Wide #8 2014

Page 1

børn & unge gear INTERVIEW viden Debat Ledelse kalender

Wide Magasinet om outdoor & ledelse Marts 2014

Fiksfakseriet

i vildmarken Gear

Kærlighed i luften:

Hotte brændere Mød sprælske

Kristian Gintberg

fra DR Ramasjang

Eventyr

På et bræt og fire hjul i

SKATEISTAN

Kæmpe tema om leg:

LEARNING PLAYING BY


INDHOLD

Kolofon Wide handler om ledelse, børn & unge og outdoor. Udgivet af Det Danske Spejderkorps. Det Danske Spejderkorps Korpskontoret Arsenalvej 10 1436 København K Tlf.: 32 64 00 50 Forsideillustration: Hjortefar

36

14

32

Redaktion Peter Tranevig pt@dds.dk (ansv. Redaktør), Frederik Lindhardt fl@dds.dk (assisterende redaktør), Malin Sofie Winje Præstiin (redaktør), Nanna Dahl (redigerende journalist), Anne Birgitte Jerichau Clausen (redigerende journalist), Henrik Christoffersen (redigerende journalist), Signe Ravn-Højgaard (redigerende journalist), Sofie Mannering (redigerende journalist) • Annoncer: redaktionen@spejder.dk • Oplag: 12.950 • Tryk: Reklame Tryk, ISO 14001 miljøcertificeret Layout: Aller Client Publishing Annoncer: redaktionen@spejder.dk Oplag: 12.950 Tryk: Reklame Tryk, ISO 14001 miljøcertificeret.

22

26

Se deadlines for korpsets udgivelser: Wide, TRACK og SpejderSnus på dds.dk. Bemærk Artiklerne i Wide dækker ikke nødvendigvis over redaktionens eller korpsets synspunkter. Wide bringer ikke alle indsendte indlæg, men giver en tilbagemelding herpå. Det er en god ide at aftale indlæg med redaktøren på forhånd.

18

4 NOTER + NYHEDER News, Spejderwizzer og frysetørrede færdigretter 10 Leger vi eller er vi sammen? 12 Klummen Arbejde - sjovere end sjov 14 skateistan Eventyr på fire hjul 18 fotoreportage Sjovest fra 1-10?

2 WIDE • MARTS 2014

22 tema Leg - ikke bare for sjov

35 MUGGEN PÅ Kristian Gintberg

26 FIKSFAKSERIET Leger Bear Grylls

36 Leg for alle aldre Legen i Det Danske Spejderkorps

28 Brændende kærlighed Hotte brændere

Rettigheder Når du afleverer tekster og billeder, giver du Det Danske Spejderkorps rettighed til at bruge tekst og billeder på både papir og internet i DDSsammenhænge. Redaktionen forbeholder sig desuden den fulde ret til at redigere i materialet. Redaktionen redaktionen@spejder.dk

38 KALENDER DDS generelt: info@dds.dk

31 GEARNEWS Nyheder fra gearfronten 32 Trenchcoats, forstørrelsesglas og lakridspiber Mød Kristian Gintberg

39 AKTIVITETSDATABASEN

www: spejder.dk & dds.dk Vagttelefon uden for kontortid: 32 64 00 99


Foto: Morten B. Larsen

( leder ) Der er sikkert nogen, der er

For gammel til at lege?

enige i, at der kommer et tidspunkt, hvor man er for gammel til at lege, men gør der nu også det? Eller er det bare dig, der lige skal lede lidt ekstra for at finde dit indre legebarn frem og lege, som du gjorde det i skolen, da du var barn og teenager? Livet er en leg. Wide-redaktionen er gået i lege-mode og vil i denne udgave sætte fokus på, hvad leg er for noget. Vi følger blandt andet en skoledag og udfordrer tesen om, at voksne ikke kan lege. Måske voksne i virkeligheden ikke leger, men bare er sammen? Og hvad er i øvrigt forskellen på at lege sammen og være sammen? Alt dette vil du have fået svar på, når du har læst denne udgave af Wide. Foruden leg, så giver vi dig selvfølgelig også lidt inspiration til dit nye gear. Denne gang finder du de hotteste brændere, som du vil hade at mangle på en flere dage lang vandrertur. Og så er der også en portion gadgets. Wide er nu oppe på udgivelse nr. 8, og vi har masser af idéer til, hvad vi gerne vil fortælle jer læsere om. Men Wide er også dit magasin, så hvis du ligger inde med en god idé, eller der er noget du rigtig godt kunne tænke dig, at vi satte fokus på, så send os endeligt en e-mail, så kigger vi på det sammen resten de gode ideer. Du finder vores e-mail adresse i kolofonen til venstre. På vegne af redaktionen, Henrik.

MARTS 2014 • WIDE 3


Noter

nyheder Det nye

spejder.dk: spejderwizzer

spø rgs mål 1 Teknologi:

Hvilket tiår blev de første Trangiasæt solgt?

spø rgs mål 2 Sundhed:

Hvad er man bange for, hvis man lider af decidofobi?

spø rgs mål 3 Natur:

Hvor stort er Danmarks skovareal? 479.700 ha, 529.700 ha eller 579.700 ha?

spø rgs mål 4 Film:

Hvad hedder Wes Andersons film fra 2012 om en dreng, der stikker af fra en spejderlejr?

spø rgs mål 5 Historie:

Hvornår åbnede det første Korpskontor i København?

SVAR // 1: 1920erne (1925) // 2: Angst for at træffe beslutninger // 3: 579.700 ha. // 4: Moonrise Kingdom // 5: 1915

4 WIDE • MARTS 2014

Spejder.dk er lige nu mest af alt en rekrutteringsside, hvor nye spejdere kan blive en del af spejderfællesskabet. I fremtiden – fra d. 1. maj for at være helt præcis – bliver spejder. dk kernen i spejderfællesskabet. Det bliver de unges nye mødested. Siden er blevet til på baggrund af grundige brugerundersøgelser, og den vil blive spækket med spejderfeatures. Der vil blive mulighed for at dele fede spejderoplevelser med vennerne og tjekke nye seje spejderting. Bliv venner med Det Danske Spejderkorps på Snapchat og få sneak-peak-snaps frem til det nye spejder.dk går i luften. Følg på SnapChat

Nyt adventurespejd-hæfte på trapperne: I løbet af foråret kommer et hæfte om adventurespejd, hvor du kan finde inspiration til arbejdet med adventurespejd – og få en forståelse af hvad adventurspejd er for en størrelse. Idéen med hæftet er at få udbredt adventurespejd til spejdergrupperne. At opkvalificere patrulje- og tropsledere så de får viden om og redskaber til, hvordan de kan bruge det som metode til at udvikle spejderne. Det indeholder ikke en oversigt over hvilke færdigheder du kan træne, men derimod inspiration til metoder og emner, man kan bruge før, under og efter et adventurepejd-løb. Hæftet er primært henvendt til de større tropsspejdere, men kan også læses af ledere, PLaninstruktører, løbsarrangører og adventurespejdere. Hæftet udkommer, som nævnt, i løbet af foråret i trykt form og vil også være til at finde digitalt på nettet.


Den vildeste Spejdernes Lejr ’17?:

M

an er så småt ved at finde ud af, hvem der skal have æren af at invitere 40.000 spejdere indenfor. 20 kommuner er indtil videre skåret ned til fire: Frederikshavn, Kerteminde, Slagelse og Sønderborg. Mens det praktiske bliver ordnet og værtskommunen bliver fundet, tænkte vi her på WIDE lidt over, hvad der egentligt kunne være det vildeste, der skete på Spejder-

nes Lejr 2017? 40.000 super seje og glade spejdere samlet på ét sted giver nogle muligheder ud over det sædvanlige for at give unge mennesker unikke oplevelser. Vi sender spørgsmålet videre: Prøv lige at tænke lidt over og vend lige spørgsmålet i grupperne, med vennerne osv.: Hvad kunne egentligt være det vildeste, der skete på Spejdernes Lejr ’17? Hvilket tema skulle det pakkes ind i?

VIL DU VÆRE MED TIL AT SKRIVE DIT LEDERMAGASIN Så er det måske dig, vi søger hos WIDE. Som skribent hos WIDE får du; 2 årlige udviklingsdage med inspirerende oplæg og bladplanlægning Mulighed for at få dine artikler udgivet fire gange om året Udfordringer og sparring ved hver opgave Kontakt Marie på marie.torp. christensen@gmail.com eller Peter på pt@dds.dk for mere info.

Wide PUF-kurserne skubber sig på: De succesrige kurser for de ældste juniorer er igen i år klar til i Bededagsferien at styrke spejderfærdighederne, give personlig udvikling, masser af motivation og ny inspiration til livet i den daglige patrulje. Hvis du er leder, så tøv ikke med at sende juniorerne af sted. Men sørg for, at de er klar til det. Juniorerne skal være mentalt klar til at komme i patrulje med nogle, de ikke kender og have nogle spejderfærdigheder, der kan bygges videre på.

Foto: Jens Thybo

Efter kurset vil du som leder og resten af patruljen modtage en spejder, der har en masse nyt at berette om – og er klar på nye udfordringer i patruljearbejdet. Tjek dds.dk/move for en oversigt over de fem forskellige kurser og snak med juniorerne om dem. Og så giv dem et lille PUF, for det kan give hele patruljen et ordentligt skub!

MARTS 2014 • WIDE 5


Noter

nyheder

Spejder i skoletiden Den nye skolereform træder i kraft i august 2014. Reformen betyder, at skoledagen bliver længere og mere varieret – hvilket blandt andet betyder, at skolerne i højere grad skal åbne op for, at lokale foreninger inddrages for derved at give lærere og elever et større kendskab til foreningsliv og samfund. Det er helt oplagt, at Det Danske Spejderkorps kommer på banen. Derfor er der også blevet nedsat en arbejdsgruppe bestående af blandt andet skoleledere og spejdere, der for nyligt har fået godkendt en indstilling hos

5

"Det er helt oplagt, at Det Danske Spejderkorps kommer på banen."

FRYSETØRREDE FÆRDIGRETTER

:

Når man er ude i det fri, er der ikke altid mulighed for at lege gourmetkok. Der er brug for lækker mad, der er nemt at lave og fuld af energi. Det er her de frysetørrede færdigretter kommer ind i billedet. Fordelene er mange: De vejer og fylder ikke meget, de er super nemme at anrette, og så er de fyldt med energi, vitaminer og mineraler. WIDE har stillet skarpt på en række frysetørrede retter, der giver mad på bordet fra morgen til aften, når man er af sted langt væk hjemmefra.

En ny og unik mulighed i Norge

-s pejderlinjen på Valdres Folkehøyskole

6 WIDE • MARTS 2014

korpsledelsen. Det betyder, at der nu i samarbejde med hovedudvalg vil blive udviklet materiale, der gør det lettere for grupperne at få et samarbejde op at stå med skolerne.

Valdres ligger ved foden af Jotunheimen, Norges vildeste fjeldlandskab. På deres spejderlinje kan man bl.a. opleve friluftslivet, når det er bedst: Norsk friluftsliv hele året; isbjerge, klatring, hundeslæde, teltliv og fjeldtur. Derudover kommer man af sted til Our Cabaña i Mexico for at tage del i WAGGGS arbejde for kvinder og videre til Florida Sea Base, hvor der i selskab med de amerikanske søspejdere skal læres om ledelse. Find mere information om højskolen og optag på kmspeider.no/folkehoyskole. Opholdet begynder i efteråret 2014, og der vil være løbende optag.


Fremtidens fryseret: Fremtidens turmad skal du selv printe ud. Ja, den er god nok. I fremtiden bliver det muligt at bygge printere, der i stedet for at være forsynet med blækpatroner bruger ’madpatroner’, som indeholder frysetørrede ingredienser. På den måde kan man finde en hvilken som helst ret på nettet eller sammensætte sin egen og så få den ’printet’ ud.

1

Morgenmaden: Morgenmaden siges at være det vigtigste måltid på dagen – ikke mindst når man er outdoor på fx fjeldtur. I denne morgenmadsblanding er der et lækkert mix af bl.a. havregryn, cornflakes, ananas, banan, tørmælk, sukker og kanel. Alt sammen er det med til at give en god og nærende start på dagen.

3

2

Hovedretten: Til hovedret findes der mange muligheder. Lige meget om man er til pasta, bøf stroganoff, chili con carne, kartoffelstuvning, kylling i karry, gullasch, havkat med rejer i dild, kebabgryde, torskegryde eller en omgang grøntsagsrisotto, så er det muligt at få i en frysetørret version. Du kan også gå gourmet og vælge den med elgkød og bær (!)

Mælk: Mælk er en god ting at have med på turen. Det kan både bruges på havregryn og i kaffen. Med frysetørret sødmælkspulver får du mælk, og hvis du bruger varmt vand til at blande op, så er der varm mælk, og så kan du lave din egen lille Cafe Latte, hvis du har (frysetørret) kaffe med.

5

Desserten: Til dessert har chokolademousse altid været et hit. Den fås selvfølgelig også i en frysetørret udgave, der er lige til at tage med på turen. Moussen kan piftes yderligere op med en lille omgang hjemmebragt flødeskum – det vil de færreste have noget imod.

4

Suppe: Blåbærsuppen er en klassiker blandt de frysetørrede retter. Der er masser af energi i den gode kraftige suppe, og den kan bruges som dessert eller frokost med en kiks til. Du bestemmer selv om den skal være kold eller varm – men en varm suppe er altid rar at få, når man fryser.

Lav dit eget: Rigtig frysetørring er en besværlig proces, der indebærer både meget lave temperaturer og tryk. Men man kan sagtens tørre sine madvarer i en ovn, og på den måde lave sin egen turmad. Scan linket her og find fremgangsmåden.

MARTS 2014 • WIDE 7


8 WIDE • MARTS 2014


( snap ) GPS: 56.058, 9.889

Vinterlege Sol, blå himmel og masser af leg i sneen. Det' (spejder)livet! Foto: Jan Vestergaard

MARTS 2014 • WIDE 9


Skal vi lege? Vi har alle sammen oplevet tidspunktet, hvor det blev yt at lege, men topmoderne at være sammen med vennerne. Men hvad var det egentlig lige, der skete, og gør det overhovedet nogen forskel, om man ”er sammen” eller ”leger sammen”. Og hvilken betydning har det for spejderlivet? WIDE har været i felten og snakket med to pædagoger og en teenager! Tekst: Henrik Christoffersen Foto: Søren Friberg

10 WIDE • MARTS 2014


( Psyke & sundhed )

H

ej Johan! Skal vi lege i dag? ”.

Jeg husker, at jeg selv sagde ordene i mine forældres fastnettelefon (til de yngste læsere, så var det ligesom en mobiltelefon, bare med en ledning på. Og den sad fast i et stik i væggen). Johan tøvede ikke med at sige ja, så vi mødtes kort efter ude på vejen – der var trods alt kun to huse imellem os på villavejen, hvor vi voksede op. Vi legede alt fra krig og fangeleg til lege i naturen med spejdervennerne. Det var den sjoveste måde at bruge tiden på. Men hvorfor gjorde vi det egentligt? – udover det var sjovt selvfølgeligt. ”Legen er en fantasiramme for det virkelige liv. Her prøver børnene sig selv af i forskellige roller, der afspejler det samfund, de er en del af og skal blive voksne i. På den måde bliver de mere bevidste om, hvordan de skal agere i forhold til andre. Dermed bliver legen ’learning by doing’ – fordi de lærer at begå sig og samarbejde ved at lege.” Sådan siger Cand. Pæd. i pædagogisk psykologi Sebastian Damkjær-Ohlsen. Er vi sammen eller leger vi? Men inden man ser sig om, sker der pludseligt noget vildt. Stemmen går i overgang, hormonerne tonser rundt i kroppen. Puberteten slår til for fuld hammer. Mellemfasen mellem det at være voksen og at være barn, hvor udviklingen lige pludselig rykker et gear op og suser derudaf. Udviklingen kan faktisk sammenlignes med den, barnet gennemgår i 0-3års alderen, hvor det lærer at stå, gå og sætte ord på verden. Her leger man ikke længere. I takt med, at man bliver voksen, begynder man ”at være sammen.” Ditte Vedel på 14 år er en af de unge, der bruger ”at være sammen” i stedet for ”at lege”: ”Man legede rent faktisk før. Lege med dukker - eller generelt bare lege som fx. gemmeleg, fangeleg og far, mor og børn. Men nu går tiden vidst lidt mere med at snakke, se film, shoppe - ja, andre ting end at lege i hvert fald. Derfor ligger det naturligt på tungen, at man er sammen med hinanden, for under det begreb er man jo bare sammen, så kan man i princippet gøre hvad som helst sammen,” siger hun.

I takt med, at stemmen for drengenes vedkommende bliver dybere, bliver spørgsmålene teenagere stiller sig selv også mere alvorlige – de bliver mere voksne. Teenagerne begynder at lege med voksenemner, mens de endnu stadig er store børn. Martin Bruun Hjelm, der er pædagog og spejder, siger. ”Når man som barn pludselig befinder sig i ”livet i midten” og kroppen og ens prioriteter i livet forandres, er der nok at arbejde med. Man går fra et liv som barn, med leg og tumlen til et liv som teenager, hvor man stadig leger, men legen er blevet mere voksen og termen at være sammen følger med.” Legen hører barndommen til og ”at være sammen” peger frem mod det voksne liv. Sebastian Damkjær-Ohlsen uddyber forskellen således: ”I legen afprøver børnene nogle andre ”personligheder” og roller. Det ”at være

" Men inden man ser sig om, sker der pludseligt noget vildt. Stemmen går i overgang, hormonerne tonser rundt i kroppen." sammen” handler mere om at afprøve sin begyndende ungdoms- og voksenrolle med en større grad af selvrefleksion.” In betweens Du sidder måske nu og tænker, at du da ikke var SÅ ung, da du holdt op med at lege. Måske kan du, som jeg, slet ikke huske, at du har skiftet fra at lege til at være sammen med dine venner. I dag er der en tendens til, at skiftet sker tidligere. Børn bliver overdynget med stadigt flere spørgsmål, de skal forholde sig til og give svar på. Blandt andet har de sociale mediers indtog og smartphones indtræden i børns verden muligvis været med at rykke grænserne for hvornår, man er barn, og hvornår man er sammen i stedet for at lege. Sebastian Damkjær-Ohlsen uddyber: ”Kompleksiteten er steget, så børn overlades i højere grad til

” En af de vigtigste roller for en spejderleder er at være guide, der hjælper spejderen ved at vise en overskuelig vej” selv at besvare hverdagens mange spørgsmål, a la ’hvad kunne du tænke dig til aftensmad?’ Det tror jeg ikke altid er lige sundt. Børn og teenagere har, i forhold til deres udvikling, svært ved at overskue alle konsekvenserne og betydningerne af det, de gør, og derfor kan et positivt ønske om at selvstændiggøre dem oftest blive til en negativ ting, fordi det forvirrer mere, end det gavner.” Spejder - kom med denne vej! De mange spørgsmål og muligheder, børn konfronteres med i dag, kan virke stressende. Derfor er det, ifølge Sebastian, vigtigt, at man fratager børn nogle valgmuligheder for derved at gøre livet mere overskueligt. Det sker til spejder, mener han: ”En af de vigtigste roller for en spejderleder er at være guide, der hjælper spejderen ved at vise en overskuelig vej,” siger han og holder en pause. ”Inden for pædagogikken bruger vi ordet mestringskompetence. Det betegner evnen til at mestre ting i livet, og den kan udvikles ved, at man langsomt bliver udfordret på baggrund af den etablerede tryghed til sin leder. Bombardementet af muligheder og indtryk giver børn og unge dårlig mulighed for at udvikle mestringskompentencerne i det rigtige tempo. Derfor er noget af bedste, en spejderleder kan gøre, at fratage nogle valgmuligheder. F.eks. kunne man i stedet for at spørge bredt ud, hvad man skal have til aftensmad, spørge: Vil I helst have pasta eller kylling?” Han holder igen en kort pause, inden han slutter af: ”Learning by doing skal ske i små doser. Det kræver, at man kan være refleksiv omkring konsekvenserne eller betydningerne undervejs, fordi læring netop forudsætter, at man kan se forstå betydningerne af det, man gør.”

MARTS 2014 • WIDE 11


12 WIDE • MARTS 2014


(Spejder)

Arbejde er meget sjovere end sjov

Tekst og foto: Line Maj ‘Topsi’ Hedegaard

D

sjovere end sjov. Desværre klinger det et handler om at bygge pionér, bare mere af kæft, trit og korte bukser. snitte, tænde bål og binde råSprog og sprogbrug er et tilbagevenbåndsknob. Det er kitkat-telte dende emne, specielt i forhold til børn og graven render. Det er Spejderhjælog deres opfattelse. Ordet “spejderarpen, Blå Time og patruljeliv. Det er bejde” er i sig selv et paradoks, når man klassisk spejderarbejde. Men det er ser på, hvordan vi gerne vil forstå os mere end det. selv som spejderbevægelse i dag. ”LearGodt spejderarbejde er som en leg ning by doing” er et med legoklodser - jo mere du øver dig “ Når man laver værdi- udmærket koncept, og koncentrerer baserede aktiviteter, som vi glædeligt af at bruge dig, og jo bedre du som det meste spej- praler i alle henseender, kender dine klodser, derleg er, så er det men det meste ”leajo bedre bliver din også vigtigt, at man rning by doing” ville figur. Vi kender det reflekterer over mål miste balancen, hvis alle sammen. Får ikke det lænede sig du først bygget en og middel.“ op ad legen. Måske rigtig god figur, kan skal vi ruske lidt op i os selv og se, om du lege med den i timevis, specielt ikke ”learning by playing” kan gøre det sammen med gode venner. Du kan endnu bedre. De allerbedste (spejder) hele tiden bygge mere, større, bedre og lege er dem, hvor man ikke opdager, vildere. Det rigtigt gode spejderarbejde at man lærer noget nyt. Når man laver er i virkeligheden en god spejderleg. værdibaserede aktiviteter, som det meDen engelske dramatiker Noel ste spejderleg er, så er det også vigtigt, Coward har engang sagt de vise ord at man reflekterer over mål og middel. “work is much more fun than fun”. Spejderarbejde som udtryk kan ikke Umiddelbart en udtalelse der godt kan stå alene. Der skal flere klodser til en gøre én småhysterisk efter en lang dag god figur. Vi må se vigtigheden af legen på kontoret. Dog er det bestemt en udi lige så høj grad som vigtigheden af talelse, der giver mening i et spejderarbejdet - og lære at udtrykke, hvornår perspektiv. Når vi laver spejderarbejde, vi mener hvad. er det arbejde, som vi synes, er meget

( Klumme )

Line Maj ‘Topsi’ Hedegaard

MARTS 2014 • WIDE 13


( Eventyr)

Et eventyr på bræt og fire hjul 14 WIDE • MARTS 2014

Tekst: Marie Torp Christensen Foto: Skatistan og Jacob Simkin


l ta

Sk

at

eis

ta

ni

3p ce latfo n bø t af rme, s r ha n. // kate Kabu l r ge vdele Hver ne e l, Ma n r Sid e og n er dag pige zar-e de -S p en r. 1 20 8 pr iger. ltag // O harif ve oc 08 // I er o 4 e Afg 0 r 50 g Ph er nt b 28 a n h p Et tid f pig anis ørn i roce om skateboard lig ern tan sko nt Pen e e m er blev til mange? lep af s h. / re e d e lev Skateistan er en NGO, som tog form lle et k rogr kate / 40 e i Kabuls gader i starten af 2007. Oliver r b m 15 un amm rne pro Percovich skulle besøge en gammel kæreste i lev og 49 p et er g Afghanistan og tog et par skateboards med i bagae t læ 24 ad ro i K gen, da han tænkte, at det måske kunne være sjovt for børnene på gaden. Det viste sig at være en succes. Siden 2008 rer , so cen abul et m har han arbejdet fuldtid for projektet, som i dag har platforme i Kabul ei – og Mazar-e-Sharif i Afghanistan og to faciliteter i Cambodja. Organisatiopro kan af dr nen har vundet flere priser og er også støttet af danske penge gennem jek læ enudviklingsbistanden. t e t s e. Det . // startede med et skateboard og udviklede sig til en livsbeskæftigelse i Cambodja. I dag er Alixandra Buck manager for Skateistans projekt i Cambodja. For hende handler eventyret hverken om prinser eller bjerge, men om at udfordre sig selv.

H

julene ruller mod parketgulvet. Stopper. Vender. Og starter igen. Lyden, som går igennem Skype hele vejen fra Cambodja i Sydøstasien til det vinterkolde København, er ikke til at tage fejl af. I baggrunden skates der. Og der er mange rullende skateboards i gang. ”Min største arbejdsudfordring er faktisk varmen,” fortæller Alixandra Buck, som er Development-manager for Skateistans platform i Cambodjas hovedstad, Phnom Penh. Det bedste af to verdener Det er mange mange år siden, at canadisk fødte Alixandra Buck følte suset fra skateboardet for første gang. Og med en uddannelse inden for international udvikling, så var koblingen nærmest som skabt for hende. ”Jeg læste om Skateistan for nogle år siden og synes, det lød som et helt fantastisk projekt, det ligger jo virkelig inden for det, som jeg interesserer mig for,” fortæller Alixandra Buck. Hun søgte online og startede som frivillig i seks måneder, en stilling som hun skiftede ud med MARTS 2014 • WIDE 15


Development-manager, hvor hun arbejder på tværs af alle Skateistans platforme. ”Mine arbejdsdage er en blanding af skateboarding, samarbejde med de cambodjanske medarbejdere og udvikle Skateistans prioriteter internationalt.” Eventyr er det sjove plus For Alixandra Buck går der en skillelinje mellem det at have det sjovt og udfordre sig selv, og især det sidste gør, at eventyret bliver en del af det sjove. ”Der er ikke den store udfordring i at have en almindelig skatesession eller hænge ud med vennerne. Det er bare sjov og bliver aldrig rigtigt et eventyr,” fortæller hun. Men skellet kommer, når der er en ny situation i farevandet, det er her, eventyrerne udvikler sig. ”Jeg tror, det sjove bliver til eventyr, når du udfordrer dig selv og kommer i en situation, som du ikke er helt tryg ved,” siger Alixandra Buck, inden hun afslutter; ”Some of them become adventure and some of them don't.” Forbindelsen til det varme Cambodja forsvinder. Men hos hende fortsætter lyden af skateboards mod gulvet og muligheden for at kombinere det sjove med det udfordrende. Både for hende selv og de unge, som deltager i Skateistans projekter.

Making girls roll! Skate. Educate. Empower. SkatEducate er et nyt dansk projekt, der ligesom Skateistan ønsker at skabe stærke fællesskaber og stærkere individer gennem skateboarding. SkatEducates formål er at skabe en kreativ platform på både camps og dagsskoler i Danmark og på Grønland, hvor piger kan udvikle deres kompetencer, selvtillid og lyst til læring gennem skateboarding og den kultur, der opstår omkring legen: Fotografi og filmredigering, baneopbygning, personligt lederskab mm. De første skate-camps forventes afholdt i Danmark henover foråret, men har du lyst til at vide mere - eller måske ligefrem være med i udviklingen af et ganske legende projekt - kan du finde SkatEducate på facebook.

16 WIDE • MARTS 2014

Skatei-what? Afghanske piger må ikke cykle, men de må gerne køre på skateboard. Og når først det ruller for dem på boardet, så følger der meget mere med i den pakke, som Skateistan tilbyder. Blandt de mange aktiviteter på deres platforme er skoleundervisning og lederskab. Det er et mål for deres platforme, at de er bæredygtige og har lokale medarbejdere, som kan drive dem videre, når projekterne rykker videre og åbner nye platforme, som senest i Mazar-e-Sharif i Afghanistan. Hvis du vil vide mere om Skateistan, så klik ind på www. skateistan.org


Nyt efterskoletilbud til unge med ADHD Fra næste skoleår tilbyder Brejning Efterskole et efterskoleår med ekstra støtte til 12 unge diagnosticeret med ADHD eller lignende. Hvert år har vi på Brejning Efterskole elever, der har fået diagnosen ADHD. Vi oplever dog, at de har meget forskellige symptomer og brug for meget forskellig opmærksomhed. De 12 unge, der vælger det nye tilbud fra skoleåret 2014-15, bliver en del af årgang 18. på efterskolen på samme måde som alle de andre elever. Og hverdagen bliver fyldt med tid i naturen. De får dog fysiske rammer, der i højere grad understøtter behovet for at kunne trække sig tilbage og finde ro. Samtidig vil der vil være særlige lærerressourcer prioriteret til at finde frem mod balance og indrestyring. Tilbuddet er forberedende til afgangsprøve i 9. eller 10. klasse. Kender du en ung, der måske kunne synes om dette tilbud, håber vi, at du vil gøre ham eller hende og forældrene opmærksom på det.

Foto: facebook.com/ritakuhlmannphotography

LÆS MERE PÅ WWW.BREJNING.DK/ADHD

BREJNING EFTERSKOLE | MØLLEGÅRDSVEJ 1, BREJNING - 7080 BØRKOP | TLF. 7586 2999 - EMAIL: KONTOR@BREJNING.DK - WWW.BREJNING.DK


Tekst og foto: Line Maj 'Topsi' Hedegaard

Sjovest

på en skal fra 1-10? Hvad er sjovest? Dansk eller svømning? Wide har fulgt Lucas på 9 år, fra 3.c på Hørsholm Skole en hel dag. I løbet af dagen bad vi ham bedømme alle dagens aktiviteter på en skala fra 1-10, så vi kunne finde ud af, hvad der var det sjoveste.

Afgang Afsted på cykel mod skolen. Lucas følges altid med sin storesøster Camilla.

Matematik

Ankommer til skolen Der er lige kommet nyt legestativ på skolen, og Lucas synes det føles som at gå på vandet, når man kravler på det. Mariehønerne og trampolinerne i gården er nye, og Lucas og Camilla bliver enige om, at gården var meget kedelig før. Tidligere var der kun plads til at spille bold i gården. Nu er der plads til mere forskelligartet leg.

18 WIDE • MARTS 2014

Matematik er virkelig sjovt, synes Lucas – mest fordi han er den bedste i 3.c.

En lufter Undervejs i modulerne kan lærerne give en lufter – Lucas fryser om fingrene, så det er ikke så sjovt, som det kunne have været.


Dansk Dansktimen begynder med, at klasselæren spørger om, der er noget, hun skal vide. Nogen fortæller, at de havde slået sig, og andre fortæller om den lille konflikt tidligere på dagen. De fleste bruger tiden på at fortælle, hvis de har dårlig samvittighed over noget, og så siger de undskyld til de berørte. Derudover bliver der lavet grammatiktest om navneord, og det synes Lucas ikke er så spændende.

Dansk med dyr Bagefter skal de udfylde spørgsmål om dyr, de har lavet projekt om. Lucas synes, det er sjovt at slå op i sin bog.

Idræt I idræt spiller de Høvdingebold og sit-down som opvarmning. Derefter spiller de Kids-volley, for ugen efter vinterferien skal de spille turnering. Der er koldt i den store hal, og lyden af bare barnefødder, der løber over gulvet, blander sig med regnen på de gamle ovenlysvinduer. De er 6 på hvert hold – 5 på banen og 1 udskifter. Lucas synes, det er sjovt at spille sammen, og at det er fedt at bruge sin krop.

Frokostpause Spisefrikvarteret bliver tilbragt i Caféen, hvor man kan købe lidt mad, hvis ikke man har madpakke med. Der bliver spillet spil og hyggesnakket med drengene - det er hyggeligt!

En god snak Efter idræt tager læreren en snak med klassen – i omklædningen havde der været nogle problemer, og en pige var blevet ked af det. Det er ikke så sjovt, men heller ikke kedeligt. Klassen er rigtig gode til at tale med hinanden. De er ærlige og siger undskyld til hinanden.

MARTS 2014 • WIDE 19


Gaming

Klassens time I klassens time har de fokus på, hvordan man taler til hinanden, og hvordan ens kropssprog er – de fleste af børnene synes, at deres problemer med at tale ordentligt til hinanden er blevet bedre efter. de har haft om det i klassens time.

I Klubben spiller Lucas og Sebastian The Simpsons Game på PlayStation. Det, synes de, er mega fedt, fordi man bliver opslugt af spillet. Og lidt fordi det er sjovt at se, hvor dårlig ens spejderleder er til at spille det.

Fødselsdag og fri is

Svømning Svømning er med minitalentholdet i dag, selvom Lucas normalt går på talentholdet lige som sin søster. Det er lidt sjovere, end det plejer at være - måske fordi han svømmer sammen med bedstevennen Nicholas, siger han.

20 WIDE • MARTS 2014

Efter svømning og saunatur skal familien skynde sig af sted til Holte, hvor de skal spise på den kinesiske restaurant. Det er farfars 81 års fødselsdag, så hele familien er med. Lucas er meget begejstret for stedet – der er nemlig fri is!


FOTO: BERGANS OF NORWAY / FREDRIK SCHENHOLM

Bergans Rondane 65 / 46 L Letvægtsrygsæk som ikke går på kompromis med hverken kvalitet eller funktionalitet. Ultralet rygsæk med mange funktioner og god ventilation til ryggen. Det nyudviklede 3D-thermoformede hoftebælte og den indvendige fleksible stålramme gør rygsækken let og meget behagelig at bære. Skulderemmens længde justeres enkelt med Bergans QuickAdjust™.

Bergans er Norges ledende aktør inden for udstyr og teknisk beklædning. De har et bredt sortiment af tøj til tur, jagt, ekspeditioner og fritid. De producerer også telte, liggeunderlag, soveposer og rygsække. Bergans er også en betydelig leverandør til store og små ekspeditioner rundt omkring i verden.

www.bergans.com


22 WIDE • MARTS 2014


Det skabende menneske

( Tema: leg)

Hvorfor ikke bare er for sjov ”Leg er nøglen til at være vågen og parat. Det er vigtigt for menneskets læring – for både den fysiske, mentale og sociale udvikling” – Kristin Birkeland, kunstner, procesleder og social iværksætter" Tekst: Marie Torp Christensen

E

n sulten isbjørn har fået øje på en husky (hund), der står lænket fast. Det enorme dyr nærmer sig målbevidst sit bytte og lægger an til en hurtig kamp. Hunden får øje på isbjørnen, og uventet begynder den at logre med halen – den vil lege. Isbjørnen forstår signalet, og det forventede blodbad udvikler sig i stedet til en kærlig slåskamp mellem to legekammerater. Scenariet beskrives i en TED-talk af Stuart Brown, forfatter og forsker ved National Institute for Play, og historiens morale er ganske simpel: Leg er mere end bare for sjov. Leg er læring, udvikling og i sidste ende overlevelse – som i tilfældet med huskyen og isbjørnen. Et eksempel fra den virkelige verden Kristin Birkeland arbejder jævnligt med virksomheder og organisationer, der har forstået, at integrationen af leg både i den daglige drift og i organisationsudviklingen efterhånden er nødvendigt for overlevelse. Et eksempel er virksomheden Polycom i Horsens, der gennemførte et 3 måneders seriøst legende kreativt forløb for at skabe nye ideer og koncepter for deres forretningsudvikling. Resultatet blev

”At opbygge en legende kultur handler om at gøre tingene anderledes, end vi normalt gør. Når vi gør tingene anderledes, opdager vi nye ting.” -Kristin Birkeland

både koncepter til forretningen, samt en kultur, hvor nye idéer bydes velkomne, og hvor der hersker en tillid til at kunne mere sammen. ”At opbygge en legende kultur handler om at gøre tingene anderledes, end vi normalt gør. Når vi gør tingene anderledes, opdager vi nye ting” forklarer Kristin Birkeland i vores dialog om, hvorfor leg ikke kun er gavnligt for den personlige udvikling men også er vigtigt i det professionelle liv. Igen bliver legen her hentet ind som et redskab til overlevelse. ”Et åbent og legende arbejdsmiljø skaber

Fik du ikke helt fat i den med hunden og isbjørnen? TED-talken ”Play is more than just fun” kan du finde her: http://goo.gl/1raIvG

en attraktiv arbejdsplads, hvilket tiltrækker den mest eftertragtede arbejdskraft, der er altafgørende for konkurrencedygtigheden”, forklarer hun med henvisning til et sjovt eksempel: Fisketorvet i Seattle, hvor den daglige arbejdsrutine ligefrem er blevet en turistattraktion, fordi fisk og skaldyr flyver på tværs af boderne og kastes fra den ene ende til den anden. Forskellige former for leg ”Der findes flere forskellige former for leg” fastslår Kristin Birkeland. ”Der er leg, der skaber samhørighed, og hvor det vigtigste

Kristin Birkeland er kunstner, processleder og social iværksætter www.kristinbirkelan. com. Hun er medstifter af ’Sager der samler’.

er, at vi er sammen om noget. Der er fantasileg, hvor du leger alene eller sammen med andre, hvor din mentalitet udvikler sig. Der er fysisk leg med og uden objekter, hvor vi bygger sammen, og hvor det er hænderne, der er i brug. Som børn ligger alle disse former for leg naturligt for os, men som voksne er det vigtigt, at vi øver os på dem” forklarer hun og fortsætter med eksemplet om, hvad der sker, når man placerer en bunke LEGO-klodser eller en stak papirer og tre tuscher foran henholdsvis et barn og en voksen. Barnet vil typisk begynde at bygge af klodserne, lave en tegning og stolt vise den frem. Den voksnes reaktion derimod vil oftest være at afvente byggeinstrukser og genert undskylde sine manglende evner inden for kreativ udfoldelse. Hvorfor? Måske fordi, det at give sig hen til leg med kræver mod, tillid og tryghed. Og fordi, vi allerede tidligt i skolen lærer, at det er det forventede MARTS 2014 • WIDE 23


svar frem for de fejl, vi begår ved at prøve os frem, der belønnes. Lær af børnene Som ledere i en børne- og ungdomsorganisation er vi muligvis de mest privilegerede legelærlinge, da vi alle har muligheder for at lade os inspirere og lære af de børn, vi en gang om ugen eller et par uger om året har fornøjelsen af at arbejde sammen med. For at være spejder handler jo netop om at lege – at være sammen om lejrbålet og skabe et kreativt univers, hvor idéer mødes med nysgerrighed og lysten til at bygge videre på historien. At puffe til hinanden i en omgang ”British Bulldog”, bygge med rafter og ukogt spaghetti og at bytte tørklæde sidst på ugen med én, der legede med på en helt særlig måde. Bryd dine vaner At regler og mønstre skaber tryghed og er gode for samarbejdet betyder således ikke, at vi ikke skal udforske dem. I stedet for den årlige brainstorm over, hvad der skal ske på gruppeturen kunne man fx prøve at lave en negativ brainstorm med temaet: ’Hvordan ser den værste gruppetur ud’. Det frigiver energi at vende tingene på hovedet, og bagefter kan man så vende verden på hovedet igen og opdage, at der af alle de værste idéer udsprang en masse nye idéer til, hvordan man kan anskue den problemstilling, man står overfor. Ifølge Kristin er det netop, når vi er klar over vores vaner, at vi bliver i stand til at lege med dem og bryde dem for at finde nye perspektiver. Prøv fx at spise omvendt med kniv og gaffel eller uden at bruge dine tommelfingre og registrer, hvordan det påvirker

Det er rammerne, som skaber ideerne Man kan øve sig i at lege ved at åbne op for nye indtryk.

Prøv for eksempel at tegne en tegning uden at dømme dig selv. Vær med når dine spejdere kaster sig ud i en omgang British Bulldog Sving dig op på gyngen, næste gang du kommer forbi en legeplads Spis med kniv og gaffel uden at bruge tommelfingrene Download zombie-appen ”Running dead”, der forvandler løbeturen rundt om blokken til et spil om liv og død.

Interesseret i udforske flere pionere inden for leg og kreativitet?

En hurtig googlesøgning på Lego Serious Play, IDEO eller den danske arkitekt Bjarke Ingells skulle give et hint om organisationer, der tager legen ganske alvorligt. Derudover anbefaler Kristin bl.a. bøgerne: Free Play, improvasation of Life and Art (Stephen Nachmanovitch) og The art of possibility (Rosamund og Ben Zander)

din madoplevelse og den almindelige samtale henover aftensmaden. Eller kør en ny rute hjem fra arbejdet. Mulighederne er uendelige, og hvem ved, hvilken bjørn du en dag kommer til at stå over for: hvornår bliver din evne til at tænke kreativt og være vågen altafgørende for din videre eksistens? Som ledere i en børne –ungeorganisation er vi omgivet af legeeksperter. På billedet her ses det, hvordan legen kan opstå i sammenspillet mellem fantasi, fysisk udfoldelse og trygge rammer.

Foto: Mads Danquah

Her bygges idéer i virksomheden Polycom, som Kristin Birkeland har arbejdet med i 3 måneder for at skabe ideer og forretningskoncepter og en innovativ kultur. Leg, hvor hænderne kommer i gang rummer potentialet for praktisk visdom i nye løsninger.

24 WIDE • MARTS 2014

Det er hårdt arbejde at skabe den gode ide, om det er til et tv-program, et forløb for minier eller fantasirammen for mikroturen. Men det er ikke umuligt. De geniale ideer kræver ofte fødselshjælp og kan springe ud af verdens dårligste ide. Tekst: Marie Torp Christensen Ifølge medstifter af produktionsselskabet OK Monkey og tidligere redaktør på DR Ramasjang og DR Ultra, Frederik Hansen, så er den helt store ja-hat det vigtigste, når de gamle ideer skal skiftes ud med nye. ”Det er vigtigt at få skabt et rum for ideerne, hvor der ikke er nogle, som er dårlige. Man kan altid luge ud i dem bagefter,” siger han. Ingen dårlige ideer ”En af de bedste metoder, jeg kender til at finde den gode ide, er at sætte en tidsramme på 30 minutter og et krav om, at der er 100 ideer på papiret, når tiden er gået,” fortæller Frederik Hansen, der har over otte års erfaring i tv-branchen. I denne fase er det vigtigt ikke at lade sig begrænse af eksempelvis økonomi eller tidligere erfaringer, alle ideer er velkomne. ”Det kan sagtens være, at der er 100 dårlige ideer efter en halv time,” fortæller han og forsætter, ”men for mig er der ikke noget mere inspirerende end en rigtig elendig ide. De kan være med til at skabe noget helt outstanding.” Målgruppen i fokus ”Det er altid vigtigt, at være i øjenhøjde med den målgruppe, som vi producerer til,” fortæller Frederik Hansen. Og derfor endte det med, at 15 medarbejdere lærte at spille iPad-spillet Minecraft og stå på skateboard, da fem 12-årige var inviteret og havde taget det med, som de synes var sejest. Og efter en lang og lærerig aften skulle de medvirkende medarbejdere selvfølgelig genere 100 ideer på en halv time inden, at det ringede ud for dem.


( Tema: leg)

ALT GODT STARTER MED

LEGO

Før BROEN blev til WIDE, så legede vi i redaktionen os til, hvad det nye ledermagasin skulle indeholde. Så det papir du kræmmer i hånden startede som en lille LEGO-figur.

Billederne er fra Korpsrådsmødet i 2013, hvor redaktionen stillede deltagerne over for den samme opgave. Byg indholdet til dit ledermagasin.

Tekst: Marie Torp Christensen Foto: Jesper Jepsen

Jeg tænkte "Øh, what?", da opgaven hed 'Byg det nye ledermagasin i LEGO'. Men figuren tog form, og selvom det snart er tre år siden, at vi i redaktionen startede med at transformere BROEN til WIDE, så kan jeg godt genkalde ideen med min figur. Velkommen til et WIDE - bygget i LEGO. Velkommen indenfor. En lille legodame med hestehale og firkantede skuldre, skulle forestille dig - kære læser. Og rundt om dig byggede alle redaktionens medlemmer, formændene for DDS Kommunikation og de tre kommunikationskonsulenter på Korpskontoret

en verden rundt om dig. Hver for sig. Det hele var bygget i noget spaceagtigt LEGO, så det fløj rundt med turkisblå bolde i toppen af legoklodser, der var øer og buske. Inspiration gik igen hos alle deltagere. Wide skulle give inspiration til læserne. Når legofiguren gik igennem magasinet var der flere opholdssteder i alle figurerne, hvor det var muligt at gøre ophold og lade sig inspirere. Det er blandt andet det, som er blevet til målgruppe-, gear- og ledelsessiderne. Men du var ikke den eneste med firkantede skuldre, rundt om i magasinet stod der andre figurer.

Fordi, det var vigtigt for os, at der kom rigtige spejdere i magasinet. Det virker måske lidt skørt, hvilket jeg også synes, det var, men i virkeligheden så hjalp det rigtig meget i processen at bygge og sætte ord på, hvad er formålet og hvor vil jeg hen. TIP I stedet for at hive planen fra sidste spejderår frem, så gør som WIDE Redaktionen, byg spejderåret. Hvad skal spejderne opleve først, hvad skal imponere og inspirere dem, når de kigger rundt.


Fiksfakseriet pakker til vildmarken (

gør-det-selv

)

d Bear Grylls, ved, hvor vigtigt det er, Enhver, der har set Man vs. Wild me tyr med sig, når man skal overleve at man har lige præcis det rigtige uds marksguru har endda i samari ødemarken. Den altovervindende vildsom kan købes i de fleste friluftsbejde med Gerber lavet et survivalkit, iet er helt vild med gør-det-selv, ser butikker. Men hvis du ligesom Fiksfak survival-gadgets. ede elav mm hje til er så har vi et par idé ing Foto: istock publish Illustration: Aller client Tekst: Sofie Mannering

Supertændstikker Tændstikker er et must i ethvert overlevelseskit, men de brænder hurtigt og er ikke meget værd, hvis de bliver våde. Med mindre du har givet dem en lille makeover. Fiksfakseriets supertændstikker er vandsikre, og når du har skrabet stearinen af hovedet, er de klar til at tænde - hver gang Du skal bruge: stearin tændstikker pincet Smelt stearin og brug pincetten til at dyppe tændstikkerne i stearinen én for én. Lad stearinen stivne og dyp igen. Gentag 3-4 gange.

Det kan være en god idé at have små engangsbeholdere med flydende ting og pulvere, som du kan få brug for. Se i WIDE fra juni 2013, hvordan du let opbevarer, sukker, lim, sæbe osv. ved hjælp af et sugerør.

26 WIDE • MARTS 2014

Der findes rigtigt mange bud på, hvad et overlevelseskit skal indeholde. Her er bare nogle af de ting, du bør overveje at pakke: Førstehjælpsgrej lille spejl kompas fiskesnøre fiskekroge snor vandrensningstabletter skalpel k ondomer (har mange gode funktioner – f.eks. kan de opbevare vand) nål og tråd kniv (fx et multitool) strygestål trillefløjte håndsav - men husk – det skal være let at have med dig!


“Kul-klud” Denne smarte kulklud (eller charcloth, som den hedder på engelsk) er, som navnet afslører, en forkullet klud. Det tager lidt tid at forberede, men det er genialt til at fange gnister og gløder ved optænding med fx. strygestål.

Scan koden og se hvordan du laver dit eget armbånd

Du skal bruge: En tobaksdåse (eller anden lille metaldåse, der kan lukke tæt) Et stykke bomuldsstof, fx. en gammel T-shirt Et lille søm En hammer Et bål Brug søm og hammer til at lave et lille hul i toppen af dåsen. Hullet må ikke være meget større end 1 mm. Klip stoffet i små firkanter (ca. 2x2 cm.) Læg stof-firkanterne løst i dåsen, så de ligger forskudt over hinanden. Luk dåsen og sæt den i gløderne. Bålet må ikke være så voldsomt, at du ikke kan se røgen fra dåsen. Dåsen må gerne brænde, men den skal tages ud, når den holder op med at ryge. Lad dåsen køle helt af, inden du åbner den. Gem dine kulklude i en tæt beholder.

Overlevelsesarmbånd Uanset om du skal bygge bivuak, hænge vådt tøj op, lave en bue eller sætte fælder op, er der én ting, du helt sikkert får brug for: Snor! Paracord er tyndt, slidstærkt nylonreb, som oprindeligt blev brugt til faldskærme, og som viste sig også at være guld værd for den, der lander i ødemarken. Og selvom du ikke lige har en faldskærm med dig, kan du sagtens være beredt, når bare du har dit ca. 2,8 meter lange stykke paracord om håndleddet. Materialer: Ca. 3 meter paracord (nylonsnor) Lukkemekanisme fx. små klikspænder eller Fiksfakseriets favorit: en minisjækel (kan købes på nettet og i velassorterede hobbyforretninger) 1) Mål ud til længden af armbåndet ved at vikle snoren én gang rundt om dit håndled. Sørg for, at det ikke sidder for stramt. Fold snoren på midten og lav et slyngestik gennem den ene lås (hvis du vil bruge sjækel, så lav det rundt om en tændstik eller lign). 2) Træk de 2 løse ender gennem den anden lås (eller gennem den lukkede sjækel) og mål afstanden mellem låsene, så det passer med diameteren om dit håndled. 3) Sørg for at de to løse ender ligger parallelt på hver sin side af stykket mellem låsene. 4) Tag den venstre snor og træk den under de to midterste snore. Læg den hen over den højre løse ende. 5) Tag den højre løse ende og læg den over de to midterste snore. Træk den igennem løkken, som du lavede i venstre side. Stram knuden forsigtigt omkring de midterste 2 snore. 6) Gør det samme fra den modsatte side og forsæt dette mønster, så du hele tiden skifter fra side til side. Bliv ved til du når den låsen. 7) Tag de løse ender og træk dem gennem låsen. 8) Løft forsigtigt løkken i den sidste knude og træk de to ender igennem. Stram til, klip resten af og smelt enden med en lighter.

I WIDE fra juni 2013 kan du se, hvordan du forvandler to sodavandsdåser til din egen lille spritbrænder.

kanten files rund

Fra dåsesplit til fiskekrog Mange af os har for vane at knække den af, så snart vi har åbnet sodavandsdåsen, og det er faktisk slet ikke så dumt. Hvis man altså lader være med at smide den væk. Med lidt fingersnilde, en knivtang og en fil kan den nemlig lynhurtigt blive en rigtig fin fiskekrog.

Klip skråt ind i siden, så den nederste bue danner en krog

MARTS 2014 • WIDE 27


he d

lig e n d de n æ k r ær

Biolite Campstove Brændsel: Træ mm.

Brændsel: Gas

Primus

Brændsel: Multifuel

28 WIDE • marts 2014

B

Jetboil


I de sidste mange år har markedet for brændere stået stille, men nu har to brændere sat skub i en udvikling, der gør friluftsliv til en gastrofest. Velkommen til Jetboil og Biolite Campstove – to nye megatrends.

L

ige siden mennesket jagede rundt efter lyn og gemte ilden i fyrsvampe, har transportable køkkener udgjort en hjørnesten i livet under åben himmel. Udviklingen har gjort, at vi ikke længere er nødsaget til at finde brænde og tænde bål hver gang, der skal koges vand eller laves mad. Problemet er så bare, at der i dag findes hundredvis af produkter, der kan levere den fornødne varme – ”and you may only bring one”. Markedet for brændere har i de sidste år udviklet sig radikalt. Traditionelle gasbrændere og finurlige multifuelbrændere er blevet sat under pres. Det er der flere årsager til, men den vigtigste er brugervenlighed. Fra et marked hvor du skulle have en afgangseksamen fra M.I.T. for at få en multifuelbrænder til at virke giver brændere som Jetboil og Biolite Campstove to vidt forskellige bud på en nem og inspirerende tilgang til at lave mad på tur. Jetboil har sat nye standarder for fastand-light brugeren. Tre klik og din brænder er klar til at sætte kog i gryderne. Man hører næsten reklamen for en populær tysk chokolade i baghovedet; Quadratisch. Praktisch. Gut. Brænderen står stabilt, har indbygget gryde og leverer højt effekt. FluxRing teknologien i bunden af gryden er det, der giver brænderen dens høje effektivitet. Den er nemlig en varmeveksler, som koncentrerer varmen

Skift din spritbrænder ud Der er mange, der er heldige ejere af et klassisk Trangia-køkken med spritbrænder. Det er billigt og stabilt – det fungerer, men er ineffektivt og tungt at have med på tur. Men det største problem er, at det kræver, at du har rutine i, hvordan sprit opfører sig, når det bliver varmt. En varm brænder og påfyldning af sprit er en klassisk ulykke med mulige brændsår til følge. Skift derfor din sprintbrænder ud med en til gas. Det er nemmere at justere, langt mere effektivt og sidst men absolut ikke mindst langt mere sikkert. Tekst: Peter Tranevig

op i grydens indhold med markant mindre gasforbrug og kortere kogetider til følge. Alt efter hvilken model du vælger, koger en liter vand på under 2 minutter. Andre systemer, der er opbygget over samme koncept, findes selvfølgelig også. Her er bl.a. MSR’s reactor stove et rigtigt spændende bud, der sagtens kan byde Jetboil op til dans på alle parametre. En helt anderledes målgruppe vil finde glæde ved Biolite Campstove. Her er der ikke fokus på vægt og effekt, men på lejrliv og gastronomisk hygge. Brænderen fungerer ved at brænde kviste og små grene, og en lille blæser sørger for at tilføre ekstra luft så der opnås en effektiv forbrænding. Her koges en liter vand på ca. 7 minutter, alt efter hvor godt gang du har i brænderen, men det er heller ikke så vigtigt for med denne brændertype bidrager brænderen til den gode lejrstemning, og den bliver hurtigt centrum for lejrlivet. Konstruktionen, uden blæser, har været kendt i bushcraft-kredse i mange år, men med Biolite er den kommet ud af nørdernes hemmelige cirkler. Dog gør prisen på 1600 kr., at det stadig vil være en model for outdoor gastrofreaks, men mon ikke der snart kommer alternative modeller. Nå ja, så havde jeg næsten helt glemt, at du også kan få opladt din elektronik, mens du laver mad, da der i Biolite Campstove er indbygget en oplader, der får energi fra forbrændingen. Smart, men en feature jeg nu sagtens kunne leve uden. Helt grundlæggende er der en række overvejelser, der er gode at have i baghovedet, før du køber ind på din næste brænder. Derfor giver vi en lille miniguide til de tre brændertyper; gas, multifuel og trægas. (Se miniguide på næste side) Så næste gang du skal ud og vælge en ny brænder, så snyd ikke dig selv for at tage et kig på Jetboil-typen eller Biolite. De er begge udtryk for en udvikling der vil gøre den næste tur til en endnu federe oplevelse, uanset om du er fast-n-light eller den mere gastroseksuelle type. Marts 2014 • WIDE 29


Miniguide til 3 brændetyper

Gas

Multifuel

Trægas

Det bliver ikke nemmere! Du kobler bare gasdåse og brænder sammen. Derefter er det bare at åbne for gassen og vupti, så hvæser brænderen, og der kan varmes vand til maden. Ingen forvarmning, dyser der skal renses, brænde der skal findes osv. Gasbrændere leverer en meget kontrollerbar brænding, der gør dem sikre at lave mad rundt om. Samtidig leverer nye gasbrændere en ultrahøj effekt.

Begrebet multifuelbrænder dækker over en gruppe af brændere, der har det til fælles, at de kan brænde på forskellige flydende brændsler som fx benzin og petroleum. Problemer med hård frost eksisterer ikke, da brændstoffet ikke fryser til, og du kan få brændstof til din brænder i selv i de mindste flækker i Indre Mongoliet. Man kan så overveje hvor tit, man er der. Men der er også ulemper. Det kræver mere teknisk indsigt at få dem til at fungere optimalt, og de koster fra 1000 kroner og op.

Det er absolut ikke en ny teknologi at brænde trægas, men det har fået ny luft under vingerne med Biolite Campstove, der er kommet på det danske marked sidste år. I al sin enkelthed går det ud på at lave et bål med kviste i en dåse, hvor der via en skorstenseffekt sker en forgasning af røgen, der så kan brænde. Dette koncept sikrer en relativt høj effekt af det materiale, du brænder af samtidig med, at du får en renere forbrænding – altså ikke så meget røg.

Gas har dog også sine begrænsninger. Gas har den svaghed, at det ikke brænder ved hård frost. Ved brug af gas i lavland i frostvejr er man sikker på én ting – man får ingen varm mad. Men hvorfor ser man så bjergbestigere med gasbrændere i frostvejr? Svaret er, at en gasdåse består af gas under tryk. Når det er minusgrader bliver trykket lavere, og derfor bliver trykforskellen større, og gassen flyder fint til dysen. Der er også kommet gasbrændere, der gør det muligt at bruge gas bedre i frostvejr, selvom du ikke er i højden. Den simple model gør det muligt at vende gasdåsen på hovedet og dermed brænde på flyende gasser. Gasbrænderne har også den udfordring, at du ikke må tage gas med, hvis du skal flyve. Det kræver altså, at du kan finde gasdåser, der passer til din brænder, der hvor du rejser hen, så det er værd at tjekke ud, inden du drager af sted.

30 WIDE • marts 2014

Uden at gå for meget i dybden med teknikken, kan processen i en multifuelbrænder skitseres sådan her. Brændslet løber ved hjælp af et oppumpet tryk fra en aluminiumsflaske igennem føderøret i enten et stykke buet kobberrør eller ind i et forgasningskammer. Rør eller kammer skal under forvarmningen være gjort så varmt, at brændstoffet omdannes til gasser og blandes med den rette mængde luft for derefter at blæse det forgassede brændsel ud omkring brænderingen. Under brug forbliver røret/kammeret varmt, og dermed forsættes forgasningsprocessen.

Denne type brænder har flere oplagte fordele. Så længe du har adgang til kviste, kogler og tang, så har du brændstof. Du behøver altså ikke at bringe gasdåser og benzin med på tur. Det andet er, at denne brændertype hurtigt bliver centrum for hygge på turen. Det er måske ikke helt på højde med et rigtigt bål, men længder hyggeligere end en gasbrænder.

DYI – byg din egen Biolite. For 30 kroner og et par timer i værkstedet kan du selv bygge dit trægaskøkken. Der er masser af inspiration at finde på nettet. Vi har samlet de bedste på facebook.com/magasinetwide


Gearnews AVANCERET, SIMPELT OG SYRET. WIDE BERETTER OM DE NYESTE LANDVENDINGER FRA GEARFRONTEN Kamæleonkameraet Det nye ATC Chameleon Action Cam, har ikke fået dets navn, fordi det kan gå i ét med omgivelserne, mens det optager. Derimod kommer navnet på baggrund af kamæleonens øjne, der kan bevæge sig uafhængigt af hinanden. ATC Chameleon lader dig fange to vinkler i den samme optagelse. Du kan f.eks. både optage dig selv og det, du kigger på - på samme tid, og så få det vist samlet på én skærm. Det giver et ret fedt perspektiv på dine ture og det, du oplever. Tjek: atc.oregonscientific.com

Smart, smartere, Global Phone Det her er ikke nogen smartphone, men til gengæld er det en smart telefon. Det er en Spot LLC Global Phone, som nu kan fås til smartphone-pris. Det smarte ved den er, at den ikke bruger sendemaster. Den ringer direkte via forbindelse til én eller flere satellitter i rummet, så du kan ringe hjem, selvom du er langt væk – rigtigt langt væk. Og den kan også sende og modtage sms. Ja, faktisk kan man også koble den til sin computer og bruge den som modem. Det kræver dog tålmodighed –forbindelsen er på 28 kbps – en sang tager knap 25 min. at downloade. Tjek: findmespot.com

Ikke bare en gummisko Tom Cruise cruisede op ad verdens højeste bygning Burj Khalifa i filmen Mission Impossible – Ghost Protocol. Som en anden Spider-Man kravlede han rundt uden på bygningen iført en særlig gummihandske. Firmaet Five Ten står bag handsken, hvis gummi skiller sig ud: Det er den blødeste form for ’hard-rubber’. Gummiet har fået navnet MI6 Stealth. Det er ekstra klæbrigt, modstandsdygtigt og det samler sig hurtigt efter at have været udstrakt. Nu er Five Ten kommet med en ny klatresko med denne gummi på sålen. Tjek: fiveten.com Benzinmåleren Du træner. Du løfter mange tunge ting, og du kan mærke, hvordan musklerne i din krop virkelig arbejder. Og du løber så langt på løbebåndet, at du bliver helt udmattet i dine ben. Du har brug for energi til at holde dampen oppe. Men hvor meget? Du har jo ikke lyst til at spise eller drikke så meget, at du bliver helt tung i kroppen. De her Fuelstrips kan ved at måle på din sved fortælle dig præcis, hvor meget ’benzin’ du skal fylde på din indre tank. Så kommer du hverken til at fylde for lidt eller for meget på. Tjek: fuelstrip.com

Brygmester på fjeldet Man kan altid få lyst til en kold pilsner til at slukke tørsten med – også (og måske især) når man er på vandretur i fjeldene. Det er bare forbandet tungt og besværligt at slæbe flere rammer dåseøl med. Som med så meget andet findes der også en løsning på det problem: Pat’s beer concetrate og en transportabel CO2-flaske, der kan omdanne almindelig vand til danskvand. Når man har fået danskvand, hælder man bare øl-siruppen ned i, og VUPTI, så er der øl! Genialt. Intet mindre. Tjek: www.popsci.com/bown/2013/ product/pats-backcountry-beverages-pale-rail

MARTS 2014 • WIDE 31


" Det fede ved at lave tv med så små børn, er at de er så umiddelbare", fortæller Ramasjangværten Kristian Gintberg: "De siger fuldstændig, hvad der falder dem ind, og nogle gange er det helt sort. Det er sjovt." – Kristian Gintberg

32 WIDE • Marts 2014


TRENCHCOATS,

FORSTØRRELSESGLAS ( interview )

og LAKRIDSPIBER

Kristian Gintberg er nok det nærmeste, man kommer en konge af dansk børnefjernsyn. I hvert fald hvis børnene selv udpegede deres monarker. Wide har sat den populære Ramasjang-vært stævne til en snak om den gode leg. Om hvordan man taler til børn, som man taler til voksne, og om hvorfor hemmelige huler og mysterier stadigvæk udgør noget af det bedste brændstof til børns fantasi. Tekst: Peter Kondrup Maul Foto: Ulrik Hasemann

D

u ved helt sikkert ikke, hvem Kristian Gintberg er. Men det gør dit barn, din nevø eller dine mikrospejdere til gengæld. Uden tvivl. Som vært på DRs "Ramasjang Mysteriet", en slags Barnaby for børn, har den 25-årige børnevært på kort tid opnået rockstjernestatus blandt de seere, der måske har sluppet sutten, men endnu ikke selv kan binde deres sko. "Ramasjang Mysteriet" udspiller sig i en underjordisk detektivhule, der bedst kan beskrives som en blanding af Sherlock Holmes' dagligstue og James Bonds hemmelige hovedkvarter - komplet med rygende glaskolber, hemmelige rum gemt bag falske bogreoler samt et mindre arsenal af forstørrelsesglas. Her får Kristian Gintberg hver uge følgeskab af et barn, og sammen skal de med udelukkelsesmetoden, elementær logik og et par lakridspiber forsøge at opklare ugens mysterium. En opskrift, der har vist sig rasende populær blandt de yngste tv-seere. Onsdag eftermiddag kl. 17, når et nyt afsnit sendes ud gennem det danske kabelnet, tuner halvfjerds procent af de 3-6-årige tv-seere sig således ind på ugens mysterium. Og bagefter genser børnene ivrigt programmerne på nettet eller fortsætter i det mystiske univers på appen på forældrenes iPad. Hvis altså ikke de sender Kristian fanpost (der kommer omtrent

" Man kan sagtens være i øjenhøjde uden at gå i knæ. Man kan sagtens tale til børn, som man ville tale til en voksen." – Kristian Gintberg

6-7 breve ugentligt), overfalder ham i Aarhus midtby (han har nu lært ikke at have sin detektiv-hat på offentligt) eller klæder sig ud som ham eller andre karakterer fra programmet til Fastelavn (udklædningsguides kan findes på nettet). Som at lege Turtles Wide møder Kristian Gintberg i DRs Aarhusafdeling, en kæmpemæssig kasse i metertyk grå beton, der, hvis det ikke var for det røde DR-logo, godt kunne gå for at være et hemmeligt militært forsøgsanlæg. Klokken er lidt i fem, og den store kommandobunker er langsomt ved at tømmes for de producere, regissører og tonemestre, der dagen igennem har trisset rundt blandt kameraer og kulisser. Men selvom det er fyraften, og kaffeautomaten har strejket lige siden middag, virker Kristian ingenlunde træt. Han har brugt dagen på at skrive på et nyt program, forklarer han og smiler begejstret. Faktisk stopper han aldrig rigtig med at smile i de par timer, hvor interviewet står på. Heller ikke da fotografen beder ham om at lade være, så vi kan få nogle billeder af andet end en fjollet, åben mund. "Jeg føler mig sindssygt priviligeret over, at jeg som 25-årig render rundt og laver det, jeg allerhelst vil. Jeg bruger meget af min fritid på at tænke på programmerne og finde på ideer. Men jeg føler egentlig slet ikke, det er arbejde. Jeg elsker at sidde og brainstorme nogle skøre ideer og så føre dem ud i livet. For mig er det ikke meget anderledes fra dengang, man som lille sad to drenge på et værelse og sagde: 'Hey, hvad nu, hvis vi binder det her blå tørklæde om hovedet og klipper huller til øjnene, så ligner vi Turtles!'". Det hemmelige rum, hvor alt kan ske Kristian har selv været med til at udvikle konceptet bag "Ramasjang Mysteriet". Han

PJALTER OG KANYLER: Som barn på landet fandt Kristian og vennerne tit på deres helt egne lege: "Jeg legede meget gadedreng med min gode ven Bjørn. Så klædte vi os ud i nogle pjalter, min mor havde. Sådan nogle gamle trøjer fra genbrug, som vi klippede op. Og så legede vi altid, at vi havde trådt på en kanyle ude på gaden, hvor der var et stof i, som gjorde, man ikke kunne blive voksen. Det har vi leget sindssygt meget." AT BLIVE KENDT En særlig episode gjorde det helt klart for Kristian Gintberg, at han ikke længere var en mr. nobody blandt Danmarks yngste tv-seere. "Jeg var med til et arrangement for børn, hvor Bubber var konferencier. Vi står bag scenen, og Bubber spørger, hvordan han skal introducere mig. Imens jeg forklarer ham, at jeg er ret ny, og jeg ikke som sådan er kendt for noget særligt, går en lille dreng og hans mor forbi. Drengen stopper op, kigger på Bubber og mig og siger så: 'Se mor, det er Kristian fra Ramasjang!' Det var ret stort."

har fundet på programmets skæve karakterer og indspillet den glade swingjazz, der sørger for, at den dunkle detektivhule ikke virker for dyster på børnene. Da de sad og skrev på programmet, havde ingen troet, programmet skulle blive så populært: "At reaktionen blev så stor, overraskede os virkelig. Jeg tror, børnene trækkes ind af, at universet er opbygget som noget spændende og hemmeligt, man egentlig ikke må se, men hvor man får lov at være med alligevel. Man siger, at de bedste koncepter er dem, hvor dørtærsklen er lav, men loftet er uendeligt højt. Så det er nemt at komme ind, og når du så er derinde, så kan alt bare ske. Det er det, vi har sigtet efter med 'Ramasjang Mysteriet'. Derudover er det jo MARTS 2014 • WIDE 33


Kristian Gintberg i punktform Født i 1988. Vokset op i landsbyen Bisserup på Sydsjælland. Spiller rollen som detektiv (og skurke) i DRs "Ramasjang Mysteriet", som han har været med til at udvikle. Var i 2011 til casting som vært på programmet "Lille Nørd". Får jobbet og må derfor sige sit daværende arbejde som pedel på Rødkilde Teaterhøjskole op. Forsøgte før ansættelsen i DR selv at lave et børneprogram om en tidsrejsende ubåd, der en dag dukker op i Nyhavn. Lejede for tusind kroner ubåden "Sælen" i to dage for at optage et prøveafsnit. Har under ideudviklingsfasen af "Ramasjang Mysteriet" været særligt inspireret af det franske band "Caravan Palace", der spiller genren 'electro swing', en slags techno-jazz. Og ja, han er i familie med Jan Gintberg. Kristian er Jan Gintbergs nevø.

" Børn lugter jo lynhurtigt, hvis man ikke gider det. Hvis man sidder og hænger lidt. Den gode leg fungerer ikke, hvis den voksne eller barnet skal lade, som om de er interesseret i den." – Kristian Gintberg også bare noget, børnene synes er sejt. Altså, det er en hemmelig hule under jorden!" Kristian Gintberg er selv vokset op med "Kaj og Andrea", "Bamses Billedbog" og "Bullerfnis". For ham at se har greenscreens og computergrafik måske ændret noget ved måden, man laver børnefjernsyn på. Men det er stadig de samme gode grundopskrifter, der virker: "Det bedste børne-tv er det, der har noget spændende for alle. Ligesom der er masser af gode voksen-film, som også kan fascinere børn. Det kan godt være, børnene ikke fatter handlingen, men de forstår helt klart, at de der pirater, de er sgu meget seje!"

sådan: 'Kan du gøre det, så gør jeg det'".

Pattebørnssprog og sammenhold For Kristian handler den gode leg mellem barn og voksen om ligeværdighed. Om at finde noget, man kan være fælles om, som både barnet og den voksne synes er spændende. På samme måde mener Kristian, at godt børne-tv er det, der tager børnene seriøst og hverken taler ned til dem eller de forældre, der ser med: "Man kan sagtens være i øjenhøjde uden at gå i knæ. Man kan sagtens tale til børn, som man ville tale til en voksen, og så forstår de stadigvæk, hvad man siger. Børnene ved jo godt, at jeg er en voksen mand, så de ville også synes, det var mærkeligt, hvis jeg begyndte at snakke pattebørnssprog til dem. Så er der jo noget, der ikke stemmer overens." Samtidig må børnene gerne lære noget af børnefjernsyn, mener Kristian. Ikke nødvendigvis med skolemestermetoder og repetition af den lille tabel. Den slags skal de nok lære i skolen. Men at de lærer om sammenhold og at være en god kammerat: "I Ramasjang Mysteriet får jeg jo besøg af et barn i hvert program, fordi jeg ikke kan klare det selv. Så det handler meget om det sociale og om at hjælpes ad,

" Når man leger, indgår man jo altid en eller anden usagt pagt om legens præmisser. En pagt, der gør, at en helt almindelig gren pludselig bliver til et samurai-sværd, eller at en gokart bliver til en månebil." – Kristian Gintberg

34 WIDE • MARTS 2014

At fastholde legen i 3. take At Kristian i programmerne får besøg af en lille gæstedetektiv er en af de essentielle motorer i programmet. Og i det forhold er Kristian nærmere Dr. Watson end Sherlock; det er børnene, der skal finde spor, og det er dem, der i slutningen af program-

met skal udpege misdæderen, der har spist af Bamses honningkrukke eller stjålet Andreas fuglefrø. Som vært er det vigtigt, at Kristian ikke bryder illusionen for gæstedetektiven, men holder barnet fast i legen. Men det er svært, når barnet i studiet opdager, at man i virkeligheden ikke falder ned gennem et kloakdæksel, når man skal ned i den hemmelige hule. Eller at supercomputeren Mysterio ikke er så alvidende og hurtig til at svare, som den fremstår på tv. "Legen og programmet er jo sjovest for alle,

når det er ægte. Vi prøver så vidt muligt at undgå, at barnet skal stå og spille skuespil, når vi filmer. Barnet skal have en god oplevelse og føle, at det er der af en grund, og ikke bare som en brik i et show. Derfor gør vi også alt for at styrke illusionen for barnet undervejs. Både jeg, lysfolk og fotografer er sådan: 'Hey, fedt du kunne komme. Vi er megaspændte på at finde ud af, hvem skurken er.' Jo mere børnene føler, at det hele afhænger af dem, jo mere på bliver de. Og så kan man virkelig se i øjnene på dem, at de skal have løst det her, så forbryderen bliver fanget, og Bamse får sin honningkrukke igen." På den måde er det at lege i et studie fuld af kamerafolk og papkulisser ikke så anderledes fra at lege i byens park, på bedsteforældrenes loftsrum eller i skoven uden for spejderhytten, mener Kristian: "Når man leger, indgår man jo altid en eller anden usagt pagt om legens præmisser. En pagt, der gør, at en helt almindelig gren pludselig bliver til et samurai-sværd, eller at en gokart bliver til en månebil. Det er det, der gør legen magisk."


?#@*&%! Muggen På:

Kristian Gintberg Tekst: Peter Kondrup Maul Foto: Ulrik Hasemann

"Muggen på" er magasinets bitre indlæg. Det er her, vi tillader os at stille de uhøflige spørgsmål og giver hovedpersonerne mulighed for at tage til genmæle. I dette nummer forsøger redaktionen at sprøjte lidt citron i øjnene på den sukkersøde børnevært og Ramasjangkendis Kristian Gintberg.

Nej, seriøst: Hvad tror du, ødelægger et par udkørte forældres lørdagsslumren mest: At deres børn starter dagen med syv skefulde sukker eller et program med en overbegejstret ritalin-fætter med sele og hat? Kristian Gintberg: Jeg forstår din formulering som et indirekte råb om hjælp fra det støvede spejderkorps. Som du ganske rigtigt beskriver mellem linjerne, er det kun på tide, at I får skiftet jeres fesne 70'er-dragt ud med noget mere stilet. Og hvad sker der i øvrigt for halskluden?

Okay Kristian, din karriere startede med "Lille Nørd", hvor du blev kendt på at klæde dig ud i grise-, flue- og storkekostume. Handler børne-tv ikke bare grundlæggende om at nedværdige sig selv mest muligt? Kristian Gintberg: Jo, det er fuldstændig rigtigt forstået. Det er samme koncept som spejderledere: Voksne mænd, hvis største sejr i livet er, at de har fået tilladelse til at gå med en 2 cm lang lommekniv, mens de bygger grimme huler i skoven iført latterligt tøj.

12 cm, Kristian. 12. Og når vi nu er ved voksne mænd: Med

al den happy go lucky-entusiasme og overgearede highfiveri, du og andre børneværter lægger for dagen, undrer det dig så ikke, at du ikke får flere sure mails fra nedslidte forældre, hvis børn har fået unaturligt høje forventninger til voksnes energiniveau? Kristian Gintberg: Jeg fik mange sure e-mails fra forældrene i starten. Men jeg valgte at skrue energiniveauet, min happy go lucky-entutiasme og mængden af uddelte highfives yderligere op, og herefter er forældrene simpelthen blevet for trætte til overhovedet at skrive e-mails. Mission accomplished!

Okay, så nu er du modeekspert, hr. 30'er-buks. Klart. Lidt ligesom du er den nye Bubber. Hvor lang tid går der egentlig, før du så står og flæber i et eller andet udtrådt tv-koncept, hvor en skægget jægersoldat råber ad dig og din svage karakter? Kristian Gintberg: Det er allerede på tegnebrættet. Jeg kan afsløre, at det bliver en serie på otte programmer, hvor jeg allerede indenfor de første 10 minutter af afsnit 1 bryder grædende sammen. Jægersoldaten er nemlig blevet erstattet af en midaldrende spejderleder, hvis

ynkelige forsøg på at lave bål og fange fisk med de bare næver, ville kunne få selv B.S. Christiansen til at fælde en sympati-tåre.

Egentlig burde det være os, der fældede sympatitårer for dig og din fremtid, Kristian. Tusindvis af børnefans er jo sjældent en velsignelse, og redaktionen giver dig et år, før du går i hundene som Miley Cyrus eller Justin Bieber. Hvordan forestiller du dig selv, din deroute kommer til at se ud? Kristian Gintberg: Tusind børn = Tusinde mødre, som hver dag glæder sig over, at jeg kan underholde, når forældrene ikke selv orker. Når berømmelsen svigter, og DR's honningkrukke smækker i for mig, er jeg sikker på at kunne finde trøst i mødrenes (b)arme... MARTS 2014 • WIDE 35


LEG

– FOR ALLE ALDRE British Bulldug, Ståtrold og Banke Banke Bøf. Leg er en del af vores spejderarbejde. Det er sjovt, en god breaker og den optimale måde at brænde lidt energi af på, men det er ikke kun for sjov – der en mening med legene. WIDE har taget en snak med Troels Forchhammer fra DDS Program.

( Målgrupper )

Tekst: Marie Torp Christensen Foto: Jan Vestergård og DDS Fotoarkiv

D

et overordnede formål med vores spejderarbejde er at udvikle vågne og selvstændige mennesker, og ifølge Troels Forchhammer fra DDS Program er legene en af skridtene mod at opnå spejderarbejdets formål. ”Forskellige lege kan understøtte de forskellige sider af vores udvikling i forskellig grad.” Hvert sit formål Alle lege har potentiale til at udvikle, og når man som ledere er bevidste om, hvilken udvikling man gerne vil frembringe, så er det blot at finde en leg, som understøtter. Til at styrke spejdernes problemløsning og lederskab er den klassiske kluddermutter optimal, mens British Bulldog både udvikler 36 WIDE • MARTS 2014

” I nogle situationer er det også godt at lade spejderne opfinde deres egne lege.” – Troels Forchhammer spejdernes fysisk og er med til at lære dem at tage hensyn til hinanden og de forskellige personlige grænser. Nogle gange kan det også være en god ide at slippe lederkontrollen. ”I nogle situationer er det også godt at lade spejderne opfinde deres egne lege. For det selv at skulle skabe legen styrker især deres kreative udvikling,” fortæller Troels Forchhammer De tre h’er. Lige siden Baden-Powell tog nogle drengespejdere med til Robben Island i England i

1907, har leg været en del af programmet, og der er en grund til, at det er en af de elementer, som har holdt ved i over 100 år. ”Når vi med spejdermetoden skaber friluftsoplevelser, som indeholder begejstring, sjov og appellerer til fantasien, så ligger leg jo lige for,” siger Troels Forchhammer. En måde man kan arbejde med legene mere systematisk og reflekteret er gennem de tre h’er. Troels forklarer: ”Lederen gør sig klart hvorfor spejderne skal lege – herunder hvilke sider af deres personlighed der skal være i fokus. Spejdermetoden er så den naturlige ramme for, hvordan vi leger. Når vi er bevidste om det, så bliver det meget nemmere at kunne se, hvad vi skal lege. Hvorfor, hvordan og hvad – det er fremgangsmåden.”


TROP

Hvis du har en Androidtelefon, så kan du hente FDF'ernes legedatabase som app

Amerikansk Tørklæde Materialer: Ingenting Tid: 15-30 minutter Regler: Man er delt op i to hold. Man laver to baglinjer. Hvert hold har sin linje. Nu finder holdet ud af hvem, der skal gemme tørklædet på kroppen og derefter løbe mod modstanderens baglinje med tørklædet. Får modstanderen fat i tørklædet er det deres tur til at score. Er tørklædet lagt bag linjen har holdet scoret, og det er nu det andet holds tur.

MINI Affaldssorteringsstafet Materialer: Usorteret rent skrald og affaldskasser Tid: 15-30 minutter Regler: Del spejderne op i to hold. Giv hvert hold en bunke usorteret, rent skrald. Det gælder så for holdene om først at sortere deres skrald. Opdelingen kan f.eks. være papir, pap, metal, plastik, glas etc. Tip: I kan også gøre det sådan, at når holdet har sorteret deres skrald skal de bygge noget ud af det, så jo hurtigere man er til at sortere, jo længere tid har man til at bygge.

Junior Angolansk bro-bro-brille Materialer: Ingenting Tid: 15 minutter Regler: Spejderne er delt i to hold, som trækker tov. Der er bare ikke noget tov.I stedet tager de forreste i rækken fat i hinandens hænder og holder godt fast, mens de to hold trækker i hver sin retning med armene rundt om hinandens maver. Det hold, der falder først, har tabt.

MIKRO Fang Cirklen Materialer; Ingenting Tid: 15 minutter Regler:Deltagerne danner en cirkel og holder hinanden i hånden. En af deltagerne stiller sig ind i midten og får bind for øjnene. Personen drejer rundt et par gange og skal derefter prøve at fange én af de andre deltagere i cirklen. Lykkes det, skal personen prøve at gætte, hvem det er, som er fanget. Hvis der gættes forkert, går personen ind i cirklen igen. Hvis der gættes rigtigt, skal den person, der er blevet fanget, ind i midten. Cirklen skal samarbejde og hele tiden være i bevægelse, således at "den blinde" ikke får held til at fange nogen. Det er vigtigt, at cirklen under hele legen ikke lader "den blinde" komme uden for cirklen.

Har du brug for, at dine spejdere bliver friske i hovedet. Så brug en leg som breaker og energizer.

LEG VIDERE Hvis du har brug for nye lege til dit repertoire, kan du klikke dig ind på Aktivitetsdatabasen på http://dds.dk/aktiviteter. Derudover har FDF'erne også en legedatabase, som er fyldt til randen med inspiration: http://fdf.dk/aktivitetsideer/legedatabasen/

MARTS 2014 • WIDE 37


kalender

Hold dig opdateret med hvad der sker de kommende måneder

MOVE Mobile: Tjek dds.dk/move og tilmeld dig en masse af forårets fede kurser! Du kan bl.a. komme af sted på de her: Kano i vildmarken: 15.-18. Maj 2014 Kano- og Vildmarkskurset er et kursus for dig, der skal lede klanens/ troppens næste kanotur eller give dine ledere en anderledes oplevelse. Kano- og vildmarkskurset er også et hyggeligt kursus, hvor der vil være mange hyggelige timer i kanoen på vej mod næste lejrplads, under frokosten på en lille solbeskinnet klippeø eller ved bålet om aftenen, mens mørket langsomt sænker sig.

Foto: Mads h. Danquah

April

Påskekurser

Kursus for søkyndige medlemmer

17.-20. APRIL Påskekurserne er for storspejdere i alderen 12-16 år, og der er særligt fokus på patruljens liv og samarbejde. Kurserne giver, foruden en masse nye venner, udfordringer og oplevelser, en masse ideer til patruljelivet hjemme i gruppen. Info: dds.dk

5. APRIL Her har du mulighed for at møde andre ’søkyndige’ for gennem debat og refleksion at sikre stadig udvikling og forståelse af ”Sikkerhedsbestemmelser for søaktiviteter.” Herudover vil ting som særlige opgaver, ansvar og søsikkerhed i almindelighed blive gennemgået. Info: http://dds.dk/uddannelse/2014/kursus-for-soekyndige-medlemmer

Gilwellkursus 12.-19. APRIL Gilwellkurset er en del af en lang international tradition og sigter på, at du som spejderleder fordyber dig i spejderarbejdets ide og metoder – og gennem refleksion udvikler dig som person og som spejderleder. Info: http://dds.dk/uddannelse/2014/gilwell-paaske-2014

Maj

Ledelseskursus 1 2.-4. MAJ Et kursus om involvering, kommunikation og strategi: Med udgangspunkt i konkrete cases fra Det Danske Spejderkorps og relevante teorier er formålet med dette kursus at give træning i ledelse af voksne frivillige og i at tackle udfordringer som fx at skabe medlemsvækst, at få flere ledere, at få bedre samarbejde på tværs af grene eller grupper, eller at tage skridtet til en attraktiv spejdergruppe. Info: dds.dk/move

Anerkendende ungdomsledelse for tropsledere

Bliv del af et fantastisk netværk Har du mod på at gøre en forskel? Har du lyst til at inspirere og udvikle børn og unge? Så tjek dds.dk/debat/jobboersen. Her finder du spændende frivillige lederjobs i Det Danske Spejderkorps nær dig.

38 WIDE • MARTS 2014

9.-11. MAJ Er du nysgerrig på, hvordan du kan bruge anerkendende ledelse i praksis? Så skal du på dette års kursus i Anerkendende Ungdomsledelse! Vi vil fokusere på, hvordan vi med en anerkendende tilgang kan skabe et endnu bedre miljø i både patruljen og troppen for de 12-16 årige spejdere. Info: dds.dk/move

Stjernedrys: 23.-25. Maj 2014 Her er kurset for dig med 0-2 års erfaring som minileder. Det hele foregår i naturen med overnatninger i det fri, og du får gode ideer til dit daglige minispejderarbejde og kendskab til spejderideen. Og så får du planlægningsværktøjer, så du kan arrangere gode og givende møder. Ledelse i praksis: 27. maj – 1. juni 2014 Kurset for dig der vil udforske dig selv som spejderleder i dagligdagen. Der arbejdes undervejs med personlighedstyper, ledelsesstile og værdier i rammen af patruljen. Alle på kurset får lejlighed til at løse opgaver i rollen som patruljeleder, og alle får feedback fra både vejledere og medkursister samt muligheden for i fællesskab at reflektere nøje over oplevelserne på kurset.

Der er masser af fede kurser i forårs- og sommermånederne. Tjek MOVE Mobile på dds.dk/move for en fuld liste.


Inspiration fra aktivitetsdatabasen Den nye aktivitetsdatabase er online og strutter af fede aktiviteter. Wide har fundet et par af dem.

Annonce Foto: HWO

g Foto: Søren Friber

TÆNDSTIKÆSKELEG:

EVOLUTIONSLEG:

En sjov leg, der handler om at

Hvilken patrulje er hurtigst til at få

Her skal du udvikle dig fra æg

vingerne, og siger "Pip, Pip, Pip").

vise hinanden tillid

tændstikæsken hele patruljen igen-

til supermand

Historien gentager sig og vinderen

nem og tilbage igen? Alder: Mini, Junior, Trop Aktivitetstype: Samarbejdsøvelser, Leg

Materialer

bliver en øgle (går med den ene hånd Alder: Mini, Junior, Trop, Senior

bagude som hale, og den anden

Aktivitetstype: Leg

fremad i luften som hoved, mens

Varighed: <15 minutter

man siger "Uuu, Uuu, Uuu").

Varighed: <15 minutter En tændstikæske pr. patrulje.

Vejledning

Vinderen efter en kamp mellem to øgler, bliver til Supermand, og hopper en gang, med hænderne i vejret, og

Stil jer patruljevis i en række. Den første i hver patrulje får hylsteret fra en æske tændstikker anbragt på sin næse. På et givet signal vender han sig om og anbringer tændstikæsken på næsen af nr. 2 uden at bruge sine hænder. Således fortsættes rækken igennem.

Vejleding Alle er æg (går med hænderne på

råber "Jeg er supermand". Og da man

hovedet og albuerne forrest, mens

ikke kan blive mere end supermand,

man siger "Æg, Æg ,Æg"), og bevæ-

må man sætte sig ned, og vente til

ger sig rundt mellem hinanden.

de andre er færdige

Når to æg mødes, spiller de Sten,

Legen er slut når der kun er et æg,

saks, papir, om hvem der vinder ret-

en kylling og en øgle tilbage, det er

ten til tage et skridt til i udviklingen.

en rigtig taberleg.

Taberen forbliver æg, og må finde et andet æg at prøve lykken ved.

OBS: Man kan kun spille Sten, saks, papir, med en på samme stadie.

Vinderen bliver til en kylling (går med hænderne på brystet, basker med

Tjek den ny database ud på: dds.dk/aktiviteter Marts 2014 • WIDE 39