Page 1

19 NR 33 / OKTOBER 20

TEST · GEAR · NYHEDE

IN DIT SPEJDERMAGAS

25

NYE MÆRKER! Track tjekker dem ud MAD FRA CONTAINEREN Track viser dig, hvordan du skralder! 8 KØKKENGADGETS TIL LUKSUSPATRULJEN GUIDE

BÅL FOR DOVNE SPEJDERE HOROSKOPER

“Nektariner bringer dig held i næste måned!”

R · INTERVIEWS


VELKOMMEN TIL T R AC K

LDT OVER : HA ' DET FOR VI

Kolofon TRACK er et ungdomsmagasin for spejdere i Det Danske Spejderkorps. Det Danske Spejderkorps: Arsenalvej 10 1436 København K Tlf: 32 64 00 50

04

Pizza over bål

08

Horosko-Per!

02

B&U-Redaktionen: Christoffer Kolbe Boye-Hansen (formand) Per Engelund Ida Marie Daugaard Agnete Gundersen Hjøllund Rasmus Flarup Rune Kristiansen Emma Caroline Blomberg Ansvarshavende redaktør: Peter Tranevig pt@dds.dk

18

12

Forside: Intet påskekursus uden mudder. Foto: Gustav Utke Kauman

Assisterende redaktør og korrektur: Peter Maul pkm@dds.dk

Hestekræfter WTF

Layout: OTW Annoncer: redaktionen@spejder.dk

Køkkengadgets til luksuspatruljen

Oplag: 11.700 Tryk: Reklametryk

10

14

Bål for dovne spejdere

Nye mærker!

Deadline: Tjek deadline for korpsets udgivelser på dds.dk Bemærk: Artiklerne i Track dækker ikke nødvendigvis redaktionens eller korpsets synspunkter. Redaktionen bringer ikke alle indsendte indlæg, men giver en tilbagemelding herpå. Det er en god ide at aftale indlæg med redaktøren på forhånd. Rettigheder: Når du afleverer tekster og billeder, giver du Det Danske Spejderkorps rettighed til at bruge tekst og billeder på både papir og internet i spejder-sammenhænge. Redaktionen forbeholder sig desuden den fulde ret til at redigere i materialet. Redaktionen: redaktionen@spejder.dk Det Danske Spejderkorps generelt: info@dds.dk www: spejder.dk & dds.dk

22

Explorer Belt: Verdens vildeste spejderudfordring?

16

Det kan du spise i naturen

Vagttelefon uden for kontortid: 32 64 00 99

20

Mød en skralder


T R AC K

FOTO : CHRI STI AN M AL I K LY N N ERU P

VELKOMMEN TIL

Laver du mad for sjov? 03

I dette nummer af Track har vi valgt “Gourmet” som tema. Du og patruljen kan bl.a. få inspiration til nye køkkengadgets i patruljekassen, samle spiselige planter i naturen eller indrette et lækkert gourmet-køkken på næste lejr. I kan også få tips til at finde mad i butikkernes affaldscontainere. Og så kan I læse om nogle af de nye spejdermærker – hvor jeg selv synes, det er så fedt, at der er kommet flere mærker med fokus på madlavning. For mig handler gourmet ikke om kaviar og fine saucer. Det handler om at være nysgerrig og at gøre noget sjovt ud af at lave mad. Om det så er at finde ingredienserne på bunden af en skraldespand eller at lave en pastaret, hvor benspændet er, at patruljen kun må bruge én gryde.

For tænk over det: Du skal spise mad resten af livet. Hvorfor ikke også gøre det sjovt at lave den? Rigtig god læselyst. Og god appetit.

Christoffer Kolbe Boye-Hansen B&U-redaktionen

O K TO B E R 2 0 1 9

⊲ Hvad kan du bruge en brødrister til? Jo, til at riste brød selvfølgelig. Og engang imellem at sætte røgalarmen i gang. Men vidste du, at man også kan riste skumfiduser over den? Det prøvede jeg for nylig med nogle venner fra mit kollegium. Vi samlede en lille skov af urtepotter på køkkenbordet, bryggede varm kakao og gik i gang med en times solid efterårshygge. Det var lidt som at være på PLan igen. Bare uden regn og bålrøg. Oplevelsen fik mig til at tænke på, hvordan spejder faktisk har gjort det sjovere for mig at lave mad. For indrømmet: Mens de fleste af os elsker mad, elsker vi ikke alle at lave det. Men som spejder har jeg oplevet, hvordan selv den ærgerligste øv-tjans kan blive grineren. At skrælle 20 kg kartofler? #Nemt, hvis det foregår med venner og et sindssygt soundtrack. At vaske kulsorte bålgryder op i vinterkulden? Aftenens klimaks, hvis det twistes til en patruljekonkurrence.


T R AC K

NYT & NICE

Vilde historiefacts ⊲ En af de mærkeligste ting i verden er krig. Track har fundet nogle absurde historiefacts fra krigens verden. ● Alle tanks i Storbritannien har siden 1945 haft udstyr til at kunne lave te.

04

● Verdens korteste krig varede 38 minutter og blev udkæmpet mellem Storbritannien og Zanzibar. Efter at Zanzibar fik sænket deres eneste skib, stoppede briterne beskydningen, og krigen sluttede. ● Før trådløs kommunikation blev opfundet, kommunikerede krigsskibe med signalflag, som man viftede med. Kommandoerne gik på denne måde fra skib til skib. Det gjorde, at det oftest tog op til halve timer, før alle skibe i formationen havde modtaget beskeden. Hvis der altså var godt vejr – i tåge var det stort set umuligt at kommunikere. ● Under 2. verdenskrig havde de polske tropper en 220 kg tung bjørn som maskot. Bjørnen, der hed Wojtek, hjalp bl.a. med at bære ammunition.

TRACKS SURVIVALGUIDE

Brændt af en brandmand? Sådan gør du! Brandmænd er flotte – men de gør sindssygt ondt at komme tæt på. Det skyldes, at deres tentakler – de lange tråde, de trækker efter sig – har giftbrodde for enden. Her er, hvad du skal gøre, hvis du bliver brændt: • Afkøl såret med saltvand, og vask forsigtigt giften af huden. Du kan derfor med fordel gå tilbage i havet. Brug saltvand, da ferskvand kan få kapslerne til at briste og frigive giftstof.

O K TO B E R 2 0 1 9

• Gnid ikke i brandsåret. Det er meget vigtigt, at du ikke klør i brandsåret og ikke tørrer området af. • Hvis dette ikke lykkes, kan du bruge et ganske almindeligt dankort eller plastikkort til at skrabe de giftpigge, der sidder på huden, af.

bonsoirme mada

Nye mærker med udfordringer i bølgen blå! Som du måske ved, er der nye mærker til trops- og seniorspejderne (og hvis du tænker “WTF?!”, så læs mere på side 14). Både trop og seniorer kan nu tage mærker, der udfordrer den indre vandhund. Tropsmærket hedder ”Det kolde gys” og seniormærket hedder “Hop i”. Tjek dem på dds.dk/mærker.

• Brug husholdningseddike. Hvis du er tæt på sommerhuset eller fritidshuset, kan du med fordel bruge husholdningseddike. Ved at hælde eddike ud over såret, neutraliserer eddiken giften fra brandmanden og virker smertelindrende. • Den brændende, sviende fornemmelse kan dæmpes med en lokalbedøvende creme, som først bør anvendes, når alt giftstof er fjernet fra huden. Kilde: FALCK

Hvad med tis?! Vi ved ikke, hvem der fandt på, at man skal tisse på stedet, hvor man er blevet brændt. Men det må være en ret vild prankster-type, for det passer nemlig ikke. Så bare lad være med at tisse på dig selv (eller dine patruljekammerater!), hvis der er brandmænd på færde.


NYT & NICE T R AC K

PIZZA OVER BÅL

05

En ret, der kombinerer to af de bedste ting på jorden: Pizza og bål. Track har været på spejder.dk for at finde inspiration til absolut yumminess for dig og din patrulje.

Flere opskrifter? Spejder.dk har masser af idéer til bålmad. Tjek dem ud med din patrulje.

TIL CA. 12 SMÅ PIZZAER

Pizzadej: ca. 1/2 kg hvedemel ca. 1/2 kg grovmel fx grahamsmel 1/2 kg durummel 1 pk. gær 8 dl. vand lidt olie, salt og sukker.

Andet: Bagepapir Sølvpapir

ALTERNATIVE METODER ⊲ Vil I spare på sølvpapiret, kan I også lave pizza i en Dutch Oven (støbejernsgryde) eller i særlige gryder til bagning i bål.

O K TO B E R 2 0 1 9

Idéer til fyld: 2-3 dåser tomatpure 300-400 g. revet ost 1-2 pk. skinkestrimler 1 pk. peperoni 2 ds. majs 1 ds. ananas (haters gonna hate!) 2-3 friske tomater 1-2 peberfrugter Oregano

Sådan gør du: 1. Lav pizzadejen og et stort godt glødebål. 2. Tag en klump dej og rul den ud cirka på størrelse med et A4-ark. 3. Læg dejen på et stykke bagepapir, som er lidt større end dejen. 4. Nu skal der fyld på pizzaen, og kun fantasien sætter grænser. Pas på, den ikke bliver for smattet. 5. Fold nu pizzaen sammen på midten og klem kanterne sammen, lidt som en lukket pizza. 6. Fold bagepapiret godt rundt om pizzaen, og pak den nu ind i to lag sølvpapir. 7. Bag pizzaen i gløderne i 5-7 minutter på hver side (hold godt øje med den, bagetiden afhænger meget af bålets temperatur). 8. Pak pizzaerne ud, og tag en bid af himlen! #nomnomnom


Ungdomsøen er åben! Hvor ligger Ungdomsøen? Ungdomsøen ligger i Øresund tæt ved København. Der går både derud dagligt fra Nyhavn (København) fra april til oktober. Uden for denne periode er der cirka åbent to gange om ugen. Tjek ungdomsoen.dk.

Flere løb? Tjek dds.dk/arrangementer for upcoming løb.

KLAR TIL ADVENTURESPEJD? ⊲ Efterår og vinter er højsæson for vilde spejderløb. Skal du og patruljen smage adventurespejd for første gang – eller måske simpelthen forsøge at smage sejrens sødme? Så er det bare at komme i gang. TRACK har samlet en lille oversigt her. 5. — 6. oktober:

1. — 2. februar:

DILLELØBET

ALLIGATORLØBET

⊲ Dilleløbet udspiller sig i den canadiske ødemark.

06

FOTO : GU STAV U TK E K AU M AN

T R AC K

NYT & NICE

25. — 27. oktober:

SØLVØKSELØBET F OTO : CHR I STO P HE R H ES SE LB E R G O G F R E D E R IK HE L L ER

⊲ Løb for 2-mandshold med fokus på orientering. Man skal være over 15 år.

⊲ Det legendariske og hårde adventurespejdløb, der foregår i Sydsverige! 1. — 2. februar:

WASA WASA ⊲ Et fedt natløb med postopgaver i den kolde nordjyske nat.

26. — 27. oktober:

FENRISLØBET ⊲ Få en oplevelse ud over det sædvanlige på dette natløb for tropsspejdere. 9. — 10. november:

O K TO B E R 2 0 1 9

CICEROLØBET ⊲ Har du hørt om Ungdomsøen? Det er det gamle søfort, som blev overtaget af spejderbevægelsen tilbage i 2015, og som er blevet omdannet til en ø for alle unge. Nu er øen endelig åbnet, og du og dine venner eller patrulje kan kigge derud. Der kommer løbende arrangementer – hold øje med ungdomsoen. dk. Og ellers kan man også bare tage en båd derud og fx tage en overnatning i et af shelterne derude.

⊲ Løbet for 13-17-årige spejdere, der hellere laver udfordringer med smartphones og raketfysik end kompas og rafter. 25. — 26. januar:

DINIZULI ⊲ Klassisk og vildt løb med både opgaveløb, nat-O-løb m.m.

Nye tropsmærker med fokus på adventurespejd Blandt de nye tropsmærker er der hele to, der har fokus på adventurespejd: ’Basecamp’, der handler om at afprøve elementerne i adventurespejd og mærket ’Adventurespejd’, hvor patruljen skal prøve færdighederne af på løb. Tjek alle de nye mærker på dds.dk/mærker


AFTEN 3/10

-20% SPEJDER RABAT

Torsdag den 3. oktober kan alle spejdere, ledere og forældre spare 20% på alle ikke-nedsatte varer i Spejder Sport. Vi holder længe åbent fra 18-20 og glæder os til at se dig.


T R AC K 08 O K TO B E R 2 0 1 9

NYT OM PER Redaktionens astrolog Per har tidligere lavet sine horoskoper, mens han stod midt på Rådhustorvet i Horsens og kiggede op mod himlen ved middagstid. Redaktionen følte, at han havde brug for nye luftlag, og sendte ham derfor på søspejderlejr i Det Sydfynske Øhav. Her kunne han for første gang i lang tid rent faktisk se stjerner, når hans horoskoper ”kom” til ham. Om det har gjort nogen forskel for horoskoperne, vides ikke, men han ser i hvert fald knap så skør ud, som han plejer.


HOROSKO—PER T R AC K

TVILLING

T E K ST: PER EN G ELU N D, C HRISTOFFER KOLB E BOYE -HANSE N F OTO: G ETTY

VÆDDER De fleste stjerner siger, at du i næste uge har 87% chance for at blive skidt i hovedet af en fugl. Nogle få er dog uenige, og mener, at det vil vise sig at være regn eller fugemasse. Det er lidt forvirrende. Husk dog på, at folk der påstår, at det bringer held at blive skidt i hovedet af en fugl, lyver.

TYREN

Hvis du får skaldyr i den kommende uge, bør du spise det. Stjernerne siger, at det styrker immunforsvaret, og det kunne du vist godt bruge noget af. Medmindre det er krebs! Så er du jo en slags stjernetegnskannibal.

LØVEN Stjernerne siger, at det er yderst vigtigt, at du i den kommende tid føler, mærker og tænker over, hvad din vigtigste sans er. Som inspiration siger de, at du kan bruge Stig Rex Thomsens – kunstner og galleriejer i Svaneke – citat om hans vigtigste sans: “følesansen lige omkring armhulen er nok min mest veludviklede sans og klart nummer et.”

Du vil inden for en overkommelig fremtid få en uslukkelig lyst til at lege sneboldkamp. Her er det godt, at en af dine venner var så fremsynet og har gemt et lager af snebolde i sine forældres fryser. Uheldigvis ved jeg ikke, hvilken af dine venner det er. Kun at han er af det mandlige biologiske køn.

SKYTTEN Sørg for at skaffe så mange kuglepenne som overhovedet muligt. Du vil helt sikkert få brug for dem i løbet af de næste par uger. Jeg kan ikke sige hvorfor, men du skal VIRKELIG skaffe mange kuglepenne. Ingen blyanter.

STENBUKKEN Hvis du glemmer at drikke vand og spise mad, risikerer du at blive tørstig og sulten. I den rækkefølge. Heldigvis findes der cola og is. Begge dele kan nemt gemmes i armhulen, uden dine forældre opdager det. Du vil desuden være spøjst glad for korncirkler i næste uge.

JOMFRUEN I næste uge vil du sandsynligvis få lidt problemer med armsved og fodsved. Den eneste løsning vil være at vaske dig grundigt. Men det er vist også på tide, at du kommer i gang med det, hva’?

VÆGTEN Nektariner bringer dig held i den næste måned. Det er lige meget, hvad du bruger dem til, men så længe at du er i nærheden af nektariner, burde du være rimelig heldig. Men det skulle angiveligt virke bedst, hvis du spiser dem med ske og/eller spisepinde.

VANDMANDEN Vidste du, at man kan købe mus i Mini Zoo Tårnby til 20 kr. stykket?

FISKEN Får du en naturlig lethed ved omgang med våben i næste uge, og ved du lige pludselig, hvordan de fleste skydevåben fungerer (inklusive missilsiloer), og bliver desuden ekstra opmærksom, hvis du hører ordet ”affyringskoder”? Så er du måske en alien. Eller bare sygt mærkelig. Naturtalent, måske?

O K TO B E R 2 0 1 9

Du vil på en torsdag have et svært valg. Nordstjernen mener, at du bør tage det valg, der bruger penge. Hvilken torsdag ved jeg ikke, men husk, at hvad du forpligter dig til, er dit eget valg. Ikke stjernernes. Og det valg forpligter. Du kommer også til at spise for meget til aftensmad, og du er ligeglad.

KREBS

SKORPIONEN

09

Hvordan kommer det til at gå dig og din patrulje i fremtiden? TRACK’s hof-astrolog giver dig svaret.

I den kommende uge vil du møde en masse nye mennesker, som du aldrig har mødt før. Blandt dem vil der være en masse potentielle venner – så længe du holder dig fra at spørge, om de også har husket deres sølvpapirshat, for så vil det hurtigt blive akavet. Generelt, så lad være med at spørge, om folk har husket deres sølvpapirshat, første gang du møder dem.


T R AC K

GEAR

Opskriften på et gourmet udekøkken! Enhver spejder, der har en lille kok gemt i rygsækken, har selvfølgelig brug for verdens bedste udekøkken. Derfor har Track fundet nogle tips, som kan gøre dit næste udekøkken megafedt!

O K TO B E R 2 0 1 9

10

T E K ST: RAS M U S FLARUP, B&U-RE DAKT IONE N F OTO: LAS S E STIS S IN G JE NSE N, F RE DE RIK DAHL KE HLE T OG A N DERS B RA N DT-JAC OBSE N

Køkkenbordet deluxe ⊲ Når man tager på lejr, så er køkkenbordet ofte det første – og vigtigste – pioneringsprojekt, som man begynder på. Der er desværre alt for mange, der ikke får gennemtænkt deres køkkenbord og ikke får brugt hver enkelt rafte effektivt! Nogle praktiske ting, man kan tænke ind i sit design, er: · Plads til gryder og skåle mellem de to sider af bordet Sparer plads i patruljekassen, og på bordet under madlavningen. · Tørresnor mellem de to trebukke. · Redskabsophængning for enden af lange rafter - Lettere tilgængeligt, end hvis det er i patruljekassen. · Opvaskestativ på tværstiverne til trebukkene. · Matchende tykkelse i rafterne på bordpladen - Hvis en af dem er for høj, kan intet stå stabilt! · Plads til patruljekasse under trebukken - Let tilgængelig, uden at være i vejen.


T R AC K

Gammelmandsild: For alle dovne spejdere! ⊲ Gammelmandsilden er en effektiv båltype til den spejder, som gerne vil udnytte al sin plads uden at skulle bevæge sig alt for meget. Denne båltype kan nemlig bruges for enden af dit køkkenbord på spejderlejren!

Fordele · Man kan betjene bålet både oprejst og siddende – uden at skulle bukke sig ned. · Tæt på køkkenet. · Kan kombineres med en trebuk, så man får et simpelt og effektivt hejsesystem til gryder.

▼ Konklusion Man kan altid bygge videre på sit køkkenbord, og dette er bestemt ikke de eneste opgraderinger, man kan gøre brug af. Har du selv nogle forbedringer i verdensklasse, som alle bare skal høre om? Så husk at få dem afprøvet på næste spejderlejr, og få spredt budskabet om lige præcis DIT vilde udekøkken!

O K TO B E R 2 0 1 9

Ulemper · Kan blive for varmt at stå tæt på, når man skal arbejde med maden. · Kræver mere arbejde at sætte op end et almindeligt bålsted.

11

Alt I behøver at gøre, er at dække enden af køkkenbordet totalt med rafter, lægge et godt lag jord (10-15 cm) ovenpå, hvorefter man har et hævet og sikkert bålsted! Er jeres køkkenbord ikke så bredt, kan det være en god idé at afskærme siderne på selve bålstedet med rafter eller lignende, så jorden kan indrammes og ’stables’ i højden.


T R AC K

LUKSUSSPEJDER

8 KØKKENGADGETS TIL LUKSUSPATRULJEN

POPCORN-MASKINE ⊲ Intet skriger: “Vi er lidt sejere end jer” som at have medbragt en popcorn-maskine på lejr. Indtil I skal finde et strømstik at slutte den til, selvfølgelig…

12

Er din patrulje helt fanatisk med madlavning? Bruger I termometer, når I koger havregrød? Har I altid fem trangiaer i gang for at lave én forret? Så har Track fundet 8 uundværlige ting til jeres patruljekasse!

CHOKOLADEFONTÆNE ⊲ Glem de andre ting. Det er den her, I starter med. Nu!!!

O K TO B E R 2 0 1 9

SPIRALIZER ⊲ Med denne gadget kan I lave alle grøntsager til tynde spiraler: Squash-pasta, gulerodsspaghetti og verdens tyndeste fritter.


T R AC K

STØBEJERNSPANDE ⊲ Du tænker nok, at støbejernspander og -gryder er oldschool. Og vi giver dig helt ret. Måske du også tænker, at de vejer cirka lige så meget, som hvis I tog en mikroovn på lejr? Og ja, det er også rigtigt. Men de fungerer altså supergodt. En støbejernspande kan have næsten samme gode overflade som en teflon-pande, men til gengæld kan den holde et helt liv, hvis bare den behandles ordentligt.

DAMPSKIBSLÅG ⊲ Tingen, du ikke vidste, I manglede – men som I nu ikke kan undvære. ’Fred Steam Ship Silicone Steam Lid’ er et silikonelåg til jeres gryde. “Øh, er det alt?”, tænker du så. Men nej, ikke helt. I stedet for at have et almindeligt hul til at slippe af med dampen, er der udformet et lille skib oven på låget, hvor dampen kommer ud af skorstenen. Det må ALLE have.

13

MARINADESPRØJTE ⊲ Hvad er det? Såmænd bare en kæmpe sprøjte, så du kan sprøjte marinade direkte ind i midten af kødet/tofuen/grøntsagerne. Simpelt, men effektivt.

RØGPISTOL ⊲ Det er – som navnet antyder – en pistol, der skyder røg. Nu kan du give bålsmag og -lugt til alle dine ting uden et bål. Det er skidesmart og perfekt til næste gang, der er bålforbud.

SOUS VIDE-MASKINE O K TO B E R 2 0 1 9

⊲ ’Sous vide’ er blevet det nye sort for hobbykokken. Vakuumpak dit kød eller grøntsager: Lad det ligge i det varme vand fra sous vide-maskinen en halv dag, og forvent kød, der er så mørt, at du skal spise det med ske.


T R AC K

NYE MÆRKER

TRACK TJEKKER DE NYE MÆRKER

▲ TOPTUR iTROPi For alle bjergbestigerne derude! Her skal man selv planlægge og gennemføre en tur op i højden. Oplagt til en udlandstur, men kan også tages herhjemme.

Endelig skete det: Der er nye mærker for trops- og seniorspejdere. Track har tjekket dem ud, og bringer her et lille udvalg. Resten kan ses på dds.dk. ▲ ALENE I VILDMARKEN iTROPi Okay, du er ikke alene, men har din patrulje med. Til gengæld må I maks. have 10 ting med på tur. Vælger I sav eller stangtennis?

14

▲ KANO iTROPi Yes, du læste rigtigt: Nu kan man endelig tage et kanomærke!

⊲ MASTERCHEF iTROPi Er I klar til at gå gourmet? Her er mærket, hvor I kan tage jeres madlavnings-skills til næste level.

O K TO B E R 2 0 1 9

▼ INFLUENCER iTROPi Et mærke, hvor man faktisk skal have sin telefon frem. Troppen skal lave en kreativ kampagne eller reklame om, hvorfor spejder er fedt.

▲ MIKROEVENTYR iTROPi Et ret vildt mærke, hvor man skal gennemføre tre crazy aktiviteter. Der er forskellige idéer: Fx luftmadras nedad åen, halvmaraton på løbehjul, terningetur og meget mere.

▲ GLAMPING iTROPi Her er et mærke efter TRACK’s hjerte! Man skal kort fortalt lave den vildeste luksuslejrplads. Desuden er det et krav, at man bruger mindst 24 timer på at nyde frugterne af sit arbejde…


NYE MÆRKER T R AC K

TROP OG SENIOR ⊲ Der er kommet 17 nye mærker til troppen, og 7 til seniorerne. Selvom der er flest tropsmærker, er det Tracks indtryk, at en del af tropsmærkerne vil være sjove udfordringer for seniorer også, når klanen selv står for planlægningen.

▲ HOP I iSENIORi Simpelt, men udfordrende koncept: Klanen skal bade i 5 forskellige slags vand og hver gang afprøve en unik aktivitet, der hører til. ▲ IVÆRKSÆTTER iSENIORi Slut med gode idéer, der aldrig føres ud i livet! Brug disse skills til at få et projekt i luften.

⊳ SÅ HATTEN PASSER iSENIORi Mærket, hvor alle skal finde sig et nyt outfit og afprøve livet i en andens sko. 15

HVOR MANGE MÆRKER? ⊲ I alt er der 25 nye mærker til trop og senior. Desuden er det ikke udelukket, at der kommer ekstra mærker næste år. Hvis du har et forslag til et mærke, så skriv til program@dds.dk.

▲ OFFLINE iSENIORi Én ting er, om du kan undvære din telefon. En anden ting er, om I evner at gennemføre en tur uden digitale gadgets overhovedet?

O K TO B E R 2 0 1 9

Tjek alle de nye mærker på dds.dk/mærker

▲ SENIORZEN iSENIORi Her skal vi helt ned i gear. Nej, jeg sagde heeeeelt ned i gear.


T E K ST: I DA M AR IE DAU GA AR D

Naturen er et stort supermarked, der holder længe åbent. TRACK har fundet nogle planter, patruljen selv kan plukke på næste spejdertur. Okay, I bliver måske ikke mætte, men ting man selv finder, smager bare bedre.

T R AC K 16

S P I S

O K TO B E R 2 0 1 9

TIPS & TRICKS

N A T U R E N

BRÆNDENÆLDER ⊲ Det lyder nok ikke som det mest oplagte valg at spise en brændenælde, og for alle der har prøvet at blive brændt af den, virker det måske grænseoverskridende. Men den er god nok: Brændenælder kan faktisk sagtens spises – bare ikke rå! Pluk kun bladene, og sørg for at have et par gode handsker på. Små brændenældeblade og skud er bedst, hvis du kan finde det. Hælder du kogende vand over brændenælderne, stopper de med at brænde. Brændenælder er gode i suppe, pandekager eller måske i et brød? Der er mange muligheder. Kun fantasien sætter grænser!

OBS

Langt fra alt i naturen kan spises, og det er derfor vigtigt, at I har helt styr på, om det er den rigtige plante, I har fat i, før I spiser den. Spørg en, der ved mere om naturens planter, hvis I er det mindste i tvivl.


HYBEN ⊲ Måske kender du hyben under navnet ”kløpulver”? Det kaldte vi det i hvert fald i min folkeskoleklasse, men på trods af tilnavnet kan hyben sagtens spises. Hvis de røde frugter snittes og koges, kan de blive til en rigtig god hybenmarmelade. De modnes i august og er modne rigtig langt ind i efteråret, fordi de ikke ødelægges af frost.

BROMBÆR OG HINDBÆR ⊲ Brombær og hindbær er super lækre både til madlavning og til at spise direkte fra busken. Hvis du er ude og gå en tur, kan du være heldig at finde vilde brombær og hindbær. De er typisk lidt mindre end dem, du finder i supermarkedet, men oftest meget bedre!

17

Find mad med nye mærker Er du tropsspejder, bliver der god mulighed for at finde spiselige planter i naturen. Det skal man nemlig med de nye mærker ’Alene i vildmarken’ og ’Masterchef’.

SKOVSYRE

HYLDEBLOMST ⊲ Du kan finde den hvide hyldeblomst i naturen det meste af sommeren. Ud af den kan du lave den dejligste hyldeblomstsaft til de varme sommerdage. Google er din ven – her ligger mange forskellige opskrifter på hyldeblomstsaft, så det er bare med at finde ud af, hvilken du vil bruge. Hyldeblomsten kan forveksles med en ”sommerhyld”, som er giftig – så spørg lige, før du kaster dig ud i at lave hyldeblomstsaft.

O K TO B E R 2 0 1 9

⊲ Skovsyren smager, som navnet afslører, syrligt. Den er derfor rigtig god til at give den syrlige smag til en salat. Du kan også spise dem rå. Ulig mange andre planter, så kan skovsyren findes og spises næsten hele året.


T R AC K

NØRD

HESTEKRÆFTERNES FORVIRRENDE VERDEN Hestekraft. Du har sikkert hørt udtrykket mange gange, men ved måske ikke helt, hvad en hestekraft egentlig er – ud over at jo flere man har, jo flere er det! TRACK guider dig.

18

T E K ST: CH RISTOFFER KOLBE BOYE -HANSE N

Historien bag hestekraften ⊲ I slutningen af 1700-tallet begyndte dampmaskinen for alvor at vinde frem. Der var dog et problem. Dens arbejdskraft var svær at sammenligne med den gængse måde at drive maskiner på, nemlig med arbejdsheste.

O K TO B E R 2 0 1 9

Så hvad er en hestekraft? Selvom spørgsmålet lyder simpelt, er det ikke helt så let at svare på, da der ikke findes en universel definition af begrebet. Den originale tanke er dog, og bliver den samme. James Watt, som opfandt begrebet, bestemte at en hest kunne dreje et møllehjul 144 gange i timen, hvilket giver 2,4 gange i minuttet. Møllehjulet havde en radius på 3,7 m. Hesten bevægede sig derfor 2.4 * 2π * 3.7 meter på et minut, når den drejer et møllehjul. Watt bedømte, at en hest kunne trække med en kraft på 800 newton.

Hvor mange hestekræfter har et menneske? Med hensyn til mennesker, kan en rask person kortvarigt generere omkring 1,2 hestekræfter og udholde 0,1 hestekræfter over en længere periode. Trænede atleter kan generere op til 2,5 hestekræfter over en kort periode, og kan udholde 0,35 hestekræfter over flere timer.

P

W t

800N * 2.4 2π * * 3.7m 1 min

44.635

N*m min

(hvilket så blev ru ndet

En hestekraft blev derfor til: Dette er senere blevet lavet om i Danmark til det mere mundrette: “En hestekraft svarer til den effekt, der skal ydes for at løfte en masse på 75 kg lodret op fra jordens overflade med en hastighed på 1 m/s.” Ikke bare én type hestekraft... Sådan, nu blev du klogere. Eller i hvert fald ved du, at hestekræfter er noget med tal og formler. Men for at gøre hestekræfter bare lidt vildere, er der faktisk uenighed blandt englænderne og amerikanerne om den præcise formulering, og derfor findes

op)

der både en imperial hestekraft og en metrisk hestekraft. Udover disse findes der også en elektrisk hestekraft, en kedel hestekraft, en hydraulisk hestekraft og mange flere. Men hestekræfterne i en bil, tænker du så. Det må da være ret ligetil? Men nej, også her er det lidt forvirrende. For hestekræfterne afhænger af, hvad og hvor der måles. En nominal hestekraft udregnes fx ud fra størrelsen af motoren. Aksel-hestekraft måles ved hjulene. Og brutto-hestekraft udregnes på baggrund af den teoretiske kraft motoren kan give, uden at indtænke nogen form for friktion eller tab.


TRÆD BARE GODT TIL - FOR DET GØR VI

På Brejning Efterskole sætter vi mere end bare aftryk fra sko og støvler. Vi sætter også mentale aftryk hos hinanden igennem oplevelser, udfordringer og venskaber for livet. Foruden en 9. eller 10. klasses eksamen får du også en projektlederuddannelse, som giver dig redskaberne til at komme videre med dine ideer både på efterskolen og bagefter.

Læs mere på brejningefterskole.dk, hvor du også kan booke en rundvisning, så du og din familie kan komme og se nærmere på, hvad et år på Brejning Efterskole kan indeholde.


20

T R AC K

REDAKTIONEN PRØVER

PÅ SKRALDETUR MED EN PROFESSIONEL Selvom mange butikker prøver at begrænse madspild, smides mange varer stadig ud, selvom de ikke fejler noget. TRACK tog på tur med Christian Nygaard, som er skralder.

⊲ Vi mødes med Christian foran Netto på Tårnby Torv i København, hvorefter vi hurtigt cykler om bagved. Her kan vi se et større udvalg af diverse containere. Vi får straks åbnet op og begynder at kigge, mens Christian forklarer. Små 2 minutter

efter kommer en fyr hen og spørger, hvad vi laver, hvor vi forklarer, at vi skralder. Vi finder en del pant, en bakke nektariner og en bakke peberfrugter. Ved nektarinerne bemærker Christian: “Den bakke tager jeg, der er kun en, der er dårlig. Resten fejler jo ingenting!” Christian skralder regelmæssigt. Han mærker stor forskel fra butik til butik og fra medarbejder til medarbejder. Nogle har meget imod, at han er der, og hvis han bliver pænt bedt om at gå, så går han. Vinteren er bedst Christian kigger tit efter pant og siger, at han nemt tjener 100-150 kroner på pant på en uge. Det, som medarbejderne selv

O K TO B E R 2 0 1 9

T E K ST: PER EN GELU N D, C HRISTOFFER KOLB E BOYE -HANSE N S K R A L DER : CH RISTIA N NYGAARD

Skralder på fuldtid I marts skrev spejdermagasinet Wide (det, din leder får!) om Fabian Vennekilde. Han er skralder på fuld tid og prøver at råbe Danmark op om al den mad, der smides ud hver dag. Læs mere om Fabian og madspild i Wide #28 på issuu.com/spejder.

? R E D L A R K S være skralder betydsekr,rald

At ikkers t u b i r e g rd at man kig m der er noget væ for at se, o ge med hjem. at ta


T R AC K

drikker, bliver nemlig sjældent pantet og ender derfor i containeren. Ellers kigger han primært efter tørvarer, især om sommeren, hvor andet mad hurtigt bliver dårligt, når det ligger og bager i en sort container. Om vinteren er der ofte bedre muligheder, så længe at der er køligt udenfor. Der bliver også tit smidt meget ud lige inden helligdage, eftersom at nogle butikker holder lukket og derfor ikke kan have varerne liggende. Ved julen i 2017 fandt Christian 25 kilo kød, der ikke var udløbet i containeren. Han tog det med hjem og pakkede det om, så han havde plads til det – men også så han har mulighed for at lugte, om det er dårligt.

Kan man leve af skrald? Modsat rigtig mange mennesker, så har Christian ikke noget madbudget. Han skaffer al sin mad fra at skralde, selvom

“Han skaffer al sin mad fra at skralde, selvom han kun gør det 1-3 gange om ugen.”

han kun gør det 1-3 gange om ugen. Han startede med at skralde for ca. 2,5 år siden. Men inden det kunne han også godt lide at kigge i containere på genbrugspladser og lignende. Mange ting, som smides ud, kan også sagtens sælges videre. I sin baggård har Christian fundet tøj uden fejl, telefoner og tomme gasflasker. Det sælger han så på

21

“Der er faktisk ikke de ting, jeg ikke har fundet” Efter at vi har kigget hos Netto, triller vi længere ned ad gaden for at kigge hos SuperBrugsen. Lige inden spørger en udenlandsk lastbilchauffør, om vi rent faktisk har tænkt os at spise det, vi finder. Christian forklarer, at han har gjort det i flere år og ved, hvad han laver, men siger samtidig tak for bekymringen. Ved SuperBrugsen finder vi en porre, som Christian forklarer, at man kan “rengøre” ved blot at tage de yderste blade af. Bagerst i den store container finder han også 12 uåbnede og ikke udløbne alkoholfrie øl. Da vi spørger Christian om, hvad han normalt finder af ting, svarer han “at det er svært at svare på. Der er faktisk ikke de ting, som jeg ikke har fundet”. Ved SuperBrugsen får vi også selskab af to unge drenge, som også er på jagt efter guld i containerne. De er for nyligt begyndt på at skralde, og får tips og tricks fra Christian samt 4 af de alkoholfri øl.

DBA og tjener lidt på det. Efter at have kigget lidt mere grundigt rundt omkring containerne ved SuperBrugsen, tæller vi dagens fangst op, og siger farvel til Christian. Det endte med 12 lækre alkolholfrie øl fra Svaneke, en porre, en shampoo, en pakke kartofler, nektariner, peberfrugter, en handske til at tørre støv af og 26,5 kr. i pant.

SKRALDNING 101: Regler, tips og tricks 2. Det bedste tidspunkt at skralde på er lige inden helligdage, da butikkerne ofte smider friske varer ud, der ikke kan holde sig, til butikkerne åbner igen.

3. Hvis du skralder om sommeren, så tag kun varer, der ikke bliver sundhedsfarlige af at have ligget en hel dag i solen, eller hvor du nemt kan se eller lugte, om varen er dårlig. Det vil sige tørvarer, non-food og grøntsager.

4. Grønt og frugt bliver oftest smidt ud om morgenen, kød i løbet af dagen, og bagværk lige inden lukketid. Hvilke varer du finder, kan derfor afhænge af, hvornår på dagen du skralder.

5. Husk at rydde op efter dig selv, så det ikke er butikspersonalet, der bagefter skal rydde op omkring containeren. Det er både god stil, og du er med til at sørge for, at butikkens containere forbliver ulåste.

O K TO B E R 2 0 1 9

1. Det er ikke ulovligt at kigge i containere, medmindre at de har lås på eller er låst af på anden vis.


22

T R AC K

EXPLORER BELT

Explorer Belt er…

O K TO B E R 2 0 1 9

Verdens vildeste spejderudfordring Eller hvad? Måske. Explorer Belt er kommet til Danmark, og i sommeren 2019 drog de første otte sjak afsted mod Irland for at gennemføre, hvad der anses som en af de vildeste spejderudfordringer i verden. Målet er at gøre ekspeditionen til en tradition og give de ældste spejdere en oplevelse ud over det sædvanlige – år efter år. Men hvad er Explorer Belt egentlig? Her kommer fire ting, som beskriver turen. T E K ST: N AN N A H AN S EN F OTO: N AN N A H AN S EN OG HANS VINT HE R-LARSE N S JAKKET ’Æ B LEROV ER NE ’ PÅ E XPLORE R BE LT 2019

… Hårdt 200 kilometer på 10 dage med egen oppakning og alt, hvad det indebærer, er hårdt, ingen tvivl om det. Men Explorer Belt er ikke kun fysisk hårdt, det er i høj grad også psykisk hårdt. Uvisheden om, hvor man skal sove om natten, hvordan vejret bliver næste dag, og om man finder et supermarked i den by, hvor man håbede på at finde et, hænger konstant over hovedet på en, og påvirker alt, hvad man gør og tænker. De dage Hans og jeg måtte gå fra dør til dør og spørge efter et sted at sove, var de absolut hårdeste, og det tærede på vores begges humør og overskud. Til sammenligning var de bedste dage dem, hvor vi vidste, at vi havde en seng at sove i, når dagen var omme. På Explorer Belt oplever man, hvor


Kriterier for Explorer Belt 2019 Deltagerne skal… · Klare sig selv i ti dage i et fremmed land · Leve for et begrænset budget, som ikke kendes på forhånd. I år 100 euro pr. person for ti dage · Gennemføre et selvvalgt projekt omhandlende landet · Gennemføre et antal ekstraopgaver, stillet af teamet efter afgang · Navigere udelukkende efter kort og kompas, og desuden klare sig uden egne elektroniske hjælpemidler

· Gennemføre en præsentation om turen efter hjemkomst

meget basale sikkerheder som tag over hovedet, ly for natten og brændstof til dagens strabadser påvirker ens psyke. Hvor meget de egentlig fylder. Og dermed hvor hårdt det er at være dem foruden.

… En oplevelse for livet Selvom Explorer Belt er hårdt, stressende og en udfordring ulig noget andet, man finder i dansk spejderregi, er det en oplevelse for livet. På vores anden aften sagde en irsk spejderleder netop det til os, og lige så meget som det lyder som en kliché, så er det sandt. Det er en så unik og fantastisk oplevelse, at det har været svært for mig at sætte ord på helt præcist, hvad Explorer Belt er – fordi det er så mange ting. Det er ikke bare en spejdertur, en rejse eller en ferie. Det er selvudvikling, kaos, medmenneskelighed, stress, hygge, ro, kærlighed,

frygt og alt derudover og derimellem. Mit råd er, at hvis du virkelig vil vide, hvad Explorer Belt er, så skal du tage af sted og opleve det på egen krop. 

Hvad er Explorer Belt? Explorer Belt anses som en af verdens absolut mest udfordrende spejderaktiviteter. Det første event blev afholdt i 1970’erne af de engelske spejdere, og siden har konceptet spredt sig til resten af Europa – heriblandt Sverige, Tyskland, Finland, Irland og nu Danmark. Kriterierne varierer fra land til land, men grundlæggende handler det om, at spejderne skal udfordres fysisk og mentalt, samtidig med at de skal indgå i den lokale kultur i det fremmede land, hvor deres ekspedition foregår. Det handler om at klare sig selv, om teamwork, og om at opdage verden. Explorer Belt foregår altid i et andet land end det, deltagerne selv kommer fra. Explorer Belt er for seniorspejdere i alderen 18-24 år.

O K TO B E R 2 0 1 9

… En stigende tiltro til mennesker På ti dage snakkede vi med så mange mennesker, at jeg ikke tør forsøge at tælle dem. Og ud af alle dem, var der kun én, der var bare en smule fjendtlig – resten udviste et niveau af venlighed, gæstfrihed og medlidenhed, som jeg kun havde turdet drømme om. Vi blev budt på aftensmad, tilbudt lift og senge uden at have spurgt efter mere end et tag over hovedet. Flere gange blev vi endda stoppet på gaden og tilbudt hjælp ud af det blå. På vores gåture diskuterede vi ofte, om det var tørklæderne, vores store rygsæk-

… Samarbejde En anden vigtig del af Explorer Belt er det tætte samarbejde i sjakket. Selvfølgelig fordi man tilbringer samtlige af døgnets 24 timer sammen, men også fordi man er gensidigt afhængige af hinanden, og ikke kan klare turen alene. Hans og jeg kendte i forvejen en stor del af hinandens styrker og svagheder, og der gik derfor ikke længe, før vi havde fastsat rollerne i vores lille to-mandssjak. En tur i så tæt samarbejde med en anden person involverer naturligvis en god håndfuld snakke, grin og sange, men den involverer også en lige så stor del stilhed, og vi havde hele dage, hvor vi stort set ikke snakkede sammen, mens vi gik. Men det var okay. Om aftenen kom vi frem til, at der ikke som sådan var noget galt, der var bare ikke rigtigt noget at sige. Og så var det det.

23

· Tilbagelægge minimum 200 km til fods, og maksimalt 100 km på anden vis – eksempelvis lift, bus, hest, kano, osv.

ke eller blot det, at vi vandrede, der fik vildtfremmede mennesker til at række hånden ud mod os. Vi fandt aldrig rigtig ud af det.


5 CRAZY TING, I KAN LAVE I PATRULJEN

5. CYKL TIL SKAGEN

T E K ST: C HRISTOFFER KOLB E BOYE -HANSE N

1. SEJL NED AD ÅEN PÅ LUFTMADRAS Skaf en bunke billige blå luftmadrasser, nogle årer og redningsveste. I mangler nu bare at pakke jeres ting i vandtætte drybags, og så er det ellers bare afsted ned ad Gudenåen, Tryggevælde Å eller en af de andre danske åer. Hvis I ikke lige selv ligger inde med luftmadrasser nok, som I har lyst til at ofre på sådan tur, så kig på DBA eller find en storebror, der har en aflagt fra sidste Roskilde-tur.

4. ONE POT BONANZA 3. BYG EN KANO 2. OVERNAT PÅ TØMMERFLÅDE De fleste har prøvet at sejle på en tømmerflåde, men nok aldrig overnattet på en. Der er dog intet, der holder dig tilbage fra at bygge en tømmerflåde med bivuak til at sove i, og hegn rundt om, så du ikke kan rulle i vandet, når du sover. Husk selvfølgelig redningsveste og at fortøje flåden godt.

Har I et stort træ i haven eller på spejdergrunden, som længe har skygget alt for meget for solen? Så fæld det og lav det til en kano, som man ser i stenalderfilm. Jeg aldrig selv prøvet at lave en, men altså, hvor svært kan det være? Stenaldermenneskene kunne gøre det med værktøj af sten, så med moderne værktøjer bliver det sikkert en smal sag.

Er du mere til vante hjemlige rammer, og gider du egentlig ikke rigtig bevæge dig nogen steder – og slet ikke ud i det danske efterårsvejr? Så køb alt ind, som I kan forestille jer giver en god pasta-gryde-ret, invitér venner til køkkenet er fyldt op, og dyst herefter om, hvem der kan lave den bedste pastaret ved kun at bruge én gryde. Når I er færdige, er det bare at gå amok i jeres pasta bonanza.

Sommeren er godt nok gået på hæld, men vi nærmer os heldigvis snart en efterårsferie. Skal du ikke på PLan (hvilket klart vil være en fejl), så find et andet eventyr. Det kunne fx være et klimavenligt eventyr på cykel rundt i det danske land. Bor du i Københavnsområdet kan du tage cyklen med færgen fra Sjællands Odde til Ebeltoft, eller har du lidt udlængsel, kan du også tage den gennem Sverige med færgen fra Helsingør til Helsingborg og igen fra Göteborg til Frederikshavn. Google Maps siger, at det tager ca. 20 timer. Det burde du kunne nå i efterårsferien.

Profile for Det Danske Spejderkorps

Track #33 2019  

25 nye spejdermærker - Track tjekker dem ud. Guide til bål for dovne spejdere. Mad fra containeren - Track viser dig, hvordan du skralder! 8...

Track #33 2019  

25 nye spejdermærker - Track tjekker dem ud. Guide til bål for dovne spejdere. Mad fra containeren - Track viser dig, hvordan du skralder! 8...

Profile for spejder