eksamen SU, handicap-tillæg, revalidering og førtidspension Fleksjob og andre handicapordninger og muligheder på arbejdsmarkedet

Har vi ikke selv mulighed for at hjælpe, henviser vi til dem, som kan. Vi samarbejder med studieog erhvervsvejledninger, SPS-konsulenter, samt diverse videnscentre og handicaporganisationer. Der er åbent for rådgivning tirsdag og tors-


dag kl. 11.00-14.00. Lav altid en aftale ved personligt fremmøde.

CV’et. Tag kontakt til os, hvis du har lyst til at hjælpe, eller hvis du har en god idé til et arrangement.

Bliv medlem

Vil du vide mere om HSK?

Det koster kun kr. 150,- årligt at være medlem af HSK. Det giver dig adgang til rådgivning, vores nyhedsbrev som udsendes fire gange årligt med debat og artikler, samt indflydelse på foreningens arbejde. HSK støtter Rækværk, der er et landsdækkende netværk for funktionsnedsatte studerende. Bliv medlem ved at sende en mail til hsk@hum.ku.dk

Skriv til foreningens sekretariat på hsk@hum. ku.dk eller ring til os på tlf. 51 95 81 00. På vores hjemmeside www.hsknet.dk kan du finde links til relevante sites, tidligere nyhedsbreve, samt information om arrangementer og artikler om handicapområdet.

Frivillig i HSK

HSK er udelukkende drevet af frivillige kræfter, og vi er derfor altid på udkig efter nye frivillige, der har lyst til at hjælpe til og få relevant indhold på

Find hjælp 67


Ung Ret Gode råd er dyre! – bare ikke hos os UNG RET er juridisk rådgivning for dig og alle andre unge i København og resten af Danmark. Vi er en gruppe jurastuderende fra KU og CBS, der synes, at man skal kunne få retshjælp, også selvom lommerne er tomme. Derfor har vi startet UNG RET. Som snart-studerende ved Københavns Universitet er du sikkert lige ved at flytte til byen. Du er måske også i gang med at vænne dig til tanken om at være på SU de næste fem år. Uanset om det er svært at finde et sted at bo, eller der opstår problemer, som virker uløselige, skal du ikke finde dig i hvad som helst! Hvad gør du, hvis du mister din jakke i byen, og diskoteket ikke vil erstatte den? Eller hvis du er blevet fejlvejledt af din studievejleder?

68 Find hjælp

Eller din ven har ødelagt dit kamera hjemme hos dig selv? Som studerende kan det ofte være lidt svært at gennemskue, hvilke rettigheder man har både over for sin udlejer, over for eksamens- eller SU-kontoret, eller når man er i byen. Hvad er en retshjælp egentlig? En retshjælp er en gruppe jurister, der gratis yder juridisk rådgivning til dig. Det kan altså være alt fra lejeret, forbrugerret, erstatningsret,


forsikringsret til forvaltningsret: Kort fortalt kan du altså gå til retshjælpen, hvis du føler dig uretfærdigt behandlet eller løber panden mod en mur. Som retshjælp samarbejder vi med byens advokatvirksomheder og Studenterrådet. Vi har derfor altid juridiske, faglige og studenterpolitiske eksperter ved hånden, så vi kan give de helt rigtige svar. Vi fokuserer generelt på de områder, der vedrører unge og studerende såsom lejeforhold, ansættelsesret og stiftelse af nye selskaber mindet på iværksættere.

Det, der er særligt for os i UNG RET er, at vi er en retshjælp for unge af unge. Vi bor på Studenterrådets sekretariat på Købmagergade 52 i Indre By – men vi er også på www.ungret.dk. Vi vil nemlig også gerne være inden for rækkevidde, når du sidder ved din computer. Du vil derfor altid kunne sende dit spørgsmål til vores mail, og så svarer vi så hurtigt som muligt.

STÅ SKARPT HELE DIT STUDIELIV > Land dit næste studiejob med kompetent feedback på din ansøgning og dit CV. > Bliv klædt på til arbejdsmarkedet med personlig rådgivning og tips til din jobsøgning. > Få gratis rådgivning om løn, gennemgang af din kontrakt, mentorordning og meget mere. Du melder dig ind på djoef.dk/studieliv

Find hjælp 69


K APITEL 5

Opslagsværket Her oversætter vi en del af det universitetssprog, som du helt sikkert vil møde i den kommende tid, vi guider til arrangementer i efteråret, til hvem du skal følge på de sociale medier og meget, meget mere.

70

Det store overblik


Det store overblik 71


Unileksikon

Vi ved godt det kan virke overvældende at begynde et helt nyt sted og måske endda også flytte. Vi synes, du skal kigge disse sidste sider igennem, hvor vi har samlet nogle nyttige links/ tips. Vi håber, du tager dem til dig, og måske ses vi til et møde hos Studenterrådet!

SU

Når du skal søge SU til din uddannelse, skal du bruge selvbetjeningssystemet på hjemmesiden su.dk. SU’en er forudbetalt, og du får den udbetalt den sidste bankdag i måneden. Du skal regne med, at det tager omkring en uge at behandle en ansøgning om SU. Som SU-modtager skal du selv sætte dig ind i SU-reglerne. På su.dk finder du oplysning om de generelle SU-regler, herunder satser, fribeløb, handicaptillæg, frister, studielån mv. www.su.dk

SU-kontoret på ku

Som studerende på Københavns Universitet administreres din SU af universitetets SU-kontor.

72 Opslagsværket

På SU-kontorets hjemmeside su.ku.dk er der flere oplysninger om SU til uddannelse på Københavns Universitet. Hvis du har spørgsmål til din SU eller om SU i øvrigt, som du ikke kan finde svar om på hjemmesiderne, kan du kontakte SU-kontoret. www.su.ku.dk www.minsu.dk I selvbetjeningssystemet kan du, udover at søge om SU, bl.a. søge SU-lån, få direkte adgang til at se dine SU-data og ændre i dine SU-forhold. Når du benytter „minSU“ kan du følge din ansøgning online. Som svar på din ansøgning om SU får du tilsendt en støttemeddelelse i din e-boks. Tjek altid støttemeddelelsen og gem den. For at bruge selvbetjeningssystemet „minSU“ på su.dk, skal


du have NemID, en digital signatur eller pinkode – hvis du ikke allerede har det, kan du bestille en på hjemmesiden. www.su.dk

Uniavisen

På Københavns Universitet har vi Universitetsavisen, der er et medie fyldt med nyheder om forskningen, undervisningen og livet på universitetet. Du kan både læse den online og finde den i standere rundt omkring på universitetet. Universitetsavisen er redaktionelt uafhængig af ledelsen på Københavns Universitet. www.uniavisen.dk

UNI-SPROG Akademisk kvarter

Det akademiske kvarter er en betegnelse, som ofte benyttes på universiteterne omkring de første 15 minutter af en undervisningstime. Det betyder, at når undervisningstimen starter kl. 9, så er det reelt først kl. 9.15. Dette er dog en gammel og traditionsbunden italesættelse af universitetsundervisningen. Det kan derfor være en god idé at undersøge, om netop dit studie og din underviser gør brug af det akademiske kvarter.

Aktivitetskrav

Studieaktivitetskrav er et krav om, at du hvert år skal bestå et antal kurser. På KU er kravet, at du skal bestå kurser svarende til 45 ECTS-point.

Alumne

Når du er færdig på Københavns Universitet, bliver du ”alumne”, som er en tidligere studerende på universitetet. Hver uge kan du følge en ny alumne fra KU ved at følge dem på Instagram på ”kukarriere”.

Bacheloruddannelse

3-årig uddannelse som man optages til gennem den Koordinerede Tilmelding. Formelt er bacheloruddannelsen en afrundet uddannelse, som man skal kunne forlade universitetet med. Reelt er der ikke et stort arbejdsmarked for bachelorer, så de fleste vælger at bruge bacheloren som en adgangsbillet til kandidatuddannelsen.

Campus

Campus er en samlet betegnelse for et universitetsområde. Københavns Universitet er opdelt i fire campusområder; Nørre campus, City campus, Søndre campus og Frederiksberg campus. Nørre campus huser en stor del af Det Naturog Biovidenskabelige Fakultet samt Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. På City campus finder du Det Samfundsvidenskabelige Fakultet og Fællesadministrationen, samt dele af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og Det Naturog Biovidenskabelige Fakultet. Desuden huses Botanisk Have af Statens Naturhistoriske Museum. På Søndre campus, der også kendes som KUA, ligger Det Humanistiske Fakultet, Det Juridiske Fakultet og Det Teologiske Fakultet. Det fjerde og sidste campusområde er Frederiksberg campus, hvor dele af Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet holder til.

ECTS

Dine fags størrelse er målt i ECTS-point. Et almindeligt studieårs arbejde er normeret til 60 ECTSpoint, og du kan vurdere et fags størrelse ved at se, hvor mange ECTS-point, de er vægtet med.

Eksamen

På universitetet findes der flere forskellige eksamensformer. Der er fx skriftlige hjemme-

Opslagsværket 73


opgaver, rapportskrivning, aktiv undervisningsdeltagelse, mundtlige prøver osv. Til hvert kursus knytter sig en prøve, der afgør, hvordan kurset bestås.

Faglitteratur

Før undervisningen begynder, modtager du en pensumliste. Du har selv ansvar for at købe eller låne dine bøger. Du kan både finde faglitteratur på nettet, i antikvariater og hos Academic Books’ butikker på KUs campusser, som sælger pensumlitteraturen til konkurrencedygtige priser. Derudover findes der på mange studier facebookgrupper, hvor ældre studerende sælger deres brugte bøger videre. www.academicbooks.dk

Fakultet

Et fakultet er en hovedafdeling af universitetet inddelt efter overordnede faggrupper. Der er seks fakulteter på KU: Det Humanistiske Fakultet, Det Juridiske Fakultet, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og Det Teologiske Fakultet. Fakultetet ledes af en dekan, som rådgives af et Akademisk Råd, hvor vi studerende har en tredjedel af pladserne.

Forelæsning

På universitet foregår en stor del af undervisningen ved såkaldte forelæsninger. Mange forelæsninger foregår ofte i store lokaler eller auditorier og har ofte mere præg af foredrag end traditionel klasseundervisning, som man kender det fra gymnasiet.

Fremdriftsreformen

Fremdriftsreformen er en meget omdiskuteret reform, som trådte i kraft pr. 1. september 2015. Reformen betyder, at vi studerende skal hurtigt igennem vores universitetsuddannelser. Det har medført regler for, hvor mange fag du skal be-

74

Opslagsværket

stå hvert semester. Du skal bestå 45 ECTS-point per år, og hvis du ikke gør det, kan det have konsekvenser for din SU og din videre færd på universitetet. Hvis du søger ind på en ny uddannelse efter allerede at have været indskrevet på en anden bachelor- eller kandidatuddannelse, så er du også forpligtet til at søge om at få meritoverført de fag, du allerede har bestået på den gamle uddannelse, til den nye. Hvis du er i tvivl om reglerne, er det vigtigt, at du taler med studievejledningen. De kan også rådgive dig om, hvad du gør, hvis du ikke kan leve op til reglerne.

Id-kort/studiekort

Alle studerende på Københavns Universitet får et id-kort, der både fungerer som legitimation, studiekort og nøglekort. Du vil modtage en guide til at oprette dit studiekort med posten, og du skal huske at medbringe dit id-kort, når du færdes på universitetet. Det er især vigtigt, at du har kortet med, når du skal til eksamen. Kortet kan også skaffe dig rabatter i butikker, museer og andre steder med studierabat.

Immatrikulation

Immatrikulationen er et traditionsrigt arrangement på Københavns Universitet. Her byder rektor og universitetet nye studerende velkommen i den store og gamle festsal i hovedbygningen på Frue Plads.

Institut

Institutter er en faglig underinddeling af fakulteterne. Små uddannelser samles på institutter, og store uddannelser spænder nogle gange over flere institutter.

Intranet

Når du er blevet optaget på KU, kan du komme på universitetets intranet via et link i topmenuen på ku.dk. Inden da skal du huske at aktivere dit personlige KU-brugernavn. Se hvordan du


aktiverer dit KU-brugernavn og kommer i gang med at bruge intranettet i dit optagelsesbrev eller spørg dine tutorer eller rusvejledere. www.ku.dk

Kandidatuddannelse

2-årig overbygning på en bacheloruddannelse. D e f le s te b ac h e lo r u d d an n e l s e r har e n kandidatuddannelse, der fagligt ligger i umiddelbar forlængelse. Der findes dog også en række kandidatuddannelser, som ikke har nogen egen bacheloruddannelse, men som bachelorer fra forskellige uddannelser kan søge optagelse på. Kandidatuddannelsen er den uddannelse, som de fleste betragter som en afsluttet universitetsuddannelse.

KUmail

KU giver alle studerende en e-mail. Du får adgang til din e-mail via universitets intranet, KUnet. Universitetet bruger de studerendes e-mail til at sende meddelelser, og samtidig kan e-mailen være knyttet til en række andre programmer og funktioner på KU. Din e-mailadresse genereres automatisk ved optagelsen.

KUnet

Er universitetets intranet, hvor du får adgang til mails, selvbetjening, studieordning, regler og nyheder. www. kunet.dk

Kursuskatalog

På kurser.ku.dk kan du se et online kursuskatalog. Her finder du langt det meste af universitetets undervisning, kursusbeskrivelser og en lang række praktiske oplysninger om dit studium. www. kurser.ku.dk

Orlov

Hvis du på et tidspunkt i dine studier ønsker at holde pause, kan du tage orlov. Du kan som regel søge orlov, når du har gennemført første studieår på bacheloruddannelsen og bestået de prøver, der er placeret på første studieår i henhold til den pågældende studieordning. Som studerende på kandidatuddannelsen skal du som regel have bestået 30 ECTS af denne, før du kan søge orlov. Når du er på orlov, er du ikke SU-berettiget, og din SU afbrydes automatisk. Universitetet kan i særlige tilfælde dispensere fra reglen om, at der ikke kan bevilges orlov i det første studieår. Men tal med din studievejleder, hvis du gerne vil tage orlov.

Praktik

Erfaring er en vigtig faktor, når du efter endt studie søger ud i erhvervslivet. Selvom studiet giver indsigt i fagområder og arbejdsformer, kan alt ikke læres igennem bøger og projektarbejde. Hvis du formår at kombinere studie og teori med praktiske erfaringer, står du med andre ord stærkt. Studievejledningen på dit fakultet kan hjælpe dig i gang med et godt praktikforløb. www. erhverv.ku.dk

Rektor

Rektor er den øverste chef på universitetet. Siden 2017 har Henrik C. Wegener været rektor ved Københavns Universitet.

Rus

Rus er en gammel betegnelse for nye studerende på universitetet. På de fleste studier er der

Opslagsværket 75


rusvejledere eller tutorer, der sørger for, at nye studerende får en god start på Københavns Universitet.

Meritoverførsel

Hvis du har aflagt prøver ved en anden uddannelsesinstitution eller en anden uddannelse på KU, skal du søge om at få overført de optjente ECTS-point til din uddannelse. Det er normalt dit studienævn, der skal tage stilling til, om du kan få merit.

Studieordning

Studieordningen er det allervigtigste dokument i planlægningen af dit studium, så sørg for at læse den grundigt. Det er i studieordningen, du kan se, hvilke studieelementer din uddannelse er bygget op af, hvad der kræves af dig for at bestå dem og hvilke vilkår du har krav på fra universitet. Studieordningen finder du på din uddannelsesside.

TAP

En forkortelse for Teknisk-Administrativt Personale ved universitetet, det vil sige alle dem, som ikke er forskere eller undervisere, men som alligevel får KU til at køre rundt og hænge sammen.

Tutor

En tutor – eller en rusvejleder – er en studerende, som har til opgave at byde de nye studerende på sit studie velkommen. Tutorerne afholder ofte rustur og introarrangementer og kan hjælpe med at svare på spørgsmål og vise dig som ny studerende, hvordan du kommer i gang med studiet.

VIP

En forkortelse for universitetets Videnskabelige Personale, altså alle vores forskere og undervisere.

Udlandsophold

Har du lyst til at komme på udveksling i forbindelse med dit studie, så er det en god idé

76 Opslagsværket

at kontakte din studievejleder. Her du kan få grundig vejledning samt diverse oversigter over samarbejdsuniversiteter. De vil kunne fortælle dig om dine muligheder og guide dig igennem forløbet. Husk at det er en god idé at begynde forberedelserne minimum et år før, du gerne vil afsted.

Uni-valg

Sidst i november er der valg til studienævn, akademisk råd og KU’s bestyrelse. Det er vigtigt, at alle studerende stemmer for at støtte op om studenterdemokratiet. Her stiller blandt andet Studenterrådet op, så hold øje og glæd dig til et brag af en valgkamp!

Universitetsbestyrelsen

S o m uni ve r si tetet s ø ve r s te my n di gh e d har Københavns Universitets bestyrelse til opgave at varetage universitetets interesser som uddannelses- og forskningsinstitution. Studenterrådet har to repræsentanter i universitetsbestyrelsen.

HVOR SKAL JEG BO? Boligstøtte

Hvis du bor til leje, er der mulighed for at få boligstøtte. Det er en betingelse, at din bolig har eget køkken for at kunne få støtte. Derudover afhænger boligstøttens størrelse af din indkomst samt af boligens og lejens størrelse. Du kan læse mere og ansøge på borger.dk www.borger.dk/bolig-og-flytning/ Boligstoette-oversigt

CIU

Centralindstillingsudvalget (CIU) indstiller studerende til boliger i København. Du kan skrive dig på studiestartsliste, hvis du akut mangler en bolig i København.


Kollegium

På et kollegium bor du sammen med andre studerende, og du får mulighed for at deltage i en masse sociale aktiviteter. Huslejen kan være forholdsvis lav, og på de fleste kollegier er tøjvask, internet og adgang til fællesarealer inkluderet i huslejen. Det er Centralindstillingsudvalget (CIU), der indstiller ansøgere til de fleste kollegier og ungdomsboliger i København. Ansøgningsskemaet finder du på www.findbolig. nu. Ventetiden afhænger af, hvor du søger henne, men der vil typisk gå mellem tre og seks måneder på de store kollegier og noget længere på de mindre, før du kan flytte ind. Hvis du ved studiestart flytter fra Fyn eller Jylland, har du mulighed for at komme foran i køen. Du kan finde reglerne på Københavns Kommunes hjemmeside www.kk.dk www.findbolig.nu www.kk.dk/ungdomsboliger

Lejebolig

Lejeboliger udlejes enten via almene boligselskaber eller via private boligejere. Som lejer på det private boligmarked bør du altid sørge for at få en skriftlig lejeaftale med regler for lejestigning, vedligeholdelse, depositum og opsigelse. Husk at se boligen, inden du skriver under. En lejlighed må ikke koste mere end en bestemt pris pr. kvadratmeter – prisen beregnes bl.a. ud fra boligens alder. Der er også meget strenge regler for, hvad en udlejer kan tillade sig ift. huslejestigninger.

Du skal også huske, at det er udlejer, der har ansvaret for vedligehold, og du skal ikke acceptere dryppende vandhaner, revnede vægge, vandskader og lignende. Hvis du er utilfreds med huslejen eller andet, kan du klage til huslejenævnet i din kommune eller til Lejernes Landsorganisation.

Lejernes landsorganisation

Lejernes Landsorganisation (LLO) i hovedstaden giver lejere råd og vejledning om deres bolig og giver om nødvendigt også juridisk assistance, hvis der skal føres sager ved huslejenævn eller beboerklagenævn. Du skal være medlem af LLO for at modtage denne hjælp. På llo.dk kan du bl.a. læse om, hvad du skal være opmærksom på, første gang du flytter i lejebolig, finde de gældende regler om husleje, depositum, vedligeholdelse mm. www.llo.dk

HVAD SKAL JEG LAVE, NÅR JEG IKKE STUDERER? BLUS

BLUS er organisationen for lesbiske, bøsser, bi-, trans- og queerstuderende i Københavnsområdet. BLUS organiserer en række sociale og akademiske aktiviteter, bl.a. i Studenterhuset og Huset i Magstræde. BLUS samarbejder med andre homoorganisationer som eksempelvis Pride og Sabaah. Hvis du er interesseret i at komme til et BLUS-event eller ønsker at blive medlem af BLUS, så skriv til info@blus.dk.

Erasmus

Erasmus er en af de bedste løsninger, hvis du vil på udveksling i Europa. Det er en samarbejdsaftale mellem mange europæiske universiteter, der sikrer, at du kan få din SU med og derudover få økonomisk støtte til dit ophold. www.international.ku.dk

Opslagsværket 77


alumner i 1820. Det er et intellektuelt og litterært diskussionsforum for studerende ved Københavns Universitet. Studenterforeningen er i dag koncentreret om fester, underholdning og arrangementer på tværs af fag. www.studenterforeningen.dk

Studenterhuset

Fredagsbar

Langt de fleste studier er tilknyttet lokale fredagsbarer, som er drevet af frivillige studerende. Dette er et oplagt sted at lære dine nye medstuderende bedre at kende, og hvis du har lyst til mere, kan du melde dig ind i festudvalget.

KSI

KU Studenteridræt er en idrætsforening, hvor du kan dyrke mere end 50 forskellige idrætsgrene året rundt. De har næsten alt fra kajak, klatring, diverse dans, boldspil, yoga, vægttræning til badminton og meget, meget mere – langt de fleste aktiviteter for under 1.000 kroner for 8 måneders træning. De har tidligere heddet USG – og derfor kan du finde dem på hjemmesiden www.usg.dk

Pedalarmen

Et studenterdrevet cykelværksted i kælderen på Center for Sundhed og Samfund, bygning 16. Her kan du hænge ud, låne værktøj og få hjælp af frivillige til at fikse din cykel – helt gratis.

Radio

Universitetsradioen drives af frivillige og sender på 95,5 Mhz. Du kan også lytte med på nettet. www.universitetsradioen.dk

Studenterforeningen

Studenterforeningen blev grundlagt af Regensens

78 Opslagsværket

Studenterhuset er et kulturelt og socialt omdrejningspunkt for studentermiljøet i Københavnsområdet. Huset ligger midt i København på Købmagergade 52. I dagtimerne serverer caféen billig kaffe, kage og øl, og om aftenen byder Studenterhuset på faglige arrangementet, livemusik og fester. På 1. og 2. sal er der læsepladser og mulighed for at låne et af husets mange lokaler og møderum med frit trådløst internet. www.studenterhuset.com

Smik & studenterpræsterne

Studentermenigheden i København (SMiK) er et tværfagligt forum med debat og diskussion med højt til loftet. Alle studerende kan bl.a. deltage i studiekredse, foredrag, debatter, fredagsfrokoster, koncerter, ture i naturen og i den årlige studietur. SMiK er en del af Folkekirken, og studenterpræsterne står til rådighed for personlige samtaler med tavshedspligt. www.smikbh.dk www.studenterpraesterne.ku.dk

Studiejob

Mange studerende vælger at afprøve deres faglige kvalifikationer og kompetencer i et studiejob. I KUs jobbank kan virksomheder og organisationer gratis opslå relevante studiejob og projektstillinger målrettet studerende på KU. Som studerende kan du finde relevante studiejobs, praktik- og projektforløb via jobbank.ku.dk. Du kan også lægge dit CV ind i jobbanken, oprette en jobagent, bladre i de mange virksomhedspræsentationer


og meget mere. Du kan også søge specifikt på studiejob på mange forskellige jobportaler. www.jobbank.ku.dk HVOR KAN JEG FORBEDRE UNIVERSITETET?

Akademisk råd

Akademisk Råd er rådgivende organer for dekanen på hvert fakultet. Her sidder både studerende og undervisere. Der er valg til Akademisk Råd en gang om året, og Studenterrådet repræsenterer de studerende på alle fakulteter.

Fagråd og faglige foreninger

Studenterrådet består af seks fakultetsråd og over 50 fagråd og faglige foreninger. Det er dit fagråd eller din faglige forening, der står for det konkrete arbejde for at forbedre din uddannelse og dit studiemiljø. Fagrådene og de faglige foreninger er Studenterrådets organisering på de enkelte fag, og det er fagrådet eller den faglige forening, der opstiller folk ved valg til studienævn.

Fakultetsråd

Der er et fakultetsråd på hvert af KU’s fakulteter – fx SAMFrådet på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Fakultetsrådene er en del af Studenterrådet og er en sammenslutning af fagrådene og de faglige foreninger på det enkelte fakultet. Fakultetsrådene står for at koordinere arbejdet mellem fagrådene og de faglige foreninger, og de står for at varetage vores interesser som studerende over for fakultetet.

Studenterrådet

Studenterrådet er vores fælles interesseorganisation som studerende ved Københavns Universitet. Det har vi været siden 1912. Studenterrådet er paraplyorganisation for faglige foreninger, fag- og fakultetsråd. I fagrådene og de faglige foreninger arbejder vi lokalt på studiet for at forbedre vores uddannelse og studiemiljø.

I fakultetsrådene mødes vi på tværs af fag og arbejder for at forbedre fakulteterne. Det er os, der har lavet den bog, du sidder med i hånden. Følg os på: www.facebook.com/studenterraadet www.instagram.com/studenterraadetku www.srku.dk

Studienævn

Den forsamling af valgte under viser- og studenterrepræsentanter, der er ansvarlig for at tilrettelægge og evaluere din uddannelse. Det er studienævnet, der udarbejder den studieordning, som du læser efter, og det er studienævnet, der dispenserer fra studieordningen, hvis du ønsker at gøre noget andet end det, der står i studieordningen. I studienævnet er halvdelen af medlemmerne valgt af studerende. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på det årlige universitetsvalg til dit studienævn i november. HVOR KAN JEG FÅ HJÆLP?

Børn

Hvis du har eller får børn, mens du studerer, kan du få ekstra SU-klip eller forsørgertillæg. Der findes derudover vuggestuer, hvor studerendes børn har fortrinsret. Derfor er det en god ide at kontakte: Københavns Kommunes Pladsanvisning: kk.dk Frederiksberg Kommunes Pladsanvisning: www.frederiksberg.dk

Dispensationer

Hvis du af den ene eller anden grund får brug for at afvige fra din studieordning, skal du ofte søge en dispensation hos dit studienævn. Det er altid en god idé at tale med studievejledningen inden, da de kan rådgive om, hvilken type dispensation, du har brug for, og hvordan de nyeste regler på området er.

Opslagsværket 79


lignende. Du kan læse meget mere på studier. ku.dk/kandidat/funktionsnedsat. Københavns Universitet har også en forening særligt målrettet studerende med handicap eller særlige behov: Handicappede Studerende og Kandidater, læs mere på www.hsknet.dk www.studier.ku.dk/kandidat/funktionsnedsat

Juridisk bistand

Eksamensangst

Mange studerede er nervøse for at gå til eksamen. Du kan få hjælp til at håndtere eksamensangst hos Studenterrådgivningen. srg.dk

Fagforening

En fagforening rådgiver, hjælper og forhandler løn og ansættelsesforhold for medlemmerne. Fagforeningen er en interesseorganisation, som aktivt forsøger at påvirke arbejdsmarkeds- og uddannelsesforhold til gavn for medlemmerne. Nogle fagforeninger tilbyder også medlemskab til studerende. Et medlemskab af en fagforening kan give indsigt i og viden om ens fremtidige arbejdsliv samt give adgang til netværk, råd, kurser og vejledning i forhold til studiejob og praktik. De fleste fagforeninger har også en række kontante tilbud til deres medlemmer, fx en billig studieforsikring.

Handicap og særlige behov

Har du et handicap eller et særligt behov, kan du altid tale med din studievejleder omkring dine behov på studiet. Du har også mulighed for at søge handicaptillæg til din SU og Specialpædagogisk støtte (SPS), i form af tekniske hjælpemidler, studiestøttetimer, ergonomiske hjælpemidler eller

80 Opslagsværket

Du kan få gratis juridisk bistand – uanset indtægt. Kontakt din kommune for yderligere oplysninger. Alternativt kan du tjekke UngRet ud, der er en gruppe jurastuderende, som yder gratis retshjælp til studerende på KU. Læs mere på www.ungret.dk

Legater

Du kan søge legater til supplement af SUstipendiet eller til konkrete projekter, fx til studieophold i udlandet. En del kan du finde i Universitetsavisen eller i legathåndbogen, som du finder på biblioteket. Også KU råder over en række legater.

Nordplus

En skandinavisk udgave af Erasmus i Norden og Baltikum, det vil sige endnu en mulighed for at komme på udveksling. Nordplus uddeler stipendier og fordeler pladserne ved de nordiske og baltiske universiteter. Der er ansøgningsfrist én gang om året. www.nordplusonline.org

Psykologisk rådgivning

Det er dyrt at gå til psykolog. Hvis du har brug for at tale med en psykolog, kan du henvende dig til egen læge, som kan henvise dig til en psykolog og vejlede om mulighederne for offentligt tilskud. Hvis du ønsker at henvende dig til en privat psykolog, så bemærk at mange psykologer giver op til 20 % i studierabat på behandling.


Du kan også kontakte Studenterrådgivningen eller Psykologisk SamtaleCenter, der gratis yder psykologisk rådgivning. www.srg.dk www.psykologisksamtalecenter.dk

ECTS-point til din uddannelse. Det er normalt dit studienævn, der skal tage stilling til, om du kan få merit.

Studenterambassadøren

På KU har vi en studenterambassadør, som kan hjælpe dig, hvis du har en sag med universitetet, som du ikke ved, hvordan du skal forholde dig til. Du kan spørge om alt, hvad der foregår mellem universitet og dig. Studenterambassadøren har tavshedspligt. www.studenterambassadoer.ku.dk

Studenterfagforbund

Ud over fagforeninger for færdiguddannede, findes der også to mindre fagforeninger specielt for studerende. FADL organiserer lægestuderende, der arbejder på hospitaler, og Studenterundervisernes Landsforbund (SUL) organiserer studenterundervisere, studievejledere og studentermedhjælpere. www.fadl.dk www.sul.nu

Studenterrådgivningen

Studenterrådgivningen står til rådighed for alle studerende fra hele Københavns Universitet. Studenterrådgivningen giver gratis social, psykologisk og psykiatrisk rådgivning til studerende på videregående uddannelser. Personalet består af socialrådgivere, psykologer og psykiatere. Samtlige medarbejdere har fuldstændig tavshedspligt. Henvendelser kan foregå anonymt. www.srg.dk

Meritoverførsel

Hvis du har aflagt prøver ved en anden uddannelsesinstitution eller en anden uddannelse på KU, skal du søge om at få overført de optjente

Studierabat

Der er rigtig mange steder, der gerne giver studierabat. Det gælder ikke bare den offentlige transport, men også frisører, cykelhandlere, hobbyforretninger, boghandlere, tøjforretninger og så videre. Læs mere på: studiz.dk

Studievejledning

Universitetets studievejledere er din indgang til at få svar på de mange spørgsmål, der opstår i løbet af studietiden. Studievejlederne kan fx hjælpe dig med studieordninger og eksamensregler, dispensationer, udlandsophold, individuelle uddannelsesplaner, personlige og sociale problemer på studiet, tilvalg, studieskift, orlov, karriereinspiration og virksomhedskontakt. studievejledning.ku.dk www.studier.ku.dk/vejledning

HVORDAN STUDERER JEG SELV? Den Sorte Diamant

Det Kongelige Bibliotek holder til i Den Sorte Diamant. Det er kendt som stedet med nogle af de smukkeste læsepladser i historiske omgivelser med en nærmest Hogwarts-agtig indretning. Ud over den enorme samling af materialer er her en café, udenfor er der i sommerhalvåret borde

Opslagsværket 81


og stole, og indenfor er der flere læsesale og gruppearbejdspladser. Du kan derudover blive vejledt om informationssøgning og få adgang til de mange forskellige typer medier, biblioteket har. Studerende, der er registrerede lånere på Det Kongelige Bibliotek, kan spise til SU-venlige priser i medarbejderkantinen efter kl. 13. Der arrangeres i øvrigt ofte events og udstillinger i Den Sorte Diamant.

KUBIS

Samlebetegnelsen for de mange biblioteker, der udgør Københavns Universitets Biblioteksservice (KUBIS). Det vil sige institutog fakultetsbibliotekerne og den del af Det Kongelige Bibliotek, der kaldes Københavns Universitetsbibliotek. KUBIS er en gigantisk samling af viden, som står til rådighed for dig som studerende ved Københavns Universitet. På alle KUBIS-bibliotekerne bistår informationsspecialister med hjælp til relevant litteratursøgning. Du finder en oversigt over bibliotekerne på www.kubis.ku.dk www.kb.dk/da/dia

Læsegruppe

På universitetet er en god læsegruppe nærmest uundværlig. I læsegruppen diskuteres pensum, opgaveskrivning tilrettelægges, og det er her, du får mulighed for gode diskussioner og faglig sparring.

Læsesale

En læsesal er en rigtig god idé, hvis du ikke kan finde ro til at læse derhjemme, eller hvis du har brug for at finde oplysninger i materialer, som ikke er til hjemlån. Der er læsesale på de fleste af

82 Opslagsværket

KUBIS-bibliotekerne. www.kb.dk/da/kub

REX

REX er navnet på KUBIS-bibliotekernes database. Her er alle KUBIS-bibliotekernes bøger, tidsskrifter og services samlet, og det er her, du kan reservere, bestille og downloade al den viden, du får brug for. Her kan du bestille bøger og andet materiale fra samtlige biblioteker og få leveret det på det af de store KUBIS-biblioteker, du ønsker. www.rex.kb.dk

HVEM SKAL JEG FØLGE? KU’s forårsfestival

En årligt tilbagevendende festival for alle, der er tilknyttet Københavns Universitet. www.facebook.com/kufestival/

KU international uddannelse

International Uddannelse & SU hjælper og vejleder studerende ved Københavns Universitet, der ønsker at vide mere om mulighederne for at studere i udlandet, som en del af deres studium


på Københavns Universitet. www.facebook.com/kuudrejse

KUkarriere

På KUkarriere følger man hver uge en kandidat, der åbner døren til deres arbejdsliv. www.instagram.com/kukarriere

KUstudieliv

På KUstudieliv følger man hver uge en ny studerende, der instagrammer om sin uddannelse og studielivet på KU. www.instagram.com/kustudieliv

Københavns Universitet

Den officielle side for Københavns Universitet. www.facebook.com/universitet

Studenterhuset

Studenterhuset er, som navnet antyder, de studerendes hus. Her mødes studerende på tværs af Københavns Universitet mange fakulteter og fag. Huset er drevet af studerende sammen med en lille stab af ansatte. Her finder du bl.a. debatter, koncerter, og andre events og aktiviteter. Som studerende på KU er du automatisk medlem af Studenterhuset, og får ekstra fordelagtige priser på drikkevarer, snacks og entré. www.studenterhuset.com

Uniavisen

Uniavisen (på engelsk The University Post) er Københavns Universitets prisbelønnede, kritiske avis, som udgives for studerende og ansatte – og alle andre, der vil læse med. Avisen udkommer på nettet på både dansk og engelsk og seks gange årligt på papir. www.uniavisen.dk

Uniradioen

På Uniradioen eksperimenterer unge og studerende med radio og udvikler deres evner inden for formidling - et solidt springbræt for den nye generation af mediefolk. www.facebook.com/Uniradioen

Universitetsfodbold

En tilbagevendende turnering for de forskellige fag på KU. Følg Universitetsfodbold her: www.facebook.com/universitetsfodbold

Studenterrådet

Studenterrådet ved Københavns Universitet er en interesseorganisation, der i over 100 år har kæmpet for bedre studier og højere kvalitet i uddannelserne på KU. Organisationen består af en masse frivillige studerende blandt andet dem, der sidder i dit fagråd. Disse frivillige studerende har alle det til fælles, at de kæmper for at skabe et bedre universitet, både når det gælder det faglige indhold og det sociale miljø. www.facebook.com/studenterraadet

Opslagsværket 83


Det sker i efteråret Her får du et samlet overblik over nogle af de arrangementer, Studenterrådet og Studenterhuset afholder i efteråret.

HVAD

HVORNÅR

BESKRIVELSE

HVOR

Pride-debat

13. august Kl. 15.30-18.00

Som opvarmning til åbningen af Copenhagen Pride Parade afholder Studenterrådet, Studenterhuset og KU en debat om bl.a. menneskerettigheder, kønsstudier og diversitet i forskning på KU. Bagefter vil der være flaghejsning og bobler udenfor, og herefter kan deltagerne i samlet flok gå til den officielle åbningstale på Rådhuspladsen.

KUs festsal på Vor Frue Plads

Studenterrådets 15. august rusarrangement Kl. 17.00-22.00 + Kl. 20.00-02.00

Studenterrådet står klar til at byde dig velkommen på Københavns Universitet fra allerførste dag. Det gør vi til et brag af et arrangement, hvor du kan møde dine tutorer og nye medstuderende for første gang. Bagefter er der afterparty på Studenterhuset. DJ Onkel Optur sætter gang i dansegulvet, og der serveres billige, kolde fadøl, så I kan feste hele natten.

Karen Blixens Plads på Søndre Campus og Studenterhuset

KUs Immatrikulation

30. august Kl. 15.00-16.30 + Kl. 17.00-02.00

Immatrikulationsfesten på Vor Frue Plads er Københavns Universitets officielle velkomst til nye studerende. Bagefter er der afterparty på Studenterhuset dørene med hygge, fest og musik.

Vor Frue Plads og Studenterhuset

Loppemarked

1. september Kl. 11.00-16.00

Den første søndag i hver måned omdannes hele Studenterhuset til byens bedste butik med mange stande med lækkert tøj og fede ting.

Studenterhuset


HVAD

HVORNÅR

BESKRIVELSE

HVOR

Folkekøkken

4. september Kl. 19.00 – 20.00 (og alle onsdage fremefter)

Hver onsdag aften serverer Studenterhusets folkekøkken et lækkert og sundt måltid mad. Kun for studerende, så husk dit studiekort.

Studenterhuset

Koncerter: spritnyt talent først!

19. september kl. 21.00-23.00 (og to måneder frem)

I en koncer trække over to måneder i Studenterhuset kan du opleve nogle af de allermest talentfulde artister på dansk jord. Kig forbi og bliv inspireret.

Studenterhuset

Language café

14. september kl. 15.30-18.00

Der er Language Hosts i Studenterhuset hver 14. dag, hvor du kan øve dig i at tale dit yndlingssprog med native speakers. De taler alt fra arabisk, over japansk til fransk og tysk.

Studenterhuset

Skab dit universitet!

Læs mere om arrangementerne på srku.dk/ studiestart

Med tre debatarrangementer sæt ter Studenterhuset og Studenterrådet fokus på, hvordan vi studerende kan gøre Københavns Universitet til det universitet, vi ønsker. Hvert arrangement indledes med minioplæg fra en ekspert og fortsætter med diskussion af, hvordan vores engagement om studerende kan gøre en forskel. Efter debatten kan du blive til folkekøkken i Studenterhuset.

Læs mere om arrangementerne på srku.dk/studiestart

Skab dit universitet!

Klima-kampen på KU

18. september kl. 17.30-19.00

Stadigt flere bliver klima-aktive på KU – du kan gøre en forskel lige her!

Studenterhuset

Skab dit universitet!

Magt og indflydelse på KU

25. september kl. 17.30-19.00

Sådan får du politisk netværk og indflydelse på KU - måske endda magt!

Studenterhuset

Skab dit universitet!

Regnbue-liv og mangfoldighed på KU

2. oktober kl. 17.30-19.00

Regnbue-liv, inklusion og ligeværd på KU - du er også velkommen!

Studenterhuset

Studenterrådets 26. oktober generalkl. 10.30-18.30 forsamling

Her mødes studerende på tværs af fag og fakulteter og lægger en fælles retning for det næste år i Studenterrådet.

Bestemmes senere

Halloween party

1. november kl. 20.00-02.00

Årets fedeste og mest scary fest går løs til Halloween! Find din mest uhyggelig udklædning frem og fest med os!

Studenterhuset

Univalg

26.-30 november

Hvert år er der valg af studerende til de vigtige beslutningsorganer på KU, hvor vi som studerende kan få indflydelse på vores uddannelse.

Hele KU


ANNONCE

Bekæmp madspild: Gør noget godt for miljøet og din pengepung

Med Too Good To Go kan du redde lækker overskudsmad fra blandt andet bagerier, restauranter og supermarkeder. På den måde er du både med til at redde planeten og relationen til din bankrådgiver. SU’en har du brændt af på bøger og bærbar, og nu står menuen på havregryn det næste halve år. Ja. Sådan var det engang. Men SÅ skete der ting og sager. I dag bugner København af tilbud, der efterlader dig med en god smag i munden i mere end én forstand. Too Good To Go-konceptet går kort fortalt ud på at redde mad, som ellers ville blive smidt ud. Det kan være mad, som er i overskud ved lukketid, som nærmer sig udløbsdatoen eller har fejl på etiketten. Med andre ord: Mad, som intet fejler, og som du kan købe til reduceret pris. Hent Too Good To Go i din app-store eller besøg butikken på Nyelandsvej 21C på Frederiksberg.

Sådan fungerer det: 1

2

3

Download Too Good To Go

Find mad tæt på dig

Hent maden i forretningen

86 Det store overblik


ANNONCE

Anbefalinger til hovedstadens madspildsscene: I København og omegn kan du redde mad fra over 700 restauranter, caféer, bagere, supermarkeder mm. Her får du en lille guide til en håndfuld af de bedste.

Scandic

Møde i studiegruppen? Weekendhygge med vennerne? Brunch er svaret på det meste - og hos alle landets Scandic-hoteller får I adgang til den bugnende og toplækre brunchbuffet for kun 29 kr. Mmm, luksus!

Emmerys

Dalle Valle

Food Club

Too Good To Go-butikken

Brød fra Emmerys er i en klasse for sig - det rimer bare ikk’ rigtigt på et SU-budget. Eller jo, det gør det faktisk. For nu kan du få fingrene i en lykkepose proppet med brød - og måske kage, hvis du er heldig - for 29 kr. Hvad du præcis får, er en overraskelse fra gang til gang. Er du vegetar, flexitar eller veganer? Eller er du bare til sund mad på den gennemført lækre måde? Så er du hermed inviteret til grøn fest hos Food Club, som er en del af Madklubben. Fyld en boks til bristepunktet eller køb overskuds-vin fra søsterrestauranterne Gran Torino og Alabama.

Er buffet din livret? Så får du hermed adgang til himlen. Hos Dalle Valle får du en boks med lækkerier for den nette sum af 19 kr. for brunch og 29 kr. for aftenbuffet. Du finder Dalle Valle fem forskellige steder i København. I den fysiske butik på Frederiksberg finder du alt, hvad du skal bruge, til den perfekte weekend: Øl, øko-sodavand, slik, chips, lækkerier til madlavningen og meget, meget mere. Du kan også shoppe online og få det bragt hjem på shop.toogoodtogo.dk. Det store overblik 87


IBYEN GUIDER Hvilken kaffetype er du? I byen

Hvor er du bosat?

Hvor meget er du villig til at betale? 15 kr.

På landet

Kan du smage forskel på minimælk og letmælk? Nej, det kan du ikke

Ja

Går du op i din kaffes (og dermed din egen) signalværdi? Ja

Hvilken ristingsgrad foretrækker du? Lys

Mellem

Mørk

35 kr.

Ingen grænse – bare den er øko, bæredygtig, og både bønner og bønder har haft et godt liv

Nej

Kontinental Caffe latte

Cortado

7-Eleven kaffe

Kan du overhovedet lide kaffe?

Hvordan har du det med mælk?

Dobbelt espresso Jeg elsker mælk

Nej

Ja Cappuccino Er du træt af at drikke det samme som alle andre? Ja Kaffe

Tudecortado

Mælk er til kalve! Ok. Men så bliver den altså dyrere

Jeg er mælkeallergiker

Americano

Nej 14,5 g. Kenya AA highland håndbrygget på Hario V60

Politiken guider dig til dit liv i byen


Redaktion Carl Gustav Henning Hansen Mikkel Rasmus Schmidt Mike Gudbergsen Sigrid Svendsen Jonas Grooss Iversen Markus Kleinbeck Christine Plesner Caroline Bjerglund Andersen Design Grafisk design, layout og illustrationer af MatMakesStuff

Fotos Studenterrådet Philip Davali Jonas Guttesen Irina Boersma Daniel Urhøj Studenterhuset Københavns Universitet m.fl.

Tryk Narayana Press Udgivet af Studenterrådet Købmagergade 52, 3. sal 1150 København K srku.dk ISBN 978-87-91993-12-1 ISSN 0108-1020 EAN 9788791993091 Redaktionen afsluttet juni 2019


Invitation til rusarrangement Mød dine nye medstuderende og hør om studiestarten, livet på dit studie og om vores fælles organisation, Studenterrådet. Kære nye studerende – Velkommen på KU! Studiestarten nærmer sig, og vi vil derfor gerne invitere dig til Studenterrådets rusarrangement torsdag d. 15. august kl. 17-22 HER VIL DU

• • •

Møde dine nye medstuderende til en hyggelig og festlig eftermiddag Lære om studiestarten på dit fag og møde dine tutorer eller rusvejledere Blive introduceret til Studenterrådet, som er fællesskabet af KU-studerende og lære mere om, hvordan vi sammen skaber et bedre universitet

Mød op ved KUA3 Njalsgade 74 2300 København S Husk at du kan læse mere om studiestarten på: srku.dk facebook.com/studenterraadet Vi glæder os til at se dig!

Vi ses torsda g d. 15.8 !